DIT BARN #19

Page 1

DIT BARN

MAGASINET OM DE SKØNNE UNGER

NR. 19 • SOMMER 2020

6 4 SID

ADVARSEL

ER MED OM DE SK ALT ØNNE UNGER

PAS PÅ

DETTE POPULÆRE LEGETØJ Sikkerhedsstyrelsen advarer mod nye populære legetøjstrends SOCIALT SAMVÆR

HAR DIT BARN

LEGEAFTALER?

SHOPPING

20 SIDER

med skønne hårprodukter, nye billedbøger til højtlæsning og smarte blespande

8 mødre fortæller om deres erfaringer med legeaftaler for deres børn

+

FORSKNING: SPIL KAN FÅ BØRN TIL AT SPISE MERE FRUGT OG GRØNT | UDELEG: UD MED UNGERNE BREVKASSEN: SPØRGSMÅL OG SVAR OM TOILETBESØG | DAGENS SMIL: DE SJOVESTE TING SAGT AF BØRN


FARVERIGE PLAKATER TIL BØRNEVÆRELSET


BRUG KODEN

LIFEMAGS OG FÅ

25% RABAT PÅ ALLE PLAKATER (SENDES FRA DANMARK)
VELKOMMEN Velkommen til 19. udgave af DIT BARN - magasinet om de skønne unger.

tilbringe mest muligt tid udenfor. Det mindsker smitterisikoen betragteligt. I artiklen Ud med ungerne får du gode råd til lærerige timer i det fri.

Man kan få børn til at spise større mængder frugt og grøntsager ved hjælp af såvel brætspil, kortspil som computerspil. Omvendt kan spil også få børn til at spise flere usunde snacks. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet, som har undersøgt, om spil kan ændre børns spiseadfærd. Du kan læse mere om undersøgelsen her i magasinet.

Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 20 sider spækket med skønne hårprodukter, nye billedbøger til højtlæsning og smarte blespande.

Legeaftaler giver mulighed for dit barn at knytte tættere bånd til et andet barn, og det giver mulighed for at lege i et mere roligt miljø end i daginstitution eller skole. I artiklen Har dit barn legeaftaer? fortæller 8 mødre om deres erfaringer med legeaftaler for deres børn.

Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 19. udgave af DIT BARN. Hilsen redaktør

Katja Hansson Har du endnu ikke læst alle de tidligere udgaver af DIT BARN, kan du læse dem på www.ditbarn.dk

Efter dagtilbuddene åbnede igen efter at have været lukket ned på grund af Covid-19, gælder det om at

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59, kld. 2720 Vanløse REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

SKRIBENTER Katja Hansson Karin Holm

Læs tidligere udgaver af DIT BARN på:

www.ditbarn.dk

HJEMMESIDE www.ditbarn.dk FACEBOOK www.facebook.com/ditbarn KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til DIT BARN, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


BESKYTTER MOD LUGT OG BAKTERIER

Med Sangenic Twist & Click blespand slipper du for at gå ud til skraldespanden ved hvert et bleskift. Blespandens unikke drejefunktion sikrer, at hver eneste ble bliver indpakket og forseglet på få sekunder, som giver en mere hygiejnisk og mindre ildelugtende oplevelse.

Spand og refill findes i førende dagligvareforretninger og babyforretninger fysisk såvel som online.


INDHOLD

6

LE D E R

Redaktøren har ordet

12

SOC IA LT SA M VÆR

18

HÅ RPLE JE

Har dit barn legeaftaler?

Alt hvad du bør vide om den første klipning

26

SIK K E RHE D

30

B ØRNE BØGE R

36

FORSK NING

Advarer mod populært legetøj

4 nye skønne billedbøger til højtlæsning

Spil kan få børn til at spise mere frugt og grønt

FORSIDEN FOTOGRAF:

Marylou Studio www.maryloustudio.dkINDHOLD

40

Æ G D ONA TION

46

UD E LE G

50

B A B YUD STYR

56

B RE V KA SSE

60

GULD K ORN

62

M E RE LÆ SE STO F

Gør en forskel

Ud med ungerne

Bliv fri for lugtende bleer

Spørgsmål og svar om toiletbesøg

Dagens smil

Fik du læst disse artikler?

FACEBOOK

ABONNEMENT

Bliv ven med DIT BARN på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og andre spændende ting.

Vil du have et GRATIS abonnement på DIT BARN? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.


Giv livets største gave - bliv ægdonor Hjælp ufrivilligt barnløse kvinder og par med at få deres største drøm opfyldt

Du kan blive ægdonor hvis du: • Er fysisk og psykisk rask • Er mellem 18 - 35 år • Ikke har arvelige sygdomme • Dit BMI (Body Mass Index) er mellem 19-29

DU kan gøre en forskel

PRAKTISK INFO: Du skal undersøges gynækologisk og have foretaget blodprøver. På Fertilitetsklinikken Trianglen i Hellerup er du smertedækket på bedst mulig vis ved ægudtagning. Dette sørger vores dygtige anæstesisygeplejersker for. Som ægdonor må du donere æg 6 gange i alt i Danmark. Du modtager pr. ægdonation en økonomisk godtgørelse på 7.000 kroner (som du selv skal indberette til Skat). LÆS MERE OM ÆGDONATION PÅ VORES HJEMMESIDE.

Lundevangsvej 12 • 2900 Hellerup • T +45 3940 7000


SOCIALT SAMVÆR

HAR DIT BARN LEGEAFTALER? Legeaftaler giver mulighed for dit barn at knytte tættere bånd til et andet barn, og det giver mulighed for at lege i et mere roligt miljø end i daginstitution eller skole. Her fortæller 8 mødre om deres erfaringer med legeaftaler for deres børn.


Legeaftaler betyder så meget for børnene. De lærer noget om venskaber, og om hvordan andre bor. Dagen efter fortæller de alt, hvad de har lavet, og hvad de har fået at spise PÆDAGOGMEDHJÆLPER KURT NIELSEN


HVOR OFTE HAR I LEGEAFTALER?

Jeg har 2 spørgsmål: 1) Hvor ofte har I legeaftaler? Her er det i gennemsnit nok en gang om ugen for min søn i 1. klasse. 2) Hvor ofte har I børn fra klassen hjemme, som DU synes, de skal lege med, men som dit barn ikke selv efterspørger? I vores tilfælde er der et par drenge, der falder helt udenfor fællesskabet, og jeg føler, jeg bør gøre mere, end jeg gør. CIRKE-LINE

NOK 1-2 GANGE PR. MÅNED

aftale med en, han ikke selv har lyst til at lege med.

Min dreng i 1. klasse har nok legeaftaler 1-2 gange pr. måned. Jeg synes, hverdagene er fyldt nok op til, at der også skal være tid/overskud til legeaftaler, og ofte skal vi også noget i weekenden.

Vi har legegrupper i klassen, hvor han er sammen med nogle drenge, han aldrig leger med.

Han efterspørger sjældent legeaftaler, men når han gør, så prøver vi da at få noget arrangeret i rimelig fremtid. Desværre er det som regel en pludselig indskydelse, når han bliver hentet, og dermed kan det ikke altid lade sig gøre, når han gerne vil. Legekammeraterne er dem, HAN vælger. Jeg kan godt finde på at komme med forslag til, hvem han kan lege med, hvis den han gerne vil lege med ikke kan på det tidspunkt, vi har aftalt, at han kan have en legeaftale, men han følger som regel ikke mit forslag. Jeg oplever, han har det bedst med tætte venskaber, og han foretrækker ikke at lege med nogen fremfor at lege med nogen, han ikke kender så godt.

METTE

BØRNEAFHÆNGIGT Min yngste, som går i 1. klasse, gider ikke rigtig legeaftaler, så han efterspørger dem meget lidt. Så han leger med naboerne i weekenden - nogle gange aftalt, nogle gange ikke - og så har han 1-2 spontane aftaler om måneden, hvor han spørger, når jeg henter. Den store har en legeaftale hele tiden. Han har hver weekend, ofte 2-3 aftaler per weekend og 1-2 spontane aftaler i løbet af hverdagene.

ANJA

Det er fordi, jeg har et klassisk introvert barn, som lader op ved at være hjemme alene, og et andet klassisk extrovert, som opsamler energi fra andre ;-)

4 GANGE OM MÅNEDEN

Det er næsten altid børn, de selv efterspørger. Jeg har foreslået nogle, som jeg føler er lidt udenfor, og vi har haft dem med hjem, men det er ikke ofte.

Det var mere i 0. klasse. Min dreng har kun legeaftaler med venner, som han vælger. Jeg ville aldrig lave lege-

SOLVEIG


Jeg ville aldrig lave legeaftale med en, han ikke selv har lyst til at lege med. Vi har legegrupper i klassen, hvor han er sammen med nogle drenge, han aldrig leger med.

DET SVINGER MEGET

frem for altid hendes gymnastikveninder.

De 2 store (4. og 5. klasse) er ret selvkørende. Det er kun de få, der bor både langt væk og på trafikfarlig vej, de spørger om lov til, da det kræver, at jeg kan hente dem.

Nicklas og Athena har jeg bøvlet lidt rundt i fælles venner med og har vidst stadig ikke 100% fundet grænsen for, hvor jeg skal gå ind og blande mig, og hvor de kører selv.

Zackarias (0. klasse) har klart færre end de 2 andre havde i 0.-1. klasse. Simpelthen fordi der ofte skal køres til et eller andet, der gør, at jeg ikke kan have et ekstra barn i huset. Eller fordi, når vi alle endelig ikke skal noget en dag, så gider jeg simpelthen ikke.

ANN

Han efterspørger det meget, så det er noget, der skal skrues op for, når det bliver lysere, og Athena dermed får mod på at tage bussen mere. Jeg synes den med at påvirke venskaber er svær. For eksempel er der en nytilflyttet dreng i 1. klasse, der vil Zackarias SÅ meget, men Zackarias er træt af, at han altid følger efter ham. Det er ikke en dreng, der falder udenfor. Der er nok, der gerne vil ham. Han er bare 2. hånds legetypen, og det er Zackarias ikke. At denne dreng så oveni er søn af den klasselærer, der skal overtage Nicklas’ klasse om et par uger, gør mig ekstra bevidst om det. Athena er den, jeg har prøvet at påvirke mest, både da hun var lille til at lege med andre end hjerteveninden og idag til at lege mere med hendes klassekammerater

ALDRIG Vores har stort set aldrig legeaftaler. Vi bor i et område, hvor størstedelen også bor og med max 300 meters afstand i et område, hvor der ingen biler er. Så de kører ud og banker på døre, eller vennerne kommer her. Det er meget forskelligt hvor tit. Om sommeren oftere end om vinteren. Og sjældent i hverdagen grundet fritidsaktiviteter. Det andet gør jeg aldrig og ville heller ikke gøre. Mine børn bestemmer selv, hvem de vil lege med, så jeg kunne ikke drømme om at pådutte dem fællesskab med nogen, de ikke klinger med. Jeg drikker heller ikke kaffe med kassedamen, der ikke siger mig noget. LISBETH


Jeg kunne ikke drømme om at pådutte dem fællesskab med nogen, de ikke klinger med. Jeg drikker heller ikke kaffe med kassedamen, der ikke siger mig noget.

OFTE

ALTSÅ...

Mindst en gang om ugen. Det har nogle gange været helt oppe på 3 gange på en uge. Jeg synes, det er hyggeligt.

Egentlige legeaftaler er et par gange siden august, hvor min søn startede i 0. klasse.

Min ældste går i 2. klasse og leger mere nu end i 0. klasse. Lillebror er 7 år og går i specialskole. Han er udviklingshæmmet, og jeg holder på, at det også er en mulighed for storebror til at få lidt sammenhæng mellem “hjem” og “venner”. Lillebror kommer ikke med og henter i skole eller med til arrangementer på storebrors skole, så det er også en måde at få introduceret lillebror til vennekredsen (og omvendt). Derudover er storebror bare glad for at lege med 1-3 drenge ad gangen, og jeg elsker at de gider det. I 0. klasse havde vi nogle gange legekammerater med hjemme, som min søn ikke selv havde tænkt over at invitere - men ikke noget han ville modsætte sig. Det er gerne noget andet, når man er i privaten. Så der er fundet legerelationer, som måske ellers ikke ville være fundet - noget som fungerede hjemme, men ikke i skolen. Men nu styrer han selv, hvem han vil have med hjem - men han er så også meget bredt rundt. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil gøre lidt for, at din søn får prøvet legeaftaler med nogle, som måske ikke lige ligger i den typiske legeaftale. Det er ikke sikkert, at det fungerer, men vi har erfaret, at det kan gøre det lidt nemmere en anden gang at få brudt isen. LOTTE

Men han leger meget ofte med nogle klassekammerater, da vi bor i samme rækkehusbebyggelse. De løber ind og ud hos hinanden - både i hverdage og weekender - dog mest i weekenderne. I de lysere og varmere måneder leger de mere i hverdagene, end de gør nu. Min holdning er egentlig, at de mindre skolebørn ikke har så stort behov for aktiviteter og legeaftaler i hverdagene. De har oftest rigeligt i skole og SFO. LILLEBITTE

PLANLÆGGER LEGEAFTALER Mange har en travl hverdag med søskende, fuldtidsarbejde, fritidsaktiviteter osv. Jeg har nogen gange spurgt en forælder, om deres barn havde lyst til og tid til at lege en dag i weekenden. Så spørger forældrene deres barn og melder tilbage til mig. Så er det lidt mere planlagt og forældrene er ind over. Fra min søster, der har begge køn, har det være mest udbredt med legeaftaler blandt pigerne. Vi har helst ikke legeaftaler i hverdagene. Men det sker, hun er med en anden tidligt hjemme. Jeg er først hjemme kl. 16:15 -16:30 hver dag og min mand kl. 17. LN


Kender du

Pølse og Fims …?

Det lyder sjovt – og det er det også.

Det er børnebøger med noget på hjerte om finurlige venner og hverdagen, som de fleste kender den. Læs de søde, sjove og charmerende billedbøger med masser af humor og skønne illustrationer højt for de mindste.

Fra 3-5 år

børnebøger


HÅRPLEJE

ALT HVAD DU BØR VIDE OM DEN FØRSTE KLIPNING


Hvornår et barn skal klippes første gang, er naturligvis helt op til forældrene. Nogle børn fødes uden et eneste hår på hovedet, og andre er allerede langhårede ved fødslen. Måske klipper du selv dit barn de første mange gange, eller måske foretrækker du at lade en frisør stå for klipningen. Vælger du en frisør, så er det en god idé at tænke holistisk, når du vælger hvilken salon, dit barn skal klippes i.


Når kun det bedste er godt nok, så vælg en ZENZ salon, når dit barn skal klippes.

En lækker frisure til en sej gut? Eller en smuk klipning til en yndig prinsesse, eller noget derimellem? er Danmarks største grønne frisørkæde med saloner flere steder i København, Lyngby, Køge, Taastrup og Humlebæk. ZENZ

Hos ZENZ er der trygt for alle børn - både de, som skal have deres første klipning, de som stadig er inde i mors mave eller som kun lige er kommet til verden, og for de som står overfor at træde ind i de voksnes rækker. Alle ZENZ salonerne er certificeret Grøn Salon og fri for unødig kemi, og derfor er luften altid ren og rar. Der er med andre ord ingen skadelige stoffer eller generende dampe. I de hyggelige saloner er der ro og altid god tid sat af til hver behandling. ZENZ byder på varm kakao, økologisk saftevand, nødder og frisk frugt. De tilbyder også håropsætning og en let makeup for eksempel i forbindelse med konfirmation.

GRØN FRISØR ZENZ bestræber sig på kun at arbejde med naturlige og økologiske ingredienser for maksimal respekt for miljøet og vores fælles sundhed.

I alle saloner anvendes eget sortiment af økologiske ZENZ-produkter for at undgå enhver form for potentielt skadelige kemikalier. Fra shampoo, hårfarve, styling produkter, håndklæder til kaffe og rengøringsprodukter, finder ZENZ det naturligt at passe ekstra godt på deres kunder, kolleger og vores fælles planet.

SUNDE PRODUKTER I salonerne anvendes ZENZ egne økologiske produkter, der er baseret på naturlige og økologiske ingredienser i top kvalitet, såsom koldpresset avocadoolie og oprenset aloe vera. Det er en professionel produktlinje til forbrugere. ZENZ Organic Products består af hårpleje-, hudpleje-, styling-, og makeup produkter, som er produceret i Danmark. De fleste af produkterne er veganske, økologisk certificeret og bærer det anerkendte Svanemærket. Til duftfølsomme, parfumeallergikere, gravide kvinder og børn tilbydes den parfumefri Pureproduktserie, der alle bærer mærket AllergyCertified.DEN FØRSTE KLIPNING Hvornår det er tid til den allerførste klipning er meget individuelt. Nogle børn er født med meget hår, mens andre først har nok hår til en decideret klipning, når de er 3 år eller ældre. Er du i tvivl, så kig forbi en af ZENZ’ saloner og lad deres frisører hjælpe med at vurdere. Her kan du også få oplyst en præcis pris.

HÅROPSÆTNING TIL SÆRLIGE LEJLIGHEDER På en vigtig dag kan det være en helt særlig oplevelse

at få sat håret af en dygtig stylist. ZENZ har masser af erfaring og kan lave de mest komplicerede fletninger, eller de smukkeste Hollywood krøller. Er det en hel speciel frisure, du ønsker, så tag et billede med til salonen. Det er også muligt at få lagt en enkel naturlig makeup. Hertil anvendes udelukkende mineral makeup, som er helt fri for parabener og andet unødig kemi.

MERE INFO Læs mere om børneklip hos ZENZ her: WWW.ZENZ.DK


ZENZ OLIE SOM KUR MOD LUS ZENZ Organic Oil Treatment Sweet Mint no. 96 er effektiv, hvis man er uheldig og har fået lus. Påfør masser af olie, pak håret ind og lad olien virke i 30 minutter. Brug en tættekam og gentag behandlingen 4 gange om ugen i 2 uger. Brug tættekammen hver 2. dag. Olien får lusene til at søge op til overflade. Ingefær og pebermynte kvæler dem.

OIL TREATMENT SWEET MINT NO. 96 •Multifunktionel •Plejer og nærer hår og hud •Opløftende duft af mynte •Vegansk

Lavet på økologisk koldpresset avocado- og abrikos-kerneolie, som virker plejende og er rig på vitaminer og mineraler. Giver smidig hud, glans til håret og en styrket hovedbund. Aromatisk duft i perfekt harmoni sikrer en velgørende og mærkbar oplevelse for hår, hud og sanser. Opløftende, frisk duft af mynte med et strejf af appelsin og ingefær. DUFT:

Fremmer blodcirkulationen, renser og styrker hovedbund og hårsække. Giver intensiv pleje til trist og tungt hår. HÅRPLEJE:

Virker opstrammende og afslappende. Perfekt til trætte muskler og træt hud. Kan også bruges som ansigtsserum inden dagcreme eller om natten. HUDPLEJE:

PSYKISK: Opkvikkende AROMAESSENS:

339,-

og varmende.

Sød appelsin, mynte og ingefær.


Pure-serien fra ZENZ Organic Products kan bruges af hele familien. Brug dem til de mindste for at pleje både hud og hår, brug dem til dig selv, når du har brug for ekstra forkælelse i hverdagen.

Særligt velegnet til sart hår og sensitiv hovedbund, gravide, børn og parfumeallergikere, da den er uden parfume og æterisk olie.

SHAMPOO PURE NO. 01

Mild shampoo, som kan bruges til håret og som badesæbe. Baseret på naturlige ingredienser og bærer det nordiske miljømærke Svanen og det internationale AllergyCertified.

209,SUN OIL NO. 94

Vandfast solbeskyttelse faktor 30 uden parfume. God til sensitiv hud - også hos børn. Kan bruges til hår og hud.

349,-


MINERAL FOUNDATION

Al ZENZ Organic Mineral Makeup kan bruges til sensitiv hud, inklusiv børn som vil eksperimentere med ”mors makeup” eller ved festlige lejligheder som konfirmationer etc. Ingen tilsætningsstoffer - kun naturlige mineraler.

309,-

STYLING PASTE PURE NO. 06

Prisvindende styling paste baseret på vand og plejende naturlige ingredienser som bivoks. Giver håret struktur, volume og hold. Velegnet til styling og opsætninger.

209,-

SE MERE Se mange flere skønne plejeprodukter til mor og barn her: WWW.ZENZSHOP.DK


SIKKERHED

ADVARER MOD POPULÆRT LEGETØJ

advarer småbørnsforældre mod nye populære legetøjstrends. Det drejer sig om små magneter og vandperler, der vokser i kontakt med vand. Det er vigtigt, at holde børnene under opsyn og kigge efter aldersmærket på legetøj. Forældre bør også være forsigtige med at give mindre børn produkter, som ikke er beregnet til dem. SIKKERHEDSSTYRELSEN


“

Sluger et mindre barn perlerne, inden de er udvidede, vokser de til fuld størrelse i tarmen. Det kan i sidste ende vÌre fatalt.


Hvis barnet sluger to eller flere magneter på forskellige tidspunkter, kan de ligge to forskellige steder i tarmen. Det kan medføre, at magneternes tiltrækningskraft i uheldige tilfælde kan gnide hul i tarmvæggen.

I løbet af kort tid, er det på blevet populært på blogs og sociale medier at lave sansemotoriske lege med vandperler. Men forældre skal være varsomme med, hvilke produkter børn under 3 år får fingrene i.

Samtidig er de farvestrålende og kan ligne slik for mindre børn, som ofte kommer ting i munden. Når perlerne er udvidede, kan børn blive kvalt i dem. Sluger et mindre barn vandperlerne, inden de er udvidede, vokser de til fuld størrelse i tarmen. Det kan i sidste ende være fatalt. MAGNETSÆT ER TIL ÆLDRE BØRN

Der er en risiko for, at børnene kan komme til skade, hvis de sluger vandperlerne eller magneterne, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen nu forældre.

Det er også ekstremt farligt, hvis små børn sluger magneter. Man skal være særlig opmærksom i forhold til ældre søskende, hvis de har et magnetbyggesæt, som en mindre søskende har fået fat i.

“For det første er det vigtigt, at man sikrer sig, at børn kun leger med legetøj, der er alderssvarende. Det betyder for eksempel, at magnetsæt skal holdes væk fra småbørn, som propper ting i munden”, fortæller kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Lone Brose.

Hvis barnet sluger to eller flere magneter på forskellige tidspunkter, kan de ligge to forskellige steder i tarmen. Det kan medføre, at magneternes tiltrækningskraft i uheldige tilfælde kan gnide hul i tarmvæggen.

“For det andet skal forældre være skeptiske mod trends, hvor det pludselig bliver populært at give børnene produkter, som egentlig ikke er legetøj”. VANDPERLER ER PYNT - IKKE LEGETØJ Vandperler er egentlig en pyntegenstand til blomsterdekorationer, men er blevet populære hos forældre, som bruger dem til at lave sansemotoriske lege med deres børn. Perlerne er ganske små i tør tilstand, men udvider sig voldsomt, når de lægges i blød i vand.

“Vi opfordrer forældre til småbørn til at være varsomme med at lade dem lege med magneterne - især, hvis de ikke er under opsyn”, siger Lone Brose De helt små børn under 3 år er en særligt sårbar målgruppe, og netop derfor er der skærpede krav til det legetøj, der kommer i hænderne på de mindste. Er der mistanke om, at et barn har slugt en vandperle eller en magnet, bør man straks søge lægehjælp.BØRNEBØGER

4 NYE SKØNNE BILLEDBØGER TIL HØJTLÆSNING har udgivet 4 nye danske billedbøger til højtlæsning med de skønne figurer Pølse og Fims, som både du og dine børn helt sikkrt vil elske. GADS BØRNEBØGER

Vidste du, at dit barns ordforråd som 18 måneder gammel kan være en indikator for, hvor højt barnet ligger på læsescoren i 3. klasse? Så det her med at læse højt fra de er små, det betyder simpelthen så utrolig meget. Og så giver højtlæsning jo også bare en intim stund og kan gøre noget for forholdet med ens barn.PØLSE VIL IKKE HAVE, AT FAR ER PINLIG

Der er mange ting, som Pølse ikke vil, og far kan faktisk ikke rigtig finde rundt i det. Men det kan Pølse. Pølse kan ikke lide, når far er pinlig. Far lover at opføre sig helt almindeligt, når Pølse har sin veninde Tusse med hjem. Men er det i virkeligheden lidt pinligt pludselig at have sådan en kedelig far?

149,95


PØLSE VIL IKKE SPISE AFTENSMAD

Der er mange ting, som Pølse ikke vil, og far kan faktisk ikke rigtig finde rundt i det. Men det kan Pølse. Hun vil hellere have slik end aftensmad. Far siger, at det er i orden, men på en betingelse: Pølse må til gengæld ikke spise andet end slik resten af weekenden. Det synes Pølse lyder som en rigtig god aftale. Men er det i virkeligheden det?

149,95

BØGERNE OM PØLSE er inspireret af Oliver Zahles egne oplevelser med sin datter og om deres hverdag.


FIMS OG DEN MYSTISKE RØG

Host-host-host! Fims vågner ved lyden af nogle høje host. Det er stakkels Ravner. Himlen er dækket af en mystisk røg. Men hvor kommer den fra? Det må Fims og hans ven Miffe straks finde ud af.

149,95


HVEM ER FIMS? En alf? En vampyr? Eller måske en vampyralf? Fims er i hvert fald sød og sjov og fræk og lige noget for børn på 3 år.

FIMS FINDER EN KÆP

Fims går i sine egne tanker, da han pludselig snubler over en kæp. En ægte spyd-kæp, så Fims kan bekæmpe giftslanger og store drager. Men så lyder der en høj hulken. Hvem er det dog, der tuder midt i skoven?

149,95

LÆS MERE Se mange flere skønne børnebøger, som egner sig perfekt til at blive læst højt for dit barn: WWW.GAD.DK/BOERNEBOEGER


FORSKNING

SPIL

SPISE MERE FRUGT OG GRØNT Man kan få børn til at spise større mængder frugt og grøntsager ved hjælp af såvel brætspil, kortspil som computerspil. Omvendt kan spil også få børn til at spise flere usunde snacks. Det konkluderer forskere fra KØBENHAVNS UNIVERSITET, som har undersøgt, om spil kan ændre børns spiseadfærd.


Knapt 4 ud af 10 danske børn spiser den anbefalede mængde frugt og grønt om dagen.


De fleste spil har succes med at ændre børnenes adfærd i den ønskede retning. Blandt andet ved at få dem til at spise større mængder frugt og grønt og øge deres viden om maden.

Knapt 4 ud af 10 danske børn spiser den anbefalede mængde frugt og grønt om dagen. Men det tyder på, at børn måske kan spille sig til sundere madvaner. Spil udviklet til formålet - hvad enten det er computerspil, brætspil, kortspil eller en helt fjerde slags - kan øge børns indtag af frugt og grøntsager, viser forskning. Et forskerhold fra Københavns Universitet har lavet det første større overblik over den forskning, der findes på området, for at vurdere om spil rent faktisk virker. De har gennemgået 43 studier fra hele verden, der undersøger brug af spil og såkaldt ‘gamification’ som har til formål at påvirke børns spiseadfærd. “De fleste spil har succes med at ændre børnenes adfærd i den ønskede retning. Blandt andet ved at få dem til at spise større mængder frugt og grønt og øge deres viden om maden. De spil, der virker, har tilfælles at de kombinerer konkurrence-elementer som fx optjening af point med et overbevisende handlingsforløb, hvor spilleren typisk er en helt på en mission,” siger førsteforfatter Ching Yue Chow fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. 66 PROCENT MERE FRUGT I SKOLEKANTINEN Et studie fra USA viser, at et fysisk spil, hvor 5-6-årige børn skulle hjælpe en superhelt med at besejre skurke ved at spise frugt og grønt, fik børnene til at indtage 66 % mere frugt og 44 % mere grønt i skolekantinen. Forældrene rapporterede også om større indtag derhjemme og større villighed hos børnene til at prøve nye slags frugter og grøntsager. “Hvis du lærer at spise flere frugt og grønsager som barn, ved vi, at denne adfærd vil fortsætte ind i voksenlivet. Derfor er det vigtigt at blive klogere på, hvordan vi kan ændre folks spisevaner allerede i barndommen. Og her tyder det altså på, at spil kan være et nyt-

tigt redskab,” siger lektor og medforfatter Annemarie Olsen fra Institut fra Fødevarevidenskab. Hun mener, at det er oplagt at sammenholde erfaringerne med spil med de mere traditionelle tilgange, man typisk bruger til at ændre børns spiseadfærd, for at undersøge, hvordan man bedst bruger spil som værktøj. På det mere psykologiske plan er de effektive spil kendetegnet ved, at de giver børnene en følelse af, at de handler ud fra deres egen fri vilje, at de føler sig kompetente til at udføre de krævede handlinger, og at de er en del af et socialt fællesskab. Forskerne pointerer, at det netop er vigtigt, at spil designes på en måde, så de også skaber en indre motivation hos børnene og ikke kun er drevet af en belønning. “Hvis belønning altid er det centrale i spillene, er der risiko for, at motivationen forsvinder, når man er færdig med spillet” siger Ching Yue Chow. Hun påpeger, at de fleste studier kun har undersøgt virkningerne på kort sigt, og at der er brug for mere forskning af effekterne over længere tid. VIRKSOMHEDER LOKKER BØRN MED SPIL Forskerne har også kigget på forsøg med spil, der har haft til formål at få børn til at spise enten flere sunde eller usunde snacks. Sidstnævnte er såkaldte advergames, som virksomheder står bag for at promovere et bestemt produkt. Også her er der en tydelig effekt. “Alle studierne på dette område viser, at disse spil omgående har en virkning på børnene, hvad enten det handler om at få dem til at spise sunde eller usunde snacks. Så man skal altså være opmærksom på, at spil også kan påvirke børns spisevaner i den negative retning,” siger Ching Yue Chow.ÆGDONATION

GØR EN FORSKEL At donere sine æg er en kæmpe gave - hvis ikke livets største gave - at give til dem, hvis drøm om et barn ikke kan gå i opfyldelse uden et donoræg. På FERTILITETSKLINIKKEN TRIANGLEN er de specialister i at udtage æg og hjælpe med at gøre barnløse pars drømme til virkelighed.Som ægdonor kan du hjælpe de kvinder, der ikke selv kan få børn med egne æg - og derfor kun kan blive gravide ved hjælp af ægdonation.

• Ikke har arvelige sygdomme.

HVORFOR BLIVE ÆGDONOR?

For at du kan være smertedækket på bedst mulig vis, når du får taget æg ud, har Fertilitetsklinikken Trianglen som den eneste klinik ansat anæstesisygeplejersker til at varetage smertedækning i forbindelse med ægudtagningen ved ægdonation (og ved IVF og ICSI).

Ventelisten på donoræg er til tider lang, og for de ufrivillige barnløse kvinder/par, der venter på et æg, kan ventetiden være en udfordrende tid. Der kan være rigtig mange svære følelser, og mange tanker som f.eks.: • ”Hvornår får jeg en ægdonor?”. • ”Hvor længe skal jeg vente?”. • ”Får jeg nogensinde muligheden for at blive mor?”. PRAKTISK INFO:

• Dit BMI (Body Mass Index) er mellem 19-29. BEDST MULIGE SMERTEDÆKNING VED ÆGUDTAGNING

Anæstesisygeplejerskerne sikrer dig optimal smertedækning, og derudover suppleres du med lokalbedøvelse i toppen af skeden. Da du får små gentagne mængder smertestillende medicin under ægudtagningen, bliver du holdt netop på det punkt, hvor du er ved fuld bevidsthed, men hvor smerterne er fjernet. Du kommer til at være helt afslappet, og er i de bedste hænder. Det er vigtigt, at du føler dig tryg og tilpas.

• Du skal undersøges gynækologisk og have foretaget blodprøver.

Efter ægudtagning hviler man i klinikken i ½ til 1 time, og anæstesisygeplejerskerne tager sig godt af dig og sørger for, at du bliver klar til at komme hjem.

• Som ægdonor må du donore æg 6 gange i alt i Danmark.

HVEM HAR BRUG FOR DONORÆG?

• Du modtager pr. ægdonation en økonomisk godtgørelse på 7.000 kroner (som du selv skal indberette til Skat). • Du påvirker ikke dine egne fremtidige chancer for at blive gravid.

Ægdonationsbehandling tilbydes til ufrivilligt barnløse, hvor kvinden ikke kan danne brugbare æg. Det kan være på grund af for tidlig overgangsalder, hvis kvinden er født uden æganlæg, hvis hun tidligere har været behandlet for kræft, eller hvis æggestokkene er fjernet ved en operation.

• Du bruger ikke flere æg, end du ellers ville fra din egen, medfødte ægreserve. De æg, du får udtaget ved ægdonation, ville være gået til i en menstruation.

For disse kvinder er ægdonation den eneste mulighed for at indfri drømmen om et barn. Som ægdonor er DU med til at realisere drømmen om et barn for dem, hvis højeste ønske, er at få et donoræg.

DU KAN BLIVE ÆGDONOR HOS FERTILITETSKLINIKKEN TRIANGLEN HVIS DU:

DIG SOM ÆGDONOR

• Er fysisk og psykisk rask. • Er mellem 18-35 år.

Du påvirker ikke chancen for selv at kunne blive gravid, når du er ægdonor. Allerede da du selv var inde i din mors mave, blev dine egne æg i livmoderen skabt - og dette antal påvirkes ikke.


Efter at have stået på venteliste til donoræg i det offentlige i en del år, valgte vi at tage sagen i egen hånd. Vi kontaktede Fertilitetsklinikken Trianglen i håbet om, at de kunne hjælpe os med at finde en ægdonor og forhåbentlig opnå en graviditet. Vi var så heldige, at det lykkedes at blive gravide i første forsøg. Vi vender helt sikkert tilbage til Trianglen, når vi er klar til en lillesøster eller bror. TRINE


SOM ÆGDONOR KAN DU DONERE PÅ FLERE MÅDER ANONYM DONATION Hvor du og modtager ikke kender hinanden og aldrig kan få oplyst hinandens identitet. Kun din basisprofil bliver kendt (hår- og øjenfarve, højde, vægt og alder på donationstidspunkt). ANONYM KRYDS-DONATION Hvis du kender og gerne vil hjælpe et barnløst par, som har brug for ægdonation, og du stadig ønsker at bevare din anonymitet, kan du benytte dig af anonym krydsdonation. ÅBEN DONATION Hvor du og modtager ikke kender hinanden nu, men hvor barnet senere kan få oplyst, hvem du er, og få mulighed for at kontakte dig. KENDT DONATION Hvor du donerer til en, du kender. Det kan være en veninde eller et familiemedlem (dog ikke mor/datter).


Vi har nu andet barn på vej “lavet” på Trianglen. Selv om det kan være et opslidende forløb med medicin, kontroller og skuffelse over endnu en negativ graviditestest, så følte vi hele tiden, at der var en lægefaglig velbegrundet tro på, at det nok skulle lykkes at blive gravid, og at der ville komme et barn ud af vores anstrengelser. BENEDIKTE

MERE INFO Har du lyst og overskud til at donere æg til ufrivilligt barnløse, der har brug for hjælp, kan du kontakte Fertilitetsklinikken Trianglen på TELEFON 39 40 70 00 eller skrive direkte via SIKKER MAILSERVER. Læs mere på WWW.TRIANGLEN.DK Du kan følge også Fertilitetsklinikken Trianglen på INSTAGRAM og FACEBOOK.


UDELEG

UD MED UNGERNE Efter dagtilbuddene åbnede igen efter at have været lukket ned pga. Covid-19, gælder det om at tilbringe mest muligt tid udenfor. Det mindsker smitterisikoen betragteligt. GRØNNE SPIRER har gennem 15 år inspireret børnehaver, vuggestuer og dagplejere til at tilbringe gode, lærerige timer i det fri.Projektleder Ida Kryger fra Friluftsrådets GRØNNE SPIRER-program har samlet en række gode råd til at tage de mindste børn med ud. VARMT, TØR OG MÆT ER KODEORDENE Forældrene skal gøre børnene udeklar. Det betyder, at der skal solhat, varmt tøj, skiftetøj, vanddunk og udevenlig madpakke i tasken.

før energifattige agurker og gulerødder. AFSTED PÅ OPLEVELSESTUR En tur byder altid på forundring og oplevelser og en god snak undervejs. Før I ved det, er hele dagen gået. Gør det nemt at komme afsted og pak, så I ikke skal nå hjem til frokost. Hvert barn har sin egen taske med det nødvendige. De voksne husker håndsprit og solcreme.

Og selvfølgelig solcreme i ansigt og på armene. Ekstra tøj og strømper er en god ting at have i tasken.

Derudover kan I medbringe grej, f.eks. fiskenet, indsamlingsbakker til smådyr, affaldsposer og handsker eller en presenning til hule og picnic-underlag. Det vigtigste er, at pakning og planlægning ikke bliver uoverskueligt, så hellere en kort, spontan tur de første gange.

VELKLÆDTE VOKSNE

LEGEPLADS MED MULIGHEDER

Husk også at informere personalet om nye rutiner, så alle er klædt på til en dag i det fri. Undervurder ikke 4-5 timers stillesiddende udetid. Det er ærgerligt at trække ind, fordi de voksne fryser.

Legepladsen er et læringsmiljø med masser af muligheder. Fordel jer med forskellige tilbud til de vilde og de stille og tænkt i nye projekter. Plantekrukker, krible-krable-jagt, bålhygge og måske en gang vandpjaskeri i solen.

FARVEL OG GODDAG PÅ LEGEPLADSEN Start ude, så slipper I for af- og påklædning og for mange unødige skift. Noget af det hyggeligste er at møde ind til et tændt bålsted, men ellers er en morgengyngetur heller ikke at foragte. Spænder man et oversejl eller et stjernetelt op, kan det være det faste sted, man siger godmorgen og farvel. FROKOST I DET FRI Bliv ude til frokost. Det er hyggeligt og anderledes at spise i det fri. Og så undgår I at blive kolde, når I skal ud igen. I øvrigt er spisetid lig smittetid. Skab faste rammer og ritualer omkring spisningen. Kan I f.eks. finde træstubbe eller træskiver, børnene kan sidde på med faste pladser eller på anden måde finde en fast struktur, er det en god idé. FINGERNEM ENERGIMAD Det kan være koldt at sidde stille for længe med agurkestænger, smørrebrød og ostehaps i plastic. En udevenlig madpakke kan for så vidt spises stående og giver masser af energi. Klapsammen-rugbrød med yndlings-pålægget er hovedingrediensen og bør spises

FLYT INDELEG UD Hvis det ikke er for koldt, kan I sagtens hygge med sang og musik, perler og snor, tegnegrej, højtlæsning eller LEGO udendørs. Indret et godt sted i læ og tørvejr. Måske med et par hængekøjer til hvil og afslapning.

FIND INSPIRATION TIL AKTIVITETER Hvad skal I lave på legepladsen eller i naturen, og hvor skal I tage hen? Find hjælp hos naturvejledere, foreninger og Grønne Spirer. Søg f.eks. blandt 350 naturidéer på GRONNESPIRER.DK/ NATURAKTIVITETER eller læs hæftet Naturen hvor I bor med ideer til legepladsen. Et tema kan gøre det nemmere at finde på aktiviteter og binde dagene sammen med lærerige og sjove fælles oplevelser. På Facebook giver pædagoger og dagplejere deres bedste tips til udeliv her: GRØNNE SPIRERS BØRNEINSTITUTIONER og her: GRØNNE SPIRER 0-3


Det vigtigste er, at pakning og planlÌgning ikke bliver uoverskueligt, sü hellere en kort, spontan tur de første gange.


BABYUDSTYR

BLIV FRI FOR LUGTENDE BLEER Put en ble i blespanden. Twist håndtaget, til du mærker et klik. Bleen er nu pakket ind i et multi-lag anti-bakteriel film, der blokerer for lugtgener. Den indbyggede svupper skubber bleen ned i spanden, når du lukker låget, så dine hænder forbliver rene, og rummet forbliver frisk.


Den eneste blespand, der individuelt forsegler hver ble for at blokere lugtgener.


Denne stilfulde

TOMMEE TIPPEE TWIST &

blespand er den eneste blespand, der individuelt forsegler hver ble for at forhindre lugtgener, når du åbner låget eller tømmer spanden. CLICK ADVANCED

Nyfødte babyer kan have brug for bleskift op til 12 gange om dagen. Det er 84 bleer om ugen og en stak lugtende bleer, der skal smides ud. Twist & Click blespanden rummer op til 30 bleer og sparer dig derfor for mange ture frem og tilbage til den udendørs skraldespand.GARANTERET BESKYTTELSE MOD LUGT OG BAKTERIER Den antibakterielle multi-lag film dræber 99% af farlige bakterier som e-coli og stafylokokker. Ved berøring forhindrer det dårlig lugt ved at stoppe proteinerne fra at blive nedbrudt af bakterierne. Multi-lagene gør det endnu sværere for lugten at slippe ud. Sammen med det unikke Twist & Click system giver det dig en blespand, der blokerer for bakterier og lugtgener, hver gang du skal skifte ble.


MERE INFO FÃ¥ mere information om Sangenic Twist & Click blespanden her: WWW.TOMMEETIPPEE.CO.UK


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

TOILETBESØG

SUNDHEDSPLEJERSKE

KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder. Hun har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Hvordan tackler man sit barns selvstændighed ved toiletbesøg? Hvad gør man, når ens barn ikke vil lave stort på toilettet? Og hvad gør man, hvis ens barn har svært ved at komme af med afføringen? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om børns toiletbesøg.


3-ÅRIGS SELVSTÆNDIGHED VED TOILETBESØG

Er det alt for tidligt at stille krav til ham om, at han selv skal klare en tissetår? Eller er det bare stædighed, at han hylede i et kvarter, inden han gav sig?

Vores søn er lige blevet 3 år her i august. Han smed meget hurtigt bleen, da han startede i børnehave, og han har sjældent uheld (han har stadig ble på om natten).

SVAR Det er vigtigt, at I fastholder, at når I har sagt nej, så gælder dét nej.

Vi har en skammel stående foran toilettet, og for det meste vil han helst sidde uden sædeindsatsen. Vi ved fra børnehaven, at han sagtens selv kan klare toiletbesøget, når han kun skal tisse (med mindre der er knap i bukserne). Når det passer ham, kan han også godt selv klare det herhjemme.

Du beskriver en situation omkring jeres 3-årige søns varetagelse af toiletbesøg, som for jer ligner mange andre fortilfælde. Derfor virker det uforståeligt, at han denne dag ikke magtede den sædvanlige handling at gå ud at tisse for sig selv på toilettet.

Forleden legede han med en kammerat på sit værelse på 1. salen. Han råbte ned, at han skulle tisse, hvortil jeg siger: “Så gå ud og tis”. “OK”, siger han og går ud og tisser. Andre gange insisterer han på, at vi skal gå med og hjælpe ham med at tage underbukserne af. Han bruger undskyldningen, at han er “bange for toget”. Vi bor op til S-togbanen.

I og han ved godt, hvad han på nuværende tidskpunkt er dygtig til. Samtidig vil han gerne prøve nye ting. Han er en lille dreng på 3 år, som hele tiden “prøver grænser af”. Det kan I voksne tolke som stædighed. Det er nærmere hans måde at prøve sin selvstændighed af på. Hvor langt han får lov til at klare tingene på sin egen måde.

Vi fornemmer, at han kun bruger den med at være bange for S-toget, når han vil have os med hen et sted, f.eks. hans værelse, toilettet eller andre, for normalt er han vild med toget.

Al jeres og børnehavens fokus på hans adfærd omkring afføring er blevet et psykologisk problem, som skal stoppes nu.

Vi havde en kæmpe konflikt om det her i dag, hvor han hylede (falsk gråd uden tårer) i 15-20 minutter, inden han endelig gik ud og tissede. Det var ikke på grund af bukserne, da han kun havde underbukser på. På et tidspunkt tog vi også underbukserne af her inde i stuen, men lige meget hjalp det. Han ville have én af os med. Vi prøvede at sige “gå ud og tis, så kommer mor/ far, når du er færdig og hjælper dig med bukserne” og “vi skal nok passe på, toget ikke kommer” og mange andre ting. Han er vildt stædig (hvilket børnehaven også har sagt), så vi prøver jo at arbejde lidt med, at vi ikke bare giver efter, når han hyler, men at vi mener det, vi lige har sagt. Jeg havde det enormt skidt med, at han var så ked af det, selv om jeg nok mente, at gråden var falsk. Det er jo ikke fordi, vi ikke gider rejse os og hjælpe ham.

Indimellem kan det så ske, at han går i “baglås”, mens han er ved noget, som synes enkelt og dagligdags.

I kan have kommet til at sige det på en måde, som får jeres dreng til at føle, at I pressede ham mere end ellers. Derfor reagerer han ved at fastholde sit ønske om jeres hjælp i stedet for at høre, at I ved, han godt kan selv. Næste gang ville jeg ikke lade så lang tid gå, når I har forsøgt at presse ham, inden I hjælper ham efter hans ønske. Ellers ender situationen nemt med, at I alle 3 er lige fastholdende på hver jeres måde, i stedet for sammen at hjælpes ad med en løsning, hvor I voksne må lede jeres dreng på vej.

MIN SØN PÅ 4 ÅR VIL IKKE LAVE STORT PÅ TOILETTET Jeg har brug for lidt gode råd mht. min dejlige dreng på 4 år og 4 måneder. Han har været blefri i 1½ år - dog ikke helt, da han ikke vil lave stort på toilettet eller potten. Han har lavet


stort én gang i potten for 1½ år siden, og siden vil han slet ikke høre tale om at skulle på WC og gøre den slags (eller på potten for den sags skyld, hvor vi ellers jublede, og han fik en is, da han havde lavet gevinst). Vi står jo her uforstående, for vi tvinger ham ikke og føler ikke, at han har oplevet noget grimt ved at være på WC (hvad vi ved af, vi var ikke glade for hans vuggestue). Han vil jo gerne tisse på toilettet. Vi kan mærke, at det begynder at blive et problem for ham, for han er genert over, at han skal have en ble på, når han skal lave stort. Han er først inden for et par måneder begyndt at gøre det i børnehaven i en ble, ellers holdt han sig og græd, når jeg hentede ham, for han skulle jo sådan lave stort (stakkels barn). Så jeg havde en snak med de voksne i hans børnehave, og vi har lavet en aftale om, at han kommer med de store ud og ser, når de laver stort, og når han selv skal, skal han gå til en af de voksne og hviske det, og så giver de ham en ble på og lukker døren, så ingen af de andre ser ham. Det er hans eget Hvis I skal have ønske.

jo ikke, når man sidder ned og laver stort, så derfor har vi sagt nej for at komme et skridt længere). Men hvad gør vi forkert, og hvad kan vi gøre for at hjælpe ham? Jeg ved godt, at før eller siden vælger han forhåbentligt toilettet frem for bleen, men vi kan mærke, at det bremser ham på en del punkter. Han vil ikke hjem med nogen og lege, for tænk hvis han skal lave stort osv. Jeg vil bare så gerne have nogle gode råd til at kunne hjælpe ham. SVAR Jeg tror, I har gjort alt for meget ud af dette problem og stadig gør det. Nu forbyder I, at han leger med vand, når han laver i bukserne, for at han skal vælge toilettet i stedet.

Og det er her, mit moderlige hjerte græder, for hvorfor vil han ikke lave stort på WC, og hvorfor udsætter han sig selv for det, når han i bund og grund er flov og ked af at skulle have ble på?

drengen til at have et afslappet forhold til sin afføring, må I lade ham være i fred.

Han har en lillesøster, som er 2 år og 4 måneder, og hun er nu så småt begyndt at bruge toilettet, og vi havde måske håbet, at det havde vækket noget i ham. Men det er snarere tværtimod. En gang sagde lillesøster “adr” til ham, da han stod der med stort i bleen, og han blev så ulykkelig. Jeg ved snart ikke, hvordan jeg skal gribe sagen an, for han går helt i baglås, når vi siger: “Skal vi ikke prøve? Mor sidder ved siden af dig. Skal jeg læse en bog?” osv. Vi har så i en periode ladet det være, hvad det er, i håb om, at det måske var os, der var problemet. Men nej, der er ingen forandring. Vi holder så på, at det skal foregå ude på toilettet, og man må ikke lege imens, man står med ble på (han synes, det er sjovt at lege med vand, men det kan man

Han er knap 4½ år. Han tænker IKKE som voksne, og derfor vil han heller ikke pludselig gå fra bleen til toilettet, fordi I forbyder ham at lave bestemte ting. Tværtimod udsætter det løsningen endnu længere. Han har fin kontrol over afføringen. Han er altså sund og rask.

Al jeres og børnehavens fokus på hans adfærd omkring afføring er blevet et psykologisk problem, som skal stoppes nu, inden det bliver et psykisk. Han får negativ opmærksomhed. Det er den, I skal have brudt den onde cirkel omkring. Hvorfor laver I og børnehaven ikke en aftale med drengen om, at han siger til, når han skal, og så tager ham ud på toilettet og går. I kan have sæde på toilettet, bøger, blade o.l. parat samt en ble, han selv kan tage på. En dag vil han holde op med det, når han ikke længere mærker presset og fokus på hans afføring. I stedet for, at han nu skal se på, at de store laver, så han på endnu en måde bliver gjort opmærksom på, at “du er ikke som de andre”, skal I allesammen lade ham være.


MIN SØN PÅ 4 ÅR HAR SVÆRT VED AT KOMME AF MED AFFØRINGEN Vores dreng på 4 år har meget svært ved at lave pølser. Det er ikke fordi, han har hård mave, men han bryder sig bare ikke om det. Det har varet siden kort før, han slap bleen, hvilket han gjorde for ca. 7-8 måneder siden. Han har i lang tid holdt sig i en uge af gangen. Det er kun, når han absolut ikke kan holde sig længere, at han så gør det. Vi sidder altid hos ham på toilettet og har prøvet alt fra at læse historier og synge sange og bare prøve at lade ham være. Nu foregår det ved, at jeg sidder foran ham og holder ham lidt, mens jeg synger en sang, indtil han overgiver sig, hvorpå han så siger, at det slet ikke var slemt. Han går og “småskider” i bukserne, og det er jo ikke rart for hverken os eller ham. Vi synes, det er ret synd for ham, og vi er ret frustrerede over det. Vi har ikke været til læge med ham, da vi vurderer, at det ikke gør ondt, og at det er psykisk.

SVAR Jeg ville ikke kalde det et psykisk problem, men jeres dreng har fået alt for meget opmærksomhed omkring sine afføringsvaner. Det er derfor vigtigt, at I snarest kommer væk fra al opmærksomhed omkring det. I skal heller ikke sidde hos ham og synge. Han får opmærksomhed på en forkert måde. Hvordan er alt det startet? Du siger, det begyndte, før han smed bleen for 7-8 måneder siden. Var I meget ivrige omkring, at han skulle stoppe med at anvende ble? Eller var det andre, f.eks. børnehave eller bedsteforældre? I må gå tilbage og prøve at se på, hvad der skete dengang, siden drengen er bange for at give slip, og bagefter erkender, at det faktisk ikke gør ondt at have afføring. Lad ham selv gå på toilettet, eventuelt med en billedbog eller en iPad med musik eller historielæsning på. Lad være med at rynke næse eller kommentere, når han har uheld i bukserne. Hvis I skal have drengen til at have et afslappet forhold til sin afføring, må I lade ham være i fred.


GULDKORN

DAGENS SMIL er de sjoveste ting. id et m m so r ge si rn bø re De kæ rn sagt af børn. ko ld gu å sm af t ke bu en t Vi har samle

Bjørg på 5 år ville meget gerne vide, hvorfor det hedder en tisseKONE og en tisseMAND. Jeg svarede, at det vel var fordi, piger og damer og koner har en tisseKONE, mens mænd og drenge har en tisseMAND. Logisk nok, det kun ne hun godt se. Men - ville hun så gerne vide hvem har BESTEMT, at det ska l hedde sådan? Og så var det, at mor her blev reddet på målstregen af Bjørgs tvil lingebror Silas, der tørt konstaterede , at det var jo nok borgmesteren.

dder og laver Vores søn på 4 si hans venner en navneliste over spørger så med børneskrift og nner hed, mig, hvad mine ve børnehave, og dengang jeg gik i Da jeg når til jeg nævner dem. n op på mig Thomas, kigger ha han hed til og spørger, hvad r, at det kan efternavn. Jeg sige hvorefter det jeg ikke lige huske, lachmann?”. promte kommer: “B

Vi sidder på McDonald’s, og min dater på 5 får øje på et kærestepar, der sidder i et hjørne og holder i hånd. Min datter hvisker til mig: “Mor, t tror du de er kærester?”. “Ja, de tror jeg”, siger jeg, hvorpå min datter spørger: “Hvorfor fa’en kysser de så ikke?”.

Min datte r skulle i bad, og hun tage mens r tøjet a f, råber højt hend h u n, så es små lu nger kan en arm i , med vejret og en anden ende mo d maven pegog prokla “Mor, jeg m e rer: har en kæmpe mand lig tisseesom lill ebror og knækked far”. Vi e samme na gjorde na boen ude f grin, og det i gården (ups). Og og jeg måtte endnu en så forklare, at det ku g ang n drenge sådan en , der har . Men kæ mp til lillebro r, som ku e kompliment n er 2 m gammel. åneder


alie?”. Mig: “Kan du farverne Am serød, mørk Amalie: “Ja, lyserød, lys ly ke lilla”. lyserød, lilla, lys lilla, mør Mig: “Kan du ikke flere?”. immer”. Amalie: “Jo, lyserød med gl g har lært, Jeg er helt sikker på, at je eskalaen, at der er flere farver i farv an er 4 år men åbenbart ikke, når m og pige.

Min datter Silke på 5 år så for første gang en

tandemcykel med 2 mennesker på. Silke siger: “Hov hov, man må ikke køre 2 på en cykel!”.

Min søn på 4 lægger mær ke til mine bind på toilettet og spørger, om det er mine bleer. Jeg svarer: “Ja skat, det skal damer have på nogen gange”, hvoref ter han stirrer op og ned ad mig og svarer: “Mor, vi må ud og købe nogle nye. De er alt for sm å til din store numse”. Ja, man hører sandheden fra børn.

jeg i kob på 5½ og Ja d sa es rg o m I kob børnehave. Ja bilen på vej til it hår m t jeg havde sa bemærkede, at n t oget jeg ikke) og sa op (det plejer hvorfor rger så: “Mor, ø sp an H i. t pyn il jeg n i dag?”, hvort æ p re væ u d skal - tjooh, t med: “Hmm mumler noge ”. Efter en rne være pæn man vil vel ge mor, så ger han: “Men si se au p ke n tæ splonde dig”. Jeg ek ke ke ik jo e d kan rtalt og har snart fo derede i et grin eger, der godt nok e koll det til alle min som dog nde mig, men ke e n n u k t d go it hårpynt. bemærkede m

t bil se på ny brug Vi var ude at ed n på 5 år er m sø s re Vo r. o til m ilen resseret på b og kigger inte får at d i alt, hvad vi og følger me , lgeren viser så Sæ . n ile b m o vide er. r der kophold e n ile b i e d in at ’ sku ’ ryder så: “Ha Knægten udb n gamet! I vores de det være nog , vi internet”. Alså st lø d å tr r e d r le e ternet ed trådløst in m r a rb æ b r a h ægten e ture, som kn med på lang ) så spiller på :o


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af DIT BARN er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til mor og barn. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. VITAMINER TIL DIT BARN Giver du dit barn ekstra vitaminer for at undgå sygdom? 7 mødre fortæller om deres erfaringer med vitamintilskud til børn.

AT REJSE MED BØRN I BILEN Turen sydpå kan blive et sandt mareridt med børn i bilen. De driller hinanden eller kaster op, og far og mor skælder ud fra forsædet. Men det er faktisk ikke svært at gøre turen tålelig. Her er nogle gode råd.

HAR DU ET KLOGT BARN? Har mit barn specielle evner? Det er et spørgsmål mange forældre stiller sig selv. Hvordan kan man konstatere, om ens barn er klogere end andre børn på samme alder?

DIT BARNS VALG AF VENNER Er du den rummelige type, som støtter dit barn i dets valg af venner, selv om du måske egentlig ikke er så vild med dem? Eller vælger dit barn udelukkende venner, som er gode for dem, og som du også godt kan lide? 8 mødre fortæller om deres børns valg af venner.


ISSE ARTIKLER? LØGNE VORES FORÆLDRE FORTALTE OS Det er de utroligste ting, man kan bilde børn ind - især hvis det kommer fra deres egne forældre. Her kan du læse 24 af de sjoveste ting, forældre har bildt deres børn ind, mens de var små.

ER DER ET SEXLIV EFTER BØRN? Det kan være svært at finde tid (og lyst) til sex i en travl hverdag med småbørn i huset. 12 kvinder fortæller sandheden om, hvor meget (eller lidt) sex de har, efter de har fået børn. Læs svarene, som går lige fra 6 gange om ugen til aldrig.

LEGEGRUPPER - FOR ELLER IMOD? Er legegrupper i skolen en god idé? Eller er de en byrde, der bliver trukket ned over hovedet på forældrene? Har børnene glæde af dem, eller kan de sagtens selv finde ud af at skabe relationer gennem almindelig leg i skolen? Her fortæller 10 mødre, hvorfor de synes legegrupper er en god eller en dårlig idé.

HVORNÅR HAR MAN BØRN NOK? Hvornår føler man, at man har børn nok? Forsvinder lysten til flere børn nogensinde? Eller vil man altid have lyst til at få bare én mere? 11 mødre fortæller ærligt om deres tanker og overvejelser om at få flere børn.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af DIT BARN på WWW.DITBARN.DK


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG