GRAVIDA#23

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 23 • SOMMER 2019

6 2 SID

ER MED A LT OM DEN POSITIVE GRAVIDIT ET SØVN

DRØMME

UNDER GRAVIDITETEN 13 kvinder fortæller om deres drømme under graviditeten

FOSTERBEVÆGELSER

DE FØRSTE

TEGN PÅ

LIV Det kan være svært helt at fatte, at der vokser et nyt liv inden i dig, indtil du har mærket det første spark

+

SHOPPING

26 SIDER

Med skønne ting til mor og barn KENDTE

STJERNE BABYER PÅ VEJ Se hvilke kendte danskere der venter barn netop nu

SPØRG JORDEMODEREN: SPØRGSMÅL OM VENDING AF BARNET | DAGENS SMIL: SJOVE TING SAGT AF BØRN SHOPPING: ØKONOMISKE BARNEVOGNE / STØTTEPUDER TIL GRAVIDE OG AMMENDE / NY SMART BLESPAND


FARVERIGE PLAKATER TIL BØRNEVÆRELSET


BRUG KODEN

LIFEMAGS OG FÅ

25% RABAT PÅ ALLE PLAKATER (SENDES FRA DANMARK)Nyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


VELKOMMEN Velkommen til 23. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet. Graviditetstesten var positiv, din talje er så godt som forsvundet, og du har endda hørt din babys hjerteslag. Alligevel kan det være svært helt at fatte, at der vokser et nyt liv inden i dig, indtil du har mærket det første spark. I artiklen De første tegn på liv kan du læse om de livsbekræftende og betryggende fosterbevægelser. Som de fleste ved, medfører graviditeten både positive og negative følelser, og disse bliver “fordøjet” gennem drømmene. Det er således helt almindeligt, at drømmene under graviditeten bliver mere underlige og surrealistiske. Dette skyldes formentlig alle de hormoner, der raser rundt i kroppen. I artiklen Drømme under graviditeten fortæller 13 kvinder om mærkelige drømme, de havde, mens de var gravide.

ing af barnet? I brevkassen besvarer jordemoderen spørgsmål om vending af barnet. Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 28 sider fyldt med skønne ting til mor og barn, økonomiske barnevogne, ny smart blespand og støttepuder til graviditet og amning. Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 23. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Hilsen redaktør

Katja Hansson Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på www.gravida.dk

Kan jeg selv få barnet til at vende sig? Er det for sent at vende barnet 2 uger før termin? Kan jeg nægte vend-

HUSK UDGIVER

SKRIBENTER

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

Katja Hansson Anne-Jette Raben

Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

HJEMMESIDE REDAKTØR

Katja Hansson katja@lifemags.dk

www.gravida.dk FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravida ANNONCER

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF

Marylou Studio www.maryloustudio.dk

KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


BESKYTTER MOD LUGT OG BAKTERIER

Med Sangenic Twist & Click blespand slipper du for at gå ud til skraldespanden ved hvert et bleskift. Blespandens unikke drejefunktion sikrer, at hver eneste ble bliver indpakket og forseglet på få sekunder, som giver en mere hygiejnisk og mindre ildelugtende oplevelse.

Spand og refill findes i førende dagligvareforretninger og babyforretninger fysisk såvel som online.


INDHOLD

12

SØV N

Drømme under graviditeten

20

BA RNE V OG NE

28

NA V NE

30

BLE SK IFT

36

BRE V K A SSE

38

STØTTE PUD E R

Når dit barn skal have den bedste barnevogn

Mærkelige babynavne

Bliv fri for lugtende bleer

Spørgsmål og svar om vending af barnet

Den bedste støtte til søvn og amning

FORSIDEN FOTOGRAF:

Dmitrii SimakovINDHOLD

44

H V A D SKA L B AR NET HEDDE?

46

FOSTE RBE V Æ GELSER

50

KE ND TE

52

BA BYTØJ & UD ST Y R

58

G ULD KORN

60

ME RE LÆ SE STOF

De mest populære babynavne

De første tegn på liv

Stjernebabyer på vej

Kvalitetsprodukter til miljøbevidste forældre

Dagens smil

Fik du læst disse artikler?

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.


DET BEDSTE TIL DIT BARN KombivognsGiganten tilbyder højkvalitets barnevogne, der opfylder de europæiske kvalitetsstandarder, fordi dit barns sikkerhed er det vigtigste for os. Vi ved godt, at forældre har forskellige behov, når det gælder barnevogne. Derfor tilbyder vi både klassiske vogne i sorte/grå farver samt mønstrede, farverige vogne. Vores robuste vogne har hjul, der passer til ethvert terræn - punkterfrie gelhjul eller klassiske lufthjul. Derfor er det lige meget, om du bor ude på landet eller i byen - du vil finde din perfekt barnevogn hos os. Måske har du flere børn og leder efter en perfekt vogn? Du kan finde flotte søskendevogne hos os, både tvillinge- og trillingevogne. Vi tilbyder også babysenge og tilbehør. Kort sagt: Hos KombivognsGiganten kan du finde alt det bedste, dit barn har brug for.

KLIK HER

og se alle de flotte modeller


SØVN

DRØMME GRAVIDITETEN Dine drømme reflekterer din følelsesmæssige tilstand. Som de fleste ved, medfører graviditeten både positive og negative følelser, og disse bliver “fordøjet” gennem drømmene. Det er således helt almindeligt, at drømmene under graviditeten bliver mere underlige og surrealistiske. Dette skyldes formentlig alle de hormoner, der raser rundt i kroppen. På de følgende sider kan du læse om 13 kvinders drømme under graviditeten.


Jeg har både drømt, at jeg har født en hundehvalp, kattekilling og en dreng på ½ år, der hed Tobias. Jeg har også drømt, at den blev taget ud af maven, og det slet ikke gjorde ondt.

HUNDEHVALP, KATTEKILLING OG DRENG PÅ 1 ÅR Jeg har både drømt, at jeg har født en hundehvalp, kattekilling og en dreng på ½ år, der hed Tobias. Jeg har også drømt, at den blev taget ud af maven, og det slet ikke gjorde ondt. Det sidste, jeg drømte, var i nat, at min mand havde besøg af en kammerat, og de var rigtig fulde. Vores hjem lignede noget, der var løgn, og hans kammerat havde taget to små kattekillinger med (som vi rigtig nok snart skal have). De havde skidt og tisset over det hele, og min mand var rigtig sur. Men jeg fødte en kattekilling, som var sort/hvid, og den skulle plejes ligesom et almindelig barn. Jeg skal føde om 2 uger. De andre drømme kan jeg ikke huske, hvornår jeg har haft, men det har været i løbet af graviditeten. TRINE

Jeg havde drømmen, da jeg var omkring min 20. uge. Lidt underligt men jeg var egentlig glad og afslappet, da jeg vågnede næste dag. Jeg havde det som om, at fødslen ikke ville blive noget problem. Angsten for at føde er dog kommet til mig nu alligevel. DORTHE

PIGEN VILLE HEDDE MIA Jeg drømte, at jeg fik en pige (troede lidt det var en dreng). Hun blev født med tænder, hår og tøj på. Vi spurgte hende, hvad hun ville hedde, og hun sagde, at hun ville hedde Mia (vi var meget i tvivl om pigenavne). Denne drøm gentog sig med andre kæmpe babyer og andre navne, som ikke var tydelige. Vi har en pige idag, der hedder Maja. LONE

VÆGGENE SKULLE VÆRE LYSEGULE KUNNE SE OG RØRE BARNET FØR DET BLEV FØDT Jeg har haft en noget anderledes drøm, nemlig at jeg fik mulighed for at se og røre mit barn, før det var født. Det var et drengebarn, og det var en lidt defus drøm, hvor barnet blev taget ud af maven på mig, uden jeg kunne mærke det, helt uden smerte. Jeg så en dreng med store øjne og mørkt hår. Jeg måtte ikke beholde ham, da jeg jo ikke skulle føde endnu. Barnet var godt nok i den størrelse, som et barn har, når det bliver født, men jeg kunne ikke beholde det alligevel. Han var velskabt og meget sød. Han var nøgen og lidt fedtet, som om han lige var blevet født.

Da jeg var gravid, havde jeg en drøm en nat om, hvordan lille bebs værelse skulle se ud. Om det var fordi, min underbevidsthed fortalte mig, det var en pige, ved jeg ikke. Men jeg drømte, at væggene skulle være meget lysegule og med border på. Jeg så dem ligesom for mig i drømmen. Senere samme dag tog vi ud på min fars arbejde og købte maling og de border. Efter jeg havde født og fik kigget lidt på de border, synes jeg nu nok, der var lidt pigeting over dem, men så er det måske fordi, min drøm fortalte mig, det var en pige. HELLE


DRENG MED LYST HÅR Da jeg ventede mit første barn, drømte jeg lige op mod min termin, at jeg var på et stort og meget højt hospital (á la Herlev). Her fødte jeg en stor dreng med helt lyst og meget hår. Hans ansigt var meget tydeligt for mig, da jeg vågnede. Da jeg fødte ca. 1 måned efter, var det en lille mørkhåret pige med krøller! Og jeg var ellers helt sikker på drømmen.

og kunne tisse selv (vi snakker om lige da han kommer ud). Der er noget galt, kan jeg fornemme, men sygeplejerskerne viger uden om mig og vil ikke konfrontere mig med det. Der er kun en veninde, der gider besøge mig. Min kæreste er stukket af med en af mine singleveninder. Jeg vågnede ved, at jeg græd. Den anden drøm var, at barnet kom ud af min mave oppe ved ribbenene. Han/hun havde en stor portvinsnæse/troldenæse, men jeg synes det var et dejligt barn alligevel. Jeg puffede det ind igen og sagde, at det skulle vente med at komme ud, til det var større.

METTE

Den tredje drøm var, at jeg fik en pige med en næse som Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti. DRENG MED HÅR PÅ BRYSTET Jeg havde tre drømme i løbet af ventetiden. Den ene var, at jeg fødte en dreng, som havde hår på brystet

I min graviditet skete der mange ting. Mine forældre blev skilt, hvilket kom som et chok, da de virkede lykkelige. Pludselig havde de nok i sig selv og deres problemer. Min smukke veninde, som jeg havde aftalt


Der er noget galt, kan jeg fornemme, men sygeplejerskerne viger uden om mig og vil ikke konfrontere mig med det. Der er kun en veninde, der gider besøge mig. Min kæreste er stukket af med en af mine singleveninder. Jeg vågnede ved, at jeg græd.

at skulle have børn samtidig med, gik fra sin kæreste, så hun skulle ikke have børn alligevel. Min dreng blev født med komplikationer og kom på neonatal afdeling, men han er rask nu.

Noget andet, der også sker, er, at jeg pludselig kommer i tanker om, at jeg ikke har givet barnet mad i flere dage. I flere af drømmene har barnet været i stand til at tale på trods af, at den ofte har været mindre end en normal baby, og nogle gange har dens ansigt været som en gammel mands.

VICKY

BARNET KUNNE IKKE TRÆKKE VEJRET I 32. uge drømte jeg, at mit barn ikke kunne trække vejret, og jeg så i drømmen en lille og meget mørkerød baby, der kæmpede med vejrtrækningen. Naturligvis meget ubehageligt, og jeg vågnede også med det samme, i trist humør og med dårlig samvittighed, da jeg er en af de vordende mødre, der IKKE har lagt cigaretterne på hylden. Jeg er nu i 36. uge og har trods onde drømme ikke kvittet cigaretterne. MARIANNE

DEFORM BABY Jeg har flere gange drømt, at jeg har fået en baby, der på en eller anden måde har været deform. Enten har den været alt for lille, eller også har den manglet én eller anden legemsdel. Alle drømmene har båret præg af, at jeg ikke kunne passe ordentligt på den lille baby. Jeg er taget et sted hen, og pludselig finder jeg ud af, at jeg har glemt barnet derhjemme, og det derfor ligger helt alene.

Jeg kan vist roligt tilføje, at jeg mener at kunne spore, at disse rædselsdrømme ofte forekommer, når jeg har været stresset og derfor ikke har passet nok på mig selv, så som at få en ordentlig kost, nok søvn osv. Det er i disse perioder, jeg får dårlig samvittighed og derved tvivler på mit værd som mor

DRØMTE OM GAMMEL FLAMME Jeg er gravid og venter mit første barn. For et par måneder siden drømte jeg meget levende om en gammel kæreste jeg havde. Vi var meget forelskede dengang, og han har været en gave at kende. I drømmen var han ligeså dejlig, og vi havde et godt “gensyn”. Men i virkeligheden ved man jo, at tiden og kærester/ bekendtskaber kommer og går. Idag er jeg gift med en skøn, frisk, smilende og kærlig mand, og vi glæder os til at blive forældre, men vi tænker da også på, hvilken omvæltning det vil blive. Jeg har i lang tid ikke skænket de gamle flammer nogle tanker, så drømmen kom dengang bag på mig. Drømmen jeg havde, har jeg selv tænkt på kunne være et led i at sige farvel til min fortid, hvor jeg bare var mig selv. Nu og for al tid vil jeg altid være mor. En ny titel og et ny liv venter.


Faktisk synes jeg drømmen var dejlig og livsbekræftende. Livet kan deles op i faser, og drømmen har hjulpet mig i de mange tanker, der tænkes, når man er gravid. Det giver mig håb, og jeg fyldes med en varm og god følelse for min lille nye familie.

Faktisk synes jeg drømmen var dejlig og livsbekræftende. Livet kan deles op i faser, og drømmen har hjulpet mig i de mange tanker, der tænkes, når man er gravid. Det giver mig håb, og jeg fyldes med en varm og god følelse for min lille nye familie. CHARLOTTE (17+1)

MAKABRE DRØMME OM HAJER Jeg er gravid i 18. uge, og jeg ville ønske, at jeg havde de drømme, de fleste her på siden har. Jeg har de mest makabre og brutale drømme, man kan forstille sig. Min faster og min niece (det familie der betyder allermest for mig) er for to dage siden (i en drøm) blevet flænset, flået og sønderrevet af kæmpe hajer. Vi var på et skib og skulle ud at dykke. Første gang virkede det som en tegnefilm, og vi undslap hajen, vi snød den. Pludselig ville min faster ned i vandet, som forøvrigt gav mig kuldegysninger og grusomme fornemmelser, igen. Jeg prøvede at tale hende fra det, men det nyttede ikke, så vi sprang i vandet. Da vi var nået 2 meter ned, kom en haj på over 15 meter imod os og gik til angreb. Den fik fat i mine ben og flåede og ruskede, mens jeg skreg fuldstændig panisk. Jeg sparkede den på gælderne, og den gav slip og gik til angreb på min faster og min kusine. Hvis jeg troede, at det hajen havde gjort ved mig var

slemt, blev jeg lammet af angst nu. Min kusine blev revet midt over, og jeg kunne tydeligt se blodet, huden og afrevne lemmer, der begyndte at synke til bunds. Min faster blev flået over ved skuldrene. Jeg var kommet i sikkerhed på båden og kunne pludselig se alt det, min kusine kunne se - hun var stadigvæk i live. Jeg kunne høre hendes tanker og mærke hendes følelser. Da hun begyndte at synke mod bunden, tænkte hun: “Nu får jeg endelig lov til at drukne, og egentlig er det jo ikke så slemt”. I samme sekund hun havde tænkt disse ord, blev hendes hoved flået af, og hun døde. Min faster havde på en eller anden måde reddet sig hen til båden. Hun vidste, at hun skulle dø og kæmpede for at komme op i båden, mens blodet sprøjtede til alle sider. Hun råbte og skreg til sin kæreste, at hun elskede ham og altid ville være hos ham i tankerne, og i samme nu kom hajen og flænsede resten af min faster i smådele. Jeg ville ønske, at drømmen var sluttet her, men den fortsatte, og jeg kunne ikke vågne op af den, selv om jeg prøvede. Da jeg endelig vågnede, var det midt i et skrig. Jeg var badet i sved, græd og hyperventilerede. Jeg er godt nok misundelige på alle jer, der “bare” drømmer om deformiteter og køn. Alle dem jeg elsker og holder af bliver i mine drømme brutalt henrettet eller myrdet. Jeg glæder mig aldrig til, at mine drømme kommer!


UHYGGELIG DRØM OM KNIVE Jeg vil nærmere betegne denne drøm som et mareridt. Jeg sidder fredeligt i min stue. Mit barn ligger i sin vugge. Alt er harmonisk. Så tager drømmen en skarp drejning. Min dør ud til bliver hugget op med en økse. En mand kommer ind med en kniv og stiler direkte hen mod mit barn. Jeg er nøgen, jeg skynder mig hen og tager mit barn op, som er svøbt ind i et varmt klæde. Jeg løber ud på gaden med barnet tæt ind til mig, løber ind på byens værtshus og sætter mig stakåndet ned. Jeg kigger op. Værten og de andre gæster tager alle en kniv frem og peger truende på mig. Jeg kigger ned på mit barn. Pludselig tager den en kniv frem, den havde

gemt under klædet. Så vågnede jeg - heldigvis! Den drøm havde jeg i 24. uge. LÆRKE (UGE 27)

FØDTE FOR TIDLIGT Da jeg var i 16. uge drømte jeg, at jeg fik veer. Jeg var bange og sagde til sygeplejersken, at det var for tidligt at føde, da jeg kun var i uge 16. Men hun sagde, at det var meget almindeligt at føde så tidligt. Så tænkte jeg, at det sikkert var bedst at føde så tidligt, for nu var barnet så lille, og det ville gøre mindre ondt at føde det.


Barnet var lille men velskabt og meget sødt. Jeg var så glad for det og kørte direkte ud til mine forældre for at vise dem deres første barnebarn.

og ser en vugge stå på min højre side og spørger til barnets køn. En sygeplejeske svarer: “Det er en dreng, men du har fået en pige! Hun ligger i vuggen til din anden side”.

MAJKA (UGE 27)

MERE MELLEM HIMMEL OG JORD Der ér mere mellem himmel og jord! Min kæreste, familie og venner var fuldstændig overbevist om, at jeg ville føde en dreng. Jeg havde ikke selv en anelse, da jeg bare drømte om et barn og ikke et kønsbestemt barn. Efterhånden troede jeg på mine omgivelsers spådom. Men i sidste trimester havde jeg drømme, som jeg inderst inde begyndte at tro mere på. I drømmen er jeg under min fødsel ikke helt klar i hovedet. Jeg vågner nærmest først op efter fødslen

I virkeligheden “fødte” jeg en pige ved akut kejsersnit, og min “roommate” på fødegangen lå på min højre side og... Ja, havde en dreng. I en anden del af mine drømme ser jeg billeder af en hånd. En hånd med kun tre fingre. Ikke en babyhånd, men måske en barnehånd. Hånden “foretog” sig ikke noget men blev bare vist frem. Mærkeligt, tænkte jeg første gang og skød det hen som en surrealistisk graviditetsdrøm. Men drømmen blev en genganger. Da jeg efter mit kejsersnit ligger på opvågningsstuen, får jeg for første gang min datter på maven og ser da den velkendte “lille hånd” på venstre hånd. Ingen havde opdaget hendes lille misdannelse under fødsel og undersøgelse, men jeg kendte til den.


SKÅN MILJØET MED ABONNEMENT

PÅ BABYUDSTYR Mange sutter, bideringe og flaskesutter ryger direkte i skraldespanden efter brug. For at reducere mængden af affald og passe bedre på miljøet har vi besluttet os for at indgå i et upcycling system. Returnerer du dine sutter, bideringe og flaskesutter til os, sørger vi for, at de ikke ryger i skraldespanden, men at det naturgummi, som de er lavet af, i stedet bliver omsmeltet og genanvendt til gavn for miljøet.

FRA KUN

98,-

hver 8. uge

WWW.LITTLESAVAGE.DK


BARNEVOGNE

DEN BEDSTE BARNEVOGN


KOMBIVOGNSGIGANTEN tilbyder højkvalitets

barnevogne, der opfylder de europæiske kvalitetsstandarder. Du kan vælge en klassisk barnevogn i sorte og grå nuancer, eller du kan vælge en mere farverig og mønstret model. På de følgende sider kan du se et udpluk af modellerne.


COSS NAVY 4.599,-

COSS TITANIUM 4.599,-


SPECIFIKATIONER • Stellet er fremstillet af let aluminium - dette gør vognen nemmere at pakke sammen og ligeledes at transportere. • Punkterfri sporthjul eller store lufthjul med blød affjedring. • Drejelige forhjul - de forreste hjul kan dreje 360 grader, hvilket gør manøvrering med vognen til en leg. • Innovativ Easy Fold system - vognen kan nemt foldes sammen med én hånd. • Fodbremse - behagelig at bruge, det er nok at give pedalen et let tryk. • Praktisk indkøbskurv med lynlås, der kan bruges til opbevaring af f.eks. pusleting. • Højdejusterbart håndtag med PUlæder.

COSS BLACK 4.299,-

• Barnevognskasse og klapvognsdele kan hurtigt monteres ved hjælp af Klik System - de kan også skiftes, så barnet både kan sidde og kigge fremad, eller også kan den vendes, så barnet kigger ind mod dig. • Friskluftindtag i barnevognsryggen og klapvognsryggen, hvor du nemt kan have kontakt med barnet. • Vognen er udført af økologiske og hyperallergivenlige stoffer og underlaget i liften er udført i 100% bomuld. • Stor og komfortabel barnevognskasse med 4-punkts justerbar ryg - liggemål er 80 x 36 cm. • Justerbar ryg og fodstøtte i klapvognsdelen. • 5-punkts sele i klapvognen.

COSS NIGHT GREEN 4.299,-


MOMMY GRAY STAR 3.595,-

• Stellet er fremstillet af let alumunium, hvilket gør vognen nemmere at pakke sammen og transportere. • Barnevognskasse og klapvognsdelen kan via et kliksystem lynhurtigt vendes, så barnet enten kan sidde og kigge fremad eller kigge ind mod dig selv.

MOMMY BLACK MAGIC 3.295,-

• Barnevognskassen har en justerbar ryg, så barnet kan sidde delvist eller helt oprejst under kørsel. • 360° drejbare og punkterfri sportshjul med antivibrerings system. • Stor rummelig kurv.

MOMMY JUNGLE 3.695,-


COLETTO FLORINO HVID 3.695,-

COLETTO FLORINO GRÅ 3.695,-

COLETTO TWIN 3.495,-

COLETTO JOGGY SPORT 2.699,-


ESSO PINK 4.599,-

ESSO BABY BLUE 4.599,-

TREMMESENG 1.489,-


SPAR

1.000

혖 NADO AUTOSTOL 3.695,-

혖 QUMES KOMBIVOGN 3.995,-

SPAR

2.500

혖 TWINNI DARK & BLACK 4.995,-

혖 TRILLINGEVOGN 7.995,-


NAVNE

MÆRKELIGE Jeg sad og kiggede på navne og kom til at tænke på, hvad det mærkeligste navn er? Hvad er det mærkeligste navn til et barn, du har hørt? Bare for sjov :o)

SILLE

Jeg læste for nogle år siden, at navnet Fru Sok var blevet godkendt. At forældrene så var af asiatisk herkomst er så en anden snak. Men alligevel, det er da for underligt. Navnet Awesome var også på listen!

Jeg arbejdede engang et sted, hvor en mandlig kollega hed Skat. Det var underligt. UA

CHAEL

Pigenavnene Diliane og Jiva. Da jeg første gang så navnet Nike, tænkte jeg, det er et tøj/skomærke. Nu synes jeg, det er et fint navn, men jeg vil ikke selv bruge det. Pixie og Cirkel er sjove navne, men jeg synes Pixie er lidt sødt, og Cirkeline synes jeg er sødt, og der jo Cirkel i det navn. MIG

Jeg så en, der ville kalde sin datter Pixie Vega. Jeg håber ikke, personen ser dette, men heldigvis kan man jo selv bestemme :o)

ANNO

Diamanda er klart det mærkeligste navn, jeg endnu er stødt på. Anakin er i mine øjne også et mystisk navn, ligesom Cirkeline i mit hoved bare slet ikke passer til et kommende voksent menneske. Min mand foreslog selv Vega til vores datter nummer to, men på det tidspunkt boede vi nærmest ved siden af spillestedet, så det var for mig også et helt gak navn. Men sådan er vi jo heldigvis så forskellige.

ANDEN MIG

Rosina var endnu et pudsigt navn, jeg stødte på en dag, og som jeg faktisk aldrig har hørt før. Men det er vist godt det samme, efter min mening.

Jeg synes Lingus er vildt underligt.

LENE

LIZETTES MOR


“

Jeg arbejdede engang et sted, hvor en mandlig kollega hed Skat. Det var underligt.


BLESKIFT

BLIV FRI FOR LUGTENDE BLEER


er en ny smart blespand til forældre, som værdsætter tid og tilstedeværelse med baby højere end at rende ud og ind eller op og ned med bleerne, når den hyggelige skiftetid er overstået. SANGENIC TWIST & CLICK


“

Den anti-bakterielle film drĂŚber 99% af de farlige bakterier


Hvis vi skal være helt ærlige, så er bleskift og lugtende bleer ikke ligefrem det bedste ved at have en baby. Med det innovative affaldssystem får du mindre besvær og mere tid sammen med din baby. Sangenic Twist & Clicks unikke drejefunktion sikrer, at hver eneste ble bliver indpakket og forseglet på få sekunder, hvilket sørger for, at bleerne ikke kan lugtes i hele lokalet. Spanden er helt ny i sit design, og i forhold til tidligere

spande giver spanden nu også en “klik” lyd for hver ble, der er blevet forseglet, så du ikke bruger mere af den 98% genanvendelige plastik end højest nødvendigt. Du behøver kun at bruge en hånd, og kan derfor altid holde fast i din baby, så den ikke falder ned fra puslebordet. Blespanden kan indeholde op til 30 bleer og skal således ikke skiftes lige så ofte, som hvis du smed bleerne ud i skraldespanden. Blespanden kan købes i specialhandlen i både fysiske såvel som online butikker, og refill’er kan også købes i de væsentligste dagligvareforretninger.Du skifter mere end 5.000 bleer fra fødsel til pottetræning. Med Sangenic Twist & Click slipper du for at gå ud til skraldespanden ved hvert et bleskift.

Plastfolien i Sangenic refill’en har en svag duft af citrus og er behandlet med et anti-bakterielt middel, som forhindrer bakterievækst og lugt.

LÆS MERE Få mere information om om Sangenic Twist & Click blespanden her: WWW.TOMMEETIPPEE.CO.UK


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

VENDING AF BARNET

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne. ANNE-JETTE

Kan jeg selv få barnet til at vende sig? Er det for sent at vende barnet 2 uger før termin? Kan jeg nægte vending af barnet? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om vending af barnet.


nedad, hvis baby vejer mere end 3.500 ved terminen?

KAN JEG SELV FÅ BARNET TIL AT VENDE SIG? Jeg er gravid i 31. uge. Barnet har i lang tid ligget med hovedet nedad, men har nu pludselig vendt sig med hovedet opad. Det er ikke så rart, fordi det gør ondt, når den sparker lige nedad. Desuden kan jeg ikke mærke dens bevægelser så godt som før. Er der noget, jeg kan gøre, som eventuelt kan få barnet til at vende sig? Eller er det bare at vente og håbe? SVAR

Det er ikke nemt at få barnet til at vende sig selv. I 33. uge ligger ca. 2/3 af alle børn med numsen nedad, og omkring 36. uge vender de sig med hovedet nedad, og ca. 95% bliver født med hovedet først. Der er beskrevet nogle øvelser, man kan lave. Du kan spørge din jordemoder, hvordan man gør. Det er dog langt fra sikkert, at de virker.

Jeg har tidligere fået akut kejsersnit og er meget interesseret i at føde normalt denne gang. SVAR

De fleste fødesteder tilbyder at vende barnet i uge 37-38, så det er ikke for sent at gøre det 17 dage før termin. I dag tilbyder man på de fleste fødesteder at foretage kejsersnit, når barnet ligger i underkropstilling, ligegyldig hvor stor den er, med mindre du selv har et stort ønske om at føde normalt.

KAN JEG NÆGTE VENDING AF BARNET?

I 33. uge ligger ca. 2/3 af alle børn med numsen nedad, og omkring 36. uge vender de sig med hovedet nedad, og ca. 95% bliver født med hovedet først.

Man kan også anvende akupunktur, men det kræver en erfaren akupunktør.

ER DET FOR SENT AT VENDE BARNET 2 UGER FØR TERMIN? Jeg er gravid i uge 34 og var til jordemoder i går. Hun var ikke sikker på, om baby ligger i underkropstilling, eller om han vender rigtigt med hovedet nedad. Jeg skal først til hende igen 2 uger før termin, men hvad nu hvis fødslen går i gang før? Og er det ikke for sent at prøve at vende baby 2 uger før termin, hvis det skulle vise sig, at han ligger i underkropstilling? Han er målt ved en scanning til at veje 2.032 gram i uge 31+2, så han er pænt stor, og er der ikke noget med, at man ikke må føde en, der ligger med numsen

Jeg vil bare spørge, eftersom mit barn “vender forkert”, kan jeg da nægte, at de prøver (altså lægerne) at vende barnet? Det ønsker jeg ikke, da jeg synes det virker utroligt makabert. SVAR

På de fleste fødesteder vil du have indflydelse på, om dit barn skal vendes, om du vil føde det med numsen først, eller om du vil have foretaget kejsersnit.

Det kan godt lyde lidt makabert at få vendt barnet, men det bliver gjort meget nænsomt, og hvis ikke barnet umiddelbart følger med, vil man opgive projektet. En halv time før indgrebet vil du få en tablet, som får din livmoder til at slappe af, så modstanden bliver mindst muligt. Hvis du vil føde barnet med numsen først, skal man være sikker på, at barnet ikke er for stor til at kunne komme igennem dit bækken, da barnet fylder lidt mere, når det bliver født den vej. Men det vil man kunne vurdere inden fødslen. Held og lykke med det.


STØTTEPUDER

DEN BEDSTE STØTTE

SØVN OG AMNIN

Under graviditeten giver bbhugme graviditetspude støtte og hjælper til at lindre de k såsom mave, bækken, lænd, knæ og ankler. Efter graviditeten giver den perfekt stø For at amningen skal blive behagelig og afslappende for dig og din baby, er der også bbhugme ammepude. Her får du 5 gode tips til bedre søvn og hvile under gravidite råd til den første amning.


E TIL

NG

kritiske områder øtte og komfort. å udviklet en lille eten samt gode


5 TIPS TIL BEDRE SØVN UNDER GRAVIDITETEN Af Dr. Hilde Tavares, stifter af bbhugme TØM HOVEDET FOR TANKER INDEN DU GÅR I SENG Vi har alle travle tilværelser. Der er altid noget, der venter på at blive gjort, eller en trillion ting, vi skal organisere i hovedet fra dag til dag for at få logistikken i et moderne liv til at fungere. Nogle neuroforskere påstår, at et gennemsnitsmenneske har omkring 50.000-70.000 tanker i hovedet om dagen. Ikke underligt at det kan føles lidt travlt deroppe af og til. Er du nogensinde gået i seng efter en lang dag, men så snart hovedet rammer puden, føler du dig pludseligt lysvågen? Det er som om, at lige meget hvor meget du prøver, så vil din hjerne simpelthen ikke lukke ned. Det er faktisk din hjerne, der prøver at fortælle dig, at du trænger til at få ryddet op på 1. sal. For at gøre dig klar til en god søvn, er du nødt til at lade din hjerne og krop sætte farten ned efter en travl dag.

1 Sluk for telefonen, computeren og fjernsynet ½-1 time, før du går i seng. 2 Læs en bog eller lyt til noget afslappende musik. 3 Brug 5 minutter på at skrive alt det ned (uanset hvor lidt det er), du mener, du er nødt til at huske næste dag, på et stykke papir. På den måde tømmer du hovedet og gør plads til en god, afslappende søvn.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ SØVN GÆLD Du har brug for meget mere søvn, end du plejer, når du er gravid. Hvorfor? Fordi der faktisk vokser et lille bitte menneske inden i dig, og det kræver en masse energi fra din krop. Søvn gæld er forskellen på den mængde søvn, du


Denne pude er noget af det bedste, jeg har sovet med. Jeg er i uge 25 uger og havde virkelig brug for denne. Den er blød og fleksibel og giver en behagelig støtte for både kroppen, maven og bækkenet. CHRISTINA SKORVE

burde have, og den mængde du faktisk får. Den gode nyhed er, at du lige som med al anden gæld gennem vedvarende arbejde kan indhente den og betale tilbage - det kan dog ikke gøres i én lang søvn maraton. Hvis du tager en lille lur i løbet af dagen hver dag , plus giver dig selv en ekstra time eller to om natten, vil det hjælpe dig med at bibeholde en god søvnbalance. HOLD DIG KØLIG Efter undfangelsen stiger din kropstemperatur i gennemsnit næsten en grad på grund af en forhøjelse af dit stofskifte. Det lyder måske ikke af meget, men tro mig, det er noget, du vil lægge mærke til. Din krop indstiller sig automatisk på, at den nu skal tage sig af 2, og forøger derfor sine normale aktiviteter, der igen forårsager en forøgelse af kropstemperaturen. Så hold dit soveværelse ekstra køligt, og brug sengetøj, der tillader ordentlig luftcirkulation. Undgå også fysisk træning, varme bade/brusebade og koffeinholdige drikke i de sidste 2-3 timer, før du går i seng. LØS PÅKLÆDNING Der er ikke noget mere irriterende, nå man prøver at slappe af, end følelsen af strammende tøj, vel? Når man så tilføjer en voksende mave til ligningen, kan det føles næsten umuligt at ignorere den snærende BH eller et irriterende mærke i undertrøjen, når man prøver på at sove. Den bedste anbefaling er, at du sover nøgen. Intet tøj, der kan irritere dig eller hæmme cirkulationen i din krop, og som en bonus er det også sundere for ”afdelingen” forneden. Hvis du ikke føler dig godt tilpas ved at sove uden tøj,

så sørg i det mindste for at sove i noget i strækbart, naturligt og åndbart materiale. Når du er ved at nå til slutningen af dit 3. trimester, kan det at vende sig i sengen godt blive noget af en udfordring, og det kan føles som om, der er velcro på din madras. Hvis du ikke lige har en partner, der gladelig vågner op for at give dig et meget tiltrængt skub, når du skal vende dig, så prøv at sove på et lagen af silkesatin, og tag en silkeunderkjole eller silketrusser på. MAGIEN SKABES AF ORDENTLIG STØTTE At sove er anderledes, når man er gravid. Din krop er under konstant forandring, og efterhånden som maven vokser, vil du få brug for støtte til din krop under søvnen. Hvis du bruger bbhugme graviditetspuden fra tidligt i din graviditet, vil det ikke bare hjælpe dig til at sove og hvile bedre, men det kan også hjælpe med at forhindre almindelige lænde- og bækkkensmerter (SPD), som forbindes med graviditet. Tusindvis af kvinder har allerede prøvet bbhugme graviditetspuden, og de elsker den. Hvis der nogensinde er et tidspunkt i dit liv, hvor du burde investere i søvn, er det under din graviditet. Husk at du sover for 2 nu.

MERE INFORMATION Læs mere om graviditetspuden fra bbhugme her: WWW.BBHUGME.COM


GODE RÅD TIL DEN FØRSTE AMNING Af jordemoder Åsa Lind Amning af et nyfødt barn kan opleves som et fuldtidsjob. Vi har brug for mad, vand, hvile og omtanke. Hvis vi er udsat for stress, bliver de hormoner, der er vigtige for amning, påvirket. Vi skal være ydmyge i forhold til, hvad der kræves af kroppen, for at mestre denne vigtige opgave. BABYENS SIGNALER Vær lydhør over for barnets signaler. Når barnet er sultent, vil det begynde at sutte på din hånd eller dreje sit hoved, hvis du aer det på kinden. Barnet kan blive lettere irriteret og sommetider begynde at græde, når det trænger til mad. Det kan være

svært at berolige et barn, der er desperat. Prøv at fange signalerne, så du kan være forud for situationen. SLAP AF - DU GØR DET GODT Det er vigtigt, at du som mor føler dig afslappet, når du ammer. Sørg for at sidde eller ligge i en behagelig position. Hvis du er afslappet, vil du overføre den samme følelse til barnet. Det bidrager til en positiv oplevelse for jer begge. Dette vil igen stimulere din mælkeproduktion. Stress gør det modsatte. For den mest behagelige hvilestilling for skuldre og arme anbefales en bbhugme ammepude. Den giver optimal støtte til både dig og din baby. Puden kan nemt justeres og bindes omkring dig, så


den ikke glider væk. Puden har en bekvem størrelse og en separat taske, der gør den velegnet, når du er på farten.

lige så meget, god mælk som store bryster.

MAVE MOD MAVE

Et barns mund kan være meget krævende og kan give smertefulde brystvorter. Efter en periode vil dine brystvorter vænne sig til amning. Lyse brystvorter kan være mere følsomme end mørke. Du kan pleje dine brystvorter med modermælk eller creme før og efter amning.

Anbring barnets mave mod din mave. Sørg for, at dit barns mund peger i samme retning som din brystvorte. Lad barnet søge brystvorten med så åben mund som muligt. Dette gør, at mælketilløbet nemt kan fylde barnets mund og hjælpe med til at få brystvorten dybt ind i munden. HAR DU MÆLK NOK? Hvordan ved du, at du har mælk nok? Se dit barns signaler. Måske betyder det, at du er nødt til at amme meget ofte, især i de første par uger eller måneder.

ØMME BRYSTVORTER

Hvis du opdager, at der er blødning fra brystvorten, er der ingen grund til at bekymre sig. Det er ikke farligt for barnet, selv om det kan spytte mælken ud eller kaste op. Det kan være smertefuldt med ømme brystvorter, men prøv at fortsætte med amning. Det vil gå over.

Lyt efter, om barnet synker, og se, om tinnitus er i bevægelse. Efter en periode vil mælkeproduktionen tilpasse sig dit barns behov. Dette gælder også for tvillinger.

MERE INFORMATION

Størrelsen af dine bryster er ikke relateret til evnen til at producere fantastisk mælk. Små bryster producerer

WWW.BBHUGME.COM

Læs mere om ammepuden fra bbhugme her:


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Hvad skal barnet hedde? Henholdsvis 486 og 565 gange blev der i 2017 svaret Ida eller William til det spørgsmål. Begge navne topper nemlig listen over de mest populære navne givet i 2017, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

TOP

50

DRENG OG PIG ENAVNEE-

Ida er for første gang i top, som det mest populære navn til nyfødte piger. I 2017 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Ida. Alba, Hannah, Vilma, Mynte og Eva er nye på listen over de 50 mest anvendte pigenavne.

Modsat gik det navnet Tilde, der fra at have ligget nummer 46 i 2016 endte som nummer 63 i 2017 og dermed røg helt ud af top-50. Også Filippa, Signe, Johanne og Augusta er røget ud af top-50.

Hos drengene er William igen i top efter et enkelt år væk fra førstepladsen. Ud af 1.000 drenge fik 18 navnet William i 2017. Hos drengene er der kommet 3 nye navne ind på listen over de 50 mest anvendte drengenavne: Milas, Villum og Sigurd.

MILAS ER DRENGENES HØJDESPRINGER

HANNAH ER PIGERNES HØJDESPRINGER

For Laurits gik det modsat. Navnet faldt fra nummer 40 i 2016 til nummer 54 i 2017. Yderligere 2 navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære navne: Bertram og Marcus.

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Hannah, der er sprunget 20 placeringer fra en placering som nummer 61 i 2016 til nummer 41 i 2017.

Højdespringeren blandt drengenavne er Milas - fra en placering uden for top-50 som nummer 55 i 2016 til nummer 38 i 2017. Det giver en stigning på 17 pladser.


PIGENAVNE Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Ida Emma Sofia Ella Freja Josefine Alma Alberte Anna Agnes Laura Nora Clara Karla Isabella Olivia Lærke Victoria Mille Luna Aya Sofie Ellen Lily Mathilde Maja Frida Emilie Marie Esther Liva Emily Caroline Sara Astrid Ellie Rosa Asta Alba Liv Hannah Andrea Vilma Mynte Eva Naja Nanna Lea Saga Vigga

Antal Pr. 1.000 486 16 471 16 464 16 413 14 411 14 406 14 389 13 388 13 386 13 367 12 366 12 364 12 363 12 361 12 346 12 325 11 287 10 282 9 278 9 272 9 268 9 265 9 262 9 258 9 256 9 253 9 247 8 231 8 231 8 229 8 223 7 220 7 215 7 212 7 209 7 199 7 187 6 181 6 176 6 172 6 165 6 160 5 159 5 152 5 151 5 149 5 149 5 148 5 148 5 145 5

2016 5 3 1 4 6 11 2 10 8 12 9 28 7 14 13 16 15 17 30 33 27 18 25 29 20 19 32 22 34 24 23 26 21 31 35 43 39 36 53 37 61 42 56 54 55 40 45 50 41 38

DRENGENAVNE +/+4Ç +1Ç -2È 0Æ +1Ç +5Ç -5È +2Ç -1È -2È -2È +16Ç -6È 0Æ -2È 0Æ -2È -1È +11Ç +13Ç +6Ç -4È +2Ç +5Ç -5È -7È +5Ç -6È +5Ç -6È -8È -6È -12È -3È 0Æ +7Ç +2Ç -2È +14Ç -3È +20Ç 0Æ +13Ç +10Ç +10Ç -6È -2È +2Ç -8È -12È

Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn William Noah Oscar Lucas Carl Oliver Victor Alfred Malthe Emil Valdemar Elias Magnus Aksel Frederik Felix Elliot August Anton Nohr Alexander Villads Christian Johan Adam Arthur Liam Albert Theo Mikkel Viggo Benjamin Theodor Storm Sebastian Mads Mathias Milas Philip Otto Konrad Lauge Louie Marius Villum Jakob Magne Thor Sigurd Asger

Antal Pr. 1.000 565 18 495 16 486 16 475 15 473 15 455 15 455 15 444 14 439 14 434 14 401 13 384 12 359 12 331 11 330 11 308 10 305 10 304 10 298 10 294 9 290 9 288 9 263 8 260 8 259 8 255 8 254 8 242 8 242 8 239 8 237 8 233 7 226 7 215 7 208 7 206 7 202 6 202 6 201 6 193 6 191 6 191 6 190 6 189 6 178 6 165 5 165 5 162 5 161 5 155 5

2016 5 1 4 6 7 3 2 10 8 9 12 14 13 20 11 28 27 17 18 21 16 19 15 22 26 33 23 31 39 25 36 29 32 30 24 35 37 55 38 46 34 43 44 41 54 42 50 45 59 47

+/+4Ç -1È +1Ç +2Ç +2Ç -3È -5È +2Ç -1È -1È +1Ç +2Ç 0Æ +6Ç -4È +12Ç +10Ç -1È -1È +1Ç -5È -3È -8È -2È +1Ç +7Ç -4È +3Ç +10Ç -5È +5Ç -3È -1È -4È -11È -1È 0Æ -17È -1È +6Ç -7È +1Ç +1Ç -3È +9Ç -4È +3Ç -4È +10Ç -3È


FOSTERBEVÆGELSER

DE FØRSTE TEGN PÅ LIV

Graviditetstesten var positiv, din talje er forsvundet, og du har endda hørt din babys hjerteslag. Alligevel kan det være svært helt at fatte, at der vokser et nyt liv inden i dig, indtil du har mærket det første spark.


Du kan måske føle disse første rigtige små spark allerede i 14. uge, eller så sent som i 26. uge. Det mest almindelige tidspunkt er dog mere præcist mellem 18. og 22. uge især hvis det er den første graviditet.


For mange vordende mødre er det at føle liv - og forstå hvad det er, disse første fosterbevægelser - blandt de mest magiske øjeblikke i graviditeten. Men senere, hvis disse små periodiske stød ikke kommer ofte nok, er det let at blive nervøs for, at ens baby ikke udvikler sig ordentligt. I de fleste tilfælde er disse bekymringer uden grund. For at hjælpe med til at dæmpe frygten, kan du her læse om, hvad du kan forvente dig. HVORNÅR KAN MAN BEGYNDE AT FØLE FOSTERBEVÆGELSER?

Desuden kan man med sikkerhed genkende følelsen af fosterets spark, hvis man har været gravid før, og er bedre i stand til at kende forskel på fosterbevægelser og anden rumlen i maven, som f.eks. kan forårsages af luft. Husk også på, at din kropsbygning kan have noget at gøre med, hvornår du vil være i stand til at kende forskel på f.eks. jag af sult og et venstrehåndshook fra babyen. Mindre omfangsrige kvinder har en tendens til at føle liv tidligere end overvægtige kvinder.

Omkring uge 7 begynder det ufærdige foster at bevæge sig lidt rundt. Men på dette tidspunkt er det så lille, at man umuligt kan føle dets små periodiske bøje- og strækkebevægelser. Faktisk kan der gå flere måneder endnu, før dit foster gør dig opmærksom på dets eksistens.

HVORDAN FØLES DET?

Du kan måske føle disse første rigtige små spark allerede i 14. uge, eller så sent som i 26. uge. Det mest almindelige tidspunkt er dog mere præcist mellem 18. og 22. uge - især hvis det er den første graviditet.

Typisk vil du måske først føle det som en blid prikken. Nogle kvinder sammenligner det med sommerfuglevingeslag lige under navlen. Du vil sandsynligvis tilskrive disse første bevægelser som luft i maven eller fornemmelse af sult. Men når du bemærker dem igen af og til i løbet af de næste par dage, vil forskellen gå op for dig lidt efter lidt.

Flergangsfødende mødre har en tendens til at føle fosterbevægelser tidligere end førstegangsfødende, fordi livmoderens muskler er mindre elastiske, så kvinden bliver mere følsom overfor bløde spark.

Det er et svært spørgsmål at besvare. Ingen kan fortælle en førstegangs-vordende mor, præcist hvad hun vil føle, da det er forskelligt fra kvinde til kvinde. Når det er sagt, skal vi forsøge at beskrive følelsen.

Først vil du måske undre dig over, hvad det er, hver


gang det rumler eller murrer lidt i din mave. En dag kan du så måske få den fornemmelse, at en lille fisk svømmer rundt i din mave, og så vil du få fornemmelsen af, at det er din baby der bevæger sig.

somme ændringer i dit fosters aktivitetsniveau, er det mest sandsynligt, at det har det helt fint.

Men vær forberedt på, at efterhånden som fosteret vokser, kan den lille fisk begynde at føles mere som en haj, der går til angreb på din brystkasse, når den hamrer ind i dine ribben. Ved sådanne lejligheder kan det måske hjælpe at tænke på, at et aktivt foster er et sundt foster.

For at give en ekstra følelse af sikkerhed, er der mange læger, der anbefaler, at gravide kvinder efter 28. uge mærker efter, om fosteret bevæger sig mindst en eller to gange om dagen. Man gør sådan:

HVOR OFTE KAN MAN MÆRKE BEVÆGELSER? I begyndelsen vil de spark du mærker være få, og der vil gå lang tid imellem. Faktisk kan det godt være, at du føler flere bevægelser den ene dag, for så slet ikke at mærke nogen den næste dag. Selv om din baby vender og drejer sig jævnligt, er mange af dens små ryk og spark endnu ikke stærke nok til, at du kan mærke dem. Men omkring uge 28 bliver disse spark stærkere og mere regelmæssige og vil dagen igennem forsikre dig om, at alt er som det skal være. Selv om du skulle føle dig fristet til at sammenligne dine “sparke-notater” med andre gravide piger, så lad være! Hvert enkelt foster har sit eget mønster for aktivitet og udvikling, og der er ikke noget, der er mere “rigtigt” end andet. Så længe, der ikke er nogle vold-

SKAL MAN REGISTRERE SPARKENE?

Tag tid på det antal bevægelser, du kan føle, indtil du har talt 10 spark, flagrende bevægelser, strøg eller rulninger. Det ideelle er, at du kan føle 10 bevægelser indenfor en time. Det tager dog formentlig ikke så lang tid. Ofte vil du føle 10 spark indenfor de første 10 minutter. Men hvis du ikke kan tælle 10 bevægelser indenfor en time, så spis en let snack, læg dig ned på siden og prøv at tælle igen.

HVORDAN KAN MAN VIDE OM NOGET ER GALT? Ring til lægen, hvis du har bemærket en nedgang i antallet af fosterbevægelser i over 24 timer efter uge 22, og hvis du har følt færre end 10 bevægelser på en time efter uge 28. Det kan være, at din baby bare har lagt sig på en anden måde, men det kan også være, at den har problemer. Du skal måske have en ultralydsscanning for at få konstateret, at alt er, som det skal være.


stjernebabyer på vej* * KENDTE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid.

CLAUDIA REX Claudia Rex (32), kendt fra Vild med dans, og skuespillermanden Pelle Emil Hebsgaaed (31) venter deres første barn til august. Claudia Rex har dog ikke planer om at tage barsel, når babyen kommer til verden. “Jeg har det godt og arbejder på fuld drøn, og jeg kommer også til at lave radio helt op til terminsdagen. Så der bliver ingen barsel til mig”, fortæller Claudia Rex, der er vært på Radio Pop FM.


FARES FARES Den 46-årige skuespiller Fares Fares, der er kendt for rollen som Assad i filmene om Afdeling Q, skal være far. Det afslørede hans 34-årige fotograf-kæreste, Clara Hallencrutz, på Instagram. Barnet, som er parrets første, bliver en dreng.

JOY MOGENSEN Den nyudvævnte socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen (38) er gravid med en anonym donor. Hun har ingen kæreste for tiden og har derfor besluttet at blive solo-mor til sit første barn. Hun har termin til oktober.

JACKIE NAVARRO Forsidefrue Jackie Navarro (32) og kæresten Rasmus Møller (33) venter deres første fælles barn til september. Det bliver en pige. Det er Rasmus’ første barn, mens Jackie i forvejen har 3 børn med eksmanden Niels Borger Rasmussen: Theodor (8), Victor (5) og Cherie (3).


BABYTØJ & UDSTYR

KVALITETSPRODUKTER TIL MILJØBEVIDSTE FORÆLDRE Med super lækre økologiske produkter og eget baby brand med 100% økologisk merinould til newborn og baby fra 0 til 2 år, økonomisk fordelagtig delebørs og praktiske abonnementsordninger sætter LITTLE SAVAGE fokus på miljøet - og som en sidegevinst får forældre samtidig mulighed for at spare penge.


Ved at vælge miljørigtige produkter sender du et klart signal til dine børn om, at vi alle skal stå sammen og tage ansvar for at passe på miljøet.


NYT TØJMÆRKE TIL DE SMÅ Det handler om slow fashion og bærerdygtighed i valg af naturlige og giftfrie materialer til vores børn, at købe minder og vælge rigtigt. Valg af materialer har den største påvirkning på miljøet, og ved at vælge med omhu er du med til at gøre en forskel. Little Savage sætter fokus på miljøet med en ny tøjkollektion i 100 procent økologisk og biologisk nedbrydelig merinould til børn i størrelse 0-2 år. Kollektionen kan ses på Little Savages hjemmeside eller opleves i deres nye fysiske butik i Læderstæde 13 i København K fra den 1. august.

MERE INFO Læs mere om den nye tøjkollektion på Little Savages hjemmeside fra den 1. august.

BABYTØJ DELEBØRS For at passe bedre på vores planet og de ressourcer, som vi har til rådighed, vil Little Savage gerne slå et slag for genbrug af babytøj. Derfor har de lanceret et byttekoncept, hvor du kan få fat i lækkert babytøj, som er brugt, men så godt som nyt. Alt hvad man køber hos Little Savage online eller i butikken kan returneres efter endt brug. Det bliver renset hos et svanemærket renseri og returneret til butikken, hvor det kan købes til det halve af nyprisen. Man kan således vælge, om man vil købe den samme vare ny eller brugt. Kun varer i god stand sælges påny, men alt tages tilbage, og der gives 20% i rabat på nykøb.

MERE INFO Læs mere om delebørsen og se de produkter, du lige nu kan spare 50% på.


ABONNEMENTSORDNINGER Mange sutter, flaskesutter og bideringe ryger direkte i skraldespanden efter endt brug, og der går rigtig meget gummi til spilde. For at reducere mængden af affald og passe bedre på miljøet har Little Savage besluttet at indgå i et upcycling system, hvor du kan returnere dine sutter, flaskesutter og bideringe af Hevea naturgummi. Little Savage sørger for, at de ikke ryger i skraldespanden, men at naturgummiet, som produkterne er fremstillet af, i stedet bliver omsmeltet og genanvendt. Med abonnementsordningen håber Little Savage på at kunne være med til at reducere affald og genanvende produkter. Naturgummiet, som produkterne er lavet af, bliver steriliseret, omsmeltet og genbrugt. Og det er lige så stærkt og holdbart, som da det blev brugt første gang.

Sådan fungerer abonnementsordningen på sutter, flaskesutter og bideringe:

1. Bestil de sutter, flaskesutter eller bideringe, som du ønsker, og lad dit barn bruge dem så meget, som han eller hun lyster.

2.

Efter to måneders brug modtager du en ny sending af produkter. De brugte produkter sender du retur i en pakke med den medfølgende fragtfrie returlabel.

3. Sutter, bideringe og flaskesutter bliver steriliseret og omsmeltet til nye sutter og andre produkter i naturgummi.

MERE INFO Læs mere om abonnementsordningerne på sutter, flaskesutter og bideringe.


Er du på udkig efter en lækker lædertaske, som du kan bruge som pusletaske? Hos Little Savage finder du de lækreste lædertasker, der appellerer til både mor og far takket være deres enkle design. Taskerne er fremstillet af naturvenlige materialer uden kemi, så du kan bruge dem med god samvittighed. Lædertaskerne er unikke hver og en, og de tåler at

blive brugt igen og igen. Når du ikke længere har brug for en pusletaske, kan du anvende den til andre formål, f.eks. som lækker opbevaring ved puslebordet, som børnekuffert, eller far kan bruge den som fototaske.

MERE INFO Læs mere om de flotte tasker.


FYSISK BUTIK

Little Savage har åbnet en fysisk butik i Læderstræde 13 i København, hvor du kan se alle deres lækre produkter

Er du træt af, at dit barn taber sutten, eller den ryger på gulvet i tide og utide? De økologiske og naturvenlige suttesnore fra Little Savage er fremstillet af 100% naturgarvet læder, der er helt fri for giftige materialer og kemi. Det er de, fordi dit barn fortjener det bedste af det bedste. De håndlavede suttesnore er fremstillet i et lækkert og unikt design, og de er alle produceret i Danmark. Hver suttesnor er unik, da det læder, som den er fremstillet af, har autentiske, naturlige mærker, der vidner om materialets ægthed og høje kvalitet. Vi har alle et fælles ansvar for at passe på miljøet. Derfor er Little Savage kompromisløse, når de udvælger de materialer, som deres produkter skal fremstilles af. Der anvendes således udelukkende materialer af høj kvalitet med den højeste miljøcertificering. Det gælder både suttesnore i læder og alle de andre produkter, som du kan finde på deres hjemmeside. Suttesnorene kan passe til både piger og drenge. Det lækre læderlook passer perfekt til begge køn, og kommer der senere hen en lillebror eller lillesøster til, er der ingen grund til at anskaffe dig en ny suttesnor. Suttesnoren er skabt til at blive brugt igen og igen, og læderet kan holde mange år frem i tiden. Forkæl dit eget barn med en suttesnor fra Little Savage, eller giv din veninde eller søster en lækker suttesnor i læder i barselsgave, som passer godt på både barn og miljø.

MERE INFO Læs mere om de flotte suttesnore.


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Jeg arbejder som lærer, og da jeg var højgravid og kom i skole efter sommerferien, kom en af mine elever fra 5. klasse og spurgte mig: “Er din baby derhjemme?”. Den var svær ikke at grine af, når man står der med STOR mave på. Så jeg måtte jo fortælle, at babyen ikke var kommet ud endnu.

Mor venter sig, og Tobias på 3½ år spørger, hvor lillebror skal sove. Ja, det er ikke helt besluttet endnu, så mor siger: “Det må vi lige se på. Vi skal nok have købt en vugge eller en seng”, hvortil Tobias svarer: “Ja, ellers må han sove i badekaret”. Så slemt går det nok ikke, men der er selvfølgelig ledigt om natten.

et hovedsageit id v ra g in m t a , så stolt over min Her gik jeg og var erne. Men det fik ft o h å p e k ik g o en ligt sidder på mav d i undertøj o st g je a D r. fo er sat en stopp datter på 6 år lige det være, at n a k n a rd o v h r, o fra hende: “M og strøg, kom det ørre?”. Hmm, st er v li b e av m in ørre, når d din numse bliver st ja hvorfor mon?


anden gang og Jeg er gravid for engang - snakke ville lige - endnu søn om det. Så med min 2-årige , mens han var jeg spurgte ham mor i maven?”. i bad: “Hvad har om et øjeblik Han tænkte sig det var et ‘trick(han vidste godt, så udbrød han spørgsmål’) og : “Gulerødder!”. glædesstrålende lerødder til afVi HAVDE fået gu sluttede at g be tensmad, og je rgsmålet” hvile ø lade “mave-sp en tid.

Min mand er så sød og prøver at gøre alt så godt for mig, nu hvor jeg er gravid i 7. måned. En dag var jeg bare nede og følte mig tyk og grim, og for at trøste mig kom han til at sige: “Jamen skat, der er da dem, der er grimmere end dig”. Jeg kunne ikke engang blive sur. Og vi har tit grint af det. Han fik det så dårligt over det, men jeg kunne kun se det sjove i det og blev glad igen.

Marie på 2½ år synes, at mors bryster er begyndt at dufte dejligt af mælk (jeg er i 7. måned). Efters om hun det sidste års tid har set en del små babyer blive ammet og ha r fået forklaret, at det er sådan, de får mad, og hun også fik det engang, kan hun måske huske de n dejlige mælkelugt. Hun vil enormt gerne røre ve d brysterne hele tiden og siger så, at hun skal til at drikke mælk fra dem igen. “Nej”, får hun at vi de, “de er til William nu Du er blevet for stor til at . blive ammet”. Hun er ik ke helt tilfreds. Dog går tøsen på kompromis og konstaterer: “Den her er til William, og denne he er til mig” med et stort sm r ørret smil.

t hos år blev passe 2 å p n sø in Da m dahan leget om e vd a h r, o rm mo uru, og plastik kæng n e d e m n ge pmærke gjort ham o vd a h r o rm o m le unge en, hvor en lil som på pung i nere, da de Se . p o t e d ve stak ho de, højgravid kvin n e så t e n fjernsy en ks: “Se! Dam ra st n a h d udbrø måtte ven!”. Og så a m ru u g n kæ med at ende i gang rin rg o st r o rm Mo forklare.


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. 10 PLANLAGTE KEJSERSNIT Der kan være mange forskellige årsager til, at man får et planlagt kejsersnit. Her fortæller 10 kvinder om deres personlige erfaringer med et planlagt kejsersnit.

SÅ STOR ER DIN BABY Det kan godt være lidt svært at forholde sig til, hvor stort barnet er i maven i de forskellige uger af graviditeten. I denne visuelle guide kan du sammenligne barnets størrelse med noget mere håndgribeligt.

FØDSEL I VAND Nogle fødselseksperter mener, at der er mindre fødselstrauma for en baby, der bliver født i vand, og at fødslen i vand er mindre smertefuld for moderen. Her fortæller 9 mødre om deres erfaringer med at føde i vand og om varmt vand som smertelindring.

AKUPUNKTUR SOM IGANGSÆTNING For nogle gravide kan akupunktur være med til at sætte skub i fødslen, mens det ingen virkning har på andre. Her fortæller 7 gravide om deres erfaringer med akupunktur som middel til igangsætning.


ISSE ARTIKLER? DISSE GRAVIDE LEVER LÆNGST Fik du ikke dine børn, før du fyldte 30, så er der ingen grund til at ærgre sig over det, for så lever du formentlig længere.

MIT VELOVERSTÅEDE KEJSERSNIT “Jeg er blevet mor igen, og sikken en vidunderlig følelse. Jeg er fuldstændig head over heels nyforelsket i min lille pige”. Sådan fortæller Katja i beretningen om fødslen af sin 2. datter, som kom til verden ved et planlagt kejsersnit.

NÅR MANDEN MISTER LYSTEN TIL SEX For mange mænd er det en selvfølge at fortsætte med sexlivet, som før kvinden blev gravid. Nogle mænd nyder at se kvinden vokse, og synes hun bliver mere attraktiv, mens andre har brug for at vænne sig til, at kvindens krop bliver anderledes. Og så er der en gruppe mænd, der helt mister lysten under graviditeten.

SPØRGSMÅL OM FOSTERSTILLING Hvornår begynder barnet at vende sig? Vender barnet forkert igen denne gang? Kan jeg selv gøre noget for at få barnet ned i bækkenet? Er det OK at barnet kun ligger i venstre side? Føder jeg snart når barnets hoved står fast? Jordemoderen besvarer spørgsmål om fosterstilling.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DK


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG