Page 1

för dig som går på GYMNASIET!

? g g u l P ? b Job vi hjälper dig! , n g u -L

Framtid.se – framtidens jobb och vägen dit!

Nummer 1, 2014


Innehåll 24

“Du måste förstå att du ska bidra med något. ”

22

16

7

28

20

30

26

12

Panel & Test

4

7

NÄSTA STATION FRAMTIDEN! Melissa, Sara, Fredrik, Wirena och Rosanna pratar om livet, framtiden och drömmarna.

12

Vilken typ är du Bli medveten om dina styrkor och arbeta med dina utmaningar.

Jobb 16

Väge n ti l l fö r i jobb sta j s ö ka obbet 20 rdjun PASS geln. Fram AR DU t id. se le der FÖR S ät t JOBB dig rä o rd p ET ÄN å din tt 22 a st y DÅ? EG E N r k o K r. ARRI ÄR V D in in S. FÖR ställn 24 ETAG ing s STAR pe lar ETS B TA EG s to r r ÄSTA oll. ET O ? st ar t CH BO a ege K 26 t. VAR NY C Lös n HAN inge n S FÖR ka n v Om y JOBB a ra a rkesi tt H UNGRIG nt r o d 28 Bli GU uktio A n LDM EDALJÖR sanställni Worl ng. V dSkil ad är PÅ JOBB l s I nt 30 d et ? e r n at När E T io L äs o jobb n a l . m t äv ann kreat ons linge erna ivitet n efte ... Ta rfr å n ka r frå n k gar r e at i v ex p ert .


Innehåll 40

33

44

50 36

42

47

Plugg 33

Att välja rätt väg i studierondel len Om olika utbildningsvägar.

Läs om arbetsgivare som vill jobba med unga människor från sid 52!

36 Lämna landet Våga prova på att plugga eller jobba utomlands! 40 42 44 47 50

RÄTT UTBILDNING GER JOBB! Vilka brans cher utvecklas? där utbildning möter verklighet Sara utbildar sig till civilingenjör på Blekinge Tekniska Högs kola. YRKESFÖR ARE – Vägen in i framtiden. DITT Survival kit TILL UNIVERSITETE

T. HÖGSTATUSPROGR AMMEN Om popu lära utbildningar. Får man jobb sedan? Tänk igenom innan du väljer!

Läs också om våra exklusiva webbreportage på www.framtid.se 5


Början på resten av livet! Frihet, oro, glädje, stress eller längtan? Hur känns det när du tänker på framtiden? Det som har varit kan vi inte påverka, men framtiden är fortfarande ett oskrivet blad. Och det är du som bestämmer vad du vill fylla just ditt blad med! Framtid.se vill visa olika valmöjligheter när det gäller just din framtid. Vi vill även visa hur arbetsmarknaden ser ut och vilka företag som gärna anställer dig när det blir dags. Några av dem kan du läsa om här i tidningen, och fler hittar du på www.framtid.se. I tidningen träffar du även Melissa, Sara, Fredrik, Wirena och Rosanna. De berättar hur det känns att snart ta studenten, om sina drömmar och förhoppningar för framtiden. Hitta dina styrkor i vårt test och missa inte heller vår jobbspecial med praktiska tips på vägen till ditt första jobb. Läs också om att starta eget som ung och vad arbetsgivare och unga anställda säger om en bra inställning på jobbet. Möt även tre unga människor som alla valde att plugga eller arbeta utomlands. Hur var det? Och vad har de för råd? Ta det lugnt och pröva dig fram, du behöver inte bestämma dig nu. Du kommer att hinna byta både arbetsplats och yrke flera gånger i livet. Kom ihåg att drömmar och framtid inte har någon ålder. Ha det fint och lycka till!

Produktion: Mangrove Publishing AB. Ansvarig utgivare: Kristoffer Jarefeldt. Redaktör: Andrea Irving. Skribenter: Se respektive reportage. Grafisk form och illustration: Mangrove Publishing AB. Foto: Se respektive reportage. Omslagsfoto: Istockphoto. Tryck: Forssaprint. Upplaga/målgrupp: Höstutgåvan skickas direkt hem till landets

Annonsering: Vill du annonsera i nästa nummer av Framtid.se? Ring oss på 08-545 42 450 eller mejla till info@framtid.se.

Beställning: Känner du någon som vill ha tidningen Framtid.se? Beställ enstaka exemplar kostnadsfritt på www.framtid.se. Framtid.se ansvarar ej för riktigheten i det icke-redaktionella materialet. Eftertryck, helt eller delvis, utan redaktionens tillstånd är ej tillåtet.

årskurs 9-elever, i cirka 100 000 exemplar. Vårutgåvan skickas direkt hem till landets sistaårselever på gymnasiet, cirka 120 000 exemplar.

Mangrove Publishing AB, Arenavägen 39,

Framtid.se skickas även till studie- och yrkesvägledare.

Box 10160, 121 28 Stockholm-Globen

6


Panelen

Nästa station framtiden! Snart är den här, morgonen efter studentdagen. Jobb, plugg, utlandsresor eller vila – möjligheterna är många. Framtid.se besökte Grillska gymnasiet för att träffa treorna Melissa, Sara, Fredrik, Wirena och Rosanna och prata om livet, framtiden och drömmarna. Text: AMELIE FURBORG Foto: CHRISTIN PHILIPSON

Sara Rosanna Fredrik

Ni går sista året på gymnasiet nu, och studenten närmar sig. Hur känns det? Wirena: Det känns kul och läskigt på samma gång. Just nu har vi väldigt mycket i skolan, men så vet man att det kommer att bli jätteroligt att ta studenten. Fast vad som händer sen har man ju ingen aning om. Rosanna: Jag har alltid tänkt att man ska ta det som det kommer. Det blir bara jobbigt om man håller på och stressar upp sig över vad man ska göra sen. Så jag ser det mest som att det är roligt att vi ska ta studenten, och att det kommer att bli bra efteråt.

Melissa Wirena

Fredrik: Många vet ju inte riktigt vart man ska efteråt, om man vill jobba eller plugga vidare direkt. Det är mycket tankar kring det. Jag hoppas att jag får jobb direkt så att jag kan tjäna lite pengar och sen sticka ut och resa ett tag. Sara: Jag känner ingen stress, men jag har börjat längta till studenten. Då ska jag vila och ta det lugnt. Melissa: Förut tänkte jag att det skulle vara jätteläskigt att ta studenten, men nu tycker jag att det känns bra. Jag tror som Rosanna, att det kommer att ordna sig.

7


Panelen

ROSANNA STRÖMBERG Ålder: 18 år Pluggar: Estetiska programmet, inriktning bild och form

Fritid: Pluggar, tränar lite, har roligt Drömjobb: Något inom kultur, eller lärare

De andra om Rosanna: Hon kanske blir journalist, och skriver på kultursidan. Eller jobbar som guide på ett museum

Pratar ni mycket med klasskompisarna om vad som händer efter studenten? Rosanna: Det är lite olika. Man vet ju vilka som vill plugga vidare och vilka som ska resa eller göra något helt annat. Att göra något helt annat, vad kan det vara? Rosanna: Jag ska åka till Kanada och jobba i ett växthus. Jag hittade släktingar i Kanada som driver ett stort växthus, och jag kände att det var en helt perfekt grej att göra. Resan är redan bokad. Jag åker några dagar efter studenten och ska vara där i fyra månader. Hur tänker ni andra, vad vill ni göra efter studenten? Wirena: Jag tänker söka till högskolan, så kan jag ta ställning till att börja plugga om jag kommer in. Det blir nog här i Stockholm, och jag tror att jag ska välja litteraturvetenskap eller läsa till socionom. Jag är lite skoltrött nu, men känner ändå att jag vill komma igång och plugga så att jag blir klar, och liksom blir något. Melissa: Jag vill nog jobba i ett år eller så, och jag skulle verkligen vilja flytta. Långt bort från Stockholm! Inte utomlands, men typ till Kiruna eller något. Jag har kollat en del på utbildningar och funderar på att plugga till apotekstekniker sen. Jag har en liten grej för apoteket…

8

Fredrik: Vi har haft en hel del praktik nu under utbildningen så jag vet redan att jag har åtta eller tio veckors sommarjobb på företaget där jag har gjort min praktik. Det är som IT-support på ett stort företag. Sen hoppas jag på att bli anställd där, och när jag har sparat ihop pengar vill jag få med min flickvän och åka ut och resa. Kanske till Fiji-öarna, Australien och Nya Zeeland.

Hur tänker ni kring jobb? Har några av er extrajobb nu? Fredrik: Jag har ju jobbat en del via praktiken. Wirena: Jag jobbar extra på ett café. Melissa: Jag jobbar på ett kontor, där jag är typ administrativ sekreterare. Jag sitter vid en dator, det är rätt skönt. Hur känns tanken på att gå till ett jobb varje dag sen i framtiden, istället för att gå till skolan som ni gör nu? Melissa: Det jobbet jag har nu är ett sådant jobb som tar slut när man går därifrån. Jag gillar det, och vill gärna ha den typen av jobb sen också. Jag vill kunna släppa det när arbetsdagen är slut. Fredrik: Jag har ju jobbat sju till fyra nu på praktiken och sen är det slut för dagen. Och jag håller med dig Melissa; det är skönt att kunna släppa jobbet när man går hem. Sara: Det känns lite läskigt att börja jobba tycker jag. Jag kommer ju att jobba inom vården, och det är häftigt men också läskigt. Wirena: Jag vill jobba med något som jag tycker är kul och är intresserad av. Då spelar det inte så stor roll om jobbet följer med hem, tänker jag.


Panelen

MELISSA SAHLIN Ålder: 18 år Pluggar: Samhällsvetenskapliga programmet, inriktning bistånd

Fritid: Hänger med kompisar och pluggar

Drömjobb: Apotekstekniker. Jag gillar verkligen apoteket!

De andra om Melissa: Hon blir apotekstekniker, men inte hela livet. Kanske bibliotikarie, eller förskollärare

Om vi pratar om lön och att tjäna pengar – hur tänker ni om det? Är det viktigt med pengar? Rosanna: Jag tror att det beror på vad man gör. Om jag får jobba med något som jag verkligen brinner för så blir lönen inte lika viktigt. Fredrik: Precis, jobbar man med något kul så kan man nog tänka sig en lägre lön. Men lönen är ju ändå viktig såklart. Melissa: Det beror på vad man är i för situation också. Nu när jag jobbar och bor hemma så sitter jag med en massa pengar, men jag har ju ingen hyra, behöver inte betala min mat själv och har inga ungar att ta hand om. Lönen spelar säkert mycket större roll när man bor själv och har utgifter.

FREDRIK OLSSON Ålder: 18 år Pluggar: El- och energiprogrammet med IT-inriktning

Fritid: Tränar, umgås med kompisar och med flickvännen

Drömjobb: Eget företag inom IT De andra om Fredrik: Han kommer att starta eget och skaffa Volvo, villa och vovve

Att tjäna en massa pengar och bli rik – det är ingen som siktar på? Fredrik: Man skulle ju inte tacka nej, men jag skulle inte göra något jättetråkigt bara för att tjäna mycket pengar. Rosanna: Men att jobba med något jättekul och tjäna mycket pengar, det vore ju det bästa… Hur gör man det, tror ni? Fredrik: Det måste ju vara genom att jobba med något man brinner för, något man är bra på. Eller om man startar eget företag. Är man duktig inom sitt område så kan det bli bra med pengar, så är det ju. Men jag tror att om du är intresserad och hittar något du brinner för så kan du nog få rätt bra lön som anställd också.

9


Panelen

WIRENA LOPEZ Ålder: 18 år Pluggar: Samhällsvetenskapliga programmet, inriktning bistånd

Fritid: Läser en hel del, och tränar Drömjobb: Kanske bibliotikarie, eller socionom. Något jag tycker är kul

De andra om Wirena: Hon blir bibliotikarie. Eller partiledare

Det här med att starta eget, är det något ni har funderat på? Sara: Nej, jag har inte tänkt alls på det. Det verkar bara vara stressigt. Wirena: Inte jag heller. Jag vet inte alls vad det skulle vara i så fall. Rosanna: Inte i nuläget, men ju äldre man blir desto fler olika tankar och alternativ kommer ju att poppa upp. Man vet ju aldrig, man kanske kommer på världens idé! Melissa: Där jag jobbar nu, det är på min farbrors egna företag. Jag kan sitta och kolla på honom ibland och se hur otroligt stressad han är och hur han jobbar dygnet runt. När jag ser honom tänker jag att jag aldrig vill starta eget. Fredrik: Men hittar du idén du brinner för kanske det är okej att det är lite stressigt ett tag? Jag är sugen på att starta eget någon gång. Innan jag hoppar på något sådant vill jag veta exakt inom vad. Vad är det som gör att en arbetsplats är bra, förutom en lön man är nöjd med? Fredrik: Kollegor och arbetsmiljö är ju viktigt. Att företaget värnar om personalen, och att man känner sig uppskattad. Och att man tycker att det är kul. Sen tycker jag att det är viktigt att man utbildar personalen. På företaget där jag har gjort min praktik är de väldigt öppna för att personalen går kurser, det är jättebra.

10

Wirena: Det kan verkligen vara skillnad mellan olika arbetsplatser har jag märkt. Stämningen är mycket trevligare där jag är nu, det känns mycket mer avslappnat än på förra stället jag var på. Det är skönt att man kan prata med kollegorna, och inte bara är där för att jobba. Fredrik: Att ha en bra chef är viktigt också. Min nuvarande chef intresserar sig verkligen för vad man gör och att man trivs.

Wirena och Melissa; ni pluggar ju bistånd. Har ni några tankar att jobba inom det i framtiden? Wirena: Jag var intresserad att jobba inom bistånd innan, men sen har vi nog blivit mer och mer kritiska under utbildningen. När man ser hur det går till inom bistånd, det är ju inte alltid det hjälper på det sätt som det är tänkt. Melissa: Vi får ju verkligen insikt i vad som är bra bistånd, och vad som funkar. Wirena: Om jag åker iväg skulle jag välja en organisation som hjälper folk på plats. Som utbildar befolkningen och hjälper en by eller ett samhälle att klara sig själva. Istället för att vara något slags överhuvud som bara skickar pengar. Rosanna: Jag kan också tänka mig att jobba som biståndsarbetare ett tag, men inte hela livet.


Panelen

SARA ELOUARDI Ålder: 19 år Pluggar: Vård- och omsorgsprogrammet

Fritid: Gymmar Drömjobb: Kurator, för jag vill hjälpa ungdomar. Eller inom äldrevården

De andra om Sara: Hon kommer att bli det hon vill; kurator

Hur ser ni på framtiden i övrigt – boende, familj och annat? Fredrik: Jag bor i Trosa och pendlar till Stockholm nu. Jag vill absolut flytta hit sen, det är här jobben finns för mig. Men jag är lite för mycket bondpojk för att bo mitt i stan, men en bit utanför skulle vara perfekt. Sen är det klart att jag vill ha familj så småningom. Jag gillar barn. Det kanske kan vara dags om tio år eller så. Sara: Jag vill flytta. När jag har jobbat och sparat pengar, då vill jag flytta tillbaka till mitt land, Marocko. Här i Sverige är det kallt och stressigt, och det blir mörkt så tidigt. Jag vill ha fyra eller fem barn i framtiden. Wirena: Jag vill inte bo i Stockholm, utan i någon mindre ort i Sverige, kanske i Skåne. Jag vill ha familj om jag hittar någon trevlig att leva med. Jag har nog rätt höga krav på den personen jag ska ha barn med. Melissa: Jag vill verkligen ha barn, men när jag ser mig själv med en liten unge finns ingen annan i den framtidsvisionen. Det är bara jag och ungen. Rosanna: Så tänker jag också! Melissa: Jag vill liksom inte dela den med någon... Nej jag vet inte, men jag har nog, precis som Wirena, väldigt höga krav på den person som ska få dela mitt barn med mig. Rosanna: Jag vill bo utomlands, men inte hela livet. Något säger mig att det kommer att bli jobbigt när ens föräldrar blir gamla och man vill hem till dem. Jag vill gärna ha barn, men jag ser som sagt ingen annan i den bilden. Det kanske är lite sorgligt, men det känns så.

Ser ni några orosmoln när ni tänker på framtiden? Rosanna: Alltså det är klart att det är läskigt. Det är ju jättehög arbetslöshet överallt. Men jag tror inte att det är bra att tänka på det, utan att tänka att det kommer att ordna sig. Melissa: Jag brukar inte tänka så mycket på det, men det är väl om det skulle vara svårt att få jobb. Eller att jag börjar plugga och misslyckas fatalt. Rosanna: Eller om man pluggar jättelänge och sen inser man att det var helt fel. Det skulle vara jobbigt. Fredrik: Det tänker jag också. Det är därför jag verkligen vill vara säker på vad som är rätt innan jag börjar plugga. Wirena: Men om man tycker att något är kul nu, då är det ju ändå värt det. Även om man inte ser det så när man tittar tillbaka. Man kan ju läsa kurser och testa sig fram, tycker jag. År 2023 – då är ni 28 eller 29 år. Hur ser livet ut då? Melissa: Då tror jag att jag kommer att ha barn. Sara: Jag har tre barn och bor i Sverige fortfarande. Rosanna: Jag har nog rest, bott i kollektiv och gjort de viktigaste sakerna med min ungdom och ungefär vid 28 kommer jag att fundera på hur min framtid ska se ut. Wirena: Gud, jag vet verkligen inte. Men jag hoppas att jag har utbildat mig och att jag är nöjd med livet. Fredrik: Då har jag familj. Villa, Volvo, vovve och eget företag. •

11


Test

Vilken typ är du? Vill du veta mer om dig själv för att kunna göra smarta val inför framtiden? Gör Framtid.se-testet och få inspiration och tips om vad som kan passa dig.

- Gör så här !

Foto: ISTOCKPHOTO

en och alla påståend • Gå igenom dem: gradera 5p, 2p, 0p, 10p, 7p, mer helt” tyder “instäm be p 10 r dä mer inte tyder “instäm och 0p be er du nd ellan anvä alls”. Därem e skalan. den falland

2.

under dina poäng • Räkna ihop bellen ta i ontyp. Fyll varje pers höger. längst till •

p som en personty Se efter vilk Har du . t poäng på du har högs ra? fle äng på lika många po vilken se dem och Läs igenom i. st en dig bä du känner ig

p på nästa din personty • Läs mer om stet bara nk på att te uppslag. Tä som är om hur du ger en hint a väga sk en h att du äv person oc skola r lje vä ker när du in andra sa ning. och utbild

Gradera här!

Jag är rätt säker på att jag kommer att gå långt Jag gillar att utmana min rädsla och göra vågade saker, fast med full kontroll förstås Jag gillar förändringar – då blir det ju något nytt och det är kul Jag kan mycket om det jag är intresserad av och vill hela tiden lära mig mer

12

Jag trivs bäst själv eller med dem som har samma intressen som jag

Det blir oftast jag som är ledaren i grupper.

Jag känner mig ofta sårad eller övergiven av andra

I grupparbetet tar jag ofta täten och får saker att hända

Jag trivs bäst tillsammans med andra – jag vill helst inte vara själv

Jag har aldrig känt att jag hör hemma i någon grupp

Ibland testar jag folk för att veta om de är vän eller fiende

Jag gillar att vara i grupp men vill helst inte vara ledare

Jag dömer ingen – folk får vara som de är

3.

6.

Jag oroar mig ofta för det värsta som kan hända

Jag vill inte belasta andra med mina problem

Jag är rätt seriös och känner mig ofta tyngd av allt ansvar

Om jag har ett problem så kan jag verkligen älta det – framförallt i tankarna Jag litar mest på mig själv och löser mina problem själv

Jag misstror dem som alltid verkar glada

De som har problem verkar dras till mig Om jag har problem så kan jag låta bli att tänka på dem

Jag anpassar mig hellre än försöker få igenom min vilja

1.

5.

Jag gillar inte stora fester där man inte känner alla – då är jag hellre hemma

Jag tänker mycket på hur andra uppfattar mig

Lycka till!

Det behöver inte hända så mycket hela tiden – jag gillar att ha det bekvämt

4.

7.

Jag tycker det är viktigare att vara effektiv än att det blir perfekt

Jag kan lite grann om allt möjligt men är inte superbra på något

Jag har svårt att vara 100 % nöjd med något jag gjort

Jag gillar att läsa faktaböcker eller faktatidningar – eller leta på nätet

I skolan protesterar jag alltid om jag tycker läraren är orättvis

Jag gillar att ha tydliga mål för mig själv – det gör mig motiverad

Jag har bra relation till de flesta av mina lärare

Jag har svårt för att be om det jag vill ha – det känns själviskt

Jag är smartare än de flesta av mina lärare

Jag ser snabbt vad andra missar


Test 8.

12.

16.

Jag har så många nära vänner att det är svårt att få tid för alla

Jag har inget behov av att alla ska gilla mig – jag säger vad jag tycker

Jag vill att mina kompisar ska veta att jag är lojal i alla lägen

Min kompisars liv verkar vara mycket enklare än mitt, ibland blir jag avundsjuk

Jag vill verkligen att andra ska känna att de kan lita på mig

Jag vill gärna få kontakt med människor, oftast tar jag första steget

Jag tänker fort och kan bli otålig när andra inte är lika snabba

Jag är inte rädd för att fråga den som verkar ledsen om hur det är

När mina kompisar är nöjda blir jag nöjd

Om stämningen blir för negativ brukar jag säga något kul för att lätta upp

Jag brukar ofta veta vad andra behöver och vad de känner, utan att de säger något

Jag berättar gärna för andra om bra saker jag gjort

Mina kompisar har samma intressen som jag Jag beskyddar mina närmaste kompisar När jag är ensam händer inget – jag blir pigg av att vara med kompisar 9. Jag är inte så målinriktad – det är viktigare att det är kul på vägen Ofta frågar jag andra vad de tycker innan jag bestämmer mig Jag skulle kunna bli en bra försäljare – jag har lätt att övertyga andra Jag gillar att ha ordning och reda och koll på min kalender Jag skulle nog bli en bra forskare 10. Ibland har jag svårt att bestämma mig, för jag är rädd att missa det roligaste alternativet Jag bestämmer mig oftast snabbt utan att tänka Jag har ofta svårt att bestämma mig – alla val verkar lika bra/dåliga Jag gillar att göra saker på ett annorlunda sätt Om jag ska köpa något vill jag ta reda på mycket fakta innan 11. Jag försöker tänka ut vad som ska hända i olika sammanhang så att jag kan vara förberedd Jag känner mig oftast medveten om mina känslor Jag klär mig alltid snyggt och har koll på mode Jag skriver ofta listor så att jag ska hinna med allt Jag tror att allting ordnar sig i längden

13. Om jag känner mig deppig så lyssnar jag gärna på deppig musik Jag berättar inte gärna om det jag misslyckats med

17. Jag är nästan alltid glad och är en riktig optimist i alla lägen Oftast vill jag hellre ge än ta emot Jag får lätt beslutsångest – det är så himla svårt att välja

Det är lättare för mig att se vad jag inte kan än vad jag är bra på

Jag ser oftast till att få min vilja igenom

Ibland skjuter jag upp saker – särskilt det som är jobbigt

Det är ofta lättare att veta vad jag inte vill än vad jag vill

Jag har fått höra av andra att de uppfattar mig som tuff och lite aggressiv 14. Jag ger komplimanger för att muntra upp mina kompisar Jag gillar inte att bara prata teorier – det måste kunna göras också Ibland blir jag avundsjuk på dem som lyckats bättre än jag Mina kompisar tycker jag är en “dramaqueen/dramaking” Ofta är det jag som pratar och håller igång när jag är med kompisar

18. Världen är en tuff plats – det gäller att vara stark Jag känner det som om jag har ett uppdrag att förbättra världen Det är viktigt att vara framgångsrik – det är det som gäller i världen Jag är nog lite djupare än de flesta andra och känner mig ofta unik i världen Jag ser världen som ett stort smörgåsbord med saker att göra och oroar mig ibland för att inte hinna med allt jag vill Totalt antal: Du är en …

15.

Jag vet precis vad jag skulle göra om det börjar brinna – det har jag redan tänkt på Jag behöver fundera tänka igenom saker innan jag pratar om dem Jag ställer alltid upp om någon vill ha hjälp – det kan gälla vad som helst

....................

FÖRBÄTTRARE

....................

HJÄLPARE

....................

ENTREPRENÖR

....................

KREATÖR

....................

UNDERSÖKARE

....................

LAGSPELARE

Det är viktigt för mig att göra allt korrekt

....................

ENTUSIAST

Ibland säger jag saker som jag ångrar

....................

UTMANARE

....................

MEDLARE

Läs mer om din persontyp på nästa uppslag !

13


Test ETTAN

TVÅAN

TREAN

FYRAN

FEMMAN

FÖRBÄTTRAREN

HJÄLPAREN

ENTREPRENÖREN

KREATÖREN

UNDERSÖKAREN

Noggrann, uthållig, ansvarsfull, handlingskraftig, visionär, produktiv, ordningsam

Generös, vänlig, lyssnande, energisk, positiv, fixare, hjälpsam

Du har ett starkt driv att förbättra saker omkring dig – helst vill du att allt ska vara perfekt. När det är grupparbete i skolan är du den som tar ansvar och ser till att saker händer. Du ser snabbt hur slutresultatet kan bli och har disciplin att ta dig ända till målet. Ordning och reda är din grej och du tycker att det är viktigt att hålla vad man lovat.

Du har lätt att sätta dig in i hur andra känner, du är hjälpsam och stöttar alltid dina vänner. Det är självklart för dig att dela med dig och du är bra på att säga det där som får kompisen att bli glad. Du är social och aktiv och har ofta mycket på gång. Du har lätt att få kontakt med nya människor för du vet ofta precis vad du ska säga och göra för att få andra att trivas.

Du passar bra på arbeten där man behöver vara välorganiserad och där man ska hålla ihop och strukturera detaljerade uppgifter‚ exempelvis som projektledare. Att arbeta självständigt är inga problem för dig eftersom det är självklart för dig att ta ansvar. Du gillar när det finns givna instruktioner att följa och du är den som ser till att du själv och andra följer dem.

Yrken inom service och där man har kontakt med människor passar dig. Eftersom du är bra på att stötta och ta hand om andra så passar du också bra i alla vårdande yrken. Du trivs bäst med att jobba tillsammans med andra och kan också passa som teamledare eftersom du är bra på att uppmuntra och peppa.

TIPS

TIPS

• Se upp när du tror

• Se upp när du gör

att allt ansvar

14

Effektiv, målinriktad, Kreativ, originell, anpassningsbar, självsäker, äkta, känslig, inspirerande, empatisk, djup, ambitiös, social uttrycksfull, intuitiv Du har mycket energi och en stor vilja att lyckas i livet. Du är bra på att sätta upp mål både i skolan och på fritiden. Helst gör du saker snabbt och effektivt. Du är tävlingsinriktad och vill gärna bli bäst på ditt område. Dina höga ambitioner och ditt självförtroende hjälper dig att lyckas med det mesta du företar dig. Jobb där tempot är högt och där det går att mäta resultat passar dig bra. Det ska vara tydligt vad som förväntas av dig och hur man mäter att du lever upp till det. Ditt självförtroende, ditt målfokus och din känsla för det som är på gång gör också att du kan passa som entreprenör. Eller kanske är det en chefskarriär som du vill ha?

Du vill vara unik och inte som alla andra. Du gillar att skapa saker på ditt eget originella sätt. Kanske målar du, skriver dikter eller gör musik. Vad du än gör så vill du göra det utifrån dina egna känslor. Du vill gärna att ditt rum och dina kläder ska visa vem du är. Du är intresserad av känslor och inte rädd för att prata om det som är jobbigt.

Analytisk, specialiserad, nyfiken, uppmärksam, kunnig, självständig, genomtänkt Du gillar information och kunskap. Förmodligen har du ett eller ett fåtal intresseområden som du kan väldigt mycket om. Du trivs bra med att vara själv och behöver inte ha kompisar omkring dig hela tiden. Kanske pratar du inte så mycket i skolan, men du hör och ser saker som andra inte ser. Du är bra på att analysera och kan hålla många detaljer i huvudet.

Du vet vad du vill och följer dina egna intressen och idéer. För dig är det jätteviktigt att jobba med något som känns meningsfullt. Jobb inom kreativa och estetiska områden passar dig bäst. Eftersom du är bra på känslor kan också jobb inom vård eller socialt arbete passa dig. Din starka vilja att göra något eget gör att egen företagare kan vara något för dig.

Eftersom du trivs med att fokusera på ett område som intresserar dig så passar du i en expertroll eller kanske inom forskning. Områden som teknik, historia, matematik eller kemi kan också vara din grej. Du är bra på problemlösning och passar även som utvecklare inom IT. Du trivs ofta bäst med att få arbeta själv med ett avgränsat område.

TIPS

TIPS

TIPS

• Se upp när du tror

• Se upp så att du inte

• Se upp när du fastnar

och säger saker bara

att ditt värde hänger

förstorar upp saker.

i tankar och idéer

hänger på dig!

för att någon ska

på hur duktig du är!

• Försök att skilja mer

alltför mycket. Gå ut

• Öva på att göra

gilla dig mer!

• Ge andra en ärlig bild

på känslor och fakta.

i världen ibland!

saker ”tillräckligt

• Kom ihåg att tänka

av dig själv – image

• Lyssna mer på

• Allt är inte fakta i

bra” – allt måste inte

på vad du själv

är bara ytan.

andras idéer!

livet – intressera dig

vara perfekt.

behöver också.

• Kom ihåg att rela-

för känslor också.

• Var öppen för flera

• Gå inte för långt i

tioner är viktigt

• Fastna inte i fakta-

möjligheter och lös-

din iver att hjälpa

– samarbeta gärna

samlande – se till att

ningar – din idé

– ibland måste du

med andra.

göra något använd-

kanske inte alltid är

låta andra hjälpa sig

bäst.

själva.

bart av din kunskap.


Test SEXAN

- Vilken personty är du? p

SJUAN

ÅTTAN

NIAN

LAGSPELAREN

ENTUSIASTEN

UTMANAREN

MEDLAREN

Genomtänkt, ansvarsfull, lojal, omtänksam, engagerad, plikttrogen, teamspelare

Spontan, mångsidig, optimistisk, idérik, kvick, lösningsorienterad, rolig

Du vill vara någon som kompisarna kan lita på – du sviker inte och är vaken och uppmärksam på det som händer omkring dig. Du ställer många frågor och vill förstå. När du ska bestämma dig för något vill du gärna fråga runt vad andra tycker först. Du vill vara väl förberedd, och känna dig trygg i livet.

Du är en verklig optimist och hittar hela tiden saker att bli entusiastisk över. Livet ska vara kul och omväxlande, så du testar ständigt nya saker. Du tänker framåt och fantiserar gärna om alla möjligheter i livet. Din frihet är viktig och du vill kunna välja olika saker på kort och lång sikt Du är snabbtänkt och hittar ofta många olika lösningar på problem. Du pratar fort och ler mycket.

Det är viktigt för dig att vara lojal och känna trygghet. Stabila organisationer med tydliga regler, ansvarsområden och roller passar dig bättre än nystartade småföretag. Din speciella förmåga att tänka i konsekvenser kan användas inom många områden som produktutveckling och säkerhet. Ditt engagemang för människor gör också att sociala och vårdande yrken kan passa dig.

Du passar på ett jobb som är omväxlande och där du får frihet att lägga upp det som du vill. Du trivs i nystartade verksamheter med möjlighet till förändring. Att jobba i projekt som är tidbegränsade passar dig också bra. Du är bra på att dra igång nya saker och att få andra med dig, så entreprenörskap kan vara något för dig.

Beslutsam, tydlig, rak, Lättsam, accepterande, stark, beskyddande, tålmodig, diplomatisk, orädd, ansvarsfull, empatisk, handlingskraftig tolerant, vänlig Du är en person som hörs och syns och ofta är det du som är ledaren i en grupp. Om du tycker något är orättvist så säger du det. Du har inget behov av att alla ska gilla dig, det är viktigare att vara ärlig och säga det man tycker. Du känner dig rätt stark och därför beskyddar du dina vänner. Du gillar utmaningar i livet och vill gärna testa vad du klarar.

Du har lätt för att se saker från många olika håll. Därför är det lätt för dig att förstå hur dina kompisar eller andra känner och tycker. Ibland kanske du hjälper vänner att bli sams. När du ska bestämma något vill du gärna fundera fram och tillbaka länge och helst låta saker lösa sig av sig själva.

Du vill gärna ha inflytande och inte bli alltför styrd av andra. Tillsammans med dina andra egenskaper gör det dig till en naturlig ledare. Det kan också passa dig att jobba helt självständigt som egen företagare. Med din beskyddande instinkt kan du också passa att arbeta med utsatta människor som t.ex. försvarsadvokat eller som vårdare inom psykiatrin.

Din empati och ditt vänliga sätt gör att du passar på alla jobb som har med människor att göra. Du trivs bäst med att jobba i grupp, och helst ska någon annan vara den som driver på. Du behöver inte ha förändring hela tiden, vilket gör att du trivs bra i stabila större organisationer. Din förmåga att se saker från många håll gör att du också passar i roller som förhandlare, medlare eller diplomat.

TIPS

TIPS

TIPS

TIPS

• Se upp när du tror

• Se upp när du tror

• Se upp när du tar

• Se upp så att du

att någon annan har

att gräset är grönare

i och kämpar för att

inte anpassar dig för

svaret på det som

driva igenom din

mycket till andra.

rör dig själv!

• Dra ner lite på

vilja!

• Ta tag i det du vill

• Du är oftast mycket

tempot ibland och

• Våga visa mer av ditt

göra och stå upp

bättre än vad du

jobba för att bli

stora hjärta.

för dig själv – du är

själv tror.

riktigt bra på något.

• Du känner dig stark,

viktig!

• Grubbla inte över

• Öva på att lova

men även din energi

• Sätt upp tydliga mål

det som du ändå

mindre och avsluta

kan ta slut – spara

för sig själv och när

inte kan påverka.

det du påbörjat.

på den ibland!

du ska nå dem.

någon annanstans!

Test et ä r ba på E sera nne t a gram och met skap at a Enn v eag ram Enn cen ter. eag ram effe är e ktiv t t t ve rkty att b g fö li m r e dve dina ten styr om k or o med ch a dina rbet utm a Vill anin du v gar. eta Enn mer eag om ram ww ? Ko w.e lla in nne på: agra mce nter .se

- Gör testet på framtid.se och se vilken kändis som verkar ha just din strategi!

Ha tillit till framtiden!

15


Jobb

Vägen till första jobbet Sjung om studentens lyckliga dar! Och sen då? Dags att klippa sig och skaffa ett jobb kanske, men hur gör man? Ta det lugnt, Framtid.se leder dig rätt i jobbsökardjungeln. Text: AMELIE FURBORG Foto: ISTOCKPHOTO

16


Jobb START INFÖR INTERVJUN SAMLA PÅ DIG ERFARENHET Tänk smart nu – då har du försprång när det är dags att söka första jobbet.

• Engagera dig ideellt! Det kan vara i en idrottsförening, i elevrådet eller i en organisation som jobbar med frågor du tror på. Att jobba ideellt visar att du är driven, att du gillar att jobba. • Var inte rädd för att prova på olika typer av kortare extrajobb. • Om du går ett yrkesförberedande program med praktik – använd praktiktiden väl och visa arbetsgivaren och att du är en person att hålla koll på i framtiden.

Fjärilar i magen? Det är helt normalt, men försök att ta det lugnt.

• Se intervjun som ett bra tillfälle att ta reda på både om jobbet passar dig och om du passar för jobbet. Ställ frågor! • Förbered dig väl och tänk genom dina svar på de vanligaste frågorna i förväg. • Googla företaget så att du känner till vad de har på gång. • Ha god marginal inför intervjun så att du är på plats i tid. Att komma försent är såklart inte okej!

INNAN DU BÖRJAR Grattis – jobbet är ditt! Men innan du börjar finns några saker som är viktiga att ha koll på.

VAR HITTAR JAG JOBBEN? Långt ifrån alla jobb annonseras ut. Håll öron och ögon öppna så kan du hitta anställningen på andra sätt.

• Berätta för alla du känner att du söker jobb. • Kolla in platsannonserna på Arbetsförmedlingen och på andra sajter. • Leta upp jobbet själv! Kontakta företag direkt och berätta att du söker jobb. • Passa även på och ring det där företaget som du gjorde praktik hos – de vet ju redan vem du är och vad du kan.

• Se till att få ett skriftligt anställningsbevis där dina arbets- och lönevillkor finns med. • Ha i bakhuvudet att det tyvärr finns arbetsgivare som utnyttjar ungdomar. Jobba aldrig svart – då har du faktiskt inga rättigheter alls. Du inte är försäkrad om något händer dig eller om du råkar ha sönder någonting. Du får heller ingen ersättning om du blir sjuk, och har du riktig otur kanske du inte ens får ut din lön.

PÅ PLATS PÅ JOBBET Då kör vi!

Läs mer om att hitta jobb på www.framtid.se HUR SÖKER JAG?

• Gör ett bra jobb från dag ett – visa att arbetsgivaren gjorde rätt som anställde dig. • Visa intresse och att du är motiverad för jobbet. • Slutför det du har lovat i tid och ge aldrig löften du inte kan hålla. • Om du känner dig osäker – fråga!

MÅL

Vanligtvis består en ansökan av två delar:

1. Ett kort, personligt ansökningsbrev som fångar arbetsgivarens intresse. Här berättar du om dig själv och varför du söker just det här jobbet. Läs på om företaget och försök att tänka ur arbetsgivarens perspektiv när du skriver din ansökan – varför passar just du för jobbet? Inspireras av Passar du för jobbet ändå? på sid 20-21. 2. Ett CV som listar dina erfarenheter och personliga egenskaper. Se exempel på nästa uppslag.

itae CV = Curriculum V CV är en t t E . p op sl v li r e d y et Är latin och b g av de kunskaper och sammanställninu har samlat på dig genom livet. erfarenheter d uppslag! a t äs n å p V C m o r e Läs m 17


u d r ä Tips enr CV skriv CV g 808 öpin , 950 Link n o 0 s 8 s 0 Lar 8, 18 m Lisa ägen gmail.co v s s @ Gla n arsso lisa.l 8 80 80 88 070-

18

mest den l l i t en AB ill äv riken sfab ige. Jag v brikens s a l sfa ra G ver SMÅLed och gö erkaren i S el av Glas E d YRK l vara m lasstillv ra en il g ch va o Jag v ngsrika n o gå pers team. fram las som bs b o j k r c ma utve m o s T iga dukt NHE afé E R A assc SERFköpings gl V d ETSLI is, Lin adet n Lin ARB - Servitr kt, familje nköpingsb Li va 2012 Barn rsäljare, ö f 2 s 1 s 0 2 Gla , 2011 asium grammet ymn o g r s p g s G NIN Linköpin svetenskap rskurs 1-9 an, å häll UTBILD Sam ingsskol - 1 p 1 ö 20 Link 1 1 0 -2 IF 2001 ngs köpi n i an L l , o arn ssk för b nköping R e E r a ERIT tbollsträn vrådet, Li ings IF AM Fo i ele , Linköp mot a ÖVRIG d lare e L - utde klam 2011 2011 e R 2010 2010 fice ft Of o s o r c T - Mi press rd er p ÖVRIG a W k - o kuns a t a lse) D rståe ska ö f n er e d v (go vänn - S a a k n s i l ge göra ed m - En gås m baka och k m u , l Språ r att tbol Gilla ar fo Spel n familj. . mi och glass d i t gjord m Fri e h


Jobb Foto eller inte?

Har du h aft konta k t med företage någon p t innan, å exempe jobbmä lvis på e s s a , ka n n du ha m så att de ed en b känner ig ild en dig. Annars b e h öve r du inte o m d et ha foto, inte står i annons en.

Skriv kort..

Enkelt och lättöverskådligt! i ditt CV Gör det lätt för arbet sgivaren att hitta punkter. liga pryd och med hjälp av tydliga rubriker upp. t högs du rar Kontaktuppgifter place

Ge rätt intryck! Hela ditt CV, äv

å me vill uppn ...vad du er. k sö u arbetet d

d

en din email-a dress, ska visa att du tar det här m ed jobb på allva r. Skapa gärna ett email-konto med ditt för- oc h ef ternamn. Ingen sexybabe @mail.se alltså.

n.. ge in ln äl st an e st a n se n e Börja med d

och bet sgivare attning, ar ef b , d io er tidsp lägga till ...och skriv vill kan du lor. Om du ss sy a in lningen. d kort om från anstäl git med dig ta u d er et nh vilka erfare

nder u t m o t n a t s Blev det snliävserfarenhet? “.. “arbet

Börja med den se utbildningen..naste

...och sk

riv tidsp eriod, sk ola, utb namn o ildninge c h e ve n ns tuell inri ktning.

b ra job d and e m e å u int lla p at t f y som d anse n å d a nt h s c n u e har d r t , äv ...Här du g jo för. d ra g etalt p p u f åt t b o ch

...som ä

Här kan du skriv fritidsintressen.. a

r relevan ta för jo b b et d u språk- o söker, ch dato rkunska per.

19


Jobb

Passar du för jobbet ändå? När man läser platsannonser har de ofta långa listor på krav och önskemål. Det kan kännas svårt att fylla alla, särskilt om man är ung. Men kan man vara rätt person för jobbet ändå? Text: JOSEFINE BROMAN Illustration: ISTOCKPHOTO

Smart att tä

Ofta sö

nka på

ker ma n med CV och änk på person att bre ligt harang v med er och långa beskri vninga i orkarr åker inte-lä direkt sa-hög ”Hej, ja en. Bö rja inte g hete r…” uta med n sätt på vilk en tyd et jobb lig rub du sök rik de efte er. Ta s edan d rfrågar e sake o c h li s så tyd r ta de d ligt oc u har, h konk ret du veta o kan. D m du k e vill ju larar jo bbet, s å pang på! brev. T

Har du gjort

Berätt

a det. Kanske har du et i sko jobbat lan, ex för tra som eller ä r bra p barnva å idrott kt ? Hitta och gla något d över, d u n å är stolt g ot som Det sm var roli ittar av gt. sig på en arb etsgiv are. idéråd

Förminska dig

Vid inte

inte

rvjun: kom ih åg att rbetsg du är li ivaren kvärdig . Det ä än när r inte a du träff n n ar vilke orlund Trivs d a n män u med niska s dem o om he ch de ls t. med d ig? med a

20

något bra?


Jobb – Det kan finnas många skäl till att en arbetsplats inte hittar rätt kompetens. Till exempel att de faktiskt inte riktigt vet vad jobbet innebär, i praktiken. Eller att de vill få jobbet att låta lite bättre än det är, för att locka duktigt folk. Då blir det lätt fel personer som söker, berättar Diana Minsel. Diana arbetar som organisationskonsult och karriärcoach och ser många företag från insidan. Kan man vara rätt person utan att kunna bocka av hela kravlistan? – Ja, det beror förstås på vilken typ av jobb det gäller. Men när du läser annonser kan du tänka: vilka av mina styrkor och egenskaper skulle tjäna mig i det här jobbet? Gäller det jobb på en restaurang är det kanske god social förmåga, stresstålighet och snabbhet. Handlar det om att sköta en kassa är noggrannhet en styrka. Kanske har du faktiskt någon sorts erfarenhet av det som krävs?

“Hitta dina styrkor och sätt ord på dem.”

or rk y st a in d r e v ö a r e d n Fu

? ? Stresstålig orienterad gs in sn lö Är du d laren blan som är med nflikt Social? En ko i r na m som inte ha a, rn sa pi n kom rentav någo Eller har du ? ta of lt ki ? er särs jobbet kräv av det som ån erfarenhet ifr m he , tt liv pel från di Hitta exem sera inte på ku Fo . an ol eller från sk på. t du är bra utan på de bristerna, ! ngre mycket lä Det tar dig

på sid 12 Kolla in testet kor. om dina styr er för att lära m

– Hitta dina styrkor och sätt ord på dem, det visar att du har tänkt igenom vem du är. Vet du inte alls vad du är bra på? Då kan du fråga folk omkring dig. Familj, vänner, lärare, tränare – alla du känner och har förtroende för. Personlighet och social förmåga – Förr var det betyg och CV man tittade först på, när man sökte personal, säger Diana. Men idag kommer personlighet och social förmåga först, innan man kontrollerar kunskaper. Att man har självförtroende och erbjuder något. •

Fördelar med just dig Ställ gärna frågor om arbetspla tsen/jobbet och tala om hur fantastiska de är. Men berätta också vad de får när de anställer dig. Fokusera på det du kan. Frågar de efter egenskaper du inte har – framhåll de du fakti skt har. Undrar de om du är snabb och du inte är det, kan du svara ”Jag kanske inte är den allra snabbaste men jag är väldigt noggrann”.

21


Jobb

Egen karriär vs. företagets bästa? Var bör ditt fokus ligga när du börjar jobba? Din inställning kommer att spela roll för hur din karriär utvecklar sig. Så hur tänker du smartast? Vad säger arbetsgivarna och de unga anställda? Text: JOSEFINE BROMAN Foto: EGET

FILIP SAUER, VD HOWL STUDIO: Vad vill arbetsgivaren se hos en anställd? – De ska vara ödmjuka och nyfikna, utan att vara mesiga. Det är bra att som ny ha en stark plan för vart man vill komma – men tänk på att de man möter längs vägen måste också få ut nåt av det

– Det är mycket ”what’s in it for me?” hos unga som söker jobb. De är väldigt måna om att ta reda på allt som de kan få ut, förmåner och sånt. Jag tycker att det är ganska irriterande. Det måste finnas en vinning för båda parter, säger Filip Sauer, VD för designbyrån Howl Studio.

“Du måste förstå att du ska bidra med något. ”

22

På Howl Studio jobbar CAD-modellörer, grafiska designers och interaktions- eller industridesigners. De formger allt från gränssnitt och appar till stekspadar. Och de får en väldig massa ansökningar, både till jobb och praktik. De flesta som söker har pluggat produkt- eller industridesign, i Sverige eller internationellt. Nu har det varit tuffa tider ett tag så många söker praktik även efter utbildningen, för att få erfarenhet. För utan erfarenhet, inget jobb. Vilja och energi – Vi går på portföljen, till att börja med, berättar Filip. Den visar vad man har gjort. Men den säger ju inget om vem man är, om attityd och sånt. Det är det vi ser när man ses. Man kan ju ha en bra portfölj

men ingen energi eller drivkraft. Och det tror jag att alla arbetsgivare vill se: viljan och energin att bli riktigt bra på något. Att ge och ta Howl Studio har haft unga projektanställda som de haft stora förhoppningar för. Tills de märker att personen mest är intresserad av att bygga sin egen kunskap, inte att ge tillbaka. I ett fall var det en väldigt begåvad tjej som de gärna hade anställt men valde bort. Filip upplever att inställningen skiljer sig mellan yngre och lite äldre. – Man märker redan vid intervjun att det är självklart hos äldre med ”det här kommer jag att bidra med” snarare än ” vad kommer jag att få”. Poängen är att båda är viktiga, menar Filip. •


Jobb Måns Örn är 26 år och har jobbat som kock i sju av dem. Han ser oftast en arbetsplats som en språngbräda till något annat. Men han har samtidigt väldigt svårt att gå till ett arbete och inte se att han ska bidra med något. Text: JOSEFINE BROMAN Foto: CHRISTIN PHILIPSON

p p o t å p a “Leverer dig. ” r a n n y g t e -d MÅNS ÖRNS BÄSTA RÅD: – Det gynnar en alltid att göra sitt bästa. Oavsett om det är dåliga arbetsförhållanden eller tråkigt. När du sedan går vidare är det fotavtryck du lämnat något du kan vara nöjd med. Sannolikheten att du träffar dem du jobbat för eller att de pratar om dig är stor.

– Det finns ett uttryck: De du träffar på vägen upp möter du också på vägen ner. Det tänker jag ofta på när jag jobbar. Mina arbetsgivare är de som sen står på min CV, mina referenser. Det vore ganska korkat att missbruka dem, säger Måns. Attityd hos unga Den inställningen har han lärt sig med åren. När Måns var yngre satte han sig själv främst i jobbet, konstant. Men idag känner han att när företaget är tillfredställt med det han ger och han med dem, först då har han nått balans. Vad ser du för attityd hos andra unga? – Jag känner igen mig från när jag var yngre, berättar Måns. Unga utgår mest från sina egna behov. Men att jobba på restaurang är en lagsport. Det viktiga är vad du levererar idag. Inte vem du är, vad du gjort igår eller vill göra imorgon. Driver bemanningsföretag Idag driver Måns även ett bemanningsföretag inom restaurang. Alla som jobbar är unga, studenter. – Ibland jobbar jag med musiker. Det kan vara så viktigt för dem att profilera sig som just det, att framhålla att det här bara är nåt de gör för att skrapa ihop till levebrödet. Och då kommer vi inte till utbytet där både de och jag är tillfredställda. •

23


Jobb

Starta eget och bo kvar Bor du på en liten ort eller i glesbygd? Om du trivs och vill bo kvar kan lösningen vara att starta eget. Text: josefine broman Illustration: istockphoto

– Det är lätt! Och många unga har inte så höga kostnader, så det är ett ypperligt tillfälle att testa sin idé, säger Kerstin Sipola, rådgivare på Almi i Övertorneå. I glesbygden får man ofta tänka, inte vilken verksamhet ska jag ha i min firma utan vilka. Marknaden är helt enkelt så liten. Det ger chansen att kombinera olika verksamheter man är intresserad av. Och Kerstin ser gott om möjligheter. Även i glesbygden har RUT- och ROT-avdrag blivit stort, så företag inom städ- eller byggbranschen kan vara smart. Inom jakt-, fiske- och upplevelseturism finns också många möjligheter. Och så alla gröna näringar; det finns ju massor av obrukad mark, och skog och bär som går att tänka nytt kring. Men hon tycker att man ska utgå från sig själv. Fråga dig själv vad du är intresserad av – Många startar eget inom en bransch där de har erfarenhet eller utbildning. Men är man ung har man ju sällan hunnit skaffa sig det, menar Kerstin. Så, vad är du intresserad av? Försök hitta möjligheterna i det! En lösning kan vara att kombinera en deltidsanställning med att frilansa. Att starta eget och sedan sälja uppdrag mot flera arbetsgivare. Under tid bygger man sedan upp sitt varumärke och vidgar sitt nätverk vilket kan ge ännu fler kunder. Är du entreprenör? – Företagare behövs. Och jag brinner för att man ska följa sina inre fioler. Göra sånt som är utvecklande och inspirerande. Vissa unga människor är entreprenörer, helt enkelt. De ska vara sin egen chef. •

24


Jobb

Kerstins 3 goda råd!

PÄR WOXBERG STARTADE WOXNADALENS BYGG FÖR SNART 3 ÅR SEDAN OCH DET ÅNGRAR HAN INTE.

– Vi är tre i firman, men jag är den

1. ) Krångla inte till det

ende som inte är utbildad snickare,

Vänta med frågor om regler och blanketter.

företagsekonomi på högskolan plus

Fokusera på: vad ska jag sälja? Vem vill köpa?

lite CAD. Så förutom att snickra

Gå sen in på verksamt.se. Där finns alla myndig-

tar jag hand om ekonomin och allt

heter som har med att starta företag att göra

administrativt.

berättar Pär. Jag pluggade ekonomi på gymnasiet och sedan har jag läst

och där kan du få massor av information. 2009 jobbade Pär på ett företag

2. ) Skaffa ett bollplank...

som tillverkade fönster här i Edsbyn.

På verksamt.se kan du hitta bollplank

bara 24 år men började redan få

som kan ge feedback på din idé. De flesta

problem med rygg och nacke av allt

kommuner har till exempel någon som jag.

sittande. Lösningen blev att starta

Han satt på kontor och jobbade med reklamationer och export. Pär var

eget och frilansa åt fönsterfirman.

3. )...och ett nätverk

Längtade hem

Undersökningar visar att den som har ett

Och det gick väl fint att jobba där

bra nätverk ofta klarar sig bra. Kolla med ditt

men att bo där… Nej, jag trivs bättre

bollplank; Vad finns det för nätverk i trakten?

här på orten. Efter två år ville jag bara

Kanske bland handlarna, Rotary eller Lions?

hem, säger Pär.

– Jag veckopendlade till Stockholm.

Be att få komma förbi och presentera dig. Och kolla de sociala nätverken – försök finnas

Pär har alltid känt att han varit prak-

med där det finns potentiella kunder eller

tiskt lagd, hobbyn har alltid varit att

samarbetspartners.

snickra. Pär sökte upp en snickare han kände, Joakim. Och Joakim nappade. Tillsammans kontaktade de en revisionsbyrå i Edsbyn, köpte ett bolag på nätet - ett färdigregistrerat AB - och sen gick allt jättefort. På två månader var de igång.

Starta eget-stöd! Genom jobbgara fyllt 20 år få ek att starta eget arbet sförmed

ntin kan du so

onomisk t stöd

. Kontak ta din

ling.

– Vi började med att byta tak på Joakims föräldrars hus. Medan vi var däruppe på taket ringde nästa kund. m

Och sen dess har det rullat på. I en storstad behöver man kanske marknadsföra sig. Men på en mindre ort går ju ryktet från mun till mun. Då räcker det att man gör ett bra jobb.

25


Jobb

Ny chans för jobbhungriga Man är ung, taggad och kan en massa. Yrkesintroduktionsanställning är en ny åtgärd som kan ge fler unga en chans på det första jobbet. Text: Henrik PERSSOn Foto: EGET

Villkoren varierar lite beroende på bransch men ofta är det personer under 24 år man söker.

Den anställde får en lägre lön än normalt: 75 procent av den

6 månader är den kortaste

lagstadgade ingångslönen

anställningen som är möjlig,

i branschen.

12 månader den längsta. Företaget får anställa dig längre än så också, men de har bara rätt till lönerabatterna i ett år.

Minst 15 procent av arbetstiden ska ägnas åt studier, och max 25 procent.

Studierna

26 olika branscher har, i skrivande stund, slutit avtal om att börja med yrkes-

Var och hur ma n får sina teoret iska studier inom sin yrkesintroduktionsa nställning varie rar. Det kan vara till exempel vid et t gymnasium, på Komvux eller i någon annan fo rm.

introduktionsjobb.

Den anställde ska ha en handledare på arbetsMan beräknar att arbetsgivarna

platsen vilken företaget

betalar 50 procent mindre för

får ersättning för.

en anställd som jobbar enligt yrkesintroduktionsavtalet.

26


Jobb Det kan vara svårt att som ung och oerfaren konkurrera med äldre som har jobbat och pluggat länge. Men någon gång måste man få en chans och det är det regeringen hoppas kunna ge med yrkesintroduktionsanställningar – en satsning som drog igång under januari i år. Lättare och billigare Konceptet kallas yrkesintroduktionsavtal. Reglerna är många men syftet är att göra det lättare och mycket billigare för företag och myndigheter att anställa unga. I klartext: ge fler människor sitt första jobb. ­­­­– Idag upplever arbetsgivare ibland att det är en risk att anställa unga. Om vi kan sänka den risken kan vi få fler unga i jobb, säger Soledad Grafeuille, chef på Arbetsförmedlingen. 30 000 nya jobb För att förstå vad yrkesintroduktionsavtal handlar om, är det lättast att tänka på det som en summa pengar. Regeringen garanterar vissa rabatter och förmåner till företag som vill anställa unga. Företagen inom en viss bransch sluter ett avtal med fackförbundet, där man bestämmer vilka villkor som ska gälla.

Hittills har 26 såna avtal slutits, inom så skilda branscher som skogsindustrin, textil- och modeföretagen och omvårdnad. Från Arbetsförmedlingen räknar man med att det totalt kommer innebära 4 000 nya jobb för unga under 2014. På några års sikt kan det handla om 30 000 jobb.

“Jobb fyra dagar - studier en dag! ” – Det här är ett väldigt förmånligt stöd för arbetsgivaren. Yrkesintroduktionsanställning halverar lönekostnaden jämfört med en vanlig anställning. Vi har haft stort intresse från industrisektorn och även många kommuner kommer passa på att få in mer personal på ställen där det behövs, säger Soledad Grafeuille. Kombination arbete/studier Eftersom yrkesintroduktionsanställning är till för unga utan erfarenhet ska bara 75 procent av arbetstiden ägnas åt arbete och resten åt studier. Man får också en handledare på arbetsplatsen. Lönen är lägre än normalt – 75 procent av den normala lägstalönen. •

Hur börjar jag? Kontakta din ha ndläggare på arbetsförm edlingen för mer informatio n och hjälp.

En komplett lista öv er parter som slutit avtal hit tar du på www.framtid.se

Soledad Grafeuille, Arbetsförmedlingen.

Andreé sadlade om Ljungby kommun var tidigt ute med satsning på yrkesintroduktionsanställningar. Andreé Balczar är en av dem som fått chansen. Andreé, 19, jobbar inom hemtjänsten i Ljungby och trivs väldigt bra. – Jag får verkligen en chans att komma in i arbetet. Min mamma har alltid sagt att hon ser mig som en person som ska jobba med människor och jag trivs verkligen med det här, säger Andreé. Ångrade programvalet Andreé valde byggprogrammet för att han inte ville läsa vidare efter gymnasiet, men ångrade sig halvvägs. Då var det för sent att byta. Att han nu får en ny chans genom yrkesintroduktionsanställning, är värt mycket. – Jag kände tidigt att bygg inte var något för mig. Nu får jag chansen att jobba och samtidigt tjäna pengar. Efter anställningen ska vi som vill få möjlighet att plugga till undersköterska, säger Andreé. Trivs i hemtjänsten Totalt har 20 personer yrkesintroduktionsanställning inom Ljungby kommun. Anställningen räcker ett år och samtliga jobbar inom omvårdnad, med allt från psykiatri till hemtjänst. En dag i veckan läser man omsorg och hälsopedagogik. – Som snickare kändes det jobbigt att kliva upp. Nu går jag till jobbet och känner att det är kul. Jag väntar inte på att dagen ska ta slut, det är snarare så att jag inte vill att den ska ta slut. •

27


Jobb

Bli guldmedaljör på jobbet! Visste du att Sverige tog ett guld, två silver och två brons i WorldSkills International förra året? Trodde väl inte det. Men ute i Europa och resten av världen är tävlingen stor. Väldigt stor. Träffa Filip och Emelie som båda lyckades bra. Text: ANDREA IRVING Foto: WORLDSKILLS SWEDEN

Medaljer 2013 FILIP ENG Ålder: 23 år Gymnasieprogram: Elprogrammet inriktning automation

Arbetar som: Industrielektriker vid Knauf Danogips

28

GULD Industriell kontroll, Filip En g. SILVER Billacke ring, Emelie Da mmare. SILVER Flygmek anik, Fredrik Gl anrup. BRONS Elinstal lation, Oskar Sjö gren. BRONS Skönhe tsterapi, Lovisa Petri. + 19 hedersmed aljer.

Missa inte Filip, Emelie och deras lagkamrater i TV-serien Yrkesmästarna! urplay.se eller ur.se


Jobb Det svenska yrkeslandslaget stöds förutom av Staten även av Svenskt Näringsliv och av LO. Organisationerna deltar med en lagledare var. – Vi är med för att synliggöra och uppmärksamma den här typen av yrken, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv. Det finns grymt hög kompetens inom många yrken – och det behövs. I Sverige kommer utvecklingen fortsätta med att det ställs högre och högre krav. Med vårt löneläge kommer vi inte att tillverka enkla produkter. Guldkompetens Grymt hög kompetens är väl också något en guldmedaljör kan sägas ha. 2013 tog Filip Eng från Kristianstad hem guldet i Yrkes VM i sin kategori; Industrial Control. Till vardags arbetar han som industrielektriker på Knauf Danogips. – Jag läste elprogrammet med inriktning automation i gymnasiet och har arbetat här sedan jag gick ut, berättar Filip. Det roligaste med mitt arbete är att det är så varierat. Jag är involverad i nya projekt, är med och bygger nytt eller bygger om. Jag programmerar maskinerna men reparerar också. Allt som tillverkas inom industrin har en industrielektriker varit involverad i. Hård träning Inför Yrkes VM tränade Filip under ett års tid. I veckorna gick han till arbetet som vanligt och på helgerna följde han sitt träningsprogram. Dessutom hade landslaget regelbundna träffar. Varför vann du? – Mycket var det den hårda träningen så klart. Men viktigt är också att kunna hantera stressen under tävlingen. Att du kan flyta in i ditt eget klimat och inte störas av allt annat. Det roligaste delmomentet var felsökningen vilket jag klarade med bra tidsmarginal. Det svåraste var uppgiften att rita ett elschema till en befintlig maskin. Men det gick rätt bra det också, fast det var svårt. Vad har tävlingen gett till ditt arbete? – Känslan för noggrannhet har sporrat mig och det sitter verkligen kvar. Sen har jag ju så klart skaffat kontakter utomlands och med guldet så skulle jag ha en stor chans till jobb ute i Europa. •

EMELIE DAMMARE Ålder: 21 år Gymnasieprogram: Fordons- och transportprogrammet inriktning fordonslackering

Arbetar som: Billackerare på BC Bilplåt i Borlänge

Samtidigt som Filip vann sin gren tog Emelie Dammare silver i Car Painting. Emelie, vad är roligast med att tävla? – Alla människor man träffar. Det är häftigt att möta så många andra inom sitt eget yrke. Sen är det ju också en boost för självförtroendet. Vad har tävlingen gett till ditt arbete? – Eftersom jag tränat så hårt har jag lärt mig mycket på kort tid. Jag har till exempel övat ordentligt på dekoration, för det gör jag vanligtvis inte i mitt arbete. Men man nöter och repeterar allting. Skillnaden mellan bra och perfekt är stor. En gång under träningen grundade jag 15 dörrar innan jag var nöjd med appliceringstekniken. •

Medellöner : Industrielektriker 25-26 000 Billackerare 26-27 000

29


Jobb

När jobbannonserna efterfrågar kreativitet... Om jag säger kreativt yrke vad tänker du då? En konstnär eller Art Director? En bransch du nog inte tänker på är sjukvården. Men Teo Härén vet. Han driver företaget interesting.org, vars mål är att göra världen lite mer kreativ och på så sätt lite bättre. Text: JOSEFINE BROMAN Foto: CHRISTIN PHILIPSON

Kreativitet ligger i tanken! Tänk fritt och mycket – allt du hittar på behöver du ju inte genomföra. Det kostar inga pengar och innebär ingen risk. Det farliga är handlingen, men du kan tänka hur galna tankar som helst. Och du kan tjäna på det, oavsett om du jobbar som snickare, hjärnkirurg eller lärare!

stimuleras! Häng med personer som triggar din kreativitet. Vem får dig att tänka nytt? Vem lyssnar på dina idéer och tankar?

30


Jobb Kreativitet. I jobbannonser ser man ständigt ordet. För 50 år sen ville man ha en anställd som gjorde som hen blev tillsagd. Men idag förväntas du göra som du blir tillsagd eller hitta på ett bättre sätt. Arbetsgivarna förväntar sig att du kommer dit och tänker.

“Arbetsgivarna förväntar sig att du kommer dit och tänker.” Vad är egentligen kreativitet? – Det är när du gör någonting på ett nytt sätt. Men det behöver inte vara ett sätt som aldrig tidigare gjorts i hela världen. Det räcker att det är nytt för dig, säger Teo Härén. Han menar att det behövs olika mycket kreativitet i olika branscher. Men också att den skulle må bra av att öka i alla branscher. Man kan t.ex. tänka att en AD förväntas vara mer kreativ än en spärrvakt i t-banan. Men tänk om alla spärrvakter tänkte ut nya sätt att förändra och förbättra sitt jobb – vilken enorm betydelse det skulle ha för alla som åker t-bana.

att tappa sugen. Men en gång av tio får du napp och då kommer de att uppskatta dig så mycket mer. Hamnar du fel – hitta en annan arbetsgivare istället. För när du hittar rätt kommer du att tjäna enormt på det. •

Ökad kreativitet Teo menar också att det finns branscher där kreativiteten ökar mer än i andra. Sjukvården t.ex. – För 5 år sen fanns det få exempel på nya idéer där. Men nu finns det en ”innovationssluss” vars uppgift är att fånga upp folk som tänker nytt och löser problem. Och det gör förstås vården bättre. Nya idéer Men om det kommer en nittonåring med en massa idéer till en arbetsplats där man är vana vid att tänka på ett visst sätt… blir inte folk mest irriterade? – Det värsta som händer är troligen att folk är likgiltiga, enligt Teo. Då är det lätt

träna din kreativitet!

“När du hittar rätt kommer du att tjäna enormt på det.”

Kreativitet är medfött, som bollsinne. Man föds med olika mycket men alla kan träna upp det.

LÄS! Googla på creativity tools, det finns tusentals sidor på nätet. Ted.com är också bra.

Öva! Öva på att lösa problem, var du än är. Som på semestern; gå runt första dagen och hitta sätt att göra hotellet bättre. Finns det

rör på dig! Jobba på olika arbets-

visa din kreativitet! CV är ju något som visar vilken kunskap du har. Lägg till en kreativ sida med idéer du haft, oavsett om du

ett bättre sätt att hitta till restaurangen?

platser om du kan. Då ser du hur man gör på olika ställen och kan använda dig av det.

genomfört dem eller inte. Om tre personer söker jobbet med liknande CV men en har en kreativ CV, vem tror du får jobbet?

31


BEhövEr du väglEdning?

Fråga SYv.SE

32


Plugg

Att välja rätt väg i studierondellen Efter gymnasiet finns flera alternativ för dig som vill plugga vidare. Vilken utbildningsform passar dig? Framtid.se reder ut begreppen. Text: AMELIE FURBORG

Yrkeshö univers gskola, folkh i - vad tet eller komögskola, ska jag v välja? ux

33


Plugg s! Plugga utomland

v alternati at studie Ett ann h c skan o acka vä ar är att p Det pass n mla ds. flytta uto ra bine vill kom , dig som att resa d e m dier dina stu ta ö ch m språk o lära dig r. ure nya kult na Att läm s mer – ä L ! TIPS g! a sl p a up på näst landet,

Vad?

YRKESHÖGSKOLA

FOLKHÖGSKOLA

Utbildning som kombinerar teori med

Vuxenutbildning som utgår från dina

praktik, och matchar dig mot arbets-

behov och erfarenheter. Ofta knutna

marknadens behov.

till folkrörelser, ideella organisationer, stiftelser eller föreningar.

Passar dig som

… siktar på ett specifikt yrke och vill få

… vill läsa en yrkesutbildning eller läsa

praktiska yrkeskunskaper som matchar

upp dina betyg samtidigt som du får

arbetslivets krav på kompetens.

en stark social gemenskap genom att bo på internat.

Antal år

Praktik

1-3 år

2 månader - 4 år

Ja. Cirka en tredjedel av utbildningstiden

Ja, på vissa kurser.

är så kallad LIA - lärande i arbete.

Jobbutsikter

Goda då utbildningarna är kopplade

Mycket olika beroende på utbildning.

till behov på arbetsmarknaden.

Tentor Studentliv

Ja

Nej

Nej

Ja. Ofta stark social samvaro genom internatboende.

Examen

Yrkeshögskoleexamen efter ett års

Behörighetsgivande kurs är ett

heltidsstudier. Kvalificerad yrkeshög-

alternativ till att studera på komvux.

skoleexamen efter två år.

Folkhögskolans profilkurser har ofta en inriktning som gör kurserna unika för folkhögskolan. På vissa folkhögskolor finns även yrkeshögskoleutbildningar.

Rätt till studiemedel från CSN

Ja

Ja

Yrkesinriktad

Ja

Beror på utbildning.

Hands on-kunskaper

Ja

Beror på utbildning.

Näringslivskontakt

Ja

Ja, på vissa kurser.

Medelhög

Gymnasienivå till medelhög.

TEoretisk nivå

SYV: välja t t a m - O tbildning. rätt u 34

När man börjar prata om att plugga vidare efter studenten är det lätt att bli stressad. Lena Fredsberg är vår egen studie- och yrkesvägledare. På fragasyv.se svarar hon på stora och små frågor om studier och yrkesval. – Stressen handlar ofta om att man inte har tillräcklig kunskap. Försök att ta reda på mer genom att läsa på och prata med oss vägledare. Då får du kontroll på

situationen och blir lugnare, säger Lena. Även om man gör ett val och sedan ändrar sig, behöver det inte vara en stor grej.

“Skaffa information och fundera på hur just du vill plugga! ”


Plugg UNIVERSITET / HÖGSKOLA

PRIVATA / KOMPLETTERANDE

KOMVUX

Traditionell högre utbildning med

Finns en mängd varianter, exempelvis

Förkortning för kommunal vuxen-

fokus på teori och vetenskaplig

trafikflyg, dans och reklam/media.

utbildning. Arrangeras av kommunerna.

grund.

Är oftast yrkesutbildningar.

… vill ha en akademisk examen inom

… siktar på ett specifikt yrke och vill få

… behöver komplettera din utbildning

ett område, lära dig kritiskt granskande

praktiska yrkeskunskaper som matchar

på grundskole- och gymnasienivå,

och vetenskaplig metod samt vill leva

arbetslivets krav på kompetens.

vill läsa upp dina betyg för att plugga

studentliv. 2-5 år

vidare eller gå en yrkesutbildning. Varierar

Beror på hur många kurser du läser och i vilken takt (hel- eller deltid).

Beror på utbildning, men oftast inte.

Beror på utbildning.

Ja, om du läser en yrkes- eller lärlingsutbildning.

Mycket olika beroende på utbildning.

Mycket olika beroende på utbildning.

Mycket olika beroende på utbildning.

Ja

Olika beroende på utbildning.

Nej, men prov som på gymnasiet.

Ja. Stora möjligheter att engagera dig

Nej

Nej

Varierar.

Gymnasie-

i olika föreningar och klubbar. Högskoleexamen efter två års studier. Kandidatexamen efter tre år, magister-

examen.

examen efter fyra år och masterexamen efter fem år. Det finns också examina som leder till ett visst yrke, t ex. utbildningar

Jobb + Komvuxstudier = Sant! Kontakta din arbetsf örmedling för mer informatio n om jobbgarantin.

till lärare och sjuksköterska. Ja

Ja, oftast.

Ja, fr.o.m höstterminen året du fyller 20. Du som yngre har rätt till studiehjälp.

Beror på utbildning.

Ja

Beror på utbildning.

Beror på utbildning, men oftast

Ja

Beror på utbildning.

Beror på utbildning.

Beror på utbildning.

Beror på utbildning.

Hög

Gymnasienivå till hög.

Grundskole – gymnasienivå.

fokus på teoretiska kunskaper.

– Det är många som ångrar sig och det är inte så konstigt. Och så länge du tar dina poäng fungerar det med CSN även om du byter utbildning. Hur ska jag veta vilken utbildning som passar just mig? – Det handlar dels om hur du är som person och dels om vad du vill plugga till; vissa yrken kräver ju universitetsutbildning.

På vilket sätt vill du plugga? Vill du läsa en lång utbildning eller snabbt komma ut i arbetslivet? På folkhögskola ser man till hela individen, en yrkeshögskoleutbildning är mer praktisk medan universitet är mer teoretiskt. Utgå ifrån dig själv, skolformernas karaktär och vad du vill göra efter studierna, avslutar Lena. •

Lenas tips! • Prata gärna me d andra, men kom ihå g att det är du som ska välja. • Ta kontroll öv er dina studier och dina betyg . • Prata med en studievägledare. • Fortfarande osäker? Börja me d att läsa en kortare kurs innan du väljer ett helt program . • Om du ska fly tta – ställ dig i bostadskö i tid .

35


Plugg

Lämna landet! Vill du bli nanoingenjör? Konditor? Game designer? Vad du än siktar på är chansen stor att du kan ta ett steg på vägen utomlands. Genom plugg, praktik eller jobb. Och att den tiden kan bli den mest inspirerande i din studietid. En hel värld väntar på dig därute. Text: josefine broman Foto: CHRISTIN PHILIPSON

Länktips! 36

Organisationer för utlandsstudier, volontärarbete och praktik: www.educationlink.se • www.blueberry.nu • www.erasmusstudent.se • www.studyabroad.se • www.ef.se


Plugg För den som är sugen på att ta sig utomlands finns det flera sätt. Ett är att delta i ett utbytesprogram som t ex Nordplus inom Norden eller Erasmus+ inom Europa. För mer långväga utbyten finns utbytesprogrammet Linnaeus-Palme. Dessa möjligheter finns för alla som studerar på universitet och högskola eller inom en yrkesutbildning. Stipendier – Det är rätt många som tar chansen, men vi skulle vilja att det var ännu fler, säger Nina Ahlroos på Euroguidance, ett internationellt nätverk som stödjer studievägledare med information om utlandsstudier. Det är mycket enklare att åka inom ett utbytesprogram än att göra det på egen hand. Dessutom är det ofta en ganska lönsam affär, utöver CSN kan man också få stipendier.

“Det är mycket enklare att åka inom ett program än att göra det på egen hand.” Reser man inom ett program är inte bara finansieringen ordnad – du kan också få hjälp med praktiska frågor och slipper konkurrera om en utbildningsplats. Dessutom finns garanti för att utbildningen håller måttet och det blir lättare att tillgodoräkna sig studierna här hemma sen. Självklart går det även att ta sig iväg helt på egen hand och så gör många som vill gå hela utbildningen utomlands.

Då behöver du själv ta reda på allt, från att hitta rätt utbildning eller kurs till att översätta dina svenska betyg och kolla hur utlandsstudierna ska lösas ekonomiskt. De flesta finansierar det genom CSN. Men det är bra att vara medveten om att många länder har höga avgifter för utländska studenter. Det finns även förmedlingar som erbjuder paket med kurser, värdfamilj och annat mot en kostnad, vilket är vanligt när det gäller språkkurser. Är du sugen på praktik kan du göra på samma vis – resa inom ett utbytesprogram eller på egen hand. Gäller betyg och poäng när man kommer hem? – Gäller det en hel utbildning är det bra att kolla med Universitets- och högskolerådet vilka utbildningar utanför Norden som har godtagbar standard, berättar Nina Ahlroos. Rör det sig om en del av en utbildning, kan skolan eller lärosätet översätta betygen. När det gäller reglerade yrken, som t ex läkare, lärare eller psykolog, behöver man dock ansöka om rätt att få utöva yrket hos behörig instans här hemma.

“Man har väldigt mycket att vinna.”

Varför? – Förmågor som t ex initiativförmåga, flexibilitet, kommunikationsförmåga, och tolerans utvecklas. Du möter ju en ny kultur. Och även om arbetsgivare ofta föredrar en svensk examen ses ett internationellt innehåll som meriterande.

Tänk på – Varför vill du åka? Vilken typ av studier är du intresserad av? Hur länge vill du vara borta? Vad kommer det kosta? Hur ska du redovisa meriten efteråt? Ju bättre du tänkt igenom det hela, desto större är chansen att lyckas.

Så här gör du – Vänd dig till en studievägledare där du studerar. Du kan också gå in på euroguidance.se. Där finns massor av länkar och tips, inte bara för Europa utan även för resten av världen, oavsett om du vill studera, praktisera inom ett program, gå en

– Man har väldigt mycket att vinna på att ta chansen och resa ut, säger Nina Ahlroos. Studier visar att ungdomar utvecklas mycket under en utlandsvistelse. Man växer som person, får bättre självförtroende och utvecklar olika förmågor som sedan kan vara till nytta i arbetslivet. •

1 juli 2015 ändras reglerndsa ! för studiemedel utomlan a ett högre belopp • Möjlighet att lån g • Månadsutbetalnin språk i fler ra de stu att t • Möjlig världsdelar. aterad Följ CSN för uppd r ändringar, fle om on informati mlands på ww w.c sn. se/uto

TRE GODA RÅD FRÅN NINA AHLROOS, EUROGUIDANCE

hel utbildning eller jobba som volontär.

Tänk p å! • K olla upp d om ig r utb ätt ildn till s • Fu inge tud nde n ge iem ra p p ede r å om å eg l f r å du v en h nC e SN. ill o and n fö rdn elle rme a al rm • K dlar lt ed h olla e. jälp u pp e av h ur d xam u öv en t • Fu ersä ill e n sv nde tter r ens a din h p k å utlä os v mo hur nds tsva ärd d u ka fam vill righ bo. ilj e e t . På c ller i eg am pus en l , äge nhe t?

Studiealternativ • Utbyte via sv ensk högskola/ universitet. • Som student direkt vid det utländska un iversitetet. • Plugga kurse r eller andra ko rtare utbildningar som inte är på universitetsn ivå (exempelvi s språkkurser).

37


Plugg

I tv-branschen tack vare resan Disa Thelander, 25, läste vetenskapsjournalistik på Södertörns Högskola. Skolan hade inget samarbete med universitet i USA, så Disa tog sig till San Diego på egen hand. Text: JOSEFINE BROMAN Foto: CHRISTIN PHILIPSON

Eftersom Disa åkte utanför ett utbytesprogram fick hon kämpa ganska hårt själv. Hon började med att gå på en mässa med olika amerikanska universitet och av dem kontaktade hon ett par. Att det blev just San Diego hon valde, beror på att de var snabba på att svara och hade tydlig info. Hon översatte sina svenska betyg, skickade in dem och slutligen fick hon besked att hon blivit antagen. Ett äventyr – Väl i USA insåg jag dock att jag inte hade koll på nåt. Bara vilka kurser jag skulle ta… det var ett äventyr. Jag läste bland annat science writing, cancerbiologi och konsthistoria – en lite farlig blandning. Det var rätt hårt men till slut klarade jag det, säger Disa Disa stannade i bara 3 månader. Men under den tiden tog hon nästan lika många poäng som under en svensk termin. Lånen från CSN räckte till allt och lägenhet delade hon med andra utländska studenter. – Egentligen ville man ju hänga med locals och det blev ju lite svårare, berättar Disa. Men å andra sidan var det rätt mycket brasilianska fester istället. Resan gav mycket Engelskan blev mycket bättre och kursen i science writing gav henne precis det hon hoppats få av sin svenska utbildning. Studierna i USA blev också biljetten in i tv-branschen, där hon nu jobbar som inspelningsledare. – På intervjun sa de: Vi ser på din CV att du har varit i Kalifornien. Vi ska precis spela in en tv-serie där – vill du med? •

38

Om

Disas t

ips

du å ker på e stäl gen le d han u är och d–r intre kolla eka s u s erad pp v läsa ad d . Ma av e n t f är d år k själv ämp u vi om ll am man ycke prog å ker t ram u tanf . De år in ör e t tog nan tt t ex skol öve min an e r ett a po ns r äng äkn . ade om det


Plugg

Kul praktik i Berlin... AMANDAS TIPS: Sitt inte bara hemma och vänta innan du lärt känna nya människor. Du får ligga på. Couchsurfing.com är ett bra tips för att träffa folk!

När Amanda Andersson, 26 år gick Tillskärarakademin ingick 12 veckors praktik. Valet föll på Berlin. – Jag praktiserade på ett skrädderi i Berlin som gör kostymerna till stadens tre operor, berättar Amanda. Ville tillbaka Efter examen från Tillskärarakademin ville hon tillbaka. Första praktiken hade hon ordnat själv, men den här gången blev lösningen utbytesprogrammet Leonardo da Vinci*. Hon stannade ett halvår i Berlin andra gången. – Skolan ska ordna det praktiska men eftersom min skola var så liten och jag redan hade koll så fixade jag det mesta själv den här gången med, säger Amanda. Program tryggare Att resa inom ett utbytesprogram var tryggare. Bl a utvärderades hela tiden att hon verkligen fick ut det hon skulle av praktiken och att hon inte bara kokade kaffe. Praktik utomlands är något Amanda verkligen rekommenderar, t ex för erfarenheten av att ha bott i ett annat land. – Man får en annan förståelse för dem som är nya i Sverige. Jag kan tyska väldigt bra men det kändes ändå svårt att komma in i gruppen. Och det tror jag är bra att ha upplevt, säger Amanda. •

SIMONS RÅD: För det första: gör det. Det är så himla värt det. Men sök jobb från Sverige. Det tog mig 1,5 månad att få napp och jag var väldigt stressad av att få pengarna att räcka...

...och onlinejobb i Dublin – Jag ville åka någonstans där de pratade engelska. Och jag hade hört att det var lätt att få jobb i Dublin som svensk, säger Simon Ivarsson. Simon reste tillsammans med en kompis till Dublin. Han hade fått rådet att söka jobb innan, men valde att chansa. Redan första kvällen i Dublin gick de på fest med en svensk bekant till Simon. Där fick de massor av tips, det fanns till och med några som behövde rumskompisar i sin lägenhet. Och så småningom fick han jobb också. – Det var på världens, då näst största, online-pokersida. De frågade faktiskt om jag skulle ha några moraliska problem att jobba där, berättar Simon. Men jag skulle ju bara hjälpa folk som hade tekniska problem. Vegas-stämning Det var lite Vegas-stämning över hela verksamheten och ibland dök det upp kända pokerproffs. Som en bonus fick han lära sig hur människor blir när de förlorar i spel – det kom väl in nåt mordhot i veckan. – Jag bodde där nästan 14 månader och har faktiskt inget negativt att säga, säger Simon. Det skulle väl vara vädret då. Men jag har ett helt annat självförtroende nu när det gäller att prata engelska. Och så har jag kompisar över hela världen. •

* Leonardo da Vinci heter idag Erasmus+

39


Plugg

Rätt utbildning ger jobb! Funderar du på att plugga till gymnasielärare i ett yrkesämne, specialistutbildad sjuksköterska eller kanske receptarie – Grattis! Alla tre är yrken där det finns gott om jobb, lagom till att du är färdig. Text: JOSEFINE BROMAN Illustration: ISTOCKPHOTO

Fra m bransc tidsher! Bygg

VÅRD

/SJUK ÄLSO-

H

G

NIN IS V R E UND

/

PEDAGOGIK

AD

GGN Y MHÄLLSB

SA

Vilka är jobben? - Läs mer på framtid.se 40


Plugg Viktigt! Klara gymnasiet!

- Det absoluta kravet är att du har gymnasiebetygen komp letta. Det är va d de allra flesta arbetsgiva re kräver men det är tyvärr alldeles för må nga som inte ha r det. Så tillhör du dem, är det smart att komp lettera.

rnan! jä h h c o t a t r jä h Följ

vidare? t plugga . r du på at d hjärtat , välj me - Fundera av d ra e ss e r u är intr r. Då öka Välj det d prognose så på våra ck o a tt Men ti r. bbchanse du dina jo

– Det kommer faktiskt att vara rätt gott om jobb inom många områden framöver, särskilt för den med eftergymnasial utbildning, säger Håkan Gustavsson på Arbetsförmedlingen. Men även de som gått yrkesgymnasium har ganska goda chanser. Mer konkret då? – För dig som utbildat dig till undersköterska, ser det ljust ut det närmsta året. Särskilt om du har körkort. Detsamma gäller för flera av de yrkesförberedande gymnasieprogrammen, som bygg- eller industriprogrammet. De som gått fordonsoch transportprogrammet och vissa av inriktningarna till VVS-montörer kan också vara glada. Där talar det mesta för goda chanser, både nu och på längre sikt, 5–10 år framåt. Men om du till exempel precis gått ut ekonomiprogrammet och vill jobba på bank kan det vara svårare. Då konkurrerar du ju med många andra som har högre utbildning, till exempel läst ekonomi på universitetet eller högskolan.

Och om du pluggar vidare? – Funderar du på att plugga vidare efter gymnasiet är något inom hälso- och sjukvård, IT eller teknik ett smart val.

bero på att yrket inte är särskilt attraktivt. Kanske för att arbetstiderna är obekväma eller lönerna låga. Det gäller t ex telefonförsäljare och taxiförare, där finns ett stort behov men det är få som söker.

“Det kommer faktiskt att vara rätt gott om jobb inom många områden framöver - särskilt för den med eftergymnasial utbildning.”

Vilka yrken minskar? – På lång sikt krymper yrken bland annat inom industrin. Inom operatörs- och montörsyrken t ex ser Arbetsförmedlingen på lång sikt ingen tillväxt alls. Och även en del akademiska yrken inom kultur, media och humaniora utbildas lite för många.

Men varför är det egentligen gott om arbeten inom vissa specifika yrken? – Det första man ska tänka på är att yrken är olika stora, säger Håkan Gustavsson. Det finns helt enkelt olika många jobb inom dem. Men det kan ju förstås också

Hur säkra kan vi vara att Arbetsförmedlingens prognoser stämmer? – Vi gör förstås vår bedömning så nogsamt vi kan, säger Håkan. Och det har visat sig att vi ofta träffat rätt. •

41


Plugg

Där utbildning möter verklighet Sara utbildar sig till civilingenjör i datorsäkerhet på BTH, Blekinge Tekniska Högskola. Här berättar hon om sitt utbildningsval. Text: margareta ahlström Foto: rasmus lindh

SARA GHORBANIAN Ålder: 27 år Pluggar: Till civilingenjör i datorsäkerhet på Blekinge Tekniska Högskola

Fritid: Datorer och dans Favoritkurser: Kryptering och IT-forensik, svårt att välja mellan de två

42


Plugg

Hur tänkte du när du valde utbildning? – Jag hade tagit fyra sabbatsår efter studenten och kände att det var dags att börja studera. Jag visste att jag ville läsa till civilingenjör men visste inte vilken inriktning. Jag sökte till 18 olika program i hela Sverige och blev antagen på det här. Jag är riktigt nöjd med mitt val. Pluggar du på din hemort eller fick du flytta? – Jag är från Göteborg och jag sa att jag aldrig skulle kunna tänka mig att flytta därifrån. Men när jag blev antagen till den här utbildningen, som bara finns på BTH, så kunde jag faktiskt tänka mig att flytta till Karlskrona. Och jag tror att det är nyttigt att flytta.

“Jag tror att det är nyttigt att flytta.” Kan du berätta lite om din utbildning? – BTH är ensam om att ha en civilingenjörsutbildning i datorsäkerhet. Utbildningen är bred – vi läser kryptering, lär oss om virus och maskar, brandväggar, hacking, IT-forensik och nätverks- och datorsystemsäkerhet med mera. Precis de kunskaper som efterfrågas av samhället idag. Det är verklighetsnära.

Är studierna svåra? – Jo, det kan man säga men det beror på en själv och hur mycket tid man lägger ner. Jag har inte många föreläsningar i veckan men jag måste lägga ner ett par timmar om dagen på plugget för att klara tentorna. En hel del i klassen har slutat. De trodde att det skulle vara som gymnasiet, men upptäckte ganska tidigt att det inte ens var i närheten. Hur är studentlivet? – Det finns nästan alltid något att göra, allt från fester till sportaktiviteter. Jag lever inte det typiska studentlivet direkt. Jag bor inte i korridor eller studentlägenhet, utan i en bostadsrätt. De är billiga här nere så det kändes värt att köpa en eftersom jag ska vara här i minst fem år. Kåren har öppet två dagar i veckan. På fredagar är det ”After-School” och lördagar är dansgolvet öppet. Blev det som du hade tänkt? – Det blev bättre! Jag hade inte så höga förväntningar på Karlskrona. Som sagt – jag ville ju egentligen inte flytta, men jag har inte ångrat det en enda gång. Jag är jättenöjd med allt hittills. Har du några goda råd till andra som ska välja utbildning? – Tänk efter ordentligt innan du väljer. Hoppa inte på något ”bara för att”. Saknar du behörighet till det du verkligen vill läsa – läs in ämnena du saknar, det är det värt. •

43


Plugg

Yrkesförare – vägen in i framtiden Lena och Patrik har båda hoppat på varsin yrkesutbildning hos Grönlunds Yrkesutbildningar. Och jobbchanserna är väldigt goda för båda! Text: ANDREA IRVING Foto: CHRISTIN PHILIPSON

44

LENA HÜBINETTE

PATRIK ERIKSSON

Ålder: 26 år Går: Komvuxutbildning till

Ålder: 25 år Går: Arbetsmarknadsutbildning

yrkesförare inom transport

till maskinförare

Fritid: Tränar. Lär mig meka Bäst på utbildningen:

Fritid: Hängiven AIK-supporter Bäst på utbildningen: Gemenskapen.

Att börja övningsköra lastbilen

Att komma ut och köra maskin


Plugg

Hos Grönlunds kan du genom Arbetsförmedlingen och Komvux utbilda dig till yrkesförare och maskinförare, och man erbjuder också utbildning inom logistik. Vuxenutbildningar som alla fokuserar på branscher vilka har brist på arbetskraft. – Eftersom samhället växer, med allt vad det innebär av att flytta människor och gods, kommer det finnas gott om arbete inom en överskådlig tid, säger Magnus Almquist, VD på Grönlunds Yrkesutbildningar. Det satsas rikstäckande på infrastruktur från samhällets sida, så de här branscherna kommer att växa i hela landet, avslutar han.

På en komvuxutbildning har du möjlighet att få CSN. Kontakta din kommun om vad som gäller. Hej Lena och Patrik, varför valde ni de här utbildningarna? Lena: Jag har gjort många saker efter gymnasiet; jobbat i hemtjänst, som städare, och på restaurang. Men så började jag tycka att det var kul med bilar. Jag fastnade för yrkesförare inom transport för att det är så varierande arbetsuppgifter. Jag kan arbeta med logistik, med bistånd för Röda Korset eller som kranförare till exempel. Jag har jobb resten av mitt liv!

Berätta om utbildningen! Lena: Den är på 23 veckor med en månads praktik. I början läser vi mycket teori men sedan börjar övningskörningen för den behörighet vi utbildar oss på. Vi har väldigt bra lärare som inte låter oss misslyckas utan hjälper oss om vi behöver. Undervisningen fokuserar också mycket på värdegrund – att inte acceptera dåliga arbetsförhållande eller att miljökrav inte följs. Det är viktigt med en stark ståndpunkt.

Patrik: Jag är utbildad murare och fasadrenoverare. Men som murare går man arbetslös varje vinter. Min pappa är maskinförare så jag bestämde mig för att gå i hans fotspår istället. Jag kunde maskinerna och hade kört dem. Men för att kunna arbeta behövde jag en utbildning. Jag hittade den här på Arbetsförmedlingen och kontaktade min handläggare där.

Patrik: Utbildningen är på 20 veckor och de två första veckorna är testperiod. Det är för att man ska se vem som är kapabel att bli maskinförare. Om det var svårt? Nej, de tittar på hur du lär dig och hur du klarar matten. Det är en del beräkningar att göra som maskinförare. Jag är ingen stjärna på matte, men här får man hjälp. Och alla ställer upp för varandra. Att kunna hålla tiden var också viktigt i deras bedömning för om man skulle klara utbildningen och jobbet.

För en arbetsmarknadsutbildning kan du få aktivitetsstöd. Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen. Vad ser du fram emot när du börjar arbeta? Lena: Jag kommer aldrig att vara fulllärd så jag ser helt enkelt fram emot att börja arbeta och lära mig mer. I höst har Grönlunds troligen en kurs i att köra med släp. Den kommer jag söka direkt! Patrik: Jag ser fram emot att få mitt certifikat, göra min lärlingsperiod och ta mitt yrkesbevis. Jag kommer nog starta egen firma som maskinförare. För det finns mycket jobb! •

45


S F F O R P S N E D I T M A R F ! S S O S SIG HO R A D L I B T U

m: ildning ino tb u n e x u v r arbetare, e g n d to ju e b B r r, e e t rt e o sp Yrkesplugg rare godstran fö s e rk Y lattsättare, , P ik , n k re e -t la å C M M r, h ntö Personbil- oc ggare, Takmo lä lv o G , re ta räarbe Anläggare, T er. re, Glasteknik a g a lt å H , re Mura a är på heltid Utbildningarn flertal gånger och startar ett nsöker genom om året. Du a un. din hemkomm ägen 18, Karlsbodav Bromma

lugget.se www.yrkesp t /yrkesplugge facebook.com

46


Plugg

Ditt survival kit till universitetet Att plugga på universitet eller högskola är lite som att kliva in i en ny värld, med ett helt eget språk. Men ta det lugnt – Framtid.se säkrar upp dig inför livet som student. Text: AMELIE FURBORG Foto: ISTOCKPHOTO

Att plugga på universitet eller högskola är helt klart något annat än gymnasiet. Massor av tjocka böcker och stort eget ansvar kan kanske verka skrämmande. Men det finns stöd och hjälp att få, och du har stor frihet att planera din tid och hitta sätt att plugga som passar just dig. Alla timmar är inte inbokade för föreläsningar. En stor del av tiden går åt till att läsa litteratur och göra uppgifter, ensam eller tillsammans med dina pluggkompisar. Inte bara plugg och tentor Men studentlivet är så mycket mer än bara plugg och tentor. De sociala delarna gör att

studenttiden blir ett minne för livet för många. Du kommer att träffa nya människor överallt – dina kursare förstås, men även dina grannar – om du bor på studentboende. Kopplat till universitetet finns även föreningar som täcker upp alla intresseområden man kan tänka sig. Ett annat bra sätt att snabbt komma in i det sociala livet är att engagera sig i kåren eller i en nation. Så vad väntar du på? Kolla upp alla intressanta kurser och program som Sveriges drygt 50 högskolor och universitet erbjuder – och ansök senast den 15 april! •

M er om universitetsstudier!

47


Plugg

Universitetsstudier – så funkar det! Ellen Sjöholm, studentinformatör vid Studentservice på Uppsala universitet, guidar dig till studentlivet och studierna. Text: AMELIE FURBORG Foto: JOHANNES SJÖHOLM

Hej Ellen! Varför ska man plugga på universitetet? – För att det ger goda möjligheter till att få ett roligt och givande arbete i framtiden. Och för att det är så roligt! Studietiden innebär så mycket mer än bara föreläsningar och tentor. Du får chans att träffa en massa nya vänner och göra jättemycket roligt vid sidan av studierna; bo i studentkorridor och möjlighet att läsa utomlands en period till exempel. Hur funkar universitetsstudier? – Det varierar en del mellan olika utbildningar såklart, men i stora drag går det ut

Ellen

på att du går på föreläsningar och seminarier och skriver tentor. Du lägger upp din tid själv och kan ofta välja när du föredrar att läsa inför tentorna. Du kan läsa hela utbildningar (program) eller fristående kurser som du själv plockar ihop till en examen. Plockar du själv ihop kurser ska minst hälften av poängen komma från ett huvudområde, eller ämne, som du själv väljer, för att det ska kallas examen. Hur skiljer det sig från att plugga på gymnasiet? – En hel del. Att plugga på universitet innebär både mer frihet och mer ansvar. Lärarna har inte alls samma koll på varje student. Du har valt själv vad du vill plugga och du läser kurserna mer koncentrerat jämfört med gymnasiet där man läser flera olika ämnen parallellt. Vad händer om jag missar en tenta? – Då blir det till att göra en omtenta, som det kallas. Du får plugga mer för att skriva

Poäng och examen En veckas heltidsstudier = 1,5 hp En termins heltidsstudier = 30 hp Högskoleexamen = 120 hp Kandidatexamen = 180 hp (motsv. engelsk bachelorexamen) Magisterexamen = 240 hp Masterexamen = 300 hp

hp = högskolepoäng

48

en ny tenta som du förhoppningsvis klarar. Skönast är ju såklart att slippa omtentor, men man ska komma ihåg att nästan alla missar någon eller några tentor under studietiden. Att klara sina kurser i tid är även viktigt för att få behålla studiemedlet. Har du några tips till en blivande student? Hur kan man förbereda sig för studentlivet? – Läs på om de olika universiteten och högskolorna så att du kan välja det som passar dig. Vad vill du läsa och var vill du bo? Gå på öppet hus om det anordnas och kolla in olika hemsidor. Prata gärna med en studievägledare för tips om vad som skiljer olika utbildningar åt och vad som passar dig. Glöm inte bort din egen känsla! Vad händer om jag inte fixar studierna? Är det någon som fångar upp en om det går dåligt? – Nja, inte på samma sätt som på gymnasiet. Det finns stöd att få om man behöver men man kan behöva fråga om det själv. Prata med dina lärare om du undrar någonting. Det finns alltid studievägledare och studentservice dit du kan vända dig om du behöver hjälp och stöd. •


Plugg

Ansökan

p m a c e s ba

Du anmäler dig till program och kurser på

Hjälp och stöd Studentservice Finns på alla universitet och högskolor. Här kan du bland annat få hjälp med din studieansökan, få intyg om kurser och poäng, lämna in din examensansökan

Lärosäte

och få hjälp med IT-relaterade frågor.

Högskola eller universitet.

Ofta hjälper de även till med bostads-

www.antagning.se. Sista anmälningsdag

frågor och försäkringar.

för höstterminen 2014 är den 15 april och

Nation

för vårterminen 2015 den 15 oktober.

Arrangerar sociala aktiviteter och arrange-

Studentverkstad

mang för studenter. Nationerna driver mat-

De flesta universitet och högskolor

Behörighet

serveringar, pubar och nattklubbar, men

anordnar föreläsningar och kurser om

Alla högskoleutbildningar kräver att du har

jobbar även med idrottsverksamhet, nations-

studieteknik och akademiskt skrivande.

vissa meriter. Grundläggande behörighet är

tidningar, körer, stipendier och bostäder.

Dessutom erbjuds individuell handledning om du vill ha hjälp med att planera

minimikravet. De flesta utbildningar kräver dessutom särskild behörighet. Det betyder

PM

att du måste ha läst vissa gymnasiekurser till

Förkortning av promemoria. En skriftlig

en särskild nivå. Du kan läsa mer om vilken

inlämningsuppgift.

behörighet som krävs på universitetens

dina studier eller hitta bättre lässtrategier.

Studera med extra hjälp Att ha en funktionsnedsättning som

Registrering

till exempel en synskada, dyslexi eller

Registrering är obligatorisk för att du ska kunna

adhd är inget hinder för att plugga

Bostad

börja på din kurs eller ditt program. Den sker

vidare. Vid alla universitet och hög-

Många studenter bor i vanliga hyreslägenheter

antingen via webben eller vid kursstart.

skolor finns det en särskild samordnare

hemsidor.

som hjälper till med stödåtgärder eller

i närheten av universitetet eller högskolan. Men det finns även bostäder som är speciellt avsedda

Seminarium

för studenter. Kolla på universitetets hemsida

En lärare och en mindre grupp studenter samlas

hur du söker bostad – och var ute i god tid!

för att diskutera ett visst ämne. Det är viktigt

På alla universitet och högskolor finns

att läsa in sig på ämnet i förväg.

även studievägledning och studenthälsa.

andra anpassningar.

Campus Universitetsområde.

Studiemedel Om du är svensk medborgare kostar det inget

Distans

att studera i Sverige. Däremot behöver du

Plugga på universitet eller högskola hemifrån

pengar till bland annat mat, bostad, kläder och

köksbordet. Som distansstudent kan du välja

kurslitteratur. När du studerar kan du söka

att läsa när det passar dig, men det kräver

studiestöd. Du får 2 251 kronor i veckan om du

disciplin.

läser på heltid. En del av summan är bidrag (705 kronor) och en del är lån (1 546 kronor).

Föreläsning Den vanligaste undervisningsformen. En

Tenta

lärare föreläser om sitt ämne inför en grupp

Förkortning för tentamen. En salstenta är ett

studenter. Hur stor gruppen är kan variera.

skriftligt prov på tid. Det kan vara rena faktafrågor, utredande uppgifter eller ett problem

Inspark

som ska lösas – ungefär som ett prov på gymna-

Invigningsaktiviteter för nya studenter på ett

siet. En hemtenta är ett skriftligt prov som ska

program. Arrangeras av de äldre studenterna.

göras hemma. Uppgifterna i en hemtentamen kräver oftast att du resonerar kring en fråga.

Kår En medlemsorganisation som jobbar för att

Universitet eller högskola

göra studenternas tid vid högskolan så bra som

Skillnaden mellan ett universitet och en

möjligt. Jobbar med studentpolitiska frågor,

högskola är att universitet alltid erbjuder

men vid mindre högskolor som inte har nationer

utbildning på forskarnivå.

arrangerar kåren även sociala aktiviteter.

Källor: antagning.se, studera.nu

49


Plugg

Högstatusprogrammen – varför är de så populära? Juridik, ekonomi, läkare, socionom och psykologprogrammen toppar listan över de utbildningar som flest söker till. Inte för att de är lättast att komma in på. Tvärtom; 2013 krävde flera av dem full pott på både meritvärde och högskoleprov. Så varför är de så populära?

– Det är väl status, arbete och lön som lockar, säger Tuula Kuosmanen, på universitets- och högskolerådet. Är du utbildad läkare eller jurist får du ju sannolikt både jobb och bra betalt. Det går att utöka sina chanser Men det finns fler faktorer som spelar roll. Som möjligheten att utvecklas inom sitt yrke och var i landet du studerar. Vissa universitetsorter, som Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg, är mer populära än andra. Kolla alla lärosäten som ger just det programmet. Kanske är det lättare att komma in i exempelvis Umeå än i Stockholm? Det går även att öka sina chanser att komma in på en högstatusutbildning, till exempel genom att göra högskoleprovet.

“3000 utbildningsprogram och 17 000 kurser. ” – Men jag anser man ska fundera, tycker Tuula. Varför vill du just gå den här utbildningen – vad vill du bli och varför? Höstterminen -14 finns det ca 3 000 utbildningsprogram att söka och ca 17 000 kurser. Det finns guldkorn du kanske inte tänkt på. •

50

Öka dina chanser!

Text: JOSEFINE BROMAN

Gör högskoleprovet Har du behörighet men lite lågt meritvärde? Gör du högskoleprovet får du konkurrera i den kategorin också. Det kostar 350 kronor plus en lördag, så det kan det väl vara värt?

Rangordna klokt Du kan söka upp till 20 alternativ. Tänk på att blir du till exempel antagen på alternativ tre så försvinner alla val efter det på din lista. Så rangordna noga. Även geografiskt – vilka högskolor eller universitet erbjuder utbildningen? Var är oddsen högst att du kommer in?

Välj rätt termin Fundera över hur betyget ser ut nu och hur mycket du kan tänkas höja. Kolla sen upp antagningspoängen för programmet och jämför hur den varierat mellan vår- och hösttermin genom åren. Lönar det sig att vänta en termin med att söka?

Ta reda på allt du kan Vänd dig till studievägledaren på din skola eller på högskolan eller universitetet du är intresserad av. Du hittar dem på nätet.


Plugg Klara Ranung går 6:e terminen på juridikprogrammet i Uppsala. Klara vet ännu inte vad hon vill jobba med, men har alltid vetat vad hon är intresserad av. Text: JOSEFINE BROMAN Foto: Per Ranung

– Alla människors rättigheter och skyldigheter behöver komma till uttryck. För mig handlar juridiken om att reda ut hur långt de här rättigheterna och skyldigheterna sträcker sig, säger Klara Ranung. Med en juristexamen kan du bli i princip vad som helst som inte kräver licens, som läkare t ex. När kom intresset för juridiken? – Jag märkte att det fanns stora klasskillnader när jag växte upp, berättar Klara. Så orättvisor och mänskliga rättigheter har alltid varit min grej. Människor som inte får sin röst hörd i samhället, deras röst vill jag föra fram.

h c o r o s i v t “Orät r e t e h g i t t ä r a g i l k s n ä m har alltid ” . j e r g n i m varit

Var var din bild av juristprogrammet? – Väldigt mycket pengar, Henri Lloyd och tennis. Men också att de som pluggar här redan kunde allt om juridik, för att deras föräldrar var advokater och domare. Stämde det med verkligheten? – Många har förstås akademikerföräldrar men det finns folk med arbetarklass- och invandrarbakgrund också, säger Klara. Men det är en väldigt enhetlig grupp här. Jag tycker att ett bra samhälle kräver mångfald. Och att juridiken borde spegla den mångfalden. Vad skulle du säga till den som funderar på juridiken, men oroar sig för att inte klara av det? – Jag var också orolig. Och alla de med advokater till föräldrar också. Första dagen kändes juridiken som marsianska för varenda en av oss. Men det är som med allt som är nytt – man lär sig med tiden! •

51


Eva-Lis

Tobias Eriks

Drömjobbet?

kompetens

domskomm

Tobias berätta

nivåer, där ing

mest kvalifikatio

48

Visita

s.53 Lärarförbundet

Kolla in arbetsgivare som vill jobba med unga människor. Kanske hittar du ditt drömyrke?

produktion som

CNC-operatö jobben. 49

– Satsa på e

Visita

Det finns brist p

Tobias Eriksson

Kraven på k

s.54 Teknikföretagen

vilket sker inom

inom teknikbra

om stress och det beror på att arbetsbelastningen är för hög. Under de närmsta åren kommer det många nya reformer som lärarna måste anpassa sig till.

Många karriärvägar inom branschen

utbildningschef Visita

Det finns ett stort utbud och stor variation av yrken vilket

– Sveriges framtid är din! Att jobba med människor är

leder till individuellt anpassad utveckling och flexibilitet

det finaste man kan göra, säger Peter. Det kommer i

både för de som är nöjda med att stanna där de är och

öppnar upp för många vägar. Väljer man ett yrke inom

framtiden att skapas många nya jobb i besöksnäringen.

för de som vill vidare.

till exempel besöksnäringen är det lätt att tänka att man

Besöksnäringen beskriver ett behov av 100.000 nya medarbetare fram till 2020. En bra väg in i branschen är att söka till Hotell o Turismprogrammet eller Restaurang och Livsmedelsprogrammet. De passar dig som gillar fart och fläkt och tycker om

Vänta inte!

det faktiskt vara hos föräldrarna den största oron ligger. Föräldrarna styr gärna mot något brett som man tror

inte kan komma vidare, fortsätter han. Men dessa jobb ger ofta mycket goda chanser till karriär både inom och

“Många karriärvägar och goda

utanför branschen.

chanser till personlig utveckling”

“Inlåsningseffekten är ofta

möten med människor och att ge service.

Utbildningen har i dagens läge drygt en sökande till varje plats. Med ett lågt söktryck kan man säga att s.56 Visita det är läge att söka lärarutbildningen nu och inte vänta några år.

Peter tror att vad gäller ungdomars utbildningsval så kan Tobias

Peter Thomelius,

Under utbildningen får man de yrkeskunskaper som krävs för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

s.58 Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem

Pe ter

större på ett studieförberedande

Vill man studera vidare går det att läsa på både yrkes-

program än ett yrkesprogram”

högskola och universitet. Det finns många spännande karriärvägar att välja på

s.60 SnickarAkademin

s.61 Fastighetsbranschen

där du kan göra allt från att jobba med marknadsföring,

– Inlåsningseffekten är ofta större på ett studieförbere-

försäljning till att vara servitris/servitör, receptionist,

dande program än ett yrkesprogram, menar Peter.

konferensvärd, kock, reseledare eller guide.

Väljer man ett studieförberedande program blir det ofta

Att det finns så många karriärvägar och goda chanser

“Det är läge att

söka lärarutbildningen nu”

jobb som kräver yrkesutbildning. Väljer man däremot

tänka på för dem som funderar på att utbilda sig inom

ett yrkesprogram har man rätt att läsa in högskole-

området.

behörigheten och får samtidigt ett yrke.

– De låga lärarlönerna måste höjas om kvaliteten

Energi och engagemang

i skolan ska förbättras och om man ska kunna locka

De som jobbar i branschen lyfter gärna fram kollegorna,

de bästa till yrket, avslutar Eva-Lis Sirén.

knepigt om man senare kommer på att man vill ha ett

till personlig utveckling är något Peter tycker är viktigt att

stämningen på arbetsplatsen och känslan av energi och

Läs mer på:

engagemang som det man uppskattar mest.

Framtid.se

www.visita.se

“Vad gäller utbildningsval så kan redaktionella.indd 46-47

det faktiskt vara hos föräldrarna den

Läs mer på:

största oron ligger”

www.lararforbundet.se

s.62 Landstinget i Uppsala län

s.64 Västerbottens Läns

s.65 FMV - Försvarets

Landsting

Materielverk

s.66 MYN - Motorbranschen

mmer 1, 2, 2013 2011

Nummer 1, 2, 2013 2011

Framtid.se 2014-03-10 11:01

redaktionella.indd 48-49

s.68 TYA – Transportbranschen

s.70 Trafikverket

s.75 Kyl & värmepump-

s.76 Infranord

s.72 Byggbranschen

s.78 SCB

företagen

52

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

s.74 Måleribranschen

s.80 LRF


45

Lärarförbundet

Eva-Lis Eva-Lis Sirén, förbundsordförande Lärarförbundet I dag är det brist på lärare i Sverige, och bristen kommer öka under de närmsta åren. Det är Eva-Lis Siréns framtidsscenario för läraryrket. Förskollärare och gymnasielärare inom yrkesämnen är de läraryrken där bristen är som har mest akut. Men EvaLis Sirén gör tydligt att Sverige är på väg mot en nationell lärarkris, och att detta hotar hela utbildningssystemet.

“Förskollärare och gymnasielärare

inom yrkesämnen är de läraryrken där bristen är som mest akut”

Samarbete mellan stat, kommun och friskolor Vi talar alltså inte bara om att det blir svårt inom vissa lärar-

om stress och det beror på att arbetsbelastningen är för

yrken, det är större än så. Regeringen och kommunen har

hög. Under de närmsta åren kommer det många nya

under en lång tid tittat på medan intresset för läraryrkena

reformer som lärarna måste anpassa sig till.

svalnat, utan att göra något. – Det är helt meningslöst att skylla på varandra, vilket är

Vänta inte!

vad som händer idag, menar Eva-Lis. Staten, kommunerna

Utbildningen har i dagens läge drygt en sökande till

och fristående skolor borde sätta sig ned tillsammans

varje plats. Med ett lågt söktryck kan man säga att

och samarbeta. Det är först då vi kommer att kunna se

det är läge att söka lärarutbildningen nu och inte vänta

en förbättring.

några år.

“Det är läge att

Nya reformer att anpassa sig till I de undersökningar som gjorts om varför allt färre väljer läraryrket är det tydligt att de låga lönerna är ett stort

söka lärarutbildningen nu”

problem. Det är orsaken till att färre och färre väljer att

– De låga lärarlönerna måste höjas om kvaliteten

bli lärare och att många som väljer läraryrken efter några

i skolan ska förbättras och om man ska kunna locka

år hoppar av. Lärare sticker ut i alla mätningar som handlar

de bästa till yrket, avslutar Eva-Lis Sirén.

Läs mer på: www.lararforbundet.se

Nummer 1, 2, 2013 2011 Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

53


46

Teknikföretagen

Tobias Eriksson, verksamhetsansvarig för kompetensförsörjning, utbildning och ungdomskommunikation på Teknikföretagen Tobias berättar att teknikbranschen kan delas in i tre nivåer, där ingenjörer jobbar ”högst upp”, där det krävs mest kvalifikation. I mitten finns de som jobbar med produktion som exempelvis automationstekniker och CNC-operatörer och längst ner finns de okvalificerade jobben. – Satsa på en utbildning inom teknikbranschen. Det finns brist på arbetskraft inom alla nivåer, meddelar Tobias Eriksson. Kraven på kompetens ökar hela tiden på alla nivåer, vilket sker inom många branscher, men extra mycket inom teknikbranschen som är globalt konkurrensutsatt.

Tobias

54

Framtid.se Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


47

Teknikföretagen

Många vägar att gå inom teknikbranschen

Här kan skolan ha en roll och hjälpa till med att skapa

– Inom en snar framtid kommer det att bli många pensions-

en bild av vad industriarbeten kan innebära.

avgångar, vilket är en anledning till att det kommer att bli

Han understryker att du inte måste älska matte för att

arbetskraftsbrist inom teknikbranschen, fortsätter Tobias.

bli ingenjör, och påpekar att en ingenjör ofta framställs

Få väljer också att utbilda sig till ingenjörer och många

som en ”mattegubbe”. Istället vill han gärna se att bilden

droppar av under utbildningens gång. En orsak kan vara

av ingenjörsyrken nyanseras. Industriyrken har gått

att unga ser en lång utbildning framför sig där de bara

från att vara mer hantverksyrken till att mer och mer bli

kan se en yrkesutväg. Men det kan finnas många vägar

kunskapsyrken och ingenjörer arbetar idag inom många

att gå för en som väljer ett teknikyrke också, påpekar han.

olika områden med stora möjligheter till variation.

“Det kommer att bli

“Ingenjörer arbetar idag inom

arbetskraftsbrist inom

många olika områden med stora

När det kommer till hur utbildningar matchar arbets-

Man bör också bli bättre på att lyfta fram hur arbets-

teknikbranschen”

möjligheter till variation”

marknadens kompetensbehov ser Tobias inget problem

marknaden kommer att se ut samtidigt som man talar

när det kommer till Yrkeshögskoleutbildningar. Däremot

till ungas intresse för ämnet, när man informerar om

med utbildningar på gymnasienivå. Det kommer idag

teknikyrken.

ut många från gymnasieutbildningar utan tillräckligt med kompetens. Därför ser han ett stort behov av just

Nya utbildningar

Yrkeshögskoleutbildningar inom både ingenjörs- och

En utmaning för utbildade ingenjörer är att det nu för

produktionsnivå.

tiden finns utbildningar som arbetsgivare inte känner till namnen på och så anställer de hellre ingenjörer

“...ett stort behov av just

Yrkeshögskoleutbildningar inom både ingenjörs- och produktionsnivå”

som gått utbildningar som de vet vilka de är. – Utbildningsanordnare får betalt per elev som går deras utbildningar och inte för hur många de lyckas få ut på arbetsmarknaden? Det kanske borde göras något mer här för att styra utbildningarna mot vilka

Så hur får man fler att utbilda sig inom teknikyrken?

som tenderar att leda till jobb, avslutar Tobias.

Som svar på den frågan kommer Tobias in på att

begreppet industri kan vara lite svårt för unga idag. Läs mer på: www.teknikforetagen.se

Nummer 1, 2, 2013 2011 Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

55


48

Visita

Peter Thomelius, utbildningschef Visita – Sveriges framtid är din! Att jobba med människor är det finaste man kan göra, säger Peter. Det kommer i framtiden att skapas många nya jobb i besöksnäringen. Besöksnäringen beskriver ett behov av 100.000 nya medarbetare fram till 2020. En bra väg in i branschen är att söka till Hotell o Turismprogrammet eller Restaurang och Livsmedelsprogrammet. De passar dig som gillar fart och fläkt och tycker om möten med människor och att ge service. Under utbildningen får man de yrkeskunskaper som krävs för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

Pe ter

56

Framtid.se Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


49

Visita

Många karriärvägar inom branschen

Peter tror att vad gäller ungdomars utbildningsval så kan

Det finns ett stort utbud och stor variation av yrken vilket

det faktiskt vara hos föräldrarna den största oron ligger.

leder till individuellt anpassad utveckling och flexibilitet

Föräldrarna styr gärna mot något brett som man tror

både för de som är nöjda med att stanna där de är och

öppnar upp för många vägar. Väljer man ett yrke inom

för de som vill vidare.

till exempel besöksnäringen är det lätt att tänka att man inte kan komma vidare, fortsätter han. Men dessa jobb

“Många karriärvägar och goda

chanser till personlig utveckling” Vill man studera vidare går det att läsa på både yrkeshögskola och universitet.

ger ofta mycket goda chanser till karriär både inom och utanför branschen.

“Inlåsningseffekten är ofta

större på ett studieförberedande program än ett yrkesprogram”

Det finns många spännande karriärvägar att välja på där du kan göra allt från att jobba med marknadsföring,

– Inlåsningseffekten är ofta större på ett studieförbere-

försäljning till att vara servitris/servitör, receptionist,

dande program än ett yrkesprogram, menar Peter.

konferensvärd, kock, reseledare eller guide.

Väljer man ett studieförberedande program blir det ofta

Att det finns så många karriärvägar och goda chanser

knepigt om man senare kommer på att man vill ha ett

till personlig utveckling är något Peter tycker är viktigt att

jobb som kräver yrkesutbildning. Väljer man däremot

tänka på för dem som funderar på att utbilda sig inom

ett yrkesprogram har man rätt att läsa in högskole-

området.

behörigheten och får samtidigt ett yrke.

Energi och engagemang De som jobbar i branschen lyfter gärna fram kollegorna, stämningen på arbetsplatsen och känslan av energi och engagemang som det man uppskattar mest.

Läs mer på: www.visita.se

“Vad gäller utbildningsval så kan

det faktiskt vara hos föräldrarna den största oron ligger”

Nummer 1, 2, 2013 2011 Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

57


STOCKHOLMS STADS BOSTADSBOLAG

Fastighetsbranschen – här finns jobben! Stockholm växer. Människor kommer alltid behöva ha någonstans att bo. I vår bransch finns jobben. Hos oss får du vara med och forma Stockholms nya stadsdelar och se till att våra 145 000 hyresgäster har ett tryggt och välskött boende. Tillsammans skapar vi ett Stockholm i världsklass! Ända sedan slutet av 1930-talet har vi på Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder medverkat till utbyggnaden av Stockholms nya stadsdelar. Vårt uppdrag är att bidra till att Stockholm får en fungerande bostadsmarknad. Vi ska genom satsningar på ett miljömässigt och hälsosamt boende bidra till att hela Stockholm blir en attraktiv stad i världsklass. Att jobba på ett bostadsföretag är både roligt, omväxlande och spännande. Arbetet hos oss är fritt och självständigt – oavsett om du har ansvar för att åtgärda fel i lägenheter eller för att bygga helt nya hus. Du kan jobba med teknik, service, byggprojekt, fastighetsekonomi och miljöfrågor. Inom några är år det många av våra kunniga medarbetare som går i pension. Därför behöver vi nya medarbetare inom flera yrkesområden. Vi arbetar varje dag för att våra hyresgäster ska ha ett bra boende som är tryggt och välskött. Ett hem där man trivs. För oss är dagens och framtidens kunder lika viktiga. Vi sköter om och vårdar vårt befintliga bostadsbestånd men vi bygger också nytt i hög takt med cirka 1 500 nya lägenheter per år i fastigheter som klarar höga miljö- och energikrav.

Direkt efter gymnasiet

58

Kräver vidare studier

HUSVÄRD

PROJEKTLEDARE

FÖRVALTARE

BOVÄRD

DRIFTTEKNIKER

KUNDFÖRVALTARE

DRIFTLEDARE

OMRÅDESTEKNIKER

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


STOCKHOLMS STADS BOSTADSBOLAG

Några yrkesgrupper hos oss Husvärd/Bovärd/Områdestekniker Är du serviceinriktad, tekniskt intresserad och gillar kontakt med människor samtidigt som du söker ett fritt och självständigt arbete? Som husvärd/bovärd är du företagets ansikte utåt och fungerar som en viktig länk mellan företaget och hyresgästerna. Utbildningsväg: VVS- och fastighetsprogrammet ger jobb direkt som husvärd. Med arbetslivserfarenhet och/eller YH-utbildning kan du jobba som bovärd eller områdestekniker. Drifttekniker/Driftledare Är du intresserad av att optimera energiförbrukningen i våra fastigheter? Här får du möjlighet att ansvara för drift och skötsel av våra värme- och ventilationssystem. Fokus är att optimera driften och ge våra hyresgäster en god boendekomfort. Du fungerar också som rådgivare i drift- och energifrågor. Utbildningsväg: Driftteknikerutbildning eller motsvarande. Förvaltare/Områdeschef/Kundförvaltare Drivs du av affärsmässighet i kombination med bred teknisk kompetens? Som fastighetsförvaltare eller kundförvaltare ansvarar du för fastighetens underhåll, ekonomi och att hyresgästerna är nöjda. Många gånger har du också personalansvar för husvärdar/bovärdar/områdestekniker. Utbildningsväg: Förvaltarutbildning, samhällsbyggnadsprogram med fastighetsinriktning på högskolenivå eller YH-utbildning. Projektledare Vill du vara med och utveckla vårt boende eller bygga nya hus? Som projektledare inom ny- och ombyggnad är det du som håller i alla trådarna från planering till inflyttning. Utbildningsväg: Byggnadsingenjörsutbildning eller minst utbildning till civilingenjör.

AB Svenska Bostäder Box 95, 162 12 VÄLLINGBY www.svenskabostader.se info@svenskabostader.se

AB Stockholmshem Box 9003, 102 71 STOCKHOLM www.stockholmshem.se epost@stockholmshem.se

AB Familjebostäder Box 92100, 120 07 STOCKHOLM www.familjebostader.com kontakt@familjebostader.com

Om Bostadsbranschen Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder är tre

Utbildningsnämnd är en ideell förening som arbetar med att

av Sveriges största allmännyttiga bostadsföretag. Vi ingår i

kompetenssäkra fastighetsbranschen eftersom stora pensions-

koncernen Stockholm Stadshus AB som ägs av Stockholms stad.

avgångar väntas. Läs mer om utbildningar: www.fastun.se

Tillsammans äger och förvaltar vi cirka 70 000 lägenheter och cirka 9 000 lokaler. Våra fastigheter finns runt om i Stockholm. Se respektive hemsida för mer information. Inom fastighetsbranschen finns goda karriärmöjligheter. Fastighetsbranschens

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

59


SNICKARAKADEMIN

SnickarAkademin - Din framtid! SnickarAkademin utbildar dagens och morgondagens möbel- och inredningssnickare. Genom företagspraktik och samarbete med professionella designers får de studerande en stark förankring i verkligheten. Här berättar två före detta studerande om hur de jobbar nu. Christian Jordy och Hedvig Bengtsdotter studerade vid SnickarAkademin åren 06-08 och avslutade utbildningen med att genomföra gesällprov. Idag lever de tillsammans, har sonen Abbe och är mycket nöjda med utbildningen och med sina yrkesval. Christian driver Träsmak, möbelsnickeriet som specialtillverkar unika och exklusiva möbler. Hedvig arbetar som produktutvecklare på NC Nordic Care AB ett välkänt möbelföretag. Varför var arbete med trä och möbler er dröm? – Man skapar, uppfyller någon annans behov och önskemål. Problemlösning, att kunna hantera materialet som kan slå sig och spricka. Kreativt material som man tycker om – det blir något fint som man använder. Vad är det bästa med de arbetsformer ni valt? – Arbete i egen verkstad ger frihet att självständigt bestämma. Ett sätt att leva men det krävs god disciplin och effektivt arbete för att nå resultat. Som hantverkare arbetar jag med både formgivning och tillverkning, följer produkten från början till slut. Är traditionsbärare samtidigt som jag måste kunna utföra produkter med dagens krav och teknik. – Som anställd har jag ekonomisk frihet och i arbetet som produktutvecklare får jag användning av mina kunskaper om material, sammansättningar och miljöhänsyn. Medverkar till utveckling av hållbara möbler. Vad var bäst med SnickarAkademins utbildning? – Ett väl anpassat utbildningsinnehåll som passar både den som söker anställning och den som vill starta eget. Lärande i Arbete d.v.s. praktik på företag gav oss erfarenhet av hur branschen ser ut och möjlighet att etablera kontakter. Samarbeten med professionella designers, besök på mässor, utställningar och studiebesök gav insikt och inspiration.

Direkt efter gymnasiet

MASKINSNICKARE

60

Kräver vidare studier

MÖBEL- OCH INREDNINGSSNICKARE

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


Fastighetsskötare Fastighetsvärd Fastighetstekniker Fastighetsingenjör Fastighetsingenjör – energi och miljö Fastighetsförvaltare Fastighetschef Fastighetsekonom ...och många fler yrken

Vi har 10 000 jobb! Är du trött på det eviga tjatet om arbetsbristen i landet? Fastighetsbranschen har idag 60 000 anställda och inom tio år kommer vi anställa 10 000 till. Om du vill ta en av platserna ska du inte tveka att söka till våra akademiska utbildningar. Vill du veta mer om våra yrken? Gå in på fastun.se.

Kika in på www.fastun.se och kolla vilket yrke som passar dig bäst.


LANDSTINGET I UPPSALA LÄN

Ta steget mot en meningsfull framtid där du får växa! Vill du jobba med något som gör att andra – och du själv – mår bra? Hos oss får du göra skillnad för invånarna i Uppsala län. Du får också goda möjligheter att själv utvecklas. Varje dag. Det du gör hos oss betyder mycket Vi är över 11 000 personer som jobbar här. Det gör oss till en av länets största arbetsgivare – och vi är stolta över att erbjuda tjänster som gör skillnad och håller hög kvalitet. Vi arbetar främst med hälso- och sjukvård, men också med tandvård, kollektivtrafik, kultur och habilitering. Alla vi som jobbar här har en sak gemensamt: vi har meningsfulla jobb som gör riktig samhällsnytta. Det är något som verkligen driver oss i vår vardag. Här får du växa Här finns över 80 olika yrken att välja bland och utvecklas inom. De många arbetsplatserna som finns under samma tak gör att våra medarbetare till exempel har goda möjligheter att byta tjänst och gå vidare i karriären inom landstinget. Vi vill helt enkelt att alla som jobbar här ska få växa – både som personer och i sina yrkesroller. Våra medarbetare säger just det, att de hela tiden lär sig nya saker. Lockas du av ett omväxlande jobb inom en verksamhet som satsar på mångfald och engagerade medarbetare som vill utvecklas? I så fall har du kommit rätt.

Direkt efter gymnasiet

62

Här finns forskning och kunskap i framkant Vi är kända för vår akademiska tyngd och den höga medicinska och tekniska nivå vi håller. Här finns hela tiden spännande projekt på gång inom forskning, utbildning och vård. Vår största arbetsplats är Akademiska sjukhuset – ett universitetssjukhus som är ett av Sveriges största. För dig som vill jobba lokalt har vi även vårdcentraler och ett mindre sjukhus. I Landstinget i Uppsala län presenteras ständigt nya forskningsresultat och ny avancerad teknik. Det gör att arbetsplatsen hela tiden utvecklas – och du med den.

Vill du bli undersköterska eller hantverkare kan du börja jobba hos oss direkt efter gymnasiet. Vi behöver även medarbetare med högskole- och universitetskompetens, så vill du plugga vidare efter gymnasiet kan du läsa till exempelvis specialistsjuksköterska, läkare, tandhygienist eller ekonom. Ny teknik och snabb utveckling gör att vi i framtiden dessutom behöver nya kompetenser som logistiker, projektledare och ingenjörer. De kommande åren går många av våra medarbetare i pension. Då behöver vi rekrytera nya, unga talanger som vill göra skillnad. Vi hoppas att du är en av dem!

En framtid som anpassas till just dig Här finns massor av spännande arbeten – spridda över både små och stora verksamheter i hela länet. Vår bredd innebär givetvis att vi söker medarbetare med olika bakgrunder.

”Jag kände att det här vill jag göra resten av mitt liv” - Mats Adolfsson, Operationstekniker

Kräver vidare studier

UNDERSKÖTERSKA

SJUKSKÖTERSKA

BIOMEDICINSK ANALYTIKER

HANTVERKARE

TANDHYGIENIST

SYSTEMUTVECKLARE

VAKTMÄSTARE

EKONOM

TANDLÄKARE

ADMINISTRATÖR

LÄKARE

KURATOR

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


LANDSTINGET I UPPSALA LÄN

Om Landstinget i Uppsala län Vi är en av länets största arbetsgivare och har cirka 11 000

att arbeta under några år för att sedan specialisera sig inom ett

medarbetare. Vår största verksamhet är Akademiska sjukhuset.

särskilt område i landstinget. Ta reda på mer om oss via www.lul.se

Sammanlagt har vi över 80 olika yrken spridda över hela landstinget och inom många olika områden. Tack vare bredden på verksamheten finns det hela tiden nya utmaningar och nya områden att inrikta sig mot. Många väljer

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

63


VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTING

Världens bästa*…

Sabina

läkare, sjuksköterska, undersköterska, biomedicinsk analytiker, tandläkare, sjukgymnast, psykolog och många fler Landstinget erbjuder något för alla. Vad vill du jobba som?

Läs mer om vår värld på www.vll.se/jobbochframtid

*Landstingets vision: År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning!

Direkt efter gymnasiet

UNDERSKÖTERKSA PROJEKTÖR ISOLERINGSMONTÖR

64

Kräver vidare studier

LÄKARE SJUKSKÖTERSKA BIOMEDICINSK ANALYTIKER TANDLÄKARE SJUKGYMNAST PSYKOLOG

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


FÖRSVARETS MATERIELVERK

Teknik och affärer blev rätt för Malin och avancerad teknik triggar David

Malin Hage är samhällsvetaren med intresse för industridesign. Efter en teknisk bastermin på KTH bytte hon inriktning till maskiningenjör med inriktning innovation och design. Idag arbetar Malin som systemingenjör inom Jas 39 Gripen på FMV.

David Carlson gick fordonsprogramet på gymnasiet och har tidigare jobbat med fartyg. Nu arbetar David som stridsfordonsmekaniker och stortrivs på FMV:s markverkstad i Skövde.

Vad gör du på FMV? – Som ingenjör på FMV gräver jag inte ner mig i tekniska detaljer utan får ha foten i flera projekt och använda mitt tekniska kunnande för att granska och ställa krav på det som industrin levererar. Detta för att Försvarsmakten ska få det de behöver till rätt pris.

Vad gör du på FMV? – Mitt huvudansvar är tornenheten på stridsvagnen och det handlar mycket om att göra en grundtillsyn liknande en besiktning. Jag får också göra tekniska analyser för att se att dokumentation stämmer överens med hur det ska se ut och mycket annat.

Vad är det roligaste i jobbet? – Det stora ansvar som man tidigt får på FMV. Jag fick direkt efter universitetet arbeta med komplexa och affärsinriktade projekt och det är jättekul.

Vad är det roligaste i jobbet? – Mina kollegor helt klart. Men också att jag får arbeta med riktigt avancerad teknik samtidigt som jag får se helheten.

Har du något bra tips eller råd till studenter? – Kom ihåg att det aldrig är för sent att byta inriktning. Det är många timmar per vecka som du ska spendera på ditt jobb och då är det viktigt att du trivs.

Direkt efter gymnasiet

Har du något bra tips eller råd till studenter? – Ta dig tid att läsa om tekniska system, speciellt el, för allt handlar nästan om elektronik i mitt arbete. Tänk också på att det här arbetet är fysiskt så om du vill bli stridsfordonsmekaniker: håll dig i form.

Kräver vidare studier

EKONOM

INGENJÖR

FLYG- OCH FORDONSMEKANIKER

JURIST

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

65


MOTORBRANSCHENS YRKESNÄMND

Direkt efter gymnasiet

66

PERSONBILSMEKANIKER

BILSKADEREPARATÖR

LASTBILSMEKANIKER

FORDONSLACKERARE

MASKINMEKANIKER

RESERVDELSSPECIALLIST

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


MOTORBRANSCHENS YRKESNÄMND

t ie s a n m y g n å r f n e g ä v a k Ra ! t e b b o j m ö r D t ill Många nya jobb för Fordonstekniker På Sveriges vägar rullar 5 miljoner bilar, bussar, lastbilar och maskiner. Alla behöver service och underhåll. Varje år säljs dessutom mer än 250 000 nya personbilar. Vid försäljningen lämnas oftast en äldre bil i inbyte. Varje nysåld bil ger arbete åt verkstaden i form av service, montering av tillbehör och reparation av inbytesbilen. Företag och framtid i motorbranschen Motorbranschen är en bransch i snabb och spännande utveckling. Arbetsuppgifterna förändras snabbt. De blir mer specialiserade och kräver högre kompetens. Arbetsmiljön har genomgått stora förändringar till det bättre. 4 500 små och stora företag bildar tillsammans den svenska motorbranschen. Det är bilverkstäder, lastbils-, maskin- och traktorföretag, däck- och bärgningsföretag, bilskade- och lackeringsverkstäder och bilförsäljningsföretag. I motorbranschen finns också många enmansföretagare. Fordonstekniker - ett framtidsyrke Framtidsutsikterna för elever, som valt en fordonsteknisk inriktning inom fordons- och transportprogrammet, är mycket goda. Eftersom antalet motorfordon beräknas öka för varje år och många anställda går i pension kommer företagen att behöva anställa fler. Den som går fordons- och transportprogrammet på gymnasiet får ett framtidsyrke med stora utvecklingsmöjligheter och många karriärvägar. Fordonstekniker är ett framtidsyrke som passar både tjejer och killar.

Utbildningen är treårig och kan ge grundläggande högskolebehörighet. Efter avslutade studier på fordons- och transportprogrammet kan du börja jobba direkt. Yrkescertifikat Motorbranschens och Lackerarnas yrkesnämnder, MYN/LYN anordnar ett slutprov. De elever som har klarat utbildningskraven och får godkänt resultat på slutprovet erbjuds ett diplom och ett Europaanpassat yrkescertifikat inom följande yrken: bilmekaniker, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, reservdelsspecialist, lackerare och bilskadereparatör. Vidareutbildning Fordonen innehåller allt mer elektronik och en fordonstekniker blir allt oftare specialiserad på ett eller flera områden. På många verkstäder finns individuella utbildningsplaner med grund- och påbyggnadskurser. Fordonstekniker på märkesverkstäder erbjuds ofta omfattande utbildningsprogram via utbildningsavdelningarna hos generalagenten. Utbildningsprogrammen kan omfatta såväl teknikutbildning som t.ex. utbildning om det egna varumärket och kundbemötande som blir allt viktigare i konkurrensen. Avancerad fordonsteknik ökar efterfrågan på välutbildad personal. Det innebär nya möjligheter att läsa vidare på eftergymnasial nivå, som t.ex. yrkeshögskoleutbildningen Diagnostekniker. Bilproffs.se Läs mer och se filmer om motorbranschens yrken på Bilproffs.se Ladda hem vår app

Fordons- och transportprogrammet Den som går fordons- och transportprogrammet på gymnasiet lär sig ett modernt yrke och får dessutom arbetslivserfarenhet genom yrkespraktik i flera perioder.

Om motorbranschen Med cirka 4 500 företag och 60 000 anställda är motor-

Framtida jobb hos oss

branschen en betydande del av näringslivet i Sverige och

Personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker,

viktig för att en rad andra branscher ska fungera.

bilskadereparatör, fordonslackerare och reservdelsspecialist.

Motorbranschen har utvecklats till att bli teknikintensiv,

Du kan även läsa vidare och utforska andra karriärmöjligheter

innovativ och internationell.

inom företagen.

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

67


TYA

Ett smartare gymnasieval

En rolig och intressant utbildning som leder till jobb direkt efter examen och som ger många valmöjligheter därefter. Julia Ottosson sammanfattar sitt gymnasieval med fyra ord: – Ett riktigt smart val. Det är tidig morgon och full fart inne på företaget UGSAB:s terminal strax utanför Uppsala. Under en timme ska paket och gods sorteras för att sedan lastas på bilar och släp. Ljudnivån är hög och folk rör sig snabbt i lokalen, men kaoset är organiserat. Alla är fokuserade och vet exakt vad de ska göra. – I början var det lite stressigt men man lär sig snabbt hur allt fungerar, säger Julia Ottosson som har arbetat här som distributionsförare sedan studenten för drygt ett år sedan.

Direkt efter gymnasiet

LASTBILSFÖRARE LAGERARBETARE TAXIFÖRARE TERMINALARBETARE DÄCK- OCH HJULMEKANIKER

68

Rörligt och socialt jobb Julia hämtar upp sin dosa och läser in dagens skörd av paketavier. Under förmiddagen ska hon leverera tretton pallar med gods till tio adresser. Det innebär att hon får röra på sig, köra mycket och träffa folk, och det passar henne utmärkt. För att passa som förare tror hon att det är en fördel om man är social och kan samarbeta. – Jag är så glad över att jag slipper sitta still bakom ett skrivbord hela dagarna! I det här jobbet får man röra på sig och möta olika sorts människor. Utmanar fördomar Julia gick transportinriktningen på fordons- och transportprogrammet med tolv andra tjejer och i branschen är nästan var tionde nyanställd en kvinna.

Kräver vidare studier

SPEDITÖR TRANSPORTPLANERARE LOGISTIKER TRAFIKLÄRARE FORSKARE - DOKTORAND TRAFIKINGENJÖR

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


TYA

Många valmöjligheter En annan dröm är att bli yrkeslärare på fordons- och transportprogrammet men för att få bli det måste hon först jobba sex år i yrket. Oavsett vad hon väljer framöver så har hon många valmöjligheter. Skulle hon vilja läsa vidare inom ett helt annat område kan hon enkelt komplettera sina gymnasiebetyg och plugga vidare på universitetet. Skulle det bli aktuellt kan hon hålla studielånen nere genom att arbeta extra som förare. Och hon har alltid ett kvalificerat yrke att falla tillbaka på, ett yrke inom en bransch som behöver folk. Hon är glad att hon tänkte smart när det gällde gymnasievalet. – Ja, och det är ju knappast så att jag är rädd för att gå arbetslös, säger hon och rattar glatt vidare.

Andelen tjejer som väljer transport ökar stadigt. Julia tänker inte så mycket på könsfördelningen i arbetslivet när hon jobbar, för henne är inte det så viktigt. – Men det är klart, det är ju en del som inte tror mig när jag säger att jag är lastbilsförare. De tror att det bara är gubbar som är det, säger hon och skrattar. Julia är så långt bort från bilden av en gubbe som man kan tänka sig. Spännande variation Julia säger att hon trivs så bra med sitt jobb att hon knappt vill ta semester. I framtiden vill hon gärna prova på att köra timmerbil eller specialtransporter. – Det finns mycket man kan göra inom transportbranschen och jag vill gärna utmana mig själv och köra tyngre, större och svårare fordon. Jag kan också lockas av att köra längre körningar och sova över i bilen men egentligen är jag nog för social för att passa för långkörningar.

Vad är TYA? Om du vill utbilda dig till ett yrke inom

innehåller minst femton veckors arbets-

på transportinriktningen, som får chansen

transportbranschen ska du först välja

platsförlagt lärande, APL.

att tävla i både SM och EM. På TYA:s

fordons- och transportprogrammet och

webbplatser finns mer information om

sedan inriktningen transport eller gods-

TYA arbetar bland annat för att marknads-

utbildningar och yrken:

hantering. Programmet ger möjlighet till

föra transportbranschen och för att säker-

www.tya.se, www.bliyrkesforare.nu

fördjupning inom ämnen som taxi och

ställa att transportutbildningen ger den

hjulutrustning. Fordons- och transport-

kompetens som behövs i arbetslivet.

programmet är ett yrkesprogram och

TYA arrangerar också tävlingar för elever

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

69


TRAFIKVERKET

Välj ett yrke med samhällsnytta Trafikverket arbetar för att din resa på Sveriges vägar och järnvägar ska vara smidig, trygg och miljöanpassad Mer än 150 yrken Alla invånare och företag ska ha tillgång till bra vägar och järnvägar. Och kunna resa och frakta gods på ett säkert sätt med flyg och båt. Trafikverket ansvarar för detta och för att trafiken inte ska förstöra miljön. För att klara de här uppgifterna så finns Trafikverket över hela landet och representerar mer än 150 olika yrken med cirka 6500 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Borlänge.

”Alla invånare och företag ska ha tillgång till bra vägar och järnväg”

Vi ansvarar för att leverera samhällsnytta varje dag genom tåg i rätt tid, framkomliga vägar, kortare restider, ett tillgängligt och säkert transportsystem samt minskad miljöpåverkan från resor och transporter. Därför behöver vi bland annat civil- och högskoleingenjörer, trafikplanerare, geotekniker, landskapsarkitekter, beteendevetare och tekniker. Men vi behöver även personal till yrken som du kanske inte direkt förknippar med de fyra trafikslagen väg, järnväg, sjö och luftfart. Det kan exempelvis handla om att jobba med kommunikation, ekonomi, juridik, IT, inköpare, miljö, trafiksäkerhet eller HR-frågor. Utbildning Gymnasiets naturvetenskaps-, teknik- och byggprogram kan leda till många yrken inom Trafikverket och samhällsbyggnadsbranschen. Du som går ett program inom naturvetenskap eller teknik har en bra grund för att sedan kunna arbeta som exempelvis teknisk specialist, samhällsplanerare, IT-specialist, miljöspecialist, trafikingenjör, projektledare trafikplanerare eller landskapsarkitekt. Viktiga områden som Trafikverket arbetar med I vårt uppdrag ingår den samlade långsiktiga infrastrukturplaneringen av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Vi ansvar även för byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Som Sveriges största beställare inom anläggningsbranschen kan vi erbjuda dig spännande arbetsuppgifter där du gör nytta för hela samhället. Varför inte leda ett spännande byggprojekt eller arbeta i något av Sveriges största infrastrukturprojekt genom tiderna!

Direkt efter gymnasiet

TRAFIKINSPEKTÖR TRAFIKINSPEKTÖR KUNDTJÄNSTHANDLÄGGARE TRAFIKINFORMATÖR BYGGLEDARE IT ARBETSPLATSKONTROLLANT BEMANNINGSPLANERARE

70

Kräver vidare studier

TEKNISK SPECIALIST

SAMHÄLLSPLANERARE

JÄRNVÄGSINGENJÖR

BETEENDEVETARE

GEOTEKNIKER

SYSTEMUTVECKLARE

MILJÖSPECIALIST

EKONOM

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


TRAFIKVERKET

Om Trafikverket Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av transport-

De närmaste åren kommer Trafikverket rekrytera många nya

systemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart.

med arbetare. Främst är det civilingenjörer och högskole-

Dessutom ansvarar vi för byggande, drift och underhåll av

ingenjörer som kommer att anställas, men andra kompetenser

statliga vägar och järnvägar.

behövs förstås också. Se även: www.trafikverket.se/jobboframtid

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

71


SVERIGES BYGGINDUSTRIER

Vi skapar nya landmärken Ute på byggarbetsplatserna arbetar proffs inom många olika yrkeskategorier. Där finns alltid byggnadsarbetare av olika slag. Vad är roligast med ditt jobb? DONJA: – Det roligaste med ett projekt är att vara ute på själva bygget! Det är en avslappnad miljö, inte ett stelt kontor. Här har man kul tillsammans och är inte så högtidlig.

”Jag har jobbat med allt från köksmontering till stora byggprojekt som syns i hela stan” – Adam Danielss on, Byggnads arbe

tare

ADAM: – Jag har jobbat med allt från köksmontering till stora byggprojekt som syns i hela stan. Det är kul att vara inblandad i häftiga byggnader som blir landmärken. Bäst med jobbet är att man alltid ser resultat och att det är varierat. Man träffar mycket folk, och jag tycker att jag utvecklas mycket. Man blir aldrig fullärd. Det kommer hela tiden nya metoder som man behöver lära sig. Berätta om vägen fram till ditt jobb! DONJA: – Jag valde det naturvetenskapliga programmet. Sedan satsade jag på at bli civilingenjör. Det kändes brett, då behövde jag inte veta exakt vad jag ville göra. ADAM: – Jag gick byggprogrammet och började sedan jobba direkt. Utbildningen gjorde det möjligt att komma ut i arbetslivet tidigt. Man får bra praktik och det ger även en bra chans till sommarjobb. Finns det något negativt med ditt yrke? ADAM: – Det är i så fall att det kan vara stressigt under vissa perioder. Och att jobbet som träarbetare kan vara tufft för kroppen. Men här är arbetsledarna noga med att till exempel berätta hur man ska lyfta saker. I förra veckan jobbade jag med en träarbetare som var 64 år, och han ville gärna fortsätta i några år till. Vilken är din favoritbyggnad? DONJA: – Området Öster Mälarstrand i Västerås är speciellt eftersom det var mitt första bygge.

Direkt efter gymnasiet

72

Kräver vidare studier

TRÄARBETARE

BYGGINGENJÖR

PLATSCHEF

SNICKARE

TEKNIKER

PROJEKTINGENJÖR

VÄG- OCH ANLÄGGNINGSARBETARE

ARBETSLEDARE

MILJÖINGENJÖR

JÄRNVÄGSTEKNIKER

SIGNALTEKNIKER

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


SVERIGES BYGGINDUSTRIER

”Området Öster Mälarstrand i Västerås är speciellt eftersom det var mitt första bygge” Donja Dib, Arbe tsled are

Om Byggindustrin Det är våra företag som bygger Sverige! De skapar bostäder,

Inom byggindustrin finns goda möjligheter att gå vidare i

skolor, kontor, järnvägar, broar och mycket mera.

karriären. Här är det ofta viktigare med vem man är och vad

Sveriges Byggindustrier (BI) är byggföretagens bransch och

man kan än vilken formell utbildning man har.

arbetsgivarförbund. www.bygg.org.

Läs mer på www.byggare.com.

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

73


PRAT | PORTER NOVELLI

MÅLERIBRANSCHENS YRKESNÄMND

Som målare slipper du skriva rapporter, fylla i excel-ark och stirra in i datorn åtta timmar om dagen. Istället får du friheten att skapa – varje dag. Målare är ett omväxlande yrke där du får möjlighet att jobba nära kunder, inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare. Det är ett yrke som innebär frihet, som ger dig möjlighet att ta ansvar och arbeta självständigt. Dessutom finns goda utvecklingsmöjligheter. De första stegen till friheten att skapa med färg börjar på måleriutbildningen.

Direkt efter gymnasiet

MÅLARE

Måleribranschens Yrkesnämnd är ett samarbete mellan Målaremästarna och Svenska Målareförbundet i yrkesutbildningsfrågor. Som färdigutbildad målare har du möjlighet att utbilda dig till att bli kalkylator, dvs. beräkna behandlingar på olika objekt eller bli arbetsledare. Du kan även specialisera dig inom till exempel dekorationsmåleri och färsättning.

74

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


KYL & VÄRMEPUMPFÖRETAGEN

Kyl & värmepumptekniker – ett framtidsyrke Vad gör du på dagarna då? – Jag jobbar med service, med att lösa problem för att kunden ska få önskad effekt. Det kan vara allt från åtgärder av akuta problem, som för hög temperatur på ett kontor under sommaren, till mer långsiktiga jobb med fryslager. Vad är det bästa med ditt jobb? – Det bästa är att få kunden nöjd. Det är kul att träffa kunder, och extra kul att komma tillbaka när man har gjort ett bra jobb.

Mats Karlsson ser till att fryslagren är tillräckligt kalla och att kontoren inte är för varma. Han arbetar som kyl & värmepumptekniker i Göteborg. Du är kyl & värmepumptekniker – vad gör en sån? – Vi arbetar med allt från att skapa behaglig arbetstemperatur i kontorsmiljöer till att ansvara för att fryslager, kyldiskar och ishallar fungerar på bästa sätt. Kyla är egentligen bara brist på värmeenergi, så för att skapa kyla tar vi bort värme. Värmepumpen är den mest effektiva energibesparingsåtgärd en fastighet

Direkt efter gymnasiet

KYL & VÄRMEPUMPMONTÖR

kan investera i, och den fungerar precis som en kylanläggning. Enda skillnaden är att man i en värmepump tar vara på värmen och gör sig av med kylan. Den som har behov av både kyla och värme kan uppfylla båda behoven med en kombinerad kyl & värmepumpanläggning. Eftersom tekniken är lika kallas vi för kyl & värmepumptekniker även om vårt företag enbart sysslar med kyla eller enbart med värme. För den som är intresserad av teknik är detta ett bra yrke, för tekniken är under ständig utveckling, och man lär sig hela tiden något nytt.

Berätta om vägen till ditt jobb! – Jag funderade på att läsa utbildning med inriktning på VVS, men det som tilltalade mig med jobbet som kyl & värmepumptekniker var att det är som en blandning av många yrken. Det handlar om både el, rördragning, styrning och energioptimering. Jag gick det gymnasieprogram som nu heter VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning kyl & värmepumpteknik. Inriktningen väljs till år två. Den som börjar jobba efter denna gymnasieutbildning kallas kyl & värmepumpmontör. Efter gymnasiet gick jag en YH-utbildning till kyl & värmepumptekniker i Katrineholm, vilken även innehöll praktik. Hur ser arbetsmarknaden ut? – Om man bara är lite framåt är det lätt att komma in och ta sig vidare i branschen. Men det ställs såklart en del krav. Framförallt måste du vara serviceinriktad. I och med att du kommer till en kund som har ett problem som ska lösas, måste du kunna ta olika typer av människor och kunna förklara på ett bra sätt. Först då kan du göra kunden nöjd.

Kräver vidare studier*

KYL & VÄRMEPUMPTEKNIKER KONSTRUKTÖR PROJEKTLEDARE

* Alternativt bredare yrkeserfarenhet inom yrket

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

75


INFRANORD

Eltekniker vid järnvägen – ett varierande yrke med frihet Anna Andersson arbetar som eltekniker på Infranord som är Nordens största järnvägsentreprenör. I sitt arbete ser hon till att strömförsörjningen fungerar både genom förebyggande underhållsarbete och vid akuta felavhjälpningar. Att arbeta vid järnvägen är ansvarsfullt och karaktäriseras av frihet och omväxlande arbetsmiljöer.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig? – Våra arbetspass är varierande vilket passar mig bra. Vanligtvis brukar vi först träffas vid Infranords etablering i Södertälje för att gå igenom uppgifterna inför ett arbetspass. De flesta uppdragen är planerade i förväg men ibland får vi även rycka ut vid felavhjälpningar. Våra arbetspass sker antingen på dagen eller natten. Vad gjorde dig intresserad av järnvägsbranschen? – Som person har jag alltid gillat att vara utomhus mycket. Det lät lockande att få se nya miljöer och att det är varierande arbetsuppgifter med olika utmaningar inom järnvägen. Vad är det roligaste med ditt jobb? – Det roligaste är helt klart problemlösningen. Jag har alltid varit en nyfiken person. Eftersom vi arbetar i olika miljöer tillämpas olika lösningar från fall till fall eftersom alla geografiska platser har sin karaktär. Vad lockade dig att jobba hos Infranord? – Jag kom i kontakt med Infranord i samband med praktiken vid en eftergymnasial kvalificerad yrkesutbildning. Det kändes direkt att samarbetet mellan kollegorna var utvecklande bland elteknikerna. Jag har arbetat i snart två år och det är tryggt att kunna ta hjälp av kollegor som har lång erfarenhet från järnvägsbranschen. Det kommer ständigt nya utvecklande utmaningar och då det är bra med en samlad kompetens. Hur är det att vara tjej i den här branschen? – Det är egentligen inget som jag har tänkt på utan jag blir behandlad som vem som helst i gruppen. Det spelar ingen roll att jag är tjej. Det gäller att inte vara rädd för att bli smutsig eller få skit under naglarna. Visst förekommer det tunga moment och då är det viktigt att man vågar fråga i fall det behövs hjälp.

Direkt efter gymnasiet

ELTEKNIKER

Kräver vidare studier

PLATSCHEF SIGNALTEKNIKER KOMMUNIKATÖR PROJEKTCONTROLLER

76

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


INFRANORD

”Det roligaste är helt klart

problemlösningen. Jag har alltid varit en nyfiken person”

Om Infranord Infranord AB är Sveriges och Nordens

Inom Infranord finns ett brett spektrum av

kompetens inom både gammal och ny

ledande järnvägsentreprenör. Fokus

yrken. Exempel: eltekniker, signaltekniker,

teknik. Vi levererar hög kvalitet och god

ligger på att underhålla och modernisera

teletekniker och administrativa yrken som

service.

dagens järnvägar samt att bygga spåret

IT-specialister, personal, marknad,

Infranord har även en egen utbildnings-

mot framtiden. Infranord förfogar över

kommunikation, ekonomi och logistik.

enhet; Infranord Academy. Karriärmöjlig-

en omfattande maskinpark och har egen

Infranords medarbetare har en hög

heterna inom företaget är stora och

tillverkning av järnvägstekniska produkter

anläggningskännedom och har en bred

varierande.

och komponenter.

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

77


STATISTISKA CENTRALBYRÅN

Välj ett framtidsyrke Statistik används för att beskriva verkligheten och är en viktig del av ett demokratiskt samhälle. Vill du öka dina chanser att få ett meningsfullt och viktigt jobb efter skolan? Vill du arbeta med något meningsfullt som ofta uppmärksammas i media och som hjälper politiker att fatta bra beslut? Då rekommenderar vi att du inkluderar statistik i din framtida utbildning! Fler och fler arbetsgivare efterfrågar medarbetare som har läst statistik. Kunskap i statistik behövs inom till exempel läkemedelsindustrin, finansvärlden, spelbolag, politiken, skolan, bilindustrin och de flesta typer av myndigheter, inte minst hos Statistiska centralbyrån (SCB) – Sveriges största arbetsplats för statistiker.

Varför bli statistiker? – Statistiker är ett framtidsyrke med en bra arbetsmarknad. – Statistiker är ett yrke med samhällsnytta. – Statistik kombinerat med till exempel ekonomi ger en bred utbildning och du kan söka många olika jobb. – Statistik passar dig som är nyfiken, samhällsintresserad och gillar siffror.

”Möjligheter till arbete utomlands”

SCB:s främsta uppgift är att producera statistik för beslutsfattande, debatt och forskning. Det gör vi på uppdrag av regeringen och myndigheter, men vi har även kunder inom näringslivet och bland forskare. Vår statistik spänner över områden som ekonomi, människor och miljö. Vi erbjuder samhällsviktiga och intressanta arbetsuppgifter där resultatet ofta blir uppmärksammat i media. Hos oss får du utvecklas i en god arbetsmiljö som möjliggör balans mellan arbetsliv och privatliv. SCB kännetecknas också av respekt för allas lika värde. Vi är ca 1 400 medarbetare i Örebro och Stockholm samt intervjuare runtom i landet. Hos oss finns också goda möjligheter till arbete utomlands. Vad ska du välja på Högskolan? Ekonomi eller annat samhällsvetenskapligt ämne kombinerat med statistik är smarta val. Du kan också ha statistik som ditt huvudämne. Läs mer på www.scb.se/jobb

Kräver vidare studier

STATISTIKER

FÖRETAGSEKONOM

UTREDARE

IT-SPECIALIST

SAMHÄLLSVETARE

IT-SPECIALIST

NATIONALEKONOM

78

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


STATISTISKA CENTRALBYRÅN

Om Statistiska centralbyrån - SCB ISCB:s främsta uppgift är att producera statistik för beslutsfattande, debatt och forskning på uppdrag av regeringen, myndigheter, näringslivet och forskare. På SCB finns goda möjligheter att pröva nya arbetsuppgifter och därigenom bredda sin kompetens. Hos oss bidrar både generalister och specialister till att utveckla verksamheten. Vi satsar på kompetensutveckling och har också ett eget ledarskapsprogram.

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

79


LRF

Med passion för färg och form Stefan Bengtsson är trädgårdsdesigner och har just startat egna företaget Stefan Flower Art. Det har varit full fart från dag ett.

”Branschen rör sig snabbt och det kommer hela tiden nya stilar”

Vad jobbar du med? – Jag håller på att starta ett företag och en internetsida inom trädgård, florist och design. Jag både ritar och utför arbetena, vilket är lite unikt. Just nu anlägger jag en japansk trädgård på 4000 kvadratmeter på Lidingö. Jag jobbar även som florist och har gjort en del arbeten utomlands med dekorationer till bröllop både i England och i Danmark.

Hur valde du att bli trädgårdsdesigner? – Det var ett väldigt lätt val. Jag har faktiskt alltid velat jobba med trädgård. Tidigare hade jag en blogg och det var därifrån jag fick idén att starta eget.

Vad har du för utbildning? – Jag gick ut naturbruksprogrammet med inriktning trädgård på Forslundagymnasiet i Umeå våren 2010. Det var en väldigt bra utbildning inom både trädgårdsdesign och trädgårdsanläggning. Vi läste även en kurs i färg och så läste jag florist som tillvalskurs. På så sätt fick jag ett stort försprång gentemot de som bara har en inriktning.

Vad kan en yngre generation bidra med i din bransch? – Framförallt med nytänkande. Branschen rör sig snabbt och det kommer hela tiden nya stilar, både inom trädgård och inom det floristiska. Jag tror att det är det som många kunder gillar hos mig, att jag har något lite annorlunda. Det är även många företag som hör av sig och vill att jag ska göra inspirationskvällar för dem.

Vem passar för rollen? – Framförallt ska man ta fram sin personlighet tycker jag. Det är såklart en fördel om man har en känsla för färg och form, men det kan man faktiskt lära sig också. Det viktigaste är ändå personligheten.

Hur ser du på framtiden? – Det är svårt att säga, men det skulle vara kul om mitt företag blev större. Jag vill gärna börja anställa och växa. Och det verkar finnas ett stort intresse, så vem vet?

Direkt efter gymnasiet

DJURSKÖTARE NATURGUIDE MATPRODUCENT HÄSTSKÖTARE TRÄDGÅRDSANLÄGGARE SKOGSMASKINFÖRARE

80

Kräver vidare studier

AGRONOM SKOGSMÄSTARE HUNDFÖRARE RIDLÄRARE DJURSJUKSKÖTARE LANTMÄSTARE

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se


LRF

Om LRF De gröna näringarna ger jobb till över

branschen med över 80.000 arbetstillfällen

400.000 svenskar. Det finns 100-tals

inom anläggning och skötsel av gröna

yrken som rör djur, odling, mat, skog,

miljöer och odling av växter.

teknik och miljö. Många är praktiska och

Vi behöver duktiga medarbetare och

jordnära, andra har fokus på forskning

företagare. Kanske är du en av dem?

eller rådgivning. Läs om yrken och utbildningar på En del av de gröna näringarna är trädgårds-

pluggagront.se, naturbruk.se och slu.se

Läs mer om branschen, yrket och företaget på www.framtid.se

81


pluGGA VIDARE? EllER JOBBA? – luGN VI HJÄlpER DIG! SAJTEN MED: • Vidareutbildningarna • Jobbsökande och arbetsmarknad • Reportage och bloggar

FRAMTIDENS JOBB OCH VÄGEN DIT!


Resan börjar här Handelshögskolan i Stockholm är en av de ledande handelshögskolorna i Europa. Precis som våra studenter brinner vi för att utvecklas. Genom hela utbildningen har du täta kontakter med näringslivet. Dessutom kan du engagera dig i en av Sveriges mest aktiva studentkårer. Sök till ett av våra kandidatprogram senast 15 april: • Ekonomie kandidatprogram, Business & Economics • Ekonomie kandidatprogram, Retail Management Läs mer: www.hhs.se/utbildning

Framtid.se Våren 2014  

Magasinet för bättre matchning mellan utbildning och framtida yrkesval.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you