Issuu on Google+

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 5 • sommer 2013

94

FØDSEL

VEER SÅDAN FØLES DE

28 mødre (og 2 fædre) fortæller dig sandheden karriere

HEJ CHEF JEG ER GRAVID! Hvordan modtager din chef mon nyheden? brevkasse

SCANNING Spørgsmål og svar om scanning

+

SIDER MED ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

KENDTE

STJERNEBABYER PÅ VEJ

Se alle de kendte der venter barn GODE RÅD

HALSBRAND GÅ VÆK!

16 gode råd mod halsbrand

KUN FOR SJOV: 20 ting du ikke bør sige til gravide | Sex efter fødslen: så lang tid går der dagens smil: sjove ting sagt af børn | SPØRG JORDEMODEREN: Spørgsmål og svar om udflåd


velkommen Velkommen til 5. udgave af magasinet GRAVIDA med alt om den positive graviditet. Hvordan får man fortalt til sin chef, at man er gravid? Hvordan bliver nyheden modtaget? Det kan du læse om i artiklen “Hej chef - jeg er gravid”.

Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 5. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Hilsen chefredaktør

Katja Hansson Husk også at læse de 4 første udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på www.gravida.dk. Har du børn i huset, så læs også MIN BABY om de små børn på www.minbaby.dk og DIT BARN om de store børn på www.ditbarn.dk.

Hvis det er første gang, du er gravid, så har du endnu ikke prøvet at have veer. Og hvordan er det lige, det føles at have veer? Det giver 28 mødre (og 2 fædre) dig svaret på. Du finder også spændende artikler om kendte gravide, gode råd mod halsbrand, om livet som mor til pseudotvillinger, skønt lingeri og ventetøj, smarte pusletasker og meget mere. I brevkassen besvarer jordemoderen spørgsmål om scanning og udflåd under graviditeten.

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

SKRIBENTER Katja Hansson Anne-Jette Raben HJEMMESIDE www.gravida.dk

husk

Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetGravida KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


FÅ DEN BEDSTE LÆSEOPLEVELSE

Klik på ikonet med de 2 pile nederst til højre under magasinet for at få den bedste læseoplevelse. På den måde udnytter du hele skærmen og får mulighed for at klikke på links, som kun er aktive, når du læser magasinet i fuld skærm.


indhold 8

K A RRIE RE

Hej chef - jeg er gravid!

14

K E ND TE GRAVI DE

18

SPØRG JORDEMODER EN

22

K UN FOR SJOV

24

PA RFORHOLD

Stjernebabyer på vej

Spørgsmål og svar om udflåd

20 ting du ikke bør sige til din gravide kone

Sex efter fødslen - så lang tid går der

forsiden

Fotograf: MARYLOU STUDIO | www.maryloustudio.dk Model: SEVGI


indhold 26

GRA V ID ITE TSGENER

32

TØJ TIL GRA VI DE

38

A C C ESSO RIES

42

GULD K ORN

44

LINGE RI

54

FØD SE L

16 gode råd mod halsbrand

Skønt ventetøj

Trendy pusletasker

Dagens smil

Skønt lingeri og undertøj til gravide og ammende

Sådan føles veer

abonnement

Få et GRATIS abonnement på GRAVIDA! Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang det udkommer. KLIK HER


60

B A B Y I B ILE N

68

SPØRG JORDEMODER EN

72

SØSKE ND E

76

GA V E ID É E R

84

B A B YUD STYR

90

NÅ R STORKEN SVI GT ER

Maksimal sikkerhed til de små

Spørgsmål og svar om scanning

2 på stribe

Unikke gaver til unikke børn

Spar penge på udstyr til din baby

Dedikeret til børn

facebook

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting. KLIK HER


hej chef karriere

JEG ER GRAVID! Det kan være svært at få fortalt chefen, at man er blevet gravid. For hvordan modtager chefen beskeden? Bliver han/hun sur? Læs her, hvordan andre gravide har tacklet situationen.

Hvordan fortæller man det til chefen?


Jeg synes, det er vildt svært at få det sagt. Men det er ved at være tid snart, synes jeg, selvom jeg lovmæssigt godt kan vente et par måneder. Det er barn nr. 4, og barn nr. 2 jeg venter på denne arbejdsplads. Nr. 4 var absolut ikke planlagt (og er nok sket ved en enkelt opkastet p-pille), og jeg tror, det kommer meget bag på dem, da jeg altid har givet udtryk for, at jeg bestemt ikke har planer om flere børn. Men min mand og jer er helt enige om at beholde barnet nu, hvor det er sket. Og nu er jeg også for langt henne til at få det fjernet. Det var jeg faktisk allerede, da jeg opdagede graviditeten. Malene

Æ Jeg sagde det med det samme, jeg havde fået svaret på moderkagebiopsien. Jeg blev ansat i januar, testede positiv i oktober, og min chef fik besked i slutningen af december.

Man ved jo som chef, at når man ansætter kvinder i den fødedygtige alder, at der er stor chance for graviditet. Men jeg må især fremhæve ærlighed i en sådan situation.

Jeg havde så dårlig samvittighed. Jeg havde lige fået ekstraordinær bonus på grund af min arbejdsindsats. Det første, min chef sagde, var “Pis også”, og så undskyldte han og sagde tillykke bagefter. Jeg forstod godt hans reaktion, så det var jeg helt OK med.

3 af de graviditeter, jeg har været igennem, har været ret ligefremme, og de har fortalt det i løbet af første trimester. Og nej, det har sgu ikke passet lige godt altid, men sådan er det jo.

Æ Du skal ikke undskylde din graviditet. Jeg har selv været der, hvor jeg følte, at jeg skulle undskylde min graviditet og burde have en forklaring på, hvorfor jeg var blevet gravid. Jeg havde nemlig rigtig dårlig samvittighed. Jeg fik dog nok af at have det sådan, for jeg var super glad for min graviditet, og jeg ville ikke undskylde for et barn, jeg brændende ønskede mig. Når du føler, at tiden er passende (for din arbejdsplads har jo ikke ret/krav på at vide det endnu), så må du fortælle din chef og kollegaer, som det er. Du må bede om en samtale, hvor du siger lige ud, at du er gravid og med termin den dato, som det nu er. Har man kvinder ansat i den fødedygtige alder, så bliver en stor del af dem gravide på et eller andet tidspunkt. Du skal være glad og positiv over, at du hjælper samfundet med det skrantende børnetal :-) Æ Jeg er selvstændig og skal jo derfor ikke stå til regnskab over for nogen chef. Men som selvstændig har jeg også ansatte og har været ude for 4 graviditeter hos de ansatte indtil videre.

Den ene var endda lige startet 3 måneder før. Men den sidste holdt det “skjult” meget længe og fortalte det først i slutningen af 6. måned, tror jeg det var. Hun var en kraftig pige, så man så det ikke rigtigt. Men jeg havde da haft mine tanker. Det var så uprofessionelt, syntes jeg, firmaet, mig og de andre ansatte taget i betragtning. Vi havde store problemer med at finde en barselsvikar og nå at oplære hende, og vi andre måtte tage ufattelig meget ekstra arbejde også. Derudover mistede man altså en smule tillid til den persons engagement i sit job og i sine kollegaers velbefindende. Hendes argument for ikke at have fortalt det før var, at det jo ikke kom andre end hende og hendes mand ved. Så er det altså svært at have tillid til den person fremover som et fuldbyrdet medlem af personalet. Så mit råd til dig: Vær ærlig, før de selv lugter lunten. Der vil altid mangle lidt tillid jer imellem fremover, hvis de selv når at gætte det, og du når at være ret langt henne. FORTSÆTTES „


Æ Graviditet nr. 4 kom meget uventet. Vi havde fået stillet i udsigt, at det ville blive meget svært, men ikke desto mindre er jeg nu i 26. uge. Men jeg havde sagt på min arbejdsplads, at jeg ikke skulle have flere børn.

være mig, da hun synes, jeg er dygtig. Men altså, der findes også dygtige afløsere derude, der vil tage imod et års fast arbejde med kyshånd.

Jeg var også bekymret for, hvordan det ville blive modtaget på min arbejdsplads, og desværre med rette. Jeg var heldig at kunne gå på sommerferie, da jeg var ca. 12 uger henne, så ingen opdagede noget inden.

Æ Jeg fortalte det til chefen, da jeg var 12 uger henne, og jeg sagde, at jeg havde dårlig samvittighed over det, og han var så sød og forstående. Så det vil jeg ikke være bange for en anden gang (hvis jeg skulle have haft flere).

Efter ferien skrev jeg om min fødselsdag, og her nævnte jeg inddirekte, at jeg var gravid. På den måde vidste jeg, at rygtet ville løbe i forvejen.

Æ Jeg er gravid ved en smutter med en ny kæreste, som jeg har kendt i knap 3 måneder. Jeg er 7 uger henne i dag og har haft mit nye job i 2 måneder.

Få dage senere skulle jeg begynde på job, og to dage inden skrev jeg til min chef “til orientering”. Han skrev pænt tillykke tilbage, men jeg ved, at han brokkede sig noget. Og det har på en måde fortsat.

Jeg valgte i går at fortælle min chef, at jeg er gravid. Selvom jeg ikke er langt henne, synes jeg, han skulle vide det, inden prøvetiden udløber, og for at komme af med min meget dårlige samvittighed. Han sagde med det samme tillykke og spurgte ind til, hvornår og faren (han vidste ikke engang, at jeg har en kæreste, fordi det er så nyt).

Jeg er lærer, skulle have elever op til prøver til sommer, og så er der nogle timer, som han ikke havde indregnet i min årsnorm. Det har betydet, at han nu vil have mig til at læse flere timer, hvilket jeg ikke kan. Så jeg gik til min læge, som har givet mig en deltidssygemelding på 20%. Men jeg synes, det har været svært, og jeg har været ked af det. Der er ikke meget forståelse for, at jeg er gravid. Jeg kunne have sagt det inden ferien, og inden skemaet blev lagt. Men dels er man ikke forpligtet til at sige det, og dels var graviditeten også noget af en mundfuld for min mand og mig. Jeg har aborteret to gange tidligere, og derfor ville vi se tiden an og vente med at sige noget til nogen før misdannelsesscanningen. Æ De andre gange, jeg har været gravid, har jeg holdt det hemmeligt til uge 14-20 stykker. Men denne gang har jeg måtte fortælle det allerede i sidste uge, da jeg simpelthen ikke kan skjule min voksende mave i de arbejdsskjorter, vi har på. Jeg blev mildt sagt upopulær ved chefen. Jeg fik bare kommentaren: “Nå, jamen hvordan havde du tænkt dig, at jeg skulle kunne undvære dig i et halvt år?”. Og da jeg stille sagde, at jeg holdt barsel i et helt år, blev hun så sur, at hun vendte 180 grader og gik. Min tidligere arbejdsplads var godt nok noget sødere i den sammenhæng. Der fik jeg da et tillykke osv. Jeg ved godt, min chef blev stresset over at skulle und-

Nå, men resultatet er, at de stadig vil beholde mig, selvom jeg går på barsel om 6 måneder og er væk i et års tid. Han mener, jeg er værd at vente på :-) Jeg var ved at tude og havde lyst til at give ham et kæmpe kram. Jeg valgte dog bare at smile og sige: “Det er jeg utrolig glad for”. Jeg bad ham vente med at sige det i afdelingen til efter nakkefoldsscanningen. Hvor heldig har man lov at være? En ny chef/arbejdsplads, der er sådan, og en helt ny kæreste, der har total redebygger instinkt allerede og er gået i gang med tegninger til udbygning på hans lille 2 værelses hus, så der bliver plads til min datter og mig samt den lille ny, inden sommeren kommer. Æ Min (måske) kommende chef ringede kort efter jobsamtalen og sagde, at der var enighed om, at det skulle være mig. Jeg takkede ja, men fortalte så, at jeg var gravid og blot 8 uger henne. Jeg forklarede, at jeg hellere ville sige det nu, end at det var det første, de fik at vide, efter jeg var startet. Han blev meget stille i telefonen og kunne tydeligvis ikke finde på noget at sige. Efter noget tid sagde han, at det blev han nødt til at tænke over og vende med de andre i afdelingen. Så ville han vende tilbage.

FORTSÆTTES „


Jeg har ikke hørt mere fra ham hverken i går eller i dag. Hmmm, mon det ender med et afslag? Jeg synes, det er vildt diskriminerende, men jeg forstår godt, at der er visse forbehold for en afdeling, der skal kunne fungere i sin helhed. Æ Jeg har gået og været bekymret for at fortælle arbejdet, at jeg var gravid igen. Min chef og jeg har et meget anspændt forhold, og at jeg så skulle fortælle ham, at jeg igen igen skal på barsel, ville absolut ikke gøre vores forhold bedre. Dette bliver min 3. barsel i rap, så jeg var godt nervøs for at fortælle ham det. Så nervøs, at jeg havde allieret mig med min søster, fordi jeg ikke vidste, om han kunne finde på at stå og råbe og skrige af mig. Men jeg blev positivt overrasket. Han tog det meget pænt og spurgte, om der var noget, de skulle tage hensyn til omkring mig og min graviditet. Æ Jeg fortalte det til min chef allerede for ca. 3 uger siden. fordi jeg har det så skidt. Jeg synes ikke, jeg ville tage chancen for, at der begyndte gætterier og snakken i krogene.

Jeg mistede så fosteret i uge 7, men han vidste jo, at vi ville prøve igen. Nu er den der igen, og han er vildt glad på vores vegne og minder mig om, at jeg skal passe på mig selv næsten hver dag. Man kan sige, at det er lidt af et tillidsbrud, hvis man tager jobbet, uden de ved noget. Men hvis ikke de spørger direkte ind til ens babyplaner i nærmeste fremtid, så må de jo vide, at når de ansætter en kvinde i den fødedygtige alder, ja så er risikoen meget stor for, at hun bliver gravid. Man binder dem dog lidt på hænder og fødder ved at tage jobbet, uden de ved, at man venter sig (hvis der er barsel incl. løn med i “pakken”). De kan enten vende 180 grader og blive ret så modbydelige over det, eller tage det som det er og være glade på dine vegne ligesom min chef. Men der er meget at overveje. Hvordan vil det sikre dig mht. barsel osv.? Økonomisk under barsel? Et job at vende tilbage til, så du ikke skal ud og søge igen midt i barselsperioden med en baby på armen?

Jeg havde frygtet, hun ville tage det skidt, fordi jeg ved, at hun er glad for mig, men også fordi vi står for at skulle flytte i nye lokaler. Men hun tog det bare rigtig pænt, men var lidt overrasket. Hun troede jo, at når nu jeg havde 2 børn, så måtte det da være nok ;o) Jeg bad så om, at hun holdte det for sig selv, til jeg har overstået moderkagebiopsien, men hun har af praktiske årsager været nødt til at fortælle det til 3 af mine kollegaer (som endnu ikke har sagt noget til mig). Selvom jeg har det skidt (kvalme osv.), så er der heldigvis ingen, der har nogen mistanke endnu. Fang chefen en dag, hvor han/hun er i godt humør. Det hjælper :o) Æ Jeg havde søgt nyt job i en anden afdeling. Jeg fik jobbet og blev gravid, inden jeg skulle starte. Jeg ringede til chefen i den nye afdeling og sagde det, som det var, og at jeg syntes, han skulle tænke over i weekenden, om han stadig var interesseret i at få mig til hans afdeling. Han skrev en SMS samme aften, at han slet ikke var i tvivl om, at det ville han gerne. Så blev jeg glad :o)

Hvornår skal jeg fortælle min arbejdsgiver om graviditet? • Mindst 3 måneder før forventet fødsel skal du underrette arbejdsgiveren om din graviditet og det forventede fødselstidspunkt. Du skal ligeledes fortælle din arbejdsgiver, om du ønsker at benytte dig af graviditetsorloven. • Det anbefales at underrette din arbejdsgiver om din graviditet så tidligt som muligt. Hvis du bliver afskediget under graviditet eller barsel, er det arbejdsgiveren, der skal dokumentere, at det ikke skyldes graviditeten efter reglerne i Ligebehandlingsloven. Dette gælder nemlig ikke, hvis din arbejdsgiver kan hævde, at han/hun ikke vidste, at du var gravid.


Ventetøj og ammetøj der tilpasser sig maven både før og efter fødsel, som er ammevenligt og ikke mindst feminint. Trendy pusletasker, der ikke skal pakkes væk, når baby er blefri. Se mere på www.bystroom.dk


stjernebabyer på vej KENDTE GRAVIDE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her, hvilke kendte, der venter barn i den kommende tid.

BEYONCÉ OG JAY-Z Flere kilder bekræfter, at den 31-årige sangerinde er gravid med sit og rapperen Jay-Z’s andet barn. Tidligere har Beyoncé fortalt, at hun gerne vil have flere børn og har forklaret, at datteren Blue Ivy har brug for selskab.

FERGIE OG JOSH DUHAMEL Sangerinden Fergi fra Black Eyed Peas venter sit første barn sammen med den 40-årige skuespiller Josh Duhamel. De har gennem et stykke tid prøvet at få det til at lykkes.

HALLE BERRY Den smukke Hollywood-stjerne Halle Berry fik sit livs overraskelse, da hun fandt ud af, at hun var blevet gravid som 46-årig. Hun troede ikke, at hun kunne bliver gravid i den alder.


PENÉLOPE CRUZ Skuespillerinde Penélope Cruz venter sit andet barn. I 2012 indspillede hun en film, hvor hun spillede en kvinde, der ikke kunne få børn. I pauserne mellem optagelserne sad hun - ironisk nok - og ammede sit barn.

ALEC BALDWIN Selvom han fylder 55 år næste gang, skal skuespiller Alec Baldwin snart være far igen. Alec har nemlig gjort den 28-årige yoga-instruktør Hilaria Thomas gravid.

LYKKE MAY Avisen New York Post skriver, at Lykke May efter sigende er i lykkelige omstændigheder. Den 30-årige danske model blev i november 2012 forlovet med den 60-årige kunstner Julian Schnabel, som nu skal være far.

KÅRE QUIST TV-parret Kåre Quist og Tine Røgind er jublende lykkelige. Ægteparret skal nemlig være forældre. Ifølge BilledBladet er den tidligere vært på Krimi 5 fire måneder henne i sin graviditet.


MARIA EGEDE Den smukke skuespiller Marie Egede (kendt fra Slemme Slemme Piger og BigBrother) har termin den 13. juni og venter en dreng, som skal hedde Villy.

JIMMY COLDING Musiker Jimmy Colding fra Zididada og kæresten Maria Back Krahmer venter barn nr. 2 i oktober. De ved endnu ikke, om det bliver en dreng eller en pige. De har i forvejen en datter på 2 år, der hedder Fleur.

LAURA BRO Den 40-årige skuespillerinde Laura Bro, som er datter af Lone Hertz og søster til Nicolas Bro, er gravid med sit første barn. Der er ingen mand i hendes liv, så hun bliver alenemor.

FARSHAD KHOLGHI Skuespiller Farshad Kholghi og hans 29-årige kæreste Lea Frederiksen venter en pige. Terminsdatoen er fastsat til den 15. juni, og det er deres første barn.


OM G O B Y N

O D U E S P ER G N I L L I TV

Virkeligheden melder sin ankomst, når du får beskeden om, at din baby skal være storebror eller -søster inden længe. Du skal have pseudotvillinger (børn født med højst 18 måneders mellemrum). 2 på stribe er en håndbog til dig, der tænker “Fuck-shit-fuck, vi skal have en baby mere!”. Den er også til dig, der har overskud til at tænke “Wauw, det bliver stort!”. KLIK HER OG LÆS MERE


SPØRG jordemoderen

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

udflåd

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN Anne-Jette har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne.

De fleste kvinder oplever i løbet af graviditeten at have udflåd i en eller anden form. Udflåd kan se ud på flere forskellige måder, og det kan betyde forskellige ting. Her besvarer jordemoder Anne-Jette Raben spørgsmål om udflåd.


Er slimagtigt udflåd normalt? Jeg er gravid i uge 6, og her til aften, da jeg tørrede mig efter toiletbesøg, var der noget, der mest af alt mindede om en slimprop. Det lignede i hvert fald det, der kom, inden mine 2 andre fødsler gik i gang. Er der noget, jeg skal være opmærksom på, eller er der lige meget? Kan der være en spontan abort undervejs? SVAR I starten af graviditeten kan der komme lidt slim og lidt blødning, uden det betyder noget. Du skal holde øje med, om det bliver ved, eller du får kraftige smerter. Hvis du gør det, skal du kontakte din læge eller en vagtlæge og få det undersøgt nærmere.

Skal jeg være bekymret over brunligt udflåd? Jeg er gravid i uge 18 og er begyndt at få brunligt udflåd. Er det noget, jeg skal være bekymret over? SVAR En del gravide har lidt brunligt ud-

GODE RÅD • Gå med løstsiddende tøj, der gør det muligt for luft at cirkulere uhindret. • Vask dig med varmt vand 2 gange om dagen (undgå parfumeret sæbe, skumbade og lignende). • Skift trusseindlæg jævnligt. • Brug bind i stedet for tamponer, hvis du synes, det er nødvendigt. • Spis en lille skål yoghurt (med acidophilus-kultur) hver dag for at formindske risikoen for infektion i skeden. • Spar på indtagelsen af raffineret sukker, da kost med stort indhold af dette har en tendens til at udvikle det rette klima for, at infektioner kan trives. flåd under graviditeten, uden det betyder noget. Du skal holde øje med, at der ikke kommer frisk blødning eller smerter. Det giver anledning til at opsøge læge.

Er det OK at have surt lugtende udflåd? Jeg er gravid i uge 28 og har de sidste par uger haft en del udflåd, hvilket jo er meget normalt. Men jeg synes, det lugter meget kraftigt, sådan nærmest syrligt, lidt ligesom sur yoghurt. Er det noget, jeg skal bekymre mig

om, eller er der en naturlig forklaring på denne lugt? Ellers forløber min graviditet helt normalt. SVAR Udflåd under graviditeten er helt almindeligt. Det har de allerfleste gravide. Det kan have en syrlig lugt. Der er også en del gravide, som får lidt svamp i skeden. Det medfører også udflåd. Du kan få din læge til at undersøge, om det er det, der giver dig udflåd.

FORTSÆTTES „


Er det normalt at have orangefarvet udflåd efter samleje? Jeg er gravid i 11. uge og har efter samleje fået noget nærmest orangefarvet udflåd. Det er nu sket 2 gange, og begge gange efter samleje. Jeg har ikke ondt, men det bekymrer mig. Hvad kan dette skyldes? SVAR Slimhinden i skeden og livmoderhalsen er lidt mere påvirkelig under graviditeten, og derfor kan man godt bløde lidt efter samleje. Du skal bare holde øje med, at du ikke bløder som svarende til menstruations første dage. Så er der ingen fare på færde.

Kan udflåd medføre infektion og for tidlig fødsel? Jeg fødte 5 uger for tidligt sidste gang på grund af en betændelse i livmoderhalsen. Den blev forkortet

og gav tidlig vandafgang som følge af betændelsen.

Hvad skyldes grønt og klumpet udflåd?

Jeg bliver podet og får tjekket livmoderhalsen en gang hver anden måned som ekstra tjek.

Jeg er gravid for første gang. Under hele graviditeten har jeg haft svamp i skeden.

Jeg synes nu, at jeg har ret meget udflåd. Jeg har haft det helt fra start, og er lidt bekymret over, om det kan udvikle sig til noget.

Jeg har ufattelig meget udflåd, der er grønt og klumpet.

Kan det udvikle sig til svamp og så udvikle sig videre til infektion, så jeg føder for tidligt igen? Det er lidt svært at gøre noget selv for at modvirke infektion dernede, synes jeg. Jeg er lige nu i uge 25. SVAR De fleste gravide har en del udflåd, hvilket er ganske normalt. Svamp kan ikke udvikle sig til infektion. Men jeg synes, du bør få et ekstra check og blive behandlet, hvis du har svamp eller eventuelt en infektion. Der er ingen grund til at gå og være bekymret.

I starten af 13. uge fik jeg stikpiller mod svamp, dog skulle jeg ikke bruge applikatoren. Siden har jeg brugt disse stikpiller 2 gange (6 piller hver gang) uden noget resultat. Lægen kan ikke hjælpe mig. Hvad skal jeg gøre? SVAR Hvis dit udflåd er grønt og klumpet, tyder det ikke på svamp. Det tyder i stedet på, at du kunne have en betændelsestilstand i skeden. Nogle kvinder har f.eks. streptokokker i skedeslimhinden. Jeg vil anbefale dig at få podet fra din livmoderhals. Hyppige svampeinfektioner skyldes nogen gange underliggende betændelser.


Personlige babygaver med livslang værdi

Gem dit barns milepæle

Se mere på www.uniqpuzzle.dk


20 ting KUN FOR SJOV

DU IKKE BØR SIGE TIL DIN GRAVIDE KONE 11 1 Jeg synes, du ser forfærdelig oppustet ud i dag.

Jamen, kan de ikke fremskynde fødslen? Det er jo samme dag som landskampen.

2 Er det meningen, at dine ankler skal se sådan der

12 Jeg er misundelig! Hvorfor kan jeg ikke opleve

ud?

lykken af at føde et barn?

3 Måske skulle vi opkalde babyen efter min sekretær?

13 Skaf din EGEN chokoladeis, Buddha!

Du ved, hende blondinen med de lange ben.

4 Wow! Lige i et splitsekund troede jeg, at jeg var vågnet op ved siden af Amin Jensen!

5 Selvfølgelig får du din figur tilbage. Vi kan sikkert finde den i 1985, hvor du efterlod den.

6

Nøglerne ligger på køleskabet, skat. Jeg mødes med dig henne på hospitalet, når der er halvleg.

7 Hey, når du er færdig med at brække dig derude, kan du så ikke lige hente en øl til mig?

8 Ikke for at antyde noget, men jeg tror altså ikke, at barnet vejer 20 kg.

9 Tænk, når man ser på hende, skulle man ikke tro, at Pamela Andersson har født et barn.

10 Roseanne, hvad har du gjort ved min kone?!

14 Wow! Rose-tatoveringen på din hofte er blevet på størrelse med Rusland.

15 Ja, lægen sagde, at du ville komme til at spise for to - men han mente nok ikke to blåhvaler.

16 Skat, kom lige og vis gutterne din Marlon Brando-efterligning.

17 Jeg håber sandelig ikke, at dine lår bliver ved med at være så slaskede for evigt!

18 Hvordan kan det være, du er så meget federe end de andre sild i fødselsforberedelsesklassen?

19

Hvorfor i al verden skulle jeg have lyst til at massere dine fødder?

20 Nu du selv nævner det, så ER du faktisk ved at blive ret fed.


Få en dejlig babypakke Bestil allerede mens du er gravid, så pakken er klar til barnets ankomst.

gratis (+39 kr. i porto og ekspedition)

+

værdi: 407 kr. Bogkasse med 26 små tykke pegebøger i pap inddelt i emner som former, farver, dyr og tal. Bøgerne er så tykke, at de også kan bruges som byggeklodser.

+

Legehæfte fyldt med gode idéer til sjove lege med din baby.

Skønt spisesæt i 3 dele med en sød lille elefant bestående af tallerken, kop med hank og ske fremstillet i det gode, holdbare og ufarlige materiale melamin.

KLIK HER og bestil din gratis babypakke


sex efter fødslen PARFORHOLD

SÅ LANG TID GÅR DER

• 41 procent svarede, at de havde genoptaget samleje inden for 6 uger efter fødslen.

6-8 uger. Så lang tid går der typisk før kvinder genoptager sex efter fødslen - i hvert fald i Australien. Det viser en ny undersøgelse fra Murdoch Childrens Research Institute i Melbourne. Undersøgelsen spurgte 1.507 førstegangsfødende kvinder i Melbourne om, hvordan deres seksuelle aktivitet havde været det første år efter fødslen.

• 65 procent var på den igen, da der var gået 8 uger. • 78 procent efter 12 uger. • 94 procent, da der var gået 6 måneder. Generelt sagde kvinderne, at de havde været involveret i en eller anden form for seksuel kontakt, før de genoptog samleje. Kilde: Videnskab.dk


KØB UDSTYR TIL BABY I TYSKLAND

STORT UDVALG I ALLE DE KENDTE MÆRKER

SPAR HELT OP TIL 50% I FORHOLD TIL I DANMARK

Se det store udvalg af barnevogne, klapvogne, kombivogne, autostole, vugger, babyalarmer, højstole, skråstole, cykelstole, pusleborde, bæreseler, madrasser, sikkerhedsudstyr, rejsesenge, sutter, aktivitetstæpper, legetøj og meget mere!

WWW.BABYPARADIES-SHOP.DE


GRAVIDITETSGENER

16 GODE RÅD MOD

halsbrand

De fleste gravide rammes før eller siden af ubehagelig halsbrand, som skyldes, at lukkemusklen til mavesækken påvirkes af graviditetshormoner. Den slapper af og sender maveindholdet retur i spiserøret. Her får du 16 gode tips til, hvordan du kan slippe af med halsbranden.

HALSBRAND GÅ VÆ K!

MANDLER

Jeg havde stort set halsbrand fra start til slut begge gange og spiste rigtig mange mandler. De skal være med hinde. Jeg tog 3-4 stk. ad gangen og tyggede dem rigtig godt igennem. Det hjalp godt.

mælk

Her hjælper et stort glas mælk. Så du kan tro, der bliver købt meget mælk her for tiden :-)

MARIEKIKS

Jeg har lidt halsbrand engang imellem, men det kan kureres med 5 mariekiks :-)

DANSKVAND

Jeg har haft halsbrand de sidste mange måneder og har fundet ud af, at danskvand virker. Jeg har derfor købt en sodavandsmaskine, så jeg altid har danskvand i huset.


SMÅ MÅLTIDER

Her døjes der også med halsbrand, men jeg spiser flere små måltider, og det gør det for det meste udholdeligt.

AKUPUNKTUR

Under min sidste graviditet døjede jeg også meget med halsbrand. Jeg fik akupunktur for det en enkelt gang og mærkede derefter ikke mere til det. Denne gang har jeg heldigvis været forskånet indtil videre.

LIG MED HOVEDET HØJT

Om natten hjælper det mig, når jeg ligger med hovedet højt, for det er helt klart værst om natten.

COCIO

En Cocio kan virkelig gøre underværker mod halsbranden :-)

FLØDESKUM

Efter at have spist en stor portion chokolademousse lavet på flødeskum, havde jeg slet ikke halsbrand. Og jeg har et par andre gange prøvet med flødeis og lignende, og det hjælper også. Det er noget med, at fedtet lægger sig som et lag ovenpå mavesyren, så den ikke kommer op i spiserøret. Men sundt er det ikke ;-)

APPELSINER

Jeg får halsbrand af fed mad, sukker og stærkt krydret mad. Nogen siger, at man skal holde sig fra syrlige ting. Men i mit tilfælde hjælper appelsiner genialt.


BASE-DANNENDE FØDEVARER

Jeg har et tip, der virker forebyggende. Spis kun base-dannende fødevarer. Jeg kunne slet ikke være til før med sure opstød og opkast og mange gener i forbindelse med at sove liggende. Jeg spiser kun base-dannende mad og har ikke længere gener, selv om jeg har baby “helt op til halsen” ;-)

FRYS-SELV IS

Når jeg har halsbrand, spiser jeg en af de der frys-selv is med vindrue-smag, og så forsvinder det med det samme.

GALIEVE

Jeg havde store problemer med halsbrand i en periode og gik derfor til lægen, som anbefalede mig at købe et produkt, der hedder Galieve, og det er sikkert at tage for gravide. Det ligger en form for skum i halsen, der både fungerer som prop for mavesyren og som lindrende i halsen. Det fungerede super godt for mig.

LINK

Jeg er 3. gangs gravid, og de to første gange har jeg været meget plaget af halsbrand, og her har Link tyggetabletter fra apoteket været min redning. De er ikke særligt dyre og meget store, så der kommer meget “syredæmpende” ned i mavesækken. Dem kan jeg klart anbefale.

ALMINOX

Alminox tyggetabletter hjælper for det meste her. Men ellers er der ikke rigtig noget, der virker.

BALANCID NOVUM

Jeg spiser Balancid Novum, som kan købes på apoteket. Det er tyggetabletter, og de virker omgående. Jeg brugte dem også i min sidste graviditet, og de må bruges af gravide. Uden dem havde jeg ikke overlevet min første graviditet ;-)


vi elsker børn FertiLitetskLinik

GraviditetsscanninG

privat Jordemoder

Vi har en af landets førende fertilitetsklinikker og har i løbet af de sidste 28 år hjulpet mere end 8000 ønskebørn til verden.

Oplev fascinationen ved at se jeres barn i tre dimensioner med en 3D scanning. Få optagelserne med hjem på dvd, cd, usbmemorystick eller print.

Privat jordemoderkonsultation er et nyt og udvidet tilbud til det gravide par, der ønsker et trygt og nærværende graviditetsforløb

GynækoLoGi

ØrebØrn

bØrneeksem

Har du efterfødselsproblemer som følge af eksempelvis fødselslæsioner, kan vi afhjælpe dine gener med et relativt let indgreb.

Vi undersøger og behandler godartede lidelser inden for øre-, næse- og halsområdet. Vores anæstesilæger er særligt dygtige til at bedøve børn.

I vores særlige hudlægecenter tilbyder vi eksemramte børn klinisk undersøgelse samt behandling med creme eller medicin.

Læs mere på www.ciconia.dk eller ring til os på 86 27 76 26 Saralyst Allé 50 8270 Højbjerg 8627 7626 www.ciconia.dk l l l


Gravid fotografering 9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil?

Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven.

At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme.

Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet.


skønt ventetøj

tøj til gravide

MEDINA ROLLNECK

Klassisk rullekravebluse med nem ammefunktion. Blusen har elastik i ærmerne og fine detajler med rynk ved hals og talje. 199,-


SMART TØJ TIL

SMARTE GRAVIDE

byStroom har haft familieforøgelse og har netop lanceret eksklusive pusletasker i ægte læder, samt en børnerygsæk, der vokser med dit barn. Kollektionen indeholder desuden pusletasker, vente- og ammetøj og accessories i et lækkert design, der ikke begrænser sig til en kort periode - tværtimod kan både tasker og tøj stadig bruges, når barnet ikke længere skal ammes eller skiftes. Alle styles kan købes fragtfrit på www.bystroom.dk

Oda long dress

Klik på billederne for at læse mere om tøjet.

Flot, kropsnær, langærmet kjole med vandfaldsudskæring. Kjolen sidder tæt til overkroppen og falder blødt fra hofterne. I halsåbningen er desuden et bærestykke, der sikrer en diskret ammemulighed. Måler ca. 1 meter fra top til bund. 299,-


Gør amning let og diskret

NYNNE DRESS

Kort, ærmeløs kjole med fine detaljer. En smuk kjole med flot lægudsmykning, der bryder det enkle snit. Kjolen har en rundet kant foran, hvor den er lidt længere end bagpå, hvilket tilgodeser den højgravide mave, men også passer godt ind i kjolens snit. Kjolen har en dyb udskæring udenpå et ekstra bærestykke, der gør amningen let og diskret. 149,-


nancy jumpsuit

Skøn buksedragt med slåom effekt og ammefunktion. Dragten har en syning under brystet, og stoffet sidder løst om kroppen. Det medfølgende bælte kan bruges til at stramme snittet ind efter behov. Ved den indbyggede ammefunktion løftes det inderste bærestykke, så det dækker dig, mens du ammer. 399,-

Skøn buksedragt

Klik på billederne for at læse mere om tøjet.


NELLY MAXI DRESS

Elegant og tætsiddende kjole med ammefunktion. En blød og lang kjole, der falder fint om din krop. Kjolen er uden ærmer og har en ammeåbning i hver side, der samtidig udgør en fin og enkel detalje i designet. 299,-

Klik på billederne for at læse mere om tøjet.

Elegant og ammeklar


Omega leggins

Lette leggins, der passer perfekt under en kjole eller tunika. Disse leggins slutter tĂŚt om kroppen uden at stramme, og de har et mavestykke, der kan vendes op over den gravide mave eller foldes ned med en forstĂŚrkende flad effekt. Materialet er let skinnende. 199,-


trendy accessories

Pusletaskerne fra ByStroom er super smarte i enkelt og stilfuldt design i høj kvalitet til kvinder, som ikke ønsker en almindelig pusletaske. Du får en pusletaske, som er både rummelig, praktisk og funktionel. Den er perfekt både til hverdag og til rejser. Det tidsløse design gør pusletasken anvendelig, selv når barnet er blefri.

GANLY

Super rummelig taske, som egner sig perfekt til dig, der har tvillinger, eller som også gerne vil bruge den som weekendtaske. Den lange lynlåsåbning tillader dig samtidig - med et enkelt snuptag - at skabe dig et godt overblik over taskens indhold. Taskens store rum deles i to af en midterlomme med lynlås, og derudover er der hele 8 mindre lommer i foret til alle de små ting, der helst skal være indenfor rækkevidde. 899,-


PUSLETASKER Elegant, praktisk og rummelig

SMARTE

PUSLETASKER I

TRENDY DESIGN

GRACE

Grace er en elegant pusletaske med enkle, feminine detaljer og en praktisk indre opdeling med flere store rum og små lommer til alt det, der helst ikke skal ende på bunden af tasken. Foeret er nemt at holde rent og tørre af, og med tasken følger et puslekit bestående af underlag, toilettaske og flaskeholder. Fås i sort og grå. 1.299,-

Klik på billederne for at læse mere om pusletaskerne.

Pusleunderlag, toilettaske, flaskeholder og etui til vådservietter i grå nuance medfølger til alle pusletaskerne


gisla

Gisla er en stroller bag i fantastisk blødt læder, der er syet i et enkelt patchworkmønster af store firkanter. Tasken er perfekt til, når barnet er lidt større og ikke længere har brug for så meget udstyr, men har stadig god plads til et sæt skiftetøj, en madpakke og andet. Den henvender sig til dig, der gerne vil have en allround taske, der på ingen måde begrænser sig til et enkelt formål, men tværtimod passer til enhver situation. Smart indretning indvendig og med et skønt foer, der er nemt at holde rent og tørre af. Tasken er blød og former sig efter indholdet, hvilket gør denne taske super skøn som strollerbag. Fås i sort og brun. 699,-

GIA

Trendy miniclutch i blødt lammeskind, der er syet sammen i et enkelt patchworkmønster. Clutchen fungerer som pung såvel som lille håndtaske og kan bruges med og uden håndledsstroppen og den tynde skulderrem, der begge er aftagelige. Fås i aubergine, sort og camel. 349,-

NYHED

GRY

Dit barns helt egen taske til f.eks. ture med vuggestue, børnehave eller fritidsklub eller besøg hos venner og familie. En skøn rygsæk i et legesygt design, der sætter kulør på dit barns dag. 399,-


GYRITH

Sjov og trendy clutch, der giver din stil et ekstra pift. Clutchen er lavet i ægte koskind med hår og trykt med giraf eller løve dyreprint. Den kan bruges til både hverdag og fest og kommer med en smart håndledsstrop. 349,-

Klik på billederne for at læse mere om taskerne.

fiona

Kan anvendes af både far og mor

En rigtigt lækker taske med et helt enkelt udtryk, der både ser godt ud på styret af barnevognen og strolleren og som cool messenger bag til både far og mor. Tasken gemmer på flere skønne hemmeligheder, blandt andet de skjulte hanke, der ligger langs den øverste sy-ning, når de ikke er i brug, samt mere plads og flere rum, end man umiddelbart skulle tro. Tasken er indrettet med to store rum, et midterrum med lynlås og 8 mindre lommer til opbevaring af nøgler, pung, telefon, solbriller, sutter, servietter og andre småting, som man hurtigt skal kunne få fat på. 499,-


GULDKORN

DAGENS

smil

vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Jeg arbejder som lærer, og da jeg var højgravid og kom i skole efter sommerferien, kom en af mine elever fra 5. klasse og spurgte mig: “Er din baby derhjemme?”. Den var svær ikke at grine af, når man står der med STOR mave på. Så jeg måtte jo fortælle, at babyen ikke var kommet ud endnu.

Mor venter sig, og Tobias på 3½ år spørger, hvor lillebror skal sove. Ja, det er ikke helt besluttet endnu, så mor siger: “Det må vi lige se på. Vi skal nok have købt en vugge eller en seng”, hvortil Tobias svarer: “Ja, ellers må han sove i badekaret”. Så slemt går det nok ikke, men der er selvfølgelig ledigt om natten.

et hovedsageit id v ra g in m t a , så stolt over min Her gik jeg og var erne. Men det fik ft o h å p e k ik g o en ligt sidder på mav d i undertøj o st g je a D r. fo er sat en stopp datter på 6 år lige det være, at n a k n a rd o v h r, o fra hende: “M og strøg, kom det ørre?”. Hmm, st er v li b e av m in ørre, når d din numse bliver st ja hvorfor mon?


anden gang og Jeg er gravid for engang - snakke ville lige - endnu søn om det. Så med min 2-årige , mens han var jeg spurgte ham mor i maven?”. i bad: “Hvad har om et øjeblik Han tænkte sig det var et ‘trick(han vidste godt, så udbrød han spørgsmål’) og : “Gulerødder!”. glædesstrålende lerødder til afVi HAVDE fået gu sluttede at g be tensmad, og je rgsmålet” hvile ø lade “mave-sp en tid.

Min mand er så sød og prøver gøre alt så godt for mig, nu hv at jeg er gravid i 7. måned. En daor var jeg bare nede og følte mig g tyk og grim, og for at trøste mi kom han til at sige: “Jamen skag der er da dem, der er grimmere t, end dig”. Jeg kunne ikke engan blive sur. Og vi har tit grint af g det. Han fik det så dårligt over det, men jeg kunne kun se det sjove i det og blev glad igen.

Marie på 2½ år synes, at mors bryster er begyndt at dufte dejligt af mælk (jeg er i 7. måned). Efters om hun det sidste års tid har set en del små babyer blive ammet og ha r fået forklaret, at det er sådan, de får mad, og hun også fik det engang, kan hun måske huske de n dejlige mælkelugt. Hun vil enormt gerne røre ve d brysterne hele tiden og siger så, at hun skal til at drikke mælk fra dem igen. “Nej”, får hun at vi de, “de er til William nu Du er blevet for stor til at . blive ammet”. Hun er ik ke helt tilfreds. Dog går tøsen på kompromis og konstaterer: “Den her er til William, og denne he er til mig” med et stort sm r ørret smil.

t hos år blev passe 2 å p n sø in Da m dahan leget om e vd a h r, o rm mo uru, og plastik kæng n e d e m n ge pmærke gjort ham o vd a h r o rm o m le unge en, hvor en lil som på pung i nere, da de Se . p o t e d ve stak ho de, højgravid kvin n e så t e n fjernsy en ks: “Se! Dam ra st n a h d udbrø måtte ven!”. Og så a m ru u g n kæ med at ende i gang rin rg o st r o rm Mo forklare.

LÆS FLERE GULDKORN Klik her for at læse flere sjove guldkorn fra børn.


LINGERI

SKØNT LINGERI OG UNDERTØJ TIL LUKSUS INDERST OG INDE

gravide ammende

Carriwell har “støttet” gravide og mødre med behageligt og anvendeligt ammeundertøj i over 14 år gennem en voksende fortrolighed og et positivt detailnetværk i mere end 30 lande.


Sarah Amme natkjole Som nybagt mor vil du hurtigt opdage, at du bruger en masse tid, både dage og nætter, i dit nattøj. Denne natkjole er et af de innovative Carriwell-produkter, der kan ændre fokus fra amning til komfort, skønhed og funktion. Natkjolen fungerer ligesom Carriwells andre design: Træk det øverste stykke stof op, mens du holder babyen med den anden hånd. Åben din amme-BH og am barnet - helt enkelt! Pris: 199,95 kroner


FÅES BÅDE I SORT OG HVID


Carriwells amme-BH’er tager hensyn til, at kvinders bryster kan øges med 2 skålstørrelser mellem amninger, og at det er bydende nødvendigt under graviditet og amning, at mælkekanalerne ikke blokeres. En af de vigtigste funktioner i amme-BH’erne fra Carriwell er fleksibilitet. En traditionel BH kan ikke udvide sig og stadigvæk bevare sin gode støtte, efter at brystet er faldet i størrelse. Amme BH’en skal være i stand til at tilpasse sig og støtte de mælkfyldte bryster. Der er mange fordele ved den sømløse amme-BH fra Carriwell: • Ingen irriterende sømme eller stive bøjler. • Lige anvendelig til hverdagsbrug og til at sove i. • Enkel énhånds låsemekanisme, der gør amningen meget nemmere. • Medfølgende BH-forlængere, der gør BH’en mere justerbar. • 3 kroge og øjne på bagsiden giver øget komfort og støtte. • Amme-BH’er med bløde skåle anbefales af jordemødre. • Perfekt under t-shirts på grund af det sømløse og glatte design. • Det brede brystbånd erstatter den stive bøjle og giver ekstra støtte og løft af brysterne.

Sømløs Amme BH Forestil dig en amme BH, der opfylder alle dine behov - komfort, støtte, stil, kvalitet og pasform, og tilføj derefter funktionalitet og behagelighed. Disse er alle elementer, der gør forskellen mellem en god og en ekstrem god amme-BH. Det silkebløde åndbare microfiberstof former sig efter din krop, mens hud-til-hud-kontakten mellem mor og baby maksimeres under amningen grundet det unikke skål-design. Hele dit bryst blottes, når den forreste skål sænkes, hvilket sikrer optimal hudkontakt, hvilket øger din amme-oplevelse. Pris: 199,95 kroner


Blonde Drop Cup amme BH Kvinder elsker lingeri med et klassisk udseende og det pift af attraktive blonder under deres bluse. Denne blonde drop cup amme-BH opfylder dette krav, uden der er gået på kompromis med nogen af de vigtige funktionelle krav til en god amme-BH. BH’en er specielt designet til kvinder med fyldige bryster. Den ammende mor på billederne er iført størrelse II, hun er 70 DD. Pris: 199,95 kroner


BÅDE SEXET OG PRAKTISK PÅ SAMME TID

• Designet er klassisk, tidløst og funktionelt. • Indstillingsmuligheder er nøglen til en god amme-BH. Derfor inkluderes en ekstra BH-udvider. • Praktisk enhånds skål-udløser letter amningen. • De bredere stropper forhindrer BH’en i at gnave i skuldrene. • Ingen bøjle, hvilket mindsker risikoen for tilstoppede mælkekanaler og brystkirtelbetændelse. • Kontrol og støtte opnås med det elastiske bånd under brysterne, som hverken ruller opad eller krøller ubehageligt.


• Det unikke design sikrer, at båndet bliver siddende korrekt uden at rulle op eller ned. • Fremstillet af sømløst elastisk stof, der er usynlig under tøjet. • Passer perfekt over din mave og vil ikke irritere din hud. • Blødt og åndbart stof, der giver varme til de dækkede områder. • Ekstra stræk over din mave og blid støtte under og til siderne. • Det tykke stof på bagsiden sikrer god varme og støtte af lænden. • Jo længere henne i graviditeten du er, desto mere støtte har du brug for. • Båndet øger forsigtigt det støttebehov, din voksende mave har brug for.

TIP: Fungerer også til at holde jeans, nederdele og bukser oppe. Brug båndet over toppen af dine jeans, og det vil skjule åbningen og holde dine jeans på plads.

Sømløs graviditets støttebånd Carriwells sømløse graviditets støttebånd er unikt designet til at give din ryg og mave diskret, varm og behagelig støtte. Det sker ved forsigtigt at løfte vægten over hoften og samtidig støtte den nederste del af ryggen. Båndet reducerer risikoen for overbelastninger og hjælper til at aflaste eksisterende ubehag eller smerte. Det kan også bruges forebyggende. Pris: 99,95 kroner


STØTTER BÅDE RYG OG MAVE


VIL DU VIDE MERE? Læs meget mere om Carriwells skønne graviditets- og amme-BH’er her: â WWW.CARRIWELL.DK


FÅES BÅDE I SORT OG HVID


sådan føles veer fødsel

28 mødre (og 2 fædre) fortæller DEN NØGNE SANDHED OM veer


HVOR ONDT GØR DET AT HAVE

VEER? FÅ SVARET HER

Det kan være svært for førstegangsgravide at forestille sig, hvordan veer føles. Føles de mon som voldsomme menstruationssmerter eller stærke mavekramper? Som en elefant, der danser på dit bækken? Som at have Roskildesyge? Eller føles veer mere som at blive skåret op indefra med en motorsav? Vi bad brugerne fra Netbaby.dk’s Facebookside om at hjælpe med at sætte ord på.


SOM MENSTRUATIONSMERTER Det bekrives nok bedst som en smerte, der minder om menstruationsmerter, hvor smerten kommer med et interval og stiger i intensitet. Jeg har altid følt smerten mest intenst i lænden, og her har det hjulpet rigtigt godt, hvis jeg fik massage på lænden, når de slemme veer var der. Det gør ondt at føde, det ved de fleste. Men det er så vigtigt, at man bevarer roen og arbejder med veerne. Og lige så snart barnet er kommet ud og ligger på ens mave, så var det alle smerterne værd. Jeg er mor til 4 dejlige børn og tog gerne et par stykker mere, selvom jeg ved, at det nu engang gør ondt at føde. ONDT I LÆNDEN Det gjorde røv ondt i lænden. Jeg troede, man fik ondt i maven. Men nej, det var sgu i ryggen (lænden). Man kan hverken sidde, stå, ligge eller noget, uden at det gør ondt. SOM HEFTIGE PLUKKEVEER For mit vedkommende har veer og menstruationssmerter intet med hinanden at gøre. Jeg husker det som værende mere plukkeve-agtigt, dog i lidt heftigere format. Jeg havde heller ikke ondt i lænden. Jeg er nok

ikke den helt rigtige at spørge, for jeg synes bestemt ikke, det var slemt overhovedet. SKÅRET OP MED EN MOTORSAV Da jeg var gravid, stillede jeg min veninde samme spørgsmål, og hun svarede: “Som at blive skåret op indefra med en motorsav”. Så vidste jeg jo, hvad der ventede mig. Og hun havde ret! SOM AT FÅ EN MAVEPUSTER Jeg var i tvivl. Det var min veninde, der fortalte mig, at det nok var veer, jeg havde. Min mave blev hård og gik i krampe, og lige oppe under ribbenene var det som at får en mavepuster på fulde hammer hvert 3. minut. DET GØR ENORMT ONDT Som de sygeste menstruationssmerter blandet med nervøsitet, koldsved, forventning og en knust lænd. Det gør bare enormt ondt. SOM EN KNIV I LÆNDEN Jeg mærkede det som en, der stod med en kniv i min lænd og bare dolkede løs. Jeg kunne hverken stå, gå, sidde eller ligge.


Som en nål i æggestokkene, et los i lænden, krampe i mave og skede ledsaget af en utrolig magtesløshed.

SAMMENTRÆKNING FRA NAVLEN OG NED Når veerene begynder, føles det som om, at man skal på toilettet hele tiden, efterfulgt af smerter i lænden. Smerten bliver derefter kraftigere. Man begynder at “trippe” lidt (lægge vægten fra det ene ben til det anden), imens man læner sig foroverbøjet over noget. Det var ihvertfald den mest behagelige stilling for mig der. Og så kommer veerne hyppigere og med mere smerte, som en stikken, og sammentrækning i området fra navlen og under. Det værste er ikke veerne, det er når barnet kroner. Nu vil jeg ikke skræmme de gravide fra vid og sans, men ondt det gør det. Heldigvis har vi jo diverse muligheder for at lindre smerten. Jeg har født 2 drenge, men jeg fik ikke noget bedøvelse. DER GØR HAMMER ONDT Det er umuligt at beskrive andet end, at det gør hammer ondt, og man ikke rigtig kan være i tvivl. Jeg husker bedst de sidste veer i min fødsel nummer 2, hvor jeg gik fra 4 cm åben til aktiv fødsel på omtrent 5 minutter. De veer føltes som om, nogen stod og vred mig åben. Det var virkelig ubehageligt. Men samtidig med, at det gør hammer ondt, synes jeg ikke, det er en uudholdelig smerte, for der er et formål med den. Jeg har følt mig nærmest opstemt begge gange, fordi nu kom mit barn endelig. Og det er hver eneste ve værd. SOM AT HAVE SPIST FOR MEGET De første mange timer var jeg virkelig i tvivl, om jeg bare havde spist for meget. De sad bare i maven. Senere sætter de sig i lænden. SOM AT SKULLE PÅ TOILETTET Jeg har født to børn - begge hurtigt om end ikke helt smertefrit :-) Ved presseveer føltes det som om, jeg skulle på toilettet. Men ellers små niv. Jeg småsov mig gennem udvidelsen første gang, så vilde smerter havde jeg ikke. Anden gang gik der 1½ time, fra jeg mærkede

allerførste tegn på veer, til han blev født. Jeg var faktisk med inde og aflevere vores datter i børnehaven, hvor vi gik fra 20 minutter før, han blev født. Jeg var SLET ikke med på, hvor tæt på fødslen vi var. Vi nåede dog ind på hospitalet 5 minutter før, han kom ud, men jeg må tilstå, at jeg også holdt lidt igen :-) SOM EN ØKSE I LÆNDEN Det føles som en, der smadrer en økse i lænden på en. Jeg synes, det var ret voldsomt, men vandet var også gået. De siger, det gør veerne voldsommere. Men hvad ved jeg. Jeg overlevede :-) SOM EN ELEFANT DER DANSER PÅ DIT BÆKKEN Jeg har sindssygt ondt, når jeg føder, og om nogle uger skal jeg i gang igen. Det føles som en elefant, der danser på dit bækken og lænd. SOM AT HAVE RIGTIG HÅRD MAVE Har du prøvet at have rigtig hård mave? Og hvor ondt det gør, når det skal ud? Så smider du lige en masse hæmorider oveni, og så sådan en brændende følelse. Men så snart man får babyen op og ligge, glemmer man tid og sted. Man er lykkelig, og smerten er så langt væk, at man glemmer det. Lige til næste gang, man ligger der. Jeg har prøvet almindelig fødsel og kejsersnit, og jeg foretrækker helt klart en almindelig fødsel. SOM SMÅ STRYG HENOVER LÆNDEN Det føltes som små stryg henover lænden. Først da jeg skulle udvide mig de sidste par centimeter, gjorde det rigtig ondt. Men jeg fik heller ingen smertelindring. Presseveer føles som om, man skal på toilettet :-) SOM OM UNDERLIVET ER PÅ VEJ UD Mine veer sad i lænden, nederst af maven og benene. FORTSÆTTES „


I starten gjorde det ikke så forfærdelig ondt. Men da jeg fik vedrop, blev de ulidelige. Det føles som om, ens underliv er på vej ud! En ubeskrivelig følelse, som ikke kan sammenlignes med nogen anden smerte. Men når det er overstået, glemmer man alt. Jeg gør det gerne igen. Jeg glæder mig til, følelsen igen skal opleves. EN BRÆNDENDE FORNEMMELSE Hvis de kun er i lænden, så føles de som stærke menstruationssmerter. Jeg synes ikke, det gjorde så ondt. Anden gang prøvede jeg, hvor de sad både foran og bagved. Denne smerte gjorde mere ondt, og det føles nok som om, underlivet blev trukket i to forskellige retninger eller trykket sammen med et ordentligt pres. Måske en brændende fornemmelse. Her 15 måneder efter første gang må jeg indrømme, at jeg ikke kan beskrive følelsen. Jeg ved, det selvfølgelig gør ondt, men jeg har glemt, hvor ondt det gør. Når det er sagt, er det FANTASTISK at føde! SOM ROSKILDESYGE Jeg havde noget Roskildesyge for ikke så længe siden med mavekramper. Jeg troede, jeg havde overset, at jeg havde været gravid de seneste 9 måneder og nu skulle føde. Så jeg kan konkludere, at det må føles i nærheden af det ;-) Der var ingen overset baby, og jeg synes også, jeg var lidt mere ynkelig, end når jeg føder, da jeg ikke havde noget mål udover at blive rask. SOM AT MISTE KONTROLLEN Jeg vil ikke kalde det smerter. Mere følelsen af fuldstændigt at miste kontrollen. EN HÅNDTERBAR SMERTE Det kan faktisk ikke beskrives fyldestgørende, fordi det er så indiviuel en oplevelse fra kvinde til kvinde og gang til gang. Jeg har født to gange, og smerten var ikke den samme. Det eneste, man kan forberede sig på, er, at det gør ondt. Men smerten er håndterbar, og den vil gå over. SOM MAVEKRAMPER AF FORSTOPPELSE Mine veer sad udelukkende foran på den nederste del af maven, og de føltes først lidt ligesom, når man får mavekramper af forstoppelse, og derefter blev det til en følelse af ekstreme menstruationssmerter. Trods smerter er jeg meget frisk på flere børn :-) SMERTELINDRING VAR VÆRRE Det gjorde vildt ondt, men jeg kan da huske, at 15 minutter efter fødslen sagde jeg, at jeg kunne gøre

det igen :-) Jeg kan ikke beskrive, hvordan det føles, men man skal virkelig prøve at arbejde sig igennem veerne. Glem alt omkring dig og luk øjnene og arbejd! Jeg fik bistik som smertelindring, og jeg kan da fortælle, at de sgu var værre end veerne, synes jeg. Men 10 sekunders smerte, og det hjalp meget! Det er det hele værd. Alle smerterne er glemt i det sekund, man ser sin guldklump :-) TROEDE DET VAR VÆRRE Det føles som krampeagtige sammentrækninger. Jeg havde skruet det totalt op til noget, det ikke var. Jeg havde troet, det var værre. Og må jeg så lige anbefale at føde i vand. SOM EN NÅL I ÆGGESTOKKENE Som en nål i æggestokkene, et los i lænden, krampe i mave og skede ledsaget af en utrolig magtesløshed. Det er en ufattelig smerte - og jo, du bliver bange, men et par dage efter er lykkesrusen så enorm, at du glemmer det og gerne gør det igen. Jeg ved, jeg ville. SOM AT KØRE I KARRUSEL Jeg synes, veerne føles som at køre i karrusel. Det giver en sugende fornemmelse i maven. Men jeg tror, det er forskelligt fra person til person. EN FANTASTISK SMERTE En smule kvalme, men en fantastisk smerte, hvis man kan skrive det. Tricket er at tænke på det fantastiske resultat i stedet for at fokusere på de smerter, der kan være. Men mine 3 fødsler har nu været stort set smertefrie. SOM AT BLIVE REVET MIDTOVER Jeg husker det som om, jeg blev revet midt over. Jeg misunder dem, der ikke synes, det er noget særligt at føde. Jeg gjorde det 2 gange for 20 år siden, og jeg husker det stadig som en meget voldsom oplevelse desværre. SOM EN ØKSE GENNEM UNDERLIVET En meget skarp-slebet økse tværs gennem underlivet :-) Men når grunden til smerten er fornuftig og velargumenteret, og ikke kommer af hul på huden eller brækkede knogler, så bliver det nemmere at holde til. Og det er absolut ikke noget, der skal overståes! Det skal gennemgåes og udnyttes! Netop fordi smerten repræsenterer udvidelse af hofteskålen, så barnet nemmere kan komme ud.


OG HVAD SIGER FÆDRENE?

KONKLUSION

Jeg oplevede det ikke specielt voldsomt :-) Joakim

Vi kan altså klonkludere, at veer mærkes vidt forskellige fra kvinde til kvinde. Mange kvinder beskriver veerne som meget stærke menstruationssmerter, mens nogle kvinder slet ikke synes, at de er så slemme. Andre kvinder sammenligner dem med at blive stukket eller skåret med en kniv eller en økse. Hvordan smerterne opleves, afhænger naturligvis også af den enkelte kvindes smertetærskel.

Jeg synes ikke, det var så slemt endda. Jeg havde bare lidt musik i ørene imens. Men jeg gør det ikke igen, da jeg får sådan nogle grimme strækmærker på ballerne :-) Peter

Og så kan vi altså også konkludere, at mændene ikke mærker veerne helt så voldsomt :-)


BABY I BILEN

MAKSIMAL

sikkerhed TIL DE SMÅ

DET BEDSTE TIL DIT BARN


Når det kommer til autostole, vil der altid være forskel producenterne imellem. Dette gælder dog ikke Römer Baby-Safe Plus SHR, da denne autostol i test slår al konkurrence i denne vægtgruppe. Rømer Baby-Safe Plus SHR er en bagudvendt babyautostol, der yder optimal beskyttelse af de mindste under kørsel i bilen. I bilen bør spædbarnet transporteres modsat kørselsretningen så længe som muligt. På den måde beskyttes barnets mest udsatte zoner - hovedet, halsen og ryggen - mest effektivt. Højere sidevanger og et ekstra dybt sæde bidrager til den øgede beskyttelse af barnet, i forhold til eventuel sidekollision. Hovedstøtten kan reguleres i takt med, at barnet vokser, og stolen er udstyret med sol-vindskærm og et ergonomisk bærehåndtag.

Anmeldelserne taler for sig selv. Römer Baby-Safe Plus SHR er testvinder hos både Tænk og tyske ADAC og får en flot bedømmelse af FDM. Kombineret med en Isofix-base er Römer Baby-Safe Plus SHR således den eneste autostol i denne vægtklasse, som har opnået den højeste karakter i ADAC’s test. Og det er ikke kun tyskerne, som er enige - det er danskerne også. I 2011 blev Römer Baby-Safe Plus SHR nemlig testvinder i Tænks store undersøgelse af 112 forskellige autostole. Her fik autostolen en 82% positiv bedømmelse med karakteren “Meget god” i kategorierne sikkerhed, brugervenlighed og skadelige kemikalier. Da FDM testede autostolen, gav de den samlet 5 stjerner i bedømmelse. Så der er egentlig ikke så meget tvivl: Römer Baby-Safe Plus SHR er den absolut bedste autostol til nyfødte og op til 10 kg.


features Udløsermekanisme som kan betjenes med én hånd

Blødt område på bærehåndtaget gør stolen mere komfortabel at bære

Solskærm mod sol og let regn

Integreret hvilesystem med dybe polstrede rygog sidestykker

D-SIP teknologi giver overlegen sidekollisions beskyttelse

Hurtig fast- og afmontering klikkes fast på basen og afmonteres med én hånd

5-punkt-sele justering med én hånd

Integrerede adaptere til Click & Go rejsesystem

Isofix kan monteres på Isofix-base

Bagudvendt montering

D-SIP beskytter mod sidekollision

Kompatibel med Britax-klapvogne med Click & Go


• Integreret hvilesystem giver dit barn mulighed for at ligge i en mere naturlig sovestilling. • 5-punkt-selesystem med central indstilling af selelængden. • Dybe polstrede sidestykker. • Blødt område på bærehåndtaget gør stolen komfortabel at bære. • Sol/vindkaleche med 50+ UV-beskyttelse. • Bærebøjle med 3 indstillinger. • Blød polstring og hurtigt aftageligt og vaskbart betræk. • Udtagning og indsætning af seler bortfalder. • Behagelig skulderpolstring. • Montering med bilens 3-punkt-sele. • Montering med Baby-Safe sele base eller Baby-Safe Isofix base. • Højdeindstillelig hovedstøtte og selesystem med let indstilling med én hånd.


farver bl a c k t h u n

Römer Baby-Safe Plus SHR fås i mange flotte farvekombinationer. Her kan du se et udpluk. Klik på billederne for at se mere.

BL U E S K Y

d er

1.449,-

1.399,-

F O SSI L B R O W

1.449,-

BL U E S T A R LI TE

N

1.699,-


SMAR T ZE BR A

1.699,-

MAGIC D O T S

1.449,-

CO OL BERRY

CACT U S G R EE N

1.449,-

1.449,-


sleeper

Römer Baby-Safe Sleeper giver mulighed for sikker og ergonomisk transport af barnet i bilen og som travel-system på grund af den flade liggeposition. Dermed er barnet altid sikkert, behageligt og godt beskyttet, når I er på tur. Den energiabsorberende indvendige beklædning giver optimal beskyttelse for nyfødte. Den robuste stol sammen med bøjlen i opret position er den perfekte styrtsikring i tilfælde af et fald.

Se mange flere smarte autostole og andet babyudstyr på www.safehagen.dk

BL A C K T H U N

BL U E S K Y

D ER

1.999,-

1.999,-


CO OL BERRY

C H IL I P E P P E R

1.999,-

1.999,-


SPØRG jordemoderen

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

scanning

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN Anne-Jette har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne.

Hvornår kommer man tidligst til scanning? Kan barnet gemme sig på scanningen? Er det normalt, at barnet ikke bevæger sig under scanningen? Kan man stole 100% på en kønsscanning? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om graviditetsscanning.


Hvornår kommer man tidligst til scanning? Jeg er gravid i uge 8. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvornår man tidligst kommer til scanning? Det er første gang, og vi glæder os rigtig meget. SVAR De fleste fødesteder tilbyder en scanning i uge 10-12 med henblik på at scanne fosterets nakkefold. Denne undersøgelse kan vise, om fosteret har alvorlige sygdomme.

Kan barnet gemme sig på scanningen? Jeg er gravid i uge 6+6. Jeg har i oktober mistet et foster. Jeg har i 2 dage haft lidt pletblødning, og nu er det mere ovre i lidt brunligt udflåd agtigt igen. Jeg var i går til en scanning, hvor de kunne konstatere, at graviditeten ikke sad uden for livmoderen, men de kunne ikke se fosteret tydeligt. Kan det godt sidde og gemme sig? Jeg er meget nervøs og ked af det. Jeg har alle graviditetssymptomer som kvalme, opkastninger og brystspændinger, og de er stadig tiltagende. SVAR Det kan være vanskeligt at se fosteret tydeligt i uge 6+6. Jeg synes, du skal tage det roligt og afvente svar på blodprøverne og den nye scanning. Så længe du har tiltagende tegn på graviditet, er det positivt.

SUNDHEDSSTYRELSEN OM SCANNING • Alle gravide får som basistilbud 2 ultralydsundersøgelser (scanninger). • Den første scanning bruges blandt andet til at fastslå, hvornår fødslen kan forventes. • Den anden scanning tilbydes omkring uge 18. • Scanningen foregår ved ultralyd. Det kan være nødvendigt at scanne såvel gennem maveskindet som gennem skeden. • Undersøgelsen varer sædvanligvis 10-30 minutter. Det kommer an på, hvor nemt det er at få et billede af barnets nakkefold. • Ved scanningen bestemmes også terminsdatoen, og man kan bedømme, om der er mere end ét barn, hvor moderkagen er placeret og barnets hjerterytme.

Er det normalt at BARNET ikke bevæger sig under scanning? Jeg var til nakkefoldsscanning i uge 13+0, og da jeg blev scannet, lå babyen helt stille. Den hverken bevægede arme eller ben. Jeg så dog hjerteblink. Men jeg er meget bekymret for, om alt er, som det skal være. Er det normalt, at babyen slet ikke bevæger sig? Scanningen tog 10-15 minutter. SVAR Det er ikke altid, at babyen bevæger sig under scanningsundersøgelsen. Den har det OK, når hjertet slår. Først senere i graviditeten bevæger den sig mere, og i ca. 20. til 22. uge vil du selv kunne mærke spark.

Kan man stole 100% på en kønsscanning? Jeg har været inde og få foretaget en kønsscanning. Lægen sagde hurtigt, at han havde en idé om, hvad kønnet var, men han ville gerne være sikker. Barnet var bare så utroligt aktivt. Lægen kunne se en lille bitte ting. Han var i tvivl, om det var en tissemand eller klitoris. Men han skønnede det til at være 75% pige. Jeg går ind i 17. uge på søndag. Kan man så regne med, at det måske er en pige? Jeg har 2 drenge i forvejen, og har været helt ude af den, fordi jeg bare måtte vide, om barnet er sundt, og om det var det ene eller andet køn. FORTSÆTTES „


Jeg vil ikke glæde mig for tidligt til en pige, hvis ikke det er det. Jeg har været inde og læse om det, at hvis man siger 75% pige, så er det det højst sandsynligt, fordi en dreng bare er så tydelig. Jeg håber, at jeg måske kan få et svar på dette. SVAR Man kan ikke være sikker på kønnet, selv om der er 75% chance for, at det er en pige. Som du selv nævner, er en dreng dog mere tydelig på en scanning. Det vigtigste er naturligvis også, at

barnet er sundt og raskt, selv om jeg selvfølgelig godt forstår, at du ønsker dig en pige, nu når du har 2 drenge i forvejen.

CRL: Står for “Crown Rump Length”, som er målet fra barnets isse til bagdel. HO: Hovedomfang.

Hvad betyder forkortelserne på scanningsbillederne? Hvad betyder forkortelserne på scanningsbillederne fra nakkefoldsscanningen? Står barnets længde nogen steder? Der står ikke CRL (tror jeg længden hed på mit første billede) på disse billeder. SVAR Der findes følgende gængse forkortelser, der bruges i forbindelse med scanning:

BPD: Et hovedmål m��lt fra lidt over barnets øre i venstre side til lidt over øret i højre side. ABD: Maveomfanget. Femur: Måling af barnets lårbensknogle. Enkelte steder måles barnets næseben samtidig med, at nakkefolden måles.


Hvis der er andre forkortelser på din scanningsjournal, bør du kontakte det sted, du blev scannet, og forhøre dig.

Kan tvillinger overses ved en scanning? Jeg er i 33. uge, og hver gang, jeg har været til undersøgelse hos jordemoder og læge, har de haft meget svært ved at finde hoved og hale på barnet. Ved alle 3 scanninger (jeg fik også en terminsscanning) har de fundet babyen, lige da de satte maskinen på, og jeg har ikke fået scannet hele maven igennem. Da jeg var hos jordemoder sidst,

satte hun hjertelydsmaskinen på for at finde ud af, hvor ryggen var, og vi kunne høre tydelig hjertelyd på begge sider af maven. Da hun først mærkede maven, troede hun, fødderne var på den ene side, for der var noget, der sparkede der. Men hun sagde så til sidst, at de var på den anden side, men hun kunne ikke forklare, hvad det var, hun havde mærket. Jeg har mærket liv og er rigtig hurtigt blevet stor, og der har hele tiden været liv i hele maven. Det er min 2. graviditet. Jeg har både spurgt lægen og jordemoderen, om de nu også er sikre på, at der kun er 1, men de tog

det ikke alvorligt. Er det nogensinde sket, at man ikke har opdaget tvillinger ved scanningerne? SVAR De scanningapparater, der findes i dag, er vældig sikre, og det er uendelig sjældent, at man ikke finder tvillinger ved denne undersøgelsesmetode. Det er også den sikreste måde, idet både jordemoderens hænder og måling af hjertelyd er meget usikker.


på stribe 2 SØSKENDE

LIVET SOM MOR TIL PSEUDOTVILLINGER


Fuck-shit-fuck, vi skal have en baby mere!

SÅDAN TACKLER DU

PSEUDOTVILLINGER

Virkeligheden melder sin ankomst, når du får beskeden om, at din baby skal være storebror eller -søster inden længe. Du skal have pseudotvillinger (søskende, som er født med højst 18 måneders mellemrum). Ny bog om emnet giver dig gode råd til at tackle livet som mor til pseudotvillinger.


Der findes stakkevis af bøger om at få tvillinger eller flere børn med nogle års mellemrum. Men der findes ikke nogen dansksprogede bøger om at få pseudotvillinger. Det gør FADL’s Forlag nu noget ved. 2 på stribe er en håndbog til dig, der tænker “Fuck-shitfuck, vi skal have en baby mere!”. Den er også til dig, der har overskud til at tænke “Wauw, det bliver stort!”. Bogen henvender sig i virkeligheden til alle med mere end ét barn – den belyser alt fra hverdagskonflikter til håndtering af de svære følelser. At få flere børn i løbet af ganske kort tid stiller en familie over for helt særlige udfordringer, og det er nogle meget specielle spørgsmål, der melder sig hos forældre til pseudotvillinger: • Hvordan håndterer man to personligheder, der begge skal have hjælp til det hele, men stadig har meget forskellige behov? • Får pseudotvillinger et anderledes søskendeforhold end børn med 2-3 års aldersforskel?

• Hvordan dulmer man den dårlige samvittighed, der begynder at gnave allerede ved synet af en positiv graviditetstest? Forfatter Rebecca Natasha Albinus skriver med udgangspunkt i egne erfaringer, interviewer forældre til pseudotvillinger og inddrager forskellige eksperter. Hun fortæller uforfærdet og ærligt om alle de mavepumpere og lykkedunk, der hører med til livet som pseudotvillingefamilie. 2 på stribe er et forsøg på at finde en rød tråd i et mylder af vidnesbyrd fra pseudotvillinger og deres forældre. Bogen er fuld af historier om, hvordan familier har handlet, tænkt og følt. Der gives ingen rettesnore - kun gode råd.

VIL DU VIDE MERE? â Klik her og læs mere om bogen 2 på stribe.


Her kan du læse nogle kommentarer fra bogen “2 på stribe” fra mødre med pseudotvillinger: Da jeg skulle føde Sander, ringede vi efter mine forældre, og de kom og hentede Camille om natten. Camille var hos dem i 3 dage, fordi jeg havde ammeproblemer og måtte blive på hospitalet, men hun kom med og besøgte os på stuen. Det var helt naturligt, at hun skulle være med. Vi tænkte ikke, at det var for hendes skyld, for hun forstod ingenting, men for os var det naturligt, at hun var der. Så de kom op med hende dagen efter, jeg havde født, og hun var slet ikke optaget af det lille barn. Hun forstod ikke noget af det. Hun var bare sammen med sine bedsteforældre og var midtpunkt, så hun havde det rigtig sjovt. Marie Olivia var meget med på, at der var en baby derinde, og at han hed Theodor. Det kunne hun sige, før han kom ud. Vi prøvede selvfølgelig også det med bøger, men det er svært med en, der er så lille. Og så blev jalousi bare aldrig et issue. Det er selvfølgelig en positiv biting, at Olivia ikke kunne huske, at hun nogensinde havde været alene, bare 3 dage efter Theodor blev født. Anne Christine Dagen efter, Gustav blev født, kom Jonathan med ud på hospitalet, og så sad han sammen med Gustav, og det var bare naturligt for ham. Han har aldrig kendt andet. Det tænkte vi egentlig ikke så meget over. Jeg planlagde, at Jonathan ikke skulle sendes af sted i vuggestue, og jeg havde begge børn hjemme, indtil Jonathan var 1½ år. Det var jeg glad for, men når jeg tænker tilbage, var det meget hårdt. Louise Kresten mærkede på maven, og vi lånte nogle bøger på biblioteket. Men samtidig tror jeg ikke, at han rigtig forstod det, og han var ikke så interesseret i det. Det var lidt overraskende men rigtigt godt, at han stadig følte, det var ham,

der var i centrum. Vi købte også en babydukke, så han kunne have sin egen baby, og han var fuldstændig ligeglad med den der dukke. Han kom aldrig ind i legen med, at han skulle være mor og alle de der fantasier, jeg havde haft om, hvad man kunne med dukken. Den blev bare siddende i et hjørne og blev givet videre efter kort tid. Helene Jeg synes, Camille var god til at omstille sig til, at der kom en mere, men hun har nok været så lille, at hun aldrig forstod det. Hun har aldrig lært, at det kunne være anderledes. Der var ingen jalousi, og det kørte rigtig fint. Camille startede i vuggestue et par uger før, Sander blev født. Jeg syntes ikke, der skulle være to børn hjemme, for så ville jeg ikke have fundet ro til at tage mig af Sander. Han skulle have den samme gode og rolige start, som Camille havde fået. Hun var også klar til at komme i vuggestue. Hun savnede udfordringer her i vores lille lejlighed, og hun havde godt af at komme ud og lege med nogle andre børn. Fra første dag, vi afleverede hende, løb hun bare hen og var i gang. Hun har aldrig grædt eller ikke ville afleveres. Marie Selvom Olivia var så lille, fik hun 2 dage hos farfar, da Theodor blev født. Så vi havde 2 dage på hospitalet og gav os selv lov til at nyde et nyt lille menneske. Det gør ikke den store forskel, om der går 2 dage, før de ser dem. Olivia kom ikke op på hospitalet, men så først Theodor hjemme. Og jeg kan ikke huske andet end, at hun blev glad og aede ham. Anne Christine I min graviditet med Gustav var jeg dårlig igen, og jeg husker graviditeten som, at Jonathan sad i en skråstol ved siden af toilettet. Jeg lå bare og brækkede mig og tog også kun 5 kilo på. Det var meget hårdt for min krop. Der var ret mange fysiske problemer, og det påvirkede mig meget. Der er kun 11½ måneds aldersforskel på vores drenge, så jeg kunne ikke fortælle Jonathan, hvad der foregik. Louise


GAVEIDテ右R

UNIKKE TIL

gaver UNIKKE bテクrn


GAVEN HVOR INDHOLDET SKABES AF DIG

Memozz er en helt anderledes og unik måde at bevare minderne på. Livet er fuld af hændelser, som er værd at mindes, og Memozz er den unikke gave til glæde og erindring livet igennem.


midterplade

Omdrejningspunktet på Memozz er midterpladen. Her indgraveres barnets navn og eventuelt fødselsdato. På bagsiden af midterpladen er der indgraveret serienummer.

Memozz fra Uniqpuzzle er en helt unik og anderledes måde at gemme barnets milepæle til erindring og glæde livet igennem. Med Memozz kan du løbende gemme små og store milepæle i barnets liv i takt med, at de sker. En kærkommen gaveidé til dem, der ønsker et varigt minde med løbende aktivitet og aktualitet. DESIGNGRAVERING

Du har flere valgmuligheder i at dekorere din midterplade. Et sødt bamsemotiv, stjernetegnet eller en fotogravering efter dit skønneste babyfoto.

GEM DIT BARNS MILEPÆLE

MATERIALE OG TEKNIK

Memozz er produceret i 2 mm højglanspoleret rustfrit stål. Inden gravering poleres hvert enkelt emne manuelt, således at brikkerne fremstår flotte og spejlende.


RAMME

Memozz præsenteres flot i en ramme efter dit valg. Du kan få Memozz i de flotte svæverammer sølv/sort, hvid mat, sort mat eller mahogni ramme,

Vælg imellem forskellige dekorative designs samt den ramme, du synes bedst om, og skab din Memozz, lige som du ønsker den. Bestilling foregår hurtigt og enkelt direkte på â www.memozz.dk

mindebrik

Mindebrikkerne er grundstenene i at skabe barnets unikke mindesmærke. Her gemmer du barnets milepæle og begivenheder, efterhånden som de forekommer.

FÅS OGSÅ SOM NØGLERING

ÅRSBRIK

Du kan vælge at få en abonnementsordning, hvor du automatisk får tilsendt en brik hvert år kort før barnets fødselsdag. Ordningen er naturligvis ganske uforpligtende.


En anden god gaveidé fra Uniqpuzzle er den flotte Timezz, der ligesom ved Memozz gemmer barnets milepæle og derved laver en mindeplade for store og små begivenheder i barnets liv. Timezz produceres i en kombination af børstet og højglanspoleret stål. Dette giver en helt speciel og flot designmæssig effekt. Der findes to størrelser på rammerne med plads til henholdsvis 10 eller 20 begivenhedsbrikker. Rammerne er svæverammer med sølvkant, og den produceres på eget værksted i miljøcertificeret rammetræ i flot kvalitet. Indmaden er i sort velour med forhåndstegnet kontur af brikkerne i overfladen, så du let kan placere fremtidige brikker. Læs mere om Timezz her: â www.TIMEZZ.dk

SUPER GAVEIDÉ


TOPBRIK

På topbrikken kan du vælge mellem standardmotiver eller en mere personlig variant, hvor et billede af barnet bliver indgraveret.

42,793 mm

begivenhedsbrik

Begivenhedsbrikken består af 2 dele: • Databrikken hvor dato/navn etc. bliver individuelt graveret. • Brik med selve begivenheden med beskrivelse af den valgte milepæl og et passende motiv.


VIL DU VIDE MERE? Læs meget mere om Memozz og Timezz fra Uniqpuzzle her: â www.uniqpuzzle.dk


BABYUDSTYR

spar penge

På udstyr Til din baby Som bekendt er det dyrt at købe udstyr til baby. Barnevogn, tremmeseng, autostol, puslebord, babyalarm, højstol - det løber alt sammen op i rigtig mange penge. Men der er mange penge at spare, hvis du køber udstyret i Tyskland.

Babyparadies er en tysk internetbutik, der i 15 år har været specialister i alle former for babyudstyr.

SPAR OP TIL

50%

kombivogne og tilbehør i gode mærker som Teutonia, Gesslein, Hartan, Chicco, Römer og Graco. Inden for klapvogne anbefaler Babyparadies varmt MacLarens kollektion på grund af deres lave vægt og ekstreme komfort.

De har gennem flere år serviceret hundredevis af danskere, og ifølge Petra Teiwes, der er daglig leder af internetbutikken, kommer der flere og flere kunder fra Danmark. Petra taler norsk, så man kan sagtens kommunikere med hende på dansk.

Babyparadies er specialister i spiseudstyr, sutter og bideringe, og forhandler kendte mærker som Avent.

Produkterne er mærkevarer af høj kvalitet til den bedst mulige pris. Du kan spare helt op til 48% i forhold til butiksprisen i Danmark, og der er hele tiden nye særtilbud at finde i webshoppen.

Desuden findes mange mærkevarer til hjemmet som f.eks. højstole, sikkerhedsgitre og børnemøbler. Skal du på tur med dit barn, finder du også et stort udvalg af rejsesenge, cykelstole og børnerygsække.

Babyparadies forhandler de bedste mærker i autostole, heriblandt Britax Römer, Recaro, Maxi-Cosi, Concord, Cybex og Graco.

“Vi har naturligvis også alt til baby i badet og til sengetid, samt regntøj og selvfølgelig masser af dejligt legetøj og plejeprodukter til baby og dig selv - både til under og efter graviditeten. Skal du bruge ammeprodukter, klarer vi også det”, forsikrer Petra.

Der findes et meget stort udvalg af barnevogne og

Besøg den omfattende webshop og se de mange gode tilbud: â Www.babyparadies-shop.de


SÅ MEGET KAN DU SPARE SPAR

49%

SPAR

48%

Philips AVENT Elektrisk flaskevarmer

Britax Römer B-SMART 3 Black

Pris i Danmark: 579 | Pris i Tyskland: 298

Pris i Danmark: 2.999 | Pris i Tyskland: 1.566

â SPAR 281

â SPAR 1.433

SPAR

SPAR

31%

25%

Philips AVENT Startsæt til nyfødte

Philips AVENT RUM/BAD termometer

Pris i Danmark: 359 | Pris i Tyskland: 246

Pris i Danmark: 199 | Pris i Tyskland: 149

â SPAR 113

â SPAR 50


Her kan du se nogle eksempler på, hvor meget du kan spare på en række forskellige babyprodukter ved at købe dem i Tyskland. I nogle tilfælde kan du spare næste halvdelen i forhold til prisen i Danmark! Klik på billederne for at læse mere om de enkelte produkter.

SPAR

26%

SPAR

37%

Teutonia Team Cosmo 4800 Black

Britax Römer BABY-SAFE SLEEPER

Pris i Danmark: 6.599 | Pris i Tyskland: 4.915

Pris i Danmark: 1.999 | Pris i Tyskland: 1.268

â SPAR 1.684

â SPAR 731

SPAR

SPAR

22%

25%

BABYBJÖRN Babysitter Balance

Philips AVENT Fashion sutter 3-6 mDR.

Pris i Danmark: 1.199 | Pris i Tyskland: 932

Pris i Danmark: 69 | Pris i Tyskland: 52

â SPAR 267

â SPAR 17


ENDNU FLERE GODE TILBUD SPAR

36%

SOV GODT

Disana badehåndklæde med hætte

Chicco Goodnight Stars Projector

Pris i Danmark: 225 | Pris i Tyskland: 145

Pris i Tyskland:

â SPAR 80

â KUN 224

SPAR

SPAR

31%

21%

DISANA BOMULDS BABYTÆPPE

Tummy-Tub badespand

Pris i Danmark: 355 | Pris i Tyskland: 246

Pris i Danmark: 189 | Pris i Tyskland: 149

â SPAR 109

â SPAR 40


Se mange flere gode tilbud på â www.babyparadies-shop.de

GODT KØB

GODT KØB

Britax Römer BABY-SAFE plus SHR II

Teutonia BeYou 4800 Gala BLACK

Pris i Tyskland:

Pris i Tyskland:

â KUN 1.193

â KUN 4.617

NYHED

SPAR

18%

Philips AVENT Glasflaske 240 ml

Philips AVENT dampsterilisator

Pris i Tyskland:

Pris i Danmark: 300 | Pris i Tyskland: 246

â KUN 97

â SPAR 54


NÅR STORKEN SVIGTER

Dedikeret til børn

I et roligt villakvarter i det sydlige Aarhus ligger der et børnevenligt hospital. Ciconia Aarhus Privathospital er ejet og ledet af fertilitetslæge Karsten Petersen, der har mere end 8.000 ønskebørn på CV’et. Hjælper storken “De fleste mennesker forestiller sig, at de en dag skal være forældre. For mange bliver forestillingen til virkelighed. Men for 8-10% har storken lidt svært ved at finde vej. Derfor skal naturen nogle gange hjælpes lidt, og her kommer jeg ind”, fortæller Karsten Petersen.

For den erfarne fertilitetslæge har patienten og det enkelte par altid været i centrum. Han mener, at dialogen og empatien er vigtig, og han har stor respekt for, at fertilitet er et meget følsomt område. “Det er mange pars største drøm, jeg sidder med i hænderne”, siger han.


De er så søde der, og der er så meget ro. Jeg havde det rigtigt godt der. Vi fik en søn efter første ICSI. Dem kan jeg varmt anbefale. Man kan få en Karsten Petersen er en ildsjæl, der samtale med fertilitetslægen brænder for sit fag, svarer på teleførst og se, om man klikker fonopkald døgnet rundt og stadig forog kan lide stedet. sker ihærdigt inden for fertilitetsområANNEMARIE det. Alle årene har han været en del af og bidraget til den rivende udvikling. Ciconia besøges i dag også af ufrivilligt barnløse fra blandt andet Norge, England, Belgien, Tyskland, Frankrig og Italien. Landets første Ciconia er Danmarks ældste fertilitetsklinik, men har i dag udviklet sig til at være et bredt dækkende privathospital med 24 specialer og adskillige underspecialer. “Vi har dog stadig meget stor fokus på børn, så udover hjælp til ufrivilligt barnløse tilbyder vi også jordemoderkonsultationer og 3D-scanninger til gravide, samt hjælp til forældre med ørebørn eller børn med hudproblemer. Derudover har vi anæstesilæger med særlig ekspertise i at bedøve børn”, fortæller Karsten Petersen. Læs mere om Ciconia på www.ciconia.dk


Nyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG


GRAVIDA #5