Page 1

EEN UITGAVE VAN: SHELFLIFE MEDIA B.V.

GRATIS BEWAAREXEMPLAAR 2020

KANTINEKRANT VOOR MEDEWERKERS EN MANAGERS VAN SUPERMARKTEN

17

9

Awards

4

FOODBEDRIJF VAN HET JAAR

18

7

15


COLOFON SUPERMARKT.TEAM IS EEN UITGAVE VAN Shelflife Media bv Molenveldlaan 104 6523 RN Nijmegen www.supermarkt.team | #supermarktteam www.shelflife.nl ABONNEMENTEN supermarkt.team is een gratis uitgave voor supermarkten/supermarktmedewerkers. Voor abonnementsopgave en/of (verhuis-) mededelingen, gebruik het contactformulier op: www.supermarkt.team COÖRDINATIE Mark Peeters; mark@shelflife.nl, Ivo Roodbergen EINDREDACTIE Milou Dekkers MET REDACTIONELE MEDEWERKING VAN Coroos / Servero, Focusplaza BV / Henrike BoschNijland, Guido Benschop, Nutricia Nederland ACCOUNTMANAGER Seyda Kara: seyda@shelflife.nl MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR Aviko, Coca-Cola European Partners, Focusplaza BV, Interket, Nutricia Nederland, PepsiCo, Servero en een bijzonder woord van dank voor vrienden en sponsoren van supermarkt.team. Ook vriend of sponsor van supermarkt.team worden? Mail naar supermarktteam@shelflife.nl en vraag naar de vele voordelen. VORMGEVING Djamilla Vierklau DRUK Janssen Pers DISTRIBUTIE Sandd AUTEURSRECHT Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen, in een geautomatiseerd bestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, of door fotokopie of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. AANSPRAKELIJKHEID Hoewel supermarkt.team met de grootste zorg is samengesteld, kunnen uitgever, redactie en auteurs niet aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke onjuiste berichtgeving en/of zetfouten.

© Shelflife Media bv.


INHOUDSOPGAVE

12 4

Foodbedrijf van het Jaar Voor iedere categorie een Foodbedrijf van het Jaar, de winnaars op een rij.

6

Award-winnaars in the picture Een fotoverslag van de uitreiking van de Foodbedrijf-van-het-Jaar-awards

9

Coca-Cola: 'Relevantie en keuze maken het verschil'

11

Bij PepsiCo gaan groei en duurzaamheid hand in hand

19 12 Mars: ‘Foodbedrijf van het Jaar is de bevestiging dat we toekomstgericht werken' 15

Lekker zonder toegevoegd zout en suiker? Ja, natuurlijk! Servero 100% natuurlijke groenten en peulvruchten

17 Bedrijven aan het woord:

Nutricia, toonaangevend in de categorie babyen kindervoeding

ADVERTENTIE

Beste collega's, Maak kennis met de Foodbedrijven van het jaar! Bedrijven die eruit springen in hun categorie. Omdat ze zo duurzaam zijn, vernieuwend, bijzonder geliefd bij de consument of aansluiten bij de nieuwste trends. Vaak worden winnaars gekozen door een jury. Niet de winnaars van Foodbedrijf van het Jaar. Deze awards zijn het resultaat van een uitgebreid onderzoek. Er werden anonieme enquĂŞtes gehouden en vragenlijsten uitgedeeld. Er is gekeken naar de promoties van een merk en de meest succesvolle nieuwe producten van een bedrijf. Uitstraling in het schap en informatie voor de consumenten. Alles leverde punten op. De bedrijven met de hoogste score mogen zich in 2020 Foodbedrijf van het Jaar noemen. 6 januari werden de awards uitgereikt op een feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst. Benieuwd welke bedrijven met een award naar huis gingen? Op pagina 4 vind je de lijst. Met aan aantal van deze Foodbedrijven van het Jaar maken we in deze eerste Supermarkt.team van het jaar nader kennis. Benieuwd naar de filosofie van PepsiCo? De strategie van Coca-Cola? De toekomstvisie van Mars? Of de vernieuwingen van Servero? Je leest in deze editie welke prestaties ze hebben geleverd en wat deze bedrijven zo uniek, duurzaam en toekomstbestendig maakt. Blijf Supermarkt.team ook de rest van het jaar volgen, want ook de andere Foodbedrijven van het Jaar komen zeker nog eens aan het woord! Graag tot de volgende editie!

Mark Peeters

Uw partner in

Zelfklevende Etiketten & Flexibele Verpakkingen

C C F ARE

HEMICAL

OOD

Interket wenst u een gezond en succesvol 2020!

interket.nl


AWARDS

FOODBEDRIJF VAN HET JAAR De award-winnaars zijn dit keer niet gekozen door een jury. De verkiezing van Foodbedrijf van het Jaar bestaat uit verschillende onderdelen. Per onderdeel scoren bedrijven punten.

DOOR: MARK PEETERS FOTO'S: HENRIKE BOSCH-NIJLAND

Er is onder andere een anonieme enquête gehouden onder hoofdkantoormedewerkers van alle supermarktorganisaties. Ook supermarkteigenaren en bedrijfsleiders van supermarkten kregen een vragenlijst. Daarin werd bijvoorbeeld gevraagd naar aanzien en waardering van prestaties die een bedrijf het afgelopen jaar geleverd heeft. De volgende onderdelen zijn meegenomen in het onderzoek: - ondersteuning van retailer - marge/rendement - omloopsnelheid - promoties - innovatie in de categorie - succesvolle nieuwe producten - mediaondersteuning - verpakking - online sales

WAT IS

- uitstraling in het schap - informatie richting consument - overige marketingactiviteiten De uitkomsten van de enquêtes zijn getoetst met aanvullende, beschikbare data. Verder is er gekeken naar de belangrijkste foodprijzen van 2019.* Zo ontvingen de bedrijven per element een aantal punten. De verschillende elementen van het onderzoek zijn geanalyseerd en kregen op basis van deze analyse en de beschikbare verkoop(data) een relatieve wegingsfactor. Na het toepassen van de wegingsfactor zijn de punten van verschillende onderdelen bij elkaar opgeteld. Dat leverde uiteindelijk een totaalscore op met per categorie een Foodbedrijf van het Jaar. * De prijzen die meetelden zijn Captain of the Category, Fabulous 20, FNLI Award, Food Award, FoodMagazine Marketing Award, FoodQuality Award, FoodTopAward, Gouden Partner, Gouden Wheel, Industributie Award, Innova Klassiek, Wheel of Retail.

?

Supermarkt.team is het grootste vakblad in de BeneLux gericht op supermarktmedewerkers en -managers. Het behandelt samen met kennispartners actuele thema’s en ontwikkelingen binnen de branche. Supermarkt.team wordt naar alle Nederlandse supermarkten en hoofdkantoormedewerkers gestuurd. Ook gaat het blad naar alle vestigingen van grossiers zoals Makro, Sligro en Hanos. Verder ontvangen alle (toe-)leveranciers, producenten, partners en opleidingsinstituten in foodretail een exemplaar. En tot slot ook alle foodgerelateerde recruitment en hr-bureaus, alsmede to go-locaties met een supermarktfunctie zoals Spar Express en AH to go. De digitale editie wordt naar ruim 7.000 abonnees verstuurd. De gemiddelde leestijd van het (digitale) vakblad is 05.32 minuten. Het vakblad Supermarkt.team kent ook een Belgische editie.

4


Winnaars Foodbedrijf van het Jaar Categorie

Bedrijf

Categorie

Bedrijf

AGF

Aviko

Ontbijtgranen, cereals, drinkontbijt

Kellogg's Nederland

Baby- & kindervoeding

Nutricia Nederland B.V.

Reform- en dieetproducten

Wessanen Benelux

Bakproducten en dessertingrediënten

Cérélia - Bioderij

Rijst- en deegwaren

GranFood B.V.

Bieren

Heineken Nederland B.V.

Rookwaren en -benodigdheden

Philip Morris Benelux BVBA

Boterhambeleg

Ferrero

Smaakmakers

Coroos / Servero

Brood en gebak

Bake Five

Soepen, soepproducten en boullions

Unilever Benelux

Broodvervangers

Koninklijke Peijnenburg B.V.

Verse vis, visconserven, schaalen schelpdieren

Profish

Cosmetica

Unilever Benelux

Vleeswaren, vleesconserven en salades

Johma

Dessert, ijs, desserting dessertin grediënten

Unilever Benelux

Wasmiddelen en wasverzachters

Unilever Benelux

Wijnen, ciders en aperitieven

Heineken Nederland B.V.

Diepvriesproducten en snacks Van Geloven B.V. Diervoeding en benodigdheden

Nestlé Purina PetCare Nederland

Witvet, geelvet, olie

Upfield Nederland

Huishoudelijke artikelen

Henkel Benelux

Zoetwaren

Mars Nederland B.V.

Kaas

Cono

Zoutjes, chips, cocktailsnacks en noten

PepsiCo

(Luxe) koek(jes), banket en tussendoortjes

Bolletje

Zuivel

Arla Foods BV

Koffie, thee, cacao, suiker en zoetstoffen

JDE - Jacobs Douwe Eg Egberts

Vleesvervangers

Vivera

Maaltijden, maaltijdcomponenten

Hak

(Vers) vlees, wild en gevogelte

Promessa

Niet alcoholische dranken

Coca-Cola Enterprises Benelux BV

Non-food

AldiPress 5


6


7


FOODBEDRIJF VAN HET JAAR 2020 Categorie niet-alcoholische dranken

Trots op uw waardering!

ADVERTENTIE

45018.CC Adv Foodbedrijf van het jaar tbv FoodPersonality 260x380mm v3.indd 1

23-12-19 10:29

© 2020 The Coca-Cola Company. Coca-Cola, Coca-Cola zero, the Coca-Cola script logo, the design of the Coca-Cola contour bottle and the Coca-Cola red disc icon are registered trademarks of The Coca-Cola Company.


FOODBEDRIJF VAN HET JAAR

‘RELEVANTIE EN KEUZE MAKEN HET VERSCHIL’

Het eet- en drinkgedrag van consumenten verandert en dat heeft ook invloed op de manier waarop mensen boodschappen doen. Door optimaal in te spelen op de trends weet Coca-Cola de frisdrankcategorie te laten groeien – en continue relevantie te bieden voor consumenten. DOOR: DAVE VAN LOON FOTO: GUIDO BENSCHOP

Twee belangrijke trends zijn bepalend voor de koers van Coca-Cola: consumenten doen anders boodschappen dan voorheen en ze zijn op zoek naar een eigentijds en gevarieerd aanbod. Tessa van der Wildt, Field Sales Manager Home bij Coca-Cola European Partners Nederland, legt uit: 'Shoppers doen vaker boodschappen en kopen meer voor het moment. Daarbij zien we het aantal ongeplande aankopen toenemen. Daar kun je op inspelen door meer gemak en beleving te bieden. Als een consument boodschappen doet voor de avondmaaltijd, dan willen wij daar op inspelen door ook een passend drankje te bieden. We werken dus zowel aan dat aanbod - doordat we voor ieder moment een geschikt drankje en een geschikte verpakking bieden - als aan de manier waarop we dat assortiment in de supermarkt presenteren. En daarmee helpen we de retailer groei te realiseren.' Onderliggend is er daarbij ook nog een verschuiving gaande van de fysieke winkel naar het online verkoopkanaal. Van der Wildt: ‘We zien de verkoop vaker verschuiven naar het online verkoopkanaal. Door de gesignaleerde trends in supermarkten ontstaat er meer ruimte voor impulsverpakkingen, al dan niet gekoeld. De uitdaging voor ons en de winkels is om hier optimaal op in te spelen.' Uitgebreid portfolio Juist op winkelniveau weet Coca-Cola zich te onderscheiden doordat de eigen buitendienst een groot deel van de winkels vrijwel wekelijks bezoekt. Field Sales Manager Home Tiffany Vester bij Coca-Cola European Partners Nederland: 'Onze mensen verzorgen het schap, zetten aantrekkelijke displays op de juiste plaats en kijken goed naar wat er lokaal in de categorie gebeurt. We doen het echt samen

met de winkels. Samen met de retail kijken we eerst naar hoe we bepaalde thema’s en producten willen activeren, en dat bekijken we per winkellocatie. Dankzij regelmatige bezoeken en intensief contact met de winkels, kunnen we aantoonbare resultaten neerzetten.' Maar het begint natuurlijk met de producten. In de afgelopen jaren heeft Coca-Cola een groot aantal nieuwe dranken geïntroduceerd, vaak met weinig of helemaal geen suiker. Daarbij ging het niet alleen om nieuwe smaakvariaties, het concern lanceerde ook volledig nieuwe merken in Nederland. Zo was de introductie van Fuze Tea in 2018 een enorm succes, het was de grootste introductie binnen de zogenaamde Fast Moving Consumer Goods (FMCG) van de afgelopen vijf jaar. Vester: 'Om medewerkers in supermarkten te bedanken voor hun bijdrage aan dit succes, hebben we het afgelopen jaar een speciale winkelwedstrijd georganiseerd waarbij we medewerkers uitdaagden om de mooiste Fuze Tea-display te bouwen. Deze manier om samen extra omzet te genereren en om de medewerkers te belonen voor alle inspanningen, werd door onze klanten enorm enthousiast ontvangen.' Ook het afgelopen jaar deed het bedrijf van zich spreken met opnieuw veel nieuwe introducties, zoals Coca-Cola Energy, Coca-Cola light taste en Aquarius Water + Essential Minerals als functionele drank. Van der Wildt: 'Nieuwe dranken zoals deze zorgen voor groei en daar plukken zowel retailers als wij de vruchten van. Met ruime keuze en veel smaakvariaties blijft het assortiment relevant voor consumenten. Dat doen we bijvoorbeeld ook met tijdelijke smaakvarianten, zoals met onze limited edition Coca-Cola zero sugar Cinnamon tijdens de afgelopen feestdagen.”

Zero = hero Dat de koers van Coca-Cola een succesvolle is, laten de cijfers zien. Zo groeide de frisdrankcategorie met 1,5 procent en de frisdrankfabrikant met 7 procent*. Van der Wildt: 'We zien steeds meer dat de ‘drivers' van deze groei afkomstig zijn van drankjes met weinig of zonder calorieën, en ook de kleinverpakkingen.' Wat nadrukkelijk bij de koers van Coca-Cola hoort is de rol die het bedrijf ook in maatschappelijke zin voor zichzelf ziet weggelegd. Vester: 'Suikerreductie speelt daar een belangrijke rol in. We proberen de consument te stimuleren om een bewuste keuze te maken. Zo geven we de suikervrije ‘zero’ variant, altijd de ‘hero’ plek in onze uitingen. Maar je moet ook denken aan de verduurzaming van onze verpakkingen. Duurzaamheid is niet alleen voor ons maar ook voor de retailers een belangrijk thema.' Wanneer een bedrijf met de omvang van Coca-Cola gaat verduurzamen heeft dat meteen een aanzienlijke impact. Zo is het bedrijf bezig om de verpakkingen te verduurzamen door stapsgewijs over te schakelen op een steeds hoger percentage PET, oftewel gerecycled plastic. Van der Wildt: 'Inmiddels bestaan al onze PET-flessen al voor 50 procent uit gerecycled plastic. En waar mogelijk zetten we extra stappen. Zoals met onze merken Fuze Tea, Honest en Chaudfontaine, die PETflessen bestaan al voor 100 procent uit gerecycled plastic.'

kartonnen omverpakking voor multipack blikjes. De KeelClip houdt de blikjes bij elkaar zonder dat daar plastic krimpfolie voor nodig is. Coca-Cola bouwt daar in de fabriek in Dongen, waar het grootste deel van de producten voor de Nederlandse markt vandaan komen, op dit moment zelfs een volledig nieuwe productielijn voor. Coca-Cola is de eerste frisdrankaanbieder ter wereld die hiermee komt. Zo bespaart het bedrijf in Nederland jaarlijks ruim 350.000 kilo nieuw plastic. Vester: 'Terugkijkend op 2019 zijn we erg blij met deze waardering vanuit de markt. Ook in 2020 zullen we samen met onze klanten blijven investeren in de groei van de categorie, met een portfolio dat inspeelt op de veranderende behoeften van de consument.' * NARTD MAT47 +1,5%, CCEP MAT47 +6,8%, NARTD is excl. gekoelde sappen. Bron: Nielsen

Introductie KeelClip En als het gaat om duurzaamheid zet Coca-Cola dit jaar weer een belangrijke volgende stap. In de eerste helft van 2020 introduceert het namelijk de KeelClip™, een innovatieve en minimalistische

9


ADVERTENTIE


BIJ PEPSICO GAAN GROEI EN DUURZAAMHEID HAND IN HAND

In een jaar waarin een zomer volop Oranje voor groei in impulscategorieën moet zorgen, mogen chipszakken voor het eerst bij het plasticafval. Zo gaan groei en duurzaamheid hand in hand bij Foodbedrijf van het Jaar PepsiCo. DOOR: IVO ROODBERGEN

De woorden vallen een aantal keer tijdens het interview: Winning with Purpose. De producten van de multinational op het gebied van voedingsmiddelen en dranken worden wereldwijd genuttigd, dagelijks een miljard keer in ruim tweehonderd landen en gebieden zelfs. PepsiCo neemt daarin zijn verantwoordelijkheid en probeert die marktpositie zo duurzaam mogelijk in te vullen. ‘Winnend in de markt, maar op duurzame wijze. We hebben met Simon Lowden niet voor niets een chief sustainability officer in het bestuur. PepsiCo neemt de wereld en haar mensen serieus’, legt Tim Mulder uit. De Salesdirecteur Retail Benelux hoopt dit duurzaamheidsstreven de komende jaren in de Benelux te intensiveren, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met retailpartners. ‘Retailers willen dit ook, hè. Door meer gezamenlijk te forecasten kun je onder meer zorgen dat er geen onnodige verpakkingen worden geproduceerd of onnodige kilometers

↑ BARBARA VAN VERSEVELD

gereden worden, en ook dat er geen producten verloren gaan.’ Verpakkingen In Nederland heeft PepsiCo afgelopen jaar bijvoorbeeld actief plastic gereduceerd door de chipsverpakkingen iets kleiner te maken. ‘Dat betekent 284 voetbalvelden per jaar minder plastic’, rekent Barbara van Verseveld voor. Daar blijft het niet bij, weet de Commercieel Directeur Snacks Benelux. ‘Kleinere verpakkingen zorgen er ook voor dat er meer producten in één doos kunnen, waardoor je minder karton gebruikt. En minder dozen leidt er weer toe dat er minder pallets nodig zijn en we zo’n 1200 vrachtwagens minder hoefden te laten rijden.’ En ook het gebruik van minder zout werpt zijn vruchten af. Sinds 2012 wordt er al 25 tot 30 procent minder zout gebruikt in PepsiCo-producten, zonder dat dit ten koste gaat van de smaakbeleving bij consumenten. Afgelopen jaar waren bijvoorbeeld de naturel- en paprikachips aan de beurt en zo wordt er constant

gekeken waar producten net zo smaakvol blijven met minder zouttoepassing. De duurzaamheidsstrategie gaat verder dan de eigen fabriek en begint al bij de visie op landbouw, de basis van het voedselsysteem en PepsiCo dat voor de productie meer dan 25 gewassen uit zestig landen gebruikt. ‘Als je naar onze chips kijkt dan begint dat al bij de aardappelkeuze’, aldus Van Verseveld. ‘Door met de sector goed over duurzame landbouw na te denken gebruiken we bijvoorbeeld minder water, krijgen de aardappelen minder ziektes en hoeven de boeren minder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen.’ Oranjezomer Het tweetal kijkt uit naar 2020 met een zomer volop Oranje. ‘Een fantastisch jaar voor impulscategorieën. Voor ons, maar zeker ook voor alle Nederlandse retailers’, aldus Mulder, die hoopt op een zomer volop Oranjesucces. Eerst het EK mannenvoetbal met drie thuisduels in de Johan Cruijff Arena en daarna de

Olympische Spelen met onder andere de Oranjevrouwen. PepsiCo, dat de afgelopen jaren succesvolle snackactivaties kende met Lay’s Mix-ups en Doritos Roulette Blue Tongue, is goed voorbereid. ‘We komend eind april met Lay’s Strong, een spicy chips in de smaken medium, hot en extra hot. Chips die goed aansluit bij een biertje. In het Verenigd Koninkrijk is het een succes en nu laten we het in Nederland de markt instromen’, aldus Van Verseveld. Lay’s Strong moet de opmaat zijn naar een hopelijk lange Oranjezomer. Rondom het EK zijn er weer displays op de winkelvloer. Er komt ook een premium waarmee Oranje aangemoedigd kan worden: een klapsjaal. Van Verseveld verwacht dat dit alles leidt tot een categoriegroei in chips, terwijl bij de nootjes Duyvis in de etalage wordt gezet. ‘De Lay’s Mix-ups is een succes gebleken en dat gaan we nu ook doen bij Duyvis. Dus zakken met een mix van meerdere soorten nootjes. En in de voetbalzomer mogen ook de Leeuwennootjes niet ontbreken natuurlijk.’

↑ TIM MULDER

11


‘FOODBEDRIJF VAN HET JAAR IS DE BEVESTIGING DAT WE TOEKOMSTGERICHT WERKEN’ Foodbedrijf van het Jaar Mars heeft een prachtig jaar achter de rug, maar tijd om daar bij stil te staan is er niet. Het is alweer druk bezig met de toekomst. Niet de winst aan het einde van het jaar is de stip aan de horizon, maar hoe de wereld voor toekomstige generaties eruit ziet. DOOR: IVO ROODBERGEN FOTO: GUIDO BENSCHOP

Dat Mars afgelopen jaar uitblonk in omloopsnelheid, innovatie, nieuwe producten, verpakking, onlinesales en schapuitstraling zorgt voor een grote lach op het gezicht van Catrien d’Ancona, marketingdirecteur confectionery & petcare. ‘Dat is een fantastisch compliment. Het was een mooi jaar waarbij we met premiumproducten bij diervoeding waarde toevoegden aan het

12

schap. Tegelijkertijd voldeden we met innovaties in het chocoladeschap aan consumentenbehoeften. Dan is het fijn om erkenning te krijgen.’ Categorie centraal Twee dingen waarop Mars hoog beoordeeld is, stemmen d’Ancona extra tevreden: innovatie en onlinesales. ‘Innovatie gaat jaren werk aan vooraf. Prachtig om te zien dat ze succesvol zijn.’ M&M’S®SaltedCaramel is een goed voorbeeld van zo’n innovatie uit 2019. ‘Wij kunnen dat wel bedenken en introduceren,

maar de groei realiseren we alleen als we de innovaties vervolgens samen met onze klanten in de winkel op de juiste plek zetten en activeren. Dus samen met de retailer, waarbij we maatwerk bieden om in te kunnen spelen op de behoeften van de consument die bij die retailer komt. En de vraag naar onlineverkoop zien we al jaren groeien. Dat we daarin erkend worden is voor mij de bevestiging dat we toekomstgericht werken.’ De essentie van het succes, vult salesdirecteur Caspar Kam zijn collega aan, is het feit dat de categoriegroei bij

Mars centraal staat. Een groeifilosofie die de multinational wereldwijd actief inzet. ‘Omdat wij ervan overtuigd zijn dat als heel het schap groeit, onze producten vanzelf meegroeien. Als we ons enkel zouden focussen op eigen merken groeien we misschien met één product of voor één jaartje, maar dat is niet duurzaam. Daarom hanteren wij het categorieperspectief.’ En dat gaat verder dan alleen sales, weet Kam. ‘Ja, dat kun je breder trekken. Wij zijn scherp met data en pragmatisch. Als een retailer een probleem of een kans met zijn categorie


heeft, dan moet Mars bovenaan zijn lijstje staan om te bellen. Daar werken we hard aan.’ Uitdagingen Hoe blij Mars ook is met alle complimenten, het bedrijf leunt volgens d’Ancona en Kam niet trots achterover. Er wordt continu gekeken naar de behoeften van de consument. Om vervolgens te onderzoeken hoe ze daar, samen met de retailers, het beste op kunnen inspelen. Voor fabrikanten springen er momenteel twee uitdagingen bovenuit: health & wellbeing en onlinesales. ‘Zoetwaar bestaat veelal uit impulsaankopen. Op de winkelvloer kun je producten aantrekkelijk maken via activaties zoals een opvallende schappresentatie of display, maar hoe doe je dat in een onlineomgeving? Die vraag beantwoorden, daar zijn we volop mee bezig’, aldus d’Ancona. ‘Daarnaast komt er steeds meer aandacht voor gezondheid en welzijn, zowel voor mens als dier. Dat betekent dat wij ons portfolio daar nog beter op moeten afstemmen. Duurzame vis voor diervoeding bijvoorbeeld, en een mooi voorbeeld bij zoetwaren is de introductie van de Be-Kind-notenrepen in het afgelopen jaar. De overname van het Amerikaanse merk is een goede manier om in te spelen op die gezondheidstrend. Een heerlijk product dat tevens de lading heeft van aardig zijn voor jezelf, maar ook

voor de wereld.’ Kam komt nog even terug op de onlinesales. ‘Offline- en onlineverkoop vraagt om twee verschillende benaderingen. Je kunt niet wat je op de winkelvloer doet een-op-een vertalen naar de webshop’, aldus de salesdirecteur. De organisatie zo inrichten dat je ook online groeikansen kunt pakken, is momenteel een grote uitdaging voor zowel retail als leverancier. ‘Daar helpen wij ze graag bij. Welke producten

"ER WORDT CONTINU GEKEKEN NAAR DE BEHOEFTEN VAN DE CONSUMENT" moeten zij off- en online verkopen? Bij diervoeding gaat al een groot gedeelte van de verkoop online. Zover zijn we met zoetwaren nog niet. Dat heeft er deels mee te maken dat online vaak grootverpakkingen gekocht worden, maar er komt wel meer bij kijken. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van reviews, die online heel belangrijk zijn.’ Test & Learn In het verlengde van de uitdagingen ziet het tweetal een aantal trends. Health &

VERANTWOORD IN DE MARKT

DOOR: ROEL GOVERS, MARS

Mars heeft een sterk track record als het gaat om het health & wellbeing. In lijn met de aanbevelingen van de Wereld Gezondheidsorganisatie bracht Mars eerder haar porties chocolade onder de 250 kcal. En was het ook het eerste levensmiddelenbedrijf dat – vooruitlopend op regelgeving – op de voorkant van de verpakkingen informatie verstrekten over de voedingswaarde. Dat was dus al lang voordat iemand het had over NutriScore! Transvetten werden

uit de recepturen verwijderd en verzadigde vetten tot een minimum teruggedrongen. Kleurstoffen zul je ook niet terugvinden in de chocoladeproducten van Mars. Maar het belangrijkste wapenfeit is misschien nog wel de Mars Marketingcode: een in 2007 zelf opgelegde set aan regels die ervoor zorgt dat het portfolio op een verantwoorde manier wordt vermarkt. Deze code wordt iedere drie jaar geactualiseerd en verbiedt bijvoorbeeld het gebruik van licensed characters en gerichte activiteiten op kinderen onder de 12 jaar.

wellbeing is een belangrijke, maar het is niet zo dat chocolade in de ban gaat. In plaats daarvan wordt chocola een product dat men bijvoorbeeld vaker deelt. Naast de blokjes kaas en een bak chips, nu ook chocola op tafel bij verjaardagen? d’Ancona: ‘Consumenten weten dat onze producten traktaties zijn waar je af en toe heerlijk samen van kunt genieten, zoals op een verjaardag ja, zolang je het maar met mate nuttigt binnen een gebalanceerd dieet.’ Bovendien wordt chocola vaker ‘in het moment’ gebruikt, weet de marketingdirecteur. ‘Daar bedenken we dan innovaties bij. Pasen en Kerst zijn uitgelezen momenten om te genieten van chocolade. Afgelopen jaar hebben we dat gedaan met de nieuwe M&M’S®paaseitjes, maar ook door samen met de retailer kerst groot op winkelvloer te presenteren. Bij diervoeding zien we bijvoorbeeld de humaniseringstrend. Dieren worden een steeds belangrijker onderdeel van het huishouden en baasjes willen dus andere, vaak luxere producten.’ En hoe die producten dan precies gepresenteerd moeten worden, dat moeten ze samen met de retailer testen, maar volgens Kam zou dat vaker op kleinere schaal en met een snellere doorloop moeten gebeuren. ‘Test & learn noem ik dat. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Petcare dan blijkt uit data dat 80 procent van de verkoop in de winkels gedreven wordt door de presentatie in het schap. Ligt het bovenin of onderin het schap? Om te bepalen hoe het ideale schap eruitziet, test dan bijvoorbeeld drie verschillende schappresentaties bij

verschillende winkels. En bekijk vervolgens wat het beste werkt. Zo verzamel je veel meer data en gaat het sneller. Want stel dat je alles hetzelfde presenteert en het blijkt na een jaar niet te werken, dan weet je alleen wat níet werkt, maar niet wat wél werkt. Dat is zonde. Daarnaast doen wij heel veel onderzoek, naar de wensen van de consument, naar het schap, naar de juiste producten op de juiste plek, enzovoort. Altijd gebaseerd op de meest recente data. Durf te vertrouwen op data.’ Duurzaamheid Mars kijkt ook wat er gebeurt binnen supermarkten en wat de laatste trends en ontwikkelingen zijn. ‘Zo hebben wij een categorievisie ontwikkeld gebaseerd op de verschillende momenten waarop de shopper bepaalde producten koopt.’ Over zulke dingen moeten we constant in gesprek zijn met de retailers.’ Sterker nog, vindt Kam, daarin moet Mars een voortrekkersrol op zich nemen. ‘Als wij willen dat de retailer ons belt om te praten over de categorievisie, dan moeten wij ook vooraan staan bij innovaties in lijn met die visie en helpen met onlineverkoop.’ Die voortrekkersrol toont Mars ook met een duurzaamheidsstrategie. De chocoladespecialist wil bijvoorbeeld de cacaosector veel duurzamer maken en investeert in tien jaar 1 miljard Amerikaanse dollars. Niet de winst aan het einde van het jaar is de stip aan de horizon, maar hoe de wereld voor de komende generaties eruit ziet. Daarmee neemt wereldspeler in chocolade, dat in het Nederlandse Veghel de grootste chocoladerepenfabriek ter wereld heeft staan, zijn verantwoordelijkheid. ‘Naast het verduurzamen van de cacaoketen zijn we ook druk bezig het gebruik van plastic te reduceren’, aldus Kam. ‘Vooral op het gebied van de secundaire verpakkingen is nog genoeg verbetering te behalen. Daarnaast dragen we met onze visie op het gebied van health & wellbeing bij aan een toekomstbestendige maatschappij.’

OP WEG NAAR EEN BETERE TOEKOMST DOOR: ROEL GOVERS, MARS

Het welzijn van consumenten en hun vriendjes met een vacht staat bij Mars voorop. En dan heb je automatisch oog voor duurzaamheid. Al meer dan 40 jaar verduurzaamt Mars de cacaoketen. Ook heeft het familiebedrijf in september 2018 aangeven 1 miljard te investeren om dit proces te versnellen. Daarnaast zal in het komende decennium 1 miljard worden geïnvesteerd in andere duurzaamheidsinitiatieven. Voor de diervoeding gaat het dan bijvoorbeeld om visserij. Mars is het eerste bedrijf dat zich ten doel heeft

gesteld om vanaf volgend jaar in haar Petcare-producten enkel nog gebruik te maken van vis die als duurzaam is gecertificeerd. Maar het blijft niet bij certificering: door efficiënt gebruik van bijproducten is jaarlijks 4.500 ton minder vis nodig voor de productie van de diervoeding. Daarbij worden bedreigde diersoorten vervangen door duurzame alternatieven of teruggeplaatst. En om zich ervan te vergewissen dat gevolgde koers ook het gewenste effect sorteert, laat Mars gerenommeerde instituten haar inspanningen beoordelen. Want elke dag opnieuw werkt het bedrijf aan het vormen van een betere toekomst.

13


ADVERTENTIE


LEKKER ZONDER TOEGEVOEGD ZOUT EN SUIKER? SUIKER?

JA, NATUURLIJK! Alle mensen met goede voornemens opgelet! Na het succes van Servero 100% Appelmoes, Slurpfruit en 100% Fruit to Go, introduceert het merk vanaf week 5 2020 een reeks 100% natuurlijke groenten en peulvruchten zonder toegevoegd zout en suiker. DOOR: COROOS / SERVERO FOTO'S: ROB KEERIS

Groenten op smaak maken zonder er suiker en/of zout aan toe te voegen, het lijkt misschien makkelijk maar dat is het niet. Immers, hoe hou je het zonder toevoeging van zout en suiker nog echt lekker? We zijn allemaal zo gewend geraakt aan zout en suiker, dat dit een behoorlijke uitdaging is. En toch lijkt Servero daarin geslaagd. Hoe Servero dat doet? Ze gebruiken 100% natuurlijke ingrediënten, die ze veel korter verhitten en puur op smaak brengen met een natuurlijke kruidenmix. “De producten zijn stuk voor stuk 100% natuurlijk en uitstekend op smaak én zonder toegevoegd zout en suiker en daarmee in overeenstemming met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum", vertelt Dies Oostrom, directeur Innovatie & Kwaliteit. Servero komt niet alleen met klassiekers zoals bruine bonen en witte bonen in tomatensaus, maar ook met meer moderne producten zoals een groentenmix, kikkererwten en kidneybonen. Ander kleurtje Waar consumenten nog wel aan moeten wennen, is de verkleuring die soms optreedt als er geen toevoegingen worden gebruikt. Zo worden sommige producten donkerder van kleur. En de kruiden die we gebruiken om de producten op smaak te brengen, zie je gewoon zitten. Marketing manager Elke Schroevers:

“Dat willen we ook, maar moet je wel uitleggen. Dat gaan we op de verpakking doen. Anders weten consumenten niet wat ze in het potje zien zitten.” De nieuwe lijn vers verwerkte producten van Servero is uitgebreid onafhankelijk getest. En wat bleek? De nieuwe producten zonder toegevoegd suiker en zout worden net zo lekker beoordeeld als de gangbare varianten. De claim van ‘Natuurlijk de lekkerste’ maakt Servero daarmee volledig waar. “Het feit dat de producten 100% natuurlijk zijn, dat er geen suiker en zout aan toegevoegd is, dat ze puur op smaak gebracht zijn met een natuurlijke kruidenmix en dat ze voor een groot deel biologisch zijn, spreekt consumenten sterk aan. Hiermee spelen we in op de consumententrends van dit moment.” Familiebedrijf Servero is onderdeel van het bedrijf Coroos. Al meer dan zestig jaar is dit familiebedrijf bezig met het 'verduurzamen' van groenten, fruit en peulvruchten. Grondlegger Cor Oostrom begon daar in 1957 mee en sindsdien is Coroos uitgegroeid tot de top-3 van Europa op het gebied van vers verwerkte groente en fruit. Het bedrijf Coroos maakt groente- en fruitconserven voor de huismerken van grote supermarkten en wil ook innoveren. Nieuwe producten bedenken en ook bestaande producten verbeteren. Speciaal om die vernieuwende producten de aandacht te kunnen geven

die ze verdienen, lanceerde Coroos begin 2018 het A-merk Servero. Groente- en fruitconserven zonder toevoegingen Servero brak door met 100% Appelmoes, echt lekkere appelmoes gemaakt van appels en verder niets. Geen toevoegingen, dus ook geen suiker. Vanwege het succes besloot het bedrijf te onderzoeken of ze hetzelfde met groenten konden bereiken. Oostrom: “Bij onze appelmoes hebben we de noodzakelijke verhittingstijd met 90% weten terug te brengen, zodat we geen toevoegingen hoeven te doen om de smaak te ‘repareren’. Dat is met fruit, dat van nature al de smaakelementen zoet en zuur bevat, wel veel makkelijker dan bij groente.” Volgens Oostrom bevatten groenten niet alleen minder aantrekkelijke smaakelementen dan fruit, consumenten zijn als het gaat om groenteconserven van oudsher ook nog eens gewend aan een flinke schep suiker en zout. Om groenten op smaak te maken zonder er suiker en/of zout aan toe te voegen bedachten ze een nieuwe methode. Oostrom: "We hebben gekeken naar manieren om de natuurlijke smaak beter tot zijn recht te laten komen. Een beetje zoals een kok te werk gaat door alle smaakelementen met elkaar in balans te brengen.” Smaakelementen Er zijn vijf smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Groenten en

peulvruchten lekker laten smaken zonder toevoegingen draait om het combineren en in balans brengen van de juiste smaakelementen. De zoet-zuur balans kun je op een natuurlijke manier beïnvloeden door fruit te gebruiken, zoals in rode kool met appel of door een zoet uitje toe te voegen aan rode biet. Zout is moeilijk te vervangen, maar umami heeft als eigenschap dat het hartige smaakelementen versterkt. Tegelijkertijd onderdrukt umami ook bitter, een smaak die consumenten van nature niet lekker vinden. De oplossing werd uiteindelijk gevonden in een natuurlijke mix van umamirijke kruiden. Oostrom: “Met umami kun je groenten hartiger laten smaken. Door met verschillende kruiden te werken die van nature het smaakelement umami bevatten, kun je naar een ronde smaak toe werken. Dat vraagt per groentesoort om een andere mix van natuurlijke kruiden”, vertelt Oostrom. Schroevers: "Onze visie is dat producten zonder toegevoegd zout en suiker de norm worden in de hele categorie van conserven. In fruit hebben we met 100% Appelmoes al bewezen dat het kan. Met onze nieuwe 100% natuurlijke groenten en peulvruchten geven we de categorie een nieuwe impuls. Dit is wat steeds meer consumenten willen. En wat we bij Servero met ‘Natuurlijk de lekkerste’ bedoelen."

15


ADVERTENTIE


TOONAANGEVEND IN CATEGORIE BABY- EN KINDERVOEDING

NUTRICIA FOODBEDRIJF VAN HET JAAR Nutricia Nederland is uitgeroepen tot Foodbedrijf van het jaar 2020 in de categorie baby- en kindervoeding. Het bedrijf dat zich inzet voor de gezonde start van een mensenleven is zeer vereerd met deze enorme waardering van haar handelspartners.

DOOR: NUTRICIA

P

roducent van baby- en peutervoeding Nutricia Nederland is de eerste winnaar die de prijs ‘Foodbedrijf van het jaar 2020’ in ontvangst mag nemen. 'Het is een groot compliment waarvoor we zeer dankbaar zijn', aldus een blije Niels Bultman, sales director Early Life Nutrition bij Nutricia. Eerste duizend dagen zijn bepalend Nutricia heeft zich prijswinnend bewezen, onder andere door het brede scala aan producten dat het bedrijf aanbiedt. Ook bij Nutricia staat voorop dat borstvoeding de beste voeding is voor een baby. Het bedrijf biedt met haar merken Nutricia, Nutrilon en Olvarit een breed aanbod van producten en services die passen bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Deze visie sluit naadloos aan op de ‘One Planet, One Health’-missie, die inhoudt dat Nutricia via voeding een bijdrage wil leveren aan de gezondheid van zoveel mogelijk mensen, overal ter wereld. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wat een kindje doet en eet in de eerste duizend dagen, een verschil maakt voor de rest van het leven. Meer dan tachtig procent van de gezondheid op latere leeftijd wordt bepaald door externe factoren, waarin voeding een sleutelrol speelt. Deze feiten erkent Nutricia en zij wil daarom door voeding en services de juiste ondersteuning bieden aan ieder kindje. Meer dan 120 jaar onderzoek Nutricia hanteert vanwege het belang van deze eerste levensfase strenge richtlijnen met betrekking tot voedselveiligheid.

Er wordt niet alleen voldaan aan de hoogste Europese kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen, ook past de producent van baby- en peutervoeding eigen voedingsnormen toe die vaak verder gaan dan de wetgeving. Vanwege het belang van deze eerste duizend dagen doet Nutricia al ruim 120 jaar onderzoek, wat tot een steeds verbeterde productsamenstelling leidt. Haar Research Center in Utrecht is een belangrijke spil in het bedrijf en met deze focus op onderzoek onderscheidt Nutricia zich van andere foodproducenten. Nu ook biologische kindervoeding! Nutricia heeft recent Olvarit BIO geïntroduceerd, een vernieuwend product dat past binnen de filosofie van het bedrijf om baby’s en peuters de eerste duizend dagen zo goed mogelijk op weg

te helpen. Steeds meer ouders kiezen bewust voor biologische fruithapjes. Het gloednieuwe assortiment van Olvarit BIO bestaat uit acht pure en natuurlijke fruithapjes. De biologische fruithapjes zijn stuk voor stuk met zorg bereid en zijn verkrijgbaar in potjes en knijpzakjes. Alle Olvarit producten worden zorgvuldig verbouwd en geteeld en alle Olvarit BIO-producten zijn gecertificeerd door Stichting SKAL Bio controle in Nederland. Net als alle Olvarit fruithapjes bevatten de producten alleen suikers die van nature in de ingrediënten voorkomen en zijn ze, zoals andere babyvoeding, honderd procent vrij van conserveermiddelen. De babycategorie: kraamkamer van de winkel Het krijgen van een kindje is een grote gebeurtenis en bij het maken van

keuzes zijn nieuwe ouders op zoek naar informatie. Nutricia staat met haar services en producten altijd voor hen klaar. De doelgroep vernieuwt zich continu; elke dag komen er nieuwe jonge ouders bij, die openstaan voor informatie en veel nieuwe keuzes moeten maken. Uit onderzoek is gebleken dat bij het krijgen van een kindje ook het winkelgedrag verandert en dat maakt de categorie voor retailers heel belangrijk. Nutricia is samen met haar retailpartners continu bezig om deze relevante categorie op duurzame wijze te laten groeien. De babycategorie, ook wel de ‘kraamkamer van de winkel’ genoemd, wordt bijvoorbeeld in nauwe samenwerking met de handelspartners vernieuwd door middel van innovaties zoals Olvarit BIO. Contact met de Nutricia Kindervoeding Service Gezien het belang van voeding in de eerste duizend dagen gaan veel vragen van jonge ouders over baby- en kindervoeding. Nutricia wil er voor deze ouders zijn en biedt daarom haar eigen Kindervoeding Service aan. Deze service is 24 uur per dag, zeven dagen per week te bereiken voor alle vragen over voeding tijdens de zwangerschap of over de voeding van je kindje. Op deze manier draagt de grootste babyvoedingsproducent van Nederland haar steentje bij aan het mooie avontuur dat het krijgen van een kindje met zich meebrengt. ← DE NUTRICIA KINDERVOEDING SERVICE IS 24 UUR PER DAG, 7 DAGEN PER WEEK BEREIKBAAR. BEL GRATIS: 0800 022 26 26 E-MAIL OF CHAT: NUTRICIAVOORJOU.NL WHATSAPP: +31 6 83 65 11 33

17


MOOISTE

SUPERMARKT

VAN NEDERLAND

Een supermarkt onder de snelweg, het kan! De vernieuwde Albert Heijn Vos in Koog aan de Zaan werd in november verkozen tot Mooiste Supermarkt van Nederland.

DOOR: FOODPERSONALITY FOTO'S: JAN WILLEM HOUWELING

Het waren de broers Peter en Paul Vos en hun respectievelijke echtgenotes Masha en Natasja die oorspronkelijk bedachten dat het desolate terrein onder de A8 een geschikte locatie voor een nieuwe winkel zou kunnen zijn. Paul Vos: “We zaten aanvankelijk in een winkel hier om de hoek.” Die winkel was echter al vanaf de opening te klein. Masha Vos: “Op de openingsdag werd de winkel helemaal leeggetrokken. We hebben nog voorraad uit onze andere winkels moeten halen om niet met volledig lege schappen te komen zitten.” De aanzuigende werking van de op- en afritten van de A8 waren ernstig

onderschat. Paul Vos: “De winkel draaide al snel structureel een ton te veel omzet voor het aantal vierkante meters.”

↑ DE ONDERNEMERS ACHTER DE WINNENDE WINKEL IN KOOG AAN DE ZAAN: V.L.N.R. MASHA VOS, PETER VOS, NATASJA VOS EN PAUL VOS. VOS SUPERMARKTEN EXPLOITEERT IN TOTAAL VIJF SUPERMARKTEN: DRIE IN HAARLEM, ÉÉN IN ZAANDIJK EN DE MOOISTE SUPERMARKT VAN NEDERLAND IN KOOG AAN DE ZAAN.

Albert Heijn Vos Koog aan de Zaan werd desondanks al snel een begrip. Vanwege de bijzondere locatie, de prettige winkel en de ruime openingstijden. Paul Vos: “Wij zijn ooit in Haarlem begonnen met op zondag opengaan om 16.00 uur. Dat werd ook hier een begrip. Wij waren die winkel die altijd open was.” En zo trok AH Vos Koog aan de Zaan klanten tot in Amsterdam. En hoewel de winkel in de basis een ‘gewone’ AH was, deden de ondernemers er alles aan om deze een luxe uitstraling te geven. Masha Vos: “De ‘look & feel’ van een XL, dat was ons streven, ook al omdat we hier

twee XL’s in de omgeving hebben.” En dus werd AH Vos in Koog aan de Zaan een ‘AH eXtra Large’ en werd de XL-aankleding zoveel mogelijk nagebootst, soms door materialen zelf na te laten maken. Het succes van de winkel was overduidelijk. Wat bleef was dat de winkel te klein bemeten was. “Maar het idee de winkel te vergroten, bleek de eerste jaren vrijwel onbespreekbaar”, aldus Paul Vos. “Dat was toch een beetje schoppen tegen een heilig huisje. Met het plan zelf zijn we vervolgens nog zo’n zeven jaar bezig geweest.”

↓ LET OP HET PLAFOND! DAT IS DE AFRIT VAN DE A8 NAAR KOOG AAN DE ZAAN. ONDER MEER DEZE AFRIT WERD BIJ DE HERONTWIKKELING AAN DE WINKEL TOEGEVOEGD.

18

Het idee om een winkel onder de snelweg te realiseren en daarmee als het ware de twee delen van het dorp – Oud-Koog en Westerkoog – met elkaar te verbinden viel wonderwel in goede aarde bij de lokale bestuurders. Paul Vos: “Er liep net een project van de gemeente en het ministerie om de twee delen van het dorp beter met elkaar te verbinden, want die A8 was al jaren een doorn in het oog. We kregen eigenlijk meteen alle medewerking.” En zo kreeg Nederland de eerste supermarkt onder een snelweg.


↑ DOOR RAAM IN DE ACHTERGEVEL VAN HET PAND KIJK JE UIT OP DE OPRIT NAAR DE SNELWEG EN HET NIEUWE SKATEPARK ACHTER DE WINKEL.

↑ DOOR DE GLAZEN WANDEN HEB JE NIET ZO HET GEVOEL DAT JE ONDER DE SNELWEG ZIT.

Duurste supermarktdak Het plan was in eerste instantie vooral de uitbreiding van de oorspronkelijke winkel met meer meters. Het idee was om één van de afritten van de A8 bij de winkel te trekken en de voorgevel onder de A8 verder naar voren te verplaatsen. Uiteindelijk werd besloten om ook de smallere oprit aan de andere kant van de A8 bij het plan te betrekken waardoor de

en beweegt! (Hoor- en voelbaar tijdens het interview, red.) Daar moet je allemaal oplossingen voor verzinnen.

winkel zou kunnen worden vergroot tot 2.300 m2 verkoopvloeroppervlakte (vvo). De uitbreiding bleek technisch zeer uitdagend. Had de oude winkel nog een eigen dak, de nieuwe winkel zou vanwege de gewenste hoogte de snelweg als dak krijgen. Paul Vos: “Er rijden hier dagelijks duizenden auto’s en vrachtwagen overheen. En die snelweg heeft openingen

↑ HIER IS HET IDEE VAN DE ‘RODE LOPER’ GOED ZICHTBAAR. KINDEREN KUNNEN ZO VEILIG OVER HET PARKEERTERREIN EN LANGS DE WINKEL NAAR HET NIEUWERE DEEL VAN KOOG AAN DE ZAAN LOPEN.

Die oplossing werd uiteindelijk gevonden in een nagenoeg vrijstaande stalen constructie onder de snelweg. Rijkswaterstaat bepaalde dat als ze de snelweg als dak wilden gebruiken, deze aan de onderzijde van een brandwerende mortel moest worden voorzien. Op advies van Rijkswaterstaat werden ook de goten – de bestaande en de nieuwe – voor de opvang van water uit de openingen in de snelweg voorzien van daken. Paul Vos: “Je wil niet weten wat mensen allemaal uit de auto gooien. De dakjes op de goten zorgen ervoor dat deze niet verstopt raken, zoals voorheen het geval was. Of wat te denken van de condensor, die normaal gesproken op het dak staat? Wij hebben dus een binnencondensor waarvan de plaatsing onder het dak – de snelweg dus – een technisch hoogstandje was. Al met al moet dit het duurste supermarktdak van Nederland zijn.” Rode loper Niet alleen de supermarkt, ook de omgeving heeft een heuse transformatie ondergaan. Paul Vos: “De inrichting van het gebied rondom de winkel was bijna net zo intensief als dat van de winkel zelf. We hebben in samenwerking met een bureau sessies met de buurt belegd op basis waarvan de hele omgeving van de winkel opnieuw is ingericht." De doorkijk van het voor de winkel gelegen overdekte (want onder de snelweg, red.) evenementenplein moest behouden blijven. Om recht te doen aan dat idee, is de hele voorzijde van de winkel – daar waar entree, servicebalie en kassapartij zijn te vinden – uitgevoerd in glas. De daglichttoetreding doet de winkel goed, ook omdat dat het gevoel van ‘onder de snelweg’ te zijn wegneemt. Een parkje verdween ten gunste van extra parkeerplaatsen. De daarin gelegen voetbalkooi werd verplaatst naar het

achter de winkel gelegen skatepark. Om de basisschool, waarvan kinderen die voetbalkooi tijdens pauzes vaak gebruikten, te compenseren werd het schoolplein als ‘Johan Cruijff Schoolplein 14’ door Vos opnieuw ingericht met speeltoestellen. Ook mag de school op grond van de supermarkt aan de andere kant van het schoolgebouw een ‘tiny forrest’ aanleggen. Masha Vos: “Ons uitgangspunt was dat je meer moet geven dan dat je vraagt. Wij zijn immers degenen die iets in de omgeving willen veranderen.” Een week lang taart Een belangrijk onderdeel van de inrichting van de buitenomgeving is de ‘rode loper’, een veilige route voor de kinderen die van de school over het nieuwe multifunctionele parkeerterrein/ evenementenplein voor de winkel langs richting de Verzetstraat, de aldaar gelegen Kogerkerk en het nieuwere deel van Koog aan de Zaan loopt. Behalve dat deze rode loper voor sociale veiligheid zorgt, versterkt deze tegelijkertijd de supermarkt als verbindend element tussen de twee dorpskernen. Als zodanig mag deze supermarkt bijzonder geslaagd genoemd worden. Door gebruik te maken van de bijzondere eigenschappen van de locatie – het hoge ‘snelwegplafond’ – en de royale toepassing van glasgevels is een markthalachtige ruimte ontstaan waarin ook nog eens een bijzondere Albert Heijn van bevlogen ondernemers is gevestigd. De uitverkiezing tot Mooiste Supermarkt van Nederland is niet onopgemerkt voorbij gegaan in Koog aan de Zaan. “We hebben een week lang taart gegeten. En het stond hier vol met bloemen”, vertelt Masha Vos. Er was aandacht in de lokale en regionale pers. Maar de ondernemers hebben er ook zelf aandacht aan gegeven. De grote glazen gevel aan de voorzijde van de winkel is voorzien van bestickering: 'Mooiste Supermarkt van heel Nederland!'

↑ HET SKATEPARK ACHTER DE SUPERMARKT IS EEN POPULAIRE PLEK VOOR JONGEREN. DAAR IS OOK DE VOETBALKOOI NAARTOE VERPLAATST DIE EERST TUSSEN DE BASISSCHOOL EN DE WINKEL LAG.

19


ADVERTENTIE

Profile for Shelflife

Supermarkt.team #1_2020  

Kantinekrant voor medewerkers en managers van supermarkten

Supermarkt.team #1_2020  

Kantinekrant voor medewerkers en managers van supermarkten

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded