Page 1

n nyheter

n nyheter

n Kultur

Eskilstuna vill ha nya tåghuvuddepån /18

SD stoppar kritik på nätet – raderar kritiska inlägg på Facebook /12

Ace Wilder till Eskilstuna i sommar /39 ”Drott blir tufft för Guif i super­ viktig serie­ epilog.” Roffe Andersson i veckans sportkrönika.

5–11 APRIL 2014 • 20 KR

/28

n nyheter

Veckan i korthet /2–3

”Vi vill växa” Över 1000 personer deltog i Tillsammans för Eskilstunas antirasistiska manifestation / 7

kryssa och vinn trisslotter

Nr 14 1

n mat

Möt våren med soppor /26

n upptäck

Lös miljonkrysset – 25 trisslotter i första pris /52

Byt till dig en ny vårgarderob i Eskilstuna /36


Följ Folket på Twitter: @nyaFolket

Gilla Folket på Facebook

Mottagaren blev en knappnål Fristadstorget byggs om. Till hösten ska det stå klart och i veckan börjar träd komma på plats. Vad tror du: Hur blir det? Visst låter det väl rätt härligt med doftande magnolia om våren och så kakdoft om hösten? Och som krona på verket ska Olov Tällbergs 22 meter höga skulptur stå där. Receiver hette den när den presenterades som det vinnande förslaget. Men efter Folkets avslöjanden om att det fanns både liknande skulpturer och dessutom en med samma namn kom krav på namnbyte. Något som nu också blivit verklighet. Pin Point – det är skulpturens nya namn. Och jag tolkar konstnären som att namnet nu ska föra tankarna till en sorts markör. Kanske lite som en knappnål på en karta. Ett landmärke. Den nya skulpturen ska peka ut att man verkligen hamnat i Tuna. Om man tvekar. Fast jag tycker faktiskt det varit lite coolare om den ursprungliga idén, den då skulpturen fortfarande hette Receiver, hade kunnat Chefredaktör och ansvarig utgivare Marie Hillblom, 016-17 75 50 marie.hillblom@folket.se Politisk redaktör Fredrik Pettersson, 016-17 75 68 fredrik.pettersson@folket.se Multijournalist Peter Johansson, 016-17 75 08 peter.johansson@folket.se

bli verklighet. Då tänkte sig Olov Tällström att skulpturen skulle vara rörlig och påverkas av signaler. Kanske av din och min mobiltelefon. Och vi skulle se hur den liksom rörde sig beroende på vilken signal som fångades upp. Men det var inte görligt och det blev för dyrt har vi förstått. Nu står det dessutom klart att skulpturen inte heller blir så där röd som den var då modellen visades upp. I stället kommer den att vara högblank i rostfritt stål. Och vet du. Precis så ser de där liknande skulpturen ut i Köpenhamn. Tur att den här tydligt pekar ut att vi är i – Tuna. Läs mer om nya Fristadstorget längre fram i Folket. Och tycker du också något om det här? Gör din röst hörd och skriv en insändare till oss.

Marie Hillblom

Veckan i korthet SÖNDAG 29/3

SÖNDAG 30/3 sörmland TCO:s pappaindexFoto: MARIE HILLBLOM

Eskilstuna Cirka 1 000 personer deltog i Tillsammans för Eskilstunas manifestation för månfald, gemenskap och sammanhållning som arrangerandes i samarbete med Folket, Expo och ABF. Promenaden startade vid Klosters kyrka och slutade vid ABF-huset. uu Läs mer på sidan 6.

visar att sörmländska pappor är sämre på att ta ut föräldraledigt än pappan i riket i stort och varken i Sörmland eller i landet som helhet tar pappor ut ens en fjärdedel av föräldradagarna. Om mamma och pappa delar lika på föräldraledigheten blir index 100, i Sörmland ligger det på 42,3, i riket på 44,5. Eskilstunapappans index ligger på 38,9. Flenspappan hamnar i länsbotten med 35,3.

Helsingborg En Djurgårdssupporter avlider till följd av misshandel i samband med matchen mellan Helsingborg och Djurgården.

MÅNDAG 31/3 sverige Den varslade byggstrejken blir avblåst då Byggnads och Sveriges Byggindustrier kommer överens om att ett huvudentreprenörsansvar skrivs in i kollektivavtalet.

tog hem silvermedaljen i White Guide Junior-galan och är därmed landets näst bäste skolkock, rapporterar EskilstunaKuriren. Skiftingehus skolkök kan dessutom stoltsera med att vara landets sjunde bästa skolkök visar tävlingens resultat.

eskilstuna Fredrik Jonsson, kock på Skiftingehus skola,

Chefredaktör och ansvarig utgivare

prenumeration 016- 17 75 00 www.folket.se/prenumerera 55 kr/månad lösnummer 20 kr tryck EKTAB. Tryckeriet är miljö­certifierat och trycker med 100 procent vindel. omslagsfoto Peter Johansson

Är du missnöjd med något som Folket publicerat, kontakta ansvarig utgivare. Allmänhetens pressombudsman, PO, nås på 08-692 46 00. utebliven tidning 010-110 16 50 (Mån-fre 06.00-15.00, lör 06.00-11.00) Det går också att mejla till reklamation@prologkb.se

Innehåll

Veckan i korthet 2-3 Ledare/Varmt/kallt 4-5 Nyheter 6-23 Tillbakablick 24-25 Mat 26-27 Sport 28-29 Föreningsnotiser 30-33 2

adress Rademachergatan 16, Box 368, 631 05 Eskilstuna 016- 17 75 00 redaktionen@folket.se | folket.se TIPSA OSS 016-17 75 60 redaktionen@folket.se

Folk i Folket 34-35 Utflykt/Min helg/Kalendarium 36-37 Kultur/Böcker 38-41 Debatt/ Folkets röst 50-51 Korsord 52 Serier 53 Veckans bästa tv 54-55

TISDAG 1/4Foto: Per Hellgren

 tio åren står sjukhusen i Sörmland Sörmland De kommande

för omfattande ombyggnationer, ombyggnationer för 4 miljarder kronor. Byggen som kommer att påverka patienter, anhöriga och anställda mycket, rapporterar Sveriges Radio Sörmland och pekar på att risken att byggena blir försenade är mycket stor. – Vi kommer att störa jättemycket och det är en evig fråga som vi har med verksamheten hur vi ska hantera det här, säger landstingets fastighetschef Johnny Niskanen till radion. Ett exempel är dialysen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna som P4 Sörmland uppger blir fem veckor försenad och i och med det 3,5-5 miljoner kronor dyrare, enligt en extern revision som landstinget låtit göra.

Tidningen Folket sedan 1905.
LÖRDAG 29/3

29 mars–4 april 2014Foto: Peter Johansson

Eskilstuna Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven besökte Eskilstuna och partidistriktets kongress under lördagen. Löfven deltog också vid partiets dörrknackning i Glömsta.

uu

Läs mer på sidan 22.

ONSDAG 2/4

TORSDAG 3/4

FREDAG 4/4 Eskilstuna 415 nya platser

ska skapas på lärarutbildningarna på Mälardalens högskola, som en del av regeringens satsning på skolan. Det rapporterar bland annat P4 Sörmland.

sport På morgonen tränar Es-

kilstuna Uniteds senaste tillskott, Pamela Conti, tillsammans med laget för första gången. Uniteds allsvenska säsong startar 14 april.

TORSDAG 3/4 Sörmland Kollektivtrafik-

myndigheten i Sörmland klubbade att Sörmland ska köpa in 20 tågset som 2017 ska börja trafikera järnvägen i Mälardalen.

uu Tidningen Folket sedan 1905.

Läs mer på sidan 18.sport Svenska herrlandslaget i

handboll tar emot Tyskland i en träningslandskamp i Sporthallen i Eskilstuna. Med i laget finns inte mindre än tre Guifspelare:

Foto: Peter Johansson

Helge Freiman (bilden), Viktor Östlund och Daniel Pettersson som blev utsedd till matchens lirare. Sverige föll dock med siffrorna 32-29. 3


ledare

Politisk redaktör Fredrik Pettersson | 016-17 75 68 | fredrik.pettersson@folket.se Twitter: twitter.com/frepet | Facebook: Folket Ledare Folkets ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

I demokratins namn välkomnas nazisterna till skolan

Svenskarnas parti, snart i en skola nära dig? 

F

rågan om vilka principer som ska gälla för politiska partier och politisk information i skolan är på tapeten. Nyligen valde skolledningen på S:t Eskils gymnasium att stoppa en planerad debatt med Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. Detta med hänsyn till ordningen på skolan, efter att Ung Vänster uppmanat till blockad av det klassrum där debatten skulle äga rum. Blockaduppmaningen hade föregåtts av missnöjesyttringar över mail från såväl nuvarande som före detta elever på skolan, berättade rektorn för Folket på plats. De elever som hörde av sig och de som sedermera ställde sig bakom den planerade blockaden menade att SD:s politik inte är förenlig med skolans värdegrund och sa sig värna en trygg skolmiljö. Ung Vänsters uppmaning fördömdes från höger till vänster. Att de agerat ”odemokratiskt” tycktes alla politiska partier vara överens om, även Vänsterpartiet. Mest överens var representanterna från MP och SD vars debatt ställts in. Att SD har rätt att föra fram sin politik på S:t Eskils gymnasium och ska bemötas med argument tycktes vara den gängse linjen.

Foto: TT

förklarar för tidningen Höglandet Nu att alla politiska partier som vill får besöka kommunens gymnasieskola Brinellgymnasiet. Även nazistiska Svenskarnas parti (SvP). Gymnasiechefen lutar sig mot Skolverkets rekommendationer som sammanfattas i stödmaterialet ”Politisk information i skolan”. I skriften slås fast att skolan måste behandla alla partier lika och att ett parti inte kan nekas tillträde enbart (!) på grund av partiets politiska åsikter. Skolverkets egen chefsjurist Jonas Nordström säger också i en intervju med P4 Jönköping att Nässjö kommun här agerat helt i enlighet med riktlinjerna: ”Nazistiska partier är precis som alla andra partier välkomna till skolan.” Det är till syvende och sist rektorn som har att bestämma vem som får vistas i skolan. Men enligt Skolverkets rekommendationer kan en skola endast neka ett specifikt parti tillträde med hänvisning till allmänna ordningsskäl, de understryker dock att ”ordningsskäl får inte användas som svepskäl för att utesluta ett parti på grundval av de åsikter som partiet förväntas föra fram”.

Hur främlingsfientliga partier som SD ska hanteras av skolor, om de ska välkomnas som vilket folkparti som helst eller inte och hur skolan ska bemöta dylika missnöjesyttringar är omtvistat. Frågan är komplex och omges av stor osäkerhet och ängslighet. För när passeras gränsen för vilka åsikter som ska få saluföras på svenska skolor? Vad händer när ett parti vill hävda sina fri- och rättigheter på bekostnad av någon annans? När andra, rent nazistiska, partier i demokratins namn hävdar sin rätt att få tillträde till elever i deras skolor under skoltid?

I portalparagrafen i Svenskarnas Partis grundläggande mål slås fast att ”Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare.” SvP menar att ”För alla folks långsiktiga överlevnad krävs ett eget etniskt homogent livsrum”. SVT Sydnytt uppmärksammade nyligen att SvP:s partiordförande Stefan Jacobsson i ett tal i Salem 2008 sa att ”det är vår tid att resa vapen mot mångkulturen och jaga ut den ur Sverige”. Det är alltså detta parti som svenska skolor i demokratins namn nu förutsätts välkomna.

I Nässjö kommun har frågan ställts på sin spets. Ove Tunhav, gymnasiechef i kommunen,

En av de politiker som reagerat på detta är den socialdemokratiska riksdagsledamoten Peter

4

Persson, från Jönköping. I en skriftlig fråga till Jan Björklund vill han veta vilka principer som enligt utbildningsministern ska gälla i fråga om partiers och ungdomsförbunds medverkan och närvaro i skolan. Frågan är motiverad och rimlig. Och debatten nödvändig. ”I en tid av juridifiering tycks även myndigheter och offentlig förvaltning lite tappa fotfästet i fråga om sunt förnuft och rimlig bedömning”, skriver Peter Persson i sin fråga och det är svårt att inte hålla med honom. Frågan om vem eller vilka som ska ha tillträde till svenska skolor är komplex och svår. Men den senaste tidens händelser aktualiserar behovet av att vrida och vända på frågan ytterligare, debattera den i breda kretsar utifrån lagstiftning och värdegrund. Att högtidlighålla yttrandefriheten är givetvis viktigt. Tumregeln är och ska alltid vara att det fria ordet ska värnas, att vi ska bemöta meningsmotståndare med argument och fakta. Men vi får aldrig bli naiva och i vår iver och ängslan över att till varje pris upprätthålla den rådande uppfattningen om demokratiska principer i skolan glömma bort att vissa partier inte är som andra. Om någon plats i samhället ska vara fredad från våldspredikande nazister är det rimligtvis just våra skolor. För demokrati måste också få vara våra barns och ungdomars rätt att inte utsättas för nazism och rasism på skoltid. Elever ska inte behöva uppmana till blockad för att få den demokratiska rätten tillgodosedd.

Fredrik Pettersson Politisk redaktör

Tidningen Folket sedan 1905.


varmt/kallt

veckans citat

Folkets politiske redaktör Fredrik Pettersson tar tempen på den aktuella samhällsdebatten.

”’Randomly’ checked på Manchesters flygplats. Säkert för att jag är Liverpoolsupporter”

Tillsammans för Eskilstuna Cirka 1000 personer slöt upp i manifestationen för mångfald, gemenskap och sammanhållning i lördags. Moderater och vänsterpartister, muslimer och kristna, gamla och barnfamiljer – gick alla sida vid sida mot rasismen.

Soran Ismail. På Twitter.

S i umeå

6

Socialdemokraterna i Umeå vill på försök införa sex timmars arbetsdag på någon av Umeås kommunala arbetsplatser. Ambitionen är utmärkt och förslaget mycket modernt.

Wallström Öppnar i en intervju med TV4 för en inrikespolitisk comeback i en framtida S-ledd regering.

”– Annie Lööf, forskning visar att jorden är rund. – Jo, men när jag träffar företagare hör jag ofta att den är både fyrkantig och platt.” DN-krönikören Viktor Barth-Kron tar Annie Lööfs argumentationsteknik ett steg längre. På Twitter.

”Det är tydligt att Moderaterna vill ha bort skolan som en konfliktfråga i valrörelsen. Motståndarna ska inte kunna komma och säga att Moderaterna offrar skolan och barnen på skattesänkningarnas altare.”

Våldet

SVT:s inrikespolitiska kommentator, Margit Silberstein, på SVT:s politikblogg.

I söndags släcktes ett liv i samband med en allsvensk herrfotbollsmatch. En Djurgårdssupporter, en fyrbarnsfar, misshandlades innan match i Helsingborg och avled sedan av de skador han ådragit sig .

”Jag vill börja med att tacka er för det ni gjorde idag, stod upp mot rasismen” 

Foto: TT

patriarkatet

Soft airgun.  Foto: TT Tidningen Folket sedan 1905.

Norrköpings tingsrätt friade i veckan en 16-årig pojke från anklagelserna om grovt sexuellt tvång och anstiftan till våldtäkt mot en 15-årig flicka. Åtalet mot pojken handlade om att han under hot med en så kal�lad soft airgun ska ha tvingat flickan till oralsex på en annan pojke. SVT Östnytt rapporterar att tingsrätten förvisso inte ifrågasätter att flickan i situationen känt sig tvingad, däremot kan det inte bevisas att den 16-årige pojken förstod att oralsexet utfördes under tvång.

S-ledaren Stefan Löfven besökte i lördags S i Sörmlands distriktskongress och uppmärksammade partivännernas deltagande i Tillsammans för Eskilstunas manifestation.

”Det är för solidariteten. Det är inte okej att bara köra över personal.” Undersköterskan Majlis Nilsson, som jobbat natt i 19 år, berättar för P4 Sörmland att det var en självklarhet att skriva på för att stötta nattpersonalen på ett annat äldreboende i Eskilstuna, som är i konflikt med ledningen som vill att personalen ska jobba natt oftare.

”Vi står inför en annalkande katastrof. Det är svårt att ta in. Men det enda sättet att undvika denna katastrof är att dra upp huvudet ur sanden, att agera och att göra det nu.” Lisa Magnusson, på Sundsvalls Tidnings ledarsida, med anledning av FN:s klimatpanels senaste rapport.

5


Tack!

Den 29 mars gav Folket ut en antirasistisk bilaga i samarbete med Expo. Bilagan gick ut till alla våra prenumeranter, men delades också ut till tusentals personer på stan, bildningsförbund och skolklasser. Den 29 mars deltog cirka 1 000 personer i Tillsammans för Eskilstunas antirasistiska manifestation som Folket var medarrangör till.

Vi vill rikta ett stort tack till alla er som gick med i promenaden och tog ställning för mångfalden och mot rasismen. Tack också till er som läst och kommer att läsa vår bilaga och som sprider kunskapen vidare. Men framför allt – tack till alla er som prenumererar på Folket. För 55 kronor i månaden gör ni det möjligt för oss att göra detta. 1

6

Tidningen Folket sedan 1905.


nyheterÖver 1 000 personer promenerade för ett Eskilstuna med plats för alla.

läsarbild: Rolf Waltersson

”Vi vill växa” Över 1 000 personer var med i promenaden för positiv antirasism. – Det visar att vi alla kan enas om något så grundläggande som alla människors lika värde, att gemenskap är roligare än splittring, säger Nathalie Söderberg från Tillsammans för Eskilstuna där man nu är redo att ta människors intresse vidare och låta nätverket växa. I ett solgassande Eskilstuna mötte över 1 000 personer upp framför Klosters kyrka. Unga, gamla, muslimer, kristna, ateister, politiskt engagerade, partipolitiskt obundna, idrottsföreträdare, barnfamiljer, kompisar, singlar. Alla gick tillsammans, lugnt och stilla, för ett Eskilstuna med plats för alla. – Det är självklart att vara med. Det här är en så viktig fråga. Den Tidningen Folket sedan 1905.

angår alla. Ingen tjänar på ett samhälle som inte håller ihop, säger Sanna Melin, som var en av alla som promenerade i tåget. – Man måste engagera sig i ett demokratiskt samhälle, säger Håkan Nilsson. – Det är en självklarhet att ställa upp för mångfald, säger Olle Nolgård, tillrest från Uppsala ochförklarar att han hade gått i promenaden oavsett var den ägt rum. – Jag är verkligen rörd över att se så många samlas. Det betyder mycket för vårt land. Ni har visat att det går att bygga allianser runt allmänmänskliga värderingar, säger Haris Grabovac från Expo, organisationen som är initiativta-

Läsarbild: Rolf Waltersson

gare till den nya gräsrotsrörelsen med Tillsammansskap, som håller ett kort anförande i ABF-huset där promenaden avslutades och människor åter splittrades upp. Men ett par hundra följde med in och fikade och lyssnade. Här förklarar Haris Grabovac varför Eskilstuna och ytterligare 19 Tillsammansskap på olika håll i landet valt att arrangera promenaden för positiv antirasism en helt vanlig dag, utan att något speciellt har hänt. 29 mars. – Vi gör det inte som en reaktion, utan för att vi vill leva tillsammans, säger han och förklarar att Eskilstunaborna som just deltagit ger antirasismen en ny väg att gå. Den positiva antirasismens väg. Han förklarar att antirasism länge varit en kraft som jobbat mot. Nu är viljan att jobba för, för allmänmänskliga värdering-

uu 7


nyheter

ar, för gemenskap, för mångfald, för sammanhållning. För tillsammansskap. – Nu ska vi fånga upp intresset, människor som vill engagera sig i Tillsammans för Eskilstuna, säger Nathalie Söderberg från nätverket Tillsammans för Eskilstuna och förklarar att den som vill vara med är välkommen att höra av sig. – Vi vill växa som nätverk och använda de kompetenser vi har i grup-

pen till något positivt, säger hon. Nästa satsning är en studiecirkel i antirasism som startar på ABF den 16 april. En studiecirkel i fyra delar. – Vi vill ge kunskap och förståelse hur rasism uppkommer och få diskussioner, säger Nathalie Söderberg. Under studiecirkelns gång kommer attityder, normer och fördomar som föder ett vi- och domtänkande att tas upp.Läsarbild: Rolf Waltersson

Frågan om vad som är rasism ska speglas. Studiecirkeln vill ge deltagaren fakta kring rasistiska och nazistiska partier som finns idag. Och så tänker cirkelledarna från Tillsammans för Eskilstuna diskutera vad antirasismen kan åstadkomma. Vad kan varje Eskilstunabo göra för positiv antirasistisk handling i vardagen? – Uppmärksamma och ifråga-

Foto: Peter Johansson

Läsarbild: Pertti Viljanen

sätt rasism. Säg ifrån och ifrågasätt mycket, visa att du ser positivt på mångfald. Då är du en antirasist i din vardag, säger Nathalie Söderberg. Och nästa år är det dags för nästa promenad för positiv antirasism. – Vi har tänkt att det blir en tradition, säger Nathalie Söderberg som då hoppas att helst dubbelt så många sluter upp. Marie Hillblom fakta Positiv antirasism

”Vi vill växa som nätverk och använda de kompetenser vi har i gruppen till något positivt”, säger Nathalie Söderberg (till vänster i första ledet) från nätverket Tillsammans för Eskilstuna. Foto: Peter Johansson 8

n Positiv antirasism är ett begrepp som föddes av Expo för ett par år sedan och beskrivs i Daniel Poohls och Alex Bengtssons bok Positiv Antirasism. Positiv antirasism bygger på insikten om att antirasismen, som historiskt har varit en motrörelse, en reaktion på orättvisor, nu också måste börja handla om att vara för något. n I den bilaga om positiv antirasism som Folket släppt i samarbete med Expo visar vi på krafter i Eskilstuna som står för positiva insatser och verkar antirasistiskt. n Vill du ha vår bilaga finns den att skaffa genom redaktionen. Mejla oss på: redaktionen@folket.se.

Tidningen Folket sedan 1905.


Gårdsbutik Öppet fredagar 9-19

Viltkött

vr en

- det enda naturliga köttet?

av

ilt.

se

Påsklunch på Åsa folkhögskola 15 - 16 april kl. 12-14 Boka plats på tel. 0157-695 00

Öppet hus hos Länsstyrelsen och Nyköpings kommun. Lördag 5 april kl. 11 – 14 Kl 11. Landshövding Liselotte Hagberg och kommunstyrelsens ordförande Urban Granström hälsar välkommen på Stadshustrappan. Sång av Nymoskören. Kl 11.15. Prata med Liselotte Hagberg och Urban Granström om gemensamma frågor i Stadshusets entréhall. Kom och lyssna och ställ frågor. Kl 11.45, 12.30, 13.30. Nymoskören underhåller Kl 12 och 13. Guidade visningar av Stadshuset, Residenset och Rådhuset.

www.asa.fhsk.se 0157-695 00

Kl 11 – 14. Tipspromenad och gratis fika. Mobila återvinningscentralen tar emot avfall på Stora Torget. Turistbyrån i Rådhuset är öppen.

När du behöver råd om amning

Personal är på plats och visar utställningar i Stadshuset och Residenset om bredbandsutbyggnaden, Ostlänken, folkhälsa och gemensamma miljömål. Vid informationen om livet i vår skärgård får du klappa sälen Sälma! Välkommen! Läs mer på www.nykoping.se

amningshjalpen.se

VI SÖKER FÖREMÅL NU SLUTINLÄMNING Nu pågår slutinlämning till vårens alla auktioner. Vi söker: konst, porslin, möbler, silver, mattor, smycken m.m. Även hela hem. Daglig värdering och inlämning i Norrköping. Linnégatan 21, mån-fre 13–17, lör 11–15. FÖR INFORMATION OCH HEMBESÖK: Anders Olsén 011 – 470 88 01 anders.olsen@bukowskis.com

BRUNO LILJEFORS (DETALJ). 11.147.500 KR

Tidningen Folket sedan 1905.

9


ANNONS

Detta är en annons från Eskilstuna kommun

ANNONS

Nu planteras de första träden på Fristadstorget Ombyggnaden av Fristadstorget pågår för fullt och nästa vecka är det dags för trädplantering. Totalt 37 träd kommer att pryda det nya torget. Längs långsidorna och bredvid Stadshuset sätter vi Japansk Magnolia som med tiden får doftande vita blommor. Längs torgets kortsidor kommer Katsuror att bjuda på färgsprakande löv både vår och höst. Automatisk bevattning och jord som är anpassad för trädets rotsystem kommer att ge träden bra förutsättningar att växa och utvecklas. Läs mer på eskilstuna.se/fristadstorget ■

Medborgardialog i Torshälla

Onsdag 9 april 15.00-18.00, Medborgarkontoret, Brogatan 13, Torshälla Du har möjlighet att träffa politiker från Torshälla stads nämnd. Du kan ställa frågor och dela med dig av dina synpunkter om Torshälla. Vi bjuder på fika. ■

Personligt ombud

Finns till för dig som är över 18 år med psykisk funktionsnedsättning och väsentliga svårigheter att utföra aktiviteter på olika livsområden. Personliga ombud har tystnadsplikt, kostar inget att anlita, är helt fristående från myndigheter och arbetar endast på uppdrag från dig. Vår målsättning är att stärka dina möjligheter och din förmåga att hantera ditt vardagsliv så att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Personligt ombud hjälper dig med; • information, råd och stöd • att tillsammans med dig ta reda på vilka behov du har av stöd vård, service, rehabilitering och sysselsättning • att se till att dina insatser blir samordnade • stöd vid kontakt med myndigheter Lena Jacobsson, Thomas Pettersson, Adrianna Grzechowiak, Helén Ulin och Carolina Bäck jobbar som personliga ombud telefon 016-710 11 05. ■

Fik och politik: Centerpartiet Måndag 7 april 10.00-12.00, Mötesplats Palatzet Skiftinge centrum Möt våra lokala politiker över en kopp kaffe. Frågorna rör i första hand seniorer, men alla är välkomna. Mer info: 016-710 77 55 eller 073-950 89 38. ■

VECKA 10

Klädbytardagen

Lördag 5 april 10.00-14.00, Eskilstuna folkhögskola, Gösta Wasastiernas gränd 4 Byt shopping mot miljömedveten byteshandel. Ta med dig schyssta plagg som du inte använder längre, men tror att någon annan kan ha glädje av! Max fem plagg per person. Ej barn-, bad- eller underkläder. Se även Klädbytardagar i Eskilstuna på Facebook. ■

Föreläsning – Romer i Eskilstuna

Tisdag 8 april, 10.00-11.30, Fullmäktigesalen, Stadshuset Vi uppmärksammar romernas internationella dag med en föreläsning om romernas historia samt kultur och traditioner. Du kan även se en fotoutställning under hela vecka 15. Mer information: Sirpa Lindelöf 016-710 12 55. ■

Poetry slam – gästpoet Laura Wihlborg

Torsdag 11 april 18.30, Restaurang P-2 Tävling i estradpoesi där du som skriver poesi, på vilket språk som helst, är välkommen att delta. Dikterna ska vara originaltexter, framförda av poeten själv. Anmälan på plats från 18.00. Mer information på eskilstuna.se/lars ■

Sök feriepraktik i sommar

Sista ansökningsdag 13 april Eskilstuna kommun erbjuder feriepraktik till ungdomar mellan 16 och 18 år som är folkbokförda i Eskilstuna kommun. Feriepraktik innebär sommarjobb under högst tre sommarveckor inom Eskilstuna kommun, kommunala bolag och föreningar. I år har 300 ungdomar möjlighet att få feriepraktik. Läs mer på eskilstuna.se/feriepraktik2014 ■

14 2014 | Besök eskilstuna.se Tidningen Folket sedan 1905.


ANNONS

Aktuellt

Detta är en annons från Eskilstuna kommun

ANNONS

Påskekrim - familjedag & årets bästa ljudboksdeckare

Måndag 14 april 14.00-18.00, Stadsbiblioteket och Contrast Delta i deckargåtor, sagostunder med läsande polis och träffa författaren Mårten Sandén och polishunden Emo. 14.30 presenteras de nominerade ljudboksdeckarna Blindbock, Dirigenten från Sant Petersburg och Uppgörelsen. 17.00 börjar prisutdelningen av Stora Ljudboksprisets deckarpris. Möt författare och skådespelare på Contrast! Konferencier är Angela Kovács. Wistrand/Rytzler Duo medverkar. Efter ceremonin finns tid för mingel och signering av vinnarboken på Stadshotellet. Läs mer på eskilstuna.se/evenemang

PÅ MUSEERNA Vernissage för Marie Holmgren och MER KONST – ur samlingen

PÅ BIBLIOTEK OCH MÖTESPLATSER Möt Moussa

Måndag 7 april 18.00, Mötesplats Palatzet, Lördag 5 april 13.00-16.00, Eskilstuna Skiftinge centrum konstmuseum Moussa N’Diaye tar oss med på en geograI rum ett visar Marie Holmgren skira fisk och kulturell resa där han visar hur en blyertsteckningar i sin utställning Aborteum. meningsfull fritid kan skapas för våra barn. I stora hallen visar vi utställningen MER Mer info: 016-710 77 55 eller 073-950 89 38. KONST – ur samlingen, en salongshängSeniorcafé med Göran ning kurerad av Anton Engvall. Verk från Fagerholm olika tidsepoker och konstinriktningar exponeras, samt aldrig tidigare visad grafik! 8 april 10.30-11.30, Mötesplats Fröslunda 15.00 framför Niklas Valenti ett dansfram- Fröet Göran Fagerholm underhåller oss med trädande inspirerat av museets samling. välkända visor av Dan Andersson, Cornelis Rasmus H Thomsen spelar pianomusik Vreeswijk, Lasse Dahlquist och Owe Thörnunder vernissagen. quist. Även lite allsång. Fika finns att köpa.

Familjesöndag

Söndag 6 april 13.00-16.00, Eskilstuna konstmuseum Välkommen till familjesöndag, en öppen konstverkstad för barn med vuxna där vi arbetar med olika teman, material och tekniker, utifrån de tillfälliga utställningarna.

Litterärt café med Tove Alsterdal

Sigurd Lewerentz – om en svensk arkitektlegend och hans tid i Eskilstuna

Torsdag 10 april 18.00, Eskilskällan, Stadsbiblioteket Arkitekt Björn Norman berättar om arkitekten Sigurd Lewerentz och hans verksamhet.

Hälsa i fokus: Prova på Qigong

14 april 18.00-19.00, 22 april 9.00-10.00, Mötesplats Fröslunda Fröet Åsa Ottosson lär ut taiji qigong shibashi, en skonsam kinesisk hälsogymnastik som är bra för både kropp och själ. Kom i bekväma, sköna kläder och få en energikick i slow motion. Mer information: Carina Ålander, 073-950 67 16.

ÖVRIGT Prova på hip hop för killar

Torsdag 10 och 17 april 17.30, Ungdomens hus Tisdag 8 april 18.30, Contrast, Prova på hip hop-dans med Pascal. Endast Bibliotekshuset Romanernas gränser vidgas. Efter över 20 år för killar. Ålder: 15-23 år. Mer info på eskilstuna.se/ung som journalist och dramatiker debuterade Tove Alsterdal 2009 med Kvinnorna på Do you wanna dance? stranden och hon har fortsatt skriva stora Onsdag 9 april 18.00-19.00, Fritidsgård Sista helgen för pågående berättelser i kriminalromanens form. Entré Palatzet, Skiftinge centrum utställningar 80 kronor, inklusive fika. Biljetter i StadsKom och prova på new style, old school, Lördag 5 april och söndag 6 bibliotekets reception. ragga och streetjazz tillsammans med Moa april12.00-16.00, Ebelingmuseet från Let’s Move! För dig som är 12-20 år. Karin Grankvist, Arne Nilsson & Ebba von Mer info på eskilstuna.se/ung Wachenfeldt, Ulla Ruuth Haglund & Gösta Fler tips! Haglund. Mer information: 016-710 73 05, eskilstuna.se/evenemang Fri entré, om inte annat anges. eskilstuna.se/ebelingmuseet

Nu är vi 100 000 Eskilstunabor! Tidningen Folket sedan 1905.

11


nyheter

1 Henrik Johansson ifrågasatte SD:s påstående att Folket/Expo-bilagan innehöll lögner om partiet. Då raderade partiets gruppledare Kim Fredriksson hans inlägg och blockerade honom från Facebook-sidan. Folket har skärmdumpar på hur det såg ut på SD Eskilstunas Facebook-sida innan inläggen raderades.

2

Sverigedemokratern ”En samling grova angrepp mot SD där den ena lögnen avlöser den andra” så beskriver Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson speglingen av partiet i den bilaga som Folket i samarbete med Expo gav ut förra veckan. Men när de påstådda lögnerna bemöts väljer Kim Fredriksson att blockera sina kritiker och radera deras inlägg. De enda kommentarer som sparas på Sverigedemokraterna i Eskilstunas Facebooksida är de sominte kritiserar Fredrikssons inlägg. I lördags, den 29 mars, gav Folket i samarbete med Expo ut en antirasistisk bilaga. Ett av syftena med tidningen var att ge information och kun12

skap om främlingsfientliga partier och rörelser. En betydande del av innehållet handlade därför om Sverigedemokraternas politik och historia. En som inte är nöjd med hur Sverigedemokraternas framställs i bilagan är partiets gruppledare i Eskilstuna, Kim Fredriksson. I en debattartikel, som skickades in till Folket i tisdags och samtidigt publicerades på SD:s egen hemsida kal�lar han det för ”hatkampanj mot SD” och menar att bilagan är ”en samling grova angrepp mot SD där den ena lögnen avlöser den andra”. Fredriksson tydliggör dock inte i sitt inlägg vari han menar att dessa bestådda lögner består. Debattartikeln publiceras också på Sverigedemokraterna i Eskilstuna Facebooksida, och det

dröjer inte länge innan kommentarerna börjar trilla in: ”Jag [tror] inte det finns non sosse är bara rå komunister mest miljö muppar Pettersson är en stol-

le av stora mått”, skriver en man i en kommentar om Folket på SD:s sida. Pettersson är Folkets politiske redaktör, Fredrik Pettersson. ”En slaskblaska som inte kun-

fakta DETTA HAR HÄNT

29 mars Folket ger i samarbete med Expo ut en antirasistisk bilaga. I bilagan beskrivs bland annat SD:s historia, politik och fotsoldater. 1 april Kim Fredriksson (SD) skriver en debattartikel om bilagan som han menar är en är ”en samling grova angrepp mot SD där den ena lögnen avlöser den andra”. Debattartikeln skickas till Folket och publiceras på SD Eskilstunas hemsida. Länken till artikeln delas på SD Eskilstunas Facebook-sida. 2-3 april Bloggaren Henrik Johansson ifrågasätter SD:s påståenden om att Folket/Expo ljuger om partiet och bemöter SD:s påstådda lögner med argument och länkar till sina källor. 3 april SD Eskilstuna raderar alla kommentarer från Henrik Johansson och blockerar honom från sin Facebook-sida. Kvar där ligger endast de kommentarer som inte kritiserar SD samt påhopp på Folket och Folkets medarbetare.

Tidningen Folket sedan 1905.


4

3

a raderade kritiken de hålla sig flytande av egen kraft utan fick lägga ner. De har väl det journalistiska avskrapet kvar som skriver det skit de blir tillsagda och får betalt för. Ingen bryr sig”, skriver en annan man medan en tredje undrar ”Vem fan bryr sig om vad sossepaddorna gör”. Efter drygt ett dygn trillar den första kommentaren som är kritisk till Kim Fredrikssons debattinlägg in. Det är Henrik Johansson, redaktör för den SD-kritiska sajten Inte rasist men… som i en kommentar på SD:s Facebooksida undrar vilka lögner Fredriksson syftar till i sin text, ”Finns det ens några?” undrar han. Efter några timmar kommer ett svar från Kim Fredriksson. Han skriver att det är så många lögner i Folkets bilaga att det är svårt att bemöta dem i en debattartikel, och Tidningen Folket sedan 1905.

uppmanar istället Johansson och andra som är intresserade att läsa om SD på deras hemsidor och bilda sig en uppfattning om partiet där. När Johansson insisterar att Fredriksson ändå borde kunna tydliggöra vilka lögner han menar att Folket sprider listar han ”ett axplock av de lögner som sprids i bilagan”: n 1. ”SD vill inte att alla ska ha samma villkor” n 2. ”SD är antifackliga” n 3. ”SD står inte för alla människors lika värde” n 4. Retoriskt prata om SD och förintelselägren i forna Nazityskland n 5. SD är ett rasistiskt parti. n 6. SD vill splittra samhället. Henrik Johansson svarar då att de ”lögner” som Fredriksson anför i själva verket är fakta och be-

möter sedan varje punkt med argument och fakta, och klistrar sedan in länkar till de källor som han använder sig av i sin argumentation, och avslutar med kommentaren: ”Din tur att belägga att Folket ljuger”. Kim Fredriksson svarar på Johansson inlägg med att hans källor inte är trovärdiga. Att Johansson bland annat hämtat information från Expo kommenterar Fredriksson på följande sätt: ”Samarbetar man med tungt kriminella på vänsterkanten bör man inte bli förvånad om ens trovärdighet raseras”. Sedan skriver Fredriksson: ”Nej, nu har jag varken tid eller lust att fortsätta den här diskussionen. Jag hinner inte ens bemöta dina påståenden förrän de faller då du misslyckas med att ange trovärdiga källor”.

Under torsdagskvällen raderar han sedan samtliga kommentarer som Henrik Johansson har gjort på Sverigedemokraterna i Eskils­ tunas Facebooksida och blockerar honom så att han inte kan göra några nya. Borta är alla kommenterar som ifrågasätter SD:s påståenden om att Folket ljuger om partiet och som försöker bevisa motsatsen. Kvar för den som besöker SD Eskilstunas Facebooksida finns endast Kim Fredrikssons ursprungliga inlägg, med påståendena om att Folket ljuger. Och så kommentarerna om Folket som ”sossepaddor”, ”råkommunister” och ”stollar”. FOTNOT: Kim Fredrikssons debattartikel och Henrik Johanssons debattinlägg publiceras i sin helhet på Folket Debatt, sidan 50. uu 13


nyheter

fakta Inte rasist men...

n Inte rasist men... publicerar inlägg på bloggen med samma namn, samt på Twitter och Facebook. n Idén är att granska Sverigedemokraterna genom humor, allvar och satir. n Inte rasist men... är en ideellt arbetande redaktion, som är partipolitiskt obunden. ”Antirasism har ingen politisk färg”, skriver de själva. n Sedan starten för två år sedan har bloggen haft 7 miljoner visningar. På Twitter har Inte rasist men... 15 000 följare och på Facebook gillas de av 50 000 personer.

Henrik Johansson. 

Foto: Dalarnas Tidning

Han argumenterar m Lögn - det är så SD svarar så fort de blir kritiserade. Det vet Henrik Johansson, redaktör på Sveriges största SD-granskande blogg. Men när han försökte ta en debatt med Kim Fredriksson om de påstådda lögnerna raderades hans kommentarer och han stängdes av från SD:s Facebooksida. Henrik Johansson brinner för antirasistisk opinionsbildning. Därför har han jobbat mot hatet på nätet och Sverigedemokraterna i snart fem år. Han har debatterat mycket med sverigedemokrater, framför allt genom sin roll som ideellt arbetande redaktör på Sveriges största SD-granskande blogg Inte rasist men..., IRM. Henrik Johansson och övriga medarbetare 14

på redaktionen jobbar för att bemöta, ifrågasätta och klä av sverigedemokratisk argumentation och opinionsbildning på nätet. – Vi kan deras retorik utan och innan.Vi granskar med humor, allvar och satir, säger han och pekar på att deras arbete haft effekt. – Vi har avsatt 14-15 sverigedemokrater. Han förklarar att IRM startafakta Henrik Johansson

Ålder: 31 Bor: Avesta Gör: Jobbar ideellt som redaktör på Sveriges största SD-granskande blogg Inte rasist men... Jobbar som ombudsman på LO i Dalarna.

de för att de tyckte att media var för dåliga på att bevaka och granska SD. – Jag vet att journalister alltför ofta låter SD:s tal om lögner vara obesvarade. Det gör att människor tror att det pågår en konspiration mot SD. SD har tillgång till alternativ media som når ut brett och det gör att SD kan komma undan. Men de ljuger väljare rakt upp i ansiktet. Klä av dem! manar han och ger media rådet att hårdare ställa krav på SD att visa i vad de påstådda lögnerna består. Henrik Johansson förklarar att en stor del av hans arbete bygger på att hålla koll på vad som händer i den antirasistiska rörelsen. Han visste därför att Folket tillsammans med Expo planerade att ge ut en bilaga om positiv antirasism.

– En toppenidé, säger han och förklarar att han läste den så fort den kom ut. – En välarbetad tidning, där båda sidor får plats, säger han och pekar på den granskning av Sverigedemokraterna som finns i bilagan, men också på den sju sidor långa intervju med Kim Fredriksson, Sverigedemokraternas gruppledare i Eskilstuna, som samma dag gick att läsa i Folkets ordinarie utgåva. – Här fick Kim Fredriksson utrymme och chans att bemöta mycket, säger han. Några dagar efter att bilagan släppts såg Henrik Johansson att Kim Fredriksson lade ut skarp kritik mot Folkets bilaga på Sverigedemokraterna i Eskilstunas Facebooksida. Kim Fredriksson hävdade att Folket for med lögTidningen Folket sedan 1905.


5 fakta Henriks antirasistiska råd

n Engagera dig i lokalsamhället. n Ta ställning, gå in och bemöt SD:s påståenden, ifrågasätt och kräv fakta och bevis.

6

ot SD:s tal om lögner ner och hade startat en hatkampanj mot partiet. Henrik Johansson kände igen retoriken. Han förklarar att själva kärnan i IRM:s arbete just är att de tröttnade på att Sverigedemokraterna säger ”lögn” så fort de blir kritiserade, men alltför ofta slipper stå till svars och precisera i vad lögnen består. – Det är sällan man ser någon politiker från andra partier gå ut och anklaga en tidning för att allt är fel, säger Henrik Johansson och påpekar att det inte är några kontroversiella saker som står om Sverigedemokraterna i Folket. – Om han har rätt skulle han ju bett om en rättelse och ni hade gjort en rättelse, säger Henrik Johansson och pekar på hur den gängse gången fungerar på en redaktion där någon anser sig ha råTidningen Folket sedan 1905.

kat ut för felpublicering och tidningen behöver rätta till det. – Han måste hantera att bli granskad, säger Henrik Johansson och menar att det ingår i rollen som folkvald. Henrik Johansson valde att kliva in i debatten och ställa Kim Fredriksson och Sverigedemokraterna till svars på deras Facebooksida. Vad menade han med anklagelserna? Vilka var lögnerna som Folket förde fram? – Om det är så många lögner borde han ju kunna plocka fram en eller två. Men jag har läst tidningen och där finns inga lögner. De gör så här för att tvätta SD:s rasistiska byk. Debatten tog fart på SD Eskilstunas Facebooksida. Henrik Johansson förklarar att han lugnt

och metodiskt går igenom och ger svar på de exempel som Kim Fredriksson lyfter fram från Folket. – Det finns gott om belägg för att det Folket säger är sant. Debatten kommer till en punkt där Kim Fredriksson klagar på Henrik Johanssons källor – trots att det är samma källor som han själv sedan använder i sin argumentation påpekar Henrik Johansson. – Då tar han bort allt jag skrivit, berättar Henrik Johansson, som då också blockerades från SD Eskilstunas Facebooksida. – Sverigedemokraterna är inte för en öppen debatt. Så fort man bemöter dem börjar de censurera. Det är Kim Fredriksson inte ensam om, säger Henrik Johansson och berättar att han även stoppats

av Sverigedemokraternas Björn Söder och Thoralf Alfsson. – Det trots att vi aldrig betett oss illa. Henrik Johansson uppger att han känner till ytterligare två personer som blockerats från SD Eskilstunas Facebooksida efter debatten kring Folkets bilaga. – Jag är uppriktigt orolig över vad som skulle hända om Sverigedemokraterna fick mer inflytande. Sånt här håller man på med i diktaturer, inte i öppna, demokratiska samhällen. Det är obehagligt när ett parti tar bort sansade kommentarer. Vi måste ha kritik i det öppna, demokratiska samhället. – Kim Fredriksson måste framstå som den lögnare han är. Marie Hillblom

uu 15


nyheter

”Vår Facebooksida är inte till för en allmänpolitisk debatt”

Kim Fredriksson, Sverigedemokraternas gruppledare i Eskilstuna.

Kim Fredriksson, gruppleda­ re för SD i Eskilstuna, är för en öppen debatt – men vill inte ha den på partiets lokala Facebooksida. – Det är en sida där vi kom­ municerar ut till våra med­ lemmar vad vi tycker, förkla­ rar han varför han raderade Henrik Johanssons kommen­ tarer. Samma debattinlägg som du skickade till Folket (och som vi publicerar på debattplats i detta nummer) publicerades på SD Es­ kilstunas Facebooksida och star­ tade en debatt. Men du raderade de kritiska inläggen på SD Eskils­ 16

tunas Facebooksida. Varför? – Det som framkom var inte seriösa källhänvisningar, därför plockades de bort. – Det var källhänvisningar till en egentillverkad bild, med en länk längst ner på bilden till en sida som inte finns, och till en runt sju år gammal artikel i IF Metalls medlemstidning efter vilken vi tagit fram ett nytt arbetsmarknadspolitiskt handlingsprogram. Det är inte seriösa källor. Nu handlade det om att SD är antifackligt och då går det inte att använda sig av gamla källor. Debatten ledde inte någonstans. Är det så ni hanterar kritiker, att tysta dem och ta bort inläggen

Foto: Joakim Serrander

när ni anser att de far med gam­ la källor? – Jag tycker inte det handlar om att tysta kritiker. Levererar man källa efter källa som inte är trovärdig bidrar det inte till diskussionen på forumet som jag är ansvarig för. Då finns det andra forum att föra sin debatt på. Kanske tidningen Folket? Hade det inte varit bra att föra debatten framåt? – Jag svarade ju honom. Men utåt finns inget kvar av de­ batten? – Ja, inläggen är ju bortplockade... – Vår Facebooksida är inte till för en allmänpolitisk debatt, där folk får breda ut sig i långa inlägg.

Det är en sida där vi kommunicerar ut till våra medlemmar vad vi tycker. Det är inget lämpligt forum för en debatt om felaktiga källor. Är det viktigt med ett öppet och fritt debattklimat? – Absolut. Ja, vi lever i ett demokratiskt land. Då får man föra debatter. De kommentarer som nu lig­ ger kvar på er sida, om ”sossepaddor”och ”miljömup­ par”, hur bidrar de till ett gott de­ battklimat? – De kommer troligen också att plockas bort. Så kvar blir då bara ditt inlägg? – Ja, det är möjligt. Marie Hillblom Tidningen Folket sedan 1905.


7

8

”SD borde ta diskussionen” SD borde ta diskussionen i sociala medier säger statsvetaren Jenny Madestam. – Men det finns också en känslighet för att föra en dialog. Speciellt om man uppfattar det som att man inte kan ta sig ur den på ett hedervärt vis. Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, säger att SD är långt ifrån ensamma att ta bort kommentarer från sina kanaler i sociala medier och att partier tar bort inlägg och kommentarer som man inte gillar eller vill ha på sina kanaler i sociala medier menar hon inte är något märkligt. Men frågan är vad det är för kommentarer och inlägg som tas bort och varför? Hon pekar på att det ofta hänvisas till kommentarer som har ett ”olämpligt” eller ”stötande” innehåll, men att det också kan handla om kommentarer där det förs fram uppenbar kritik mot partiet. – En motståndares aversion vill man inte ha där. Men man skulle kunna vända på det och se inlägget som en möjlighet att föra en diskussion och en dialog, säger hon. Tidningen Folket sedan 1905.

SD borde ta diskussionen i sociala medier säger statsvetaren Jenny Madestam.

– Just ett parti som SD, som har bilden av sig själva, att det ofta ges en nidbild av SD och att man blir ifrågasatta, borde man ta diskussionen. – Men det finns också en käns-

lighet för att föra en dialog. Speciellt om man uppfattar det som att man inte kan ta sig ur den på ett hedervärt vis. Dessutom finns i dag ett uppskruvat känsloläge mot SD,

FOTO: www.orasisfoto.se

både bland politiker och journalister som lätt blir emotionella. Man är och petar i den svenska folksjälen, säger Jenny Madestam. Marie Hillblom 17


nyheter

Fotbollslag hedrar avliden spelare När AC Primavera spelar säsongens första seriematch på Skogsängens IP blir det med sorgband och en tyst minut kommer att hållas. Orsaken är att spelarna vill hedra sin tidigare

lagkamrat David Olsson, som avled i slutet av januari. På klubbens Facebooksida omskrivs han som en populär person, alltid intresserad av hur det gick för föreningen och som vid flera tillfäl-

len varit med och spelat i laget. Från och med den här säsongen kommer AC Primavera också att bära ett emblem till David Olssons minne mitt på bröstet på sitt hemmaställ.

Gillar du att spela på Lotto? Från och med juni måste du registrera dina spel när du spelar hos oss. På så sätt kan du få bättre koll och är med och bidrar till en sundare spelmarknad. Vi vill att man ska kunna glädjas åt sina spel utan att behöva oroa sig för sitt spelande. svenskaspel.se/sundarespel

Spelar du för mycket? Ring stödlinjen 020-81 91 00. Villkor för registrerat spel gäller.

18

Eskilstu ny tåghu Kollektivtrafikmyndigheten har nu bestämt att Sörmland ska köpa in 20 av de över 40 tåg som från 2017 ska utöka tågtrafiken i Mälardalen. Nu tänker Eskilstuna kommun slåss för att huvuddepån och servicen av tågen hamnar i Gredby. – Det skulle bidra till att hålla ner biljettpriserna, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och påpekar att det också handlar om att fortsätta ta vara på det tågkunnande som finns. Folket har tidigare berättat att de kommuner och landsting som ingår i Mälab satsar på egna tåg för att få ett uppsving i tågtrafiken i Mälardalen. Nu är tåginköpen i gång. Sörmland är med och finansierar 20 tågset för totalt mellan 2,7 och 3 miljarder kronor. Målet är att tågen ska rulla från 2017 och då behövs också en huvuddepå där de kan servas. Mälab har låtit en konsult titta på frågan och konsulten föreslår att huvuddepån hamnar i Örebro. Från Eskilstuna kommun vill man nu att utredningen kompletteras med Gredby som alternativ plats till huvuddepån. Och Jimmy Jansson är helt förvissad om att Eskilstuna och Gredby då kommer att framstå som ett bättre alternativ än Örebro. Han pekar på Gredbys 100-åriga historia av tågservice, på den kompetens som redan finns här och att en placering av huvuddepån här skulle medföra att mellan 50 och 100 jobb räddas och nyskapas. – Dessutom har vi alla tillstånd klara. Det ger snabba ställtider och järnvägsspåren finns redan på plats, säger han och summerar att huvuddepån i Eskilstuna ger betydligt lägre kostnader för projektet i stort. – Det skulle bidra till att hålla ner biljettpriserna, säger han Tidningen Folket sedan 1905.


na vill husera vuddepåoch pekar på en vinst för resenären och skattebetalaren, som är finansiären. På veckans kommunstyrelsemöte kommer politikerna att ge kommunledningskontoret i uppdrag att inleda förhandlingar med mark- och fastighetsägarna vid bangårdsområdet. Kommunen vill förvärva mark och fastigheter

Gotländska köket ombord.

S E JM U N D T M AT F E S S ER 4 6 5 :- /P

Foto: TT

av Trafikverket, Green Cargo och Train Aliance. – Bangårdsområdet är av strategisk vikt. Vi vill få rådighet över det, säger Jimmy Jansson och medger att det kommer att kosta en del pengar, men att det måste ställas i relation till vad det betyder för stadens utveckling. Marie Hillblom

Friskvårdsledare & massageterapeut

Smaken av Gotland präglar våren ombord på Birka. Under april dukar vi upp till fest ombord med en stor buffé med kvalitetskött från Ejmunds Gård och prima primörer från Stenhuse Gård och Tollby Gård. Delikat dryck från Gotlands Bryggeri. Våra köksmästare vill bjuda dig på en förtrollande matupplevelse. S O M M A R E N S S K Ö N A S T E M I N I S E M E S T E R F R . 19 9 5 : - / P E R S

10 FR.

0:-

/ HY

TT* T ÅRE

FÖLJ MED PÅ PÅSKLOVSÄVENTYR Familjekryssa med roliga aktiviteter som godisbingo, pysselverkstad, karaoke, familjedisco och spela LEGO® the Hobbit ombord 12-20/4.

SN

Y HE

T!

LÅNGKRYSSA I SOMMAR Kryssa 2, 3 eller 4 dygn. I sommar kryssar vi till Visby, Bornholm, Köpenhamn och årets sagolika nyhet Ösel!

* Priset gäller insideshytt för 2-4 pers, utvalda dagar i april. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, end nybokningar. Anslutningsbuss från 80-talet orter.

En ettårig yrkesinriktad kurs baserad på en helhetssyn på kropp och själ.

Ansök senast 22 april – kursstart 14 augusti

Allmän kurs Skaffa dig grundskole- eller gymnasiekompetens i en lugn miljö. Ansök senast 2 maj – kursstart 14 augusti

Invandrarkurs

För dig som läst SFI C och behöver mer tid att lära dig svenska. Ansök senast 2 maj – kursstart 14 augusti

www.asa.fhsk.se 0157-695 00 Tidningen Folket sedan 1905.

Boka hos Resia, Drottninggatan 7, Eskilstuna, tel 016-15 00 35 eller på www.birka.se | 08-702 72 00

När du behöver råd om amning amningshjalpen.se

Röda Korset söker frivilliga Du är värdefull – vi behöver dig! Bli frivillig i Röda Korset. Vi har många olika verksamheter och någon passar säkert till dig!

RödaKorset Eskilstuna: 016-14 16 00, Strängnäs: 0152-104 42, Flen: 0157-104 74, Mariefred: 0159-214 48

19


nyheter

Magnolia är ett av träden som ska pryda nya Fristadstorget.

FOTO: TT

Fristadstorget sveps in i kakdoft 37 träd planteras nu på Fristadstorget. Det utlovas doft av både magnolia och kakor. Grönska var ett av de tydligaste önskemålen från Eskilstunabor­ na i samband med att Fristads­ torget skulle börja byggas om. Nu ska grönskan ner i marken. 37 träd för ungefär 400 000 kronor börjar planteras under veckan. Om unge­ fär två veckor kommer 22 japan­ ska magnolior att stå på plats längs torgets långsidor och bredvid Alva Myrdals gata. – Vi vill ha lite blomsterprakt. Magnolian blommar med vita blommor på bar kvist och skapar fina miljöer. Det är ett lite exklu­ sivt träd som tidigare var ovanligt 20

i staden, säger Mathias Thuen, av­ delningschef på parkförvaltning­ en, och förklarar att det kommer att göra stor skillnad jämfört med de lindar som tidigare fanns på tor­ get, men som togs bort i samband med att bygget startade. – Vi försöker få till en variation i stadsmiljön och en mångfald i ut­ trycket, säger Mathias Thuen om valet av träd. Lindarna som togs bort var heller inte i så gott skick. Dock finns en lind kvar, strax utanför stadshuset. Den har fått en rotrenovering och ska nu stå stabilt i många år framåt. Förutom japansk magnolia kommer det nya torget att inramas av 15 katsuror, som planteras längs

torgets kortsidor, bakom den pla­ nerade gräsytan och framför stads­ huset. Katsura är ett träd som har mycket färg både under vårens löv­ sprickning och under hösten. – Och så doftar det gott på hös­ ten, säger Mathias Thuen och utlo­ var en söt doft som påminner om kakor, vilket är orsaken till att trä­ det också kallas för kakträd. Anna Edvinsson, landskapsar­ kitekten som jobbat med Fristads­ torget och som varit med och valt ut träden, är nöjd med hur hon ser torget växa fram. – Det blir bra, säger hon och på­ pekar att förbipasserande kan läg­ ga märke till de plattor som lagts: en speciell platta som tagits fram exklusivt för torget, en betongplat­

ta i tre olika längder och tre oli­ ka nyanser med ett borstliknande mönster i ytan. – Det ger mer variation och liv i ytan, förklarar Anna Edvinsson och påminner om att bygget hela tiden kan följas via livewebbka­ mera på kommunens hemsida. Längre fram kommer nya Fri­ stadstorget också att smyckas av urnor med planteringar i. Under veckan kommer Eskils­ tuna också att börja göras vårfint i planeringar och rondeller på an­ dra håll i stan genom penséer och förgätmigej. Dessa står sedan kvar till i juni då sommarblommorna kommer. Marie Hillblom Tidningen Folket sedan 1905.


Receiver får nytt namn – och annan färg Det blir inget rött konstverk med namn Receiver som pryder det nya Fristadstorget. Istället blir skulpturen blank och rostfri – och namnet ett helt annat. – Det blir ett namn som visar att den står i Eskilstuna, säger konstnären Olov Tällström, som vann utsmyckningsuppdraget i en jurybedömd uttagning. I början av 2013 stod det klart att Olov Tällberg var den konstnär vars skulpturförslag Receiver vunnit juryns hjärta. Ett 22 meter högt, rött konstverk som skulle ha en kromliknande yta. I Folket berättade konstnären att skulpturen kunde liknas vid en antenn, en mottagare, som tog emot signaler. Och hans grundtanke var att skulpturen skulle fungera som en mottagare och med signalers hjälp röra sig. Det rörliga momentet ströks dock eftersom det inte skulle inrymmas i budgeten om 1,8 miljoner kronor. I arbete med Fristadstorget har nu fundamentet för skulpturen iordningställts intill de planerade gräsmattorna och vattenspegeln mot Rademachergatan. Vid invigningen av torget i höst kommer skulpturen att stå på plats. Men skulpturen kommer inte att se ut som på de modeller som visats. Den röda färgen kommer att vara borta. Konstnären Olov Tällberg berättar för Folket att det varit otaliga möten kring skulpturens material och yttålighet. Det ursprungliga förslaget på yta var för känsligt för repor. – Då måste färgen utgå, säger konstnären och förklarar att skulpturen istället kommer att bli högblank och rostfri. Något som gör ytan mer tålig och också som en spegel. – Den kommer att återspegla omvärlden och ger torget en extra dimension, säger Olov Tällberg. I slutet av januari 2013 avslöjade Folket att snarlika skulpturer som Olov Tällströms planerade Receiver på Fristadstorget redan fanns på flera ställen i världen, i KöpenTidningen Folket sedan 1905.

Så här var det tänkt – Olov Tällström med det vinnande bidraget Receiver. Nu har verket fått ett nytt namn – och ska dessutom bli rostfri och blank. Foto: Marie Hillblom

hamn och i Vancouver. Den 19 meter höga, blanka skulpturen utanför Danska Radion i Köpenhamn, gjord av konstnärsgruppen Inges Idée, bär dessutom samma namn, Receiver. Efter Folkets avslöjande krävde kommunens projektledare att namnet på den nya skulpturen på Fristadstorget borde ses över. Kommunen har slagit fast att det är konstnären själv som namnsätter konstverk och bollen hamnade hos Olov Tällström. Konstnären avslöjar nu att namnet har ändrats. – Receiver var ett arbetsnamn,

Det här är också Receiver – fast den står utanför Danska Radion i Köpenhamn. Och där har den stått sedan 2010. Foto: ©inges idee

säger han och förklarar att i och med att skulpturen inte blir den rörliga signalmottagare som han planerat från början stämmer inte det med slututförandet. – Nu kommer den att ha ett namn som kretsar kring perspektiv, kring skalan och sammanhanget, och kring att den står i Eskilstuna. Namnet är självklart när man hör det: Pin Point. – Skulpturen fungerar som en markör på platsen. Den markerar Eskilstuna på kartan och sätter staden i ett större sammanhang i relation till omvärlden. Marie Hillblom

3-9 februari 2013 • 20 kr

kultur | 18-åriga Felicia Olsson från Eskilstuna laddar för debuten i Melodifestivalen nyheter | Inga böneutrop i Eskilstuna ledare | ”Obligatorisk gymnasieskola – en bra idé”

Nr 4

”Shit!” Olof Tällströms skulptur ”Receiver” som ska smycka nya Fristadstorget är inte så unik som kommunen hade hoppats på. Det finns redan en annan ”Receiver” i Köpenhamn, som är gjord av en annan konstnärsgrupp.

Folket den 3 februari förra året. 21


nyheter

Ny dre(s)scode på bild ”Glada färger” och ”gärna uppkavlade ärmar” – så ser uppmaningen ut till Socialdemokraternas riksdagsledamöter när de ska plåtas partiets kandidater i höstens val. Avslöjandet om att Socialdemokraterna går ut med klädkod inför kandidatfotograferingen kommer från Dagens Arena. Enligt deras uppgifter har partiets riksdagsledamöter fått ett dokument från högre ort inför en kandidatfotografering. Här rekommenderas de att använda ”glada färger” och ”gärna uppkavlade ärmar” och får rådet att undvika färgen svart och att bära kavaj. Sara Karlsson, riksdagsledamot från Eskilstuna, bekräftar utskicket och berättar att hon redan plåtats. – Jag hade knytblus, säger hon och förklarar att hon fotograferades både i en vit och en röd variant. Hon tycker inte det är så märkligt att få råd inför ett fototillfälle och påpekar att det inte handlar om några generella klädregler inom partiet, likt de som Moderaterna skickade ut inför förra valet och uppmanade sina kandidater att skippa kavajen och pärlhalsbanden. Sådant gillar hon inte. Spelar det någon roll hur politiker klär sig? – Det är viktigare vad vi gör än hur vi ser ut, säger Sara Karlsson. Bär du kavaj i din roll som riksdagsledamot? – Jag har kavaj i riksSara Karlsson. dagen. Det  Foto: Mattias Vepsä hade jag inte i början, men det har jag nu. Folk förväntar sig att man följer en viss klädkod. Blir politiker mer tagna på allvar med kavaj? – Nej, det tror jag inte. Men är man inte hel och ren är det svårt att bli tagen på allvar. Marie Hillblom 22

”Nu börjar bygget av ett anna Stefan Löfven ser fram emot sin första valrörelse som Socialdemokraternas partiledare. – Vi ska vinna valet. Nu börjar bygget av ett annat Sverige, ett solidariskt samhälle, säger han och manar partimedlemmarna i Sörmland att jobba stenhårt supervalåret 2014. Socialdemokraterna i Sörmland har haft sin distriktskongress på Statt i Eskilstuna. 200 ombud från hela Sörmland har varit med och bland annat klubbat de sörmländska listorna med kandidater som partiet går till val med i höst. Ett val som Stefan Löfven slår fast att hans parti ska vinna. – Men det är människorna som avgör, säger han och förklarar att en valvinst kräver hårt arbete och fokus. Och under besöket i Eskilstuna hann han också med att knacka dörr hos boende i Glömsta. – Direktkontakten är för mig det viktigaste. Det är viktigt att synas. Under sitt tal på kongressen valde han att prata politisk ideologi. – Socialdemokraterna vill forma ett samhälle grundat på demokratiska ideal, där alla är fria och jämlika människor. För mig är det lika vackert som poesi, säger han och tackar kongressledamöterna för att de tidigare under lördagen också avbrutit kongressen för att vara med på Tillsammans för Eskilstunas promenad för positiv antirasism. – Tack för det ni gjorde idag. Att stå upp mot främlingsfientlighet och rasism är en av våra viktigaste uppgifter i dag, säger han och kopplar också ihop vikten av att människor röstar i EU-valet i maj med kampen mot främlingsfientlighet och högerextremism. – Det bästa vapnet vi har mot dem som försöker så hat är solidaritet, säger han och menar att den som håller med måste låta sin röst tala även i EU-valet. – Det kan vara de svenska mandaten som styr. Då Folket mötte Stefan Löfven

Under Eskilstunabesöket hann Stefan Löfven bland annat med att knacka dörr i och en liten pratstund med Folkets Marie Hillblom.

innan talet förklarade han att arrangören till lördagens antirasistiska promenad är heder värd. – Det är otroligt viktigt att man gör det, säger han och förklarar att det behövs som motvikt till ideologier där människor splittras och ställs mot varandra, tänkande som han kopplar till Sverigedemokraterna. Han pekar på att det är en typ av samhällsbygge som aldrig lyckats och som måste motas. Och ett av de viktigaste antirasistiska vapnen menar Stefan Löfven är att tydligt prata ideologi. Och här säger han att fackföreningsrörelsen är viktig och kan nå många med kunskap och argument. Stefan Löfven ställer retoriskt frågan varför människor dras till partier som SD? – Ofta är det på grund av hopplöshet och rädsla.Vi måste visa alternativet,säger han och förklarar att hans

parti står för bygget av ett solidariskt samhälle,där alla människor,oavsett ursprung får plats. Och han slår fast att det är ett samhälle som också vinner rent ekonomiskt. – Sverigedemokraterna är ett högerparti, ett populistiskt parti, säger han och pekar på att SD i nio fall av tio röstar med regeringen. För Stefan Löfven är verktygen som ska ge valseger tre: arbete, utbildning och solidaritet. – Vi kommer att välja investeringar i jobb framför skattesänkningar. Där står skärpunkten i valrörelsen. – Fler i arbete är vår största och första prioritet. Vi har för hög arbetslöshet. Idag är 400 000 arbetslösa. Vi ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. Det är inte lätt, kommer inte att gå snabbt, men är fullt möjligt, säger han till sina partimedlemmar i talet och presenterar partiets jobbstrategi, som han Tidningen Folket sedan 1905.


t Sverige”

Hans Ekström toppar riksdagslistan igen Efter valet 2010 bytte Hans Ekström posten som Eskilstunas kommunstyrelseordförande till uppdraget som riksdagsledamot. Nu står det klart att han även i valet 2014 är Socialdemokraternas toppnamn på den sörmländska riksdagslistan. Det är de socialdemokratiska kongressombuden på

distriktskongressen som fastställt partiets riksdags- och landstingslistor. Riksdagslistan toppas alltså av Hans Ekström, följd av Caroline Helmerssom Olsson, Vingåker, Fredrik Olovsson, Katrineholm, och Sara Karlsson, Eskilstuna. Samtliga fyra sitter i riksdagen i dag.

Efter valet i höst hoppas Socialdemokraterna vinna tillbaka ett femte sörmländskt mandat och då kommer även Jacob Sandgren, Nyköping, att bli riksdagsledamot. Distriktskongressen gav Åsa Kullgren, Flen, fortsatt förtroende som gruppledare för Socialdemokraterna i landstinget.

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE

POTENTIELL RISK FÖR BRAND FÖR DISKMASKINER FRÅN:

Kontrollera om din diskmaskin berörs! Gäller endast diskmaskiner tillverkade mellan 1999 och 2005. För att kontrollera om din diskmaskin berörs, vänligen vidta följande åtgärder:

1 Glömsta, hålla tal inför distriktskongressen Foto: Peter Johansson

förklarar bygger på stabila offentliga finanser som skapar efterfrågan på arbetskraft. Han pekar på vikten av en aktiv näringslivspolitik med stöd som gör att företag växer, och på vikten av utbildning. – I dag misslyckas vart femte rekryteringsförsök. Arbetsgivare hittar inte rätt utbildat folk, säger han och menar att det medför en enorm förlust för statskassan. – Sittande regering bryter ner Sveriges konkurrensfördelar, pressar löner och sänker skatter, säger Stefan Löfven och kallar situationen för ett haveri. Kongressledamöterna är nöjda med sin partiledares tal. De tackar honom med långa, stående ovationer. – Jag är för blyg för sådant här, säger Stefan Löfven.

2

Kontrollera varumärke samt modellnummer (E-nr), batchnummer (FD) och serienummer (SN), vilka återfinns på insidan av diskmaskinsluckans kant (se bild till höger). Besök www.diskaktion.se för att kontrollera om din diskmaskin är en av dem som berörs eller kontakta oss kostnadsfritt per telefon på 00800190 819 08. Om du inte kommer fram på detta nummer, vänligen ring 08-503 094 17 (Obs! Lokal taxa).

Observera: Om du har en av de berörda diskmaskinerna rekommenderar vi att du, som en försiktighetsåtgärd, endast använder din diskmaskin när du är hemma och kan ha den under uppsikt. Använd inte diskmaskinen när du sover.

Exempel

Modellnummer (E-nr)

Batchnummer (FD)

Serienummer

Vi beklagar alla eventuella besvär som detta orsakar dig och vill på förhand tacka dig för din samarbetsvilja. Vänligen kontakta oss via hemsidan eller per telefon om du har svårt att avgöra om din diskmaskin omfattas av detta meddelande, eller har andra frågor.

www.diskaktion.se 00800-190 819 08 (kostnadsfritt) / 08-503 094 17 (lokal taxa) BSH Home Appliances AB, Box 503, SE-169 29 Solna

Marie Hillblom Tidningen Folket sedan 1905.

23


tillbakablick

Läkemedelstillverkning a mer disciplin än vad kvin

E

skilstunas apotekshistoria börjar 1758 då den första apotekaren fick lov att driva apotek i staden. Det blev det 68:e apoteket i ordningen i Sverige. Under åren har det funnits ett fåtal, men varaktiga, apotek i staden.

Det första apoteket i Sverige inrättades på Stockholms slott åt Gustaf Vasa för att så småningom nå ut till allmänheten. Under 1600-talet ökade antalet läkemedel, men under oreglerade former. För att utöva tillsyn över medicinalväsendet instiftades Collegium medicum 1663. Den första apotekaren i Eskilstuna hette Daniel Hindzke och fick sitt privilegium 1758. Apoteksinnehav var en särskild förmån som innebar monopol på både tillverkning och distribution. Apoteket inrättades 1762 och fick namnet Kronan. Det låg troligen runt Rådhustorget och Köpmangatan. Kommande apotekare var, vilket vanligt var, av tysk härkomst. 1778 öppnade Fredrick Wilhelm Thoms det första filialapoteket i Torshälla. I slutet av 1700-talet missköttes apoteket av Gabriel Ekenberg och Collegium medicum fick stänga det 1794. Johan Jacob Hultman köpte apoteket 1806 och fick det åter i gott skick. Efter hans död drev hans änka Anna Beata Hök apoteket vidare. Fram till 1870-talet kunde privilegiebreven både ärvas och säljas. Efter 1870 blev privilegierna personliga. På 1840-talet inrättade apotekare Meinander apoteket på Rådhustorget. Där blev det kvar till 1891 då det nya apoteket öppnade på Kungsgatan 8. Apotekaryrket var framför allt ett hantverksyrke, och utbildningen ägde rum på apoteken. Kvalitén kunde dock variera. Under 1700-talet formaliserades utbildningen. En pharmacie studiosiexamen gav behörighet att bereda läkemedel. Fortsatta studier avslutades med provisors- eller apotekarexamen. En provisor hade kompetens att förestå ett apotek. Under större delen av 1800-talet hindrades kvinnor från att arbeta på apoteken. Informella hinder i form av negativa attityder och fördomar var även rådande. Framför allt var det tillredningen av läkemedel som ansågs kräva mer kraft och disciplin än vad kvinnor besatt. Först 1890 antogs de första kvinnliga apoteks24

Pulverdispensering på Apoteket Kronan cirka 1940. 

eleverna och den första kvinnliga apotekaren examinerades 1897. En ny kategori anställda, apotekstekniker, började utbildas på apoteken runt sekelskiftet fakta Eskilskällan

n Under 2014 kommer Eskilskällan att en gång i månaden skriva under Folkets vinjett Tillbakablick. Det blir nedslag i Eskilstunas historia illustrerade med bilder från Eskilskällans arkiv. Eskilskällan är ett samarbete mellan arkiv, bibliotek och museer i Eskilstuna. n Besök Eskilskällan på www.eskilstuna.se/ eskilskällan, eller fysiskt på stadsbiblioteket.

Foto: Ol

1900. De kom att överta rutinarbetena, så som pillerrullning, pulverdispensering och kundexpedieringen. På 1950-talet blev även korrespondensstudier möjligt. Apoteket Kronan kom att förbli stadens enda apotek fram till 1902 då apoteket Lejonet dyker upp i adresskalendern med adressen Kungsgatan 25. I 1939 års adresskalender återfinns apoteket på Drottninggatan 15. Efter 1946 finns apoteket på Järntorget 6 i Nyfors där det kom att vara fram till 1979. 1932 anläggs stadens tredje apotek, apoteket S:t Eskil på Rådhustorget 5. Apoteket lades ner 1976, samtidigt som apoteket Väpnaren öppnade på Kungsgatan 37. 1993 är Väpnaren borta och Kronan finns på nämnda adress. Under 1900-talet blev både utbildningen Tidningen Folket sedan 1905.


nsågs kräva nor besatt

Debatt om ekonomiska vårpropositionen Onsdag 9 april kl. 13.00 Kammaren Debatten tolkas till teckenspråk

Välkommen! Mer information www.riksdagen.se | 020-349 000

Täv la i dag ens Fol ket Apoteket Kronan med dess apotekare och elever 1909. Apoteken var en manlig domän fram till slutet av 1800-talet.  Foto: Ebba Lindegren, Eskilstuna stadsmuseum.

Var med och vinn i vår

Påsktävling 10 personer vinner godis från HARIBO.

le Forsslund, Eskilstuna stadsmuseum

Apoteket Kronans personal utanför apoteket 1963. Samma år revs apoteket för att ge plats åt varuhuset Tempo.  Foto: Teddy Aarni, Eskilstuna stadsmuseum

och yrket mer jämställt. Eskilstuna är ett bra exempel med många kvinnliga apotekare. I 1946 års adresskalender noteras två kvinnliga apotekare; Ellen Hultman på apoteket Lejonet och Olga Öhrner på apoteket S:t Eskil. Augusta Lagergren står som apotekare på Kronan 1955. Runt 1958 tillkommer apoteket Ekorren i Fröslunda centrum. Det var ett filialapotekt till Lejonet. På slutet av 1960-talet öppnas även apoteket Lärkan i Årby. Dessa apoteksnamn är typiska exempel på hur det blev vanligare att välja djurnamn utifrån den omgivande faunan. Tidigare hade det kristna bildspråket påverkat namnvalet i hög grad. Cecilia Marnetoft Arkivarie Eskilstuna Stadsmuseum

Tidningen Folket sedan 1905.

Fotnot: Hos Eskilstuna stadsmuseum bevaras foton och föremål från apoteket Kronan. Hos Arkiv Sörmland bevaras handlingar från apoteket S:t Eskil. Nästa nummer av Tidskriften Eskilskällan kommer att ha tema Hälsa.

Hur många av detta påskägg gömmer sig i tidningen idag? Obs! Påskäggen i denna annons räknas inte.

Så här tävlar du: Skicka in ditt svar via sms till 72001. Skriv FO mellanslag PÅSK svaret och ditt namn och adress. Sms-kostnad 10:- + ev. operatörsavgift. Svaren ska vara oss tillhanda senast 9 april. Vinnarna presenteras i tidningen den 12 april.

25


MAT Grilla utan att bränna Många har redan börjat. Ännu fler kommer att ansluta sig de närmaste dagarna. Det handlar om att flytta ut köket och grilla över glöd eller gaslågor. Så här i början av säsongen är säkra köttbitar bästa valet. Fläskkarré ger nästan alltid bra resultat och föredrar man fisk på grillen är lax att rekommendera. Undvik att ha alltför hett i grillen. Grillar man med gas är det lätt att styra värmen. Med kolgrill får man först vänta in en fin glödbädd och dessutom trixa lite med kraftig ugnsfolie i ena kanten. Folien fungerar som en sköld mot den intensiva värmen. Är det fisk som ligger på gallret gör man klokt i att använda en stektermometer av enkel, manuell sort. Allt som har sladdar eller avancerad teknik brukar brinna upp fortare än kvickt. Fisk ska inte övergrillas. Så fort man närmar sig 50 graders innertemperatur bör fisken lämna grillen. Temperaturen kommer i alla fall att stiga minst fem grader till av bara farten och varmare än så bör den aldrig bli för att vara saftig och god. Dan Strandqvist

Skriver om mat varje vecka

Veckans godaste

1

I år började grillsäsongen ovanligt tidigt. Och visst smakar första grillade köttbiten extra gott även om den måste ätas inomhus än så länge. Rödlök. Förr fick den bara användas till inläggningar. I dag dyker den upp överallt. I sallader, som garnityr eller i tunna skivor på mackan. Gott. Miniatyrmat. Tänk smått och gott till påsk. Små snittar med goda pålägg lockar mer än stora skålar och dignande fat.

2 3

6 Så många miljoner ägg i timmen stoppar vi i oss under några timmar på påskaftons eftermiddag och kväll. Sett över ett helt år äter vi i genomsnitt knappt 207 ägg per person. Allt enligt branschorganisationen Svenska ägg. (TT) 26

Våren är en tid av förväntan. Att möta den med en soppa lagad av färska grönsaker känns helt rätt. Inga märkvärdigheter utan bara en massa färskt från växtriket och lite nyrostade krutonger att varva ned i tallriken.

Primörsoppan är mjölkvit med ett överflöd av lättkokta grönsaker som droppas ned i soppan i ordning hårdast först och spädast sist. Allt för att bevara tuggmotstånd och känslan av primörer.

Inga burk- eller pulversoppor kan mäta sig med en tomater och basilika.

Möt våren med

S

oppa som lättare måltid är på väg tillbaka. Tyvärr är det avdelningen färdigsoppor som står för den stora volymökningen. Man får hoppas att kunskapen att koka soppa inte gått förlorad. Skulle det finnas luckor i soppkunskaperna kanske de här raderna kan få en och annan att våga sig på ett soppkok. Svårt är det i alla fall inte, i synnerhet inte nu när det är lättkokta primörgrönsaker som utgör grunden. Tomatsoppa kräver mogna tomater. Tidigt på säsongen brukar det innebära att man får köpa kvisttomater, ibland körsbärstomater, för att inte få hårda och smaklösa drivhustomater som knappt ens är röda. Soppan kokas med några potatisar som både gör soppan matigare och fungerar som redning. Den färdiga soppan smakas av med salt och peppar som vanligt, men dessutom lite socker som har en fantastisk förmåga att öppna tomatsmakerna i såväl soppa som sås. Grädde eller andra mjölkprodukter ska

man däremot undvika då de kan ge en obehaglig bismak just i tomatsoppor. Primörsoppa av mer traditionellt slag kan göras på snart sagt alla tidiga grönsaker. Här håller vi oss till blomkål, broccoli, späda morötter, sparris, salladslök och sockerärtor. Skulle man missa någon grönsak är det inte hela världen - laga soppan efter filosofin “man tager vad man haver”. Grön sparrissoppa är en vårsoppa av rang. För att få den krämigt slät och fin bör man ha tillgång till en rejäl matberedare eller kraftig mixer. Sparrisfibrerna är tuffa men tar man bort den nedre, hårda delen av sparrisen innan koket kan man klara sig med stavmixer. Även här kan en gnutta socker göra skillnad. Sparris utvecklar ibland en lätt besk smak som trollas bort med några nypor strösocker. Men vänta till sista stund med smaksättningen så att sötman inte slår igenom eftersom vätskan i soppan hela tiden reduceras samtidigt som smakerna förstärks. (TT) Dan Strandqvist Tidningen Folket sedan 1905.


Riktig tomatsoppa För 4 personer

hemlagad tomatsoppa gjord från grunden med färska

soppor

Foto: Dan Strandqvist

Få primörgrönsaker signalerar mer vår än grön sparris. Som soppgrönsak är de underbara. Tidningen Folket sedan 1905.

800 g solmogna tomater 4 potatisar, mjölig sort 1 liten gul lök 1 liter grönsaksbuljong 1 vitlöksklyfta 2 msk färsk basilika 1 1/2 msk tomatpuré 2 msk olivolja salt och vitpeppar 1 tsk strösocker Att äta till: 4 skivor vitt matbröd 2 msk olivolja 1 msk finhackad basilika 1. Skala och dela potatisarna i bitar. Skala och grovhacka den gula löken. Krossa tomaterna i en bunke. 2. Fräs den gula löken med olivolja i en stor kastrull. Lägg i potatisbitarna och slå i de krossade tomaterna med spad och allt. Pressa i vitlöksklyftan. Hacka och tillsätt 2 matskedar färsk basilika, både blad och stjälkar. 3. Låt soppgrunden sjuda några minuter innan grönsaksbuljong tillsätts. Därefter får soppan sjuda mycket sakta i 30 minuter innan den körs slät med mixerstav alternativt passeras. Tillsätt tomatpuré och smaka av med salt, vitpeppar och socker. Servera gärna med små, olivoljestekta brödtärningar rullade i finhackad basilika.

Primörsoppa

Krutonger är sockerbitsstora brödbitar som rostas med god olja i panna eller ugn. Men se upp! De blir snabbt mörka så passa noga.

mjöl löst i vatten som silas ned i soppan för att inte några mjölklumpar ska följa med. 4. Låt soppan sjuda ett par minuter, smaka av med salt och vitpeppar och servera med färsk timjan eller andra örter som garnityr.

Grön sparrissoppa För 4 personer

1 liter god grönsaksbuljong från tärning eller fond 2 dl grädde 500 g grön sparris 1 liten gul lök 1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten 1 krm strösocker salt och vitpeppar Till servering: 4 skivor vitt bröd 2 msk olivolja 1. Skär bort och kasta den nedre fjärdedelen av sparrisen som ofta är torr och trist. Skär

För 4 personer

4 små morötter, gärna med fästet kvar 1 litet blomkålshuvud 1 broccolistånd 3 salladslökar 1 bunt grön sparris 100 g sockerärtor 1 liter grönsaksbuljong 2 dl standardmjölk 2 1/2 msk vetemjöl + några matskedar vatten 4 kvistar färsk timjan salt och vitpeppar 1. Ansa grönsakerna. Morötterna, om de är små, kan kokas hela med lite av blasten kvar. Större morötter delas antingen på längden eller i mindre bitar. Dela blomkål och broccoli i små Sockerbuketter, strimla ärtor. salladslöken. 2. Koka grönsakerna i buljong gjord på tärning eller fond. Lägg i blomkål och morötter först, broccoli och salladslök efter några minuter och sparris samt sockerärtor först i sista stund. 3. När grönsakerna är nästan mjuka tillsätts mjölken. Låt koka upp och red av med vete-

Sparris. 

Foto: Shutterstock.com

bort sparrisknopparna och någon centimeter till och spara som garnityr. Till själva soppan hackas mittdelen av sparrisen grovt. Skala och hacka löken. 2. Koka upp buljongen. Tillsätt grädde, sparrishack och lök. Låt allt sjuda sakta utan lock i 15 minuter innan soppan körs slät i en matberedare eller med en kraftig mixer. 3. Koka upp den igen. Red lätt med majsstärkelse löst i vatten och låt soppan sjuda sakta i 5 minuter. 4. Tärna vitt bröd och ringla över god olja. Rosta brödtärningarna i het ugn. Vakta ugnen för brödtärningarna får snabbt färg och blir lätt för mörka. Ge sparrisknopparna ett uppkok i lättsaltat vatten. 5. Först nu smakas soppan av med socker (tar bort eventuell beska från sparrisen), salt och vitpeppar. Bjud soppan med de rostade brödbitarna i skål separat så de inte ligger och mjuknar i soppan. Garnera varje portion med lättkokta sparrisknoppar. (TT) 27


H

guldstjärna

Anna Nordqvist: Hur det går i den nu pågående Majorn vet jag inte när detta skrivs. Men Anna vann en mindre tävling för helgen och det var den andra segern på kort tid. Och de första efter det sensationella genombrottet som rookie på LPGA-touren 2009. Hoppas det lossnat nu för golfstjärnan från Eskilstuna.

rött kort

sport MED

ROFFE ANDERSSON

Superviktig serieep E fter 20 dagars uppehåll är det äntligen dags för Eskilstuna Guif att avsluta elitserien på tisdag 8 april. Drott ska svara för motståndet i Halmstad och medan hemmalaget inte har något att spela för är det en mycket viktig match för Guif. Eskilstunalaget leder serien med 23 mål till godo på Kristianstad och en poäng och tre mål före Alingsås. En serieseger ger en rad fördelar plus hundra tusen till kassan. Ettan får välja motståndare först både till kvartsfinalen och semifinalen. En andraplats innebär hemmaplansfördel i semifinalen. Kristianstad tar emot Redbergslid och Alingsås har hemmamatch mot Ystad, så om Guif förlorar eller spelar oavgjort är risken stor att Eskilstunalaget trillar ner till tredjeplatsen. Redbergslid har inget att spela för och med tanke på göteborgarnas svaga form innan uppehållet känns en seger för Kristianstad bombsäker. Efter genomklappningen i Eskilstuna har skåningarna besegrat Hammarby borta och vänt ett fyramålsunderläge till klar seger hemma mot Sävehof. Alingsås är mycket hemmastarkt, men har en något svårare uppgift. Ystads IF behöver en

poäng för att vara säkra på att slippa kvalserien. Normalt sett ska ju Skövde – som jagar Ystad – vara chanslöst borta mot Lugi, men det är en lurig match. Lundensarna ligger där de ligger på fjärdeplatsen och har haft och kommer att ha ett mycket mastigt program på grund av framgångarna i EHF-cupen. Lugi ska spela två EHF-kvartsfinaler mitt i slutspelskvartarna och det är väl inte omöjligt att Tomas Axnér sparar några slitna spelare mot Skövde. Drott är säsongens största besvikelse. De regerande mästarna pallade inte för Champions League-spelet parallellt med elitserien när den smala truppen drabbades av skador. Men med ordinarie lag vill jag påstå att Drott är ett av Sveriges åtta bästa och ni kanske minns att hallänningarna vann i Sporthallen i höstas, trots att de då var inne i en mycket tung period.

”Med Persson tillbaka har Drott kapacitet att slå Guif.”

Under Guifs uppehåll har Drott spelat tre hängmatcher, samtliga på hemmaplan. Tack vare kryss mot Ystad, seger mot Skövde och kryss mot Sävehof har kontraktet blivit klart, så Drott har inget att spela för när Guif kommer på besök. Jag har den senaste tiden pratat med folk som har olika uppfattning om vad det betyder. Några tycker att Guifs större motivation borde avgöra medan några tror att Drott har en fördel av att kunna gå ut och spela avslappnat. Eskilstunas handbollsintresserade kommundirektör Pär Eriksson har i veckan varit i Halmstad och passade då på att göra ett studiebesök i Halmstad Arena. Han twittrade om att de första han stötte på där var Drotts landslagsman Magnus Persson och ex-Guifaren David Löfgren och att de utlovade en hård match mot Guif. Så kommer det nog också att bli. Det är kul att jäklas med ett lag som spelar för något viktigt och sen Persson kommit tillbaka efter sin

skada har Drott kapacitet att besegra Guif. Guif har som bekant en fenomenal svit med fjorton segrar och ett kryss, men det är svårt att sia om vad det 20 dagar långa uppehållet har betytt. Finns flowet kvar? Dessbättre har åtta Guifspelare fått matchträning i olika landslag i veckan. Helge Freiman, Danne Pettersson och Viktor Östlund i framtidslandslaget, Helge även i det ”riktiga” A-landslaget i turneringen i Schweiz i helgen, Emil Andersson, Daniel Ekman, Jesper Lindgren och Ossian Krödel i U 20-landslaget och Aron Rafn Edvardsson i Islands landslag. Så såvärst mycket rost borde inte Guif vara

”Zacke kunde konstatera att DP är främste utmanare.”

Zacke satt på första parkett och såg DP i torsdagens landskamp. Foto: Peter Johansson 28

Tidningen Folket sedan 1905.


Fotbollsvåldet: I stället för fest blev den allsvenska premiären i Helsingborg en tragedi med det andra svenska dödsfallet relaterat till huliganism. Det har förstås satt fart på den eviga debatten vad fotbollen ska göra för att bli av med idioterna som förstör för den skötsamma delen av publiken. Men tyvärr är inte idioterna lika få som det görs gällande och de representanter från supporterklubbarna som framträtt under veckan har inte övertygat. Det verkar inte som de är intresserade av att få bort hatet i klackarna.

Rolf Andersson

Tidigare sportchef på Folket och har järnkoll på idrottslivet i Eskilstuna. rolf.andersson@folket.se

pilog för Guif

i slutspelet – stämmer. Men i så fall blir han bara en avlastare som går in och spelar 20 minuter per match. Genom att landskampsuppehållet kom före slutspelet den här gången kommer kampen om medaljerna att pågå utan avbrott från första kvartsfinalerna nästa veckoslut till finalen i Malmö lördag 24 maj. Precis som de senaste åren kommer både kvarts- och semifinalerna att spelas i bäst av fem matcher. Guif inleder kvartsfinalserien på hemmaplan och troligen blir det söndag 13 april. Trots tre hemmaspelare på planen blev det aldrig något riktigt drag på läktarna när Sveriges framtid mötte Tysklands dito i torsdags. Förbundets speaker försökte sig på modellen där han själv ropar de svenska målgörarnas förnamn och publiken fyller på med efternamnet, men han gav upp efter ett försök. Eskils­ tunapubliken är lite för gammaldags för att hålla på med sånt och jag måste säga att jag inte gillar det själv heller. Finns ingen finess i det, det är mycket bättre när speakern gör hela jobbet själv. Daniel Pettersson hade en lyckad kväll i hemmahallen i landskampen mot Tyskland. Fem mål blev hans facit. Foto: Peter Johansson

drabbat av, även om en veckas samträning försvann på grund av landslagsuppdragen. Tyvärr blir det ingen comeback för Robin Andersson heller på tisdag. Hans skadade häl har inte läkt och att han försvann direkt efter första matchen efter den långa frånvaron var förstås det sämsta tänkbara för Robin. Killen har redan visat upp ett mycket starkt psyke som tagit sig igenom alla motigheter sen februari 2011 då foten pajade i en hemmamatch mot Lugi. Men jag är rädd för att Robin snart inte orkar med fler smällar och är inte övertygad om att vi får se honom mer den här säsongen. Kan bara hoppas att signalerna som sänds ut från Guif – att Robin ska komma tillbaka Tidningen Folket sedan 1905.

Tyvärr kunde inte Sverige följa upp segern från Eriksdalshallen kvällen före, men det viktigaste för förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren är inte att vinna de här matcherna och därför gör de bytena efter klockan. Två spelare på varje position borde dock räcka, nu fanns tre vänsternior med och det satte extra press på trion Viktor Östlund, Markus Olsson och Adam Lönn att prestera med kortare speltid än övriga. Tyvärr lyckades inte Östlund riktigt i någon av matcherna, men det är givetvis svårare med 20 minuter per match än de 50-55 han är van vid i Guif. Viktors lagkompisar Daniel Pettersson och Helge Freiman bör däremot ha stärkt sina aktier. På läktaren kunde en ledig Mattias Zachrisson konstatera att arvtagaren i Guif – Danne – också är den främste utmanaren mot hans egen och Niclas Ekbergs plats som högersexor i A-landslaget. Lite trist för Danne att Ekberg – född 88

Aktuell tabell

Guif 31 23 1 7 895-780 47 Kristianstad 31 23 1 7 863-771 47 Alingsås 31 22 2 7 904-792 46 Lugi 31 20 3 8 872-780 43 Sävehof 31 18 4 9 919-833 40 Malmö 31 17 4 10 851-824 38 Redbergslid 31 16 2 13 867-823 34 Hammarby 31 14 6 11 853-830 34 Drott 31 11 6 14 885-906 28 Ystads IF 31 12 2 17 864-873 26 IFK Skövde 31 10 5 16 830-877 25 H43 Lund 31 6 4 21 825-960 16 Önnered 31 2 2 27 749-900 6 Rimbo

31 1 2 28 850-1078 4

Sista omgången

Drott–Guif Alingsås–Ystads IF Sävehof –Malmö Rimbo–H43 Lund Önnered–Hammarby Kristianstad–Redbergslid Lugi–IFK Skövde

– bara är fyra år äldre och Zacke två år äldre. Men med den utveckling ”DP” visar kan han mycket väl sno en av platserna och i EM i januari övertygade inte Ekberg. Helge fick en plats till helgens turnering i Schweiz genom återbud och kan nog inte räkna med så mycket speltid i sin debut bland de stora grabbarna. Men bara att han fick följa med visar att förbundskaptenerna tror på honom. Även Helge har en svår konkurrent som mittnia i jämngamle Jim Gottfridsson. Ystadskillen visade i veckans två landskamper att han tagit ett stort kliv under sin första säsong i Bundesliga. Men du som kan din handboll minns väl att varken Jim eller Helge var mittnian som dominerade när Sverige vann U21-VM förra sommaren. Då tackade Jim nej och Hammarbys Josefs Pujol var förstavalet före Helge. Bra förspänt på den positionen således. Till sist: Kommande veckoslut blir en höjdare för Eskilstunas idrottspublik. V75-trav på Sundbyholm på lördag och troligen Guifs första kvartsfinal på söndag. Tyvärr blir det också olyckliga krockar med travet för Eskilstuna City, som har division två-premiär mot Ekerö, och Eskil, som har kvalretur mot skånska Vinslöv. Eskilstuna United slipper däremot konkurrens om publiken eftersom den allsvenska premiären mot Kif Örebro spelas på Tunavallen först måndag 14 april. 29


Sten Elmgart kvar som jazzgeneral Sten Elmgart flaggade inför årsmötet i Eskilstuna jazzklubb att han var beredd att ställa ordförandeposten till förfogande. Han tycker att nya krafter behövs. Men när årsmöte nu har hållits står det klart att Sten Elmgart sitter kvar på posten ytterligare ett år. Årsmötet valde in Peter Malmlöf som ny styrelseledamot. Omval skedde av Britt Ramquist och Magda Elmgart. Övriga ledamöter i styrelsen är Gunnar Arvidson, Jan Hendén, Dan Jisei och Bodil Sten Elmgart.  Sjödahl.

föreningsnotiser

Foto: Maria Eberfors

Under våren har Eskilstuna SeniorUniversitet för nionde terminen genomfört föreläsningsserien Kulturprofilen. De fyra ”profilerna” som gästat föreningen har varit biskop emeritus Jonas Jonson (Kyrkan – kulturhuset mitt i byn), verksamhetsledaren vid Konstmuséet Madelene Uddenberg (Konst+mäniskor=sant), musikern Gunnar Sandevärn (Möten, minnen, musik) samt musikarkivarien från Stadsbiblioteket Ste-

Galaxy 23 timmar 11 apr DJ Ale 12 apr Sanna Nielsen 18 apr DJ Raz 19 apr Dr Alban & Jessica Folcker 26 apr Alcazar

12 apr Sanna Nielsen

E L BB

BU

fr 26 apr Alcazar

435:–/pers

ht

Brig

Ingår: del i B4-hytt, buffé m dryck, buss t/r.

tte

S K AL- T FA DJ U R S: – 396

CIAL SPE ONE B CLU FER OF 30

CIAL SPE ONE B CLU FER OF

CIAL SPE ONE B CLU FER OF

CIAL SPE ONE B CLU FER OF

CIAL SPE ONE B U CL FER OF

CIAL SPE ONE B CLU FER OF

Boka på tallinksilja.se, 08-22 21 40* Resia 016-15 00 35 *Serviceavgift 60:–/bokning tillkommer, boka online så bjuder vi på den. Med reservation för ändringar. Gäller t o m 30.4 2014, begränsat antal platser.

fan Wistrand (Från Rock-Nisse till Kent). På ett personligt och engagerande sätt har våra gäster presenterat sig själva och bakgrunden till att de ägnat sig åt sina respektive kulturella områden. Det har varit spännande att få ta del av ”varför det blev som det blev”. Drygt 50 deltagare har med nöje och stort intresse följt serien. Fyra nya ”profiler” är inbjudna till hösten.

PRO Norr har hållit månadsmöte den 24 mars på Seniorcentrum. Ordförande Sylvia Johansson hälsade ett 60-tal nya och gamla medlemmar välkommen och sedvanliga mötesförhandlingar hölls. Det informerades om och togs upp anmälan till Vårfesten i Munktellarenan den 26 april, Samorganisationens resa till Kumla och körkryssning till Ösel 9-10 juni. Information gavs om bostadstillägg, Protidningen nr 2 PRO Norr blev tvåa veteranvetartävlingen med 28 poäng där Slagsta blev vann på med 31 poäng. Vi underhölls med dragspel och sång av Göran Axelsson och därefter serverades kaffe och smörgåsar. Mötet avslutades med lotteridragning. Nästa månadsmöte den s r o col 28 april. Öppet Hus i lokalen den 30 mars. PRO-Konsum har haft medlemsmöte på Seniorcentrum den 13/3. Ordförande David välkomnande ett 25-tal medlemmar och dagens underhållare författaren Håkan Boström. Skrivelse från kommunen som vill ha synpunkter från cyklande pensionärer. Laila Sand rapporterade från KPR:s boendegrupp David rapporterade från IAL VePEC OPRONE teranvetartävlingen Sdär UB R L C E KonsumsIAlag kom på tredje OFF plats. C L SPE ONE (reseansvarig) påMaybritt B CLUom ER minde OFF endagsresan till Kumla i juni. Medlemmarna inbjöds till Vårsalongen på Seniorcentrum och till Vårfesten på Munktellarenan. Dessutom till KPR:s politiska möte i fullmäktigesalen i mars. Mötet avslutades med fika och gott hembakt bröd. Håkan Boström berättade om sitt författarskap och han läste utdrag ur några av sina böcker. David tackade för ett intressant och bra framförande. Allra sist drogs lotterierna. Tidningen Folket sedan 1905.


Det finns många sätt att vara omtänksam på. Ett är att göra ungdomar besvikna.

Spelar du för mycket? Ring stödlinjen 020-81 91 00. Villkor för registrerat spel gäller.

Tidningen Folket sedan 1905.

31


föreningsnotiser VISION-P Eskilstuna höll månadsmöte den 27 mars i Seniorcentrum. Ordförande Anne-Marie Guillén hälsade 64 deltagare välkomna. Anne-Marie informerade från seniorcentrumgruppen om sommarens aktiviteter samt påminde om mannekänguppvisningen den 11 april. Eva Danielsson i rese-programkommittén påminde om anmälan till påskfesten, rundturen i Eskilstuna och Uppsalaresan.

KG Gustafsson rapporterade från KPR den 25 februari som gästades av landstingsdirektör Jan Grönlund, han berättade om sitt uppdrag och om utmaningar inom äldrevården. Anne-Marie informerade från politikerdebatten den 26 mars där politikerna svarade på färdigställda frågor angående äldrefrågor. Gästföreläsare var Åsa Brandt, internationellt erkänd glaskonstnär. Hon startade 1968 Europas första studioglashytta i Torshälla.Åsa berättade om sitt arbete med glas

och drivkraften att hitta nya möjligheter att forma glaset. Lottvinsterna var till övervägande del ekologiska. FFV SENIORER, i samarbete med SV, gjorde den 1 april ett studiebesök vid Eskilstuna kommuns växthus i Torshälla. Vi hälsades välkomna av Cecilia Knutsson som tillsammans med Mats Andersson och Roland Olsson informerade om Parkavdelningens olika uppgifter. I de stora växthusen kunde vi nu njuta av de cirka 170 000 vår- och sommarblom-

Invigning Sveaplan

I dag lördag Äntligen slår vi upp portarna till den nya träningsanläggningen på Sveaplan. Som vi har väntat! Välkomna att mingla runt och delta kostnadsfritt i våra pass. Dagens alla pass och mer information:

eskilstuna.friskissvettis.se

Två av dagens höjdpunkter Kl 10.00 Bandklippning med Friskis&Svettis generalsekreterare Peter Wigert Invigningsceremoni.

Kl 10.30 Jympa medel med Peter Wigert

Första passet! En historisk händelse i Ettan.

Kl 11.00 Ruffie Training med Musse Hasselvall

Den karismatisk träningsvilden Musse kör sin egen träningsform i Tvåan.

Kl 13.00 Föreläsning Träningsmotivation Pris 100:- Begränsat antal platser. Peter Wigert

IF Friskis&Svettis, Lundbladsvägen 6, Eskilstuna 016-12 65 02 • eskilstuna.friskissvettis.se

32

Aktiviteter för hela familjen Tipspromenad Chans att vinna presentkort och andra fina priser.

Tuff träning med Micke ”Syd”Andersson Kl. 12.00 och 13.30

Barnrummet Fiskdamm, ansiktsmålning, pyssel och mini-röris.

Cirkuskonster Wedins Varieté dyker upp då och då under dagen.

Capoeira-uppvisning Kampsportsinspirerad dans med rötter från Brasilien. Uppvisningen börjar kl 12.00.

mor som snart är färdiga att planteras ut i våra parker. Vackrast just nu var alla penséplantor i många olika färger, men där fanns också lackviol, bellis och förgätmigej. Förutom att plantera och vårda våra parker så beskär och fäller man träd, bygger och sköter cirka 100 lekplatser samt anlägger nya parkmiljöer. Det var 29 mycket nöjda deltagare som under en trevlig förmiddag fått en försmak av allt vackert som snart kommer att pryda Eskils­tunas vackra utemiljöer. En grupp musikentusiaster i Eskils­tuna SeniorUniversitet besökte Adolf Fredriks kyrka i Stockholm den 28 mars. Radiosymfonikerna och Radiokören under ledning av Daniel Harding samt solister hade Matteuspassionen på agendan. Innan konserten intogs smått och gott i bussen som parkerat på Riddarholmskajen med härlig utsikt över fjärden. Förnämliga solister med Mark Padmore som evangelist (tenor), Miah Persson (sopran) med flera förstärkte intrycket av ett strålande framförande. Hälften av orkestern och kören var placerad i koret medan andra hälften var placerad på orgelläktaren vilket medförde en förtätad och stereoliknande effekt. Konserten blev en upplevelse att ta med sig hem och deltagarna uttryckte på många sätt att de var mer än nöjda med resan. Eskilstuna SeniorUniversitets medlemsmöte den 26 mars handlade om hur vi ska förhålla oss till aggressiva och manipulerande försäljare. Lektor Eric Hansen vid Mälardalens Högskola höll publiken engagerad under rubriken Låt dig inte luras av försäljare. Med en medryckande och underhållande pedagogik fick medlemmarna tips och råd hur man förhåller sig till försäljare. Erics kunskaper inom socialoch konsumtionspsykologin och egna erfarenheter som säljare, stärkte medlemmarna för kommande kontakter med säljare. Exemplen kändes igen av medlemmarna och gav upphov till många skratt. Däremot poängterade Eric sin respekt för säljare, men att vi som individer bör fokusera på den väsentliga informationen om produkten vi köper och därmed undvika att bli lurad. SPRF Eskilstuna-Strängnäs besökte Sundbyholms Travbana i Tidningen Folket sedan 1905.


samband med lunchtravet den 20 mars. Femton medlemmar trotsade snögloppen och åkte ut till Sundbyholm. Travbanechefen Per Redelius tog emot och berättade om verksamheten, som startade 1955 i blygsam skala för att växa ut i mitten på 70-talet. Idag har travbanan 12 anställda, 28 fasta tränare och cirka 200 B-tränare som är knutna till banan. Här finns 220 permanenta boxar och man arrangerar 35 travtävling per år. Under projektnamnet Tre hästkrafter finns en vision att utveckla Sundbyholms Travbana till ett hästsportcentrum i Mälardalen, där trav-, ridsport och islandshästar kan förenas. Efter informationen var det dags för dagens travtävlingar och spel på hästarna, något som för den oinvigde verkade vara en hel vetenskap. En lättsam dag med ny kunskap, god mat, trevlig samvaro och några medlemmar kunde dessutom glädjas åt en förstärkning till månadens pension. 

Tidningen Folket sedan 1905.

Även om man är lite harig kan man behöva ta ett glädjeskutt ibland. 1 miljon! Vinst:

Alltid pengarna tillbaka.

Spara i premieobligationer! Du kan vinna en miljon och får alltid minst pengarna tillbaka. Med andra ord, vara försiktig och ändå få uppleva en massa trevlig spänning. Köp Premieobligation 14:1 senast 8 april på www.riksgalden.se/spara, 020-780 250 eller hos vissa banker och fondkommissionärer. Man måste inte våga för att vinna!

33


folk i folket

Nyfödda

Helena Åberg

Ålder: 55 år. Gör: Länshemslöjdskonsulent på Sörmlands Museum i Nyköping, men med ansvar för hela länet.

Helena Åberg.  Foto: Privat

”Vi vill inspirera människor att tälja” Du vill få människor att tälja en sked eller en slev – varför? – I mitt uppdrag ingår att främja hemslöjden, att hålla kunskapen om hur vi slöjdar med våra händer levande. Nu vill vi inspirera människor att tälja för att det är både rogivande och roligt. Och det är en utmaning att få till en bra form på en sked, och man behöver inte så mycket verktyg. Det är mycket skapande och är något som har en direkt funktion och finns i hela världen. – Det är stort med träskedar i världen. Det finns grupper på Facebook där folk lägger upp skedar dagligen. Det finns ett stort intresse för skedar nu. Så utmanar du människor att vara med och tävla med sina täljda träskedar. – Ja, vi ska ha en utställning på Nynäs slott i sommar, Träsmak heter den. Vi ska visa äldre och nutida slöjd som används kring matberedning. Det blir allt från skedar och slevar till citronpressar, skålar och mjölkkrukor. Och till utställningen har vi gått ut med skedtävlingen för att få in ytterligare en dimension. Det är en tävling i hela Sverige och internationellt. Alla som vill får skicka in sina bidrag. Vi hoppas på ett stort deltagande och alla skedar kommer att visas. Tävlingen arrangeras av oss på Sörmlands museum tillsammans med Svenska 34

Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och Föreningen Sveriges hemslöjdskonsulenter. – Det finns en ungdomsklass och en huvudklass. En jury kommer att välja ut 15 bidrag per klass bland vilka besökarna på utställningen och besökare på vår hemsida får rösta fram sin favoritsked. Sista helgen i augusti blir det en Skedfest på Nynäs slott då vinnaren koras. Dessutom finns då bland annat duktigare slöjdare på plats för att inspirera. Hur ser det ut för hemslöjden i dag? – Jag tycker att man ser hemslöjdens värde mer nu än tidigare, liksom hemslöjden som kulturyttring. Det finns ett ökande intresse, och just nu ett enormt intresse för stickning med bloggar och stickcommunities. Moderna medier gynnar hantverket och vi når ut över gränser och kunskap kan spridas. Intresset för kurser och hemslöjdsverksamheter är stort. Att skapa med sina händer fyller en funktion i dag då vi jobbar så mycket med hightech. I hantverket kommer man nära och kan följa en hel produktionskedja. När man täljer kan man till exempel vara med från det att trädet tas ner tills att det blivit en sked som går att äta med. Marie Hillblom

Desiré och Richard Miles

Eskilstuna, fick en son den 8 februari. Han vägde 4 140 gram, var 51 centimeter lång och heter Mio. Med på bilden är också Nathan och Nick. Fotograf: Johan Bokström

Madeleine Jansson och Carl Horanyi

Eskilstuna, fick en dotter den 28 januari. Hon vägde 3 045 gram, var 48 centimeter lång och heter Kelly. Med på bilden är också Joakim 17 år och Nikki 2,5 år. Fotograf: Johan Bokström

Catharina och Magnus Jalkebo

Eskilstuna, fick en son den 28 januari, Han vägde 3 575 gram, var 51 centimeter lång och heter Melker. Med på bilden är också storebror Alfred 3 år. Fotograf: Johan Bokström

Tidningen Folket sedan 1905.


”Själen behöver lika mycket som kroppen”

Gärna en blomma.

Och din minnesgåva som varar för evigt och hjälper forskningen. Du hedrar din vän med din minnesgåva. Den finns för alltid inskriven som ett bevis för er vänskap och den ger ett viktigt stöd till hjärtforskningen. Varje gåva är ett steg på vägen att bekämpa hjärtsjukdom, vår tids stora folksjukdom. PS. Du vet väl att du kan ge din minnesgåva dygnet runt på vår webbplats? Ingrid Andersson, Camilla Andersson och Karin Ling pekar på att gymbesöken den senaste månaden gjort gott för både kropp och själ genom insamlingen till Härbärget. FOTO: Marie Hillblom

Välmående i kropp och i själ är vad många av kvinnorna som tränar på gymmet Curves i Eskilstuna just nu känner. Förutom att träna har de under mars samlat ihop över 300 kilo gåvor som skänks till Härbärget. – Jag tror själen behöver lika mycket som kroppen, säger Camilla Andersson, cirkelcoach på gymmet, och förklarar att det var självklart att haka på gymkedjans insamlingsinitiativ.

I Eskilstuna har man valt att göra insamlingen till förmån för Härbärget. – Vi kan visa att det finns medmänsklighet i Eskilstuna. Att vi inte ser den som kommer till härbärget som förlorare utan som medmänniska, säger Camilla Andersson. – De gör ett bra arbete och har ett brett spektra i sin hjälpverksamhet, säger Camilla Andersson och pekar på att det också känns bra att direkt kunna se att hjälpen bi-

drar, att kunna se med egna ögon att bidraget behövs. – Och vi kan visa att vi står för en gemensam styrka, säger hon om kvinnorna på gymmet. Under hela mars har hygienartiklar och matvaror med lång hållbarhet samlats in. Ingrid Andersson är en av kvinnorna som går på gymmet för att hålla god hälsa och hon har bidragit till insamlingen. – Självklart. Det är så enkelt att kunna glädja en medmänniska, säger hon. Marie Hillblom

Din minnesgåva gör skillnad. TILLSAMMANS RÄDDAR VI LIV

Minnesgåva 0200-88 24 00 pg 90 91 92-7

www.hjart-lungfonden.se

När du behöver råd om amning amningshjalpen.se

Minnesgåva Tillsammans kan vi besegra cancer. Skänk en minnesgåva på cancerfonden.se Tel 020-59 59 59 | pg 90 1986-0

Tidningen Folket sedan 1905.

35


Upptäck

Byt till dig en ny vårgarderob Gapar vårgarderoben tom och det enda du hittar är paltor du inte har lust att ha? Sofie Åströms uppmaning är att du uppdaterar garderoben utan att det tär på plånboken. Lösningen heter klädbytardag.

Gammal för dig – ny för mig. FOTO: TT

I dag, lördag, är det dags för en ny klädbytardag på Eskilstuna folkhögskola. Det är inte den första och inte den sista, för intresset för klädbytardagarna har blivit stort och kön brukar ringla lång redan innan portarna öppnar. – Det brukar vara en folkfest, säger Sofie Åström, som är en av medarrangörerna. På klädbytardagen finns chansen att uppdatera sin garderob på ett vis som är miljösmart och dessutom sparar på plånboken. Idén är helt enkelt att byta grejer med varandra. – Börja med att leta fram vår-/sommarkläder som du blivit för smal för, för rund för eller som du kanske tycker är tråkiga att ha. Det ska vara kläder som är fina och som någon annan ska kunna använda. Inget trasigt, säger Sofie Åström och förklarar att den som vill vara med lämnar in max fem plagg vid entrén och får då fem inbytesbiljetter att shoppa fem nya plagg för på klädbytardagen. – Om man bara hittar tre plagg kan man spara resten av biljetterna till hösten, säger Sofie Åström och avslöjar att den blir en ny bytesdag i november. Men att hitta något man gillar förklarar hon inte brukar vara något problem. Utbudet är stort, både i fråga om stil och storlek, och färg. Vad har du för råd till den som vill fräscha upp garderoben, vad ska man spana efter? – Det viktiga är att man trivs i kläderna man har. Strunta i trender och välj det du tycker är snyggt! Marie Hillblom

Vad ska du göra i helgen?

Britt Björk, 58, kundmottagare, Eskilstuna: – Familjen åker till Uppsala och firar dottern Maria som fyller 30. Vi ska spela bowling. och så blir det en tur med husbilen på söndagen. 36

Jimmy Helg, 49, support, Eskilstuna: – Vi ska hem till kompisar och planera vår Turkietresa.

Filip Göransson, 21, säljare, Eskilstuna: – Min tjej ska flytta till Hawaii på söndag – så vi ska bara umgås.

Tidningen Folket sedan 1905.


Veckan som kommer

Min helg

5 april–11 april

5

7 Kavajen:”Den går bra till trasiga kläder, finkläder och vanliga kläder. Det är ett lätt sätt att vara lite snyggare till vardags”.

n Whoa – festival för unga i Årby. Bland annat från rap, dans, film och graffiti. Kl. 13-21. n Radiomässa för amatörradioentusiaster. Munktell­ arenan, kl. 10. n Eskilstuna United spelar träningsmatch mot Qbik. Tunavallen, kl. 14.30. n Tävla med dina bästa småkakor! Mötesplats Alberga arrangerar. Inlämning kl 16.30-17. Vinnaren koras 18.

n En meningsfull fritid skapar balans och bättre prestationer i skolan. Moussa n´Diaye förklarar hur i sitt föredrag. Palatzet, Skiftinge, kl. 18.

8 9 Jonas Månsson

Ålder: 33. Bor: Torshälla. Gör: Kundtjänstmedarbetare. Favoritgodis: Salt. Bästa snacks: Chips. I glaset: Vatten. I lurarna: Allätare. Dansar helst: Inget. Helgfilmstips: Matrix. Bästa på tv: Sport och framför allt hockey och då Frölunda. Bästa plagget: Kavajen. Bästa helgmaten: Tjejens mat – vad det än är. Helgtips: Promenad med hunden. Favoritställe i Eskilstuna: Roxnäs, vid vattnet. Tips på något att upptäcka i helgen: Solen! Den har vi inte sett på flera månader. Längtar efter: Sommaren.

10 11 Foppatofflor: ”De är viktiga att ha inne, och bekväma att gå i och ur”.

n Ett land utan kvinnor – indisk dramakomedi med fokus på könsdiskriminering och våld mot kvinnor. Contrast, kl. 18. n Carlo Hiltunen, Erik Eriksson, Asta Olsson med flera bjuder på texter ur världslitteraturen. Teater Paria, Teater Thorildsgatan 2B, kl. 19. n Per Hjertzell berättar om konstnären Folke Hellström Lind. ABF-akademien, ABF-huset, kl 10.

Tipsa oss om vad som finns att göra veckan som kommer! Mejla redaktionen@folket.seTidningen Folket sedan 1905.

n Romernas internationella dag uppmärksammas med utställning och föreläsningar. Stadshuset, kl. 13.30.

Foto: Marie Hillblom

Fotnot: Kalendariet är ett redaktionellt urval och är på intet sätt heltäckande.

37


kultur Scenknuten flyttar – och laddar för Urinetown

69-åriga teaterföreningen Scenknuten lämnar nu lokalerna i Munktellstaden och flyttar till Gillbergavägen 1. Nya lokalerna invigs med öppet hus 5 april. – Vi har lagt ner ett stort jobb på att göra iordning en blackbox, repetitionsutymme, säger Scenknutens Kjell Lovén och förklarar att här kommer nu repetitionerna av nästa föreställning, Urinetown, att hållas. Premiär för Urinetown sker på Eskilstuna teaters stora scen den 18 oktober. Regissör är Pelle Wistén som senast regisserade Scenknutens uppsättning av Grease. Urinetown speglar kampen för frihet och demokrati genom en berättelse som tar sin utgångspunkt i en stad där vattenbristen är så allvarlig att allmänheten är tvungen att använda offentliga toaletter istället för privata, och betala för sina toalettbesök hos företaget som har monopol över de offentliga toaletterna. Uruppförandet av Urinetown skedde på Broadway 2001. I maj 2012 sattes musikalen upp på S:t Eriks gymnasium i översättning av Jesper Bengtsson och regi av Mia Malby.

Åkerström tillbaka Fem år efter senaste framträdandet är hon tillbaka i Eskilstuna, Cajsa Stina Åkerström, som också sågs i årets Melodifestival med upp emot tre miljoner tittare per kväll. 11 april spelar hon i Konserthallen i Stålforsskolan och arrangören Eskilstuna Jazzklubb är malliga och pekar på att artisten i dag annars är ganska sparsmakad med framträdanden. I Eskilstuna bjuder hon på ett program kallat Visor från när och fjärran med både egen musik och visor av Evert Taube, Ruben Nilsson, Victor Jara och Gustaf Fröding. Cajsa Stina Åkerström är dotter till den kände svenske visdiktaren Fred Åkerström och 2010 släppte Cajsa Stina boken Du och jag, farsan om relationen till sin far, som var alkoholist. Under spelningen i Eskils­tuna kommer hon också att signera böcker.

Cajsa Stina Åkerström. 38

Foto: TT

Hyllad och sågad vid fotknölarna. Henrik Schyffert och Fredrik Lindström väcker känslor med Ägd, en föreställning om konsumtion och hållbarhet. Nu får showen förlängd speltid och drar på turné.

”Vi är vana att tänka utifrån oss själva, ska vi köpa en dator tänker vi ’har jag råd, finns det pengar på mitt konto’. Vi tänker inte på att det går åt lika mycket fossilt bränsle för att tillverka en laptop som för att tillverka en bil”, säger Fredrik Lindström som tillsammans med Henrik Schyffert ses i föreställningen Ägd. Foto: Janerik Henriksson/TT

Schyffert och Lin ”Man skrattar sig tårögd” och ”något av det roligaste, mest tankfulla och faktiskt vågade jag sett på länge” tyckte kvällstidningarnas recensenter. Men i Aftonbladet kultur hette det också att ”två intelligenta män ägnar en och en halv timme åt att prata om människosläktets överlevnadsfrågor – privatkonsumtion och hushållning – utan att säga någonting av värde”. Ägd är en föreställning där Fredrik Lindström och Henriks Schyffert vill lyfta frågor kring ekonomi, hållbarhet, konsumtion och vad det faktiskt betyder att ”ha råd” med någonting. Heta ämnen som bäddar för debatt. – Vi vill göra någonting som är roligt, men också diskutera svåra frågor.Tar vi upp saker som folk vill att vi ska ta upp så blir de extremt nöjda, tar vi inte upp saker som de tycker att vi borde ta upp så blir de extremt missnöjda – det här ämnet är en handgranat, säger Henrik Schyffert. Ägd fick premiär den 21 februari och har dragit fulla hus i Stockholm. Innan premiären genomfördes en nedtystad provföreställning på Eskilstuna teater. Nu får föreställningen förlängd spelpe-

riod fram till slutet av maj och sedan fortsättning i september när sen Schyffert och Lindström tar sin show på turné genom Sverige. Det blir turnépremiär i Örebro den 31 oktober. Till en del kan kritiken mot föreställningen spåras till det faktum att Henrik Schyffert och Fredrik Lindström inte tar ställning. fakta Henrik Schyffert

n Henrik Schyffert är 46 år och bor i Stockholm. n På 1990-talet jobbade han på MTV, hade rockbandet Whale och slog igenom med tv-serien I manegen med Glenn Killing som medlem i Killinggänget. Han sadlade om till ståuppkomiker och har gjort flera shower i eget namn samt jobbat med en rad olika tv-produktioner. Förra året sågs han i Alla är fotografer och han är aktuell som regissör för tv-serien Jättebästisar som sänds på TV4. n I höstens riksdagsval tänker Henrik Schyffert rösta på Socialdemokraterna. ”Jag tror på deras idé om att låta staten kontrollera en större del. Man kan inte släppa loss oss, vi är för farliga för det. Vi har ingen kontroll på läget. Lite styrsel är bra”.

Tidningen Folket sedan 1905.


Möte med träd

Marie Holmgren tecknar träd vars storlek bestäms av människans längd. Teckningar på träd av olika arter och ursprung, alla präglade av sin livssituation. Vanliga träd och självklara för oss – tills de Arboretum nr 9 av Marie Holmgren. är borta. Marie Holmgrens träd visas just nu på Eskilstuna konstmuseum. Förhoppningen från konstnären sägs vara att skapa ett möte likar emellan och att få besökaren att bland annat fundera på sin relation till naturen.

1 990 000

dström på turné I Ägd undviker de helt partipolitik och de försöker aldrig påstå att de har lösningen på de problem som genereras i ett samhälle som är beroende av ständig tillväxt. – Den hårda linjen är farlig. På 70-talet hade folk svaret. Svaret var till exempel kommunismen. Men sedan visade det sig att de hade fel, kommunismen var inte fakta Fredrik Lindström

n Fredrik Lindström är 50 år och bor i Stockholm. n Liksom Henrik Schyffert har han gjort en lång rad tv-produktioner och även regisserat två långfilmer, Vuxna människor och Känd från tv. n Han har även skrivit flera populärvetenskapliga böcker om språk vilket varit till grund för flera mycket populära tv-serier om språk. Mest känd senaste tiden är han kanske som domare i ”På spåret”. n Fredrik Lindström röstar på Miljöpartiet i höstens val. ”Jag röstar alltid på Miljöpartiet. De får göra bort sig lite mer än de har gjort innan jag slutar med det. Jag är väldigt ointresserad av höger-vänster-frågor i politiken och de är det parti som fokuserar mest på långsiktigheten”.

Tidningen Folket sedan 1905.

svaret. Kommer man och säger att man har svaret så kan det bli väldigt fel, det blir en motreaktion mot det, säger Fredrik Lindström och Henrik Schyffert fyller i: – Vårt jobb är aldrig att komma fram till någonting utan vi håller upp speglarna och frågar: har ni tänkt på det här? Men vi säger aldrig vad man ska göra. Vi vill få folk att snacka om det här på bussen. En och annan har också lyft på ögonbrynet och frågat sig varför man ska lyssna på Henrik Schyffert och Fredrik Lindström i frågor som handlar om konsumtion och hållbarhet. När TT träffar duon dyker Fredrik Lindström typiskt nog upp i sober kavaj med matchande kravatt och näsduk medan Henrik Schyffert mer ledigt bär skinnjacka och ett synnerligen exklusivt armbandsur. – Ja, frågar Schyffert retoriskt, hur blir vi trovärdiga i det här? – Men vi kan ju bara rapportera från vår sida av berget. Vi kan inte låtsas att vi är några andra än de vi är. Sen tänker vi också att det är vår klass, övre medelklassen, som mest behöver sägas till. Det är vi som är den stora boven i konsumtionssamhället. (TT) Carl Cato

Så många kronor får Eskilstuna från Kulturrådet för så kallade Skapande skola-projekt läsåret 2014/2015. Torshälla får 210 000 kronor till ett projekt där barns egna berättelser står i centrum. – Jag är övertygad om att eleverna genom att möta kultur kan få igång sitt eget fria och kreativa skapande, säger Staffan Forsell, generaldirektör på Kulturrådet som sammanlagt fördelar 180 miljoner kronor i Skapande skola-medel.

Tätt med Melodifestivalstjärnor i Parken Zoo

Ace Wilder var mångas favorit i årets Melodifestival. Nu står det klart att hon gör ett uppträdande i Parken Zoo i sommar, 3 augusti. I Parken Zoos sommarprogram finns också uppträdanden av Melodifestivaldeltagarna Panetoz (6 juni), Alcazar (6 juli), Anton Ewald och JEM (13 juli). Dessutom kommer förra årets Melodifestivalfavorit Sean Banan 20 juli. Amy Diamond är värd för två familjesöndagar, 29 juni och 27 juni. Vid första tillfället är Zillah & Totte med som gäster och andra tillfället Melodifestivaldeltagaren Oscar Zia. Klart är också att Björn Skifts gör en spelning i Parken Zoo 15 augusti. I år är det 40 år sedan han som första svenska artist med sitt band Blue Swede toppade USA-listan med Hooked on a feeling.

Ace Wilder är en av artisterna som kommer till Parken Zoo i sommar. 39


kultur/böcker

8

Vill skriva bortom klichéerna

Tove Alsterdal hyllas för sitt skrivande – även utanför Sverige. I somras skrev en tysk tidning att hennes Kvinnorna på stranden (2009) var en av sommarens bästa kriminalromaner. Och i det största nederländska magasinet för kriminallitteratur utsåg hennes senaste roman, I tystnaden begravd (2012) till en av årets sju bästa böcker i genren. Snart släpper hon en ny roman, men innan dess besöker hon Eskilstuna den 8 april och berättar om sitt skrivande. – Jag pratar gärna om skrivandet, hur jag jobbar med berättelsens dramaturgi, skillnaden mellan att skriva dramatik och prosa, och researchen inför böckerna som är rätt omfattande. Mina kriminalromaner bygger starkt på verkligheten, även om de är fiktion och jag reser, trampar runt i karaktärernas spår. Att vara där är nödvändigt för att skriva bortom klichéerna, berättar Tove Alsterdal på Författarcentrums hemsida.

Så många akter tävlar i länsfinalen av Musik Direkt som hålls på Perrongen i Katrineholm 6 april. Det är Pwned by Gravity, Morgonrock, Fekkeboy , Ellen Svensk, Napoleon, Edvin Bergfalk, Zero Destiny och Funkmunken. Projektledaren Jenny Magnusson pekar på ett varierat startfält med hög nivå. En vinnare går vidare till riksfinalen i Sundsvall.

Tove Alsterdal.

Foto: Annika Marklund

NÖJEN I STOCKHOLM 2 E N T E R TA I N & V I C K Y N Ö J E S P R O D U K T I O N P R E S E N T E R A R

2 SHOWER

3-RÄTTERSMENY

JAPAN: KINGDOM OF CHARACTERS

NATTKLUBB

EN JÄVLA MASSA HITS

12 april - 15 juni 2014

”FENOMENAL... STORSLAGNA SHOWNUMMER Hanna Lindblad briljerar”AB ”EN LYSANDE FLASHBACK FRÅN 1983”EXP ”SUVERÄN DANS... skön musik, romantik och humor”UNT ”EN EXPLOSION AV ENERGI”SVD ”SNYGG OCH EFFEKTIV 80-TALSNOSTALGI”DN

”...enorm flexibilitet och professionalism av både servis och artister...att de sedan sjöng strålande och showade brallorna av oss var ju inte sämre!” PERNILLA JOHANSSON OCH TEAM PARK, SCANDICHOTELS

BOKA!

08-50 55 60 00

GOLDENHITS.SE

KUNGSGATAN 29

BOKA DIN HÖST- & JULUPPLEVELSE REDAN NU! ”Fullkomlig lycka hos Wallmans

Allt under samma tak, god mat och dryck, högklassig underhållning och service. Bäst helt enkelt!

PUBLIKSUCCÉ FÖR NY MATUPPLEVELSE Prova du med!

BOKA! 08-50 55 60 00 TEATERGATAN 3

40

WALLMANS.SE

FOTO: VALENT LAU, WWW.VALENTLAU.COM

SAGT AV GÄST PÅ WALLMANS

STÅ ÖGA MOT ÖGA MED Ultraman, Pikachu, Hello Kitty och Astro Boy - ett måste för alla som vill möta sina favorithjältar ur de största mangaserierna! Tio år efter museets omtalade mangautställning presenteras en ny utställning kring figurerna som älskats av generationer.

G BILJET TRUSNINER

BILJETT BOKA HÖSTENS

NU!

HANNA LINDBLAD RENNIE MIRRO KARL DYALL SIW MALMKVIST LINUS WAHLGREN STOR ENSEMBLE & ORKESTER

Svensk översättning & regi: ANDERS ALBIEN Koreografi: JENNIE WIDEGREN

SPELAS I VÅR T O M 4 MAJ - NYPREMIÄR 19 SEPTEMBER PÅ CHINA TEATERN I STOCKHOLM BILJETTER: Skeppsholmen, Stockholm ● www.ostasiatiskamuseet.se

08-562 892 00

WWW.FLASHDANCE-THEMUSICAL.SE

Tidningen Folket sedan 1905.


10 000

E-boklånen bantas

Så många kronor får tidningen Expos chefredaktör Daniel Poohl när han 1 augusti tar emot Dalslands litteraturpris för 2014 i Åmål. Han får det för sin roman Som om vi hade glömt. ”Daniels texter är starkt knutna till hans erfarenheter från att växa upp i en liten bruksort som går mot förändring från gamla brukstraditioner till segregation och tilltagande främlingsfientlighet. De berör och ska#TillsammansEskilstuna kar om”, skriver juryn i motiveringen. Det var i samarbete med tidningen Expo som Folket Tillsammans gav ut förra veckför Eskilstuna ans bilaga om posi– mot rasism tiv antirasism.(TT/ Folket)

Nu sänker Eskilstuna stadsbibliotrek antalet e-böcker som varje låntagare får låna per vecka från tidigare sju till tre. Orsaken är snabbt ökande kostnader för e-lånen och bibliotekschef Karin Zetterlund förklarar att orsaken är de avtal som idag gäller. Under våren ska ett nytt centralt avtal för e-böcker förhandlas fram med E-lib och Karin Zetterberg har tidigare sagt i Folket att hon hoppas att det ska förändra kostnadssituationen. I år har Eskilstuna stadsbibliotek budgeterat 300 000 kronor till eboksutlåningen, men redan efter januari och februari kan biblioteket se att budgeten är på väg att spräckas. Under ett år har Eskilstuna stadsbibliotek ett mediaanslag på 3,8 miljoner kronor för inköp av bland annat e-böcker, vanliga böcker och tidningar.

29 mars 2014 | En bilaga till Tidningen Folket. Ett samarbete mellan Tidningen Folket och Expo

fakta på bordet om sverige­ demokraterna Historien, politiken och fotsoldaterna

Sammanhållning är vårt enda alternativ

Tidningen Folket sedan 1905.

En e-bok kan läsas i en läsplatta, mobilen och dator.  Foto: TT

1

NÖJEN I STOCKHOLM Foto: M. Axelsson

Bara för nyfikna Välkommen in i äventyret Frescativägen 40 T Universitetet | nrm.se

SE STOCKHOLM PÅ 20 MINUTER Stans bästa utsikt från toppen av Ericsson Globe Öppet: Vardagar 09:30-18:00, helger 09:30-16.00

Passion för alla sinnen

Boka biljetten på globearenas.se/skyview Globen

V I C K Y N Ö J E S P R O D U K T I O N & 2 E N T E R TA I N P R E S E N T E R A R

CLAES

MÅNSSON

ROBERT

GUSTAFSSON

SUZANNE

REUTER

Köp biljett n en online och vin ger Loun lyxig Garden sign De d gin från My Scandinavia! kr) (värde 22.000

Öppettider: Torsdag - lördag 10-18, söndag 10-17 Renovera och bygga nytt - avdelningen för dig som vill förbättra och förnya ditt hem. För mer inspiration och information #minpassion #rumochtradgard www.rumochtradgard.se

Huvudsponsor

EN KOMEDI I REGI AV PETER DALLE MAGNUS

SUSANNE

ERIK

MARTIN

ROOSMANN THORSON JOHANSSON ELIASSON PREMIÄR 18/9 PÅ OSCARSTEATERN SCARS T E AT E R N I STOCKHOLM

O

Biljetter: www.showtic.se eller Oscarsteatern tel 08- 20 50 00 www.komigencharlie.se

Tidningen Folket sedan 1905.

41


Köp & Sälj

Hjul 165/70 R 13

Hjul 165/70 R 13

4 st beg. Sommarhjul 165/70 R 13 semperit däck (c:a 5mm mönster) på Opel original plåtfälg 4 bulthål. 900:- Tel: 076-1094782

1 st. Nytt Sommarhjul (reservhjul) 165/70 R 13 med Michelin green X däck på Opel original plåtfälg 4 bulthål 490:-. Tel: 076-1094782

Mersa Fälgar 6Jx15” 800:-. 195x60x15 Sommardäck på mersafälg 1000:-. Propeller 14x19 L HS till 290 drev 400:-. 070-537 69 32

På lokus.se hittar du fler annonser.

PRYLAR Auktioner & Loppis Säljes

Loppis Ö. Åsg. 8 Eskilstuna lör och sön 10.00-14.00 Hyr bord 070-5602436

Auktioner i Stallarholmen. Auktionsgods mottages, hämtas, köpes. Även dödsbon. Tel 0152-210 70

Loppis i Malmby, Strängnäs. Söndagen den 6/4 kl 11-14 . Allt från husgeråd, leksaker, verktyg. Välkomna! Elofsbergsvägen 25. 070-555 67 20.

Barnloppis Barnloppis på Vingåkers familjecentral Sävstaholmsvägen 32. Tisd. 8/4 kl. 10.00-15.30. Torsd. 10/4 kl. 8.30-12.00. Fred. 11/4 kl. 8.30-12.30, 070-6030237

16’ Volvo org fälg Säljes

Klädbytardagen! Var: Eskilstuna Folkhögskola, kl.10-14. Hur: Max 5 plagg, hela och fräscha! Fik och tävling. Varmt välkomna! 073-9574779

225 / 40 ZR 18, 40 mil:, 1000:-, 070-851 16 30 Webbnr: 6205065

Stor loppis Mängder av prylar och möbler säljes på Handelsvägen 4 i Äsköping lör 5 april och lördag 12 april kl 11-15, 070-6265156

Loppis Gillberga Skola söndag 13/4 klockan 10-14 Bokning av bord 100 kr och bil 50 kr. Inger Hademalm 016-630 59, 0730-42 92 87 Webbnr: 6208585

Loppis i Ärla sön 6/4 kl 10.00-14.00 möbler, porslin, cykelkärra, vagnshjul, trädgårdsmöbel (liten), veterantraktor, m.m 0730-268373 Kicki

Loppis i Ärla öppnas söndag 6/4 kl 1015. Obs! Ny dag söndagar 10-15, Stationsvägen 7. Tel. 070-9763151 Välkommen

Äldre leksaker sökes

Biltillbehör Säljes

Sommar Däck

lite använd, 28 tum, 1500:016-25230

Flickcykel

Webbnr: 6208588

Så som småbilar, plåtbilar, trampbilar, plåtmotorcyklar, traktorer, även trasiga och defekta. 072-5866351 Webbnr: 6191477

Säljes

Röd flickcykel, Crescent, 26 tum, 3-växlad med fotbroms, 500:-, 0150-51099

MARKNAD 21/4 Vet.marknad Ishallen Åkers 21/4, 9-15 delar & tbh för bil, mc, moped, skivor, mod. bilar, pryl & kuriosa. Säljplatser 6x2m. 300:-,08-966462 070-5696462

Cykel

Damcykel Däck

Ribbingelunds by-

Webbnr: 6201595

svarta, 26 tum, 21 vxl. Pris 500 kr/st. 073-096 38 15

Köpes

Second Hand, Malmgatan 26 upphör. 75%, allt ska bort även inventarier. 0722-485672.

Orginalfälg i bra skick av modellen Creon och däck Michelin Energy med många mil kvar. Storlek på fälg är 16 tum 108/5, 2500:-, 0706936625

2 st ATB-cyklar

Webbnr: 6208040

Barnartiklar

Loppis, Malmgatan

loppis lörd-sönd 10-15 Enduro, träsvarv, porslin, prylar hjul lab.glas, möbler. Det mesta av det bästa. Välkomna. 016-94177 - 94116

Takbox Thule 1000:-. Hemmabiosystem 5:1 1000:-. Värmefläkt, köksbord, barskåp, rördelar mässsing, utemöbler, stolar plast, dynor, rumsbord, byrå glasskåp. 073-092 92 50, 0152-137 15

Röd damcykel 16”VW fälgar 4 st 16” VW Passat fälgar, dåliga sommardäck sitter på, 2000:-, 070-5454029

Låg modell, lite använd. Lyse, cykelkorg, hjälm, div. cykelväskor, 2 nya stora, 3 äldre. Pris diskuteras, kom och se på Norr, K-holm. Tel 070-2503396.

2 st däck Firestone 195/65 R 15 utan fälg 5mm mönster, 350:-. Tel: 076-1094782

Sommardäck 4 st 195/70 R15 på fälg. Gått 500 mil. Endast 1000:-. 0150-700 31

4 st Sommarhjul Michelin 195/65 R14, nästan nya 1000 kr. Tel 0152-253 11

Sommarhjul Orginal lättmetalfälgar till Opel Vectra mod 2. Sommar däck är moterade godkända men ej bra. 195/65-15 Hjul även för reserven. , 500:-, 076-1343205

Flickcykel 24 tum 5 växlad DBS flickcykel i bra skick, 500:-, 070-3430660

Mazda fäljar Secondhand

Stor Loppis Vingåker

Lördag 5/4 kl. 11-14, Bondeg. 41 i K-holm. Fynda bland tusentals prylar. Vi säljer även korv, kaffe, lotter och så kan du spela på vårt lyckohjul. Saker att skänka? Ring 070-7287410

5-6 April kl 11.00-15.00 Loppis i nyrenoverade Folketspark! Massor av olika säljare, Fika med hembakat, även Bagage Loppis drop in! Välkomna önskar Heidi & Marie, tel 070-824 94 75

Webbnr: 6204640

42

Webbnr: 6201655

5 håls 185-65-14 4 st sommardäck 4-5 mm kvar, pris 450 kr, 0703628047, 016-422246

BMX + Mountainbike

Tillb. husbil + husv.

Takbox

P11 stål full. Tv 19” DVD, 12 v, 220 v. 2 st. bäddmadr. nya. Uppkörningsramper 20B + 50 L. Elplatta m.m. Tel. 073-5140187

Med lås 95x223 inkl upphängningsanordning till tak i garage. Passar till bl a Volvo S60. 1.200:- 0150-39058, 072-5601418

BMX (se bild) Extreme Arrow 20”. Som ny. 1200:Mountainbike, Yosemite Hawkeye 26” 21vxl. Dämpad framgaffel. Fint skick. 600:- 070-9926050 Webbnr: 6208587

Tidningen Folket sedan 1905.


Data & Hemelektronik Säljes

Film & Musik Köpes

Hus & Trädgård Säljes

Hästgödsel Välbrunnen med torv utan halm. Perfekt för trädgårdslandet även som planteringsjord. 25 kr säck el 300 kr bilsläpkärra. Finns utanför Ärla, 070-6535646

Fynd! Galaxy S4 mini Samsung galaxy S4 mini. Inköpt 29/12-13. Sparsamt använd med skärmskydd. Laddare oanvänd. Nytt skärmskydd medföljer. Olåst. Köpt för 3190 kr. Nu 2400 kr, 070-7878733

Djur & Tillbehör

Fri Jazz LPs köpes Ger 1000 kr för LPn på fotot. Även Ayler, Schlippenbach, Sun Ra, Braxton, Shepp, Dolphy, Ralph Lundsten, Bengt Nordström, Steve Reid + fler 0725/188409

Trädgårdsmöbel Begagnad trädgårdsmöbler. Fabrikat Hillerstorp 1 bord 140 (190 ) 1 soffa. 2 stolar. Blå dynor, 1500:-, 0159-12071 0704814698

Bastuaggregat, Helo. 230v/3 kv, 10 kg sten ingår. Använd endast 3 gånger. (Nypris 4300:-) Nu 2300:-. Duschkabin 90x90 med blandare, 2000:- (Nypris 4000:-), nedmonterad. Tel. 0150-59002.

Webbnr: 6184731

Sugslang 50/4,6mm x (20+11) m PEM-slang inkl. två metallkopplingar fabr. TA. lämplig som sugledning till bevattningspump (sjövatten), Klarar vinter utomhus, 500:-, 070-7268038 Webbnr: 6205066

Hus & Trädgård Köpes

Åkklippare trädgårdstraktor, jordfräs,,klippare båt Fungerande eller reparationsobjekt, 076-2379429

Kläder & Skor Säljes

Säljes

Nya skor

Hobby & Fritid Köpes

Bättre beg båtmotor kort rigg, 8-10 hk. Max 10.000:- 070-3560049

Hundgård

Eldningstunna Fönster 8 st fönster 3 glas, 105x122 cm utan karm. 300:-/ st 070 149 42 37

10 sektioner à 1,20 m x 1,80 m + Grind, 1200:-, 070-608 96 52

Eldningstunna för säker eldning. Färdig för användning med tilluftshål. Transport kan ordnas. Tel: 073-9841951. 500:-

Restlager. Herr, dam och barn. Pris 50-200:-. Bra kvalitet. Ring för info och öppettider. Hissjö, 0702280293, 070-6261134,

MC-Kläder + stövlar Serietidningar Tibetansk spaniel! Tibetansk spaniel/Shih tzu, 8 veck, d 11 april 2014. Vid lev, vacc, chippad o besiktad, 6500:-, 072-9023859

Från 40/50/60-tal, gärna större samlingar. Kontant betalning. 076-5591367 Webbnr: 6203556

Snickerimaskin

Fina Tujor säljes

Robland K31 med rikt- och planhyvel, fräs, långhålsborrning, klyvsåg samt fristående kraftfull spånsug. 12.500:- 070-6731372

6 st Tujor, ca 4 m höga, 600:-/st. Köparen asvarar för transport, 070-4854605, hem 016-512546 Webbnr: 6203536

Halvarssons skinnställ storlek 52 (passar även dam, storlek 42) 2000:-, Regnställ, överdragsstövlar, XXL, MC-stövlar 42, 3 st handskar, 073-391 66 65 Webbnr: 6206666

Exekutiv auktion Fastigheter Onsdag 2014-04-23, Nygatan 28, Eskilstuna Kl 09:15 Villa-Strängnäs-Mariefred, F-34-14 Strängnäs Toresunds-Norrby 5:7, Toresund Poststugan, tomt 827 kvm, boa 66 kvm, bia 14 kvm, bå 1909, taxv. 626 000 kr, mv. 650 000 kr. Visning: kl 11:00-11:45 tors 2014-04-10

Jack Russell valpar Reggade i SKK, efter sunda trevliga meriterade föräldrar. Sträv och broken päls, 9000:-, 076-3925777 Webbnr: 6201591

Kl 10:00 Villa-Katrineholm-Valla, F-3704-13 Katrineholm Sköldinge-Valla 3:25 och 3:26, Vallaby Violbacken, tomt totalt 1 267 kvm, boa 58 kvm, bå 1909, mv. 450 000 kr. Visning: kl 09:00-09:45 ons 2014-04-16 Bostadsrätter Onsdag 2014-04-23, Nygatan 28, Eskilstuna Kl 13:00 Eskilstuna-Norr, F-3750-13 HSB Brf Nordmannen i Eskilstuna lgh 33, Gränsgatan 20 A, 1 rok, boa 43 kvm, mv. 325 000 kr, mån avg. 2 276 kr. Visning: kl 10:30-11:00 ons 2014-04-09 Kl 13:45 Eskilstuna-Lundby, F-2515-13 Brf Gösen lgh 3273-0001-0064-005, Timmermansvägen 11 D, 4 rok, boa 82 kvm, mv. 1 250 000 kr, mån avg. 3 678 kr. Visning: kl 09:00-09:45 ons 2014-04-09

Chines Crested 1 naken kille och en puff tik lev.klara, rasrena Vet.bes, chippade och avmaskade, 5000:Tel: 0152-21002 Mob: 070-8579024

Åbytorp Nykvarn, 36 ha Anrik prästgård 35 min från Stockholm. Juridisk person kan förvärva. Reg Fastighetsmäklare Jens Agensjö

Fördelningssammanträde kommer att hållas kl 13:00 2014-05-21, Soldatvägen 5, Falun Egendomen säljs i befintligt skick. Den som har fordran eller rättighet ska anmäla det senast vid bevakningssammanträdet som inleder auktionen. Särskilda villkor gäller vid exekutiv auktion. För mer information: www.kronofogden.se/auktionstorget, tel. 0771-73 73 00.

Stockholm | 08-678 40 80

Webbnr: 6210105

Tidningen Folket sedan 1905.

43


Kök, Bad & Tvätt Säljes

Tvättmaskin, torktumlare märke Zanussi 016-423357

Farmartank

Möbler Soffa, två fåtöljer. Skinn/ skai. 1500:-, Soffbord, höjoch sänkbart med inlägg av kakel. 500:-, 070-776 17 74 eller 076-206 97 21 Webbnr: 6206721

5 kbm tank med elpump. 2000 kr. eller högstbjudande 0155-960 63 070 3109213

TV-bänk I bra skick. Bredd: 80 cm, höjd 57 cm. Pris: 200:-. Hämtas i Eskilstuna. 070-533 63 96 (Nalle)

Snöslunga

Gärdesgård

Stiga 828 4000:-. Bastuaggregat 2.000:-, gammalt men som nytt, inte använt mycket. Tel. 073-9120080

Gärdesgård byggd av senvuxen gran. För pris och info kontakta Kent Dahlman. Tel 072-2663096.

Vitvirkat överkast

Vävstol

Webbnr: 6199177

Mulltoa 10 Fräsch mulltoa. Använd tre säsonger. Ej kompletta skortensrör. Finns i Strängnäs. 3.000:- 0152-15179, 070-6125838, 073-0661132.

Möbler & Inredning Säljes

Karl-Johan soffa Mått 250 x 75 cm. Soffan säljes i befintligt skick. Finns att hämta i Torshälla. Conny Hellberg, Tel: 0733553 778 Webbnr: 6206516

1 st Matbord i ek 180x100 cm, 6 st stolar i ek med sits i svart läderimitation, pris 1.950:- Ring 073-0480840

Bra begagnat skrivbord med skrivbordsstol och lampa. Mått 120x57cm. 450:-, 016-144191

Webbnr: 6204755

Hästhö

Tempur ställbar Tempur Cloud, 180x200cm, i grå färg med trådlös fjärrkontroll. Ny i förpackning. Nypris 65.000:-, nu 37.000:070-9540208

Skulltorkat i småbalar 7-8 kg/st. Tel 0150-930 56

fiskeprylar,knivar

Monark cykel 26” 350:- Vitrinskåp i furu 400:-, 070-7200484

spö,rullar,drag,napp och nytt,same knivar,jaktknivar köpes hämtas omgående 0737-302257, 073-7302257

VI SÖKER DRIFTTEKNIKER Coor Service Management söker drifttekniker med inriktning industri och

Mer information finns på: www.coor.com/ledigatjanster

Webbnr: 6208702

Sörmland Vatten och Avfall AB är ett driftsbolag som ägs av Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Vi söker nu

VA Arbetare Underhåll Ledningsnät Läs mer och ansök via www.sormlandvatten.se Vid frågor kontakta vår arbetsledare Mikael Larsson 0150 - 800 155

Carl Malmsten Herrgården Ovalt bord+3 ilägg/sargkanter, 140*100cm, 305*100cm 10 stolar. Allt i nyskick. Pris 34 000kr, 070-4371789

Viadidakt i Katrineholm och Vingåker söker Sörmland Vatten och Avfall AB är ett driftsbolag som ägs av Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Vi söker nu

44

Köpes

Monark & Vitrinskåp

ANSÖKAN

Webbnr: 6203837

Övrigt

för traktor, Welger höpress, div andra grejer. 0152-610 77, 0768-51 64 65

VÄLKOMMEN MED DIN

Runt bord, diam 110 cm, 2 iläggsskivor 50 x 110 cm, total längd bordet 210 cm, 8 stolar, björk, handvävt tyg. Finns att hämta i Torshälla. 4.900:- 016-358250

tillv. Gesta snickeri Stallarholmen . Bredd 130 cm 6 skaft 6 trampor , många tillbehör skedar ,vävspännare,spröt, 1000 st solv , spolmaskin, skyttlar. Pris 1000:- kr. Tel.0702529747

Vedkärra

fastighetsdrift till Katrineholm

Matgrupp Alsterbro

(dubbelt), trasmatta 70x2,75 (blå nyanser). Tel. 016-122800

Säljes

Webbnr: 6201984

Skrivbord

till dubbelsäng ca 2,40 cm x 2,60 cm, 500:-. Finns i Eskilstuna 070-2895221

Övrigt

Diverse möbler Fina fynd säljes till verkligt intresserad person som värderar fina saker. Säregna. Fyndpris! Tel 0151-12814.

Handvirkat överkast

Arbetsledare VA Ledningsnät

språklärare, sfi-lärare och särvux-lärare Sista ansökningsdag 13 april Läs mer på www.viadidakt.se

Läs mer och ansök via www.cojn.se Vid frågor kontakta Susanne Nordh 073-280 11 13 Caroline Hansson 076-850 11 70

En gemensam förvaltning för arbetsmarknad, integration och vuxnas lärandei Katrineholm och Vingåker www.viadidakt.se

Tidningen Folket sedan 1905.


Övrigt

Skänkes Nyköping med internationell närhet ger lokalt unika möjligheter. I kommunen arbetar ca 4000 mot målet om god service och för att möta de utmaningar som ställs på en region i stark tillväxt.

Ljusbord Ljusbord: b=95 cm, längd=125cm, h=ställbar från 85 cm Optica Reprokamera: b=113cm, h=133cm Bortskänkes mot avhämtning, 076-7692745

Chefssekreterare

Webbnr: 6206501

Om du är intresserad av att söka tjänsten och vill ha mer upplysningar är du välkommen att kontakta Landstingsdirektör Jan Grönlund tfn 0155-24 57 51.

Värpfärdiga unghöns

till Landstingsdirektören Landstinget Sörmland

Sista ansökningsdag 2014-04-24.

Planarkitekt sökes till Samhällsbyggnad, Plan- och Naturenheten

Läs mer på nykoping.se

Lohmann brun/vit

Bäckadalens Hönseri Tel 0141-920 40, 070-345 12 65

Läs mer på www.landstingetsormland.se/jobb

PRO Torshälla Månadsmöte 9 april 14.00 på PRO Gården. Underhållning av Trio Trollebo från Hallstahammar. Gamla som nya medlemmar är Välkomna.

Vi undanber oss vänligt men bestämt direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Söker

PRO Väster Inbjuder till trivselmöte torsdagen den 10 april kl. 14.00 i Hallen Ahlvägen 8. Ur programmet -Information, förtäring, underhållning Rolf Gederud, lottdragning. Välkomna. OBS! Betalning till Samorganisationens vårfest den 26 april, 125:Styrelsen

SKPF avd 8 Eskilstuna/Strängnäs Hälsar nya och gamla medlemmar välkomna till vårt medlemsmöte måndag den 7 april kl 13.30 på seniorcentrum Alva Myrdalsgata 3. Mötesförhandlingar, underhållning, förtäring och lottdragning. Teckningslistor kommer att finnas till resan ”Ut i det blå” 20 maj pris 300:-kr. Resa till Åland den 9 maj pris 200:-kr. Sillsexa på seniorcentrum 25 april pris 150:- kr. Bindande teckning.

Vårdchef

Sjuksköterskor Medicinavdelningen, Nyköpings lasarett

Vi är i en spännande utvecklingsfas, vi behöver bli fler. Kom och utveckla avdelningen med oss. Nyfiken att veta mer? Kontakta: Vårdenhetschef Marianne Walther 0155-24 73 56 Vårdenhetschef Eva Karlsten 0155-24 72 66

Sista ansökningsdag: 2014 04 24

Läs mer på

Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs söker en vårdchef med tjänstgöringsgrad 100 % för tillsvidareanställning med tillträde snarast. I rollen som vårdchef ansvarar Du för vården på vårdavdelningen, den integrerade postoperativa enheten samt våra sjukgymnaster. Du rapporterar till VD och är med i företagets ledningsgrupp. Vi söker dig som är legitimerad sjuksköterska med fokus på ledarskap och omvårdnadsutveckling. Ryggkirurgiska Kliniken är en specialistklinik för ryggkirurgi. Till kliniken kommer patienter från hela Sverige, Norden samt övriga världen. Se även www.ryggkirurgiska.se Skicka Din ansökan med löneanspråk senast 30 april 2014 till informationschef Ann Mörk, Ryggkirurgiska Kliniken, Löt, 645 94 Strängnäs alternativt ann.mork@ryggkirurgiska.se För mer info ring Ann Mörk 0152-263 02, 070-713 63 02.

www.landstingetsormland.se/jobb

Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs är en rökfri arbetsplats.

Vi undanber oss vänligt men bestämt direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

En del av

Radon Fuktskador Vi hjälper dig!

Norsborg 08-534 702 50 Sollentuna 08-626 21 00 Norrtälje 0176-128 40 Södertälje 08-550 350 50 www.ocab.se

SANERING • RENGÖRING • AVFUKTNING • BYGGNADSMILJÖ • JOUR Tidningen Folket sedan 1905.

45


MOTOR

Saab 900 -97

Bil

nyb 14/3-14 dragkr motv s o v-däck 070-6006975

Säljes

Webbnr: 6204404

Volvo V70 2.4T -03 24400 mil, automatisk växellåda, avtagbart drag, m-värmare, mm. 29000:- 070-7908494 Jobbar natt ring efter kl 14.

Renault Scenic- 07 Expression/Komfort/Sport 1,9 dCi, Servicebok, kamrem bytt, 48500:-, 070-520 48 98 Webbnr: 6206663

volvo -945, -93 volvo -945, -93, nybesiktad u.a, dragkrok. 34,300 mil, pris 9000kr, 073-9331911

Webbnr: 6204672

Fantastisk bil till salu! Dragkrok, motorvärmare, farthållare, klimatanlägging, färddator, s & v - däck, kamkedja, cd-stereo m.m 65000:- Ring vid intresse m.v.h. David 070-3667645 Webbnr: 6208586

Ford Fiesta -10, Titanium, Bluetooth hands free, klimatanläggning 16 tum alufälg med sommardäck, 15 tum alufälg dubbdäck, aux anslutning, lackbehandlad, fullservad, 070-584 18 11 Webbnr: 6205237

bUsiness intelligent veCkor FraM till 19 jUni

Uppgradera din tjänstebil till en känslobil.

Med BMW EfficientDynamics behöver du bara trycka på en knapp för att ställa in körkänslan: EcoPro, Comfort eller Sport. Och med BMW Active S kan du välja till Head-Up Display som visar information direkt på vindrutan, så att du kan hålla blicken på vägen. Välkommen in och släpp loss känslo

bMW 318d toUring bUsiness advantage edition. pris FrÅn 302.000 k Förmånsvärde från: 1.983 kr/mån Leasingavgift från: 2.658 kr/mån

M-Bilar

Västerleden 56, Eskilstuna Mån-fre 09-18, lör 11-15 www.mbilar.com

46

Advantage Edition innehåller: Alarm, Takrails, Förvaringspaket, Parkeringssensorer bak, Regnsensor, Xenonstrålkastare, Farthållare, Belysningspaket, Blueto samt USB-anslutning, Valfri Line: Sport Line, Modern Line eller Luxury Line. Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. Nya BMW 318d Touring Business Advantage Edition. Pris från 302.000 kr. Effekt 143 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,5 l/100 km. Koldioxidvärde från 119 g/km. Miljöklass: EU5. Leasingavgift 2.658 kr/mån exklusive moms och beräknad på 20 % särskild leasingavgift och 50 % restvärde efter 36 månader. Beräknat förmånsvärde är baserat på 50 % marginalskatt. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer.Erbjudandet gäller enbart juridisk person och kan inte kombineras med ramavtal eller andra erbjudanden. Enskild återförsäljare äger rätt att sätta eget pris.

Tidningen Folket sedan 1905.


Bil

Köpes

- SKROTBILAR Ring för snabb hämtning. Allt av intresse. Var rädd om naturen. Tel 076-103 72 40.

Bil köpes bil köpes från 97 till 2014 kan vara obes. Kan vara lite defekt plus lite små fix. Hämtas på plats. mvh stefan 076-0854174

All slags bil köpes

Bil & husvagn köpes

Köper Fr-00-14 D.v.s Def Långmillare, Obe.Köper de mesta inom Bilar. Häls Jimmy Larsson, 0768993277

Även husvagnar, trasiga/ krockskadade bilar samt skrotbilar. Diesel eller bensin. Hämtar på plats och ger bäst betalt! Tel. 072-3735903

Vingåker. Allt av intresse, bilar från -96 och uppåt. Husvagnar från -87 och uppåt. Små def ej hinder, t ex obes. eller fuktskador. Kont bet. Leif, Vingåker Tel 073-599 34 73

Bilar köpes nu BILAR KÖPES seriös handlare köper din bil, hämtar och betalar din bil på plats, 0700199955 äv husvagn/ husbil Webbnr: 6201594

Färdig Betong söker en Ansvarig Driftledare till vår fabrik i Katrineholm För mer information om tjänsten och hur Du söker gå in på www.fardigbetong.se Sista ansökningsdag 16 april.

AB Färdig Betong • Tfn 0104-50 57 23 • www.fardigbetong.se BMW Tjänstebil

www.bmw.se

Tjeders är ett personalägt företag som har funnits sedan 1942. Vårt huvudkontor finns i Malmköping, mitt i Sörmland. Vi finns även etablerade i Stockholm och har samarbetspartners i Umeå i Norr och Helsingborg i Söder så vi verkar i hela Sverige. Vi är 30 anställda och omsatte 2013 41 msek. Vi utvecklar, tillverkar och säljer våra egna produkter främst till den svenska marknaden men ser exportmarknaden som en intressant utmaning. Våra kunder finner du ofta inom den offentliga sektorn där installatörer, grossister och konsulter också är en viktig målgrupp.

När du älskar att köra

Tjeders tillsätter nu följande tjänster:

Marknads-/försäljningschef Programmerare

I denna rekrytering samarbetar vi med Arena Personal. Läs mer om tjänsten och lämna din ansökan på: www.arenapersonal.com

2014-046 Annons 122x88 mm Arena Tjäders 14 03 24 v 4.indd 1

2014-03-24 11:38:40

GB’s Glassfabrik i Flen söker en glassälskande ledare med ingenjörsbakgrund och erfarenhet från tillverkningsindustrin för att bli vår nya

Safety orna.

kr.

Köper din Bil Idag

ord. pris: 364.000 kr.

oothförberedelse Business

Produktionsavdelningschef Läs mer om tjänsten och ansök via www.unilever.se/careers För frågor om din ansökan, kontakta Unilever HR Services 020-170 15 61 För frågor om tjänsten, kontakta Rekryterare Lotta Thun 0730-51 33 92

Tidningen Folket sedan 1905.

47


Båt

MC & Moped

Säljes

Säljes

Peugeot Speed-fight

BOSTAD

2008, 900 mil. Ev. pris 8000:-. 070-3318813, 0150-660046.

Fritidshus Säljes

Honda Styrpulpetbåt

YAMAHA 1600

Tehri 4110 år 2012. Tohatsu 20 hkr. El-tilt, lanternor, dynor, lås mm.Mycket lite körd. Står nu på vagn i garage i Vingåker/Högsjö. Pris 49000:- Tel. 0705416373

03 En ägare 7400 mil Kläder m.m. Ring för info. 45000:-, 073-9235198

Yamaha NEOS EU moped klass 1, har endast gått 760 mil, är i mycket bra skick, finns i Eskilstuna. 7.500:070-4026929

VTX 1300 S, 900mil, Bes. 26/9-13 u.a. Stor ruta, Sissybar, Packväskor 2st, Nedsänkta fotpinnar för pass, Motorbågar med framflyttade fotpinnar, lås, kapell, MC-lyft, 70000:-, 070-510 45 75 Webbnr: 6185001

Stuga på Linnea Stuga på kolonilott vid Rekarneskolan. 2rum, liten altan. Vidbyggd bod, 50.000:-, 070-3433898 Webbnr: 6192918

köP INTE EN Ny bIl, INNAN Du hAR PROVAT EN CITROËN

nYa CITROËN C4 PICASSO fr. 184.900:INkl FRI SERVICE I 3 ÅR + GRAND (7-SITSIG) 15.000:-

PROVköR OCh VI SkäNkER 100 kR TIll

Med mer än 99 % nöjda kunder är vi säkra på att du också kommer att tycka om våra bilar. vi donerar 100 kr till hjärt-lungfonden för varje provkörning som genomförs. gå in på citroen.se och boka din provkörning så hjälper du till att göra gott. och du får inte missa citroën grand c4 Picasso – den modern kombin som är en av de mest sålda bilarna i sin klass. Just nu ingår 3 års fri service i priset, värd upp till 8.937:-, på de flesta av våra bilar. Välkommen in på en provkörning! créative technologie

erbjudandet gäller nya order fr.o.m. 1 april 2014. citroën eaSYDrive gäller i 3 år eller upp till 4500 mil. Priserna och erbjudandena är exklusive metalliclack och andra tillval och går ej att kombinera med andra avtal, rabatter eller andra er citroën Sverige förbehåller sig rätten till ändringar i produkt och pris. alla priser är rek. ca-priser. Bränsleförbrukning blandad körning 3,8-6,3 l/100 km, co2-utsläpp 98-145 g/km. *Kundnöjdhets undersökning eQc besvarad av citroëns nyb

ESkIlSTuNA: norrBilar, gUStaFSvÄgen 5, 016-148675

48

Tidningen Folket sedan 1905.


Hyresrätt

Önskas hyra

2 r.o.k centralt önskas hyra av icke rökare. Goda ref finns. 016-12 15 69

Stuga nära stan Gullig stuga i Hammarby, nära E-tuna, ca 30 kvm, med stor solig uppvuxen trädgårdstomt. Arrende 4000 kr/år. Pris 230 000 kr. 016-519410 eller 0708922166. Webbnr: 6192842

Lägenhet eller stuga Skötsam tjej i 40års åldern med ordnad ekonomi önskar hyra lägenhet alt. stuga/fritidshus Eskilstuna/ Strängnäs.Ref.finns.Med vänliga hälsningar Carola! 073-7545719 Webbnr: 6208589

resor/turism

HÄRLIGA GOTLAND! Resor inkl buss/båtresa, halvpension, 3 heldagsutflykter med guide, kaffe & smörgås. Logi i Visby (lägenhet mot tillägg).

5 dgr: Pris: 3.795:Avr: 15/6, 19/6, 6/8, 10/8, 14/8

6 dgr: Pris: 4.195:Avr: 23/6, 7/7, 12/7, 17/7, 22/7, 27/7, 1/8 – Barnrabatter – Buss från bl a: Katrineholm, Esklistuna och Strängnäs

www.citroen.se

99,3% är nöjda med sin Citroën*

0150-164 64 www.egetrafiken.se

BIOSTADEN RIO

Köp/reservera biljetter på sf.se eller mobil.sf.se

Program 5–10 april Eskilstuna 10 000 timmar SverigePremiär!

Dallas Buyer´s Club Oscar®belönad!

Drama, Jared Leto, Matthew McConaughey Lö-ti+to 20.30 On 16.00, 20.30 (15 år)

Komedi, Peter Magnusson Lö-on 18.30, 20.30 To 20.30 Svensktextad: On 16.00 en familj – August To 18.30 (Btill) Osage County Dramakomedi, Meryl Streep 300: rise of an empire Lö-sö 16.00 (15 år) Action, Eva Green 21.20 (15 år) Frost - sv tal

Att skiljas Premiär!

Oscar®belönad!

Bamse och Tjuvstaden

Sherman - sv tal

Animerad familjefilm Dokumentär av Karin Ekberg Lö-sö 16.00 Lö-ti+to 18.30 On 16.00, 18.30 (15 år) Herr Peabody och Animerad barnfilm Lö-sö+on 16.00

Animerad familjefilm (Btill) Lö-sö 15.30

Captain America – The return of the First Avenger

Hundraåringen

the First Avenger 3D

Need for Speed

Noah SverigePremiär! Äventyr, Russell Crowe Sö+on 18.00

(15 år)

Noah 3D SverigePremiär! Äventyr, Russell Crowe Lö+ti+to 18.00, 21.00 Sö-må+on 21.00

(15 år)

The grand Budapest Hotel

Komedi av Wes Anderson med Ralph Fiennes (7 år) Lö-ti+to 18.00 On 15.30, 18.00 (11 år)

Tingeling och piratfen - sv tal

(7 år) Animerad familjefilm Lö-sö 16.00

(Btill)

Tommy Komedi av Felix Herngren Thriller, Moa Gammel, Svensktextad: Ola Rapace, Johan Rabaeus Lö-sö 15.30 (11 år) Sci-Fi Action, Chris Evans 21.00 (15 år) 18.30 (15 år) monica Z Musikdrama av Per Fly Captain America On 15.30 (7 år) – The return of Action, Aaron Paul Sci-Fi Action, Chris Evans 21.20 (15 år) 18.30

massor med restips! Holland, 6 dgr,

Avr: 22/4 ������������������������������������ 5 995:-

Ge bort ett presentkort

(11 år)

sf.se/presentkort

Bioprogrammet finns varje dag även på: folket.se

Bodensjön m Mainau, 7 dgr

Avr 17/5, 18/7 ���������������������������� 6 795:-

Kroatien, 12 dgr

Avr: 1/5, 25/9 �������������������������� fr 8 995:-

Riga/Tallinn, 5 dgr

Åre FairtÅaretts Fairta desCity 20d1e3 Ci 2013 ty

Avr 5/5, 18/8, ����������������������������� 3 195:-

Ligurien, 10 dgr

Avr: 9/5, 19/9, 26/9,�������������������� 9 195:-

Toscana, 10 dgr

Avr: 16/5, 5/9, 19/9 �������������������� 8 095:-

Normandie m Paris & Jersey, 10 dgr

Avr: 9/5, 19/9 �������������������������� fr 9 195:-

Prag, 7 dgr

O

”TESTVINNARE”

Vi Bilägare, 11 mars 2014

Avr bla: 18/5, 24/5, 5/7, 26/7, 23/8, 20/9 ������������������������� 5 195:-

Island, 5 dgr

Avr: 29/5, 27/9 ������������������������� 10 095:-

Gardasjön, 9 dgr

Avr: 29/6, 9/10 �������������������������� 8 095:-

Österrike m Örnnästet & Salzburg, 8 dgr

Avr: 12/7 ������������������������������������ 6 995:-

Cykel & vin i Moseldalen 7 dgr

Avr: 20/7 ������������������������������������ 7 395:-

Nordkap, 9 dgr

Avr: 26/6,������������������������������������ 8 995:-

Lofoten, 9 dgr

Avr: 7/7 ������������������������������������ 11 495:-

Höga kusten, 4 dgr

Avr: 23/6, 16/8 ��������������������������� 3 995:-

Finland, 5 dgr

na

Avr: 1/7, 5/8 ������������������������������� 4 895:-

Rättvis bananodling Eskilstuna utsedd Eskilstuna utsedd itill Ecuador årets Fairtrade City till Fairtrade Möt 3årets bananodlare som berättar City om sin Kom och fira med oss i köpcentret 21:an vardag, hur villkoren Kom ochdecember firaFairtrade med oss ipåverkar köpcentret 21:an dendet 13 kl 12.00-16.00 till bättre för odlare och hur du som den 13 december kl 12.00-16.00 konsument kan göra skillnad! Vi bjuder på kaffe, té, saft, bananer, choklad Vi bjuder på kaffe, té,Fairtrademärkt. saft, bananer, choklad och karameller - allt Onsdag 9 april klockan 12.30-13.15 och karameller - allt Fairtrademärkt. ABF-huset, samlingssalen, Dessutom bjuder vi på kakor. De innehåller Fristadstorget Dessutom bjuder vi på kakor. Dekommer innehåller etiskt odlad kardemumma som från etiskt odlad kardemumma kommer från Eskilstunas vänort Usangi som i Tanzania. Fika finns till försäljning. Eskilstunas vänort Usangi i Tanzania.

Välkomna önskar styrgruppen för Arrangör: Styrgrupp Fairtrade Välkomna önskar styrgruppen för City Eskilstuna Fairtrade City Eskilstuna iFairtrade samarbete med ABF City Eskilstuna

Fler resor inom Norden och ut i Europa hittar du på www.egetrafiken.se Tel 0150-164 64

eskilstuna.se/fairtrade eskilstuna.se/fairtrade

bjudanden. Bilen på bilden är en citroëngrand c4 Picasso och den kan vara extrautrustad. bilskunder 2013 (856 intervjuer totalt).

När du behöver råd om amning Tidningen Folket sedan 1905.

amningshjalpen.se 49


debatt

”En samling grova angrepp mot SD där den ena lögnen avlö  Lördagen den 29 mars släpptes en särskild bilaga med parollen ”Tillsammans för Eskilstuna – mot rasism”. I inledningen beskrivs bilagan som antirasistisk för hopp och kunskap. Men den är snarare en samling grova angrepp mot SD där den ena lögnen avlöser den andra. Företrädarna för det nyskapade nätverket ”Tillsammans för Eskilstuna” försöker framställa SD som ett rasistiskt parti som skapar splittring i samhället, är emot de mänskliga rättigheterna och fackliga organisationer. De drar sig heller inte för att retoriskt gå in på förintelselägren i forna Nazityskland för att förstärka sitt budskap. Jag undrar vilka det är som sprider extrema fördomar. Vidare beskriver Fredrik Petterson SD Eskilstuna som en lokalavdelning i spillror som endast

fokuserar på detaljfrågor och invandringsfrågan. Men verkligheten vittnar om något helt annat. Kompletta årsplaner med egen

lket. gen Fo l Tidnin et och Expo laga til | En bi dningen Folk s 2014 Ti 29 mar bete mellan ar Ett sam

a

ilstun

nsEsk

amma

#Tills

A PÅ FAKT T OM E BORD IGESVER TERNA A OKR DEM litiken rien, po Histo tsoldaterna och fo

ns mma una a s l l i T kilst för Est rasism – mo

drift- och investeringsbudget produceras likt de övriga partierna. Verksamhetsplaner till samtliga nämnder där partiet har representation levereras årligen. Motioner om att bekämpa arbetslösheten, otryggheten på gator och torg läggs med jämna mellanrum. Motioner som berör pensionärer, skolelever, arbetslösa, män som kvinnor tillhör vardagen för SDs kommunarbete. Besök sker även på skolor, äldreboenden, sjukhus och företag stora som små. Idag har vi fler kandidater än någonsin. Men det väljer Pettersson medvetet att inte nämna för att det skulle rasera hela bilden som 1

Bilaga till Folket, den 29 mars.

hatkampanjen försöker måla upp om partiet.

”Med lögnaktiga påståenden byggs en halmgubbe upp” Flertalet medverkande skribenter i tidningen påpekar vikten av kunskap. Men det är allt annat än kunskap som förmedlas. Med lögnaktiga påståenden byggs en halmgubbe upp som de sedan argumenterar emot. Det är ett effektivt sätt att stärka den egna interna gemenskapen och hålla rättning i leden. Men det kräver också en smutsig kampanj för att hålla SD borta från arbetsplatser och skolor där påståendena kan punkteras och lögnerna avslöjas.

är llning v anhå ati Samm da altern n vårt e

Kim Fredriksson vill mörka SD:s historia Tidning Folket släppte i dagarna en alldeles förträfflig bilaga tillsammans med Stiftelsen Expo där man bland annat belyste de rasistiska organisationer som verkar i Eskilstuna. Att Sverigedemokraterna hade en självklar och central roll i denna skrift är inte på något sätt konstigt med tanke på den rasistiska historia och nutid som man bär med sig inom SD. Som så många gånger förut ilsknade SD:s representanter till och på SD Eskilstunas egen hemsida kallar Kim Fredriksson Folket skrift för en ”hatkampanj baserad på halmgubbar” och menar att bilagan är full av lögner. Problemet är bara att Fredriksson i sin text inte specificerar en enda lögn, och när jag ställer frågan till honom på SD Eskilstunas Facebook-sida så hänvisar han till SD:s egna hemsidor där man ”kan ta del av vad partiet verkligen tycker och därefter bilda sig en egen uppfattning”. Och visst jag kan ta honom på orden. Så sent som den sista helgen i mars fann jag en SD-hemsi50

da där man kallade Reinfeldt för ”landsförrädare”, texten var skriven av en kille som stoltserade med vitmakt t-shirts och gillade nazistiska partier runt om i EU. På en annan SD-hemsida hade man publicerat en film som beskrev muslimska barn som en invasionsstyrka för att ta över EU. Men självklart ville jag ha något mer konkret från Fredriksson gällande Folkets påstådda lögner och får då en lista över ”lögnerna” i bilagan: 1. ”SD vill inte att alla ska ha samma villkor” 2. ”SD är antifackliga” 3. ”SD står inte för alla människors lika värde” 4. Retoriskt prata om SD och förintelselägren i forna Nazityskland 5. SD är ett rasistiskt parti. 6. SD vill splittra samhället. Fortfarande är Fredrikssons svar ganska vaga, men nu går det i alla fall att ta ställning till om Folket ljugit eller ej. Så låt oss bena ut dessa punkter. För att göra det enkelt så kommer jag att slå ihop

punkt 1,3,5 och 6 då de i princip gäller samma sak: Punkt 1,3,5 och 6 Att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti som delar in människor i olika värden och tillskriver dem olika rättigheter/skyldigheter råder det inget tvivel om. Flera av era absoluta partitoppar har fastnat på inspelningar gjorda av andra partikamrater där man uttryckligen säger att det är okej med rasism och att hata homosexuella inom SD, bara man inte säger det utåt. Er riksdagsledamot Marcus Weichel säger till och med att vissa inom SD:s högst styrande organ, partistyrelsen, accepterar ”halvrasister”. Lägg därtill ert principprogram där ni delar upp svenskar i tre olika kategorier och tillskriver dem olika skyldigheter för att upprätthålla sin ”svenskhet”. I ert principprogram pratar ni även om en ”nedärvd essens” som får olika grupper av människor att vara på olika sätt. Denna ”essens” är viktigt – enligt er – att ha i beaktande när man bygger samhällen för

annars kan det gå åt skogen som i forna Jugoslavien. Frågar du mig Kim så luktar det rasbiologi långa vägar. Ni lägger även aktivt förslag och motioner som ger olika grupper olika rättigheter. Senast handlade det om att dra in stödet till alla verksamheter som sysslade med annan kultur än svensk kultur. Punkt 2, SD:s antifackliga nutid och dåtid Historiskt sett – och då avser jag så sent som 2007 – krävde SD att strejkrätten skull bort, att arbetsmiljöpengar skulle bort, att medbestämmandelagen skulle bort och att fackets makt skulle minska. Den här inställningen har inte på något sätt förändrats när man tittar på hur ni agerat i riksdagen de senaste åren. Ni har gått emot alla försök till att förbättra den arbetsmiljö som idag leder i allt högre utsträckning till människors dör, ni har gått emot införandet av nolltolerans mot dödsolyckor i arbetslivet, ni har gått emot jämställda löner mellan kvinnor och män. I hela 74 procent av omTidningen Folket sedan 1905.


folkets röst

Skriv till Folkets insändaravdelning. Ange alltid namn, adress och telefon för redaktionens kännedom även om du vill underteckna med signatur. Vi förbehåller oss rätten att korta, ändra eller refusera inlägg. Mejladress: redaktionen@folket.se Postadress: Box 368, 631 05 Eskilstuna.

 ser den andra” För att nämna några exempel har vi IF metalls försökt till blockad av Jimmie Åkessons besök på Volvo CE samt Ung vänsters blockad av debatten på S:t Eskils gymnasium. De är måna om att alltid prata om oss och inte med oss. Det ligger nämligen i deras strategi för att minska vårt väljarstöd. Rekommenderar ett besök till våra hemsidor för att ta del av vad vi egentligen står för. Politiker och journalister har ett ansvar att beskriva verkligheten på ett trovärdigt sätt. Misslyckas de tappar politikerna röster och journalister prenumeranter. 2006 var SD det minsta partiet och Folket en sexdagarstidning. Idag är SD det tredje största partiet och Folket en lördagstidning som säljs på ett begränsat antal ställen. Vilka slutsatser som kan dras av det överlåter jag till läsarna. 

Kim Fredriksson Sverigedemokraterna Eskilstuna

a och nutid röstningarna har ni gått på regeringens antifackliga politik vad gällande arbetsmarknadsfrågor. Er riksdagsledamot Thoralf Alfsson hånade till och med LO:s ordförande när han ville att människor som kommer hit ska jobba på svenska avtal istället för skitlöner nedåt 40-50 kronor i timmen. Punkt 4. ”Retoriskt prata om SD och förintelseläger i forna Nazityskland”. Vi kan inte ens finna att någon kopplar SD till förintelseläger, däremot kan vi finna en överlevare från förintelsen som säger att SD:s budskap om ”vi och dom är obehagligt”.

”Polisen måste förändras i grunden”I en debattartikel i Folket den 22 mars 2014 skriver före detta rikspolischef Björn Eriksson att: ”En av orsakerna till polisens bristande effektivitet är omöjliga förutsättningar”. Sedan räknar han upp en massa saker som förbrukar 12 procent av polisens resurser och om dessa kunde slopas så skulle 2 400 poliser kunna lösgöras för att kunna göra en enorm insats för att öka antalet uppklarade brott. Jag tror att Erikssons siffror är i underkant vad det gäller antalet poliser som skulle kunna lösgöras men en större del av de poliser som inte gör polisarbete har fått en personlig reträttplats eftersom de av olika skäl behöver denna. Deras återgång till polisverksamhet skulle inte tillföra något för uppklarningsprocenten. Dessutom har Polisen fått långt mer än 2 400 nya tjänster, under de sista åren, utan att uppklarningen

Henrik Johansson

FOTO: TT

Redaktör för bloggen Inte rasist men… som granskar Sverigedemokraterna

Tidningen Folket sedan 1905.

Jag håller med Björn Eriksson om att poliserna inte används optimalt men den så kallade renodlingen av polisverksamhet är inte rätt väg att gå. När renodlingen påbörjades började också polisens kräftgång och de kunde i allt större utsträcknings säga ”det är inte vårt jobb”. Med detta avståndstagande började också polisens kontaktytor med våra uppdragsgivare att minska. Ingen tycks förstå att utredningsresultat hör samman med allmänhetens förtroende för polisen. Med minskade kontaktytor kommer kräftgången att fortsätta. Idag är polisen en solitär i samhället som endast med stort tålamod och eoner av tid går att kontakta. Polisen måste förändras i grunden för att vända på utvecklingen.

Björn Erikssons funderingar om att lägga över alltmer av polisens jobb på vaktbolag stör mig eftersom detta ännu mer skulle isolera polisen. Samhället skulle utöver polisens anslag på många miljarder dessutom behöva betala vaktbolag miljarder för att dessa sköter polisens jobb. Nej jag tror Eriksson är inne på fel linje med detta. Dessutom så är det så att våldsanvändning med stöd av laga befogenhet är ett polisiärt monopol. Det är svårt för poliser att avväga vålds-användning vid laga befogenhet. Att då lägga över detta på sämre utbildad personal låter inte rimligt. Det finna massor av saker att göra för att vända den polisiära utvecklingen men A och O är att öka synlighet, tillgänglighet och attityd mot de som polisen är satta att tjäna. Börje R P Carlsson

En supporters död

Så min slutsats är ganska enkelt. Det är inte Folket som försöker föra någon bakom ljuset, det är bara Kim Fredriksson som desperat försöker tvätta SD:s rasistiska och antifackliga byk.

 uu Läs mer på sidorna 12-17.

påverkats. Varför skulle det göra skillnad denna gång?

FOTO: TT

En supporter mördades på öppen gata vi människor har lätt för att hata Han höll ju bara på sitt lag och levde med spelglädje var dag Ända tills han mötte en huligan

med våld som enda plan Och friden byttes ut mot slag och sparkar utan slut Det blev supportens meningslösa död och fotbollen har hamnat i nöd!

P.B.

51


GRINIGA BÖJAR I TRAFIKEN

LÅNGSAMT

FÖRSER MED BRÄNSLE

GEGGAN

DIT KÖR AMBULANSEN

1

ÅKER FÖRST I SNÖIGT SKIDLOPP KNATTAR HAN ÄR FAR TILL BARNEN

DÄMPADE ORON

GÅNGART FÖR HÄST

ROVA

VARM DRYCK

ATMOSFÄR

SARKASMEN FÅGEL SOM DANSAR SKÄNKTE

BARNMAT SIGNALERA

IDROTTSPLATS SUDDIGA 2

KNUTAR

DALAR ÄR EN GEMEN PERSON

ÖVERDREV FÖRDELADE STORMAKT

LÄMNAR BOLMA SKÄRVOR HAR TILL AR- FLAMKEOLOG MOR

KÄNDE SIG FÖR

OÄNDLIG

RIGABON GALENPANNOR HITTA

I SKRIVANDE STUND

NÖDSAKAD

PÅSTOD

TA MÅTT PÅ

TIDSPERIOD

TVÄTTA

MER ÄN EN

DOMDERADE

TRAVAR MED HUGGET LÖFTE PALLAR

HOAR I SKOG

ÄR DET OMODERNA ORDNING

FÄLLER DEN SOM ÄR NERE

GRIPA

VARA MUDD- BRÅKIG RA PÅ PENGAR VATTENDRAG

UPPSLUPPNA HJÄLPER SJUKA

TECKEN FÖR SILVER

PLACERADE KLYVS

TANKSPRIDD

SÄSONG FISK SOM KAN HA EL

STAD MED SVAMPEN

KVICKT HELGONBILDER FALKMAN KVÄLLSSIGNAL INFLAMMATION KALLAS KONDIS

TÄLJA

BOR I KUPA

JÄTTE I HAVET OGIFT FLICKA

KALLAS STJÄRNA LÅG BUSKE

5

DEN FÅR OSS ATT LÄNGTA TILLBAKA

STIRRA STINT

FATTIGDOM

JOBBADE HÅRT

KATT MED TOFSAR BALJA

BENÅDATS ÄR TUNG DUNS

SKIVA MED MUSIK OKOKT

KLÄDER ÅT MÄN VÄRMER SOCKA

GÅR DET SOM ÄR OKEJ GRÖN

BOKSTAV I FICKA

BILDAS VID NOLL

HOLMEN

6

VID BÄCK

BRA UTSIKTER

HADE ROM 1960

© Bulls

FRIDLYSAS

ÄR STEL I KROPPEN

DIADEM

SPETS PÅ KNIV STICKIG BUSKE ÄR HELT KNÄCKT

VILL UTELÅST VINDDRAG

GLÖDER

DEN ÄR VALUTA I ITALIEN KRUKAN

4

3

RESTE PRATAR I NATTMÖSSAN

ERÖVRAR

ÄR BARNENS LOTT EDER ÖKAR FARTEN I BILEN

DALSÄNKA TRASSEL I HÅR

GRUSA SÅDANA GÖRS PÅ FÄBOD

KONSTRUKTÖR: MATS EDVARDSSON FOTO: TT

Lämna in lösningen senast onsdag 9/4 24.00

LÖSNING VECKA 12 (FÖRRFÖRRA VECKAN) A D E L S A S K R Ä R G R A R D A R E O V E E N A Å R A N A K T A R F A

DANSK Ö I LILLA BÄLT

VISADE SIG RÄDD

GRISFÄRGAD

BESKOW

RISTAT IN

LINJE

RANG

FALLA I MASSOR FLÄCKFRIA

YTVIDD

MAN I LOVET

RÖRDA

LÄGGA I PLÄTT

BLI SAMS

SOM IS LIKNAR VON I NAMN

DEN ROR MAN MED

HINNER SNABB I

BABA I SAGA

LUKT I KÖK

DE ÄR HÅRDA PÅ MARKEN

FÖRST

A M S A L A T I T E H O N A Å S A L R O A G N A R A N F Ä D A L L L T I L L I T T A G

MYTER

BLIVIT GAMMAL 2

FÖRT OVÄSEN

Å L D R A T S

BACALL

BESITTA

VAKEN KRÄLA

VAJER

VÄRLDSLIG

UNDERHÅLLER FÄRGSTARK

KLASSA IDOGHET

BOSKAP KAN RINGA IN VERB

SMÄLL LINA LUND SOM LADE

STAD VID TAJ MAHAL I INDIEN

DASSET SKINA

G L Ä N S A FULT FÄRGTON

5

K U L Ö R

T O R L A U R E N G I G G N O T A G R L E E L A K A R I N S V P E O V E R K A E T D A M N I T S T Y V S A N T G R Å A N T FÄLLA GAMLA SKOGSFJÄDRAR KATT

TRATT

BYGGS IHOP

RÖR SIG SOM EN ORM

PUTSA DEN HAR FLERA RUM

1

METER VÅGAT

FIRAS MED RAKEL

HETER SOM ATT TECKNA HÅN

SES HERDE LEVER ENSAM

PEROLOF SLÅR SPELARE

FÖRST

SKA VÄL CHEF

FÄRGAR HÅLLER SÄLLAN PRATIG

ÄLDRE ÄN TÖS

BULTAR

DEN SOM GAPAR EFTER MYCKET MISTER OFTA HELA ...

HOPEN

SOM NÅGON

MOTTAGARE DYSTERT FÄRGAD

HINNER INTE LÅNGSAM?

TÄNKER SIG

Frågor eller synpunkter? Mejla oss på miljonkrysset@wordex.se

VINNARE VECKA 12

1:a pris (25 Trisslotter) Olle Bertil Ingemar Grönquist, Vellinge.

K O N PRYDER PÅ GOLV

M A T T A A L L E I A N T T E T O N A R C K E K A R E N N R E A A R TRÄDET I SALEN

FINFÖRDELAT

4

VAR UTAN HA PÅ KRYDDA

SCEN

BLÅSVÄDER

GNUTTA KAN GRISA

GER SKULDEN MARSDAM

ARGSINT

GÅR I LAND MED

JULITJEJ FÖRE ZENECA

JÄMTE ENAR KAN HÄR HÄR

6

K M A L A A N A R S A S T R A R L A S T O A N J O G E R E T T KARL

ÄR LASSE I VISA

FROSSERIET RYSKT NEJ

HAN LEVER PÅ TELLUS LÄMNA

TVSPELSBOLAG TROSA

LIKA MED TVÅ

ONKEL I VÄST

T U R U K N A D S M T A R G E A R D A R I

ÄR MAN MED REJÄL KULA?

SLÅR BLOMMA SNÖPER

3

SÅDAN PIFFAR UPP

P S A M O R A T K A D E A U L A R N I E N K O B O N A N S G DUO

HAR FRU

KAN MURRE

LÅG MELLAN BERG

MAGISK GELLER

SKA SÄLJA

GENLJUD

MUAR I HAGE PACKAS DET I

© Bulls

4941

KONSTRUKTÖR: MARC JOHNSON

Lösningskod vecka 12: 472663/granne

Ulla Larsson, Västerås. Karl Esbjörn Eriksson, Fiskebäckskil. Bo Martin Mannberg, Skellefteå. Jonas Åke Sigvard Jonsson, Vaggeryd. Tord 2:a-20:e pris (3 Trisslotter) Lennart Bertil Söderholm, Skärplinge. Birgitta Margareta Berglund, Sundsvall. Kjell Erik Torstensson, Kungshamn. Sune Stefan Persson, Arboga. Kurt Sundell, Tanumshede. Siv Anni-Britt Pilestål, Nynäshamn. Oskar Åhré, Östersund. Erik Blomkvist, Köping. Håkan Söderlund, Gränna. Karl Helge Lindahl, Bullaren. Eija Lundberg, Jönköping. Sven Anders Andersson, Hisings Kärra. Carl Göran Melin, Krokom. Leif Robertsson, Mullsjö. Harry Valdemar Engström, Hällevadsholm.

Vi jobbar för barns rättigheter. I FN och i din kommun. Du har makten att ge barn en framtid. Bli månadsgivare redan idag på räddabarnen.se VÅR VERKSAMHET KONTROLLERAS AV SVENSK INSAMLINGSKONTROLL. VÅRT 90 - KONTO GARANTERAR ATT DINA PENGAR ANVÄNDS SÅ EFFEKTIVT OCH BRA SOM MÖJLIGT.

52

Tidningen Folket sedan 1905.


serier kalle och hobbe Glöm det, Olle. Du får inga pengar.

Pröjsa, mesen!

Jag har faktiskt inga.

Åh, så synd, då.

Åh, vänta. Jo, titta.

För att vara så fåordig är han rätt övertygande.

©dist. by europapress

hagbard handfaste

94x30

För Ofrivilligt Barnlösa - Mot Ofrivillig Barnlöshet

För Ofrivilligt Barnlösa - Mot Ofrivillig Barnlöshet

www.wabbiefoundation.org Postgiro 90 02 05-6 Bankgiro 900-2056 Tack för ditt stöd!

94x50

Stöd oSS i kampen mot ofrivillig barnlöShet

melodikrysset

läsarbild

Melodikrysset v.14 - 5 april 1

2

3

4

6

5

För Ofrivilligt Barnlösa - Mot Ofrivillig Barnlöshet

För Ofrivilligt Barnlösa - Mot Ofrivillig Barnlöshet

www.wabbiefoundation.org

7

Postgiro 90 02 05-6 Bankgiro 900-2056 Tack för ditt stöd!

8

94x20 9 10

11

12 13

14

För Ofrivilligt Barnlösa - Mot Barnlöshet För Ofrivilligt Barnlösa MotOfrivillig Ofrivillig Barnlöshet

Postgiro 90 02 05-6 Bankgiro 900-2056 Tack för ditt stöd! En av backsipporna (Farfarsgubbe) som börjar komma på Sofiebergsåsen.  Foto: Lars Löfstedt

94x20

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm För Ofrivilligt Barnlösa - Mot Barnlöshet För Ofrivilligt Barnlösa MotOfrivillig Ofrivillig Barnlöshet

Namn:..................................................................................................................................................... Adress:...................................................................................................................................................

Postgiro 90 02 05-6 Bankgiro 900-2056 Tack för ditt stöd!

Postadress:...............................................................................................................................................

Tidningen Folket sedan 1905.

94x43

53


VECKANS BÄSTA TV LÖRDAG 5 APRIL–FREDAG 11 APRIL

Bröderna Anders och Martin Timell bjuder in några av Sveriges främsta kockar till Stockholms skärgård.

FOTO: CECILIA MÖLLER/TV4

Stjärnkockar hos bröderna Timell TV4 MÅNDAG 20.00

Vi får lära oss hur tio av Sveriges främsta kockar lagar en trerättersmiddag i det nya matlagningsprogrammet ”Timells skärgårdskök”.

paradis Mjölkö i Stockholms skärgård. I Martin Timells utomhuskök kommer vi att få se kockar, en i varje avsnitt, som Melker Andersson, Karin Fransson och Tommy Myllymäki laga mat.

Bröderna Anders Timell, radiopratare och hovmästare, och Martin Timell, programledare och snickare, får besök i sitt semester-

FÖRST UT är Stefano Catenacci som bland annat kom tvåa i ”Kockarnas kamp” 2012 och var ansvarig för kronprinsessan Victorias

och prins Daniels bröllopsmiddag. Hans trerättersmiddag tillsammans med bröderna Timell består av carpaccio, spaghetti alle vongole och pannacotta. STEFANO LÄR oss hur man bäst kokar pasta och vad som är skillnaden mellan kofilé och oxfilé. – Det finns ingen mer prestigelös kock. Det var kul att se honom

arbeta på riktigt och få lära sig små knep i köket, säger Anders Timell. Att programmet har fokus på mat var viktigt för Anders. – Det är ingen som röstas ut. Ingen är elak och ingen mår dåligt. Sen tror jag att många tycker det är kul att se hur det ser ut hos Martin och han gillar att visa upp det, säger Anders och skrattar. Martin Östergårds

Erik improviserar i kändisköken TV8 TISDAG 21.00

Kända personer öppnar sina kök för en dag av matlagning och samtal. Men de har fått instruktionen att inte förbereda eller handla.

Pia Johansson och Erik Fröderberg är nöjda med säsongen. 54 2

Nu startar en ny säsong av ”Här är ditt kylskåp”. Kocken Erik Fröderberg kokar gärna soppa på en spik och jobbar bäst under press. Han har lagat mat i programmet

i de tre säsonger som det har visats, som han kallar det ”i modern tid”. När det först sändes 1993–94 gjorde det stort intryck på den då tonårige Erik. – Programmet var en bidragande faktor till att jag började jobba med mat. Nytt för den här säsongen är såväl kanal, programlängd som programledare. Pia Johansson som tar över programledarrol-

len efter Anne Lundberg umgås med personen de besöker under tiden Erik förbereder middagen. Sändningstiden är numera en hel timme. – Jag tycker om utmaningen att laga något av det jag hittar i personens kök.Visst blir det ofta svettigt, men jag måste ju verkligen vara kreativ om de har ett halvtomt kylskåp, säger han. Elina Borg Björnström Tidningen Folket sedan 1905.


Unga tar plats i köket TV4 ONSDAG 20.00

Att ålder inte spelar roll när fina maträtter ska tillagas i köket bevisar de tolv unga deltagarna i ”Sveriges yngsta mästerkock”. Elvaåriga Christina Brown är en av de matintresserade deltagarna. Hon stortrivs i tävlingsköket och hade inga problem med att bli filmad och bedömd av juryn. – Programmet är det största som har hänt mig, det var fantastiskt kul att vara delaktig. Och juryn var snäll men rättvis, säger hon. HON KALLAR matlagning ”blodigt allvar” och hade förberett sig väl innan tävlingen. – Under inspelningen övade jag på att laga mat både före och efter skolan, och sedan lärde jag mig massor i programmet också. Trots sina unga år har Christina redan hunnit

med att skaffa sig mycket matlagningsvana. Hon berättar att en av hennes specialiteter är oxfilé med hasselbackspotatis och bearnaisesås. – Det är mest jag som lagar mat hemma, och dessutom så praktiserar jag sedan förra hösten på restaurang Fredsgatan 12 i Stockholm. CHRISTINA ÄR säker på att det är mat hon vill jobba med när hon har gått ut skolan. – Jag vill vinna SM i gastronomi och göra min egen kokbok, säger hon bestämt. Elina Borg Björnström

”Det är mest jag som lagar mat hemma, och så praktiserar jag på restaurang Fredsgatan 12.”

Yohio besöker ”Robins” SVT1 LÖRDAG 21.00

En av gästerna i ”Robins” är bara 18 år och har redan hunnit med två albumsläpp samt medverkat två gånger i Melodifestivalen. Men Yohio är inte nöjd för det, nu vill han ta sin musik ännu längre. – Jag vill prova mina vingar på andra håll och komma ut mer i världen, säger han. På sitt andra, nysläppta, album ”Together we

VECKANS FILMER

stand alone” förekommer bland annat den instrumentala låten ”I norrländska skogars dvala” som Yohio skrev redan som sexåring. Han säger att det nya albumet är mer enhetligt än det förra. – För det första så har jag utvecklats en hel del musikaliskt sedan förra skivan. Jag har också skapat ett mer distinkt sound så att det inte ska låta så splittrat längre, säger Yohio. Och Melodifestivalen blir det inte på ett tag nu. – Jag tror att jag får vänta lite med att ställa upp igen. Johanni Sandén

Coco: Livet före Chanel DRAMA Betyg:

Den bästa av flera nya filmer om modegurun (här spelad av Audrey Tautou), en sublim och (givetvis) elegant skildring av hennes tragiska ungdom och den oglamourösa vägen mot Paris. (Coco avant Chanel, Frankrike, 2009) TV4 LÖRDAG 0.15

Dimmornas kaj DRAMA Betyg:

3 starter

Tidningen Folket sedan 1905.

Marcel Carnés prisbelönade film om några vinddrivna existenser i hamnkvarteren i Le Havre. Om den får dig att känna dig ensam så är du inte ensam, okej? Med bland andra Jean Gabin och Michèle Morgan. (Le quai des brumes, Frankrike, 1938) SVT1 ONSDAG 14.50

Vår i trädgården

Kampen fortsätter

Djuren får hjälp

Namnet och sändningsdagen är nya när nu ”Trädgårdsmåndag” drar i gång för säsongen. – Vi är på topp, och jag är mer speedad än någonsin, säger trädgårdsmästaren John Taylor entusiastiskt. SVT1 MÅNDAG 20.30

De episka äventyren i den fiktiva världen Westeros i ”Game of thrones” har lockat en enorm publik världen över. Nu kan alla som väntat se den fjärde säsongens första avsnitt. C MORE SERIES MÅNDAG 21.00

Den nya realityserien ”Veterinärerna” hänger med i arbetet som utförs på djursjukhus och ladugårdar, där det varje dag krävs både bred kunskap och djupt engagemang för att kunna hjälpa djur och ägare. SJUAN TORSDAG 20.00

Biutiful DRAMA Betyg:

Alejandro González Iñárritus hyllade – och Oscarsnominerade – film om godhjärtad fattig man (Javier Bardem, riktigt bra) som försöker försörja sina två barn (och en utflippad fru), samtidigt som han är döende. (Spanien/ Mexiko, 2010) SVT2 FREDAG 22.15 55 3


Jalla Jalla.

Folket tIll alla! Folket är en av få S-märkta tidningsröster. På ledarsidan argumenterar vi självklart för en rödare politik. På nyhetsplats erbjuder vi andra perspektiv. Stötta Sörmlands enda röda pressröst, teckna dig för en prenumeration och få Folket varje lördag minst fram till valet.

Vi gör din helg komplett!

Jag vill läsa Folket i

195:459:-

5 12 månader för 609:5 6 månader för 347:-

FRANKERAS Ej

KOD 180 FOLKET bETALAR PORTOT.

KOD 181

NAMN TELEFON GATUADRESS POSTNR

Folket HelG ORT

E-POSTADRESS

Svarspost Kundnr 630275200 638 01 ESKILSTUNA

KONTAKT / Tel: 016-15 61 11 | E-post: prenumeration@folket.se | folket.se Prenumerationserbjudandet gäller ny prenumerant t o m 140531. Gäller ej företag. Efter kampanjperiodens utgång övergår prenumerationen till en tillsvidareprenumeration och gäller till ord pris tills du själv säger ifrån genom att kontakta vår Kundservice. Vår policy ang kundinformation: All kundinformation såsom ditt namn- och adressuppgifter m m behandlas med hjälp av modern informationsteknik och lagras hos Folket. Personuppgifterna kan komma att behandlas för marknadsföringsändamål från oss och våra samarbetspartners.

56

Tidningen Folket sedan 1905.

Folket 20140405