Page 1

f o r l a g e t o k t o b e r | 2017

f o r l a g e t o k t o b e r | 2017

9

7 8 8 2 4 9

5 1 9 0 4 0

Årets bøke r


I NN HO L D romaner o g noveller dikt essay o g sak oversatt gjendiktning p o cket

3 33 41 45 53 61


romaner o g noveller


Unn Conradi Andersen Alt uavklart Som journalist er Torunn oppteken av å fortelje andres historier. Men sine eigne erfaringar finn ho ikkje språk for. Da ho startar arbeidet med å skrive om sin eigen families løyndom, blir ho stilt overfor fleire dilemma. Farfaren valde feil side under krigen, og far hennar har aldri snakka om det som hende. Gradvis avdekkast det ei forteljing knytt til hennar eigen identitet. Møtet med forskaren Siri vekker dessutan ei uventa kjensle i Torunn: Kva gjer det med alt ho har trudd om seg sjølv, og med forholdet til kjærasten Olav. Skal Torunn vere taus, som faren, eller skal ho velje språket? Alt uavklart er ein intens og utforskande roman om å bli i stand til å sjå seg sjølv og dei andre, og ei fascinerande forteljing om kjønn, seksualitet og rase.

Unn Conradi Andersen (f. 1972) er forskar, forfattar og sosiolog. Alt uavklart er hennar skjønnlitterære debut.

forfatterportrett: agnete brun omslag: exil design

Roman. Ib. Kr. 349,ISBN: 978-82-495-1845-6 Utkommer i september

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 4 5 6

| 5


Hans Petter Blad Kart over ømhetens rike Proveniens. Andre bok Forfatteren Lukas Hørslev vet lite om sin skjebne i det øyeblikket han krysser gulvet i Bibliotekbaren på Hotel Bristol i Oslo og en ukjent kvinne henvender seg til ham med ordene «Jeg har lest deg». I løpet av noen sommermåneder skal affæren med Ingrid Lieseth Aasen snu opp ned på hvordan han fortolker sitt liv, sin fortid og sine kjærlighetserfaringer. Gjennom forelskelsens optikk betraktes Lukas’ oppvekst og ungdom på nytt, særlig den unge Lukas’ første, prøvende utenlandsreiser. Med tilbakevirkende kraft fører den inderlige forelskelsen også til et forandret blikk på de øvrige kvinnene i hans liv, som ungdomskjæresten Alva Berg og hustruen Sofia Olivares, og den ekteskapelige krisen han forestiller seg å være fanget i.  Kart over ømhetens rike er den tragiske forelskelsens bok. Det er en roman som utforsker begjæret og forførelsen i jakten på løgnens og forskjønnelsens plass i vårt liv. 

hans petter blad (f.1962) har tidligere skrevet romanene I skyggen av små menn midt på dagen (2002), De nysgjerrige (2005), Det oseaniske (2009) og Å leve biografisk. Proveniens. Første bok (2015) samt diktsamlingene Biblioteket (2008), Marmor (2010), Museum (2014) og Clair-obscur (2016). 

forfatterportrett: katharina barbosa omslag: aslak gurholt | yokoland

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1631-5 Utkommer i september

6 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 6 3 1 5


Kirsti Blom Av jord Som ung mann blir han en hyllet maler allerede med sin første utstilling. Han er den alle snakker om. I en ambisiøs og stor utstilling selger han plutselig bare to bilder. Da forlater han byen og menneskene, og trekker seg tilbake til barndomshjemmet nær fjellet. I år etter år er søsteren den eneste han åpner døren for. Til jul må han varme opp huset og gjøre klart til søsteren skal komme. Han maler hver dag, men har ikke krefter som før. Kroppen er ikke lenger til å stole på — plutselig kan han besvime, og tenner løsner og faller ut. Søsteren kjører gjennom tett snø og har fotoapparatet sitt med. Hun vil ta et portrett av ham. Neste gang hun kommer, er døren låst og vinduene mørke. Den poetiske romanen Av jord fremviser hvilket arbeid det er å overleve og forsøke å skape noe varig. Romanen forteller også om en livslang samtale mellom to søsken – og om ømheten mellom dem. «Det er ikke mange som skriver så vakker og sensuell prosa som Kirsti Blom. Romanen Av jord er en sjelden perle med en særegen skimrende glød» GEI R VE STAD, HAMAR A R B E ID E R B L A D

«et fortvilende vakkert portrett av en lengtende og bedrøvet ensom mann» JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

«Kirsti Blom [har] i denne lille romanen fått fram både nerve og vitalitet. Og det skyldes først og fremst måten hun har skrevet fram det litt tvetydige, men likevel ømme forholdet mellom bror og søster» TURID LARSEN, DAGSAVISEN

kirsti blom (f. 1953) har utgitt en rekke romaner og barnebøker, samt diktsamlingen Den første vanlige dagen (2014). Romanen Jeg så alt (2013) ble nominert til P2-lytternes romanpris. Kirsti Bloms bøker er oversatt til engelsk, arabisk, serbisk, makedonsk og spansk. Hun har vært nestleder i Norsk PEN og ledet Forfatterforeningens internasjonale arbeid i seks år.

forfatterportrett: pernille marie walvik omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 369,– ISBN: 978-82-495-1489-2 Utkommet

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 4 8 9 2

| 7


Ingvild Burkey Et underlig redskap Hvor mange før meg har sammenlignet månen med en sølvmynt? Med en sigd? Med en sitron? Hvor mange før meg har beskrevet mørket som en kappe? Dagligdagse gjenstander: frukt, himmellegemer, verktøy. Men jeg blir aldri fortrolig med dem. I smug stirrer jeg på tingene som en forrykt, mistenksom, nesten hatefull. Jeg begriper dem ikke. Selv når jeg holder dem i hånden. Et underlig redskap består av om lag femti fortellinger. Like gjerne som de beskriver en norsk hverdag, østeuropeiske landskap, amerikanske eller sentraleuropeiske byer og feriesteder, foregår de i geografiske strøk og tilstander som virker midlertidige og drømmeaktige. Mange av fortellingene beskriver en virkelighet som er hverdagslig og brutal, gjenkjennelig og fremmed, og med gjenstridige – nesten motvillige – spor av vold og krigserfaringer, eller idyller som er underlig skremmende. Ingvild Burkeys fortellinger stiller grunnleggende spørsmål som leder til uventede steder, både i verden og i sinnet, hvor det fantastiske og det realistiske inngår nye og overraskende forbindelser. «Burkey viser litteraturens kraft, og hun gjør det på mikronivå, med språklig briljans. Leseren må bare gi seg hen» ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET

«Fascinerende fantasiutfoldelse. Ambisiøse tekster som brer seg viltert og i vifteform gjennom rom og tid … glup, borende, lite crooneraktig» JA N ZA H L , STAVA N G E R A F T E N B LAD

forfatterportrett: morten brun omslag: johanne hjorthol

Fortellinger | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1789-3 Utkommet

8 |

«Fandenivoldsk formuleringsglede … Et språk som gløder … Beskrivelsene av tilsynelatende utveisløse tilstander, som fattigdom, depresjon eller meningsløs krig, er så originale og presise at de virkelig får meg til å tro på språket» KATRINE HEIBERG, MORGENBLADET

Ingvild Burkey er født i 1967. Hun har tidligere utgitt diktsamlingen Torden i søvne (1994), romanen Falsk pike (1997) og prosasamlingen Intervju med den hjemvendte helten (2002), og i 2008 kom hennes andre diktsamling, Den mest tenkelige av alle verdener, som ble nominert til Brageprisen. Ingvild Burkey mottok Tanums kvinnestipend i 2009.

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 8 9 3


Rune Christiansen Fanny og mysteriet i den sørgende skogen Det besynderlige, de gangene Fanny tenkte på omstendighetene rundt foreldrenes bortgang, var at hun, til tross for det som voldte smerte, alltid følte seg så behersket, så likevektig, og de gangene hun senere så dem, i drømme altså, var det som om det gamle gjengangermotivet ble vendt på hodet: Da var det hun, en levende, som hjemsøkte de døde, da var det hun som forstyrret og kastet om på de dødes realiteter, som et fantom, som et skrømt i deres hinsidige eksistens. Fanny er en ung, foreldreløs jente som prøver å leve som best hun kan, alene i en liten bygd. Dagene går med til enkle sysler: komme seg på skolen, reparere takrennen, hugge ved og holde ugresset nede. Men under de sørgmodige grunnvilkårene finnes eventyret, fullt av gjenstridige forestillinger og muligheter. Gjennom Fannys egenartede tilnærming til verden blir den tilsynelatende enkle historien en lignelse om vennskap, uavhengighet og overskridelse. Fanny og mysteriet i den sørgende skogen er en både håpefull og dypt urovekkende roman.

R u n e C h r i s t i a n s e n (f. 1963) debuterte i 1986 med diktsamlingen Hvor toget forlater havet. Siden har han utgitt en lang rekke bøker i mange sjangre. De senere årene har han befestet sin posisjon som en betydningsfull romanforfatter, sist med Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014), som ble tildelt Brageprisen. Christiansen har dessuten mottatt Oktoberprisen, Halldis Moren Vesaas-prisen, Språklig samlings litteraturpris, Doblougprisen, Osloprisen, Riksmålsforbundets litteraturpris og Gyldendalprisen. Fanny og mysteriet i den sørgende skogen er Christiansens niende roman.

forfatterportrett: baard henriksen omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1838-8 Utkommet

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 3 8 8

| 9


Niels Fredrik Dahl Mor om natten Flere år etter morens død åpner han dagboken hennes. Den hun kalte nattboken og som hun ga ham da hun var blitt en eldre kvinne. Du kan gjøre hva du vil med den, sier hun, lese den, eller ikke lese den. Hun skrev den da han var barn. Han tok imot, men ville egentlig ikke. Han hadde for lengst stengt henne ute fra sin verden. Mor om natten er et kvinneportrett og et selvportrett: en rystende, nær og dypt personlig roman om to som lever et liv sammen uten å kjenne hverandre. Begge lengter etter tilhørighet, begge kjemper med mørke krefter. Niels Fredrik Dahl skriver om arv og ensomhet i denne lysende skildringen av barndom, familie, kjærlighet og avhengighet. Hva skjer når alt går i stykker? Morens dagbok blir en dør inn til et opprivende og skjørt forsonende erindringsarbeid. N i e l s F r e d r i k Da h l (f. 1957) har utgitt romanene Journalisten (1997), På vei til en venn (2002), I fjor sommer (2003) og Herre (2009). Tidligere i år utkom Dette er et stille sted, dikt 1995–2017. Dahls romaner er oversatt til en rekke språk.

forfatterportrett: pål rødahl omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-0591-3 Utkommer i november

10 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 0 5 9 1 3


Kjersti Ericsson Den hjelpsomme okkupanten Året er 1943. Den tyske major Welser ankommer ei kystbygd i Norge. Han har fått i oppdrag å lede arbeidet med å bygge en del av forsvarsverket Atlanterhavsvollen. I kofferten har han sin røde Baedeker reisehåndbok, samt retningslinjer for opptreden ved personlig kontakt med det norske folk. Der heter det at «nordmannen er ytterst frihetselskende og selvbevisst». Welser ønsker seg et godt forhold til lokalbefolkningen. Han møter skepsis og taushet, men opplever også at mennesker kommer til ham med problemer og behov. Den norske vinteren er kald, og nyhetene på det skurrete radiosambandet melder om tyske nederlag. Welser klamrer seg til troen på seier, samtidig som han får øynene opp for noe nytt og levende: den unge og egenrådige gutten Terje. Han har lys lugg, et heftig temperament og er den vakreste skapningen Welser noen gang har sett. Den hjelpsomme okkupanten gir en sterk og original framstilling av krigens siste fase, sett fra okkupantens perspektiv. Krigshverdagen i den vesle norske bygda er som en trykkoker, der brutalitet og tragedie plutselig kan utløses. «Innsiktsfull krigsskildring … Litterært er Kjersti Ericsson handverkar på høgt plan» BJAR N E T VEIT E N, FÆD R E L A N D SV E N N E N

«romanen [gir] interessante assosiasjoner til flere store, internasjonale romanverk … skildrer menneskelige erfaringer i et ordløst grenseland mellom begjær, sorg og tap» JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN

«Syrlig og nifst om okkupasjonsmakta» GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA

«en interessant utforskning av forholdet mellom okkupasjonsmakt og de okkuperte, sett fra førstnevntes synsvinkel»

forfatterportrett: finn ståle felberg omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 369,– ISBN: 978-82-495-11767-1 Utkommet

GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN

Kj e r s t i E r i c s s o n (f. 1944) debuterte i 1968 med diktsamlingen Fotnoter i rødt. Siden har hun utgitt en rekke romaner og diktsamlinger, blant annet Far og mor (1998) og Gunhild fra Vakkerøya (2008). Ericsson er også sakprosaforfatter, med blant annet den andre verdenskrig som fagfelt. I 2009 ble hun tildelt Språklig samlings litteraturpris.

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 6 7 1

| 11


Matias Faldbakken The Hills Restauranten The Hills er fra en tid da gris var gris og svin var svin, pleier Hovmester å si, med andre ord midten av 1800-tallet. Jeg står her, stramt, i kelnerdrakten, og kunne like gjerne stått slik for hundre år siden eller mer. Hver dag foretas ekstreme handlinger av voksne mennesker, men ikke av meg. Jeg venter. Jeg behager. Jeg beveger meg rundt i lokalet og tar bestillinger, skjenker og rydder. På The Hills kan folk meske seg i tradisjonsrike omgivelser. De skal føle seg velkomne, men ikke så hjemme at de glemmer hvor de er. Restauranten The Hills i Oslo sentrum er midtpunkt i Matias Faldbakkens nye roman, fylt av servitører og stamgjester, lysekrone og garderobevakt, mesanin, varekjeller, barsjef og huspianist. Det er et kontinentalt interiør med nedtråkket mosaikk i konsentriske ringer på gulvet og vegger fulle av portretter, tegninger, malerier og klistremerker. Han som fører ordet har vært stedets kelner i 13 år. Med diskresjon og full oversikt over alt som foregår i lokalet er han romanens øyne og ører. Ideen om det gamle Europa holdes i hevd på den noe nedslitte restauranten. Der hersker en velprøvd orden, hvor alt har sin plass og lite eller ingenting trenger inn utenfra. Trusselen om uro og forandring kommer likevel, først i form av en pur ung kvinne som presser seg inn blant det faste klientellet på The Hills. The Hills er en overraskende, skarp og underholdende roman om vaklende strukturer og en kultur i drift mellom flid og forfall. Forfatteren skriver med en sjelden observasjonsevne og sterk sans for detaljer og komikk, og forfølger romanens forestillinger henimot det absurde på en måte som fremkaller et underliggende ubehag og alvor. omslag: richard øiestad

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1847-0 Utkommer primo september

12 |

Matias Faldbakken, født 1973, er en av våre viktigste billedkunstnere, og har bl.a. stilt ut på Documenta 13 (2012) og representert Norge på Veneziabiennalen (2005). Han debuterte som forfatter under psevdonymet Abo Rasul i 2001 med The Cocka Hola Company: Skandinavisk misantropi, som ble fulgt opp av Macht und Rebel: Skandinavisk misantropi 2 (2002) og Unfun. Skandinavisk misantropi 3 (2008). Han har også utgitt Snort Stories, en samling korttekster (2005) og Kaldt produkt (2005), et drama bygd over Henrik Ibsens Et dukkehjem, som ble satt opp på Torshovteateret. Matias Faldbakkens romaner er oversatt til tysk, russisk, finsk og dansk. I 2002 fikk han Bjørnsonstipendet, og i 2004 kom han på Morgenbladets liste over de ti viktigste forfatterne under 35.

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 4 7 0


Runa Fjellanger [d e b u ta n t ] På motorveiene De stopper i en liten by, gatene er nesten tomme, gatene er støvete, på hele reisen har det vært sånn, som om alle andre nettopp har reist fra stedene de reiser til, Anna lurer på om det var sånn da hun var liten, om det var så stille da, de har ikke snakket med andre enn servicepersonell på dagevis, bare med hverandre. Anna og Ida drar fra motell til motell på kjøretur i Europa. Som barn dro Anna langs de samme veiene på telttur med foreldrene sine. I På motorveiene kryssklippes de to reisene til en rastløs roadtrip i fortid og nåtid. Romanen er fortellingen om det skjøre og prøvende kjærlighetsforholdet mellom Anna og Ida. Det handler om makt og grenseløshet, vennskap og begjær, og om å såre dem som står en nærmest.  På motorveiene er en roman med høy puls og høyt tempo, skrevet i et rytmisk og drivende språk.

Runa Fjellanger er født i 1992. På motorveiene er hennes første bok.

forfatterportrett: pernille marie walvik omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 349,– ISBN: 978-82-495-1848-7 Utkommet

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 4 8 7

| 13


Kristin Friis Familiesykdommen Det går opp og ned her i livet. Den siste tiden har det gått mest ned. Jeg er tretten og et halvt år, jeg veier seks og tyve kilo. Det er ni kilo mindre enn i høst. Det er bare et tall. Det finnes mange tall som er større enn ni. De aller fleste tall er større enn ni. Ni er et ganske lite tall og passer til en liten kropp. Det er påske, jeg har gått lange skiturer alene innover i fjellet uten å spise annet enn snø. Det er en måte å eksistere på når andre måter ikke fungerer. Påskeferien avsluttes for tidlig, familien må kjøre hjem og den eldste jenta skal innlegges på sykehus. Avdelingen er for voksne, alle de andre på rommet hennes er damer, en av dem spiser middag om natten. Legen hun må gå til, har Syden-postkort på veggen som pasienter har sendt etter utskrivelsen. Jenta tenker på diktet «Den første sommerfugl» som de har lest på skolen, hun ser for seg Henrik Wergeland dødssyk i sengen og spør seg hvorfor han måtte dø når han ikke ville. Mange år senere går hun tilbake til Rikshospitalet for å lete etter bygningen der hun bodde, treet hun så på gjennom vinduet og den lille parken hun ikke fikk gå ut i. Familiesykdommen er en innstendig tilstandsrapport fra et ungt menneskes liv. Stemmen er subjektiv og sårbar, situasjonen er utsatt. Er det mulig å få fortsette å leve? Er det mulig å oppleve frihet? kristin friis (f. 1969) debuterte med den kritikerroste romanen Fjøset i 2012. Familiesykdommen er hennes andre utgivelse.

forfatterportrett: paal audestad omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1849-4 Utkommer i september

14 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 4 9 4


Ingrid Melfald Hafredal Harehjerte June beskriver sult som farge: Gult er standhaftig, grønt er rolig og rødt vanskelig. Pål går på krykker fordi han hoppet fra en bro, for ham er dataskjermen virkeligere enn verden utenfor. Ida og moren er som to venninner, når moren kommer på besøk, lager de skjønnhetssalong inne på Idas rom. Anna er ansatt som miljøterapeut på huset, hun har en helt egen forståelse for dem som bor der. Psykiateren Ørjan forsøker hver dag å se inn i andres liv før han sykler alene hjem i kveldsmørket. Sykepleieren Solveig er husets klippe, helt til hun en dag faller om. Institusjonen har sitt eget hjerte, sin egen puls. På de tretten soverommene bor ungdommer med helt forskjellige liv; for noen er institusjonen et hjem, andre vil bare bort. Harehjerte er en renskåren og bevegende roman om unge og voksne mennesker som er samlet under samme tak. I det røde huset fins ømhet og vennskap, men også det voldsomme og det uforståelige. «Setningane grip meg, ei etter ei, og både vekkjer og held på interessa» EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN

«en ung og klok roman der alvoret får virke uforstyrret» L EI F EK LE , NRK P2

«Harehjerte [er] den type roman man kan legge fra seg, for deretter å se på sin omverden og sitt liv med litt større raushet, litt større undring» BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV

«en veloverveiet komposisjon som handler om menneskers kompliserte og vanskelige forhold til seg selv og andre» JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

«Nydelig prosa om det vanskelige» KATHLEE N RANI H AGEN, FÆ D R E L A N D SV E N N E N

«Viktig, velskrevet og fengende roman … fortalt med skarphet, innsikt og medfølelse»

forfatterportrett: pernille marie walvik omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 369,– ISBN: 978-82-495-1788-6 Utkommet

STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

«ein forfattar med blikk for dei komplekse samanhengane i både psyken og samspelet mellom menneske» MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG O G TID

Ingrid Melfald Hafredal (f. 1981) debuterte med romanen Omveier i 2013. Harehjerte er hennes andre roman.

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 8 8 6

| 15


Tormod Haugland Om dyr og syn Romanen Om dyr og syn er lagt til ei lita bygd på Vestlandet på 1960-, 70og 80-tallet. Med gardslivet og bygdekulturen som bakteppe følgjer vi Tormod frå barndommen gjennom ungdomstida, fram til han er ung kunststudent i Bergen. Som liten gut oppdagar Tormod ein slåsshanske i faren sitt skrivebord, som han byrjar å ta med seg overalt. Tormod har ikkje alltid kontroll, verken over seg sjølv eller over omgivnadene sine. Han balanserer ofte faretruande på kanten, enten han køyrer traktor ned ein alt for bratt skrent, samlar ved til eit sankthansbål eller går åleine rundt i gatene i Bergen. Tormod er fødd til å bli bonde, men lengtar samtidig etter noko anna. Om dyr og syn er ein roman om dyr og menneske, kunst og natur. Det handlar om å vekse opp, om å bli ein mann og om å ta dei store vala i livet. Det har blitt ein varm, rå og gripande roman, som nok også representerer ei ny vending i Tormod Hauglands forfattarskap.

tormod haugland (fødd 1962) debuterte med romanen Under i 1994, og har sidan gjeve ut romanar, noveller, dikt og dramatikk. I 2015 vart Haugland nominert til Ungdommens kritikerpris for romanen Mørk materie.

forfatterportrett: helge skodvin omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 349,– ISBN: 978-82-495-1850-0 Utkommet

16 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 5 0 0


Vilde Heggem Kan han si: bli En kan tenke seg at hun hadde et sterkt ønske om å bli sett av akkurat dette mennesket, sånn bare han kan se. De mørke øynene, hodet på skakke, ikke fordi øynene er mørke og hodet på skakke, men fordi de øynene ser så intenst, fordi det hodet på skakke er så konsentrert tilstede. Og det skjønte det barnet, allerede som barn så hun det. Hun var kanskje like observerende tilstede, så ham kanskje like klart, og tenkte kanskje derfor at hun ville være med ham, at hun ville ha han, at hun ville at han skulle være hennes. Sånn et barn tenker om det tenkte hun kanskje at hun ville at de skulle være det samme mennesket, det samme blikket, at de skulle samtale uten å samtale. En ung mann går inn i et mørkt rom, krysser rommet og setter seg på en stol. Der blir han sittende, mens han beveger på overkroppen og ser seg om uten riktig å se i mørket. En kvinne som er noe yngre enn ham ser ham mens han krysser gulvet, og kjenner ham igjen. Hun har møtt ham før, allerede som barn. Kan han si: bli består av en strøm av gjentakelser og et kresent detaljutvalg som sakte utvides. Fortløpende justeres forestillingen om rommet, og om forholdet mellom han og henne. Romanen er skrevet i et nøkternt, rytmisk og insisterende språk. Det er en kompakt roman om barnets og minnets forhold til blikket.

v i l d e h e g g e m (født 1983) har tidligere utgitt diktsamlingene akkurat her er det det verker (2007), hvis trærne (2011) og kjolen (2016). Kan han si: bli er hennes første roman.

vilde heggem m kan han si: bli ROMAN

|

F O R L AG E T O K TO B E R

forfatterportrett: hanne hvattum omslag: johanne hjorthol omslagsillustrasjon: stine belden røed

Roman | Ib. Kr. 329,– ISBN: 978-82-495-1851-7 Utkommer i september

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 5 1 7

| 17


Edvard Hoem Liv andre har levd Eilert Knudtson, som har farma på Alberta-prærien i meir enn tjue år, er komen til Norge for å treffe søskena sine igjen, og for å meistre sorga og saknet etter at kona Martha døde frå han, og dei åtte barna deira. Året er 1927, og det er trettifire år sidan han sist såg søskena sine. Seksten år gamle Lars Hoem, son av Anton Edvard, vil bli med onkelen tilbake til Canada. Han seier han må vekk fordi det er ein stein som skygger for sola der han er no. Lars Hoems liv i Canada blir ein mørk tråd som fører fram mot dei harde trettiåra. Eilert går inn i ein langvarig kamp for å overleva som farmar. Da han ikkje kan betale for tilleggsjord som han kjøpte tidleg på tjuetalet, tar styresmaktene jordseksjonane frå han og tvingar han til å bli leiglending. I 1930 gifter Eilert seg med enka Kate Ness. Barna til Eilert blir vaksne og forsvinn frå heimen. Den aldrande mannen kjempar mot tørke, haglstormar, grashopper og fallande prisar – for å vinne tilbake det han har tapt. Liv andre har levd er ein sanseleg familiekrønike med uforgløymelege hovudpersonar. Edvard Hoems nye roman stiller det fundamentale spørsmålet: Kor mykje bestemmer eit menneske si livsreise med eigen innsats, og kor mykje blir avgjort av krefter som vi ikkje kan gjera noko med?

forfatterportrett: paal audestad omslag: exil design

E dva r d H o e m (f. 1949) debuterte i 1969 og har skrive ei lang rekke romanar, biografiar, sakbøker, diktsamlingar, teaterstykke og salmar. Han har motteke betydelege litterære prisar og vore innstilt til Nordisk råds litteraturpris fire gonger. I seinare år er han mest kjend som forfattar av firebandsverket om Bjørnstjerne Bjørnson, og dei bestselgande romanane Mors og fars historie (2005), Slåttekar i himmelen (2014), Bror din på prærien (2015) og Land ingen har sett (2016).

Roman | Ib. Kr. 399,– ISBN: 978-82-495-1836-4 Utkommer i november

18 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 3 6 4


Marie Landmark [d e b u ta n t ] Hendelser uten navn I stedet for å reise kan man bli på kontoret og se for seg hva som kan ha skjedd. Har du lest om en klemulykke så har du lest om mange, spre dem utover, bruk det du har. Et lem kommer i klem, personskade, behandling, ute av arbeid, ferdig. Det er uansett ikke plass til å skrive så omstendelig om omstendighetene, det er heller ikke tid, ved å tolke meldingene spares både tid og penger, slikt settes pris på, så lenge hendelsen føres inn, så lenge jobben blir gjort. Den unge kvinnen som er hovedperson i Marie Landmarks debutroman Hendelser uten navn, jobber med å undersøke arbeidsulykker på fabrikker og skipsverft. Hun bor i sin egen, luftige leilighet som hun forsøker å fylle med grønne planter. Hun trives på det velordnede kontoret sitt. Bak seg har hun en rekke flyktige relasjoner til menn. Etter en ulykke på et verft på Vestlandet, der rapportene om hva som hendte spriker, blir hun sendt til ulykkesstedet for å utføre tilsyn. Språket i denne romanen har et stort register, fra poetisk og billedlig til byråkratisk, rapporterende og minutiøst beskrivende. Forfatterens sans for det motsetningsfylte og disharmoniske finner man igjen i innholdet, som i kontrasten mellom beskrivelsene av groteske arbeidsulykker og skjønnheten i det industrielle landskapet med sine ferger, dokker, fraktskip og kraner. Hendelser uten navn er en roman om isolasjon og utenforskap, om å holde andre menneskers virkelighet på avstand og samtidig distansere seg fra seg selv, i en verden der ansiktsløse fremmedarbeidere trekker det korteste strået.

ma ri e l an dm ark er født i 1982. Hendelser uten navn er hennes første bok.

forfatterportrett: filip christensen omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 349,– ISBN: 978-82-495-1852-4 Utkommer i september

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 5 2 4

| 19


Terje Holtet Larsen Forsøk på å bevege seg med mørkets hastighet Liggende sånn som du lå, helt naken, sammenkrøpet i en slags fosterstilling som fikk deg til å virke magrere enn du egentlig var, med ansiktet delvis skjult i hendene, som om du instinktivt forsøkte å beskytte deg mot en innbilt trussel, ville du aldri ha vært i stand til å gi en beskrivelse av deg selv, ikke uten først å ha vært tvunget til å åpne øynene for å få et lite glimt av hvordan du faktisk så ut der du lå, og du aktet ikke å la deg tvinge, så du åpnet ikke øynene. Naturligvis gjør du ikke det, kan jeg huske at jeg tenkte. I Forsøk på å bevege seg med mørkets hastighet møter man sjåføren av en Porsche 911 Carrera, ihjelslått og dumpet i en gjødselbinge; den gjenlevende som forlater byens lys til fordel for en nedsnødd forstadstilværelse; en kontoransatt som kveld etter kveld sitter bak et speilglassvindu og iakttar de forbipasserendes skrekkslagne reaksjoner på sitt eget speilbilde. Felles for dem alle er det mørke begjæret etter å oppløses i ingenting. Forsøk på å bevege seg med mørkets hastighet er syv variasjoner over forestillingen om forsvinningspunktet, formulert i Terje Holtet Larsens presise og frydefullt kompromissløse prosa.

t e r j e h o lt e t l a r s e n (f. 1963) debuterte i 1991 med romanen Sønnen. For novellesamlingen Variasjoner mottok han Gyldendals legat i 1996, og for romanen Dilettanten (2012) mottok han Riksmålsforbundets litteraturpris. Holtet Larsen har utgitt til sammen ti romaner. Forsøk på å bevege seg med mørkets hastighet er hans fjerde novellesamling. forfatterportrett: baard henriksen omslag: exil design

Noveller | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1839-5 Utkommet

20 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 3 9 5


Merethe Lindstrøm Nord De første dagene jeg gikk nordover merket jeg meg tegn langs veien, den tette mosen på en stubbe, en veltet gjerdestolpe eller et fuglelik, jeg slapp småstein på bakken i en rekke etter meg for å huske hvor jeg kom fra, som barna gjør i fortellingene for ikke å gå seg vill i de dypeste skogene. For hver dag la jeg en pinne i lomma, men det ble aldri riktig, dagene trengte seg sammen, umulig å holde fra hverandre, flere var grå og tunge som natt, mens noen netter holdt meg våken med et eget brennende lys. Horder av mennesker er på vandring, jaget ut av husene, landsbyene, leirene. En ung gutt har kommet unna marsjene, han går for seg selv, følger kompasset mot nord. Skulderbladene hans er utstikkende, som avkappede vinger. Med seg bærer han de andres blikk, definisjonene av ham, sammen med sulten, mangelen, nedverdigelsene. Underveis møter han en annen, en som også bærer på en hemmelighet. En slags forståelse oppstår mellom de to mens de slår følge gjennom landområder preget av både skjønnhet og ødeleggelser. Nord er en mørk roman hvor det likevel finnes lys, en fortelling med spor etter de fablene som ligger dypt i vår kollektive bevissthet, og som ikke passer for barn.

merethe lindstrøm (f. 1963) debuterte som forfatter i 1983. Siden har hun utgitt en lang rekke prisbelønte og kritikerroste romaner og novellesamlinger. For romanen Dager i stillhetens historie (2012) mottok hun Kritikerprisen og Nordisk Råds litteraturpris. I 2015 kom den dypt personlige romanen Fra vinterarkivene. Nord er Lindstrøms niende roman.

forfatterportrett: andré løyning omslag: mira køber lindstrøm

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1853-1 Utkommer i oktober

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 5 3 1

| 21


Tove Nilsen Himmelske tilstander Å bli ærlig betydde å bryte opp nok en gang. Hun er tilbake på Kreta. Den varme øya er som et annet hjem for henne. Hun går turer i timianduft, og hun møter stadig den pur unge kattemoren med et kull på sju små. Denne reisen er ikke som de tidligere. Hun har nylig mistet sin far. Hun har brutt med han hun var sammen med i mange år. Hun har møtt en mann som hun er i ferd med å bli kjent med. Er det noe ved tanken på voksen kjærlighet som gjør henne ekstra sårbar? På Kreta er lyset og de klare fargene som før, men hun legger merke til at det fins færre jobber og mindre penger her nå. I havet omkring den vakre øya synker båter fullastet med flyktninger. Da hun møter sin gamle venn Manolis, ser hun at ansiktet hans er merket av sykdom. Himmelske tilstander er en rik roman om dødelighet og skaperkraft, om brudd og ny kjærlighet.

t ov e n i l s e n (f. 1953) debuterte i 1974 med romanen Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken, og har siden skrevet en rekke bøker, blant annet Skyskraperengler (1982), Kvinner om natten (2001), Kreta-døgn (2003), Sommer 2005 (2006) og essaysamlingen Skrivefest (2005). For Øyets sult (1993) ble hun innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, og for Nede i himmelen (2010) ble hun innstilt til P2-lytternes romanpris, Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris. Tove Nilsens forfatterskap er blitt hedret med Amalie Skram-prisen, Språklig samlings litteraturpris, Riksmålsprisen og Oktoberprisen. Bøkene hennes er oversatt til flere språk. forfatterportrett: morten krogvold omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1790-9 Utkommer i september

22 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 9 0 9


Rita Paramalingam [d e b u ta n t ] La meg bli med deg Lara bor i et slitt hus sammen med broren Felix som tegner blomster og moren som sjelden kommer ut av soverommet. Da Lara stjeler mat på butikken, blir hun oppdaget av den kinesiske kvinnen Ly. Hun blir med Ly hjem og lærer å lage mat og bruke legende urter. Ly sender Lara og vennen Signe ut for å samle brennesler i skogen, og der finner de en hytte som de lager til et hemmelig hjem. I ferien reiser Felix med en annen familie, moren er på tur med den nye kjæresten og Signe flytter. Lara er alene hjemme i flere uker. Hun sover, døser og drømmer om en elv, et tre, om padder og måker. Når Lara er våken, tenker hun på den kvelden ved vanntårnet da hun svikta Signe. La meg bli med deg er en eksistensiell roman om å være åpen og ubeskyttet. Romanen bæres av et språk som er tidvis romantisk, tidvis skrapt til beinet.

R i ta Pa r a m a l i n g a m er født i 1993 i Oslo. La meg bli med deg  er hennes første roman.

forfatterportrett: marthe hårstad omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 349,– ISBN: 978-82-495-1579-0 Utkommet

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 5 7 9 0

| 23


Anne B. Ragde Liebhaberne De hadde sittet ved middagsbordet. En av kyrne hadde nettopp kalvet, faren hadde fått revet opp en tommel da kvigen hadde reist seg for fort og han ville få henne unna kalven som lå der, nå satt han med et blodig, skittent lommetørkle surret rundt tommelen mens de spiste stekt sild med kokte poteter og smeltet margarin, blodet hadde trukket gjennom stoffet, mørkerødt mot hvitt, og sildestykkene var lysegule og snart kalde i stekepannen, som stod på et par grytekluter midt på bordet. Han svarte ikke. Spiste. – Hørte du hva jeg sa? Noen har sett deg med tyskerne over på Øysand. Men så svar da, gutt! Tormod Neshov er vergeløs mot minnene som overmanner ham om nettene, selv om han er trygg nå, på sykehjemmet. Ikke for alt i verden vil han besøke Neshov, hvor Torunn har overtatt og er i ferd med å få skikk på den falleferdige gården, samtidig som hun blir stadig mer delaktig i driften av Margidos begravelsesbyrå. Erlend har tatt permisjon fra jobben for å holde øye med oppussingen av villaen i Klampenborg, og livet kunne vært dejligt, hadde det bare ikke vært for Krummes nye kostholdsregime. Liebhaberne er femte bind i serien som startet med Berlinerpoplene. Anne B. Ragde har skrevet en gripende og overskuddspreget roman om folkene vi er blitt så glad i – om døden som rammer så rått og brått, og om livet som alltid må gå videre.

forfatterportrett: lasse berre omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1895-1 Utkommet

24 |

anne b. ragde debuterte i 1990 med romanen En tiger for en engel og har utgitt en lang rekke romaner og novellesamlinger. For den første av Neshovbøkene, Berlinerpoplene (2004), mottok hun Riksmålsforbundets litteraturpris, og for Eremittkrepsene (2005) ble hun tildelt Bokhandlerprisen og Den norske leserprisen. I 2007 utkom tredje bind i serien, Ligge i grønne enger, mens fjerde bok, Alltid tilgivelse, utkom i 2016. Opplaget på de fire første Neshov-bøkene er til sammen 1 216 000 eksemplarer bare i Norge. Bøkene hennes er oversatt til 23 språk.

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 9 5 1


Tore Renberg Skada gods Det er desember 2012, og alle julehandelrekorder er i ferd med å slås til pinneved. Pengene yngler i oljeland, og i skyggen av oppgangstidene gjør Hillevågsgjengen så godt de kan. I det snødekte huset skal den førti år gamle gjenglederen Jan Inge feire bryllup med amerikanerinnen Beverly. Chessi er gravid med tvillinger, og Rudi står foran de farligste ukene i sitt liv. På gutterommet koker det i blodet til de unge gangsteremnene Ben, Rudi og Dejan. Hvordan skal Jan Inge & co. komme seg ut av det lovløse livet de lever? Hvor mange liv skal de ha på samvittigheten før nok er nok? For mange.  Skada gods er tredje bok i Tore Renbergs Teksas-serie. Etter  Vi ses i morgen (2013) og Angrep fra alle kanter (2014) er Stavanger-forfatteren tilbake med mer barokk galskap og kriminell humanisme fra Norges sørstater.

t o r e r e n b e r g (f. 1972) debuterte i 1995 med Sovende floke og har skrevet en rekke bøker som blir lest av et stort publikum både i Norge og utlandet, særlig Teksas-serien og romanene om Jarle Klepp. Renberg har blant annet mottatt Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris. Han har også utmerket seg innen film, teater og musikk, og er i 2017 aktuell med skuespillet Indianeren og soloalbumet Ein dag te. 

forfatterportrett: tommy ellingsen omslag: asbjørn jensen

Roman | Ib. Kr. 399,– ISBN: 978-82-495-1854-8 Utkommer 29. september

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 5 4 8

| 25


Kjersti Bronken Senderud Bo Inne i en kropp finnes en annen, inne i et rom finnes et rom til, og enda et, som blomstens kronblader, lag på lag, slik en tanke aldri står alene, men fester seg til en til og en til. Som et nettverk løper den ene tanken over i den andre, en pågående utvikling av intrikate mønstre. I parken utenfor sentrumsleiligheten fylles benkene av dagdrivere, mens skolebarn og løse hunder leker langs stiene. Hun som står i vinduet og ser, har flyttet hit med mannen sin. Hun vokste opp på landet. Der har hun hest og en familie, hun har skolekamerater og martnen og festene på lokalet. Og så treffer hun Bo. Hun er femten, han tjuetre, de flytter sammen og lærer seg å bo i det vesle huset, til det en dag tar slutt, like brått som det begynte. Bo er en roman om en brennende kjærlighet, om styrke og utsatthet. Teksten beveger seg langs stier og veier, til hest og til fots, i bil og på sykkel, i et landskap som åpner og lukker seg. «Senderud er god til å vekkje uro, men også til å stilne den, og vekslinga mellom det trygge og det truande gjer at den sårbare forteljaren kan vise seg som sterk, og at den litt røffe ungfolen Bo viser seg som blyg og utsett» EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN

«Briljant og billedrik … Romanen lar leseren føle på kroppen smertene som oppstår langs en kronglete vei til voksenlivet» B JØ R N H ATTE RU D, H A M A R ARB E I D E RB LAD

«Bo får mi beste anbefaling!» O L E KA R LSE N, DAG O G TI D

forfatterportrett: paal audestad omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 369,– ISBN: 978-82-495-1791-6 Utkommet

«en original vri på bygdeklisjeene i norsk litteratur … et univers der typene vi gjenkjenner blir til enkeltmennesker vi kan forstå» CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

Kj e r s t i B r o n k e n S e n d e r u d (f. 1971) debuterte i 1997 med diktsamlingen Fremdeles. Siden har hun gitt ut en lang rekke diktsamlinger i tillegg til prosaboken Smeltevannet (2002) og romanen Huset (2007). Dikt fra Himmelen er en samling (2009) og Forgjengeligheten (2011) er gjendiktet til svensk av Ann Jäderlund. Bo er Kjersti Bronken Senderuds ellevte utgivelse.

26 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 9 1 6


Thorvald Steen Det hvite badehuset Jeg har tatt en utskrift av bildet av bestefar med barna. Det er den siste delen av historien om meg. Bildet henger over skrivebordet, festet med to knappenåler. Når jeg ser på onkel og bestefar, ser jeg meg. Det er like før advent. Han får en telefon fra en ukjent kvinne. Hun sier at hun er kusinen hans. Familien på morssiden har han aldri hørt om eller møtt. Bestefarens navn har han aldri fått vite. Har hemmeligholdet sammenheng med at han har en arvelig sykdom og nå sitter i rullestol? Han oppsøker sin gamle mor med et håp om å få henne i tale før det er for seint. Det hvite badehuset er en roman om skam, fortielse og omkostningene ved å være ærlig.

thorvald steen (f. 1954) debuterte i 1983 og har gjennom et rikt forfatterskap skrevet romaner, diktsamlinger, skuespill, noveller, barnebøker og essays. Gjennombruddet kom i 1992 med diktsyklusen Ilden, og kort etter ble han internasjonalt anerkjent med sine nyskapende historiske romaner Don Carlos (1993), Giovanni (1995), Konstantinopel (1999), Den lille hesten (2002), Kamelskyer (2004) og Løvehjerte (2010) og Det usynlige biblioteket (2015). Steen har også fått et stort lesende publikum med oppvekstromanen Vekten av snøkrystaller, fulgt av Det lengste svevet (2008) og Balanse (2012). Thorvald Steen har mottatt en rekke priser og utmerkelser i innog utland. Bøkene hans er oversatt til 27 språk.

forfatterportrett: per maning omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1690-2 Utkommet

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 6 9 0 2

| 27


Marit Tusvik I hans armar Han var ein komet. Og eg var forundra. Eg kjende meg oppspilt. Det kunne ha blitt med det. Med synet. Han såg ikkje meg. Men eg såg han. Eg kjende meg sterk. Vill og vakker. Eg visste at eg strålte. Sofia er tjuetre år. Ho har slått opp med kjærasten. Ho vil vere fri. Så møter ho Frank. Han er femten år eldre. Ein vakker mann. Amerikanar, globetrotter, intellektuell. Han kan eg ha det litt moro med, tenker Sofia, og forelskar seg brått og inderleg. I hans armar er ein medrivande, reflektert og sanseleg roman om forelsking og nedbryting, og om å leve tett på ein annan sitt mørke.

marit tusvik debuterte med dikt- og prosasamlinga Reisa til mandarinlandet i 1979. Ho har sidan skrive fleire kritikarroste romanar, skodespel, diktsamlingar og barnebøker, og i 2008 kom  Samlede dikt ut. Skodespela Mugg, Etter William, Alle vakre jenters hambo og Angerhøy er alle oppført ved norske teaterscener, og dei to første er filma for fjernsyn. Marit Tusvik har mottatt ei rekke prisar, blant anna Ibsenprisen, Nynorsk litteraturpris, Narvesens kulturpris, Amalie Skram-prisen og Doblougprisen.

forfatterportrett: gunhild reidun bøygard omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-18449-9 Utkommet

28 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 4 4 9


Aina Villanger Baugeids bok På Klosterøya i Skien lå benediktinerklosteret Gimsøy, et av Norges første nonnekloster. Det ble grunnlagt mot midten av 1100-tallet, i en tid preget av brytningen mellom det hedenske og det kristne. Klosterets grunnlegger, lendmannen og jorsalfareren Dag Eilivsson, var far til Baugeid Dagsdatter, som ble abbedisse ved Gimsøy kloster. Snorre nevner henne med en halv setning i kongesagaene. Var Baugeid ærgjerrig eller from, blid eller sur? Hadde hun kalde hender eller varme føtter, tyktflytende blod eller tynne årer? Hvilke drifter lå under nonnenes daglige arbeid ved veven og i klosterhagen, hvilke krefter drev dem til bønn åtte ganger i døgnet, og hvilke helsetips hersket i klosteret? I et språk som veksler mellom det suggererende, det arkaiske og det kliniske får Aina Villanger stillheten i tale: stillheten etter et nedbrent kloster, en glemt kvinne, en kraftig skjelvetokt. Resultatet er et fascinerende og mangslungent prosaverk: Baugeids bok. «Villanger har klart å lage en bok som setter sin egen estetiske standard» CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

«Med små krusninger og store dønninger velter Baugeids bok fram som en bølge gjennom historisk tid» TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

«Villanger debuterte i 2012 med boka Langsang, en av de beste diktsamlingene på norsk de senere årene. Baugeids bok er både mer ambisiøs og mer variert, og uansett en verdig oppfølger … Ekte poeter fisker ikke etter lesere. De finner et emne og jobber med det for arbeidets egen skyld. Aina Villanger er en ekte poet» ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET

forfatterportrett: ingrid eggen omslag: eller med a

Prosaverk | Ib. Kr. 349,– ISBN: 978-82-495-1792-3 Utkommet

A ina V il l an ge r er født i Skien i 1979. Hun debuterte i 2012 med langsang, en subjektiv og energisk skapelsesberetning i diktform, som fikk strålende mottakelse. Villanger er blant annet utdannet ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og Universitetet i Oslo. Baugeids bok er hennes andre utgivelse.

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 9 2 3

| 29


Lars Amund Vaage Den vesle pianisten Nokre få gonger i livet drøymde Sigurd at han kunne spela piano. Spela kunne han i vaken tilstand også, og betre enn mange andre, det var ikkje det, men i draumen vart spelet hans forløyst. Tonane trilla ut av han, fall, rasa, eller dei song i han, slik at han gløymde kven han var, eller tykte han blei ein annan. Det han skapte med hendene på klaviaturet, var ikkje berre vakkert, i draumen, det var også sant. Utan at han trong streva for det, opna han seg, innover i seg sjølv og ut mot verda, og endå om han ikkje hadde tenkt eller planlagt noko, sa tonane hans det gode og rette om livet og menneska. Tonane som han sjølv spela, lyste inn i han, knytte opp dei vonde knutane hans i rasande fart, bar med seg ei uforklarleg glede og løfta han inn i ein tilstand han ikkje visste han kunne nå. I dei åtte novellene i Den vesle pianisten finst gutungar, ungdomar og vaksne menn som leitar etter eit eige språk, borte frå heimen og bygda, i skrifta eller musikken. Dei lengtar etter ord som kan forløysa noko i dei, ord som kan forbinde dei til andre menneske, ord som kanskje ikkje finst. Reiser dei ut, er dei framande; vender dei heim, er det ikkje nokon heim å finna. Lars Amund Vaage opnar opp eit stort rom for karakterane sine. I ein både stringent og sølvklår, rytmisk og lyttande prosa skriv han om ambivalensen i menneskelege relasjonar, om sorga over språkløysa og om det plutselege svevet i ein vellukka komposisjon.

forfatterportrett: helge skodvin omslag: exil design

lars amund vaage (f. 1952) debuterte i 1979 med romanen Øvelse kald vinter og gav ut si første novellesamling, Kyr, i 1983. Sidan har han gitt ut mange bøker i fleire sjangrar, og for bøkene sine har han vunne ei lang rekke prisar, mellom anna Aschehougprisen, Doblougprisen, Gyldendalprisen og Brageprisen. Den vesle pianisten er Vaages nittande bok for vaksne.

Noveller | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1800-5 Utkommet

30 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 0 0 5


Morten Øen Norge om våren Strømmen har vært borte i halvannet år. Noe vi er skyld i selv. Og ikke skyld i. Det er komplisert, minner jeg meg på. Det gjelder hele landet. Hele verden. En nedoverspiral som begynte med en enkel liten solstorm. Etterfulgt av ei kortvarig, men veldig lovløs tid. Enarmede Frank er en av de overlevende etter apokalypsen. På en gammel husmannsplass lager han et slags hjem av stein og presenning. Nede i bygda møter Frank andre gjenlevende for å bytte hermetikk og salt mot rugbrød og smør. På den lokale fotballbanen dukker det opp stadig flere hvite pinnekors. I sin ensomme nybyggertilværelse har Frank kun selskap av bikkja Blondi. Det skal bli en kald og mager vinter. På det sprakende radiosambandet skraller stemmen til en som kringkaster fra Oslo og kaller seg Kongen. Frank får ferten av konspirasjon. Norge om våren er en usivilisert og visjonær fortelling der ingen karakterer er uten skavanker, og der ingen krok er trygg.

mort e n ø e n (f. 1969) debuterte med samlingen I grønnskyggene i 1990, og har til sammen utgitt 11 diktsamlinger. Han har skrevet sju romaner der han blant annet utforsker kunst og poetikk, optikk og mekanikk, apokalypse og gjenreisning. I 2001 ble Øen tildelt Oktoberprisen og i 2004 Halldis Moren Vesaas-prisen. I 2010 vant Øen «Leser søker bok» sin romankonkurranse med Ord for hav.

foto: privat omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1867-8 Utkommet

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 6 7 8

| 31


Hanne Ørstavik Over fjellet Forfatteren Irma reiser fra et opphold i Paris til Sør-Frankrike for å gå over Pyreneene, den ruten Walter Benjamin tok da han flyktet fra Frankrike til Spania under andre verdenskrig. Wilma og Leonie er begge tyske jøder bosatt i Paris. De vet ikke om hverandre, men også de reiser til den samme havnebyen i Sør-Frankrike for å følge Benjamins rute over fjellet. Over fjellet handler om sex, tennis og filosofi, og den handler om veien fram til den andre siden av noe. Men først og fremst er det en roman om kjærlighet, om selve evnen til å forbinde seg. Romanen undersøker hvordan kjærlighet henger sammen med forholdet til det indre barnet, og hvordan det å forbinde seg med en annen også er å kunne ta imot seg selv.

H a n n e Ø r s tav i k er en av vår tids mest markante og særpregete forfattere. Hun debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt til sammen tretten romaner og et lesestykke, samt boka Der alt er klart i samarbeid med Pierre Duba. Hun har også gjendiktet Leslie Kaplans Overskuddet – fabrikken, og oversatt Marguerite Duras’ Stedene. Hanne Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen, P2lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen og Doblougprisen. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og i 2010 ble hun valgt ut som Festspilldikter. Bøkene hennes er oversatt til over 20 språk, blant annet engelsk, tysk, fransk, spansk og italiensk.

forfatterportrett: linda b. engelberth omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1855-5 Utkommer 25. august

32 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 5 5 5


Dikt

dikt

forfatterportrett: ? omslag: exil design

r o m a n e r o g n ov e l l e r

| 33


Stein Torleif Bjella Jordsjukantologien. Nr. 1 Sentrumsungdommen bygde hytte på åsen. Einsemde kom oppover bekken. Det pip i bringa til Sverre. Miljøvernrådgjevaren vart åleine. Britt sendte julekort. Vinden lova ingenting. Han sikra seg garden og vart uvenn med alle syskena. Jordsjukantologien er ei fleirstemd diktsamling. Små portrett i eit bygdeunivers. Kva er eigentleg jordsjuke? Kapitalistisk eigesjuke? Lengt mot molda? Sjuk jord? Kjærleik? Sjalusi? Havari? Stein Torleif Bjella er fødd i 1968 på Ål. Han er kjend som musikar og rimsmed. Jordsjukantologien er bokdebuten til Stein Torleif Bjella.

foto: privat omslag: exil design

Dikt| Hft. Kr. 279,– ISBN: 978-82-495-1856-2 Utkommer i oktober

34 |

di kt 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 5 6 2


Brødet og Eselet Del Likt Landet Del-Likt du e revolusjon du har tatt av dæ på overkroppen du e stolt og bleik og veit at alt e bedre enn herre her derfor vart vi med dæ vi slæpp inn på festa slæpp ut fra fengsel et flagg blir laken et flagg blir gardin herre ska vi husk på herre ska vi huskes for

Brødet og Eselet er Gunnar Wærness og Henrik Skotte, også kjent som Not King Cole og Dr. Donk. De er en slags kabarettgruppe, men også et band og et teater, som blander performance og poesi, revy, punk og jazz i sine nærmest ubeskrivelige sceneopptredener, med et karaktergalleri bestående av blant annet skurker, mislykkede revolusjonære og fisker som går på land. Del Likt presenterer Brødet og Eselets særegne sanglyrikk og vandrehistorier, i kombinasjon med illustrasjoner som fotografi, videostills og tegninger. Samtidig med bokutgivelsen blir innspillingen av de femten låtene, albumet Del Likt, gjort tilgjengelig på flere av de mest brukte avspillingsplattformene. Brødet og Eselet startet opp i 2011. Siden den første store forestillingen Vi er motorvei hadde premiere på Avant Garden i Trondheim i 2013, har Brødet og Eselet laget ytterligere fire forestillinger og gitt ut bøkene Griskokknetter (2014) og €urodike (2015).

forfatterportrett: brødet og eselet omslag: brødet og eselet

Lyrikk/billedbok | Ib. Kr. 349,– ISBN: 978-82-495-1857-9 Utkommer i september

henr ik sko tte , født 1970, er kunstner, musiker og kabarettartist, og har blant annet jobbet med musikk, video, teater, litteratur, billedkunst og grafisk design. gunnar wærness, født 1971, er forfatter og kabarettartist, og har utgitt diktsamlingene Kongesplint (1999), Takk (2002), Hverandres (2006), Bli verden (2007) og Tungen og tåren (2013). I 2010 redigerte han antologien Verden finnes ikke på kartet i samarbeid med Pedro Carmona-Alvarez. 

dikt 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 5 7 9

| 35


Niels Fredrik Dahl Dette er et stille sted Dikt 1995–2017 Dette er et stille sted samler Niels Fredrik Dahls tre seneste diktsamlinger – Antecedentia (1995), Min tredje muskel (1999) og Vi har aldri vært her før (2011) – i ett bind. Boken inneholder også et lengre, nyskrevet dikt. Utgis med etterord av Rune Christiansen. «Sjølv om bøkene er innbyrdes ulike i tonen, står diktsamlingane godt til kvarandre, dei utdjupar og tydeleggjer trekk ved diktinga hans … Når ein les Dahls dikt, får ein iblant ei kjensle av å lese om samtida vår i eit fragment av antikken. Det er slåande korleis poeten vev det personlege saman med politikken, historiske hendingar og geografiske stader … vers som grip ein med urovekkjande venleik» SIN D R E E KR H E IM , DAG O G T I D

«Niels Fredrik Dahls samla åtak på den reine poesien er storarta … kvar line er som eit tog som får det til å rista. Dessutan vender diktet seg, for kvar ny setning rystar det seg sjølv laus frå den vegen det har fulgt så langt. Dette er klasse!» HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN forfatterportrett: pål rødahl omslag: exil design

Dikt | Ib. Kr. 299,– ISBN: 978-82-495-1795-4 Utkommet

«Han betrakter verken de politiske katastrofene eller de private nødstilstandene på trygg avstand som en sindig og forsonet iakttager, nei, han stiller seg selv i kryssilden, og med et besværlig og motvillig trykk knekker han både de samfunnsmessige realitetene og de private emosjonene på plass i ett og samme smertelige punkt: i diktets nåtid» FRA RUNE CHRISTIANSENS ETTERORD

n i e l s f r e d r i k da h l (f. 1957) debuterte i 1988. Han har skrevet romaner, diktsamlinger og skuespill, og er oversatt til en rekke språk. For romanen På vei til en venn (2002) ble han tildelt Brageprisen.

36 |

di kt 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 9 5 4


Geir Halnes mor rom Ti år etter at han debuterte med Hils hvis du ser meg, er Geir Halnes tilbake med diktsamlingen Mor Rom. Diktene utforsker kosmisk fysikk og menneskelig metafysikk, gransker lovmessigheter, muligheter og avvik. Alt som oppstår, oppstår i henhold til naturlover, som vi bare til en viss grad kjenner, og som Halnes undersøker poetisk og eksistensielt: Er det loven som gjør at atomer ejakuleres inn i en ekspanderende livmor og skaper et barn? Og som bestemmer at en mann akkurat nå sitter på en benk med dongerijakke og paraply i regnet og har et anstrengt forhold til sin far?  I denne diktsamlingen er det fabulerende og det ytterst presise gjensidig forsterkende. Alt rommer alt. Ingenting er en størrelse som må regnes med.  «Dikt om avgrunnen mellom livet og vitskapen … Det er skakande å oppdage at desse teoriane som spring ut av oss sjølve, ofte reduserer oss til ingenting i det store altet … Halnes driv ikkje berre med eksperiment og uforpliktande språkleik. Det er noko viktig han gjer når han målar opp avgrunnen mellom vitskapens og livsverdas språk» SI NDRE EKRHEIM, DAG O G TID

Geir Halnes (f. 1976) debuterte med diktsamlingen Hils hvis du ser meg i 2007. mor rom er hans andre bokutgivelse.

forfatterportrett: finn ståle felberg omslag: exil design

Dikt | Hft. Kr. 279,– ISBN: 978-82-495-1766-4 Utkommet

dikt 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 6 6 4

| 37


Kjartan Hatløy Dikt i samling Kjartan Hatløy har dei siste åra stått stadig tydelegare fram som ein av våre viktigaste naturlyrikarar. I Hatløys dikting er det kosmiske dimensjonar over sjølv dei minste og mest kvardagslege ting: lydane i den vesle bekken, lyset frå kniven på kjøkkenbenken, det svarte glimtet i kråkas auge, kattens langsame steg over tunet. Kvar rørsle er ei stor hending, kvar minste eksistens eit mirakel, og mennesket får halda seg i bakgrunnen. For riket er vårt, men jorda er berre til låns. Med denne boka ligg alle Kjartan Hatløys elleve diktsamlingar føre i eitt band.

«En stor ro og uforstyrrelighet hviler over Kjartan Hatløys tekster … Hva skal vi kalle det? Visdomslitteratur? … Sjelden har jeg sett veier, bekker og elveløp skildret slik» TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2016, om Den kvite vegen

«Lågmælt og likevel høgtidsstemt er denne boka, full av livsglede og takksemd, ei varmande bok» EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN, om Den kvite vegen

«Hatløy har en unik profetisk teft for det originale og vitale. Uansett hva han tar i, blir resultatet poesi … Les en av mestrene. Heng deg på Hatløys poetiske reise i lokallandskapet» forfatterportrett: oddleiv apneseth omslag: exil design

Dikt | Hft. Kr. 299,– ISBN: 978-82-495-1858-6 Utkommet

E SKIL SKJE L DA L , VÅ RT L AN D , om Mi meinings hus

«en samling lyse, livsbekreftende dikt som løfter all slags prosaisk kjøkkenutstyr til uante høyder» in g u n n ø kl a n d, a f te n p o st e n, om Kjøkkendikt

KJARTAN HATLØY (f. 1954) debuterte i 1996 med diktsamlinga Solreven. Han har gitt ut til saman elleve samlingar. Kjøkkendikt frå 2012 vart innstilt til Brageprisen, og Den kvite vegen frå 2016 vart innstilt til Ungdommens kritikerpris.

38 |

di kt 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 5 8 6


Mona Høvring Jente med dødningehode FOR SANNHETA ER JEG ALDRI SANN Jeg forelsker meg lett: Ei kvinne med badehette, en islandsk falk, et utidsriktig møbel arva etter en fjern slektning. Mona Høvrings fortettede skjebnefortellinger utfordrer og utvider sjangerens vante former med kraft og resonans. Med sitt særegne poetiske instinkt skriver hun frem sine dikt slik at hver bokside synes å åpenbare de mest prekære dramaer og de skjøreste og nødvendigste dialoger. «Det er en fryd å lese … et særdeles vitalt skrivestykke. Det er både glød, håp og sanselighet i Mona Høvrings språklige univers. Dessuten noen doser raseri» TURID LARSEN, DAGSAVISEN

«Perlemorskimrende poesi fra en særegen stemme … det Høvring bedriver er pur poesi» EIRIK LODÉN, STAVANGER AFTENBLAD

«Går det allerede an å si at Mona Høvring har skrevet årets vakreste diktsamling?» GEI R VE STAD, HAMAR A R B E ID E R B L A D

«små komposisjoner i særklasse» SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN

«Diktene kan være uærbødige, tilforlatelige og grense mot det muntlige – og samtidig beholde et alvor i bunn. De kan dryppe av sørgmodighet eller meske seg i store ord, men likevel ha en letthet over seg» KATRINE HEIBERG, MORGENBLADET

«Høvrings dikt er i språkleg alarmberedskap og tek språket på alvor» SI NDRE EKRHEIM, H U M BA BA . N O

forfatterportrett: agnete brun omslag: exil design

Dikt | Ib. Kr. 279,– ISBN: 978-82-495-1794-7 Utkommet

Mona Høvring (f. 1962) har tidligere utgitt diktsamlingene IIK!! Ein dialog (1998), Ensomme badedager og andre dikt (2000), Helt vanlige mirakler (2006), Å paradis (2008) og Ekornet og den vaklevorne brua (2010). Hennes første roman, Noe som hjelper, utkom nylig i Danmark til svært gode kritikker. Romanen Venterommet i Atlanteren (2012) ble nominert til Ungdommens kritikerpris, og er oversatt til fransk. I 2012 ble Høvring tildelt Språklig samlings litteraturpris for sitt forfatterskap. Høvrings tredje roman, Camillas lange netter, utkom i 2013, og den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

dikt 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 9 4 7

| 39


Bendik Vada [de b u ta n t ] Vak æ bøye buskan te side for å sje mæ sjøl æ sjer et vann som bare speile ikke engang skjelv av et vak En ung mann forlater en hytte på fjellet, der han har bodd sammen med en kvinne. Han går over myr og myke sletter, klatrer høyt i tynn luft og ser skifer gli ut under seg. Steggfuglen og paukene synger, og han holder fuglefjær tett til brystet. Er gudene innen rekkevidde? Hvor finnes ly? Diktsamlingen Vak er en vandring, en rytmisk sang, en mulig sirkel. Diktene er skrevet på trøndersk, forfatterdebutant Ben di k Va da (f. 1996) er fra Klett i Trondheim kommune.

forfatterportrett: finn ståle felberg omslag: exil design

Dikt | Ib. Kr. 279,– ISBN: 978-82-495-1824-1 Utkommet

«ven diktsamling på trøndermål … desse kortdikta, som er skrivne på trønderdialekt, er vortne til ei stramt komponert diktbok … Forsvinninga eg-et set i verk, er nærmast ein føreskriven og tvungen refleks av den logikken som ligg i naturen til vaket og språkteikna. Det er enkelt, fiffig, men også høgst verknadsfullt gjort av den unge diktdebutanten» SIN D R E E KR H E IM , DAG O G T I D

«Dikt på klingende trøndersk som tar leseren med på vandring under svært åpen himmel … spørsmål og svar overlates til leseren. Men Bendik Vada fra Klett legger ut noen spor, og dem er det en glede å følge» FA RTE IN H O R G A R , A D R E SS EAV I S E N

40 |

di kt 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 2 4 1


essay o g sak

forfatterportrett: ? omslag: exil design Essay

og sak

r o m a n e r o g n ov e l l e r

| 41


Torunn Borge Tankens lystprinsipp Skrifter i utvalg Redigert og med forord av Dagfinn Carlsson, Henning Hagerup og Ingrid Storholmen. Torunn Borge var forfatter og kritiker. Tankens lystprinsipp er et utvalg essay, anmeldelser og intervjuer som viser ulike sider ved Torunn Borges kritikerpraksis – hennes vidd, skarpe blikk, samfunnsmessige og politiske interesse og poetiske finfølelse. Her er kloke analyser, spissformuleringer, spenstige samtaler og ikke minst et vell av kunnskap, formidlet på en engasjert og raus måte. Noen av tekstene er skrevet i samarbeid med Henning Hagerup, som har redigert denne boken sammen med Dagfinn Carlsson og Ingrid Storholmen. «det vi har etter Borge levner liten tvil om at hun også i dag kunne bragt sentrale innsikter til torgs» CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

Torunn Borge (1960–2014) ga ut tre diktsamlinger. I tillegg skrev hun en rekke essay, anmeldelser og artikler for bl.a. Vagant, Samtiden, Dagsavisen og Klassekampen. I 1999 redigerte hun antologien Yrke, reporter og utga Skjelett og hjerte – en bok om Tor Ulven (sammen med Henning Hagerup). I 2000 kom den essayistiske pamfletten Gudsskrekk, om den norske kulturradikalismen. Torunn Borge ble tildelt Tanums kvinnestipend i 2001. Dikt i samling utkom i 2015. forfatterportrett: morten brun omslag: exil design

Sakprosa | Ib. Kr. 369,– ISBN: 978-82-495-1799-2 Utkommet

42 |

sakprosa 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 9 9 2


Karl Ove Knausgård Så mye lengsel på så liten flate En bok om Edvard Munchs bilder Hva vil det si å være en av verdens største kunstnere? Hva var det med Munch som skilte ham ut fra hans samtidige, og som gjør at vi fortsatt ser på hans kunst og snakker om den? Karl Ove Knausgård nærmer seg Munchs bilder i et forsøk på å finne ut hva som stod på spill i dem, og på hvilke måter de lever videre i kulturen. Han oppsøker noen av Munchs steder, og han snakker om Munch med kunstnere og kunstkjennere, men først og fremst skriver han om sitt eget forhold til Munch, aldri langt unna det like grunnleggende som naive spørsmålet om hva kunst er og hva vi egentlig skal med den. Boken er blitt til i forbindelse med Karl Ove Knausgårds samarbeid med Munchmuseet om utstillingen «Mot skogen – Knausgård om Munch», 6. mai – 8. oktober 2017. «En essensiell guide til Mot skogen og et fremragende essay om Munch» KJETIL RØED, AFTENP OSTEN

«Åpent og tilgjengelig om kvaliteten i Munchs malerier, og om kvalitet i kunst generelt» GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE

«Ikke bare er Knausgård i sin beste skriveform, han opplyser etterhvert som han fordyper seg i verk og opphavsmann mens han bygger utstillingen opp, og ender opp [… ] midt i den dagsaktuelle diskursen om kunst» JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

«En kan lære mye om Munch og enda mer om å forholde seg til kunst ved å åpne seg for denne teksten» EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN

«han formidlar stoffet både nervøst, engasjert og tankeutvidande» ALF KJ ETIL WALGERMO, VÅ RT LAND

forfatterportrett: thomas wågström omslag: aud gloppen | blæst

Sakprosa | Ib. Kr. 349,– ISBN: 978-82-495-1798-5 Utkommet

Karl Ove Knausgård (f. 1968) debuterte som forfatter i 1998. Bøkene hans er oversatt til 30 språk og har frambrakt en unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. Knausgård har mottatt en lang rekke litterære priser i Norge og utlandet.

sakprosa 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 9 8 5

| 43


Espen Søbye Fakta om olje Hvordan petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen har forandret Norge Fakta om olje gir et fortettet og usminket bilde av olje- og gassvirksomheten i Norge fra letingen startet i 1965 og fram til i dag, og viser hvordan utvinningen av olje og gass til havs har vokst til å bli en av de betydeligste næringene i landet når det gjelder sysselsetting, økonomiske ringvirkninger og inntekter til staten. Ved hjelp av offisiell statistikk forteller Espen Søbye oljenæringens historie effektivt og faktisk. Han gjør rede for hvordan statistikken over området er blitt utviklet, og hva den har tatt sikte på å registrere, og dermed for hvordan petroleumsnæringen er blitt bygget opp. Den økonomiske statistikken er gjennomgått og kvalitetssikret i forbindelse med utarbeidelsen av boka, og er et ledd i Statistisk sentralbyrås arbeid med historisk statistikk. Siden begynnelsen av 1980-tallet har petroleumsnæringen vært det kraftigste økonomiske lokomotivet i Norge. Politikernes ambisjoner om å styre oljevirksomheten har vært store. Et gjennomgående spørsmål i boka er om ikke sektoren har blitt så mektig at det nå er den som styrer. Alle snakker om oljeinvesteringene, men få vet hva de består av og hvilke varer og tjenester de etterspør. Hva er oljeprisen, hvordan måles utvinningen av olje og gass, hvor mange tonn offeranoder går med for å hindre at stålplattformene ruster opp? I Fakta om olje får du svar på alt du lurer på, og du presenteres for spørsmål du ikke ante at det var noen vits i å stille.

forfatterportrett: finn ståle felberg omslag: exil design

Sakprosa | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1761-9 Utkommer i november

44 |

E s p e n S ø by e (f. 1954) er mag.art. i filosofi fra 1982 og har arbeidet i Statistisk sentralbyrå, med avbrudd, fra 1985. Han debuterte som forfatter i 1992 med Ingen vei hjem. Arthur Omre, en biografi og har siden utgitt en rekke biografier og sakprosabøker, sist Folkemengdens bevegelse. Norges befolkning 1735–2014. En tabellstudie, som utkom i forbindelse med 200årsjubileet for Grunnloven i 2014 og ble til i samarbeid med Statistisk sentralbyrå. Espen Søbye er kåret til Årets litteraturkritiker og har mottatt Olav Dalgards kritikarpris for sin sakprosakritikk.

sakprosa 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 6 1 9


ov e r sat t

forfatterportrett: finn stĂĽle felberg omslag: exil design

Sakprosa | IB. KR 379,– ISBN: 978-82-495-1761-9 Utkommer i november

sakprosa 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 6 1 9

| 45


Marguerite Duras Sommerregn ov e r sat t av g ø r i l e l d ø e n I en forstad til Paris bor Ernesto sammen med familien sin. Han vet ikke helt hvor gammel han er – mellom tolv og tyve et sted. Men han vet hva han heter. Og hva alle småsøsknene heter. Sammen med søsteren Jeanne tar han hånd om søsknene. Mellom Ernesto og Jeanne finnes en sterk, nesten farlig kjærlighet. Foreldrene ser kjærligheten, men griper ikke inn. De legger seg aldri opp i barnas liv. Forundret står de utenfor samfunnet og ser på.

omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 329,– ISBN: 978-82-495-1754-1 Utkommet

Ernesto begynner på skolen, men slutter etter få dager og lærer seg alt på sin egen måte. Kunnskapen hans og den vise og naive forklaringen på hvorfor han ikke vil fortsette på skolen, blir kjent over hele Frankrike. Men så faller sommerregnet. Barndommens tid er forbi. «en poetisk utforskning av relasjonen mellom hva som er verdt og vite og ikke … Gjennom slående bilder og pussige omvurderinger av roller og verdier holder hun fast på nysgjerrigheten og grublingen … først og fremst innfrir Duras behovet for å forstå de mest grunnleggende følelsene i livet vårt som noe mer enn trivielle» kjetil røed, aftenp osten

«Plutselig møter leseren seg selv i døren – lærerens fascinasjon er til forveksling lik vår. Slik demonstrerer Duras at romantiseringen av utenforskap like gjerne kan ha opphav i ens eget blikk, som i forfatterens skrift» KATRINE HEIBERG, MORGENBLADET

«Det finnes en historie her, noen vil si at den er tynn, det er den ikke: Den er vakker som et sant liv» OLAV EGIL AUNE, VÅ RT LAND

marguerite duras (født Donnadieu, 1914–1996), var forfatter, filmskaper og dramatiker, og hun regnes som en av 1900-tallets viktigste franske forfattere. Duras vokste opp i Fransk Indokina, hvor hun har hentet handlingen til mange av sine bøker, filmer og skuespill. I 1943 debuterte hun med romanen Les Impudents, og i 1984 fikk hun Goncourt-prisen for sin mest kjente roman, L’Amant (Elskeren). Verkene hennes er oversatt til mange språk.

46 |

ov e r sat t 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 5 4 1


Jenny Erpenbeck Går, gikk, har gått Ov e r sat t av U t e N eu m a n n Richard, enkemann og pensjonert professor, blir på en av sine daglige spaserturer i hjembyen Berlin tilfeldig vitne til demonstrasjonen utenfor rådhuset. Mennene på plassen har kommet over havet fra Afrika. De har flyktet fra krig og konflikt, det vet Richard. Men hva mer vet han egentlig om dette veldige kontinentet og landene som mennene kaller hjemme? Richard oppsøker flyktningene, og flyktningene forteller: om livet og om menneskene de har forlatt. Om tap og savn. Om drømmer og håp for fremtiden. For hvor drar et menneske når det ikke vet hvor det skal dra? Går, gikk, har gått er en inntrengende og finstemt roman om livet som var og livet som kunne ha vært. Samtidig er den en skarp kommentar til en av vår tids største humanitære katastrofer: flyktningkrisen. «Enestående roman om nødstilte mennesker i berlinsk limbo» JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

«Rystende realistisk og rørende rettskaffen roman» STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

«en rørende og hjertevarm historie» JON ÅGE FISKUM, TRØNDER-AVISA

«et sterkt bidrag til flyktningdebatten, og en oversettelse av slik uforlignelig romankunst er en reell berikelse av norsk litteratur … en av den europeiske samtidslitteraturens aller sterkeste stemmer» BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET

«Politisk litteratur på sitt beste» ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND

«både politisk brennaktuell og litterært vellykket … Romanen praktiserer den innlevelsen den oppfordrer oss til»

forfatterportrett: © katharina behling omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1630-8 Utkommet

ARNE BORGE, KLASSEKAMPEN

J e n n y E r p e n b e c k (f. 1967) har arbeidet som bokbinder, studert teatervitenskap og regissert flere teaterstykker og operaer. Hun debuterte som forfatter i 1999 med novellesamlingen Geschichte vom alten Kind, og har senere utgitt flere kritikerroste novellesamlinger og romaner, blant annet romanen Aller Tage Abend, som brakte henne Independent Foreign Fiction Prize i 2015. Går, gikk, har gått er Jenny Erpenbecks syvende prosautgivelse og den første som utkommer på norsk. 

ov e r sat t 9

7 8 8 2 4 9

5 1 6 3 0 8

| 47


Richard Ford Mellom dem Oversatt av Christian Rugstad Hot Springs i Arkansas, 1927. Syttenåringen Edna Atkin forelsker seg i den seks år eldre Parker Ford. De gifter seg og bygger et liv på landeveien, der Parker forsørger dem begge som omreisende selger. Etter seksten år på reisefot ser de seg nødt til å slå rot. Edna er gravid, og i Jackson i Mississippi blir parets eneste barn født: en gutt som får navnet Richard. I Mellom dem forteller Richard Ford foreldrenes historie. Han skriver ømt og åpenhjertig om det han vet – og tror han vet – om drømmene, gledene og sorgene de to delte, og kjærligheten til hverandre og til ham. Slik blir Mellom dem en rørende og empatisk skildring av en tid og et landskap som ikke lenger finnes, og om to liv som er forbi. «et kjærlighetsfullt portrett av to (i utgangspunktet) nokså ordinære liv … Fords nennsomme forsøk på å forstå sine egne foreldre er blitt en universell og klok bok» SILJE STAV RUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE

«Ømt og undrende … Richard Fords bok bekrefter og utdyper det problematiske og lett ubehagelige i å sette nærlyset på egne foreldre» TURID LARSEN, DAGSAVISEN

«Boka om foreldrene er skrevet ut fra et savn og en lengsel etter dem, men uten patos og forsøk på å skjønnmale virkeligheten. Det trenger han ikke … Richard Ford er en strålende prosaist» FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET forfatterportrett: torbjørn grønning, all over press omslag: exil design

Prosa | Ib. Kr. 369,– ISBN: 978-82-495-1763-3 Utkommet

«Rørande, usentimentale foreldreportrett» O L E KA R LSE N, DAG O G TI D

«den realistiske stilisten Richard Ford lar teksten leve sitt emosjonelle og undersøkende liv til fulle» L E IF E KL E , N R K P2

Richard Ford (f. 1944) har utgitt elleve skjønnlitterære titler. Han har mottatt Pulitzerprisen, PEN/Faulkner-prisen og PEN/Malamud-prisen. Bøkene hans utkommer i 24 land. Ford er mest kjent for bøkene om sportsjournalisten Frank Bascombe, sist skildret i den kritikerroste novellesamlingen Det kunne vært verre fra 2014 – på norsk i 2016.

48 |

ov e r sat t 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 6 3 3


Linda Boström Knausgård Velkommen til Amerika Ov e r sat t av M o n i ca Aas p r o n g I Velkommen til Amerika møter vi en familie på randen av katastrofe. Jenta i familien har sluttet å prate. Moren, skuespilleren, og broren, som spikrer igjen soveromsdøren sin og tisser på flasker, har vent seg til tausheten hennes. Alle tre vil være i fred. Samtidig lengter de voldsomt etter hverandre. Den døde faren kan plutselig sitte i jentas seng når hun kommer hjem fra skolen. Bare jenta vet at hans død er hennes skyld. «Vi er en lys familie», gjentar moren. Men jentas mørke siver inn under dørkarmer og renner ut av baderomskranene. Spørsmålet om hvem som er sterkest, finnes der hele tiden. Og en kjærlighet så stor at den truer med å slå dem i stykker. «Skjørt og suverent» CATHRINE KRØ GER, DAGBLADET « et skarpt tegnet portrett av en psykisk plaget familie» TURID LARSEN, DAGSAVISEN

«Boström Knausgård klarer på imponerende vis å skape en nærhet til dette barnet» I NGUN N ØKLA ND, AF T E N P O STE N

«Form og innhold passer så godt sammen at ordet ‹fullkommen› virker dekkende for å beskrive Boström Knausgårds siste roman» MARIA KJOS FONN, KLASSEKAMPEN

«får mørkret til å vike for ei grunnleggjande sanning om kunstens vesen» oddmund hage n, dag o g tid

forfatterportrett: © christina ottosson øygarden omslag: exil design

Linda Boström Knausgård (f. 1972) debuterte i 1998 med diktsamlingen Gör mig behaglig för såret. Hennes kritikerroste novellesamling Grand Mal (2011) ble etterfulgt av romanen Helioskatastrofen i 2013, og denne regnes som Boström Knausgårds internasjonale gjennombrudd. Velkommen til Amerika utkom i Sverige i 2016, til strålende kritikker. Romanen ble nominert til Augustprisen og Svenska Dagbladets litteraturpris.

Roman | Ib. Kr. 299,– ISBN: 978-82-495-1760-2 Utkommet

ov e r sat t 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 6 0 2

| 49


Laura Lindstedt Oneiron Ov e r sat t av T o r T v e i t e Syv kvinner har havnet i et tomt, hvitt rom. Tiden slik vi kjenner den, har opphørt. Kvinnene vet ikke hvor de er eller hvordan og hvorfor de har endt opp her, og for å forsøke å forstå ruller de opp eget liv. Det hvite rommet fylles av fortellinger. Oneiron er en fascinerende og dypt original fantasi om sekundene etter døden. I en bevegelig og levende prosa undersøker Laura Lindstedt hva som kan skje når maktstrukturer brytes ned og de stumme gis en stemme. N OMI N E RT T I L N OR D ISK R Å DS LI T T ER AT UR P R I S 2017 «Oneiron er et bokstavelig talt fabelaktig verk. En seier for romankunsten. En makeløs visjon av liv og død som setter det meste i skyggen» FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET

«en skamløs, rørende og absurd tilnærming til en tilstand vi vet lite om … Gled deg til å lese» TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN

«Fascinerende fabel om døde kvinner … en virtuos oppvisning i fantasiens evne til stadig nye akrobatiske sprang» STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD

«Jeg hadde kanskje ikke tenkt at en roman om døden skulle kunne være spennende – og til dels morsom, men Lindstedts roman er det … befriende vanskelig å kategorisere» V I G D I S M O E S KA R ST E I N, FÆ D R E L A N D SV E N N E N forfatterportrett: © heine lehväslaiho omslag: exil design

«en dragende lek der de aller største følelser settes i spill» A N N E CATH R IN E STR AU M E , N RK P 2

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1689-6 Utkommet

«internasjonal, rik på liv og drama, ispedd kunnskapsbaserte politiske, kjønnspolitiske, medisinske og religiøse innslag. … Lindstedt er en dyktig iscenesetter, og en kreativ personbygger» JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN

Laura Lindstedt (f. 1976) debuterte som romanforfatter i 2007 med Sakset. Debuten høstet gode kritikker og ble nominert til Finlands høythengende litteraturpris, Finlandiaprisen. Lindstedts andre roman, Oneiron (2015), toppet de finske bestselgerlistene og ble tildelt Finlandiaprisen samme år. Oneiron er nå nominert til Nordisk råds litteraturpris. Rettighetene er foreløpig solgt til 12 land.

50 |

ov e r sat t 9

7 8 8 2 4 9

5 1 6 8 9 6


Patrick O’Brian 13-skudds salutt Ov e r sat t av Fart e i n D øv l e J o na s s e n Trettende bind i Patrick O’Brians verdensberømte romanserie om den temperamentsfulle kapteinen Jack Aubrey, som seiler i den britiske marinen, og Stephen Maturin, skipslegen som også arbeider for britisk etterretning. Etter å ha blitt avskjediget på grunn av falske beskyldninger, fører Jack Aubreys innsats som kaptein på kaperskipet Surprise til at han får ny tillit fra marinen. Nå som æren og posisjonen er gjenopprettet, setter Aubrey nok en gang seil, denne gangen for sørkinahavet. Sammen med sin gamle venn Stephen Maturin legger han ut på et oppdrag for å forhindre allianser mellom Bonaparte og malayiske fyrster. Ved sultanens hoff på øystaten Pulo Prabang innledes et diplomatisk spill som snart skal stå om liv og død, og hvor Stephen må bruke all sin kløkt for å overliste motparten. Patrick O’Brian (1914–2000) skrev en lang rekke historiske verk, biografier og romaner. Best kjent er de 20 bindene i serien om Aubrey og Maturin, som har utkommet på 16 språk.

omslag: exil design

Roman | Ib. Kr. 379,– ISBN: 978-82-495-1471-7 Utkommet

ov e r sat t 9

7 8 8 2 4 9

5 1 4 7 1 7

| 51


forfatterportrett: ? omslag: exil design

52 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r


gjendiktning

forfatterportrett: ? omslag: exil design

r o m a n e r o g n ov e l l e r

| 53


William Shakespeare Som dere vil G jendiktet av Øyvind Berg I Som dere vil er scenen satt til Arden-skogen. Stykkets helt er Rosalind, datter av den landsforviste hertugen. Han er drevet på flukt av broren, den nye hertugen, mens Rosalind er blitt igjen ved onkelens hoff for å holde kusinen med selskap. Også Orlando, sønn av sir Rowland de Boys, er truet på livet av sin egen bror og flykter inn i skogen. Men før Orlando drar, blir Rosalind forelsket, og forkledd som mann følger hun etter. Blant hyrder og gjetere i det pastorale eksilet åpnes det opp for forviklinger, galskap og kjærlighet. Med Øyvind Bergs gjendiktning har vi fått en teksttro og moderne, frisk og kraftfull versjon av dette stykket på norsk.

omslag: exil design

Skuespill | Hft. Kr. 279,– ISBN: 978-82-495-1797-8 Utkommet

Tidenes største dramatiker, Wi lli a m Sha k esp ea r e (1564–1616), ble født i Stratford-upon-Avon og var en av «The Lord Chamberlain’s Men», som i 1599 bygde sitt eget teater, The Globe. Fram til 1603 opptrådte Shakespeare som skuespiller i egne og andres stykker. Han skrev rundt førti skuespill, og er også kjent for sine sonetter. Øyvind Berg (f. 1959) debuterte med diktsamlingen Retninger i 1982 og har siden utgitt en lang rekke diktsamlinger, essays, skuespill og gjendiktninger. Av Shakespeare har han tidligere gjendiktet Hamlet og En midtsommernattsdrøm.

54 |

g j e n d i kt n i n g 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 9 7 8


Oktobers gjendiktningsserie består av sentrale enkeltverk innenfor samtidslitteraturen, utvalgt, redigert og med etterord av r une c h r i s t i ans e n .

Louise Glück Averno G jendiktet av Per Petterson Averno. I oldtiden Avernus. En liten kratersjø 16 kilometer vest for Napoli, Italia; av de gamle romerne sett på som inngangen til underverdenen. I gresk mytologi blir Demeters datter Persefone bortført av Hades til underverdenen. Sorgen får Demeter til å legge ned virksomheten som grødens gudinne, og det blir misvekst og sult på jorda. Konflikten løses ved at Persefone sendes opp for å tilbringe to tredjedeler av året hos mora på Olympen, mens hun resten av året sitter som Hades’ hustru i dødsriket. Det er vinter og frost. Fortvilelsens tid. En jente blir bortført; kanskje kommer hun ikke tilbake, kanskje kommer hun tilbake som kvinne, tilsølt med rød saft. Med myten om Persefone som utgangspunkt kretser Averno rundt det bristende båndet mellom mor og datter. Hos Glück er myten en kilde til grunnleggende menneskelige forestillinger om tap og forfall, og den gir brensel til frykten for isolasjon og glemsel, aldring og død – og kjærlighetens opphør.

omslag: exil design

Gjendiktning | Hft. Kr. 279,– ISBN: 978-82-495-1901-9 Utkommer i oktober

Louise Glück er født i New York i 1943 og debuterte som lyriker med diktsamlingen Firstborn i 1968. Averno ble nominert til National Book Award da den utkom i 2006. Glück har mottatt Pulitzer-prisen, National Book Critics Circle Award, Bollingen-prisen, Los Angeles Times Book Prize, Wallace Stevens Award m.fl. Hun er bosatt i Cambridge, Massachusetts, og underviser ved Yale University. P e r P e t t e r s o n (f. 1952) debuterte som forfatter i 1987 med novellesamlingen Aske i munnen, sand i skoa. Siden har han gitt ut ytterligere åtte bøker og vunnet en lang rekke prestisjetunge priser både i Norge og internasjonalt. Samme år som han debuterte, oversatte han John Fantes 1933 var et dårlig år.

g jendiktning 9

7 8 8 2 4 9

5 1 9 0 1 9

| 55


Leslie Kaplan Himlenes bok G jendiktet av Anne Oterholm Det er en scene, oppe på en ås. Rundt, himmelen i likevekt som mellom flo og fjære. Fordi jorden er rund, vesle jente.  Vi er høyt der oppe, langt borte. Vi spaserer på en liten plass, i en gul, ribbet landsby. Fasader av sprø stein. Vi spaserer på en rett overflate.  Åsen bølger. Himmelen er naken, godt åpen.   omslag: exil design

Gjendiktning | Hft. Kr. 279,– ISBN: 978-82-495-1796-1 Utkommet

Leslie Kaplans første diktsamling, Overskuddet – fabrikken fra 1982, var et resultat av to års selvpålagt fabrikkarbeid i kjølvannet av 1968-opprøret. Språkets forhold til fabrikken, det fabrikkerte og det brutale, står sentralt også i samlingen Himlenes bok fra 1983. Kaplan iscenesetter et univers som utgjøres av byer, landsbyer, fabrikker, kafeer og ulike bygninger, hvor bruddene og forskyvningene mellom de forskjellige stedene og personene åpner for at språket kan overskrides og noe nytt kan utsies. «Himlenes bok peker mot en verden der alt kunne vært annerledes … Det er jeg-ets grunnvilkår som kartlegges – og som settes på spill» KATRINE HEIBERG, MORGENBLADET

«Kaplans verk vil utvilsomt fungere skjerpende på enhver leser som er villig til å ofre tid på det: For denne formen for moderne, beskrivende poesi har ikke minst som mulig funksjon å skjerpe oppmerksomheten vår i hverdagen» ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET

«Styrken i hennar poesi er dei lysande detaljane som er fylte av lada, ofte uformulerte, trugsmål.» KNUT ØDEGÅRD, VÅ RT LAND

L e s l i e Ka p l a n er født i 1943 i New York, men vokste opp i Frankrike. Hun debuterte i 1982 med samlingen Overskuddet – fabrikken, gjendiktet av Hanne Ørstavik i 1998 og utgitt som den første tittelen i Oktobers gjendiktningsserie. I tillegg til lyrikk har Leslie Kaplan utgitt romaner, essays og dramatikk. A n n e Ot e r h ol m er født i 1964. Hun debuterte som forfatter i 1995 og har gitt ut til sammen åtte romaner. Anne Oterholm var leder av Den norske Forfatterforening fra 2005 til 2012. Hun er blant annet utdannet cand.philol. fra Universitetet i Oslo, med fransk som hovedfag. 56 |

g je n d i kt n i n g 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 9 6 1


Robert Crawford Åndemaskiner Gjendiktet av Marit Gallie Berge hft. kr 198,– isbn: 978-82-709-4924-3

Anne-Marie Albiach Tilstand Gjendiktet av Karin Haugane hft. kr 158,– isbn: 978-82-709-4827-7

9

7 8 8 2 7 0

9 4 8 2 7 7

9

7 8 8 2 7 0

9 4 8 7 1 0

9

7 8 8 2 4 9

5 0 3 6 7 4

9

7 8 8 2 7 0

9 4 8 9 2 5

9

7 8 8 2 4 9

5 0 4 6 6 4

7 8 8 2 4 9

5 0 5 3 6 4

7 8 8 2 4 9

5 0 9 7 2 0

Edmond Jabès Lengselen etter en begynnelse, frykten for en eneste slutt Gjendiktet av Rune Christiansen hft. kr 165,– isbn: 978-82-495-0284-4

Marcel Cohen Stor nattpåfugløye Gjendiktet av Rune Skoe hft. kr 199,– isbn: 978-82-495-0466-4

9

5 1 0 7 8 8

Emmanuel Hocquard Lysforhold Gjendiktet av Jørn H. Sværen hft. kr 269,– isbn: 978-82-495-0972-0

Marc Cholodenko Fristelsene på strekningen Rimbaud Gjendiktet av Thomas Lundbo hft. kr 248,isbn: 978-82-709-4892-5

9

7 8 8 2 4 9

Emmanuel Hocquard En by eller en liten øy Gjendiktet av Thomas Lundbo hft. kr 199,– isbn: 978-82-495-0536-4

Nanni Cagnone Index Vacuus Gjendiktet av Tommy Watz hft. kr 199,– isbn: 978-82-495-0367-4

9

9 4 9 2 4 3

Takashi Hiraide Til valnøttens gjenstridige utholdenhet Gjendiktet av Ika Kaminka hft. kr 249,– isbn: 978-82-495-1078-8

Nanni Cagnone Gangart Gjendiktet av Tommy Watz hft. kr 185,– isbn: 978-82-709-4871-0

9

7 8 8 2 7 0

9

7 8 8 2 4 9

5 0 2 8 4 4

g jendiktning

| 57


Aurélia Lassaque For å la salamanderen synge Gjendiktet av Tom Lotherington hft. kr 279,isbn: 978-82-495-1567-7

Leslie Kaplan Overskuddet – fabrikken Gjendiktet av Hanne Ørstavik hft. kr 185,– isbn: 978-82-709-4819-2

9

7 8 8 2 7 0

9 4 8 1 9 2

9

7 8 8 2 4 9

5 1 6 6 0 5

9

7 8 8 2 4 9

5 0 8 6 0 0

9

58 |

7 8 8 2 7 0

g je n d i kt n i n g

9 4 9 6 3 2

5 1 4 8 8 5

7 8 8 2 4 9

5 0 7 8 1 8

Lorine Niedecker Nord Sentralt Gjendiktet av Lars Amund Vaage hft. kr 198,isbn: 978-82-495-0175-5

Frank Kuppner Siste evige øyeblikk Gjendiktet av Rune Christiansen hft. kr 198,– isbn: 978-82-709-4963-2

9

7 8 8 2 4 9

Sawako Nakayasu Teksturnotater Gjendiktet av Knut Johansen hft. kr 199,isbn: 978-82-495-0781-8

Thomas Kling Flydataanalyse Gjendiktet av Arild Vange hft. kr 249,– isbn: 978-82-495-0860-0

9

5 1 5 6 7 7

Robert Lax En ting som er Gjendiktet av Knut Johansen hft. kr 279,isbn: 978-82-495-1488-5

Ayane Kawata Tid av himmel Gjendiktet av Ika Kaminka hft. kr 279,– isbn: 978-82-495-1660-5

9

7 8 8 2 4 9

9

7 8 8 2 4 9

5 0 1 7 5 5


James Sacré Noe som ikke er godt fortalt Gjendiktet av Thomas Lundbo hft. kr 188,isbn: 978-82-709-4922-9

Michael Palmer Sol Gjendiktet av Morten Øen hft. kr 198,isbn: 978-82-495-0011-6

9

7 8 8 2 4 9

5 0 0 1 1 6

9

7 8 8 2 4 9

5 0 0 4 2 0

9

7 8 8 2 4 9

5 0 8 9 1 4

9

7 8 8 2 4 9

5 0 7 0 7 8

5 0 8 9 0 7

7 8 8 2 4 9

5 0 7 8 2 5

Peter Waterhouse Mennsk Gjendiktet av Arild Vange hft. kr 198,isbn: 978-82-495-0286-8

James Sacré Figurer som rører seg litt Gjendiktet av Tom Lotherington hft. kr 199,isbn: 978-82-495-0707-8

9

7 8 8 2 4 9

Dario Villa Uløselige antrekk Gjendiktet av Tommy Watz hft. kr 199,isbn: 978-82-495-0782-5

Jaques Roubaud Noe svart Gjendiktet av Thomas Lundbo hft. kr 249,isbn: 978-82-495-0891-4

9

9 4 9 2 2 9

Patrizia Vicinelli Det er ikke alltid de husker Gjendiktet av Tommy Watz hft. kr 279,isbn: 978-82-495-0890-7

Jacques Roubaud Lewis’ mangfold av verdener Gjendiktet av Thomas Lundbo hft. kr 198,isbn: 978-82-495-0042-0

9

7 8 8 2 7 0

9

7 8 8 2 4 9

5 0 2 8 6 8

r o m a n e r o g n ov e l l e r

| 59


p o cket


kjell askildsen Alt som før

Dag Johan Haugerud Enkle atonale stykker for barn

978-82-495-1897-5 | KR 199,–

978-82-495-1831-9 | KR 169,– 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 9 7 5 9

9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 3 1 9

m ar i e au b e rt Kan jeg bli med deg hjem

Edva r d Hoem Land ingen har sett

978-82-495-1783-1 | KR 149,–

978-82-495-1779-4 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 7 8 3 1

9

Gunstein Bakke Havende

7 8 8 2 4 9

5 1 7 7 9 4

Ludvig Holberg Nils Klims reise til den underjordiske verden

9788249518418 | KR 169,–

978-82-495-1749-7 | KR 169,– 9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 4 1 8 9

9

9

62 |

p o cket

7 8 8 2 4 9

5 1 7 4 9 7

lu c i a B e r l i n Håndbok for vaskedamer

Mona Høvr i n g Venterommet i Atlanteren

978-82-495-1770-1 | KR 169,–

978-82-495-1768-8 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 7 7 0 1

9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 6 8 8

Frode Grytten Menn som ingen treng

Nils - Øivind Haagensen Er hun din?

978-82-495-1778-7 | KR 169,–

978-82-495-1866-1 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 7 7 8 7

9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 6 6 1


9

9

In g h i l l Joha n s e n Bungalow

N i na Lyk k e Oppløsningstendenser

978-82-495-1773-2 | KR 169,–

978-82-495-1864-7 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 7 7 3 2

9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 6 4 7

Kar l Ov e K naus g å r d Om våren

n i na lyk k e Orgien, og andre fortellinger

978-82-495-1775-6 | KR 199,–

978-82-495-1902-6 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 7 7 5 6

9

Kar l Ov e K naus g å r d Om sommeren

7 8 8 2 4 9

5 1 9 0 2 6

Jon Michelet En sjøens helt. Brennende skip

978-82-495-1776-3 | KR 199,–

978-82-495-1777-0 | KR 169, 9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 7 6 3 9

9

9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 7 7 0

selma Lagerløf Löwensköld-trilogien

A n n e B . R agde Alltid tilgivelse

978-82-495-1640-7 | KR 199,–

978-82-495-1781-7 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 6 4 0 7

9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 8 1 7

N ina Ly k k e Nei og atter nei

Tore Renberg Du er så lys

978-82-495-1782-4 | KR 169,–

978-82-495-1780-0 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 7 8 2 4

9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 8 0 0

sommerp ocket

| 63


9

9

9

9

9

64 |

p o cket

William Shakespeare Kong Lear

hanne ørstavik Kjærlighet

978-82-495-1828-9 | KR 169,–

978-82-495-1865-4 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 8 2 8 9

9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 6 5 4

Al i S mi t h Begge deler

hanne ørstavik Like sant som jeg er virkelig

978-82-495-1772-5 | KR 169,–

978-82-495-1153-2 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 7 7 2 5

9

7 8 8 2 4 9

5 1 1 5 3 2

Dag Solstad T. Singer

hanne ørstavik Tiden det tar

978-82-495-1141-9 | KR 169,–

978-82-495-1147-1 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 1 4 1 9

9

7 8 8 2 4 9

5 1 1 4 7 1

thorvald steen Det usynlige biblioteket

Mat t i s Øybø Elskere

978-82-495-1769-5 | KR 169,–

978-82-495-1832-6 | KR 169,

7 8 8 2 4 9

5 1 7 6 9 5

9

7 8 8 2 4 9

5 1 8 3 2 6

l in n u l l ma n n De urolige

Sofi Oksa n en Norma

978-82-495-1784-8 | KR 169,–

978-82-495-1771-8 | KR 169,–

7 8 8 2 4 9

5 1 7 8 4 8

9

7 8 8 2 4 9

5 1 7 7 1 8


sommerp ocket

| 65


Forlaget Oktober as Postboks 6848, St. Olavs plass 0130 Oslo Besøksad re sse Kristian Augusts gate 11 Telefon 2 3 3 5 4 6 2 0 e-p ost oktober@oktober.no http://www.oktober.no http://www.facebook.com/forlagetoktober In stagram: @forlagetoktober Tw itter: @ForlagetOktober

ma rke dsav de l in gen Markedssjef e l l e n t. h o g s n e s Telefon 23 35 46 23 M o b il 913 26 385 e-post ellen.hogsnes@oktober.no Markedssekretær l i na s ko g b e r g e m Telefon 23 35 46 20 M o b il 975 07 817 e-p ost lina.bergem@oktober.no Bokhandelansvarlig sign e l i n d Telefon 23 32 74 92 M o b il 951 70 122 e-p ost signe.lind@oktober.no Pocketredaktør ane øien stensland Telefon 23 35 46 27 M o b il 924 37 094 e-p ost ane.oien.stensland@oktober.no forfatterportrett: ? omslag: exil design

Presseansvarlig Marte Nøklegård Dahl Telefon 23 35 46 28 M o b il 952 56 863 e-p ost marte.noklegard.dahl@oktober.no

Alle årets bøker fra Forlaget Oktober utgis også i e-bok.

kata logdesign: Egil Haraldsen & Ellen Lindeberg | exil de s ig n try kk: ARCO a/s

68 |

r o m a n e r o g n ov e l l e r

Forlaget Oktober - Årets bøker 2017  
Forlaget Oktober - Årets bøker 2017  
Advertisement