GRAVIDA #22

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 22 • EFTERÅR / VINTER 2018

7 8 SIDER M

E OM DEN D ALT POSIT GRAVIDIT IVE ET

SCANNING

SKAL FAR MED TIL SCANNING? 18 kvinder fortæller om fordelene ved at have manden med til scanning UPS!

SÅ MANGE GRAVIDITETER ER

SMUTTERE Vi er ikke blevet bedre til at planlægge hvornår vi skal have børn - tværtimod

+

KENDTE

STJERNE BABYER PÅ VEJ Se hvilke kendte danskere der venter barn netop nu SHOPPING

28 SIDER

Med skønne ting til mor og barn

SPØRG JORDEMODEREN: SPØRGSMÅL OG SVAR OM TRÆTHED | DAGENS SMIL: SJOVE TING SAGT AF BØRN LÆS OGSÅ OM: FØDSEL PÅ PRIVAT FØDEKLINIK / NY BOG OM FORÆLDRESKAB / INVITATIONER TIL BARNEDÅBÅRETS JULEGAVE Få en fotosession hos Marylou Studio incl. ca. 30 redigerede billeder + digitalt julekort

KUN 1.295,Tilbudet gælder til og med den 16. december, men skynd dig at booke en tid nu på telefon 28 74 80 18 eller maryloustudio@hotmail.com da der med garanti bliver rift om pladserne!

HUSK: SIG DU HAR SET JULETILBUDET I “GRAVIDA” FOR AT FÅ RABAT

SPAR MINDST

2.200 KRONER

Læs mere og se billeder på www.maryloustudio.dk


FARVERIGE PLAKATER TIL BØRNEVÆRELSET


BRUG KODEN

LIFEMAGS OG FÅ

25% RABAT PÅ ALLE PLAKATER (SENDES FRA DANMARK)


VELKOMMEN Velkommen til 22. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

mod træthed? Kan man blive sygemeldt på grund af træthed? Få svaret i brevkassen, hvor jordemoderen besvarer spørgsmål om træthed.

Vi er ikke blevet bedre til at planlægge, hvornår vi skal have børn. Tværtimod er der flere kvinder, der får et uplanlagt barn. I den tankevækkende artikel Så mange graviditeter er smuttere kan du læse, hvor mange kvinder, der har fået et barn, der ikke var planlagt, samt et bud på årsagerne.

Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 28 sider fyldt med det første babyudstyr, økonomiske klapvogne, super nemme invitationer og en ny bog om forældreskab og spædbarnspleje.

For mange gravide er det en selvfølge, at den kommende far skal med til scanning. Det kan både være en oplevelse, som er hyggelig at dele med farmand, men det kan også være rart at have en med, hvis scanningen mod forventning skulle afsløre knapt så positive nyheder. I artiklen Skal far med til scanning? fortæller 18 kvinder om fordelen ved at have deres mand med til scanning.

Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på www.gravida.dk

Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 22. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Hilsen redaktør

Katja Hansson

Hvor træt “må” man være under graviditeten? Kan man gøre noget ved trætheden? Kan man tage jern

HUSK UDGIVER

SKRIBENTER

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

Katja Hansson Anne-Jette Raben

Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

HJEMMESIDE REDAKTØR

Katja Hansson katja@lifemags.dk

www.gravida.dk FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravida ANNONCER

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF

Marylou Studio www.maryloustudio.dk

KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


VIDSTE DU...? AT DET ER VIGTIGT, AT DIT BARNS SUT ER ANATOMISK KORREKT. DEN RIGTIGE SUT ER MED TIL AT SIKRE EN NATURLIG UDVIKLING AF GANE, TUNGE OG GUMMER. HUSK: EN SUT ER IKKE BARE EN SUT.

NÅR DET SKAL FØLES SOM MOR UDEN AT VÆRE DET... FLASKEN DER FØLES SOM DIG

9 UD AF 10 BABYER ACCEPTERER GOMOTTO*

ALDRIG HAR DET FØLTES MERE INTUITIVT OG NATURLIGT AT PUMPE MÆLK UD

*Tests carried out on 150 babies, Italy 2014

Naturally Me


INDHOLD

12

BRE V K A SSE

16

G ULD KORN

18

SC A NNING

Spørgsmål og svar om træthed

Dagens smil

Skal far med til scanning?

26

BØGE R

32

KE ND TE

34

FØD SE L

Ny bog om forældreskab og spædbarnspleje

Stjernebabyer på vej

En tryg fødsel i rolige omgivelser

FORSIDEN FOTOGRAF:

Marylou Studio www.maryloustudio.dk


KREATIVE INVITATIONER MED MINIMALT ARBEJDE! DET HAR ALDRIG VÆRET NEMMERE AT LAVE EN PERSONLIG OG KREATIV INVITATION!

UNIKKE DESIGNS – LEVERING AF DIGITAL FIL INDENFOR 72 TIMER – 3 PRINTLØSNINGER


INDHOLD

42

D NA -TE ST

48

UPS!

50

UD STYR

58

H V A D SKA L B AR NET HEDDE?

60

KLA PV OGNE

66

BA RNE D Å B

Den sikreste metode

Så mange graviditeter er smuttere

Kom godt fra start

De mest populære babynavne

Transporter din baby med stil

Kreative invitationer med minimalt arbejde

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

TRÆTHED

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne. ANNE-JETTE

Hvor træt “må” man være under graviditeten? Kan man gøre noget ved trætheden? Kan man tage jern mod træthed? Kan man blive sygemeldt på grund af træthed? Jordemoder AnneJette Raben besvarer spørgsmål om træthed under graviditeten.


HVOR TRÆT “MÅ” MAN VÆRE UNDER GRAVIDITETEN?

dagen: Arbejde, børn, rengøring og andet, og hvordan disse ting går op.

Jeg er 8+5 uger henne i min 2. graviditet. Jeg er ekstrem træt og har været det i et par uger nu. Jeg har også kvalme.

Måske skal du tale med din chef om at blive lettet på arbejdet i en periode.

Jeg er konstant træt, så selv efter en lang god nats søvn er jeg ikke frisk/udhvilet. Jeg har taget et par fridage, men jeg kommer ligesom ikke ovenpå. Jeg har talt med min læge om det, da jeg fik lavet vandrejournal. Så han tog nogle blodprøver. Jeg fik lige svar i dag, at min blodprocent var helt fint, hvilket overraskede mig meget. Jeg er gået i gang med jerntabletter, men jeg synes ikke, det hjælper. Det er svært for mig at få min dagligdag til at hænge sammen med arbejde og min datter, som er 20 måneder og gerne vil have lidt mor-tid, og samtidig vise kæresten lidt interesse. Jeg falder i søvn ca. kl. 20-20.30 hver aften.

Du kan også prøve at hvile dig en halv time hver dag, når du kommer hjem.

KAN JEG GØRE NOGET VED TRÆTHEDEN? Jeg har et spørgsmål, som jeg ikke synes at få rigtigt besvaret i jeres ellers så glimrende brevkasse. Jeg er i uge 11 og er SÅ træt - det har jeg været lige fra omkring uge 5. Når jeg siger træt, mener jeg træt. Jeg ville ikke være i stand til at passe et normalt job jeg er selvstændig og kan derfor tage den lidt med ro ind i mellem.

Man er træt i starten af graviditeten, og det er helt almindeligt.

Jeg har været meget presset på mit arbejde, da jeg har mange sygemeldte kollegaer. De er nu begyndt at vende tilbage, men jeg orker ikke at tage hånd om dem. Mit dilemma er nok lidt, at jeg ikke længere kan skelne, om det “bare” er graviditeten, der gør mig træt, eller om det reelt kan skyldes mit arbejde. Så hvor træt “må” man egentlig være? SVAR

Man er træt i starten af graviditeten, og det er helt almindeligt. Det er vanskeligt at sige noget om, hvor træt man “må” være. Det er jo ganske individuelt. Det kommer an på de belastninger, der er i hver-

Jeg sover 10-11 timer om natten, og når jeg har været oppe et par timer, er jeg så træt, at jeg har allermest lyst til at lægge mig igen. Nu har jeg et par barske uger foran mig og ved slet ikke, hvad jeg skal gøre (mit job består i undervisning). Er dette normalt? Kan jeg spise eller gøre noget?

Jeg har i forvejen 3 børn (heldigvis så store, at de kan aflaste mig 14, 12 og 10 år). Jeg motionerer dagligt med min hund ca. 7 km, men bare tanken om at skulle ud at gå, kan jeg næsten ikke overskue. Når jeg ikke får søvn nok, får jeg kvalme, bliver stakåndet og tuder over ingenting. Jeg har samtidig tendens til oppustethed. Jeg ligner en, der er i uge 16-20, når klokken er omkring 10 om formiddagen. Nogen gange ser jeg sådan ud, når jeg står op om morgenen - dvs. alt tøj er lagt på hylden, og jeg har måtte købe ventetøj (i uge 9). Kan jeg gøre noget ved dette, eller er det blot fordi, jeg har været der flere gange og nu ikke er 20 længere? SVAR

Du nævner selv til sidst, at du har været gravid nogle


gange, og det er da nok også grunden til, at du er træt. I øvrigt har du i forvejen 3 børn og et hårdt arbejde. Der er således mange gode grunde til, at du er træt. Du kan hvile i løbet af dagen, spise sundt og grønt, gå en tur, når du synes, du orker det, og få en lang god nattesøvn. Hvis du kan blive aflastet med arbejdet i hjemmet, vil det nok også være godt. Held og lykke.

KAN JEG BLIVE SYGEMELDT PÅ GRUND AF TRÆTHED?

Jeg synes, det er svært at forklare lægen, da jeg ikke har nogen egentlige smerter, og jeg ser ikke rigtig nogen løsning. Jeg har ikke mulighed for at gå ned i tid, som det ser ud p.t. Kan man blive sygemeldt på dette grundlag?

Det er nok ikke muligt at blive sygemeldt, hvis du ikke har smerter eller andre graviditetesbetingede sygdomme. Kan du ikke tale med din arbejdsgiver om, at du eventuelt kan tage et hvil i løbet af dagen? Der er jo heldigvis ikke så lang tid til, du kan gå på orlov.

KAN JEG TAGE JERN MOD TRÆTHED?

Jeg er gravid i uge 24+5, og synes, at jeg den seneste tid har haft en del problemer med træthed og generelt besvær på grund af den voksende mave osv. Jeg synes, det er hårdt at passe mit arbejde, og jeg føler mig sjældent 100% på trods af, mit job kræver, at jeg er på hver dag.

SVAR

Jeg er gravid i uge 29 og er virkelig virkelig træt. Kan jeg tage ekstra jern? Eller noget andet? SVAR

Man er noget mere træt, når man er gravid. Derfor er det vigtigt at tage jern og vitaminer hver dag.

Man er noget mere træt, når man er gravid. Derfor er det vigtigt at tage jern og vitaminer hver dag. Det er også godt at hvile lidt midt på dagen, eller når du kommer hjem fra job.


K VA L I T E T KOM FO RT KÆRLIGHED Kun det bedste er godt nok til vores børn

Barnevogne • Kombivogne • Tvillingevogne • Klapvogne

COMFORT

BRANO

LUXOR

SIGMA

DUET LUX

WWW.FLIP-FLAP.DK


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Jeg er højgravid og havde for nyligt denne samtale med min datter på 2½ år. Mor: “Når nu babyen kommer, skal vi køre ud på sygehuset”. Clara: “Ja ja” (som det mest naturlige i hele verden). Mor: “Det kan godt være, at det er midt om natten. Man kan ikk e vide, hvornår babyen kommer”. Cla ra (efter noget betænksomhed): “Baby en lige ringe først, ik’ os’?”. Ja, det ville da være rart, hvis baby lige kunne give besked først.

og besøgte os Min veninde kom samme anledd forleden, og ve , at hun er graos n ning fortalte hu m fulgte meget vid. Min datter, so t, ved en del dite med i min gravi straks, om hun te om det og spurg . Min venninde et nn a sc t var bleve ikke var sikkert, et d t svarede, a det, da der skulle hun kunne blive datter ser straks trækkes lod. Min : ud og udbryder megte forbløffet kier d hvis du fø “Jamen tænk nu in veninde og M . nesiske tvillinger!” flade af grin. ig jeg var selvfølgel

Min datter på 15 måneder er lige begyndt at kunne sige få ting, og en af dem er “baby”. Da jeg er gravid, har vi lært hende, at der er en baby derinde. Det fik så bare uheldige følger, da vi forleden var på e besøg hos Mor mor. Da vi havd været der lidt, gik hun hen til Mor mor, pegede på hendes mave og sagde meget stolt: “Baby”. I hendes øjne er alle tykke maver babyer :-)

Min søn på 3½ gå r meget o at dele tin pi g lige me llem ham søster på og 11 år. Je g er grav han vil h id, ave en b ror, og h vil have e un n søster. Jeg står vasker o og p, og han kommer til mig og ud siger: “M or, hvis je ikke får g en bror, skal du ik blive ked ke af det. V i køber d bare en p a å tilbud i Føtex”.


Tro er godt

- viden giver tryghed

90%

af vores kunder har resultatet allerede efter 2 hverdage

Alle har ret til og mulighed for vished, om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror.

Vi anvender den nyeste teknologi, den højeste standard og sikkerhed. Kun det bedste er godt nok for dig i sådanne vigtige spørgsmål.

DNAtest har siden 1998 leveret de vigtige svar verden over - naturligvis 100% anonymt.

Læs mere på vores hjemmeside â


SCANNING

SKAL FAR SCANNING? For mange gravide er det en selvfølge, at den kommende far skal med til scanning. Det kan både være en oplevelse, som er hyggelig at dele med farmand, men det kan også være rart at have en med, hvis scanningen mod forventning skulle afsløre knapt så positive nyheder.


SKAL FAR MED TIL SCANNING? Jeg venter mit 3. barn, og nu melder spørgsmålet sig, om far skal med til scanning. Der er jo ikke helt den samme spænding som ved nr. 1, og han har travlt på job og er i fare for at blive fyret i forbindelse med nedskæringer. Har I været alene afsted? Eller var farmand altid med? TINE

JEG VAR BLEVET SKUFFET Jeg har været med en veninde, fordi farmand var på job. Han er styrmand på et skib, der sejler langt væk, så muligheden for, at han kunne komme med, var ikkeeksisterende.

nakkefoldsscanning og misdannelsesscanning begge gange. Han kunne dog sagtens undvære, da han ikke synes, det er så interessant som mig. Jeg har bestilt en 3D-scanning i februar, og der tager han kun med, fordi jeg gerne vil have ham med.

Jeg har også 3 børn, og jeg tror nok, jeg var blevet skuffet, hvis far ikke var taget med til scanning. Men hvis du har det fint med det, er det vel helt OK?

Jeg synes ikke, du skal tage afsted alene, da der jo desværre altid er en risiko for, at alting ikke er, som det skal være.

MILLAS MOR

Hvis din mand ikke er for ked af at undvære, så tag en veninde eller din mor med i stedet for. Det skal være en, du er tryg ved, da der som før nævnt jo altid er en lille risiko for dårlige nyheder.

RART AT VÆRE 2 Jeg synes da, han skal med, hvis det overhovedet er muligt. Hvis der (Gud forbyde det) skulle være dårlige nyheder, er det jo rart at være der begge 2. Jeg rendte til mange vægtscanninger med nr. 2, og der var manden ikke med hver gang, men han var med til de vigtigste. PERNILLE

MIN MAND HAR ALTID VÆRET MED Vi venter barn nr. 2, og min mand har været med til

SILKES MOR

SELVFØLGELIG SKAL FAR MED Ja da, selvfølgelig skal farmand med. Det er som regel endnu sværere for far end for mor at forholde sig til det ufødte barn, og scanningen er med til at gøre det lidt mere virkeligt, at der virkelig spræller et barn rundt derinde. DOLLIØJE


VORES LILLE FOSTER VAR DØDT

HAN SKAL MED HVER GANG

Helt sikkert. I 2008 var vi til 13 ugers scanning, og hvis jeg havde været alene afsted, ved jeg ikke, hvad jeg ville have gjort.

Jeg var ikke alene afsted her 3. gang. Manden har været med til begge scanninger på sygehuset alle 3 gange.

Det viste sig, at vores lille foster var dødt, og det var kun 10 dage før vores bryllup. Fordi han var med, havde jeg en at støtte mig til - og ham med. Jeg har nu 2 friske drenge, og han ville ikke miste en eneste scanning, for som han sagde: “Nu ved jeg jo, der er en på vej”. SKRUBTUDS

Jeg fik dog en kønsscanning, da jeg var 15 uger henne, og der var han ikke med. Den var selvbetalt, og der var min mor med. Men jeg kan godt engang imellem blive lidt småirriteret over den sætning med, at det jo ikke er lige så spændende som 1. gang. Øh, jo det er! Det første barn er jo ikke mest værd, bare fordi det er nummer 1. Nr. 2 og 3 og 4 er lige så spændende og fortjener samme opmærksomhed.


Det viste sig, at vores lille foster var dødt, og det var kun 10 dage før vores bryllup. Fordi han var med, havde jeg en at støtte mig til - og ham med.

Ligesom at man kan mærke, at andres interesse for ens unger daler, for hvert barn man får! Og den tankegang fatter jeg bare ikke noget af. Jeg kunne aldrig selv finde på det. Jeg kender da et par stykker efterhånden, og de er alle blevet lige vel modtaget fra min side af. Men her 3. gang, da jeg fødte, eller fortalte jeg var gravid, der var der mange, der ikke så meget som sagde tillykke. Mennesker, jeg ikke længere gider spilde min tid på. Men ja, jeg synes, at manden skal med, med mindre han decideret står til en fyreseddel, hvis han tager fri for det. Så er der jo intet at gøre ved det. Men generelt, ja så er man fælles! CHAEL

HAVDE MIN SØSTER MED Jeg havde min søster med til de fleste scanninger her sidst. Det var også vores 3. barn, og min mand havde lige skiftet arbejde, så han var med til de to af dem og min søster til de tre andre. Jeg fik ekstra hjertescanninger, derfor det høje antal :-) SUPPEHØNEN

CHANCE FOR AT SKABE TILKNYTNING Jeg har altid haft farmand med. Til de “store” scanninger (nakkefold og misdannelse) har jeg været en lillebitte smule nervøs, især til nakkefold ved nr. 3 på grund af dårligt tal med nr. 2. Så er det rart at have en med.

Jeg var afsted alene til nakkefoldsscanning med barn nummer 2. For nu havde jeg jo prøvet det før, og manden skulle på job i udlandet.

Jeg har fået ekstra vækstscanninger på grund af svangerskabsdiabetes med alle 3, og jeg syntes, at farmand skulle med. Det er den bedste chance for at skabe tilknytning. De kan jo ikke mærke så meget - især de første uger - de kære fædre.

Men desværre fik jeg høj risiko for Downs og tilbud om moderkageprøve, og jeg synes, det var meget hårdt at skulle få al den information selv. Bagefter fortrød jeg, at han eller en anden ikke havde været med.

I jeres situation forstår jeg godt, hvis han hellere vil hænge i på jobbet. Men så synes jeg, du skal tage en anden med. En veninde eller din mor, hvis det er en mulighed.

I jeres situation ville jeg overveje, om han alligevel skulle med - eller om du måske kan få en anden med.

LEAN

FORTRØD AT JEG VAR AFSTED ALENE

Det endte i øvrigt med en sund og rask lillesøster :-) LINE

KAN SAGTENS VÆRE ALENE Jeg har været alene, og det kan man sagtens. Jeg blev scannet 10 gange denne gang, hvis ikke mere. Far


Det er den bedste chance for at skabe tilknytning. De kan jo ikke mærke så meget - især de første uger - de kære fædre.

havde ikke mulighed for at tage fri hver gang. Tag eventuelt en veninde med.

kan undvære, når man har prøvet det før. SØS!

MAMAM

LYKKELIG FOR AT HAN VAR MED IKKE VÆRD AT BLIVE FYRET FOR 3. gang var han vidst slet ikke med. Jeg synes, det at tage fri fra job er bedre brugt på de store end på en scanning og slet ikke værd at risikere en fyring for. Hvis du ikke vil afsted alene, er der garanteret nogle veninder eller bedstemødre, der gerne smutter med. ANN#

GUDSKELOV AT MIN MAND VAR MED Da jeg sidst var gravid (min anden graviditet), havde min mand et super vigtigt møde den dag, vi havde fået tid til misdannelsesscannning. Vi snakkede lidt frem og tilbage, og jeg var OK med at tage afsted alene, men min mand ville meget gerne med, så mødet blev rykket. Gudskelov, for scanningen viste, at vores barn var alvorligt sygt og ikke levedygtigt. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det ville have været, såfremt jeg havde været alene, da jeg fik den besked. Så ja, mand, kæreste, far til barnet med til scanningerne. Scanningerne er ikke til for, at vi kommende forældre skal have en hyggelig oplevelse, som man eventuelt

Min mand sejler, og i de 2 første graviditeter var han slet ikke med. Det gik heldigvis også fint. Nu er jeg gravid med tvillinger, og til nakkefoldsscanningen, hvor han heldigvis er med, finder vi også ud af, at den ene ikke er levedygtig. Jeg er så lykkelig for, at han var med den dag. Han er heldigvis på land i øjeblikket og har været med til alle efterfølgende scanninger. Det vil ikke være rart at få den information alene. Heldigvis er det sjældent, det er en kedelig information, man som gravid får, men det forekommer. BIRGITTE

FORTRYDER AT TAGE MIN SØN MED Jeg havde taget min 13-årige søn med til en kontrolscanning, for far skulle på arbejde, og det fortryder jeg den dag i dag, for jeg fik nemlig en dårlig nyhed (ikke noget med død og sen abort, men risikovurdering for, om mit barn var “udviklingshæmmet” eller ikke, da scanningslægen fandt en araknoidalcyste på basis af kraniet).


Jeg var dog i stand til at skjule min sindsstemning for ham, indtil min mand kom fra arbejde, hvor filmen knækkede for mig, og jeg vrælede og brød fuldstændig sammen.

Jeg kunne aldrig finde på at tage selv afsted. Jeg kunne heller aldrig finde på at tage børn med. For mig er der absolut ingen hygge forbundet med det. ANNE

JOAN

FAR GÅR TROLIGT MED HVER GANG IKKE FOR HYGGENS SKYLD Tag ham med - det er ikke for hyggens skyld. Jeg har ventet 2 alvorligt misdannede børn, som ikke var levedygtige, og er begge gange blevet sendt akut til Odense. Den første gang var min mand ikke med. Jeg havde heldigvis ringet og spurgt min mor, om hun ville med. Anden gang var jeg tæt på at tage afsted selv, da vores datter var syg. Det var i uge 27. Men heldigvis kom han med.

Altid far med - så vidt muligt. Ellers en gang en veninde og en gang en anden veninde og en gang min mor, da far var forhindret. Dette har været scanninger ud over nakkefold og misdannelse. Dem har han altid været med til. Men trods dette er 4. baby, går han troligt med til scanningerne. Vi synes, de er lige spændende hver gang. MKGAARD


RISIKO FOR DÅRLIGE NYHEDER Hvis det er nakkefoldsscanningen, så skal du have en med. Der er jo desvære en risiko for dårlige nyheder, og det skal ingen opleve alene. Jeg har også prøvet at få usikre tal og tilbud om fostervandsprøve. Både min far og min mand var med, og det er jeg glad for, for det var hårdt at skulle tage stilling. En almindelig vægtscanning behøver man ikke selskab. Jeg rendte i tide og utide med nr. 4 på grund af mit stofskifte. Så hvis din mands job hænger i en tynd tråd, og han mener, der vil blive set ilde til ham, hvis han beder om en halv feriedag, så bed din mor/far eller en god veninde om at tage med dig. KAMILLAS

IKKE NOGET MAN BØR ELLER SKAL Nu er min situation nok lidt anderledes. Jeg har været i

fertilitetsbehandling i 3½ år, og i starten var min mand med. Men efterhånden som tiden gik, gjorde jeg det alene. Jeg så ingen grund til, at han skulle have fravær fra arbejdet - og behandlingerne blev nærmest rutine, hvis man ser bort fra den psykiske del (men det fyldte jo altid og ikke kun til selve behandlingerne). Nå, men det er nærmest kørt videre af samme spor, efter jeg så endelig er blevet gravid. Jeg kører det suverænt selv. Jeg havde dog min mand med til fosterreduktionen - og iøvrigt også til en opfølgende scanning på reduktionen for nylig. Men nakkefoldsscanningen gik jeg til alene, og jeg tager også til misdannelsesscanning alene. Jeg har det helt fint med det. Men I må jo mærke efter, hvad I har lyst til og behov for. Hvis du ønsker det og din mand ligeså, jamen så skal han da med. I min verden er det ikke noget, man bør eller skal. LILLEBITTE


Start livet i Storkereden Fødeklinikker uden egenbetaling

Giv dit barn en varm velkomst i trygge og rolige omgivelser. Hos Storkereden tilbyder vi tid, ro, høj faglighed og kendthed - de vigtigste ingredienser til at gøre jeres graviditet og fødsel til en tryg og unik oplevelse. Danmarks første private fødeklinik - i samarbejde med Region Sjælland siden 2013.

Book

en visiterende samtale på telefon

26 84 04 00

Slagelse • Roskilde • Holbæk • København


BØGER

NY BOG GØR OP MED MYTERNE OM

FORÆLDRESKAB OG SPÆDBARNSPLEJE Må man drikke et glas vin, når man er gravid? Hvordan skal man forholde sig til vaccinationer? Kan amning forebygge allergi? HÅNDBOG FOR NYE

er en moderne og forskningsbaseret bog, som gør op med alle de myter, der har hobet sig op om forældreskab. FORÆLDRE


En bog, der er på forældrenes og børnenes side, hvor vi gør op med moraliserende myter om, hvordan forældre og børn skal være, og som hjælper forældre med at sortere i, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er, når det drejer sig om graviditet og barnepleje.Som kommende eller nybagt forælder bliver man overdænget med velmenende råd om graviditet og forældreskab. Det er svært ikke at lytte til dem, for som ny forælder vil man gerne gøre alting rigtigt. Men tiden er inde til at gøre op med myterne, mener forfatterne bag HÅNDBOG FOR NYE FORÆLDRE, Agnes Wold

og Cecilia Chrapkowska, der begge er erfarne læger og forskere. I bogen rydder de op i junglen af anbefalinger og uskrevne “sandheder” om alt fra fødsel, allergier, amning og vaccinationer til alkoholindtag og kolik. Bogen består udelukkende af videnskabeligt verificerede fakta og efterprøvede råd til alle nye forældre.

OM BOGENS FORFATTERE

AGNES WOLD Svensk immunolog, professor i bakteriologi og overlæge på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hun er også lærebogsforfatter, klummeskribent, hædersdoktor ved Chalmers tekniska högskola og tidligere radiovært.

CECILIA CHRAPKOWSKA Svensk speciallæge i børne- og ungdomsmedicin ved ALVA Barnklinik i Stockholm. Hun forsker i børnevaccinationer ved Karolinska Instituttet.


Forskning viser, at par, der deler orloven lige, har en lavere skilsmisseprocent og oftere får mere end ét barn, end det er tilfældet for par, hvor moren har taget hele forældreorloven.

HÅNDBOG FOR NYE FORÆLDRE

giver dig svar på de fleste af de spørgsmål om graviditet, fødsel og dit barns første leveår. Bogen forklarer ikke blot, hvad der er vigtigt, og hvorfor, men også hvad der er myter og skrøner. Bogen kommer blandt andet ind på kostråd for gravide, brug af naturlægemidler og amning af den nyfødte.

I BOGEN KAN DU OGSÅ LÆSE OM: GRAVIDITETEN At stille sin krop til rådighed for et voksende foster ligner ikke nogen anden fysisk tilstand, og oplevelsen varierer meget fra den ene kvinde til den anden. Men hvad sker der konkret i de forskellige faser af graviditeten? Hvordan ændrer kroppen sig, og hvordan udvikler fostret sig i løbet af de ni måneder? Hvilke kontrolmøder bør man gå til gennem forløbet? Hvad er sandt og falsk om, hvad du må gøre og spise som gravid? FØDSLEN Det er en god ide at forberede sig på fødslen og at lære om de forskellige måder at føde på. Hvordan sikrer man sig den bedst mulige vaginale fødsel? Hvad gør man ved komplikationer under fødslen? Hvilke muligheder er der ud over en vaginal fødsel? Hvilke myter er der omkring fødslen, og er der hold i nogen af dem? FORÆLDRESAMARBEJDET At blive forældre er en kæmpe omvæltning af ens liv,

både i forhold til arbejdsliv, fritid og økonomisk råderum. Hvordan håndterer man som forældre denne omvæltning? Hvad gør man med den øgede arbejdsbyrde på hjemmefronten, og hvem skal tjene penge til at forsøge familien? Og hvordan skal man fordele barselsorloven?


INTERVIEW MED FORFATTERNE AGNES WOLD & CECILIA CHRAPKOWSKA Hvorfor valgte I at skrive denne bog?

end det er tilfældet for par, hvor moren har taget hele forældreorloven.

Der fandtes ingen udførlig videnskabsbaseret forældrevejledning, der henvendte sig til alle forældre - uden hensyn til køn og familiestruktur. Sådan en ville vi skrive.

Der er endda svenske studier, der viser, at fædre, som tager forældreorlov, lever længere end dem, der ikke gør.

En bog, der er på forældrenes og børnenes side, hvor vi gør op med moraliserende myter om, hvordan forældre og børn skal være, og som hjælper forældre med at sortere i, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er, når det drejer sig om graviditet og barnepleje.

Forældre overalt må opfordres til at stræbe efter at dele omsorgsarbejdet, også ud over den korte orlovsperiode. At dele helt lige betyder at stræbe efter, at børneansvaret bliver delt lige, og at begge forældre har lige muligheder for at fortsætte deres arbejdsliv.

Derudover vil vi hjælpe fædre med at blive lige så fuldgyldige forældre som mødre, og mødre med at opnå samme muligheder som fædre i deres arbejdsliv. Kort sagt: Ligestillet forældreskab.

Hvad er den største fælde, kommende forældre kan falde i?

I bogen taler I om at dele fuldstændig retfærdigt. Hvad mener I med det?

At tro, at man som forældre har en magisk evne til at forme sit barn til at blive et glad og succesrigt individ. Det har man ikke. Hvordan barnet udvikler sig, er hovedsageligt bestemt af genetik og af det individuelle miljø, barnet skaber om sig selv.

Vi mener, at forældrene deler ansvaret og omsorgsarbejdet for barnet helt lige mellem sig. Vi mener, at mænd skal holde op med at give hundrede tusinder af dages betalt orlov til deres partnere hvert år.

Hvad er det vigtigste, læseren kan tage med sig fra bogen?

Forskning viser, at par, der deler orloven lige, har en lavere skilsmisseprocent og oftere får mere end ét barn,

At intet er mere vigtigt, end at enhver forælder også er forælder i praksis - og deltager i omsorgsarbejdet med barnet fra begyndelsen og gennem hele dets opvækst.

LÆS MERE OM BOGEN Bogen HÅNDBOG FOR NYE FORÆLDRE udkommer 8. november 2018 fra forlaget Rosinante. Du kan læse et uddrag fra bogen her: WWW.ROSINANTE-CO.DK

Du kan læse mere om bogen og bestille den her: WWW.SAXO.COM


stjernebabyer på vej* * KENDTE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid.

ANNE GADEGAARD I starten af september kunne MGP-sangerinden Anne Gadegaard afsløre, at hun er gravid, og at hun og kæresten skal være forældre til januar. “Som jeg har skrevet før, så var jeg fuldstændig ligeglad med, om det blev en pige eller dreng. Det lyder så klichéagtigt, men jeg ville virkelig bare have, at han eller hun var sund og rask”, skriver Anne på sin blog.


KRISTIAN GINTBERG Ramasjang-værten Kristian Gintberg, der også var vært på showet Live med Sanne Salomonsen og Lina Rafn, venter sit første barn. Hans samlever, Vibeke, der er læge, har termin juleaften. Det bliver en dreng.

JONAS SCHMIDT Skuespilleren Jonas Schmidt (45), kendt for sin rolle som den højtråbende flodhest Dolph, og hans kone Unni Ryding venter deres første fælles barn i februar 2019. Han har i forvejen sønnerne Karl Erik på 14 år og Svend på 11 år, og hun har datteren Ellen på 11 år.

KAMILLA RYTTER JUHL Badmintonpigerne Kamilla Rytter Juhl (34) og Christinna Pedersen (32) er blevet gravide ved hjælp af en donor efter at have været kærester i 8 år. Kamilla har termin til nytår. Christinna vil foreløbig fortsætte med sin træning i Brøndby, mens Kamilla har droppet karrieren i forbindelse med graviditeten.


FØDSEL

EN TRYG FØDSEL

I ROLIGE OMGIVELSER er Danmarks første private fødeklinik. Siden etableringen i 2013 har Storkereden udvidet fra 1 til i dag 4 klinikker, som er placeret i Gentofte, Roskilde, Slagelse og Holbæk. STORKEREDEN


Via det frie sygehusvalg kan gravide vælge at føde på 2 af Storkeredens fødeklinikker, der er Danmarks første private - men offentligt betalte - fødeklinikker.


tilbyder kommende forældre det bedste inden for graviditet, fødsel og barsel. STORKEREDEN

KENDT JORDEMODER Et trygt og nærværende graviditets-, fødsels- og barselsforløb på privat fødeklinik med kendt jordemoder, som giver de kommende forældre en tryghed, en tillid til og en tro på egen formåen og egen krop i den store proces, en graviditet sætter i gang. FRIT SYGEHUSVALG Via det frie sygehusvalg er det gratis for alle gravide at føde på Storkeredens klinikker i Holbæk og Slagelse. Afdelingerne i Gentofte og Roskilde skiller sig ud ved at være fødeklinikker med selvbetaling. Da der endnu ikke er lavet en samarbejdsaftale med Region Hovedstaden, skal man således selv dække udgifterne, hvis man ønsker at føde på klinikkerne i Gentofte og Roskilde.

INGEN KOMPLIKATIONER Skal man føde hos Storkereden, er det et krav, at både graviditet og fødsel forløber uden komplikationer. “Vi har ikke læger ansat, så der gælder samme regler for os, som hvis man vælger en hjemmefødsel. Man skal have et ukompliceret forløb og føde til termin”, fortæller jordemoder Louise Zielinski, indehaver af Storkereden, og fortsætter: “Samtidig er vi jo ekstra uddannet i at spotte tidlige tegn på komplikationer, og opdager vi sådan et undervejs i fødslen, bliver man med det samme overført til et hospital. Vi tager ingen chancer”. Det er dog ikke mange af Storkeredens fødende, der har oplevet at blive overført til et hospital. “Det er faktisk ganske få, vi overflytter i fødslen. Men de gange, det er sket, er det forløbet helt glat og udramatisk. Vi er rigtig glade for det gode samarbejde, vi har med fødeafdelingerne, og som jordemødre følger vi den gravide på hospitalet, så trygheden ved et kendt ansigt fortsætter”, siger Louise Zielinski.


Vi har ikke læger ansat, så der gælder samme regler for os, som hvis man vælger en hjemmefødsel. Man skal have et ukompliceret forløb og føde til termin.

DU KAN FØDE PÅ EN AF STORKEREDENS KLINIKKER, NÅR DU:

DU KAN DESVÆRRE IKKE FØDE PÅ KLINIKKEN, HVIS DU:

• Har en normal graviditet.

• Tidligere har født ved kejsersnit.

• Er sund og rask.

• Har blødt mere end 1 liter ved seneste fødsel.

• Har et barn i hovedstilling. • Har mere end ét barn i maven. • Forventer normal fødsel. Fødslen på klinikken skal være til termin, hvilket vil sige mellem uge 37 og uge 42. Føder du før tid, eller skal du sættes igang, skal du overflyttes til sygehuset, ligesom du bliver overflyttet til et sygehus, hvis der tilstøder komplikationer i graviditeten. Har du født før, skal din sidste graviditet og fødsel ligeledes været forløbet normalt og ukompliceret.

MERE INFO Du er altid velkommen til en gratis konsultation, hvor I sammen finder ud af, om klinikfødsel er noget for dig og din famlie. Book tid til en uforpligtende snak på telefon 26 84 04 00 Læs mere på WWW.STORKEREDEN.NU


DET SIGER DE FØDEND

En fødsel ind i den her verden kan foregå på så mange måder. En fødsel kan være en oplevelse, hvorfra du som kvinde henter styrke igen og igen, fordi du mødte din egen styrke i fødslen. En fødsel kan være en udveksling af nærvær, intimitet og kærlighed med din partner, som du vil have med dig resten af livet. En fødsel kan være et møde af tillid, overgivelse og den dybeste taknemmelig til din jordemoder, der guidede dig og var der hvert et sekund. En fødsel kan være en vidunderlig og kraftfuld oplevelse, når rummet, tiden, intentionen og visionen er der. Og det er den på Privatklinikken Storkereden!

lykkes dig at nå ud til hele landet, også København. Tak til alle jordemødrene på Storkereden Roskilde. Alle vores møder både konsultationerne, tredjegangs fødende uforudsigelige “åhhhh nu er det igang, nej det var det ikke alligevel”, kommer lige forbi, det sene natteopkald, og PKU-besøget med vores lille krokodillestærke datter. Alle møderne har været berigende, nærværende, støttende og sjove. Og så den allerstørste tak til jordemoder Heidi, fordi du gjorde vores fødsel til en kraftfuld, nærværende og transformerede oplevelse. Og fordi vores datter kom ind i den her verden i det kærligste rum og med det største nærvær. Du vil altid være i vores 3 hjerter. FREJA, PETER OG ISOLDE

Louise, en kærlig tak til dig for at være kvinden bag med en utrættelig indsats og kæmpe vision. Må det


DE OM STORKEREDEN Jeg fødte vores søn på Storkereden i Slagelse i Januar. Jeg har haft konsultationer hos både Birgitte, Malene og Kamma, og vi var SÅ trygge og glade for dem alle. Vi endte med at føde med Kamma - en fantastisk fødsel på kort tid. Kamma var utrolig rolig og lod egentlig mig og min kæreste samarbejde under veerne, som vi havde gjort forinden. Hun var dygtig til at informere, var cool og anerkendende. Vi kunne simpelthen ikke have ønsket en bedre fødsel eller forløb, hvor også far bliver inddraget, og hvor man får svar på spørgsmål, man ikke havde stillet under fødselsforberedelse. Tusind tusind tak.

Jeg fødte vores første barn på klinikken i Roskilde for 3 måneder siden, og det var en fantastisk oplevelse. Hele forløbet op til med konsultationer og forberedelse var både min kæreste og jeg også meget positivt overrasket over. Det havde stor betydning for os og gav os ro i maven til at kunne glæde os til og nyde selve fødslen.

Jeg har været så glad og yderst tilfreds med mit forløb hos jer. Det har fra start af været rart at komme til konsultationer og få mødt en del af jer skønne jordemødre. Et sted med en masse varme, hygge og tryghed!

Jeg vil gerne sige tak til Louise for alle de 3D-scanninger, jeg nu engang endte med at få, fordi jeg havde en lille bandit, der ikke ville vise sig og en moderkage i vejen, så det synes jeg har været meget positivt, at jeg kunne få lov at komme igen for en gangs pris. Og så vil jeg også gerne sige stort tak til Heidi for at være den, jeg endte med at skulle føde med. Jeg har følt mig så tryg og rolig under det hele og de mange timer, som så desværre endte med, at vi måtte på sygehuset og få kejsersnit, og Heidi fulgte med, indtil der var styr på det hele på sygehuset. Så selvom jeg endte med ikke at føde på Storkereden, nåede jeg da at få en lille bid af det, og det har været det bedste. Jeg anbefaler i høj grad dette skønne sted. Og hvis jeg kunne, så valgte jeg det igen! Stort tak til alle Storkerede jordemødrene.Gravid fotografering 9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil? Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven. At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme. Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet.


DNA-TEST

DEN SIKRESTE METODE Alle har ret til og mulighed for vished om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror. DNATEST.DK har siden 1998 leveret de vigtige svar verden over.


Det er vidt forskellige personer, der får foretaget en DNA-test, og der er lige så mange forskellige bevæggrunde. JOHANNES BREJNER, DNATEST.DK


Unge som gamle kan få svar på uløste problemer af meget personlig karakter og én gang for alle få endegyldigt svar, der kan have enorm stor betydning for den enkelte person. ”Det er vidt forskellige personer, der får foretaget en DNA-test, og der er lige så mange forskellige bevæggrunde”, fortæller Johannes Brejner fra virksomheden DNAtest.dk. HVEM FÅR FORETAGET EN DNA-TEST? De fleste venter med DNA-test til efter fødslen. Mange mænd, der af moderen er udpeget som den nybagte far, foretrækker at få foretaget en faderskabstest allerede på fødegangen, inden de tør involvere sig følelsesmæssigt i babyen. Nogle foretrækker endda at få DNA-testet deres

ufødte foster før fødslen. Det kan være være folk, der lever i såkaldte åbne forhold, og hvor det af praktiske grunde er vigtigt at vide, om det er den faste partner, der er faderen til den ventede baby. Der er naturligvis den klassiske årsag, at fædre kan komme i tvivl, om de nu også er deres børns biologiske far. Det kan f.eks. være ægtepar, der har været gået fra hinanden i en kortere periode og finder sammen igen, hvorefter de finder ud af, at kvinden er gravid. Hvis manden har mistanke om, at hans kones graviditet kan skyldes et sidespring, kan han have svært ved at slippe tanken, selv efter barnet er født. En DNAtest giver endegyldigt svar. Mange tvillingeforældre er i tvivl, om deres tvillinger er en- eller tveæggede. Det kan en simpel DNA-test fastslå én gang for alle. Ikke fordi, det har den store betydning, men mange forældre vil bare gerne vide det. Nogle bedsteforældre, der har mistanke om, at deres søns børn ikke er biologiske, får selv foretaget en test


Selv om lægen slet ikke var i tvivl om, at vores tvillinger var enæggede, så kom tvivlen alligevel, da der var flere forskellige træk ved børnene. Derfor betalte vi selv, og sikke nemt det var. Det var 2 vatpinde pr. person, som skulle køres lidt frem og tilbage i deres mundhule, og nogle dage senere fik vi brev med resultatet. Vores er enæggede. SUSIE

af deres børnebørn. De behøver ikke faderens DNA for at få fastslået, om de er de biologiske bedsteforældre til børnebørnene. Der er unge teenagere, der får mistanke - typisk omkring konfirmationsalderen - om de er biologiske børn af deres forældre. De går et år eller to og ruger over det, og når de begynder at tjene penge, får de foretaget en DNA-test for at få svar på et for dem meget vigtigt spørgsmål. Mange unge mennesker får selv foretaget søskendetest for at finde ud af, om deres søskende er heleller halvsøskende. Det kan f.eks. være ved den fælles moders død, de beslutter at få svar på en mangeårig mistanke. Når kvinder selv skal have eller har fået børn, melder

spørgsmål om deres eget ophav sig ofte. Mange voksne kvinder leder efter deres biologiske far, hvis de er i tvivl, om den mand, de kendte som deres far, nu også er det. I dag, hvor utroskab ikke nødvendigvis længere er skilsmissegrund, er der meget mere åbenhed omkring faderskab, end der var f.eks. i 50’erne og 60’erne, hvor man ikke talte om kvindernes udenomsægteskabelige aktiviteter. De børn, der blev født, var pr. definition ægtemandens. I dag er det meget mere anerkendt, at unge som gamle finder svar på uløste problemer ved hjælp af DNAtests. Der er også mange, der i dag søger deres biologiske forældre for at få fastslået, om de er bærere af arvelige sygdomme, eller for at finde donorer til dem selv eller deres børn.


90% af vores kunder har resultatet allerede efter 2 hverdage, og vi er som de eneste E-mærket. JOHANNES BREJNER, DNATEST.DK


SÅDAN FOREGÅR TESTEN DNAtest sikrer dig 100% anonymitet, da testen udføres af dig selv. Testsættet bliver tilsendt diskret i en helt almindelig kuvert, der kan gå i alle postkasser, som ikke viser noget om indholdet, og altid uden afsender på. Du bestemmer selv, hvor testsættet skal sendes hen. Testsættet kan også afhentes på posthuset eller på DNAtests adresse i Nordsjælland efter nærmere aftale.

Prøverne tages fra indersiden af kinden ved, at vatpinden føres frem og tilbage på slimhinden i hver side af munden. Det gør hverken ondt eller er ubehageligt. Der er vedlagt en enkelt instruktion i at udføre testen. Prøverne returneres i den vedlagte svarkuvert, og 2-5 hverdage senere modtager du resultatet. Du kan vælge at få resultatet med post, mail eller pr. telefon. Du vil få alle relevante certifikater og dokumentation fra laboratoriet både pr. post og mail. På telefon får du kun resultatet.

Testsættet indeholder 2 specielle vatpinde pr. person. Almindelige vatpinde kan ikke bruges. I sættet ligger også den adresserede svarkuvert og de specielle kuverter, som vatpindene skal lægges i.

FAKTA OM DNA-TEST DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) er det genetiske materiale i kroppens celler. Hver eneste persons DNA er forskellig fra alle andre menneskers. Derfor er en DNA-test den mest nøjagtige form for test, der overhovedet er mulig. Hvis DNA-mønsteret mellem barnet og den formodede far ikke stemmer overens, så er der ingen (0%) sandsynlighed for, at han er far til barnet. Hvis DNA-mønsteret stemmer overens, kan sandsynligheden beregnes til 99,999% for, at manden er far til barnet. Læs mere om DNA-test og få svar på alle dine spørgsmål på WWW.DNATEST.DK


UPS!

SÅ MANGE GRAVIDITETER ER SMUTTERE Vi er ikke blevet bedre til at planlægge, hvornår vi skal have børn. Tværtimod faktisk. En undersøgelse udarbejdet af Gallup viser, at hver 4. kvinde har fået et barn, som ikke har været planlagt. I 1993 var det kun 15%. Seniorforsker Mogens Christoffersen fra Socialforsknings Instituttet stod bag en større undersøgelse af graviditeter i 1996. Han har svært ved at give et bud på, hvad årsagerne kan være til, at andelen nu er steget fra 15% til 25%. “Da vi lavede undersøgelsen i 1996, mener jeg, at de uventede graviditeter også var de problematiske fødsler. Som for eksempel teenagemødre. Men deres andel har ikke været stigende”, fortæller Mogens Christoffersen og fortsætter: “Jeg tror snarere på, at der er tale om gifte og etablerede par, som bliver glædeligt over-

raskede over endnu en graviditet. De troede måske ikke, at de kunne få flere børn, og er måske ikke længere så omhyggelige med præventionen. Måske har de ikke vidst, at det er en skrøne, at man ikke kan blive gravid, så længe man ammer”. Mogens Christoffersen forklarer, at historisk har kvindernes forbedrede uddannelsesmuligheder


og arbejdskarriere haft indflydelse på antallet af uventede graviditeter. Det samme har oplysning om prævention.

fået et eller flere børn som følge af uventet graviditet. For mænd er det kun 22%, der mener, det er uventet.

“Jeg tror også, at en del af forklaringen kan findes i, at mange har svært ved at blive gravide i dag, fordi de har ventet for længe. Fertiliteten falder markant, når man er over 30. Mange bliver så gravide ved hjælp af fertilitetsbehandling, og for dem vil en graviditet også komme i kategorien uventet”, siger Mogens Christoffersen.

• 32% af folk på 60 år har oplevet uventede graviditeter, mens tallet er 17% for de 36-59 årige og 25% for de 18-35 årige.

Gallups undersøgelse er foretaget blandt 1.015 repræsentativt udvalgte personer over 18 år. Konklusionerne er:

• Geografisk fører Syddanmark med 26% uventede fødsler, mens Sjælland ligger på 21%. • For børn, der er mere end 19 år gamle, gælder, at hele 27% af dem ikke er planlagte.

• 81% mener, at de fik deres første barn på det rigtige tidspunkt. • 25% kvinder har

Jeg tror også, at en del af forklaringen kan findes i, at mange har svært ved at blive gravide i dag, fordi de har ventet for længe.


UDSTYR

KOM GODT FRA START


Chicco fører en lang række uundværlige produkter til dig og dit barn. På de følgende sider kan du læse om praktiske ammeindlæg og brystpumper, der forhindrer brystbetændelse og tilstoppede mælkegange, ergonomisk korrekte graviditets- og ammepuder, naturlige sutter og sutterflasker samt en super smart bæresele, der sikrer nærhed mellem dig og dit barn.


UNDGÅ BRYSTBETÆNDELSE OG TILSTOPPEDE MÆLKEGANGE

Måske kender du nogen, som har haft brystbetændelse, mens de ammede. Det er helt bestemt ikke en rar oplevelse, for det gør ondt. Det kan føles som om, der er 1.000 nye ting, du skal huske, når du bliver mor. Men du vil takke dig selv, hvis du prøver at huske denne. Nemlig at der faktisk er flere ting, du kan gøre for bedst muligt at forsøge at undgå brystbetændelse. GODE AMMEINDLÆG KAN VÆRE MED TIL AT FOREBYGGE BRYSTBETÆNDELSE Du har sikkert hørt, at du skal passe på med kulde og træk og BH’er, som strammer. Men en yderligere ting, du kan gøre, er at passe godt på dine brystvorter. Vær opmærksom på rifter og brug gode ammeindlæg. Du kan få nogle ammeindlæg, som er fremstillet af antibakterielt materiale. Det modvirker dannelsen af bakterier omkring brystvorten, så det er en god start.


Kig efter ammeindlæg i åndbart materiale, for at du undgår hudirritation. Og så skal de selvfølgelig kunne suge ordentligt, så dit bryst holdes helt tørt.

af værdi, fordi du på den måde stadig har mulighed for at give dit barn den naturlige modermælk. FORSKELLIGE TYPER BRYSTPUMPER

VIGTIGT AT TØMME BRYSTET HELT Når du ammer, kan der opstå behov for at tømme brystet på en anden måde end med dit barn. Det kan være, du producerer meget mælk, at du vil gemme noget i en flaske, så far kan give den lille mad, eller simpelthen fordi dit barn ikke tømmer brystet helt, så du også efter amning har brug for at komme af med mere. Så får du brug for en brystpumpe. Indrømmet: Det lyder ikke særlig sexet, men pumpen kan gå hen og blive din bedste ven. Hvis dit barn ikke tømmer brystet tilstrækkeligt, kan du nemlig få tilstoppede mælkegange. Her hjælper det at amme eller malke ud tit. Skulle det ske, at amning af den ene eller den anden grund ikke rigtig vil lykkes, kan brystpumpen også blive

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper, og du skal vælge det, der føles bedst for dig. Der er selvfølgelig forskel på prisen. Nogle kan fint klare sig med en manuel brystpumpe, men kommer du til at bruge pumpen meget, kan det anbefales at investere i en god elektrisk. Teknologien er nu så langt fremme, at der findes pumper, som både sutter i flere faser/på flere måder ligesom børn, og som kan tilpasses dit behov. På den måde kommer det til at føles mere naturligt og behageligt at bruge pumpen. Naturally Me pumpen fra Chicco har noget af det helt nye: Sutteeffekt som efterligner børns måde at spise på. Har du kun behov for at tømme det sidste ud efter amning, og er der kun tale om en smule mælk, kan du eventuelt nøjes med en anti-brystbetændelsespumpe.

Chicco ammeindlæg og brystpumper føres blandt andet i BabySam.


MANGLER DU STØTTE NÅR DU SOVER ELLER SLAPPER AF?

GODE RÅD • Sov på venstre side med knæene lidt bøjet. Denne stilling reducerer væskeophobning og hævelse og forhindrer, at fosteret presser på de indre organer og på blodkarrene. • Støt knæ og ankler, så de er justeret i forhold til hofterne for at forhindre en forkert stilling. • Brug en speciel pude til at støtte kroppen. Mange gravide oplever, at det hjælper rigtig godt med støtte til at holde bækkenet lige.

Det kan ikke siges ofte nok: Støtte, støtte og støtte til din ryg, din mave, dine knæ - eller der, hvor det hjælper lige netop dig til en bedre nattesøvn, mens du er gravid. Støttepuder fås i alle mulige faconer lige fra ryg-ogmave-støtte, som hjælp til at ligge på siden og full body støtte, som giver maksimal komfort. Det er en rigtig god idé lige at tjekke, at betræk/pude kan vaskes, og hvor længe du kan regne med at få glæde af den pude, du overvejer. Hvis du vælger en ryg-mave-støtte model, kan det f.eks. være en god idé, at den kan strækkes, når maven vokser.


ERGONOMISK KORREKT STØTTE UNDER AMNING Ammepuder af mærket boppy er de mest solgte i USA. Også her i Danmark har flere fået øjnene op for den lækre pude.

Boppy er mest kendt for netop ammepuderne. Men faktisk har mærket også nogle andre helt geniale produkter til både dig og din lille skat.

Den er god fast, holder faconen, og den giver en perfekt ergonomisk støtte under amningen for både dig og den lille.

Der er både gravidpuder, som giver den rigtige støtte til din krop, en Tummy Time pude til hjælp med udvikling af dit barns motorik og stimulering af dets sanser, og så har de også en super lækker bæresele.

ET LILLE TIP

VIDSTE DU DET?

Når dit barn bliver lidt ældre, kan boppy ammepuden både bruges til træning i at ligge på maven, og den kan fungere som siddestøtte for den lille - og så er den også fin som voksennakkestøtte, når I skal køre langt.

Det har vist sig, at tæt kontakt med dit barn fra et fysiologisk synspunkt gør amning lettere, fordi den stimulerer mælkeproduktionen.


SUTTER OG SUTTEFLASKER NATURAL FEELING SUTTEFLASKER Natural Feeling sutteflaskerne er Chiccos svar på en efterligning af et naturligt bryst. Seriens flasker følger barnets måde at sutte på. De forskellige størrelser sikrer, at du bruger den korrekte sut til dit barns forskellige udviklingsstadier. 0 mdr+ har en silikone-vinkelsut, der sikrer, at sutten altid er fuld af mælk. Det reducerer risikoen for, at dit barn sluger luft, hvilket kan medføre mavesmerter. Materialet på toppen har blød ”mor-effekt”, som gør det nemmere at skifte mellem amning og flaske. Faktisk har en undersøgelse vist, at hele 96% (af 1.000 børn) fint kan skifte frem og tilbage, når de brugte Natural Feeling sutteflasken.

PHYSIO SOFT GOMOTTO SUTTER Måske er det lidt et temperamentsspørgsmål, hvilken sut man foretrækker til sit barn. Der er jo forskel på, hvad folk lægger vægt på. Lige nu peger trendpilen i retning af natur. Chicco Physio Soft Gomotto er en blød, helstøbt sut, som er udviklet i samarbejde med tandlæger og speciallæger. Den anatomiske facon udvikler dit barns sutterefleks, og der er taget særligt hensyn til gummer, gane og tænder. Sutten fås i silikonegummi eller naturgummi.

VIDSTE DU DET? En helstøbt sut har den fordel, at bakterier ikke kan gemme sig i den.


GIV DIT BARN OG DIG SELV GLÆDEN VED NÆRHED COMFYFIT BÆRESELE Fysisk kontakt med din baby lige fra første dag er afgørende, fordi den giver den vigtige nærhed, som skaber et bånd mellem jer. Din varme og din duft hjælper med at berolige dit barn, og dit hjerteslag beroliger, fremmer søvn og kan reducere gråd og kolik. Blandt andet derfor er der mange, der sværger til bæreseler, hvor den lille skat også kan være tæt på dig, når du ikke sidder stille. Bæreselen kan også være en god måde for far at opbygge nærhed med den lille, som jo typisk vil være mest hos mor. Ønsker du dig en bæresele, så vær opmærksom på et par ting. Især er der nogle ting omkring ergonomi, som det er rart for dig at vide.

GODE RÅD • Kig på, hvad der står omkring alder/vægt. Står der f.eks. 0 mdr+ 3,5-15 kg, kan bæreselen bruges til langt de fleste børn fra dag 1. • Bæreselen skal være udformet sådan, at dit barns ryg former et “C”, når det sidder i selen. • Designet skal være sådan, at dit barns ben og numse tilsammen danner et ”M”. • Samtidig skal der være god støtte for barnet både ved ryg og ved hoved. • Det er helt klart en fordel, hvis selen er nem at tage på og giver ekstra støtte til din ryg og dine skuldre - den lille guldklump bliver jo ikke ved med at veje under 4 kg.

Boppy ComfyFit bæreselen fra Chicco har “Easy wear” system, så den er nem at tage på og rar for dig at gå med, og den er designet, så både du og din baby får støtte de rigtige steder. Og så er det da meget smart med en lomme med lynlås til det, du godt lige vil have ved hånden.

Læs mere om Comfyfit bæreselen her.


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Hvad skal barnet hedde? Henholdsvis 486 og 565 gange blev der i 2017 svaret Ida eller William til det spørgsmål. Begge navne topper nemlig listen over de mest populære navne givet i 2017, viser de nye årlige tal fra Danmarks Statistik.

TOP

50

DRENG OG PIG ENAVNEE-

Ida er for første gang i top, som det mest populære navn til nyfødte piger. I 2017 fik 16 ud af 1.000 nyfødte piger navnet Ida. Alba, Hannah, Vilma, Mynte og Eva er nye på listen over de 50 mest anvendte pigenavne.

Modsat gik det navnet Tilde, der fra at have ligget nummer 46 i 2016 endte som nummer 63 i 2017 og dermed røg helt ud af top-50. Også Filippa, Signe, Johanne og Augusta er røget ud af top-50.

Hos drengene er William igen i top efter et enkelt år væk fra førstepladsen. Ud af 1.000 drenge fik 18 navnet William i 2017. Hos drengene er der kommet 3 nye navne ind på listen over de 50 mest anvendte drengenavne: Milas, Villum og Sigurd.

MILAS ER DRENGENES HØJDESPRINGER

HANNAH ER PIGERNES HØJDESPRINGER

For Laurits gik det modsat. Navnet faldt fra nummer 40 i 2016 til nummer 54 i 2017. Yderligere 2 navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære navne: Bertram og Marcus.

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Hannah, der er sprunget 20 placeringer fra en placering som nummer 61 i 2016 til nummer 41 i 2017.

Højdespringeren blandt drengenavne er Milas - fra en placering uden for top-50 som nummer 55 i 2016 til nummer 38 i 2017. Det giver en stigning på 17 pladser.


PIGENAVNE Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Ida Emma Sofia Ella Freja Josefine Alma Alberte Anna Agnes Laura Nora Clara Karla Isabella Olivia Lærke Victoria Mille Luna Aya Sofie Ellen Lily Mathilde Maja Frida Emilie Marie Esther Liva Emily Caroline Sara Astrid Ellie Rosa Asta Alba Liv Hannah Andrea Vilma Mynte Eva Naja Nanna Lea Saga Vigga

Antal Pr. 1.000 486 16 471 16 464 16 413 14 411 14 406 14 389 13 388 13 386 13 367 12 366 12 364 12 363 12 361 12 346 12 325 11 287 10 282 9 278 9 272 9 268 9 265 9 262 9 258 9 256 9 253 9 247 8 231 8 231 8 229 8 223 7 220 7 215 7 212 7 209 7 199 7 187 6 181 6 176 6 172 6 165 6 160 5 159 5 152 5 151 5 149 5 149 5 148 5 148 5 145 5

2016 5 3 1 4 6 11 2 10 8 12 9 28 7 14 13 16 15 17 30 33 27 18 25 29 20 19 32 22 34 24 23 26 21 31 35 43 39 36 53 37 61 42 56 54 55 40 45 50 41 38

DRENGENAVNE +/+4Ç +1Ç -2È 0Æ +1Ç +5Ç -5È +2Ç -1È -2È -2È +16Ç -6È 0Æ -2È 0Æ -2È -1È +11Ç +13Ç +6Ç -4È +2Ç +5Ç -5È -7È +5Ç -6È +5Ç -6È -8È -6È -12È -3È 0Æ +7Ç +2Ç -2È +14Ç -3È +20Ç 0Æ +13Ç +10Ç +10Ç -6È -2È +2Ç -8È -12È

Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn William Noah Oscar Lucas Carl Oliver Victor Alfred Malthe Emil Valdemar Elias Magnus Aksel Frederik Felix Elliot August Anton Nohr Alexander Villads Christian Johan Adam Arthur Liam Albert Theo Mikkel Viggo Benjamin Theodor Storm Sebastian Mads Mathias Milas Philip Otto Konrad Lauge Louie Marius Villum Jakob Magne Thor Sigurd Asger

Antal Pr. 1.000 565 18 495 16 486 16 475 15 473 15 455 15 455 15 444 14 439 14 434 14 401 13 384 12 359 12 331 11 330 11 308 10 305 10 304 10 298 10 294 9 290 9 288 9 263 8 260 8 259 8 255 8 254 8 242 8 242 8 239 8 237 8 233 7 226 7 215 7 208 7 206 7 202 6 202 6 201 6 193 6 191 6 191 6 190 6 189 6 178 6 165 5 165 5 162 5 161 5 155 5

2016 5 1 4 6 7 3 2 10 8 9 12 14 13 20 11 28 27 17 18 21 16 19 15 22 26 33 23 31 39 25 36 29 32 30 24 35 37 55 38 46 34 43 44 41 54 42 50 45 59 47

+/+4Ç -1È +1Ç +2Ç +2Ç -3È -5È +2Ç -1È -1È +1Ç +2Ç 0Æ +6Ç -4È +12Ç +10Ç -1È -1È +1Ç -5È -3È -8È -2È +1Ç +7Ç -4È +3Ç +10Ç -5È +5Ç -3È -1È -4È -11È -1È 0Æ -17È -1È +6Ç -7È +1Ç +1Ç -3È +9Ç -4È +3Ç -4È +10Ç -3È


KLAPVOGNE

TRANSPORTER DIN BABY MED 3.990,-

STIL EKSTRA LANGT LIGGEMÃ…L

90 CM

COMFORT


sætter barnet i centrum. Produkterne lægger vægt på fleksibilitet, økologi, kvalitet og ikke mindst pris. FLIP FLAP

Flip Flap forhandler barnevogne, kombivogne, klapvogne og tvillingevogne direkte fra fabrikken, så du sparer det fordyrende mellemled. Et eksempel er den smarte kombivogn Comfort i rigtig god kvalitet med en masse tilbehør, der alt sammen matcher vognens farve. Og prisen er kun 3.990 kroner for vognen incl. en masse standardudstyr. Der er over 30 forskellige farver at vælge imellem, så du kan med garanti finde en, der passer til din smag. Alle vognene er produceret i EU og opfylder alle de europæiske sikkerhedsstandarder. Flip Flap har ikke et decideret showroom, men de har altid nogle eksemplarer af kombivognene stående fremme, som de med glæde viser frem, hvis du kontakter dem og aftaler en tid.

Bemærk det kæmpe standardudstyr, der følger med alle kombivognene: BARNEVOGNSKASSE • Liggemål 90 cm. • Blød lift med fast bund og “indbygget” madras. • Taske. • Regndække. • Insektnet. • Overslag. • 2 cm tyk madras. KLAPVOGNSDEL • Overdække til benene. • 5 punkts sikkerhedssele. • Mavebøjle. • Paraply-solskærm. AUTOSTOL (0-10 KG) • Adapter til at sætte autostlolen på stellet. • Overdække til benene. Autostolen kan sættes direkte fra bilen og over på stellet med den medfølgende adaptor. Det er rigtig praktisk, hvis barnet er faldet i søvn under køreturen. EKSTRA TILBEHØR Praktisk sovepose, der passer perfekt til klapvognen, hvor den fastgøres med holdere, så den aldrig rutcher eller glider ned. Kan også bruges i barnevognskassen og i liften. Den koster kun 250 kroner og leveres i samme farve som vognen, så alt tilbehør matcher.


6 GODE RÅD OM BRUG OG VEDLIGEHOLDELSE AF BARNEVOGNE 1 Pas din barnevogn, som du ville passe din nye, dyre cykel. 2 Aftør og smør barnevognen efter anvisningerne i brugsanvisningen, især efter brug i dårligt vejr.

ELEGANT KOMBIVOGN TIL EN GOD

PRIS

3 Sørg for at læse brugsanvisningen grundigt, så du er sikker på at skille og samle vognen korrekt. 4 Efterlad ikke barnevognen i stærk sol, så den falmer unødvendigt hurtigt.

3.690,-

5 Opbevar vognen under tag, når den ikke er i brug. Helst i et opvarmet rum. 6 Læs ikke mere vægt på vognen, end den er beregnet til at bære.

SIGMA Elegant kombivogn til fornuftig pris. BARNEVOGNSKASSE • Overdække. • Regnslag. • Insektnet. • Madras. • Pusletaske. KLAPVOGNSDEL • Mavebøjle. • Overdække.

• Stort holdbart indkøbsnet. • 5-punktssele. • Roterbare forhjul kan låses. TEKNISK BESKRIVELSE • Barnevognskasse indvendige mål: 80 x 37 x 22 cm. • Hjul: 10” forhjul og 12” baghjul. • Stellet med hjul: 103 x 61 x 105 cm / 10 kg. • Stellet sammenklappet med hjul: 83 x 61 x 40 cm. • Barnevognskasse: 5,4 kg. • Klapvognsdel: 97 cm / 6,7 kg. • Justerbart håndtag/styr: 72-115 cm. • Kopholder.


ULTRA

KOMPAKT


3.990,-

Luxor stel fås også i sølv eller hvid, samt med massive punkterfri hjul

LUXOR 3-i-1 kombivogn. BARNEVOGNSKASSE • 90 cm (liggemål 86 cm). • Taske. • Regndække. • Insektnet. • Overslag. • 3 cm tyk madras. KLAPVOGNSDEL • Overdække til benene. • 5-punkts sikkerhedssele. • Mavebøjle. AUTOSTOL • 0-10 kg. • ECE R/44/04. • Adapter til at sætte autostolen på stellet. • Overdække til benene.

SE MERE Se alle de mange flotte modeller af barnevogne, kombivogne, klapvogne og tvillingevogne her: WWW.FLIP-FLAP.DK


NITRO Smart parapvlyklapvogn fra 0-36 månader. SPECIFIKATIONER • Let aluminiumskonstruktion. • Benpose. • Regnslag. • Mavebøjle. • Indkøbsnet. • 5-punktssele kan justeres til et barn under 6 måneder. • 3 rygpositioner. • Kopholder. • Justerbar fodstøtte. TEKNISK BESKRIVELSE • Vægt: 8,5 kg. • Mål: 80x52x105 cm. • Mål sammenklappet med hjul: 104x31x41 cm. • Sammenklappet uden hjul: 96x37x30 cm. • Sædebredde: 35 cm. • Rygstøtte højde: 45 cm. • Fodstøtte: 17 cm. • Max belastning: 15 kg. • EN 1888:2003 godkendt.

1.190,-

TESTVINDER


BARNEDÅB

KREATIVE INVITATIONER En graviditet er en fantastisk ting. Og endnu mere fantastisk bliver det, når barnet bliver født. Planlægningen af en stor barnedåbs- eller navngivningsfest kan dog godt være lidt uoverskuelig med en lille nyfødt. tilbyder den ideelle løsning. De har nemlig gjort det nemt at sende en unik, kreativ og personlig invitation - med minimalt arbejde. Og med bordkort, gavebordbanner og takkekort, der matcher invitationens smukke design, har det aldrig været nemmere at holde temaet fra start til slut. Se med på siderne her, forelsk dig i et design eller lad dig blot inspirere til din næste fest. CLOUD CELEBRATION


“

Det har aldrig vĂŚret nemmere at lave en personlig og kreativ invitation.


INVITATION OG FOTOSTRIBE Super søde invitationer til barnedåben. Invitationen kan tilpasses med din ønskede farve, tekst og billeder. Vælg mellem flere forskellige designs. Invitation: 150,Fotostribe: 75,-

OM KONCEPTET

print via email.

• Unikke designs, personliggjort med dine egne oplysninger.

• Produkterne printes hjemme, ved online løsning eller grafiker.

• Vælg mellem over 30 barnedåbsdesigns foruden designs til børnefødselsdag, bryllup, fest og konfirmation.

• Levering indenfor 72 timer, uafhængig af weekend/helligdage.

• Alle ordrer håndteres manuelt, så fejl og mangler ved indtastning kan opdages. • De digitale produkter leveres opsat og klar til

• Mulighed for tilkøb af hurtig levering (indenfor 24 timer). • Køb delelementer som fotostribe eller ønskeliste til at binde på din invitation.BORDKORT Bordkort der matcher din invitation. 6 stk. opsat på A4-ark klar til print. Uden navn: 50,- / Med navn: 200,-


TAKKEKORT Husk at takke dine gæster på ordentlig vis efter barnedåben. Takkekortene fås i designs, der matcher alle invitationsdesigns. Pris: 150,-


GRATIS INVITATIONER

Download gratis invitationer til børnefødselsdagen. Vælg mellem mere end 15 flotte designs.


PERSONLIG PLAKAT

Super sød plakat til barnedåben. Lad gæsterne sætte deres fingeraftryk og eventuelt skrive navn ved. Du kan også klippe balloner ud af karton og lime på. Plakaten kan personliggøres yderligere med tilkøb af valgfri tekst. Fås i flere forskellige farver og designs. A3: 50,- / A2: 100,- / Tekst: 50,-

SE MERE Du kan se mange flere flotte invitationer, fotostriber, bordkort, plakater, takkekort og meget mere her.


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. 10 PLANLAGTE KEJSERSNIT Der kan være mange forskellige årsager til, at man får et planlagt kejsersnit. Her fortæller 10 kvinder om deres personlige erfaringer med et planlagt kejsersnit.

SÅ STOR ER DIN BABY Det kan godt være lidt svært at forholde sig til, hvor stort barnet er i maven i de forskellige uger af graviditeten. I denne visuelle guide kan du sammenligne barnets størrelse med noget mere håndgribeligt.

FØDSEL I VAND Nogle fødselseksperter mener, at der er mindre fødselstrauma for en baby, der bliver født i vand, og at fødslen i vand er mindre smertefuld for moderen. Her fortæller 9 mødre om deres erfaringer med at føde i vand og om varmt vand som smertelindring.

AKUPUNKTUR SOM IGANGSÆTNING For nogle gravide kan akupunktur være med til at sætte skub i fødslen, mens det ingen virkning har på andre. Her fortæller 7 gravide om deres erfaringer med akupunktur som middel til igangsætning.


ISSE ARTIKLER? DISSE GRAVIDE LEVER LÆNGST Fik du ikke dine børn, før du fyldte 30, så er der ingen grund til at ærgre sig over det, for så lever du formentlig længere.

MIT VELOVERSTÅEDE KEJSERSNIT “Jeg er blevet mor igen, og sikken en vidunderlig følelse. Jeg er fuldstændig head over heels nyforelsket i min lille pige”. Sådan fortæller Katja i beretningen om fødslen af sin 2. datter, som kom til verden ved et planlagt kejsersnit.

NÅR MANDEN MISTER LYSTEN TIL SEX For mange mænd er det en selvfølge at fortsætte med sexlivet, som før kvinden blev gravid. Nogle mænd nyder at se kvinden vokse, og synes hun bliver mere attraktiv, mens andre har brug for at vænne sig til, at kvindens krop bliver anderledes. Og så er der en gruppe mænd, der helt mister lysten under graviditeten.

SPØRGSMÅL OM FOSTERSTILLING Hvornår begynder barnet at vende sig? Vender barnet forkert igen denne gang? Kan jeg selv gøre noget for at få barnet ned i bækkenet? Er det OK at barnet kun ligger i venstre side? Føder jeg snart når barnets hoved står fast? Jordemoderen besvarer spørgsmål om fosterstilling.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DKNyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG