GRAVIDA #19

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NR. 19 • EFTERÅR / VINTER 2017

7 0 SIDER M

E OM DEN D ALT POSIT GRAVIDIT IVE ET

SHOPPING

FØDSELSBERETNINGER

10 PLANLAGTE

KEJSERSNIT 10 kvinder fortæller om deres planlagte kejsersnit GAVE TIL DIG

GRATIS

BABYKUFFERT Lige nu kan du få en babykuffert fyldt

26 SIDER

Fyldt med skønne ting til mor og barn KVALME GÅ VÆK!

10 GODE RÅD MOD KVALMEN Er du hårdt plaget af kvalme? Prøv disse 10 brugbare råd

med skønne ting til dig og din baby

+

BREVKASSEN: SPØRGSMÅL OG SVAR OM FOSTERSTILLING | GULDKORN: DE SJOVESTE TING SAGT AF BØRN LÆS OGSÅ OM: GRAVIDITETS- OG AMMEPUDER / ARMBÅND MOD KVALME / FUNKTIONELLE SKO TIL MORÅRETS JULEGAVE Få en fotosession hos Marylou Studio incl. 30 redigerede billeder + digitalt julekort + Facebook timeline cover

KUN 1.295,Tilbudet gælder til og med den 16. december, men skynd dig at booke en tid nu på telefon 28 74 80 18 eller maryloustudio@hotmail.com da der med garanti bliver rift om pladserne!

HUSK:

SIG DU HAR SET JULETILBUDET I “GRAVIDA” FOR AT FÅ RABAT

SPAR MINDST

2.400 KRONER

Læs mere og se billeder på www.maryloustudio.dk


Kemi i børnehøjde - tips til småbørnsforæ Her er fem tips til, hvordan du kan begrænse mængden af kemiske stoffer i dine børns hverdag.

Har du hovedpinepiller i tasker og skuffer? Hovedpinepiller eller anden håndkøbsmedicin kan være farligt for dit barn. Du kan gøre det til en vane at give dine tasker, lommer og skuffer i børnehøjde et medicintjek.

Støvsugeren fjerner også kemi fra dit hjem Nogle kemiske stoffer binder sig til støvpartikler. Hvis du fjerner støv og nullermænd én gang om ugen, hvor barnet sover og leger, så fjerner du automatisk også noget af kemien.

www.kemiibørnehøjde.dk


ældre Det er godt at lufte ud – også før sengetid Partikler fra for eksempel levende lys, møbler og elektriske apparater bliver hængende i stillestående luft. Blot 5 minutters udluftning med gennemtræk inden sengetid giver et sundere indeklima om natten.

Hvor står dine opvasketabs? Vasketabs og rengøringsmidler kan indeholde stoffer, som er farlige for børn, hvis de ender i munden. Du kan forhindre forgiftningsulykker, hvis du holder produkterne væk fra børnehøjde og ikke lader dem stå ubevogtet, når du bruger dem.

Fisk er sundt for småbørn – men ikke tun Fisk indeholder næringsstoffer, som er vigtige for udviklingen af dit barns krop og hjerne. Men undgå rovfisk som tun – både fersk og på dåse. De kan indeholde kviksølv, som 0-3 årige børns hjerner er særligt sårbare overfor.


VELKOMMEN Velkommen til 19. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet. Der kan være mange forskellige årsager til, at man får et planlagt kejsersnit. Det kan blandt andet være, fordi barnet vender forkert, og man ikke har haft succes med et vendingsforsøg. Det kan også være nødvendigt, hvis man har et snævert bækken og venter et stort barn, hvis man lider af svangerskabsforgiftning, eller hvis navlesnoren ligger ugunstigt. Hvis man skal have et planlagt kejsersnit, kan det være rart at læse om andre, der har oplevet det samme, og det kan du i artiklen 10 planlagte kejsersnit, hvor 10 kvinder fortæller om deres personlige erfaringer med et planlagt kejsersnit.

Kan man gøre noget for at få barnet ned i bækkenet? Hvornår begynder barnet at vende sig? Hvor stor er risikoen for uregelmæssig hovedstilling? Er det OK, at barnet kun ligger i venstre side? Føder man snart, når barnets hoved står fast? Få svaret i brevkassen, hvor jordemoderen besvarer spørgsmål om fosterstilling. Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 19. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Hilsen redaktør

Katja Hansson Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på www.gravida.dk

De fleste gravide rammes før eller siden af den irriterende “morgenkvalme”, som trods navnet kan dukke op på alle tider af døgnet. I artiklen 10 gode råd mod kvalmen giver 10 gravide kvinder deres bedste tips til, hvordan du kan gøre kål på den uønskede graviditetsgene.

HUSK UDGIVER

SKRIBENTER

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

Katja Hansson Anne-Jette Raben

Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

HJEMMESIDE REDAKTØR

Katja Hansson katja@lifemags.dk

www.gravida.dk FACEBOOK

www.facebook.com/MagasinetGravida ANNONCER

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF

Marylou Studio www.maryloustudio.dk

KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


få en gratis babykuffert

tilmeld dig her

Alle fortjener en god start. Derfor kan du hos os få en gratis babykuffert. I kufferten er der alt fra sut og bleer til pusleunderlag og zinksalve. Du skal bare tilmelde dig via linket, så får du dit værdibevis sendt på sms (skal åbnes på en smartphone), og kan afhente din kuffert i din fakta

kun i


INDHOLD

12

BRE V K A SSE

16

FØD SE LSB E RE TN I NGER

Spørgsmål og svar om forsterstilling

10 planlagte kejsersnit

24

SHOPPING

30

H V A D SKA L B AR NET HEDDE?

32

UD STYR

40

En god start på alle 365 dage

De mest populære babynavne

De bedste puder til graviditet og amning

V Æ K ME D KV A LMEN

Afhjælp kvalmen uden bekymringer

FORSIDEN FOTOGRAF: iStock | innalilitINDHOLD

46

G ULD KORN

48

FUNKTIONE LLE SKO

56

KV A LME GÅ V ÆK!

58

KE M I I B ØRNE HØ J DE

62

V ISUE L G UID E

66

ME RE LÆ SE STOF

Dagens smil

Verdens mindste træningscenter

10 gode råd mod kvalmen

Tag hånd om kemien i hjemmet

Så stor er din baby

Fik du læst disse artikler?

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.

KLIK HER

KLIK HER


FØRSTEHJÆLP TIL GRAVIDE Graviditetskvalme er især et problem de første måneder, men der findes en naturlig løsning uden medikamenter og bekymringer. Med Sea-Band akupressurbånd kan du afhjælpe kvalme helt eller delvis. Det virker for de fleste og bør derfor være det første du prøver for at afhjælpe graviditetskvalme.

SÅDAN VIRKER SEA-BAND

Sea-Band virker efter samme princip som akupunktur, bare uden nåle. Et svagt vedvarende tryk på akupressurpunktet under hvert håndled aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalme, og efter få minutter er kvalmen væk eller reduceret. Sea-Band er klinisk testet med dokumenteret effekt. Derfor får du pegene retur, hvis ikke du bliver tilfreds med dit Sea-Band.

HJÆLPER OGSÅ MOD KØRESYGE

I mange familier er køresyge et ubehageligt problem. Men Sea-Band afhjælper også køresyge. Sea-Band fås til børn og voksne og er en naturlig løsning, der generelt virker mod kvalme allerede efter få minutter.

Sea-Band fås på Apoteket, Matas og i helsebutikker

Vejl. udsalgspris kr. 134,50

LÆS MERE PÅ WWW.SEABAND.DK


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

FOSTERSTILLING

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne. ANNE-JETTE

Hvornår begynder barnet at vende sig? Vender barnet forkert igen denne gang? Kan jeg selv gøre noget for at få barnet ned i bækkenet? Er det OK at barnet kun ligger i venstre side? Føder jeg snart når barnets hoved står fast? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om fosterstilling.


KAN JEG SELV GØRE NOGET FOR AT FÅ BARNET NED I BÆKKENET?

HVORNÅR BEGYNDER BARNET AT VENDE SIG?

Jeg vil høre, om der er noget, jeg aktivt kan gøre, for at få baby ned i bækkenet?

Jeg har lige været til 35 ugers lægetjek. Min læge er ung, og hun var en smule usikker på, om barnet havde vendt sig ned af med hovedet. Det ville hun nemlig meget gerne have, at det havde.

Den står med hovedet nedad nu, men den står højt og presser mine lunger så meget, at jeg nogle gange ikke kan sidde uden at få vejrtrækningsbesvær og bliver svimmel. Mine to første stod ikke fast. I mine journaler står der, at de stod 2-3 cm højt, da jeg kom på fødestuen. SVAR

Hun begyndte allerede at tale om eventuel vending og kejsersnit. Det bekymrede mig noget. Kan det virkelig være sandt? Jeg har ellers hørt, at barnet nok skal vende sig, men at det kan forekomme senere. Jeg skal til jordemoder igen, når jeg er i uge 37.

Man kan desværre ikke selv gøre noget for, at barnet skal komme længere ned i bækkenet. Hvis du får vejrtrækningsbesvær, må du lægge dig ned, så barnet ikke trykker så meget op på dine lunger.

VENDER BARNET FORKERT IGEN DENNE GANG?

Hvornår er det normalt, at barnet begynder at vende sig, og skal jeg bekymre mig?

SVAR

Man kan desværre ikke selv gøre noget for, at barnet skal komme længere ned i bækkenet

Jeg vil utroligt gerne føde naturligt igen. Sidst fødte jeg naturligt, og det gik så fint. Jeg fik dog min datter vendt 2 uger inden terminen. Jeg har haft en del komplikationer i denne min anden graviditet, og jeg blev scannet for 1½ uge siden på grund af mistanke om blodprop. Der kunne de se, at babyen vendte med hovedet nedad. Jeg er nu i uge 38+3 og vil høre, om der ikke godt nok er en temmelig lille risiko for, at barnet ligger forkert igen? SVAR

Når barnet ligger med hovedet nedad i uge 38+3, er der god grund til at tro, at den bliver liggende der. Det sker, at barnet vender sig så tæt på fødslen, men det er sjældent.

Barnet vender sig som regel 3-4 uger før terminen. Kun 3% fødes med numsen først. Når du kommer til jordemoder i uge 37, kan hun afgøre, om barnet ligger, som det skal.

Det er rigtigt, at hvis barnet fortsat ligger med numsen nedad i 37. uge, vil man tilbyde en vending af barnet, så det kommer ud med hovedet først.

HVOR STOR ER RISIKOEN FOR UREGELMÆSSIG HOVEDSTILLING? Min sidste fødsel endte med akut kejsersnit, da min datter havde uregelmæssig hovedstilling (hun drejede hovedet), og jeg kunne ikke presse hende ned på bækkenbunden. Nu er jeg gravid igen og ufattelig bange for, at det samme skal ske igen. Hvor stor er sandsynligheden for det? Jeg håber, I kan hjælpe. SVAR

Der er nok en teoretisk chance for, at det næste barn også vil lægge sig i en uregelmæssig hovedstilling. Man


kan dog først være helt sikker, når du går i fødsel.

tlig flytte mere rundt, efterhånden som graviditeten udvikler sig.

Jeg synes, du skal tage en snak med din jordemoder om det hen ad vejen og fortælle hende, at du er urolig for, at det skal ske igen.

KAN BARNET HAVE VENDT SIG IGEN? Jeg har 2 gange fået at vide, at baby ligger nedad, ikke fast men nedad til højre den ene gang og næste gang til venstre. Nu er det bare sådan, at baby er begyndt at have hikke, og nu kan jeg kun mærke det oppe under ribbenene og ikke som før nedenunder maven. Kan den have vendt sig igen? SVAR

De fleste børn fødes med hovedet først. Kun ca. 3-4% ligger med numsen nedad til terminen. Hvis barnet ligger i hovedstilling, vil du mærke det under ribbenene. Hvis den ligger med numsen nedad, kan du mærke den over skambenet.

LIGGER BARNET MED HOVEDET NEDAD ALLEREDE I UGE 27? Jeg er 27+5 uger henne i min graviditet. Jeg har de sidste par dage følt, at den bette ligger meget langt nede i maven, og jeg føler et næsten konstant pres på min blære. Kan det godt passe, at den har lagt sig med hovedet nedad? Hvis ja, er det så ikke alt for tidligt? SVAR

De fleste børn fødes med hovedet først. Kun ca. 3-4% ligger med numsen nedad til terminen

Selv om den ligger fast med hovedet ned i bækkenet, kan den godt vende sig fra side til side.

ER DET OK AT BARNET KUN LIGGER I VENSTRE SIDE? Ved mit sidste jordemoderbesøg fandt hun ud af, at den lille har lagt sig helt til venstre i min mave.

Det kan godt være, barnet ligger med hovedet nedad i 27. uge. Der er helt OK. Men det kan også være, at barnet efterhånden er så stort (ca. 1.200-1.500 gram), at det presser ned på din blære. Hvis du mærker liv dagligt, ikke har regelmæssige plukkeveer eller konstante smerter, så er alt, som det skal være.

FØDER JEG SNART NÅR BARNETS HOVED STÅR FAST? Jeg er gravid for 3. gang, og sidst, jeg var til jordemoder, sagde hun, at barnets hoved stod helt fast. Betyder det, at jeg snart føder? Jeg er nu i uge 37+5 efter scanningens termin og 38+6 efter lægens termin. SVAR

Kan der ske noget ved, at den næsten kun ligger til venstre? Jeg er i uge 18+5, og den har ligget der i nogle uger nu. SVAR

Der sker ikke noget ved, at barnet kun ligger i den venstre side af maven i uge 18+5. Barnet vil formen-

Barnets hoved står fast nede i bækkenet fra omkring uge 36-37. De allerfleste føder fra uge 38 til og med uge 41, så du er under alle omstændigheder tæt på, uden at man dog kan komme med et mere nøjagtigt bud på, hvornår fødslen går i gang.


Kun det bedste til mor og barn KVALITET SIDEN 1973

Forholdet mellem mor og barn er altid specielt. Lige fra den tidligere graviditet, til fødslen og den efterfølgende tid. Og alle forældre ønsker det bedste for deres børn. Derfor har vi hos Astrid Leisner og søn brugt lang tid på at teste og undersøge forskellige produkter, som både støtter og hjælper mor og barn, både før og efter fødslen. Vi har igennem mere end 40 år (siden 1973), kontinuerligt arbejdet med hjælpemidler til daglig sundhed, pleje, forbedret livskvalitet og personlig velfærd. Det er din garanti for, at hos os får du kun det bedste til mor og barn.


FØDSELSBERETNINGER

10 PLANLAGTE Der kan være mange forskellige årsager til, at man får et planlagt kejsersnit. Det kan blandt andet være, fordi barnet vender forkert, og man ikke har haft succes med et vendingsforsøg. Det kan også være nødvendigt, hvis man har et snævert bækken og venter et stort barn, hvis man lider af svangerskabsforgiftning, eller hvis navlesnoren ligger ugunstigt. Her fortæller 10 kvinder om deres personlige erfaringer med et planlagt kejsersnit.EN “UPERSONLIG” OPLEVELSE Vores datter blev født ved planlagt kejsersnit på grund af underkropsstilling og mislykket vendingsforsøg. Selve fødslen gik helt fint og uden nogen komplikationer. Det var dog en noget “upersonlig” oplevelse at ligge der passiv med 8-10 fremmede på stuen. Hun var ude efter ca. 20 minutter, men jeg fik hende først i armene ca. 1½ time senere, da vi kom tilbage på opvågningsstuen. Dette er vist forskelligt alt efter fødested.

Denne gang har jeg, efter en del overvejelser, valgt at prøve at føde naturligt. Ikke fordi jeg føler et stort behov for at opleve det, men simpelthen fordi vi nu har en datter på 1½ år i forvejen, som jeg gerne vil kunne tage mig af uden at være afhængig af manden. Jeg vil gerne kunne løfte hende op af tremmesengen, op i klapvognen, kunne tage hende op og trøste hende, når hun tumler rundt og falder osv. 3 måneder uden at kunne gøre disse ting ville føles som utrolig lang tid for mig, og det er egentlig den primære grund til, at jeg håber at kunne slippe for kejsersnit.

Vi skulle være indlagt i 2 døgn, desværre på 4-mands stue uden mulighed for, at min mand kunne overnatte. Det var virkelig hårdt!

DANIELLA

Trods morfin havde jeg voldsomme smerter og havde svært ved at komme rundt, kombineret med personalemangel (én sygeplejerske til at dække to afdelinger på nattevagten) gjorde ikke oplevelsen bedre.

KEJSERSNIT PGA. 3. GRADS BRISTNING

Efterfølgende følte jeg mig utrolig begrænset (man må intet løfte i 3 måneder), og den dag i dag driller mit ar stadig, hvis jeg har bukser, der sidder og “driller”.

Jeg fik planlagt kejsersnit med den yngste. På det tidspunkt var det det eneste rigtige på grund af en 3. grads bristning første gang samt sædestilling på den yngste. Desuden syntes jeg, det var rædselsfuldt at føde vaginalt med den første. Ikke fordi det ikke gik godt, for


Selve fødslen gik helt fint og uden nogen komplikationer. Det var dog en noget “upersonlig” oplevelse at ligge der passiv med 8-10 fremmede på stuen.

det gjorde det, jeg behøvede bare ikke at opleve det igen.

snoren fri af moderkagen. Det er lidt ubehageligt at få lagt kateteret, men ikke noget, der gør ondt.

Med hensyn til at føle sig “snydt”, så følte jeg i lige så høj grad, at jeg blev snydt med den første, for godt nok fik jeg ham op på maven lige efter, men jeg skulle op på opvågningen for at blive syet bagefter, og derefter glemte de mig på opvågningen (misforståelser mellem afdelingerne), så jeg først så min søn igen efter 4 timer.

Da min datter kom ud, holdt jordemoderen hende op til mit ansigt med det samme, inden hun kom over på bordet. Her fik de lige ordnet det, der nu skulle ordnes, og hun blev svøbt og lagt i farmands arme. Han sad helt tæt på mig, mens de syede mig sammen, og så fik jeg hende lagt ned i sengen til mig, da vi forlod operationsstuen.

Efter kejsersnittet lå jeg også på opvågning, men her havde jeg min søn hos mig, og det var en god oplevelse, når nu det skulle være. Denne gang vil jeg gerne føde vaginalt (hvis ellers knægten gider vende sig rigtigt), for jeg synes, at jeg “fortjener” en fødsel, hvor jeg kan ligge med knægten på maven bagefter, få en bakke ind med flag og brød og så tage hjem hurtigt efter.

Ovre på barselsgangen blev hun straks pakket ud, og vi fik hud-mod-hud kontakt, og jeg kunne lægge hende til brystet en lille time efter fødselstidspunktet. Jeg har efterfølgende født min søn vaginalt, og mit ar har ikke generet mig hverken under mine graviditeter eller under fødslen. GITTE

Selvfølgelig er der ingen garanti for, at det går sådan, men hvis jeg vælger kejsersnit, så fravælger jeg forløbet fra starten, og det vil jeg ikke. EN FIN MÅDE AT FØDE PÅ FUSSEMOR

Jeg har selv fået et planlagt kejsersnit, og det er en fin måde at føde på. Det foregår stille og roligt. Man får bebs med det samme, enten hos dig eller hos far. MÆRKER INTET UNDER OPERATIONEN Jeg fik et akut-planlagt kejsersnit med min datter for 4 år siden (forståes at jeg var i fødsel, men at der ingen fremgang var, og lillen viste tegn til, at hun ikke kunne klare en lang fødsel, derfor et “ikke hyper akut” kejsersnit). Man mærker absolut intet under operationen. Man kan fornemme, at de rumsterer lidt rundt dernede, men det gør på ingen måde ondt. Min mand fik lov til at klippe navlesnoren. Når de tager baby ud, kommer moderkagen også med, og det var ikke nede ved maven, men ovre på det lille bord, at han klippede

Jeg var oppe og gå 3 timer efter mit kejsersnit, og om aftenen kunne jeg rejse mig og skifte og pusle hende. Jeg var selv indlagt i 2 døgn, men var gerne taget hjem dagen efter. På mit sygehus ville de have mig i 5-7 dage, men det var alt for længe, så jeg udskrev mig selv. Mit råd: Kom op og gå, så hurtigt du kan. Jo hurtigere jo nemmere bliver det - også selv om det gør ondt. Men glæd dig - det er en fed oplevelse. MYNTE


Jeg savnede lidt den hurtige kontakt med den lille. Men min mand fik den mest fantastiske oplevelse og et kraftigt og varigt bånd til vores søn. Det var jo ham, der fik ham i armene og på maven de første timer.

14 FORSØG PÅ RYGMARVSBEDØVELSE Onsdag skulle jeg møde ind på sygehuset, hvor jeg skulle have samtaler både med sygeplejerske, læge, narkoselæge samt jordemoder. Heldigvis tog det ikke andet end et par timer, og jeg fik lov at komme hjem igen. Torsdag morgen skulle jeg møde på hospitalet kl. 7, fastende fra midnat. Selv om jeg har fået kejsersnit før, var jeg godt nok meget spændt, da vi mødte på sygehuset. Jeg havde pakket en stor del tålmodighed, for man ved jo aldrig. Heldigvis blev det ikke nødvendigt. Lige da jeg var mødt, blev jeg indlogeret på ”mit værelse”. Herefter fik jeg lagt kateter (i 3. forsøg), samt blev barberet. Kl. 7.35 kom portøren efter mig, og jeg blev kørt på operationsgangen, hvor der stod en narkoselæge klar til at lægge drop i begge mine hænder. Kl. 8 kom jeg på operationsbordet, hvor jeg skulle have lagt rygmarvsbedøvelsen. Desværre gik det ikke så godt - det tog narkoselægen 25 minutter, og hun stak 14 gange, inden hun ramte. Lige inden hun stak sidste gang, fik vi at vide, at hvis det ikke lykkedes nu, så var det fuld narkose. Heldigvis blev det ikke det. Kl. 9 blev vores datter født. 3.340 gram og 51 cm, og hun skreg helt vildt, da hun blev taget ud. STOR oplevelse. 2 læger brugte efterfølgende 1 time på at sy mig sammen, da jeg havde dannet rigtigt meget arvæv efter sidste kejsersnit. Det betød, at det var meget vanskeligt for dem at udføre operationen, da alt var groet sammen. De var blandt andet bekymrede for, om de havde fået min blære skåret i stykker, så den blev fyldt med kontrastvæske. Heldigvis havde de ikke skadet den. Jeg blev kørt på opvågning kl. 10.30, og kl. 14 kom jeg igen retur til ”mit værelse”. Vi var på sygehuset indtil

søndag, hvor den stolte storebror sammen med far kom og hentede os hjem. BETINA

DET GIK IKKE HELT EFTER PLANEN En smuk dreng på 3.420 gram og 52 cm. Han har blond, krøllet hår og de fineste blå øjne. Jeg er forelsket. Han kom den 9. august kl. 9.36 ved et planlagt kejsersnit. Alt gik dog ikke helt efter planen. Natten til den 9. vågnede jeg og skulle tisse. Jeg kunne se, at jeg havde blødt og tænkte, at det måske var en tegnblødning, så jeg ringede til hospitalet, der gerne ville se os. Vi kørte derud og blev undersøgt (vi pakkede faktisk bilen med tasker og sager hvis nu). Men jordemoderen mente nu nok, at alt var OK, så hun sendte os hjem. Vi var vel hjemme kl. 4.30. Omkring kl. 5 kunne jeg mærke, at det murrede, og kl. 7 var jeg ikke i tvivl om, at det var veer. Så vi ringede igen, og vi blev bedt om at komme straks. Vi kørte kl. 8, hvor der var 3 minutter mellem veerne, og på hospitalet fik de fremrykket kejsersnit til kl. 9. Det var nok meget godt, for der var ikke mere end 30 sekunder mellem veerne, og de gjorde bare så ondt. Kl. 9 blev jeg rullet ind på operationsstuen til nogle dejlige og dygtige mennesker, der fik vores søn ud i god behold. Han sad jo på numsen, så jeg kunne ikke føde ham selv. Efter 2 dage på hospitalet kom vi så hjem. Det var dejligt! KRISTINA


3 GANGE KEJSERSNIT OG NR. 4 PÅ VEJ Jeg har fået et akut kejsersnit, hvilket IKKE var rart, da det var en volsom oplevelse, og “oven i hatten” var mit barn meget handicappet, uden jeg vidste det. Efter den episode valgte jeg mine næste 2 fødsler som planlagte kejsersnit. Det var for mig en fantastisk oplevelse. At var planlagt, og jeg kom hurtigt på banen igen. Jeg kunne selvfølgelig ikke løfte mit handicappede barn på knap 4 år dengang, da han var lam i benene, men jeg fik min mand og mor til at hjælpe og måtte skifte ham på gulvet i stedet for oppe på et puslebord. Jeg skal snart have mit 4. kejsersnit, hvilket jeg ikke ser nogen hindring i. Det gælder bare for mig om hurtigt at komme “i sving”, for så går det hele meget bedre.

Vi blev hentet af en portør kl. 10.40 og kørt på operationsgangen. Lægen, som skulle lægge spinalblokade, var bare super dygtig, og hold da op hvor gik det hurtigt med, at det virkede. Han stod og snakkede med os under indgrebet, og pludselig havde fødselslægen taget hende ud. Det gik så hurtigt. Min mand skulle fortælle, hvad køn der var kommet ud, og nøj hvor jeg græd og var rørt, da han sagde, det var en pige. Vi har en dreng i forvejen, og jeg har hele tiden troet, at jeg ventede en dreng mere, men nej vi blev velsignet med en dejlig lille pige. Min mand gik med ud i undersøgelsesrummet og kom hurtigt tilbage med hende pakket ind i varme tæpper. Hun blev dog lidt blå, så hun fik lidt ilt og blev suget igen, og så var hun fin lyserød. Hun havde forsøgt at skrige, lige inden de tog hende ud, så hun fik slugt lidt fostervand.

THEA

Jeg blev lappet sammen, og vi kom på opvågningen, hvor lillepigen suttede på livet løs. Hun blev vejet til 3.090 gram og målt til 48 cm. KØNNET VAR EN OVERRASKELSE LILLEGAARD

Vores skønne pige kom til verden ved planlagt kejsersnit, og hun er helt igennem fantastisk. Vi mødte op på Herning sygehus kl. 8, skiftede tøj og jeg fik en støttestrømpe på det ene ben på grund af kæmpe åreknuder.


SAVNEDE DEN HURTIGE KONTAKT

kejsersnit tirsdag ugen efter.

Jeg fik en søn ved planlagt kejsersnit i uge 37+0, og selv om der naturligvis går en masse tanker rundt i hovedet på en, så gik det helt fint.

Du har dog muligheden for at forberede dig på, hvad der skal ske, og eventuelt have samtale med læger og andre, som kan råde og vejlede dig. Det nåede jeg ikke, andet end jeg fik en folder om kejsersnit med hjem.

Jeg savnede lidt den hurtige kontakt med den lille. Men min mand fik den mest fantastiske oplevelse og et kraftigt og varigt bånd til vores søn. Det var jo ham, der fik ham i armene og på maven de første timer. Jeg skal forhåbentlig føde naturligt næste gang, så jeg kan opleve denne første kontakt og en fødsel med alt, hvad det fører med sig. Min mand synes, det ville være så nemt med kejsersnit, men denne gang har jeg fået lov til at vælge, og det har jeg gjort :-) STINE

HAVDE IKKE TID TIL AT FORBEREDE MIG Da jeg fødte min søn, fandt jordemoderen 14 dage før termin ud af, at han vendte forkert. Vendingsforsøget lykkedes ikke, og beskeden til mig blev, at så blev det bare et planlagt kejsersnit. Jeg var skuffet til at starte med, men bare han kom sikkert ud, så gik det nok. Men jeg havde ikke tid til at forberede mig på det. Jeg fik beskeden torsdag og

Du har også mulighed for at forberede dine omgivelser på, at du skal gennem en operation, og at der er ting bagefter, som du ikke kan gøre - såsom løft m.m. Mit kejsersnit var en fantastisk oplevelse (jeg har heller ikke prøvet andet), og narkosesygeplejersken, som hele tiden stod ved min side, var rigtig god til at fortælle, hvad der skete bag afskærmningen. Det værste, og misforstå mig nu ikke, var, at så snart min søn var født, og det var blevet konstateret, at det var en dreng, så blev han sammen med sin far taget ind i et rum ved siden af til en hurtigt kontrol af en børnelæge, og der lå jeg helt alene og kunne høre min søn græde. Da følte jeg mig meget alene. På den anden side havde min mand pludselig en vigtig rolle i forløbet, og det har vi senere snakket om, at det betød meget for ham, at han kunne bidrag med noget. Alt i alt en god oplevelse, og jeg var hjemme igen fredag aften. METTE


“

Pü den anden side havde min mand pludselig en vigtig rolle i forløbet, og det har vi senere snakket om, at det betød meget for ham, at han kunne bidrag med noget.


SHOPPING

EN GOD START

PÅ ALLE 365 DAGE Når man har et barn, skal det være nemt at vælge miljøvenlige produkter uden parfume. Og så skal prisen være i orden. 365 MINIRISK er en serie, der gør det nemt at handle alt fra vaskepulver til babyshampoo og bleer uden så mange bekymringer. Det er godt for dit barn, det er godt for miljøet, og det er godt for dig.GODT FOR DIT BARN OG GODT FOR MILJØET er en serie af svanemærkede, allergi- og miljøvenlige produkter uden parfume, der er gode for dit barn og gode for miljøet. 365 MINIRISK BABY

Mange andre plejeprodukter på markedet indeholder stoffer, som kan være allergifremkaldende og hormonforstyrrende. Fakta har aldrig tilladt det allergifremkaldende middel Mi i deres egne varemærker, der også er helt fri for hormonforstyrrende stoffer. 365 MINIRISK Baby gør det nemt for dig at handle alt fra bleer til shampoo uden så mange bekymringer, til priser hvor alle kan være med. DET BESKIDTE DUSIN Fakta har udpeget de 12 værste kemikalier, som findes i dagligvarehandlen. De kalder dem “Det beskidte dusin”, og Fakta arbejder systematisk på at få dem helt fjernet fra alle deres produkter. 365 MINIRISK HUSHOLDNINGSSERIE

er en serie af

allergi- og miljøvenlige produkter til priser, hvor både hverdag og pengepung kan følge med. Serien består blandt andet af opvaskemiddel, wc-rens, rengøringsmiddel, vaskepulver, skurecreme, bagepapir, bloklys og meget mere. ØKOLOGI – EN DEL AF HVERDAGEN Fakta vil gøre økologi til en del af vores allesammens hverdag - og weekender for den sags skyld. Økologi skal ikke være frelst eller helligt. Det skal have begge ben på jorden. Og så skal det være til at betale. 365 ØKOLOGI er en serie, som skal gøre det nemt for

dig, der vil handle økologisk - men den er også til dig, der er fuldstændig komplet ligeglad, og bare vil have gode produkter til en god pris. I Fakta er økologi en stor del af hverdagen. Der er således altid 250 økologiske varer i butikkerne. Børnemad, frugt og grønt, kød, mejeri, kemifri konserves, drikkevarer, slik og snacks er bare nogle af de produkter, som 365 serien dækker over. Læs mere om 365 serien her: WWW.FAKTA.DKGRATIS BABYKUFFERT

TIL ALLE NYBAGTE FORÆLDRE Alle fortjener en god start. Derfor kan du hos Fakta få en gratis babykuffert. I kufferten er der alt fra sut og bleer til pusleunderlag og zinksalve. Du skal bare tilmelde dig via linket, så får du dit værdibevis sendt på sms (skal åbnes på en smartphone), og kan afhente din kuffert i din Fakta.

TILMELD DIG HER WWW.FAKTA.DK/BK


INDHOLD • En sut • NewBorn Bleer (5 stk.) • Vatpinde (64 stk.) • Zinksalve (20 ml) • Lotion (20 ml) • Shampoo (20 ml) • Baby Bad (20 ml) • Baby Olie (20 ml) • Vådservietter (72 stk.) • Bleposer (45 stk.) • Et pusleunderlag • Vaskepulver (38,7 g) • Skumklude (50 stk.)


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Hvad skal barnet hedde? Henholdsvis 480 og 538 gange blev der i 2016 svaret Sofia eller Noah til det spørgsmål. Begge navne topper nemlig listen over de mest populære navne givet i 2016, viser de nye årlige tal fra Danmarks Statistik.

TOP

50

DRENG OG PIG ENAVNEE-

er der ikke nogen ændring fra forrige år, mens Noah har skubbet de seneste mange års mest populære navn William ned af listen. FOR PIGENAVNE

per Sofia som det mest populære pigenavn, mens det i hovedstaden og Nordjylland er Ella. HVAD ANGÅR DRENGENAVNE,

Et andet drengenavn, der i den grad er blevet populært, er Louie. Det lå nummer 66 på listen i 2015, mens det nu er rykket op som nummer 44. Blandt pigerne er det navnet Saga, der er højdespringer. Det har taget et spring fra nummer 72 til nummer 41. I regionerne Sjælland, Syddanmark og Midtjylland top-

er der en lidt større spredning i regionerne, hvor Noah kun er mest populært på Sjælland. Oscar indtager førstepladsen i hovedstaden, mens William topper i Syddanmark, Victor i Midtjylland og Malthe i Nordjylland. I 2017 er findes der 4.697 med navnet Sofia og 3.047 Sophia, mens der er 394 med navnet Noa og 8.582 med navnet Noah. Dertil kommer 210 kvinder med navnet Noa og 19 kvinder ved navn Noah.


PIGENAVNE Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Sofia Alma Emma Ella Ida Freja Clara Anna Laura Alberte Josefine Agnes Isabella Karla Lærke Olivia Victoria Sofie Maja Mathilde Caroline Emilie Liva Esther Ellen Emily Aya Nora Lily Mille Sara Frida Luna Marie Astrid Asta Liv Vigga Rosa Naja Saga Andrea Filippa Nanna Tilde Signe Ellie Johanne Augusta Lea

Antal Pr. 1.000 Nr. 2015 480 16 1 447 15 4 439 15 6 438 15 3 428 14 9 427 14 2 426 14 8 402 14 5 396 13 7 386 13 14 378 13 15 365 12 17 333 11 10 327 11 11 316 11 22 308 10 19 308 10 13 287 10 16 285 10 12 279 9 21 270 9 20 268 9 23 266 9 18 265 9 27 255 9 32 248 8 28 246 8 35 239 8 33 238 8 26 234 8 29 231 8 25 223 8 24 212 7 38 210 7 30 201 7 31 188 6 37 188 6 41 187 6 39 179 6 34 177 6 36 170 6 NY 159 5 45 153 5 43 151 5 47 147 5 NY 146 5 46 141 5 NY 141 5 42 140 5 NY 140 5 40

DRENGENAVNE +/0Æ +2Ç +3Ç -1È +4Ç -4È +1Ç -3È -2È +4Ç +4Ç +5Ç -3È -3È +7Ç +3Ç -4È -2È -7È +1Ç -1È +1Ç -5È +3Ç +7Ç +2Ç +8Ç +5Ç -3È -1È -6È -8È +5Ç -4È -4È +1Ç +4Ç +1Ç -5È -4È NYÇ +3Ç 0Æ +3Ç NYÇ 0Æ NYÇ -6È NYÇ -10È

Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Noah Victor Oliver Oscar William Lucas Carl Malthe Emil Alfred Frederik Valdemar Magnus Elias Christian Alexander August Anton Villads Aksel Nohr Johan Liam Sebastian Mikkel Adam Elliot Felix Benjamin Storm Albert Theodor Arthur Konrad Mads Viggo Mathias Philip Theo Laurits Marius Jakob Lauge Louie Thor Otto Asger Bertram Marcus Magne

Antal Pr. 1.000 Nr. 2015 538 17 2 531 17 7 523 17 5 521 17 6 520 16 1 509 16 3 483 15 10 451 14 8 445 14 4 433 14 9 398 13 11 390 12 14 389 12 13 364 12 12 328 10 17 322 10 16 321 10 18 319 10 21 315 10 15 303 10 24 302 10 22 289 9 19 279 9 23 277 9 31 273 9 25 269 9 30 267 8 35 259 8 20 247 8 26 245 8 28 243 8 32 235 7 33 232 7 34 226 7 NY 222 7 27 219 7 38 208 7 29 203 6 39 203 6 46 199 6 45 198 6 36 188 6 44 183 6 42 181 6 NY 179 6 43 178 6 NY 174 6 48 174 6 NY 174 6 37 172 5 NY

+/+1Ç +5Ç +2Ç +2Ç -4È -3È +3Ç 0Æ -5È -1È 0Æ +2Ç 0Æ -2È +2Ç 0Æ +1Ç +3Ç -4È +4Ç +1Ç -3È 0Æ +7Ç 0Æ +4Ç +8Ç -8È -3È -2È +1Ç +1Ç +1Ç NYÇ -8È +2Ç -8È +1Ç +7Ç +5Ç -5È +2Ç -1È NYÇ -2È NYÇ +1Ç NYÇ -12È NYÇ


UDSTYR

DE BEDSTE

PUDER TIL

GRAVIDITET OG AMNING


Graviditeten er en periode fyldt med glÌder og udfordringer. En af de store udfordringer er at finde en god sovestilling, der giver dig en fuld nattesøvn og samtidigt sküner barnet.MY7

YINNIE

Yderst komfortabel ergonomisk pude formet som et 7-tal med ekstra længde, der er specialdesignet til at støtte hele kroppen under graviditeten. Pudens unikke ergonomiske facon og bløde materiale gør den til et oplagt valg for gravide. Den er blød uden at falde sammen.

Komfortabel pude til amning. Giver optimal støtte til både mor og barn under amning.

Ammepuden er zoneinddelt med to forskellige slags perlefyld/mikroperler, så puden på bedste vis kan støtte hele kroppen.

Puden er ikke så stor som andre ammepuder og er derfor nem at have med. Den vil være det oplagte supplement, hvis man allerede har en ammepude i forvejen, men har brug for en, der er lidt mere kompakt.

Den støtter også brystkassen, så man nemt og ubesværet kan trække vejret. Puden sørger for en god nattesøvn under hele graviditeten. Efterfølgende vil puden være oplagt at bruge som ammepude, da den har disse mikroperler, der gør det behageligt for barnet under amning - og er dermed støttende for både mor og barn.

798,-

Pudens form er inspireret af Yin-Yang symbolet, der er med til at gøre det ekstra behageligt for både mor og barn.

Puden er med mikroperler, der gør, at den former sig efter kroppen og giver barnets hoved og nakke en god støtte under amning. Pudens betræk kan aftages og vaskes.

348,-


THE PLUSHY MOON

MYO

Praktisk og komfortabel pude til støtte af hoved, nakke og mave.

MyO er med sin ekstraordinære runde facon perfekt til at yde støtte både under og efter graviditeten.

Fantastisk blød og plysset frotté, der er kombineret med ultra fleksible stretch materialer og fyldt med mikroperler. Mikroperlerne gør, at puden nemt formes efter kroppen eller hovedet.

MyO er formet således, at man får støtte i nakke, arme og mave, når man ligger på siden. Derudover kan den bruges som ammepude og som støtte til hoved, ben og ryg, når man sidder oprejst.

Denne pude er ekseptionelt komfortabel og vil være et oplagt valg til amning. Dens form og fyld gør det nemt for dig at få den ønskede position for babyen under amning.

Med over en milliard mikroperler i fyldet er puden yderst fleksibel, strækbar og lydløs at flytte rundt på.

Bruges puden som hovedpude, får man ikke bare en god nattesøvn, hovedet ligger også i den mest optimale position. Puden kan også bruges under graviditeten til at mindske belastning af ben, mave og ryg. Fås i flere farver.

275,-

Puden fås i forskellige farver, stof og mønstre. Ekstra betræk kan tilkøbes.

675,-


GLIDELAGEN TIL GRAVIDE

BODYSTOCKING

Faconsyet glidelagen med en glat satin overflade, der er specielt velegnet til gravide.

Bodystocking med lange ærmer fra Italien med flere unikke egenskaber: Antibakteriel, hypoallergenisk og anti-svampe.

Lagnet er designet til at øge sikkerheden og komforten, når man skal flytte, vende eller dreje sig. Glidelagnet nedsætter friktionen og gør det nemmere at vende sig. Dette gavner nattesøvnen for f.eks. højgravide eller gravide med bækkenløsning. Fås i 90 x 190 og 90 x 200 cm.

En rigtig kvalitets bodystocking med termoregulerende effekt og indvævet sølvtråd til hæmning og forebyggelse af bakterieflora. Én størrelse fra 0 til 24 (36) måneder.

225,-

237,50

Se flere produkter til mor og barn: WWW.LEISNER.DKGravid fotografering 9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil? Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven. At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme. Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet.


VÆK MED KVALMEN

AFHJÆLP

KVALMEN UDEN BEKYMRINGER Op mod 80% af alle kvinder, der er gravide, oplever graviditetskvalme. Mange gør ikke noget ved kvalmen af frygt for at skade barnet, men for de fleste findes der en enkel løsning.


“

Sea-Band aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalmen, og mange vil opleve, at kvalmen helt forsvinder i løbet af 5-10 minutter eller bliver reduceret.


Kroppen har sit eget forsvar mod kvalme, som blot skal aktiveres. SEABAND er et elastisk håndledbånd, der giver et svagt vedvarende tryk på akupunktet P6, som findes på undersiden af hvert håndled. Sea-Band aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalmen, og mange vil opleve, at kvalmen helt forsvinder i løbet af 5-10 minutter eller bliver reduceret, mens enkelte ikke vil opnå nogen virkning. Akupunktur er en anerkendt behandlingsform, der udføres af mange læger. Akupressur virker efter de samme principper, blot uden brug af nåle, og behand-lingen er enkel og kan risikofrit foretages af dig selv.


Akupressur har udvist imponerende resultater med hensyn til at lindre graviditetskvalme, og har klaret sig godt igennem adskillige kliniske forsøg. De kvinder, der blev behandlet med akupressur, kastede kun sjældent op i forhold til placebogruppen, og anfald var mildere og kortere. Det er dog vigtigt, at båndene placeres korrekt, hvilket er meget enkelt at lære. De forskere, der undersøger forklaringer bag akupunktur og akupressur, finder beviser for, at kemiske budbringere i nervesystemet kan være forbindelsen mellem akupunktstimulation og en fysiologisk reaktion. Den enkle og mere populære forklaring er, at kroppen med akupunktstimulation kan aktivere kroppens eget forsvar mod kvalme. Forskningsresultater og akupressurbåndenes potentiale er i dag kun kendt af få i sundhedssektoren, når det gælder lindring mod kvalme og opkast.


INGEN BEKYMRING OM BIVIRKNINGER

Af bekymring for at skade fosteret, er kvalmestillende medicin eller andre medikamenter ikke en mulighed for gravide. Derfor lider gravide hellere med kvalmen. Men sådan behøver det ikke at være. VIRKER SEA-BAND ALTID? Ikke alle har samme følsomhed på akupunktet P6, men de fleste vil opleve, at kvalmen forsvinder eller bliver reduceret med Sea-Band. Undersøgelser dokumenterer effekten, og resultater af disse undersøgelser kan ses på www.seaband.dk. TILFREDSHEDSGARANTI DER ALDRIG UDLØBER Uanset i hvilken forbindelse, man anvender Sea-Band mod kvalme, giver importøren tilfredshedsgaranti. Det betyder, at Sea-Band Danmark refunderer hele beløbet, hvis akupressurbåndet ikke opfylder forventningerne.

OM AKUPRESSUR Akupressur virker efter samme principper som akupunktur, bare uden nåle. Punkter langs kroppens meridianer stimuleres med tryk - en teknik, der er beskrevet i traditionel kinesisk medicin, TKM. TKM hævder, at en persons helbred er afhængig af den frie bevægelighed for energi gennem kroppen. Disse energier strømmer gennem meridianer rundt i kroppen. Langs disse meridianer er mange akupressurpunkter, der påvirker symptomer af forskellige lidelser. Det menes, at lidelser skyldes en blokering eller forstyrrelser i energistrømme langs meridianer i kroppen. Stimulering af punkter hjælper til at frigive blokering, således, at energien cirkulerer frit og får kroppen tilbage til den naturlige balance. Ifølge traditionel kinesisk medicin er kroppens energier i konstant bevægelse. Når forskellige akupressurpunkter påvirkes, afstemmes disse energier, og balancen bliver opretholdt eller genoprettet.

HER FINDER DU SEA-BAND Sea-Band kan købes på Apoteket, hos Matas og i helsebutikker landet over. Læs mere her: WWW.SEABAND.DK

Et afgørende akupressurpunkt mod kvalme, er det såkaldte Nei-Kuan også kaldet P6-punktet. Når Sea-Band er placeret korrekt, stimuleres dette punkt med akupressur-knappen på indersiden af båndet, og kvalmen forsvinder eller bliver lindret.


DET SIGER BRUGERNE OM SEA-BAND

Efter at have lidt af stærk kvalme og opkastninger hver halve time i løbet af de første graviditetsmåneder, blev jeg anbefalet Sea-Band. Fra det øjeblik, jeg tog dem på, forsvandt det stærke ubehag, og opkastningerne holdt fuldstændigt op. Tog jeg dem af, vendte kvalmen og opkastningerne tilbage. Det var effektivt og gjorde min graviditet til en meget bedre oplevelse. CHARLOTTE

Det er helt fantastisk dette her. Jeg er gravid og har lidt af svær kvalme de sidste 14 dage, hvorunder jeg også har været sygemeldt fra mit arbejde. Jeg modtog armbåndene i dag og satte dem straks på. Det har gjort underværker, eller også er det et helt fantastisk sammentræf, at min kvalme er på retur. Nu er det til at holde ud. Jeg skal aldrig have disse armbånd af igen! MAI

Jeg har modtaget mine Sea-Band i dag, og det er jo ganske enkelt fantastisk. Jeg har haft graviditetskvalme og opkast i 4 uger og været totalt invalideret af det. Nu har jeg ikke kastet op hele dagen. Det er jo et utrolig billigt og nemt produkt - og tro mig, har man haft kvalme, er man villig til at gøre hvad som helst! LILLIAN

Min hustru, som er gravid i 10. uge, har de sidste 3 uger - ligesom ved tidligere graviditeter - lidt af meget voldsom kvalme, som har bevirket, at hun næsten intet kan holde i sig, og at hun nærmest har været konstant sengeliggende. Lettere desperat valgte jeg derfor at investere i SeaBand, og jeg må sige, at jeg håbede det bedste, men vel et eller andet sted var lidt skeptisk. Min skepsis blev heldigvis gjort til skamme. Vi modtog armbåndene i lørdags, og ganske hurtigt viste effekten sig og tog toppen af kvalmen. Således kunne hun pludselig spise næsten normalt og fik langsomt energien tilbage. Når hun tager armbåndene af om natten, eller når hun skal i bad, vender kvalmen dog straks tilbage med fuld styrke. PER

Læs mere om Sea-Band på WWW.SEABAND.DK


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Mor venter sig, og Tobias på 3½ år spørger, hvor lillebror skal sove. Ja, det er ikke helt besluttet endnu, så mor siger: “Det må vi lige se på. Vi skal nok have købt en vugge eller en seng”, hvortil Tobias svarer: “Ja, ellers må han sove i badekaret.” Så slemt går det nok ikke, men der er selvfølgelig ledigt om natten.

rer, og da jeg Jeg arbejder som læ m i skole efter var højgravid og ko urgte en af mine sp , en ri fe er m m so mig: “Er din elever fra 5. klasse ”. Den var svær baby derhjemme? man står der ikke at grine af, når . Så jeg måtte med STOR mave på en ikke var jo fortælle, at baby kommet ud endnu.

beMin datter på 15 måneder er lige en af gyndt at kunne sige få ting, og , har dem er “baby”. Da jeg er gravid y inde vi lært hende, at der er en bab , da vi i maven. Det fik så bare følger for da forleden var over ved mormor, hen vi havde været der lidt, gik hun mave til mormor, pegede på hendes og vi og sagde meget stolt: “Baby”, er alle konstaterede, at i hendes øjne tykke maver “babyer”.

Vores d atter på “snakker” 15 mån eder hele dag en og s om en m pørger asse ting - “hva’ de dag stod t?”. En jeg uden tøj på, o spurgte: g hun “Hva’ de t?” og på min ty p egede kke mav e (jeg e i 21. uge r gravid ). Jeg sv arede, a en baby t der er inde i m aven. D aede hu erefter n maven , kigged mine bry e o ster og s p på agde: “B mam”. O aby mam m det ba re var et og hun e tilfælde, gentlig v a r sulten, ikke - me ved jeg n sjovt lø d det i hv ert fald.


7. barn og er det Jeg er højgravid med mit et par venner. store samtaleemne hos så forleden, at Deres søn på 4 år sagde . Nej, mente movi skulle have to babyer en, hvortil drenderen, vi skulle kun have Oscar? Skal han gen så siger: “Hvad så med eng på 1½ år, og flytte?”. Oscar er vores dr 4-årigs univers. han er jo stadig baby i en dog hurtig om, Moderen forsikrede ham s børn, selv om at vi ville beholde alle vore der kom en lille ny.

Da jeg ventede mine to yngste (tvillinger), fik je g temmelig uren hud. Men min datter, der på det tid spunkt var 2 år, så blot på mig med misundelse og erklærede, at det var nogl e flotte prikker, jeg havde i hovedet!

besøg hos Vi var på r g der va Farmor, o å p e fætter Lokes lill Jeg spørg1 år også. å , om jeg m er så Loke højstolen, i sidde r skal sid hvor fætte r Loke kigge de, hvorpå , j e iger: “N på mig og s t g tyk”. De Mor stor o g e j så, da passer og . i 7. måned er gravid

Vi havde besøg af min kærestes fætter og hans kone og søn på 2 år. Vi viste scanningsbilleder frem, og sønnen Victor sa gde: “D et er Spiderman” og pegede på scanningsbilledet. Nej, hv or vi grinte, for jeg synes, det ligner en alien. Men den har øjne formet som Spiderm ans.

på vores datter lt a rt fo e lig r Vi ha være at hun skal r, å 5 n e st næ men lige un jublede, t storesøster. H lidt spekulativ n u h r se pludselig n får er så, om hu rg ø sp g o ig på m svarer, eller bror. Jeg r e st sø le lil en n komjo ikke, før de at det ved vi jeg ikke hh, Mor! Kan mer ud. “Åh ke noJeg har jo ik r? ve h f a n få e åber jeg ”. Hihi, det h n je e rv fo i le g end fint. l være mere nu ikke. En vi


FUNKTIONELLE SKO

PERFEKT FOR NYE MØDRE:

VERDENS MINDSTE TRÆNINGSCENTER har en virkning på hele kroppen og kan med god samvittighed kaldes verdens mindste fitnesscenter. Skoene følger med dig i din hverdag. MBT SKOMBT SKO er funktionelle sko, der

fungerer som et lille træningscenter i sig selv. Med skoene træner du, når du går og står i hverdagen. De er rigtigt gode for dig, der har født, fordi de hjælper dig med at sætte gang i hele kroppen. Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan træne sin krop ved bare at skifte sko. Men det er faktisk det, som MBT sko kan. MBT er ”funktionelle sko”, der aktiverer en lang række muskler i kroppen. Den buede sål og et særligt verdenspatenteret balancepunkt i skoene gør, at man automatisk kommer til at gå og stå på en særlig ”rullende” og naturlig måde. ”Det betyder, at du træner din krop, når du bare går og står i hverdagen, fordi du sætter gang i krop og blodomløb. Det er derfor, man kan kalde skoene

for verdens mindste træningscenter”, siger Charlotte Poulsen fra MBT Nordic og fortsætter. ”Skoene er gode for alle, der går og står, og som gerne vil have lidt ekstra træning ud af bevægelserne. Det kan være tiltrængt, hvis man eksempelvis sidder meget og ammer. Så trænger man til at komme ud med barnevognen og få fuld effekt af sin indsats”.

GODT FOR HOLDNINGEN Udover træningen får du også en mere oprejst kropsholdning, der aflaster ryg, hofte og knæ. Med MBT står man ikke stille - selv når man står. Det instabile underlag styrker muskler og ledbånd og balancepunktet med den runde gængesål fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. “MBT modvirker trætte, tunge og hævede ben, og balancen bliver også styrket, når man har skoene på”, fortæller Charlotte Poulsen.


MBT modvirker trætte, tunge og hævede ben, og balancen bliver også styrket, når man har skoene på. CHARLOTTE POULSEN, MBT NORDIC

LIDT HISTORIE MBT international blev grundlagt i 1996 og var de første, der introducerede funktionelt fodtøj - altså sko, der kan mere end bare være sko. I 2004 kom MBT til Danmark, og i dag sælges MBT i mere end 45 lande verden over. Der kommer to nye kollektioner hvert år, og i dag findes der designs til fest, arbejde og fritid. Der er kort sagt noget for enhver smag. Skoene er meget populære blandt eksempelvis sygeplejersker, som går meget i deres hverdag, men flere og flere får øjnene op for de fordele, som funktionelle sko giver.

”Man skal hele tiden justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter”, forklarer hun.

TRÆNER MUSKLERNE Mere end 40 uvildige studier bekræfter effekten af MBT, og skoene er godkendt som medicinsk udstyr i Klasse 1 i EØS. Prof. Dr. Thomas Andriacchi fra University of Stanford i Californien fortæller: “Når man går i MBT, resulterer det i, at man fordeler trykket på sine knæ anderledes. For sunde og aktive mennesker kan det betyde, at man får trænet sine muskler ved gang, og dermed lette presset på overbelastede led”.

Se alle de smarte sko på DK.MBT.COM eller køb direkte på WWW.MBTSHOP.DK


KONSTANT PÅ VIPPEBRÆT Hun fortæller, at det var en underlig fornemmelse at have MBT sko på for første gang. “Jeg skulle lige vænne mig til at rulle hen over foden og hele tiden have fornemmelsen af, at jeg stod på et vippebræt. Men efterhånden, som jeg brugte skoene mere og mere, fik jeg det så godt, at jeg kunne fortsætte med håndbolden”. I sommeren 2010 blev Nette Hvam gravid med datteren Josefia. Det var en slem start med megen opkast og kvalme, men dette skulle vise sig at være de eneste udfordringer, som graviditeten bød på. ”Jeg er af den klare overbevisning, at mine fantastiske MBT sko er årsagen til, at de andre skavanker, som bækkenløsning, vand i kroppen, hævede fødder og så videre aldrig blev en del af min graviditet”.

GANG I VENEPUMPER

“Jeg kan kun give de varmeste anbefalinger med at komme i gang med brugen af MBT sko, både før, under og efter graviditeten”, fortæller Nette Hvam. Nette Hvam begyndte at bruge MBT i 2006, hvor hun spillede håndbold i Skjern Håndbold, som i dag er Ringkøbing Håndbold. “Jeg havde udfordringer med belastede akillessener samt skinnebensbetændelse. Når jeg var færdig med træning eller kamp, havde jeg en del smerter”. “Men med MBTs’ særlige, runde sålkonstruktion blev de små stød, som mine akillessener og skinneben ikke brød sig om, aflastet. Dels af den rullende gang og dels ved den bløde sensor, som gav mig den nødvendige affjedring”, siger hun.

Under graviditeten arbejdede hun i Århus og Kolding, men boede i Esbjerg, men hverken de lange køreture eller arbejdsdage gav hende problemer. “Mine MBT var helt fantastiske under graviditeten. Det at få fordelt trykket under foden ved gang og stilstand betød, at jeg hele tiden havde gang i mine venepumper, så blodet blev pumpet tilbage fra mine fødder”. Det samme er tilfældet efter fødslen, for når man eksempelvis står i køkkenet og laver mad til den lille ny eller lægger de uanede mængder af vasketøj sammen, kan man stå og vippe og dermed fordele vægten på fødderne. MBT gør, at du er oprejst. “Når du har MBT på eksempelvis på job, behøver du ikke bekymre dig om at huske at træne de små muskler i lår, mave og ryg. Det gør MBT i løbet af dagen”, fortæller Nette.

SOM AT GÅ PÅ EN MADRAS Fordelen er uden tvivl stødabsorberingen, som uden sammenligning er den bedste på markedet.


Når først man har haft et par MBT på, vil man mærke, hvordan en gåtur kan blive til dans på roser. NETTE HVAM

”Den bløde sensor gør, at jeg får fornemmelsen af at gå på en blød sandstrand frem for det hårde underlag, som vi jo alle går på i dag som fliser, asfalt, klinker og trægulv”.

”Mine veninder syntes i starten, at det var nogle mærkelige sko, og at de var vildt grimme. Men det var også tilbage i 2006, hvor vi var i starten af 20’erne, og stiletter var in, og man skulle se smart ud”.

Ifølge Nette er det allerbedste ved skoen, at uanset om man har stået/gået i 12 timer, så har man hverken hævede eller ømme fødder og ben. ”Ben og fødder er trætte men på den gode måde. Trænet trætte og ikke overbelastede”.

I dag har mange i hendes omgangskreds skoene eller vil gerne have dem.

ET FLOTTERE LOOK Da Nette Hvam begyndte at bruge skoene i 2006, var de meget anderledes i udseende måske endda lidt klodsede. I dag ligner MBT almindelige sko og sandaler.

”De er fascinerede af, hvor lækre MBT er at have på, og at man nu ikke længere lægger mærke til skoene på grund af deres lækre og smarte design”. ”Jeg anbefaler dem til alle og enhver. Jeg synes, det er de mest fantastiske sko, og den mega positive effekt, de har på kroppen gør, at jeg slet ikke kan lade være med at anbefale dem”.

EN DANS PÅ ROSER Nette Hvam synes, at alle burde forkæle sig selv med at par MBT til arbejde eller fritid. ”Jeg oplever mange, der ved hjælp af MBT nu kan holde til at gå en lang tur eller ikke er helt smadrede i kroppen efter en arbejdsdag. Det er bare helt fantastisk. Når først man har haft et par MBT på, vil man mærke, hvordan en gåtur kan blive til en dans på roser.”

Læs mere om skoene på DK.MBT.COM eller køb på WWW.MBTSHOP.DK


KOM I FORM EFTER DIN FØDSEL Nybagte mødre tilbagelægger rigtig mange kilometer med barnevognen. Derfor er det oplagt at bruge tiden til samtidig at få kroppen i form igen enkelt og effektivt.

Tag MBT på fødderne, og du er i gang med træningen. Uanset om du går eller står. Så hvorfor ikke udnytte dette, når du alligevel skal ud med barnevognen?

Mange kvinders udfordring efter en fødsel er at få kroppen tilbage i den form, den havde før graviditeten. Med MBT sko er man som nybagt mor godt hjulpet til at genvinde formen, mens man triller rundt med barnevognen.

MBT stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken. Det øger kropsbevidstheden og giver en bedre holdning.

”Træningsprogrammet kræver ikke et minuts ekstra tid for de mødre, der er ude at gå med deres barnevogn. Med MBT sko på fødderne og ved at lave 10 øvelser på turen 10 gange i 10 uger kommer resultaterne af sig selv”, fortæller Charlotte Poulsen fra MBT Nordic. Den største fordel ved MBT som træningsmetode er den enkle integration i hverdagen. Du behøver ikke ændre adfærd for at opnå resultater.

AFLASTER BÆKKENET

”Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i MBT sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man eksempelvis kan misunde de ranke masaier fra Afrika”, siger Charlotte Poulsen. MBT afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op igennem kroppen, så bækken-, ryg- og nakkesmerter reduceres. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes, når man går med barnevognen i sine MBT sko.

10 GODE ØVELSER MBT træningsprogrammet består blandt andet af 10 øvelser, som der kan laves, når du som nybagt mor alligevel er ude at gå tur med barnevognen, der bruges som modstand og træningsvægt.

Den største fordel ved MBT som træningsmetode er den enkle integration i hverdagen. Du behøver ikke ændre adfærd for at opnå resultater. Tag MBT på fødderne, og du er i gang med træningen. Uanset om du går eller står.


10 ØVELSER MED BARNEVOGNEN 10 gange og gentag to til tre gange i løbet af gåturen. 5. BAGDEL OG LÅR Gå på en flad vej, tag ekstra lange skridt og gå dybt ned over den forreste fod. Sørg for at dit knæ peger i samme retning som tæerne. Gør det 10 gange med hver fod. Efterhånden som du bliver mere dygtig, kan du gøre det samme på en lille stigning.

1. RYG OG ARME Gå med ret ryg. Stram maven op og gå ned ad en bakke. Tag undertag på håndtaget på vognen. Gå med ret ryg og slip vognen så langt fra kroppen, som du kan. Træk vognen tilbage så tæt på dig, som du kan med albuerne mod kroppen. Gentag det 10 gange. En perfekt øvelse, der styrker rygmusklerne, mens du arbejder med armmuskler, skuldermuskler og mavemuskler. Jo kraftigere hældning på bakken, jo større belastning. 2. RYG OG ARME Lav øvelse 1, men hold nu naturligt på vognens håndtag - altså overhåndstag. 3. MAVE, BRYST OG ARME Gå med ret ryg, stram maven op og gå op ad en bakke. Skub vognen så langt ud i strakt arm, som du kan, og lad vognen køre kontrolleret tilbage til dig. Gentag det 10 gange. Få dine albuer ud til siderne, og hold almindeligt på vognens håndtag. Jo stejlere hældning, jo større belastning. Det styrker mavemusklerne, brystmuskler og armmuskler. 4. ARME Gå stille og roligt op ad en nem bakke med vognen hængende efter dig. Hold albuerne tæt på din side, og lad vognen være så langt bag dig, som du kan. Træk vognen ind til kroppen, ind til ryggen. Kroppen må ikke vippe frem, stram op i maven og ryggen. Lav øvelsen

6. BAGDEL OG LÅR Stop i fem minutter, når du går eller brug fem minutter, når turen er færdig, og lav nogle lår- og bagdelsøvelser. Slå bremserne på vognen til, og hold to fingre på vognens håndtag. Stå med en skulders bredde mellem fødderne og sørg for, at dine knæ peger samme vej som dine tæer. Find balancen. Bøj ned til lige under 90 grader i knæ og hofter. Gå langsomt ned og hurtigere op. Gentag det 10 gange, tag en pause og gør det igen to gange. Sørg for at holde balancen, så du må ikke hænge i klapvognen. 7. BAGDEL OG LÅR Du skal gøre som i øvelse 6, men stå nu sidelæns og hold en hånd på vognen. Forsøg på at løfte det ene ben og lav øvelsen på ét ben. Det er vigtigt, at knæet på det ben, du står på peger samme vej som tæerne. Gå ikke så langt ned, at det bliver vanskeligt at komme op igen. Start med 90 grader i knæleddet. Lav øvelsen 10 gange og gentag to gange. 8. KONDI / LANGDISTANCE Gå en lang tur i et jævnt tempo. Turen skal være på over en time for at være effektiv. Gå i et tempo, hvor du ikke bliver forpustet. 9. KONDI / INTERVAL Gå på en lang bakke, der går opad. Gå 10 hurtige trin, hvor du tager lange skridt, gå så 20-30 regelmæssig skridt. Tænk på kropsholdning og balance i kroppen. Gentag øvelsen 10 gange. 10. KONDI / TEMPO Find en rute med et varieret terræn. Den behøver ikke at være længere end, at du kan gå den på 10 minutter. Gå først ruten i et roligt tempo som opvarmning. Gå den så igen i et højere konstant tempo. Terrænet vil give dig naturlig intervaltræning. Jo hårdere terræn, jo mere træning.


KVALME GÅ VÆK!

10 GODE RÅD MOD

KVALMEN

De fleste gravide rammes før eller siden af den irriterende “morgenkvalme”, som trods navnet kan dukke op på alle tider af døgnet. Her får du 10 gode tips til, hvordan du kan slippe af med kvalmen. AKUPUNKTUR Under min første graviditet prøvede jeg alle mulige gode råd, men intet hjalp. Denne gang opsøgte jeg så en akupunktør. Kvalmen var væk en time efter, jeg forlod briksen. Jeg fik en behandling 14 dage senere, og så forsvandt den helt. MISSE

MANDLER Gnask 1-2 mandler. Du skal ikke spise dem med det samme, men gnaske gnaske i noget tid, inden du sluger dem. Det virker her. SKURLI

KVALMEARMBÅND Det lyder måske lidt hokus pokus, men prøv med Sea-Band kvalmearmbånd fra apoteket. Det er noget med, at det trykker på et punkt, der skulle hjælpe på kvalme. Min datter bruger dem mod køresyge. De koster vist 125-150 kroner. KRISTINE

SYRLIGE MADVARER Citronsaft, appelsiner, limesodavand og andre sure ting hjalp meget her. HENRIETTE


COLA En nat havde jeg så meget kvalme, at jeg ikke turde stå ud af sengen. Jeg fik min kæreste til at hente en cola - ikke zero, som jeg normalt drikker, og det virkede faktisk. Der kom ro på maven. Men ikke just et ernæringsmæssigt godt råd ;o) METTE

SPIS OFTE Det hjalp mig at undgå at blive rigtig sulten. Småspis, så du ikke bliver for sulten. Hav eventuelt nogle kiks på natbordet, så du kan tage lidt af dem, inden du står ud af sengen. Det hjalp utrolig meget for mig sidste gang. ANNE

CITRON De andre gange har jeg haft en (for guds skyld!) helt frisk, næsten umoden citron, som jeg har krattet lidt i overfladen og lugtet til. Det har hjulpet mig. FROUFROU

CACAOMÆLK Da jeg ventede mig første gang og led meget af kvalme, drak jeg meget Matilde cacaomælk, og det hjalp rigtig meget på mig. Og for mig skulle det altså være Matilde og ikke et af de billige mærker. LISETTE

INGEFÆR Prøv at snuse til frisk ingefær. Det frarådes, at man spiser ingefær i graviditeten, men det kan ikke skade at snuse til det. Det har mine forældre brugt i bilen ved køresyge. Man skal jo så kunne lide lugten, så ikke man kaster op at det :o) MARIA

B6-VITAMINER Jeg har fået B6-vitaminer fra min læge på recept, da jeg også havde rigtig meget kvalme og ikke kunne gå på arbejdet, fordi jeg var så dårlig hele tiden. Det har hjulpet mig. Jeg har stadigvæk lidt uro i maven, men ikke i forhold til før. TINA


KEMI I BØRNEHØJDE

TAG HÅND OM

KEMIEN I HJEMMET Der findes kemiske stoffer mange steder i vores hjem. Også på steder, hvor vi måske slet ikke tænker over det. Her er nogle tips til, hvordan du kan begrænse mængden af kemiske stoffer i dine børns hverdag.HAR DU HOVEDPINEPILLER I TASKER OG SKUFFER? Små børn opdager verden ved at smage på den. Derfor er det en god idé at holde medicin uden for dit barns rækkevidde. Og helst i et aflåst medicinskab. Du kan også gøre det til en vane at give dine lommer, tasker og skuffer i børnehøjde et medicintjek. Her kan der være hovedpinepiller, vitaminpiller, nikotintyggegummi, væske til e-cigaretter eller anden håndkøbsmedicin, som kan være farligt for dit barn.

FISK ER SUNDT FOR SMÅBØRN - MEN IKKE TUN

Som gravid og forælder til småbørn kender du sikkert flere gode råd til, hvordan du skaber et hjem med mindre problematisk kemi for de mindste. Det kan være råd som: • Brug svanemærkede plejeprodukter uden parfume til dit barn. • Undgå rygning i nærheden af barnet. • Vask tøj og andre tekstiler inden brug. Men de kemiske stoffer findes også steder i hjemmet, som du måske slet ikke tænker over: I luften, i støvet og måske endda i tasker og lommer, skabe og skuffer. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være så svært at gøre noget ved det. Derfor kommer de to ministerier Miljø- og Fødevareministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet nu med en række gode råd til forældre med børn i 0-3 års alderen.

Det kan ikke siges ofte nok: Fisk er sund kost. Fisk indeholder mange næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for udviklingen af dit barns krop og hjerne. Til gengæld kan rovfisk som tun - både fersk og på dåse - indeholde kviksølv, som 0-3 årige børns hjerner er særligt sårbare overfor. Selv et enkelt måltid med tun vil kunne give et stort indtag af kviksølv i forhold til barnets lave kropsvægt. Derfor anbefales det, at børn under 3 år slet ikke spiser tun.


SUNDERE INDEKLIMA barnet sover og leger, så fjerner du automatisk også noget af kemien. Det er godt at lufte ud med gennemtræk et par gange om dagen. Og blot 5 minutters udluftning med gennemtræk inden sengetid kan give et sundere indeklima om natten og fjerne fugt og støv. Gør udluftning inden sengetid til en daglig vane. Det er lettest at huske daglig udluftning, hvis du gør det samtidig med noget, du gør hver dag i forvejen, f.eks.: • Mens der ryddes af efter aftensmaden • Mens børnene børster tænder om aftenen • Mens børnene bliver puttet

FJERN STØV MINIMUM ÉN GANG OM UGEN HVOR BØRNENE SOVER

Et sundt indeklima er især vigtigt for små børn, da de er i fuld gang med deres udvikling. Her er to enkle råd til et sundere indeklima, hvor børnene sover: DET ER GODT AT LUFTE UD - OGSÅ FØR SENGETID Forestil dig at skulle indånde den luft, du lige har brugt til at puste en ballon op med. Det er i princippet det, der sker, hvis du befinder dig lang tid i et lokale uden at lufte ud. Samtidig bliver partikler fra f.eks. levende lys, møbler og elektriske apparater hængende i stillestående luft, og luftfugtigheden stiger. Nogle kemiske stoffer binder sig til støvpartikler. Herfra kan de indåndes og optages i kroppen. Hvis du fjerner støv og nullermænd én gang om ugen, hvor

Hvis du fjerner støv én gang om ugen, skaber du et sundere indeklima. Rengøringen bliver lettere, hvis du opbevarer legetøj i lukkede kasser. Et dårligt indeklima kan blandt andet føre til, at dine børn: • Får irriterede slimhinder • Får irriterede luftveje • Bliver uoplagte • Får hovedpine • Bliver mere trætte

FÅ MERE INFORMATION På hjemmesiden KEMIIBØRNEHØJDE.DK kan du få flere tips og hente nogle tjeklister, som hjælper dig med at huske kemien i det daglige.


VISUEL GUIDE

SÅ STOR ER DIN BABY Det kan godt være lidt svært at forholde sig til, hvor stort barnet er i maven i de forskellige uger af graviditeten. I denne visuelle guide kan du sammenligne barnets størrelse med noget mere håndgribeligt.

uge 5 ÆBLEKERNE

uge 3 BIRKES

Du har haft ægløsning, og et æg har været i kontakt med sæd. Når ægget implanteres, kan nogle kvinder få en svag blødning forårsaget af ægget, der sætter sig fast i livmoderen.

uge 7 BLÅBÆR

Dine bryster er blevet mærkbart større, og dine brystvorter er mere udstående. På trods af dens ringe størrelse har barnet allerede på nuværende tidspunkt alle dets organer og lemmer, som dog endnu ikke er fuldt udviklede.

Fosteret sidder fast på moderkagen via navlestrengen og flyder rundt i fostervandet. Dine bryster er ømme og en lille smule større end normalt, og du skal måske tisse lidt oftere end du plejer.

uge 6 ÆRT

Du begynder at få kvalme (især om morgenen). På siden af barnets hoved vokser de to små knopper frem, som senere vil blive til ører.

uge 9 KIRSEBÆR

uge 8 HINDBÆR

Din livmoder er på størrelse med en appelsin, og du kan så småt begynde at se, at du er vokset i taljen. Barnets ansigt begynder langsomt at se menneskeligt ud, efterhånden som ører, øjne og næsetip dukker frem.

Barnet kan fornemme dine følelser. For eksempel kan det mærke, når du er glad, stresset eller ked af det. Når du er bange, pumpes adrenalin ud i blodet, hvilket får barnet til at bevæge sig mere og dets hjerte til at slå hurtigere.


uge 14 CITRON

Din mave begynder at tage form, så omverden kan se, at du er gravid. Barnets hjerte slår kraftigt og kan høres ved hjælp af en ultralyddetektor.

uge 13 FERSKEN

Din livmoder fortsætter støt og roligt med at vokse, hvilket kan medføre mavesmerter. Barnets stemmebånd er så småt ved at være udviklet.

uge 15 APPELSIN

Dit tøj strammer, og det er tid til at lægge dine jeans væk. Barnets hud er meget tynd og gennemsigtig, så man kan se dets blodkar gennem huden.

uge 12 BLOMME

Svimmelhed og hovedpine er almindeligt på grund af den større blodmængde. De små fingre og tæer har de rigtige former, men der er stadig “svømmehud” mellem.

uge 10

uge 11

SVESKE

LIME

Morgenkvalmen begynder så småt at fortage sig. Fosteret har stort set den rigtige form og skal nu bare vokse sig større.

Din livmoder erpå størrelse med en lille grapefrugt. Den mest kritiske periode i graviditeten er overstået. Fosterets kønsorganer er veludviklede.


SÅ STOR ER DIN BABY

uge 17 AVOCADO

uge 16 LØG

Fra nu af vil barnet bruge tiden i livmoderen på at vokse og udvikle sig, indtil det kan overleve uafhængigt af dig.

Fra nu af vejer dit barn mere end moderkagen. Barnets mund er nu helt udviklet. Barnet begynder at sluge fostervand på dette stadie for at sætte gang i udviklingen af lungerne.

uge 18 BAGEKARTOFFEL

Stregerne på fingrenes hud er formet, så dit barn har nu sit helt eget unikke fingeraftryk. Neglene på fingre og tæer vokser. Hvis dit barn er en dreng, er hans prostata begyndt at blive udviklet.

uge 20 BANAN

uge 19 MANGO

Dit barns fordøjelsessystem er udviklet men behøver stadig lidt “finjustering” inden fødslen. Du kan se, at din krop bliver tydeligt rundere, og du tager på i vægt - især på balder og lår.

Håret på barnets hoved begynder at vokse. Stemmebåndet er fuldt udviklet. Hvis det er en pige, begynder livmoderen at udvikles.


uge 33-36 NETMELON

Hvis dit barn har hikke (hvilket er helt normalt), kan dette mærkes som regulære rytmiske bevægelser. Barnet ligger nu formentlig med hovedet nedad parat til fødslen. Hvis barnet ligger omvendt, kan det stadig nå at vende sig om selv. Ellers bliver det født ved en sædefødsel.

uge 37-40 VANDMELON

Barnet er nu parat til at overleve udenfor din livmoder. Barnet tager ca. 25 gram på i vægt pr. dag.

uge 29-32 SQUASH

Alle barnets 5 sanser fungerer. Barnets hoved begynder at have de rette proportioner i forhold til resten af kroppen. Barnet producerer flere fedtceller, men dets fedtdepoter er endnu ikke tilstrækkelige til selv at kunne holde varmen.

uge 22-24 PAPAYA

Barnet kan nu gribe fat med sine hænder. Barnet begynder at følge et søvnmønster, som ofte er forskelligt fra dit. Alle de vitale organer er nu tilpas udviklet til, at barnet ville kunne overleve i kort tid, hvis det blev født nu.

uge 25-28 AUBERGINE

Barnets næsebor kan åbnes, og de begynder at foretage vejtrækningsbevægelser. Barnet kan høre eksterne lyde såsom musik og stemmer. Barnet har gode chancer for at overleve udenfor livmoderen, hvis det skulle blive født nu.


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. KEJSERSNIT ER FOR DE SVAGE! Bag den provokerende overskrift gemmer der sig et blogindlæg fra en mor, som ikke vil sættes i bås, fordi hendes fødsel endte på en anden måde, end hun havde drømt om.

SEX SOM IGANGSÆTNING Er det en myte, eller er det fakta, at lidt lagengymnastik kan hjælpe med at sætte fødslen i gang? Her kan du læse om 10 kvinders erfaringer.

BREVKASSE: AT MÆRKE LIV Hvor tidligt kan man mærke liv? Skal man mærke liv hver dag? Er det OK at barnet ikke sparker så meget i uge 30? Mærker man liv senere som overvægtig? Og mærker man liv senere 2. gang? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om at mærke liv.

AV AV AV MINE LIGAMENTER Ligamentsmerter kan være et ubehageligt bekendtskab. De fleste oplever dem i en eller anden form i løbet af graviditeten, og der er ikke så meget, man kan gøre ved dem. Her fortæller 13 gravide, hvordan de oplevede ligamentsmerterne.


ISSE ARTIKLER? AKUPUNKTUR VED FØDSLEN På mange fødesteder er der mulighed for at få akupunktur ved fødslen. Men hjælper det, eller er det spild af tid? Her kan du læse om 11 mødres erfaringer med akupunktur som smertelindring.

MØDREGRUPPE: JA ELLER NEJ? Er det en god idé at komme i en mødregruppe, eller er det spild af tid?12 mødre fortæller om deres gode og dårlige erfaringer med at være i en mødregruppe.

MAN SPISER DA MODERKAGEN Moderkagen indeholder masser af næringsstoffer, og en ny trend blandt nybagte mødre er at få lavet moderkagen om til pulver, de kan spise.

16 GODE RÅD MOD HALSBRAND De fleste gravide rammes før eller siden af ubehagelig halsbrand, som skyldes, at lukkemusklen til mavesækken påvirkes af graviditetshormoner. Den slapper af og sender maveindholdet retur i spiserøret. Her får du 16 gode tips til, hvordan du kan slippe af med halsbranden.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DKNyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG