supermarkt.team | Captain of the Category 2020

Page 1

EEN UITGAVE VAN: SHELFLIFE MEDIA B.V.

GRATIS BEWAAREXEMPLAAR 2020

KANTINEKRANT VOOR MEDEWERKERS EN MANAGERS VAN SUPERMARKTEN

CAPTAIN OF THE CATEGORY

9

25 11

WINNAARS VRIESVERSTIVAL: 'SIMPLY THE BEST'


Lekker voor vandaag, het beste voor morgen

PLNT ontwikkelt vleesvervangers die goed zijn voor mens én planeet. Doordat deze plant-based producten zijn bedacht door rasechte slagers, doe je met PLNT geen concessies op smaak en structuur.

Vegetarisch

Vegan

Europese soja

Ook soja vrij

Vermindering CO2-uitstoot

GMO vrij

Renewable energy

Geen chemicaliën

Glutenvrij

Met onze vleesopvolgers breng je echte innovatie op het schap! WWW.PLNTFOOD.NL Powered by Future Food Group - contact@futurefoodgroup.nl ADVERTENTIE


Beste collega's, Alleen maar winnaars, in deze editie van Supermarkt.team. Allereerst de 'captains', welke fabrikant presteert het beste in een categorie en mag zichzelf een jaar lang 'Captain of the Category' noemen? Het jaarlijkse onderzoek van FoodPersonalitywerd dit jaar voor de 21e keer gehouden. Dit jaar namen er misschien minder supermarktondernemers en filiaalleiders deel aan het onderzoek dan vorig jaar (vanwege de coronacrisis die vanzelfsprekend alle aandacht opeiste), de resultaten zijn gelukkig alsnog representatief voor de Nederlandse supermarktsector. Op p. 4 lees je hoe het onderzoek in zijn werk gaat en op p. 5 vind je een overzicht van de winnaars en hun rapportcijfers. Benieuwd naar de fabrikanten die zichzelf een jaar lang 'captain' mogen noemen? Vanaf pagina 7 lees je interviews met de fabrikanten die deze titel in de wacht sleepten. Een ander onderzoek, een andere titel en een andere doelgroep: ook dit jaar werden weer de VriesVers Winkels van het Jaar en VriesVers Producten van het Jaar gekozen. En ook hier bracht de coronacrisis de nodige uitdagingen met zich mee. Toch vond in september het VriesVerstival plaats en werden supermarkten met de beste vriesversafdeling dit jaar voor de tiende keer bekroond. Op p. 25 vertellen de winnaars hoe ze deze speciale uitreiking hebben ervaren. En waarom zij volgens consument en jury 'Simply the Best' zijn.

'Simply the Best', het thema van het VriesVerstival 2020 en een titel waar zowel de VriesVers-winnaars als de Captains aanspraak op kunnen maken. Zoals gezegd, alleen maar winnaars in deze editie van Supermarkt.team.

Mark Peeters

COLOFON

INHOUDSOPGAVE

4

Captain of the Category De winnaars van 2020

14

Captain of the Category De cijfers

24

VriesVerstival 2020 De winnaars aan het woord

CAPTAINS OF THE CATEGORY 7 9 11 13

Kon. Verkade (Pladis) Grolsch Jakobs Douwe Egberts Reckitt-Benckiser

19 Treasury Wine Estates 21 Mars 23 CêlaVíta

ADVERTENTIE

SUPERMARKT.TEAM IS EEN UITGAVE VAN: Shelflife Media bv Molenveldlaan 104 6523 RN Nijmegen www.supermarkt.team | #supermarktteam www.shelflife.nl ABONNEMENTEN | supermarkt.team is een gratis uitgave voor supermarkten/ supermarktmedewerkers. Voor abonnementsopgave en/of (verhuis-) mededelingen, gebruik het contactformulier op: www.supermarkt.team COÖRDINATIE | Mark Peeters,mark@shelflife.nl EINDREDACTIE | Milou Dekkers MET REDACTIONELE MEDEWERKING VAN | Judith Kloppenburg MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR | Boni, Coop, Grolsch, Interket, Jacobs Douwe Egberts, Jan Zandbergen, Jumbo, Mars, Mc Cain, PDD Instore, Pladis, Reckitt-Benckiser, TWE Global, Unilever, en een bijzonder woord van dank voor vrienden en sponsoren van supermarkt.team. Ook vriend of sponsor van supermarkt.team worden? Mail naar supermarktteam@shelflife.nl en vraag naar de vele voordelen. COMMUNICATIE | Ted Helmink ted@shelflife.nl MARKETING | Anouk de Haan, anouk@shelflife.nl CONTENTMANAGER | Peter Smeele, info@smeelecommunications.nl

ONTWIKKEL JEZELF MET HET RETAIL MANAGEMENT TRAINEESHIP VAN BONI! Wat bieden wij jou in dit tweejarige traject tot bedrijfsleider? • Een stroomversnelling voor jouw loopbaan. • De vrijheid om jouw winkel aan te pakken zoals jij het voor ogen hebt: verbeteringen die jij daarin aanbrengt zie je direct terug!

VORMGEVING | Djamilla Vierklau, info@djamillavierklau.nl DRUK | Janssen Pers DISTRIBUTIE | Sandd AUTEURSRECHT | Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen, in een geautomatiseerd bestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, of door fotokopie of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. AANSPRAKELIJKHEID | Hoewel supermarkt.team met de grootste zorg is samengesteld, kunnen uitgever, redactie en auteurs niet aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke onjuiste berichtgeving en/of zetfouten.

© Shelflife Media bv.

• Een prettige mensgerichte organisatie met een informele werksfeer. • Een mooie salarisverhoging als je na twee jaar als bedrijfsleider aan de slag gaat. • Uitdagende projecten, persoonlijke begeleiding en trainingen waarmee je bij alle facetten van onze organisatie wordt betrokken.

Ga voor meer informatie naar www.bonisupermarkt.nl/traineeship

Jezelf en je competenties ontwikkelen

Vakkennis en ervaring opdoen

Direct aan de slag in de praktijk


CAPTAIN OF THE CATEGORY

DE WINNAARS VAN 2020

↑ FOTO: ANDRÉ DOFFER, RESEARCH & CONSULTANCY DIRECTOR VAN VISIONWORKS EN COÖRDINATOR VAN HET ‘CAPTAINSONDERZOEK’.

Welke fabrikant presteert het beste in een categorie en mag zichzelf een jaar lang 'Captain of the Category' noemen? Het jaarlijkse onderzoek van FoodPersonality werd dit jaar voor de 21e keer gehouden. DOOR: FOODPERSONALITY

‘Captain of the Category’ is een jaarlijks onderzoek naar fabrikanten in de verschillende supermarktcategorieën. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau VisionWorks in samenwerking met 2gather Data Facilities. Zij vragen supermarktondernemers en filiaalleiders om per categorie één fabrikant te nomineren. Ook vraagt VisionWorks hen naar een specifiek product of merk dat er uitspringt. Bijvoorbeeld op het gebied van marge/afzet, promoties, innovatie, succesvolle nieuwe artikelen, attractiviteit, ondersteuning of consumenteninformatie. De leverancier van dit merk ontvangt de nominatie. De leverancier die binnen een categorie het

meest wordt genomineerd, wordt ‘Captain of the Category’. Rapportcijfers De nominaties worden verder ondersteund door rapportcijfers die de supermarktondernemers geven. Voor alle duidelijkheid: het kan voorkomen dat een captain in het overzicht een lager eindcijfer heeft dan andere genomineerde fabrikanten. Dat komt doordat de cijfer-waardering van fabrikanten en het aantal keren dat een fabrikant genomineerd wordt, twee verschillende dingen zijn. Die rapportcijfers hebben betrekking op de volgende zeven criteria: 1) Goede marges in combinatie met een goede omloopsnelheid van producten, in vergelijking met andere producten in de betreffende categorie.

‘CAPTAIN’ GOEDHART: “Belangrijkste is dat de aankoopmotieven van brood Lekker, Voedzaam en Gezond zijn. Deze drie motieven vertalen wij door naar alle nieuwe producten. Hiermee willen we gedurende de hele dag relevant zijn voor onze doelgroep met het goede van brood, niet alleen bij ontbijt en lunch, maar bijvoorbeeld ook als tussendoortje en bij het borrelmoment.”

‘CAPTAIN’ COCA-COLA: “Dit jaar wederom deze erkenning krijgen voor onze rol in de categorie, is iets waar we erg trots op zijn. We blijven investeren in het creëren van relevantie en waarde, met ons uitgebreide portfolio aan merken, verschillende smaken en passende verpakkingen, inspelend op de behoefte van de consument. Daarnaast werken we onverminderd door aan het steeds duurzamer maken van onze verpakkingen, van de primaire verpakking tot aan de transportverpakkingen”, aldus Jantine Grijzen, Director Home, Coca-Cola European Partners Nederland.

4

‘CAPTAIN’ DR. OETKER: “Wij zijn blij dat we dit jaar zijn uitgeroepen tot Captain of the Category met onze bak- en broodmixen. Dit is de kers op de taart na al ons harde werk!”

‘CAPTAIN’ COLGATE: “Bij Ajax vinden we het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan een schoon huis én een schonere wereld. Dat is ook de reden waarom we al onze allesreinigers in 2020 voorzien hebben van een nieuwe, biologisch afb reekbare formule, die weliswaar helemaal vegan is maar niets aan reinigingsvermogen inboet. Daarnaast hebben we de verpakkingen van onze allesreinigers aangepakt. Dat betekent dat alle fl essen van Ajax zijn gemaakt van 100 procent gerecycled plastic. Op die manier dragen we met Ajax allesreinigers ons steentje bij aan een beter milieu en een gezondere, schonere planeet. Al onze inspanningen de afgelopen jaren zijn gelukkig niet onopgemerkt gebleven, daarom zijn we ook apetrots dat we ons met Ajax allesreiniger Category Captain 2020 mogen noemen!”

2) De uitvoering van promoties in het afgelopen jaar (voorjaar 2019 tot afgelopen voorjaar). 3) De vernieuwing en de innovatie die de fabrikant met de in het onderzoek genoemde merken in de categorie brengt. 4) De regelmaat waarmee de fabrikant succesvolle nieuwe of vernieuwde producten aan de categorie toevoegt. 5) De ondersteuning van de fabrikant aan zijn merk of merken, in de media, sociale media en ‘instore’. 6) De aansprekendheid van de verpakkingen en de uitstraling op het schap. 7) Goede productinformatie aan consumenten, met betrekking tot zaken als ‘fair trade’, verantwoorde voeding, gezondheidsclaims en ingrediëntenspecificaties. Categorie-indeling De categorieën lopen gelijk met de indeling in productgroepen zoals het CBL die heeft opgesteld. Maar het kan voorkomen dat VisionWorks en FoodPersonality een categorie-indeling moeten veranderen. Bijvoorbeeld omdat

bepaalde segmenten van categorieën door de jaren heen veel belangrijker zijn geworden voor de supermarktomzet. Deze segmenten krijgen dan een eigen categorie. Zo werden vleesvervangers jaren geleden afgesplitst van de categorie 'vlees' en kregen daarmee een eigen categorie. Ten opzichte van vorig jaar is de indeling in categorieën in dit onderzoek niet veranderd. Dit jaar namen minder supermarktondernemers deel aan het onderzoek dan vorig jaar. Reden: de coronacrisis waaraan ondernemers hun handen vol hadden. In totaal zijn er 515 waarnemingen over categorieën verzameld. Research & consultancy director André Doffer van VisionWorks: “De resultaten zijn daarmee representatief voor de Nederlandse supermarktsector, op basis van de regio, het vloeroppervlak en de retailorganisatie waar de ondernemer bij aangesloten is of waar de supermarktmanager werkzaam voor is.” In deze supermarkt.team komen de winnaars aan het woord.


CAPTAIN OF THE CATEGORY

DE WINNAARS EN HUN RAPPORTCIJFERS CAPTAIN

GEWOGEN WAARDERING CATEGORIE

GEWOGEN WAARDERING CAPTAIN

CêlaVíta

7,2

7,2

FrieslandCampina

7,4

7,6

vleeswaren, vleesconserven, salades

Johma

7,5

7,5

ontbijtproducten en -granen

PepsiCo

7,1

7,1

Coca-Cola

7,9

7,9

Hak

7,5

7,5

Smilde Bakery

7,4

7,9

Kraft Heinz

7,1

7,4

Mondelez

7,5

7,6

Colgate-Palmolive

7,0

7,2

Grolsch

8,0

8,1

Kraft Heinz

7,1

7,2

desserts, ijs en dessertingrediënten

Unilever

7,6

7,9

brood en gebak

Goedhart

7,5

7,7

verse vis, visconserven, schaal- en schelpdieren

John West

6,8

6,8

Mars

6,7

7,1

Jacobs Douwe Egberts

7,6

7,7

boterhambeleg (zoet & spreads, dkw)

Unilever

7,5

7,5

koek, koekjes, banket, tussendoortjes

Pladis/Verkade

7,5

7,5

reform- en dieetartikelen

Wessanen

6,8

7,0

bake-off en broodmixen

Dr. Oetker

7,2

7,6

huishoudelijke artikelen

Reckitt Benckiser

7,3

7,5

wijnen, ciders en aperitieven

Lindemans

7,1

7,8

kaas (binnen- en buitenlands)

FrieslandCampina

7,4

7,4

Unilever

7,8

7,8

baby- en kindervoeding

Danone/Nutricia

7,0

7,1

rookwaren en -benodigdheden

Imperial Tobacco

5,8

6,6

diepvriesproducten en -snacks

Van Geloven

7,6

7,6

witvet, geelvet, oliën

Upfield

7,4

7,4

cosmetica, lichaams- en medische verzorging

Unilever

7,2

7,8

zoutjes, chips, cocktailsnacks, noten

PepsiCo

7,7

7,8

broodvervangers (beschuit, ontbijtkoek, crackers etc.)

Bolletje

7,2

7,3

Kimberly-Clark

7,4

7,6

vlees, wild en gevogelte

Promessa

7,2

7,3

vleesvervangers

Unilever

7,6

7,8

wasmiddelen en wasverzachters

Unilever

7,7

7,7

CATEGORIE aardappelen, groente en fruit zuivel (melk, melkproducten), eieren, eierproducten

niet-alcoholische dranken (fris, sappen etc.) maaltijden, maaltijdcomponenten (dkw, vers), groente- & fruitconserven bakproducten en decoratie-artikelen smaakmakers (zuren, specerijen etc.) en maaltijdversierders (sauzen, warm/koud) zoetwaren (suikerwerk, chocola, candy bars) schoonmaak-, onderhouds-, vaatwas-, reinigings- en poetsmiddelen bieren rijst en deegwaren

diervoeding en -benodigdheden koffie, thee, cacao, suiker en zoetstoffen

soepen en bouillons

hygiënische en huishoudelijke papierwaren

5


De vertrouwde smaak van Unox

Captain of the Category 2020 Soepen, soepproducten en bouillons

ADVERTENTIE BF5061 wt Adv Unox Captain of the Category V3.indd 1

06-10-20 12:00


’CATEGORIEWAARDE VERGROTEN MET ONZE MERKEN, JUIST NU’

Terwijl cijfers binnen de categorie koek en koekjes stabiel zijn en tussendoortjes onder druk staan, groeien de merken van Verkade door. Juist nu is het zaak dat de vertrouwde A-merken hun waarde bewijzen. Verkade heeft momenteel veel introducties om precies dat te doen. Captain: Kon. Verkade (Pladis) Categorie: koek en koekjes, luxe koek, banket en tussendoortjes Opvallende introducties van Verkade zijn de Verkade Meesterbaksels, waarvan momenteel twee nieuwe smaken instromen. Het zijn niet zomaar koekjes, legt category manager Koek Jingyi Hu uit. “Het zijn lekkernijen uit je favoriete koffietentje, maar dan voor thuis.” Er waren al Brosse Brownies en Knapperige Karamel en daar komen nu Speculade en Appeltaart bij. Hu: “Door corona is de relevantie van dit concept nog verder toegenomen. De horeca wordt minder bezocht en mensen brengen meer tijd samen door in de thuissituatie. De behoefte aan ‘iets lekkers’ blijft.” Verkade Meesterbaksels waren er al vóór corona, maar blijken nu extra relevant voor de consument. Heel anders ligt dat voor het segment tussendoortjes, waar Verkade met Sultana een belangrijk aandeel in heeft. Category manager Tussendoor Giulia Meijnders: “Tussendoortjes worden nou eenmaal veel gekocht voor onderweg, voor op school of op het werk. De scholen zijn weliswaar weer open, maar mensen zijn veel minder onderweg en er wordt veel vanuit huis gewerkt.” Sultana Twist mag eveneens een opvallende introductie worden genoemd; Sultana met een vleugje groenten zoals biet en wortel. Meijnders: “Je ziet dat

er ook in tussendoortjes steeds meer aandacht komt voor gezondheid. Dat was al zo en corona versterkt die trend.” Met name suiker is voor consumenten een belangrijk issue. Dat is voor de categorie als geheel een uitdaging, want een tussendoortje moet natuurlijk wel lekker zijn. “We zien echter ook dat consumenten open staan voor nieuwe smaakcombinaties en dat uitgangspunt hebben we gebruikt voor de ontwikkeling van Sultana Twist, waarin we fruit en groente combineren. Hiermee zijn we dus echt vernieuwend benieuwd hoe de consumenten dit oppakt.” Trends mainstream maken Een van de manieren waarop Sultana dat doet, is het segment tussendoortjes op een andere manier invullen. Verantwoorder, maar ook met een andere rol in de winkel. Meijnders: “Sultana Twist is een mooi voorbeeld van een verantwoorder tussendoortje, maar Sultana GoodMorning laat zien dat je ook een heel andere positie kunt innemen. Met GoodMorning zeggen we niet dat Sultana in de plaats van het ontbijt moet komen, maar dat het een aanvulling is, bijvoorbeeld op de momenten dat je weinig tijd hebt. Een plek in het schap naast ontbijtvervangers is dan best logisch. Sterker nog, dat zijn we aan het testen en we zien dat de categorie beter rendeert naast broodvervangers. Uit shopperonderzoek weten we ook dat mensen dat een logische plek vinden.”

↑ V.L.N.R. GIULIA MEIJNDERS (CATEGORY MANAGER TUSSENDOOR), JINGYI HU (CATEGORY MANAGER KOEK), JELTE BOSMA (TRADE MARKETING MANAGER) EN ROGIER FONTEIJN (SALES MANAGER RETAIL) BIJ HET SPANDOEK WAAROP MEDEWERKERS WORDEN BEDANKT VOOR HUN EXTRA INZET TIJDENS DE EERSTE CORONAPERIODE. HET DOEK HANGT PROMINENT BIJ DE INGANG VAN HET VERKADETERREIN IN ZAANDAM. (FOTO: RON OFFERMANS)

In het eigenlijke tussendoortjeschap vinden intussen veel nieuwe spelers een plekje, terwijl de grote merken zoals Sultana voor het volume zorgen. Meijnders: “Denk aan proposities met zaden/noten en proteïne. Deze nieuwe spelers zorgen vooral voor waarde door een hoge prijs. Wij haken aan op de trend zoals met GoodMorning. Dat is onze rol: trends mainstream maken, waarbij we ervoor zorgen dat kopers terugkomen.” De zorg die Verkade heeft, is dat tussendoortjes in feite een luxesegment vormen en dat consumenten volgend jaar wel eens een stuk terughoudender kunnen zijn in hun bestedingen. Meijnders: “Tegelijkertijd zien we dat mensen in dat soort periodes kiezen voor vertrouwde merken. In dit geval Sultana dus.” Merken met meerwaarde In koek en koekjes heeft Verkade een minder grote uitdaging. Die lijken immers te profiteren van het gegeven dat mensen meer tijd thuis doorbrengen. Hu: “Cocooning is weer helemaal terug. Ondanks de verwachtte recessie, zal het kleine genieten juist lang aanblijven, al zullen we geen pieken zien zoals begin dit jaar.” “Een belangrijke uitdaging voor ons is om nu tijdens de kortere boodschappentrips onder de aandacht van shoppers te komen”, aldus Hu. “We willen op zoveel mogelijk momenten confrontatie met shoppers hebben door middel van activaties. Promoties zetten we daarbij in om op momenten extra

relevantie te creëren.” Een andere uitdaging ligt in e-commerce, dat momenteel hard doorgroeit. Meijnders: “Ook daar willen we meer mee doen, al weten we dat het voor routineproducten zoals koek online een stuk lastiger is dan in het geval van de directe confrontatie op de winkelvloer. Tegelijkertijd is het een mooie kans om jongeren te bereiken.” Los daarvan wil Verkade volgend jaar ook fors investeren in mediaondersteuning. Meijnders: “Daarbij willen we sterker op de merken in plaats van op producten communiceren. We verwachten door de recessie meer focus op prijs. Dus is het aan de A-merken om de meerwaarde van merken duidelijk te maken. Wij zullen ons daarom focussen op de emotionele verbinding tussen onze merken en de consument.”

7


ADVERTENTIE 44376 WT ADV Grolsch 00 tbv Captains-editie Captains-editie supermarktteam.indd 1

07-10-20 16:56


‘MENSEN, MERKEN EN ‘KARAKTER’ MAKEN HET VERSCHIL’ ↑ FOTO: DENNIS NIJENHUIS (L.) EN JACCO POTKAMP, MET V.L.N.R. GROLSCH 0.0 IN SIXPACK, GROLSCH KRUIDIGE TRIPEL IN TWOPACK EN GROLSCH HERFSTBIER 0.0 IN SIXPACK. (FOTO: MARLOES HEMMELDER)

Grolsch is uitgeroepen tot captain van de categorie bieren. Een gesprek met director of sales Jacco Potkamp en head of category strategy Dennis Nijenhuis. Captain: Grolsch Categorie: Bieren De biercategorie: dat is nooit een gelopen race... De categorie wordt gekenmerkt door veel sterke en bekende merken en de concurrentie is stevig. Bij de bierbrouwers steekt Grolsch er dit jaar in het ‘Captain of the Category-onderzoek’ bovenuit, met een gemiddeld waarderingscijfer van 8,1. Wég festivals, wég EK… De biermarkt in coronatijd? Groeiende verkoopcijfers in de retail. Maar een forse daling in de horeca, gevolg van de lockdown van enkele maanden terug en de nog steeds strikte maatregelen van nu. Afgelaste festivals, geen EK voetbal... voor geen enkele brouwer is 2020 een fijn jaar. Toch hoor je director of sales Jacco Potkamp en head of category strategy Dennis Nijenhuis niet klagen. Kansen genoeg. In de retail en ook in de horeca. Maar dan wel ‘anders dan anders’. Brouwen, testen, snel de markt op In de Proefbrouwerij, brouwt Grolsch sinds een jaar of drie bijzondere speciaalbieren. Potkamp: "Kleine batches, kleine volumes. Het is de taak van onze meesterbrouwers om nieuwe bieren te brouwen. Zij zorgen dat wij om de drie maanden een nieuw speciaalbier hebben. Het beperkte volume gaat naar

onze zogeheten ‘Proeverijcafés’. Daar krijgen de gasten het speciaalbier te proeven. Zij beoordelen het bier en vullen een vragenlijst in. Zijn de reacties zeer positief, dan schalen we de productie op en bieden we het breder in de horeca en in de supermarkten aan.” Nijenhuis: “In de Proefbrouwerij hebben onze meesterbrouwers de vrije hand om bestaande recepten door te ontwikkelen. We proberen traditionele bierstijlen een moderne twist te geven of op basis van de creativiteit van de meesterbrouwers nieuwe bieren en stijlen te ontwikkelen.” Grolsch Kruidige Tripel, Grolsch Klassieke Blond, Grolsch Volle Dubbel, Grolsch Frisbittere IPA, zijn inmiddels allemaal ingestroomd in de supermarkt. Potkamp: "En nu is het aan ons om zo’n speciaalbier succesvol aan de man te brengen. De coronaperiode is daar juist een goede tijd voor, de bierdrinker drinkt dat op een sfeervolle avond, lekker thuis genieten. Die trend was er allang, maar de coronacrisis heeft dat versterkt. En goed voor het merk Grolsch, het verstevigt de reputatie van Grolsch als kwaliteitsbrouwer.” Bekende namen in speciaalbierschap Enkele jaren terug is het aanbod van bier bij wijze van spreken geëxplodeerd, met de opkomst van de kleinschalige craftbrouwers. Het schap met speciaalbier is daardoor voor de echte ‘beer geek’ een

geweldig schap geworden, met allemaal onbekende en gekke namen van heinde en verre. Maar Nijenhuis kent ook de keerzijde ervan: “Het speciaalbierschap mag dan geweldig zijn voor de bierfanaat die altijd alles wil uitproberen, voor een grote groep bierkopers is het een doolhof geworden. Uit onderzoek naar het ideale speciaalbierschap is gebleken dat een schap ingedeeld op merken, voor hogere verkopen zorgt. En dus meer omzet, dan een ‘traditioneel’ ingericht schap op basis van bierstijlen. Hierachter schuilt een eenvoudig principe. Als iets makkelijk te verwerken is – het schap ingedeeld naar merken oogt rustiger – zorgt dit voor een positieve emotie in het brein en dat leidt uiteindelijk tot meer verkopen. Daarnaast blijkt: de beginnende speciaalbierkoper hecht waarde aan sterke merken, zoals Grolsch."

'WE PROBEREN TRADITIONELE BIERSTIJLEN EEN MODERN TWIST TE GEVEN'

factor in de markt zijn. Dat is dan ook de reden dat zo veel van onze bieren awards winnen en door consumenten gewaardeerd worden.” Potkamp: “We hebben de ambitie dat in 2025 25% van ons marktaandeel 0.0 moet zijn." Field sales, local marketing Een van de redenen dat Grolsch dit jaar captain is, is volgens Potkamp en Nijhuis dat Grolsch de supermarktondernemer en de filiaalleider extra hulp biedt. Potkamp: “Twee jaar geleden zijn wij gestart met een nieuwe benadering van supermarkten. We gebruiken een ‘localmarketing’-instrument dat laat zien welk bier in welk marktgebied relevant is en dus daarom: welke supermarkt welke promoties of welke schapmeters zou moeten accentueren. Onze account managers bespreken dit met de filiaalleider of de supermarktondernemer, op kwartaalbasis. En zij bepalen dan onderling wat de stappen zijn voor die supermarkt om tot een betere bieromzet en -afzet te komen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je met een bepaald segment bier meer aan promoties doet. " Al met al, aldus Potkamp en Nijenhuis: de mensen van Grolsch werken dag in, dag uit aan de verbetering van de biermarkt en aan een steeds hogere waardering van het merk Grolsch - en dat zit eigenlijk ook allemaal in de Grolschcampagne ‘Proef karakter’. “Zo willen we het verschil maken.”

Ambitie met 0.0 Daarnaast heeft Grolsch de ‘minder alcohol’-trend met beide handen aangegrepen. Nijenhuis: “We waren niet de eerste met 0.0 maar toen we eenmaal met Grolsch 0.0 kwamen, hebben we daar veel succes mee geboekt. We hebben er ook een aanzienlijk aantal awards mee gewonnen bij biertests. Als wij iets brouwen, dan moet de kwaliteit altijd de onderscheidende

9


Ervaar het D.E Café-gevoel,

ook thuis

In diverse varianten verkrijgbaar; bonen (Delicaat Rond en Espresso), filter (Delicaat Rond en Intens) en aluminium capsules (Lungo en Espresso). *Merk van een derde partij niet verbonden met JACOBS DOUWE EGBERTS.

Ervaar nu ook thuis het gevoel van D.E Café. Met de allerlekkerste koffie geïnspireerd op de hardlopers van de menukaart van onze Douwe Egberts koffie cafés. De D.E Café melanges zijn langzaam gebrand en daardoor vol en delicaat van smaak.

ADVERTENTIE


‘VOOR ELKE CONSUMENT EN VOORKEUR DE JUISTE OPLOSSING’ Jacobs Douwe Egberts blijft op zoek naar manieren om de rijke wereld van koffie en thee nog nadrukkelijker op shoppers over te brengen. Captain: Jacobs Douwe Egberts Categorie: koffie & thee JDE wil koffie en thee toegankelijk maken voor iedereen. Iedereen verdient de koffie of thee waar hij of zij van houdt. “We ondersteunen onze merken continu en zijn bijvoorbeeld veel op tv aanwezig. Dat doen we voor onze merken maar ook om de verschillende koffiesegmenten, bijvoorbeeld het bonenof softpadssegment bij consumenten onder de aandacht te brengen. Dat past ook bij onze rol in de categorie", vertelt sales director van JDE Kay Schreuder. Ook als het gaat om de winkelvloer neemt JDE graag het voortouw. Zo heeft het jarenlang geijverd voor een betere invulling en aankleding van het schap. En met resultaat: “Er zijn steeds meer supermarkten die hun shoppers helpen met een goede invulling en signing van het koffieschap.” En toch blijft er volgens Schreuder ook ruimte voor verdere verbetering, zoals het 'toevoegen van inspiratie en beleving' aan het koffieschap. Verschuiving naar thuis Beleving en inspiratie gaat verder dan alleen het toevoegen van nieuw assortiment. Maar nieuw assortiment is wel een belangrijk onderdeel. Zo introduceerde JDE onlangs D.E Café in het supermarktschap, een reeks blends waarmee de consument ook thuis de echte horecakwaliteit en beleving kan ervaren. Schreuder: “D.E Café is gebaseerd op de meest verkochte

melanges van Douwe Egberts in de horeca. Op basis daarvan wordt nu een reeks van heerlijke koffies met de meest populaire melanges voor bonen, filter en capsules geïntroduceerd.” JDE heeft in de afgelopen maanden als gevolg van de uitbraak van het coronavirus een gedeeltelijke verschuiving gezien van foodservice naar retail, terwijl de hoeveelheid koffie die wordt gedronken ongeveer gelijk blijft. Schreuder: “Er wordt in Nederland al bovengemiddeld veel koffie gedronken en mensen gaan niet opeens tien kopjes per dag meer drinken omdat ze vanuit huis werken. We hebben tijdens de eerste coronaperiode nauw samengewerkt met onze retailpartners om aan maximale beschikbaarheid van onze producten in de winkel te werken. Natuurlijk waren er uitdagingen door de extreme druk op de gehele logistieke keten, maar ik ben erg trots op het resultaat dat we gezamenlijk hebben bereikt.” De verschuiving naar thuisverbruik lijkt voor een deel in stand gebleven. Corona werkt echter ook op andere vlakken door. “Momenteel zijn veel koffiecorners vanwege corona niet in gebruik. Daar ligt voor de retail nog een kans om de rijke wereld van koffie en thee aan de shopper over te brengen, naast het bieden van een kopje koffie of een gesprek." Duurzame oplossingen Van de verschillende zetsystemen presteren eenkopssystemen het beste, al beleeft de traditionele filterkoffie

momenteel weer een herwaardering. JDE heeft daarbij zeker oog voor de duurzaamheidsaspecten van de verschillende koffiesystemen. Schreuder: “Het uitgangspunt is dat alles dat je meer overhoudt dan koffiedrab en misschien nog wat papier om een oplossing vraagt. Op dat vlak moeten we als producenten, zowel individueel als gezamenlijk, werken aan duurzame oplossingen. Makkelijke oplossingen bestaan niet, zo is het verduurzamen van koffiecapsules best lastig. Toch streven we er als JDE naar tegen 2025 alleen nog 100% composteerbare en recyclebare verpakkingen te hebben. Dat geldt voor zowel koffie als thee.”

Onzekere periode JDE verwacht dat de komende onzekere periode veel aanpassingsvermogen van de organisatie vraagt. “De tijdelijke verschuiving naar thuisconsumptie, de versnelling van digitalisering, het omarmen van technologie en de groei van online bestellen, het zijn allemaal ontwikkelingen waar we rekening mee houden. Er is veel onzeker in de komende tijd. Maar als wij – onze retail partners en JDE – elkaar goed blijven vinden zoals in de afgelopen periode, dan zijn we tot veel in staat. Dit bedrijf heeft sinds 1753 natuurlijk al vaker voor uitdagingen gestaan.”

Lekker fris Op het gebied van thee heeft de benadering van de markt door JDE sterke overeenkomsten met die van koffie. “Ook thee vormt een wereld waar je hele mooie verhalen over kunt vertellen en dat doen we dus ook”, aldus Schreuder. “Met name premium thee heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. De consument varieert veel binnen thee en heeft vaak ook meerdere smaken in huis. Met onze Pickwick Joy of Tea range hebben we hier een mooie invulling aan gegeven.” En toch gooide JDE het eerder dit jaar over een heel andere boeg. In week 20 introduceerde het namelijk Pickwick Lekker Fris, een drietal blends waarmee je smaak aan je water geeft . Koud water, welteverstaan. Pickwick Lekker Fris hoort dan ook in het siropenschap in plaats van in het theeschap. Schreuder: “Het is inderdaad iets heel anders en het succes heeft ons enigszins overrompeld. Met Pickwick Lekker Fris spelen we in op het belang van voldoende drinken en het is een heerlijke gezonde smaaktoevoeging aan je water.

↑ KAY SCHREUDER: “ER ZIJN STEEDS MEER FORMULES DIE HUN SHOPPERS HELPEN MET EEN GOEDE INVULLING EN SIGNING VAN HET KOFFIESCHAP.” (FOTO: JAN WILLEM HOUWELING)

11


De kleine dingen die we doen,

beschermen de kleine dingen die we liefhebben MEEST VERKOCHTE MERK in reinigingsproducten van Nederland, 2020*

*Bron: Nielsen (cijfers tot 06.2020) ADVERTENTIE


COUNTRY MANAGER NICOLAS VRINAT: “HET BESTAANSRECHT VAN RECKITT-BENCKISER IS ‘TO PROTECT AND HEAL’ EN HET MERK DETTOL IS LEIDEND IN DEZE MISSIE.” (FOTO: RON OFFERMANS)

GEZONDHEID BEGINT MET HYGIËNE, HYGIËNE BEGINT MET DETTOL Als er één onderwerp is dat sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan ooit in de belangstelling staat dan is het wel hygiëne. En juist daarin is Reckitt-Benckiser met Dettol de specialist. “Onze missie is nog nooit zo belangrijk geweest.” Captain: Reckitt-Benckiser (Dettol) Categorie: huishoudelijke artikelen Sinds de uitbraak van het coronavirus, begin dit jaar, is de vraag naar Dettolproducten extreem hoog. Zoals veel fabrikanten stond ook Reckitt-Benckiser voor grote logistieke uitdagingen. “Maar onze teams bleken in staat om de productie snel op te voeren en de transitietijden aanzienlijk te versnellen om aan de immense vraag te voldoen”, begint Nicolas Vrinat, sinds januari country manager Nederland. “Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om onze teams te bedanken voor hun enorme inspanningen en – nog belangrijker – onze retailpartners voor hun samenwerking tijdens deze uitzonderlijke crisis." De run op hygiëneproducten, waaronder die van Dettol, was in die eerste coronaweken ongekend en nog altijd is er sprake van een extreem hoge vraag. Met een tweede golf van besmettingen, zal dat voorlopig zo blijven. “We zijn nu in een betere positie om de hoge vraag van de consument op te vangen. We hebben in de tussenliggende periode grote investeringen gedaan in onze supplyketen, maar de situatie blijft complex omdat de vraag zo buitensporig hoog is. Terwijl we doorgaan met het werken in ons ‘nieuwe normaal’, richten we ons ook op onze supply-behoefte op de middellange en langere termijn om onze strategische groeiambitie te kunnen verwezenlijken.” Reckitt-Benckiser is er dan ook van overtuigd dat het onderwerp hygiëne

sinds corona een fundamenteel andere positie inneemt in het denken en handelen van mensen. “Corona heeft de reeds bestaande trends versterkt, zoals het idee dat hygiëne het fundament is voor een goede gezondheid. Iets vergelijkbaars geldt voor de gedachte dat self-care de toekomst van gezondheidszorg wordt. Het bestaansrecht van Reckitt-Benckiser is ‘to protect and heal’ en het merk Dettol is leidend in deze missie.” Meest verkochte schoonmaakmerk De uitbraak van COVID-19 benadrukt volgens Vrinat nog eens het belang en de relevantie van Dettol. Het merk bestaat al ruim 80 jaar en het oorspronkelijke product werd vanwege de uitstekende desinfecterende werking op grote schaal gebruikt in ziekenhuizen. Later vond het merk zijn weg ook naar de consument en het staat nu op een stevige eerste plaats van meest verkochte schoonmaakmerken in Nederland (aldus Nielsen GTC - April 2020 MAT Data). Vrinat is te spreken over de manier waarop supermarkten Dettol presenteren maar ziet ook ruimte voor verbetering. De verbeterslag ligt daarin dat de categorieën in kwestie steeds belangrijker worden door de actuele situatie maar dat ook op langere termijn zullen blijven. Er is een gedragsverandering bij consumenten gaande – voortvloeiend uit het toenemende belang van hygiëne – waardoor er structureel meer aandacht voor deze categorieën zal zijn. Ter illustratie: meer dan 80% van de consumenten zegt dat ze hun

nieuwe hygiënegedrag na COVID-19 zullen behouden; meer handen wassen, regelmatiger schoonmaken en meer gebruik van persoonlijke handgel. Op basis hiervan zou de toegewezen schapruimte voor zowel persoonlijke hygiëne als huishoudelijke reinigingsproducten moeten toenemen.

“HYGIENE IS THE NEW HEALTH” “De coronacrisis creëert bijvoorbeeld nieuwe en voor de consument relevante mogelijkheden voor cross-selling, zoals bijvoorbeeld tussen handzeep, handgel en reinigingsdoekjes voor het oppervlak. We werken momenteel aan het genereren van nieuwe activeringsprojecten in supermarkten, bijvoorbeeld met ‘hygiëne zones’. Maar ook plaatsing van Dettol onthe-go hygiëne-items bij de kassa is een belangrijke manier om aan de vraag van de consument te voldoen en het volledige potentieel te benutten.”

bijzonder Dettol – een van de grootste investeerders in Nederland als het gaat om media-investeringen. In 2021 zullen we doorgaan met het stimuleren van educatie over gebruik van onze producten en het belang van een goede hygiëne. Daarmee stimuleren we tevens de groei van onze retailpartners.” Daarnaast moet groei ook komen van de introductie van nieuwe producten: “Innovatie is inderdaad een belangrijke factor voor groei en we richten ons op het omzetten van consumenteninzichten en wetenschappelijk inzichten in unieke oplossingen voor vandaag, morgen en de toekomst." Het portfolio van Dettol is behoorlijk breed en valt binnen de categorieën handzeep en huishoudelijke reiniging. Die categorieën worden zoals gezegd steeds belangrijker voor consumenten, aangezien hygiëne de basis is van gezondheid. Bovendien creëert het veranderende winkelgedrag een belangrijke kans voor supermarkten door te zorgen voor een goede distributie en zichtbaarheid. “Meer schapruimte en second placement zouden zeker helpen om de productbeschikbaarheid te verbeteren. Om deze kans te verzilveren, zal een keuze tussen categorieën moeten worden gemaakt.”

Voorlichting en educatie Reckitt-Benckiser doet er ook alles aan om Dettol als hygiënemerk onder de aandacht van de consument te houden. Inhoudelijk ligt de nadruk daarbij vaak op voorlichting. “We zijn als Reckitt-Benckiser – en in het

13


ADVERTENTIE


CAPTAIN OF THE CATEGORY

DE CIJFERS

Met een rapportcijfer van 7,49 voor alle ‘captains’ bij elkaar blijkt dat ondernemers en filiaalleiders de captains nog steeds hoog waarderen. Maar het verschil tussen de captains en fabrikanten die deze titel niet kregen, is in vergelijking met vorig jaar iets kleiner geworden. DOOR: FOODPERSONALITY

De captains kregen dit jaar gemiddeld een 7,49. De individuele cijfers vind je op p. 5. En op de pagina ernaast lees je hoe het Captains-onderzoek is opgezet. Ondernemers en bedrijfsleiders nomineren hun favoriete merken. Maar wat zeiden zij eigenlijk precies over de fabrikanten die zichzelf dit jaar 'captain' mogen noemen? Waardering/rapportcijfers Hoe waarderen ondernemers en filiaalleiders de fabrikanten? De totale gemiddelde waardering voor alle fabrikanten (alle genomineerden) stijgt doorgaans ieder jaar. Het rapportcijfer is 7,15 in 2014 en stijgt tot 7,26 in 2016. In 2017 en 2018 daalt het gemiddelde

rapportcijfer weer. Vorig jaar echter steeg het cijfer naar 7,31. Dit jaar zakt dat, maar dat is slechts minimaal: naar 7,30. Dit is dus het gemiddelde cijfer voor alle genomineerden, ook degene die uiteindelijk geen 'captain' zijn geworden. Dan de waardering van de ondernemers en filiaalleiders voor de fabrikanten die wel ‘captain’ zijn geworden. In 2010 kregen die gemiddeld een 7,09, in 2015 was dat inmiddels een 7,29. Het jaar erop schoot dat verder omhoog naar 7,42 en vorig jaar was de waardering voor de captains de hoogste ooit: 7,56. Dit jaar is er met het cijfer 7,49 sprake van een lichte daling, maar nog altijd een prima eindcijfer.

fabrikanten die uiteindelijk captain zijn geworden dit jaar dichter bij elkaar. In procentpunten uitgedrukt: • De captains daalden t.o.v. vorig jaar: van 7,56 naar 7,49 = 7 procentpunt. • ‘Alle genomineerde fabrikanten’ daalden t.o.v. vorig jaar: van 7,31 naar 7,30 = 1 procentpunt. André Doffer, research & consultancy director van VisionWorks, die dit onderzoek al jaren uitvoert: “Het verschil

tussen de groep ‘captains’ en de hele groep ‘genoemde fabrikanten’, dus alle genomineerde fabrikanten, is dit jaar kleiner geworden. Dat is een tegenstelling als je dat met vorig jaar vergelijkt, maar het is wél in overeenstemming met de jaren ervoor, waarin de verschillen ook telkens kleiner werden. Kijk, als de verschillen groter worden, kunnen we daar de ‘captains’ altijd mee feliciteren. TEKST GAAT VERDER OP PAGINA 17 ►

HET BELANG VAN DE CRITERIA

Wel liggen de cijfers van ‘alle genomineerde fabrikanten’ en de

RAPPORTCIJFERS CAPTAINS VERSUS ANDERE FABRIKANTEN 2014-2019

15


CAPTAIN OF THE CATEGORY cosmetica, lichaamsverzorging, mond- en medische verzorging

Bedankt, jullie laten ons stralen! ADVERTENTIE LT0431 wt Andrelon adv Captain of the Category award 260x380 v7.indd 1

23-10-20 11:23


En als de verschillen kleiner worden, kunnen we de andere fabrikanten altijd zeggen dat de ‘onderlinge strijd nog lang niet gestreden is’. Hoe dan ook, vorig jaar was gewoonweg uitzonderlijk. Daarnaast zien we bij ‘alle genomineerden’ de laatste jaren meer gespecialiseerde aanbieders, die altijd wel een aantal nominaties in de wacht slepen. Zij krijgen van de ondernemers en filiaalleiders ook altijd een relatief hoog cijfer. Dat verkleint het verschil met de captains." Belang van de criteria In het captains-onderzoek krijgen ondernemers en filiaalleiders elk jaar zeven criteria voorgelegd. Zij beoordelen de fabrikanten op deze criteria. Ook wordt altijd gemeten hoe belangrijk zij die zeven criteria vinden. Hoe ziet deze ‘belangscore’ er dit jaar uit? 1) goede marge in combinatie met goede omloopsnelheid 18% 2) goede promoties 17% 3) vernieuwing/innovatie in de hele categorie 12% 4) de regelmaat waarmee een fabrikant succesvolle nieuwe producten lanceert 15% 5) de ondersteuning van producten in de media en in de supermarkt 10% 6) de aantrekkelijkheid van de verpakking en de schapuitstraling 11% 7) de informatieverstrekking aan de consument 17% Ondernemers en bedrijfsleiders vinden ‘goede marge en omloopsnelheid’, dus het belangrijkste. En dat is natuurlijk

niet vreemd. 'Schapuitstraling en aansprekende verpakkingen’ en ‘ondersteuning in media en op winkelvloer’ scoren het laagst, ondernemers en filiaalleiders vinden dat dus relatief minder belangrijk. Deze rangorde van belangrijk naar minder belangrijk is ieder jaar ongeveer hetzelfde. Maar dit jaar is de lijst zelfs precies hetzelfde als vorig jaar. Opvallend is ook altijd dat ‘goede promoties’ zwaar wegen. En ‘ondersteuning in media en op winkelvloer' weegt dan weer iets minder zwaar terwijl de ondervraagden in dit onderzoek – ondernemers en filiaalleiders – zelf wel dagelijks op die winkelvloer rondlopen. De prestaties van de fabrikanten Ondernemers en filiaalleiders beoordelen de prestaties van de fabrikanten dus op basis van deze zeven criteria. Opvallende aspecten uit de beoordelingen van dit jaar: • Zoals duidelijk wordt uit figuur 1, de overall-waardering voor alle criteria is op een 7,30 uitgekomen. • Ondernemers en filiaalleiders vinden dat fabrikanten het dit jaar beter doen op het criterium ‘marge en omloopsnelheid’ dan vorig jaar; zij kregen voor dit onderdeel 7,17 in 2019, 7,24 dit jaar. Daar kunnen fabrikanten blij om zijn, want dit criterium vinden ondernemers en filiaalleiders veruit het belangrijkste (zie figuur 2). • Vorig jaar vonden de ondernemers en filiaalleiders dat fabrikanten het op

maar liefst zes van de zeven criteria beter deden dan het jaar ervoor. Dat is dit jaar anders. • De beoordelingen van alle fabrikanten op criteria nummers 1, 2, 5, 6 en 7 zijn iets gestegen. Maar voor criteria nummers 3 en 4 ('vernieuwing /innovatie' en de 'regelmaat van succesvolle nieuwe producten') zijn de beoordelingen gedaald. En vergeleken met de cijfers van afgelopen jaren ook behoorlijk: ‘Vernieuwing/ innovatie’ daalde van 7,39 vorig jaar naar 7,22 dit jaar. ‘De regelmaat van succesvolle nieuwe producten’ daalde van 7,31 vorig jaar naar 7,17 dit jaar. De ondernemers en filiaalleiders geven hiermee een signaal af. Alsof ze de producenten willen zeggen: ‘doe er iets aan’. Maar ja, innoveren en geregeld een nieuw succesvol product in de markt zetten, dat is niet altijd een gemakkelijke opdracht. Belang van criteria 2015, 2019 en 2020 Het captains-onderzoek maakt duidelijk welke criteria de ondernemers en filiaalleiders dit jaar belangrijk vinden. Deze cijfers worden vergeleken met de cijfers van vorig jaar en van 2015. Informatieverstrekking aan de consument 2015: 15,0% 2019: 16,6% 2020: 16,8% Doffer: “Consumenten kijken kritischer naar de producten die zij kopen en de ingrediënten die daar in zitten. De informatie die fabrikanten daarover

DE PRESTATIES VAN DE FABRIKANTEN

geven vinden zij daarom ook steeds belangrijker, en dat is begrijpelijk. Daarnaast: anders dan andere jaren hebben we de enquête voor dit onderzoek iets later uitgevoerd dan gewoonlijk. Omdat er een lockdown was en beslissers op de winkelvloer toch echt wat anders aan hun hoofd hadden. Ná die lockdown zijn we meteen gestart. We hadden net een periode achter de rug waarin consumenten veel vaker dan gewoonlijk thuis hebben gegeten en minder konden sporten. ‘Goed letten op je gezondheid’ kreeg in deze periode logischerwijze ook meer aandacht. En in de supermarkt leidt dat dan weer tot bewustere aankopen en aandacht voor de ingrediënten. Het zou goed kunnen dat ondernemers en filiaalleiders dit aspect daardoor ook weer belangrijker zijn gaan vinden.” De aantrekkelijkheid van de verpakking en de schapuitstraling 2015: 12,2% 2019: 11,4% 2020: 11,1%. Doffer: “Fabrikanten hebben dit goed onder de knie, met een rapportcijfer 7,64 dit jaar. Ze krijgen daar een steeds hoger rapportcijfer voor. Wat zou kunnen, is dit: de aandacht van de ondernemers en filiaalleiders richt zich daardoor meer op de andere aspecten. Dit zit zogezegd ‘wel snor’.” Ondersteuning van producten in de media en in de supermarkt In 2015: 11,0% 2019: 10,2% 2020: 10,0% Doffer: “Dit criterium neemt soms, incidenteel, opeens weer aan belang toe, maar de grote lijn is dat dat daalt. Ondernemers en filiaalleiders hechten blijkbaar meer waarde aan een goed basisrendement, denk aan het criterium ‘marge en omloopsnelheid’.” Regelmaat waarmee een fabrikant succesvolle nieuwe producten lanceert In 2015: 15,9% 2019: 15,1% 2020: 15,3% Je zou kunnen zeggen dat we na de daling weer een beetje op de weg terug zijn. Van 15,1% naar 15,3% sluit eigenlijk ook goed aan bij dat signaal dat ondernemers en filiaalleiders geven aan fabrikanten: 'Fabrikanten, doe er iets aan’. Vernieuwing/innovatie in de hele categorie 2015: 11,7% 2019: 11,6% 2020: 11,5% Licht dalend, maar dit is net zo goed gewoon stabiel te noemen.

BELANG VAN DE CRITERIA 2020, 2019 EN 2015

Goede promoties 2015: 16,0% 2019: 17,1% 2020: 17,4%. De promodruk doet zich hier steeds maar voelen, het belang van goede promoties stijgt door de jaren heen licht. Net als de promodruk zelf. Goede marge in combinatie met goede omloopsnelheid 2015: 18,2% 2019: 18,0% 2020: 17,9%. Eigenlijk blijft het bijzonder dat dit criterium in deze tabel niet in al die jaren ver boven de andere criteria uitsteekt, omdat dit in de meest directe zin bijdraagt aan de exploitatie van de ondernemers en filliaalleiders. Doffer: “Weliswaar daalt het belang van dit criterium iets ten opzichte van vorig jaar, maar daar staat tegenover dat er meer belang wordt gehecht aan goede promoties. Het algehele belang van prijs en promoties blijft daardoor onveranderd hoog.”

17


ADVERTENTIE TWE NL Bottle Group Advatorial 260 x 380mm.indd 1

14/10/2020 14:35


‘WIJN RELEVANT HOUDEN VOOR JONGVOLWASSENEN’ Hebben ondernemers en filiaalleiders wijnproducent Treasury Wine Estates uitgeroepen tot 'captain of the category'? Ja en nee. In het captains-onderzoek hebben ze een merk aangewezen: Lindeman’s. En het bedrijf achter Lindeman’s is Treasury Wine Estates. Captain: Treasury Wine Estates Categorie: wijnen, ciders, aperitieven Treasury Wine Estates is uitgeroepen tot captain van de categorie wijnen, ciders en aperitieven. Deze uitslag is opmerkelijk. Treasury Wine Estates levert binnen de Nederlandse food retail namelijk alleen aan Albert Heijn. Het merk Lindeman’s zelf is al vijftien jaar ‘exclusief AH’. Het Australische Treasury Wine Estates heeft een jaaromzet van ongeveer € 3 miljard en is daarmee het grootste beursgenoteerde wijnbedrijf ter wereld zonder bier en gedistilleerd in het portfolio. Het is de nummer vier in de wereld, te midden van andere wijnproducenten uit de VS, Australië, Chili, Argentinië en Frankrijk. Treasury Wine Estates (TWE) is zelf ook wereldwijd vertakt: de van oorsprong Australische aanbieder heeft inmiddels wijnhuizen in de VS, Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Het merendeel van TWE is echter nog steeds Australisch. Van de 47 wijnmerken die onder TWE vallen zijn Lindeman’s, Penfolds en Wolf Blass de drie grootste. Lindeman’s: toegankelijk, duidelijk Binnen het portfolio van TWE is Lindeman’s een merk met een ‘toegankelijke prijs-kwaliteitverhouding’. Tony Jansen, manager voor het retailkanaal en voor het gebied ‘Europees vasteland’ bij TWE, wijst erop dat Lindeman’s als enige wijnmerk in de jaarlijkse ‘Merken Top-100’ van

marktonderzoeksbureau IRI staat. In 2019 (de meest recente) op plaats 66. Lindeman’s werd ook al eens tot ‘Merk van het Jaar’ uitgeroepen in de categorie alcoholische dranken. “In de afgelopen twaalf jaar is de omzet van het merk verdrievoudigd”, aldus Jansen. Momenteel omvat het Lindeman’smerk ruim twintig items. Elke negende fles wijn die AH verkoopt, is van Lindeman’s. Jansen: “We doen er alles aan om voor AH een relevante leverancier te zijn, in termen van omloopsnelheid, marge en rendement. We willen een partner zijn waar je als afnemer eigenlijk gewoonweg niet omheen wilt. Ons aanbod in druivensoorten, landen en merken, ons aanbod van hoog tot laag in prijskwaliteitverhouding, onze inzichten in de markt en de consument, onze activatie en onze supply chain, dat alles moet doorslaggevend zijn." Schap ‘makkelijker’ maken Voor de een is het wijnschap een schap om met plezier te ontdekken, voor de ander is het een wirwar. In Nederland is zo’n 15% van de consumenten zeer geïnteresseerd in wijn. Die wijndrinker probeert graag uit: allerlei druiven,

landen, wijnhuizen en het mag ook een duurdere wijn zijn. De overige 85% wil ook graag een prima wijn, maar zonder het wijnhobbyisme, dat is een flinke groep. Voor hen is dat wijnschap ‘moeilijk’, op het ‘intimiderende’ af. Dat willen wij samen met onze partners verbeteren, denk aan meer informatie en kennisoverdracht, bijvoorbeeld via de fles zelf of bij het schap. En wat ons betreft zou het aanbod ook kleiner mogen zijn. Daar zou je niet voor weg moeten lopen en dat doen wij ook niet. Een beter uitgekiend aanbod leidt tot minder keuzestress." Stijging, daling, uitdaging “Sinds de coronapandemie is die wijnomzet in de supermarktsector met 3% gestegen. Maar vóór die pandemie was de wijnmarkt juist aan het dalen, met 2%", vertelt Jansen. Wijnproducenten hebben volgens hem moeite om een antwoord te vinden op de veranderingen in de bieren de gedistilleerdmarkt. Zoals de opkomst van craft bieren en van alcoholvrij. Hiermee zijn er ‘vrouwen weggekaapt’ uit de wijnmarkt. Jansen: “Bierbrouwers en ginproducenten hebben de aanstekelijke ‘storytelling’

↑ V.L.N.R.: TONY JANSEN (REGIONAL MANAGER CONTINENTAL EUROPE RETAIL), NICO MAAS (BUSINESS MANAGER CONTINENTAL EUROPE RETAIL) EN ESTELLE BOLLEE (SALES & MARKETING EXECUTIVE) (FOTO: ROB KEERIS)

van de wijnproducenten gekopieerd. De jonge vrouw die nu de horeca bezoekt, pakt niet meer als vanzelf die gebruikelijke witte wijn. Er is weliswaar ook alcoholvrije wijn – ook van ons – maar in bier is alcoholvrij al veel groter.” TWE heeft zich met Lindeman’s aan deze daling weten te onttrekken. Zoals gemeld: sinds het merk in Nederland te koop is, is de omzet verdrievoudigd. En anders dan veel andere wijnaanbieders is TWE een marketingorganisatie. Als voorbeeld wijst Jansen naar het merk 19 Crimes: “19 Crimes is als concept voor jongvolwassenen uitgewerkt, vervolgens is daar een passende wijn bij geproduceerd, en de juiste communicatie via de app Living Wine Labels en op sociale media.” Lindeman’s-bos Daarnaast werkt TWE ook aan verduurzaming, onder het motto ‘better for you, better for the planet’. Jansen: “Het duidt op twee inspanningen van ons. Ten eerste maken we steeds meer werk van alcoholvrije wijn. Ten tweede – en dat zie je nog niet vaak in de wijnwereld – zal TWE eind dit jaar met het merk Lindeman’s CO2neutraal zijn. We doen aan herbebossing in het Amazoneregenwoud en in het Verenigd Koninkrijk, we doen een zonnepanelenproject op de Filipijnen en plaatsen windmolens in India. En in eigen land werken we ook aan soortgelijke initiatieven, waaronder het creëren van een Lindeman’s-bos. Zou dat niet gaaf zijn?”

19


ONZE BESTE VARIATIES OOIT

Smaakvolle alledaagse favorieten van SHEBA® Met een grote variatie in smaken, texturen en overheerlijke kwalitatieve ingrediënten waar je kat van houdt. ©Mars Nederland B.V. 2020 ADVERTENTIE


‘A BETTER WORLD FOR PETS’

De langetermijnvisie van Mars om met petcare meer waarde toe te voegen aan de categorie diervoeding wordt gewaardeerd en heeft ervoor gezorgd dat Mars de titel Captain of the Category heeft teruggewonnen. Mars Petcare streeft naar een betere wereld voor dieren, en dat betekent veel meer dan alleen goede diervoeding. Captain: Mars Petcare Categorie: Diervoeding en dierbenodigdheden De titel is door het team van Mars Petcare goed ontvangen, vertellen category director Confectionery & Petcare Catrien d’Ancona en sales director Caspar Kam. “Het is elk jaar spannend, we verzetten veel werk om ons te onderscheiden maar de concurrentie is ook sterk. We hebben een aantal jaar geleden een duidelijke langetermijnstrategie ingezet met de focus op categoriegroei en zijn verheugd dat onze inspanningen met deze titel worden gewaardeerd.” Categorie in beweging De categorie diervoeding is de laatste jaren sterk in beweging. De houding van mensen ten opzichte van hun huisdier verandert en de rol van de categorie binnen het foodkanaal verandert mee. D’Ancona: “Nederlanders zien het huisdier steeds meer als onderdeel van het gezin. Ze willen voor hun dieren, net als voor zichzelf, gevarieerde, duurzame en gezonde voedingsproducten. We verwachten dat 41% van de toekomstige groei zal komen uit ‘het beste voor je huisdier’ en 55% van de toekomstige groei

uit ‘het lekkerste voor je huisdier’. Ook worden huisdieren steeds ouder en schaft de Nederlander vaker unieke rassen aan met een specifieke voedingsbehoefte.” De groeidrijvers voor de categorie zijn volgens d’ Ancona de producten die nodig zijn voor de aanschaf van een nieuw huisdier, gebalanceerde en gezonde basisvoeding en de verwenproducten of snacks waarmee je een band met je huisdier kunt opbouwen. “Bij al deze segmenten gaan we uit van een holistische benadering van gezondheid. Een betere wereld voor huisdieren betekent betere voeding en verantwoorde, leuke snacks, maar ook dat je als producent je verantwoordelijkheid neemt op het gebied van duurzaamheid. Dat vertalen we in introducties zoals Perfect Portions, kleinere porties met hoogwaardige ingrediënten, in de smaken rund, zalm en kip. Deze porties hoef je niet zelf te scheiden, je hoeft geen voer weg te gooien en ze zijn verpakt in recyclebare verpakkingen. Zo sluiten we aan op een betere wereld voor huisdieren, in de breedste zin van het woord.” Uitdagingen van het schap Diervoeding is geen eenvoudige categorie en Mars Petcare staat samen met de retailers voor verschillende

uitdagingen, vertelt Kam. “Ten eerste zou de navigatie van het schap veel duidelijker kunnen. Naast het onderscheid in gezonde voeding en verwenproducten, zouden we het schap het liefst verdeeld zien in duidelijke subsegmenten die oplossingsgericht zijn, dus voer voor jonge of oude dieren, voor hun vacht of hun gebit. Die subsegmenten zouden weer onderverdeeld kunnen worden in merkblokken en uiteindelijk moet juist op dit schap goed gespiegeld worden om rust te creëren in alle verschillende smaken en producten. De tweede uitdaging is om de grootverpakkingen voornamelijk via internet te verkopen zodat er meer ruimte en aandacht ontstaat om de producten die een hogere waarde per kilogram hebben, aantrekkelijk te maken voor de consument. Grotere verpakkingen zullen niet helemaal uit de winkel verdwijnen, maar deze conversie naar een hogere waarde per kilogram is een belangrijke gemeenschappelijke uitdaging.” Oplossingen op maat Het category managementteam van Mars wordt regelmatig door retailers uitgenodigd om haar categorievisie te bespreken. D’Ancona: “We gaan nauwe samenwerkingen aan om te analyseren hoe je de categorie het beste voor deze retailer kan laten renderen. Daarbij redeneren we niet vanuit de gedachte wat het beste is voor Mars, maar we streven naar een triple win, waarbij de klant en de shopper centraal staan. En elke retailer heeft een ander profiel shopper, dus het is cruciaal dat wij per retailer de behoeftes in kaart brengen en een maatoplossing bieden. Een groeiend aantal

shoppers zal een premium en duurzaam product voor hun huisdier willen kopen omdat zij meer oog hebben voor het milieu en de gezondheid van hun hond of kat. Daar stemmen we onze constante innovatiestroom op af, waarbij ook onze bestaande producten steeds worden verbeterd in duurzaamheid en smaak. We blijven perfectioneren en innoveren voor een sterkere categorie en we zijn heel erg blij dat deze inspanningen door de retailers worden herkend.” Onderscheidend vermogen We zien dat de rol van de categorie langzaamaan verandert voor supermarkten. In het verleden was het aanbod in diervoeding een must have, maar niet bepaald onderscheidend voor je formule. Nu vragen steeds meer retailers zich af hoe zij met diervoeding onderscheidend vermogen kunnen bieden. Wij kunnen daarbij adviseren, bijvoorbeeld over een aantrekkelijke presentatie van de producten voor het verwenmoment, een goede aankleding van de winkelvloer en voorlichting aan het schap. Kortom, de categorie heeft nog voldoende uitdagingen die we graag samen met retailers oppakken. De meningen over het belang van diervoeding in de supermarkt verschillen, maar het is duidelijk dat een groot aantal supermarkten meer waarde aan de categorie hechten. En als anderen innoveren, kun je als retailer niet achterblijven.”

21


TROTS

^

/ CATEGORY CAPTAIN V van aardappelen groente en fruit BEDANKT

VOOR JULLIE STEM!

9

verkozen te zijn tot INNOVATIE

IN HET VERSSCHAP www.celavita.nl

SAMEN HET BESTE UIT DE AARDE HALEN

ADVERTENTIE


JORN VAN DER HORST, KEY ACCOUNTMANAGER RETAIL CÊLAVÍTA, JOSIEN DRENTEN, CATEGORY MANAGER CÊLAVÍTA EN AMAL KAMAR, MARKETING DIRECTOR CÊLAVÍTA. (FOTO: PETER LOUS)

SAMEN HET BESTE UIT DE AARDE HALEN Door het goede van de verse en gekoelde aardappel onder de aandacht te brengen en ook jongere doelgroepen naar het schap te trekken, wil CêlaVíta de markt voor verse en gekoelde aardappels ook de komende jaren in beweging houden.

Captain: CêlaVíta Categorie: agf Binnen verse en gekoelde aardappels is CêlaVíta de enige A-merk-speler en al jaren de trekker van de categorie. Het merk maakte het afgelopen jaar een mooie groei door. Het marktaandeel van CêlaVíta steeg met 2,5 procentpunt. Dat mede dankzij een herpositionering die dit jaar werd doorvertaald naar een aangepast design, een vernieuwing van het assortiment en een nieuwe campagnestrategie. Supermarktondernemers en filiaalmanagers riepen CêlaVíta bovendien uit tot ‘captain’ in de categorie agf in het jaarlijkse captainonderzoek. “Daar zijn we uiteraard erg blij mee”, aldus Amal Kamar, marketing director CêlaVíta. “We werken continu aan onze zichtbaarheid, doen veel consumentenonderzoek, werken factbased en zetten ook bij acties en promoties harde data in; het is mooi dat dat door retailers wordt gewaardeerd.” ‘Word geen aardappelvergeter’ Afgelopen maart lanceerde CêlaVíta een grote categoriecampagne – ‘Word geen aardappelvergeter’ – om het goede van de verse gekoelde aardappel onder de aandacht te brengen. Want 95 procent van de Nederlanders vindt aardappels lekker, toch is maar liefst 39 procent de afgelopen twee jaar minder aardappels gaan eten. “Best raar, als je bedenkt dat de aardappel veel goede voedingsbestanddelen, zoals vitamine B en C, bevat en ook goede, meervoudige koolhydraten en meer vezels dan bijvoorbeeld rijst en pasta”, zegt Josien Drenten, category manager CêlaVíta.

Tegelijkertijd moest de campagne de belangrijkste barrière bij consumenten om verse en gekoelde aardappels te kopen wegnemen. Ook de Nieuwe Oogstcampagne, die onlangs van start ging, is hierop gericht. Sales director Raymond Hobé: “Consumenten beschouwen verse en gekoelde aardappels toch vaak als ‘minder vers’ dan een ongeschilde aardappel die los op de afg-afdeling ligt. ‘Het zit in een zakje, dan zal het wel minder vers zijn' en 'er is waarschijnlijk ook iets aan toegevoegd’. Terwijl onze aardappels binnen 24 uur in de supermarkt liggen, na gewassen te zijn in Veluws bronwater. En natuurlijk worden er geen additieven aan toegevoegd. Het grote voordeel ten opzichte van een ongeschilde aardappel is natuurlijk: gemak.” Nieuwe generatie aardappeleters CêlaVíta wil nieuwe, jongere doelgroepen naar het schap trekken. “Bij chefs en foodbloggers staat de aardappel al weer op de kaart”, zegt Drenten. “Met onze merkcampagne ‘De nieuwe generatie aardappeleters’ spreken we een bredere doelgroep aan. We wijzen hen op alle voordelen van de verse en gekoelde aardappel: je zet hiermee eenvoudig een smaakvolle en duurzame maaltijd op tafel. Dat laatste is iets waar steeds meer consumenten behoefte aan hebben.” Hobé: "Door de coronacrisis trokken veel leveranciers promoties en innovatieondersteuning in. Wij zagen dat er behoefte bleef aan variatie en gemak en zijn toen toch het merk CêlaVíta actief blijven ondersteunen. Ook zijn we doorgegaan met innoveren.” ‘Innovaties essentieel’ Onlangs bracht CêlaVíta dan ook twee

nieuwe producten op de markt, die aansluiten bij de behoefte van de nieuwe generatie aardappeleters. Binnen krieltjes lanceerde het een nieuwe seizoenspecial: Mini krieltjes Gerookte paprika. Kamar: “Ook in ons basisassortiment willen we consumenten blijven verleiden. We wisselen daarom geregeld van seizoenspecial. Daarnaast introduceerde CêlaVíta een Zoete Aardappel Ovenschotel, in twee varianten: Ras el hanout en Tijm & Knoflook. Ook een goede presentatie online is meer dan ooit van belang. Online bestellen heeft door de coronacrisis een enorme vlucht genomen. Drenten: “Het marktaandeel van CêlaVíta is online nog een stuk hoger dan offline. Dat heeft te maken met onze zichtbaarheid, maar ook met het type consument: de koper van verse en gekoelde aardappels is gericht op gemak, de consument die deze online bestelt is dat helemaal. Het loont om te investeren in de zichtbaarheid van het hele aanbod, zodat consumenten de mogelijkheid hebben om online eenvoudig te oriënteren. Daar helpen we graag bij.” Verspilling tegengaan Tot slot: een belangrijk onderdeel in de werkwijze van CêlaVíta, een aspect waarmee het in feite groot is geworden, is het bestrijden van verspilling. Hobé: “We kijken kritisch naar ons assortiment.

We zijn heel actief met introducties. Maar we weten ook: niet elke introductie loopt even goed. Dan kun je een product een halfjaar de tijd geven om te kijken of het veel beter gaat lopen, maar ondertussen heb je dan wel te maken met waste.” Ook op andere vlakken werkt CêlaVíta aan verduurzaming. “We kijken bijvoorbeeld continu hoe we onze verpakkingen duurzamer kunnen maken.” Kamar: “Dat alles heeft te maken met onze ‘purpose’: ‘Samen het beste uit de aarde halen’. Dat is waar CêlaVíta voor staat. Of het nu gaat om de samenwerking met telers, onze verpakkingen of de wijze waarop een product bij een supermarktformule in het schap komt. We dragen dat bedrijfsbreed uit en willen daar de hele keten in meenemen.”

23


VRIESVERSTIVAL 2020

Corona heeft de wereld nog steeds in haar greep. Maar het VriesVerstival met bijbehorende verkiezingen van VriesVers Winkels en VriesVers Producten van het Jaar vond dit jaar toch plaats van 1 tot en met 25 september. Thema: ‘Simply The Best’. Voor de 10e keer werden dit jaar de supermarkten met de beste vriesversafdeling bekroond. Coop Wieleman Nijmegen (Steenbokstraat) en Jumbo Benders Venlo (Straelseweg) veroverden de titel ‘VriesVers Winkel van het Jaar 2020’! (zie p. 25). De uitreiking van de prijzen verliep iets anders dan andere jaren. Via een live studio-uitzending werden de winnaars bekend gemaakt. En tijdens de uitzending werden uiteraard ook de VriesVers Producten van het Jaar 2020 A-merk en Huismerk bekend gemaakt. De nominaties Organisator VriesVers Platform vroeg retailers om de beste winkels van de formule op te geven. De deelnemende winkels werden bezocht en beoordeeld. Ook kreeg het VriesVers Platform live beelden uit de winkels te zien, die in de eindbeoordeling voor een belangrijk deel zijn meegenomen. Daarnaast konden consumenten een stem uitbrengen op hun favoriete VriesVers Winkel en Product van het Jaar 2020. Beste VriesVers Winkels In de categorie winkels vvo 0 tot 1.000 m2 is Coop Wieleman Nijmegen (Steenbokstraat) de beste. Opvallend: vorig jaar was Coop Nijmegen (Burg. van den Berghstraat) de winnaar, de prijs blijft dus in Nijmegen en bij Coop. Het filiaal hield de andere twee

finalisten, met Diepvriesspecialist Helmond op de 2e en Boon's Markt Ammerzoden op de 3e plaats, daarmee achter zich. In de strijd bij de winkels vvo > 1.000 m² was het ook wederom spannend. Het niveau in deze categorie lag bijzonder hoog. Door de vele goede aanmeldingen dit jaar moest de jury een grote ronde door Nederland maken. Jumbo is er uiteindelijk met de prijs vandoor gegaan; Jumbo Benders Venlo (Straelseweg) is winnaar in deze categorie. Albert Heijn Nijkerk veroverde een tweede plaats en Jumbo Heerschap St. Jobplein in Weert kwam op de derde plaats in deze categorie. Beste VriesVers Producten Behalve de prijzen voor beste VriesVers Winkels werden er tijdens de live Studioeditie van het VVP Winnaars Event ‘Simply the Best’ ook awards uitgereikt voor de VriesVers Producten van het Jaar 2020. In de categorie VriesVers Product A-merk won Pure Ingredients met De Frikandelburger en liet daarmee Bonduelle Groenterijst en De Vegetarische Slager Kroketten van Van Geloven achter zich. De consument stemde massaal op De Frikandelburger. In de categorie Huismerk werden twee prijzen vergeven: de consumentenprijs én de vakjuryprijs. De professionele vakjury is samengesteld uit leden van marktonderzoekbureaus GfK en IRI en VVP-lid POS-Tuning. De jury beoordeelde

producten op innovatie in de categorie, impulswaarde, rotatie eenheden/euro’s, FS-ontwikkeling en totaaltelling. Door de producten op deze aspecten te beoordelen kwam de vakjury unaniem uit op de Jumbo Choco Drip IJstaart, een product dat het

met name rond de feestdagen bijzonder goed heeft gedaan. De ijstaart kreeg ook veel stemmen van de consument. Maar uiteindelijk ging de consumentenprijs toch naar Albert Heijn Low Calorie IJs (gezouten karamel smaak) .

ADVERTENTIE

Bedankt!

voor uw vertrouwen, juist in deze Coronatijd.

Succes!

toegewenst de komende tijd.

Stay Safe!

namens team Interket.

WINNAARS VRIESVERSTIVAL 2020 Winnaar VriesVers Winkel van het Jaar 2020 onder de 1.000 m2 vvo: · Coop Wieleman, Nijmegen Winnaar VriesVers Winkel van het Jaar 2020 boven de 1.000 m2 vvo: · Jumbo Benders, Venlo Winnaar VriesVers Product van het Jaar 2020 A-merk: · Pure Ingredients met de Frikandelburger (merk: Lekker & Anders)

24

Winnaar VriesVers Product van het Jaar 2020 huismerk volgens consument: · Albert Heijn met AH Low Calorie IJs, variant ‘gezouten karamel’ Winnaar VriesVers Product van het Jaar 2020 huismerk volgens vakjury: · Jumbo met Jumbo Choco Drip IJstaart

1,5 m

Zelfklevende Etiketten & Flexibele Verpakkingen

interket.nl


studioverbinding met het VVP Winnaars Event kenbaar gemaakt. Daar aansluitend werd de prijs bij ons in de winkel persoonlijk uitgereikt." 2. Waarin onderscheiden jullie je van andere supermarkten? "We steken veel energie in artikelverkrijgbaarheid, vertaling van de verschillende promoties , winkelverzorging, lokaal assortiment en klantvriendelijkheid. Ook zorgen we ervoor dat de klant herkenbare aanspreekpunten heeft. Zo geven we klanten het gevoel dat ze persoonlijk gewaardeerd worden."

4 VRAGEN AAN...

COOP WIELEMAN - NIJMEGEN Ondernemer Hans Wieleman runt een Coop-supermarkt van 800 m2 in een wijk-winkelcentrum in Nijmegen. Dagelijks zijn hij en zijn team bezig om de winkel tip top te verzorgen zodat klanten zo prettig mogelijk kunnen winkelen. De vriesversafdeling kreeg tijdens het VriesVerstival extra aandacht. Met resultaat: Coop Wieleman mag zich VriesVers Winkel van het Jaar noemen in de categorie 0 tot 1000 m2 vvo.

1. Hoe werd bekend dat Coop Wieleman zichzelf VriesVers Winkel van het Jaar 2020 mag noemen? "Al vanaf het begin van de wedstrijd hadden we inzicht in de tussenstanden. Bijna aan het einde van de periode werd ons verteld dat we tot de laatste drie winkels in de race behoorden. De uiteindelijke uitslag werd via een live

3. Wat hebben jullie gedaan om de vriesversafdeling extra onder de aandacht te brengen? "We hebben met het team de vriesversafdeling gedecoreerd met ijsberen , pinguïns en vloerstickers van ijsberen en gletsjers . Daarnaast hebben we de presentatie van verschillende producten verbeterd. Zowel in de deurenkasten als in het eiland. Er is een opvallende presentatie gemaakt van Top van Coop Ambachtelijke Kibbeling. We hebben dummy's ingezet om klanten kennis te laten maken met dit product en zo geprobeerd onze kibbeling "product van het jaar " te maken. Gedurende de wedstrijd zijn er proeverijen georganiseerd en om klanten te stimuleren hun stem uit te brengen hebben we flyers uitgereikt. Ook is er in deze periode extra energie gestoken in schap- en afdelingverzorging ." 4. Wat betekent deze titel voor jullie? "Wij zijn trots om in het rijtje van winnaars te staan. Dit is een blijk van waardering van de klant en een beloning voor het team voor de inzet die er is gedaan om dit te bereiken. Het is ook een bevestiging dat als je de wil hebt om te winnen, je ook ver kunt komen."

2. Wat is volgens jullie doorslaggevend geweest voor de jury om jullie uit te roepen tot beste VriesVers Winkel van 2020? "We hebben een ruime en overzichtelijke diepvriesafdeling die goed gevuld, strak gespiegeld en mooi verzorgd is. We onderscheiden ons door veel samen te werken met lokale ondernemers. Zo zijn we betrokken bij de regio met regionale producten die ook terug te vinden zijn op onze vriesversafdeling. We gaan zelfs iets verder dan de formule dat toelaat door de gehele winkel. Als klant word je verast en op je wenken bediend."

4 VRAGEN AAN...

JUMBO BENDERS - VENLO Jumbo Benders, franchise Jumbo sinds vorig jaar juni, is een supermarkt die klantvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. De supermarkt uit Venlo onderscheidt zich met sfeer, innovatieve acties en een groot lokaal assortiment. "We hebben een enthousiast team die de klant op nummer 1 zet en graag wil verrassen", vertellen bedrijfsleider Edwin Freij en DKWchef Kevin Kempen. Begin oktober werden ze zelf verrast door een cameraploeg van het VriesVerstival: Jumbo Benders is uitgeroepen tot VriesVers Winkel van het Jaar 2020 in de categorie winkels > 1.000m2 vvo.

1. Hoe hoorden jullie dat Jumbo Benders zichzelf VriesVers Winkel van het Jaar 2020 mag noemen? "Via de live-stream hadden we (DKWchef, assistenten, bedrijfsleider en decodame) een rechtstreekse verbinding met de mensen die de prijsuitreiking deden. Op een gegeven moment zagen we de cameraploeg van de livestream langs ons pand lopen en toen wisten we dat we gewonnen hadden. We zijn vervolgens met z’n allen naar beneden naar de winkel gegaan en daar stond de cameraploeg klaar."

3. Hoe hebben jullie de vriesversafdeling extra in het zonnetje gezet? Kreeg je daarop ook reacties van de consument? "Onze 'deco-dame' heeft er veel werk van gemaakt om er een “BERESTERKE” afdeling van te maken. Onder andere met een grote ijsbeer, pinguïns en sneeuwuilen. Verder was het vriesversdeel leuk gedecoreerd met ijspegels die boven de afdeling hingen. Ook hebben we er natuurlijk voor gezorgd dat de afdeling zoals altijd goed gevuld was en strak gespiegeld. En we hebben klanten in deze periode verrast met diverse acties. We kregen van veel consumenten complimenten over de afdeling." 4. Hoe proberen jullie je blijvend te onderscheiden op de vriesversafdeling? "We blijven ons onderscheiden door ons lokaal assortiment, de schap beschikbaarheid, verzorging, HACCP lokale en regionale proeverijen (indien weer mogelijk), onze presentatie en vooral ons enthousiasme. Tevens houden we goede contacten met onze lokale leveranciers."

25


COOLIO CREËERT MET KOELPROMOTIES EEN FEESTJE OP DE WINKELVLOER

‘OM DE SHOPPER TE VERLEIDEN, MOET JE ZORGEN DAT JE OPVALT’ Opvallen met gekoelde producten is doorgaans een uitdaging. Instore communicatiespecialist PPD Instore weet met het Coolio & Freshboard-concept van koelproducten echter toch een feestje te maken op de winkelvloer. “Een goede, onderscheidende presentatie geeft je merk gegarandeerd een boost.” ↑ FOTO: JASPER ZUIDWIJK, DIRECTEUR VAN PPD INSTORE EN DISTRIBUTEUR VAN COOLIO IN NEDERLAND.

Een gemiddelde supermarkt heeft drietot vierduizend gekoelde producten in de vitrine staan, vertelt Jasper Zuidwijk, directeur van PPD Instore. “Producten achter glas, die doorgaans weinig opvallen tussen het overige, ‘warme’ assortiment.” Het is echter mogelijk om ook met gekoelde producten beleving te

creëren op de winkelvloer, benadrukt hij. “Met het Coolio & Freshboard-concept kun je gekoelde producten onbeperkt buiten de koeling promoten.” PPD Instore, instore communicatiespecialist en producent van POS-materiaal voor zowel merkfabrikanten als supermarkten, is al ruim vijftien jaar distributeur van Coolio in Nederland en ziet duidelijk een verhoging van de verkopen bij bedrijven die het koelblokje inzetten. “Door de producten letterlijk

uit het koelschap te halen, creëer je een meerverkoop van wel drie tot acht keer het normale verkoopcijfer.” Makkelijk verplaatsbaar De Coolio is een koelunit met een gepersonaliseerde Freshboard eroverheen, legt Zuidwijk uit. “De Freshboard is een kartonnen bovenopbouw, die op maat bedrukt wordt in functie van het product of de promotie. In combinatie met de plug ’n play Coolio-unit, is dit ideaal om promotionele gekoelde producten aan te bieden.” De Freshboards zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, welke allemaal te combineren zijn met dezelfde Coolio. “Het ene Freshboard vervangen door het andere is in slechts vijf minuten gebeurd.” De Freshboards zijn verkrijgbaar in de varianten Traditional, Check-Out, Open-Top,

Dumpbin en Nomad (eilandversie). De Coolio-koelblokken hebben een compacte basis van 45 x 45cm, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. “Zeker in de huidige anderhalvemetersamenleving geen overbodige luxe. Door het lichte gewicht van slechts 25 kilo en wieltjes aan de onderkant, zijn ze bovendien makkelijk verplaatsbaar en perfect geschikt om aan

‘MET HET COOLIO & FRESHBOARDCONCEPT KUN JE GEKOELDE PRODUCTEN ONBEPERKT BUITEN DE KOELING PROMOTEN’

RENT A COOLIO

DE COOLIO & FRESHBOARD CHECK-OUT, IDEAAL VOOR SAMPLING.

26

DE COOLIO & FRESHBOARD OPEN-TOP, IDEAAL VOOR CROSS-MERCHANDISING.

Bedrijven die niet direct over willen gaan tot aankoop biedt Coolio de mogelijkheid om een koelblok te huren. “Op deze manier kunnen bedrijven de effectiviteit van het Coolio & Freshboard-concept eerst in de praktijk ervaren en zelf ondervinden dat de koelblokken zorgen voor een significante sales uplift.” Bij de service is inbegrepen: • Plaatsing van de Coolio & Freshboard • Volledige merchandising • Installatie en ophaalplanning • Rapportage achteraf • Een concurrerende prijsstelling


INTERNATIONALE KENNIS EN EXPERTISE Coolio is inmiddels een wereldwijd gekend concept en uitgegroeid tot marktleider in gekoelde promotionele displays voor verschillende subcategorieën (o.a. bier, frisdrank, energiedranken, zuivel en vleeswaren). Zuidwijk: “Hierdoor hebben we ontzettend veel expertise en kennis in huis over het ontwikkelen en het inzetten van de koelunits. Gecombineerd met onze kennis van instore marketing, zijn we in staat om klanten optimaal te adviseren, te begeleiden en te ontzorgen, zodat de koelpromoties te allen tijde tot een succes worden gemaakt.” Meer informatie? Neem contact met ons op via jasper@ppdinstore.com of bezoek onze website: www.ppdinstore.com.

MET HET PROMOTIONELE KOELBLOK HAAL JE DE PRODUCTEN UIT HET KOELSCHAP, WAARDOOR ZE EXTRA OPVALLEN.

‘DOOR DE PRODUCTEN UIT HET KOELSCHAP TE HALEN, CREËER JE EEN MEERVERKOOP VAN WEL DRIE TOT ACHT KEER HET NORMALE VERKOOPCIJFER’ cross-merchandising te doen. Room met verse aardbeien, frisdrank met chips, ham en meloen…” Verdienmodel voor supermarkten De Coolio’s vormen een mooi verdienmodel voor supermarkten, vertelt Zuidwijk. “Zij kunnen de koelblokken namelijk verhuren aan merkfabrikanten. Op deze manier blijft de Coolio op de winkelvloer, maar kunnen er jaarrond verschillende promoties mee worden gedaan. Over dit vernieuwde concept ga ik graag met supermarkten in gesprek.” Omdat de Coolio’s meerdere maanden kunnen blijven staan, hebben fabrikanten bovendien de mogelijkheid om een promotieperiode met meerdere merken uit hun portfolio te doen. “Hierdoor kun je de kosten over een langere periode uitsmeren.” Nu er als gevolg van COVID-19 steeds meer mensen op de supermarktvloer komen, wordt het nog belangrijker om op te vallen, benadrukt de directeur. “Als merk heb je slechts een paar seconden de tijd om de shopper met je product te enthousiasmeren. Door

IN DE GEKOELDE INSTORE COMMUNICATIEOPLOSSING KUNNEN MEERDERE PRODUCTEN TEGELIJK WORDEN GEPROMOOT.

producten die normaal in de koeling staan uit de schappen te halen en op een leuke manier te promoten, speel je jezelf dubbel in de kijker.” Bespreek de jaarplannen Nu de jaarplannen weer in beeld komen, is het zaak om goed na te denken over dergelijke promoties, benadrukt Zuidwijk. En vooral om hier als supermarkten en merkfabrikanten over in gesprek te gaan. “Denk niet alleen na over een samenwerking”, adviseert hij, “maar ook al over de manier waaróp deze samenwerking vorm gaat krijgen. Met lokale acties, cross selling-promoties, kookinspiratie, verrassende eet- en drinkcombinaties...” De mogelijkheden zijn eindeloos, weet de directeur. “Als distributeur van Coolio helpen we dan ook graag bij het ontwikkelen van gekoelde display voor deze promoties.” Zuidwijk ziet grote kansen voor bedrijven die de Coolio’s inzetten, besluit hij. “Door weg te blijven van het standaard segment, kunnen we de shopper verleiden met -letterlijk en figuurlijk- waardevolle producten.”

‘ALS MERK HEB JE SLECHTS EEN PAAR SECONDEN DE TIJD OM DE SHOPPER MET JE PRODUCT TE ENTHOUSIASMEREN’

DE COOLIO’S VORMEN EEN MOOI VERDIENMODEL VOOR SUPERMARKTEN, OMDAT ZIJ DE KOELUNITS JAARROND KUNNEN VERHUREN AAN MERKFABRIKANTEN.

27


Nooit meer kiezen.

Beste introductie De Frikandelburger is uitgeroepen tot VriesVers product van het jaar 2020 – A merk. Met grote dank aan iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd!

ADVERTENTIE