GRAVIDA #31

Page 1

GRAVIDA + 12 SIDER Med must-haves til mor og barn STJERNEBABYER PÅ VEJ: DISSE 4 KENDTE KVINDER ER GRAVIDE | HITLISTER: TOP-50 PIGE- OG DRENGENAVNE SHOPPING: NYE BØGER TIL MOR OG BARN / KOSTTILSKUD TIL BØRN / INTIMPLEJEPRODUKTER TIL MOR 56SIDER MED ALTOM DEN POSITIVEGRAVIDITET NR. 31 • EFTERÅR / VINTER 2022 SHOPPING ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET BIOPSI POSITIVE HISTORIER OM MODERKAGE BIOPSI 8 kvinder fortæller om deres positive erfaringer med moderkagebiopsi SPØRGSMÅL OG SVAR OM LIVMODER HALSEN Jordemoderen besvarer spørgsmål om livmoderhalsen i brevkassen BREVKASSE KOSTRÅD HALVERER ANTALLET AF KEJSERSNIT Særlige kostråd til overvægtige gravide har en positiv effekt på antallet af kejsersnit. NYT STUDIE

store)

FARVERIGE PLAKATER TIL SMÅ (og
LEGOFANS
LIFEMAGS 25% RABAT

Velkommen til den 31. udgave af GRAVIDAmagasinet om den posi tive graviditet.

At få foretaget en moderkagebiopsi kan være forbundet med en vis risiko for ufrivillig abort. Men heldigvis sker der ikke noget i langt de fleste tilfælde. I artiklen Positive historier om moderkagebiopsi fortæller 8 mødre om deres erfaringer med moderkagebiopsi, hvor alt gik, som det skulle.

Et nyt studie med overvægtige gravide viser, at et højere indtag af protein og særlige typer af kulhydrater resulterede i færre komplikationer under graviditeten. Særligt bemærkelsesværdigt var det, at der blev ob serveret tæt på en halvering af antallet af børn født ved kejsersnit. Læs mere om det opsigtsvækkende studie her i magasinet.

Er min livmoderhals for kort? Er mine symptomer på afkortet livmoderhals OK? Må gravide med kort liv moderhals have sex? Overlever barnet min korte liv

moderhals? Afkorter min livmoderhals igen ved næste graviditet? Hvor meget skal jeg slappe af med for kort og blød livmoderhals? I brevkassen besvarer jordemo deren spørgsmål om livmoderhalsen.

Og hvis du er i shoppehumør, finder du 12 sider fyldt med skønne ting til mor og barn.

Vi håber, du får en hyggelig stund i selskab med 31. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse!

Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på WWW.GRAVIDA.DK

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk

UDGIVER Lifemags Lejrvej 23B 3500 Værløse info@lifemags.dk ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 74 26 26 HJEMMESIDE www.gravida.dk FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetGravida KONTAKT
HUSK Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på: WWW.GRAVIDA.DK

It’s a book!

Vi ved alle sammen, det er hårdt arbejde at have små børn, men dethjælper at kunne grine af det

Julie-Elsebeth har skrevet bogen, alle kommende og nybagte mødre kan spejle sig i.

Foto:AndersKrog
FOTOGRAF: FotoDuets / iStock FORSIDEN LEDER Velkommen BREVKASSE Spørgsmål og svar om livmoderhalsen FORSKNING Særlige kostråd halverer antallet af kejsersnit PLEJEPRODUKTER Nænsom pleje til dig og dit barn KENDTE Stjernebabyer på vej BØGER 4 nye bøger til mødre og børn 4 10 14 18 24 26
START LIVET MED GODE BAKTERIER Probiotiske bakterier i dråber til spædbørn og ældre børn
ABONNEMENT Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer. FACEBOOK Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkur rencer og mange andre spændende ting. GRAVIDITETSUNDERSØGELSER Positive historier om moderkagebiopsi FERTILITET Få hjælp til at opfylde dit største ønske HVAD SKAL BARNET HEDDE? De mest populære babynavne FOTOGRAF Forevig livets store begivenheder GULDKORN Dagens smil MERE LÆSESTOF Fik du læst disse artikler? 32 36 42 46 52 54

med at

største ønske

Vi hjælper dig
opfylde dit
Vi lægger meget vægt på individuel behandling, hvor vi gennemgår jeres tidligere behandling meget omhyggeligt med henblik på så op timal en plan som muligt, inden vi påbegynder fertilitetsbehandling. Lad os hjælpe dig med at opfylde ønsket om et barn. Klik og læs mere. Book en uforpligtende konsultation på 70 70 20 75

Er min livmoderhals for kort? Er mine symptomer på afkortet livmoderhals OK? Må gravide med kort livmoderhals have sex? Overlever barnet min korte livmo derhals? Afkorter min livmoderhals igen ved næste graviditet? Hvor meget skal jeg slappe af med for kort og blød livmoderhals? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om livmoderhalsen.

BREVKASSE
SPØRGSMÅL OG SVAR OM LIVMODERHALSEN ANNE-JETTE har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kranio sakralterapi ved fødslerne. JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN

ER MIN LIVMODERHALS FOR KORT?

Jeg er nu nået til 20. uge i min 2. graviditet, og jeg har det fint. Jeg har netop været til gennemscanning, og alt så fint ud.

For 4 uger siden fik jeg lagt en cerclage på grund af blød livmoderhals. Derfor blev jeg også scannet forneden, og min livmoderhals havde en længde på 27 mm. Jor demoderen sagde, at det var helt normalt.

Jeg er lidt forvirret, da jeg har hørt fra andre, at 27 mm er meget kort. Hvad skal jeg tro på?

SVAR

Livmoderhalsen er ca. 3 til 4 cm lang og ret fast i kon sistensen. 2,7 cm er lidt forkortet, men ikke meget.

Fleregangsfødende kan godt have en lidt kortere livmoderhals, uden det betyder noget.

Du har fået lagt en cerclage (en tråd omkring livermoderhalsen), som skal sørge for, at du ikke føder før termin.

ER MINE SYMPTOMER PÅ AFKORTET LIVMODERHALS OK?

• Øm indvendig (jeg føler, at baby siden i går har været ved at sparke hul dernede).

• Trykken/tyngdefornemmelse.

Det har stået på siden i går formiddags, og jeg kon taktede min jordemoder, som afviste mig med, at det er normalt (og det er det sikkert også i en normal graviditet).

Ved sidste scanning var min livmoderhals afkortet fra 43 mm til 33 mm. Jeg er i dag gravid i uge 24+4, og jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gribe eller gøre i.

SVAR

Jeg synes, du skal kontakte fødeafdelingen igen og få en læge eller jordemoder til at undersøge længden på din livmoderhals.

Hvis du ikke har fået oplysning om, at du ikke må have sex, så er der ingen grund til at stoppe.

Med den forhistorie, du har, er det vigtigt at følge dig op, specielt når du har de gener, du nævner.

Held og lykke med det.

MÅ GRAVIDE MED KORT LIVMODERHALS HAVE SEX?

Jeg blev opereret med keglesnit for 2. gang her for nylig og er i dag 16 uger henne.

Jeg er simpelthen i vildrede. Men for at forstå hvorfor, må jeg kort fortælle om tidligere graviditeter.

Jeg har tidligere haft det, der hedder tragtdannelse og afkortet livmoderhals i uge 24+5 i min første gravi ditet, og i min anden graviditet hed det indlæggelse fra uge 28.

Det, der gør mig fortvivlet nu, er så de “symptomer”, jeg har:

• Plukkeveer ved mindste bevægelse.

• Mavekramper uden hård livmoder.

• Ømme lår, baller og lænd (var der pludselig, da jeg stod op i morges).

Lægen havde advaret mig, at jeg kan risikere at føde for tidligt, og derfor skal jeg scannes i uge 24 for at se, om min livmoderhals er for kort.

Men jeg fik ikke nogen oplysninger, om sex måske er farligt? Jeg har sex med min mand 2-4 gange om ugen.

Er det farligt at have sex, når man er gravid med kort livmoderhals? Eller kan vi roligt fortsætte? Jeg har ikke ondt under samleje.

SVAR

Hvis du ikke har fået oplysning om, at du ikke må have sex, så er der ingen grund til at stoppe.

Hvis du mærker smerter, eller der komme blødning efter sex, skal du kontakte lægen.

Ved scanningen i uge 24 vil man se, om din livmoder hals er påvirket. Herefter må man tage stilling til et fortsat sexliv.

OVERLEVER BARNET MIN KORTE LIVMODERHALS?

Jeg er gravid i uge 21+1 og fik at vide i uge 20+2, at jeg skulle sygemeldes, grundet min livmoderhals kun er 17 mm og har åbnet sig indefra.

Jeg har ikke gjort andet end at ligge og ligge, siden jeg blev sendt hjem, og jeg skulle så til kontrol 14 dage efter.

Mit spørgsmål er så: Hvor stor er chancen for at holde på min lille baby med de odds?

Jeg er meget meget nervøs, og jeg tør knap rejse mig fra sengen, fordi jeg er bange for, der skulle ske noget, da lægerne har sagt, der intet er at gøre, hvis det skulle ske nu.

De siger, jeg helst skulle holde ham til efter uge 24, men hvad er chancen?

SVAR

Det er bestemt ikke udelukket, at du kan gennemføre graviditeten, til barnet kan klare at overleve, selv om din livmoderhals er kort.

livmoderhals afkorter igen ved næste graviditet?

Min læge har opfordret os til at snakke med en gynækolog/obstetriker inden næste graviditet, så vi ved ikke, om vi tør igen (vi er blevet gravide ved IVF).

SVAR

Risikoen for, at din livmoderhals forkortes før termin ved næste graviditet, er forøget, når du allerede i 24. uge oplevede, at din livmoderhals blev forkortet.

Jeg synes, det er en fornuftig idé at tale med en gynækolog og få nogle gode råd, når I skal planlægge næste graviditet.

HVOR MEGET SKAL JEG SLAPPE AF MED FOR KORT OG BLØD LIVMODERHALS?

Det er bestemt ikke ude lukket, at du kan gennem føre graviditeten, til barnet kan klare at overleve, selv om din livmoderhals er kort.

Jeg er gravid i uge 27, og jeg har en livmoderhals på 23 mm, hvor den normalt skal være 48 mm, samt den er for blød. Jeg har blære betændelse og alt for mange plukkeveer (ca. 25 på en dag).

Jeg er blevet sygemeldt i resten af graviditeten og har fået besked på at slappe fuldstændig af.

Nu er mit spørgsmål så: Hvordan slappe af? Skal jeg ligge på sofaen hele dagen, eller må jeg gerne sidde?

Du må tro på, at du kan klare at ligge nogle uger end nu. Der er ikke andet at gøre. Jeg ønsker dig alt det bedste.

AFKORTER MIN LIVMODERHALS IGEN VED NÆSTE GRAVIDITET?

Jeg fødte en dejlig søn for 9 måneder siden. Jeg var på vej i fødsel i uge 24 og havde op til 100 plukkeveer i døgnet. Jeg blev indlagt med strengt sengeleje.

Min livmoderhals blev afkortet, og de sidste 3 uger af graviditeten var den mere eller mindre udslettet. Det lykkes mig at holde på ham til uge 35 heldigvis.

Mit spørgsmål går på, hvor stor er risikoen for, at min

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg er ved at føde? Hvornår skal jeg tage den helt med ro?

SVAR

Når du er gravid i uge 27 med en for kort og blød liv moderhals, bør du ligge det meste af tiden således, at barnet ikke trykker på den nederste del af livmoderen.

Du skal være opmærksom på, om dine plukkeveer bliver regelmæssige i varighed, styrke og interval. Du skal også holde øje med, om der kommer vandafgang eller blødning.

Hvis du ikke allerede får behandlet din blærebetændelse, skal du tale med din læge om det. Blærebetændelse kan medføre mange plukkeveer.

Inde eller ude? Du bestemmer! Brug koden GRAVIDA-22 når du bestiller. Så får du optagelsen gratis i en radius af 30 km fra Fredens borg. Du betaler kun for billeder i print eller digitalt. www.weddings.dk 21 60 29 91

SÆRLIGE

TIL OVERVÆGTIGE

GRAVIDE HALVERER ANTALLET AF

KEJSERSNIT

Et nyt studie med overvægtige gravide viser, at et højere indtag af protein og særlige typer af kulhydrater resulterede i færre komplikationer under graviditeten. Særligt bemærkelsesværdigt var det, at der blev observeret tæt på en halvering af antallet af børn født ved kejsersnit blandt forsøgsdeltagerne.

KOSTRÅD
FORSKNING

I et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet blev det undersøgt, hvorvidt ændrede kostvaner blandt overvægtige gravide kunne sænke de gravides kropsvægt, barnets fødselsvægt samt risikoen for komplikationer under graviditeten.

I alt deltog 279 kvinder, der blev delt op i henholds vis en kontrolgruppe og en gruppe, der skulle følge en kostændring bestående af en større andel protein i kosten samt flere kulhydrater med et lavt glykæmisk indeks (kulhydrater hvor sukkerarter er længere tid om at blive optaget i blodet end andre typer kulhydrater).

MARKANT FÆRRE KOMPLIKATIONER UNDER FØDSLEN

Studiet viste, at de gravide, der fulgte den særligt til rettelagte kost, tog 1,7 kg mindre på end de reste-

EKSEMPEL PÅ EN DAGS MENU

MORGENMAD:

2-3 skiver groft knækbrød med 2 skiver +20 ost. Hertil

En tredjedel af alle gravide i Danmark er overvægtige, og den overvægt er forbundet med en større risiko for, at barnet bliver overvægtig og vil døje med følgesygdomme senere i livet, ligesom der også er større risiko for komplikationer under graviditeten og i forbindelse med selve fødslen.
en appelsin og et stort glas minimælk (2½ dl). FORMIDDAG: En halv skive groft rugbrød med 2 skiver skinke og 15 gram mandler. FROKOST: En omelet lavet på 3 æg, lidt løg, skinketern og minimælk. Der kan anvendes 1 tsk. smør til stegning. Hertil en skive groft rugbrød samt en gulerod og et stort glas minimælk (2½ dl). EFTERMIDDAG: Et æble samt en halv grovbolle med to skiver kyllingepålæg. AFTENSMAD: En laksefilet. 125 gram basmatiris. Spidskålssalat med ærter, løg og dressing af 1 tsk. olivenolie og citron. Hertil et stort glas minimælk (2½ dl). AFTENSNACK: 2 dl skyr med 2 tsk. honning og 2 dl friske bær.

rende kvinder. De havde også et mere ukompliceret graviditetsforløb og måske allermest opsigtsvækkende, så var der kun cirka halvt så mange af kvinderne, der fødte ved kejsersnit sammenlignet med kvinderne i kontrolgruppen.

I Danmark fødes cirka hvert 5. barn ved kejsersnit. Men denne måde at komme til verden på er hverken en optimal proces for det lille barn eller for dets mor. Det forklarer lektor Nina Geiker fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, der er en af forskerne bag studiet:

“Kejsersnit medfører en større risiko for infektioner hos moren. Derudover vil barnet typisk have en øget risiko for allergi, astma og overvægt senere i livet. Det er selvsagt alt sammen ting, vi skal prøve at undgå, hvis vi overhovedet kan”, fortæller hun.

“Derfor er resultaterne af det her studie meget lov ende. At kun 15,4% af de kvinder, der fulgte kostæn dringen, fødte ved hjælp af kejsersnit - modsat 28,8% af kvinderne i kontrolgruppen - er en ret markant for skel.”

MERE PROTEIN OG SÆRLIGE KULHYDRATER

Den særligt tilrettelagte kost for de overvægtige gra vide havde et højere indhold af protein samt kulhy drater med et lavt glykæmisk indeks. Men hvad vil det egentlig sige i praksis?

“Hvis man som overvægtig gravid kunne tænke sig at følge kostændringen, er der mange muligheder i forhold til valg af fødevarer”, lyder det fra lektor Nina Geiker.

“Primært skal man gå efter en kost med fokus på mejeriprodukter, fisk, grove kornprodukter, grønt sager og frugter som æbler, pærer, appelsiner, hind bær og jordbær”.

OM STUDIET

279 overvægtige kvinder med en BMI mellem 28 og 45 deltog i studiet. 141 af kvinderne fulgte kosten med fokus på protein samt kulhydrater med et lavt glykæmisk indeks. De resterende 138 agerede kontrolgruppe og spiste en kost i henhold til de gældende anbefalinger.

Interventionen dækkede de sidste 6 måneder af kvindernes graviditet. 209 af de oprindelige 279 kvinder gennemførte studiet (henholdsvis 105 og 104 i de 2 grupper).

Studiet er lavet i samarbejde mellem Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og Københavns Universitetshospital i Herlev og Gentofte.

PLEJE TIL

DIG OG DIT BARN

NÆNSOM
PLEJEPRODUKTER

Når produkter skal anvendes til meget små børn, stiller det ekstra krav til produkternes sikkerhed, og derfor er alle Zelactin dråber kvalitetssikret som ”Infant Grade”. Det betyder, at der laves flere analyser af ingredienserne end normalt. Det gælder analyser for indhold af kemisk forurenende stoffer som tungmetaller, sprøjtemidler og dioxin i råmaterialer og i produktionen.

1 2 3 4

1: ZELACTIN LGG DRÅBER

5 milliarder Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) pr. dosis. Indeholder ingen tilsætningsstoffer. Kan anvendes fra fødslen.

2: ZELACTIN BB-12 DRÅBER

1 milliard Bifidobacterium, BB-12 pr. dosis. Indeholder ingen tilsætningsstoffer. Kan anvendes fra fødslen.

3: ZELACTIN D-DRÅBER MED BB-12

1 milliard Bifidobacterium, BB-12 og 10 µg D3vitamin pr. dosis. Indeholder ingen tilsætningsstoffer. D-vitamin bidrager til børns normale vækst og knogleudvikling samt normal funktion af børns immunforsvar. Kan anvendes fra 2 uger.

4: ZELACTIN LGG KAPSLER

Indeholder 6 milliarder Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) pr. kapsel. LGG er en naturlig tarm bakterie, som tåler både mave- og galdesyre. Kapslerne er vegetabilske og uden titaniumdioxid. Zelactin kapsler er velegnet både til børn og voksne fra 3 år.

5: VERIGENTLE - INTIM VASKEOLIE

VeriGentle vaskeolie rengør og absorberer urenheder samt nærer og fugter huden samtidig. Mild og blid, lugtfri intimolie baseret på naturlige olier. VeriGentle intim vaskeolie indeholder både vandopløselig olie, som opløser urenheder og snavs, samt olier, der fugter og beroliger den sarte og følsomme hud i intim-området.

5

BAKTERIEL VAGINOSE

De hyppigste symptomer er udflåd, som kan være gråligt eller gult, til tider skummende (ikke at forveksle med svamp, som har et hvidt, hytteostagtigt udflåd).

Udflåddet kan svinge lidt i løbet af cyklus og er allerværst efter samleje. Lugten er karakteristisk fiskeagtig. Der ses ofte symptomer som svie og kløe.

SVAMP I SKEDEN

Hvis skamlæber og slimhinder er hævede, eller der er udtalt rødme og brændende fornemmelser ved skedeåbningen, er det tegn på en svampeinfektion. Nogle kvinder oplever desuden smerter ved samleje og smerter ved vandladning.

Er udflåddet grynet og hvidt (kan minde om hytteost) og uden lugt, er der sandsynligvis tale om en svampeinfektion. Symptomerne udvikler sig i løbet af 1-2 dage.

VAGINAL UBALANCE

Skeden har en naturlig flora af mikroorganismer. Denne ”naturlige flora” danner en beskyttelse mod uønskede bakterier.

Bakteriefloraen i skeden består blandt andet af de vigtige mælkesyrebakterier, der sikrer en sund balance og en pH på ca. 4. Sker der en forskydning i balancen, kommer mælkesyrebakterierne i undertal, og pH-vær dien stiger.

I denne tilstand har skeden svært ved at beskytte sig selv mod uønskede bakterier og andre mikroorganis mer.

BEHANDLING

i say: Vaginal Infektion behandler både vaginal svampeinfektion og bakteriel vaginose, samt ubehag som udflåd, lugt og brændende fornem melse. Du behøver altså ikke at vide, om du har svamp eller vaginose.

i say: Vaginal Infektion genopretter og vedlige holder et normalt pH-niveau i vagina (pH 3,84,5).

HUSK OGSÅ MÆLKESYREBAKTERIERNE

Femidur er vaginale mælkesyrebakterier i vegetabilske kapsler til at sluge. Det er nemt og bekvemt og samtidig undgås brug af bind og trusseindlæg.

Femidur kan med fordel anvendes sammen med bl.a. i say produkterne.

I TVIVL? Hvis du er i tvivl om årsagen til dine vaginale symptomer, bør du konsultere din læge MERE INFO Produkterne fås i håndkøb på apoteket, hos Matas og online. Læs mere om produkterne på PHARMAFORCE.DK

Der

CAROLINE WOZNIACKI

KENDTE
venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid. STJERNEBABYER PÅ VEJ
Tennisstjerne Caroline Wozniacki (31) skal være mor for 2. gang. Hun og hendes mand, tidligere basketball-spiller David Lee, skal være forældre igen. De har i forvejen Olivia på 1 år, der altså allerede nu skal være sroresøster.

TINA MÜLLER

TV-vært Tina Müller (44) kendt fra Hammerslag venter sit første barn til oktober sammen med kæresten Anders Rud, som er journalist på DR Sporten. Det er en livslang drøm om at blive mor, der nu går i opfyldelse.

BEATE BILLE

Skuespilleren Beate Bille (45) venter sit 3. barn. Beate er blandt andet kendt for sine roller i Blå Mænd, Fasandræberne og Wallander. Hun og ægtemanden, filmfotografen Magnus Jønck, har i forvejen Fernanda på 12 år og Hector på 7 år sammen.

SARA HJORT DITLEVSEN

Skuespiller Sara Hjort Ditlevsen (33) fra TV2 se rien Dag & Nat og hendes mand, lægen Jacob Lawaetz, venter deres 2. barn. De kender ikke kønnet. De har i forvejen datteren Selma på 2 år.

TIL MØDRE

BØRN

4 NYE BØGER
OG
BØGER POLITIKENS FORLAG har udgivet 4 nye, spændende bøger. Læs blandt andet om personlige fortællinger fra den absurde dagligdag med småbørn, tilknytningsbaseret opdragelse og gendigtede højtlæsningshistorier med et personligt twist, en mere moderne pointe eller et glimt i øjet, der vender det hele lidt på hovedet.

ÉN GANG TIL! „

Alle med børn i højtlæsningsalderen kender situationen: Barnet vil have yndlingshistorien læst højt. Igen. Og lige så sjovt og hyggeligt, det kan være at genbesøge kendte univers er, lige så udfordrende kan det være at læse den samme historie højt for 117. gang.

Én gang til! byder på en række gendigtninger, der vil vække både børns og voksnes interesse for de fortællinger, forfatterne selv har fået læst højt et utal af gange og nu har gendigtet med et personligt twist, en mere moderne pointe eller et glimt i øjet, der vender det hele lidt på hovedet.

Vi skal blandt andet møde Harry, der er kommet i familiepleje, fordi kommunen hørte, han boede i et kosteskab, men nu er invitationen til Hogwart desværre gået tabt i posten. Vi skal høre eventyret om Arthur, sværdet i stenen og de beskidte underhylere, om Alice i skaterland, og så bliver vi heller ikke snydt for hverken gendigtninger af H.C. Andersen eller Astrid Lindgren.

ƒ RING TIL EN VOKSEN

Julie-Elsebeth har et af Danmarks bedste blikke for den absurde dagligdag med småbørn. Nu debuterer hun med humoristiske historier fra sit liv som mor.

90.000 engagerede danske Instagram-brugere følger Julie-Elsebeths dagligdag med små børn, hus og mand. Og det gør de, fordi hun kaster et friskt lys på alt det uforudsigelige og utænkelige ved at være mor. Som hun siger: ”Vi ved alle sammen, det er hårdt arbejde at have små børn, men det hjælper at kunne grine af det”.

I Ring til en voksen - jeg er nogens mor deler hun generøst ud af de situationer, hun har stået i. Fra jorde modersamtalerne, ammehjernen, mælkebabserne, den

desperate søgen på nettet og de vågne nætter til det akavede sexliv som nybagte forældre.

Bogen åbner med den positive graviditetstest og følger derefter den totalt uerfarne Julie-Elsebeths vej ind i morlivets kaos. Hendes stærke forbindelse til sine følgere understreges af, at de bidrager med nogle af deres erfaringer, ligesom hendes mand har en gæste optræden med sit syn på sagerne.

Julie-Elsebeth skaber ganske enkelt den bog, som kommende og nybagte mødre kan spejle sig i og ikke mindst grine med.

DEN BEDSTE START PÅ LIVET „

Intet har så afgørende betydning for børns udvikling og trivsel som den følelsesmæssige tilknytning til deres forældre. Det fastslår mere end 50 års forskning. Alligevel er denne viden aldrig blevet omsat til en konkret metode, man kan opdrage efter.

I Den bedste start på livet introducerer Sofie Münster som den første i Danmark den tilknytningsbaserede opdragelse. Gennem massevis af eksempler viser hun, hvordan vi forældre kan sætte grænser og møde vores små børns følelser på en måde, der skaber plads til både os og dem. Når vi for alvor forstår, at der altid

SNIP SNAP

Godnathistorier fra Sovgodters gade. I rigtig mange danske børnefamilier er det MGPmusik eller Frost-sange, der blæser ud af højtalerne - og det er selvfølgelig dejligt og sjovt at danse vildt og synge højt. Men når aftensmaden er spist, og klokken slår sengetid, kan det være svært at skifte til et rolige re tempo.

Snip Snap Snork - Godnathistorier fra Sovgodtersgade er børnefamiliernes nye soundtrack til rolige fællesstunder. Ambitionen er at hjælpe børn med at lande trygt og godt i deres senge, når dagen er ved at være slut.

Bogen består af 10 korte, afsluttede, finurlige historier om nogle af de børn, der bor i Sov godtersgade, der kan læses uaf hængigt af hinanden

Til hver godnathistorie er der knyttet en sang, som er skrevet med rod i og kærlighed til den klassiske godnatsangtradition, hvor det er højt prioriteret, at sangene nemt skal kunne læres og synges af børn og voksne.

er en grund til, at vores børn føler og handler, som de gør, kan vi opbygge den vigtige følelsesmæssige kon takt, der gør alle dagligdagens aktiviteter som måltider, putning og tandbørstning lettere og rarere for alle.

Pludselig behøver vi ikke true, hæve stemmen, give børnene en timeout eller gentage os selv hundrede gange for at få børnene til at høre efter. Når vi har fokus på tilknytningen, mens vi opdrager, bliver op dragelse til det, som det hele tiden burde have været: At lære børn at gøre det rigtige, uden at de føler sig forkerte undervejs.

ƒ
SNORK

HISTORIER OM MODERKAGEBIOPSI

At få foretaget en moderkagebiopsi kan være forbundet med en vis risiko for ufrivillig abort. Men heldigvis sker der ikke noget i langt de fleste tilfælde. Her fortæller 8 kvinder om deres positive erfaringer med moderkagebiopsi.

GRAVIDITETSUNDERSØGELSER

JEG HAR EN RIGTIG GOD HISTORIE

Jeg fik en moderkagebiopsi for 8 år siden - som hos dig var det ikke nakkefolden men min egen blodprøve, der gav udslaget.

Jeg var fuldstændig angst. Jeg havde gjort op med mig selv, at jeg ikke ville have barnet, hvis der var noget galt med det. Samtidigt var jeg nervøs for, om biopsien ville gøre, at jeg ville abortere og så senere få brevet med, at barnet var rask.

Jeg var på arbejde, da brevet dumpede ind i postkas sen, så det var min mand, der åbnede det og læste det højt. Barnet var sundt og raskt, og vi fik samtidigt at vide, at det var en dreng.

Jeg blev så lykkelig, at jeg tudede på arbejde, og mine mandlige kollegaer startede også med at tude.

I dag er min søn stadig sund og rask og vældig intel ligent.

JETTE

berede mig lidt, men det var slet ikke, som det jeg læste. Faktisk var det meget værre, men nu er jeg også en kylling, når man skal stikkes.

Jeg er meget ømskindet, så jeg syntes, det gjorde ret ondt og var ubehageligt. Men nu var de også nødt til at stikke 2 gange, da moderkagen rykkede sig ved første stik. Heldigvis går det hele ret hurtigt, så det er hurtigt overstået, og man kan se baby imens.

Bagefter skulle jeg lige hvile i et rum i 20 minutter, før vi kunne tage hjem. Jeg valgte at sygemelde mig da gen efter for ikke at risikere at gøre noget, som kunne gøre, at jeg aborterede. I mit arbejde har jeg tunge løft og bruger mig selv en del, så jeg skulle ikke nyde noget.

Sygeplejersken sagde også, at det var godt at forholde sig i ro i et døgn efter, og derefte kunne man gøre, som man ville.

Ventetiden på prøvesvaret var lang og træls, men jeg var ved godt mod og tænkte kun på det bedste. 3 dage efter fik vi svar. Det var positivt. Hun havde det godt, og de fandt ingen kromosomfejl på hende. 3 uger efter fik vi bekræftet svaret på brev.

METTE

INGEN KROMOSOMFEJL

Jeg var igennem en moderkagebiopsi. Jeg valgte den også, fordi jeg har et barn i forvejen, som af og til kræver en masse fra både mor og far, og så fordi jeg ikke kunne holde tanken ud om at gå i 7 måneder uden at vide, hvordan jeg skulle forholde mig. Og min kæreste var ret sikker på, at han ikke ville kunne have et barn med kromosonfejl.

Jeg fik et tal på 1:121 og var godt nervøs op til prøven. Heldigvis kunne jeg komme ret hurtigt til, så det kunne bliver overstået.

Jeg havde læst en masse på nettet om det for at for

Jeg har oplevet præcis det samme som dig, men jeg fik en sund og rask pige ud af det. Hun er nu 6 år og er lige startet i 0. klasse.

Hun er vores nr. 3, og oplevelsen har stoppet mig i at få flere børn. Ellers tror jeg, vi havde haft 4. Men jeghavde det SÅ forfærdeligt med at skulle tage et valg, hvis der nu var noget galt.

Og så synes jeg, at jeg havde det rigtig skidt efter bi

FIK EN SUND OG RASK PIGE UD AF DET Jeg har fået foretaget en moderkagebiopsi. Ikke fordi nakkefoldsscanningen var dårlig, men min blodprøve trak det ned. Let forhøjet beta-hcg og den anden også. Så jeg går her med nerverne uden på tøjet og frygter det værste. Samler på gode historier i denne ventetid. FRU A

opsien. Måske var det også angsten for den forhøjede risiko for abort, der forstærkede det.

COXXIE

HURTIGT OVERSTÅET

I forrige uge var min mand og jeg til nakkefoldsscan ning og fik en risikovurdering på 1:222, som fuldstæn dig slog benene væk under os.

Vi har i forvejen 2 sunde og raske børn på 3½ og 6 år. Efter at have talt med en overlæge på Hvidovre Hospital besluttede vi os for at sige ja tak til moderk agebiopsien, og 1 time efter lå jeg på briksen.

Jeg var meget nervøs og rystede, men det er hurtigt overstået. Ca. 10 minutter tog det med mig. Det er ikke smertefuldt, men en meget, meget ubehagelig fornemmelse, når de stikker, og faktisk mens nålen lig ger i moderkagen.

Du skal bare huske at trække vejret igennem under hele indgrebet og tænke positive tanker. Det er ikke så slemt, som det er i tankerne :o)

Bagefter lå jeg i 30 minutter og blev hjemme fra arbe jde dagen efter.

VIGGAMALTHE

JEG HAR VÆRET IGENNEM DET

Da jeg var til nakkefoldsscanning, fik jeg en risikovur dering på 1:174. Jeg har 3 børn i forvejen og valgte også moderkageprøven til af den årsag.

Jeg fik en tid allerede dagen efter. Jeg var pænt nervøs, men det var godt at få det hurtigt overstået.

På Skejby, hvor jeg fik den foretaget, får man besked på ikke at arbejde den pågældende dag. Så jeg lå hjemme

på sofaen og slappede totalt af. Dagen efter må man arbejde igen - selvfølgelig alt efter, hvordan man har det.

Selve prøven var ubehagelig, men for mig var smerterne til at holde ud. Det var mere fornemmelsen, når de stikker nålen ind, som jeg synes var grim. Jeg fik nærm est en ve.

Indgrebet er hurtigt ovre. Det tog nok ca. 2 minutter. De bruger mest tid på at scanne for at se, hvor de nemmest kan stikke.

Resten af dagen havde jeg en underlig fornemmelse i maven. Sådan lidt øm og spændt. Det aftog over de næste dage.

Jeg fik ingen blødning. Det kan man ellers godt. Jeg håber det bedste for dig.

CHRISTINA

BLØDE MARKØRER

Jeg havde en risikovurdering, der hed 1:213, så det var jo ikke super. Vi mødte op til moderkagebiopsi og var splittet mellem at være overbevist om, at barnet var sundt og rask og så det faktum at gå i mange måneder i uvished, om man havde “følt” rigtigt.

Lægen, der skulle foretage biopsien, forklarede, at man nu kan måle på flere parametre omkring hjertet, næse benet m.v. Disse tal kommer i den formel, som startes op til nakkefoldsscanningen, og så vil værdien ændre sig.

Derudover er der nogle bløde markører, som de kan måle på. F.eks. er der navlebrok, længde på overarm sknogle og lårben, motorik m.v. Alt dette vil samlet set ændre ens risikovurdering. For mit vedkommende steg tallet til det dobbelte, og alle de bløde markører var fine. Det bekræftede os i, at barnet har det godt.

Jeg er 36 år, det er mit 3. barn og nakkefold på 2,5

Selve prøven var ubehagelig, men for mig var smerterne til at holde ud. Det var mere fornemmelsen, når de stikker nålen ind, som jeg synes var grim. Jeg fik nærmest en ve.

mm. Mit første barn havde også tyk nakkefold, men han er en super dejlig dreng.

LUISE

RISIKOVURDERING PÅ 1:14

Vi har lige været der, efter jeg var til nakkefoldsscan ning, og endte ud med en risikovurdering på 1:14. Hel digvis viste det sig, at vores lille bebs er sund og rask.

Jeg fik lavet moderkagebiopsien med det samme i forbindelse med scanningen. Vi ramte desværre julen og måtte derfor vente 6 dage på svar mod normalt kun 2 dage. De sidste svar på moderkagebiopsien kommer som regel efter ca. 2 uger.

MØLLE

HVORFOR FÅ EN MODERKAGEBIOPSI?

Hvis 1. trimesterscanningen med måling af nakke foldens tykkelse og doubletesten har vist en øget sandsynlighed for, at fosteret har Downs syndrom (trisomi 21), Pataus syndrom (trisomi 13) eller Edwards syndrom (trisomi 18), får du tilbudt en moderkageprøve eller en fostervandsprøve.

Du kan også få tilbudt undersøgelsen:

• Hvis du tidligere har været gravid med eller har født et barn med kromosomafvigelse.

• Hvis der er arvelige sygdomme i din eller barnets fars familie.

• Hvis der ved ultralydscanning er fundet tegn på misdannelser hos dit foster.

RESULTAT PÅVIRKET AF HORMONER

Jeg var til nakkefoldsscanning og fik dommen 1:5. Vores verden brød sammen. Jeg er blevet gravid med hjælp på privatklinik. Nakkefolden var 2,6 mm, men det var egentlig mine blodprøvesvar, som træk MEGET ned.

Jeg fik foretaget en moderkagebiopsi i mandags og ventede på svar indtil i går, hvor det LÆNGE ventede brev fra Rigshospitalet kom. Jeg frygtede virkelig en opringning fra sygehuset, som jo er tegn på dårlig nyt.

Lægen, som vi snakkede med lige efter nakkefoldss canningen, sagde, at de hormoner, som jeg havde taget i forbindelse med ægstimulering, kunne påvirke mine blodprøver.

Det har virkelig været en uge i helvede. Jeg var over bevidst om, at jeg skulle have en abort pga. de dårlige tal. Men det var det ikke.

HELLE

HVORDAN FOREGÅR BIOPSIEN?

Det er en læge, som foretager undersøgelsen sam men med en assistent, ofte en sonograf. Du får ta get prøven gennem maveskindet. Først bliver du vasket af med desinficerende væske, hvorefter læ gen eller sonografen scanner dig på maven for at bestemme, hvor prøven skal tages.

Selve prøven tages med en tynd kanyle, samtidig med at du bliver scannet. Hele prøvetagningen tag er kun et par minutter.

Det er forskelligt fra person til person, hvordan man mærker prøvetagningen. De fleste oplever kun et mindre ubehag.

Kilde: Sundhed.dk

FAKTA OM MODERKAGEBIOPSI • Ved en moderkagebiopsi kan man undersøge dit foster for kromosomfejl og for visse arvelige sygdomme. • Moderkageprøven kan tages, fra du er 10 uger henne i din graviditet.
Der er en risiko for abort ved proceduren på under 0,5 %.

HJÆLP TIL

AT OPFYLDE DIT STØRSTE ØNSKE

Har du problemer med at blive gravid? Så kan du få hjælp hos Freya Fertility, som er en fertilitetsklinik i Herning, som udfører mange forskellige fertilitetsbehandlinger for at hjælpe folk mod ufrivillig barnløshed.

FERTILITET
Freya Fertility er specialister inden for barnløshedsbehandling med stor vægt på individuel behandling.

Freya Fertility hjælper både ufrivilligt barnløse par, singler og lesbiske par med at få ønsket om et barn opfyldt.

HVAD ER FERTILITETSBEHANDLING?

Fertilitetsbehandling kan omhandle mange problem stillinger, f.eks.:

• Par, der har fertilitetsproblemer.

• Lesbiske par, der ønsker at få børn sammen.

• Singler, der vil være gravide.

Nogle gange ligger behandlingen i at arbejde med selve æggene fra æggestokken, og andre gange er det selve inseminationsbehandlingen, Freya Fertility hjælp er med.

HVEM KAN BEHANDLES FOR UFRIVILLIG BARNLØSHED?

Alle kan generelt ifølge dansk lovgivning behandles for barnløshed, indtil kvinden fylder 46 år. Det er ikke nødvendigt med en henvisning fra egen læge eller hos pital for at få barnløshedsbehandling.

Hvis I overvejer at gå i gang med fertilitetsbehandling på Freya Fertility, vil du/I i første omgang blive tilbudt en forundersøgelse. Forud for forundersøgelsen anbe fales det, at du udfylder det elektroniske spørgeskema, som ligger på klinikkens hjemmeside. Herudover an befales det, at I indsender kopi af journal (incl. stimu lationsskemaer og æggeskemaer) fra eventuel tidligere fertilitetsbehandling.

INDLEDENDE SAMTALE OG FORUNDERSØGELSE

Til selve forundersøgelsen starter du/I med med en samtale med vores læge. Samtalen tager udgangspunkt

i de udfyldte spørgeskemaer samt eventuel journal fra tidligere fertilitetsbehandling. Efter samtalen vil kvinden få foretaget ultralydscan ning af livmoder og æggestokke for at sikre, at alt er normalt, inden I påbegynder selve behandlingen. Hvis manden ikke tidligere har fået lavet sædanalyse, vil han blive tilbudt dette.

På baggrund af resultaterne tages stilling til, om der skal tages supplerende prøver eller laves yderligere under søgelser, og der lægges plan for, hvad der umiddelbart er det bedste behandlingstilbud til netop dig/jer.

IVF-BEHANDLING

IVF står for In Vitro Fertilisation og kaldes på dansk også reagensglasbehandling, reagensglasbefrugtning el ler kunstig befrugtning.

IVF-behandling anvendes bl.a. hvis:

• Kvinden har fået påvist manglende passage igennem æggelederne.

• Manden har moderat til svær nedsat sædkvalitet.

• Par med uforklarlig barnløshed ikke har opnået gra viditet ved inseminationsbehandling.

• Kvinden har svær endometriose.

IVF-behandling indebærer, at modne æg udtages fra æggestokkene og befrugtes med mandens sæd eller donorsæd i laboratoriet. Herefter dyrkes æggene i embryoskop. Efter nogle dage lægges det bedste em bryon/blastocyst op i livmoderhulen, for at det kan sætte sig fast i slimhinden og udvikle sig til et fosterfuldstændigt som efter en normal befrugtning.

ICSI-BEHANDLING

ICSI står for Intra Cytoplasmatisk SædcelleInjektion. ICSI anvendes, når sædkvaliteten er svært nedsat, el ler hvis der har været meget få befrugtede æg i en tidligere IVF-behandling.

Ved ICSI indsprøjtes en enkelt udvalgt sædcelle i hvert af de udtagne æg. Udover dette adskiller ICSI-behandlingen sig ikke fra IVF-behandling.

INSEMINATION MED PARTNERS SÆD ELLER DONORSÆD

Intrauterin Insemination (IUI-behandling) er den mest enkle form for barnløshedsbehandling hos Freya Fertil ity. Insemination kan enten foretages med din partners sæd (IUI-H) eller med donorsæd (IUI-D).

Insemination med partners sæd tilbydes bl.a. til:

• Par med uforklarlig barnløshed.

• Par, hvor mandens sædkvalitet er let til moderat nedsat.

• Par, hvor kvinden har uregelmæssig cyklus og dermed uregelmæssig/ingen/spontan ægløsning.

Insemination med donorsæd tilbydes bl.a. til:

• Enlige.

• Lesbiske par.

• Par, hvor mandens sæd ikke er egnet til fertilitetsbe handling.

En forudsætning for, at insemination kan resultere i graviditet er, at der er normal passage igennem kvin dens æggeledere. Derfor kan der være indikation for passageundersøgelse (HSU) forud for inseminations behandling.

HVAD ER INSEMINERING OG HVORFOR ØGES CHANCEN FOR GRAVIDITET?

De væsentligste grunde til at graviditetschancen øges ved inseminationsbehandling er:

• En mild hormonstimulation resulterer i modning af 2-3 æg. Uden hormonstimulation modnes normalt kun 1 æg. Hos kvinder uden mandlig part ner forsøger man dog oftest først insemination i naturlig cyklus, hvor der generelt kun modnes 1 æg.

• Ægløsningstidspunktet og inseminationen koordineres, så der er meget stor sikkerhed for, at æg og sædceller møder hinanden.

• Sædcellerne sprøjtes op i livmoderen, så langt flere sædceller når frem til ægget, end hvis sædcel lerne selv skulle svømme hele vejen.

ÆGDONATION

Denne behandling anvendes, hvis du ikke selv kan producere æg af tilstrækkelig god kvalitet eller har en genetisk sygdom, du ikke ønsker at videregive til dine børn. Ved ægdonation befrugtes et æg fra en anden kvinde med din mands sæd og lægges efterfølgende op i din livmoder.

En kvinde, der giver donation af æg til en anden kvin de eller par, er barnets biologiske ophav, men juridisk overgår moderskabet til modtageren af ægget.

Selve ægdonationsbehandlingen foregår oftest ved, at æg udtages fra ægdonor, befrugtes med mandens sæd eller med sæd fra en sæddonor (dobbeltdonation), dyrkes til blastocyster og fryses.

Herefter gøres den modtagende kvinde klar til, at en optøet blastocyst kan lægges tilbage i livmoderen. Hvis modtagende kvinde har en meget stabil cyklus, kan oplægningen foretages i egen normale cyklus.

Hvis den modtagne kvinde ikke har en stabil cyklus, opbygges slimhinden med østradiol-tabeletter og før embryooplægningen suppleres med progesteron vaginalt.

I enkelte tilfælde kan man i stedet synkronisere ægdo nor og ægmodtager, så embryonerne oplægges friske og altså uden mellemliggende frysning.

OM KLINIKKEN

Klinikken er ejet og drevet af Tina Snebang-Storgaard, speciallæge i gy nækologi og obstetrik. Tina har siden hun blev speciallæge erfaring fra både offentlige og private fertilitetsklinikker, og har alle steder haft gode resultater - også i forhold til par, der har en tung historie bag sig med flere fertilitetsbehandlinger. Tina lægger stor vægt på individuel behandling af ufrivilligt barnløse. Derfor anbefales det, at du sender journal fra eventuel tidligere fertilitetsbehandling og udfylder det elek-troniske spørgeskema på deres hjemmeside. Herefter kan du booke tid til en samtale om, hvad der er af behandlingsmuligheder for netop dig. Læs mere om klinikken og de forskellige behandlinger her:

WWW.FREYAFERTILITY.DK

DE MEST

HVAD SKAL BARNET HEDDE?
POPULÆRE BABYNAVNE De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at Alma og Oscar er i top som de mest populære navne til nyfødte piger og drenge. I 2021 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Alma, og 17 ud af 1.000 nyfødte drenge fik navnet Oscar.

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Ida, der er kravlet 15 placeringer op ad listen. Højdespringeren blandt drengenavne er Holger, som er rykket 17 pladser op.

TRENDS BLANDT PIGENAVNENE

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Ida, der er sprunget 15 pladser op fra en placering som nummer 17 i 2020 til nummer 2 i 2021.

Der er kommet 2 nye pigenavne på top-50 listen: Vera (nummer 46) og Elina (nummer 49).

Modsat er det gået for navnet Sara, der gik fra en placering som nummer 47 i 2020 til nummer 62 i 2021. Altså et fald på 15 pladser.

Sara er dermed røget helt ud af top-50. Også Alba er røget ud af top-50.

TRENDS BLANDT DRENGENAVNENE

Højdespringeren blandt drengenavne er Holger, som gik fra en placering uden for top-50 som nummer 63 i 2020 til nummer 46 i 2021 - en stigning på 17 pladser.

Der er 3 nye drengenavne på listen: Holger (nummer 46), Ebbe (nummer 47) og Luca (nummer 49).

For Noah er det gået modsat. Navnet faldt fra num mer 4 i 2020 til nummer 13 i 2021.

3 navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære drengenavne. Det er navnene Vilhelm, Bjørn og Asger.

CLARA ELLA OLIVIA FREJA EMMA LUNA AGNES NORA KARLA SOFIA ANNA ELLIE ASTA LILY ALBERTE FRIDA

LAURA

AYA

LÆRKE MARIE LIVA HANNAH MATHILDE MAJA VILMA MERLE VICTORIA MILLE LIV EMILY SOFIE LEONORA MOLLY LEA ANDREA GRY EMILIE VERA ROSA ALVA ELINA

Nr. Navn Antal 2020 PIGENAVNE +/1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ALMA IDA
JOSEFINE
ESTHER ELLEN ASTRID ISABELLA SAGA Æ 0 Ç 15 Ç 2 È 1 Ç 6 È 2 È 1 Ç 10 È 7 Ç 3 È 3 È 5 È 4 È 4 È 1 Ç 4 È 5 Ç 1 È 3 È 5 Ç 5 È 1 Æ 0 Æ 0 Ç 10 482 474 437 436 428 425 420 411 410 398 393 393 387 370 356 356 353 313 306 299 297 287 267 259 245 1 17 5 3 11 4 6 18 2 13 8 7 9 10 14 20 12 19 16 15 26 21 23 24 35 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
JOHANNE È 1 Æ 0 Ç 5 Ç 3 Ç 13 È 9 È 4 Ç 1 Ç 8 È 4 Æ 0 Ç 4 È 9 È 2 È 1 Ç 4 Ç 2 È 13 Ç 4 È 7 Ç 5 È 7 Ç 1 Ç 12 Æ 0 242 237 223 220 219 214 213 213 209 205 199 190 189 183 178 178 176 175 172 167 161 156 153 148 147 25 27 33 32 43 22 28 34 42 31 36 41 29 37 39 45 44 30 48 38 51 40 49 61 50 Nr. Navn Antal 2020 +/-

EMIL

HUGO LOUI

THEODOR

KONRAD LAUGE ANKER ALBERT JOHAN STORM ADAM

DRENGENAVNE Nr. Navn Antal 2020 +/1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 OSCAR KARL WILLIAM OLIVER ALFRED AUGUST VALDEMAR MALTHE ARTHUR
LUCAS AKSEL NOAH VICTOR ELIAS THEO OTTO VIGGO MAGNUS FELIX ELLIOT NOHR LIAM MATHEO ANTON Ç 1 Ç 1 Ç 2 Ç 2 È 4 Ç 7 Ç 2 Ç 3 È 1 Ç 2 È 1 È 5 È 9 Æ 0 Æ 0 Ç 5 Ç 8 Ç 5 È 1 È 3 È 5 Ç 2 È 1 Ç 5 È 5 562 555 520 494 470 462 458 452 451 447 439 435 427 395 375 355 340 319 306 301 300 293 291 291 289 2 3 5 6 1 13 9 11 8 12 10 7 4 14 15 21 25 23 18 17 16 24 22 29 20 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
ALEXANDER
FREDERIK
MILAS ERIK PELLE VINCENT VILLADS VILLUM MARIUS CHRISTIAN HOLGER EBBE WALTER LUCA BENJAMIN È 7 Ç 5 Ç 6 È 3 È 2 Ç 5 È 5 È 3 Ç 5 Æ 0 È 3 È 6 Ç 5 È 1 Æ 0 Ç 7 È 5 Ç 6 È 2 È 1 Ç 17 Ç 8 È 7 Ç 15 È 5 267 264 254 249 248 244 243 241 235 215 209 199 197 195 195 189 185 183 182 181 174 169 168 167 162 19 32 34 26 28 36 27 30 39 35 33 31 43 38 40 48 37 49 42 44 63 55 41 64 45 Nr. Navn Antal 2020 +/-

FOREVIG LIVETS STORE BEGIVENHEDER

”Har gravidfotografering noget at gøre med bryllupsfotografering?”. Sådan spørger fotograf PETER DAHLERUP fra Nordsjælland og svarer selv: ”Næ, ikke hvis du tænker på, at man skal være gift for at være gravid, for det behøver man ikke. Faktisk behøver man slet ikke en mand for at blive gravid”. Men den flotte og smukke gravide kvinde kræver samme fotografiske kunnen som den smukke brud i sin brudekjole.

FOTOGRAF

GRAVIDFOTO MED ERFARING

Nu er der mange som foretrækker gravidbilleder udenfor studiet, og så er det belejligt med en smuk gravidkjole, så man ikke står i det bare ingenting på et offentligt sted.

Gravidkjolerne kan du låne hos Peter Dahlerup Foto grafi, og du kan sagtens få lov at skifte undervejs. Vil du hellere fotograferes i dit eget tøj, kan det naturligvis også lade sig gøre. Du vælger også selv, om du vil fo tograferes ude i naturen eller på en fed location eller indenfor i studiet.

Skulle vi nu være i den situation, at der er corona re striktioner, så er det i alle tilfælde en sikker oplevelse, for du skal selv (med hjælp fra kæreste eller veninde) tage kjolen på, og fotografen er mindst 2 meter væk og ofte længere under optagelserne.

Peter Dahlerup er kendt for at være kreativ og dygtig og har i mange år levet af tilfredse kunder - både når det gælder gravidfotografering, børnebilleder og bryl lupsbilleder. Han fotograferer desuden også til erhverv.

NEWBORN OG BØRNEBILLEDER

Snyd ikke dig selv for nogle smukke billeder af den nyfødte. Barnets første leveår, fra det er helt spæd og frem til, at barnet er 1 år, det er her, der sker den største udvikling på den korteste tid.

BØRNEFOTO PÅ ABONNEMENT

Hos Peter Dahlerup har du mulighed for at komme en gang om måneden med dit barn i studiet og få taget nogle gode billeder. Du vælger selv det billede, som du vil have redigeret og printet samt i hvilken størrelse. Priserne starter ved kun 198 kroner pr. måned inklusiv et billede, når der er tale om månedsfoto i studiet.

Gravidbilleder af den smukke mave er lige nu på tilbud, så selve fotograferingen er gratis, og du betaler kun for billederne.

Du kan også få fotograferet søskende og hele familien. Læg mærke til de gamle fotoalbum, hvor der altid er billeder af hele familien samlet. Der har været en generation, som sprang lidt over her, men nutidens unge elsker at genoptage de gamle traditioner.

DEN BEDSTE GAVE

Skal nogle af de ældre i familien holde fødselsdag, så er et familiebillede den allerbedste gave, du kan give - og den skal med garanti ikke byttes.

Til barnedåb, bryllup eller fødselsdag er et gavekort til en fotografering den bedste gave, du kan komme med. Du vælger selv beløbet, og modtageren vælger selv produktet, og du handler online samtidig med, at du handler hos en selvstændig fotograf.

LUKSUS BØRNEFOTOGRAFERING TIL LAVPRIS

De fleste børn kommer på et tidspunkt også i en børneinstitution, og fotograf Peter Dahlerup har her et koncept til børnefotografering. Fotograferingen er simpelthen gratis, og forældrene betaler udelukkende for de billeder, som de bestiller. Der er frit valg på alle hylder og ingen bestemte pakker, man skal bestille, og der er ingen købetvang. Der er tilbudspakker og masser af varianter på prislisten, og alle billeder re

digeres af fotografen selv og printes på samme dyre fotopapir som billeder lavet i studiet.

NORDISK MESTER I BRYLLUPSFOTOGRAFI

Lad os slutte, hvor vi startede med bryllupsbillederne. Fotograf Peter Dahlerup er kendt for sin bryllupsbog med design specielt til det enkelte brudepar. Den mest populære størrelse er bogen i 25 x 25 cm, men I kan få lige den størrelse, I ønsker.

Da et bryllup kan bygges op på så mange forskellige måder, så kan man ikke i en artikel bare skrive en pris, ligesom man ikke bare ringer til Bjarke Engels og spørger: “Hvad koster det at tegne et hus?”.

ET GODT TILBUD

PETER

DAHLERUP FOTOGRAFI har i øjeblik ket et super godt tilbud på gravid fotografering: Sig GRAVIDA-22, når du ringer - så er optagelsen GRATIS i en radius af 30 km fra Fredens borg. Du skal blot betale for billeder eller filer. Ring på telefon 21 60 29 91 og aftal nærmere. Se mere på WWW.WEDDINGS.DK

DAGENS SMIL

Magnus på 3½ år leger sørøverog kommer ud til os i køkkenet.Magnus: “Far, du må godt værekaptajn, så er jeg styrmand”.Mor: ”Hvad må jeg så være?”.Magnus kigger op og ned admig, som er højgravid med enmeget stor mave, hvorefter hansvarer: ”Du må godt være hvalen”.

FIK DU LÆST DISSE

De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af.

10 PLANLAGTE KEJSERSNIT

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får et plan lagt kejsersnit. Her fortæller 10 kvinder om deres personlige erfaringer med et planlagt kejsersnit.

SÅ STOR ER DIN BABY

Det kan godt være lidt svært at forholde sig til, hvor stort barnet er i maven i de forskellige uger af graviditeten. I denne visuelle guide kan du sammenligne barnets størrelse med no get mere håndgribeligt.

FØDSEL I VAND

Nogle fødselseksperter mener, at der er mindre fødselstrau ma for en baby, der bliver født i vand, og at fødslen i vand er mindre smertefuld for moderen. Her fortæller 9 mødre om deres erfaringer med at føde i vand og om varmt vand som smertelindring.

AKUPUNKTUR SOM IGANGSÆTNING

For nogle gravide kan akupunktur være med til at sætte skub i fødslen, mens det ingen virkning har på andre. Her fortæller 7 gravide om deres erfaringer med akupunktur som middel til igangsætning.

MERE LÆSESTOF

DISSE ARTIKLER?

DISSE GRAVIDE LEVER LÆNGST

Fik du ikke dine børn, før du fyldte 30, så er der ingen grund til at ærgre sig over det, for så lever du formentlig længere.

MIT VELOVERSTÅEDE KEJSERSNIT

“Jeg er blevet mor igen, og sikken en vidunderlig følelse. Jeg er fuldstændig head over heels nyforelsket i min lille pige”. Sådan fortæller Katja i beretningen om fødslen af sin 2. datter, som kom til verden ved et planlagt kejsersnit.

NÅR MANDEN MISTER LYSTEN TIL SEX

For mange mænd er det en selvfølge at fortsætte med sex livet, som før kvinden blev gravid. Nogle mænd nyder at se kvinden vokse, og synes hun bliver mere attraktiv, mens an dre har brug for at vænne sig til, at kvindens krop bliver an derledes. Og så er der en gruppe mænd, der helt mister lysten under graviditeten.

SPØRGSMÅL OM FOSTERSTILLING

Hvornår begynder barnet at vende sig? Vender barnet forkert igen denne gang? Kan jeg selv gøre noget for at få barnet ned i bækkenet? Er det OK at barnet kun ligger i venstre side? Føder jeg snart når barnets hoved står fast? Jordemoderen besvarer spørgsmål om fosterstilling.

LÆS MERE

Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA

på WWW.GRAVIDA.DK

FLERE GRATIS MAGASINER

Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.