Page 1

oktober vĂĽren 2017


Romaner og noveller

Kirsti Blom Av jord Som ung mann blir han en hyllet maler allerede med sin første utstilling. Han er den alle snakker om. I en ny og ambisiøs utstilling selger han plutselig bare to bilder. Da forlater han byen og menneskene, og trekker seg tilbake til barndomshjemmet nær fjellet. I år etter år er søsteren den eneste han åpner døren for. Til jul må han varme opp huset og gjøre klart til søsteren skal komme. Han maler hver dag, men har ikke krefter som før. Kroppen er ikke lenger til å stole på – plutselig kan han besvime, og tenner kan løsne og falle ut. Hun kommer kjørende gjennom snøføyka og vil gjerne sette opp fotoapparatet sitt og ta et portrett av ham.

OMSLAG: EXIL DESIGN

Den poetiske romanen Av jord fremviser hvilket arbeid det er å forsøke å overleve og skape noe varig. Romanen forteller også om en livslang samtale mellom to søsken – og om ømheten mellom dem. Kirsti Blom (f. 1953) har utgitt en rekke romaner og barnebøker, samt diktsamlingen Den første vanlige dagen (2014). Romanen Jeg så alt (2013) ble nominert til P2-lytternes romanpris. Kirsti Bloms bøker er oversatt til engelsk, arabisk, serbisk, makedonsk og spansk. Hun har vært nestleder i Norsk PEN og ledet Forfatterforeningens internasjonale arbeid i seks år.

FOTO: PERNILLE MARIE WALVIK

Roman | ib. Kr 369,– | isbn: 9788249514892 Utkommer i mars.

3


Ingvild Burkey Et underlig redskap Hvor mange før meg har sammenlignet månen med en sølvmynt? Med en sigd? Med en sitron? Hvor mange før meg har beskrevet mørket som en kappe? Dagligdagse gjenstander: frukt, himmellegemer, verktøy. Men jeg blir aldri fortrolig med dem. I smug stirrer jeg på tingene som en forrykt, mistenksom, nesten hatefull. Jeg begriper dem ikke. Selv når jeg holder dem i hånden. i ng v i l d b ur k e y

Et underlig redskap Fortellinger f or l ag e t ok t ober

OMSLAG: EXIL DESIGN

Snart ni år etter forrige bok, den kritikerroste diktsamlingen Den mest tenkelige av alle verdener, vender Ingvild Burkey tilbake med en sterk og mangfoldig samling fortellinger. Et underlig redskap består av om lag femti fortellinger som spenner fra det korte og stringente til det fabulerende. Like gjerne som de beskriver en norsk hverdag, er fortellingene lagt til østeuropeiske landskap, amerikanske eller sentraleuropeiske byer og feriesteder, eller de foregår i geografiske strøk og tilstander som virker midlertidige og drømmeaktige. Mange av fortellingene beskriver en virkelighet som er hverdagslig og brutal, gjenkjennelig og fremmed, og med gjenstridige – nesten motvillige – spor av vold og krigserfaringer, eller idyller som er underlig skremmende. Ingvild Burkeys fortellinger har særegne, akutte måter å stille grunnleggende spørsmål på, som leder til uventede steder, både i verden og i sinnet, hvor det fantastiske og det realistiske inngår nye og overraskende forbindelser.

FOTO: MORTEN BRUN

Ingvild Burkey er født i 1967. Hun har tidligere utgitt diktsamlingen Torden i søvne (1994), romanen Falsk pike (1997) og prosatekstsamlingen Intervju med den hjemvendte helten (2002). I 2008 kom hennes andre diktsamling, Den mest tenkelige av alle verdener, som ble nominert til Brageprisen. I 2009 mottok Burkey Tanums kvinnestipend. Fortellinger | ib. Kr 379,– | isbn: 9788249517893 Utkommer i april.

4


Kjersti Ericsson Den hjelpsomme okkupanten Året er 1943. Den tyske major Welser ankommer ei kystbygd i Nord-Norge. Han har fått i oppdrag å lede arbeidet med å bygge en del av forsvarsverket Atlanterhavsvollen. I kofferten har han sin røde Baedeker reisehåndbok samt retningslinjer for opptreden ved personlig kontakt med det norske folk. Der heter det at «nordmannen er ytterst frihetselskende og selvbevisst». Welser ønsker seg et godt forhold til lokalbefolkningen. Han møter skepsis og taushet, men opplever også at mennesker kommer til ham med problemer og behov. Den norske vinteren er kald, og nyhetene på det skurrete radiosambandet melder om tyske nederlag. Welser klamrer seg til troen på seier, samtidig som han får øynene opp for noe nytt og levende: den unge og egenrådige gutten Terje. Han har lys lugg, et heftig temperament og er den vakreste skapningen Welser noen gang har sett.

OMSLAG: EXIL DESIGN

Den hjelpsomme okkupanten gir en sterk og original framstilling av krigens siste fase, sett fra okkupantens perspektiv. Krigshverdagen i den vesle norske bygda er som en trykkoker, der brutalitet og tragedie plutselig kan utløses. «Med en autentisk historisk ramme tegner Kjersti Ericsson et portrett av et skadeskutt menneske … Ericsson er en dyktig, og noen ganger burlesk hverdagsskildrer … romanen [gir] interessante assosiasjoner til flere store, internasjonale romanverk: Curzio Malapartes grotesk-grisete og brutale Ukrainaskildringer i ‹Kaputt›, W. G. Sebalds insisterende vitnemål om skadene ved å legge taushet over krigserfaringer i ‹Austerlitz› og – kanskje mer uventet – Thomas Manns undergangspregete og fantasifostrete erotiske besettelse hos en isolert eldre mann i ‹Døden i Venezia›. Kjersti Ericsson får fram noe alle disse romanene har felles: de skildrer menneskelige erfaringer i et ordløst grenseland mellom begjær, sorg og tap» KLASSEKAMPEN, JANNEKEN ØVERLAND

FOTO: FINN STÅLE FELBERG

Kjersti Ericsson (f. 1944) debuterte i 1968 med diktsamlingen Fotnoter i rødt. Siden har hun utgitt en rekke romaner og diktsamlinger, blant annet Far og mor (1998) og Gunhild fra Vakkerøya (2008). Ericsson er i tillegg sakprosaforfatter med blant annet den andre verdenskrig som fagfelt. I 2009 ble hun tildelt Språklig samlings litteraturpris. Roman | Ib. Kr 369,– | isbn: 9788249517671 Utkommet.

5


Ingrid Melfald Hafredal Harehjerte

OMSLAG: EXIL DESIGN

June beskriver sult som farge: Gult er standhaftig, grønt er rolig og rødt vanskelig. Pål går på krykker fordi han hoppet fra en bro, for ham er dataskjermen virkeligere enn verden utenfor. Ida og moren er nesten som to venninner, når moren kommer på besøk, lager de skjønnhetssalong inne på Idas rom. Anna jobber som miljøterapeut på institusjonen, hun har en helt egen forståelse for dem som bor der. Psykiateren Ørjan forsøker å se inn i andres liv hver dag før han sykler hjem i kveldsmørket. Sykepleieren Solveig er husets klippe, helt til hun en dag faller om. Institusjonen har sitt eget hjerte, sin egen puls. På de tretten soverommene bor ungdommer med helt forskjellige liv; for noen er institusjonen et hjem, andre vil bare bort. Harehjerte er en renskåren og bevegende roman om unge og voksne mennesker som er samlet under samme tak. I det røde huset fins ømhet og vennskap, men også det voldsomme og det uforståelige. Ingrid Melfald Hafredal (f. 1981) debuterte med romanen Omveier i 2013. Harehjerte er hennes andre roman. Roman | ib. Kr 369,– | isbn: 9788249517886 Utkommer i februar.

FOTO: PERNILLE MARIE WALVIK

6


7


Kjersti Bronken Senderud Bo Jeg svelger igjen og igjen, det presser i halsen, og jeg tenker at det er som det ofte er, jeg vet ikke hvordan det begynner, hva som gjør at ting utløses, et ras, et sinne. Det kjennes som å knuse en uerstattelig vase, den glipper ut i løse lufta, faller og faller. Jeg vet ikke hvem det var som holdt den mellom hendene sine, om det var Bo eller meg. Jeg føler uansett skyld, jeg kunne sikkert ha forhindret det.

OMSLAG: EXIL DESIGN

I parken utenfor sentrumsleiligheten fylles benkene av dagdrivere, mens skolebarn og løse hunder leker langs stiene. Hun som står i vinduet og ser, har flyttet hit med mannen sin. Hun vokste opp på landet. Der har hun hest og en familie, hun har skolekamerater og martnan og festene på lokalet. Og så treffer hun Bo. Hun er femten, han tjuetre, de flytter sammen og lærer seg å bo i det vesle huset, til det en dag tar slutt, like brått som det begynte. Bo er en roman om en brennende kjærlighet, om styrke og utsatthet. Teksten beveger seg langs stier og veier, til hest og til fots, i bil og på sykkel, i et landskap som åpner og lukker seg.

FOTO: PAAL AUDESTAD

«Briljant og billedrik … en annerledes og gripende kjærlighetsroman … byr på språklig briljans, renhet og knapphet, med klare, vakre bilder, som gjentas i ulike variasjoner … går med sitt billedrike og detaljerte språk innunder huden på leseren. Bo er en sår kjærlighetsfortelling som omhandler vår alles søking etter et hjem og kjærlighet. Men like mye er den en fortelling om intens angst som oppstår når man innser at noe som er oss nær kan bli borte. Romanen lar leseren føle på kroppen smertene som oppstår langs en kronglete vei til voksenlivet.» GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD Kjersti Bronken Senderud (f. 1971) debuterte i 1997 med diktsamlingen Fremdeles. Siden har hun gitt ut en rekke diktsamlinger i tillegg til prosaboken Smeltevannet (2002) og romanen Huset (2007). Dikt fra Himmelen er en samling (2009) og Forgjengeligheten (2011) er gjendiktet til svensk av Ann Jäderlund. Bo er Kjersti Bronken Senderuds ellevte utgivelse. Roman | ib. Kr 369,– | isbn: 9788249517916 Utkommer i januar.

8


Aina Villanger Baugeids bok På Klosterøya i Skien lå benediktinerklosteret Gimsøy, et av Norges første nonnekloster. Det ble grunnlagt mot midten av 1100-tallet, i en tid preget av brytningen mellom det hedenske og det kristne. Klosterets grunnlegger, lendmannen og jorsalfareren Dag Eilivsson, var far til Baugeid Dagsdatter, som ble abbedisse ved Gimsøy kloster. Snorre nevner henne med en halv setning i kongesagaene. Var Baugeid ærgjerrig eller from, blid eller sur? Hadde hun kalde hender eller varme føtter, tyktflytende blod eller tynne årer? Hvilke drifter lå under nonnenes daglige arbeid ved veven og i klosterhagen, hvilke krefter drev dem til bønn åtte ganger i døgnet, og hvilke helsetips hersket i klosteret?

OMSLAG: EXIL DESIGN

I et språk som veksler mellom det suggererende, det arkaiske og det kliniske, får Aina Villanger stillheten i tale: stillheten etter et nedbrent kloster, en glemt kvinne, en kraftig skjelvetokt. Resultatet er et fascinerende og mangslungent prosaverk: Baugeids bok. Aina Villanger er født i Skien i 1979. Hun debuterte i 2012 med langsang, en subjektiv og energisk skapelsesberetning i diktform, som fikk strålende mottakelse. Villanger er blant annet utdannet ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og Universitetet i Oslo. Baugeids bok er hennes andre utgivelse. Prosa | ib. Kr 349,– | isbn: 9788249517923 Utkommer i mai.

FOTO: FINN STÅLE FELBERG

9


Lyrikk

Niels Fredrik Dahl Dette er et stille sted. Dikt i utvalg

OMSLAG: EXIL DESIGN

«Niels Fredrik Dahl har vært så opptatt som romanforfatter i det siste at vi nesten hadde glemt hvor bra poet han er», skrev en kritiker da Dahls forrige diktsamling utkom. Med Dette er et stille sted kommer for første gang et utvalg fra alle diktsamlingene Dahl har utgitt siden han debuterte i 1988. En betydelig del av boken består av dikt fra de skjellsettende samlingene Antecedentia (1995) og Min tredje muskel (1999), og den bejublede syklusen av kjærlighetsdikt Vi har aldri vært her før (2011). Utgis med etterord av Rune Christiansen. «Ved konsekvent å sammenstille det personlige, mellommenneskelige og i høyeste grad det politiske har Niels Fredrik Dahl lykkes i å skrive en av årets sikreste og beste norske diktsamlinger.» Henning Hagerup om Antecedentia «Eg har teke opp denne boka like etter at eg vakna om morgonen. Missa ho ut or hendene når eg sovna om kveldane ... Vi har aldri vært her før viser side for side korleis poesien kan leggja til side lag etter lag av røynd og erfaring, for å nærme seg det pulserande, skjelvande i oss som er så ugripeleg og ufatteleg viktig ... urovekkande vakkert» Helge Torvund om Vi har aldri vært her før

FOTO: Torunn Nilsen

Niels Fredrik Dahl (f. 1957) debuterte i 1988 og har skrevet romaner, diktsamlinger og skuespill, og er oversatt til en rekke språk. For romanen På vei til en venn (2002) ble han tildelt Brageprisen. Dikt | ib. | isbn: 9788249517954 Utkommer i mai.

10


Geir Halnes Mor rom Ti år etter at han debuterte med Hils hvis du ser meg, er Geir Halnes tilbake med diktsamlingen Mor rom. Diktene utforsker kosmisk fysikk og menneskelig metafysikk, gransker lovmessigheter, muligheter og avvik. Alt som oppstår, oppstår i henhold til naturlover, som vi bare til en viss grad kjenner, og som Halnes undersøker poetisk og eksistensielt: Er det loven som gjør at atomer ejakuleres inn i en ekspanderende livmor og skaper et barn? Og som bestemmer at en mann akkurat nå sitter på en benk med dongerijakke og paraply i regnet og har et anstrengt forhold til sin far?

OMSLAG: MAREK SKUPINSKI

I denne diktsamlingen er det fabulerende og det ytterst presise gjensidig forsterkende. Alt rommer alt. Ingenting er en størrelse som må regnes med. Geir Halnes (f. 1976) debuterte med diktsamlingen Hils hvis du ser meg i 2007. Mor rom er hans andre bokutgivelse. Dikt | ib. Kr 279,– | isbn: 9788249517664 Utkommer i mars.

FOTO: FINN STÅLE FELBERG

11


Mona Høvring Jente med dødningehode FOR SANNHETA ER JEG ALDRI SANN Jeg forelsker meg lett: Ei kvinne med badehette, en islandsk falk, et utidsriktig møbel arva etter en fjern slektning.

OMSLAG: EXIL DESIGN

FOTO: AGNETE BRUN

Jente med dødningehode er Mona Høvrings sjette diktsamling og niende bok. Mona Høvrings fortettede skjebnefortellinger utfordrer og utvider sjangerens vante former med kraft og resonans. Med sitt særegne poetiske instinkt skriver hun frem sine dikt slik at hver bokside synes å åpenbare de mest prekære dramaer og de skjøreste og nødvendigste dialoger. Mona Høvring (f. 1962) har tidligere utgitt diktsamlingene IIK!! Ein dialog (1998), Ensomme badedager og andre dikt (2000), Helt vanlige mirakler (2006), Å paradis (2008) og Ekornet og den vaklevorne brua (2010). I 2006 ble diktet «Fersken, Plomme, Pære» fra diktsamlingen Helt vanlige mirakler nominert til årets dikt av programmet Ordfront på NRK P2. Helt vanlige mirakler ble også nominert til Ungdommens kritikerpris i 2007. Hennes første roman, Noe som hjelper, kom i 2004, og den kom nylig ut i Danmark. Romanen Venterommet i Atlanteren (2012) ble nominert til Ungdommens kritikerpris, og er oversatt til fransk. I 2012 ble Høvring tildelt Språlig samlings litteraturpris for sitt forfatterskap. Høvrings tredje roman, Camillas lange netter, utkom i 2013, og den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. «Går det allerede an å si at Mona Høvring har skrevet årets vakreste diktsamling? ... Diktene åpner for uforutsette innsikter og opplevelser, og gjør lesningen til en oppdagelsesferd i vakkert vridde landskaper ... her er det inngang på eget ansvar, og belønningen tilsvarende uventet. ’Jeg føler for å gi deg en silkemjuk overflod’, heter det i et dikt, og hvem vil ikke ha det?» GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD «Jente med dødningehode er heller ikke en bok det er lett å bli ferdig med … En god del av diktene er små komposisjoner i særklasse» SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN «Høvrings dikt er i språkleg alarmberedskap og tek språket på alvor, i den forstand at språket aldri er nøytralt, men veit at det har evna til å nøytralisere menneske. Ho kan snu og vende på eit bilete og ikkje gje det fred, men ho kan også, andre stader, late det få stå og tone fram i all si enkelheit» SINDRE EKRHEIM, HUMBABA.NO Dikt | ib. Kr 279,– | isbn: 9788249517947 Utkommet.

12


Bendik Vada [deb] Vak En ung mann forlater en hytte på fjellet, der han har bodd sammen med en kvinne. Han går over myr og myke sletter, klatrer høyt i tynn luft og ser skifer gli ut under seg. Steggfuglen og paukene synger, og han holder fuglefjær tett til brystet. Er gudene innen rekkevidde? Hvor finnes ly?

OMSLAG: EXIL DESIGN

Diktsamlingen Vak er en vandring, en rytmisk sang, en mulig sirkel. Diktene er skrevet på trøndersk, forfatterdebutant Bendik Vada (f. 1996) er fra Klett i Trondheim kommune. Dikt | ib. Kr 279,– | isbn: 9788249518241 Utkommer i april.

FOTO: FINN STÅLE FELBERG

13


GJENDIKTNING

Leslie Kaplan Himlenes bok

Gjendiktet av Anne Oterholm Det er en scene, oppe på en ås. Rundt, himmelen i likevekt som mellom flo og fjære. Fordi jorden er rund, vesle jente. Vi er høyt der oppe, langt borte. Vi spaserer på en liten plass, i en gul, ribbet landsby. OMSLAG: EXIL DESIGN

Fasader av sprø stein. Vi spaserer på en rett overflate. Åsen bølger. Himmelen er naken, godt åpen.

Leslie Kaplans første diktsamling, Overskuddet – fabrikken fra 1982, var et resultat av to års selvpålagt fabrikkarbeid i kjølvannet av 1968-opprøret. Språkets forhold til fabrikken, det fabrikkerte og det brutale, står sentralt også i samlingen Himlenes bok fra 1983. Kaplan iscenesetter et univers som utgjøres av byer, landsbyer, fabrikker, kafeer og ulike bygninger, hvor bruddene og forskyvningene mellom de forskjellige stedene og personene åpner for at språket kan overskrides og noe nytt kan utsies. Leslie Kaplan er født i 1943 i New York, men vokste opp i Frankrike. Hun debuterte i 1982 med samlingen Overskuddet – fabrikken, gjendiktet av Hanne Ørstavik i 1998 og utgitt som den første tittelen i Oktobers gjendiktningsserie. I tillegg til lyrikk har Leslie Kaplan utgitt romaner, essays og dramatikk. Anne Oterholm er født i 1964. Hun debuterte som forfatter i 1995 og har gitt ut til sammen åtte romaner. Anne Oterholm var leder av Den norske Forfatterforening fra 2005 til 2012. Hun er blant annet utdannet cand.philol. fra Universitetet i Oslo, med fransk som hovedfag. Gjendiktning | hft. Kr 279,– | isbn: 9788249517961 Utkommer i april.

Oktobers gjendiktningsserie

14


William Shakespeare Som dere vil

Gjendiktet av Øyvind Berg I Som dere vil er scenen satt til Arden-skogen. Stykkets helt er Rosalind, datter av den landsforviste hertugen. Han er drevet på flukt av broren, den nye hertugen, mens Rosalind er blitt igjen ved onkelens hoff for å holde kusinen med selskap. Også Orlando, sønn av sir Rowland de Boys, er truet på livet av sin egen bror og flykter inn i skogen. Men før Orlando drar, blir Rosalind forelsket, og forkledd som mann følger hun etter. Blant hyrder og gjetere i det pastorale eksilet åpnes det opp for forviklinger, galskap og kjærlighet.

OMSLAG: EXIL DESIGN

Med Øyvind Bergs gjendiktning har vi fått en teksttro og moderne, frisk og kraftfull versjon av dette stykket på norsk. Tidenes største dramatiker, William Shakespeare (1564–1616), ble født i Stratford-upon-Avon og var en av «The Lord Chamberlain’s Men», som i 1599 bygde sitt eget teater, The Globe. Fram til 1603 opptrådte Shakespeare som skuespiller i egne og andres stykker. Han skrev rundt 40 skuespill, og er også kjent for sine sonetter. Øyvind Berg (f. 1959) debuterte med diktsamlingen Retninger i 1982 og har siden utgitt en lang rekke diktsamlinger, essays, skuespill og gjendiktninger. Av Shakespeare har han tidligere gjendiktet Hamlet og En midtsommernattsdrøm. Skuespill | | HFT. KR 279,– | ISBN: 9788249517978 Utkommer i mars.

Øyvind Berg Foto: Monica Larsen

15


Essay og sak

Torunn Borge Tankens lystprinsipp. Skrifter i utvalg

Redigert og med forord av Dagfinn Carlsson, Henning Hagerup og Ingrid Storholmen

OMSLAG: EXIL DESIGN

Torunn Borge var forfatter og kritiker. I dette utvalget essays, anmeldelser og intervjuer møter vi sentrale norske forfattere som Marie Takvam, Sigmund Mjelve, Gunvor Hofmo, Erling Christie, Arnold Eidslott, Eldrid Lunden, Tor Ulven, Ola Bauer, Inger Elisabeth Hansen, Cecilie Løveid, Thure Erik Lund og Steinar Opstad. Torunn Borge skriver også om Victor Klemperers dagbøker, om kritikerrollen og om å være på litteraturfestival i Stavanger. Noen av tekstene er skrevet i samarbeid med Henning Hagerup, som har redigert boken sammen med Dagfinn Carlsson og Ingrid Storholmen. Tankens lystprinsipp viser ulike sider ved Torunn Borges kritikerpraksis – hennes vidd, skarpe blikk, samfunnsmessige og politiske interesse og poetiske finfølelse. Her er kloke analyser, spissformuleringer, spenstige samtaler og ikke minst et vell av kunnskap, formidlet på en engasjert og raus måte.

FOTO: MORTEN BRUN

Torunn Borge (1960–2014) ga ut tre diktsamlinger: Dette intervallet (1997), En uendelig holdbarhet (1999) og Moraler (2001). I tillegg skrev hun en rekke essays, anmeldelser og artikler for blant annet Vagant, Samtiden, Dagsavisen og Klassekampen. I 1999 redigerte hun antologien Yrke, reporter og utga Skjelett og hjerte – en bok om Tor Ulven sammen med Henning Hagerup. I 2000 kom den essayistiske pamfletten Gudsskrekk, om den norske kulturradikalismen. Torunn Borge ble tildelt Tanums kvinnestipend i 2001. Sak | ib. Kr 369,– | isbn: 9788249517992 Utkommer i februar.

16


Alf van der Hagen Leseren. En samtale med Henning Hagerup Henning Hagerup (f. 1959) regnes som en av de fremste kritikerne og essayistene i sin generasjon. Han har gjort skjønnlitteraturen til sin livsoppgave, og hans leseradius er enorm: fra romantisk poesi til Walter Benjamin, fra Prøysen til Baudelaire, fra Dante til Donald, fra romerske satirer via spøkelseshistorier til moderne klassikere. Leseren. En samtale med Henning Hagerup er et nærgående portrett av en kritiker, skribent og oversetter som forener historisk kunnskap med et aktivt syn på den nye litteraturen, som standhaftig forsvarer diktningens metafysiske og politiske dimensjoner, og som viser oss hvordan den gode litteraturen alltid utvider virkelighetsbegrepet. Dette er samtaler som hyller lesningen som kilde til stadig større forestillingskraft, livsglede og innlevelse i andre menneskers tilværelse.

OMSLAG: EXIL DESIGN

Med årets bok følger Alf van der Hagen opp sine kritikerroste samtalebøker med Kjell Askildsen og Dag Solstad. «Teksten er velredigert, flyter utvungent, med små sidesprang og noen digresjoner en essayist verdig. Fremfor alt bygger boken opp under sin tittel: Henning Hagerup er en formidabel leser.» LEIF EKLE, NRK P2 «Sterkt om liv, død og litteratur ... Boka er usedvanlig rikholdig ... Det er også befriende å høre en litterat snakke om Dante og Goethe med samme iver som han gjør rede for Donald Duck og spøkelsesfortellinger» FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET

FOTO: TRUDE ENG

«Det er noe av en begivenhet når Alf van der Hagen gir oss Henning Hagerup i fullformat» TURID LARSEN, DAGSAVISEN «forbausende spennende lesning … enhver som selv har vært glad i bøker, som har likt å snakke om bøker og rundt bøker, vil finne en anledning til å delta i samtalen» BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV «grundig og entusiastisk samtale om den europeiske sivilisasjonens mest betydningsfulle diktverk … Leseren kombinerer intellektuelle samtaler om store spørsmål, med godmodig litterært sladder … tegner et komplekst, levende og helhetlig bilde av [Hagerup]» FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET Alf van der Hagen (f. 1962) var medredaktør i Vagant fra 1988 til 1994, redaktør i NRK Kritikertorget fra 1990 til 1995 og i De Norske Bokklubbene fra 1996 til 2003, og ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet fra 2003 til 2012. I 1994 utkom samtalebiografien En annen Mykle, og i tidsrommet 1993 til 2000 utga han intervjubøkene Dialoger 1–3. For Dag Solstad. Uskrevne memoarer (2013) mottok Alf van der Hagen Kritikerprisen for beste sakprosabok, og for Kjell Askildsen. Et liv (2014) ble han nominert til Brageprisen. SAK | IB. KR 379,– | ISBN: 9788249517503 Utkommet.

17


Karl Ove Knausgård Så mye lengsel på så liten flate. En bok om Edvard Munch

FOTO: ANDRÉ LØYNING

Edvard Munch er en av Norges og kanskje også verdens store kunstnere. Men hva vil det si? Hva var det med Munch som skilte ham ut fra sine samtidige, og som gjør at vi fortsatt ser på hans kunst og snakker om den? Hva betyr Munchs kunst for oss i dag? Karl Ove Knausgård har ved flere anledninger skrevet om billedkunst og kunstnere, og i denne boken nærmer han seg bildene Munch malte, i et forsøk på å finne ut hva som egentlig stod på spill i dem, og på hvilke måter de lever videre i kulturen. Han oppsøker noen av stedene Munch malte, han snakker med kunstnere som Anselm Kiefer, Vanessa Baird og Joachim Trier om deres forhold til Munch, og med Munch-kjennere som Stian Grøgaard og Gerd Woll. Men først og fremst skriver han om sitt eget, personlige forhold til Munch, aldri langt unna det like grunnleggende som naive spørsmålet om hva kunst egentlig er, og hva den egentlig er godt for. Boken har blitt til i forbindelse med at Karl Ove Knausgård har kuratert utstillingen «Mot skogen» for Munch-museet, der han blant annet har valgt ut flere malerier, grafiske trykk og skulpturer som aldri før har vært utstilt. Om utstillingen sier han dette: «Jeg ville vise ukjente bilder, ut fra forestillingen om at man da kunne se Munch som for første gang, som det han var, en maler som aldri falt til ro, og som aldri stivnet.» Karl Ove Knausgård (f. 1968) debuterte som forfatter i 1998. Bøkene hans er oversatt til 30 språk og har frambrakt en helt unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. Knausgård har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, Die Welts litteraturpris og Wall Street Journal’s Innovator Award for Literature. Han bor og arbeider i Sverige. Sak | ib. Kr 349,– | isbn: 9788249517985 Utkommer i mai.

18


OVERSATT

Marguerite Duras Sommerregn Oversatt av Gøril Eldøen

I en forstad til Paris bor Ernesto sammen med familien sin. Han vet ikke helt hvor gammel han er – mellom tolv og tyve et sted. Men han vet hva han heter. Og hva alle småsøsknene heter. Sammen med søsteren Jeanne tar han hånd om søsknene. Mellom Ernesto og Jeanne finnes en sterk, nesten farlig kjærlighet. Foreldrene ser kjærligheten, men griper ikke inn. De legger seg aldri opp i barnas liv. Forundret står de utenfor samfunnet og ser på. Ernesto begynner på skolen, men slutter etter få dager og lærer seg alt på sin egen måte. Kunnskapen hans og den vise og naive forklaringen på hvorfor han ikke vil fortsette på skolen, blir kjent over hele Frankrike. Men så faller sommerregnet. Barndommens tid er forbi.

OMSLAG: EXIL DESIGN

Marguerite Duras (født Donnadieu, 1914–1996), var forfatter, filmskaper og dramatiker, og hun regnes som en av 1900-tallets viktigste franske forfattere. Duras vokste opp i Fransk Indokina, hvor hun har hentet handlingen til mange av sine bøker, filmer og skuespill. I 1943 debuterte hun med romanen Les Impudents. Verkene hennes er oversatt til mange språk. I 1984 fikk hun Goncourtprisen for sin mest kjente roman, L’Amant (Elskeren). Roman I ib. kr 329,– I isbn: 9788249517541 Utkommer i mars

19


Jenny Erpenbeck Går, gikk, har gått

Oversatt av Ute Neumann En torsdag i slutten av august samles ti menn utenfor rådhuset i Berlin. De har bestemt seg for ikke å spise mer, sies det. Tre dager senere bestemmer de seg for ikke å drikke mer heller. De er svarte i huden. De snakker engelsk, fransk, italiensk. Pluss noen andre språk som ingen her til lands forstår. Hva er det mennene vil? De vil ha arbeid. Og leve av arbeidet. Og så vil de bo Tyskland. Hvem er dere, spør politiet. Det sier vi ikke, sier mennene. Men dere må si det, sier de andre, ellers vet vi ikke om dere kommer inn under loven og får lov til å bli her. Mennene tier. Vi må undersøke om dere virkelig er i nød, sier de andre. Mennene tier. OMSLAG: EXIL DESIGN

Richard, enkemann og pensjonert professor, blir på en av sine daglige spaserturer i hjembyen Berlin tilfeldig vitne til demonstrasjonen utenfor rådhuset. Mennene på plassen har kommet over havet fra Afrika. De har flyktet fra krig og konflikt, det vet Richard. Men hva mer vet han egentlig om dette veldige kontinentet og landene som mennene kaller hjemme? Richard oppsøker flyktningene, og flyktningene forteller: om livet og om menneskene de har forlatt. Om tap og savn. Om drømmer og håp for fremtiden. For hvor drar et menneske når det ikke vet hvor det skal dra? Går, gikk, har gått er en inntrengende og finstemt roman om livet som var og livet som kunne ha vært. Samtidig er den en skarp kommentar til en vår tids største humanitære katastrofer: flyktningkrisen. FOTO: © Katharina Behling

«et sterkt bidrag til flyktningdebatten, og en reell berikelse av norsk litteratur ... en stor begivenhet ... en av den europeiske samtidslitteraturens aller sterkeste stemmer, kvalitetsmessig fullt på høyde med mer berømte kolleger som Houellebecq eller Ferrante eller Knausgård» B. ELLEFSEN, MORGENBLADET «politisk brennaktuell og litterært vellykket» ARNE BORGE, KLASSEKAMPEN «Rystende realistisk og rørende rettskaffen roman om flyktningkrisen ... Et sterkt, godt skrevet vitnesbyrd i en fin oversettelse» STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN «en rørende og hjertevarm historie om at vi alle kan bidra på ulikt vis» JON ÅGE FISKUM, TRØNDER-AVISA «Enestående roman om nødstilte mennesker i berlinsk limbo ... Nærere resten av livet enn i denne praktfulle romanen kommer skjønnlitteratur sjelden» JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD Jenny Erpenbeck (f. 1967) bor i Berlin. Hun har arbeidet som bokbinder og studert teatervitenskap, og har siden midten av 1990-tallet regissert flere teaterstykker og operaer. I 1999 debuterte Erpenbeck som forfatter med novellesamlingen Geschichte vom alten Kind, og hun har senere utgitt flere kritikerroste novellesamlinger og romaner, blant annet romanen Aller Tage Abend, som brakte henne Independent Foreign Fiction Prize i 2015. Går, gikk, har gått er Jenny Erpenbecks syvende prosautgivelse og den første som utkommer på norsk. Roman I ib. kr 379,– I isbn: 9788249516308 | Utkommet.

20


Richard Ford Mellom dem

Oversatt av Christian Rugstad Hot Springs, Arkansas, 1927. Syttenåringen Edna Atkin forelsker seg i den seks år eldre Parker Ford. De gifter seg året etter og bygger et liv på landeveien, der Parker forsørger dem begge som omreisende selger. Sammen reiser de fra by til by, fra motell til motell, på kryss og tvers av det sørlige USA før de etter seksten år på veien ser seg nødt til å slå rot. Edna er gravid, og i Jackson i Mississippi, blir parets eneste barn født: en sønn som får navnet Richard. I Mellom dem forteller Richard Ford foreldrenes historie. Han skriver ømt og åpenhjertig om det han vet og tror han vet om drømmene, gledene, sorgene og kjærligheten de to delte, for hverandre og for ham. Og han skriver med respekt om ikke å vite, om ikke å ha tilgang til foreldrenes innerste rom. Slik blir Mellom dem en rørende og empatisk skildring av en tid og et landskap som ikke lenger finnes, og om to liv som er forbi. Richard Ford (f. 1944) regnes som en av de aller fremste amerikanske novelleog romanforfattere. Han har mottatt Pulitzerprisen, PEN/Faulkner-prisen og PEN/Malamud-prisen, og bøkene hans er utgitt i 24 land. Ford er mest kjent for bøkene om sportsjournalisten Frank Bascombe, sist skildret i den kritikerroste novellesamlingen Det kunne vært verre fra 2014. Mellom dem representerer imidlertid noe nytt i forfatterskapet: Utgivelsen består av to tekster skrevet med mer enn 30 års mellomrom, og Ford henter stoffet fra egen familiehistorie. Boka utkommer i USA våren 2017.

omslag: EXIL DESIGN

FOTO: Torbjørn Grønning, Dagbladet, All Over Press

PROSA I ib. kr 369,– I isbn: 9788249517633 Utkommer i juni.

21


Linda Boström Knausgård Velkommen til Amerika

Oversatt av Monica Aasprong

I Velkommen til Amerika møter vi en familie på randen av katastrofe. Jenta i familien har sluttet å prate. Moren, skuespilleren, og broren, som spikrer igjen soveromsdøren sin og tisser på flasker, har vent seg til tausheten hennes. Alle tre vil være i fred. Samtidig lengter de voldsomt etter hverandre.

OMSLAG: EXIL DESIGN

Den døde faren kan plutselig sitte i jentas seng når hun kommer hjem fra skolen. Bare jenta vet at hans død er hennes skyld. «Vi er en lys familie», gjentar moren. Men jentas mørke siver inn under dørkarmer og renner ut av baderomskranene. Spørsmålet om hvem som er sterkest, finnes der hele tiden. Og en kjærlighet så stor at den truer med å slå dem i stykker. «Skjørt og suverent ... en overveldende rik fortelling om en elleveåring som har sluttet å snakke … Boström Knausgård har et helt eget poetisk språk. Bildene er like naturlige og suverene som de er skjøre og skakke» CATHRINE KRØGER, DAGBLADET «Det er en gripende og skremmende roman forfatteren har skrevet; glassklar, øm, nifs og hard … Portrettet av Ellen er mektig og sårt og gjennom hennes øyne får historien en troverdighet som isner i blodårene» STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

FOTO: © Christina Ottosson ØygardeN

«Godt om ensomhet, isolasjon, angst og tvangstanker ... en forfatter som virkelig kan skrive» SINDRE HOVDENAKK, VG «et skarpt tegnet portrett av en psykisk plaget familie ... den barnlige synsvinkelen er gjennomført med imponerende virkning ... En stor, liten roman har Linda Boström Knausgård skrevet» TURID LARSEN, DAGSAVISEN «klarer på imponerende vis å skape en nærhet til dette barnet, en opplevelse av å komme i reell kontakt med hennes fantasier, livsfølelse og tvangstanker ... Ikke mange moderne forfattere evner å vise hva en slik barnaktig livsfølelse kan innebære i dag» INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN «Boström Knausgård har skrevet innsiktsfullt om forsøke å holde livet sitt sammen ... Velkommen til Amerika er mørk. Men det er også en roman full av lengsel, om å forsøke å holde livet sammen og gjøre det lite nok til mestre. Det er blitt en beretning å tro på, rett fram, vakker og skjør» TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN Linda Boström Knausgård (f. 1972) debuterte i 1998 med diktsamlingen Gör mig behaglig för såret. Hennes kritikerroste novellesamling Grand Mal (2011) ble etterfulgt av romanen Helioskatastrofen i 2013, og denne regnes som Boström Knausgårds internasjonale gjennombrudd. Velkommen til Amerika utkom i Sverige i 2016, til strålende kritikker. Romanen ble nominert til Augustprisen og Svenska Dagbladets litteraturpris. Roman I ib. kr 299,– I isbn: 9788249517602 Utkommet

22


Laura Lindstedt Oneiron Oversatt av Tor Tveite

Syv kvinner har havnet i et tomt, hvitt rom. Tiden slik vi kjenner den, har opphørt. Kvinnene vet ikke hvor de er eller hvordan og hvorfor de har endt opp her, og for å forsøke å forstå ruller de opp eget liv. Det hvite rommet fylles av fortellinger: Performancekunstneren Shlomith fra New York har brukt kroppen sin som kunstobjekt i et livslangt forsøk på å iscenesette kvinnelig og jødisk lidelse. Den russiske regnskapsføreren Polina trenger ikke andre så lenge hun har bøkene, livets store mysterier og alkoholen. Brasilianske Rosa Imaculada har fått nytt hjerte av en ung gutt, men nærer kanskje for tette bånd til donorens sorgtunge far. Franske Nina har et godt liv. Hun er ung, vakker, rik, gravid med tvillinger – og ektemannen bedrar henne. Den nederlandske renholdsarbeideren Wlbgis har strupekreft, taleevnen er forsvunnet, og hun har bare ett ønske: at sønnen skal la henne i fred. Senegalesiske Maimuna er villig til å strekke seg langt for å oppfylle drømmen om en modellkarriere i Vesten. Og Ulrike fra Østerrike er en utforskende syttenåring med sommerjobb i det som en gang var Hitlers Ørnerede. Det handler om misbruk og avhengighet, om utferdstrang og hjemlengsel, om fattigdom og rikdom – og forestillinger om noe annet. For livet som ble levd, hva var det egentlig? Oneiron er en fascinerende og dypt original fantasi om sekundene etter døden. I en bevegelig og levende prosa undersøker Laura Lindstedt hva som kan skje når maktstrukturer brytes ned og de stumme gis en stemme. Laura Lindstedt (f. 1976) er en finsk forfatter, litteraturforsker og -kritiker. Hun debuterte som romanforfatter i 2007 med Sakset. Debuten høstet gode kritikker, og den ble nominert til Finlands høythengende litteraturpris Finlandiaprisen. I 2015 utkom Lindstedts andre roman, Oneiron. Et enstemmig kritikerkorps har hyllet boken, den har toppet de finske bestselgerlistene, og den ble tildelt Finlandiaprisen i tillegg til å være nominert til andre store nasjonale priser. Rettighetene er foreløpig solgt til 12 land.

OMSLAG: EXIL DESIGN

FOTO: © Heini Lehväslaiho

Roman I ib. kr 379,– I isbn: 9788249516896 Utkommer i februar

23


Patrick O’Brian 13-skudds salutt

Oversatt av Fartein Døvle Jonassen Trettende bind i Patrick O´Brians verdensberømte romanserie om den temperamentsfulle kapteinen Jack Aubrey, som seiler i den britiske marinen, og Stephen Maturin, skipslegen som også arbeider for britisk etterretning.

OMSLAG: EXIL DESIGN

Etter å ha blitt avskjediget på grunn av falske beskyldninger, fører Jack Aubreys innsats som kaptein på kaperskipet Surprise til at han får ny tillit fra marinen. Nå som æren og posisjonen er gjenopprettet, setter Aubrey nok en gang seil, denne gangen for Sør-Kinahavet. Sammen med sin gamle venn Stephen Maturin legger han ut på et oppdrag for å forhindre allianser mellom Bonaparte og malayiske fyrster. Ved sultanens hoff på øystaten Pulo Prabang innledes et diplomatisk spill som snart skal stå om liv og død, og hvor Stephen må bruke all sin kløkt for å overliste motparten. Patrick O´Brian (1914–2000) skrev en lang rekke historiske verk, biografier og romaner. Best kjent er de 20 bindene i serien om Aubrey og Maturin, som har utkommet på 16 språk. Roman I ib. kr 379,– I isbn: 9788249514717 Utkommer i mars/april.

24


POCKET – I SALG FRA JANUAR & FEBRUAR Lucia Berlin Håndbok for vaskedamer 9788249517701 KR 169,–

Ludvig Holberg Nils Klims reise til den underjordiske verden 9788249517497 KR 169,–

25


Selma Lagerløf Löwensköld-trilogien 9788249516407 KR 199,–

Ali Smith Begge deler 9788249517725 KR 169,– 26


Mona Høvring Venterommet i Atlanteren 9788249517688 KR 169,–

Inghill Johansen Bungalow 9788249517732 KR 169,–

27


Dag Solstad T. Singer 9788249511419 KR 169,–

Thorvald Steen Det usynlige biblioteket 9788249517695 KR 169,– 28


SOMMERPOCKET 2017 Karl Ove Knausgård Om våren 9788249517756 KR 199,–

Tore Renberg Du er så lys 9788249517800 KR 169,–

Karl Ove Knausgård Om sommeren 9788249517763 KR 199,–

Frode Grytten Menn som ingen treng 9788249517787 KR 169,–

Jon Michelet En sjøens helt. Brennende skip 9788249517770 KR 169,–

Nina Lykke Nei og atter nei 9788249517824 KR 169,–

Anne B. Ragde Alltid tilgivelse 9788249517817 KR 169,–

Marie Aubert Kan jeg bli med deg hjem 9788249517831 KR 149,–

Edvard Hoem Land ingen har sett 9788249517794 KR 169,–

Linn Ullmann De urolige 9788249517848 KR 169,–

29


MARKEDSAVDELINGEN Markedssjef

Silje Tretvoll telefon 23 35 46 23 | mobil 928 15 434 e-post silje.tretvoll@oktober.no Presseansvarlig

Marte Nøklegård Dahl telefon 23 35 46 28 | mobil 952 56 863 e-post marte.noklegard.dahl@oktober.no Pocketredaktør

Ane Øien Stensland (i permisjon) telefon 23 35 46 27 | mobil 924 37 094 e-post ane.oien.stensland@oktober.no Pocketredaktør

Ann-Mari Volden (vikar) telefon 23 35 46 27 | mobil 951 12 358 e-post ann-mari.volden@oktober.no Bokhandelansvarlig

Signe Lind (i permisjon) telefon 23 32 74 92 | mobil 951 70 122 e-post signe.lind@oktober.no Bokhandelansvarlig

Øyvind Lysebo Ekelund (vikar) telefon 23 32 74 92 | mobil 928 57 438 e-post oyvind.lysebo.ekelund@oktober.no Markedssekretær

Lina Skog Bergem telefon 23 35 46 20 | mobil: 975 07 817 e-post lina.bergem@oktober.no

30


FORLAGET OKTOBER AS Postboks 6848, St. Olavs plass 0130 Oslo BESØKSADRESSE

Kristian Augusts gate 11 telefon 23 35 46 20 | fax 23 35 46 21 e-post oktober@oktober.no

www.oktober.no www.facebook.com/forlagetoktober

31


Katalog Forlaget Oktober vår 2017  

Her finner du vårens utgivelser på Forlaget Oktober (2017).

Katalog Forlaget Oktober vår 2017  

Her finner du vårens utgivelser på Forlaget Oktober (2017).

Advertisement