DIT BARN #4

Page 1

DIT BARN

ALT OM DE SKØNNE UNGER

NR. 4 • SOMMER / EFTERÅR 2013

7 0 SIDER MED

ALT OM DE SKØNNE UNGER

SKOLE

KLAR, PARAT

SKOLE START Hvornår er dit barn parat til at starte i skolen? SOCIALE MEDIER

BØRN PÅ

FACEBOOK Hvornår er det OK at få en profil på Facebook?

+

børns fantasi

USYNLIGE VENNER 2 ud af 3 børn har en

imaginær ven BREVKASSE

spørg sundhedsplejersken

Få svar på spørgsmål om kunstig gråd og tandbørstning

konkurrence: vind bog om den perfekte skolestart | læsestof: GODE bøger til dig om dit barn kun for sjov: 10 tegn på at du lever i en familie med stress | guldkorn: dagens smil


velkommen Velkommen til 4. udgave af DIT BARN - magasinet om de skønne unger.

I brevkassen giver sundhedsplejersken dig blandt andet svar på spørgsmål om distræte børn, falsk gråd og problemer i forbindelse med tandbørstning.

Nye undersøgelser viser, at 2 ud af 3 børn har en usynlig ven. Og faktisk er der flere gode egenskaber forbundet med det at have en eller flere imaginære venner. I artiklen Usynlige venner kan du læse om 12 mødres erfaringer med deres børns fantasivenner.

Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 4. udgave af DIT BARN. Og har du endnu ikke læst de 3 første udgaver, så finder du dem på www.ditbarn.dk. Hilsen chefredaktør

Katja Hansson

Hvornår er dit barn parat til at begynde i skole? Det får du svar på i artiklen Klar, parat, skolestart. Ifølge Facebooks regler skal man være 13 år for at oprette en profil på det sociale medie. Men mange børn opretter en profil længe før ved at angive en falsk alder. Men er det i orden? Det kan du læse forskellige meninger om i artiklen Er dit barn på Facebook?

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

SKRIBENTER Katja Hansson Karin Holm

husk

Læs tidligere udgaver af DIT BARN på:

www.ditbarn.dk

HJEMMESIDE www.ditbarn.dk FACEBOOK www.facebook.com/ditbarn KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til DIT BARN, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


BRUG RABATKODEN

AUGUST15 OG FÅ

15% RABAT FREM TIL 29/9-13


indhold 8

børns fantasi

Usynlige venner

14

kun for sjov

16

brevkasse

10 tegn på at du lever i en familie med stress

Spørg sundhedsplejersken

22

bøger

26

navnem æ rker

28

guldkorn

32

udstyr

3 gode bøger til dig om dit barn

Sæt navn på dit barns ting

Dagens smil

Sutter med navn

forsiden

Fotograf: Marylou Studio | www.maryloustudio.dk Model: Valentina (4 år)


Giv dit barn en god skolestart Hvordan vurderer man, om ens barn er skoleklar? Hvordan sikrer man sit barn den bedst tænkelige skolestart? Alt dette og meget mere gives der svar på i Godt begyndt!, der er skrevet af børnehaveklasseleder gennem 40 år, Jytte Sidelmann.

NYHED!

KLIK HER

OG LÆS MERE OM BOGEN


indhold 36

skole

44

sutter

50

sociale medier

58

interview

64

legetøj

68

konkurrence

Klar, parat, skolestart

Et hit til de mindste

Er dit barn på Facebook?

Mor og selvstændig med fuld fart frem

Skønt legetøj til dit barn

Vind bog om den perfekte skolestart

abonnement

Vil du have et GRATIS abonnement på DIT BARN? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang det udkommer. KLIK HER

facebook

Bliv ven med DIT BARN på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting. KLIK HER


MIST DET IKKE - MÆRK ALT!

Hos Merk Alt får du navneetiketter til dit barns tøj og ejendele. Strygeetiketter, selvklæbende etiketter og superlimende etiketter, der kan bruges på alt. Vi har hurtig levering og utroligt konkurrencedygtige priser. Vælg mellem 100-vis af forskellige motiver.

Nyhed: Navneetiket-jernet

124,-

pr. sæt med

GRATIS fragt

til lynhurtig og permanent fastgørelse af strygeetiketter.


børns fantasi

VENNER

U


USYNLIG Usynlige venner er en helt normal del af små børns liv. Og faktisk er der flere gode egenskaber forbundet med det at have en eller flere imaginære venner. Her kan du læse om 12 mødres erfaringer med deres børns fantasivenner.


Jeg kan stadig huske navnene og alle de spændende historier. Jeg er sikker på, at de fandtes i hans verden, og han var ikke bange for dem. De levede et par år, og så forsvandt de stille og roligt.

Æ Min datter har længe haft en usynlig ven kaldet Prutti (jeg aner ikke, hvor navnet kommer fra), og vi har været lidt bekymret for, om det nu var normalt, og hvad vi skulle gøre ved det.

Æ Min datter på 5 år har flere venner af den usynlige slags. Hun fortæller tit historier, som min pige skal på sygehuset, pigen har fødselsdag osv. Jeg tror, det er ganske normalt og harmløst.

Nu har jeg så læst, at det er helt normalt, og at børn, der har sådan en fantasiven, har en fantastisk fantasi og er meget intelligente. Så vi vælger at se det fra en positiv side.

Lillebror på 3½ er også begyndt at have “min dreng” og “min pige”. Men om det er noget, han har forstand på, eller blot siger det, fordi storesøster siger det, aner jeg ikke.

Men for pokker Prutti kan være irriterende. Han får virkelig skæld ud engang imellem og bliver smidt ind på værelset af min datter.

Æ Min søn, som lige er blevet 3 år, har en usynlig ven, ligesom Alfons Åberg havde det. Vores søn vil nogle gange ikke sove, fordi vennen driller, og vi skal bede vennen gå ud af hans værelse. Andre gange, hvis vi er ude at handle, så bliver vennen siddende i bilen. Da vi besøgte Bedstefar på sygehuset, sagde vores søn, at vennen ikke måtte komme med, for han kunne ikke finde ud af at være stille, som vi lige havde forklaret ham, at man skal være på et sygehus.

Æ Balli, Budut, Dardur og Hr.-flad-hr.-mast. De 4 havde min søn for 9 år siden. Han er 12 år i dag, og jeg kan stadig huske navnene og alle de spændende historier. Jeg er sikker på, at de fandtes i hans verden, og han var ikke bange for dem. De levede et par år, og så forsvandt de stille og roligt. Han er min den ældste og blev storebror, da han var 5½ år. Mine 2 andre drenge har ikke haft hemmelige venner, men de havde jo også søskende. Jeg har læst, at det er intelligente børn, der har hemmelige venner, og det tror jeg er rigtigt :-) FORTSÆTTES

2 UD AF 3 BØRN HAR USYNLIGE VENNER Ifølge amerikansk forskning findes der i dag flere børn, der har usynlige venner, end børn, der ikke har. 2 ud af 3 børn skaber således en ven i deres egen fantasi. Men ifølge forskere fra Oregon Universitet er der ingen grund til panik. Fantasivennerne hjælper nemlig børnene til at forme deres egen personlighed. Når børnene støder på problemer, kan de skælde ud på vennen, og når de er glade, kan de dele oplevelserne med vennen. På den måde bearbejder de følelser på en positiv måde. Kilde: Avisen


Over 500.000 børn kan ikke tage fejl! USA’s

mest populære sut

Det største babyhit ever!

I 10 år har WubbaNub-sutten beroliget babyers urolige stunder på en måde, som intet andet produkt kan. WubbaNub består af en luksussut designet til nyfødte og babyer uden tænder (0-6 måneder) fremstillet af medicinsk silikone uden latex, phthalater og pvc. Sutten er derefter permanent fastgjort til et sødt plysdyr. Dette innovative og patenterede design gør, at sutten ikke mistes, glemmes eller bliver væk. Plysdyret giver tryghed til baby og gør det samtidig nemt at gribe om, så barnet selv kan bevæge sutten.

FIND NÆRMESTE FORHANDLER HER


Æ En mariehøne og en kat har min datter på 3 år haft som usynlige venner indimellem. Første gang, jeg oplevede katten, var en dag, da vi var ude at gå, og hun sad i sin klapvogn. Der snakkede hun om katten og snakkede med den. En lille missekat, som hun kalder den. Jeg kalder en kat for en kat, så jeg ved ikke lige, hvor “missekat” kommer fra.

sin fantasi. Baba har boet herhjemme i et halvt års tid og dukker dagligt op.

Hun er også kommet og vist mig en usynlig mariehøne. Den skulle jeg holde, og det “gjorde” jeg så. Men altså, jeg tager det stille og roligt. Jeg lader som om, de er der. Så længe det ikke tager overhånd, synes jeg det er fint, de har små usynlige venner/dyr.

Min datter er super social og har mange gode venner i børnehaven, så jeg er ikke bekymret, selvom jeg synes, det er lidt mærkeligt. Mine drenge har aldrig haft usynlige venner, så det er helt nyt for mig.

Vi har 2 almindelige katte og et hamster, og hun er meget glad for dyr. Så måske det er derfor, det er usynlige dyr, hun får sig som “venner”.

Æ Min datter havde indtil flere usynlige venner, og det varede længe, inden de forsvandt. De mest vedholdende blev et par år. Det var meget hyggeligt på en måde og underholdende, når hun gav dem skylden for ting, hun havde gjort, som ikke var så populære hos forældrene. Vi legede bare med - til en vis grænse - men opfordrede hende ikke ved selv at inddrage de usynlige venner i legen. Men hvis de var der, så var de der, og vi talte med om dem.

Æ Min datters trofaste veninde hedder Baba og bor herhjemme. De leger og hygger mest, men sommetider kan de bliver så gale på hinanden, at min datter bliver rigtig ked af det. Hun lever sig fuldstændig ind i

En gang i mellem dukker der et par ekstra usynlige venner op, der hedder Gigi og Søster. De var med til hendes fødselsdag og hyggede sig gevaldigt med alle gaverne. Meget spøjst.

Æ Jeg er snart træt af at høre om Cody. Jeg hører om Cody hver dag. Hvor sej Cody er, hvor meget han kan løfte, hvor meget legetøj han har, alt det han må og kan, hvor meget Cody kan tælle til, eller hvor hurtigt Cody kan løbe. Han taler om Cody som en kær ven og fortæller også andre om Cody. Vi har flere gange haft andre, der her spurgt til, hvem ham Cody er. Min søns svar er klart: Det er hans bedste ven.

Æ Min datter på 3½ har anskaffet sig en fantasi-kusine med 2 babyer og en fantasi-veninde, der kender kusinen og bor sammen med hende og babyerne. Vi får nogle lange historier om, hvad de laver, og hvordan de lever. Nu er de åbenbart flyttet, for i stedet for at bo meget langt væk, bor de nu ved siden af M, der er en af de gode legekammerater i børnehaven (og bor meget tæt på børnehaven).

usynlige venner er ufarlige Når børn hører stemmer og snakker med usyn-lige venner, er der ingen grund til bekymring. Tværtimod er børn med usynlige venner ofte meget kreative og socialt velfungerende, viser australske og britiske undersøgelser. Undersøgelserne viser desuden, at børn med usynlige venner er mindre generte end andre børn, og at de har en god evne til at sætte sig ind i, hvordan andre børn har det. De usynlige venner forsvinder normalt, når børnene bliver 7-10 år gamle. Hvorfor det sker på dette tidspunkt, ved forskerne endnu ikke. Kilde: Illustreret Videnskab


Min datter havde indtil flere usynlige venner, og det varede længe, inden de forsvandt. De mest vedholdende blev et par år. Det var meget hyggeligt på en måde og underholdende, når hun gav dem skylden for ting, hun havde gjort, som ikke var så populære hos forældrene.

En dag havde vores unge dame så sat i hovedet, at hun skulle på besøg hos kusinen efter børnehave. Så stor var hendes fortørnelse, da vi kom hjem - for vi skulle jo ikke hjem. Gode råd var dyre. Men jeg sagde så, at det kunne være, de var kommet hjem til os. Jeg fik også sagt, at hun skulle være klar over, at vi ikke kunne se dem på samme måde, som hun kan. Den var hun med på. De havde låst sig ind med en prinsessenøgle. Men ak, de var der ikke. Jeg prøvede at forklare noget om fantasivenner, men hun blev både ked af det, gal og skuffet. Jeg måtte sidde og putte med hende lidt tid.

Den anden dag spurgte en pædagog i børnehaven mig om, hvem Joachim er, for min søn snakkede om ham. Så hun havde ledt hele børnehaven rundt og spurgt de andre om, hvem han var, men der var ingen, der kendte en Joachim i børnehaven. En dag vi skulle spise, kaldte jeg på Simon. Så siger han: “Jeg kan ikke gå, for Joachim har taget mine ben og puttet dem i skraldespanden”. Sådan kan jeg blive ved og ved. Det stammer helt tilbage fra, da vi begyndte at læse godnathistorier for ham. Han var/er vild med bogen Anders Ands fødselsdag, og det er derfra, han har navnet Joachim.

Hun har snakket om det i børnehaven, og de troede, det var virkelige mennesker, vi skulle besøge. De ved nu, at det er fantasi, og at vi er helt OK med det. Det er fint, hun har et liv i fantasien, for hun er jo også til stede i virkeligheden. Men hvad gør vi, næste gang virkeligheden kolliderer med hendes fantasiforestillinger? Vi kan jo ikke køre hende et eller andet sted hen, eller hvad der nu skal til.

Æ Da vores søn på 17 år var lille, havde han en fantasiven, der hed Bibi. Jeg ved ikke, hvor vores søn fandt navnet henne, men lige pludselig havde vi en Bibi i familien, som var med os alle steder.

Æ Min søn har længe haft en fantasiven ved navn Joachim. Han snakker om ham mange gange om dagen, og det er helt livagtigt.

Æ Ved juletid fik min datter på 3 år den usynlige ven Lucas. Jeg ved ikke engang, hvor hun kender navnet fra, men pludselig begyndte hun at tale om Lucas, som boede i køkkenet. I et par dage talte hun meget om ham og legede meget med ham. Da jeg skulle trøste ham, spurgte jeg, om hun ikke kunne hente en dukke, som vi kunne lege var Lucas. Fra da af hedder næsten alle hendes dukker Lucas. Hun nævner stadig fantasivennen Lucas, men ikke så meget som tidligere. Til gengæld hedder dukkerne stadig Lucas.


kun for sjov

10 tegn på at du lever i en FAMILIE MED

KUN

FOR S

JOV

1 Samtaler begynder ofte med sætningen: “Læg nu revolveren, så vi kan tale om det”.

6 Jeres kat tager beroligende medicin.

2 Ingen har tid til at vente på mikroovnsmad.

7 Antallet af jobs, som familiens medlemmer tilsammen har, overstiger antallet af personer i husstanden.

3 Folk har problemer med at forstå jeres børn, fordi de lærte at tale gennem sammenbidte tænder.

8 Du bliver nødt til at tjekke dine børns kalendere for at se, om de kan gå ud med skraldet.

4 I får jeres indkøbsvarer leveret direkte til jeres hjem på paller.

9 Skoleinspektøren har jeres nummer kodet ind på sin telefon.

5 Du forsøger at få din 4-årige til at skifte til koffeinfri kaffe.

10 Familiemøder bliver ofte overværet af det lokale politi.


stilbevidst kvalitetsudvalg til dig

Hos MammaShop finder du alt til mor og baby. Shoppen er fyldt med lækkert vente- og ammetøj, smarte pusletasker og praktisk babyudstyr, som både du og din baby vil elske. Spring køen over og handl alt, du behøver som gravid eller nybagt mor på MammaShop.dk - nemt og bekvemt med en personlig service i topklasse.

www.mammashop.dk


brevkasse

SPØRG

sundhedsplejersken

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder. Karin har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Hvorfor er min søn så distræt? Hvorfor græder min datter kunstigt, når hun bliver træt? Er det et problem, at min søn stammer? Hvordan undgår man problemer i forbindelse med tandbørstning? Få svarene af sundhedsplejerske Karin Holm i brevkassen.


Min søn er meget distræt

trætheden) virker mere end parat (samme karakteristik giver læreren. Ved en skolemodenhedstest måbede psykologen over, hvorfor den dreng dog skulle “testes”, for han var da et af de mest velfungerende osv.

Jeg er mor til en dejlig og glad knægt på 6½ år, der lige er startet i børnehaveklasse. Han er en dreng, som alle omtaler som meget intelligent og vidende. Blandt andet er hans børnehaveklasselærer meget imponeret af hans sproglige kunnen og hans generelle viden om alt.

Ofte anser andre ham for lidt umoden, men den indlevelsesevne og empati han lægger for dagen, og hans reflekteren over ting, viser for os det modsatte.

Han kan stave og regne en smule (staver ifølge klasseJeg vil godt vide, om I har et bud på, om han kan læreren en smule bedre end de andre i klassen). have et reelt problem, hvordan man f.eks. kan Han er videbegærlig og meget fantasifuld teste korttidshukommelse (når man leger og taler gerne meget (udviklede tidligt “kimsleg”, er han mildest talt ikke noet godt sprog og legede ifølge sundgen ørn), og i det hele taget om ovhedsplejersken fantasilege et godt enstående giver jer mulighed for at stykke tid inden, man skulle kunne Men velbegavede børn vurdere, om hans “distræthed” er den slags). er ofte distræte. De lever problematisk. Med håbet om et svar. i deres egen fantasiverden. Han kan motorisk det, han skal, og er (i hvert fald herhjemme) Praktiske gøremål, som at SVAR ikke nogen forsigtig dreng. Han huske en gymnastiktaske, har venner (få men gode) osv. osv. føles uvæsentligt. Det lyder som om, din søn har rige evner og en god intelligens. Det er jo alt sammen fint. Problemet er bare, at jeg er en smule bekymret Da han har en rig indre tankevirksomhed, for hans distræthed! Allerede i børnehaven kan han beskæftige sig selv. Han vil også udvise var pædagogerne fokuserede på, at han altid var stor nysgerrighed og videbegærlighed. Det er dejligt. den sidste, når der skulle spises, trækkes i overtøj osv. De Jo mere han får svar på sine spørgsmål, jo mere udkollektive beskeder fløj henover hovedet på ham. vikles og stimuleres han. Det samme sker i skolen, hvor læreren siger, at han sagMen velbegavede børn er ofte distræte. De lever i tens kan koncentrere sig i længere tid af gangen, når deres egen fantasiverden. Praktiske gøremål, som at først han kommer i gang, men at tingene ofte skal siges huske en gymnastiktaske, føles uvæsentligt. specielt til ham, og at han til tider kommer i gang så sent, at de andre er ved at være færdige. Prøv at lav en husketavle med billeder af det, han skal huske, som han så kan pakke sin skoletaske efter. De praktiske ting kokser altså lidt, og det er som om, rutiner (som at huske sine ting, når man går fra skolen, Memory-spil, puslespil, Matador og kortspil (Sorte Per, pakke sin madkasse væk, “følge gruppen” når de andre hjerterfri, kabaler o.l.) er gode stimulerende opgaver. f.eks. giver sig til en opgave m.v.) ikke hænger ved. Han Ikke fordi han ikke kan huske - det kan han - men for er ligesom ikke altid til stede i nuet. at styrke en systematisk tankegang. Vi har valgt at sende ham i skole, fordi han på faktisk alle andre punkter end lige den med det praktiske (disFORTSÆTTES


Min datter græder kunstigt når hun bliver træt

opstår, er hun ovenikøbet træt efter en lang dag med mange indtryk. Når hun starter sin hylekoncert, så tag hende op til jer på skødet. Hold om hende. Sid med hende. Begynd at fortælle en historie, mens I langsomt klæder hende af og putter hende i bad, eller giver hende nattøj på og lægger hende i seng.

Jeg har en datter på 4 år, der græder kunstigt, når hun bliver træt. Hun opdigter en ulykke, som at hun falder over et eller andet og slår sig, men hun slår sig ikke, og faldet er skuespil. Det har stået på i flere måneder og bliver stadigt værre og hyppigere. Jeg aner ganske enkelt ikke, hvad vi skal gøre.

Vis hende med handling, at I er der for hende, at I kan lide hende, og spar alle de store forklaringer, til hun bliver teenager.

Vi har prøvet at ignorere det, men det kan slet ikke lade sig gøre, da grådlyden er meget mere skinger end rigtig gråd, og hun bliver ved og ved, indtil hun faktisk græder rigtigt.

Min søn stammer Min søn er lige blevet 4 år og har et meget veludviklet sprog. Han har et enormt ordforråd og forstår utroligt meget, men han stammer stadigvæk en del. Ind imellem er det nærmest som om, ordene snubler over hinanden for at komme ud.

Vi har gentagne gange forsøgt at forklare hende, at man ikke må lade som om, man græder, men selvom vi ellers plejer at kunne forklare alt, så har hun glemt det, så snart samtalen er slut. Og så har vi prøvet at smide hende ind i et andet rum med besked om, at hun må komme ud, når hun er sød igen. Det er tydeligt, at hun ved, hvad forbrydelsen er, men det hjælper lige fedt, så det er også opgivet.

Vis hende med handling, at I er der for hende, at I kan lide hende, og spar alle de store forklaringer, til hun bliver teenager.

Det er ikke fordi vi nyder, at hun er træt, men når man er 3 år, så er man bare pr. definition træt, når man kommer fra børnehave. Og puttetidspunktet om aftenen - jamen selvom tidspunktet er fornuftigt, så har dagen stadig været lang, og hun er træt.

Jeg synes ikke, vi forsømmer hende. Vi er meget sammen med hende, vi leger meget og snakker meget med hende, men jeg er selvfølgeligt bange for, at det her er et udtryk for, at hun mangler opmærksomhed. Hvad synes du? Jeg håber, I måske kunne hjælpe. Det er klart, at I selvfølgelig ikke kan se, hvad der foregår i mit hjem, men det ville også være rart med en professionels mening om, hvorfor hun gør det her. SVAR Ja, det er glemt, for I taler til en 4-årig pige, som ikke husker lange besværlige redegørelser. Når episoden

Vi er meget opmærksomme på ikke at sige ordene for ham og bare give ham tid til at få sagt, det han vil (han snakker meget), men vi er i tvivl om, hvor længe vi skal se tiden an og håbe, det går over af sig selv - altså hvornår man bør gå ind og få noget hjælp til ham. Jeg er godt klar over, det nok ikke er endnu, men hvornår? Og i givet fald hvilken form for hjælp kan han få?

Jeg går ud fra, det er vores egen læge, vi i første omgang skal forbi. Han er genert overfor fremmede, så sidst vi var hos hende, åbnede han ikke munden en eneste gang, og jeg er bange for, det ville være det samme hos en eventuel talepædagog. Men de har måske nogle tricks? Eller bare tid og tålmodighed, for når han først kender folk, snakker han løs. Som sagt er der intet i vejen med hans ordforråd, og han er generelt en meget kvik dreng, som er rigtigt godt med både motorisk og på andre punkter. Han kan stave sit eget navn og “mor” og “far”, tælle, lægge puslespil med 50 brikker og selv lave lego efter instruktionerne, så der er ikke noget i vejen med hans hoved. Men jeg kunne forestille mig, det kan blive et problem for FORTSÆTTES


Kvalitetslegetøj fra hele verden

playmais circus Skumfiduser af farvede, bløde majspuffer og skabeloner til at bygge et cirkus bestående af telt, manege, elefant, klovn, tiger m.m.

bil samlesæt Samlesæt til 3 forskellige biler: Minibuggy, off-roader og roadster. Tandhjulene drejer rundt, når man drejer ét af dem. 165 dele.

Febutikken Satintaske formet som febutik med 4 feer i smukt tøj, der kan købe tryllestave, kager og fevinger. Mange fantastiske detaljer.

Benyt koden

ditbarn

når du shopper og få

20% rabat på alle varer

DUKKE MED RANGLELYD Kær, lille, super blød dukke med ranglelyd indeni til de små. Kjolen kan tages af og på. Dukken er 20 cm høj og er lige til at kramme.

bilrør Plastrør med metalbiler str. 1:64. Hvert rør har enten en helikopter eller en båd samt yderligere 4 arbejdsbiler. Vælg mellem 5 rør.

www.kidsuniverse.dk


ham, hvis han bliver ved med at stamme - i forhold til andre børn m.v. Men jeg skal jo heller ikke gøre et problem ud af noget, som måske går over af sig selv. SVAR

Går han i børnehave? Hvis ja, er det et godt sted sammen med pædagogerne at udveksle observationer og træning af hans sprog, hvis det på lang sigt fortsætter. Hvis nej, var det måske det, I skulle starte med, så han blev udfordret af andre end sine forældre.

Læs din egen sidste sætning: Der er intet problem! I har en kvik og veludviklet dreng, der stor-trives. Han oplever meget i sin hverdag, han gerne vil dele med jer.

Har han - mod forventning - et reelt problem, er det en talepædagog, han skal henvises til gennem PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning). Det kan børnehaven være behjælpelig med.

Dertil har han et stort ordforråd. Han kan så mange ord, at hans lille mund slet ikke kan nå at følge med i alt det, han både kan og vil fortælle til sine omgivelser. Det er ikke et problem til talepædagog endnu.

Hvis han fortsætter med at stamme, skal der senest sættes ind med en indsats ved 4-4½ års alderen. I god tid før skolestart, så talepædagogen kan hjælpe jer med øvelser etc., og han slipper for drillerier.


Lige nu synes jeg, I skal nyde ham. Sæt jer med en bog og tal med ham. Få ham til at fortælle om billederne. Ved at samtale kan I være med til at bremse ordstrømmen uden at korrigere ham.

SVAR Det vil nok være en god idé at ændre metode. Det har hidtil været en OK metode for jer, at jeres dreng først børster tænder selv, hvorefter I tager over.

Lad være med at betragte ham som et unikum. Han er som andre små børn. De har dejlige forældre, som forguder dem og finder dem helt specielle. Og det er dejligt.

Nu er jeres søn blevet en dejlig 4-årig viljestærk dreng, der hele tiden prøver grænser af. Han er ved at prøve grænser af for, hvor langt han kan sætte sin egen spirende vilje igennem. En naturlig og vigtig procces i udviklingen af hans jeg/ego.

Men samtidig skrues forventningerne til barnet i vejret. Det er dér, jeg ser, I er lidt på vej hen. Pas på og nyd jeres dygtige dreng.

Det kræver både respekt og forståelse fra forældrenes side. Netop ved, at han får lov at prøve sig selv af, til I kærligt viser ham, at nu er det os, der har det afgørende ord.

I øvrigt findes der meget god litteratur angående sprogudvikling hos det lille førskolebarn. Det kan måske hjælpe jer nu.

Problemer med tandbørstning Vores søn på godt 4 år har heldigvis (normalt) ikke noget imod at få børstet tænder, hvis han selv får lov først. Det er der jo heller ikke noget problem i. Men hvis han ikke selv får lov til at bestemme, hvornår han er færdig med at børste selv, bliver han helt hysterisk. Han kan nogle dage trække den rigtigt længe.

I de enkelte situationer, I hidtil har måtte vejlede ham ved brug af let men bestemt “tvang”, har I gjort det helt rigtige. I skåner jeres søn for at komme i konflikter. Endnu kan han ikke overskue, hvor han vil Han er ved at prøve hen med sine valg. Derfor kunne han let blive ked af det, hvis I lod grænser af for, hvor langt ham tage styring uden at gribe han kan sætte sin egen ind.

spirende vilje igennem. En naturlig og vigtig procces i udviklingen af hans jeg/ego.

Han børster for det meste ikke rigtigt, men børster lidt, bider og leger. Fint nok, men hvor længe skal han have lov til at trække den, inden han selv siger “færdig”, og vi så kan børste? Vi har prøvet at forlade rummet og sige “så kan du kalde, når du er færdig” eller andre ting, som kan få ham til at “blive færdig”. Det virker engang imellem. Men vi kan jo ikke trække tandbørstningen ud i evigheder. Det er jo lidt overdrevet, men det føles sådan. Hvor meget/længe skal han selv have lov til at bestemme på det punkt? Det er jo heller ikke sjovt at skulle børste tænder med magt. Han er en viljefast dreng, men han bliver hurtigt god igen, hvis vi må tvinge nogle ting igennem.

Det er det samme, I må gøre ved tandbørstningen. I må ændre mønster. Jeres dreng vil fortsætte med at trække tiden, lidt mere for hver dag, til I en dag ender med at blive sure på hinanden.

Tag et æggeur, der kan sættes til at ringe efter f.eks. 1-2 minutter. Aftal, at han får lov at børste tænder, til uret ringer. Herefter er det jer, der overtager tandbørstningen. En enkel metode, hvor jeres dreng får lov at fortsætte som hidtil. Den ændring, at der nu er en fast tidsramme, kan han let forstå og respektere. Har I ikke et æggeur, kan I måske investere i et, som han er med til at vælge. Det kan f.eks. have form som hans yndlingsfigur, dyr, frugt etc.


3 til dig oM dit BØGER

gode bøger


3 nye bøger giver dig gode råd om børns sygdom, skolestart og balance.


3 til dig oM dit gode bøger

Hvordan sikrer man sit barn den bedste skolestart? Hvordan tackler man barnets feber og sygdomme? Hvordan undgår man urolige, stressede, overtrætte og vilde børn? Svarene finder du i disse 3 nye bøger. GODT BEGYNDT! Man kan få helt stress på sit barns vegne ved tanken om alt det, det skal kunne, og alt det, det skal lære i

FÅ GODE RÅD OM SKOLESTART, BØRNS SYGDOM OG balance

forbindelse med skolestart. Men hvad er det egentlig helt præcist, der forventes af det 5-6 årige barn, der står til at skulle starte i skole? Hvordan vurderer man, om ens barn er modent til skolerytmen eller snarere for umodent? Hvordan sikrer man sit barn den bedst tænkelige start på de kommende mange års skoledage? Alt dette og meget mere gives der svar på i bogen Godt begyndt!, der er skrevet af børnehaveklasseleder gennem 40 år, Jytte Sidelmann. Bogen er delt op i 3 dele. Den første del beskriver de store beslutninger, der skal tages i børnehaven: I skole nu eller vente et år? Privatskole eller folkeskole? Sammen med vennerne eller frisk start? Bogens anden del handler om, hvordan du bedst forbereder dit barn på skolestarten: Hvor meget skal dit barn kunne selv? Hvordan kan I “træne” tal, bogstaver, trafik og koncentration? Og hvorfor er det så vigtigt at mestre de sociale spilleregler? Bogens sidste del tager sin begyndelse på første skoledag og giver praktiske forslag til, hvordan du bedst støtter dit barn i den nye store skoleverden.


børn i balance Hvordan undgår man urolige, stressede, overtrætte og vilde børn i en presset hverdag? Man giver dem et åndehul. En pause fra hektisk aktivitet, snak og krav, hvor de kan finde tilbage til det, børn er så gode til, nemlig bare at være til stede i nuet. Børn i balance er bogen, der kan give børn - og deres forældre - et tiltrængt pusterum, når det hele er ved at køre op i indkøb, hentning, lektier, deleordninger og småskænderier. Bogen er fuld af lette og hyggelige øvelser, som kan få ungerne ned i gear. Øvelserne taler barnets sprog, som f.eks. den om at lære at blive lige så stille og opmærksom som frøen, der heller ikke spilder unødig energi på at hoppe rundt.

Helens bog om børn & sygdom I Helens bog om børn & sygdom ruster hele Danmarks sundhedsplejerske forældrene til at passe deres syge barn. På sin praktiske, omsorgsfulde måde fortæller hun blandt andet, hvordan man observerer sit barn, hvordan man tackler høj feber, og hvordan man får barnet til at spise, drikke og sove godt. Et leksikon bag i bogen giver overblik over alle de mest almindelige børnesygdomme - fra øjenbetændelse, diarré og opkastninger til skoldkopper, børneorm og lussingesyge. Under hver sygdom kan man slå op på symptomer, smitte, pleje og lindring, og man kan også blive klog på, hvornår man bør holde barnet hjemme, og hvornår man skal ringe til lægen. Det kan være svært at bevare det kølige overblik, når ens barn har det dårligt. Helen Lyng Hansen giver forældrene tilliiden og trygheden tilbage, når deres børn bliver syge - og netop derfor er Helens bog om børn & sygdom et must hos alle småbørnsfamilier.

Andre øvelser går ud på at lytte til hjertet, at tackle ubehagelige følelser eller slukke for tankestrømmen, når man ikke kan falde i søvn.NAVNEMÆRKER

PÅ DIT BARNS TING

Hos merkalt.dk kan du designe dine egne navnemærker, præcis som du vil have dem. Navnemærkerne er velegnede til mærkning af tøj og ejendele, så du undgår at miste eller forveksle dem med andres. Navnemærkerne kan indeholde 3 tekstlinjer samt et sjovt motiv efter eget ønske. Der er 100-vis af forskellige motiver at vælge mellem i kategorier som dyr, sport, maskiner, stjernetegn etc. Navnemærkerne er meget holdbare og kan vaskes i både opvaskmaskine og vaskemaskine uden at falde af.

Du kan få navnemærkerne i 2 forskellige typer: Strygbare mærker til tøj og klistermærker til andre ejendele. Strygemærkerne er velegnede til mærkning af alle former for tøj og tekstiler, der kan modstå jern. Navnemærkerne fastgøres hurtigt og nemt til tøj til permanent mærkning. Klistermærkerne er velegnede til alle hårde og glatte overflader. Mærkaterne er fremstillet af meget holdbart materiale, så de kan modstå hård behandling. Et sæt navnemærker koster kun 124 kroner, uanset hvilken fordeling, du ønsker, og fragten er gratis. Læs mere om navnemærkerne og find det design, der passer bedst til dig på www.merkalt.dk


GULDKORN

DAGENS

smil

er de sjoveste ting. id et m m so r ge si rn bø re De kæ korn sagt af børn. ld gu å sm af t ke bu en t le Her har vi sam

Vores søn på 4 år er “slem” til at pille næse. En dag fanger hans far ham med fingeren godt oppe i næsen, og han får selvfølgelig at vide, at han ikke må pille næse, hvortil han svarer: “Det gør jeg heller ikke - jeg flytter bare rundt på dem”. Vi kunne ikke lade være med at grine.

fyldt 4 Min datter var lige d ved år dagen før. Vi sa talte om morgenbordet og spørger fødselsdagen. Så ar 4 år. hun, om hun nu v refter Vi svarede ja, hvo t siger: hun eftertænksom ke “Jamen, jeg kan ik t”. rigtig mærke noge

Min søn på knap 4 år var ved lægen og blev målt. Dagens efter spurgte jeg ham, om han havde fortalt far, hvor stor lægen havde målt ham til. “Ja”, sagde drengen og lagde hånden på hovedet: “Så stor”.

Mine tvil lingepige r på 4 å fokusere r er meg t på, at d et e gerne lillebror e v il have e ller lillesø n ster. Det idlertid ik er der im ke lige p laner om dag und . Men e er aftens n m aden sid ser mege der S og t alvorligt på mig o “Mor, jeg g siger så: ved godt, hvor bab mer fra. y e Den du s n komkal ha’!”. noget forb Jeg svare løffet: “Ø h nå, hvo S svarer: r da?”, og “Fakta! V i køber ba i Fakta. D re babye e har ma n nge”. Se det sig, nere viste at hun tr oede, at drene, d alle foræ er gik m led børne købsvogn ne i ind ene, hav de købt d em ;-)


Min datter på 4 år er meg et glad for at klippe og klis tre, så vores forbrug af ta pe er højt. En dag spørger hun: “Hvor er tapen?”. Jeg svarer: “Du må ringe til tapefabrikken”, hvorpå tøsen tænker lidt og sige r: “De ved jo ikke, hvor vi har lagt den”.

e og sad Jeg arbejder i en børnehav r på 4 og 5 og snakkede med to pige de har år. Jeg spørger den ene, om hun siger fået deres hundehvalp, og den, om de “ja”. Så spørger jeg den an mme. Hun har nogle kæledyr derhje bror!”. Ja, svarer “Nej, jeg har en lille es med et han kan nok godt sidestill kæledyr.

t i aftensVi sidder mid kker, da min maden og sna r kigger på datter på 3½ å r: “Hallo du sin far og sige entlig en der, har du eg høver jeg at mening?!”. Be e af grin? d a fl lå i v t a , e nævn

I dag fortalte jeg mine sø nner på 4 og 6 år, at vi havd e vendt et kalenderblad, så nu hed måneden oktobe r. Så spurgte ham på 4 år: “Hvornår bliver det så ok treber”? Ja, det kan altså være lidt svært at forstå, hvor de måneder har de res navne fra.

en fjernsyn samm r se g o r e d d Jeg si atter. Så ap 4 årige d med min kn hvor der en reklame, r e d r e m m ko d over sse piratfisk in a m n e r e m stne kom get spørgely e m in M t. lande r, og jeg r, hvad det e datter spørge e senere k”. Nogle dag svarer “piratfis ame. Min n samme rekl e d n e ig vi r ger: se på mig og si d la g r e g g ki r datte ne ikke rfisk!”. Jeg kun “Se Mor, sørøve at klukke lidt over ed lade være m ing. n rk den bemæ

Her til morgen var vi lidt sent på den. Jeg siger til min søn på 7 år, at han skal se at få tøj på. Han svarer mig: “Ja ja, søster”, hvortil min datter på 4 år siger: “Hun er altså din far”.


Min søn på 3½ år lå i sofae hos farfa n r og ville gerne ha lidt selsk v e ab. Han spurgte fo sigtigt ud ri stuen, o m ikke de var noge r n, der vil le sætte hos ham s ig . Han syn tes selv, det skulle at være alle damerne - dem me d bryster ;-) Vi kom godt nok til at grin e lidt alle sammen .

ved Min datter på 4 er natten. at blive puttet for e, at Jeg fortæller hend ver alt jeg elsker hende o er fra på Jorden. Det lyd også pigen: “Jeg elsker ... Livdig mor. Du er min gen af moder”. Fortolknin un taget dette ord havde h t ;-) meget bogstavelig

g e fødselsdag o Vi skulle hold t b rbindelse kø fo n e d i e d v a h r til bordene. nogle blomste enfor, og efter Disse stod ud se gde jeg: “Nøj, et par dage sa d sprunget u ”, r e e rn e st m lo b på 3½ år siger: hvortil sønnen get runget for me “Den der er sp t noget af den e ld fa r a v r e D ud”. m lå lidt fra de so , st m lo b e n e re al nok ikke væ andre. Han sk gartner.

Vores datter på 4 år er med sin far i kolonihaven. Hun fjerner ukrudt i kolonihaven og digter sange a la “Vi arbejder hårdt, og hvis vi ikke arbejder, får vi ikke mad”, hvilket får farmand til at håbe, at der ikke er nogen af naboerne, der hører det :-)

Min datter på 6 år har været intereseret i, hvad hun har “dernede”, og en aften, hvor jeg lige var kommet ud af badet, kommer hun ud og kigger lidt undrende på mig. Efter lidt tid, hvor jeg kan mærke, at et spørgsmål er på vej, kommer det så: “Moar? Har du også tissekone creme dernede?”. Det var lidt svært at holde masken, mens jeg forklarede, hvad det hed. Hun kiggede med store øjne og sluttede så af med: “OK, det kalder du det så! Men for mig er det altså tissekone creme”.


om de Min søn og jeg taler of te m vi har i planter, vi går forbi, og de ndenælder, haven (blandt andet bræ e). Vi har som jeg prøver at udrydd kan slukkes også talt om ild, og at det vi går forbi med vand. Og så i dag, da ger han: nogle brændenælder, spør e, når det “Mor, kan de godt brænd har regnet?”.

Vi var på vores datte vej i børnehave med r vores søn på 4 år. Vi havde og på 7 år me så d. landet, og vi kører fo Vi bor på traktor me rbi en stor d vogn. Min en masse roer på e n s den trakto øn siger: “Nøj, se li ge r der”. De r kommer tænkepaus en e f r a m in d refter hun siger: “Ha atter, hvord set så’n en før?”. Det u slet ikke lød enor m sjovt, for h t meget bon un sagde det på en dsk måd bare til at e, så vi kom grine.

Min datter på 4 år g spurgte: “Hvor lan Jeg tid er der til jul?”. der fortalte hende, at e til. stadigvæk er læng “Øv, Hendes svar var: an for jeg savner såd mine julegaver”.

ærkroglige opm sp rs e tt a d Min hun klede sig, og somhed udvi t a ting andet ud af, t d n la b t d n fa d en eftermid sa n u H . e rim kunne , da m om strudse fil n e så g o g da mer løbende m ko lig se d lu hun p har “Mor, Mor, jeg t: e n e kk kø i å ud d der rimer p va h f, a d u t funde kser”. gør underbu t e D r! se d r ru st til køkkenet va n e u st a fr Turen sser til k til at gøre tru o n g n la å lts a ) underbukser :-

Her til morgen er vi lidt

sent på den. Jeg siger til min datter på 4 år, at hun skal gå ind og vække storerbror. Hu n går derind og siger: “Hall o, det er morgen derude” og peger på vinduet. Storeb ror peger på sine øjne og sig er: “Jamen hallo, det er nat herinde”.

LÆS FLERE GULDKORN Klik her for at læse flere sjove guldkorn fra børn.


UDSTYR

sutter med

navn


Alle kender til problemet med, at børnenes sutter bliver vÌk eller havner i et andet barns mund med dertilhørende bakterier. Med Navnesutten er dette ikke lÌngere et problem.


PERSONLIGE SUTTER MED DIT BARNS

NAVN

I mange år har man forsøgt at holde styr på børnenes sutter ved at skrive barnets navn på dem eller påklæbe et navneskilt. Men desværre holder ingen af delene til at blive kogt, og efter et par kogninger er tuschen falmet eller skiltet faldet af. På Navnesutten.dk får man sit barns navn indgraveret, og ud over at det ser flot og personligt ud, holder det også kogning efter kogning. Den personlige navnesut er smart at have i institutionen, hvor sutterne ofte havner på gulvet og ikke altid finder tilbage til den rette ejermands mund. Nu kan pædagoger og forældre se barnets navn på sutten, og udover det daglige sutkaos mindsker Navnesutten også risikoen for, at børnene får hinandens sutter med dertilhørende bakterier i munden. Navnesutten sætter også en stopper for forsvindende sutter, da det er nemt at genkende børnenes sutter. “Når jeg hentede min søn Frederik i vuggestuen, var det oftere reglen end undtagelsen, at hans sut var forsvundet, og en andens sut var havnet i hans mund”, fortæller indehaver Pia Callesen fra Navnesutten.dk.

“Derfor gik jeg på udkig efter en sut med navn. Men i alle butikker var svaret det samme, at jeg skulle købe en tusch og skrive navnet på sutten. Derfor besluttede jeg mig for, at det for alle forældre skulle være muligt at købe en kvalitetssut med deres barns navn indgraveret, så det ud over at se flot ud også holder til kogning”. “Det viste sig, at sutte-problematikken var et større problem i hverdagen, end jeg havde regnet med. Næsten hver dag bliver jeg kontaktet af forældre og pædagoger, der roser opfindelsen. De siger, at Navnesutten har gjort deres hverdag nemmere, hvilket gør mig utrolig glad”, fortæller Pia Callesen. Hvad der først var ment som en bibeskæftigelse, blev efter et par måneder en levevej, og knap 1 år efter åbningen af Navnesutten.dk, startede Pia Callesen salg af Navnesutter i USA. “Da vores familie i USA hørte om Navnesutten, spurgte de mig med det samme, om amerikanerne ikke også skulle kunne drage fordel af min opfindelse. Sutkaos, suttebytteri og forsvindende sutter er også et velkendt problem i USA, og på trods af landets ry for at være et af de mest innovative i verden, var der endnu ingen, der havde opfundet en navnesut”.


Navnesutten har stille og roligt spredt sig til andre lande, og nu kan man bestille Navnesutten i hele 13 lande. Også i Hollywood har Navnesutten vundet mange hjerter. Den er blandt andet blevet udvalgt til at være med i den glamourøse gavepakke, der uddeles til de Emmy Awards nominerede, såsom kvinderne fra Desperate Housewifes og Kiefer Sutherland. Også stjerner som Nicole Richie, Matthew McConaughey, Heidi Klum og Seal er på listen over de forældre, der er faldet pladask for Navnesutten. At denne nye idé skulle blive en verdensomspændende succes havde hun dog i sin vildeste fantasi ikke turdet håbe på, da ikke engang sutproducenterne troede på hendes idé. “Jeg er meget stolt af, at jeg turde tage chancen med Navnesutten. Jeg satsede alle mine sparepenge, selvom der ikke var mange, der troede på min idé. Grunden til, at det lykkedes for mig, er nok, at jeg troede på idéen og arbejdede hårdt for at få den til at virke”, slutter Pia Callesen. Nicole Richie med datteren Harlow med en Navnesut i munden

Sutterne er godkendte kvalitetssutter. Prisen for 3 Navnesutter ligger på 65-80 kroner afhængig af model. Navnesutten fås i anatomiske, symmetriske og runde sutter i flere forskellige drenge- og pigefarver med enten udadvendt eller indadvendt skjold. Der er mulighed for indgravering af op til 3 liniers tekst på Navnesutten.

Klik ind på navnesutten.dk og se, hvordan dit barns navn ser ud på sutterne. BRUG KODEN AUGUST15 OG FÅ 15% RABAT PÅ DINE NAVNESUTTER. KODEN GÆLDER TIL OG MED DEN 29. SEPTEMBER 2013.


skole

KLAR, PARAT,

SKOLESTART


Hvornår er dit barn parat til at begynde i skole? Det er en gammel tommelfingerregel, at børn starter i skole, når de er 6 år gamle. Men det er ikke nødvendigvis alderen, der er afgørende for, om dit barn er parat. Det er nemlig rigtig vigtigt, at barnet er modent til de forandringer, der følger med skolestart, og det hænger ikke nødvendigvis sammen med alderen.


KLAR, PARAT, SKOLESTART Æ Mine var 5 og 6. Min søn ventede og er blandt de ældste i hans klasse. Enkelt valg. Han var tydeligvis ikke klar. Når hans klasse bliver testet på modenhed, ligger han middel, så han er det rigtige sted. Min datter var 5 og blandt de yngste i hendes klasse. Heller ingen tvivl der. Hun var superklar inden skolestart og er blandt de “ældste” i modenheds test i klassen. Jeg er glad for, at min søn er februar barn. Han får brug for al den legetid, han kan få, inden han skal sidde stille. Fagligt er han klar i år (fylder 5 lige om snart), så muligheden for tidlig skolestart har været vendt. Men fagligheden er bare ikke det vigtigste, mens de er helt små.

Æ Jeg er i tvivl. Jeg har en dreng, der bliver 6 til sommer, og egentlig skulle starte skole til august. Vi og børnehaven er dog i tvivl, om han psykisk/socialt er klar. Børnehaven har arrangeret, at skolepsykologen kommer og laver en skolemodningstest på ham, og så tager vi den derfra. Derudover har vi også søgt optagelse på en skole udenfor skoledistriktet, hvor der er skolestart 3 gange om året. Så hvis han ikke er klar til august, så har han måske muligheden for at starte i december eller til april næste år. Ulempen bliver i så fald, at han ikke kommer på den lokale skole, så det skal lige overvejes en ekstra gang, hvis det bliver aktuelt.

Æ Min søn er fra december. Han var helt klar ifølge skoleparathedstesten, hvor han scorede top point, men den går kun på det boglige/faglige. På det følelsesmæssige og sociale var han bare ikke moden nok, og så han har altid været meget genert. Vi ventede, og det er absolut en af vores bedste beslutninger. Nu skal han starte til sommer, og han er klar og så småt begyndt at glæde sig. Han har dog stadig rigtig meget ud af at gå i børnehave. Hvis det kun er på det boglige/faglige, man er i tvivl, ja så er det jo netop det, de skal lære i skolen. Så hvis alle andre faktorer tæller for, at barnet er skoleklar, så er det måske OK at starte.

Æ Trenden er jo næsten blevet nu, at folk retter sig efter den nye regel om, at man starter det år, man

fylder 6 år, hvor jeg tror førhen, at en del flere lod vente, hvis i tvivl. Jeg satser faktisk på at lade min søn vente 1 år mere i stedet for, at han skal starte til sommer. Han fylder 6 år til oktober. Han er ikke moden nok til at starte. Han virker noget barnlig i både gøren og laden, og hans sprog er barnligt. Han er bare ikke rigtig klar, og børnehaven er enig (det var os, der tog initiativet til, at vi mente, han skulle vente). Heldigvis er dem, han leger mest med, børn, der er 1 år yngre end ham (dem passer han bedst med), så han bliver ikke alene tilbage. Dog er der en stor gruppe, der stopper, og så kommer min tvivl jo. For der vil være mange babyer, der starter op, og mange jævnaldrene, der stopper. Det vil nok blive noget “tamt” derefter. Vi er ret sikre på, at han vil have bedst af at vente, men tvivlen vil jo altid være der. Tænk nu, hvis han når at blive moden. Tænk nu, hvis han vil kede sig i børnehaven, når alle de andre (dog ikke dem han leger mest med) stopper. Hvordan kan det være, at alle foruden ham går videre i skole? Er der slet ikke andre end os, der mener, at det vil være bedre at blive noget mere skoleklar/moden etc. Men jeg vil bare så gerne have, at hans skolestart bliver så “sikker” som mulig, og at det bliver en succes.

Æ Verden bryder meget hurtig sammen for min søn, hvis der er bare en lille smule modgang. Konflikter med søskende, et nej fra os voksne, når han taber i spil osv. Han bliver meget let distraheret og glemmer det, han var i gang med. Glemmer at spise, hvis der er det mindste, der afleder ham. Når han tager tøj på, skal jeg minde ham om, hvad han er i gang med 100 gange. Han er god til at tegne og kan sidde med det ret længe i op til en halv time. Han er meget interesseret i bogstaver og tal, og spørger selv meget til det. Jeg føler, han er skoleklar, da jeg har talt med mødre til de andre drenge, han skal gå med, og de er også sådan lidt drenge distræte.

Æ Jeg har 2 børn fra januar. Min søn blev 6 år her i januar, og han går i 0. klasse. Man bestemmer jo selv i samråd med børnehaven, hvornår de skal starte i skole. Og det er ikke fordi, vi syntes, det var for dyrt
at have ham i børnehave, men fordi han er en dygtig lille fyr, som blev vurderet skoleklar og heldigvis elsker sin skole og SFO.

Æ Jeg startede i 1. klasse, da jeg var 5 år og 8 måneder, vurderet af psykolog til skoleklar. Jeg var den første pige i min klasse, der fik bryster og menstruation. Jeg havde ikke problemer fagligt eller socialt og takker idag mine forældre for, at de sendte mig tidligt i skole. Man er simpelthen nødt til at se på det enkelte barn. Jeg har en pige (barn nr. 2), som bliver 5 år i januar, og jeg kan heller ikke se hende i børnehave i 2 år mere. Hun har travlt med bogstaver og tal, og socialt fungerer hun super. Hun er stærk motorisk og sprogligt, og hun kan sidde stille længe med opgaver osv. Hun suger simpelthen til sig, og derfor er jeg helt sikker på, at hun er skoleklar til sommer. Det er ikke fordi, vi har travlt med at få hende i skole, men når hun er klar, hvorfor så vente? Jeg har set de store piger i børnehaven med triste blikke, mens de passer de små op. Giv dem udfordringer, der passer til dem. Kig på dit barn og lyt til dig selv.

Æ Min dreng på 5½ år kan: Tælle til 100. Hele alfabetet inkl. lydene. Skrive og læse småord (kan læse letlæsebøger for lillesøster). Tage tøj på selv (kan godt drille lidt). Regne småregnestykker (til og med 20, plus/minus/dividere med tal indtil 10). Alle farverne og hvilke de bliver til, når man blander. Samtale uden at afbryde. Fortælle vittigheder (også selvopfundne). Og så er han bare sød og fornuftig med en virkelig morsom og veludviklet fantasi. Kan koncentrere sig i lang tid, hvis det er noget, han interesserer sig for, og i kortere tid, hvis det er en opgave, han ikke selv har valgt. Så han er helt afgjort skoleklar. Men så er der så mange andre ting, han ikke kan finde ud af. Blandt andet kommer han stadig til at tisse i bukserne af og til, fordi han glemmer det.

Æ Man SKAL starte i skole, det år man fylder 6. Jeg har et december barn, og hun fik ikke noget valg (bor i Høje Taastrup Kommune). Min venninde, som bor i Farum, har en datter fra 29. december, som slet ikke var skoleklar. Hun SKULLE starte i skole. Hun græd og græd i 3 måneder, og til sidst måtte kommunen gå ind

DET SKAL DIT BARN KUNNE SOCIALE FORUDSÆTNINGER Barnet bør: • Have en vis robusthed. • Turde kontakte andre børn. • Have selvtillid. • Have tro på egne evner. • Overholde regler i spil og leg. • Kunne bede om hjælp hvis nødvendigt. • Kunne vente på sin tur. • Kunne sidde stille. • Kunne klare småkonflikter selv. • Kunne lytte - også efter andre børn.

Sproglige forudsætninger Barnet bør: • Kunne lytte og være opmærksom. • Kunne forstå en kollektiv besked. • Kunne forstå 2-3 beskeder samtidig. • Turde sige noget i grupper. • Kunne fortælle om en oplevelse, så andre børn kan forstå det.

Motoriske forudsætninger Barnet bør: • Kunne kaste og gribe en bold. • Kunne hinke og stå på ét ben. • Kunne klippe og bruge spiseredskaber. • Kunne holde på en blyant. • Være selvhjulpen - også ved toiletbesøg. • Kunne tegne et menneske (“Nikolaj”). • Kunne tegne sit navn af. Kilde: Katrinedals Skole


og give hende lov at komme tilbage i børnehave, for hun kunne slet ikke følge de andre børn i skolen. Hun var bare slet ikke klar men fik ikke noget valg.

Æ Min søn er fra december, og han skulle dermed starte i skolen her til sommer. Men han er slet ikke klar. Børnehaven og os startede allerede i august sidste sommer med at holde møder om, hvordan vi skulle tackle det, og hvad der gjorde, at han nok ikke ville være klar. Vi skrev det ned, og det arbejde vi så ud fra for at få ham skoleklar. Det stod dog hurtigt fast, at han ikke ville blive klar. Blandt andet var det uden interesse, at han var i storbørnsgruppe (som startede i august). Børnehaven indstillede ham til at udskyde skolestarten. I november var vi til møde med PPR, der dog hurtigt gav os medhold i vores beslutning. I december var vi til møde med skolelederen, og i januar fik vi brev om, at skoleudsættelsen var godkendt. Det kostede os 10 møder alt i alt - en meget opslidende proces. Men den bedste kamp, vi har ført. Så snak med børnehaven om, hvad de mener, og om de eventuelt kan bakke op om jeres ønske.

Æ Specielt drenge bliver fanget af de læringsspil, man kan købe til smartphones og iPad. Jeg vil anbefale iPad ”spillene”. De kloge hoveder anderkender nu, at drenge skal udfordres anderledes end piger. Og de har meget lettere ved at koncentrere sig og hænge i, hvis det bliver serveret som et spil. Vores 0. klasses dreng er fra oktober, og vi var meget i tvivl, om han ville nå at blive skoleklar. Alle andre, vi kendte med barn på den alder, blev skoleudsat (dog alle med lidt speciel baggrund). Vi kunne bare se, at 1 år mere i børnehave ikke ville gå. De er jo som små svampe. Det hænger bare ved i den alder. Forlyde, bogstaver, tal osv. Han har en masse inde på harddisken, han ikke kan bruge endnu. Men det er tydeligt, at han jo så, efterhånden som de kommer til det i skolen, hiver det frem. Vi har med vilje ikke gjort en indsats for at lære ham at læse osv. Små regnestykker er OK. Han er bestemt ikke klogere end gennemsnittet. Men han er bare plain sagt OK rustet. Jeg synes, det er en fin ”genvej”. Hvorfor sidde og svede med opgavebøger og diverse, når de ikke gider eller har interessen, når de kan få det samme ind meget lettere på IT-måden?

Æ Min søn er blevet 5 år i december. Han er høj af sin alder, men stadig “kun” 5 år. Vi har haft flere samtaler med børnehaven, der ikke mener, han er klar til skolen, og derfor kom han i september ikke i skolegruppen. De mente, at han ville lide for mange nederlag, fordi han ikke “har tid” til at koncentrere sig om opgaverne, og hellere vil pjatte og lege. Måske har de ret, men jeg synes, han er en fint alderssvarende dreng, og jeg føler, han bliver bremset af dem, han leger med (de er 3½4½ år på stuen). Børnehaven har en anden opfattelse af ham, end vi har herhjemme. De mener bare, at han er et legebarn, der pjatter (men sagt på en god måde). Herhjemme er han da også meget fjollet. Men sådan er far også - det må være deres personlighed. Men han sidder ved sit skrivebord og tegner efter lineal, skriver sit navn og vil gerne skrive vores, hvis vi hjælper ham. Alt dette helt umotiveret. Han er en fornuftig dreng på trods af fjollerierne, der også er meget sårbar og retfærdig. Jeg synes bare, det er synd for ham, at han skal bruge endnu et år i børnehaven, hvis han alligevel er skoleklar. Oveni dette er vi flyttet, og han er meldt til en ny børnehave. Men måske han skulle starte i SFO i stedet? Men så mangler han jo at lære det, de har lært i skolegruppen i børnehaven.

Æ Jeg arbejder i en børnehave, og hos os går vores skolebørn (altså dem, der skal i skole til sommer) i en skolegruppe, som vi kalder den. 1 gang om ugen går de børn, der skal i skole, sammen med 2 voksen hen i et lokale, som ligger 50 meter fra vores hus, og der tegner de, skriver deres navn, taler om tal og faver osv. De elsker det og glæder sig hver uge. Det er simpelthen for at gøre dem skoleklar.

Æ De starter vel i skole for at lære at læse og skrive (og til at starte med bogstaver og tal)? Kan de så allesammen binde snørebånd, vente på sin tur, tage hensyn, indgå i fællesskaber, huske jakken/huen/tasken, når de er på tur, tage ordet foran andre, slå kolbøtter, hinke, højre/venstre og gribe bolde, siden man springer på bogstaverne? Eller er det vigtigere? Jeg synes, der er så meget andet, som jeg oplever, at børn ikke kan, selvom de er “skoleklar”. Hvordan definerer man skoleklar? Det har vel ikke noget med bogstaver at gøre?


ER DIT BARN SKOLEKLAR? Vej selv for og imod: Find de udsagn, der passer bedst til dit barn. Hvis der er flest punkter under “bør vente”, er det en god idé at tale med børnehaven og andre, der kender dit barn, om eventuelt at udskyde skolestarten et år.

9 TEGN

9 TEGN

1 Kan let koncentrere sig om at lytte til oplæs-

1 Er let afledelig og har alt for meget “krudt” til at lytte til oplæsning, tegne, klippe eller kigge i bøger.

PÅ AT DIT BARN ER SKOLEKLAR ning, tegne og kigge i bøger.

2 Forstår en besked, selv om den angår ting, som ikke sker lige nu.

PÅ AT DIT BARN BØR VENTE

2 Skal have korte, konkrete beskeder, som er bundet til situationen her og nu.

3 Kan forstå forskellige tidsperspektiver såsom i morgen, i næste uge, i går osv.

3 Har et lille sprog med ultrakorte sætninger og ganske få ord.

4 Er følelsesmæssigt robust. 5

Kan selv klare småkonflikter med kammerater uden at bede om hjælp.

6 Er vant til at omgås andre børn og har kammerater.

7 Behøver ikke at have opmærksomhed hele

4 Har et vældigt temperament og mange konflikter med andre børn.

5 Er sårbar og usikker og har svært ved at få venner. 6 Vil helst være i centrum.

tiden, når flere er samlet.

7 Kan sjældent vente og lytte, når andre taler.

8 Kan vente og lytte, når andre taler.

8 Kan være utryg sammen med mange børn og forskellige voksne.

9 Har en velafbalanceret kontakt med voksne.

9 Er et glad legebarn, som stadig far masser af udfordringer i børnehaven.

Kilde: Katrinedals Skole


SUTTER

ET HIT TIL DE


De sidste 10 år har WubbaNub-sutten beroliget babyers urolige stunder på en måde, som intet andet produkt kan. Den er designet af en mors stræben efter at berolige sin grædende baby og benyttes nu på over 2.000 hospitaler i USA.

USA’S MEST POPULÆRE SUT NU I DANMARKDaniel og jeg er super glade for WubbaNub-sutten, da det har styrket hans sutteteknik, ved at der er et hul, hvor din finger kan stimulere sutterefleksen. Trille, mor til Daniel

bruges PÅ 2.000 HOSPITALER

Nød lærer træt kvinde at finde - en sut. Det er den jordnære baggrund for importen af en af de største amerikanske babysællerter, sutten WubbaNub. For hvem har ikke været stort set hele repertoiret igennem af nye sutter i alskens former, materialer og størrelser, for så til sidst endelig at finde en, der kunne stille baby tilfreds? Det unikke ved WubbaNub-sutten er blandt andet, at “succesraten” er høj. Rigtig mange børn kan lide den

og har glæde af den. Faktisk er den så god, at 2.000 amerikanske hospitaler bruger den og anbefaler den til søvnhungrende børn og familier. Sutten er udstyret med en blød bamse, der gør den tæt på genial. Den kombinerer et hyggeligt sovedyr med trøst og tryghed, og forhindrer samtidig, at sutten konstant falder ud og bliver væk. Sutten er helstøbt i silikone og er et rent produkt: Ingen BPA’er, phthalater, latex eller PVC. Læs mere om de smarte sutter fra WubbaNub på www.atlanticbabygroup.COM


FIND EN FORHANDLER Find nærmeste forhandler af WubbaNub-sutten: KLIK HER


FAKTA OM WUBBANUB • Wubbanub-sutten er den mest populære sut i USA. • Anvendes på over 2.000 hospitaler. • Kombineret med et sødt lille plysdyr. • Luksussut designet til nyfødte og babyer uden tænder (0-6 måneder). • Fremstillet i ét stykke medicinsk silikone. Derved reduceres risikoen for, at bakterier sætter sig fast i små revner. • Mere hygiejnisk. • Specielt udviklet efter din babys mund. • Høj succesrate blandt babyer. • Indeholder hverken latex, PVC, BPA eller phthalater. Trommeslager Chad Smith fra bandet Red Hot Chili Peppers med sin søn Cole på 22 måneder, der her ses med en WubbaNub-sut med en sød and.


sociale medier

ER DIT BARN PĂ…


Ifølge Facebooks regler skal man være 13 år for at oprette en profil på det sociale medie. Men mange børn opretter en profil længe før ved at angive en falsk alder. Hvornår er det OK, at børn kommer på Facebook?


I 2011 havde hvert 5. barn i alderen 9-12 år en profil på Facebook. EUKidsOnline

Vi har en datter på 11 år, og da hun oprettede en profil på Facebook, gjorde vi det klart for hende, at vi ville have lov til at vide, hvem hun er venner med, og vi ville have lov til at læse over skulderen, og det samme gælder SMS’er. Vi spørger ikke, hver gang hun får en SMS, men ind i mellem spørger vi, hvem hun SMS’er med eller chatter med på Facebook. I sidste uge fik hun så en rigtig grim besked fra en veninde, de er dog blevet gode venner igen, og hun viste os også beskeden, da hun havde modtaget den. Forleden skrev hun igen med en veninde, og jeg spurgte, hvem det var, og hvad de skrev om. Så tændte hun fuldstændig af og sagde, at det ragede ikke mig, og jeg skulle blande mig udenom, og hun var dødtræt af, at jeg blandede mig i hendes privatliv! Så måtte jeg også lige fortælle hende, at så længe hun er

under 18 år, så vil jeg have lov til at vide, hvem hun skriver med, og hvad de skriver - både på Facebook, SMS og email. Min datter på 10 år har fået en profil på Facebook. Jeg ved godt, at man skal være ældre, men jeg var bare træt af, at hun loggede på min profil for at spille. Hun bruger dog ikke sin profil så meget nu, hvor den er lettere tilgængelig. Flere af mine bekendte har oprettet en profil til deres børn - og her mener jeg 2-5 årige børn, som i hvert fald umu-


ligt selv kan skrive og læse på Facebook. Det synes jeg er sært. Min søn var 10-11 år, da han fik sin egen profil på Facebook. Mine 2 yngste på 6 år og 4 år skal da bestemt ikke have en endnu. Måske når de når samme alder. Desuden bruger min nu 13-årige søn det næsten ikke, kun til spil. Jeg synes nu, det er mere spøjst, at jeg har fået 2 venneanmodninger fra hunde! Ejerne opfatter deres dyr som børn. Jeg afviste begge. Den ene anmodning er ovenikøbet fra en død hund! Ejerne synes åbenbart, at hunden skulle “holdes i live” via Facebook. Alt for underligt til mig. Personligt bryder jeg mig ikke om Facebook eller det vil sige idéen i det, for jeg har aldrig været på og kan derfor ikke udtale mig. Jeg er bekymret over, at børn så tidligt får mulighed for at udstille sig selv for hele omverdenen - specielt når de er så små, at de ikke har begreb om, hvad det kan føre til. Min datter, der om få dage fylder 15 år, oprettede selv en profil som 13- eller 14-årig, og var den absolut sidste til at komme på i hele klassen. Jeg ville ikke forhindre hende i det, men ville heller ikke hjælpe hende til det. Derimod har jeg kraftigt advaret hende imod at lægge ting derpå, som kan misbruges af andre. Min dreng på 7 år er heldigvis ikke begyndt at snakke om det endnu, og

jeg håber, at han som sin søster bliver en del ældre og mere fornuftig, inden han bevæger sig ind i den verden. Jeg synes, der er så mange andre spil af forskellig art, så det er helt unødvendigt at anvende Facebook til det. Min 7-årige datter aner det ikke endnu. Jeg viser hende ofte billeder på Facebook, når der er nogle af hendes veninder, som gennem deres mor eller far er på et billede eller på en video. Men hun aner ikke, jeg går på Facebook for at hente det. Når hun efterspørger det, så vil jeg formentligt give hende lov. Men hun skal jo også have veninder, som er på - og måske til den tid er det ikke så fedt længere? Det er mest min datter på 8 år, der gerne vil på. Min søn på 10 år vil kun for spillene. Her får de et nej. De må bruge min profil til at spille på. Min datter må gerne tilføje hendes ældre veninder på min profil. De er kvikke nok til at kunne læse reglerne, så jeg synes, at det signal jeg vil sende, ved at sige “dem bryder vi bare”, er forkert. Der er jo en aldersgrænse, og den er vel lavet af en grund og ikke for at genere nogen. Så mine børn ville i hvert fald ikke få lov før - ligesom jeg heller ikke vil være venner med nogen under 13. Jeg har fået anmodninger fra et par af min søns klassekammerater.


Min søn var 8, og vi snød med alderen. Han bruger siden til at spille spil og ikke andet. For tiden er det dog Minecraft, der hitter.

på 8 år skriver sammen med sine venner og spiller lidt spil. Hun har ikke selv koden til at logge in, så der er opsyn med, at hun ikke tilføjer eller snakker med fremmede.

Tjah, der står, at man skal være 13 år, men jeg ved, at en masse lader deres børn gøre det før, for det er jo så synd, når nu deres kammerater må. Jeg håber ikke, at samme forældre giver efter, hvis de begynder at tage stoffer. “Jamen, det er jo så synd, når nu deres kammerater gør det”.

Personlig har jeg ikke noget imod Facebook, men man skal altså være 13 år for at være medlem, og det er der, jeg synes, at det er forkert, at forældre til børn under lader deres børn kommer på. Sådan er min holdning generelt. Hvis der er lavet et alderskrav til ting, så synes jeg bare, at man skal overholde det.

Jeg kan se, at mange af mine elever og min datters kammerater har fået Facebook i en alder af 8-9 år. Jeg har ikke rigtigt nogen holdning til, hvad jeg synes. Min datter har ikke spurgt, så jeg har ikke haft brug for at tage stilling endnu.

Mine børn er på Facebook, blandt andet fordi de er delebørn, og deres far ikke har særlig meget kontakt med dem. På den måde kan han se og følge lidt med i deres liv. Derudover så er bedsteforældrene også på Facebook og bor lidt langt væk, så der kan de så også følge med. Min datter er snart 9 år, og vi sætter billeder ind sammen, skiver hvad hun laver i weekenderne osv. Mine andre børn er så store, at de selv kan styre det. De er 14 og 18 år.

Mine børn er på Facebook. Det giver dem mulighed for at se på billeder hjemme fra deres far, skrive med deres far (og mig, når de er hos ham). Min datter


Jeg overvejer det jævnligt, simpelthen fordi jeg er træt af spil på min side. Nu spammer jeg i forvejen ved at deltage i samtlige konkurrencer, jeg finder, og når ungerne så spammer med diverse spil oveni, bliver min væg hurtigt overtegnet. Men inden jeg har fundet på en undskylning for, at de må få deres egen profil, er min søn fyldt 13 år. Jeg forstår ikke, hvorfor forældre giver børn lov til at få en Facebook profil, før de må ifølge deres alder. Der er jo en mening med det. Og selvom man indstiller, så kun venner/familie kan se deres profil og billeder osv., så kan de stadig kontaktes af syge personer. Min datter er kun 6 år, og der er længe til, hun må, og hun må først, når hun bliver gammel nok. Jeg har en niece og nevø, som fik Facebook profil, før deres alder gav lov, og jeg har aldrig fattet, hvorfor de skulle have så tidligt. Jeg har en bonusdatter, som fik lov, da hun blev 13 år. Hun måtte ikke før, heller ikke selvom de andre 2 børn havde en profil. Min søn er så stor, så han klarer fint selv at sortere i, hvad der bør stå og ikke stå. Men da han var lidt yngre (14-15 år), så skete det, at de hackede hinand-

ens profiler eller bare skrev på den, når én havde forladt sin computer et øjeblik. Da kunne somme tider stå nogle ret uheldige ting, og den gang holdt jeg lidt øje med det. Han slettede så efterfølgende de ting, der ikke var så smarte. Ligeledes har vi en aftale om ikke at acceptere venneanmodninger m.m. fra folk, han ikke kender, samt deltage i/svare på diverse underlige ting. I starten havde jeg også hans password dertil, men den tid er forbi :-) De to andre har ikke profiler endnu, da begge er under 13 år. Jeg lod min datter spille fra min profil, men blev træt af alle de nye spil, som man skulle give tilladelse til at bruge mine billeder etc. Hun er 9 år og lige lille nok, men sammen fandt vi ud af, hvordan vi kunne få det til at fungere. Hun har ingen private billeder (hendes profilbillede er Justin Bieber). Jeg godkender alle hendes “venner” og har adgang til hendes profil, som jeg ofte tjekker. Det er nye og gamle skolekammerater, familie og naboernes børn, hun er “venner” med. Hun er endda selv meget kritisk med, hvem hun vil acceptere som “ven”. Ham den dumme dreng fra parallelklassen vil hun f.eks. ikke være ven med. Desuden er hun medlem af en gruppe, som naboernes børn har lavet, hvor de aftaler at mødes. Der har der været nogle uheldige


Nye rapporter har fremhævet, hvor svært det er at implementere et aldersforbud på Internettet, og at der ikke er en universel løsning for at sikre, at yngre børn ikke omgår systemet eller lyver omkring deres alder. FACEBOOK

kommentarer, som jeg så har snakket med min datter om. Jeg er ret sikker på, at de andre forældre ikke tjekker, hvad deres børn laver. Hun ved også, at hvis hun skriver sådan noget (mobning), så lukker jeg hendes profil ned. Der er en grund til, at Facebook har en aldersgrænse, men i vores tilfælde er jeg med i det hele, og derfor er der en myndig person inde over. Mine 2 børn er på Facebook, men de er også 12½ og 15 år, og jeg har deres login og følger løbende lidt med i, hvad de lægger på af billeder, og hvad der skrives. Alle deres venner er på Facebook, og en del af deres sociale liv og kontakt med venner i udlandet foregår der. Min søn på 6 år derimod kunne jeg ikke drømme om at give tilladelse til at få en profil. Måske når han er 10 år, kan vi tale om det. Jeg arbejder selv med IT og er absolut ikke imod fremskridt, men børn skal være børn, og der er mange “underlige” typer og farer, man skal tage sig i agt for på nettet.

Jeg tog emnet Facebook op på et forældremøde i min søns klasse. Det viser sig nemlig, at ud af de 16 elever, der er i min søns klasse, har 10 af dem en profil på Facebook. Min dreng har plaget mig i en evighed, fordi han også vil, og alle de andre spørger ham konstant om, hvornår han kommer på osv. Det frustrerer ham meget, at jeg bliver ved med at sige nej til det. Jeg bruger jo den begrundelse, at han er for lille endnu, som han jo også er. Da jeg bragte det på bane til klassemødet, fik jeg ikke rigtigt nogle svar fra de andre forældre - kun dvælende svar som, at de andre har jo osv., men det kan jeg ikke bruge til noget. Jeg har fået en venneanmodning på Facebook fra et barn på 3 år! Vi er i familie med forældrene, og nu har de oprettet en profil til ham. Måske er det fordi, jeg ikke kan udstå moren, men jeg synes, det er direkte latterligt (udover at være i strid med reglerne) at oprette en profil til sit 3-årige barn.


8 GODE RÅD OM BØRN PÅ FACEBOOK 1: OPRETTELSE Hvis du tillader dit barn at være på Facebook, før barnet er fyldt 13 år, så giv dig tid til at hjælpe barnet med at oprette profilen og gennemgå sikkerhedsindstillingerne, så barnets profil kun bliver synlig for venner. Sæt klare grænser for, hvem barnet må være venner med - du kan altid give flere tilladelser efter et stykke tid. Sørg for, at personlige oplysninger ikke er synlige for andre end venner (adresse, telefonnummer, skole, email etc.). 2: KODE Hjælp dit barn med at lave en sikker adgangskode, som er svær at gætte, og lær barnet, at man aldrig må fortælle sin adgangskode til andre - heller ikke sin bedste ven. Lær dit barn altid at logge ud efter at have brugt Facebook på fremmede computere. Det kan også være en god idé at fjerne fluebenet i boksen “forbliv logget på”. 3: SPROG OG GOD STIL Tal med dit barn om god skik og tone, når han eller hun chatter eller kommenterer billeder og statusopdateringer. Vær en god rollemodel - spørg for eksempel om lov, inden du lægger billeder af dit barn på din egen Facebook. 4: PRIVATLIV Tal med dit barn om privatliv. Giv konkrete eksempler på, hvordan billeder og tekst kan cirkulere, så snart de er online. Aftal sammen regler for, hvilke billeder og statusopdateringer det er OK at dele. Vær opmærksom på, at hvis dit barn udgiver sig for at være ældre, end det i virkeligheden er, så skal de være forberedt på, at de kan blive opsøgt af “jævnaldrende”, som er ældre end barnet selv. 5: SPIL, APPS OG REKLAMER Facebook-profilen giver adgang til mange spil og apps, som er meget populære blandt børn. Hjælp dit barn med at sortere i de mange tilbud. Reklamerne på Facebook er målrettet den profil, som de vises på, og sendes ud fra alder, køn og personens færden på nettet. Fortæl dit barn om reklamer og aftal, at dit barn ikke deltager i konkurrencer eller tilføjer applikationer, uden at du har givet lov. 6: NETKONTAKTER Lær dit barn at være kritisk over for venneanmodninger fra folk, de ikke kender i forvejen. Brug tid på at følge med på dit barns venneliste. Lær dit barn, at det skal afbryde kontakten til personer, der taler om sex eller er meget pågående, og naturligvis fortælle om det til dig. 7: Anmeld og blokér Vis dit barn, hvordan man blokerer andre brugere og anmelder krænkende opslag. En god kontakt mellem barn og forælder om livet på nettet løser mange problemer: Vis dit barn, at det kan komme til dig med sine små og store bekymringer - også uden at frygte et Facebook-forbud. 8: VENNER MED DIT BARN? Sørg for at være ven med dit barn på Facebook, så du kan følge med, men giv også dit barn plads til privatliv. Små børn synes ofte, det er rart at have kontakt med voksne, mens de med alderen søger mere privatliv. Hav derfor respekt, hvis de på et tidspunkt siger fra over for forældrekontakt på Facebook. Kilde: Det Danske FilminstitutINTERVIEW

Mor og selvstændig med fuld fart frem Interview med Mette Jørgensen, indehaver af MammaShop.dk.

Tilværelsen som selvstændig og indehaver af MammaShop er en livsstil for mig. Jeg kan ikke leve uden den.

Hvem er Mette Jørgensen? Jeg er en glad mor til Camilla på 9 år og Oliver på 4 år. Jeg er lige flyttet tilbage til Danmark med mine børn efter at have boet 12 år i Sverige. Mine børn har jo boet i Sverige hele deres liv, men nu er de lige startet i dansk børnehave og skole, og det har selvfølgelig været en stor omvæltning for hele familien. Heldigvis er det gået forrygende. Jeg elsker virkelig mit arbejde, og selvom jeg aldrig bliver færdig, prøver jeg at sætte mig nogle klare mål for, hvad jeg vil nå i løbet af en dag. Jeg øver mig samtidig hele tiden på at finde tid til mig selv, så jeg også får lidt motion og husker den sunde kost - og så jeg får set mine skønne veninder. Jeg er helt vild med min nye lejlighed i Værløse. Hele sommeren er gået med at indrette den, så vi får et dejligt sted at kalde hjem her i Danmark. Det er et nyt kapitel, der begynder for mig og min familie her, og jeg er spændt på, hvad fremtiden byder.

Hvordan fik du idéen til at starte MammaShop? Det hele kom sig af, at jeg selv blev mor. Jeg synes, jeg

gjorde så mange fejlinvesteringer som nybagt mor, og det var i det hele taget temmelig uoverskueligt at finde rundt i det store udbud af produkter til mor og baby, jeg pludselig blev konfronteret med. Derfor besluttede jeg mig for at samle alle godbidderne et sted, og det blev til MammaShop. Grunden til, at jeg valgte at starte en webshop, var, at jeg som mor fik øjnene op for, hvor nemt det er - specielt for børnefamilier - at handle på nettet. Det er jo en hel dagsudflugt at komme ud i en babyudstyrsbutik med en nyfødt på armen, og der følte jeg, at jeg kunne give vordende og nybagte forældre et godt alternativ til barnegråd og lange køer med en online butik.

Hvordan har det været at blive selvstændig og være mor på samme tid? Det er både fantastisk og udfordrende. Jeg har på mange måder en meget stor frihed, for jeg skal ikke spørge en chef om fri til tandlæge, arrangementer i FORTSÆTTES


Vi skal have det skide skægt, når vi går på arbejde - og så skal vi selvfølgelig også tjene penge. De to ting skal være i balance.

Med to børn kan jeg ikke leve et iværksætterliv i en billig etværelses lejlighed, så der skal være plads til en løn til mig - og den skal jeg selv stå for at tjene ind. Derfor arbejder jeg naturligvis mere end 8 timer om dagen, men jeg tæller ikke timer, til jeg skal hjem. Tilværelsen som selvstændig og indehaver af MammaShop er en livsstil for mig. Jeg kan ikke leve uden den.

Hvad er visionen bag MammaShop? børnehaven eller smutture til Jylland for at besøge bedsteforældrene. Bliver børnene syge, kan jeg arbejde lidt hjemmefra, mens jeg passer dem. På den måde har jeg alle muligheder for at tilrettelægge min dag efter mine børns behov. Omvendt er jeg selvfølgelig også meget sårbar. Med et barn syg mandag morgen er linjen lagt for ugen. Der skal ikke meget til at vælte toget, og mine opgaver er der ingen, der kommer og løser. Derfor skal man kunne have is i maven som selvstændig.

byklipklap Gulvpude Multi gulvmadras, der fungerer som både som sofa, puf, soveplads og legeplads. 5.999 kroner

Vi skal have det skide skægt, når vi går på arbejde - og så skal vi selvfølgelig også tjene penge. De to ting skal være i balance. Det, at vi giver vores kunder noget ekstra udover den service, de forventer fra en webshop, gør os alle super motiverede til at gå på arbejde.

Hvorfor skal man handle hos MammaShop? Generelt synes jeg, der findes rigtig mange gode webshops, der gør mange gode ting. FORTSÆTTES


BabyBjörn bæresele BabyBjörns Bæresele One er perfekt til dig, som vil have en ergonomisk bæresele med ekstra komfort. 1.199 kroner


bystroom gaida Med fine detaljer som rynkeeffekten på forlommen og de dobbelte hanke med en knude, gør denne taske fra byStroom sig lige godt som pusletaske og almindelig taske. Med tasken følger et puslekit bestående af pusleunderlag, flaskeholder og toilettaske i en unisex grå farve. 899 kroner

KLIK HER og se flere skønne ting fra mammashop


Vi forsøger hos MammaShop at give kunderne en mere personlig oplevelse. Vi er heller ikke bange for at vise, hvem vi er. Og det er vigtigt, at vores kunder ved, at der er ægte mennesker af kød og blod bag vores webshop, og at vi ikke bare fungerer som en maskine. Desuden er det mig, der vælger alle produkterne i vores sortiment - og jeg tænker meget på at give mine kunder det helt rigtige sortiment af lækre og praktiske produkter, der kan skabe værdi i deres hverdag. Derfor er shoppen fyldt med produkter, der opfylder mine to overordnede kriterier: De skal være gennemtænkte i forhold til funktion, og de skal henvende sig til den stilbevidste kunde.

Hvordan ser fremtiden ud for MammaShop? Er der nogle nye tiltag på vej? Uh ha ja, vi har masser af gode idéer. Vi har for eksempel lige lanceret en kundeklub med eksklusive tilbud og en skræddersyet graviditetskalender til vores medlemmer - det bliver rigtig spændende at følge den.

BabyBjörn babysitter En ergonomisk, blødere og mere moderne version af den klassiske babysitter. Med blødt stof, runde former og omsluttende design. 1.199 kroner

Du kan læse mere om KlubMamma her: www.mammashop.dk/tilmelding-klub-mamma Desuden har vi netop fået en hel række nye brands i shoppen, blandt andre byKlipKlap, der laver smarte, multifunktionelle gulvpudder til børneværelset: www.mammashop.dk/brands/byklipklap.html Og BabyBjörn, der laver nogle geniale bæreseler og “babysitters”, som vugger dit barn til ro: www.mammashop.dk/catalogsearch/ result/?q=babybj%C3%B6rn

Hvis du kunne give ét godt råd videre til alle mødre, hvad ville det så være? Hmm, det skulle være: Nyd tiden ekstra meget med de små, nye, skønne babyer. Sæt dig ikke for store mål i forhold til hus og hjem og besøg. Bare nyd!

Se mange flere skønne produkter til mor og barn på WWW.MammaShop.dk


INTERVIEW

skønt legetøj til dit barn Webshoppen KidsUniverse.dk bugner af skønt legetøj til store og små børn.


Huset

rsen

hristoffe Winnie C

Barnebar

net

“Vi købte Kids Universe i foråret 2010 som en allerede eksisterende og velfungerende webshop”, fortæller indehaver Winnie Christoffersen og fortsætter:

noget, vi selv ville købe og forære til vores barnebarn? Eller var det noget, som kunne være til stor gavn og glæde for familien som helhed?”.

“Min mand var blevet lam og stum efter en blodprop i hjernestammen i 2003. Han havde imidlertid ikke mistet modet, glæden ved livet og slet ikke hukommelse eller sproget, selvom hans stemmebånd var lammet, så han ikke kunne tale”.

“Da vi overtog Kids Universe, var det således et fælles projekt, som min mand interesserede sig levende for. Hver gang, vi modtog en ordre, kom der en lille lyd fra computeren, og ligegyldig hvad, der ellers var af støj i rummet, så var min mand altid den, der hørte lyden og gjorde opmærksom på, at der var kommet en ordre. Han fulgte også med i, hvad der var blevet bestilt”.

“Jeg havde derfor bygget om i vores lille hus i Skovshoved, og det var lykkedes mig at få ham hjem til stor overraskelse for alle. Jeg beholdt mit fuldtids job som IT-projektleder indtil 2010, hvor jeg af forskellige grunde valgte at være hjemme hos ham dagligt og stoppe med mit arbejde”. “Imidlertid mente vi, at det var bedst at have noget at gå op i, der ikke havde med de vanskeligheder at gøre, som følger med en lam og stum i huset. De mange hjælpere og den uro, det bringer i dagligdagen, kunne vi minimere ved, at jeg selv overtog en del af opgaverne. På et tidspunkt var vi oppe på at få besøg af 18 forskellige hjælpere på ét døgn”. “På dette tidspunkt havde vi vores første og eneste barnebarn i vente - vores eneste datter ventede sig, og hvad var så mere naturligt end, at vi forhandlede legetøj?”. “Vi kunne se på varerne med kundernes øjne. Var det

“I forbindelse med sygdommen havde vi lukket den arkitektvirksomhed, som min mand havde, da han blev ramt af blodproppen. Derfor havde vi et dejligt velopvarmet og istandsat rum i kælderen stående - det var her, jeg placerede lageret til Kids Universe”. “Vi havde meget glæde af webshoppen og kørte sammen på posthuset med pakkerne, og ved juletid holdt vi meget sent åbent til glæde for de uheldige kunder, der havde glemt en eller flere julegaver”. “Min mand døde i foråret 2012, og herefter har jeg været temmelig ked. Men nu er jeg oppe at køre igen, har flyttet lageret til en pick-pack facilitet og har sat huset til salg”, slutter Winnie Christoffersen.

På de følgende sider kan du se et udvalg af skønt legetøj fra Kids Universe.


skønt legetøj fra KIDS UNIVERSE Benyt koden

ditbarn når du shopper og få

20% rabat på alle varer

playmais bondegård

Skumfiduser af farvede, bløde majspuffer og skabeloner til at bygge en bondegård bestående af bygninger og figurer. Tilsæt hver puf en anelse vand, så klistrer de sammen. Klip og klem og tilpas puffen og lav de mest fantastiske ting. 119 kroner

zipbin feslot Smart og holdbar æske, som kan lynes op, med print af det flotteste lyserøde feslot. Indeholder 2 dukker med langt lyst hår og fekjoler på. 209 kroner

Congo bongo musikabe

Sjov abe med trommestikker, 2 bongo-trommer, triangel og et bækken på hovedet. Tryk aben på tungen, og den laver en lyd, man så skal efterabe med trommestikkerne. 269 kroner

sværd med

lys og lyd Sejt sværd i kraftig plast. Tryk på knappen, og sværdet glimter i rødt lys og siger en uhyggelig lyd. 124 kroner


smilende hund Super blød og lækker hvid hund med sorte ører. Lige til at kramme. 32 cm høj.

389 kroner

119 kroner

solsikke

Dyrk din egen solsikke. Sættet indeholder jord, frø og terracottakrukke på 5 cm. Du skal bare tilsætte vand, og en flot solsikke vil skyde op. 38 kroner

scuttle bug Sammenklappelig trehjulet køretøj, der er nem at manøvrere, har ergonomisk formet sæde og vejer kun 20 kg. Efterfølger til gåvogn og et sjovt alternativ til en trehjulet cykel.

indkøbskurv Moderne indkøbskurv med kendte varer, som barnet vil kunne genkende fra de daglige indkøb. Det gør det lidt sjovere at lege købmand. Vælg mellem orange eller rød. 109 kroner

KLIK HER Safari Express

Byggesæt i farverige robuste klodser, som kan samles til safaritog med motor og lys samt 6 legefigurer, som kan køre med gennem junglen. 299 kroner

og se mere skønt legetøj fra kids universe


KONKURRENCE

VIND BOGEN OM

DEN PERFEKTE

SKOLESTART Vi udlodder 5 eksemplarer af bogen “Godt begyndt!” fra Gads Forlag om den perfekte skolestart. Blyanterne er spidsede og ligger på snorlige rækker i det funklende nye penalhus. Skoletasken er pakket og klar. Det er tid til skolestart. Men inden den store dag oprinder, har der været en masse spørgsmål at tage stilling til: Er mit barn overhovedet skoleklar? Skulle vi hellere tage et ekstra år i børnehaven? Og hvordan skal det dog gå socialt og fagligt? I bogen Godt begyndt! får du som forælder til et kommende børnehaveklassebarn svar på dine spørgsmål om den perfekte skolestart.


5 stk. TIL EN VÆRDI AF

249 KRONER PR. stk.

DELTAG I KONKURRENCEN HER


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG