Issuu on Google+

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 4 • FORÅR 2013

106

SØVNBESVÆR

GAB!

Har du også svært ved at sove? Du er ikke alene! parforhold

SEX

SIDER ME OM DEN D ALT POSIT GRAVIDIT IVE ET

FØDSLEN

PLUKKE-

VEER

Hjælper de med til at sætte skub i fødslen?

UGE FOR UGE Sandheden om sex under graviditeten

brevkasse

MOTION

QUIZ

TEST DIG SELV

Hvor meget ved du om graviditet og fødsel?

Få svar på dine spørgsmål om motion under graviditeten

+

STOR KONKURRENCE: VI UDLODDER 200 BLESPANDE | KUN FOR SJOV: SÅDAN LAVER MAN EN BABY INSPIRATION: FANTASTISKE FUND TIL GRAVIDE | FØDSELSBERETNING: fødslen af bertram


velkommen Velkommen til den 4. udgave af magasinet GRAVIDA. GRAVIDA fokuserer på alle de positive aspekter ved graviditeten og fødslen. I denne udgave kan du blandt andet læse artikler om emner som motion, sex, navne, søvn og hjemmefødsel. Du finder til gengæld ingen artikler om risikoen for abort, medfødte misdannelser og lignende. Det kan man læse om så mange andre steder.

Først og fremmest har GRAVIDA den fordel, at du kan klikke på de forskellige links på siderne og læse mere om emner, der interesserer dig, eller du kan bestille ting, du har læst om. Jeg håber, du får et par gode timer i selskab med 4. udgave af GRAVIDA - helt uden bekymringer. Hilsen chefredaktør

Katja Hansson Du kan stadig læse de 3 første udgaver af GRAVIDA på www.gravida.dk. Læs også babymagasinet MIN BABY på www.minbaby.dk og magasinet DIT BARN om de større børn på www.ditbarn.dk.

GRAVIDA adskiller sig desuden fra andre blade ved at være et online magasin, som udnytter de mange muligheder, onlinemediet har at byde på.

husk

Læs de første udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

SKRIBENTER Katja Hansson Anne-Jette Raben Lotte Teglskov Stokbæk

REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk

HJEMMESIDE www.gravida.dk

ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetGravida KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


KØB UDSTYR TIL BABY I TYSKLAND

STORT UDVALG I ALLE DE KENDTE MÆRKER

SPAR HELT OP TIL 50% I FORHOLD TIL I DANMARK

Se det store udvalg af barnevogne, klapvogne, kombivogne, autostole, vugger, babyalarmer, højstole, skråstole, cykelstole, pusleborde, bæreseler, madrasser, sikkerhedsudstyr, rejsesenge, sutter, aktivitetstæpper, legetøj og meget mere!

WWW.BABYPARADIES-SHOP.DE


indhold 8

SPØRG JORD E MO DER EN

Spørgsmål og svar om motion

14

G ULD KORN

16

FØD SE LSB E RE T NI NG

22

NA V NE

24

G OD NA T

26

BA BYUD STYR

Dagens smil

Fødslen af Bertram

De mest populære babynavne

Gravid med søvnproblemer

Spar penge på udstyr til din baby

forsiden

Fotograf: MARYLOU STUDIO | www.maryloustudio.dk Modeller: CARINA & JACOB


32

FØD SLE N

36

KUN FOR SJOV

38

BE V Æ G D IG

42

SA M LIV

50

SPØRG JORD E MO DER EN

54

TØJ TIL GRA V IDE

60

A C C E SSORIE S

Plukkeveer - hjælp til fødslen?

Sådan laver man en baby

Motion under graviditeten

Sex under graviditeten uge for uge

Spørgsmål og svar om hjemmefødsel

Skønt ventetøj

Trendy pusletasker

abonnement

Få et GRATIS abonnement på GRAVIDA! Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang det udkommer. KLIK HER


indhold 64

HOS FOTOG RAF EN

70

SJOV LE G

74

B A B YUD STYR

78

QUIZ

80

B A RNE V OGNE

90

INSPIRA TION

104

Forevig øjeblikket

Bevæg dig med dit barn

Den smarte blespand

Test din viden om graviditet og fødsel

Dit barns første køretøj

Fantastiske fund til gravide K ONKURRE NC E

Vi udlodder 200 blespande

facebook

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting. KLIK HER


SPØRG jordemoderen

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

motion

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN Anne-Jette har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne.

Hvor meget motion må man dyrke under graviditeten? Kan man motionere på trods af plukkeveer? Kan livmoderen løsrive sig under løbetræning? Kan motion sætte fødslen i gang? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om motion under graviditeten.


KAN JEG MOTIONERE PÅ TRODS AF PLUKKEVEER?

Gravide bevæger sig ikke nok

Jeg er gravid i 13. uge med mit 3. barn. Jeg har ved mine 2 første graviditeter født henholdsvis 10 dage før tid (en pige på 3.800 gram) og 4 dage over tid (en dreng på 4.200 gram).

Selv om en daglig løbe- eller gåtur mindsker risikoen for komplikationer under graviditeten, følger 3 ud af 4 kvinder ikke Sundhedsstyrelsens råd om mindst 30 minutters daglig motion.

Ved begge graviditeter har jeg været meget i tvivl om, hvor meget motion var OK. Jeg får nemlig nemt plukkeveer, når jeg laver noget.

Selv om næsten alle kvinderne i undersøgelsen har forstået budskabet og ser motion under graviditeten som vigtig, er det alligevel kun lidt under halvdelen af dem, der mener, at de får bevæget sig nok.

Det er ikke noget, som har gjort ondt, men det kan selvfølgelig godt være lidt ubehageligt, og jeg har af frygt for for tidlig fødsel ikke dyrket så meget motion, som jeg gerne ville. Plukkeveerne har ikke været regelmæssige, og de forsvinder med det samme, jeg stopper min aktivitet. Nu her 3. gang vil jeg virkelig gerne fortsætte med at løbe så lang tid som muligt, da det virkelig gavner min ryg. Men jeg er i tvivl om, hvordan jeg skal tolke plukkeveerne. Håber I kan hjælpe. SVAR Motion er vigtig i en graviditet, så jeg synes du skal fortsætte med at motionere, så længe din krop er tilpas med det. Du kan jo mærke, om plukkeveerne bliver værre. Hvis dine plukkeveer forsvinder ret hurtigt efter anstrengelsen, så er det OK at fortsætte. Endelig kan du overveje at gå en rask tur, cykle eller svømme for at holde dig i form.

Det er konklusionen i en undersøgelse blandt gravide foretaget af Gigtforeningen.

Ifølge en del af kvinderne er træningstilbuddenes høje pris den primære årsag til, at de ikke får rørt sig nok.

KAN LIVMODEREN LØSRIVE SIG UNDER LØBETRÆNING? Jeg har netop læst lidt spørgsmål om træning og løbetræning under graviditet, og at det er OK, så længe man laver den træning, som man plejer og er vant til. Jeg har dog hørt mange sige, at livmoderen kan løsrive sig under løbetræning, og jeg har efterfølgende læst, hvor farligt det er. Er det korrekt? Jeg er nu i uge 23 og har både gået til ridning og trænet før og efter, jeg blev gravid, og det eneste, jeg har mærket, er, at jeg nu begynder at blive mere forpustet, når jeg løber (og det er efter 3 minutters løb). Skal jeg gå over til at cykle i stedet for? Eftersom det er mit første barn, er jeg nervøs for at gøre noget galt, men jeg ved også, at alting går nemmere, hvis jeg holder vægten nede og er i god fysisk form, så jeg ville gerne fortsætte træning så længe som muligt.

SVAR Livmoderen kan ikke løsrive sig ved løbetræning. Du skal bare lade kroppen bestemme, hvilken form for træning, der er godt for dig, og så sørge for at stoppe, hvis du får smerter eller andet ubehag. Hvis du er i god fysisk form og har glæde af at fortsætte træningen, er der ingen grund til at stoppe.

NEDSÆTTER MOTION RISIKOEN FOR SVANGERSKABSFORGIFTNING? Jeg havde begyndende svangerskabsforgiftning i slutningen af min sidste graviditet. Kan jeg nedsætte risikoen for at få det i min næste graviditet ved at dyrke motion? SVAR Nej, du kan desværre ikke nedsætte risikoen for at få svangerskabsforgiftning ved at dyrke motion. FORTSÆTTES „


KAN MOTION SÆTTE FØDSLEN I GANG? Jeg har læst flere steder, at motion kan virke igangsættende på en fødsel. Men jeg har også hørt flere jordemødre sige, at man hellere skal spare på kræfterne. Hvad er rigtigt? SVAR Motionering hjælper desværre ikke på at sætte fødslen i gang. Så det er nok en bedre idé at hvile dig og gemme kræfterne til fødselsforløbet.

KAN STÆRKE MAVEMUSKLER MEDFØRE PROBLEMER?

Jeg har dyrket styrketræning i flere år blandt andet for at modvirke ondt i ryggen. Når jeg i perioder ikke træner mavemusklerne, får jeg lettere ondt i ryggen. Hvor lang tid ind i graviditeten kan man fortsætte med at lave mavebøjninger? Kan man få problemer i graviditeten på grund af for stærke mavemuskler? SVAR Når du er vant til at træne dine mavemuskler regelmæssigt, kan du blive ved, så længe du ikke får ubehag eller smerter af det. Det er godt at have en veltrænet krop, når man skal føde. På et tid-

spunkt vil maven nok være så stor, at det bliver besværligt at træne.

KAN DET SKADE FOSTERET AT MIN PULS STIGER VED MOTION? Jeg er gravid i 23. uge og er lige kommet hjem fra en ferie, der bød på flere vandreture i bjergene. Jeg blev hurtigt forpustet, når det gik opad, og jeg oplevede også lidt kraftig hjertebanken et par gange, men blev ikke svimmel. Mit spørgsmål er så, om det er skadeligt for barnet, at pulsen på den måde er lidt højere over længere tid? FORTSÆTTES „


Danmarks nye kvalitetsbarnevogn Dit barns første køretøj MALTHE med barnevognsdel

MALTHE med klapvognssæde

â

• Gigantisk liggemål på hele 100 cm. • Smart pusletaske og stor softlift med kaleche. • Kraftigt aluminiumsstel og 14” luftgummihjul. • Stor varekurv i metaltråd og aftagelig stofkurv.

Malthe barnevogn med lift og pusletaske

PRIS LIGE NU:

KUN 4.499,-

Pakketilbud med klapvognssæde

KUN

5.499,-

Jedo barnevogne er specielt designede til at give børn den absolut bedste komfort. Alle detaljer er gennemtænkt, og vognen har et robust karrosseri og fantastiske køreevner.

Find autoriseret Jedo-forhandler og se flere flotte barnevogne på

www.jedo-dk.com Sikkerhed, komfort og funktionalitet


Det skal siges, at vi gik 3-5 timer hver gang, men at vi højst gik opad konstant i ½-1 time, samt at jeg gik langsomt og holdt mange pauser for ikke at blive alt for forpustet eller varm. Jeg har ellers ikke nogen gener overhovedet, og barnet sparker lige så meget rundt, som det plejer. SVAR Du kan vandre eller motionere så meget under graviditeten, som din krop kan holde til. Det er naturligvis vigtigt at lytte til din krops signaler og holde pauser eller holde op, når det bliver for meget. Fosteret tager ikke skade af vandreture i bjergene.

HVOR MEGET MOTION MÅ JEG DYRKE?

Jeg er gravid i 7. uge. Jeg vil gerne vide, hvor meget motion man kan dyrke og hvor længe. Jeg dyrker blandt andet løb og forventer at kunne gennemføre en halvmarathon i min 13. uge. Er det urealistisk? Jeg lytter selvfølgelig til min krop og er vant til at dyrke meget motion, men kan jeg øge mængden af/længden på mine løbeture, eller bør jeg blive på mit nuværende træningsniveau? Jeg lider en del af kvalme (uden opkast) og finder ofte, at motion hjælper. Hertil kommer, at jeg spiser hele tiden (små måltider) for at holde kvalmen på afstand og selvsagt er bange for at tage meget på. SVAR

Når du er vant til at bruge din krop, er det i orden at blive ved, til maven forhindrer det. Man kan ikke sige noget om, hvornår det er. Det kan du formentlig sagtens selv mærke. Det er en god idé at tage hensyn til, hvordan du spiser. Små måltider er altid godt, fordi mavesækken påvirkes under graviditeten, mest fordi den bliver mindre i omfang, efterhånden som graviditeten skrider frem. Hvis man er almindelig af bygning, tager man ca. 10-12 kg på under graviditeten. Mens man ammer, taber man det meste igen. Da du er aktiv, vil det nok ikke være svært for dig at tabe dig igen. Du kan jo tage en gå- eller løbetur med babyen.

Motion er godt, også for gravide.

Motion mindsker smerterne En god løbetur, hvor pulsen kommer op, og man får sved på panden, er givet godt ud under graviditeten. Man kan nemlig styrke sin fysiske og psykiske tilstand og ikke mindst afhjælpe smerter. Sammen med Gigtforeningen og Randers Kommune har Regionshospitalet Randers lavet en forsøgsordning kaldet “Mor i Bevægelse”. Her blev fysisk inaktive gravide kvinder tilbudt træning, en skridttæller samt råd og vejledning både under graviditeten og i barselsperioden. 45 procent af de gravide, der var med i testgruppen, undgik smerter og ubehag i lænden, hvorimod kun 24 procent af kontrolgruppen (en gruppe af inaktive gravide, der stod uden for projektet) undgik smerter og ubehag. Motion er desuden en faktor, der let bliver overset på hospitalerne, fordi læger og jordemødre har travlt med at informere de gravide om andre risikofaktorer som f.eks. rygning og alkohol.


Ventetøj og ammetøj der tilpasser sig maven både før og efter fødsel, som er ammevenligt og ikke mindst feminint. Trendy pusletasker, der ikke skal pakkes væk, når baby er blefri. Se mere på www.bystroom.dk


GULDKORN

DAGENS

smil

vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Min søn på 3½ går meget op i at dele ting lige mellem ham og søster på 11 år. Jeg er gravid, og han vil have en bror, og hun en søster. Jeg står og vasker op, og han kommer ud til mig og siger: “Mor, hvis jeg ikke får en bror, skal du da ikke blive ked af det. Vi køber da bare en på tilbud i Føtex”.

lænMin datter på 6 år har igennem til sin gere tid ledt efter blomster, og nne ku e store fortvivlelse har hun ikk n så finde nogen. Forleden kom hu mster. til mig og bad om penge til blo blomJeg spurgte hende, hvorfor de n, ster var så vigtige. “Jo”, siger hu e bliv e “uden blomster kan man ikk de, om gift”. Herefter spørger jeg hen giftes. hun da kender nogen, der skal en “Altså Mor, når nu der kommer du til baby, så er det vist på tide, at bliver det”.

liver en dør til b ag d i n io at lt su n oderens ko g på På vej ud fra jordem r overfor. En dren ge g li er d , n le o sk net på et klasseværelse åb . “Skal du snart et n in k ls so i d u en e overkropp e. “Hvornår?”, 12-13 år læner hel ag lb ti g je er il sm efter mig. “Jaaah”, føde?”, råber han rv, fedt! Tillykke!”, “O g. je er ar sv , r” m ca. 3 uge t, at vil drengen vide. “O nes, det er SÅ sød sy g o , ad gl så e ar blev b råber drengen. Jeg de den slags. vi Å M ge li e ar b er d en knægt på den al


min legede jeg med Den anden dag 21 måneder med søn Frederik på g målte hans ho et målebånd. Je ”, sagde “halvtreds vedomkreds og dt og “hatææss”. Li og Frederik gent eål n til mig med m efter kom han he og t op for mit bryst båndet, satte de y, atææsss”. Oka jublede glad: “H jeg højgravid, men godt nok er jeg t er ikke, at mit brys håber godt nok ke ik d ender det så 50 cm langt. Hva med?

Min kærestes niece på 4 år havde fået fortalt af hendes mo r, at vi skal have et barn. Første gang, hun så mig derefter, kiggede hun kun på min mave. Jeg prøvede at få kontakt, som jeg plejer, men uden held. Efter ca. 5 minutter siger hun, at hendes mor har fortalt, at jeg har en baby inde i maven, og den vil hun altså gerne se. Med stort smil om læberne måtte jeg forkla re hende, at jeg ikke kunne åbne op for maven, så hun kunne kig ge ind. Hun er så dejlig en pige.

Forleden dag sad jeg på min søns værelse. Han leg ede, og jeg læste i den de bog om graviditet og føds r el, som vi har fået udlev eret hos lægen. Min søn 2 år og 4 måneder og er er meget bevist om, at der er en baby i mors mave. tidspunkt kommer han så På et over og hjælper med at læ se , dv s. ha n tager bogen og bladrer i den. Han finder et billede af et foster på ca . 20 ug er, hvor man kan se både hænder og fødder, og så siger han “baby”. Je g ro ser ham og fortæller, at de rigtigt nok er en lille baby t . Det næste, han finder, er et foster på ca. 10-12 ug hvor man ikke rigtigt ka er, n se, hvad det er, og det pe ge r ha n på og siger “fisk”. Han ville ikke rigtigt tro mig, da jeg sagde, at det og så va r en baby. Han holdt fast på, at det var en fisk.

r sig rt 4 år glæde a sn å p r e tt a Min d agligt ster og fører d sø re o st e liv b t til a mave. ler” med min ta m a “s e g n la t plantravlt med a så g o r a h n u H babyt, hun skal vise lægge alt de k”. I dag bliver stor no en, “når den dt ig med et sø m til så n u h sagde er ud, abyen komm b r å n r, o “M smil: de til dan en lille re så ve la g je l så vi hule. Så en lille blød m so e lig , n de ”. dér og BRØLE kan den ligge

LÆS FLERE GULDKORN Klik her for at læse flere sjove guldkorn fra børn.


FØDSELSBERETNING

FØDSLEN AF

bertram Af Lotte Teglskov Stokbæk

Hun smiler til mig, imens hun ringer alarm, tager et forklæde på og siger så: “Søde ven, du skal over på fødebriksen, for du skal føde nu”. Jeg presser med det samme, jeg kommer over på briksen, og tænker: “Jeg får ham aldrig ud”. Jeg følte en vandmelon presse på derindefra.


Torsdag den 18. februar kører jeg om morgenen mod Odense, da jeg skal til endnu en kontrol. Jeg har gennem hele min graviditet været til kontroller på OUH, da jeg er diabetiker. Det er min anden graviditet, og den har forløbet en del anderledes end første gang, som var meget uproblematisk. Jeg har været plaget en del af bækkenløsning denne gang og har været sygemeldt i 3 måneder. Det er snevejr, og overvejelserne omkring, om det er sikkert nok at køre de 170 km til Odense, har været oppe at vende. Men det er dagen, hvor jeg skal have den endelige dato for igangsættelsen, og det trækker, så jeg kører i god tid. De sidste scanninger har vist en tilsyneladende stor dreng, men jeg er ikke nervøs for størrelsen, for jeg mener selv, at terminsdatoen er temmelig forkert - hele 25 dage. Jeg mener selv at have termin den 1. marts, men scanningerne sige den 26. marts. Men jeg har hele tiden sagt, at han kommer, når han kommer. Og jeg skal jo alligevel sættes i gang forebyggende på grund af min diabetes, så det går nok det hele. Første kontrol er hos jordemoderen. Hjertekurven er fin, der er god aktivitet, og CTG’en viser nogle enkelte sammentrækninger i livmoderen. Jordemoderen vurderer bettemanden til 2.900+, men hun er meget i tvivl, da hovedet ikke er så stort, men han virker meget bred over ryggen. Efterfølgende er jeg til samtale med diabeteslægen og fødselslægen, som vurderer, at de godt vil have en vækstscanning lavet, før de vil give mig en dato for igangsættelsen. Den scanning kan jeg få ugen efter. Jeg får dem

dog overtalt til at finde en dato samme dag, så jeg ikke skal køre til Odense ugen efter igen. I ventetiden konsulterer jeg diætisten og diabetessygeplejersken. Kl. 13 bliver jeg kaldt ind til en rigtig sød scanningssygeplejerske, som starter med at scanne hele maven. Hun rynker lidt på panden og siger: “Det ser vi på bagefter. Nu skal vi se, hvor stor han er.” Jeg tænker ikke videre over, hvad hun siger, men er spændt på, hvad arvingen vil blive vurderet til. 3.390 gram, er det tal, hun får frem. Men så går hun igen i gang med at scanne og siger så

til mig: “Han har det godt, men du har næsten intet fostervand”. Jeg bliver sat i venteværelset og venter så på, at fødselslægen har tid. Jeg ringer til manden, som er på arbejde 200 km væk. Jeg kan mærke, at jeg er lige på nippet til at panikke, men min mand beroliger mig lidt, og vi aftaler, at jeg lige ringer igen, når jeg har talt med fødselslægen. Da jeg bliver kaldt ind, beder hun mig om at sætte mig ned. Hun fortæller mig, at der max er 200 ml fostervand, og at jeg derfor bliver FORTSÆTTES „


betragtet som værende i fødsel. Hun indlægger mig og sætter mig omgående i antibiotikabehandling, i fald der er kommet en infektion i livmoderen, som kan svække den lille yderligere. Jeg er den dag i uge 34+6 efter deres beregning. Jeg bliver orienteret om, at jeg vil få Oxycontin som stikpille fra fredag morgen, medmindre jeg selv går i fødsel inden, og alt afhængigt af, hvad den gynækologiske undersøgelse siger. Oveni det får jeg orientering om for tidligt fødte. Nu går det virkelig op for mig, at det er så vidt. Jeg ringer til manden igen, og vi får aftalt, at han tager et tog til Odense, så snart han har fundet ud af noget med pasning til den store dreng på 21 måneder, som pt. var i dagpleje.

Jeg kommer op på svangreklinikken, får antibiotika, får kørt en hjertekurve igen og bliver undersøgt. Jordemoderen siger, at jeg har 3-4 cm livmoderhals, og at hun vælger at lægge en stikpille med det samme, som gerne skulle udslette livmoderhalsen. Kl. ca. 18 henter jeg manden på banegården. Jeg mærker ikke noget videre om aftenen - lidt en murrende fornemmelse, men ikke mere end jeg har haft om natten de sidste uger. Fredag morgen får jeg igen en stikpille lagt, da jeg stadig har 3 cm livmoderhals. Så der er virkelig ikke sket meget. Igen kører de en hjertekurve, som er fin. Kl. 15 bliver jeg igen undersøgt, og da er jeg nede på 2 cm livmoderhals, og hun kan komme

op og nusse bebsen på hovedet nu. Jeg har stadig ikke det, der ligner veer. Og det viser CTG’en også.

17.00

Jeg bliver flyttet over på en anden afdeling, da svangreklinikken lukker ned i weekenden. Jeg kommer ind på en 4-sengsstue, hvor der også kommer 2 andre ind. Under aftensmaden får jeg en meget pressende fornemmelse, og skal op og stå flere gange. Jeg har stadig ikke veer, men jeg tror, at der måske er ved at ske et eller andet, for den pressende fornemmelse er meget jævn. Den varer ca. 1 minut og kommer med 3-4 minutters mellemrum.


02.00 Hun kommer tilbage og

siger, at der er plads, og at der vil komme en portør og hente mig. Jeg siger, at jeg så vil ringe efter min mand. Hun spørger, om jeg synes, det er nødvendigt. Indtil da har jeg båret lidt over med den jordemoder. Jeg har følt, at hun synes, at jeg er lidt irriterende, fordi jeg kontakter hende hele tiden, men nu må jeg virkelig tage mig sammen for ikke at sige min mening om hende. Jo, min mand skal komme. Jeg vil holdes om, af og snakkes med, for jeg kan godt mærke, at jeg ikke kommer til at sove.

02.09 Så jeg ringer jeg til min

20.00

Jeg beder en jordemoder undersøge mig for at se, om der er sket noget, siden jeg har fået lagt den sidste stikpille. Svaret er nedslående: 2 cm livmoderhals tilbage. Jeg vælger dog at hvile mig, i fald der snart skal ske noget. Manden tager ud til min onkel og faster for at sove.

21.30 Jeg tager mig et bad og

går i seng. Jeg begynder igen at få en murrende mensagtig fornemmelse og får et varmt omslag til lænden. Jeg falder i søvn.

23.40 Jeg vågner ved, at jeg

skal på toilettet. På vej derud kan jeg mærke, at der løber noget ned ad mit ben. Jeg ringer efter nattevagten, da jeg mener, at det må være det sidste vand, der er gået. Det er det, men der er stadig intet at mærke. Jeg kan ikke sove mere nu - spænding i hele kroppen, og så løber jeg på toilettet hele tiden.

01.30

Jeg får igen den pressende fornemmelse og ringer efter nattevagten, som får fat i en jordemoder. Jeg bliver undersøgt, men der er stadig 2 cm livmoderhals tilbage. Jeg kan ikke forstå det, da jeg synes, at min krop arbejder. De spørger mig hele tiden, om det føles som, da jeg fødte sidst, men nej, det gør det ikke. Da havde jeg vestorm, fra da vandet gik, og jeg kunne ikke føre en samtale, før den lille var ude 8 timer senere. Jordemoderen siger, at hun da godt kan se, om der er en ledig stue på fødegangen, for uanset hvad skal jeg jo nok føde inden 24 timer, men jeg vil ikke få noget vestimulerende for at sætte skred i det før tidligst om morgenen. Jeg tror mest, at det er for mine medpatienters skyld, at hun vælger at flytte mig. Der er omkring midnat kommet en nr. 4 ind på stuen, og jeg løber jo frem og tilbage hele tiden og forstyrrer de andre.

mand, som lige vil tage et bad, inden han kommer. Det haster jo ikke - jeg har jo ikke engang veer endnu. Han har ca. 20 minutters kørsel ind til OUH. Jeg syntes selv, at jeg sagde, at det var OK, at han tog et bad for at blive frisk, men han har efterfølgende sagt, at han godt kunne høre på mig, at det skulle han ikke - og gudskelov for det. Der kommer så en nattevagt og hjælper mig med at pakke alle mine ting sammen.

02.25

Der kommer en venlig ung portør, der skal køre mig en etage ned til fødegangen. Imens vi venter på elevatoren, kommer den første ve og den næste og den næste. Nu husker jeg, hvordan det føltes sidst. Jeg tænker et øjeblik, at det bliver den søde unge portør, der vil blive min fødselshjælper, og at han hellere må komme ned i den anden ende af sengen. Men så er vi på fødegangen, og jeg ser, at jordemoderen fra den anden afdeling følger mig, FORTSÆTTES „


men jeg tænker, at jeg jo alligevel først skal føde engang om dagen, så jeg holder hende nok ud natten over.

02.35 Veerne ruller ind over

mig uden pauser. Jordemoderen undersøger mig, og jeg er nu udslettet og 4 cm åben på knap 10 minutters veer. Jeg beder om en epidural og får ikke rigtig noget svar. Der bliver sat en CTG på hovedet af den lille, og min mand kommer ind af døren.

02.45 Min mand er temmelig

forvirret. Han har lige snakket med mig, og nu ligger jeg og er i fødsel. Han troede jo bare, at han skulle ind og holde lidt om mig. Jeg bliver undersøgt igen og er nu 6 cm åben, og jeg føler, at jeg skal presse. Så jeg må gispe mig igennem veerne. Jeg beder igen om noget smertestillende, da min krop ryster helt vildt under veerne. Jordemoderen beder mig komme om

i knæ/albustilling, og der skal jeg stå i ca. 5 veer, siger hun. Men av, hvor gør det ondt, og i det øjeblik er jeg glad for vestormen, så jeg kan få de 5 veer overstået.

jeg er klar til at tage imod ham, og jeg presser lidt, og så lægger hun ham op på min mave. Han er fantastisk, og han skriger af sine fulde lungers kraft.

Da jeg kommer om på ryggen igen, spørger jeg, om jeg stadig først skal føde op ad dagen, for jeg tror ikke, at jeg kan holde smerterne ud så længe, og jeg vil have noget smertestillende af en eller anden art - bare det virker. Hun smiler til mig, imens hun ringer alarm, tager et forklæde på og siger så: “Søde ven, du skal over på fødebriksen, for du skal føde nu”. Jeg presser med det samme, jeg kommer over på briksen, og tænker: “Jeg får ham aldrig ud”. Jeg følte en vandmelon presse på derindefra. Hvad jeg ikke vidste var, at jeg på den ene ve havde presset hans hoved ud, og jordemoderen stod og pressede på modsat, så han ikke kom for hurtigt ud. Hun siger så: “Pres lidt igen”, og jeg presser så uden en ve. Hun spørger, om

Vores lille Bertram kom til verden den 20. februar 2010, ca. 1 time efter, jeg fik den første ve. Han er 54 cm og vejer 3.640 gram. Efter diverse undersøgelser af børnelæger på både OUH og neonatal i Sønderborg, må de konstatere, at han ikke er for tidligt født men født til terminen - heldigvis. Vi kom dog først hjem fra sygehuset den 1. marts, da han grundet den hurtige fødsel blev lidt medtaget og fik nogle blødninger i ansigtet og i øjnene, og senere fik han også gulsot på grund af kroppens forsøg på at fjerne blødningerne. Så han lå i lys i 2 døgn og blev temmelig svækket, og han skulle lige lære at spise igen, inden vi kunne komme hjem.

03.31

Det var et godt fødselsforløb, på trods af, at det kom meget uventet, og på trods af, at jeg ikke kunne lide min jordemoder. Men i løbet af den time, jeg var i fødsel, kom vi tættere på hinanden, og hun var virkelig sød. Jeg tog røven på hende, sagde hun, og fik gjort hende temmelig forpustet, for hun var overbevist om, at jeg først ville føde op ad dagen engang. Det værste - ud over veerne, som var temmelig slemme - var savnet til min store dreng i den tid, jeg ventede på at føde, og i den tid, vi var indlagt på neonatal. Esben, min store dreng, er blevet STOREBROR med store bogstaver. Han er så sød ved lillebror og ”snakker” om ham hele tiden. Og jeg er nu den stolte mor til to fantastiske drenge. Kan man ønske sig mere?


Gravid fotografering

www.rosholm-photo.dk Følg os pü facebook


NAVNE

DE MEST POPULÆRE

babynavne TOP-5 BABYN

0

AVNE

pigenavne

drengenavne

Blandt piger født i det første halve år af 2012 er navnet Emma det mest brugte. Det var det også i 2011.

På listen over de mest populære drengenavne i første halvår af 2012 er der kommet et nyt drengenavn på førstepladsen.

271 pigebørn blev kaldt Emma i perioden, og dermed går der 20 Emma’er for hver 1.000 børn fra første halvår 2012. Opløbet er dog skarpt med 270 piger, der blev kaldt Sofia, og 262 piger med navnet Freja i samme periode. På pigernes liste er der en del engelske navne at finde såsom Victoria (17) og Emily (34). Nye pigenavne i top-10 i forhold til 2011 er Maja og Josefine, og helt nye navne på top-50 er Rosa og Lily, Andrea og Dicte.

Her har Victor banket et andet engelskinspireret navn, William, ned på andenpladsen. De 3 følgende drengenavne er Noah, Frederik og Lucas. Alle navne, der bevarer deres høje popularitet fra 2011. 304 nyfødte drenge fik navnet Victor, hvilket svarer til, at 21 ud af hver 1.000 drengebørn fra første halvår 2012 hedder Victor. 296 blev kaldt William, mens 277 drenge fik navnet Noah. Nye drengenavne i top-10 i forhold til 2011 er Oscar og Liam, og helt nye på top-50 er Jeppe og Albert.


pigenavne Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Emma Sofia Freja Ida Maja Sofie Isabella Laura Clara Josefine Caroline Mathilde Alberte Lærke Anna Alma Victoria Liva Ella Karla Emilie Mille Olivia Agnes Frida Sara Marie Julie Nanna Naja Nicoline Filippa Johanne Emily Signe Katrine Lea Rosa Cecilie Merle Asta Astrid Esther Ellen Celina Silje Tilde Lily Andrea Dicte

1. halvår 2012 Pr. 1.000 271 20 270 20 262 19 255 19 225 16 211 15 204 15 202 15 199 15 195 14 190 14 190 14 179 13 178 13 170 12 163 12 160 12 154 11 151 11 149 11 139 10 138 10 135 10 130 10 127 9 119 9 115 8 109 8 96 7 95 7 94 7 92 7 92 7 91 7 89 7 88 6 84 6 82 6 80 6 80 6 79 6 79 6 79 6 78 6 77 6 76 6 76 6 74 5 72 5 72 5

drengenavne Nr. 2011 1 6 10 2 13 7 5 4 3 14 11 9 16 12 8 20 18 15 27 17 25 21 19 30 23 22 26 24 28 40 31 33 34 43 29 46 37 NY 35 48 38 39 47 45 41 36 42 NY NY NY

Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Victor William Noah Frederik Lucas Liam Emil Oscar Magnus Oliver Alexander Mikkel Mathias Malthe Elias Sebastian Anton Christian Mads Villads August Benjamin Carl Valdemar Jakob Tobias Marius Alfred Silas Johan Marcus Felix Gustav Jonas Aksel Rasmus Adam Jonathan Tristan Jeppe Nikolaj Andreas Storm Philip Sander Albert Nicklas Simon Kasper Bertram

1. halvår 2012 Pr. 1.000 304 21 296 20 277 19 253 17 249 17 247 17 239 16 235 16 233 16 232 16 227 16 222 15 211 14 204 14 194 13 194 13 185 13 182 12 181 12 173 12 168 12 162 11 162 11 157 11 152 10 144 10 139 10 132 9 132 9 131 9 125 9 118 8 118 8 118 8 117 8 114 8 112 8 111 8 109 7 108 7 108 7 107 7 106 7 103 7 102 7 100 7 97 7 97 7 93 6 90 6

Nr. 2011 5 1 3 7 9 47 4 11 6 2 10 8 12 14 15 13 21 16 17 19 28 25 22 24 30 20 50 36 23 43 27 41 18 31 42 40 32 35 45 NY 26 33 38 37 29 NY 39 34 48 46


GODNAT

GRAVID MED

søvnproblemer Er der andre end mig, der har svært ved at sove? Min lille dreng okser rundt i min mave. Han er totalt livlig og går rigtigt i gang med at feste, lige så snart jeg har lagt mig. Jeg mærker ham meget dagen igennem, men om natten er han helt vild. Jeg får ikke meget søvn, først omkring kl. 2.30, og jeg skal op kl. 6. Så jeg synes, jeg slæber mig gennem dagene. Er jeres bebser lige så livlige? Jacqueline (UGE 25+4)

Æ Jeg kan hellere ikke sove. Min bebs er mest aktiv om aftenen, og især når jeg lægger mig. Mit problem er, at jeg godt kan falde i søvn, men jeg vågner så ved 2-tiden og kan ikke sove. Mange nætter ligger jeg vågen i 2-3 timer, og det er super deprimerende. Jeg render også virkelig meget på toilettet. Og bedst som man er lige ved at falde i søvn, begynder bebs at lave karate mod blære, nyre osv. Men det er jo dejligt, at den er aktiv. Men jeg tænker, om den så er lige så aktiv, når den bliver født? Puha, siger jeg så :-) Cigdem (uge 27+5) Æ Heller ikke god søvn her. Jeg har den sidste uges tid vågnet mange gange i løbet af natten. Hvis det ikke er fordi, jeg skal tisse, så er det fordi, lillebror danser break dance i min mave, eller de værste plukkeveer, der får en til at krølle helt sammen på grund af smerter. Så jeg glæder mig til, vi når dertil, hvor det bare er barnegråd, der vækker en om natten. Lotte (uge 26+6) Æ Jeg kan ikke finde en god søvnstilling. Jeg mærker ikke så meget til babyen om natten, men jeg har svært

ved at finde en god søvnstilling, hvor jeg synes, jeg ligger behageligt. Og jeg er også begyndt at få lægkramper om natten. Av! Heldigvis er jeg deltidssygemeldt og arbejder stort set kun hjemmefra nu. Så jeg behøver først at slæbe mig selv til min computer ved 8.30-tiden. Pyha, og der er 3 måneder tilbage endnu. CLara (uge 26+2) Æ Min baby er heldigvis ikke super aktiv, når jeg skal sove. Det er hun ca. kl. 2 om natten, men det sover jeg fra. Men jeg kan bare ikke finde en god stilling at sove i. Jeg tonser rundt det meste af natten, og skal lige op og tisse en gang eller to. Jeg tror næppe, det bliver bedre, jo større jeg bliver. Men så er det godt, at der kun er 14 dage til barsel. Så må jeg sove i løbet af dagen. Stine (uge 28+6) Æ Heller ikke meget søvn her. Jeg falder fint i søvn, men jeg vågner igen mellem klokken 3 og 4 og kan ikke finde ro. Jeg er begyndt at stå op og tage et glas mælk og så lægge mig på sofaen. Det er som om, den bedre passer til min krop på denne tid af døgnet. Gitte (uge 24+6)


130 sjove lege til dig og dit barn

l e d n a h g o b e t s e m r Ì n n i d Køb den i LÌs mere om bogen her


BABYUDSTYR

spar penge

På udstyr Til din baby Som bekendt er det dyrt at købe udstyr til baby. Barnevogn, tremmeseng, autostol, puslebord, babyalarm, højstol - det løber alt sammen op i rigtig mange penge. Men der er mange penge at spare, hvis du køber udstyret i Tyskland.

Babyparadies er en tysk internetbutik, der i 15 år har været specialister i alle former for babyudstyr.

SPAR OP TIL

50%

kombivogne og tilbehør i gode mærker som Teutonia, Gesslein, Hartan, Chicco, Römer og Graco. Inden for klapvogne anbefaler Babyparadies varmt MacLarens kollektion på grund af deres lave vægt og ekstreme komfort.

De har gennem flere år serviceret hundredevis af danskere, og ifølge Petra Teiwes, der er daglig leder af internetbutikken, kommer der flere og flere kunder fra Danmark. Petra taler norsk, så man kan sagtens kommunikere med hende på dansk.

Babyparadies er specialister i spiseudstyr, sutter og bideringe, og forhandler kendte mærker som Avent.

Produkterne er mærkevarer af høj kvalitet til den bedst mulige pris. Du kan spare helt op til 48% i forhold til butiksprisen i Danmark, og der er hele tiden nye særtilbud at finde i webshoppen.

Desuden findes mange mærkevarer til hjemmet som f.eks. højstole, sikkerhedsgitre og børnemøbler. Skal du på tur med dit barn, finder du også et stort udvalg af rejsesenge, cykelstole og børnerygsække.

Babyparadies forhandler de bedste mærker i autostole, heriblandt Britax Römer, Recaro, Maxi-Cosi, Concord, Cybex og Graco.

“Vi har naturligvis også alt til baby i badet og til sengetid, samt regntøj og selvfølgelig masser af dejligt legetøj og plejeprodukter til baby og dig selv - både til under og efter graviditeten. Skal du bruge ammeprodukter, klarer vi også det”, forsikrer Petra.

Der findes et meget stort udvalg af barnevogne og

Besøg den omfattende webshop og se de mange gode tilbud: â Www.babyparadies-shop.de


SÅ MEGET KAN DU SPARE SPAR

49%

SPAR

48%

Philips AVENT Elektrisk flaskevarmer

Britax Römer B-SMART 3 Black

Pris i Danmark: 579 | Pris i Tyskland: 298

Pris i Danmark: 2.999 | Pris i Tyskland: 1.566

â SPAR 281

â SPAR 1.433

SPAR

SPAR

31%

25%

Philips AVENT Startsæt til nyfødte

Philips AVENT RUM/BAD termometer

Pris i Danmark: 359 | Pris i Tyskland: 246

Pris i Danmark: 199 | Pris i Tyskland: 149

â SPAR 113

â SPAR 50


Her kan du se nogle eksempler på, hvor meget du kan spare på en række forskellige babyprodukter ved at købe dem i Tyskland. I nogle tilfælde kan du spare næste halvdelen i forhold til prisen i Danmark! Klik på billederne for at læse mere om de enkelte produkter.

SPAR

26%

SPAR

37%

Teutonia Team Cosmo 4800 Black

Britax Römer BABY-SAFE SLEEPER

Pris i Danmark: 6.599 | Pris i Tyskland: 4.915

Pris i Danmark: 1.999 | Pris i Tyskland: 1.268

â SPAR 1.684

â SPAR 731

SPAR

SPAR

22%

25%

BABYBJÖRN Babysitter Balance

Philips AVENT Fashion sutter 3-6 mDR.

Pris i Danmark: 1.199 | Pris i Tyskland: 932

Pris i Danmark: 69 | Pris i Tyskland: 52

â SPAR 267

â SPAR 17


ENDNU FLERE GODE TILBUD SPAR

36%

SOV GODT

Disana badehåndklæde med hætte

Chicco Goodnight Stars Projector

Pris i Danmark: 225 | Pris i Tyskland: 145

Pris i Tyskland:

â SPAR 80

â KUN 224

SPAR

SPAR

31%

21%

DISANA BOMULDS BABYTÆPPE

Tummy-Tub badespand

Pris i Danmark: 355 | Pris i Tyskland: 246

Pris i Danmark: 189 | Pris i Tyskland: 149

â SPAR 109

â SPAR 40


Se mange flere gode tilbud på â www.babyparadies-shop.de

GODT KØB

GODT KØB

Britax Römer BABY-SAFE plus SHR II

Teutonia BeYou 4800 Gala BLACK

Pris i Tyskland:

Pris i Tyskland:

â KUN 1.193

â KUN 4.617

NYHED

SPAR

18%

Philips AVENT Glasflaske 240 ml

Philips AVENT dampsterilisator

Pris i Tyskland:

Pris i Danmark: 300 | Pris i Tyskland: 246

â KUN 97

â SPAR 54


plukkeveer

FØDSLEN

HJÆLP TIL FØDSLEN?


Jeg hørte engang en sige, at hvis man har mange plukkeveer i de sidste uger op til fødslen, så kan de give nogle “gratis” cm, så fødslen kommer til at gå hurtigere. Men er det bare en skrøne, eller har mon noget på sig? Jeg har termin om 3 uger og har mange flere plukkeveer nu, end jeg havde med nr. 1 og 2. Nr. 1 var en lang fødsel på 16 timer. 2 år senere føder jeg forholdsvis hurtigt på 4½ time, og nu her 4 år senere venter jeg nr. 3. Kan antallet af år mellem fødslerne have stor betydning for, hvordan det komme til at gå? Det er jo 4 år siden sidst.

Min søn blev født kl. 10.30 efter en voldsom vestorm, der først stoppede, da vi kom på hospitalet, og det gik op for mig, at jeg var ved at føde. Så gik det i stå, og jeg pressede ham ud uden presseveer. Anden gang havde jeg plukkeveer en måned op til, og der varede fødslen 1 time længere og ikke så kaotisk. Maria Nummer 3 skulle være “tricky”, siger min søster, som er jordemoder. Hun siger, at mange simpelthen plopper dem ud med lynets hast. Hun har oplevet flere, der på et par veer udvidede sig

PLUKKEVEER GØRE FØDSLEN NEMMERE?

Anni

Første gang havde jeg ingen plukkeveer. De rigtige veer kom som lyn fra en klar himmel, iøvrigt 20 dage før termin, og jeg fødte meget hurtigt. Jeg vågnede kl. 8 med øm lænd.

KAN MANGE

fuldt ud og smuttede en mandel. Men hun har også oplevet det modsatte, at nogen har en lang fødsel, selv om de 2 første gik relativt hurtigt. Mht. plukkeveer, så modner de en til fødslen, så gode plukkeveer er godt. De må dog ikke komme med et fast interval i en længere periode, så skal man lige til en tjekker. Jeg har haft spurgt mht. det med årene, da det snart er 7 år siden, jeg selv har født, og jeg vil gerne have en til. Min søster sagde, at officielt blev man betragtet som en førstegangsfødende, hvis der var gået mere end 8 år, men hendes erfaring var, at det ikke rigtig havde nogen betydning. Louise FORTSÆTTES „


Jeg var sygemeldt grundet alt alt for mange plukkeveer fra uge 24 i min anden graviditet. Faktisk blev de så mange og stærke, at jeg var på grænsen til at gå i fødsel op til flere gange (jeg indlagt med og uden overnatning på hospitalet flere gange i uge 30-35), hvorefter jeg fødte, da jeg var i uge 36+1. Det var ikke en særlig hurtig fødsel for en andengangsfødende, omkring 12 timer. Min første fødsel var værre. Der havde jeg veer i godt 35 timer, og det endte så med kejsersnit.

Så jeg vil bestemt mene, at de kan. Men hvor mange, der skal til, og hvor kraftige, de skal være, ved jeg ikke. Tina Især 3. gang led jeg meget af plukkeveer, men de havde ingen virkning. Jeg ved, at min søster også havde rigtig mange, og især i den sidste uge inden fødslen havde hun mange, og de gjorde ondt. Alligevel gik det ikke hurtigere end med de andre. Anne

Solveig Jeg tror helt bestemt, at plukkeveer kan modne. Selv havde jeg i min første graviditet mange plukkeveer fra uge 20. Måske 20-25 i timen, og de gjorde ondt. I uge 32 var jeg så godt som i fødsel og lidt åben. De fik dog stoppet fødslen med vehæmmende medicin, og sengeliggende holdt jeg på ham til uge 37.

Jeg har begge gange været meget plaget af plukkeveer, og begge mine børn er kommet 4 uger for tidligt. Jeg tror helt klart, at der er en sammenhæng, men hvor lidt og hvor meget ved jeg ikke. Lisbeth Der er lidt over 3 år mellem mine børn. 3. gang var en rigtig sej omgang. Den sidste uge før fødslen var der


flere omgange med snydeveer, altså hvor jeg troede, det var nu, og timer med regelmæssige veer, hvorefter det så stoppede igen.

torm, og min datter var ude efter en time og et kvarter fra første ve. Jeg nåede at komme på fødegangen 35 minutter før, hun kom, og få en klyx. Ikke fedt.

Da det så endelig gik rigtig i gang, gik det stærkt. Ca. 3 timer fra første ve, til den dejlige dreng lå i mine arme. Jeg nåede lige at lande på fødegangen.

Med nummer 3 fik jeg prikket vandet, og var også 1 finger og 2 cm. Fra veerne startede, gik der 45 minutter, så var den “lille” mand (4.780 gram) ude.

Camilla

4. gang var noget anderledes, for det var en rigtig igangsættelse, og den tog 2 timer og gjorde møg ondt. Min 3. fødsel var den nemmeste overhovedet.

Jeg har ikke i nogen af mine 4 graviditeter haft mange plukkeveer. Jo, der var lidt, men aldrig generende, og jeg har de 3 af gangene været en finger åben og 2 cm livmoderhals, da jeg blev undersøgt, når fødslen næsten var i gang. Første gang var en underlig fødsel, men fra de gik i gang, til hun var ude, gik der vist 8 timer. Med nummer 2 gik vandet (ikke i en skylle), og der var jeg 1 finger åben og 2 cm livmoderhals uden veer. Veerne kom 2 timer efter undersøgelsen som ves-

Line

VIL DU VIDE MERE? Du kan læse meget mere om plukkeveer på Netbaby.dk, hvor du finder en masse artikler og brevkassesvar om emnet.


sådan laver man kun for sjov

EN BABY

KUN

OPSKRIFT: Man tager en sund fornuftig kvinde med begge ben på jorden. Hun tilsættes et æg og en sædcelle, og stilles til forhævning i 8 uger. På dette tidspunkt tilsættes de første ingredienser: • 2 spande tårer • 300 gram uligevægt • 4 latterkrampeanfald • 2 spiseskefulde hormonforandringer • 5 hysteriske udbrud • 2 kilo træthed • 1 kilo kvalme • 300 gram uren hud Det hele æltes godt sammen, til kvinden er godt slatten. Stilles til efterhævning i 7 måneder. Husk at se til kvinden en gang om ugen. Hæver hun ikke, som hun skal, kontakt da egen læge. Forløber hævningen som planlagt, tilsættes en af følgende ingredienser med ca. 10 dages mellemrum. Rækkefølge og mængde efter behag.

• Hudkløe • Halsbrand • Hæmorider • Lægkramper • Søvnbesvær • Forstoppelse • Ændret sexlyst • Ømme bryster • Åreknuder • Strækmærker • Smerter i lænd

FOR SJO

V

Kvinden udvikler selv varme, og bagning i ovn er derfor unødvendig. Efter 9 måneder er der klar til servering. Men først skal mesterværket løsnes fra formen. Dette kan tage adskellige timer. Det er helt normalt. Et godt tip: Fortæl hyppigt kvinden, at hun - selv om hun mærker ændringer i spisevaner, sexliv, nattesøvn, energi, psyke, kropsfacon eller i hendes forhold til manden - naturligvis skal leve, som hun plejer at gøre under hele processen, og blot bruge sin sunde fornuft under hele forløbet. Det giver som regel det bedste resultat.


Få en dejlig babypakke Bestil allerede mens du er gravid, så pakken er klar til barnets ankomst.

gratis (+39 kr. i porto og ekspedition)

+

værdi: 407 kr. Bogkasse med 26 små tykke pegebøger i pap inddelt i emner som former, farver, dyr og tal. Bøgerne er så tykke, at de også kan bruges som byggeklodser.

+

Legehæfte fyldt med gode idéer til sjove lege med din baby.

Skønt spisesæt i 3 dele med en sød lille elefant bestående af tallerken, kop med hank og ske fremstillet i det gode, holdbare og ufarlige materiale melamin.

KLIK HER og bestil din gratis babypakke


motion BEVÆG DIG

UNDER GRAVIDITETEN Det er vigtigt at holde sig i form under graviditeten. Derfor er det en god idé at dyrke regelmæssig motion. Men det kan være svært at få det gjort.


Æ Jeg løber et par gange om ugen ca. 20 km i alt. Tidligere løb jeg 40-50 km pr. uge. Jeg har ikke fortsat løbetræningen under mine tidligere graviditeter, og er overrasket over, hvor nemt det egentlig er gået. Det er selvfølgelig efterhånden i et helt andet tempo. Jeg er spændt på, hvor længe jeg kan få lov at blive ved. Det er også altafgørende for mit humør, om jeg får min daglige motion i form af løb, gåtur eller cykeltur. Jeg cykler også frem og tilbage til

arbejde, som er ca. 10 km dagligt. Stina Æ Lige nu ikke så meget. Før jul gik jeg til pilates en time, graviditetstræning en time og yoga en gang om ugen, og jeg brugte crosstraineren i 30 minutter et par gange om ugen. Men efter jul er jeg faldet af på den, og har kun lavet nogle øvelser om morgenen, yoga i weekenden og cyklet 7 km til arbejde.

gymnatisk, og jeg håber, at jeg igen kan komme ind i en god rutine med at få pulsen op på crosstraineren i fitnesscenteret, når det et stykke efter nytår igen tynder lidt ud i, hvor mange, der træner derovre. Jeg har det ret godt som gravid, men passer jeg ikke mine øvelser, får jeg ondt i lænden osv., og humøret har det også bedst, når jeg får motioneret mere. Else

Jeg begynder snart at gå til vand-

HVOR MEGET DYRKE R

DU?

FORTSÆTTES „


Æ Jeg har ikke noget fast, jeg følger, men jeg har været vant til at løbe ca. 3 gange om ugen og gå til spinning 1-2 gange om ugen. Jeg dyrker hovedsageligt motion for at få mere energi og overskud, og vil derfor nødigt undvære det. Jeg trapper dog altid lidt ned om vinteren, hvor overskudet bare ikke er det samme som om sommeren, hvor jeg nogen gange sprudler af energi. Jeg må desværre indse, at løbet er ved at være slut for denne gang, men så vil jeg i gang med nogle gåture i stedet for. I lørdags gik jeg

7½ km. Spinning kan jeg stadig. Jeg lader bare være med at presse mig selv så hårdt som normalt. Jeg var afsted forleden, og i går tog jeg ½ time på vores egen spinningcykel. Jeanette Æ Jeg har dårlig samvittighed, da jeg intet motion får andet end det, jeg går på arbejde, og som sygeplejerske ved jeg, hvor vigtigt det er. Jeg løb også rigtig meget, før jeg blev gravid, hvor jeg var i gang med at træne til halvmarathon, samt spillede håndbold 2 gange om ugen. BETINA

Æ Før jeg blev gravid, løb jeg 1012 km 3 gange om ugen, men jeg er nu holdt med at løbe, da jeg simpelthen ikke kunne mere på grund af for mange plukkeveer. Men nu er jeg afsted 2-3 gange om ugen i fitness, hvor jeg er på crossmaskiner i 30-40 minutter, og så vægttræning bagefter. Jeg går også til gymnastik i vand, og det er 1-2 gange om ugen. Da det er aften, og jeg jo har en mand og søn, er det ofte, jeg kun er afsted en enkelt gang. Men jeg har det godt, når jeg træner, så det er dejligt. Rikke


Æ Jeg stoppede desværre i mit vikariat, men ellers har jeg under hele graviditeten cyklet til arbejde (ca. 10 km hver vej). Jeg har nu investeret i en stepmaskine, som jeg gerne vil bruge hver dag i 30 minutter, men jeg er ikke kommet helt i gang endnu. STINE Æ Åh, for lidt. I starten løb jeg stadig lidt (med babyjogger) og spinnede. Jeg har intet lavet de sidste par måneder, og har det vildt dårligt med det. Jeg har dog haft mega travlt på arbejdet, har haft sygt barn og nyt job til manden. Jeg har snart fri i 2 uger, og der SKAL jeg simpelthen i gang igen. I min sidste graviditet trænede jeg helt til den bitre ende. Jeg var ude at cykle 15 km om formiddagen, den dag jeg gik i fødsel 8 dage efter terminen. Det VIL jeg også denne gang. LINE Æ Sidste gang, jeg prøvede at løbe, måtte jeg stoppe på grund af sidesting. Jeg har indset, at jeg hellere må stoppe med at løbe nu og så cykle/spinne og gå i stedet for. I går ville jeg dog gå 5 km, men jeg måtte vende om efter 1 km (så jeg gik 2 i alt) på grund af sidesting, og at det strammede godt til nederst i maven (jeg går ud fra, at det var plukkeveer). Jeg skal snart til lægen og vil lige høre om hendes mening omkring fysisk aktivitet. Jeg er vant til at dyrke en del motion og vil gerne fortsat holde mig i gang, men jeg er også bange for at skade mig selv eller babyen, hvis jeg presser mig selv for meget. Så hellere tage et par kg for meget på, som kan tabes bagefter (selvom jeg ved,

det kan være en kamp at komme af med). Jeanette Æ Motion? Hvad er det? Nej, spøg til side. Jeg har af flere grunde ikke haft overskud til at dyrke motion de seneste måneder, men jeg er så småt kommet i gang. Jeg går til zumba mandag og starter op i motionscenter igen i den kommende uge, og så bliver det jo snart forår og dermed lysere tider, og det bliver nemmere at komme ud og gå nogle ture med børnene. Og så skal jeg starte til graviditetssvømning om et par måneder. Joan Æ Jeg plejer at cykle ca. 30 km om ugen, men jeg er SÅ træt, at det simpelthen ikke kan lade sig gøre for mig lige for tiden. Jeg plejer også at gå en del med børnene og løbe et par gange om ugen. Jeg går stadig med børnene, men løb

er droppet til efter fødslen, da jeg i de andre 2 graviditeter har døjet med en form for bækkenløsning, og jeg kan faktisk allerede mærke nu, at mit haleben begynder at sige knæklyde. Men jeg har det skidt med ikke at få mere motion. Jeg håber, at trætheden fortager sig om et par uger, så jeg kan komme i gang med at cykle igen. STINE Æ Jeg er ikke det store motionsdyr. Jeg ville gerne have haft tid/ råd til at gå i et fitnesscenter, som jeg gjorde, da jeg ventede min søn. Men der fik jeg det gratis, da jeg var i et projekt. Men vi har ikke økonomi til, at jeg skal gå til det. Og når jeg først kommer hjem efter 17, er min energi ikke til det. Men jeg håber, jeg får noget mere energi, for så har jeg faktisk planer om lidt træning herhjemme. Men jeg mangler også nogen at træne med, for jeg er ikke en, der kan tage sig sammen selv. Helle

LYT TIL DIN KROP Der er visse begrænsninger i forhold til motion, når du er gravid. Din krop har forandret sig. Dit tyngdepunkt har forrykket sig, du bærer på mere vægt, og du bliver hurtigere træt. Det er derfor, du skal være forsigtig, når du motionerer, og lytte godt til din krop. Den vil fortælle dig, når du presser den til at arbejde for meget. Du skal blandt andet være opmærksom på følgende:

* Blødning fra skeden * Sløret syn * Kvalme * Svimmelhed * Besvimelse * Hjertebanken * Forøget hævelse af hænder, fødder og ankler * Skarp smerte i underlivet og brystet * Pludselig skift i kropstemperaturen


SAMLIV

UNDER GRAVIDITETEN FOR

UGE 5

Jeg har simpelthen fået forbud af lægen, fordi jeg led af voldsom pletblødning i min sidste gravidlitet fra uge 7. Jeg må ikke engang blive tændt. Men kvalmen ville alligevel gøre det umuligt. Men så vidt jeg ved, er det altså ikke normalt. Sex under graviditeten skulle være sundt :o) Maria

UGE 7

Hos os har vi vist ikke haft sex, siden jeg blev gravid. Jeg har lidt

dårlig samvittighed overfor min kæreste. Der er nok flere grunde til, at det er sådan. Et er, at jeg bare er så træt hele tiden, og absolut ingenting orker. Et andet er, at jeg indtil nu har blødt lidt og er bange for, at der skal “ske noget”, selv om jeg jo godt ved, at det gør der ikke. Derudover var sex blevet ret planlagt inden, da vi har prøvet et års tid, og det blev gjort meget på de rigtige dage til sidst og ikke så meget af lyst. Og nu virker det som om, at nu er jeg blevet gravid, og så gider jeg ikke mere. Mission accomplished! Nej,

sådan er det ikke, og min kæreste presser mig overhovedet ikke. Alligevel har jeg dårlig samvittighed. Mia

UGE 8

Jeg går mere eller mindre rundt og er liderlig hele tiden, og har vildt meget lyst til min mand. Nu har vi altid haft et meget aktivt sexliv, hvor vi begge har vildt meget lyst, men jeg synes bare, at den seneste


Hvordan går det med dit sexliv under graviditeten? Nogen kvinder mister helt lysten til sex under graviditeten, mens andre ligefrem oplever en øget lyst. Det er helt forskelligt fra kvinde til kvinde, og det kan ændre sig i løbet af de 40 uger. Her kan du læse om andre gravides erfaringer uge for uge.

tid er lidt ekstrem. Når vi lige har haft sex, går det ikke længe, før jeg er klar til sjov igen. Manden synes nu, at det er meget frækt, og han udnytter situationen til fulde. Katrine

UGE 9

Vi har ikke nogen ændringer i sexlivet. Vi har masser af sex, også selv om det er lidt besværligt. Jeg havde i uge 4-6 INGEN sexlyst, og følte mig langt fra fræk, så der var der lidt lavvande. Men da det gik over, kom sexlysten tilbage x

10. Jeg går rundt og er (stort set) konstant - ja, jeg siger det, som det er - liderlig! Min mand er faktisk ved at være lidt træt af min umættelige lyst. Han ligger nemlig på langs med diskusprolaps, så han er lidt handicappet for tiden. Michelle

UGE 11

Min kæreste er ikke mere vild, end han plejer at være, men jeg nyder det i fulde drag, og har gjort det både før og under graviditeten. Jeg har haft minimal kvalme, in-

DEN NØGN SANDH E ED OM

S E X UG E FOR UGE

gen opkast, og trætheden har jeg klaret med en lur om eftermiddagen efter arbejde. Jeg blev for 2 år siden skilt fra en 8 år ældre mand, der havde været impotent i ca. 2 år. Min nye mand er 13 år yngre, og jeg nyder at have fået et aktivt og spændende sexliv igen. Jeg kan slet ikke få nok af hans begær og lyst til mig. Karina

FORTSÆTTES „


UGE 12

Min mand har 3 børn med sin eks. Han har aldrig prøvet sex, mens hun var gravid. Jeg har en søn på 6 år, og hans far og jeg var kun venner, så jeg havde heller ikke fået sex under graviditeten. Min mand troede ikke, at man måtte have sex under graviditeten. Jeg sagde, at det måtte man da gerne. Så vi nyder vores sexliv. Jeg har også et problem, da mine hormoner er skøre, hvilket medfører, at jeg har lyst til sex hele tiden. Han føler ikke, at det er utilpas at have sex under graviditeten. Mai

UGE 15

Jeg er i den heldige situation, at min mand begærer mig utrolig meget. Det gjorde han også før graviditeten, så intet har ændret

sig der. Jeg er dog overrasket over, at han stadig begærer mig så meget, som han gør. Han fortæller mig dagligt, hvor smuk og sexede jeg er, og han kan ikke holde fingrene fra mig. Det er skønt at blive bekræftet, når man ikke selv synes, at man er smuk med den ekstra mave. Min mand synes, at gravide kvinder er ekstra smukke og sexede. Mine bryster er især nu ret så meget i fokus, da de jo er vokset en del :-) Jeg er så heldig, at jeg ingen kvalme har, og jeg lider ikke af træthed mere, så hjemme hos os står den på sex dagligt og nogen gange 2 gange på en dag. Det skal så lige siges, at jeg, også før jeg blev gravid, er typen, der sætter meget pris på sex, så vi har altid haft et aktivt sexliv. Louise

UGE 16

Sexlysten er bare væk, og det er lidt trist. Vi havde ellers et godt sexliv, men det er ligesom hver gang, jeg bliver gravid og kommer længere hen, forsvinder lysten helt. Der er slet ikke noget at hente, uanset hvor hårdt min mand prøver. Det er altså lidt nedtur. Jeanette

UGE 17

Jeg lider stadigvæk af meget kvalme og nogle dage opkast, og så har jeg bare ikke overskud til at være det vilde sexdyr, som min kæreste drømmer om. Faktisk havde vi et kæmpe skænderi, fordi jeg ikke vil gå i seng med ham, når jeg har det så dårligt. Det er så slemt, at jeg ikke engang kan overskue at kysse ham på grund af kvalmen. Indtil vi-


dere har vi været sammen 1 gang om ugen, men det er bare ikke nok. Stod det til mig, var vi (desværre) slet ikke sammen sexuelt, før jeg var kvalmefri. Tanja

UGE 18

Vores sexliv er ikke til at råbe hurra for denne gang, da jeg har ondt. Så man tænker mere på det denne gang end andre gange. Men sådan er det altså bare, når man er gravid. Man kan ikke lade være med at tænke på det, da man føler sig grim og tyk. Vivi

UGE 19

Anderledes, ville jeg nok kalde vores sexliv lige nu. Det er helt klart påvirket af graviditeten. Jeg har ikke nær så meget lyst, som jeg plejer, og min mand skal gøre en større indsats for at få mig i humør og for, at det bliver godt for mig. Vi tager hensyn i den forstand, at det jo skal føles rart. Så vi prøver os lidt frem med stillinger og sådan. Jeg prøver også at kompencere for den noget mindre mængde af sex ved at være intime på andre måder. Bade sammen, nusse og kysse mere. Liv

UGE 20

Jeg har smerter/ubehag i forbindelse med samleje. Det gør ikke uudholdeligt ondt, men sex er bestemt ikke nogen nydelse i øjeblikket. Min kæreste synes også, det føles “anderledes”. Jeg er blevet MD-scannet, og det hele ser umiddelbart fint ud, men jeg tænker alligevel på, om der mon er noget galt. Lysten fejler ikke noget. Carina

UGE 21

Vores sexliv er gået noget i stå. Jeg føler ikke helt, at jeg har lyst, men vi har da gjort det ca. en gang om ugen. Vi bor ikke sammen, men ses i weekenden og en dag i løbet af ugen. Vi har ingen børn. Jeg kan godt mærke, at livmoderen ligger lidt lavt, så hvis vi ikke passer på, kan jeg også blive noget øm efter samleje. Min kæreste har vist heller ikke helt det samme behov. Han ser på mig med lidt andre øjne lige nu, altså som kommende mor til hans barn, og han nyder min mave. Vi snakker meget baby, udstyr, fremtid osv., og så tænker man nok ikke helt så meget i seksuelle baner. Tina

UGE 22

Jeg har været total tændt under hele graviditeten, og vi har stadig sex næsten dagligt. Det gælder både almindelig sex, sex uden samleje og lidt mere avanceret sex. Missionæren er lagt på hylden på grund af maven, og rideturen er også blevet lidt anstrengende, men ellers kører vi bare på. Nu må vi se, om vi kan holde aktivitetsniveauet. Ellers må vi jo tale om at finde en løsning, der passer os begge. Karina

UGE 23

Det er ikke for tit, at lysten melder sig herhjemmee, og når den endelig gør, synes jeg ofte, at jeg er alene hjemme ;-) Men til gengæld synes jeg så, at vi har herre god sex, når jeg endelig “tillader” det, og det syntes at kompensere lidt (håber jeg da) for ham. Sidst, jeg var gravid, knaldede vi konstant. Jeg havde bare sådan lyst til ham. Så han har været godt skuffet over, at det ikke har været tilfæl-

det denne gang. Man kan da godt få dårlig samvittighed og blive lidt bekymret over den dalende intimitet. Men der er jo op- og nedture i forholdet og sexlivet, og man må bare have en god kommunikation, så den sårede part bedre kan forstå. Naja

UGE 25

Jeg kan ikke fuldføre samleje. Det gør for ondt, og den eneste stilling er efterhånden i ske. Jeg ved ikke, hvorfor jeg er så øm deroppe, men vi er nok bare mere følsomme som gravide. Det føles også som om, det falder ud dernede, men det er vist normalt. Baby presser nogen gange så meget nedad, at det er ubehageligt. Jeg har også plukkeveer efter sex, så det er en god idé at slappe af. Jeg er sikker på, det bliver bedre. Jeg har ikke før haft lignende problemer, og sexlysten skulle gerne vokse sig større, jo længere vi kommer hen. Men nej, det er da ikke rart, hvis det skal gøre ondt. Så må der tages andre metoder i brug. Tania

UGE 26

Når jeg får orgasme, gør det sindssygt ondt! Lidt lissom, at lysten til næste gang ryger i den anledning. Jeg har lige læst, at hvis man har smerter enten ved samleje eller orgasme, skal man kontakte lægen. Så jeg tænker, om det kan gøre et eller andet, der ikke er godt enten for en selv eller for baby. Betina

UGE 28

Lysten er der, men det fungerer

FORTSÆTTES „


bare slet ikke. Vi har måtte erkende, at det nok er slut med direkte sex under resten af graviditeten. Øv, øv! Jeg har simpelthen så ondt i mit bækken, muskler, knogler og skal konstant tisse. Og hvis jeg ikke skal tisse, så er følelsen der, og det er ikke en rar fornemmelse. Linda

UGE 29

Jeg orker snart heller ikke sex mere. Det gør ondt alle steder at flytte rundt på sig, ud over at jeg er træt og ikke føler mig så forbandet sexet med mine +25 kg. Min mand synes dog ikke at have noget imod min hvalform, men han er meget tålmodig og forstående. Jeg havde dog håbet på et blomstrende sexliv, lige til den lille kommer, da jeg (af erfaring) ved, at det i de første mange måneder efter fødslen ikke lige er det, der er i højsædet. Maja

UGE 30

Jeg ved ikke, om det er fordi, at sex for mig betyder nærvær og at føle sig værdsat og attraktiv, at jeg helst skal have hver dag. Jo, jeg er besværet, og det gør ondt, men ved at kommunikere med min kæreste finder vi ud af, hvad der fungerer, og hvad der kan lade sig gøre, uden at det gør alt for ondt, så nydelsen overgår det ubehagelige. Det er svært at komme i gang og endnu sværere at forklare manden, at det bliver nødt til at foregå anderledes. Men det er det værd. Selv om jeg føler mig tyk og besværet, så giver han mig min selvtillid tilbage i sengen. Jeg føler mig stadig fræk og attraktiv, og det giver mig lidt mere overskud i hverdagen. Og den har jeg brug for med de 3, jeg har i

forvejen. Vi har også fundet ud af, at det ikke gør noget med lange forspil og mindre samleje, da det giver mindst lige så meget som det omvendte, og gør det meget nemmere for mig med den store mave, der er i vejen hele tiden. Liza

UGE 31

Jeg har haft meget lyst hele graviditeten igennem, men min mand er en af dem, der er vildt bange for at skade bebsen, og han har simpelthen ikke lyst. Men altså, så finder vi jo på alt muligt andet sjovt. Så det er ikke fordi, vi ikke har et sexliv, men jeg savner godt nok en ordentlig omgang. Vi hygger og putter og nusser og kæler, og det er rigtig skønt, men alligevel ikke helt det samme som en “rigtig” gang sex. Lige p.t. er der så meget gang i min mave ved sengetid, at jeg ikke har så meget lyst. Og jeg kan også mærke, at de stigende antal plukkeveer osv. efter en orgasme skræmmer mig en smule. Så lige p.t. er det ret stille og roligt her. Jacquelline

UGE 32

Jeg synes godt nok, det er anderledes denne gang, end da jeg var gravid første gang. Vi fik ikke dyrket det så meget til sidst, men nu er der godt nok ikke meget at komme efter. Jeg synes, maven er i vejen, og vi er begge godt trætte, når min datter er kommet i seng, og når lysten endelig melder sig, er min datter vågen, og så kan det jo ikke lige blive til noget. Man har så de bedste intentioner om at genoptage det, når hun er kommet i seng, men så er man bare helt smadret. Og jeg må indrømme, at jeg bare ikke føler mig sexet mere, og jeg er så træt af

at være gravid, så det hjælper jo heller ikke lige på lysten. For ikke at tale om de daglige smerter. Rikke

UGE 33

Jeg er selv temmelig hævet forneden, og hvor er det dog bare røv og nøgler. Indtil videre ved jeg ikke, om der er begyndende åreknuder, men det havde jeg i sidste graviditet. Jeg gik til lægen, fordi det gjorde ondt, og jeg var meget hævet, og det var på grund af begyndende åreknuder. Charming. Ikke ligefrem noget, der hjælper på sexlivet her sidst i graviditeten. Marlene

UGE 36

Efter jeg fødte vores datter, havde jeg en lang periode, hvor jeg ikke fik udbytte af, at han var inde i mig, men jeg fik hjælp af en gynækolog til at træne det op dernede, og har egentlig haft et fremragende sexliv. Altså lige indtil jeg i aftes ikke kunne mærke noget som helst. Så jeg vælger at tro på, at det er fordi, det er så tæt på termin, og at jeg nok bare er ved at være klar til, at der skal noget ud og ikke noget ind dernede :-) Og jeg blev da også tilfredsstillet bagefter, så jeg klager ikke. Jeg undrede mig bare lidt, når nu jeg ved, jeg har trænet mig op til at mærke ham. Gull-Mai

UGE 37

Lidt bliver der da stadigvæk, selv om det ikke er det mest spændende sexliv, man nu har med den mave. Og med appelsinhud på lår og bagdel føler man sig ikke så fræk ligefrem. Heldigvis har min kæreste ikke mistet lysten til mig. Jo, han synes, det er mærkeligt med den mave, og når han en gang imellem får et ben i maven,


hvis han kommer til at presse lidt på den. Jeg har en veninde, hvis mand slet ikke kan klare, hvis han ikke får noget sex. Så hun bliver bare nødt til at give ham, hvad han vil have, selv om hun ikke orker med den mave, og er vildt træt. Det er forfærdeligt at tænke på, at man kan have det på den måde. Karina

UGE 38

Jeg er dybt misundelig på dem, der har godt gang i sexlivet selv her sent i graviditeten. Min skønne, dejlige og vidunderlige mand har simpelthen ikke turdet, siden jeg blev gravid. Lyst har han, men han tør simpelthen ikke, fordi han er bange for, at der sker noget med babyen. Og uanset, at han har set

det dokumenteret sort på hvidt, at det ikke skader på nogen måde, så blokerer han simpelthen. Han har selvfølgelig fået sex af mig utallige gange, alt andet end samleje, men jeg er altså i den grad underernæret. Jeg håber, jeg får en baby, der gider at sove i ny og næ, for der skal da i den grad tages revanche, når vi når et par måneder frem, hvilket manden også glæder sig enormt til. Jeg har heldigvis ikke følt, at han ikke har lyst til mig, for det ved jeg, at han har. Jacquelline

UGE 39

Her har sexlivet været lidt stille den sidste måneds tid, men nu skulle vi lige se her i weekenden, om det ikke kunne sætte gang i

noget. Det eneste, der kom gang i, var 2 aftener/nætter med menssmerter. Så ikke særligt vellykket. Men kroppen er nok ikke klar endnu. Christina

UGE 40

Det er først inden for de sidste 3 uger, at min kæreste har sagt fra. Han har det skidt med, at hovedet nu står så langt nede i bækkenet. Jeg har ellers prøvet at forklare ham, at det ikke giver tøsen smilehuller - men uden held. Jeg glæder mig til at slippe af med maven og kunne få et helt normalt sexliv igen uden forhindringer. Stine


Gravid fotografering 9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil?

Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven.

At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme.

Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet.


SPØRG jordemoderen

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

hjemmefødsel

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN Anne-Jette har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne.

Må førstegangsfødende føde hjemme? Kan man føde hjemme efter for tidlig fødsel? Må man føde hjemme med foranliggende moderkage? Kan man føde hjemme efter akut kejsersnit? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om hjemmefødsel.


Må førstegangsfødende føde hjemme?

SVAR

Må man føde hjemme, når man er førstegangsfødende? Eller er det noget, man fraråder?

Moderkagen ligger i nogle tilfælde tæt på livmodermunden, men som regel vil den flytte sig i takt med, at livmoderen vokser.

Jeg hader tanken om at skulle ligge på hospitalet. Kan en ambulant fødsel være løsningen? Eller er det heller ikke godt for førstegangsfødende?

Hvis moderkagen ligger direkte foran din livmodermund ved terminstidspunktet, skal du have foretaget kejsersnit. Derfor er en hjemmefødsel ikke aktuel.

SVAR Alle kvinder i Danmark må føde hjemme. Der er nogle, der i begyndelsen eller i løbet af graviditeten bliver frarådet at føde hjemme på grund af komplikationer eller forventede komplikationer.

Kan jeg føde hjemme med foranliggende moderkage? Kan en foranliggende moderkage få indflydelse på en hjemmefødsel?

Men må jeg det, når sidste graviditet ikke gik efter planen, og jeg fødte i 22. uge efter igangsættelse? SVAR Du kan vælge at føde hjemme, hvis graviditeten forløber normalt, barnet vokser, som det skal, og du føder til terminen. Det var jo specielle omstændigheder, der gjorde, at du måtte sættes i gang i uge 22 sidst.

“ Alle kvinder i Danmark må føde hjemme.

Men hvis du er sund og rask, kan du trygt stile mod en hjemmefødsel. Det er ikke en komplikation at være førstegangsfødende. Du kan have gavn af at drøfte det med din konsultationsjordemoder og kommunikere med andre hjemmefødere i Netbabys debatforum under “Hjemmefødsel”. Der findes også en del gode bøger om emnet. God fornøjelse.

jeg ønsker en hjemmefødsel, hvis vi venter et sund og rask barn.

Kan jeg føde hjemme efter for tidlig fødsel? Jeg mistede min dreng i 22. uge på grund af trisomi 18. Fødslen blev sat i gang, da han ikke havde mulighed for at overleve til 40. uge eller efter en fødsel. Planen var, at jeg skulle føde hjemme, hvilket jeg selvfølgelig ikke fik lov til. Nu prøver jeg at blive gravid igen, og både min mand og

Kan jeg føde hjemme EFTER 2 komplicerede fødsler? Jeg vil gerne have barn nummer tre, men vil utrolig gerne opleve en hjemmefødsel, da mine to hospitalsfødsler har været nogle dårlige oplevelser. Jeg hører ofte, at man skal have haft ukomplicerede fødsler for at må få en hjemmefødsel. Begge mine fødsler har været meget lange, og ved den sidste blev barnet trukket længere frem i fødselskanalen ved hjælp af sugekop men født spontant (det er begge). Kan jeg godt få en hjemmefødsel alligevel? Jeg er aldrig sprunget eller FORTSÆTTES „


haft voldsomme blødninger, men begge børn har haft brug for ilt efter fødslen og lav apgar. Nummer 2’s apgar rettede sig til max. efter 5 minutter. SVAR Det er dig, der i sidste ende bestemmer, om du vil føde dit 3. barn hjemme. Efter 2 lidt komplicerede fødsler, specielt det at begge børn fik iltbehandling, vil de fleste jordemødre og læger nok fraråde det.

Jeg synes, du skal snakke med din jordemoder om dit ønske og høre hendes mening.

Kan jeg føde hjemme selv om jeg ryger? Jeg er gravid for 2. gang og ønsker at føde hjemme. Desværre er jeg også ryger, men forsøger ihærdigt at holde op. Det er lykkedes for mig før, så jeg tror på, det nok skal lykkes igen. Men jeg spekulerer på, såfremt jeg ikke får succes med mit rygestop,

om jeg vil blive frarådet en hjemmefødsel? SVAR Rygning er desværre en risikofaktor, så derfor er jeg ikke sikker på, om du kan få dit ønske om en hjemmefødsel opfyldt. Jeg synes dog, at du skal tale med din jordemoder om det og høre, hvad dit fødesteds holdning er til hjemmefødsel og rygning.


Kan jeg føde hjemme efter akut kejsersnit? Jeg fødte mit første barn ved akut kejsersnit. Jeg havde fine veer og gik hjemme, indtil jeg var 8 cm åben. Da jeg var 10 cm åben, fik jeg normale presseveer, men baby flyttede sig ikke ned i mit bækken. Efter 3 hiv med en sugekop blev min datters fødsel til et akut kejsersnit. Jeg har tænkt meget over den “oplevelse” og tænker, at bliver jeg gravid igen, vil jeg meget gerne blive her hjemme og føde. Min egen teori er, at med hjemlige trygge omgivelser, var det gået anderledes.

SVAR Sædvanligvis bør man tilråde fødsel på sygehus efter en tidligere fødsel, der endte med kejsersnit, idet der kan opstå komplikationer, der gør, at det er bedst at opholde sig på en fødeafdeling.

I Danmark er det dog sådan, at man har ret til at få jordemoderhjælp til en hjemmefødsel.

Kirurgen, der lavede kejsersnittet, målte mit bækken, og jeg skulle kunne føde naturligt. Er der nogen chance for, at jeg kan få en jordemoder til at påtage sig opgaven med en hjemmefødsel? Jeg tænker på, om man vil vurdere det for risikabelt med den fødsel, jeg har med “i bagagen”?

I Danmark er det dog sådan, at man har ret til at få jordemoderhjælp til en hjemmefødsel, og det er muligt, at du kan få en jordemoder til at være med.

Kan jeg føde hjemme efter grønt fostervand? Da jeg fik mit første barn, var fostervandet grøn/sort, hvorfor barnet under resten af fødslen blev overvåget med CTG. Hvor stor er risikoen for, at der kommer grønt fostervand ved fødslen af mit andet barn? Vil en planlagt hjemmefødsel blive flyttet til hospital, hvis vandet er grønt? SVAR Det er forholdsvis almindeligt, at fostervandet bliver grønt. Vandet skifter farve, når barnet får afføring i det. Det vil også kunne ske ved den næste fødsel. Det grønne vand giver anledning til, at barnet skal overvåges tættere under fødslen med henblik på at undersøge, om det får iltmangel. Hvis der opstår grønt vand ved en hjemmefødsel, bliver kvinden overflyttet til sygehuset.

Du kan trygt føde hjemme En ny sammenfatning af den bedste forskning fra det internationalt anerkendte Cochrane-samarbejde viser, at de fleste gravide trygt kan vælge at føde hjemme. De seneste års studier viser, at man i vidt omfang godt kan henvise eller råde raske gravide kvinder til at føde hjemme uden fare for deres sikkerhed, så længe graviditeten udvikler sig normalt, og den fødende følges af en jordemoder. Studierne viser også, at fødslen forløber bedre, når den planlægges til at starte hjemme. Der er 20-60 procent færre indgreb, f.eks. færre kejsersnit, epiduralblokader og ve-stimulationer hos de kvinder, som planlægger at føde hjemme. Og 10-30% færre komplikationer, f.eks. færre blødninger og færre alvorlige bristninger. Det ser også ud til at flere mødre, som føder hjemme, kommer godt i gang med amningen.


skønt ventetøj

tøj til gravide

NOELLE DRESS

Kjolen består af 2 dele: En underdel med ammefunktion og en yderkjole med vandfald og korte ærmer. Underdelen har en tæt pasform, der tillader yderkjolen at falde smukt og behageligt i alle perioder af graviditeten. Kjolen er oversize om livet og sidder tæt forneden. 299,-


SMART TØJ TIL

SMARTE GRAVIDE

byStroom har haft familieforøgelse og har netop lanceret eksklusive pusletasker i ægte læder, samt en børnerygsæk, der vokser med dit barn. Kollektionen indeholder desuden pusletasker, vente- og ammetøj og accessories i et lækkert design, der ikke begrænser sig til en kort periode - tværtimod kan både tasker og tøj stadig bruges, når barnet ikke længere skal ammes eller skiftes. Alle styles kan købes fragtfrit på www.bystroom.dk

Nancy jumpsuit

Klik på billederne for at læse mere om tøjet.

Skøn buksedragt med slåom effekt og ammefunktion. Dragten har en syning under brystet, derudover sidder stoffet løst om kroppen. Det medfølgende bælte kan bruges til at stramme snittet ind efter behov. Ved den indbyggede ammefunktion løftes det inderste bærestykke, så det dækker dig, mens du ammer. 399,-


1

1: Medina tank top Flot tanktop med smart ammefunktion. Toppen har fine rynker foran og har en god længde, der kan passe i alle perioder af graviditeten, samt før og efter. 159,2: Naomi top Elegant og ammevenlig top med feminine detaljer, en tyk flettet krans i halsen og en flot rynkeeffekt fra halsen og ned over brystet, der maskerer de smarte ammeåbninger i hver side. 259,3: NAYA TUNIC Lang tunika med løse flæser. En behagelig og tætsiddende tunika, hvor flæsedetaljen i siderne fortsætter bølgeeffekten fra de vide ærmer. 299,-

Klik på billederne for at læse mere om tøjet.

2

3


Til hverdag og fest

Olga dress

Let, knælang kjole med rullekrave og flagermuseærmer. Kjolen består af to dele: En langærmet underdel med ammeløsning, der er kropsnær og lader overdelen falde løst om kroppen. Overdelen kan også fint bruges alene eller over en anden top. 359,-


Festlig og sexet top

Orleans top

Festlig top med et chiffonstykke, der danner ærmer og dækker brystet og skuldrene som en elegant lille kappe. Kappen camouflerer yderligere ammeløsningen, der består af et ekstra bærestykke, der kan løftes let. Toppen er fremstillet af et lækkert blødt materiale, der smyger sig om kroppen, og er desuden så lang, at den kan dække maven i alle stadier af graviditeten. 259,-


1

1: Naomi tunic Behagelig og luftig tunika i poncho stil, der falder løst om din krop. Tunikaen er åben i siderne, men holdes på plads via syningen, der former et ærmegab midt på armen. 299,2: ODA DRESS Flot, kropsnær kjole med vandfaldsudskæring. Den langærmede kjole sidder tæt til overkroppen og falder blødt fra hofterne. 299,3: NINKA DRESS Klassisk ventekjole med flatterende feminint snit. Kjolen består af 2 dele: En underdel med ammefunktion uden ærmer, og en yderkjole med halvlange løse ærmer. 299,-

Klik på billederne for at læse mere om tøjet.

2

3


accessories

trendy ByStroom er super smarte pusletasker i enkelt og stilfuldt design, til kvinder som ikke ønsker en almindelig pusletaske. ByStroom er dansk firma, som designer praktiske pusletasker i høj kvalitet og stilrent design.

Du får en pusletaske, som er både rummelig, praktisk og funktionel. Den er perfekt både til hverdag og til rejser. Det tidsløse design gør pusletasken anvendelig, selv når barnet er blefri. Der medfølger pusleunderlag, toilettaske, flaskeholder og etui til vådservietter i grå nuance til alle pusletasker fra ByStroom.

ALMA

En flot taske i en lidt rå stil, der passer til både far og mor. Tasken er meget rummelig og derfor velegnet til tvillinger eller dig, der bare gerne vil have den ekstra plads. Den åbnes med en dobbelt lynlås, der gør det let at overskue taskens indhold. De store udvendige lommer i begge ender af tasken er desuden meget praktiske til opbevaring af f.eks. sutteflasker, bleposer, mad eller dine egne ting, som du gerne vil holde adskilt fra det øvrige indhold. 799,-


PUSLETASKER Kan anvendes af både far og mor

SMARTE

PUSLETASKER I

TRENDY DESIGN

ELIN

Smart pusletaske i lækker kvalitet med flotte rene linjer i en cool og enkel stil. Tasken er solid og holder formen, uanset hvor meget du fylder i den. Den har masser af plads og en praktisk opdeling af det store rum, der gør det let at holde alt indholdet adskilt. 899,-

Klik på billederne for at læse mere om pusletaskerne.

Pusleunderlag, toilettaske, flaskeholder og etui til vådservietter i grå nuance medfølger til alle pusletaskerne


GAIDA En klassiker er genfødt

FIE

En pusletaske i feminint design og skønne farver. Med fine detaljer som rynkeeffekten på forlommen og de dobbelte hanke med en knude, gør tasken sig lige så godt som både pusleog håndtaske. Tasken har en praktisk opdeling i 3 store rum med hver deres lynlås, hvilket giver dig mulighed for at holde dine egne og barnets ting adskilt, når tasken bruges som pusletaske. 899,-

Fin og enkel miniclutch i tykt kunstlæder og skønne farver. Clutchen har en god blanding af et råt udtryk og de feminine undertoner i den flettede håndledsstrop og den tynde skulderrem. Den kan bruges som pung og for sig selv, da den har en god rumdeling og plads til de mest basale nødvendigheder og således kan bruges til både hverdag og fest. 299,-

GANLY

Tasken er meget rummelig og egner sig derfor til dig, der har tvillinger, eller som eventuelt også gerne vil bruge den som weekendtaske. Den lange lynlåsåbning tillader dig samtidig med et enkelt snuptag - at skabe dig et godt overblik over taskens indhold. 899,-


Unikt design møder rummelighed, og sød musik opstår

BEA

Denne taske skiller sig virkelig ud fra andre pusletasker samtidig med, at den har bevaret et enkelt og stilfuldt udseende. Tasken er blød og former sig efter indholdet og ser flot ud, hvad enten du vælger at udnytte den gode plads til sidste centimeter eller synes, mindre kan gøre det. De flettede hanke er endnu en fin detalje, der fuldender taskens på én gang detaljerige og enkle stil med rene linier. Tasken er lavet i kunstskind med for i en lys beige med allover print. Begge materialer er nemme at rengøre med en våd klud, da de er vand- og smudsafvisende. 799,-


forevig

HOS FOTOGRAFEN

ØJEBLIKKET

Første gang du kigger ind i dit nyfødte barns øjne, er det kærlighed ved første blik. Duften af din nyfødte baby får hjertet til at smelte. Lyden af dit sovende barns rolige vejrtrækning giver et sug i maven af glæde. Bare man dog kunne bevare de første magiske dage for evigt.


Teeny Tiny Heartbeats by Rosholm Photo byder alle kommende nye forældre indenfor i et univers af øjeblikke. Trine Rosholm tager unikke amerikanskinspirerede billeder af nyfødte, fra de er kun 5-10 dage gamle.


“Familien tilbringer 3 til 4 rolige og trygge timer sammen med mig i fotostudiet, hvor mit privilegium er at forevige jeres lille nye på unik vis”, fortæller Trine Rosholm. I får fotograferet nogle magiske sovende øjeblikke, der er lige til at hænge op på væggen og nyde mange år frem.

Du kan booke en tid hos Teeny Tiny Heartbeats, allerede fra du kender din terminsdato. På den måde er du sikker på, at der er en ledig tid til dig, når guldklumpen er kommet til verden. Se mange flere smukke billeder og book en tid på www.rosholm-photo.dk


bevĂŚg dig sjov leg

med dit barn


130

SJOVE OG INSPIRERENDE LEGE

Bevægelse og motion er sundt, og så er det hyggeligt at tumle sammen. Bogen BEVÆG DIT MED DIT BARN giver dig fif og tricks til, hvordan din familie på en let og overskuelig måde kan få leget motion og bevægelse ind i hverdagen.


behov for at beskytte og hjælpe deres børn i længere tid. Den første gruppe opfatter måske den anden som pylrede, mens den anden gruppe modsat betragter den første som uansvarlige. Der er forskel på, hvornår og hvordan forældre bliver klar til at udfordre deres børns bevægelsesfærdigheder, og dermed også på, hvor meget forældrene bevæger sig med deres børn. På samme måde er alle børn forskellige. De udvikler sig fysisk og motorisk på hver deres måde, og de bliver klar til nye udfordringer i forskelligt tempo. Hvad enten du minder mest om den “uansvarlige” eller den mere “pylrede” forældretype, og uanset om dit barn er dristigt eller forsigtigt, er glæden ved bevægelse vigtig

Du kan have det sjovt med dine børn og samtidig være sund. Med denne bog i hånden får du det bedste redskab til sjovere kvalitetstid med dine børn. Med bogen får du nemlig 130 sjove og inspirerende lege, som giver smil på læben og sved på panden. Legene er lige til at gå til og kan nemt passes ind i en travl hverdag.

SJOV OG NÆRVÆR At lege fysisk aktivt med sine børn er en gave, både til barnet, men også til dig selv som forælder. Bevægelseslege er kilde til sjov og nærvær mellem børn og forældre. Dertil kommer de gode sideeffekter som forbedret motorik, sundhed med mere. En del børnefamilier oplever, at travlhed, manglende inspiration eller andre ting står i vejen for den fælles bevægelse. Ønsket med denne bog er, at den kan være ny inspiration for alle forældre og børn, der gerne vil bevæge sig mere sammen. Nogle forældre lader deres børn skabe egne bevægelsesmæssige erfaringer tidligt i livet, mens andre har

Forhåbentlig kan fælles bevægelsesaktivitet skabe endnu mere nærvær i jeres familie, og jo tidligere I kommer i gang, jo større er chancen desuden for, at dit barn bevarer en aktiv livsstil livet igennem. Det er aldrig for sent.

HVAD ER DIN UNDSKYLDNING? Uanset om det er manglende tid, manglende erfaring ja, manglende hvad-som-helst - der er forklaringen på, at I ikke bevæger jer nok sammen, så kan ny inspiration og nye værktøjer være det første skridt mod ændrede familievaner. Bogen beskriver en lang række sjove aktiviteter, I kan lave sammen. Bogen er inddelt i 4 afsnit, der svarer til 4 aldersgrupper. Under hver aldersgruppe findes der inspiration til bevægelsesaktiviteter ude og inde, i sportshallen, til weekender og på ferier. Udfordringerne er for alle børn i alderen 0-12 år og deres forældre. Det er ikke nødvendigt, at du skaber store forandringer i din hverdag. Bogens aktiviteter er tilpasset en almindelig hverdag, hvor man har tid til lidt leg i stuen, haven eller parken i 10-30 minutter uden at skulle finde en masse udstyr frem. Du kan vælge at følge legene, som de beskrives i bogen, eller du kan lade dig inspirere til at udvikle legene, som du og dine børn selv vil. Den eneste regel er, at det skal være sjovt at være sund!


Læs mere om bogen â KLIK HER


BESKYTTER mod bakterier og lugt

BABYUDSTYR

smarte

DEN

BLESPAND


Du har måske ikke tænkt over det, men i de næste par år kommer

bleskift

til at spille en stor rolle i dit liv. Fra fødslen, og til pottetræningen begynder, bruger et barn omkring

5.000

bleer. Det kan betyde 5.000 ture til den udendørs affaldsspand.

SIKKER OG HYGIEJNISK OPBEVARING AF BLEER


Den antibakterielle film leveres i en smart refill-kassette, som er super nem at indsætte i blespanden.

Med den smarte Sangenic blespand fra Tommee Tippee kan du opbevare op til 28 bleer sikkert og hygiejnisk på én gang. Forestil dig, hvor meget nemmere det vil gøre din hverdag. Den smarte blespand indpakker og forsegler hver ble enkeltvis i en antibakteriel film, som blokerer for bakterier og lugt. Når bleen er forseglet, skubber det smarte låg bleen ned i spanden, hvor den bakterieforseglende film fortsat dræber bakterier og giver langvarig hygiejnebeskyttelse i hjemmet. Det er dokumenteret, at filmen dræber 99% af bakterierne ved kontakt (uvildigt testet af IMSL Laboratories i Reading, England). Der er antibakteriel beskyttelse i filmen og ikke i produktets andre dele. Med det unikke drej-og-lås system indpakkes og forsegles bleerne enkeltvis i den antibakterielle film, som ifølge kliniske test blokerer 100 gange mere effektivt for bakterier og lugt end almindelige bleposer. Sangenic-blespanden kan indeholde op til 28 newborn-bleer, før den skal tømmes. Det sparer dig for mange ture til den udendørs affaldsspand.

HYGIEJNE • Avanceret Germ-seal film med antibakteriel barriere, som fortsat dræber bakterier, selv indeni spanden. • Det smarte skub-let låg skubber let bleen ned i spanden.

LUGTKONTROL • Drej-og-lås system forsegler hver ble enkeltvis og blokerer for bakterier og lugt. • Videnskabeligt bevist at være 100 gange mere effektiv til at forhindre lugtgener end bleposer.

BEKVEMMELIGHED • Opbevarer bleer hygiejnisk i spanden. • Kan rumme op til 28 bleer ad gangen. • Tøm når det passer dig.

VIL DU VIDE MERE? Læs mere om den smarte Sangenic blespand på Æ www.sangenic.com


quiz 10 SPØRGSMÅL OM GRAVIDITET OG FØDSEL

Skriv dine svar ned på et stykke papir, inden du læser de rigtige svar nederst på næste side.

1: Hvor mange kromosomer findes der i en befrugtet ægcelle? 42, 44 eller 46?

HVOR MEGET V DU OM ED D GRAVID IN ITET?

2: Med hvor mange procent forøges blodmængden hos gravide i de 3 første måneder af graviditeten? Ca. 20%, 35% eller 50%?

3:

Hvor mange ekstra kalorier skal en kvinde med normal vægt indtage under graviditeten? 100-200, 300-800 eller 800-1200?

4: Er det rigtigt, at man kan bestemme barnets køn omkring 25. uge i graviditeten ved at lytte til hastigheden af dets hjerteslag?

5:

Hvor stort er et foster i 25. uge af graviditeten: Som en tennisbold, en håndbold eller en fodbold?


6: Hvornår skal gravide senest fortælle deres arbejdsgiver, hvornår de går på barselsor-

lov: 1, 2 eller 3 måneder før forventet fødsel?

7:

I hvilket område foretages den lokalbedøvende pudendusblokade, der gives umiddelbart før fødslen? I bækkenbundsområdet, i skeden eller i rygsøjlen?

8: Den største baby født i nyere tid blev født i 2009 i Indonesien. Drengen målte hele 62 cm, men hvor meget vejede han? 6,7 kilo, 7,7 kilo eller 8,7 kilo?

9:

En kvinde fra Californien fødte i 2009 det højeste antal overlevende børn ved en enkelt fødsel. Hvor mange børn fødte hun? 6, 7 eller 8?

10: Hvad kaldes et barn, der bliver født med hovedet først og ansigtet op mod loftet?

svar

1: 46 (23 par)

2: Ca. 50%

3: 300-800 kalorier 4: Nej 5: Som en fodbold 6: 3 måneder før 7: I bækkenbundsområdet 8: 8,7 kilo 9: 8 børn (6 drenge og 2 piger)

10: En “stjernekigger”


BARNEVOGNE

DIT BARNS FØRSTE

køretøj GOD KVALITET TIL FORNUFTIGE PRISER

Jedo barnevogne er specielt designede til at give børn den absolut bedste komfort. Alle detaljer er gennemtænkte, karroseriet er robust, og barnevognene har fantastiske køreegenskaber. Kort sagt: Perfekt som dit barns første køretøj. Jedo barnevogne er kvalitet til fornuftige priser. Alle Jedos modeller er tilpasset det danske marked, specielt med hensyn til længde og komfort. Clara og Malthe barnevognene er designet og udviklet af Neergaard Business til det danske marked i samarbejde med deres polske producent.


MODEL “MALTHE” ‚ Regulerbart styr i flere niveauer betrukket med ECOLEATHER

Kraftig polstret „ kaleche med ventilation og solkappe

‚ Påsyede 3Mreflekskanter på både vognkasse og forlæder

Fremstillet i Europa i.h.t. EN 1888 og godkendt efter denne norm

ƒ Stor softlift med kaleche og bærehanke

Kraftigt og „ super holdbart aluminiumsstel Store 14” „ kraftige luftgummihjul

Alle 4 hjul „ kan nemt tages af

ƒ Gigantisk liggemål på hele 100 cm

ƒ Stellet kan foldes sammen og bliver meget kompakt

Stor varekurv  i metaltråd og aftagelig stofkurv

ƒ Dobbelte bremser, som støtter på jorden på 2 punkter og giver sikker og stabil parkering

En af Jedos absolut mest populære modeller er Malthe, som lige nu kan fåes for kun 4.499 kroner incl. lift og pusletaske.


den fleksible barnevogn Malthe-modellen er super fleksibel, og barnevognskassen, klapvognssædet og liften monteres nemt på stellet.

â

I Danmark stiller vi ofte børnene udenfor og sove, og det gør også barnevognen til en seng fremfor blot et køretøj. Det stiller derfor visse krav til en god isolering, når det drejer sig om koldere perioder.

â

Alle Jedos modeller er monteret med en isoleret madras, og alle vognene er vandtætte, så de kan klare fugtige perioder.


BARNEVOGNEN LAVES NEMT OM TIL KLAPVOGN OG OMVENDT

â

â

Malthe er en stor, robust kvalitetsbarnevogn i dansk design med et gigantisk liggemål på hele 100 cm. Vognen har en smart og moderne pusletaske og en stor dejlig softlift med kaleche og bærehanke.

Malthe har også store kraftige luftgummihjul (14”) og fælge med dobbelte lukkede kuglelejer.


MODEL “CLARA”

MODEL “CLARA” Model Clara har stort set samme specifikationer som Malthe-modellen med nogle få undtagelser. Forhjulene på Clara er 10” i stedet for 14” og drejbare i 360 grader og kan også låses i ligeud position. Derudover har Clara en varekurv fremstillet af stof i stedet for en trådkurv af metal. PRIS: Clara barnevogn med klapvognssæde, lift og pusletaske: 5.999 kroner.

â


Vognen har en stor varekurv i metaltråd og samtidig en aftagelig stofkurv, som kan bruges som indkøbsnet. Malthe har et kraftigt aluminiumsstel med en super stærk oval profil, som sikrer en både robust og holdbar kørsel. Stellet har de sidste nye ophæng, som giver komfort og blød kørsel uanset terræn. Stellet har desuden den sidste nye sikkerhedsanordning, som kræver 2 uafhængige bevægelser at folde det, og låsemekanismen, som fastgør barnevognskassen, er sikker og meget nem at betjene. Barnevognen har kraftige dobbelte bremser, som støtter ned på jorden på 2 punkter og giver en både sikker og stabil parkering, også når dit barn bliver større. Styret er regulerbart i flere niveauer og er betrukket med det lækre Eco-Leather med flotte og kraftige stikninger. Vognkassen har en polstret kaleche med ventilation og solkappe samt et kraftigt forlæder. Inderforet er aftageligt og vaskebart, og bunden af vognen har tillige god ventilation. Der er desuden påsyet 3M-reflekskanter på både vognkasse og forlæder. Både Malthe og Clara kan foldes sammen og bliver meget kompakt, og alle 4 hjul er nemt aftagelige. Vognen kan med klapvognssædet nemt omformes til en klapvogn.

SÅ LIDT FYLDER DEN

Så lidt fylder barnevognen, når den er klappet sammen.


flotte farver

MALTHE her vist som barnevogn

B책de Malthe og Clara f책es i 4 forskellige flotte farver.


LĂŚs mere om Malthe og Clara og de mange andre smarte modeller fra Jedo pĂĽ www.JEDO-dk.com

CLARA her vist som klapvogn


Nyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


fantastiske INSPIRATION

FUND TIL GRAVIDE

Det amerikanske site Etsy.com er en guldgrube af idéer til fantastiske gør-det-selv projekter til gravide. Vi har samlet nogle super søde, sjove og spændende ting, som du selv kan gå i gang med. Du kan naturligvis også bare købe dem direkte fra Etsy.

 strækmærkecreme Undgå strækmærker med denne creme med økologisk cacaosmør og mandelolie. 106 kroner „

ƒ ventekjole

Stilet graviditetskjole med lange ærmer, som kan bruges til både hverdag og fest. 562 kroner „

 ventekjole Sart lilla romantisk ventekjole, der kan justeres på flere forskellige måder. 917 kroner „


 maveolie

Økologisk olie til gravide maver med kokosnøddeolie og cacaosmør. 75 kroner „

brudekjole „ Romantisk brudekjole med blonder og tyl. 1.118 kroner „

ƒ brudekjole

Enkel chiffonkjole til den gravide brud.

1.135 kroner „


sommerkjole „ Sød sommerkjole med sommerfugle og stropper, der kan knappes, så den også kan bruges som ammekjole. 492 kroner „


ƒ ventekjole

Skøn solsikkegul sommerkjole med V-udskæring og god plads til den voksende mave. 592 kroner „


ventekjole „ Kortærmet ventekjole, der fremhæver brysterne og den flotte mave. 492 kroner „


ƒ tunika Tunika, der både kan bruges under graviditeten og under amning. 258 kroner „

 aromabad Der findes intet så skønt og afslappende under graviditeten som et varmt karbad. Lad en lille pose af denne økologiske blanding af kamille, rosenblade og calendula ligge og trække i det varme vand et kvarter før brug og nyd et dejligt duftende bad. 39 kroner „

BADGE „ Er du plaget af humørsvingninger? Advar dine omgivelser med dette badge. 11 kroner „


forårskjole „ Smuk langærmet ventekjole i en glad forårsgrøn farve. 638 kroner „


1

2

3

4


ƒ 1: DEN LILLE RØDE Smuk ventekjole til festlige lejligheder. Samme design som den sorte kjole ved siden af. 154 kroner „

ƒ 2: DEN LILLE SORTE

Elegant, feminin og sexet. Den perfekte selskabskjole med plads til den voksende mave. 154 kroner „

ƒ 3: working mom

Klassisk ventekjole i strækstof, der kan bruges på kontoret helt frem til, du går fra på barsel. 247 kroner „

ƒ 4: festkjole Festlig og stilet ventekjole, der highlighter den store mave.

 t-shirt Nu har du endelig en god undskyldning for at spise for 2. 194 kroner „

154 kroner „

‚ nød med overraskelse Har du endnu ikke fortalt din mand, at du er gravid? Så gør det med denne valnød med indbygget overraskelse. 43 kroner „


ƒ ventekjole

Sød graviditetskjole i hørstof. Stropperne kan justeres i 3 forskellige længder i takt med, at maven vokser. 592 kroner „


ƒ tunika

Æblegrøn tunika med en lynlås gemt under flæserne, så den også kan bruges under amning. 531 kroner „


 t-shirt

En gang skal jo være den sidste. 158 kroner „

badedragt „ Smart mørkebrun retroinspireret justerbar badedragt. 328 kroner „

ƒ brudekjole

Smuk chiffon brudekjole i empiresnit med lynlås i ryggen. 1.141 kroner „


GRAVIDITETSKJOLE „ Sexet ventekjole, som også kan bruges som tunika. Stoffet er 95% rayon og 5% spandex, som sikrer maksimal fleksibilitet. 396 kroner „


konkurrence Vi udlodder 200 blespande! I samarbejde med Tommee Tippee udlodder vi hele 200 Sangenic Hygiene Plus blespande samt en refill til en samlet værdi af 19.800 kroner! Den smarte blespand beskytter mod bakterier og lugt, og er en sikker og hygiejnisk opbevaring af bleer. Læs mere om blespanden på www.sangenic.COM


VÆRDI

99 KR. PR. STK

.

KLIK HER FOR AT DELTAGE I KONKURRENCEN


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG


GRAVIDA #4