GRAVIDA #24

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 24 • FORÅR 2020

7 4 SIDER M

E OM DEN D ALT POSIT GRAVIDIT IVE ET SHOPPING

34 SIDER Med skønne ting til mor og barn

FØR FØDSLEN

KENDTE

STJERNE BABYER

PÅ VEJ

Se hvilke kendte danskere der venter barn

ERFARINGER MED

EKSTERN VENDING AF BABY Hvis barnet ligger forkert kort før termin, vil man forsøge at vende det

+

NAVNE

TOP-50 NAVNE De mest populære pige- og drengenavne

SPØRG JORDEMODEREN: SPØRGSMÅL OM PLANLAGT KEJSERSNIT | DAGENS SMIL: SJOVE TING SAGT AF BØRN SHOPPING: SKØNT VENTETØJ / SMART TØJ TIL BØRN / PRAKTISK BABYUDSTYR / HÅNDTEGNEDE PLAKATER


FARVERIGE PLAKATER TIL BØRNEVÆRELSET


BRUG KODEN

LIFEMAGS OG FÅ

25% RABAT PÅ ALLE PLAKATER (SENDES FRA DANMARK)Gravid fotografering 9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil? Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven. At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme. Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet.


VELKOMMEN Velkommen til 24. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. I artiklen Stjernebabyer på vej kan du se, hvilke kendte danskere, der snart skal være forældre.

Hvis dit barn ligger i såkaldt underkropsstilling, og altså ikke ligger med hovedet nedad i bækkenet kort før termin, vil man typisk forsøge at vende det, så du kan føde normalt. I artiklen Erfaringer med ekstern vending af barnet fortæller 11 kvinder om deres gode og dårlige oplevelser med vendingsforsøg.

Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 34 sider fyldt med skønt ventetøj, smart tøj til børn, praktisk babyudstyr og håndtegnede plakater.

Har du allerede fundet på det perfekte navn til guldklumpen? Ellers kan du finde inspiration i navnehitlisterne, hvor du kan se de 50 mest populære drenge- og pigenavne.

Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 24. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Hilsen redaktør

Katja Hansson Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på www.gravida.dk

Hvornår plejer man at udføre planlagt kejsersnit? Hvilken bedøvelse skal jeg vælge? Kan jeg få kejsersnit efter en uheldig fødsel? Hvilke risici er der? Hvor mange kejsersnit kan man få foretaget? I brevkassen besvarer jordemoder Anne-Jette Raben spørgsmål om planlagt kejsersnit.

HUSK UDGIVER

SKRIBENTER

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

Katja Hansson Anne-Jette Raben

Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

HJEMMESIDE REDAKTØR

Katja Hansson katja@lifemags.dk

www.gravida.dk FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravida ANNONCER

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF

Marylou Studio www.maryloustudio.dk

KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


FÅ DIN NATTESØVN TILBAGE! NEM HVERDAG

Perfect Prep maskinen fra Tommee Tippee giver dig en perfekt tilberedt flaske på under 2 minutter


INDHOLD

6

LE D E R

Redaktøren har ordet

12

FØR FØD SLE N

16

BRE V K A SSE

Erfaringer med ekstern vending af barnet

Spørgsmål og svar om planlagt kejsersnit

20

FE RTILITE TSTREND

26

KE ND TE

30

BA BYUD STYR

Barnløse efterspørger personlig viden om sæddonorer

Stjernebabyer på vej

Den perfekte flaske hver gang

FORSIDEN FOTOGRAF:

Carton King


VI GØR DRØMME TIL VIRKELIGHED I mere end 30 år har Cryos hjulpet familier med at gøre drømmen om et barn til virkelighed. Vi tilbyder gratis adgang til verdens største udvalg af nøje screenede sæddonorer, kompetent kundeservice og hurtig levering til din fertilitetsklinik. Læs mere om fertilitetsbehandling med donorsæd på DK-DA.CRYOSINTERNATIONAL.COM

DK-DA.CRYOSINTERNATIONAL.COM

INTERNATIONAL SPERM & EGG BANK


INDHOLD

36

H V A D SKA L B AR NET HEDDE?

40

V E NTE TØJ

50

G ULD KORN

52

BØRNE TØJ

62

PLA K A TE R

70

ME RE LÆ SE STOF

De mest populære babynavne

Eksklusiv fashion til gravide

Dagens smil

Eventyrligt børnetøj med stil

Når det skal være helt personligt

Fik du læst disse artikler?

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.


Dansk webshop med fokus pĂĽ eksklusive styles til gravide fra de bedste danske og udenlandske brands

WWW.EXPECTATIONSCPH.COM


FØR FØDSLEN

ERFARINGER AF BARNET Hvis dit barn ligger i såkaldt underkropsstilling, og altså ikke ligger med hovedet nedad i bækkenet kort før termin, vil man typisk forsøge at vende det, så du kan føde normalt. Her kan du læse om 11 kvinders erfaringer med ekstern vending.


Efter en halv times helvede (jeg vil nok ikke anbefale vendingsforsøg til andre!) gav lægerne op. Hun ligger simpelthen helt fast med numsen nedad, den lille stædige satan :-)

FIK 3. BARN VENDT 2 GANGE Vores 3. barn vendte numsen nedad i uge 38, og der valgte jeg at få vendt ham. Han blev vendt første gang af en dygtig læge. Jeg kunne dårligt mærke det, og det gjorde på ingen måde ondt eller var ubehageligt. En uge efter skulle vi til kontrol for at være sikre på, at han ikke havde vendt sig igen. Men det havde han. Samme læge vendte ham igen, og fødslen blev derefter sat i gang, så han ikke lavede samme trick igen :-) Jordemoderen mente, at fordi han var 3. barn og en del mindre end de andre havde været, så vendte han sig, fordi der var plads til det. ANNE

DET GJORDE ONDT OG HAN FIK STRESS Min lå også sådan. Blev opdaget i uge 35. De prøvede 2 gange, hvor jeg sagde stop til sidst. Det gjorde ondt, og lillebror fik stress. Det skal så lige siges, at jeg ikke havde meget vand, så det var derfor, det gjorde så ondt på mig, fik jeg at vide. Han blev så taget ved kejsersnit 9 dage før termin. BETTEENE

BLEV VENDT HELE 3 GANGE Min datter blev vendt hele 3 gange for så at vende sig igen. I uge 37+ mente lægen, at hun stod fast med numsen (jeg blev scannet for at se, om numsen var nedad), og jeg fik tid til planlagt kejsersnit i uge 39+0. Jeg blev vægtscannet i uge 38+5, og der vendte hun med hovedet nedad, så det endte med en normal fødsel ved igangsættelse i uge 39+0. Nu ved jeg jo ikke, om grunden til, der var plads til, hun kunne vende sig så sent, var de mange vendingsforsøg. Men ellers ville jeg gerne være sluppet. Men jeg havde nok slået mig selv i hovedet endnu, hvis jeg ikke

havde forsøgt alle muligheder. Så dejlig klar holdning herfra. Eller noget :-) Men det er lidt passende et eller andet sted. Min datter elsker historien om, at hun allerede slog saltoer og var stærk inde i maven. En meget stor del af hendes liv drejer sig om gymnastik. ANN

BARNS HOVED LÅ UNDER MORS RIBBEN Jeg har en veninde, som har prøvet det. Da min bebs lå forkert indtil i onsdag har jeg også talt med både læger og sygeplejersker, og jeg ville tage imod forsøget. Min venindes baby kunne dog ikke vendes, fordi barnets hoved lå helt under morens ribben. Men man får noget til livmoderen at slappe af på og får også at vide, at man til hver en tid kan sige stop. Der bliver kørt strimmel ½ time før og efter forsøget. Min jordemoder sagde endvidere, at hun aldrig har været med til, at det er endt i akut kejsersnit. Jeg tror, det hænger sammen med, at de kører strimmel inden, og der vurderer de, om barnet har overskud. Det er nok også fordi, jeg synes, at det må være så surt ikke at måtte løfte i 8 uger, så jeg ville selv (tror jeg da) gøre alt for ikke at få kejsersnit. Det er jo heller ikke uden risiko. MARIA

DE TROEDE IKKE AT DE KUNNE Jeg fik vendt min ene datter. Hun lå meget stabilt med numsen nedad, og de havde faktisk ikke regnet med, at de kunne. Jeg havde ligget med numsen op i vejret og lavet moxa (zoneterapi med grimt lugtende urtecigar). Om det har hjulpet, ved jeg ikke, men de fik hende vendt.


Man får at vide, at man skal have taske med, hvis noget går galt. Det, der kan gå galt, er, at de får vandet til at gå, og enten uden at barnet er vendt = kejsersnit, eller vandet går, og hovedet vender nedad = almindelig fødsel. Jeg fik også at vide, at vendte hun sig igen inden for det første døgn, ville de prøve igen og prikke vandet og sætte fødslen i gang. Jeg endte dog med en vendt baby, og jeg gik 4 dage over termin.

til andre!) gav lægerne op. Hun ligger simpelthen helt fast med numsen nedad, den lille stædige satan :-) Da jeg er førstegangsfødende, og hun bliver vurderet til at være en stor pige, har vi derfor fået tid til planlagt kejsersnit. DANIELLA

DET GJORDE MEGA ONDT

LINE

Min pige vente forkert første gang, og de prøvede at vende hende, men jeg syntes, det gjorde mega mega ondt, så de kunne ikke fuldføre processen.

KEJSERSNIT HVIS VENDING IKKE LYKKES

Min jordemoder sagde til gengæld, at man anbefaler kejsersnit ved sædestilling, da man ikke skal gå helt i stykker, eller for at babys hofter ikke skal tage skade eller lignende, og så tager sådan en fødsel bare 50% længere tid, sagde hun.

Jeg fik vendt den ældste, da jeg var ca. 39+5 - altså meget sent i graviditeten. Jordemoderen mente bestemt, at hun stod fast med hovedet nedad. Men jeg skulle sættes i gang, og det var en del af standardproceduren at scanne inden igangsættelse. Her viste det sig så, at hun lå med numsen nedad i stedet :-(

Så jeg vil helt klart anbefale, at du senest prøver vendingsforsøg i uge 37+0, for at baby ikke bliver for stor, som det skete for mig. Og hvis ikke de kan vende den, så ville jeg klart foretrække kejsersnit.

Jeg fik at vide, at det blev kejsersnit, hvis vending ikke lykkedes, eller hvis hun vendte sig igen. Det gik heldigvis godt :-)

LINE

LENE

BARNET VENDTE SIG FØR KEJSERSNIT

BEGGE MINE BØRN LÅ PÅ TVÆRS Jeg har 2 børn og er gravid med 3. barn. Begge mine andre børn lå også på tværs, og det lykkedes faktisk lægerne at vende min datter, så jeg slap for kejsersnit. Men jeg nød godt af at have min mand med og holde i hånden. Lillemand, jeg er gravid med nu, ligger heldigvis med hovedet nedad indtil videre. BRITTA

Min søn lå i tværleje under en uge før termin, og lægerne forsøgte at vende ham, men det lykkedes ikke. Jeg fik derfor et kejsersnit 3 dage før termin. Han havde dog selv vendt sig, så han ved kejsersnittet lå rigtigt. Men da jordemoderen havde glemt at scanne mig inden kejsersnittet, var der ingen, der opdagede det. Jeg var hurtigt ovenpå igen efter kejsersnittet, men det er jo meget individuelt, hvor hurtigt man kommer sig. Det eneste er, at jeg føler mig snydt for en fødsel, men jeg har et sundt og velskabt barn, og det er for mig vigtigst. JOAN

LÆGERNE GAV OP EFTER EN HALV TIME Efter en meget lang graviditet med stort vægttab, stress, sygemelding, brystbetændelse osv. har vores datter så besluttet, at det hele skal rundes af med et planlagt kejsersnit. Hun har i lang tid ligget med numsen nedad, så de forsøgte at vende hende på Rigshospitalet. Efter en halv times helvede (jeg vil nok ikke anbefale vendingsforsøg

ET POSITIVT VENDINGSFORSØG Min første datter blev vendt i uge 35, og det gik præcis, som det skulle - og jeg synes ikke, det var slemt. Held og lykke. LISABREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

PLANLAGT

KEJSERSNIT

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne. ANNE-JETTE

Hvornår plejer man at udføre planlagt kejsersnit? Hvilken bedøvelse skal jeg vælge? Kan jeg få kejsersnit efter en uheldig fødsel? Hvilke risici er der? Hvor mange kejsersnit kan man få foretaget? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om planlagt kejsersnit.


kan være på benene uden hovedpine etc. hurtigt efter. Men hvad skal jeg vælge?

HVORNÅR PLEJER MAN AT UDFØRE PLANLAGT KEJSERSNIT? Da jeg fik min datter, blev hun taget ved kejsersnit præcis 1 måned for tidligt på grund af min medfødte hjertefejl. Da jeg var til nakkefoldsscanning i sidste uge, snakkede de om et eventuelt kejsersnit igen. Men jeg skal ind til samtale engang. Det, jeg vil spørge om, er: Hvor tidligt plejer man at udføre planlagt kejsersnit før terminsdatoen? Jeg er gravid og er sat til den 4. januar 2009.

SVAR

Du skal snakke med en narkoselæge om bedøvelsen til kejsersnittet. Vedkommende vil vejlede dig. Du skal fortælle narkoselægen det, du har hørt fra din omgangskreds. Almindeligvis anbefaler man spinalbedøvelse. Det er en lokalbedøvelse, der lægges i lænderyggen. Der føres ikke et kateter ind i ryggen, fordi bedøvelsen kun skal vare i op til et par timer, og det er ret sjældent, at der er bivirkninger ved denne bedøvelsesform.

SVAR

Som regel foretager man kejsersnit lige før terminen, men hvis barnet har en hjertefejl, vil man foretage det tidligere af hensyn til f.eks. operaEt tion på barnet. Når du kommer til samtale igen, vil man fortælle dig mere om forløbet. Hvis du er utryg, kan du altid bede om en ekstra undersøgelse og samtale.

KAN JEG FÅ KEJSERSNIT EFTER EN UHELDIG FØDSEL?

voldsomt fødselsforløb, som det du har haft sidst, vil nok give anledning til, at det næste fødselsforløb skal diskuteres med en læge på dit fødested.

HVILKEN BEDØVELSE SKAL JEG VÆLGE TIL PLANLAGT KEJSERSNIT? Jeg venter nr. 2 til oktober og skal have planlagt kejsersnit denne gang, da der er for stor risiko for mig at føde vaginalt ifølge hospitalets overlæge. Det er også fint nok, når det ikke kan være anderledes. Jeg vil helt sikkert gerne være vågen under indgrebet, men jeg har 2 tilfælde tæt på mig, som har fået epiduralbedøvelse under graviditeten, og som begge er gået galt, og der derved er opstået komplikationer i form af spinal hovedpine og diskusprolaps, da der er stukket forkert, og der siver væske ud stadig, trods det er 2 år siden. Findes der et alternativ? Jeg vil gerne vælge den bedøvelse, som er mest skånsom for mit barn, da det er det vigtigste, og da jeg har et barn i forvejen, sætter jeg stor pris på, at jeg

Da jeg fik min dreng for snart 2 år siden, udviklede fødslen sig i en forkert retning, og det endte med et akut kejsersnit i fuld narkose efter 27 timers veer. Efterfølgende blev jeg ramt af en infektion. Jeg var derfor indlagt i 2 uger og blev undervejs opereret 3 gange på grund af denne infektion.

Giver denne ret kedelige oplevelse anledning fra min side til at bede om et planlagt kejsersnit næste gang? Jeg ville være meget ked af at skulle alt dette igennem igen. SVAR

Et voldsomt fødselsforløb, som det du har haft sidst, vil nok give anledning til, at det næste fødselsforløb skal diskuteres med en læge på dit fødested. Jeg vil umiddelbart tro, at du kan vælge at få kejsersnit, men jeg kender ikke politiken på dit fødested. Kontakt din jordemoder, når du bliver gravid, og bed om en samtale hurtigt, så tingene kan komme på plads, og du kan få en tryg graviditet.


HVILKE RISICI/ULEMPER ER DER VED PLANLAGT KEJSERSNIT?

Jeg synes, du skal tale med din egen læge og få en tidlig aftale med en jordemoder, når du er blevet gravid.

Jeg prøver i øjeblikket på at blive gravid og er i gang med hormonbehandling. Jeg ved godt, at det er lidt tidligt at bekymre sig om fødslen, men jeg har det med at besvime, når jeg oplever noget ubehageligt. F.eks. en vaccination (har det ikke godt med nåle/indsprøjtninger) eller en gynækologisk undersøgelse, hvor der blev “nappet” nogle prøver.

Du kan blive henvist til fødselsforberedende undervisning. Et sådant kursus kan gøre dig mere tryg og forberedt til fødslen.

Det værste var, da jeg hos min hudlæge fik fjernet et modermærke på maven under lokalbedøvelse. Der besvimede jeg 3 gange undervejs og havde kramper imens. Jeg var en tur på skadestuen og blev tilset af en neurolog - intet unormalt. Og jeg fik taget en EEG for at se, om jeg skulle have epilepsi - heller intet unormalt. Nu tænker jeg så på, om det kan være risikabelt at føde på naturlig vis. Jeg er endvidere en meget spinkel pige (158 cm høj og vejer 47 kg), så der er flere, der har spurgt, om jeg så ikke skal have kejsersnit. Jeg vil selvfølgelig snakke med læge og jordemoder til den tid, men jeg spekulerer en del på det og kunne derfor godt tænke mig at vide, hvornår det er risikabelt at føde “naturligt”. Og hvilke risici/ulemper er der ved planlagt kejsersnit?

HVOR MANGE KEJSERSNIT KAN MAN FÅ FORETAGET? Jeg har fået foretaget 3 planlagte kejsersnit på grund af, at børnene har stået meget højt. Jeg har aldrig haft veer. Jeg har altid ønsket mig 4 børn, og det ønske har jeg stadig. Ved sidste kejsersnit var der en del sammenvoksninger omkring blæren, ellers ingen komplikationer at bemærke hverken i graviditeten eller ved kejsersnittet.

Det, jeg frygter aller mest, er disse bristninger, som jeg har hørt om. Er det ligefrem livsfarligt at få 4. barn?

Et kejsersnit er dog et indgreb, hvor der nogen gange ses komplikationer, som f.eks. blødning og infektioner.

Håber der er nogen, der kan give mig lidt information om ovenstående. Jeg er godt klar over, at I ikke kan give nogle endelige svar i forhold til min situation. På forhånd tak. SVAR

Det mest naturlige er at føde normalt (vaginalt), da det er den metode, der er færrest komplikationer ved. Men der kan være forhold, der taler for, at man tilbyder et planlagt kejsersnit. Et kejsersnit er dog et indgreb, hvor der nogen gange ses komplikationer, som f.eks. blødning og infektioner. Din højde og vægt giver ikke umiddelbart anledning til, at man skal vælge kejsersnit.

Nogen må have fået 4 kejsersnit. Hvad er erfaringen? På forhånd tak for svaret. SVAR

Der findes en del kvinder, der har fået foretaget kejsersnit 4 gange uden problemer. Men da det ikke er rigtig mange, er erfaringerne ikke så store.

Det er klart, at det kan være lidt mere kompliceret 4. gang, fordi der er sammenvoksninger og arvæv. Jeg vil foreslå, at du tager en snak med en læge på det sted, du har født sidst. Held og lykke med det.


SPAR 40%

MED KODEN ‘GRAVIDA40’ GÆLDER VED KØB OVER 350,KAN IKKE KOMBINERES MED ANDRE RABATTER ELLER UDSALG. GÆLDER TIL 31/3-2020

CHAMPS OF DENMARK Børnenes stil og komfort pakket ind i det smukkeste eventyr


FERTILITETSTREND

BARNLØSE EFTERSPØRGER PERSONLIG VIDEN OM SÆDDONORER Danske barnløse vælger i stigende grad de sæddonorer med udvidede profiler, der giver flest personlige oplysninger om sig selv. Verdens største sædbank CRYOS INTERNATIONAL melder om et globalt fænomen.


Hvordan lyder hans stemme? Hvad er han for en person, og hvordan ser han ud? At vælge sæddonor til sit kommende barn er en enorm beslutning med store konsekvenser. PETER REESLEV, CEO HOS CRYOS


Når barnløse singlekvinder og par i Danmark benytter sig af sæddonor, interesserer de sig i stigende grad for donorens personlighed. Det oplyser verdens største sædbank, danske CRYOS INTERNATIONAL.

os således en sæddonor med en udvidet profil. Blot 3 år senere var tallet steget til 55 procent. Dermed ligger Danmark på niveau med England men stadig et stykke bag de 68 procent, som Holland kan fremvise.

Gennem 3 år har sædbanken på hjemmemarkedet oplevet en opadgående efterspørgsel på de ikkeanonyme sæddonorer med udvidede profiler, der indeholder ekstra mange personlige informationer om sæddonoren. “Hvordan lyder hans stemme? Hvad er han for en person, og hvordan ser han ud? At vælge sæddonor til sit kommende barn er en enorm beslutning med store konsekvenser. En del af vores sæddonorer har udvidede profiler med ekstra mange personlige oplysninger, og de falder i stigende grad i vores danske kunders smag”, fortæller CEO Peter Reeslev.

SÆDDONORERNE UNDER LUP

Hans oplevelse bekræftes med al tydelighed af tallene. I 2015 valgte 42 procent af de danske kunder hos Cry-

Peter Reeslev tilføjer, at stigningen skal ses i lyset af, at der er et stigende antal lesbiske par og singlekvinder, som vælger at få et donorbarn, og det er netop her, efterspørgslen på donorer med udvidede profiler kommer fra.

Danske singlekvinder og par er langt fra alene om at interessere sig for de personlige detaljer, der gør den enkelte sæddonor unik. Over hele verden oplever Cryos stigende efterspørgsel på ikke-anonyme sæddonorer med udvidede profiler. Ved at vælge en ikke-anonym donor får barnet mulighed for at kontakte donoren i fremtiden. Den udvidede profil giver adgang til informationer om donorens uddannelse, familiebaggrund, personlighed, følelsesmæssige intelligens såvel som et foto af donoren som barn, en håndskrevet hilsen og en lydfil med hans stemme.


“Lige nu har vores kunder meget stor interesse i ny viden om vores sæddonorer. Vi prioriterer højt, at vi løbende udvikler nye muligheder for, at man kan få et større indblik i sæddonoren, hans verden og personlighed. Husk på, de barnløse står alene med et livsdefinerende valg for dem selv og deres kommende barn”, siger Peter Reeslev og tilføjer, at mange også bruger de udvidede profiler som baggrund for at kunne fortælle deres barn om dets biologiske ophav, hvis han eller hun stiller spørgsmål til det en dag.

STILLER KRAV TIL DONOREN Den store interesse i sæddonorernes fysik og psyke stiller dog ikke kun krav til Cryos, men også til donorerne. “Når man deler så mange informationer om sig selv, er det fordi, man vil hjælpe andre til at få en drøm opfyldt, og gerne vil give barnet mulighed for at vælge, om det vil kende mere til sit biologiske ophav”, forklarer Peter Reeslev.

Cryos har som standard en række skrappe sundhedsmæssige krav, som alle sæddonorer skal leve op til. På verdensplan leverer Cryos donorsæd til mere end 100 lande, og sædbankens donorer har bidraget til mere end 65.000 donorbørn verden over.


UDVIDET DONORPROFIL En udvidet profil indeholder information om donorens uddannelse, familiebaggrund, personlighed, hobbyer og interesser. Desuden indeholder profilerne et foto af donoren som barn, en profil af hans emotionelle intelligens (EQ), en hĂĽndskrevet hilsen og en lydfil. Nogle af de ikke-anonyme donorer med udvidede profiler har desuden ogsĂĽ et foto af dem selv som voksne.

Modelfoto


MERE INFO Læs mere om processen og få svar på dine spørgsmål om sæddonation her: WWW.CRYOS.DK


stjernebabyer på vej* * KENDTE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid.

LUKAS GRAHAM Lukas Forchammer (31) med kunstnernavnet Lukas Graham og hans kæreste Marie-Louise Schwartz Petersen (29) skal være forældre igen til foråret 2020. Parret har afsløret, at de venter endnu en pige. De har i forvejen Viola på 3 år sammen.


BIRGITTE HJORT SØRENSEN Skuespilleren Birgitte Hjort Sørensen (37) venter sit 2. barn til foråret 2020. Hun og hendes mand venter en lille pige igen. De har i forvejen datteren Karoline fra september 2018.

BUBBER Bubber (54) venter barn med en ny kvinde. Han har valgt at lade sig skille fra sin kone efter mange års ægteskab.

LOUISE WOLFF Louise Wolff, vært på Go’morgen Danmark på TV2, er gravid. Hun og kæresten Jonas Bøgh venter deres andet barn. De har i forvejen datteren Billie fra 2016.


CECILIE HOTHER Cecilie Hother (41) er gravid igen, efter at hun og hendes mand Thomas Honoré (51) havde den store sorg at miste deres ufødte søn Karl. Det bliver en dreng igen. De har i forvejen datteren Ellinor på 3½ år.

FALLULAH Sangerinden Maria Apetri (34), bedre kendt under kunsternavnet Fallulah, og hendes kæreste sangeren Thomas Holm venter enæggede tvillinger til foråret 2020. De har i forvejen datteren Gloria på 3 år.

MARIA LUCIA Sanger og skuespiller Maria Lucia Heiberg Rosenberg (35), aktuel i musicalen Den skaldede frisør, venter sit første barn til sommeren 2020 sammen med sin forlovede Albin Håkan Fredy, som hun har været sammen med siden 2014.


SIMON EMIL AMMITZBØLL-BILLE Politiker Simon Emil Ammitzbøll-Bille (41) og Kristine Bille skal være forældre igen. De har i forvejen datteren Lili på 2 år.

SARA HJORT DITLEVSEN Skuespilleren Sara Hjort Ditlevsen (31), der blev gift i sommeren 2019 med sin kæreste lægen Jacob Lawaetz, venter sit første barn til foråret 2020.

KATO DJ og musikproducer Kato og kæresten Malle er endeligt blevet gravide efter 5 års forsøg. De venter en lille pige til sommer.


BABYUDSTYR

DEN PERFEKTE FLASKE HVER GANG Perfect Prep maskinen fra TOMMEE TIPPEE kan lave en frisk flaske med den helt rigtige serveringstemperatur pĂĽ mindre end 2 minutter.


“

Perfect Prep giver forĂŚldre den ekstra ro i sindet, der kommer af at vide, at babys flaske bliver perfekt hver gang.


Når babyen ankommer, er der så meget at gøre og tænke over, samt en masse der skal ordnes, det er en spændende og udfordrende tid. Derfor har Tommee Tippee udviklet Perfect Prep maskinen. Perfect Prep er specielt designet til at gøre klargøringen af flasker med mælkepulvererstatning hurtigere og mere nøjagtig. Perfect Prep virker sammen med alle mærker af modermælkserstatning og har en justerbar bund med henblik på forskellige flaskeformer og størrelser. Du skal blot måle opskriften op, og Perfect Prep gør resten af arbejdet. Perfect Prep giver forældre den ekstra ro i sindet, der kommer af at vide, at babys flaske bliver perfekt hver gang - både dag og nat.
SÅDAN VIRKER PERFECT PREP 1 70 grader varmt vand bliver fyldt i flasken ved

første tryk, hvilket dræber alle bakterier, som måtte være i modermælkserstatningen.

2 Ekstra vand fyldes i ved et tryk mere, som sikrer flasken den helt rette temperatur.

3 Modermælkserstatningen doseres i efter anvisningerne, enten efter første skud vand, eller når flasken er helt fyldt op.

4 Flasken tages ud og rystes og er klar til servering. Alt dette sker på under 2 minutter.


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Hvad skal barnet hedde? Henholdsvis 456 og 600 gange blev der i 2018 svaret Ida eller William til det spørgsmål. Begge navne topper for 2. år i træk listen over de mest populære navne givet i 2018, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.


ELLIE ER PIGERNES HØJDESPRINGER

HUGO ER DRENGENES HØJDESPRINGER

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Ellie, der er sprunget 12 placeringer fra en placering som nummer 36 i 2017 til nummer 24 i 2018.

Højdespringeren blandt drengenavne er Hugo - fra en placering som nummer 56 i 2017 til nummer 27 i 2018. Det giver en stigning på hele 29 pladser.

Næsten lige så godt gik det for navnet Saga, som gik 11 pladser frem fra nummer 49 i 2017 til nummer 38 i 2018.

Det gik også godt for navnet Pelle, som strøg 23 pladser op ad listen - fra nummer 69 til nummer 46.

Modsat gik det navnet Nanna, der fra at have ligget nummer 47 i 2017 endte som nummer 59 i 2018 og dermed røg helt ud af top-50. Også Mynte er røget ud af top-50.

For Jakob og Thor gik det modsat. Navnene faldt fra henholdsvis nummer 46 og 48 i 2017 til nummer 57 og 59 i 2018. Yderligere to navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære navne. Det er navnene Sigurd og Magne.


PIGENAVNE Nr.

Antal

2017

+/-

Nr.

Navn

Antal

2017

+/-

IDA

456

1

26

MATHILDE

254

25

-1È

2

EMMA

453

2

27

ESTHER

231

30

+3Ç

3

ALMA

437

7

+4Ç

28

MILLE

229

19

-9È

4

ELLA

437

4

29

SOFIE

229

22

-7È

5

SOFIA

423

3

-2È

30

EMILY

222

32

+2Ç

6

FREJA

417

5

- 1È

31

ASTRID

221

35

+4Ç

7

JOSEFINE

411

6

- 1È

32

LIVA

209

31

-1È

8

CLARA

395

13

+5Ç

33

MARIE

206

29

-4È

9

ANNA

377

9

34

CAROLINE

198

33

-1È

10

KARLA

357

14

+4Ç

35

ROSA

188

37

+2Ç

11

LAURA

352

11

36

EMILIE

185

28

-8È

12

ALBERTE

351

8

-4È

37

SARA

184

34

-3È

13

OLIVIA

346

16

+3Ç

38

SAGA

182

49

+11Ç

14

AGNES

343

10

-4È

39

LIV

176

40

+1Ç

15

NORA

341

12

-3È

40

ANDREA

175

42

+2Ç

16

LÆRKE

296

17

+1Ç

41

ALBA

171

39

-2È

17

LUNA

294

20

+3Ç

42

ASTA

168

38

-4È

18

ISABELLA

292

15

-3È

43

HANNAH

166

41

-2È

19

FRIDA

290

27

+8Ç

44

NAJA

156

46

+2Ç

LILY

290

24

+4Ç

45

VILMA

153

43

-2È

VICTORIA

284

18

-3È

46

JOHANNE

150

52

+6Ç

22

AYA

282

21

-1È

47

LEA

149

48

+1Ç

23

ELLEN

271

23

48

VIGGA

147

50

+2Ç

24

ELLIE

265

36

+12 Ç

49

GRY

146

55

+6Ç

25

MAJA

260

26

+1Ç

50

EVA

144

45

-5È

1

20 21

Navn


DRENGENAVNE Nr.

Antal

2017

+/-

Nr.

Navn

Antal

2017

+/-

WILLIAM

600

1

26

ADAM

250

25

-1È

2

NOAH

528

2

27

HUGO

250

56

+29Ç

3

OSCAR

506

3

28

MIKKEL

249

30

+2Ç

4

LUCAS

495

4

29

VILLADS

241

22

-7È

5

VICTOR

489

7

+2Ç

30

NOHR

225

20

-10È

6

MALTHE

482

9

+3Ç

31

BENJAMIN

217

32

+1Ç

7

OLIVER

468

6

-1È

32

LAUGE

216

42

+10Ç

8

ALFRED

467

8

33

LIAM

213

27

-6È

9

CARL

463

5

-4È

34

MADS

212

36

+2Ç

VALDEMAR

400

11

+1Ç

35

THEODOR

211

33

-2È

11

EMIL

390

10

-1È

36

OTTO

209

40

+4Ç

12

ELIAS

381

12

37

ALBERT

206

28

-9È

13

AUGUST

347

18

+5Ç

38

MARIUS

206

44

+6Ç

14

AKSEL

337

14

39

STORM

200

34

-5È

15

MAGNUS

318

13

-2È

40

LOUIE

195

43

+3Ç

16

FREDERIK

315

15

-1È

41

MILAS

189

38

-3È

17

ARTHUR

307

26

+9Ç

42

MATHIAS

183

37

-5È

18

ANTON

305

19

+1Ç

43

CONRAD

177

41

-2È

19

FELIX

305

16

-3È

44

SEBASTIAN

177

35

-9È

ELLIOT

293

17

-3È

45

VILLUM

175

45

ALEXANDER

289

21

46

PELLE

170

69

+23Ç

22

JOHAN

286

24

+2Ç

47

ANKER

167

66

+19Ç

23

THEO

280

29

+6Ç

48

LAURITS

164

54

+6Ç

24

CHRISTIAN

257

23

-1È

49

PHILIP

162

39

-10È

25

VIGGO

257

31

+6Ç

50

ASGER

161

50

1

10

20 21

Navn


VENTETØJ

EKSKLUSIV FASHION TIL GRAVIDE er en dansk fashion webshop til gravide, der tilbyder eksklusive styles fra eget brand EXPECTATIONS COPENHAGEN samt udenlandske brands. EXPECTATIONS

HVORFOR SKAL DU GÅ PÅ KOMPROMIS MED DIN STIL, NÅR DU ER GRAVID? ”Ideen bag Expectations Copenhagen startede, da jeg selv var gravid og fandt ud af, hvor svært det er at finde veldesignet tøj. Da jeg er stor fan af mode, var traditionelt ventetøj ikke noget for mig. Jeg ville stadig gerne se godt ud i smukke kjoler - og måske endda høje hæle!”, fortæller grundlægger Anne Kapper Kleist. ”Jeg ledte efter trendy styles til gravide både online og i butikker, men det meste var både kedeligt og meget anderledes end det, jeg normalt ville have på”. HAR MODEINDUSTRIEN HELT GLEMT DE GRAVIDE? ”Så hvad gjorde jeg? Jeg begyndte at lede efter styles, der ikke var designet specifikt til gravide, men som på

grund af snit og materiale kunne bæres smukt af en gravid med blot enkelte justeringer. Jeg lærte hvilke materialer, der kunne skabe fleksibilitet omkring maven og hvilke snit, der fik tøjet til at drapere flot over den gravide krop. Et stort plus var, at disse styles også kunne bruges efter graviditeten, så jeg behøvede ikke at udskifte min garderobe efterfølgende”, fortæller Anne Kapper Kleist og uddyber: ”Dette blev brændstoffet til Expectations Copenhagen. Jeg ville designe det tøj, som jeg selv havde manglet, og gøre det nemmere for andre gravide at bevare stilen under deres graviditet. Mit primære fokus har været at skabe en ’dress up’ kollektion, som får de gravide til at se enestående ud under deres graviditet”. “Jeg håber også på, at vi kan inspirere kvinder til at fejre denne helt fantastiske tid, som det er at være gravid, ved at ‘dresse up’. Alle styles er lavet af højkvalitets


Jeg ville designe det tøj, som jeg selv savnede som gravid, og gøre det nemmere for andre kvinder at bevare deres stil under graviditeten.

viskose, der er behagelig at have på. Et andet mål med kollektionen var at skabe styles, som man også har lyst til at have på efter graviditeten. På den måde har vi forlænget levetiden på vores tøj”. EKSKLUSIVE UDENLANDSKE BRANDS ”Vi tilføjer løbende nye internationale og eksklusive brands til vores shop, som matcher vores eget brand”, fortæller Anne Kapper Kleist. EN GRØN FREMTID ”Bæredygtighed står højt på vores agenda. Derfor er vores fokus nu på at skabe en bæredygtig kollektion”, slutter Anne Kapper Kleist.


SHINING STAR DRESS

MIA GOWN

Fra Expectations Copenhagen.

Fra Tiffany Rose.

895,-

2.795,-

WILLOW DRESS

LACY CRAZY DRESS

Fra Tiffany Rose.

Fra Expectations Copenhagen.

1.095,-

895,-


SUNSET BLOOM DRESS

Fra Expectations Copenhagen.

895,-


HAPPY STRAPPY DRESS

Fra Expectations Copenhagen.

749,-


CANDY BLUSH DRESS

Fra Expectations Copenhagen.

749,-

KIARA A LINE TWEED DRESS

Fra Seraphine.

795,-

FRANESCA MAXI DRESS

MISS MANGO DRESS

Fra Tiffany Rose.

Fra Expectations Copenhagen.

1.895,-

795,-


MIDNIGHT WAVES TOP

GEORGINA WRAP DRESS

Fra Expectations Copenhagen.

Fra Seraphine.

549,-

595,-

JOLENE FRONT KNOT DRESS

HELLO YELLOW TOP

Fra Seraphine.

595,-

Fra Expectations Copenhagen.

895,-


ALEXANDRA DRESS

Fra Tiffany Rose.

995,-


TRUDY CROSS OVER DRESS

Fra Seraphine.

595,-


BLUEBERRY RUFFLE TOP

GALAXY GOWN

Fra Expectations Copenhagen.

Fra Tiffany Rose.

549,-

2.995,-

SOFIA TROUSERS

BRONWEN WRAP AROUND SHIRT

Fra Seraphine.

Fra Seraphine.

495,-

495,-


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Min søn på 3½ går meget op i at dele ting lige mellem ham og søster på 11 år. Jeg er gravid, og han vil have en bror, og hun en søster. Jeg står og vasker op, og han kommer ud til mig og siger: “Mor, hvis jeg ikke får en bror, skal du da ikke blive ked af det. Vi køber da bare en på tilbud i Føtex”.

lænMin datter på 6 år har igennem til sin gere tid ledt efter blomster, og nne ku e store fortvivlelse har hun ikk n så finde nogen. Forleden kom hu mster. til mig og bad om penge til blo blomJeg spurgte hende, hvorfor de n, ster var så vigtige. “Jo”, siger hu e bliv e “uden blomster kan man ikk de, om gift”. Herefter spørger jeg hen giftes. hun da kender nogen, der skal en “Altså Mor, når nu der kommer du til baby, så er det vist på tide, at bliver det”.

liver en dør til b ag d i n io at lt su n oderens ko g på På vej ud fra jordem r overfor. En dren ge g li er d , n le o sk net på et klasseværelse åb . “Skal du snart et n in k ls so i d u en e overkropp e. “Hvornår?”, 12-13 år læner hel ag lb ti g je er il sm efter mig. “Jaaah”, føde?”, råber han rv, fedt! Tillykke!”, “O g. je er ar sv , r” m ca. 3 uge t, at vil drengen vide. “O nes, det er SÅ sød sy g o , ad gl så e ar blev b råber drengen. Jeg de den slags. vi Å M ge li e ar b er d en knægt på den al


min legede jeg med Den anden dag 21 måneder med søn Frederik på g målte hans ho et målebånd. Je ”, sagde “halvtreds vedomkreds og dt og “hatææss”. Li og Frederik gent eål n til mig med m efter kom han he og t op for mit bryst båndet, satte de y, atææsss”. Oka jublede glad: “H jeg højgravid, men godt nok er jeg t er ikke, at mit brys håber godt nok ke ik d ender det så 50 cm langt. Hva med?

Min kærestes niece på 4 år ha vde fået fortalt af hendes mor, at vi skal have et barn. Første gan g, hun så mig derefter, kiggede hun kun på min mave. Jeg prøvede at få kontakt, som jeg plejer, men uden held. Efter ca. 5 minutter sig er hun, at hendes mor har fortal t, at jeg har en baby inde i maven , og den vil hun altså gerne se. Me d stort smil om læberne måtte jeg forklare hende, at jeg ikke ku nne åbne op for maven, så hun ku nne kigge ind. Hun er så dejlig en pige.

Forleden dag sad jeg på min søns værelse. Han leg ede, og jeg læste i den de bog om graviditet og føds r el, som vi har fået udlev eret hos lægen. Min søn 2 år og 4 måneder og er er meget bevist om, at der er en baby i mors mave. tidspunkt kommer han så På et over og hjælper med at læ se , dv s. ha n tager bogen og bladrer i den. Han finder et billede af et foster på ca . 20 ug er, hvor man kan se både hænder og fødder, og så siger han “baby”. Je g ro ser ham og fortæller, at de rigtigt nok er en lille baby t . Det næste, han finder, er et foster på ca. 10-12 ug hvor man ikke rigtigt ka er, n se, hvad det er, og det pe ge r ha n på og siger “fisk”. Han ville ikke rigtigt tro mig, da jeg sagde, at det og så va r en baby. Han holdt fast på, at det var en fisk.

r sig rt 4 år glæde a sn å p r e tt a Min d agligt ster og fører d sø re o st e liv b t til a mave. ler” med min ta m a “s e g n la t plantravlt med a så g o r a h n u H babyt, hun skal vise lægge alt de k”. I dag bliver stor no en, “når den dt ig med et sø m til så n u h sagde er ud, abyen komm b r å n r, o “M smil: de til dan en lille re så ve la g je l så vi hule. Så en lille blød m so e lig , n de ”. dér og BRØLE kan den ligge


BØRNETØJ

EVENTYRLIGT BØRNETØJ MED STIL er et nyt børnetøjsmærke, som har store visioner. Der bliver ikke blot designet og produceret udelukkende med øje for de moderigtige tendenser, men der er også stor fokus på miljøet og bærdygtighed hos brandet. Med fokus på kvalitet, komfort og stil er det lykkedes at skabe en kollektion, der er gennemført og fungerer. Og så er de fleste styles i øvrigt udført i Øko Tex materialer, som gør kollektionen endnu mere lækker. CHAMPS OF DENMARK


har taget udgangspunkt i flere eventyr. Elementerne fra “Den standhaftige tinsoldat” kan ses henover flere at stylesene, lige fra Ballerina bodyen med detaljerne til Sailor bodyen med navy striber og soldatens papirbåd fra eventyret. Alle detaljer er gennemførte, og intet er overladt til tilfældigheder. CHAMPS OF DENMARK


BALLERINA BODY VINTAGE ROSE

Super sød ballerina body i lækker Oekotex kvalitet. Designet er gennemført med fine kobberknapper og lækre detaljer i syningen, der gør bodyen komfortabel at have på. Flæserne er i dobbeltlag, så de ikke krøller meget ved vask.

299,-

BLOOMERS SHORTS

Smarte shorts i fløjl med tilhørende flettet bælte, som løfter looket.

249,-


MAVERICK BABY JUMPSUIT

Heldragten fra Champs er helt igennem designet for at gøre op med de traditionelle og måske kedelige heldragter til drenge. Her er detaljerne gennemtænkte, og intet er overladt til tilfældighederne. Heldragten er i ovenikøbet er Oeko-tex certificeret.

399,-


SAILOR BODY

Sød sailor body i den blødeste 100% Oeko-tex bomuld. Kvaliteten er i top, og designet med placket åbning giver et klassisk look. Striberne og papirbåden er en inspiration hentet fra oplevelsen, som den standhaftige tinsoldat havde gennem sin søgen efter ballerinaen.

199,-

STRIKBUKSER NAVY

Super bløde strikbukser, hvor kvalitet, stil og komfort går op i en højere enhed.

249,-


ROYAL FROG T-SHIRT

T-shirt med ballonærmer og et sødt print af frøprinsen med sin guldkrone. På bagsiden er printet en guldsmed med fine detaljer. Halsåbningen med kobberknapper afslutter det ekslusive look.

249,-

STRIKBUKSER HONEY

Super bløde strikbukser, hvor kvalitet, stil og komfort går op i en højere enhed.

249,-


MIA JUMPSUIT

Skøn jumpsuit i fløjl. Dragten har en fin retro udskæring med en sød detalje med rynkebånd. Dragten er komfortabel at have på og understøtter børnenes bevægelse og leg. Dragten er fremstillet i 100% Oeko-tex metervarer i en blød og lækker kvalitet.

399,-


‚ SAILOR SWEAT

Her er T-shirten til den seje dreng, hvor detaljerne ikke fejler noget.

249,-


BLOOMERS SHORTS

Smarte shorts i fløjl med tilhørende flettet bælte, som løfter looket.

249,-

BALLERINA BODY - BERRY

Super sød ballerina body i lækker Oeko-tex kvalitet. Designet er gennemført med fine kobberknapper og lækre detaljer i syningen, der gør bodyen komfortabel at have på. Flæserne er i dobbeltlag, så de ikke krøller meget ved vask.

299,-

STRIKBUKSER PLUM

Lækker strikbuks i super kvalitet til børn fra str. 62-104. 100% bomuld.

249,-


SPAR 40% Frem til den 31. marts 2020 kan du spare hele 40% ved køb over 350 kroner. Benyt koden Gravida40 i feltet “Rabatkode”, når du tjekker ud. Kan ikke kombineres med andre rabatter eller udsalg på siden.

TIANNA DRESS

Prinsesse Tianna kyssede en frø for at forvandle ham til en pris. Denne fine corduroy kjole fra Champs lader børnenes fantasi leve videre i deres tøj. Kjolen har et fint snit, der fremme bevægelse, og har en del fine detaljer. Kjolen er udført i en blød babyfløjl kvalitet.

349,-


PLAKATER

NÅR DET SKAL VÆRE HELT PERSONLIGT skaber plakater, der er noget ganske særligt. F.eks. deres fødselsplakater NYFØDT 1:1, hvor det er din egen baby, der er tegnet efter foto. Illustrationen skaleres op i vurderet fødselslængde, og så kan du altid se, hvor lille dit største mirakel faktisk var, da det kom til verden. ORIGINAL LINES


Jeg kigger på billedet af Mille så mange gange om dagen og elsker at det er så personligt, fordi det er lige præcis hende og ikke bare en skitse af hendes fødselsmål. Den er lige i øjet, og jeg elsker det. FRKMARINP


NYFØDT 1:1 - EN GANSKE SÆRLIG FØDSELSPLAKAT Den 21. maj 2016 kom illustrator og grafisk designer Maria Gimm Feltendals første barnebarn, Sylvester, til verden. Sylvesters mor, Katrine, som er administrator og SoMe-assistent hos ORIGINAL LINES, ønskede sig en af de fødselsplakater med en standard-illustration af en baby skaleret op i fødselslængden påført navn og fødselsdata. “Den laver vi da selv, bare med en tegning af Sylvester i stedet”, sagde Maria. Og lige der blev ORIGINAL LINES fødselsplakater NYFØDT 1:1 født. er helt personlige fødselsplakater, der er designet med en illustration tegnet efter et foto i hel figur af din nyfødte baby. Men fortvivl ikke, hvis du kun har et billede, hvor der mangler lidt af fødderne eller af en arm. NYFØDT 1:1

“Det er mere reglen end undtagelsen, at der enten skal tegnes lidt på eller lidt af, når jeg tegner illustrationerne. Når noget skal tegnes af, er det ofte en sonde eller måske en forbinding, der skal tegnes væk”, fortæller Maria. Originaltegningen, der bruges til plakaten, er tegnet på A4-format og medfølger altid, når man køber en plakat hos ORIGINAL LINES. Når plakaten er sat op, sendes der en korrektur afsted. “Plakaten er ikke købt, før den er godkendt. Så er der justeringer til illustrationen eller ændringer til teksten på plakaten, kan det altid rettes. En af vores vigtigste parametre er, at det skal være en god oplevelse at bestille sin vigtigste plakat. Og betyder det nogle ekstra korrekturgange, so be it”, siger Maria.


NYFØDT 1:1

Incl. originaltegning og fragt. Ved bestilling af 2 eller flere plakater får du 10% søskenderabat.

649,-


PERSONLIGE PLAKATER TIL DE HELT SPECIELLE MINDER Udover NYFØDT 1:1 har ORIGINAL LINES også ­linjen PERSONLIGE plakater. Plakaterne i denne kategori kan bestilles i A4, A3 og 50x70 cm. “PERSONLIGE plakater kan være alt muligt illustreret lige fra dit kæledyr til skønne øjeblikke mellem f.eks. far og barn, som på plakaten med far og Liva. Det billede

er jeg helt pjattet med”, fortæller Maria med et smil. “Det er oftest helt særlige minder, der skal foreviges, og det har vi især kunnet mærke her i julen. Det har vist sig at være den perfekte gave til den, der har alt eller som en helt særlig kærligheds­erklæring. Har du et bedre navn end PERSONLIGE, så bare kom med det”, griner Maria til slut.

PERSONLIG PLAKAT

Fås i 3 forskellige størreler. Prisen er incl. originaltegning og fragt. 50 X 70 CM:

649,A3-FORMAT:

449,A4-FORMAT:

399,-
Plakaterne er trykt på et lokalt trykkeri, der har både FSC og Svanemærket licenser. Papiret er produceret på hurtigtvoksende svensk fyr, der ligger i den høje ende, når det gælder optagelse af CO2. Plakaterne leveres i smukke grå ­plakatæsker produceret af minimum 20% ­genbrugspap. Farven er vandbaseret og 100% kemikaliefri. Indpakningspapiret er 100% genbrugssilkekardus.

MERE INFO Du kan læse meget mere om Original Lines på WWW.ORIGINALLINES.DK og følge dem på ­INSTAGRAM og på FACEBOOK.


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. 10 PLANLAGTE KEJSERSNIT Der kan være mange forskellige årsager til, at man får et planlagt kejsersnit. Her fortæller 10 kvinder om deres personlige erfaringer med et planlagt kejsersnit.

SÅ STOR ER DIN BABY Det kan godt være lidt svært at forholde sig til, hvor stort barnet er i maven i de forskellige uger af graviditeten. I denne visuelle guide kan du sammenligne barnets størrelse med noget mere håndgribeligt.

FØDSEL I VAND Nogle fødselseksperter mener, at der er mindre fødselstrauma for en baby, der bliver født i vand, og at fødslen i vand er mindre smertefuld for moderen. Her fortæller 9 mødre om deres erfaringer med at føde i vand og om varmt vand som smertelindring.

AKUPUNKTUR SOM IGANGSÆTNING For nogle gravide kan akupunktur være med til at sætte skub i fødslen, mens det ingen virkning har på andre. Her fortæller 7 gravide om deres erfaringer med akupunktur som middel til igangsætning.


ISSE ARTIKLER? DISSE GRAVIDE LEVER LÆNGST Fik du ikke dine børn, før du fyldte 30, så er der ingen grund til at ærgre sig over det, for så lever du formentlig længere.

MIT VELOVERSTÅEDE KEJSERSNIT “Jeg er blevet mor igen, og sikken en vidunderlig følelse. Jeg er fuldstændig head over heels nyforelsket i min lille pige”. Sådan fortæller Katja i beretningen om fødslen af sin 2. datter, som kom til verden ved et planlagt kejsersnit.

NÅR MANDEN MISTER LYSTEN TIL SEX For mange mænd er det en selvfølge at fortsætte med sexlivet, som før kvinden blev gravid. Nogle mænd nyder at se kvinden vokse, og synes hun bliver mere attraktiv, mens andre har brug for at vænne sig til, at kvindens krop bliver anderledes. Og så er der en gruppe mænd, der helt mister lysten under graviditeten.

SPØRGSMÅL OM FOSTERSTILLING Hvornår begynder barnet at vende sig? Vender barnet forkert igen denne gang? Kan jeg selv gøre noget for at få barnet ned i bækkenet? Er det OK at barnet kun ligger i venstre side? Føder jeg snart når barnets hoved står fast? Jordemoderen besvarer spørgsmål om fosterstilling.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DKNyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG