Page 1

BODEN JOURNALEN L O K A L P R O D U C E R AT M A G A S I N M I T T I B O D E N

8

#

Augusti 2010

Tips på utflyktsmål Vi ger dig tips på vackra ställen att besöka runt om i Boden! Se sid. 6

Vill du veta vad som händer?

PÅGÅNG i Boden

Spana in krysset

Nästa nr av Bodenjournalen kommer ut 20/8

Det händer massor i Boden så missa inte vår guide på sidan 8.

Spana in veckans kryss och vinn miljövänliga glödlampor.


• Borta bra men hemma bäst

LEDARE

Borta bra men hemma bäst Ofta drömmer vi oss bort i resekataloger och på hemsidor från andra ställen och sparar och gnetar för att komma iväg på semester. Och visst är det skönt att komma iväg och lämna vardagen för ett tag. Men vem har sagt att man måste åka så långt? Hemma kan man turista helt gratis om man så vill. Man får faktiskt också spendera en eventuell ihopsparad semesterkassa på företag och besöksmål i hemkommunen. Det är lätt att bli hemmablind och glömma hur fantastiskt mycket fint och unikt vi har här. Eller som en förbipasserande holländsk besökare uttryckte det: ”Ni som lever här med allt detta inpå er, ni måste bara vara lyckligare än vi!” Kanske är vi dåliga på att ta vara på det? I detta nummer av BodenJournalen presenterar vi några tips på utflyktsmål här i Bodens kommun för både oss som bor här och för er som är här på besök i sommar. Ingemar Selström

Ansvarig utgivare, BodenJournalen Mary Selström

Ägare av BodenJournalen För kontakt och mer information:

070-639 04 78, 0921-522 60 info@bodenjournalen.se www.bodenjournalen.se Upplaga: 17000 ex, exklusiv utdelning med Posten, till alla hushåll och företag i Boden.

Fotboll div III Lördag 7/8

Boden Arena 13.00

- Vi odlar lokalt och stärker varandra

NNALE R U O G ENJ RETA BOD ENFÖ D O AV B EN BOD FÖR

Sävast AIF Ohtana/Aapua FF

Entré 50 kr, (Ungdomar under 16 år fri entré)

Matchbollar: Bodens Busstrafik,Vattenfall Huvudsponsorer

Dragningslista Yamahalotteriet 1:a pris 1753 2:a pris 1565 3:e pris 1356

4:e pris 5:e pris 6:e pris

1091 1699 1838

Vinster avhämtas Yamaha, Luleå. Sista dag för utlämning av vinster14 augusti. Vinster ej avhämtade 15 augusti tillfaller SAIF. 2

BODENJOURNALEN s Nr.8 AUGUSTI 2010


RESTAURANG

KONFERENS

Musikkväll på Norrigården

6/8 Rocket 88 & the Rockettes

13/8 Stig Norbergs 60-tals orkester

Buffé från 17.00 Musik från 19.00 Må - Fre Kvällsöppet Från 17.00

Fri entré!

Lör - Sö Må - Fre Öppet från Lunch 12.00 11.00 - 13.30

0921-103 51 Välkommen hem!

ÅR I BRANSCHEN Vi firar hela sommaren med kampanjerbjudanden. Välkommen in! Din lokala byggvaruhandlare! Etablerad 1970

www.lidbergstra.se

Hermelinsgatan 1, 961 73 Boden • Telefon 0921-123 30 ÖPPET: Mån-Fre 7-18, Lör 10-14

DATAVARUHUSET

Extra öppet lördag den 7 augus� 10-13 Öppe�der: Vardagar 10-13, 14-18

Öppningserbjudande ACER eMG525 CMT3300 Beskrivning: Prisvärd familjedator med stor skärm. Intel Celeron T3300 dual core processor, 2GB internminne och 250GB hårddisk för lagring. Stor 17,3” LED skärm med 1600x900 upplösning ger dig mer arbetsyta på skärmen. DVD brännare, webbkamera och Intel grafik. 3,3kg HÄMTPRIS: 5 590 kr (ord. ca pris 6 990 kr)

Kungsgatan 20 • 961 31 Boden • 0921-529 99 • Servicejour: 072-223 66 77 info@datavaruhuset.com • www.datavaruhuset.com

www.bodenjournalen.se

40

Nyöppning

BODENJOURNALEN s Nr.8 AUGUSTI 2010

Service•Försäljning

Killingholmsvägen 1,Boden 0921-103 10

����������� ����������� 3


Vi grillar och bakar varje dag!

T S E F S DJUR

r r! Vi ha ä h n e ntlig h orna ä rriga tips oc jligt. t f ä r k e a ö d m m a s t terläng d massor av å lyckad som f e e d me är s Nu är utiken in kräftprmi b p p u ad fyllt att gör r ö f r é ide n in!

SKAL me

Välkom

 /st Jumbokräftor ICA, Jmf pris 79:-/kg

Långa Baguetter Butiksbakade

2 för



ÖPPET ALLA DAGAR

9-21

Uttagsautomat BODENJOURNALEN s Nr.8 AUGUSTI 2010



 /st Räkor

Royal Greenland 500 g, 70/90 Jmf pris 39,80/kg Max 1 köp /kund


Henrik ”Henke” Nilsson, 21 år, är ett välbekant ansikte på ICA Supermarket i Boden. Henrik har haft praktikplats på ICA sedan hösten 2008 och har nu fått fast anställning från 1 augusti. - Även om Henke har jobbat med oss länge och är en i gänget så känns det jättekul att han ska börja ”på riktigt”, säger Jimmy Jonsson, som fungerat som handledare för Henrik under tiden på ICA. Henriks arbetsuppgifter i butiken kommer framförallt vara läskavdelningen och att ansvara för pantrummet, men han kommer även att fungera som en ”allt i allo” i butiken.

3 för

Henrik gillar att laga mat och baka på fritiden och överraskar ibland sina arbetskamrater med nybakat börd till fikat, något som uppskattas. Hans favoriträtt är Tacos, han tycker att det är enkelt att laga till och så är det ju nyttigt med grönsaker. Utöver matlagningen så tycker Henrik även om att köra moped. Det är en stor frihetskänsla att bara ta moppen och åka ut, gärna då till någon badstrand. Han tycker att badet i Svartbjörnsbyn och Aldersjön är bra. På jobbet är han noggrann, det ska se bra ut i butiken för kunderna, det är viktigt. Han trivs med sina arbetskamrater och de med honom.

 + pant Kolsyrat vatten/Läsk Ramlösa/Pepsi/7-up/Zingo Jmf pris 5,56/l + pant

Välkommen Henke!



 /kg

Lagrad ost Skånemejerier 700 g. 17-35% Lagrad 12 mån

Goda dippsåser till skaldjuren ASIATISK INGEFÄRSDIP: 4 dl matlagningsyoghurt 3 msk riven ingefära rivet skal (av 1 lime) 2 msk råsocker 1 tsk salt 1 krm kajennpeppar

DILL- OCH HONUNGSDIPP: 1 knippe dill 2 msk honung 2 msk senap 1 msk fransk senap 4 dl lättcrème fraiche 1 tsk salt 1 krm vitpeppar Gör så här Asiatisk ingefärsdip: Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt ca 2 tim innan servering. Dill- och honungsdip: Mixa dillen i en matberedare. Tillsätt honung, senap, lätt crème fraiche, salt och peppar. Mixa till en grön sås. Låt stå kallt 2 tim innan servering.

Priserna gäller t.o.m 8 augusti Alla dagar 9-21 • Tel. 0921-757 80 BODENJOURNALEN s Nr.8 AUGUSTI 2010

5


• Mycket att se - turista hemma

Mycket att se – turista hemma I Boden med omnejd finns mängder av fina ställen att närturista på för oss som är hemma på semestern och för er som kommer hit på besök. Gör dagsturer som passar väder och vind, packa picknickkorgen eller titta ut mysiga matställen att besöka. Bodens Fästnings hemliga platser Bodens Fästning är ett av Sveriges största militära byggnadsprojekt någonsin. Det finns många spännande historier om allt som hänt här och ett sätt att få veta mer är att följa med på den guidade turen till fästningens hemliga platser. Den avgår kl 13.00 varje onsdag under juli månad och bokas via Rödbergsfortet eller Bodens Turistbyrå. Ett annat sätt är att köpa sin egen guide att läsa ur och ta cykeln eller bilen till olika mål. ”Din guide till Bodens Fästning” finns på Turistbyrån i Enter Galleria. Vill man ha mer försvarshistoria är Rödbergsfortet, Försvarsmuseum och det intilliggande Pansarmuséet andra tips. Western Farm Bodens eget High Chaparall, Western Farm, har öppet eftermiddagar onsdag till lördag ända in i augusti med aktiviteter för hela familjen. Nytt för i år är deras egenproducerade Wild West Show, linedancekurs, yxkastar- och guldvaskartävling samt Western Farm Horse Show. Western Farm har även servering. Kulturell tur Försvarsmuseum, Havremagasinet och Bodens Konstgille har pågående utställningar hela sommaren. På Försvarsmuseum visas förutom museets fasta utställningar även de kostnadsfria barnutställ ningarna Rörelse av vikt och Upp på våran gård.

Försvarsmuseum har sommaröppet alla dagar hela juli och riktar sig till både vuxna och barn, med såväl lokal och regional historia som världshistoria. I anslutning till museet finns även butik och café. Alldeles intill ligger Retro Café som är ett besöksmål i sig. Havremagasinet är Bodens nya konsthall i unik och historisk miljö. Här pågår tre stora utställningar under sommaren - Bodenskolan, Till häst och Ryssen kommer. Havremagasinets utställningar och café är öppet tisdag till söndag med kvällsunderhållning på onsdagar. Inne i centrala Boden finns Konstgillet som visar såväl lokal som annan konst och är öppet tisdag till söndag.

En dag på stan Med Bodens utbud får du lätt en heldag på stan. Strosa mellan butikerna och fika och ät dig genom stan där det finns gott om uteserveringar att landa intill på. Utforska även gatorna utanför Gågatan och absoluta centrum, längs Kungsgatan ner mot tågstationen och även uppåt åt andra hållet. Har du barn som vill leka av sig finns det lekplatser på Gågatan, vid Norrigården, vid korsningen strax bortom Coop samt vid ICA Supermarket på Erikslund. Glassbarer finns också på flera ställen. text: Anna bergström

VÅR VACKRA LANDSBYGD Tur 1: Kör mot Heden och stanna till vid Ljusboden som är en mysig liten presentbutik. Följ älvsbyvägen till Vändträsk där Café Rävasten är ett strålande stopp för fika och inspiration. Tur 2: Följ Luleälvens södra sida åt nordväst mot Degerbäcken och Södra Harads. I Södra Bredåker och Bodträskfors går broar över älven där man har fin utsikt över älvdalen och kan växla mellan älvens södra och norra sida.

6

Tur 3: Följ väg 97 längs Luleälvens norra sida. Proviantera för turen i Vittjärvs lanthandel. Fyll på vattenflaskan i kallkällan vid infarten till Svartlå. I Svartlå finns även Blomgården med handels- och inspirationsträdgård, baguetter och hembakat fika. Fortsätt upp efter älven till Brittas Pensionat vid infarten till Harads, Nyfiket mitt i byn eller Harads Camping med restaurangen Utsikten. Alla tre har lunchservering och på campingen finns minigolfbana och stugor. Harads stora nyhet Tree Hotel invig-

BODENJOURNALEN s Nr.8 AUGUSTI 2010

des 17 juli och erbjuder övernattning i arkitektritade hotellrum flera meter upp i luften. Laxholmen i Edefors är nästa stopp med jättefin utsikt, servering av laxmackor och stort utbud av lokalt hantverk av hög kvalitet. I Edefors finns även en stor rastplats och en mindre camping på en naturskönt belägen pir ut i älven samt den historiska Engelska kanalen. På tillbakavägen mot Boden kan du variera resan genom att ta avstickare mot Forsnäs och Bovallen. Det är två små vackra vägar som går ännu närmare älven.


Under tiden 21 juni – 20 augusti Har kontoret öppet mellan 8-12 Trevlig sommar! 0921-172 50

www.ledigt.nu

Målning•Tapetsering•Golvslipning trägolv Inläggning trä- och laminatgolv

www.bodenjournalen.se

Sommartider!

0921-156 50 • 070-339 24 03 www.smadec.se

Läs Bodenjournalen på nätet!

Ny adress from 5 juli! Här finns vi!

Nylandsvägen 3, Boden (fd. Bosses Bil)

0921-109 20 www.tmpbil.se

X

BODENJOURNALEN s Nr.8 AUGUSTI 2010

7


På gång i Boden • Krysset

På gång i Boden! AUGUSTI

•Musik på Café CQ med Anton and Linnéa 17:00-19:00, Café CQ, Enter Galleria •Kräftfiske i Råne älv 12-14 Aug 17.00-23.00. Fiskekort kan köpas på Niemisels Livs eller hos Lennart Nilsson. Info 0924-202 17, 070362 02 17.

Söndag 8/8 •Guidad tur - Överluleå kyrka •Utställning på Bodens Konstgille, Kl. 12:00-14:00, Bodens Konstgille Konstutställning med Anders Wallin från Gustavsberg. •Bakluckans Drive-In loppis Kl. 12:00-16:00, Vid infarten till Dollarstore •Fotbollsmatch BBK - Valsta Syrianska Kl. 16:00, Boden Arena

2010

Försvarsmuseum har öppet alla dagar med sina fasta utställningar samt Rörelse av vikt – en utställning att leka med. Kl. 11.00-16.00 Fredag 6/8 •Guidad tur - Överluleå kyrka •Rörelse av vikt - en utställning att leka med Kl. 11:00-16:00 •Bodensia BBQ Kl. 16:00-21:30, Hotell Bodensia •Dans i Björknäsparken Kl. 21:00-01:00, Rotundan, Björknäsparken Dans till Bengt Hennings. • Muskikkväll på Norrigården Rocket 88 & the Rokettes

Fredag 13 augusti •Musikkväll på Norrigården Buffé från kl 17.00. Musik från 19.00. Stig Norbergs 60-tals orkester.

Tisdag 10/8 •Utställning på Bodens Konstgille 12:00-16:00, Bodens Konstgille Onsdag 11/8 •Utställning på Bodens Konstgille 12:00-16:00, Bodens Konstgille Konstutställning med Anders Wallin från Gustavsberg. •Allsång på Brännastrand 13:00, Örat, Brännastrand Välkommen till allsång på Brännastrand. Vid dåligt väder hålls allsången i Björkens samlingssal på Kungsgatan 39. •”Upp på våran gård”-Visning för barn 5-8 år 14:00, Försvarsmuseum •V5 på PEAB travet Kl. 15:10, PEAB travet •Onsdagkväll på Café Pampas - Vikta Fåglar 19:00, Havremagasinet

Lördag 7/8 •Utställning på Bodens Konstgille 12:00-14:00, Bodens Konstgille Konstutställning med Anders Wallin från Gustavsberg. •Bakluckans Drive-In loppis 12:00-16:00, Vid infarten till Dollarstore •Bilbingo 16:00-19:00, Olympia, Hedens idrottplats • Fotboll Sävast AIK - Ohtana/Aapua, Boden Arena 13.00

Torsdag 12/8 •Mångkulturellt Musikparty i Boden 12:00-13:30, Stads Parken •Utställning på Bodens Konstgille 12:00-16:00, Bodens Konstgille Konstutställning med Anders Wallin från Gustavsberg.

Lördag 14 Augusti •Säsongsavslutning på Western Farm med Martin Stenmarck och Bodenbandet Wanted 20:00-02:00, Western Farm •Lördag-Söndag 14-15/8 Marknad med pubkväll på Harads Camping. •SPA-helg i Långsjön. Meditation, badtunna, bastubad, behandlingar mm. 14-15 Augusti. •Bilbingo Kl. 16:00-19:00, Hedens Bilbingo på Olympia, Hedens Idrottsplats. Kassorna öppnar 14.30 Söndag 15/8 •Utställning på Bodens Konstgille 12:00-14:00, Bodens Konstgille Konstutställning med Anders Wallin från Gustavsberg. Tisdag 17/8 •Utställning på Bodens Konstgille 12:00-16:00, Bodens Konstgille. Konstutställning med Anders Wallin från Gustavsberg. •Lunchtrav med 5 lopp 12:20, PEAB travet

Har du tips? Kontakta oss: info@bodenjournalen.se

Skicka in och vinn priser från

Priser: 1. Tre st lågenergilampor 2. Två st lågenergilampor 3. En st lågenergilampa (Värde ca 80:-/st) MÅNGA I AITIK

DE BÖR VI FÖLJA HÅLLA UPPSIKT

DEN OMGÄRDAR KONSTEN

ÄR BILL GATES

TRÄFIBERSKIVA

LÅNGSAMT I MUSIKEN ÄR NOG DEN SKÄRRADE

BETER SIG SVIN STEN SOM SLAGIT

HINGSTFRU

DE BÄR BÄR

SNÅL KATOLSK HJÄLPPRÄST

Märk kuvertet ”Bodenjournalen kryss #8”. Senast inlämningsdag för kryss #8 12/8

SLÄPA VÄDER STUDSAR TILLBAKA HÖRS MYGGA

Namn

STÄLLER IN KAN LÄGGAS PÅ HUS

Adress

TENNISRAFAEL ANVÄNDER RÄVEN

TRIVAS

STÅR FÖR KILONEWTON

ETAGE TURKU HOS OSS

BLIR MAN VARM I GJORDE SYREN GOTT

E-post

SARKOFAG

SOM VON

SÖT OCH RAR

NORPA

ANONYMT SÄLLSKAP

Tel. nr.

GÖRA SMÅ HÅL

Vinnare i kryss #7

KNÅPA IHOP FOTO: MARIA JOHANSSON

Skicka in korsordet till: Tryck & Reklam Sturegatan 16 961 33 Boden (vinsterna hämtas ut på Tryck & Reklam)

WWW.STARMONIKORSORD.SE

KONSTRUKTION: JAN ROSENBERG

BODENJOURNALEN s Nr.8 AUGUSTI 2010

1:a pris Yvonne Öhrvall, Garnisonsgatan 57, 961 36 Boden 2:a pris Vega Johansson, Grangatan 12, 961 37 Boden 3.e pris Lena Fredriksson, Raspvägen 8, 961 42 Boden

bodenjournalen  

magasin lokaproducerat i boden