__MAIN_TEXT__

Page 1

FÖR DIG SOM

SÖKER TILL

GYMNASIET

TEST, REPORTAGE, INSPIRATION

Guiden.se på andra framsidan.

OCH FAKTA

Kolla in Nummer 2 – 2017 Gymnasie ieguiden.se

Nr 1/2018 www.g ymnas

NR 1 / 2018 FRAMTID.SE

NR 1 / 2018 GYMNASIEGUIDEN.SE

FRAMTIDSUTVECKLING Framtidens jobb och vägen dit!

GUIDEN.se

Var finns framtidens jobb? Gymnasie FÖR DIG SOM GÅR PÅ HÖGSTADIET

Gymnasie Nr 1/2018 www.gymnasieguiden.se

GUIDEN.se

TEST, REPORTAGE, IN

SPIRATION OCH FAKTA

FÖR DIG SOM SÖKER TILL GYMNASIET

Kolla in Framtid.se på andra framsidan.

FÖR DIG SOM

GÅR PÅ HÖGST ADIET

Var finns framt idens jobb?

Framtid ens

jobb och vägen

dit!

FRAMTID Framtid_original_ autumn2017.indd

SUTVECK

Numme r 2 – 2017

LING

1

2017-09-21

10:04


YRKESLANDSLAGET HAR GJORT

ETT SMART VAL. EMMA CARLSSON ÅRSKURS 3

”På JENSEN har vi en otroligt bra gemenskap och väldigt engagerade lärare. Lärarna bryr sig om oss och vill alltid vårt bästa!”

De är unga. De är skickliga. De är Sveriges framtid. De valde en yrkesutbildning och efter träning och hårt arbete har de kvalificerat sig och vunnit inom sina respektive yrkesområden. I och med det har de också nått så långt som det är möjligt på hemmaplan. Nu är det dags att tävla mot de bästa i världen. Laget är unikt. Både tjejer och killar, upp till 23 år. Alla med helt olika yrkesinriktningar, alla specialister inom sitt område. Gemensamt för dem alla är att de ingår i det svenska Yrkeslandslaget – Sveriges viktigaste landslag.

JENSENGYMNASIUM.SE UPPSALA | VÄSTERÅS | ÖREBRO

Satsningen på yrkestävlingar som Yrkes-VM, EM, SM och det svenska Yrkeslandslaget görs för att fler ungdomar ska upptäcka att de yrkesinriktade programmen är ett smart val som ger många möjligheter och en bra start på karriären. Dessutom höjs statusen, intresset och kvaliteten för yrken inom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn.

LINKÖPING | LUND | MALMÖ | STOCKHOLM GÖTEBORG | HELSINGBORG | JÖNKÖPING

worldskills.se

Vi sätter ribban högt både vad gäller att förbereda dig för universitet och högskola, samt att förbereda för näringslivet och företagande. Vi söker dig som har höga ambitioner, det kan vara akademiska ambitioner - att komma in på en attraktiv högskoleutbildning eller också kan det vara att bli entreprenör, säljare eller projektledare. Eller varför inte både och?

Vågar du anta utmaningen? YRKES-VM 14–19 OKT 2017 ABU DHABI

FÖLJ YRKESLANDSLAGET

WorldSkills Competition · worldskillsabudhabi2017.com

@Yrkeslandslaget · #Ylaget · worldskills.se/yrkeslandslaget

I N I T I AT I V TAG A R E

HUVUDSPONSORER

SPONSORER

WO R L DS K I L L S S W E D E N Ä R E T T T R E PA R T SSA M A R B E T E M E L L A N LO, S V E N S K T N Ä R I N GS L I V O C H S TAT E N G E N O M U T B I L D N I N GS D E PA R T E M E N T E T, S KO LV E R K E T O C H M Y N D I G H E T E N F Ö R Y R K ES H Ö GS KO L A N .


”Tusen tack för informationen! Det är verkligen super att Fråga SYV finns nu när man är helt förvirrad” Linnéa

”Tack så hemskt mycket. Helt otroligt att ni finns här och hjälper till” Daniel

”Tack för snabbt svar då vet jag... Tack för att ni är så hjälpsamma” Sara

”Wow vilket perfekt svar, tack så jättemycket det har verkligen underlättat, tack så jättemycket” Klara

”Tack så mycket för svaret! Helt ärligt bästa sidan! Tack!” Zamir

”Superbra svar! Nu är jag på banan... Stort tack!”

BEHÖVER DU VÄGLEDNING?

FRÅGA SYV.SE

Erik


Gymnasievalet sid 12–13. Möt Kajsa, Beatrice, Carl och Max som berättar om sina tankar kring gymnasievalet och framtiden. Sidan 7–11.

Hedda valde dansinriktning på Stockholm Estetiska gymnasium

Ett företag – många yrken! Sidan 30–33.

Sebastian tävlar i vård och omsorg i Yrkes-VM.

sid 16–17. 4

Framtid.se

nummer 2 | 2017

Hej världen! sid 14–15. Amanda spenderade ett år i Louisiana.


Läs om Shanga och Rogerio och hur de startade UF-företaget Locker Room Talk. Sidan 28–29.

Tjejerna bakom "Ångestpodden" och andra kändisar avslöjar sina första jobb. Sidan 26-27.

Innehåll FRAMTID

JOBB SIDAN

Intervju: Gymnasiet nästa!

7–11

SIDAN Sommar, sol och jobb!

18–19

Gymnasieelever tipsar

12–13

Vägen till sommarjobbet

20–21

Åka utomlands

14–15

Liten CV-skola

22–23

Svenska Yrkeslandslaget

16–17

Ut på praktik!

24–25

Kändisarnas första jobb

26–27

Livet som entreprenör

28–29

Ett företag – många yrken

30–33

Gymnasiet och högskolan– vad är skillnaden?

34–35

Läs mer om arbetsgivare som vill jobba med unga människor på sidorna 36 och framåt

Framtid.se

nummer 2 | 2017

5


FRAMTID

Framtid.se ges ut av Framtidsutveckling AB

Hej!

Telefon 08-545 42 450

Du som läser detta står inför en spännande tid. Framtiden ligger öppen och du har chansen att göra

Adress Box 110 20, 100 61 Stockholm Hemsida www.framtid.se Ansvarig utgivare Kristoffer Jarefeldt Produktion Framtidsutveckling AB Annonsering E-posta till info@framtid.se så tar vi fram ett förslag som passar era behov. Text Elsa Ornstein (om ej annat anges) Art director redaktionellt Åsa Vesterlund Form annonser Marie Blomquist Malmquist Foto Se respektive reportage. Privat där ej annat anges. Bildbyrå Istockphoto, Shutterstock Tryck Forssa Print Upplaga 110 000 ex Distribution Direkt hem till landets 15-åringar och deras föräldrar samt till SYV på landets högstadie- och gymnasieskolor.

Framtid.se är ett oberoende magasin som skickas direkt hem till alla elever i årskurs 9 inför valet till gymnasiet. Framtid.se skickas även till studie- och yrkesvägledare på landets högstadie- och gymnasieskolor. Framtid.se reserverar sig mot eventuella felaktigheter i faktabaserat, redaktionellt material som påverkats av skolpolitiska beslut, vilka fattats eller vunnit laga kraft efter magasinets tryckdatum. Framtid.se ansvarar inte för informationen i icke-redaktionellt material. Eftertryck, helt eller delvis utan redaktionens tillstånd, är inte tillåtet.

FRAMTIDSUTVECKLING

6

Framtid.se

nummer 2 | 2017

val som påverkar den. Det kan kännas roligt, ångestladdat, viktigt eller kanske allt på samma gång. Med all information, alla utbildningar, olika yrken och massor av möjligheter som finns där ute kan det också kännas svårt att få en överblick. Vår tanke med Framtid.se är att ge dig en bild av några möjliga framtidsvägar och hjälpa dig att forma en plan för hur din framtid ska bli. I katalogen kan du bland annat läsa om några ungdomar som själva står inför framtida val just nu och kanske blir du inspirerad av deras funderingar kring gymnasieprogram, utlandsstudier och drömjobb. Kanske väcks det nya tankar hos dig, kanske vet du redan vad du vill göra. Rätt vägval ser inte lika ut för alla, tvärtom. En del hittar rätt utbildning eller jobb direkt och jobbar med samma sak hela livet. Somliga pluggar länge, andra inte alls. En del väljer om flera gånger. Allt är okej. Och du, det finns många som kan hjälpa dig med frågor kring dina framtida val om du kör fast i tankarna. Prata med en kompis, vårdnadshavare, lärare, SYV på din skola eller någon annan vuxen som du känner förtroende för. Lycka till och glöm inte att ha roligt på vägen! Elsa, redaktör


FRAMTID

Niorna berättar Att avsluta högstadiet och gå vidare till gymnasiet är för de flesta både spännande, roligt och läskigt. Valet av gymnasieprogram är inte heller alltid helt lätt. Vi träffade fyra nior under deras sista veckor på Mörbyskolan i Stockholm för att prata om hur det känns, hur de tänkt och vilka tips de vill ge till andra som står inför sitt gymnasieval. TEXT: ELSA ORNSTEIN | FOTO: CHRISTIN PHILIPSON

Framtid.se

nummer 2 | 2017

7


FRAMTID

Kajsa Lidvall Valt gymnasieprogram: Estetiska programmet med inriktning bild. Drömyrke: frilansande konstnär.

på ett visst sätt. Det finns en del som har frågat mig ”varför jag inte ska gå natur eller sam när jag är så duktig i skolan”. Men jag känner ju att det är Estetiska programmet jag vill gå och tycker inte att det behöver betyda att jag inte vill plugga. Dessutom har min pappa gått på samma skola som jag valt, så det känns ändå som att det finns stöd från honom. Vad tycker du är viktigt att tänka på när man ska välja gymnasieprogram? Jag tycker att man ska läsa på mycket och vara förberedd. Vi var på en gymnasiemässa och där kunde man få väldigt mycket information. Men man ska också vara kritisk och inte tro på allt som sägs och skrivs, utan ta reda på om beskrivningar av skolor stämmer och så.

”Man ska också vara kritisk och inte tro på allt som sägs och skrivs” Vad har du valt för program? Jag ska gå Estetiska programmet med inriktning bild på Södra Latin. Jag älskar att uttrycka mig i bild och hålla på med form och konst. Det känns som om jag kommer ha roligare de tre kommande åren än om jag hade gått typ natur eller sam. Sen gillade jag verkligen skolan när jag var där.

8

Framtid.se

nummer 2 | 2017

Det känns skönt att inte behöva välja på plugg och konst, utan få lite av båda. Lyssnade du mycket på andra när du gjorde ditt val? Det känns som om det finns mycket fördomar om hur man är beroende på vilket program man väljer. Att man måste göra

Vad vill du göra i framtiden? Att gå på Konstfack vore drömmen. Annars vill jag fortsätta med bild och form. Exakt hur vet jag inte, men en rolig grej skulle vara att frilansa, alltså driva något eget och ställa ut konst på gallerier och så. Något annat jag skulle kunna tänka mig är att bli lärare, men jag vet inte på vilken nivå ännu. I så fall skulle det vara inom bild eller något annat konstnärligt. Men det får vi se senare. Jag kommer att få högskolebehörighet av Estetiska programmet så jag måste inte tänka så mycket på det ännu.


FRAMTID

Max Granlund Valt gymnasieprogram: Estetiska programmet med inriktning teater Drömyrke: Skådespelare

”Det är viktigt att man väljer något man är bra på och vill göra” Vad har du valt för program? Jag har sökt Estetiska programmet med teaterinriktning på Tibble gymnasium. Teater är något jag har lätt för och är bra på, så det är därför jag vill gå just estet. Själva skolan ligger nära mig så det är lätt att ta sig dit, några av mina vänner ska också gå där och jag fick ett jättebra intryck när jag var där på öppet hus. Hur tänkte du inför själva valet? Var det nervöst? Det är viktigt att man väljer något man är bra på och vill göra eftersom man ändå

ska hålla på med det i tre år. Att titta på sina betyg och se var man sticker ut kan vara ett tips. Jag vet att jag är bra på teater och har lätt att spela roller och prata. Därför bestämde jag att jag satsar på det. Det är klart att det är nervöst att välja men ett tips är att gå på öppet hus där du funderar på att gå. Att faktiskt vara där och se lite folk man känner och mötas av någon skön lärare som säger välkommen gör valet tryggare. Dessutom känns det skönt att man gör arbetsprover innan man kommer in, för klarar man dem så vet man ju att man uppfyller kraven och att lärarna tror på en.

Hur förberedde du dig för arbetsproverna? Jag borde ha tagit reda på mer innan. Vi skulle lära oss en monolog och uppträda med den. Jag hade fått för mig att man skulle kunna den utantill och kände mig lite stressad över det. Det gick bra och jag lärde mig den men sedan upptäckte jag att man fick ha med sig stödord i alla fall. Så ett tips till andra kan vara att kolla upp exakt vad som gäller och fråga äldre elever på skolan hur de gjort. Det kan, som för mig, vara lättare prov än man först tror!

Framtid.se

nummer 2 | 2017

9


FRAMTID

”Våga också söka program du vill gå men tror att du inte kommer in på, det kan du aldrig veta innan” Vad har du valt för program? Jag ska gå naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning på Kungsholmens gymnasium. Dels gillar jag matte, dels vet jag inte riktigt vad jag vill göra i framtiden och då vill jag ha alla möjligheter öppna för att plugga vidare. Jag tycker att det är roligt att plugga och lära mig nya saker, så det känns som att jag kommer trivas. Hur viktig var själva skolan för dig i ditt val? Jätteviktig! Det var när jag var på öppet hus på skolan som jag bestämde mig för att jag ville gå där. Exakt vilket program det skulle bli funderade jag längre på. Först tänkte jag kanske gå ett program med internationell profil, eftersom jag gått i tysk-internationell skola i ett år och gillade det. Men samtidigt så kände jag också att jag redan gjort den grejen, och den internationella stämningen fanns ändå på Kungsholmens gymnasium. Det finns också mycket engagemang och klubbar man kan gå med i. Folk som går där säger att de inte vill gå hem efter att lektionerna är slut utan hänger kvar till fem även om de slutar tre, just för att stämningen är så bra. Jag gillade tempot, helt enkelt!

Beatrice Mossberg Valt gymnasieprogram: Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning. Drömyrke: Vet inte ännu, men vill nog plugga vidare.

10

Framtid.se

nummer 2 | 2017

Hur känns det att snart sluta i nian och börja på gymnasiet? Nian börjar bli lite tråkig nu och jag längtar efter variation. Efter att ha flyttat utomlands och lärt mig ett nytt skolsystem, att prata engelska och liknande saker för några år sedan så känns gymnasiet som en mindre utmaning. I början vet man ju inte så mycket om gymnasievalet men med tiden lär man sig mera och blir säkrare. Mitt bästa råd är att inte stressa över beslutet, du kan ändra dig utan att det gör något. Våga också söka program du vill gå men tror att du inte kommer in på, det kan du aldrig veta innan!


FRAMTID

”I mitt fall så har jag fått bra hjälp av studievägledaren på skolan.” Vad har du valt för program? Jag har sökt till ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi och volleybollprofil på Solna gymnasium. Det betyder att vi förutom att plugga vanliga ämnen har 3-4 volleybollpass i veckan på skoltid. Sedan kommer jag ha vanlig träning tre gånger i veckan på kvällarna också. Hur gör man för att få ihop fritiden med skolan när det är mycket? I mitt fall så har jag fått bra hjälp av studievägledaren på skolan. Det som är bra på programmet jag har sökt är att man får mycket hjälp och förståelse av skolan. Det gör det möjligt att få ihop plugget med volleybollen. Annars skulle det vara svårt att hinna under matchsäsonger och sådant. Det är viktigt att man inte hamnar efter, för då blir det ännu svårare sedan. Vad var det viktigaste för dig när du gjorde ditt val? Ett tag var jag sugen på att söka till ett speciellt volleybollgymnasium men det hade betytt att jag behövde flytta hemifrån och det ville jag inte riktigt. Jag har spelat fem år i SVK (Sollentuna volleybollklubb) och det är många jag känner som sökt samma skola. Så det var mest volleybollen som styrde. Ekonomiprogrammet valde jag för att jag har inte vet så mycket om ämnet, fastän det är viktigt. Jag skulle gärna få bättre koll på min egen privatekonomi och det tror jag att jag får på programmet. Om jag trivs med att plugga ekonomi så kan jag tänka mig att fortsätta senare, kanske bli civilekonom eller så.

Carl Pettersson Valt gymnasieprogram: Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi och volleybollprofil. Drömyrke: Ekonom

Framtid.se

nummer 2 | 2017

11


FRAMTID

LITEN SKOLA

rymmer stora drömmar På Stockholms Estetiska gymnasium närmar det sig studenttider. Hedda Paulsen och Ivar Forsén, 18 år, går båda på skolan men har olika bakgrund och framtidsplaner. Hedda ska ta studenten om en vecka, Ivar har ett år kvar. Vi träffade dem för att prata om hur de upplevt gymnasietiden, Estetiska programmet och sin skola men också alla valmöjligheter de ställts inför i samband med gymnasievalet och den stundande framtiden. TEXT ELSA ORNSTEIN | FOTO:CHRISTIN PHILIPSON

12

Framtid.se

nummer 2 | 2017


FRAMTID

F

ör Hedda var valet av gymnasieprogram ganska självklart. Hon visste att det skulle bli Estetiska programmet men tvekade mellan dans- och teaterinriktning. Till slut blev det dansinriktningen på Stockholms Estetiska gymnasium. – Jag hade gått på en liten skola innan och kände mig trygg med att det kändes litet och hemma här också. När jag skulle välja var Gymnasiemässan viktig eftersom man kunde träffa representanter från skolorna och känna efter hur de verkade. De ser båda på sin gymnasietid med värme och positiva minnen. Något de uppskattar särskilt är chansen man som gymnasieelev har att påverka sin skola. – Elevdemokrati är jätteviktigt. Du trivs bättre om du säger vad du tycker och vi förväntas vara med och bestämma här. Under vår tid här har vi jobbat mycket med jämställdhet och miljötänk och fått igenom t.ex. könsneutrala toaletter. Det går alltid att förändra saker om du vill. Både Hedda och Ivar gillar att Stockholms Estetiska gymnasium jobbar med samarbete mellan årskurserna och programinriktningarna. Det tydligaste exemplet på det är den så kallade Maximföreställningen som hela skolan arbetar med tillsammans. – Dans, teater och musik blandas i föreställningen och alla är med på det sätt de kan bäst, berättar Hedda.

I trean finns möjlighet att läsa mer teoretiska kurser för att få den behörighet man vill till högskolan. – I vår klass är det kanske 5 av 26 som läst extra kurser. Det känns viktigt att man kan få högskolebehörighet på ett smidigt sätt, lägger Hedda till.

Första gången Ivar kom i kontakt med Maximföreställningen var han åskådare och studerade första året på Naturvetenskapsprogrammet på en annan skola. När föreställningen var över hade Ivar bestämt sig för att direkt byta gymnasium och program. – Läkardrömmen dog på en timme, skulle man kunna säga, skrattar Ivar. Jag har spelat saxofon sedan jag var liten och när jag såg eleverna här kände jag att jag ju ville vara uppe på scenen med dem! Bytet gick smidigt och Ivar vill uppmuntra andra att våga göra som han, om drömmar eller planer ändras. Ivar fick läsa ikapp en del kurser men upplevde att skolan stöttade mycket och att den lilla storleken var en fördel även här.

Ivar påpekar att om man ser en framtid som musiker, dansare eller teaterarbetare så är Estetiska programmet väldigt bra som förberedelse, om man vill studera efter gymnasiet på olika kulturskolor. – Även om jag har ett år kvar till studenten funderar jag mycket på skolor och så. Jag vill kunna livnära mig på musik och då tänker jag först plugga musik på folkhögskola. Det kan vara svårt att komma in på de mest populära men jag siktar högt och jobbar mot det målet. Även Hedda vill fortsätta på den estetiska banan, inom dansen. Hon har dock en lite annan väg dit. – Min plan är att åka som au-pair till Frankrike för att lära mig franska. Sedan vill jag söka till olika skolor där. Det finns en skola jag är särskilt sugen på där man får jobba integrerat med mim, dans och teater. Men språket känns som ett första steg dit. Framtid.se

nummer 2 | 2017

13


FRAMTID

HEJ VÄRLDEN – nu åker vi! Ta chansen att möta nya människor, lära dig ett språk eller bli kär i en ny stad. Idag finns massor av möjligheter att åka utomlands. Varför inte sticka iväg redan under gymnasiet? TEXT: ELSA ORNSTEIN

A

tt åka utomlands behöver inte bara betyda semester. Det kan vara så mycket mer! Lära sig ett språk, volontärjobba, vara au-pair eller kanske sommarjobba. Idag finns fler möjligheter än någonsin tidigare. Det är bara att välja och vraka bland destinationer. Du kan med all säkerhet hitta något som känns

rätt för just dig. Plugga japanska i Tokyo? Volontärarbeta med djur i Tanzania? Köra ett high school-år i Louisiana? Eller jobba på hotell i Spanien? Go for it! Det finns många bra organisationer som kan ordna med utlandsresor. Om du vill åka på språkresa eller jobba volontärt är det oftast lättast att ta hjälp. Organisationen fixar allt det praktiska, och det är skönt att

Utbytesår under gymnasiet Att göra ett utbytesår lockar många gymnasieungdomar. Du får chansen att klara dig utan din familj och testa på en helt ny vardag under ett år. Det finns många länder där du kan läsa ett utbytesår – välj mellan olika destinationer i Europa, Asien, Centralamerika, Australien och USA. Du bor antingen på internat eller hos en värdfamilj. Många väljer att göra ett high school-år i USA. Då bor du alltid hos värdfamilj. I Kenya kan du göra ett utbytesår på Svenska skolan i Nairobi. Eftersom du går i svensk skola kan du fortsätta i samma klass när du kommer hem till Sverige. Du behöver alltså inte gå om ett år. I Nairobi bor du antingen hos värdfamilj eller på skolans internat. Det finns fler ”svenska skolor” runtom i världen. Du hittar dem på GymnasieGuiden.se Kostnaden för utbytesåret varierar, inom Europa kan du få stöd från CSN. Att göra ett utbytesår kan betyda att du måste gå om ett år hemma i Sverige. Prata med din skola om du vill veta mer!

14

Framtid.se

nummer 2 | 2017

ha någon att kontakta om något händer. En resa till ett annat land innebär alltid ett möte med en ny kultur. Maten, språket, miljön – ja, allt är annorlunda! Och vissa saker går liksom inte att uppleva här på hemmaplan. Fråga bara Amanda som varit i Louisana.

Här hittar du mer info om utlandsresor Explorius www.explorius.se STS Språkresor www.sts.se EFwww.ef.se Project Abroad www.projects-abroad.se Blueberry www.blueberrysprak.nu Kilroy Travels www.travels.kilroy.se WoFo Agency www.wofoagency.com Arbetsförmedlingen ...och glöm inte Google! P.S För vissa resor krävs det att man är 18 år.


FRAMTID

AMANDA RÖJDMARK Åkte ett år som utbytesstudent till Louisiana genom Explorius

Hej Amanda! Varför åkte du på utbytesår och hur valde du bland alla resmål och arrangörer? Jag har alltid varit väldigt fascinerad av världen och ville veta vad hela grejen med USA var. Jag ville prova på att leva som en amerikan istället för att bara se det man ser som turist. Att jag valde att åka med Explorius berodde på att jag visste att värdfamiljen jag skulle bli tilldelad inte fick några pengar för att ta in mig i familjen, utan att de faktiskt ville ta in en student för sakens skull. Jag visste inte var i USA jag skulle hamna, det kunde ha blivit vart som helst. Men det blev i staten Lousiana i en liten stad utanför New Orleans. Turen var på min sida och jag skulle inte önskat mig ett annat ställe än det. Min värdfamilj var helt otrolig, ställde upp för mig och tog verkligen hand om mig som sin egen dotter. Människorna i Louisiana var också väldigt snälla och öppna så det var enkelt att känna sig som hemma. Vad gjorde du under året? Under mitt utbyte gjorde jag alla möjliga saker. Först och främst gick jag i skolan

såklart. Men jag gick också på konserter, åkte till andra stater, provade oerhört mycket god mat, solade och badade. Jag gick med i ett fotbollslag för tjejer och en teatergrupp på skolan. Det är helt otroligt vilken vänskap man kan få när man går med i olika lag eller klubbar och jag hade roligt varje dag. Vad lärde du dig av tiden i USA? Massor! Jag fick en förståelse för att världen verkligen ser annorlunda ut på olika platser. Att allt inte bara handlar om en själv och att allt inte blir serverat på ett silverfat. Jag lärde mig massor om hur det är att vara självständig, vilket känns positivt för framtiden. Jag lärde mig att ha tålamod, att saknad inte är för evig, respekt mot äldre, att bädda sängen på rätt sätt, flytande engelska, vad kärlek verkligen är och att familjen alltid kommer först. Vad var bäst och sämst med året? Skulle du vilja ha gjort något annorlunda? Det bästa och sämsta tillsammans är nog att under tiden jag har varit i USA så har

ett nytt liv öppnats för mig. Jag har fått nya vänner och en extra familj som jag alltid kommer ha nära hjärtat. Jag var verkligen en del av min skola och min familj när jag lämnade, vilket såklart vad jobbigt. Det finns inte mycket jag skulle ändrat om jag åkte igen. Möjligtvis skulle jag ha njutit av tiden mer och verkligen tagit in varje sekund även när det var jobbigt. När man kommer hem så vill man kanske bara åka tillbaka och då ångrar man att man inte uppskattade sitt år mer. Rekommenderar du andra att åka på utbyte? Har du chansen att åka som utbytesstudent så TA DEN! Det kanske verkar läskigt men det är helt underbart och man får bara en chans i livet att göra det. En del ser det som att man förlorar ett år om man åker men jag ser det snarare som att man vinner ett år eftersom man blir mognare och får vänner runt om i världen, för resten av sitt liv!

Framtid.se

nummer 2 | 2017

15


FRAMTID

YRKES-VM

i Abu Dhabi

Ester Wikström Från: Mölndal Utbildning: Estetiska programmet (ES) med profil IT-Design. VM-tävlar i: Grafisk design

När man hör talas om VM är det lätt att tänka på friidrott, fotboll eller simning. Och visst finns det sådana VM, men visste du det även finns ett Yrkes-VM och att Sverige har ett yrkeslandslag? Om inte annat så vet du det nu. I år går Yrkes-VM av stapeln i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, och Sverige skickar dit 27 unga, kompententa yrkespersoner för att tävla i 26 olika grenar mot representanter från hela världen. Tävlingsgrenarna sträcker sig över hela arbetsmarknaden och innefattar allt från hudvård, elektronik och IT till vård och matlagning. Framtid.se har pratat med två av Yrkeslandslagets tävlanden som berättar mer om drivkraft, yrkesstolthet och träning! TEXT: ELSA ORNSTEIN

Sebastian Sundgren Från: Storuman

Fördelar med att gå ett yrkesprogram: er de flesta elev Visste du att ram får på yrkesprog fter skolan? jobb direkt e rätt val ram kan vara g ro sp e rk y Ett gd eller r praktiskt la för dig som ä bbt tt få jobb sna prioriterar a i framtiden.

Framtid.se

nummer 2 | 2017

Utbildning: Vård- och omsorgsprogrammet (VO). VM-tävlar i: Vård och omsorg

Intresse och talang kan ta dig långt! Går du ett yrkesprogram kan du jobba direkt efter studenten. På alla yrkesprogram kan man också, om man skulle vilja, välja att läsa kurser som ger grundläggande högskolebehörighet. Att läsa ett yrkesprogram är med andra ord ett smart val oavsett om du vill göra karriär direkt, starta eget eller plugga vidare. För mer information om vilka yrken olika yrkesprogram kan leda till, läs gärna mer på GymnasieGuiden.se!

16

Yrke: Undersköterska inom hemtjänsten i Vilhelmina kommun.


FRAMTID

”Jag har alltid haft lite av en vinnarskalle” Hur kom du med i Yrkes-VM? Det började med att jag tävlade i EM. Då var det genom att vår skola blev kontaktad och ombedd att tipsa om elever som skulle kunna passa. Skolan tänkte då på mig och hela upplägget lät otroligt spännande. Jag har alltid haft lite av en vinnarskalle och tyvärr blev jag inte nöjd med EM-resultatet då jag kom på tolfte plats. Nu när jag fick chansen att ställa upp i VM får jag chans till revansch och då tänker jag göra precis allt för att vinna! Hur tränar du inför VM? Träna är allt jag gjort sedan studenten i somras! Varje dag sitter jag sex timmar eller mer och löser gamla uppgifter. Dels är grafisk design det jag brinner för och mitt absolut största intresse. Därför känns det inte jobbigt att hålla på med det hela dagarna, tvärtom. Jag märker ju hur enormt mycket jag utvecklats bara sedan studenten. Dessutom bygger jag min portfolio*

som kommer att vara viktig senare när jag söker jobb och utbildningar. Om man bara ser tävlingen och inte är genuint engagerad i det man gör så tror jag inte att man kan vinna faktiskt. När vi tävlar bedöms vi både på det tekniska och det estetiska. Därför tränar jag också mycket på ren teknik, som att använda programmen på bästa sätt. Vad händer efter tävlingarna? Först ska jag backpacka i Kanada, Island och USA. Men sedan tänker jag fortsätta utvecklas inom grafisk design. Jag tänker flytta till Stockholm och både söka praktikplatser och utbildningar. En av skolorna jag tittat på har utlandsstudier med i planen, det lockar! Sedan vill jag fortsätta jobba med reklam eller annan kommunikation. Grafisk design är en tuff bransch och då gäller det att verkligen bli duktig på det du gör. Jag tror att min medverkan i yrkes-EM och VM kommer att vara ett perfekt sätt att sticka ut i konkurrensen!

*Portfolio= Samling av ens verk, t.ex. bilder eller texter. Används ofta i kreativa yrken, som en presentation av vad man kan.

”Vi bedöms både på vad vi gör och på vilket sätt” Vad drog dig till undersköterskeyrket? Jag är en person som gillar att upptäcka nya områden och jag visste inte så mycket om just vård. Det fick mig att välja VO-programmet. Sedan trivdes jag bra och fortsatte i yrket. En annan sak som kändes bra är att var man än bor finns det alltid jobb. Vård behövs överallt. Att jag är kille upplevs ofta positivt av patienterna då det ännu inte är så många i yrket. Vi borde bli fler! Hur tävlar man i vård och omsorg? Medan tävlingarna pågår så sitter vi faktiskt mest instängda för att inte kunna se i förväg vad uppgiften är. När det är vår tur att tävla får vi gå upp på en scen där det byggts upp t.ex. ett äldreboende eller ett väntrum. Vi vet inte innan vilken vårdmiljö vi kommer att möta. Sedan får vi

situationer och patienter, som egentligen är skådespelare, att ta hand om. Det kan till exempel röra sig om en patient som ramlar och behöver hjälpas upp, lugnas och få ett sår omlagt eller någon som får astmaanfall. Vi bedöms både på vad vi gör och på vilket sätt. Ett bra bemötande och att patienten blir trygg är en jätteviktig del av vårdsituationen. Hur har du förberett dig inför VM? Dels har jag tävlat tidigare i bland annat SM. I VM-tävlingen är allt dock på engelska så jag har tränat mycket på språket. Både olika ord som används inom vården och på hur man säger rätt artighetsfraser. Eftersom vård är socialt så blir språket väldigt viktigt. Sedan har jag också gått igenom och tränat på olika vårdmoment. Mycket träning kommer förstås naturligt, på jobbet!

Framtid.se

nummer 2 | 2017

17


JOBB

SOMMAR, SOL och jobb!

Jobba under sommarlovet – känns det segt? Tänk om! Med ett sommarjobb fyller du dagarna, lär känna nya människor och tjänar pengar. TEXT: SUSANNA HÄGGBLOM & ELSA ORRSTEIN

18 18

Framtid.se Framtid.se

nummer nummer 22 || 2017 2017


JOBB

N

är skolan äntligen är slut längtar väl de flesta efter en skön ledighet. Bad, grillkvällar, kanske en resa utomlands. Och visst ska man njuta av sommaren! Men det är inget som säger att det inte går att kombinera med ett sommarjobb.

Kombinera jobb och sommarlov Så här ligger det till: att sommarjobba innebär inte att du kommer jobba heltid tre månader i sträck. Vi lovar – det kom-

mer finnas tid för skönt sommarhäng. Ofta jobbar du en viss period, till exempel hela juli. Eller så jobbar du extra, och har halva veckorna lediga. En sommar med jobb kan se ut på många olika sätt. Många tycker faktiskt att det är riktigt skönt att jobba ett tag – sommarlovet kan kännas segt och långt om man inte har så mycket inplanerat. Sök jobb i din kommun Många kommuner i Sverige har sär-

skilda sommarjobb för ungdomar. Inom en kommun finns många olika arbetsområden. Därför finns det också flera typer av jobb. Du kan till exempel jobba på kontor, på förskola eller i kommunens parker. Jobben är uppdelade i tre perioder. Man får själv önska vilken period man vill jobba. Anställningen är oftast tre veckor. Håll ögonen öppna redan i mars-april! Sommarjobben annonseras tidigt och det är många som söker.

“Vi har lärt oss massor om företag och hur det fungerar”

SOFIA EKHOLM

NAHOM TESFAY Jag sökte till RS (Roligaste sommarjobbet)*. Där skulle man komma på en egen företagsidé att arbeta med som sommarjobb. Jag arbetar med allt som man kan tänka sig inom trädgårdsskötsel, såsom ogräsrensning, gräsklippning, vattning och beskärning av buskar. Det bästa har varit att få träffa en grupp med så kreativa människor. Det som varit svårast är att det funnits konkurrenter som arbetat med samma sak och därför gjort det svårare att hitta uppdrag. Jag har lärt mig massor om företag och hur man gör för att starta företag, vilket kan vara ganska användbart i framtiden. Mina tips till sommarjobbare är att försöka få jobba med något som ni tycker om och som ni är bra på. Sen så är det förstås viktigt att komma i tid och väl förberedd till jobbet!

*RS ger ungdomar mellan 15-20 år möjlighet att starta ett företag och förverkliga en affärsidé som sommarjobb, själv eller tillsammans med en eller flera kompisar. Läs mer på indivator.se

Jag jobbar också med mitt eget företag som jag fått chans att starta upp via projektet ”Roligaste sommarjobbet”. Jag jobbar ihop med en kompis och vi levererar hembakat frukostbröd till boende i vårt närområde. Det som är bäst tycker jag är att vi fått välja helt fritt vad vi ville göra. Det är kul att vara sin egen chef, även om det är väldigt mycket ansvar att själv behöva tänka på allt. Jag har under de här veckorna lärt mig väldigt mycket om eget företagande och hur det fungerar men också om mig själv. Framförallt hur man orkar kämpa lite extra när man tror att det inte går mer. Jag har inte så jättemånga tips till andra ungdomar som sommarjobbar förutom att inte ge upp. Låter klyschigt men det stämmer! Någon gång kommer vändpunkten och saker börjar gå bra.

Framtid.se

nummer 2 | 2017

19


JOBB

1 Mer bra info fĂśr dig som siktar pĂĽ sommarjobb 2018! arbetsformedlingen.se ung.lo.se jobbkoll.se sommarjobb.se

20 20

Framtid.se Framtid.se

nummer nummer 22 || 2017 2017

2


JOBB

3

Inför intervjun

Om du blir kallad till en anställningsintervju – se det som ett bra tillfälle att ta reda på både om jobbet passar dig och om du passar för jobbet. Förbered dig väl och tänk genom dina svar på de vanligaste frågorna i förväg. Googla företaget så att du känner till vad de har på gång.

4

Innan du börjar

Se till att få ett skriftligt anställningsbevis där dina arbets- och lönevillkor finns med. Ha i bakhuvudet att det tyvärr finns arbetsgivare som utnyttjar ungdomar. Jobba aldrig svart – då har du faktiskt inga rättigheter alls. Du är inte försäkrad om något händer dig eller om du råkar ha sönder någonting.

5

Du får heller ingen ersättning om du blir sjuk, och har du riktig otur kanske du inte ens får ut din lön.

På plats på jobbet Gör ett bra jobb från dag ett – visa att arbetsgivaren gjorde rätt som anställde dig. Visa intresse och att du är motiverad för jobbet. Slutför det du har lovat i tid och ge aldrig löften du inte kan hålla. Om du känner dig osäker – fråga!

6 Se till att få ett anställningsintyg.

Be även din arbetsgivare om ett personligt omdöme. Det är bra att ha när du ska söka nästa jobb! Är du intresserad av mer jobb? Visa det! Chanserna är ofta stora till extrajobb under terminerna, eller jobb nästa sommar.

Framtid.se

nummer 2 | 2017

21


JOBB

cv

ing 08 208 rköp 0 o , t n S so 80 Lars 180 l.com i Lisa atan 8, gma g Stor rsson@ 0 la lisa. 88 80 8 8 0 07

rika ngs el av å g fram ra en d est m h va n l de rson oc l i t pe t AB tage las som e r ö k ec aF ÅL och gör även utv am. M S d l E e ste vil YRK ill vara m ige. Jag marjobb v r m Jag en i Sve tiga so k r u r aktö gets d ET s juiceba ta e H r ö N F E ing et FAR , Storköp Lind R sbad E n g s S i e n j i r l V t i p i ö LI Serv akt, fam , Stork ETS e v B r n a r R j äl A Ba förs 7– n IF lass 201 G alle v 6 g 1 ö 6 H 20 9 201 ng, aren ldni kurs 1m i an b m t u s r r skol So a å e G , d g e n n l N i NI Lag geskola Köp ILD t på in e B p d T ö å K U levr n IF 6 en, e ögvalle p 201 – 2017 p u tgr R n, H 9 ITE mot i ma e för bar 200 R E r a M Led llsträna IGA o R V t o 6 Ö -201 F b 5 201 6 ffice 201 oft O s o r ic s IGT r M pres ÖVRkunskape Word de ytan de Data r. fl a öcke an e) nsk t b s e y l a v fl e g S a tå mån elsk förs ser Eng ka (hör ä l h c k ns ar o Språ Spa mm i s , l l t. otbo lar f aga ma e p l S t t ra Gilla d i Frit

22 22

Framtid.se Framtid.se

nummer nummer 22 || 2017 2017


JOBB

Liten CV-skola Foto eller inte? Har du haft kontakt med någon på företaget innan, exempelvis på en jobbmässa, kan du ha med en bild så att de känner igen dig. Annars behöver du inte ha foto, om det inte står i annonsen.

Enkelt och lättöverskådligt!

Skriv kort...

Gör det lätt för arbetsgivaren att hitta i ditt CV med hjälp av tydliga rubriker och prydliga punkter. Kontaktuppgifter placerar du högst upp.

...vad du vill uppnå med arbetet du söker.

Börja med den senaste anställningen... ...och skriv tidsperiod, befattning, arbetsgivare och kort om dina sysslor. Om du vill kan du lägga till vilka erfarenheter du tagit med dig från anställningen.

Ge rätt intryck!

Börja med den senaste utbildningen...

Hela ditt CV, även din email-adress, ska visa att du tar det här med jobb på allvar. Skapa gärna ett email-konto med ditt för- och efternamn. Ingen sexybabe@mail.se alltså.

...och skriv tidsperiod, skola, utbildningens namn och eventuell inriktning.

Blev det nästan tomt under ”arbetslivserfarenhet?”... ...Här har du chansen att fylla på med andra jobb och uppdrag du gjort, även sådant som du inte fått betalt för.

Här kan du skriva fritidsintressen... ...som är relevanta för jobbet du söker, språk- och datorkunskaper.

Framtid.se

nummer 2 | 2017

23


JOBB

Hugo Nordgren, 18 år, Fordonsprogrammet: Det bästa med att ha praktik är att du får lära dig fler saker än i skolan. Jag har t.ex. lärt mig allt från att byta radiosystem till att ta hand om en bil som utsatts för stöld.

PRAKTIK → J O

BB

Man kan se pr aktik som en lång anställnin gsintervju. Ofta leder prak tiken till fortsa tt jobb! Visa vad du gå r för, då komm er arbetsgivaren inte vilja släppa dig...

PRAKTIK – där du lär dig din framtid

Ibland känns det kanske långt bort, det kommande arbetslivet. Oavsett om du tänker på det ofta eller nästan aldrig så kan du vara beredd på att det blir en omställning från åren i skolan. Att praktisera kan vara ett sätt att förbereda dig på det som kommer sedan, efter skolan. På Yrkesplugget känner sig både elever och personal trygga inför framtiden. TEXT: ELSA ORNSTEIN | FOTO: CHRISTIN PHILIPSON

24 24

Framtid.se Framtid.se

nummer nummer 22 || 2017 2017


JOBB

KOM IHÅG! Som praktikant ska du alltid bemötas med respekt! Om du upplever att du blir illa behandlad ska du prata med någon, att känna sig utnyttjad är aldrig ok.

Sabrina, SYV på Yrkesplugget

A

lla yrkesförberedande gymnasieprogram har praktikinslag, så kallat APL*. Det betyder att man under några månader är ute och lär sig yrket hos en arbetsgivare. Somliga har extra mycket, som programmen på Yrkespluggets två skolor i Bromma och Uppsala. Här kan man välja mellan Fordons- och transportprogrammet (FT) eller Bygg- och anläggningsprogrammet (BA). På Yrkesplugget blandas praktiken in i skolveckan så att eleverna alltid har en koppling till arbetslivet, även när de pluggar teoretiska ämnen. Sabrina Cherif är studie- och yrkesvägledare på Yrkesplugget: – Eleverna jobbar ofta med så kallade case där vi jobbar med flera kurser samtidigt. Det betyder att om eleverna till exempel ska lära sig om arbetsmiljö så kan vi prata om

ergonomi och arbetsställningar på idrotten, räkna på tyngd vid lyft i matten och testa på olika arbetssituationer under praktiken. Att genast få testa det man lärt sig i böcker och klassrum och lära sig mer om sitt stora intresse är det som eleverna brukar uppskatta mest med praktikupplägget. Det gör gymnasietiden både rolig och full av framtidstro: – Hos oss är det vanligt att eleverna knappt vill lämna verkstaden. Det blir tydligt för de intresserade eleverna att det väntar en ljus framtid och roliga jobb efter studenten om de jobbar hårt under gymnasieåren. De som valt denna utbildning har verkligen hamnat rätt, säger Sabrina.

sig att ta vuxet ansvar för allt ifrån kunder och matlådor till att hantera en tidigt ställd väckarklocka. Samtidigt finns förstås tryggheten i att ha skolan med sig. Lärare och praktiksamordnare besöker platsen före praktikens start, under tiden och efteråt, för att allt ska fungera så bra som möjligt för alla. Det är inte ovanligt att den som gjort bra ifrån sig på sin praktik tar studenten med jobb och lön redan ordnat. – Det känns tryggt att kunna utbilda unga människor med ett starkt intresse och veta att de kommer ut i ett arbetsliv där de har chans till ett bra jobb, en bra lön och en bra framtid, avslutar Sabrina. *APL= Arbetsplatsförlagt lärande

Förutom ämneskunskap gör praktiken också att man växer som person och lär

Framtid.se

nummer 2 | 2017

25


JOBB

VILKET VAR DITT

första jobb?

KALLE WAHLSTRÖM ZACKARI programledare och träningsinspiratör Jag jobbade på ett pyttelitet fik i centrala Stockholm en sommar när jag var 16. Där gjorde jag caffe latte hela dagarna. Jag minns att det var väldigt, väldigt varmt därinne. Det jag lärde mig var nog att jobb är jobbigt – annars skulle det väl inte heta jobb, utan rol som i roligt. Men det hör till liksom! Det är jobbigare att jobba än att vara ledig.

”Jag gjorde caffe latte hela dagarna.”

ZARA LARSSON artist Så länge jag kan minnas har musiken varit mitt stora intresse. Jag har sjungit hela mitt liv och när möjligheten kom att faktiskt få göra musik på heltid kändes det helt sjukt. Jag förstår nog inte ens idag hur lyckligt lottad jag är. Jag lär mig något nytt varje dag och är väldigt glad att jag kan leva på min passion. Mitt första jobb – artist – är det enda jobb jag någonsin vill ha.

”Mitt första jobb – artist – är det enda jobb jag någonsin vill ha.”

26 26

Framtid.se Framtid.se

nummer nummer 22 || 2017 2017


JOBB

SOFIE HALLBERG OCH IDA HÖCKERSTRAND föreläser och driver Ångestpodden ihop Ida: Mitt första jobb var på café. Jag stod i kassan, gjorde mackor på morgonen, gjorde latte och städade. Lite allt möjligt, helt enkelt. Jag lärde mig ta ansvar, till exempel att passa tider. Dessutom lärde jag mig hur viktigt det är med bra kundrelationer och värdet av pengar. Jag tyckte jobbet var jätteroligt och lärorikt. Det var kul att träffa så många olika människor! Sofie: Mitt första jobb var på en kycklingfabrik. Jag hjälpte till på olika avdelningar i fabriken. Det var såklart lärorikt även om det var långt ifrån drömjobbet. Men jag tror det är bra att tidigt lära sig att ta ansvar och känna att man tjänar sina egna pengar.

”Vi lärde oss båda att ta ansvar och förstå värdet av att tjäna egna pengar.”

JENNIE JOHANSSON Professionell simmare och tränare i egna företaget Johansson/Sjödin Mitt första jobb var som simtränare för en nybörjargrupp på söndagar i min dåvarande simklubb Hedemora SS, jag var 15 år. Jag fick jobbet genom att föreningen ville uppmuntra oss aktiva i klubben att föra vår kunskap vidare till yngre simmare. Mina uppgifter var att leda gruppen och lära ut grunderna i frisim. Jag lärde mig massor om ledarskap, att ta ansvar, vara pedagogisk och lösa problem. Dessutom fick jag mycket träning i att jobba tillsammans i en förening och kommunicera med elever, föräldrar och andra ledare.

”Tänk på att alla jobb leder till utveckling på många plan.”

Mitt bästa tips till dig som vill ha ett första jobb är att se dig omkring i ditt kontaktnät. Kanske är du medlem i någon idrottsförening? Har du någon före detta praoplats? Jobbar dina föräldrar eller andra vuxna i din omgivning någonstans där du skulle kunna höra efter? Ofta har vi fler kontakter än vad vi tror. Tänk på att alla jobb leder till utveckling på många plan men framförallt ger dig erfarenhet. Erfarenhet som du kommer ha med dig resten av din arbetskarriär och erfarenhet som utvecklar dig som människa. Våga vara nyfiken!

Framtid.se

nummer 2 | 2017

27


JOBB

Dags att starta eget? Genom Ung Företagsamhet kan du starta eget företag redan på gymnasiet. Det är aldrig för tidigt att bli entreprenör!

M

an brukar säga att alla människor går och bär på en affärsidé. Visst hade det varit häftigt att göra den idén till verklighet redan nu? Med hjälp av kursen Ung Företagsamhet (UF) kan du starta eget företag på gymnasiet. Under ett läsår driver du ett företag ihop med andra elever. Ni jobbar med produktutveckling, marknadsföring och försäljning. Lockar egenföretagande efter plugget? Då är UF en grym introduktion till entreprenörskap! Du får bland annat nätverka och lära dig om ekonomi. För många unga företagare blir det naturligt att fortsätta på samma bana efter gymnasiet.

Drömmer du också om att starta eget? Gör det redan på gymnasiet! Förra året startade över 22 000 gymnasieelever företag som en del av sin gymnasieutbildning. UF-företagande är en utbildning för gymnasieelever. Under ett läsår driver du eget företag med riktiga varor och tjänster tillsammans med 3-5 andra elever. Det går att driva UF-företag på alla gymnasieprogram. Vem som helst kan vara med – prata med din skola eller kontakta Ung Företagsamhet om du också vill testa!

Gymnasieungdomars tankar om entreprenörskap 80 % kan tänka sig att starta företag 73 % tror att människor blir entreprenörer för att förverkliga sina drömmar (43 % tror att det är för att det är mer lönsamt än att vara anställd) 64 procent av de unga tror att den egna drivkraften är viktigast för att lyckas som företagare 86 procent av UF-företagarna kan rekommendera andra att driva UF-företag.

28 28

Framtid.se Framtid.se

nummer 2015 nummer 22 || 2017 2017

Källa: Undersökning genomförd av Kairos Future på uppdrag av Ung Företagsamhet (2014). Ung Företagsamhet - Elevundersökning (2015).


JOBB

Locker Room Talk grundades 2016 som UF-företag av Shanga Aziz 19 år och Rogerio Silva 18 år. Förra året vann de SM i UF-företagande och tog en andraplats i den europeiska motsvarigheten i Bryssel. Vad gör Locker Room Talk? Vi åker ut till olika idrottsklubbar och pratar med killar i åldern 10-14 år om bland annat jämställdhet, sex och manlighet. Tanken är att nå unga killar som inte ännu nåtts av det grabbigaste omklädningsrumssnacket och på så sätt försöka skapa förändring. Vi har en serie med workshops som alla är en kvart långa. De läggs precis före eller efter en träning så att det blir en låg tröskel till att delta och orka koncentrera

sig. Övningarna kan bestå av straffsparkar, påståenden, gåtor, filmvisning eller något sådant. Sedan diskuterar vi. Hur kom ni på er idé? Vi kände varandra sedan innan genom fotbollsspel på fritiden. När vi skulle välja företagskoncept satt vi i ett grupprum och funderade på klassiska UF-koncept som att sälja mobilskal, ljus, etc. men kände inte att det gav oss någon motivation. Sedan kom vi på att båda nyligen läst en artikel om en gruppvåldtäkt, där kommentarer om kvinnans klädsel dök upp. Vi kände då att vi ville hitta ett sätt att göra skillnad i samhället. Eftersom vi är killar var det första steget att skaffa kunskap genom att inter-

vjua olika kvinnor om deras upplevelser. Slutsatsen var enkel. Killar i grupp skapar ofta problem. Samtidigt kom Trumps uttalanden om att sexuellt nedsättande snack om kvinnor bara var ”Locker Room Talk”. När vi tränat med de äldre killarna hade vi stött på precis den jargongen, där man pratade om vad man skulle göra med frun eller tjejen ikväll. Företagsnamnet och idén föddes där. Hur gjorde ni när ni började? I början hörde vi av oss till klubbar själva och ”sålde in” oss. Sedan vände det och vi började bli uppringda av klubbarna istället. Nu åker vi runt på många olika orter vilket inte är hållbart i längden. Vi behöver helt enkelt expandera och utbilda fler som kan jobba som vi. Vi startade i september 2016 och har nu träffat 80 klubbar. Gör man ett bra jobb så funkar det!

Shanga och Rogerios tips till UF-företagare: Våga tänka utanför ramarna. UF behöver inte handla om att maxa vinsten, utan lika gärna om att påverka samhället. Testa idén innan du börjar. Särskilt om du inte tillhör målgruppen. Intervjua och hör efter vad de tycker. Ta vara på tiden. UF är en jättebra igångstartare. Våga tro på dig själv. Man får faktiskt tycka att ens idéer är bra!

Framtid.se

nummer 2 | 2017

29


PE

JOBB

30 30

Framtid.se Framtid.se

TT

& LOTTA R E

nummer nummer 22 || 2017 2017


JOBB

ETT FÖRETAG många yrken Inom ett och samma företag finns ofta många olika roller och yrken. På företaget Cupcakes AB producerar och säljer man cupcakes. Företaget startades för tio år sedan av vännerna Petter och Lotta. Det hela började med olika receptexperiment i Lottas kök. Sedan växte Cupcakes snabbt och idag har de nästan 100 anställda. Alla är experter på just sitt yrke, och alla medarbetarna älskar bakverk.

Julia

Bassam

Lisa

Lotta

Patrik

Richard

Petter

Magnus

Jasmine

Ellen

Simon

Bläddra till nästa uppslag och se vem som gör vad! Framtid.se

nummer 2 | 2017

31


JOBB

ELLEN ÄR LOGISTIKER BASSAM JOBBAR SOM SÄLJARE Försäljningsavdelningen ser till att du får tag på bakverken ute i butikerna. De hjälper även matbutiker med specialskyltningar och erbjudanden.

LOTTA ÄR VD Det betyder verkställande direktör, och är den person som är högsta chef på ett företag. Lotta ansvarar för hela verksamheten på Cupcakes AB.

32

Framtid.se

nummer 2 | 2017

RICKARD ARBETAR SOM VAKTMÄSTARE Han ansvarar för all service på Cupcakes. Rickard byter ut sådant som är trasigt och ansvarar för att allt i byggnaden fungerar.

Hon ser till att de färdiga bakverken kommer till matbutikerna i tid. Logistikavdelningen hanterar alla beställningar och räknar ut hur mycket cupcakes som ska göras. Ellens avdelning jobbar även hårt för att transporterna ska påverka miljön så lite som möjligt.

MAGNUS JOBBAR I RECEPTIONEN

SIMON ÄR PERSONALANSVARIG

Han tar emot alla besökare som kommer till Cupcakes och hjälper dem tillrätta. Receptionen har även hand om företagets växeltelefon och post.

Personalavdelningen har hand om anställningar, lön, utbildningar och julfester. Ibland kallas Simons avdelning för HR, efter engelskans ”human resources” som betyder mänskliga resurser.


JOBB

LISA JOBBAR MED PRODUKTIONEN Tillsammans med sina kollegor ser hon till att det blir cupcakes av alla ingredienserna. Här finns maskiner för både tillverkning och förpackning. Lisa ansvarar för maskinen som ser till att degen håller rätt temperatur.

JASMINE ÄR KEMIST PATRIK ÄR WEBBREDAKTÖR Marknadsavdelningen tar hand om sociala medier, arbetar fram kampanjer, reklamfilmer och annonser. Patrik ansvarar för hemsidan.

Hon jobbar med att ta fram nya smaker på avdelningen för forskning och utveckling. Här finns experter inom livsmedel, näringslära och kvalitetssäkring. De ser även till att informationen om ingredienser på paketen stämmer med de olika bakverken.

JULIA JOBBAR SOM REDOVISNINGSEKONOM

PETTER ÄR IT-TEKNIKER

Hon finns på ekonomiavdelningen och sköter Cupcakes bokföring. Julias avdelning har även hand om inköp, budget och håller koll på kostnader och intäkter.

Hans avdelning har hand om företagets datasystem. Går en nätverkssladd av kanske hela produktionen stannar!

Vilken avdelning skulle passa dig? Läs mer om olika yrken på framtid.se!

Framtid.se

nummer 2 | 2017

33


JOBB

34 34

Framtid.se Framtid.se

nummer nummer 22 || 2017 2017


JOBB

GYMNASIET OCH HÖGSKOLAN – vad är skillnaden?

Att gå från gymnasiet till universitet eller högskola är en stor förändring, men det går att få hjälp som lugnar inför förändringen. Per-Erik Pettersson arbetar på Enheten för studie- och karriärvägledning på Uppsala universitet. Han jobbar med att svara på frågor om studieval, vägleda och hjälpa i planeringen av sina val. TEXT: ELSA ORRSTEIN

Vi ställde några frågor till:

Per-Erik Pettersson karriärvägledare Uppsala universitet

Hej Per-Erik! Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan att plugga på gymnasiet och högskolan? Jag skulle nog säga att det är att du får ta större ansvar själv. Ingen kommer att jaga på eller säga till dig om du inte pluggar ordentligt. Å andra sidan finns det också större valmöjligheter och du kan ofta planera din egen tid mer. Du har föreläsningar, läser texter på egen hand, har grupparbeten och tentor. Lite beroende på vilket ämne du läser kan det variera hur mycket schemalagd undervisning du har. Inom naturvetenskap och vård är det ofta mer schemalagt än om du läser t ex språk, kultur- eller samhällsvetenskap. Det är dock viktigt att komma ihåg att fri tid på schemat inte betyder att du är ledig. Det betyder bara att du studerar mer på egen hand. Har du något tips till den som funderar på att läsa vidare men inte är riktigt säker ännu? Om du är osäker på om högskolestudier är något för dig tycker jag att du ska våga ta kontakt med någon som kan berätta mer om hur det fungerar att vara student och hur det är att plugga ett visst ämne. Det kan vara en studievägledare, student eller någon som jobbar med det du funderar på att läsa. De flesta blir bara smickrade och glada när någon vill veta mer om deras jobb och studier. Sedan är det förstås lättare att studera vidare om man väljer något man är intresserad av och är bra på. Det är till exempel bra att vara duktig i matte om man skall plugga till civilingenjör. Om man vet att man vill läsa vidare men har svårt för vissa saker, kan man få hjälp då? Om du har exempelvis dyslexi, dyskalkyli eller ADHD finns det hjälpmedel och stöd att få. Till exempel kan du få hjälp att anteckna på föreläsningar eller gå på skrivverkstad. Det går också att gå kurser i att våga tala, hantera stress osv. Prata gärna med studievägledaren på den institution* du ska plugga på eller kom till studievägledningen som tillhör din högskola. Vi finns till för att hjälpa!

*Institution betyder ungefär samma sak som en mindre del av universitetet. Institutionerna har hand om ett eller flera ämnen som hör ihop och ofta är det där du kan få hjälp med frågor som rör dina kurser.

Framtid.se

nummer 2 | 2017

35


JOBB

Här finns ditt nya drömjobb! Arbetsmarknaden ser ljus ut om du hittar rätt arbetsgivare eller om du ser till att de hittar dig. På följande sidor kan du läsa om olika företag och branscher som vill presentera sig för just dig. Drömjobbet är närmare än du tror!

Sid 38 Circle K

Sid 39

Sid 40

Taxi Stockholm

VLL – Västerbottens Läns Landsting

Sid 41 TYA

200 olika yrken som får stan och kommunen att fungera

Sid 43 Billerud

Sid 48

Svetskommissionen

36

Framtid.se

nummer 2 | 2017

Sid 44 Infranord

Sid 49

VVS-branschens Yrkesnämnd

Sid 46

Svenska Kyl- & Värmepumpföreningen

Sid 50

Plåtslageribranschen

Sid 47

Uppsala kommun växer hela tiden och får fler invånare. Därför behöver vi fler kollegor.

Välkommen till oss! Uppsala kommun

Sid 52

Sveriges Bussföretag


JOBB

YRKESPROGRAM Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordon- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska programmet Naturbruksprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet

HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE PROGRAM

Sid 42

FMV Försvarets Materielverk

Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet

RIKSREKRYTERANDE UTBILDNINGAR Utbildningar med egna examensmål som t.ex. tågteknikutbildning, flygteknikutbildning, marinteknikutbildning, yrkesdansarutbildning och sjöfartsutbildning

Gå in på framtid.se för att möta fler . arbetsgivare

Läs mer om programmen på www.gymnasieguiden.se

Framtid.se

nummer 2 | 2017

37


HOS OSS ÄR ALLT MÖJLIGT – BARA DU SÄTTER GRÄNSERNA. På Circle K är det full fart dygnet runt, vi har roligt tillsammans och vi tror att du kommer att tycka att det känns meningsfullt att göra våra kunders liv enklare. Vi söker hjälpsamma personer som kan hålla flera bollar i luften utan att tappa fokus på detaljerna. Den ena dagen är aldrig den andra lik här, och du kommer att ha många olika uppgifter, allt ifrån att ta hand om våra kunder och förbereda mat till att beställa produkter och hålla butiken i toppskick. Som motprestation för din energi och entusiasm kan vi lova dig stora möjligheter att utvecklas och värdefull erfarenhet i en utmanande arbetsmiljö med högt tempo. Pst... vår VD började som extring…

FRÅN EXTRAJOBB TILL DRÖMJOBB PÅ CIRCLE K! www.circlek.se/jobb


JOBB

TAXI STOCKHOLM

Taxiförare på Taxi Stockholm – ett varierande yrke med frihet

”Jag har alltid varit en social och nyfiken person så alla möten med andra människor är otroligt givande för mig ”

Stathis började sin yrkeskarriär som taxiförare för 15 år sedan och han jobbar på Taxi Stockholm som är Stockholms största taxibolag. I sitt arbete möter han nya människor varje dag och får besöka olika platser vilket passar honom utmärkt. Att arbeta som taxiförare är ett ansvarsfullt arbete och innebär bland annat att ge kunden bästa service och bidra till att kunden ska få en god upplevelse av resan och känna sig trygg och säker. Vad gjorde dig intresserad av taxibranschen? – Jag gillar att det är ett jobb där arbetsuppgifterna varierar. Det är viktigt för mig. Det lockar mig att möta nya miljöer och människor. – Jag har alltid varit en social och nyfiken person så alla möten med andra människor är otroligt givande för mig. Alla kunder har ju olika önskemål så jag ser varje möte som en utmaning, den ena olik den andra. Det gäller att hitta bra lösningar hela tiden - det gillar jag!

och social trygghet och när jag fick höra om Taxi Stockholms ansvar kring detta och annat var det inte så mycket att fundera på längre. De har kollektivavtal vilket ger mig en trygg anställning och det är inte så vanligt i den här branschen. Hur ser möjligheterna ut för personlig utveckling i branschen? – Det är upp till mig och vad jag har för ambitioner. Jag har alltid varit nyfiken på att lära ut och hjälpa människor att utvecklas. När jag hade jobbat ett tag utlyste Taxi Stockholm en tjänst som utbildare av taxiförare som jag sökte och fick. Många drömmer om att bli egna företagare och starta ett eget åkeri vilket också är spännande. Har du några goda råd till andra som är nyfikna på branschen? – Våga utmana dig själv och prova på yrket. Mötet med kunden är otroligt givande och yrket ger massor av varierande upplevelser. Det finns gott om jobb för duktiga och utbildade taxiförare. Om du ska arbeta heltid får du dessutom din utbildning betald, både för taxiförarlegitimation och Taxi Stockholms interna utbildning.

– Taxi Stockholm lockade mig särskilt eftersom det är ett företag som alla känner till och känns stabilt. Jag tycker att det är viktigt med miljö

Direkt efter gymnasiet

TAXIFÖRARE VÄXEL/ADMINISTRATION

Framtid.se

nummer 2 I 2017 39


JOBB

VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTING

Jesper Världens bästa* …

läkare, sjuksköterska, undersköterska, biomedicinsk analytiker, tandläkare, tandsköterska, fysioterapeut, psykolog, medicinska sekreterare och många fler Landstinget erbjuder något för alla. Vad vill du jobba som?

Läs mer om vår värld på www.vll.se/jobbochframtid

*Landstingets vision: År 2020 har Västerbotten världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning

Direkt efter gymnasiet

UNDERSKÖTERSKA

40 Framtid.se

nummer 2 I 2017

Kräver vidare studier

LÄKARE SJUKSKÖTERSKA BIOMEDICINSK ANALYTIKER TANDLÄKARE TANDSKÖTERSKA FYSIOTERAPEUT PSYKOLOG


JOBB

TYA

Ett fritt och socialt yrke

Tove, 21 år Det bästa med mitt yrke är att det är socialt och jag älskar att vara ute på vägen. Redan innan jag gick ut gymnasiet hade jag fått sju jobberbjudanden! Med tanke på hur hög efterfrågan är på vår kunskap behöver jag inte oroa mig för jobb och kan byta område när jag vill. – Min dag börjar ungefär halv sju. Då träffas vi, snackar och går igenom dagen. Därefter lastar jag bilen och åker iväg på dagens uppdrag. Jag tycker om att träffa mina kunder, det är trevligt och socialt. Jag lägger upp min planering själv, det är en frihet och ett ansvar som jag gillar. – Efter skolan var jag inte så intresserad av att plugga ren teori och även om det var en del plugg så kändes det inte så. Om vi t ex läste om bromssystem så tittade vi på det praktiskt också och då blev det lätt att ta till sig. Vi hade också en väldigt bra sammanhållning i klassen och umgicks mycket. Både lärare och elever stöttade varandra. Om jag vaknade en dag och kände att jag inte ville gå till skolan var det ändå alltid kul när jag kom dit.

Direkt efter gymnasiet

LASTBILSFÖRARE TAXI- ELLER BUSSFÖRARE TERMINAL- ELLER LAGERARBETARE DÄCK- OCH HJULMEKANIKER SKOGSTRANSPORTFÖRARE KRANBILSFÖRARE BYGG- OCH ANLÄGGNINGSFÖRARE DISTRIBUTIONSFÖRARE

– När utbildningen var färdig hade jag fått med mig mycket, t ex truckkort, personbilskort, C, CE, krankort och yrkeskompetensbevis. Förutom att köra lastbil kan jag också köra truck, jobba i hamnen eller inom lager och industri och mycket mer. Har du bra rekommendationer och gjort din utbildning finns det möjlighet att jobba med vad som helst inom branschen. Jag är väldigt nöjd just nu men jag vill också utvecklas på sikt och drömmer om att köra specialtransporter, som t ex frakt av stora turbiner. – Med rätt teknik går det mesta enkelt, jag är ganska kort och liten men det finns bra hjälpmedel. Jag rekommenderar verkligen andra som funderar över sitt yrkesval att välja Fordon och Transport.

Kräver vidare studier

TRANSPORTPLANERARE LOGISTIKER TRAFIKLÄRARE YRKESLÄRARE FORSKARE - DOKTORAND TRAFIKINGENJÖR SPEDITÖR EGEN ÅKARE

Framtid.se

nummer 2 I 2017 41


JOBB

FÖRSVARETS MATERIELVERK

Vi hjälper till att försvara Sverige! Vill du också göra det?

Med vår bredd på yrken finns det säkert något som kan utmana just dig, oavsett var du är i din karriär. Börjar du jobba hos oss på FMV kommer vi göra vårt bästa för att du ska trivas. Exempel på yrken hos oss är ingenjör, fordonsmekaniker, flygtekniker, inköpare och kundmottagare men vi behöver också personal till områden som inte direkt förknippas med försvarslogistik bland annat ekonomi, juridik, HR och miljö. Fordonsmekaniker/Flygmekaniker

inom Försvarsmakten. Du arbetar också med kvalitets- och leveranskontroller. Arbetsuppgifterna har en stor bredd och ställer krav både på tekniska och affärsmässiga kunskaper. Inköpare

– Gymnasie-, Yh- eller högskoleutbildning Som inköpare kommer du att driva och genomföra upphandlingar. Du följer också upp avtal och leverantörskontrakt och har många kontakter med både kunder och leverantörer. I arbetet ingår också att informera och vägleda kunder gällande lagar och riktlinjer.

– Gymnasieutbildning Som fordonsmekaniker/flygtekniker arbetar du brett med olika typer av fordon som används inom Försvarsmakten, t ex patrullfordon, bandvagnar, tunga hjulfordon, helikoptrar och JAS 39 Gripen. Arbetet innebär både underhåll och reparationer samt ibland modifiering.

Kundmottagare

– Gymnasieutbildning Som kundmottagare tar du emot kundernas underhållsbehov och tar fram beställningar till verkstaden, granskar utfört arbete och återrapporterar till kunden. Du gör enklare felsökningar och avhjälpande underhåll.

Ingenjör

– Universitets- eller högskoleutbildning Som ingenjör på FMV får du utifrån de behov som det svenska försvaret har arbeta med att specificera krav på och köpa in materiel som används

Direkt efter gymnasiet

Kräver vidare studier

INKÖPARE

INGENJÖR

FLYG- OCH FORDONSMEKANIKER

JURIST EKONOM STRATEGISK INKÖPARE

42 Framtid.se

nummer 2 I 2017


JOBB

BILLERUDKORSNÄS

Underhållande arbete, därför valde Anna BillerudKorsnäs fabrik behöver underhållas, inte att något går sönder utan förvarning och i efterhand behöver vi utvärdera vad som var orsaken. Anna Sarbring, 26: Yrke: Chef för underhållsutveckling Utbildning: NA på gymnasiet och sedan civilingenjör, Chalmers tekniska högskola

Vad är roligast med ditt jobb som chef? – Utan tvekan att få kombinera både teknik, business och människa på samma gång. Även om jag pluggat till ingenjör som är mycket teknik så arbetar jag dagligen med människor. Jag har alltid varit nyfiken på att driva förbättringar och det är hos människorna som förändringen börjar. Vilka utmaningar möter du i din tjänst? – Det som utmanar mig varje dag är att arbeta med framtiden. Det vi arbetar fram idag kommer vi inte alltid kunna se nyttan med förrän om flera år. Det gäller att ha tålamod och se helheten även på längre sikt, vilket genomsyrar hela företaget med vårt långsiktiga arbete för en mer hållbar framtid. På vilket sätt är BillerudKorsnäs en unik arbetsgivare? – För mig har det märkts redan från första dagen, att min utveckling känns viktigt för företaget. Att jag får gå utbildningar och vara med i verksamheten har sporrat mig, att ta ansvar och leverera resultat så att vi hela tiden blir bättre och utvecklas som företag.

BillerudKorsnäs är världsledande inom förnybart förpackningsmaterial. På företagets traineeprogram fick Anna vara delaktig i utvecklingen av nya idéer för att skapa förpackningar för en hållbar framtid. Nu är Anna anställd som chef för underhållsutveckling på BillerudKorsnäs. Varför valde du BillerudKorsnäs? – Jag hade hört om företaget en del under min utbildning genom studiebesök och arbetsmarknadsdagar. Jag lockades av att de arbetar med förnybara material och tänker långsiktigt. Vi arbetar från trästock till färdigt förpackningsmaterial som sedan blir till en produkt som vi använder hemma i våra hushåll, det är häftigt! Vad gör en chef för underhållsutveckling på dagarna? – Jag arbetar med att lägga grunden för underhåll och projektplanering för framtiden. Vi vill kunna veta i förväg att en del eller delar av vår

Direkt efter gymnasiet

Ditt råd till studenter som ska söka utbildning? – Har du tänkt läsa en längre utbildning är det absolut viktigaste att du tycker ämnet är roligt. Är du osäker på vilken utbildning du skall välja - läs en bred utbildning. Glöm inte att det alltid går att läsa en kortare utbildning och sedan bygga på med kurser om du vill läsa vidare. Besök gärna en skola du funderar på och ta ett snack med studenterna för att stämma av vad de tycker om utbildningen. Ditt råd till studenter som ska ut i arbetslivet? – Du behöver inte oroa dig för att du inte kan tillräckligt - det lär man sig. Jag har fått turen att arbeta för ett företag som satsar på att man ska fortsätta utbildas och lära sig nya saker varje dag. Tänk också på att det är Du som väljer var du vill jobba. Kan man inte känna sig stolt över de värderingar och produkter/tjänster som företaget har, då kommer det vara svårt att känna motivation och att trivas. BillerudKorsnäs kändes rätt för mig direkt och jag är fortfarande stolt över att arbeta på ett företag som tar ansvar för en hållbar framtid!

Kräver vidare studier

ELEKTRIKER/EL- OCH AUTOMATIONSTEKNIKER

INGENJÖR/LABORANT

OPERATÖR/MASKINFÖRARE

KOMMUNIKATION/HR

MEKANIKER

EKONOM/INKÖPARE

LAGER OCH LOGISTIK

IT

Framtid.se

nummer 2 I 2017 43


JOBB

INFRANORD

Med rätt inställning är allt möjligt Hon basar över ett drift- och underhållsprojekt, Kust till Kust Väst, som vann Årets projekt 2016 och som beräknas omsätta 234 miljoner sek. Emma Björk är Platschef på Infranord Region Södra sedan 9 år. Hon bor i Göteborg tillsammans med sin man och deras två pojkar som är 4 och 6 år gamla. Hennes stora intresse är resa och att uppleva nya saker. Som Platschef och ansvarig för drift och underhåll av Kust till Kustbanan - Väst är den ena dagen är inte den andra lik. Vad lockar en kvinna att söka sig till järnvägsbranschen? – Jag sökte mig till Banverket Produktion Väst traineeprogram för framtida ledare samma år som jag avslutade min Civilingenjörsutbildning i Linköping där jag läst industriell ekonomi. Jag blev en av tre som antogs till traineeprogrammet för framtida ledare. Traineeprogrammet var en väldigt bra introduktion till järnvägsbranschen. Jag fick gå jämsides med både tekniker och platschefer vilket gav mig en bra förståelse för deras arbetsuppgifter och ansvar. Dessutom fick jag ett fantastiskt nätverk som har varit till stor hjälp i mitt arbete. Det här var för över 10 år sedan och jag lär mig fortfarande något nytt varje dag. Järnvägsbranschen är en oerhört spännande bransch. Att bidra till en väl fungerande infrastruktur på järnväg känns viktigt för att möjliggöra för det framtida hållbara resandet. Dessutom är det oerhört roligt att få arbeta med så många duktiga människor. Beskriv en vanlig arbetsdag? – Den ena dagen är inte den andra lik. Som Platschef hanterar jag ekonomifrågor kopplat till projektet, jag räknar på tilläggsarbeten tillsammans med entreprenadingenjörer och arbetsledare, planera underhållet tillsammans med arbetsledarna, hanterar kundkontakter, byggmöten, skyddsronder, arbetsplatsträffar och personalfrågor. Jag arbetar både högt och lågt. Jag försöker att vara ute i produktionen så mycket som möjligt för att få en bra inblick i allt som händer vilket är nödvändigt för att kunna fatta bra beslut.

Vilka är det största utmaningarna med jobbet? – Ökade krav på administration, tid i spår samt kompetensväxlingen. För att vi ska kunna utföra vårt arbete enligt säkerhetsföreskrifterna måste vi med framförhållning söka tillstånd att stänga av spåren för trafik hos Trafikverket. Att leva upp till de ökade säkerhetskraven och samtidigt möta deadlines är en utmaning. Samtidigt sker en kompetensväxling då många närmar sig pensionsåldern. Det är en stor utmaning att hitta och introducera nya medarbetare som ska ersätta befintliga som har över trettio års erfarenhet. Det tar 3-4 år att bli en självgående signaltekniker och vägen dit är förknippat med många dyrbara utbildningstimmar. Vi investerar gärna i de som vill arbeta hos oss under många år, då medarbetarna är vår absolut viktigaste resurs. Vad är det bästa med att arbeta på Infranord? – Kollegorna, alla är oerhört engagerade och det är en självkarthet att lämna ett bra jobb ifrån sig. Vi hjälps åt och delar gärna med oss av kunskap och tips. Tack vare ett fantastiskt samarbete har vårt projekt nu nominerats till hederspriset Årets Projekt 2016 och det vore roligt om vi vinner. Jag värdesätter även min flexibla arbetstid som gör det möjligt för mig att kombinera arbete och privatliv på ett bra sätt. Vad har du för framtidsmål? – Jag är väldigt nöjd med det jag gör idag. Jag tycker att det är roligt att arbeta med underhåll och långsiktiga kund- och personalrelationer. Skulle du rekommendera andra att arbeta på Infranord? – Absolut, det är ett tekniskt intressant och variationsrikt arbete med bra arbetstidsavtal, löneförmåner och ett generöst friskvårdsbidrag. Dessutom är det viktigt arbete som möjliggör för ett framtida hållbart resande.

Kräver vidare studier

PLATSCHEF

SIGNALTEKNIKER

BANTEKNIKER

ARBETSLEDARE

ELTEKNIKER

MASKINSPECIALIST

TELETEKNIKER

MÄTTEKNIKER

44 Framtid.se

nummer 2 I 2017


JOBB

INFRANORD

Om Infranord Infranord är det ledande järnvägsentre-

Vi bidrar genom vår verksamhet till en

trevliga kollegor och bra lön i en framtids-

prenörbolaget i Sverige och en av de

grönare planet och är stolta över att ge

bransch. Vi investerar i våra medarbetare.

största i Norge. Vi är drygt 1800 med-

människor och företag valmöjlighet att

Vi har en egen skola, Infranord Academy,

arbetare som tillsammans bygger fram-

resa och frakta gods på järnväg. På

där vi vässar och breddar våra medarbetares

tidens infrastruktur för klimatsmarta

Infranord välkomnar vi nytänkande och

kompetens och för den som vill bli chef

transportlösningar på järnväg.

att du delar vårt intresse för miljö och

och arbetar inom produktionen finns en

hållbarhet. Ett jobb på Infranord innebär

utstakad karriärväg att gå.

möjligheter till variation, utveckling,

Framtid.se

nummer 2 I 2017 45


JOBB

SVENSKA KYL & VÄRMEPUMPFÖRENINGEN

Kyl & värmepumptekniker – ett framtidsyrke Vad är det bästa med ditt jobb? – Det bästa är att få kunden nöjd. Det är kul att träffa kunder, och extra kul att komma tillbaka när man har gjort ett bra jobb. Berätta om vägen till ditt jobb! – Jag funderade på att läsa utbildning med inriktning på VVS, men det som tilltalade mig med jobbet som kyl & värmepumptekniker var att det är som en blandning av många yrken. Det handlar om både el, rördragning, styrning och energioptimering. Jag gick det gymnasieprogram som nu heter VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning kyl & värmepumpteknik. Inriktningen väljs till år två. Den som börjar jobba efter denna gymnasieutbildning kallas kyl & värmepumpmontör. Efter gymnasiet gick jag en YH-utbildning till kyl & värmepumptekniker i Katrineholm, vilken även innehöll praktik.

Mats Karlsson ser till att fryslagren är tillräckligt kalla och att kontoren inte är för varma. Han arbetar som kyl & värmepumptekniker i Göteborg. Du är kyl & värmepumptekniker – vad gör en sån? – Vi arbetar med allt från att skapa behaglig arbetstemperatur i kontorsmiljöer till att ansvara för att fryslager, kyldiskar och ishallar fungerar på bästa sätt. Kyla är egentligen bara brist på värmeenergi, så för att skapa kyla tar vi bort värme. Värmepumpen är den mest effektiva energibesparingsåtgärd en fastighet kan investera i, och den fungerar precis som en kylanläggning. Enda skillnaden är att man i en värmepump tar vara på värmen och gör sig av

Direkt efter gymnasiet

KYL & VÄRMEPUMPMONTÖR

med kylan. Den som har behov av både kyla och värme kan uppfylla båda behoven med en kombinerad kyl & värmepumpanläggning. Eftersom tekniken är lika kallas vi för kyl & värmepumptekniker även om vårt företag enbart sysslar med kyla eller enbart med värme. För den som är intresserad av teknik är detta ett bra yrke, för tekniken är under ständig utveckling, och man lär sig hela tiden något nytt. Vad gör du på dagarna då? – Jag jobbar med service, med att lösa problem för att kunden ska få önskad effekt. Det kan vara allt från åtgärder av akuta problem, som för hög temperatur på ett kontor under sommaren, till mer långsiktiga jobb med fryslager.

Hur ser arbetsmarknaden ut? – Om man bara är lite framåt är det lätt att komma in och ta sig vidare i branschen. Kyl- och värmepumpbranschen har stor behov av utbildad personal, och som ny tas du bra om hand. Alla som är serviceinriktade och teknikintresserade är välkomna till branschen. Kylteknik är ett område som växer och som alltid kommer finnas. Den som vill kan efter några år också ta ansvarsområden som arbetsledare, projektledare eller teknisk säljare. Det är också vanligt att kyl & värmepumptekniker blir företagsledare. Var kan du studera kylteknik? Gå in på www.Kyl.se. Där listas gymnaier, yrkeshögskolor och andra utbildningar. Där finns också kontaktuppgifter. Du är välkommen med dina frågor.

Kräver vidare studier*

KYL & VÄRMEPUMPTEKNIKER KONSTRUKTÖR PROJEKTLEDARE

* Alternativt bredare yrkeserfarenhet inom yrket

46 Framtid.se

nummer 2 I 2017


JOBB

UPPSALA KOMMUN

200 olika yrken som får stan och kommunen att fungera Uppsala kommun växer hela tiden och får fler invånare. Därför behöver vi fler kollegor.

Välkommen till oss!

Framtid.se

nummer 2 I 2017 47


JOBB

SVETSKOMMISSIONEN

Ge dig själv bra förutsättningar!

Jimmie Karlsson, guldmedaljör inom svetsning på Yrkes-SM Som internationell svetsare (IW) kommer du att ha en vass utbildning i en spännande bransch med avancerad teknik. Karriärvägarna är många och du får en bra lön. Vill du snabbt ut i yrkeslivet så ska du utbilda dig inom en bransch som just nu skriker efter kompetent arbetskraft. Industrin går på högvarv och efterfrågan är större än tillgången. Med en IW-utbildning får du med dig teorin bakom metoderna och med de många praktiska momenten har du de bästa förutsättningarna på din arbetsplats. Många hittar tidigt sin framtida arbetsgivare och jobbar på helger och lov fram till examen. Väljer du en yrkesutbildning till svetsare kommer du att vara efterfrågad.

Direkt efter gymnasiet

SVETSARE INTERNATIONELL SVETSARE

48 Framtid.se

nummer 2 I 2017

Framtidsutsikterna för blivande svetsare är goda; branschen räknar med stora pensionsavgångar framöver och det utbildas helt enkelt för få. Efter några år i yrket kan du vidareutbilda dig till svetsspecialist (IWS), svetsinspektör (IWI), svetstekniker (IWT) och efter högskolestudier till svetsingenjör (IWE). IW-utbildning sker i gymnasieskolan, via kommunal vuxenutbildning, arbetsmarknadsutbildning eller som YH-utbildning. Utbildningen är internationell och öppnar möjligheter till jobb utomlands. Karriär som svetsare Jimmie fick upp ögonen för svetsaryrket när hans gymnasieskola fostrat två vinnare av Yrkes-SM i svetsning.

Han valde att läsa till IW på yrkeshögskola och stod snart själv som överlägsen segrare i Yrkes-SM. Därefter bar det av till Euro Skills i Frankrike och World Skills i Brasilien. Vad är bra med att vara svetsare? – För den som är intresserad av att bygga och konstruera så är det perfekt. Du får ta egna initiativ, arbeta självständigt och komma på egna lösningar. Man kan utvecklas hela tiden, om man bara vill. Dessutom är lönen bra. Varför blir då inte fler svetsare? – Industriprogrammet har fortfarande låg status, menar Jimmie. De flesta tror nog att det är slitigare än vad det är. Så är det inte många som vet att man kan gå vidare som svetsare, och bli svetstekniker eller svetsingenjör.

Kräver vidare studier

IWS, INTERNATIONELL SVETSSPECIALIST IWI, INTERNATIONELL SVETSINSPEKTÖR IWSD, INTERNATIONELL SVETSKONSTRUKTÖR IWT, INTERNATIONELL SVETSTEKNIKER IWE, INTERNATIONELL SVETSINGENJÖR


VVS-BRANSCHENS YRKESNÄMND

JOBB

En praktisk utbildning ger trygghet

Om man vill bli 20 000 olika saker kan det vara svårt att veta vad man egentligen ska satsa på. Ludwig Edlund valde VVS- och fastighetsprogrammet och går nu sista året på programmet. Men hur gick valet till egentligen? – Jag har verkligen tänkt att bli 20 000 olika saker, brandman, polis, rörmokare, pilot… Det finns så många olika saker som jag vill testa! När han skulle välja till gymnasiet stod valet mellan bygg, VVS eller el och valet blev till slut VVS. – Jag visste att det fanns mycket jobb i den här branschen och att man får jobba mycket praktiskt. De har dessutom en väldigt fin verkstad på skolan! Utbildningen är väldigt bred också, man får lära sig många olika saker och det är inte bara VVS:are man kan bli även om jag valt just det. Man kan även bli svetsare eller kylinstallatör eller ventilationsmontör!

Direkt efter gymnasiet

På VF-programmet ingår minst 15 veckors praktik, det är en möjlighet för eleverna att testa på det yrke de valt att utbilda sig till och att skapa kontakt med företag. För många elever är det första gången som de är ute i arbetslivet. – Det var riktigt nervöst när jag skulle ut på praktik första gången. Det kändes som jag kunde så lite. En bra handledare låter eleverna göra och testa olika saker, vi är där för att hjälpa till och lära oss, inte bara att kolla på. – Jag hoppas jag får jobb på den praktikplats jag är på nu, jag trivs jättebra där. Det är en bra sammanhållning och det är viktigt tycker jag!

Ludwig är nöjd med sin utbildning, han tycker den är mångsidig och att man får jobba fritt: – Det kan vara tufft ibland för man när man jobbar själv finns det inte något riktigt stopp. Man kan alltid bli bättre och det finns många roliga projekt man kan göra här! Verkstan är bra och man känner bra samhörighet med klassen. Vad har du för tips till de som ska välja gymnasieutbildning? – Gör det du själv vill! Och välj gärna en praktisk utbildning, teori kan du läsa in senare om du vill. Att kunna något praktiskt när du kommer ut ger en trygghet. Det finns alltid någonting du kan göra då, du får en stadig grund.

Kräver vidare studier

VVS-MONTÖR

PROJEKTÖR

ISOLERINGSMONTÖR

VVS-INGENJÖR

INDUSTRIRÖRMONTÖR

Framtid.se

nummer 2 I 2017 49


JOBB

PLÅTSLAGERIBRANSCHEN

Du behövs på taken! Det finns gott om jobb på taken. Att vara byggnadsplåtslagare innebär frihet, problemlösning och kreativitet på hög nivå. Har du vad som krävs? En byggnadsplåtslagare klär byggnaders tak och fasader med olika plåtmaterial och metaller så som stålplåt, koppar, zink och aluminium. Ibland täcker du ett villatak och ibland en hotellfasad eller en stor arena. Det är ett fritt yrke med höga krav på estetik och funktion. Oavsett byggnadstyp så kräver yrket att du är händig och kreativ samt en god problemlösare och matematiker. Det är ett yrke att vara stolt över. Omväxlande arbete En plåtslagare möter dessutom ständigt nya människor och får jobba i många olika miljöer. Det är därför viktigt att trivas med ett omväxlande arbete, att kunna samarbeta med både kända och okända medarbetare, ofta från andra yrkesgrupper så som målare, elektriker och snickare. Det finns ett stort behov av utbildade byggnadsplåtslagare över hela landet. Specialist eller resa utomlands I plåtslageribranschen finns det många mindre företag med upp till fem-tio anställda där arbetsuppgifterna oftast är mångsidiga och ”alla hjälps åt”,

men också stora plåtslageriföretag med möjlighet att specialisera sig. Den som satsar på att bli byggnadsplåtslagare kan på sikt bli arbetsledare, egen företagare eller vidareutbilda sig till byggnadsingenjör. Som utbildad byggnadsplåtslagare med yrkesbevis öppnas även dörrarna till att arbeta i andra länder inom EU. Svenska plåtslagare är eftertraktade utomlands. Attraktiv kunskap Efter flertalet år i yrket som plåtslagare finns det också möjlighet att arbeta som plåtkonsult och besiktningsman, dvs. att vara en länk mellan exempelvis byggföretag, arkitekter och plåtslagare. Även företagen som tillverkar och säljer byggplåt till plåtslagare är intresserade av personer med kompetens och erfarenhet av plåtslagaryrket. Flera utbildningsvägar Oavsett ålder eller bakgrund finns det alltid en väg att utbilda sig till byggnadsplåtslagare; via gymnasieskolans treåriga byggprogram, som företagslärling, via Arbetsförmedlingen eller Komvux.

”Det är viktigt att förstå hantverket. Det vi gör är inte något som kan produceras i en maskin.”

”Jag visste faktiskt inte vad plåtslageri var innan jag började utbilda mig – jag gjorde rätt val!”.

”Största fördelarna är friheten, att man får ta mycket eget ansvar tidigt och har en bra lön.”

Sofia Sörliden, 18 år, Linköping

Nibras Shaba, 25 år, Stockholm

Jacob Jansson, 20 år, Växjö

Direkt efter gymnasiet

BYGGNADSPLÅTSLAGARE

50 Framtid.se

nummer 2 I 2017

Kräver vidare studier

BYGGNADSINGENJÖR


JOBB

PLÅTSLAGERIBRANSCHEN

Följ oss på: facebook.com/Platslagare Låt dig inspireras på: #bliplåtslagare Läs mer på: platslagare.nu

Om Plåtslageribranschen Byggnadsplåtslagare täcker tak och fasader med plåt. Målning, rengöring, montering av säkerhetsanordningar och vattenavrinning ingår också i arbetet. Under vintermånaderna är det ofta plåtslagarna som tar ansvar för takskottningen. För utbildade byggnadsplåtslagare finns det gott om jobb.

Inom de närmast kommande åren behövs cirka 1000 nya medarbetare, varje år. Som byggnadsplåtslagare kan du vidareutbilda dig till byggnadsingenjör.

Ingångslön efter gymnasieutbildning är cirka 20 500 kr. Efter några år i yrket, avlagt yrkesprov och mottaget yrkesbevis är snittlönen cirka 31 000 kr.

Utbildade byggnadsplåtslagare är mycket attraktiva på arbetsmarknaden då det råder stor brist över hela landet.

Framtid.se

nummer 2 I 2017 51


JOBB

SNABBASTE VÄGEN TILL JOBBEN!

BE STÄLLN IN GSTRAFIK

Bussförare

EXPRESSTRAFI K

Flygbussvärd

SKO LSKJUTSTRAFIK

Egenföretagare

FÄRDTJÄN STTRAFIK LINJ ETRAFIK

Teknikchef

Trafikledare

Sebastian Gammer går på Täby yrkesgymnasium och där håller hans dröm på att gå i uppfyllelse. Han utbildar sig till bussförare. Engagerade lärare lär honom om säkerhet, hur man kör och om regler. – Jag lär mig allt man behöver för att åka tryggt, som hur man stannar bussen utan att passagerarna flyger, säger Sebastian och skrattar. En bussförare träffar många människor och det är just det sociala i kombination med att köra ett stort fordon som är så lockade med jobbet, tycker Sebastian. Samtidigt är det ett yrke med stor variation. Man kan vara anställd eller egenföretagare, jobba på dagen eller natten, köra på landet, i storstaden, köra linjetrafik eller beställningsjobb. Sebastian vet vad han vill. Han vill köra turistbussar till Europa. – Det skulle vara jätteroligt att köra till Italien och Turkiet, och så Alperna på vintern. Det är inte bara för att få köra buss som utbildningen är värdefull. Man hittar utbildade buss-

52 Framtid.se

nummer 2 I 2017

förare på många positioner i samhället, som trafikledare, trafikområdeschefer, utbildare, personalrekryterare. Det finns många utvecklings- och karriärmöjligheter. Dessutom finns det gott om jobb. Bussförare behövs! Utbildningen, som blandar teori med praktik ger en bra bas för arbetslivet. – Jag kan verkligen rekommendera utbildningen, säger Sebastian.

Bussförare – ett serviceyrke med ljus framtid • Välj FT-programmet på en skola som erbjuder persontransporter • Ger högskolebehörighet, om du vill • Stora möjligheter till jobb direkt efter gymnasiet • Många karriärmöjligheter • Jobba i Sverige eller utomlands

Läs mer på bussforare.nu

Sebastian Gammer

Profile for Framtidsutveckling

Framtid hösten 2017  

Framtid.se tydliggör arbetsmarknaden för unga människor och skapar förutsättningar för väl matchade utbildnings- och yrkesval för framtiden.

Framtid hösten 2017  

Framtid.se tydliggör arbetsmarknaden för unga människor och skapar förutsättningar för väl matchade utbildnings- och yrkesval för framtiden.