Husera - En kundtidning från Vittjärvshus

Page 1

husera E N K UN D T I D N I N G f rå n V I T T J Ä RV S H U S

Världens grönaste datacenter

Bloggen om husdrömmen

sid. 24

sid. 17

Sushi för bilburna EN K U N D T I D N sid. I N G F22 R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera


1975 UPPFYLLDE LARS-ÅKE SIN EGEN DRÖM NÄR HAN STARTADE VITTJÄRVSHUS. SEDAN DEN DAGEN HAR HAN OCH VITTJÄRVSHUS UPPFYLLT ANDRA MÄNNISKORS HUSDRÖMMAR I 40 ÅR.


VITTJÄRVSHUS

40 år av uppfyllda drömmar I DEN NORRBOTTNISKA BYN VITTJÄRV, IDYLLISKT BELÄGEN VID LULE ÄLVS NORRA SIDA, VÄXTE EN MAN MED DRÖMMAR UPP. HANS NAMN VAR LARS-ÅKE ERIKSSON. HAN DRÖMDE OM ATT MED SINA SNICKERIFÄRDIGHETER GE LIV TILL ANDRA MÄNNISKORS HUSDRÖMMAR, HUR UNIKA DE ÄN TÄNKTES VARA. HAN VILLE BYGGA HUS UTIFRÅN KUNDERNAS TOTALA VALFRIHET.

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

3


FAMILJEFÖRETAGETS ANDRA GENERATION.

Under de 40 år som gått sedan dess har Vittjärvshus upplevt både motgång och framgång. Marknaden har sträckt sig från Malmfälten till Japan. Mycket har hänt sedan 1975; idag är det inte längre Lars-Åke som sitter vid rodret. Idag är det sönerna Rickard och Robert som driver Vittjärvshus tillsammans med Johan Ekström. Inom företaget arbetar även dottern Terese med ekonomi.

mer under varumärket Grundmontage. Dem kan du anlita nära du vill bygga själv, men gärna lägger grundläggningen på någon mer erfaren. De kan även hjälpa till med plattsättning av uteplatser, gångbanor och garageuppfarter. Vår avdelning för bygghjälp av alla de slag går numer under varumärket Byggservice. De kan du anlita när du vill bygga ut, bygga till, renovera, reparera eller vill ha hjälp med fastighetsskötsel. Din högra hand vid ROT-arbeten.

Idag är Vittjärvshus lokala fokus starkare än någonsin tidigare; både vad beträffar marknaden, husens anpassning till det norrbottniska klimatet och underentreprenörerna. Efter 40 år i branschen har Vittjärvshus etablerat ett starkt varumärke på den norrbottniska marknaden och tagit position som den flexibla husbyggaren. De husköpare som vill bygga utifrån egna drömmar med gränslös valfrihet vet att Vittjärvshus är det klokaste valet. De finner dessutom stor trygghet i att vi arbetar lokalt och därför alltid finns nära till hands.

ERBJUDER TOTALENTREPRENAD.

DEN LOKALA HUSLEVERANTÖREN.

Ett annat steg i utvecklingen som skett de senaste åren var när Vittjärvshus tillsammans med BAM åtog sig totalentreprenad för bygget av Hydro66 nya datacenter i Boden. Eftersom det var nytt för oss var det givetvis nervöst, men vi lyckades och fick på köpet blodad tand. Vi antar oss gärna totalentreprenad för fler kommersiella byggprojekt.

Med den nya generationen kom ett starkare fokus på miljö och hållbarhet. Princip Grön fick liv och Vittjärvshusen har fått en miljövänligare prägel. MiljömedvetenMER ÄN BARA NYPRODUKTION. De senaste åren har vi även lyft heten ökar ständigt och Vittjärvshus vision är att vara hustillverut och lyft upp några av våra verksamheter för att tillgängliggöra karen i framkant vad gäller hållbarhet. våra tjänster. Vår avdelning för mark- och betongarbeten går nu-

4

husera

| E N KUNDTIDNIN G FR ÅN VIT T JÄR VSHUS

MOT GRÖNARE TIDER.


Vittjärvshus grundare berättar

1975 blev ett händelserikt år för den 21-åriga snickaren Lars-Åke Eriksson. I början av året beslutade hans arbetsgivare att lägga ner snickeriverksamheten som Lars-Åke arbetat på i några år. I juni föddes hans förstfödde son Rickard och i augusti startade Lars-Åke en snickerifirma – idag känt som Vittjärvshus. att han tog på sig lite olika jobb som exempelvis utbyggnader och byggen av olika husfabrikat. Marknaden såg bra ut, men att vara företagare i Boden på 70-talet var inte lika uppskattat.   – På den tiden var Försvarsmakten, Garnisonssjukhuset och Statens järnvägar de stora skatteinbetalarna till kommunen. Vi mindre aktörer kom långt ner på intresselistan, men jag valde att satsa ändå, berättar Lars-Åke. VERKSAMHETEN BÖRJADE MED

ANLÄGGNINGEN FÖRBEREDS Efter några år anställde han en gammal vän som också var snickare. För att komma igång på riktigt köpte Lars-Åke ett gammalt förråd som kom att bli fabriken och 1979 byggde de ett hus intill. Anläggningen står än idag kvar på samma plats, en tomt som ligger Lars-Åke varmt om hjärtat.   – Det är mina morföräldrars tomt, så jag är uppvuxen därute. Min lärare på byggnadslinjen brukade säga att under en livstid har man flera arbeten, men själv blev jag kvar på samma tomt hela mitt liv, berättar Lars-Åke med ett skratt. HUSTILLVERKNINGEN STARTAR Det första Vittjärvshuset byggdes i början av 80-talet och husbyggarna bor kvar i det än. Huset som står i Hamptjärnsmoran fraktades på den tiden ut med traktor och vagn. ”Hampis” kom därefter att bli en Vittjärvshustät by.   – Vårt första hus var ett arkitektritat praktiskt bashus där man kom in till en rätt öppen planlösning med kök och vardagsrum. Huset har levt kvar genom åren och är än idag omtyckt, förklarar Lars-Åke.

LYHÖRT, VINNANDE KONCEPT – Genom åren har jag både sålt, ritat och byggt husen. Jag har varit lyhörd och lyssnat mig fram till vad som efterfrågats. Att bygga hus är en livsinvestering och då är det viktigt att man får vad man vill ha. Flexibiliteten är och har alltid varit Vittjärvshus största styrka. Att vi dessutom kan erbjuda en helhetslösning från idé till inflyttningsbart hus ser jag även som en styrka. Det enda vi köper in är el och VVS, förklarar Lars-Åke. VITTJÄRVSHUS – EN DEL AV BODENS SAMHÄLLSUTVECKLING Under de 40 år som gått har Vittjärvshus byggt väldigt mycket i Boden, både privat och kommersiellt. De har tagit en hyfsad marknadsandel och på så vis varit en del av Bodens samhällsbyggnad. Idag är Boden en företagstät kommun som enligt de senaste mätningarna (2014) blev rankad som Sveriges 10:e bästa företagarkommun. Med sin tidiga start är Vittjärvshus en föregångare i Boden som skapat många arbetstillfällen.   – Genom åren har 20-25 familjer i snitt årligen kunnat försörja sig genom arbete på Vittjärvshus. Vi har funnits utspridda runtom i landet och dragit hem arbete till Boden. Där ett tag köpte jag tomter i Stockholm som vi byggde på och förutom Sverige har vi byggt i bl.a. Norge, Tyskland och Japan. I Vittjärvshus har även olika delägare varit inblandade och lyft verksamheten. Från slutet av 90-talet och en bit in i 00-talet var bröderna Olofsson delägare. När de drog sig ur gick Johan Ekström in som delägare och han har en viktig roll inom företaget än idag. DRIVER FRISKOLA I VITTJÄRV 2006 beslutade kommunen att lägga ner skolan i Vittjärv. LarsÅke blev då tillfrågad av Martin Olofsson, tidigare delägare i Vittjärvshus, om han var intresserad av att tillsammans med honom starta en friskola i Vittjärv.   – För mig var det en självklarhet att tacka ja. I Vittjärv bor det många barnfamiljer och jag anser inte det vara rimligt att barnen dagligen ska behöva färdas långt för att gå i skolan. Under vårt förarbete med friskolan kom vi i kontakt med tre kvinnor som bedrev friskola i Brännberg. Tillsammans med dem startade vi friskolan Mimers brunn där de tre arbetar som förskolelärare, lärare och rektor. Den gamla skolan renoverades och kompletterades med fler byggnader. Tillsammans utgör vi fem delägare och allt arbete gör vi för barnen i bygden, allt överskott går direkt tillbaka till

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

5


Andra generationen tar vid Rickard Eriksson, LarsÅkes förstfödde son, är jämngammal med Vittjärvshus. Han har precis som sin pappa vuxit upp i Vittjärv och med husfabriken. Det började med att han arbetade med att städa, klippa gräs och kratta grus innan han själv kom att bli snickare. Genom det kan han verksamheten utan och innan, vilket var en stor fördel när generationsskiftet tog vid och Rickard tog över som VD. – Farsan har nog alltid haft en önskan om att vi ska ta över efter honom. Att det blev just jag som tog VD-posten är kanske mer av en slump, berättar Rickard. ”Mitt favoritbygge genom tiderna är nog Skapa Företagsby. Det var en givande utmaning att bygga en utomhusmiljö inomhus. De trädkojor Vittjärvshus byggt på TreeHotel är även en stor favorit, men de är byggda efter min tid.” – LARS-ÅKE ERIKSSON, grundare av Vittjärvshus

skolan. Friskolan invigdes 2008 och idag går det cirka 110 barn på förskola och skola hos oss. Engagemanget för barnen har därefter fortsatt och vi driver även förskolan i Svartbyn med cirka 35 barn. EN MAN AV ENGAGEMANG Lars-Åkes involvering i friskolan är endast av del av hans samhällsengagemang.   – Jag har egna fastigheter i både Boden och Älvsbyn, sedan är jag delägare och sitter i styrelsen för Skicamp (Bodens Camping & Storklinten). Ideellt är jag även engagerad i fotbollsklubben Vittjärvs IK. Jag är även mycket engagerad i mina barn; 3/4 jobbar på Vittjärvshus och jag hjälper dem där och den fjärde hon är hästintresserad och där har jag byggt ett stall med 50 platser som hon tillsammans med sin sambo driver. ANDRA GENERATIONEN För cirka tio år sedan började Lars-Åke gå ner i arbetstid och familjen Erikssons andra generation tog vid tillsammans med Johan Ekström. Äldste sonen Rickard, jämngammal med Vittjärvshus, tog över som VD. Inom företaget jobbar även dottern Terese och sonen Robert.   – Bortsett från att stor del av familjen arbetar i företaget är vi även ett familjärt företag. Flera av mina vänner har genom åren arbetat på Vittjärvshus. Exempelvis har min första och enda chef varit anställd här och än idag jobbar några av mina gamla klasskompisar från bygglinjen här. Det är roligt att vi följts åt genom livet. Nu har andra generationen tagit över, utvecklingen går framåt och det är fantastiskt kul att följa, avslutar Lars-Åke.

6

VITTJÄRVSHUS TAR STEGET IN I FRAMTIDEN När Rickard tog över som VD 2009 ville han som de flesta yngre generationer modernisera verksamheten. En del i det blev Princip Grön.   – Det hade redan innan varit på tapeten att gå mot ett grönare bygge och jag tyckte att det var dags att ta tag i det på riktigt – så jag gjorde det. Idag är miljö och energieffektiviseringen en av våra främsta fördelar och något vi kommer satsa på mer framöver. SATSNINGAR GAV RESULTAT 2009 var de 15 st anställda på Vittjärvshus, nu sex år senare är de 35-40 personer. Utvecklingen har gått spikrakt uppåt och efterfrågan och omsättningen ökar ständigt. Vittjärvshus är ett levande och växande företag, en utveckling som Rickard är mycket nöjd över.   – Dels tror jag det beror på att byggbranschen står i blom, men framförallt beror det nog på de satsningar Vittjärvshus har gjort för att synas och höras, samt att vi är noga med att aldrig tumma på kvaliteten. Vi vill finnas tillgängliga för våra kunder och se till att de blir riktigt nöjda med sina hus. Det är även genom deras nöjdhet som vi fått många nya kunder. Genom undersökningar och i samtal med våra kunder har vi fått vetskap om att våra kunder till stor del valt oss genom personliga rekommendationer. Vårt rykte är med andra ord viktigt för oss och vårt mål är att alltid ha de nöjdaste kunderna. Ytterligare en anledning till att våra kunder väljer oss är att vi är en lokal hustillverkare. Det är något vi arbetat mycket med att kommunicera till marknaden; att vi bygger i och för Norrbotten. VISION INNOVATION Rickard berättar att den långsiktiga planen för Vittjärvshus är att de vill ligga i framkant i utvecklingen både vad gäller miljö och kvalitet.   – Vi ska vara den nytänkande hustillverkaren som tar bäst hand om kunderna och miljön. För att lyckas tänker vi skynda långsamt, avslutar Rickard Eriksson, VD, Vittjärvshus.


Johan Ekström, Vittjärvshus försäljningschef, är till skillnad från de andra delägarna inte släkt med grundaren Lars-Åke. Men när generationsskiftet stod för dörren kände Johan att hans tidigare erfarenheter kunde bidra till Vittjärvshus utveckling och frågade därför bröderna Eriksson om de inte skulle ta över tillsammans.

– Jag hann arbeta här i ett år innan det var dags för generationsskifte. Kombinationen av att jag trivdes så bra med arbetet samtidigt som jag såg ett gyllene tillfälle att få driva eget igen gjorde att jag frågade Rickard och Robert om vi inte skulle göra det här tillsammans. Vi tre var alla eniga om att vi ville behålla verksamheten i Vittjärv, med fokus på den lokala marknaden. Med allt som var på gång i Kiruna och Gällivare förstod vi att det skulle komma att finnas en bra lokal marknad för en lång tid framöver. Sedan den dagen har jag haft huvudansvaret för Vittjärvshus försäljning och kundkontakt, berättar Johan. MED LÄNET I FOKUS Sedan Johan, Rickard och Robert tog över Vittjärvshus 2009 har de arbetat med att utveckla verksamheten för att kunna erbjuda den bästa produkten. Johan förklarar att det innefattar flera aspekter:   – Dels ska vi följa utvecklingen för att kunna erbjuda kunderna vad de eftersöker, både vad gäller material och system. Exempelvis kan vi redan nu erbjuda framtidens smarta elsystem. Sedan handlar det ju om att utveckla verksamheten för vår personals bästa eftersom att det är våra hantverkare som levererar den finish och kvalitet som kunderna värdesätter med oss. Vår största utmaning har varit att växa; att få in både fler snickare och kontorsarbetare, men jag tycker ändå att vi har lyckats rätt bra med det. De senaste åren har den lokala marknaden stått i blom. Detta tack vare att Luleå och Boden satsat på tillväxt och arbetat fram mycket tomter som vi kunnat bygga på. Nu väntar vi på att Kiruna och Gällivare ska komma igång. Vi ser framemot att kunna jobba mer över hela länet.

MÅNAR OM KUNDRELATIONEN Eftersom att husprocessen är en långsam affär hinner Johan i sin roll lära känna kunden och dess familj. Först bollar de tankar och idéer ihop som sedan blir till verklighet genom skisser, planering och färdigt hus. Det förtroendet som byggts upp genererar även i rådgivning under resans gång.   – Relationen till kunden är det centrala i mitt arbete och den är jag väldigt mån om. Det förtroende jag bygger upp för de kunder jag har idag är det förtroende som leder till nya kunder imorgon. ATTRAHERAR ENGAGERADE MÄNNISKOR. Den vanligaste anledningen till att de som byggt med Vittjärvshus valt just dem är genom personliga rekommendationer från tidigare kunder.   – Det måste vara den bästa bekräftelsen man kan få. När kunderna lovordar oss vet vi att vi gör rätt. Att vi valde att satsa på den lokala marknaden har även visat sig helt rätt. Kunderna vittnar om att det är tryggt att ha oss nära, att vi har våra egna snickare och att vi alltid samarbetar med samma lokala underentreprenörer som vi känner oss trygga med. Främst lockar Vittjärvshus människor som vill engagera sig i sitt husbygge. De uppskattar den flexibilitet vi kan erbjuda; alltifrån utformning och material till hur mycket de själva vill vara med och bygga. SIKTA MOT STJÄRNORNA OCH DU NÅR… För Johan är det intressantaste med varje bygge relationen till kunden. Det är snarare den han kommer minnas än själva huset. Han har därför inget direkt favoritbygge, men han uppskattade utmaningen i att bygga för TreeHotel.   – Att bygga trädkojor åt TreeHotel ställer höga krav på konstruktion. Projektet har dels varit utmanande men även gett oss möjligheten att visa vad vi går för. Att vi lyckats ta en känd arkitekts ritning genom projektering och bygge tycker jag visar på vår höga kompetens inom konstruktion.

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

7


VITTJÄRVSHUS

Vittjärvshus på vita duke 8

husera

| E N KUNDTIDNIN G FR ÅN VIT T JÄR VSHUS


satsade vi bland annat på en ny reklamfilm. Filmen skulle sammanfattat berätta vilka vi är och hur det är att bygga hus med oss; både ur vårt och kundens perspektiv. Eftersom vi gärna bygger på vintern föll det sig ganska naturligt att inspelningen skedde då. Genom att göra det fångade vi även Norrbotten och det lokalproducerade som är signifikant med Vittjärvshus. Och för att visa på kundernas valfrihet fick filmen en drömmande känsla med poetisk ton. FÖR ATT FIRA VÅRT 40-ÅRSJUBILEUM

LOKALT SAMARBETE BAKOM FILMEN Reklamfilmen är producerad i samarbete med filmproduktionsbolaget Blåfilm och kommunikationsbyrån Formsmedjan.   – Formsmedjan, vår kommunikationspartner, bjöd i december in Blåfilm för ett kreativt möte gällande filmens innehåll och utformning. Idéer föddes och under vårvintern var produktionen i full gång. När vi väl såg resultatet reste sig håret på hela kroppen. De hade verkligen lyckats fånga Vittjärvshus på ett helt magiskt sätt, förklarar Rickard Eriksson, VD på Vittjärvshus.   – En av de viktiga aspekterna vi ville lyfta i filmen är den valfrihet Vittjärvshus ger sina kunder. Att de tillåts drömma fritt. Blåfilm hade en vacker idé om en poetisk känsla som skulle genomsyra hela filmen, den nappade vi på. De hade även intressanta idéer om hur de skulle fånga det hela i bilder, berättar Marcus Zerpe, Creative Director & Projektledare på Formsmedjan.

en

EGEN SNICKARE I HUVUDROLLEN För att hålla produktionen genuin var det en självklarhet för oss att ha en egen snickare i huvudrollen. Fredrik Persson, arbetsledare på Vittjärvshus, fick axla rollen.   – Även om jag aldrig gjort något liknande tidigare och var rätt nervös, så var det roligt att bli tillfrågad och få förtroendet att vara ansiktet utåt. Själva situationen med riggade lampor och kameror är inget jag är van vid, men Blåfilm var jätteduktiga på att förklara och lyckades få mig rätt lugn. Slutresultatet blev verkligen jättebra, filmen ger ett proffsigt intryck. Och kompisarna tycker såklart att det är kul när jag dyker upp på tv och i biosalongen, då händer det att jag får ett sms. SCANNA OCH SE FILMEN

FILMPREMIÄR MED GOD RESPONS Fredagen den 10:e april 2015 rullade vi ut röda mattan och bjöd in ett hundratal samarbetspartners och underentreprenörer till filmpremiär på At the top. Kvällen bjöd på champagnemingel, middag och tal innan filmen gick upp på At the tops 20-tal tvapparater. Rickard Eriksson berättar:   – Filmpremiären blev riktigt lyckad och gästerna verkade uppskatta reklamfilmen lika mycket som vi. Efter visningen ropade de ”En gång till, en gång till!”, så vi körde den ett varv till.

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

9


EN SLOGAN GAV KRONAN PÅ VERKET

i sitt andra Vittjärvshus som stod klart för inflyttning i år. Redan 1989 byggde man sitt första Vittjärvshus, där växte de tre barnen upp och Christer hade sitt verkstadsföretag på gården där även Elisabeth arbetade i över 15 år. Tiden går och livet förändras, barnen flyttar hemifrån och nu har både Elisabeth och Christer gått i pension.   – Vi är kreativa, gillar projekt och kände att vi ville bygga ett hus mer anpassat till hur vår livssituation ser ut idag, säger Christer. DE BOR JUST NU

VARFÖR VALDE NI ATT BYGGA ETT VITTJÄRVSHUS? – Vi ville rita vårt eget hus. Vittjärvshus är ju flexibla och lät oss drömma och vara kreativa. Det är ju det fina, dom bygger ju huset precis som man vill ha det. Sedan är dom ju ett genuint företag sprunget ur Bodens mylla, det skapar trygghet. Vi tog in andra offerter också, men valet föll på Vittjärvshus. De har ett starkt varumärke och det naturliga och norrbottniska kärnvirket var viktigt, samt att vi verkligen hade en stor tillit till Johan Ekström och hans kompetens.

10

husera

| E N KUNDTIDNIN G FR ÅN VIT T JÄR VSHUS


VILKET ÄR ER FAVORITPLATS I HUSET? – Svårt att välja en plats. Alla platser är underbara. Sovrummet är tyst som en akustikkammare, det är nära till badrummet som har en fantastisk bastu. Vardagsrummet och köket trivs vi väldigt bra i, det har en rymd och ett ljus som är magiskt. Stora fönster vetter ut mot skogen och ån som tar in naturen i vårt vardagsrum. Det ger oss ro och lugn och är en härlig social yta. HUR BESTÄMDE NI HUSETS UTFORMNING? – Vi ritade och kollade vad som rymdes på tomten, sen efterritade och justerade Johan. Vi bollade och pillade till saker gemensamt. Vi hade alltid Johan som stöd. 3D-CAD ritningarna hängde vi upp på väggen och tog ett steg tillbaka och tittade med ett leende. Vi hade tiden att lägga ner på alla val som fanns, vilket var en viktig del av att slutresultatet blev en sådan fullträff. NÄR VI KLEV IN GENOM YTTERDÖRREN MÖTTES VI AV ETT HÖGT SNEDTAK SOM SKAPAR EN SPÄNNANDE KÄNSLA. HÖGT DÄR UPPE I TAKET FÄSTER EN STOR LJUS INDUSTRILAMPA SOM KÄNNS SJÄLVKLAR FÖR HUSET.

– Den lampan har vi vunnit i en slogantävling som Luleå renhållning hade för en tid sedan, säger Elisabeth. – Vi bodde i stugan i Luleå och Luleå renhållning skötte sophämtning och tömde vår brunn. Eftersom vi bodde där under en tid träffade vi dom ofta. Luleå renhållning utlyste en tävling där man skulle skriva en slogan för det bästa sättet man skulle återvinna material och prylar, och man kunde vinna en lampa som hängt i post-ettan i Luleå. Då skrev vi en slogan och skickade in. Det handlade om grannsamverkan, kommer inte exakt ihåg vad jag skrev, men vi hjälptes åt att skriva den. Det tog ett bra tag, sen ringde dom och sa att vi vunnit lampan. Då

hade vi precis börjat rita på huset och redan där kunde vi se att lampan skulle hänga i hallen. Snickarna fick förstärka fästet i taket för att kunna hålla lampans vikt.

CHRISTER FYLLER I HISTORIEN

UTVECKLINGEN PÅ FASTIGHETSMARKNADEN I BODEN PÅVERKADE BESLUTET OM ATT BYGGA NYTT.

– Innan vi beslutade oss för att bygga med Vittjärvshus kikade vi på andrahandsmarknaden men hittade inget som passade samtidigt som prisbilden i det segmentet har utvecklats mycket i Boden de senaste åren. Vi fattade vårt beslut att bygga nytt utifrån detta, och det kändes helt rätt. En viktig del i pusslet är ju också att Bodens kommun har varit duktig på att erbjuda attraktiva tomter i ett bra läge. För oss som äldre är läget perfekt, nära centrum och nära till promenadstråk längs bod-ån.Avslutningsvis påpekar Christer och Elisabeth några saker som de kommer ihåg från byggtiden.   – Det vi minns så väl var snickarnas lyhördhet och deras förhållningssätt till bygget. De brydde sig verkligen om både oss, och alla detaljer i huset. Det var aldrig några problem.

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

11


Ett hem i alla väder

NORRBOTTEN ÄR ÅRSTIDERNAS och kontrasternas län. Sommaren

är varm och ljus, vintern är kall och stjärnklar. Det kräver hus som klarar alla väderförhållanden.   Ett Vittjärvshus från Swedish Lapland ska kosta så lite som möjligt att värma upp. Princip Grön är vårt eget emblem. Det betyder att alla byggdelar i ett Vittjärvshus minimerar energiförbrukningen.   Husgrund, väggar, tak och fönster är värmeisolerade på bästa möjliga sätt. Belysning, vitvaror och annan utrustning väljs med tanke på energiförbrukningen.   Svenska energikrav säger att nybyggda hus bara får förbruka ett visst antal kilowatt per kvadratmeter. Vi klarar självklart kraven med råge.   Ett Vittjärvshus är alltid rätt för årstiden – men aldrig en energitjuv.

12

husera

| E N KUNDTIDNIN G FR ÅN VIT T JÄR VSHUS


S E T T PÅ FA CE BOOK - Följ oss för senaste nytt (facebook.com/vittjarvshus)

1. Det här huset ska åka till ett land i Stilla Havet som har över 127 miljoner invånare och är en ekonomisk stormakt. Någon som kan gissa till vilket land detta Vittjärvshus ska?!

2. I onsdags invigde självaste finansministern Hydro 66 datacenter i Boden. Vi kan stolta konstatera att detta unika projekt blev en succé och vi ser fram emot ett fortsatt bra samarbete med gänget från Hydro 66 i framtiden.

3. En rykande färsk vimpel har precis tagit plats i Älvsbyn! 4. Direktrapportering från ett soligt Luleå! Här på Hällbacken hittar ni oss på flera byggplatser. Vi har just påbörjat ett nytt projekt och i bakgrunden syns också ett Vittjärvshus (bjuder även på en utsiktsbild inifrån). Trevlig tisdag på er

5. Våra duktiga grabbar i fabriken har genomgång av ett nytt projekt!

6. Full fart i fabriken! Just nu tillverkar vi väggar till Skanska och Vattenfalls nya kontor i Luleå. 7. Idag är vi på plats för att hejja fram Sandra Eriksson till vinst i lärlingselitens lopp. Vi är otroligt stolt att få synas med henne framför storpubliken en elitloppsdag som denna Stort, Lycka till Sandra

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

13


De byggde drömhuset själva

Andreas Isaksson, snickare på Vittjärvshus, och hans sambo Jenny Selström bestämde sig för att förverkliga husdrömmen på egen hand. Efter hårt arbete och god hjälp av Jennys pappa och brorson står nu den 142m2 stora villan färdig i Sävast.

14

husera

| E N KUNDTIDNIN G FR ÅN VIT T JÄR VSHUS


flera år tillbaka trogna Sävastbor, huset de byggt ligger endast ett stenkast från deras tidigare boende. Men med utökad familj blev lägenheten alltför trångbebodd och de beslutade sig för att bygga nytt.   – Vi beslutade oss verkligen i rätt stund. När vi tittade på tomterna september 2014 så var nästan inga bokade. Sedan när vi bestämde oss så var nästan alla det, berättar Jenny. PARET ÄR SEDAN

– Byggboomen är ett faktum. Jag har arbetat i branschen sedan 2008 och det senaste året har det exploderat. Jag bygger hus hela tiden nu, t.o.m till mig själv privat. ANDREAS FYLLER I:

SÄVAST – HETT PÅ BOSTADSMARKNADEN Bodens kommun arbetar ständigt med att bemöta efterfrågan på tomter. Just nu har de 70 styckade tomter på gång på det nya villaområdet Brännan i Sävast. Dessförinnan släpptes 17 tomter på Södra Lillgärdan, också det i Sävast. Tomterna gick åt i ett nafs. Inför tomtsläppet arrangerade Bodens kommun tillsammans med Vittjärvshus ett event på Fair Living-mässan i Luleå. Genom en På spåret-inspirerad film från sträckan Luleå-Sävast kommunicerade de ut Sävast som ett attraktivt bostadsområde.

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

15


– Tomterna gick åt på drygt en timme, sju av dem köptes av Lulebor. Vi har sedan förra sommaren märkt ett ökat intresse för våra småhustomter och det är jätteroligt. Det ringer personer dagligen och frågar om det finns några tomter som är lediga i Sävast. Sävast är intressant ur flera perspektiv; det är nära till Boden med handel och aktiviteter, enkla och snabba kommunikationer till t ex sjukhuset, universitetet och flygplatsen. I Sävast finns även förskolor samt grundskola upp till åk 9. Vi har inte heller någon tomtkö så det är först till kvarn som gäller, säger Cecilia Kvibacke Mark- och exploateringsingenjör vid samhällsbyggnadskontoret.

16

husera

| E N KUNDTIDNIN G FR ÅN VIT T JÄR VSHUS


En förverkligad husdröm i bloggformat

H U SE T Byggyta: 135 m2 Boyta: 207 m2 Antal rum: 6 Antal plan: 1½

”Allt började här. Med en pinne. Drömmen om ett hus blev påtagligt verklig en dag i september 2013 när Lantmäteriet beslutade att placera ut fyra träpinnar i hörnen av det markområde som sedermera blev vår tomt. Vår egna fastighet. När ansökan om lagfart nu är godkänd återstår bara.. ungefär allt.. Det vill säga att bygga själva huset och allt därtill. Trots att vi har valt den lätta vägen med ett nyckelfärdigt hus är det mängder av beslut som ska fattas, personer som ska kontaktas, samtal som ska ringas och handlingar som ska upprättas. Men herregud så roligt det här ska bli. Jag hoppas att ni vill följa med på vår resa mot ett alldeles eget hus på landet!”

Så lyder det första blogginlägget skrivet den 9:e mars 2014 på om hur det går och för att byta erfarenheter med andra. Sedan Sara och Joel Berlins blogg ettvitthus.blogg.se. Sedan den dagen är det såklart roligt att ha hela processen dokumenterad och har omvärlden kunnat följa makarnas arkiverad så att vi när som helst kan husprocess på tomten i Bensbyn, Luleå. 2014-10-29 titta tillbaka, berättar Sara. Även om huset står klart så fortlever ”Herregud vad bra det För Sara och Joel var det inget snack bloggen och än finns inga planer på att om saken, de ville ha ett personligt och här blir, snickarna är sluta skriva. skräddarsytt hem. De presenterade   − Allt började med att vi själva läste verkligen duktiga.” sina idéer för flertalet husleverantörer, väldigt många husbloggar som vi hämtade men i slutändan var det bara en som många värdefulla tips och idéer från. Så vi kunde leverera. kände att vi ville bidra med samma sak för andra. Den respons   − När andra husleverantörer sa nej till våra idéer sa Vittjärvshus vi har fått har varit allt från folk som kontaktat oss för att få titta alltid ja. De sa ”Absolut, det går, men det kanske blir dyrt!”, men på huset till frågor om leverantören, priser och dylikt. Och rena de sa aldrig någonsin nej. Den flexibiliteten var det avgörande komplimanger som att vi har det fint och att bloggen är intressant. för oss. Idag bor vi i vårt drömhus och det är tack vare dem, Jag tycker att det är en bra plattform för att både dela med sig lovordar Sara.

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

17


C I TAT UR BL O G G E N :

e ttv i tth u s . b l o g g . s e

2014-11-25

”Idag har bygget gått och blivit internationellt då vi haft långväga besök av en representant från belgiska Niko. Som vi skrivit om tidigare ska Vittjärvshus i samarbete med Niko installera ett Home Control-system i vårt hus som därigenom ska bli betydligt smartare.”

2015-02-17

”En närmare inspektion av det balkongräcke som Vittjärvshus valt till vårt hus blev dock av, och det är helt perfekt. Fyra toasters och hatten av för den fingertoppskänsla som Vittjärvshus besitter.”

2015-03-16

”Dagen D har gått hur bra som helst och vi bor numera i vårt drömhus! Det är en helt fantastisk känsla. Man vill liksom bara sitta ned och titta sig omkring. Eller gå runt och stryka med händerna över bänkskivor och ledstänger.”

18

husera

| E N KUNDTIDNIN G FR ÅN VIT T JÄR VSHUS


C I TAT UR B LO GGEN :

e ttv i tth u s . b l o g g . s e

2015-06-17

”I dagarna kommer målarfirman för att måla det sista varvet på huset och därefter påbörjar vi altanbygget lagom till semestern. Vi väntar också på leverans av 30-35 ton matjord och 10 ton grus till uppfarten.”

2015-10-12

”Vi njuter verkligen av vårt hus och uppskattar den nära kontakt mellan inne och ute som man upplever var man än befinner sig i huset. Till exempel under en söndagsfrukost i soffan en krispig höstmorgon. Det är lite som att ha soffan ute på gräsmattan, fast varmare.”

*Vittjärvshus beskrivning av huset: Stort 1½-planshus i New England-stil med arkitektoniska drag. Husets utformning ger en naturnära upplevelse året runt; både ute, inne, uppe och nere. Med balkong, burspråk och altan blir naturen ett naturligt inslag i ert boende. Huset är som gjort för den sociala familjen, med öppna ytor på båda plan. Ett stort gästrum med egen utgång till altanen lockar gästen att stanna över natten. En trappa upp har den klädintresserade sitt himmelrike och familjen sina egna krypin.

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

19


UR ASKAN RESTE SIG ETT VITTJÄRVSHUS

20

husera

| E N KUNDTIDNIN G FR ÅN VIT T JÄR VSHUS


2013 brann Nina Burström och Linus Boholms hus ner till grunden. Inom loppet av några timmar hade de förlorat allt, ingenting fanns kvar. Nina som var hemma själv, då Linus arbetade på annan ort, hade änglavakt och klarade sig lyckligtvis helskinnad ur det brinnande huset. EN KALL MARSNATT

När paret hämtat sig från tragedin bestämde de sig för att bygga nytt. Tillsammans med Vittjärvshus hittade de en lösning som förverkligade husdrömmen. När vi besöker Nina i huset sommaren 2015 har de hunnit bo där i drygt 2 år och trivs väldigt bra.   – Vittjärvshus har den bästa supporten med snäll och kunnig personal. Vi var alltid välkomna! Ett extra tack vill vi ge till snickaren Fredrik och till kalkyleraren Lars-Gunnar. Husets material är av bästa kvalitet och vi har otroligt låga driftskostnader. Vi är helnöjda, berättar Nina glatt.

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

21


Välkommen Hanna! Hanna Öhman är ny säljare på Vittjärvshus sedan våren 2015. Hon är en nyfiken person som drivs av att kontinuerligt lära sig nya saker. I bakfickan har hon en framgångsrik karriär som mäklare där hon var en av landets toppsäljare inom en av Sveriges ledande mäklarkedjor. Hanna tror att framgången berodde mycket på hennes ödmjuka sätt att vara och tänker fortsätta med sitt vinnande koncept även på Vittjärvshus. När denna drivna kvinna inte arbetar spenderar hon mycket tid med sin familj som har ett stort motorintresse. När egentid står på schemat är träning den stora favoriten. Hanna sökte spontant till Vittjärvshus för några år sedan. Det blev inget då, men när hon hörde Vittjärvshus rekryteringsreklam på radion skyndade hon sig hem för att skriva sin ansökan. Eftersom maken arbetade på annan ort ordnade hon snabbt barnvakt hos föräldrarna så att hon kunde skriva ifred. Och det vet vi ju alla nu att det gick vägen. ROLIG KURIOSA:

22

husera

| E N KUNDTIDNIN G FR ÅN VIT T JÄR VSHUS

Sushi för bilburna NÄR KONCEPTET SUSHIBAR SKULLE VIDAREUTVECKLAS OCH EN SUSHI PICKUP SKULLE STARTAS, FICK VI PÅ VITTJÄRVSHUS ÄRAN ATT BYGGA DET. ÖNSKEMÅLET VAR EN TRANSPORTERBAR BYGGNAD SOM ENKELT SKULLE KUNNA FLYTTAS VID BEHOV. DET STÄLLDE BLAND ANNAT KRAV PÅ UTFORMNING FÖR ATT VARA TILLÅTET ATT TRANSPORTERAS PÅ SVENSKA VÄGAR.


Restaurangen är 54 m2 stor och ligger placerad vid Systembolaget på Storheden. Den är specialanpassad med plats för cirka 15 barsittande gäster, pick up och drive-in. Konceptet innebär att kunden gör sin beställning antingen genom ett telefonsamtal eller via en app. I appen finns även betalfunktion vilket gör det enkelt att bara glida in i drive-in:en och hämta upp maten när man shoppat klart. Vilket i sin tur fungerar smidigt med sushi som inte behöver ätas direkt den är tillagad. DEN MOBILA SUSHIBAREN 2005 öppnade Anders Hellman SushiBar på Storgatan i Luleå, nu 10 år senare har han expanderat och utvecklat sitt koncept för bilburet folk.   – Allt började med att jag hade en bra relation till Coop på Storheden och vi planerade att jag skulle bygga en restaurang på deras mark. Men planerna gick i stöpet eftersom de hade ambitioner om en ännu större byggnad på ytan intill Systembolaget. Jag som ändå inte ville lägga ner mina ambitioner kom därför på idén om en flyttbar restaurang; som jag enkelt flytta när och om de bestämmer sig för att bygga där. Coop gillade idén och vi insåg att det blir win-win för oss båda, berättar Anders Hellman, VD för Sushibar. ERFAREN OCH LOKAL TRYGGHET Anders som tidigare varit i kontakt med Johan Ekström, ringde upp honom och presenterade sin idé. De bokade in ett möte och ömsesidigt intresse uppstod. Ett lokalt samarbete som Anders lovordar:   – Vittjärvshus var riktigt grymma att bolla idéer med. Att de dessutom hade byggt liknande byggnader för TreeHotel tidigare var såklart en trygghet. Det är en stor utmaning att tillgodose alla krav som ställs på en restaurang på endast 54 m2, men Vittjärvshus lyckades. Jag är jättenöjd och hade inte velat förändra en minsta centimeter.

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

23


VÄRLDENS GRÖNASTE DATACENTER Det tog inte lång tid från att Hydro66 etablerade sig i Boden (maj 2014) till att de bestämde sig för att expandera. Sommaren 2014 påbörjades förhandlingar och projektering runt det nya datacentret. Ett datacenter med målsättningen att bli det miljövänligaste och billigaste i världen. – Vi ville hålla hela projektet lokalt; allt från planering och projektering till själva designen och bygget. Vi ville hitta det mest effektiva sättet att arbeta med lokala förmågor, material och traditioner. Vårt mål var att bygga ett datacenter som både skulle passa in och göra det bästa för den lokala miljön. Därför föll valet på det lokala samarbetet mellan Vittjärvshus och BAM med underentreprenörer. Vår målsättning med datacentret var att bygga det miljövänligaste och billigaste datacentret i världen, vilket ställt höga krav på entreprenörerna, men som de även lyckats leverera efter, berättar Andy Long, VD för Hydro66. TIDIGT UTE PÅ NY HET MARKNAD För Vittjärvshus var datacenterbygget något helt nytt och spännande. Rickard Eriksson, VD på Vittjärvshus, tycker att det varit en lärorik utmaning och hoppas på att få bygga fler.   – Jag är helt övertygad om att det här är en marknad som kommer att explodera häruppe. Det vi ser nu är bara början och att Vittjärvshus fått vara med i ett såhär tidigt skede ger oss bara mersmak. Vi tror stenhårt på det här och är stolta över att vi kunnat skapa ett erbjudande som stått sig hela vägen. FINANSMINISTERN INVIGDE DATACENTRET Den 21 oktober 2015 invigdes det 1000m2 stora datacentret. Hedersgäst för dagen var finansminister, Magdalena Andersson, som möttes av hoppfulla löften av Hydro66 affärsutvecklingschef, Paul Morrison.   – Det finns planer på investeringar i Boden om 50 miljoner euro, inklusive de investeringar som redan genomförts. När vi fyllt vårt första datacenter planerar vi att bygga 12 till. Detta är beräknat att genomföras inom loppet av några år, men det beror såklart på hur framgångsrika vi är i våra kundkontakter. Lyckas vi blir det så, annars tar det längre tid.

24

HYDR O Hydro66 erbjuder företag plats för sina servrar i datacentret eller utrymme i Hydro66 egna servrar. Deras erbjudande lockar framför allt företag som har fokus på hållbarhet och socialt ansvar.


Ett bygge för eliten GÄLLIVARE KOMMUN ÄR EN KÄND SKIDORT SOM GENOM SITT SKIDGYMNASIUM SKOLAT MÅNGA TALANGER, BLAND ANNAT STORA NAMN SOM MARCUS HELLNER OCH CHARLOTTE KALLA. I SIN SATSNING PÅ ELIT LÄNGDSKIDÅKNING VILLE DE BYGGA ETT STADION FÖR ATT KUNNA BEDRIVA ELITVERKSAMHET OCH ARRANGERA VÄRLDSCUPTÄVLINGAR.

utlystes om vem som skulle få bygga stadion, där Vittjärvshus gick segrande med det attraktivaste anbudet. Bygget påbörjades senhösten 2014 och stod klart sommaren 2015. Stadion innehåller gym, omklädningsrum, dusch, bastu, café, mötesrum, lektionssal/mediarum, testrum samt fem kontor. Anläggningen ska kunna användas för utbildning och konferenser såväl sommar som vinter, samt även för större arrangemang som svenska mästerskap och världscuptävlingar.   – När vi bestämde oss för att lägga ett anbud var det för att vi ville utmana oss själva. Vi ville gå lite utanför vår trygghetszon och prova på ett större projekt med lite andra förutsättningar än vi är vana vid. Vi var nyfikna på att se hur vår organisation skulle klara uppgiften. Vi lyckades bra och för oss har det varit en nyttig erfarenhet för att ständigt utvecklas och bli bättre på det vi gör, berättar Rickard Eriksson, VD för Vittjärvshus. EN OFFENTLIG UPPHANDLING

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

25


Vår laguppställning

26

Rickard Eriksson

Johan Ekström

Robert Eriksson

Terese Eriksson

Hanna Öhman

Lars-Gunnar Öhman

Thomas Eriksson

Alias Ebrahem

Jim Blomqvist

Mattias Wikström

Ronny Johansson

Johan Taavola

Ulf Rönnkvist

Curt-Ove Öström

Ronny Sjöberg

Michael Thomsen

Stig Strömberg

Marcus Lundberg

husera

| E N KUNDTIDNIN G FR ÅN VIT T JÄR VSHUS


KONTAKT: Vittjärvshus

AB • Vittjärvsvägen 3, 961 96 BODEN

info@vittjarvshus.se • vittjarvshus.se

Christoffer Smedberg

Jimmy Nordberg

Per-Erik Nilsson

Benny Valsås

Hans Karlsson

Thomas Wikman

Jonas Öhman

Oskar Broström

Jonathan H.Renberg

Andreas Isaksson

Sebastian Valsås

Tommy Broström

Ove Bertilsson

Benny Eriksson

Benny Olofsson

Fredrik Persson

Fredrik Nordström

EN K U N D T I D N I N G F R Å N V I T T J Ä R V S HU S |

husera

27