Page 1

Hvad er meningen?

Bogkatalog 2015-2016

Forlagene Alfa, Anis, Aros, RPF og Unitas


Bøger med mening

Bøger med mening Der er det særlige ved os mennesker, at vi kan finde på at spørge, hvad meningen er. Vi kan spørge KRAK om vej, og vi kan spørge GOOGLE om, hvornår Einstein blev født, eller hvad han spiste til morgenmad. Og så kan vi altså også finde på at spørge efter meningen. Den dybere mening, den højere mening, meningen med det hele eller meningen for mig. Der er det særlige ved svaret på meningsspørgsmålet, at det smutter ud mellem fingrene på os, når vi tror, vi har styr på det, for derefter at vende tilbage som et spørgsmål, der må stilles på ny. Så når vi derfor på RPC siger, at vi formidler bøger med mening, er sandheden nok snarere, at vi udgiver bøger, der bliver ved med at stille spørgsmålet: Hvad er meningen? RPC består af forlagene Alfa, Anis, Aros, Unitas og RPF og har som sin overordnede profil at udgive bøger om og inden for teologi, religion, filosofi, etik, eksistens og tilværelsestydning samt ethvert emne, der måtte ligge i forlængelse heraf. Faglitteratur såvel som skønlitteratur og alt ind imellem. Vi er en non-profit virksomhed, hvis formål er at bidrage til formidlingen af ­v iden inden for vores fagområder og at være med til at fremme en reflekteret og kritisk debat. Vi driver tillige vores egen boghandel, som kan besøges på RPC.dk­ eller på Frederiksberg Allé 10, 1820 Frederiksberg C. I kataloget præsenterer vi udgivelser fra 2015 samt enkelte, der er på vej i 2016. Bøger med (spørgsmålet om) mening. God læselyst!

Morten Christiansen Generalsekretær


Indhold Børne- & ungdomsbøger Ungdomsbøger

Billedbøger

Børnebøger

Skønlitteratur & Biografier Biografier

Romaner

Lyrik Noveller

Liv & Sjæl

Pilgrimslitteratur Selvhjælp Bøn & Spiritualitet Sorg & Krise

Religion

Idéhistorie

Filosofi

Kirke Noder Prædikensamlinger

Salmer Håndbøger for præster Liturgi

Undervisning

Pædagogik & Didaktik

11 19

Psyke & Sundhed

Teologi & Tænkning

3

Undervisningsmaterialer til børn og voksne

29 41 49


Bøger med mening

»

Jeg vil leve et væsentligt liv. Tage Skou-Hansen


Børne- & ungdomsbøger

Børne- og ungdomsbøger


4

Børne- & ungdomsbøger

❤❤❤❤❤ Politiken

Af samme forfatter

Byens lyd Eller historien om tiden der havde tabt sin tone Amin Hassanzadeh Sharif ALFA Hvad sker der, når livet mister sin tone, sin farve, sin stemning? Når hverdagen bliver grå og uden klang? Byens gamle urmager giver ikke op. Han får en idé … En filosofisk børnebilledbog for hele familien.

32 sider, 148 kr. Ved min. 10 stk. 128 kr.

28 sider, 148 kr. Ved min. 10 stk. 128 kr.

En helt hvid bog Silvia Borando, Lorenzo Clerici og Elisabetta Pica Alfa En helt hvid bog … eller næsten. En ordløs børne-bladre-bog, hvor man træder med ind i barnets fantastiske fantasi. Hvad sker der mon i en helt hvid bog? Og kan fantasien gå for vidt? Bogen er først udgivet på det kreative italienske forlag Minibombo. For de 1-4 årige. Og deres voksne. 44 sider, 160 kr.


Børne- & ungdomsbøger

Sådan fungerer læreren Susanna Mattiangeli, illustrationer af Chiara Carrer ALFA Der findes lange lærere og korte lærere. Der findes tykke lærere og tynde lærere. Lærere, der er mørke og lyse, krøllede og glatte, prikkede og blomstrede, hvirvlede og skakternede. Og i alle mulige mønstre. Også linjerede og ternede, selvfølgelig. Men inden i læreren, derimod, hvad er der dér?  Denne bog er et muntert og kærligt portræt af skolelæreren. Og du kan helt sikkert finde en, der ligner din lærer.  28 sider, 200 kr.

»

Fin, usædvanlig og interessant billedbog. Underfundig, lavmælt og poetisk. Sjove iagttagelser og stof til eftertanke og gode samtaler mellem børn og voksne.

Af samme illustrator

Lektørudtalelse

36 sider, 200 kr. Ved min. 10 stk. 170 kr.

»

Bogen vil styrke barnets billedlæsning og fantasi. Den spartanske fortælling, der fordrer, at læseren digter med og aflæser de grafiske detaljer i så høj grad som denne, er nyt i billedbogsgenren. Lektørudtalelse

Se flere titler på rpc.dk

5


6

Børne- & ungdomsbøger

Pinligt! Fire gode julegerninger Henrik Nilaus ALFA Christina går i 6. klasse. Hun er fast besluttet på at redde julen for alle de fattige og ensomme, for det er jo i virkeligheden det, julen handler om: at gøre noget for andre. Det er imidlertid svært alene, og der er ikke megen hjælp at hente fra familien. Men når først Christina går i aktion, så bliver alle involveret, uanset om de vil eller ej. Hvis du kender Ditte fra Pinligt-serien, kan du godt glæde dig til at møde hendes foretagsomme lillesøster i fuld aktion. 72 sider, 148 kr.

Udkommer oktober 2015

I

en stald uden for Betlehem har en ugle bygget sig en rede. Det er vinter, og natten er kold. En aften kommer der to mennesker ind i stalden, en mand og en kvinde. De er trætte efter en lang rejse, og kvinden skal føde et barn.

A f E s b e n H a n e f e lt K r i st e n s e n

Unitas’ julebøger

Ugleevangeliet

Se priser på RPC.dk

Ugleevangeliet © Unitas Forlag 2014 www.unitasforlag.dk ISBN: 978 87 7517 954 1 Tekst & illustrationer: Esben Hanefelt Kristensen Foto: Esben H. Thorning Tryk: Tarm Bogtryk

9 788775 179541

Ibe

rog n K

16/09/14 14.36

sdal

Ill Kjøller u otte t r e r e t aOg f lhan Bertram er træt afsjuleaften. er træt af sangene, der handler om jul og Jesusbarnet. Bertram har nemlig fødselsdag den 24. december, og der er ingen, der har tid til at fejre ham. Slet ikke i år, hvor der kommer mange gæster. Men Bertram får alligevel den bedste fødselsdag.

© Unitas Forlag 2011

U n I ta s F o r l ag

www.unitasforlag.dk ISBN: 978-87-7517-898-8

ISBN 978-87-7517-898-8

Tekst: Malene Fenger-Grøndahl Illustration: Karen Smedegaard Tryk: Tarm Bogtryk

9 788775 178988

Malene Fenger-Grøndahl • Karen Smedegaard • Unitas Forlag

Ugleevangeliet OMSLAG TRYK.indd 1-2

Da tiden gik i stå Ole Bjerglund Thomsen, illustreret af Lea Letén Unitas Det er december måned, juleaften er lige rundt om hjørnet, og hjemme hos Mathilde skal man skynde sig for at nå det hele. Klokken bliver gang på gang for mange, og de skal suse rundt for at blive færdige med at finde de forsvundne dykkerbriller, med at komme i børnehaven, med at få købt en julegave til mor. Henne i børnehaven hører de om Jesusbarnet, der bliver født julenat. Mathilde synes, det lyder, som om tiden er gået i stå julenat, og det ønsker hun sig også for sin egen jul. Bogen er skrevet til børn i alderen 3-6 år. 16 sider, 35 kr.

‘Julebogen fra Unitas’ er udkommet hvert år siden 2005.


Børne- & ungdomsbøger

På loftet sidder Jesus Dorthe Lilmose, illustreret af Ditte Andreassen ALFA Julen er ikke altid hjerternes fest. Drengen Johannes’ far ligger beruset på sofaen bag en mur af flasker. Johannes kan ikke finde julestemningen frem hos faren og må gå ud i byen for at opstøve lidt julefred og glæde. En fortælling om at blive mødt af noget større midt i en vanskelig tilværelse. 28 sider, 218 kr. Ved min. 10 stk. 185 kr.

»

Selvom Johannes finder julefreden i kirken, er det ikke en belærende bog om at tro på Gud, men den kan være med til at fortælle udsatte børn, at der er voksne, der vil hjælpe dem. En dejlig varm fortælling om et svært emne. Lektørudtalelse

En stjernenat Jan Godfrey, illustreret af Honor Ayres Unitas En stjernenat er fortællingen om Jesu fødsel julenat. Beretningen tager sin begyndelse på marken, hvor en hyrdedreng passer får. Da mørket falder på, kommer de alle sammen hen til hyrden og lægger sig til at sove. Men pludselig vækkes de af en lysende engel, der fortæller dem om Jesusbarnet. Hyrden og fårene springer op og bevæger sig af sted mod stalden, hvor de finder Josef, Maria og det lille barn. Bogens mange får ‘mæher’ og lægger op til tællelege for børn i alderen 3-5 år. 30 sider, 69 kr.

7


8

Børne- & ungdomsbøger

Min konfirmation En scrapbog ALFA

En rå og rus tik scr med p apbog lads t til kon i l at not Der k firma ere al an sæ nden. l e t t de tan es bill Bogen overr eder, ker og askels følger taler o b er og e konfir g den, f ivenh g sang forud mand e ra ma d s e e igelig r i ens st , n s den ti d o , m o h g e ore da d d stort l mor agen Den p er kan g, & mor, b erfekt r s i s m n k g r å f e i t r v r a præ e gave es ned af glæ med s s d t . t i e e g i L l n til p r, bek . ige fra konfir 40 si ymrin ynten mand der, vejret , fra s g en i u e 2 0 0 kr t r i , l v almer idund gerne . ne til erligh op til skålta eeller p lerne. å selv e dag en.


Børne- & ungdomsbøger

Tryllekunstneren fra Auschwitz Kathy Kacer, illustreret af Gillian Newland ALFA Hr. Levin har nummeret A1676 tatoveret på armen. Drengen Werners nummer er A1828. I koncentrationslejren Auschwitz er hr. Levin Werners eneste ven – og viser sig også at have et helt særligt talent … Tryllekunstneren fra Auschwitz er baseret på Werner Reichs virkelige liv som fange i koncentrationslejren Auschwitz under 2. Verdenskrig. Werner er kun en stor dreng, da han ankommer til lejren, men han overlever krigen, og bogen fortæller hans historie. For børn i alderen 7-11 år. 40 sider, 200 kr.

Træløven Caspar Koch Unitas Var forfatteren til Markusevangeliet en ung ubeslutsom mand med dårligt hjerte, der ikke rigtig duede til noget, men som viste sig at være god til at skrive? Mødte han apostlen Peter, blev han uvenner med Paulus, og blev han myrdet i dødebyens labyrinter i Rom under romernes jagt på de kristne? Og hvad blev der så af manuskriptet …? En fiktiv fortælling om Markus­ evangeliets tilblivelse, der samtidig dykker ned i værkets historiske tilblivelsesperiode. For læsere i alderen 12-99 år. 176 sider, 199 kr.

9


10

Børne- & ungdomsbøger

Drømmehulen Jacob Riewe, ill ustreret af Otto Dickmeiss ALFA Hvad gør en lille dreng, når han står ved sin døende storebrors hospitalsseng og skal sige farvel? Når de hvide vægge og de hvide lagner og mor der græder, bliver alt for meget? Han finder det rum, der går på tværs af tid og evighed. Det sted, hvor levende og døde kan være sammen. Han går ind i Drømmehulen. En bog om tab, afsked og savn. En bog om at finde sit gode sted midt i elendigheden. 28 sider, 200 kr.

❤❤❤❤❤ Politiken

»

Det er en af de bøger, der bare skal købes. Lektørudtalelse

Af samme Illustrator

42 sider, 200 kr.


Skønlitteratur & biografier

Skønlitteratur & Biografier


12

Skønlitteratur & biografier

Forord af Øjvind Kyrø

Oversat til 15 sprog

Folkemordet i Rwanda En personlig beretning om at begrave de døde og tilgive de levende Immaculée Ilibagiza ALFA Det er 20 år siden, et af de mest brutale folkemord i verden fandt sted. Men forsoningsprocessen er stadig i gang blandt de mennesker, der skal få hverdagen til at fungere sammen i Rwanda. Bogen er en personlig beretning fra en af de overlevende. Forfatteren fortæller, hvordan hun formåede at holde sig i live i de frygtelige måneder, lukket inde i et klaustrofobisk rum, hvor ingen lyd måtte slippe ud, mens det meste af hendes famille blev likvideret af mennesker, der engang havde været deres venner og naboer. Og ikke mindst fortæller hun om, hvordan hun efterfølgende lever med den begivenhed og evner at tilgive og bygge tilværelsen op på ny. 314 sider, 248 kr.

Immaculée Ilibagiza er født i 1972 og var en 22-årig, glad universitetsstuderende fra en jævn og kærlig familie, da borgerkrigen brød ud i Rwanda i 1994. En krig, der skulle vise sig at blive et af de mest brutale folkemord, verden har set i nyere tid. På blot 3 måneder blev op mod 1 million mennesker dræbt; tutsier og moderate hutuer. Bag massakren stod ekstremistiske hutuoprørsgrupper. En befolkning, der før krigen havde været venner og naboer, begyndte nu at slå hinanden ihjel. Immaculée overlever på mirakuløs vis. Ved viljestyrke og bøn.


Skønlitteratur & biografier

13

Mit navn er legion Fortællinger

Se flere titler på rpc.dk

Henriette Houth ALFA Mit navn er Legion er 10 fortællinger om liv, død, kød og fortabelse, skyld og forladelse, kærlighed og næstekærlighed. I en litterær og tvetydig form undersøger fortællingerne noget af det bibelske arvegods. Med udgangspunkt i de oldgamle grundfortællinger – ofte vendt på hovedet – afsøger novellerne forskellige eksistentielle temaer, som de viser sig i ti forskellige bevidstheder. Fortællingerne er indre monologer, lejret i en omverden af handlinger og begivenheder, der søger at afdække, hvordan det moderne, sekulariserede menneske finder rodfæste. 244 sider, 228 kr.

Jeg er den, der står udenfor og ser ind. Den, der lytter til jeres samtaler uden nødvendigvis at kunne høre, hvad I siger. Jeg er den, der står i mørket og ser jeres tale materialisere sig uden en lyd. Alt hvad I fortæller jer selv og hinanden. I kan være barnet i sin lille seng eller enken i det alt for store hus – hvem som helst alene nok til at nynne for månen; enhver der kun har møblerne at svare igen. I kan være mand og kvinde, mor og datter, brødre, veninder, dig og mig, I kan være hvem som helst, der kender hinanden tilstrækkeligt til at sidde en aften i en stue og tale sammen. Tag for eksempel de to derinde i den oplyste stue. Lad os for nemheds skyld kalde dem han og hun. Og lad os blot lidt endnu fastholde betegnelsen samtale om det, de foretager sig. Sproget synes ikke at have andet ord for det mennesker gør når de skiftes, eller tilnærmelsesvist skiftes, til at tale. Men hvad med den talen, der ikke formår at bringe nogen eller noget sammen – alle de tilfælde hvor mennesker, skønt de befinder sig i det samme fysiske rum, i virkeligheden taler hver for sig; taler forbi hinanden, væk fra hinanden, hen over og under og tværs igennem hinanden, eller blot pukker på stilheden fra hver sin kant uden nogensinde at nå hverken den eller hinanden? Uddrag fra bogen

»

Smukke guirlander af ord snor sig kælent om læserens verbale nydelsescenter, stiller sig skamløst an, kildrer og pirrer, lokker og frister, til man stønner af fryd. Det er én lang, sprudlende ordgasme. Et verbalt festfyrværkeri. Imponerende. Christian Møgeltoft, Jyllandsposten


14

Interview

Når detaljen forstørres Fem skarpe til Helle S. Søtrup

Hvordan bliver dine tekster til? Jeg hørte engang Søren Ulrik Thomsen sige, at han ikke turde købe sig et nyt arbejdsbord, for han havde skrevet alle sine digte ved netop det bord, og måske var det bordet, der havde skrevet dem! Måske var det sagt i spøg, men jeg tror det ikke. Sandheden er, at ingen ved, hvor tingene kommer fra. Der findes et element af mysterium i kunst, og det er godt sådan. Men jeg skriver altid om aftenen, når verden og jeg selv er blevet tilstrækkelig stille. Hvad er det, poesien kan, fremfor andre litterære greb? Poesien er en måde at erkende på. I min seneste digtsamling Kyshånd takker jeg for poesiens små hænder. Dermed mener jeg, at poesien – hvis den lykkes – kan række ind ad små sprækker. Måske kærtegne noget, der gør ondt, eller lukke lidt lys ind. Være selskab et ensomt eller udsat sted – på samme måde som musikken kan. Desuden kan poesien på en helt særlig måde forstørre en sansning, et billede eller en erkendelse og lukke alt andet ude. Og når detaljen forstørres, ændres hele perspektivet. Og så kan poesien skabe tavshed. Det er meget fint, når det lykkes.

Fotograf: Kim Toft Jørgensen

Mange mennesker føler sig talt til og genkendt i dine digte. Hvordan er du blevet sådan en menneskekender? Det er jeg meget glad for, at de gør. Men jeg ved nu ikke, om jeg skulle kende mennesker bedre end andre. Men jeg har mange fortællere og dermed mange øjne at se med.

Vi taler ikke så meget om bøn i dag, hverken i samfundet eller i vores relationer. Hvordan tror du, bønnen har det derude blandt menneskenes børn? Jeg tror, bønnen har det godt. Der skrives mange bønner i tiden. Jeg tror i det hele taget, der er øget opmærksomhed på trosliv og det indre menneske. Det mærker jeg, når jeg er ude og læse digte op. Hvordan adskiller Kyshånd sig fra dine to andre digtsamlinger? Det kan være svært at sige, for jeg ser digtene indefra. Men dette er nummer tre i en serie, så man vil nok kunne genkende stilen. Og mange af de temaer, der er slået an i de første bøger, har nu fået deres eget digt. Men der er mere om venskab i denne samling, tror jeg. Og mere om kærlighed, der lykkes.

Hvad er du optaget af lige nu i dit eget liv? Lige nu skriver jeg lidt tekst til musik og nyder sensommeren. Og på et mere praktisk plan har jeg en meget stor hæk, der skal klippes, inden det bliver for koldt i vejret.

Helle S. Søtrup er forfatter til digtsamlingen Kyshånd, der udkommer i januar 2016. Hun har tidligere udgivet bøgerne Audiens og Send flere engle.

Læs om Kyshånd på s. 16


Skønlitteratur & biografier

And med posten Erindringsroman Nanna Heggelund Christensen ALFA Forfatteren tager læseren med tilbage til et grundtvigkoldsk friskolemiljø i en fynsk provins i 1950’erne og 1960’erne. Grebet er autofiktionens. Midlerne er små. Blikket er barnets – siden den unge piges. Det er efterkrigsårenes nøjsomhed og en begyndende modernitet, der er forfatterens platform. Hverdagsglimtene fletter sig ind mellem hinanden, og det hele er båret af det sælsomme stof, som erindringen er gjort af. En hverdag fuld af kønsroller og kartofler, traditioner og trædemøller. Og ud af de – først ureflekterede og senere mere nuancerede – nedslag i hverdagslivets gøremål og dialoger tegnes et værdisæt og konturerne af de relationer, der binder familien sammen. And med posten er alt det, der gemmer sig i kasser på loftet, og som bor i hjertekammeret. 176 sider, 198 kr.

15


16

Skønlitteratur & biografier

Kyshånd Helle S. Søtrup RPF

Jeg beder for dem, der sidder og græder i deres bil. Jeg beder for dem, der har bange anelser. Jeg beder for dem, der mangler resiliens. Jeg beder for de desillusionerede. Jeg beder for de herresløse hunde og for dem, der må spise af hånden. Jeg beder for dem, der er fuldstændig udkørte efter i dag, men især for dem, der er trætte før i morgen.

Udkommer januar 2016

Af samme forfatter

Helle S. Søtrup har bidt sig fast som en eminent formidler af menneskets mellemværender. Hendes to første digtsamlinger har vist sig bæredygtige som bud på, hvordan det almindelige og forunderlige levede liv folder sig ud for enhver. Med Kyshånd bringer hun endnu en samling tekster for os at leve og dø, fortvivle og forsone, elske, råbe og hengive os på. 78 sider, 148 kr.

»

78 sider, 148 kr.

Befriende selvindsigter springer frem fra bogens blade og hjælper læseren til at få lyst til at blive sig selv – i stedet for noget, andre har fundet på. Finn Feilan, Præsteforeningens Blad

78 sider, 148 kr.


Skønlitteratur & biografier

17

Døvstumme stemmer En suite Lene Lehnskov ALFA Lene Lehnskov debuterer her med en smuk digtkreds. En stemningsrapport over et levet liv med al den glæde, smerte og udfordring et sådant bærer på. Man står der med alle sine talenter og vil så gerne forklare sig over for omgivelserne. Men ordene svigter. Så her taler de døvstumme stemmer … Foreløbig forside

60 sider, 135 kr.

Hendes tanker formes til ord sendes af sted som perler på snor lokkende forførende krævende hjertelige hun elsker livet og det ord kan Hvem slukkede for varmen? Hvor blev intimiteten af da stuen blev kold? Hvem lukkede ligegyldigheden ind monologerne i den tomme stue?

Se flere titler på rpc.dk

Lad mig se dig i al din nøgenhed lad stuen igen blive varm


18

Skønlitteratur & biografier

Glædens fest En julekalender for voksne Jørgen Carlsen ALFA

Højskoleforstander Jørgen Carlsen har skrevet årets julekalender for voksne. Én låge at åbne og læse hver dag i julemåneden i form af en lille replik til det moderne menneske i den fortravlede måned. Hvordan findes både glæden og alvoren, eftertanken og julens budskab frem midt i pynt, gaveræs og alt for mange arrangementer? Giv dig selv en adventsgave i form af et øjebliks frirum hver dag i december. 100 sider, 100 kr.

Juleevangeliet En gendigtning. Eller noget i den retning Jakob Brønnum ALFA Brønnum bruger alle greb i sin skæve, humoristiske, subtile og psykologiske gendigtning af det juleevangelium, vi alle troede, vi kendte så godt. Vi kommer ind i hovedet på kejser Augustus, lider med den højgravide Maria på æselryg og bringes helt ned i substansen på den spektakulære begivenhed for 2000 år siden. Det er ‘Betlehem and all that jazz’ for enhver, der har brug for en sidelæns tilgang til den der jul. 216 sider, 228 kr.

»

Bogen er så medrivende, at den lokker til genlæsning. I december har jeg tænkt mig at åbne den igen – som en julekalender for voksne […] Læs den bog. Tag den til hjerte. Den er så smuk. Carina Wøhlk, Præsteforeningens Blad


Liv & Sjæl

Liv & Sjæl


20

Liv & Sjæl

En af den slags morgener Lott e Lyngby Uni tas Morgenen er begyndelsen på noget nyt. Hver morgen tager vi hul på dagen og begynder forfra. Vi står op, går i gang, tager fat på livet på ny. Nogle morgener bliver optakt til almindelige hverdage, og nogle bliver til højtid og fest. Nogle dage bliver fyldt med sang, og nogle dage giver anledning til sorg og klage.   Sygehuspræst Lotte Lyngby har skrevet en bog om den slags morgener. Med afsæt i ord som hverdag, højtid, tro, eksistens, katastrofe og klagesang dykker hun ned i tilværelsens mange facetter og trækker linjer mellem livet, som vi lever det, og livet, som Bibelen fortæller om det. Hun spejler vores tilværelse i velkendte beretninger fra Bibelen og føjer ord og perspektiver til, så nye meninger og indsigter opstår. Bogens godt 30 afsnit er inspireret af søndagens prædikentekster og er forsynet med sort/hvide fotos. Lotte Lyngby, forfatter og freelancepræst, har tidligere udgivet bogen Kære Martha.  126 sider, 178 kr.

lÆS Interview med Lotte Lyngby side 28

»

Ikke nok med at Lotte Lyngby ved, hvad hun taler om ... hun er rent faktisk også i stand til at bringe evangeliet i spil i forhold til de stress­faktorer, som et moderne arbejdsliv indeholder. ­Doris Ottesen, Kristeligt Dagblad

160 sider, 199 kr.

»

Bevægende læsning. Schultz går sig til fine, kritiske indsigter om kirken. Rose Marie Tillisch, Dansk kirketidende

Se flere titler på rpc.dk

Af samme forfatter


Liv & Sjæl

Du skal se dit land fra Vejrhøj, før du dør Sentimentale viser, salmer, digte og tanker 70 år efter Auschwitz, befrielsen og Hiroshima Hans Anker Jørgensen Unitas ‘Teologi i versform’ kalder Hans Anker Jørgensen sine salmer. I fire årtier har han formidlet kristendom gennem sine salmer og været en af drivkræfterne i fornyelsen af dansk salmesang; bl.a. med Når jeg er træt og trist, Du, som gir os liv og gør os glade og Hvad er det at møde den opstandne mester. Med sine tekster har han gjort kristendommen nær og vedkommende, og han har udvidet rammerne for salmedigtning. De er skrevet til moderne mennesker og er skrevet ind i den tid, vi lever i – med alt hvad den indebærer. Bogen rummer i alt 70 sange, salmer og digte. Nogle er kendte, andre er aldrig trykt før. Nogle har udviklet sig gennem årene og fået nye ord på, andre er skrevet oven på forgængernes linjer. Indimellem sange, salmer og digte er der syv essays; her sætter Hans Anker Jørgensen ord på bl.a. salmedigtning, Astrid Lindgren, Luther, poesi og kirke. Og så fortæller han gavmildt om sit eget liv. Indeholder ikke noder.

»

Hans Anker Jørgensen balancerer i sin nye digtsamling faretruende på grænsen mellem det personlige og det private, men resultatet er gribende.

174 sider, 198 kr.

Morten Skovsted, Kristeligt Dagblad

På vandring med en pilgrimspræst Med kritisk tilbageblik og håbefuldt fremsyn Anette Foged Schultz ALFA Forfatteren bevæger sig med stav og støvle, med sjæl og sind, når hun begiver sig rundt på de danske og europæiske pilgrimsveje. Men også med et skolet intellekt, som ifølge forfatteren selv risikerer at spærre vejen for udsyn og nærvær. Præst Anette Foged Schultz øser af sine mangeårige erfaringer og tager temperaturen på en folkekirke, der måske er stivnet i sin form og dermed kommer til at ramme skævt i forhold til de mange forskellige former for tro og længsel, der findes blandt befolkningen. Værsgo at vandre med! 194 sider, 218 kr.

21


22

Liv & Sjæl

Den Danske Klosterrute Sydfyn med Langeland, Tåsinge, Thurø og Ærø Gun nar Kasper Hansen Uni tas Dette bind i serien om Den Danske Klosterrute rummer en udførlig guide til klosterruten på Sydfyn og det omliggende øhav. Strækningen er på i alt 261 km, og turen går – i forlængelse af den planlagte rute fra Vordingborg til Nakskov – fra Spodsbjerg på Langeland, over Siø og Tåsinge til Svendborg og Thurø og videre til Faaborg og Bøjden. Fra Svendborg og Bøjden er der mulighed for at fortsætte ruten til Ærø. Ruten er præget af en frodig natur med et enestående dyre- og planteliv, og havets nærhed har såvel historisk som kulturhistorisk sat sig interessante spor, ikke mindst i kirkerne og byerne, hvor mange gamle huse og bygninger er bevaret. Adskillige spændende eksempler på moderne kunst undervejs. Fra Bøjden er der forbindelse til den del af ruten, som er beskrevet i bogen Gennem Sønderjylland til Ribe. 240 sider, 299 kr.


Liv & Sjæl

Den Danske Klosterrute er en turist- og pilgrimsvandrerute gennem hele Danmark med temaerne kirke, kunst, historie og natur. Den samlede rute vil blive på ca. 2000 km og forbinde 50 af de steder, hvor der blev bygget klostre i middelalderen. Ruten kan også benyttes af cyklister.

Guidebøgerne om Klosterruten indeholder omhyggelig rutebeskrivelse, detaljerede kort, oplysninger om overnatnings-, spise og indkøbssteder, anden praktisk information og generelt baggrundsstof. Bøgerne kan også være til nytte for bilister og andre, der er interesserede i at få grundig besked om seværdigheder i Danmark.

I samme serie

239 kr.

299 kr.

299 kr.

299 kr.

329 kr.

329 kr.

Bind 1: gennem Sønderjylland til Ribe Bind 2: Fra Ribe til Viborg Bind 3: Fra Helsingør til Slangerup Bind 4: Fra Slangerup til Roskilde Bind 5: Fra Roskilde til Slagelse Bind 6: Fra Slagelse til Vordingborg Bind 7: Sydfyn med Langeland, Tåsinge, Thurø og Ærø

MARIAGER

SLANGERUP

23


24

Interview

Vildere end partikelforskning Fem skarpe til Anna Mejlhede Hvad får dig til at undre dig? I virkeligheden kan det meste her i verden undre mig. Livets opståen – at vi kan reproducere os selv. At mennesker bliver til inden i et andet menneske. Det er da så vildt, og jeg holder aldrig op med at synes, det er forunderligt. Og kærlighed – den undrer mig også. Hvordan den bare sådan kan sprænge alle de begrænsninger, vi ellers går rundt i. Det er da langt vildere end både rumrejser og partikelforskning. Jeg undrer mig også over, hvordan noget kan være uendeligt, grænseløst. Det gør mig på en eller anden måde let og tung på samme tid. Let, fordi uendelighed vel så må betyde, at vores menneskelige grænser altid kan skubbes, og tung fordi jeg, du og vi – alligevel på mange måder er bundet til det finite. At vores liv – trods uendelighed og evighed – også har så klart definerede grænser. Så er der jo også den type af undren, der hører til på den lidt mere mørke side. Den, der vokser frem i mig, når jeg møder mennesker, som jeg simpelthen ikke forstår. Hvordan begyndte din interesse for at bringe tro og videnskab i samtale med hinanden? Den har været til stede i mig igennem mange år, men sprang for alvor ud i mødet med astrofysiker Anja C. Andersen for omkring tre år siden. Nu får mine konfirmander kun den helt opdaterede version af teorierne om Big Bang, sorte huller, mørkt stof og Big Rip … Det afliver hurtigt forestillingen om, at præsten nok må vælge mellem at tro på enten Big Bang eller skabelsesberetningen …

Hvad kan tro og videnskab lære af hinanden? Det optager mig meget at få aflivet myten om, at kristendom og evolution ikke kan sameksistere. På nogle måder har vi desværre stadigvæk – selv i vores ellers så oplyste del af verden – et nærmest middelalderligt billede af, hvordan man er troende, og hvordan man er vidende. Hvor sidder kærligheden? Lige i midten! Af os selv, og imellem os. Den sidder både i os og omkring os. Kærligheden krydser om noget alle de grænser, vi ellers lever med. Vi elsker jo for eksempel også dem, der ikke lever mere. Er mennesket et klogt væsen? Vi kan da være det, indimellem, hvis vi tager os sammen og ikke holder alt for meget ferie fra vores evne til at reflektere og handle vist. Ordsprogenes Bog er stopfyldt med sætninger om, hvor vigtigt det er at pleje visdommen. Når det

gentages så meget som dér, betyder det vel også, at mennesker altid har kæmpet med og mod sig selv, hver gang de glemte, at de var i stand til både at tænke og føle.

Anna Mejlhede (orlogspræst og forfatter) har sammen med astrofysiker Anja C. Andersen udgivet UndreMagasinet. Hun er derudover forfatter til en lang række bøger til både børn og voksne.

Læs om UndreMagasinet s. 26 og s. 51


Liv & Sjæl

Med evig kærlighed Johan Reftel Unitas Med evig kærlighed handler om vores tilværelse her og nu; om alt det, livet giver os og byder os hver dag. Men den handler også om personer i Bibelen og deres liv og de erfaringer, de gjorde sig. Med humor og indsigt får Johan Reftel skabt forbindelser mellem dengang og nu og giver os anledning til eftertanke og fordybelse. Bogen består af 50 letlæste, men indholdsrige tekster, der alle stiller skarpt på små og store forhold i livet. Hvert kapitel afsluttes med ‘Inden du beder’, hvor læseren præsenteres for spørgsmål, der kan sætte flere tanker i gang og bidrage til bønnen og dialogen med Gud. Bogen er oplagt til eget brug, men kan også anvendes til oplæsning eller som oplæg til samtale.

Udkommer oktober 2015

158 sider, 128 kr.

i samme serie

152 sider, 149 kr.

190 sider, 99 kr.

Se flere titler på rpc.dk

25


26

Liv & Sjæl

UndreMagasinet Anja C. Andersen og Anna Mejlhede RP F Kan et menneske være unikt, selvom det for en fysiker stort set er lig med alle andre – alle består jo af det samme materiale? Er livet en gave eller en tilfældighed – og gør det en forskel? Findes ‘intet’? Findes der liv andre steder i Universet? (Og ville vi spise det, hvis vi fandt det?) Og hvis kærlighed er et stof, der udskilles i menneskets hjerne, kan det så samtidig være noget, der sker mellem mennesker? UndreMagasinet fører dig på kryds og tværs i videnskabens, troens og filosofiens univers og åbner for spørgsmål, du måske har glemt at stille. Læs det med undren. Anja C. Andersen er astrofysiker og forfatter og Anna Mejlhede er præst og forfatter. 40 sider, 100 kr.

Her står du


Liv & Sjæl

lÆS Interview med Anna Mejlhede side 24

27


28

Interview

Nådig glemsel Fem skarpe til Lotte Lyngby Titlen på din nyeste bog er En af den slags morgener. Hvordan skiller morgenen sig ud i forhold til fx eftermiddagen og aftenen? Hver morgen er en ny begyndelse. Morgenen har altid været en særlig tid på døgnet for mig. Jeg er udpræget A-menneske, og jeg kan være træt og modløs om aftenen og så opleve, at jeg vågner med nye kræfter, når en ny dag begynder. Det første vågne øjeblik er fuldt af ”nådig glemsel” – i det øjeblik er alt godt og ubrugt. Selv den største sorg er væk i det allerførste vågne øjeblik. I næste øjeblik husker man det hele igen. Men lige idet dagen begynder, er det, som om livet i det øjeblik er spritnyt. Det er håbefuldt, synes jeg. Hvad handler din nye bog om? Overordnet set forsøger En af den slags morgener at knytte forbindelse mellem livet, som vi lever det, og livet, som Bibelen fortæller om det. Jeg forsøger at lade fortællinger fra Bibelen kaste lys og håb og livsmod ind over det liv, vi bakser med til hverdag – lige fra morgener, hvor alle ved bordet er tavse, til juleaftener, hvor ingenting lykkes. Bogen er en slags ”patchworktæppe”, hvor man kan læse et vilkårligt kapitel ad gangen, og hvor hele bogen alligevel danner et mønster. Hvordan bliver dine bøger til? Min første bog, Kære Martha, skrev jeg på baggrund af mine egne barske erfaringer med stress. Jeg savnede som stressramt selv en bog, der tog afsæt i det bibelske univers og i kristendommen. Da jeg fik det bedre, forsøgte jeg at skrive den bog, jeg selv havde manglet. En af den slags morgener er blevet til med afsæt i prædikener, jeg som præst har

holdt gennem de seneste år. Jeg har arbejdet videre med teksterne ud fra temaer som fx ”hverdag”, ”klagesang”, ”katastrofe” og ”højtid”. Bliver du mødt med reaktioner fra dine læsere? Jeg har fået mange gode mails fra læsere, som har haft glæde af at læse Kære Martha. Mange af dem har selv erfaringer med stress, og det er rørende, at man som læser i den situation, hvor kræfterne er få, tager sig tid til at skrive til mig og takke for bogen og fortælle om sine egne erfaringer. Det er jeg overvældet over og sætter stor pris på. Hvad læser du for øjeblikket? Lige nu læser jeg Gå! En filosofisk fodrejse af Frédéric Gros, da jeg er på vej til Spanien for at gå nogle uger på den gamle pilgrimsvej Caminoen. Jeg læser også romanen Min mormor hilser og siger undskyld af svenske Fredrik Backman. Det er en bog, man både ler og

græder over. Jeg læser mange slags bøger, og jeg har et svagt punkt for krimier og slægtsromaner.

Lotte Lyngby (tidligere sygehusog sognepræst, nu freelancepræst) er forfatter til bogen En af den slags morgener. Hun har tidligere udgivet bogen Kære Martha.

Læs om En af den slags ­morgener s. 20


Teologi & TĂŚnkning

Teologi & TĂŚnkning


30

Teologi & Tænkning

I samme serie KUNDERA I SYV SIND

r, filosofi og teologi. Det gælder i

livet generelt. Men feltet har hidtil på det hjemlige bogmarked, og

KUNDERA I SYV SIND

stigende interesse for det frugt-

REDIGERET AF: David Bugge og Ole Morsing

r herom.

RIEN: en antologi-række, hvor syv

eologer behandler et skønlitterært

r til filosofien og teologien.

7 SIND SERIEN

SYV-SIND-SERIEN Litteratur – Filosofi – Teologi

09/03/06 14:22:45

Kundera i syv sind 170 sider, 195 kr.

THOMAS MANN I SYV SIND

livet generelt. Men feltet har hidtil på det hjemlige bogmarked, og herom.

række, hvor syv forskellige littera-

ler et skønlitterært forfatterskab og teologien.

THOMAS MANN I SYV SIND

stigende interesse for det frugt-

r, filosofi og teologi. Det gælder i

REDIGERET AF: David Bugge og Ole Morsing

dkommet:

04/09/07 11:47:20

Thomas Mann i syv sind 216 sider, 218 kr.

Knausgård i syv sind K aFK a I SYV SIND K aFK a I SYV SIND

e, hvor syv forskellige litterater, kønlitterært forfatterskab med en.

SIND SERIEN

nde interesse for det frugtbare eologi. Det gælder i forskningen, n feltet har hidtil været mangelogmarked, og mange har efter-

SYV-SIND-SERIEN Litteratur – Filosofi – Teologi

David Bugge, Søren Fauth og Ole Morsing (red.) Anis

REDIGERET AF: David Bugge, Søren R. Fauth og Ole Morsing

met:

SIND SERIEN

SYV-SIND-SERIEN Litteratur – Filosofi – Teologi

11/07/12 12.55

Kafka i syv sind 187 sider, 224 kr.

Se flere titler på rpc.dk

Knausgård i syv sind er Knausgårds forfatterskab placeret i grænselandet mellem litteratur, filosofi og teologi og udsat for fortolkning af et forskerhold bestående af: lektor Hans Hauge (Nordiske Studier, Aarhus Universitet), lektor David Bugge (Teologi, Aarhus Universitet), post.doc Kasper Green Krejberg (Litteraturhistorie og Retorik, Aarhus Universitet), lektor Ole Morsing (Filosofi og Idéhistorie, Aarhus Universitet), Hans Nørkjær (cand. theol.), ph.d.-stipendiat Johan Chr. Nord (Tysk og Romanske Sprog, Aarhus Universitet) og professor Svend Brinkmann (Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet). I Syv-sind-serien behandler syv forskellige litterater, filosoffer og teologer et skønlitterært forfatterskab med forbindelseslinjer til filosofien og teologien. 169 sider, 179 kr. (E-bog 107 kr.)
Teologi & Tænkning

Tro & tanke En poetisk-kritisk katekismus Gerd Theißen ALFA

Gerd Theißen er en af vor tids skarpeste formidlere af teologi. Ikke kun for lærd, men også for læg. Theißen har altid det moderne menneskes eksistensvilkår og levede liv som horisont, når han udlægger troen. Han har det fællesmenneskelige, det økumeniske, det sociale, det etiske og det naturvidenskabelige aspekt med, når han gennemtænker skaberværket. Med Tro & tanke bringer Theißen et enestående bidrag til tolkningen af kirke- og dogmehistorien og de bibelske tekster. 446 sider, 328 kr.

Af samme forfatter

110 sider, 228 kr.

31


32

Interview

Religion handler ikke om meninger Fem skarpe til Jakob Wolf Hvad har ansporet dig til at skrive om det guddommelige som erfaring? Religion og teologi handler i dag alt for meget om meninger. Man kan mene, at Gud er almægtig eller ej. Man kan mene, at Jesus opstod fra de døde, eller at han ikke gjorde det. Man kan mene, at terror er en naturlig del af islam eller ej. Man kan gå ind for google-buddhisme eller ej. Man kan mene, at Danmark er et kristent land eller ej osv. Man opfatter religion som dogmatiske eller politiske læresætninger, man kan tilslutte sig eller afvise. Religionen gøres dermed til en del af den almindelige politiske debat og bliver helt uinteressant som religion. Religion har dybest set meget lidt at gøre med meninger, vi kan have om dit og dat, og rigtig meget at gøre med erfaringer, som vi ikke kan ryste af os. Det har jeg arbejdet med, og det er der kommet en bog ud af, som beskriver nogle af de væsentligste erfaringer, der ligger til grund for kristendommen og andre religioner. Du har taget udgangspunkt i Rudolf Ottos klassiker Det hellige fra 1917, hvorfor det? Det gør jeg, fordi han for mig at se giver en eksemplarisk erfaringsnær beskrivelse af de religiøse grund­ erfaringer. Han er berømt for at beskrive det guddommelige som et mysterium, vi skælver for og tryllebindes af. Det guddommelige kan ikke begribes med rationelle begreber, men kan kun erfares igennem ærefrygt og fascination i mange forskellige variationer. Når vi erfarer tab, lidelser, tidens forbi og samvittighedens stemme, så fyldes vi af frygt og bæven, og når vi erfarer, at nogen vil os det godt og øjeblik-

Hvordan passer bogen ind i dine øvrige udgivelser? Alle mine bøger handler om fænomenologiske beskrivelser af forskellige emneområder. Jeg forsøger ikke at give videnskabelige forklaringer på fænomener, men tager hele tiden udgangspunkt i, hvad vi faktisk erfarer og føler. Denne tilgang til at forstå verden er mærkeligt nok temmelig overset. Rudolf Ottos forfatterskab inspirerede mig til at udfolde det guddommeliges fænomenologi mere bredt, end jeg har gjort tidligere. Hvem henvender du dig til? Mine bøger henvender sig til alle, der er nysgerrige efter at vide, hvad religion er, og hvilke erfaringer den bygger på. kets fylde, så fyldes vi af fascination. Frygt og fascination udgør ifølge Otto en kontrastharmoni. Det er en fantastisk præcis beskrivelse, der er meget velegnet til at beskrive den religiøse erfaring i et utal af variationer. Alle har på den måde erfaringer af det guddommelige, uanset hvad de mener eller tror. At være religiøs er at forholde sig til disse uvilkårlige erfaringer. Hvad har været den vigtigste erkendelse i arbejdet med emnet? Selv om jeg har arbejdet med emnet længe, overraskede det mig, hvor almen den religiøse erfaring er. Har man først fået øje for fænomenet, så ser man det alle vegne. Det er ligesom, når man får barn, så ser man pludselig barnevogne alle vegne. Før lagde man slet ikke mærke til dem. Det guddommelige er allestedsnærværende, så det er ikke så mærkeligt, man kan se dets udtryk alle vegne.

Jakob Wolf (lektor i systematisk teologi ) er forfatter til bogen Det guddommelige – fænomenologisk set. Han har tidligere udgivet bøgerne Det ubevæbnede øje, Jobs tårer og Naturlig kærlighed.

Læs om Det guddommelige – fænomenologisk set s. 36


Teologi & Tænkning

Frihed Martin Luther i kortform Niels Henrik Arendt, billedfortolkninger af Sabina Pedersen Anis Martin Luther gjorde oprør mod kirkens magt. I vore dage (i Danmark) opfattes kirken i meget lille grad som en magtfaktor – hverken politisk, samfundsmæssigt eller i forhold til den enkeltes liv. Så hvorfor beskæftige sig med Luther, har hans betydning ikke sejret sig selv ihjel? Fordi hans opgør viser sig indirekte, ikke bare inden for kirken og teologien, men i hele samfundet og i den måde, hvorpå vi tænker om os selv. Selv mennesker, der ikke står i nogen relation til kirken, kan i en vis forstand hævdes at være gennem-lutherske. Med afsæt i fem temaer, der hver præsenteres med eksempler fra Luthers egne skrifter, lægger bogen op til en refleksion over Luthers betydning – både i sin samtid og

i dag. Bogen egner sig til fx studiekredsmateriale eller til den læser, der på egen hånd vil kaste sig ud i Martin Luthers tænkning og dens 500-årige indvirkning på vores liv, tro og samfund. 86 sider, 130 kr.

Den lille katekismus Martin Luther, oversat af Thomas Reinholdt Rasmussen Anis Den lille Katekismus udkom første gang i 1529 og er et teologisk og pædagogisk hovedværk i den vestlige kulturhistorie. Den er skrevet til alle, der kan læse, og er en fornem mulighed for hurtigt at sætte sig ind i, hvad den evangeliske tro handler om. Bogen er i sin oprindelse tænkt og skrevet som et oplæg til samtale om troens indhold – i hjemmet eller i menigheden – og er dermed et udtryk for, at det ikke længere er kirken, der er autoriteten i forhold til spørgsmålet om det enkelte menneskes tro. Den lille Katekismus er nyoversat af Thomas Reinholdt Rasmussen, der også har forsynet bogen med et efterskrift. 48 sider, 30 kr. Ved 10 stk. 20 kr.

33


34

Teologi & Tænkning

Af samme forfatter

Argumenter mod døden Jakob Brønnum ALFA

Det moderne menneske er rigt. Vi har rindende vand og penge i banken og 6 ferieuger, og nogle af os har været på Månen. Men der er noget, vi ikke har. Vi har ingen etik; altså et sæt af idéer og anbefalede handlinger, som alle kender og er enige om er en god idé at følge, hvor vanskeligt og ofte umuligt, det end kan være i det daglige. Og hvad mere er: vi kan sågar komme i tvivl om det basale 224 sider, 198 kr. i livet. Hvem er jeg? spørger vi til stadighed os selv og hinanden. Det lyder banalt. Og det spørgsmål er stillet så mange gange, at vi er blevet dygtige til at svare. Gennem et par generationer har psykologien haft patent på at lære os svaret. Men prøv lige at spørge en gang til. Langsomt. Tøvende. Hvem er jeg? Hvis du ikke kan svare prompte, så er der hjælp at hente hos Brønnum. Når spørgsmålet om døden skal under behandling, må vi begynde med at afdække hvad jeget, sjælen, selvet er for en størrelse. Og vi er nødt til at genfinde etikken. I Argumenter mod døden føres vi gennem 3000 års opfattelser af døden. Eller af udødeligheden, som snarere er den status, der har optaget tænkere og andet godtfolk gennem årtusinderne. Og svaret blæser ikke i vinden. Det får vi til sidst …

170 sider, 178 kr.

Den sunde sandhed

Af samme forfatter

Henry David Thoreaus biografi og filosofi Lise Søelund ALFA Den amerikanske filosof Henry David Thoreau hører ikke til blandt de mest kendte i Danmark. Men hans tanker om vores eksistens taler i særlig grad til det moderne samfund. Thoreau hyldede det enkle og ukomplicerede liv og var en stor naturelsker. Hans hovedvæk Walden – Livet i skovene er en klassiker. Her bringer Lise Søelund essensen af hans liv og tanker. Bogen kan læses af enhver med nysgerrighed på de store tænkere og er også velegnet til undervisningsbrug på gymnasie- og seminarieniveau. 162 sider, 188 kr.

146 sider, 178 kr.

160 sider, 218 kr.


Teologi & Tænkning

Kritik og tro Hume, Kant, Nietzsche og Wittgenstein Peter K. Westergaard Anis Med denne bog introduceres David Humes, Immanuel Kants, Friedrich Nietzsches og Ludwig Wittgensteins religionsfilosofi i sammenhæng med fire grundtekster i dansk oversættelse af samme filosoffer. Bogens indføringer udreder teksternes indhold og forudsatte idéer. Herved gives der eksempler på fire indflydelsesrige filosofiske positioner, der har bidraget til religionens vigende indflydelse i moderne tid og anvist veje for en genbeskrivelse af religion og religiøs tro. Bogens indføringer og tekster udgør et oplæg til en videre samtale i og om spændingsfeltet mellem religionskritik og religionsrekonstruktion. 118 sider, 149 kr. (E-bog 89 kr.)

»

Når bogen er bedst, rammer den ind i to kerner i al spekulation over forholdet mellem kristendom og filosofi. På den ene side en krystallisering af filosofiens manglende evne til at forholde sig til teologiske kategorier, på den anden side filosofiens sunde evne til at lade alle menneskelige forestillinger nådesløst forkaste, hvis de er baserede på uklarheder eller kujoneri. Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad

»

Bogen fungerer fint som springbræt fra en nogenlunde grundlæggende forståelse af udvalgte tænkere indenfor europæisk religionskritik, og giver læseren den fornødne viden til at udvide sin horisont i religionskritikkens retning. Andreas høst, Figenbladet

35


36

Teologi & Tænkning

Mellem tiderne Fem dialektiske teologer Christine Svinth-Værge Pöeder (red.) Anis Karl Barth, Friedrich Gogarten, Eduard Thurneysen, Emil Brunner og Rudolf Bultmann udgør de fem hovedtænkere inden for den dialektiske teologi. I fem artikler belyser denne bog deres teologiske anliggender, opgør og afgørelser, samt virkningshistorie og perspektiver for en nutidig teologi. Den dialektiske teologi har været banebrydende for det 20. århundredes protestantiske teologi. Dens afsked med det 19. århundrede fandt sted med tidsskriftet Zwischen den Zeiten (Mellem tiderne) fra 1922. Paradigmeskiftet var imidlertid båret af meget forskellige forudsætninger hos den dialektiske teologis grundlæggere – deres veje skiltes, og hver især skrev de teologihistorie. 197 sider, 199 kr. (E-bog 119 kr.)

Det guddommelige fænomenologisk set Jakob Wolf Anis

Læs Interview med Jakob Wolf side 32

Det guddommelige er ligesom musik et universelt fænomen, der overskrider alle sproggrænser. Det er et mangfoldigt, ubændigt, spontant fænomen, der kan bryde frem, når og hvor det vil. Overalt kan mennesker blive ramt og fængslet af det guddommelige som en følelse, der indeholder en ubetinget alvor, det hverken kan eller vil se bort fra. Erfaringen af det guddommelige belyses i denne bog med udgangspunkt i den tyske teolog Rudolf Ottos bestemmelse af det guddommelige som et ubegribeligt mysterium, der på en gang er fascinerende og frygtindgydende.

Af samme forfatter

112 sider, 189 kr.

195 sider, 189 kr. (E-bog 113 kr.)

»

Jakob Wolf leverer med sin bog om “Det guddommelige” religiøs huld på kroppen efter en åbenbarings-teologisk afmagringskur. Kjeld slot Nielsen, Dansk Kirketidende

»

Bevæger sig ubesværet og hjemmevant rundt i en kolossal erfaringsverden og fører os indimellem helt ned i den danske muld. Jens Bærentzen, Weekendavisen

496 sider, 299 kr.


Teologi & Tænkning

Evangeliet og evangelierne Evangelierne som bibelske genskrivninger Mogen s Müller Anis De fire evangelier læses ofte harmoniserende, men er i virkeligheden fire meget forskellige forsøg på at tilrettelægge fortællingen om Jesus ud fra troen på ham som den opstandne Kristus. Markusevangeliet fra omkring år 70 er det ældste og hovedkilden for forfatteren til Matthæusevangeliet, og siden bygger såvel Johannesevangeliet som Lukasevangeliet videre på disse forgængere ud fra hver deres teologi. Evangelierne fremstår som bibelske genskrivninger, der alle hver for sig vil opfattes som fortsættelsen af og afslutningen på bibelhistorien i Det Gamle Testamente. Mogens Müller læser evangelierne som stationer i en receptionsproces, der udvikler sig i takt med, at nye behov opstår i de sammenhænge, hvori teksterne er blevet til. 143 sider, 159 kr. (E-bog 95 kr.)

»

Bidrager til den vigtige tradition for kritisk og nysgerrig læsning af evangelierne og den kanoniske tilblivelse. Uden vel at mærke at undergrave kristendommens inderste kerne.

»

En rigtig god bog, der på en let og elegant måde giver et nyt perspektiv på en ny måde at gå til de gamle tekster på.

Anders kjærsig, Præsteforeningens Blad

Sørine Gotfredsen, Kristeligt Dagblad

Paulusevangeliet Nye perspektiver på Romerbrevet Kasper Bro Larsen og Troels Engberg-Pedersen (red.) Anis Paulus’ Romerbrev er en grundlagstekst i vestlig kultur. Men hvad står der egentlig i brevet? Og hvordan tager Paulus’ formulering af det kristne evangelium sig ud i lyset af ‘det nye’ og ‘det radikale Paulusbillede’? I denne bog introduceres Romerbrevet sammen med den nyeste Paulusforskning. Brevet gennemgås kapitel for kapitel af en række danske og nordiske forskere, der alle har været del af den moderne vending i tolkningen af Paulus. Paulusevangeliet. Nye perspektiver på Romerbrevet henvender sig til både studerende, præster og læsere, som uden særlige forudsætninger ønsker at arbejde (i oversættelse eller på originalsproget, græsk) med denne centrale tekst. 345 sider, 295 kr. (E-bog 197 kr.)

»

Der leveres vidensformidling på højeste plan, indsigtsfuldt og veloplagt. Bogen er således et særdeles godt sted at orientere sig i, hvor Paulus-forskningen står netop nu. Det arbejde bør ingen underviser eller præst vige udenom. martin wemmelund, Bibliana

»

Stimulerende introduktion til den nyeste forskning i Paulus’ forfatterskab gennem en række analyser, hvor nordiske forskere tager Romerbrevet under behandling. Povl Götke, Kristeligt Dagblad

37


38

Teologi & Tænkning

I samme serie

236 sider, 289 kr.

Konstantins liv

366 sider, 249 kr.

Euseb

Euseb oversættelse og indledning v. Jørgen Ledet Christiansen Anis

ge og ind-

antin den

erson. Det

atterskab,

et fremgår

agtes som

nne billige

, der også

ærket, der

ger i en ny

mmens før-

ølgelserne

Euseb fra Caesarea, ca. 260-340 e.Kr., er en af de mest betydelige og indflydelsesrige skikkelser i kristendommens ældste historie. Skriftet Konstantins Liv (Vita Constantini) har mere karakter af et “fyrstespejl” end af en egentlig biografi i moderne betydning af en sådan, altså en levnedsbeskrivelse, hvor den beskrevne persons levevis bliver holdt op som et idealbillede for andre. Bogen er bind 11 i serien ‘Antikken og Kristendommen’ under redaktion af Jakob Engberg og Troels Myrup Kristensen, udgivet i samarbejde med Aarhus Universitet.

Kirkehistorien & Om dem, der led martyrdøden i Palæstina

knyttet til

t meste af

ans forfat-

skab, men

Euseb Kirkehistorien & Om dem, der led martyrdøden i Palæstina Oversættelse og indledninger ved Jørgen Ledet Christiansen og Helge Kjær Nielsen

596 sider, 348 kr.

215 sider, 279 kr. (E-bog 167 kr.)

15/03/11 14.07

Udgivet for Aarhus Universitet

Antikken & Kristendommen Perspektiver på jødisk apologetik er den første samlede fremstilling af problemfeltet jødisk apologetik siden en berømt afhandling af Moriz Friedländer fra 1903. Gennem 11 forskellige

Da Konstantin den Store i år 313 havde lovliggjort kristendommen som religion, medførte

artikler undersøges et bredt spektrum af jødiske forfatterskaber og tekster fra perioden det

det en blomstring af den kristne kultur fremkaldt af dens møde med den antikke kultur. Tre

andet århundrede f.v.t. til første århundrede e.v.t.

fremtrædende skikkelser i dette kulturmøde er de såkaldte kappadokiske fædre. Basilios den Store, der især gjorde sig bemærket som organisator af kirken og af munkevæsenet, hans ven

Der er tale om en række forskellige perspektiver, der kaster forskelligt lys over jødedommen i

Gregor af Nazianz, der var en fremtrædende prædikant og poet, og endelig hans broder Gregor

slutningen af Anden Tempelperiode. Fælles for bidragene er interessen for skrifterne som apo-

af Nyssa, der er kendt for dybden i sin spekulative teologi og mystiske spiritualitet. De tre

logetiske. I centrum står spørgsmålene, i hvilket omfang man kan tale om en jødisk apologetisk

skrifter af Gregor af Nyssa, der her er oversat, er alle eksempler på mødet og konfrontatio-

tradition, og i hvilken udstrækning det er meningsfuldt at forstå bestemte forfatterskaber som

nen med den antikke verden. Makrinas liv vil vise en ny måde at leve på, et liv i askese og

apologetiske. Begge spørgsmål er knyttet til en mere grundlæggende kulturteoretisk problem-

koncentration om de åndelige værdier, Om sjælen og opstandelsen er et udtryk for den store

stilling om jødedommens forhold til en overordnet hellenistisk kultur. Var minoritetskulturen

påvirkning fra den antikke filosofi (Platon), og Den kateketiske tale er et forsøg på ad dialektisk

bundet til at forsvare sig over for assimilationstrusler og kritik fra majoritetskulturen? Så den

vej og i et opgør med andre religiøse opfattelser at give en fremstilling af kristendommen som

sig overhovedet trængt i defensiven? I hvilket omfang var jødedommen selv del af denne kul-

den eneste sande religion.

tur? Bogen er således et vægtigt bidrag i den aktuelle internationale debat om emnet. Samtidig

Perspektiver på Jødisk Apologetik

Antikken & Kristendommen

Gregor af Nyssa

Udgivet for Aarhus Universitet

gælder det, at flere af de analyserede skrifter og forfatterskaber for første gang får en fyldig

Gregor af Nyssa er femte bind i skriftserien Antikken og Kristendommen. Serien vil i de kom-

præsentation og diskussion i det skandinaviske sprogområde.

mende år blive udvidet med yderligere bind, der alle behandler aspekter af kristendommen i dens antikke og senantikke kontekst.

Perspektiver på jødisk apologetik er fjerde bind i skriftserien Antikken og Kristendommen. Serien vil i de kommende år blive udvidet med yderligere bind, der alle behandler aspekter af kristendommen i dens antikke og senantikke kontekst.

Se flere titler på rpc.dk

Perspektiver på Jødisk Apologetik

Gregor af Nyssa Oversættelse og indledning ved Jørgen Ledet Christiansen

Redigeret af Anders Klostergaard Petersen, Jesper Hyldahl og Kåre Fuglseth

336 sider, 289 kr. 2706-RPC-Gregor-Nyssa-SATS.indd 1

2349-RPC-apologetik3-KOR3.indd 1

240 sider, 49 kr.

20/03/07 13:58:07

320 sider, 49 kr.

09/03/07 10:16:46


Teologi & Tænkning

Afsked med almagten Et bidrag til det kristne gudsbillede Lars Sandbeck Anis Forestillingen om, at Gud er almægtig, har indtil for få hundrede år siden været taget for givet i en sådan grad i den kristne tradition, at ingen i ramme alvor kunne finde på at anfægte den. I Afsked med almagten argumenterer Lars Sandbeck imidlertid for, at det er på høje tid, den kristne teologi gør op med troen på Guds almagt. Med udgangspunkt i både historiske, eksegetiske og systematisk teologiske betragtninger og under inddragelse af det 20. århundredes teologiske og filosofiske almagtskritik hævder Sandbeck, at almagts-forestillingen er uforenelig ikke kun med evangeliets gudsforkyndelse, men også med et af kirkens vigtigste bekendelsessymboler, Den Apostolske Trosbekendelse. 134 sider, 179 kr. (E-bog 107 kr.)

»

Sandbecks bog [har] både et sjælesørgerisk og et systematisk teologisk ærinde. Derfor er ‘Afsked med almagten’ på trods af sit beskedne omfang af en sådan vægtfylde, at den allerede ligner årets væsentligste teologiske udgivelse.

»

Bogens format og udtryk gør, at man kan henvise interesserede ikketeologer til den. Man vil kunne læse den med udbytte på grund af det klare sprog og de pædagogiske eksempler.

Kristian Østergaard, Kristeligt Dagblad

Thomas Reinholdt Rasmussen, Præsteforeningens Blad

Kristendommens fornuft Niels Grønkjær 60 år Birgitte Stoklund Larsen og Peter Aaboe Sørensen (red.) Anis Kristendommens fornuft udgives i anledning af Niels Grønkjærs 60 år, og med den markeres hans betydning for teologiens udfoldelse og den teologiske debat. Spændvidden hos Niels Grønkjær er stor, og det afspejler sig i bogens mange bidrag, der bevæger sig fra teologi over Grundtvig, filosofi og litteratur til kultur og samfund. Alt sammen inden for den overordnede ramme, spændingen mellem kristendom og fornuft. 275 sider, 249 kr. (E-bog 149 kr.)

»

Det er lykkedes at samle et væld af genier og apostle, der sammen synger en vild og smuk sang til en vældig skikkelse i dansk åndsliv. Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad

39


40

Teologi & Tænkning

Kræften og kraften Hverdagskristendom i et netværks­ teologisk perspektiv Christine Tind Johannessen-Henry Anis Denne bog handler om, hvordan kristendom eksisterer i vores hverdagsliv. Den handler om de måder, tro viser sig på, når vi er blevet ramt af begivenheder som alvorlig sygdom, og om troens intensitet, når vi er truet på vores eksistens. Fremstillingen er en rejse gennem hverdagssituationer, hvor elementer af en kristen fortolkningstradition konstant dukker frem og udfolder sig i forskellige sammenhænge, gennem uensartede materialer og på anderledes, nye, skæve og finurlige måder. I hverdagen eksisterer kristendom aldrig som ‘ren’, og den kan udspille sig på ganske uortodokse måder. Mere konkret lyder spørgsmålet: Hvad er det for en hverdagstro, man møder som præst og sjælesørger, som sygeplejerske, læge, psykolog og terapeut? Interessen i mødet gør det samtidig magtpåliggende at se gennem et ‘passende’ perspektiv: Hvordan kan man – teologisk set – møde og dermed forstå den vildtvoksende og ofte temmelig utilpassede hverdagstro? Hvordan kan mangfoldig hverdagstro forstås konstruktivt, dvs. som en ressource for teologien, frem for som et problem? 213 sider, 199 kr. (E-bog 119 kr.)

Se flere titler på rpc.dk


Kirke

Kirke


Kirke

Udkommer foråret 2016

Foreløbig Model

42

100 Salmer Et salmebogstillæg Anis Der skrives, udgives og synges nye salmer i stor stil i disse år. I den nye salmebog fra 2003 kom der en del nye salmer med, og de er i den grad blevet indsunget i menighederne. Nu er der gået 12 år, og menighederne er klar til mere. Derfor udgiver forlaget Anis et salmebogstillæg, der udkommer i 2016. Et redaktionsudvalg har samlet de allerbedste salmer af salmedigtere som Holger Lissner, Lisbeth Smedegaard Andersen, Hans Anker Jørgensen, Lars Busk Sørensen, Simon Grotrian og mange flere. Salmerne udkommer i samme format som Salmebogen med tekster og nodelinje. Desuden udgives en koralbog med fuld udskrevet klavernode. Salmebog: 150 kr. • Koralbog: 350 kr.

Se flere titler på rpc.dk


Kirke

Årets gang 23 årstidssalmer af elleve salmedigtere og elleve komponister Unitas

Det er noget særligt på den nordlige halvkugle, at kirkeåret og kalenderåret stort set følges ad. For det medfører, at Kristus, Verdens Lys, fødes i den mørkeste tid af året, at påsken kommer netop, når alt springer ud, og pinsen folder sig ud i den skønneste forsommer. Kristushistorien kulminerer med trinitatis, som begynder nær den længste og lyseste dag i året, og derefter følger den lange trinitatistid, hvor konsekvenserne af Kristus-historien foldes ud, mens lyset langsomt tager af. Allehelgen og de sidste tekster om død og dom og det evige liv falder sammen med, at træer og buske taber deres blade, og naturen går mod vinter og død. Afsnittet med årstidssalmer i Den Danske Salmebog er ikke stort, og derfor har vi set en udfordring i at skrive salmer, der tager udgangspunkt i de skiftende års­ tider og forbinder vores natursansninger med erfaringerne fra kristenlivet, så de gensidigt belyser hinanden. – Holger Lissner, fra bogens forord. Salmer af Inge Hertz Aarestrup, Lisbeth Smedegaard Andersen, Iben Krogsdal, Niels Johansen, Lars Busk Sørensen, Jens Simonsen, Hans Anker Jørgensen, Sten Kaalø, Leif Rasmussen, Holger Lissner og Arne Andreasen. Melodier af Hans Dammeyer, Birgitte Agerskov Buur, Bo Gunge, Willy Egmose, Klaus Brinch, Caroline Borello Lerche, Jesper Gottlieb, Christian Præstholm, Erling Lindgren, Arne Andreasen og Erik Sommer. 56 sider, 98 kr.

Foreløbig forside

Udkommer oktober 2015

43


44

Kirke

Guds øje er en tordensol

»

Et pragteksemplar af en bog.

Udvalgte salmer Simon Grotrian Aros Simon Grotrian har for alvor bragt salmedigtningen ind i det 21. århundrede med sin helt særlige formidling af Gud, Søn og Helligånd og af, hvordan troen kan se ud inde i hovedet på det moderne menneske. Nu forefindes en salmesamling med melodier til 64 af hans salmer. Enten som koralbog eller som sangbog. Værsgo’ at syng! Koralbog: 176 sider, 268 kr. Sangbog: 132 sider, 120 kr.

Morten Skovsted, Kristeligt Dagblad


Kirke

Gudstjenestens kerneværdier Om relationer, værdier og form i gudstjenesten Martin Modéus ALFA Den svenske biskop Martin Modéus er en af de store pionerer, når det drejer sig om at nytænke gudstjenesten og menighedslivet. Bogen Menneskelig gudstjeneste (2007) blev hurtigt en grundbog i gudstjenestefornyelse i både Sverige og Danmark. Med Gudstjenestens kerneværdier er endnu en gedigen refleksion føjet til forfatterskabet, og der er god hjælp at hente for enhver, der arbejder med gudstjenestens opbygning og udtryk. Hvad enten man er præst, menighedsrådsmedlem eller interesseret i den lokale kirkes udvikling. 326 sider, 298 kr.

334 sider, 298 kr.

212 sider, 279 kr.

45


46

Kirke

Vi er alle præster for Vorherre Jens Christian Meldgaard (red.) Uni tas

Udkommer oktober 2015

Ca. 140 sider, ca. 168 kr.

Foreløbig forside

En gudstjeneste er et fælles projekt. Her samles menigheden for i fællesskab at bede til, takke og lovsynge Gud. Ikke desto mindre er gudstjenesten mange steder lagt i hænderne på kirkens ansatte, og menigheden er tydeligt adskilt i de ‘arbejdende’ deltagere (kirkens ansatte) og tilhørerne (dem på kirkebænkene). At vi alle sammen har et ansvar for gudstjenesten, og at vi alle er en vigtig del af den, er gledet i baggrunden. Med bogen Vi er alle præster for Vorherre opfordres menigheden til at dele ansvaret ud igen – med en understregning af, at gudstjenesten er menighedens gudstjeneste. Bogen er blevet til gennem besøg i forskellige sogne landet over, hvor menigheden spiller en aktiv rolle i fejringen af gudstjenesten; i forberedelsen og i gennemførelsen, men også i kirkens liv uden for gudstjenestetid. Der er bidrag og beretninger fra mange kirkefællesskaber – skrevet af både præster, menighedsrødder og frivillige. For læseren vil der være rig mulighed for at blive inspireret til at gøre gudstjenesten til et fælles projekt.

Prædikenen som det tredje rum Marianne Gaarden Anis I Prædikenen som det tredje rum undersøger ph.d. og teologisk konsulent, Marianne Gaarden, hvordan kirkegængere lytter, når de lægger ører til en prædiken ved en søndagsgudstjeneste i Danmark. Hun leverer i forlængelse heraf et bud på en homiletisk kommunikationsteori, der i højere grad end tidligere inddrager menighedens måder at lytte på. Prædikenen som det tredje rum giver som den første bog på dansk en indføring i empirisk teologi og præsenterer efterfølgende (i bogens anden del) resultaterne af forfatterens empiriske undersøgelser af, hvordan kirkegængere lytter. 162 sider, 199 kr.


Kirke

Trinitatis en homiletisk rejseberetning Mogen s Lindhardt Anis Trinitatis – en homiletisk rejseberetning udgør en sammenhængende læsning af et af kirkens upåagtede arvestykker, tekstrækkerne i trinitatistiden. Mogens Lindhardt kaster et kritisk blik på den individualiserende tilgang til tekst og prædiken, der har været dominerende i sidste halvdel af det 20. århundrede, og introducerer i stedet en gennemført relationel læsning af teksterne. Relationen beskrives i enhver sammenhæng som forudsætningen for den menneskelige eksistens, såvel når den lykkes, som når den ikke gør. Bogen er dermed både en teologisk monografi, der viser nye veje til at forstå centrale teologiske begreber som synd, tilgivelse, kærlighed, forsoning, m.m., og samtidig er den en gennemgang af samtlige tekster til trinitatistiden (begge tekstrækker), både læst hver for sig og set i deres sammenhæng. 542 sider, 450 kr.

»

Vi har formodentlig at gøre med dette årtis mest betydningsfulde skrift om prædikener, en bog, der vil blive læst og brugt flittigt mange år frem. Arne Mårup, Dansk Kirketidende

Se flere titler på rpc.dk

47


48

Kirke

Udgangsreplikker Kjeld Holm Anis Et udvalg af Kjeld Holms prædikener, der udtrykker såvel hans teologiske som kirkepolitiske holdninger og – ikke mindst – hans egen opfattelse af kirkens og kristendommens relation til samfundet. Prædikenerne er et indblik i den populære Aarhus-biskops syn på de grundlæggende forhold i sammenhængen mellem det folkelige og det kristelige. 95 sider, 149 kr. (E-bog 89 kr.)

»

Det er en udmærket lille tekst­ samling, Kjeld Holm udgiver som ­afslutning på en lang og holdningsmæssigt markant periode som biskop. Sørine Gotfredsen, Kristeligt Dagblad

Liv og lys Prædikener Ann e Vig Skoven Anis

‘… der er aldrig rift om tjenerens plads.’ citat fra bogen

Anne Vig Skoven (1960-2013) vandt stor anerkendelse som en af de første danske kvindelige rockguitarister (i Clinic Q og Miss B. Haven) og skiftede siden karriere og blev præst på Østerbro og forsker i teologi. Hun fyldte sine prædikener med liv, lys og rytme og holdt sig samtidig ikke tilbage fra at lange ud efter samtidens selvoptagethed og forstillelse. 196 sider, 200 kr. (e-bog 120 kr.)

Se flere titler på rpc.dk

»

Der er bred appel i disse prædikener, for de er et synligt bevis for, at der kan skrives klart og klogt om livet i evangeliets lys.  Kristian Østergaard, Kristeligt Dagblad


Undervisning

Undervisning


50

Undervisning

Til samtale og eftertanke

Frihed Martin Luther i kortform Niels Henrik Arendt med billedfortolkninger af Sabina Pedersen ANIS Et studiekredsmateriale om Luther og reformationen fordelt på fem temaer, der alle forbinder Luthers tænkning med nutiden og lægger op til refleksion og samtale. Læs nærmere beskrivelse af bogen s. 33

Ikke af brød alene

Lad os tale om det

Et studiemateriale om måltidet og nadveren

En samtalebog om litteratur, kristendom og menneskeliv

Ingrid Ank Uni tas

Gudmund Rask Pedersen Unitas

At spise sammen er at træde ind i en særlig relation til hinanden. Sådan er det i dag, og sådan var det på Jesu tid. Og det er ikke tilfældigt, at Det Nye Testamente er fyldt med måltider. For gennem måltidet etablerer Jesus en ny slags fællesskab, der går på tværs af de skel, samfundet sætter mellem mennesker. Det interessante er samtidig, at de første kristne også dannede menigheder, der samlede sig om måltider, og at diskussionen om, hvad man kunne spise, og hvem man kunne spise med, fortsatte. Som et helt centralt måltid står nadveren, som kristne til alle tider har deltaget i og forsøgt at afklare betydningen af. Er det ‘bare’ brød og vin, eller hvad er det? I seks kapitler bevæger studiematerialet sig gennem temaet måltid, mad og nadver – i et bibelsk, kristent og dagligdagsperspektiv. Hvert kapitel følges op af en række spørgsmål til samtale og eftertanke.

“Alting begyndte med at Gud talte.” Sådan indledes Johannesevangeliet i Den Nye Aftale. På samme måde begynder utrolig meget godt, når vi mennesker taler med hinanden og deler ord og tanker. Netop kristendommen bliver til og er til stede i ord og fortælling. Hvis den ikke konstant fortælles videre og således overleveres fra generation til generation, dør den ud som et sprog, der ikke længere bliver talt. I den forbindelse er den menneskelige erfaring uomgængelig, hvis fortællingerne i evangeliet skal kunne tale til os, oplyse vores vej og skabe en ramme for vores liv med hinanden. Her kan litteraturens mange fortællinger være en hjælp. Gennem litteraturen kan vi hjælpe os selv og hinanden til at få øje på grundmenneskelige temaer, der kan bane vej for og snakke sammen med evangeliets fortælling. Lad os tale om det er lavet som et studiemateriale, der i ti kapitler tager læseren med rundt i litteraturens, Bibelens, salmernes og kristendommens verden. Hvert kapitel følges op af en række spørgsmål til samtale og eftertanke. 102 sider, 89 kr.

48 sider, 65 kr.


Undervisning

Konfirmationsforberedelse Gud, ro og orden Konfirmationsforberedelse for børn med særlige behov Rene Høeg (red.) RPF Gud, ro og orden er et inspirationsmateriale med ideer til og vinkler på konfirmationsforberedelsen for børn med særlige behov. Fælles for disse elever er, at forudsigelighed, genkendelighed og struktur er afgørende for, at mødet lykkes. Det er derfor netop disse tre forudsætninger, bogen giver konkrete bud på i små teoretiske afsnit og lektioner, som erfarne undervisere af elever med særlige behov har udarbejdet og afprøvet. Bogen er skrevet til præster, kirke- og kulturmedarbejdere og andre, som underviser eller skal i gang med at undervise elever med særlige behov i kristendom. 96 sider, 228 kr.

UndreMagasinet.rpf.dk Læs om UndreMagasinet på side 26. Undremagasinet.rpf.dk er en gratis vejledning til brug af UndreMagasinet i konfirmationsforberedelsen. Klik ind på sitet og find inspiration til temaer som: ‘Skabelse - Begyndelse’, ‘Det unikke menneske’, ‘Godt og ondt’, ‘Hvad er tid?’, ‘Uendelighed og håb’ m.fl.

Se flere titler på rpc.dk

51


52

Undervisning

Folkeskolen

Alt om intet Elevbog til tematisk analyse af romanen Intet Lene Bekhøi og John Rydahl RPF Intet af Janne Teller er en af de mest læste romaner i folkeskolens ældste klasser. Med undervisningsmaterialet Alt om intet kommer eleverne i dybden med den helt afgørende udfordring, som romanen stiller sin læser: Er der overhovedet noget i livet, som har betydning? Romanen anslår desuden en lang række andre temaer: ‘Tabu og provokation’, ‘At ofre og at ofre sig’, ‘Bibelen som inspirationskilde’, ‘Overgangen fra barn til voksen’, ‘Tiden’, ‘Kærlighed som svar på spørgsmålet om livets mening’, ‘Valg og eksistens’. I Alt om intet behandles hvert af disse temaer for sig med oplæg til elevernes selvstændige gruppearbejde og med inddragelse af billeder, parallelle tekster, øvelser m.m. Materialet er selv­ instruerende og lige til at gå til for eleverne. Fag: Dansk og Kristendomskundskab. Klassetrin: 7.-9./10. kl. 80 sider, 159 kr.

Se flere titler på rpc.dk


bLIV bogklubMedlem Bøger om liv og eksistens Bogklubben PS er en bogklub for dig, der interesserer dig for temaer som eksistens og livstydning, tro og religion, etik og filosofi. Bogklubben tilbyder både skønlitteratur, lyrik, faglitteratur, biografier og debatbøger fra forlagene Alfa og Unitas.

Læs mere om Bogklubben PS rpc.dk/bogklubben-ps

Teologisk Bogklub er en fagbogklub for dig, der vil holde dig ajour inden for fagene religionsvidenskab, filosofi og teologi. Bogklubben er et samarbejde mellem Den danske Præsteforening og forlagene Anis og Aros.

Læs mere om Teologisk Bogklub rpc.dk/teologisk-bogklub

Medlemsfordele I Vores bogklubber • Ni gange om året modtager du informa­t ion om månedens bog og øvrige tilbud (via mail) • Du forpligter dig ikke til at købe et ­b estemt antal bøger om året • Du kan til enhver tid melde dig ud af ­b ogklubben (send blot en mail) • Indmeldelsestilbud Meld dig ind og spar 50% på udvalgte titler


Underviser Center rPCKirken – religionspædagogisk c/o Unitas Forlag frederiksberg allé 10 Bangs Vej 1 1820Peter frederiksberg 2000 Frederiksberg

Returneres ved varig adresseændring

TRO I MØDET

Der tages forbehold for trykfejl, prisændringer og udsolgte varer. RPC, september 2015 Der tages forbehold for trykfejl, prisændringer, udsolgte varer m.v.

– INDFØRING I KRISTENTRO I ET RELIGIØST MANGFOLDIGT SAMFUND

selma lagerlöfs

Kristuslegender www.RPC.dk Tro i mødet er et dåbsoplæringsmateriale udviklet af Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde i samarbejde med Teologisk Pædagogisk Center. Materialet er målrettet folkekirkens møde med mennesker med trosbagage fra islam eller med nyåndelig/østlig baggrund.

illustreret esben Hanefelt Hold digaforienteret

RPC Frederiksberg Allé 10 1820 Frederiksberg C 33 24 92 50

Kristensen

På RPC.dk kan du holde orienteret Kåre Schelde Christensen, Mogensdig S. Mogensen og Jette Dahl har stået bag udviklingen af materialet.

esben

om alle nye titler inden for for vores felt nobelpristager selma lagerlöfs Kristuslegender er både smukke MATERIALET – ikke kun her fra huset, men fra heleBESTÅR AF: og magiske – her findes de for første gang i illustreret udgave. bogmarkedet. Du kan også tilmelde dig • EN VEJLEDERBOG, som giver præsten • DELTAGERHÆFTER: Til hvert af de to Hanefelt Kristensens billeder udstilles på utzon Centeret i Aalborg fra 25. marts - 1. maj ugentlige nyhedsbrev eller følge etvores teoretisk og konkret redskab til dåbsopemner – nyåndelighed/østlig religiøsitet og et enkelt forlags udgivelser påkonforlagetsislam – er der udarbejdet ni deltagerhæfter læringsforløb i en religiøs mangfoldig Kristuslegender Facebookside. tekst. Overordnet falder bogen i to dele – en på otte sider. Hvert hæfte formidler i tekst rødhalsen og teoretisk deli nyoversættelse og en praktisk vejledning og billeder centrale dele af den kristne tros af i brug andre fortællinger af materialets deltagerhæfter. kilder, lære, liv og praksis som oplæg til læsnanna thirup ning og samtale. er udvalgte Kristus-

illustrationerne Hæfterne kan købes samlet i hver sin mappe eller hver for sig. anvendes i begge bøger

299 kr. 176 sider

www.rPC.dk Årets gavebøger til voksne og børn

legender genfortalt for børn af Werner Fischer-nielsen

199 kr. 112 sider

religionspædagogisk Center frederiksberg Og ORIENTERET også thomas var medallé 10 HOLD DIG — noget om at være kristen 1820 frederiksberg C 99 kr. studiemateriale om tro, tvivl og forholdet til gud. 33 24 92 50 Med udgangspunkt i tvivleren thomas besvarer Kristen spiritualitet Samlemappe med ni hæfter På RPC.dk pr. stk.

kan du holde dig orienteret om alle nye titler inden for for vores felt – ikke kun her fra huset, men fra hele bogmarkedet. Du kan også tilmelde dig Tro i mødet vores ugentlige nyhedsbrev eller følge Vejlederbog 177 sider bogen nogleforlags af de mange spørgsmål, der følger et enkelt udgivelser på forlagets 249 kr. medFacebookside. det kristne liv,forbehold fx om de bud, trosbekender tages fortitrykfejl, prisændringer, udsolgte varer m.v.

Kristus-vejen 129 kr. 88 sider Samlemappe med ni hæfter pr. stk.

99 kr.

delsen, Fadervor, dåben og nadveren. til hvert kapitel er der spørgsmål, der lægger op til refleksion eller samtale.

Bestil materialet på unitasforlag.dk HOld dig ORienteRet Af Bruno rasmussen eller kirkebogladen.dk

Hver uge udsender vi en nyhedsmail, der kort fortæller om de nye titler, der er kommet til i ugens løb, inden for vores felt – ikke kun her fra huset, men fra hele bogmarkedet. scan koden eller tilmeld dig nyhedsmailen på www.rpc.dk

Køb bøgerne hos din boghandler eller på www.unitasforlag.dk

Rpc bogkatalog 2015 2016 issuu  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you