Page 1

ruutiset 12 12 ||2016

1

oy forcit ab:n asiakaslehti s.4

s.10

s.14

Dynamiittitalosta Kemiittittoimijaksi

Onkaloa urakoimassa

Forcit Skandinavia: Verkosto laajenee


sisällys

3

Pääkirjoitus

4 Dynamiittitalosta Pohjoismaiseksi Kemiittitoimijaksi 7

toimitus: Forcitintie 37 10900 Hanko Puh. 040 869 0417 Faksi: 0207 440 225

Vuoden asiakaspalvelija 2016 Vastaava julkaisija: Ulf Sjöblom

8 10

Onkaloa urakoimassa

12

Vuoden panostaja 2016

Taitto: Maiju Kolisoja

14

Forcit Scandinavia Pohjoismaalaista verkostoa rakentamassa Norjaan

Painopaikka: Premedia Helsinki Oy

16

Forcitin hallitus Toimituspäällikkö: Oy Forcit Ab / Mari Halonen Yhteydenotot: mari.halonen@forcit.fi

ISSN 1796-0193

Forcit International Teknologia­osaamistamme maailmalle

17 Muistoissa – Kalle Ylätalo

18

Forcit Consulting Forcit Consulting mukana vaalimassa pohjoismaisia arvoja

21

Ilmoitusasiat

22 Kurssit

ruutiset 12 | 2016

3

OY FORCIT AB PL 19, 10901 Hanko www.forcit.fi

FORCITIN JUURET OVAT SUOMESSA. Täältä yrityksemme on kasvanut 123 vuoden aikana Pohjoismaiden suurimmaksi räjähdetoimittajaksi sekä alan palvelujen tuottajaksi. Koska kaikki kilpailijamme pitävät päämajaansa Pohjoismaiden ulkopuolella, olemme mielestämme ainoa aito Pohjoismaalainen toimija. Mitä tämä merkitsee asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme? Olemme Pohjoismaisilla markkinoilla kooltamme tarpeeksi suuri, jotta meillä on erinomaiset mahdollisuudet kehittää tuotteita ja palveluja tehokkaasti. Kehitämme tuotteemme ja palvelumme ilman kompromisseja Pohjoismaalaisille asiakkaille Pohjoismaalaiseen ilmastoon ja ympäristöön. Samalla pystymme tarjoamaan erittäin laajan valikoiman palveluita saman konsernin sisältä ja vastaamaan monimuotoisiin asiakastarpeisiin. Ammattilaisista koostuva henkilöstömme muodostaa tänä päivänä asiantuntijaverkoston, jonka hyödyntämisessä emme pihtaile. Tätä verkostoa kannattaa Sinunkin hyödyntää rohkeasti. Samaan aikaan olemme kuitenkin moniin kilpailijoihimme verrattuna tarpeeksi pieni ollaksemme joustava. Meidän ihmisemme pistävät itsensä likoon, eivätkä piiloudu monimutkaisen organisaation ja päätöksentekotavan taakse. On sekä koko yrityksen, että yksittäisen henkilön kunniakysymys, että teemme päätöksemme nopeasti perustuen molempien osapuolten hyväksymiin tosiasioihin ja että pidämme lupauksemme. Kuten jo totesin, olemme toimineet Pohjoismaissa pitkään. Yrityksemme on vakaa, turvallinen ja taloutemme on kunnossa. Erityisesti olemme ylpeitä siitä, että tunnemme asiakkaamme ja asiakkaat tuntevat meidät. Se on mahdollista, sillä henkilöstömme, ja varsinkin avainhenkilöiden, vaihtuvuus on ilahduttavan pieni. Olemme siis kasvollinen toimija. Se on mielestämme tärkeää, sillä luottamus rakennetaan ihmisten välillä. Luottamukselle taas on mahdollista rakentaa molempia hyödyntävä kumppanuus.

Ainoa aito Pohjois­ maalainen toimija

Kättä päälle, Ulf Sjöblom

Toimitusjohtaja


ruutiset 12 |2016

4

ruutiset 12 | 2016

5

Teksti Tommi Halonen Kuvat Forcit

Dynamiittitalosta Pohjoismaiseksi Kemiittitoimijaksi

Bulk Räjähdysaineiden kulutus 1998-2015

y­ mpäri Suomea, mutta nykyään heitä on neljä. Nämä jäljellä olevat ovat hyvin motivoituneita ja hoitavat alueitaan loistavasti, hyvässä yhteistyössä kanssamme. Toinen suuri muutos on se, että ­Forcitilla oli kyllä tuotevientiä lähialueille, mutta nykyään lähes puolet Explosives -liikevaihdosta tulee Ruotsista, Norjasta eli muualta kuin siitä perinteisestä Suomen kotimarkkinasta. Tämä muutos ei välttämättä näy meidän Suomen toimintojen arkipäivässä, mutta se kuitenkin vaikuttaa toimintaamme suuresti. Olemme oppineet monta hyvää asiaa Ruotsin ja Norjan markkinoilta ja siirtäneet näitä parhaita käytäntöjä Suomeen, teidän hyödyksenne. On ollut ilo huomata, että tämä kokonaisuuden muuttuminen on huomioitu myös viranomaisten taholla. Lainsäädäntöä on kehitetty hyvässä yhteistyössä ja panostajien ­koulutusta on suunnattu uudelleen vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Koska vain muutos on pysyvää, tätä hyvää työtä täytyy jatkaa ja meidän kaikkien on muistettava panostaa aikaa myös tämän tärkeän asian hoitoon, jatkossakin. Meidän pitää seurata aikaamme, olla aktiivisia ja tehdä yhteistyötä. Hieno asia on myös INFRA ry:n aktiivinen toiminta alamme kehittämiseksi. INFRA ry on hyvä silta urakoitsijoiden ja viranomaisten välillä. On helppo katsoa peiliin ja todeta se, mitä on tapahtunut. Paljon vaikeampaa on ennustaa tulevaa, ja pystyä ∞

©©

Eri räjähdysaineiden kulutus Suomessa 2015

Forcitin ruotsalainen erikoispanostusajo­neuvo moneen eri tarpeeseen.

©

V

uoden lähestyessä loppuaan on taas aika analysoida kulunutta aikaa yhteen ja pohtia tulevaa. Tällä kertaa pysähdyin pohtimaan alamme ja Forcitin kehitystä hieman pidemmällä aikavälillä, lähtien vuodesta 1999, jolloin itse aloitin yhtiön palveluksessa. Vaikka räjähdefirmoja, kuten myös Forcitia, moititaan usein kankeiksi liikkeiltään ja varovaisiksi muutoksissaan, on jatkuva muutos kuitenkin ollut ajanjaksolle leimallista. Se Forcit, jonka palveluksessa tällä hetkellä olemme, on täysin toinen kuin se, johon aikoinaan tulin töihin. Osa muutoksista on markkinavetoisia ja osa sellaisia, joita olemme aktiivisesti tehneet. Markkinoiden muuttumisen takia olemme sopeuttaneet tuotantoamme lopettamalla dieselin lisäaineen 2-ENH:n valmistuksen, TNT:n valmistuksen ja sen myötä Aniitin valmistuksen ja omien Firex -räjäytysnallien valmistuksen sekä myymällä polymeeridispersiot -liiketoimintamme. Olemme kehittäneet perinteistä tehdastuotantoamme jäljellä olevien tuotantolinjojen osalta, uusia tuotteita vastaamaan markkinoidemme vaatimuksia sekä satsanneet rajusti ja hyvällä menestyksellä alaamme liittyvään konsultointitoimintaan. Aikaansa kutakin ja vanhalla kaavalla ei voi jatkuvasti toimia, koska maailma ympärillämme muuttuu. Vuonna 1999 Anfon, dynamiitin ja Aniitin osuus myyntivolyymistämme oli noin 80 % ja kaikkien bulk-emulsioiden yhteenlaskettu volyymi noin 20 %. Ajat olivat toisenlaiset. Vuonna 2016 bulk-emulsioiden osuus on jo 75 % ja kasvaa edelleen, perinteisten räjähteiden volyymin pudotessa 25 % tuntumaan. Muutos on valtava ja vaikuttaa toimintaamme sen kaikilla tasoilla. Muutos näkyy myös teidän, arvoisten asiakkaidemme, toiminnassa. Hyvänä esimerkkinä voisi mainita vaikka sen, että 1999 meillä oli 18 jälleenmyyjää

Forcitin norjalaiset tunnelipanostusajoneuvot.


ruutiset 12 |2016

6

ruutiset 12 | 2016

7

Vuoden Asiakaspalvelija 2016 F

orcitin Vuoden Asiakaspalvelijaksi on valittu vuonna 2016 Petri Helenius Nokian toimipisteestämme. Petri on ollut Forcitin palveluksessa jo yli kymmenen vuotta ja hän toimii pääsiassa kappaletavarakuljetuksissa ja panostuspalvelussa. Petri on toimissaan hyvin asiakaslähtöinen ja pitää tarkkaavaisesti huolta työmaiden tarpeista ja on erittäin kiinnostunut niiden kuulumisista. Työkaverina Petri koetaan erittäin auttavaisena ja reiluna. Hän huolehtii ­Nokian ajojärjestelyistä ja varaston täydennysten tilauksista ammattitaitoisesti. Vapaa-aikana Petri harrastaa metsästystä ja kalastusta Pirkanmaalla sekä Pohjois-Suomessa. Lisäksi Petri on aktiivinen karhukoirien kasvattaja sekä tuomari samaisten koirien haukkukokeille. Riistaoppaan tutkinnonkin Petri on onnistunut itselleen hankkimaan. Vapaa-ajallaan Petri harrastaa myös lottoamista. Lukuisista voitoista huolimatta hän on kuitenkin onneksi pysynyt uskollisena Forcitille. Kiitokset siitä!

Ruotsalainen K510 ajoneuvo ja panostusta.

ja uskaltaa reagoida ajoissa niihin isoihin asioihin, jotka ovat tulossa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että suurimmat muutokset jatkossa alallamme liittyvät elektronisten räjäytysnallien mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin ja yleisestikin olemassa olevan tiedon hyväksi käyttämiseen. Tulemme jatkossa satsaamaan entistä enemmän elektronisten nallien käytön edistämiseen eri sovelluskohteissa. Nykyisillä poralaitteilla kaikkine hienoine ominaisuuksineen, reikäsuoruusmittauksilla, tärinämittauksilla, maatutkalla sun muilla pystymme keräämään räjäytettävästä kalliosta ja sen ympäristöstä uskomattoman paljon tietoa. Tiedon luotettava siirtäminen laitteista ulos ja laitteisiin sisään toimii luotettavasti nykytekniikalla. Tiedon ajantasainen analysointi ja tuloksiin reagointi on vielä hieman kehitysvaiheessa, mutta tällä saralla tullaan lähivuosina menemään huimasti eteenpäin. Joku viisas on aikoinaan sanonut että ”tieto on valtaa”, mutta tavalliselle perusinsinöörille kuten minä, tieto antaa ennemminkin uusia mahdollisuuksia kuin valtaa. Ole valmis muutokseen, suhtaudu kehitykseen avoimin mielin ja uskalla roikkua kehityksessä mukana, sillä edelleenkin… vain muutos on pysyvää. Ensi vuoden numeroissa tulemme kertomaan enemmän työstä, jota teemme mm. tiedon saralla.

Tommi Halonen Group Director Sales and marketing

Menneisyys/historiikki: Ennen Forcitille tuloa Petri työskenteli Peipohjan kiviveistämöllä kunnioitettavat 21 vuotta. Tarvekivilouhimoilta Petri ammensi ensioppinsa räjähteiden parissa, käytössään lähinnä K-putket ja niihin liittyvä kehitystyö. Nykyisin Petri pitää työtehtäviään sopivan vaihtelevina mukavien asiakkaiden parissa. Matkan varrelta päällimmäisenä muistona monet alan töissä vastaan tulleet mukavat ­ihmiset. Petrin motto kuuluu: ”Ihmeitä teemme hetkessä, mutta mahdottomuuksiin menee vähän aikaa.”

SINÄKIN voit vaikuttaa Vuoden Asiakaspalvelijan

valintaan! Laita meille palautetta saamastasi palvelusta joko suoraan asemille tai sähköpostitse osoitteeseen forcit@forcit.fi.


ruutiset 12 |2016

Forcitin hallitus Teksti Mari Halonen

Forcitin hallitus tutustumassa Kalliorakennus-Yhtiöiden työmaahan Espoon Kivenlahdessa. Käynnissä juuri sopivasti emulsiopanostus.

8

ruutiset 12 | 2016

9

F

orcit on tunnettu pitkästä historiastaan, jonka saatossa siitä on muotoutunut jatkuvasti kehittyvä, mutta samalla hyvin perinteikäs yritys. Perinteiden vaaliminen ei sinänsä ole yrityksen tavoite, mutta toisaalta hyviksi opittuja tapoja ja rutiineja ei vain muutoksen vuoksi kannata muuttaa. Sama on pätenyt myös Forcitin hallituksen jäseniin. Muutama hallituksen jäsenistä on mukana yrityksen toiminnassa jo kolmatta vuosikymmentä. Toisaalta uusia kasvojakin on hallitukseen viime aikoina tullut. Forcitin hallituksessa istuvat Juhani Mäkinen (hallituksen puheenjohtaja), Claes Tallberg, Thomas Palmgren, Juhani Kaskeala, Georg Ehrnrooth, sekä uusimpina jäseninä Lauri Stadigh sekä Tom Melbye. Hallitukseen on toisin sanoen päätynyt aikojen saatossa lujia ammattilaisia. Eri alojen huippuosaajien monipuolisuus mahdollistaa hallituksen poikkeuksellisen vahvan toimintakyvyn. Forcit on myös useassa yhteydessä voinut mainita yhdeksi vahvuudekseen omistajien aktiivisuuden sekä kiinnostuksen liiketoimintaan. Hallitus ­kokoontuu säännöllisin väliajoin ja kokouksien johdosta he ovatkin tuttu näky mm. Hangon pääkonttorin käytävillä. Hallitus osallistuu myös vuosittaisiin yhteisiin tapahtumiin henkilökunnan kanssa, joiden aikana kuulumisia vaihdetaan puolin ja toisin. Yksi Forcitin liiketoiminnan tavoitteista on asiakaslähtöinen toimintatapa. Asiakaslähtöisyydestä viestii myös hallituksen toiminta, sillä hallitus tutustuu säännöllisesti Forcitin asiakkaisiin ja heidän toimintaympäristöönsä. Historian saatossa hallitus on vieraillut eri kohteissa, esimerkkeinä mainittakoon Talvivaaran kaivos sekä Bolidenin kaivos Aitikissa, Ruotsissa. Tänä vuonna hallitus puolestaan tutustui kalliorakentamiseen ja hyvin ajankohtaiseen L ­ änsimetro – projektiin Espoon Kivenlahdessa. Kivenlahden työmaalla hallitukselle esiteltiin nykyaikaista tunnelilouhintaa haasteellisessa kaupunkiympäristössä. Lisäksi hallitus pääsi tutustumaan kiviaineksen kiertokulkuun tunnelin perästä kiven käsittelyn kautta jatkojalostukseen, jonka lopputuotteena räjäytetystä louheesta syntyy laadukkaita rakennusmateriaaleja. Samalla nähtiin uuden teknologian hiljainen sekä ympäristöystävällinen kivenkäsittelyjärjestelmä.

Juhani Mäkinen (s. 1956) Laamanni, hallitusammattilainen

Claes Tallberg (s. 1955) Varatuomari

Hallituksen jäsen vuodesta 1990 Hallituksen puheenjohtaja vuodesta 1999

Hallituksen jäsen vuodesta 1996

Thomas Palmgren (s. 1958) Kansainvälisten asioiden päällikkö, Suomen Yrittäjät

Juhani Kaskeala (s. 1946) Konsultti/ Amiraali Admiral Consulting Oy

Georg Ehrnrooth (s. 1966) Sijoittaja, elinkeinoelämän vaikuttaja

Hallituksen jäsen vuodesta 2003

Hallituksen jäsen vuodesta 2010

Hallituksen jäsen vuodesta 2010

Lauri Stadigh (s. 1983) Partner, DevCo Partners Oy

Tom Melbye (s. 1955) Senior advisor, Normet International Ltd.

Hallituksen jäsen vuodesta 2015

Hallituksen jäsen vuodesta 2016


ruutiset 12 |2016

10

Onkaloa urakoimassa Teksti ja kuvat Saila Savolainen, Oy Forcit Ab

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Eurajoen ­Olkiluodossa on tehty kallioperän paikkatutkimuksia maanalle louhituista tiloista, joita kutsutaan nimellä Onkalo. Onkalossa tehtävillä tutkimuksilla on varmennettu Olkiluodon kallioperän soveltuvuus ydinjätteen loppusijoitukseen. Lisäksi tutkimuksilla on voitu tunnistaa niitä alueita, joille loppusijoitustunnelit kannattaa rakentaa. Onkalon omistaa asiantuntijaorganisaatio Posiva Oy, joka vastaa omistajiensa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta, loppusijoitukseen liittyvistä tutkimuksista ja muista toimialaansa kuuluvista asiantuntijatehtävistä.

O

nkalossa ajotunnelia on ehditty louhia poraus-räjäytys menetelmällä noin 5 km pituudelta aina 455 metrin syvyyteen saakka, Tämän lisäksi maan uumenista löytyy myös 3 nousuporaamalla tehtyä kuilua sekä tutkimus- ja demonstraatiotunneleita. Tunneleiden tekemisen yhteydessä on saatu tietoa loppusijoitustekniikan soveltumisesta, ja geologiset seinämäkartoitukset sekä kairaukset ovat antaneet arvokasta tietoa mm. pohjavesien virtauksista ja geologisista ilmiöistä. Onkalon kalliotiloja on mahdollista hyödyntää loppusijoitustilojen tarpeisiin. Kalliomekaanisten tutkimusten tarkoitus on määrittää kallion lujuus sekä jännitysten suuruus ja suunta. Näillä on merkitystä mm. louhinnan aiheuttaman rikkoutumisvyöhykkeen syntymisessä (EDZ), mistä olemme jo aiemmin Ruutiset – lehdessä kirjoittaneetkin. Rikkoutumisvyöhykkeen muodostumista on tutkittu kairaamalla, lohkojen irtisahauksella ja geofysikaalisilla mittauksilla. Millaista Onkalossa on tehdä töitä, urakoida maanalaisten tilojen louhintaa? YIT Rakennus Oy:n projektipäällikkö Heini Soinisen mukaan kiven irrottaminen noudattaa täälläkin samoja lainalaisuuksia kuin muualla. Kivi on sitkeää ja

liuskeista, ja vaatii räjähdysainetta suhteellisen paljon. Koska rikkoisuusvyöhykkeiden vuoksi panostusasteita (g/m) on säädetty pieneksi, on reikää vaan porattava tiheämpään. Onkalon erityispiirteet urakoitsijan näkökulmasta eivät liity itse työntekoon, louhimiseen tai lujittamiseen, vaan eri vaiheiden dokumentaatioon. Työvaiheilla on tarkastuskortti mikä koostuu suunnitelmista, laitteiden tarkastusohjeista ja tuloksista, karttaliitteistä, mittaustiedoista sekä tietysti tiedot työn toteutuksesta ja siinä mahdollisesti havaituista poikkeamista. Tämän noin 15-sivuisen tarkastusdokumentin hyväksynnät allekirjoittavat tilaajan projektivastaavat, Prismarit Oy:n mittamiehet, Posivan geologit sekä laatuvastaava ja tietysti urakkavalvoja Jarno Säippä Sito Rakennuttajat Oy:stä. Dokumentointivaatimus näkyy selvästi työntekijöiden lukumäärän jakautumisena siten, että kolmannes 20:stä yittiläisestä tekee projektin dokumentaatiotöitä maanpinnalla. ”Projektista on hyvät lähtötiedot, ja työhön on saatavilla ohjeet. Sehän on varsin helppo tilanne”, kiteyttää Heini ­Soininen. ”Kunhan vaan muistaa laittaa merkinnän asiakirjoihin, jos niistä on jostain syystä poikettu. Tämä on ollut suuri haaste, sillä kirjaamisvelvoite koskee jokaista työvaihetta ja kirjaamisen tarkkuus menee jopa yksittäisen räjäytysnallin tai lujituksen kiila-ankkuripultin tasolle. Ja myös toisinpäin; suunnittelijoiden on varmistettava että suunnitelmien muutokset menevät käytäntöön ja kirjauksiin.” Meneillään oleva TU6 urakka on viimeinen ennen varsinaisten loppusijoitustilojen rakentamista ja päättynee vuoden vaihteessa. Nyt ovat viimeiset ajat, kun loppusijoitustilojen pitkäaikaisturvallisuutta silmällä pitäen on mahdollista tehdä erilaisia kokeita, materiaalitutkimuksia tai demonstraatioita. Urakan henki löytyy syvästä yhteistyöstä tilaajan ja urakoitsijan välillä, joissa erilaisiin louhintakysymyksiin haetaan ratkaisuja yhdessä; jokapäiväisessä työssä yhtä lailla kuin kuukausittaisissa yhteistyöprojektipalavereissa. Jarno Säippä kuvaa urakoinnin tilaa Onkalossa jo varsin systemaattiseksi. Työmaalla on opittu tutkimisen ja louhinnan yhteensovittaminen paremmin, joten urakoitsijakin voi paremmin ennakoida louhintatyöhön väistämättä eteen tulevat tauot, jolloin geologit ja kalliomekaniikan asiantuntijat tekevät töitään. Jokaisen osaajan työllä ja ammattitaidolla on

ruutiset 12 | 2016

11

oma tarkoituksensa kun suunnitellaan ydinjätteen turvallista loppusijoitusmenetelmää. Loppusijoitustunneleiden louhintaa ja toimintaa Onkalossa valvoo jo tällä hetkellä myös Säteilyturvakeskus, STUK, vaikka varsinainen käyttö tulee ajankohtaiseksi vasta noin 10 vuoden päästä. Soinisen mukana töiden aloittaminen Onkalossa oli moneen muuhun louhintakohteeseen nähden helppoa, sillä Onkalon alueella on valmiina kaikki tilat mitä urakoitsija tarvitsee. Maanalle jo rakennettu infra on tietysti tuonut oman lisänsä räjäytyksiin ja koneilla liikkumiseen. Määräykset ympäristönäkökohtien huomioimisesta ovat tiukat ja vaatii alussa perehtymistä. ”Maan alla operoi 50–60 työntekijää päivittäin, erilaisissa tutkimus-, mittaus- ja rakennustöissä; se vaatii toisten kunnioittamista ja yhteistyötä. Asioilla voi olla kiire, mutta jos jonkin toisen tahon suorittama tutkimusvaihe on vielä meneillään, se on vaan hyväksyttävä ja odotettava”, summaa projektipäällikkö Heini Soininen. Loppusijoituksen turvallisuudestahan tässä kaikkien tekemisessä on kyse. Räjäytykset hoidetaan iltaisin ja kivenajo yöllä, jotta päivävuorossa on paremmat mahdollisuudet viedä tutkimusprojekteja eteenpäin. Kivenajossa ja konetöissä sekä maanpinnalla olevan kapselointilaitoksen pohjan louhinnassa YIT käyttää paikallista Lännen Kaivuu ja Louhinta -urakoitsijaa. Siitä Soininen ja Säippä ovat yhtä mieltä, täällä työskentely on ainutlaatuinen kokemus ja huikea paikka oppia täsmällisiä työtapoja. Urakoitsijan näkökulmasta Onkalossa työskentelyn oppiminen ottaa aikansa, ja saman on huomannut SITO:n palveluksessa toimiva urakkavalvoja.

Kemiitti 810 -järjestelmä sopii loistavasti myös Onkalon vaativiin louhintoihin.

Jarmo Säippä (Sito Rakennuttajat Oy), sekä Heini Soininen (YIT Rakennus Oy) esittelivät maanalaisia tiloja.


ruutiset 12 |2016

12

Vuoden Panostaja 2016:

Reijo ”Repa” Pelkonen Destia Oy Teksti Janne Järvinen Kuvat Mari Halonen

ruutiset 12 | 2016

13

V

uoden Panostajaksi valittiin tänä vuonna R ­ eijo Pelkonen. Raadin perusteet valintaan olivat seuraavat: Reijo ”Repa” Pelkonen on taitava osaaja työssään, ­todellinen ammattimies. Hänellä on vankka kokemus niin avo- kuin maanalaisesta louhinnasta, vaativista asutus­ keskuslouhinnoista sekä herkkien laitteiden läheisyydessä panostamisesta. Repa on tarkka kaveri suunnittelemaan ja toteuttamaan panostustyötä mutta tarvittaessa häneltä onnistuu myös poraaminen. Repa on toiminut kannustavana oppi-isänä monille nuorille panostajan aluille. Erinomaiset vuorovaikutustaidot huumorilla maustettuna tekevät ­Repasta pidetyn työkaverin ja yhteistyökumppanin.

R-aine: Dyny

Nalli: Impulssiletkunallit

Haave: Eläkkeelle pääsy terveenä

menneisyys/historiikki:

Forcitin Janne Järvinen (vas.) julkaisi voittajan Kallio- ja louhintatekniikan päivillä. Raadissa Jari Honkanen (toinen vas. alkaen), Jon Willberg, Ari Kähkönen sekä Tommi Halonen.

Tänäkin vuonna etsittiin alan ammattilaisten keskuudesta Vuoden Panostajaa. Vuoden Panostajaa voivat ehdottaa kaikki alalla toimivat henkilöt, ja ehdotusten perusteella Raati tekee valintansa perustuen ehdokkaan saamaan äänimäärään sekä perusteluihin. Valinnan tekevässä Raadissa olivat tänä vuonna Ari Kähkönen (Infra Ry) sekä Infra Ry:n louhintajaoston puheenjohtajana Jon Wilberg (Blamec Oy), Jari Honkanen (Oy Finnrock Ab) sekä Tommi Halonen (Oy Forcit Ab).

Reijo tutustui ensimmäisen kerran räjäytystöihin jo kesällä 1974 työskennellessään apupoikana Vestolla Inkoon hiilivoimalaitoksen työmaalla. Tuon työmaan oppi-isät ovat jo panostelemassa autuaimmilla louhoksilla mutta onnistuivat esittelemään nuorelle miehelle panostuksen ihanuutta. Kiinnostus räjäyttämistä ja kallion hallittua hajottamista kohtaan jäi kytemään vaikka Reijolla vierähti pitkä tovi sähköasentajan vaativassa ammatissa. Panostajan työt tulivat ajankohtaiseksi uudelleen 80- luvulla tunneli- ja avolouhinoissa Lemminkäisellä mm. Simonkallion Meriviemärissä. Tasolouhinnalle panostajaksi ja porariksi siirtyessään Reijo pääsi osallistumaan meidän kaikkien hyvin tunteman käärmeportin louhintatöihin. Kyseessähän on Lahden moottoritien ja Kehä III:n laaja risteysalue, jossa irrotettavia kalliokuutioita oli useita satoja tuhansia. 90-luvun ­lopun Reijo toimi verokorttipanostajana työskennellen mm. Tampereen Särkänniemen ­alueen louhinta­työmailla. Rudukselta Destialle Reijo siirtyi 2004 ja on siitä asti työskennellyt vaativissa asutuskeskus louhinnoissa nykyisen työantajansa näkyvöitysvaatteissa. Tällä hetkellä Reijon työmaat ovat HKI-Vantaan lentokentällä sekä Pasilan ratapihalla, jonka erityispiirteenä on työskentely vain öisin. Reijo on asunut jo 30 vuotta Ylöjärvellä. Siellä on ollut perheelle hyvä koti ja keskeisen sijainnin vuoksi kulku eripuolille Suomea louhintahommiin on ollut kohtuullisen hyvin järjestettävissä. Nykyisin Reijon harrastuksiin kuuluu kolmen lapsenlapsen edesottamusten seuraamisen lisäksi mökkeily ja kalastus. Matkan varrelta päällimmäisenä muistona ovat monet alan töissä vastaan tulleet mukavat ihmiset.

Vuoden Panostaja yllättyi positiivisesti huomionosoituksesta.


ruutiset 12 |2016

14

Forcit Scandinavia

TIESITKÖ... Yksi Norjan suurimmista vientituotteista on kivi ja se viedään suoraan laivoilla louhoksilta Eurooppaan. Norjalainen kiviaines soveltuu rakennusmateriaaliksi mm. teiden pohjiin, talojen pohjiin, sekä oikeastaan mihin tahansa rakentamiseen.

Pohjoismaalaista verkostoa rakentamassa Norjaan

Forcitin vanha tuttu, Terramare Oy, jonka kanssa yhteistyössä Merikemiitti onkin aikanaan kehitetty. Sataman laajennus palvelee pääosin öljy- ja maakaasuteollisuutta. Toinen merkittävä viimeaikainen vedenalaisen louhinnan projekti, Oslon laivaväylän suurennus, aloitettiin syksyllä 2015 ja se päättyi 2016 vuoden toukokuussa. Laivaväylää hyödyntävät lähinnä risteilijät sekä isot rahtialukset. Projektissa käytettiin yhteensä lähes 120 tonnia Merikemiittiä ja projektin toteuttajana oli Wasa Dredging.

Teksti Mari Halonen Kuvat Forcit

Panostustyö käynnissä Norjan rannikon kauniissa maisemissa.

Norjan markkinat ovat kiinnostaneet louhinta-alan yrityksiä pitkään. Eikä mikään ihme, sillä vuonojen maassa louhitaan vuosittain sekä tunneleita että kiviainesta varten ennätykselliset määrät verrattuna koko Suomen ja Ruotsin yhteenlaskettuun volyymiin. Norjassa louhittiin pelkästään tunneleita varten vuonna 2015 yli 7 miljoonaa kuutiota kalliota.

F

orcit lähti kasvattamaan maantieteellistä kattavuuttaan vuonna 2009 kun tytäryhtiö Ruotsiin perustettiin. Norjassa toiminta käynnistettiin loppuvuodesta 2012. Nämä tytäryhtiöt yhdessä muodostavat Forcit Skandinavian toiminta-alueen. Näin Forcit lähti vahvistamaan strategiansa mukaisesti Pohjoismaalaista identiteettiään.

yhteistyö tekee meistä vahvemman Vuoden 2015 elokuussa Forcit Norway solmi kaksi suurta sopimusta Bremangerin pohjoispuolella sijaitsevien avolouhosten kanssa. Nämä kaksi merkittävää sopimusta mahdollistivat aseman rakennussuunnitelmien toteutumisen. K ­ oska

ruutiset 12 | 2016

15

Norjan organisaatio oli vielä tässä vaiheessa hyvin pieni, pystyi Forcit näyttämään parhaat puolensa yli maiden rajojen ulottuvan joustavuuden ja yhteistyön saralla. Aseman rakentamisen ajan Kemiitti-ajoneuvo ja peräkärry -yhdistelmä toimittivat tarvittavan räjähdysaineen avolouhoskohteisiin Ruotsista. Myös henkilökunta asemalla oli aluksi lainassa Ruotsista ja Suomesta, kunnes koulutus paikalliselle asemahenkilökunnalle saatiin huolella päätökseen. Vuoden 2015 lopulla sekä emulsioasema, että henkilökunta olivat valmiita operoimaan kohteissa itsenäisesti. Vuoden 2016 heinäkuussa toinen näistä avolouhoksista, Bremanger Quarry, suoritti Norjan louhintahistorian suurimman kertaräjäytyksen. Räjäytyksen suoritti avolouhoksen louhinnoista vastaava urakoitsija BAM Richies yhteistyössä Forcitin kanssa. Videon räjäytyksestä voit käydä katsomassa videoiden toistopalvelu Vimeossa (www.vimeo.com). Videon löydät sivustolta hakusanalla ”Blasting at Bremanger Quarry”. Aseman valmistumisen myötä alueen muidenkin toimijoiden kanssa on päästy yhteistyöhön ja tänä päivänä toimituksia tehdään alueella useisiin eri louhintakohteisiin ja eri asiakkaille.

vedenalaisia louhintoja Norjan rannikko on tunnettu vuonoistaan ja muun muassa öljy- ja maakaasuteollisuus pitää Pohjanmeren laivaliikenteen vilkkaana. Näin ollen myös Pohjois-Norjan satamaliikenne on kovassa kasvussa. Viime vuosina laivaväylien kunnostus-/laajennusprojektit sekä uusien satamien rakennusprojektit ovat työllistäneet vedenalaisia louhijoita Norjassa. Hammerfestin satamaprojektiin Forcit toimitti yhteensä noin 200 tonnia Merikemiittiä. Projektin toteutti

tunneliprojekteja riittää Forcit aloitti myös toimitukset Norjan tunnelikohteisiin vuonna 2015. Ensimmäinen projekti saatiin Pohjois-Norjasta. Kyseessä on 5,8 km pitkä tietunneli, joka kulkee vuoren läpi. Tunnelilouhinnat alkoivat yhtä aikaa molemmista päistä toukokuussa 2015 ja tunneleiden on määrä kohdata puolivälissä vuorta arviolta kuluvan vuoden loppuun mennessä. Tunnelin rakentamispäätöksen taustalla ovat häiriöt, joita lumivyöryt ovat aiheuttaneet alueen liikenteelle. Sijoittamalla liikenne vuoren läpi kulkevaan tunneliin häiriöiltä vältytään täysin. Forcit Norway tekee vastaisuudessakin töitä tunneliprojektien toimitusten saamiseksi Norjassa. Mahdollisuudet ovat hyvät, sillä tunneleita rakennetaan Norjassa tulevaisuudessakin huomattavasti. Käynnissä olevien tunneliprojektien määrä tuntuu olevan tasaisesti noin 40 projektia. Huimia suunnitelmia norjalaisilla tuntuu myös olevan tunnelirakentamisen osa-alueella, sillä hankesuunnittelussa on tällä hetkellä myös laivaväylä tunneliin Norjan lounaisrannikolle. Hankkeen tarkoituksena on ßß parantaa turvallisuutta eli vähentää avomerellä kulkevan laivaväylän pituutta ja siten kovan merenkäynnin aiheuttamia onnettomuuksia

ßß parantaa tehokkuutta, kun väylän pituus lyhenee ja odotusajat vähenevät ja

ßß siirtää tavarakuljetuksia rengasliikenteestä rahtialuksiin ympäristön näkökohtien huomioimiseksi

Laivatunnelin pituus on suunniteltu olevan 1700 metriä, profiilin noin 1625 m2 ja projektin kustannusten noin 2,3 biljoonaa Norjan kruunua.


ruutiset 12 |2016

16

17

Forcit International

Teknologia­ osaamistamme maailmalle Teksti Jussi Saavalainen Kuva Normet

Muistoissa – Kalle Ylätalo

D

owner Blasting Services on yksi Australian suurimmista maanpäällisistä louhintaurakoitsijoissa. Downerilla on panostuskalustoa yli 50 kappaletta ja noin 250 työntekijää. Yritys toimii ympäri Australiaa. Forcitin ja australialaisen Downer Blasting Sevicen yhteistyö alkoi vuonna 2012, kun Downer etsi yhteistyökumppania maanalaiseen emulsiopanostukseen. Forcit onnistui vakuuttamaan Downerin sillä seuraamuksella, että Australiaan toimitettiin loppuvuonna 2013 Forcitin suunnittelema emulsion valmistusyksikkö sekä perä- ja tuotantopanostukseen sopiva ECM-panostusmoduuli. Downer valmistaa Australiassa Forcitin myöntämällä lisenssillä AquaMax 9000 emulsiomatriisia, joka pohjautuu Suomessa tunnettuun Kemiitti 810 Matriisin. Samalla Downer työllisti myös Iisalmelaista Normetia tilaamalla kaksi emulsiopanostus Charmeccia. Tällä hetkellä kaikki Downerin maanalaiset panostuslaitteet ovat käytössä ja uusien asiakkuuksien myötä myös lisää kalustoa on tilattu. Alla olevassa kuvassa on Forcitin toimittama ECM-panostusmoduuli asennettuna Normetin alustalle. Kuva on otettu Normetin Adelaiden toipisteessä.

Forcitin toimittama ECMpanostusmoduuli valmiina Downer Blasting Servicen käyttöön. Laitteella voi panostaa sekä tunneleita että ylä- ja alakätisiäporareikiä.

R

äjähdealan vaikuttaja, insinööri Kalle K. ­Ylätalo, nukkui pois 8. syyskuuta 2016 Hangossa. Hän oli syntynyt 26. lokakuuta 1946 J ­yväskylässä. 1980-luvun alussa Kalle siirtyi Raikka Oy:n Rauman tehtaalta Forcitin palvelukseen Hankoon. Forcitilla Kalle oli mukana muun muassa kehittämässä silo- ja tarkkuuslouhinnassa käytettäviä putkipanoksia ja räjähtäviä tulilankoja, sekä hankkimassa sähkönalleja ja lanseeraamassa alan mullistaneita impulssiletkunalleja. Räjähteisiin liittyvän työn lisäksi Kalle vastasi F ­ orcitin liikkuvaan kalustoon liittyvistä hankinnoista ja kunnossapidosta. Kallen mukaan nimetty K-putkipanos on muistuttamassa alan toimijoita asiantuntijasta, joka teki monipuolisesti tekniseen palveluun ja myyntiin liittyviä työtehtäviä. Kalle tapasi ja koulutti työvuosiensa aikana varsin monta asiakasta ja yhteistyökumppania ei pelkästään Suomen alueella, vaan myös Pohjoismaissa sekä aina Afrikan ja Australian mantereilla asti. Reissuilta jäikin paljon tuttuja, jotka ovat yhä kyselleet Kallen kuulumisia. Asiakastapaamisiin liittyi myös monesti opettavaisia tarinoita, sillä Kalle kutsuttiin usein paikalle kun tarvittiin taitavaa ongelmanratkaisijaa. Forcitin oma henkilökunta sai myös nauttia Kallen vahvasta tietämyksestä. Häneltä sai aina ja salaman nopeasti apua. Hän myös koulutti ja mentoroi auliisti työkavereita varmistaen tiedon siirtymisen myös nuoremmille polville. Kallen erityisenä mielenkiinnon kohteena olivat koko hänen työuransa ajan räjäytysnallit ja tarvekivilouhinnassa käytettävät tuotteemme. Vapaa-ajallaan Kalle oli aktiivinen Leijona sekä teki merkittävän työn hankolaisen Hyrskyjen urheiluseuran rahastossa huolehtien siitä, että kaikilla nuorilla olisi mahdollisuus harrastaa urheilua nyt ja tulevaisuudessa. Kalle oli arvostettu työtoveri, ja muistamme häntä lämmöllä.

ruutiset 12 | 2016


ruutiset 12 |2016

18

ruutiset 12 | 2016

19

FORCIT CONSULTING

FORCIT CONSULTING joustavuus – monipuolinen osaaminen ja kattavat resurssit

Forcit Consulting mukana vaalimassa pohjoismaisia arvoja Teksti Kari Saukkonen Kuvat Eero Jokimies, Kari Saukkonen ja Anssi Räsänen

yhdessä tekeminen – alansa edelläkävijä yhteistyön avulla

F

orcitin konsultointiosaaminen yltää yli neljä vuosikymmentä taaksepäin. Suomalaisten konsulttien yhteistyö ruotsalaisten kumppanien kanssa on alkanut jo Finnrockin perustajaosakkaasta Nitro Consult Ab:sta. Nykyään konsultointiliiketoiminta kattaa yrityksiä Ruotsista, Norjasta ja Suomesta. Palveluja tarjotaan jo miltei sadan hengen voimin. Sisaryrityksille tärkeitä ja kaikille yhteisiä arvoja ei ole vaikea keksiä. Tärkeimpinä ohjaavina tekijöinä Consulting -yrityksille ovat selkeät tavoitteet sekä halu olla ja kehittyä alansa parhaimmaksi sekä halutuimmaksi yhteistyökumppaniksi. Tällöin myös edustamiemme arvojen tulee olla pitkälti yhdenmukaisia asiakkaidemme arvomaailman kanssa.

Palveluidemme joustavuus on tärkeä ja yhdistävä voimavara sekä koko konsernissa, että Consulting-yhtiöissä. Pyrimme aina vastaamaan asiakastarpeisiin nopealla palvelulla sekä kattavalla osaamisellamme. Olemme pohjoismainen toimija ja toisiamme täydentävää osaamista sekä resursseja löytyy yhtiöistä useilla eri kielillä. Yhteistyökumppanien verkostomme kattaa vielä pohjoismaitakin suuremman alueen. Voimme tarjota yhdessä Explosives -liiketoiminnan kanssa kattavasti louhinta- ja tärinäteknisiin haasteisiin ja tarpeisiin liittyviä palveluita. Valtakunnan rajat ylittäviä yhteistyöesimerkkejä löytyy mm. Bergutbildarna AB:n tilauksesta Suomessa järjestämästä suomenkielisestä koulutuksesta, suomalaisten yritysten Ruotsiin ja Norjaan suuntautuvien projektien avustamiseen sekä resurssien joustavasta käytöstä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

Mittarit ennen ja nyt. Mittaustulosten luotettavuus on aina ollut ensiarvoisen tärkeää.

rehellisyys – uskottavuudesta tinkimättä

luotettavuus - pidetään mitä luvataan

Pohjoismaat ovat maailman vähiten korruptoituneita valtioita. Suomi on Tanskan jälkeen sijalla kaksi. On syytä olla ylpeä. Maasta tai yrityksestä riippumatta tärkein tekijä asiantuntijapalveluita tarjotessa on riittävän osaamisen lisäksi toiminnan uskottavuus. Ei riitä että osaa asiansa, vaan henkilön täytyy pystyä vakuuttamaan muut hänen ja edustamansa yrityksen laadusta, puolueettomuudesta ja asiantuntemuksestaan. Viime kädessä jokaisen konsultin ja yrityksen uskottavuus punnitaan oikeudessa. Näihin asioihin pyritään keskittymään Consulting-yhtiöissä jokaisessa projektissa, tehtävässä, dokumentissa ja päätöksessä. Usein kiireestä huolimatta.

”Pidetään mitä luvataan” on hyvä ohjenuora niin liike-elämässä kuin jokapäiväisessä arjessakin. Oli kyse louhintateknisistä neuvoista, koulutuksesta tai tärinän mittaamisesta, toiminnassamme luotettavuuden tulee kulkea läpi koko toimitusketjun. Luotettavuus ja tinkimättömyys ovat läsnä lähtien laitevalmistajista ja käytetyistä materiaaleista, jokaisen työtehtävän laadukkaaseen loppuun saattamiseen. Aikataulu töiden suorittamisessa sekä siinä pysymisessä on usein työmaiden käynnistymisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Toimitusketjumme päättyy tehtyjen dokumenttien arkistointiin, niin että ne löytyvät tarpeen vaatiessa vielä vuosienkin kuluttua projektin päättymisen jälkeen.

Koska teemme työtämme asiakkaiden tarpeita varten, on yhteistyö avainsana Consulting - toiminnan kehittämisessä. Finnrock on perustamisestaan lähtien halunnut aktiivisesti kehittää alaa ja talossa onkin vuosien varrella ollut monta keskeistä vaikuttajaa. Vahvaa osaamistamme on kasvatettu alusta alkaen suomalaisten kumppanien lisäksi myös ruotsalaisten sidosryhmien kanssa. Kotimaassa olemme halunneet olla auttamassa alaan liittyvän lainsäädännön ja ohjeistuksien teossa mm. Infra ry:n ja Rakennusinsinööriliitto – RIL:n kautta. Työmailla näkyvimpiä haasteitamme viime aikoina ovat olleet yhdessä Teidän kanssa kehittämämme internet-pohjainen tärinäseurantajärjestelmä, sekä uusi syyskuun alusta voimaan astunut panostajalaki, minkä valmistelussa olemme olleet mukana. Consulting -yritykset myös kouluttavat tulevia alan osaajia toimimalla ja opettamalla aktiivisesti korkeakouluissa Ruotsissa ja Suomessa. Olemme aktiivinen toimija myös kansainvälisesti vaikuttamalla Euroopan louhintaalan ammattilaisten European Federation of Explosives Engineers eli EFEE:ssä ja vielä laajemmin International Society of Explosives Engineers eli ISEE:ssä. Haluamme jatkossakin aktiivisesti kehittyä ja kehittää alaa ja toivomme mielellämme kehitysehdotuksianne toimintaan liittyen. Kiitokset kumppaneillemme tästä vuodesta ja menestystä seuraavaan.

Uusi mittausjärjestelmä on pohjoismaista yhteistyötä.


ruutiset 12 |2016

20

21

FORCIT CONSULTING

ILMOITUSASIAT

finnrock palvelee entistä paremmin Kuopiossa Finnrock pyrkii vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin joustavasti kaikkialla Suomessa. Itä-Suomen asiakkaitamme tulee aiempaa ketterämmin palvelemaan Kuopiosta käsin rakennusinsinööri Anssi Räsänen. Anssi aloitti työt Finnrockissa kesäkuussa ja on syksyn myötä siirtynyt kotikaupunkiinsa Kuopioon. Anssin kautta saatte tutut tärinäkonsultointiin liittyvät katselmus- ja mittauspalvelut ja hänen kautta voi nyt myös hakea ja palauttaa mittareita ennakkoon sopimalla. Savolaistaustainen Anssi on aiemmin työskennellyt opintoihin liittyen mm. talonrakennuspuolen tehtävissä. Vapaaajan hän käyttää urheilun parissa, mutta syksyisin aikaa kuluu myös pienriistan metsästyksessä.

finnrockin toimistolla uusi kasvo Myyntiassistenttimme Mona Takkinen on jäänyt syyskuusta äitiyslomalle ja häntä tuuraa henkilöstö- ja taloushallinnon moniosaaja Sirpa Seppä. Taloushallinnon tutkinnon lisäksi Sirpalla on pitkä ja monipuolinen kokemus toimistohallinnon tehtävistä eri yrityksissä. Aktiiviseen ja iloiseen Sirpaan saatatte tutustua käydessänne Helsingin konttorillamme tai soittamalla vaihteeseen.

ruutiset 12 | 2016

Anssi Räsänen anssi.rasanen@finnrock.fi p. 010 832 1331

Tulevat tapahtumat vuonna 2017

Käyttöturvallisuus­ tiedotteet ja tuotetiedot

Tulevana vuonna kannattaa olla hereillä, mikäli kansainväliset alan konferenssit herättävät mielenkiintoa. Pohjoismaihin saadaan pitkästä aikaa kansainvälisiä tapahtumia, kun World Tunneling Conference (WTC) 2017 järjestetään kesäkuussa Norjan Bergenissä ja kun European Federation of Explosives Engineers (EFEE) tuo konferenssinsa naapurimaahamme Ruotsiin. EFEE 2017 järjestetään siis syyskuussa Tukholmassa. Forcit osallistuu molempiin tapahtumiin ja toivoo toki näkevänsä paikan päällä myös suomalaisia urakoitsijoita! Lisätietoja tapahtumista löydät tapahtumien omilta webbisivuilta: wtc2017.com, efee2017.com

Muistathan käydä vähintään aina uuden työmaan alkaessa hakemassa nettisivuiltamme tuotteidemme Käyttöturvallisuustiedotteet. Käyttöturvallisuustiedotteita ja tuotetietoja päivitetään ajoittain ja ne löytyvät näppärästi osoitteesta forcit.fi.

Hinnasto 2017 on ilmestynyt

p.s. Myös Suomessa tapahtuu. Perinteiset Maxpo-messut järjestetään tuttuun tapaan syyskuussa Hyvinkäällä ja kansainvälinen kaivosalan tapahtuma FEM -konferenssi puolestaan marraskuussa Levillä.

Hinnasto postitetaan asiakkaille joulukuun aikana. Hinnasto on myös saatavissa sähköisenä ja sen voi tilata osoitteesta jaana.soranta@forcit.fi tai omalta asiakasvastaavalta.

Uusi vahvistus: Lari Laine

tampereen toimisto muuttaa Finnrockin Tampereen poppoo muuttaa joulukuun alussa uusiin odotettuihin ja isompiin toimitiloihin historiallisen Vanhan Sairaalan miljööseen. Minna Mäkelä (ent.Puistola) minna.makela@finnrock.fi p. 010 832 1323

Sirpa Seppä sirpa.seppa@finnrock.fi p. 010 832 1314

Olen Lari Laine siirryin elokuussa myynti- ja markkinointitiimiimme tekniseksi myyjäksi. Forcitilla olen työskennellyt vuodesta 2010 asti, pääasiassa kemiittikuljettajana ja panostuspalvelutyöntekijänä. Myynnin osalta toimin louhintaurakoitsijoiden parissa Tomi Kouvosen kanssa. Toimenkuvaani kuuluvat myös reikäsuoruusmittaukset ja elektronisten nallien ohjelmointi asiakkaidemme työkohteissa. Toimipisteeni sijaitsee Tuusulassa, joka on myös kotipaikkakuntani. Perheeseeni kuuluu vaimoni lisäksi kaksi tyttöä, joista toinen on nelivuotias ja toinen vajaa vuoden. Lisäksi arkeamme ilostuttaa yksi koira. Mikäli edellä mainitulta yhdistelmältä jää vapaa-aikaa, vietän sen mieluiten moottoripyöräilyn, joukkuepallopelien tai frisbeegolfin parissa. Toivotan näin Ruutisten välityksellä teille kaikille mukavaa ja työturvallista loppuvuotta. Toivottavasti tutustun mahdollisimman moneen teistä pian myös työmailla ja koulutuksissa.

MUISTATHAN... voit myös lukea Ruutiset mobiilipäät-

teeltä sähköisesti! Mene osoitteeseen forcit.fi sieltä löydät Ruutiset sähköisenä!


Tulevat kurssit

23

KURSSIN NIMI

JÄRJESTÄJÄ

PUHELINNUMERO

PAIKKAKUNTA

PÄIVÄMÄÄRÄ

Panostajien kertauskurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

17.1.2017

Panostajien kertauskurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Helsinki

30.1.2017

Panostajien kertauskurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Tampere

13.3.2017

Panostajien kertauskurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Helsinki

27.3.2017

Panostajien kertauskurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

28.3.2017

Panostajien kertauskurssi

JT-Koulutus Ay

0440 556 669

Raisio

3.4.2017

Panostajien kertauskurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Helsinki

29.5.2017

Panostajien kertauskurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

6.6.2017

Panostajien kertauskurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Helsinki

4.9.2017

Panostajien kertauskurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

5.9.2017

Panostajien kertauskurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Tampere

23.10.2017

Panostajien kertauskurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Helsinki

6.11.2017

Panostajien kertauskurssi ruotsiksi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Helsinki

11.12.2017

Panostajien kertauskurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

19.12.2017

Nuoremman panostajan kurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

12.–16.6.2017

Nuoremman panostajan kurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

18.–22.9.2017

Vanhemman panostajan kurssi

Amiedu

050 343 2095

Helsinki

23.1.–10.3.2017

Vanhemman panostajan kurssi

Amiedu

050 343 2095

Lappeenranta

18.4.–24.5.2017

Vanhemman panostajan kurssi

Amiedu

050 343 2095

Helsinki

9.10.–24.11.2017

Vanhemman panostajan kurssi AT

Amiedu

050 343 2095

Helsinki

23.1.2017–21.1.2018

Vanhemman panostajan kurssi AT

Amiedu

050 343 2095

Lappeenranta

18.4.2017–15.4.2018

Vanhemman panostajan kurssi AT

Amiedu

050 343 2095

Helsinki

9.10.2017–7.10.2018

Kaivosmestari kurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Helsinki

23.–25.1.2017

Luolamestari kurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Helsinki

7.–8.2.2017

Ylipanostajan kurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

9.10.–24.11.2017

Ylipanostajan kurssi AT / EAT

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

9.10.2017–7.10.2018

Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Helsinki

20.–24.3.2017

Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

3.–7.4.2017

Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

21.–25.8.2017

Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi

Oy Finnrock Ab

010 832 1301

Helsinki

27.11.–1.12.2017

Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi

Amiedu

0400 273 089

Helsinki

11.–15.12.2017

ruutiset 12 | 2016


ruutiset 12 |2016

24

Ruutiset 2-2016  

Dynamiittitalosta Kemiittitoimittajaksi Onkaloa urakoimassa Forcit Skandinavia: Verkosto laajenee

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you