Page 1

FIKA KAFFEPROVNING:

Vilken typ är du?

BRYGGKAFFE ÄR DET NYA

SVARTA A AK PÅ

G E VA L I

A

SM

SNABBA ESPRESSOBAROMETERN


ATT BESKRIVA GEVALIA MED ORDEN ”DET SMAKAR KAFFE” ÄR SOM ATT SÄGA ”DET VAR EN GÅNG ...” OCH TYCKA ATT MAN BERÄTTAT EN SAGA.


FYLL PÅ MED UPPLEVELSER Åh, vilket gott kaffe! Att få tänka den tanken hör till livets små njutningsstunder. Dina möjligheter att få uppleva en sådan stund är nära – där den här broschyren finns serveras nämligen Gevalia. • Gevalia är och har länge varit Sveriges mest älskade kaffe. Det är vi stolta över! Idag är Gevalia allt från mellanrostat bryggkaffe till mörkaste espresso, och en lång rad härliga kaffesmaker. • Här vill vi bjuda på lite god läsning i form av smaktips och inspiration som hjälper dig hitta dina favoritupplevelser i Gevalias smakrika värld.

VI ÖNSKAR EN SKÖN STUND!


DET SVENSKA

ORIGINALET:

GEVALIAS MELLANROSTADE BRYGGKAFFE Bryggkaffet har alltid hört till den största delen av kaffet vi konsumerar här i Sverige. Nu klättrar bryggkaffet dessutom snabbt uppåt på trendskalan. Fler och fler kaféer väljer att servera flera olika bryggkaffesorter så att du kan välja det som passar din smak, och det du vill äta före eller till, bäst.

Gevalias klassiska grundsmak är urmodellen för ”svenskt kaffe”. Ett mellanrostat bryggkaffe med en varm och bärig smak och toner av mörk choklad. Lika rätt till kakor och bullar som till en god macka. 73 % AV SVENSKARNA MELLAN 18 OCH 65 ÅR DRICKER BRYGGKAFFE VARJE DAG.


Energikick


LYXIGA INTENSIVA TONER


VISSA GEVALIA-SORTER FINNS EXKLUSIVT PÅ KAFÉER OCH RESTAURANGER. ETT EXEMPEL ÄR SUCCÉN GEVALIA 1853 – ETT LYXIGT, FYLLIGT OCH INTENSIVT KAFFE. CHANSEN ÄR STOR ATT DET SERVERAS PÅ ETT STÄLLE NÄRA DIG. MEN FÖR ATT DU SKA KUNNA BÄRA MED DIG DEN RÄTTA 1853-KÄNSLAN HEM BJUDER VI PÅ EN SKÖN SPELLISTA SOM DU LADDAR HEM FRÅN SPOTIFY. SKANNA QR-KODEN MED DIN SMARTPHONE FÖR ATT UPPLEVA GEVALIA 1853 I MUSIKFORM. Har du ingen QR-läsare i mobilen kan du ladda hem en gratis från App Store eller Android Market.


HET, MEN INTE BRÄND Råvaran, kaffebönorna, är självklart hjärtat i Gevalia. Och precis som med vin så påverkar allt från jordmån till mängd solsken smaken på slutresultatet. Men för att locka fram smakerna och få dem att komma till sin rätt krävs precision och hantverkskunnande. Gevalias mörkrostade kaffe är smakrika och mustiga, men utan den där brända smaken som överrostade kaffesorter ofta får. Mörkrostat, men lagom.


Intensivo och Ebony är två goda alternativ på kafé och restaurang. I butiken hittar du dessa och flera andra mörkrostade Gevalia-sorter, till exempel Monsoon Storm och Latin Sunset, gjorda på bönor från olika platser i världen. Gillar du mycket mjölk i kaffet? Då är mörkrost ett alternativ för gott för att inte prova.


Snabba espre Hur är läget? Är det tidigt eller sent? Är du hungrig eller mätt? Har du gott om tid eller bråttom? Här hittar du snabbt rätt avvägning espresso/mjölk för ditt läge på skalan just nu, från svart espresso längst ner till mjölkrik Latte macciato högst upp. MJÖLK LATTE MACCIATO

mjölk

CAFFÈ LATTE CAFÉ AU LAIT* CAPPUCCINO

espresso

CORTADO** CAFFÈ MACCIATO ESPRESSO

*Franskt, och inte på espresso! Mörkrostat bryggkaffe + varm mjölk. **Spanskt!


essobarometern ”Gevalias espresso produceras i Italien. Espresso ska göras där. Vi har med stor omsorg valt ett fint, anrikt rosteri norr om Turin.” SI: Ett litet glas vatten till espresson! NO: En mintchokladbit till espresson! Socker kan förhöja aromen på kaffet. Vilken typ av socker spelar mindre roll. I Italien finns ofta fint socker som smälter snabbt – fikat ska gå så fort som möjligt. Råsocker tar lite längre tid att smälta. Bitsocker är mindre bra. Det löser lätt upp creman, säger Giovanni.


A AK PÅ

A

SM

Hur smakar ett riktigt gott kaffe? Svaret beror G E VA LI naturligtvis bland annat på vem du är. Med hjälp av det här minitesten kan du hitta din alldeles egen favorit bland Gevalias många olika smaker. A. Notera namnet på kaffet du provar. Fråga personalen vad de serverar om du inte vet. Spara provningen och fyll på med nästa kaffesort du dricker.

Kaffe 1......................................................................................................... Kaffe 2....................................................................................................... Kaffe 3.......................................................................................................


B. Dofta och smaka på kaffet och försök sätta ord på ditt intryck. Här är några ord som förekommer i våra smakbeskrivningar: blommigt, kanel, fruktigt, vanilj, sötma, syrlighet, intensivt, choklad, kardemumma, viol, milt, elegant, smakrikt, kryddor, hasselnöt, rökighet, smörkola, harmoniskt, generöst, lakrits, nougat, mörka bär.

Kaffe 1......................................................................................................... ..........................................................................................................................

Kaffe 2....................................................................................................... ..........................................................................................................................

Kaffe 3....................................................................................................... ..........................................................................................................................

C. Ditt omdöme: Kaffe 1......................................................................................................... ..........................................................................................................................

Kaffe 2....................................................................................................... ..........................................................................................................................

Kaffe 3....................................................................................................... ..........................................................................................................................


Omtanke om människor och miljö, en god stund fö

r

trevligt,

rostad ton m

långsiktig

hållbarhet s

vanilj och

sötma. Människorn

a där KRAV-

märkt med. Snart kommer toner av mörk choklad certifierats tanke om miljö och människor

kaffe som

är Rainforest Alliance-certifierat.

FYLL PÅ MED OMTANKE LADDA NER SOUNDTRACKET TILL GEVALIA EKOLOGISKT FRÅN SPOTIFY. SKANNA QRKODEN MED DIN SMARTPHONE.


JORDEN. ODLINGARNA. VI OCH DU. ALLT HÄNGER IHOP.


RAINFOREST ALLIANCE BETYDER OMTANKE FÖR BÅDE MÄNNISKOR OCH MILJÖ I LÄNDERNA SOM KAFFET ODLAS I. MILJÖOMSORG, SOCIAL OMSORG OCH EKONOMISK OMSORG I ETT. EN LITEN GRÖN GRODA KAN GÖRA STOR SKILLNAD. HÅLL UTKIK EFTER DEN PÅ VÅRT KAFFE I BUTIKEN OCH PÅ KAFÉER OCH RESTAURANGER!


De nordiska l채nderna ligger i v채rldstoppen vad g채ller kaffekonsumtion, och i Sverige dricker vi i genomsnitt fyra koppar kaffe om dagen.


Hela världen möts i din kopp. Som så mycket annat gott här i världen så är Gevalia en riktig multi-kulti-produkt. Bönorna växer bland annat i Brasilien, Centralamerika, Colombia, Etiopien, Indonesien, Kenya, Peru och Västindien. Cirka 40 000 ton kaffe blandas och rostas i vårt fina rosteri i Gävle varje år. Vår espresso görs i Italien, som sig bör.


gevalia.se Freddan mfl / Dyrka / Foto: Pepe Nilsson

FIKA  

Smakbeskrivande inspiration i fickformat

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you