GRAVIDA #29

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 29 • SOMMER 2021

6 6 SIDER M

E OM DEN D ALT POSIT GRAVIDIT IVE ET NAVNGIVNING

HAR DU

BARNETS NAVN PÅ PLADS? 8 kvinder fortæller om de overvejelser, de gjorde sig om deres barns navn, mens de var gravide KENDTE

STJERNE BABYER

PÅ VEJ

Se hvilke kendte danskere der venter barn netop nu

+

SHOPPING

18 SIDER

Med skønne ting til mor og barn BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

FOSTERVAND

I brevkassen besvarer jordemoderen dine spørgsmål om fostervand

NAVNEHITLISTER: TOP-50 PIGE- OG DRENGENAVNE | DAGENS SMIL: DE SJOVESTE TING SAGT AF BØRN SHOPPING: PRAKTISKE AMMEPUDER / SMARTE GRAVIDITETSMADRASSER / KOSTTILSKUD TIL MOR OG BARN
FARVERIGE PLAKATER TIL SMÅ (og store) LEGOFANS


LIFEMAGS

25% RABAT


VELKOMMEN

Velkommen til den 29. udgave af GRAVIDA magasinet om den positive graviditet. Har du barnets navn på plads? I artiklen med samme titel fortæller 8 kvinder om de overvejelser, de gjorde sig om deres barns navn, mens de var gravide. Hvis du endnu ikke har fundet navnet til guldklumpen, kan du finde inspiration i de nyeste top-50 lister over de mest populære pige- og drengenavne.

Og hvis du er i shoppehumør, finder du 18 sider fyldt med skønne ting til mor og barn. Læs blandt andet om praktiske ammepuder, smarte graviditetsmadrasser med hul til maven samt kosttilskud til mor og barn før, under og efter graviditeten. Vi håber, du får en hyggelig stund i selskab med 29. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på WWW.GRAVIDA.DK

Hvordan ser normalt fostervand ud? Er det fostervand eller udflåd? Hvilken risiko er der ved grønt fostervand? Har fostervand en speciel lugt? Har jeg for meget fostervand? Skal jeg sættes i gang på grund af nedsat fostervand? Kan barnet overleve med for lidt fostervand? I brevkassen besvarer Jordemoder Anne-Jette Raben spørgsmål om fostervand.

HUSK Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på: WWW.GRAVIDA.DK

UDGIVER

HJEMMESIDE

Lifemags Lejrvej 23B 3500 Værløse info@lifemags.dk

www.gravida.dk

ANNONCER

KONTAKT

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 74 26 26

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk

FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravidaINDHOLD

12

NA V NGIV NING

16

BRE V K A SSE

Har du barnets navn på plads

Spørgsmål og svar om fostervand

20

A MNING

26

KOSTTILSK UD

32

KE ND TE

34

FE RTILITE T

Ofte stillede spørgsmål om amning

Er kroppen klar til graviditet?

Stjernebabyer på vej

En genvej til ønskebarnet

FORSIDEN FOTOGRAF:

Light Field Studios


Apotekets kosttilskud til din baby

Apotekets D-dråber er et dagligt kosttilskud med vitamin D3 og mælkesyrebakterier til børn fra 2 uger til 4 år. Vitamin D er nødvendigt for barnets normale vækst og knogleudvikling.

Anbefalet daglig dosis: 6 dråber dagligt svarende til 10 µg D-vitamin og 670 millioner Lactobacillus rhamnosus Bifolac® GG. Den anbefalede daglige dosis bør ikke overskrides. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost.


INDHOLD

40

BA BYNA V NE

44

TE ST

48

G ULD KORN

50

BØRNE PA SNIN G

56

G RA V ID ITE TSMADR AS

64

ME RE LÆ SE STOF

Hvad skal barnet hedde?

Blodprøve fra dig viser barnets genetik

Dagens smil

Pasning og babysitting anno 2021

Lig godt under hele graviditeten

Fik du læst disse artikler?

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.NAVNGIVNING

BARNETS NAVN PÅ PLADS? 8 kvinder fortæller om de overvejelser, de gjorde sig om deres barns navn, mens de var gravide.


Da jeg var gravid med min datter, vidste vi med det samme, at hun skulle hedde Isabella, og det var rart hele vejen igennem graviditeten at kunne kalde hende et navn i stedet for ”baby”. Denne gang er det en dreng, vi venter, og vi kan slet ikke bestemme os for et navn, og bliver snart lidt småfrustrerede over det. Var det en pige, jeg ventede, vidste jeg godt, hvad det skulle være, men jeg synes, det er sværere med drengenavne (selv om jeg selvfølgelig godt ved, det ikke er det). Vi startede med at have Oscar, så havde vi Felix, så blev det Benjamin, og lige nu ligger den på Valdemar. Jeg har bare stadig ikke samme følelse som ved min datter. Der var jeg slet ikke i tvivl om, at hun skulle hedde Isabella. Vi må håbe, at vi bestemmer os inden hans dåb i august :-) NUGGII (UGE 28+6)

VENTER TIL HAN KOMMER UD Vi har skam også talt om navne. Vi har også aftalt, at vi ikke vil sætte os fast på ét bestemt navn, før han kommer ud. Men vi er ret hooked på Noam eller Felix. Andre navne, vi har talt om, er Noel, Silas, Oliver og igår kom Huxi på. Men igen - intet er sikkert. LOUISE (UGE 31+0)

VI ER SIKRE PÅ NAVNET Ja altså, vi har besluttet, hvad hun skal hedde, og det er vi sikre på. Vores store datter kom en dag hjem og spurgte, om hun ikke kunne hedde Maya. Og joo, det var faktisk et ret sødt navn, så det bliver det. GITTE 30+3

Clara. Navnet skal passe med Marie til mellemnavn. Hvis det var en dreng, skulle han hedde Magne. ANJA (28+1)

HAR ALTID HAFT NAVNENE PÅ PLADS Jeg har altid haft navnene på plads inden, og det har fungeret godt nok. Havde prinsen derinde været en pige, skulle det have været Aurora Gry, men nu er det jo en dreng, så det er blevet til Kieran Steffen (Steffen er farfars navn). Jeg synes også, det passer meget godt til mine to ældstes navne, men det er ellers ikke noget, jeg plejer at tænke så meget over. Min ældste hedder Adrian Valentin og den yngste Alma Elise. Jeg har familie i Canada og vil gerne have, at mine børns navne kan bruges i mange lande, så det bliver tit et engelsk klingende navn. Havde også tænkt på Gabriel men endte altså på Kieran. SANDRA

OGSÅ I VILDREDE Vi aner simpelthen heller ikke, hvad hun skal hedde. Vi har de to andre gange været fuldstændig sikre på, hvilket drengenavn det skulle være, og det vidste vi også denne gang. Men de andre gange blev det ikke en dreng, og det gør det heller ikke nu.

VI HELGARDERER OS

Men vi snakker om Silke/Zilke, Eline, Ella, Merle og

Under min første graviditet var vi begge enige om,

Vi har ikke kendt kønnet under nogen af mine graviditeter, så vi har altid skulle helgardere os med både pige- og drengenavne.


Vores 2 yngste er drenge, så det ville jo være nærliggende bare at tage det pigenavn, som vi havde i tankerne, da vi ventede dem. Men det er som om, at det navn slet ikke passer til os mere, og de navne vi nu har i tankerne, har vi aldrig overvejet før. Men de virker bare så rigtige nu.

at hvis det blev en dreng, skulle det være en Mads. Men jeg syntes nu mest, at han var en Christian, da jeg havde født ham. Nu havde vi jo lagt os fast på Mads, og det holdt vi fast i. Det tog mig lang tid at vende mig til, at han var en Mads, men i dag kan han ikke være andet. Under min anden graviditet kunne vi kun blive enige om et pigenavn, og vi fik en dreng. Så der gik en del dage, hvor vi bare havde en “baby dreng Jørgensen” (vi blev indlagt lige efter fødslen, og sygeplejeskerne havde meget travlt med, at vi skulle finde et navn de kom med bogen “Hvad skal barnet hedde?”), indtil fætter Viktor sagde: “Jeg synes, han skal hedde Thomas eller Oskar”. Og efter et kig ned i vuggen, ja så var han bare en Oskar. Nu står vi i den igen - navnet. Pigenavnene, der pt. er på tapetet, er Johanne, Frederikke og Milla eller Mille. Kampen hos drengene står pt. mellem Lukas eller Villads og så med Pelle som en outsider. Men vi må se, når han/hun kommer. For det første kønnet på barnet, og derefter om vi så kan forliges med navnene. MARIA

HAR BÅDE DRENGE- OG PIGENAVN KLAR Har næsten hver gang haft navn klar. Vi ved ikke, om det bliver en dreng eller en pige, men vi har både drengenavn og pigenavn klar. Det har vi haft næsten hver gang. Da vi ventede nr. 3, vidste vi heller ikke, hvad det blev. Drengenavn havde vi klar, men vi kunne bare ikke finde noget pigenavn. Det gik mig virkelig meget på, at vi ikke havde noget pigenavn, og jeg var virkelig lettet, da det så viste sig at være en dreng. Det er lidt sjovt med navne, for det ændrer sig med tiden, hvad man foretrækker. Vores 2 yngste er drenge, så det ville jo være nærliggende bare at tage det pigenavn, som vi havde i tankerne, da vi ventede dem. Men det er som om, at det navn slet ikke passer til os mere, og de navne vi nu har i tankerne, har vi aldrig

overvejet før. Men de virker bare så rigtige nu. Det handler selvfølgelig også om hvilke navne, der er “moderne”. Navne vi syntes utænkelige, da vi fik vores ældste for 15 år siden, virker slet ikke utænkelige mere. ANNE (UGE 30 MED NR. 7)

VI HAR BESTEMT OS Min mand og jeg har kendt hinanden i alt for mange år (14), så vi skriver hver vores liste med navne, og når vi så viser listen til hinanden, så er de ens! Men denne gang er det en Karoline med K, da storesøster staves med K. Vi mangler lige et mellemnavn, men det når vi nok inden fødslen. Jeg skal til ekstra scanning om et par timer. Så får vi se, om det stadig er en pige. ODENSEANEREN (UGE 28+4)

HAR DET PÅ SAMME MÅDE Vi har også en pige (vi vidste godt nok ikke, at det var en pige, vi ventede), men navnet var vi ikke i tvivl om: Celina. Denne gang ved vi, at det bliver en dreng, men vi har overhovedet inden idé om, hvad han skal hedde. Sidst, jeg var gravid, snakkede vi om Nicolas, hvis det blev en dreng, og det er også det, vi pt. har snakket om, men jeg har det slet ikke på samme måde, som jeg havde det med navnet Celina. Det skal også siges, at vi ikke har snakket navne endnu, men jeg tror snart, det kommer på tale. Jeg går snart på ferie og så barsel, så jeg har tid til at kigge efter navne. PIA (UGE 28+5)


NABOENS DATTER GIDER IKKE!

KLIK HER og læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig!

Forældre stiller nye krav til kvaliteten af deres børnepasning. Det skal være åbent og lovligt uden dårlig samvittighed og med ordnede forhold, godkendt overenskomst og arbejdsskadeforsikring. For flere familier er PVB’s børnepassere en nødvendighed for at få familielivet til at gå op – både i belastede arbejdsperioder, eller når man som forælder trænger til et pusterum.


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

FOSTERVAND

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne. ANNE-JETTE

Hvordan ser normalt fostervand ud? Er det fostervand eller udflåd? Hvilken risiko er der ved grønt fostervand? Har fostervand en speciel lugt? Har jeg for meget fostervand? Skal jeg sættes i gang på grund af nedsat fostervand? Kan barnet overleve med for lidt fostervand? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om fostervand.


HVORDAN SER NORMALT FOSTERVAND UD? Jeg har lige fået taget en fostervandsprøve, og det fostervand, der kom ud, var meget brunt og plumret. Jeg fik at vide, at der var blod i fostevandet, men at det ikke havde nogen betydning for prøven og for barnet. Men den hurtige kromosomanalyse var alligevel ikke mulig at gennemføre af tekniske årsager. Så er mit spørgsmål: Hvordan ser normalt fostervand ud? Jeg har ikke kunne finde nogle steder, der står noget om det.

Det er korrekt, at livmoderen vokser hurtigere anden gang, og det er OK, at den når op over navlen i 17. uge. Jeg synes, du skal afvente gennemscanningen i 21. uge. Her vil man bedre kunne se fosteret og mængden af fostervand.

ER DET FOSTERVAND ELLER UDFLÅD? Jeg er gravid i 33. uge og har læst, at det er meget almindeligt med øget udflåd fra skeden på dette tidspunkt, men at det også kan være fostervand, og at man derfor kan få foretaget en PH-test hos lægen.

SVAR

Fostervand tidligt i graviditeten er lidt hvidgult. I dit tilfælde er der kommet lidt blod med, der giver den brunlige plumrede farve. Ved terminen er fostervandet klart, lidt hvidligt med lidt fnuller af fosterfedt. Hvis barnet på et tidspunkt har været lidt stresset, eller hvis fødslen tager lang tid, kan vandet blive grønt.

Er der nogen måde, hvorpå man kan være nogenlunde sikker på, at det ikke er fostervand, f.eks. farve eller lugt? Hvordan foregår sådan en PH-test?

Fostervand lugter specielt og er meget tyndtflydende.

I det tilfælde vil man overvåge barnet i hele fødselsforløbet, så man kan gribe ind og forløse barnet, hvis det skulle blive nødvendigt.

HAR JEG FOR MEGET FOSTERVAND? Jeg er andengangs gravid i 17. uge. Jeg er klar over, at man bliver noget større anden gang, men min livmoder går allerede til langt over navlen (ca. 4 fingre). På Netbaby.dk kan jeg læse, at det kan være tegn på blandt andet for meget fostervand, som igen kan være indikation på skader på fosteret. Bør jeg kontakte læge/ jordemoder, eller kan jeg blot afvente scanningen om ca. 4 uger? SVAR

SVAR

Mange gravide har øget udflåd i slutningen af graviditeten. Nogen gange er dette udflåd lidt vandigt.

Fostervand lugter specielt og er meget tyndtflydende. Hvis vandet er gået, vil det blive ved med at sive. Hvis du er i tvivl, kan du henvende dig til dit fødested og få dem til at lave en test. Det foregår ved, at der lægges en strimmel på et vådt bind eller trusseindlæg. Hvis der er vandafgang, vil farven på papiret skifte.

KAN BARNET OVERLEVE MED FOR LIDT FOSTERVAND? Jeg er gravid i uge 15+0 og var i går til en tidlig misdannelsesscanning, da vi i min første graviditet mistede vores lille søn i uge 23, da det blev konstateret, at han manglede sine nyrer. Nu er jeg så gravid for 3. gang og fik i går melding om, at der var for lidt fostervand. Alle organer, lægen kiggede efter, var der (incl. nyrer), og moderkagen og


livmoderen fungerede fint.

vand. Ved min anden fødsel var der mere grønt fostervand, og min fødsel blev hjulpet i gang med ve-drop.

Nu leder min mand og jeg efter et spinkelt håb om, at vi kan få lov at beholde vores lille ufødte baby. Ser man nogensinde, at der er for lidt fostervand i starten af 2. trimester, hvor der er en lykkelig slutning? Og er det muligt at tilføre fostervand, hvis alle organerne fungerer?

Min mand og jeg har en 3’er i tankerne, men jeg kan ikke lade være med at tænke på det grønne fostervand. Vil der være stor sandsynlighed for endnu mere grønt fostervand, og hvilken skade kan fostervandet gøre? SVAR

SVAR

Det hænder, at der er lidt fostervand i 2. trimester. Det vil man følge med scanninger, og hvis alle organer ser fine ud, vil graviditeten formentlig udvikle sig som normalt. Med hensyn til at tilføre væske i livmoderen under graviditeten, er det ikke noget, man gør ret ofte. Jeg synes, du skal tage en snak med en overlæge på det sted, hvor du skal føde, og høre vedkommende om mulghederne. Held og lykke.

HAR FOSTERVAND EN SPECIEL LUGT? Jeg er i uge 36 og har de sidste to ugers tid haft utrolig meget udflåd. Ofte føles det som om, jeg tisser lidt i bukserne, når jeg rejser mig op.

Det grønne fostervand får farven fra barnets afføring. Det er forholdsvis almindeligt, at dette sker, så derfor kan du måske også opleve dette fænomen ved en 3. fødsel. Når der er grønt fostervand, er det et signal om, at barnet har været eller er lidt sresset. Derfor vil man overvåge barnets hjertelyd med en cardiotocograf (en maskine, der overvåger barnets hjertelyd ved hjælp af ultralyd og veerne) under hele fødselsforløbet.

Når der er grønt fostervand, er det et signal om, at barnet har været eller er lidt sresset.

Jeg er blevet lidt i tvivl, om det eventuelt kan være forstervand? Det er lidt “klistret” og lugter syrligt. Jeg har fået at vide, at babyen står fast i mit bækken nu. Håber I kan svare mig. SVAR

Mange gravide får en del generende udflåd i slutningen af grviditeten. Hvis det er slimet og gulligt/hvidt, er det ikke fostervand. Fostervand lugter heller ikke syrligt. Hvis du er i tvivl, om det er fostervand, kan du få din jordemoder til at checke det.

HVILKEN RISIKO ER DER VED GRØNT FOSTERVAND? Ved min første fødsel var der en anelse grønt foster-

Man kan sige, at det er en anledning til at være mere årvågen, men som regel sker der ikke noget med barnet.

SKAL JEG SÆTTES I GANG PÅ GRUND AF NEDSAT FOSTERVAND?

Jeg er i uge 38+6 og har gået til kontrol på grund af nedsat fostervand. Lige nu er det målt til 8,8, og de snakker om at sætte fødslen i gang. Tallet har været nede på 6 tidligere i min graviditet. Jeg har efterhånden mødt 10 forskellige læger, som alle svinger meget i, hvad der skal ske. Hvad mener I? Skal jeg bare blive ved med at følges tæt, eller skal jeg sættes i gang? Og hvor lavt er 8,8 egentlig? SVAR

Jeg synes, du skal bede om tid hos en læge på det sted, hvor du skal føde, og bede om en ordentlig forklaring. Der ligger procedurer for behandlingen af for lidt fostervand til terminen på de enkelte fødesteder.


Godnat og sov godt - på maven! KUN

598,-

GraviditetsMadrassen kan bruges på ethvert tidspunkt i graviditeten. Fra det øjeblik. det bliver umuligt at ligge på maven, og lige indtil fødslen. One size - passer til alle!

www.GraviditetsMadrassen.dk


AMNING

SPØRGSMÅL OM AMNING Som nybagt mor har du helt sikkert mange spørgsmål om amning. Helseekspert hos bbhugme, Dr. Harriet Wilkes, svarer på det, de fleste nye mødre tænker på om amning og deler nogle af sine bedste tips af egen erfaring.


Både bbhugme gravidepuden og bbhugme ammepuden har hjulpet mig med at få mest mulig komfortabel og afslappet ammetid med mine to børn. DR. HARRIET WILKESHVOR OFTE BØR JEG AMME I LØBET AF EN DAG?

HVORDAN KAN JEG VIDE, OM BABYEN FÅR MÆLK NOK DE FØRSTE DAGE?

Du kan sammenligne babyen med dig selv: Du føler dig sulten og tørstig på tilfældige tidspunkter i løbet af en dag. Nyfødte babyer har behov for at blive ammet omkring 8 gange i løbet af en dag. Det vil sige hver 3. time, men de fleste babyer følger ikke en tidsplan. Hvis du prøver at planlægge amningen for meget eller tænker, at babyen har sin egen timeplan, kan det hindre mælkeproduktionen. Prøv hellere at slappe af og am din baby, hver gang den græder.

Bleerne er nøglen til at vide, om din baby spiser nok, og de første dage vil du se en gradvis forøgelse af våde og snavsede bleer. En nyfødt baby vil have afføring ved næsten hver amning (5-12 gange om dagen). Dette vil gradvist aftage, efterhånden som babyen bliver ældre, og efter 6 uger vil der være mærkbart mindre afføring.

HVOR LÆNGE SKAL JEG AMME? Der er ingen facitliste, der fortæller, hvor længe du skal amme hver gang. Babyer er forskellige, og nogen tager mælk til sig hurtigt, mens andre bruger længere tid. Amningen påvirkes også af tiden på døgnet og omgivelserne omkring dig, så det er bedst at undgå forstyrrelser, hvis det er muligt. Hvis du føler, at amningen tager for lang tid, kan det være værd at få hjælp til at checke ammeteknik og ammestilling for at forsikre dig om, at din baby får mælk nok.

En anden vigtig faktor at følge med i er vægten. En ”normal” baby, som spiser godt, vil som regel gå ned i vægt de første 5 dage. Derefter er det almindeligt, at udviklingen vender, og babyen forventes at være tilbage på fødselsvægten i løbet af de næste 10-14 dage. HVORDAN VED JEG, OM JEG PRODUCERER MÆLK NOK? Det er meget almindeligt at tro, at man ikke producerer tilstrækkeligt med mælk, men det hører til sjældenhederne, at det faktisk er tilfældet. Årsagen til, at mange mødre føler det sådan, kan være, at babyen ikke sover ret længe ad gangen, er urolig, græder ofte eller ser ud til ikke at ville amme. Det er helt normalt og ikke nødvendigvis en indikator på dårlig mælketilførsel.


De fleste mødre har en sund mælkeproduktion og vil klare sig rigtig godt, hvis de passer på sig selv. Det betyder at spise og drikke godt og lytte til babyen. Husk også, at hyppigere amning om aftenen er helt normalt. Sørg for at drikke tilstrækkeligt med væske og have adgang til lidt snacks, så vil det gå fint. Det at have gode støttepersoner i nærheden kan også være positivt. ER DET NORMALT AT VÆRE ØM OG HAVE SMERTER, NÅR MAN AMMER? Alt er helt nyt, og både du og din baby er i en læringsproces, og I må lære dette sammen. Ømme brystvorter er almindeligt de første dage, men det bør forsvinde relativt hurtigt. Hvis du har vedvarende smerter, kan det være en god idé at tage kontakt til helsepersonalet. HVAD ER GODE AMMESTILLINGER? OG KAN DET PÅVIRKE ØMHED OG SMERTER UNDER AMNINGEN? Det er vigtigt at finde en god ammestilling for dig og

din baby, så amningen fungerer bedst muligt for jer begge to. Bbhugme ammepude giver fantastisk god støtte og hjælper dig til at finde den rigtige stilling. Jeg ammer nu mit 3. barn og har bbhugme ammepuder i 3 forskellige rum derhjemme. Uafhængigt af, hvilken slags støtte eller produkter, du bruger, så er ammestillingen vigtig: Målet er, at babyen ligger støttet og stabilt i god position til at sutte. Det bedste råd, jeg fik, før jeg fik min første baby, var at gøre mig bekendt med de forskellige ammestillinger. At forske lidt i dette før fødslen vil give dig en god start på amningen, og der findes mange nyttige YouTubevideoer, som kan hjælpe dig. Både bbhugme graviditetspuden og bbhugme ammepuden har hjulpet mig med at få mest mulig komfortabel og afslappet ammetid med mine børn. Puderne har reduceret belastningen af min nakke og skuldre og gjort det behageligt for både mig og babyen at amme hvor som helst i huset (og også i haven).


MERE INFORMATION Læs mere om graviditets- og ammepuden fra bbhugme her: WWW.BBHUGME.COM


KOSTTILSKUD

ER KROPPEN KLAR TIL GRAVIDITET? Når man begynder at planlægge Projekt Baby, er det naturligt at overveje, hvordan man kan skabe de rette betingelser for hele forløbet.


Husk også de officielle anbefalinger om kosttilskud til kvinder, som planlægger at blive gravide, er gravide eller ammer.Tiden før, under og efter en graviditet sætter kroppen på en krævende opgave - og der indgår et væld af forskellige vitaminer og mineraler i hele processen. Så en sund, varieret kost er et godt udgangspunkt. KOST OG KOSTTILSKUD FØR GRAVIDITETEN Nogle bliver hurtigt gravide, mens andre må vente længe, inden det lykkes. Når planlægningen går i gang, er det oplagt at fokusere på kost og livsstil. Mange vælger at prioritere sunde madvaner og supplerer med tilskud af vitaminer og mineraler. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinden tager et tilskud af 400 µg folsyre hver dag til og med tredje graviditetsmåned. Apotekets har udviklet et kosttilskud til par, der planlægger graviditet. Foruden folsyre indeholder det blandt andet zink, der bidrager til normal frugtbarhed og reproduktion, selen, der bidrager til normal dannelse af sædceller, vitamin B6, der bidrager til at regulere hormonaktiviteten og Vitex agnus castus L, der bidrager til både fysisk og mentalt velvære. Den anbefalede daglige dosis er 2 kapsler til både hende og ham.


KOST OG KOSTTILSKUD UNDER GRAVIDITETEN En graviditet sætter kroppen på hårdt arbejde i 9 måneder. Utallige komplekse processer skal gå op i en højere enhed, og der indgår mange forskellige vitaminer og mineraler i alle disse processer. Derfor har det stor betydning at få tilført de nødvendige næringsstoffer. Selvom man spiser sundt, er det en god idé at supplere med kosttilskud gennem hele graviditeten. Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage et tilskud af 10 µg D-vitamin hver dag gennem hele graviditeten, et tilskud af 400 µg folsyre dagligt i de første 12 uger af graviditeten og et tilskud af 40-50 mg jern dagligt fra 10. graviditetsuge. Hvis man ikke drikker mælk eller spiser ost eller andre mælkeprodukter, bør man også tage et tilskud af 500 mg calcium hver dag. Apotekets Gravid er et kosttilskud, som er tilpasset kroppens ekstra udfordringer i graviditeten. 2 kapsler om dagen giver et dagligt tilskud af vigtige vitaminer og mineraler, bl.a. folsyre, der bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde, vitamin D og jern, der begge spiller en rolle i celledelingsprocessen, samt vitamin C og vitamin B6, der bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

KOST OG KOSTTILSKUD EFTER GRAVIDITETEN Kroppen har også brug for ekstra næring efter graviditeten. Når kroppen producerer modermælk, forbrænder den nemlig mange flere kalorier, end den plejer. Så selvom alt nu drejer sig om familiens lille mirakel, har mors krop også behov for omsorg i ammeperioden. Sundhedsstyrelsen anbefaler kvinder at tage et tilskud af 500 mg calcium hver dag, så længe de ammer. Herudover kan det være relevant at supplere kosten med et kosttilskud sammensat til kvinder, der ammer. Apotekets Amning består af forskellige vitaminer og mineraler samt få udvalgte urter, nemlig fennikel, der støtter produktionen af modermælk og hjælper med til at bevare et sundt bryst under amning samt anis, der understøtter dannelsen af modermælk.


HUSK OGSÅ D-VITAMINDRÅBER TIL BABY Sundhedsstyrelsen anbefaler at give barnet et tilskud af 10 µg D-vitamin hver dag, fra det er 2 uger gammelt og indtil 4 års-fødselsdagen. Apotekets D-dråber indeholder vitamin D3 og mælkesyrebakterier af stammen Lactobacillus Rhamnosus Bifolac GG.


stjernebabyer på vej* * KENDTE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid.

RASMUS SEEBACH Rasmus Seebach (41) og hans forlovede Julie Teglhus (28) venter endnu en søn til sommer. De har væres sammen siden 2013 og har i forvejen sønnen Holger på 4 år.


REMEE Remee og fruen Mathilde Gøhler venter deres andet barn til oktober 2021. De har i forvejen datteren Kenya på 5 år sammen. Remee har desuden datteren Emma på 21 år fra et tidligere forhold.

MICHAEL OLESEN Danser Michael Olesen (39) kendt fra Vild med dans skal være far for første gang. Efter 9 års hård kamp er det endelig lykkedes. Hans kæreste, den tidligere Playboy-model Joan Divine (42), er nemlig gravid og har termin i august.

JOSEFINE HØGH TV-vært på DR Sporten Josefine Høgh (31) venter sit første barn med sin mand, TV-vært Lasse Sjørslev. Parret kender allerede kønnet på guldklumpen, men at de endnu ikke er klar til at afsløre det.


FERTILITET

EN GENVEJ TIL ØNSKEBARNET Måske har du den opfattelse, at DNA er en stabil struktur? At DNA kan gå i stykker er faktisk en skræmmende tanke. Du tænker måske også, at DNA’et er noget, som man ikke har indflydelse på? At DNA i sædceller kan fragmentere og være årsag til nedsat fertilitet, det lyder helt usandsynligt? Hvis du er forvirret, så er du bestemt ikke alene.


Søren og Mirah havde brugt 6 år på skuffende fertilitetsbehandlinger, da de blev henvist til ægdonation. Søren havde altid fået at vide, at han havde god sædkvalitet. Undersøgelse af DNA fragmentering viste imidlertid noget andet.I dag er det mere end 40 år siden, de første forskere undersøgte DNA-fragmentering i sædceller. Siden har der været mange misforståelser om dette emne, og forskerne har til tider været meget uenige.

Blandt de par, som blev henvist til ægdonation, havde 70-80 % af mændene en DFI over 15. Den øget andel sås især for mænd med en DFI over 25, som nu var 35-40 %.

De seneste 10 års forskning indenfor DNA har vendt helt op og ned på det, vi tidligere troede. Resultaterne peger på, at DNA i sædceller er mere skrøbeligt end i andre celler i kroppen. Dette har afgørende betydning for fertiliteten. Samtidig er der en sammenhæng til sundheden - både hos far og barn.

SØREN OG MIRAH

DNA OG FERTILITET Resultatet af en undersøgelse af DNA-fragmentering i sædceller kaldes DFI. Denne værdi skal helst være så lav som muligt. En værdi under 15 opfattes som “normal”. Hvis DFI er mellem 15 og 25, er mandens fertilitet nedsat, mens den er stærkt nedsat, hvis DFI er over 25. Siden SPZ Lab blev stiftet i 2006, er der udført over 12.000 tests på sædprøver fra barnløse par. Analyse af disse tal viser et tydeligt billede af DFI’s betydning. De fleste par starter deres fertilitetsbehandling med IUI, hvor sæden renses op og placeres i livmoderen. I denne gruppe af par har 30-40 % af mændene en DFI over 15. Par med en DFI under 15 har størst chance for at opnå graviditet ved IUI behandling. Par med en DFI over 15 har derimod øget risiko for at gennemgå en række skuffende behandlinger, hvorefter de henvises til reagensglasbefrugtning (IVF) eller mikroinsemination (ICSI). I gruppen af par, som fik IVF eller ICSI behandling, var andelen med en DFI over 15 på 50-60 %. En DFI over 15 betyder, at graviditetschancen ved IVF behandling er reduceret. Hvis DFI er over 25, er graviditetschancen også reduceret ved ICSI behandling. Når IVF eller ICSI behandling mislykkes flere gange, rettes fokus oftest mod kvinden, hendes alder og kvaliteten af æggene. Anbefalingen til parret er ofte, at de bør overveje ægdonation.

Resultaterne peger i retning af, at nogle par, som henvises til ægdonation, måske i virkeligheden har et pro-blem med DNA-fragmentering i sædcellerne. For disse par kan den høje DFI betyde, at ægdonation også let kan ende med skuffende behandlinger.

Hvis du er i tvivl om, at DNA-fragmentering i sædceller kan føre til årevis af skuffende behandlinger og henvisning til ægdonation, så kan du gøre følgende: Du googler ’Søren og Mirah’ og finder den historie, som de fortalte til Berlingske tidligere i år. Søren og Mirah havde brugt 6 år på skuffende fertilitetsbehandlinger, da de blev henvist til ægdonation. Søren havde altid fået at vide, at han havde god sædkvalitet. Undersøgelse af DNA-fragmentering viste imidlertid noget andet. Da årsagerne blev korrigeret, faldt Sørens DFI markant, og parret opnået graviditet spontant og fik endelig et barn. Den gode nyhed til dig er, at DNA-fragmentering er noget, som kan ændres. Det første skridt er, at du og din kæreste får afklaret, om DNA fragmentering er en udfordring for jer. Desuden bør I kende den videnskabelige forklaring. Det er afgørende at forstå problemet, så I kan løse det på den bedst mulige måde. DNA ER USTABILT Hvis du tager en bid af et æble og lader det ligge på køkkenbordet i en halv times tid, vil du se, at overfladen bliver lidt brun. Farven skyldes, at æblet angribes af luftens ilt og oxyderes. Det er det samme, der sker, når bilen ruster, eller smørret bliver harsk. Ilten angriber alt – det gælder også vores krop. Alle celler i kroppen skal bruge ilt for at kunne lave energi. Men ilten oxyderer alt, hvad den kommer i nærheden af – fedt, proteiner og DNA. Processen kaldes oxidativt stress. Ilten er nærmest gift for cellen, men er et nødvendigt onde for, at cellerne kan producere energi til at overleve. På grund af det oxidative stress og beskadigelse af cel-


Da DNA-fragmentering er et meget hyppigt problem, er det en god idé, hvis I får dette afklaret så tidligt som muligt. At kende denne udfordring fra starten betyder, at I kan udnytte det offentlige behandlingstilbud optimalt. Samtidig sparer I tid og undgår unødige skuffelser.

lernes DNA ville vi faktisk dø indenfor få timer. Når det ikke sker, er det fordi, cellerne har et veludviklet enzymsystem, som hurtigt og effektivt går ind og reparerer skaderne på DNA. Reparationssystemet er dog ikke 100 % sikkert. I nogle tilfælde opstår der ændringer i den genetiske kode. Disse ’stavefejl’, som kaldes mutationer, fører i nogle tilfælde til, at cellen fungerer mindre optimalt. Ændringerne er medvirkende til den naturlige aldringsproces og kan føre til sygdomme. Omfanget af DNA-skader og reparation er ifølge de nyeste forskningsresultater ganske omfattende. Beregninger viser, at DNA’et i en almindelig celle i kroppen hver dag går i stykker mere end 100.000 gange. Reparationssystemerne kører derfor high-speed døgnet rundt og året rundt.

’stavefejl’ i den genetiske kode. Disse ændringer er en del af den naturlige evolution. ”TOPPEN AF ET ISBJERG” En test for DNA-fragmentering bestemmer procentdelen af sædceller med beskadiget DNA. DFI var oprindeligt forkortelsen for DNA Fragmentation Index. At tale om ’DNA fragmentering’ kan give anledning til misforståelser. Eksempelvis er det en hyppig misforståelse, at en sædprøve med en DFI på 25 %, nødvendigvis må have 75 % ’sunde’ sædceller. For at forstå problemet kan du tænke på et isbjerg. Sædceller med fragmenteret DNA er den del af isbjerget, som du kan se over vandoverfladen. Den del af isbjerget, som er under vandoverfladen, svarer til sædceller med skrøbeligt DNA.

INGEN DNA-REPARATION I SÆDCELLER Når en stamcelle i testiklerne udvikles til en færdig sædcelle, fjernes størstedelen af cellemassen. Det betyder, at sædcellen har mistet det enzymsystem, som er vigtigt for at kunne reparere skader på DNA’et. For at beskytte DNA’et i sædcellen pakkes det meget tæt. Hvis der er en ubalance imellem beskadigelse og reparation af DNA i sædcellen på dette tidspunkt, kan det føre til, at DNA’et pakkes med nogle få ’knæk’. Disse små brud øger skrøbeligheden af sædcellens DNA. Så længe sædcellen er i testiklen, sker der ikke den store beskadigelse af DNA’et. Dette skyldes, at sædcellen endnu ikke kan svømme, og derfor ikke har behov for en stor produktion af energi. Beskadigelsen af sædcellens DNA, som også kaldes fragmentering, øges, når sædcellen er i bitestiklen og opnår evnen til at svømme. Herfra er det et kapløb med tiden for, at sædcellen kan nå at befrugte ægget, inden skaderne på DNA’et bliver for omfattende. Det er helt normalt, at sædcellen ved befrugtning af ægget har nogle få brud på DNA’et. De fleste repareres helt korrekt af ægget. I nogle tilfælde opstår der nogle små

I SPZ Lab opfattes sædceller med skrøbeligt DNA som en meget væsentlig del af problemet. Hvis en sædcelle med skrøbeligt DNA skal svømme den lange vej til ægget og befrugte dette, vil DNA’et fragmentere undervejs. SPZ Lab har derfor omdøbt DFI til DNA Fragility Index. HVIS ÆGGET IKKE SÆTTER SIG FAST ELLER DER OPSTÅR SPONTAN ABORT Når sædcellens DNA er beskadiget, så ses problemerne først EFTER befrugtningen. Graden af DNAbeskadigelse har betydning for, hvornår udviklingen af det befrugtede æg påvirkes. Hvis der er omfattende fragmentering af sædcellens DNA, kan det i nogle tilfælde påvirke udviklingen af det befrugtede æg i laboratoriet. Oftest forløber denne udvikling dog helt upåklageligt, men det flotte befrugtede æg sætter sig ikke fast efter oplægning. Kvinden vil ofte tænke, at det er hos hende, årsagen skal findes. Imidlertid er det skader på DNA’et, som gør, at ægget ikke er levedygtigt. Tab af en biokemisk graviditet eller spontan abort er


et hyppigt problem i forbindelse med DNA-fragmentering. Blandt par, som har gentagne graviditetstab, har 35-40 % af mændene en DFI over 15. Et nyt dansk forskningsprojekt under ledelse af professor Henriette Svarre Nielsen på Amager Hvidovre Hospital fokuserer på denne problemstilling. Det formodes, at DNA skader i sædcellerne kan føre til mutationer i fosterets DNA, samt at mere udtalt DNA-fragmentering eventuelt kan føre til kromosomfejl. FÅ ET EFFEKTIVT FERTILITETSFORLØB Da DNA-fragmentering er et meget hyppigt problem, er det en god idé, hvis I får dette afklaret så tidligt som muligt. At kende denne udfordring fra starten betyder, at I kan udnytte det offentlige behandlingstilbud optimalt. Samtidig sparer I tid og undgår unødige skuffelser. Hvis manden har en DFI over 15, er det vigtigt at identificere de mulige årsager. Korrektion af disse årsager kan føre til en lavere DFI i løbet af blot 3-4 måneder. I SPZ Lab benyttes et omfattende spørgeskema, der sikrer, at alle de mulige årsager bliver vurderet. Ifølge SPZ Lab kan ca. 2 ud af 3 mænd på denne måde opnå en lavere DFI.

En hyppig misforståelse er, at alle mænd har brug for behandling med antioxidanter. Behandling med et almindeligt vitamin- og mineralpræparat kan være gavnligt i nogle tilfælde. For høj dosering kan imidlertid føre til en stigning i DFI. Hos SPZ Lab ser de jævnligt mænd, som er forgiftet med vitaminer og mineraler som følge af overdosering. Nogle mænd kan ikke opnå en normal DFI, uanset at de har gjort sig store anstrengelser med at forbedre livsstil og andre faktorer. I så fald kan det være en udvej at benytte sædceller udtaget direkte fra testiklerne. Disse sædceller har skrøbeligt DNA, men der er endnu ikke sket en fragmentering. Ved behandling med ICSI er der derfor en øget graviditetschance.

MERE INFO Læs mere om DNA-fragmentering og de forskellige behandlingsmuligheder her: WWW.SPZLAB.DK


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Emma er tilbage i top som det mest populære navn til nyfødte piger, efter at have været forvist fra førstepladsen i 4 år. I 2019 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Emma. Blandt drengene er William stadigvæk i top, hvilket navnet har været siden 2010 på nær i 2016. Ud af 1.000 nyfødte drenge fik 18 navnet William i 2019.


PIGERNES HØJDESPRINGER

DRENGENES HØJDESPRINGER

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Asta, der er sprunget 26 placeringer fra en placering som nummer 42 i 2018 til nummer 16 i 2019.

Højdespringeren blandt drengenavne er Anker - fra en placering som nummer 47 i 2018 til nummer 33 i 2019. Det er en stigning på 14 pladser.

Modsat er det gået navnet Caroline, der fra at have ligget nummer 34 i 2018 endte som nummer 51 i 2019 og dermed røg helt ud af top-50.

For Christian er det gået modsat. Navnet faldt fra nummer 25 i 2018 til nummer 39 i 2019.

Også Johanne, Naja og Vigga er røget helt ud af listen over de 50 mest populære pigenavne.

3 navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære navne. Det er navnene Laurits, Sebastian og Philip.


PIGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

1

EMMA

486

2

+1Ç

26

LÆRKE

264

16

-10 È

2

ALMA

453

3

+1Ç

27

MAJA

250

25

-2 È

3

CLARA

438

8

+5Ç

28

ESTHER

238

27

-1 È

4

FREJA

438

6

+2Ç

29

LIVA

233

32

+3Ç

5

SOFIA

434

5

30

SOFIE

230

29

-1 È

6

KARLA

403

10

+4Ç

31

MARIE

226

33

+2Ç

7

AGNES

399

14

+7Ç

32

MILLE

214

28

-4 È

8

ELLA

386

4

-4È

33

VICTORIA

213

21

-12 È

9

OLIVIA

378

13

+4Ç

34

EMILY

212

30

-4 È

10

ANNA

373

9

-1È

35

SAGA

194

38

+3Ç

11

NORA

370

15

+4Ç

36

ANDREA

193

40

+4Ç

12

ALBERTE

350

12

37

MOLLY

189

58

+21Ç

13

IDA

347

1

-12 È

38

LIV

181

39

+1Ç

14

LUNA

342

17

+3Ç

39

EMILIE

179

36

-3 È

15

JOSEFINE

329

7

-8È

40

VILMA

173

45

+5Ç

16

ASTA

326

42

+26Ç

41

ALBA

171

41

17

ELLIE

321

24

+7Ç

42

LEA

166

47

+5Ç

18

LAURA

312

11

-7È

43

LEONORA

162

54

+11Ç

19

ISABELLA

310

18

-1È

44

MERLE

158

51

+7Ç

LILY

307

20

45

MYNTE

157

52

+7Ç

FRIDA

287

19

-2È

46

ROSA

157

35

-11 È

22

AYA

286

22

47

SARA

152

37

-10 È

23

ASTRID

278

31

+8Ç

48

EVA

146

50

+2Ç

24

ELLEN

269

23

-1È

49

HANNAH

146

43

-6 È

25

MATHILDE

268

26

+1Ç

50

GRY

145

49

-1 È

20 21


DRENGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

1

WILLIAM

568

1

26

LAUGE

256

32

+6Ç

2

ALFRED

523

8

+6Ç

27

HUGO

250

28

+1Ç

3

OSCAR

514

3

28

LIAM

244

33

+5Ç

4

NOAH

484

2

-2È

29

VILLADS

229

30

+1Ç

5

KARL

477

9

+4Ç

30

THEODOR

227

35

+5Ç

6

LUCAS

455

4

-2È

31

LOUI

226

40

+9Ç

7

OLIVER

454

7

32

MILAS

221

41

+9Ç

8

ARTHUR

448

17

+9Ç

33

ANKER

210

47

+14Ç

9

AUGUST

433

13

+4Ç

34

ALBERT

209

37

+3Ç

10

MALTHE

426

6

-4È

35

JOHAN

208

23

-12 È

VALDEMAR

418

10

-1È

36

STORM

208

39

+3Ç

12

EMIL

407

11

-1È

37

ADAM

207

27

-10 È

13

AKSEL

385

14

+1Ç

38

MIKKEL

200

29

-9 È

14

VICTOR

385

5

-9È

39

CHRISTIAN

195

25

-14 È

15

ELIAS

381

12

-3È

40

MATHEO

195

53

+13Ç

16

MAGNUS

360

15

-1È

41

KONRAD

193

43

+2Ç

17

VIGGO

323

26

+9Ç

42

PELLE

189

46

+4Ç

18

ANTON

319

18

43

VILLUM

188

45

+2Ç

19

FELIX

313

19

44

BENJAMIN

186

31

-13 È

FREDERIK

293

16

-4È

45

ERIK

182

52

+7Ç

NOHR

289

20

-1È

46

ASGER

180

50

+4Ç

22

ALEXANDER

284

22

47

MADS

169

34

-13 È

23

THEO

281

24

+ 1Ç

48

WALTER

163

61

+13Ç

24

ELLIOT

280

21

-3È

49

MARIUS

162

38

-11 È

25

OTTO

265

36

+11Ç

50

MATHIAS

151

42

-8 È

11

20 21


ANNONCE

BLODPRØVE FRA DIG VISER BARNETS GENETIK


Mange vil gerne - ligesom Irene og Morten fra Nuuk - have vished for, at barnet i maven er sundt og raskt. Den danske biotek-virksomhed ARCEDI BIOTECH er netop kommet med en unik test, hvor du - alene ud fra en blodprøve - kan få svar på dit ufødte barns DNA.


Morten Thrane Leth og Irene Uiloq Mulvad Jessen fra Nuuk i Grønland venter deres barn nummer 2. De har i forvejen Inutsiaq Thor på 3 år. Parret valgte, at Irene fik taget den nye EVITA TEST COMPLETE for at få vished for, at deres kommende barn er sundt og raskt.

”Den nye test åbner helt nye muligheder, fordi den ser på alle fostrets 22 par kromosomer samt kønskromosomer. Det giver altså et værdifuldt billede af fostrets DNA - og helt uden risiko for fostret. En viden, som får mig til at slappe af i graviditeten”, fortæller Irene, som fik besked om, at fostrets DNA så ud, som det skulle. TOG DEN NYE TEST Irene er 37 år og souschef i Grønlands Selvstyre i Departementet for Udenrigsanliggender og Energi, mens Morten er projektleder ved Kalaallit Airports, som er i gang med at bygge nye lufthavne. Begge har boet, studeret og arbejdet internationalt i en årrække og mødte hinanden på en fælles arbejdsplads i Nuuk. I Grønland havde Irene forinden den nye test fået tilbudt og taget imod den traditionelle blodprøvetest, som analyserer 5 par kromosomer. Den viste ingen tegn på kromosomafvigelser. Selv om parret - udover alder - ikke er i nogen særlig risiko for at få et barn med alvorlige genetiske afvigelser, så valgte de alligevel at tage den nye test også.

VIDEN FREM FOR SPEKULATIONER ”Vi søger begge viden frem for spekulationer. Vi valgte at tage testen, fordi den bidrager med vigtig viden om vores kommende barn. Og dermed bidrager den til at skabe tryghed - lidt som en forsikring”, fortæller Morten og Irene. ET PRIK I ARMEN GIVER SVAR Kvinder verden over vil langt hellere have et prik i armen end en nål i maven, når det handler om fosterdiagnostik. Det er første gang i historien, at gravide kan få en genetisk profil af alle fostrets kromosomer på baggrund af en almindelig blodprøve fra moderen. ”Den nye test giver en ny og vigtig viden - og er helt uden risiko for fostret. Jeg tror, mange kvinder har det ligesom mig. Hvis jeg kan blive fri, så vil jeg meget nødigt have foretaget en moderkagebiopsi. Selv om risikoen for ufrivillig abort er meget lille, så ønsker jeg bare ikke at få ført en nål ind i maven”, siger Irene.


HELLERE ET PRIK I ARMEN END EN NÅL I MAVEN Selv om 97 ud af 100 graviditeter forløber normalt, så bekymrer mange sig alligevel om, hvorvidt alt er, som det skal være. ”Vi har netop udviklet Evita Test Complete testen for, at gravide kan få den tryghed, de søger, uden risiko

ALLE KAN TESTES • Testen er til en start et tilbud til alle gravide mod betaling. Aagaard Klinik og Signes Jordemoder & Scanningsklinik i Aarhus tilbyder testen. Her kan alle kvinder - uanset om de er i højrisikogruppe eller ej eller i behandling - vælge at købe testen. • Evita Test Complete gennemføres i periode fra 10. til 14. svangerskabsuge. • Når blodprøven er taget, så er det genetikere på Aarhus Universitetshospital, der analyserer fostercellerne i blodprøven, og det er det offentlige, der følger op over for den gravide i de tilfælde, hvor der er kromosomafvigelser. • Testen kombineres med en individuel lægelig ekspertvurdering af, om der er væsentlige kromosomafvigelser.

for det ufødte barn”, fortæller Palle Schelde, som er direktør for biotek-virksomheden Arcedi Biotech. Han er blandt de forskere, som gennem to årtier har udviklet den banebrydende test, som alene kræver en blodprøve af moderen. Moderkagebiopsien har i mange år været standarden inden for fosterdiagnostik. Samtidig er det den form for diagnostik, som gravide frygter, fordi den er forbundet med en lille risiko for ufrivillig abort. Evita Test Complete kan blive et alternativ til moderkagebiopsien. Testen finder en lang række af de kromosomafvigelser, der i dag findes med en moderkagebiopsi. I Danmark er det udelukkende gravide, som ved en nakkefoldsskanning vurderes til at have en høj risiko for at bære et barn med alvorlige kromosomafvigelser, som kommer i betragtning til en moderkagebiopsi.

OM GRAVIDITETER I DANMARK • 60.000 graviditeter i Danmark hvert år. • 97 PROCENT af graviditeterne betegnes som normale. • 3 PROCENT af graviditeterne - fostret har en eller flere genetiske afvigelser.

• Når der konstateres afvigelser, som kræver ekstra opmærksomhed, får den gravide tilbudt en samtale med en læge med ekspertviden i klinisk genetik. Her drøftes resultat og det videre forløb.

• Årligt er ca. 1.800 gravide i højrisikogruppen. I dag får de tilbudt en moderkagebiopsi eller en cellefri NIPT-test (en blodprøve, som giver svar på 5 par kromosomer).

• Testen analyserer for en række alvorlige kromosomafvigelser, som kan medføre syndromer som: Downs syndrom, Edwards syndrom, Pataus syndrom, samt andre væsentlige kromosomafvigelser, der kan få stor betydning for det kommende barns livskvalitet.

MERE INFO

• Prisen for Evita Test Complete er 12.000 kr.

Læs mere om Evita Test Complete her: WWW.EVITATEST.COM/DA


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Jeg arbejder som lærer, og da jeg var højgravid og kom i skole efter sommerferien, kom en af mine elever fra 5. klasse og spurgte mig: “Er din baby derhjemme?”. Den var svær ikke at grine af, når man står der med STOR mave på. Så jeg måtte jo fortælle, at babyen ikke var kommet ud endnu.

Mor venter sig, og Tobias på 3½ år spørger, hvor lillebror skal sove. Ja, det er ikke helt besluttet endnu, så mor siger: “Det må vi lige se på. Vi skal nok have købt en vugge eller en seng”, hvortil Tobias svarer: “Ja, ellers må han sove i badekaret”. Så slemt går det nok ikke, men der er selvfølgelig ledigt om natten.

et hovedsageit id v ra g in m t a , så stolt over min Her gik jeg og var erne. Men det fik ft o h å p e k ik g o en ligt sidder på mav d i undertøj o st g je a D r. fo er sat en stopp datter på 6 år lige det være, at n a k n a rd o v h r, o fra hende: “M og strøg, kom det ørre?”. Hmm, st er v li b e av m in ørre, når d din numse bliver st ja hvorfor mon?


anden gang og Jeg er gravid for engang - snakke ville lige - endnu søn om det. Så med min 2-årige , mens han var jeg spurgte ham mor i maven?”. i bad: “Hvad har om et øjeblik Han tænkte sig det var et ‘trick(han vidste godt, så udbrød han spørgsmål’) og : “Gulerødder!”. glædesstrålende lerødder til afVi HAVDE fået gu sluttede at g be tensmad, og je rgsmålet” hvile ø lade “mave-sp en tid.

Min mand er så sød og prøver at gøre alt så godt for mig, nu hvor jeg er gravid i 7. måned. En dag var jeg bare nede og følte mig tyk og grim, og for at trøste mig kom han til at sige: “Jamen skat, der er da dem, der er grimmere end dig”. Jeg kunne ikke engang blive sur. Og vi har tit grint af det. Han fik det så dårligt over det, men jeg kunne kun se det sjove i det og blev glad igen.

Marie på 2½ år synes, at mors bryster er begyndt at dufte dejligt af mælk (jeg er i 7. måned). Efters om hun det sidste års tid har set en del små babyer blive ammet og ha r fået forklaret, at det er sådan, de får mad, og hun også fik det engang, kan hun måske huske de n dejlige mælkelugt. Hun vil enormt gerne røre ve d brysterne hele tiden og siger så, at hun skal til at drikke mælk fra dem igen. “Nej”, får hun at vi de, “de er til William nu Du er blevet for stor til at . blive ammet”. Hun er ik ke helt tilfreds. Dog går tøsen på kompromis og konstaterer: “Den her er til William, og denne he er til mig” med et stort sm r ørret smil.

t hos år blev passe 2 å p n sø in Da m dahan leget om e vd a h r, o rm mo uru, og plastik kæng n e d e m n ge pmærke gjort ham o vd a h r o rm o m le unge en, hvor en lil som på pung i nere, da de Se . p o t e d ve stak ho de, højgravid kvin n e så t e n fjernsy en ks: “Se! Dam ra st n a h d udbrø måtte ven!”. Og så a m ru u g n kæ med at ende i gang rin rg o st r o rm Mo forklare.


BØRNEPASNING

PASNING OG BABYSITTING ANNO 2021 PVB PASNING & BABYSITTING har stor erfaring med børne-

pasning i både hjemmet, til festen, brylluppet eller bare, når den travle hverdag kan bruge en lille håndsrækning.er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Børnepasseren kan hente børnene fra daginstitution eller skole og deltage til fritidsaktiviteter. Børnepasseren kan også lege, hygge og spise med børnene i hjemmet, indtil forældrene er hjemme igen. PVB PASNING & BABYSITTING

HVEM KOMMER HJEM TIL OS NÅR VI RINGER TIL JER? ”Den aller første gang vil det naturligvis være et nyt menneske, der ankommer, men vi har et princip om altid at sørge for at kun få personer - og helst kun én - dækker en enkelt familie. Det betyder, at vi efter kun få gange kan garantere, at du får en, du kender, og at vi overfor vores ansatte kan garantere, at de ikke skal ud til nye børn hver eneste dag. Ved faste pasningsaftaler over en periode vil det altid være den samme børnepasser, som bliver tilknyttet familien”.


HVILKE OPLYSNINGER SKAL I BRUGE FRA MIG? ”Alt, hvad der er relevant for, at dit barn kan få en god, tryg og gerne sjov oplevelse af at blive passet. Faktuelle oplysninger om eventuelle allergier og brug af medicin, men også de små vigtige ting som yndlingshistorier, puttevaner, spisevaner, bedste spil osv.”.

Siden 1998 har vi samarbejdet med over 3.000 dag- og døgninstitutioner, folkeskoler, forvaltninger, virksomheder og private familier. 22 års erfaring ligger dermed bag vores nyeste ‘barn’ PVB Pasning & Babysitting”. HVORDAN KAN JEG VÆRE SIKKER PÅ AT DET IKKE ER TILFÆLDIGT HVEM DER KOMMER I VORES HJEM?

I SIGER AT I ER EKSPERTER I BØRNEPASNING - HVORFOR?

”Alle børnepassere (uden undtagelse) skal gennem en personlig 1-til-1 samtale med en af vores erfarne konsulenter.

”PVB Pasning & Babysitting er en del af PVB Koncernen, som blev stiftet i 1998 og er et landsdækkende professionelt vikarbureau og konsulenthus, der løser opgaver indenfor pædagogik, undervisning og socialrådgivning.

Erfaringen skal være på plads, men også det personlige indtryk/udtryk spiller en rolle, når vi ansætter en ny babysitter. Alle har selvfølgelig en ren straffe- og børneattest”.

VIDSTE DU DET? Du kan benytte håndværkerfradraget til at få dækket en del af regningen for babysitting.


HVORFOR IKKE BARE BRUGE NABOENS DATTER SOM I DE GODE GAMLE DAGE?

BABYSITTING ER DA UORGANISERET SORT ARBEJDE – ELLER HVAD?

”Realiteten i dag er, at naboens datter i mange tilfælde ikke gider.

”PVB har som den første og eneste arbejdsgiver nogensinde forhandlet og indgået en specifik overenskomst for babysittere med FOA.

Desuden oplever vi, at forældre i dag har et udtalt ønske om en vis modenhed hos den, der skal passe børnene, hvilket har bevirket, at vi på nuværende tidspunkt udelukkende ansætter børnepassere, som er minimum 18 år og opefter”.

Alt arbejde, som PVB har udført siden vores start som Pædagogisk Vikarbureau i 1998, har været overenskomstdækket - og hvidt. Dette har vi ikke tænkt os at ændre på i fremtiden”.


ER DET DYRT? ”Taksterne er yderst rimelige, og taksten er den samme, uanset om det er weekend, aften eller andet, hvor børnene skal passes. Når man som forælder vil have den bedste løsning for sine børn samt en løsning, der er socialt ansvarlig, som man kan være bekendt at fortælle venner, kolleger og familie om, så er der naturligvis en udgift forbundet med dette”.

MERE INFO Vil du høre mere om mulighederne for privat pasning og babysitting af dit barn? Se mere her: WWW.PVB.DK


GRAVIDITETSMADRAS

LIG GODT UNDER HELE GRAVIDITETEN


GraviditetsMadrassen er en stor støtte, især for folk, der kan lide at ligge eller sove på maven. Hvis du troede, det var slut med at se TV liggende på maven, så tro om igen.

Med GRAVIDITETSMADRASSEN er du sikker på at ligge godt under hele graviditeten - også på maven. En simpel men effektiv løsning sikrer dig, at du trygt kan ligge på maven helt frem til fødslen, uden det på nogen måde skader barnet.


GraviditetsMadrassen er opfundet af Emma Bensen, som er mor til Olivia og Amelie, og den har været lang tid undervejs. “Jeg udtænkte oprindeligt ideen for lidt over 11 år siden på en ferie i Spanien, da jeg var 28 uger henne. Jeg var klar over, at ligge på ryggen med min mave i solen ikke var tilrådeligt, da det ufødte barn tilsyneladende ikke kan lide varmen og vil vende sig væk i livmoderen. Og at ligge på maven var bare ikke en mulighed, med mindre jeg gravede et stort hul i sandet”, fortæller Emma og fortsætter: “Det virkede åbenlyst. Alt, hvad jeg havde brug for, var en luftmadras med et hul i, hvor min gravide mave kunne hvile”.

Emma ventede yderligere 3 år og et barn mere, indtil hun omsider fandt den nødvendige tid og energi til at komme i gang med projektet. Hun fandt en egnet producent og fik udarbejdet den første prototype i april 2008. “Den første prototype, der ankom, var enorm. Hullet var for stort, og den faktiske størrelse af GraviditetsMadrassen var sådan, at ingen kunne puste den op med munden og ville bestemt ikke være i stand til at transportere den rundt i bil uden at punktere den først”, fortæller Emma med et smil. 3 prototyper senere, og hullet var stadig et problem, da selv de ikke-gravide kunne konstatere, at deres mave “faldt ned” i hullet, og ryggen blev belastet på grund af manglende støtte til bækkenet.


NÆSTEN OPGIVET Projektet var på dette tidspunkt opgivet, men i Emmas sind vidste hun, det var et produkt, der havde en plads på markedet, da det ikke fandtes på nuværende tidspunkt, og det var helt klart noget, hun ville have ønsket, da hun var gravid - ikke bare på ferie, men også for at slappe af derhjemme. 8 måneder senere kom inspirationen atter, og Emma kontaktede sin producent i håb om, at de ikke havde mistet interessen, og hun gav dem et nyt design. Denne gang med en hævet kant rundt om hullet, som giver den nødvendige støtte for ryggen. I reduceret størrelse og med den ekstra kant ankom den nye prototype. “Denne gang var det behageligt for mig, min nabo og min mor, selv om vi ikke var gravide, og det gjorde ikke det mindste ondt i ryggen. Så langt, så godt”. GRAVIDE TESTER MADRASSEN Heldigvis havde Emma 2 gravide veninder. Den første,

som var 8 måneder henne, lagde sig på madrassen og sagde, at det var virkelig behageligt, og hun “krævede” at beholde den. Den anden gravide veninde var 5 måneder henne og lidt skeptisk, men hun lagde sig alligevel på madrassen. Hendes ansigt lyste op med det samme, og hun sagde, at den var overraskende komfortabel, og at hun helt sikkert ville købe en til sig selv, når de blev produceret, og en til hver af hendes gravide veninder. Testen var en succes, så efter yderligere tests og godkendelser besluttede Emma at starte produktionen af GraviditetsMadrassen.

GraviditetsMadrassen gjorde min tid som gravid så meget mere behagelig. Jeg var så træt af at ligge på siden, så det var skønt at kunne vende tilbage til en position, som føltes naturlig. En virkelig super ting var, at jeg også følte mig sikker og understøttet.


Som sundhedspersonale kan det være svært at finde en behagelig stilling til at behandle gravide kvinder. Det problem løser GraviditetsMadrassen nemt. Vi kan mere effektivt vurdere ryg- og bækkensmerter, når de ligger på deres maver. Vi bruger den til næsten alle gravide patienter nu. Vi elsker den og anbefaler den til andre klinikker.

HVEM KAN BRUGE MADRASSEN? GraviditetsMadrassen kan bruges på ethvert tidspunkt i graviditeten. Fra det øjeblik, det bliver umuligt at ligge på maven, og helt frem til fødslen. Madrassen er one-size og måler 185 x 65 cm, så den passer til alle. Hullet til maven er 30 cm i diameter, og den forhøjede kant sikrer, at dine hofter støttes og forhindrer, at din lænd svajer og presses mod hullet. SOV GODT - OGSÅ PÅ MAVEN Hvis du har svært ved at sove, og bare ønsker at ligge på maven igen for at få et godt tiltrængt hvil, så hjælper GraviditetsMadrassen dig med det. Masser af kvinder bruger tid på at rykke rundt på puder og hynder for at kunne ligge på maven. GraviditetsMadrassen er en simpel løsning på det problem. De adspurgte professionelle udtaler, at der ikke er nogen medicinsk grund til, du ikke bør ligge med ansigtet nedad, mens du er gravid. Det er kun de åbenlyse fysiske begrænsninger, der stopper dig. REN AFSLAPNING Hvis du bare vil se TV, tage en hurtig lur eller læse en bog liggende på maven, som du plejede at gøre, før du blev gravid, så er GraviditetsMadrassen svaret. Tag eventuelt luften ud af hovedsektionen og brug en pude i stedet for og nyd det endnu mere. Eller forkæl dig selv med en dejlig graviditetsmassage liggende på maven. Og stop ikke din fysioterapi, bare fordi du er gravid. Tag GraviditetsMadrassen med dig og lig på maven og få din sædvanlige behandling. MED PÅ FERIEN GraviditetsMadrassen kan være rigtig praktisk at have med på ferien, når du skal solbade på stranden og flyde rundt i poolen eller havet. Den fylder ikke meget i bagagen, når den er foldet sammen.

MERE INFO Læs mere om GraviditetsMadrassen på WWW.GRAVIDITETSMADRASSEN.DK

hvor du også kan bestille madrassen.

MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. VIGTIG INFO OM CORONA TIL GRAVIDE Der er bekymringer nok at forholde sig til som gravid. Men i disse tider fylder frygten for coronavirus formentlig ekstra meget. Her kan du læse Sundhedsstyrelsen retningslinjer om coronavirus til gravide og fødende.

DEN FORBANDEDE BÆKKENLØSNING Bækkenløsning findes i mange varianter - nogen har lidt ondt af og til, mens andre får store smerter og må have krykker for at bevæge sig rundt. Her fortæller 7 kvinder om deres erfaringer med den forbandede bækkenløsning.

ERFARINGER MED EKSTERN VENDING Hvis dit barn ligger i såkaldt underkropsstilling, og altså ikke ligger med hovedet nedad i bækkenet kort før termin, vil man typisk forsøge at vende det, så du kan føde normalt. Her kan du læse om 11 kvinders erfaringer med ekstern vending.

DRØMME UNDER GRAVIDITETEN Dine drømme reflekterer din følelsesmæssige tilstand. Som de fleste ved, medfører graviditeten både positive og negative følelser, og disse bliver “fordøjet” gennem drømmene. Det er således helt almindeligt, at drømmene under graviditeten bliver mere underlige og surrealistiske. Her kan du læse om 13 kvinders drømme under graviditeten.


ISSE ARTIKLER? MÆRKELIGE BABYNAVNE Sille spørger: “Jeg sad og kiggede på navne og kom til at tænke på, hvad det mærkeligste navn er? Hvad er det mærkeligste navn til et barn, du har hørt? Bare for sjov :o)”. Se nogle af de underlige babynavne, andre har valgt til deres børn her.

DE FØRSTE TEGN PÅ LIV Graviditetstesten var positiv, din talje er forsvundet, og du har endda hørt din babys hjerteslag. Alligevel kan det være svært helt at fatte, at der vokser et nyt liv inden i dig, indtil du har mærket det første spark.

SKAL FAR MED TIL SCANNING? For mange gravide er det en selvfølge, at den kommende far skal med til scanning. Det kan både være en oplevelse, som er hyggelig at dele med farmand, men det kan også være rart at have en med, hvis scanningen mod forventning skulle afsløre knapt så positive nyheder.

SÅ MANGE GRAVIDITETER ER SMUTTERE Vi er ikke blevet bedre til at planlægge, hvornår vi skal have børn. Tværtimod faktisk. Se her, hvor mange kvinder og mænd, der mener, at de har fået et eller flere børn som følge af uventet graviditet.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DK


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG