GRAVIDA #21

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 21 • SOMMER 2018

6 4 SID

ER MED A LT OM DEN POSITIVE GRAVIDIT ET SØVN

ÅHH, HVOR ER JEG

TRÆT! 26 kvinder fortæller, hvordan de oplevede trætheden uge for uge

TEMA

STORT TEMA:

SØVN

Få gode råd til en bedre nattesøvn under og efter graviditeten

GAVER

DEN BEDSTE

BARSELSGAVE 11 mødre fortæller om den bedste gave, de fik af familie og venner

+

SHOPPING

24 SIDER

Med skønne ting til mor og barn

SPØRG JORDEMODEREN: SPØRGSMÅL OG SVAR OM SØVN | GULDKORN: DE SJOVESTE TING SAGT AF BØRN LÆS OGSÅ OM: ØKONOMISKE KLAPVOGNE / SIKRE AUTOSTOLE / GRAVIDITETSMADRAS / KVALMEARMBÅND


FARVERIGE PLAKATER TIL BØRNEVÆRELSET


BRUG KODEN

LIFEMAGS OG FÅ

25% RABAT PÅ ALLE PLAKATER (SENDES FRA DANMARK)Gravid fotografering 9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil? Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven. At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme. Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet.


VELKOMMEN Velkommen til 21. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet. I denne udgave af GRAVIDA finder du et stort tema om søvn. Et af de første tegn på graviditet er hos rigtig mange kvinder følelsen af at være meget træt. Kroppen arbejder på højtryk, og der sker en række fysiologiske ændringer i kroppen samtidig med et øget indhold af hormoner, og det medfører ofte, at man bliver mere træt end normalt. I artiklen Åhh, hvor er jeg træt! fortæller 26 kvinder, hvordan de oplevede trætheden uge for uge fra starten af graviditeten og helt frem til lige før fødslen.

I Danmark har vi tradition for, at familie og venner giver mor og barn en gave efter fødslen. I artiklen Den bedste barselsgave fortæller 11 mødre om den bedste gave, de fik af familie og venner efter fødslen. Og hvis du er i shoppehumør, finder du 24 sider fyldt med økonomiske klapvogne, sikre autostole, smarte graviditetsmadrasser og armbånd til at undgå kvalme. Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 21. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Hilsen redaktør

Katja Hansson Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på www.gravida.dk

Graviditet medfører ofte en mængde søvnforstyrrelser såsom kvalme, halsbrand, uro i benene og snorken. Disse ofte uundgåelige problemer kan forværres af dårlige sovevaner, som du har tillagt dig, inden du blev gravid. I artiklen Sov godt under graviditeten får du gode råd til at få en bedre nattesøvn både under graviditeten men også bagefter.

HUSK UDGIVER

SKRIBENTER

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

Katja Hansson Anne-Jette Raben

Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

HJEMMESIDE REDAKTØR

Katja Hansson katja@lifemags.dk

www.gravida.dk FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravida ANNONCER

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF

Marylou Studio www.maryloustudio.dk

KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dkINDHOLD

6

V E LK OMME N

Redaktøren har ordet

12

KE ND TE

16

BA RNE V OG NE

Stjernebabyer på vej

Sommer og sol i barnevognen

22

GAVER

26

SIKKE RH E D

32

G RA V ID ITE TSKVALER

Den bedste barselsgave

Autostole bliver stadig mere sikre

Åhh, hvor er jeg træt!

FORSIDEN FOTOGRAF:

Marylou Studio www.maryloustudio.dk


GOD SOMMERSØVN I BARNEVOGN Hos Basson Baby gør vi alt, hvad vi kan for at skabe optimale betingelser for en tryg og god søvn for din nyfødte baby. Nordic barnevognen er udviklet til at matche de fire årstider i det nordiske klima. Vi byder sommeren velkommen.

God søvn er vigtig for din babys udvikling og trivsel

God komfort både for barn og forældre

Kaleche med ventilationsklap for optimal luftcirkulation

Vejl. pris for Nordic barnevogn fra 4.999,-


INDHOLD

38

G RA V ID ITE TSMADR AS

44

BRE V K A SSE

48

V Æ K ME D KV A LMEN

54

D A GE NS SM IL

56

SØV N

60

ME RE LÆ SE STOF

Lig godt under hele graviditeten

Spørgsmål og svar om søvn

Afhjælp kvalmen uden bekymringer

Sjove ting sagt af børn

Sov godt under graviditeten

Fik du læst disse artikler?

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.


Godnat og sov godt - på maven! KUN

598,-

GraviditetsMadrassen kan bruges på ethvert tidspunkt i graviditeten. Fra det øjeblik. det bliver umuligt at ligge på maven, og lige indtil fødslen. One size - passer til alle! Vælg mellem blå og pink.

www.GraviditetsMadrassen.dk


stjernebabyer på vej* * KENDTE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid.

CECILIE STENSPIL & TROELS LYBY Skuespillerparret Cecilie Stenspil (38) og Troels Lyby (51) skal være forældre til deres første fælles barn til september. Det afslørede de begge på deres Instagram-profiler. De har dannet par i over 5 år. Det er Cecilies første barn, mens Troels har 2 børn fra et tidligere forhold.


BIRGITTE HJORT SØRENSEN Skuespiller Birgitte Hjort Sørensen skal være mor for første gang. Hun skal efter planen føde til august. Faderen er TV-manden Kristian LadegaardPedersen.

MILLE DINESEN Mille Dinesen (44) er endelig, efter 12 års forsøg på at blive gravid, i meget lykkelige omstændigheder og skal føde sit første barn til august. Faderen er kæresten Thomas Busch, som har en søn fra et tidligere forhold.

THOMAS SKOV Tidligere DR-vært Thomas Skov (31) og hans kone Emilie Gershøj Bruhn venter deres andet barn til sommer. Det bliver en dreng. De har i forvejen datteren Ellen på 3 år.


MILLE LEHFELDT Skuespiller Mille Lehfeldt (38) venter sit 2. barn til juli. Hun har i forvejen sønnen Ferdinand fra april 2016 sammen med hendes mand, skuespilleren Sophus Windeløv Kirkeby,

JULIE STEINCKE Musicalsangerinde Julie Steincke (41) venter sit barn nr. 2 til efteråret. Det bliver en dreng, som hun skal have ved kunstig befrugtning. Hun fik på samme måde sønnen Storm i 2016 med hjælp fra sin bedste ven Henrik Lund.

KLAUS RISKÆR Klaus Riskær skal til august være far for 6. gang i en alder af 63 år. Han og hans nye kæreste, Anna Lykke Ring (27), venter sig. Det bliver en dreng, som skal hedde Adam.


FØRSTEHJÆLP TIL GRAVIDE Graviditetskvalme er især et problem de første måneder, men der findes en naturlig løsning uden medikamenter og bekymringer. Med Sea-Band akupressurbånd kan du afhjælpe kvalme helt eller delvis. Det virker for de fleste og bør derfor være det første du prøver for at afhjælpe graviditetskvalme.

SÅDAN VIRKER SEA-BAND

Sea-Band virker efter samme princip som akupunktur, bare uden nåle. Et svagt vedvarende tryk på akupressurpunktet under hvert håndled aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalme, og efter få minutter er kvalmen væk eller reduceret. Sea-Band er klinisk testet med dokumenteret effekt. Derfor får du pegene retur, hvis ikke du bliver tilfreds med dit Sea-Band.

HJÆLPER OGSÅ MOD KØRESYGE

I mange familier er køresyge et ubehageligt problem. Men Sea-Band afhjælper også køresyge. Sea-Band fås til børn og voksne og er en naturlig løsning, der generelt virker mod kvalme allerede efter få minutter.

Sea-Band fås på Apoteket, Matas og i helsebutikker

Vejl. udsalgspris kr. 134,50

LÆS MERE PÅ WWW.SEABAND.DK


BARNEVOGNE

SOMMER OG SOL I BARNEVOGNEN Det er så skønt at gå sommeren i møde, men det kan også være lidt af en udfordring som nybagt forælder at tilpasse temperaturen for sin baby. Den smarte Nordic barnevogn fra BASSON BABY gør det nemt at regulere temperaturen og derved sikre den optimale søvn til dit barn.


“

I norden har vi tradition for at bruge barnevognen helt op til 2-3 ĂĽrs alderen. Derfor er en Nordic barnevogn en stor og rummelig vogn med et liggemĂĽl pĂĽ 97 cm.


BABYS RULLENDE HJEM Under graviditeten ligger din baby trygt og godt inde i din mave, og din intelligente krop regulerer sig selv, så din baby får de optimale betingelser. Når din baby er født, skal den stadig have bløde, trygge omgivelser i sit nye ”hjem”, barnevognen.

Derfor er Nordic barnevognen udviklet i tæt samarbejde med småbørnsforældre med funktionelle løsninger, som passer til alle fire årstider i det nordiske klima. I en Nordic barnevogn er der fokus på detaljerne, som sikrer den bedste komfort og sikkerhed for dig og din baby. Det er barnevogne til konkurrencedygtige priser, som ikke går på kompromis med funktionaliteten.

I Norden har vi en lang tradition for at bruge store barnevogne. Nordic barnevognen er udviklet til at være barnets rullende hjem, når I er på farten. Her skal din baby føle sig tryg og godt tilpas, både når den sover og er vågen.

EN PASSENDE TEMPERATUR

AFSKÆRMNING FOR SOLEN Det er skønt, når solens stråler bager ned. Men for din lille baby, der ligger i barnevognen, kan solens stråler være uhensigtsmæssige. Sol i ansigtet, UV-stråler og ikke mindst varmen er en udfordring. Mange sætter en stofble for barnevognsåbningen for at beskytte barnet mod solen, fluer og myg, mod indtryk og måske også hjælpe barnet til at finde ro. Dog har bleen en meget uheldig effekt, da den bevirker, at det bliver varmt og tæt i barnevognen. I Nordic barnevognen løser den integrerede solskygge opgaven optimalt. Den monteres let på styret og bevirker, at luften kan cirkulere frit i barnevognskassen, mens den beskytter barnet mod sol og varme og skærmer af for indtryk fra omgivelserne.

Et barn op til 2-3 år kan ikke selv mærke, om det er for koldt eller for varmt. Så her er det de voksne, som skal være barnets temperaturregulator og sørge for, at barnet har en passende temperatur.


LUFT TIL BABY Når din baby sover i barnevognen udenfor, og det er meget varmt, så er det bedst at vælge et sted, hvor det ikke trækker, men det må gerne lufte lidt. Der bliver hurtigt varmt direkte i solen i en barnevogn. Især hvis barnevognen er mørk, for så tiltrækker den solens varme. En Nordic barnevogn har et fuld integreret ventilationssystem i kalechen, som giver optimal luftcirkulation i barnevognskassen, så der ikke bliver for varmt og tæt.

SMART TILBEHØR Myggenet, regnslag og kopholder til en læskende drik kan købes separat.


ØKOTEX 100 Da barnet gennem årene opholder sig mange timer i barnevognen og ligger helt tæt på materialerne, er det vigtigt, at de er af en god kvalitet. På Nordic barnevognen er alle tekstiler Øko-tex 100 standard.


OPTIMALT KLIMA I BARNEVOGNSKASSEN Nyfødte babyer har et umodent kredsløb i de første uger af deres liv. Det betyder ofte, at hænder og fødder er kølige og eventuelt blålige, selv om barnets temperatur er tilpas, når du mærker det på kroppen. Det kræver opmærksomhed i begyndelsen, men så vænner du dig til det. Derfor har en Nordic barnevogn justerbar ventilation i bunden (Ventibase), så der altid er det optimale klima i barnevognskassen. Du har således flere muligheder for at regulere temperaturen i en Nordic barnevogn både i forhold til afskærmning og ventilation.

PLADS TIL AT VOKSE I Norden har vi tradition for at bruge barnevognen helt op til 2-3 års alderen. Derfor er en Nordic barnevogn en stor og rummelig vogn med et liggemål på 97 cm. Når barnet bliver større og får brug for at sidde op og følge med i omgivelserne, er Nordic barnevognen udstyret med en fast rygstøtte.

FRA BARNEVOGN TIL KLAPVOGN Når barnet har nået en alder, hvor det har brug for en klapvogn, kan du tilkøbe et Nordic Seat. Det er et vendbart klapvognssæde med fuld liggestilling og tilhørende fodpose. Du monterer Nordic Seat med en simpel click-on funktion på dit Nordic stel.

MERE INFO Læs mere om den smarte Nordic barnevogn her: WWW.BASSON.DK


GAVER

DEN BEDSTE

BARSELSGAVE I Danmark har vi tradition for, at familie og venner giver mor og barn en gave efter fødslen. Barselsgaven kan være alt lige fra babytøj og udstyr til mere praktiske ting såsom at sørge for madlavning og rengøring. Her fortæller 11 mødre om den bedste barselsgave, de fik af familie og venner efter fødslen.BARNEVOGNSTÆPPE Jeg fik var et hjemmestrikket barnevognstæppe påsyet de skønneste sommerfugle, navn og fødselsdato. Denne gang ønsker jeg mig også sådan et tæppe til “mini”.

RING Barselsgaven fra min mand, da vi fik vores første barn, var den store marguerit ring fra Georg Jensen. Den er jeg simpelthen bare så glad for. Jeg har også øreringene og vedhænd. Total yndlings ;-)

METTE

CAMILLA

TASKE Barnet er uden tvivl den største gave! Men det er jo en ældgammel tradition, at manden giver kvinden en barselsgave som “tak for hendes indsats”. Og vi er nok lidt oldfashioned hjemme hos os. Jeg fik i hvert fald en gave :o) Min mand gav mig en pusletaske fra Louis Vuitton, da jeg er helt vild med Louis. Jeg kan bruge pusletasken igen og igen uden at blive træt af den, OG senere bruge den som almindelig taske, når vi ikke skal have flere børn.

STRÆKVIKLE Jeg er meget glad for den strækvikle, vi fik i barselsgave. Den er super nem at binde, og min datter falder til ro i den.

MATHILDE

SUSANNE

BABYVÆGT Jeg må indrømme, at da jeg fik en babyvægt i barselsgave, var jeg noget skuffet, for hvad Søren skal man dog bruge sådan en til? Men nu er jeg lykkelig for den. CHRISTINA


“ AMME T-SHIRT Jeg fik en amme T-shirt i barselsgave, da vi fik den store, og jeg har bare været så glad for den. Jeg er egentlig ligeglad med, at folk ser mine patter, når jeg ammer, men ikke mine deller under BH’en hi-hi. Det var så nemt og rart, og jeg brugte bare en løs skjorte eller strikketrøje over, når det var koldt. NINNA

BEDSIDE CRIB Det er en fantastisk opfindelse. Min far byggede sådan en, som vi fik i barselsgave. Det er bare så skønt at ligge så tæt på sit lille barn, og så er det super nemt, når man skal amme om natten. Ikke noget med at skulle op af sengen for at hente barnet, men bare lige flytte barnet over i sin egen seng og tilbage. Vi vågnede meget mindre op ved at have den seng. Kan klart anbefale sådan en seng, og den er super nem at bygge selv i stedet for at betale knap 2.000 kroner for en.

Jeg er egentlig ligeglad med, at folk ser mine patter, når jeg ammer, men ikke mine deller under BH’en hi-hi.

KØREPOSE Vi fik en kørepose i barselsgave, da datteren blev født i november, og jeg ville ønske, at jeg havde en til sønnike, da han blev født. Den bliver brugt hver dag. NINNA

HJEMMEBAG De bedste barselsgaver er ifølge mig hjemmebag eller en omgang aftensmad. Lav småkager eller kransekagestykker og fyld i en dåse til hende. Så har hun lidt, hun kan byde barselsgæsterne, og skal ikke tænke på at købe eller selv sørge for noget. Og så en lasagne klar til at komme i ovnen eller en omgang sammenkogt ret eller andet nemt, så de har en god omgang aftensmad, de ikke selv skal tilberede. Og så en lille dims til baby :-) Det er nogle af de barselsgaver, jeg har fået de største knus for. MAJKEN

MOURITZEN

MÅLTIDER Den bedste barselsgave, jeg fik, var fra min gode veninde. Hun kom med en kæmpe køletaske med 7 hjemmelavede måltider. Det var bare fedt, når man skulle have amning og sovetider til at fungere med et sæt nyfødte tvillinger og en tumling på 2 år. Der blev sendt mange kærlige tanker til hende, når vi sad og mæskede os med hakkebøffer og brun sovs og de andre lækre ting, som hun havde lavet. ANITA

ISTANDSÆTTELSE Vi var lige akkurat flyttet i nyt hus,og der lå pap over alle gulve, fordi de var ordnet, og vi gik stadig og tapetserede og malede. Vi boede og sov i stuen. Men da jeg lå på sygehuset med min søn i 5 dage, havde min mand åbenbart haft travlt med at finde venner og familie, der kunne hjælpe. Da jeg kom hjem fra sygehuset, var det hele næsten færdigt, bortset fra nogle småting. Sikke en SKØN barselsgave! VIVIAN


SIKKERHED

AUTOSTOLE BLIVER STADIG MERE SIKRE Antallet af børn, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i personbiler, er på 20 år faldet med mere end 75 procent. Især mere sikre autostole er skyld i den positive udvikling, mener FDM, der har testet 29 autostole.Autostolen i familiens bil er på få år blevet en af de helt store livreddere i trafikken. Siden det i 1995 blev lovpligtigt at fastspænde børn i “egnet udstyr”, er antallet af børn, der enten bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i biler, faldet markant. Hvor 97 børn i alderen 0-10 år i 1990 enten blev dræbt eller kom alvorligt til skade i en bilulykke, var tallet i 2016 faldet til 14, hvoraf de 2 var trafikdræbte. Det viser tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik.

“Det er en meget glædelig udvikling, som ikke mindst skyldes, at bilerne er blevet meget mere sikre, men også at man har strammet lovkravet om, hvordan og hvor længe børn skal sidde i autostol. Lige så vigtigt er det, at forældre de senere år er blevet langt mere bevidste om, at deres børn skal sidde korrekt spændt fast i autostole. Der er ingen tvivl om, det gør den største forskel på, hvor sikkert børn sidder i bilen”, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen. At autostole bliver stadig mere sikre, fremgår også af den seneste test af 29 autostole, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber. Af de testede autostole får de 21 bedømmelsen “god”, mens 2 stole dumper på for høje mængder af skadelige stoffer, og 3 stole dumper på ringe sikkerhed.


”Autostole bliver stadig bedre og mere sikre. Både når det gælder sikkerhed, betjening og i forhold til skadelige stoffer. Langt de fleste stole i den aktuelle test har da også en meget høj sikkerhed. Kun 3 falder igennem på dårlig sikkerhed. Af dem brækker en helt sammen i frontaltesten. Det er måske barsk at dumpe en autostol ud fra én test, men sådan er vilkårene. I trafikken får man også kun én chance, hvis uheldet er ude, og derfor skal sikkerheden være i orden”, siger Søren W. Rasmussen. ”Både vores autostoletest gennem årene og ulykkesstatistikken understreger, hvorfor man ikke må gå på kompromis med sikkerhed og kvalitet, når man køber autostol. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvordan de forskellige stole klarer sig i test. Det afgørende er, at stolen dels passer til barnet, dels er monteret korrekt i bilen, inden barnet spændes fast. Derfor råder FDM til, at man køber sin autostol, hvor man kan få den nødvendige rådgivning og instruktion. Ofte har man her også mulighed for at prøvemontere den i bilen først. Det er vigtigt, at autostolen passer i bilen”, understreger Søren W. Rasmussen.

Læs mere om FDM’s seneste autostoletest og se alle resultaterne på WWW.FDM.DK

VÆLG DEN HELT RIGTIGE AUTOSTOL TIL DIT BARN

1 Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt og højde).

2 Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb.

3 FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst 4 stjerner i FDM’s autostoletest.

4 Køb autostolen et sted, hvor man kan få den nødvendige rådgivning og instruktion.

5 Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129.

6 Børn under 135 cm skal sidde i autostol. 7 Det koster et klip i kørekortet, hvis ikke barnet er spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet.


CYBEX ATON

Bagudvendt autostol til børn i vægtklassen 0-13 kg (nyfødt til 18 måneder). En let og sikker autostol på kun 3,5 kg med ergonomisk håndtag, som gør den let at bære. Autostolen fastspændes i en base eller med bilens 3-punkts-sele alene.

799,-

CYBEX ATON 5

Bagudvendt autostol til børn i vægtklassen 0-13 kg (nyfødt til 18 måneder). God beskyttelse til det lille barn. Gode testresultater i autostoltesten 2017.

1.499,-

CYBEX ATON 5 MED ISOFIX-BASE TEST VINDER 2017

Bagudvendt autostol med Isofix-base til børn i vægtklassen 0-13 kg (nyfødt til 18 måneder). Autostolen kan fastspændes i base eller med bilens 3-punkts-sele alene (uden base). Basen fastmonteres enten i bilens Isofixbeslag eller med bilens 3-punkts-sele, og autostolen klikkes herefter på basen. Barnet fastspændes i autostolens indvendige sele.

2.699,-


CYBEX SIRONA M2 I-SIZE INKL. BASE

Kombineret bagudvendt og fremadvendt autostol til børn i alderen 0-4 år. Autostolen kan benyttes fremadvendt, fra barnet er 16 måneder og minimum 76 cm højt (max 105 cm). Selve autostolens aftagelige base er fastgjort med bilens Isofix-system. Barnet fastspændes med stolens 5-punkts-sele.

3.699,-

«««««

2018

KIDDY EVOLUNA I-SIZE 2 INKL. BASE

Babyautostol med liggefunktion. Til børn fra 0 til ca. 15 måneder. Max 83 cm og 13 kg. Til montering i Isofix-base (medfølger). 5 stjerner i test (2018).

2.999,-

Se flere autostole i FDM’s netbutik FDM.DK/NETBUTIK


GRAVIDITETSKVALER

ÅHH, HVOR ER JEG TRÆT!


Jeg er så træt, at jeg næsten ikke kan være til. Jeg føler mig så træt i hele kroppen, og hver lille ting er en kamp.

Et af de første tegn på graviditet er hos rigtig mange kvinder følelsen af at være meget træt. Kroppen arbejder på højtryk, og der sker en række fysiologiske ændringer i kroppen samtidig med et øget indhold af hormoner, og det medfører ofte, at man bliver mere træt end normalt. Her fortæller 26 kvinder, hvordan de oplevede trætheden uge for uge fra starten af graviditeten og helt frem til lige før fødslen.


UGE 4 Det er jo helt vildt, så træt jeg er. Nu kan jeg da virkelig mærke forskel på at være brugt efter en travl uge på job og være gravid. Det er en helt anden træthed. Det er ligesom at have jetlag. Puha. Men jeg er stadig lykkelig over at være gravid. I 2. trimester plejer energien at vende tilbage. NATLIV

UGE 5 Det var ikke noget, jeg døjede særlig meget med under mine 2 første graviditeter, men denne gang sover jeg hvert ledigt øjeblik, der er. I går faldt jeg i søvn på sofaen, da min søn var ude at sove, og min datter så tegnefilm. Prøv lige at spørge, om jeg var fyldt med dårlig samvittighed, da min datter vækkede mig og sagde: ”Hvad laver du Mor?”. ANN-SOFIE

UGE 6 Jeg kan næsten falde i søvn hele tiden. Om aftenen

kunne jeg gå i seng kl. 20 og sove til langt ud på næste formiddag, hvis jeg fik lov. Så træt er jeg simpelthen. Det er sådan en helt udmattende træthedsfornemmelse. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde har oplevet noget lignende. I alle de “kloge” graviditetsbøger står der, at der kun er én ting at gøre: Sove mere! Hmm, jeg kan da snart sove 24/7 ;-) Jeg håber, det går over igen. Ellers bliver det 9 hårde måneder. PHOEBS

UGE 7 I guder, hvor er jeg konstant træt! Og nøj, hvor er arbejdsdagen lang, når trætheden hele tiden er der. I og med trætheden er min største gene, er jeg billigt sluppet og burde måske ikke beklage mig. Jeg kan simpelthen bare ikke overskue at være på arbejde mange timer, hvorefter min skønne søn skal hentes og hygges om, indtil han skal i seng, når min altoverskyggende tanke lige nu er: Hvornår kan jeg komme til at sove? Det er hårdt at være så træt og energiforladt, når fuldtidsjob, familie og praktiske ting skal passes. Sidste gang skrev jeg speciale under graviditeten, og det gav godt nok mange muligheder for hyppige powernaps.


Jeg kan simpelthen bare ikke overskue at være på arbejde mange timer, hvorefter min skønne søn skal hentes og hygges om, indtil han skal i seng, når min altoverskyggende tanke lige nu er: Hvornår kan jeg komme til at sove?

Jeg satser på, at trætheden aftager om 4 ugers tid ligesom sidst. IDA

skyggende. Jeg kan slet ikke holde det ud. Jeg mindes ikke at have været så træt og kastet så meget op med nogen af de andre. MAMA79

UGE 8 Min mand kalder mig bjørnen. Han mener, at jeg er gået i vinterhi. Jeg venter tvillinger og sover nok omkring 10-12 timer i døgnet. Og når jeg vågner, er jeg så træt, at jeg næsten ikke kan holde mig oprejst. Jeg er tilstede fysisk, men vist ikke helt psysisk :-) HEIDI

UGE 9 Trætheden er slem lige nu. Jeg kan sove 1½ time til middag, og hvis jeg har været tidligt oppe, kan jeg også sagtens snuppe 2 lure. Det er jo fint nok, så længe jeg har ferie, men jeg gruer lidt for, hvordan det bliver efter ferien.

UGE 12 Jeg sover 8-9 timer om natten, og er nødt til at tage en times tid på sofaen om eftermiddagen. Nogle gange har jeg dårlig samvittighed over for mand og datter. Så kæmper jeg for at holde mig i gang om eftermiddagen med det resultat, at jeg falder i søvn på sofaen, kort efter vores datter er puttet kl. 20 ;-) Jeg har også allerede taget 3 kg på, og det er ikke på grund af maden, men simpelthen fordi, jeg ikke rører mig nok, når nu jeg er så træt. LISBETH

UGE 13

MOR4

Jeg synes bare, jeg kan sove hele tiden. Jeg kan slet ikke huske, det var så slemt første gang, men der havde jeg selvfølgelig heller ikke et lille barn rendende rundt :-)

UGE 10

TRUNTE

Utroligt at man kan blive ved med at være SÅ træt. Efter en nat, hvor jeg normalvis går i seng kl. 22 og læser en halv times tid, og vækkeuret ringer klokken 6.30, så er jeg stadigvæk fuldstændig kvæstet! Min søn er endda begyndt at sove igennem, og min datter hører vi aldrig et pip fra. Men jeg drømmer utrolig meget og vågner ofte, men falder hurtigt i søvn igen. Jeg render ikke på toilet osv. om natten endnu. Jeg er led og ked af at være SÅ træt hele tiden. ANN

UGE 11 Jeg er bare stadig så træt, og min kvalme er altover-

UGE 14 Hos mig er det værst om aftenen. Det starter ofte om aftermiddagen, lige som jeg skal lave mad, og så kan jeg knap nok finde kræfter til at bikse noget som helst sammen. Men efter maden er det helt galt! Mange aftener falder jeg i søvn, lige efter vi har puttet sønnen, og alligevel kunne jeg bare sove videre, når jeg bliver vækket knap 12 timer senere. Jeg er lidt bekymret for vores ferie. Vi rejser i næste uge, og jeg håber da, at jeg har lidt energi til at hygge med mand og barn ;-) NAJA


Jeg har bare været en omvandrende zombie på arbejdet de sidste par dage. Om morgenen, når jeg møder, er kollegaernes første kommentar: “Aj, hvor ser du træt ud!”, hvortil jeg svarer: “Så skal du prøve at se mig kl. 15!”.

UGE 16 Den sidste uges tid har jeg været konstant træt og føler, at jeg næsten ikke kan hænge samme. Efter fuldtidsjob, indkøb, afhentning af drengene på næsten 3 og 4 år, madlavning, huslige gøremål og leg med drengene, må jeg nok indrømme, at når klokken nærmer sig 1919.30, og drengene er puttet, falder jeg nærmest om på sofaen. Men det holder da energien lidt oppe, at jeg mærker liv. MULLEPIGEN

UGE 17 Denne gang forløber det indtil videre fint. Bortset fra den overvældende træthed de første 3 måneder har jeg ikke haft nogle gener at snakke om. Trætheden har fortaget sig noget, men jeg kan stadig sove, så snart jeg ser en sofa eller en seng :-) Så i weekenden tager jeg nogle maratonlure på 3-4 timer midt på dagen, når min datter også sover.

flov over at indrømme det men) jeg sov på sofaen kl. 19.30. Fed fødselsdag han fik der ;o) Nå, men det er pt. mit liv i en nøddeskal. Tidligt op og tidligt i seng! ANJA

UGE 26 Jeg er vildt træt hele tiden. Jeg når dårligt kun lige at stå op om morgenen, så er jeg næsten på vej i seng igen. Jeg forstår ikke helt den pludselige træthed igen. I går var jeg lige oppe kl. 7 og give min søn tøj på, og så kørte min mand ham i børnehave og selv på arbejde. Jeg gik i seng igen og sov lige til kl. 10.45, og sådan har det været de sidste par dage. Og jeg har prøvet at lade være med at gå i seng igen om morgenen og bare holde mig lidt i gang, så godt jeg nu kunne, og det kom der ikke noget godt ud af. Jeg sidder bare og hænger og næsten falder i søvn siddende. Jeg har bare ingen energi. METTE

JONNA

UGE 24 Jeg har bare været en omvandrende zombie på arbejdet de sidste par dage. Om morgenen, når jeg møder, er kollegaernes første kommentar: “Aj, hvor ser du træt ud!”, hvortil jeg svarer: “Så skal du prøve at se mig kl. 15!”. Nogle gange er jeg tudefærdig af træthed. TINA

UGE 25 Jeg hører med til gruppen, der har det godt fysisk, men jeg har en frygtelig træthed. Jeg står op om morgenen ca. kl. 6, og efter en dag på arbejdet hopper sofaen næsten op på ryggen af mig, når jeg kommer hjem. I tirsdags havde manden fødselsdag, og (jeg er virkelig

UGE 27 Ja, træthed er noget, jeg kender til. Jeg kunne sove hele tiden. Jeg sover dårligt om natten på grund af tisseturer og smerter grundet bækkenløsning, men om dagen falder jeg tit i søvn på sofaen, og når min datter på 3½ år er lagt i seng om aftenen, har jeg tit lyst til at følge trop (hun bliver altså lagt i seng kl. 19 - 19.30). Så ja, jeg ønsker mig brændende noget energi! ANETTE

UGE 28 Jeg føler mig træt og ser træt ud. Men det kniber så med at sove. Jeg sover ca. 8-9 timer om natten, men jeg prøver at få en middagslur ind også, men jeg kan ikke falde i søvn. METTE


UGE 29 Jeg oplever en enorm træthed. Jeg kan virkelig sove hele dagen og gå i seng på samme tid som børnene kl. 20. Jeg har ingen problemer med at sove hele natten. Jeg vågner ikke ved, at jeg skal tisse, og jeg hører ikke de andre tre drenge, hvis de kalder om natten. Jeg bare sover og sover, men føler mig aldrig udhvilet og energisk. Der er så mange spændende ting, jeg kunne give mig til, men jeg orker det simpelthen ikke. Jeg er lige gået på 14 dages ferie. Det har virkelig været super sejt at komme igennem en arbejdsdag, og jeg er glad for, at det er overstået. TINA

UGE 30 Åhh, den kære søvn. Jeg synes godt nok, trætheden hænger over mig konstant. Jeg går i seng et sted mellem kl. 22 og 23 og står op ved 7-tiden (drengene skal i børnehave og SFO inden kl. 9). Men uha jeg har krise i løbet af dagen. Skal vi/jeg noget, kan jeg godt holde mig vågen, men et par gange om ugen er jeg simpelthen nød til at snuppe mig en morfar. Jeg sover ikke så tungt mere. Jeg vågner tit og bliver vækket en del gange af, at min mand snorker. Jeg vågner så omkring 5-6 tiden ved, at jeg har monster ondt i min blære, men de fleste dage er jeg bare for træt til at stå op og gøre noget ved det. Jeg vågner også, hver gang jeg vil vende mig på grund af bækkensmerterne. Normalt, hvis jeg førhen sov midt på dagen, kunne jeg ikke sove om aftenen, men det kan jeg sagtens nu. Men hold op. hvor ville jeg ønske, jeg bare var udhvilet om morgenen. SWEET

UGE 31 Jeg er så træt, at jeg næsten ikke kan være til. Jeg føler mig så træt i hele kroppen, og hver lille ting er en kamp. Jeg tager jern og har taget dobbelt i over 14 dage nu, men jeg synes ikke, der er en ændring. Jeg går hjemme med vores børn og kan ikke mindes, at jeg har været så træt i mine andre graviditeter. TANJA

UGE 32 Den seneste uge synes jeg simpelthen konstant, at jeg er ved at blive overmandet af træthed. Fuldstæn-

dig som i 1. trimester, heldigvis bare uden kvalmen. Jeg synes ikke, jeg var så træt med de andre, men selvfølgelig har jeg mere om ørerne nu. Det virker bare helt sygeligt. Jeg har f.eks. sovet 9½ time i nat og føler, jeg kunne sove 12 timer mere. JAZZ

UGE 33 Trætheden er vendt tilbage. Jeg synes godt nok ikke, der skal meget til efterhånden. Jeg føler mig mere og mere som en slatten karklud. Det er nu ikke fordi, jeg sover vildt dårligt om natten. Jeg er oppe et par enkelte gange, men jeg orker knap at tænke på at skulle noget. Jeg er så heldig, at jeg er på barsel, så det er ikke fordi, jeg er overbebyrdet af arbejde. BABY-ANDERSEN

UGE 36 Nogle dage er det tiltrængt med en lur, så kan jeg ikke komme igennem dagen uden, hvorimod andre dage går det helt fint. Det kommer an på, hvornår jeg går i seng og står op. Jeg har dog ikke lige så meget brug for luren som tidligere i graviditeten, men nogle gange kan trætheden godt overvælde mig. Hvis jeg har været ude, f.eks. en dag som i går, hvor jeg var til barnedåb, er jeg træt, når jeg kommer hjem. CAMILLA

UGE 38 Jeg har 1½ uge til termin endnu, men synes egentlig, det er meget sjovt, at jeg også er ualmindelig træt. Jeg har sovet først 2 timer i formiddags og 1½ time her i eftermiddags. TRINE

UGE 41 Her er trætheden også en stor del af hverdagen. Jeg sover OK om natten. Jeg er heldigvis ikke plaget af plukveer, men jeg skal da lige op og tisse de her 5-6 gange om natten, og så går jeg ellers kold et par timer på sofaen her til middag (gerne fra 12-14). Hvis ikke jeg får den lur, går jeg rundt som en zombie resten af dagen. Jeg holder mig for det meste vågen til kl. 22, hvis jeg kan. TRINE


GRAVIDITETSMADRAS

LIG GODT UNDER HELE GRAVIDITETEN


GraviditetsMadrassen er en stor støtte, især for folk, der kan lide at ligge eller sove på maven. Hvis du troede, det var slut med at se TV liggende på maven, så tro om igen.

Med GRAVIDITETSMADRASSEN er du sikker på at ligge godt under hele graviditeten - også på maven. En simpel men effektiv løsning sikrer dig, at du trygt kan ligge på maven helt frem til fødslen, uden det på nogen måde skader barnet.


GraviditetsMadrassen er opfundet af Emma Bensen, som er mor til Olivia og Amelie, og den har været lang tid undervejs. “Jeg udtænkte oprindeligt ideen for lidt over 11 år siden på en ferie i Spanien, da jeg var 28 uger henne. Jeg var klar over, at ligge på ryggen med min mave i solen ikke var tilrådeligt, da det ufødte barn tilsyneladende ikke kan lide varmen og vil vende sig væk i livmoderen. Og at ligge på maven var bare ikke en mulighed, med mindre jeg gravede et stort hul i sandet”, fortæller Emma og fortsætter: “Det virkede åbenlyst. Alt, hvad jeg havde brug for, var en luftmadras med et hul i, hvor min gravide mave kunne hvile”.

Emma ventede yderligere 3 år og et barn mere, indtil hun omsider fandt den nødvendige tid og energi til at komme i gang med projektet. Hun fandt en egnet producent og fik udarbejdet den første prototype i april 2008. “Den første prototype, der ankom, var enorm. Hullet var for stort, og den faktiske størrelse af GraviditetsMadrassen var sådan, at ingen kunne puste den op med munden og ville bestemt ikke være i stand til at transportere den rundt i bil uden at punktere den først”, fortæller Emma med et smil. 3 prototyper senere, og hullet var stadig et problem, da selv de ikke-gravide kunne konstatere, at deres mave “faldt ned” i hullet, og ryggen blev belastet på grund af manglende støtte til bækkenet.


NÆSTEN OPGIVET Projektet var på dette tidspunkt opgivet, men i Emmas sind vidste hun, det var et produkt, der havde en plads på markedet, da det ikke fandtes på nuværende tidspunkt, og det var helt klart noget, hun ville have ønsket, da hun var gravid - ikke bare på ferie, men også for at slappe af derhjemme. 8 måneder senere kom inspirationen atter, og Emma kontaktede sin producent i håb om, at de ikke havde mistet interessen, og hun gav dem et nyt design. Denne gang med en hævet kant rundt om hullet, som giver den nødvendige støtte for ryggen. I reduceret størrelse og med den ekstra kant ankom den nye prototype. “Denne gang var det behageligt for mig, min nabo og min mor, selv om vi ikke var gravide, og det gjorde ikke det mindste ondt i ryggen. Så langt, så godt”. GRAVIDE TESTER MADRASSEN Heldigvis havde Emma 2 gravide veninder. Den første,

som var 8 måneder henne, lagde sig på madrassen og sagde, at det var virkelig behageligt, og hun “krævede” at beholde den. Den anden gravide veninde var 5 måneder henne og lidt skeptisk, men hun lagde sig alligevel på madrassen. Hendes ansigt lyste op med det samme, og hun sagde, at den var overraskende komfortabel, og at hun helt sikkert ville købe en til sig selv, når de blev produceret, og en til hver af hendes gravide veninder. Testen var en succes, så efter yderligere tests og godkendelser besluttede Emma at starte produktionen af GraviditetsMadrassen.

GraviditetsMadrassen gjorde min tid som gravid så meget mere behagelig. Jeg var så træt af at ligge på siden, så det var skønt at kunne vende tilbage til en position, som føltes naturlig. En virkelig super ting var, at jeg også følte mig sikker og understøttet.


Som sundhedspersonale kan det være svært at finde en behagelig stilling til at behandle gravide kvinder. Det problem løser GraviditetsMadrassen nemt. Vi kan mere effektivt vurdere ryg- og bækkensmerter, når de ligger på deres maver. Vi bruger den til næsten alle gravide patienter nu. Vi elsker den og anbefaler den til andre klinikker.

HVEM KAN BRUGE MADRASSEN? GraviditetsMadrassen kan bruges på ethvert tidspunkt i graviditeten. Fra det øjeblik, det bliver umuligt at ligge på maven, og helt frem til fødslen. Madrassen er one-size og måler 185 x 65 cm, så den passer til alle. Hullet til maven er 30 cm i diameter, og den forhøjede kant sikrer, at dine hofter støttes og forhindrer, at din lænd svajer og presses mod hullet. SOV GODT - OGSÅ PÅ MAVEN Hvis du har svært ved at sove, og bare ønsker at ligge på maven igen for at få et godt tiltrængt hvil, så hjælper GraviditetsMadrassen dig med det. Masser af kvinder bruger tid på at rykke rundt på puder og hynder for at kunne ligge på maven. GraviditetsMadrassen er en simpel løsning på det problem. De adspurgte professionelle udtaler, at der ikke er nogen medicinsk grund til, du ikke bør ligge med ansigtet nedad, mens du er gravid. Det er kun de åbenlyse fysiske begrænsninger, der stopper dig. REN AFSLAPNING Hvis du bare vil se TV, tage en hurtig lur eller læse en bog liggende på maven, som du plejede at gøre, før du blev gravid, så er GraviditetsMadrassen svaret. Tag eventuelt luften ud af hovedsektionen og brug en pude i stedet for og nyd det endnu mere. Eller forkæl dig selv med en dejlig graviditetsmassage liggende på maven. Og stop ikke din fysioterapi, bare fordi du er gravid. Tag GraviditetsMadrassen med dig og lig på maven og få din sædvanlige behandling. MED PÅ FERIEN GraviditetsMadrassen kan være rigtig praktisk at have med på ferien, når du skal solbade på stranden og flyde rundt i poolen eller havet. Den fylder ikke meget i bagagen, når den er foldet sammen.

MERE INFO Læs mere om GraviditetsMadrassen på WWW.GRAVIDITETSMADRASSEN.DK

hvor du også kan bestille madrassen.BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

SØVN UNDER GRAVIDITETEN

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne. ANNE-JETTE

Kan jeg mase barnet, når jeg sover på maven? Tager barnet skade af min dårlige søvn? Hvorfor er det bedste for gravide at sove på venstre side? Er det OK at sove på den side, hvor moderkagen er? Må gravide drikke “sove-te” med baldrian? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om søvn under graviditeten.


KAN JEG MASE BARNET NÅR JEG SOVER PÅ MAVEN?

tårene trillende ned af kinderne.

Jeg er en kvinde på 24 år, der er gravid i 15. uge. Jeg har det generelt rigtig godt og sover nogenlunde om natten. Men mit problem er, at jeg altid vågner op på maven. Jeg er bange for at mase den lille. Jeg har det bedst med at sove på maven, og da jeg er lidt overvægtig, kan man slet ikke se min mave endnu. Men hvor længe er det okay at sove på maven? Har det sine naturlige begrænsninger, når maven bliver større, eller skal jeg forsøge at stoppe med at sove på maven fra nu af? Jeg ville jo så nødigt skade min lille baby. På forhånd tak. SVAR

Du skader ikke babyen ved at ligge på maven. Så længe du synes, det er behageligt, kan du roligt fortsætte. Som du selv nævner, bliver det på et tidspunkt umuligt for dig at ligge i denne stilling, fordi livmoderen/barnet kommer til at fylde for meget.

TAGER BARNET SKADE AF MIN DÅRLIGE SØVN?

9 ud af 10 drømme omhandler mit ufødte barn, og jeg er snart ved at blive tosset over de skrækkelige mareridt. Er det normalt at drømme så meget, eller er det mig, der er ved at miste forstanden? SVAR

Det er helt almindeligt at have nogle livlige drømme, når man er gravid. Mange beretter, at de når at føde barnet i drømme indtil flere gange. Drømmene kan sagtens have et mareridts-agtigt præg. Du er absolut ikke ved at blive gal, og du deler oplevelsen med mange andre gravide. De mærkelige drømme skyldes formentlig de hormoner, der raser i din krop under graviditeten.

HVORFOR ER DET BEDST FOR GRAVIDE AT SOVE PÅ VENSTRE SIDE?

Du skader ikke babyen ved at ligge på maven. Så længe du synes, det er behageligt, kan du roligt fortsætte.

Jeg er gravid og er 24 uger henne. Jeg kan ikke sove godt om natten. Når jeg sover på siderne, sparker babyen. Sker der noget med babyen, hvis jeg ligger dårligt?

Jeg er nu i uge 17 og er super glad for min situation. Men kan I hjælpe mig: Jeg har flere steder læst, at det er bedst at sove på venstre side frem for højre (specielt fra ca. uge 20). Hvorfor?

Er det af bekvemmelighedsgrunde, at det anbefales flere steder at sove med en pude mellem benene? Hvordan bevæger fosteret sig, når man vender sig eller rejser sig op?

SVAR SVAR

Der sker ikke barnet noget, hvis du ligger dårligt. Barnet er godt beskyttet af fostervandet.

ER UHYGGELIGE DRØMME NORMALT UNDER GRAVIDITETEN? Jeg er førstegangsgravid i uge 32. Jeg har gennem hele min graviditet været plaget meget af onde drømme og mareridt. Især her på det sidste er drømmene blevet både hyppigere og uhyggeligere. Jeg vågner flere gange om ugen enten skræmt fra vid og sans eller dybt ulykkelig med

Der sker ikke noget ved at ligge på begge sider og sove, og det vil under alle omstændigheder være svært kun at ligge på venstre side. Men man anbefaler venstre side, fordi denne stilling leder mere ilt til barnet og mindsker presset på dine nyrer. Det er behageligt at ligge med en pude mellem benene, fordi dit bækken ikke får et vrid. Barnet bevæger sig uafhængig af dine bevægelser. Det ligger i vand og har mulighed for at vende og dreje sig.


ER DET OK AT SOVE PÅ DEN SIDE HVOR MODERKAGEN ER?

kommer af hormonforandringerne i din krop. Her er et par gode råd:

Jeg har ladet mig fortælle, at det har betydning for barnet, hvis man sover på den side, hvor moderkagen er. Er det rigtigt?

• Få meget motion, cykelture, gåture eller svømmeture. • Vent med at lægge dig, til du er rigtig træt.

SVAR

Det har ingen betydning for barnet, om du ligger på den side, hvor moderkagen er placeret i livmoderen. Der er ganske stort flow gennem den, så barnet får god næring. Under selve fødslen er det en god idé ikke at ligge helt fladt på ryggen, når de stærkeste veer er der. Jordemoderen vil vejlede dig med hensyn til stillinger.

MÅ GRAVIDE DRIKKE “SOVETE” MED BALDRIAN? Jeg er i 11. uge og har meget svært ved at sove om natten. Jeg har før drukket “sove-te” med baldrian, humle og kamille. Men man må ikke spise baldrian tabletter som gravid. Må man så drikke te med baldrian? SVAR

• Spis fiberrigt, groft brød, frugt og eventuelt svesker og drik meget vand.

SMERTER I HOFTER OG UNDERLIV NÅR JEG SOVER Jeg er i uge 37 af min første graviditet, og jeg synes, der sker meget med ens krop igennem sådan en graviditet. Folk har sagt, at det er normalt, men for mig føles det bare ikke normalt.

Men det spørgsmål, jeg er mest i tvivl om, er: Jeg har i snart 1 måned haft ondt i hofterne og underlivet om natten. Jeg har meget svært ved at vende mig uden smerter. Jeg kan kun ligge på siderne, og der ligger jeg Det er meget almindeligt at kun i 1 time af gangen, for så har have ondt i hofter og undermine hofter sådan en sovende liv i slutningen af gravieller stikkenede fornemmelse.

diteten, især om natten, når man ligger stille.

Er det normalt, at det skal gøre ondt i hofter og underliv, når man skal sove? Jeg har ikke haft en god nattesøvn i den måned. Jeg ligger også med ammepude mellem benene.

Jeg vil ikke anbefale, at du drikker sovete. Prøv f.eks. afspænding eller mælk med honning i stedet inden sengetid.

HAR SVÆRT VED AT SOVE PÅ GRUND AF OPPUSTET MAVE Jeg er i 16. uge, og nu begynder maven at fylde. Den bliver simpelthen så oppustet som en spærreballon om aftenen, og jeg har problemer med at finde hvile om natten. Den føles tung, og jeg har prøvet at lægge en pude under, men så synes jeg, den trykker for meget. Afføringen er træg, men der kommer masser af luft. Håber I har et godt råd, for jeg er ved at blive sindssyg af at rode rundt om natten. SVAR

Nogle af de forandringer, graviditeten fører med sig, er søvnproblemer og træg mave. Den træge mave

Jeg håber, I kan hjælpe mig. Mange hilsner fra en førstegangsfødende mor. SVAR

Det er meget almindeligt at have ondt i hofter og underliv i slutningen af graviditeten, især om natten, når man ligger stille. Ledforbindelserne i bækkenet giver sig, og det kan gøre ret ondt. Der er desværre ikke så meget at gøre ved det, andet end at lejre sig med puder mellem eller under benene. Du kan nævne problemet for din jordemoder. Hun kan vise dig nogle øvelser, der styrker muskulaturen omkring bækkenet. Det kan også hjælpe lidt på plagerne.VÆK MED KVALMEN

AFHJÆLP

KVALMEN UDEN BEKYMRINGER Op mod 80% af alle kvinder, der er gravide, oplever graviditetskvalme. Mange gør ikke noget ved kvalmen af frygt for at skade barnet, men for de fleste findes der en enkel løsning.


“

Sea-Band aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalmen, og mange vil opleve, at kvalmen helt forsvinder i løbet af 5-10 minutter eller bliver reduceret.


Kroppen har sit eget forsvar mod kvalme, som blot skal aktiveres. SEABAND er et elastisk håndledbånd, der giver et svagt vedvarende tryk på akupunktet P6, som findes på undersiden af hvert håndled. Sea-Band aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalmen, og mange vil opleve, at kvalmen helt forsvinder i løbet af 5-10 minutter eller bliver reduceret, mens enkelte ikke vil opnå nogen virkning. Akupunktur er en anerkendt behandlingsform, der udføres af mange læger. Akupressur virker efter de samme principper, blot uden brug af nåle, og behand-lingen er enkel og kan risikofrit foretages af dig selv.


Akupressur har udvist imponerende resultater med hensyn til at lindre graviditetskvalme, og har klaret sig godt igennem adskillige kliniske forsøg. De kvinder, der blev behandlet med akupressur, kastede kun sjældent op i forhold til placebogruppen, og anfald var mildere og kortere. Det er dog vigtigt, at båndene placeres korrekt, hvilket er meget enkelt at lære. De forskere, der undersøger forklaringer bag akupunktur og akupressur, finder beviser for, at kemiske budbringere i nervesystemet kan være forbindelsen mellem akupunktstimulation og en fysiologisk reaktion. Den enkle og mere populære forklaring er, at kroppen med akupunktstimulation kan aktivere kroppens eget forsvar mod kvalme. Forskningsresultater og akupressurbåndenes potentiale er i dag kun kendt af få i sundhedssektoren, når det gælder lindring mod kvalme og opkast.


INGEN BEKYMRING OM BIVIRKNINGER

Af bekymring for at skade fosteret, er kvalmestillende medicin eller andre medikamenter ikke en mulighed for gravide. Derfor lider gravide hellere med kvalmen. Men sådan behøver det ikke at være. VIRKER SEA-BAND ALTID? Ikke alle har samme følsomhed på akupunktet P6, men de fleste vil opleve, at kvalmen forsvinder eller bliver reduceret med Sea-Band. Undersøgelser dokumenterer effekten, og resultater af disse undersøgelser kan ses på www.seaband.dk. TILFREDSHEDSGARANTI DER ALDRIG UDLØBER Uanset i hvilken forbindelse, man anvender Sea-Band mod kvalme, giver importøren tilfredshedsgaranti. Det betyder, at Sea-Band Danmark refunderer hele beløbet, hvis akupressurbåndet ikke opfylder forventningerne.

OM AKUPRESSUR Akupressur virker efter samme principper som akupunktur, bare uden nåle. Punkter langs kroppens meridianer stimuleres med tryk - en teknik, der er beskrevet i traditionel kinesisk medicin, TKM. TKM hævder, at en persons helbred er afhængig af den frie bevægelighed for energi gennem kroppen. Disse energier strømmer gennem meridianer rundt i kroppen. Langs disse meridianer er mange akupressurpunkter, der påvirker symptomer af forskellige lidelser. Det menes, at lidelser skyldes en blokering eller forstyrrelser i energistrømme langs meridianer i kroppen. Stimulering af punkter hjælper til at frigive blokering, således, at energien cirkulerer frit og får kroppen tilbage til den naturlige balance. Ifølge traditionel kinesisk medicin er kroppens energier i konstant bevægelse. Når forskellige akupressurpunkter påvirkes, afstemmes disse energier, og balancen bliver opretholdt eller genoprettet.

HER FINDER DU SEA-BAND Sea-Band kan købes på Apoteket, hos Matas og i helsebutikker landet over. Læs mere her: WWW.SEABAND.DK

Et afgørende akupressurpunkt mod kvalme, er det såkaldte Nei-Kuan også kaldet P6-punktet. Når Sea-Band er placeret korrekt, stimuleres dette punkt med akupressur-knappen på indersiden af båndet, og kvalmen forsvinder eller bliver lindret.


DET SIGER BRUGERNE OM SEA-BAND

Efter at have lidt af stærk kvalme og opkastninger hver halve time i løbet af de første graviditetsmåneder, blev jeg anbefalet Sea-Band. Fra det øjeblik, jeg tog dem på, forsvandt det stærke ubehag, og opkastningerne holdt fuldstændigt op. Tog jeg dem af, vendte kvalmen og opkastningerne tilbage. Det var effektivt og gjorde min graviditet til en meget bedre oplevelse. CHARLOTTE

Det er helt fantastisk dette her. Jeg er gravid og har lidt af svær kvalme de sidste 14 dage, hvorunder jeg også har været sygemeldt fra mit arbejde. Jeg modtog armbåndene i dag og satte dem straks på. Det har gjort underværker, eller også er det et helt fantastisk sammentræf, at min kvalme er på retur. Nu er det til at holde ud. Jeg skal aldrig have disse armbånd af igen! MAI

Jeg har modtaget mine Sea-Band i dag, og det er jo ganske enkelt fantastisk. Jeg har haft graviditetskvalme og opkast i 4 uger og været totalt invalideret af det. Nu har jeg ikke kastet op hele dagen. Det er jo et utrolig billigt og nemt produkt - og tro mig, har man haft kvalme, er man villig til at gøre hvad som helst! LILLIAN

Min hustru, som er gravid i 10. uge, har de sidste 3 uger - ligesom ved tidligere graviditeter - lidt af meget voldsom kvalme, som har bevirket, at hun næsten intet kan holde i sig, og at hun nærmest har været konstant sengeliggende. Lettere desperat valgte jeg derfor at investere i SeaBand, og jeg må sige, at jeg håbede det bedste, men vel et eller andet sted var lidt skeptisk. Min skepsis blev heldigvis gjort til skamme. Vi modtog armbåndene i lørdags, og ganske hurtigt viste effekten sig og tog toppen af kvalmen. Således kunne hun pludselig spise næsten normalt og fik langsomt energien tilbage. Når hun tager armbåndene af om natten, eller når hun skal i bad, vender kvalmen dog straks tilbage med fuld styrke. PER

Læs mere om Sea-Band på WWW.SEABAND.DK


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

I min graviditet har storebror været flink til at samle ting op til mig fra gulvet, da det jo, som vi forklarede ham, var lidt svært at nå helt derned me d den tykke mave uden at mase lille bror. Kort efter fødslen går jeg så run dt med bebs på armen og spørger, om han lige gider række mig den stofbl e, jeg tabte på gulvet. Han kigger for arget på mig og udbryder: “Ej helt ær ligt mor, er du gravid igen?”.

e vores lille Vi præsentered et vennenyfødte pige for id med nr. par. Hun er grav mende 2, og da den kom ser den storesøster (2 år) ede i sovende baby n rtæller hun: barnevognen, fo gså have en “Min mor skal o dukke!”.

datDa jeg var højgravid med min ce ter, var min søster, svoger og nie dpå knapt 3 år på besøg. Ved mi jeg dagsbordet taler vi også om, at ler, venter mig, og min niece fortæl . at hun også har en baby i maven jeg Vi trækker på smilebåndet, og til spørger hende: “Hvad siger far det?”, hvortil hun svarer meget alvorligt: “Far bliver sur!”.

Jeg er g rav snakket e id i 34. uge, og v i n del om det der m har babyen s ed, at kal have mælk fra I dag pe ger Nich mor. olas (2 å måneder) r og 10 så på m ine bryste spørger, hvorfor je r og g har såd gle. Det an nohar dam er, forkla og fortsæ rer jeg, tte babyen b r med at sige, a t når liver født, sk mælk fra mors bry al den have st. Det e helt med r han på andet bry , men peger så p å det st og spø rger: “Er der så juice i de t der?”.


og maven er Jeg er gravid med nr. 3, Min datter begyndt at blive ret tyk. r rundt på Anna-Maj på 2 år kravle traktor med gulvet og leger med en n peger på vogn fyldt med dyr. Hu at det er far, bondemanden og siger, r spørger: der styrer traktoren. Fa ef ter Anna“Hvor er mor så?”, hvor af vognen Maj fluks hiver grisen op og siger “Dét er mor”.

En af mine kollegaer er gravid i uge 30, og i dag kom en af pigerne fra børnehaven (vi er i vu ggestuen) hen og spurgte hende, hv orfor hun havde sådan en tyk mave (hun er lige knapt 3 år), og min kollega svarer, at det er fordi, de r ligger en baby derinde. Pigen sig er så: “Nåhh, hvad farve er de n?”. Grin grin, ja det er jo heller ikk e lige til at vide, hvad farve den nu er.

dag blev Forleden f en pige jeg mødt a datters min fra Jeg er børnehave.33. uge. gravid i rgte, om Pigen spu en baby jeg havde og jeg i maven, “Ja”. Så svarede: un: “Kan spurgte h noget?”. den sige

Alexander: “Moar?”. Mor: “Ja min skat”. Alexander: “Din mave er godt nok kæmpe”. Mor: “Ja skat, det er jo fordi, der ligger en baby i mors mave”. Alexander: “Moar... Har du og så en baby i numsen?”. Mor: “Nej skat, det har jeg ikk e”. Alexander: “Hvorfor er den så så stor?”.

sørøver 3½ år leger å p s u n g a M kkenet. ud til os i kø r e m m ko g o dt være r, du må go a “F s: u n g a M and ”. er jeg styrm så , jn ta p ka være?”. må jeg så d va ”H r: o M ed ad er op og n Magnus kigg ed en r højgravid m mig, som e fter han mave, hvore meget stor hvalen”. å godt være svarer: ”Du m


SØVN

SOV GODT UNDER

GRAVIDITETEN Graviditet medfører ofte en mængde søvnforstyrrelser såsom kvalme, halsbrand, uro i benene og snorken. Disse ofte uundgåelige problemer kan forværres af dårlige sovevaner, som du har tillagt dig, inden du blev gravid. Følg disse råd for at få en bedre nattesøvn både under graviditeten og bagefter. UNDGÅ AT RYGE OG DRIKKE Under graviditeten kan nikotin og alkohol skade din baby, og begge dele kan gøre det vanskeligt at få sovet.

Undersøgelser viser, at mere end halvdelen af gravide kvinder tager sig mindst én lur i løbet af ugen, mens 60% tager mindst én lur i løbet af weekenden. Men husk på, at hvis du sover for meget i løbet af dagen, kan det ødelægge din nattesøvn.

SKÆR NED PÅ KOFFEIN REGELMÆSSIG RUTINE Skær ned på koffeinholdige drikke såsom kaffe, te, sodavand og chokolade, og undgå dem helt om eftermiddagen og aftenen. LAV DIT SOVEVÆRELSE TIL ET SOVEFRISTED Da du kan føle dig varmere end sædvanlig, mens du er gravid, så hold soveværelset køligt. Afskærm lys og udeluk støj, der ellers kunne vække dig fra en let søvn. DYRK MOTION SENEST 3-4 TIMER FØR SENGETID Mens motion under graviditet er godt for din mentale og fysiske sundhed, kan den have indflydelse på din søvn, med mindre din krop får tid til at falde ned igen, efter du har dyrket motion. Nogle undersøgelser viser, at motion kort tid før sengetid kan formindske dyb søvn. TAG EN LUR En 30-60 minutters lur i løbet af dagen kan forbedre din årvågenhed, skærpe hukommelsen og generelt reducere træthedssymptomerne.

Lav en regelmæssig, afslappet rutine ved sengetid. Spis til middag i et afslappet tempo og foretag dig bagefter noget stillesiddende såsom at læse eller tage et bad. Prøv også at regulere din soverytme ved at gå i seng og stå op på samme tid hver aften og morgen. BRUG KUN SENGEN TIL SØVN (OG SEX) Hvis du plejer at betale regninger eller se TV i sengen, så hold op! Reservér din seng til hyggelige sengeaktiviteter. LAD DINE BEKYMRINGER BLIVE UDENFOR SOVEVÆRELSET Hvis du laver “problemlister” med spørgsmål, bekymringer eller ting, du skal gøre, så lav listen færdig inden aftensmaden, og lad være med at begynde at løse problemerne før næste morgen. Hvis du sørger for at have en blok og en blyant på sengebordet, kan det hjælpe med at lette
Der er flere forskellige teknikker, du kan benytte dig af, for at fremme søvnen, såsom at “tælle får”, trække vejret dybt og regelmæssigt eller progressiv muskelafslapning.

problemer med spørgsmål, der dukker op midt om natten.

MAD LIGE INDEN SENGETID

Men hvis du skriver dine tanker ned, når de opstår, og det får dem til at virke endnu mere presserende på dig, så hold dig til at efterlade problemlisten på køkkenbordet, når du går i seng.

Krydrede retter med f.eks. chili eller syreholdige fødevarer som tomater kan forårsage halsbrand og oppustethed. Det kan et stort måltid også, hvis du spiser det for tæt på sengetid. Spis i stedet lettere måltider tidligere. Giv dig selv 2 til 3 timer til at fordøje maden i.

HVIS DU IKKE KAN FALDE I SØVN, SÅ STÅ OP

DRIK MINDRE SENT PÅ EFTERMIDDAGEN OG OM AFTENEN

Hvis du stadig er vågen efter, hvad der føles som 2030 minutter, så stå op og gå ind i et andet rum. Lyt til stille musik eller læs i et blad. Når du føler dig søvnig, så gå i seng igen.

Det er vigtigt at drikke masser af væske, når du er gravid. Men det vil hjælpe dig til færre badeværelsesbesøg om natten, hvis du drikker mere om morgenen og formiddagen og mindre sent på eftermiddagen og om aftenen.

ØV DIG PÅ EN AFSLAPNINGSTEKNIK

SOV PÅ DIN VENSTRE SIDE Der er flere forskellige teknikker, du kan benytte dig af, for at fremme søvnen, såsom at “tælle får”, trække vejret dybt og regelmæssigt eller progressiv muskelafslapning. Ryd alle tanker ud af hovedet og koncentrer dig om at afslappe hver enkelt del af din krop. Start med fødderne, koncentrer dig om at få dem til at ligge helt afslappet og forestil dig, at du ikke kan løfte dem. Fortsæt med underbenene, lårene, hænderne, armene, kroppen og til sidst hovedet.

Hvis du ikke allerede gør det, så træn dig op til at sove på din venstre side i løbet af det første trimester. Denne stilling hjælper blod- og næringstilførslen til fosteret og livmoderen og hjælper nyrerne med at udskille affaldsstoffer og væske. Hvis du vænner dig til denne stilling nu, vil det hjælpe dig til at sove bedre, når din mave begynder at blive stor. HVIS DU IKKE KAN SOVE

EN SNACK FØR SENGETID Tag en snack lige før sengetid for at afværge kvalme. Hvis du er plaget af kvalme (det er helt almindeligt i det første trimester), så sørg for en konstant mæthedsfornemmelse ved jævnligt at spise milde snacks som f.eks. kiks - især inden sengetid. UNDGÅ TUNGE MÅLTIDER OG KRYDRET

Hvis det er helt umuligt at falde i søvn, så lad være med at bekymre dig om det, og hvis du vågner om natten, så lad være med at fortvivle. Afbrudt søvn under graviditeten er helt naturligt. Selvom det at sove hele natten igennem måske synes umuligt lige nu, så vil du lidt efter lidt finde en soverutine, der virker for dig.


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. 10 PLANLAGTE KEJSERSNIT Der kan være mange forskellige årsager til, at man får et planlagt kejsersnit. Her fortæller 10 kvinder om deres personlige erfaringer med et planlagt kejsersnit.

SÅ STOR ER DIN BABY Det kan godt være lidt svært at forholde sig til, hvor stort barnet er i maven i de forskellige uger af graviditeten. I denne visuelle guide kan du sammenligne barnets størrelse med noget mere håndgribeligt.

FØDSEL I VAND Nogle fødselseksperter mener, at der er mindre fødselstrauma for en baby, der bliver født i vand, og at fødslen i vand er mindre smertefuld for moderen. Her fortæller 9 mødre om deres erfaringer med at føde i vand og om varmt vand som smertelindring.

AKUPUNKTUR SOM IGANGSÆTNING For nogle gravide kan akupunktur være med til at sætte skub i fødslen, mens det ingen virkning har på andre. Her fortæller 7 gravide om deres erfaringer med akupunktur som middel til igangsætning.


ISSE ARTIKLER? DISSE GRAVIDE LEVER LÆNGST Fik du ikke dine børn, før du fyldte 30, så er der ingen grund til at ærgre sig over det, for så lever du formentlig længere.

MIT VELOVERSTÅEDE KEJSERSNIT “Jeg er blevet mor igen, og sikken en vidunderlig følelse. Jeg er fuldstændig head over heels nyforelsket i min lille pige”. Sådan fortæller Katja i beretningen om fødslen af sin 2. datter, som kom til verden ved et planlagt kejsersnit.

NÅR MANDEN MISTER LYSTEN TIL SEX For mange mænd er det en selvfølge at fortsætte med sexlivet, som før kvinden blev gravid. Nogle mænd nyder at se kvinden vokse, og synes hun bliver mere attraktiv, mens andre har brug for at vænne sig til, at kvindens krop bliver anderledes. Og så er der en gruppe mænd, der helt mister lysten under graviditeten.

SPØRGSMÅL OM FOSTERSTILLING Hvornår begynder barnet at vende sig? Vender barnet forkert igen denne gang? Kan jeg selv gøre noget for at få barnet ned i bækkenet? Er det OK at barnet kun ligger i venstre side? Føder jeg snart når barnets hoved står fast? Jordemoderen besvarer spørgsmål om fosterstilling.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DKNyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG