Page 1

BODEN JOURNALEN L O K A L P R O D U C E R AT M A G A S I N M I T T I B O D E N

6

#

Juli 2010

Sommarstaden Boden pulserar ETT AV DE FESTLIGA INSLAGEN SOM INLEDDE SOMMARENS AKTIVITETER PÅ STAN VAR SVENSK HANDELS MODEVISNING MITT PÅ CENTRUMTORGET. VARSÅGODA ATT SE EN GLIMT AV SOMMARMODET I BODEN.

HETA TIPS ATT GÖRA I BODEN

LJUSNANDE ARBETSMARKNAD

SPANA IN KRYSSET

På sidan 2 hitar du tips på vad du kan göra i Boden i sommar.

Arbetsmarknaden ser ljus ut inom bodens kommun. Läs mer på sid 4.

Spana in veckans kryss och vinn miljövänliga glödlampor.


LEDARE • FEM HETA TIPS ATT GÖRA I BODEN

BodenJournalen av Bodenföretag för Boden

LEDARE

Sommar i Boden Nu är det härligt att se hur hela Boden blomstrar i sommarvärmen! Många som bor här börjar ha semester och vara lediga och på campingarna strömmar det in semesterfirare från andra håll. Centrumhandeln spirar som aldrig förr med aktiviteter på stan, det har dykt upp flera nya butiker och var och varannan helg är det arrangemang som livar upp hela Boden. I det här numret av BodenJournalen har vi med ett svep från Svensk Handels modevisning på Centrumtorget och lite annat smått och gott. Under På gång i Boden kan du läsa om allt som händer i kommunen.

BodenJournalen har vuxit fram ur ett uttalat behov från handlare, annonsörer och läsare i Boden. Första numret kom ut i maj i år. Vi är den enda tidning som både ägs, planeras, produceras och trycks här i Boden. BodenJournalen är en tidning för Boden vilket innebär att vi inte tar in annonsörer från andra kommuner. Redaktionellt vill vi spegla samhället ur ett bodenperspektiv och vill fylla en nisch som inte finns i det övriga mediautbudet. Vi har många idéer och planer för BodenJournalen inför framtiden och hoppas att vi blir fler på tåget som kan utveckla Boden tillsammans. FÖR KONTAKT OCH MER INFORMATION:

Ingemar Selström, 070-639 04 78, 0921-522 60 info@bodenjournalen.se www.bodenjournalen.se

BodenJournalen kommer ut varje vecka hela juli. Ha en skön första julivecka!

Upplaga: 17000 ex, exklusiv utdelning med Posten.

Ingemar Selström

Ansvarig utgivare, BodenJournalen

Mary Selström

Ägare av BodenJournalen

FEM HETA TIPS ATT GÖRA I BODEN

1 Sång och musik

Under juli månad är det sång och musik för hela slanten. Kl 13 varje onsdag tar man gemensam ton med allsång vid scenen på Brännastrand, även kallad ”Örat”. På torsdagkvällar är det stående musikunderhållning på Café CQ i Enter galleria med olika artistuppträdanden och vissa onsdagkvällar har Havremagasinet musik på sitt program. Alla lördagkvällar i juli har Harads camping musikunderhållning och servering med utsikt över älven.

2 Bodens Fästnings hemliga platser Känner du som bodensare till Bodens Fästnings hemliga platser? Om inte, ta en guidad busstur till allt från fort till ballonghall. Turen går varje onsdag under juli månad och bokas via Rödbergsfortet eller Bodens Turistbyrå. Eller köp skriften Din guide till Bodens Fästning på Turistbyrån och utforska de hemliga platserna på egen hand.

4

Konstrikt i Boden Försvarsmuseum, Havremagasinet och Bodens Konstgille har pågående utställningar hela sommaren. På Försvarsmuseum visas förutom museets fasta utställningar även de kostnadsfria barnutställningarna Rörelse av vikt och Upp på våran gård. Försvarsmuseum är öppet onsd-sönd. Havremagasinet har tre stora utställningar under sommaren Bodenskolan, Till häst och Ryssen kommer. Havremagasinet är öppet tisd-sönd. På Konstgillet visas bl a konst av Bodens ungdomar. Konstgillet är öppet tisd-sönd.

5 Ny lanthandel i Vittjärv

Den 1 juli öppnades en ny lanthandel i Vittjärv, i en tidigare butikslokal intill väg 97. Butiken ska fungera som en närbutik för Vittjärv och de närliggande byarna. Man planerar också att bygga upp ett sortiment med lokala och ekologiska produkter.

3 Full fart på Farmen

Bodens egen nöjespark, Western Farm, har öppnat igen med aktiviteter för hela familjen. Nytt för i år är deras Wild West Show, linedancekurs, yxkastar- och guldvaskartävling samt Western Farm Horse Show. Westerm Farm har öppet onsdag till lördag varje vecka 30/6-7/8.

2

BODENJOURNALEN s Nr.6 JULI 2010


A

nom att åte rvi

nn

a !

in v tt

ge na

a g n å ! m n a u d g u r t ö s g r a s s m o m s o o s H till d fyn

Varmt på jobbet eller i bilen? Vi fixar ”svalkan”

Återvinningen

Lundagårdsgatan 7

Öppet: Mån- Ons 9-16 Tors 9-18 Fre 9-16

Ring 0921-627 27 så hämtar vi! Killingholmsvägen 1 ■ 0921-103 10

DET ÄR DEN SOM GÅR VILSE SOM HITTAR DE NYA VÄGARNA NILS KJAER Boden Tandlaget i Boden har semesterstängt 12/7-1/8 Vid akuta besvär hänvisar vi till Tandlaget, Luleå, 0920-200 300. Luleå har stängt v 28-v 29. Hänsvisning finns på ovanstående telefonnummer. Trevlig sommar!

Sommartider!

Under tiden 21 juni – 20 augusti Har kontoret öppet mellan 8-12 Trevlig sommar! 0921-172 50

www.ledigt.nu

Vill DU , DITT företag eller er förening synas varje vecka under sommaren? Annonsera i

BODENJOURNALEN

som delas ut till Bodens alla hushåll och företag exklusivt varje fredag!

Målning•Tapetsering•Golvslipning trägolv Inläggning trä- och laminatgolv

Kontakta oss på 0921-522 60 070-639 04 78 info@bodenjournalen.se

0921-156 50 • 070-339 24 03 www.smadec.se

BODENJOURNALEN s Nr.6 JULI 2010

3


LJUSNANDE ARBETSMARKNAD I BODEN • DET HÄNGER PÅ HÅRET

ARBETSMARKNADSLÄGET I BODEN HAR LJUSNAT MARKANT DET SENASTE ÅRET OCH ANTALET ARBETSLÖSA UNGDOMAR HAR MINSKAT MED HELA 43 PROCENT SEDAN I FJOL. EN UPPSKATTAD SATSNING SOM GIVIT GOTT RESULTAT ÄR REKRYTERINGSTRÄFFAR MED SPEEDDATING MELLAN ARBETSGIVARE OCH ARBETSSÖKANDE. Att lågkonjunkturen har vänt märks även i Boden. Här sprids en uppåtgående trend i såväl satsningar som faktiska siffror. Arbetsförmedlingens statistik visar att det går åt helt rätt håll, framförallt för ungdomar. De största arbetsgivarna som söker och tar in ung arbetskraft är dels kommunen inom vård och omsorg men också inom parkavdelningen och de entreprenörer som jobbar runt parkavdelningen. Företagen Inre Kraft, som arbetar med personlig assistens i privat regi, Bodens Camping och Bad samt callcenterföretaget Silentium är också stora arbetsgivare för unga personer. – Den allmänna känslan är att det går lättare och att betydligt fler är ute i jobb nu, säger Ulrika Waara på Arbetsförmedlingen i Boden.

Foto: ANNA BERGSTRÖM

Ljusnande arbetsmarknad i Boden

Rekryteringsträffar En av de satsningar som görs från Arbetsförmedlingen för ökad service och närmare samarbete med företagen är så kallade rekryteringsträffar. Under våren har man hållit sju-åtta sådana, nu senast förra veckan då Student Consulting berättade om sin verksamhet och vilka typer av arbeten de kan erbjuda, bland annat i Norge. - Inför en rekryteringsträff hjälper vi företaget som söker personal att bjuda in personer som har de kvalifikationer som företaget söker. Sedan håller företaget en allmän presentation och de som är intresserade stannar kvar efteråt och har speeddating med företaget, förklarar Leif Pääjärvi på Arbetsförmedlingen. Satsningen har blivit uppskattad av båda parter och är en tidseffektiv och lättsam form för arbetsgivare och arbetssökande att mötas.

Gabriella Suorra och Agnes Midbjer är två av Bodens alla sommarjobbande ungdomar. De arbetar på Brittas Pensionat i Harads där det händer mycket nu. Bland annat planeras nya TreeHotel som invigs snart. Gabriella och Agnes är “dreamteamet” i kök och servering intygar chefen.

650 FERIEARBETANDE UNGDOMAR Under sommaren ser vi också en hel del yngre sommarjobbande ungdomar i Boden med omnejd. Totalt är det 650 ungdomar födda -92 till -94 som har sökt och fått feriearbeten genom oss i Bodens kommun.Ungdomarna arbetar i tre veckor vardera under tre perioder under hela sommaren på företag, föreningar och inom offentlig förvaltning.

Det hänger på håret SOMMARHÅR. LJUVLIGT FLADDRANDE I SOMMARVINDEN, ELLER EN UTTORKAD TRASSELSUDD? I SOMMARSOLEN BEHÖVER BÅDE HÅR OCH HUD LITE EXTRA OMSORG, INTE MINST HÄR UPPE I NORR. SAXARNA ÄR EN AV BODENS SALONGER SOM SER TILL ATT BODENSARNA OCH VÅRA BESÖKARE HÄNGER MED I TRENDERNA. HÄR TIPSAR DE OM SOMMARENS HÅR- OCH MAKEUPMODE. Frisyrer: I sommar är det en mix av en snyggare och mer välfixad variant av 80-talets fönade luggar och dagen-efter-look som gäller sida vid sida med kort och spretigt. Hårfärger: Varma toner; blond, honung, koppar och rött. 4

Ansikte: Även här är det lite 80-talskänsla som kommer tillbaka med sotade ögon och lite blåa toner, om än betydligt diskretare än då det begav sig på det glada 80-talet. I övrigt är det naturliga färger som gäller, läppglans med mjuka toner i och gärna blekta ögonbryn för att få den riktigt naturliga looken. Skydda hår och hud: Frisersalongerna har sommarserier av produkter med UV-skydd för håret. Det är även bra att använda för att behålla färgerna i ett färgat eller tonat hår. Inpackning minst en gång i veckan. De flesta hudtyper mår bättre på sommaren. Ett problem som många har är att huden blir lite fet och glansig i värmen. Att försöka dämpa det med foundation ger ofta bara ett ännu fetare intryck. Puder ovanpå kan däremot matta ner en glansig hy. Men till vardags och på stranden mår huden bäst av en vanlig ansiktskräm med solskyddsfaktor. BODENJOURNALEN s Nr.6 JULI 2010

TIPS! På SMHI:s hemsida www.smhi.se finns daglig rapport om UV-Index över hela Sverige samt en tabell över hur länge man bör vistas i solen utifrån vad tabellen visar och vilken hudtyp man har. Men sunt förnuft är kanske ännu bättre att följa. Och börjar det svida har du redan blivit bränd. In i skuggan, på med kläder och låt huden vila.


BOKA ONLINE www.bodensbb.nu

RESTAURANG

KONFERENS

Nu öppnar vi för sommaren!

När du får gäster och inte har plats för alla hemma hos dig! Låt dina gäster bo hos oss! På Sveafältet i Boden finns ett genuint, hemtrevligt och prisvärt hotell med stora fina rum med skön sovkomfort. Väntar du många gäster? Hör gärna av dig för en offert!

Offert tfn. 070-591 93 19 Bokning tfn. 070-519 99 66

Må - Fre Kvällsöppet Från 17.00

Lör - Sö Må - Fre Öppet från Lunch 12.00 11.00 - 13.30

B

Service•Försäljning

Vällagad mat av de bästa råvarorna i unik miljö! 0921-103 51 Välkommen hem!

Killingholmsvägen 1,Boden 0921-103 10

Ny adress from 5 juni! Öppningserbjudande 5-6 juni

Nylandsvägen 3, Boden 0921-109 20

Stötdämpartest & Felkodsavläsning

www.tmpbil.se BODENJOURNALEN s Nr.6 JULI 2010

5


Nybakat bröd varje dag! RECEPT PÅ KYCKLINGSPETT

Jimmys Grilltips!

Recept på grillade kycklingspett med Sweet Chilisås och klyftpotatis med rostad rödlök och paprika. När du ändå har grillen igång kan du grilla zucchini, svamp eller knippelök till.

Grilla hör sommaren till! Hos oss grillar vi flera gånger i veckan, speciellt nu under semestertider, och då är det roligt att variera sig. Grillspett har blivit något av en favorit här hemma. Jag brukar låta barnen komponera sina egna grillspett med grönsaker varvat med kött och det tycker dom är jättekul. Ett tips när du använder träspett är att blötlägga och sedan frysa in dem så är man alltid redo för en snabb grillning.

Ingredienser 4 kycklingfiléer Olivolja 1 msk soja 1 msk vinäger 1 tsk sambal oelek 1 tsk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 800 g potatis (ca 8 stora potatisar) 1 msk olivolja 1 rödlök 1 röd paprika Sweet Chilisås: 1 burk matlagningsyoghurt 3 msk sweet chilisås œ dl hackade jordnötter 2 krm svartpeppar

Tips! Passa på att lägga grönsaker och potatis på grillbädden så får du godaste tillbehören snabbt och enkelt!

39

95

Kycklingfilé Julles 900g Jfr pris 43.33/kg Max 2 st/hushåll

/St

Kyckling hot and spicy 4 portioner

Ingredienser 350 g kyckling- eller kalkonfilé 1 påse marinad, gärna ginger en klick Norrmejerier Smör 1/2 påse nachos 1 påse blandad sallad 2 dl Lätt Crème Fraiche, Mexican-Chili

Så här lagar du 1. Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda strimlor på längden. Skär i kuber. 2. Blanda olja med vinäger, soja, sambal oelek, tomatpuré och pressade vitlöksklyftor i en skål. Lägg i kycklingbitarna och låt marinera minst 1 tim, gärna längre (då i kylskåp). 3. Sätt ugnen på 225 grader. 4. Skölj och skär potatisarna i klyftor. 5. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda rödlök och paprika i potatisen. Lägg allt på en långpanna, ringla över olivolja, salta och peppra. Rör om och in i ugnen i 30 min. 6. Tänd grillen. 7. Blanda matlagningsyoghurt med sweet chilisås och hackade jordnötter. Smaka av med svartpeppar. 8. Trä upp kycklingen på spett och grilla dem runt om i 5 minuter. 9. Servera med klyftpotatisen och såsen. Gärna lite grönsallad till också (prova ruccola).

Paprikamix Holland ca. 500g

19 95 59 95

Majs

/förp

Tillbehör svarta oliver, fefferoni, riven ost, skivad avokado Gör så här Strimla kycklingen och lägg i marinaden någon timme. Stek kycklingen, fördela sallad, nachos och stekt kyckling i en skål eller på ett fat. Klicka över crème fraiche. Garnera med tillbehören.

/Kg

Fryst Euroshopper 450.g Jfr pris 21.48/kg

3 för 29:Fläskfilé

Fryst Danmark ÖPPET ALLA DAGAR

9-21

Alla dagar 9-21 • Tel. 0921-757 80

Uttagsautomat BODENJOURNALEN s Nr.6 JULI 2010


Trycksaker! Har du behov av trycksaker? Vi erbjuder det mesta inom den grafiska branschen. Vi är ett komplett tryckeri med: 5- färgs offsetpress, för ex. tidningar, böcker, mappar, årsredovisningar, foldrar, matchprogram m.m.

2-färgs offsetpress. För ex. brevpapper, kuvert, små foldrar, blanketter, biljetter, visitkort m.m

Digitalpress för format upp till utfallande A3 i mindre upplagor.

I våra lokaler har vi även ett komplett bokbinderi (Bokbinderi Norr AB) som gör all efterbearbetning.

Boktryck för specialarbeten såsom bigning, perforering, stansning m.m.

För information och offerter Besöksadress: Sturegatan 16, Boden 0921-522 60 info@tryckoreklam.nu www.tryckoreklam.nu

BODENJOURNALEN s Nr.6 JULI 2010


PÅ GÅNG I BODEN • KRYSSET

På gång i Boden! JULI

2010

Fredag 2/7 •Boden Alive. Serveringstält, marknad, nöjesfält, konserter, trubadurer, allsång, fest och dans, 11-01.30. •Rörelse av vikt - en utställning att leka med, Försvarsmuseum. Försvarsmuseum är alla dagar 11-16. •Jazzkväll på Nestors Café, Överstbyn (Råne älvdal), 20.00. •Dans till Janders i Björknäsparken, 21-01. Lördag 3/7 •Boden Alive. Serveringstält, marknad, nöjesfält, konserter, trubadurer, allsång, fest och dans, 11-01.30. •Tävlingen Kronpaddeln 11.00, Boden. •Bakluckans Drive-In loppis, 12-16, Kaptensgatan 2 (infarten till Dollar Store). Varje helg hela juli. •Dans till Bhonus i Björknäsparken, 21-01.

Söndag 4/7 •Sista ångtåget på gamla Haparandabanan. Åk ångtåg tur och retur Haparanda en sista gång. •Fotbollsmatch BBK - Arameiska-Syrians, Division 1 Norra, 15.00, Boden Arena •Bakluckans Drive-In loppis, 12-16, Kaptensgatan 2 (infarten till Dollar Store). Onsdag 7/7 •Allsång på Brännastrand, 13.00, Örat, Brännastrand.Vid dåligt väder hålls allsången i Björkens samlingssal på Kungsgatan 39. •Bodens Fästnings Hemliga Platser. Guidad busstur 13.00, Boden. Förbokas på Rödbergsfortet eller Turistbyrån i Enter Galleria. •Upp på våran gård”-Visning för barn 5-8 år, 14:00, Försvarsmuseum •Onsdagkväll på Café Pampas - Rock så det ryker med Osbournes Offer, 19.00, Havremagasinet •Sommarkväll i Sörbyparken, ekumenisk afton, 19.00. Kaffe, fri entré.

Lördag 10/7 •Bakluckans Drive-In loppis, 12-16, Kaptensgatan 2 (infarten till Dollar Store). •Musikunderhållning av Sarah Johansson, kl 19-22, Restaurang Utsikten, Harads Camping, kl.1900-22.00. •Premiär på bilbingo i Heden vid fotbollsplanen Olympia. Midnattsbingo 21.00 kassorna öppnar 19.30. Söndag 11/7 •Bakluckans Drive-In loppis, 12-16, Kaptensgatan 2 (infarten till Dollar Store). •V65 Björnkampen på PEAB travet, 14.20, PEAB travet

Har du tips på evenemang från Boden? Kontakta oss: 0928-40053

Torsdag 8/7 •Musik på Café CQ. Jenny Nordlund, 17.0019.00, Café CQ, Enter galleria •V5 på PEAB travet, 18:30. Fredag 9/7 •Dans till Mats Bergmans, 21:00-01:00, Rotundan, Björknäsparken

Skicka in och vinn priser från

Priser: 1. Tre st lågenergilampor 2. Två st lågenergilampor 3. En st lågenergilampa (Värde ca 80:-/st)

Skicka in korsordet till: Tryck & Reklam Sturegatan 16 961 33 Boden (vinsterna hämtas ut på Tryck & Reklam) Märk kuvertet ”Bodenjournalen kryss #6”. Senast inlämningsdag för kryss #6 8/7 Namn Adress E-post Tel. nr.

Vinnare i kryss #4 1:a pris Sonja Sjöqvist, Humlevägen 21, 961 68 Boden 2:a pris Hillevi Bihagen Lulevägen 20 E, 961 33 Boden 3:e pris Stig Lindgren, Aprikosvägen 24 961 48 Boden BODENJOURNALEN s Nr.6 JULI 2010

BodenJournalen  
BodenJournalen  

Ett magasin lokalproducerat i Boden