Page 1

VEN AT 96 LEU MSESTRA A A N E .B EMAZED WWW.CIN

I .E.M. 2 ME 2 APRIL T

LEASHEOSTEL, TE REAP RECERN UD EST VERS LEFT ALIVE B D AN LO THE G CER, ONLY SNOWPIER INEMA VIAN C A IN D THE BEST! N E A AR C E S W !, NEWME ON, DAMMIT TURN ES ENTAIR REST, DOCUM OM THE FO URTAIN SONG FR E REDWOOD C BEHIND TH

ART, DFILMS JEUG EKOEKSH EN HET KO RN JACK SHOO EEN NEU OTTO IS R... VEEL MEE EN NOG


LEUVEN, BELGIUM / MAY 2 - MAY 10, 2014 WWW.DOCVILLE.BE


RECENTE RELEASES

DC

4 | THE GRAND BUDAPEST HOTEL ≥ 5|

HER

OO

6 | SNOWPIERCER 7 | NEBRASKA

onuitgegeven ontdekking

8 | ONLY LOVERS LEFT ALIVE 9 | THE WIND RISES 9 | DIPLOMATIE 10 | LES RAYURES DU ZÈBRE

NEW SCANDINAVIAN CINEMA O 11 | TURN ME ON, DAMMIT! O O 12 | THE DEEP O

12 | THE KEEPER OF LOST CAUSES 13 | WE ARE THE BEST!

DOCUMENTAIRES 14 | BEHIND THE REDWOOD CURTAIN 15 | SONG FROM THE FOREST

OTHER BELGIAN CINEMA 16 | L’ETRANGE COULEUR DES

LARMES TON CORPS 17 | DRIFT

different cinema

DC

DC

JEUGDFILMS 18 | JACK EN HET KOEKOEKSHART 18 | OTTO IS EEN NEUSHOORN 19 | CLARA EN HET GEHEIM

VAN DE BEREN

19 | PRAKTISCHE INFO 20 | PROGRAMMASCHEMA

met in- of uitleiding


4 | RECENTE RELEASES

THE GRAND BUDAPEST HOTEL

AL

Gustave, de gepassioneerde en excentrieke hotelmanager van een legendarisch hotel, erft het onschatbare schilderij ‘Boy With Apple’, nadat Madame D., een van zijn oudere minnaressen, vermoord wordt. Haar zoon Dmitri zint op wraak en wijst Gustave aan als de moordenaar van zijn moeder. De jonge lobbyjongen Zero en zijn liefje Agatha helpen Gustave het schilderij te verbergen voor Dmitri en de autoriteiten.

9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 18, 20, 21 & 22 april Wes Anderson Verenigde Staten 2014 - 1u 39min Met: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Jude Law e.a. D: Engels - OT: Nederlands

Het fantastische oeuvre van Wes Anderson (‘Rushmore’, ‘The Royal Tenenbaums’, ‘The Life Aquatic with Steve Zissou’, ‘The Darjeeling Limited’ en ‘Moonrise Kingdom’) heeft er een nieuwe parel bij. In zijn unieke, nostalgische wereld waar elke scène een schilderijtje lijkt, loopt weer een sterrencast rond om duimen en vingers van af te likken. ‘The Grand Budapest Hotel’ is een gelaagd, barok sprookje boordevol droogkomische avonturen en een gepast vleugje melancholie. “‘The Grand Budapest Hotel’ is een van die uitzonderlijke films die je tot het allerlaatste moment in de zaal houdt en je zin geeft om er ogenblikkelijk opnieuw aan te beginnen.” (Cobra) “‘The Grand Budapest Hotel’ is (...) een visueel viersterrenoord waar de klant zich honderd minuten lang koning voelt.” (Focus Knack)


RECENTE RELEASES | 5

HER

AL

Los Angeles, in de nabije toekomst. Theodore is een complex en gevoelig man die zijn geld verdient als schrijver van persoonlijke en liefdevolle brieven in opdracht van andere mensen. Nog vol verdriet om zijn recente scheiding raakt hij in geïntrigeerd door een nieuw computersysteem dat een eigen identiteit opbouwt op basis van de voorkeuren van de gebruiker. Wanneer hij het systeem activeert ontmoet hij Samantha, een zwoele, vrouwelijke stem met een verrassend menselijk gevoel voor humor en empathie. Hun band wordt steeds intenser en intiemer.

2, 3, 5, 6, 7, 8, 10 & 15 april Première Spike Jonze Verenigde Staten 2013 2u 06min Met: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson, Olivia Wilde e.a. D: Engels OT: Nederlands

Spike Jonze (‘Where the Wild Things Are’) kan als geen ander een onwaarschijnlijk uitgangspunt zo aannemelijk maken dat je er als kijker in meegaat. In ‘Her’ is de relatie tussen Theodore en het besturingssyteem Samantha verbazingwekkend authentiek en natuurlijk. Deze film werd dan ook geheel terecht bekroond met de Oscar voor Beste Origineel Scenario.

Op zaterdag 5 april wordt de voorstelling van ‘Her’ in het kader van Feest van de Filosofie in- en uitgeleid door Esther Keymolen, doctoraatsstudente verbonden aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij stelt naar aanleiding van de film de vraag: ‘Sluit technologie af of aan?’.


6 | RECENTE RELEASES

SNOWPIERCER

16

In 2031 is onze planeet door een mislukt klimaatexperiment in een nieuwe ijstijd terecht gekomen. De laatste overlevenden bevinden zich op een kolossale trein: de Snowpiercer. Om de orde op de trein te handhaven regeert de elite met ijzeren hand over de lagere klasse. Moegetergd door dit onrecht neemt Curtis tegen wil en dank de leiding over een groep opstandelingen. Een rauwe en bloederige strijd, met als inzet de mythische motor van de trein, lijkt onafwendbaar.

16, 19, 24, 26, 28, 29, & 30 april, 1 & 2 mei Première Joon-ho Bong Zuid-Korea, VS, Frankrijk, Tsjechië 2013 - 2u 06min Met: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton e.a. D: Frans, Koreaans, Engels, Japans OT: Nederlands

Cultregisseur Joon-ho Bong (‘Memories of Murder’, ‘The Host’) overstijgt met ‘Snowpiercer’ met verve de doorsnee scifi-thriller. ‘Snowpiercer’ grijpt je bij de keel door de virtuoos geregisseerde actie en huiveringwekkende gruwel, maar biedt ook veel stof tot denken. De Snowpiercer is immers een mini-totalitaire staat, met zijn eigen mechanismen van uitbuiting en vervreemding. “Verrukking, échte, onversneden verrukking; eindelijk zit er nog eens een film in de donkere zaal die dát soort verrukking opwekt, en die film – een instantclassic, als u ’t ons vraagt – heet ‘Snowpiercer’.” (Humo) “Bong Joon-ho gaat op zoek naar een aantrekkelijk evenwicht tussen uitdagend gedachtegoed en meeslepende cinema. En reken maar dat hij dat vindt.” (Cobra)


RECENTE RELEASES | 7

NEBRASKA

AL

De hoogbejaarde Woody Grant krijgt een reclamefolder in de bus en is ervan overtuigd dat hij 1 miljoen dollar heeft gewonnen. Zijn familie probeert hem te overtuigen dat het om een louche marketingtruck gaat, maar Woody is vastbesloten om zijn prijzengeld te gaan innen in Nebraska. David, de jongste zoon van Woody, ziet geen andere uitweg dan samen met zijn vader de reis aan te gaan. Wanneer ze onderweg moeten stoppen in het dorpje waar Woody geboren is, pocht hij over zijn nieuwe fortuin, met alle gevolgen vandien.

16, 19, 20, 21, 23, 26 & 27 april, 2 mei Première Alexander Payne Verenigde staten 2013 1u 55min Met: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb e.a. D: Engels OT: Nederlands

Alexander Payne (‘The Descendants’, ‘About Schmidt’) is meesterlijk in het portretteren van de doordeweekse, eerder asociale, maar tegelijk erg menselijke Amerikaan. In ‘Nebraska’ weet hij meer dan ooit de perfecte balans te vinden tussen tragedie en humor. Deze ontroerende zwartwitte roadmovie met kleurrijke personages, rake dialogen en absurde situaties was goed voor 5 oscarnominaties. Hoofdacteur Bruce Dern won in Cannes de Prijs voor Beste Acteur. “Payne is zelf afkomstig van Nebraska en met behulp van cameraman Phedon Papamichael schrijft hij een cinematografische liefdesbrief aan zijn thuisstaat. Het acteerwerk is over de hele lijn foutloos.” (Cobra) “Payne’s meest ontroerende en fijnzinnige project tot nu toe.” (Filmtotaal)


8 | RECENTE RELEASES

ONLY LOVERS LEFT ALIVE

12

Adam en Eve zijn eeuwenoude vampiers. Hoewel ze al eeuwen samen zijn, wonen ze apart. Hij woont in een kraakpand in een afgelegen en verloederde buitenwijk van Detroit, zij in de restanten van het ooit cultureel zo florissante Tanger. Bloed zuigen uit een menselijk lichaam doen ze al lang niet meer, ze halen hun noodzakelijke dosis via een contact bij de bloedbank. Wanneer Eve vermoedt dat haar minnaar depressief is en aan zelfmoord denkt, reist ze naar Detroit om hem op te zoeken. Hun gelukkige weerzien wordt echter ruw verstoord als Eves rebelse zusje Ava op bezoek komt.

17, 18, 21, 23, 24, 25, 27 & 28 april Première Jim Jarmusch VS, VK, Frankrijk, Cyprus, Duitsland 2014 - 2u 03min Met: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, John Hurt, Mia Wasikowska, Anton Yelchin, Jeffrey Wright e.a. D: Frans, Engels, Arabisch OT: Nederlands

Het genre van de vampierenfilm wordt hier door regisseur Jim Jarmusch (‘Broken Flowers’, ‘Ghost Dog’) op een verrassende manier nieuw leven in geblazen. Geen bloeddorstige tanden in frêle maagdelijke nekken, zilveren kruisen en halssnoeren van knoflook maar een intelligente, amusante en bijna filosofische film over liefde, kunst, onsterfelijkheid en wij, dat zielige menselijke ras. De fantastische soundtrack maakt het helemaal af. ‘Only Lovers Left Alive’ werd genomineerd voor de Palme d’Or in Cannes en won onder meer de Juryprijs op het Sitges Catalonian International Film Festival. “Alwéér een vampierenfilm? Ja, maar dit is er eentje van Jim Jarmusch, en wie diens werk een beetje kent, weet dat hij iets cools mag verwachten.” (Humo)


RECENTE RELEASES | 9

THE WIND RISES

AL

Jiro droomt ervan piloot te worden. Maar omdat zijn ogen niet goed genoeg zijn, besluit hij ingenieur te worden en vliegtuigen te ontwerpen. Zijn genie wordt al snel erkend en hij groeit uit tot ‘s werelds meest baanbrekende en innovatieve vliegtuigontwerper. De aardbeving van Kanto in 1923, de grote depressie, de tuberculoseepidemie en de Japanse deelname aan WO II zijn het decor voor de vriendschappen en liefdes van een man die met een nooit aflatende passie zijn leven aan vliegtuigen wijdt.

2, 4 & 8 april Hayao Miyazaki Japan 2013 2u 06min D: Japans, Duits, Italiaans, Frans OT: Nederlands

‘The Wind Rises’ is naar eigen zeggen de laatste film van Oscarwinnaar en onbetwiste meester van de Japanse animatiefilm: Hayao Miyazaki (‘Ponyo’, ‘Spirited Away’, ‘Howl’s Moving Castle’). Hij wordt wel eens de Japanse Walt Disney genoemd, maar zelf haat hij die vergelijking. Zijn films overstijgen dan ook de meestal erg eenduidige en moraliserende Disney-traditie. De film werd genomineerd voor een Oscar en is de openingsfilm van Anima, het befaamde animatiefilmfestival van Brussel. “Animation master Hayao Miyazaki delivers a searing vision of Japan between the wars, told through the eyes of a young aviation engineer.” (The Hollywood Reporter)

DIPLOMATIE

AL

Op de vooravond van de bevrijding van Parijs door de geallieerden krijgt de Duitse opperbevelhebber van de stad, Generaal von Choltitz, van Hitler het bevel om grote stukken van de Franse hoofdstad op te blazen. Een bevel dat hij uit rancune en vaderlandsliefde maar al te graag wil uitvoeren. Maar terwijl de Duitse troepen ’s nachts heimelijk de springstoffen onder de meest schitterende bouwwerken plaatsen, krijgt de generaal bezoek van de Zweedse consul Raoul Nordling. Hoewel de twee koppige mannen lijnrecht tegenover elkaar staan, probeert Nordling von Choltitz op andere gedachten te brengen, en zo tienduizenden mensenlevens en één van ’s wereld mooiste steden van de ondergang te redden… 25, 27, 29 & 30 april, 1 & 2 mei Première Volker Schlöndorff Frankrijk, Duitland 2014 - 1u 28min Met: André Dussollier, Niels Arestrup, Burghart Klaussner, Robert Stadlober e.a. D: Frans, Duits OT: Nederlands

Deze film is gebaseerd op het succesvolle gelijknamige theaterstuk van schrijver en theatermaker Cyril Gély dat door André Dussollier en Niels Arestrup in 2011 in Parijs werd opgevoerd. ‘Diplomatie’ is een verrassend lichte film over twee zwaargewichten uit de geschiedenis die intellectueel in de clinch gaan. Een schouwspel dat boeit van begin tot eind. “‘Diplomatie’ is een krachtig pleidooi voor het persoonlijke geweten, maar ook een stevige waarschuwing aan het Europa van vandaag. En het is nog heerlijk om naar te kijken ook.” (De Standaard)


10 | RECENTE RELEASES

LES RAYURES DU ZÈBRE

AL

De Belgische voetbalmakelaar José Stockman gaat in Ivoorkust op zoek naar jonge talenten. Hij ontdekt er Yaya, een beloftevolle speler, en neemt hem mee naar Charleroi met de belofte om van hem een kampioen te maken. José is vastbesloten gouden zaken te doen, maar eenmaal aangekomen in België loopt niets zoals gepland.

9, 12, 13, 14 & 18 april Première Benoît Mariage België, Frankrijk, Zwitserland, Ivoorkust 2014 - 1u 20min Met: Benoît Poelvoorde, Marc Zinga, Tatiana Rojo e.a. D: Frans - OT: Nederlands

Na ‘Le Signaleur’, ‘Les Convoyeurs Attendent’ en ‘Cow-boy’ is ‘Les Rayures du Zèbre’ reeds de vierde samenwerking tussen Benoît Poelvoorde en regisseur Benoît Mariage. Deze dramatische komedie kaart de wantoestanden van het voetbalkolonialisme en het opportunisme van Europa tegenover Afrika aan. De film is geïnspireerd op een tv-reportage en werd opgenomen in Charleroi en Ivoorkust. De cinematografie in handheld-stijl werd verzorgd door Benoît Dervaux, die bekend is van zijn werk met de broers Dardenne. De speelse soundtrack door Emmanuel D’Orlando wordt afgewisseld met opzwepende Afrikaanse muziek. “Een bitterzoete komedie die het doel treft.” (Cinenews)

EVIEW SNEAK PR

Iedere twee weken kan u terecht in ZED voor een exclusieve preview van een gloednieuwe film die later in de Belgische bioscopen zal verschijnen. De sneak preview is een samenwerking tussen ZED en de belangrijkste filmdistributeurs. Zij stellen hun films ter beschikking in ruil voor enkele minuutjes van uw tijd: aan de hand van een kort vragenlijstje horen ze graag uw streng maar recht­vaardig oordeel over de film. Volgende Sneak: dinsdag 8 en 22 april 2014. Steeds aan kortingstarief (6 euro)!


NEW SCANDINAVIAN CINEMA | 11

NEW SCANDINAVIAN CINEMA Lukas Moodysson, het enfant terrible van de Zweedse cinema, heeft een nieuwe film: ‘We Are the Best!’, een geestige coming-of-age die zich afspeelt in het tienerpunkmilieu van begin jaren ’80. Aanleiding genoeg zo vinden wij bij Cinema ZED voor een Scandinavische filmreeks met de laatste nieuwe film van de Ijslandse regisseur Baltasar Kormákur (‘The Deep’), een Deense politiethriller (‘The Keeper of Lost Causes’) en een onuitgegeven Noorse sexy tienerkomedie (‘Turn me on, dammit!’).

TURN ME ON, DAMMIT!

OO

12

De 15-jarige Alma is overgeleverd aan haar losgeslagen hormonen. Ze heeft een groot libido en een nog grotere verbeelding. Haar fantasieën variëren van onschuldige romantische dagdromen van Artur, de jongen waar ze verliefd op is, tot wilde seksavonturen met volslagen vreemden. In werkelijkheid heeft Alma echter een wat saai, eenzaam en bijzonder kuis leven en woont ze in een klein, achterlijk dorp waar nooit iets gebeurt. Geil en op zoek naar liefde neemt Alma dan maar haar toevlucht tot telefoonseks, tot grote wanhoop van haar alleenstaande moeder. Wanneer ze dan toch afspreekt met Artur, draait die ontmoeting uit op een niet onaangename maar vreemde ervaring... 2, 4, 5, 6 & 7 april Exclusief in ZED Jannicke Systad Jacobsen Noorwegen 2011 - 1u 25min Met: Helene Bergsholm, Matias Myren Malin Bjørhovde, Lars Nordtvedt Listau e.a. D: Noors, Engels - OT: Engels

Dit langspeeldebuut van Jannicke Systad Jacobsen is een verfrissend, tegendraadse coming-of-age film over de ontluikende seksualiteit van een tienermeisje. De film werd onder meer bekroond met de prijs voor Beste Screenplay op het Tribeca Film Festival en de Prijs voor Beste Debuut op het Filmfestival van Rome. “For a genre dominated by American movies in which girls are usually prizes or objects of lust, ‘Turn me on, dammit!’ practically feels revolutionary.” (Miami Herald)


12 | NEW SCANDINAVIAN CINEMA

THE DEEP

10, 11, 15 & 22 april Exclusief in ZED Baltasar Kormákur Ijsland - 2014 - 1u 35min Met: Ólafur Darri Olafsson, Jóhann G. Jóhannsson, Theódór Júliusson e.a. D: Ijslands - OT: Nederlands

OO

AL

De 22-jarige Gulli maakt samen met 5 anderen deel uit van de bemanning van de Breki, een vissersboot voor de kust van de Westmanneilanden. In deze kleine dorpsgemeenschap waar iedereen afhankelijk is van de visserij, heerst een groot gevoel van solidariteit. Wanneer de Breki uitvaart in maart 1984, loopt het mis: de boot komt in woelig water terecht en kapseist. In het pikdonkere, ijskoude water lijkt de bemanning ten dode opgeschreven, maar de forse Gulli zwemt op eigen houtje naar de kust, waar hij na enkele uren samen met de brokstukken van het schip aanspoelt. De vreugde om Gulli’s terugkeer slaat al gauw om in scepsis. Wat Gulli heeft gedaan lijkt wetenschappelijk niet mogelijk, is het dan een mirakel? De Ijslandse acteur en regisseur Baltasar Kormákur brak in 2000 internationaal door met ‘101 Reykjavík’ en wisselt sindsdien grote Amerikaanse producties (‘Contraband’) af met kleine nationale films zoals deze ‘The Deep’ dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De indrukwekkende actiescènes op zee zijn van het niveau van ‘Das Boot’, Kormákur liet er zelfs een echte vissersboot voor zinken. ‘The Deep’ won 11 (!) Edda Awards, de grote Ijslandse filmprijzen.

THE KEEPER OF LOST CAUSES

12

Detective Carl Mørck, een notoire brompot, is chagrijniger dan ooit. Na een compleet misgelopen interventie, wordt hij verbannen naar het saaie departement ‘Q’, opgericht met als enig doel het klasseren van oude, vastgelopen dossiers. Dat is echter buiten de koppige Mørck gerekend. Samen met zijn nieuwe assistent Assad heropent Mørck de vijf jaar oude zaak van de verdwenen jonge politica Merete Lynggaard. Dit ongewone duo moet niet alleen een schijnbaar onoplosbaar mysterie ontrafelen waarbij ze hun eigen leven op het spel zetten, ze moeten ook opboksen tegen hun oversten.

17 & 19 april Avant-première Mikkel Norgaard Denemarken 2014 - 1u 37min Met: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Sonja Richter e.a. D: Deens - OT: Nederlands

‘The Keeper of Lost Causes’ is gebaseerd op de boeken van Jussi AdlerOlsen over detective Carl Mørck en zijn departement Q. Het scenario werd geschreven door Nikolaj Arcel, die ook het scenario schreef voor de eerste Millennium-film, ‘Mannen Die Vrouwen Haten’. De regisseur van de film, Mikkel Nørgaard, regisseerde een aantal afleveringen van ‘Borgen’ en is ondertussen bezig aan de tweede film uit de reeks. De bekendste naam op de credits is ongetwijfeld Nikolaj Lie Kaas, Sara Lunds assistent in het derde seizoen van ‘The Killing’ en bekend van films als ‘Open Hearts’, ‘Adam’s Apples’ en ‘The Green Butchers’. “Another effective, great-looking and well-acted Scandinavian crime film based on a bestselling novel.” (The Hollywood Reporter)


NEW SCANDINAVIAN CINEMA | 13

WE ARE THE BEST!

AL

Stockholm, 1982. Bobo, Klara en Hedvig zijn drie rare, stoere, sterke meisjes die elkaar vinden in de onzekerheid over de haardracht, gênante ouders, onbereikbare liefde en het gevoel nergens bij te horen. Punk is voor hen dé manier om zich af te zetten, tegen hun ouders en hun klasgenoten, die zich massaal op de disco hebben geworpen. Hoewel ze geen noot muziek kunnen spelen, besluiten ze een punkband op te richten. Hun eerste nummer: ‘We haten sport, haten sport, haten haten haten sport!’

23, 25, 26, 28 & 30 april, 1 mei Première Lukas Moodysson Zweden - 2014 - 1u 42min Met: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne, Anna Rydgren, David Dencik e.a. D: Zweeds - OT: Nederlands

Na zijn beloftevolle debuut ‘Fucking Åmål’ en de hippiekomedie ‘Together’ leek het even alsof het Zweedse enfant terrible Lukas Moodysson niets meer fout kon doen, maar zijn werk werd steeds donkerder en grauwer. Ook Moodysson zelf: na ‘Mammoth’ (2009) kondigde hij aan nooit meer een film te zullen maken. Gelukkig is hij daar op teruggekomen want deze ‘We Are the Best!’ – gebaseerd op een graphic novel van zijn vrouw Coco – weet het turbulente punktijdperk met veel humor en schwung op te roepen. ‘We Are the Best!’ won onder meer de Publieksprijs op het Reykjavik International Film Festival. “Lukas Moodysson is met ‘We Are the Best!’ terug op vertrouwd terrein.” (Het Parool)


14 | DOCUMENTAIRES

DOCUMENTAIRES Op 2 mei gaat de 10de editie van DOCVILLE van start, de jaarlijkse hoogmis voor de documentaireliefhebber, waar ruim 80 gloednieuwe films vertoond worden uit binnen- en buitenland. Cinema ZED vertoont deze maand nog even de Beste Belgische Documentaire van de vorige editie, ‘Behind the Redwood Curtain’ van Liesbeth De Ceulaer. De tweede documentaire van de maand is de grote winnaar van IDFA: ‘Song from the Forest’ van Michael Obert.

BEHIND THE REDWOOD CURTAIN

AL

Het Amerikaanse Redwood Forest in Californië is een besloten wereld die tot de verbeelding spreekt. Het woud is uniek in zijn soort en bevat torenhoge bomen die wel duizend jaar oud kunnen worden. Tegelijk geeft het onderdak aan verschillende gemeenschappen; het bos sluit de bewoners van de buitenwereld af. Hier zijn geen Walmarts of Starbucks te bespeuren, het landschap wordt gevormd door kleine dorpjes, grote bomen en letterlijk en figuurlijk een dikke mist. Maar de verstedelijking rukt genadeloos op en steeds meer bomen dreigen plaats te moeten maken voor bredere wegen en ronkende trucks. 17 & 20 april Liesbeth De Ceulaer België 2013 1u 10min D: Engels OT: Nederlands

Regisseuse Liesbeth De Ceulaer reisde verschillende keren naar het Redwood Forest en sprak er zowel met de activisten als met de houthakkers. Ze schetst zo een heel genuanceerd beeld van de situatie en doorbreekt de retoriek van de verschillende betrokken partijen. ‘Behind the Redwood Curtain’ ging in wereldpremière op DOCVILLE en won er meteen de Prijs voor Beste Belgische documentaire. “De mooiste, grootste kathedralen verdwijnen in het niets vergeleken met het Amerikaanse woud dat in deze documentaire wordt gefilmd.” (Agenda Brussel Deze Week)


DOCUMENTAIRES | 15

SONG FROM THE FOREST

AL

‘Song from the Forest’ vertelt het verhaal van Louis Sarno, een Amerikaan die in de ban geraakt van een nummer dat hij toevallig hoort op de radio. Hij volgt het lied tot diep in de regenwouden van Centraal-Afrika, waar hij terecht komt bij de Bayaka, een Pygmeestam die leeft van jacht en vruchtenpluk. Hij keert nooit terug, leert de taal, wordt verliefd en krijgt een zoon, Samedi. In de loop der jaren verzamelt hij ruim duizend uur aan unieke muziekopnames. Wanneer de pasgeboren Samedi ernstig ziek wordt, belooft Louis dat hij zijn zoon ooit zijn thuisland zou laten zien. Nu is het moment gekomen om die belofte na te komen: hij neemt de dertienjarige Samedi mee naar zijn vaderland Amerika, waar er zich voor Samedi’s ogen een nieuwe wereld ontvouwt. 9, 12, 13 & 14 april Michael Obert Duitsland 2014 1u 37min D: Frans, Engels, Yaka OT: Nederlands

Deze visueel verbluffende documentaire film ging in wereldpremière op IDFA 2013 en won er meteen ook de grote prijs: de VPRO IDFA Award for Best Feature Length Film. De film maakt momenteel furore in het internationale filmfestivalcircuit. “In dit wonderlijke, uitgebalanceerde portret brengt de Duitse journalist Michael Obert zowel de aantrekkingskracht van zijn ogenschijnlijk krankzinnige passie, als het leven dat hij in New York achterliet sterk in beeld.” (Volkskrant)


16 | OTHER BELGIAN CINEMA

OTHER BELGIAN CINEMA Twee Belgische buitenbeentjes deze maand op het programma: ‘L’étrange Couleur des Larmes de ton Corps’ van het Brusselse regisseurskoppel Hélène Cattet en Bruno Forzani brengt een eigenzinnige ode aan de giallo-cinema (lees: bloed, seks en suspense) en ‘Drift’, een samenwerking tussen regisseur Benny Vandendriessche en kunstenaar Dirk Hendrikx is een visuele meditatie over verlies en verdriet.

L’ÉTRANGE COULEUR DES LARMES DE TON CORPS

DC

16

Wanneer de Brusselse zakenman Dan van reis terugkeert naar huis ontdekt hij dat zijn appartement van binnen vergrendeld is en blijkt zijn vrouw Edwige spoorloos. Hij start zijn eigen onderzoek en om meer te weten te komen over de vreemde gebeurtenissen ondervraagt hij de andere huurders. De oudere buurvrouw op de zevende verdieping is gekleed in zwarte lingerie en fetisj boots, haar man is enige tijd voordien in een gat in het plafond verdwenen. Hoe verder Dan komt, hoe meer hij gekneld raakt in een extreme fantasiewereld.

3, 4 & 5 april Première Hélène Cattet, Bruno Forzani België, Frankrijk, Luxemburg 2013 - 1u 42min Met: Klaus Tange, Ursula Bedena, Joe Koener, Birgit Yew, Hans de Munter, Sam Louwyck e.a. D: Frans, Deens, Nederlands OT: Nederlands

Vier jaar na hun fel gesmaakte langspeeldebuut ‘Amer’ kan het Brusselse regisseurskoppel Hélène Cattet en Bruno Forzani met dit hypergestileerde ‘L’étrange Couleur des Larmes de ton Corps’ opnieuw hun voorliefde voor de giallo-cinema botvieren. Giallo is een stijl van erotische horror uit het Italië van de jaren ‘70 en staat garant voor bloed, seks, mysterie en horror. ‘L’étrange Couleur’ drijft dan ook in de eerste plaats op sfeer, expliciete beelden die op het netvlies gebrand blijven en een huiveringwekkende soundtrack. “A fantasia of death, sex, panic, confusion, nipples and razors.” (Film.com) “A film as stylish as it is narratively labyrinthine.” (The Hollywood Reporter)


OTHER BELGIAN CINEMA | 17

DRIFT

DC

AL

Drift is een film over een man op zoek naar verlossing. Na het verlies van zijn geliefde wordt hij overmand door verdriet. Hij kiest ervoor om niet meer te spreken en gaat op zoek naar loutering. Hij ontsnapt aan de realiteit en begint te zwerven in een mythische tocht doorheen het barre Roemeense platteland. De waanzin drijft hem tot poëtische maar fysiek pijnlijke rituelen. Wanneer het verleden hem inhaalt, verdwijnt de man langzaam in het niets.

24 & 29 april Première Benny Vandendriessche, Dirk Hendrikx België 2013 - 1u 23min Met: Vlad Gliga, Constantin Cojocaru, Lieve Meeussen, Dirk Hendrikx e.a. D: Nederlands, Roemeens, Engels OT: Nederlands

‘Drift’ is het speelfilmdebuut van regisseur Benny Vandendriessche in samenwerking met performance-­kunstenaar Dirk Hendrikx, die ook de hoofdrol vertolkt. Gefilmd in een documentaire stijl en gezet in de hedendaagse realiteit slaagt Vandendriessche erin de eenzaamheid en onmacht mooi te verbeelden in een decor van koude winterse landschappen, ontmantelde fabrieken en vervallen en uitgeleefde appartementsblokken. Een harde, onaangename realiteit die fel contrasteert met de fictieve onwerkelijkheid waarin de ‘drifter’ zich bevindt. ‘Drift’ won de FIPRESCI Prijs op het Mannheim-Heidelberg Filmfestival.


18 | JEUGDFILMS

JEUGDFILMS Als het weer tegenvalt tijdens de Paasvakantie is er alvast één lichtpunt: je kan iedere dag terecht in Cinema ZED voor een gloednieuwe kinderfilm. Met ‘Clara en het geheim van de Beren’ wordt de kinderprogrammatie van dit seizoen afgesloten.

2, 6, 13, 14 en 15 april Stéphane Berla, Mathias Malzieu Frankrijk - 2014 - 1u 35min Met de stemmen van Matteo Simoni, Belle Perez, Sandrine André e.a. Nederlands gesproken

JACK EN HET KOEKOEKSHART

8

Edinburgh, 1874. Jack wordt geboren op de koudste dag uit de geschiedenis en wordt met een bevroren hart achtergelaten bij Dr. Madeleine. Zij redt hem van de dood door een koekoeksklok in zijn borstkas te plaatsen zodat zijn hart blijft kloppen. Wanneer Jack opgroeit, leert Madeleine hem drie gouden regels: hij mag nooit de wijzers van de klok aanraken, hij moet zijn woede leren beheersen en vooral, hij mag niet verliefd worden, anders begeeft zijn fragiele koekoekshart het.

OTTO IS EEN NEUSHOORN

6

Toppers zomervakantie belooft een saaie boel te worden, tot hij op een dag een magisch potlood vindt. Daarnet tekende hij nog een prachtige neushoorn op de muur en nu is de tekening verdwenen… Plots staat Topper oog in oog met een briesend beest dat aan de gor­dijnen knabbelt. Hoe hou je een hongerige neushoorn tevreden? En wat geef je hem als al het meubilair is opgegeten? Zou Otto de neus­hoorn geen geweldig verjaardagscadeau zijn voor Elsje, het leukste meisje van de klas?

7, 8, 9, 16, 17, 18 en 20 april Kenneth Kainz Denemarken - 2014 - 1u 16min Nederlands gesproken

‘Otto is een Neushoorn’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Deense auteur Ole Lund Kirkegaard, waarvan ook ‘Orla de kikkerslikker’ (2011) en ‘Pudding T’ (2012) werden verfilmd. Animatiefilmmaker Erik C. Schmidt, die het vak leerde bij Disney (‘Bolt’) en Dreamworks (‘Shark Tale’), brengt samen met regisseur Kenneth Kainz het verhaal op een verbluffende wijze tot leven. Ze maken er een vrolijke familiefilm van waarin heel wat te lachen valt voor jong en oud.


JEUGDFILMS | 19

CLARA EN HET GEHEIM VAN DE BEREN

xxxx

9

De 13-jarige Clara woont samen met haar moeder en haar stiefvader op een afgelegen boerderij in de Alpen. Ze leeft in nauw contact met de natuur rondom haar en kan dingen zien en voelen die anderen niet kunnen. Zo ontdekt ze dat er een vloek rust op hun huis: vroegere bewo­ners van de boerderij hebben de beren uit de streek kwaad berokkend en de natuur heeft zich gewroken. Samen met Thomas, een buurjongen, gaat ze op onderzoek. Ze ontdekken het mysterie van de beren, dat enkel Clara kan oplossen. 10, 11, 23, 27 en 30 april Exclusief in Cinema ZED! Tobias Ineichen Zwitserland, Duitsland 2014 - 1u 33min Met: Ricarda Zimmerer, Damian Hardung, Roeland Wiesnekker, Elena Uhlig, Rifka Fehr e.a. Nederlands gesproken

Tegen de achtergrond van een prachtig natuurlandschap wordt een spannend verhaal verteld over magie en moed. ‘Clara en het Geheim van de Beren’ is gebaseerd op de jeugdroman van Marian van der Heiden, ‘De Wraak van de Beer’, dat in 2011 heruitgegeven werd. “Deze kinderfilm blijft heerlijk bij de basis en toont hoe mooi het is om in de natuur te genieten en deze in haar waarde te laten. Een aanrader voor jong en oud.” (Cinemagazine)

TARIEVEN

INFO

Ticketprijs: € 7,5

STUK Kunstencentrum & Cinema ZED Naamsestraat 96 3000 Leuven 016 320 320

ZES X ZED-Kaart: € 36 (= 6 toegangtickets)

- Deze kaart is niét strikt persoonlijk - Te koop aan het STUK-onthaal Opgelet! Je kan je ZESxZED-kaart niet gebruiken om online tickets te kopen. De kaart is dus enkel bruikbaar aan het STUK-onthaal.

www.stuk.be www.cinemazed.be

Reductietarief: € 6 - Dagvoorstellingen (alle vertoningen vóór 18u) - Houders van een leerlingenkaart (middelbare scholieren), lerarenkaart, cultuurkaart, STUK-kaart Indien je online een ticket koopt met reductietarief, dien je – per ticket – een reductiekaart voor te leggen bij afhaling.

KOOP UW TICKETS OP VOORHAND! Reserveren is niet mogelijk. Maar bent u graag 100% zeker van uw plaatsje? Koop dan uw tickets op voorhand. Dat kan aan het STUK-onthaal, op www.stuk.be of www.cinemazed.be. Het is vanaf heden mogelijk om ZEDtickets online te kopen met uw gewone bankkaart! Naast Visa en Mastercard kan dat vanaf nu dus ook met Maestro. De zaal gaat open 10 minuten voor aanvang van de film. Eten en/of drank zijn niet toegelaten.

PARKEREN Leuven telt heel wat parkings. De dichtstbijzijnde is de Parking Heilig Hart, een grote ondergrondse parkeerplaats, tevens gelegen in de Naamsestraat, ongeveer 200 m van het STUK-gebouw en Cinema ZED.


MAA 28 APRIL

MAA 21 APRIL

MAA 14 APRIL

MAA 7 APRIL 17U ONLY LOVERS LEFT ALIVE 20U SNOWPIERCER 22U30 WE ARE THE BEST!

17U THE GRAND BUDAPEST HOTEL 20U ONLY LOVERS LEFT ALIVE 22U30 NEBRASKA

15U JACK EN HET KOEKOEKSHART 17U SONG FROM THE FOREST 20U LES RAYURES DU ZÈBRE 22U30 THE GRAND BUDAPEST HOTEL

15U OTTO IS EEN NEUSHOORN 17U HER 20U TURN ME ON, DAMMIT! 22U30 HER

DIN 29 APRIL

DIN 22 APRIL

DIN 15 APRIL

DIN 8 APRIL 17U SNOWPIERCER 20U DIPLOMATIE 22U30 DRIFT

17U THE DEEP 20U THE GRAND BUDAPEST HOTEL 22U30 SNEAK

15U JACK EN HET KOEKOEKSHART 17U HER 20U THE GRAND BUDAPEST HOTEL 22U30 THE DEEP

15U OTTO IS EEN NEUSHOORN 17U THE WIND RISES 20U HER 22U30 SNEAK

WOE 30 APRIL

WOE 23 APRIL

WOE 16 APRIL

WOE 9 APRIL

WOE 2 APRIL 15U CLARA EN HETGEHEIM VAN DE BEREN 17U NEBRASKA 20U ONLY LOVERS LEFT ALIVE 22U30 WE ARE THE BEST!

15U OTTO IS EEN NEUSHOORN 17U SNOWPIERCER 20U NEBRASKA 22U30 NEBRASKA

15U OTTO IS EEN NEUSHOORN 17U THE GRAND BUDAPEST HOTEL 20U SONG FROM THE FOREST 22U30 LES RAYURES DU ZÈBRE

15U JACK EN HET KOEKOEKSHART 17U HER 20U TURN ME ON, DAMMIT! 22U30 THE WIND RISES

DON 1 MEI

DON 24 APRIL

DON 17 APRIL

DON 10 APRIL

DON 3 APRIL

17U HER 20U L’ÉTRANGE COULEUR DES LARMES DE TON CORPS 22U30 HER

VRIJ 4 APRIL

17U L’ÉTRANGE COULEUR DES LARMES DE TON CORPS 20U THE WIND RISES 22U30 TURN ME ON, DAMMIT!

VRIJ 2 MEI

VRIJ 25 APRIL

VRIJ 18 APRIL

VRIJ 11 APRIL

15U CLARA EN HETGEHEIM VAN DE BEREN 17U THE GRAND BUDAPEST HOTEL 20U THE GRAND BUDAPEST HOTEL 22U30 THE DEEP

15U CLARA EN HETGEHEIM VAN DE BEREN 17U HER 20U THE DEEP 22U30 THE GRAND BUDAPEST HOTEL

15U OTTO IS EEN NEUSHOORN 17U LES RAYURES DU ZÈBRE 20U THE GRAND BUDAPEST HOTEL 22U30 ONLY LOVERS LEFT ALIVE

15U OTTO IS EEN NEUSHOORN 17U BEHIND THE REDWOOD CURTAIN 20U THE KEEPER OF LOST CAUSES 22U30 ONLY LOVERS LEFT ALIVE

17U ONLY LOVERS LEFT ALIVE 20U WE ARE THE BEST! 22U30 DIPLOMATIE

17U ONLY LOVERS LEFT ALIVE 20U DRIFT 22U30 SNOWPIERCER

17U NEBRASKA 20U SNOWPIERCER 22U30 DIPLOMATIE

17U SNOWPIERCER 20U DIPLOMATIE 22U30 WE ARE THE BEST!

PROGRAMMASCHEMA 2 APRIL TOT EN MET 2 MEI

15U CLARA EN HET GEHEIM VAN DE BEREN 17U DIPLOMATIE 20U WE ARE THE BEST! 22U30 SNOWPIERCER

ZAT 26 APRIL

ZAT 19 APRIL

ZAT 12 APRIL

ZAT 5 APRIL

17U NEBRASKA 20U SNOWPIERCER 22U30 THE KEEPER OF LOST CAUSES

17U LES RAYURES DU ZÈBRE 20U THE GRAND BUDAPEST HOTEL 22U30 SONG FROM THE FOREST

17U TURN ME ON, DAMMIT! 20U HER 22U30 L’ÉTRANGE COULEUR DES LARMES DE TON CORPS

ZON 27 APRIL

ZON 20 APRIL

ZON 13 APRIL

ZON 6 APRIL

15U CLARA EN HET GEHEIM VAN DE BEREN 17U ONLY LOVERS LEFT ALIVE 20U NEBRASKA 22U30 DIPLOMATIE

15U OTTO IS EEN NEUSHOORN 17U NEBRASKA 20U BEHIND THE REDWOOD CURTAIN 22U30 THE GRAND BUDAPEST HOTEL

15U JACK EN HET KOEKOEKSHART 17U SONG FROM THE FOREST 20U LES RAYURES DU ZÈBRE 22U30 THE GRAND BUDAPEST HOTEL

15U JACK EN HET KOEKOEKSHART 17U HER 20U HER 22U30 TURN ME ON, DAMMIT!

WWW.CINEMAZED.BE

17U NEBRASKA 20U SNOWPIERCER 22U30 WE ARE THE BEST

O

OVERDAG LLINGEN 6 EURO! VOORSTE STEEDS

Cinema ZED programma April 2014  

Programma Cinema ZED April 2014 met oa 'The Grand Budapest Hotel', 'Her', 'Snowpiercer', 'Nebraska', 'Only Lovers Left Alive', ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you