GRAVIDA #27

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 27 • VINTER 2020 / 2021

6 8 SID

ER MED A LT OM DEN POSITIVE GRAVIDIT ET

FØDSEL

NÅR BABY

IKKE

VIL UD

7 kvinder fortæller om deres erfaringer med igangsættelse af fødslen NAVNGIVNING

TOP-50 NAVNE Se de nyeste lister med de mest populære pige- og drengenavne

+

SHOPPING

24 SIDER

Med skønne ting til mor og barn KENDTE

STJERNE BABYER

PÅ VEJ

Se hvilke kendte danskere der venter barn netop nu

SPØRG JORDEMODEREN: SPØRGSMÅL OG SVAR OM EPIDURALBLOKADE | GULDKORN: DAGENS SMIL SHOPPING OG INSPIRATION: KOSTTILSKUD / STØTTEPUDER / AMMEINDLÆG / ZONETERAPI / DNA-TEST
FARVERIGE PLAKATER TIL BØRNEVÆRELSET


BRUG KODEN

LIFEMAGS OG FÅ

25% RABAT PÅ ALLE PLAKATER (SENDES FRA DANMARK)


VELKOMMEN

Velkommen til 27. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet. Sommetider kan det være nødvendigt at sætte skub i fødslen, hvis baby ikke selv vil ud. I artiklen Når fødslen skal hjælpes lidt på vej fortæller 7 kvinder om deres erfaringer med at føde, efter at være blevet sat i gang. Hvordan sikrer jeg mig en epiduralblokade? Hvad gør man hvis epiduralen ikke virker? Forlænger en epidural fødslen? Er der nogen, der ikke må få en epidural? Hvor stor risiko er der ved at få en epidural? Kan man få epidural efter kejsersnit? I brevkassen besvarer jordemoder Anne-Jette Raben spørgsmål om epiduralblokade.

Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 24 sider fyldt med skønne ting til mor og barn. Læs blandt andet om kosttilskud, støttepuder, ammeindlæg, zoneterapi og DNA-test. Vi håber, du får en hyggelig stund i selskab med 27. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på WWW.GRAVIDA.DK

Har du navnet klar til guldklumpen? Ellers kan du finde inspiration i de nye top-50 lister over de mest populære pige- og drengenavne.

HUSK Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på: WWW.GRAVIDA.DK

UDGIVER

HJEMMESIDE

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse info@lifemags.dk

www.gravida.dk

ANNONCER

KONTAKT

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk

FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravida


LACTOCARE PREGNANT

er mÌlkesyrebakterier til dig under graviditeten, og mens du ammer. Kosttilskuddet støtter de mange millioner af gavnlige bakterier, der finder vej til barnets tarme i den tidligere udvikling.


INDHOLD

12

IGA NG SÆ TTE LSE

16

BRE V K A SSE

Når fødslen skal hjælpes lidt igang

Spørgsmål og svar om epiduralblokade

20

KE ND TE

24

ZONE TE RA PI

30

H V A D SKA L B AR NET HEDDE?

34

G RA V ID ITE TSGENER

Stjernebabyer på vej

Ønsker du en graviditet i balance?

De mest populære babynavne

Sådan lindrer og forebygger du smerter under graviditeten

FORSIDEN FOTOGRAF:

AND-ONE


Zoneterapi kan hjælpe dig i balance før, under og efter din graviditet

Når du er i balance med dig og din krop, bliver din graviditet lettere at komme igennem, og du bliver god til at navigere i de udfordringer, der vil komme før, under og efter. Jeg hjælper kvinder med bækkensmerter, PCO, graviditetskvalme, at blive klar til graviditet både fysisk og mentalt, guider kvinder til at forstå deres anatomi og fysologi set udfra et holistisk synspunkt. Lad mig hjælpe dig - enten på min klinik i Herlev eller online via Klub Klar Parat Gravid.

Clinic Dorte V

Herlev Ringvej 2c, 1. sal, lok 111 • 2730 Herlev Telefon 26 27 31 04 • www.clinic-dortev.dk


INDHOLD

40

G ULD KORN

42

KOSTTILSK UD

48

STØTTE PUD E R

54

D NA -TE ST

60

A MNING

66

ME RE LÆ SE STOF

Dagens smil

Mælkesyrebakterier fra livets begyndelse

Den bedste støtte til søvn og amning

Den sikreste metode

Amning skal ikke gøre ondt

Fik du læst disse artikler?

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.


SMERTER I HOVED, NAKKE, RYG ELLER BEN? ammepuder Undgå trætte arme og nakkesmerter ved amning

bækkenbælter Stabilitet i din ryg under din graviditet

siddepuder Støttepuder til din lænd - undgå og forebyg smerter Hjælpemidler, der lindrer og forebygger smerter under og efter din graviditet


IGANGSÆTTELSE

NÅR FØDSLEN LIDT PÅ VEJ Sommetider kan det være nødvendigt at sætte skub i fødslen, hvis baby ikke selv vil ud. Her fortæller 7 kvinder om deres erfaringer med at føde, efter at være blevet sat i gang.


En jordemoder gættede på, hun ville være kommet en uges tid senere, hvis jeg ikke var blevet sat igang. Jeg tror, det var medvirkende til forløbets længde sammen med, at jeg var førstegangsfødende.

FØDTE 1 UGE OVER TID

IGANGSAT PÅ GRUND AF STORT BARN

Jeg havde tid til igangsættelse kl. 10.30. Jeg fik kørt kurve og lagt en stikpille. Jeg var kun 2 cm åben, og der var stadig lidt livmoder tilbage. Jeg kørte hjem og fik lidt veer omkring kl. 15. Jeg skulle være på svangre igen kl. 16.30. Jeg havde nu veer jævnligt. Kl. 17.45 bliver jeg forbavset, da der står en portør og vil køre mig på fødegangen. Jeg får taget vandet kl. 18.45 og får vedrop kl. 20.45. Kl. 21.45 er jeg åbnet 4 cm og får lagt epidural. Med lidt virkning 22.20 er jeg åbnet 8 cm. Kl. 22.30 er der pressetrang, og efter 4 presseveer føder jeg kl. 22.39 den dejligste prinsesse.

Jeg blev igangsat med nr. 2 på terminsdagen, fordi jeg ventede endnu et stort barn. Jeg fik taget vandet kl. 9:15 og så sendt på gåtur og frokost i kantinen (Hvidovre Hospital). Kl. ca. 13 fik jeg veer, og jeg mener at kunne huske, at de var lige så stride som ved mine tidligere fødsler. Jeg får lange og ofte veer.

FEBRUAR

BLEV SAT IGANG VED MIN 4. FØDSEL Min 4. fødsel er min eneste igangsættelse, og jeg er helt sikker på, det er det, der gjorde den så træls. Selv om jeg var gået 15 dage over tid, var min krop slet ikke klar til fødsel. De var sikre på, at han vejede tæt på 5 kg, og derfor turde jeg ikke sige nej til igangsættelse, selvom jeg helst ville have, det skulle være så naturligt som muligt. Men ak, denne fødsel skulle jeg blive i sengen med alt teknisk udstyr på, og jeg fik vedrop, og læger kom rendende ind og ud og tog prøver. Jeg havde stærke veer i 7 timer kun afbrudt af en times pause, hvor jeg fik epidural. Jeg havde presseveer i 2 timer, hvor jeg IKKE måtte presse, da jeg ikke var helt udvidet. Da jeg så endelig måtte presse, var han ude på 2 presseveer og vejede kun 4,2 kg! Han havde simpelthen stået for højt og kom skævt ned bækkenet, var deres forklaring. Så alt i alt var min 4. fødsel desværre ikke en god oplevelse. Det var den fødsel med flest smerter og så langtrukken, og den enete fødsel, hvor jeg har fået smertelindring. Jeg var faktisk noget rystet bagefter over, hvor voldsomt det havde været. MALENE

Kl. 18 fik jeg en epidural efter 3 timers ventetid. Kl. 21:25 blev min smukke datter født ved super akut kejsersnit, da hun stod en kvart omgang forkert i mit bækken, og hendes puls var alarmerende høj. Men mit kejsersnit havde i mit tilfælde ikke noget at gøre med igangsættelsen - min mand avler store unger, og de unger vil bare ikke dreje det sidste stykke. Vores nr. 1 er taget ved djævlens vold og magt med sugekop, og nr. 3 fik vi ved planlagt kejsersnit. Jeg fik ved igangsættelsen ikke vedrop, og jeg synes, at processen var som ved en normal fødsel. BULLEN

JEG HAR KUN IGANGSATTE FØDSLER I BAGAGEN Jeg var vist tæt på at gå naturligt i fødsel med nr. 2, men sådan skulle det ikke være. Da jeg skulle sættes igang med nr. 1, fik jeg første stikpille fredag morgen, så igen fredag aften og lørdag morgen. Lørdag sidst på eftermiddagen tog de vandet - hun blev født søndag morgen. Jeg nåede både vedrop og epidural. En jordemoder gættede på, hun ville være kommet en uges tid senere, hvis jeg ikke var blevet sat igang. Jeg tror, det var medvirkende til forløbets længde sammen med, at jeg var førstegangsfødende. Med nr. 2 fik jeg en stikpille onsdag morgen, vandet blev taget onsdag aften og så klyx. Det satte gang i veerne, så ingen ekstra stimulering var nødvendig. Hun blev født ved 23-tiden onsdag aften. Nogle dage inden fik jeg hindeløsning, og fødselslægen mente ikke, jeg ville få brug for igangsættelsen. Det er nok forklaringen på, at det gik forholdsvis hurtigt.


Godt han kom som nr. 3, for jeg havde nok ikke fået flere, hvis jeg havde haft sådan en første fødsel.

Med nummer 3 blev fødslen sat igang ved, at vandet blev taget ved middagstid. Det blev nødvendigt med vedrop. Hun kom til verden 23:57. Jeg er hver gang blevet sat i gang til eller kort før termin på grund af svangerskabsdiabetes.

Jeg fik lagt steriltvandspabler, som jeg ikke kunne mærke blive lagt på grund af smerter. Herefter fik jeg en pudendusblokade (hvilken fantastisk opfindelse). Pludselig fik han drejet sig rigtigt, og kl. 15.32 var han født.

LENE

Godt han kom som nr. 3, for jeg havde nok ikke fået flere, hvis jeg havde haft sådan en første fødsel. MARIALKA

IGANGSAT PGA. FORHØJET BLODTRYK Jeg blev igangsat i uge 40+3 på grund af forhøjet blodtryk, og jeg fødte så først, da jeg var i uge 41+4. Men pillerne virkede ikke her, og jeg fik ballonkateter, som heller ikke var den store succes, for det skulle helst falde ud selv i løbet af natten, og ja det skete ikke. Men den havde alligevel lavet så “meget” åbning, at jordemoderen lige nøjagtig ved sidste forsøg fik hul på vandet.

MIN 2. FØDSEL BLEV IGANGSAT 2 uger før termin skønnede de min søn til at være meget stor, hvilket blev bekræftet af en vægtscanning. Ved et senere jordemoderbesøg gav jeg udtryk for min bekymring for at føde så stort et barn, og hun gav mig ret og ville tale for en tidlig igangsættelse.

Jeg fik masser af vedrop, og jeg tog alt, hvad jeg næsten kunne tage af det smertestillende, for hold da op hvor det gjorde nas på grund af det voldsomme vedrop, jeg kom op på. Men epiduralen var den mest fantastiske i verden. Jeg vil aldrig have bistik igen, for seriøst hvor gjorde det ondt i det ene minut.

Jeg blev derfor sat igang ca. 1 uge inden termin med en stikpille om morgenen. Senere prikkede de hul på fosterhinderne. Det gav begyndende veer, men de mente, der skete for lidt (“nu har vi jo besluttet os for, at du skal føde i dag”), så ud på eftermiddagen satte de et vedrop igang.

Denne gang har jeg ikke forhøjet blodtryk og satser stærkt på at gå i gang af mig selv. Men det ved man jo aldrig. På grund af min vægt skal jeg tale med jordemoder/læge om eventuel igangsættelse, senest når jeg er i uge 41+, men igen, jeg håber det lykkes af sig selv i denne omgang.

Herefter udviklede fødslen sig hurtigt og jeg udvidede mig på 2-3 timer. Han blev født i 1 presseve og var efter fødslen blå og slap, og der måtte tilkaldes en læge for at få ham igang med at trække vejret.

MIE

EN HÅRD MEN HURTIG FØDSEL Jeg fødte vores dejlige søn i uge 39+0 efter 2 dages igangssættelse med stikpiller. Fredag kl. 12 tog de vandet. Kl. 13 var jeg 7 cm åben, men så ville han lige lave lidt ballade, så han lagde sig som stjernekigger. I forsøget på at “vende” hans hoved rigtigt blev han drejet en kvart omgang i stedet for en halv, så han var næsten umulig at få ud. Jeg åbnede mig derfor ikke mere, fordi han kun pressede fortil - av for pokker, og så når der ikke var veer.

Også denne fødsel lå jeg på fødebriksen, fra da der var sat vedrop, da de skulle overvåge barnet (tror jeg). Jeg fik ingen smertelindring og revnede ikke. Han vejede 4.300 gram. Efterfølgende har jeg jo undret mig over, at man valgte at sætte i gang så tidligt og så aggressivt. Jeg føler selv, at jeg var med til at presse på for, at den beslutning blev taget, men jeg er ærgerlig over, at jeg ikke kendte alle konsekvenserne. At det kom til at gå så hurtigt, og at han ikke selv kom i gang med at trække vejret var, som jeg ser det, uønskede følgevirkninger af igangsættelsen. KBH MOR4


BBHUGME® GRAVIDITETSPUDE Utviklet af kiropraktorer, giver 5-punkts support til de mest kritiske områder: bækkenet, den nederste del af ryggen, knærne, anklerne og maven. Læs mere her: www.bbhugme.com


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

EPIDURALBLOKADE

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne. ANNE-JETTE

Hvordan sikrer jeg mig en epiduralblokade? Hvad gør man hvis epiduralblokaden ikke virker? Forlænger en epidural fødslen? Er der nogen der ikke må få en epidural? Hvor stor risiko er der ved at få en epidural? Kan man få epidural efter kejsersnit? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om epiduralblokade.


HVORDAN SIKRER JEG MIG EN EPIDURALBLOKADE?

HVOR STOR RISIKO ER DER VED AT FÅ EN EPIDURAL?

Jeg er i 28. uge og er nu begyndt at tænke lidt mere over fødslen. Jeg har været i tvivl mellem kejsersnit og naturlig fødsel, men jeg har besluttet at føde naturligt under forudsætning af, at jeg kan få epiduralblokade.

Jeg er gravid i 30. uge og tror nok, at jeg gerne vil have en epiduralbedøvelse, når jeg skal føde, da jeg er meget bange for ikke at kunne klare smerterne.

Desværre hører jeg fra mange, at det ikke er noget, man selv vælger, da det er jordemoderen, som i sidste ende godkender en epiduralblokade. I den forbindelse vil jeg meget gerne høre jeres bud på, hvordan jeg bedst sikrer, at mit ønske bliver opfyldt således, at jeg ikke skal overbevise personalet, når jeg står på fødeafdelingen med smerter. Er det f.eks. bedst at få tilsagn fra en læge inden fødslen?

Men jeg er også meget bekymret for at få lagt en epidural, da jeg kender en, som er blevet lam fra taljen og ned, efter hun fik lagt en epidural i forbindelse med en galdestensoperation. Hvor stor risiko er der ved en epidural? SVAR

Risikoen for, at der kommer komplikationer efter en epiduralblokade (rygbedøvelse) er meget lille. Denne bedøvelsesform har været anvendt i mange år både til forskellige operationer og til fødsler.

SVAR

Jeg synes, du skal få en snak med din jordemoder inden fødslen og sammen med hende lave en plan for fødslen, som bliver skrevet i journalen. Den plan skal alle de faggrupper, der er involveret i din fødsel, følge.

Risikoen for, at der kommer komplikationer efter en epiduralblokade (rygbedøvelse) er meget lille.

Det er altid en læge, der ordinerer en epiduralblokade, men hvis du har en aftale, vil der ikke være diskussion med læge og jordemoder, om du skal have den eller ej.

ER DER NOGEN DER IKKE MÅ FÅ EN EPIDURAL? Jeg har spekuleret over, om der er nogle medicinske/ fysiske/psykiske tilstande, hvor man som fødende ikke må få en epiduralblokade? SVAR

De allerfleste kan få lagt en epiduralblokade (rygbedøvelse) i forbindelse med fødslen. Hvis man har en skæv lænderyg eller medfødte skader på ryggen, kan det imidlertid var mere besværligt eller umuligt at lægge den.

Den mest almindelig gene er, at man kan få hovedpine, men det sker heller ikke særlig ofte. Du kan bede om en samtale med en narkoselæge på dit fødested, inden du skal føde, og få vedkommende til at forklare fordele og ulemper ved en epidural.

FORLÆNGER EN EPIDURAL FØDSLEN? Jeg har overvejet at få lagt en epidural, næste gang jeg skal føde. Grunden til dette er, at mine to sidste fødsler hver har varet 2-3 timer, og jeg synes, at de smerter, der kommer deraf, er ret voldsomme, når det går så stærkt. Hvis man får lagt en epidural, hvor lang tid kan den så risikere at trække fødslen? Jeg har læst, at den kan sætte veerne i stå. SVAR

Det er korrekt, at veerne kan gå lidt i stå, når man får lagt en epiduralblokade, men når man har født før, er det ikke sikkert, at det betyder noget for fødslesforløbet.


Under alle omstændigheder kan man sætte et vefremkaldende drop, der kan afhjælpe dette problem.

sikre dig, at der lægges en plan for din fødsel, som skrives i journalen.

HVAD GØR MAN HVIS EPIDURALBLOKADEN IKKE VIRKER?

LÆGGES EPIDURALBLOKADE FORSKELLIGT 1. OG 2. GANG?

Jeg har født en gang før. Jeg kunne godt tænke mig at blive gravid igen, men der er et spørgsmål, som jeg ikke rigtig kan få svar på.

Man siger jo, at når man føder 2. gang, så går det hurtigere. I den forbindelse vil jeg høre, om der er forskel på, hvornår man lægger en epiduralblokade på en 1. gangs- og en 2. gangsfødende?

Hvad gør de, hvis de ikke kan lægge en epiduralblokade? Det tog dem næsten en time at lægge den på mig sidst med meget besvær. Men havde jeg ikke fået den, havde jeg været i et smertehelvede, jeg ikke kunne udholde. Jeg ville i hvert fald ikke have haft kræfter til at gennemføre fødslen. Jeg blev sat i gang 2 uger før tid. Jeg var så udmattet under pressefasen, at jeg var ved at falde i søvn imellem presseveerne. Jeg spurgte om epiduralblokaden på hospitalet nogle uger efter fødslen, og de sagde, at det havde de aldrig været ude for.

SVAR

Der kan være forskel på, hvornår man lægger en epiduralblokade hos en førstegangsfødende og en fleregangsfødende, fordi fødslen som regel varer kortere tid. Hvis du gerne vil have en epiduralblokade ved din fødsel, skal du tale med din jordemoder om det og få det skrevet i din journal.

Det hænder ofte, at fleregangsfødende ikke når at få lagt, fordi de er for langt henne i fødslen.

Tilfældigt møder jeg en, som fødte 5 dage efter mig samme sted. Der virkede epiduralblokaden ikke på hende. De speedede bare vedroppet op og gav hende lattergas. Aldrig mere vil hun føde der, siger hun. Hmm, så meget for den troværdighed. SVAR

Det sker, at en epiduralblokade ikke kan lægges eller ikke virker, og det er forfærdelig ærgerligt, fordi det ødelægger en ellers god oplevelse. Præcis hvorfor, det var vanskeligt at lægge den på dig, kan jeg ikke svare på. Generelt anvendes epiduralblokader meget til normale fødsler, og anæstesilægerne er rigtig gode til det. Når en graviditet bliver aktuel, synes jeg, du skal bede om en samtale med en læge på det sted, hvor du skal føde, og forklare dine oplevelser fra sidste fødsel og

Det hænder ofte, at fleregangsfødende ikke når at få lagt en epidural, fordi de er for langt henne i fødslen.

KAN MAN FÅ EPIDURAL NÆSTE GANG EFTER KEJSERSNIT?

Jeg fik en søn ved planlagt kejsersnit, fordi han lå med hovedet opad. Jeg har læst et eller andet sted, at man ikke må få epiduralblokade ved næste fødsel, hvis man har fået et kejsersnit, fordi der er fare for, at ens ar kan sprænge, og det skal man kunne mærke. Jeg er meget bange for at føde naturligt næste gang og vil derfor gerne have epidural, så jeg håber på, at det ikke er rigtigt. Er det det? SVAR

Du kan godt få en epiduralblokade ved næste fødsel. Du vil dog blive overvåget tæt med henblik på, hvor kraftige veerne er, og barnets hjertelyd bliver checket kontinuerligt. Der er således ingen grund til at frygte næste fødsel.


G AMNIN KE K I L A K S GØRE ONDT!

EN VELLYKKET AMNING BEGYNDER I GRAVIDITETEN Kvinder, som allerede i graviditeten har søgt viden og information om amning, ammer længere. Se muligheder for ammeforberedelse i dit område og forbered dig - ligesom du forbereder dig på selve fødslen. Amning skal ikke gøre ondt! Smerter, sår og revner er den hyppigste årsag til, at stadig mange mødre stopper med at amme langt før ønsket. Nursicare terapeutiske ammeindlæg er udviklet af professionelle sårbehandlere i samarbejde med certificerede ammekonsulenter (IBCLC).

Det bedste valg til: Hurtigere heling • Færre smerter • Enkel i brug

Kærlig omsorg for dig


stjernebabyer på vej* * KENDTE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid.

CHRISTOPHER Sangeren Christopher (28) og hans kone modellen Cecilie Haugaard (29) venter deres første barn. De venter en lille pige i marts 2021.


JULIE ZANGENBERG Skuespiller og iværksætter Julie Zangenberg er gravid med sit første barn, som hun venter med Michelin-kokken Andreas Bagh. Efter planen sker familieforøgelsen i juni 2021.

ANDERS SAMUELSEN Den tidligere formand for Liberal Alliance, Anders Samuelsen (53), venter barn med sin kæreste, Christina Sunn, i februar 2021. De kender ikke kønnet. Han bliver dermed far til 3, da han i forvejen har 2 voksne sønner på 29 og 24 år fra ægteskabet med Lajla Dam Samuelsen.


PETRA NAGEL TV-værten Petra Nagel og kæresten Asbjørn Munk, som har dannet par siden juli 2016, har afsløret, at de venter deres andet barn. De har i forvejen sønnen Pelle Emil fra april 2018.

POUL MADSEN Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen (58) og hans 3. kone Helene Seitz-Rasmussen (33) skal være forældre sammen for første gang lige efter nytår 2020/2021. Han har 2 voksne børn fra et tidligere forhold. Han har været gift med tidligere vært på TV 2 Nyhederne, Suzanne Utzon, og journalist og radiovært Marie Louise Toksvig.


Tro er godt

- viden giver tryghed

90%

af vores kunder har resultatet allerede efter 2 hverdage

Alle har ret til og mulighed for vished, om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror.

Vi anvender den nyeste teknologi, den højeste standard og sikkerhed. Kun det bedste er godt nok for dig i sådanne vigtige spørgsmål.

DNAtest har siden 1998 leveret de vigtige svar verden over - naturligvis 100% anonymt.

Læs mere på vores hjemmeside â


ZONETERAPI

ØNSKER DU EN

GRAVIDITET I BALANCE?


En drøm om at blive gravid, der gang på gang er brast. Endnu en morgen med ulidelig kvalme og bækkensmerter, der gør det umuligt at komme i gang med dagen. Frustrationer over, at I som partnere taler fuldstændig forbi og misforstår hinanden. Uoverkommelig træthed. Kan du genkende dig selv i et af disse scenarier?

En harmonisk graviditet er, når du inden, du bliver gravid, er i balance og harmoni. Det er det, du via Klub Klar Parat Gravid opnår ved at følge forløbet.


Mange kvinder kæmper for at få drømmen om graviditet opfyldt. Det tager både på parforholdet og Jeres energi og overskud, og i alt for mange tilfælde vokser frustrationerne sig så store, at parforholdet går i stykker.

Det er sørgeligt og slet ikke sådan, som det nødvendigvis behøver at være. Klub Klar-Parat-Gravid har en mission om at vende disse scenarier på hovedet således, at du kan opnå graviditet og få en graviditet og et parforhold i balance. Klub-Klar-Parat-Gravid er en relativt nyopstartet medlemsklub for kvinder og par, der har brug for hjælp til at finde tilbage til et harmonisk sted, hvad end det handler om at blive gravid eller skabe et godt graviditetsforløb.


Det er aldrig for sent at benytte sig af zoneterapi under graviditeten. Det allerbedste resultat kommer på den lange bane. Så er du gravid, så planlæg din selvforkælelse i god tid og bestil tid til en behandling i løbet af graviditeten. Det kan medføre færre gener end ellers.

5 TIPS TIL EN GRAVIDITET I BALANCE 1 Lyt til din krop og dens signaler. 2 Udforsk sammenhængen mellem din krops signaler og din psykiske tilstand.

3 Skab nærvær og forståelse i parforholdet. 4

Behandl din krop med zoneterapeutiske teknikker.

5 Forstå din energi. Klubben er nyoprettet, men bygger på 18 års erfaring med zonerterapiarbejde med kvinder, par, fertilitetsog energiudfordringer samt et solidt fundament af viden om kroppens anatomi, samspillet mellem krop og psyke, adfærdsmæssige reaktionsmønstre og energiteori. Et medlemskab i klubben indbefatter et forløb, der skræddersys til dig og din partner således, at I får lige præcis det, som I har brug for og kan overskue. Forløbet er både teoretisk og praksisbaseret, idet I lærer om teorien bag balance, herunder femelementsteorien, og præsenteres for øvelser og færdigheder, I skal træne. Under den praksisbaserede del inkluderer forløbet zoneterapiteknikker, som I skal bruge på hinanden således, at I ikke er afhængige af andre til at skabe balance i Jeres krop, samt meditationsøvelser, der skaber ro og fokus psykisk. Herudover tilbyder forløbet en række fordele afhængigt af, om du er Sølv-, Guld- eller V.I.P.-medlem i

form af mentortimer, zoneterapibehandlinger og onlinekurser. Skaberne bag klubben er interesserede i at forstå og hjælpe det hele menneske. Dette betyder, at du ikke blot bliver set som en krop, der skal repareres, eller en psyke, der skal stabiliseres. Tværtimod bliver du set som et komplekst væsen, hvis krop og psyke interagerer indbyrdes og med de mennesker, du omgiver dig med. Alt dette er tilsammen med til at skabe dig som person, og det er også i disse komplekse forbindelser, årsagerne til dine ubalancer og blokeringer kan findes. For at forstå, hvad der forhindrer dig i at opnå et liv i balance, dykkes der ned i disse elementer i forløbet, men på en måde, der er håndgribelig og letforståelig, så forløbet ikke blot bliver endnu en uoverskuelig forhindring på vejen, men en rejse, der giver dig energi og viden. Forløbet er dermed sagt ikke nødvendigvis afgrænset til dig, som er gravid eller ønsker at blive det, men til dig, som søger udvikling og generel trivsel i livet.

OM DORTE VILHELMSEN Dorte Vilhelmsen har arbejdet med zoneterapi i over 18 år og har egen klinik i Herlev. Hun er uddannet zoneterapeut og har gennem karrieren løbende efteruddannet og udviklet sig inden for zoneterapi til både børn og voksne. Dorte hjælper kvinder med bækkensmerter, PCO, graviditetskvalme, at blive klar til graviditet både fysisk og mentalt og guider kvinder til at forstå deres anatomi og fysologi set udfra et holistisk synspunkt.GODT TILBUD TIL GRAVIDAS LÆSERE Dorte Vilhelmsen har lavet et godt tilbud eksklusivt til GRAVIDAs læsere, hvor du kan få en smagsprøve på forløbet i Klub Klar Parat Gravid. Minikurset indeholder 3 trin og øvelser, der alle kan hjælpe dig med spørgsmålet, om du er klar og parat til en graviditet i balance. Læs mere om minikurset her: DORTEVILHELMSEN.EASYME.DK/ VILDMEDGRAVIDA


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Emma er tilbage i top som det mest populære navn til nyfødte piger, efter at have været forvist fra førstepladsen i 4 år. I 2019 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Emma. Blandt drengene er William stadigvæk i top, hvilket navnet har været siden 2010 på nær i 2016. Ud af 1.000 nyfødte drenge fik 18 navnet William i 2019.


PIGERNES HØJDESPRINGER

DRENGENES HØJDESPRINGER

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Asta, der er sprunget 26 placeringer fra en placering som nummer 42 i 2018 til nummer 16 i 2019.

Højdespringeren blandt drengenavne er Anker - fra en placering som nummer 47 i 2018 til nummer 33 i 2019. Det er en stigning på 14 pladser.

Modsat er det gået navnet Caroline, der fra at have ligget nummer 34 i 2018 endte som nummer 51 i 2019 og dermed røg helt ud af top-50.

For Christian er det gået modsat. Navnet faldt fra nummer 25 i 2018 til nummer 39 i 2019.

Også Johanne, Naja og Vigga er røget helt ud af listen over de 50 mest populære pigenavne.

3 navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære navne. Det er navnene Laurits, Sebastian og Philip.


PIGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

1

EMMA

486

2

+1Ç

26

LÆRKE

264

16

-10 È

2

ALMA

453

3

+1Ç

27

MAJA

250

25

-2 È

3

CLARA

438

8

+5Ç

28

ESTHER

238

27

-1 È

4

FREJA

438

6

+2Ç

29

LIVA

233

32

+3Ç

5

SOFIA

434

5

30

SOFIE

230

29

-1 È

6

KARLA

403

10

+4Ç

31

MARIE

226

33

+2Ç

7

AGNES

399

14

+7Ç

32

MILLE

214

28

-4 È

8

ELLA

386

4

-4È

33

VICTORIA

213

21

-12 È

9

OLIVIA

378

13

+4Ç

34

EMILY

212

30

-4 È

10

ANNA

373

9

-1È

35

SAGA

194

38

+3Ç

11

NORA

370

15

+4Ç

36

ANDREA

193

40

+4Ç

12

ALBERTE

350

12

37

MOLLY

189

58

+21Ç

13

IDA

347

1

-12 È

38

LIV

181

39

+1Ç

14

LUNA

342

17

+3Ç

39

EMILIE

179

36

-3 È

15

JOSEFINE

329

7

-8È

40

VILMA

173

45

+5Ç

16

ASTA

326

42

+26Ç

41

ALBA

171

41

17

ELLIE

321

24

+7Ç

42

LEA

166

47

+5Ç

18

LAURA

312

11

-7È

43

LEONORA

162

54

+11Ç

19

ISABELLA

310

18

-1È

44

MERLE

158

51

+7Ç

LILY

307

20

45

MYNTE

157

52

+7Ç

FRIDA

287

19

-2È

46

ROSA

157

35

-11 È

22

AYA

286

22

47

SARA

152

37

-10 È

23

ASTRID

278

31

+8Ç

48

EVA

146

50

+2Ç

24

ELLEN

269

23

-1È

49

HANNAH

146

43

-6 È

25

MATHILDE

268

26

+1Ç

50

GRY

145

49

-1 È

20 21


DRENGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

1

WILLIAM

568

1

26

LAUGE

256

32

+6Ç

2

ALFRED

523

8

+6Ç

27

HUGO

250

28

+1Ç

3

OSCAR

514

3

28

LIAM

244

33

+5Ç

4

NOAH

484

2

-2È

29

VILLADS

229

30

+1Ç

5

KARL

477

9

+4Ç

30

THEODOR

227

35

+5Ç

6

LUCAS

455

4

-2È

31

LOUI

226

40

+9Ç

7

OLIVER

454

7

32

MILAS

221

41

+9Ç

8

ARTHUR

448

17

+9Ç

33

ANKER

210

47

+14Ç

9

AUGUST

433

13

+4Ç

34

ALBERT

209

37

+3Ç

10

MALTHE

426

6

-4È

35

JOHAN

208

23

-12 È

VALDEMAR

418

10

-1È

36

STORM

208

39

+3Ç

12

EMIL

407

11

-1È

37

ADAM

207

27

-10 È

13

AKSEL

385

14

+1Ç

38

MIKKEL

200

29

-9 È

14

VICTOR

385

5

-9È

39

CHRISTIAN

195

25

-14 È

15

ELIAS

381

12

-3È

40

MATHEO

195

53

+13Ç

16

MAGNUS

360

15

-1È

41

KONRAD

193

43

+2Ç

17

VIGGO

323

26

+9Ç

42

PELLE

189

46

+4Ç

18

ANTON

319

18

43

VILLUM

188

45

+2Ç

19

FELIX

313

19

44

BENJAMIN

186

31

-13 È

FREDERIK

293

16

-4È

45

ERIK

182

52

+7Ç

NOHR

289

20

-1È

46

ASGER

180

50

+4Ç

22

ALEXANDER

284

22

47

MADS

169

34

-13 È

23

THEO

281

24

+ 1Ç

48

WALTER

163

61

+13Ç

24

ELLIOT

280

21

-3È

49

MARIUS

162

38

-11 È

25

OTTO

265

36

+11Ç

50

MATHIAS

151

42

-8 È

11

20 21


GRAVIDITETSGENER

SÅDAN LINDRER OG FOREBYGGER DU SMERTER UNDER GRAVIDITETEN Det er en fantastisk oplevelse at vente barn, men uanset hvor vidunderligt det kan være, så kan graviditeten være forbundet med en række gener. UNIQFORM har hjælpemidler, der lindrer og forebygger smerter under og efter din graviditet, så du kan få mere overskud i din hverdag.


Under graviditeten belastes hele ryggen med ekstra vægt. Det kan være årsag til smerter i ryg og nakke samt ømme ben


Under graviditeten belastes hele ryggen med ekstra vægt. Det kan være årsag til smerter i ryg og nakke samt ømme ben.

Herudover kan den benyttes til at støtte maven for bedre søvn under graviditeten. Når dit barn er ovre ammefasen, kan puden benyttes til andre formål som f.eks. støtte ved læsning.

Dette følges ofte af yderligere ubehag som rastløshed og dårlig søvn. Alt i alt er det en ond cirkel, der har behov for at blive afhjulpet på den ene eller den anden måde.

Det er smertefuldt og ubehageligt at have gener i sit bækken. Her kan det være en god løsning at bruge et bækkenbælte til at afhjælpe/lindre disse smerter.

BÆKKENSMERTER

SMERTER VED AMNING

Hos Uniqform finder du bækkenbælter, som giver stabilitet til bunden af din rygsøjle og generelt øger styrken i hele ryggen, hofterne og benene.

Smerter i nakke og arme kan oftest komme fra, når du ammer, hvorfor en ammepude/lejringspude kan være et optimalt hjælpemiddel til dig.

LÆNDESMERTER

Med en Form Fix ammepude kan dine arme hvile sig, mens du ammer, samtidig med du er i tæt kontakt med din baby. Puden kan formes efter behov og giver støtte, stabiliserer rygraden eller blot medvirker til, at man kan slappe af.

Både under og efter graviditeten er der særligt mange kvinder, som døjer med smerter i deres lænd. I sammenspil med rygtræning kan en siddepude give ekstra komfort til dig, idet den støtter din lænd. Den oppustelige siddepude fra Uniqform er særligt populær, da den tages med overalt i f.eks. håndtasken eller lommen - et yderst fleksibelt hjælpemiddel.


AMMEPUDE

Form Fix XL ammepuden er en aflang pude fyldt med små luftfyldte skumkugler. Puden kan derfor modelleres efter behov; den kan give støtte ved lændesmerter, stabilisere rygraden eller blot medvirke til, at man kan slappe af, hvis man har ondt i lænden eller smerter i ryggen.

499,-


POCKET PILLOW

Pocket Pillow er en handy fleksibel siddepude, der kan transporteres i lommen eller håndtasken. Design og luftmængde gør den fleksibel og anvendelig til mange individuelle formål. Den føjer sig efter din krop og dens behov og støtter lige der, hvor der er behov for det.

179,-


BÆKKENBÆLTE

På grund af stabiliteten, som det nye Serola Sacroiliac bækkenbælte giver bunden af din rygsøjle, øges styrken i hele ryggen, hofterne og benene, og dine chancer for skade mindskes betydeligt under arbejde eller leg.

439,-


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Mor venter sig, og Tobias på 3½ år spørger, hvor lillebror skal sove. Ja, det er ikke helt besluttet endnu, så mor siger: “Det må vi lige se på. Vi skal nok have købt en vugge eller en seng”, hvortil Tobias svarer: “Ja, ellers må han sove i badekaret.” Så slemt går det nok ikke, men der er selvfølgelig ledigt om natten.

rer, og da jeg Jeg arbejder som læ m i skole efter var højgravid og ko urgte en af mine sp , en ri fe er m m so mig: “Er din elever fra 5. klasse ”. Den var svær baby derhjemme? man står der ikke at grine af, når . Så jeg måtte med STOR mave på en ikke var jo fortælle, at baby kommet ud endnu.

beMin datter på 15 måneder er lige en af gyndt at kunne sige få ting, og , har dem er “baby”. Da jeg er gravid y inde vi lært hende, at der er en bab , da vi i maven. Det fik så bare følger for da forleden var over ved mormor, hen vi havde været der lidt, gik hun mave til mormor, pegede på hendes og vi og sagde meget stolt: “Baby”, er alle konstaterede, at i hendes øjne tykke maver “babyer”.

Vores d atter på “snakker” 15 mån eder hele dag en og s om en m pørger asse ting - “hva’ de dag stod t?”. En jeg uden tøj på, o spurgte: g hun “Hva’ de t?” og på min ty p egede kke mav e (jeg e i 21. uge r gravid ). Jeg sv arede, a en baby t der er inde i m aven. D aede hu erefter n maven , kigged mine bry e o ster og s p på agde: “B mam”. O aby mam m det ba re var et og hun e tilfælde, gentlig v a r sulten, ikke - me ved jeg n sjovt lø d det i hv ert fald.


7. barn og er det Jeg er højgravid med mit et par venner. store samtaleemne hos så forleden, at Deres søn på 4 år sagde . Nej, mente movi skulle have to babyer en, hvortil drenderen, vi skulle kun have Oscar? Skal han gen så siger: “Hvad så med eng på 1½ år, og flytte?”. Oscar er vores dr 4-årigs univers. han er jo stadig baby i en dog hurtig om, Moderen forsikrede ham s børn, selv om at vi ville beholde alle vore der kom en lille ny.

Da jeg ventede mine to yngste (tvillinger), fik je g temmelig uren hud. Men min datter, der på det tid spunkt var 2 år, så blot på mig med misundelse og erklærede, at det var nogl e flotte prikker, jeg havde i hovedet!

besøg hos Vi var på r g der va Farmor, o å p e fætter Lokes lill Jeg spørg1 år også. å , om jeg m er så Loke højstolen, i sidde r skal sid hvor fætte r Loke kigge de, hvorpå , j e iger: “N på mig og s t g tyk”. De Mor stor o g e j så, da passer og . i 7. måned er gravid

Vi havde besøg af min kærestes fætter og hans kone og søn på 2 år. Vi viste scanningsbilleder frem, og sønnen Victor sa gde: “D et er Spiderman” og pegede på scanningsbilledet. Nej, hv or vi grinte, for jeg synes, det ligner en alien. Men den har øjne formet som Spiderm ans.

på vores datter lt a rt fo e lig r Vi ha være at hun skal r, å 5 n e st næ men lige un jublede, t storesøster. H lidt spekulativ n u h r se pludselig n får er så, om hu rg ø sp g o ig på m svarer, eller bror. Jeg r e st sø le lil en n komjo ikke, før de at det ved vi jeg ikke hh, Mor! Kan mer ud. “Åh ke noJeg har jo ik r? ve h f a n få e åber jeg ”. Hihi, det h n je e rv fo i le g end fint. l være mere nu ikke. En vi


KOSTTILSKUD

MÆLKESYREBAKTERIER FRA LIVETS BEGYNDELSE

Allerede fra barnet slår øjnene op første gang, finder millioner af gavnlige bakterier vej ned til barnets tarme. Således bliver mikrofloraen hos barnet formet fra fødslen, til de er 2 år. Derfor har LACTOCARE sammensat en række af produkter med mælkesyrebakterier, som kan bruges af moren under graviditet og i ammeperioden - og af barnet fra fødslen og i de første leveår.


Giv dit barn den bedste start på livet med mælkesyrebakterier.Lactocare Pregnant tages af moderen under graviditet og mens barnet ammes, Lactocare Baby gives fra barnet er 2 uger og dækker samtidigt barnets behov for D-vitamin, og Lactocare Kids er den daglige tyggetablet for barnet videre igennem opvæksten.

UNIK TEKNOLOGI ØGER RESISTENSEN Det er en hård medfart, mælkesyrebakterierne får, når de skal gennem fordøjelsessystemet. For at sikre, at så mange af de gode bakterier som muligt når frem til tarmsystemet i live, anvender Lactocare en patenteret cryo-teknologi. Teknologien øger bakteriernes resistens og beskytter dem mod påvirkninger fra blandt andet mavesyre og galde.

1

Fra naturens side er bakterierne små unikke væsener, som kan klare sig selv hele vejen gennem fordøjelsessystemet.

LACTOCARE PREGNANT Kolonisering af spædbarnets mikroflora starter ved fødslen. Ved vaginal fødsel podes spædbarnet med mikroorganismer, mens han eller hun passerer gennem fødselskanalen, og derfor findes der både Bifido- og Lactobacillus mælkesyrebakterier i Lactocare Pregnant. Mælkesyrebakterier overføres fra moderen til barnet under amning. Modermælk indeholder levedygtige bakterier, der stammer fra moderens mikroflora, som er en kilde til bakteriel mangfoldighed for det ammede barn. • Til den gravide og ammende. • 3 veldokumenterede stammer. • 3 milliarder mælkesyrebakterier. • 1 kapsel om dagen. • Kan drikkes med et glas vand eller drysses ud over maden. • Fri for gelatine, gluten og laktose.

2

For at hærde bakterierne inden forarbejdningsprocessen (frysetørringen), anvendes en unik beskyttelsesteknologi kaldet cryo-teknologi for at sikre, at bakterierne kan klare sig hele vejen gennem fordøjelsessystemet.

3 Bakterierne forarbejdes (frysetørres) for at kunne komme dem i kapsler, og da de er coatet med den patenterede cryo-teknologi, bliver de modstandsdygtige over for syre og galde.

4 Herefter er bakterierne klar til at passere gennem systemet - og klar til at formere sig i tarmsystemet.Mælkesyrebakterier kan anvendes af børn i alle aldre, lige fra de er 2 uger og op igennem barndommen.

LACTOCARE BABY Ved fødslen udgør bifidobakterier den største gruppe i spædbarnets mikroflora. Mangfoldigheden øges med alderen, og derved øges mængden af lactobacillus. Det er blandt andet derfor, du finder Lactobacillus mælkesyrebakterier i Lactocare Baby dråber. • Fra 2 måneder op til 2 år. • Mælkesyrebakterier i solsikkeolie og med Vitamin D. • Nem dosering med pipette. • 5 dråber dagligt svarer til 10µg og er Sundhedsstyrelsens anbefaling. • Opbevares ved stuetemperatur. • Fri for gluten og laktose.

LACTOCARE KIDS Lactocare Kids er mælkesyrebakterier til børn med en sød ananassmag. En enkelt tyggetablet indeholder 5 milliarder mælkesyrebakterier fra 2 forskellige stammer. • Fra 3 år. • Mælkesyrebakterier som tyggetablet. • Med smag af sød ananas. • 1-2 kapsler dagligt. • Fri for gelatine, gluten og laktose.

LÆS MERE Læs mere om produkterne med mælkesyrebakterier fra Lactocare på WWW.LACTOCARE.DK


STØTTEPUDER

DEN BEDSTE STØTTE


Under graviditeten giver bbhugme graviditetspude støtte og hjælper til at lindre de kritiske områder såsom mave, bækken, lænd, knæ og ankler. Efter graviditeten giver den perfekt støtte og komfort. For at amningen skal blive behagelig og afslappende for dig og din baby, er der også udviklet en lille bbhugme ammepude. Her får du 5 gode tips til bedre søvn og hvile under graviditeten samt gode råd til den første amning.


5 TIPS TIL BEDRE SØVN UNDER GRAVIDITETEN Af Dr. Hilde Tavares, stifter af bbhugme TØM HOVEDET FOR TANKER INDEN DU GÅR I SENG Vi har alle travle tilværelser. Der er altid noget, der venter på at blive gjort, eller en trillion ting, vi skal organisere i hovedet fra dag til dag for at få logistikken i et moderne liv til at fungere. Nogle neuroforskere påstår, at et gennemsnitsmenneske har omkring 50.000-70.000 tanker i hovedet om dagen. Ikke underligt, at det kan føles lidt travlt deroppe af og til. Er du nogensinde gået i seng efter en lang dag, men så snart hovedet rammer puden, føler du dig pludseligt lysvågen? Det er som om, at lige meget hvor meget du prøver, så vil din hjerne simpelthen ikke lukke ned. Det er faktisk din hjerne, der prøver at fortælle dig, at du trænger til at få ryddet op på 1. sal. For at gøre dig klar til en god søvn, er du nødt til at lade

1 Sluk for telefonen, computeren og fjernsynet ½-1 time, før du går i seng.

2

Læs en bog eller lyt til noget afslappende musik.

3 Brug 5 minutter på at skrive alt det ned (uanset hvor lidt det er), du mener, du er nødt til at huske næste dag, på et stykke papir. På den måde tømmer du hovedet og gør plads til en god, afslappende søvn.

din hjerne og krop sætte farten ned efter en travl dag. VÆR OPMÆRKSOM PÅ SØVN GÆLD Du har brug for meget mere søvn, end du plejer, når du er gravid. Hvorfor? Fordi der faktisk vokser et lille


Denne pude er noget af det bedste, jeg har sovet med. Jeg er i uge 25 uger og havde virkelig brug for denne. Den er blød og fleksibel og giver en behagelig støtte for både kroppen, maven og bækkenet. CHRISTINA SKORVE

bitte menneske inden i dig, og det kræver en masse energi fra din krop. Søvn gæld er forskellen på den mængde søvn, du burde have, og den mængde du faktisk får. Den gode nyhed er, at du lige som med al anden gæld gennem vedvarende arbejde kan indhente den og betale tilbage - det kan dog ikke gøres i én lang søvn maraton. Hvis du tager en lille lur i løbet af dagen hver dag , plus giver dig selv en ekstra time eller to om natten, vil det hjælpe dig med at bibeholde en god søvnbalance. HOLD DIG KØLIG Efter undfangelsen stiger din kropstemperatur i gennemsnit næsten en grad på grund af en forhøjelse af dit stofskifte. Det lyder måske ikke af meget, men tro mig, det er noget, du vil lægge mærke til. Din krop indstiller sig automatisk på, at den nu skal tage sig af 2, og forøger derfor sine normale aktiviteter, der igen forårsager en forøgelse af kropstemperaturen. Så hold dit soveværelse ekstra køligt, og brug sengetøj, der tillader ordentlig luftcirkulation. Undgå også fysisk træning, varme bade/brusebade og koffeinholdige drikke i de sidste 2-3 timer, før du går i seng. LØS PÅKLÆDNING Der er ikke noget mere irriterende, nå man prøver at slappe af, end følelsen af strammende tøj, vel? Når man så tilføjer en voksende mave til ligningen, kan det føles næsten umuligt at ignorere den snærende BH eller et irriterende mærke i undertrøjen, når man prøver på at sove. Den bedste anbefaling er, at du sover nøgen. Intet tøj, der kan irritere dig eller hæmme cirkulationen i din krop, og som en bonus er det også sundere for ”afdelingen” forneden.

Hvis du ikke føler dig godt tilpas ved at sove uden tøj, så sørg i det mindste for at sove i noget i strækbart, naturligt og åndbart materiale. Når du er ved at nå til slutningen af dit 3. trimester, kan det at vende sig i sengen godt blive noget af en udfordring, og det kan føles som om, der er velcro på din madras. Hvis du ikke lige har en partner, der gladelig vågner op for at give dig et meget tiltrængt skub, når du skal vende dig, så prøv at sove på et lagen af silkesatin, og tag en silkeunderkjole eller silketrusser på. MAGIEN SKABES AF ORDENTLIG STØTTE At sove er anderledes, når man er gravid. Din krop er under konstant forandring, og efterhånden som maven vokser, vil du få brug for støtte til din krop under søvnen. Hvis du bruger bbhugme graviditetspuden fra tidligt i din graviditet, vil det ikke bare hjælpe dig til at sove og hvile bedre, men det kan også hjælpe med at forhindre almindelige lænde- og bækkkensmerter (SPD), som forbindes med graviditet. Tusindvis af kvinder har allerede prøvet bbhugme graviditetspuden, og de elsker den. Hvis der nogensinde er et tidspunkt i dit liv, hvor du burde investere i søvn, er det under din graviditet. Husk at du sover for 2 nu.

MERE INFORMATION Læs mere om graviditetspuden fra bbhugme her: WWW.BBHUGME.COM


GODE RÅD TIL DEN FØRSTE AMNING Af jordemoder Åsa Lind

BABYENS SIGNALER

FULDTIDSJOB

Vær lydhør over for barnets signaler. Når barnet er sultent, vil det begynde at sutte på din hånd eller dreje sit hoved, hvis du aer det på kinden.

Amning af et nyfødt barn kan opleves som et fuldtidsjob. Vi har brug for mad, vand, hvile og omtanke. Hvis vi er udsat for stress, bliver de hormoner, der er vigtige for amning, påvirket. Vi skal være ydmyge i forhold til, hvad der kræves af kroppen, for at mestre denne vigtige opgave.

Barnet kan blive lettere irriteret og sommetider begynde at græde, når det trænger til mad. Det kan være svært at berolige et barn, der er desperat. Prøv at fange signalerne, så du kan være forud for situationen.


SLAP AF - DU GØR DET GODT Det er vigtigt, at du som mor føler dig afslappet, når du ammer. Sørg for at sidde eller ligge i en behagelig position. Hvis du er afslappet, vil du overføre den samme følelse til barnet. Det bidrager til en positiv oplevelse for jer begge. Dette vil igen stimulere din mælkeproduktion. Stress gør det modsatte. For den mest behagelige hvilestilling for skuldre og arme anbefales en bbhugme ammepude. Den giver optimal støtte til både dig og din baby. Puden kan nemt justeres og bindes omkring dig, så den ikke glider væk. Puden har en bekvem størrelse og en separat taske, der gør den velegnet, når du er på farten. MAVE MOD MAVE Anbring barnets mave mod din mave. Sørg for, at dit barns mund peger i samme retning som din brystvorte. Lad barnet søge brystvorten med så åben mund som muligt. Dette gør, at mælketilløbet nemt kan fylde barnets mund og hjælpe med til at få brystvorten dybt ind i munden. HAR DU MÆLK NOK? Hvordan ved du, at du har mælk nok? Se dit barns signaler. Måske betyder det, at du er nødt til at amme meget ofte, især i de første par uger eller måneder. Lyt efter, om barnet synker, og se, om tinnitus er i bevægelse. Efter en periode vil mælkeproduktionen tilpasse sig dit barns behov. Dette gælder også for tvillinger.

brystvorter vænne sig til amning. Lyse brystvorter kan være mere følsomme end mørke. Du kan pleje dine brystvorter med modermælk eller creme før og efter amning. Hvis du opdager, at der er blødning fra brystvorten, er der ingen grund til at bekymre sig. Det er ikke farligt for barnet, selv om det kan spytte mælken ud eller kaste op. Det kan være smertefuldt med ømme brystvorter, men prøv at fortsætte med amning. Det vil gå over.

Størrelsen af dine bryster er ikke relateret til evnen til at producere fantastisk mælk. Små bryster producerer lige så meget, god mælk som store bryster.

MERE INFORMATION

ØMME BRYSTVORTER

Læs mere om ammepuden fra bbhugme her:

Et barns mund kan være meget krævende og kan give smertefulde brystvorter. Efter en periode vil dine

WWW.BBHUGME.COM


DNA-TEST

DEN SIKRESTE METODE Alle har ret til og mulighed for vished om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror. DNATEST.DK har siden 1998 leveret de vigtige svar verden over.


Det er vidt forskellige personer, der får foretaget en DNA-test, og der er lige så mange forskellige bevæggrunde. JOHANNES BREJNER, DNATEST.DK


Unge som gamle kan få svar på uløste problemer af meget personlig karakter og én gang for alle få endegyldigt svar, der kan have enorm stor betydning for den enkelte person. ”Det er vidt forskellige personer, der får foretaget en DNA-test, og der er lige så mange forskellige bevæggrunde”, fortæller Johannes Brejner fra virksomheden DNAtest.dk. HVEM FÅR FORETAGET EN DNA-TEST? De fleste venter med DNA-test til efter fødslen. Mange mænd, der af moderen er udpeget som den nybagte far, foretrækker at få foretaget en faderskabstest allerede på fødegangen, inden de tør involvere sig følelsesmæssigt i babyen. Nogle foretrækker endda at få DNA-testet deres

ufødte foster før fødslen. Det kan være være folk, der lever i såkaldte åbne forhold, og hvor det af praktiske grunde er vigtigt at vide, om det er den faste partner, der er faderen til den ventede baby. Der er naturligvis den klassiske årsag, at fædre kan komme i tvivl, om de nu også er deres børns biologiske far. Det kan f.eks. være ægtepar, der har været gået fra hinanden i en kortere periode og finder sammen igen, hvorefter de finder ud af, at kvinden er gravid. Hvis manden har mistanke om, at hans kones graviditet kan skyldes et sidespring, kan han have svært ved at slippe tanken, selv efter barnet er født. En DNAtest giver endegyldigt svar. Mange tvillingeforældre er i tvivl, om deres tvillinger er en- eller tveæggede. Det kan en simpel DNA-test fastslå én gang for alle. Ikke fordi, det har den store betydning, men mange forældre vil bare gerne vide det. Nogle bedsteforældre, der har mistanke om, at deres søns børn ikke er biologiske, får selv foretaget en test


Selv om lægen slet ikke var i tvivl om, at vores tvillinger var enæggede, så kom tvivlen alligevel, da der var flere forskellige træk ved børnene. Derfor betalte vi selv, og sikke nemt det var. Det var 2 vatpinde pr. person, som skulle køres lidt frem og tilbage i deres mundhule, og nogle dage senere fik vi brev med resultatet. Vores er enæggede. SUSIE

af deres børnebørn. De behøver ikke faderens DNA for at få fastslået, om de er de biologiske bedsteforældre til børnebørnene. Der er unge teenagere, der får mistanke - typisk omkring konfirmationsalderen - om de er biologiske børn af deres forældre. De går et år eller to og ruger over det, og når de begynder at tjene penge, får de foretaget en DNA-test for at få svar på et for dem meget vigtigt spørgsmål. Mange unge mennesker får selv foretaget søskendetest for at finde ud af, om deres søskende er heleller halvsøskende. Det kan f.eks. være ved den fælles moders død, de beslutter at få svar på en mangeårig mistanke. Når kvinder selv skal have eller har fået børn, melder

spørgsmål om deres eget ophav sig ofte. Mange voksne kvinder leder efter deres biologiske far, hvis de er i tvivl, om den mand, de kendte som deres far, nu også er det. I dag, hvor utroskab ikke nødvendigvis længere er skilsmissegrund, er der meget mere åbenhed omkring faderskab, end der var f.eks. i 50’erne og 60’erne, hvor man ikke talte om kvindernes udenomsægteskabelige aktiviteter. De børn, der blev født, var pr. definition ægtemandens. I dag er det meget mere anerkendt, at unge som gamle finder svar på uløste problemer ved hjælp af DNAtests. Der er også mange, der i dag søger deres biologiske forældre for at få fastslået, om de er bærere af arvelige sygdomme, eller for at finde donorer til dem selv eller deres børn.


90% af vores kunder har resultatet allerede efter 2 hverdage, og vi er som de eneste E-mærket. JOHANNES BREJNER, DNATEST.DK


SÅDAN FOREGÅR TESTEN DNAtest sikrer dig 100% anonymitet, da testen udføres af dig selv. Testsættet bliver tilsendt diskret i en helt almindelig kuvert, der kan gå i alle postkasser, som ikke viser noget om indholdet, og altid uden afsender på. Du bestemmer selv, hvor testsættet skal sendes hen. Testsættet kan også afhentes på posthuset eller på DNAtests adresse i Nordsjælland efter nærmere aftale.

Prøverne tages fra indersiden af kinden ved, at vatpinden føres frem og tilbage på slimhinden i hver side af munden. Det gør hverken ondt eller er ubehageligt. Der er vedlagt en enkelt instruktion i at udføre testen. Prøverne returneres i den vedlagte svarkuvert, og 2-5 hverdage senere modtager du resultatet. Du kan vælge at få resultatet med post, mail eller pr. telefon. Du vil få alle relevante certifikater og dokumentation fra laboratoriet både pr. post og mail. På telefon får du kun resultatet.

Testsættet indeholder 2 specielle vatpinde pr. person. Almindelige vatpinde kan ikke bruges. I sættet ligger også den adresserede svarkuvert og de specielle kuverter, som vatpindene skal lægges i.

FAKTA OM DNA-TEST DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) er det genetiske materiale i kroppens celler. Hver eneste persons DNA er forskellig fra alle andre menneskers. Derfor er en DNA-test den mest nøjagtige form for test, der overhovedet er mulig. Hvis DNA-mønsteret mellem barnet og den formodede far ikke stemmer overens, så er der ingen (0%) sandsynlighed for, at han er far til barnet. Hvis DNA-mønsteret stemmer overens, kan sandsynligheden beregnes til 99,999% for, at manden er far til barnet. Læs mere om DNA-test og få svar på alle dine spørgsmål på WWW.DNATEST.DK


AMNING

AMNING

SKAL IKKE

GØRE ONDT Om end vi ganske snart skriver 2021, så lever mange ”ammestuehistorier” fortsat i bedste velgående. Det skal et oplysende samarbejde mellem NURSICARE og AMMEHJÆLPEN forsøge at lave om på.

Mange kvinder tror desværre fejlagtigt, at det er helt normalt, at det gør ondt at amme, at brystvorterne i starten af et ammeforløb ”skal hærdes”, og at man kan amme for meget, for lidt eller for længe.

Ganske mange mødre får sår og revner på brystvorterne inden for de første timer eller dage efter fødslen. Det kan være enormt smertefuldt og gør intet positivt for etablering af amningen.

Det bliver vi fortalt af vores velmenende mødre, svigermødre, mostre, veninder og sågar af sundhedsfagligt personale. Ammestuehistorierne går i arv og genfortælles som små rettesnore for nye forældre.

Smerter, sår og revner er den primære årsag til, at mange kvinder stopper tidligt med at amme - og ofte langt før end ønsket. At mange oplever dét, betyder ikke, at det skal være sådan.

Det er ikke naturligt, at det gør ondt at amme - men det er ganske udbredt, og af den grund anses det af mange som ”normalt”.


Mor skal lytte til sin krop og mærke efter. Smerter, sår og revner på brystvorterne er et signal til mor om, at noget ved amningen skal korrigeres.


BUDSKABET ER KLART: AMNING SKAL IKKE GØRE ONDT Et budskab, der nu udbredes overfor kommende og nye forældre - og de velmenende bedstemødre og andre, som er i kontakt med ammende. Mor skal lytte til sin krop og mærke efter. Smerter, sår og revner på brystvorterne er et signal til mor om, at noget ved amningen skal korrigeres.

3 INFORMATIVE FILM OM AMNING AMNING TAGER TID:

AMNING SKAL IKKE GØRE ONDT:

AMMESTATION:

Nursicare DK og Ammehjælpen (certificeret ammekonsulent, IBCLC) har sammen produceret en række vejledende film med gode råd om amning samt forebyggelse og behandling af smerter, sår og revner.


Smerter har indflydelse på en række faktorer ved amningen. Mælkeproduktion og nedløbsrefleks kan blive problematisk, hvilket blandt andet kan betyde, at barnet har behov for at sutte i længere tid - og det kan give mor flere smerter. Smerter kan desuden påvirke mor, så hun oplever manglende lyst og glæde ved at amme og ikke mindst manglende glæde over for det sultne barn. Smerter øger træthed og oplevelse af udmattelse og kan forårsage hovedpine og spændinger. En negativ spiral med fare for ammestop kan begynde. Det kan, skal og bør undgås.

HVORFOR GØR DET ONDT? Smerter på brystvorterne kan f.eks. skyldes: • Forkert/utilstrækkelig sutteteknik •️ Uhensigtsmæssig lejring af baby ved brystet • Stramt tunge- eller læbebånd • Låsninger i hvirvler / kæber • Svamp • Raynauds syndrom • Eller en kombination af flere årsager Kontakt din jordemoder, sundhedsplejerske eller en certificeret ammekonsulent (IBCLC) for vejledning.


SMERTEFRI AMNING OG KÆRLIG OMSORG FOR DIG Det er dét, Nursicare terapeutiske ammeindlæg er sat i verden for at bakke op om. Nursicare er det bedste valg til forebyggelse og behandling af sår og revner samt lindring af ømhed og smerter på brystvorterne - og et uundværlig supplement til kyndig ammevejledning.

UNIKKE KOMPONENTER MED UNIK EFFEKT Surfaktant er et mildt overfladeaktivt stof, som sikrer kontinuerlig skånsom rensning af området. RENSER:

Glycerin er hudplejende, medvirker til optimal fugtbalance og sikrer, at indlægget ikke hænger i ved sår/revner. BLØDGØR OG BESKYTTER:

Kerne af Polyurethan matrix med unik komposition, som reducerer mikroødem, udvider sig og formes skånsomt efter vævet. ABSORBERER:

Høj absorptions- og bindingsevne, fjerner urenheder og minimerer risiko for lækage. SUPERABSORBERENDE CO-POLYMER:

Beskytter mod lækage af modermælk indefra og mod forurening udefra. ÅNDBAR FILMBAGSIDE:

Den unikke konstruktion i indlægget sikrer, at aktiviteten i de nerveender, der registrerer smerter, ændres, og smerteoplevelsen reduceres. SMERTELINDRING:

EN VELLYKKET AMNING BEGYNDER ALLEREDE I GRAVIDITETEN Det anbefales, at du, ligesom du forbereder dig på selve fødslen, også forbereder dig på at amme - hvis du ønsker at amme, naturligvis. Kvinder, som allerede i graviditeten har søgt viden og information om amning og således har forberedt sig og eventuelt sin partner - til amning, ammer længere. Ammeforberedelse gør en forskel for både mor og barn.

AMMEHJÆLPENS BEDSTE RÅD TIL AT FORBEREDE SIG PÅ AMNINGEN 1 AMNING ER EN HOLDINDSATS. Det er en god idé at involvere sin partner i ammeforberedelserne. Vi anbefaler at tilmelde sig et ammeforberedende kursus hos en uddannet ammekonsulent med praktisk erfaring - og gerne sammen, så I begge får viden om amning. Selvom din partner ikke kan amme, så er opbakning og forståelse for amning super vigtig. Er du alenemor, anbefaler vi at involvere et familiemedlem eller en god ven/veninde.

2

AMNING TAGER TID. Dét må du og din partner være forberedte på. Dels tager det tid at etablere en amning, og dels skal mor og baby lære hinanden at kende og sammen finde ind i den gode amning.

I kommer til at bruge mange timer i sofaen eller lænestolen, så gør noget hyggeligt ud af det. Sid godt, tag eventuelt noget blødt tøj på, husk noget at drikke til dig selv - og dine yndlingssnacks.

NURSICARE ER ENKELT OG EFFEKTIVT

3 DU KAN IKKE FORBEREDE DINE BRYST-

Det samme indlæg kan anvendes i op til flere døgn afhængigt af mælkelækage og eventuel sårvæske.

så det ikke føles fremmed at håndtere og røre ved dem på en ny måde.

Det enkelte ammeindlæg skiftes ved gennemvædning, eller før den absorberede væske når kanterne af indlægget.

ER PÅ AMNING. Men tag gerne kontakt til dem,

4

UNDGÅ AMMESTUEHISTORIERNE. Mennesker er forskellige, og det er ammeforløb også.


FAKTA OM NURSICARE • Udviklet af professionelle sårbehandlere i samarbejde med certificerede ammekonsulenter • Designet specifikt til det ammende bryst • Lindrer ømhed og smerter

MERE INFO Læs mere om Nursicare terapeutiske ammeindlæg på WWW.NURSICARE.DK Besøg Nursicare på FACEBOOK og INSTAGRAM Læs mere om Ammehjælpen på WWW.AMMEHJAELPEN.DK samt på FACEBOOK og INSTAGRAM

• Blødgør, renser og heler sår/revner • Sterile og enkeltpakkede • Klar til brug og skal ikke klippes til • Sikker for mor og barn


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. VIGTIG INFO OM CORONA TIL GRAVIDE Der er bekymringer nok at forholde sig til som gravid. Men i disse tider fylder frygten for coronavirus formentlig ekstra meget. Her kan du læse Sundhedsstyrelsen retningslinjer om coronavirus til gravide og fødende.

DEN FORBANDEDE BÆKKENLØSNING Bækkenløsning findes i mange varianter - nogen har lidt ondt af og til, mens andre får store smerter og må have krykker for at bevæge sig rundt. Her fortæller 7 kvinder om deres erfaringer med den forbandede bækkenløsning.

ERFARINGER MED EKSTERN VENDING Hvis dit barn ligger i såkaldt underkropsstilling, og altså ikke ligger med hovedet nedad i bækkenet kort før termin, vil man typisk forsøge at vende det, så du kan føde normalt. Her kan du læse om 11 kvinders erfaringer med ekstern vending.

DRØMME UNDER GRAVIDITETEN Dine drømme reflekterer din følelsesmæssige tilstand. Som de fleste ved, medfører graviditeten både positive og negative følelser, og disse bliver “fordøjet” gennem drømmene. Det er således helt almindeligt, at drømmene under graviditeten bliver mere underlige og surrealistiske. Her kan du læse om 13 kvinders drømme under graviditeten.


ISSE ARTIKLER? MÆRKELIGE BABYNAVNE Sille spørger: “Jeg sad og kiggede på navne og kom til at tænke på, hvad det mærkeligste navn er? Hvad er det mærkeligste navn til et barn, du har hørt? Bare for sjov :o)”. Se nogle af de underlige babynavne, andre har valgt til deres børn her.

DE FØRSTE TEGN PÅ LIV Graviditetstesten var positiv, din talje er forsvundet, og du har endda hørt din babys hjerteslag. Alligevel kan det være svært helt at fatte, at der vokser et nyt liv inden i dig, indtil du har mærket det første spark.

SKAL FAR MED TIL SCANNING? For mange gravide er det en selvfølge, at den kommende far skal med til scanning. Det kan både være en oplevelse, som er hyggelig at dele med farmand, men det kan også være rart at have en med, hvis scanningen mod forventning skulle afsløre knapt så positive nyheder.

SÅ MANGE GRAVIDITETER ER SMUTTERE Vi er ikke blevet bedre til at planlægge, hvornår vi skal have børn. Tværtimod faktisk. Se her, hvor mange kvinder og mænd, der mener, at de har fået et eller flere børn som følge af uventet graviditet.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DK


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG