GRAVIDA #26

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

MARERIDT

DUMME DRØMME

UNDER GRAVIDITETEN 8 kvinder fortæller om deres dumme drømme under graviditeten

NR. 26 • EFTERÅR 2020

7 2 SIDER M

E OM DEN D ALT POSIT GRAVIDIT IVE ET

SHOPPING

42 SIDER

Med skønne ting til mor og barn

KENDTE

STJERNE BABYER

PÅ VEJ

Se hvilke kendte danskere der venter barn netop nu

+

NAVNGIVNING

TOP-50 NAVNE Se de nyeste lister med de mest populære pige- og drengenavne

SPØRG JORDEMODEREN: SPØRGSMÅL OG SVAR OM SMERTELINDRING | GULDKORN: DAGENS SMIL SHOPPING: EFTERÅRETS BØRNETØJ OG STØVLER / PERSONLIGE BØRNEBØGER / LÆKRE HÅRPRODUKTER


FARVERIGE PLAKATER TIL BØRNEVÆRELSET


BRUG KODEN

LIFEMAGS OG FÅ

25% RABAT PÅ ALLE PLAKATER (SENDES FRA DANMARK)


VELKOMMEN

Velkommen til 26. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet. I sidste del af graviditeten arbejder din underbevidsthed på højtryk, og ofte vil dine drømme blive intense og måske også ret uhyggelige. Men det er helt normalt at drømme om børn, der bliver væk eller om svære fødsler. 8 kvinder fortæller om deres mareridt i artiklen Dumme drømme under graviditeten.

Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 42 sider fyldt med skønt børnetøj og støvler til det kølige efterårsvejr, personlige børnebøger, lækre hårprodukter, praktiske blespande, smarte ammepuder og en pude til at styrke bækkenbunden. Vi håber, du får en hyggelig stund i selskab med 26. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på WWW.GRAVIDA.DK

Har du navnet klar til guldklumpen? Ellers kan du finde inspiration i de nye top-50 lister over de mest populære pige- og drengenavne. Hvordan ser jordemødre på smertelindring? Kan man få en smertefri fødsel? Kan man undgå bedøvelse med nåle? Er man en dårlig kvinde, hvis man får smertelindring? Hvor effektivt er zoneterapi som smertelindring? I brevkassen besvarer jordemoder Anne-Jette Raben spørgsmål om smertelindring ved fødslen.

HUSK Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på: WWW.GRAVIDA.DK UDGIVER

HJEMMESIDE

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse info@lifemags.dk

www.gravida.dk

ANNONCER

KONTAKT

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk

FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravida


Skab din helt egen personlige børnebog Indsæt dit barns informationer og skab en enestående fortælling

VÆLG MELLEM

7

BØGER

KLIK HER OG PRØV at designe din egen bog


INDHOLD

10

MA RE RID T

14

KE ND TE

18

BRE V K A SSE

Dumme drømme under graviditeten

Stjernebabyer på vej

Smertelindring ved fødslen

22

BØRNE B ØG E R

28

BØRNE TØJ

38

H V A D SKA L B AR NET HEDDE?

Skab din personlige børnebog

Det bedste til de små

De mest populære babynavne

FORSIDEN FOTOGRAF:

heckmannoleg


empelvic

®

bækkenbundspude - lærer dig at træne din bækkenbund Bækkenbundstræning hjælper på inkontinens, nedsynkning og smerter i underlivet. Læs mere, og bestil puden på empelvic.dk Puden sikrer, at du kan mærke din bækkenbund. Øvelsesfilm lærer dig at bruge metoden.

Normalpris : 399,- Tilbud:

‘P ud en gav m ig e fo rn em en m eg et be dr kken bu nd m el se. M in bæ af sp æ nd t. og ar væve t bl ev el gi k he lt M in an de n fø ds m t ud en st or e an de rle de s ne va r en br is tn in ge r. D et ls e’. ve fa nt as tis k op le Kr is tin e - m or til to

339,-

Med koden “gravida” Udløber 31.12.2020

empelvic

®

Empelvic ApS

Dansk

opfin

Delse Udvikle t af ba fysiotera ndagist, peu jordemo t og der

• kontakt@empelvic.dk • empelvic.dk


INDHOLD

42

BÆ K K E NBUNDST R ÆNI NG

48

BA BYUD STYR

54

STØTTE PUD E R

60

G ULD KORN

62

H Å RPLE JE

70

ME RE LÆ SE STOF

Få kontakt med din bækkenbund

Bliv fri for lugtende bleer

Den bedste støtte til søvn og amning

Dagens smil

Tag trygt din baby med til frisøren

Fik du læst disse artikler?

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.


bbhugme® Graviditetspuden, Graviditetspuden, som som er er udviklet udviklet at at kiropraktorer, kiropraktorer, giver giver 5-punkts 5-punkts bbhugme® support til til de de mest mest kritiske kritiske områder: områder: Bækkenet, Bækkenet, den den nederste nederste del del af af ryggen, ryggen, support knæene, anklerne anklerne og og maven. maven. knæene, Læs mere mere her: her: www.bbhugme.com www.bbhugme.com Læs


MARERIDT

DUMME DRØMME GRAVIDITETEN I sidste del af graviditeten arbejder din underbevidsthed på højtryk, og ofte vil dine drømme blive intense og måske også ret uhyggelige. Men det er helt normalt. Her fortæller 8 kvinder om deres dumme drømme under graviditeten.


Jeg drømte om en fiktiv nabo, som var blevet jaloux over, at han ikke var inviteret til min fødselsdagsbrunch, som kun var for tøser. Så han jagtede hele min familie med et gevær.

MARERIDT HVER NAT Jeg drømte om en fiktiv nabo, som var blevet jaloux over, at han ikke var inviteret til min fødselsdagsbrunch, som kun var for tøser. Så han jagtede hele min familie med et gevær. Altså, hvad er det for noget mærkeligt noget, ens underbevisthed drømmer om? MARIA (8+0)

EN ANDEN KVINDE FØDTE MIT BARN Jeg er i uge 34, og en af tingene, de nævner i graviditetkalenderen, er, at man kan få søvnproblemer. Sådan noget skal man ikke skrive, for så får jeg det selvfølgelig. Jeg lå og vendte og drejede mig i nat med mareridt, hver gang jeg faldt i søvn. Der var for tidlig fødsel og en anden kvinde, der fødte mit barn og ikke ville give mig det igen, og et barn, som jeg glemte at give mad, men havde skubbet ind under sengen. Du godeste! Jeg vågnede i morges og måtte kigge under sengen bare for at være sikker. HELLE (33+1)

JEG DRØMMER KONSTANT Jeg er normalt en af dem, der drømmer næsten hver nat og kan huske det meste. Men i denne graviditet er det desværre blevet til et utal af mareridt. Hver nat vågner jeg 2-3 gange badet i sved og med hjertet helt oppe i halsen. Det er bare SÅ træls. Og da min mand møder på arbejde kl. 3 (landbrug), er jeg tit alene, når jeg vågner sådan, og så ligger jeg og bilder mig selv en masse ind og hører lyde og kan ikke sove igen. Jeg synes, det er så hårdt. Jeg er samtidig plaget af bækkensmerter og har en søn på 16 måneder, som også indimellem skal have en sut i løbet af natten. Nåhh ja, og så de natlige vandladninger oveni, så kan du nok regne ud, hvor meget søvn jeg får

for tiden. Jeg glæder mig sådan til, den lille kommer ud, så jeg kan få min nattesøvn igen. GITTE (32+5)

PLAGET AF MARERIDT Ih altså, jeg er ved at gå ud af mit gode skind! Nu for 3. nat i træk er jeg vågnet kl. 3.13, skal tisse, så forsøger jeg at sove igen - og med møje og besvær falder jeg i søvn, for så at vågne op de næste 3 timer 100 gange med forskellige mareridt! Og de er bare så skrækkelige. Jeg er gravid i dem alle, og det er også det eneste, som handler om baby. Ellers så er det om min datter, om min gamle kat, min mand m.m., og de er SÅ skrækkelige! Øv, hvor er jeg træt af det. Og når jeg så endelig er faldet til ro omkring kl. 6, så er jeg så dødtræt, at jeg næsten ikke kan vågne, når min datter kommer ind kl. 7. Ja, idag har det taget 40 minutter. Øv! Og når man så er træt i forvejen hele dagen, så går jeg jo i seng inden kl. 22, og så sover jeg jo for meget. Jeg kan huske, det også var galt, dengang jeg ventede min datter, og endda omkring samme tidspunkt. Ellers er jeg faktisk aldrig plaget af sådanne mareridt. MIE (13+0)

DRØMMER HELT VILDT MEGET Normalt drømmer jeg bare aldrig - ihvertfald ikke noget, jeg kan huske, når jeg vågner. Men når jeg er gravid, går det da bare fuldstændig grassat. Jeg drømmer også de mest sindsyge ting, og nogengange vågner jeg også bare med hjertebanken og koldsved og kan ikke sove i lang tid efter. Det kan også mærkes om dagen! LEA (19+4)


Jeg har altid nogle ret så livlige drømme/mareridt i mine graviditeter, og i nat gik det ud over Sidney Lee. Ja, tak for kaffe, siger jeg bare. Bestemt ikke en mand, jeg begærer.

MIN MAND VAR DØD Jeg har haft et par stykker i mine andre graviditeter, og nu har jeg så haft mit første i denne graviditet. Det var simpelthen forfærdeligt. Jeg blev vækket af min mand, mens jeg lå og STOR hulkede. Jeg drømte, at min mand var død :-( Mindre kunne ikke gøre det. Og hvor er det altså modbydeligt! I min første graviditet drømte jeg, at Antonio Banderas jagtede mig med en køkkenkniv gennem min mormors hus :o) Hehe - de fleste kvinder ville elske at blive jagtet af ham, men kniven gjorde det sgu’ lidt uhyggeligt.

min yngste på med tøjet, og så blev alle børn i opgangen (meget stor opgang) samlet og ført ned på gaden. Jeg brød sammen i drømmen og græd som pisket. Jeg gik hen til vinduet og så alle børnene og mine egne på ladet af tyskernes biler, inden de blev kørt væk. Pyha, godt det kun var en drøm. Jeg har ikke drømt så meget om bebs. Mest i starten, hvor jeg drømte, jeg skulle have trillinger. Det kan man jo også kalde et mareridt :o) BRYLLE (25+5)

MARLENE (25+5)

EN NAT MED SIDNEY LEE 2. VERDENSKRIG Jeg kan ikke huske de andre mareridt, jeg har haft i denne graviditet. Jeg tror, der har været et par stykker. Jeg havde dog et i nat. Jeg har 2 store piger på 11 og 14 år, og min niece på 18 år var der også. Det var under 2. verdenkrig, og nazisterne kom og hentede folks børn, som skulle i arbejdslejr. Jeg kan huske, jeg hjalp

Nu begynder mine heftige drømme. Jeg har altid nogle ret så livlige drømme/mareridt i mine graviditeter, og i nat gik det ud over Sidney Lee. Ja, tak for kaffe, siger jeg bare. Bestemt ikke en mand, jeg begærer, så her hører det nok ind under mareridt. Jeg måtte lige bekende over for min mand i morges. KAFFELINE


LUKSUS TIL DIT BARN Hos Luksusbaby.dk finder du lækkert baby- og børnetøj fra 0-16 år fra nogle af de bedste mærker som Tommy Hilfiger, MarMar, Ralph Lauren, Soft Gallery, Angulus, Konges Sløjd og mange flere. På webshoppen er der også et fint udvalg af udstyr og legetøj såsom ammepuder, puslepuder, service, bamser, nusseklude, bøger og meget mere.

Kundeservice 7-23 hver dag

Dag-til-dag levering

Mulighed for børnepenge betaling Fragt kun 29 kr. Fri fragt over 499 kr.

KLIK HER

OG SE ALT DET nye Børnetøj og sko


stjernebabyer på vej* * KENDTE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid.

SOFIE LINDE Under optagelserne til ZULU Comedy Galla afslørede den populære TV-vært, at hun er gravid. Sofie Linde og Joakim Ingversen venter deres 2. barn. De har i forvejen datteren Trine på 2 år.


MEDINA Medina (37) venter sit første barn til februar 2021 sammen med sin mand Malo Chapsal (27). Det har længe været et stort ønske for den dansk-chilenske popstjerne at blive mor. Parret blev forlovet sidste forår og gift i juni i år, og venter altså nu deres første baby.

ANDERS LUND MADSEN Anders Lund Madsen (56) skal være far igen for 7. gang. Hans 18 år yngre kone Karin Prehst Lund Madsen venter deres 4. fælles barn i november. De kender ikke selv kønnet på den nye baby.


MARTIN KRASNIK Journalist og chefredaktør på Weekendavisen, Martin Krasnik (49), kan snart kalde sig for far til 5. Hans hustru, TV2 News værten Anna Ingrisch (31) er gravid igen. De kender ikke kønnet endnu. Sammen har parret i forvejen tvillinger på 3 år, mens Martin Krasnik har 2 større børn.

HEINO HANSEN Stand-up komikeren Heino Hansen (35), kendt for sine gakkede jokes, når han giver den gas på diverse comedy-scener rundt om i landet, og hustruen Cecilia (29) venter deres andet barn i slutningen af februar 2021. De kender endnu ikke kønnet. De har i forvejen sønnen Ferdinand på godt 1 år sammen.


BESKYTTER MOD LUGT OG BAKTERIER

Med Sangenic Twist & Click blespand slipper du for at gå ud til skraldespanden ved hvert et bleskift. Blespandens unikke drejefunktion sikrer, at hver eneste ble bliver indpakket og forseglet på få sekunder, som giver en mere hygiejnisk og mindre ildelugtende oplevelse.

Spand og refill findes i førende dagligvareforretninger og babyforretninger fysisk såvel som online.


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

SMERTELINDRING VED FØDSLEN

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne. ANNE-JETTE

Hvordan ser jordemødre på smertelindring? Kan jeg få en smertefri fødsel? Kan man undgå bedøvelse med nåle? Er man en dårlig kvinde, hvis man får smertelindring? Hvor effektivt er zoneterapi som smertelindring? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om smertelindring ved fødslen.


aldrig at føde “naturligt” igen. Nu er der så bare det ved det, at jeg meget gerne vil have flere børn. Jeg tror faktisk, jeg allerede er gravid igen.

HVORDAN SER JORDEMØDRE PÅ SMERTELINDRING? Jeg har fulgt med i debatten om kejsersnit, og der har været nogle temmelige voldsomme reaktioner omkring frit valg af kejsersnit. Jeg har selv mødt lignende reaktioner, når jeg fortæller, at jeg ved begge mine fødsler blev nødt til at ty til smertelindring (epiduralblokade), mest fordi de kvinder (sjovt nok) synes, at man er pivet, og man bør føde sit barn med smerte - og så ondt gør det jo heller ikke, siger de. Jeg er begyndt at føle, at det var forkert og kujonagtigt at vælge en epidural, og jeg skammer mig ydermere over at have grædt og skreget af smerte. Hvordan ser I jordemødre på smertelindring? Er det virkelig så slemt at bede om det? Og hvordan ser I på hylen og skrigen? Er man helt til grin, eller lægger I slet ikke mærke til det? SVAR

Jordemødre er til for at hjælpe kvinden igennem fødslen og lytte til hendes ønsker om dens forløb. I graviditeten diskuteres kvindens ønsker til fødselsforløbet.

Kan jeg få en smertefri fødsel? Kan man f.eks. blive sat igang og så få epidural fra første ve til slut? Eller er der et bedre alternativ? Jeg er ikke meget for kejsersnit. Jeg vil hellere føde uden smerter. Jeg håber, I kan hjælpe mig. SVAR

De fleste steder kan man aftale på forhånd, at der skal gives en epiduralblokade, når det er nødvendigt af hensyn til smerterne. Jeg synes, du skal tale med din læge eller en jordemoder om, hvordan man gør på dit fødested, således at du får en bedre oplevelse og ingen smerter ved den næste fødsel.

KAN MAN UNDGÅ BEDØVELSE MED NÅLE?

Jordemødre er til for at hjælpe kvinden igennem fødslen og lytte til hendes ønsker om dens forløb.

Har hun en tidligere dårlig oplevelse, eller er hun bange for fødslen, så nedskrives der en plan i kvindens journal. Denne plan følges af de jordemødre/læger, der er til stede. Har man brug for en epiduralblokade, så skal man have det. Jeg tror, de fleste kvinder får dette ønske opfyldt. Med hensyn til lyd under fødslen, så vil det være underligt at forestille sig en fødegang uden lyde. En del af smerten kommer ud, når man siger lyde. Jordemødre er vant til lyde og synes, det er helt naturligt.

KAN JEG FÅ EN SMERTEFRI FØDSEL? Jeg har en meget dårlig fødselsoplevelse bag mig og er panisk angst for at føde igen. Jeg får det virkelig dårligt, når jeg tænker på min fødsel, og jeg har lovet mig selv

Jeg er 4. gangs fødende. Jeg kan ikke tåle nåle, og jeg har voldsomme smerter i ryggen, når jeg skal føde.

Kan man få en bedøvelse (udover at bilve stukket med nåle), der lindrer smerterne i ryggen i forbindelse med fødslen?

SVAR

Hvis du skal undgå nåle i forbindelse med smertelindring under fødslen, findes der blandt andet følgende muligheder: • Massage. • Varmt vand med bruser eller i badekar. • Varmeklude fra mikroovn. • Lattergas. • Akupressur, der fortages med fingre i stedet for nåle. • Eventuelt meget kolde klude. • Hjælp til vejrtrækning, der giver smertelindring. Du kan eventuelt snakke med din jordemoder om der er andre muligheder på det sted du skal føde.


ER MAN EN DÅRLIG KVINDE HVIS MAN FÅR SMERTELINDRING?

hvordan du har det, og de skal sørge for at passe på dig under fødslen, så dine grænser ikke overtrædes.

For 1½ år siden fødte jeg en datter. Fødslen var meget kompliceret, og jeg fik en fødselsdepression, som jeg først nu er ved at være over ved hjælp af medicin.

4) NEJ, man er IKKE en dårlig kvinde, fordi man får smertestillende medicin! Nogle kvinder (ret mange) har brug for hjælp til at komme igennem fødslen. Det er IKKE hysterisk på nogen måde. Hvis nogen siger det, er det dem, der er noget i vejen med.

Nu tænker vi på at få en nummer 2 om 1-2 år. Men der er noget, der piner mig, og som jeg gerne vil spørge en jordemoder om. 1) Hvor meget må man ømme sig højlydt, inden man er hysterisk? Da jeg fødte, turde jeg ikke sige noget, så jeg brugte al min energi på at holde mund.. 2) Sidst havde jeg mange kraftige veer, men jeg åbnede mig ikke, og blev derfor kaldt hysterisk. Er det rigtigt, for det gjode ondt!

Hvis du taler med jordemoder og læge inden den næste fødsel, kan du lave en plan med dem, som de skal overholde. Held og lykke med det.

HVOR EFFEKTIVT ER ZONETERAPI SOM SMERTELINDRING? Ved min første fødsel havde jeg vestorm i 2 timer (fra vandet gik til presseveerne), og jeg oplevede dette som meget smertefuldt. Jeg er ikke glad ved tanken om at skulle have blokader, lattergas eller andet i den dur, og jeg ønsker derfor at finde en mere naturlig form for smertelindring.

3) Jeg er meget genert og er virkelig flov over, at de undersøger mig dernede, samt at der står mange læger, jordemødre og sygeplejersker og kigger mig lige op i skridtet. Tænker I over, hvor det er, barJeg kan ikke forstå, du blev net kommer ud, og tænker I kaldt hysterisk. Det er ikke på, at I har en hel hånd oppe i kvinden? Jeg følte mig i den grad en rar jordemoder, som krænket, udstillet og “voldtaget”.

kan sige sådan.

4) Er man en dårlig kvinde og ynkelig, hvis man får smertelindring? Det gjorde jeg, og der er mange, der siger, at det kun er ren hysteri. Vi har fået lovning på, at det ikke trækker ud i over 2 døgn med veer, før de gider at hjælpe mig, så den del er jeg ikke så bange for - endnu. SVAR

1) Du må sige lige så meget, du vil og har lyst til. Det er godt at få smerten ud med lyd. 2) Jeg kan ikke forstå, du blev kaldt hysterisk. Det er ikke en rar jordemoder, som kan sige sådan. Inden du skal føde næste gang, må du have en snak om det sidste forløb, og du må sikre dig, at du kan få smertelindring, hvis du har brug for det. 3) Igen synes jeg, du skal fortælle jordemoder og læge,

Hvor effektivt er zoneterapi, hvad koster det at have en zoneterapeut med til fødslen, og hvor man finder en? Kan man eventuelt være heldig, at en jordemoder kan nogle teknikker? SVAR

Zoneterapi er en god idé til selve fødslen - og flere zoneterapeuter “gør” i det. Prismæssigt er der ikke nogen “regler” - det kommer nok mest an på de aftaler, man laver mht., at zoneterapeuten er “til rådighed” osv. På flere hospitaler tilbydes der også akupunktur - som jo også er rigtig godt til fødsler. Jeg synes du skal spørge din jordemoder ad. Når man føder første gang, er man jo “amatør” - man aner ikke, hvad man går ind til. Man ved ikke, hvor langt man er i forløbet, og man ved ikke, hvornår smerterne har “toppet” osv. Ved næste fødsel ved man, hvad det handler om, og ofte er forløbet lettere og mildere og opleves også anderledes.BØRNEBØGER

SKAB DIN PERSONLIGE BØRNEBOG


laver personlige bøger til børn i alderen 0 til 8 år. De har udviklet et fantastisk koncept, der gør det muligt at tilrette bogens fortælling direkte til barnet. Fortællingen sætter barnet i fokus på en gribende og fantasifuld måde, så leg bliver til læring. FABULA


ønsker at skabe den bedste læseoplevelse for barnet og gøre fortællingen så medrivende og lærerig som muligt. Barnet inddrages ved at gøre det enkelte barn til bogens hovedperson, og du har mulighed for at designe din bog ud fra forskellige parametre. FABULA

Ud over barnets navn kan du blandt andet også vælge barnets hårfarve, hudtone og frisure. Du kan også indsætte navne på barnets venner, kæledyr eller familiemedlemmer. Du kan desuden indlede bogen med en personlig hilsen, hvilket gør bogen til en helt særlig gave. Hver bog

har sin helt unikke fortælling og forskellige personlige ting, du kan vælge imellem. BØRNEBØGER I HØJ KVALITET En god og lærerig børnebog skal kunne læses rigtig mange gange. Genkendelsen og gentagelsen er vigtig for børnenes oplevelse. Derfor udføres Fabulas bøger i gode og slidstærke materialer, der kan holde til at blive bladret i igen og igen. Bøgerne er helt ideelle til at ligge på gulvet og derfra nyde det fulde billede og lade sig opsluge i et af de forunderlige universer. De er indbundet, så siderne ligger fladt ned til begge sider (lay-flat indbinding), hvilket giver barnet mulighed for at se hele opslaget i ro og mag. Bøgernes sider er tykke, så små børnefingre let kan få fat i dem, når der skal vendes en side.


Fabula bøgerne er en umådelig god ide til barnedåb, børnefødselsdage, babyshower eller andre særlige begivenheder, og så koster de ikke meget mere end en flot buket blomster. MARIA, MOR TIL 3

HØJTLÆSNING STYRKER DIT BARNS UDVIKLING

lige præg, så de slet ikke kan vente med at dykke ned i flere historier.

Højtlæsning er en vigtig del af et lille barns læring. Børn skal både lytte, forstå og forholde sig til historien. På den måde øges både deres ordforråd og sprogforståelse.

KENDTE FORFATTERE OG ILLUSTRATORER LAVER DIN BOG

Deres hjerner udvikles gennem den kognitive bearbejdning af situationer, udfordringer og løsninger, og de lærer, hvordan vi omgås socialt og kulturelt. Fabulas personlige børnebøger tilbyder historier, der er lærerige og gode for dit barns udvikling, samtidig med at de vil motivere børnenes læselyst. Forhåbentlig bliver dit barn grebet af historierne og deres person-

Fabula skaber unikke og personlige børnebøger, hver med deres helt eget udtryk, så man kan finde det historie- og billedunivers, der passer til det barn, der skal have bogen. Bag bøgerne står prisvindende og kreative forfattere og illustratore såsom Mette Hegnhøj, Aske Rose Smidt, Signe Johanne Rhode og Cato Thau-Jensen. Se alle forfattere og illustratorer på FABULA.ME


FIND DEN UTÆTTE SKY - HØJTLÆSNING FOR DE MINDSTE Et eksempel på en af Fabulas bøger til de allermindste er en sød fortælling, der handler om at rejse højt op på himlen og færdes blandt stjernerne. I denne inddragende historie vil dit barn være i centrum, mens det maler sin cykel midnatsblå med stjerner på for at kunne tage på cykeltur uset mellem stjernerne. Missionen er at finde den utætte sky, der får regnen til at falde på jorden. På vejen kommer barnet forbi planeter og stjerner, der skal udforskes. Det hele skal helst ske, inden mor og far vågner den næste morgen. I historien er indlagt inddragende opgaver og spor, som barnet skal forholde sig til. Når skyen bliver fundet, skal barnet føre den hen til de andre skyer, så den ikke er alene og holder op med at græde.

Min datter er fuldstændig vild med skyfortællingen - så meget, at hun genfortalte hele historien til sin far, efter vi havde læst den. CAMILLA, MOR TIL ELLA PÅ 3,5 ÅR


EN EVENTYRLIG BOG FOR DE MINDSTE Kom med ud på en fantasifuld rejse, hvor du vil møde store hvaler, sjove pindsvin og mange flere søde dyr på din vej. Den personlige bog styrker barnets fantasi og indre kreativitet gennem en fantasifuld historie. Historien tager barnet med på en rejse hen til spændende steder og sjove væsner, hvor barnet kan udforske og udfordre sin kreativitet i en fantasiverden uden grænser.

MERE INFO Læs mere om de skønne personlige børnebøger fra Fabula - og se, hvor nemt det er at lave din helt egen bog: WWW.FABULA.ME


SHOPPING

DET BEDSTE TIL DE SMÅ På LUKSUSBABY.DK finder du luksuriøst babytøj og børnetøj fra de mest populære designerbrands på markedet for børnetøj, såsom Angulus, Huttelihut, Petit by Sofie Schnoor, Soft Gallery, Ver de Terre, FUB og Poppy Rose. I sortimentet finder du altid et stort udvalg af tøj til børn i høj kvalitet, der passer til sæsonen.FLYVERDRAGT

Super lækker og dejlig varm flyverdragt fra Mini A Ture. Med 2 lynlåse foran og aftagelig hætte, som kan strammes ind.

1.199,95

FLYVERDRAGT

Super lækker Ver de Terre flyverdragt til drengene eller de seje piger. Forstærket med en membran, som holder den vandtæt og åndbar.

1.799,95

FLYVERDRAGT

MarMar flyverdragt til både pige og dreng. ØKO-TEX klassificeret (standard 100). Med mange funktionelle detaljer såsom slidstærk YKKlynlås, lommer med lynlås og fleece foer i lommerne, som holder hænderne varme.

1.199,95

FLYVERDRAGT

Super fin Wheat flyverdragt til de større børn. Med lynlås foran og elastik i arme og ben. Aftagelig hætte og 2 lommer foran. Desuden er der fleece indvendigt, som varmer godt.

1.099,95


FLYVERDRAGT

Super lækker flyverdragt med nogle rigtig fine detaljer fra Mini A Ture. Med lynlås foran og aftagelig hætte, som kan strammes ind. I ærmerne har den lækker blød rib med hul til tommeltot, så der bliver lukket godt af for kulde og sne.

1.299,95

JAKKE

Den lækreste og flotteste vinterjakke i dun fra Ver de Terre. Rundt i hætten er der stor fyldig pels, som kan lynes af. Selve hætten kan også knappes af, så man i stedet får en høj krave.

2.299,95

JAKKE

Super lækker og funktionel vinterjakke fra Hummel med aftagelig hætte og pels.

699,95

JAKKE

Lækker MarMar vinterjakke med mange funktionelle detaljer. Med slidstærk YKKlynlås og lommer med fleece foer.

999,95


STARTER STØVLE

Super lækker Angulus vinterstøvle med praktisk velcrolukning og uldfoer, så fødderne holdes varme.

799,95

TEX STØVLER

Flotte støvler fra Angulus i 100% læder med TEX membran, som gør dem vandafvisende. Med rågummisål, 2 store velcrobånd for optimal støtte og blødt uldfoer.

949,95

TEX STØVLER

De flotteste og sejeste TEX støvler fra Angulus til både piger og drenge. I 100% læder med TEX membran, som gør dem vandafvisende. De har rågummisål, 2 store velcrobånd for optimal støtte samt blødt uldfoer.

949,95 BEGYNDERSTØVLER

Skønne begynderstøvler fra Ecco. Lukkes med velcrolukning. Foret, så fødderne holdes lune. De har GORETEX, som gør dem både vandtætte og åndbare.

649,95


TEX STØVLER

Lækre TEX støvler fra Bisgaard. Med højt skaft og 2 velcrostropper samt ekstra forstærket snude. De har uld indvendigt og holder fødderne dejlig varme.

799,95

TEX STØVLER

Super seje og lækre TEX støvler fra Bisgaard. Med højt skaft og 2 velcrostropper samt ekstra forstærket snude. Uldfoer og TEX membran holder fødderne varme og tørre.

799,95

TEX STØVLER

Super seje og lækre TEX støvler fra Bisgaard. Med højt skaft og 2 velcrostropper. De har uld indvendigt og holder fødderne dejlig varme.

899,95 MINI STØVLER

Skønne begynderstøvler fra Ecco. Lukkes med velcrolukning og foret, så fødderne holdes lune. GORE-TEX gør dem både vandtætte og åndbare.

749,95


TERMOJAKKE

Super lækker og praktisk termojakke fra Wheat. Jakken har en flot pasform og 2 skrålommer foran. Bagpå jakken er der en refleks, så barnet nemmere bliver set.

349,95

TERMOJAKKE

Super lækker og skøn termojakke med mange fine detaljer fra MarMar. Både i ærmer og rundt i kraven er der en lækker ribkant, der lukker godt til for vind og kulde.

399,95

TERMOJAKKE

Super lækker og praktisk termojakke fra Wheat. Bagpå jakken er der en refleks, så barnet nemmere bliver set.

329,95

TERMOJAKKE

Super lækker termojakke med mange fine detaljer fra MarMar. Bagpå jakken kan den nederste kant bukkes op og fastgøres med velcro eller hænge ned, så jakken får lidt ekstra længde bagpå.

349,95


HELDRAGT

Super lækker og praktisk termodragt med god pasform fra Wheat. Lukkes foran med lynlås.

399,95

TERMODRAGT

Super lækker og praktisk termodragt fra Wheat. Heldragten har en god pasform og lukkes foran med en lynlås.

349,95

TERMOSÆT

Rigtig lækkert termosæt fra MarMar. På bukserne er der forstærkning på knæene og bagpå. Smart med strop i både jakke og buks, så det er nemt at hænge op.

399,95

TERMODRAGT

Super lækker termodragt til de små fra MarMar. Dragten har et mønster, der er ens med det velkendte chess print, hvilket giver dragten et eksklusivt look.

399,95


DINO HUE

Super lækker og sej dino elefanthue fra Huttelihut. Med ribkant, så der lukkes godt til for vinden. Huen har en blød velour indeni.

349,95

BJØRNE HUE

Super fin og lækker elefanthue med de fineste pompomer i alpaca uld fra Huttelihut. Der er ribkant, så der lukkes godt til for vinden. Med blødt velour indeni.

449,95


KANIN HUE

Super skøn elefanthue med søde kaninører i en lækker uld fra Huttelihut. Med blød velour indeni og ribkant, så der lukkes godt til for vinden.

324,95

LUKSUSBAMSE

Luksusbabys maskot, Luksusbamse. Den sødeste bamse i en lækker og blød kvalitet, som børnene vil elske at kramme.

129,95

SE MERE Se meget mere skønt tøj til dit barn: WWW.LUKSUSBABY.DK


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Emma er tilbage i top som det mest populære navn til nyfødte piger, efter at have været forvist fra førstepladsen i 4 år. I 2019 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Emma. Blandt drengene er William stadigvæk i top, hvilket navnet har været siden 2010 på nær i 2016. Ud af 1.000 nyfødte drenge fik 18 navnet William i 2019.


PIGERNES HØJDESPRINGER

DRENGENES HØJDESPRINGER

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Asta, der er sprunget 26 placeringer fra en placering som nummer 42 i 2018 til nummer 16 i 2019.

Højdespringeren blandt drengenavne er Anker - fra en placering som nummer 47 i 2018 til nummer 33 i 2019. Det er en stigning på 14 pladser.

Modsat er det gået navnet Caroline, der fra at have ligget nummer 34 i 2018 endte som nummer 51 i 2019 og dermed røg helt ud af top-50.

For Christian er det gået modsat. Navnet faldt fra nummer 25 i 2018 til nummer 39 i 2019.

Også Johanne, Naja og Vigga er røget helt ud af listen over de 50 mest populære pigenavne.

3 navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære navne. Det er navnene Laurits, Sebastian og Philip.


PIGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

1

EMMA

486

2

+1Ç

26

LÆRKE

264

16

-10 È

2

ALMA

453

3

+1Ç

27

MAJA

250

25

-2 È

3

CLARA

438

8

+5Ç

28

ESTHER

238

27

-1 È

4

FREJA

438

6

+2Ç

29

LIVA

233

32

+3Ç

5

SOFIA

434

5

30

SOFIE

230

29

-1 È

6

KARLA

403

10

+4Ç

31

MARIE

226

33

+2Ç

7

AGNES

399

14

+7Ç

32

MILLE

214

28

-4 È

8

ELLA

386

4

-4È

33

VICTORIA

213

21

-12 È

9

OLIVIA

378

13

+4Ç

34

EMILY

212

30

-4 È

10

ANNA

373

9

-1È

35

SAGA

194

38

+3Ç

11

NORA

370

15

+4Ç

36

ANDREA

193

40

+4Ç

12

ALBERTE

350

12

37

MOLLY

189

58

+21Ç

13

IDA

347

1

-12 È

38

LIV

181

39

+1Ç

14

LUNA

342

17

+3Ç

39

EMILIE

179

36

-3 È

15

JOSEFINE

329

7

-8È

40

VILMA

173

45

+5Ç

16

ASTA

326

42

+26Ç

41

ALBA

171

41

17

ELLIE

321

24

+7Ç

42

LEA

166

47

+5Ç

18

LAURA

312

11

-7È

43

LEONORA

162

54

+11Ç

19

ISABELLA

310

18

-1È

44

MERLE

158

51

+7Ç

LILY

307

20

45

MYNTE

157

52

+7Ç

FRIDA

287

19

-2È

46

ROSA

157

35

-11 È

22

AYA

286

22

47

SARA

152

37

-10 È

23

ASTRID

278

31

+8Ç

48

EVA

146

50

+2Ç

24

ELLEN

269

23

-1È

49

HANNAH

146

43

-6 È

25

MATHILDE

268

26

+1Ç

50

GRY

145

49

-1 È

20 21


DRENGENAVNE Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

Nr.

Navn

Antal

2018

+/-

1

WILLIAM

568

1

26

LAUGE

256

32

+6Ç

2

ALFRED

523

8

+6Ç

27

HUGO

250

28

+1Ç

3

OSCAR

514

3

28

LIAM

244

33

+5Ç

4

NOAH

484

2

-2È

29

VILLADS

229

30

+1Ç

5

KARL

477

9

+4Ç

30

THEODOR

227

35

+5Ç

6

LUCAS

455

4

-2È

31

LOUI

226

40

+9Ç

7

OLIVER

454

7

32

MILAS

221

41

+9Ç

8

ARTHUR

448

17

+9Ç

33

ANKER

210

47

+14Ç

9

AUGUST

433

13

+4Ç

34

ALBERT

209

37

+3Ç

10

MALTHE

426

6

-4È

35

JOHAN

208

23

-12 È

VALDEMAR

418

10

-1È

36

STORM

208

39

+3Ç

12

EMIL

407

11

-1È

37

ADAM

207

27

-10 È

13

AKSEL

385

14

+1Ç

38

MIKKEL

200

29

-9 È

14

VICTOR

385

5

-9È

39

CHRISTIAN

195

25

-14 È

15

ELIAS

381

12

-3È

40

MATHEO

195

53

+13Ç

16

MAGNUS

360

15

-1È

41

KONRAD

193

43

+2Ç

17

VIGGO

323

26

+9Ç

42

PELLE

189

46

+4Ç

18

ANTON

319

18

43

VILLUM

188

45

+2Ç

19

FELIX

313

19

44

BENJAMIN

186

31

-13 È

FREDERIK

293

16

-4È

45

ERIK

182

52

+7Ç

NOHR

289

20

-1È

46

ASGER

180

50

+4Ç

22

ALEXANDER

284

22

47

MADS

169

34

-13 È

23

THEO

281

24

+ 1Ç

48

WALTER

163

61

+13Ç

24

ELLIOT

280

21

-3È

49

MARIUS

162

38

-11 È

25

OTTO

265

36

+11Ç

50

MATHIAS

151

42

-8 È

11

20 21


BÆKKENBUNDSTRÆNING

FÅ KONTAKT MED DIN BÆKKENBUND Efter graviditet og fødsel er det vigtigt, at du får kontakt med din bækkenbund og lærer at træne den bæredygtigt.


I denne artikel får du viden om bækkenbundens fulde potentiale, og hvordan du kan træne smart for at genskabe styrke og fleksibilitet i din bækkenbund og få et holdbart resultat.


”Du skal styrke din bækkenbund, efter du har født”. Det er nærmest det første, du får at vide, når dit barn kommer til verden. Men det er ikke altid lige nemt at genoptræne sin bækkenbund. Den kan være svær at mærke, og du kan komme i tvivl, om du kniber rigtigt. Måske er der noget helt andet end traditionelle knibeøvelser, der skal til, for at du får et velfungerende underliv, efter du er blevet mor? I denne artikel får du viden om bækkenbundens fulde potentiale, og hvordan du kan træne smart for at genskabe styrke og fleksibilitet i din bækkenbund og få et holdbart resultat. Vi kalder det for bæredygtig bækkenbundstræning. Det er dejligt at være gravid og forberede sig på det liv, der venter med store forandringer og overgange i livet. Du skal lære, hvordan du tilpasser dig din nye rolle som forælder, og hvordan du knytter dig til dit barn. Noget, du måske også allerede mærker, er den foran-

dring, der sker i din krop under din graviditet. For mange kvinder kan det være en uventet oplevelse, ligesom oplevelsen af kroppens forandringer og udseende bliver det, efter du har født. Du skal til at lære din mor-krop at kende, lytte og reagere på dens signaler, svagheder og styrker. Det er lidt ligesom en tilknytning, bare til kroppen. Vejen til en succesfuld genoptræning handler om at skabe kontakt til din bækkenbund og dine mavemuskler, din holdning og din vejrtrækning, og lære deres indbyrdes samspil at kende. Dette er kernen i din krop, som har undergået de største forandringer under graviditeten og fødslen. Den enkleste måde at starte genoptræning på er at følge de 3 trin, vi har beskrevet nedenfor, og gerne lige efter din fødsel. 1. TRIN: BEGYND AT TRÆKKE VEJRET MERE BEVIDST Få din vejrtrækning med i dine bevægelser. Lig på ryggen - lig på maven - stil dig med ryggen mod en væg og tag nogle dybe vejrtrækninger i nogle minut-


Bækkenbundspuden Empelvic er designet til at skabe et præcist og behageligt tryk mod din bækkenbund, så din hjerne lettere kan finde den og sende aktiverende impulser afsted.

OM BÆKKENBUNDEN En velfungerende bækkenbund bevæger sig altid reflektorisk og smidigt i takt med dit åndedræt og din krops bevægelser. Den trækker sig sammen, beskytter organerne og lukker for udgangene, når du hoster eller hopper. Omvendt, giver den efter, når du skal tisse, føde eller elske.

og den aktiverer den del af dit nervesystem, som får dig til at slappe af, og som sætter gang i din fordøjelse. 2. TRIN: MÆRK DIN BÆKKENBUNDS BEVÆGELSER Efter en graviditet og fødsel kan det være en udfordring at aktivere, ja endda at mærke bækkenbunden. Det kan derfor være en god idé at bruge en bækkenbundspude.

Bækkenbunden består af flere lag muskler og bindevæv, der funktionelt strækker sig fra vores fodsåler, omslutter muskler og organer i bækkenet, fortsætter til maven og ryggen, og helt til vores kæber.

Bækkenbundspuden Empelvic er designet til at skabe et præcist og behageligt tryk mod din bækkenbund, så din hjerne lettere kan finde den og sende aktiverende impulser afsted.

Du mærker din bækkenbund, når du aktivt spænder den - laver et knib. Bækkenbunden skal spændes akkurat nok til at lukke for udgangene og afspændes helt igen for at kunne fungere optimalt. Ligesom når du åbner og lukker munden, når du drikker.

HVOR HÅRDT SKAL DU SPÆNDE DIN BÆKKENBUND?

ter. Mærk lungerne udvide sig nedad til og udad under dine armhuler, hvor du lader luften strømme ned mod navlen, og maven løfter sig. Forestil dig, at du skal trække ribbenene på plads igen efter graviditeten. Når din vejrtrækningsmuskel begynder at arbejde dybere, sker der noget med vores bækkenbund og vores dybe mavemuskler. De begynder reflektorisk at bevæge sig sammen med vejrtrækningen, og allerede her begynder genetableringen af styrke og smidighed i din kernemuskulatur. Ud over alt den friske ilt, du bringer rundt i kroppen, gavner din dybe vejrtrækning dig på flere områder. Den fungerer som en effektiv venepumpe, der fører hævelser i underlivet og benene tilbage til blodbanen,

Tag en slurk vand og mærk, hvor hårdt du spænder læberne, når du drikker. Så hårdt skal du spænde i din bækkenbund. For hårde og lange knib kan føre til, at din bækkenbund bliver for spændt. Den mister sin fleksibilitet og evne til at give efter og bevæge sig naturligt. En spændt bækkenbund mister sin styrke, og mange provokeres til at presse afføring og urin ud, når de skal på toilettet, hvilket ydermere kan føre til hæmorider og organ nedsynkning. Spænd derfor kun 50% af en maximal opspænding af din bækkenbund, når du træner den.


Du sidder på puden med tøj på og bevæger dig roligt frem og tilbage. Du masserer dine strukturer og fjerner hævelse i området. Samtidig øges heling af bristninger og strukturerne generelt. Alt sammen noget, der medvirker til, at det bliver lettere at mærke og at aktivere bækkenbunden. Når du genoptræner din bækkenbund med Empelvic, bliver du guidet til at aktivere bækkenbunden sammen med din vejrtrækning. På en kraftig udånding trækker bækkenbunden sig sammen, og du understøtter bevægelsen - som ikke er særlig tydelig i starten - med en bevidst sammentrækning af musklerne. På en indånding giver du slip igen. Spænd kun nok til, at du mærker sammentrækningen, og giv helt slip igen, inden næste sammentrækning. Sid på Empelvic puden og bevæg dig, og gentag denne øvelse flere gange dagligt. Du vil hurtigt opleve, at musklen bliver stærkere og begynder at reagere reflektorisk i samspil med vejrtrækningen. Når dette samspil er etableret og bevidst, kan du prøve at lave samme øvelse i andre positioner uden at sidde på puden.

3. TRIN: STRIT MED NUMSEN OG BEVÆG DINE HOFTER Din holdning er med til at skabe de bedste forudsætninger for at genoptræne din kerne. Under graviditeten ændres vores bækkenstilling og holdning, og vi holder den ved lige, efter vi har født, ved at bære rundt på vores børn hvilende på hoften. Alene ved at vippe bækkenet fremad, så du stritter med din numse og holder din lænd i et naturligt svaj, skaber du en spændstighed i din bækkenbund og mavemuskler, så din kernemuskulatur lettere vil samarbejde - trække sig sammen og give slip - i takt med din vejrtrækning, og når du bevæger dig. Med denne bækkenstilling og med et naturligt lændesvaj vil du bevæge dig mere i hofterne, når du f.eks. bøjer dig ned for at løfte dit barn op fra vuggen. Derved træner du musklerne omkring hofterne, og på denne måde træner du bækkenbunden funktionelt, altså mens du bevæger dig i din hverdag. Brug de 3 trin i forskellige hverdagssituationer og mærk efter, hvordan din krop bevæger sig og reagerer på øvelserne. Understøt bækkenbundens bevægelser med din vejrtrækning og ved aktivt at spænde og give slip i musklerne, indtil din bækkenbund har styrke nok til at klare arbejdet reflektorisk. Når du har tillid til, at din krop reagerer, som du forventer det, har du skabt en tilknytning til din mor-krop, og du vil elske den for det, den har skabt, og det den kan.


BRUG FOR FOKUSERET GENOPTRÆNING

SMIDIG BÆKKENBUND GIVER FÆRRE SMERTER

I de første 3 måneder efter du har født, sker den naturlige heling og sammentrækning af strukturerne i dit underliv hurtigt. Hos ca. 30% sker denne heling ikke optimalt, og de oplever problemer som inkontinens - at de ikke kan holde sig (urge) eller de dryptisser (stress).

En smidig bækkenbund giver færre bristninger og færre smerter efter din fødsel. Brug Empelvic puden til at massere og bevæge din bækkenbund undervejs i din graviditet.

De har brug for en fokuseret genoptræning af deres bækkenbund. Desværre holder effekten af traditionelle knibeøvelser ikke på sigt, og der er behov for at træne bækkenbunden bæredygtigt for at få et langvarigt resultat.

SE ØVELSESFILM Du kan se øvelsesfilm på WWW.EMPELVIC.DK


BABYUDSTYR

BLIV FRI FOR LUGTENDE BLEER Put en ble i blespanden. Twist håndtaget, til du mærker et klik. Bleen er nu pakket ind i et multi-lag anti-bakteriel film, der blokerer for lugtgener. Den indbyggede svupper skubber bleen ned i spanden, når du lukker låget, så dine hænder forbliver rene, og rummet forbliver frisk.


Den eneste blespand, der individuelt forsegler hver ble for at blokere lugtgener.


Denne stilfulde

TOMMEE TIPPEE TWIST &

blespand er den eneste blespand, der individuelt forsegler hver ble for at forhindre lugtgener, når du åbner låget eller tømmer spanden. CLICK ADVANCED

Nyfødte babyer kan have brug for bleskift op til 12 gange om dagen. Det er 84 bleer om ugen og en stak lugtende bleer, der skal smides ud. Twist & Click blespanden rummer op til 30 bleer og sparer dig derfor for mange ture frem og tilbage til den udendørs skraldespand.GARANTERET BESKYTTELSE MOD LUGT OG BAKTERIER Den antibakterielle multi-lag film dræber 99% af farlige bakterier som e-coli og stafylokokker. Ved berøring forhindrer det dårlig lugt ved at stoppe proteinerne fra at blive nedbrudt af bakterierne. Multi-lagene gør det endnu sværere for lugten at slippe ud. Sammen med det unikke Twist & Click system giver det dig en blespand, der blokerer for bakterier og lugtgener, hver gang du skal skifte ble.


MERE INFO FÃ¥ mere information om Sangenic Twist & Click blespanden her: WWW.TOMMEETIPPEE.CO.UK


STØTTEPUDER

DEN BEDSTE STØTTE


Under graviditeten giver bbhugme graviditetspude støtte og hjælper til at lindre de kritiske områder såsom mave, bækken, lænd, knæ og ankler. Efter graviditeten giver den perfekt støtte og komfort. For at amningen skal blive behagelig og afslappende for dig og din baby, er der også udviklet en lille bbhugme ammepude. Her får du 5 gode tips til bedre søvn og hvile under graviditeten samt gode råd til den første amning.


5 TIPS TIL BEDRE SØVN UNDER GRAVIDITETEN Af Dr. Hilde Tavares, stifter af bbhugme TØM HOVEDET FOR TANKER INDEN DU GÅR I SENG Vi har alle travle tilværelser. Der er altid noget, der venter på at blive gjort, eller en trillion ting, vi skal organisere i hovedet fra dag til dag for at få logistikken i et moderne liv til at fungere. Nogle neuroforskere påstår, at et gennemsnitsmenneske har omkring 50.000-70.000 tanker i hovedet om dagen. Ikke underligt, at det kan føles lidt travlt deroppe af og til. Er du nogensinde gået i seng efter en lang dag, men så snart hovedet rammer puden, føler du dig pludseligt lysvågen? Det er som om, at lige meget hvor meget du prøver, så vil din hjerne simpelthen ikke lukke ned. Det er faktisk din hjerne, der prøver at fortælle dig, at du trænger til at få ryddet op på 1. sal. For at gøre dig klar til en god søvn, er du nødt til at lade

1 Sluk for telefonen, computeren og fjernsynet ½-1 time, før du går i seng.

2

Læs en bog eller lyt til noget afslappende musik.

3 Brug 5 minutter på at skrive alt det ned (uanset hvor lidt det er), du mener, du er nødt til at huske næste dag, på et stykke papir. På den måde tømmer du hovedet og gør plads til en god, afslappende søvn.

din hjerne og krop sætte farten ned efter en travl dag. VÆR OPMÆRKSOM PÅ SØVN GÆLD Du har brug for meget mere søvn, end du plejer, når du er gravid. Hvorfor? Fordi der faktisk vokser et lille


Denne pude er noget af det bedste, jeg har sovet med. Jeg er i uge 25 uger og havde virkelig brug for denne. Den er blød og fleksibel og giver en behagelig støtte for både kroppen, maven og bækkenet. CHRISTINA SKORVE

bitte menneske inden i dig, og det kræver en masse energi fra din krop. Søvn gæld er forskellen på den mængde søvn, du burde have, og den mængde du faktisk får. Den gode nyhed er, at du lige som med al anden gæld gennem vedvarende arbejde kan indhente den og betale tilbage - det kan dog ikke gøres i én lang søvn maraton. Hvis du tager en lille lur i løbet af dagen hver dag , plus giver dig selv en ekstra time eller to om natten, vil det hjælpe dig med at bibeholde en god søvnbalance. HOLD DIG KØLIG Efter undfangelsen stiger din kropstemperatur i gennemsnit næsten en grad på grund af en forhøjelse af dit stofskifte. Det lyder måske ikke af meget, men tro mig, det er noget, du vil lægge mærke til. Din krop indstiller sig automatisk på, at den nu skal tage sig af 2, og forøger derfor sine normale aktiviteter, der igen forårsager en forøgelse af kropstemperaturen. Så hold dit soveværelse ekstra køligt, og brug sengetøj, der tillader ordentlig luftcirkulation. Undgå også fysisk træning, varme bade/brusebade og koffeinholdige drikke i de sidste 2-3 timer, før du går i seng. LØS PÅKLÆDNING Der er ikke noget mere irriterende, nå man prøver at slappe af, end følelsen af strammende tøj, vel? Når man så tilføjer en voksende mave til ligningen, kan det føles næsten umuligt at ignorere den snærende BH eller et irriterende mærke i undertrøjen, når man prøver på at sove. Den bedste anbefaling er, at du sover nøgen. Intet tøj, der kan irritere dig eller hæmme cirkulationen i din krop, og som en bonus er det også sundere for ”afdelingen” forneden.

Hvis du ikke føler dig godt tilpas ved at sove uden tøj, så sørg i det mindste for at sove i noget i strækbart, naturligt og åndbart materiale. Når du er ved at nå til slutningen af dit 3. trimester, kan det at vende sig i sengen godt blive noget af en udfordring, og det kan føles som om, der er velcro på din madras. Hvis du ikke lige har en partner, der gladelig vågner op for at give dig et meget tiltrængt skub, når du skal vende dig, så prøv at sove på et lagen af silkesatin, og tag en silkeunderkjole eller silketrusser på. MAGIEN SKABES AF ORDENTLIG STØTTE At sove er anderledes, når man er gravid. Din krop er under konstant forandring, og efterhånden som maven vokser, vil du få brug for støtte til din krop under søvnen. Hvis du bruger bbhugme graviditetspuden fra tidligt i din graviditet, vil det ikke bare hjælpe dig til at sove og hvile bedre, men det kan også hjælpe med at forhindre almindelige lænde- og bækkkensmerter (SPD), som forbindes med graviditet. Tusindvis af kvinder har allerede prøvet bbhugme graviditetspuden, og de elsker den. Hvis der nogensinde er et tidspunkt i dit liv, hvor du burde investere i søvn, er det under din graviditet. Husk at du sover for 2 nu.

MERE INFORMATION Læs mere om graviditetspuden fra bbhugme her: WWW.BBHUGME.COM


GODE RÅD TIL DEN FØRSTE AMNING Af jordemoder Åsa Lind

BABYENS SIGNALER

FULDTIDSJOB

Vær lydhør over for barnets signaler. Når barnet er sultent, vil det begynde at sutte på din hånd eller dreje sit hoved, hvis du aer det på kinden.

Amning af et nyfødt barn kan opleves som et fuldtidsjob. Vi har brug for mad, vand, hvile og omtanke. Hvis vi er udsat for stress, bliver de hormoner, der er vigtige for amning, påvirket. Vi skal være ydmyge i forhold til, hvad der kræves af kroppen, for at mestre denne vigtige opgave.

Barnet kan blive lettere irriteret og sommetider begynde at græde, når det trænger til mad. Det kan være svært at berolige et barn, der er desperat. Prøv at fange signalerne, så du kan være forud for situationen.


SLAP AF - DU GØR DET GODT Det er vigtigt, at du som mor føler dig afslappet, når du ammer. Sørg for at sidde eller ligge i en behagelig position. Hvis du er afslappet, vil du overføre den samme følelse til barnet. Det bidrager til en positiv oplevelse for jer begge. Dette vil igen stimulere din mælkeproduktion. Stress gør det modsatte. For den mest behagelige hvilestilling for skuldre og arme anbefales en bbhugme ammepude. Den giver optimal støtte til både dig og din baby. Puden kan nemt justeres og bindes omkring dig, så den ikke glider væk. Puden har en bekvem størrelse og en separat taske, der gør den velegnet, når du er på farten. MAVE MOD MAVE Anbring barnets mave mod din mave. Sørg for, at dit barns mund peger i samme retning som din brystvorte. Lad barnet søge brystvorten med så åben mund som muligt. Dette gør, at mælketilløbet nemt kan fylde barnets mund og hjælpe med til at få brystvorten dybt ind i munden. HAR DU MÆLK NOK? Hvordan ved du, at du har mælk nok? Se dit barns signaler. Måske betyder det, at du er nødt til at amme meget ofte, især i de første par uger eller måneder. Lyt efter, om barnet synker, og se, om tinnitus er i bevægelse. Efter en periode vil mælkeproduktionen tilpasse sig dit barns behov. Dette gælder også for tvillinger.

brystvorter vænne sig til amning. Lyse brystvorter kan være mere følsomme end mørke. Du kan pleje dine brystvorter med modermælk eller creme før og efter amning. Hvis du opdager, at der er blødning fra brystvorten, er der ingen grund til at bekymre sig. Det er ikke farligt for barnet, selv om det kan spytte mælken ud eller kaste op. Det kan være smertefuldt med ømme brystvorter, men prøv at fortsætte med amning. Det vil gå over.

Størrelsen af dine bryster er ikke relateret til evnen til at producere fantastisk mælk. Små bryster producerer lige så meget, god mælk som store bryster.

MERE INFORMATION

ØMME BRYSTVORTER

Læs mere om ammepuden fra bbhugme her:

Et barns mund kan være meget krævende og kan give smertefulde brystvorter. Efter en periode vil dine

WWW.BBHUGME.COM


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Mor venter sig, og Tobias på 3½ år spørger, hvor lillebror skal sove. Ja, det er ikke helt besluttet endnu, så mor siger: “Det må vi lige se på. Vi skal nok have købt en vugge eller en seng”, hvortil Tobias svarer: “Ja, ellers må han sove i badekaret.” Så slemt går det nok ikke, men der er selvfølgelig ledigt om natten.

rer, og Jeg arbejder som læ g kom do da jeg var højgravi ferien, er i skole efter somm ever fra e el spurgte en af min in baby d 5. klasse mig: “Er var svær derhjemme?”. Den an står m ikke at grine af, når på. Så jeg e der med STOR mav babyen at måtte jo fortælle, endnu. d ikke var kommet u

beMin datter på 15 måneder er lige en af gyndt at kunne sige få ting, og , har dem er “baby”. Da jeg er gravid y inde vi lært hende, at der er en bab , da vi i maven. Det fik så bare følger for da forleden var over ved mormor, hen vi havde været der lidt, gik hun mave til mormor, pegede på hendes og vi og sagde meget stolt: “Baby”, er alle konstaterede, at i hendes øjne tykke maver “babyer”.

Vores d atter på “snakker” 15 mån eder hele dag en og s om en m pørger asse ting - “hva’ de dag stod t?”. En jeg uden tøj på, o spurgte: g hun “Hva’ de t?” og på min ty p egede kke mav e (jeg e i 21. uge r gravid ). Jeg sv arede, a en baby t der er inde i m aven. D aede hu erefter n maven , kigged mine bry e o ster og s p på agde: “B mam”. O aby mam m det ba re var et og hun e tilfælde, gentlig v a r sulten, ikke - me ved jeg n sjovt lø d det i hv ert fald.


7. barn og er det Jeg er højgravid med mit et par venner. store samtaleemne hos så forleden, at Deres søn på 4 år sagde . Nej, mente movi skulle have to babyer en, hvortil drenderen, vi skulle kun have Oscar? Skal han gen så siger: “Hvad så med eng på 1½ år, og flytte?”. Oscar er vores dr 4-årigs univers. han er jo stadig baby i en dog hurtig om, Moderen forsikrede ham s børn, selv om at vi ville beholde alle vore der kom en lille ny.

Da jeg ventede mine to yngste (tvillinger), fik je g temmelig uren hud. Men min datter, der på det tid spunkt var 2 år, så blot på mig med misundelse og erklærede, at det var nogl e flotte prikker, jeg havde i hovedet!

besøg hos Vi var på r g der va Farmor, o å p e fætter Lokes lill Jeg spørg1 år også. å , om jeg m er så Loke højstolen, i sidde r skal sid hvor fætte r Loke kigge de, hvorpå , j e iger: “N på mig og s t g tyk”. De Mor stor o g e j så, da passer og . i 7. måned er gravid

Vi havde besøg af min kærestes fætter og hans kone og søn på 2 år. Vi viste scanningsbilleder frem, og sønnen Victor sa gde: “D et er Spiderman” og pegede på scanningsbilledet. Nej, hv or vi grinte, for jeg synes, det ligner en alien. Men den har øjne formet som Spiderm ans.

tter på rtalt vores da Vi har lige fo re t hun skal væ a r, å 5 n e næst en lige n jublede, m u H r. e st sø re sto ekulativt r hun lidt sp pludselig se får r så, om hun e rg ø sp g o på mig arer, r bror. Jeg sv lle e r e st sø le en lil n komjo ikke, før de vi d ve t e d t a jeg ikke hh, Mor! Kan mer ud. “Åh nog har jo ikke Je r? ve h f a få en er jeg Hihi, det håb ”. n je e rv fo i gle end fint. l være mere vi En . ke ik u n


HÅRPLEJE

TAG TRYGT DIN BABY MED TIL FRISØREN ZENZ er Danmarks største grønne frisørkæde med

saloner flere steder i København, Lyngby, Køge, Taastrup og Humlebæk. Alle salonerne er certificeret Grøn Salon og fri for unødig kemi. Der er med andre ord ingen skadelige stoffer eller generende dampe. Hos ZENZ er der trygt for dig som gravid og ny mor - og for din baby.


Må man amme i en frisørsalon? Er det trygt for en baby at komme med til frisøren? Hos ZENZ er svaret ja.


Hos ZENZ prioriteres sundhed ligeså højt som lækkert hår. Under graviditeten og mens du ammer kan du blive farvet og få lavet striber uden at bekymre dig om hormonforstyrrende indhold og andre skadelige stoffer. ZENZ anvender en særlig mild farve, der beskytter håret og giver et naturlig smukt resultat.

GRØN FRISØR ZENZ er den første certificerede Grøn Salon i verden og den største kæde af grønne frisørsaloner i Danmark. ZENZ bestræber sig på kun at arbejde med naturlige og økologiske ingredienser for maksimal respekt for miljøet og vores fælles sundhed. I alle saloner anvendes eget sortiment af økologiske ZENZ-produkter for at undgå enhver form for potentielt skadelige kemikalier. Fra shampoo, hårfarve, styling produkter, håndklæder til kaffe og rengøringsprodukter, finder ZENZ det naturligt at passe ekstra godt på deres kunder, kolleger og vores fælles planet.

FØLELSEN AF WELLNESS Når du som kunde besøger en ZENZ-salon, vil du straks bemærke forskellen, og du kan sætte dig godt til rette, slappe af og føle dig i helt trygge hænder. Nyd en komplet skønhedsbehandling med professionel økologisk luksus. Behandlinger hos ZENZ er wellness for din sjæl, dit hår og din hud. De nøje udvalgte frisører og stylister vil gøre dit hår smukkere og sundere, mens du nyder en dejlig hovedbundsmassage, et afslappende fodbad og friskbrygget økologisk kaffe, te eller limonade i en massagestol.

EKSKLUSIVE BEHANDLINGER ZENZ-frisørerne har en høj standard og en utrolig stor lidenskab for deres job, så du er i gode hænder. Det er vigtigt, at du har det godt, når du forlader en ZENZ-salon efter en professionel klipning og styling. ZENZ-frisørerne er klar til at passe på dit hår, om du blot ønsker at få klippet spidser eller ønsker et helt nyt look.

HÅRANALYSE OG LUKSUSBEHANDLINGER Hvis du har god tid, anbefales det, at du kombinerer en hårkur med din klipning. Den ultimative luksus er en oliekur, som blandes, så den passer perfekt til dit hår, og optimeres med ZENZ HairSpa kurhætte. Bare luk øjnene og slap af i en af de skønne massagestole. ZENZ tilbyder også en gratis analyse af dit hår og din hovedbund, og du bliver hjulpet med at vælge de rigtige produkter til din hårtype.

FARVNING AF HÅR, BRYN OG VIPPER ZENZ-frisørerne blander en unik hårfarve, der passer til dit hår og dine ønsker. Dette giver dig et naturligt og flot resultat. Hos ZENZ anvendes naturlig hårfarve, der har en plejende effekt og tilføjer glans og volume til dit hår. Du kan ligeledes få dine vipper og bryn farvet i salonen. Alle farver til hår, vipper eller bryn, er så milde, at de kan bruges til gravide og duftfølsomme personer.


SUNDE PRODUKTER I salonerne anvendes ZENZ økologiske produkter, der er baseret på naturlige og økologiske ingredienser i top kvalitet, såsom koldpresset avocadoolie og oprenset aloe vera. Det er en professionel produktlinje til forbrugere. ZENZ Organic Products består af hårpleje-, styling-, hudpleje- og makeup produkter, som er produceret i Danmark, og de fleste af produkterne er veganske, økologisk certificeret og bærer det anerkendte Svanemærket. Til duftfølsomme, parfumeallergikere, gravide kvinder og børn tilbydes den parfumefri Pure-produktserie, der alle bærer mærket AllergyCertified.

KLIPPEKORT

Man kan med fordel købe et klippekort til ZENZ og få rabat på forskellige typer behandlinger, såsom farve af bryn og vipper, klip og kur samt hårfarve. Pris fra:

860,-


Pure-serien fra ZENZ Organic Products kan bruges af hele familien. Brug dem til de mindste for at pleje både hud og hår, brug dem til dig selv, når du har brug for ekstra forkælelse i hverdagen.

Multifunktionelt produkt, der både kan bruges af mor og baby, både til hud og hår. Især god til babys hovedbund ved arp problemer. Påfør produktet til hovedbunden og lad sidde i 5 minutter. Red derefter håret igennem med en arp kam. Den er også god til tør babyhud og irriteret og tørt maveskind under graviditet.

OIL TREATMENT PURE NO. 97 • Multifunktionel. • Plejer og nærer hår og hud. • Uden parfume og æterisk olie. • Vegansk.

Lavet på økologisk koldpresset avocado-, abrikoskerne- og mandelolie, som virker plejende og er rig på vitaminer og mineraler. Giver smidig hud, glans til håret og en styrket hovedbund. Særligt velegnet til gravide, børn og parfumeallergikere, da den er uden parfume og æterisk olie. Styrker hår, hovedbund og hårsække. Tilfører vitaminer og mineraler, som hjælper med at forstærke hårstrået og beskytte mod skader og slitage. HÅRPLEJE:

Styrker huden og gør den mere smidig. Kan også anvendes som makeupfjerner. HUDPLEJE:

339,-SE MERE Læs mere om behandlinger til gravide og nye mødre her: WWW.ZENZ.DK

Se mange flere skønne plejeprodukter til mor og barn her: WWW.ZENZSHOP.DK

Hos ZENZ bliver du forkælet med hovedbundsmassage, fodbad med plejende olier, økologisk kaffe og te og sunde snacks.


Særligt velegnet til sart hår og sensitiv hovedbund, gravide, børn og parfumeallergikere, da den er uden parfume og æterisk olie.

SHAMPOO PURE NO. 01

Mild shampoo med økologisk koldpresset avocadoolie og økologisk oprenset aloe vera. Giver styrke og vitalitet til alle typer hår, både naturligt og kemisk behandlet. 250 ml.

209,-

DETOX DELUXE PAKKE

En pakke, der gør det muligt at få salonfølelsen hjemme hos en selv. En oplagt mulighed for intensiv pleje til håret, når man er færdig med at amme, og håret ændrer sig.

799,-

CONDITIONER PURE NO. 02

Mild balsam med økologisk koldpresset avocadoolie og økologisk oprenset aloe vera. Lægger sig som en beskyttende, usynlig film rundt om hvert enkelt hårstrå for at bevare intensiteten i farvet hår. 250 ml.

230,-

SPAR 1.000 KRONER


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. VIGTIG INFO OM CORONA TIL GRAVIDE Der er bekymringer nok at forholde sig til som gravid. Men i disse tider fylder frygten for coronavirus formentlig ekstra meget. Her kan du læse Sundhedsstyrelsen retningslinjer om coronavirus til gravide og fødende.

DEN FORBANDEDE BÆKKENLØSNING Bækkenløsning findes i mange varianter - nogen har lidt ondt af og til, mens andre får store smerter og må have krykker for at bevæge sig rundt. Her fortæller 7 kvinder om deres erfaringer med den forbandede bækkenløsning.

ERFARINGER MED EKSTERN VENDING Hvis dit barn ligger i såkaldt underkropsstilling, og altså ikke ligger med hovedet nedad i bækkenet kort før termin, vil man typisk forsøge at vende det, så du kan føde normalt. Her kan du læse om 11 kvinders erfaringer med ekstern vending.

DRØMME UNDER GRAVIDITETEN Dine drømme reflekterer din følelsesmæssige tilstand. Som de fleste ved, medfører graviditeten både positive og negative følelser, og disse bliver “fordøjet” gennem drømmene. Det er således helt almindeligt, at drømmene under graviditeten bliver mere underlige og surrealistiske. Her kan du læse om 13 kvinders drømme under graviditeten.


ISSE ARTIKLER? MÆRKELIGE BABYNAVNE Sille spørger: “Jeg sad og kiggede på navne og kom til at tænke på, hvad det mærkeligste navn er? Hvad er det mærkeligste navn til et barn, du har hørt? Bare for sjov :o)”. Se nogle af de underlige babynavne, andre har valgt til deres børn her.

DE FØRSTE TEGN PÅ LIV Graviditetstesten var positiv, din talje er forsvundet, og du har endda hørt din babys hjerteslag. Alligevel kan det være svært helt at fatte, at der vokser et nyt liv inden i dig, indtil du har mærket det første spark.

SKAL FAR MED TIL SCANNING? For mange gravide er det en selvfølge, at den kommende far skal med til scanning. Det kan både være en oplevelse, som er hyggelig at dele med farmand, men det kan også være rart at have en med, hvis scanningen mod forventning skulle afsløre knapt så positive nyheder.

SÅ MANGE GRAVIDITETER ER SMUTTERE Vi er ikke blevet bedre til at planlægge, hvornår vi skal have børn. Tværtimod faktisk. Se her, hvor mange kvinder og mænd, der mener, at de har fået et eller flere børn som følge af uventet graviditet.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DK


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG