Page 1

Eindje Today Mpanzu Bamenga:

“Ik ben er voor iedereen dat is de label die je mij mag geven’’ Hans Rozendaal:

“Er is hier nogal wat criminaliteit...’’

Horeca te vroeg dicht

“Ze slaan de ramen in voor één frikandel!’

De enige echte verkiezingsquiz

Test je politieke kennis!

Maréchal Desmet:

“Mary-Ann Schreurs is de D66-koningin van Eindhoven” eindje today |

1


voorwoord Eindhoven; Stad van voetbalclub PSV, een brainport en nog zo veel meer. De afgelopen weken hebben veertien studenten van de Fontys hogeschool voor de Journalistiek de gemeenteraadsverkiezingen op de voet gevolgd en hier verslag van gedaan. Na weken van hard werken is dit tijdschrift dat nu eindelijk voor iedereen te lezen. In het tijdschrift staan interviews met politici, verslagen van debatten en korte blogs over alles wat met de gemeenteraad te maken heeft. Dit tijdschrift is voor iedereen jong, oud of je nu juist veel van de gemeenteraad afweet of je wilt meer te weten komen. Voor iedereen staat er wel iets in! Liam Toll & Puck Schmitz

hoofdredactie Eindje Today

2

| eindje today

inhoud

4 Voorstellen Wie zijn wij |6 Verslag “Een middagje politiek debat” |8 Reportage “Politiek in Eindhoven” |10 Verslag ‘‘Een politiek debat met hutspot” |12 Fotoreportage |13 Verslag ‘‘Meer aandacht voor Eindhovense ouderen” |16 Verslag “Raadsvergadering” |18 Reportage “Het debat van de Eindhovense Nacht” |20 Feitjes |21 Interview Maréchal Desmet |25 Verslag “Eindhoven heeft Nuenen nodig” |26 Blogs |28 Verslag “Brabant Risk” |29 Socialfeed |30 Verslag “We moeten cultuur niet vergeten” |32 Verslag “Expats, geld en stamppot” |34 Reportage “Hij was niet helemaal koosjer, zeg maar” |36 Blog “Referendum: voor of tegen” |37 Interview Mpanzu Bamenga |40 De enige echte verkiezingsquiz |42 Verslag “Cultuur manifest Eindhoven” |43 Reportage “Turks stemgedrag”


foto’s

Omslagfoto Desmet: Liam Toll. Foto Markt, p2-3: Pim Odekerken. Foto’s voorstellen, p4-5: Pim Odekerken. Foto verslag, p6-7: Rachel Smits. Foto beeld Frits Philips, p8-9: Pim Odekerken. Foto’s debat, p10-11-12: Puck Vriends. Foto stoepkrijt, p14-15: Rachel Smits. Foto gemeenteraadsvergadering, p16: Rachel Smits. Foto’s debat, p18-19: Pim Odekerken. Foto station, p20: Martijn Schuit. Foto’s maréchal, p21t/m24: Liam Toll. Foto John Jorritsma, p26: Gem. Eindhoven. Foto Piazza,p26-27: Pim odekerken. Foto Nuenen, p28: Martijn Schuit. Foto cultuur manifest, p30: Isabelle Vaessen. Foto spoor, p31: Pim Odekerken. Foto van der Valk, p33: Wikimedia Foto OVO-debat, p35: Kiki Steenbakkers. Foto stemmen, p36: Paul Vermast Foto’s Mpanzu Bamenga, p37-38-39: Anita Abena Yeboah. Foto stembiljet, p4041: Wikimedia Foto cultuur manifest, p42: Lieve van Stiphout, foto De Blob, p45: Pim Odekerken. Alles in dit tijdschrift is eigendom van VV09 - Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg 2018. Bij kopieëren van stukken, foto’s oid. volgt een sanctie.

eindje today |

3


Liam Toll Ik ben zeventien jaar en kom uit Helmond. Ik heb, naast mijn journalistieke opleiding, ook een baan bij het Eindhovens Dagblad, waarvoor ik vaak stukken schrijf.

voor stel rondje

Puck Schmitz Ik ben momenteel 21 jaar oud en ben geboren in het Limburgse Roermond. Ik woon nu in Tilburg vanwege mijn studie. In mijn vrije tijd lees ik graag en maak ik muziek.

Rachel Smits 21 jaar geleden kwam ik ter wereld in Helmond. Ik woon echter al bijna mijn hele leven in Best. Ik lees en schrijf graag, vandaar dat ik ook voor de Fontys Hogeschool Journalistiek heb gekozen.

Pim Odekerken Ik ben op moment van schrijven negentien jaar en ben geboren en getogen in het Zuid-Limburgse Kerkrade. Ik ben radio-sidekick bij RTV Parkstad en ik hou van voetbal (en Roda JC).

Bram Keeris Ik ben 21 jaar oud en ben woonachtig in dezelfde plek als dat ik geboren ben: Veldhoven. Door de weeks ben ik te vinden op mijn kamertje in Tilburg.

Isabelle Vaessen Ik ben 21 jaar oud en geboren en getogen in het Limburgse Maasbree. Naast mijn studie Journalistiek werk ik als freelancer bij een lokale huisaan-huis-krant en doe ik werk voor Omroep P&M.

Kiki Steenbakkers Ik ben achttien jaar en woon sinds kort in een kamer in Tilburg. Ik sport veel en hou er van om dingen met mijn vrienden te gaan doen.

4

| eindje today


VV09

Puck Vriends Ik ben negentien jaar oud en kom uit Helmond. Binnenkort ga ik mijn intrede maken in mijn nieuwe kamer in Tilburg. Ik zit helemaal op mijn plek op de FHJ en ik werk ieder weekend in een kroeg

Tyree Vasconcellos Help, ik word hier vast gehouden door een groep studenten tegen mijn wil in. In mijn opsporingsbericht kunnen jullie melden dat ik uit Zoetermeer (Zuid-Holland) kom en dat ik 21 ben.

Anita Abena Yeboah Ik wil mijn leeftijd niet kwijt, maar ben geboren in de jaren 90. Ik ben verder een energieke en sprontane dame en ik hou van shoppen, zoals bijna wel iedereen.

Martijn Schuit Ik ben zeventien jaar en woonachtig in Nuenen (of Eindhoven?). Ik ben sinds dit collegejaar student op de FHJ.

Lieve van Stiphout Ik ben zeventien jaar oud en woonachtig in Eindhoven. Daarom vind ik het extra leuk dat ik heb mogen schrijven over de Eindhovense gemeenteraadsverkiezingen. ‘Eindhoven de gekste’

Jordi van Sluijs In mijn jaarboek was ik ook vergeten om een tekst optijd in te leveren. Normaal probeer ik wel altijd mijn deadlines te halen. Ohja, ik kom, net als Lieve, ook uit Eindhoven.

Mechel Borjans Ik ben negentien jaar geleden geboren en kom uit het Zuid-Limburgse Landgraaf. Ik ben sinds een half jaar op kamers in Tilburg. Turnen is mijn sport, die ik wekelijks uitvoer. eindje today |

5


Een middagje politiek debat In de bovenzaal van café ’t

Rozenknopje vind je deze zondag niet alleen cafégangers maar ook lokale politici. Het debat is natuurlijk een uitgelezen kans om campagne te voeren. Zo worden er posters opgehangen en liggen er stapeltjes flyers op de tafels. Een aantal minuten voor aanvang komen er steeds meer mensen binnen en zijn alle stoelen al bezet.

door:

Rachel Smits & Mechel Borjans

Om 12:30 uur is het tijd om te beginnen en betreedt presentator Hans Horsten het kleine podium. Horsten vertelt het publiek meer over het debat. Voor de lijsttrekkers gaan debatteren krijgen ze één minuut de tijd om een soort verkooppraatje te houden. Als eerste is Patrick van der Voort, lijsttrekker van de Brede Beweging LinksOm (BBL), aan de beurt. Na een minuut gaat er een wekker af als teken dat zijn beurt voorbij is. Als hij zijn applaus heeft ontvangen neemt van der Voort plaats op een van de hoge krukken die op het podium klaarstaan voor de lijsttrekkers. De presentator roept Rudy Reker van Lijst Pim Fortuyn (LPF) het podium op voor zijn praatje. Zelfs als Reker naar het podium loopt blijft de wekker nog af gaan, dit zorgt voor gelach onder het publiek en de zaal begint rumoerig te worden. Rudy Reker begint zijn verkooppraatje en je moet goed luisteren om

6

| eindje today

hem goed te kunnen verstaan. Het publiek is erg stil tot de wekker weer afgaat Reker is nog niet klaar met zijn verkooppraatje en probeert nog zijn zin af te maken maar het publiek is al begonnen met het applaus en daar komt hij niet overheen. De volgende lijsttrekker is die van de SP, Murat Memis, en ook hij krijgt natuurlijk één minuut. Memis heeft niet eens een minuut nodig om zijn partij aan te prijzen. Marcel Oosterveer, Lijsttrekker van de VVD, is als laatste aan de beurt. Ook Oosterveer lukt het om in minder dan een minuut over de doelen van de VVD te praten.

De vier lijsttrekkers kijken nieuwsgierig naar de beamer waar het eerste thema te zien is. De heren zullen als eerst gaan praten over veiligheid met als eerste stelling: ‘meer camera’s in het centrum maken Eindhoven veiliger’. Rudy Reker reageert als eerst en begint over Rotterdam en hoe de ervaring met camera’s daar is. De presentator zegt al snel dat dit een moeilijk voorbeeld is. Marcel Oosterveer wil reageren en kijkt op als er ineens iemand met een camera voor het podium staat. “Ik zie hier al een camera”, zegt hij grappend. “Maar camera’s die zorgen ervoor dat mensen


zich veilig voelen en dat de opsporing versneld wordt.” Murat Memis zegt dat er al genoeg camera’s in de stad hangen. Ook Patrick van der Voort vindt nog meer camera’s niet nodig. Tijdens dit eerste thema is het verschil tussen linkse -en rechtse partijen al te zien.

ze direct met beide handen aangrijpen. Daarna mag het publiek nog twee vragen stellen aan de lijsttrekkers. Als alle vragen zijn beantwoord, gaat de presentator verder met zijn programma.

Op de projector verschijnt de volgende stelling van de middag. “Vanwege kosten stoppen we “Als we stoppen met keuken- met aanpak van de hulpverlening tafelgesprekken, kunnen we via keukentafel gesprekken.” De stoppen met Eindhoven.” presentator gaat het rijtje met - Murat Memis, SP lijstrekkers af en komt bij Murat De tweede stelling zorgt voor Memis van de SP: “Als we stopstilte onder de vier lijsttrekkers. pen met keukentafelgesprekken “Eindhoven is volop bezig een kunnen we ook stoppen met narco-stad te worden”, zegt Hor- Eindhoven.” Ook Patrick van der sten. Marcel Oosterveer (VVD) is Voort van BBL heeft hier een mede eerste die op de stelling re- ning over: “Er wordt altijd gezegd ageert. “Ik moet u heel eerlijk we zitten er als Eindhoven al drie, zeggen”, begint hij. “Dat zijn we vier jaar boven op maar er geeigenlijk al.” Oosterveer zegt dat beurt helemaal niks. Ik denk dat het college geen extra geld uit er in Eindhoven een structurele gaat geven aan het opsporen fout zit, ze zijn niet meer bezig en aanpakken van drughandela- met mensen helpen maar alleen ren, al zou de VVD dat wel willen. nog maar producten afleveren.” Murat Memis (D66) is het groten- Horsten gaat vervolgens door deels met Oosterveer eens. Me- naar Marcel Oosterveer van VVD mis zegt dat er meer wijkagen- met de vraag: “U vindt dat er in ten moeten worden ingezet om de praktijk te weinig van terecht de drughandel in de Eindhoven- komt, moeten we dan toch door se wijken aan te pakken. Rudy gaan?” Waarop Oosterveer’s antReker (LPF) denkt heel anders woord mee instemmend is: “We over het woord ‘narco-stad’, hij moeten aan twee dingen gaan vindt dat Eindhoven helemaal werken: generalisten zorg vergeen narco-stad is. “Toch wel lenen en zorg bieden. Maar we een beetje?” vraagt presentator hebben ook mensen nodig die Hans Horsten. “Nee ook niet een kijken naar de bestemmingen beetje”, antwoordt Reker sim- van het geld.” Een lichte frustrapel. Ook Reker vindt dat er meer tie is merkbaar terwijl hij praat. wijkagenten moeten komen. “Weg ermee!” BBL-lijsttrekker Patrick van der - Rudy Reker, LPF Voort is het ook niet helemaal eens met de term ‘narco-stad’. Er volgt ook nog een tweede stelling. Die luidt als volgt: ‘Er zijn De vier heren krijgen elk nog één wachtlijsten nodig om het beminuut de kans om hun stand- roep op de jeugdhulpverlening punten duidelijk te maken, dat terug te dringen’. De stelling zorgt

> Rudy Reker’s verkiezingsflyer was veelvoudig aanwezig in café ‘t

Rozenknopje

een beetje voor verwarring bij Oosterveer waardoor Rudy Reker, lijsttrekker LPF, begint met zijn mening: “Je mag absoluut geen wachtlijsten accepteren, maar die bureaucratie...? Weg ermee!” Horsten herhaalt de woorden van Reker en vraagt aan Van der Voort wat zijn mening hierover is. “Het is belangrijk dat we gaan onderzoeken waarom er meer jongeren zijn die hulpverlening nodig hebben. Waar zou dit aan kunnen liggen?’ In de zaal hoort men redelijk wat gefluister van alle mensen die een mening hebben. Zo is ook GroenLinks bijvoorbeeld vertegenwoordigd in de zaal, ondanks dat er geen lijsttrekker aanwezig is. Van der Voort gaat gestellig verder met zijn onderbouwingen: “We hebben ook aan de wethouder gevraagd hoe het kan dat steeds meer jeugdhulpverlening nodig heeft, maar er is nog geen antwoord. Natuurlijk met het verdwijnen van allerlei andere voorzieningen en faciliteiten voor jongeren, die extra hulp nodig hebben, kan het zijn dat er meer problemen optreden. Er word een enorme druk op de jeugd gelegd vanuit de samenleving.” De lijsttrekkers hebben allemaal hun zegje kunnen doen en hebben de kans gehad om het publiek kennis te laten maken met de standpunten van de partij. Als afsluiting krijgen de aanwezige heren nog allemaal één minuut de tijd om het debat met een mooie uitsmijter te kunnen afsluiten.

eindje today |

7


zorgtaken sinds 2015 zijn Politiek in Eindhoven: wat speelt aantal overgedragen aan de gemeente. Deze zorgtaken zijn: jeugdzorg, er en wat doen partijen eraan?

433 kandidaten verdeeld

over 16 partijen. Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en hopen alle kandidaten dat ze gekozen worden. Er zijn een aantal punten die spelen in de gemeente; hiermee proberen politieke partijen in de kijker te spelen van de kiezers tijdens de laatste weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. door:

Puck Schmitz Lokale peilingen kennen ze niet in Eindhoven. Landelijke peilingen kennen ze wel. Mensen interesseren zich minder voor lokale politiek, dus baseren veel mensen hun keuze op wat er in de landelijke politiek gebeurd. Terwijl Hans Rozendaal (fractievoorzitter VVD) geniet van zijn kop koffie, geeft hij antwoord op de vraag hoeveel zetels hij denkt te krijgen deze verkiezingen: “Het is koffiedik kijken.” Landelijk staan ze er goed voor, maar hij durft dit niet door te trekken naar de lokale politiek. “Op dit moment denk ik in termen van: the sky is the limit,” zegt fractievoorzitter Rik Thijs (GroenLinks). Mocht de landelijke trend namelijk doorzetten, zou dit zomaar een verviervoudiging van het aantal zetels betekenen.

Invloed op het stemgedrag

Via een online vragenlijst zijn inter-

8

| eindje today

netpanelleden van I&O research ondervraagd. Dit onderzoek laat zien dat veel mensen zich laten beïnvloeden door landelijke ontwikkelingen: een kwart (23%) zegt op basis van landelijke politiek een partij te kiezen, een derde (31%) zegt zowel landelijke als lokale ontwikkelingen mee te nemen in stemkeuze en de anderen (46%) stemmen vooral op basis van lokale ontwikkelingen. Van de 48.850 leden die het I&O Research telt, hebben 10.492leden de vragenlijst ingevuld.

“Het is koffiedik kijken” - Hans Rozendaal, VVD

Ook nieuwe en lokale partijen zetten de boel op z’n kop. Wat doen mensen die landelijk op een partij stemmen, maar deze partij niet meedoet in Eindhoven? Hoeveel mensen stemmen op partijen die sinds vorig jaar in de Tweede Kamer zitten en nu ook lokaal meedoen? Landelijke politiek heeft dus grote invloed op wat er in de lokale politiek gebeurd. Als de VVD of GroenLinks dus een bepaalde keuze, zou dit zomaar het stemgedrag kunnen beïnvloeden.

Hete hangijzers in Eindhovense politiek

Twee punten vormen de hete hangijzers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: veiligheid en zorg. In Eindhoven is er te veel uitgegeven aan zorg, nadat er een

werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen.

Véértig miljoen te veel

De afgelopen jaren heeft de gemeente Eindhoven véértig miljoen euro te veel uitgegeven aan zorg. Dit komt deels doordat de Rijksoverheid taken heeft overgedragen aan de gemeente. Maar ook omdat er té laat is gekeken naar het tekort en té laat is gehandeld. Rozendaal: “Voor ons is het belangrijk dat je de controle over de uitgaven terug krijgt. Er is te makkelijk geld toegekend zonder het te noteren, dus weet niemand waarom het daar naartoe is gegaan. Als je wil dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben, moet je zorgen dat het geld opgaat aan dingen die niet nodig zijn. “Het college is niet in controle over de uitgave, ze weten niet wat ze doen. Dat is voor ons een heikel punt. Dat hangt samen met het sociale domein.

VERSLA

“Er is te veel geld uitgegeven. Dat erkent iedereen hier in het stadhuis, ook GroenLinks,” zegt Thijs hierover. Het heeft volgens GroenLinks ook te maken met de decentralisatie, wat gepaard ging met korting van budgetten. Deze kortingen kunnen oplopen tot 40 procent. “Ik ben het er wel mee eens dat zorg voor een deel bij de gemeenten terecht gekomen is. Ik denk dat we als gemeente beter kunnen regelen dat juiste zorg bij de juiste mensen terecht komt.”


VVD en GroenLinks: waar zij zich voor willen inzetten.

De VVD wil zich de komende jaren vooral inzetten voor de financiën, veiligheid en mobiliteit en bereikbaarheid van de stad. Zoals het nu gaat, kan volgens de partij niet. “De geldkraan moet in ieder geval zover dicht dat er niet meer te veel uitgegeven wordt,” zegt Rozendaal. De uitgaven in het sociale domein hebben een gat geslagen in de reserves van Eindhoven. Het college heeft in de ogen van de VVD veel te weinig, te laat en niet adequaat op gereageerd. “Wanneer je ziet dat er te veel geld uit gaat, moet je onmiddellijk iets doen om dat tegen te gaan.”

AG 2

De afgelopen vier jaar waren het de linkse partijen die in het college zaten. De wethouders werden namelijk geleverd door de PvdA, D66, SP en GroenLinks.

“Er is hier nogal wat criminaliteit...” - Hans Rozendaal, VVD

Mobiliteit en bereikbaarheid, het blijft lastig. Wegen versmallen werkt niet volgens de VVD. “Dat kun je niet doen totdat je ervoor zorgt dat de auto’s ergens anders naartoe gaan.” Om mensen te trekken moet de stad ervoor zorgen dat mensen hun auto ergens kwijt kunnen. “Een goed voorbeeld is wat ze in Den Bosch hebben gedaan bij het provinciehuis: daar kun je je auto neerzetten en rijdt er iedere 10 minuten een bus naar het centrum. Zo ben je voor een paar euro onder de pannen.”

De veiligheid in Brabant staat redelijk onder druk. “Er is hier nogal wat criminaliteit die gerelateerd is aan verboden middelen, zullen we maar zeggen.” De VVD vindt dat daar meer aandacht voor moet zijn. GroenLinks wil zich inzetten voor drie dingen: een groene stad, een eerlijke stad en een zorgzame stad. Thijs: “Wij willen meer radicale maatregelen om de stad groener te maken. Denk bijvoorbeeld aan het aanscherpen van de milieuzone. Zo komen er geen vervuilende auto’s, motoren en brommers de stad meer in.”

Na de verkiezingen

Op 21 maart kunnen alle Eindhovenaren gaan stemmen, om zo 45 mensen te kiezen die de komende vier jaar hun gemeente zullen besturen. Welke partij het grootst wordt, is niet te voorspellen. Ook niet welke partijen elkaar zullen vinden en welke partijen in het college van burgemeester en wethouders komen. Hierover praten is gevaarlijk. Vooral zo vlak voor de verkiezingen. Het is een combinatie van de verkiezingsuitslag, praten en elkaar vinden in de toekomst. De kans dat je het alleen mag doen de komende vier jaar is nihil, dus hoe dan ook zullen partijen elkaar moeten vinden. Welke partijen dat zijn? Dat weten we 21 maart.

eindje today |

9


Een politiek debat met hutspot Op

donderdag 22 februari werd in het Van der Valk Hotel in Eindhoven een debatavond georganiseerd door World Trade Center Eindhoven (WTC-E). Vijf sprekers van verschillende organisaties legden daar hun stelling voor aan verschillende politieke partijen van binnen en buiten Eindhoven. Er werd stevig gedebatteerd en het publiek kwam met kritische vragen. De debatleiders zorgden ervoor dat de avond gestroomlijnd verliep. door:

Puck Vriends De aanvang van het debat begint op de eerste verdieping. Er hangt een gemoedelijke sfeer. Mensen kletsen wat en personeel loopt rond met drinken. Om vijf uur ‘s middags begint de menigte zich te verplaatsen richting de grote zaal waar het debat die avond zal plaats vinden. Na een paar minuten zijn het publiek en de politieke partijen gesetteld en kan het debat beginnen. De zaal, gevuld met kleur rijke ballonnen, is niet helemaal

10 | eindje today 10 | eindje today

vol. Hier en daar zit er een lege ruimte in het publiek. Debatleiders Michiel Bosgra en Peter Blees bijten het spits af. Na zich kort te hebben voorgesteld, begint de avond voor iedereen in de zaal met een kennistest, over de gemeente Eindhoven. Mensen doen enthousiast mee maar het wordt lastig naarmate er meer vragen worden gesteld waarin cijfers betrokken zijn. Na het opgetogen begin start het debat. De eerste spreker is Marc Hendrikse, algemeen directeur van NTS Group. Hij heeft de stelling ‘in de komende jaren gaat talent de bottleneck zijn in onze regionale economische groei’. Daarbij zegt hij dat er meer talent buiten Eindhoven moet worden gehaald om hier te komen werken. Partijleiders krijgen de kans om daarop te reageren en dat gebeurt mondjesmaat. Er loopt iemand langs de verschillende partijen die worstenbroodjes uitdeelt. De broodjes, die niet bestemt zijn voor het publiek, zorgt voor wat geroezemoes bij de partijen, omdat nie

mand zo’n lekker broodje wil missen. Wethouder Schreurs krijgt ondertussen het woord en uit zich over haar zorgen dat grote bedrijven zullen wegtrekken uit Eindhoven en geeft daarbij als voorbeeld Philips. Het bedrijf heeft Eindhoven achter zich gelaten en zich verplaatst naar de hoofdstad Amsterdam. Zodra de debatleiders het publiek laten spreken, dwalen ze af van de oorspronkelijke stelling. Er wordt gesproken over een leefbare stad en de luchtkwaliteit van Eindhoven. Een wat oudere man - met grote snor - in het publiek is het duidelijk niet eens met wethouder Schreurs. Zijn boze blik, gesloten houding en de norse toon maken dat overduidelijk. Terwijl hij iets aan het zeggen is wordt er op een grote gong geslagen die klaarblijkelijk - want er werd niets verteld over het doel ervan - duidelijk moet maken dat de tijd erop zit. De mensen in de zaal schrikken en even is het stil gevolgd door zacht gegniffel. Aangekomen bij het onderwerp ‘onderwijs’ begint Antoine


Wintels, bestuursvoorzitter van het Summa College, te spreken en hij vertelt zijn verhaal staand. Hij is ervan overtuigd dat MBO het fundament van de samenleving is en hij is bezig met het omscholen van laag opgeleide mensen, zodat ze later inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt wanneer hun huidige baan door de automatisering verdwijnt. Daarbij past de stelling ‘de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven is te vrijblijvend en te eenzijdig. Bij de volgende economische crisis gaan we weer onderuit. Co-makership is vereist voor een economisch en sociaal gezonde regio’. Het blijft aardig stil in de zaal, het publiek noch de politieke partijen hebben iets te zeggen. De avond duurt al lang en men is moe. De debatleiders proberen het publiek aan de praat te krijgen dat, na enkele minuten, toch weer op gang begint te komen. Een paar mensen die betrokken zijn of zijn geweest bij het Summa College, reageren. De gongslag luidt en de stelling wordt afgerond. Na de laatste stelling staat de hutspot aanwezigen klaar en daar hebben ze zin in. Voor de laatste keer wordt er op de gong geslagen, maar daar kijkt niemand meer vanop. De deelnemende partijen worden hartelijk bedankt en de zaal wordt verzocht naar het diner te gaan. Er is nog een mogelijkheid om vragen te stellen, maar de meerderheid verplaatst zich toch naar buiten. De meesten gaan niet alleen met meer kennis naar huis, maar ook met een goed gevulde buik vol Hollandse kost.

eindje today |

11


FOTOVERSLAG2&PUCK

| eindjetoday today 1212| eindje


Meer aandacht voor Eindhovense ouderen Het politiek debat van OVO is volledig gericht op de ouderen. In het Gagelbosch werd er hevig gedebatteerd over hoe het beter kan voor de ouderen. Niet alleen door de aanwezige politici maar ook door het publiek dat voornamelijk bestond uit ouderen. Het geen dat al snel duidelijk werd is dat je alleen samen aan een beter Eindhoven kunt werken. door:

Liam Toll Hans Koster is de debatleider van het debat waaraan twaalf politieke partijen deelnemen. De VVD, D66, Brede Beweging LinksOm, Ouderen Appèl, SP, CU, CDA, GroenLinks, 50 Plus, DENK, Lijst Pim Fortuyn en PvdA waren vertegenwoordigd tijdens dit debat. In het publiek zitten veelal ouderen die graag willen horen wat de politici te zeggen hebben. Vanuit het publiek mogen er vragen gesteld worden en mogen mensen mee debatteren. Eenzaamheid blijkt een belangrijk punt tijdens het debat. Het verdwijnen van buurthuizen, buurtbibliotheken zorgen ervoor dat de ouderen zich steeds eenzamer gaan voelen. Omdat de buurthuizen verdwijnen moeten ouderen verder reizen om te recreëren. Het openbaar vervoer helpt daar alleen niet echt bij. Volgens Jannie Visser van de SP is daar weinig tegen te doen: “Het OV wordt niet door de gemeente geregeld, maar door de provincie. Wij hebben daar totaal geen invloed op.” Vanuit het publiek wordt daar hevig op gereageerd. Een oudere man schreeuwt dat als de gemeente het jaren geleden niet aan de provincie had gegeven ze er nu wel iets aan konden doen. De politici zijn het daar niet mee eens. Volgens hen is het landelijk zo geregeld dat de provincie deze taak over neemt van de gemeentes om hen te ontlasten.

Veiligheid van ouderen gaat achteruit

maar dat het eerder een leuke bijvangst moet zijn. Om een seniorenvriendelijke stad te krijgen, is veiligheid een heel belangrijk punt. Marcel Oosterveer van de VVD vindt dat de verkeerslichten bij oversteek plaatsen veel te kort op groen blijven staan en dat zorgt voor gevaarlijk situaties voor ouderen. Het publiek is het hier helemaal mee eens en de opmerking van Oosterveer wordt dan ook een luid applaus bijgestaan door het publiek.

Sluiting van Wijkcentra

Niet alleen in Eindhoven is eenzaamheid onder ouderen een probleem, maar ook in de rest van het land. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat 18% van alle 55-plussers in Nederland zich sterk eenzaam voelt. De aanwezige burgers willen in wijkcentra bijvoorbeeld mensen samen brengen om een thema-avond te organiseren. Leigh-Anne Jansen van beweging DENK vindt dat niemand eenzaam zou moeten zijn: “Niemand zou eenzaam moeten zijn. In Nederland zien we op dit moment veel vergrijzing. Deze vergrijzing gaat de komende jaren alleen maar groeien. Ik snap het ook niet dat het initiatief bij de burgers ligt en niet bij de gemeente. PvdA-wethouder Yasin Torunoglu beaamt dit en voegt er zelfs nog wat aan toe: “De gemeente moet niet alleen initiatief tonen, maar het ook gaan faciliteren.” Volgens hem is de kracht in Eindhoven de zilverenkracht. Er is volgens hem geen extra geld nodig, maar moet het geld dat nu al beschikbaar is goed verdeelt worden. “Dan kan er al heel veel veranderen,” aldus Torunoglu. Uit het debat kan maar één conclusie worden getrokken: er moet meer aandacht komen voor de ouderen en de eenzaamheid onder hen. De aanwezige politici beloven dan ook aan de ouderen dat ze de komende vier jaar ervoor zorgen dat het voor hen beter wordt. Hoe ze dit precies gaan doen en met welke middelen wordt niet gezegd. Maar dat ze het aan gaan pakken, wordt door allen belooft.

Eén van de aanwezigen in de zaal vraagt aan de politici of Eindhoven in 2018 alles in werk moet stellen om het keurmerk Seniorenvriendelijke Gemeente te behalen. Veel politici zijn het erovereens dat het keurmerk niet het doel moet zijn,

eindje today |

13


Brabant De mensen die slapen, De wereld gaat dicht, En dan denk ik aan Brabant want daar brandt nog licht - Guus Meeuwis 2003

Quote

14

| eindje today


e

eindje today |

15


De raadszaal van de gemeente Eindhoven

Gemeenteraadsvergadering Om de

avond te beginnen werd er een oproep gedaan aan alle aanwezigen om voor een kort moment stil te staan en even te zwijgen. Hoewel een enkeling het gekrabbel van enkele aanwezige journalisten hoorde - journalisten die de stilte op papier in notitieblokjes verwoorden - deelde iedereen de sympathieke solidariteit van het moment. ‘Vrijdag bereikte ons het bericht dat de heer Frans Claassen is overleden’, zo klonk de eerste aankondiging van de avond, en daarbij zette de sfeer naar kalmte voor zolang dat kon duren. door:

Tyree Vasconcellos

16

| eindje today

De kalme en solidaire sfeer was echter maar enkele minuten levend. Het tempo dat de partijleden aan wilde houden was hier te vurig voor; de verkiezingen staan immers voor de deur en iedereen wil zich van hun beste kant laten zien. Het eerste onderwerp - het eerste ‘raadsvoorstel’ - ging over circulaire economie, een systeem waar alles op recycling draait en er geen ruimte bestaat voor verspilling. Rudy Reker (Lijst Pim Fortuyn, verder als LPF) voelde zich voor de gek gehouden door dit plan. De heer Reker begon met het aanduiden van een bepaalde zin: het plan van aanpak wat ging over de afvalverwerking in Eindhoven, toen hij onderbroken werd door een tamelijk verwarde Thomas Reijnaerts (D66):

“Ja maar, meneer… waar heeft u het nou eigenlijk over?” Want volgens de heer Reijnaers was dit allang besproken. Maar Reker liet het hier niet bij zitten. Op een toon die niet misplaatst kon worden, vertelde hij hem: “Ja, luistert u nou eerst naar wat ik te zeggen heb en het is duidelijk,” waarop Reijnaerts de comback gaf: “Dat is goed, dan stel ik de vraag daarna nog wel een keer,” en verhoogde zijn glas met een vermakelijke grijns naar zijn lachende buren. Waar het Reker met name om gaat, is het noemen van de duurzame renaissance; dit onderwerp gaat over het tegengaan van afvalverbranding en zou te duur zijn met een investering van 85 miljoen euro. Arnold Raaijmakers, die voor de PvdA spreekt, vindt dat hij hem wel


tegemoet kan komen op dat gebied. Maar waar Raaijmakers voor waarschuwt, is het feit dat je niet zonder risico een investering kan maken. “Bent u dus helemaal tegen nul procent restafval,” vraagt hij aan zijn collega.

“Ja maar, meneer… waar heeft u het nou eigenlijk over?” - Thomas Reijnaerts, D66

Net als Rudy Reker waren er meerdere leden die zich negatief over dit plan uitten, al waren zij iets bondiger in hun beargumentatie. Toen kwam de stemming: de partijen Leefbaar Eindhoven, Ouderen Appèl, CDA, Brede Beweging LinksOm (BBL) en LPF - een minderheid tegenover de ‘ja-stemmers’. Dit betekent dat Eindhoven weer meer de richting van duurzaamheid en efficiënte recycling gaat.

belangrijk punt voor haar. Voor Wagt is de geschiedenis en de ziel van Eindhoven een heel belangrijk onderwerp. Aangezien dit gepaard gaat met haar afscheid als raadslid, is deze motie voor haar niet alleen een actuele motie, maar een emotie. Ze denkt hier niet alleen aan haarzelf. Wagt noemt een rijtje op van, zoals dit woord vaak in straattaal gebruikt wordt, ‘verpauperde’ culturele gebouwen. Met veel mensen is al gesproken over een samenwerking om een oplossing te krijgen. Echter, het wordt volgens Wagt vaker moeilijk gemaakt door particuliere eigenaren van dit soort gebouwen. Wat zij het liefst ziet gebeuren, is de gemeente versterken in haar positie in dit soort overleggen en haar meer de capaciteiten te geven om hier zelf achteraan te gaan. Kijken naar andere steden die dit goed doen en naar projecten is voor haar een optie.

Verpaupering van gebouwen, panden en monumenten Karin Wagt, CDA, staat net gekleed en stralend voor de microfoon. “Deze actuele motie is voor “Het zal de laatste motie zijn mij een heel persoonlijke. Het zal die ik indien in de gemeentede laatste motie zijn die ik indien raad.” - Karin Wagt. CDA in de gemeenteraad.” Vanuit de zaal roept Marco van Dorst (D66) Er was nog wel een inbreng van voor de luisteraar iets onduide- verschillende fractieleden, maar lijks, waarop Karin en de andere dit veranderde vrij weinig tot partijen lachen. Het einde voor niets aan de kracht van haar Wagt begint met een aange- punt. De gehele raad, alle partijname stemming. De voorzitter en, links en rechts konden het er voegt er zelfs nog aan toe dat er over eens zijn: het laatste voorvoor deze keer wel zonder vraag stel van Karin Wagt tijdens haar geïnterpreteerd mag worden. laatste raadsvergadering werd unaniem geaccepteerd. Dat kan Aan de mensen in de zaal ver- men een volwaardig afscheid telt Wagt over een persoonlijk, noemen.

eindje today |

17


HET DEBAT VAN

de Eindhovense Nacht Op woensdag 14 maart

ging het debat in het Designhuis in Eindhoven over de Eindhovense Nacht. Siem Nozza, initiatiefnemer van het debat, vond dat het hoog tijd werd om te debatteren over hoe verschillende mensen het nachtleven aantrekkelijker konden maken voor zowel Eindhovenaren, als voor ondernemers en de studenten die in Eindhoven wonen. In samenwerking met de stichting Nachtburgemeester Amsterdam wordt het mogelijk gemaakt om mee te doen aan het debat, zodat ieders stem uit het publiek gehoord kan worden. De hele avond werden veel beloftes rondom verbeteringen van het Eindhovense nachtleven gedaan. Een aantal uitgenodigde raadsleden zijn te gast op deze avond en vertellen wat zij kunnen bijdragen om het bruisende nachtleven weer op te wekken. door:

Anita Abena Yeboah Absurde sluitingstijden Ivo Jansen (General manager van Club Fifties, een gezellig muziekcafé voor de meest uiteenlopende stijlen) is het absoluut niet eens met de huidige gang van zaken als het gaat over sluitingstijden: “Het is toch absurd dat alle tenten om 04:00 uur moeten sluiten waardoor iedereen dan tegelijkertijd op straat staat en er vervolgens agressie ontstaat omdat niemand naar huis kan of wil. Dit doordat er door

18

| eindje today

drukte geen taxi’s te krijgen zijn, waardoor iedereen op straat blijft hangen.” Jansen gaat door en vertelt dat het volgens hem draait om bezuiniging: “Als je om vier uur ‘s nachts de stad sluit kun je een uur later het grootste deel van de politie naar binnen halen, waardoor ze flink kunnen bezuinigen op die kosten en dat is natuurlijk een hele belangrijke reden voor de gemeente. Want voor de gezelligheid zullen ze het niet doen. Als je Eindhoven op de kaart wil zetten, dan ga je gewoon de hele nacht door. Kijk maar naar Friesland en Groningen, gewoon een probleemloos nachtleven. Die kant wil je gewoon op. Ik denk dat ik met deze uitspraken wel namens alle Eindhovenaren spreek.”

is verziekt door de huidige coalitiepartijen. Ik denk niet dat wij veel geld nodig hebben, maar meer vrijheden en mogelijkheden om meer te organiseren. Als wij als DENK meer stemmen krijgen met een x-aantal zetels daarbij, kunnen ze niet meer om ons heen. Alles is nu ontzettend beperkt en dit is zonde voor ons Eindhovenaren, voor onze internationale studenten die hier komen wonen en voor alle mensen van buiten de stad die hier niet willen komen omdat alles zo vroeg dicht is.”

Verkiezingsbelofte Adnen Senal, die namens de partij DENK aanwezig was tijdens het debat en vertelde zijn mening over het nachtleven. Conflicten en rotzooi kunnen volgens hem makkelijk verholpen worden: “Als wij 24 uur per dag geopend zijn, dan gaan de mensen geleidelijk naar buiten. Want op dit moment wordt het publiek agressief en ze slaan de ramen kapot voor één frikandel, omdat de horeca niet meer open is! Wat ik wil bereiken, is minder vandalisme en langere openingstijden. Dat zorgt ervoor dat je mensen uit andere steden aantrekt. Want als mensen weten dat je hier in Eindhoven langer door kan feesten, zijn ze sneller geneigd om te komen, omdat er dan wat te doen is. Vroeger was alles oké, maar nu hebben we te veel beleid en te veel regels. Dit

Nachttrein Ook vanuit het publiek kwamen er deze avond genoeg ideeën om het Eindhovense nachtleven stukken beter te maken. Joost, die zelf groot liefhebber is van de Eindhovense Nacht, vond dat er bij de muziekkeuzes van uitgaansgelegenheden moest worden begonnen: “Niet alleen die ‘boeren-oempa-loempa-muziek’ draaien, die altijd te horen is op Stratum.”

“Ze slaan de ramen in voor één frikandel!” - Adnen Senal, DENK

Ook vindt hij het heel erg jammer dat de nachttrein (Nachtnet, red.) is afgeschaft. Dat zijn treinen die ‘s nachts tussen Eindhoven en de randstad (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) rijden. De reden van het afschaffen is dat het te weinig geld opleverde voor de NS. Daardoor is het voor mensen die buiten Eindhoven wonen moeilijker om de


stad te bereiken of te verlaten. “Daarnaast zou het mooi zijn als wij hier in Eindhoven een club zouden hebben zoals De School in Amsterdam,” zegt Joost. “Eindhoven is een stad met ingenieuze en hoogopgeleide mensen, maar naar mijn mening kunnen zij hier niet uitgaan omdat het aanbod voor hen heel beperkt is.”

“Niet alleen die ‘boerenoempa-loempa-muziek” - Joost, uitgaansliefhebber

De conclusie van de avond komt erop neer dat een ruimere sluitingstijd en wat meer diversiteit Eindhoven uiteindelijk ten goede zal komen. En goede horecapunten zal dit alleen maar meer bevorderen. Mensen zullen meer keuzes krijgen om te kiezen naar welke club ze willen gaan en zo wordt er voorkomen dat er problemen ontstaan. Genoeg redenen voor de coalitiepartijen om meer aandacht en tijd te investeren in het nachtleven, de horeca en daarmee de stad ‘s nachts weer tot leven te wekken. Want Eindhoven is een internationale stad en dat wil men graag zou houden.

Demonstratiestoet vooraf aan Nachtdebat EINDHOVEN - Studenten van de designacademy, TU/e en Fontys organiseerde voorafgaand aan het Debat van de Eindhovense Nacht een demonstratiestoet om aandacht te vragen voor het uitgaansleven in de stad. Vanaf het 18 Septemberplein werd er door tientallen, vooral studenten, gezamelijk met een DJ-booth gelopen naar het Designhuis, waar het debat gehouden werd. Debatorganisator Siem Nozza vond het mooi om te zien dat deze protestactie vooraf werd georganiseerd. De aanwezige politici van PvdA, GroenLinks, BBL, DENK, D66, VVD en CDA bekeken de stoet vanuit de debatlocatie.

eindje today |

19


feitjes uit eindje Eindhoven telt meer dan

Elk uur vertrekken er 22 treinen vanaf station Eindhoven

140 rijksmonu-

menten verspreidt door de gemeente

Eindhoven telt ongeveer 227.000 inwoners Daarvan hebben ongeveer In 2014 maakten slechts

180.000 mensen stemrecht 78.540 inwoners hier gebruik van

De Eindhovense gemeenteraad bestaat uit 45 Stratumseind is met meer dan 50 cafÊ’s, kroegen en discotheken de langste uitgaansstraat van Nederland

leden

In heel de gemeente Eindhoven zijn er stembureaus

125

Met de gemeenteraadsverkiezing van 21 maart doen er mee in Eindhoven

16 partijen

De gemeenteraadsveriezing wordt gecombineerd met een over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv)

referendum

Er zijn verschillende stemhulpen zoals de Eindhovense stemhulp

MijnStem

20

| eindje today


“We moeten meer omkijken naar de ouderen” Maréchal Desmet staat dertiende op de kieslijst van Lijst Pim Fortuyn Eindhoven. Onze hoofdredacteur Liam Toll sprak met hem over de gemeenteraadsverkiezingen.

eindje today |

21


De boekenkast

tegen de muur verraad dat Maréchal Desmet graag leest. Ik spreek hem in zijn appartement net buiten het centrum van Eindhoven. Het is een ruim en keurig opgeruimd appartement. Met uitzicht op de Veldmaarschalk Montgomerylaan. In de hoek van de woonkamer, naast de boekenkast, staat een grote ronde tafel waar de koffie al klaar staat. door:

Liam Toll Eindhoven heeft een tekort. Hoe gaat uw partij in de komende vier jaar het tekort van 42 miljoen oplossen? “Onze partij beweert al tien jaar dat het financiële beleid in Eindhoven een puinhoop is. Wij beweren al jaren dat als alle bedrijven in Eindhoven net zo zouden runnen als dat de gemeente Eindhoven door ambtenaren en een paar slappe wethouders die aan de knoppen zitten wordt gerund, dan alle bedrijven failliet zouden gaan. We moeten wel realistisch blijven. Wij krijgen als partij nooit een meerderheid, maar wellicht dat we met een coalitie kunnen korten op de ambtenaren. Dit kan alleen als je de bestuursrechtelijke hiaten aanpakt. En als je je verdiept in het bestuursrecht dan wordt je al kotsmisselijk als je ziet wat er allemaal mogelijk is. Wat voordrainage, uitstel en ontwijkmogelijkheden er zijn ingebouwd door abjecte bureaucraten. Dit kan alleen als je de bestuursrechtelijke hiaten aanpakt.

22

| eindje today

En als je je verdiept in het bestuursrecht dan wordt je al kotsmisselijk als je ziet wat er allemaal mogelijk is. Wat voor drainage, uitstel en ontwijkmogelijkheden er zijn ingebouwd door abjecte bureaucraten. Dat kun je alleen veranderen door gemeentewetten aan te passen. Je moet de ambtenaren eens leren om iets op een A4’tje te zetten. Maar ik denk dat dat een onmogelijke opgave is. Laat ik je een voorbeeld geven. Hier, op de Rachelsmolen, moesten zeventien bomen gekapt geworden een jaar geleden. Daar is uitspraak over gedaan en daar is een vergunning voor uitgeleend. En daar had de gemeente 116 pagina’s voor nodig om dat op te schrijven. Door de hoeveelheid papier en woorden die geproduceerd worden door ambtenaren kunnen ze zich via een zinnetje in de kleine lettertjes beschermen dat het wel had gemogen. Dat is heel erg.” Heb je niet veel papier nodig om je juridisch overal voor in te dekken? “Het juridische gedeelte is de tweede laag. Kijk, ik vergeet nooit: ik ben van de generatie van het eerste kabinet van Acht-Wiegel. Het hele plan voor het hele landstond op een blaadje. Dat is uitstekend gegaan. Er stonden gewoon wat bulletpoints, toen noemde ze dat aanstippuntjes, op. Er zijn best een aantal bekende regeringsleiders, stond op een blaadje. Dat is uitstekend gegaan. Er stonden gewoon wat bulletpoints, toen noemde ze dat aanstippuntjes, op. Er zijn best een aantal bekende

regeringsleiders, in binnen -en buitenland, te benoemen die het op een A4’tje neerzetten. En dan pas komen de juristen voor de juridische teksten om te kijken of ze niet op bepaalde punten aangeklaagd kunnen worden. Dat is net als wat er nu bijvoorbeeld speelt met D66-koningig van Eindhoven Mary-Ann Schreurs, die werkelijk de gore moed had om de Vestdijk af te sluiten. Alle ondernemers zijn daar woedend over. Daar heb ik iets van gezegd tegen haar en dan geeft ze als antwoord: ‘Ja, wilt u dan geen schone lucht?’. Ik zeg al jaren dat 40% van de luchtvervuiling veroorzaakt wordt door het afrijden van rubberbanden. Alleen het TNO steunt mij daarin.

“Mary-Ann Schreurs is de D66-koningin van Eindhoven” - Maréchal Desmet, LPF

Bij cushionbanden, banden die opgebouwd zijn uit verschillende lagen rubber waar geen lucht tussen zit, en houten banden heb je dat probleem niet. Maar die worden niet meer gebruikt. Dat is wat mevrouw Schreurs vergeet te vertellen. Ondanks dat alle ondernemers tegen zijn weet zij het toch door de raad heen te krijgen. Wij hebben uitstekende plannen voor de mobiliteit. Jullie willen als partij een onderzoek naar de mogelijkheid van een tunnel onder het 18 Septemberplein. Kun je zo’n onderzoek binnen 4 jaar afronden? Anders heeft het onderzoek geen nut. “Uitstekende vraag. Ik ben het er helemaal mee eens. Stel dat


het nieuwe college er is. Dan zouden de miljoenen die nu uitgegeven zijn aan allemaal onnuttige dingen en het tekort van 42 miljoen op de begroting aangepakt kunnen worden. Dan kan er geld vrijgemaakt worden voor dit onderzoek. Het onderzoek is namelijk wel proactief. Ik ken genoeg mensen die dit op hoog niveau willen onderzoeken. Die vragen ook geld maar dan moet je een tijdlijn maken. Zolang moet het onderzoek duren. Niet klaar? Boete of geen compensatie.” Wat zijn volgens u nou die onzinnige dingen waar het geld naar toe is gegaan? “Op dit moment is er een links college en dat linkse college weet niet hoe ze met geld om moeten gaan. Zaken doen is voor hen iets smerigs. Zaken doen is voor hen mensen benadelen, mensen oplichten en zich niet bewust zijn van het feit dat je geld moet verdienen. Geld verdienen is namelijk een soort olie voor de motor. Je moet geld verdienen. Maar als je maar geld blijft uitgeven aan allerlei zachte projecten, met nauwelijks controle erop, met geen druk op de ketel. Het is in de sport zo dat je het beste presteert onder druk en een aantal mensen kan niet presteren onder druk en die vallen dan af. Maar ik vind datgemeenteambtenaren en wet houders niet onder druk moeten presteren. Als iets niet klaar is moeten ze de ambtenaren straffen. Dat werkt het beste, hoor.” Zijn er teveel wethouders volgens u? “Wat mij betreft wel.”

Maar waarom wilt uw partij er dan nog een wethouder voor Veiligheid bij hebben? “Wie weet gaat die ook nog andere dingen doen. Een wethouder van veiligheid is natuurlijk wel een noodzaak. Je geeft dan aan hoe het is in de stad. Kijk, een van de dingen die wel interessant is is dat Pim Fortuyn ooit zei: ‘Ik wil dat iedereen zich zo veilig voelt als in Singapore waar een mooie jonge meid ’s nachts om drie uur in een kort rokje en een heel bloot topje over straat kan lopen, en dan weet ze dat niemand een nagel naar haar uit zou steken’. Dat is veiligheid. Er is niks verkeerd aan een wethouder van veiligheid. Die doet natuurlijk veel meer. Want als je veiligheid wil heb je een goede infrastructuur nodig, je hebt voorzieningen nodig en dat zijn allemaal uitvloeisels van die veiligheid.” Is er wel geld om er nog een wethouder bij te doen? “Er komt er geen bij. Bij de andere wethouders gaan er gewoon stukken van de budgetten af waarmee het budget voor de wethouder van veiligheid gevormd kan worden.

moet je maar slim met je middelen om gaan. Dat moet elke zakenman in feiten. Er is geen enkele zakenman die zomaar geld uit geeft. Anders gaat hij failliet. En dan zijn er altijd mensen de dupe van. En Eindhoven is nu de dupe van een onverantwoord college.” Maar kun je een stad runnen alsof het een bedrijf is? “Dat kan zeker. En dat houdt ook in dat je goed op de centjes moet letten. Sparen, zuinig zijn. Goed nadenken en snel beslissen. Ook dat is belangrijk. Je moet jezelf dwingen om snel en goed te beslissen. Je kunt niet eindeloos de tijd nemen. Want tijd is geld. Je wilt vooruit met de stad.” Hoopt u dat Lijst Pim Fortuyn net zo groot wordt in Eindhoven als dat Pim Fortuyn was landelijk in 2002? “Ik hoop dat de bevolking van Eindhoven inziet dat Lijst Pim Fortuyn Eindhoven een ongelooflijk realistische partij is die de noden van Eindhoven al jaren blootlegt. Het lijkt wel

“Er is niks verkeerd aan een wethouder van veiligheid.” - Maréchal Desmet, LPF

De begroting van de stad Eindhoven moet zakelijk ingevuld worden. Stel dat die begroting een miljard euro is. Eindhoven geeft nu gerust een miljard plus een miljoen uit. En dat moet dus niet. Jemoet zeggen dit is je budget en hier moet je het mee doen. Dan

eindje today | eindje today |

23 23


of we terug gaan in de tijd. We hebben acht jaar geleefd op de financiële puinhopen van Paars. Sinds Paars het hier voor het zeggen heeft zijn er elk jaar miljoenen te kort. Dat is een drama. Dit gaat ten koste van de ouderen. Wat is er nu fout aan het voorop stellen van de ouderen uit mijn cultuur op de ouderen uit andere culturen? Als iemand mij dat kan uitleggen vind ik dat heel knap.”

Wat wilt u als partij de komende vier jaar nu echt veranderen? “Je moet verwachten van niet autochtone Eindhovenaren dat ze niet alleen integreren maar ook assimileren. Je kunt het beste je eigen identiteit behouden. Ik vind het absoluut van belang dat het van alle allochtone Eindhovenaren bekend is of ze al dan niet afstand hebben gedaan van hun nationaliteit van hun land van oorsprong. Ik weet dat het sinds 2000 voor Turken mogelijk is. Voor Marokkanen en Argentijnen is dat niet mogelijk. En ja, dan is dat zo. Maar dan kun je nog wel heel erg je loyaliteit uitspreken voor je land van herkomst of van wonen.”

Maréchal Desmet voor zijn uitpuilende boekenkast in zijn woning

24

| eindje today

>


‘Eindhoven heeft Nuenen nodig’ “De fusie is rond, daar is geen twijfel

meer over mogelijk,” dat is de uitspraak waar de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven bij zweren. De Nuenense partij W70 verzet zich met alle man en macht tegen het fuseren van Nuenen met Eindhoven. door:

Martijn Schuit Eindhoven is een stad met ambities om te groeien en te kunnen concurreren met steden als München en Stockholm. Om die reden is het de wens van de Eindhovense burgemeester John Jorritsma om met zoveel mogelijk gemeenten te gaan fuseren. Het hoofddoel daarvan is om de concurrentiepositie van Eindhoven nog meer te verbeteren. Maar wat is het uitgang punt om juist Nuenen erbij te betrekken?

Artikel 12-status

Nuenen heeft gedurende de periode 2004/2012 opdrachten van hogeraf gekregen die inhielden dat er meer huizen moesten herrijzen en een betere infrastructuur aan moest worden gelegd; Nuenen moest groeien en aantrekkelijker worden. Het dorp zat midden in het uitvoeren van deze opdrachten toen de economische crisis uitbrak, waardoor er dus minder geld was. Als gevolg daarvan kreeg de gemeente een Artikel 12-status. Dat houdt in dat er in ruil voor een gemeentefonds van de provincie, een zware economische controle op het gemeentebestuur staat. Nuenen heeft in de periode van de Artikel 12-status aangegeven dat fuseren met buurtgemeenten op de lange termijn beter is voor de economische gezondheid. Hier is het balletje gaan rollen, de procedure voor fusie is in gang gezet met als grondargumenten dat de Nuenense gemeente niet meer economisch in staat is, om voor zichzelf te zorgen. De sterke verdeeldheid in het Nuenense gemeentebestuur, waardoor geen besluiten genomen kunnen worden, wordt aan de koop toegenomen. In 2016 kreeg de gemeente Nuenen een voorgelegde deadline om een besluit te vormen of het wel of niet wilt fuseren. Nuenen heeft deze deadline niet gehaald en op dat moment heeft de provincie zelf de knoop doorgehakt: Nuenen moet fuseren.

Spanningen

De Eindhovense burgemeester Jorritsma heeft in zijn tijd als Commissaris van de Koning(in) in Friesland, diverse gemeentelijke herindelingen meegemaakt en heeft dus de nodige ervaring hiermee. Hij sprak uit dat de verhoudingen rond de 80 procent voor en 20 procent tegen liggen. Een van de argumenten van Jorritsma voor de gemeentelijke fusie is dat Nuenen financieel niet in staat is om zichzelf te redden. Dat staat haaks op berichten uit Nuenen, die schrijven dat het dorp uit de crisis is en het in het afgelopen jaar een overschot van 5 miljoen euro heeft gehad. Daarnaast zou er tussen Annemarie Spierings (gedeputeerde provincie Noord-Brabant) en de Eindhovense wethouder Wilbert Seuren (D66) informele communicatie zijn geweest over de details van het fuseren. Dat heeft de transparantie van de fusie in twijfel gebracht. Tevens is Ralf Stultiëns (W70) enorm druk bezig met het sturen van WOB-verzoeken naar het provinciaal bestuur om zo veel mogelijk informatie los te krijgen over de details van de fusie. Daarmee wilt Stultiëns de Nuenenaren zo goed als mogelijk informeren over de aanstaande fusie. In eerste instantie is het besluit van de provincie niet terug te draaien door de wet Algemene Regels Herindeling. Maar W70-lijsttrekker Stultiëns hoopt dat wanneer Nuenenaren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op een anti-fusiepartij stemmen, het provinciaal bestuur terugkrabbelt. In het uiterste geval hoopt hij dat er vanuit Den Haag opnieuw wordt bekeken of een fusie tussen Nuenen en Eindhoven wel de juiste beslissing is.

Het lijkt er niet op dat Nuenen Eindhoven nodig heeft, maar dat Eindhoven Nuenen nodig heeft.

eindje today |

25


Burgemeester Jorritsma boos over kritiek BBL Burgemeester

John Jorritsma reageerde woensdagavond boos op het opinieartikel dat die dag in het ED stond. Dit artikel is geschreven door de lijsttrekker van de Brede Beweging Linksom (BBL), Patrick van der Voort. door: Rachel Smits

Jorritsma hield een toespraak voor een groep kandidaat-raadsleden tijdens een introductieavond in het stadhuis. In de toespraak benadrukte de burgemeester dat de keuze om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen vrijwillig is. Echter bleek tijdens deze introductieavond dat hij een VOG wil gebruiken om te controleren of wie gekozen is ook echt kan worden geïnstalleerd als raadslid.

BBL-lijstrekker Patrick van der Voort schrijft in zijn opinieartikel dat Jorritsma niet de baas van de raad is en dus niet – zoals een werkgever – om een VOG kan vragen. Van der Voort vindt dat het aan de partijen zelf is om kandidaten eventueel te screenen en dat de burgemeester zich met zijn verzoek in het proces van vrije verkiezingen mengt. In zijn artikel schrijft de BBL-lijsttrekker dat hij vindt dat de burgemeester mensen die geen VOG aanvragen in een verdachte hoek plaatst. Maar tijdens zijn toespraak woensdagavond zei burgemeester Jorritsma dat hij niemand beschuldigd. “Ik heb alleen gezegd dat ik een schone raad wil. Een VOG is daar een uiting van. Wie geen VOG wil aanvragen, respecteer ik.”

Burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma

Stemmen op een partij die niet mee doet Ik herinner

mij nog goed hoe het er vroeger, of ‘vruger’ zoals we het in Brabant graag zeggen, in Woensel-Noord uit zag. Het leek groot; er was een semi-overdekt winkelcentrum met daarin eindeloos veel leuke winkels en eettentjes. Maar nu ik er naar jaren weer kom, lijkt het stil. Veel winkels staan leeg. Het lijkt alsof de mensen compleet langs elkaar heen leeft leven en met hun eigen zaken bezig zijn. door: Kiki Steenbakkers

Ik spreek een man op de Maurits Lijnslagerstraat die mijn mening doet omslaan. Deze man lijkt heel bewust te weten wat er in zijn omgeving speelt, beter

26

| eindje today

gezegd heel bewust van wat er in zijn straat allemaal gebeurt. Hij heeft zijn leven doorgebracht als verkoper bij een meubelzaak en is inmiddels gepensioneerd. Hij woont al 50 jaar in deze straat. Als ik hem vraag wat de problemen in deze wijk vooral zijn, lijkt hij niet te weten waar hij moet beginnen. ‘Er wordt vooral veel gedeald hierzo. Soms zie ik het gewoon gebeuren onder aan de flats bij ons.’ Ook criminaliteit lijkt een probleem te zijn in Woensel-Noord. Politie.nl laat zien dat in bijna anderhalve week 9 meldingen van woningbraak zijn vastgesteld. Nu we weten wat het probleem is, wie gaat het eigenlijk oplossen? De ex-meubelverkoper weet dat wel, denkt hij. Voordat ik in Woensel aankwam heb ik even gecheckt welke partijen

zich allemaal verkiesbaar stellen deze gemeenteraadsverkiezingen. Ik was benieuwd of men wel weet op wie ze stemmen, en waarom. De man uit de Maurits Lijnslagerstraat is namelijk PVV stemmer, al jaren. Toen ik hem vroeg op wie hij deze gemeenteraadsverkiezingen ging stemmen antwoordde hij zonder twijfel: ‘PVV, zoals altijd.’. Dit vond ik echter best opmerkelijk, aangezien de PVV in Eindhoven niet meedoet aan de verkiezingen. Dit laat duidelijk zien dat er een zekere onwetendheid heerst in dit gedeelte van Woensel.


Het terughoudende karakter van Den Elzent Vraag een rasechte Eindhovenaar naar Stratum en je krijgt gegarandeerd antwoorden als: kroegen, uitgaan en zuipen. Toch bestaat het stadsdeel uit veel meer dan ‘de zuiphotspot’ van Noord-Brabant. Sterker nog, het stadsdeel kent een van de grootste villabuurten in Eindhoven. Maak kennis met: Den Elzent. door: Isabelle Vaessen

Den Elzent omvat twee buurten in de wijk Oud-Stratum, namelijk Elzent-Zuid en Elzent-Noord. Voor wie deze buurten niet direct kent, ga er zeker een keer naartoe. Zelfs op een regenachtige woensdag ochtend is het geen straf om door de straten van deze miljoenenwijk te struinen.

Geloof me, je raakt niet uitgekeken. De aankomende gemeenteraadsverkiezingen lijken een mooi uitgangspunt om de meningen in deze buurt te peilen. Nieuwsgierig struinen we de straten af, maar het blijft angstvallig stil. Misschien komt het doordat veel mensen hun gouden salaris aan het binnenharken zijn, maar de meeste deuren blijven gesloten. Op straat spreken we uiteindelijk een aantal 60-plussers. Hun beleefde groet geeft ons hoop, maar wanneer we vragen naar hun stemvoorkeur wordt het opnieuw stil. “Terughoudend zijn over politieke voorkeuren is hier eerder regel dan uitzondering”, vertelt een man. Stil zijn over je stemvoorkeur komt uit een tijd waarin stemmen nog verplicht

was en wordt hier tot op de dag van vandaag nog heilig nageleefd. Het is een wat jongere generatie die ons de andere kant laat zien. “Ik stem D66 en vind het niet erg hier open over te zijn”, vertelt een vlotte vrouw van rond de 40. Uit haar openheid valt op te maken dat haar stemvoorkeur niet erg gangbaar is in Den Elzent, omdat de meeste mensen hier rechts stemmen. Het lijkt wel of het welvarende leven van veel mensen in Den Elzent een reden is om je te schamen voor een (rechtse) politieke voorkeur. Bang voor de mening van mensen buiten de villabuurt, of puur uit oude tradities, zal het voorlopig speculeren zijn waar de Elzenaren op gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Deze blogjes komen van Props. Wil je meer blogjes lezen?

eindje today | eindje today |

27 27


BRABANT RISK EINDHOVEN SLOKT NUENEN OP

De zelfstandigheid van Nue-

nen is een aantal jaren geleden al ter discussie gesteld door de provincie Noord-Brabant. De vraag luidde of het nog mogelijk was voor de gemeente om op zichzelf te blijven. Nuenen nam toentertijd zelf het initiatief om adviesgesprekken met omliggende gemeentes zoals Eindhoven te houden over de toekomst van het dorp, met de conclusie dat ze nog genoeg bestuurskracht hadden om voor zich zelf te zorgen. door:

Jordi van Sluijs Het provinciaal bestuur dacht echter anders over de kwestie. Provincie Noord-Brabant bevond het Nuenens bestuur als ‘matig’, met opmerking dat het politiek-bestuurlijk leiderschap onder andere ‘lastige politieke knopen niet doorhakt’, en ‘er een gebrek aan visie en continuïteit is’. Over het politiek-bestuurlijk samenspel wordt geschreven dat de rollenverdeling tussen college en raad niet duidelijk is, en het college zich vaak achtergelaten

28

| eindje today

voelt. Het provinciaal bestuur was het niet eens over verdere onafhankelijkheid van Nuenen en een voorproces van herindeling werd gestart; Nuenen zal toch met Eindhoven moeten fuseren. Een proces dat in theorie tweeënhalf jaar zal duren en in 2020 klaar zou moeten zijn De toekomstvisie van Eindhoven Eindhoven maakt onderdeel uit van de regio Zuidoost-Brabant, een regio met 21 gemeentes die samenwerken binnen het Metropool Regio Eindhoven (MRE). Het ‘Stedelijk gebied MRE’ betreft de stedelijke gebieden Eindhoven, Helmond, Son en Breugel, Best, Velthoven, Geldrop-Mierlo, Oirschot, Waalre en Nuenen. Eindhoven heeft een visie op de bestuurskundige toekomst van de regio dat er van uit gaat dat de onafhankelijke keuze van een gemeente om niet langer naar onafhankelijk te streven, zal betekenen dat deze gemeente zich zal fuseren met gemeente Eindhoven, en niet met één van de andere omliggende gemeentes. Het Nuenense bestuur zelf is het niet eens met de herindeling met Eindhoven. Er zouden te grote gemeenteverschillen tussen de

twee gebieden plaats vinden om goed samen te kunnenwerken. Ze zijn van mening dat herindeling niet de juiste oplossing is voor het verbeteren van de bestuurskracht. Volgens velen zal de inspraak van de Nuenense politici binnen een gefuseerd beleid gelimiteerd zijn. Gemeenteraadsleden uit Nuenen staan er bekend om, om zich snel af te splitsen van hun partij als er een meningsverschil ontstaat. Dit is mogelijk ook een oorzaak van veel politieke onrust binnen het dorp. De sleutel tot het behouden van een goed machtsblok binnen de Eindhovense gemeente ligt echter in goede, interne samenwerking. Een flinke uitdaging voor de Nuenenaren dus. Onderzoek - De Gedeputeerde Staat heeft in de laatste maanden van 2017 een aantal onderzoeken rondom het onderwerp uitgevoerd. Provincie Noord-Brabant heeft Bureau Dimensus gevraagd een representatieve steekproef te houden onder de Nuenense bevolking, al vragend naar de toekomstvisie die de bewoners hebben op het beleid en hun mening over een eventuele fusie. Resultaten van dit onderzoek tonen aan dat 60% van de deelnemers voor een fusie met Eindhoven is. Ook zal Eindhoven als fusiepartner verkozen worden boven andere gemeentes als Son en Breugel.


social feed

Lijsttrekkers, lijstduwers en de overige politici zijn in de afgelopen weken in het hele landweer druk geweest om zich op de straat te laten zien. Ook in de gemeente Eindhoven zijn de politieke partijen weer de straat op gegaan om stemmen te werven. Wij hebben een paar social media-foto’s van de partijen hier verzamelt.

(1) de D66 ging stemmen werven in Winkelcentrum WoensXL in de wijk Woensel | (2) CDA’er Remco van Dooren liet een partybus bestickeren met zijn foto en naam | (3) LPF-leden Tjerk Langman en Maréchal Desmet waren samen naar een debatavond gegaan | (4) PvdA ging de deuren langs in Eindhoven om mensen hun standpunten te vertellen | (5) de VVD’ers hebben een middag besteed aan het helpen in verzorgingstehuis Dommelhoef

(1)

(3)

(2)

(4)

(5)

(6) Patrick van der Voort praat op de SPAMshow names zijn partij Brede Beweging LinksOm | (7) de DENK-leden maakten een leuke selfie tijdens het flyeren in de gemeente

(6)

(7)

foto’s komen direct van Facebook-berichten van D66, CDA, LPF, PvdA, VVD, BBL en DENK.

eindje today |

29


Het Parktheater in Eindhoven stond op maandagavond 26 februari helemaal in het teken van cultuur. In de sfeervolle Kameleonzaal kwamen verschillende culturele instellingen, politici en andere geïnteresseerden bij elkaar om het belang van kunst en cultuur te bespreken. Een interessant onderwerp, want de culture sector in de stad staat de laatste jaren erg onder druk. Eindhoven heeft per inwoner 132 euro voor kunst en cultuur ter beschikking en staat hiermee op de achtste plek van de negen grootste gemeenten van Nederland. door:

Isabelle Vaessen

‘We moeten cultuur niet vergeten’

woord, opent hij met de woorden: “Toen Winston Churchill werd gevraagd de kunstfinanciering te verlagen om oorlogsinspanningen te ondersteunen, antwoordde hij: ‘Waar vechten we dan voor?’ In kunst en cultuur moet je niet snijden en dat is precies de boodschap die wij vanavond willen uitdragen.”

Een kwartier voor aanvang van het manifest is de zaal al voor een groot deel gevuld. Het zijn de vrouwen van rond de vijftig jaar die vanavond de gastenlijst “In kunst en cultuur domineren. Op de eerste rij zitmoet je niet snijden” ten een aantal raadsleden en een - Nathan de Groot, Cultuurmanifest wethouder die later vanavond geïnterviewd zullen worden. Wat opvalt is de aanwezigheid van De avond is verdeeld in vijf verJohan Vlemmix, lijsttrekker van schillende thema’s die de functies de Partij van de Toekomst. Sinds van cultuur omschrijven: cultuur hij bekendmaakte dat zijn par- verrijkt, cultuur verdient, cultuur tij deelneemt aan de gemeen- verbindt, cultuur vernieuwt en teraadsverkiezingen, is het erg cultuur verzacht. Het eerste thestil geworden rondom Vlemmix. ma begint met een optreden van de dansgroep Rugged Studio. Het is iets na half acht wan- Deze groep kinderen van midneer de microfoon wordt inge- delbare schoolleeftijd geeft de plugd en cultuurwetenschapper boodschap van verrijking direct Nathan de Groot zijn weg naar mooi weer door de alternatieve het podium maakt. In plaats dansstijl die ze op het podium tot van een gebruikelijk welkomst- uitwerking brengen. Gedurende

30

| eindje today

vijf minuten weten ze het hele publiek in te pakken door de onmogelijk uitziende acrobatische moves die ze laten zien. Het lijkt wel alsof het publiek nog nooit een radslag met eigen ogen heeft mogen aanschouwen, want na elke move volgt gejuich en een daverend applaus. Na het optreden neemt Nathan de Groot plaats naast GroenLinks-raadslid Saskia Lammers. Zij krijgt als eerste politica van de avond een stelling voorgelegd. ‘Alle Eindhovense kinderen moeten meer kennis maken met cultuur door middel van cultuuronderwijs’, luidt de stelling. Zelfverzekerd antwoordt Lammers met de woorden: “Absoluut mee eens. Cultuur helpt je te spelen met werelden die er zijn, maar je misschien nog niet ontdekt hebt.” Ook is de Helmondse van mening dat er meer geld moet naar het stimuleren van kunst en cultuur in de stad, een visie die ze deelt met de andere aanwezige politici; stuk voor stuk


groepen een serie kledingstukken en accessoires. Het resultaat van dit initiatief is dat de vrouwen nu gezamenlijk een Wijkatelier hebben opgezet en in staat zijn zichzelf te voorzien. Een voorbeeld waarin het belang van kunst en cultuur mooi doorschemeren. Na de lezing krijgt wethouder van Innovatie & Design en Cultuur Mary-Ann Schreurs de laatste stelling van de avond voorgelegd: Eindhoven verdient een stadsmuseum waarin verleden, heden en toekomst centraal staan. geven ze deze avond aan dat culturele doeleinden meer geldverdienen. Maar op de vraag waar dat geld vandaan komt, heeft niemand een antwoord. PvdA-raadslid Arnold Raaymakers gaat zelfs even de mist in wanneer hij het budget van Eindhoven verwart met dat van Amsterdam. Maar daar lijkt de zaal weinig moeite mee te hebben.

“Cultuur helpt je spelen met werelden die er zijn” - Saskia Lammers, GroenLinks

Gedurende de avond wordt het publiek getrakteerd op verschillende optredens die uiteenlopen van muziek, dans en dicht. Een bijzonder optreden is de lezing die wordt verzorgd door ontwerpster Cindy van den Breemen. Ze vertelt over het Suit It Yourself-project. Voor dit project ontwikkelde en produceerde Van den Bremen in nauwe samenwerking met migratievrouwen van actieve naai- en handwerk-

Na dit afsluitende optreden wordt door de hele zaal het papieren manifest uitgedeeld. In deze uitklapbare map staat aan de hand van onderzoeksresultaten, inspirerende quotes en feitjes nogmaals uitgelegd waarom het stimuleren van kunst en cultuur in Eindhoven zo belangrijk is. Het enorme stuk papier wordt in de hele zaal fanatiek uitgeklapt waarna men zichtbaar moeite heeft de map weer op de juiste manier op te vouwen. Een inspirerende avond wordt afgesloten met een bedankwoord van Nathan de Groot waarna het publiek geleidelijk huiswaarts keert.

“Mee eens”, antwoordt Schreurs. Over de vraag waar dat museum zou moeten komen, hoeft de wethouder niet lang na te denken: “In het Evoluon, hét icoon van Eindhoven. Een betere locatie is er simpelweg niet.” Haar voorstel kent veel voorstanders, want in de hele zaal volgt gejuich en applaus. Na dit triomfantelijke moment lijkt de sfeer niet meer stuk te kunnen. Nathan de Groot sprint voor de laatste keer deze avond naar het podium en kondigt het laatste optreden van de avond aan. Het Projectkoor Werk en Uitvoering uit Tongelre zorgt voor glimlach op het gezicht van veel mensen wanneer ze in hun kleurrijke kleding één voor één zingend het podium op komen lopen. Met een eigen uitvoering van het nummer ‘Let me down easy’ lijkt het publiek moeite te hebben om stil te blijven zitten. Van het begin tot het einde klapt iedereen ritmisch mee.

eindje today |

31


EXPATS, GELD EN STAMPPOT

een debat over Brainport Voor aanvang

van het debat is de sfeer in de foyer van het Van Der Valk Hotel te Eindhoven gemoedelijk, met drinken en eten geheel verzorgd door WTC Eindhoven. De politici babbelen wat, totdat een paar minuten over vijf uur het debat begint. De politici nemen plaats aan verscheidene statafels met ballonnen waar hun partijnaam op staan. De vijf sprekers, die tevens de stellingen voor het debat aanleverden, nemen plek op het podium. Nagenoeg iedereen is strak in pak gekleed. Het publiek, bestaande uit voornamelijk mannelijke ondernemers of leden van politieke partijen in Eindhoven of buurtgemeentes, nemen hun plaats in aan de zijkanten van het tafereel. door:

Bram Keeris Na een korte introductie van de gasten en een quiz die de kennis van de politici en de overige aanwezigen test, is het tijd voor de eerste stelling. Marc Hendrikse, CEO van NTS-Group Eindhoven, opent zijn pleidooi met zijn angst uit te spreken voor het gebruik van expats, omdat dit de Eindhovense bevolking onder kan sneeuwen. Ook denkt Hendrikse dat er banen gecreëerd kunnen worden door automatisering. Zijn stelling luidt: ‘In de komende ja-

32

| eindje today

ren gaat talent de bottleneck zijn in onze regionale economische groei’. Wethouder en tevens D66 Eindhoven-lijsttrekker, Mary-Ann Schreurs uit na deze stelling meteen haar grote zorg: “Wat houdt bedrijven in Eindhoven wanneer ze groot genoeg zijn? Of anderzijds, wanneer ze niet genoeg personeel kunnen krijgen in de regio?” Waarop Hendrikse antwoord dat hij zelf niet kan garanderen in Eindhoven te blijven, mits er geen talent aangeleverd kan worden. “Het bedrijf moet toch blijven draaien,” luidt zijn pleidooi.

bercrime en terrorisme. De valkuil is echter dat er een gebrek is aan aandacht voor lokale thema’s. Als de politie in groter verband gaat samenwerken, ontstaat de angst dat de connectie met de burger verloren raakt en zo kleinere voorvallen onderaan de stapel komen. Zijn stelling luidt: ‘Bestuurlijke samenwerking kan niet achterblijven om een antwoord te bieden aan diverse veiligheidsproblemen als ondermijning, terrorisme en cybercriminaliteit’. Meteen schiet er een hand omhoog bij LPF-lijsttrekker Rudy Reker. Hij vertelt dat hij al heel zijn leven in Eindhoven woont en heeft ervaren dat je je niet onveilig hoeft te voelen, overdag of ‘s nachts. Velen in de zaal schudden hun hoofd van ongeloof, maar niemand gaat op Reker in. De SP valt terug op de stelling door te stellen dat de gemeente vooral moet mikken op het voorkomen van criminaliteit en niet

Maréchal Desmet (Lijst Pim Fortuyn, verder als LPF), een excentriek uitziende man met een opvallend grote, grijze snor en slangenleren schoenen, opent het vuur op Schreurs. “Hoe kunt u over mobiliteit praten, nadat u zo veel mogelijk mensen uit Eindhoven heeft omgeleid via Turnhout en Tilburg?” Waarop de wethouder met een ietwat harde return “Niet iedere jongere met een komt. Desmet roept, zonder te petje, rijdend in een ‘dikke wachten op een presentator met BMW’ is een crimineel.” microfoon: “Die opmerking is on- Antoine Wintels, Summa College der de gordel, Schreurs.” Waarna zij sarcastisch terugroept: “Nee, op het genezen ervan. Daan de die van u was boven de gordel.” Kort (VVD Veldhoven) sluit zich aan bij de SP. Hij ziet de schaalMet deze plotselinge uitspatting vergroting bij de politie niet als ging het debat dan echt van start. een probleem, maar juist als een Joost Seuntiëns (Politie Zuidoost kracht. Brabant) opent een betoog over Stelling drie wordt ingeluid door de interne reorganisatie van de Peter Quik, de afgevaardigde van politie. In de laatste paar jaren zijn Ergon Eindhoven. Hij begint met er verschillende stappen gemaakt het belang van de waarde van over samenwerking, innovatie, cy- werk: het zorgt voor sociale con-


tacten, welzijn, stabiliteit en structuur in het leven voor gezinnen. Hij pleit voor meer werkenden onder deels-arbeidsongeschikten en andere werklozen in Eindhoven. Mocht dit niet kunnen, dan worden deze plekken opgevuld door bijvoorbeeld Polen en Tsjechen. De stelling: ‘Voor iedereen is er in de Brainportregio een plek op de arbeidsmarkt’. De stelling leidt tot een gekissebis tussen GroenLinks en VVD. De aandacht bij het publiek neemt zichtbaar af. De blikken gaat naar hun telefoons en de participatie neemt ook sterk af. De organisatie grijpt daarop in en luidt een gong, die naast het podium staat.

de volgende economische crisis gaan we weer onderuit. Co-makership is vereist voor een economisch en sociaal gezonde regio.’ Het blijft akelig stil in het Politiek Café. De meeste reacties komen van het publiek, en dan vooral van de mensen die op het Summa werken. De aandacht ebt verder weg. Het debat wordt vroegtijdig afgesloten, en de politici gaan terug naar de foyer, waar ze onthaald worden door een lopend stamppotbuffet en een open bar.

Wanneer de blikken weer naar het podium gericht zijn, neemt Antoine Wintels (Summa College Eindhoven) het woord en komt even terug op een opmerking vanuit de zaal, eerder op de avond. “Niet iedere jongere met een petje, rijdend in een ‘dikke BMW’ is een crimineel. Velen van hen hebben een goede baan door de voor hen juiste opleiding te hebben gevolgd en een goedlopend bedrijf op te hebben gestart. Ook wil ik af van de uitspraak “Mbo’ers zijn de onderlaag van de samenleving”. Laten we de MBO’ers het fundament noemen, want zonder de MBO’ers stort het hele model in.’ Zijn stelling luidt: ‘De samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven is te vrijblijvend en te eenzijdig. Bij Het strijdtoneel van de avond; het Van der Valk hotel Eindhoven > .

eindje today |

33


‘Hij was niet helemaal koosjer, zeg maar’ Het klinkt

enigszins ongeloofwaardig, maar het gebeurt zeker: Corruptie in de politiek. In de vorm van machtsmisbruik door bedrijven maar ook door criminelen. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven schreef eind vorig jaar nog dat er opgepast moet worden voor criminele infiltratie in de politiek. In het Eindhovens Dagblad verscheen afgelopen 6 maart een artikel over een lijsttrekker die niet helemaal pluis was. door:

Kiki Steenbakkers Tijdens het OVO-debat loopt de debatleider met een microfoon door de zaal, streng kijkend naar wie hij toe zal stappen. Hij brengt de microfoon uiteindelijk naar de mond van de man en vraagt: “Met welke verwachting bent u hier naartoe gekomen?’’ De man reageert: ‘‘Ik wilde eigenlijk alleen maar een beetje luisteren.’’ Op de vraag of zijn politieke voorkeur dan al bepaald is of dat het van dit debat afhangt, reageert hij twijfelend: ‘‘Nee dat is gedeeltelijk bepaald, maar nog niet helemaal zeker.”

Waarschuwing

Burgemeester John Jorritsma schreef eind vorig jaar, samen met

34

| eindje today

Paul Depla, burgemeester Breda, een brief namens de Taskforce Noord-Brabant/Zeeland aan alle afdelingsbesturen en fracties in beide provincies. In de desbetreffende brief stond dat partijen criminele infiltratie in de politiek als prioriteit moeten opnemen in hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadverkiezingen. In de brief staat dat de onderwereld vermengd kan raken met de ‘bovenwereld’. Machtsmisbruik in welke vorm dan ook is een kwalijke zaak. Maar wat doet de gemeente eraan om te zorgen dat er geen enkele vorm van corruptie voorkomt? In eerste instantie zou men in Eindhoven er geen aandacht aan besteden. Andere onderwerpen, zoals economie of zorg, zouden belangrijker zijn. Echter is de corruptie in de politiek wel degelijk een punt op de politieke agenda in Eindhoven geworden. ‘‘Er is een strenge controle. Je hebt een hele sollicitatieprocedure waarbij mensen worden gescreend’’, verteld PvdA’er Ward Overeem, terwijl hij gehurkt aan een tafeltje hangt. Zo moet een nieuw lid bij de gemeenteraad bekend zijn en moet hij of zij een periode hebben meegelopen. Een raadslid die ook directeur van een school is, zou bijvoorbeeld nooit mogen beslissen over onderwijs. Overeem: “Er is een groep

die samen met leden tijdens de algemene ledenvergadering opstelt waar de sollicitatieprocedure aan moet voldoen. Daar hebben we vervolgens (bij de PvdA, red.) een sollicitatiecommissie aan vastgesteld. Die commissie screent vervolgens ook alle sollicitanten.’’ Er is recentelijk ook een Verklaring Omtrent het Gedrag opgesteld, die partijen kunnen aanvragen. Een VOG wordt vergoed door de gemeente.

Terechte zorgen

Rudy Reker, Lijst Pim Fortuyn, zegt dat de burgemeester zeker huiverig is voor corruptie binnen de politiek. Voor zich uit starend en met zijn benen over elkaar vertelt hij dat wanneer er nieuwe partijen bijkomen, er twijfel kan ontstaan: “En terecht. Dit zal tevens ook de reden geweest zijn dat er een VOG is aangevraagd.’’

“Ambtenaren zijn ook gewoon mensen” - Rudy Reker, LPF

Vier periodes zit Reker al in de gemeenteraad. “Ik weet dat het in het verleden weleens is gebeurd, dan praat ik over de jaren ’70. Ambtenaren zijn ook gewoon mensen. Waarom zouden daar geen corrupte mensen bij zitten? Het komt niet alleen maar voor in het bedrijfsleven of bij criminelen.’’


Geen gedegen lijsttrekker

met partijleden ingediend moest “Ik weet wat er in het verle- worden, hebben ze pas de lijstden is gebeurd en dat is niet zo trekker gekozen. Ze wisten dus mooi. De man waar ik het over niet precies wie ze binnen haalheb was lijsttrekker en destijds den en dat lijkt zich nu te wreken.’’ ook raadslid. Deze man was niet helemaal koosjer, zeg maar. Hij “Ze wisten dus niet heeft destijds niet integer gehandeld naar de burgers toe,’’ precies wie ze binnen aldus Reker. Deze uitspraken zijn haalden” bevestigd door het Eindhovens - Hans Vermeeren, verslaggever ED Dagblad dat onderzoek heeft gedaan naar de kwestie. Het be- Verbazingwekkend treft Jake van Kruijsdijk van de De aanwezigen tijdens het departij Forum040. Kruijsdijk heeft bat vinden het net als de deeen strafblad en is tot twee maal batleider verbazingwekkend toe veroordeeld voor stalking, dat corruptie kan gebeuren en mishandeling en bedreiging van voorkomt. Stilte van ongeloof ex-partners. Hans Vermeeren, overheerst en een vrouw grapt verslaggever bij het ED, licht op tegenover de man naast haar: de website van het medium toe: ‘Hij zal toch zo’n paarse 50PLUS “Een paar dagen voordat de lijst sjaal om z’n nek hebben?!’

Dat er corruptie binnen de Eindhovense politiek is, valt er dus niet uit te sluiten. Van criminele infiltratie is echter nog geen bewijs gevonden tot nu toe. De partijen in gemeente Eindhoven doen wel zo veel als mogelijk om dit scenario tegen te gaat.

>

Burgers mengden zich ook goed in het OVO-debat .

eindje today |

35


Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

referendum: voor of tegen

Deze gemeenteraadverkiezingen stemmen we niet alleen voor de gemeenteraads, maar is er tevens een raadgevend referendum over de Wet op inlichtingen- en veiligheidsdienst (Wiv). Eindje Today is de straat op gegaan om te kijken wat de Eindhovenaren denken over de Wiv en wat zij 21 maart gaan invullen op deze stembrief. door:

Kiki Steenbakkers De nieuwe Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel ‘sleepwet’ genoemd, breidt de bevoegdheid van de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD) uit. Zo mogen ze bijvoorbeeld een hele groep omwonende afluisteren als er een verdacht persoon in deze buurt woont, mits de Officier van Justitie hier toestemming voor heeft verleend. De regelgeving die hier nu voor geldt komt uit 2002 en is niet meer up-to-date gezien de huidige computer- en smartphone-technologie. De Rijksoverheid legt uit dat de huidige wet van 2002 beperkt is in zijn mogelijkheden. ‘Met alleen de traditionele inlichtingenmethoden als volgen, observeren, het opvangen van telefoongesprekken uit de ether en van radioverkeer en het gericht afluisteren, dreigen de AIVD en de MIVD informatie te missen’, valt er op rijksoverheid.nl te lezen. Het voordeel van de wet is dus dat onze veiligheid erdoor vooruit kan gaan, al moeten we een stukje privacy opgeven. In Eindhoven op straat spraken wij met Karin, die een dagje aan het winkelen was. Wij vroegen haar naar haar mening over de sleepwet. Karin is 48 jaar en administratief medewerker bij Novadic-Kentron. Ze is een voorstander van de wet: ‘’Ik heb toch

36

| eindje today

niks te verbergen dus waarom zou ik tegen stemmen. En ook al stemmen we met z’n alle ‘nee’, dan doen ze het toch wel. Het is heel belangrijk om eventuele terroristische aanslagen te voorkomen of verdachte op te sporen. Ik ga zeker voor stemmen.’’ Overigens waren de meeste mensen die wij gesproken hadden, voor de wet. Een enkeling, die vandaag in het centrum aanwezig was, vertelde ons tegen te gaan stemmen .

Persoonlijke mening

Ik de wet ook een goed idee. Door nieuwe technologieën zijn criminelen een stapje voor, dus de AIVD en MIVD kunnen niet achter blijven. Zolang de AIVD en MIVD zorgvuldig omgaan met onze privégegevens zou er niks aan de hand moeten zijn. Ze doen het toch voor onze veiligheid.


Mpanzu Bamenga ,,Ik ben er voor iedereen, dat is de label die je mij mag geven.’’

INTERVIEW 3 Mpanzu Bamenga staat in de komende gemeenteraadsv erkiezingen op de zevende plek bij D66 - Eindhoven. Onze redacteur Anita Abena Yeboah sprak met deze, in het Afrikaanse Zaïre geboren politicus.

eindje today |

37


Mpanzu

Bamenga is geboren in de Republiek Zaïre en is 32 jaar oud. Hij houdt van kunst en cultuur en wat muziek betreft is hij van alle markten thuis. In zijn vrije tijd bezoekt hij graag musicals en dansvoorstellingen. Mpanzu Bamenga maakt daarnaast zelf filmpjes en muziek en vermaakt af en toe zijn kijkers door een leuke vlog op Youtube te plaatsen. “Natuurlijk hou ik rekening met wat ik precies doe, want ik ben en blijf een publiekspersoon”. door:

Anita Abena Yeboah Wat heeft jou gedreven om jurist, politicus en activist te worden? “Mijn intrinsieke motivatie heeft ervoor gezorgd dat ik jurist geworden ben waardoor ik altijd bezig ben met het helpen van mensen. Het heeft mij er toe gebracht om activist te worden en mij op die manier opstellen om verandering te brengen van de bottom-up.“ Hoe is jouw intrinsieke waarde ontstaan? “Mijn intrinsieke waarde is in het verleden ontstaan. Het is ontstaan door dingen die ik heb meegemaakt: armoede, onrecht en uitsluiting. Dat heeft mij uiteindelijk doen beseffen hoe kwaadaardig dat allemaal is en dat wij nooit een samenleving zullen krijgen die echt goed is voor iedereen, zolang die factoren bestaan. We zullen die factoren van onrecht die armoede

38

| eindje today

en uitsluiting creëren dus moeten verbannen. Dat is voor mij een zeer sterke motivatie, een motivatie waar mijn passie, om me hiervoor in te willen zetten, vandaan komt.” Hoe denk jij een bijdrage te leveren aan de bevolking Eindhoven als Raadslid van D66? “Mijn drive als jurist en politici heeft mij er ook toe gebracht om in de politiek daar waar regels wetten en waar beleid gemaakt wordt om daar ook die wetten en regels zodanig te veranderen. Wat ik daarmee wil bereiken is dat ze rechtvaardiger en inclusiever zijn. Niet alleen voor onszelf en onze kinderen, maar ook voor de mensen die niet in Nederland kunnen wonen. Omdat ik geloof dat wij uiteindelijk allemaal met elkaar verbonden zijn. Verbonden op zo’n manier, dat de beslissingen die wij maken hier in Nederland ook effect hebben elders in de wereld.

het idee van Duurzaamheid.” Hoe voel jij je als donkere politicus tussen jouw collega’s? “Als donkere politicus voel ik me goed tussen mijn collega’s. Mijn missie is om een voorbeeld te zijn voor iedereen. Ik ben er voor iedereen. Dat is de label die je mij mag geven. Je moet jezelf nooit als slachtoffer neerzetten. Ik ben geboren in Congo en mijn moeder heeft mij altijd verteld, dat ongeacht waar ik vandaan ik altijd met opgeheven hoofd moet rondlopen. Ik probeer altijd dicht bij mezelf te blijven en altijd mijn waarden voorop te stellen. Vrijheid, rechtvaardigheid en eerlijke kansen; dat vind je terug binnen mijn partij D66.”

“Binnen politieke partijen zou men er van bewust moeten zijn dat diversiteit nodig is.” - Mpanzu Bamenga, D66

“Als donkere politicus voel Heb je een donkere politicus ik mij goed tussen mijn nodig om namens alle donkere Nederlanders te spreken? collega’s” - Mpanzu Bamenga, D66

Het is voor mij niet zomaar een baantje van oh ik word nu een volksvertegenwoordiger. Ik word nu een politicus. Voor mij is het een missie om iets te veranderen en ik heb ervoor gekozen om politiek als een van de middelen in te zetten om die dingen te veranderen. Daarbij moeten wij kijken of die beslissingen ook een positief effect hebben; dat is

“Ik denk niet dat je een donkere persoon als politicus nodig hebt om namens alle donkere Nederlanders te spreken. Ik ben van mening dat de Tweede Kamer zoveel mogelijk een afspiegeling zou moeten zijn van de samenleving. Het is belangrijk dat je niet alleen maar vertegenwoordigd wordt vanwege een bepaalde mening of visie van die je hebt, maar dat je ook een vertegenwoordiging ziet in uiterlijkheden van mensen als je namens de Tweede


Kamer een bevolking represent. Dat betekent dat je een representatie hebt van donkere mensen, mensen met een migratie-achtergrond, mensen met een functiebeperking, mensen die van het platteland komen, etcetera En waarom? Omdat je de beste beslissing wil maken. Je wil dat alle perspectieven die wij in de samenleving hebben, gehoord worden, dan pas kun je de beste beslissing nemen.“

‘‘Vrijheid, rechtvaardigheid en eerlijke kansen; dat vind je terug binnen mijn partij D66.”

Wat voor advies zou je de Tweede Kamer geven voor meer diversiteit in de leden? “Iedere voetbaltrainer weet dat een divers team een winnend team is binnen een voetbalclub. Je kunt niet 11 verdedigers of 11 spitsen opstellen in een team. Je hebt mensen nodig waarvan iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft. Het liefst niet alleen Nederlandse, maar ook internationale spelers. Dat is bekend bij een voetbalclub. En wat ze doen is het scouten van spelers, die ze vervolgens trainen en opleiden. Dat zouden politieke partijen ook moeten doen. Binnen politieke partijen zou men er van bewust moeten zijn dat diversiteit nodig is. Want dat is een winnend concept,” aldus Mpanzu Bamenga van D66 uit de gemeente Eindhoven.

eindje today | eindje today |

39 39


De enige echte verkiezingsquiz Heb jij altijd al je kennis over de gemeentepolitiek willen weten? Dit is je kans! In deze verkiezingsquiz kun je alles wat je weet, testen. Misschien schuilt er wel een politiekwereldwonder in je, of moet je toch nog even iets bijspijkeren?

Vraag 1:

Hoeveel gemeenten doen in totaal mee tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018? 335 gemeenten 300 gemeenten 397 gemeenten

Vraag 2:

Wat was het opkomstpercentage in Eindhoven tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014? 13 procent 50,7 procent 44,9 procent

Vraag 3:

Welke partij kreeg de meeste zetels in Eindhoven in 2014? Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) Partij van de Arbeid (PvdA) Ouderen Appèl

40

| eindje today


Vraag 4:

Een vraag over het Wiv-referendum: Wat gebeurd er met de uitslag? De Tweede Kamer in Den Haag moet de uitslag ervan uitvoeren De Tweede Kamer mag kiezen om de uitslag te negeren De Gemeenteraad beslist of het de uitslag naar de Tweede Kamer stuurt

Vraag 5:

Welke politieke partij doet niet mee aan de Eindhovense gemeenteraadsverkiezing dit jaar? Partij voor de Vrijheid (PVV) Forum 0veertig Lijst Pim Fortuyn (LPF)

Antwoorden: Vraag 1-A, Vraag 2-C, Vraag 3-B, Vraag 4-B, Vraag 5-A

0-1 goed: Klungel

2-4 goed: Niet slecht!

5 goed: Wereldwonder

We raden je aan om je nog even met je neus in de boeken te duiken. Dit is wel erg zorgwekkend!

Je weet aardig wat van de verkiezingen af, maar je kunt hier en daar nog wel iets aan je politieke kennis doen. Als je dat doet, heb je waarschijnlijk wel alles goed!

Wauw! De boeken kunnen nog iets van jou leren. Je bent goed op de hoogte van de verkiezingen.

Een politieke carrière staat jou niet op het lijf geschreven, maar wie weet, sta je binnen een paar jaar op het stembiljet.

Een carrière in de politiek zou niet misstaan op je CV. Als je charisma ook goed is, zul je snel in de raad zitten.

Een politieke partij zou smeken om jou aan het roer te krijgen. Ga ervoor en wie weet zit je binnen een paar jaar in het Torentje in Den Haag!

eindje today |

41


Cultuur manifest Eindhoven

De gezellige

en knusse Kameleon-zaal van het Parktheater was dit jaar de gastgever van het cultuurmanifest in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De vijf thema’s (Cultuur verrijkt, - verdient, - verbindt, - vernieuwt en – verzacht) werden afgelost met optredens van verschillende Eindhovense artiesten of bekendheden. door:

Pim Odekerken Het manifest, waarvan de opkomst veel hoger was dan verwacht, is een roep om de cultuur niet in een achterhoekje te laten verdwijnen. De avond begon met enkele jongeren van de dansgroep Rugged Studio die een freestyle-dance toonden en werd er een dans- en muziekvoorstelling gegeven door vier kinderen van de School voor de Kunsten. Vervolgens was het aan GroenLinks-lijsttrekker Saskia Lammers de taak om te reageren op de stelling of ‘alle kinderen in Eindhoven met cultuuronderwijs een goede kennis krijgen van de culturele omgeving’. Lammers geeft aan het er helemaal mee eenste zijn en dat iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, cultuur op school zo breed mogelijk voorgeschoteld moet

42

| eindje today

krijgen. Als ‘verkiezingsbelofte’ vertelde Lammers haar idee om een voucher-idee te ontwikkelen voor 18-jarige Eindhovenaren: “Cultuur laat je afdwalen. Daarom moeten zij vaker naar museums gaan, maar doordat ze net niet meer onder de jongeren vallen, moeten ze de volle prijs betalen. Een vouchersysteem zou een goede oplossing zijn. Want deze stad ademt cultuur. Niemand kan zich Eindhoven voorstellen zónder cultuur!” De Eindhovense rappers Skinny en Rxck Lee trakteerden de aanwezigen vervolgens op enkele liedjes. Hoewel de meeste aanwezigen niets voelde voor deze muziekcategorie, lukte het ze aardig om de zaal swingende te krijgen. Ze werden met een redelijkgoed applaus bedankt voor hun drie nummers, waarna Arnold Raaijmakers van de Partij van de Arbeid de kans kreeg om zijn zegje te doen. Raaijmakers, zelf ondernemer, sprak over verdienmodellen, waarvan bij de meesten in de zaal duidelijk de oren leken te gaan klapperen: “Geld kan maar één keer worden uitgegeven,” stelt hij. “Bij ons staan verdienmodellen op de lijst, maar doordat er in Den Haag nietmeer geld vrijkomt, is dit lastig.” Cindy van den Bremen was de volgende gast. Zij gaf een lezing over haar baan als modeontwerpster.

Ze vecht voor meningen. Zo wist ze eerder een hoofddoekverbod in het voetbal bij de FIFA te schrappen. D66-lijsttrekker en Wethouder Innovatie en Design Mary-Ann Schreurs werd vervolgens gevraagd of Eindhoven een stadsmuseum verdient. “We zijn een ‘jonge’ stad, maar we hebben ook een rijke historie,” aldus Schreurs. “We zijn nog altijd aan het groeien, ook op culturele basis. Daarom vind ik dat zo’n museum er met komen. In het Evoluon, wel te verstaan. Dat is de blik van Eindhoven.” Dat laatste werd overigens met een luid applaus vanuit de zaal aangemoedigd. Doormiddel van een Art-Robot, die precies tekent wat er met computertaal van hem wordt gevraagd, werd het volgende thema ingeleid. Lijsttrekker Patrick van der Voort, Brede Beweging LinksOm, werd gevraagd naar zijn mening of ‘kunst en cultuur belangrijk zijn voor het vestigingsklimaat’. Van der Voort was het daarmee eens. “De verschillende culturen maken samen nieuwe culturen. Daardoor vinden mensen elkaar vervolgens, ongeacht afkomst.” De Eindhovense stadsdichter Jessica Bartels bracht daarna een mooi gedicht over de politiek en cultuur. Na luidt applaus, zorgde VVD-lijsttrekker Marcel Oosterveer voor enkele boze blikken in het publiek. Hij moedigde de mensen aan om meer onderling te organiseren zodat de politiek minder geld hoeft uit te trekken aan cultuur. Meer uitgeven zit er volgens hem helemaal niet in: “Dat kán niet eens. Dat moet in Den Haag veranderen.” De avond werd afgesloten door het projectkoor Werk in Uitvoering uit Tongelre.


Turks stemgedrag, bestaat het of bestaat het niet? Tegenwoordig

kan bijna iedereen boven de 18 jaar stemmen. Zodra je als niet EU-burger in het bezit bent van een geldige verblijfstitel en je vijf jaar onafgebroken in Nederland hebt gewoond, heb je kiesrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hierdoor wordt het voor immigranten makkelijker om inspraak te hebben bij de gemeenteraad. Zo ook voor Eindhovenaren met een niet-westerse achtergrond. In Eindhoven is de grootste niet-westerse groep allochtonen Turks. Voelen zij zich ook betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen? Gaan zij stemmen? En stemmen zij dan op de islamitische kandidaten en partijen of kijken zij los van afkomst ook naar de standpunten van partijen? door:

Lieve van Stiphout Volgens Abdullah Karatas, vrijwilliger in het jongerenbestuur van de Fatih-moskee in Eindhoven, stemmen mensen in zijn omgeving wel degelijk bij de verkiezingen. De politieke voorkeur van de Turkse Eind-

hovenaren is redelijk divers. De gewoonte om op de Turkse kandidaat of partij te stemmen is minder vanzelfsprekend geworden de laatste jaren. “Nu zijn de meeste Turkse stemmers meer bewust van de onderwerpen bij verkiezingen. Het stemmen gaat tegenwoordig veel meer om de inhoud en minder om de persoon zelf bij ons’’, vertelt de plat Brabants pratende Karatas.

Onderdeel van de stad

De centraal gelegen Fatihmoskee in Eindhoven is niet zomaar een moskee. Deze moskee, die in 1989 werd ingewijd, was de eerste in Ottomaanse stijl gebouwde moskee in Noord-Europa. De buitenkant wordt verlicht met op de minaret een tulp afgebeeld. Deze tulp moet de verbondenheid tussen Turkije (waar de tulp vandaan komt) en Nederland illustreren. Het prachtige gebedshuis in het centrum van Eindhoven vervult een sociale functie in Eindhoven die verder reikt dan

de Islamitische samenleving. Het moskeebestuur is zich zeer bewust van zijn belangrijke positie in de stad. Moskeebezoekers worden door de moskee erg geholpen om te integreren in Eindhoven. Zo organiseren bestuurders van de moskee bijvoorbeeld taallessen om slecht Nederlands sprekende mensen beter te laten communiceren met andere Eindhovenaren. Een ander voorbeeld van integreren met de stad is de deelname van de Fatih-moskee aan het GLOW festival in 2017. Het festival bestaat uit een looproute door het centrum van de stad waarbij je ruim dertig prachtige lichtprojecten van lichtkunstenaars uit verschillende hoeken van de wereld tegenkomt. Ook op de moskee was vorig jaar een lichtshow te zien. De lichtshow op de moskee kreeg veel belangstelling en na het festival ontving de moskee ook veel positieve reacties. Hierdoor heeft de moskee met een veel breder publiek contact weten te leggen. Dat de moskee erg bezig is met integratie merk je ook aan het feit dat het bestuur de moskeebezoekers stimuleert te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dit doet het bestuur omdat zij graag zien dat mensen gebruik maken van hun stemrecht. Tijdens

eindje today |

43


bijeenkomsten vertelt het mos- naar een afspiegeling van de keebestuur het belang van kie- Eindhovense samenleving in de zen en de plek waar ze kunnen gemeenteraad. In de bestaande stemmen op de dag van de ver- gemeenteraad zitten veel meer kiezingen. Verder willen ze geen mannen dan vrouwen en het invloed op politieke kleur heb- aantal autochtone Eindhovenaben. Dit zegt Karatas nadrukke- ren is oververtegenwoordigd. lijk omdat zij als moskee geen politiek oogmerk willen hebben. “Een belangrijk speerpunt Karatas constateert dat de islamitische Eindhovenaren in zijn omgeving voornamelijk links stemmen. “Regelmatig verneem ik van Turkse Eindhovenaren dat zij voor hun gevoel niet de kansen krijgen die autochtone Eindhovenaren krijgen’’, zegt hij, “Daarom hoor ik vaak dat mensen in mijn omgeving op partijen als PvdA, SP of DENK stemmen omdat zij voor ons als groep meer betekenen.” Nieuwe partij in Eindhoven In Eindhoven doet de partij DENK Eindhoven voor de eerste keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij DENK is een nationale partij die is opgericht door twee Turkse mannen. De speerpunten van de partij gaan ervan uit dat iedere inwoner van Eindhoven, ongeacht zijn/ haar afkomst, kleur, geloof of overtuiging, een waardevolle burger is, die graag een bijdrage wil en kan leveren in het verder ontwikkelen van een sociaal sterke stad, waar ruimte is voor iedereen. De partij DENK Eindhoven wil in deze stad een aantal grote uitdagingen aangaan. ‘‘Een belangrijk speerpunt van onze partij is het aanpakken van discriminatie,” zegt lijsttrekker Adnan Senal vol trots. De partij ziet dat de kansen in Eindhoven niet voor iedereen gelijk zijn. Hun doel is dan ook dat Eindhovenaren in de toekomst een eerlijkere kansen krijgen. De partij wil streven

44

| eindje today

Ten tweede houdt de partij zich bezig met onderwerpen die voor de Turkse Nederlanders belangrijk zijn, bijvoorbeeld het streven naar gelijke kansen. Daarnaast gebruikt DENK de media intensief om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Hierbij ligt de focus ook weer voornamelijk op Nevan onze partij is het aanpakken van discriminatie” derlanders met een islamitische achtergrond. Ook dat zou kun- Adnan Senal, DENK nen meewerken aan het idee Volgens lijsttrekker Senal is discri- dat DENK een ‘Turkenpartij’ is. minatie niet het enige thema dat terugkomt in het verkiezingspro- Karatas snapt niet dat DENK een gramma. ‘‘We willen juist van het Turkenpartij wordt genoemd. stigma af dat we ons alleen maar ‘‘Dat in 2018 nog steeds mensen daarop richten,’’ meldt Senal. denken dat wij allemaal alleen Ook gaat het in het verkiezings- maar op de Turken stemmen programma over het aanpakken maakt mij eerlijk gezegd best van de huizenmarkt en de be- boos. Ik vind dat patroon zo ouderreikbaarheid van Eindhoven. ‘‘Wij wets’’, vertelt hij verontwaardigd. concentreren ons ook op thema’s als de fusie met Nuenen, De De partij DENK krijgt vrijwel uitTongelreep, routing in- (Vestdijk) sluitend stemmen van Turkse Neen om de stad, gratis parkeren derlanders, blijkt uit onderzoek (blauwe zones) en 24-uurs ope- van Kantar Public - voorheen TNS ningstijden van de horeca’’, ver- Nipo - onder 1.140 Nederlanders telt hij. Verder wil de partij DENK met een migratieachtergrond. Eindhoven dat op scholen in de Bij niet-westerse allochtonen stad halal eten beschikbaar is. is deze partij veel minder populair. Deze cijfers gaan dus te‘Turkenpartij’ gen de uitspraak van Karatas in. Dat de nationale politieke partij door de media en fracties in “Turkse Eindhovenaren gaan wel de Tweede Kamer soms als ‘Tur- degelijk stemmen,” aldus Kakenpartij’ en ‘spreekbuis’ van de ratas. Volgens hem wordt er ook Turkse president Erdogan wordt vrij divers gestemd, maar als je gezien, heeft verschillende mo- kijkt naar onderzoek blijkt toch gelijke oorzaken. De eerste is dat dat veel Turkse Nederlanders de partij is opgericht door twee liefst op Turkse kandidaten en Turkse mannen die uit de PvdA partijen stemmen. werden gezet in 2014. Zij waren niet bereid hun vertrouwen in de De vraag of Turks stemgedrag beopstelling van de fractie in het in- staat kunnen we via interviews tegratiedebat en in het integra- dus niet goed beantwoorden. tiebeleid van minister Lodewijk Maar wat we wel met zekerheid Asscher uit te spreken. Hierdoor kunnen zeggen is dat zij zich gekwam de Groep Kuzu/Öztürk tot lukkig net zo volledig betrokken stand, later uitgeroepen als de voelen bij gemeenteraadsverkiepartij DENK. De basis van deze zingen als iedere andere Nederpartij is dus van Turkse afkomst. landse Staatsburger.


COLOFON Hoofdredactie Liam Toll Puck Schmitz Eindredactie Puck Schmitz Bram Keeris Isabelle Vaessen Vormgeving Pim Odekerken Rachel Smits Redactiebegeleiding Patty van Heeswijk

Redactie Liam Toll Puck Schmitz Rachel Smits Pim Odekerken Bram Keeris Isabelle Vaessen Kik Steenbakkers Puck Vriends Tyree Vasconcellos Anita Abena Yeboah Lieve van Stiphout Jordi van Sluijs Mechel Borjans

Postadres Fontys Hogeschool Journalistiek t.a.v. redactie Eindje Today Prof. Gimbrèrelaan 16 5037 EK, Tilburg Samenwerking Fontys Hogeschool Journalistiek Parktheater Eindhoven

Speciaal bedankwoord aan allen die meewerkten aan interviews, reportages e.d.

eindje today |

45


Eindje Today

EINDJE TODAY eenmalige publicatie voor FHJ

Profile for Fontys Hogeschool Journalistiek

Eindje today  

Eerstejaars FHJ-studenten maakten een tijdschrift over een stad bij project Verslag en Verhaal. Eindje Today is gemaakt in het voorjaar tijd...

Eindje today  

Eerstejaars FHJ-studenten maakten een tijdschrift over een stad bij project Verslag en Verhaal. Eindje Today is gemaakt in het voorjaar tijd...

Advertisement