GRAVIDA #14

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NAVNE

TOP

50 BABY-

NAVNE Se hvilke drenge- og pigenavne der hitter BLOG

SANDHEDEN

OM AT VÆRE

GRAVID

Nanna fortæller dig sandheden om at være gravid for første gang BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

NR. 14 • FORÅR 2016

6 4 SID

ER MED A LT OM DEN POSITIVE GRAVIDIT ET

KENDTE

KENDTE

GRAVIDE

Se hvilke kendte danske kvinder, der venter barn FERIE

8 GODE

RÅD TIL REJSEN

Sådan får du en mere behagelig og sikker rejse under graviditeten

AT REJSE

Få svar på spørgsmål om flyvning, bilferie og foranliggende moderkage

+

GAVE TIL DIG: FÅ EN SKØN BABYPAKKE | DAGENS SMIL: SJOVE TING SAGT AF BØRN OM GRAVIDITET LÆS OGSÅ OM: NY BOG+APP OM LEG OG TRÆNING, PUSLETASKER, NAVNESUTTER OG SKØNNE MAVEBILLEDER


VELKOMMEN Velkommen til 14. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet. Har du fundet et navn til guldklumpen? Ellers kan du finde inspiration på hitlisterne over de 50 mest populære pige- og drengenavne. William sidder stadig tungt på drengenes førsteplads, men der er et nyt navn i toppen af pigernes hitliste. I blogindlægget Sandheden om at være gravid fortæller Nanna Augustinus hudløst ærligt om, hvordan det er at være gravid for første gang. Det burde være en lykkelig tid og en dans på roser - men sådan er det ikke altid.

Spørgsmålene i brevkassen handler også om at rejse. Er det OK at flyve under graviditeten? Kan man køre på bilferie en måned før termin? Er det farligt at rejse med foranliggende moderkage? Jordemoderen giver dig svaret. Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 14. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Hilsen redaktør

Katja Hansson Husk også at læse de tidligere udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på www.gravida.dk

Skal du ud og rejse, mens du er gravid? I artiklen 8 gode råd til rejsende gravide får du tips til en mere behagelig og sikker rejse.

HUSK UDGIVER

SKRIBENTER

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

Katja Hansson Anne-Jette Raben Nanna Augustinus

REDAKTØR

HJEMMESIDE

Katja Hansson katja@lifemags.dk

www.gravida.dk

Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

FACEBOOK ANNONCER

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF

Marylou Studio www.maryloustudio.dk

www.facebook.com/MagasinetGravida KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


BRUG RABATKODEN

NAVNESUT10 OG FÅ

10% RABAT FREM TIL 30/4-2016


INDHOLD

2

LE D E R

8

BLOG IND LÆ G

Redaktøren har ordet

Sandheden om at være gravid

12

RE JSE

18

G ULD KORN

8 gode råd til rejsende gravide

Dagens smil

20

UD STYR

24

KE ND TE

26

BØGE R

Sutter med navn

Stjernebabyer på vej

Efter fødsel: Træning og babyleg

FORSIDEN FOTOGRAF: Marylou Studio | www.maryloustudio.dk MODEL: Emili (39 uger)


Brug kupon koden “forår” og spar 200 kroner på alle pusletasker Gyldig indtil 4/4-16

WWW.N O R SE L I NG . DK


INDHOLD

32

NA V NE

34

PUSLE TA SKE R

40

BRE V K A SSE

42

BA BYGYM NA ST I K & LEG

48

GAVE

50

H OS FOTOGRAF EN

60

ME RE LÆ SE STOF

De mest populære babynavne

Nordisk kvalitet til den moderne familie

Spørgsmål og svar om at rejse under graviditeten

Se, se, han kravler!

Få en skøn babypakke

Få taget skønne billeder af din mave og dit barn

Fik du læst disse artikler?

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.

KLIK HER

KLIK HER


FĂĽ fanget din smukke mave i unikke billeder

Professionel graviditetsfoto hos Jørgen Brandt for kun kr. 200 (normalpris kr. 1.095) Tilbudet gÌlder kun via linket i annoncen

SPAR

82%


BLOGINDLÆG

SANDHEDEN OM AT VÆRE GRAVID Blogindlæg af Nanna Augustinus


Men helt ærligt: Jeg synes, det var røv kedeligt! Det er smukt, det er et mirakel, det var min drøm! De der milepæle, eksempelvis når der er en i din mave, der første gang giver til kende, at den lever, er vidunderlige.

INDEN JEG GLEMMER, HVORDAN DET VAR,

får I her min sandhed om at være gravid. Det er sådan et emne, hvor man skal passe lidt på. For egentlig skal man helst synes, at det er helt vidunderligt, for det er jo en gave. Og ja ja, det er det. Og herhjemme også en gave, som var længe undervejs. Jeg synes, at uanset om det er et uheld, eller om det tager 5 år, så skal man have lov at mene om en graviditet, hvad man vil. For det der med at være gravid, det er uden tvivl ikke en oplevelse, som er ens for alle. For mig, var det nogenlunde sådan her: Da de magiske 2 streger dukkede op på testen, var jeg ovenud lykkelig. Intet kunne ødelægge mig lige der. Min krop rystede af lykke, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv. Jeg blev væltet af følelser, der er uden sammenligning. Men er I klar over, at man er gravid i næsten 10 måneder? Vi snakker næsten 1 år folkens! Min graviditet var en af de nemme, tror jeg. Jeg kastede ikke op en eneste gang og var i noget, der mindede om uge 32, før bækkenet begyndte at mærke overbelastningen. Eneste rigtige craving var Capri Sonne juice.

Jeg tog 12 kilo på og havde det egentlig strålende. Så man skulle vel mene, at det var en lykkelig dans på røde roser. Men helt ærligt: Jeg synes, det var røv kedeligt! Det er smukt, det er et mirakel, det var min drøm! De der milepæle, eksempelvis når der er en i din mave, der første gang giver til kende, at den lever, er vidunderlige. Men: • 10 måneder uden en øl. • 10 måneder, hvor alle har en holdning til, hvad du gør. • 10 måneder, hvor folk kigger skævt til dig, hvis du slæber på lidt for tunge indkøbsposer. • 10 måneder med dårlig søvn, fordi man normalt er typen, der sover på maven. • 10 måneder, hvor man ikke må samle et skab eller være i nærheden af en bøtte maling. • 10 måneder, hvor du ikke må stresse og ikke må stå op for længe. • 10 måneder, hvor du skal overveje alt, du gør.


Jeg blev lidt en kælling. Heldigvis havde jeg pli nok til ikke at vise hendes grimme ansigt, hver gang hun var der. Men for katten, det var 10 lange måneder.

Oh Lord! Når man er gravid, vil alle en det bedste. Alle kommentarer og spørgsmål er med de aller bedste intentioner. Men for mit vedkommende tror jeg, jeg blev så overvældet af alles bekymringer, at de havde helt forkert virkning. Jeg er vokset op på landet. Vokset op med at se, hvordan hønsene løb rundt uden hoved, når de blev slagtet i baghaven. Vokset op med, at vi kunne bede min far om en hammer og en kasse med søm, så kunne vi fandme sagtens selv hamre den hule op i træet. For på landet må man gerne både bande og slå hul på knæene. Min første blodtud var, da jeg styrtede ned fra en halmballe og fik et strå i næsen. En bonderøv to the bones, der normalt ikke synes, der er en opgave, hun ikke kan klare selv.

i skrællen over konstant at svare på, om babyen var kommet ud. Jeg tror, at jeg kommer til at se på det hele med andre øjne næste gang. Jeg vil prøve at nyde, at folk synes, jeg skal sidde på min flade røv, slappe af og tænke på min baby. Men som førstegangs gravid skal det bare overståes, så man kan møde sit yngel. Og med rette, for for søren det er spændende. Så til dem, der har det, som jeg havde det: Prøv at finde ja-hatten frem. Snart kommer du ikke længere til at kunne sove længe, at kunne spise din mad i fred eller blive bedt om at tage en lur. Snart går det løs. Det bedste og hårdeste i dit liv. Enjoy!

Derfor følte jeg, at folk erklærede mig idiot, hver gang de i virkeligheden bare var skide søde. Jeg blev hidsig, når nogen spurgte mig, om jeg havde spist nok. Jeg mener, jeg kunne jo godt styre mine måltider selv før, og om lidt skulle jeg styre dem for en baby også. I think I got it. Helt ærligt: Jeg blev lidt en kælling. Heldigvis havde jeg pli nok til ikke at vise hendes grimme ansigt, hver gang hun var der. Men for katten, det var 10 lange måneder. Det er vitterligt et mirakel, så det eneste, jeg vil med det her indlæg, er at fortælle andre, at det er helt okay, hvis man ikke er en konstant omvandrende lykkespreder. De 10 dage, jeg gik over tid, var nærmest et indlæg for sig selv værdigt, men I slipper med kommentaren om, at det var skrækkeligt! Det var uden pis 10 dage, hvor jeg bare ville slukke for alt, hvad folk kunne komme i kontakt med mig på, grave mig ned under dynen og små-tude. Den dag i dag er jeg nok lidt ærgerlig over, at jeg ikke bare slukkede min telefon og købte en spand Marabou, tændte for Netflix og nød stilheden. I stedet drak jeg “få baby ud te”, vandrede skovene tynde og var gal

OM NANNA AUGUSTINUS Nanna er mor til Dicte fra december 2014. Hun blogger på NANNAAUGUSTINUS.DK om livet som mor - på godt og ondt.


BABYGYMNASTIK OG LEG APP Du får sjove og inspirerende videoøvelser og lege, som udvikler din babys motoriske og sensoriske sanser. Alle øvelser kan udføres hjemme uden brug af dyre legeredskaber. Det vigtigste er, at din baby får tid med mor og far, da de er verdens bedste legetøj. Alle aktiviteter og lege er nøje udvalgt, så din baby får den bedste motoriske udvikling og dermed en god start på livet.

NY APP


REJSE

8 GODE RÅD

TIL REJSENDE GRAVIDE Er du bekymret for at rejse, mens du er gravid? Følg disse 8 gode råd til, hvordan du kan nyde rejsen og gøre den mere bekvem.


1: REDUCÉR STRESS Du behøver ikke at blive hjemme i 9 måneder for at undgå at blive stresset af at rejse. Ved hjælp af simpel planlægning kan du reducere dit stressniveau til et minimum, når du rejser.

På forretningsrejser har du som regel et fastlagt program og kan således ikke helt selv bestemme over din tid. Men også i dette tilfælde er det vigtigt, at du sætter tempoet lidt ned og accepterer, at du måske ikke kan overkomme de samme ting, som før du blev gravid.

Tag højde for, at du kan blive forsinket på vej til lufthavnen/togstationen og afsæt derfor ekstra tid til dette i din rejseplan.

Når du når frem til dit bestemmelsessted, så sørg for at afsætte tid til at pleje dig selv. Du vil opdage, at du vil få mere energi, hvis du tager et dejligt varmt bad, sover til middag, læser en god bog eller slapper af en aften hjemme på hotellet.

Rejs med så få ting som muligt - helst kun hvad du selv kan bære. Hvis dette imidlertid ikke er muligt, er det en god idé at anskaffe sig en kuffert med hjul.

3: SPIS FORNUFTIGT

Det vigtigste er dog, at du er i godt humør og ikke lader dig slå ud af eventuelle forsinkelser og andre forhindringer på turen. Hormonerne i din krop kan let få det hele til at virke uoverskueligt og få dit humør ned under nulpunktet. Prøv i stedet at tage lange køer og forsinkelser i stiv arm. Slap af og lyt eventuelt til afslappende musik på din walkman/discman.

2: FORØG DIN ENERGI Graviditet tapper de fleste kvinder for energi. Du må indstille dig på, at du måske ikke længere kan overkomme helt så mange ting, som du plejer, når du er ude at rejse. Tag det lidt med ro.

Appetit er formentlig et velkendt fænomen, nu hvor du er gravid, og hvis du springer et måltid over, bliver barnet sulten, og du får formentlig kvalme. Før du rejser, er det derfor en god idé at tage rigelige mængder sunde småmåltider med i håndbaggagen. Medtag f.eks. nødder, tørret frugt og müslibarer. Hvis du skal ud at flyve, kan du ringe til flyselskabet og forudbestille specielle madønsker. Du kan f.eks. bede om fisk og skaldyr, frugt eller vegetarretter. Og vigtigst af alt: Husk at drikke rigeligt med vand. Det er vigtigt, at du ikke bliver dehydreret, hvilket der er større risiko for, når du flyver. Når du drikker meget vand kan du samtidig forhindre vandophobninger i kroppen. Dine spisetider bliver muligvis forstyrret under rejsen, men sørg for igen at spise ernæringsrigtigt, når du ankommer til dit bestemmelsessted. Det er vigtigt for dig og din ufødte baby, at dine måltider er sammensat rigtigt (følg den velkendte kostpyramide). Hvis du ikke har mulighed for at få rigelige mængder af frisk frugt,


grøntsager og proteiner, kan du få din læge til at anbefale et vitamin- og mineraltilskud, før du rejser. Hvis du har svært ved at “spise for to”, eller du har aversioner mod visse typer mad, kan du i stedet prøve at spise 5-6 små måltider om dagen. Det er som regel nemmere at spise 5-6 små måltider end 3 store, og de mange små måltider reducerer også risikoen for, at du får halsbrand. En god måde at forhindre den ubehagelige kvalme er ved at sutte på pebermynte- eller citronbolscher.

4: HYPPIGE TOILETBESØG

Hvis der er en tom plads ved siden af dig i flyet, toget eller bussen, hjælper det at lægge fødderne op. Det kan også være rigtigt rart at tage skoene af, men du skal være opmærksom på, at dine fødder kan hæve, og at du måske ikke kan få skoene på igen, når du når frem til din destination. Hold blodomløbet igang ved at gå op og ned ad gangen og ved at lave nogle simple strækøvelser. Mens du står op eller sidder ned, kan du strække dine ben med hælene først og forsigtigt flexe dine fødder for at få strukket lægmusklerne. Hvis du sidder ned, kan du bevæge anklerne i cirkler, mens du vrikker med tæerne.

Under graviditeten vil du ofte opleve en øget trang til at gå på toilettet. Toiletterne på et fly er bittesmå, og offentlige toiletter er ofte beskidte og ulækre, så når du endelig finder et rent og bekvemt toilet, så sørg for at bruge det!

I graviditeten øges presset på din blodcirkulation, hvilket medfører, at du har større risiko for dannelse af blodpropper samt åreknuder. At flyve under graviditeten forøger disse risici endnu mere.

Sørg for at tage tøj på, der gør det nemt og hurtigt at komme ind til dit undertøj. Vælg bukser eller nederdel med en bluse til i stedet for en buksedragt. Et par bukser eller en nederdel er lettere at holde styr på, når du besøger et offentligt toilet.

Hvis du er disponeret for åreknuder, er det en fordel at investere i et par specielle tætsiddende strømper (støttestrømper), der bevirker, at cirkulationen i blodkarene øges og giver lindring til dine hævede vener, hvis du skal ud at flyve.

Hvis du rejser med fly, tog eller bus, så prøv at komme til at sidde på en plads, hvorfra du hurtigt kan komme på toilettet uden at forstyrre andre passagerer alt for meget.

Et godt tip hvis du bruger støttestrømper er at tage dem på om morgenen, mens du endnu ligger i din seng og beholde dem på hele dagen. Hvis du derimod ikke har nogle problemer med åreknuder, vil et par normale strømper støtte nok til, at du ikke får åreknuder af flyveturen.

5: GØR DET BEKVEMT FOR DIG SELV Når du sidder ned i lange perioder, kan du komme ud for, at dine fødder og ankler hæver, og at du får krampe i benene.

Det er en god idé at tage et par bekvemme og støttende sko med på rejsen som f.eks. kondisko eller andre flade sko, specilet hvis du skal gå meget. Du kan også med fordel tage et par ekstra sko med, som du går godt i, til at skifte med senere på dagen.

Hvis du kører i bil, så sørg for at holde pauser mindst hver 90. minut, så du kan få strakt benene og gå lidt rundt.

Det er også en god idé at medbringe vabelplastre, for hvis dine fødder hæver, kan selv et par gamle sko, der ellers ikke gnaver dig, give dig problemer.Hvis det på grund af den voksende mave er besværligt for dig at nå ned til dine fødder for at tage sko på, er det værd at overveje at medbringe at par slippers, selvom de som regel ikke giver dine fødder så meget støtte.

6: VÆR OPMÆRKSOM PÅ VACCINATIONER Det idelle er ikke at tage nogen former for medicin under graviditeten, og det er især vigtigt for dig at undgå visse vacciner. Generelt kan du rejse i Europa og Nordamerika, uden at du behøver at spekulere på vaccinationer. Hvis du derimod rejser udenfor disse lande, er det en god idé at undersøge, hvilke vaccinationer der er relevante indenfor det område du rejser i. Oplysninger om dette kan du få ved at kontakte Statens Seruminstitut. For at få råd om, hvilke vaccinationer du skal undgå under graviditet, og hvilke det er sikkert at få foretaget, skal du kontakte din læge. Hvis du prøver på at blive gravid og samtidig skal ud at rejse, så prøv så vidt muligt at få foretaget vaccinationerne før undfangelsen.

7: UNDGÅ SVAMPEINFEKTION Graviditeten gør dig modtagelig for svampeinfektioner som f.eks. trøske. Varmt og fugtigt klima kan gøre situationen værre. Du kan mindske risikoen for at få en svampeinfektion ved at tage løstsiddende bomuldsundertøj på samt undlade at tage jeans og andre bukser på. I stedet kan det anbefales, at du bruger løse bomuldskjoler. Samtidig skader det aldrig, at du for en sikkerheds skyld også tager antisvampecreme med til vaginalt brug. Du kan også få visse stikpiller mod svamp i skeden i håndkøb på apoteket.

8: VÆLG SIKRE AKTIVITETER Selvom din favoritsport måske er at stå på ski, vandski, snowboard eller windsurfe, bør du holde dig fra disse sportsgrene, så længe du er gravid. Generelt bør du holde dig fra aktiviteter, hvor der er risiko for at falde eller støde maven. Dykning og andre sportsgrene, hvor trykket er anderledes, er ligeledes noget, du bør afstå fra. Årsagen er, at der kan opstå luftbobler i dit blod, når du bevæger dig mod overfladen, som er meget skadelige for både dig og dit ufødte barn. Af andre aktiviteter, du bliver nødt til at vente med til du har født, kan nævnes ture i vandrutschebaner samt de mere voldsomme aktiviteter i forlystelsesparker, idet hårde landinger samt pludselige accelerationer eller opbremsninger også kan skade fosteret. Samtidig viser undersøgelser, at ophedning tidligt under graviditeten kan øge risikoen for misdannelser hos fosteret. Du gør således klogt i at undgå for varme karbade og boblebade. Der er imidlertid mange andre aktiviteter, du kan deltage i, som f.eks. yoga, raske gåture (også over længere strækninger), svømme og let jogging. At jogge er dog kun en god idé, hvis du har været vant til det, før du blev gravid. Generelt frarådes det, at du forsøger at komme i form, mens du er gravid, hvis du ikke var det før. Ligesom det kun anbefales at holde din form ved lige, mens du er gravid - ikke forbedre den. Et moderat spil tennis kan du også sagtens deltage i, selvom du sikkert vil opdage, at din balance ikke er, hvad den har været. Husk til sidst, at det er bedre, at du tager en daseferie, end at du risikerer at skade dig selv eller barnet. Du har jo livet foran dig - også når du har født.


Styrk din babys motorik og kom i form efter fødslen – på én og samme tid NY BOG

166 sider, indbundet, illustreret med Katrine Clantes skønne tegninger

249,Læs mere om bogen på WWW.FRYDENLUND.DK


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

Jeg arbejder som lærer, og da jeg var højgravid og kom i skole efter sommerferien, kom en af mine elever fra 5. klasse og spurgte mig: “Er din baby derhjemme?”. Den var svær ikke at grine af, når man står der med STOR mave på. Så jeg måtte jo fortælle, at babyen ikke var kommet ud endnu.

d og prøver Min mand er så sø r mig, nu fo at gøre alt så godt 7. måned. i id hvor jeg er grav nede og En dag var jeg bare , og for at im følte mig tyk og gr l at sige: n ti trøste mig kom ha da dem, er r “Jamen skat, de d dig”. Jeg der er grimmere en ive sur. Og g bl kunne ikke engan t. Han fik vi har tit grint af de t, men jeg de det så dårligt over sjove i det og kunne kun se det blev glad igen.

Mor venter sig, og Tobias på 3½ år spørger, hvor lillebror skal sove. Ja, det er ikke helt besluttet endnu, så mor siger: “Det må vi lige se på. Vi skal nok have købt en vugge eller en seng”, hvortil Tobias svarer: “Ja, ellers må han sove i badekaret”. Så slemt går det nok ikke, men der er selvfølgelig ledigt om natten.

Jeg er gr av ville lige - id for anden gang endnu en gang - sn og med min akk 2jeg spurg årige søn om det. e te ham, Så m i bad: “H vad har m ens han var or i mave Han tæn n kte sig om et ø ?”. (han vids jeblik te godt, d et var et spørgsm ‘tr ål’) og s å udbrød ickglædesstr h ålende: “Gulerød an Vi HAVD der!”. E tensmad fået gulerødder ti , og jeg l afbeslutted lade “m e at ave-spør gsmålet” en tid. hvile


FÅ EN DEJLIG

BABYPAKKE Betal kun 39 kroner i porto

BABYKALENDEREN Praktisk opslagsbog om dit barns første år uge-for-uge

+ LAMAZE BLOMST

+

VÆRDI :

330,-

DEN LILLE BOG OM HØJTLÆSNING Inspiration og gode idéer til højtlæsning for dit barn

Farverig blomst fra Lamaze med knitrelyde i bladene, som stimulerer dit barns sanser.

KLIK HER OG BESTIL DIN BABYPAKKE


UDSTYR

SUTTER MED

NAVN Alle kender til problemet med, at børnenes sutter bliver væk eller havner i et andet barns mund med dertilhørende bakterier. Med Navnesutten er dette ikke længere et problem.

PERSONLIGE SUTTER MED DIT BARNS

NAVNI mange år har man forsøgt at holde styr på børnenes sutter ved at skrive barnets navn på dem eller påklæbe et navneskilt. Men desværre holder ingen af delene til at blive kogt, og efter et par kogninger er tuschen falmet eller skiltet faldet af.

det oftere reglen end undtagelsen, at hans sut var forsvundet, og en andens sut var havnet i hans mund”, fortæller indehaver Pia Callesen fra Navnesutten.dk.

På NAVNESUTTEN.DK får man sit barns navn indgraveret, og ud over at det ser flot og personligt ud, holder det også kogning efter kogning.

“Det viste sig, at sutte-problematikken var et større problem i hverdagen, end jeg havde regnet med. Næsten hver dag bliver jeg kontaktet af forældre og pædagoger, der roser opfindelsen. De siger, at Navnesutten har gjort deres hverdag nemmere, hvilket gør mig utrolig glad”, fortæller Pia Callesen.

Den personlige navnesut er smart at have i institutionen, hvor sutterne ofte havner på gulvet og ikke altid finder tilbage til den rette ejermands mund. Nu kan pædagoger og forældre se barnets navn på sutten, og udover det daglige sutkaos mindsker Navnesutten også risikoen for, at børnene får hinandens sutter med dertilhørende bakterier i munden. Navnesutten sætter også en stopper for forsvindende sutter, da det er nemt at genkende børnenes sutter. “Når jeg hentede min søn Frederik i vuggestuen, var

“Derfor gik jeg på udkig efter en sut med navn. Men i alle butikker var svaret det samme, at jeg skulle købe en tusch og skrive navnet på sutten. Derfor besluttede jeg mig for, at det for alle forældre skulle være muligt at købe en kvalitetssut med deres barns navn indgraveret, så det ud over at se flot ud også holder til kogning”.

Hvad der først var ment som en bibeskæftigelse, blev efter et par måneder en levevej, og knap 1 år efter åbningen af Navnesutten.dk, startede Pia Callesen salg af Navnesutter i USA. “Da vores familie i USA hørte om Navnesutten, spurgte de mig med det samme, om amerikanerne ikke også skulle kunne drage fordel af min opfindelse. Sutkaos, suttebytteri og forsvindende sutter er også


et velkendt problem i USA, og på trods af landets ry for at være et af de mest innovative i verden, var der endnu ingen, der havde opfundet en navnesut”. Navnesutten har stille og roligt spredt sig til andre lande, og nu kan man bestille Navnesutten i hele 13 lande. Også i Hollywood har Navnesutten vundet mange hjerter. Den er blandt andet blevet udvalgt til at være med i den glamourøse gavepakke, der uddeles til de Emmy Awards nominerede, såsom kvinderne fra Desperate Housewifes og Kiefer Sutherland. Også stjerner som Nicole Richie, Matthew McConaughey, Heidi Klum og Seal er på listen over de forældre, der er faldet pladask for Navnesutten. At denne nye idé skulle blive en verdensomspændende succes havde hun dog i sin vildeste fantasi ikke turdet håbe på, da ikke engang sutproducenterne troede på hendes idé. “Jeg er meget stolt af, at jeg turde tage chancen med Navnesutten. Jeg satsede alle mine sparepenge, selvom der ikke var mange, der troede på min idé. Grunden til, at det lykkedes for mig, er nok, at jeg troede på idéen og arbejdede hårdt for at få den til at virke”, slutter Pia Callesen.

Nicole Richie med datteren Harlow med en Navnesut i munden

FAKTA OM SUTTERNE Sutterne fra Navnesutten.dk er godkendte kvalitetssutter. Prisen for 3 Navnesutter ligger på 65-80 kroner afhængig af model. Navnesutten fås i anatomiske, symmetriske og runde sutter i flere forskellige drenge- og pigefarver med enten udadvendt eller indadvendt skjold. Der er mulighed for indgravering af op til 3 linjers tekst på Navnesutterne. Klik ind på NAVNESUTTEN.DK og se, hvordan dit barns navn ser ud på sutterne. Brug rabatkoden navnesut10 og få 10% rabat frem til 30/4-2016.


stjernebabyer på vej* * KENDTE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte danske kvinder, der venter barn i den kommende tid.

MILLE LEHFELDT Skuespillerinde Mille Lehfeldt (35) er gravid. Hun og hendes mand, Sophus Windeløv Kirkeby (36) venter deres første barn til foråret.

CECILIE HOTHER TV-vært Cecilie Hother er til sin egen store overraskelse gravid og venter sit og kæresten Thomas Gregers Honores første barn til sommer.


LINE GERTSEN 42-årige Line Gertsen, TV-vært på DR, er til sin store overraskelse gravid og venter barn til sommer med kæresten Nikolaj Sommer. De har i forvejen Nora på 6 sammen, og Line har Nis på 15 fra et tidligere forhold.

AMALIE SZIGETHY Reality-kendis Amalie Szigethy venter sit første barn sammen med 23-årige Mikkel Skelskov, som hun ikke længere er kæreste med. Hun har termin den 30. juli, og en scanning har vist, at hun venter en pige.

SARAH LOUISE CHRISTIANSEN Den 33-årige blogger Sarah Louise Christiansen venter sit og kæresten Michaels 3. barn. Terminen er den 15. juli, og hun glæder sig, selv om graviditeten har været hård.

ANNEMETTE VOSS Annemette Voss fra Den Store Bagedyst venter sit 3. barn med kæresten Micky Fridthjof. Det er deres første fælles barn. Hun har Hugo-Sander og Ferdinand sammen med eksmanden, skuespilleren Thomas Voss.


BØGER

EFTER FØDSEL: TRÆNING OG BABYLEG FÅ INSPIRATION TIL NÆRVÆR OG MOTION MED FÆLLESTRÆNING FOR

MOR OG BARN


Kombinér babylegene med genoptræning af din egen krop og skab øget nærvær mellem dig og dit barn. Fysioterapeut Marianne Mogensen fortæller hvordan i bogen EFTER FØDSEL – TRÆNING & BABY­LEG.


Katrine Clantes instruktive tegninger og Marianne Mogensens letforståelige forklaringer guider den nybagte mor og hendes baby gennem en række træningsøvelser, der skaber samvær og fornøjelse hos jer begge.

Barnet styrker sine sociale evner, får stimuleret sine sanser og udviklet sin motorik gennem leg, og samtidig får mor mere energi og trænet bl.a. bækkenbund og ryg efter fødslen. Man kan nøjes med 10 minutter om dagen, kombinere øvelserne, som man vil, eller lave sine egne variationer. Men Marianne Mogensen ‘advarer’: “Det kan hurtigt blive så sjovt, at de 10 minutter bliver til 20, 30 eller 40”.


BOGEN FORTÆLLER OM: • Tiden lige efter fødslen – om amning og barselsgæster. • Forstå barnet – babytegn, babymassage og vandlege. • Kombinér leg og træning. • Øvelser for mor og barn – fra bækkenbundstræning over styrketræning til strækøvelser. • Løfteteknik. • Barnets sansemotoriske udvikling.

DANS I STUEN Sæt lidt god musik på og få blodomløb i kroppen ved at danse – f.eks. orientalsk dans/mavedans, ikke mindst på grund af de mange bevægelser for rygsøjle og bækken. Du skal imidlertid vælge bevægelser, du holder af, og det behøver ikke at ligne noget bestemt. For barnet kan dansen blive en god begyndelse på en stund med tumlelege, men det kan faktisk også være, barnet udnytter de vuggende bevægelser og kropskontakten til en lille lur. Den oprette stilling vist her kan bruges, fra barnet er cirka 1 måned gammel og kun i 15-30 minutter ad gangen. Nyfødte babyer samt sovende babyer skal lempes ned i liggende stilling, hvorefter de gerne må sove en fuld lur i slynge/vikle.

Bogen henvender sig primært til kommende og nybagte mødre, men også fædre kan bruge øvelserne, når de skal lege med baby. Bogen hjælper med at skabe tryghed om forældreskabet og samværet med barnet. Hertil kan indholdet bruges af undervisere på efterfødselshold. Læs mere om bogen på WWW.FRYDENLUND.DK

På de følgende sider kan du se nogle eksempler på øvelser fra bogen, som du kan lave sammen med dit barn.


STEPTRÆNING Steptræning kan give både konditionstræning og muskelstyrketræning af især lår og baller. Hvis underlaget er blødt, giver det ekstra styrke- og balancetræning af alle muskler i fødder og ben. Det svarer lidt til en gåtur i blødt sand. Indendørs kan du for eksempel stå oppe i en solid seng eller lægge en god stor sofapude ned på gulvet. Du kan også bruge en bænk eller købe en balancepude. Sæt noget god og dansevenlig musik på anlægget. Bemærk grebet, hvor kvinden bærer med albuerne, så de sårbare håndled skånes. Barnet kan også holdes i bøvsestilling eller ligge og lege selv. • Gå en tur på stedet, indtil det føles lettere at holde balancen. • Leg med forskellige bevægelser som twist, bumpe op og ned, knæløft og benspark (a la cancan, charleston og jitterbug). • Leg med step, det vil sige træd op på og ned fra underlaget. Husk at skifte mellem at begynde med højre og venstre ben. • Giv barnet lidt svingture eller prøv skiftevis at vippe dets hoved og bagdel op.

GÅTURE Hvis turen bliver dejligt lang, skal du lempe barnet ned at ligge i slyngen efter 15-30 minutter, så den lille rygsøjle bliver fri for belastningen fra det tunge hoved. I barnevognen skal du sørge for, at barnet har masser af ilt og en temperatur, der ikke er for høj. Derfor skal du holde åbningen fri for klude og den slags. Der skal være fri luftpassage. Hvis du ønsker at skærme barnet for solstråler, kan du for eksempel dreje en barnevognsparaply lidt ind foran eller trække barnevognen baglæns.


STYRKETRÆNING OG LEG

LØB/JOGGING I STUEN

En forlæns kolbøtte med barnet er både god styrketræning for dig og sjov leg for barnet.

Stå på et lagen eller en karklud under hver fod. Barnet kan også være i favn. Prøv at skøjte frem og tilbage på lagnet, så det ligner løb.

• Stå på knæ og hold barnet om brystkassen med én arm a la skødehund eller dametaske. • Støt barnets baghoved med den frie hånd. Tryk eventuelt lidt, så barnet kigger ned.

Du kan variere løbebevægelsen med twist, benene skiftevis ud til hver side a la skøjteløb, bøj knæene og spark fødderne fremefter a la kosakdans – eller en blød udgave, hvor fødderne bliver på lagnet.

• Før barnet ned, til hovedet rører underlaget. Flyt hånden til numsen og rul barnet forsigtigt over baghovedet, til det ligger på ryggen. Mere garvede babyer vil synes godt om et højere tempo. Så bliver støttehånden ved hovedet, så numsen plumser ned på underlaget. Barnet kan også holdes inde foran kroppen i stedet for ude ved siden. Dette fungerer især godt med større babyer.

OM FORFATTEREN Marianne Mogensen er autoriseret fysioterapeut og har i mange år undervist i blandt andet fødselsforberedelse, babysvømning, babymotorik, ergonomi og afspænding.


NAVNE

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Sofia indtager førstepladsen over de mest populære pigenavne, mens William fortsat er det mest anvendte navn til drenge. Det viser listen fra Danmarks Statistik over de mest populære navne i 1. halvår af 2015.

TOP

50

DRENG OG PIG ENAVNEE-

Hos drengene er det, ligesom i 2014, stadig William, der topper listen. Derimod er pigernes topscorer i 2014 Emma røget hele 5 pladser ned ad listen, mens nr. 2 Sofia nu har indtaget førstepladsen. Det næst-mest populære pigenavn Alma lå blot på en 11. plads i 2014, mens Freja på 3. pladsen kun er avanceret én placering i forhold til året før. Årets absolutte højdespringer blandt pigerne er Lily,

som er gået hele 23 pladser op fra nr. 50 til nr. 27. Esther er hoppet 13 pladser op ad listen, mens både Astrid og Luna er rykket 10 pladser op. Hos drengene er Lucas gået fra en 3. plads i 2014 til en 2. plads i første halvår af 2015, mens Malthe er sprunget ind på 3. pladsen fra en 6. plads sidste år. Højdespringeren hos drengene er Nohr, som er gået 15 pladser op fra nr. 37 til nr. 22. Albert og Alfred er rykket hhv. 12 og 9 pladser op.


PIGENAVNE Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Sofia Alma Freja Anna Ella Emma Laura Clara Maja Alberte Ida Agnes Liva Isabella Josefine Karla Mathilde Emilie Victoria Olivia Caroline Lærke Sofie Frida Sara Emily Lily Mille Ellen Marie Astrid Naja Esther Luna Nora Aya Rosa Lea Johanne Asta Vigga Liv Nanna Celina Merle Vilma Silje Filippa Julie Signe

Antal Pr. 1.000 Nr. 2014 237 18 2 215 16 11 211 16 4 203 15 7 201 15 8 201 15 1 201 15 6 183 14 5 176 13 15 168 13 14 165 12 3 159 12 18 155 12 21 154 12 9 154 12 12 152 11 10 152 11 17 149 11 25 149 11 24 139 10 13 137 10 20 137 10 19 132 10 16 114 9 27 107 8 23 103 8 22 95 7 50 95 7 26 93 7 29 93 7 28 92 7 41 90 7 39 88 7 46 84 6 44 82 6 35 81 6 42 81 6 30 80 6 31 79 6 48 78 6 43 77 6 37 76 6 36 73 5 38 71 5 47 71 5 NY 69 5 NY 67 5 NY 66 5 33 66 5 34 63 5 32

DRENGENAVNE +/+1Ç +9Ç +1Ç +3Ç +3Ç -5È -1È -3È +6Ç +4Ç -8È +6Ç +8Ç -5È -3È -6È 0Æ +7Ç +5Ç -7È -1È -3È -7È +3Ç -2È -4È +23Ç -2È 0Æ -2È +10Ç +7Ç +13Ç +10Ç 0Æ +6Ç -7È -7È +9Ç +3Ç -4È -6È -5È +3Ç NY NY NY -15È -15È -18È

Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn William Lucas Malthe Noah Emil Victor Oscar Alfred Oliver Frederik Carl Elias Villads Magnus Anton Christian Alexander August Mikkel Liam Valdemar Nohr Felix Mads Aksel Johan Storm Albert Benjamin Theodor Adam Mathias Arthur Marcus Tobias Philip Viggo Jacob Theo Elliot Sebastian Marius Thor Lauge Sander Laurits Villum Jonas Otto Silas

Antal Pr. 1.000 Nr. 2014 273 19 1 258 18 3 236 17 6 231 16 2 228 16 7 228 16 5 225 16 4 211 15 17 211 15 9 190 13 8 187 13 11 181 13 13 173 12 12 168 12 10 166 12 15 158 11 16 157 11 14 156 11 21 143 10 19 140 10 20 138 10 18 133 9 37 132 9 23 127 9 24 126 9 26 124 9 27 124 9 30 122 9 40 122 9 25 122 9 38 106 8 31 106 8 22 106 8 41 104 7 39 102 7 32 102 7 34 101 7 NY 98 7 36 98 7 NY 95 7 35 93 7 28 88 6 29 87 6 NY 86 6 NY 86 6 43 84 6 33 83 6 42 77 5 50 77 5 NY 77 5 NY

+/0Æ +1Ç +3Ç -2È +2Ç -1È -3È +9Ç 0Æ -2È 0Æ +1Ç -1È -4È 0Æ 0Æ -3È +3Ç 0Æ 0Æ -3È +15Ç 0Æ 0Æ +1Ç +1Ç +3Ç +12Ç -4È +8Ç 0Æ -10È +8Ç +5Ç -3È -2È NY -2È NY -5È -13È -13È NY NY -2È -13È -5È +2Ç NY NY


PUSLETASKER

NORDISK KV DEN MODER ENDELIG

EN SMART PUSLETASKE TIL BÅDE

MOR & FAR

Navnet Norseling er inspireret af det engelske ord Norsemen (folket fra Nord), og bag navnet gemmer sig et dansk firma, der har redesignet en gammel sy-selv pusletaske fra 70’erne til børnefamilien anno 2015.


VALITET TIL RNE FAMILIE

Designet og funktionaliteten passer til den moderne families behov, men idÊen til det hele stammer fra den 70’er taske, som parret bag Norseling selv modtog i barselsgave tilbage i 2010.


NAVY | SORT

LÆKKER OG PRAKTISK Norseling har samlet design og funktionalitet i én taske, der passer perfekt til den moderne familie, som tit er på farten. Pusletasken er i skandinavisk design - enkel og klassisk. Det er muligt at vælge mellem flere forskellige farver på både tasken og stroppen og dermed skabe sit helt eget look, og der er mange kombinationsmuligheder at vælge mellem.

NAVY | ORANGE

NAVY | BRUN

Funktionaliteten er i fokus i pusletasken fra Norseling, og i modsætning til de fleste andre pusletasker på markedet kan denne model foldes ud og fungere som familiens mobile puslebord. Når tasken er foldet ud, har du har alt lige ved hånden, og baby bliver puslet i trygge rammer, uanset om det er på en bænk i parken eller i græsset på en picnic. Inde i tasken er der 4 rum til bleer, 2 større rum, samt en lynlåslomme. Har du behov for at

SORT | SORT


SORT | RÅHVID

tage mere med, så medfølger desuden en stor aftagelig forlomme, som for eksempel kan bruges til ekstra tøj, flasker, babymad eller personlige ting. Med pusletasken følger der også et blødt pusleunderlag i bomuld, som sættes fast inde i tasken med trykknapper, og let tages af igen, når det er tid til at vaske. Hvis man ønsker flere pusleunderlag, kan disse købes separat, og Norseling har 4 lækre farver at vælge mellem.

LILLA | SORT

RIBVEST | ENSFARVET

SPAR 200 KRONER Lige nu kan du spare 200 kroner på alle pusletasker, hvis du bruger kuponkoden “forår”. Tilbudet gælder til den 4. april 2016. Se alle de flotte pusletasker og strik til baby her:

WWW.NORSELING.DK

BABYHUE | TOFARVET


PUSLETASKEN FRA NORSELING FOLD UD Pusletasken fra Norseling kan i modsætning til de fleste andre pusletasker på markedet foldes ud og bruges som mobilt puslebord, der kan anvendes overalt, f.eks. i parken, i bilen, på ferien (og flyet), hos vennerne, hos bedsteforældrene, i sommerhuset eller på caféen.

LIGGEMÅL Pusletasken har et stort liggemål og kan anvendes i alle årene, hvor dit barn bruger ble.

OPBEVARING Pusletasken er udstyret med 4 indvendige rum til bleer, 2 større rum, en lynlåslomme samt en stor aftagelig forlomme, som kan bruges til ekstra tøj, flasker, babymad eller personlige ting.

Se de 4 forskellige farver pusleunderlag.

PUSLEUNDERLAG Der medfølger et aftageligt pusleunderlag i bomuld sammen med pusletasken. Underlaget spændes fast ved hjælp af trykknapper i elastikloops, der sidder skjult under hjørnelommerne. Flere underlag kan købes separat. De fås i 4 forskellige smarte farver.


STROPFARVE Gør din pusletaske personlig. Du kan selv vælge farve på stroppen. Der er 6 smarte farver at vælge mellem: Hvid (natur), sort, brun, rosa, petroleum og orange.

Se de smarte stropfarver, du kan vælge.

INGEN KEMI Pusletasken er fremstillet af slidstærke azofrie materialer uden skadelige kemikalier. Overskydende farverester er vasket ud inden produktion.

PÅ FARTEN Pusletasken er designet, så den kan hænges henover styret på din barnevogn eller klapvogn,

VIDEO Se denne lille søde video om Norseling.


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM AT

REJSE UNDER GRAVIDITETEN

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN Anne-Jette har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne.

Er det OK at flyve under graviditeten? Kan jeg køre på bilferie 1 måned før termin? Er det farligt at rejse med foranliggende moderkage? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om at rejse under graviditeten.


ER DET OK AT FLYVE UNDER GRAVIDITETEN?

men det er mest fordi, personalet om bord ikke har nogen uddannelse i at tage imod barnet, hvis det skulle blive født under turen.

Man hører så mange forskellige meninger angående det at flyve, når man er gravid. Jeg er i den lykkelige situation at være gravid i 8. uge, og til sommer har vi bestilt ferie til Spanien. Vi skal flyve ned, når jeg er i uge 25, og hjem, når jeg er i uge 27.

Skulle fødslen mod forventning denne gang gå i gang før termin, er der hospitaler undervejs, og du er jo lidt erfaren, da du er 3. gangs fødende.

ER DET FARLIGT AT REJSE MED FORANLIGGENDE MODERKAGE?

Vil I fraråde dette, eller gør det ikke skade på fosteret? SVAR

Der sker ikke noget ved at flyve i uge 25-27. Grunden til, at du hører nogen sige, at gravide ikke må flyve, er, at nogle flyselskaber ikke vil have højgravide med, da de er bange for, at fødslen skal gå i gang under flyveturen, og de dermed bliver nødt til at lande.

Jeg er gravid i uge 32 og skal flyve til Frankrig. Jeg har lige fået at vide, at jeg har placenta prævia (foranliggende moderkage), men jeg står og skal af sted om et par dage.

Der sker ikke noget ved at flyve i uge 25-27.

Jeg har hørt, at det vist ikke er så godt at flyve på grund af trykket, og jeg burde køre i bil i stedet for. Nu er mit spørgsmål så, om jeg skal flyve 1½ time, eller om jeg skal køre 12-14 timer i bil? SVAR

Jeg vil foreslå, at du kontakter flyselskabet og hører dem om deres holdning.

KAN JEG KØRE PÅ BILFERIE 1 MÅNED FØR TERMIN? Er det for risikabelt at køre på bilferie til Italien ca. 1 måned før, man har termin? I mine første 2 graviditeter har jeg ingen problemer haft, og jeg har født på henholdsvis terminsdatoen og 2 dage efter. SVAR

Der er ikke noget i vejen for at køre på bilferie en måned før termin, hvis du selv og din mand er trygge ved det. Det er flyveture så sent i graviditeten, man fraråder,

Du spørger, om det er klogt at flyve/køre i bil til Frankrig med en foranliggende moderkage (placenta prævia) i 32. graviditetsuge. Hvis det er en total placenta prævia, vil jeg råde dig til at blive i Danmark. Du kan være så uheldig, at det bløder fra din moderkage, og så er det ikke rart at sidde i en flyver eller i en bil. Det er heldigvis ikke ofte, det sker, men muligheden er til stede. Jeg synes, du skal kontakte en læge på det sted, hvor du skal føde, og bede vedkommende om også at give dig et råd. Det kan du gøre ved en telefonopringning. God ferie.


BABYGYMNASTIK & LEG

SE, SE, HAN KRAVLER!


KAN MAN LÆRE SIT BARN AT

KRAVLE OG GÅ?


Det er en fantastisk oplevelse at se sit barn kravle eller gå for første gang, og noget de fleste forældre kan huske. Men kan man lære sit barn at kravle og senere gå?

”Det meste går heldigvis af sig selv, men forældre kan sagtens skubbe barnets udvikling på vej ved at lave nogle motoriske øvelser og lege, som passer til barnets udviklingstrin”, fortæller Kerry Aalund Moeskjær, som er uddannet sportsterapeut og udvikleren bag app’en BABYGYMNASTIK OG LEG.


”Udover at børn med en god motorik har nemmere ved at få en god start i vuggestuen og dagplejen, udvikler de også en selvtillid og en selvstændighed gennem legen, som barnet senere tager med sig videre i livet”, forklarer hun. ”Det er ikke kun børn og voksne, som synes, det er sjovt at bevæge sig. Det synes babyer også. Og i alderen 0-12 måneder synes de, det er fantastisk at lege med deres forældre. Det er en god måde at komme i kontakt med sit barn, og det er en fantastisk måde at knytte tætte bånd”.

VERDENS BEDSTE LEGETØJ Alle aktiviteter og lege i app’en er nøje udvalgt, så din baby får den bedste motoriske udvikling og dermed en god start på livet. Alle øvelser kan udføres hjemme uden brug af dyre legeredskaber. Det vigtigste er, at din baby får tid med mor og far, da de er verdens bedste legetøj.


MÅLGRUPPE BABYGYMNASTIK OG LEG APP

indeholder øvelser til aldersgrupperne: • 0-3 måneder • 3-6 måneder • 6-9 måneder • 9-12+ måneder

”Hvis dit barn ikke vil lave øvelserne, skal man ikke tvinge øvelserne igennem. Så prøv en anden leg, vent en times tid eller prøv dagen efter. Det vigtigste med øvelserne er, at både barn og forældre har det sjovt”, forklarer Kerry. Kerry foreslår, at man laver øvelserne fra app’en cirka 3-4 gange om ugen i minimum 10-15 minutter om dagen, alt efter hvor meget overskud og hvilket humør forældre og baby har. ”Man skal dog ikke være bange for at træne for meget, da din baby hurtigt fortæller dig, hvis han ikke gider mere”, fortæller Kerry.


DOWNLOAD APP’EN BABYGYMNASTIK OG LEG APP kan downloades her:


GAVE

FÅ EN SKØN BABYPAKKE Lige nu kan du få en skøn babypakke for 0 kroner. Du får den praktiske opslagsbog Babykalenderen, en farverig NU KAN DU FÅ blomst fra Lamaze, samt bogen “Den lille bog om EN DEJLIG BABYPAKKE MED 3 GODE højtlæsning”. Babypakken har en samlet værdi af TING - OG DU SKAL 330 kroner, men du får den for 0 kroner (du skal KUN BETALE kun betale 39 kroner i porto).

39 KR.


FARVERIG BLOMST FRA LAMAZE I babypakken medfølger også en farverig blomst fra Lamaze. Blomstens blade knitrer, når man rører ved dem, og stimulerer dit barns sanser. Blomsten kan vaskes i vaskemaskinen, hvis den skulle blive beskidt. BABYKALENDEREN Praktisk opslagsbog, der giver dig al den viden og inspiration, du har brug for det første år med dit barn. Uge-for-uge får du alt, hvad du har behov for af viden og inspiration. Alt om udvikling, ernæring, indkøb, lægeundersøgelser, lege, stimulering, forandringerne i familielivet og meget mere, samlet efter hvornår det har betydning for dig og dit barn. Du skal ikke søge efter information, og du overser ikke noget - bare du vender et blad hver uge. Det er virkelig nemt og praktisk, og det giver en masse ro. Til hvert ugeopslag er der en kalenderside med en 24-timers kalender, hvor du f.eks. kan holde styr på, hvornår din baby har ammet, sovet, grædt, gylpet osv. Det er en kæmpe hjælp til at finde babyens rytme til gavn for hele familien.

DEN LILLE BOG OM HØJTLÆSNING Højtlæsning styrker dit barns udvikling både sprogligt og følelsesmæssigt, så det er aldrig for tidligt at gå i gang. Den lille bog om højtlæsning er en superinspirerende bog til dig, der søger guidelines og tips til, hvordan I kommer godt i gang med højtlæsningen derhjemme. Tit kan det at sidde sammen om en bog vise sig at være en fin indgang til en snak om det, dit barn er optaget af. Men hvad skal man læse? Og hvad nu, hvis ens barn hellere vil lege med biler? Alt det og meget mere finder du svar på i Den lille bog om højtlæsning.

Babykalenderen hjælper dig også i gang med at skrive dagbog og til at få skrevet små og store oplevelser ned fra din dagligdag med din baby. For mange af os er det svært at skrive dagbog i en notesbog med helt blanke sider. Her bliver du hjulpet i gang.

BESTIL NU

Du kan også sætte fotos, breve og tegninger m.m. ind. Alt sammen ting, der vil bidrage til at gøre bøgerne til helt unikke erindringsalbum - en barnets bog.

â BESTIL DIN BABYPAKKE HER

Bestil din babypakke allerede nu, mens du er gravid. Så ligger den klar, til når dit barn er født.


HOS FOTOGRAFEN

FÅ TAGET SKØNNE BILLEDER AF DIN MAVE OG DIT BARN


ET SMUKT GRAVIDITETSBILLEDE VISER GLÆDE OG ER ET FANTASTISK

MINDE

Graviditets- eller newborn fotografering er et minde for livet for jer og for barnet. I FOTOGRAF JØRGEN BRANDT’S studie skaber I sammen den stemning, der skal til for at få ægte og levende billeder. Et billede er ikke bare et billede - det handler om at skabe nuet.At fange folks personlighed og gøre billederne nærværende og levende er et mål for mig. Vi leger med lys, skygger og vinkler for at opnå et fængende resultat. I studiet skal vi skabe en tryg og behagelig stemning, så du kan slappe af og være dig selv foran kameraet, JØRGEN BRANDT


Jeg er højgravid, og derudover var min mand og 2-årige datter med. Vi fik taget nogle fotos af min mand og jeg med fokus på maven. Og derudover fotos med os alle 3½, som var mere med familien i fokus. Det var Jørgens idé, og han var rigtig godt til at foreslå og inspirere. Han forstod straks, hvad vi ønskede. Vi fik lov til at se billederne efter den første “shoot”, og han tilbød at tage flere, hvis vi ikke var tilfredse. Men det var vi lige med det samme. Han var også god til at hjælpe med at udvælge nogle originale, levende billeder, frem for blot helt klassiske, og det tror jeg, vi bliver meget glade for. ELSEBETH
Det er anden gang, jeg bruger Jørgen Brandt som fotograf, simpelthen fordi hans måde at arbejde med fotografiet er naturlig, og man ligner sig selv på en god dag. Første gang, vi brugte ham, var min lille datter på 2 år, min mand og min mor med. Billederne var skønne og ikke fremstillet som noget unaturligt. Han siger aldrig "smil", men kommer med forslag til, at man bevæger sig, og hvor man skal stå. Det synes jeg er rart, og der kommer så mange gode skud, at det er svært at vælge billeder bagefter. SASCHASE MERE Lige nu kan du få taget professionelle graviditetsfotos hos Jørgen Brandt for kun 200 kroner. Normalpris er 1.095 kroner, så du sparer hele 82%. Læs mere om det gode tilbud og se flere billeder her: WWW.JORGEN-BRANDT.DK


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. DRØMME OM BARNETS KØN Mange gravide drømmer i løbet af graviditeten om barnets køn. Men kan en drøm forudsige, om du venter en dreng eller en pige? Læs om 23 kvinders drømme og se, hvad forskning på området viser.

NÅR SEXLYSTEN SVINGER Det er helt almindeligt, at sexlysten falder på nogle tidspunkter i graviditeten. Det sker som regel i starten, hvor man har kvalme, og i slutningen, hvor maven er stor. I andre perioder oplever mange gravide, at sexlysten stiger. Her fortæller 11 kvinder om deres erfaringer med svingende sexlyst under graviditeten.

SPØRGSMÅL OG SVAR OM VEER Hvordan føles rigtige veer? Kan man risikere ikke at kunne mærke de rigtige veer? Kan orgasme fremkalde veer? Bliver veerne uregelmæssige igen ved næste fødsel? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om veer.

HEJ CHEF, JEG ER GRAVID! Det kan være svært at få fortalt chefen, at man er blevet gravid. For hvordan modtager chefen nyheden? Bliver han/hun sur eller glad? Læs her, hvordan andre gravide har tacklet situationen.


ISSE ARTIKLER? FØDSLEN AF BERTRAM “Hun smiler til mig, imens hun ringer alarm, tager et forklæde på og siger så: ‘Søde ven, du skal over på fødebriksen, for du skal føde nu’. Jeg presser med det samme, jeg kommer over på briksen, og tænker: ‘Jeg får ham aldrig ud’. Jeg følte en vandmelon presse på derindefra”. Læs Lottes gribende fødselsberetning.

FØDSELSFORBEREDELSE: NYTTIGT ELLER SPILD AF TID? Er det en god idé at gå til fødselsforberedelse, eller er det total spild af tid? Får man brugbar viden om den forestående fødsel, eller kan man forberede sig ligeså godt selv derhjemme ved hjælp af nettet og en bog? Læs her hvad andre kvinder mener.

DEN BEDSTE FØDSELSGAVE Fødslen af et sundt og raskt barn er selvfølgelig gave nok i sig selv. Men hvem ville ikke blive glad for en lille overraskelse fra barnets far? Vi spurgte brugerne fra Netbaby.dk, hvad de fik i gave af barnets far, da de fødte deres fælles barn.

NYE NAVNE I 2014 Skal dit barn hedde Bright, Gas, Lordswill, Tron eller Happydude? Der kommer hele tiden nye navne til listen over godkendte navne. Her kan du se 457 af de nyeste pige- og drengenavne, som er blevet godkendt i løbet af 2014.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DKGravid fotografering 9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil? Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven. At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme. Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet.


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG !