DIT BARN #23

Page 1

DITBARN

66SIDER MED ALT OM DE UNGERSKØNNE

KENDTE DET HEDDER DE KENDTES BØRN

Hvilke kendte danskere har givet deres børn navnene Rita, Elin, Vilde, Amber og Carlo?

SØSKENDE

HJÆLP! MINE BØRN HADER HINANDEN

Hvad gør man, når ens børn skændes og slås hele tiden? 9 mødre kommer med gode råd

SHOPPING

24 SIDER

med must-haves til mor og barn

+ BREVKASSEN: SPØRGSMÅL OG SVAR OM BØRN | DAGENS SMIL: DE SJOVESTE TING SAGT AF BØRN SHOPPING: GODE BØRNEBØGER + SMARTE BØRNEURE + HYGGELIG FAMILIEFERIE + KØRESYGEARMBÅND
MAGASINET OM DE SKØNNE UNGER NR. 23 • FORÅR / SOMMER 2023

FARVERIGE PLAKATER TIL SMÅ (og store) LEGOFANS

LIFEMAGS 25% RABAT

Velkommen til 23. udgave af DIT BARN - magasinet om de skønne unger.

Hvad gør man, når ens børn bare slet ikke kan enes, men i stedet skændes og slås hele tiden? Det oplever Mia med hendes 2 piger på 10 og 7 år, og hun er desperat efter gode råd. Det får hun fra 9 mødre i artiklen Hjælp! Mine børn hader hinanden.

I brevkassen besvarer sundhedsplejerske Karin Holm spørgsmål om børn. Læs om en pige, der piller næse, en pige, der spiser meget salt, om at arve sko fra hinanden, om en dreng, der ikke vil i børnehave, og hvorfor børn med mæletænder skal til tandlægen.

Hvilke kendte danskere har givet deres børn navnene Rita, Elin, Vilde, Amber og Carlo? Få svaret i artiklen Det hedder de kendtes børn

Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 38 sider med gode børnebøger, smarte ure til børn, armbånd mod køresyge og søsyge, DNA-test og inspiration til den næste ferie for hele familien.

Vi håber, du får en hyggelig stund i selskab med 23. udgave af DIT BARN. Og har du endnu ikke læst alle de tidligere udgaver af DIT BARN, finder du dem på

WWW.DITBARN.DK

UDGIVER Lifemags

Lejrvej 23B

3500 Værløse info@lifemags.dk

ANNONCER

Dina Reece

dina@lifemags.dk

Telefon 38 74 26 26

HJEMMESIDE www.ditbarn.dk

FACEBOOK www.facebook.com/ditbarn

KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til DIT BARN, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk

Læs tidligere udgaver på WWW.DITBARN.DK

SØSKENDE

FOTOGRAF Deagreez / iStock FORSIDEN
SUNDHEDSPLEJERSKEN
og
børn
26
NAVNE Det hedder de kendtes børn FAMILIEFERIE Hold ferie i hverdagene og spar penge SPØRG
Spørgsmål
svar om
LÆSESTOF 12 gode bøger til dit barn 16 20
30
Hjælp! Mine børn hader hinanden 10

ARMBÅNDSURE

Smarte ure til dit barn 40

48 50 58 64

GULDKORN Dagens smil

KVALME Ferie uden køresyge og søsyge

DNA-TEST Den sikreste metode

MERE LÆSESTOF Fik du læst disse artikler?

FACEBOOK

Bliv ven med DIT BARN på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og andre spændende ting.

ABONNEMENT

Vil du have et GRATIS abonnement på

DIT BARN? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

FIND DET PERFEKTE UR TIL DIT BARN

Hos UrKompagniet.dk er vi forhandlere af det fantastiske mærke Fibex, som producerer ure til børn i høj kvalitet. Alle urene er produceret i det allergivenlige materiale titanium, så du ikke skal bekymre dig om nikkelallergi. Derudover er urene designet til, at dit barn kan bruge det under aktivitet som sport, svømning m.m., da de er vandtætte ned til 100 meter og har en komfortabel silikonerem. Urene har et simpelt design i diskrete eller opsigtsvækkende farver, så dit barn får et ur i en farve, som de er vilde med.

HJÆLP! HADER HINANDEN

Hvad gør man, når ens børn bare slet ikke kan enes, men i stedet skændes og slås hele tiden? Det oplever Mia med hendes 2 piger på 10 og 7 år, og hun er desperat efter gode råd. Det får hun fra 9 mødre.

SØSKENDE

JEG HAR 2 PIGER PÅ 10 OG 7 ÅR, som bare ikke kan tåle synet af hinanden. Det er rimelig frusterende. Nogen gange ønsker jeg, at jeg kun havde fået den ene af dem - eller ingen af dem.

Den lille på 7 år er en rigtig bandit, som elsker at gøre livet surt for storesøster på 10 år. Og storesøster elsker at lade sig provokere af lillesøster.

I dag ved aftensmaden gik det helt over gevind. Det endte med, at de kastede mad og mælk efter hinanden. Og jo, de blev stoppet. Men jeg er ved at give op overfor dem.

Det resulterer også i en masse skænderier mellem far og mig. Og det ender med, hvis det ikke bliver bedre, at vi bliver skilt. Far holder hånden over den lille - jeg prøver at dele sol og vind lige imellem dem.

Nu snakker vi om sommerferie. Far vil gerne til Kreta, hvilket jeg ikke kan overskue.. Tanken om de 2 finker gå amok i flyet på hinanden. Min mand mener, det nok skal løse sig. Men jeg vil ikke byde de andre passagerer mine møgungers vrede mod hinanden.

Da de var helt små, gik det nogenlunde imellem dem. Det har stået på i 4 år. Jeg har snakket lidt med den lille, og hun har svært ved at sætte ord på, hvad der tricker hende. Men farmand og mig skal have en snak, så vi arbejder i den samme retning. Og selvfølgelig er det os voksne her, der har et ansvar for at få løst det her kæmpe problem.

Bare det at spille et brætspil herhjemme tager alt ens overskud. Det ender de fleste gange med råben og skrigen.

Jeg er mere end villig til at få hjælp udefra. Jeg ønsker, vi kan finde melodien sammen igen alle 4. For en skilsmisse er det sidste, jeg ønsker. Hvad ville I gøre?

FÅ HJÆLP GENNEM SKOLEN

Nu ved jeg ikke, hvor I bor, og hvilket tilbud der er på jeres skole. Men på vores, langt ude på landet, har skolen både en AKT-medarbejder, socialrådgiver, sundhedsplejerske og børnepsykolog tilknyttet, som man kan få hjælp af, og det er ganske gratis. Problemer behøver ikke at handle om skolen, men blot om børnene. Hvis det var mig, ville jeg starte med at henvende mig her.

Og så er du og din mand nødt til at være enige. Konflikter mellem jer vil kun optrappe konflikter mellem pigerne. Når I er blevet enige (og det skal I, ellers kommer intet til at virke), så skal I holde familiemøde alle 4. Fortæl blot pigerne, at I gerne vil på ferie, men at det desværre ikke er en mulighed med deres opførsel. Det er de store nok til at få at vide. Og hold fokus på JERikke noget med, at det er på grund af A eller B. Det vil ikke gavne nogen. For jeg er enig med dig - jeg gad

heller ikke tage på en ferie med sådanne to lømler, for det bliver alligevel ikke ferie for nogle af jer.

Jeg ville være knust, hvis det var mine børn, og du kan tro, jeg kan forstå dine tanker om ikke at have fået enten den ene eller begge to, for det må være drænende i hverdagen for jer alle. Men på nuværende tidspunkt tror jeg, det er vigtigt, at I får hjælp udefra for at finde ind til roden af, hvad det er, der er galt. Knus og tanker.

JEANETTE LAV EN PLAN MED DIN MAND

Kan pigerne selv sætte ord på, hvorfor de rivaliserer og er onde mod hinanden? Selv om jeg støtter op om de andres forslag, så tror jeg, at grunden skal søges inden for egne rammer i første omgang.

MIA

Jeg ville holde møde med min mand og lave en plan (det lyder enklere, end det er) og så præsentere den for pigerne. F.eks.: “Far og mor er kommet til enighed om, at hvis vi ikke kan få familielivet til at køre alle 4, bliver vi nød til at splitte familien. Den dårlige stemning gavner ingen af os”.

ME FÅ PROFESSIONEL HJÆLP

I har brug for professionel hjælp. Det er jo helt grotesk, hvis I er ved at blive skilt på grund af det. Hvorfor kan du og din mand ikke finde ud af at kommunikere indbyrdes? Det virker som om, kimen til børnenes dårlige kommunikation ligger her.

Vent med ferieplaner, til der er kommet styr på det. Det er NU, der skal handles, hvis I skal nå det før sommerferien, og før der opstår endnu dybere sår.

BERLIN FÅ HJÆLP HOS KOMMUNEN

Har jeres kommune ikke et familiehus/tilbud, hvor der måske kan hentes noget hjælp? Det lyder vældigt opslidende.

MALLE

FOKUSER PÅ DET POSITIVE

Har de ikke perioder, hvor de er gode venner? Eller har det stået på sådan længe? Forventer I, de skal være hinandens bedste støtter?

Mine (dreng og pige) er hinandens bedste venner. De kan også have perioder, hvor de skændes, så det batter, men i det store og hele er de gode og omsorgsfulde ved hinanden.

Min mand har en tendens til at fokusere på de dårlige perioder, og dem VIL der være. Jeg tror derimod, at det er vigtigt at fokusere på det positive. Ikke sagt, at dine har det sådan. Min venindes børn har aldrig været tætte.

ANNO ENETID OG KÆRLIGHEDSSPROG

Jeg er ked af at læse, at de har det så skidt sammen. Det må være så hårdt. Jeg kan godt genkende de situationer, hvor det virker som om, de er ved at rive hovederne af hinanden hele tiden (mine børn er drenge på 6 og 8 år), men de har heldigvis også meget glæde af hinanden, og jeg synes, at følgende hjælper til et godt forhold indbyrdes:

• Enetid med dem. Det er nogle gange lettere sagt end gjort, men at gøre lidt ekstra ud af det, når den ene har en legeaftale eller er til sport eller lignende giver enormt. Begge mine drenge blomstrer i den grad

Det er nogle gange lettere sagt end gjort, men at gøre lidt ekstra ud af det, når den ene har en legeaftale eller er til sport eller lignende giver enormt.

op, når de er alene med mig, og de får tanket op.

• Det korrekte kærlighedssprog. Børn er forskellige, og deres kærlighedssprog er også forskelligt. Nogle har brug for ros og anerkendelse, andre for tjenester, andre for ting osv. Jeg brugte en test i en bog til at klarlægge mine børns, og selv om jeg egentlig godt havde en fornemmelse af det, var det rart at blive bekræftet. Man kan garanteret finde en tilsvarende test på nettet.

Men vigtigt vigtigt vigtigt: Det må aldrig blive børnenes ansvar, at stemningen i familien ikke er super. Aftal med din mand, at I fokuserer på det positive, og gør

pigerne opmærksom på det, hver gang de faktisk har det rart sammen. Det bliver selvforstærkende. Brug eventuelt elementer fra “den gode stol”.

K LAV TING SAMMEN

Vi har været der, hvor vi ikke orker at lave noget sammen på grund af konflikter. For nylig var vi til et arrangement med mange aktiviteter. Flere gange be-

Det hjælper, når vi sætter restriktioner på spil og prioriterer nærvær. Børn lærer også af konflikter med søskende, så måske skal vi voksne også tænke på det som vigtig læring for ungerne og holde fast i reglerne for vores famile og omgang.

mærkede jeg, at vi lavede nogle ting, hvor vi morede os og grinte sammen alle 4. Det er længe siden, og hvor var det godt. Jeg er sikker på, at det hjælper os på vej til færre konflikter.

ANO I SKAL HAVE ANDRE ØJNE PÅ

Som flere skriver, så skal I have nogle redskaber til at håndtere deres konflikter med. For der lyder helt klart som en spiral, hvor I som forældre formentlig er med til at gøre tingene værre.

Der findes familieterapeuter, måske via kommunen. Skynd jer at få startet op, og så skal du og din mand sværge på, at I bakker hinanden op. Børn mærker jo med det samme, hvis forældrene er uenige.

I skylder jer selv at få gjort noget ved det, men også børnene, som ellers risikerer aldrig at få et godt forhold til hinanden.

CHARLOTTE MÅSKE HADER DE IKKE HINANDEN

Vi har været sovset ind i konflikter mellem to drenge der konstant har været i konflikt. Vi har prøvet en del, har læst og forsøgt os frem uden held. Vi har prøvet at

hjælpe dem med sproget, at lade dem selv løse det og at skille dem ad - intet hjalp. Til sidst var vi på grænsen og kontaktede skolen, men fordi de begge fungererede uden problemer med de andre i klasserne og med de voksne, kunne skolen ikke hjælpe.

Derfor kontaktede vi kommunens familiecenter. Vi var til nogle samtaler med nogle ressource-pædagoger, og de anbefalede at få en psykolog på. Han testede den store til at være højt begavet og asynkron udviklet, hvilket kunne forklare nogle af konflikterne, da lillebror overhalede storebror i konflikterne. Faktisk fortalte psykologen os, at konflikterne opstod, fordi drengene betød meget for hinanden, og når der er noget på spil, bliver konflikterne tit voldsommere. Så det var jo rart at få at vide.

Så fik vi lidt redskab til at hjælpe dem med at sætte ord på og sige fra uden at eksplodere i hovedet på hinanden, og det arbejder vi med nu. Det hjælper, når vi sætter restriktioner på spil og prioriterer nærvær. Børn lærer også af konflikter med søskende, så måske skal vi voksne også tænke på det som vigtig læring for ungerne og holde fast i reglerne for vores famile og omgang. Så kommer det stille og roligt.

Mine drenge er nu 9 og 6 år, og vi fik hjælp for 2 år siden. De er som nat og dag, hvilket også har gjort det svært for dem at forstå hinanden og hinandens væremåder og reaktioner, men det sagde psykologen bare var vigtig læring, så det tror vi på nu. Held og lykke.

CAW

FØRSTEHJÆLP MOD KØRESYGE GODE RÅD TIL BILTUREN

1 2 3 4

Undgå store måltider inden afgang

Sørg for frisk luft i bilen, og hold korte stop

Undgå at spille, se film og læse i bilen

Sid roligt i bilen, og luk eventuelt øjnene, eller kig på et fast punkt i horisonten

Du kan nu selv lindre eller afhjælpe køresyge.

Bliver du let køresyg, men gerne vil læse, se film eller har andre gøremål under køreturen, er der en løsning…

SEA-BAND AFHJÆLPER KØRESYGE FOR BØRN OG VOKSNE

Inden køreturen begynder, placerer du Sea-Band på håndleddene. Er kvalmen opstået, tager du straks båndet på, og virkningen begynder efter få minutter.

Sådan placerer du Sea-Band Placér båndet, så akupressur-knappen trykker på P6-punktet.

1 2 3

Læg dine tre midterste fingre på undersiden af håndleddet som tegningen viser (personens egne fingre). Punktet ligger lige under pegefingeren mellem de to sener

Placér knappen, så den trykker på P6punktet. Gentag fremgangsmåden på det andet håndled

Kvalme kommer typisk i bølger. Du kan øge virkningen ved at trykke eller massere let på akupressurknappen i nogle sekunder

- LANGE KØRETURE FØLES KORTERE
OG I HELSEBUTIKKER - WWW.SEABAND.DK
SEA-BAND FÅS PÅ APOTEKER
P6
Sea-Band Danmark giver ubetinget tilbagekøbsgaranti

DET HEDDER DE

KENDTES BØRN

Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne en række kendte danskeres børn har fået. Måske bliver Rita, Elin, Vilde, Amber og Carlo hotte babynavne i de kommende år?

Tennis-stjerne Caroline Wozniacki (31) blev mor for 2. gang, da hun fødte sønnen James den 24. oktober 2022. Farmand er den tidligere basketball-spiller David Lee. De har i forvejen Olivia på 1½ år, der er lykkelig over at være blevet storesøster.

NAVNE

TINA MÜLLER: EMMA

TV-vært Tina Müller (44) blev mor for første gang den 12. oktober 2022 sammen med kæresten Anders Rud, som er journalist på DR Sporten. Det er en livslang drøm om at blive mor, der gik i opfyldelse. Hun fødte en lille datter, der har fået navnet Emma.

LISE BAASTRUP: ELIN

Revystjernen Lise Baastrup (38) er blevet mor for anden gang. Hun og ægtemanden, forestillingsleder på Cirkusrevyen Jacob Dahl, har fået endnu en pige i februar 2023. De har i forvejen Laura på knapt 4 år. Den lille ny har fået navnet Elin. Jacob har også de 2 store sønner Frederik og Christian.

ANNEMETTE VOSS: RITA

Den store bagedyst -vinder Annemette Voss (39) fødte sit 4. barn den 9. januar 2023. Hun og hendes mand, Micky Fridthjof, fik en lile pige, der har fået navnet Rita.

ANDREA LYKKE OEHLENSCHLÆGER: VILDE

Musicalskuespilleren Andrea Lykke Oehlenschlæger, som var gravid under sin deltagelse i Vild med dans , og hendes forlovede musikeren Ludvig Brygmann blev forældre for første gang den 30. marts 2023 til en lille datter, der har fået navnet Vilde.

STINE BJERRE MORTENSEN: CARLO

Der skulle en hård fødsel til, før den 40-årige sportsvært Stine Bjerre Mortensen i december 2022 kunne kalde sig mor til lille Carlo. Men nu nyder hun til gengæld sin barsel i selskab med manden, håndboldspiller Casper U. Mortensen, og kan berette, at alt går rigtig godt.

JACOB FUGLSANG: AMBER

Cykelrytter Jacob Fuglsang (38) og hustruen LouLou (29) fik en lille pige i august 2022. Hun hedder Amber Joy. De har i forvejen datteren Jamie Lou på 5 år. Familien bor til daglig i Monaco.

Læs mere på vores hjemmeside â

Tro er godt - viden giver tryghed

90% af vores kunder har resultatet allerede efter 2 hverdage

Alle har ret til og mulighed for vished, om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror.

Vi anvender den nyeste teknologi, den højeste standard og sikkerhed. Kun det bedste er godt nok for dig i sådanne vigtige spørgsmål.

DNAtest har siden 1998 leveret de vigtige svar verden over - naturligvis 100% anonymt.

HOLD FERIE I HVERDAGENE OG SPAR PENGE

Livet som småbørnsfamilie byder på rigtig mange skønne og sjove øjeblikke, men også en travl og dyr hverdag med vasketøj, indkøb og madlavning. Men sådan er det ikke på LANDALS

7 danske ferieparker, hvor du i hverdagene ofte finder de billigste ophold samt masser af ro og tid til hinanden.

FAMILIEFERIE

Træk stikket og tilbring et par dage med familien i grønne omgivelser på en af Landals 7 danske ferieparker, uden at skulle tømme børnenes sparegrise. Fyld i stedet hele familien med overskud, nærvær og dejlige minder.

På Landals ferieparker bor I med storslået natur lige uden for ferieboligens hoveddør, som indbyder til rolige gåture og eventyr i naturen. Strand, hede eller skov - hvilken udsigt har I mest lyst til at vågne op til?

SPAR PENGE I HVERDAGENE

En af de helt store fordele som børnefamilie uden børn i skolealderen er, at du og familien har mulighed for at holde ferie i hverdagene, hvor det oftest er billigere. I hverdagene er der også færre gæster på ferieparken, som betyder mere ro og nærvær til jer med børnene og masser af plads i badeland, legeland og de øvrige aktiviteter.

Har I blot brug for en lille weekendtur eller et kort ophold, uden der skal bruges en masse feriedage? Så er et besøg hos en af Landals danske ferieparker et oplagt valg. Hos Landal er der nemlig valgfri ankomstog afrejsedag, så ferien bliver lige præcis den længde, I ønsker.

Slip også for rengøring på afrejsedagen, da dette altid er inklusiv i prisen. Rejs i stedet hjem med overskud og masser af mindeværdige øjeblikke.

AKTIVITETER FOR ALLE ALDRE

Hos Landal er kvalitetstid og sjov altid en garanti. Her er masser af aktiviteter, så I kommer aldrig til at kede jer. Brug timevis i det subtropiske badeland og sus ned af de vilde rutsjebaner. For de mindste er der opvarmet børnebassin, så I kan lære lillebror eller lillesøster at blive fortrolig med det våde element.

For de større børn er der masser af spændende aktiviteter. Leg for eksempel Robin Hood og se, om du kan ramme bulls eye i bueskydning, brænd krudt af i det store indendørs legeland eller dyst mod hinanden i minigolf eller bowling.

Nyd godt af ferieparkens placering midt i den smukke danske natur, gå på opdagelse efter mariehøns eller bliv gule under hagen, når I dufter til smørblomsten.

Når I er mættede af dagens oplevelser, kan I trække jer tilbage i jeres egen familievenlige feriebolig, hvor I har soveværelser, bad/toilet, stue og eget køkken, hvor I kan forberede aftensmaden til børnene.

Skal det være nemt, kan I dog også besøge parkens brasserie og nyde at blive serviceret eller bestille takeaway til feriehuset.

FERIE MED PLADS TIL HELE FAMILIEN

På Landals ferieparker kan I samle hele familien under ét tag i en af de hyggelige ferieboliger. Der findes nemlig ferieboliger med plads til helt op til 18 personer. På den måde kan for eksempel bedsteforældrene også nyde sjove dage med børnebørnene. Det giver måske endda mor og far mulighed for at nyde lidt alenetid, mens bedsteforældrene hygger med børnene på legepladsen eller tager på udflugt til én af de mange nærliggende attraktioner.

Familiens firbenede medlemmer skal ikke glemmes og er naturligvis også velkommen.

MERE INFO

Trænger I til et afbræk fra den travle hverdag? Så udnyt hverdagens billige priser på ferieophold. Læs mere om Landals 7 danske ferieparker og book jeres næste ferie her: WWW.LANDAL.DK

OM BØRN

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM

Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder. Karin har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål. Læs om en pige, der piller næse, en pige, der spiser meget salt, om at arve sko fra hinanden, om en dreng, der ikke vil i børnehave, og hvorfor børn med mæletænder skal til tandlægen.

SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN
SPØRGSMÅL OG SVAR

MIN DATTER PILLER NÆSE

Jeg har en dejlig pige, som har fået den uvane at pille næse og bagefter stikker fingeren i munden. Hun startede for 2 år siden, da hun startede i dagpleje.

Hun er tit forkølet, som børn jo er i den alder, og når næsen løber, gør hun det jo desværre oftere, da en løbende næse jo er irriterende.

Findes der en god måde at stoppe hendes adfærd? Jeg er bange for, at hun i børnehaven vil blive drillet for det.

SVAR

Det er begyndt som en dårlig vane, som forkølelse med rød næse, der klør og er irriteret, måske forstærker.

Måske vil det hjælpe at smørre med mild creme omkring næsen, dels til lindren, dels fordi smagen af creme måske får din datter til at synes mindre godt om smagen, når hun putter fingeren i munden.

Brug f.eks. en urtesalve som kamille eller anvend en lokalbedøvende salve. Den dæmper kløen og svien. De er ufarlige at “spise”.

Hvis du dagligt siger til hende, at hun skal lade være med at pille sig i næsen, skal du nok stoppe med det og i stedet ignorere hende, når hun gør det.

Det kan nemlig også være en uhensigtmæssig måde ubevist at få opmærksomhed på, som fastholder hende i adfæren. Eller fordi man som 4-årig selvstændig pige er stædig, når der hele tiden fokuseres på næsepilleriet.

Ofte skal der bare en lille ændring i jeres fælles samværdsmønster til at stoppe en uhensigtsmæssig adfærd.

Spørg dig selv: Hvorfor begyndte hun i dagplejen med netop den adfærd? Var det en tilfældighed, som fik hende igang med næsepilleriet, som fortsatte, fordi hun følte sig overset af dagplejemor på grund af de

andre børn? Eller er hun stoppet derhenne?

Hvad gør dagplejemor? Tager hun hendes hånd væk fra næsen? Kommenterer hun det? Hvis ja, skal hun ligesom dig prøve at ignorere det og se, om ikke det hjælper.

MIN DATTER SPISER MEGET SALT

Jeg har en datter på 4 år, som spiser almindeligt og varieret. Men hun har en “last” med at spise salt.

Hun kan spise det rent, hvis hun får lov, og får hun pommes frittes, spiser hun det løse salt først og det andet bagefter.

Hvorfor gør hun det, og mangler hun et vitamin?

SVAR

Nej, hun mangler ikke noget vitamin. Hun manglede måske salt. Nu har hun fået sig en dårlig vane, som hun ikke skal have lov at fortsætte med.

Salt binder væske i kroppen. Med et sundt kredsløb, som din 3½ årige pige er i besiddelse af, er det ikke et problem. Det er dog heller ikke sundt.

Jo før I får hende afvænnet jo bedre. Køb eventuelt Seltin i stedet for almindelig kogesalt.

MÅ BØRN ARVE SKO FRA

HINANDEN?

Jeg har arvet en del tøj til min søn, og deriblandt også nogle sko. Mit spørgsmål er derfor: Må børn arve sko fra hinanden, hvis de ikke er for slidte?

SVAR

Som hovedregel ja med følgende forbehold:

Mange små børn går lidt skævt, specielt på den ene fod, så spørg eventuelt forældrene, om de har bemærket noget ved barnets gang i den retning. Se på sålen. Er den slidt skæv, skal skoen kasseres.

Ofte skal der bare en lille ændring i jeres fælles samværdsmønster til at stoppe en uhensigtsmæssig adfærd.

Sko, barnet anvender, før barnet har lært at gå, er mest til at holde foden varm.

Jeg ville selv købe den første sko, når barnet lærer at gå. Det er vigtigt, at den har den helt rigtige størrelse, at den sidder fast og godt på foden, samt at den støtter foden omkring anklen.

Det skal være en blød læderstøvle med lædersål. Køb den i en skoforretning, hvor ekspedienten kan måle barnets fod og vejlede jer.

Når barnet er blev god til at gå, kan du gå over på genbrug med ovenstående forbehold.

MIN SØN VIL IKKE I BØRNEHAVE

Jeg har to dejlige drenge på 4½ og 1 år. Problemet er den ældste. Derhjemme fungerer han godt, er glad og sød. Han er den dreng, som vi altid har kendt.

I børnehaven går det ikke så godt mere. Han har i en længere periode været meget bange for en pædagog, men det er ude af verden nu (før han blev storebror, var han glad for vedkommende).

Han græder hver morgen og vil ikke afsted, men det kommer han. Han nægter at spise sin madpakke og vil ikke synge. Først efter frokost bliver han glad. Børnehaven siger, at det er mig, han savner, og hvis det bliver ved, skal han til lægen.

Mit spørgsmål er (det her gør jo ondt på os som forældre): Jeg har gået hjemme i 1 år nu, og begynder på arbejde om 1 uge. Savner han mig, er han jaloux, og hvordan tackler vi det her? Det skal lige siges, at jeg laver mange ting alene med ham.

SVAR

Læg mærke til det, du her skriver: “Derhjemme fungerer han godt, er glad og sød. Han er den dreng, som vi altid har kendt”. Din dreng er jo hverken syg fysisk eller psykisk, når han fungerer, som han plejer derhjemme.

Var han jaloux på lillebror, ville han vise det ved, at han tissede eller besørgede i bukserne, slog på lillebror, hev i dig, når du var sammen med lillebror osv. Det gør han IKKE.

Hans problem er altså i børnehaven, og det kan en tur til lægen ikke afhjælpe. Hvad mener børnehaven, at lægen skulle kunne hjælpe med?

Har han været meget hjemme, mens du har været på barselsorlov, kan det godt være en forklaring på, at han savner dig, når han kommer hen i børnehaven. Det skulle dog gå over i løbet af dagen, når han blev optaget af leg og kammeraterne, hvis han befandt sig godt der.

At han ikke vil af sted om morgenen, kan være angst for, at han tror, han ikke kommer hjem igen. Det virker dog usandsynligt, hvis hans nuværende reaktion netop er kommet, efter han har været mere hjemme. Selv om han skulle længes hjem, ved han jo godt, at han bliver hentet.

Jeg tror alt i alt, at I skal se på, om hans nuværende børnehave er den rigtige for ham. Hvordan er aldersfordelingen i gruppen af børn, han er sammen med? Har der været stor udskiftning i pædagoggruppen? Hvad fik ham til at blive ked af den ene pædagog i forbindelse med, at han blev storebror?

I må tage en snak med børnehaven om, hvad der skete præcis dengang, I fik lillebror. Eller tag konsekvensen og skift institution. Hvis ikke han allerede er i en integreret børnehave, hvor lillebror også kan gå, villle jeg finde en institution i jeres område, hvor begge drenge kan være.

Jeres ældste ville følges med lillebror om morgenen, selv om de er på hver deres stue, og I ville være fri for at skulle aflevere to steder. Jeg kunne se det som løsningen.

HVORFOR SKAL BØRN MED

MÆLKETÆNDER TIL TANDLÆGEN?

Hvad er formålet med tandlægebesøg for børn med mælketænder? Er det for, at de skal blive fortrolige

Din dreng er jo hverken syg fysisk eller psykisk, når han fungerer, som han plejer derhjemme.

med tandlægen?

Hvis der ikke er noget galt med barnets tænder, skal de jo bare børstes. Min datter ville sige til, hvis hun havde et hul, for det ville jo gøre ondt. Jeg håber, I kan gøre mig klogere på emnet.

SVAR

Den dag, din datter begynder at beklage sig over tandpine, er hullet så stort, at den blivende tand er i stor fare for at være blevet beskadiget.

Mælketænder falder ud ca. ved 6 års alderen, men de blivende tænder ligger lige neden under. Derfor skal huller så vidt muligt undgåes for ikke, at de blivende tænder beskadiges.

Dertil bruges ganske rigtigt følgende 3 råd:

• Daglig tandbørstning morgen og aften. Det er alfa og

omega i den gode tandhygiejne.

• At tænderne er rene uden bakteriebelægning, når der spises og drikkes. Gode spise- og drikkevaner er ligeså vigtigt. Sodavand og saft skal kun gives ved festlige lejligheder. Undgå specielt cola, som laver syreangreb på tænderne. Ikke daglig slik. Spar på sukkeret i madlavningen. Specielt det hvide raffinerede sukker. Brug hellere sirup og honning som sødemiddel, når det er nødvendigt med sukkertilskud.

• Det tredje råd er at opbygge gode tandlægevaner og skabe fortrolighed til tandlægen, fra barnet er lille. Den første gang vil tandlægen vise barnet forskellige instrumenter. Det er sjældent, der bores. Eventuelt pensles begyndende huller med fluor. Der kan vises korrekt tandbørstning og lignende. Alt, som ikke gør ondt, men er med til at vinde barnets tillid til tandlægen og dennes hjælpere.

Det ville være synd, at din datter først skulle opleve tandlægen, når hun havde rigtig tandpine.

12 GODE BØGER TIL DIT BARN

Hvis du leder efter en god bog til dit barn, så finder du den lige her. Vi har samlet

12 gode børnebøger fra GYLDENDAL (og en enkelt bog om børneopdragelse), og du finder helt sikkert noget, der fanger dit barns interesse.

SØSTER OG BROR - LILLE OG STOR „

Hvordan er det at få en lillesøster eller lillebror? Eller bare at have én i det hele taget? Det er ikke altid nemt, og man kan blive både sur og glad, stolt og jaloux, når man pludselig skal være den store. På den anden side er det heller ikke altid lige sjovt at være den lille og skulle finde sin egen plads i familien. Men heldigvis er det for det meste bare skønt at være to. Søster og bror – lille og stor er en samling af de bedste billedbøger om at være søskende. Her får du 6 søde, sjove og lidt dramatiske historier om alle de følelser, man kan have, uanset om man er den lille eller den store.

LÆSESTOF
UDKOMMER 8. MAJ

‚ JASSEMINHO 2 - STREET ROYAL

I bind 2, Street Royal, skal Jasseminho på skoleudflugt til Amalienborg, og han har som altid sin yndlingsbold med. Men ved et uheld ryger bolden over slotsmuren og ind i slotshaven. Jasseminho er en super sjov og anderledes fodboldserie. Bøgerne handler om at have det sjovt, have stærke venskaber og vise hinanden respekt - og selvfølgelig en masse streetfodbold.

 JASSEMINHO 1 - DEN FØRSTE PANNA

Kender du Jasseminho? Han er en af Danmarks bedste street-fodboldspillere. Nu udkommer han i sin egen bogserie på Gyldendal. 1 bind 1, Den første panna, øver Jasseminho og hans venner Zizo og Kasper tricks, og de mødes ofte på Den Runde Bane, hvor de 10 street-fodbold-bud hersker. Men som det så ofte sker for Jasse, kommer han i problemer.

ƒ HIMMELØJNE

Himmeløjne er en øjenvidneberetning om at vokse op med en skilsmissefar, som langsomt mister taget om sit liv. Historien starter ved en lille piges første besøg hos faren efter skilsmissen og slutter, da pigen som teenager får nok af undskyldninger, svigt og druk og giver slip på sin far for selv at kunne leve. Mange skilsmissebørn i Danmark mister kontakten med den ene af deres forældre - typisk deres far - og der er stor skam og smerte forbundet med det tab. Himmeløjne sætter ord og billeder på dette tab og viser, at der midt i kaos og smerte findes styrke og kærlighed.

 HANNAH OG HESTENE 1 - KLAR, PARAT, RIDESTART!

Hannahs største drøm er at starte til ridning, og endelig får hun lov. Desværre viser det sig, at rideskolen har en lang venteliste, og det kan tage flere år at få en plads på et begynderhold. Men så hører hun, at der er en enkelt ledig plads på et hold for let øvede ryttere. Hannah har aldrig prøvet at sidde på en hest. Tør hun starte på holdet?

DROP OPDRAGELSEN „

Udfordrer den traditionelle tilgang til børneopdragelse og præsenterer en mere moderne tilgang. Forfatteren, Fie Hørby, er familieterapeut og mor og mener, at den gamle opdragelse bunder i et forældet børnesyn. Drop opdragelsen fokuserer på simple ting som tonen i familien og opfordrer forældre til at stå ved deres autoritet og være konfliktløsere i stedet for dommere. Den nyredigerede udgave inkluderer et nyt kapitel om skærmtid, der er et aktuelt emne i mange familier.

Helt ny serie om at gå til ridning, hygge i stalden og forelske sig i verdens sødeste hest. Begge bøger udkommer den 4. maj.

‚ HANNAH OG HESTENE 2 - STÆVNE PÅ RIDESKOLEN

Da Hannahs hold hører, at der snart skal være stævne, taler de ikke om andet. Hannah har ikke redet så længe som de andre, så kan hun godt deltage? Ellers er hun bange for, at hun vil miste sine venner fra holdet. Hannah vil helst ride på sine elskede Maika, og hun glæder sig til at øve. Det går bare ikke så let, for Maika er jo i virkeligheden ikke nogen begynderpony.

 SKANDAR 1

Fantastisk medrivende og dramatisk fantasyroman om drengen Skandar. Historien foregår i en verden lidt som vores, men hvor der på en afsidesliggende ø bor vilde enhjørninger med magiske evner, som kun kan tæmmes af ét bestemt menneske. Derfor skal alle børn til en eksamen i det år, de fylder 13, for at finde ud af, om de kan blive ‘Riders’. Det er Skandars store drøm at klare den eksamen. Samtidig huserer en mystisk, ondsindet Rider, der for nylig har stjålet øens bedste enhjørning. Skandar hvirvles ind i et eventyrligt drama og finder ud af en del om sig selv og sin fortid.

ƒ JAGTEN PÅ SANDHEDEN 5

På torvet i Skjulstrup står Tosse-Torben og sælger sin avis, Jagten på Sandheden. Han påstår, at der bor en kæmpe krokodille i byens kloakker. Da Amir taber sin yndlings-frisbee i kloakken, må han, Vega og Charlie ned og undersøge sagen. Men kæmpekrokodiller er ikke de eneste krybdyr, der er løs dernede, og snart må de tre børn kæmpe for at redde byen.

‚ SKANDAR 2

Skandar Smiths drøm om at blive enhjørningerytter er gået i opfyldelse, og han er netop startet på sit andet år på Øen. Men så begynder der at ske uhyggelige ting: Øen hjemsøges af voldsomt uvejr, der går rygter om en ildevarslende profeti, og vilde, ellers udødelige, enhjørninger bliver på uforklarlig vis slået ihjel. Mens ødelæggelserne tager til, længes Skandars søster Kenna inderligt efter et liv på Øen, og Skandar føler, det er hans pligt at hjælpe hende - og hindre Øen i at splitte sig selv, før det er for sent.

En episk eventyrserie om usandsynlige helte, elementær magi, nervepirrende kampe og frygtindgydende enhjørninger. Bog 2 i serien udkommer den 2. maj.

 FRIDA OG FÆTTER 1

Frida og Fætter - Skrald, støj og stinkdyr er første historie om Frida og Fætter. Fætter har hul på strømpen, går med julesweater og har lakrids i hele ansigtet. Nu skal han ovenikøbet bo på Fridas værelse en hel lang sommerferie. Samtidig forsvinder Fridas elskede men temmelig stinkende tøjelefant på mystisk vis, og sammen med Fætter må Frida i gang med en redningsaktion, der blandt andet kræver en hvid walkie talkie, et hemmeligt skonummer og en skraldemand ved navn Kaj. En vild fortælling om centimetermænd, venskab og deller på tæerne.

BYEN DER FLÆKKEDE „

Milas bor i verdens måske fredeligste landsby. Sådan en by, hvor alle hilser på hinanden, og ingen låser deres døre. Ikke engang om natten. Men en helt almindelig fredag sker der noget, som vender op og ned på alting. En historie om, hvor lidt der skal til for at skabe ufred og gøre venner til fjender.

‚ FRIDA OG FÆTTER 2

Frida og Fætter - Scooter, splatbanan og solbriller er anden historie om Frida og Fætter. En vild fortælling om gratis balloner, langfingrede tryllekunstnere og pølsehorn. Frida har et problem. Ikke bare har hun en smaskende Fætter med hullede strømper boende på sit værelse hele sommeren. Hun har også en far, der har glemt, at han har bryllupsdag, og nu vil mor tage sit gode tøj og gå sin vej. Derfor må Frida og Fætter finde på noget i en fart. Deres plan kræver bare blandt andet en magisk kiste, en fedtet mønt og en dame ved navn Ruth med læderjakke og trehjulet scooter.

SMARTE URE TIL DIT BARN

Som barn er det fedt at lære nye og spændende ting – det gælder også klokken. Med det store udvalg af armbåndsure til børn og unge fra UR KOMPAGNIET har du alle forudsætninger for at lære dit barn klokken at kende på en sjov og smart måde.

Har dit barn forelsket sig i et særligt mærke, kan du nemt søge direkte på ure fra dette mærke. Er dit barn vild med en særlig farve, skal de kunne bruge det til sport, svømning eller lignende, kan du ligeledes søge de rigtige ure frem.

FIND DET HELT RIGTIGE UR TIL DIT BARN

I det store udvalg af børneure kan det være noget af en opgave at vælge det ur, der passer dit barn. Er du usikker på hvilken type af ur dit barn bør have, er du altid meget velkommen til at kontakte Ur Kompagniet direkte - så guider de dig til den perfekte løsning.

På de følgende sider kan du se et lille udpluk af smarte ure fra Ur Kompagniet. Du finder hele sortimentet af børneure på WWW.URKOMPAGNIET.DK

ARMBÅNDSURE

ƒ ARMBÅNDSUR

Smart lille armbåndsur med silikonerem, der føles let og blød på huden. Uret har en selvstændig lysknap, der får hele urets skive til at oplyse i flot selvlysende farve. Det er vandtæt til 10 bar (100 meter), så man kan have uret på i bad, på stranden eller i svømmehallen, uden at det tager skade.

399,-

Det rette børneur gør det sjovt at lære klokken.

FIBEX BESTSELLERE

‚ ARMBÅNDSUR

Smart lille armbåndsur med silikonerem, der føles let og blød på huden. Uret har en selvstændig lysknap, der får hele urets skive til at oplyse i flot selvlysende farve. Det er vandtæt til 10 bar (100 meter), så man kan have uret på i bad, på stranden eller i svømmehallen, uden at det tager skade.

399,-

‚ TITANIUM UR

Smart 30 mm nikkelfrit armbåndsur til kvinder og børn fra Fibex Titanium kollektionen. Urkassen på dette armbåndsur er produceret i titanium, der har den fremragende egenskab, at det ikke fremkalder allergiske reaktioner. Derudover er uret klassificeret til 100 meter vandtæthed, så man uden problemer kan bade og svømme med det på. Viserne på uret er belagt med pigment, der lyser op i mørket.

599,-

FIBEX TITANIUM

FIBEX ALARMURE

 DIGITALUR

Smart lille digitalur af mærket Fibex med hele 8 uafhængige vibrerende alarmer. Uret er effektivt som såkaldt tisseur (til børn der skal huske at gå på toilettet), eller som medicin-ur, hvis man skal huske at tage medicin på særlige tidspunkter. De vibrerende alarmer er ekstremt effektive, men samtidig yderst diskrete i forhold til omgivelserne.

499,-

‚ DIGITALUR

Smart digitalur af mærket Fibex. Uret er designet som et smartwatch med hele 15 uafhængige vibrerende alarmer, der tydeligt kan mærkes på hånden. Det gør det ideelt som et “huske-ur”, der kan minde om f.eks. toiletbesøg, medicinindtag eller blot hverdagsaktiviteter såsom at huske at drikke vand. De vibrerende alarmer er ekstremt effektive, men samtidig yderst diskrete i forhold til omgivelserne (alarmerne afgiver ikke lyd). Uret måler 32 mm i bredden og godt 9 mm i tykkelsen og har en rem, der kan passe selv normaltstørrelse håndled på mænd. Men det kan også benyttes af børn, da der i remmen er lavet mange spændehuller. Uret oplades via et indbygget USBstik, der kan sættes direkte i f.eks. computer, powerbank eller standard mobiloplader. Afhængigt af antallet af aktive alarmer kan uret gå hele 6-20 dage på en fuld opladning. 599,-

FÅ GRATIS FRAGT

Du kan se mange flere smarte ure til dit barn på WWW.URKOMPAGNIET.DK

Brug koden DITBARN og få gratis fragt på din ordre.

DAGENS SMIL

De kære børn siger sommetider de sjoveste ting. Her har vi samlet en buket af små guldkorn sagt af børn.

Vores søn på 4 år er “slem” til at pille næse. En dag fanger hans far ham med fingeren godt oppe i næsen, og han får selvfølgelig at vide, at han ikke må pille næse, hvortil han svarer: “Det gør jeg heller ikke - jeg flytter bare rundt på dem”. Vi kunne ikke lade være med at grine.

Min datter var lige fyldt 4

år dagen før. Vi sad ved morgenbordet og talte om fødselsdagen. Så spørger

hun, om hun nu var 4 år.

Vi svarede ja, hvorefter hun eftertænksomt siger: “Jamen, jeg kan ikke rigtig mærke noget”.

Min søn på knap 4 år var ved lægen og blev målt. Dagens efter spurgte jeg ham, om han havde fortalt far, hvor stor lægen havde målt ham til. “Ja”, sagde drengen og lagde hånden på hovedet: “Så stor”.

Mine tvillingepiger på 4 år er meget fokuseret på, at de gerne vil have en lillebror eller lillesøster. Det er der im- idlertid ikke lige planer om. Men en dag under aftensmaden sidder S og ser meget alvorligt på mig og siger så: “Mor, jeg ved godt, hvor babyen kom- mer fra. Den du skal ha’!”. Jeg svare noget forbløffet: “Øh nå, hvor da?”, og S svarer: “Fakta! Vi køber bare babyen i Fakta. De har mange”. Senere viste det sig, at hun troede, at alle foræl- drene, der gik med børnene i ind- købsvognene, havde købt dem ;-)

GULDKORN

Min datter på 4 år er meget glad for at klippe og klis- tre, så vores forbrug af tape er højt. En dag spørger hun: “Hvor er tapen?”. Jeg svarer: “Du må ringe til tapefabrikken”, hvorpå tøsen tænker lidt og siger: “De ved jo ikke, hvor vi har lagt den”.

og snakkede med to piger på 4 og 5 år. Jeg spørger den ene, om de har fået deres hundehvalp, og hun siger

“ja”. Så spørger jeg den anden, om de har nogle kæledyr derhjemme. Hun svarer “Nej, jeg har en lillebror!”. Ja, han kan nok godt sidestilles med et kæledyr.

Jeg sidder og ser fjernsyn sammen med min knap 4 årige datter. Så kommer der en reklame, hvor der kommer en masse piratfisk ind over landet. Min meget spørgelystne datter spørger, hvad det er, og jeg svarer “piratfisk”. Nogle dage senere ser vi igen den samme reklame. Min datter kigger glad på mig og siger: “Se Mor, sørøverfisk!”. Jeg kunne ikke lade være med at klukke lidt over den bemærkning.

Vi sidder midt i aftensmaden og snakker, da min datter på 3½ år kigger på sin far og siger: “Hallo du der, har du egentlig en mening?!”. Behøver jeg at nævne, at vi lå flade af grin?

Her til morgen var vi lidt sent på den. Jeg siger til min søn på 7 år, at han skal se at få tøj på. Han svarer mig: “Ja ja, søster”, hvortil min datter på 4 år siger: “Hun er altså din far”.

FERIE UDEN KØRESYGE OG SØSYGE

Er dit barn plaget af køresyge eller søsyge? Så er der godt nyt til dig. Der findes nemlet en naturlig og effektiv metode til at afhjælpe køresyge og søsyge, og det virker efter få minutter: Akupressurbåndet fra SEA-BAND.

KVALME

Kroppen har sit eget forsvar mod køresyge - det skal blot aktiveres.

Løsningen er til både børn og voksne og er et naturligt alternativ til køresygemedicin.

SEA-BAND er en yderst effektive metode til at afhjælpe køresyge og søsyge, og det virker efter ganske få minutter.

Akupressurbåndet virker ved at give et svagt tryk på akupressurpunkter under håndleddene - samme princip som akupunktur, bare uden nåle. Løsningen er til både børn og voksne og er et naturligt alternativ til køresygemedicin.

Sea-Band kan bruges igen og igen og er en enkel og sikker metode, der blot aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalme.

“Når der findes en enkel metode, som virker hurtigt, og helt uden bivirkninger afhjælper eller fjerner køresyge og søsyge, så bør børn ikke have denne dårlige oplevelse på rejsen”.

Sådan lyder det fra den danske distributør af akupressurbåndet Sea-Band. Kroppen har sit eget forsvar mod kvalme - det skal blot aktiveres.

EN BRUGER SIGER:

Det virker! Begge mine børn og jeg har altid “døjet” med køresyge. Jeg læste om Sea-Band og købte et sæt med det samme - og det virker perfekt! Jeg er virkelig glad for at have opdaget Sea-Band, da jeg altid bliver rigtig syg, både af at køre i bil, bus og tog. Jeg kan da nævne, at efter en tur i bybussen blev jeg så syg, at jeg måtte ligge resten af dagen og kunne virkelig ingenting. Begge mine børn på henholdsvis 9 og 16 år havde det på præcis samme måde. Så det er virkelig guld at finde noget, som hjælper.

MERETE

VÆK EFTER FÅ MINUTTER

Når børnene ligger syge på bagsædet i bilen, er ferieglæden ikke den samme. Fortvivlede forældre spørger derfor ofte brevkasser og netportaler om gode råd mod køresyge. De gode råd henviser typisk til løsninger med medicin.

Men sådan behøver det ikke at være mere. Med akupressurbåndet Sea-Band er det dokumenteret gennem kliniske undersøgelser, at et svagt vedvarende tryk på det vigtige akupressurpunkt P6 under hvert håndled

aktiverer kroppens eget forsvar mod kvalme, og efter få minutter er køresygen væk eller reduceret. Processen skal blot aktiveres.

Med Sea-Band kan du aktivere denne proces, og behandlingen er så effektiv, at distributøren giver tilfredshedsgaranti uden begrænsninger.

KLINISKE UNDERSØGELSER

I en undersøgelse gennemført af professor G. Canova fra San Carlo Borromeo hospitalet i Milano blev Sea-

Band anvendt på 62 børn med svære køresygeproblemer. For over 88% af børnene forsvandt kvalmen i løbet af få minutter, og for de resterende blev kvalmen reduceret.

LAD TVIVLEN KOMME BARNET TIL GODE

Hvis du tvivler på, om Sea-Band kan hjælpe dit barn mod køresyge, så lad tvivlen komme dit barn til gode, og lad barnet afgøre, om det virker. Løsningen er helt uskadelig og uden bivirkninger. Det virker efter samme princip som akupunktur, bare uden nåle.

10 GODE RÅD TIL AT UNDGÅ KØRESYGE

Udover Sea-Band er der nogle helt simple tips, som kan bruges i kampen mod køresyge.

Markerne suser forbi bilruden, og flimmeret gør dig småsvimmel, mens lugten fra din sidemands spegepølsemad fremkalder en begyndende kvalme hos dig. Selv en lille køretur til sommerhuset kan være et mareridt for både børn og voksne, som lider af køresyge. Men fortvivl ikke. Med Sea-Band og disse 10 gode råd kan du vinke endeligt farvel til kvalme, hovedpine og svimmelhed på køreturen:

1 Undgå store måltider inden afgang, men spis et let ikke-krydret måltid inden.

2 Kør bilen roligt, så den ikke gynger for meget, og undgå bratte opbremsninger.

3 Fokusér på et punkt i horisonten.

4 Hold hovedet stille.

5 Få frisk luft og undgå stærke lugte.

6 Hold pauser.

7 Indtag let og tør kost undervejs.

8 Undgå at se film, læse og spille i bilen.

9 Spis ingefær. Det har en forebyggende virkning på køresyge.

10 Hvis det er muligt, kan du også ligge vandret og lukke øjnene.

VIDENSKABELIG FORKLARING

En fysiologisk forklaring, som kan tilfredsstille vestlig videnskab er på vej, og de forskere, der undersøger forklaringer bag akupunktur og akupressur, finder beviser for, at kemiske budbringere i nervesystemet kan være forbindelsen mellem akupunkt-stimulation og en fysiologisk reaktion.

Sea-Band behandlingen virker på både børn og voksne, og akupressurbåndet kan bruges igen og igen. Læs mere på WWW.SEABAND.DK

LÆS MERE

Sea-Band fås til børn og voksne og anvendes generelt mod kvalme - også mod graviditetskvalme. Sea-Band købes på apoteket, hos Matas og i helsebutikker. Vejl. udsalgspris 134,50. Læs mere her:

WWW.SEABAND.DK

DEN SIKRESTE METODE

Alle har ret til og mulighed for vished om deres biologiske barn, far, mor, søster eller bror. DNATEST.DK har siden 1998 leveret de vigtige svar verden over.

DNA-TEST

Det er vidt forskellige personer, der får foretaget en DNA-test, og der er lige så mange forskellige bevæggrunde.

DNATEST.DK

”Det er vidt forskellige personer, der får foretaget en DNA-test, og der er lige så mange forskellige bevæggrunde”, fortæller Johannes Brejner fra virksomheden DNAtest.dk.

HVEM FÅR FORETAGET EN DNA-TEST?

De fleste venter med DNA-test til efter fødslen. Mange mænd, der af moderen er udpeget som den nybagte far, foretrækker at få foretaget en faderskabstest allerede på fødegangen, inden de tør involvere sig følelsesmæssigt i babyen.

Nogle foretrækker endda at få DNA-testet deres

ufødte foster før fødslen. Det kan være være folk, der lever i såkaldte åbne forhold, og hvor det af praktiske grunde er vigtigt at vide, om det er den faste partner, der er faderen til den ventede baby.

Der er naturligvis den klassiske årsag, at fædre kan komme i tvivl, om de nu også er deres børns biologiske far. Det kan f.eks. være ægtepar, der har været gået fra hinanden i en kortere periode og finder sammen igen, hvorefter de finder ud af, at kvinden er gravid.

Hvis manden har mistanke om, at hans kones graviditet kan skyldes et sidespring, kan han have svært ved at slippe tanken, selv efter barnet er født. En DNAtest giver endegyldigt svar.

Mange tvillingeforældre er i tvivl, om deres tvillinger er en- eller tveæggede. Det kan en simpel DNA-test fastslå én gang for alle. Ikke fordi, det har den store betydning, men mange forældre vil bare gerne vide det.

Nogle bedsteforældre, der har mistanke om, at deres søns børn ikke er biologiske, får selv foretaget en test

Unge som gamle kan få svar på uløste problemer af meget personlig karakter og én gang for alle få endegyldigt svar, der kan have enorm stor betydning for den enkelte person.

“Selv om lægen slet ikke var i tvivl om, at vores tvillinger var enæggede, så kom tvivlen alligevel, da der var flere forskellige træk ved børnene. Derfor betalte vi selv, og sikke nemt det var. Det var 2 vatpinde pr. person, som skulle køres lidt frem og tilbage i deres mundhule, og nogle dage senere fik vi brev med resultatet. Vores er enæggede. SUSIE

af deres børnebørn. De behøver ikke faderens DNA for at få fastslået, om de er de biologiske bedsteforældre til børnebørnene.

Der er unge teenagere, der får mistanke - typisk omkring konfirmationsalderen - om de er biologiske børn af deres forældre. De går et år eller to og ruger over det, og når de begynder at tjene penge, får de foretaget en DNA-test for at få svar på et for dem meget vigtigt spørgsmål.

Mange unge mennesker får selv foretaget søskendetest for at finde ud af, om deres søskende er heleller halvsøskende. Det kan f.eks. være ved den fælles moders død, de beslutter at få svar på en mangeårig mistanke.

Når kvinder selv skal have eller har fået børn, melder

spørgsmål om deres eget ophav sig ofte. Mange voksne kvinder leder efter deres biologiske far, hvis de er i tvivl, om den mand, de kendte som deres far, nu også er det.

I dag, hvor utroskab ikke nødvendigvis længere er skilsmissegrund, er der meget mere åbenhed omkring faderskab, end der var f.eks. i 50’erne og 60’erne, hvor man ikke talte om kvindernes udenomsægteskabelige aktiviteter. De børn, der blev født, var pr. definition ægtemandens.

I dag er det meget mere anerkendt, at unge som gamle finder svar på uløste problemer ved hjælp af DNAtests. Der er også mange, der i dag søger deres biologiske forældre for at få fastslået, om de er bærere af arvelige sygdomme, eller for at finde donorer til dem selv eller deres børn.

90% af vores kunder har resultatet allerede efter 2 hverdage, og vi er som de eneste E-mærket.

DNATEST.DK

SÅDAN FOREGÅR TESTEN

DNAtest sikrer dig 100% anonymitet, da testen udføres af dig selv. Testsættet bliver tilsendt diskret i en helt almindelig kuvert, der kan gå i alle postkasser, som ikke viser noget om indholdet, og altid uden afsender på.

Du bestemmer selv, hvor testsættet skal sendes hen. Testsættet kan også afhentes på posthuset eller på DNAtests adresse i Nordsjælland efter nærmere aftale.

Testsættet indeholder 2 specielle vatpinde pr. person. Almindelige vatpinde kan ikke bruges. I sættet ligger

også den adresserede svarkuvert og de specielle kuverter, som vatpindene skal lægges i.

Prøverne tages fra indersiden af kinden ved, at vatpinden føres frem og tilbage på slimhinden i hver side af munden. Det gør hverken ondt eller er ubehageligt. Der er vedlagt en enkelt instruktion i at udføre testen.

Prøverne returneres i den vedlagte svarkuvert, og 2-5 hverdage senere modtager du resultatet.

Du kan vælge at få resultatet med post, mail eller pr. telefon. Du vil få alle relevante certifikater og dokumentation fra laboratoriet både pr. post og mail. På telefon får du kun resultatet.

FAKTA OM DNA-TEST

DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) er det genetiske materiale i kroppens celler.

Hver eneste persons DNA er forskellig fra alle andre menneskers. Derfor er en DNA-test den mest nøjagtige form for test, der overhovedet er mulig.

Hvis DNA-mønsteret mellem barnet og den formodede far ikke stemmer overens, så er der ingen (0%) sandsynlighed for, at han er far til barnet.

Hvis DNA-mønsteret stemmer overens, kan sandsynligheden beregnes til 99,999% for, at manden er far til barnet.

Læs mere om DNA-test og få svar på alle dine spørgsmål på WWW.DNATEST.DK

FIK DU LÆST DISSE

De tidligere udgaver af DIT BARN er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til mor og barn. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af.

VITAMINER TIL DIT BARN

Giver du dit barn ekstra vitaminer for at undgå sygdom? 7 mødre fortæller om deres erfaringer med vitamintilskud til børn.

AT REJSE MED BØRN I BILEN

Turen sydpå kan blive et sandt mareridt med børn i bilen. De driller hinanden eller kaster op, og far og mor skælder ud fra forsædet. Men det er faktisk ikke svært at gøre turen tålelig. Her er nogle gode råd.

HAR DU ET KLOGT BARN?

Har mit barn specielle evner? Det er et spørgsmål mange forældre stiller sig selv. Hvordan kan man konstatere, om ens barn er klogere end andre børn på samme alder?

DIT BARNS VALG AF VENNER

Er du den rummelige type, som støtter dit barn i dets valg af venner, selv om du måske egentlig ikke er så vild med dem? Eller vælger dit barn udelukkende venner, som er gode for dem, og som du også godt kan lide? 8 mødre fortæller om deres børns valg af venner.

MERE LÆSESTOF

DISSE ARTIKLER?

LØGNE VORES FORÆLDRE FORTALTE OS

Det er de utroligste ting, man kan bilde børn ind - især hvis det kommer fra deres egne forældre. Her kan du læse 24 af de sjoveste ting, forældre har bildt deres børn ind, mens de var små.

ER DER ET SEXLIV EFTER BØRN?

Det kan være svært at finde tid (og lyst) til sex i en travl hverdag med småbørn i huset. 12 kvinder fortæller sandheden om, hvor meget (eller lidt) sex de har, efter de har fået børn. Læs svarene, som går lige fra 6 gange om ugen til aldrig.

LEGEGRUPPER - FOR ELLER IMOD?

Er legegrupper i skolen en god idé? Eller er de en byrde, der bliver trukket ned over hovedet på forældrene? Har børnene glæde af dem, eller kan de sagtens selv finde ud af at skabe relationer gennem almindelig leg i skolen? Her fortæller 10 mødre, hvorfor de synes legegrupper er en god eller en dårlig idé.

HVORNÅR HAR MAN BØRN NOK?

Hvornår føler man, at man har børn nok? Forsvinder lysten til flere børn nogensinde? Eller vil man altid have lyst til at få bare én mere? 11 mødre fortæller ærligt om deres tanker og overvejelser om at få flere børn. LÆS

Du finder alle tidligere udgaver af DIT BARN

MERE
på WWW.DITBARN.DK

FLERE GRATIS MAGASINER

Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.