DIT BARN #18

Page 1

DIT BARN

MAGASINET OM DE SKØNNE UNGER

NR. 18 • VINTER 2019 / 2020

5 8 SIDE

R MED OM DE SK ALT ØNNE UNGER

SHOPPING

24 SIDER

med kreative hobbyartikler, skønne juleting til børn og hjem og uundværlige maskiner MØRKERÆD

BANGE FOR

MØRKE

PERSONLIGHED

MIT BARNS

GODE SIDER

8 mødre fortæller om deres børns positive sider og forskelligheder

13 mødre fortæller om deres børns frygt for mørke

+

BREVKASSEN: SPØRGSMÅL OG SVAR OM BØRNS KOST | DAGENS SMIL: DE SJOVESTE TING SAGT AF BØRN FORSKNING: FEDE FISK GIVER SUNDERE BØRN | TILBUD: SPAR MINDST 2.400 KRONER PÅ JULEBILLEDERNE


Ă…RETS JULEGAVE!

Alle de viste billeder er fra samme fotosession

Klik her

for at se en video om hvordan det foregĂĽr


SPAR MINDST

Fotosession incl. 30 redigerede billeder + digitalt julekort

2.400 KRONER

KUN 1.295,Tilbudet gĂŚlder til og med den 17. december, men skynd dig at booke en tid nu pĂĽ telefon 28 74 80 18 eller maryloustudio@hotmail.com da der med garanti bliver rift om pladserne!


FARVERIGE PLAKATER TIL BØRNEVÆRELSET


BRUG KODEN

LIFEMAGS OG FÅ

25% RABAT PÅ ALLE PLAKATER (SENDES FRA DANMARK)


VELKOMMEN Velkommen til 18. udgave af DIT BARN - magasinet om de skønne unger. For de fleste børn er det en helt naturlig del af deres udvikling, at de er bange for forskellige ting såsom mørke. I langt de fleste tilfælde overvinder børnene dog deres frygt helt af sig selv, efterhånden som de bliver ældre. I artiklen Mit barn er bange for mørke fortæller 13 mødre om deres børns frygt for mørke. Alle børn er som bekendt forskellige og udstyret med vidt forskellige gode (og mindre gode) egenskaber, som er med til at gøre dem unikke hver især og forme deres personlighed. I artiklen Mit barns gode sider fortæller 8 mødre om deres børns positive sider og forskelligheder.

æblejuice at drikke? I brevkassen besvarer sundhedsplejersken spørgsmål om børns kost. Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 24 sider spækket med hobbyartikler til kreative børn, skønne juleting til børn og hjem og uundværlige maskiner til forældre med småbørn i huset. Jeg håber, du får en hyggelig stund i selskab med 18. udgave af DIT BARN. Hilsen redaktør

Katja Hansson Har du endnu ikke læst alle de tidligere udgaver af DIT BARN, kan du læse dem på www.ditbarn.dk

Hvordan får man sit barn til at spise det samme som resten af familien? Hvordan får man barnet til at koncentrere sig om at spise? Er det OK at give sit barn

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59, kld. 2720 Vanløse REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

SKRIBENTER Katja Hansson Karin Holm

Læs tidligere udgaver af DIT BARN på:

www.ditbarn.dk

HJEMMESIDE www.ditbarn.dk FACEBOOK www.facebook.com/ditbarn KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til DIT BARN, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


HURTIGT • LET • SIKKE RT

Nye uundværlige maskiner til forældre med flaskebarn

NEM HVERDAG


INDHOLD

6

LE D E R

Redaktøren har ordet

12

M ØRK E RÆ D

18

LE G & HOB BY

Mit barn er bange for mørke

Hobbyartikler til kreative børn

26

FORSK NING

30

UD STYR

Fed fisk gør børn sundere

Maskiner der gør hverdagen nemmere

FORSIDEN FOTOGRAF:

Marylou Studio www.maryloustudio.dkINDHOLD

38

PE RSONLIGHED

42

LE GE TØJ & P Y NT

50

B RE V KA SSE

54

GULD K ORN

56

M E RE LÆ SE ST O F

Mit barns gode sider

Skønne juleting til børn og hjem

Spørgsmål og svar om børns kost

Dagens smil

Fik du læst disse artikler?

FACEBOOK

ABONNEMENT

Bliv ven med DIT BARN på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og andre spændende ting.

Vil du have et GRATIS abonnement på DIT BARN? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.


jul & hjem * Gratis indpakning * Hurtig levering * Stort udvalg

FRI FRAGT ved køb over 499,-

* Vi sender din ordre samme dag ved bestilling inden kl. 14 *


MØRKERÆD

BANGE FOR MØRKE For de fleste børn er det en helt naturlig del af deres udvikling, at de er bange for forskellige ting såsom mørke. I langt de fleste tilfælde overvinder børnene dog deres frygt helt af sig selv, efterhånden som de bliver ældre. Her fortæller 13 mødre om deres børns frygt for mørke.


Vi gør det, at vi husker ham på, at trolde, uhyrer, hekse m.m. ikke kommer ind i huset, fordi vores hund ellers spiser dem, og at de kun findes i historier. Er det helt over gevind, så jager vi dem ud af skabene - til stor morskab for knægten.


MIN SØN ER MØRKERÆD

Min søn er panisk mørkeræd, og jeg aner simpelthen ikke, hvordan vi bedst hjælper ham. Det bliver værre og værre, synes jeg, og det er helt uden grund og ulogisk (det er det vist altid). Han er snart 8 år og kan nu knap gå alene omkring i vores lille hus (i et plan) om dagen, hvis der er lidt dunkelt i et af rummene. Lillebror på 4 har intet problem og bruges tit af sin storebror til at tænde/slukke lys samt åbne og lukke dørene. Men hvordan i alverden kan vi hjælpe ham? Vi har i flere år nu taget ham i hånden og gået med, prøvet at gå ind i rummene og vise ham, at der ikke sker noget, snakket med ham om det (han lukker tit helt i), og intet hjælper. Her til aften forklarede jeg ham, at jeg synes, det er ved at være et stort problem for ham. Jeg har fortalt, at det er normalt at være bange for mørke, at mange er bange for mørket eller for trolde/uhyrer/ spøgelser, men at man er nødt til at gøre ting alligevel, selvom det suger lidt i maven. Men han gik helt i baglås og satte sig ned og tudede. Hvad skal vi gøre? Nogle tips? BEKYMRET MOR

BEGGE DRENGE ER MØRKERÆDDE Vores drenge har afløst hinanden med dette mørkeræd, og det var hårdt. En svag lampe var tændt på værelset, lys i gangen osv., men alligevel var det en evig kamp at få dem til at falde i søvn. Og så endte det med, at de alligevel lå i vores seng næste morgen. Men vi puttede dem simpelthen i vores egne seng - og den anden på en madras på gulvet. Så lå en af os ved siden af, til de var faldet i søvn.

vores soveværelse, for hun kan ikke lide mørket. Vi har ikke haft noget op før. Hendes mørkeræd er kommet lige pludseligt. Jeg var selv meget mørkeræd som barn. Om det kan være arveligt, aner jeg ikke. Jeg har ingen idé om, hvordan man gør hende tryg. Jeg ved i hvert fald, at man ikke skal begynde at sige, at man godt kan forstå, de er bange.

Det fungerer fint, og den lille på snart 6 år har stadig disse mareridt. Jeg prioriterer vores søvn så højt, at det er fint for mig med den løsning.

Man skal måske udsætte dem for mørke sammen med en, så de kan se, der ikke sker dem noget. Det kunne eventuelt være at gå en tur ud i mørket en aften hånd i hånd.

LISBETH

METTE

BLEV PLUDSELIG MØRKERÆD

SOVER MED LYSET TÆNDT

Min datter er også begyndt at være bange for mørket og “dametræet” udenfor vinduet. Hvorfor hun kalder det for dét, har jeg ingen idé om, men hun kan ikke lide det.

Min søn på 3 år er også bange for mørke. Jeg havde også svært ved at lægge ham til at sove et par nætter.

Hun skal også have trukket vores rullepersienner ned, når det begynder at være mørkt, og vi er blevet nødt til at sætte et lagen op foran vinduet i hendes værelse/

Men heldigvis fortalte han rimeligt hurtigt, at han ikke kunne lide mørket og gerne ville have lyset tændt. Også selv om hans dør står på klem, og han har en lyskæde tændt under sengen (halvhøj).


Da min niece blev mørkeræd, fandt min søster på at give hende en tryllestav fra ønskefeen, som kunne trylle alt det uhyggelige væk. Så det gjorde de hver aften, mens de sammen sagde en trylleformular.

Så vi tænder lampen i loftet, der heldigvis er lysdæmper på, og så går det lidt bedre. Og derudover er han tryg ved at høre historier på CD, når han skal sove. Så er det vist ikke så ensomt. METTE

BEHØVER IKKE AT VÆRE EN GRUND Min dreng på 11 år er mørkeræd. Han har ikke oplevet noget, der kunne gøre ham bange i mørket. Da jeg var barn, var jeg også mørkeræd. Jeg tror bare, at der er nogle børn, der er bange for mørket, og andre er ikke. Der behøver vel ikke være en grund til at være bange. DORTHE

VILLE PLUDSELIG IKKE UD I MØRKE Pludselig kunne min datter ikke lide at komme ud og afsted om morgenen, når det var mørkt (vi bor lidt øde). Så vi måtte tage bilen nogle gange i stedet for cyklen.

give hende en tryllestav fra ønskefeen, som kunne trylle alt det uhyggelige væk. Så det gjorde de hver aften, mens de sammen sagde en trylleformular. Jeg har også engang læst om en dreng, som var overbevist om, at der var krokodiller og slanger på hans værelse om aftenen/natten. Der gjorde hans forældre det, at de åbnede vinduet og bad alle udyrere om at tage hjem til deres egen mor og far, for nu kunne drengen ikke lege mere den dag. Bagefter lukkede de vinduet igen. CHRISTINA

HELT NATURLIGT AT VÆRE BANGE FOR MØRKE Jeg har fortalt vores børn om, hvad jeg selv var bange for som lille, og hvordan jeg slap af med nogle af mine mareridt. Man kan jo godt nogle gange styre sine egne drømme. Jeg indrømmer også gerne, at jeg stadig synes mit barndomshjem er lidt uhyggeligt om aftenen, fordi der er bælgmørkt.

Men nu er det faktisk ovre igen. Jeg ved hverken, hvorfor det kom, eller hvorfor det forsvandt igen. Jeg kunne dog forestille mig, at det kom igen, da jeg altid selv har været mørkeræd.

Jeg har fortalt vores børn, at mørkeangst er helt naturligt - det er en rest fra stenaldermennesket, der kunne risikere at blive overfaldet af en sabeltiger, hvis han bevægede sig for langt væk fra bålet.

JEANETTE

EN TRYLLESTAV HJALP

Og endelig er det jo også først i det 20. århundrede, at børn har fået egne soveværelser i den vestlige verden. Det “naturlige” er jo at sove sammen, så man kan passe på hinanden om natten.

Da min niece blev mørkeræd, fandt min søster på at

Alt det fortæller jeg dem for at vise dem, at de ikke er


Jeg tror på, at han er angst for noget og har brug for tryghed og hjælp til at falde i søvn. Allerhelst vil jeg jo gerne hjælpe ham af med at være bange, men jeg synes, vi gør alt.

anderledes eller mærkelige, og at det er helt naturligt at være bange for mørket.

ikke kommer ud osv. Ellers bliver han helt hysterisk og panikslagen.

MINI

Min mand mener, at jeg til tider er den alt for gode og naive mor, og at han snører mig, og det er da også en mulighed. Men det er vigtigt for mig, at det med at falde i søvn føles godt og trygt Han kan også blive bange om dagen, hvis han er i et lidt mørkt rum.

ER BANGE FOR AT FALDE I SØVN Vores dreng, som nu er 4 år, har altid været dårlig til at falde i søvn om aftenen. Da han var baby, sagde sundhedsplejersken, at det bare var natteskræk, og at det gik over igen.

METTE

GÅR HELST IKKE IND I MØRKE RUM Som han er blevet større, har vi kunnet se, at det er det at falde i søvn, han er bange for. Han er generelt bange for mørke og snakker om spøgelser, hekse m.m., når han er kommet i seng. Han bliver puttet med natlampe, åben dør og lys i gangen, og det går fint, indtil han er ved at falde i søvn. Så bliver han dybt ulykkelig og siger selv, at han ikke vil lukke øjene, fordi han er bange og drømmer uhyggelige ting. Så for at få ham til at sove må vi lige holde ham i hånden i 2 minutter, hvilket ikke er noget problem. Han vågner hver nat mindst én gang, og som regel må jeg tage ham med ind i vores seng og sove videre (han tør ikke selv stå op). Jeg tror på, at han er angst for noget og har brug for tryghed og hjælp til at falde i søvn. Allerhelst vil jeg jo gerne hjælpe ham af med at være bange, men jeg synes, vi gør alt - lys tændt, gardiner må ikke være trukket for, fordi han er bange for, at der gemmer sig uhyrer bag, skabet skal være helt lukket, så monstrene

Min dreng virker også lidt bange for mørke. Han går helst ikke ind i mørke rum for at tænde lyset - det vil han have, at vi skal gøre. Når han er lagt i seng, skal lyset brænde i gangen, selvom han ikke kan se ret meget af det, da hans dør er trukket helt til. Men han begynder at græde, hvis vi kommer til at slukke. LOTTE

VI TOG EN SNAK OM MØRKE Vi har også været der, og det stod på længe. Hun ville have, jeg skulle være der hele tiden og sagde, hun var bange for mørke. Vi tog en snak om mørke. Vi har så prøvet at putte hende, slukke lyset og lukke døren. Vupti, 5 minutter efter sov hun. Aftenen efter bad hun selv om slukket lys og lukket dør, og sådan har det været siden, og det tager max 5


minutter, fra vi siger godnat, til hun sover. Det har vi ikke oplevet, siden hun var 2½ år, og nu er hun 5 år. Jeg tror hverken hende eller vi har været klar over, at det var det, der skulle til. Vi prøvede så at lade en lille lampe være tændt ved hendes vandrende pinde, 1½ time før hun sov. Vores datter var følsom overfor stimuli, da hun var lille - jeg kommer nu i tvivl, om hun er vokset helt fra det, som vi troede. Det er også gået op for hende selv, at det er hendes behov. Total ro og mørke. Får hun lov at falde i søvn hos os, går der også 1½ time, selv om lyset er slukket. Vores blotte tilstedeværelse er nok. LN

LYS KAN HAVE DEN MODSATTE EFFEKT Jeg har ikke personlig erfaring, men læste et sted, at lys i mørket, altså vågelampe, faktisk har den modsatte virkning mod mørkeræd. Det var en eller anden undersøgelse, og jeg kan huske, at jeg tænkte, den gav mening for mig. Det var noget med, at man overførte sin voksne holdning om, at børn er bange for mørke. Så min lille søn har aldrig haft lys på værelset, men han sover også bare dårligt, hvis lyset er tændt udenfor og skinner ind ad vinduerne. ZHARINA

SLUK LYSET HVIS DIT BARN ER MØRKERÆD De fleste forældre kender til børn, der er bange for mørket, og mange lader lyset brænde for at give barnet tryghed, når det skal falde i søvn. Men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning, påpeger en række børnepsykologer og terapeuter. Lyset kan nemlig forstyrre barnets døgnrytme og er med til at fastholde dets frygt for mørke. Psykologerne anbefaler i stedet forældre at arbejde på at gøre børnene trygge ved mørket og at undlade at overføre deres egen frygt til børnene. Ifølge den engelske børnepsykolog Emma Citron, som er specialist i børns angst og fobier, er der som bekendt ingen grund til at være bange for mørket i sig selv, hvis man ellers befinder sig i trygge omgivelser - og det gør børn jo som regel, når de skal puttes. “Børn bliver via bøger og TV tidligt introduceret til, at skræmmende ting som monstre og spøgelser kan lure i nattens mørke, og vi voksne overfører ofte vores egen tillærte frygt til børnene om, at noget farligt kan vente i mørket. Når børnene så er mørkeræd, klarer vi problemet ved at tænde for lyset”, fortæller Emma Citron.

JAGER UHYRERNE UD AF SKABET Min søn er bange for mørke rum. Der skal være lys overalt, og ved sengetid finder han på rigtig mange undskyldninger for, at vi skal komme ind hele tiden. Vi gør det, at vi husker ham på, at trolde, uhyrer, hekse m.m. ikke kommer ind i huset, fordi vores hund ellers spiser dem, og at de kun findes i historier. Er det helt over gevind, så jager vi dem ud af skabene - til stor morskab for knægten. Vi har desuden fundet en lille natlampe til at falde i søvn ved. CAW

Forskerne diskuterer, hvorvidt kunstigt lys om natten ligefrem kan påvirke barnets sundhed. Nogle mener, at lyset forøger risikoen for at udvikle en række sygdomme senere i livet, mens andre afviser, at kunstigt lys kan have den effekt. Men ifølge neurologi-professor Russell Foster fra Oxford University kan selv små mængder lys øge børnenes årvågenhed og gøre det sværere for dem at falde i søvn.


LEG & HOBBY

HOBBYARTIKLER TIL KREATIVE BØRN Elsker du at være kreativ, og er du på jagt efter forskellige hobbyartikler, så er du kommet til det helt rigtige sted. Hos CREATIV COMPANY (CCHOBBY) finder du nemlig et kæmpe udvalg af hobbymaterialer til et væld af kreative hobbyaktiviteter. Så lad kreativiteten få frit spil og slå dig løs i et kæmpe udvalg af spændende hobbyartikler til gode priser.


Lad børnene udfolde deres kreative evner med hyggelige aktiviteter. På de følgende sider finder du masser af børnevenlig inspiration.


ENHJØRNING

Sæt med alle materialer til sjov figur af Silk Clay og Foam Clay. Indhold: 4 forskellige farver Silk Clay, 1 farve Foam Clay glitter og 2 styroporæg i forskellige størrelser.

49,95

FOAM CLAY OG

SILK CLAY GAVESÆT Gaveæske med Silk Clay og Foam Clay, der er selvhærdnede modelleringsmasser. Incl. diverse værktøj og tilbehør.

299,95


FJEDER FIGURER

Sjove Silk Clay figurer på fjeder med fod. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan de sjove figurer kan se ud. Materialepris fra:

15,-


BLYANTER MED ENHJØRNINGE

Materialesæt med mange forskellige kreative materialer. Indhold: Foam Clay og Silk Clay i flere farver til enhjørninge. Derudover 6 stk. trekantede tykke farveblyanter i metallic farver.

119,95


ENHJØRNING

Materialesæt med mange forskellige, kreative materialer. Indhold: 3 forskellige dekorationsfigurer af træ med motiv af mosgummi. Foam Clay med glitter i mange forskellige farver og selvklæbende rhinsten.

149,95

MONSTER

Sæt med alle materialer til sjov figur af Foam Clay og Silk Clay. Indhold: 1 stk. styroporkrop, øjne, modelleringspind, Foam Clay og Silk Clay.

49,95

TINSTØBNING

Startsæt til tinstøbning med selvhærdende ler, tin og værktøj. Indhold: 1 kg selvhærdende ler, 300 gram støbetin, 2 stk. smelteskeer og 6 stk. nøglefile.

499,95


SNEMAND ELLER RENSDYR

Materialesæt med alle materialer til sjov figur af Silk Clay. Indhold: 3-4 forskellige farver Silk Clay, 2 stk. øjne og 1 stk. modelleringspind. Pris pr. sæt:

35,-

SNELANDSKAB

Stort kreasæt af forskellige materialer til et stemningsfuldt polarlandskab med søde figurer - f.eks. pingvin og isbjørn. Indeholder bl.a. skabelonark til sky og juletræer samt et trykt ark som kulisse for landskabet.

205,-


SE MERE Se mange flere kreative produkter til børn i alle aldre: WWW.CCHOBBY.DK

JULEKUGLER

Materialesæt med mange forskellige, kreative materialer. Indhold: Foam Clay og Silk Clay i flere farver samt Silk Clay Creamy til beklædning af kugler. Derudover 7 stk. kugler i styropor, 6 stk. piberensere i 3 farver, pomponer med glitter, ophængssnor i sølv, øjne og snuder.

99,95


FORSKNING

FED FISK GØR BØRN SUNDERE

Et nyt forskningsprojekt fra Institut for IDRÆT OG ERNÆRING PÅ KØBENHAVNS UNIVERSITET har som det første vist, at børn får mindre fedt i blodet og mere af det gode kolesterol, når de spiser fed fisk flere gange om ugen. Hvis gode spisevaner som disse fortsættes gennem livet, kan det på sigt være med til at mindske risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.


Laks og makrel flere gange om ugen gør børn sundere.


Selvom de fleste anser fisk for at være sundt, er det endnu ikke blevet undersøgt, om et øget indtag af fed fisk - som makrel, laks, sild og ørred - kan forbedre børns sundhed. I et nyt forskningsprojekt skulle 199 helt almindelige, sunde og raske 8-9-årige børn gennem 3 måneder spise ca. 300 gram fed fisk eller ca. 300 gram kylling hver uge. Resultaterne viste, at selv sunde og raske børn havde gevinster ved at spise fed fisk, og at effekterne var større, jo mere fisk børnene spiste. Så der er god grund til at følge Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise fisk 2 gange om ugen til aftensmad og flere gange om ugen som pålæg - også for børn. MERE FED FISK GIVER MINDRE FEDT I BLODET Børnene, som spiste fisk i studiet, opnåede et gennemsnitligt fald på 10% i blodets indhold af triglycerid-fedt

og en 5% stigning i det gavnlige HDL-kolesterol i forhold til børnene, som spiste kylling. Effekterne opfattes som sundhedsfremmende, idet høje blodniveauer af triglycerid-fedt og lave niveauer af HDL-kolesterol hos voksne er velkendte risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme. Det er formodentligt fiskens indhold af omega-3 fedtsyrer, der har haft en positiv indvirkning. “Effekterne på fedt og kolesterol i blodet er tidligere blevet vist i studier, hvor der er givet fiskeolietilskud. Det nye er, at vi nu har vist, at børn opnår tilsvarende effekter ved at spise rigtig fisk. Det er interessant, fordi det er fisk - og ikke fiskeolie - som serveres til aftensmad i hjemmene, og som Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser. Ved at spise fisk, får man desuden en række andre vigtige næringsstoffer med så som D-vitamin, selen og gode proteiner”, forklarer lektor i børns ernæring Camilla T. Damsgaard fra Institut for Idræt og Ernæring. GRUNDLÆG DE GODE VANER I BARNDOMMEN Ifølge forskerne er det svært at spå om, hvor meget


effekterne præcist betyder for børnenes sundhed på lang sigt: “Vi har desværre ingen langtidsstudier, der undersøger dette hos raske børn. Det ville kræve, at vi fulgte børnene de næste 50-60 år”, fortæller lektor Camilla T. Damsgaard. “Men vi ved blandt andet, at børn, der har lave niveauer af triglycerid-fedt i blodet, typisk også har lavere niveauer som voksne. Så selvom gevinsten her og nu måske er begrænset for det enkelte barn, så vil det være en stor gevinst for samfundet på lang sigt, hvis vi kan sænke hele befolkningens risiko en lille smule ved at grundlægge nogle gode vaner tidligt og opretholde dem over livet. Her er rugbrødsmaden med makrel i tomat, som rigtig mange danskere i forvejen spiser, helt oplagt”, slutter hun.

at besvare, hvordan man kan få børn og unge til at fortsætte med et højt fiskeindtag, og om lignende effekter kan opnås hos børn yngre end 8 års alderen. BLODTRYK, PULS OG KOGNITIV FUNKTION Studiet viste ingen sænkning af blodtryk og puls, som man tidligere har set i forsøg, hvor voksne har fået fiskeolietilskud. Dette kan skyldes, at børn generelt har lavere blodtryk end voksne, og at det er sværere at måle et nøjagtigt blodtryk på børn, fordi de er mere i bevægelse. Forskerne målte også effekten af fed fisk på børnenes kognitive evner, som opmærksomhed og hukommelse. Disse resultater er under udarbejdelse. Resultaterne er netop blevet udgivet i det internationalt anerkendte videnskabelige tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition.

Fremtidige forskningsprojekter skal hjælpe med

5 FEDE FISKE FAKTA 1 Et gennemsnitligt dansk barn i alderen 4-9 år spiser i snit 70 gram fisk om ugen, mens en gennemsnitlig

10-17-årig kun spiser 56 gram fisk om ugen. Mere end hvert 10. barn spiser slet ikke fisk.

2 Fødevarestyrelsen anbefaler “Spis mere fisk” - altså at børn og voksne spiser fisk mindst 2 gange om ugen

som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. En voksen person skal gerne have 350 gram fisk om ugen, hvoraf cirka 200 gram skal være fed fisk.

3 Gravide, ammende og børn mellem 3-14 år bør ikke spise store rovfisk (f.eks. rokke, helleflynder, smørmakrel, sildehaj, gedde, aborre og sandart) og bør begrænse mængden af dåsetun. Børn mellem 0-3 år bør slet ikke spise rovfisk eller dåsetun. Dette skyldes, at de pågældende fiskearter har et højt indhold af kviksølv og dioxiner.

4 Laks, sild, makrel og ørred kaldes for fede fisk, fordi de indeholder over 6 gram fedt per 100 gram fisk,

og derved har de et højt indhold af polyumættede, langkædede omega-3 fedtsyrer. Desuden er de fede fisk særligt rige på D-vitamin. Disse fiskearter har generelt et lavt indhold af kviksølv og dioxin.

5 Befolkningsstudier viser, at risikoen for hjerte-kar-sygdomme er lavere hos personer, der spiser fisk flere

gange om ugen sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk. Sammen med fiskens indhold af vigtige næringsstoffer som omega-3 fedtsyrer, D-vitamin, jod og selen, er dette grundlaget for Fødevarestyrelsens fiskeanbefaling.


UDSTYR

MASKINER DER GØR HVERDAGEN NEMMERE

Hvis du som mor enten ikke kan amme eller har valgt ikke at gøre det, så kan du lige så godt gøre det så let som muligt. De nye smarte maskiner fra TOMMEE TIPPEE gør det hurtigt, let og fremfor alt sikkert for din baby at være på flasken.


Closer to Nature produktrækken er udviklet med den viden, at babyer har det bedst, når alt fungerer ifølge naturen - især når de er sultne.


FLASKE- OG MADVARMER • Til flasken. • Til glasset med mad.

219,-


PERFECT PREP

• Et skud 70 grader varmt vand bliver fyldt i flasken ved første tryk, hvilket dræber alle bakterier, som måtte være i modermælkserstatningen. • Ekstra vand fyldes i ved et tryk mere, som sikrer flasken den helt rette temperatur. • Modermælkserstatningen doseres i efter anvisningerne, enten efter første hot shot, eller når flasken er helt fyldt op. • Flasken tages ud og rystes og er klar til servering. Alt dette sker på under 2 minutter. • Ideel til soveværelset om natten og køkkenet op dagen.

999,-


ELEKTRISK STERILISATOR

• Flot og moderne design • Lydløs • Kan indeholde 6 flasker i bunden • Med indsats til at tage ud til flaskesutterne. • Sikkerhedsgaranteret: Dræber 99,9% af alle skadelige bakterier.

499,-DAMP BLENDER

• Madblender til at mose maden til lige din babys alder. • Ekstra dampkurv tillader et mix af blendet og ikke blendet mad, som giver forskellige teksturer til maden.

899,-

MIKROOVNS STERILISATOR

• Slår 99.9% af alle skadelige bakterier ihjel. • 100% naturlig brug af damp og ingen kemikalier. • Holder indholdet sterilt i op til 24 timer, hvis den er uåbnet. • Perfekt til at bruge både hjemme og på turen.

229,-PERSONLIGHED

MIT BARNS GODE SIDER Alle børn er som bekendt forskellige og udstyret med vidt forskellige gode (og mindre gode) egenskaber, som er med til at gøre dem unikke hver især og forme deres personlighed. 8 mødre fortæller om deres børns positive sider og forskelligheder.


Begge lytter rent faktisk til, hvad vi siger, og forsøger at efterleve det, tilgiver os, når vi ikke selv er perfekte, og er i det hele taget yderst medgørlige. Når de er ude hos andre, er de ovenikøbet artige - får vi i det mindste at vide ;-)


KÆRLIGE OG FØLSOMME De er begge meget kærlige og følsomme, med stor retfærdighedssans og omsorg for hinanden, os, dyr og små børn. Den ene har en ret gakket fantasi og evne til at drage usædvanlige (men korrekte) konklusioner og vil gerne vise sig frem, hvor den anden er meget ansvarsbevidst, pligtopfyldende, pålidelig og tilbageholdende. De er begge yderst opmærksomme på deres omgivelser. Den ene noterer sig ting og fysiske detaljer, den anden noterer sig mennesker, deres sprog og handlinger. Begge lytter rent faktisk til, hvad vi siger, og forsøger at efterleve det, tilgiver os, når vi ikke selv er perfekte, og er i det hele taget yderst medgørlige. Når de er ude hos andre, er de ovenikøbet artige - får vi i det mindste at vide ;-) MINI

MINE 2 BØRN Min søn (7 år) er sød, elskværdig, fornuftig, klog, eftertænksom, hensynsfuld. Min datter (5 år) er selvstændig, viljefast, tror på sig selv, energisk, sjov, “en spade er en spade”. JETTE

BEGGE NEMME AT ELSKE OG HOLDE AF Ældste (9 år): Eftertænksom, omhyggelig, fornuftig, pligtopfyldende, “artig”, sødere end sød, omsorgsfuld, humoristisk, ironisk. Yngste (8 år): Kugleskør, fantasifuld, kærlig, rummelig, helt sin egen, finurlig, høj intelligens, opfindsom, omsorgsfuld, mega nuttet, udadvent. Og begge er nemme at elske og holde af.

12 og 18 år). De er kærlige, omsorgsfulde, betænksomme, sjove, søde, fornuftige, dygtige (til f.eks. at hjælpe med maden). De er begge gode til at sige “jeg elsker dig” uopfordret - nok fordi de har hørt det en milliard gange :-) KARIN

3 PIGER Den ældste på 16 år er sød, hjælpsom, flittig, stille, har let til tårer, ansvarsfuld og korrekt. Den mellemste på 13 år er helt sin egen og hviler i sig selv. Hun er sjov, grinende, fjollet, en stor dyreven og har en stor retfærdighedssans. Den yngste på 7 år er sensibel, sensitiv, dramatisk, forsigtig, nærtagende, men også meget kærlig, retfærdig og en stor hyggetrold. UA

HINANDENS MODSÆTNINGER Den ældste på 11 år: Pligtopfyldende, retfærdig, god kammerat, klog, engageret, musisk og bogligt begavet, dyb og eftertænksom. Den yngste på 7 år: Humoristisk, ligefrem, udadvendt, højt begavet både bogligt og socialt, kærlig og diskussionslysten. Begge er næsten hinandens modsætninger, hvilket giver lidt konflikter hjemme, men det prøver vi at udnytte positivt. Jeg elsker dem begge på hver deres måde, og det får de at vide, og de viser det “tilbage” på deres egen facon. Den ene siger det højt og tit, og den anden viser det sjældent men velkendt, når det sker. CAW

BULLEN

SJOVT SPØRGSMÅL EGENTLIG SAMME GODE KARAKTERTRÆK Mine børn har faktisk meget de samme gode karaktertræk, selvom de er vildt forskellige (dreng og pige på

Ældste, dreng, 9 år: Tænkende, filosofisk, sensitiv, kærlig, omsorgsfuld, empatisk, vidende.


Jeg elsker dem begge på hver deres måde, og det får de at vide, og de viser det “tilbage” på deres egen facon. Den ene siger det højt og tit, og den anden viser det sjældent men velkendt, når det sker.

Mellemste, pige, 5 år: Sjov, kærlig, livlig, viljestærk, omsorgsfuld, livsglad Yngste, pige, 9 dage: Mild og rolig ;-) KAREN

men med hende i 10 år, så hun er lidt min også) er smuk, kreativ, står ved sig selv og er eftertænksom (i mangel af et bedre ord). Det er ikke fordi, hun er den stille type, der sidder og tænker over livet, men hun tænker over livet, relationer og mærker efter følelser, og hun lytter og tager det til sig, når man siger noget om disse ting - hvis det giver mening. Oswald på 7 år er klog, sjov og eftertænksom (i ordets mere rette betydning).

2 BØRN + BONUSDATTER Emilie på 14 år (min bonusdatter, men har levet sam-

Esther på 4 år er humørfyldt, omsorgsfuld og kærlig. KATHRINE


LEGETØJ & PYNT

SKØNNE JULETING TIL BØRN OG HJEM Den magiske juletid, hvor traditioner skabes i de små hjem. Hos OLISAN.DK finder du tidløst julepynt, der skaber julehygge i hele hjemmet. Her finder du også hjælp til anderledes kalendergaver, så nissen kan være ekstra kreativ.


Hos Olisan.dk finder du et stort udvalg af skønne juleting og sjovt legetøj til børn i alle aldre.


JULEMUS

Stor charmerende julemus fra Maileg med fine selebukser, lækker strik og nissehue. 60 cm høj.

399,95

ADVENTSNISSER

Du kan hænge 4 kalendergaver på disse super søde adventsnisser fra Maileg, som uden tvivl skaber ekstra hyggelige adventsgaver. 126 cm. 100% bomuld. Pris pr. stk.

599,95

KALENDERNISSER

Kalendernisser fra Maileg med små lommer og ringe ned langs fronten til at hænge 24 små gaver i. Til de lidt større pakker er der to poser i hænderne. Ellers kan man lægge en ledetråd, hvis gaven er gemt et andet sted. 126 cm. 100% bomuld. Pris pr. stk.

899,95


KRAVLENISSER

Maileg har designet de her lækre kravlenisser, så de kan hænges op alene på en magnetisk flade, eller endnu mere charmerende sammen hånd i hånd, så de kravler sammen.

649,95

NISSEHUE

Den fineste nissehue fra Maileg i super kvalitet. Fremstillet af hør, som giver nissehuen et eksklusivt og flot look. Fås i 3 størrelser.

JULEMUS I KUFFERT

Fin lille julemus fra Maileg. Ligger i en fin lille kuffert med rejseklistermærker på. Er han måske en drillenisse? Eller kommer julemusen med gaver i sin kuffert?

199,95

149,95

NISSER

Pakketilbud med alle 2019 Noël fra Maileg i Petit, Noilly og Grand. Alle nisser kommer i hver sin opbevaringsæske. De 3 Noël er meget harmoniske sammen, og man kan næsten forestille sig musikken, de spiller.

599,-


PYNTENISSER

Super skønne nisser af stof fra Maileg. Findes i flere forskellige størrelser og varianter. Priser fra:

179,95


KALENDERGAVER DEKOTAPE

En smart og sjov måde at dekorere med fra Djeco. Rul nemt det fine “tape” ud med den smarte dispenser.

24,95

BOLD PÅ SNOR

God motorisk leg og koncentration om at kaste og gribe bolden.

19,95

BLYANTSPIDSER

Faber-Castell har lavet de her søde dyr, der både kan hjælpe med at viske ud og spidse blyanten.

19,95

ØRESTICKERS

Smukke perlestickers til at sætte på ørerne som øreringe.

24,95

FLYVEDINO

Saml de 5 dele, og den lille dino kan nu svæve afsted.

9,95

BADEKONFETTI

Små farverige og hudvenlige sæbefigurer gør badet let og sjovt.

KUGLESPIL

Sjovt labyrint kuglespil med motiv af fisk.

14,95

4,95

HOPPEBOLD

Hoppebold formet som et øje, der kan lyse i mørket.

9,95


KAGEOPSATS

Bedårende kageopsats fra Maileg med fire farvede macarons. Der medfølger små servietter til at servere kagerne på.

149,95 BAMSEOPHÆNG

Maileg ornament med den sødeste bamse bjørn. Den kan bruges hele året eller blive en del af julepynten.

39,95

TESTEL

Lækkert testel fra Maileg i rosafarvet metal med fine guldfarvede detaljer. Sættet består af 2 kopper, 1 kande med låg, 2 tallerkener i guld samt fint fad til småkagerne.

179,95

KUGLEBANE

Zig & Go kuglebane fra Djeco. Byg din helt egen kuglebane med forskellige elementer, der sætter gang i en kædereaktion af bevægelser og aktiviteter.

259,95


RHINO HERO SUPER BATTLE

Super sjovt spil fra Haba. Sammen bygger I en mega høj skyskraber. Kun den, der bygger forsigtigt og smart - og med lidt held fra terningen - har en chance for at bygge etagerne på skyskraberen.

239,95

VINDER AF ÅRETS BØRNESPIL 2019


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

BØRNS KOST

SUNDHEDSPLEJERSKE

KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder. Hun har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Hvordan får man sit barn til at spise det samme som resten af familien? Hvordan får man barnet til at koncentrere sig om at spise? Er det OK at give sit barn æblejuice at drikke? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om børns kost.


MIN SØN VIL IKKE SPISE AFTENSMAD

han skal i seng? For det er vel heller ikke sundt for et lille barn at gå sultent i seng?

Jeg har en søn på 4 år, som ikke er så vild med aftensmad. Det er ikke et problem at få ham til at spise ved de øvrige måltider, men lige præcis ved aftensmaden er det et problem.

Han har nogle enkelte gange vist interesse for vores mad og smagt på f.eks. et stykke kylling, men har hver gang, efter at have tygget lidt på det, spyttet det ud igen, hvorefter han har sagt, at han ikke kan lide det.

Han er en slank dreng på 16 kg og 99 cm, så han er hverken for tynd eller for tyk. Jeg er bare bekymret for, om han får nok vitaminer. Det eneste kød, han gider spise, er pølser og frikadeller. Ris og pasta gider han godt, men kartofler vil han ikke spise. Nogle gange kan vi godt få ham til at spise lidt kartofler, men kun hvis de er brasede eller ovnstegte, så de bliver lidt pommes frites-agtige.

Jeg håber, I kan hjælpe, for jeg ville så gerne, om han ville spise den samme mad som os. SVAR Jeg synes, du giver svaret selv. Du skal ikke lave speciel mad til jeres søn. Ingen tvivl om, at du gør det i den kærligste mening, men du gør ham en bjørnetjeneste.

Han viser jo på alle andre tidspunkter af døgnet, at Af grøntsager spiser han rå agurk, tomat og gulerødhan udemærket kan spise al slags mad. Kødder og nogle gange majs. Det er sådan set pålæg på rugbrød. Grøntsager, når de er de eneste ting, han gider spise. Hvis der rå. Samtidig er han nysgerrig for at afkommer kogte grøntsager på bordet, prøve nyt, når han gerne vil smage siger han med det samme, at han på jeres mad. ikke kan lide dem - uden at have smagt på dem. Hvordan får vi Du skal ikke lave speciel Som 4-årig vil han gerne vise, ham til at smage uden en masse mad til jeres søn. Ingen tvivl han er selvstændig og selv kan skrig og skrål? Jeg vil nødigt bestemme, men han kan ikke tvinge maden i munden på ham om, at du gør det i den kærgennemskue konsekvensen af for at få ham til at smage. ligste mening, men du gør hans nej og ja. Han er, som du ham en bjørnetjeneste. skriver, tilpas i vægten, han trives i Det, der bekymrer mig mest, er, sin hverdag og udvikler sig normalt. at han ikke vil spise kød. Ovenpå rugbrød spiser han hamburgerryg, Du skal, som du selv foreslår, lave den spegepølse, rullepølse, skinke, makrel mad til aften, som du har planlagt og købt osv., så der er det ikke noget problem at få ind til. Måltider skal ikke være en kamp. Det skal være ham til at spise kød, men det er til aftensmaden, at en hyggelig stund, hvor familien samles efter dagens problemet dukker op. Jeg synes, det er træls at lave forskellige gøremål, inden børnene skal i seng. frikadeller og pølser til ham hver aften for at få noget kød i ham. Specielt nu, hvor hans lillesøster på 6 Det skal heller ikke give anledning til, at der står 4 måneder også så småt er begyndt at spise “rigtig mad”. forskellige retter. Hvert familiemedlems yndlingsret. Der bliver serveret det, der serveres. Ikke andet. Jeres Jeg vil nødigt stå og lave tre forskellige retter hver afdreng kan spise eller lade være. Lad være med at give ten for at stille alle tilfreds. Det er også irriterende, når barnet opmærksomhed. vi er på besøg hos venner og familie, at man ikke ved, om han kan lide den mad, der vil blive serveret, og Er han senere meget sulten, kan han få et stykke knækman så skal tænke på at tage lidt ekstra med til ham. brød med agurk på eller et æble og et glas mælk. I kunne sammen få en kop aftente. Det skal igen være Skal vi helt droppe at lave specielle retter til ham og det samme, der serveres til alle, dog ikke kage. Ikke servere det mad for ham, som vi selv skal have? Jeg noget, som gør, at han herefter hellere vil have aftente kunne forestille mig, at der ville blive en overgangsfase, end aftensmad. hvor han ikke vil spise noget, hvis vi gør det. Skal vi så tilbyde ham et stykke rugbrød eller knækbrød, inden


Hans 6 måneder gamle lillesøster viser interesse for at smage på det, I voksne spiser. Det er netop måden, hun lærer at gå fra spædbarnskost til jeres mad lidt efter lidt. Det kan blive motiverende for hendes storebror. Når han ser, hun får lov at smage, kan han få lyst til det samme. I skal spørge jer selv, om han altid har været uvillig over for aftenmåltidet, eller om det er blevet forværret, efter han er blevet storebror. Han søger måske jeres opmærksomhed? Hvis han er med ude at købe ind, kan I gå og snakke om, hvad I køber, og hvad det skal blive til. Det kan være, hans nysgerrighed får ham til at pege på noget, som du senere anvender i madlavningen. Vil han så ikke spise det, så ignorer det og sig i stedet: “Du har selv valgt det, så må du også spise det”. Vi andre får tit lyst, fordi noget ser indbydende ud, men smagen svarede ikke til forventningerne. Det har han også lov til.

MIN SØN HAR SVÆRT VED AT KONCENTRERE SIG OM AT SPISE

SVAR Hvorfor gik I væk fra, at han spiste morgenmad, mens han så morgen-TV? Syntes I pludselig, at det var for upædagogisk? Nu skulle I i stedet alle sidde sammen hyggeligt samtalende, mens I spiste, inden I gik hver til sit. Det kan en 4-årig ikke forstå ræsonnementet i. Han vil have det, som han plejer. Specielt da det fungerede fint i hans verdensbillede. Hvad har I opnået ved den nye morgenrutine, selv om I har sat god tid af? For mig at se har I i stedet fået en kamp. Selv med den gode tid virker det ikke som om, det er blevet den gode morgenstund, I gerne ville give ham. Tværtimod.

Indtil han bliver ældre og kan indgå aftaler, tror jeg bordet fanger. I har engang vist ham, det kan lade sig gøre at se TV, mens man spiser. Det gik ovenikøbet let for ham med at få en god sund morgenmad ned.

Engang imellem må man slække på, hvad der er politisk korrekt, og erkende, at resultatet blev dårligere end det, det afløste.

Min dreng på 4 år har utroligt svært ved at koncentre sig om spisning både herhjemme og i børnehaven. Vi vil helst undgå en morgen, hvor vi enten skal skælde vildt ud eller made ham.

Vi ved, han er sulten og sagtens kan spise en hel portion, men han sidder bare og kigger på maden. Vi prøvede at lade ham se TV, og så gled maden ligesom selv ned, men til sidst endte vi med at true med at slukke for det og så slukke, hvilket bare gav en træls stemning. Nu sidder vi så i køkkenet, og der er afsat god tid, og vi skal ikke andet end at spise, men alligevel sker der intet. Da det også er et problem i børnehaven, vil jeg nu gerne have et råd. Skal vi afsætte en tid til at spise og så fjerne den mad, han ikke når at spise? Det er det samme til aften, men der er han bare ikke så sulten, så der fjerner vi maden, og så spiser han bare ikke mere end det. Har I nogle gode råd?

Engang imellem må man slække på, hvad der er politisk korrekt, og erkende, at resultatet blev dårligere end det, det afløste.

Jeg ville vende tilbage til den gamle ordning om morgenen. Det gælder først og fremmest om at have en god start på dagen uden konflikter og med et solidt måltid morgenmad at klare dagen på. Aftensmaden kan fint fortsat indtages samlet i køkkenet, mens I snakker om dagens gøremål og oplevelser. Her skal I øse maden op i en passende portion til jeres søn og ellers lade ham spise, hvad han kan. Undgå mest muligt at rette og kommentere, hvor meget han spiser og hans måde at spise på. Som du selv skriver, kommer han ikke og tigger om andet mad en time efter, I har forladt spisebordet. Altså må han have fået, hvad han har brug for ved aftensmaden. Se i øvrigt på hans trivsel. Hvis han vokser og udvikles,


som han skal i forhold til jævnaldrende, så får han nok, hvad han skal have af næringsstoffer og forældreomsorg.

Der er sukker i juice, som mætter og tager appetitten fra andre mere sunde madvarer - også selv om juicen er økologisk med et stort indhold af frugtkød.

Det var måske ikke det svar, I ventede. Men har vi først som forældre introduceret nogle uvaner for vores børn, må vi rette dem til, efterhånden som barnet/børnene bliver ældre og mere forstående for forandring - eller i forbindelse med, at barn nr. 2 melder sin ankomst i familien, for ikke at gentage unoderne.

For meget sukker kan medføre tynd mave, næsten diarré i perioder. Mange danske børn er plaget af problemer med maven, der netop bunder i storforbrug af saft, cola, sodavand og juice. Dertil er der tænderne, der får et syrebad, hver gang der drikkes juice.

HVOR MEGET ÆBLEJUICE MÅ MIN SØN DRIKKE? Min søn på 5 år er meget glad for æblejuice, og han får da også lov at få en del. Men jeg er lidt i tvivl om, hvor sundt/usundt det egentlig er? Vi køber kun økologisk juice af god kvalitet, og nogen gange kommer jeg også lidt vand i. Men hvor meget/ lidt bør han drikke om dagen? SVAR Et glas om dagen er rigeligt. Juice indeholder mange kalorier, så selv til voksne anbefales kun ét glas om dagen, og helst friskpresset. Nu gjaldt det godt nok appelsinjuice, men det gør det ikke bedre, at der er tale om æblejuice.

Selv om økologisk juice er bedre end cola og andet sodavand, er det dyrt. Han får vitaminer, som han kan få ved at spise et æble om dagen. Juicen skal ikke erstattes af saftevand. Selv om blandingen er 1:9, er det koncentreret saft med stort indhold af sødemiddel. Det stimulerer fortsat den søde tand, og det er dét, han skal væk fra. Alt skal spises og drikkes med måde. Du kan nedtrappe hans forbrug af æblejuice ved at blande juicen med vand. I begyndelsen kan du blande 1/3 vand i juicen, siden halvt vand og halvt juice. Samtidig er det en god idé at begynde at vænne ham til at drikke vand. Hav en kande frisk vand med et par citronskiver stående i køleskabet. Det er forfriskende og tørstslukkende, og der er ingen sukker i.


GULDKORN

DAGENS SMIL er de sjoveste ting. id et m m so r ge si rn bø re De kæ korn sagt af børn. ld gu å sm af t ke bu en t le Her har vi sam

Sidste jul var min søn for alvor blevet klar over, hvem julemanden var (han var lige fyldt 2 år), og han havde været meget betaget af ham i december måned. I januar var han med mig ude og købe ind, og der står en gammel mand med langt hvi dt skæg og en strikhue på. Jakob går hen til ham og siger: “Sig ho ho ho” . Manden opfattede det ikke, men jeg var færdig af grin.

til middag hos Farmor og farfar er ller, at hun os, og farmor fortæ sig at få malet godt kunne tænke gæstetoilettet. derhjemme ude på r noget desoriAstrid på 4½ år se mer over til mig enteret ud og kom , skal der så og hvisker: “Mooor de - med gæs være lyseblåt deru stetoilet er ikke på?”. Ja, ordet gæ deligt brugte ét af de mest almin t kunne da her hos os. Men de ed gæs på :o) ellers blive fint - m

r Jeg havde min bonus-søn Kaspe . dle han på dengang 6 år med ude at namiDet var lige i kølvandet på tsu samind katastrofen, og der stod en rgte, lingsbøsse på disken. Kasper spu e, red kla for hvad det var for en, og jeg så godt jeg kunne, hvordan det le hang sammen, og at vi måtte sam rede penge ind til de ramte. Dertil sva dete tab Kasper: “Er det så fordi, de is bare res pung, da bølgen kom?”. Hv sagen man havde det samme syn på som børn!

for mang e år side n arbejde en stor ra de jeg i dio/TV-bu tik, hvor je sede bo g pasgholderie t. En da min mor g , og far ha hvor vde min besøg nevø på han var vel omkri år denga ng 3-4 ng - hav de de ta med ud i g e t ham den butik , hvor jeg ede, og d arbejde kom jo og hilste min nevø på, og kunne jo se, at jeg bag en c omputers sad kæ kommet ud af buti rm. Da de var kken, hav sagt nog de han et i den ne retnin vidste ikk g : “J e, hun sp illede com eg hele dag en!”. puter


lpe far Dagmar på 3 år skulle hjæ od dermed at bage pizza. Hun st dre at for på en skammel for be udselig kunne nå op til bordet. Pl ed fra var hun lige ved at falde n jeg var skamlen og udbrød: “Uh, lige ved at tabe mig!”.

Vores datter på 4½ sagde her til aften, at engle altså kommer fra England. Selvom de ikke rigtigt findes, så kommer de faktisk fra England.

Min datter på 4 kalder ko nsekvent Lynet McQuenn (den røde racerbil fra Car s) for Drama Queen. Hvem har hørt om en tranvestit racerbil? Ha ha - jeg syne s, det lyder så sødt, når hun siger det.

stel snakkede Chri g en rg o m en ed o Forl forskel på trøje m o g je g o år rstå på 2 lidt svært at fo n r va et D t. ir h hu T-s aftenen hjalp forskellen. Om sketøj. På et tidva ende, med at sortere ed ryggen til h e m g je d o st t k nogl spun g rodede med ody”, o d sa n u h r hvo n. “B ?”, spurgte hu bodyer. “Trøje e en trøje d en g viste h o g je e d re la llen. fork r at vise forske gde fo t ir h -s T en og te og sa -shirten, smil Christel tog T us!”. Jeg skulle virkelig es lige så stolt: “J r ikke at skrige af grin. fo beherske mig går vi nu kun i Jesus Og selvfølgelig jemme. herh

Min datter på 5 mig, om man år spurgte bliv man bliver ga er lille, når m svarede hend mel. Jeg e, at det gør man ikke. “Me n farmor og mormor er jo gamle og ikke særlig høje!”. Det underligste tin er de g, børn tænker over.


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af DIT BARN er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til mor og barn. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. VITAMINER TIL DIT BARN Giver du dit barn ekstra vitaminer for at undgå sygdom? 7 mødre fortæller om deres erfaringer med vitamintilskud til børn.

AT REJSE MED BØRN I BILEN Turen sydpå kan blive et sandt mareridt med børn i bilen. De driller hinanden eller kaster op, og far og mor skælder ud fra forsædet. Men det er faktisk ikke svært at gøre turen tålelig. Her er nogle gode råd.

HAR DU ET KLOGT BARN? Har mit barn specielle evner? Det er et spørgsmål mange forældre stiller sig selv. Hvordan kan man konstatere, om ens barn er klogere end andre børn på samme alder?

DIT BARNS VALG AF VENNER Er du den rummelige type, som støtter dit barn i dets valg af venner, selv om du måske egentlig ikke er så vild med dem? Eller vælger dit barn udelukkende venner, som er gode for dem, og som du også godt kan lide? 8 mødre fortæller om deres børns valg af venner.


ISSE ARTIKLER? LØGNE VORES FORÆLDRE FORTALTE OS Det er de utroligste ting, man kan bilde børn ind - især hvis det kommer fra deres egne forældre. Her kan du læse 24 af de sjoveste ting, forældre har bildt deres børn ind, mens de var små.

ER DER ET SEXLIV EFTER BØRN? Det kan være svært at finde tid (og lyst) til sex i en travl hverdag med småbørn i huset. 12 kvinder fortæller sandheden om, hvor meget (eller lidt) sex de har, efter de har fået børn. Læs svarene, som går lige fra 6 gange om ugen til aldrig.

LEGEGRUPPER - FOR ELLER IMOD? Er legegrupper i skolen en god idé? Eller er de en byrde, der bliver trukket ned over hovedet på forældrene? Har børnene glæde af dem, eller kan de sagtens selv finde ud af at skabe relationer gennem almindelig leg i skolen? Her fortæller 10 mødre, hvorfor de synes legegrupper er en god eller en dårlig idé.

HVORNÅR HAR MAN BØRN NOK? Hvornår føler man, at man har børn nok? Forsvinder lysten til flere børn nogensinde? Eller vil man altid have lyst til at få bare én mere? 11 mødre fortæller ærligt om deres tanker og overvejelser om at få flere børn.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af DIT BARN på WWW.DITBARN.DK


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG