GRAVIDA #30

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 30 • FORÅR 2022

8 4 SIDE

R ME OM DEN D ALT POSIT GRAVIDIT IVE ET

SHOPPING

KVALER

HAR DU

VAND I KROPPEN? 19 kvinder fortæller om deres erfaringer og giver gode råd til at mindske ubehaget

36 SIDER

Med skønne ting til mor og barn FØDSEL

FORSKNING

BAKTERIER KAN FØRE TIL AKUT

KEJSERSNIT Bakterier i vagina hos gravide kvinder forbindes med øget risiko for akut kejsersnit

+

GRAVIDE SKAL SÆTTES

TIDLIGERE I GANG

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at fødsler bliver sat i gang en uge efter termin

NYE NAVNEHITLISTER: TOP-50 PIGE- OG DRENGENAVNE | DAGENS SMIL: DE SJOVESTE TING SAGT AF BØRN SHOPPING: HUDPLE / KOSTTILSKUD / ARMBÅND MOD KVALME / BLESPANDE / TANDBØRSTER / BØRNEBØGER
FARVERIGE PLAKATER TIL SMÅ (og store) LEGOFANS


LIFEMAGS

25% RABAT


VELKOMMEN

Velkommen til den 30. udgave af GRAVIDA magasinet om den positive graviditet. Har du fået mere vand i kroppen, efter du er blevet gravid? Så er du ikke alene! Det er helt normalt at have en øget mængde væske i kroppen under graviditeten, men det kan være ret så ubehageligt. I artiklen Gravid med vand i kroppen fortæller 19 kvinder om deres erfaringer og giver gode råd til, hvad man kan gøre for at mindske ubehaget. Efter nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen skal fødsler nu sættes i gang allerede fra en uge efter terminsdatoen. Det vil være 3-5 dage tidligere end i dag. Læs mere i artiklen Fødsler skal sættes tidligere i gang.

moderkagen ligge foran i resten af graviditeten? Er det farligt at rejse med foranliggende moderkage? Skal jeg have kejsersnit med foranliggende moderkage? I brevkassen besvarer jordemoderen spørgsmål om foranliggende moderkage. Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 36 sider fyldt med skønne ting til mor og barn: Skønne hudplejeprodukter, kosttilskud, armbånd mod kvalme, tandbørster, blespande og personlige børnebøger. Vi håber, du får en hyggelig stund i selskab med 30. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på WWW.GRAVIDA.DK

Ny forskning viser, at en skæv sammensætning af bakterier i vagina hos gravide kvinder er forbundet med øget risiko for akut kejsersnit. Det kan du læse mere om i artiklen Bakterier kan føre til akut kejsersnit. Vil man forsøge vending med foranliggende moderkage? Kan en delvist foranliggende moderkage flytte sig? Vil

HUSK Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på: WWW.GRAVIDA.DK

UDGIVER

HJEMMESIDE

Lifemags Lejrvej 23B 3500 Værløse info@lifemags.dk

www.gravida.dk

ANNONCER

KONTAKT

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 74 26 26

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk

FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravidaINDHOLD

12

GRA V ID ITE TSK VALER

18

FØD SE L

Gravid med vand i kroppen

Fødsler skal sættes tidligere i gang

22

B RE V KA SSE

26

PE RSONLIG PLEJ E

32

HV A D SK A L BA R NET HEDDE?

36

K OSTTILSKUD

42

K E ND TE

Spørgsmål og svar om foranliggende moderkage

God tand- og mundsundhed under din graviditet

De mest populære babynavne?

Har du behov for ekstra vitaminer under graviditeten?

Stjernebabyer på vej

FORSIDEN FOTOGRAF:

Katja Hansson / Marylou Studio www.maryloustudio.dk


Er du også usikker på om du får nok vitaminer som gravid?

Tag en gratis sundhedstest og læs mere om Zentabox her


INDHOLD

44

PLE JE PROD UK TER

50

GULD K ORN

52

V Æ K M E D K V A LMEN

58

FORSK NING

62

B A B YUD STYR

68

B ØRNE PA SNING

74

B ØRNE BØGE R

Ren og mild hudpleje til dit barn

Dagens smil

Afhjælp kvalmen uden bekymringer

Bakterier kan føre til akut kejsersnit

Bliv fri for lugtende bleer

Pasning og babysitting anno 2022

Skab din personlige børnebog

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.


REN OG MILD HUDPLEJE Faaborg Pharmas produkter er noget af det mildeste, reneste og mest beskyttende, man kan forestille sig indenfor hudpleje. Derfor er Faaborg Pharmas hudplejeprodukter et sikkert valg til dig og din familie, fri for unødige indholdsstoffer, da alle produkterne er allergivenlige og uden parfume og farvestoffer. Du kan derfor trygt benytte vores produkter på de kære små uden bekymring for unødig kemi. Faaborg Pharmas produkter er baseret på traditionelle apotekerværdier om rene og sikre ingredienser. Vi følger selvfølgelig dog stadig udviklingen, og når der kommer nye ingredienser til, som har dokumenteret virkning, bruger vi dem i vores hudplejeprodukter. Velkendte og veldokumenterede ingredienser er et gennemgående kendetegn for alle Faaborg Pharmas produkter. Vi tilføjer udelukkende de nødvendige aktive ingredienser i en koncentration, der har dokumenteret virkning.

Som din garanti bærer flere af vores produkter AllergyCertified logoet


GRAVIDITETSKVALER

MED VAND I KROPPEN 19 kvinder fortæller om deres erfaringer med vand i kroppen under graviditeten og giver gode råd til, hvad man kan gøre for at mindske ubehaget.


Mine hænder er så hævede om morgenen, at jeg næsten ikke har noget mellemrum mellem fingrene, og jeg kan stort set ikke bukke mine hænder, fordi jeg har væske i håndledene. Jeg kan dårlig nok passe min vielsesring.

KOLDE FODBADE OG VAND / THE Jeg døjede rigtig meget med væske i kroppen i min sidste graviditet. Massage er jo godt, men kølige fodbade var faktisk noget, der hvalp mig rigtig meget. Det fik ligesom vandet til at trække sig tilbage og fødderne til at slappe af. Denne gang kommer og går væsken, alt efter hvad jeg laver. Hvis jeg har været meget aktiv en dag, så er der dømt lår i skoene og hævede hænder. Jeg drikker rigtig meget frugtthe denne gang, og ifølge min jordemoder så kan det være medvirkende årsag til, at jeg ikke har så meget væske i kroppen denne her gang. Så kolde fodbade og en masse vand / the. ANNE (UGE 36+1)

mener). De gør rigtigt ondt både i løbet af dagen men især om natten. Jeg ved godt, at mange har vand i kroppen, og det kan spænde meget. Men mine fingre gør bare så ondt, og det gør ondt at bruge dem og f.eks. bruge en kniv og skære i noget, eller hvad ellers man nu laver i løbet af en dag. LONE (UGE 36+4)

VARMTVANDSBASSIN Hvis du har mulighed for at tage i svømmehallen i et varmtvandsbassin, skulle det være rigtigt effektivt ifølge min jordemoder. Man skal bare huske at drikke rigeligt med væske bagefter. TROLD (UGE 37+4)

KAN NÆSTEN IKKE PASSE MIN RING Jeg har også fået meget vand i kroppen, og specielt i hænder og fødder. Jeg har måttet købe et par ballerina sko i en størrelse større, end jeg normalt bruger, og det er de eneste sko, jeg kan få mine fødder i. Mine hænder er så hævede om morgenen, at jeg næsten ikke har noget mellemrum mellem fingrene, og jeg kan stort set ikke bukke mine hænder, fordi jeg har væske i håndledene. Jeg kan dårlig nok passe min vielsesring på min lillefinger, og jeg kan næsten heller ikke passe mit ur mere.

MASSAGE HJÆLPER Jeg har haft en del vand i benene og fødderne, som giver en frygtelig uro, men det hjælper, når min mand masserer mig :o) METTE (UGE 33+1)

AKUPUNKTUR OG SVØMNING

TINE (UGE 36+6)

Akupunktur kan afhjælpe vand i kroppen. Det hjalp mig gevaldigt under min første graviditet. Ellers er svømning også godt.

GØR ISÆR ONDT OM NATTEN

Jeg har heldigvis (7-9-13) ikke haft problemer med det denne gang.

Jeg har meget vand i mine hænder og ben. Det er især i mine fingre. De gør rigtigt ondt, især omkring mine led. Det føles som om, jeg har gigt i dem (det ved jeg så ikke, hvordan føles, men måske I ved, hvad jeg

LIZETTE


Jeg husker fra sidste graviditet, at en tur i svømmehallen var det mest fantastiske middel mod vand i kroppen.

DET SPÆNDER I FØDDERNE Jeg har bare fået så meget vand i kroppen, at det spænder i fødderne. Det er i ansigtet og hænderne, og min akupuntur jordemoder havde svært ved at finde akupunterne ved min knæ. Øv øv. Jeg har heldigvis kun taget 5 kilo på, så måske kan jeg se frem til et vægttab ved fødslen. Noget positivt må der da være.

mødrene, der gør det. Jeg var selv til akupunktur for første gang i går. Jeg må indrømme, at jeg ikke mærker den store forskel endnu, men det kan være, det hjælper efter et par gange. Jeg husker fra sidste graviditet, at en tur i svømmehallen var det mest fantastiske middel mod vand i kroppen. HELEN (UGE 33+1)

MOAR77

ALLEREDE FRA 10. UGE SIDDER MEGET MED BENENE OPPE Om aftenen er mine underben tæmmelig hævede, ømme og kløende, på grund af de er udspilede af vand. Jeg synes, det er temmelig tidligt at skulle have det problem. Jeg prøver ellers at have benene oppe så meget som muligt, så jeg kan simpelthen ikke forstå, at det er kommet nu.

Jeg begyndte allerede at få vand i benene omkring 10. uge. Nogle dage kan jeg ikke få mine smykker på om morgenen, og de sidder for det meste godt til. Bare det ikke bliver værre (det er nok lidt optimistisk at håbe på, da foråret og varmen jo snart kommer). Jeg døjede også meget med vand i benene, da jeg ventede min søn.

SUM (UGE 22+1)

Der er nogle, der siger, at det kan afhjælpes ved massage af underbenene, svømning samt at sove med benene lidt oppe.

MINE HÆNDER ER VÆRST

MIE (UGE 23+1)

I sidste uge havde jeg taget 7 kg på alene i vand. Mine hænder er værst, og sover tit, og ankler og ben. KARINA (UGE 34+3)

EN TUR I SVØMMEHALLEN ER GODT Jeg er også begyndt at have en del vand i kroppen, heldigvis kun i benene indtil videre. I min sidste graviditet endte jeg med at være sygemeldt fra uge 35 på grund af vand i kroppen. Jeg kunne simpelthen ikke foretage mig andet end at sidde med benene vandret. Herlev Hospital tilbyder akupunktur. Det er en af jorde-

KOMPRESSIONSSTRØMPER HJÆLPER Jeg havde rigtig meget væske i kroppen sidst, og jeg håber, det ikke når at blive helt så slemt denne gang. Men jeg blev alligevel overrasket forleden, hvor jeg skulle have ur på - 2 ekstra huller i remmen i forhold til normalt. Jeg troede ellers bare, det var benene, der var ramt. Jeg bruger kompressionsstrømper, når jeg er på arbejde, og det hjælper godt. MEYERVIP


JEG DRUKNER SNART Jeg er totalt oppustet af væske i både hænder og fødder. Jeg kan nærmest modellere med mit skinneben. Jeg har også taget 3 kg på på en uge. Det hele klør og stikker, og søvn er en by i Rusland. Så jeg glæder mig også for vildt til fødslen! Jeg blev faktisk så nervøs ved det, at jeg ringede til fødegangen, fordi jeg blev i tvivl, om jeg var ved at udvikle svangerskabsforgiftning. Det var den jordemoder, jeg talte med, ret sikker på, at jeg under ingen omstændigheder var. Jeg havde ikke alle symptomerne, og så er det mest normalt, at det er førstegangsfødende, der udvikler det. Så hun beordrede mig til at tage den med ro, sidde med benene oppe og drikke godt med vand. HELENA

HÆV FODENDEN ET PAR CENTIMETER Jeg døjer rigtig meget med vand i benene. Jeg fik det geniale råd af min jordemoder, at jeg skulle hæve min fodende et par centimeter for på den måde at have benene lidt højere om natten. Og det viker!

Da jeg ventede min søn, kom vandet først i slutningen af graviditeten. Men denne gang har det været et problem næsten siden starten, synes jeg. Det er tungt at slæbe rundt på 2-3 liter ekstra væske i benene. Jeg ved, det er så meget, da jeg har haft væske i benene uden at være gravid og taget vanddrivende medicin. Tænk at tabe sig 3 kg på 4 timer! LISBETH (UGE 21+1)

AKUPUNKTUR SKULLE HJÆLPE Akupunktur skulle hjælpe. Jeg havde det også sidst, men kun til allersidst i graviditeten, så jeg levede bare med det. Tal med din jordemoder. Jeg ved, at de i hvert fald på Hvidovre tilbyder akupunktur mod vand i kroppen. Min veninde har haft meget glæde af det. Og ja, det er møgubehageligt og får en til at føle sig meget handicappet, da alt jo gør ondt. TINA


Hvis det er meget slemt, og det er i benene, kan det være en meget god hjælp at gå til en bandagist og få købt nogle støttestrømper. De er godt nok varme her om sommeren, men de hjælper meget på væsken i benene, da de hjælper med at få væsken væk fra benene.

SOM AT GÅ RUNDT PÅ 2 STOLPER Nu er mine to andre drenge kommet til verden i april og maj, så jeg har aldrig været plaget af vand i kroppen. Formentlig fordi det ikke har været så varmt, men hold da op hvor har jeg sindssygt hævede ben. Det er som 2 stolper, jeg går rundt på. Jeg kan slet ikke se mine ankler.

En tredje ting er, at det er vigitgt at få bevæget dig. Jeg kan ikke løbe på grund af bækkenløsning, men en god gåtur er også godt. Svømning er også godt. Tror du på zoneterapi, så kan en zoneterapeut vise dig nogle punkter på dine ben, der er vanddrivende. Jeg har fået de punkter vist, men jeg synes, de er svære at finde, så jeg skal lige have det vist igen.

Hvordan skal det dog ikke blive, når vi får rigtig sommer, og hvad når vi skal til Spanien i august. Jeg er helt skræmt over, at jeg kan komme til at se sådan ud. Det er sikkert også derfor, jeg allerede har taget 8 kg på.

Jeg er også begyndt at få væske i kroppen, og det er værst, når jeg har det varmt (ingen strømper til mig mere), når jeg ikke får mig bevæget nok, og når jeg ikke får benene op.

LOUISE (UGE 18+5)

HANNE (UGE 19+5)

KOLDE FODBADE

STØTTESTRØMPER

Jeg har også vand i kroppen, men det er ikke lige så slemt som med min datter, men det var også en meget varm sommer/efterår. Jeg kan huske, at jeg nogle dage kom hjem fra arbejde og måtte tage kolde fodbade. Jeg kan stadig passe mine ringe, så det sidder primært omkring mine ankler.

Hvis det er meget slemt, og det er i benene, kan det være en meget god hjælp at gå til en bandagist og få købt nogle støttestrømper. De er godt nok varme her om sommeren, men de hjælper meget på væsken i benene, da de hjælper med at få væsken væk fra benene.

Vand i kroppen alene er ikke tegn på svangerskabsforgiftning, og det er noget, de fleste døjer med i et eller andet omfang. For at det skal være tegn på svangerskabsforgifting, skal man også lide af for højt blodtryk og/ eller æggehvidestoffer i urinen.

Jeg mener ikke, man kan få tilskud, når det kun er et midlertidigt, personligt hjælpemiddel. Jeg ved dog heller ikke lige, hvad de koster.

HEIDI

VENEPUMPEØVELSER Det, der er vigtigt, at du kan gøre, er at lave venepumpeøvelser, hvor du vipper i leddene (tæer, ankler og fingre). Det andet, der er super vigtigt, er, at du får benene op, så snart du har mulighed for det.

Og så skal der laves venepumpeøvelser. Gør det eventuelt til en vane, at hver gang du sidder eller ligger ned, så husk at bruge 5 minutter på at vippe med hele foden i anklen, og vip også gerne med tæerne. Det samme gælder, når det er arme og fingre. Så er det selvfølgelig bare dem, som skal bevæges. Og så er det altid godt at få slappet af, men alligevel også at få bevæget sig lidt. Man må IKKE drikke vanddrivende the. Det hjælper nemlig ikke på væsken i kroppen, men kan derimod give bagslag, specielt når det er varmt. MARIE LOUISE (UGE 20+3)


BESKYTTER MOD LUGT OG BAKTERIER

Med Twist & Click blespand slipper du for lugt og bakterier. Blespandens unikke drejefunktion sikrer, at hver eneste ble bliver indpakket og forseglet på få sekunder. For at mindske miljøpåvirkningen er Tommee Tippee Twist & Click nu fremstillet af 98% genanvendt og genanvendelig plastik.

Spand og refill findes i førende dagligvareforretninger og babyforretninger fysisk såvel som online.


FØDSEL

FØDSLER SKAL SÆTTES TIDLIGERE I GANG anbefaler, at fødsler bliver sat i gang allerede fra en uge efter terminsdatoen. Det vil være 3-5 dage tidligere end i dag. SUNDHEDSSTYRELSENNår gravide går over den fastsatte terminsdato, vil de på et tidspunkt blive tilbudt at få fødslen sat i gang. I dag sker det i uge 41 + 3-5 dage. For de fleste gravide i Danmark forløber fødslen normalt og ukompliceret, også selvom de går over tid. Der er dog en lille forøget risiko for fosterdød forbundet med at gå over tid.

Resultaterne viser, at for den beskrevne gruppe reducerer igangsættelse ved uge 41+0 risiko for fosterdød med cirka 80 procent, og at der samlet set ikke er negative påvirkninger af barnet ved igangsættelse. Resultaterne viser også, at tidligere igangsættelse øger risikoen for infektion hos moderen, at flere gravide vil få brug for epidural bedøvelse, og der er en lille øget risiko for ve-storm.

Denne risiko bliver mindre ved at sætte fødslen i gang, og på den baggrund anbefaler Sundhedsstyrelsen, at igangsættelse overvejes i dialog med den gravide allerede fra uge 41+0.

I Danmark fødes der omkring 60.000 børn om året. Det estimeres, at en ændring i praksis på landets fødesteder om tidligere igangsættelse vil kunne forebygge omkring 7 dødfødsler om året. Ændringen vil samtidig betyde omkring 5.500 ekstra igangsættelser om året.

Anbefalingen er udarbejdet sammen med faglige eksperter på området, som har undersøgt fordele og ulemper ved at sætte fødslen i gang ved uge 41+0 eller på senere tidspunkter.

Når den faglige anbefaling har været i høring, bliver høringssvarene indarbejdet, og anbefalingen forventes færdig i første kvartal af 2022. Herefter skal der tages stilling til implementering.


Sea-Band aktiverer kroppens eget forsvar mod køresyge, søsyge og kvalme gennem et svagt tryk på vigtige akupressurpunkter under håndleddene. Det originale Sea-Band er klinisk testet med dokumenteret effekt mod transportsyge, graviditetskvalme, kvalme ved kemoterapi, efter bedøvelse (postoperativ), samt kvalme ved migræne. Sea-Band tages på håndleddet, så akupressur-knappen trykker på P6-punktet. Punktet finder du ved at lægge de tre midterste fingre på undersiden af håndleddet. Punktet befinder sig lige under de to sener.

En lille køretur fra Greve til Amager hvor Mikkeline blev sat på bagsædet med seaband på armene. Vi fik en dejlig tur, idet hun på intet tidspunkt blev køresyg, og klarede hele turen uden stop. Næste forsøg bliver en længere tur om 14 dage, hvor vi kører til Korsør for at besøge familie... Tusind tak for at vi må afprøve Sea-Band!

■ Sea-Band virker hurtigt (2-10 minutter) ■ Du undgår bivirkninger som kendes fra medicin ■ Sea-Band kan bruges igen og igen ■ Sea-Band har dokumenteret effekt ■ Du får ubetinget pengene tilbage, hvis ikke det virker for dig.

Vi har prøvet alverdens forskellige sager mod køresyge, men de fleste midler sløver børnene og skal tages i rigtig god tid før en lang køretur, og det er ikke altid man husker at få det taget. Nu har vi prøvet Sea-Band og det er bestemt med rigtig stor succes. Alle mine 3 børn på 4, 6 og 9 år, var meget begejstrede og vil med glæde tager armbåndene på frivilligt. Det er fedt at Sea-Band fås i flere forskellige farver, både til de små, men også til de lidt større børn. Vi har afprøvet armbåndene på to lange køreture, og vi er positivt overraskede – det virker på alle mine tre børn. Så kæmpe anbefaling herfra os! Af Trine Balling Jensen. Har nu prøvet armbåndet fra Sea-Band Danmark. Armbåndet sidder behageligt på håndleddet, ja – man tænker slet ikke over at det sidder på. Som zoneterapeut bruger jeg meget pressurpunkter til forskellige behandlinger – også køresyge, men skal det virke under køreturen, kræver det at man selv skal sidde og trykke på punkterne. Jeg blev derfor glædelig overrasket over Sea-Band armbåndene, da de gør arbejdet for dig, og man så kan slappe af på køreturen. Findes også til børn, og det vil jeg helt sikkert benytte mig af, så de også har en dejlig køretur uden opkast eller medicinsk behandling. Stor anbefaling herfra.

Sea-Band-Logo.pdf 1 31-01-2020 11:27:12

Medicinfri Det naturlige valg mod kvalme Sea-Band Danmark Kejsegårdsvej 6 · 8500 Grenaa telefon 70206118 · info@seaband.dk www.facebook.com/seabanddanmark www.instagram.com/seabanddanmark/


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

FORANLIGGENDE

MODERKAGE

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne. ANNE-JETTE

Vil man forsøge vending med foranliggende moderkage? Kan en delvist foranliggende moderkage flytte sig? Vil moderkagen ligge foran i resten af graviditeten? Er det farligt at rejse med foranliggende moderkage? Skal jeg have kejsersnit med foranliggende moderkage? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om foranliggende moderkage.


sandsynligvis derfor, jeg har haft så mange blødninger. Samtidig var der dannet et relativt stort hæmatom (5x2 cm). Jeg blev sygemeldt i yderligere 4 uger.

VIL MAN FORSØGE VENDING MED FORANLIGGENDE MODERKAGE? Min moderkage ligger foran på min mave (altså ikke ved babys udgang), og så vender baby med numsen nedad. Vil man typisk foretage et vendingsforsøg, eller vil man anbefale planlagt kejsersnit, nu hvor moderkagen ligger foran? SVAR

Man foretager ikke vending, hvis moderkagen ligger foran livmodermunden. I dette tilfælde vil man også foretage kejsersnit. Ligger moderkagen på forvæggen uden at dække livmodermunden, kan man foretage vending, så barnet får hovedet nedad.

KAN EN DELVIST FORANLIGGENDE MODERKAGE FLYTTE SIG? Jeg er gravid i 16. uge og er i øjeblikket sygemeldt.

Der er nu gået 3 uger fra sidste blødning. Sygemeldingen har den ønskede effekt, men jeg er begyndt at frygte, at jeg bliver raskmeldt om 1½ uge, når jeg skal kontrolscannes. Hvis jeg raskmeldes, skal jeg starte på arbejdet (gå, stå, fysisk hårdt hele dagen) midt i ferietiden, hvor vi normalt er underbemandede, og vi er heldige, hvis vi når frokosten inden kl. 15. Hvad er sandsynligheden for, at moderkagen har flyttet sig, og jeg bliver raskmeldt? Da jeg var til kønsscanning, så tingene ud på samme måde som til nakkefoldscanningen. Alle mine blødninger er opstået, mens jeg har været på arbejde. Jeg har ikke haft friske blødninger hjemme.

SVAR

Hvis moderkagen sidder på forvæggen, men ikke når ned til livmoderhalsen, så er det ikke et problem.

Jeg startede med at få blødninger, da jeg var i uge 8+0. Her fik jeg konstateret et hæmatom i livmoderen. Jeg blev sygemeldt en uge, og i løbet af 14 dage blødte hæmatomet stille og roligt ud.

Efter 4 dage tilbage på arbejdet fik jeg en meget kraftig blødning, hvor jeg også blødte et stort koagel på størrelse med en appelsin. Blødningen varede ca. et døgn, hvorefter det fuldstændig ophørte. Årsagen til blødningen kunne ikke findes, men jeg blev sygemeldt i 1 uge igen.

Hvis moderkagen ligger delvis foran livmodermunden, så vil du nok opleve, at der kommer blødninger igen.

Jeg synes, du skal snakke med den læge/jordemoder, der scanner dig næste gang, for at høre, om du eventuelt bør sygemeldes i lidt længere tid.

VIL MODERKAGEN LIGGE FORAN I RESTEN AF GRAVIDITETEN? Jeg er gravid i uge 21+6. Jeg fik at vide til sidste scanning, at moderkagen lå foran. Så mit spørgsmål er: Flytter den sig, eller vil den ligge der resten af graviditeten?

Da jeg igen startede på arbejde, begyndte jeg at bløde kraftigt (som kraftig menstruation) allerede på 2. dagen. Igen kunne de ikke finde årsagen, da jeg var til akut scanning. Jeg blev sygemeldt frem til nakkefoldsscanningen 6 dage senere.

Hvis moderkagen sidder på forvæggen, men ikke når ned til livmoderhalsen, så er det ikke et problem.

Ved nakkefoldsscanningen blev det konstateret, at jeg har en delvist foranliggende moderkage. Det er

Hvis den sidder lige foran livmodermunden, kan den flytte sig, men det er ikke sikkert.

SVAR


Ligger den der ved terminen, må man foretage kejsersnit, da moderkagen ikke kan komme ud, før barnet er født.

ER DET FARLIGT AT REJSE MED FORANLIGGENDE MODERKAGE? Jeg er gravid i uge 32 og skal flyve til Frankrig. Jeg har lige fået at vide, at jeg har placenta prævia (foranliggende moderkage), men jeg står og skal af sted om et par dage. Jeg har hørt, at det vist ikke er så godt at flyve på grund af trykket, og jeg burde køre i bil i stedet for. Nu er mit spørgsmål så, om jeg skal flyve 1½ time, eller om jeg skal køre 12-14 timer i bil?

Hvis det er en total placenta prævia, vil jeg råde dig til at blive i Danmark.

Jeg synes, du skal kontakte en læge på det sted, hvor du skal føde, og bede vedkommende om også at give dig et råd. Det kan du gøre ved en telefonopringning. God ferie.

Jeg skal til en scanning igen, når jeg er 32 uger henne. Lægen sagde, at moderkagen i nogle tilfælde rykkede sig, men at det nok ikke skete for mig, fordi min ligger helt foran fødselsvejen. Min egen læge og jordemoder siger også, at chancen for, at min rykker sig, er minimal. Men af hvad jeg kan læse på nettet, er der mange, den flytter sig hos. Hvorfor er chancerne for mig så så små? Jeg har til tider mange mavesmerter. Kan det skyldes denne forliggende moderkage? Jeg er så angst for at skulle have foretaget dette kejsersnit. Tanken om, at de skærer i mig, mens jeg er vågen, skræmmer mig virkelig.

SVAR

Du kan være så uheldig, at det bløder fra din moderkage, og så er det ikke rart at sidde i en flyver eller i en bil. Det er heldigvis ikke ofte, det sker, men muligheden er til stede.

advarsel til mig om at tage den lidt mere med ro? Eller skal jeg bare fortsætte, som jeg plejer?

Hvis din moderkage ligger lige foran livmodermunden, er der ikke store chancer for, at den flytter sig.

SKAL JEG HAVE KEJSERSNIT MED FORANLIGGENDE MODERKAGE? Jeg var til scanning, da jeg var 21 uger henne i min graviditet. Jeg fik så at vide, at min moderkage ligger foran fødselsvejen, så der skulle muligvis laves kejsersnit 2-3 uger før termin.

Når jeg prøver at tale med min læge eller jordemoder om det, siger de bare, at det skal jeg skam ikke være bange for, men ja det hjælper ikke rigtigt. Angsten sidder stadig dybt i mig. Er der andre, jeg bør kontakte, eller går denne angst over af sig selv?

Jeg håber meget på, at I vil besvare mit brev, fordi jeg føler ikke, at jeg kan få ordentlige svar andre steder.

SVAR

Hvis din moderkage ligger lige foran livmodermunden, er der ikke store chancer for, at den flytter sig. Du skal reagere, når du bløder frisk blødning svarende til menstruation. Blødningen kommer fra moderkagen, så det er vigtigt, at du er opmærksom.

Overlægen, som scannede mig, fortalte ikke ret meget omkring dette, så jeg har en masse ubesvarede spørgsmål, som jeg håbe, I vil svare på.

Jeg synes, du skal snakke med din jordemoder igen. Mange fødesteder har jordemødre, som er specielt uddannet til at vejlede gravide, som er angst og bange.

Når jeg går meget rundt eller løfter noget tungt, begynder jeg at bløde en smule. Jeg fik at vide, at jeg kun skulle ringe til fødegangen, hvis der var meget blod, og det var frisk. Men når nu jeg bløder lidt, er det så en

Det vil altid hjælpe at snakke om det og at forberede sig på, at der skal foretages et kejsersnit. Du kan også tage en snak med din egen læge. Held og lykke.


NABOENS DATTER GIDER IKKE!

KLIK HER og læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig!

Forældre stiller nye krav til kvaliteten af deres børnepasning. Det skal være åbent og lovligt uden dårlig samvittighed og med ordnede forhold, godkendt overenskomst og arbejdsskadeforsikring. For flere familier er PVB’s børnepassere en nødvendighed for at få familielivet til at gå op – både i belastede arbejdsperioder, eller når man som forælder trænger til et pusterum.


PERSONLIG PLEJE

GOD TAND- OG MUNDSUNDHED UNDER DIN GRAVIDITET Graviditet påvirker tænderne på en række måder, lige fra de hormonelle ændringer i kroppen til de livsstilsændringer, som graviditeten fører med sig. Det kan nemt gøre dig mere disponibel for ophobning af plak på tænderne.Heldigvis kan en konsekvent daglig rutine omkring din tand- og mundsundhed bidrage til at behandle eller forebygge ømt tandkød, tandkødsbetændelse samt risikoen for parodontose. Som altid drager hele din krop fordel af, at du passer på dine tænder og dit tandkød - herunder dine arterier, dit hjerte og din hjerne. KARIES OG GRAVIDITET Du er mere udsat for belægning, og derfor også mere mere udsat for karies, da plak forvandler sukker til syre, der angriber emaljen.

HVORDAN PASSER JEG PÅ MIT TANDKØD UNDER GRAVIDITETEN?

Den bedste måde, hvorpå du kan afværge karies, er ved at have en konsekvent rutine omkring din tand- og mundsundhed. Har du nogle bekymringer omkring karies, så kontakt gerne din tandlæge.


Den bedste måde, hvorpå du kan afværge karies, er ved at have en konsekvent rutine omkring din tand- og mundsundhed.

SPISETRANG UNDER GRAVIDITET For mange gravide kvinder begynder spisetrangen i det første trimester - nogle gange allerede 5 uger inde i graviditeten - og den bliver stærkere i andet trimester. Hvis du har trang til syrlig eller sød mad og drikke, skal du passe særligt godt på dine tænder. Syrligheden i ting såsom cola, appelsinjuice, frugt og søde sager angriber nemlig strukturen i tandemaljen. Undgå at spise eller drikke for mange af disse lækkerier, hvis det er muligt. Når du spiser eller drikker disse ting, bør du tage en slurk vand umiddelbart efter. Og sørg for at vente mindst en halv time, før du børster dine tænder - din tandemalje bliver svagere og

mere udsat for beskadigelse, lige efter du har indtaget syreholdig mad eller drikke. MORGENKVALME OG DINE TÆNDER Det samme gælder for kvalme og opkast, der typisk følger med graviditeten - også kendt som morgenkvalme - idet syren i dit opkast kan beskadige tandemaljen. Skyl munden i vand, efter du har kastet op, og vent mindst en halv time, før du børster dine tænder. Du bør helt sikkert opsøge din tandlæge mindst én gang under din graviditet, da dine behov for tand- og mundsundhed er større, når du er gravid.


HYDROSONIC PRO EL-TANDBØRSTE

Professionel rengøring af dine tænder - hver dag. Med Hydrosonic pro el-tandbørsten sikrer du, at du får rengjort dine tænder professionelt, hver gang du børster dem. Den er særdeles effektiv og skånsom for tænder og tandkød. Den har 7 indstillinger. Tandbørsten har mange udmærkelser; German design award, IF design award og reddot winner 2021.

1.495,-

CURAPROX ENZYCAL TANDPASTA

Glem alt om de skrappe ingredienser, der typisk findes i tandpasta. I Enzycal tandpastaen anvendes kun ingredienser, der arbejder naturligt sammen med din krop, såsom enzymer, der sætter skub i den naturlige spyt sekration. Smagen er mint og er meget mild. Der er ingen SLS, triclosan eller mikroplastik i tandpastaen. Særdeles velegnet til el-tandbørster, da den ikke indeholder SLS. 60 ml.

45,-

VIL DU KUNNE SMAGE DIN MAD ORDENTLIGT? Flere tandpastaer indeholder for meget mentol. Det udtørrer munden, reducerer forekomsten af spyt og forringer din munds naturlige forsvarsmekanismer. Det medfører, at mad og drikke smager frygteligt, efter du har børstet tænder. Det vil du ikke opleve med Enzycal tandpastaen. Den er mild i smagen, og derfor kan du spise, lige efter du har børstet tænder med den.


CURAPROX TANDBØRSTE KAN KØBES PÅ CURAPROX.DK HOS TANDLÆGEN ELLER PÅ APOTEKET

Curaprox tandbørsten er ultra skånsom for tænder og tandkød, idet børstehårene er lavet af Curen fibre og ikke af nylon. Curaprox tandbørsterne er udviklet i samarbejde med tandlæger verden over. De 3 mest populære tandbørster er Soft CS1560, Super Soft CS3960 og Ultra Soft CS5460. Tallet står for, hvor mange børstehår, der er på tandbørsten. Anbefales af Danske Tandplejere.

42,-


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at Alma og Alfred for første gang er i top som de mest populære navne til nyfødte piger og drenge. I 2020 fik 17 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Alma, og ligeledes fik 17 ud af 1.000 nyfødte drenge navnet Alfred.

PIGERNES HØJDESPRINGER

DRENGENES HØJDESPRINGER

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Alva, der er sprunget 10 placeringer fra en placering som nummer 59 i 2019 til nummer 49 i 2020.

Højdespringeren blandt drengenavne er Bjørn, som gik fra en placering som nummer 63 i 2019 til nummer 50 i 2020 - altså en stigning på 13 pladser.

Modsat er det gået navnene Molly og Mynte, der fra at have ligget hhv. nummer 37 og 45 i 2019 endte som hhv. nummer 45 og 53 i 2020. Mynte er dermed røget helt ud af top-50. Også Eva er røget ud af top-50 fra sin tidligere placering som nummer 48.

For Mikkel er det gået modsat. Navnet faldt fra nummer 38 i 2019 til nummer 51 i 2020 og er således røget ud af top-50. Yderligere to navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære drengenavne. Det er navnene Mads og Mathias.


Skab din helt egen personlige børnebog Indsæt dit barns informationer og skab en enestående fortælling

VÆLG MELLEM

7

BØGER

KLIK HER OG PRØV at designe din egen bog


PIGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2019

+/-

Nr.

Navn

Antal

2019

+/-

1

ALMA

514

2

Ç1

26

ESTHER

227

28

Ç2

2

AGNES

456

7

Ç5

27

LÆRKE

219

26

È1

3

ELLA

448

8

Ç5

28

MAJA

219

27

È1

4

FREJA

439

4

Æ0

29

EMILY

217

34

Ç5

5

CLARA

432

3

È2

30

ANDREA

216

36

Ç6

6

EMMA

432

1

È5

31

VICTORIA

209

33

Ç2

7

SOFIA

423

5

È2

32

LIVA

208

29

È3

8

KARLA

398

6

È2

33

MARIE

204

31

È2

9

ANNA

375

10

Ç1

34

VILMA

197

40

Ç6

10

ELLIE

363

17

Ç7

35

SAGA

191

35

Æ0

OLIVIA

363

9

È2

36

KONRAD

206

41

Ç5

12

ALBERTE

359

12

Æ0

37

SOFIE

185

30

È7

13

NORA

359

11

È2

38

EMILIE

183

39

Ç1

14

ASTA

357

16

Ç2

39

LEONORA

174

43

Ç4

15

LAURA

347

18

Ç3

40

ROSA

172

46

Ç6

16

JOSEFINE

345

15

È1

41

LIV

171

38

È3

17

IDA

341

13

È4

42

MERLE

171

44

Ç2

18

LUNA

339

14

È4

43

HANNAH

162

49

Ç6

19

FRIDA

331

21

Ç2

44

LEA

161

42

È2

LILY

314

20

Æ0

45

MOLLY

160

37

È8

ELLEN

300

24

Ç3

46

ALBA

156

41

È5

22

MATHILDE

286

25

Ç3

47

SARA

153

47

Æ0

23

ASTRID

270

23

Æ0

48

GRY

149

50

Ç2

24

ISABELLA

255

19

È5

49

ALVA

146

59

È 10

25

AYA

231

22

È3

50

JOHANNE

145

55

Ç5

11

20 21


DRENGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2019

+/-

Nr.

Navn

Antal

2019

+/-

1

ALFRED

520

2

Ç1

26

THEODOR

257

30

Ç4

2

OSCAR

516

3

È1

27

LAUGE

253

26

È1

3

CARL

503

5

Ç2

28

FREDERIK

249

20

È8

4

NOAH

503

4

Æ0

29

MATHEO

243

40

Ç 11

5

WILLIAM

497

1

È4

30

ANKER

239

33

Ç3

6

OLIVER

463

7

Ç1

31

ADAM

232

37

Ç6

7

AKSEL

454

13

Ç6

32

LOUI

231

31

È1

8

ARTHUR

453

8

Æ0

33

STORM

218

36

Ç3

9

VALDEMAR

432

11

Ç2

34

ALEXANDER

214

22

È 12

LUCAS

429

6

È4

35

JOHAN

209

35

Æ0

MALTHE

422

10

È1

36

MILLE

188

32

È4

12

EMIL

413

12

Æ0

37

VILLADS

204

29

È8

13

AUGUST

400

9

È4

38

ERIK

202

45

Ç7

14

VICTOR

398

14

Æ0

39

ALBERT

188

34

È5

15

ELIAS

370

15

Æ0

40

PELLE

186

42

Ç2

16

ELLIOT

335

24

Ç8

41

WALTER

181

48

Ç7

17

FELIX

315

19

Ç2

42

MARIUS

180

49

Ç7

18

MAGNUS

310

16

È2

43

MILAS

174

32

È 11

19

HUGO

298

27

Ç8

44

CHRISTIAN

171

39

È5

ANTON

291

18

È2

45

BENJAMIN

167

44

È1

21

THEO

281

23

Ç2

46

ASGER

162

46

Æ0

22

LIAM

280

28

Ç6

47

VILHELM

157

51

Ç4

23

VIGGO

277

17

È6

48

VINCENT

157

58

Ç 10

24

NOHR

272

21

È3

49

VILLUM

152

43

È6

25

OTTO

269

25

Æ0

50

BJØRN

151

63

Ç 13

10 11

20


KOSTTILSKUD

HAR DU BEHOV FOR EKSTRA VITAMINER UNDER GRAVIDITETEN? Det er både en smuk og energisk rejse, fra det lille æg befrugtes, til du står med dit barn i armene. Der er ikke længere kun behov for energi til dig, men også til dit barn, og du vil muligvis føle dig mere træt, end du plejer. Det er derfor vigtigt, at du er dækket ind af de rette mængder vitaminer og mineraler, så du sikrer dig, at både du og den lille ny får de mest optimale grundsten for jeres nye tilværelse sammen.Når du er gravid, får din krop et øget behov for mikronæringstoffer. Det er derfor vigtigt at supplere med de tilskud, som giver de bedste betingelser for en sund udvikling af dit barn og en tryg graviditet for dig. Hos Zentabox har vores team af læger, diætist og ernæringseksperter derfor udviklet en række unikke daglige tilskud, der følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og har indarbejdet den nyeste forskning og viden på området. LAV DIN EGEN SUNDHEDSPROFIL Lav let og enkelt din egen sundhedsprofil ved at tage Zentabox’ sundhedstest. Testen er gratis og indehold-

er en række vigtige spørgsmål om dig og dit liv, som bruges til at skræddersy dit optimale daglige tilskud. Testen er udviklet af profesionelle fagpersoner med udgangspunkt i den bedste viden, studier og data om vitaminer, mineraler og andre tilskuds indflydelse på en stærk krop og et sundt helbred. SE DIT PERSONLIGE TILSKUD Med udgangspunkt i din unikke sundhedsprofil får du råd og anbefalinger til at styrke din krop og dit helbred. Du kan også se, hvordan du kan forbedre din sundhedsscore, og hvilke udfordringer der vejer tungest i forhold til din sundhed.

Zentabox tilpasser vitaminer og mineraler, så du får lige præcis det daglige tilskud, som styrker din krops immunforsvar og giver dig energi hver dag. Din Zentabox leveres gratis hver 30. dag, pakket til dig i praktiske dagsportioner.
Hvor sund er din livsstil egentlig? Og har du overhovedet brug for tilskud? Tag testen og få svaret. Det tager kun 5 minutter.

MODTAG DIN EGEN ZENTABOX

DIN ZENTABOX FØLGER DIN GRAVIDITET

Din Zentabox bliver herefter pakket med dit personlige tilskud og leveret, når og hvor det passer dig. Hver Zentabox indeholder 30 daglige doser, en til hver dag, pakket og klar til dig. Slut med grimme pilleglas, skrue låg af og på, huske sin dosering, løbe tør og genbestille - Zentabox har klaret det hele for dig, og hver 30. dag modtager du automatisk en ny.

I løbet af din graviditet vil Zentabox’ diætister automatisk ændre indholdet i din Zentabox, så du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger uge for uge. Det drejer sig f.eks. om jern, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler et øget tilskud fra uge 10-18 og frem til fødslen. I 3 trimester af din graviditet vil du få tilføjet et ekstra tilskud ren fiskeolie, da dansk forskning har vist, at det nedsætter risikoen for udvikling af astma hos dit barn.

TAG EN GRATIS SUNDHEDSTEST Er du gravid, og i tvivl om hvilke vitaminer og mineraler du bør tage? Tag sundhedstesten og få svaret med det samme. Med Zentabox’ sundhedstest finder du enkelt og nemt dit personlige behov for kosttilskud. Tag testen her: ZENTABOX.DK/GRAVIDA


KENDTE

STJERNEBABYER PÅ VEJ Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid.

WAFANDE Musiker Wafande og eks-kæresten Ana Maxime venter deres første fælles barn, selv om de er gået fra hinanden. Han har i forvejen datteren Melody på 4 år med sin daværende kæreste Nafi Lisa Gravesen.


LOTTE FRIIS Der er dømt liv og glade hos den tidligere svømmer Lotte Friis og manden Christoffer Schnack Ringø, som blev gift i oktober 2020. De to skal nemlig være forældre for første gang til juli til en lille pige. Det bekræftede svømmeren på sin Instagram-profil.

CHRISTIAN DEGN TV-værten Christian Degn (42), kendt fra programmer som Hammerslag og Nybyggerne, skal være far for første gang. I 2021 mødte han sin store kærlighed, 31-årige Trine Johst Vammenn, og nu afslører han, at de venter barn sammen.

FIE LAURSEN Den 25-årige reality-kendis afslører på sin Instagram-profil, at hun er gravid, og at hun venter en dreng, som efter planen skal have navnet Mateo Milan Laursen.


PLEJEPRODUKTER

REN OG MILD HUDPLEJE TIL DIT BARN Faaborg Pharmas produkter er noget af det mildeste, reneste og mest beskyttende, man kan forestille sig indenfor hudpleje. Alle produkterne er allergivenlige og uden parfume og farvestoffer. Du kan derfor trygt benytte produkterne på de kære små uden bekymring for unødig kemi.


Helo-serien fra Faaborg Pharma er ærlig hudpleje til hele familien udviklet og produceret i Danmark. Baseret på traditionelle apotekerværdier om rene, sikre og effektive ingredienser i en koncentration, der har dokumenteret virkning.


En babys hud kan ofte blive generet af vand, urin, sved og andre hudirriterende faktorer. Helo babysalve beskytter røde og irriterede babynumser.

HELO BABYSALVE

Helo babysalve er en beskyttende, ophelende og udtørrende salve til røde og irriterede babynumser. Babysalven er fremstillet til at pleje babyers følsomme hud, og indeholder aktive ingredienser såsom zink, som lindrer den røde og irriterede babynumse hurtigt og effektivt. Der kan ses forbedringer straks og senest efter få behandlinger. Salven har et fedtindhold på 67%, som beskytter huden mod vand, urin, sved og andre hudirriterende faktorer. Både vaseline og Lanolin er med til at beskytte og blødgøre huden. Lanolin er det fedtstof, der minder mest om hudens eget. Det er vigtigt at komme af med babys gener hurtigst muligt. Derfor er Helo babysalve et godt valg, når du skal vælge en beskyttende og ophelende salve til din baby. Helo babysalve er uden parfume og farvestoffer, samt AllergyCertified. Vejl. udsalgspris (50 ml):

49,95


HELO CREME

Helo creme er Faaborg Pharmas All Time Favorite creme, som er velegnet til meget tør og irriteret hud på hele kroppen og udviklet til at mindske de værste symptomer ved atopisk hud, såsom kløe, irritation og tørhed. Helo creme er med sit fedtindhold på 48% en creme, der kan bruges fra top til tå af både børn og voksne. Den svier ikke på selv meget tør, irriteret og revnet hud, og kan bruges forebyggende og plejende hver dag på hele kroppen. Helo creme indeholder få men lækre nærende, fedt- og fugtgivende ingredienser. Samtidig blødgør den huden og lægger et beskyttende lag på, som hjælper med at holde på fugten ved at reducere fordampningen af vand fra hudens overflade. Helo creme trænger hurtigt ind i huden og nærer og beskytter huden mod ydre påvirkninger såsom vand, vind og vejr. Helo creme er uden parfume og AllergyCertified. Vejl. udsalgspris (200 ml):

89,95


HELO ANTI-ITCH 70%

Helo anti-itch 70% er en kløestillende og beroligende creme, der mindsker de ubehagelige gener i forbindelse med meget tør, irriteret og kløende hud. Helo anti-itch 70% har et fedtindhold på 70% og indeholder det beroligende og kløestillende syricalm. Cremen er særlig velegnet til enhver hudtilstand præget af meget tørhed og irritation med tendens til atopisk hud. Derfor er den et godt valg til kløende områder på enten dig selv eller din baby. Helo anti-itch 70% virker kløestillende og beroliger, så din baby ikke græder i løbet af natten på grund af irriterende eller udmattende kløe. Cremens høje fedtindhold består blandt andet af naturlige fedtstoffer som kokos- og mandelolie, der både virker beskyttende, fugtbevarende og blødgørende. Helo anti-itch 70% indeholder derudover også Sheabutter, som har et højt indhold af fedtsyrer og vitaminer, der også er med til at blødgøre huden og virke ophelende og beroligende på f.eks. rødme. Sidst men ikke mindst indeholder Helo anti-itch 70% panthenol (vitamin B5), som fremskynder den naturlige opheling af huden, virker fugtbindende og mindsker fugttab i huden. Helo anti-itch 70% er uden parfume og AllergyCertified. Vejl. udsalgspris (150 ml):

129,95


HELO SOS SALVE

HELO HAND

Salven indeholder mandel- og kokosolie, som både virker beskyttende, beroligende og blødgørende. Salven binder fugt- og fedtstofferne i huden og derved opnås en hurtigere lindring på ødelagt hud. Derudover indeholder den panthenol (vitamin B5), som fremskynder den naturlige reparationsproces af den skadede og belastede hud, samt virker fugtbindende og mindsker fugttab i huden.

Dens indhold af nærende og naturlige ingredienser virker særlig effektiv på tørre og skadede hænder. Derfor er den god at have, når man som forældre bruger meget tid på at pusle og pleje sit barn, og kan ende med tørre hænder. Indeholder mandelolie, som giver hænderne en naturlig barriere mod fugttab samtidig med, at hudens naturlige elasticitet forstærkes, samt holder hænderne bløde og velplejede.

Uden parfume og AllergyCertified. Vejl. udsalgspris (50 ml):

Uden parfume og AllergyCertified, Vejl. udsalgspris (50 ml):

Helo SOS salve er en reparerende salve til belastet og skadet hud. Med sit fedtindhold på 62% giver den akut pleje til skadet og belastet hud på både krop, ansigt og læber. Det er en særlig effektiv og hurtig virksom salve mod ekstra tør og ru hud, tørre pletter og belastet brystvorter ved amning. Derudover har den også en beskyttende effekt, der passer på dit barns hud i ansigtet i frostvejr mod rødsprængte kinder.

66,95

Helo hand er en særlig håndcreme til dig med tørre, ru og skadede hænder af for mange håndvask efter bleskift. Cremen med den skønne lyserøde farve virker irritationsdæmpende, ophelende og beskyttende. Som en bonus skal du kun anvende, hvad der svarer til en ært. Helo hand har et fedtindhold på 29% og er en hurtigt absorberende håndcreme, som fedter minimalt efter indsmøring.

69,95


DAGEN GULDKORN

g. Her har vi samlet tin te es ov sj de r ge si rn bø De kære itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

I min graviditet har storebror været flink til at samle ting op til mig fra gulvet, da det jo, som vi forklarede ham, var lidt svært at nå helt derned me d den tykke mave uden at mase lille bror. Kort efter fødslen går jeg så run dt med bebs på armen og spørger, om han lige gider række mig den stofbl e, jeg tabte på gulvet. Han kigger for arget på mig og udbryder: “Ej helt ær ligt mor, er du gravid igen?”.

res lille Vi præsenterede vo vennenyfødte pige for et med nr. par. Hun er gravid ende 2, og da den komm ser den sovstoresøster (2 år) arnevogende baby nede i b : “Min mor nen, fortæller hun dukke!”. skal også have en

datDa jeg var højgravid med min ce ter, var min søster, svoger og nie dpå knapt 3 år på besøg. Ved mi jeg dagsbordet taler vi også om, at ler, venter mig, og min niece fortæl . at hun også har en baby i maven jeg Vi trækker på smilebåndet, og til spørger hende: “Hvad siger far det?”, hvortil hun svarer meget alvorligt: “Far bliver sur!”.

Jeg er g rav snakket e id i 34. uge, og v i n del om det der m har babyen s ed, at kal have mælk fra I dag pe ger Nich mor. olas (2 å måneder) r o g så på m ine bryste 10 spørger, hvorfor je r og g har såd gle. Det an nohar dam er, forkla og fortsæ rer jeg, tter med at sige, babyen b at når liver født, skal den mælk fra have mors bry st. Det e helt med r han på, men peger så andet bry på det st og spø rger: “Er d er så juice i de t der?”.


NS SMIL Magnus på 3½ år leger og komm sørøver er ud til o s i køkkene Magnus: t. “Far, du m å g kaptajn, odt være så er je g styrm Mor: ”Hv and ”. ad må je g s å være? Magnus ”. kigger o p o g mig, som ned ad er højgra vid med meget s en tor mave , hvoreft svarer: ”D e r h an u må go dt være h valen”.

blev Forleden dagn pige jeg mødt af eatters d min fra Jeg er . e børnehav uge. gravid i 33.e, om Pigen spurgt baby jeg havde eng jeg i maven, o ”. Så svarede: “Ja “Kan spurgte hun:get?”. den sige no

i En af mine kollegaer er gravid e ern uge 30, og i dag kom en af pig uen) fra børnehaven (vi er i vuggest hun hen og spurgte hende, hvorfor n er havde sådan en tyk mave (hu ga lige knapt 3 år), og min kolle ger svarer, at det er fordi, der lig så: en baby derinde. Pigen siger Grin “Nåhh, hvad farve er den?”. e til lig e grin, ja det er jo heller ikk at vide, hvad farve den nu er.

Jeg er gravid med nr. 3, og maven er beg yndt at blive ret tyk. Min datter på 2 år kravler rundt på gulvet og leger med en traktor med vogn fyldt med dyr. Hun peger på bondemanden og siger, at det er far, der styrer traktoren. Far spørger: “Hvor er mor så?”, hvorefter min datter fluks hiver grisen op af vognen og siger: “Dét er mor”.


VÆK MED KVALMEN

AFHJÆLP

KVALMEN UDEN BEKYMRINGER Op mod 80% af alle kvinder, der er gravide, oplever graviditetskvalme. Mange gør ikke noget ved kvalmen af frygt for at skade barnet, men for de fleste findes der en enkel løsning.


SEA-BAND aktiverer kroppens eget

forsvar mod kvalmen, og mange vil opleve, at kvalmen helt forsvinder i løbet af 5-10 minutter eller bliver reduceret.


Kroppen har sit eget forsvar mod kvalme, som blot skal aktiveres. SEABAND er et elastisk håndledbånd, der giver et svagt vedvarende tryk på akupunktet P6, som findes på undersiden af hvert håndled. Sea-Band aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalmen, og mange vil opleve, at kvalmen helt forsvinder i løbet af 5-10 minutter eller bliver reduceret, mens enkelte ikke vil opnå nogen virkning. Akupunktur er en anerkendt behandlingsform, der udføres af mange læger. Akupressur virker efter de samme principper, blot uden brug af nåle, og behand-lingen er enkel og kan risikofrit foretages af dig selv.


Akupressur har udvist imponerende resultater med hensyn til at lindre graviditetskvalme, og har klaret sig godt igennem adskillige kliniske forsøg. De kvinder, der blev behandlet med akupressur, kastede kun sjældent op i forhold til placebogruppen, og anfald var mildere og kortere. Det er dog vigtigt, at båndene placeres korrekt, hvilket er meget enkelt at lære. De forskere, der undersøger forklaringer bag akupunktur og akupressur, finder beviser for, at kemiske budbringere i nervesystemet kan være forbindelsen mellem akupunktstimulation og en fysiologisk reaktion. Den enkle og mere populære forklaring er, at kroppen med akupunktstimulation kan aktivere kroppens eget forsvar mod kvalme. Forskningsresultater og akupressurbåndenes potentiale er i dag kun kendt af få i sundhedssektoren, når det gælder lindring mod kvalme og opkast.


INGEN BEKYMRING OM BIVIRKNINGER

Af bekymring for at skade fosteret, er kvalmestillende medicin eller andre medikamenter ikke en mulighed for gravide. Derfor lider gravide hellere med kvalmen. Men sådan behøver det ikke at være. VIRKER SEA-BAND ALTID? Ikke alle har samme følsomhed på akupunktet P6, men de fleste vil opleve, at kvalmen forsvinder eller bliver reduceret med Sea-Band. Undersøgelser dokumenterer effekten, og resultater af disse undersøgelser kan ses på www.seaband.dk. TILFREDSHEDSGARANTI DER ALDRIG UDLØBER Uanset i hvilken forbindelse, man anvender Sea-Band mod kvalme, giver importøren tilfredshedsgaranti. Det betyder, at Sea-Band Danmark refunderer hele beløbet, hvis akupressurbåndet ikke opfylder forventningerne.

OM AKUPRESSUR Akupressur virker efter samme principper som akupunktur, bare uden nåle. Punkter langs kroppens meridianer stimuleres med tryk - en teknik, der er beskrevet i traditionel kinesisk medicin, TKM. TKM hævder, at en persons helbred er afhængig af den frie bevægelighed for energi gennem kroppen. Disse energier strømmer gennem meridianer rundt i kroppen. Langs disse meridianer er mange akupressurpunkter, der påvirker symptomer af forskellige lidelser. Det menes, at lidelser skyldes en blokering eller forstyrrelser i energistrømme langs meridianer i kroppen. Stimulering af punkter hjælper til at frigive blokering, således, at energien cirkulerer frit og får kroppen tilbage til den naturlige balance. Ifølge traditionel kinesisk medicin er kroppens energier i konstant bevægelse. Når forskellige akupressurpunkter påvirkes, afstemmes disse energier, og balancen bliver opretholdt eller genoprettet.

HER FINDER DU SEA-BAND Sea-Band kan købes på Apoteket, hos Matas og i helsebutikker landet over. Læs mere her: WWW.SEABAND.DK

Et afgørende akupressurpunkt mod kvalme, er det såkaldte Nei-Kuan også kaldet P6-punktet. Når Sea-Band er placeret korrekt, stimuleres dette punkt med akupressur-knappen på indersiden af båndet, og kvalmen forsvinder eller bliver lindret.


DET SIGER BRUGERNE OM SEA-BAND

Efter at have lidt af stærk kvalme og opkastninger hver halve time i løbet af de første graviditetsmåneder, blev jeg anbefalet Sea-Band. Fra det øjeblik, jeg tog dem på, forsvandt det stærke ubehag, og opkastningerne holdt fuldstændigt op. Tog jeg dem af, vendte kvalmen og opkastningerne tilbage. Det var effektivt og gjorde min graviditet til en meget bedre oplevelse. CHARLOTTE

Det er helt fantastisk dette her. Jeg er gravid og har lidt af svær kvalme de sidste 14 dage, hvorunder jeg også har været sygemeldt fra mit arbejde. Jeg modtog armbåndene i dag og satte dem straks på. Det har gjort underværker, eller også er det et helt fantastisk sammentræf, at min kvalme er på retur. Nu er det til at holde ud. Jeg skal aldrig have disse armbånd af igen! MAI

Jeg har modtaget mine Sea-Band i dag, og det er jo ganske enkelt fantastisk. Jeg har haft graviditetskvalme og opkast i 4 uger og været totalt invalideret af det. Nu har jeg ikke kastet op hele dagen. Det er jo et utrolig billigt og nemt produkt - og tro mig, har man haft kvalme, er man villig til at gøre hvad som helst! LILLIAN

Min hustru, som er gravid i 10. uge, har de sidste 3 uger - ligesom ved tidligere graviditeter - lidt af meget voldsom kvalme, som har bevirket, at hun næsten intet kan holde i sig, og at hun nærmest har været konstant sengeliggende. Lettere desperat valgte jeg derfor at investere i SeaBand, og jeg må sige, at jeg håbede det bedste, men vel et eller andet sted var lidt skeptisk. Min skepsis blev heldigvis gjort til skamme. Vi modtog armbåndene i lørdags, og ganske hurtigt viste effekten sig og tog toppen af kvalmen. Således kunne hun pludselig spise næsten normalt og fik langsomt energien tilbage. Når hun tager armbåndene af om natten, eller når hun skal i bad, vender kvalmen dog straks tilbage med fuld styrke. PER

Læs mere om Sea-Band på WWW.SEABAND.DK


FORSKNING

BAKTERIER KAN FØRE TIL AKUT KEJSERSNIT

En skæv sammensætning af bakterier i vagina hos gravide kvinder er forbundet med øget risiko for akut kejsersnit. Det viser et nyt studie udført af forskere fra blandt andet Københavns Universitet og Dansk BørneAstma Center. Resultatet er “ret overraskende”, lyder det fra en af forskerne bag.


At vi kan se en så markant sammenhæng mellem graden af bakteriel ubalance og akut kejsersnit er ret overraskende. JAKOB STOKHOLM, KØBENHAVNS UNIVERSITET


Cirka hver tredje danske kvinde mellem 15 og 45 år oplever på et tidspunkt at have en ubalance i bakterierne i vagina. Ubalancen kaldes på fagsprog bakteriel vaginose, og er en tilstand uden alvorlige symptomer. Dog er bakteriel vaginose kædet sammen med en række fødelsproblematikker såsom for tidlig fødsel og spontan abort. I et nyt studie viser en række forskere, at graden af bakteriel ubalance i graviditeten også hænger sammen med, om børn fødes vaginalt eller ved akut kejsersnit. “Vores resultater peger på, at jo større ubalance en gravid kvinde har i vagina, des større er risikoen for, at hun føder ved akut kejsersnit”, forklarer Jakob Stokholm, der er leder af mikrobiom-gruppen på Dansk BørneAstma Center og lektor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Sammen med Dansk BørneAstma Center og kolleger fra Københavns- og Århus Universitet har han ana-

lyseret 1.396 vaginale bakterieprøver fra 736 danske gravide kvinder. For de kvinder, der havde mindst ubalance i bakteriesammensætningen, fødte 10 procent ved akut kejsersnit, mens 16 procent af kvinder med større grad af ubalance fik samme indgreb. Blandt kvinder, der havde den højeste grad af ubalance, fødte hele 22 procent ved akut kejsersnit. “Tidligere studier har vist, at en skæv sammensætning af bakterier i skeden er koblet til problemer med infertilitet, spontane aborter og for tidligt fødte børn. Men at vi kan se en så markant sammenhæng mellem graden af bakteriel ubalance og akut kejsersnit, er ret overraskende”, siger Jakob Stokholm. BAKTERIER KAN MULIGVIS UDLØSE FØDSLEN Forskerne har desuden i tidligere undersøgelser dokumenteret, hvordan børn, der er født ved kejsersnit, har øget risiko for at udvikle astma. Det skyldes, at de har en markant anderledes sammensætning af tarmbakterier, end børn, der er født vaginalt.


Vores resultater peger på, at jo større ubalance en gravid kvinde har i vagina, des større er risikoen for, at hun føder ved akut kejsersnit. JAKOB STOKHOLM, KØBENHAVNS UNIVERSITET

Derudover kan operationssåret fra kejsersnittet lede til infektioner og en længere periode, hvor moderen er generet af smerter. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvorfor graden af bakteriel ubalance i vagina hænger sammen med akut kejsersnit, lyder det fra Jakob Stokholm. Han understreger, at årsagen endnu ikke er undersøgt til bunds, men kommer alligevel med et forsigtigt bud på sammenhængen. “Når fostervandet på den gravide kvinde går, og fødslen er i gang, er der en direkte passage fra skeden og op til livmoderen. Under en langvarig fødsel kan man forestille sig, at særlige bakterier fra vagina kan påvirke livmoderen på en måde, der gør, at der bliver behov for akut kejsersnit. Det kunne være infektionstegn hos moderen, eller at barnet bliver stresset inde i maven, eksempelvis med påvirket puls, hvorfor man må operere og tage barnet ud”, fortæller han.

HVAD ER BAKTERIEL VAGINOSE? Bakteriel vaginose er en ubalance i kvinders vaginalbakterier, der er forårsaget af for få mælkesyrebakterier. Symptomerne er øget udflåd og dårlig lugt. Tilstandens årsag er ikke kortlagt til fulde, men den kan bl.a. opstå ved brug af antibiotika eller ved overdreven brug af plejeprodukter. EN NY METODE Forskerne har udviklet en ny skala for bakteriel vaginose, som de i stedet kalder ‘graden af dysbiose’ (ubalance), hvilket henviser til, hvor skæv sammensætningen af vaginale bakterier er. Her viser deres resultater, at med stigende grad af dysbiose (bakteriel ubalance), stiger ligeledes risikoen for, at kvinderne får akut kejsersnit.

DROP SÆBEN TIL UNDERLIVET Den ideelle bakteriesammensætning i vagina er meget ensartet og indeholder primært mælkesyrebakterier, som sikrer et sundt miljø og skærmer mod sygdomsfremkaldende bakterier. Men forskellige faktorer kan påvirke og ændre bakterierne i skeden, forklarer Søren Sørensen, der er professor på Biologisk Institut på Københavns Universitet og medforfatter til studiet. “Plejeprodukter, der indeholder antibakterielle stoffer, kan fjerne nogle af de vigtige mælkesyrebakterier og dermed forstyrre den naturlige bakterieflora. Derfor er det bedste, man selv kan gøre, at droppe overdreven brug af sæbe og cremer i vagina”, siger han.

Forskernes resultater bygger på analyser af 1.396 vaginale prøver fra COPSAC2010 mor-barn kohorten, som er blevet DNA-sekventeret og analyseret med mikroskop. MANGLER STADIG KAUSALITET Selvom forskerne kan se en sammenhæng mellem en høj grad af bakteriel ubalance i vagina og risikoen for akut kejsersnit, har de endnu ikke etableret kausalitet, dvs. endeligt bevis for, at de to fænomener hænger sammen. Derfor er det næste skridt at lave et kontrolforsøg, hvor man undersøger en anden gruppe af gravide kvinder for at se, om den nye skala, som forskerne netop har udviklet, også viser samme sammenhæng med kejsersnitfødsel her. Kilde: Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet


BABYUDSTYR

BLIV FRI FOR LUGTENDE BLEER Put en ble i blespanden. Twist håndtaget, til du mærker et klik. Bleen er nu pakket ind i en multi-lag antibakteriel film, der blokerer for lugtgener. Den indbyggede svupper skubber bleen ned i spanden, når du lukker låget, så dine hænder forbliver rene, og rummet forbliver frisk.


Tommee Tippee Twist & Click fremstilles nu af 98% genanvendt og genanvendelig plastik.


Denne stilfulde

TOMMEE TIPPEE TWIST &

blespand er den eneste blespand, der individuelt forsegler hver ble for at forhindre lugtgener, når du åbner låget eller tømmer spanden. CLICK ADVANCED

Nyfødte babyer kan have brug for bleskift op til 12 gange om dagen. Det er 84 bleer om ugen og en stak lugtende bleer, der skal smides ud. Twist & Click blespanden rummer op til 30 bleer og sparer dig derfor for mange ture frem og tilbage til den udendørs skraldespand.
GARANTERET BESKYTTELSE MOD LUGT OG BAKTERIER Den antibakterielle multi-lag film dræber 99% af farlige bakterier som e-coli og stafylokokker. Ved berøring forhindrer det dårlig lugt ved at stoppe proteinerne fra at blive nedbrudt af bakterierne. Multi-lagene gør det endnu sværere for lugten at slippe ud. Sammen med det unikke Twist & Click system giver det dig en blespand, der blokerer for bakterier og lugtgener, hver gang du skal skifte ble.

MERE INFO Følg Tommee Tippee på instagram: @TOMMEETIPPEEDK


BØRNEPASNING

PASNING OG BABYSITTING ANNO 2022 PVB PASNING & BABYSITTING har stor erfaring med børne-

pasning i både hjemmet, til festen, brylluppet eller bare, når den travle hverdag kan bruge en lille håndsrækning.er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Børnepasseren kan hente børnene fra daginstitution eller skole og deltage til fritidsaktiviteter. Børnepasseren kan også lege, hygge og spise med børnene i hjemmet, indtil forældrene er hjemme igen. PVB PASNING & BABYSITTING

HVEM KOMMER HJEM TIL OS NÅR VI RINGER TIL JER? ”Den aller første gang vil det naturligvis være et nyt menneske, der ankommer, men vi har et princip om altid at sørge for at kun få personer - og helst kun én - dækker en enkelt familie. Det betyder, at vi efter kun få gange kan garantere, at du får en, du kender, og at vi overfor vores ansatte kan garantere, at de ikke skal ud til nye børn hver eneste dag. Ved faste pasningsaftaler over en periode vil det altid være den samme børnepasser, som bliver tilknyttet familien”.


HVILKE OPLYSNINGER SKAL I BRUGE FRA MIG? ”Alt, hvad der er relevant for, at dit barn kan få en god, tryg og gerne sjov oplevelse af at blive passet. Faktuelle oplysninger om eventuelle allergier og brug af medicin, men også de små vigtige ting som yndlingshistorier, puttevaner, spisevaner, bedste spil osv.”.

Siden 1998 har vi samarbejdet med over 3.000 dag- og døgninstitutioner, folkeskoler, forvaltninger, virksomheder og private familier. 22 års erfaring ligger dermed bag vores nyeste ‘barn’ PVB Pasning & Babysitting”. HVORDAN KAN JEG VÆRE SIKKER PÅ AT DET IKKE ER TILFÆLDIGT HVEM DER KOMMER I VORES HJEM?

I SIGER AT I ER EKSPERTER I BØRNEPASNING - HVORFOR?

”Alle børnepassere (uden undtagelse) skal gennem en personlig 1-til-1 samtale med en af vores erfarne konsulenter.

”PVB Pasning & Babysitting er en del af PVB Koncernen, som blev stiftet i 1998 og er et landsdækkende professionelt vikarbureau og konsulenthus, der løser opgaver indenfor pædagogik, undervisning og socialrådgivning.

Erfaringen skal være på plads, men også det personlige indtryk/udtryk spiller en rolle, når vi ansætter en ny babysitter. Alle har selvfølgelig en ren straffe- og børneattest”.

VIDSTE DU DET? Du kan benytte håndværkerfradraget til at få dækket en del af regningen for babysitting.


HVORFOR IKKE BARE BRUGE NABOENS DATTER SOM I DE GODE GAMLE DAGE?

BABYSITTING ER DA UORGANISERET SORT ARBEJDE – ELLER HVAD?

”Realiteten i dag er, at naboens datter i mange tilfælde ikke gider.

”PVB har som den første og eneste arbejdsgiver nogensinde forhandlet og indgået en specifik overenskomst for babysittere med FOA.

Desuden oplever vi, at forældre i dag har et udtalt ønske om en vis modenhed hos den, der skal passe børnene, hvilket har bevirket, at vi på nuværende tidspunkt udelukkende ansætter børnepassere, som er minimum 18 år og opefter”.

Alt arbejde, som PVB har udført siden vores start som Pædagogisk Vikarbureau i 1998, har været overenskomstdækket - og hvidt. Dette har vi ikke tænkt os at ændre på i fremtiden”.


ER DET DYRT? ”Taksterne er yderst rimelige, og taksten er den samme, uanset om det er weekend, aften eller andet, hvor børnene skal passes. Når man som forælder vil have den bedste løsning for sine børn samt en løsning, der er socialt ansvarlig, som man kan være bekendt at fortælle venner, kolleger og familie om, så er der naturligvis en udgift forbundet med dette”.

MERE INFO Vil du høre mere om mulighederne for privat pasning og babysitting af dit barn? Se mere her: WWW.PVB.DK


BØRNEBØGER

SKAB DIN PERSONLIGE BØRNEBOG


laver personlige bøger til børn i alderen 0 til 8 år. De har udviklet et fantastisk koncept, der gør det muligt at tilrette bogens fortælling direkte til barnet. Fortællingen sætter barnet i fokus på en gribende og fantasifuld måde, så leg bliver til læring. FABULA


ønsker at skabe den bedste læseoplevelse for barnet og gøre fortællingen så medrivende og lærerig som muligt. Barnet inddrages ved at gøre det enkelte barn til bogens hovedperson, og du har mulighed for at designe din bog ud fra forskellige parametre. FABULA

Ud over barnets navn kan du blandt andet også vælge barnets hårfarve, hudtone og frisure. Du kan også indsætte navne på barnets venner, kæledyr eller familiemedlemmer. Du kan desuden indlede bogen med en personlig hilsen, hvilket gør bogen til en helt særlig gave. Hver bog

har sin helt unikke fortælling og forskellige personlige ting, du kan vælge imellem. BØRNEBØGER I HØJ KVALITET En god og lærerig børnebog skal kunne læses rigtig mange gange. Genkendelsen og gentagelsen er vigtig for børnenes oplevelse. Derfor udføres Fabulas bøger i gode og slidstærke materialer, der kan holde til at blive bladret i igen og igen. Bøgerne er helt ideelle til at ligge på gulvet og derfra nyde det fulde billede og lade sig opsluge i et af de forunderlige universer. De er indbundet, så siderne ligger fladt ned til begge sider (lay-flat indbinding), hvilket giver barnet mulighed for at se hele opslaget i ro og mag. Bøgernes sider er tykke, så små børnefingre let kan få fat i dem, når der skal vendes en side.


Fabula bøgerne er en umådelig god ide til barnedåb, børnefødselsdage, babyshower eller andre særlige begivenheder, og så koster de ikke meget mere end en flot buket blomster. MARIA, MOR TIL 3

HØJTLÆSNING STYRKER DIT BARNS UDVIKLING

lige præg, så de slet ikke kan vente med at dykke ned i flere historier.

Højtlæsning er en vigtig del af et lille barns læring. Børn skal både lytte, forstå og forholde sig til historien. På den måde øges både deres ordforråd og sprogforståelse.

KENDTE FORFATTERE OG ILLUSTRATORER LAVER DIN BOG

Deres hjerner udvikles gennem den kognitive bearbejdning af situationer, udfordringer og løsninger, og de lærer, hvordan vi omgås socialt og kulturelt. Fabulas personlige børnebøger tilbyder historier, der er lærerige og gode for dit barns udvikling, samtidig med at de vil motivere børnenes læselyst. Forhåbentlig bliver dit barn grebet af historierne og deres person-

Fabula skaber unikke og personlige børnebøger, hver med deres helt eget udtryk, så man kan finde det historie- og billedunivers, der passer til det barn, der skal have bogen. Bag bøgerne står prisvindende og kreative forfattere og illustratore såsom Mette Hegnhøj, Aske Rose Smidt, Signe Johanne Rhode og Cato Thau-Jensen. Se alle forfattere og illustratorer på FABULA.ME


FIND DEN UTÆTTE SKY - HØJTLÆSNING FOR DE MINDSTE Et eksempel på en af Fabulas bøger til de allermindste er en sød fortælling, der handler om at rejse højt op på himlen og færdes blandt stjernerne. I denne inddragende historie vil dit barn være i centrum, mens det maler sin cykel midnatsblå med stjerner på for at kunne tage på cykeltur uset mellem stjernerne. Missionen er at finde den utætte sky, der får regnen til at falde på jorden. På vejen kommer barnet forbi planeter og stjerner, der skal udforskes. Det hele skal helst ske, inden mor og far vågner den næste morgen. I historien er indlagt inddragende opgaver og spor, som barnet skal forholde sig til. Når skyen bliver fundet, skal barnet føre den hen til de andre skyer, så den ikke er alene og holder op med at græde.

Min datter er fuldstændig vild med skyfortællingen - så meget, at hun genfortalte hele historien til sin far, efter vi havde læst den. CAMILLA, MOR TIL ELLA PÅ 3,5 ÅR


EN EVENTYRLIG BOG FOR DE MINDSTE Kom med ud på en fantasifuld rejse, hvor du vil møde store hvaler, sjove pindsvin og mange flere søde dyr på din vej. Den personlige bog styrker barnets fantasi og indre kreativitet gennem en fantasifuld historie. Historien tager barnet med på en rejse hen til spændende steder og sjove væsner, hvor barnet kan udforske og udfordre sin kreativitet i en fantasiverden uden grænser.

MERE INFO Læs mere om de skønne personlige børnebøger fra Fabula - og se, hvor nemt det er at lave din helt egen bog: WWW.FABULA.ME


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. 10 PLANLAGTE KEJSERSNIT Der kan være mange forskellige årsager til, at man får et planlagt kejsersnit. Her fortæller 10 kvinder om deres personlige erfaringer med et planlagt kejsersnit.

SÅ STOR ER DIN BABY Det kan godt være lidt svært at forholde sig til, hvor stort barnet er i maven i de forskellige uger af graviditeten. I denne visuelle guide kan du sammenligne barnets størrelse med noget mere håndgribeligt.

FØDSEL I VAND Nogle fødselseksperter mener, at der er mindre fødselstrauma for en baby, der bliver født i vand, og at fødslen i vand er mindre smertefuld for moderen. Her fortæller 9 mødre om deres erfaringer med at føde i vand og om varmt vand som smertelindring.

AKUPUNKTUR SOM IGANGSÆTNING For nogle gravide kan akupunktur være med til at sætte skub i fødslen, mens det ingen virkning har på andre. Her fortæller 7 gravide om deres erfaringer med akupunktur som middel til igangsætning.


ISSE ARTIKLER? DISSE GRAVIDE LEVER LÆNGST Fik du ikke dine børn, før du fyldte 30, så er der ingen grund til at ærgre sig over det, for så lever du formentlig længere.

MIT VELOVERSTÅEDE KEJSERSNIT “Jeg er blevet mor igen, og sikken en vidunderlig følelse. Jeg er fuldstændig head over heels nyforelsket i min lille pige”. Sådan fortæller Katja i beretningen om fødslen af sin 2. datter, som kom til verden ved et planlagt kejsersnit.

NÅR MANDEN MISTER LYSTEN TIL SEX For mange mænd er det en selvfølge at fortsætte med sexlivet, som før kvinden blev gravid. Nogle mænd nyder at se kvinden vokse, og synes hun bliver mere attraktiv, mens andre har brug for at vænne sig til, at kvindens krop bliver anderledes. Og så er der en gruppe mænd, der helt mister lysten under graviditeten.

SPØRGSMÅL OM FOSTERSTILLING Hvornår begynder barnet at vende sig? Vender barnet forkert igen denne gang? Kan jeg selv gøre noget for at få barnet ned i bækkenet? Er det OK at barnet kun ligger i venstre side? Føder jeg snart når barnets hoved står fast? Jordemoderen besvarer spørgsmål om fosterstilling.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DK
FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.