DIT BARN #2

Page 1

DIT BARN

ALT OM DE SKØNNE UNGER

NR. 2 • FORÅR 2013

90

STORT TEMA

SIDER ME D OM DE SK ALT ØNNE UNGER

FORÅRS

TØJ Se alt det smarte forårstøj til dit barn FARVEL

DEN SVÆRE

AFSKED Det er ikke altid lige sjovt at skulle sige farvel KUN FOR SJOV

13 ting MIN MOR LÆRTE MIG

+

BREVKASSE

OPDRAGELSE

Få svar på dine spørgsmål om opdragelse GODNAT

LÆSER DU

FOR DIT BARN?

Børn har godt af at få læst højt

28 SIDER: BØRNETØJ TIL HVERDAG OG FEST | FOTOKONKURRENCE: VIND ET SPEJLREFLEKSKAMERA SPØRGSMÅL & SVAR: toiletbesøg | QUIZ: TEST DIN VIDEN OM BØRN | KOST: GODE IDÉER TIL MADPAKKEN


velkommen Velkommen til den 2. udgave af magasinet DIT BARN med alt om de skønne unger. Foråret er lige om hjørnet, og det er tid til at forny børnenes garderobe med nyt, skønt forårstøj.

Jeg håber, du får et par gode timer i selskab med 2. udgave af DIT BARN. Hilsen chefredaktør

Katja Hansson

Og i denne udgave finder du hele 28 sider spækket med forårets hotteste børnetøj til søde piger og seje drenge til både hverdag og fest. Ud over en masse skønt børnetøj finder du i denne udgave spændende artikler om blandt andet opdragelse, højtlæsning og om at sige farvel i børnehaven, inspiration til madpakken samt spørgsmål og svar om toiletbesøg.

husk

Læs også første udgave af DIT BARN på:

www.ditbarn.dk UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

SKRIBENTER Katja Hansson Karin Holm HJEMMESIDE www.ditbarn.dk FACEBOOK www.facebook.com/ditbarn KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til DIT BARN, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


www.ayanaya.d k


indhold 8

SPØRG SUND HEDSPLEJ ER SKEN

Spørgsmål og svar om opdragelse

14

GOD NA TLÆ SNI NG

18

GULD K ORN

20

K UN FOR SJOV

22

SPØRG SUND HEDSPLEJ ER SKEN

28

FORÅ RSMOD E

Læser du for dit barn?

Dagens smil

13 ting min mor lærte mig

Spørgsmål og svar om toiletbesøg

Skønt tøj til skønne tøser

forsiden

Fotograf: MARYLOU STUDIO | www.maryloustudio.dk Model: FREJA (6 ÅR)


36

UD STYR

38

B ØRNE V Æ RE LSET

46

A T SIG E FA RV E L

48

B ØRNE TØJ

54

FOTOK ONKURR ENCE

58

B ØRNE TØJ

Spar penge på ting til dig og dit barn

Børnemøbler i klassisk og bæredygtigt design

Den svære afsked

Smuk og sej

Danmarks sødeste baby

Inspirerende tøj til dit barn

abonnement

Vil du have et GRATIS abonnement på DIT BARN? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang det udkommer. KLIK HER


indhold 66

B A D E TID

70

SMA RT BØRNE TØ J

76

K OST & E RNÆ R I NG

80

INSPIRA TION

88

QUIZ

Glad i bad

Skønt festtøj til piger og drenge

Gode idéer til madpakken

Fantastiske fund til børn

10 spørgsmål om børn

facebook

Bliv ven med DIT BARN på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og mange andre spændende ting. KLIK HER


KØB UDSTYR TIL DIT BARN I TYSKLAND

STORT UDVALG I ALLE DE KENDTE MÆRKER

SPAR HELT OP TIL 50% I FORHOLD TIL I DANMARK

Se det store udvalg af barnevogne, klapvogne, kombivogne, autostole, vugger, babyalarmer, højstole, skråstole, cykelstole, pusleborde, bæreseler, madrasser, sikkerhedsudstyr, rejsesenge, sutter, aktivitetstæpper, legetøj og meget mere!

www.babyparadies-shop.de


opdragelse

SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

SPØRGSMÅL OG

SVAR OM

Hvordan undgår man at skulle råbe af sit barn? Hvordan får man sit store barn til at lade være med at slå lillesøster? Og hvordan undgår man hele tiden at skulle skælde sit barn ud? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om opdragelse.

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder. Karin har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Hvordan undgår jeg at skulle råbe af min søn? Her sidder jeg og er dybt frustreret og meget ked af det. Jeg har lige råbt meget højt af vores søn på 4½ år, da han - for jeg ved ikke hvilken gang - ikke ville høre efter eller gøre, som han blev bedt om. Det fik ham til at høre efter, og jeg undskyldte efterfølgende, at jeg råbte af ham, forsikrede ham, at jeg elskede ham og spurgte ham, om vi var gode venner igen.


Man kan sidestille hver persons identitet med et kompliceret puslespil, hvor hver brik repræsenterer forskellige værdier, holdninger og opfattelse af “sig selv”, som man har fået gennem samspillet med omgivelserne.

Alt dette virkede i orden og OK med ham, men jeg frygter den næste gang, at han endnu engang ikke gør, som vi beder ham om, eller igen begynder at diskutere med os om, hvad han skal og ikke skal, og hvad han må og ikke må.

I kører rundt i en ond cirkel, som I skal stoppe nu. Hvornår er det, jeres samspil går galt og kører af sporet? Hvad er det, I diskuterer?

Jeg har spurgt mig frem hos venner og i børnehaven, men jeg får at vide, at det er en fase, som han nok skal komme over. Det kan så meget vel være, men jeg vil gerne have ham igennem denne “fase” uden at skulle råbe, give ham time-out hver anden dag, sende ham på værelset eller fjerne hans legetøj.

Prøv sammen med din mand at skrive ned, hvornår det hele går op i en spids. Stil jer selv spørgsmålene: • Hvilke situationer ender med, at vi sender vores søn ind på sit værelse eller tager legetøj fra ham?

Vi synes selv, at vi er rimeligt konsekvente, men nu begynder vi at tvivle på, om vi gør det rigtige, og om der dog ikke er noget andet, som kan gøres, da det tager hårdt på os alle at være så vrede over, at han ikke hører efter eller gør, som vi beder ham om første gang. Jeg håber, at I har nogle gode råd til, hvordan vi kan gribe det anderledes an. SVAR Jeg kan godt forstå, at I alle er frustreret. Det slider på jer alle sammen, og det er nok en periode, I skal igennem. Men den kan klares på en bedre måde end den, du beskriver.

• Hvornår er det, at vi som voksne fornuftigt handlende mennekser griber til at straffe vores elskede søn med “psykisk afstraffelse”?

• Når vi vælger at lade ham føle, hvad vi ikke formår at forklare ham, ved at fjerne hans kæreste eje som “pant”, til han efter vores mening er sød Det hjælper ikke at undigen! Det er jo legetøj, han har ønsket, og som vi har givet ham skylde, efter du har råbt af som tegn på vores kærlighed.

ham. Næste gang, I skal få jeres søn til noget, han ikke vil, siger han nej for at prøve grænserne af.

I handler, som hvor tids unge forældre. I går i diskussion med jeres dreng, fordi I betragter ham som en ligestillet person, udviklet tankemæssigt som jer selv.

En grundholdning, hvor I betragter barnet som en ligeværdig person, er fin. Samtidig er det en fejltolkning. Han er en lille dreng på 4½ år. Han er ikke og skal ikke behandles som en lille voksen, I kan forklare og diskutere med. Jo mere, I gør det, jo længere ud kommer I i jeres viklen ind i den nuværende frustration. Til sidst råber du af afmagt, når ordene ikke slår til. Samtidig med, at I forklarer jeres dreng, “at han kan jo nok forstå”, “det går ikke, at du” osv. (genkender du/I det?), prøver jeres dreng at holde på den identitet/ selvopfattelse, han har bygget op indtil nu. En identitet, der dannes gennem opdragelsen.

• Eller vi isolerer ham i det rum, som skulle være hans fristed. Det rum, vi har indrettet i vores kærlighed til ham for, at han roligt kan lege, sove, drømme og føle sig tryg netop der.

Prøv at sætte jer ind i, hvordan en dreng på 4-5 år tænker og ser verden omkring sig. Barnet i den alder er meget logisk eller firkantet i sin tankegang. Han kan ikke gennemskue intriger. Han lægger ikke skumle planer. Hvis han siger “jeg hader jer”, kopierer han ord, han ikke forstår den dybe mening af. Er han et barn, I har fortalt og foklaret mange ting til, kan han være dygtig til at snakke og sætte ord på tingene. Måske er hans ordforråd stort. Det er endnu et “papegøjesprog”. En betegnelse, der dækker over, at selv om barnet er god til at kopiere og huske ordene, og tilsyneladende snakker som en voksen i dialogen, har barnet ikke forståelse for ordenes betydning før langt senere. FORTSÆTTES


I skal forholde jer på samme måde i forhold til jeres ældste datter, hver gang hun slår lillesøster. I skal bryde ind, tage hende væk fra lillesøster og sige: “Nej, du må ikke slå på lillesøster”.

Det hjælper ikke at undskylde, efter du har råbt af ham. Næste gang, I skal få jeres søn til noget, han ikke vil, siger han nej for at prøve grænserne af. Beslut jer inden, om det er et nej, der ikke er til diskussion. Sæt jer med ham og forklar med få ord, hvad I vil have, han skal forstå. Når han begynder at yde modstand, så tag ham på skødet, hold om ham, mens du/I gentager: “Mor vil have, at du skal...” og “Jeg kan godt forstå, at du ikke har lyst, men det bliver sådan”. Basta. Hverken mere eller mindre.

Hun bliver forvirret af jeres skiftende metoder. Når I f.eks. vælger at trøste lillesøster og ignorere storesøster, bidrager I kun til at øge hendes jalousi. Hun lærer intet af det. Selv om det ikke er jeres mening, oplever hun, at lillesøster er mere elsket, end hun selv er. Det bidrager derfor til, at hun fortsætter med at slå for at påkalde sig jeres opmærksomhed.

MIN DATTER tæver sin lillesøster

I skal også prøve at lave ting sammen med storesøster alene, så hun genoplever, at hun har noget specielt sammen med jer.

Jeg har to piger på 3 og 1 år, og problemet er, at den store nærmest tæver sin lillesøster. Hun slår (både med legetøj, flad hånd og lukket hånd), niver, river og sparker. Vi har prøvet nærmest alt: Sagt “nej, det må du ikke”, vi har taget den lille op og trøstet hende og ignoreret storesøster, når vi har gjort det, men lige lidt hjælper det. Tæveriet er blevet slemt, efter lillesøster har lært at kravle. Det skal lige siges, at min store pige lige er startet i børnehave, og samtidig vil vi gerne have, at hun bliver renlig.

Jeg skælder hele tiden min datter ud

I forlanger for meget på en gang af jeres 3-årige datter.

Er det en ond fase, hun skal igennem, eller findes der et hurtigtvirkende råd, inden det tager overhånd? SVAR I forlanger for meget på en gang af jeres 3-årige datter. Hun magter ikke at rumme både at starte i en ny børnehave, gennemgå renlighedstræning og samtidig lære at holde op med at slå på lillesøster. I må gå roligt til værks. Hun slår på lillesøster for at påkalde jeres opmærksomhed, fordi hun føler sig overset. Hun lider af en ubearbejdet søskendejalousi, som ofte ses, når 2-årige bliver storesøskende og føler sig fortrængt fra 1. pladsen hos forældrene. Hun reagerer af afmagt. Hun er IKKE ond. Hun har IKKE tanker om at skade lillesøster.

Min datter på 6½ år startede i SFO den 1. april og i børnehaveklasse efter sommerferien. Der er virkelig sket noget med hende, siden hun startede i SFO’en.

Hun har altid været en pige med egne meninger og en vis stædighed, hvilket også har gjort, at hun altid har haft meget gå-på-mod og haft let ved at lære nye ting. Hun er meget omsorgsfuld og tænker meget over tingene, hvilket ofte giver anledning til nogle gode snakke om livet, døden, kærlighed osv. Hun er særdeles fysisk aktiv og leger mest med drengene i SFO’en og har det egentlig godt med det. Problemet er bare, at hun har meget svært ved at høre efter og ofte gør lige det modsatte af, hvad vi (hendes far og jeg) be’r hende om. Det er som om, hun udfordrer os hele tiden mht. til opdragelse, og hun argumenterer og diskuterer gerne for at få sin vilje. Vi holder fast på vores, men andre gange vil vi jo også gerne give hende medbestemmelse på nogle områder. Men hvordan gør vi det bedst muligt? Min mand og jeg føler, at vi skælder hende ud konstant, og vi er bange for at ødelægge hendes selvværd, da, især FORTSÆTTESjeg, engang imellem mister fatningen og råber højt og skælder hende ud. Det er som om, det er den eneste måde at nå ind til hende på. Så bliver hun jo enormt ked af det og græder, og vi får snakket stille og roligt om det hele, hvor hun siger, at nu skal hun nok opføre sig pænt. 10 minutter senere kan det selv samme problem dog opstå igen, og man kan starte forfra. Hvad kan vi gøre for at skælde mindre ud? Vi har læst bogen af samme navn, hvilket ikke har hjulpet os så meget. Og hvordan “skælder man ud” uden at ødelægge barnets selvværd? Vi vil så gerne have det bedre med hende og give hende en masse positiv opmærksomhed i stedet for al den negativitet, hvilket kun sårer os alle. Jeg håber, I kan hjælpe os, selv om problemet ikke drejer sig om graviditet eller baby. På forhånd tak. SVAR Jeres datter er en lille selvstændig person, der skal guides i sin dagligdag med nænsom hånd. Du beskriver hende som værende meget selvstændig. Derfor prøver hun hele tiden grænser af med jer. Prøv ikke at diskutere med hende, som om hun er jævnaldrende med jer. Er hun enebarn? Mange forældre, oplever jeg, betragter barnet som sidestillet med deres andre voksne venner og familie, fordi det 6-8 årige barn ofte er velformuleret i sine spørgsmål og betragtninger over livet. De taler derfor til barnet som til deres jævnaldrende,

og da barnet slet ikke er på det vidensniveau, opstår konflikten og diskusionen. Hun er barn. Et åbent og nysgerrigt barn. Modtagelig på alle fronter. Et barn, som er krævende hver eneste dag med sine tusindvis af spørgsmål, vi forældre ikke altid tror, vi kan besvare, fordi vi tror, barnets forventning til os ligger på et højere plan, end det gør, og derfor gør vores svar for omfattende. Hun er helt tilfreds med de enkle, korte og letforståelige svar eventuelt suppleret med billedlige forklaringer. Prøv at sætte jer ned i hendes gulvhøjde og betragt hendes verden gennem hendes øjne. Den snart 7-årige skolepige, netop startet i en hel ny tilværelse med nye lærere og kammerater. Hun er som en computer, der i øjeblikket suger til sig af indtryk, informationer m.v. Kort sagt et stort videbegærligt åbent væsen, som skal have svar på alle sine spørgsmål men på en enkel måde, så hun kan forstå svaret ud fra hendes vidensniveau. Gå på biblioteket og lån bøger sammen med hende. Så lærer I mere om hendes interesser, og I kan sammen læse bøgerne og styrke hendes sprog. Lån eventuelt nogle bøger om førskolebarnets udvikling og væremåde eller kig på nettet. Men hovedbudskabet: Nyd hende som den knap 7-årige pige og ikke som en veninde.læser du GODNATLÆSNING

Læs du godnathistorie for dit barn? Forskning viser, at højtlæsning har en gavnlig effekt på børns evne til selv at lære at læse.


FOR DIT BARN? Vi elsker at læse med børnene. Der findes da intet bedre. Vi øver sproget og sprogforståelsen med rim og remse bøger, øver fantasien med helt utrolig fantasifulde historier, øver forståelse for den måde andre lever på ved at læse om andre. Ja, man kan jo læse bøger om alt, og bøgerne starter altid en super god samtale. Lige for tiden har min datter på 3 år svært ved at styre sine følelser, så der er lånt rigtig mange bøger om følelser, og hvordan man skal bruge sproget til at reagere i stedet for gråd/arrigskab. Det hjælper så meget at se problemerne udefra. Vores motto herhjemme er: Hellere fattig end fattig på gode bøger! Aja Jeg har ALTID læst bøger for mine to børn. Min søn på 10 år gider nu ikke mere, men min datter på 3 år læser vi for hver aften. Det er en del af vores godnat-ritual. Heidi Hver aften læser vi små Pixibøger. Min datter er 16 måneder.

FAKTA I 20% af de danske småbørnsfamilier med børn i alderen 0-6 år får børnene kun sjældent eller aldrig læst godnathistorie. Det viser en undersøgelse blandt forældre til børn i aldersgruppen foretaget af analyseinstituttet YouGov. Hun kommer selv med dem. Stina Min datter er ikke så gammel, så vi synger i stedet. Katrine Hvorfor skal det nødvendigvis være godnatlæsning? Herhjemme er vores dreng på 14 måneder ellevild med bøger, og vi kigger og læser ofte i dem. Om aftenen, når det er puttetid, er der dog ikke den store energi tilbage (hverken hos ham eller os), så der bliver der ikke læst.

Jeg bliver altid lidt provokeret af de der artikler, der er verdensmestre til at give forældre dårlig samvittighed. Alle gør vel deres bedste, når det gælder deres børn. Nina Min dreng på 5 år fik som lille læst godnathistorie hver aften, indtil han blev 3-4 år. Så stoppede det, da han drømte om alt, hvad vi havde læst. Nu er vi tilbage igen med en historie engang imellem. Hanne For det meste synger jeg godnatsange. Den store på 5 år får selv lov til at vælge sangene. Og andre gange læser vi. Hvis det er farmand, som putter bliver det læsning. Den lille på 19 måneder får godnatsange. Det gjorde den store også hver aften, da han var lille. Zenia Her bliver der læst for den store, og han vælger selv historierne. Vi synger for lillesøster på 10 måneder. Hun skal også have godnathistorie, når hun bliver gammel nok.

FORTSÆTTES


Jeg er begyndt at kigge i bøger med hende allerede nu. Jeg elskede det selv som barn, og elsker den dag i dag at læse, når der er tid til det. Henriette I dag ville min søn gerne hjælpe med at skrive en indkøbsseddel (han nævnte det først kort inden puttetid - ellers var et andet tidspunkt nok smartere), så vi lå i hans seng og skrev bogstaver og snakkede om de ting, der skal handles i morgen. Han fik fortalt, at det irri-terede ham, at de andre i børnehaven er meget bedre til at klippe efter streg, end han er, så det må jeg tage op i de kommende dage. Det var en vigtig information, som ikke var kommet, hvis jeg havde læst “De 12 måneder” eller noget andet for ham i dag.

værelse og får hver aften en Peter Pedal historie og nogle gange en mindre bog læst højt. Maria Jeg læser ikke godnathistorie hver aften for min søn på 4 år, for jeg synes, det er lidt trist, at mange kun læser for ungerne om aftenen. Vi læser lige så tit ude i haven i hængekøjen i det gode vejr, mens han er i bad eller ligger sammen og lytter til lydbøger. Malina Vi synger stadig. Hun er kun 1½ år. Julie

Vi læser hver aften. Christina Mine børn er 8, 10 og 13 år. De har aldrig fået læst godnathistorie, men vi har sunget. Henriette Mine er 2 og 5 år, og de får begge læst godnathistorie hver aften. Linda Vi læser for vores børn på 7½ og snart 2 år, når ikke lige de vælger et spil, sang eller have ekstra tid ude i stedet. Det bestemmer de selv. Lene

FAKTA Ifølge professor Carsten Elbro fra Center for

De første år var vores faste putteritual et 3-minutters ritual: En sang + fadervor + tak for dagen (hvor vi fik snakket om dagen). Det er vel også OK i forhold fællesskab og empati?

læseforskning på Københavns Universitet træner

Især i forbindelse med puttesituationen er det da ekstra vigtigt, at man gør præcis det, man selv nyder. Og hvis man nyder at læse højt, så er det da dét, man skal. Men hvis man bedre kan lide at synge, så er det vel heller ikke helt ringe? Susanne

er op til barnet selv at skabe billeder ud fra histo-

Min søn er snart 4 år, og jeg læser højt, hvis han beder mig om det. Min datter er stadig for lille til det (3 måneder). Sidsel Min søn er 3 år, og min datter er 7 måneder. De sover på samme

højtlæsning børns evne til at føle empati, fordi det lader dem opleve verden igennem karakterernes øjne, og styrker udviklingen af fantasien, fordi det rien. Ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen har godnatlæsningen stor betydning både psykologisk og intellektuelt. Hun understreger, at børn allerede fra 9-10 måneders alderen har glæde af at læse sammen med mor eller far, f.eks. i bøger med billeder af dyr, hvor I kan sige lydene eller lignende.


Det skønneste festtøj til dine prinser og prinsesser Hos Prinsesseskabet finder du festtøjet til alle anledninger i størrelser fra 6 måneder og opefter. Dvs. du kan finde tøjet til dåbsbørnene, brudebørnene og konfirmanderne - og ikke mindst til deres søskende.

BESØG OGSÅ VORES SHOWROOM

Tempovej 10 2750 Ballerup

www.prinsesseskabet.dk Stort udvalg til lave priser


GULDKORN

DAGENS

smil

er de sjoveste ting. id et m m so r ge si rn bø re De kæ korn sagt af børn. ld gu å sm af t ke bu en t le Her har vi sam

Bjørg på 5 år ville meget gerne vide, hvorfor det hedder en tisseKONE og en tisseMAND. Jeg svarede, at det vel var fordi, piger og damer og koner har en tisseKONE, mens mænd og drenge har en tisseMAND. Logisk nok, det kun ne hun godt se. Men - ville hun så gerne vide hvem har BESTEMT, at det ska l hedde sådan? Og så var det, at mor her blev reddet på målstregen af Bjørgs tvil lingebror Silas, der tørt konstaterede , at det var jo nok borgmesteren.

dder og laver Vores søn på 4 si hans venner en navneliste over spørger så med børneskrift og nner hed, mig, hvad mine ve børnehave, og dengang jeg gik i Da jeg når til jeg nævner dem. n op på mig Thomas, kigger ha han hed til og spørger, hvad r, at det kan efternavn. Jeg sige hvorefter det jeg ikke lige huske, lachmann?”. promte kommer: “B

Vi sidder på McDonald’s, og min dater på 5 får øje på et kærestepar, der sidder i et hjørne og holder i hånd. Min datter hvisker til mig: “Mor, t tror du de er kærester?”. “Ja, de tror jeg”, siger jeg, hvorpå min datter spørger: “Hvorfor fa’en kysser de så ikke?”.

Min datte r skulle i bad, og hun tage mens r tøjet a f, råber højt hend h u n, så es små lu nger kan en arm i , med vejret og en anden ende mo d maven pegog prokla “Mor, jeg m e rer: har en kæmpe mand lig tisseesom lill ebror og knækked far”. Vi e samme na gjorde na boen ude f grin, og det i gården (ups). Og og jeg måtte endnu en så forklare, at det ku g ang n drenge sådan en , der har . Men kæ mp til lillebro r, som ku e kompliment n er 2 m gammel. åneder


alie?”. Mig: “Kan du farverne Am serød, mørk Amalie: “Ja, lyserød, lys ly ke lilla”. lyserød, lilla, lys lilla, mør Mig: “Kan du ikke flere?”. immer”. Amalie: “Jo, lyserød med gl g har lært, Jeg er helt sikker på, at je eskalaen, at der er flere farver i farv an er 4 år men åbenbart ikke, når m og pige.

Min søn på 4 lægger mær ke til mine bind på toilettet og spørger, om det er mine bleer. Jeg svarer: “Ja skat, det skal damer have på nogen gange”, hvoref ter han stirrer op og ned ad mig og svarer: “Mor, vi må ud og købe nogle nye. De er alt for sm å til din store numse”. Ja, man hører sandheden fra børn.

jeg i kob på 5½ og Ja d sa es rg o m I kob børnehave. Ja bilen på vej til it hår m t jeg havde sa bemærkede, at n t oget jeg ikke) og sa op (det plejer hvorfor rger så: “Mor, ø sp an H i. t pyn il jeg n i dag?”, hvort æ p re væ u d skal - tjooh, t med: “Hmm mumler noge ”. Efter en rne være pæn man vil vel ge mor, så ger han: “Men si se au p ke n tæ splonde dig”. Jeg ek ke ke ik jo e d kan rtalt og har snart fo derede i et grin eger, der godt nok e koll det til alle min som dog nde mig, men ke e n n u k t d go it hårpynt. bemærkede m

Min datter Silke på 5 år så for første gang en tandemcykel med 2 mennesker på.

Silke siger: “Hov hov, man må ikke køre 2 på en cykel!”.

t bil se på ny brug Vi var ude at r med søn på 5 år e til mor. Vores ilen resseret på b og kigger inte r at i alt, hvad vi få d e m r e lg fø og ser så, . Sælgeren vi vide om bilen er. er der kophold at inde i bilen ’ sku ’ ryder så: “Ha Knægten udb n gamet! I vores de g o n re væ t e d Alså, vi løst internet”. le er der tråd ternet ed trådløst in har bærbar m gten ture, som knæ e g n la å p d me ) så spiller på :o

LÆS FLERE GULDKORN Klik her for at læse flere sjove guldkorn fra børn.


ting

kun for sjov

13

min mor lærte mig

KUN

FOR SJO

V

FORVENTNING

Genetik

Æ “Bare vent til din far kommer hjem”.

Æ “Du er præcis som din far”.

At møde en udfordring

Sex

Æ “Hvad tænkte du på? Svar mig, når jeg taler til dig! Du skal ikke svare igen!”.

Logik

Æ “Hvis du falder af den gynge og brækker halsen, kommer du ikke med mig i centeret”.

Medicinsk videnskab

Æ “Hvis du ikke holder op med at gøre dig skeløjet, bliver de en dag siddende sådan”.

At tænke fremad

Æ “Hvis du ikke består din staveprøve, får du dig aldrig et godt job”.

Retfærdighed

Æ “Når du en dag selv får børn, håber jeg, at de bliver præcis ligesom dig. Så kan du se, hvordan det er”.

Æ “Hvordan tror du, at du er kommet her?”.

Humor

Æ “Når plæneklipperen klipper dine tæer af, skal du ikke komme rendende til mig”.

Hvordan man bliver voksen

Æ “Hvis du ikke spiser dine grøntsager, bliver du aldrig stor”.

Tankeoverførsel

Æ “Tag din trøje på. Tror du ikke jeg ved, hvornår du fryser?”.

Mine rødder

Æ “Tror du, at du er blevet født i en lade?”.

Alderens visdom

Æ “Når du når min alder, vil du forstå det”.


Home Shopping konsulenter søges

Bliv konsulent hos MIO my MIO Brænder du for nye og spændende udfordringer, og drives du af glæden ved at se noget vokse og bære frugt samtidig med, at du ikke er bange for at yde en ekstra indsats? Så er du måske en af MIO my MIO’s nye Home Shopping salgskonsulenter. Med et professionelt og engageret MIO my MIO team i ryggen vil du få mulighed for at supplere din dagligdag med et udadvendt og spændende job med gode indtjeningsmuligheder. For mere information klik her eller kontakt os på 73 12 15 61 eller info@miomymio.dk

BOOK ET HOME SHOPPING ARRANGEMENT ALLEREDE NU!

MIO my MIO er eksklusivt og unikt dansk-designet børnetøj, hvor børns glæde ved tøj i skønne farver, fantasifulde print og sjove detaljer kombineres med kravet om høj kvalitet og praktisk komfort.

KLIK HER www.miomymio.dk


toiletbesøg SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder. Karin har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

Hvordan tackler man sit barns selvstændighed ved toiletbesøg? Hvad gør man, når ens barn ikke vil lave stort på toilettet? Og hvad gør man, hvis ens barn har svært ved at komme af med afføringen? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om børns toiletbesøg.


3-årigs selvstændighed ved toiletbesøg

fordi, vi ikke gider rejse os og hjælpe ham. Er det alt for tidligt at stille krav til ham om, at han selv skal klare en tissetår? Eller er det bare stædighed, at han hylede i et kvarter, inden han gav sig?

Vores søn er lige blevet 3 år her i august. Han smed meget hurtigt bleen, da han startede i børnehave, og han har sjældent uheld (han har stadig ble på om natten).

SVAR

Vi har en skammel stående foran toilettet, og for det meste vil han helst sidde uden sædeindsatsen. Vi ved fra børnehaven, at han sagtens selv kan klare toiletbesøget, når han kun skal tisse (med mindre der er knap i bukserne). Når det passer ham, kan han også godt selv klare det herhjemme.

Det er vigtigt, at I fastholder, at når I har sagt nej, så gælder dét nej. Du beskriver en situation omkring jeres 3-årige søns varetagelse af toiletbesøg, som for jer ligner mange andre fortilfælde. Derfor virker det uforståeligt, at han denne dag ikke magtede den sædvanlige handling at gå ud at tisse for sig selv på toilettet.

Forleden legede han med en kammerat på sit værelse på 1. salen. Han råbte ned, at han skulle tisse, hvortil jeg siger: “Så gå ud og tis”. “OK”, siger han og går ud og tisser. Andre gange insisterer han på, at vi skal gå med og hjælpe ham med at tage underbukserne af. Han bruger undskyldningen, at Det er vigtigt, at han er “bange for toget”. Vi bor holder, at når I har op til S-togbanen.

Vi fornemmer, at han kun bruger den med at være bange for S-toget, når han vil have os med hen et sted, f.eks. hans værelse, toilettet eller andre, for normalt er han vild med toget.

I fastsagt nej, så gælder dét nej.

Vi havde en kæmpe konflikt om det her i dag, hvor han hylede (falsk gråd uden tårer) i 15-20 minutter, inden han endelig gik ud og tissede. Det var ikke på grund af bukserne, da han kun havde underbukser på. På et tidspunkt tog vi også underbukserne af her inde i stuen, men lige meget hjalp det. Han ville have én af os med. Vi prøvede at sige “gå ud og tis, så kommer mor/far, når du er færdig og hjælper dig med bukserne” og “vi skal nok passe på, toget ikke kommer” og mange andre ting. Han er vildt stædig (hvilket børnehaven også har sagt), så vi prøver jo at arbejde lidt med, at vi ikke bare giver efter, når han hyler, men at vi mener det, vi lige har sagt. Jeg havde det enormt skidt med, at han var så ked af det, selv om jeg nok mente, at gråden var falsk. Det er jo ikke

I og han ved godt, hvad han på nuværende tidskpunkt er dygtig til. Samtidig vil han gerne prøve nye ting. Han er en lille dreng på 3 år, som hele tiden “prøver grænser af”. Det kan I voksne tolke som stædighed. Det er nærmere hans måde at prøve sin selvstændighed af på. Hvor langt han får lov til at klare tingene på sin egen måde.

Indimellem kan det så ske, at han går i “baglås”, mens han er ved noget, som synes enkelt og dagligdags. I kan have kommet til at sige det på en måde, som får jeres dreng til at føle, at I pressede ham mere end ellers. Derfor reagerer han ved at fastholde sit ønske om jeres hjælp i stedet for at høre, at I ved, han godt kan selv. Næste gang ville jeg ikke lade så lang tid gå, når I har forsøgt at presse ham, inden I hjælper ham efter hans ønske. Ellers ender situationen nemt med, at I alle 3 er lige fastholdende på hver jeres måde, i stedet for sammen at hjælpes ad med en løsning, hvor I voksne må lede jeres dreng på vej.

FORTSÆTTES


Min søn på 4 år vil ikke lave stort på toilettet

han går helt i baglås, når vi siger: “Skal vi ikke prøve? Mor sidder ved siden af dig. Skal jeg læse en bog?” osv. Vi har så i en periode ladet det være, hvad det er, i håb om, at det måske var os, der var problemet. Men nej, der er ingen forandring.

Jeg har brug for lidt gode råd mht. min dejlige dreng på 4 år og 4 måneder.

Vi holder så på, at det skal foregå ude på toilettet, og man må ikke lege imens, man står med ble på (han synes, det er sjovt at lege med vand, men det kan man jo ikke, når man sidder ned og laver stort, så derfor har vi sagt nej for at komme et skridt længere).

Han har været blefri i 1½ år - dog ikke helt, da han ikke vil lave stort på toilettet eller potten. Han har lavet stort én gang i potten for 1½ år siden, og siden vil han slet ikke høre tale om at skulle på WC og gøre den slags (eller på potten for den sags skyld, hvor vi ellers jublede, og han fik en is, da han havde lavet gevinst).

Men hvad gør vi forkert, og hvad kan vi gøre for at hjælpe ham? Jeg ved godt, at før eller siden vælger han forhåbentligt toilettet frem for bleen, men vi kan mærke, at det bremser ham på en del punkter. Han vil ikke hjem med nogen og lege, for tænk hvis han skal lave stort osv.

Vi står jo her uforstående, for vi tvinger ham ikke og føler ikke, at han har oplevet noget grimt ved at være på WC (hvad vi ved af, vi var ikke glade for hans vuggestue). Han vil jo gerne tisse på toilettet.

Jeg vil bare så gerne have nogle gode råd til at Vi kan mærke, at det begynder at blive et kunne hjælpe ham. problem for ham, for han er genert over, at han skal have en ble på, når han SVAR skal lave stort. Han er først inden for et par måneder begyndt at Jeg tror, I har gjort alt for meget Al jeres og børnehavens gøre det i børnehaven i en ble, ud af dette problem og stadig ellers holdt han sig og græd, når fokus på hans adfærd omgør det. Nu forbyder I, at han jeg hentede ham, for han skulle jo kring afføring er blevet et leger med vand, når han laver i sådan lave stort (stakkels barn). bukserne, for at han skal vælge psykologisk problem, som toilettet i stedet. Så jeg havde en snak med de vok-

skal stoppes nu,

sne i hans børnehave, og vi har lavet en aftale om, at han kommer med de store ud og ser, når de laver stort, og når han selv skal, skal han gå til en af de voksne og hviske det, og så giver de ham en ble på og lukker døren, så ingen af de andre ser ham. Det er hans eget ønske.

Og det er her, mit moderlige hjerte græder, for hvorfor vil han ikke lave stort på WC, og hvorfor udsætter han sig selv for det, når han i bund og grund er flov og ked af at skulle have ble på? Han har en lillesøster, som er 2 år og 4 måneder, og hun er nu så småt begyndt at bruge toilettet, og vi havde måske håbet, at det havde vækket noget i ham. Men det er snarere tværtimod. En gang sagde lillesøster “adr” til ham, da han stod der med stort i bleen, og han blev så ulykkelig.

Han er knap 4½ år. Han tænker IKKE som voksne, og derfor vil han heller ikke pludselig gå fra bleen til toilettet, fordi I forbyder ham at lave bestemte ting. Tværtimod udsætter det løsningen endnu længere. Han har fin kontrol over afføringen. Han er altså sund og rask. Al jeres og børnehavens fokus på hans adfærd omkring afføring er blevet et psykologisk problem, som skal stoppes nu, inden det bliver et psykisk. Han får negativ opmærksomhed. Det er den, I skal have brudt den onde cirkel omkring. Hvorfor laver I og børnehaven ikke en aftale med drengen om, at han siger til, når han skal, og så tager ham ud på toilettet og går. I kan have sæde på toi-

Jeg ved snart ikke, hvordan jeg skal gribe sagen an, for FORTSÆTTES


J Ø T E N R Ø B T R N E R K Ø K B E LÆ R K Æ L L I T

Børnetøj str. 0-16 år i lækker kvalitet. I øjeblikket har vi rigtig mange gode tilbud i shoppen. Spar mindst 50% på børnetøj fra Aya Naya, Koin, Hound, Moonkids, Ziestha, Bombibitt og mange flere lækre mærker. Kig forbi shoppen og gør en god handel.

SE MERE PÅ WWW.SMUKOGSEJ.DK


lettet, bøger, blade o.l. parat samt en ble, han selv kan tage på.

Det har varet siden kort før, han slap bleen, hvilket han gjorde for ca. 7-8 måneder siden.

En dag vil han holde op med det, når han ikke længere mærker presset og fokus på hans afføring.

Han har i lang tid holdt sig i en uge af gangen. Det er kun, når han absolut ikke kan holde sig længere, at han så gør det.

I stedet for, at han nu skal se på, at de store laver, så han på endnu en måde bliver gjort opmærksom på, at “du er ikke som de andre”, skal I allesammen lade ham være.

MIN SØN på 4 år har svært ved at komme af med afføringen

Hvis I skal have drengen til at have et afslappet forhold til sin afføring, må I lade ham være i fred.

Vores dreng på 4 år har meget svært ved at lave pølser. Det er ikke fordi, han har hård mave, men han bryder sig bare ikke om det.

Vi sidder altid hos ham på toilettet og har prøvet alt fra at læse historier og synge sange og bare prøve at lade ham være. Nu foregår det ved, at jeg sidder foran ham og holder ham lidt, mens jeg synger en sang, indtil han overgiver sig, hvorpå han så siger, at det slet ikke var slemt.

Han går og “småskider” i bukserne, og det er jo ikke rart for hverken os eller ham. Vi synes, det er ret synd for ham, og vi er ret frustrerede over det. Vi har ikke været til læge med ham, da vi vurderer, at det ikke gør ondt, og at det er psykisk. SVAR Jeg ville ikke kalde det et psykisk problem, men jeres dreng har fået alt for meget opmærksomhed omkring sine afføringsvaner. Det er derfor vigtigt, at I snarest kommer væk fra al opmærksomhed omkring det. I skal heller ikke sidde hos ham og synge. Han får opmærksomhed på en forkert måde. Hvordan er alt det startet? Du siger, det begyndte, før han smed bleen for 7-8 måneder siden. Var I meget ivrige omkring, at han skulle stoppe med at anvende ble? Eller var det andre, f.eks. børnehave eller bedsteforældre? I må gå tilbage og prøve at se på, hvad der skete dengang, siden drengen er bange for at give slip, og bagefter erkender, at det faktisk ikke gør ondt at have afføring. Lad ham selv gå på toilettet, eventuelt med en billedbog, iPod eller CD-afspiller med musik eller historielæsning på. Lad være med at rynke næse eller kommentere, når han har uheld i bukserne. Hvis I skal have drengen til at have et afslappet forhold til sin afføring, må I lade ham være i fred.


Nu er det blevet nemt at bade din baby

Klik her og se et videoklip med Blooming Bath

Blooming Bath er lavet af bløde materialer, som gør det let og sikker t at bade babyen og muligt at folde sammen og gemme af vejen efter brug. Fås i 4 friske far ver.

Se mere på www.bloomingbath.dk


skønt tøj til

FORÅRSMODE


skønne tøser DEJLIGT FORÅRSTØJ I FRISKE FARVER

Et dejligt forår er begyndt, og AYA NAYA byder på skønne muligheder med dette års forårskollektion. Tøjet laves i størrelserne 2-12 år og produceres i høj kvalitet og naturlige materialer.AYA NAYA kollektionen repræsenterer altid et festligt potpourri af stærke og intense farver og print kombineret med mere enkle styles, som altid gør det muligt at tone op eller ned, som man foretrækker. Inspirationen til dette års forårskollektion fra AYA NAYA kommer fra de smukke sommerblomster og afgrøder i haven. Langsomt mærker vi forårets komme, og kollektionen fortæller historien om, hvordan solen og varmen bliver mere og mere tydelig, som dagene går. De friske grønne farver, som bliver ledsaget af indigo blå, markerer overgangen til foråret og begyndelsen på nyt lys - derfor ses de først i kollektionen. De efterfølges af den fantastiske ametyst-lilla, som bringer en skøn femininitet og sødme ind i kollektionen. Derudover inddrages de smukke sorbet farver, koral og rosa toner, hvilket giver en klar fornemmelse af, at sommeren nærmer sig med et overskud af sprudlende energi og barnlig entusiasme. Som skøn kontrast kombineres de klare farver med lys blå og denim. Som sædvanligt byder hele kollektionen på fantastiske detaljer, der fanger øjet, og de mange kombinationsmuligheder gør, at der er vidunderlige løsninger til alle piger. På de følgende sider kan du se et udpluk af forårskollektionen, og du kan se meget mere skønt pigetøj på â www.ayanaya.dk

1:

Sophy sweatshirt: Kr. 299,Sol sweatpant: Kr. 299,-

2:

Roberta T-shirt: Kr. 299,Rose shorts: Kr. 349,Sue leggings: Kr. 149,-

3:

Sessa bluse: Kr. 349,Sia bukser: Kr. 299,-

Sanita kjole: Kr. 249,Siv strømpebukser: Kr. 149,-


1

3

2

1:

Roselil strik: Kr. 399,Reidun kjole: Kr. 399,Rubina leggings: Kr. 149,-

2:

Rusla halstørklæde: Kr. 249,Rosette strik: Kr. 399,-

3:

Sahra kjole: Kr. 429,Siv strømpebukser: Kr. 149,-

4:

Violet halstørklæde: Kr. 149,Vikka skjorte: Kr. 329,Raymonde nederdel: Kr. 329,Steffi leggings: Kr. 149,-


4


1


2

1:

Violet halstørklæde: Kr. 149,Rowena strik: Kr. 399,Vilia nederdel: Kr. 249,Steffi leggings: Kr. 149,-

2:

Renee kjole: Kr. 379,Rosine strik: Kr. 499,-

3:

Ragna jakke: Kr. 799,Rusla halstørklæde: Kr. 249,-

4:

Senna bluse: Kr. 399,Sia bukser: Kr. 299,Sunie halstørklæde: Kr. 149,-

3

4


udstyr

spar penge

på TING Til DIG OG DIT BARN Det er dyrt at have børn i huset, og som forældre er man på evig jagt efter gode tilbud, når børnene vokser ud af barnevognen, autostolen - eller bare regnfrakken. Men der er mange penge at spare - i Tyskland. SPAR OVER

50%

mulige pris. Du kan spare over 50% i forhold til butikspriserne i Danmark, og der er hele tiden nye særtilbud (Angebote) at finde i shoppen. Der er også mulighed for at få dansk tekst på hjemmesiden. Babyparadies forhandler de bedste mærker i autostole, som Britax Römer, Recaro, Maxi-Cosi, Concord, Cybex og Graco. De har masser af klapvogne, løbevogne og babyjoggere til både ét og to børn i alle de kendte mærker. Babyparadies anbefaler varmt MacLarens kollektion af klapvogne på grund af deres lave vægt og ekstreme komfort. Desuden findes mange mærkevarer til hjemmet og møbler til børneværelset, og skal du på tur med dit barn, finder du også et stort udvalg af rejsesenge, cykelstole, cykeltasker og børnerygsække.

Babyparadies er en tysk internetbutik, der i 15 år har været specialister i alle former for udstyr til babyer og børn. Petra Teiwes, der er daglig leder af internetbutikken, fortæller, at de har hundredevis af danske kunder, og at der kommer flere og flere til, da priserne er væsentligt lavere end i Danmark. Og så er skatten i Tyskland kun på 19% i forhold til vores 25% moms. Petra taler norsk, så man kan sagtens kommunikere med hende på dansk. Produkterne er mærkevarer af høj kvalitet til den bedst

”Vi har naturligvis også alt til spisetid og sengetid, smart regntøj, masser af dejligt legetøj og plejeprodukter til både dig selv og dit barn. Du skulle kigge ind i vores shop og se det kæmpe udvalg”, opfordrer Petra.

Besøg den omfattende webshop og se de mange gode tilbud her: â Www.babyparadies-shop.de


SÅ MEGET KAN DU SPARE Her kan du se nogle eksempler på, hvor meget du kan spare på en række forskellige autostole og andre ting til dig og dit barn ved at købe dem i Tyskland. I nogle tilfælde kan du spare over halvdelen i forhold til prisen i Danmark. SPAR

35%

SPAR

15%

SPAR

30%

SPAR

35%

Maxi Cosi Rodi AirProtect Total black

CYBEX SOLUTION X2-FIX CLASSIC black

Britax Römer KIDFIX Black Thunder

Deuter Junior Moss RYGSÆK

Pris i Danmark: 1.499 Pris i Tyskland: 969

Pris i Danmark: 1.499 Pris i Tyskland: 1.268

Pris i Danmark: 1.589 Pris i Tyskland: 1.119

Pris i Danmark: 345 Pris i Tyskland: 223

â SPAR 530

â SPAR 231

â SPAR 470

â SPAR 122

SMART!

2-i-1

ORDEN

I BILEN

fleur Carrybag

Geuther 2-i-1 CYKEL

DIONO Stuff ‘n Scuff SMÅTINGSLOMME TIL BILEN

Smart sammenklappelig taske med aluminiumsramme.

Smart cykel, der nemt kan laves om fra trehjulet til tohjulet.

Vaskbart og vandbestandigt materiale, der beskytter mod jord og snavs. De store lommer rummer det meste. Sættes let fast på bilens nakkestøtte.

â KUN 336

â KUN 633

â KUN 89


børnemøbler BØRNEVÆRELSET

I KLASSISK OG BÆREDYGTIGT

design

MØBLER MED GOD SAMVITTIGHED I FLOT DESIGN

Oliver Furniture er et autentisk og charmerende koncept af enkle møbler til både børn og voksne baseret på gamle skandinaviske møbeltraditioner i grøn og bæredygtig europæisk produktion.


Oliver Furniture præsenterer en meget charmerende børnekollektion med et stort udvalg af skønne børnemøbler i klassisk og tidløst design. Oliver Furniture lægger stor vægt på, at deres møbler er bæredygtige og imødekommer mere end blot de lovmæssige regler, samt de stigende forventninger og krav fra den bevidste forbruger. FSC-certificeret europæisk træ, vandbaseret lak og moderne produktionsmetoder er blot nogle af nøgleordene, som kendetegner møbler fra den nye europæiske produktion. Selv emballagen er FSC-certificeret pap fra Europa, der efter brug kan genanvendes. Detaljer som “soft lock” på alle låger og skuffer samt tyskproducerede skinner og hængsler af høj kvalitet er her værd at fremhæve. Alle møbler testes løbende for giftstoffer, og derudover testes møblerne for sikkerhed ved Dansk Teknologisk Institut. På de følgende sider kan du se et lille udpluk af kollektionen fra Oliver Furniture, og bagefter er Oliver Furnitures hjemmeside et besøg et værd. Her kan du se mange flere lækre møbler til børn (og voksne): â shop.oliverfurniture.dk

TREMMESENG Stilsikker, funktionel og robust tremmeseng med et enkelt og klassisk udtryk. Funktionaliteten er gennemtænkt, og tremmesengen kan følge barnets udvikling over flere år. Til de helt små børn er tremmesengen trygt lukket med fuld gitterside. Når barnet er blevet større og mere selvstændigt, udskiftes midtergitteret med et kort gitterstykke/sengehest, som kan hæves eller sænkes efter behov. Sikkerhed er højt prioriteret, og på trods af det lette udtryk er tremmesengen særdeles robust konstrueret. Tremmesengen har en lang levetid og kan med fordel genbruges af søskende og den næste generation.

HYLDER Fine og enkle hylder til børneværelset. Hylderne findes i forskellige længder og dybder, hvilket gør dem interessante at kombinere. Krogene er ikke sat på, men ligger i en lille separat pose, og kan monteres efter eget valg. Godt supplement til børneværelset til bøger, legetøj og nips.


Klik her og lĂŚs mere om slagbĂŚnken.


TALLERKENRÆKKE Smuk og enkel tallerkenrække i hvid. Tallerkenrækken er meget anvendelig på børneværelset til bøger, billeder, bamser, sko eller fint legetøj, eller i køkken og stue til bøger m.m. Kun fantasien sætter grænser. Fås også i lyseblå og sort.

BORD Enkelt legebord i smuk farve til børneværelset. Det passer i mål sammen med den lille slagbænk og 2 stole som et helt sæt. Legebordet er stabilt og slidstærkt. Kan også fint anvendes i stuen.

TREMMESTOL Fin lille stol, som passer sammen med det lille bord og slagbænken som et sæt. Er også sød som et lille fritstående møbel i stuen eller som natbord.


LAV højseng Den lave højseng er designet, så barnet kan sove trygt og sikkert om natten. Om dagen kan sengen danne ramme om lege, hvor barnets fantasi frit kan udfolde sig. Under sengen kan der bygges hule, opbevares legetøj, eller bedstevennen kan overnatte på en madras. Sengens højde inviterer til let tilgængeligt nærvær mellem barn og voksen. Designet er klassisk nordisk og kvaliteten høj. Udtrykket er let og enkelt, men konstruktionen er alligevel solid og sikker. Sengen er fleksibel og kan ændres i takt med barnets udvikling.


Klik her og lÌs mere om højsengen.


puslekommode Enkel og klassisk puslekommode i nordisk design. Designet er gennemtænkt og funktionelt med flere fine detaljer. Kommode og pusleplade har en flot buet front. Den store pusleplade giver plads til barnets udfoldelse og den voksnes pleje af barnet. Skufferne er rummelige og giver god plads til opbevaring. Når puslepladen ikke længere er nødvendig, fjernes den nemt. Tilbage står en flot og klassisk kommode med lang levetid. Puslekommoden fra Oliver Furniture er sikkerhedstestet hos Dansk Teknologisk Institut og opfylder EU’s krav til Reach (EU’s kandidatliste over stoffer, som mistænkes for at være kræftfremkaldende) og EN 71-3 (test af afdampning af farlige stoffer fra malede overflader).

Klik her og læs mere om puslekommoden.


KLÆDESKAB MED 3 DØRE Skabet er et klassisk hvidt klædeskab, når det er bedst - med fleksibel indretning i form af ekstra mange flytbare hylder og rummelige skuffer. Den gennemgående bøjlestang gør det muligt at have tøj hængende i skabets fulde bredde, hvis man ønsker det. Fyldningsdørene er monteret med “soft lock” hængsler, og som en fin detalje kan der skydes en bøjleknage ud på klædeskabets sidegavle, som kan bruges til at hænge badekåben eller yndlingskjolen på. Klædeskabet passer sammen med såvel børne- som voksenkollektionen.

KLÆDESKAB MED 2 DØRE Klassisk hvidt klædeskab med fleksibel indretning i form af flere flytbare hylder og rummelige skuffer. Den gennemgående bøjlestang gør det muligt at have tøj hængende i skabets fulde bredde. Fyldningsdørene er monteret med “soft lock” hængsler, og som en lille detalje kan der skydes en bøjleknage ud på klædeskabets sidegavle, som kan bruges til at hænge morgenkåben eller yndlingskjolen på. Klædeskabet passer nemt ind i mange af hjemmets rum og indretninger, og det stilrene udtryk og høje kvalitet giver klædeskabet en lang levetid.

LAV REOL Smuk og rummelig reol med 6 faste rum. Reolen har en fin profileret bagbeklædning, som er med til at skabe den helt rigtige Oliver Furniture ånd. Med reolen følger 3 løse hylder til individuel placering.


xxx at sige farvel

afsked

den svære

At sige farvel til sit barn om morgenen i børnehaven er ikke altid lige sjovt. Alle har prøvet at aflevere et grædende barn, hvor man efterlades med dårlig samvittighed. Her får du et par gode råd fra andre forældre, som har stået i samme situation. Vores 5-årige datter har nu i en længere periode været ked af det ved afsked - lidt forskelligt hvor meget, men altid mindst en fremskudt underlæbe og lidt vådt i øjnene. Hun græder ikke rigtigt, men på de trælse dage bliver hun våd på kinderne og er tydeligt påvirket.

Vi vil gerne have det sådan, at afskeden ikke bliver så afhængig af, hvilke voksne der er til stede, og om de har tid. Der er et barn på stuen, der skal være under konstant overvågning -så er der kun en voksen på stuen, må vedkommende ikke bare gå.

Hun er glad nok for at være i børnehaven. Hun vil gerne derhen og er ikke til at hive hjem. Og vi får at vide, at det er hurtigt overstået. En af pædagogerne siger, at der af og til er et smil bag den fremskudte underlæbe - så måske det også lidt er et “spil”?

Det skal lige siges, at vi er rimeligt gode til at se at komme ud af vagten, når først der er sagt farvel, men det er sin sag bare at efterlade hende uden voksenkontakt.

Men kan vi gøre noget som helst for at undgå de våde øjne og det, at hun klamrer sig til den af os, der afleverer? For hendes skyld og lidt for vores, for det er lidt hårdt at gå fra hende sådan.

Jeg kan godt blive lidt bekymret for SFO- og skolestart, hvis hun virkelig er utryg/ked af det. Mange hilsner Lene


Snak med børnehaven. Jeg ville forvente, at de stiller en pædagog/medhjælper til rådighed til at tage imod børn. Det er da på ingen måde OK, at der ingen voksen er til at aflevere børn til. Jeg kan godt forstå, at jeres datter ikke bryder sig om at blive afleveret, hvis hun bliver “efterladt” alene. Ellers snak positivt om børnehaven. Lad hende ikke mærke, at I ikke bryder jer om at aflevere, når hun er ked (selvom det er meget svært). JEAN

Det er heldigvis ikke et problem her, men jeg forudså det komme, fordi de søde pædagoger syntes, min søn skulle ud i vinduet og vinke farvel til mig, og der står en del børn og er kede af det, når deres forældre går. Jeg bad dem lade være med at foreslå det, fordi jeg så tendensen. Nu siger vi farvel der, hvor de leger, og bruger eventuelt lige 2 minutter på at se den bil, eller hvad det nu lige er, han har talt om hele aften. Vi givet knus og Da min dejlige kys, jeg siger “opfør dig ordentligt” og datter brækkede benet som får besked på også at opføre mig 3-årig, havde vi visse problemer ordentligt :-) med at aflevere i børnehaven. Vi løste Zharina det ved at smide jakken sammen med den lille dame og gå ind med hende og begynde en aktivitet - bog, puslespil, aktivitetsdims sammen med hende og en voksen. Efter nogle minutter var hun gennem overgangen fra hjemme til vuggestue, og vi kunne lige så Hvis der ellers ikke stille sige farvel og gå. Hovedpointen her er forandringer i hendes liv, så var ingen stress, lydhørhed og en synes jeg, du skal tale med hende om klar aftale med de voksne. det. Vores søn har været på samme måde. Annemarie Som både 3- og 4-årig fandt vi en voksen, der kunne vinke sammen med ham. Som 5-årig har Kan det skyljeg talt med ham om, at man godt kunne vinke des, at de store børn sammen med en ven eller selv. Jeg har selvfølgelig er startet i SFO? Så nu er kun prøvet at overtale ham de morgener, hvor jeg alting ikke, som det plejer at kunne mærke, det var vane eller lidt spil. Når jeg være? Og at hun jo så automhar mærket, at han virkelig var ked af at sige atisk skal være en af “de farvel, er der kommet en voksen. Men jeg store”? Blot en tanke. synes, man godt kan arbejde hen imod, at LOUISE de godt kan vinke selv, hvis de ikke er sådan rigtig kede af det. Cirkeline


smuk og sej

BØRNETØJ

Smuk & Sej er en webshop, som tilbyder udvalgte tøjmærker til modeog kvalitetsbevidste forældres børn.

TØJ TIL SMUKKE PIGER OG SEJE DRENGE

“Jeg har i mange år haft drømmen om en webshop med lækkert kvalitetstøj til børn og unge, så jeg glæder mig til at kunne tilbyde jer et godt og lækkert udvalg til jeres børn i alderen 2-16 år”, fortæller indehaver Karina Kirkeby, som overtog shoppen i 2010. “Vi vil gerne fremstå som en reel og ærlig butik, hvor man altid kan få hurtig hjælp og vejledning. Du kan fortryde dit køb inden for 14 dage, og det er vigtigt for os, at du føler dig tryg og sikker som kunde”, understreger Karina. Karina udvælger kun mærker i god kvalitet, som hun selv kan stå inde for. Lige nu finder du blandt andet disse mærker i shoppen: Aya Naya, Björkvin, Freoli, Hound, BombiBitt, Koin, Moonkids, Frankie & Liberty, Hjorth, Lipfish, Nova Star, Tappa Nakki og Ziestha.

LIPFISH DRAGT Før: 289,00 Nu: 144,50

Se alt det skønne børnetøj og gør en god handel på www.smukogsej.dk


VORES FAVORIT

AYA NAYA T-SHIRT

AYA NAYA CARDIGAN Før: 499,95 Nu: 249,98

Før: 329,95 Nu: 164,98

Børnetøjet fra Aya Naya er skabt til at passe ind i et livligt univers med glade børn på farten. De unikke prints og farver, såvel som de praktiske designs i naturlige materialer, sikrer plads til tumlen og udforskning af verden i børnehøjde for dit barn. Og det gælder både til hverdag og til fest. Aya Naya er kendt for et farverigt miks af stilfuldt og romantisk børnetøj med et unikt retro look til piger mellem 3 og 10 år.

AYA NAYA hårbånd

Før: 119,95 Nu: 59,98

AYA NAYA kjole

Før: 279,95 Nu: 139,98

Klik på billederne for at læse mere om tøjet.


Har du en dreng eller pige mellem 3 og 10 år, som allerede har forelsket sig i det tøj, som storebror eller storesøster går i, så er tøjet fra Koin perfekt. Det er supersejt og cool jeanswear i en god kvalitet og et lækkert dansk design fra folkene bag Hound.

VORES FAVORIT

KOIN CARDIGAN

Før: 499,00 Nu: 249,50

HOUND t-shirt

Før: 199,00 Nu: 99,50

HOUND STRIKVEST

Før: 349,00 Nu: 174,50

Hound designer tøj til seje teenagere og tweenies, som vil skille sig ud i mængden. Inspirationen henter designerne fra skoler, gaden og andre steder, som de unge hænger ud. Samtidig har designerne tolv års erfaring med at spotte aktuelle trends – og hvad der er up and coming på modescenen og på gaden.


Leder du efter et børnetøjsbrand med skønne farver og designs til både babyer, tumlinger og de lidt større børn, så er det svenske Moonkids værd at se nærmere på. Her finder du lækkert kvalitetstøj i enkle designs med inspiration fra traditionelt børnetøj.

moonkids kjole Før: 259,00 Nu: 129,50

moonkids bukser Før: 249,00 Nu: 124,50


I tøjet fra Tappa Nakki finder du elementer af klassisk herremode i en børnevenlig pasform. Dertil har samtlige designs et twist af en rå attitude og et cool look, der er perfekt til smarte drenge med fart på.

VORES FAVORIT

Tappa Nakki jakke

Før: 699,95 Nu: 349,98

Ziestha bukser Før: 399,00 Nu: 199,50

Ziestha strikbukser Før: 399,00 Nu: 199,50

Ziestha er kendt for at skabe baby- og børnetøj i dristige designs, der ofte er i flotte kontrastfarver. Tøjet fra Ziestha bliver produceret i lækre materialer og behagelige snit, der matcher børns behov for at bevæge sig.


For mange stilbevidste småbørnsforældre er BombiBitt fast inventar i børnegarderoben. Børnetøjet fra BombiBitt er nemlig kendetegnet ved at have et sødt og smart skandinavisk look. Dertil er det fremstillet i lækre kvalitetsmaterialer og i en optimal pasform. Alt sammen til en pris, hvor alle kan være med.

BOMBIBITT T-SHIRT

Før: 99,00 Nu: 49,50

BOMBIBITT SWEATSHIRT

Før: 249,95 Nu: 124,98

BOMBIBITT tunika Før: 199,00 Nu: 99,50

Se meget mere skønt tøj til smukke piger og seje drenge på www.smukogsej.dkdanmarks sødeste baby fotokonkurrence

Lille kamera i studiet dér, hvem er den sødeste baby i byen - ja, hele landet - her?

VIND

SPEJLREFLEKS KAMERA


Har du Danmarks sødeste baby? Hvis du har, kan du vinde et lækkert spejlreflekskamera.

Skal din baby være landskendt? PhotoCare søger charmetrolde og -troldinder i alderen 0-11 måneder. De heldige forældre til byens allerskønneste charmør vinder et fantastisk portrætfoto af baby og går videre til den store landsdækkende “Danmarks Sødeste Baby”konkurrence. Måske bliver det din guldklump, der løber af med titlen som den skønneste baby i kongeriget i PhotoCares store fotokonkurrence. Men det er kun for babyer, som endnu ikke er fyldt ét år, skulle vi hilse at sige.

Det er gratis Konkurrencen, som skydes i gang hos PhotoCare den 1. marts 2013, kører i to etaper. Først med en lokal dyst om titlen som “Byens Sødeste Baby”. Herefter med en landsdækkende dyst, hvor vinderne fra hver deltagende by nomineres til titlen som “Danmarks Sødeste Baby”. Det hele er gratis at deltage i, og sidste år havde PhotoCares butikker ca. 2.500 babyer igennem deres studier. Det var rigtigt sjovt, og der kom en masse fantastiske billeder ud af det.

PhotoCare butikkerne råder over professionelt fotoatelier plus personale, som er særligt uddannede i portrætfotograferingens kunst. Det allersjoveste, ømmeste, skønneste eller bare mest fantastiske billede af din baby vil blive udstillet i PhotoCare butikkens vinduer sammen med de øvrige deltagere. Så er det op til publikum at stemme om, hvem der skal gå videre til den landsdækkende konkurrence. Den lokale vinder løber af med et fantastisk portrætfoto af baby. Hovedpræmien i den landsdækkende konkurrence er et lækkert digitalt spejlrefleks kamera, så du selv kan knipse løs.

Skynd dig at bestille tid Det er en rigtig god idé at bestille Der skal nemlig sættes god tid af til at få baby “i stødet”. For tidsbestilling til gratis fotografering af din baby, kontakt din lokale PhotoCare. Læs mere om konkurrencen og se hvordan du deltager på â www.photocare.dkinspirerende tøj TIL DIT BARN børnetøj

DANSK DESIGN TIL GODE PRISER


MIO my MIO vil med sit unikke og kreative design udfordre og tilføre det eksisterende og traditionelle home party marked en ny og spændende stil. Med et omfattende konsulentnetværk og en professionel webshop får du nu mulighed for at købe designtøj til små penge.


På www.miomymio.dk kan du både købe det lækre og inspirerende tøj samtidig med, at du kan booke et home shopping arrangement hos en af de mange konsulenter, der er fordelt over hele landet. MIO my MIO er lækkert og inspirerende tøj til børn i alderen 3 til 12 år. Det er eksklusivt og unikt dansk-designet børnetøj, hvor børns glæde ved tøj i skønne farver, fantasifulde print og sjove detaljer kombineres med kravet om høj kvalitet og praktisk komfort.

Til drengene er stilen sej men på samme tid fræk og drenget. Pigerne får lov til at være piger, og det feminine og romantiske udtryk har fået et twist og sat sammen på en ny og anderledes måde. Kollektionerne er mangfoldige med farvekoordinerede historier, der kan mixes på et utal af måder. Designet er eksklusivt men samtidig komfortabelt og uhøjtideligt med mange muligheder for en individuel og personlig stil og sammensætning.


Med et gennemarbejdet og komplet varesortiment er der mulighed for at få dækket alle sæsonens behov.

Forår/sommer 2013 kollektionen

Med MIO my MIO kollektionerne kan garderoben fyldes op med alt lige fra hverdagens praktiske tøj til højtidernes pomp og pragt.

Fra den 15. februar vil den nye forår/sommer 2013 kollektion være at finde i shoppen og til home shopping arrangementerne. Det er en unik kollektion i fantastiske farver og med skønne og humoristiske print.

Det unikke MIO my MIO design underbygges af de bedste materialer og kvaliteter samt gennemarbejdede pasformer.

Glæd dig og book et home shopping arrangement allerede nu. Læs mere her: â

Www.miomymio.dk/konsulenter.asp


1

2

I shoppen fra

4

15. februar

5


3

feminint med et twist 1:

CARDIGAN: Kr. 229,TYLNEDERDEL: Kr. 239,LEGGINGS: Kr. 69,-

2:

BLUSE: Kr. 179,DENIMNEDERDEL: Kr. 239,LEGGINGS: Kr. 99,-

3:

JAKKE: Kr. 329,T-SHIRT: Kr. 139,BUKSER: Kr. 249,-

4:

6

JAKKE: Kr. 349,KJOLE: Kr. 189,LEGGINGS: Kr. 99,-

5:

VELOUR CARDIGAN: Kr. 299,DENIMBUKS: Kr. 279,-

6:

JAKKE: Kr. 299,KJOLE: Kr. 199,BUKSER: Kr. 249,-

Se mere smart pigetøj på â www.MIOMYMIO.DK


sejt, frækt og drenget

1

1:

denimskjorte: Kr. 189,bluse: Kr. 129,bukser: Kr. 229,-

2:

t-shirt: Kr. 149,bukser: Kr. 229,-

3:

skjorte: Kr. 199,bluse: Kr. 119,bukser: Kr. 239,-

4:

cardigan: Kr. 279,t-shirt: Kr. 99,bukser: Kr. 269,-

5:

vest: Kr. 249,bluse: Kr. 189,bukser: Kr. 259,-

6:

cardigan: Kr. 259,t-shirt: Kr. 99,bukser: Kr. 279,-

Se mere smart drengetøj på â www.MIOMYMIO.DK

4


2

3

I shoppen fra

5

15. februar

6


glad i bad

badetid


NYHED I DANMARK

Et helt nyt babybad er kommet til Danmark. Det smarte Blooming Bath er lavet af bløde materialer, som gør det let og sikkert at bade babyen, og samtidig kan det foldes sammen og gemmes af vejen efter brug. Det smarte babybad stammer fra USA, hvor det med rekordfart er blevet en kæmpe salgssucces, og nu har det fundet vej til de danske butikker. Blooming Bath er en både sød og bekvem måde at bade familiens nyfødte på. Babybadet er formet som en smuk blomst, og er i modsætning til et traditionelt babybadekar i plastik lavet af lækre, bløde materialer. Det giver en sikker og ikke mindst behagelig badeoplevelse for familiens mindste.

“Blooming Bath er et godt alternativ til et almindeligt plastikbadekar, hvor der ofte er al for meget plads til en lille baby, der uden støtte vælter i det glatte badekar”, fortæller Mette Hansen fra Blooming Bath i Danmark og fortsætter: “Blooming Bath er lavet af et blødt, smidigt, antimikrobielt skummateriale, der passer perfekt til enhver håndvask eller som indsats i plastikbadekarret. På den måde kan babyen sidde trygt og godt uden at komme i berøring med håndvaskens kolde sider”.

Kan hurtigt gemmes væk Med Blooming Bath undgår man, at babyen bliver bange for at bade, og man får i stedet skabt nogle skønne og afslappende badestunder. Samtidig er Blooming Bath hurtig at gemme væk, når den ikke er i brug. FORTSÆTTES


“Det særlige skummateriale betyder, at Blooming Bath er nem at rengøre. En enkel skylning og et hurtigt vrid er alt, der skal til, når badet er overstået. Så kan den søde blomst kommes i tørretumbleren eller hænges til tørre ved hjælp af den praktiske krog. Blooming Bath tørrer på ingen tid og er hurtigt klar til barnets næste badeeventyr”, forklarer Mette Hansen. Hun tilføjer, at badekaret blandt andet på grund af sin størrelse er blevet et hit hos unge børnefamilier, der ikke har så meget plads.

Vokser med opgaven Fordi Blooming Bath kun optager ganske lidt plads, når det ikke er i brug, er det f.eks. nemt at tage med på ferien. Og babybadet er i det hele taget særdeles fleksibelt og superanvendeligt. Når babyen bliver for stor til vasken og skal over i et rigtigt badekar, er Blooming Bath også her til stor nytte. Nu holder det babyen på plads i en komfortabel stilling i badekarret, så man sikrer sig mod problemet med at glide rundt i et stort, glat badekar.


Badeblomsten understøtter babyens ryg og nakke og er med til at give sikkerhed, så de lidt større søskende kan hjælpe til med at bade familiens mindste medlem. Og når babyen bliver endnu større, kan Blooming Bath fungere som et skridsikkert underlag i badekarret. Blooming Bath fås i pink, blå, gul og hvid og kan købes i webshoppen via nedenstående link samt i babyudstyrsbutikker rundt omkring i landet. Læs mere om det smarte babybad og find en forhandler på â www.bloomingbath.dk

Min baby har to meget entusiastiske ældre søskende, så et plastikbad oppe i vasken var ikke en mulighed. Min 4-årige datter hjalp mig med at vælge Blooming Bath - og det er yndigt. Jeg er meget imponeret over, hvor godt det understøtter min babys ryg og nakke. Det er stabilt og godt polstret, så mine to ældre børn kan nu sikkert hjælpe med badning af deres lillesøster.

Julie, mor til 3


1

3 4

2


skønt festtøj SMART BØRNETØJ

TIL PIGER OG

DRENGE

Hos Prins & Prinsesseskabet finder du et stort udvalg af elegant festtøj til både børn og voksne til billige priser. Sortimentet dækker mange former for flotte festkjoler: Gallakjoler, cocktailkjoler, lancierkjoler - både korte og lange til voksne, unge og børn. Du finder også de skønneste prinsessekjoler, brudepigekjoler og dansekjoler til pigerne, og drengene kan klædes flot på i smoking, jakkesæt eller vestsæt. Det er muligt at se, prøve og købe tøjet i showroomet på adressen Tempovej 10 i Ballerup onsdag kl. 11-18 samt lørdag kl. 10-14. Passer åbningstiderne dig ikke, kan du ringe og aftale et andet tidspunkt. â Www.pRINSESSESKABET.DK

1: vestsæt Str. 1-14 år. Kr. 399,-

2: Sko Kr. 399,-

3: kjole “MARGOT” Str. 2-10 år. Kr. 469,-

4: kjole “MARGIT” Str. 6-18 måneder. Kr. 389,-

kjole “simone” Str. 4-16 år. Kr. 599,-


1: kjole “rosa”

Med sommerfugle. Str. 2-8 år. Kr. 499,2

2: kjole “sara”

Skøn festkjole med bindebånd og aftagelig blomst. Str. 2-14 år. Kr. 369,1

3: sko Kr. 269,-

4: taske Med lipgloss. Kr. 99,4

3

Klik på billederne for at læse mere om kjolerne.

1: kjole “sille”

Yndig kjole med tyl og løse blomster syet ind i skørtet. Str. 2-12 år. Kr. 549,-

3

2: kjole “rikke”

Flot hellang/ankellang gallakjole str. 8-14 år. Kr. 589,-

3: hårbøjle Kr. 79,-

1 2


kjole “rita”

Rigtig sød og smart kort festkjole med medfølgende sjal. Er fleksibel i brystmål, da der er elastik bagtil. Fås i kongeblå, lilla eller rød. Kr. 469,-

kjole “Marie”

Smuk og elegant festkjole i rød eller blomme. Str. 2-12 år. Kr. 469,-

kjole “MariA”

Samme kjole til de små piger hedder Maria. Der medfølger et hårbånd, der matcher til kjolen. Str. 6-18 måneder. Kr. 389,-


kjole “nicole”

Smuk festkjole med sort velouroverdel og sølvglitter i skørtet. Str. 2-12 år. Kr. 469,-

kjole “sandra”

Fantastisk festkjole, som også kan bruges som gallakjole eller brugepigekjole. Vælg mellem elfenben med champagne bånd, mørk lilla med rosa bånd eller pink med mørk lilla bånd. Str. 2-14 år. Kr. 499,-


1: kjole og hvidt

Fås fra str. 6 måneder til 16 år. Pris for str. 6 år: Kr. 499,1

2: sko

Vælg mellem sort eller mørkebrun. Str. 26-40. Kr. 399,-

2

jakkesæt

Elegant mørkeblåt jakkesæt i 5 dele bestående af jakke, vest, slips, skjorte og bukser. Str. 4-14 år. Kr. 649,-

Klik på billederne for at læse mere om tøjet. Se mange flere flotte kjoler og smart drengetøj her: â www.prinsesseskabet.dk


kost & ernæring

madpakken

gode idéer til SÅDAN ÅR UNDG ELIGE D E K U D KKER A P D A M

Når ungerne går i SFO eller skole og selv skal have madpakke med, kan det være lidt af en udfordring af skulle finde på noget, som helst både skal være sundt, varieret og smage godt. Her får du nogle gode råd fra andre mødre.


Æ Jeg har virkelig 2 forskellige børn. Den ene vil have det samme med hver dag og gerne samme pålæg. Den anden vil helst have fisk, men er alsidig. Men udover almindelige madder, så får de her: • En dåse makrel i tomat (spises med en gaffel - eget ønske). • Pastasalat med tun, pesto og majs. • Små sandwich med æggesalat, pølse osv. • Lidt råkost. • Grøntstænger. • Pizzastykker/foccacia (er altid i fryseren - når at tø op i madkassen). • Frikadeller (også på frost). • Små pølser. • Kyllingelår. • Kold risengrød. • Nudler. Det er lidt af det, min har med. Husk endelig bestik. En god vane, til de når skolen :-) Lisbeth Æ Nu er variation ikke det, mine unger efterspørger. De vil have noget, der er nemt at indtage - gerne noget, der kan holdes i en hånd. Så det med at variere er noget, jeg har pålagt mig selv. Der er derfor stort set altid i madpakken klapsammenmadder af rugbrød eller grovbolle. Deri er der proteinrigt pålæg (ost, kød, fisk eller æg) og lidt grønt. Ved siden af er der grøntsagsstave eller små tomater. Af og til dip, som f.eks. hummus eller hvidløgs-mayo. Som snack lidt nødder eller rosiner, lidt frugtsalat eller, hvis det går vildt til, en chokoladescone. Min datter vil i perioder gerne have, hvad vi kalder “en tung salat”. Altså en salat, der foruden grønt indeholder kikærter, bønner, perlespelt eller lignende. Jeg har også forsøgt mig med at bage frokostmuffins, pølsehorn, pizzasnegle osv. Det synes de bestemt også

er fint nok en dag eller to, men rugbrødsklapperne er det, de absolut holder mest af. Lisbeth Æ Her plejer jeg at give 3 halve med med forskelligt pålæg på (men altid et eller andet med fisk med hver dag, torskerogn, makrel, sildepostej, laks eller lignende) og så et par stykker/skiver gnavergrønt (agurk, gulerod, tomat, peberfrugt, majs osv.), lidt nødder og bær. Og så får han et stykke frugt med hver dag. Louise Æ Lav en ret simpel madpakke den første tid, for der er ikke ret lang tid at spise i i forhold til børnehaven. Hun skal hellere bruge sit krudt på det sociale end på at vælge mellem gourmet-madder. Herhjemme bruger vi tit små bøtter med nudler (datteren elsker dem kolde!), nødder, kerner og frø eller små oste som tilbehør. Drikkeyoghurt er også in i perioder. Agurkestave er godt, men min datter spiser dem tit først og føler sig så mæt nok til ikke at spise rugbrødet. Hendes nuværende pasning må vide, hvad hun kan lide at spise, og ellers er rådet med 4 halve med følgende: En med kød, en med fisk, en med grønt og en med frugt bruges som basis. Vi bruger tit figenpålæg og rosiner, men ost og banan er også velegnede. Vi giver kun chokolade på maden om fredagen (og når der er kuk i indkøbet), men I kan sagtens definere reglerne og vise hende 3 ting, hun skal vælge imellem. Det kan de godt i den alder. Men husk altid at spørge, hvordan maden var, og at rose for det, der er blevet spist, og huske det, som ikke skal med igen. Vi fejlvurderer nogen gange, om noget er fingermadegnet, og så skal de voksne rette ind ;-) Annemarie

FORTSÆTTES


Æ Lidt forslag: Pitabrød med forskelligt fyld, alt efter hvad hun nu kan lide. Forskellig slags dip: Tzatiki, guacemole som dip til grisini. Pastasalat med gulerødder, majs, ærter og feta. Et kæmpe hit hos os. Grove bagles med pålæg. Mini-pizza. Små frikadeller med gnave rugbrød. Rester fra aftensmaden, f.eks. et kyllingelår. Mia

Det vigtige er, at det skal være nemt at spise, let tilgængeligt og helst ikke for “rodet sammen” (såsom små hapsere). Susan

Æ Her er kriteriet mindst mulig variation, og det skal spises hurtigt - ellers kommer det med hjem igen.

Den store får en klapsammen (rugbrød) med ost til 10-pausen. Til frokost: En klapsammen med ost og skinke og agurk, en neutral yoghurt med müsli og et æble.

Så som regel et pitabrød med f.eks. kylling og agurk og en rugbrød med ost eller leverpostej samt et par tomater og en agurk. Til formiddag: Knækbrød, en bolle eller noget i den dur og 1 stk. frugt, der sjældent bliver spist. Ret kedeligt. Maria Æ Mine børn får 2 meget forskellige madpakker med. Den ældste er yderst selektivt spisende og får kun 2 spegepølse madder med. Den yngste kan få alverdens ting og sager med. Som pålæg er udvalget leverpostej, rejeost, torskerogn, makrel, spegepølse, pålægschokolade, sildepostej m.m. Som snack i madpakken laver jeg gerne en lille boks med blandet lækkerier såsom gulerodsstænger, peberfrugt, vindruer, rosiner, abrikoser, melon og jordbær. Af og til får hun en figenstang med eller råkost eller om sommeren en halv majskolbe. Hun får også af og til lidt pastaskruer med. Eller hvis der er rester fra aftensmaden som f.eks. frikadeller eller kyllingelår, er det også et hit. Trine Æ Nødder og kerner: Mandler, hasselnødder, valnødder, cashewnødder, solsikkekerner. Al grønt: Ærter, grønne bønner, gulerødder, radisser, peberfrugt, råkost, tomater, salat, spinat, spirer, halv avocado (husk ske). Blandet/som hapsere: Pasta, bulgur, ris - eventuelt blandet med grønt, hvis barnet vil. Rugbrødsboller til at gnave af/madder/sandwiches med grønt og pålæg. Riskager, kiks, grissini. Pitabrød (halve) med diverse kylling, grønt, tun. Kød/rester fra aftensmad: Kyllingestykker, halv hakkebøf, frikadeller, pizza.

Æ Her er madpakkerne utroligt kedelige og altid ens, da begge børn er meget kræsne.

Den lille får to madpakker - en til frokost og en til frugt. Frokost: To klapsammen med smør (ja, smør og ikke andet), en klapsammen med økologisk oksespegepølse med lavt fedtindehold, et æble og en gulerod. Til frugt: Et æble, en gulerod og en neutral yoghurt med müsli. Sådan så madpakken også ud i går, og sådan kommer det den også til at se ud i morgen. Dog får den store sandsyndligvis nogle rester med i morgen. Vi skal have kyllingelasagne i aften, og det kan han godt lide at få med i madpakken. Solveig Æ Min søn er ikke særligt begejstret for rugbrød, men han får det dog for det meste med alligevel. Men der er også en levebrødsbolle, som i min verden er lige så god som rugbrød. I dag fik han en halv med leverpostej, en halv med spegepølse, en halv med mørk pålægschokolade og en halv med jægerpølse. Og fordi jeg for en gangs skyld havde bagt pølsehorn, fik han også sådan et med. Da jeg har erfaringer med, at grønt kommer retur, har vi lavet et kompromis, så han må få dip med til stavene (holiday). Til frugt fik han en banan og vindruer. Hvis vi har rester fra hjemmelavet pizza, frikadeller, pasta eller andre retter, jeg synes man kan have med på madpakken, så stopper jeg også det i. Men generelt hader jeg madpakker. Jeg har traumer over mine madpakker, fra da jeg var barn, for de var totalt varme og lå i madkassen med leverpostej, ost og makrel, der svedte. Lotte
fantastiske INSPIRATION

FUND TIL BØRN

Det amerikanske site Etsy.com er en guldgrube af idéer til fantastiske gør-det-selv projekter til børn. Vi har samlet nogle super søde, sjove, spændende og skøre ting, som du selv kan gå i gang med. Du kan naturligvis også bare købe dem direkte fra Etsy.

OLIEKRIDT

Farverige oliekridt formet som små elefanter i 20 forskellige farver. 136 kroner

60’er Kjole

Fabelagtig 60’er inspireret kjole i sort, hvid og sand bomulds twill. 306 kroner

strikmus

Super sød grå strikket mus med gult tøj, der kan tages af. Øjne og mund er broderet på. Ca. 37 cm høj. 192 kroner


træpistol

Flot seksløber-pistol, som ikke er spor farlig - den er nemlig lavet af træ. Vælg mellem brændt eller naturel håndtag. 198 kroner

t-shirt Cool T-shirt med slipseprint. 133 kroner

fingerdino Sjov lille dinosaur til at lave dukketeater med. 28 kroner


t-shirt med giraf Sød T-shirt med giraf print. Fås i flere forskellige farver i str. 1½ til 7 år. 93 kroner

fodbold slikkepinde

Sjove chokoladeslikkepinde formet som fodbolde. Perfekt til en temafødselsdag. 12 stk. 107 kroner

WALLSticker Denne wallsticker vil uden tvivl gøre stor glæde på enhver fodboldtosset drengs værelse! 179 kroner


Blomsterkjole

Fantastisk kjole med retro blomsterprint. 249 kroner

festkjole Den perfekte blomsterpigekjole til brylluppet! Fås i størrelse 1-5 år. 179 kroner

1: nederdel Charmerende retro nederdel fra shoppen Laken and Lila. 135 kroner 2: retro kjole Bedårende rød retro kjole med en sød lille sløjfe foran. 238 kroner 3: 60’er kjole 60’er inspireret kjole i pink med stort hvidt kors og store pink knapper. 261 kroner 4: sommerkjole Skøn sommerkjole med retro citronprint. 238 kroner


1

2

3

4


t-shirt Smart T-shirt til fødselsdagsbarnet med en farlig haj og barnets navn og alder påtrykt. 91 kroner

SNYDESLIPS

trækiste

Smart slips, der kan klipses fast på skjorten, så du slipper for at slås med at binde det.

Super lækker skattekiste af træ med barnets navn. Perfekt til en lille sørøver!

170 kroner

312 kroner


60’er kjole Sort/hvid retro kjole i 60’er stil med store gule knapper. 306 kroner


quiz 10 SPØRGSMÅL OM BØRN

Test din viden om børn med disse 10 spørgsmål. Skriv dine svar ned på et stykke papir, inden du læser de rigtige svar nederst på næste side.

1: Hvor mange børn og unge i alderen 0-19 år fik i 2009

konstateret type 1 diabetes i Danmark? Ca. 100, 300 eller 500?

HVOR MEGET VED DU OM BØRN?

2: Kommunal dagpleje er et tilbud, hvor børnene bliver passet i

private hjem af dagplejere. Hvor mange børn må den enkelte dagplejer passe?

3:

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes et antal forebyggende helbredsundersøgelser hos deres egen læge i løbet af de 5 første leveår. Men hvor mange? 5, 6 eller 7?

4: Hvor mange elever må der ifølge folkeskolelovens §17 normalt være i grundskolens klasser ved skoleårets begyndelse? 26, 28 eller 30?

5: Cyklistforbundet anbefaler, at børn (og voksne) altid kører med cykelhjelm, da det

reducerer risikoen for alvorlige skader ved ulykker. Men er det lovpligtigt i Danmark for børn under 6 år at køre med cykelhjelm?


6: Hvor mange danske børn er ifølge Sundhedsstyrelsen overvægtige? Er det 1 ud af 5,

1 ud af 8 eller 1 ud af 10 børn?

7: Hvor stort et ordforråd skal børn ifølge sundhedsvæsenet have ved 5-års undersøgelsen hos lægen? Ca. 200, 300 eller 400 ord?

8: Hvor høje bør børn ifølge Rådet for Sikker Trafik være, før de kan sidde på forsædet ved en aktiv airbag? 130, 140 eller 150 cm?

9: Børnebidrag er et bidrag, den ene forælder (typisk faren) betaler til den anden, hvis

de ikke bor sammen. Det laveste bidrag kaldes “normalbidrag”. Hvor stort et beløb udgør normalbidraget i 2013? 997 kroner, 1.247 kroner eller 1.597 kroner?

10: Hvor mange danske børn lever ifølge Unicef i det, der kaldes “relativ fattigdom”, der betyder, at deres forældre tjener mindre end halvdelen af det, danskerne tjener i gennemsnit? Ca. 20.000, 40.000 eller 60.000?

svar 1: 500 3: 7

2: 5

4: 28

5: Nej

6: 1 ud af 5

7: 200 8: 140 cm 9: 1.247 kroner

10: 60.000


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG