Page 1

Scannyt Kundemagasin for ejere og brugere af:

Læs bl.a.: McCloskey vandt på Excel-arket Både til landbrug og byggeri Fire tons terrængående trillebør med grensav

November 2013


Tilbageblik og ny fremtid

Indhold Leder . . . . . . . . . . . . . 2 Tæt på kunderne landet rundt . . . . . . . . . 3 McCloskey vandt på Excel-arket . . . . . . . .

Tid til et tilbageblik – på et spændende år med indvielse af vores nye afdeling i Ringsted som en historisk stor begivenhed for Scantruck. Den 24. maj åbnede vi dørene i vores nye Ringsted afdeling og vi er meget glade for at så mange kunder og kollegaer besøgte os på åbningsdagen. Opstarten i Ringsted er gået over al forventning og der er travlt på værkstedet. Vi kan også mærke at flere og flere kommer uanmeldt forbi afdelingen for at købe reservedele eller kigge på en ny eller brugt maskine. Produktmæssigt har vi også haft travlt. Vi har haft præmiere på adskillige nye Manitou og Komatsu modeller, og har sagt velkommen til Mustang, som også er kommet rigtig godt fra start.

Scannyt udgives af Scantruck A/S Ansvarshavende redaktør: Bo Sundroos Tekst: MadsenMedia Foto:

Gert Laursen

Layout: FS2 reklame Tryk:

Formula

Her finder du os: Katkjærvej 5, DK-7800 Skive, Kærup Parkvej 12, DK-4100 Ringsted,

Tlf.: +45 96 147 147 www.scantruck.dk

2 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

Jeg forventer mig meget af 2014 – at krisen for alle er noget man snakker om som fortid og at det hele bliver lidt lettere for alle os, som gerne vil sælge noget! Vi kan i hvert fald allerede nu mærke en generel travlhed og optimisme hos kunderne, så jeg har en tro på at 2014 bliver et godt år. Dette er min sidste leder i Scannyt og dermed det sidste blad til jer læsere. Det er efter 8 år med Scannyt tid til at gøre noget andet. Hvad vi gør i stedet glæder jeg mig til at vise jer, når den tid kommer! God læselyst og på gensyn Bo Sundroos

Følg fremover med på vores hjemmeside på

www.scantruck.dk eller ved at scanne QR koden herunder.

4

Store mængder affald . . . . . kræver kraftigt maskineri . . . 6 Nordjysk murer holder de høje omdrejninger . . . . 10 Både til landbrug og byggeri . . . . . . . . . 12 På tur gennem brugtland . . 14 20 gule Komatsu’er svæver rundt i landet . . . . 18 Manitou lancerer tre nye teleskoplæssere . . . . . . 20 Fire tons terrængående trillebør med grensav . . . . 22


Tæt på kunderne landet rundt Tusindvis lagde vejen omkring Scantruck på dyrskuer og messer

En enkelt hestekraft i forgrunden for rigtig mange hestekræfter. Scantruck havde hyggeligt naboskab på Landbrugsmessen Gammel Estrup på Djursland.

”Tæt på kunderne” er lidt af et mantra hos Scantruck, hvor sælgere og servicefolk konstant stræber efter den direkte dialog med dem, der sidder i maskinerne i hverdagen. Det lykkedes i høj grad i løbet af sommeren, hvor Scantruck igen var på plads på de store dyrskuer og udstillinger landet over. Mange tusinde gæster benyttede muligheden for at kigge på Manitou’er, Komatsu’er, Atlas’er, Mustang’er og McCloskey-maskiner og få en solid snak om moderne hestekræfter, der lever op til de ypperste miljøkrav. Den store dyrskue-tur blev suppleret med deltagelse i messen Have & Landskab i Slagelse, som er den grønne branches helt store udstillings-begivenhed. Have & Landskab

holdes hvert andet år, og i 2013-udgaven blev det med flere end 10.000 besøgende. - Det har været en rigtig positiv oplevelse at komme rundt i hele landet. Vi har fået en kop kaffe og en maskinsnak med masser af både gamle bekendte og nye potentielle kunder. Dyrskuerne skaber altid nye, gode relationer mellem Scantruck og maskinbrugerne. Så samtidig med, at vi siger tak for besøget i 2013, er vi allerede så småt ved at glæde os til Tour de Dyrskue 2014, siger salgschef Henrik Kirketerp-Møller.

Også fremtidens folk lagde i stor stil vejen omkring Scantrucks stand på dyrskuerne landet over.


McCloskey vandt på Excel-arket Ingen tvivl hos Roskilde Sten & Grus da der skulle bestilles ny stor mobilsigte Anders Jensen - nåede frem til den nye McCloskey S190 via et Excel-ark på computeren.

En 34 tons mobilsigte er ikke just en tilbudsvare, man snupper med, når man alligevel står og venter i kassekøen. Og specielt ikke, når man nu har været vant til at købe den slags grej et andet sted. Ikke desto mindre var der ingen nervøse anfægtelser eller tvivl hos indehaverne af Roskilde Sten & Grus, Jørgen Jensen og sønnen Anders Jensen. - Ind imellem skal man ryste posen. Så jeg lavede et Excel-ark og fodrede det med data på maskiner, der kunne være aktuelle. Jeg fandt frem til fire firmaer, der kunne levere en relevant maskine. Og så kom andre elementer med i overvejelserne, fortæller Anders Jensen. - Prismæssigt var en McCloskey S190 ok. Så spurgte vi nogle tyske kolleger med erfaring fra en McCloskey. De var rigtig godt tilfredse. I forvejen har Scantruck leveret mange Komatsumaskiner til os, og derfor kender vi firmaet og deres serviceniveau. Og så var det jo ikke så svært, selv om det er den første McCloskey af denne type på Sjælland, siger Anders Jensen. - Nogle firmaer er lidt hurtigere end andre. Og nogle produkter har lidt smartere løsninger end andre. Det viste sig, at Scantruck og McCloskey var et godt miks.

Sand til beton Nu står den store mobilsigte så i grusgraven ved Øde Hastrup Vej få kilometer syd for Roskilde og producerer mellem 120 og 140 tons i timen.

4 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

McCloskey S190 Mobilsigte Motor: Caterpillar diesel Tier III – 120 hk Fødekasse: 10,3 m³ Sigtekasse: 1,5 m x 6,1 m Transporthøjde: 3,45 m Transportlængde: 17,2 m Vægt: 34.000 kg

Primært er der tale om sand i fraktion 0-4 mm til betonfabrikker. Ind imellem er det asfalt, der hældes i den godt 10 kubikmeter store fødekasse. - Da vi fik McCloskey’en, havde vi egentlig planer om at køre med gummisold i stedet for sold af stål. Det er ganske vist dyrere, men man sparer også en del til udskiftninger. Vi måtte imidlertid erkende, at det ikke kan lade sig gøre at køre med gummisold med de råstoffer, vi har nu. Det ville være det samme med ethvert andet mærke sigte. Så nu kører vi med stålsold, og det går faktisk godt og problemfrit, fortæller direktør Anders Jensen.

5000 tons om dagen Hver dag ruller omkring 200 læssede lastbiler ud fra grusgraven på Øde Hastrup Vej. Totalt er det i omegnen af 5000 tons materialer, der daglig fragtes ud af grusgraven. Det er et rigtig fint niveau, vurderer Anders Jensen, efter at virksomheden for nogle år siden faktisk var oppe på den dobbelte produktion. - Det var simpelthen for hektisk. Niveauet er udmærket og bedre, end vi

har oplevet det de seneste to-tre år. Vi mærker, at der igen er gang i anlægsarbejderne omkring hovedstaden. Samtidig er vi ikke så mange grusgrave om buddet, som det for eksempel er tilfældet i Jylland. - Vi producerer bredt med en stor produktvifte. Heldigvis kan McCloskey S190’eren lave rigtig mange ting, og den kan nemt flyttes rundt i grusgraven. Det er nemt og enkelt at have med den at gøre, selv om den er en stor dreng på 34 tons, siger Anders Jensen.

Fremtiden på skinner Lige så lidt tvivl, der var hos Anders og Jørgen Jensen, da de skulle anskaffe ny mobilsigte, lige så lidt tvivl er der om


Mellem 120 og 140 tons materialer i timen bliver det til fra McCloskey S190 mobilsigten i grusgraven ved Roskilde.

fremtiden for Roskilde Sten & Grus. Far og søn satte for syv år siden et glidende generationsskifte på skinner. Og selv om Jørgen Jensen ikke har planer om at gå på pension, trapper han stille og roligt ned i hverdagen. - Vi har omkring 30 gode medarbejdere, hvoraf nogle har været i firmaet i rigtig mange år. Det giver stabilitet og ro på de daglige opgaver, fastslår Anders Jensen, som heller ikke har grund til bekymringer med hensyn til råstoffer. - Vi har kapacitet til mindst 12-15 år i området her omkring Roskilde.


Store mængder affald kræver kraftigt maskineri

Komatsu HB215LC-1 og Komatsu WA500 i tæt samarbejde på affaldspladsen.

AffaldVarme Aarhus har forsynet sig fra den tunge ende af Scantrucks sortiment

Håndtering af mellem 350.000 og 400.000 tons affald om året kræver både sine mænd og ikke mindst sine maskiner. Det ses tydeligt hos AffaldVarme Aarhus – Teknik og Miljø Aarhus Kommune. I det daglige nøjes driftsleder Benny Stjernholm som regel med første afdeling af det lange navn – AffaldVarme Aarhus. 140 tons fordelt på fire gule maskiner plus 43 tons grøn mastodont tager deres del af slæbet hos AffaldVarme Aarhus. Aarhus Kommune har seks

6 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

genbrugsstationer rundt om. På pladsen på Ølstedvej i Lisbjerg i det nordlige Aarhus håndteres byggeaffald, have- og parkaffald og farligt affald. Pladsen er tillige modtagestation for farligt affald og slaggehåndtering.

bliver det på årsbasis til 120.000 tons, hvoraf cirka 85 procent genbruges, fortæller driftsleder Benny Stjernholm, der har samtlige pladser som sit ansvarsområde.

Tegl på grønne tage - Vi er naturligvis nødt til at have de maskiner, der egner sig til opgaverne og kan flytte rundt på de mængder, vi nu har. Og det er altså rigtig store mængder, vi håndterer. På de seks genbrugsstationer i Lisbjerg, Risskov, Viby, Hasselager, Malling og Brabrand

Alene på pladsen i Lisbjerg køres årligt omkring 43.000 tons rent haveog parkaffald ind til neddeling. AffaldVarme Aarhus har etableret et helt specielt samarbejde, som opfylder de ypperste miljø-mål i forbindelse med modtagelse af tegl.


Driftsleder Benny Stjernholm (til højre) tog sig en snak med Scantrucks Hasse Juel. Det mundede ud i en stribe Komatsu-maskiner og en McCloskey-neddeler.

- Vi modtager store mængder beton og tegl, som så knuses og bruges til bærelag i forbindelse med anlægsarbejder. Men den store McCloskey 144R-knuser formår tillige at lave en meget speciel fraktion, som vi samarbejder med firmaerne Danjord og Byggros om. Den knuste tegl blandes med jord i et specielt forhold og bliver så til prima vækstjord, fortæller Benny Stjernholm.

er forudsætningen for at lave den specielle vækstjord, som anvendes ved anlæg af grønne tage. AffaldVarme Aarhus’ egen genbrugsstation i Malling har et grønt tag anlagt i det rigtige mix af knust tegl og jord fra Lisbjerg. Det har blandt andre også Moesgaard Museum og det fashionable nye gigant-byggeri Lighthouse med boliger, erhverv og hotel på havnefronten i Aarhus.

McCloskey-knuseren kan lave et fint og meget ensartet produkt, der netop

Grøn filosofi med hybrid En høj grad af miljøbevidsthed er et

must for affaldsbehandlingen i Aarhus. Derfor passer det Benny Stjernholm fint, at gravemaskinen, der fodrer neddeleren på den grønne plads med have- og parkaffald, er Komatsus hybridmaskine HB215LC-1. Foruden at være fodermester med grønt til neddeleren, tager hybridgraveren ind imellem en tørn med at hjælpe McCloskey i44R-knuseren. Benny Stjernholm og hans mandskab har både hydraulikhammer og hydrauliksaks som udstyr til Komatsu HB215LC-1.


Komatsu HB215LC-1 Hybrid gravemaskine Elektrisk sving indfanger og regenererer energi. Vægt: 21 tons Motor: Komatsu SAA4D107E-1-A – 148 hk Skovlkapacitet: 1,36 m³

Komatsus hybrid-gravemaskine HB215LC-1 genererer selv energi, når overdelen drejer. Hos AffaldVarme Aarhus tilmed med stort overblik fra den hævebare kabine.

De 21 gule tons var lidt af en sensation i maskinkredse, da den gjorde sit indtog i Europa i fjor. Hybridsystemet bevirker, at gravemaskinen helt konkret skaber besparelse, når den bevæger sig. Maskinen genererer elektrisk energi hver gang, overdelen drejer.

Når al teknikken lægges til side og de økonomiske briller kommer på, er der en brændstofbesparelse på op til 25 procent at få øje på ved det unikke hybridsystem. Helt ideelt for en kommunal affaldssektor med ambitioner om at være så grøn som muligt.

Gummigede med mange heste Et system med en elektrisk svingmotor i stedet for den traditionelle løsning med en hydraulisk svingmotor opfanger og regenererer maskinens egen energiudladning, når svingmotoren bremser. Dermed skabes ny elektrisk energi, som hjælper motorens acceleration.

8 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

Det samme er tilfældet for de store gummihjulslæssere, der sørger for at flytte affaldsmængderne rundt på pladsen. Lisbjerg-delen af AffaldVarme Aarhus med de mange funkitioner kaldes også AffaldsCentret, og her ruller tre styk Komatsu WA500 læssemaskiner på hver 35 tons.

En lidt mindre Komatsu WA480 gummiged udgør ekstra beredskab og kan sættes i sving ved spidsbelastninger. WA500-7 maskinerne har det såkaldte ”Komatsu SmartLoader Logic”, som er en fuldautomatisk motorstyring. Den sørger for det præcist tilstrækkelige drejningsmoment til den givne arbejdsfase. Og dermed sikrer det snedige system en betragtelig reduktion af brændstofforbruget, uden at det går ud over maskinens produktivitet. WA500-7 har i øvrigt ikke færre end 357 hk at spille ud med, hvor ”lillebror” WA480 ”nøjes” med 300 hk.


Komatsu WA500-7 Gummihjulslæsser Vægt: 35 tons Motor: Komatsu SAA6D140E-6 - 357 hk. Vandkølet, turboladet, efterkølet dieselmotor med direkte common rail-indsprøjtning. Skovlkapacitet: Op til 6,3 m³ Miljø: Overholder helt EU Stage IIIB

Call the experts© Danmarks stærkeste på reservedele til din undervogn!

Kontakt Scantruck på

96 147 147

Vi udfører kontrol af undervogn samt sliddele på maskinen

Du får status rapport på maskinens undervogn samt sliddele

Du får råd omkring servicering af din maskine

Konkurrence dygtige priser på originale undervogne og sliddele, samt undervogne og sliddele til andre maskintyper


Nordjysk murer holder de høje omdrejninger Peter Juul startede som ny-udlært med en brugt varevogn – nu har han 30 mand i sving og en opdateret maskinpark

Hvis man kigger murerfirmaet Peter Juul’s referenceliste efter, fortæller den om 123 nye huse, 15 erhvervsprojekter, 14 landbrugsbyggerier, striber af belægningsarbejder og bunker af renoveringer i løbet af 13 år. Og så er der naturligvis alt det løse. - Står der dét? Jamen, jeg skal også have opdateret den, så vi får det hele med. Men der har ikke lige været tid… forklarer murermester Peter Juul og afslører, at de ellers fine tal altså ikke fortæller hele sandheden om det nordjyske murerfirma, som reelt er en entreprenørvirksomhed. Netop nu er Murerfirmaet Peter Juul ApS med adresse i Brønderslev i gang med et par nye parcelhuse, renovering af andre huse og hovedentreprisen på 600 kvadratmeter tilbygning til Dronninglund Gymnasium. Et husprojekt med otte nye boliger i Blokhus skal i gang, og det samme skal noget sommerhusbyggeri – også i Blokhus. Plus de andre ting i bogen.

Udlært – og selvstændig Men Peter Juul klarer heller ikke længere det hele selv. Det gjorde han, da han netop var udlært murer i år 2000 og umiddelbart efter etablerede sig som selvstændig. Et dugfrisk svendebrev, masser af gå-på-mod og en brugt varevogn kan udrette meget i Nordjylland. I dag har Peter Juul 30 mand på lønningslisten og en solid maskinpark med alt det grej, der er

10 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

nødvendigt for at tumle opgaverne professionelt. Senest er maskinlisten opdateret med en ny Manitou MT1840 teleskoplæsser og en Mustang AL506 læssemaskine med kabine, som begge er ankommet fra Skive.

Ikke tvivl om Manitou - Jeg har også tidligere købt Manitoumaskiner hos Scantruck. Da vi fik krisetider, valgte jeg at reducere lidt på mængden og i stedet købe nyt. Derfor solgte jeg to teleskoplæssere og købte i stedet en enkelt ny, siger Peter Juul - Der var ikke tvivl om, at det skulle være en ny Manitou. Det er jo Mercedes’en inden for teleskoplæssere. Det er fint grej, som mine medarbejdere er rigtig glade for. MT1840’en rækker op i 18 meters højde, og derfor er den uundværlig, når vi skal reparere tage og lave nybyggeri i højden. Vi har naturligvis en mandskabskurv til maskinen, og så har vi netop anskaffet en tagkurv, som kan åbne hele fronten i fire meters bredde, forklarer den nordjyske entreprenør.

Her, der og alle vegne Mens chefen selv formentlig er den mest travle mand i firmaet, bejler en

ny medarbejder stærkt til andenpladsen. Den hedder Mustang AL506 og er den nye, lille læssemaskine, der ruller rundt her, der og alle vegne. - Vi bruger Mustang’en til rigtig mange ting. Den er med på byggepladserne, og den tager en tørn hjemme på pladsen. Den flytter jord og sand, og den flytter belægningssten, mursten og andre byggematerialer. Og den kommer også i sving, når vi laver kloakarbejder. Det er en rigtig fin maskine, som vi bruger til mange formål, fortæller murermesteren. Nu hvor krisen er ved at være fortid også i Vendsyssel, er både mester, medarbejdere og maskineri igen oppe i de høje omdrejninger. 13 år efter, at svendebrevet kom i hus, kan Peter Juul betragte en velkørende virksomhed, der har sat mange fingeraftryk på byggeriet i det nordjyske. - Jeg startede jo fra nul. Så er kunderne stille og roligt kommet til hen ad vejen. Heldigvis kommer mange af dem igen og igen. Vi har nok en styrke i en stærk lokalforankring her i Nordjylland. Det er vel noget med, at en mand er en mand og et ord er et ord, mener Peter Juul.


Manitou MT1840A Teleskoplæsser – construction. Løftekapacitet: 4000 kg Løftehøjde: 17,55 m Motor: Perkins Stage III B – 102 hk Max. hastighed: 35 km/t Venderadius: 4,01 m

Mustang AL506 CAB Knækstyret minilæsser med kabine. Læssekapacitet med skovl: 2100 kg Læssekapacitet med gafler: 1555 kg Egenvægt: 3375 kg Motor: Yanmar firecylindret – 47 hk Max. hastighed: 20 km/t Venderadius med skovl: 3255 mm

Den store rækkevidde er med til at gøre Manitou-teleskoplæsseren uundværlig for Murerfirmaet Peter Juul.

Mustang AL506 med kabine blander sig i det meste hos det nordjyske murerfirma.


Både til landbrug og byggeri Lettere forvirrende at være Scantruck-sælger når der skal sælges maskiner til Kjargaarden Atlas AR75T Knækstyret gummihjulslæsser med teleskoparm

Det er ikke altid nemt at være maskinsælger hos Scantruck. Specielt kan det være lettere forvirrende, men også særdeles spændende, når ”dem fra Kjargaarden” går på indkøb. Skal det være en Atlas-læsser til udmugning og til at forsyne strømaskinen med halm? Eller en Atlas-læsser til at flytte rundt med paller med fundablokke til byggeri? Måske en Komatsu gummiged til at blande store mængder foder. Eller en Manitou teleskoplæsser til at sende tagplader og bygningsbeklædning op i højden? Hos midtjyderne på Kjargaarden ved Ikast skal det være både-og. Kjargaarden er nemlig både landbrug med 1400 hektar marker, kvæg og svin og 18 medarbejdere. Og et byggefirma med 35 mand. Så det er altid spændende, om Kjargaarden-folkene skal se på maskiner til landbrug eller til byggeri. Eller måske til begge dele.

Byggechef og landmand - Vi beskæftiger os udelukkende med landbrugsbyggeri. Det har vi rigtig god forstand på, forklarer Niels Willumsen. Han er direktør for Kjargaard Byg A/S. Men han er også landmand og en af de fem indehavere af landbruget Kjargaarden I/S. Med både kæmpe-landbrug og byggefirma er der både behov for og gang i maskineriet. - Vi vil rigtig gerne bruge Atlas-læssere på byggepladserne. I øjeblikket har vi fire Atlas kørende. En af dem bruger vi i Norge, hvor vi satser på at få fire-fem projekter om året, så vi kan køre med et fast støbe- og tømrerhold, fortæller Niels Willumsen, som er nestor i femkløveret bag Kjargaarden.

12 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

Vægt: 6000 kg Motor: 4-cylindret Deutz Diesel TD 2011 L04 – 75 hk Kapacitet i skovl: 1 m³ Løftehøjde: 4,84 m

Den knækstyrede gummihjulslæsser har både bygge- og landbrugsopgaver hos Kjargaarden.

Atlas AR35 Agrar Knækstyret gummihjulslæsser Vægt: 2925 kg Motor: 3-cylindret Perkins Diesel 403D-15T – 40 hk Kapacitet i skovl: 0,40 m³ Løftehøjde med skovl: 2,80 m


- Jeg er uddannet landmand, men vi har selv bygget meget gennem årene. Derfor mente jeg, at vi også kunne bygge for andre. Jeg har to sønner, der er med i landbruget, og da den ene overtog arbejdet med kalvene, var der ikke rigtig noget til mig at lave. Så etablerede vi Kjargaard Byg, hvor vi nu har to byggeledere, som begge er uddannet bygningskonstruktør, siger Niels Willumsen.

Manitou MT1740 Teleskoplæsser Vægt: 11.220 kg Motor: 4-cylindret Perkins 1104C- 44 Turbo Løftehøjde: 16,65 m Løftekapacitet: 4000 kg

Fem ejere Nu koncentrerer senior sig så om byggefirmaet. Den ene søn, Jørn Willumsen, tager sig af slagtesvin og markbrug. Den anden, Karsten Willumsen, har ansvaret for produktion af slagtekalve. Medlemmer af kvintetten er også Ole Madsen med værksted, køb, salg og økonomi som ansvarsområde, og Lars Andersen, der arbejder med i byggefirmaet samt de administrative opgaver omkring markdriften. - Kjargaarden er et interessentskab, hvor de fem ejere indgår som selvstændige landmænd. De fem ejer individuelt hovedparten af jord og bygninger, men interessentskabet ejer alle dyr, maskiner, kartoffel-leverringsretter og andet, fortæller Niels Willumsen. De fem landmænd ejer hver især 20 procent af driftsselskabet Kjargaarden. De samme fem ejer også Kjargaard Byg A/S. - Det er vigtigt at have en klar ansvarsfordeling, når man gør tingene, som vi nu gør dem. Vi har været rigtig gode til at fordele ansvarsområderne, siger Karsten Willumsen.

mandskab kommer fra Danmark. Det gør maskinerne altså også, fortæller Niels Willumsen.

Atlas også i Norge

Lang maskinliste

- Atlas AR35 er en kompakt og hurtig maskine, som det er nemt at komme rundt med på byggepladserne. Så dem har vi nogle stykker af. Vi har også taget en med til Norge, hvor vi laver V-stalde. Indtil videre har vi lavet fire stalde i Norge og er i gang med yderligere to. Alle materialer og

Med 1400 hektar marker og en årlig produktion på 30.000 slagtesvin og 3500 kalve, er det nødvendigt med et veludstyret maskinhus. Maskinlisten på Kjargaarden omfatter da også flere end 100 enheder. Blandt dem otte traktorer, et halvt hundrede vandingsmaskiner, gødningsudstyr, kar-

toffeludstyr og masser af andet specialgrej. To Manitou-teleskoplæssere med mandskabskurv til byggeriet, hvor rækkevidden på 17 meter er vigtig, når der skal lægges tag på landbrugsbygningerne. Maskinlisten domineres dog af Atlaslæssere. Seneste nyanskaffelse er en Atlas AR75T gummihjulslæsser med teleskoparm.


På tur gennem brugtland Der venter en nøje planlagt tur når en ”ny” brugt ankommer til Nordens største brugtcenter

Klaus Kokholm tager imod og giver ”nye brugte” et nummer i systemet.

Der er ikke plads til svinkeærinder. Turen er nøje planlagt for at resultatet skal blive optimalt. Alle implicerede kender ruten og véd, hvad der skal ske. Og dermed går der ikke lang tid, fra en ”ny” brugt maskine rulles ned fra maskintransporteren til den er på plads i rækken af aktuelle udbud i Nordens største center for brugte maskiner. Scantrucks store brugtcenter nærmer sig sin tre års fødselsdag. Det nybyggede center på 5600 kvadratmeter blev indviet i forbindelse med Scantrucks egen årlige messe ScanMek i januar 2011. Trods krisetider løb rygtet om det massive antal brugte

14 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

Per Iversen registrerer ”nye brugte” i systemet.

maskiner på ét sted hurtigt. Centret i bunden af Katkjærvej i Skive tog stort set øjeblikkelig kurs mod sit mål: Stedet hvor det altid er muligt at finde den rigtige maskine i god stand. - Vi vil altid have et sted mellem 200 og 300 gode brugte maskiner. Hellere 300 end 200. Men med den ofte hurtige omsætning kan det ind imellem være en udfordring at skaffe brugte maskiner nok af den kvalitet, vi ønsker os, fortæller brugtcenterchef Hasse Juel.

ind igennem systemet og ud til en ny æra på typisk byggepladser, ved anlægsarbejder, i industrivirksomheder eller i landbrug. Allerede når en af Scantrucks sælgere giver håndslag og naturligvis også laver de mere formelle papirer på en handel, registreres byttemaskinen i systemet. Ofte kommer en brugt maskine med retur, når en ny maskine leveres. Og helt fra første færd får den brugte maskine et nummer i Scantruck-systemet, som følger den, til den ruller ud til nye opgaver.

Vejen ind og ud igen Det er ham og hans mandskab, der gelejder alle ”nye” brugte maskiner

Per Iversen havde været ansat i tre år hos Scantruck, da det nye brugt-


I brugtcenteret har Ahmed Machharawi (øverst) og Morten Hald (nederst) travlt med klargøring og reparation af maskinerne.


Til slut vaskes maskinerne, inden de kører ”ind i rækken”. Nordens største brugtcenter byder altid på mellem 200 og 300 maskiner.

center åbnede. Han rykkede ind som brugtcenterassistent fra starten og er en af de første, der møder de ”nye” brugte maskiner. Ved ankomsten forsynes maskinen med et identifikationsmærke, som minder lidt om lufthavnens bagagemærker. En ”hjemkomstseddel” udfyldes med detaljer om maskinen og også eventuelt tilbehør som skovle, gafler, mandskabskurv og andet, der skal følge med maskinen hjem.

Skavanker skal udbedres Derefter får maskinen et hurtigt tjek, og der udfyldes en liste, som fortæller om eventuelle skavanker, der skal udbedres. Efter ”modtagelsen” køres maskinen til vaskehallen, hvor den højtryksspules i alle leder og kanter, før det gælder indvendig rengøring med støvsugning, vinduespudsning og polering. Derefter er maskinen klar til fotografering. Billederne lægges ind i den elektroniske ”sagsmappe” med alle

16 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

detaljer om maskinen. Og der skal også bruges fotos efterfølgende til præsentation af maskinen både på Scantrucks hjemmeside og på forskellige internetsider, hvor de brugte maskiner annonceres til salg. Hvis klargøringsfolkene har fundet fejl ved maskinen som skal udbedres før et kommende salg, fortsætter den turen til Scantrucks værksted. - Hvis en maskine har en eller flere defekter, véd vi det som regel allerede ved indbytningen. Ikke-køreklare maskiner kommer altid omkring værkstedet. Vi bestiller simpelthen tid på lige fod med kunder. En snak med værkføreren afklarer, hvad der skal laves ved maskinen, og vi aftaler tidspunkt for, hvornår der skal skrues, forklarer brugtcenterchef Hasse Juel.

Ind i rækken Sidste station for den nye i brugtflokken er at ”blive kørt ind i rækken”. Og det er helt bogstageligt, hvad det handler om. Maskinen køres på plads i den store brugtcenterhal, hvor

den nu er klar til præsentation for de mange gæster, der løbende tager et kik i mulighedernes brugtland. Måske når maskinen dårligt at blive helt tør efter turen i vaskehallen, før den igen er ude i det virkelige liv. Måske går der lidt længere tid, inden den rigtige køber melder sig. En del af de brugte maskiner eksporteres. Her er det eksportsælger Mads Nielsen, der er på hjemmebane. Der sælges ofte maskiner til især Norge og Sverige. Men også masser af andre lande står på listen over aftagere fra Scantruck. På det seneste er der således sendt gode, brugte maskiner til kunder i blandt andet Israel, USA og Rusland. - Når både svenskerne og nordmændene er ivrige efter at få brugte maskiner fra Danmark, hænger det sammen med det liv, maskinerne har levet her. Det er ofte noget roligere i Danmark end for tilsvarende maskiner under de noget mere barske betingelser i Sverige og Norge, siger Hasse Juel.


Brugtcenterchef Hasse Juel har altid et godt tilbud på en brugt maskine.

- Derfor handler det ikke kun om at tage brugte maskiner i bytte, når vi sælger nye eller nyere. Vi køber også

Mads Nielsen formidler brugte maskiner til eksport.

mange gode brugte maskiner i ren handel. Hele den grundlæggende idé med at have Nordens største brugt-

Lagerkampagne:

Manitou udstyr Sneskovl 1500l/2450mm Sneskovl 1500l/2050mm Sneskovl 2000l/2450mm Sneskovl 2500l/2450mm Sneskovl 3000l/2450mm Kranarm drejebar Kranarm fast Krankrog PC30 Krankrog PC50

kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr. kr.

19.500 19.500 22.100 24.500 30.200 28.800 18.200 14.000 16.000

Forlængergaffel sæt 4 tons x 1920 mm

kr. 8.200

center er naturligvis, at vi vil være forrest med brugte maskiner, fastslår brugtcenterchef Hasse Juel.


20 gule Komatsu’er svæver rundt i landet …og der kommer løbende nyt til hos G.S.V. Materieludlejning A/S som skal kigge i bakspejlet for at få øje på en krise

- Der er ingen tvivl om, at rigtig mange inden for bygge- og anlægsbranchen foretrækker at leje maskiner frem for at eje. For nogle er det en nødvendighed. For andre er det bare den rigtige løsning. Vi satser så på at have de maskiner, som kunderne gerne vil leje. Og i øjeblikket har vi omkring 20 gule Komatsu’er, som nærmest svæver rundt i hele landet. Henrik Christensen er produktchef hos et af Danmarks store maskinudlejningsfirmaer, G.S.V. Materieludlejning A/S med afdelinger otte steder rundt om i Danmark. Over hele linjen, og naturligvis ikke mindst i GSV-hovedkvarteret i Ishøj, er der tilfredshed med, at man er kommet godt igennem krisen og er på rette vej. Udlejningsflåden hos GSV er omfattende. Og den er vokset, siden verden gik i stå i 2008.

sterne i dag, end vi havde før krisen. Og mandskabsmæssigt er vi tilbage ved fuld styrke. G.S.V. Materieludlejning A/S har omkring 100 ansatte, og det er det samme som før krisen satte ind. Inden for en kort periode har vi anskaffet os forskellige nye Komatsu’er fra Scantruck. Kunderne er glade for Komatsu, og derfor er vi glade for at have dem, forklarer Henrik Christensen. - Vore kunder fokuserer meget på miljøet. Derfor er det fint, at vi kan få store maskiner med miljørigtige motorer og partikelfilter, som faktisk ”passer sig selv”. Vi har været i gang med partikelfilter et stykke tid. En af vore solstrålehistorier blandt maskinerne handler faktisk om en lidt ældre Komatsu gravemaskine, siger produktchefen.

Eftermontering med succes Bemanding som før krisen - Vi har mere materiel på udlejningsli-

18 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

- Vi har en Komatsu PC240-8 fra 2007. Det var før partikelfilter var

standard. Den havde kørt omkring 7000 timer, da vi besluttede at eftermontere partikelfilter. Nu har den rundet 10.000 timer, og det er sket fuldstændig uden problemer, siger Henrik Christensen. Den nu seks år gamle gravemaskine har netop fået selskab af tre nye PC240-10 grave-kolleger, en PC21010, og et eksemplar af Komatsus hybrid-gravemaskine HB215LC-1. Nå, ja. Og så er der også rullet en ny 23 tons D65-17-dozer og tre styk HM300-3 dumpere ind hos udlejningsfirmaet.

Scantruck klarer servicen - Når vi har ganske mange Komatsu-maskiner, hænger det naturligvis sammen med, at kunderne efterspørger dem, og generelt har vi ingen problemer med maskinerne. Vi lader Scantruck klare service på maskinerne. For halvandet år siden besluttede vi at lave serviceaftaler


Komatsu HM300-3 Knækstyret dumper Egenvægt: 25 tons Læssekapacitet: 28 tons Kapacitet i lad: 17,1 m³ Motor: Komatsu SAA6D125E-6 - 332 hk Tophastighed: 60 km/t

Komatsu HB215LC-1 Hybrid gravemaskine Vægt: 21 tons Motor: Komatsu SAA4D107E-1-A - 148 hk Skovlkapacitet: 1,36 m³

på alt materiel over 16 tons. Service kræver meget i dag, og derfor er det en klar fordel, at Scantrucks montører tager sig af Komatsu-maskinerne, vurderer Henrik Christensen. Hele GSV-flåden svæver i princippet rundt over hele landet. Ingen maskiner er dedikeret til nogen afdeling. Alle maskiner tilhører alle afdelinger. Det eneste, der følger maskinen, fra GSV køber den, og til den på et tidspunkt sælges igen, er et internt nummer. - Vi har et godt system til at styre logistikken, og vi kan til enhver tid se, hvor hver enkelt maskine befinder sig, hvornår den er udlejet, hvornår den igen er ledig og alle andre detaljer. Samtlige maskiner styres via vores interne system med total historik. Det gælder også servicemæssigt. Selv om en maskine måske er serviceret i Ishøj og efterfølgende kører i Jylland, så har vi fuldt overblik over alt, siger produktchef Henrik Christensen.

Otte GSV-afdelinger rundt om i landet sender også Komatsu gravemaskiner, dozere og dumpere på arbejde i hele Danmark.


Manitou lancerer tre nye teleskoplæssere Teleskoplæssere med ekstra rækkevidde og kapacitet

MT 8-11-13 er Manitous helt nye serie af teleskoplæssere til afløsning af maskinerne MT 732, MT 932 og MT1030. Det nye trekløver MT 835, MT 1135 og MT 1335 er i princippet tre ens maskiner. De er bygget over samme chassis og samme kabine. Den store forskel ligger i bommen. Til sammen har de en væsentlig forskel i forhold til forgængerne. Der er både længere rækkevidde og ekstra kapacitet, siger produktchef Claus Bjerregaard. Luksus-kabiner understreger, at heldet virkelig tilsmiler maskinførerne. De tre nye læssere er begunstiget med kabiner magen til Manitous større maskiner med rækkevidde på 14 og 18 meter. De tre modelbetegnelser MT 835, MT 1135 og MT 1335 fortæller naturligvis om rækkevidden er på henholdsvis 8, 11 og 13 meter.

Byggeri og industri - Manitous teleskoplæssere i MT-serien er specielt konstrueret med henblik på byggeriet og industrien. Alle tre har en løftekapacitet på 3,5 tons. Spørgsmålet er så bare, hvor langt, man vil ud, siger produktchefen. Hvis man monterer pallegafler på maskinerne, giver de 3,5 tons rigelig kapacitet til både paller med mursten, tagsten og tagplader. Men naturligvis også til masser af andet arbejde på byggepladsen, hvor der jo konstant er behov for at flytte rundt med materialer. Mandskabskurv, skovl, kranarm eller andet af Manitous tilbehør er andre muligheder. Hvis man vælger mandskabskurven sammen med en af de to største af maskinerne, MT 1135 og MT 1335, er der i øvrigt mulighed

20 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

for at udstyre teleskoplæsseren med fjernbetjening. Og dermed mulighed for at styre maskinen direkte fra mandskabskurven.

Ben til forskel Selv om chassis, kabine og løftekapacitet er ens på de tre nye maskiner, er der trods alt også andre forskelle end bomlængden. - Den store 13-meter læsser MT 1335 er født med støtteben netop fordi, den kan operere ude på de store længder. Den mellemste maskine, MT 1135, fås både med og uden støtteben. Otte-meter læsseren MT 835 har ikke behov for støtteben, fortæller Claus Bjerregaard.

Det motormæssige overlader Manitou til Perkins. Alle tre maskiner har 120 heste under hjelmen, og der er naturligvis tale om motorer efter nyeste, miljøvenlige teknologi. Euro Stage IIIB og med partikelfilter, som selv klarer regenereringen helt automatisk.

Manøvrering i særklasse - Et af Manitous markante kendetegn er, at fabrikken har høj ekspertise i at bygge maskiner både med optimal komfort for føreren, men også med manøvreegenskaber i særklasse. Alle tre i 8-11-13 serien har en frihøjde på 41 centimeter, som er en voldsom fordel i det daglige arbejde på byggepladsen.


Og så er venderadius på blot 3,85 meter, så maskinerne virkelig kan komme rundt alle steder, siger produktchef Claus Bjerregaard. Det med manøvreringen lettes for maskinføreren af, at alle bomfunktioner og frem/bak er samlet i ét joystick. Alle tre modeller har permanent firehjulstræk. Og serien er forsynet med automatisk håndbremse, som selv kobler til. Tillige bremser 8-11-13 på begge aksler.

Jeg er ikke i tvivl om, at 8-11-13 er et nyt Manitou-hit, siger Claus Bjerregaard, som har kigget med længsel mod syd, siden den nye mellemstørrelseserie blev præsentret som varme nyheder på Bauma i München tidligere på året. Nu er produktionen i fuld gang på fabrikken, og det franske trekløver har fundet vej til det danske marked.

Manitou MT 835 – MT 1135 og MT 1335 Teleskoplæsser Motor: Perkins Stage IIIB – 102 hk Vægt: 7200 kg / 8800 kg / 8800 kg Maksimal kapacitet: 3500 kg Maksimal løftehøjde: 7,75 m / 11,05 m / 12,55 m Længde: 5,24 m / 5,37 m / 5,86 m Bredde: 2,28 m / 2,28 m / 2,28 m

014 2 r ua n ja . 5 2 g o . 4 2 en d ek M Husk Scan byggeri, anlæg og landbrug... en for maskiner til Kom og oplev alt det nyeste ind


Fire tons terrængående trillebør med grensav Den store Manitou-teleskoplæsser MLT840 bruges til ”alt og intet” på Sandholt

Manitou MLT840 Teleskoplæsser Løftekapacitet: 4000 kg Løftehøjde: 7550 mm Motor: John Deere Stage III B – 137 hk Transmission: Fuldautomatisk Powershift M-Shift med Lock-Up Max. kørehastighed: 40 km/t

To generationer på Sandholt med en ny Manitou MLT840. Harald Kirketerp-Møller og sønnen Mads Christian.

Det er ikke fordi, Harald KirketerpMøller har planer om at overanstrenge nyanskaffelsen i maskinhuset. Den kommer nok til at køre i omegnen af 500 timer om året. Højst. Men på trods af, at den faktisk rangerer som en af Manitous absolutte stoltheder blandt teleskoplæssere til landbruget, betragter han den nu nærmest som en trillebør med grensav. - Vi driver en landbrugsvirksomhed, og hovedopgaven for den nye Manitou MLT840 er at være trillebør. Den skal lave alt og intet. I det daglige bruger vi den til halmhåndtering. Den skal flytte halm til halmfyret, så vi har også købt et halmspyd. Spydene klapper hydraulisk op, så der er ikke risiko for, at de kommer i karambollage med den øvrige trafik, hvis vi er på offentlig vej, forklarer Harald Kirketerp-Møller.

Til halm og bygninger Trillebør-status omfatter også, at teleskoplæsseren skal tage sin solide tørn, når der skal bjærges halm og sættes halm i laden på Sandholt på Midtfyn. Og så kommer MLT840’eren også i sving med en række andre gøremål på det fynske gods.

22 • SCANNYT • NOVEMBER • 2013

Sandholt har omkring 1600 kvadratmeter bygninger, og hovedbygningen har godt 500 år på bagen. Derfor ruller Manitou-teleskoplæsseren også rundt og deltager i bygningsvedligeholdelse. - Vi har forskellige redskaber til brug sammen med teleskoplæsseren. Dels en tre kubikmeter kornskovl til korn og frø, en bigballekrog til tre bigbags og en mandskabskurv har vi også. Maskinen skal tillige køre med en nyindkøbt hegnklipper, fortæller Harald Kirketerp-Møller.

Klar til studsning Det er det fynske firma Elkær Maskiner i Ørbæk, der har leveret en grensav af ganske imponerende dimensioner til Sandholt. Tidligere tog Faaborg-Midtfyn Kommune sig af pasningen af de levende hegn langs offentlig vej men for godt et år siden valgte kommunen imidlertid at pålægge lodsejerne at vedligeholde hegnene. - Samtidig har vi mange skovkanter rundt om markerne, og derfor vil vi nu klippe med en Elkær HS2300 monteret på Manitou MLT840’eren. Lige-


som storballegreben er grensaven nem at montere med hurtigskift. Den har tre store klinger med en arbejdsbredde på 2,30 meter. Monteret på teleskoplæsseren med det lange udskud opnår vi rigtig lang rækkevidde, siger Harald Kirketerp-Møller. Grensaven drives direkte af hydraulikken på teleskoplæsseren. De tre forskudte klinger er hver 80 centimeter

i diameter og kan klare grene med en tykkelse på op til 25 centimeter. Konstruktionen med forskudte klinger gør det muligt, at rulle fremad og barbere hegnet med op til 8 km/t. Totalt har Sandholt tæt på 500 hektar land- og skovbrug. Samtidig har godset også udlejning af boliger samt jagtudlejning.

Den store Elkær-grensav arbejder perfekt sammen med Manitou-teleskoplæsseren.


EFTERÅRSKAMPAGNE

MANITOU 78SEC Arbejdshøjde: 7,79 m Bredde: 0,81 m Længde: 1,83 m Integreret lader 230 V til kurv

KAMPAGNEPRIS:

KR. 77.500,-

40

Læs mere om kampagnen på www.scantruck.dk - eller scan QR-koden

Katkjærvej 5, DK-7800 Skive . Kærup Parkvej 12, DK-4100 Ringsted . Tlf. +45 96 147 147, info@scantruck.dk, www.scantruck.dk

www.fs2.dk

Kampagnen er kun gældende så længe lager haves.

16250 Scannyt November 2013  
16250 Scannyt November 2013