Page 1

CLAIR-OBSCUR

Det er 14. juli, fyrverkeriet holder meg våken, dop, spredt ut over himmelen, små stikk under huden, det er i meg lampene slukkes. Det er ingen personlig tragedie. Om jeg husker noen timer tilbake, ser jeg paviljongen, statsbesøk, de militære i røde bukser, sabler, en stripe på himmelen. Fortiden trenger minnene. Tiden jeg var i hæren den lykkeligste, for hvor mange kan si, med et skuldertrekk: Jeg har tatt liv.

Hans Petter Blad

NAVN, DATO, STED

Dikt    Forlaget Oktober

Forlaget Oktober   2016

Hans  Petter Blad

CL AIROBSCU R

Hans Petter Blad (f. 1962) har tidligere skrevet romanene I skyggen av små menn midt på dagen (2002), De nysgjerrige (2005), Det oseaniske (2009) og Å leve biografisk. Proveniens. Første bok (2015) samt diktsamlingene Biblioteket (2008), Marmor (2010) og Museum (2014).

Dikt Forlaget Oktober

Tegninger fra suiten Sort av Harald Lyche Bokdesign: Aslak Gurholt / Yokoland


CLAIR-OBSCUR


AV HANS PETTER BLAD I skyggen av små menn midt på dagen. Roman, 2002 De nysgjerrige. Roman, 2005 Biblioteket. Dikt, 2008 Det oseaniske. Roman, 2009 Marmor. Dikt, 2010 Museum. Dikt, 2014 Å leve biografisk. Proveniens. Første bok. Roman, 2015


Hans Petter Blad

CLAIR-OBSCUR

Dikt Forlaget Oktober 2016


Hans Petter Blad Clair-obscur Š Forlaget Oktober as, Oslo 2016 Tegninger fra suiten Sort av Harald Lyche Bokdesign: Aslak Gurholt / Yokoland Omslagsfarge: ACF Fiorentina Satt med Sabon 10/13,5 Første opplag, 2016 Trykk og innbinding: Livonia Print, 2016 Papir: Munken Print Cream 90 g, bulk 1,5 ISBN 978-82-495-1709-1 www.oktober.no


Til Christine Bonnet


CHARENTON

En komfyr kastes ut av vinduet høyt oppe, fra en leilighet ved Gare de l’Est, på solsiden. Alt malplassert kan hives ut av et vindu, også mennesker. Snart ble luften fylt av bøker, klær, en tv, et uferdig maleri, uåpnede brev. Eldgamle mynter i en brønn. Noen ville jeg skulle se dette, jeg snudde meg vekk. Forbipasserende stanset, løftet blikket. Portneren kom, han visste mindre enn oss, trakk bare på skuldrene. Ett eneste ord ble hengende i luften.

7


ARISTOKRATIET

Sårbar, sa han, og med en brutal gest, ubetenksom, trakk han hånden som en kniv over magen. Hun ble stående uviss med en tallerken i hver hånd. I mørket, jeg tråkket nesten på henne. Jeg kan stirre henført på dyre smykker, ringer, folks hender, falle i staver. Når tragedien endelig rammer.

8


PAMFLETT

Politiet sto oppstilt langs tomme gater. Min egen unnfangelse. Jeg tror ikke de kjente hverandre. Det står stadig tydeligere for meg, en velger sine egne foreldre bort. Jeg har ikke avsluttet studiene. Med sekunders mellomrom hørte jeg, fra samme bord, det er logisk, det er ikke logisk, det er logisk, det er ikke logisk. Elven der demonstrantene ble druknet, var jeg født allerede? Mai 1958. Mor døde av kreft. Jeg sov da det skjedde. Jeg tror grusomhetene er likt fordelt på begge sider. Vi var ikke verre enn dem.

9


FØDT I ORAN

Jeg sto og stirret på kvinnen som skiftet ut dekorasjonene i butikkvinduet hos Saint Laurent. En rekke mennesker pilte fram og tilbake bak glasset, men hun var annerledes. Undertøyet var lett å se. Under klærne, jeg eksisterer ikke, det var heller ikke på grunn av henne jeg sto der, til en ansatt kom ut og ba meg gå, jeg nedverdiget meg ikke.

10


SLIPP MEG AV HER

Det er slik folk blir drept. Jeg setter meg inn i den lille bilen deres, de leter etter noe, jeg finner veien. Jeg må passe meg, jeg må ta flere forholdsregler, kanskje oppføre meg på en mer avvikende måte, vise aggresjon. En møter stadig folk som vil ha sex, uten å vite det eller tenke over det. De vil ha deg, du vet det ikke. Hånden allerede kald.

11

Hans Petter Blad - "Clair-obscur"  

Bla i boka. Leseprøve på diktsamlingen "Clair-obscur" av Hans Petter Blad.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you