Page 1

BODEN JOURNALEN L O K A L P R O D U C E R AT M A G A S I N M I T T I B O D E N

7

#

Juli 2010

Nytändning i Boden – BODEN SJUDER AV LIV MED HANDEL, FÖRETAGANDE, AKTIVITETER OCH ÖKAT SAMARBETE.

VILL DU VETA VAD SOM HÄNDER?

PÅGÅNG I BODEN

SPANA IN KRYSSET

BodenJornalen, med hjärtat i Boden, kommer ut varje fredag hela juli.

Det händer massor i Boden så missa inte vår guide på sidan 8.

Spana in veckans kryss och vinn miljövänliga glödlampor.


TILLSAMMANS ÄR VI STARKA • VISSTE DU ATT...

LEDARE

Tillsammans är vi starka Någonting har hänt i Boden. Det talas om nytändning, samarbete och att göra lokala satsningar som bidrar till att pengar kommer in och stannar här. Det avspeglar sig i hela handeln och aktivitetsutbudet här i Boden i sommar. Sällan har vi väl sett ett så sjudande liv på stan som i år, eller så många samordnade arrangemang. Det är verkligen jätteroligt, både för oss stolta bodensare och för våra besökare som möts av denna positiva anda. Grundtanken att skapa något eget som gynnar Boden och våra invånare och företag genomsyrar även BodenJournalens arbete. Precis som med miljöarbete och allt annat attitydförändrande arbete måste man börja med sig själv i det lilla. Vi tror på Boden och vill bidra till att Boden ska växa! Gör du det?

BodenJournalen av Bodenföretag för Boden BodenJournalen har vuxit fram ur ett uttalat behov från handlare, annonsörer och läsare i Boden. Första numret kom ut i maj i år. Vi är den enda tidning som både ägs, planeras, produceras och trycks här i Boden. BodenJournalen är en tidning för Boden vilket innebär att vi inte tar in annonsörer från andra kommuner. Redaktionellt vill vi spegla samhället ur ett bodenperspektiv och vill fylla en nisch som inte finns i det övriga mediautbudet. Vi har många idéer och planer för BodenJournalen inför framtiden och hoppas att vi blir fler på tåget som kan utveckla Boden tillsammans. VI BER OM URSÄKT att

Bodenjournalen inte kunde ges ut fredag 9/7. Detta berodde på tekniska problem Vi beklagar detta. /Bodenjournalen

Ingemar Selström

Mary Selström

FÖR KONTAKT OCH MER INFORMATION:

Ansvarig utgivare, BodenJournalen

Ägare av BodenJournalen

070-639 04 78, 0921-522 60 info@bodenjournalen.se Upplaga: 17000 ex, exklusiv utdelning med Posten, till alla hushåll och företag i Boden varje fredag.

Visste du att... BODEN HAR 8 SÅ KALLADE HJÄRTSTARTERS? DET ÄR FLER ÄN HELA ARLANDA HAR. Hjärt- och lungsjukas förening i Bodens kommun har skänkt hjärtstarters till Bodenarenan, Björknäsvallen, Enter galleria, Hildursborg och Björknäsgymnasiet. I övrigt har kommunen köpt in hjärtstarters via kommunens Riskfond till Nordpoolen, Stadshuset samt en till utlåning från Nordpoolen till föreningar vid stora arrangemang inom kommunen. Riskfonden finansierar även all HLR-AED utbildning till anställda inom Bodens kommun. Det finns även 4 hjärtstarters i Räddningstjänstens fordon i Harads, Gunnarsbyn och Boden, samtliga finansierade via kommunens Riskfond. En hjärtstarter är förhållandevis enkel att använda, med en mekanisk röst som talar om steg för steg vad man ska göra.

2

BODENJOURNALEN s Nr.7 JULI 2010


SÖRBYN - LITE ENKLARE - MYCKET ROLIGARE RESTAURANG

KONFERENS

Musikkväll på Norrigården 16/7 100 % Jazz med Rosie o Grabbarna Buffé från 17.00 Musik från 19.00 Må - Fre Kvällsöppet Från 17.00

Fri entré!

Lör - Sö Må - Fre Öppet från Lunch 12.00 11.00 - 13.30

0921-103 51 Välkommen hem!

BOENDE, MA T UPPLEVELSE R MED MERA ...

LIVE I STORA LOGEN, LÖRDAG 31 JULI

MUSIKGRUPPEN

JORD

Musik med gruppen JORD – en alldelens egen musikalisk värld där bländande stämsång möter influenser från olika genrer och världsdelar. 19.00 MIDDAG ���������������� ������������������������������ ������������������������������������ ������������������������������

395:- �������������������

Foto:���������������������������������

��������������������������������� ������������������������������ 150:���������������������������������0924-22036

Boden Tandlaget i Boden har semesterstängt 12/7-1/8 Vid akuta besvär hänvisar vi till Tandlaget, Luleå, 0920-200 300. Luleå har stängt v 28-v 29. Hänsvisning finns på ovanstående telefonnummer. Trevlig sommar!

Vill DU , DITT företag eller er förening synas under sommaren?

Service•Försäljning

Annonsera i

Killingholmsvägen 1,Boden 0921-103 10

BODENJOURNALEN

DU KAN ALLTID LÄSA Man kan aldrig BODENJOURNALEN PÅ göra mer än VÅR HEMSIDA!

som delas ut till Bodens alla hushåll och företag exklusivt fredagar!

sitt bästa!

WWW.BODENJOURNALEN.SE

BODENJOURNALEN s Nr.7 JULI 2010

Kontakta oss på 0921-522 60 070-639 04 78 info@bodenjournalen.se

3


• NYTÄNDNING I BODEN

Nytändning i Boden

– Det är helt fantastiskt. Det är lite av en ringar-på-vattnet-effekt, säger Toril Johansen som är verksamhetsledare för Svensk Handel och Företagarna i Boden. Privat driver hon även ett bed and breakfasthotell och känner därmed även av pulsen och stämningen i den branschen också. – Boden har verkligen fått en nytändning. Det händer jättemycket, både inom butiksutbud, turism och aktivitetsföretag, säger hon. En av Bodens guldgruvor är enligt Toril Johansen, Western Farm som lockar besökare från många håll året runt. – Företag och arrangemang som lockar hit besökare som spenderar sina pengar på sådant som är helt producerat i Boden är otroligt mycket värda för Boden, menar hon. Ökad samverkan Samverkan mellan olika organisationer och arrangörer är ytterligare en aspekt som bidrar till Bodens framgångar. Genom att planera gemensamt och lägga arrangemang i anslutning till varandra utan att de krockar kan man både samannonsera och locka besökare tillsammans samtidigt som det ger besökare och boende i kommunen större och bredare utbud. Ett exempel är den festhelg som anordnades i juni med fotboll, evenemang på gågatan och i gallerian, på travet, på arenan, på Western Farm och stans serveringar. Boden Alive är ett annat, liksom den kommande Kulturnatta i slutet av augusti som samordnas med Skördefesten i Boden. Efter ett studiebesök i Umeå och en workshop med arrangörerna av Kulturnatta där konstaterar Toril Johansen: – Vi är faktiskt otroligt duktiga i Boden. Och vi har redan vana att samarbeta och ordna saker tillsammans och vi har också ett mycket bra samarbete med kommunens olika förvaltningar på flera områden. Kulturnatta blir bara ytterligare ett nytt sätt att visa det, med ett nytt tema.

HANDEL OCH AKTIVITETER I BODEN BLOMSTRAR SOM ALDRIG FÖRR. AKTIVITETER OCH ARRANGEMANG SAMORDNAS BETYDLIGT MER ÄN FÖRR OCH HELHETSINTRYCKET ÄR ATT DET VERKLIGEN HÄNDER MYCKET I BODEN.

Nya tillskott i Bodenhandeln sedan förra sommaren: ENTER GALLERIA öppnade i november med både nya butiker som inte funnits i Boden tidigare och befintliga bodenbutiker som har flyttat in i gallerian. Ett av de stora tillskotten i gallerian under våren var Hennes & Mauritz. TEAM SPORTIA (granne med Åhléns) GILLA (i SE-bankens gamla lokaler vid Gågatans ena entré) HEMMA HOS MOLLY (intill Emilsons på Gågatan) MIND THE BAG (Turistbyråns tidigare lokaler intill Coop) TOTALLY YOU (intill Ming-restaurangen vid Centrumtorget) LEKON (vid Godisarenan) 4

BODENJOURNALEN BODENJOURNALEN s s Nr.7 Nr.7 JULI JUlI 2010 2010


Trycksaker! Har du behov av trycksaker? Vi erbjuder det mesta inom den grafiska branschen. Vi är ett komplett tryckeri med: 5- färgs offsetpress, för ex. tidningar, böcker, mappar, årsredovisningar, foldrar, matchprogram m.m.

2-färgs offsetpress. För ex. brevpapper, kuvert, små foldrar, blanketter, biljetter, visitkort m.m

Digitalpress för format upp till utfallande A3 i mindre upplagor.

I våra lokaler har vi även ett komplett bokbinderi (Bokbinderi Norr AB) som gör all efterbearbetning.

Boktryck för specialarbeten såsom bigning, perforering, stansning m.m.

För information och offerter Besöksadress: Sturegatan 16, Boden 0921-522 60 info@tryckoreklam.nu www.tryckoreklam.nu

BODENJOURNALEN s Nr.7 JULI 2010

5


Vi grillar och bakar varje dag! Keith är uppväxt i en engelsk pub, han har bott i Sverige i 30 år och har haft ICA butik i Unbyn. Han är gift och har 3 barn. Keith´s stora fritidsintresse är att fiska och det gör han helst nere vid älven där han fiskar öring men Keith tycker att fisket tyvärr blir sämre och sämre. Något som är viktigt för Keith är att vi sätter mera resurser till barnen och de gamla, barnen skall ta vid det som de gamla byggt upp. Keith´s position i ICA –laget är mejeriet, där han ordnar & fixar. Han trivs mycket bra med sitt jobb och tycker att arbetskamraterna är ett kul gäng. Han vill säga till alla kunder att ta kontakt med personalen om något kan göras bättre och gärna också säga det som är bra!

sert e d r a somm me Fraiche å p s p e Mitt ti gjord på Cr s” 2 dl Creme Fraiche -”Glas

200 g frysta hallon 1 msk florsocker 1 msk vanilinsocker 3/4 dl nougatsås Vispa creme fraichen fluffig helst med elvisp. Låt hallonen halvtina och mosa dem tillsammans med sockret. Bottna små glas med nougatsås, klicka på den vispade creme fraichen och överst hallonen. Räcker till ca 4 st små glas.

Creme Fraiche ICA 200 g Jämförpris 37,50/kg

2 för



!! Lindströms T E H NYHallon, blåbär, skogsbär Frysta 500 g

st /

jämförpris

Big Pack Glass 

59,90/kg

Enklaste grillsåsen Smaksatt Creme Fraiche 200 g

/st. Jämförpris 49,80/kg

Jämförpris 7,50/l

Priserna gäller t.o.m 18/7 2010 ÖPPET ALLA DAGAR

9-21

Alla dagar 9-21 • Tel. 0921-757 80 Uttagsautomat BODENJOURNALEN s Nr.7 JULI 2010


• KALK OCH SOLIGT LÄGE

Kalk och soligt läge HÖJ ODLINGSBÄDDEN – Genom att höja

DET ÄR NYCKELN TILL GIVANDE GRÖNSAKSODLING I NORR, ENLIGT FÖRE DETTA TRÄDGÅRDSKONSULENTEN SUNE BERG I SVARTLÅ. HAN HAR ARBETAT MED RÅDGIVNING INOM TRÄDGÅRD OCH ODLING PÅ HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET I NORR- OCH VÄSTERBOTTEN I MÅNGA ÅR. HÄR DELAR HAN MED SIG AV NÅGRA HANDFASTA ODLINGSTIPS FÖR BODEN MED OMNEJD. LÄGET – soligt läge är att föredra. KALK – Norrbotten är kroniskt kalkfattigt! En jord som inte är kalkad på länge bör kalkas med 4 kg per 10 kvm. Sedan räcker det att du underhållskalkar var tredje år med 0,3 kg per 10 kvm. Köp jordbrukskalk som är som ett fint pulver, inte kornad kalk.

odlingsbädden 20 cm från marken skapar du gynnsammare odlingszon för dina grönsaker och blommor och kan lura en del av de angivelser om odlingszoner som finns för olika växter. SÅ INTE ALLT SJÄLV - Här i Lule älvdal med omnejd kan vi odla i stort sett alla grönsaker. Men purjolök, broccoli, blomkål mm kan löna sig att köpa som planta och inte som frö. JORD – Undvik tung lerjord och solmull. Gödslad kronmull är det bästa. GÖDSEL – Grönsaker, bärbuskar och blommor kräver olika gödsling. Läs på förpackningen hur mycket respektive växt behöver.

Lycka till! Målning•Tapetsering•Golvslipning trägolv Inläggning trä- och laminatgolv

0921-156 50 • 070-339 24 03 www.smadec.se

Sommartider!

Under tiden 21 juni – 20 augusti Har kontoret öppet mellan 8-12 Trevlig sommar! 0921-172 50

www.ledigt.nu

Ny adress from 5 juli! Här finns vi!

Nylandsvägen 3, Boden (fd. Bosses Bil)

0921-109 20 www.tmpbil.se

X

BODENJOURNALEN s Nr.7 JULI 2010

7


PÅ GÅNG I BODEN • KRYSSET

Boden, Kaptensgatan 2 (infarten till Dollar Store). •Western Farm Summer Party 20:00-02:00, The Boppers, The Refreshments och Eva Eastwood, husbandet The Wild Bunch, öltält, traubadur, barer, 4 scener, disco, DJ, bullriding. Åldersgräns: 18 år •Bilbingo i Heden vid fotbollsplanen Olympia, 16.00, kassorna öppnar 14.30.

På gång i Boden! JULI

2010

Försvarsmuseum har öppet alla dagar med sina fasta utställningar samt Rörelse av vikt – en utställning att leka med. Det nya konstcentret Havremagasinet samt Bodens konstgille har öppet tisd-sönd. Dagliga guidade turer på Rödbergsfortet. Western Farm är öppen onsd-lörd med nya shower och aktiviteter. Fredag 16/7 •Dans till Claes Löfgrens. Servering på plats. 21:00-01:00, Rotundan, Björknäsparken •Musikkväll på Norrigården, 100% Jazz med Rosie och grabbarna. Lördag 17/7 •Bakluckans Drive-In loppis, 12:00-16:00,

KÄNNER NOG ÄLSKANDE MÅRDDJUR

Söndag 18/7 •Bakluckans Drive-In loppis, 12:00-16:00, Boden, Kaptensgatan 2 (infarten till Dollar Store). Torsdag 22/7 •Mångkulturellt Musikparty i Boden, 12:0013:30, Stadsparken •Musik på Café CQ med Micke, Mats och Petter. Folk- och medeltidsinspirerad musik, 17:00-19:00, Enter Galleria Fredag 23/7 •Bodens Sommarmarknad Strandplan - Brogatan •Bodensia BBQ Fredag, 16:00-21:30, Hotell Bodensia •Dans till Mickeys i Sörbyparken, 20:00-00:00, Sörbyn •Dans till Flamingokvintetten i

Lördag 24/7 •Bodens Sommarmarknad, Strandplan - Brogatan •Bakluckans Drive-In loppis, 12:00-16:00, vid infarten till Dollarstore, Boden. •Bilbingo med Leif ”Loket” Olsson, 16:0019:00, Olympia, Hedens Idrottsplats. Kassorna öppnar 14.30. •Allsång med Svempa, Restaurang Utsikten, Harads Camping, kl 19-22. Söndag 25/7 •Bodens Sommarmarknad, Strandplan - Brogatan •Bakluckans Drive-In loppis, 12:00-16:00, Boden •V5 på PEAB travet, 15.20. Byautmaningen final. Konferencier Leif ”Loket” Olsson.

Har du tips på evenemang från Boden? Kontakta oss: info@bodenjournalen.se

Skicka in och vinn priser från

SÅDAN MATTA FINNS

STYRA BILEN

Priser: 1. Tre st lågenergilampor 2. Två st lågenergilampor 3. En st lågenergilampa

ROPAR HÖGT

ÄR KRONBLOM OCH GUSTAF

(Värde ca 80:-/st)

Skicka in korsordet till: Tryck & Reklam Sturegatan 16 961 33 Boden (vinsterna hämtas ut på Tryck & Reklam)

BYRÅ LJUDER IGEN

LERDUVESKYTTE

FÖREGÅR TVÅ KORT INUTI

ÄR SLUMPMÅL

SKAPAS I ORREFORS

Björknäsparken 21:00-01:00.

SLOG VIND FRÅN NORR

ARGON GLIDA

SMÅ POJKAR MELODIERNA

Märk kuvertet ”Bodenjournalen kryss #7”. Senast inlämningsdag för kryss #7 23/7 GÅR VI INIFRÅN FIN MIN

PARK SKÄMTTECKNARE TALAT VITT OCH BRETT ROPAR GLATT

ÄR TVÅ I EKA

NIPPONKRIGARE

SKAR NÄR FERRY BOMMAR

RÈAUMUR JA I MADRID

BLI ERFAREN TIDSMASKIN

Namn Adress

ANTILOP"KUSIN"

ÄR DOPET EN SMULA

HYLLNING

HADE PANDORA

E-post Tel. nr.

CITY OF ANGELS

Vinnare i kryss #5 ÄR VIDAR OCH BRAGE BILD: MARIA JOHANSSON

8

VICKAT UR LÄGE KONSTRUKTION: JAN ROSENBERG

BODENJOURNALEN s Nr.7 JULI 2010

1.a pris Sigge Carlsson, Grytvägen , 961 42 Boden 2.a pris Lilian Tapper, Gränsvägen 42, 961 37 Boden 3.e pris Agneta Silversparf. Garnisonsgatan 55, 961 36 Boden

magasin från Boden  

En lokalproducerad annonstidning ifrån Boden.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you