GRAVIDA #20

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 20 • VINTER / FORÅR 2018

6 8 SID

ER MED A LT OM DEN POSITIVE GRAVIDIT ET TÆT PÅ

SOFIE LINDE Kom helt tæt på den højgravide X Factor vært

DIN HISTORIE

SÅDAN FORTALTE VI DEN

SHOPPING

32 SIDER

Med skønne ting til mor og barn

DEJLIGE NYHED 7 kvinder fortæller, hvordan de delte den gode nyhed

+

BREVKASSEN: SPØRGSMÅL OG SVAR OM FØDSELSVÆGT | GULDKORN: DE SJOVESTE TING SAGT AF BØRN LÆS OGSÅ OM: ØKONOMISKE KLAPVOGNE + TILBEHØR TIL DEN PERFEKTE BABYSHOWER OG BARNEDÅBGravid fotografering 9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil? Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven. At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme. Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet.


VELKOMMEN Velkommen til 20. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet. Der er mange forskellige måder, man kan fortælle sin familie og venner om den kommende familieforøgelse. I artiklen Sådan fortalte vi den dejlige nyhed fortæller 17 kvinder deres historier om, hvordan de delte den gode nyhed.

Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om fødselsvægt i brevkassen. Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 32 sider fyldt med tilbehør til den perfekte babyshower og barnedåb, smarte klapvogne til super priser, brystpumper, graviditets/ammepuder, sutter og sutteflasker, kvalmearmbånd og trænings-DVD’er for gravide. Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 20. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Hilsen redaktør

I september 2015 stod X Factor-vært Sofie Linde og DR-kollega Joakim Ingversen frem og afslørede, at de var mere end bare gode venner, og i august 2017 offentliggjorde parret, at de skulle være forældre. Kom helt tæt på Sofie Linde, når hun fortæller om cravings, om at blive rørt på maven, om at kende barnets køn, om valg af navn og om indkøb af tøj og udstyr.

Katja Hansson Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på www.gravida.dk

Hvad er den typiske vægt for en nyfødt? Er der grænser for hvor store babyer man kan føde? Er høj fødselsvægt hos babyer negativt? Hvorfor vejede min datter mindre end mine sønner? Hvor stort bliver mit barn ved fødslen? Bliver mit barns fødselsvægt normal?

HUSK UDGIVER

SKRIBENTER

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

Katja Hansson Anne-Jette Raben

Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

HJEMMESIDE REDAKTØR

Katja Hansson katja@lifemags.dk

www.gravida.dk FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravida ANNONCER

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF

Marylou Studio www.maryloustudio.dk

KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


NÅR DET SKAL FØLES SOM MOR UDEN AT VÆRE DET... FLASKEN DER FØLES SOM DIG

9 UD AF 10 BABYER ACCEPTERER GOMOTTO*

ALDRIG HAR DET FØLTES MERE INTUITIVT OG NATURLIGT AT PUMPE MÆLK UD

*Tests carried out on 150 babies, Italy 2014

Naturally Me


INDHOLD

4

V E LK OMME N

Redaktøren har ordet

10

KE ND TE

14

BRE V K A SSE

18

UD STYR

26

TÆ T PÅ

28

V Æ K ME D KV A LMEN

Stjernebabyer på vej

Spørgsmål og svar om fødselsvægt

Kom godt fra start

Sofie Linde

Afhjælp kvalmen uden bekymringer

FORSIDEN FOTOGRAF: iStock | maki_shmaki


KVALITET + KOMFORT + KÆRLIGHED Kun det bedste er godt nok til vores børn

Barnevogne • Kombivogne • Tvillingevogne • Klapvogne

COMFORT

BRANO

LUXOR

VARIO

RE-FLEX

WWW.FLIP-FLAP.DK

DUET LUX


INDHOLD

34

POSITIV TE ST

44

A LT TIL FE STE N

50

G ULD KORN

52

V E JRTRÆ K NING

58

KLA PV OGNE

64

ME RE LÆ SE STOF

Sådan fortalte vi den dejlige nyhed

Hold en uforglemmelig baby shower

Dagens smil

Brug dit åndedræt til fødslen

Transporter din baby med stil

Fik du læst disse artikler

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.

KLIK HER

KLIK HER


FØRSTEHJÆLP TIL GRAVIDE Graviditetskvalme er især et problem de første måneder, men der findes en naturlig løsning uden medikamenter og bekymringer. Med Sea-Band akupressurbånd kan du afhjælpe kvalme helt eller delvis. Det virker for de fleste og bør derfor være det første du prøver for at afhjælpe graviditetskvalme.

SÅDAN VIRKER SEA-BAND

Sea-Band virker efter samme princip som akupunktur, bare uden nåle. Et svagt vedvarende tryk på akupressurpunktet under hvert håndled aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalme, og efter få minutter er kvalmen væk eller reduceret. Sea-Band er klinisk testet med dokumenteret effekt. Derfor får du pegene retur, hvis ikke du bliver tilfreds med dit Sea-Band.

HJÆLPER OGSÅ MOD KØRESYGE

I mange familier er køresyge et ubehageligt problem. Men Sea-Band afhjælper også køresyge. Sea-Band fås til børn og voksne og er en naturlig løsning, der generelt virker mod kvalme allerede efter få minutter.

Sea-Band fås på Apoteket, Matas og i helsebutikker

Vejl. udsalgspris kr. 134,50

LÆS MERE PÅ WWW.SEABAND.DK


stjernebabyer på vej* * KENDTE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid.

SOFIE LINDE X Factor værtinden Sofie Linde og hendes mand Joakim Ingversen venter deres første barn. Det bliver en pige. De blev gift i al hemmelighed den 15. december 2017 og har mixet deres efternavne, så hele familien nu skal hedde Linde Ingversen. Sofie havde termin i slutningen af januar.


LISBETH ØSTERGAARD TV-vært Lisbeth Østergaard (37), kendt fra Go’ morgen Danmark, har i forvejen sønnen Viggo, der glæder sig til at blive storebror. “Han håber bare ikke, at den nye baby tager hans legetøj. Sko og tøj, som han ikke længere kan passe, har han dog sagt, at baby gerne må få”, siger Lisbeth Østergaard, der har termin i maj.

NEEL RØNHOLT Skuespillerinden Neel Rønholt (33), kendt fra TV-serien Badehotellet, og hendes kæreste, skuespilleren Jens Sætter-Lassen (31), venter deres 2. barn i slutningen af februar 2018. De kender endnu ikke barnets køn. De har i forvejen datteren Ellen på 2 år.

METTE BLUHME RIECK Den 35-årige TV-vært på Aftenshowet på DR, Mette Bluhme Rieck, venter barn sammen med kæresten Kasper Nielsen til juni. Kasper er direktør for auktionshuset Bruun Rasmussen, og de mødte hinanden, da de lavede TV-programmet Guld på godset. Det er Mettes første barn, mens Kasper har 2 børn fra et tidligere forhold.


NINA BENDIXEN Vejrværten Nina Bendixen og hendes mand Lasse Lefevre venter deres 2. barn i februar 2018. Det bliver en pige. ”Jeg har haft kvalme og træthed lige efter bogen, men ellers har jeg det rigtigt godt”, fortæller vejrværten. Parret har i forvejen datteren Molly på 3 år.

PETRA NAGEL Petra Nagel, kendt fra DR 3-programmet Petra elsker sig selv, venter sit første barn til marts. “I starten var jeg træt, træls og følte mig tyk på den ufede måde. Alt det der med blødende tandkød og voksende brystvorter. Det var der ingen, der havde fortalt mig”, fortæller Petra Nagel.

SIMI JAN TV2’s udenrigskorrespondent Simi Jan (38) er højgravid med sit 2. barn. Det er ellers ikke noget, hun skilter med, da hun synes, det er en privat sag. Men nu kan det ses, så hun kan ikke skjule det længere. “Jeg har gået og holdt lav profil indtil nu, men jeg er nået til det punkt, hvor folk kigger lidt”, forklarer hun med et smil.


FANTASTISK TRÆNING FOR GRAVIDE ALLE TITLER FÅS OGSÅ SOM DOWNLOAD

SMERTEFRI NAKKE OG SKULDRE Et træningsprogram for dig, der vil have det bedre i dine skuldre og nakke.

199,00

DEN ELASTISKE BÆKKENBUND Et komplet træningsprogram til din bækkenbund, som er meget mere end et knib.

199,00

PILATES FOR GRAVIDE Styrk kroppen og skab harmoni i både krop og sind under din graviditet.

199,00

BOLDTRÆNING FOR GRAVIDE Den store bold støtter kroppen i øvelserne og stiller krav til din balance og stabilitet.

199,00


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

FØDSELSVÆGT

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne. ANNE-JETTE

Hvad er den typiske vægt for en nyfødt? Er der grænser for hvor store babyer man kan føde? Er høj fødselsvægt hos babyer negativt? Hvorfor vejede min datter mindre end mine sønner? Hvor stort bliver mit barn ved fødslen? Bliver mit barns fødselsvægt normal? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om fødselsvægt.


HVOR STORT BLIVER MIT BARN VED FØDSLEN?

måneder, der vejede 4.180 gram ved fødslen. SVAR

Jeg har lige været til tilvækstscanning, da jeg var i uge 26+4. Min lille dreng ligger inden for normalområdet men 15,6% under gennemsnittet. Lægen sagde, at dette var helt normalt, da min mand er thailænder, og asiatere generelt er mindre end os. Jeg ønsker at vide, om man ud fra min sidste vægtscanning kan regne ud, hvor stor min lille dreng vil være ved fødslen? Og vil han på grund af sine gener blive ved med at ligge under gennemsnittet?

Omkring 28. uge vejer barnet ca. 1.000 til 1.200 gram. Det er vigtigt, at du spiser sundt for 2. Måske skal du bede om en henvisning til en diætist, som kan rådgive dig. Barnet kan sagtens nå at få en normal fødselsvægt (mellem 3.000 og 3.500 gram).

HVORFOR VEJEDE MIN DATTER MINDRE END MINE SØNNER?

SVAR

Det er ikke muligt at forudsige præcist, hvor stort din barn vil være ved terminstidspunktet. Men hvis det fortsat ligger ca. 15% under gennemsnittet resten af graviditeten, kan du formentlig godt forvente et barn, der ligger mellem 2.500 og 3.000 gram.

Min mand og jeg har to drenge og en lille pige. Drengene fik jeg, da jeg var henholdsvis 19 og 23 år gammel, og de vejede 4.500 gram og 4.700 gram ved fødslen. Vores lille pige er født i 2006, hvor jeg er 31 år gammel.

Det er ikke muligt at forudsige præcist, hvor stort din barn vil være ved terminstidspunktet.

BLIVER MIT BARNS FØDSELSVÆGT NORMAL? Jeg har lige været til fødselslæge (er gravid i 28. uge), da jeg er i sårbarteam på grund af en psykisk sygdom. Jeg får ekstra scanninger for at sikre, at den lille har det godt. Det har set godt ud indtil i dag, hvor jeg får at vide, at han er for lille (ca. 900 gram). Jeg har spurgt, om det kunne skyldes, at jeg ikke har spist så meget, og det siger de, at det kan det godt. De har bare altid sagt, at det skulle jeg ikke bekymre mig om, for han skulle nok få, hvad han havde brug for. Jeg skal til scanning igen om 2 uger, og hvis han ikke begynder at tage på, tager de ham måske ud før tid. Ved du, hvad et barn i 28. uge burde veje? Og kan han nå at få en normal fødselsvægt? Jeg har en datter på 11

Under graviditeten blev hun skønnet til at blive stor, og min jordemoder sagde, at hun da bestemt regnede med, at jeg igen ville få et stort barn over 4.000 gram. Men hun vejede 3.600 gram og blev født til tiden.

Hvorfor var hun mon så meget mindre end drengene? Spiller min alder ind, eller er det blot fordi, hun er pige? 1.100 gram mindre end mit forrige barn synes jeg er en stor forskel, eller hvad? SVAR

Det er tilfældigt, at dit 3. barn vejer 1 kilo mindre end de 2 første. Barnets vægt har ikke så meget med køn eller alder at gøre. Man ved dog, at barn nummer 2 som regel vejer lidt mere end barn nummer 1, men grunden kender man ikke.

ER HØJ FØDSELSVÆGT HOS BABYER NEGATIVT? Jeg har født 3 store børn, der har vejet 4.300, 4.600 og 5.200 gram og længde mellem 55 og 59 cm. Det har alle været lynhurtige og nemme fødsler.


Men hvorfor er stor fødselsvægt hos babyer næsten altid omtalt som noget negativt? I nogle artikler får jeg den opfattelse, at hvis man har født store børn, så skyldes det for meget fedt og sukker under graviditeten. Jeg er selv 184 cm og min mand 202 cm. Jeg har ikke diabetes og har heller ikke levet usundt i mine graviditeter, men de steder, jeg har været inde og læse om stor fødselsvægt, er det beskrevet som noget, der ikke er et sundhedstegn. Men spiller det genetiske ikke en væsentlig rolle? SVAR

Selvfølgelig spiller det genetiske en rolle, og da både du og din mand er høje, vil du være en af dem, der får store børn. Man ser dog ofte store børn, hvis moderen har eller får diabetes under graviditeten. Derfor holder man særligt øje med dem og måler blodsukker nogle gange i løbet af graviditeten.

SVAR

De fleste nyfødte vejer mellem 3 og 4,5 kilo. Det er gudskelov sjældent, at der fødes så store børn, for det kræver noget af den fødende at få sådan en kleppert til verden. Et barn, der vejer 5,3 kilo, er rigtig stort. I 2009 fødte en kvinde fra Indonesien en baby på hele 8,7 kilo og 62 cm. Den højeste fødselsvægt, der nogensinde er registreret, er fra 1879, hvor en kvinde fra Canada fødte en dreng på hele 10,77 kilo. Drengen nåede dog kun at leve i 11 timer.

HVAD ER DEN TYPISKE VÆGT FOR EN NYFØDT?

Man ser ofte store børn, hvis moderen har eller får diabetes under graviditeten. Derfor holder man særligt øje med dem.

Der kan være problemer med at føde et stort barn, der vejer over 5 kg, men det kan også gå helt uden komplikationer.

ER DER GRÆNSER FOR HVOR STORE BABYER MAN KAN FØDE? Jeg har en nevø, der ved fødslen vejede 5.320 gram. En stor og dejlig dreng. Siden har jeg hørt historier om babyer på 6.000-6.500 gram.

Jeg har læst, at gennemsnitsvægten for en nyfødt er på ca. 3.500 gram, men hvad er typetallet, altså den vægt som flest nyfødte har? Jeg synes ikke gennemsnittet siger så meget, for hvis der bliver født en masse med stort set samme vægt og så en enkelt, der vejer under 1.000 gram, vil den ene nyfødte trække gennemsnittet ned.

Min datter vejede 4.320 gram. Er det meget? Hun var også lang: 55 cm. Jeg gik 17 dage over tid. Har det indflydelse på vægten? Der er nogen, der siger, at det er klart, hun var stor, når jeg gik så meget over tid, men jeg har også hørt, at efter man er gået meget over tid, begynder man at tabe sig. Hvad er rigtigt? SVAR

Har man nogen officiel “Danmarksrekord” på en stor nyfødt baby? Eller har man eventuelt verificerede oplysninger om “kæmpebabyer” ude i verden?

De fleste børn vejer mellem 3.450 og 4.000 gram ved terminstidspunktet. 4.320 er et pænt stort barn, men ikke ualmindeligt i dag.

Er der nogen grænse for hvor store babyer, man lader kvinder føde? Jeg havde temmeligt ondt af min svigerinde efter fødslen af min nevø.

Barnet bliver ikke ved med at tage på, efter terminstidspunktet er overskredet.


ALT TIL DEN PERFEKTE * HURTIG LEVERING * 14 DAGES FULD RETURRET FRI FRAGT * VED KØB OVER 500

KLIK HER OG SE DET

STORE UDVALG

Dreamshop2u.dk har et stort udvalg af servietter med babymotiver, bordpynt, bloklys, dækkeservietter, rosenblade, strøblomster og meget mere til den perfekte Baby Shower fest.


UDSTYR

KOM GODT FRA START


Chicco fører en lang række uundværlige produkter til dig og dit barn. På de følgende sider kan du læse om praktiske ammeindlæg og brystpumper, der forhindrer brystbetændelse og tilstoppede mælkegange, ergonomisk korrekte graviditets- og ammepuder, naturlige sutter og sutterflasker samt en super smart bæresele, der sikrer nærhed mellem dig og dit barn.


UNDGÅ BRYSTBETÆNDELSE OG TILSTOPPEDE MÆLKEGANGE

Måske kender du nogen, som har haft brystbetændelse, mens de ammede. Det er helt bestemt ikke en rar oplevelse, for det gør ondt. Det kan føles som om, der er 1.000 nye ting, du skal huske, når du bliver mor. Men du vil takke dig selv, hvis du prøver at huske denne. Nemlig at der faktisk er flere ting, du kan gøre for bedst muligt at forsøge at undgå brystbetændelse. GODE AMMEINDLÆG KAN VÆRE MED TIL AT FOREBYGGE BRYSTBETÆNDELSE Du har sikkert hørt, at du skal passe på med kulde og træk og BH’er, som strammer. Men en yderligere ting, du kan gøre, er at passe godt på dine brystvorter. Vær opmærksom på rifter og brug gode ammeindlæg. Du kan få nogle ammeindlæg, som er fremstillet af antibakterielt materiale. Det modvirker dannelsen af bakterier omkring brystvorten, så det er en god start.

Kig efter ammeindlæg i åndbart materiale, for at du undgår hudirritation. Og så skal de selvfølgelig kunne suge ordentligt, så dit bryst holdes helt tørt. VIGTIGT AT TØMME BRYSTET HELT Når du ammer, kan der opstå behov for at tømme brystet på en anden måde end med dit barn. Det kan være, du producerer meget mælk, at du vil gemme noget i en flaske, så far kan give den lille mad, eller simpelthen fordi dit barn ikke tømmer brystet helt, så du også efter amning har brug for at komme af med mere. Så får du brug for en brystpumpe. Indrømmet: Det lyder ikke særlig sexet, men pumpen kan gå hen og blive din bedste ven. Hvis dit barn


ikke tømmer brystet tilstrækkeligt, kan du nemlig få tilstoppede mælkegange. Her hjælper det at amme eller malke ud tit. Skulle det ske, at amning af den ene eller den anden grund ikke rigtig vil lykkes, kan brystpumpen også blive af værdi, fordi du på den måde stadig har mulighed for at give dit barn den naturlige modermælk. FORSKELLIGE TYPER BRYSTPUMPER Der findes både manuelle og elektriske brystpumper, og du skal vælge det, der føles bedst for dig. Der er selvfølgelig forskel på prisen. Nogle kan fint klare sig med en manuel brystpumpe, men kommer du til at bruge pumpen meget, kan det anbefales at investere i en god elektrisk. Teknologien er nu så langt fremme, at der findes pumper, som både sutter i flere faser/på flere måder ligesom børn, og som kan tilpasses dit behov. På den måde kommer det til at føles mere naturligt og behageligt at bruge pumpen.

Naturally Me pumpen fra Chicco har noget af det helt nye: Sutteeffekt som efterligner børns måde at spise på. Har du kun behov for at tømme det sidste ud efter amning, og er der kun tale om en smule mælk, kan du eventuelt nøjes med en anti-brystbetændelsespumpe.

Chicco ammeindlæg og brystpumper føres blandt andet i BabySam.


ERGONOMISK KORREKT STØTTE UNDER AMNING Ammepuder af mærket boppy er de mest solgte i USA. Også her i Danmark har flere fået øjnene op for den lækre pude.

Boppy er mest kendt for netop ammepuderne. Men faktisk har mærket også nogle andre helt geniale produkter til både dig og din lille skat.

Den er god fast, holder faconen, og den giver en perfekt ergonomisk støtte under amningen for både dig og den lille.

Der er både gravidpuder, som giver den rigtige støtte til din krop, en Tummy Time pude til hjælp med udvikling af dit barns motorik og stimulering af dets sanser, og så har de også en super lækker bæresele.

ET LILLE TIP

VIDSTE DU DET?

Når dit barn bliver lidt ældre, kan boppy ammepuden både bruges til træning i at ligge på maven, og den kan fungere som siddestøtte for den lille - og så er den også fin som voksennakkestøtte, når I skal køre langt.

Det har vist sig, at tæt kontakt med dit barn fra et fysiologisk synspunkt gør amning lettere, fordi den stimulerer mælkeproduktionen.


MANGLER DU STØTTE NÅR DU SOVER ELLER SLAPPER AF?

Det kan ikke siges ofte nok: Støtte, støtte og støtte til din ryg, din mave, dine knæ - eller der, hvor det hjælper lige netop dig til en bedre nattesøvn, mens du er gravid. Støttepuder fås i alle mulige faconer lige fra ryg-ogmave-støtte, som hjælp til at ligge på siden og full body støtte, som giver maksimal komfort. Det er en rigtig god idé lige at tjekke, at betræk/pude kan vaskes, og hvor længe du kan regne med at få glæde af den pude, du overvejer. Hvis du vælger en ryg-mave-støtte model, kan det f.eks. være en god idé, at den kan strækkes, når maven vokser.

GODE RÅD • Sov på venstre side med knæene lidt bøjet. Denne stilling reducerer væskeophobning og hævelse og forhindrer, at fosteret presser på de indre organer og på blodkarrene. • Støt knæ og ankler, så de er justeret i forhold til hofterne for at forhindre en forkert stilling. • Brug en speciel pude til at støtte kroppen. Mange gravide oplever, at det hjælper rigtig godt med støtte til at holde bækkenet lige.


SUTTER OG SUTTEFLASKER NATURAL FEELING SUTTEFLASKER Natural Feeling sutteflaskerne er Chiccos svar på en efterligning af et naturligt bryst. Seriens flasker følger barnets måde at sutte på. De forskellige størrelser sikrer, at du bruger den korrekte sut til dit barns forskellige udviklingsstadier. 0 mdr+ har en silikone-vinkelsut, der sikrer, at sutten altid er fuld af mælk. Det reducerer risikoen for, at dit barn sluger luft, hvilket kan medføre mavesmerter. Materialet på toppen har blød ”mor-effekt”, som gør det nemmere at skifte mellem amning og flaske. Faktisk har en undersøgelse vist, at hele 96% (af 1.000 børn) fint kan skifte frem og tilbage, når de brugte Natural Feeling sutteflasken.

PHYSIO SOFT GOMOTTO SUTTER Måske er det lidt et temperamentsspørgsmål, hvilken sut man foretrækker til sit barn. Der er jo forskel på, hvad folk lægger vægt på. Lige nu peger trendpilen i retning af natur. Chicco Physio Soft Gomotto er en blød, helstøbt sut, som er udviklet i samarbejde med tandlæger og speciallæger. Den anatomiske facon udvikler dit barns sutterefleks, og der er taget særligt hensyn til gummer, gane og tænder. Sutten fås i silikonegummi eller naturgummi.

VIDSTE DU DET? En helstøbt sut har den fordel, at bakterier ikke kan gemme sig i den.


GIV DIT BARN OG DIG SELV GLÆDEN VED NÆRHED COMFYFIT BÆRESELE Fysisk kontakt med din baby lige fra første dag er afgørende, fordi den giver den vigtige nærhed, som skaber et bånd mellem jer. Din varme og din duft hjælper med at berolige dit barn, og dit hjerteslag beroliger, fremmer søvn og kan reducere gråd og kolik. Blandt andet derfor er der mange, der sværger til bæreseler, hvor den lille skat også kan være tæt på dig, når du ikke sidder stille. Bæreselen kan også være en god måde for far at opbygge nærhed med den lille, som jo typisk vil være mest hos mor. Ønsker du dig en bæresele, så vær opmærksom på et par ting. Især er der nogle ting omkring ergonomi, som det er rart for dig at vide.

GODE RÅD • Kig på, hvad der står omkring alder/vægt. Står der f.eks. 0 mdr+ 3,5-15 kg, kan bæreselen bruges til langt de fleste børn fra dag 1. • Bæreselen skal være udformet sådan, at dit barns ryg former et “C”, når det sidder i selen. • Designet skal være sådan, at dit barns ben og numse tilsammen danner et ”M”. • Samtidig skal der være god støtte for barnet både ved ryg og ved hoved. • Det er helt klart en fordel, hvis selen er nem at tage på og giver ekstra støtte til din ryg og dine skuldre - den lille guldklump bliver jo ikke ved med at veje under 4 kg.

Boppy ComfyFit bæreselen fra Chicco har “Easy wear” system, så den er nem at tage på og rar for dig at gå med, og den er designet, så både du og din baby får støtte de rigtige steder. Og så er det da meget smart med en lomme med lynlås til det, du godt lige vil have ved hånden.

Læs mere om Comfyfit bæreselen her.


TÆT PÅ

SOFIE LINDE

I september 2015 stod X Factor-vært Sofie Linde og DR-kollega Joakim Ingversen frem og afslørede, at de var mere end bare gode venner - faktisk havde de været kærester i mere end et halvt år. I august 2017 offentliggjorde parret, at de skulle være forældre i starten af 2018.


Jeg har altid troet, at cravings var noget, kvinder opfandt. Men nu har jeg stået klokken 2 om natten og grædt over, at der ikke var mere trefarvet is.

OM AT BLIVE KÆRESTER Joakim og jeg har været gode venner i rigtig mange år. Så det her forhold kom bag på os begge, egentlig. Der var rigtig mange drinks involveret. Og ja, så skete det bare. Jeg har aldrig prøvet at blive kærester med en bedste ven før. OM AT VÆRE GRAVID Det er tungt, man går ind i ting, man fylder mere, og jeg bliver hurtigere træt, end jeg plejer. Det er svært, synes jeg, at være blevet så stor. Der er mange ting, som jeg fuldstændig har underkendt, når jeg har snakket med mine gravide veninder før i tiden. Jeg har været sådan: “Årh, slap da af, du ser så flot ud med mave, det er da det pæneste i verden, og baby vejer jo ikke mere end to kilo, så det kan da ikke være så slemt”. Men det er bare fucking hårdt. Og jeg synes slet ikke, at kvinder tager nok credit for, HVOR hårdt det er at være gravid. OM CRAVINGS Jeg har altid troet, at cravings var noget, kvinder opfandt. Men nu har jeg stået klokken 2 om natten og grædt over, at der ikke var mere trefarvet is. Jeg har rigtig meget med trefarvet is. Trefarvet is, hotdogs. Der er sådan nogle, der hedder Tappis eller Topsi fra Katjes. Sådan nogle små pandaer. Jeg kan begynde at græde, hvis vi ikke har det. OM AT BLIVE RØRT PÅ MAVEN Deltagerne i X Factor og produktionen gramser rigeligt på maven, men det synes jeg kun er dejligt. Mange synes, det er grænseoverskridende, men af en eller anden gr-

und synes jeg bare, det er helt okay. Jeg ser det som en krammer af hende, siger Sofie Linde om den lille klump i maven. OM AT KENDE BARNETS KØN Vi havde egentlig besluttet os for, at vi ikke skulle vide det. Men så sad man der hos jordemoderen, og så kunne jeg faktisk godt se, hun virkelig var en pige. Der var ikke nogen tap der. OM VALG AF NAVN Altså, jeg har jo haft navnet parat altid. Hun skal hedde Trine. Jeg har aldrig mødt nogen tarvelige, der hed Trine. Trine er et power-navn, og man skal have lidt power med i kufferten, når man er den førstefødte og en pige. OM INDKØB AF TØJ OG UDSTYR Vi har købt en sparkedragt og et skildpaddekostume, men ellers mangler vi alt andet. Vi er sådan nogle, der lige klarer det i sidste øjeblik. Jyden i mig tænker, at der jo er januarudsalg, så hvis vi er super hurtige, kan det være, vi kan gøre nogle gode deals.


VÆK MED KVALMEN

AFHJÆLP

KVALMEN UDEN BEKYMRINGER Op mod 80% af alle kvinder, der er gravide, oplever graviditetskvalme. Mange gør ikke noget ved kvalmen af frygt for at skade barnet, men for de fleste findes der en enkel løsning.


“

Sea-Band aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalmen, og mange vil opleve, at kvalmen helt forsvinder i løbet af 5-10 minutter eller bliver reduceret.


Kroppen har sit eget forsvar mod kvalme, som blot skal aktiveres. SEABAND er et elastisk håndledbånd, der giver et svagt vedvarende tryk på akupunktet P6, som findes på undersiden af hvert håndled. Sea-Band aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalmen, og mange vil opleve, at kvalmen helt forsvinder i løbet af 5-10 minutter eller bliver reduceret, mens enkelte ikke vil opnå nogen virkning. Akupunktur er en anerkendt behandlingsform, der udføres af mange læger. Akupressur virker efter de samme principper, blot uden brug af nåle, og behand-lingen er enkel og kan risikofrit foretages af dig selv.


Akupressur har udvist imponerende resultater med hensyn til at lindre graviditetskvalme, og har klaret sig godt igennem adskillige kliniske forsøg. De kvinder, der blev behandlet med akupressur, kastede kun sjældent op i forhold til placebogruppen, og anfald var mildere og kortere. Det er dog vigtigt, at båndene placeres korrekt, hvilket er meget enkelt at lære. De forskere, der undersøger forklaringer bag akupunktur og akupressur, finder beviser for, at kemiske budbringere i nervesystemet kan være forbindelsen mellem akupunktstimulation og en fysiologisk reaktion. Den enkle og mere populære forklaring er, at kroppen med akupunktstimulation kan aktivere kroppens eget forsvar mod kvalme. Forskningsresultater og akupressurbåndenes potentiale er i dag kun kendt af få i sundhedssektoren, når det gælder lindring mod kvalme og opkast.


INGEN BEKYMRING OM BIVIRKNINGER

Af bekymring for at skade fosteret, er kvalmestillende medicin eller andre medikamenter ikke en mulighed for gravide. Derfor lider gravide hellere med kvalmen. Men sådan behøver det ikke at være. VIRKER SEA-BAND ALTID? Ikke alle har samme følsomhed på akupunktet P6, men de fleste vil opleve, at kvalmen forsvinder eller bliver reduceret med Sea-Band. Undersøgelser dokumenterer effekten, og resultater af disse undersøgelser kan ses på www.seaband.dk. TILFREDSHEDSGARANTI DER ALDRIG UDLØBER Uanset i hvilken forbindelse, man anvender Sea-Band mod kvalme, giver importøren tilfredshedsgaranti. Det betyder, at Sea-Band Danmark refunderer hele beløbet, hvis akupressurbåndet ikke opfylder forventningerne.

OM AKUPRESSUR Akupressur virker efter samme principper som akupunktur, bare uden nåle. Punkter langs kroppens meridianer stimuleres med tryk - en teknik, der er beskrevet i traditionel kinesisk medicin, TKM. TKM hævder, at en persons helbred er afhængig af den frie bevægelighed for energi gennem kroppen. Disse energier strømmer gennem meridianer rundt i kroppen. Langs disse meridianer er mange akupressurpunkter, der påvirker symptomer af forskellige lidelser. Det menes, at lidelser skyldes en blokering eller forstyrrelser i energistrømme langs meridianer i kroppen. Stimulering af punkter hjælper til at frigive blokering, således, at energien cirkulerer frit og får kroppen tilbage til den naturlige balance. Ifølge traditionel kinesisk medicin er kroppens energier i konstant bevægelse. Når forskellige akupressurpunkter påvirkes, afstemmes disse energier, og balancen bliver opretholdt eller genoprettet.

HER FINDER DU SEA-BAND Sea-Band kan købes på Apoteket, hos Matas og i helsebutikker landet over. Læs mere her: WWW.SEABAND.DK

Et afgørende akupressurpunkt mod kvalme, er det såkaldte Nei-Kuan også kaldet P6-punktet. Når Sea-Band er placeret korrekt, stimuleres dette punkt med akupressur-knappen på indersiden af båndet, og kvalmen forsvinder eller bliver lindret.


DET SIGER BRUGERNE OM SEA-BAND

Efter at have lidt af stærk kvalme og opkastninger hver halve time i løbet af de første graviditetsmåneder, blev jeg anbefalet Sea-Band. Fra det øjeblik, jeg tog dem på, forsvandt det stærke ubehag, og opkastningerne holdt fuldstændigt op. Tog jeg dem af, vendte kvalmen og opkastningerne tilbage. Det var effektivt og gjorde min graviditet til en meget bedre oplevelse. CHARLOTTE

Det er helt fantastisk dette her. Jeg er gravid og har lidt af svær kvalme de sidste 14 dage, hvorunder jeg også har været sygemeldt fra mit arbejde. Jeg modtog armbåndene i dag og satte dem straks på. Det har gjort underværker, eller også er det et helt fantastisk sammentræf, at min kvalme er på retur. Nu er det til at holde ud. Jeg skal aldrig have disse armbånd af igen! MAI

Jeg har modtaget mine Sea-Band i dag, og det er jo ganske enkelt fantastisk. Jeg har haft graviditetskvalme og opkast i 4 uger og været totalt invalideret af det. Nu har jeg ikke kastet op hele dagen. Det er jo et utrolig billigt og nemt produkt - og tro mig, har man haft kvalme, er man villig til at gøre hvad som helst! LILLIAN

Min hustru, som er gravid i 10. uge, har de sidste 3 uger - ligesom ved tidligere graviditeter - lidt af meget voldsom kvalme, som har bevirket, at hun næsten intet kan holde i sig, og at hun nærmest har været konstant sengeliggende. Lettere desperat valgte jeg derfor at investere i SeaBand, og jeg må sige, at jeg håbede det bedste, men vel et eller andet sted var lidt skeptisk. Min skepsis blev heldigvis gjort til skamme. Vi modtog armbåndene i lørdags, og ganske hurtigt viste effekten sig og tog toppen af kvalmen. Således kunne hun pludselig spise næsten normalt og fik langsomt energien tilbage. Når hun tager armbåndene af om natten, eller når hun skal i bad, vender kvalmen dog straks tilbage med fuld styrke. PER

Læs mere om Sea-Band på WWW.SEABAND.DK


POSITIV TEST

SÅDAN FORTALTE VI DEN DEJLIGE NYHED Der er mange forskellige måder, man kan fortælle sin familie og venner om den kommende familieforøgelse. Her fortæller 17 kvinder deres sjove historier om, hvordan de delte den gode nyhed.

OG SÅ SKIFTEDE DEN TIL POSITIV Til vores venner i bofællesskabet, hvor de fik en masse børn i tiden, havde vi skrevet i vores indflytningsansøgning, at vi ville bidrage til husets lokale børnehave. Den blev pludselig fanget med et stort grin. Til mine forældre gav jeg en bog om børnestrik (min mor strikker ivrigt), og de havde længe ønsket sig børnebørn. Hun pakkede den ud, gloede på bogen og kiggede pludselig længe på mig. Jeg nikkede bare. Men den bedste var på min arbejdsplads, hvor jeg fredag efter morgenmaden fortalte dette: Vi havde en tid mistænkt, at vi ville være gravide. Det var ikke helt planlagt, men sommetider kommer begivenhederne foran én. Så jeg tog en dag fri fra arbejde, vi gik tur i Helsingørs gamle gader, købte en test og pakkede en madkurv til en udflugt. Vejret var fuldstændig med os, det var den eneste solskinsdag i de par uger - perfekt til en picnic.

Efter at have tømt madkurven sagde vi “nu må det være”, og hun gik om bag en busk og lavede den. Vi lagde os godt til rette og ventede på at tre (lange!) minutter gik. Den var negativ! Hvorefter jeg begyndte at snakke om, hvordan vi skulle planlægge bedre. På det punkt lænede jeg mig tilbage i stolen, folk slappede af, men jeg tilføjede roligt: “Og så skiftede den til positiv”. Det fik folk vækket! HENRIK

POSITIV TEST MED POSTEN Jeg er gravid i 31. uge nu og venter barn nr 4! Jeg er 26 år og er gift på 8. år med faderen til mine poder på hhv. 7 år, 5 år og 3 år. Vi mødte hinanden som teenagere og svor allerede dengang, at vi skulle giftes og have et helt fodboldholdaf børn, fordi vi begge har mange søskende og synes, at det bare er alletiders. Min mand er den yngste af fem, og jeg selv er yngste af en flok på 9. Men efterhånden som børnene kom til, og vi nåede 3 stk., blev vi nu alligevel enige om, at det var nok, så vi skulle til at nyde dem, vi har.

frimærke og postede konvolutten til min mand, uden noget brev - blot testen pakket ind i vat. For med tre graviditeter så tæt på hinanden, ved han efterhånden godt, hvad det er for en plastikdims! Dagen efter var det lørdag, og min dejlige mand lod mig ligge i sengen, imens han stod op til børnene og lavde kaffe og boller.

Men en dag, da jeg efter en sørgelig film, stadig tudede et kvarter efter den var slut, havde jeg godt nok på fornemmelsen, at jeg var gravid - igen. Jeg sagde ikke noget til ham, for det var jo bare en fornemmelse.

Jeg lå og ventede på posten, for jeg vidste, at han gerne kom tidligt om lørdagen. Og rigtig nok, inden kaffen var klar, dumpede dagens post ind af døren.

Så da tiden nærmede sig, og jeg ved en shoppetur med min søster og mor købte en test, gik ind på et offentligt toilet og kom ud igen efter fem minutter med et ligblegt ansigt og en positiv test, blev jeg klar over, at mine fornemmelser holdt stik.

Jeg lyttede og hørte papir skramle, og pludselig lød et “Hvad??? Neeej” (altså et positivt neeej), og ind i soveværelset kom han løbende med testen i hånden, hoppede op i sengen og kyssede mig helt vildt. Han blev glad!

Min mor og søster jublede vildt, imens jeg selv bare tænkte på, hvordan den gode nyhed skulle videregives til min mand.

Sådan fortalte jeg det til min mand. Jeg har nu 9 uger tilbage, og vi har svoret, at det er den sidste! SHEILA

Jeg syntes, at det var for kedeligt bare at sige det, så jeg gik hjem, fandt en konvolut, fyldte den op med vat og begravede testen deri. Derefter købte jeg et


Min far blev ved med at sige: “Åh, hvor har jeg glædet mig til denne dag”. Og da et af deres vennepar kom til middag om aftenen, løb han dem glad i møde og spurgte: “Kan I se det på mig? Kan I se det på mig? Jeg skal være morfar!”.

JEG ER DA IKKE MORFAR Da jeg blev gravid, havde vi egentlig først tænkt os at fortælle det til mine forældre, når jeg var 3 måneder henne. Men da jeg var ualmindelig dårlig med meget stærk kvalme og utallige opkastninger om dagen, var jeg rimelig sikker på, at min mor ville gennemskue mig, hvis hun så mig. Vi var så i uge 7 inviteret til bryllupsdag hos min mor og far, og i den anledning havde jeg foruden de almindelige gaver købt 2 kopper, hvorpå der stod henholdsvis mormor og morfar. Da vi ankom, fik vi kaffe og kage, og jeg havde ualmindelig svært ved at se frisk og rask ud, da jeg mest af alt havde lyst til at stikke i rend ud til badeværelset hele tiden. Men det lykkedes at komme igennem det, og så blev det tid til at pakke gaverne op. Vi sagde, at de først skulle pakke deres rigtige gaver op, og derefter fik de besked på at pakke de sidste gaver op på samme tid. Min far var lige lidt hurtigere til at pakke sin op. Han tog koppen ud af papiret, drejede den rundt og nåede lige at sige: “Morfar? Jeg er da ikke morfar?”. Jeg nåede lige at tænke: “Nej far, de var bare på tilbud”, hi hi. I samme øjeblik fik min mor også åbnet sin, og hun blev bare helt stille. Så sagde hun i et meget lavt tonefald: “Er det rigtigt?”. Det kunne vi jo glædesstrålende bekræfte, og så smilede hun og begyndte at græde af glæde. Min far blev ved med at sige: “Åh, hvor har jeg glædet mig til denne dag”. Og da et af deres vennepar kom til middag om aftenen, løb han dem glad i møde og spurgte: “Kan I se det på mig? Kan I se det på mig? Jeg skal være morfar!”. CAMILLA

MIN KÆRESTE FORTALTE MIG AT JEG VAR GRAVID! Faktisk, så var det min kæreste, der fortalte mig, at jeg var gravid. Det var i midt i juli, og vi var på vej ud på golfbanen, da han kigger på mig og siger: “Skat, jeg tror du er gravid”. Jeg må sige, at han blev svaret lidt spidst med: “Det kan ikke lade sig gøre, og jeg skal først have min mens på lørdag”. Ikke fordi det ikke ville være velkomment, men jeg havde på det tidspunkt haft problemer med uregelmæssig menstruation på trods af p-piller, og speciallægen havde konstateret, at hvis jeg havde ægløsning, var det højst et par gange årligt, og jeg havde fået nogle hormoner, der skulle regulere menstruationen (og godt nok lagt p-pillerne). Og endelig skulle vi igennem den store fertilitetsundersøgelse i september, så jeg syntes helt ærligt, at han var lidt “træls” at høre på. Nå, men ugen efter havde vi ferie, og ganske rigtigt fik jeg ikke min menstruation om lørdagen - til stor morskab for min bedre halvdel. Han blev ved med at fastholde, at jeg bestemt var gravid, og jeg blev ved med at afslå. Jeg var overbevist om, at jeg ville kunne mærke det på min krop, og den var i hvert fald som den plejede. Måske lidt ømhed i brysterne, men det var jo de her hormoner. Nå, men tirsdag overgav jeg mig og købte en graviditetstest. Om eftermiddagen skulle det så testes. Vi læste, at den skulle ligge fladt i mindst tre minutter for at få resultatet, men allerede inden jeg havde lagt den op på håndvasken, viste den højt og larmende, at vi skulle være forældre, med en meget glad “far” og en meget forvirret “mor” til følge. TINA


Hans ansigtsudtryk var noget forvirret: “Hvad skal jeg med et termometer?”, indtil han fik vendt den om og så 2 meget røde og flotte streger. Så kom der det dejligste smil.

KORT FRA GRØNÆRT

DER ER 2 STREGER!

Vi skulle jo naturligvis finde en smart måde at fortælle vores forældre det på. Og da min kæreste skulle 4 uger til Polen på NATO øvelse i marts, så var det oplagt at fortælle det lige inden - han er ikke til alt det der ståhej.

Da min kæreste og jeg besluttede, at nu skulle det være, skulle testen helst være positiv i går! Tålmodighed er ikke en af mine dyder, så jeg tog allerede en test måneden efter - den var negativ! Jeg behøver nok ikke fortælle, at det var momsen her også! Så kunne det også bare være lige meget.

Så dagen inden skulle vi spise middag hos mine forældre, og der havde vi skrevet et kort, hvor der udenpå stod “Tillykke med familieforøgelsen”, og indeni havde vi skrevet: “Kære Mormor og Morfar. Lige nu ligger jeg inde i mors dejlige varme mave. Men den 17. oktober har jeg fødselsdag (eller lige deromkring) - så der glæder jeg mig til at se jer. Mange hilsener Grønært”. Det fik mine forældre så, dagen inden min kæreste rejste, og det bragte jo glæde. Min mor sad og kiggede på kortet under hele middagen, samtidig med tårene trillede ned af kinderne på hende, og min far prøvede at spille cool (jeg er enebarn). Min mor fik så “lov” til at ringe til resten af familien og fortælle, at nu skulle de altså endelig være bedsteforældre. Min kæreste valgte at sende kortet til sine forældre og ringe til sin elskede mormor/morfar og farmor/farfar. Hans forældre og søster havde den “samme” indskrift i kortet. De skrev nogle dage senere et kort om, hvor glade de var, og at de håbede mor passede på grønærten til oktober. Dagene efter tømte mine forældre samtlige babytøjshylder i byen, og de er ikke stoppet endnu. LOTTE

Menstruationen skulle bare komme, så jeg kunne overfalde min kæreste IGEN! Men der kom ikke noget, og jeg ringede til min læge for at få at vide, om det var normalt, at den kunne springe over/blive forsinket, da jeg jo havde taget p-piller længe. Han sagde, at jeg lige skulle se tiden an. Nemt for en tålmodig sjæl som mig. Hihi. 3-4 dage efter var der stadigvæk ikke sket noget. Min kæreste og jeg skiltes fra arbejdet, da han ville cykeltræne. Jeg kørte forbi apoteket efter en test, for hvis den var negativ igen, kunne jeg jo rase lidt ud, inden han kom hjem. Jeg lagde noget tøj sammen, mens testen lå på toilettet (3 minutter er lang tid). Det endte dog med, at jeg mere eller mindre stod og kiggede på den. Der kom først en rød streg og derefter en skyggelignende et-eller-andet! Nå, så trippede jeg frem og tilbage, og pludselig var der så 2 røde streger på testen! SHIT! Man håber - ønsker - men når det så lige pludselig er der, bliver man alligevel chokeret. Det første, jeg gjorde, var at ringe til min veninde - uden at sige, hvem det var, røg det ud af mig: “Der er 2 streger!”. Min veninde fik et helt grineflip, mens jeg gik forvirret rundt med telefonen. Jeg havde altid forestillet mig, at jeg skulle fortælle min kæreste det på en super opfindsom og sjov måde, men da jeg stod der med testen i hånden, kunne jeg ikke finde på noget! Jeg fik dog til sidst den idé, at jeg ville pakke den ind som en gave.


Langt om længe kom min kæreste hjem, og jeg sagde smilende, at jeg havde en gave til ham. Han kiggede på den lille pakke og sagde, at jeg jo altid købte noget godt, men han var nu mest til nogle større pakker. “Det bliver det efterhånden”, fik jeg fremstammet med ryggen til. Hans ansigtsudtryk var noget forvirret: “Hvad skal jeg med et termometer?”, indtil han fik vendt den om og så 2 meget røde og flotte streger. Så kom der det dejligste smil.

Vi har gjort det før, så alle kiggede på hinanden, da tjeneren pludselig kom med glas og champagne - for hvem havde dog bestilt den? Vi sagde intet, fremviste blot kuverten med svaret “Ingen kromosomfejl - Dreng”. Der var STOR jubel og glæde. MIA

Vi ville vente med at fortælle resten af familien det det blev dog hurtigt lavet om.

HVOR MANGE STREGER KAN DU SE?

ANJA

Da jeg fandt ud af, at jeg var gravid, var det dagen før min mormor skulle begraves.

INGEN KROMOSOMFEJL - DRENG Vi fik foretaget en moderkageprøve. Da vi modtog svaret, aftalte vi med vores familier (forældre og søskende), at vi alle tog ud og spiste stegt flæsk med persillesovs.

Torsdag aften havde jeg ufattelig lyst til cacao og risalamande. Min mand ringede til min far for at brokke sig (det var nemlig snestorm). Min far sagde, at jeg da vist trængte mere til en graviditetstest end cacao. Fredag, da jeg kom hjem fra arbejde, tog jeg så testen. Da den viste positiv, ringede jeg til firmaet og brokkede mig over, at den viste positiv.


Da jeg skulle have min menstruation om lørdagen, var jeg ikke gået over tiden, og den var taget om eftermiddagen og ikke om morgenen, så deres skidt virkede ikke - sagde jeg! Men de sagde, at viste den 2 streger, var den god nok - altså positiv.

Gravid uge for uge og Når du bliver far. Dem fik jeg så pakket ind, og da vi var hjemme og holdt ferie, kaldte jeg min mand ind til frokost, og så havde jeg jo en gave til ham. Han var selvfølgelig meget meget glad, og alligevel var det en mærkelig tanke.

Da min mand så kom hjem, stak jeg testen op i hovedet på ham og spurgte, hvor mange streger han så, og han svarede 2. Jeg fortalte ham så, at jeg var gravid.

Dagen efter var Sankt Hans aften, og vi har tradition for, at vi er hos mine svigerforældre, og hele familien var samlet (også min familie var med). Vi havde også inviteret vores tætteste venner. Jeg viste på forhånd, at vi ville få stikpiller til, at vi snart måtte gøre noget ved sagen, for der skal jo flere børn i familien.

Dette var så også et bevis på, at livet går videre, selvom man mister en, man virkelig holder af. LINE

SANKT HANS AFTEN BLEV LIDT FESTLIGERE

Så da vi var godt igang med at spise, klingede min mand på glasset og sagde, at han gerne ville fortælle dem alle, at vi ventede vores første barn. Ja, der var glæde hele vejen rundt. Men det var stadig en mærkelig tanke: “Jeg er gravid”. MARIA

Da jeg opdagede, at jeg var gravid, kunne jeg slet ikke tro det, så jeg tog en test mere. Hmm ja, den var også positiv. Det var ikke fordi vi havde prøvet så længe, og graviditet (og barnet) var meget ønsket.

GAVEN KAN IKKE BYTTES!

Jeg gik ned i byen med det samme og købte 2 bøger:

Da jeg opdagede, at jeg var gravid, blev jeg nærmest


Kære Mormor & Morfar. Jeg håber, I har det godt. Her er der 37,5 grader i skyggen, så jeg har det lunt og godt. Vi ses ca. den 1. juni. Kærlig hilsen den lille.

ekstatisk af lykke. Det var et stort ønske, som var gået i opfyldelse. Desværre var min kæreste af en lidt anden opfattelse. Han er selv meget glad for børn og var ikke det mindste i tvivl om, at vi også skulle have børn. Det måtte bare gerne vente lidt. Han havde så mange planer, som lige skulle overståes først. Med andre ord, så synes han, at vi havde lidt for travlt til selv at få børn lige nu.

sagde hverken hej eller noget, og før jeg kunne sige noget, spurgte han: “Er du gravid?”. Jeg må tilstå, at jeg begyndte at grine lidt nervøst, for nu kom sandhedens time. “Ja”, sagde jeg, hvorefter hele hans ansigt lyste op i et stort smil. Han var mindst lige så lykkelig som jeg. TRINE

Jeg tog prøven en morgen, inden jeg skulle på arbejde. Min kæreste var for længst taget afsted, så jeg kunne gøre det i ro og mag. Jeg troede faktisk ikke, at den ville være positiv. Det burde den ikke være, for vi havde beskyttet os. Men min menstruation var udeblevet igen, og jeg følte mig underlig tung i maven. I samme øjeblik jeg tog prøven, kom de 2 streger frem. Den var positiv. Hele dagen på arbejdet var jeg i en anden verden. Hvordan skulle jeg få det fortalt? Ville han blive sur? Jeg forestillede mig flere måder, hvorpå jeg skulle sige det og udvalgte til sidst den måde jeg mente, at det ville blive sagt bedst. Jeg ville sige det, når jeg kom hjem, mens vi gik og lavede lidt mad. Da jeg kom hjem fra arbejde, mødte jeg ham nede på gaden. Det kom lidt bag på mig. Han havde meget travlt, for han havde nær glemt, at han skulle til frisør. Jeg fik lige et hurtigt kram, inden han satte sig ind i bilen. Jeg spurgte ham da lidt henkastet om, hvornår han troede, at han var hjemme igen. Han mente, at det tog ca. 45 minutter. Hvorfor? Jo, svarede jeg, jeg havde bare en lille gave til ham. Han så nysgerrig ud og spurgte, hvad det var. Hertil svarede jeg: “Det kan du få at vide, når du kommer tilbage. Men den kan ikke byttes”. Herefter skyndte jeg mig ind i opgangen. Præcis 45 minutter senere kom min kæreste hjem. Jeg sad inde i stuen, da han nærmest halsende kom ind til mig. Det var tydeligt, at han havde skyndt sig. Han

37,5 GRADER I SKYGGEN Da min kæreste og jeg skulle fortælle mine forældre om vores forestående familieforøgelse, købte jeg en lille sølvfarvet æske. Vi skrev noget lignende dette og lagde kortet ned i æsken: Kære Mormor & Morfar. Jeg håber, I har det godt. Her er der 37,5 grader i skyggen, så jeg har det lunt og godt. Vi ses ca. den 1. juni. Kærlig hilsen den lille. PS: Jeg har hørt om andre, der har foræret deres mor/ svigermor strikkepinde, garn samt en opskrift til babytøj. BERIT

JULEØNSKERNE BESTOD KUN AF BABYTING Jeg blev gravid i august måned og tog testen sammen med min kæreste. Men min sjove historie foregik således: En måned før jul sendte vi julekort ud til familien med vedlagt ønskeliste. Vores ønskeliste bestod ikke af andet end børneting som f.eks. barnevogn, babyseng, puslebord, bæresele, børnetøj, legetøj osv.


Min kæreste sad ved sin computer. Da jeg kom hjem, sagde jeg: “Tillykke, du bliver far til november”. Han blev helt chokeret og kunne ikke fatte, at han skulle være far. Det var han længe om at fatte.

I kan ellers tro, at der blev ringet den dag, hvor de fik julekortet. Det hint havde de alle sammen forstået. Det var vores måde at sige til familien, at jeg var blevet gravid. ULLA

DEN DEJLIGSTE JULEGAVE Det var ved at være jul, og vi skulle have min mands mor og far og min mor, moster og kusine til juleaften. Min svigerfamilie kom en time før de andre og begynde at spørge til vores babyplanlægning, men det var vi ikke meget for at fortælle, da de jo skulle have en overraskelse senere, når de andre kom. Så jeg sagde til min mand: “Skal vi ikke have åbnet rødvinen og rødkålen?”. Så kom de andre endelig, og vi havde jo selvføgelig sat vores videokamera op, så vi kunne se deres ansigter, når de opdagede det. Jeg kommer så ind med en lille gave til hver og siger, at de først måtte åbne deres øjne, når alle havde åbnet deres gave. I pakken var en sut, og til min mor og svigermor var der en test på, at jeg var gravid. Da alle havde åbnet gaven, sagde vi, at de gerne måtte kigge. De kiggede længe, indtil min svigerfar siger: “Hvad skal vi med en sut?”. Da gik der noget op for min mor og ud råber hun: “Skal jeg være mormor?”. Det måtte vi jo sige ja til, og alle var glade. De syntes, at det var den dejligste julegave at få. Det sjoveste var, at de var de sidste, der fik det at vide. Alle andre, vi kendte, havde fået det at vide, for de skulle jo have en stor julegave det år. LEA

LÆGEN FANDT ANDET END SYGDOM Jeg var gået 14 dage over tiden. Jeg havde det skidt og kunne ikke spise noget. Samtidig havde jeg bihuleog pandehulebetændelse. Av! Jeg besluttede at gå til lægen med en urinprøve. Min kæreste ville ikke med. Da jeg kom op til lægen og afleverede min urin, ventede jeg længe på, at lægen skulle komme tilbage. Der var en lang ventetid pga. en patient før mig. Jeg gik med lægen ind i rummet, og her sagde lægen med det samme, at jeg var gravid. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige. Jeg fik at vide, at jeg havde termin den 3. november 2001. Jeg tog hjem, hvor min kæreste sad ved sin computer. Da jeg kom hjem, sagde jeg: “Tillykke, du bliver far til november”. Han blev helt chokeret og kunne ikke fatte, at han skulle være far. Det var han længe om at fatte. Da der var gået 16 uger, skulle jeg scannes. Der var der en lille baby inde i maven. Først der fattede min kæreste, at han skulle være far. TINE

EN SUT TIL JULETRÆET Det var ved juletid, og vi var oppe hos vores forældre lillejuleaften, og der havde vi lavet en lille hjemmelavet pakke. Vi bildte dem ind, at vi havde den tradition i min mands familie, at man lavede en lille ting, som hvert år skulle hænges på juletræet, så derfor fik de denne pakke. Pakken indeholdte 2 sutter, en lyserød og en blå, og så havde vi klippet et billede ud fra et blad af en baby og skrevet en lille talebobbel til, hvor der stod: “Hej mormor, morfar og moster. Jeg ligger nu inde i Jeanettes


mave og hygger mig. Jeg er nu kun 7 uger gammel, men vi ses til august”.

her de små poser. Det var sjovt at se deres ansigter, da de så sutten i bunden af posen!

Da mine forældre åbnede pakken, var de ved at sprænges af glæde. Da vi gjorde det samme ved mine svigerforældre, gik der lige lidt, før de fattede, hvad det var, vi prøvede at fortælle dem. Men da de gjorde, var de ved at græde og var meget overraskede.

ANN

Så det synes vi var en meget hyggelig måde at fortælle dem det på. Det var bare svært at vente de uger, før vi fortalte dem det.

Jeg havde i en periode sagt til min mor, at hun skulle lytte godt efter i Giro 413 - måske ville der være en hilsen til hende en dag og et ønske om at høre “Kære Lille Mormor” med Richard Ragnwald. Jeg bryder mig meget meget lidt om den sang, så det ville være at gøre lidt grin, men OK!

JEANETTE

YOU’VE GOT MAIL! Til min kæreste sendte jeg et lille sødt postkort via internettet (til hans arbejds-email) med et billede af en baby på en blomstermark. Til vores forældre købte vi 2 små gaveposer og lagde en sut i hver, inden vi lukkede dem forsvarligt til. Så inviterede vi os selv på middag hos dem og gav dem

KÆRE LILLE MORMOR

Da jeg så var blevet gravid og var ca. 5 uger henne, inviterede jeg hende og min bror på frokost. I bilen satte min kæreste dette nummer på CD-afspilleren. Han skruede op for musikken, og min mor, der lige skulle lade 10-øren falde, blev stille - meget stille. Hun kiggede intenst på mig. Da jeg brød ud i et stort smil, blev hun meget meget glad og fældede en stor tåre. LILI


ALT TIL FESTEN

HOLD EN UFORGLEMMELIG

BABY SHOWER

At holde baby shower vinder mere og mere indpas i Danmark. Traditionen har sin oprindelse i USA, hvor det i mange år har været almindeligt at invitere familie, venner og kolleger til baby shower en måned eller to før forventet fødsel. Det er ofte veninderne, der arrangerer festen, for at fejre den vordende mor, og de indbudte kommer med gaver til den ventede baby. På de følgende sider kan du se et lille udvalg af tilbehør til den perfekte baby shower fra DREAMSHOP2U.DKAKRYLBAMSER BALLONER

Søde metallic balloner med teksten “It’s a Boy!” eller “It’s a Girl!”.

30,-

Små søde akrylbamser, som er perfekte til pynt af festbordet til dåb eller baby shower. Bamserne er 25 mm i højden og har et lille øje i toppen, så bamsen er lige til at hænge op eller bruge som dekoration ved servietten, bundet fast med en satinsnor. Er også perfekte som strøpynt på festbordet. Fås i flere farver. 6 stk.

15,-

BOGSTAVBALLONER

Guldfolie ballonbogstav. 41 cm høje. Fås også i sølv. Pr. stk.

25,-

PAPTALLERKENER

Flotte paptallerkener til festen. I samme serie fås også servietter, papkrus og plasticdug. Fås også i lyserød. 8 stk.

35,-

SERVIETTER

Fine servietter med tekst. Passer perfekt til både baby shower og barnedåb. Fås også i lyseblå. 16 stk.

35,-


NAVNEBALLONER

Flotte lyseblå balloner med hvidt fodaftryk. På fodtrykket er der gjort plads til, at du kan skrive barnets navn med tusch. Fås også i lyserød. 6 stk.

25,-

LOFTDEKORATIONER

Super flotte metalliske loftdekorationer i guld og pink til at pynte i dit lokale til festen. De flotte dekorationer kan hænges over bordet til festen eller bruges som ekstra dekoration i hjørnet af lokalet. 5 stk.

59,-

SUKKERPYNT

Bag dine lækre yndlings muffins, dekorér dem med flot lyseblå frosting og placér disse fine sukkerdekorationer på toppen. Fås også i lyserød. 6 stk.

70,-

LANTERNE

Smuk papirlanterne med smart LED pære i bunden af lampen, der let tændes på en kontakt, så du slipper for at trække ledninger og strøm til lamperne. 22 cm.

22,-


BALLONER

Balloner i lyserøde, pink og lilla nuancer med hvid tekst. Fås også i blå nuancer med teksten “It’s a Boy”. 5 stk.

PLASTIKKLODSER

Søde små plastikklodser, der kan fyldes med slik eller dekorationsgrus. 12 stk.

60,-

25,-

FOTOSKILTE

Tag fjollede billeder til festen med disse sjove fotoskilte. Fås også i lyserød med pigetema.

25,-

PAPKRUS

Søde papkrus med lyseblåt babytøj på en tørresnor og smukt lyseblåt og turkis mønster. 8 stk.

25,-

HONEYCOMB

Elegant honeycomb i en smuk lyserød farve. 20 cm. Fås i mange farver og størrelser.

18,-


FLAGBANNER

Fagbanner i lyserøde og grå nuancer med teksten “WELCOME BABY” og søde elefanter i enderne. 3,5 meter.

65,-

BALLONFIGUR

RHINSTEN

Elegante rhinsten på net til pynt af vaser, skåle, servietringe etc. Perfekt til DIY opgaver til baby shower og dåb. 1 meter.

50,-

Denne sjove ballonfigur er en virkelig hyggelig og fin måde at overraske din veninde til hendes baby shower eller til at byde gæsterne velkommen til barnedåben.

ROSENBLADE

90,-

Gør bordet festligt med pink rosenblade. 100 stk.

12,50

MUFFINSFORME

Giv dine muffins et ekstra pift og dekorer dem med disse søde muffinsforme. Specielt fremstillet så de nemt og hurtigt slipper kagerne. 75 stk.

35,-


DAGEN GULDKORN

g. Her har vi samlet tin te es ov sj de r ge si rn bø De kære itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

I min graviditet har storebror været flink til at samle ting op til mig fra gulvet, da det jo, som vi forklarede ham, var lidt svært at nå helt derned me d den tykke mave uden at mase lille bror. Kort efter fødslen går jeg så run dt med bebs på armen og spørger, om han lige gider række mig den stofbl e, jeg tabte på gulvet. Han kigger for arget på mig og udbryder: “Ej helt ær ligt mor, er du gravid igen?”.

res lille Vi præsenterede vo vennenyfødte pige for et med nr. par. Hun er gravid ende 2, og da den komm ser den sovstoresøster (2 år) arnevogende baby nede i b : “Min mor nen, fortæller hun dukke!”. skal også have en

datDa jeg var højgravid med min ce ter, var min søster, svoger og nie dpå knapt 3 år på besøg. Ved mi jeg dagsbordet taler vi også om, at ler, venter mig, og min niece fortæl . at hun også har en baby i maven jeg Vi trækker på smilebåndet, og til spørger hende: “Hvad siger far det?”, hvortil hun svarer meget alvorligt: “Far bliver sur!”.

Jeg er g rav snakket e id i 34. uge, og v i n del om det der m har babyen s ed, at kal have mælk fra I dag pe ger Nich mor. olas (2 å måneder) r o g så på m ine bryste 10 spørger, hvorfor je r og g har såd gle. Det an nohar dam er, forkla og fortsæ rer jeg, tter med at sige, babyen b at når liver født, skal den mælk fra have mors bry st. Det e helt med r han på, men peger så andet bry på det st og spø rger: “Er d er så juice i de t der?”.


NS SMIL Magnus på 3½ år leger og komm sørøver er ud til o s i køkkene Magnus: t. “Far, du m å g kaptajn, odt være så er je g styrm Mor: ”Hv and ”. ad må je g s å være? Magnus ”. kigger o p o g mig, som ned ad er højgra vid med meget s en tor mave , hvoreft svarer: ”D e r h an u må go dt være h valen”.

blev Forleden dagn pige jeg mødt af eatters d min fra Jeg er . e børnehav uge. gravid i 33.e, om Pigen spurgt baby jeg havde eng jeg i maven, o ”. Så svarede: “Ja “Kan spurgte hun:get?”. den sige no

i En af mine kollegaer er gravid e ern uge 30, og i dag kom en af pig uen) fra børnehaven (vi er i vuggest hun hen og spurgte hende, hvorfor n er havde sådan en tyk mave (hu ga lige knapt 3 år), og min kolle ger svarer, at det er fordi, der lig så: en baby derinde. Pigen siger Grin “Nåhh, hvad farve er den?”. e til lig e grin, ja det er jo heller ikk at vide, hvad farve den nu er.

Jeg er gravid med nr. 3, og maven er beg yndt at blive ret tyk. Min datter på 2 år kravler rundt på gulvet og leger med en traktor med vogn fyldt med dyr. Hun peger på bondemanden og siger, at det er far, der styrer traktoren. Far spørger: “Hvor er mor så?”, hvorefter min datter fluks hiver grisen op af vognen og siger: “Dét er mor”.


VEJRTRÆKNING

BRUG DIT ÅNDEDRÆT TIL FØDSLEN AF LOTTE PAARUP / FØROGEFTER.DK

Jeg brænder meget for at oplyse og hjælpe jer kvinder derude med at forstå kejsersnittet og de mange aspekter af dette endnu bedre. Jeg mener, at oplysningen omkring kejsersnit og hjælpen både før og efter er meget mangelfuld. Jeg taler af erfaring, da jeg fødte min datter ved et planlagt kejsersnit (på grund af en øjenkomplikation hos mig). Fødslen af min søn endte i et kejsersnit efter at have forsøgt den vaginale vej et par døgn.


Træk vejret bare lidt bedre og få det med det samme meget bedre.


Det er meget overset, at du som kommende fødende, der står overfor et planlagt kejsersnit, også har kæmpe gavn af at arbejde med dit åndedræt som forberedelse til fødslen og ikke mindst tiden derefter. Når du står overfor at skulle føde via et planlagt kejsersnit, er det som om, det hele er lagt i hænderne på de mange læger og assistenter, der er på operations/fødestuen ved et kejsersnit. Og de fleste gravide vil opleve, at de ligesom

er overladt til processen, der ligger 100% fast og går meget hurtigt. Jeg husker tydeligt den angst, der pludselig opstod, da jeg sad og ventede på at skulle ind og bedøves. Fra det ene øjeblik til det andet skal du som mor være klar til at overlade din krop til andre uden forberedelse. Der går ikke længe, fra det hele er sat igang, til du møder baby - og det hele går SÅ stærkt, at det virkelig kan være svært at følge med. For ikke at tale om, at du nu skal fokusere på tilknytningen og amningen. Jeg vil undlade at gå i dybden med, hvad denne hurtige proces og manglende forberedelse kan betyde for baby.


“ Faktum er, at alt går meget stærkt uden den forberedelse af mor og baby, der ligger i den naturlige veproces. Og her kommer åndedrættet ind i billedet. Når du har gjort dit arbejde som forberedelse til fødslen, altså arbejdet med dit åndedræt under graviditeten, vil du kunne bruge dette som konkret redskab til at styre langt bedre igennem ovenstående. UNDER FØDSLEN En god vejrtrækning kan du bruge under fødslen til at give dig selv og baby: • Ro og færre stresshormoner = Vigtigt at vise baby, at alt er OK i denne nye verden, som lige nu er et lyshav og en masse mennesker, dit barn ikke kender eller har hørt stemmen af før. • Større nærvær og tilstedeværelse = Hurtigere kontakt og tilknytning til baby. • Større ro i forhold til en helt naturlig angst for det, som skal ske; bedøvelse, operation m.v.

Det betyder langt mere, end du regner med, at du har din vejrtrækning som redskab både før, under og efter fødslen - både for dig og din baby.

6 GODE RÅD OM DIT ÅNDEDRÆT 1

Træk vejret igennem næsen så vidt muligt. Det beroliger.

2 Lav lange rolige udåndinger, længere end indåndingerne.

3 Tænk på, at du har masser af plads i ryggen, når du trækker vejret. Forestil dig en ballon i ryggen.

4 Dit åndedræt er dit vigtigste anker til baby både som gravid, under fødslen og efter.

5

Når du bruger dit åndedræt, har du hele tiden kontakt til dig selv, din krop og din baby.

6 Træk vejret lidt bedre og få det meget bedre.


• Du har nu brug for at kunne give efter og slappe af for hvert eneste åndedræt (også i din bækkenbund).

EFTER FØDSLEN I den vigtige tid lige efter fødslen kan du bruge åndedrættet til: • Ro og færre stresshormoner => Meget vigtigt for dig selv, men i høj grad for baby, der spejler sig 100% i dig.

• Specielt på dine udåndinger skal du øve dig i at give helt slip, slappe af og bare give efter. • Foretag lange og rolige udåndinger, længere end din indånding.

• At styrke fokus på amningen, som er afhængig af, at du finder mest mulig ro, selv om din krop vil opleve kejsersnittet som en stor stressfaktor => Dette kan du ikke styre på anden måde end at have et redskab til at skabe større grad af ro.

• Forsøg dig eventuelt med at lave lidt let modstand på dine udåndinger, f.eks. med læberne.

• At sætte gang i fordøjelsen, som er en af de fysiske udfordringer i mors krop efter et kejsersnit.

• De lange udåndinger og næsen giver en større ro til kroppen, bedre udnyttelse af ilten og mindre risiko for hyperventilation.

• Helt fra start at styrke helingsprocessen ved at opretholde en god blodcirkulation i området og en lille bevægelse i den massage, åndedrættet giver => Dette styrker helingen og alt det, som kan komme i kølvandet på et kejsernsit (bækkenbund, bækken, ryg, m.v.) • At fortælle din krop og baby, at her er sikkert, alt er OK, og skabe tillid og tryghed (kejsersnittet er noget, din krop og nervesystem oplever som noget faretruende og farligt). PUNKTER SOM DU KAN FOKUSERE PÅ I TIDEN OP TIL OG UNDER FØDSLEN

• Træk vejret igennem næsen så vidt muligt - det beroliger.

• Tænk også på at trække vejret så dybt som muligt for hver eneste vejrtrækning. • Og tænk på, at du har masser af plads i ryggen, når du trækker vejret - forestil dig en ballon i ryggen. • Sdst men ikke mindst: Bed din jordemoder om at lægge mange hænder på dig. Det beroliger og gør en masse godt for både dit åndedræt og fødslen. HELD OG LYKKE!

• Glem alt om at knibe og om bækkenbunden.

OM LOTTE PAARUP Lotte er oprindeligt uddannet fysioterapeut og har arbejdet i fitnessbranchen i en lang årrække. Hun har desuden udgivet en lang række motions DVD’er og bøger og lavet diverse TV. Se mere på FØROGEFTER.DK hvor du finder over 280 gratis indlæg med øvelser, videoklip, lydfiler og ikke mindst en masse guld om bækkenbunden. Læs mere om åndedrættet på ÅNDEDRÆTTET.NU og køb produkter til gravide på DENINTELLIGENTEKROP.DK


DIT ÅNDEDRÆT FØR, UNDER OG EFTER FØDSLEN ÅNDEDRÆTTET UNDER GRAVIDITETEN • Iltning mor baby. • Ro og nærvær. • Stimulering af organ og tarmsystem. • Lindring af ryg, bækken og nakke/skulder spændinger. • Cirkulation og venepumpe. • Forberedelse til fødslen.

ÅNDEDRÆTTET UNDER FØDSLEN • Beroliger nervesystemet. • Lader livmoderen gøre sit arbejde og ikke modarbejde. • Mindre smerte, større tålmodighed, bedre tiltro, større nærvær. • Gør dig bedre til at bede om det, du har brug for. • Gør dig bedre til at være i kontakt med din intuition. • Styrker dig mentalt.

ÅNDEDRÆTTET I DEN FØRSTE TID MED BABY

GRATIS LYDFILER

• Styrker restitution.

Her kan du lytte til 2 forskellige lydfiler om dit åndedræt, der er den højeste prioritet for dig og baby under din graviditet samt fødsel.

• Forbedrer iltning. • Fremmer ammeprocessen. • Styrker mælkeproduktion og nedløbsrefleks. • Giver ro og færre stresshormoner. • Styrker produktionen af oxytocin og dopamin.


KLAPVOGNE

TRANSPORTER DIN BABY MED 3.990,-

STIL EKSTRA LANGT LIGGEMÃ…L

90 CM

COMFORT


sætter barnet i centrum. Produkterne lægger vægt på fleksibilitet, økologi, kvalitet og ikke mindst pris. FLIP FLAP

Flip Flap forhandler barnevogne, kombivogne, klapvogne og tvillingevogne direkte fra fabrikken, så du sparer det fordyrende mellemled. Et eksempel er den smarte kombivogn Comfort i rigtig god kvalitet med en masse tilbehør, der alt sammen matcher vognens farve. Og prisen er kun 3.990 kroner for vognen incl. en masse standardudstyr. Der er over 30 forskellige farver at vælge imellem, så du kan med garanti finde en, der passer til din smag. Alle vognene er produceret i EU og opfylder alle de europæiske sikkerhedsstandarder. Flip Flap har ikke et decideret showroom, men de har altid nogle eksemplarer af kombivognene stående fremme, som de med glæde viser frem, hvis du kontakter dem og aftaler en tid.

Bemærk det kæmpe standardudstyr, der følger med alle kombivognene: BARNEVOGNSKASSE • Liggemål 90 cm. • Blød lift med fast bund og “indbygget” madras. • Taske. • Regndække. • Insektnet. • Overslag. • 2 cm tyk madras. KLAPVOGNSDEL • Overdække til benene. • 5 punkts sikkerhedssele. • Mavebøjle. • Paraply-solskærm. AUTOSTOL (0-10 KG) • Adapter til at sætte autostlolen på stellet. • Overdække til benene. Autostolen kan sættes direkte fra bilen og over på stellet med den medfølgende adaptor. Det er rigtig praktisk, hvis barnet er faldet i søvn under køreturen. EKSTRA TILBEHØR Praktisk sovepose, der passer perfekt til klapvognen, hvor den fastgøres med holdere, så den aldrig rutcher eller glider ned. Kan også bruges i barnevognskassen og i liften. Den koster kun 250 kroner og leveres i samme farve som vognen, så alt tilbehør matcher.


6 GODE RÅD

3.890,-

OM BRUG OG VEDLIGEHOLDELSE AF BARNEVOGNE 1 Pas din barnevogn, som du ville passe din nye, dyre cykel. 2 Aftør og smør barnevognen efter anvisningerne i brugsanvisningen, især efter brug i dårligt vejr. 3 Læs brugsanvisningen grundigt, så du er sikker på at skille og samle vognen korrekt. 4 Efterlad ikke barnevognen i stærk sol, så den falmer unødvendigt hurtigt. 5 Opbevar vognen under tag, når den ikke er i brug. Helst i et opvarmet rum.

VARIO

6 Læs ikke mere vægt på vognen, end den er beregnet til at bære.

Moderne kombivogn med letvægts alustel. BARNEVOGNSKASSE • 78x37x21 cm, • Overdække. • Regnslag. • Insektnet. • Madras. • Pusletaske. KLAPVOGNSDEL • Mavebøjle. • Overdække. • Stort holdbart indkøbsnet. • 5-punktssele. • Roterbare forhjul kan låses.

TEKNISK BESKRIVELSE • Barnevognskasse: 78x37x21 cm (indvendige mål). • Hjul: 10” forhjul og 12” baghjul. • Stellet med hjul: 111x61x103 cm. • Stellet sammenklappet med hjul: 87x61x34 cm. • Stellet med hjul: 9,8 kg. • Barnevognskasse: 5 kg. • Klapvognsdel: 5,6 kg. • Justerbart håndtag/styr: 72-113 cm. • EN 1888 godkendt.


RE-FLEX Moderne kombivogn med letvægts alustel. BARNEVOGNSKASSE • 79x35x21 cm (indvendigt mål). • Overdække. • Regnslag. • Insektnet. • Madras. • Taske. KLAPVOGNSDEL • Mavebøjle. • Overdække. • Stort holdbart indkøbsnet. • 5-punktssele. • Roterbare forhjul kan låses.

TEKNISK BESKRIVELSE • Barnevognskasse: 79x35x21 cm (indvendigt mål). • Hjul: 10” forhjul og 12” baghjul. • Klapvognsdel: Ca. 85 cm. • Stellet med hjul: 109x61x102 cm. • Stellet sammenklappet med hjul: 79x61x32 cm. • Stellet med hjul: 9,7 kg. • Barnevognskasse: 5,6 kg. • Klapvognsdel: 5,6 kg. • Justerbart håndtag/styr: 70-115 cm. • EN 1888 godkendt.

3.690,-


3.990,-

Luxor stel fås også i sølv eller hvid, samt med massive punkterfri hjul

LUXOR 3-i-1 kombivogn. BARNEVOGNSKASSE • 90 cm (liggemål 86 cm). • Taske. • Regndække. • Insektnet. • Overslag. • 3 cm tyk madras. KLAPVOGNSDEL • Overdække til benene. • 5-punkts sikkerhedssele. • Mavebøjle. AUTOSTOL • 0-10 kg. • ECE R/44/04. • Adapter til at sætte autostolen på stellet. • Overdække til benene.

SE MERE Se alle de mange flotte modeller af barnevogne, kombivogne, klapvogne og tvillingevogne her: WWW.FLIP-FLAP.DK


NITRO Smart parapvlyklapvogn fra 0-36 månader. SPECIFIKATIONER • Let aluminiumskonstruktion. • Benpose. • Regnslag. • Mavebøjle. • Indkøbsnet. • 5-punktssele kan justeres til et barn under 6 måneder. • 3 rygpositioner. • Kopholder. • Justerbar fodstøtte. TEKNISK BESKRIVELSE • Vægt: 8,5 kg. • Mål: 80x52x105 cm. • Mål sammenklappet med hjul: 104x31x41 cm. • Sammenklappet uden hjul: 96x37x30 cm. • Sædebredde: 35 cm. • Rygstøtte højde: 45 cm. • Fodstøtte: 17 cm. • Max belastning: 15 kg. • EN 1888:2003 godkendt.

1.190,-

TESTVINDER


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. 10 PLANLAGTE KEJSERSNIT Der kan være mange forskellige årsager til, at man får et planlagt kejsersnit. Her fortæller 10 kvinder om deres personlige erfaringer med et planlagt kejsersnit.

SÅ STOR ER DIN BABY Det kan godt være lidt svært at forholde sig til, hvor stort barnet er i maven i de forskellige uger af graviditeten. I denne visuelle guide kan du sammenligne barnets størrelse med noget mere håndgribeligt.

FØDSEL I VAND Nogle fødselseksperter mener, at der er mindre fødselstrauma for en baby, der bliver født i vand, og at fødslen i vand er mindre smertefuld for moderen. Her fortæller 9 mødre om deres erfaringer med at føde i vand og om varmt vand som smertelindring.

AKUPUNKTUR SOM IGANGSÆTNING For nogle gravide kan akupunktur være med til at sætte skub i fødslen, mens det ingen virkning har på andre. Her fortæller 7 gravide om deres erfaringer med akupunktur som middel til igangsætning.


ISSE ARTIKLER? DISSE GRAVIDE LEVER LÆNGST Fik du ikke dine børn, før du fyldte 30, så er der ingen grund til at ærgre sig over det, for så lever du formentlig længere.

MIT VELOVERSTÅEDE KEJSERSNIT “Jeg er blevet mor igen, og sikken en vidunderlig følelse. Jeg er fuldstændig head over heels nyforelsket i min lille pige”. Sådan fortæller Katja i beretningen om fødslen af sin 2. datter, som kom til verden ved et planlagt kejsersnit.

NÅR MANDEN MISTER LYSTEN TIL SEX For mange mænd er det en selvfølge at fortsætte med sexlivet, som før kvinden blev gravid. Nogle mænd nyder at se kvinden vokse, og synes hun bliver mere attraktiv, mens andre har brug for at vænne sig til, at kvindens krop bliver anderledes. Og så er der en gruppe mænd, der helt mister lysten under graviditeten.

SPØRGSMÅL OM FOSTERSTILLING Hvornår begynder barnet at vende sig? Vender barnet forkert igen denne gang? Kan jeg selv gøre noget for at få barnet ned i bækkenet? Er det OK at barnet kun ligger i venstre side? Føder jeg snart når barnets hoved står fast? Jordemoderen besvarer spørgsmål om fosterstilling.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DKNyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG