GRAVIDA #12

Page 1

GRAVIDA ALT OM DEN POSITIVE GRAVIDITET

NAVNE

TOP-50 BABYNAVNE Se hvilke drenge- og pigenavne der hitter FØDSEL

KEJSERSNIT ER FOR DE

SVAGE! Er det OK at sætte kvinder i bås, fordi de føder ved kejsersnit?

NR. 12 • SOMMER 2015

8 0 SID

ER MED A LT OM DEN POSITIVE GRAVIDIT ET

SHOPPING

30 SIDER

med lingeri, sko, legetøj og møbler til børneværelset GULDKORN

BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM AKUPUNKTUR Kan akupunktur bruges mod kvalme og vand i kroppen og ved vandfødsel?

+

DAGENS

SMIL

Sjove ting sagt af børn om graviditet

KONKURRENCER: VIND 2 SMARTE BØRNESTOLE FRA STOKKE + SKØNT TRÆLEGETØJ GAVE TIL DIG: FÅ EN SKØN BABYPAKKE HELT GRATIS | KENDTE GRAVIDE: STJERNEBABYER PÅ VEJ LIGE NU


velkommen Velkommen til 12. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet. Kejsersnit er for de svage! Bag den provokerende overskrift gemmer der sig et blogindlæg fra en mor, som ikke vil sættes i bås, ������������������������ fordi hendes fødsel endte på en anden måde, end hun havde drømt om. En gammel kending er tilbage på førstepladsen over de mest populære pigenavne, mens det mest anvendte drengenavn har ligget øverst på listen hele 5 år i træk. Se listerne med de 50 mest populære pige- og drengenavne.

Og bagerst i magasinet finder du 2 konkurrencer, hvor du kan vinde smarte stole fra Stokke til en værdi af 2.800 kroner og skønt trælegetøj til en værdi af 1.500 kroner. Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 12. udgave af GRAVIDA. Rigtig god fornøjelse! Hilsen redaktør

Katja Hansson Husk også at læse de 11 første udgaver af GRAVIDA med masser af spændende læsestof på www.gravida.dk

Kan man bruge akupunktur mod kvalme? Kan akupunktur og vandfødsel forenes? Kan akupunktur afhjælpe vand i kroppen? I brevkassen besvarer jordemoderen spørgsmål om akupunktur under graviditet og fødsel.

UDGIVER

SKRIBENTER

Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse

Katja Hansson Anne-Jette Raben Nanna Augustinus

REDAKTØR

HJEMMESIDE

Katja Hansson katja@lifemags.dk

www.gravida.dk

husk

Læs tidligere udgaver af GRAVIDA på:

www.gravida.dk

FACEBOOK ANNONCER

Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF

Marylou Studio www.maryloustudio.dk

www.facebook.com/MagasinetGravida KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til GRAVIDA, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


Alt-i-et stolesystemet fra fødslen. Stokke ®Steps

TM

Vippestol og børnestolskombination - lavet for mor og barn.

Stokke ®Kollektionen


indhold 8

B LOGIND LÆ G

Kejsersnit er for de svage!

14

NA V NE

18

B RE V KA SSE

De mest populære babynavne

Spørgsmål og svar om akupunktur

20

GULD K ORN

22

K E ND TE

24

K URSUS

30

SKO

38

B ØRNE MØB LE R

Dagens smil

Stjernebabyer på vej

En god start på livet som forælder

Vip dig til en god graviditet

Indret dit drømmebørneværelse

forsiden

FOTOGRAF: Marylou Studio | www.maryloustudio.dk MODEL: Julie (37 uger)indhold 46

UD STYR

50

LE GE TØJ

56

LUK SUS

64

GA V E

66

HJÆ LPE MID LE R

72

M E RE LÆ SE STOF

74

K ONKURRE NC E

76

K ONKURRE NC E

Sutter med navn

Skønt og bæredygtigt trælegetøj

Skønt lingeri til gravide og nybagte mødre

Få en gratis babypakke

Hør dit barns hjertelyd

Fik du læst disse artikler?

Vind Noahs Ark trælegetøj

Vind 2 smarte barnestole fra Stokke

ABONNEMENT

FACEBOOK

Vil du have et GRATIS abonnement på GRAVIDA? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

Bliv ven med GRAVIDA på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting.

KLIK HER

KLIK HER


apa

Klogere på kroppen

(...) at “gå til apa” er en anden måde at være sammen på. Man får noget man ikke vidste man havde brug for.

s Fødselsforberedelse

s

Efterfødselskurser 0-3 mdr.

8 holdtyper med kropstræning for gravide. Førstegangsfødende, flergangsfødende og par.

6 holdtyper for første-, flergangs- og tvilligemødre med vægten på genoptræning, viden og udvikling.

s Efterfødselskurser 3-12 mdr.

s Forældre og børn 1-5 år

10 holdtyper med fokus på tema kropstræning, babymotorik, babymassage og Marte meo.

s Rytmik og babysvømning 3-15 mdr.

10 holdtyper inden for rytmik, babysvømning og Far på orlov.

8 holdtyper for børn/forældre med udgangspunkt i børnenes behov og formåen.

s

Kropstræning og afspænding

11 holdtyper for kvinder og mænd i alle aldre, hver dag i ugen. Energi og velvære.

apa Borgervænget 7A, 1.• 2100 København Ø Tlf. 3526 0011, man.-fre. 10.00-12.00 og 13.00-14.30 apa@apa.dk • www.apa.dk apa (aftenskolen for psykomotorik og afspændingspædagogik) beskæftiger sig med forskellige typer af bevægelses-, afspændings- og fødselskurser. apa henvender sig til alle aldersgrupper og tilstræber at tilbyde undervisning, der tilgodeser alle de faser, livet byder på. apa tilbyder desuden foredrag med efterfølgende debat om relevante emner.

apa


BLOGINDLÆG

KEJSERSNIT ER FOR DE

SVAGE! Blogindlæg af Nanna Augustinus fra ODENSEMAMMA.DK


Jeg får lidt lyst til at uddele lussinger, når folk hentyder til, at kejsersnit er for folk, der er for svage til at føde selv. Jeg har sågar hørt kvinder, der selv har fået kejsersnit, hentyde til den sørgelige sætning af en løgn.


Jep, det er et forsvar, det er et surt opstød, en trist tanke om et minde, der gerne skulle være positivt. Jeg får lidt lyst til at uddele lussinger, når folk hentyder til, at kejsersnit er for folk, der er for svage til at føde selv. Jeg har sågar hørt kvinder, der selv har fået kejsersnit, hentyde til den sørgelige sætning af en løgn.


Jeg ønsker på ingen måde, at os, der har været igennem et kejsersnit, skal have ekstra eller anderledes opmærksomhed. Tværtimod skal vi bare have det samme som alle andre. Jeg vil ikke stå model til, at vi bliver set på med “nårhh, kunne du ikke klare en fødsel”øjne. No way in hell!

Jeg kan kun fortælle om akutte kejsersnit, da det er det eneste, jeg selv har prøvet. Men jeg kunne aldrig i min vildeste fantasi dømme de, der får et planlagt kejsersnit. Der er en grund til alting, også et kejsersnit. Uanset hvordan en baby kommer til verden, så er det et mirakel. Hvis jeg selv skal sige det, så var jeg sådan set okay bad ass til min fødsel. At det endte i et kejsersnit, var ikke med min gode vilje. Det var ikke fordi, jeg gav op, eller fordi jeg ikke kunne håndtere smerten. Såre simpelt ville skæbnen anderledes. Dicte kom aldrig derned, hvor hun skulle, så uanset hvor mange timer, der gik, eller hvor mange muligheder, vi testede, blev det aldrig en mulighed for mig. Jeg fik ganske enkelt aldrig lov til at gennemføre den naturlige fødsel. I mange tilfælde kan det akutte kejsersnit endda ende en smule dramatisk. I vores tilfælde skulle hun pludselig være ude inden for 30 minutter. Hun var i risiko for at lide af iltmangel på et tidspunkt, hvor jeg havde ligget indlagt med veer i 18 timer. Jeg var 7 centimeter åben og havde været det i omkring 13 timer. Jeg er da super ked af, at jeg ikke havde taget tryllestaven med til at få fremskaffet de sidste 3 centimeter. Men hverken jeg eller andre kvinder, der har været i situationen, kan trylle. Det var ikke med min gode vilje, at jeg grundet en overdosering af bedøvelse først kunne holde mit eget barn en halv time efter, hun kom til verden. Det var ikke min drøm at skulle have et ar plantet i trussekanten. Det stod ikke på ønskelisten at skulle have clips siddende i maveskindet, der gjorde, at jeg ikke kunne grine 14 dage efter min fødsel.

Det var bestemt ikke mig, der havde lyst til, at min datter ikke skulle fødes på den måde, naturen ellers så smukt har skabt. Vi kan ikke bestemme eller kontrollere noget, der stadig er i vores krop. Det er bogstavelig talt ude af vores hænder. Naturen går, som den nu engang gør, og vi kan ønske det anderledes, lige så tosset vi vil, uden indflydelse. Jeg ønsker på ingen måde, at os, der har været igennem et kejsersnit, skal have ekstra eller anderledes opmærksomhed. Tværtimod skal vi bare have det samme som alle andre. Jeg vil ikke stå model til, at vi bliver set på med “nårhh, kunne du ikke klare en fødsel”-øjne. No way in hell! Som sagt kan jeg kun tale om det akutte kejsersnit, men i min verden er det ikke en tabt kamp. Det er en uventet og i størstedelen af tilfældene uønsket slutning på en fødsel. Jeg bliver harm, når der hentydes til andet. Jeg ønsker ikke klap på skulderen eller highfives, blot at jeg må få lov at huske min fødsel lige så positivt som de fleste andre. At jeg selv må mindes, at jeg var sej. At man ikke bliver sat i bås, fordi ens fødsel endte på en måde, man ikke drømte om. Der findes ingen fødselsforberedelseskurser, der kunne have ændret min fødsel. Dicte lå, som hun nu engang gjorde. Hvis det kunne have været anderledes, er jeg sikker på, de mange læger og jordemødre, der var til stede, havde serveret opskriften. Naturlig fødsel, akut kejsersnit eller planlagt kejsersnit - vi har allesammen fået et barn til verden.


OM NANNA AUGUSTINUS Nanna er mor til Dicte fra december 2014. Hun blogger p책 ODENSEMAMA.DK om livet som mor - p책 godt og ondt.NAVNE

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE En gammel kending er tilbage på førstepladsen over de mest populære pigenavne, mens William fortsat er det mest anvendte navn til drenge. Det viser listen fra Danmarks Statistik over de mest populære navne i 2014.

TOP

50

DRENG OG PIG ENAVNEE-

Emma er igen det navn, som præsten oftest siger, når han skal døbe små piger. Igennem næsten 20 år har navnet været på top 5 på listen over populære pigenavne. Men sidst, Emma indtog førstepladsen, var i 2011.

Særligt Nohr er belevet voldsomt populært. I 2013 lå navnet nummer 58 på listen, mens det i 2014 er nummer 37.

NYE NAVNE PÅ LISTEN

Blandt de navne, der er på retur, findes for pigernes vedkommende Nicoline, der er gået fra nummer 36 til nummer 53. Også Thea, Silje og Merle er røget ud af listen.

Nye navne på listen over de 50 mest anvendte pigenavne er Signe, Liv, Alba og Aya, mens årets højdespringer er Signe, der går fra nummer 51 i 2013 til nummer 32 i 2014. Hos drengene er William fortsat topscorer for 5. år i træk. Nye drengenavne på listen er Nohr, Sander og Asger.

UDE AF TOP 50

Hos drengene er det Nicklas, der har taget et hop tilbage. Nicklas er gået fra nummer 43 til nummer 66. Også Tristan og Simon er røget ud af top 50.


TRÆLEGETØJ

I SUPER KVALITET

ArtiWood.dk har et stort udvalg af træpuslespil og trælegetøj til både store og små. Det pædagogiske trælegetøj er fremstillet af udtjent gummitræ, og hver en træbrik er håndskåret og håndmalet. Legetøjet opfylder de strenge krav omkring råmaterialer, nemlig at der anvendes ordentligt træ, og at der males med giftfri maling.


PIGENAVNE Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn Emma Sofia Ida Freja Clara Laura Anna Ella Isabella Karla Alma Josefine Olivia Alberte Maja Sofie Mathilde Agnes Lærke Caroline Liva Emily Sara Victoria Emilie Mille Frida Marie Ellen Rosa Lea Signe Filippa Julie Nora Liv Vigga Nanna Naja Alba Astrid Aya Asta Luna Malou Esther Celina Johanne Andrea Lily

2014 Pr. 1.000 Nr. 2013 496 18 4 462 17 1 454 17 2 429 16 5 418 15 6 407 15 10 380 14 8 379 14 14 374 14 3 372 14 15 355 13 13 348 13 9 337 12 16 331 12 20 327 12 12 318 12 7 314 11 19 293 11 22 291 11 17 278 10 11 278 10 18 263 10 31 254 9 27 251 9 21 250 9 23 248 9 25 244 9 24 215 8 32 194 7 38 189 7 39 188 7 37 183 7 51 181 7 26 180 7 29 175 6 47 172 6 54 170 6 28 167 6 34 157 6 30 156 6 56 153 6 33 153 6 53 152 6 49 152 6 48 151 6 40 146 5 50 145 5 45 144 5 35 142 5 41 142 5 43

DRENGENAVNE +/3Ç -1 È -1 È 1Ç 1Ç 4Ç 1Ç 6Ç -6 È 5Ç 2Ç -3 È 3Ç 6Ç -3 È -9 È 2Ç 4Ç -2 È -9 È -3 È 9Ç 4Ç -3 È -2 È -1 È -3 È 4Ç 9Ç 9Ç 6Ç 19 Ç -7 È -5 È 12 Ç 18 Ç -9 È -4 È -9 È 16 Ç -8 È 11 Ç 6Ç 4Ç -5 È 4Ç -2 È -13 È -8 È -7 È

Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Navn William Noah Lucas Oscar Victor Malthe Emil Frederik Oliver Magnus Carl Villads Elias Alexander Anton Christian Alfred Valdemar Mikkel Liam August Mathias Felix Mads Benjamin Aksel Johan Sebastian Marius Storm Adam Tobias Laurits Philip Elliot Jacob Nohr Theodor Marcus Albert Arthur Villum Sander Nikolaj Bertram Jonathan Asger Andreas Daniel Jonas

2014 Pr. 1.000 Nr. 2013 617 21 1 585 20 3 507 18 2 486 17 8 479 17 4 455 16 22 447 15 5 441 15 6 430 15 7 386 13 9 372 13 12 371 13 18 368 13 14 350 12 10 346 12 20 331 11 13 329 11 27 324 11 23 322 11 15 313 11 11 308 11 25 303 10 19 300 10 17 283 10 16 281 10 24 277 10 29 275 9 28 271 9 21 259 9 26 216 7 32 207 7 33 206 7 31 201 7 42 196 7 35 195 7 41 193 7 37 190 7 58 186 6 44 185 6 30 180 6 40 179 6 45 175 6 49 171 6 51 160 6 34 157 5 47 155 5 38 153 5 54 151 5 39 151 5 50 150 5 36

+/0Æ -1 È -1 È 4Ç -1 È 16 Ç -2 È -2 È -2 È -1 È 1Ç 6Ç 1Ç -4 È 5Ç -3 È 10 Ç 5Ç -4 È -9 È 4Ç -3 È -6 È -8 È -1 È 3Ç 1Ç -7 È -3 È 2Ç 2Ç -1 È 9Ç 1Ç 6Ç 1Ç 21 Ç 6Ç -9 È 0Æ 4Ç 7Ç 8Ç -10 È 2Ç -8 È 7Ç -9 È 1Ç -14 È


Størrelse 65-105 cm og skål C-L (UK)

Køb graviditets-, ammeog sports-BH’er online Kvalitetslingeri fra Anita, Bravado, Cache Cæur, Lorna Drew og Royce.

www.denrundebutik.dk Thorbjørnsvej 9 • 2880 Bagsværd • 44 98 00 50


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

AKUPUNKTUR

JORDEMODER ANNE-JETTE RABEN Anne-Jette har mere end 25 års erfaring som jordemoder på fødeafdelingerne på blandt andet Rigshospitalet, Hillerød, Roskilde, Herlev og Glostrup. Hun er desuden uddannet i at foretage akupunktur og kraniosakralterapi ved fødslerne.

Kan man bruge akupunktur mod kvalme? Kan akupunktur og vandfødsel forenes? Kan akupunktur afhjælpe vand i kroppen? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om akupunktur under graviditet og fødsel.


KAN MAN BRUGE AKUPUNKTUR MOD KVALME?

SVAR

Jeg er gravid i 6. uge med vores 3. barn. Kan man bruge akupunktur mod graviditetskvalme? Jeg har hørt, at man skal være meget forsigtig med akupunktur til gravide, men hvad siger I?

De fleste fødesteder i Danmark kan tilbyde akupunktur som smertelindring. Der er rigtig gode resultater med at bruge akupunktur. Det er forskelligt, hvor nålene placeres. Det kommer an på, hvor du har ondt. Akupunktur udløser endorfiner fra hjernen. Endorfin er et stærkt smertelindrende stof, der minder om morfin i sin opbygning.

SVAR

Kvalme er ret nemt at kurere med akupunktur. Du kan ovenikøbet få vist, hvordan du kan afhjælpe kvalmen selv. Det er ikke farligt at få akupunktur under graviditeten, bare du fortæller akupunktøren, at du er gravid.

Der er nogle enkelte steder på kroppen, man skal holde sig fra tidligt i graviditeten.

Der er nogle enkelte steder på kroppen, man skal holde sig fra tidligt i graviditeten. Mange fødesteder tilbyder akupunktur, så spørg din jordemoder.

KAN AKUPUNKTUR OG VANDFØDSEL FORENES?

Du kan i princippet godt få behandling, mens du ligger i vand, men almindeligvis giver man det ikke samtidig.

KAN AKUPUNKTUR AFHJÆLPE VAND I KROPPEN? I min sidste graviditet havde jeg meget væske i kroppen (+25 kg). Kan akupunktur eller zoneterapi afhjælpe dette? Vi arbejder i øjeblikket på at blive gravide igen, og jeg vil derfor gerne undgå en så stor belastning af kroppen igen. SVAR

På flere og flere fødesteder gøres der brug af akupunktur som smertelindring i forbindelse med fødsler. Hvilke tanker ligger der for jeres vedkommende (som jordemødere) bag denne behandlingsform? Hvordan gøres det? Og hvordan virker det rent smertelindrende (fysiologisk) på kroppen? Kan akupunktur forenes med, at jeg gerne vil føde i vand?

Både akupunktur og zoneterapi kan afhjælpe øget væske i kroppen. Mange jordemødre er uddannet til at foretage behandling med akupunktur, så det er sikkert noget, du kan få hjælp til på det sted, hvor du skal føde.


GULDKORN

DAGENS SMIL vi samlet r ha er H g. tin te es ov sj de De kære børn siger itet sagt af børn. id av gr om rn ko ld gu å sm en buket af

I min graviditet har storebror været flink til at samle ting op til mig fra gulvet, da det jo, som vi forklarede ham, var lidt svært at nå helt derned me d den tykke mave uden at mase lille bror. Kort efter fødslen går jeg så run dt med bebs på armen og spørger, om han lige gider række mig den stofbl e, jeg tabte på gulvet. Han kigger for arget på mig og udbryder: “Ej helt ær ligt mor, er du gravid igen?”.

res lille Vi præsenterede vo vennenyfødte pige for et med nr. par. Hun er gravid ende 2, og da den komm ser den sovstoresøster (2 år) arnevogende baby nede i b : “Min mor nen, fortæller hun dukke!”. skal også have en

datDa jeg var højgravid med min ce ter, var min søster, svoger og nie dpå knapt 3 år på besøg. Ved mi jeg dagsbordet taler vi også om, at ler, venter mig, og min niece fortæl . at hun også har en baby i maven jeg Vi trækker på smilebåndet, og til spørger hende: “Hvad siger far det?”, hvortil hun svarer meget alvorligt: “Far bliver sur!”.

Jeg er g rav snakket e id i 34. uge, og v i n del om det der m har babyen s ed, at kal have mælk fra I dag pe ger Nich mor. olas (2 å måneder) r og 10 så på m ine bryste spørger, hvorfor je r og g har såd gle. Det an nohar dam er, forkla og fortsæ rer jeg, tte babyen b r med at sige, a t når liver født, sk mælk fra mors bry al den have st. Det e helt med r han på andet bry , men peger så p å det st og spø rger: “Er der så juice i de t der?”.stjernebabyer på vej* * KENDTE

Der venter et sandt babyboom af børn med kendte forældre. Se her hvilke kendte, der venter barn i den kommende tid.

BURHAN G Den populære sanger Burhan G (32) skal være far for første gang. Han og kæresten Sarah Zobel (41) venter deres første fælles barn. Det er 3. gang Sarah skal være mor. Hun har i forvejen Roberta og Vincent sammen med Alexander Kølpin.


BILLY JOEL 65-årige Billy Joel skal være far for 2. gang med sin 33-årige kæreste Alexis Roderick. Han har i forvejen datteren Alexa Ray Joel på 29 år.

MIKKEL KESSLER Mikkel Kessler og kæresten Lea Hvidt venter deres 2. barn til efteråret. De kender ikke kønnet på den lille nye, og vil heller ikke vide det før fødslen. Parret har i forvejen Romeo på 1½ år.

STEPHANIE ”GEKKO” CHRISTIANSEN Linse Kesslers datter Stephanie Christiansen, kaldet Gekko, og kæresten Cengiz Mads Salvarlis venter barn til januar 2016.

ANDREA ELISABETH RUDOLPH Andrea Elisabeth Rudolph (38) venter sit og kæresten Claus Møller Jakobsens første fælles barn til efteråret. Hun har i forvejen datteren Isolde på 8 år, og han har Oscar på 7 år og Alma på 3 år.


KURSUS

EN GOD START PÅ LIVET SOM FORÆLDER apa er et mødested for alle de følelser og forandringer, du gennemgår som forælder. Fra kroppens udvikling og fødslen til alle oplevelserne med barnet, familien, kærligheden, søskende og bedsteforældre. På apa møder du andre, der er det samme sted som dig.


APA

ER EN AFTENSKOLE OG EN NON-PROFIT ORGANISATION, DER TILBYDER UNDERVISNING AF HØJ KVALITET

Graviditeten er første skridt på den vej, du går ud af som forælder. Derefter kommer fødslen og tiden med det lille nye barn.


At “gå til apa” er en anden måde at være sammen på. Man får noget, man ikke vidste, man havde brug for.

DIN MÅDE AT FØDE PÅ ER DEN RIGTIGE Kroppen er udgangspunkt i undervisningen, hvad enten du vælger kurser som kropstræning før fødslen, fødselsforberedelse eller kurser efter fødslen, rytmik og motorikleg med din baby. Men også de tanker og spørgsmål du har, bliver der taget hånd om. Med inddragelse af fælles tanker og erfaringer på holdet er der gode muligheder for, som en deltager formulerede det: ”At få noget, som du ikke umiddelbart vidste, du havde brug for”.

TIL DIG DER SKAL VÆRE FØDSELSPARTNER FOR FØRSTE GANG Kom med til fødselsforberedelse 2 gange eller alle gange på parhold. Du får viden og redskaber om fødslen og tiden lige efter med det lille barn. Se hvordan du kan deltage som fødselspartner: KLIK HER


KURSER FØR FØDSLEN For dig, der skal være mor første gang. Du bliver forberedt til fødslen og den første tid som forælder. Din fødselspartner deltager 2 gange. Kurserne starter i ca. 28. graviditetsuge og slutter ca. 14 dage før terminen. 9 UNDERVISNINGSGANGE *Heraf 2 med din fødselspartner. Du bliver forberedt til den kommende fødsel og den første tid med det lille barn.

*

BEVIDSTHED OG STYRKE Vi laver øvelser, der styrker, bevidstgør, fremmer kredsløbet og aflaster.

*

FORBEREDELSE TIL FØDSLEN Vi arbejder med bevidsthed omkring åndedrættet. Hvordan du med kroppen kan understøtte veerne.

Hvad der kan lindre undervejs i fødslen, både mens veerne er der og i pauserne mellem. Og hvordan du bedst muligt holder gang i de gode fødselshormoner. Vi afprøver pressemåder og forskellige fødestillinger. OM FØDSLEN *DuVIDEN får viden om fødslen og dens faser. Også viden, som du ikke umiddelbart kan læse dig til, baseret på tilbagemeldinger og erfaringer fra et stort antal fødende. FØRSTE TID *DenDEN allerførste tid med det lille barn, beroligelse og amning. FÆLLES TE *I slutningen af hver undervisningsgang sætter vi os sammen, drikker te, spiser lidt og taler om forskelligt i relation til graviditeten, den kommende fødsel og tiden efter.

DET SIGER DELTAGERNE OM APA

* Der er ikke en forkert måde at føde på. * Større forståelse af kroppen. * Følelsen af at være forberedt til fødslen. * Rygsæk med gode idéer. * Sved på panden i trygge rammer. * Gode samtaler med andre på holdet. * Elsker at komme på apa. Masser af læring om håndtering af gravidi*tetsgener, fødslen og tiden efter. masse øvelser med baby, gode råd, ro *ogEnmorglæde.


Når vi møder kvinderne igen efter fødslen og spørger, hvad der virkede for dem undervejs, er svaret i langt de fleste tilfælde “åndedrættet - det virkede, jeg havde ikke klaret mig uden”. Hvis vi derefter spørger ind til, hvordan de så brugte det, er svarene langt mere varierede og nuancerede - heldigvis. Som vi ser det, er der ikke én rigtig måde at føde på. Vi arbejder ikke med, hvordan det SKAL være, men hvordan det KAN være. Kvinderne skal blive bevidste om deres forskellige muligheder, og den fødende skal føle sig tilpas med det, hun gør - ikke præstere”. Sådan fortæller underviserne på apa, som især er kendt for kurser for gravide og forældre.

8 FORSKELLIGE KURSER FOR GRAVIDE

* Kropstræning i moderat tempo. * Kropstræning i højt tempo. * Kropstræning med ro og mindfulness. * Kropstræning med særlige hensyn. * Kropstræning i vand. Førstegangsfødende, hvor fødselspartneren *deltager to gange. Flergangsfødende, hvor fødselspartneren *deltager en gang. Parhold, hvor begge kommende forældre *deltager sammen hver gang.

Læs mere om de forskellige kurser på WWW.APA.DK


DET SIGER DELTAGERNE OM APA Professionel, sjov, dedikeret, *virkningsfuld undervisning.

empatisk,

At “gå til apa” er en anden måde at være *sammen på. Man får noget, man ikke vidste, man havde brug for. Der er ikke nogen rigtig eller forkert *måde at gøre tingene på i forhold til det at være mor.

HVERT ÅR LÆGGER

6.000

DELTAGERE VEJEN FORBI APA

KURSER EFTER FØDSLEN For dig, der lige har født. Når dit barn er 4-6 uger, kan du starte på et efterfødselskursus. Her mødes I med de nyfødte børn. Der er tid og ro til at komme rundt om både dine og dit barns behov. Du får brugt kroppen, stimuleret dit barn og talt med andre nye mødre. Du er også velkommen, selv om du ikke har været med på et af apa’s fødselskurser.

Læs mere om de forskellige kurser på WWW.APA.DK

* Nye venner - ny viden. * God støtte. *tion.Viden om vigtigheden af leg og stimula* Gode råd og aktiviteter til mit barn.


SKO

VIP DIG TIL EN GOD GRAVIDITET har en virkning pü hele kroppen og kan med god samvittighed kaldes verdens mindste fitnesscenter. Skoene følger med dig i din hverdag. MBT SKO


MBT SKO GØR DINE FØDDER GLADE UNDER OG EFTER GRAVIDITETEN


MBT sko er funktionelle sko, der nærmest er et lille træningscenter i sig selv. Med skoene træner du, når du går og står i hverdagen. Og du kan samtidig afhjælpe forskellige fod- og rygproblemer og hjælpe dig selv til en bedre og sundere graviditet. Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan træne sin krop ved bare at skifte sko. Men det er faktisk det, som MBT sko kan. ”MBT er såkaldt ‘funktionelle sko’, der aktiverer en lang række muskler i kroppen”, fortæller Charlotte Poulsen fra MBT Nordic og fortsætter: “Den buede sål og et særligt verdenspatenteret balancepunkt i skoene gør, at man automatisk kommer til at gå og stå på en særlig ‘rullende’ og naturlig måde. Det svarer faktisk til at tage et lille vippebræt eller balancebræt under fødderne”.

”Det betyder, at du træner din krop, når du bare går og står, fordi du sætter gang i krop og blodomløb. Det er derfor, man kan kalde skoene for verdens mindste træningscenter”.

MODVIRKER TUNGE BEN MBT har en række gavnlige effekter særligt for gravide. Med MBT står man ikke stille - selv når man står. Det instabile underlag styrker muskler og ledbånd, og balancepunktet med den runde gængesål fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. ”MBT modvirker trætte, tunge og hævede ben, og balancen bliver også styrket, når man har skoene på”, fortæller Charlotte Poulsen. ”Man skal hele tiden justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter”, forklarer hun.


MBT modvirker trætte, tunge og hævede ben, og balancen bliver også styrket, når man har skoene på.

GODT FOR HOLDNINGEN Udover træningen får du også en mere oprejst kropsholdning, der aflaster ryg, hofte og knæ. MBT kan afhjælpe problemer som dårlig ryg, hælspore og nedsunken forfod. Mere end 40 uvildige studier bekræfter effekten af MBT, og skoene er godkendt som medicinsk udstyr i Klasse 1 i EØS. Prof. Dr. Thomas Andriacchi fra University of Stanford i Californien fortæller: “Når man går i MBT, resulterer det i, at man fordeler trykket på sine knæ anderledes. For sunde og aktive mennesker kan det betyde, at man får trænet sine muskler ved gang, og dermed letter presset på overbelastede led”.

LIDT HISTORIE MBT international blev grundlagt i 1996 og var de første, der introducerede funktionelt fodtøj - altså sko, der kan mere end bare at være sko. I 2004 kom MBT til Danmark, og i dag sælges MBT i mere end 45 lande verden over.

De er kendt som ”masai-sko”, da de tager udgangspunkt i de buede skosåler, som de afrikanske masaiser har gået med. Der kommer to nye kollektioner hvert år, og i dag findes der designs til fest, arbejde og fritid. Der er kort sagt noget for enhver smag.

Se alle de smarte sko på DK.MBT.COM eller køb direkte på WWW.MBTSHOP.DK


Hun fortæller, at det var en underlig fornemmelse at have MBT sko på for første gang. ”Jeg skulle lige vænne mig til at rulle hen over foden og hele tiden have fornemmelsen af, at jeg stod på et vippebræt. Men efterhånden som jeg brugte skoene mere og mere, fik jeg det så godt, at jeg kunne fortsætte med håndbolden”. I sommeren 2010 blev Nette Hvam gravid med datteren Josefia. Det var en slem start med megen opkast og kvalme, men dette skulle vise sig at være de eneste udfordringer, som graviditeten bød på. ”Jeg er af den klare overbevisning, at mine fantastiske MBT sko er årsagen til, at de andre skavanker, som bækkenløsning, vand i kroppen, hævede fødder og så videre aldrig blev en del af min graviditet”.

GANG I VENEPUMPER

“Jeg kan kun give de varmeste anbefalinger med at komme i gang med brugen af MBT sko, både før, under og efter graviditeten”, fortæller Nette Hvam.

Under graviditeten arbejdede Nette i Århus og Kolding, men boede i Esbjerg, men hverken de lange køreture eller arbejdsdage gav hende problemer. ”Mine MBT sko var helt fantastiske under graviditeten. Det at få fordelt trykket under foden ved gang og stilstand betød, at jeg hele tiden havde gang i mine venepumper, så blodet blev pumpet tilbage fra mine fødder”.

Hun begyndte at bruge MBT sko, da hun var professionel håndboldspiller. Hun har også haft gavn af MBT sko i forbindelse med to graviditeter.

Nette har tidligere haft problemer med sin lænd, og hun frygtede derfor den sidste del af graviditeten. Men uden grund viste det sig.

”Jeg havde udfordringer med belastede akillessener samt skinnebensbetændelse. Når jeg var færdig med træning eller kamp, havde jeg en del smerter”.

”Det var faktisk kun, når jeg skulle vende mig i sengen, at jeg mærkede problemerne”.

”Men med MBT’s særlige, runde sålkonstruktion blev de små stød, som mine akillessener og skinneben ikke brød sig om, aflastet. Dels af den rullende gang og dels ved den bløde sensor, som gav mig den nødvendig affjedring”, siger hun.

GODT FOR BÆKKENET Alle kan nok genkende tendensen til at falde sammen i ryggen. Men ved at gå på en buet sål korrigeres dette, så man er nødsaget til at rette sig op for at holde balancen.


”Derudover er det jo et kæmpe plus, at man ved at gå i MBT får styrket og trænet bækkenet, så jeg har ikke haft nogle problemer med det i begge mine graviditeter”. Når man står i køkkenet og laver mad, kan man stå og vippe og dermed fordele vægten på fødderne, så man ikke belaster kun ét sted eller falder sammen i ryggen og får dårlig holdning. MBT sko gør, at du er oprejst. ”Når du har MBT sko på, eksempelvis på job, så behøver du ikke bekymre dig om at huske at træne de små muskler i lår, mave og ryg. Det gør MBT i løbet af dagen”, fortæller Nette.

SOM AT GÅ PÅ EN MADRAS Fordelen er uden tvivl stødabsorberingen, som uden sammenligning er den bedste på markedet. ”Den bløde sensor gør, at jeg får fornemmelsen af at gå på en blød sandstrand fremfor det hårde underlag, som vi jo alle går på i dag som fliser, asfalt, klinker og trægulv”. Ifølge Nette er det allerbedste ved skoen, at uanset om man har stået/gået i 12 timer, så har man hverken hævede eller ømme fødder og ben. ”Ben og fødder er trætte men på den gode måde. Trænet trætte og ikke overbelastede”.

ET FLOTTERE LOOK Da Nette Hvam begyndte at bruge skoene i 2006, var de meget anderledes i udseende - måske endda lidt klodsede. I dag ligner MBT almindelige sko og sandaler. ”Mine veninder syntes i starten, at det var nogle mærkelige sko, og at de var vildt grimme. Men det var også tilbage i 2006, hvor vi var i starten af 20’erne, og stiletter var in, og man skulle se smart ud”. I dag har mange i hendes omgangskreds skoene eller vil gerne have dem. ”De er fascinerede af, hvor lækre MBT er at have på, og at man nu ikke længere lægger mærke til skoene på grund af deres lækre og smarte design”. ”Jeg anbefaler dem til alle og enhver. Jeg synes, det er de mest fantastiske sko, og den mega positive effekt, de har på kroppen gør, at jeg slet ikke kan lade være med at anbefale dem”.

EN DANS PÅ ROSER Nette Hvam synes, at alle burde forkæle sig selv med at par MBT til arbejde eller fritid. ”Jeg oplever mange, der ved hjælp af MBT nu kan holde til at gå en lang tur eller ikke er helt smadrede i kroppen efter en arbejdsdag. Det er bare helt fantastisk. Når først man har haft et par MBT på, vil man mærke, hvordan en gåtur kan blive til en dans på roser.”

Læs mere om skoene på DK.MBT.COM eller køb på WWW.MBTSHOP.DK


KOM I FORM EFTER DIN FØDSEL Nybagte mødre tilbagelægger rigtig mange kilometer med barnevognen. Derfor er det oplagt at bruge tiden til samtidig at få kroppen i form igen enkelt og effektivt.

Tag MBT på fødderne, og du er i gang med træningen. Uanset om du går eller står. Så hvorfor ikke udnytte dette, når du alligevel skal ud med barnevognen?

Mange kvinders udfordring efter en fødsel er at få kroppen tilbage i den form, den havde før graviditeten. Med MBT sko er man som nybagt mor godt hjulpet til at genvinde formen, mens man triller rundt med barnevognen.

MBT stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken. Det øger kropsbevidstheden og giver en bedre holdning.

”Træningsprogrammet kræver ikke et minuts ekstra tid for de mødre, der er ude at gå med deres barnevogn. Med MBT sko på fødderne og ved at lave 10 øvelser på turen 10 gange i 10 uger kommer resultaterne af sig selv”, fortæller Charlotte Poulsen fra MBT Nordic. Den største fordel ved MBT som træningsmetode er den enkle integration i hverdagen. Du behøver ikke ændre adfærd for at opnå resultater.

AFLASTER BÆKKENET

”Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i MBT sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man eksempelvis kan misunde de ranke masaier fra Afrika”, siger Charlotte Poulsen. MBT afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op igennem kroppen, så bækken-, ryg- og nakkesmerter reduceres. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes, når man går med barnevognen i sine MBT sko.

10 GODE ØVELSER MBT træningsprogrammet består blandt andet af 10 øvelser, som der kan laves, når du som nybagt mor alligevel er ude at gå tur med barnevognen, der bruges som modstand og træningsvægt.

Den største fordel ved MBT som træningsmetode er den enkle integration i hverdagen. Du behøver ikke ændre adfærd for at opnå resultater. Tag MBT på fødderne, og du er i gang med træningen. Uanset om du går eller står.


10 ØVELSER MED BARNEVOGNEN 10 gange og gentag to til tre gange i løbet af gåturen. 5. BAGDEL OG LÅR Gå på en flad vej, tag ekstra lange skridt og gå dybt ned over den forreste fod. Sørg for at dit knæ peger i samme retning som tæerne. Gør det 10 gange med hver fod. Efterhånden som du bliver mere dygtig, kan du gøre det samme på en lille stigning.

1. RYG OG ARME Gå med ret ryg. Stram maven op og gå ned ad en bakke. Tag undertag på håndtaget på vognen. Gå med ret ryg og slip vognen så langt fra kroppen, som du kan. Træk vognen tilbage så tæt på dig, som du kan med albuerne mod kroppen. Gentag det 10 gange. En perfekt øvelse, der styrker rygmusklerne, mens du arbejder med armmuskler, skuldermuskler og mavemuskler. Jo kraftigere hældning på bakken, jo større belastning. 2. RYG OG ARME Lav øvelse 1, men hold nu naturligt på vognens håndtag - altså overhåndstag. 3. MAVE, BRYST OG ARME Gå med ret ryg, stram maven op og gå op ad en bakke. Skub vognen så langt ud i strakt arm, som du kan, og lad vognen køre kontrolleret tilbage til dig. Gentag det 10 gange. Få dine albuer ud til siderne, og hold almindeligt på vognens håndtag. Jo stejlere hældning, jo større belastning. Det styrker mavemusklerne, brystmuskler og armmuskler. 4. ARME Gå stille og roligt op ad en nem bakke med vognen hængende efter dig. Hold albuerne tæt på din side, og lad vognen være så langt bag dig, som du kan. Træk vognen ind til kroppen, ind til ryggen. Kroppen må ikke vippe frem, stram op i maven og ryggen. Lav øvelsen

6. BAGDEL OG LÅR Stop i fem minutter, når du går eller brug fem minutter, når turen er færdig, og lav nogle lår- og bagdelsøvelser. Slå bremserne på vognen til, og hold to fingre på vognens håndtag. Stå med en skulders bredde mellem fødderne og sørg for, at dine knæ peger samme vej som dine tæer. Find balancen. Bøj ned til lige under 90 grader i knæ og hofter. Gå langsomt ned og hurtigere op. Gentag det 10 gange, tag en pause og gør det igen to gange. Sørg for at holde balancen, så du må ikke hænge i klapvognen. 7. BAGDEL OG LÅR Du skal gøre som i øvelse 6, men stå nu sidelæns og hold en hånd på vognen. Forsøg på at løfte det ene ben og lav øvelsen på ét ben. Det er vigtigt, at knæet på det ben, du står på peger samme vej som tæerne. Gå ikke så langt ned, at det bliver vanskeligt at komme op igen. Start med 90 grader i knæleddet. Lav øvelsen 10 gange og gentag to gange. 8. KONDI / LANGDISTANCE Gå en lang tur i et jævnt tempo. Turen skal være på over en time for at være effektiv. Gå i et tempo, hvor du ikke bliver forpustet. 9. KONDI / INTERVAL Gå på en lang bakke, der går opad. Gå 10 hurtige trin, hvor du tager lange skridt, gå så 20-30 regelmæssig skridt. Tænk på kropsholdning og balance i kroppen. Gentag øvelsen 10 gange. 10. KONDI / TEMPO Find en rute med et varieret terræn. Den behøver ikke at være længere end, at du kan gå den på 10 minutter. Gå først ruten i et roligt tempo som opvarmning. Gå den så igen i et højere konstant tempo. Terrænet vil give dig naturlig intervaltræning. Jo hårdere terræn, jo mere træning.


BØRNEMØBLER

INDRET DIT DRØMME-

BØRNEVÆRELSE

Din babys første værelse er helt specielt, og Stokke har et helt sortiment af børneværelsesmøbler i topkvalitet samt tekstiler og tilbehør til at gøre det både funktionelt og smukt for dit barn. Stokkes børneværelsesmøbler er baseret på innovativt skandinavisk design og holdbart materiale, da de vokser med dit barn og derfor skal holde længe.


er kernen i Stokkes siddeløsninger og danner basen for skråstolen og ekstra tilbehør. Selve stolen er blevet udviklet til aktive og uafhængige småbørn, så de får den rigtige støtte og komfort med de justerbare funktioner. Pris: 1.399 kroner. STOKKE STEPS CHAIR

er en blødt polstret skråstol med en unik gyngefunktion, som efterligner følelsen af at blive vugget i mors arme. STOKKE NEWBORN INSERT sikrer, at din nyfødte baby bliver støttet korrekt, når han eller hun sidder i en skråstol. STOKKE STEPS BOUNCER

bakken kan bruges med et Stokke Steps Baby Set for at give barnet sin egen plads til at lege og spise. Trækkes af vandret og er nem at tørre af. Pris: 349 kroner. STOKKE STEPS BABY SET TRAY

Den aftagelige bøjle sørger for, at den lille kan nå sit favoritlegetøj. Pris: 1.299 kroner. omdanner Stokke Steps stolen til en højstol, som kan bruges, fra barnet er ca. 6 måneder. Det ergonomisk designede Baby Set sikrer, at din baby sidder korrekt. Bagpladen er justerbar både i højde og dybde for at sikre perfekt pasform, efterhånden som dit barn vokser. Monteres nemt på stolen uden brug af værktøj. Pris: 699 kroner. STOKKE STEPS BABY SET

er en behagelig pude, der passer til Stokke Steps Baby Set og giver ekstra blødhed og stil. Pris: 299 kroner. STOKKE STEPS BABY SET CUSHION


UNIKKE HØJSTOLE FRA STOKKE Stokkes højstole og siddeløsninger er designet til at få din baby med ind i hjertet af familien, så den nyfødte eller dit lille barn kan udvikle sig, mens I sidder sammen ved spisebordet. Alle stolene kan tilpasses, så dit barn sidder godt og sikkert uanset alder.

Hver højstol har forskelligt tilbehør, så den kan bruges, fra dit barn er nyfødt og mange år fremover. Der er et væld af farver på stole og puder, der giver dig mulighed for at tilpasse dem efter enhver indretning og gøre dem helt personlige. Det intelligente, justerbare design giver bevægelsesfrihed, idet både sæde og fodstøtte kan justeres i højden og i dybden. Når stolen er justeret korrekt, sidder dit barn behageligt og ergonomisk korrekt uanset alder. Pris: 1.399 kroner.


er designet til interaktion fra fødslen, da det løfter din nyfødte op til normal højde ved bordet. Det giver mulighed for øjenkontakt og for at tilbringe kvalitetstid sammen og således skabe stærke bånd med hele familien. Den ergonomisk designede stol smyger sig om dit nyfødte barn. Pris: 699 kroner.

fremstillet, så den giver barnet bevægelsesfrihed, når det sidder i stolen. Pris: 299 kroner.

1: TRIPP TRAPP NEWBORN SET

er et legerum, et klasseværelse og en kantine. Det bedste af det hele er, at det lader dit barn få kontakt og indtage sin retmæssige plads sammen med resten af familien. Pris: 399 kroner. 4: STOKKE TABLE TOP

har en høj rygstøtte og bøjle med en integreret skridtsele, så dit barn sidder sikkert og behageligt ved bordet. Når dit barn er 6 til 9 måneder gammelt, vil det kunne begynde at sidde op uden hjælp. Pris: 399 kroner. 2: TRIPP TRAPP BABY SET

gør din Tripp Trapp stol mere funktionel. Perfekt til et hurtigt måltid eller til at frigive plads ved spisebordet. Passer til børn på 6 måneder og op til 3 år. Pris: 299 kroner. 5: STOKKE TRAY

3: STOKKE HARNESS giver yderligere sikkerhed sam-

men med babysættet på Tripp Trapp stolen. Selen er 4 1

2

3

5


INDRET BABYS FØRSTE VÆRELSE konceptet med moduler giver dig mulighed for at vælge de komponenter, du bedst kan lide og designe dit eget børneværelse. STOKKE HOME

består af 4 møbler: Vugge, seng, puslebord og kommode - lige hvad du har brug for til at starte jeres nye liv sammen. NEWBORN ESSENTIALS

luller din baby I søvn med en blid vuggende bevægelse. Vuggen fylder så lidt, at den kan indpasses i ethvert soveværelse, og den er så let, at du nemt kan flytte den rundt fra rum til rum om dagen og sætte den tæt på din egen seng om natten. Pris 2.299 kroner.

er et super fleksibelt puslebord med madras, der nemt og sikkert kan sættes fast på både vuggen, sengen og kommoden. Den medfølgende opbevaringsbakke passer til enhver af pus-lebordets sider. Når din baby bliver lidt større, kan puslebordet bruges som legebord ved at vende bundet i vejret på det og sætte det fast på vuggestativet. Pris: 1.499 kroner. STOKKE HOME CHANGER

STOKKE HOME CRADLE

er en seng, et puslebord, et legehus og en sofa i ét møbel. Pris: 4.499 kroner. STOKKE HOME BED

STOKKE HOME DRESSER er den klassiske kommode

med 3 rummelige luk-let skuffer og masser af plads til opbevaring af babys tøj og senere legetøj. Med puslebordet sat fast ovenpå kommoden, har den en komfortabel højde til pusleplads. Pris: 2.999 kroner.


er en anden smart sengeløsning fra Stokke, som giver dit barn mulighed for at bruge den samme seng i 10 ür. Den ovale form danner en rede for din baby og kan vokse med barnet indtil 10-ürs alderen. Komplet Stokke Sleepi Mini seng, madras og stang til sengehimmel. Pris: 3.399 kroner. STOKKE SLEEPI


FRIHED TIL AT VÆLGE DIN BARNEVOGN

barnevogn findes i et væld af kombinationer, så du kan sammensætte den lige efter dine helt egne ønsker. Den har en stor beskyttende barnevognskasse med luksuriøs beklædning. Er ultra komfortabel for din baby at ligge i og for dig, fordi kassen med din baby er løftet højere op. Og så har den en stor indkøbskurv. Pris: 7.049 kroner.

STOKKE CRUSI


klapvogn er bygget til eventyr - hele året og i alle former for terræn. Ligesom i alle andre Stokke barnevogne løfter bæreliften og siddeindstillingerne på den nye Stokke Trailz din baby højere op for at skabe bedre kontakt mellem barn og forældre. Uovertruffen manøvrebilitet og nem styring sikrer en behagelig tur for den lille. Store luftfyldte dæk og en rummelig og vandfast indkøbskurv - det perfekte valg for aktive familier, som elsker livet udendørs uanset vejret. Pris: 8.199 kroner. STOKKE TRAILZ


UDSTYR

SUTTER MED

NAVN Alle kender til problemet med, at børnenes sutter bliver væk eller havner i et andet barns mund med dertilhørende bakterier. Med Navnesutten er dette ikke længere et problem.

PERSONLIGE SUTTER MED DIT BARNS

NAVNI mange år har man forsøgt at holde styr på børnenes sutter ved at skrive barnets navn på dem eller påklæbe et navneskilt. Men desværre holder ingen af delene til at blive kogt, og efter et par kogninger er tuschen falmet eller skiltet faldet af.

det oftere reglen end undtagelsen, at hans sut var forsvundet, og en andens sut var havnet i hans mund”, fortæller indehaver Pia Callesen fra Navnesutten.dk.

På NAVNESUTTEN.DK får man sit barns navn indgraveret, og ud over at det ser flot og personligt ud, holder det også kogning efter kogning.

“Det viste sig, at sutte-problematikken var et større problem i hverdagen, end jeg havde regnet med. Næsten hver dag bliver jeg kontaktet af forældre og pædagoger, der roser opfindelsen. De siger, at Navnesutten har gjort deres hverdag nemmere, hvilket gør mig utrolig glad”, fortæller Pia Callesen.

Den personlige navnesut er smart at have i institutionen, hvor sutterne ofte havner på gulvet og ikke altid finder tilbage til den rette ejermands mund. Nu kan pædagoger og forældre se barnets navn på sutten, og udover det daglige sutkaos mindsker Navnesutten også risikoen for, at børnene får hinandens sutter med dertilhørende bakterier i munden. Navnesutten sætter også en stopper for forsvindende sutter, da det er nemt at genkende børnenes sutter. “Når jeg hentede min søn Frederik i vuggestuen, var

“Derfor gik jeg på udkig efter en sut med navn. Men i alle butikker var svaret det samme, at jeg skulle købe en tusch og skrive navnet på sutten. Derfor besluttede jeg mig for, at det for alle forældre skulle være muligt at købe en kvalitetssut med deres barns navn indgraveret, så det ud over at se flot ud også holder til kogning”.

Hvad der først var ment som en bibeskæftigelse, blev efter et par måneder en levevej, og knap 1 år efter åbningen af Navnesutten.dk, startede Pia Callesen salg af Navnesutter i USA. “Da vores familie i USA hørte om Navnesutten, spurgte de mig med det samme, om amerikanerne ikke også skulle kunne drage fordel af min opfindelse. Sutkaos, suttebytteri og forsvindende sutter er også


et velkendt problem i USA, og på trods af landets ry for at være et af de mest innovative i verden, var der endnu ingen, der havde opfundet en navnesut”. Navnesutten har stille og roligt spredt sig til andre lande, og nu kan man bestille Navnesutten i hele 13 lande. Også i Hollywood har Navnesutten vundet mange hjerter. Den er blandt andet blevet udvalgt til at være med i den glamourøse gavepakke, der uddeles til de Emmy Awards nominerede, såsom kvinderne fra Desperate Housewifes og Kiefer Sutherland. Også stjerner som Nicole Richie, Matthew McConaughey, Heidi Klum og Seal er på listen over de forældre, der er faldet pladask for Navnesutten. At denne nye idé skulle blive en verdensomspændende succes havde hun dog i sin vildeste fantasi ikke turdet håbe på, da ikke engang sutproducenterne troede på hendes idé. “Jeg er meget stolt af, at jeg turde tage chancen med Navnesutten. Jeg satsede alle mine sparepenge, selvom der ikke var mange, der troede på min idé. Grunden til, at det lykkedes for mig, er nok, at jeg troede på idéen og arbejdede hårdt for at få den til at virke”, slutter Pia Callesen.

Nicole Richie med datteren Harlow med en Navnesut i munden

FAKTA OM SUTTERNE Sutterne fra Navnesutten.dk er godkendte kvalitetssutter. Prisen for 3 Navnesutter ligger på 65-80 kroner afhængig af model. Navnesutten fås i anatomiske, symmetriske og runde sutter i flere forskellige drenge- og pigefarver med enten udadvendt eller indadvendt skjold. Der er mulighed for indgravering af op til 3 linjers tekst på Navnesutterne. Klik ind på NAVNESUTTEN.DK og se, hvordan dit barns navn ser ud på sutterne.


LEGETØJ

SKØNT OG BÆREDYGTIGT TRÆLEGETØJ Hos ARTIWOOD.DK finder du et stort udvalg af træpuslespil og trælegetøj til både store og små. Trælegetøjet skal inspirere og underholde dit barn, samtidig med at kreativiteten stimuleres. Det pædagogiske trælegetøj er fremstillet på øen Sri Lanka af udtjent gummitræ, og hver en træbrik er håndskåret og håndmalet. Legetøjet opfylder de strenge krav omkring råmaterialer, nemlig at der anvendes ordentligt træ, og at der males med giftfri maling. Bæredygtig produktion af legetøjet betyder, at legetøjsmagerne får mulighed for at forsørge deres familie og sende børnene i skole. På de følgende sider kan du se et lille udpluk af det skønne trælegetøj. Bagefter kan du se hele udvalget på WWW.ARTIWOOD.DK

BILBANE

Stor bilbane i træ fra Pintoy med 4 små træbiler.

600,-


DINOPUSLESPIL

Træpuslespil med tal fra 1-5. Alle træbrikker er håndskåret og håndmalet med giftfri maling.

60,-

BIL

Fin lille natur træbil, som dit barn vil elske at lege med.

50,-

TOG

Sjovt trætog med magneter i 6 dele til togbanen i træ.

125,-

NOAHS ARK

Skønt træskib med 16 dyr samt Noah og hans kone.

500,-


RANGLER

2 trærangler i blå og rød i enkelt design formet som en sød stjerne.

35,-

KAGE

Flot fødselsdagskage i træ fra Small Foot. Kagen kan deles og samles igen og igen, da der er velcro på de forskellige dele.

100,-

RANGLE

Pintoy rangle i træ med klokke. Ranglen kan trille og er en sjov ”bold”, når barnet har lært at sidde og kravle.

100,-

SMYKKESKRIN

Sødt lille smykkeskrin med musik fra Small Foot.

150,-


PUSLESPIL

Slange træpuslespil med brikker fra A-Å. Alle træbrikker er håndskåret og håndmalet med giftfri maling.

150,-

DINOSAUR

Med dette trædinosæt kan du bygge op til 7 forskellige figurer.

175,-

KASSEAPPARAT Sjovt lille kasseapparat i træ til den lille købmand.

270,-

DUKKEVOGN

Robust dukkevogn i farvet træ. Ruller nemt over både tæppebelagte gulve og hårde indendørs overflader med sine gummibelagte hjul.

250,-


GÅVOGN

Klassisk rød gåvogn fra Pintoy, der giver barnet en unik oplevelse af at kunne bevæge sig i alle retninger, der er fantastisk til stimulering af grovmotorikken.

350,-

SØRØVERSKIB

Klassisk piratskib i træ fra Pintoy. Med 2 kanoner, 3 pirater og en lille båd.

500,-

KAGEFAD

Festligt kagefad med velcro på de forskellige dele, så de kan flyttes rundt.

250,-

AKTIVITETSBORD

Farverigt aktivitetsbord i træ fra Multimax med mange forskellige sjove legemuligheder samlet ét sted.

475,-


SKJOLD OG SVÆRD

Pirat skjold og sværd Barbaros fra Small Foot.

120,-

LEGEKØKKEN

Super flot og lærerigt rødt retro køkken i træ fra Indigo Jamm.

850,-

ARBEJDSBORD

Super gennemført arbejdsbord i robust træ fra Indigo Jamm.

600,-

LØBECYKEL

Hello Kitty løbecykel i træ. Med sjove legemuligheder, som vil udvikle barnets balance og motorik.

400,-


LUKSUS

SKØNT LINGERI TIL GRAVIDE OG NYBAGTE MØDRE Når du ammer dit barn, har du brug for en BH, der er komfortabel og praktisk. Men samtidig er det også vigtigt, at du føler dig godt tilpas. I webshoppen DenRundeButik.dk får du lækkert kvalitetslingeri fra Anita, Bravado, Cache Cæur, Lorna Drew og Royce. Du finder et stort udvalg af graviditets- og ammeBH’er med og uden bøjle samt sports-BH’er i størrelse 65–105 cm og i skålstørrelserne C-L. Alle amme-BH’er fra DenRundeButik.dk er designet til den fyldige barm, har nem og bekvem drop cup klip med og uden bøjle, 4 øjejusteringer, der sikrer en fleksibel pasform, samt omhyggeligt udvalgte tekstiler, der giver stor støtte og komfort. Selv om det er en webshop, har du også mulighed for at komme og prøve BH’erne i Bagsværd nord for København, hvis du ønsker det. På de følgende sider kan du se et lille udvalg af skønt lingeri fra DenRundeButik. Se hele udvalget på WWW.DENRUNDEBUTIK.DK


HER FINDER DU DET HELT RIGTIGE

LINGERI


BRAVADO SILK SEAMLESS AMME-BH Sømløs amme-BH i blødt og elastisk stof, der er behagelig at have på og næsten usynlig under tøjet. Brug den allerede under din graviditet, da den tilpasser sig ændringerne af din krop. Str. S, M, L og XL. Fås også i ivory og sort. 359 kroner


ROYCE BLOSSOM

AMME-BH Justerbar amme-BH. Den smarte konstruktion gør Blossom fleksibel. Stoffet er elastisk og gør det muligt for skålen at udvide sig, så den kan rumme 3 skålstørrelser. Det giver en perfekt pasform. Str. 70–90 cm. Skål C-DDD, E-F-FF, G-GG-H (UK). Fås også i animal print. 369 kroner


CACHE CÆUR

DUNES AMME-BH Sort feminin amme-BH med fleksible bøjler. Meget behagelig at bære. Str. 70-90 cm. Skål D-F (EU). 359 kroner

CACHE CÆUR DUNES TRUSSE Sort trusse. Str. S-L. 169 kroner


ROYCE SADIE AMME-BH Smuk amme-BH med Silver Fiber, der giver en antibakteriel effekt. Fås i størrelse 70-90 cm i skål DD-K (UK). Fås også i hvid. 298 kroner

ROYCE SADIE TRUSSE Fås i størrelse X-small til X-large. Fås også i hvid. 129 kroner


ANITA FLEUR AMME-BH Komfortabel og meget feminin ammeBH med sort blonde og fleksible bøjler. Str. 70–105 cm. Skål F–J (EU). 399 kroner


CACHE CÆUR LOLLYPOP AMME-BH Feminin amme-BH i vintage snit med fleksible bøjler. Str. 75–90 cm. Skål E-H (EU). 428 kroner


GAVE

FÅ EN GRATIS

BABYPAKKE Lige nu kan du få en babypakke helt GRATIS! Du får et skønt puslingetæppe fra Hjorth i super blød kvalitet, en farverig blomst fra Lamaze med knitrende blade, der stimulerer dit barns sanser, samt bogen “Den lille bog om sprog”. Babypakken har en samlet værdi af 397 kroner, men du får den for 0 kroner (du skal kun betale 39 kroner for porto og ekspedition).

FÅ EN SKØN PAKKE TIL DIN BABY HELT

GRATIS!


Bestil den gratis babypakke allerede nu, mens du er gravid, så den ligger parat, til når du har født.

SKØNT PUSLINGETÆPPE FRA HJORTH COPENHAGEN

FARVERIG BLOMST FRA LAMAZE

Det har været en lang rejse for at nå frem til dette tæppe, som er designet af Louise Hjorth. som er indehaveren af Hjorth Copenhagen, det super moderne børnebrand, der står for kvalitet og lækkert design.

I den gratis babypakke medfølger også en farverig blomst fra Lamaze. Blomstens blade knitrer, når man rører ved demm og stimulerer dit barns sanser. Blomsten kan vaskes i vaskemaskinen, hvis den skulle blive beskidt.

Det var svært at finde på et navn til det nye fine babytæppe, for hvis det skulle tage navn efter brugen, så kunne der være mange navne til det: Barnevognstæppe, slumretæppe, pusletæppe, badetæppe, turtæppe, legetæppe, trygheds-tæppe osv. Men nu hedder det altså puslingetæppet, for der, hvor man har brug for et tæppe, er jo i de første par år eller tre, mens baby er et lille pus, der i mange forskellige situationer har brug for et superblødt omslag eller underlag. Mens man har et spædbarn, har man jo rigtig meget brug for sådan et blødt babysvøb, der passer til alle overgangene mellem den ene tilstand og den næste. Lidt senere ligger baby måske på gulvet og leger på det eller tager en lur på sofaen. En lang overgang vil det sikkert ligge i barnevognen og være med på tur, hvad enten det er fordi, dynen er for varm, eller trappeopgangen er for kold. For manges vedkommende ender tæppet måske med at være en dejlig blød forsikring, der kan være med på turen i klapvognen, helt op til barnet er blevet 3-4 år. Alle, der får tæppet i hænderne, tager det op til kinden og siger “Nej, hvor er det blødt og lækkert!”. Det håber vi også, I siger, og vi ønsker rigtig god fornøjelse med forhåbentlig mange års brug til tryghed og varme. Puslingetæppet har en værdi af 249 kroner.

Lamaze blomsten har en værdi af 49 kroner. DEN LILLE BOG OM SPROG Få inspiration til lege og aktiviteter, som kan stimulere dit barns sproglige udvikling. Lyde, fysiske aktiviteter, højtlæsning og remser er med til at opbygge dit barns tillid og selvværd, og er smadder sjovt. Den lille bog om sprog har en værdi af 99 kroner.

BESTIL NU Du kan sagtens bestille din gratis babypakke nu, mens du er gravid. Så ligger den parat, til når din guldklump er kommet til verden. â BESTIL BABYPAKKEN HER


HJÆLPEMIDLER

HØR DIT BARNS

HJERTELYD specialiserer sig i medicinsk udstyr til hjemmebrug, der gør hverdagen nemmere og giver dig mere tryghed. CARENORDIC

Med moderne teknologi er det i dag muligt at foretage mindre undersøgelser i hjemmet, og CareNordic er passionerede for at finde de bedste digitale medicinske hjælpemidler, som du nemt kan bruge sikkert i eget hjem. CareNordic er en familievirksomhed, som til dagligt drives af far og datter John og Christina Hvidkjær. Sammen har de fokus på at skabe en virksomhed med produkter af høj kvalitet til fornuftige priser. Med mere end 25 års international erfaring inden for indkøb, distribution og salg af medicinsk udstyr til både private og hospitaler, er CareNordic specialiserede i at finde netop disse produkter. CareNordics produkter henvender sig til alle aldersgrupper med ekstra fokus på produkter til børnefamilier og til dig, som er gravid eller ønsker at blive det. Til dig, som er gravid, har CareNordic specialiseret sig i baby-dopplere. En baby-doppler er en ultralydsscanner, som du måske allerede kender fra lægen eller fra hospitalet. Baby-doppleren gør det muligt at lytte til din ufødte babys hjertelyd hjemme og se hjerterytmen på displayet. CareNordic tilbyder 3 forskellige babydopplere, som alle tager udgangspunkt i netop dine behov som gravid.395,BABY-DOPPLER Denne baby-doppler er enkel og meget nem at anvende. I bunden af baby-doppleren sidder ultralydsscanneren. Du starter blot med at tage høretelefonerne på og lytte dig frem. Du finder hjertelyden på din ufødte baby ved at køre bunden af baby-doppleren henover din mave, indtil du har fundet babyens hjerteslag, som slår meget hurtigere end dit eget hjerteslag (ca. 120-160 slag i minuttet). Det vil for det meste være nemt at høre forskel på din babys puls og din egen puls, da en voksen kvindes puls normalt ligger på omkring 60-90 slag pr. minut.

Det kan være vanskeligt at tælle babyens hjerteslag korrekt. Derfor er det en stor fordel, at baby-doppleren har et display, hvor du nemt kan følge med i babyens hjerterytme. Baby-doppleren er batteridrevet. Du kan derfor nemt både bruge den hjemme eller tage den med rundt. Baby-doppleren bruges med høretelefoner og har to lydudgange, så du kan dele oplevelsen med andre. Derudover er det også muligt at sætte den til computeren og optage babyens hjerterytme. Baby-doppleren kan bruges fra 16. uge og frem.


BABY-DOPPLER EXTRA Denne baby-doppler har nogle ekstra funktioner. Displayet er større og gør det dermed nemt at holde øje med babyens hjerterytme. Ligesom CareNordics lyserøde baby-doppler har denne også to lydudgange til høretelefoner og kan

også sættes til computeren for at optage babyens hjerterytme. Baby-doppler Extra har dog også den funktion, at man kan optage babyens hjertelyd direkte på baby-doppleren og gemme lyden. Baby-doppler Extra kan bruges fra 16. uge og frem.

595,-


BABY-DOPPLER PLUS Du kan bruge CareNordics Baby-Doppler Plus med løs probe (scanner) allerede fra 12. uge.

Baby-Doppler Plus har en del flere funktioner end de to øvrige baby-dopplere. Du kan f.eks. nemt følge med i din babys hjerterytme på displayet og samtidig se en grafisk historik over din babys hjerterytme.

Den er nem at anvende. Apparatet med displayet kan holdes i én hånd, og med proben i den anden hånd kan du nemt finde din babys hjertelyd.

Der er flere indstillinger, du kan benytte i forhold til hjerterytmen, og du kan vælge at se gennemsnitsværdien eller den faktiske værdi.

Baby-Doppler Plus har indbygget højttaler, så hele familien kan lytte med. Det er også muligt at benytte høretelefoner, hvis du vil sidde uforstyrret og lytte til din babys hjertelyd.

En anden smart funktion er, at du kan få Baby-Doppler Plus til at alarmere ved unormal hjertelyd. Baby-doppleren bruger genopladelige batterier, og både batterier og oplader medfølger.

Du kan også nemt sætte den til computeren og optage hjertelyden.

885,-


299,-

BERØRINGSFRIT TERMOMETER Nu er det ikke længere besværligt eller ubehageligt at måle temperatur på dit barn med dette infrarøde berøringsfrie pandetermometer. Termometeret måler temperaturen uden kontakt med kroppen. Det skal blot være placeret midt ud for panden med en afstand på ca. 2-5 cm. Dette gør termometeret særdeles hygiejnisk, og det kan derfor bruges af hele familien lige efter hinanden uden frygt for smittefare. Du kan også anvende termometeret

uden at genere dit barn, mens det ligger og sover. Det farvede LED-display viser den aktuelle temperatur. Hvis der ikke er feber, lyser skærmen grøn, og i tilfælde af feber lyser skærmen rød. Termometeret er super nemt at anvende. Det har en præcision på +/0,1 grad, og det tager ikke mere end 2 sekunder at måle temperaturen. Når du tænder termometeret, vil den sidst målte værdi altid blive vist. Du kan således nemt holde øje med, om dit barns temperatur falder eller stiger f.eks. i løbet af natten, hvis dit barn er sygt.


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af GRAVIDA er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til gravide. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. DRØMME OM BARNETS KØN Mange gravide drømmer i løbet af graviditeten om barnets køn. Men kan en drøm forudsige, om du venter en dreng eller en pige? Læs om 23 kvinders drømme og se, hvad forskning på området viser.

NÅR SEXLYSTEN SVINGER Det er helt almindeligt, at sexlysten falder på nogle tidspunkter i graviditeten. Det sker som regel i starten, hvor man har kvalme, og i slutningen, hvor maven er stor. I andre perioder oplever mange gravide, at sexlysten stiger. Her fortæller 11 kvinder om deres erfaringer med svingende sexlyst under graviditeten.

SPØRGSMÅL OG SVAR OM VEER Hvordan føles rigtige veer? Kan man risikere ikke at kunne mærke de rigtige veer? Kan orgasme fremkalde veer? Bliver veerne uregelmæssige igen ved næste fødsel? Jordemoder Anne-Jette Raben besvarer spørgsmål om veer.

HEJ CHEF, JEG ER GRAVID! Det kan være svært at få fortalt chefen, at man er blevet gravid. For hvordan modtager chefen nyheden? Bliver han/hun sur eller glad? Læs her, hvordan andre gravide har tacklet situationen.


ISSE ARTIKLER? FØDSLEN AF BERTRAM “Hun smiler til mig, imens hun ringer alarm, tager et forklæde på og siger så: ‘Søde ven, du skal over på fødebriksen, for du skal føde nu’. Jeg presser med det samme, jeg kommer over på briksen, og tænker: ‘Jeg får ham aldrig ud’. Jeg følte en vandmelon presse på derindefra”. Læs Lottes gribende fødselsberetning.

FØDSELSFORBEREDELSE: NYTTIGT ELLER SPILD AF TID? Er det en god idé at gå til fødselsforberedelse, eller er det total spild af tid? Får man brugbar viden om den forestående fødsel, eller kan man forberede sig ligeså godt selv derhjemme ved hjælp af nettet og en bog? Læs her hvad andre kvinder mener.

DEN BEDSTE FØDSELSGAVE Fødslen af et sundt og raskt barn er selvfølgelig gave nok i sig selv. Men hvem ville ikke blive glad for en lille overraskelse fra barnets far? Vi spurgte brugerne fra Netbaby.dk, hvad de fik i gave af barnets far, da de fødte deres fælles barn.

NYE NAVNE I 2014 Skal dit barn hedde Bright, Gas, Lordswill, Tron eller Happydude? Der kommer hele tiden nye navne til listen over godkendte navne. Her kan du se 457 af de nyeste pige- og drengenavne, som er blevet godkendt i løbet af 2014.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af GRAVIDA på WWW.GRAVIDA.DK


KONKURRENCE

VIND NOAHS ARK

TRÆLEGETØJ

Du kan vinde denne skønne Noahs ark fra ARTIWOOD.DK til en værdi af 500 kroner. Vi udlodder 3 stk.

VÆRDI:

500,-

KLIK HER for at deltage i konkurrencen


Den naturlige plads til din nyfødte. Tripp Trapp ®Newborn Set

Bringer dit nyfødte barn med til bordet på en naturlig måde, så din baby kommer med i fællesskabet.

Stokke ®Kollektionen


KONKURRENCE

VIND 2 SMARTE BARNESTOLE

FRA STOKKE Vi udlodder en Stokke Tripp Trapp stol og en Stokke Steps stol til en værdi af 1.399 kroner pr. stk. De 2 heldige vindere kan selv vælge model og farve. Se alle de flotte modeller på WWW.STOKKE.DK

VÆRDI:

1.399,PR. STK.

KLIK HER for at deltage i konkurrencen


FÅ EN DEJLIG BABYPAKKE BESTIL DIN BABYPAKKE MENS DU ER GRAVID, SÅ DEN ER KLAR, NÅR BABY KOMMER!

GRATIS! Du betaler kun 39 kroner i porto og ekspedition

VÆRDI :

+

397,Skønt puslingetæppe fra Hjorth i super blød kvalitet. Værdi: 249 kroner.

+

Den lille bog om sprog med inspiration til lege og aktiviteter, som kan stimulere dit barns sproglige udvikling. Værdi: 99 kroner.

Farverig blomst fra Lamaze med knitrelyde i bladene, som stimulerer dit barns sanser. Værdi: 49 kroner.

KLIK HER

OG BESTIL DIN

GRATIS

BABYPAKKEGravid fotografering 9 måneder - og så pludselig er maven væk. Hvordan vil du huske denne specielle tid, de små spark, din glød og glæden i dit smil? Alle kigger på dig på den der helt specielle måde - for der findes ikke noget mere smukt end en kvinde med en baby i maven. At få taget mavebilleder er en helt perfekt måde at forevige din graviditet på. De 9 måneder flyver afsted, men det er en tid, du aldrig vil glemme. Hos Marylou Studio kan du få taget billeder af din mave, som du med garanti vil værdsætte resten af livet.


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG