GRAVIDA #2

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 2 • EFTERÅR 2012

126

RØR DIG

MOTION Hvad må du, og hvad må du ikke?

SIDER ME OM DEN D ALT POSIT GRAVIDIT IVE ET KOST & ERNÆRING

MÆRKELIG

parforhold

HVOR MEGET

SEX? Meget, lidt eller ingen? Hvad er normalt? DIN MENING

DET FORKERTE KØN Er det OK at ønske sig en dreng?

+

MAD

Når du bare MÅ have syltede agurker! babyNAVNE

TOP-50

Her er de mest populære navne stor guide

FØDSLENS

ABC

Alt om fødslen fra A til Å

MIN FØDSEL: 3 MØDRE FORTÆLLER | SØVN: KAN DU ikke sove? | KENDTE: STJERNEBABYER PÅ VEJ igangsættelse: hvad siger jordemoderen? | KUN FOR SJOV: HVIS Mænd kunne blive gravide


velkommen Velkommen til 2. udgave af magasinet GRAVIDA. Den 1. udgave af GRAVIDA udkom for 4 måneder siden, og magasinet er blevet super positivt modtaget. Der er over 30.000, der har læst 1. udgave, og der kommer mange nye læsere til hver eneste dag.

GRAVIDA adskiller sig desuden fra andre babyblade ved at være et online magasin, som udnytter de mange muligheder, onlinemediet har at byde på. Først og fremmest har GRAVIDA den fordel, at du kan klikke på de forskellige links på siderne og læse mere om emner, der interesserer dig, eller du kan bestille ting, du har læst om. Jeg håber, du får et par gode timer i selskab med 2. udgave af GRAVIDA - helt uden bekymringer. Hilsen chefredaktør

GRAVIDA sætter fokus på alle de positive aspekter ved graviditeten. Du kan læse om emner som fødsel, søvn, sex, navne og kendte. Du finder til gengæld IKKE artikler om risikoen for abort, medfødte misdannelser og lignende. Det kan man læse om så mange andre steder.

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

Katja Hansson PS: Du kan stadig læse 1. udgave af GRAVIDA på www.gravida.dk. Læs også babymagasinet MIN BABY på www.minbaby.dk.

SKRIBENTER Katja Hansson Anne-Jette Raben Stine Anastazia Rosendahl Karina Jepsen Kamilla Dupont HJEMMESIDE www.gravida.dk FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetGravida KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


Ønsker du en positiv fødsel med selvtillid, overskud og tryghed?

Fødselsforberedelse, der maksimerer dine egne smertelindrende evner! Du lærer, hvordan du kan hjælpe dig selv til et effektivt fødselsarbejde! Din fødselspartner får konkrete redskaber og strategier for at kunne være en tryg og aktiv coach! I lærer en anerkendt svensk psykoprofylaksemetode. En effektiv smertelindrende metode, som viser fantastiske forskningsresultater med alt fra færre kejsersnit til positive fødselsoplevelser. Du får jordemoderfaglig undervisning, og du får smertelindrende teknikker, som kan hjælpe dig til et kortere fødselsforløb med mindre behov for medicinske indgreb. Kursets varighed er i alt 9 timer, fordelt på 3 gange med en uges mellemrum. Undervisningen foregår i små hold. Læs mere på

www.mamaprofylax.dk


indhold 6

GODNAT Søvnproblemer under graviditeten

40

MÆRKELIGE NAVNE Kan man hedde det?

8

FØDSELSBERETNING Mor, mor og barn

42

FØDSELSBERETNING Mit planlagte kejsersnit

14

GUIDE TIL FØDSLEN Fødslens ABC

48

BABYUDSTYR Spar penge på udstyr til din baby

22

PARFORHOLD Sex under graviditeten

50

VENTETØJ Mave med stil

26

FØDSELSBERETNING Min “rigtige” fødsel

54

KOST & ERNÆRING Mærkelige madvaner

30

SPØRG JORDEMODEREN Igangsættelse af fødslen

56

PRIVAT JORDEMODER En tryg graviditet

34

KUN FOR SJOV Hvis mænd kunne blive gravide

58

GRAVIDITETSMADRAS Hul til maven

36

RØR DIG Motion for gravide fra A til Å

62

DRENG ELLER PIGE? Det “forkerte” køn

FORSIDEN Fotograf: MARYLOU STUDIO | www.maryloustudio.dk Model: ANGELICA, 38+6 UGER Natkjole: H&M


64

BARNEVOGNE Dit barns første køretøj

66

VELVÆRE Skøn massage til gravide

68

INSPIRATION Fantastiske fund til gravide

92

SMARTE BØRN Tøj og tilbehør til børn med stil

96

HJÆLP TIL FØDSLEN En positiv fødsel uden smerter

100

BABYUDSTYR Den smarte blespand

102

WELLNESS Velvære for krop og sjæl

106

LEG MED DIT BARN Legetøj og udstyr til store og små

110

KENDTE GRAVIDE Stjernebabyer på vej

112

KØKKENHJÆLP Den kogende vandhane

80

FØDSELSHJÆLP Doula - gammel tradition, ny trend

84

SMERTER Plukkeveer - spørgsmål og svar

86

BABYUDSTYR Gode tilbud til baby

88

BABYRYTMIK Stimuler din babys sanser

114

FOTOSERIE Skønne mavebilleder

90

TOP-50 De mest populære babynavne

124

GULDKORN Dagens smil

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Klik her og tilmeld dig. Så får du besked, hver gang det udkommer. KLIK HER

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende tiltag. KLIK HER


søvnproblemer GODNAT

UNDER GRAVIDITETEN

Har du svært ved at sove ordentligt under graviditeten? Du er ikke alene! Æ Jeg kan ikke finde en god søvnstilling. Jeg mærker ikke så meget til babyen om natten, men jeg har svært ved at finde en god søvnstilling, hvor jeg synes, jeg ligger behageligt. Og jeg er også begyndt at få lægkramper om natten. Av! Heldigvis er jeg deltidssygemeldt og arbejder stort set kun hjemmefra nu. Jeg stiller alt klar til dem, og min mand gør datteren klar om morgenen, så jeg behøver først slæbe mig selv til min computer ved 8.30-tiden. Pyha, og der er 3 måneder tilbage endnu. Cara (26+2)

Jeg kender også til det med lægkramper og problemer med at finde en god stilling, der ikke gør ondt i ryggen. Min baby sparker også meget i løbet af natten, som jeg vågner af. Heda (26+3)

Er der andre end mig, der har svært ved at sove? Min lille dreng okser rundt i min mave. Han er totalt livlig og går rigtigt i gang med at feste, lige så snart jeg har lagt mig. Jeg mærker ham meget dagen igennem, men om natten er han helt vild! Jeg får ikke meget søvn, først omkring kl. 2.30, og jeg skal op kl. 6.00. Så jeg synes, jeg slæber mig gennem dagene. Er jeres bebser lige så livlige? Jacquelline (25+4) Æ Jeg kan hellere ikke sove! Min bebs er mest aktiv om aftenen, og især når jeg lægger mig. Mit problem er, at jeg kan godt falde i søvn, men jeg vågner så ved 2-tiden og kan ikke sove. Mange nætter ligger jeg vågen i 2-3 timer, og det er super deprimerende. Jeg render også virkelig meget på toilettet. Og bedst som man er lige ved at falde i søvn, begynder bebs at lave karate mod blære, nyre osv. :-) Men det er jo dejligt, at den er aktiv. Men jeg tænker, om den så er lige så aktiv, når den bliver født? Puha, siger jeg så :-) Cigdem (27+5)

Æ Heller ikke god søvn her! Jeg har den sidste uges tid vågnet mange gange i løbet af natten. Hvis det ikke er fordi, jeg skal tisse, så er det fordi, lillebror danser break dance i min mave, eller de værste plukkeveer, der får en til at krølle helt sammen på grund af smerter! Så jeg glæder mig til, vi når dertil, hvor det bare er barnegråd, der vækker en om natten! Lotte (26+6)

Æ Min baby er heldigvis ikke super aktiv, når jeg skal sove. Det er hun ca. kl. 2 om natten, men det sover jeg fra. Men jeg kan bare ikke finde en god stilling at sove i. Jeg tonser rundt det meste af natten, og skal lige op og tisse en gang eller to. Jeg tror næppe, det bliver bedre, jo større jeg bliver. Men så er det godt, at der kun er 14 dage til barsel. Så må jeg sove i løbet af dagen. Stine (28+6)

Æ Heller ikke meget søvn her. Jeg falder fint i søvn, men vågner igen mellem klokken 3 og 4, og kan ikke finde ro. Jeg er begyndt at stå op og tage et glas mælk og så lægge mig på sofaen. Det er som om, den bedre passer til min krop på denne tid af døgnet. Gitte (24+6)


Kvalitet, design, kreativitet og gode legemuligheder er alfa og omega i Legebutikkens univers. Det ses også på udvalget i shoppen. Her finder du legetøj, møbler og interiør, som vi med god samvittighed vil give til vores egne børn.

www.legebutikken.dk


FØDSELSBERETNING

MOR, MOR OG

barn

Af Stine Anastazia Rosendahl

Jeg hedder Stine og er 28 år. Jeg er gift med Line på 33 år, og sammen har vi 2 børn: India på knap 5 år og Matheo på 2 år. Line har født India, og jeg har født Matheo. Her er min fødselsberetning med Matheo.


Jeg havde i et par nætter op til sovet meget uroligt og været rastløs. Natten til mandag den 10. maj var jeg igen rastløs og besluttede at gå nedenunder for at få noget mad og se lidt TV. Idet jeg rejser mig, tænker jeg: “Nu går mit vand”. Klokken er 2.40. Jeg når dårligt at komme ud af sengen, før vandet fosser ud. Jeg er lidt paf og står bare, mens vandet løber, og jeg siger så til Line, at vandet er gået. Hun må ikke have sovet særlig tungt, for hun springer ud af sengen og siger: “Yes! Så’ det nu”.

småveer, der niver. India sover hos mormor og morfar. Tirsdag morgen beslutter jordemoderen at lægge en pille op, som lige kan fjerne det sidste af livmoderhalsen, så jeg forhåbentlig kan få vedrop, når vi kommer ind igen. Vi får at vide, at vi skal være tilbage kl. 14.30. Vi kører hjem og sover lidt og slapper af og får ordnet pasning af India og hund. Tilbage på svangreklinikken bliver jeg undersøgt igen, og der er kun en lille kant tilbage af livmoderhalsen, og jeg er 3 cm åben, så jeg kommer på fødegangen.

til at slappe af og dermed arbejde sammen med veerne, så der kommer gang i det. Line siger, at jeg nærmest ikke var til at komme i kontakt med til sidst, inden epiduralen blev lagt. Jeg kan ikke huske så meget fra de timer, indtil jeg får epiduralen. Narkoselægen bliver tilkaldt og han får i 3 forsøg lagt epiduralen. Av, siger jeg bare! Og hver gang han kom dertil, hvor man skal sidde helt stille, kom der en ve.

Ca. en halv time efter, epiduralen er lagt, er jeg 100% sikker på, at det var den bedste løsning overJeg får ordnet mig og taghovedet. Jeg kan virkelig er et bind på, mens Line slappe af for første gang tørrer op. Slimproppen i flere dage. Samtidig er En halv time efter, epiduralen er også gået i sengen. epiduralen lagt så godt, er lagt, er jeg 100% sikker på, at at jeg kan mærke og stå Så går vi ned og spiser på mine ben, og jeg kan det var den bedste løsning overhonoget mad, og jeg ringer mærke, at veerne presser til fødegangen. Jordemopå halebenet, hvilket jorvedet. Jeg kan virkelig slappe af for deren er rigtig sød, og jeg demoderen siger er godt, første gang i flere dage. får en tid til tjek næste for det betyder, at jeg morgen, med mindre vi højst sandsynligt også vil ses før, siger hun. kunne mærke, når presEndelig på fødegangen seveerne kommer, og man så ikke Vi går i seng igen, og Line siger behøver at slukke for epiduralen På fødegangen får jeg lagt vedrop, med det samme, at hun ikke kan under pressefasen. og Matheo får en elektrode på hosove. 5 minutter efter snorker vedet, så de kan holde ordentligt hun. Jeg kan til gengæld ikke sove, Nr. 2 jordemoder kommer. Desøje med ham. Jeg får ret hurog er begyndt at få småveer, så jeg værre sker der ikke noget, og jeg tigt meget kraftige veer, der gør går ned og ser TV. åbner mig overhovedet ikke. Et meget ondt, og da jeg nogle timer vedrop må max køre på højeste senere bliver undersøgt igen, og Om morgenen afleverer vi India i dosis i 2 timer, uden der sker noder ikke er sket noget, begynder vuggestue og kører mod sygehuget. Så tidligt på natten bliver det jeg at overveje en epidural. set. Der bliver jeg undersøgt, og besluttet, at der skal slukkes for sørme om vandet ikke er gået. droppet, så vi kan få noget søvn, Samtidig er Matheos hjertelyd ikke Jeg har stadig ½-1 cm livmoderog kroppen kan få medicinen ud. helt tilfredsstillende hele tiden, så hals tilbage, og er 2 cm åben. Det Det skulle i langt de fleste tilfælde der er lige en læge inde over for samme som for 3 uger siden. Vi gøre, at når man tænder for dropat vurdere, om vi skal fortsætte bliver sendt hjem og får en tid til pet 6 timer senere, skulle kroppen med vedrop, eller der skal holdes tirsdag morgen kl. 8. være mere klar og modtagelig. Så en pause på et par timer. Han vi sover på fødestuen. Line sover mener, vi skal fortsætte, men at Hele mandagen går med at vente på fødelejet, og jeg sover i sengen. det vil være en god idé med en på, at der sker noget. Men mine epidural, da det kan få min krop små veer bliver ikke andet end FORTSÆTTES


Epiduralen bliver også slukket, men jeg får at vide, at jeg bare skal sige til, hvis jeg vil have den tændt igen. Kl. 6 ringer jeg efter jordemoderen, for nu er min krop begyndt at lave veer selv, der gør ret ondt, og jeg vil gerne have tændt for epiduralen. Kl. 7 bliver vedroppet tændt, og vi får en ny jordemoder (nr. 3). Hun er rigtig sød, og vi starter med at snakke kejsersnit, for det er sådan, at hvis vedroppet ikke virker inden for 5 timer, så får jeg kejsersnit. Men allerede efter lidt over en time med vedrop, er jeg 5 cm åben, og så går det støt fremad. BEGYNDENDE PRESSETRANG Da jeg er ca. 8 cm, begynder jeg

det store efter en time, får jeg lov at presse igennem. Men der sker desværre ikke det store, og jeg er ved at være meget træt. Der er nu gået 2 timer med presseveer. Jordemoder nr. 4 kommer, og jeg opfatter nærmest ikke, at jeg får en ny. Men Line siger, at jordemoder nr. 3 var henne og kysse mig 10 gange og tog mit hoved i sine hænder og sagde, at jeg var så sej. Lægen bliver tilkaldt og han giver det 10 minutter, og hvis der ikke er sket noget, vil han tage ham ud med blød sugekop. Mere end 10 minutter efter er der ikke sket noget, og jeg får lagt en pudendusblokade. Jeg havde i forvejen fået lagt lokalbedøvelse i tilfælde af, at jordemoderen ville blive nødt til

klippe navlestrengen, da det skal gå stærkt. Han kommer sig heldigvis hurtigt og bliver fin lyserød. Men så vælter det lige pludselig ud med blod, da jeg føder moderkagen, og lægen bliver hurtigt tilkaldt igen. Og så er der ellers lige pludselig 15 mennesker på stuen, som stikker mig, måler blodtryk, og jeg ved ikke hvad. Alt det er lidt som i en dis stadigvæk. Jeg kan ikke rigtig huske så meget andet end, at jeg bliver ved med at sige av, fordi de roder i mit underliv. Heldigvis kan de ikke finde nogen bristninger, og lægen konkluderer, at min livmoder har været så træt efter den lange fødsel, at den har glemt at trække sig sammen, efter moderkagen kom ud, så blødnin-

Så vælter det lige pludselig ud med blod, da jeg føder moderkagen, “ og lægen bliver hurtigt tilkaldt igen. Og så er der ellers lige pludselig 15 mennesker på stuen, som stikker mig, måler blodtryk, og jeg ved ikke hvad. at få pressetrang. Samtidig viser kurven, at Matheo måske ikke har det så godt, så lægen bliver tilkaldt, og der skal laves en skalp-pH. Det har de lidt svært ved, for Matheo har fået en fødselssvulst på hovedet, fordi han ligger skævt i bækkenet. Så der kommer en læge mere, som får taget den. Den er heldigvis i orden, og vi får lov at fortsætte med vedrop. Jeg har nu så kraftige presseveer, at jeg var svært ved ikke at presse med. Jordemoderen fjerner den sidste kant under en ve. Shit, det gjorde ondt! Men Matheo er ikke kommet helt ned på bækkenbunden endnu, så den første time med presseveer må jeg kun presse lidt med. Da der ikke er sket

at klippe. Sugekoppen bliver sat på - av av - og så er han nødt til at tage den af igen, fordi han har sat den oven på den elektrode, som Matheo har på hovedet. Så av igen.

gen kommer fra det sted, hvor moderkagen sad fast. Så jeg får nogle stikpiller i endetarmen, der skal få livmoderen til at trække sig sammen.

Matheo bliver født

Jeg får at vide, at hvis der kommer mere blod, skal jeg på operationsbordet. Heldigvis holder det op, og jordemoderen tjekker mig en ekstra gang og giver mig en enkelt knude i den ene skamlæbe og 3 lidt inde i skeden. Men det var kun hudafskrabninger, siger hun. Jeg har mistet 1,2 liter blod!

Derefter presser jeg på veerne. Jeg aner ikke, hvornår der kommer en ve eller ej, så jeg presser lidt på må og få, da jeg ikke rigtig kan mærke noget til sidst. Efter nogle presseveer er hovedet ude. Efterfølgende gisper jeg kroppen ud. Matheo havde navlestrengen 2 gange stramt om halsen, så det hele går meget stærkt, da han er slap og blå og skal skrubbes rigtig meget. Selv lægen går i gang med at skrubbe ham. Line får ikke lov at

Jeg er enormt lettet over, at jeg ikke er gået i stykker, især når han blev taget med sugekop. Jeg har ikke hørt om nogen, der ikke er FORTSÆTTES


KØB UDSTYR TIL BABY I TYSKLAND

STORT UDVALG I ALLE DE KENDTE MÆRKER

SPAR HELT OP TIL 50% I FORHOLD TIL I DANMARK

Se det store udvalg af barnevogne, klapvogne, kombivogne, autostole, vugger, babyalarmer, højstole, skråstole, cykelstole, pusleborde, bæreseler, madrasser, sikkerhedsudstyr, rejsesenge, sutter, aktivitetstæpper, legetøj og meget mere!

WWW.BABYPARADIES-SHOP.DE


gået i stykker, hvor barnet blev taget med sugekop. Jordemoderen fortalte efterfølgende, at jeg mere eller mindre selv havde født Matheo. Lægen havde bare ført ham med sugekoppen, for jeg pressede så kraftigt, at det var nok i sig selv. Så det har helt sikkert noget at sige også, nu jeg ikke er gået i stykker. Efterfølgende blev vi indlagt på barselsgangen, for jeg skulle holdes øje med på grund af blødningen, og Matheo på grund af risiko for infektion, fordi der var langvarig vandafgang. Jeg fik drop med væske i nogle timer efter fødslen på grund af blodtabet, og under hele fødslen fik jeg flere gange drop med antibiotika på grund af vandafgangen. Jeg fik vist også taget blodprøver for at tjekke for svangerskabsforgiftning under fødslen, fordi jeg blev ved med at have lidt for højt blodtryk, men svaret kom vist først, da jeg havde født.

Efter 2 nætter på barselsgangen vil jeg gerne hjem. Jeg er træt og ked af det, og Line kan ikke være ude hos os særlig meget, fordi Indias vuggestue har lukket, og India er meget præget af at have været passet ude i så mange dage. Så børnelægen kommer og tjekker Matheo og siger god for, at vi må komme hjem (fredag). Dog skal vi komme ind lørdag til kontrolvejning og hælprøve.

skulle han have målt blodsukker og have modermælkserstatning med det samme. Alle siger, at han er en basse. Jeg synes bare, at han er så lille og fin. Jordemoder nr. 1 ringede forresten, lige efter jeg havde født, for at sige tillykke. Det kom jordemoder nr. 4 ind for at sige. Det synes jeg bare er så betænksomt!

Matheo har tabt sig lidt for meget, og er blevet sløv det sidste døgn, inden vi tager hjem, men heldigvis løber mælken til, da jeg er kommet hjem, og om lørdagen har han taget 25 gram på til kontrolvejningen, så han nu vejer 3.905 gram.

Den sidste måned af min graviditet har bare været rigtig træls med flere ugentlige tjek på svangreklinikken for svangerskabsforgiftning, og så den lange fødsel oveni. Så det er først nu 8 uger efter fødslen, jeg føler mig nogenlunde normal igen.

Hørescreening nåede vi lige at få lavet, inden vi tog hjem om fredagen, og den var, som den skulle være. Nå ja, og han vejede 4.090 gram og var 55 cm lang. Jordemoderen mente, han vejede over 4.500 gram, så han blev vejet med det samme, da han kom ud, fordi hvis han vejede over 4.500 gram,

Men jeg er glad for, at alt gik godt, og min lille (store) baby har det rigtig godt. Jeg tog over 25 kg på i graviditeten, udover de 8 jeg tabte de første 14 uger pga morgenkvalme, og 14 dage efter jeg havde født var jeg tilbage på min før graviditetsvægt. Det var alt sammen vand i kroppen.


Tryghed i din graviditet 365 dage om året Vi tilbyder: • 3D/4D scanninger • Kønsscanning med garanti fra uge 14+0 • Tryghedsscanning gennem hele graviditeten • Alle diagnostiske scanninger • Insemination • Jordemoderkonsultation • Fødselsforberedelse • Kendt jordemoder til fødslen • Graviditets- og barselsmassage

Det er vigtigt for os, at du føler dig i trygge hænder, og du kan stille alle de spørgsmå, der naturligt trænger sig på - både under men også efter dit besøg hos os. Du er altid sikret at kunne få råd og vejledning hos en jordemoder - 365 dage om året. Telefonen er åben hver dag kl. 7.30-22.00. SMS og e-mail er åben 24 timer i døgnet. Har du problemer og brug for en akut tid, kan vi ofte hjælpe samme dag i vores afdeling i Fredericia. Vi har fleksible åbningstider, så I kan besøge os på hverdage samt aften, weekender og helligdage. Er du medlem af Danmark, gives op til 30% i tilskud. Læs mere på jordemoder.dk

Tlf. 42 42 88 99 • info@jordemoder.dk Navervej 4, 1tv • 7000 Fredericia Middelfartvej 115A • 5200 Odense V


fødslens ABC guide til fødslen

A

Akupunktur

Akupunktur er tynde nåle, der stikkes ind bestemte steder på kroppen. Akupunktur virker afslappende, beroligende og smertelindrende, og det kan gives flere gange i løbet af fødslen. Det er en jordemoder, der giver akupunktur. Jordemoderen vil spørge til dine smerter og føle på din krop for at finde frem til de steder, hvor nålene skal placeres. Du kan stå op, sidde eller ligge ned imens.

b

Bristning

Store babyer og forjagede fødsler er hovedårsagen til, at 80% af alle førstegangsfødende brister. Hver 5. danske kvinde, der får taget barnet med sugekop, får en alvorlig bristning i endetarm og ringmuskulatur. Bristningerne og syningerne giver mange kvinder gener i form af smerter ved samleje, problemer med at holde på vandet, luften og i værste tilfælde afføringen.

c

CTG

CTG står for Cardio (hjerte) Toco (veer) Grafi (registrering på en kurve). CTG-apparatet registrerer barnets hjerterytme og dine veer ved hjælp af to målere på maven eller en elektrode på barnets hoved. Jordemoderen observerer barnets tilstand ved, at hun lytter til hjertelyden med et træstetoskop eller en doptone (et apparat med en mikrofon og højtaler). Hvis det bliver nødvendigt at overvåge


barnets hjertelyd over længere tid, registreres hjertelyden ved hjælp af CTG. Det kaldes også at få kørt en kurve eller strimmel. Efterhånden som fødslen skrider frem, lytter jordemoderen oftere til barnets hjertelyd.

D

Depression

Efter fødslen oplever mange kvinder negative følelsesmæssige forandringer. Nogle kan endda være i tvivl, om det overhoved var en god idé at få et barn. Dette fænomen kaldes en fødselsdepression.

Blokaden bevirker, at nerverne til underlivet bedøves. Tidligere blev også den gravides ben bedøvet af epiduralblokaden, men det er nu muligt at lægge bedøvelsen (en såkaldt “walking epidural”), så det kun er mavemusklerne og området omkring underlivet, der påvirkes. Fordelen ved denne teknik er, at den gravide fortsat har følelse i benene og derfor har større bevægelsesfrihed i udvidelsesfasen og under selve fødslen.

Epidural

En epiduralblokade er en lokalbedøvelse, der foretages ved at placere et kateter i den nederste del af rygsøjlen mellem de hinder, der omslutter rygmarvskanalen.

Grønt vanD

Fostervandet bliver grønt, når barnet har afføring i det, inden det bliver født. Grunden til, at barnet har afføring inden fødslen, er, at barnet kan blive stresset af veerne, eller det kan blive stresset af et langt fødselsforløb.

h

Hindeløsning

Hindeløsning foretages, hvis der er begrundelse for at sætte fødslen i gang, og kan være en forberedelse til en medicinsk igangsættelse.

f

Fødestilling

Den vej, barnet skal passere under fødslen, er krum. Det er derfor bedst at vælge en fødestilling, hvor du udnytter mellemgulvets og mavemusklernes pressekraft til at følge denne krumme vej. Det gøres godt i en stilling, hvor overkroppen er opret, og herved udnyttes tyngdekraften også.

e

g

Så det er altså relativt almindeligt, at fostervandet er grønt, og det er ikke nødvendigvis et problem.

Mange kvinder rammes i højere eller mindre grad af fødselsdepression. Det sker som regel mellem 2 dage og 2 uger efter barnet er født. Det er dog heldigvis kun et midlertidigt problem, som i langt de fleste tilfælde forsvinder lige så hurtigt, som det dukkede op.

bevæge bækkenet ved for eksempel at “rokke” eller bevæge det fra side til side.

Der er også andre gode muligheder for fødestillinger. Ved at ligge på siden kan nogle fødende kvinder også arbejde godt sammen med veerne og udnytte fødselsvejens naturlige krumning. Andre fødende kvinder arbejder bedst sammen med pressetrangen ved at ligge på alle fire og

Jordemoderen eller lægen kan forsøge at løsne fosterhinden ved en indvendig undersøgelse. Herved er der mulighed for, at kroppens egne hormoner, som virker fremmende på fødslens begyndelse, kan frigives. Hindeløsning kan medføre smertelige plukkeveer og let blødning fra skeden, men risikoen for at skulle igennem en af de andre metoder til igangsættelse formindskes ved hindeløsning med ca. 15%.

i

Igangsættelse

Igangsættelse af fødslen sker efter FORTSÆTTES


en lægelig vurdering. I vurderingen indgår fordele og ulemper ved at gribe ind i graviditetens naturlige forløb. De hyppigste begrundelser for at sætte fødslen i gang er, hvis du er gået 14 dage over tid, har vandafgang uden veer, sygdom hos den gravide eller manglende tilvækst hos barnet.

det lettere for dit barn at trænge ned i bækkenet.

gennem skeden ved eventuelle fremtidige fødsler.

Jordemoderen vil under pressefasen fortælle dig, hvor langt du er nået, og mærke indvendigt for at se, hvor langt barnets hoved er kommet.

Efter snittet i livmoderen er foretaget, åbnes amnionblæren (vandhinden der omgiver fosteret), og fostervandet bliver suget ud. Derefter tages barnet ud (med hjælp af en tang hvis nødvendigt). Barnets næse og mund suges ren ligesom ved en vaginal fødsel, og barnets helbred bliver testet.

Før igangsættelsen foretager en jordemoder eller læge en indvendig undersøgelse i skeden for at vurdere, hvordan igangsættelsen skal foregå. Det kan også være af betydning, om du f.eks. tidligere har haft vanskelige fødsler eller har fået kejsersnit.

l

k

j

Jordemoder

Når du er næsten fuldt åben (8-9 cm) og nærmer dig pressefasen, vil jordemoderen begynde at gøre klar til selve fødslen og finde de nødvendige hjælpemidler frem. Jordemoderen vil støtte dig og vejlede dig i, hvordan du bedst trækker vejret, hvornår du skal gispe, og hvornår du gerne må begynde at presse med under presseveerne. Jordemoderen kan også hjælpe dig med at finde en god fødestilling, som er behagelig for dig og gør

Kejsersnit

Selve operationen tager ikke mere end ca. 5 minutter. Kejsersnittet består af 2 snit. Det første snit foretages som regel horisontalt lige under bikinilinjen, og det vil hele pænt. Hvis der er tale om en nødsituation, og barnet hurtigt skal hjælpes ud, kan lægen dog vælge at skære fra navlen ned til toppen af bikinilinjen. Det andet snit foretages i livmoderen, så barnet kan komme ud. Dette snit lægges næsten altid horisontalt i den nedre del af livmoderen, hvor der er mindst risiko for opbrud ved fremtidige fødsler. I denne del af livmoderen bløder det heller ikke så meget som andre steder. I nødstilfælde kan lægen bliver nødt til at lægge snittet vertikalt i livmoderen. Lægen vil dog forsøge at undgå dette, da det kan medføre kraftige blødninger. Det vil også forhindre dig i at kunne føde

Lavement

Et lavement er en udtømning af tarmindholdet. De fleste hospitaler tilbyder et lavement, når de første veer begynder at vise sig, men det er som regel ikke påkrævet. Der er visse fordele ved at få et lavement før fødslen. F.eks. kan det være ubehageligt at skulle lave afføring lige efter en fødsel, hvor man har fået foretaget et episiotomi (klip i mellemkødet). Et lavement før fødslen kan hjælpe med til at mindske denne ubehag. Et lavement før fødslen kan også gøre fødslen til en mere behagelig oplevelse. Når barnets hoved kommer ud gennem fødselskanalen, kommer indholdet i tarmen som regel også ud. Dette undgås naturligvis, hvis man får et lavement inden fødslen.

m

Moderkagen

Efter fødslen trækker livmoderen sig sammen, hvorefter moderkagen løsner sig inden for 15-30 minutter. Når moderkagen har løsnet sig, trækker jordemoderen let i navlesnoren, og moderkagen fødes. FORTSÆTTES


Den mest effektive, energivenlige og sikre måde at få kogende vand Med Quooker – den kogende vandhane - kan du få 100° C varmt vand direkte fra vandhanen. Det betyder at du kan koge pastaen med det samme – og samtidig blanchere grøntsager, koge æg og varme en flaske til babyen. Ligesom du nemt kan desinficere sutter, lave kaffe, the, blanchere grøntsager, desinficere spækbrætter, fjerne stearin, opvarme tallerkener og meget andet. Du har konstant tre liter kogende vand til rådighed – og det til en stand-by pris på bare 45 øre i døgnet. Langt mindre end hvad du i dag betaler for det vand du kasserer fra din elkedel. Fokus på sikkerhed Den justerbare hane er børnesikret og fastmonteret i køkkenbordet. Det eliminerer risikoen for grimme skoldningsulykker samtidig med at du kan placere gryden, kaffekanden eller koppen stabilt på køkkenbordet, når du bruger Quooker. Verdens eneste energibesparende hane Quooker er den eneste kogende vandhane, der har dokumenterede energibesparende egenskaber, og som kan monteres direkte til koldtvandforsyningen uanset vandets hårdhed. Hvis du vil se hvad nogle af de 100.000 nordiske brugere mener om Quooker, kan du læse det på www.quooker.dk.

Stempelkande

Pasta

Rengøring

Filterkaffe

Desinficering

Te


Når moderkagen er født, vil jordemoderen undersøge den, og du vil få mulighed for at se den, hvis du ønsker det.

smertelindring og øget risiko for at få infektion ved operationer, fordi deres væv ikke har samme gennemblødning. Og statistisk set er der flere indgreb for kvinder, der har en BMI over 30.

p

presseperioden

Når din livmodermund har åbnet sig 10 cm, og barnets hoved er på bækkenbunden, er du nået frem til presseperioden. De fleste kvinder oplever presseperioden som langt mindre smertefuld end udvidelsesperioden.

n

Navlestrengen

Navlestrengen er typisk ca. 50-60 cm lang ved fødslen. Det er forholdsvis almindeligt, at barnet fødes med navlesnoren rundt om halsen eller kroppen. Det har ca. 25% af alle børn, uden det er en alvorlig komplikation. Der er en vis tonus i navlestrengen, der gør, at den ikke strammer om barnet. Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger bør man vente 30 til 120 sekunder, før man klipper navlestrengen. På den måde styrker man barnets jerndepot, og formindsker risikoen for gulsot og anæmi.

o

Overvægt

Pressetrangen føles som en pludselig fornemmelse af at skulle af med afføring. Her er det godt, hvis du kan finde en god fødestilling, hvor du både aktivt kan bruge dine kræfter til at presse, og finde hvile i vepauserne.

r

Rhesus

Under graviditeten og fødslen kan noget af dit barns blod passere over i dig. Hvis du er rhesus negativ, og dit barn er rhesus positiv, kan du danne antistoffer mod dit barns blod. Det kaldes rhesus immunisering. Rhesus immunisering er sjældent et problem under den første graviditet, men det kan være det ved efterfølgende graviditeter.

Overvægtige kvinder har øget risiko for både vesvækkelse (når veerne går i stå midt under fødslen), lang fødsel, akut kejsersnit og fødsel med sugekop.

Hvis du har dannet antistoffer, kan de under graviditeten passere over til dit barn. I nogle tilfælde kan det medføre blodmangel eller alvorlig sygdom hos barnet, mens det er i livmoderen.

Overvægtige kvinder har desuden dårligere veer, større behov for

Hvis det sker, er der gode muligheder for behandling. Som-

metider kan man dog blive nødt til at sætte fødslen i gang før termin for at forhindre yderligere blodmangel hos barnet. Derfor er det vigtigt at forebygge rhesus immunisering.

s

Sugerkop

Sugekoppen kommer som regel i brug, når barnets hjerterytme bliver for lav, så det hurtigt skal ud. Hvis dine veer ikke er stærke nok til at presse barnet ud, kan jordemoderen i første omgang lægge et ve-stimulerende drop. Men hvis presseperioden har trukket længe ud, og du er træt og ikke har flere kræfter, vælger man som regel at hjælpe barnet ud med en sugekop. En sugekop er enten af gummi eller metal. Den sidder for enden af en gummislange, der er tilkoblet en pumpe. Sugekoppen sættes på barnets hoved, og pumpen bruges til at frembringe et undertryk, så koppen suger sig fast på barnets hoved. Ved at lægen trækker i sugekoppen, samtidig med at du presser, støttes dit pressearbejde, og du føder dit barn indenfor få minutter.

t

Tang

En tang har nærmest facon som et sæt salatbestik, og denne facon passer perfekt i fødselsvejen. De to halvdele bliver smurt ind og indført hver for sig i skeden, hvorefter de bliver låst sammen i en position, hvor de præcist omslutter babyens hoved. Tangen kan være til stor hjælp, FORTSÆTTES


Godnat og sov godt - på maven! KUN

498,-

GraviditetsMadrassen kan bruges på ethvert tidspunkt i graviditeten. Fra det øjeblik. det bliver umuligt at ligge på maven, og lige indtil fødslen. One size - passer til alle! Vælg mellem blå og pink.

www.GraviditetsMadrassen.dk


hvis babyen ligger i en forkert stilling for at kunne passere fødselsvejen, eller hvis babyen bevæger sig fremad ved hver presseve men glider tilbage igen, når den er overstået. Den kan også bruges, hvis babyen ikke har det godt og har brug for at blive født hurtigt. Den kan sætte fart på fødslen, hvis du selv er for træt til at presse, eller dine veer bliver svagere.

u

Udvidelsesfasen

I udvidelsesfasen bliver veerne hyppigere og kraftigere, så de efterhånden varer ca. 1 minut, og der er et par minutter imellem dem. Smerterne topper på dette tidspunkt, men fødslen skrider som regel også hurtigere frem. For at få fremgang i fødslen er der flere ting, som du selv kan gøre. Du kan ændre stilling, komme lidt op og gå rundt, sørge for at blæren er tømt og tale med jordemoderen om smertelindring.

v

foretages en CTG på barnet, der fortæller, hvordan barnet har det over en periode på ca. 30 minutter. I de fleste tilfælde vil du få en indspøjtning med Bricanyl undervejs, der gør, at din livmoder slapper af, mens lægen forsøget at vende barnet. Lægen vil forsøge at vende barnet om dets egen akse - nærmest som en forlæns kolbøtte - indtil barnets hoved er på plads ved bækkenindgangen. Efter vendingen vil der igen blive foretaget en CTG på barnet for at sikre, at barnet ikke er blevet stresset af vendingsforsøget. I yderst sjældne tilfælde kan barnet blive påvirket af vendingsforsøget, og det kan være nødvendigt at foretage kejsersnit. I nogle tilfælde lykkes det ikke at vende barnet til hovedstilling. Afhængig af årsagen kan man sommetider forsøge igen efter nogle få dage. Lykkes det ikke, anbefaler man (særligt førstegangsfødende) at få lavet planlagt kejsersnit ca. 7-10 dage før termin.

æ

Hvis barnet ikke har vendt sig med hovedet nedad i bækkenet i slutningen af graviditeten, vil din jordemoder henvise dig til en ultralydsscanning. Hvis scanningen viser, at dit barn ligger med numsen nedad (underkropsstilling), vil en læge tilbyde at forsøge at vende dit barn til hovedstilling.

Æteriske olier

Du kan roligt bruge afslappende og smertelindrende aromaterapi i form af æteriske olier i badevandet til fødslen, vel at mærke hvis fosterhinden er intakt (dvs. når vandet ikke er gået). Ønsker du at føde i vandet, skal du undgå olierne eller skifte vand før fødslen, så barnet ikke får olien i øjne, næse og mund.

ø

Vending

Rent praktisk foregår det ved, at en jordemoder undersøger dig udvendigt på maven og ultralydscanner for at se præcis, hvordan barnet vender. Hvis barnet ikke vender i hovedstilling, vil der

Man bruger specielle punkter i forbindelse med denne behandling, så det er ikke helt “almindelig” zoneterapi, der benyttes.

Øjenfarve

De fleste babyer med lys hudfarve bliver født med mørkeblå øjne, og deres “rigtige” øjenfarve (f.eks. brun, grøn eller blå) kommer som regel først til syne flere uger eller måneder efter fødslen.

å z

Zoneterapi

Zoneterapi er rigtig godt til at klargøre kroppen til fødslen. Kroppen kan “blødgøres”, og fødselsprocessen bliver derved lettere.

Åbne sig

Når fødslen går i gang, vil din livmoderhals gradvist åbne sig mere og mere. Når livmoderhalsen er 10 centimeter åben, er du parat til at kunne presse barnet ud.


DANSK DOULA NETVÆRK FOR DIG DER ØNSKER EN TRYG FØDSELSREJSE

Dansk Doula Netværk (DDN) er et fagligt netværk, som arbejder for en helhedsorienteret fødekultur og flere gode graviditets-, fødsels- og efterfødselsforløb. Nøgleordene i vores medlemmers arbejde er tryghed, omsorg og nærvær. Gennem efteruddannelse og supervision sikres et højt niveau af faglig kompetence og etik.

www.doulanet.dk


sex parforhold

UNDER GRAVIDITETEN Der er stor forskel på, hvor meget sex man dyrker under graviditeten. Nogle gravide oplever en øget sexlyst, mens andre hæmmes af den voksende mave. Begge dele er helt normalt.

MEGET LIDT , ELLER INGEN ?


Jeg er lidt nysgerrig, da jeg er højgravid. Kæresten og jeg har sex ca. en gang om ugen. Hvor ofte har I som er gravide sex med manden? Og til jer, der ikke længere er det, kan I huske, hvor ofte I havde? Her er manden nemlig ikke særlig tilfreds med den ene gang om ugen. Trine

Æ Jeg var totalt horny ;-) Bortset fra de første par måneder, hvor jeg fandt det lidt ubehageligt. Jeg kan ikke huske hyppigheden, men lysten fejlede bestemt ikke noget. Tværtimod. Men jeg havde heller ikke nogen nævneværdige gener i min graviditet. Heidi

Æ Jeg var i en stor del af graviditeten syg med kvalme og opkast, og det tog al energi og dermed også lyst til sex. Så der var det nok kun én gang om ugen. Da jeg slap af med det, var jeg nok egentlig klar til sex næsten hver dag. Men der havde vi travlt, så der var manden slidt og træt. Så det var vi ikke så gode til at planlægge. Zharina

Æ Her har vi nærmest været gået helt i stå på lagnerne, men det startede faktisk, før jeg blev gravid. Jeg var i fertilitetsbehandling og havde en del gener, så derfor var sex ikke rigtig en mulighed (jeg kunne dårligt gå, og havde be-

Gerne, ofte og hele “ tiden første gang. Jeg kunne finde på at vække ham kl. 4 om morgenen for at få taget trykket. LISBETH

stemt ikke lyst til sex), og efter ægoplægningerne turde vi nærmest ikke, selv om vi jo godt ved, at det er helt sikkert at dyrke sex under graviditet. Da jeg så blev gravid, havde vi det lidt på samme måde, og ingen af os havde rigtig lyst, før de første 13 uger var overstået. Vi er så småt gået i gang igen, men det er godt nok underligt, når man har holdt så lang en pause. På den måde er det fint, at man bliver nødt til at prøve nogle lidt alternative stillinger, for det har faktisk været ret underholdende. Men altså, jeg har faktisk tænkt en del over, at jeg gerne ville have det til at fungere som normalt, før baby kommer til verden, for jeg tror bestemt ikke, at det bliver nemmere efter fødslen, og slet ikke, hvis man har holdt en alt for lang pause. Vi tager stadig meget hensyn, men er dog “aktive”.

Kamilla

Æ Under begge graviditeter havde jeg så meget kvalme, at jeg ikke kunne gennemføre samleje. Jeg fik

kvalme af kropslugten - både min egen om mandens. Mette

Æ Vi havde kun sex 1 gang, mens jeg var gravid. Men det havde vi det begge to helt fint med. I dag kører det igen. Ditte

Æ Gerne, ofte og hele tiden første gang. Jeg kunne finde på at vække ham kl. 4 om morgenen for at få taget trykket. 2. gang var lige knapt det samme, men der var jeg en del indlagt på grund af infektioner i mine nyrer. Men havde de teet sig ordentligt, så havde det været det samme. Lisbeth

Æ Første gang var det oftere. Denne gang har det været nærmest ikke eksisterende siden uge 25. Jeg er plaget af diverse gener, blandt andet åreknuder i understellet, og jeg synes faktisk FORTSÆTTES

MÆND KAN OGSÅ MISTE LYSTEN Det er kendt, at gravide kvinder kan miste lysten til sex, men det sker faktisk også for mange mænd. En graviditet og et barn, man ikke kan se inde i maven, er meget abstrakt for mændene. Det er en klassisk luder/Madonna-problemstilling, hvor manden skal jonglere mellem at betragte sin elskede som den frække tøs, han har sex med, og den ærbare moder, hun er på vej til at blive. Derudover kan mænd ofte være nervøse for, at de kan skade barnet, når de har sex.


ikke, det er vildt fantastisk mere. Heldigvis er min mand åbenbart ikke en af dem, der bare bliver vild i varmen af gravide kvinder ;-) Jeg ser frem til om 2 år, når jeg igen har overskud til at være en sexbombe :-)

jamen hvis det er det, du synes er passende, så er den ikke længere. Det er fint, at I fortsat er aktive. Det vil helt sikkert gøre det lettere at komme i gang igen efter fødslen. Det har i hvert fald været min oplevelse.

Nadja

Lene

Æ Da jeg ventede den første, gik sexlivet i stå ca. halvvejs i graviditeten, og det kom aldrig rigtigt i gang igen :-( Med nr. 2 (og altså ny mand i mit liv) dyrkede vi sex ca. så tit, lejligheden bød sig. Vi undlod dog den sidste dag før igangsætning, så der ikke var “rester” ;-) Med nr. 3 var det som med nr. 2, når lejligheden bød sig. Det gjorde den bare ikke så tit. At din mand er utilfreds med en gang om ugen,

Æ Der er nogle mænd, der bliver nervøse og har svært ved at have sex med sin gravide kæreste. Jeg har selv været der med min eksmand. Det ødelagde simpelthen forholdet, at vi ikke kunne tale om det. Han mente ikke, det var et problem. Vi havde ikke sex under graviditeten, og havde det ikke 2 år efter. Det er der ikke mange forhold, der kan holde til, da intimiteten ryger, og der bliver læn-

Det ødelagde simpelt“ hen forholdet, at vi ikke kunne tale om det. Han mente ikke, det var et problem. CAMILLA

gere og længere mellem søde ord og knus. Jeg siger ikke, at det vil ske for jer, men det er vigtigt at få talt det igennem. Camilla

Æ Det var ikke ret tit til sidst. Maven er jo i vejen, og at ligge på siden med manden bagved, som var det nemmeste, fik jeg møg ondt i bækkenet af. Så det var nok også max en gang om ugen de sidste 4 uger. I hele 2. trimester var der dog en del gang i den. Kvalmen og trætheden var overstået, og maven var endnu ikke blevet enorm. Din mand må jo klare sig med klør fem, hvis han har et større behov, for pres får sgu ingen til at få mere lyst, vel? Mia

ORGASMER LETTER FØDSLEN Et aktivt sexliv, hvor kvinden får mange orgasmer, er en meget effektiv fødselsforberedelse, som letter kvinden, når veerne sætter ind. Forklaringen er, at orgasmer øger og udvikler receptorer i hjernen. Og det er godt, for receptorerne sikrer et større flow i hormonerne, og veerne er netop styret af hormoner. Mange receptorer betyder derfor gode veer og dermed en lettere fødsel.


Human Being Center

arbejder med innovativ sundhed, holistisk udvikling og kreativ læring. Vi har ambitionen om at blive et reelt helhedscenter, der arbejder med alle de vigtigste områder i moderne menneskers liv. Vi bistår med at reparere, støtte og udvikle mennesker både fysisk, psykisk og åndeligt.

Vi tilbyder mange forskellige behandlingsformer som f.eks. graviditetsmassage, massage, zoneterapi, kropsterapi, psykoterapi, healing og hotstonemassage.

Human Being Center Skindergade 23, 1. og 2. sal 1159 København K Telefon 33 33 88 36

www.humanbeingcenter.dk


MIN ”rigtige” FØDSEL FØDSELSBERETNING

Af Karina Jepsen

Karinas første fødsel endte med et akut kejsersnit, så anden gang drømte hun om at få lov til at føde normalt. Men det var lige ved at gå galt igen.


Det hele starter den 11. maj med små og meget uregelmæssige snydeveer/opstartsveer fra middagstid.

20.30 Vi vælger at tage ind på fødegangen. Det var nok mest fordi, jeg var en anelse nysgerrig omkring, hvor langt jeg var i forløbet, og fordi jeg gerne ville undgå samme forløb som sidst.

Jeg bliver sendt hjem med beskeden om, at jeg ingen livmoderhals har tilbage og er 2 cm åben. Vi aftaler (på grund af tidligere fødsel, som var akut kejsersnit), at jeg skal se tiden an i ca. 2 timer og komme igen.

22.30 Vi vælger igen at tage ind

på fødegangen som aftalt. Veerne er gode med 3-4 minutters interval af ca. 1 minuts varighed. Men stadig er jeg kun 2 cm åben. Jeg fik tilbud om at tage hjem endnu engang og afvente eller få en lille stue (ikke fødestue). Da vi havde barnepige på til Jonas, og vejen hjem er knap så sjov at køre, når man har veer (på trods af, at det kun tager ca. 20 minutter), så valgte vi at blive derinde. På den måde vidste vi også, at vi var i fagfolks hænder, hvis noget skulle ske. Det bliver nu terminsdatoen den 12. maj, og jeg får en varmepude til både lænd og mave som smertelindring.

00.45 Jeg beder om en epiduralblokade, da veerne bider godt til, og min lænd er helt smadret, og jeg får klyx. Jeg er meget opgivende i perioden frem til, jeg skal have epiduralblokade.

02.38 Jeg får jeg tisset af, inden

narkoselægen ankommer.

“egen” jordemoder, overtager. Super!

03.18

09.15 Der bliver tjekket op på

Epiduralblokaden bliver lagt, og jeg får sovet godt.

06.00 Jeg er 4 cm åben, så tingene trækker i langdrag, og de vælger at tage vandet.

det vestimulerende drop, og jeg havde sgu åbnet mig op til 9 cm. Så jeg fik den dejligste nyhed om, at jeg trods alt fik lov til at føde selv.

11.45 Jeg kommer ud Jeg fik den dejligste nyhed om, at jeg trods alt fik lov til at føde selv. 06.30 Endnu intet er sket mht.

veer og det med at åbne mig, så de vælger at give mig vestimulerende drop. Jeg får nu at vide, at hvis der intet er sket i løbet af få timer, så vil de lave et kejsersnit. Jeg brød helt sammen, da jeg jo havde en forventning om, at det her var min eneste chance for at føde normalt. Men jeg begyndte at indstille mig på, at drømmen var brast, og at det nok ville ende med endnu et kejsersnit.

07.30

Der er vagtskifte, og dagvagten, som tilfældigvis er min

af sengen for at få tyngdekraften til at arbejde, så lillebror kunne komme lidt længere ned i bækkenet.

13.00 Jeg får begyndende pres-

setrang. Total mærkelig følelse, men det var dejligt, at man endelig kunne arbejde med veerne. Men i vepauserne begynder jeg at klage over voldsomme mavesmerter i højre side, men vi slår det hen, da vi alle tror, det er på grund af presseveerne.

13.55 Elias ser dagens lys. Han

kommer ud i én presseve. Han kommer op på min mave, og farmand klipper navlesnoren, som sønnike har haft løst rundt om halsen én gang. FORTSÆTTES


PANIK

Derefter går der yderligere noget tid, og så kommer farmand ned til mig med tårer i øjnene og siger, at han sgu er en figther og har det godt.

Efter navlesnoren er klippet, er der pludselig panik. Elias bliver meget slap. Min jordemoder får hurtigt reageret på det. Elias havde fået et hjertestop, men de var heldigvis hurSå kommer tige om at få givet hjermig med tårer i temassage/genoplivning.

Elias og farmand bliver derefter fulgt op på neonatalafdeling, hvor Elias kommer i kuvøse med c-pap, varme og sonde. Alt det, mens jeg ligger på fødestuen og bliver syet sammen forneden. Tankerne flyver igennem hovedet på mig. Jeg tænker på, hvordan han har det, og om farmand kan magte det at se vores lille dreng kæmpe for livet. Men efter 1 times tid får jeg en tilbagemelding om, at Elias klarer sig flot.

Men da smerterne var vedvarende, fik jeg gennemtrumfet, at jeg skulle have noget smertestillende plus antibiotika, og de valgte så at sende mig på operationsbordet i fuld narkose, hvor de førte 3 kikkerter ind i maven på mig. til

farmand ned øjnene og siger, at han sgu er en figther og har det godt. DAGENE EFTER De efterfølgende dage var stride. Jeg døjede stadig med mange mavesmerter. Jeg var igennem 2 scanninger og 1 røntgen, uden de kunne fastslå, hvad det kunne være. Men en del af de farlige kategorier, som kunne koste livet, blev udelukket. Heldigvis, siger jeg bare.

Det eneste, man kunne sige, var, at min mave var voldsomt medtaget af betændelse, samt indersiden var rød og irriteret. Jeg fik lov at tage hjem den 17. maj. Vi nyder, at vi nu kan være en familie på 4 plus en hund. Elias blev født på terminen den 12. maj 2011 kl. 13.55. Han vejede 3.272 gram og var 55 cm lang.


Til forældre, der vil forkæle deres børn.

Stort udvalg af udklædningstøj og børnetøj - nye mærker på vej!

Søde og seje ting til børneværelset. Nyttige produkter til nybagte forældre.

Hos Kids In Style finder du fantastiske stilprodukter til børneværelset. Vi har smart tøj til søde piger og friske drenge. Vi har hjælpen til nybagte forældre med bl.a. flaskerensning, sutterensere, flaske- og madvarmere. Vi er ved at gøre klar til nye kollektioner af lækkert børnetøj. Derfor har vi nu et stort restsalg. Klik ind i shoppen og gør et kup.

www.KIDSINSTYLE.DK


igangsættelse SPØRG JORDEMODEREN

AF FØDSLEN

Kan man selv sætte fødslen i gang? Får igangsættelse fødslen til at gå hurtigere? Kan man insistere på at blive sat i gang før tid? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer alle dine spørgsmål om igangsættelse af fødslen.

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN Anne-Jette har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi i forbindelse med fødslerne.

Kan man selv sætte fødslen i gang? Jeg er førstegangsgravid og en uge fra min termin. Jeg er ved at blive skør af ventetiden. Er der da slet ingen ting, man kan gøre for at sætte gang i fødslen? SVAR Desværre må du være tålmodig. Der findes ingen gode metoder til at sætte fødslen i gang selv. Du kan dog prøve samleje. I sædvædsken findes nemlig et stof, der kan blødgøre livmoderhalsen.


Du kan også “nulre” dine brystvorter. Herved fremkommer der ofte sammentrækninger i livmoderen.

Kan jeg insistere på at blive sat i gang før tid?

Der er ingen beviser for, at det hjælper, men det skader i hvert fald ikke. Held og lykke med projektet.

Jeg er nu 25 hele uger henne. Jeg har fået at vide af både jordemoder og læge, at min baby er meget stor.

Får igangsættelse fødslen til at gå hurtigere?

Mit symfysemål var ude over kurven, da jeg var til 24 ugers tjek hos lægen. Jeg vejede selv 4½ kg, da jeg blev født, og min kæreste havde en fødselsvægt på ca. 4 kg.

Vil en igangsættelse få fødslen til at gå hurtigere end ellers? Det er selvfølgelig svært at svare på, da man jo ikke ved, hvor hurtigt det ellers ville have gået. Men hvad mener I?

Mit spørgsmål går på, om man kan insistere på at blive sat i gang før tid, således at babyen ikke når at blive så stor, at den kun kan tages ved kejsersnit?

Jeg har hørt, at igangsættelse øger risikoen for vestorm. Er det fordi, man får for meget medicin, fordi det er svært at dosere? Eller kan man slet ikke regulere det - enten får man vestorm, eller også gør man ikke? Jeg har haft vestorm, da jeg blev sat i gang med drop, og vestorm, da min fødsel foregik helt uden indgreb. Vil jeg så med stor sandsyndlighed få vesJeg torm, hvis jeg skal sættes i gang selve ved en eventuel næste fødsel? SVAR Om en fødsel går hurtigere, hvis man sætter den i gang, kommer an på, hvor “moden” livmodermunden og livmoderhalsen er, og hvilken metode man anvender.

Jeg har nemlig en veninde, som fik et barn, der var så stort (over 5 kg), at det ikke var fysisk muligt at få det ud på “normal” vis.

Jeg er ikke bange for selve fødslen, men mere for at blive skåret i. Jeg føler simpelthen ikke, det er naturligt, og vil derfor gerne undgå det, hvis det altså er muligt.

er ikke bange for fødslen, men mere for at blive skåret i. Jeg føler simpelthen ikke, det er naturligt, og vil derfor gerne undgå det, hvis det altså er muligt.

Man kan anvende stikpiller, man kan prikke hul på fostervandet, og man kan sætte et vefremkaldende drop. Hvis man sætter fødslen i gang med et vefremkaldende drop, starter man med at give en lille mængde, hvorefter man gradvis øger dosis. Det hænder, at der kommer vestorm, men det er sjældent på grund af, at man overdoserer, men mere fordi, man ikke altid ved, hvor meget den enkelte kvinde skal have for at få veer. Sandsynligheden for, at du får vestorm er da til stede, når du har haft det både ved en naturlig fødsel og ved en, der blev sat i gang, men vestorm ses ikke særlig ofte. Kommer der vestorm, kan man give noget vedæmpende i droppet.

SVAR Igangsættelse før terminen skal du diskutere med en læge på det sted, hvor du skal føde. Det er da muligt, du kan blive undersøgt tæt på terminen med henblik på barnets størrelse.

Sædvanligvis er der ikke indikation for at sætte føds-len i gang, fordi barnet er skønnet til at veje 4 kg. Jeg kan godt forstå, at du ikke vil have foretaget kejsersnit, hvis det ikke er nødvendig, og det er da også sjældent, at der foretages kejsersnit ved et stort barn. Er der nogen risiko ved at få sat fødslen i gang? Jeg er gravid i 35. uge. Jeg er blevet scannet og fik at vide, at der er en smule for lidt fostervand. Jeg skal derfor scannes igen for at se, om der stadig er for lidt fostervand. Lægen sagde, at hvis der er for lidt, vil de sætte fødslen i gang. Er der nogen risiko ved at få sat fødslen i gang? FORTSÆTTES


Kan man blive sat I gang PÅ GRUND AF sukkersyge?

SVAR Barnet trives ikke så godt og vokser ikke nok, hvis der er for lidt fostervand. Der er ca. 0,75 liter ved terminen.

Jeg er 29+3 uger henne. Da jeg blev scannet i sidste uge, skønnede de babyen til at veje 1.400 gram.

Nogle gange er det bedre at sætte fødslen i gang, så barnet har det bedst muligt, når det fødes. I 35. uge vejer det ca. 3 kg, og der er således ikke nogen fare for, at det ikke kan overleve. Måske skal barnet observeres lidt på en børneafdeling, men de fleste steder er mor og far med barnet. I dag er der mange fødsler, som bliver sat i gang (10%). Der er ingen risici ved igangsættelse. Bliver fødslen sat i gang på grund af bækkenløsning?

Lægerne har også mistanke om, at jeg har sukkersyge, og der har babyerne jo det med at blive lidt større, så jeg er da lidt bekymret.

Som udgangspunkt ville jeg godt gå i gang af mig selv ved denne fødsel, bare for at prøve “det normale”. Men mine smerter og tiden er ved at køre mig ned mentalt.

Jeg er gravid i uge 32 med mit 3. barn. Ved de 2 tidligere fødsler er jeg blevet sat i gang på grund af meget svær bækkenløsning. Denne gang er det endnu værre end de 2 første.

Kan man blive sat tidligere i gang, hvis man har sukkersyge, og babyen bliver for stor? Det skal lige siges, at min bror og andre i min familie har sukkersyge, så det ligger til familien. SVAR

Et barn, der er skønnet til at veje 1.400 gram i uge 29+3 er ikke meget stort, men du har ret i, at hvis du har sukkersyge, kan det få indflydelse på barnets størrelse.

Du vil blive fulgt tæt med henblik på at se, hvordan sukkerbalancen udvikler sig, og du vil få fødslen sat i gang, hvis man skønner, at det er nødvendigt af hensyn til barnet.

Som udgangspunkt ville jeg godt gå i gang af mig selv ved denne fødsel, bare for at prøve “det normale”. Men mine smerter og tiden er ved at køre mig ned mentalt. Nu går jeg og overvejer, om jeg skal sættes i gang denne gang også.

Spørg din jordemoder eller læge, hvordan man vil følge din graviditet, så du er tryg.

Hvem tager denne beslutning? De forrige gange var det en fælles beslutning med sygehuset og os. Idet problematikken er den samme som ved de 2 foregående fødsler, er det vel ikke et umuligt ønske at bede om - eller hvad? Mange ting har jo ændret sig, siden jeg fødte sidst.

FAKTA OM IGANGSÆTTELSE

SVAR

Æ Det er sjældent nødvendigt at sætte fødslen i gang før uge 37. Jo tættere du er på det forventede fødselstidspunkt, jo nemmere er det at sætte fødslen i gang.

Det er altid muligt at føde af sig selv, når man har bækkensmerter, og det er altid dig og fødestedet i fællesskab, der tager en beslutning om at sætte fødslen i gang.

Æ Alle gravide bliver tilbudt at få sat fødslen i gang, når de er i uge 41+4 eller 41+5. Langt de fleste børn bliver således født senest 2 uger efter terminen (uge 42+0).

Det er et spørgsmål om, hvor længe du har lyst til at være gravid med bækkensmerter. Jeg synes bestemt, at du skal snakke med din jordemoder om det. Held og lykke.

Æ 12% af alle gravide har endnu ikke født 10 dage efter terminen. Æ I 2001 blev 13% af alle fødsler sat i gang.


DIT BARNS FØRSte køretøj Sikkerhed, komfort og funktionalitet MALTHE med barnevognsdel

MALTHE med klapvognssæde

â

• Gigantisk liggemål på hele 100 cm. • Smart pusletaske og stor softlift med kaleche. • Kraftigt aluminiumsstel og 14” luftgummihjul. • Stor varekurv i metaltråd og aftagelig stofkurv.

Malthe barnevogn med klapvogsnsæde, lift og pusletaske

PRIS LIGE NU:

KUN 4.999,-

Jedo barnevogne er specielt designede til at give børn den absolut bedste komfort. Alle detaljer er gennemtænkt, og vognen har et robust karrosseri og fantastiske køreevner.

Find autoriseret Jedo-forhandler og se flere flotte barnevogne på

www.jedo-dk.com


hvis mænd kun for sjov

KUNNE BLIVE GRAVIDE Har du nogensinde tænkt over, hvordan verden ville se ud, hvis mænd kunne blive gravide?

Hvis mænd kunne blive gravIde: Æ Ville de blive i sengen under hele graviditeten. Æ Ville naturlig fødsel blive helt afskaffet.

KUN

FOR SJO

Æ Ville der straks blive opfundet en kur mod strækmærker. Æ Ville restauranter have is med pickles og bløde løg som fast punkt på menukortet. Æ Ville barselsorloven vare mindst 2 år - og naturligvis med fuld løn. Æ Ville børn blive på hospitalet, til de var renlige. Æ Ville alle præventionsmidler være 100 procent effektive. Æ Ville de helt sikkert ikke synes, at tvillinger var så søde. Æ Ville de være meget mere ivrige efter at tale om ansvarsdeling. Æ Ville morgenkvalme være det største sundhedsproblem i landet. Æ Ville sønner skulle være hjemme fra stævnemøder kl. 22.00. Æ Ville ingen familier få mere end ét barn. Æ Ville kvinder regere verden!

V


TØJ TIL GRAVIDE OG AMMENDE

Sømløs graviditets-BH

Ammebluse

Sømløs økologisk amme-BH

Blonde amme-BH

Sømløs cami ammetop

Sømløs amme-BH

Kr. 99,00

Kr. 199,00

Kr. 225,00 Kr. 249,00

Kr. 249,00 Kr. 189,00

Stort udvalg af alt til den kommende mor og tiden efter fødslen. Hos NoTanShop finder du amme-BH’er, graviditets-BH’er og badedragter fra de kendte mærker: Carriwell, Bravado, ImaHot, Torelle, FunMum og Female. Du kan også finde de lækre neopren hagesmække fra Bibetta og sutter og sutteflasker fra MAM, samt det bedste solbeskyttende UV-tøj fra OxiSun og Stingray. Alt sendes med dag til dag levering.

Se det brede udvalg på www.NoTanShop.com


motion A-Å RØR DIG

FRA

FOR GRAVIDE

Af jordemoder Anne-Jette Raben

Motion gør underværker for dig under graviditeten. Den hjælper med til at forberede din krop på fødslen ved at styrke dine muskler og gøre dig bedre til at stå imod, samtidig med at den hjælper din krop til hurtigere at komme tilbage til sin normale form, når først barnet er født. At man skal holde sig aktiv under graviditeten betyder ikke nødvendigvis, at man skal dyrke over-

dreven motion. Din krop udskiller under graviditeten et hormon, der hedder relaxin, som løsner dine led for at forberede dem på fødslen. Derfor er det ikke sikkert, at det er en god ide at motionere lige så hårdt, som du gjorde, før du blev gravid. Det er vigtigt at finde motionsformer, der ikke belaster dig eller skader barnet. Den bedste form for motion skal få dit hjerte til at pumpe, holde dig smidig, kontrollere din vægtforøgelse og forberede dine muskler til det hårde arbejde, det er at

føde - uden at forårsage unødig psykisk stress for dig eller barnet. Mange aktiviteter såsom løb og vægttræning er gode nok i begyndelsen af graviditeten, men det kan blive nødvendigt at sætte tempoet ned, efterhånden som du vokser. Det er bedst at undgå aktiviteter, der kan udsætte dig for risikoen for at glide og falde. På de følgende sider kan du læse om en lang række forskellige motionsformer og se, om de er gode eller dårlige for gravide.


AEROBIC

En god ting ved aerobic er, at det er et bestemt tidsrum, hvor du ved, du vil få noget motion. Og hvis du melder dig til et hold, der er specielt beregnet for gravide, vil du samtidig få fordelen af at møde andre i samme situation som dig, og være sikker på, at hver eneste øvelse er sikker for dig og din baby.

CYKLING

Man kan cykle langt hen i graviditeten. Mountainbike vil fra ca. uge 15 være for farligt at udføre på konkurrenceniveau, men landevejscykling er ufarligt. Den største begrænsning ligger i mavens størrelse, som oftest fører til, at man flytter sadlen og eventuelt hæver styret og drejer bremsegrebene opad.

DANS

Du kan få hjertet til at pumpe ved at danse til din yndlingsmusik i de vante omgivelser hjemme i din egen stue, men hold dig fra breakdance, hip-hop eller anden dans, hvor du skal hoppe, springe eller hvirvle rundt. Hvis du melder dig til et kursus, kan du løsne op for spændinger til dejlig musik, samtidig med at du holder dig i form og møder andre mennesker.

GÅTURE

En af de bedste øvelser for gravide er lange spadsereture for at få pumpet blodet rundt i kroppen. Det holder dig i form uden at slide på dine knæ og ankler. Det får dig ud af huset, hvilket kun kan være godt. At gå er en sikker måde at motionere på gennem alle graviditetens 9 måneder.

HÅNDBOLD

Du kan spille håndbold, så længe

du føler, at din krop er OK med det. Du skal dog passe på ikke at få en hård bold lige i maven. Det er vigtigt, at gravide holder sig i form for at klare fødslen bedre, og håndbold giver jo god motion.

KAJAK

Vær opmærksom på din øgede vægt, og at balancepunktet flytter sig under graviditeten. Mavens størrelse kan være et problem, men ofte kan kajakken og redningsvesten justeres. Du bør dog ikke ro alene. Hvis du kæntrer, er du ikke helt så mobil i vandet som før graviditeten.

LØB

Motion under graviditeten er sundt, og du kan sagtens løbe. At løbe er den hurtigste og mest effektive måde at motionere både hjerte og krop på en gang. Fortsæt så længe du synes, det føles godt i kroppen, og du ikke får ondt nogen steder. Med andre ord: Lyt til din krop og lad den styre motionen.

MAVEØVELSER

Du kan sagtens lave maveøvelser både for de lige og de skrå mavemuskler, så længe du synes, det er behageligt. Det er de skrå mavemuskler, man anvender i presseperioden, så det er selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på dem. Når du har født, er det en god idé at træne de lige mavemuskler, så de kommer på plads igen efter fødslen.

RIDNING

Det er OK at ride under graviditeten. Det kan dog være farligt at falde af hesten og slå sig direkte på maven.

RULLESKØJTER

Du kan sagtens løbe på rulleskøjter under graviditeten. Det kan du i princippet gøre så længe, du synes det er sjovt. Når du kommer frem til uge 25-26, skal du selvfølgelig passe på ikke at falde direkte på maven. FORTSÆTTES


SKILØB

Gravide bør undlade at stå på slalomski på grund af risikoen for at falde og slå maven. Hvis man er en god skiløber, kan man stå på ski i fladt terræn langt ind i graviditeten.

SPINNING

Spinning og graviditet passer rigtigt godt sammen. Hvis man i øvrigt har det godt, kan man i de fleste tilfælde dyrke spinning gennem hele graviditeten. Hvis man har været meget aktiv før graviditeten, kan man fortsætte med at træne på samme niveau, hvad angår mængde og intensitet. Mange vil dog have lyst til at træne ved let reduceret mængde og intensitet.

STYRKETRÆNING

Træning af mavemuskler under graviditeten afhænger af, hvor langt henne du er. I starten er det OK, så længe du ikke har ondt eller på anden måde føler ubehag

ved træningen. Senere er det ikke godt at træne for meget, fordi de muskler, der sidder lige foran på maven, bliver spilet ud og derfor er svagere. Hvis du tager de nødvendige forholdsregler og bruger en god teknik, er styrketræning en rigtig god måde til at forøge elasticiteten og styrken i dine muskler.

SVØMNING

Sundheds- og fitness-eksperter fremhæver svømning som den bedste og sikreste form for motion for gravide. Du kan svømme helt hen til terminen, men lad være, hvis du har meget udflåd eller mange plukkeveer. Svømning er så ideel, fordi den både træner store muskelgrupper (arme og ben), giver god motion for hjerte og blodomløb, og samtidig giver gravide fordelen af at føle sig vægtløse på trods af graviditetens ekstra kilo. Det kan være en befrielse at gå over til rygsvømning på et tidspunkt, fordi det mindsker svajet i lænden.

VANDAEROBIC

Du kan sagtens dyrke vandaerobic under graviditeten. Det er sundt og sjovt. Faktisk er det kun den sidste måned inden fødslen, at man anbefaler at lade være.

VANDSKI

Du kan godt stå på vandski, så længe din mave ikke er så stor. Jeg synes måske nok, at du skal stoppe omkring 20. uge. Det er ikke så godt at falde direkte på maven. Selv om det er vand, du falder i, kan det godt slå hårdt.

YOGA

Yoga og strækøvelser kan hjælpe med til at opretholde muskelspændingen og holde dig smidig med meget lidt eller slet ingen overanstrengelse af dine led. Men det er en god idé at supplere yoga med en gåtur et par gange om ugen for også at give dit hjerte lidt “arbejde”.

Motion mindsker smerterne Sammen med Gigtforeningen og Randers Kommune har Regionshospitalet Randers lavet en forsøgsordning kaldet “Mor i Bevægelse”. Her blev fysisk inaktive gravide kvinder tilbudt træning, en skridttæller samt råd og vejledning både under graviditeten og i barselsperioden. Formålet var at få dem til at motionere og se på de positive effekter af træningen. 45 procent af de kvinder, der var med i testgruppen, undgik smerter og ubehag i lænden, hvorimod

kun 24 procent af kontrolgruppen (en gruppe af inaktive gravide uden for projektet) undgik smerter og ubehag. For nogle år siden var Sundhedsstyrelsen ude at anbefale gravide kvinder at dyrke motion mindst en halv time om dagen. Men det er svært at få de inaktive gravide til at røre sig mere. Mange gravide bliver desuden utrygge og ved ikke, hvordan de skal motionere, og om de må dyrke den sport, de dyrkede, før de blev gravide.

Motion er desuden en faktor, der let bliver overset på hospitalerne, fordi læger og jordemødre har travlt med at informere de gravide om andre risikofaktorer som f.eks. alkohol og rygning. Noget af det, der kunne få de gravide kvinder fra Randers i træningstøjet, var blandt andet muligheden for at motionere med andre gravide, og at der var både jordemødre og fysioterapeuter til stede omkring træningen.mærkelige navne navngivning

KAN MAN

Skal dit barn hedde Panda, Musling eller Lurifax? Eller hvad med Frodo, Laban eller Ninja? Nogle gange må man korse sig, når man ser, hvad folk kalder deres børn af mere eller mindre opfindsomme navne.

HEDDE DET? Af Katja Hansson

Her er et udpluk af de navne, som formentlig aldrig kommer med på hitlisten over de mest benyttede navne i Danmark:

PIGEnavne

Man kan have sin tvivl, om forældrene har gennemtænkt deres beslutning om at give barnet et så anderledes navn.

Aloha, Altan, Badr, Befri, Charme, Cirkel, Dyne, Engel, Europa, Fan, Fe, Fri, Fryd, Gift, Gin, Gul, Glød, Håb, Kismet, Musling, Ninja, Nitte, Ny, Ok, Panda, Pop, Sommer.

Det har da sikkert været sjovt at sidde en aften på terrassen med et glas vin, da forslaget om at kalde sønnike for Awesome eller Blær dukkede op. Men barnet skal jo altså bære rundt på navnet hele sit liv.

Drengenavne

Det kan også være en god idé at opkalde sit barn efter en kendt person, som har en betydning i ens liv. Men ligefrem Lucky Luke og Snoopy? Der er altså for mærkeligt, hvis du spørger mig. Siden ændringen af navneloven trådte i kraft i 2006, er det blevet en del lettere at få godkendt et fornavn, og det har resulteret i, at listen med anderledes og mærkelige navne er blevet længere. Hver måned godkender Familiestyrelsen omkring 200 nye fornavne, og i alt er der næsten 26.000 godkendte pige- og drengenavne at vælge imellem, når man skal finde et navn til sit barn.

messi

obama

kermit

Awesome, Barca, Blær, Cello, Cobra, Dreng, Faktor, Haj, Fru, Jazz, Jura, Kamel, Kritte, Laban, Ludo, Lurifax, Nam, Memo, Niks, Offer, Og, Skak, Skat, Sok, Syver, Tavs, Tung.

KENDISnavne

Afrodite, Adonis, Aladdin, Allah, Aristoteles, Bilbo, Bowie, Buddha, Cirkeline, Cher, Cæsar, Frodo, Gandalf, Hamlet, Jesus, Judas, Kermit, Klepatra, Lancelot, Lucky Luke, Messi, Obama, Pippi, Ra, Rocky, Saxo, Snoopy.

rocky

frodo

cher


GRAVIDMASSAGE

Alle gravide vil under hele graviditeten have stor gavn af massage. Nür man er gravid, vil der ske store forandringer med kroppen, holdningen og musklerne, og derfor vil behovet for massage automatisk blive større. Pü klinikken benyttes en speciel briks med hul til maven. Det betyder, at du kan ligge behageligt under hele massagen. Olien, som bruges, er allergivenlig, duftfri og indeholder ingen parfume eller parabener.

MJ MASSAGE www.mjmassage.dk


FØDSELSBERETNING

MIT PLANLAGTE

kejsersnit Af Kamilla Dupont

I november 2010 fandt jeg ud af, at jeg var gravid. En skøn ting. Testen blev taget, fordi jeg blev sendt hjem fra min elevplads et par dage i træk på grund af kvalme. Så jeg købte en test, og der var to streger. Vi var til en tryghedsscanning, da jeg var i uge 8, og fik set vores lille baby for første gang. Det var totalt uvirkeligt at se den lille ting på skærmen. Tiden begyndte at gå stærkt på trods af kvalme hver dag, og de fleste dage opkast. Vi fik det fortalt til familie og venner, og alle glædede sig.

Vi fik købt alt til vores lille baby. Og vi ville ikke have kønnet at vide, så det hele var i neutrale farver. Vi var til nakkefoldsscanning, og det gik bare så godt. Alt var, som det skulle være. Vi var også til glukosetest, og den var også fin, og den sidste scanning var også bare super. FORTSÆTTESDa jeg var i uge ca. 20, skulle vi til fødselsforberedelse, og vi fik en masse info om fødsel, amning osv. Så en dag spurgte jeg min kæreste, hvad han ville mene om det hele, hvis jeg nu gerne ville have kejsersnit. Han syntes, det var fint, hvis det var det, jeg ville. BESLUTNINGEN Da vi kom til næste jordemoderbesøg, sagde vi til hende, at vi ønskede kejsersnit. Men det var ikke bare lige sådan at få. Der skulle en masse samtaler til. Så vi fik en henvisning til en fødselslæge angående kejsersnit. Jeg kan ikke huske, hvor langt jeg var henne, da vi var til den første samtale, men vi kom derind og fik snakket en masse. Han brugte en masse tid på at forklare, hvor farligt det kunne være både for mor og barnet, men jeg var fast besluttet.

gen op på operationsgangen og spurgte efter en tid. Planlagt kejsersnit bliver som regel lavet 1 uge før termin, og da jeg havde termin den 17. juli, ville babys fødselsdag blive den 11. juli. Vi fik snakket færdigt, og så skulle vi op på barselsgangen og hente papirer på den tid, jeg havde fået: Den 11. juli kl. 7.00. Puha, heldigvis en tid om morgenen. Så skulle man ikke gå og være nervøs hele dagen.

ting til sygehuset og fik det sidste flyttet op i stuen. Vi sover i kælderen, og jeg vidste, at jeg nok ikke kunne gå på trapper i den første tid efter fødslen, så vi sov i stuen. Vi satte en film på DVD’en og lagde os så til at sove. DEN STORE DAG Jeg skulle tage piller ved midnat, og de andre skulle jeg tage kl. 4. Så klokken 5 blev kæresten vækket, og han fik morgenmad og luftede hunde. Jeg var simpelthen så spændt, at jeg havde nok med at tage tøj på. Tiden nærmede sig kl. 6, og vi kørte mod sygehuset.

at forklare ham, at “ Jegjeg prøvede lider af angst, og at jeg var meget bange for at gå i panik under fødslen, og at det så ville ende med akut kejsersnit, og det derfor måtte være bedre, at det var planlagt.

Jeg prøvede at forklare ham, at jeg lider af angst, og at jeg var meget bange for at gå i panik under fødslen, og at det så ville ende med akut kejsersnit, og det derfor måtte være bedre, at det var planlagt. Han ville ikke rigtig give mig ret, så han sagde, vi skulle gå hjem og tænke over det og så komme til en samtale mere. Der gik 2-3 uger, og så skulle vi til samtale igen. Vi forklarede igen, at vi var fast besluttede og ikke ændrede mening. Så gennemgik han en masse angående blodtype, vægt, medicin osv. Så ringede læ-

Da vi havde hentet papirerne, skulle vi videre til narkoselægen og snakke om narkosen under fødslen. Jeg sagde, at jeg ønskede lokalbedøvelse, for jeg ville helst være vågen, når baby kom. Vi fik forklaret, hvordan en rygmarvsbedøvelse virker, og ja, det lød ikke så slemt. Jeg fik nogle piller med hjem, jeg skulle tage om aftenen og natten inden kejsersnittet, og fik så at vide, at det ikke var nødvendigt med flere jordemoder/lægebesøg inden fødslen. Tiden gik, og pludselig blev det den 10. juli. Vi fik pakket de sidste

Da vi kom frem, fik vi vist vores stue og fik pakket ud, så det hele var klar, til vi kom tilbage fra opvågning. Jordemoderen kom og lagde drop i min hånd med saltvand og fik gjort mig klar. Vi fik skiftet tøj, og så var vi klar.

Portøren kom for at hente os, og da vi var halvvejs nede på operationsstuen, ringede portørens telefon. Hun forklarede, at vi blev nødt til at vente, for der var sket en ulykke. Så vi kom ind på stuen igen og ventede. Jeg tror, der gik 20 minutter, og så kom hun igen og kørte os derned. Jeg skulle gå ind på operationsstuen og sætte mig med spredte ben og læne mig frem med pukkelryg. Så forklarede narkoselægen, hvad han ville gøre, og han gik så i gang med at bedøve mig. FORTSÆTTES


BABYRYTMIK PÅ MUSIKSKOLEN LAURA

FR A 0 ÅR

På Musikskolen LAURA har vi en lang tradition for at undervise helt små babyer fra 3 måneders alderen. Vi startede tilbage i 1989 med at tilbyde undervisning for de helt små og har efterhånden opbygget et team af rigtig dygtige undervisere på området. Vi afholder også kurser for forældre, vuggestuer og børnehaver og kommer gerne ud til jer. Musikskolen LAURA er en privat musikskole, som har til huse på Laursens Realskole, Hjelmensgade 10 i Århus. LAURA har eksisteret i 23 år, og vi har undervisning i de fleste fag. Vi er en fortrinsvis rytmisk musikskole, som vægter sammenspil højt. Selvom vi bor i Århus, kommer vi gerne rundt i landet. Ring på telefon 86 18 62 20 og få en snak om, hvad I kunne tænke jer, så prøver vi at løse det. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere om alle vores tilbud. Mange hilsner musikskoleleder Birgitte Stein

Musik skal være sjovt - musik skal skabe glæde MUSIKSKOLEN FOR

BØRN OG VOKSNE

www.musikskolenlaura.dk


Første gang, han fik nålen ind mellem ryghvirvlerne, lykkedes det ikke. Det gjorde det heller ikke anden gang. Men trejde gang var lykkens gang. Men av av, hvor gjorde det da ondt. Mine ben forsvandt hurtigt under mig, og jeg fik hjælp til at komme op og ligge. Jeg fik lagt kateter, men jeg kunne stadig vippe med venstre fod, så kæresten spurte sygeplejersken, om det gjorde noget. Hun kiggede bag det grønne klæde og sagde: “De er i gang, så det gør nok ikke noget”.

for første gang. Og så kunne vi endelig ringe rundt op fortælle, at vi var blevet forældre til en lille dreng på 4.070 gram og 53 cm klokken 8.55. Vi lå på opvågning i nogle timer for at tjekke mit blodtal, og efter middag kom vi over på vores stue og ligge. Hen på eftermiddagen fik jeg taget kateteret ud, og så kom de første på besøg. Jeg kan ikke huske ret meget fra dagene på sygehuset på grund af smerter og smertestillende, men vi var der i 4 dage på grund af jernmangel, og at jeg var svimmel.

ham over igen. Jeg var kun oppe for at komme på toilettet og i bad. Men det gik hurigt bedre. Jeg kunne se bedring dag for dag, og til sidst blev jeg stædig. Jeg skulle jo “lære” at klare mig selv, nu når kæresten skulle på arbejde igen. GULSOT Konrad var noget gul efter fødslen, så vi fik at vide, der skulle holdes øje med hans gulsot. Så da lægen mente, han var gul for længe, skulle der tages blodprøve for at se, om de tal var, som de skulle være.

Jeg syntes, der gik længe, inden der skete noget, og de bøvlede noget med at få baby ud. De måtte bruge Efter jeg havde ventet en sugekop, da den ikke ville ud. Men ud kom den, evighed, kom min kæreste endelig og pludselig var alle væk, ind med en fin lille baby i sine både baby, sygeplejerske og min kæreste. Jeg arme og sagde: “Det er sgu en spurte så, om “den” var dreng”. rask. De svarede: “Ja, de kommer om lidt”.

“DET ER SGU EN DRENG” Efter jeg havde ventet en evighed, hvor sygeplejersken havde givet mig et drop mere på grund af blodtab (2,1 liter), kom min kæreste endelig ind med en fin lille baby i sine arme og sagde: “Det er sgu en dreng”, og så vidste vi med det samme, at han skulle hedde Konrad. Vi fik lov at nyde ham, mens de syede mit sår færdigt. Så kom der en ny portør ind og skulle køre os ned på opvågningen. Konrad kom i en kuvøse for ikke at fryse, og jeg blev lagt i en anden seng. Da vi kom ned på opvågningen, fik jeg min lille dreng i mine arme

Men jeg kan dog huske, at det gjorde meget ondt at komme op at stå første gang, og at alle dagene på sygehuset fik jeg hjælp til toiletbesøg og bad. Det var først på 3. dagen, jeg havde tøj på, for det gjorde bare ondt at bevæge sig. EN LANG TUR HJEM Konrad blev født mandag, og torsdag middag tog vi hjem. Jeg fik nogle morfinpiller med hjem til smerterne. Turen hjem var meget lang. Alle bump i vejen gjorde ondt. De efterfølgene dage lå jeg på sofaen. Jeg kunne ikke selv tage min dreng hen til amning eller lægge

Da lægen, der undersøgte Konrad, var i tvivl, blev vi sendt til Kolding Sygehus på børneafdelingen for at få ham tjekket. Puha, en lang ventetid.

Men efter 4 timer kunne de sige, at han var, som han skulle være, og at det nok skulle forsvinde. Men vi skulle selvfølgelig holde øje med ham. Og så forsvandt det stille og roligt. ARRET Jeg kan ikke huske, hvor længe jeg bøvlede med mit ar. Jeg tror, det var 13 dage, så var stingene væk. De forsvandt af sig selv. Så ja, det gør ondt, men jeg ville til hver en tid gøre det igen. Det er det værd, når man får sådan en lille guldklump. Han er lige blevet 10 måneder. Jeg kan nogle gange mærke mit ar, men det hjælper at massere og så smøre creme på. Jeg håber, at alle andre, der får kejsersnit, får lige så god en oplevelse på trods af smerterne.


Få en dejlig babypakke

GRATIS (+39 kr. i porto og eksp.)

Alt dette får du: Stort aktivitetstæppe med *mange sjove detaljer

0-24 der

måne

med masser *af Legehæfte inspiration Skøn godnatbog i stof *med en sød og blød bamse - perfekt som hyggelig godnatlæsning

KLIK HER OG FÅ DIN GRATIS BABYPAKKE Bestil allerede nu, så babypakken er klar, når dit barn bliver født!


BABYUDSTYR

Spar penge på udstyr Til din baby Som bekendt er det dyrt at købe udstyr til baby. Barnevogn, tremmeseng, autostol, puslebord, babyalarm, højstol - det løber alt sammen op i rigtig mange penge. Men der er mange penge at spare - i Tyskland. SPAR OP TIL

48%

Babyparadies forhandler de bedste mærker i autostole, heriblandt Britax Römer, Recaro, Maxi-Cosi, Concord, Cybex og Graco. Der findes et meget stort udvalg af barnevogne og kombivogne og tilbehør i gode mærker som Teutonia, Gesslein, Hartan, Chicco, Römer og Graco. Inden for klapvogne anbefaler Babyparadies varmt MacLarens kollektion på grund af deres lave vægt og ekstreme komfort. Babyparadies er specialister i spiseudstyr, sutter og bideringe, og forhandler kendte mærker som Avent. Desuden findes mange mærkevarer til hjemmet som f.eks. højstole, sikkerhedsgitre og børnemøbler. Skal du på tur med dit barn, finder du også et stort udvalg af rejsesenge, cykelstole og børnerygsække.

Babyparadies er en tysk internetbutik, der i 15 år har været specialister i alle former for babyudstyr. De har gennem flere år serviceret hundredevis af danskere, og ifølge Petra Teiwes, der er daglig leder af internetbutikken, kommer der flere og flere kunder fra Danmark. Petra taler norsk, så man kan sagtens kommunikere med hende på dansk. Produkterne er mærkevarer af høj kvalitet til den bedst mulige pris. Du kan spare helt op til 48% i forhold til butiksprisen i Danmark, og der er hele tiden nye særtilbud at finde i webshoppen.

“Vi har naturligvis også alt til baby i badet og til sengetid, samt regntøj og selvfølgelig masser af dejligt legetøj og plejeprodukter til baby og dig selv - både til under og efter graviditeten. Skal du bruge ammeprodukter, klarer vi også det”, forsikrer Petra.

Besøg den omfattende webshop og se de mange gode tilbud på â Www.babyparadies-shop.de


SÅ MEGET KAN DU SPARE Her kan du se nogle eksempler på, hvor meget du kan spare på en række forskellige autostole og klapvogne. ved at købe dem i Tyskland. I nogle tilfælde kan du spare næste halvdelen i forhold til prisen i Danmark! SPAR

37%

SPAR

25%

SPAR

33%

SPAR

37%

Britax Kidfix CLASSICLINE Billy AUTOSTOL

CYBEX SOLUTION X2-FIX pure black

RECARO Young SPORT Microfibre Black

RÖMER BABY-SAFE SLEEPER Neon Black

Pris i Danmark: 1.649 Pris i Tyskland: 1.035

Pris i Danmark: 1.599 Pris i Tyskland: 1.192

Pris i Danmark: 1.999 Pris i Tyskland: 1.341

Pris i Danmark: 1.999 Pris i Tyskland: 1.266

â SPAR 614

â SPAR 407

â SPAR 658

â SPAR 733

SPAR

SPAR

SPAR

SPAR

48%

15%

33%

26%

Britax B-SMART 3 Neon Black KLAPVOGN

Teutonia Spirit S3 KLAPVOGN

Teutonia Mistral S KOMBIVOGN

Teutonia Team Cosmo TVILLINGEKOMBIVOGN

Pris i Danmark: 2.999 Pris i Tyskland: 1.564

Pris i Danmark: 5.099 Pris i Tyskland: 4.319

Pris i Danmark: 5.889 Pris i Tyskland: 3.918

Pris i Danmark: 6.599 Pris i Tyskland: 4.862

â SPAR 1.435

â SPAR 780

â SPAR 1.971

â SPAR 1.737


VENTEBUKSER Skræddersyede ventebukser fra FunMum. Deres innovative fuldt justerbar linning giver forbløffende støtte til maven. Uanset, hvor stor maven bliver, vil linningen strække sig og tilpasse sig til dig. Kan både bruges til arbejde og til hverdag, 349,00


VENTETØJ

MAVE MED

stil

Hos NoTanShop.com finder du et stort udvalg af ventetøj, der passer til alle gravide - lige fra størrelse XS til 3XL. Du vil finde ventetøj lige fra elegant og modeskabende til afslappende men stilfuldt, så du stolt kan vise din mave frem. Hvis du er til smart og praktisk ventetøj, så er Funmum det perfekte mærke, der vil hjælpe dig gennem din graviditet. Du finder et bredt udvalg af ventetøj, tanktops, ventebukser, jeans, toppe, bluser, kjoler, nederdele, badedragter, undetøj og leggins. NoTanShop.com har også funktionelt ventetøj fra Imahot og Carriwell, der både kan anvendes under graviditeten og efter fødslen, når du er i gang med at amme. På de følgende sider kan du se et lille udpluk af det store udvalg af smart ventetøj, du finder i webshoppen www.NoTanShop.com

VENTE- OG AMMEKJOLE Olga vente- og ammekjole fra by-Stroom, der består at 2 dele: En indre langærmet Cami med ammefunktion og en smart yderkjole med løse oversized ærmer og høj hals. Cami’en har en flot tæt pasform, der gør, at kjolen falder smukt. Når du skal amme, trækker du blot ærmet til side og åbner for cami’en. 349,00 Vente- og ammetop Orleans vente- og ammetop fra byStroom. Fremstillet i et lækkert blødt materiale med et chiffonstykke, der danner ærmer og dækker brystet og skuldrene som en elegant lille kappe. Kappen er designet, så den camouflerer ammeløsningen, der består af et ekstra bærestykke, der nemt og elegant kan løftes. Toppen har en længde, så den dækker maven under hele graviditeten. 259,00


1

2

3

4


5

1: GREGX VENTEJEANS

Klassisk og komfortable ventejeans, der vil danne basis for din ventetøjsgarderobe. Flotte og enkle ventebukser uden læg med vidde i benene. Kr. 229,-

2: ByStroom Orient dress

Elegant kjole med lang åben hals, let slå-om-effekt og lækre, bløde lommer. Med den dybe udskæring anbefaler vi at tage en top indenunder. Kr. 449,-

3: FUNMUM Indigo Classic Cut Jeans

Lækre jeans med skjult super strækbar rib, der giver den bedste komfort. Bukserne er lavtaljede, men ribben gør, at de sidder perfekt på alle. Kr. 399,-

4: ByStroom Ollie dress

Elegant vente/ammekjole med krave og fine detaljer med plads til maven under hele graviditeten. Kraven går helt ned til syningen under brystet og danner en ammevenlig åbning. Kr. 359,-

5: VENTE- OG AMMETOP 6

Klassisk kombineret vente- og ammetop. Toppen har “cross-over” syet ind i siderne, hvilket gør den ideel til amning. Kr. 249,-

6: BYSTROOM VENTE/AMMEKJOLE

Skøn ventekjole med slå-om effekt. Kjolen har god plads til maven og kan anvendes, mens du er gravid og som ammekjole, når du har født. Kr. 199,-

Se meget mere skønt ventetøj på â Www.NOTANSHOP.COM


mærkelige MADVANER KOST & ERNÆRING

Kender du det, at du bare MÅ have syltede agurker eller spegesild, og det skal være NU? Eller du bare ikke kan snuppe smagen af karry eller lugten af honning? Dine smagsløg ændrer sig under graviditeten, og det medfører, at du pludselig ikke kan udstå tanken om at spise en bestemt madvare, som du ellers elskede, før du blev gravid.

Æ Jeg synes godt nok, man får nogle lidt mærkelige madlyster under graviditeten. Jeg har lige præsteret at spise 4 blødkogte æg, og jeg drikker pludselig appelsinjuice, selv om jeg aldrig har kunnet lide citrusfrugter. Linda

Æ Blødkogte æg er fantastiske med bjergsalt på. Granny Smith æbler (de grønne sure). Spaghetti Miracoli. Yoghurt med pære og banan. Ciabattabrød (og her kommer de blødkogte æg ovenpå). Æblejuice. Ristet rugbrød med ost og hyben/æblemarmelade. Faktisk synes jeg, at alt mangler salt, og at kød er noget, jeg sagtens kan undvære. Mette

Æ Jeg har vildt lyst til “Den leende ko”-oste. Miracoli har jeg altid lyst til. Sushi. Ananas. Ristet brød med marmelade, men jeg får vild kvalme, når jeg skal spise det, så jeg lader være. Jeg elsker det ellers normalt. Jeg har lyst til salt, lakrids og sodavand (jeg drikker ikke sodavand normalt). Og så har jeg vildt lyst til mad, men jeg får kvalme, når jeg spiser. Louise

Æ Jeg har ikke rigtig haft mærkelige spisevaner i denne graviditet. Jo, lidt efter grønne oliven med hvidløg de første 3-4 måneder.


Men nu har jeg bare den vildeste trang til frikadeller, chokolade og cola. Og chokoladen skal helst være med hele hasselnødder. Lone

Æ Ingen sære madvaner her. Men når jeg har lyst til noget, så har jeg utrolig meget lyst til det. Så meget, at jeg flere gange har trukket i tøjet sene aftener og gået ned i 7/11 eller begyndt at bage. Så det er jo også en mærkelig madvane/madlyst. Natacia

Æ I går stod jeg uden for Jensens Bøfhus 5 minutter i 11 om formiddagen og ventede på, at de åbnede. Jeg skulle ind og have en bøf, og det skulle være nu! Jeg har konstant lyst til kød. Ikke hakket, ikke blandet med noget, men et helt stykke fast kød. Marlene

Æ Jeg spiser gerne chili på alt. Ellers er godt med hvidløg, ingefær og alle andre skrappe sager en klar favorit. Prøv f.eks. ostemad på rugbrød med chili. Uhmmm. RIE

Æ Da jeg var gravid med min datter, led jeg voldsomt af kvalme de første 4 måneder, og det eneste, jeg kunne få ned, var flødeboller. Hen imod slutningen var jeg afhængig af pølser, ananas og isvafler. Med den lille var det lakrids i lange baner samt blåskimmelost og tartar. Mai-Britt

Æ I flere dage har jeg haft lyst til helstegt kylling med agurkesalat. Kylling får vi tit, men det gælder ikke lige agurkesalat, og jeg ved egentlig ikke, hvorfor lige præcis agurkesalat kværner rundt i mit hoved nu. Ida

Æ Da jeg var gravid med den store, fik jeg en ustyrlig lyst til sønderjysk surrib. Så manden måtte i Kvickly kl. 19.45 og skaffe mig sådan en. Jeg spiste det hele. Føj, siger jeg bare. Christina

Æ Jeg har haft lidt små-mærkelige madvaner. Jeg har f.eks. været ret vild med hvidløgsdressing i kebab (jeg har aldrig kunnet fordrage dressingen før). Jeg har også udviklet en sær lyst til croissanter og wienerbrød - også ting, jeg aldrig har brudt mig om. Anis

Æ Jeg har altid været vild med studenterbrød. Jeg plejer snildt at kunne spise en pakke på 20 minutter, men nu spiser jeg knap nok et, når nogen byder mig. Ellers har jeg ikke de vilde madvaner. Jeg har i sidste ende nok mest trang til sødt, og er ikke særlig vild efter grøntsager, hvilket jeg ellers ikke plejer at have problemer med at spise. JONNA

Æ Vaffelis og stegte sild. Jeg spiser ellers aldrig sild, hverken den ene eller den anden slags, men når jeg er gravid, er jeg tosset med det. Sarah

ikke op og laver det, og laver det såmænd heller ikke til aftensmad. Jeg kan også gå i byen og tænke: “Nææ, hvor kunne det være hyggeligt med sådan en god julemiddag med and og hele møget” :-) Jeg griner selv lidt af mine tanker, og synes nu, at det er ganske sjovt. Tina

Æ Mine underligste madvaner er nok, at jeg elsker varm mad til morgenmad. Altså ting, der normalt bliver spist til aftensmad, dem står jeg gladeligt og laver til morgenmad. I morges stod jeg og lavede ris og sovs til morgenmad. Og så er jeg helt vild med riskiks med hvidløgssmøreost på. Rikke

Æ Jeg har ingen mærkelige madvaner, men en trang til slik og rejesalat, som jeg ikke spiste inden. Mette

Æ Jeg har ikke drukket kærnemælk, siden jeg var gravid sidst for ca. 5 år siden. Der var jeg igennem alle 9 måneder helt vild med kærnemælk og alt, hvad der havde med citrusfrugter at gøre. Sjovt nok har de samme 2 ting fundet vej til mig igen. Især hvis man presser en appelsin og hælder saften i et glas kærnemælk. Rikke

Æ Jeg har rigtig meget med appelsiner og clementiner. Det er det store hit lige nu. Førhen var det knækbrød med rejeost. Jeanette

Æ Jeg har ikke sære madvaner, men vel nærmere sære madtanker. Jeg kan vågne midt om natten og tænke: “Mums, hvor kunne det da egentlig være godt med flæskesteg og brun sovs lige nu”, og det er selv om klokken måske er 3 om natten. Men jeg står altså

ALMINDELIGE MADLYSTER

De mest almindelige madlyster hos gravide er søde ting. Andre almindelige madlyster er krydret mad såsom mexikansk og indisk mad, fede madvarer, sure ting som citrusfrugter samt salte snacks.


PRIVAT JORDEMODER

EN TRYG GRAVIDITET

Jordemoder.dk er en privat graviditets-

og scanningsklinik, som tilbyder alle diagnostiske graviditetsscanninger samt de fantastiske 3D/4D scanninger. Her er der også mulighed for at blive godt forberedt til fødslen ved at deltage i fødselsforberedelse, eller føle sig bedre fysisk tilpas efter graviditetsmassage. ”Vi lægger stor vægt på at gøre hvert besøg til en unik og personlig oplevelse. Vi tager os god tid og bestræber os på altid at yde vores optimale. Samtidig har vi afslappede og hyggelige omgivelser, som gør oplevelsen fuldendt for hele familien”, fortæller indehaver og jordemoder Birgit Thalwitzer.

Har du brug for et ekstra jordemoderbesøg, eller vil du være sikker på at se den samme jordemoder hver gang, er der mulighed for at planlægge et individuelt forløb efter dine ønsker og behov. ”Vi arbejder alle med det, vi brænder for. Derfor vil du altid, uanset om du vælger scanning, jordemoderkonsultation, fødselsforberedelse, graviditetsmassage eller insemination møde professionelle, engagerede og motiverede fagpersoner, som alle er uddannet via det danske sundhedssystem”, fortæller Birgit Thalwitzer. Klinikkerne er centralt placeret i Fredericia og Odense med fleksible åbningstider - også aften og weekend. Telefonen er åben fra kl. 7.30-22.00 alle ugens dage. Det giver dig tryghed i din graviditet 365 dage om året. Og har du behov for en akut tid, kan du oftest komme til samme dag i afdelingen i Fredericia.


belastningen af dine muskler. Netop derfor er massage særdeles vigtigt. Massage lindrer og afslapper spændte muskler i bækken, skuldre og nakke, hvorved smerte og stress lindres. Læs mere om 3D/4D scanning, graviditetsmassage og alle de andre ydelser på www.jordemoder.dk

OM JORDEMODER.DK

3D/4D scanning 3D/4D opstår, når 3D billeder vises live - altså med bevægelse - således, at i kan følge med i, hvad jeres barn foretager sig i livmoderen med samme dybde og indtryk som ved 3D scanning. 3D/4D scanning kan i princippet foretages gennem hele graviditeten, men udføres bedst i uge 24-30, idet der på dette tidspunkt er rigelige mængder fostervand og stadig rimelige pladsforhold i livmoderen, hvilket er nødvendigt for at få gode billeder. Barnets alder har også betydning for detaljerne på 3D billederne. Generelt kan man sige, at jo senere i graviditeten, scanningen foretages, desto mere “babyagtige” bliver 3D billederne. Efter ca. 34. graviditetsuge aftager fostervandsmængden, og det kan blive mere vanskeligt at få gode optagelser i 3D/4D - men ikke umuligt. GRAVIDITETSMASSAGE Massage under graviditeten er en uovertruffen oplevelse for dig som vordende mor, og kan være en stor fordel for dig og din krop. “Vores graviditetsbrikse er specielt udviklet således, at der er plads til maven og samtidig god støtte, så unødigt svaj i lænden undgås - en enestående mulighed for at ligge på maven”, fortæller Birgit Thalwitzer. Når du er gravid, ændres din kropsholdning og dermed

Jeg har altid elsket mit arbejde som jordemoder og forstod hurtigt vigtigheden af, at man som gravid møder den samme jordemoder til konsultationerne. Helt ideelt hvis den gravide tillige kender den jordemoder, hun føder med. Da jeg åbnede klinikken i 2005, forventede jeg, at det primært var 3D/4D scanninger, jeg skulle udføre. Det viste sig hurtigt ikke at holde stik. I løbet af de første år steg interessen markant for mange andre jordemoderfaglige ydelser, og stadig flere gravide vælger at søge jordemoderassistance i privat regi. I dag tilbyder vi alle former for diagnostiske scanninger samt de fantastiske 3D/4D scanninger, insemination til enlige, lesbiske og par, fødselsforberedelse, jordemoderkonsultationer, graviditets- og barselsmassage, barselshjælp og fødsel med egen jordemoder. Vores kliniktelefon er åben alle årets dage for bedst muligt at sikre at kunne være der, når der er brug for vores hjælp. Min filosofi er, at hvis man arbejder med det, man brænder for, sikres kommende forældre de bedste muligheder for at møde professionelle, engagerede og motiverede fagpersoner.


hul til maven GRAVIDITETSMADRAS

LIG GODT UNDER HELE GRAVIDITETEN

Med GraviditetsMadrassen er du sikker på at ligge godt under hele graviditeten også på maven. En simpel men effektiv løsning sikrer dig, at du trygt kan ligge på maven helt frem til fødslen, uden det på nogen måde skader barnet.


GraviditetsMadrassen er opfundet af Emma Bensen, som er mor til Olivia og Amelie, og den har været lang tid undervejs. “Jeg udtænkte oprindeligt ideen for lidt over 5 år siden på en ferie i Spanien, da jeg var 28 uger henne. Jeg var klar over, at ligge på ryggen med min mave i solen ikke var tilrådeligt, da det ufødte barn tilsyneladende ikke kan lide varmen og vil vende sig væk i livmoderen. Og at ligge på maven var bare ikke en mulighed, med mindre jeg gravede et stort hul i sandet”, fortæller Emma og fortsætter: “Det virkede åbenlyst. Alt, hvad jeg havde brug for, var en luftmadras med et hul i, hvor min gravide mave kunne hvile”. Emma ventede yderligere 3 år og et barn mere, indtil hun omsider fandt den nødvendige tid og energi til at komme i gang med projektet. Hun fandt en egnet producent og fik udarbejdet den første prototype i april 2008. “Den første prototype, der ankom, var enorm. Hullet var for stort, og den faktiske størrelse af GraviditetsMadrassen var sådan, at ingen kunne puste den op med munden og ville bestemt ikke være i stand til at transportere den rundt i bil uden at punktere den først”, fortæller Emma med et smil. 3 prototyper senere, og hullet var stadig et problem, da selv de ikke-gravide kunne konstatere, at deres mave “faldt ned” i hullet, og ryggen blev belastet på grund af manglende støtte til bækkenet. NÆSTEN OPGIVET Projektet var på dette tidspunkt opgivet, men i Emmas sind vidste hun, det var et produkt, der havde en plads på markedet, da det ikke fandtes på nuværende tidspunkt, og det var helt klart noget, hun ville have ønsket, da hun var gravid - ikke bare på ferie, men også for at slappe af derhjemme. 8 måneder senere kom inspirationen atter, og Emma kontaktede sin producent i håb om, at de ikke havde

mistet interessen, og hun gav dem et nyt design. Denne gang med en hævet kant rundt om hullet, som giver den nødvendige støtte for ryggen. I reduceret størrelse og med den ekstra kant ankom den nye prototype. “Denne gang var det behageligt for mig, min nabo og min mor, selv om vi ikke var gravide, og det gjorde ikke det mindste ondt i ryggen. Så langt, så godt”.

Som sundhedspersonale kan det være svært at finde en behagelig stilling til at behandle gravide kvinder. Det problem løser GraviditetsMadrassen nemt. Vi kan mere effektivt vurdere ryg- og bækkensmerter, når de ligger på deres maver. Vi bruger den til næsten alle gravide patienter nu. Vi elsker den og anbefaler den til andre klinikker.

FORTSÆTTES


GraviditetsMadrassen gjorde min tid som gravid så meget mere behagelig. Jeg var så træt af at ligge på siden, så det var skønt at kunne vende tilbage til en position, som føltes naturlig. En virkelig super ting var, at jeg også følte mig sikker og understøttet.

at den var overraskende komfortabel, og at hun helt sikkert ville købe en til sig selv, når de blev produceret, og en til hver af hendes gravide veninder. Testen var en succes, så efter yderligere tests og godkendelser besluttede Emma at starte produktionen af GraviditetsMadrassen. HVEM KAN BRUGE MADRASSEN?

GRAVIDE TESTER MADRASSEN Heldigvis havde Emma 2 gravide veninder. Den første, som var 8 måneder henne, lagde sig på madrassen og sagde, at det var virkelig behageligt, og hun “krævede” at beholde den. Den anden gravide veninde var 5 måneder henne og lidt skeptisk, men hun lagde sig alligevel på madrassen. Hendes ansigt lyste op med det samme, og hun sagde,

GraviditetsMadrassen kan bruges på ethvert tidspunkt i graviditeten. Fra det øjeblik, det bliver umuligt at ligge på maven, og helt frem til fødslen. Madrassen er one-size og måler 185 x 65 cm, så den passer til alle. Hullet til maven er 30 cm i diameter, og den forhøjede kant sikrer, at dine hofter støttes og forhindrer, at din lænd svajer og presses mod hullet. Denne forhøjede kant er blevet designet specifikt med rygstøtte i tankerne.


SOV GODT - OGSÅ PÅ MAVEN

REN AFSLAPNING

Hvis du har svært ved at sove, og bare ønsker at ligge på maven igen for at få et godt tiltrængt hvil, så hjælper GraviditetsMadrassen dig med det. Masser af kvinder bruger tid på at rykke rundt på puder og hynder for at kunne ligge på maven. GraviditetsMadrassen er en simpel løsning på det problem.

Hvis du bare vil se TV, tage en hurtig lur eller læse en bog liggende på maven, som du plejede at gøre, inden du blev gravid, så er GraviditetsMadrassen svaret. “Punktér” eventuelt hovedsektionen og brug en pude i stedet for og nyd det endnu mere. MASSAGE OG FYSIOTERAPI

De adspurgte professionelle udtaler, at der ikke er nogen medicinsk grund til, du ikke bør ligge med ansigtet nedad, mens du er gravid. Det er kun de åbenlyse fysiske begrænsninger, der stopper dig.

GraviditetsMadrassen er en stor støtte, især for folk, der kan lide at ligge eller sove på maven. Hvis du troede, det var slut med at se TV liggende på maven, så tro om igen.

Forkæl dig selv med en dejlig graviditetsmassage liggende på maven. Og stop ikke din fysioterapi, bare fordi du er gravid. Tag GraviditetsMadrassen med dig og lig på maven og få din sædvanlige behandling. MED PÅ FERIEN GraviditetsMadrassen kan være rigtig praktisk at have med på ferien, når du skal solbade på stranden og flyde rundt i poolen eller havet. Den fylder ikke meget i bagagen, når den er foldet sammen.

Læs mere om GraviditetsMadrassen på www.Graviditetsmadrassen.dk

hvor du også kan bestille madrassen.


DET ”forkerte” KØN dreng eller pige?

Jeg er gravid og venter mit 3. barn. Jeg har virkelig ønsket mig en pige denne gang, men det bliver en dreng. Jeg ved, det er egoistisk, og jeg har det også dårligt med tanken. Men jeg føler mig bare så snydt. Det er ikke fordi, jeg ikke elsker mine drenge, det gør jeg, men jeg synes nu også, det kunne være rart med en pige. Det er mest mig, der er på banen hjemme ved børnene, og jeg kan godt se, jeg efterhånden har lidt svært ved at følge med, når det kommer til fodboldregler, fodboldkort, biler, krigsmaskiner m.m. Er der andre, der har oplevet det samme? Er savnet efter en pige stadig lige stort?

Jeg har en af hver, og før jeg fik det, ønskede jeg mig en dreng så meget, at jeg troede, at jeg ville gå METTE rundt og være rasende og bitter resten af mit liv, hvis det igen blev en pige. Så fik jeg en dreng og fandt ud af, at selvom han interesserer sig for biler etc., er han Jeg har 2 drenge, af temperament og personlighed meget mere som mig end der elsker at spise sin storesøster. På alle andre punkter end lige bilerne forstår jeg brunch på en god café, dase ham langt mere instinktivt end hans storesøster, der til gengæld rundt og kigge tøj, gå på café og ligner sin far rigtig meget - bortset fra at hun interesserer sig for sit få varm cacao og kage. Vi snakker tøj og udseende. Så du skal fokusere på personligheden hos dine tit dybe snakke herhjemme i sobørn, og ikke de mere overfladiske ting, som om de leger med faen, og jeg ved, hvor de er i sminkehoveder eller fodbold. Hvis jeg ikke selv havde oplevet en deres liv. Det er drenge på af hver, havde jeg måske også tillagt kønnet større betydning. næsten 11 år og 6 år. Men nu, hvor jeg har prøvet det, synes jeg faktisk det betyANJA der mindre, end jeg havde troet. Hvad film og familieaktiviteter angår kan man jo dreje det i retning af det Jeg har to drenge, unisexede. Harry Potter er et hit herhjemme og havde lidt håbet på, at og ikke film med prinsesser eller biler. nummer 2 var en pige. Men efter han er blevet født, er jeg ligeglad med, at det ikke blev en pige, for jeg har to dejlige drenge. Vi er ikke færdig med at få børn endnu. Der skulle gerne komme en mere om nogle år, og hvis det skulle blive en dreng igen, så er det sådan. Men jeg kunne godt tænke mig en pige. LOUISE

TINA


Åh, hvor jeg kender disse forbudte følelser. Jeg havde også 2 drenge, og ønskede selvfølgelig også helt vildt at få en pige, men det fik jeg ikke. Jeg er lykkelig for alle mine drenge, og til daglig tænker jeg slet ikke over, at jeg savner en pige. Men når drengene hygger med fodbold eller drengefilm med far, kan jeg stadig godt få et lille stik i hjertet, for så føler jeg mig ensom. Men jeg synes, at det er okay at være ked af det, for du havde jo håbet på noget andet. Julie

På trods af, at jeg rent faktisk har en datter, forstår jeg dig til fulde! For i dette år, hvor min datter er på efterskole, og jeg er hjemme med far, lillebror, en storebror, der ofte er på besøg, og to hanhunde, er hjemmets testosteronniveau simpelthen for højt. Det er lutter mandehørm overalt i huset. Jeg er i den grad i mindretal, uanset emne og tidspunkt. Så jeg forstår dig. Jeg glæder mig vildt til at få datteren hjem igen.

Jeg tror ikke, det er ualmindeligt og tabubelagt at være skuffet over det “forkerte” køn. Her var det Athena, der var “forkert”. Jeg har alle dage været en drengepige og har aldrig forestillet eller ønsket mig at få en pige. Derudover havde jeg allerede Nicklas, og med 1½ års mellemrum syntes jeg tanken om 2 drenge var genial. Jeg er stadig ret fascineret af 3+ samkøns søskende flokke med et ret romantisk billede af, at det bare må være enklere hele vejen igennem. Men jeg vil ikke bytte mine 3 for noget i verden. Så nu skal du lade være med at banke dig selv i hovedet over din skuffelse. Når først du har lært ham at kende, vil du slet ikke undvære ham. Derfor kan det da godt være, der er et lille stik over klub lyserød fra tid til anden. ANN

Sådan havde/har jeg det også (lidt). Jeg har også 3 drenge. De to store er lige i rap, og da vi skulle have nr. 3, LISBETH vidste jeg godt, det var min sidste “chance” for at få pigen. Hende jeg kunne identificere mig med og omvendt. En jeg kunne nikke genkendende til og lære nogle rigtig pige/ kvindeting. Men nr. 3 bød sig, og ihh hvor er han dejlig. Jeg har dog tit sagt og følt mig lidt til overs, når samtalerne går på fodbold, muskler, konkurrencer om alt osv. osv. Men jeg er blevet en rigtig god drengemor. Jeg er deres mor, hende der altid er der og hende den fornuftige. Jeg er det vigtigste i deres liv - deres moar. Jeg er ekspert i at få pletter af tøjet og er en kort og kontant mor, som har et enormt tillidsforhold til alle mine drenge. Men jeg ved også godt, hvad række jeg kommer i, når der komJeg kan ikke mer børnebørn. Men der håber jeg “bare”, jeg har opdraget dem godt og forestille mig at være pifornuftigt til at finde en kæreste/kone, som værdsatter ligeværdighed og gemor. Jeg har altid foretrukket personlighed højt. Jeg kan ikke følge med i drengeverden, men det skal hankøn, uanset om det er børn, jeg heller ikke. Jeg er den feminine, jeg er den modsatte af drengene/ hunde eller katte. Piger siger mig manden, og jeg finder værdi i at lære dem vigtigheden i den kvinbare ikke så meget. Jeg har da mødt delige skikkelse og fællesskabet i ægteskab, gøremål og respekt et par pigebørn, som jeg er blevet for hunkønnet. Jeg fik ikke pigen, men jeg sætter det højt ret vild med, men det er faktisk at opdrage/guide til, at mine drenge skal finde sig kun drengepiger. Barbie-piger nogle fornuftige og dejlige kærester og den siger mig ingenting. perfekte hustru engang. LOUISE

Janne


BARNEVOGNE

DIT BARNS FØRSTE Jedo barnevogne er specielt designede til at give børn den absolut bedste komfort. Alle detaljer er tænkt igennem, karroseriet er robust, og barnevognene har fantastiske køreegenskaber. Jedo barnevogne er kvalitet til fornuftige priser. Alle Jedos modeller er tilpasset det danske marked, specielt med hensyn til længde og komfort. I Danmark stiller vi ofte børnene udenfor og sove, og det gør også barnevognen til en seng fremfor blot et køretøj. Det stiller derfor visse krav til en god isolering, når det drejer sig om koldere perioder. Alle Jedos modeller er monteret med en isoleret madras, og alle vognene er vandtætte, så de kan klare fugtige perioder. En af Jedos absolut mest populære modeller er Malthe, som lige nu kan fåes for kun 4.999 kroner incl. klapvogsnsæde, lift og pusletaske. Malthe er en stor, robust kvalitetsbarnevogn i dansk design med et gigantisk liggemål på hele 100 cm. Vognen har en smart og moderne pusletaske og en stor dejlig softlift med kaleche og bærehanke. Malthe har også store kraftige luftgummihjul (14”) og fælge med dobbelte lukkede kuglelejer. Vognen har en stor varekurv i metaltråd og samtidig en aftagelig stofkurv, som kan bruges som indkøbsnet.

â

â

køretøj

Malthe har et kraftigt aluminiumsstel med en super stærk oval profil, som sikrer en både robust og holdbar kørsel. Stellet har de sidste nye ophæng, som giver komfort og blød kørsel uanset terræn. Stellet har den sidste nye sikkerhedsanordning, som gør, at det kræver 2 uafhængige bevægelser at folde det, og låsemekanismen, som fastgør barnevognskassen, er sikker og meget nem at betjene.

Barnevognen har kraftige dobbelte bremser, som støtter ned på jorden på 2 punkter og giver en både sikker og stabil parkering, også når dit barn bliver større. Styret er regulerbart i flere niveauer og er betrukket med det lækre Eco-Leather med flotte og kraftige stikninger. Vognkassen har en polstret kaleche med ventilation og solkappe samt et kraftigt forlæder. Inderforet er aftageligt og vaskebart, og bunden af vognen har tillige god ventilation. Der er desuden påsyet 3M-reflekskanter på både vognkasse og forlæder. Malthe kan foldes sammen og bliver meget kompakt, og alle 4 hjul er nemt aftagelige. Vognen kan med klapvognssædet nemt omformes til en klapvogn. Læs mere om modellerne på www.jedo-dk.com

â

Malthe-modellen er super fleksibel, og barnevognskassen, klapvognssædet og liften monteres nemt på stellet.


“MALTHE”

Regulerbart styr i flere niveauer betrukket med ECOLEATHER

Kraftig polstret kaleche med ventilation og solkappe

Påsyede 3Mreflekskanter på både vognkasse og forlæder

Fremstillet i Europa i.h.t. EN 1888 og godkendt efter denne norm

Stor softlift med kaleche og bærehanke

Gigantisk liggemål på hele 100 cm

Kraftigt og super holdbart aluminiumsstel Store 14” kraftige luftgummihjul

Alle 4 hjul kan nemt tages af

Stellet kan foldes sammen og bliver meget kompakt

Stor varekurv i metaltråd og aftagelig stofkurv

Dobbelte bremser, som støtter på jorden på 2 punkter og giver sikker og stabil parkering

PRIS: Malthe barnevogn med klapvogsnsæde, lift og pusletaske: LIGE NU kun 4.999 kroner.

MODEL CLARA Model Clara har stort set samme specifikationer som Malthe-modellen med nogle få undtagelser. Forhjulene på Clara er 10” i stedet for 14” og drejbare i 360 grader og kan også låses i ligeud position. Derudover har Clara en varekurv fremstillet af stof i stedet for en trådkurv af metal. PRIS: Clara barnevogn med klapvognssæde, lift og pusletaske: 5.799 kroner.

â


skøn MASSAGE TIL gravide VELVÆRE


Massage har en række gode egenskaber, som også gravide kan have glæde stor af. Hos MJ Massage kan du få massage både under og efter graviditeten uden at blive ruineret. HVAD GØR MASSAGE? Massage er rigtig godt til at afhjælpe stress og spændingshovedpine, som kan opstå under graviditeten. Massage er også godt til at lindre smerter og fjerne muskelspændinger, idet det udløser endorfiner, som er kroppens eget morfinstof. Massage har en generel afslappende effekt og giver bedre velvære i hele kroppen. Derudover øger massage blodgennemstrømningen, som derved fremmer restitutionen. Massage fjerner desuden affaldsstoffer som f.eks. mælkesyre og øger stofskiftet.

• Løsere bindevæv og derved løsere led. • Kroppens naturlige lymfedrænage nedsættes. Dette kan medføre hævede ben.

Graviditetsmassage

• Massagen kan forøge/sætte gang i fordøjelsen.

Alle gravide vil under hele graviditeten have stor gavn af massage. Når man er gravid vil der ske store forandringer med kroppen, holdningen og musklerne, og derfor vil behovet for massage automatisk blive større.

På klinikken benyttes en speciel briks med hul til maven. Det betyder, at du kan ligge behageligt under hele massagen. Olien, som benyttes, er allergivenlig, duftfri og indeholder ingen parfume eller parabener.

Nogle af generne i forbindelse med disse forandringer kan være:

Det er ikke dyrt at få massage hos MJ Massage. 30 minutter koster 230 kroner, og man kan med fordel købe et klippekort med 5 x 30 minutter for 1.050 kroner.

• Trykket på led og lænd øges på grund af det uhensigtsmæssige svaj i lænden for at holde balancen. Ligeledes vil kroppens øvrige led blive udsat for ekstra belastning i takt med, at barnet vokser.

Læs mere om de forskellige massagetilbud og klinikken på www.mjmassage.dk

OM MJ MASSAGE Klinikken ejes og drives af Morten Jansen, som er uddannet træningsterapeut, massør og akupunktør. Fra 2000-2008 har Morten arbejdet som træningsterapeut på et optræningscenter. Dette er en 3-årig uddannelse, som omhandler læren om anatomi, fysiologi, funktionel anatomi og sygdomslære, suppleret med praktisk oplæring i behandlingsprincipper. Morten har i løbet af de 8 år og mere end 12.000 behandlinger oparbejdet en masse erfaring i behandling af klienter med diverse sygdomme i bevægeapparatet, f.eks. discusprolapser, piskesmæld, hold i ryggen/ nakken, følger efter blodpropper og meget mere. Morten har efterfølgende uddannet sig inden for forskellige former for manuel terapi samt akupunktur og har taget diverse kurser i ledmobilisering/ledmanipulation.fantastiske INSPIRATION

FUND TIL GRAVIDE

Det amerikanske site Etsy.com er en guldgrube af idéer til fantastiske gør-det-selv projekter til gravide. Vi har samlet nogle super søde, sjove og spændende ting, som du selv kan gå i gang med. Du kan naturligvis også bare købe dem direkte fra Etsy.

MAVEOLIE Soapwalla Resilience Pregnant Belly Oil med blandt andet jojoba, abrikoskerner, søde mandler, solbærkerner, kamille og calendula. Pris: 187 kroner Shop: soapwallakitchen

MALERI Maleri med gravid havgudinde. 100 x 50cm. Malet med akrylmaling. Pris: 14.450 kroner Shop: zarjamenart

GRAVIDITETSKJOLE

Romantisk kortærmet graviditetskjole i farven “rosa sand”, som også kan bruges som ammekjole. Pris: 728 kroner Shop: Lirola


SJOVE BADGES

Badges med humoristiske tekster om graviditet, f.eks. “Warning! Do not touch my belly” og “He did this to me”. Pris: 6 kroner pr. stk. Shop: EclecticAims

IPHONE COVER

Smart cover til iPhone 4 i hvid, pink og lyseblå. Pris: 106 kroner Shop: BeeCovered

CITAT Sødt indrammet citat, Perfekt som dekoration på babyværelset eller som gaveidé til den vordende mor. Pris: 112 kroner Shop: Wallfry


T-SHIRT

Føler du dig ikke sexet med den voksende mave? Denne T-shirt skal nok overbevise dine omgivelser om, at du stadig er sexet. Pris: 124 kroner Shop: ashleytees

T-SHIRT

Er du træt af hele tiden at blive spurgt, om du er gravid? Med denne T-shirt slipper du (måske) for flere af den slags spørgsmål. Pris: 124 kroner Shop: ashleytees

GRAVIDITETSKJOLE Super skøn ventekjole i silke. Pris: 560 kroner Shop: madeleinematernity


1

2

3

4

5

6


1: Strækmærkecreme

Herbolution Blooming Belly Balm hjælper med at forhindre strækmærker ved at blødgøre huden på den voksende mave. Pris: 68 kroner | Shop: herbolution

2: øreringe

Et sæt sjove øreringe med gravid kvinde. Wiren, der skal gennem øret, er fremstillet af sterling sølv for at undgå allergisk reaktion. Pris: 68 kroner | Shop: dezziesdazzles

3: småkager Sjove småkager formet som en gravid med et ultralydbillede af dit eget barn printet på spiseligt papir. Vælg mellem 3 varianter: Vanille, chokolade og lavendel. Pris: 162 kroner (6 stk.) | Shop: AmericanCookieCraft 4: TRUSSER MED PRINT

Har du endnu ikke fortalt din udkårne, at du er gravid? Disse trusser med teksten “I’m Pregnant” vil helt sikkert overraske ham. Pris: 49 kroner | Shop: funkluscious

FOTOKUNST

Kunstnerisk fotografi af en gravid mave. Anderledes kunst til væggen. Pris: 125 kroner Shop: karenmcclean

5: T-shirt med terminsdato

Med denne T-shirt slipper du for alle de nysgerrige spørgsmål fra fremmede om, hvornår du har termin. Datoen står på T-shirten. Pris: 199 kroner | Shop: culpepergeneral

BELLY BAND

6: GRAVID kagefigur Super sød og personlig kagefigur, Vælg selv hårlængde og farve på hud, hår, kjole, sløjfe, taske og sko. Pris: 187 kroner | Shop: SweetTouchDecor

Dette smarte mavebælte er et must-have accessory til din graviditetsgarderobe. Belly Band dækker maven, når din trøje ikke længere kan. Pris: 75 kroner Shop: RunSystem63


GRAVIDITETS-TE

VENTEKJOLE

Pink ventekjole med stort sløjfebånd over maven. Fremstillet af 94% polyester og 6% spandex. Pris: 554 kroner Shop: madeleinematernity

BELLYBAND Smukt mavebånd med blomster i sarte pastelfarver. Perfekt til en fotosession med den gravide mave. Pris: 124 kroner Shop: MyButterflyBoutique

Te specielt fremstillet til gravide - en særlig blanding til hvert trimester. Budding til 1. trimester indeholder bl.a. nælde, mjødurt, ingefær, jordbærblade og pebermynte. Blooming til 2. trimester indeholder bl.a. hindbærblade, havre og hyben, og Blossoming til 3. trimester indeholder bl.a. fennikel, citronmelisse og blåbær. Pris: 156 kroner pr. pose (30-40 kopper) Shop: wortsandcunning


GRAVIDITETSKJOLE Tætsiddende kortærmet kjole fremstillet af økologisk bomuld. Fåes i 10 forskellige farver. Pris: 529 kroner Shop: SoulRole1

2

3

4

KUNST

VENTEKJOLE Glamourøs rød ventekjole med stor sløjfe over maven. Fremstillet af 95% polyester crepe og 5% spandex. Pris: 610 kroner Shop: madeleinematernity

OK, indrømmet. De her torsoer er lidt mærkelige, men vi synes alligevel, de er så sjove, at vi bliver nødt til at vise dem. Torsoerne er fremstillet af keramik og har samme højde som en sodavandsdåse. De gravide maver indeholder forskellige ting. Vi skal ikke gøre os kloge på, hvad de forskellige ting symboliserer, men sjove ser de i hvert fald ud. 1: Forholdsvis normal rød krop med foster i maven. 2: Hvid torso med - øhh - en testikel i maven. 3: Den blå krop indeholder “naturligvis” en skål nudler. 4: Den grønne torso har en stor rød fløjte i maven. Pris: 249 kroner pr. stk. Shop: cosmicpilgrim


SMÅKAGER

Super flotte småkager dekoreret med silhouet af en gravid kvinde. Du kan selv vælge farverne, Pris: 187 kroner (6 stk.) Shop: sugartscookies

OLIEMALERI

Originalt oliemaleri med motiv af sovende gravid kvinde. Måler 25x45 cm. Pris: 311 kroner Shop: CavisPreciousLand

HALSSMYKKE

Kæde med vedhæng af tin formet som en gravid kvinde, Pris: 62 kroner Shop: treasuredcharms


‚ GRAVIDITETSKJOLE Klassisk ventekjole fremstillet af 95% polyester crepe og 5% spandex. Pris: 610 kroner Shop: madeleinematernitydoula fødselshjælp

gammel tradition og ny trend Af Annika Lion Kristensen, Hannah Lind Arlaud og Anine Molsted

At have en en erfaren kvinde, der selv har født, med som fødselshjælper, er en gammel tradition, som næsten er forsvundet med skiftet i dansk fødselskultur fra hjemme- til hospitalsfødsel. Men der er travlt på de danske fødeafdelinger. Det giver dårligere vilkår for, at jordemoder kan være den konstante omsorgsperson. Det giver utryghed hos nogle fødende, når jordemoderen forlader dem midt i fødslen for at tilse andre fødende, eller fordi der er vagtskifte. Der er hjælp at hente med en doula.


Doula er græsk for “kvinde som tjener”. En doula er en diplomuddannet fødselshjælper med stor viden om samspillet mellem det fysiske og psykologiske i graviditet, fødslen og tiden efter fødslen. Modsat jordemoderen, som man først møder, når fødslen er i gang, møder man sin doula i god tid inden fødslen. En amerikansk undersøgelse foretaget blandt flere tusinde fødende dokumenterer ”doula-effekten”. Fødsler, hvor en doula er med, gennemføres med markant færre komplikationer, reducerer behovet for medicinske indgreb betydeligt, og giver en harmonisk start på tilværelsen som nybagt familie. En doula giver ro, nærvær, tryghed, tillid og klar kommunikation i føderummet - uanset om det er på et hospital eller derhjemme. Doulaen er ikke en mini-jordemoder. Det medicinske ansvar for fødslen ligger hos jordemoderen. Til gengæld er doulaen stærk på de psykologiske aspekter af fødslen og er en knalddygtig praktiker inden for ikke-medicinsk smertelindring. Doulaens fornemmeste opgave er at forberede de kommende forældre til fød-

slen og formidle den fødende kvinde og pårørendes ønsker og forklare det, der sker undervejs i fødslen.

”Jordemoderen forklarer tit tingene meget teknisk, hvor vores doula fik det ned på vores niveau. Vi fik støtte og de rigtige ord og sætninger. Vi blev guidet til at kunne håndtere oplevelsen og tage de rigtige beslutninger på de rigtige tidspunkter, til at tro på, at vi gjorde det rigtige, til at stole på krop og intuition”.

Grith og Jacob, 2. gangs FORÆLDRE

Vi valgte en doula Især mændene tænker, at det er underligt at have en fremmed med til fødslen og frygter, at doulaen overtager deres rolle. Men en doula er bestemt ikke en erstatning for far eller andre, der er med til fødslen som personlige pårørende. Det indså Esben, der for nylig fik en doula med til fødslen af sin og konen Christinas barn nummer to. I rygsækken havde parret en uheldig første fødselsoplevelse, hvor de følte sig overhørte og manglede omsorg og involvering.

”Det tog tre år, før vi fik mod på at prøve igen. Bare tanken om endnu en fødsel med det, vi havde været igennem, var nok til, at vi skød tanken om en ny graviditet og fødsel væk”.

Esben og Christina, 2. gangs forældre

På et gravidforum faldt Christina over et opslag fra en doula-aspirant, som søgte et par til sin første prøvefødsel. Esben blev på trods af sine fordomme om en doula overtalt til et uforpligtende møde.

”Mødet var konkret, brugbart, afslappet og meget udbytterigt. Hun var god til at lytte til os og sætte nøgleord på de ting, som var vigtige for os i forhold til en ny fødsel. Vi fik snakket både den forrige oplevelse samt vores forventninger til den nye rigtig godt igennem. Herudover lavede vi øvelser for at forberede os på den kommende fødsel. Hver en sten blev vendt, så vi følte os trygge. Vi vidste, at hun ville gøre sit for at sikre, at vores ønsker gik klart igennem til jordemoderen, samtidig med at hun hjalp os med at forstå, at fødslen er en uforudsigelig rejse”. Esben og Christina, 2. gangs forældre

Da vandet gik, ringede Esben til parrets doula for at varsle. Da veerne gik i gang, ringede han igen, og doulaen var klar til afgang. Under fødslen oplevede Esben


et tæt og tillidsfuldt samarbejde om at støtte Christina igennem veerne. Som kvinde, der selv har født, kunne doulaen forstå smerten og guide Esben til, hvad han kunne gøre hvordan og hvornår. Christina og Esben blev forældre efter en tryg fødsel. Doulaen blev hos dem nogle timer efter fødslen. Et par uger efter var der glædeligt gensyn hjemme hos Christina og Esben. De fik talt fødslen grundigt igennem. Fordi man i fødslen er hele følelsesregistret igennem, er det vigtigt at få sat ord på oplevelsen i fællesskab. Et album med fotos af hele fødselsrejsen blev doulaens gave til familien som et personligt minde. HVEM KAN HAVE GLÆDE AF EN DOULA? Siden 2005, hvor en dansk jordemoder startede doulauddannelsen herhjemme, har det været muligt at få en doula med til fødslen. Nogle ønsker en doula på grund af en tidligere uheldig fødselsoplevelse. Andre ønsker støtte og motivation til at føde vaginalt efter et kejsersnit. Andre igen er

angste for smerten og for at miste kontrollen. Den selvvalgte solomor eller kvinden, hvis partner ikke kan være med til fødslen, kan få støtte fra en doula. Det samme kan gravide efter fertilitetsbehandling med behov for ekstra tryghed i graviditet og fødsel. Men alle kan have glæde af en doula og den tryghed, det giver at have en kendt omsorgsperson med under hele fødslen - uanset om den varer 3 timer eller 3 døgn. Sådan får du en doula med til din fødsel På Dansk Doula Netværks hjemmeside finder du kontaktoplysninger og links til den enkelte doulas hjemmeside. På doulauddannelsens hjemmeside er der link til de 13 doulaer under uddannelse, som tilbyder prøvefødselsforløb gratis eller til reduceret pris. Næste skridt er at kontakte doulaen for at sikre, at hun er ledig omkring din terminsdato. En doula er nemlig på kald 24 timer i døgnet 2 uger før og 2 uger efter din terminsdato. En “doula pakke” består af to fødselsforberedende møder, støtte og omsorg under hele fødslen samt en efterfødselssamtale. De fleste doulaer tilbyder råd pr. telefon, mail eller sms i tiden før og efter fødslen. Nogle doulaer tilbyder desuden gravidmassage og anden god forkælelse. Prisen for en doula ligger på 7-10.000 kroner. Det er ikke mere end en bedre barnevogn, og det er en sund investering.

”Pengene til vores doula er de bedste, vi nogensinde har brugt. Under fødslen var hendes hjælp uvurderlig. Hun sørgede for vores grundlæggende tryghed og for at vores ønsker til fødslen blev opfyldt. Vi blev mor og far med fast grund under fødderne og fødslen blev lagt på en fin og god hylde i erindringen”.

Inger og Steffen, 3. gangs forældre

Anbefalede doulaer â Www.doulanet.dk

Doula-aspiranter

â www.doulauddannelsen.dkplukkeveer

SMerter

SPØRGSMÅL OG SVAR

Af jordemoder Anne-Jette Raben Hvorfor har man plukkeveer?

Mærker fosteret også plukkeveerne?

Livmoderen er en muskel, som trækker sig sammen. I starten af graviditeten mærker man det som regel ikke, men fra ca. 28. uge kan man mærke, at livmoderen bliver hård at mærke på en gang imellem. Plukkeveer må ikke gøre ondt eller blive regelmæssige i varighed, styrke og interval. Bliver de det, skal du kontakte din jordemoder. Man kan godt føde uden at have mærket en eneste plukkeve gennem graviditeten.

Barnet bliver trykket lidt under plukkeveen, men det tager barnet ikke skade af. Der er god plads i din livmoder. Den kan trække sig sammen mange gange i løbet af en dag uden problemer. Kan jeg motionere på trods af MINE plukkeveer?

Motion er vigtig under graviditeten, så det er Hvornår bør man have en god idé at fortsætte med at motioplukkeveer? nere, så længe din krop er tilpas med Jeg er gravid i uge 15+6 og det. Du kan mærke, om plukkehar i 14 dage mærket plukkeveer. Jeg Det er meget forskelligt fra veerne bliver værre. Hvis dine er 2. gangs gravid, så jeg vidste godt, de ville kvinde til kvinde. Nogle graplukkeveer forsvinder ret vide mærker plukkeveer hurtigt efter anstrengelsen, komme tidligere denne gang. I starten blev jeg allerede fra uge 20, mens så er det OK at fortsætte. lidt utilpas, men det hænger nok sammen med mit andre næsten ikke mærker Endelig kan du overveje at lave blodtryk. Det var det samme med den store. Der nogen i hele graviditeten. gå en rask tur, cykle eller havde jeg også lavt blodtryk og kunne blive lidt utilpas Den sidste måned tiltager svømme for at holde dig under en plukkeve. Lægerne ved ikke helt hvorfor, men de i styrke og intensitet. i form. jeg har ikke ondt, og når plukkeveen er ovre, har jeg det fint igen. Det er ikke altid, hele livmoderen Hvor ofte må man Hvordan mærker bliver hård. Jeg er ikke sygemeldt. Jeg arbejder have plukkeveer? man forskel på plukke33 timer om ugen og holder mig så aktiv, veer og fødeveer? Det er almindeligt at have 20 som kroppen tillader. til 30 plukkeveer i døgnet med Du kan mærke, når det ikke mere SABINA spredt interval. Du skal bare holde er plukkeveer. Fødeveer er regelmæsøje med, om de bliver hyppigere, gør ondt sige i varighed, styrke og interval. Fødeveer eller ændrer sig. Plukkeveer er sædvanligvis helt gør også mere og mere ondt, efterhånden som fredelige og ikke noget, man føder af. fødslen skrider frem, så du vil ikke være i tvivl.

Hvorfor er mine plukkeveer så hårde?

Er plukkeveer tegn på snarlig fødsel?

De aller fleste fleregangsgravide oplever, at deres plukkeveer starter tidligere, er hyppigere og gør nok også lidt mere ondt.

Op til terminstidspunktet får man flere plukkeveer, som kan være regelmæssige, samt mere udflåd. Man kan dog ikke sige, om du af den grund føder før.


tilbud

BABYUDSTYR

GODE TIL BABY

Lekmer er Nordens førende netbutik med babyudstyr, legetøj og børnetøj. Lekmer efterstræber god kundeservice, hurtig levering og populære produkter - til de helt rigtige priser. SMÅFOLK SPAR BADEBUKSER Fine badebukser med 17% løs pasform. Inderbuks af net. Økotex-mærket. 149,00

ESPRIT TANKINI Todelt tankini fra Esprit. Bikinitrusse og top med fine striber og sløjfe. 179,00 SPAR

10%

SPAR

25%

BRIO “PUCK” HUND Hunden Puck blev lanceret i 1964 og har siden da fået utallige børn til at sidde stille og koncentrere sig om at samle, skille ad og bygge sammen. Puck har nu fået nyt udseende med moderne farver. 129,00 SPAR

48%

Chicco ECHO Paraplyklapvogn Paraplyklapvogn med dobbelte, låsbare swivelhjul foran og tofarvet chassis. Vatteret ryglæn, der kan indstilles i 4 forskellige positioner, samt fodstøtte, der også kan indstilles. 5-punktssele med vatterede puder på remmene. Bærehåndtag i chassiset, der gør vognen let at bære. 899,00


SPAR

25%

SPAR

33%

SPAR

12%

CHICCO Synthesis Autostol Autostol til nyfødte og op til 13 kg. Kan monteres uden base og bagudvendt på alle pladser i bilen. Udformingen af autostolens trepunktssele forhindrer, at man monterer stolen forkert. Fås også i rød. 899,00

Eichhorn AktivitetskubE Aktivitetsboks med masser af sjove aktiviteter og ting at pille ved. 399,00 Jabadabado LÆNESTOL Farverig lænestol til børneværelset. Limefarvet kunstlæder med hvide detaljer. 679,00 PHILIPS AVENT Analog 485 BABYALARM Babyalarmen har SPAR en klar og tydelig 10% lyd med volumenkontrol og lydaktiveret lys. De justerbare kanalindstillinger mindsker forstyrrelser, og med volumenkontrollen kan du høre selv de mest diskrete lyde. 449,00

VIL DU SE MERE? SPAR

44% SMOBY RUTCHEBANE 150 cm Den perfekte rutchebane til sommer. Du kan sætte vandslangen på - og vupti, så har du en vandrutchebane. 499,00

Se det store udvalg af barnevogne, autostole, bæreseler, skønne ting til børneværelset, legetøj, samt lækkert tøj i str. 0-12 år og meget mere her: Æ Lekmer.dk


BABYRYTMIK

sanser

stimuler DIN BABYs Vil du give dit barn en god start på livet, er det en god idé at gå til babyrytmik. Musikskolen Laura tilbyder rytmik for alle børn i alle aldre. Her stimuleres alle barnets sanser og motorik, og du møder andre nybagte forældre.

Musik st barnets yrker m evner, k otoriske oordina tion koncent rationen , og indlærin gsevnen .


MUSIK OG BEVÆGELSER

Søskendehold

Babyrytmik er musik og bevægelse på babyers betingelser. Man synger både kendte og nye børnesange, danser, laver bevægelege, fagtesange og leger med bolde, tørklæder, sæbebobler og ærteposer, eksperimenterer med lyde og klange på små instrumenter og meget, meget mere.

Musikskolen Laura har også søskendeholdet, hvor man kan have 2 eller flere børn med. Undervisningen er fortrinsvist tilrettelagt efter de ældste på holdet, da de små alligevel aldrig keder sig. Der er selvfølgelig også aktiviteter, hvor både små og store er med.

RYTMIK FOR DE MINDSTE Undervisningen er tilrettelagt, så den både styrker børnenes medfødte musikalitet og deres motorik. En forudsætning for at få en god motorik, og dermed at kunne deltage i lege med andre børn, er, at netop disse sanser stimuleres. I undervisningen lægges der vægt på, at forældrene får et repertoire af sange og bevægelege, der kan bruges hjemme på puslebordet, i badet, ved sovetid osv. Babyrytmik er for børn i alderen 3-12 måneder, og hver lektion er på 45 minutter. Rytmik for 1-årige På 1-års holdene er det meget naturligt, at børnene de første gange, de er til musikundervisning, er mere interesserede i lokalet og alt andet end lige det, der foregår i rundkredsen. Det bedste, du kan gøre, er, at du selv bliver i rundkredsen og deltager i aktiviteterne, for så vil barnet selv søge derhen. Der kan godt gå et par lektioner med det - men pludseligt er barnet med.

Læs mere om babyrytmik og find et hold, der passer til dit barn på www.musikskolenlaura.dk


TOP-50

DE MEST POPULÆRE

babynavne TOP-5 BABYN

0

AVNE

pigenavne

drengenavne

Siden 1996 har Emma ligget i top 5 blandt anvendte pigenavne og er nu for 6. gang i perioden øverst på top 50 listen. 21 ud af 1.000 piger født i 2011 fik således navnet Emma. Det blev til i alt 598 nye piger med navnet Emma i 2011.

William er for 2. år i træk det mest anvendte drengenavn i Danmark. Ud af 1.000 drenge fik 22 navnet William. Det blev til i alt 667 nye drenge med navnet William i 2011.

Nye navne på listen over de 50 mest anvendte pigenavne er Agnes (30), Ellen (45), Esther (47), Merle (48) og Liv (50). Årets højdespringer blandt pigenavnene er Agnes, der hoppede fra en placering som nummer 59 i 2010 til nummer 30 i 2011. Modsat gik det Amalie, der faldt fra nummer 31 til nummer 58. Også Thea, Frederikke, Silke og Andrea er røget ud af top 50.

Nye navne på listen over de 50 mest anvendte drengenavne er Aksel (42), Liam (47) og Laurits (49). Højdespringeren blandt drengenavne er Sander, som er gået fra nummer 48 i 2010 til nummer 29 i 2011. Kasper faldt fra plads nummer 30 til nummer 48, mens Albert, Christoffer og Jeppe er røget helt ud af listen over de 50 mest populære drengenavne.


pigenavne Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Emma Ida Clara Laura Isabella Sofia Sofie Anna Mathilde Freja Caroline LĂŚrke Maja Josefine Liva Alberte Karla Victoria Olivia Alma Mille Sarah Frida Julie Emilie Marie Ella Nanna Signe Agnes Nicoline Malou Filippa Johanne Cecilie Silje Lea Asta Astrid Naja Celina Tilde Emily Luna Ellen Katrine Esther Merle Selma Liv

2011 598 514 508 503 501 499 480 467 464 462 445 425 410 402 366 362 343 328 304 302 295 281 275 273 267 258 257 223 219 216 216 210 203 199 195 192 186 185 182 181 168 166 163 163 160 159 157 156 155 151

Pr. 1.000 21 18 18 17 17 17 17 16 16 16 15 15 14 14 13 13 12 11 11 11 10 10 10 9 9 9 9 8 8 8 8 7 7 7 7 7 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 5 5 5 5

drengenavne Nr. 2010 4 2 16 10 1 14 9 3 5 8 6 11 7 13 17 15 21 18 22 24 26 12 23 19 20 25 29 28 32 59 33 31 44 42 30 39 46 48 35 36 40 37 50 45 55 34 54 57 49 51

Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn William Oliver Noah Emil Victor Magnus Frederik Mikkel Lucas Alexander Oscar Mathias Sebastian Malthe Elias Christian Mads Gustav Villads Tobias Anton Carl Silas Valdemar Benjamin Nikolaj Marcus August Sander Jacob Jonas Adam Andreas Simon Jonathan Alfred Philip Storm Nicklas Rasmus Felix Aksel Johan Daniel Tristan Bertram Liam Kasper Laurits Marius

2011 667 598 563 554 553 507 501 499 492 478 477 463 436 432 424 393 384 380 374 351 347 336 319 319 316 316 310 280 274 273 272 264 264 256 252 249 247 247 241 237 227 218 214 208 208 206 204 202 200 192

Pr. 1.000 22 20 19 19 19 17 17 17 17 16 16 16 15 15 14 13 13 13 13 12 12 11 11 11 11 11 10 9 9 9 9 9 9 9 8 8 8 8 8 8 8 7 7 7 7 7 7 7 7 6

Nr. 2010 1 9 2 10 4 6 7 5 3 14 11 8 12 15 18 17 16 13 29 20 24 25 21 33 23 31 19 34 48 27 22 36 28 32 37 42 41 43 35 26 38 51 50 39 47 46 58 30 55 40tøj og TILtilbehør BØRN MED STIL smarte børn

Hos webshoppen Kids In Style finder du fantastiske stilrene produkter til børneværelset samt smart tøj til søde piger og friske drenge. Blandt tøjmærkerne finder du Cupcake, Freoli, Mini A Ture, Minymo, Phister & Philina og Ida T, og der kommer løbende nye mærker. 1

3

1: Middelalder dronning. Fås fra str. 3-11 år. Kr. 498,-

2: Kaptajn udklædning. Fås i flere størrelser. Kr. 398,-

3: Bob and Blossom hue i

tyk bomuld med grønne og mørkeblå striber. Kr. 38,40 (førpris 96,-)

4

4: Gråstribet bluse fra Tiny Minymo til seje drenge. Kr. 98,- (førpris 196,-)

5: Cupcake jeans i 100%

bomuld med elastik i taljen til søde piger. Kr. 78,40 (førpris 196,-)

2

Se alle disse skønne ting og meget mere her: 5

â Www.KIDSINSTYLE.dk

FORTSÆTTES


1

2

3

4

5


6

7

1: Praktisk og moderne pusletaske med masser af lommer. Kr. 598,-

2: Smart sutterenser, der på

blot 3 minutter fjerner op til 99.9% af de skadelige bakterier. Kr. 348,-

3: Lynhurtig flaskevarmer. 240 ml varmes på under 3 min. Kr. 298,-

18

4: Komplet startsæt med 4

flasker, madbeholder og børste. Kr. 298,-

5: Multi foodprocessor. Maskinen, der kan det hele. Kr. 999,-

9

6: Super nuttet babykilling. Fås i flere størrelser. Kr. 355,-

10

7: Træpuslespil 30 x 21 cm med knophåndtag. Kr. 119,-

8: Søde blomster wallstickers

lige til at sætte op på væggen. Kr. 99,-

9: Dinosaurer wallstickers.

Indeholder 25 stk. af 4 slags. Kr. 99,-

11

10: Panda børnelampe 28 cm fremstillet i brudsikkert plast. Kr. 199,-

11: 10 stk. træklodser med

diverse motiver. Str. 5x5 cm. Kr. 179,Se meget mere skønt pige- og drengetøj samt tilbehør her: â Www.KIDSINSTYLE.dk


HJÆLP TIL FØDSLEN

EN POSITIV FØDSEL HELT UDEN

smerter

En lille fin baby ligger og sparker i mors mave. Fødslen synes at være om lang tid. Men tiden går hurtigt, og fødslen nærmer sig. Guldklumpen skal ud, og pludselig føles det som en umulig opgave. Bare tanken giver koldsved. Men bare rolig - der findes hjælp at få.

Ønsker en positiv du fødsel med selvtillid overskud , tryghed og ?


Anneli er ejer af MamaProfylax. Hun har hjulpet mange gravide og fødselspartnere i Sverige og Danmark til at forberede sig på fødslen. MamaProfylax er en opdateret version af den svenske psykoprofylakse - en effektiv, smertelindrende metode med forskningsresultater, der viser, at det virkelig virker. “Vi giver de gravide og fødselspartneren en forståelse for, at de selv kan påvirke deres fødselsoplevelse i en positiv retning, Hvad de kan gøre, hvorfor de skal gøre det og hvordan de lærer det”, siger Anneli og fortsætter: “En vigtig del af kurset er at give kursisterne aha-oplevelser, så de får en følelse i kroppen af, hvor effektive de her smertelindrende teknikker er”. ANNELIS EGEN FØDSEL Anneli Pehrson fødte den 31. juli 2012 sit andet barn, og hendes fødselsberetning har jordemødre fra Hillerød Hospital, Hvidovre Hospital, venner og især familie ventet på. Annelis første fødsel blev kun en god fødsel takket været de teknikker, Anneli selv underviser i. Alt andet rundt omkring hende var kaotisk. Den bedste dag i hendes liv blev også den dårligste dag i hendes liv. For samme dag, som Anneli fandt ud af, at hun var gravid, fik hun besked om, at hendes far havde en hjernetumor. Under hele graviditeten var Anneli meget berørt at sin fars sygdom, som kun blev værre og værre. Hendes far gik bort, da Annelis første barn kun var 3 måneder gammelt.

Tirsdag den 31. juli kl. 04 vækkes vi af vores søn Noa, som ikke kunne sove. Han kommer op i vores seng, og jeg tænker: ”Nej, ikke i nat, jeg har brug for at sove”. Samtidig mærker jeg et ”puf” inde i mig og hvisker til min mand Alex: ”Jeg tror, vandet gik”. Det var ikke vandet, men nu får jeg meget stærke sammentrækninger, og jeg begynder at bruge den vejrtrækningsteknik, som jeg underviser i. Noa kommer over i vores seng, holder om mig og begynder at trækker vejret med mig. Utroligt! Han kigger på mig, og jeg smiler til ham, og så ser han helt rolig ud. Han stryger på mit hoved med sine små 3½ års hænder og trækker vejret med mig under to sammentrækninger. Allerede efter få sammentrækninger kan jeg godt mærke, at det går stærkt, og kl. 04.15 ringer jeg som aftalt til min jordemoder, som vil med til fødslen. Hun er i sit sommerhus og kører ind til Hvidovre Hospital. Jeg tager et par sammentrækninger i badeværelset stående op ad vaskemaskinen samtidig med, at jeg får tøj på, og Alex ringer efter en taxa. Jeg er nærværende og rolig. Jeg når at tænke meget, f.eks. ”jo mere, jeg slapper af, desto behageligere er det”. Jeg kontrollerer hele tiden, at jeg er afslappet i hele kroppen, også under sammentrækningerne. Jeg føler sammentrækningerne, længe før de virkelig begynder, hvilket gør, at jeg i god tid kan begynde med vejrtrækningen og stoppe, længe før sammentrækningen er forbi, og det føles som om, at jeg har lange pauser.

Nu var tingene anderledes. Anneli var lykkelig og havde masser af overskud til at træne og træne for at opnå hendes drømmefødsel.

Alex hjælper mig med de øvelser, vi har øvet sammen, under sammentrækningerne. Vores mange timers øvelse har virkelig givet mening.

Med få ord beskriver Anneli sin fødsel: ”Magisk. Stærk fødselsoplevelse. En fødsel helt uden smerte”.

FORTSÆTTES

Annelis fødselsberetning Søndag den 30. juli var vi på familie cykel udflugt og i Tivoli, og jeg havde gode, stærke, uregelmæssige plukkeveer hele dagen. Plukkeveer, som fortsatte om mandagen.

Det var helt vildt at opleve forskellen mellem mine tidligere fødsler og denne. Vi er så taknemmelige for, hvad kurset har givet os. Havde vi dog bare vidst det ved mine tidligere fødsler. Tusind tak. NANNA OG JONATHAN, 3. FØDSEL


Jeg er simpelten så glad for, at vi valgte at tage dit kursus, Anneli. Folk, som siger, at man ikke kan forberede sig til sin fødsel, tager fejl. Det kan man virkelig godt. Ikke mindst mentalt. Og ikke mindst som par, hvor man faktisk kan nå et sted hen, hvor man glæder sig til fødslen, hvor den bliver en udfordring, man glæder sig til at klare. Nu, hvor vi har klaret det her sammen, ja så føles det som, at vi kan klare alt. Tak. MARIA OG RUNE, 1. FØDSEL

Det er en lun sommerdag, og solen er på vej op. Det er en meget smuk himmel. Efter den første sammentrækning i taxaen siger jeg til Alex: ”Det er helt utroligt, men det gør virkelig ikke ondt! Det niver, men kun som en meget stærk kraft, ikke smerte”. Kl. 05.15 er vi på Hvidovre Hospital. Vi går ind til vagtstuen og melder os ind. En jordemoder viser os til en fødestue. På vej til stuen får jeg en meget kraftig sammentrækning, og jeg stopper for at fokusere på afslapning og vejrtrækningen, og Alex støtter med massage. Jeg kigger op, smiler til jordemoderen, og vi går videre. Hun viser os stuen og fortæller, at min jordemoder


er på vej. Jeg får en sammentrækning, som jeg tager stående med støtte fra sengen. I pausen tager jeg bukserne og trusserne af. Jeg står nu med en lang top og kondisko på. Alex sætter musik på, snacks frem, dæmper lyset og begynder at stille kamera op for at filme. Kl. 05.30 og den sammentrækning, der nu kommer, er af en anden karakter. Det er stadigvæk uden smerte, men jeg er virkelig nødt til at fokusere på profylaksevejtrækningen for ikke at begynde at presse. Heldigvis kommer min jordemoder Tina ind. Hun underviser også hos MamaProfylax. Jeg smiler og siger til hende, at jeg tror, at jeg har pressetrang. Hun havde også på fornemmelsen, at det ville gå stærkt, og hun nåede slet ikke at skifte tøj, men løb direkte fra bilen og ind til os, selv om en af hendes kollegaer, som hun mødte på vej ind til os, havde sagt, at hun kunne tage det stille og roligt, for Anneli smilede jo stadig og var helt nærværende og afslappet. Alt går fortsat stærkt, og jeg er nu helt åben, og nu må jeg føde, så jeg følger bare min krop. Det gør jeg, og kl. 06.03 føder jeg lillebror, og Alex tager imod ham. Jeg når igen at tænke meget. Jeg mærker tydeligt, hvordan han arbejder sig ned i min krop, og hvordan det brænder lidt. Jeg når at tænke: ”Det er stadig helt uden smerte. Hvor er det vildt det her”. Vi har lige oplevet vores drømmefødsel helt uden smerte. Vores drømmefødsel blev en realitet, fordi jeg trænede meget mental træning, afslapningsteknik og vejrtrækning.

At gå til fødselsforberedelse hos MamaProfylax sammen med Monica resulterede i, at jeg gik fra at være betragter til aktiv deltager. Jeg lærte at læse hendes signaler, og hvilken fase hun var i, og hvis hun kom på afveje, så kunne jeg hjælpe hende tilbage på rette spor. Fordi vi talte og øvede så meget sammen, vidste jeg præcist, hvad det var, Monica ønskede, når jordemoderen spurgte om noget. Monica kunne helt og fuldt fokusere på at føde. Jeg modnedes i processen, fik konkrete redskaber, jeg fik brugt, og blev godt forberedt. JACOB OG MONICA, 1. FØDSEL

OM MAMAPROFYLAX Ordet profylakse betyder forebyggelse, og metoden forebygger smerte, nedsat iltning af blodet, frygt og opgivenhed. Psykoprofylaksemetoden har hjulpet utallige kvinder siden 1940’erne til at føde med ro, nærvær, selvtillid, mindre smerte og uden frygt. Metoden bygger på den russiske videnskabsmand og psykolog Pavlovs teori om betingede reflekser. Vores stærkt indbyggede refleks er, at når det gør ondt, spænder vi op og holder vejret og oparbejder derved mere smerte og angst. Psykoprofylaksemetoden går helt enkelt ud på at arbejde nye reflekser ind, som at trække vejret og slappe af, når en ve kommer. I den nye svenske version er den tilsat nye pædagogiske metoder som coaching, samtalepædagogik og mental træning, samt berøring og massage. Læs mere på www.mamaprofylax.dk


BABYUDSTYR

DEN

smarte BLESPAND

Du har måske ikke tænkt over det, men i de næste par år kommer bleskift til at spille en stor rolle i dit liv. Fra fødslen, og til pottetræningen begynder, bruger et barn omkring 5.000 bleer. Det kan betyde 5.000 ture til den udendørs affaldsspand. Med den smarte Sangenic blespand fra Tommee Tippee kan du opbevare op til 28 bleer sikkert og hygiejnisk på én gang. Dokumenteret Forestil dig, hvor meget nemmere det vil gøre din hverdag.

beskyttelse mod bakterier og lugt


Sangenic-blespanden kan indeholde op til 28 newborn-bleer, før den skal tømmes. Det sparer dig for mange ture til den udendørs affaldsspand. HYGIEJNE • Avanceret Germ-seal film med antibakteriel barriere, som fortsat dræber bakterier, selv indeni spanden. • Det smarte skub-let låg skubber bleen ned i spanden. LUGTKONTROL • Drej-og-lås system forsegler hver ble enkeltvis og blokerer for bakterier og lugt. • Videnskabeligt bevist at være 100 gange mere effektiv til at forhindre lugtgener end bleposer. BEKVEMMELIGHED • Opbevarer bleer hygiejnisk i spanden. • Kan rumme op til 28 bleer ad gangen. Den smarte blespand indpakker og forsegler hver ble enkeltvis i en antibakteriel film, som blokerer for bakterier og lugt.

• Tøm når det passer dig.

Når bleen er forseglet, skubber det smarte låg bleen ned i spanden, hvor den bakterieforseglende film fortsat dræber bakterier og giver langvarig hygiejnebeskyttelse i hjemmet. Det er dokumenteret, at filmen dræber 99% af bakterierne ved kontakt (uvildigt testet af IMSL Laboratories i Reading, England). Der er antibakteriel beskyttelse i filmen og ikke i produktets andre dele. Med det unikke drej-og-lås system indpakkes og forsegles bleerne enkeltvis i den antibakterielle film, som ifølge kliniske test blokerer 100 gange mere effektivt for bakterier og lugt end almindelige bleposer.

Den antibakterielle film leveres i en smart refill-kassette, som er super nem at indsætte i blespanden. Læs mere om den smarte Sangenic blespanden på www.sangenic.com


velvære FOR KROP OG sjæl WELLNESS

Er innov sundhed ativ ,h udvikling olistisk og kreat iv læring n oget for dig?

Graviditetsmassage, massage, zoneterapi, kropsbehandling, kropsterapi, yoga, psykoterapi, healing og hotstone-massage. Det er blot et lille udpluk af de behandlingsformer, du finder hos Human Being Center.


Human Being Center arbejder med innovativ sundhed, holistisk udvikling og kreativ læring med ambitionen om at blive et helhedscenter, der arbejder med alle de vigtigste områder i moderne menneskers liv. En af Human Being Centers populære behandlingsformer er graviditetsmassage. Graviditetsmassage kan være med til at forebygge, afhjælpe og lindre de belastninger, du oplever. Under din graviditet sker der nemlig en lang række forandringer i din krop. Vægten fra barnet belaster din lænd, samt led i ben og ryg. Tyngdepunktet ændrer sig efterhånden som barnet vokser, og det kan give bækkensmerter og problemer med iskias-nerven. Det sker når lændesvajet øges i takt med mavens størrelse. Hormonbalancen ændres, og det medfører blandt andet, at leddene bliver løsere og der kan samles væske i bindevævet. Det er en fordel at leddene giver sig ved selve fødslen, men kan være smertefuldt, og næsten invaliderende, under graviditeten. Det kan afhjælpes med graviditetsmassage og øvelser, som vi sætter sammen specielt til dit behov. FORTSÆTTES

Human Being Center har 5 tematiske søjler, der søger at møde mennesker som totalstrukturer af krop, sind og ånd: 1) Wellness Jacuzzi, detox-spabade, hotstone, oliemassage, aromaterapi og rawfood. 2) Terapi Kropsbehandling jvf. manuvision, body-sds, kranio-sakral-terapi og helkropslig dybdemassage, psykoterapi, samtale og krisehåndtering. 3) Kreativitet Kreativ coaching og idéudvikling samt magiske musikaftener. 4) Spiritualitet Åndelig vejledning, spirituel videnskab, meditation og mindfulness samt kosmiske lysfester. 5) Samfundsfilosofi OG social innovationDine organer, særligt nyrer og lever, samt fordøjelsessystemet, bliver udfordret og kommer på ekstra arbejde. Halsbrand og kløe under fødderne og i håndfladerne er typiske symptomer på denne form for belastning. Ændrer du din kost, så kan symptomerne reduceres. Ud over de fysiske forandringer, sker der også meget på det psykiske felt. Det er en stor ting at skulle være mor. Det kan være en livsopgave, der trækker forskelligrettede følelser, lige fra stor glæde og kærlighed, til angst og uro. Det er vigtigt ikke bare at negligere disse følelser, men at være med dem og opleve de gaver for personlig vækst, der findes i alle følelserne. Giv dig selv tid til at få krop og sjæl med, og nyd din tid som gravid. Glæden og roen giver du videre til dit barn. Du får hjælp med: • God sund graviditet • Afspænding og dybdemassage • Styrkende øvelser • Kostvejledning • Fødsel og personlig vækst Her kan du læse om nogle af Human Being Centers andre behandlingsformer: Zoneterapi Dine fødder indeholder et komplet “kort” over hele din krop. Zoneterapi er et helhedsbaseret håndværk, der forebygger og forløser gennem integration af fysiske, mentale og emotionelle aspekter.

Kropsbehandling Få ny energi og velvære i kroppen. Giv dig selv en fantastisk oplevelse med en kropsbehandling. At gøre noget godt for din krop er en investering i fremtiden. Kroppen skal bære dig gennem livet, og er det eneste “hus”, du ikke bare kan skifte ud. En effektiv behandling, der forløser rygsmerter, museskader, nakke/skulder spændinger og stresstilstande. Nogle af de gavnlige effekter, du kan opnå ved kropsbehandlingen, er øget blodgennemstrømning, positiv påvirkning af kredsløb og fordøjelse samt nervesystemet. Generelt større velvære i krop og psyke og udfrielse af muskelspændinger. Behandlingen er en kombination af dybdemassage, ledfrigørelse og samtale. Via samtale skabes relation mellem din livssituation og de symptomer der viser sig i din krop. Psykoterapi og rådgivning Du er eksperten i dit eget liv. Få hjælp til at træffe de rette beslutninger og bearbejde følelsesmæssige udfordringer. Du kan opleve mere glæde og handlingsfrihed i dit liv via de terapeutiske processer. Healing og afspænding Healing og afspænding hjælper dig med at genfinde din indre balance og klarhed.

Træning Hold din krop veltrænet og smidig. Din indre ro og dit overskud i hverdagen afhænger af din kropstilstand. Træningen er bygget op af effektfulde elementer fra træningsformer som yoga, qi-gong, Manu Vision m.m. Ved at blive i forskellige øvelser og stillinger åbnes kroppen, således at gamle spændinger og blokeringer i muskler og led løsnes op, og der skabes nyt liv, energi og smidighed. Du styrker og smidiggør ryg, balder, mave og led, samt øger dit generelle velvære både fysisk og psykisk.

FÅ MERE INFORMATION Er du blevet nysgerrig efter at vide mere om de mange forskellige behandlingsformer, Human Being Center har at tilbyde, kan du læse meget mere på deres hjemmeside. Her finder du oplysninger om de enkelte behandlingsformer samt holdtidspunkter, priser og meget mere. Læs mere på: www.humanbeingcenter.dk


legetøj leg med dit barn

OG UDSTYR TIL STORE OG SMÅ BØRN

Hos Legebutikken.dk elsker de legetøj, og de har en holdning til, at legetøjet skal være fri for phtalater og andre skadelige stoffer og dermed sunde at lege med. Legetøjet skal også udvikle børnenes kreativitet, motoriske evner og stimulere deres sanser. Det lever alle Legebutikkens mærker op til. Om det er trækøkkener fra Wonderworld, løbecykler i træ fra Milios, Winthers trehjulede cykler eller blød legemad fra Haba kan du altid være sikker på én ting: Kvaliteten og legeværdien er i top. Hos Legebutikken.dk har de også en holdning til, at legetøjet meget gerne skal være bæredygtigt, og kan miljøet skånes undervejs, er det et klart plus. Derfor finder du også ting som børnemøbler fra

We:Do:Wood fremstillet i bæredygtigt bambus, økotex babylegetøj i bambusgarn fra Navnedyret, økologiske babyhængekøjer fra La Siesta, smukke gyngeheste i træ fra Hindevadgaard Tegnestue, træbiler, musikinstrumenter i træ og meget andet skønt trælegetøj fra Wonderworld, Vilac og Softwood, samt skønne klassiske gyngeheste, trædukkevogne og gåvogne fra danske Moover Toys. Du finder ikke meget plastik hos Legebutikken.dk. Til gengæld er der fokus på stor legeværdi i legetøj som Brio togbaner, Puky løbe- og begyndercykler samt Micro løbehjul, der med ekstraudstyr kan bruges allerede fra 1 års alderen. Gå på opdagelse i det kæmpe store udvalg af fantastisk legetøj til både store og små børn: www.legebutikken.dk


SPAR 50% BOBLES LAMPER Loftslampen, der giver rummet lys og stemning, er designet med udgangspunkt i de enkle geometriske former og klare farver, som er kendetegnende for bObles. 174,50 ALFONS ÅBERG DUKKER Alfons Åberg fylder 40 år den 20. oktober 2012, og i den anledning har Legebutikken.dk et stort udvalg af Alfons Åberg. F.eks. stor dukke fra TeddyKompaniet til 179,00 og lille dukke til 89,00

Moover Toys Gåvogn Gåvognen fra Moover Toys er en sjov og effektiv hjælper, når barnet skal lære at gå selv. Vognen er lavet, så de første skridt kan tages sikkert og i barnets eget tempo. Dansk design og nem at samle. 499,00

Baby Uro Little Bird Told Me baby uro med musik og ophæng. 599,00

TeddyKompaniet Sutteklud Mange babyer knytter sig stærkt til deres sutteklud. Derfor anbefaler Legebutikken, at du køber 1-2 ekstra af babys yndlings sutteklud. 119,00 FORTSÆTTES


Skumbog Sød lille bog for de mindste, der også er nem at have med på tur. Bogen er lavet af hårdt skum formet efter tegningen på forsiden. Fås også med Smølferne. 49,95

Spisesæt Melamin spisesæt med Barbapapa til de mindste. Sættet består af flad tallerken, dyb tallerken, kop med hank og ske. Gør det lidt sjovere at lære at spise selv. 209,00

STABELTÅRN Stabeltårnspigen fra Sebra måler 22,5 cm i højden og er udført i lækkert lakeret træ. 119,00

TILBUD Tumlemøbel SillySoft tumlemøbel fra P’kolino. Prisvindende og designet til at understøtte småbørns udviklingsbehov i forhold til grovmotorik. SillySoft er sammensat af 3 super bløde klodser, der sammensat udgør en sjov legeven. Den er robust nok til, at et lille barn kan balancere på den, og let nok til, at barnet kan flytte rundt på delene. Fås i flere farver - hver med sit eget særpræg. 449,00


sound blocks Rainbow Sound Blocks fra Wonderworld. Farverige klodser, som børn vil elske at pakke ind og ud. Klodserne er gennemsigtige, så man kan se, hvad der frembringer de enkelte lyde. 269,00

BABYELEFANT Fantastisk sød babyelefant i træ fra Wonderworld, som bevæger hovedet, når man kører den hen over gulvet. 79,00 GYNGEHEST Gyngehest fra Hindevadgaard har form som en pony, barnet genkender fra naturen. Den er et kvalitetsprodukt i fornemt håndværk med gennemførte detaljer og uden kompromisløsninger. 2.995,00

AKTIVITETSSPIRAL Den bløde aktivitetsspiral har så meget at udforske og opdage for de små hænder. Sneglen, sommerfuglen og kålormen hænger ned fra spiralen, og opmuntrer barnet til at række ud og få fat i dem. 219,00

SMART

!

SHOP (OGSÅ) FRA DIN MOBILTELEFON Med en ny baby i huset kan det være svært at finde tid til at tænde computeren. Derfor kan du nu også handle i Legebutikken via din smartphone. Tjek selv på www.legebutikken.dk


stjernebabyer på vej KENDTE GRAVIDE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her, hvilke kendte danskere, der venter barn i den kommende tid.

ROBERT HANSEN Robert Hansen og kæresten Pernille Fredskild Thøgersen skal være forældre for første gang til oktober. Parret venter en dreng, som skal hedde Herman, som også Roberts farfar hed.

MASCHA VANG OG NICOLAS KIESA Mascha Vang og racekører Nicolas Kiesa venter deres første barn til september. “Jeg er gravid. Uhhhh, jeg er så glad. Jeg ved næsten ikke, hvordan jeg skal beskrive det, andet end at hele min krop bobler af glæde”.

PILOU ASBÆK Skuespilleren Pilou Asbæk, der nok er mest kendt som spindoktoren Kasper Juul i TV-serien Borgen, skal være far for første gang til efteråret. Hans kæreste, dramatikeren Anna Bro, er gravid i 6. måned.


BILLE AUGUST Den 63-årige filminstruktør Bille August skal være far for 8. gang! Denne gang er det med 40-årige Sara-Marie Maltha, som skal føde parrets 3. barn til januar.

VICKIE JO RINGGAARD Den smukke dansepige Vickie Jo Ringgaard kendt fra Vild Med Dans er gravid. Hun er sat til at skulle føde til december.

KASPER SCHMEICHEL Den 25-årige fodboldspiller Kasper Schmeichel har i forvejen en søn Max på 1½ år med sin kæreste Stine, og til efteråret kommer der endnu en lille Schmeichel til verden.

KAREN-HELENE HJORTH Den 35-årige TV-vært Karen-Helene Hjorth fra TV2 News og hendes mand Jeppe Risum venter deres første barn. Karen-Helene Hjorth er sat til den 17. oktober.


KØKKENHJÆLP

DEN KOGENDE VANDHANE

Quooker er den men mest effektive, energivenlige og sikre måde at få kogende vand. Den er perfekt til sterilisering af sutter og sutteflasker samt til babymad.

Få 100 grader varmt v and direkte fra vandhanen


DET SIGER BRUGERNE OM QUOOKER Lige fra den dag, vores Quooker trådte ind ad døren, har vi været supertilfredse. Specielt med et spædbarn i huset, har det været en enorm lettelse ikke at skulle koge vand til flasker, sutter og grød. Når man står træt om natten, er det fedt, at det går hurtigt og let, og det må man sige, det gør med Quooker. Bjørling

Med Quooker kan du få 100 grader varmt vand direkte fra vandhanen. Det betyder, at du kan koge pastaen med det samme - og samtidig blanchere grøntsager, koge æg og varme en flaske til babyen. Du kan ligeledes nemt desinficere babys sutter og sutteflasker, lave kaffe eller te, desinficere spækbrætter, fjerne stearin, opvarme tallerkener og meget andet. Du har konstant 3 liter kogende vand til rådighed - og det til en standby pris på bare 45 øre i døgnet. Langt mindre end hvad du i dag betaler for det vand, du kasserer fra din elkedel. Fokus på sikkerhed Den justerbare hane er børnesikret og fastmonteret i køkkenbordet. Det eliminerer risikoen for grimme skoldningsulykker samtidig med, at du kan placere gryden, kaffekanden eller koppen stabilt på køkkenbordet, når du bruger Quooker. SPAR PÅ ENERGIEN Quooker er den eneste kogende vandhane, der har dokumenterede energibesparende egenskaber, og som kan monteres direkte til koldtvandforsyningen uanset vandets hårdhed. Læs meget mere om fordelene ved en Quooker og se de forskellige modeller på www.quooker.dk

Vi har alle købt alt muligt til “Blob”. Men jeg har fået installeret en Quooker her. Jeg faldt over den på en annonce på Netbaby.dk. Så lige nu har jeg simpelthen en ekstra hane siddende i håndvasken, hvor der kommer kogende vand ud (med sikkerheden i top, så børn ikke selv kan få tændt, og man ikke kan skolde sig, selvom en hånd skulle komme ind under. Så må jeg se, om det bliver aktuelt at bruge flasker. For hvor må det være nemt. Mine gæster får te og kaffe på et par sekunder, og når først grødtiden går ind, må det da være fantastisk. Jeg er vildt imponeret og glæder mig til at få den “rigtigt” i brug. I forbindelse med købet talte vi med sælgeren om sikkerheden. Det er jo vildt, så mange ulykker, der sker med en elkedel. Det havde jeg ikke tænkt på. Måske er jeg nem at imponere, men jeg er faktisk rigtig glad for vores nyeste investering. Nu kan ingen af ungerne trække en kedel ned fra bordet. Camilla Jeg ville ikke leve uden min Quooker. Vi brugte den til sutter, flasker, grød og det kogte vand på køl osv. Ja og til kaffe, te, pasta og grøntsager, og jeg kunne blive ved. Karoline Vi har lige fået et sort snedkerkøkken i bejdset ask med masser af skuffer og skabe, og det er så pænt og funktionelt. En Quooker blev det også til, og det har jeg ikke fortrudt. Det er fedt med kogende vand altid til kaffe, pasta, skoldning af kyllingeknive og meget meget mere. Laura Den Quooker er guld værd. Vi har også en i vores køkken, og jeg ville ikke undvære den. Det er simpelthen så smart. Ditte-Marie


Skønne

MAVEBILLEDER Et billede siger mere end tusinde ord.

9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil? Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven. At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme.

Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet. Marylou Studio er et innovativt studie, som ser fotografi i et helt nyt lys. Her får du taget æstetiske og helt igennem utraditionelle billeder. Her er ingen marmorerede baggrunde eller kurvestole, men masser af skæve vinkler, sjove indfald og nytænkning. På de følgende sider kan du se eksempler på skønne mavebilleder fra Marylou Studio.


FOTOSERIE

Jeanette | 37 UGER


KATRINE | 35 UGER

FOTOSERIE


TOVE | 37 UGER

TOVE | 37 UGER


JEANETTE | 37 UGER

METTE | 39 UGER


ANGELICA | 38+6 UGER

FOTOSERIE


ANGELICA | 38+6 UGER


FOTOSERIE


FOTOSERIE

ANGELICA | 38+6 UGER


Skønne

MAVEBILLEDER Se mange flere skønne mavebilleder på www.maryloustudio.dk

ANGELICA | 38+6 UGER


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Vores store pige var med nede for at hente lillesøster i dagplejen, hvo r der er en anden mor, som spørge r hende, om hun glæder sig til at få en lillebror. “Ja”, lyder svaret, “eller en lillesøster”. Moderen spørger så, om vi ved, hvad det bliver, og Amalie på 4½ år svarer : “Nej, det kan vi altså bedre se, når den er kommet ud”, hvilket hun jo også har ret i.

r Min niece på knap 4 ha n af min kommenteret på størrelse ge). Jeg var mave (termin om 12 da et jeg træder forbi for at sige hej, og id hen med store ind af døren, løber hun , hvor er din øjne og siger: “Nøj faster nok mange mave stor. Du har godt da kun til at babyer derinde”. Det er grine over.

jeg ofte Under min graviditet passede get min fætter på 3 år. Han var me blev fascineret af maven, der bare meget større og større, så vi snakkede om babysnak. En dag kig ger han rger: meget på mine bryster og spø r?”. “Hvorfor har du så store bryste yen. Jeg svarer: “Det er mad til bab jo Når babyen kommer ud, skal den siger have masser af mad”. Herefter jeg han: “Når jeg får bryster, skal !”. også have en baby i maven

Min søste r, svoger og 2 nev til fødsels øer var dag hos o s. Vi sna lidt om m kkede in voksen de mave ældste n , og min evø på 4 vidste jo der var e godt, at n baby in deni. Jeg at mang fortæller, e tror, je g skal h linger, og ave tvilmin nevø kigger på siger, at mig og jeg skal have 3 b spørger, abyer. Vi hvorfor h an tror de svarer: “1 t, og han ”, og peg er på ma 2, 3”, og ven, “og peger på mine brys han åben te r, som bart men er efterhå store nok nden er til at rumm e en baby hver :)


allen, var der Sidst, vi var i svømmeh vi så lige fik en mange gravide, hvilket en osv. Det resnak om med baby i mav i, at min datter sulterede jo selvfølgelig te overvægtige, gik hen til den nærmes og spurgte, om pegede på hendes mave i hendes mave. der mon var en baby inde at hun bare var Damen svarede høfligt, datter valgte at lidt tyk, hvoref ter min var lidt tyk. råbe til mig, at damen jo

Da jeg var i bad med mi n yngste søn på 5 år, lægger han hæ nderne på min gravide mave og ydbryder med stor beundring i ste mmen: “Nøj mor, din mave ligner et kæmpe halvt påskeæg”. Vældig sødt, indtil han lidt senere konstatere r: “Din numse er godt nok også blevet stor”. Ja, sandheden skal man jo høre fra børn og fulde folk, og da manden yderst sjældent er fuld, er det jo godt, vi har børnene.

fortælle skulle Vi r n at de vores bør . j le på ve er en lil n ger knægte “Øvvv”, si e r vil helle på 7, “jeg . hundehvalp have en , n ar: “Jame Så siger f afbestille skal vi da , en?”. Nej babyen ig drengen al så kunne e r æ odt undv ligevel g :o) hundehvalp en

Jeg har en søn på næste n 2½ år og venter mig igen. Jeg ha r dog ikke mave på endnu, så ing en spørgsmål angående den. Nå, men jeg kunne ikke lade være med at spørge min søn, hvad han helst ville have - en lilleb ror eller lillesøster. Han står så og kigger lidt eftertænksomt og ud bryder så i et stort smil: “Vil ha ’ is”. Så er man vel selv ude om de t :-)

med, da ap 4½ år var kn å p lie a m A babyen nning for at se vi skulle til sca mer . Da hun kom ve a m rs o m i inde rtæller agen efter, fo d ve a h e rn ø i b a de har m det, og d hun meget o rger, om er en, der spø samling, er d Meget vad det blev. h , se e n n ku hun en jeg hun: “Nej, m r re a sv t g rli o alv en dreng bliver enten ved, at det det n jeg tror, at e m , e ig p n eller e n hun r”. Mere ret ka e st sø le lil n e r blive ten eller. Det er jo en . ve a h ke ik jo

LÆS FLERE GULDKORN Klik her for at læse flere sjove guldkorn fra børn.


LÆS OGSÅ Husk også at læse MIN BABY - magasinet med alt om det bedste vi har.

www.minbaby.dk