Kortfilmfestival Leuven 2022 - Programmabrochure

Page 1

www.kortfilmfestival.be

2—10 dec 2022

! kortfilmfestival $ kortfilmfestival " ShortFilmFest


Welkom! Kortfilm? Kortfilm!

Al meer dan een kwarteeuw is Leuven begin december het podium voor Belgiës grootste kortfilmfestival. Een festival dat inzoomt op een unieke filmvorm - korte films - die qua rijkdom in genres en talent niet moet onderdoen voor de langspeelfilm. Integendeel, er is geen sector meer bruisend dan die van de kortfilm. Naast fictiefilms toont het festival dan ook animatiefilms, korte documentaires, non-narratieve en vernieuwende visuele werken, kortfilms voor kinderen, virtual reality kortfilms en zoveel meer.

Opkomend talent en grote namen

Kortfilmfestival Leuven is vooral een ontdekkingsreis langsheen het talent van morgen: heel wat Vlaamse makers die nu potten breken in de cinemazalen, begonnen ooit hun carrière op Kortfilmfestival Leuven; denk aan Lukas Dhont en Robin Pront die momenteel met toppers als Close en Zillion in de zalen te zien zijn. Maar ook grote internationale namen hebben vaak hun eerste stappen gezet met een kortfilm; je kan ze komen ontdekken in het programma Big Names, Short Films. Ook heel wat gevestigde professionals maken kortfilms omwille van de ongeziene vrijheid die deze filmvorm hen biedt.

And the award goes to…

Het hart van het festival zijn de verschillende wedstrijden waarin kortfilms strijden voor de prijs van beste kortfilm. Zowel jury als publiek bekronen hun favoriet binnen de Europese en Vlaamse Competities. En die prijzen zijn niet onbelangrijk, want heel wat winnaars van het festival plaatsen zich automatisch voor de longlist van gerenommeerde prijzen als de Oscars, de European Film Award en de Bafta’s.

Denemarken, Oekraïne en artificiële intelligentie

Naast de competities stelt het festival traditiegetrouw ook enkele thematische reeksen samen. Zo is er dit jaar een focus op Denemarken, een programma rond actrice/regisseur Veerle Baetens en een programma over de wondere wereld van artificiële intelligentie (AI). Dit laatste thema vormde de inspiratie voor het campagnebeeld van het festival dit jaar: dit werd ontworpen door AI én verwijst naar HAL9000 uit de film 2001: A Space Odyssey, misschien wel het bekendste AI-personage in de filmgeschiedenis. Op de bijhorende AI Expo kan je ook zelf aan de slag met deze gloednieuwe technologie. Verder zijn er nog heel wat randactiviteiten, zoals een doorlopende vertoning van de nieuwste film van kunstenaar Rinus Van de Velde, heel wat nagesprekken met filmmakers, professionele activiteiten en een gezellige pop-up bar.

INHOUD Vlaamse Competitie: Fictie .........................................................3 Vlaamse Competitie: Animatie .............................................8 Vlaamse Competitie: Documentaire ......................10 Artist in Focus: Veerle Baetens ........................................11 Gastvoorstellingen ................................................................................12 VAF Wildcards ..............................................................................................13 Europese Competitie ........................................................................14 Best of European Film Awards .........................................18 Best of Peer Award 2021 ...........................................................20 Oscar Shorts ....................................................................................................21 Artist in Focus: Marc James Roels ..............................22 The Yin and Yang of Short Film Storytelling .......23 Big Names, Short Films ..................................................................24 Focus on Artificial Intelligence ..........................................25 Labo ................................................................................................................................26 Virtual Reality .................................................................................................27 Animation Nations .................................................................................28 Kortfilms voor Kinderen .................................................................30 Denemarken (kort)filmland .....................................................32 Filmconcert muziektherapie ..................................................34 En cour(t)s de route: Korte klinkers ...........................34 Lounge: La ruta natural ................................................................35 Bardak Film Fest Presenteert .............................................35 Competitie en prijsuitreiking ................................................36 Omkadering, workshops & masterclasses ....37 Festivalschema ..........................................................................................38 Praktisch ..................................................................................................................40

Met nagesprek Met video-gesprek Praatprogramma Alle films zijn Engels ondertiteld, tenzij anders aangegeven.

BAFTA QUALIFYING

EFA QUALIFYING

Welkom in Leuven! BELGIUM

Vincent Langouche Programmator Kortfilmfestival Leuven

2

OSCAR QUALIFYING

DALTON

D I S T R I B U T I O N


Vlaamse Competitie: Fictie Met vier films in Cannes en een veelvoud aan releases dit jaar in de bioscoop, valt het niet te ontkennen: de vaderlandse film verkeert in uitstekende vorm. Maar deze ‘gouden generatie’ verschijnt niet uit het niets, zo weten de regelmatige bezoekers van Kortfilmfestival Leuven. Lukas Dhont, Robin Pront, Adil El Arbi, Bilall Fallah, Anouk Fortunier, Hans Herbots en Felix Van Groeningen: ze stonden immers allemaal ooit, de een al wat langer geleden dan de ander, met een film op het festival. En wisten daar jury en/of publiek te overtuigen van hun talent. Benieuwd wat de nieuwe generatie in petto heeft? Kom het ontdekken in de Vlaamse competitie!

UITGELICHT

DE ZEER VERMOEIDE MAN EN DE VROUW DIE HARTSTOCHTELIJK VAN BONSAI HIELD Wanneer een vrouw reageert op de merkwaardige advertentie ‘Man zoekt vrouw om voor te sterven’ is dat het begin van een bijzonder liefdesverhaal. De man is moe, doodmoe. Hij wil sterven, maar het lukt niet. Terwijl zij haar bonsaiboompjes verzorgt, helpt ze de man om te sterven. Langzaamaan groeit hij naar haar toe en vormt en knipt zij de liefde. Regisseurs Evelien Declercq en Nyk Dekeyser wisten de poëtische sfeer van het gelijknamige geïllustreerde boek van Peter Verhelst feilloos te vertalen naar een delicate zwart-witfilm. Janne Desmet en Wim Willaert schitteren als twee eenzame zielen die, tegen alle verwachtingen in, de liefde vinden.

Altijd zomer

PROGRAMMA 1 De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield Evelien Declercq, Nyk Dekeyser Motherwound Bao Van Hoe Altijd zomer Hans Dessers Arme jongen zo ver van huis Jonas Hollevoet Oh My God! Lars Smetsers —

1u24 • VERTONINGEN :za 3/12 (20u30) in Auditorium do 8/12 (14u00) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

3


UITGELICHT

PORTRAIT OF A DISAPPEARING WOMAN Uitgeput door haar dagelijkse routine besluit de 59-jarige Sabine haar dorpswinkel te verruilen voor het onbekende. Haar snelste ontsnapping, de schoolbus van het dorp, brengt haar naar het Museum voor Schone Kunsten in Gent, waar de audiogids van het museum haar helpt de verheffing te vinden waarnaar ze onbewust op zoek was. In 2018 debuteerde Nelson Polfliet op Kortfilmfestival Leuven met zijn afstudeerfilm In The Palace, waarvoor Willeke Van Ammelrooy bekroond werd met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Marijke Pinoy zou wel eens in haar voetsporen kunnen treden want ze schittert in dit absurdistische verhaal over een vrouw die wanhopig op zoek is naar verlichting.

UITGELICHT

SOCIETY Na een klimaatramp vormt een groepje van vijf een kleine gemeenschap. Ze leven een vredig leven tot een zesde toekomt. Die wil er ook graag bij horen. Vijf vrienden, waarvan één een kraai, en een zesde die het gevecht aangaat met die kraai. In het bevreemdende universum van Alex Verhaest is dat perfect mogelijk. In 2019 gooide ze letterlijk en figuurlijk hoge ogen met haar film Nesting, die bekroond werd met de prijs voor beste cinematografie. Ze baseerde deze grimmige parabel op Gemeinschaft, een kortverhaal van Franz Kafka.

4

PROGRAMMA 2 Alleen ik Jasper De Maeseneer La chute Sebastian Schaevers Society Alex Verhaest Pipeline Ivo Neefjes Jan en Kelly en alles daartussen Daphne Wellens —

1u24 • VERTONINGEN : zo 4/12 (20u30) in Auditorium, vr 9/12 (14u15) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR


UITGELICHT

GUN Een relatie opbouwen is sowieso al niet eenvoudig, maar als er kinderen bij betrokken zijn, verandert het speelveld radicaal. De prille liefde tussen Joris en Eva raakt in een stroomversnelling wanneer hun gezin voor het eerst samenkomt. Charlotte Lybaert won op Kortfilmfestival Leuven in 2019 naast Beste Debuut ook een VAF Wildcard voor Gyre waarmee ze afstudeerde aan het KASK. Die prijs wendde ze aan voor dit tedere verhaal over de strubbelingen binnen een nieuw samengesteld gezin. Het scenario schreef ze samen met Tijmen Govaerts, de hoofdrollen zijn voor Valentijn Dhaenens die samen speelt met zijn dochter en Lara Chedraoui, de frontvrouw van Intergalactic Lovers.

Manbag

PROGRAMMA 3

PROGRAMMA 4

Finns Hiel Cato Kusters Merci pour votre patience! Simon van der Zande Schemer Fien Donckers Groentejong Max Blomaard Portrait of a Disappearing Woman Nelson Polfliet

L’amer au bord des lèvres Sanae Khamlichi inert Tim Truyens Gun Charlotte Lybaert Noisetrain Pol De Plecker Manbag Pieter De Cnudde

TOTALE DUUR

TOTALE DUUR

1u21 • VERTONINGEN : ma 5/12 (20u30) in Auditorium, vr 9/12 (17u45) in Cinema ZED Vesalius

1u18 • VERTONINGEN : 8/12 (20u30) in Auditorium, vr 9/12 (12u30) in Cinema ZED Vesalius

5


UITGELICHT

NOCTURNUS In de duisternis van het hoge noorden probeert een wetenschapper een bijzonder fenomeen te doorgronden: een Arctisch dorp dat in winterslaap is. Meltse Van Coillie en Harm Dens studeerden beiden aan het KASK en werkten al eerder samen, onder meer aan Van Coillies afstudeerfilm Elephantfish, waarmee ze een VAF Wildcard won, en aan Zonder Meer dat een Speciale Vermelding kreeg op Kortfilmfestival Leuven en geselecteerd werd voor de European Film Awards. Voor Nocturnus werken ze voor het eerst samen als co-regisseurs. Deze duistere film neemt de kijker mee naar een onherbergzame wereld waarin het rustgevende geluid van de ademhaling zorgt voor een meditatieve sfeer.

6

Klette

PROGRAMMA 5 Kreupelhout Tim Ewalts Nocturnus Harm Dens, Meltse Van Coillie voorbij. Lenny Somers Canned Talk Anéline Plateau Klette Michael Abay —

1u23 • VERTONINGEN : 8/12 (16u00) in Cinema ZED Vesalius, vr 9/12 (20u30) in Auditorium TOTALE DUUR


HAAL HET BESTE VAN KORTFILMFESTIVAL LEUVEN IN HUIS

WWW.DALTON.BE

BEKIJK ONLINE DE BESTE VLAAMSE KORTFILMS & KORTFILMFESTIVALWINNAARS VAN DE VOORBIJE JAREN

7


Vlaamse Competitie: Animatie Geen selectie zo kleurrijk en gevarieerd als de competitie Vlaamse animatie. Met grenzeloze verbeelding en een karrenvracht aan artistiek en technisch talent, strijden Vlaamse makers voor de Prijs voor Beste Animatiefilm. Zowel jonge, gedreven studenten als gevestigde waarden, zoals dé pionier van de Vlaamse animatie: Raoul Servais.

UITGELICHT

DER LANGE KERL November 1914, aan het Vlaamse front. Een gewonde Franse soldaat is de enige die is achtergebleven in een verlaten hulppost. Plots ziet hij het silhouet van een grote Duitse soldaat opdoemen. Zullen de vijanden elkaar proberen te doden? Filmmaker Raoul Servais wordt beschouwd als de vader van de animatiefilm in België. Een ware pionier, die nog steeds een inspiratiebron is voor animatiefilmmakers wereldwijd. Hij sleepte talrijke prijzen in de wacht, waaronder een Gouden Palm in Cannes, en richtte in Gent als eerste op het Europese vasteland een animatiefilmschool op. Samen mer regisseur Rudy Pinceel maakte de ondertussen 94-jarige Servais deze hybride animatiefilm.

PROGRAMMA 1 Up-to-Date Lenny Louis Pannekoucke King of the Dumpster Evi Stallinga Drifter Joost Jansen Icarus Project Lauren Rolly Humbug Koen Malliet Sem Joke Duwaerts

8

Der Lange Kerl Raoul Servais, Rudy Pinceel Inertia Julie Verstraten Lunch Break Bram Van Rompaey, Reinout Jan Swinnen —

1u18 • VERTONINGEN : zo 4/12 (14u30) in Auditorium, wo 7/12 (17u30) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR


UITGELICHT

LUCE EN DE ROTS Op een dag ligt er, zomaar uit het niets, een gigantische rots midden in het vredige dorpje waar Luce woont. De dorpelingen kunnen zelfs de deur van hun huizen niet meer openen! Luce is boos: “Ga weg Rots, je hoort hier niet! En waarom ben je hier eigenlijk?” Britt Raes is geen onbekende op Kortfilmfestival Leuven. In 2011 stond ze er voor het eerst met de animatiefilm Homemade, een jaar later met de korte documentaire Les Dernières Pièces en in 2016 met de prachtige animatiefilm Catherine, die bekroond werd op heel wat internationale festivals. Ook met haar nieuwste film Luce and the Rock viel ze al in de prijzen, zo won ze o.a. de Canvas Prijs én de Sabam Prijs op het Brusselse Animatiefestival Anima.

Drifter

PROGRAMMA 2 Andersland An Vrombaut Bits and Pieces Mira Halsberghe Heksenfee Cedric Igodt, David Van de Weyer Afterlife Ilja Vanroy The Leak Paola Cubillos Het klinken van de dief Isabelle Hoens

Dream in Color Marijn Raeven DRUK Senne Driesen Luce en de rots Britt Raes —

1u19 • VERTONINGEN : zo 4/12 (18u00) in Auditorium, do 8/12 (11u30) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

9


Vlaamse Competitie: Documentaire De korte documentaire is aan een opmars bezig. Het korte formaat is ideaal voor kleine, maar vaak pakkende verhalen of korte, maar trefzekere portretten. Dit jaar opvallend veel intieme films met een erg persoonlijke insteek. Misschien niet toevallig na een hele periode van zelfisolatie en reflectie. En toch zijn er ook films die net de wereld intrekken, van diverse buurten in Brussel tot Marrakesh en Californië.

UITGELICHT

LICHT De 13-jarige Julie verloor haar beide ouders op jonge leeftijd. Ze zocht een manier om dit verlies te verwerken en vond de kracht om door te gaan. Daarbij krijgt ze hulp van een bevriend Joods echtpaar, dat zich over haar ontfermt. Licht maakt deel uit van de derde reeks Ket & Doc, waarvoor het VAF, JEF en Canvas vijf kinderdocumentaires ondersteunen. De vader van regisseur Sarah Lederman heeft een zeldzame spierziekte, waardoor hij langzaam aftakelt. Het verhaal van de jonge, levenslustige Julie hielp haar om dit een plaats te geven in haar leven. Een intimistisch portret van een meisje dat, ondanks een immens verlies, de wereld tegemoet gaat met wijd open armen.

Lendemain

PROGRAMMA 1

PROGRAMMA 2

Voorbij de sterren Sara Van Oostrum Et si pas maintenant, quand? Guy De Troyer Les murs qui crient Evi Cats The Fruit Tree Isabelle Tollenaere The Lost Sail Justine Cappelle

I Filmed Spring From Inside Simon Cools Licht Sarah Lederman Bij elkaar Jasmine Issa Lendemain Glenn Dumortier La Marelle Laura De Baudringhien

TOTALE DUUR

TOTALE DUUR

1u18 • VERTONINGEN : za 3/12 (15u00) in Auditorium, wo 7/12 (21u45) in Cinema ZED Vesalius

10

1u15 • VERTONINGEN : za 3/12 (17u30) in Auditorium, do 8/12 (18u00) in Cinema ZED Vesalius


Artist in Focus: Veerle Baetens Veerle Baetens is in ons land - én ver daarbuiten - vooral bekend als de ijzersterke actrice in bekroonde films zoals The Broken Circle Breakdown en D’Ardennen. Daarnaast is ze is ook al jaren actief als zangeres en meer recent - als scenarist en regisseur. Ze schreef mee aan het scenario van de serie Tabula Rasa en aan Het smelt, haar eerste langspeler die volgend jaar in de zalen komt. Allemaal aspecten van deze veelzijdige artieste die weerspiegeld worden in deze gevarieerde kortfilmcompilatie. Zondag 4/12 volgt een uitgebreid nagesprek met Veerle Baetens na de vertoning.

UITGELICHT

© Carole Bellaïche

PROGRAMMA La dépendance Veerle Baetens • België, Frankrijk • 2001 Romance Douglas Boswell • België • 2004 Dallas - Take It All Veerle Baetens • België • 2012 Une sœur Delphine Girard • België • 2021 Zuur Robin Pront • België • 2021 Het smelt (trailer) Veerle Baetens • België • 2022 — TOTALE DUUR 1u00 • VERTONINGEN: za 3/12 (13u45), zo 4/12 (19u30)

ma 5/12 (19u45), za 10/12 (15u15) in Cinema ZED Vesalius

,

ZUUR In de gevangenis krijgt Kasper voor het eerst bezoek van Kim, zijn ex-vriendin die hij met zuur heeft verminkt. Kasper betuigt spijt, maar voor Kim komt die te laat. Vergeving is uitgesloten, wraak blijft over. Toen Robin Pront (D’Ardennen, Zillion) in 2020 een mastertalk gaf op Kortfilmfestival Leuven, stelde hij in primeur Zuur voor. Een kortfilm gemaakt in het kader van de VRT-reeks Lockdown: stuk voor stuk kortfilms die zich afspelen in dezelfde beperkte setting; de bezoekruimte van een gevangenis. Pront maakte van zijn kortfilm een ware kopstoot, mede dankzij de indringende acteerprestaties van Veerle Baetens en Matthias Schoenaerts.

11


Gastvoorstellingen SABAM AVOND

KORTFILM.BE AVOND

Maandag 5 december 20u in Cinema ZED Vesalius

Vrijdag 9 december 20u in Cinema ZED Vesalius

Sabam for Culture zet zich al decennialang in voor de promotie, ontwikkeling en bescherming van een ruim audiovisueel repertoire. Sabam ondersteunt actief haar auteurs bij elke stap in het creatieproces aan de hand van verschillende beurzen: van het schrijfproces tot de concrete verwezenlijking, via de ontwikkeling en promotie. Een selectie van gesponsorde kortfilms uit het festivalprogramma wordt getoond op deze Sabam Avond.

Geen kortfilmfestival zonder een Kortfilm.be Avond. Het online kortfilmmagazine zet al jaren de kortfilm in de spotlights met recensies, festivalverslagen, interviews en sinds kort ook een eigen video on demand platform. Tijdens het festival presenteert de redactie van Kortfilm.be een eigenzinnige selectie films uit het hele festivalprogramma, aangevuld met interviews met regisseurs.

Filmmakers die in aanmerking willen komen voor een Sabam-beurs pitchen hun film diezelfde dag om 15u. Deze pitch is vrij toegankelijk voor publiek.

CANVAS AVOND Dinsdag 6 december 20u30 in Auditorium Vesalius Canvas heeft een hart voor film en dat geldt zeker ook voor kortfilm. Canvas is traditiegetrouw de gulle schenker van de Publieksprijs zowel voor de beste Vlaamse fictiefilm als voor de beste Vlaamse animatiefilm. Maar er is meer. Op de exclusieve Canvas Avond presenteert de cultuurminnende zender een eigen selectie van Vlaamse kortfilms, afgewisseld met interviews met de makers.

HUMO AWARD Woensdag 7 december 20u30 in Auditorium Vesalius Vlaanderens meest eigenzinnige weekblad reikt al voor de 17de keer een eigen kortfilmprijs uit: de felbegeerde Humo Award. Humo selecteert hun favoriete Vlaamse kortfilms die - in aanwezigheid van de makers - vertoond worden op de Humo Avond. Meteen na de laatste film wordt er live gestemd door het publiek en wordt de winnaar in de bloemetjes gezet.

12


VAF Wildcards Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is het kloppende hart van de Vlaamse filmindustrie en steunt actief jong, opkomend filmtalent. Hiervoor reikt het VAF jaarlijks VAF Wildcards uit aan de meest veelbelovende eindwerken van bachelor- of masterstudenten uit de Vlaamse filmscholen. De felbegeerde VAF Wildcards worden toegewezen door een jury per categorie en - naar goede traditie - uitgereikt en vertoond op Kortfilmfestival Leuven.

UITREIKING VAF WILDCARDS

Wie o wie zijn de gelukkigen die dit jaar met hun kortfilm een VAF Wildcard in de wacht weten te slepen? De winnaars van de meest gegeerde filmprijzen van Vlaanderen worden bekend gemaakt op zondag 4 december op Kortfilmfestival Leuven. De winnende films zelf kan je komen ontdekken op de vertoningen van de VAF Wildcard Winnaars.

Dat een VAF Wildcard een stevige duw in de rug kan betekenen, bewijst de lange lijst van voormalige winnaars die uiteindelijk een succesvolle carrière uitbouwden in de filmwereld. Maar ook op korte termijn brengen ze heel wat moois teweeg: de prijzen worden immers gebruikt voor het maken van een nieuwe kortfilm. Tijdens de uitreikingsceremonie wordt zo een nieuwe aanwinst getoond: Gun, de kortfilm die Charlotte Lybaert maakte met de VAF Wildcard die ze in 2019 won.

VERTONINGEN: zo 4/12 (21u), wo 7/12 (19u), zo 11/12 (11u) in

VERTONINGEN: zo 4/12 (17u00)

VAF WILDCARD WINNAARS

Cinema ZED Vesalius

in Cinema ZED Vesalius

13


Europese Competitie Ook buiten de landsgrenzen is Kortfilmfestival Leuven al jaren een belangrijke speler. Het festival bepaalt immers mee welke kortfilms op de longlist komen van de Oscars, de BAFTA’s én de European Film Awards. Niet verwonderlijk dat de inzendingen van films die willen deelnemen aan deze talentenjacht elk jaar toenemen. Dit jaar wordt de Europese Competitie voor het eerste uitgebreid met animatiefilms en documentaires. Hierdoor is de Europese Competitie nog gevarieerder dan andere jaren. Kom de films ontdekken en stem mee, want zowel de jury als het publiek reiken een Prijs uit voor Beste Europese Kortfilm.

UITGELICHT

DIEP IN DE NACHT Een jonge vrouw zit vast in haar leven. Uitgedaagd door haar alter ego Blauw, stapt ze de deur uit en de wereld in. Na een opknapbeurt bij de vamps, belandt ze in een club die haar uit evenwicht brengt, maar ook doet stralen. De Nederlandse zangeres Merol veroverde Vlaanderens hart in het tv-programma De Slimste Mens ter Wereld en doet dit opnieuw in deze muzikale kortfilm. De film is geïnspireerd door de beperkingen op het sociale leven tijdens de pandemie en de gevolgen ervan. Een sprankelende ode aan het nachtleven, dat voor heel wat mensen een onmisbare bron van nieuwe ervaringen en levenslust is.

14

Zoon

PROGRAMMA 1 An Encounter Kelly Campbell • Ierland Burden of Proof Ivar Aase • Noorwegen Dog - Apartment Priit Tender • Estland The Dependent Variables Lorenzo Tardella • Italië Diep in de nacht Isis Mihrimah Cabolet • Netherlands —

1u25 • VERTONINGEN : za 3/12 (21u30), do 8/12 (17u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR


UITGELICHT

A DEAD MARRIAGE Filip is een professionele figurant, die meestal de rol van een dood lichaam moet vertolken. Op de set van een historische film ontmoet hij Lucy, die een dode vrouw speelt. Tijdens het lange wachten tussen het filmen door, leren ze elkaar steeds beter kennen. Filip krijgt de moed om het leven opnieuw te omarmen. Deze charmante Poolse kortfilm zoomt op originele wijze in op datgene wat er normaal aan de zijlijn gebeurt. Figuranten zijn een randgegeven bij het maken van een film, de camera merkt hen normaal amper op, en de achterliggende personages in A Dead Marriage lijken op het eerste zicht ook eerder aan de zijlijn van het leven te staan. Maar door letterlijk en figuurlijk in te zoomen op hen, ontstaat er een onverwachte schoonheid.

UITGELICHT

ICE MERCHANTS Een vader en zoon wonen in een huis tegen een steile, ijskoude bergwand. Elke dag dalen ze af naar het dorp beneden in de diepte om er het ijs te verkopen dat ze ‘s nachts aanmaken. Ze zijn tevreden met hun dagdagelijkse routine, maar die wordt onverwacht onderbroken. Deze prachtige animatiefilm viel dit jaar al meermaals in de prijzen op verschillende filmfestivals. Regisseur João Gonzalez heeft niet alleen een opleiding als regisseur, maar ook als klassiek pianist en dat merk je. Net als bij zijn vorige bekroonde kortfilm Nestor, maakte hij ook voor Ice Merchants zelf de muziek, die de kers op de taart is van deze warme kortfilm over een ijskoude wereld.

PROGRAMMA 2

PROGRAMMA 3

L’appel Joffrey Monteiro-Noël • Frankrijk Prospect Park Francisco Valente • Portugal 7 P.M. on a Sunday Sevgi Eker • Finland A Dead Marriage Michał Toczek • Polen Zoon Jonatan Schwenk • Duitsland

Too Rough Sean Lìonadh • Verenigd Koninkrijk On Xerxes’ Throne Evi Kalogiropoulou • Griekenland Eternal Happiness Isa Luengo, Sofia Esteve • Spanje Ice Merchants João Gonzalez • Portugal Fairplay Zoel Aeschbacher • Zwitserland

TOTALE DUUR

TOTALE DUUR

1u25 • VERTONINGEN : zo 4/12 (19u), do 8/12 (19u30) in Cinema ZED Vesalius

1u25 • VERTONINGEN : ma 5/12 (21u), vr 9/12 (15u15) in Cinema ZED Vesalius

15


UITGELICHT

UITGELICHT

CHRYSALIS

LE MOBILIER Een kunstgalerie organiseert een tentoonstelling met hedendaagse kunst en kunstperformances. Schoonmaakster Ilidia heeft moeite om het nut van de performances te begrijpen en raakt geïrriteerd door het gedrag van de bezoekers. Dit eindwerk van de Brusselse Mehdi Pierret werpt een satirische en amusante blik op de hedendaagse kunstwereld. Een heerlijke en herkenbare ‘tongue in cheek’ film met schitterende acteerprestaties van Belgische actrices Isabelle Anciaux als de poetshulp en AnnePascale Clairembourg als de galeriehouder.

PROGRAMMA 4

PROGRAMMA 5

Black Dog Nikita Zarkh • Oekraïne Green Space Jamie Fraser • Verenigd Koninkrijk Snow White Lana Bari • Kroatië Ovan Gruvan - Above the Mine Lova Karlsson, Théo Audoire • Frankrijk Le mobilier Mehdi Pierret • België

Lullaby Magdalena Chmielewska • Oostenrijk The Operator Matt Riley • Verenigd Koninkrijk Another Nest Márk Beleznai • Hongarije Chrysalis Eydís Eir Björnsdóttir, Eydís Eir Brynju-Björnsdóttir IJsland, Tsjechië Opera Night Hilke Rönnfeldt • Denemarken

TOTALE DUUR

TOTALE DUUR

1u25 • VERTONINGEN : di 6/12 (21u30), vr 9/12 (17u30) in Cinema ZED Vesalius

16

De IJslandse Vanesska is een 13-jarig meisje bij wie net het syndroom van Gilles de la Tourette is vastgesteld. Het begon ooit met kleine tics aan haar voeten. Ze gingen weer weg, maar kwamen terug, aangevuld met andere tics. Vanesska doet haar best om haar nieuwe realiteit te aanvaarden. In een bijzondere mix van documentaire, fictie en animatie wordt een persoonlijk portret geschilderd van een jong persoon met het syndroom van Tourette. De originele vormgeving verrast en doet de kijker met nieuwe ogen kijken naar een opgroeiend meisje dat op geheel eigen wijze de uitdagingen die haar aandoening met zich meebrengen, aangaat.

1u25 • VERTONINGEN : wo 7/12 (22u15), vr 9/12 (19u45) in Cinema ZED Vesalius


UITGELICHT

BACKFLIP Een achterwaartse salto leren maken is niet zo evident. Je kan je nek breken, op je hoofd vallen of je polsen verstuiken. Allemaal niet zo leuk, dus laat de regisseur het over aan zijn digitale avatar. Hij oefent op een 6-coreprocessor met behulp van Machine Learning. In deze geïmproviseerde documentaire vatten de makers het geduldige leerproces van artificiële intelligentie, waarbij een avatar leert wandelen, spreken en een radslag maken, om uiteindelijk een achterwaartse salto te kunnen maken. Deze originele inkijk in de complexiteit van het digitale leerproces staat ook in het programma Artificiële Intelligentie.

UITGELICHT

NEST Drie kinderen hebben grootse plannen met de afgeknapte elektriciteitspaal vlak bij hun huis: ze gaan er een boomhut in bouwen! Tegen de achtergrond van een bijzonder kustlandschap dat voortdurend verandert doorheen de seizoenen, bouwen twee broers en een zus hun droomhut. Met Winterbrothers en A White, White Day heeft IJslands regisseur Hlynur Pálmason al twee indrukwekkende en veelbekroonde langspelers op zijn palmares staan. In het voorjaar van 2023 komt zijn derde langspeler Godland, die in Cannes in première ging, uit in België. In tussentijd maakte hij gebruik van de lockdown om de prachtige kortfilm Nest te maken. Over een periode van achttien maanden filmde hij zijn kinderen en de bouw van de boomhut bij zijn huis. Een speelse, verrassende en pakkende film over de grootse kleine dingen in een kinderleven, met een fantastische bijrol voor de veranderende seizoenen en hun impact op het epische landschap.

Heart Fruit

PROGRAMMA 6

PROGRAMMA 7

Onbewaakt ogenblik Janna Grosfeld • Nederland Pachyderme Stéphanie Clément • Frankrijk Ruina Frank Lucas • Spanje Spiral Eva-Maria Koskinen, Salla Sorri • Finland Backflip NIkita Diakur • Duitsland

Heart Fruit Kim Allamand • Zwitserland Nest Hlynur Pálmason • Denemarken BLUSH – An Extraordinary Voyage Iiti Yli-Harja • Finland Good Manners Valerio Vestoso • Italië Muss ja nicht sein, dass es heute ist Sophia Julia Groening • Duitsland

— 1u24 • VERTONINGEN : do 8/12 (21u45) , vr 9/12 (13u15) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

1u24 • VERTONINGEN : do 8/12 (14u15), vr 9/12 (22u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

17


Best of European Film Awards De European Film Awards (EFA) - de Europese Oscars zeg maar - winnen de laatste decennia steeds meer aan prestige. Enkele toonaangevende filmfestivals, waaronder Kortfilmfestival Leuven, bepalen welke kortfilms in aanmerking komen voor een EFA. Uit die longlist kiest de organisatie dan vijf genomineerden. Wie uiteindelijk wint, wordt duidelijk op 10 december. Een deel van de kandidaten wordt vertoond in twee programma’s: blok één omvat de vijf kortfilms die finaal een nominatie op zak hebben, blok twee de persoonlijke favorieten uit de longlist voor jou geselecteerd door Kortfilmfestival Leuven.

UITGELICHT

GRANNY’S SEXUAL LIFE Vier oudere vrouwen mijmeren over hun jeugd en over hoe anders de verhoudingen tussen mannen en vrouwen toen waren. Hun stemmen smelten samen tot één stem, die van grootmoeder Vera, die haar verhaal gedetailleerd vertelt. Deze bijzondere animatiefilm visualiseert verschillende getuigenissen van Sloveense vrouwen in de eerste helft van de 20ste eeuw. De geslaagde samenwerking van de Sloveense Urška Djukić en de Franse Émilie Pigeard viel reeds in de prijzen op de filmfestivals van Tampere, Nijmegen en Uppsala. Deze laatste prijs leverde hen ook een nominatie voor de European Film Awards op.

18

Love, Dad

PROGRAMMA 1 Will My Parents Come to See Me Mo Harawe • Oostenrijk, Duitsland, Somalië Love, Dad Diana Cam Van Nguyen • Tsjechië, Slowakije Techno, Mama Saulius Baradinskas • Litouwen Granny’s Sexual Life Émilie Pigeard, Urška Djukić• Slovenië Ice Merchants João Gonzalez • Portugal —

1u27 • VERTONINGEN : za 3/12 (21u45), za 10/12 (18u30) in Cinema ZED Vesalius

TOTALE DUUR


UITGELICHT

DAD’S SNEAKERS

PROGRAMMA 2 Cherries Vytautas Katkus • Litouwen Buurman Abdi Douwe Dijkstra • Nederland Affairs of the Art Joanna Quin • Verenigd Koninkrijk, Canada Memoir of a Veering Storm Sofia Georgovassili • Griekenland Dad’s Sneakers Olha Zhurba • Oekraïne —

1u33 • VERTONINGEN : zo 4/12 (11u), za 10/12 (16u30) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

Het leven van de 13-jarige Sasha staat op het punt volledig te veranderen. Hij wordt namelijk geadopteerd door een Amerikaanse familie. Vandaag zal hij voorgoed naar een ander land verhuizen, maar er is iets wat hem nog tegenhoudt. Deze bijzonder sterke fictiefilm van de Oekraïense regisseur Olha Zhurba is doordrongen van een pakkende authenticiteit. Dat is niet enkel de verdienste van de getalenteerde jonge acteur, maar ook van de regisseur. Ze werkte jaren aan de coming-of-age documentaire Roma, waardoor ze voeling kreeg met complexiteit van kinderen die opgroeien zonder hun familie. Ze besloot om de essentie van de gemengde gevoelens bij adoptiekinderen te gieten in een korte fictiefilm en won hiermee de Prijs voor Beste Europese Kortfilm en een nominatie voor de European Film Awards op Kortfilmfestival Leuven 2021. Regisseur Olha Zhurba zit dit jaar in de festivaljury en is aanwezig voor een nagesprek op zaterdag 10 december.

19


Best of Peer Award 2021 Kortfilmfestival Leuven is niet alleen een festival voor het grote publiek, maar ook een ontmoetingsplaats voor regisseurs. En die zijn natuurlijk bijzonder geïnteresseerd in elkaars werk. Zo ontstond twee jaar geleden de Peer Award, een prijs die deelnemende regisseurs aan hun collega’s (of ‘peers’) geven. De zes films die vorig jaar genomineerd werden, kan je nu bekijken, met als afsluiter de film die uiteindelijk de winnaar werd.

Le voisin de Lou

UITGELICHT

Wie wint de Peer Award 2022? Tijdens het festival beslissen de deelnemende regisseurs wie van hun collega’s de Peer Award het meest verdient. Zaterdag 10 december worden de zes genomineerde kandidaten vertoond tijdens een eenmalige publieke vertoning. Welke film uiteindelijk wint, wordt onthuld tijdens de prijsuitreiking op de slotavond.

T’ES MORTE HÉLÈNE Hélène, de vriendin van Maxime, is recent overleden. Maar dat betekent niet dat zij hem loslaat. Ze blijft zich - als geest en onzichtbaar voor iedereen behalve Maxime - bemoeien met zijn leven. Tot hij beslist om een punt te zetten achter hun relatie. Regisseur Michiel Blanchart werd geboren in Leuven en groeide op in Frankrijk. Ondertussen woont en werkt hij in Brussel. Zijn kortfilm T’es morte Hélène viel op heel wat festivals in de prijzen en belandde op de shortlist voor de Oscar voor Beste Kortfilm. Al werd het geen Oscarnominatie, toch werd de film internationaal opgemerkt. De bekende Amerikaanse filmstudio TriStar kocht immers de rechten om er een langspeler van te maken.

20

VERTONING : za 10/12 (15u)

in Cinema ZED Vesalius

PROGRAMMA T’es morte Hélène Michiel Blanchart • Frankrijk L’homme silencieux Nyima Cartier • Frankrijk Sisters Katarina Rešek - Kukla • Slovenië Stroke Tobias Klemeyer Smith • Noorwegen Techno, Mama Saulius Baradinskas • Litouwen Le voisin de Lou Hector Albouker, Victoria Lafaurie • Frankrijk —

1u57 • VERTONINGEN : za 3/12 (17u15), do 8/12 (11u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR


Oscar Shorts Op het grootste filmfeest ter wereld wordt er jaarlijks ook een Oscar voor Beste Kortfilm uitgereikt. Vijf genomineerden bleven over van de longlist waar ook Kortfilmfestival Leuven een zegje in heeft. Het Oscar Shorts programma toont alle genomineerden, inclusief de winnaar. Geniet van de crème de la crème van het voorbije jaar en oordeel zelf of de juiste film het begeerde beeldje mee naar huis nam.

UITGELICHT

THE LONG GOODBYE Take and Run

PROGRAMMA Take and Run Maria Brendle • Zwitserland On My Mind Martin Strange-Hansen • Denemarken Please Hold Kd Davila • VS The Dress Tadeusz Lysiak • Polen The Long Goodbye Aneil Karia • Verenigd Koninkrijk —

1u57 • VERTONINGEN : za 3/12 (11u), zo 4/12 (16u30), di 6/12 (15u), za 10/12 (19u30) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

Een gezellige familiedag voor Riz en zijn gezin krijgt een onverwachte wending wanneer een betoging van uiterst rechts langs hun huis passeert. Al twee jaar op rij mocht acteur Riz Ahmed naar de Oscaruitreiking. Dit jaar won hij de Oscar voor Beste Kortfilm voor The Long Goodbye waarin hij niet alleen de hoofdrol vertolkt, maar waarvan hij ook co-scenarist was. Het jaar voordien was hij op het prestigieuze filmfeest voor zijn nominatie als Beste Acteur in Sound of Metal, waarin hij op sublieme wijze gestalte geeft aan een drummer die zijn gehoor verliest. Een rol die hem ongetwijfeld raakte, want Ahmed is naast bejubeld acteur ook een gerenommeerde rapper, die een album uitbracht met dezelfde titel als de bekroonde kortfilm.

21


Artist in Focus: Marc James Roels 15 jaar geleden stond regisseur Marc James Roels voor het eerst op het festival met Mompelaar, waarvoor hij een Speciale Vermelding van de Jury kreeg. Twee jaar later was hij terug met A Gentle Creature, waarmee hij de Juryprijs binnenrijfde. Daarna volgde een enigszins verrassende overstap naar animatie en de samenwerking met partner Emma De Swaef. Hun parcours is ronduit indrukwekkend: Oh Willy werd de meest bekroonde Vlaamse kortfilm ooit, Ce Magnifique Gâteau! won de Grote Prijs in Clermont-Ferrand en momenteel veroveren ze Netflix met The House. Hoog tijd voor een programma volledig gewijd aan de veelzijdige regisseur. Dinsdag 6/12 geeft Marc James Roels een mastertalk voor de vertoning.

UITGELICHT

Mompelaar

CE MAGNIFIQUE GÂTEAU! Koloniaal Afrika, eind 19de eeuw. Vijf personages hebben hun eigen verhaal: een getroebleerde koning, een pygmee van middelbare leeftijd die in een luxehotel werkt, een mislukte zakenman op expeditie, een verloren gelopen portier, en een jonge deserteur. “Om van te smullen”, “een meesterwerkje”, “uniek, wonderlijk en grandioos”... De recensies waren unaniem lovend toen deze bijzondere animatiefilm uitkwam. Het duo De Swaef-Roels tackelt de Belgische koloniale geschiedenis via een unieke vilten wereld met wollen figuurtjes die soms meer kleinmenselijkheid uitstralen dan de beste acteurs.

22

PROGRAMMA Mompelaar Marc James Roels, Wim Reygaert • België • 2007 A Gentle Creature Marc James Roels • België • 2009 Oh Willy... Marc James Roels, Emma De Swaef • België • 2012 Ce Magnifique Gâteau! Marc James Roels, Emma De Swaef • België, Frankrijk, Nederland • 2018 —

1u40 • VERTONINGEN : za 3/12 (15u), di 6/12 (20u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR


The Yin and Yang of Short Film Storytelling Professor Richard Raskin doet al meer dan 40 jaar onderzoek naar de eigenheid van kortfilm. Zijn nieuwste boek, The Yin and Yang of Short Film Storytelling, bevestigt dat hij de meest toonaangevende hedendaagse onderzoeker is in kortfilmtheorie. In het boek past hij zijn paradigma toe op tien kortfilms, waarvan er vijf integraal vertoond worden in dit programma, telkens met een vooraf opgenomen uitleg van prof. Raskin. Een razend boeiende uitdieping van kortfilmtheorie. Het boek The Yin and Yang of Short Film Storytelling is te koop aan de ticketbalie. Een combiticket voor het boek + de vertoning is €15.

UITGELICHT

THE OFFICE Mensen staan in de rij voor een loket waar ze hun pensioen moeten regelen. Met bijna elke aanvraag blijkt er wel iets mis. De loketbedienden zetten stempels, weigeren, geven instructies, archiveren en nemen hun pauze. De ergernis is tastbaar. Deze Poolse kortfilm uit 1966 functioneert perfect als illustratie van professor Raskins paradigma dat kortfilms een geheel eigen vertelstructuur hebben, die verschilt van het eerder lineaire narratief van langspelers. De essentie van die unieke vertelstructuur is een dynamische interactie tussen tegenstellingen, die elkaar aanvullen en uitbalanceren. In The Office herkent Raskin bijvoorbeeld het yin van kwetsbaarheid bij de oudjes tegenover het yang van de macht bij de loketbedienden; of het contrast tussen de verborgen (yin) archiefruimte en de publieke (yang) loketruimte. Een premisse die je met een geheel nieuwe blik naar kortfilms doet kijken.

Andy Warhol Eating a Hamburger

PROGRAMMA The Office Krzysztof Kieslowski • Polen • 1966 Andy Warhol Eating a Hamburger Jorgen Leth • Denemarken • 1982 Derailment Unni Straume • Noorwegen, Frankrijk • 1993 Below the Belt Alexander Kolpin • Denemarken • 2006 On Suffocation Jenifer Malmqvist • Zweden • 2013 — 1u04 • VERTONINGEN : zo 4/12 (13u) , za 10/12 (17u) in Auditorium TOTALE DUUR

23


Big Names, Short Films Het voorbije jaar kwamen enkele erg bijzondere langspelers in de zalen: de zwarte satire Triangle of Sadness, de virtuose thriller Decision to Leave, de onvergelijkbare rollercoaster Everything, Everywhere All at Once en het intens ontroerende portret Cow. Stuk voor stuk films met een geheel eigen signatuur van de regisseur. En die kenmerkende stempel is reeds duidelijk terug te vinden in hun eerdere kortfilms. Ontdek die eigen stem in vroeger werk van tweevoudig Gouden Palm-winnaar Ruben Östlund, Cannes’ Beste Regisseur Park Chan-wook, Oscarwinnares Andrea Arnold en uniek creatief duo Dan Kwan en Daniel Scheinert.

UITGELICHT

Wasp

PROGRAMMA Incident by a Bank Ruben Östlund • Zweden • 2010 Judgement Park Chan-wook • Zuid-Korea • 1999 Wasp Andrea Arnold • Verenigd Koninkrijk • 2003 Autobiographical Scene Number 6882 Ruben Östlund • Zweden • 2005 Interesting Ball Daniel Kwan, Daniel Scheinert • VS • 2015 —

1u24 • VERTONINGEN : za 3/12 (19u45), zo 4/12 (10u15), wo 7/12 (17u15), za 10/12 (10u30) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

24

INTERESTING BALL Een grote rode bal stuitert langs een café, enkele huizen en het strand. Telkens komt de bal voorbij een bizarre situatie die steeds meer uit de hand loopt. Want uiteindelijk is in het universum echt alles mogelijk. Daniel Kwan en Daniel Scheinert, ook wel ‘de Daniels’ genoemd, schreven het voorbije jaar filmgeschiedenis met de onnavolgbare film Everything, Everywhere, All at Once: baldadig, grappig en over-thetop, maar ook ontroerend en zelfs filosofisch. Al deze eigenschappen waren al aanwezig in hun kortfilm Interesting Ball, die speelt met hetzelfde idee dat in de oneindige mogelijkheden van het universum werkelijk alles kan gebeuren. Zet je schrap voor het onverwachte!


Focus on Artificial Intelligence De kortfilmwereld speelt vaak een pioniersrol in de toepassing van nieuwe technologische ontwikkelingen. Kortfilmfestival Leuven stelde een uniek programma samen met films op het kruispunt tussen cinema en Artificial Intelligence (AI): films over de impact van AI, of - straffer nog - geschreven of uitgewerkt met behulp van AI. Kijk mee naar de verwonderlijke kruisbestuiving tussen Artificial Intelligence en menselijk kunstenaarschap.

Backflip

UITGELICHT

AI EXPO

SUNSPRING Een verre toekomst waarin werkloosheid massaal is, een man die een boek uit een rek trekt en de titel Sunspring. Deze drie aanwijzingen leiden tot een bijzonder vreemd en toch boeiend verhaal, volledig geschreven door AI. Reeds in 2016 ontwikkelden regisseur Oscar Sharp en technicus Ross Goodwin een AItool die volledig autonoom een filmscript zou schrijven. Ze noemden hem Jetson en gaven hem honderden scifi scenario’s als basis. Jetson besloot als snel dat hij liever Benjamin wou heten. Filmmaker Sharp droeg cast en crew op om het scenario van ‘Benjamin’ letterlijk te verfilmen, ongeacht hoe het er uit zou zien. Het resultaat is een bizarre, maar bijzonder intrigerende kortfilm, met o.a. acteur Thomas Middleditch, bekend van de serie Silicon Valley.

Artificiële intelligentie verovert steeds meer een plaats in het dagelijkse leven, ook in de creatieve sector. Je voert enkele goed gekozen trefwoorden in en een AI-programma tovert onmiddellijk een ‘kunstwerk’ uit zijn hoed. Bekijk de verrassende resultaten die bekomen werden bij de ontwikkeling van het campagnebeeld en ga zelf aan de slag met deze gloednieuwe technologie. Gratis toegang. Foyer Cinema ZED Vesalius

PROGRAMMA Jésus 2020 Aude Thuries • Frankrijk • 2020 Sunspring Oscar Sharp • VS • 2016 Hysteresis Robert Seidel • Duitsland • 2021 Rachels Don’t Run Joanny Causse • Frankrijk, VS • 2021 It’s No Game Oscar Sharp • VS • 2017 Backflip NIkita Diakur • Duitsland • 2022 —

TOTALE DUUR 1u13 • VERTONINGEN: za 3/12 (19u30), di 6/12 (15u15),

vr 9/12 (10u30), za 10/12 (20u30) in Cinema ZED Vesalius

25


Labo Labo is de plek bij uitstek voor kortfilms die durven afwijken van de klassieke filmpaden. Verrassende films die niet altijd narratief zijn, experimenteren met nieuwe technieken of cross-overs maken naar andere disciplines. Een mooie waaier aan uitdagende films die meer zijn dan visuele spielerei en fascineren zonder zich te verliezen in louter conceptuele kunst.

UITGELICHT

Eine Sekunde in Fränkli

GHOSTS Rond sluitingstijd verlaten de bezoekers het Museum voor Schone Kunsten in Marseille. Wanneer iedereen vertrokken is, is er toch nog beweging. Figuren dansen door de lege zalen, ze staren elkaar aan, omhelzen en verdringen elkaar. Het verhaal van Ghosts komt van niemand minder dan visionair filmmaker en Oscarwinnaar Spike Jonze (Her, Where the Wild Things Are). De uitwerking gebeurde door (La)Horde, een collectief dat sinds 2019 de directie vormt van het Nationaal Ballet van Marseille en zich via genreoverschrijdende samenwerkingen focust op thema’s als opstand en rebellie. De muziek, van de hand van Franse muzikant Rone, werd geschreven op maat van de dans: éérst was er de choreografie, dan pas de muziek.

26

PROGRAMMA Eine Sekunde in Fränkli Douwe Dijkstra • Nederland, Zwitserland Two People Will Come, With Balloons Hadas Neuman • Nederland, Israël Prelude Op. 28 No. 2 Jenni Toikka • Finland CYCLEPATHS Anton Cla • België Ghosts Marine Brutti, Jonathan Debrouwer en Arthur Harel • Frankrijk, VS Hungry Ghost Guido Devadder • België Swallow The Universe Nieto • Frankrijk Where are the Files? Philip Davies • Verenigd Koninkrijk Happy New Year, Jim Andrea Gatopoulos • Andrea Gatopoulos • Griekenland —

1u24 • VERTONINGEN : zo 4/12 (21u15), di 6/12 (22u), za 10/12 (22u15) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR


Virtual Reality De tijd dat virtual reality (VR) louter een leuk gadget was, ligt al een tijdje achter ons. VR-kortfilms zijn ondertussen volwaardige films die de VR-mogelijkheden volledig ten dienste stellen van het verhaal en de filmbeleving. Als geen ander brengen deze films je in een andere fysieke ruimte, of het nu gaat om bijzondere landschappen in de natuur, een mysterieus universum of een klein stadsappartementje.

UITGELICHT

SWARM

MONTEGELATO De prachtige Monte Gelato watervallen zijn ontzettend vaak gefilmd en komen voor in meer dan 180 producties; van thrillers, komedies en westerns, over scifi en erotische films, tot documentaires en reclamefilmpjes. Een panoramische reis doorheen een bijzonder filmarchief. Deze bijzondere montagefilm is gebaseerd op een eenvoudig, maar ijzersterk concept: het verwerken van de schat aan filmisch (archief)materiaal waarin de watervallen voorkomen. Ze zijn de achtergrond van zoveel uiteenlopende filmbeelden, dat de watervallen zelf het - soms bevreemdende - onderwerp worden in deze collagefilm: als enige constante doorheen tijd en ruimte, lijken ze te bestaan in verschillende dimensies.

PROGRAMMA Montegelato Davide Rapp • Italië Castle of Unknowing Damian Thorn-Hauswirth • VS SWARM Maarten Isaäk de Heer • Duitsland Lockdown Dreamscape Nicolas Gebbe • Duitsland —

TOTALE DUUR 0u42 • VERTONINGEN: za 3/12 (14u), za 3/12 (17u), za 3/12 (19u30),

za 3/12 (22u), zo 4/12 (14u), zo 4/12 (17u), zo 4/12 (19u30), zo 4/12 (22u), ma 5/12 (19u), ma 5/12 (21u30), di 6/12 (19u), di 6/12 (21u30), wo 7/12 (19u), wo 7/12 (21u30), do 8/12 (19u), do 8/12 (21u30), vr 9/12 (19u), vr 9/12 (21u30), za 10/12 (14u), za 10/12 (16u30), za 10/12 (19u) in Foyer Cinema ZED Vesalius

27


Animation Nations Een uit de hand lopende drugsverslaving, moordzuchtige boswezens, fake news en politiegeweld, maar ook een ontembare bos krulhaar of een sexy kroket. De thema’s die aan bod komen in Animation Nations zijn even gevarieerd als de animatiestijlen die voorbijkomen. Twee spraakmakende programma’s van het allerbeste wat recent werd gemaakt op animatievlak. Welkom op het walhalla van de korte animatiefilm.

UITGELICHT

THE WINDSHIELD WIPER Een man zit in een café. Hij rookt, luistert naar de gesprekken rond hem en stelt zich de vraag “Wat is liefde?” Een reeks korte gebeurtenissen en al dan niet herkenbare situaties proberen een antwoord te bieden op deze ambitieuze vraag. Deze creatieve kortfilm won dit jaar de Oscar voor Beste Animatiefilm. Een onverwachte keuze want de film is geen rechtlijnig verhaaltje in een eenduidige animatiestijl, maar een filosofische reflectie over ons collectief verlangen naar menselijke connectie en liefde in al zijn mogelijke vormen. Spaans regisseur Alberto Mielgo werkte ook mee aan de bekroonde televisiereeks Love, Death & Robots en aan Spider-Man: Into the Spider-Verse, de langspeler die in 2019 de Oscar voor Beste Animatiefilm won.

28

A Film About a Pudding

PROGRAMMA 1 A Film About a Pudding Roel van Beek • Nederland, Verenigd Koninkrijk 11 Vuk Jevremovic • Kroatië It’s Nice in Here Robert-Jonathan Koeyers • Nederland Mon Tigre Jean-Jean Arnoux • Frankrijk The Windshield Wiper Alberto Mielgo • VS Ronde de nuit Julien Regnard • Frankrijk, België Sunbelly Jordan Speer • VS Red Fried District Flip van der Kuil, Stephan Miras • Nederland —

1u28 • VERTONINGEN : za 3/12 (17u), vr 9/12 (16u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR


UITGELICHT

PROGRAMMA 2 Laika & Nemo Jan Gadermann, Sebastian Gadow • Duitsland Night Bus Wen-Ming Hsieh • Taiwan Sprite Fright Matthew Luhn, Hjalti Hjalmarsson • Nederland Scale Joseph Pierce • Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, België, Tsjechië Loop Pablo Polledri • Spanje Histoire pour 2 trompettes Amandine Meyer • Frankrijk Night of the Living Dread Ida Melum • Verenigd Koninkrijk Regular Rabbit Eoin Duffy • Ierland —

1u33 • VERTONINGEN : di 6/12 (19u30), do 8/12 (20u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

NIGHT BUS Alles lijkt rustig wanneer enkele passagiers op de laatste avondbus stappen. Tot plots een paniekkreet de nachtelijke rust doorbreekt. Een halsketting werd gestolen, gevolgd door een tragisch en fataal verkeersongeluk. Een bizarre film vol intrigerend mysterie, duistere intriges en onverwachte horror. Een sfeervol, akelig juweeltje dat er in slaagt om evenveel spanning als bij een langspeler in een korte animatiefilm te gieten. Een duister verhaal over situaties die het slechtste in de mens naar boven halen, gebracht met de nodige gitzwarte humor.

29


Kortfilms voor Kinderen De grenzeloze creativiteit van de filmwereld samengebald in films van korte duur: kortfilms en kinderen lijken wel voor elkaar gemaakt! Films in allerlei stijlen en uit alle hoeken van de wereld handig gepresenteerd in blokjes op maat van een leeftijdsgroep.

UITGELICHT

SUPER SOEP! Wanneer Franzy haar speciale roze soep deelt met hongerige wezentjes op een verre planeet, ontdekt ze dat de soep niet alleen heel erg lekker, maar ook magisch is. Deze prachtige stop-motion animatiefilm voor de kleinsten won (tot nu toe) al negen filmprijzen: van Canada en de VS tot Kroatië en Zwitserland. Filmfestivals over heel de wereld vielen als een blok voor de unieke wereld die wordt gecreëerd in deze zachtaardige, kleurrijke kortfilm over lekker eten, maar meer nog over vriendschap en liefde.

TAARTFEESTJE! Zondag 4 december is het feest, want na de film trakteren we iedereen op taart! Je kan je filmticket in ons festivalcafé omruilen voor een heerlijk stuk gebak. Ook is er de hele dag een blotevoetenpad aanwezig!

CINEMINI 2+

WIE ZOEKT, DIE VINDT! 3+

Grote kat in de stad Nina Bisiarina • Frankrijk Kameel Kriebel: de tennisbal Anders Beer • Canada De kleine vogel en de bijen Lena von Döhren • Duitsland Krokodillen Camille Authouart • Frankrijk INKT Erik Verkerk, Joost van den Bosch • Nederland Baby’s en ballonnen Marek Skrobecki • Polen Schaap Julia Ocker • Duitsland Muziekdieren Stella Raith • Duitsland Super soep! Ana Chubinidze • Frankrijk

Het lied van het noorderlicht Natalia Malykhina • Noorwegen Harde haren Quentin Haberham • Nederland Super soep! Ana Chubinidze • Frankrijk Stap voor stap Théodore Janvier, Fanny Paoli, Emma Gach, Annabelle David, Julie Valentin, Claire Robert • Frankrijk Papa batterij Jeon Seung-Bae • Zuid-Korea Vliegenier Leon Golterman, Leon Golterman • Nederland Andersland An Vrombaut • België

wo 7/12 (15u30), za 10/12 (13u30) in Cinema ZED Vesalius

0u34 • VERTONING : zo 4/12 (10u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

30

TOTALE DUUR 0u45 • VERTONINGEN: za 3/12 (11u15), zo 4/12 (15u15),


WORKSHOP ANIMATIE MAGIE Wist je dat er heel veel soorten animatiefilms zijn? Tekenfilm, digitale animatie, stop-motion animatie en nog veel meer. Maar wat zijn de verschillen? En hoe werken deze technieken? Nadat je heel wat hebt bijgeleerd over frames en het ontstaan van animatiefilm, ga je zelf aan de slag met de verschillende animatiestijlen en maak je samen enkele leuke korte filmpjes. Op het einde tonen we de zelfgemaakte filmpjes aan familie en vrienden op het grote scherm. Schrijf je in via www.kortfilmfestival.be — Voor kinderen van 8-11 jaar • €15 • za 3/12 (14u-17u)

UITGELICHT

DE GROTE VAKANTIE De school is uit. De zomer lijkt eindeloos en Cowboy en Indiaan vervelen zich te pletter. Paard neemt hen mee naar de bioscoop waar ze naar een piratenfilm kijken. Helemaal in de ban van het strijdgewoel denken ze alleen nog maar aan zwaardgevechten en wegvaren op avontuur. Onnodig te zeggen dat een en ander niet verloopt zoals voorzien… Stéphane Aubier en Vincent Patar, in een vorig leven nog Pic Pic André, veroverden in 2009 de wereld met Panique au Village, hun eerste langspeler met Indiaan, Cowboy en Paard in de hoofdrol. De stijve plastieken popjes, de geknutselde decors en de houterige stopmotion wisten jong en oud te charmeren. Daarna volgen met regelmaat nog korte animatiefilms over het olijke trio, waarvan deze bekroonde film de laatste is.

De kleine vogel en de bijen

STAP MAAR OP MIJN BEZEMSTEEL 5+

DE GROTE VAKANTIE 7+

Luce en de rots Britt Raes • België Muziek in de kruinen Filip Diviak • Tsjechië Ik ben niet bang! Marita Mayer • Duitsland INKT Erik Verkerk, Joost van den Bosch • Nederland Stap maar op mijn bezemsteel Max Lang, Jan Lachauer • Verenigd Koninkrijk

Kajakken met papa Tiphaine Klein, Solène Bosseboeuf • Frankrijk Hittegolf Fokion Xenos • Griekenland, Verenigd Koninkrijk O28 Meyran Fabien • Frankrijk Splash Jeremy Collins, Kelly Dillon • Zuid-Afrika De grote vakantie Stéphane Aubier, Vincent Patar • België

TOTALE DUUR

TOTALE DUUR

1u01 • VERTONINGEN : za 3/12 (15u15), zo 4/12 (14u30), wo 7/12 (14u30), za 10/12 (11u30) in Cinema ZED Vesalius

0u50 • VERTONINGEN : za 3/12 (14u), zo 4/12 (14u), za 10/12 (13u15) in Cinema ZED Vesalius

31


Denemarken (kort)filmland Denemarken is een echt filmland en Deense kortfilms zijn dan ook al vanaf het prille begin een vaste waarde op Kortfilmfestival Leuven. Hoog tijd om een special te wijden aan de Deense kortfilm, met vier verschillende programma’s: één rond Deense klassiekers, één rond Odense, ‘s lands oudste kortfilmfestival, en twee rond inspirerende Deense regisseurs. Velkommen til dansk film!

DANISH CLASSIC SHORTS

BEST OFF ODENSE

De Deense cinema piekt al enkele decennia. Van de eerste Oscar voor Beste Buitenlandse film voor Babette’s Feast in 1988 tot de meest recente voor Drunk van Thomas Vinterberg vorig jaar. Niet verwonderlijk dus dat hun kortfilms - die toch een graadmeter zijn voor de ontwikkeling van een filmland - ook al jaren een schatkamer zijn van filmische klassiekers. Een delicate mix van kortfilms: ontroerend, confronterend, donker of satirisch.

Geniet van vier kortfilms uitgekozen door OFF - Odense International Film Festival. Een selectie boordevol liefde en verlangen, dromen en hoop, en integere beschouwingen over de kwetsbaarheid van de menselijke geest. Al deze films wonnen eerder de Deense competitie op OFF, het oudste filmfestival van Denemarken.

DANISH CLASSIC SHORTS

BEST OFF ODENSE

Helium Anders Walter • Denemarken • 2015 Daimi Marie Grathø • Denemarken • 2012 Untamed Juliette Viger • Denemarken • 2016 The Perfect Human Jørgen Leth • Denemarken • 1968 Ernst and the light Anders Thomas Jensen, Tomas Villum Jensen Denemarken • 1996

Amourteur Sylvia Le Fanu • Denemarken • 2021 Mount Everest Rasmus Nyholm Schmidt • Denemarken • 2019 In the Blink of an Eye Katrine Brocks • Denemarken • 2020 Maja Marijana Jankovic • Denemarken • 2018

1u23 • VERTONINGEN : za 3/12 (12u15), do 8/12 (22u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

32

1u22 • VERTONINGEN : zo 4/12 (12u), za 10/12 (17u30) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR


FOCUS OP KRISTIAN HÅSKJOLD Sinds 2018 staat regisseur Kristian Håskjold jaar na jaar met een pareltje op Kortfilmfestival Leuven. Hij viel ook al in de prijzen toen A Worthy Man de Juryprijs voor Beste Europese Kortfilm en de daarbij horende nominatie voor de European Film Awards kreeg. Ook internationaal werden zijn kortfilms meermaals bekroond en zijn miniserie Chemo Brain ging in première op het befaamde Sundance Filmfestival. De kracht van zijn films zit in een vaak diep ontroerende, maar onsentimentele en onverbloemd eerlijke portrettering van mensen op een kruispunt in hun leven. Elke film wordt ingeleid door een vooraf opgenomen interview met de regisseur die nu volop bezig is aan zijn eerste langspeler.

FOCUS OP MARTIN STRANGE-HANSEN

On My Mind

Martin Strange-Hansen maakte met zijn afstudeerfilm in 2001 onmiddellijk indruk: hij won niet enkel de Prijs voor Beste Kortfilm op Odense Filmfest, maar ook de Studenten Oscar. Er volgden nadien nóg twee Oscarnominaties: in 2003 voor This Charming Man, die het prestigieuze beeldje mee naar huis mocht nemen, en dit jaar voor On My Mind. Ontdek de bekroonde kortfilms van deze Deense regisseur die ook een masterclass geeft op het festival.

FOCUS OP KRISTIAN HÅSKJOLD

FOCUS OP MARTIN STRANGE-HANSEN

Forever Now Kristian Håskjold • Denemarken • 2017 A Worthy Man Kristian Håskjold • Denemarken • 2018 Chemo Brain Kristian Håskjold • Denemarken • 2019 Young Kristian Håskjold • Denemarken • 2021

Feeding Desire Martin Strange-Hansen Denemarken • 2001 This Charming Man Martin Strange-Hansen Denemarken • 2003 On My Mind Martin Strange-Hansen • Denemarken • 2021

— 1u31 • VERTONINGEN : di 6/12 (17u30) , za 10/12 (22u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

1u16 • VERTONINGEN : vr 9/12 (22u30), za 10/12 (10u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

33


Filmconcert muziektherapie De muzikanten van de afdeling Muziektherapie van LUCA School of Arts begeleiden live een op maat gemaakte compilatie met drie bijzondere kortfilms die vorig jaar in de Vlaamse Competitie stonden. Stuk voor stuk visueel sterke films die nog straffer uit de hoek komen door de live begeleiding.

PROGRAMMA Little Ox Patrick Vandebroeck, Raf Wathion Daydreamers Ante Pask L’homme inconnu Anthony Schatteman —

0u45 • VERTONING : ma 5/12 (18u30) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

filmconcert 2021

En cour(t)s de route: Korte klinkers Hors de portée / Korte Klinkers is het tweede programma in de reeks En cour(t)s de route en bundelt zes films die je in een fractie van een seconde meenemen naar een wereld waarin al je zintuigen op scherp worden gezet. Deuntjes die je doen wegdromen of opzwepende beats die je doen dansen. Speciaal voor Kortfilmfestival Leuven wordt het programma afgesloten met een live begeleide film! DALTON

D I S T R I B U T I O N

PROGRAMMA Simbiosis Carnal Rocio Alvarez • 2018 Make Aliens Dance Sébastien Petretti • 2018 Between Up and Down Frédéric Hainaut, Simon Medard • 2014 Raketkanon Maximiliaan Dierickx • 2019 Two to Tango Dimitri Sterkens • 2021 Cleo’s Boogie Camera-etc • 2010 DRUK Senne Driesen • 2022 —

1u38 • VERTONING : wo 7/12 (20u) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

34

DRUK met live performance


Lounge Kunstenaar Rinus Van de Velde maakte vooral naam met zijn monumentale tekeningen, maar sinds kort gebruikt hij ook film als kunstvorm om zijn verhalen te vertellen. Zijn tekeningen omvatten vaak heel uitgewerkte decors, en film biedt een ultieme mogelijkheid om die ook driedimensioneel te documenteren in kleur. Zijn nieuwste film, La ruta natural, wordt in loop getoond in de Lounge, de perfecte plek om je mee te laten voeren op een fictieve reis.

LA RUTA NATURAL Een alter ego van kunstenaar Rinus Van de Velde neemt je mee op een surrealistische reis doorheen een geconstrueerd universum. Een cyclische film, net zoals de titel die een palindroom is: ook wanneer je hem omgekeerd leest, lees je hetzelfde. Doorlopend gratis toegankelijk

La Ruta Natural

Bardak Film Fest Presenteert Kiev, Marioepol, Donetsk, … Sinds de invasie van Rusland leerde de wereld heel wat namen van Oekraïense plaatsen kennen. We zouden haast vergeten dat deze steden een totaal andere connotatie hadden voor de oorlog en de achtergrond vormden van heel wat Oekraïense kortfilms. Met de hulp van Bardak, het jaarlijkse kortfilmfestival in de stad Kharkiv, presenteert het festival een programma van zes kortfilms die samen het verhaal van Oekraïne vertellen. Verhalen van het leven voor de invasie, maar ook van het conflict dat voor heel wat Oekraïners veel vroeger begon, met annexatie van De Krim en de oorlog in Donbasregio in 2014. De stad Kharkiv, thuisstad van het Bardak Kortfilmfestival en van één van de belangrijkste universiteiten van Oekraïne, werd gebombardeerd bij de start van de invasie in februari. prof. dr. Lien Verpoest (KU Leuven) vangt sindsdien haar Oekraïense collega Prof. Pshenychnykh op en zorgt voor een inleiding op het programma.

PROGRAMMA Freelance Anatolii Zavalishyn, Mykhailo Fischenko • Oekraïne • 2017 2014 Myroslava Trofymchuk, Ganna Gladka • Oekraïne • 2020 Me and Mariupol Piotr Armianovski • Oekraïne • 2017 Cry, Wolf Markosh Kryzhak • Oekraïne • 2017 Meanwhile Juliia Appen, Aleksandra Vasina, Nikita Lyskov, Natasha Tseliuba • Oekraïne • 2016 Run to See Carpathian Mountains Daria Shelest • Oekraïne • 2019 — 1u04 • VERTONING : ma 5/12 (17u30) in Cinema ZED Vesalius TOTALE DUUR

35


Competitie en prijsuitreiking Geen festival zonder prijzen. Alle films in de Vlaamse en de Europese Competitie komen in aanmerking voor zowel een publieks- als een juryprijs voor beste kortfilm. Voor de live-action fictie winnaars van de juryprijs is er een mooie bonus: deze prijs is namelijk Academy Award® Qualifying, wat betekent dat ze op de longlist van de Oscars komen. Daarnaast nomineert de festivaljury één film uit de Europese Competities voor de European Film Awards, aka de Europese Oscars. De Peer Award keert voor de derde keer terug, waarbij collega’s filmmakers elkaars film bekijken en beoordelen. De winnaar krijgt een plaats in de jury van volgend jaar. In de Vlaamse Competitie is er, naast de jury -en publieksprijs voor beste kortfilm, nog een karrenvracht aan prijzen te winnen: beste cinematografie, beste debuut, beste acteerprestatie, de Humo Award en de persprijs uitgereikt door de UBFP en UFK. Last-but-not least is Kortfilmfestival Leuven traditiegetrouw het toneel voor de bekroning van de Pitch Your Script wedstrijd en de uitreiking van de felbegeerde VAF Wildcards. De prijsuitreiking van het festival gebeurt op de slotavond van het festival op 10 december om 20u. JURY VLAAMSE COMPETITIE

Birgitte Weinberger - Festivaldirecteur Odense Film Festival, Denemarken Veerle Baetens - Actrice, regisseur, België Michiel Philippaerts - Programmator & kortfilmcoördinator Film Fest Gent, redacteur Kortfilm.be, België Jeffrey Bowers - Hoofdcurator Vimeo, VS Julie Rousson - Programmator en coördinator Clermont- Ferrand International Short Film Festival, Frankrijk

VLAAMSE COMPETITIE: FICTIE PRIJS VAN DE JURY Faciliteiten geschonken door Camalot t.w.v. € 12.500. De Vlaamse Juryprijs is Academy Award® Qualifying. PRIJS VAN HET PUBLIEK Canvas aankoopprijs t.w.v. € 2.000 euro + faciliteiten geschonken door Sondr en A Sound t.w.v. € 5.000. PRIJS VOOR HET BESTE DEBUUT € 1.500, geschonken door SABAM. PRIJS VOOR DE BESTE ACTEERPRESTATIE € 1.000, geschonken door PlayRight+. PRIJS VOOR DE BESTE CINEMATOGRAFIE € 1.000, geschonken door Camalot.

VLAAMSE COMPETITIE: ANIMATIE PRIJS VAN HET PUBLIEK Canvas aankoopprijs t.w.v. € 2.000.

36

VLAAMSE COMPETITIE: DOCUMENTAIRE PRIJS VAN DE JURY Faciliteiten geschonken door Camalot t.w.v. € 7.500.

PRIJS VOOR HET BESTE DEBUUT La Guarimba Award: een filmresidentie van 10 dagen in Calabria, Zuid-Italië.

JURY EUROPESE COMPETITIE

Martin Strange-hansen - Regisseur, Denemarken Lauma Kaudzīte - Coördinator/manager European Short Pitch/ SFC/RIGA IFF, Letland Olha Zhurba - Regisseur (Winnaar 2021, Dad’s Sneakers), Oekraïne

EUROPESE COMPETITIE PRIJS VAN DE JURY - € 1.000 geschonken door Kortfilmfestival Leuven. - European Film Award nominatie - Academy Award® Qualification (enkel Live-Action Fiction) PEER AWARD De filmmakers uit de Europese Competitie kiezen hun favoriet, met een plaats in de jury op Kortfilmfestival Leuven 2023 als prijs. PRIJS VAN HET PUBLIEK DALTON aankoopprijs t.w.v. € 1.000.

PITCH YOUR SCRIPT AWARD

2 x € 5.000 faciliteiten geschonken door Camalot.

PERSPRIJS

€ 500 geschonken door UBFP en UFK.

HUMO AWARD

DALTON aankoopprijs t.w.v. € 500.

VAF WILDCARDS

De winnaars worden gekozen door de VAF jury. - Wildcard Fictie: € 60.000 - Wildcard Animatie: € 60.000 - Wildcard Documentaire: € 40.000 - Wildcard FilmLab: € 40.000 - Wildcard Scenario: € 6.000


Omkadering, workshops & masterclasses Kortfilmfestival Leuven is veel meer dan filmvertoningen. Heel wat filmmakers zakken af naar het festival voor een gesprek na hun film én er zijn heel wat activiteiten voor professionals en mensen met een bijzondere interesse voor (kort)film.

opnieuw met A Gentle Creature. Daarna volgde een enigszins verrassende overstap naar animatie, toen hij begon samen te werken met partner Emma De Swaef. Een gesprek over de boeiende wegen waartoe kortfilms kunnen leiden.

Alle activiteiten gaan door in het festivalcentrum op de Vesaliussite, voor meer informatie en inschrijvingen, check www.kortfilmfestival.be

za 10/12 (11u-13u) • Festivalcafé

Festivalbrunch: Ontmoet de makers Een filmfestival is de perfecte ontmoetingsplek voor filmmakers en hun publiek. Op de laatste dag organiseert het festival een heerlijke brunch waar regisseurs, publiek en het festivalteam elkaar bij een lekkere kop koffie kunnen ontmoeten.

The Yin and Yang of Short Film Storytelling zo 4/12 (13u) , za 10/12 (17u) • Auditorium Vesalius

Professor Richard Raskin, geboren in de VS, maar sinds 1983 verbonden aan de Deense Universiteit van Aarhus, doet al meer dan 40 jaar onderzoek naar de eigenheid van kortfilm. Zijn nieuwste boek, The Yin and Yang of Short Film Storytelling, bevestigt dat hij de meest toonaangevende hedendaagse onderzoeker is in kortfilmtheorie, -techniek en -strategieën. In het boek past hij zijn paradigma toe op tien kortfilms, waarvan er vijf integraal vertoond worden in dit programma, telkens met een vooraf opgenomen uitleg van prof. Raskin. Een razend boeiende uitdieping van kortfilmtheorie. Het boek The Yin and Yang of Short Film Storytelling is te koop aan de ticketbalie. Combiticket: boek + vertoning aan €15

Artist in Focus: Veerle Baetens

zo 4/12 (19u30) • Cinema ZED Vesalius Veerle Baetens is in ons land - én ver daarbuiten - vooral bekend als de ijzersterke actrice in bekroonde films zoals The Broken Circle Breakdown en D’Ardennen. Daarnaast is ze is ook actief als zangeres, scenarist en regisseur. Op zondag 4/12 volgt een uitgebreid nagesprek met Veerle Baetens na de vertoning van de aan haar gewijde kortfilmcompilatie.

Masterclass: Road to the Oscars met Martin Strange-Hansen za 10/12 (13u) • Auditorium Vesalius

Martin Strange-Hansen maakte met zijn afstudeerfilm in 2001 onmiddellijk indruk: hij won niet enkel de Prijs voor Beste Kortfilm op Odense Filmfest, maar ook de Studenten Oscar. Er volgden nadien nóg twee Oscarnominaties en een Oscar. Een masterclass van een inspirerende regisseur die kortfilm niet zozeer beschouwt als opstapje naar een langspeler, maar als een volwaardige filmvorm.

Pitch Your Script

za 10/12 (15u) • Auditorium Vesalius Tien kortfilm scenario’s werden geselecteerd voor een workshop pitchen en kunnen hun opgedane kennis in de praktijk omzetten door hun idee te pitchen voor publiek en een jury van professionals. De pitch is gratis toegankelijk voor publiek. Na de publieke pitch gaan de geselecteerden nog op een speeddate met tien producenten. BELGIE

Slotfeest Sabam Pitch

ma 5/12 (15u) • Cinema ZED Vesalius Sabam for Culture zet zich al decennialang in voor de promotie, ontwikkeling en bescherming van een uitgebreid audiovisueel repertoire en sponsort elk jaar regisseurs en kortfilms rechtstreeks via een ontwikkelingsbeurs. Filmmakers die in aanmerking willen komen voor deze beurs pitchen hun film voor een Sabam Jury. De pitch is gratis toegankelijk voor publiek.

Mastertalk: Marc James Roels

za 10/12 (22u) • Festivalcafé Naar goede gewoonte wordt het festival na de prijsuitreiking feestelijk afgesloten met een spetterend slotfeest op de tonen van de meest dansbare (film)muziek, geserveerd door DJ’s Robin Broos en samee (aka SWART).

Festivalcafé Zin in een kopje koffie, een aperitiefje of een vers gemaakt hapje? Wil je gezellig bijpraten voor of na een vertoning? Een babbel doen met de filmmakers of internationale gasten? Tijdens de festivaluren kan je terecht bij ons gezellig pop-up eetcafé.

di 6/12 (18u) • Cinema ZED Vesalius

Reeds 15 jaar geleden stond regisseur Marc James Roels voor het eerst op het festival met Mompelaar, twee jaar later stond hij er

37


VR 2.12

10:00

10:30

11:00

11:30

12:00

12:30

13:00

13:30

14:00

14:30

15:00

15:30

16:00

16:30

10:00

10:30

11:00

11:30

12:00

12:30

13:00

13:30

14:00

14:30

15:00

15:30

16:00

16:30

Auditorium

ZA 3.12 Auditorium Cinema ZED Cinema ZED Foyer

Z0 4.12 Auditorium Cinema ZED Cinema ZED Foyer Festivalcafé

MA 5.12

Oscar Shorts Kinderen 3+

10:00

10:30

11:00

11:30

Artist in Focus: Veerle ... Kinderen 7+ Virtual Reality

Danish Classic Shorts

12:00

12:30

13:00

13:30

The Yin and Yang ... Big Names, Short Films Best OFF Odense Kinderen 2+ Best of European Film Awards 2

10:00

10:30

11:00

11:30

12:00

12:30

13:00

13:30

14:00

14:30

14:00

14:30

10:00

10:30

11:00

11:30

12:00

12:30

13:00

13:30

14:00

10:00

10:30

Auditorium Cinema ZED Cinema ZED Foyer Festivalcafé

Z0 11.12 Cinema ZED Cinema ZED Lounge

38

15:00

15:30

16:00

16:30

14:30

15:00

15:30

16:00

16:30

11:00

11:30

12:00

12:30

13:00

13:30

14:00

14:30

15:00

15:30

16:00

16:30

Kinderen 3+

10:00

10:30

11:00

11:30

12:00

12:30

13:00

13:30

Best of Peer Awards 2021 Vlaamse Competitie: Animatie 2

10:00

Auditorium Cinema ZED Cinema ZED Foyer

ZA 10.12

16:30

Kinderen 5+

Auditorium Cinema ZED Cinema ZED Foyer

VR 9.12

16:00

Oscar Shorts Focus on AI

Auditorium Cinema ZED Cinema ZED Foyer

DO 8.12

15:30

Sabam Pitch

Auditorium Cinema ZED Cinema ZED Foyer

WO 7.12

15:00

Vlaamse Competitie: Animatie 1 Kinderen 5+ Kinderen 7+ Kinderen 3+ Virtual Reality Taartfeestje

Auditorium Cinema ZED Cinema ZED Foyer

DI 6.12

Vlaamse Competitie: Documentaire 1 Artist in Focus: Marc James Roels Kinderen 5+ 14u Workshop animatie magie

10:30

11:00

11:30

12:00

10:30

11:00

14:30

15:00

15:30

Europese Competitie 7 Vlaamse Competitie: Fictie 1

13:00

13:30

14:00

14:30

15:00

16:00

11:30

12:00

12:30

13:00

13:30

14:00

14:30

Masterclass: Martin Strange-Hansen Kinderen 7+ Kinderen 3+ Virtual Reality

AIF: Martin Strange-Hansen Kinderen 5+ Big Names, Short Films

Vlaamse Compet

15:30

16:00

15:00

15:30

16:00

Pitch Your Script Best of Peer Awards 2022 Artist in Focus: Veerle ...

Festivalbrunch 10:00

10:30

11:00

16:30

16:30

Europese Competitie 6 Europese Competitie 3 Vlaamse Competitie: Fictie 4 Vlaamse Competitie: Fictie 2 Animation

Focus on AI

10:00

12:30

14:00

11:30

12:00

12:30

13:00

13:30

14:00

14:30

15:00

15:30

16:00

16:30

Best Virtua Pitch 16:30

Winnaars Kortfilmfestival Leuven VAF Wildcard winnaars

La ruta natural -


17:30

18:00

18:30

19:00

19:30

20:00

20:30

21:00

21:30

22:00

22:30

23:00

23:30

22:00

22:30

23:00

23:30

Openingsavond 17:00

17:30

18:00

18:30

19:00

Vlaamse Competitie: Documentaire 2 Best of Peer Awards 2021 Animation Nations 1 Virtual Reality 17:00

17:30

18:00

18:30

19:00

19:30

20:00

17:00

17:30

18:00

19:30

20:00

AIF: Veerle Baetens Europese Competitie 2 Virtual Reality

18:30

19:00

19:30

Filmconcert Bardak Film Fest Presenteert Virtual Reality 17:00

17:30

18:00

18:30

19:00

21:00

21:30

Vlaamse Competitie: Fictie 1 Best of European Film Awards 1 Big Names, Short Films Focus on AI Europese Competitie 1 Virtual Reality Virtual Reality

Vlaamse Competitie: Animatie 2 Uitreiking VAF Wildcards Oscar Shorts Virtual Reality

20:30

19:30

20:00

20:30

21:00

21:30

22:00

22:30

23:00

23:30

22:30

23:00

23:30

22:30

23:00

23:30

23:00

23:30

Vlaamse Competitie: Fictie 2 Labo VAF Wildcard winnaars Virtual Reality

20:30

21:00

21:30

22:00

Festivalschema

17:00

Vlaamse Competitie: Fictie 3 Sabam avond Artist in Focus: Veerle ... Europese Competitie 3 Virtual Reality 20:00

20:30

21:00

21:30

22:00

Canvas Avond Mastertalk: Marc James Roels Artist in Focus: Marc James Roels Labo Focus op Kristian Håskjold Animation Nations 2 Europese Competitie 4 Virtual Reality Virtual Reality 17:00

17:30

18:00

18:30

19:00

19:30

20:00

20:30

21:00

21:30

22:00

22:30

Humo Award Vlaamse Competitie: Animatie 1 En cour(t)s de route: Korte klinkers Europese Competitie 5 Big Names, Short Films VAF Wildcard winnaars Vlaamse Competitie: Docu 1 Virtual Reality Virtual Reality 17:00

17:30

18:00

18:30

19:00

19:30

20:00

20:30

21:00

21:30

22:00

22:30

23:30

17:00

17:00

18:00

19:00

19:30

Europese Competitie 4 Vlaamse Competitie: Fictie 3 Virtual Reality 17:30

18:00

The Yin and Yang ... Best OFF Odense of European Film Awards 2 al Reality Your Script: Speeddate 17:30

- Rinus Van de Velde

18:00

|

AI Expo

18:30

19:00

19:30

20:00

20:30

21:00

21:30

22:00

22:30

23:00

23:30

Vlaamse Competitie: Fictie 5 Kortfilm.be Avond AIF: Martin Strange-Hansen Europese Competitie 5 Europese Competitie 7 Virtual Reality 20:00

20:30

21:00

21:30

Slotavond en prijsuitreiking Oscar Shorts Best of European Film Awards 1 Artificiële intelligentie Virtual Reality

22:00

22:30

23:00

23:30

Focus op Kristian Håskjold Labo Slotfeest

18:30

19:00

19:30

20:00

20:30

21:00

21:30

22:00

22:30

23:00

23:30

Praatprogramma

17:00

18:30

Met video-gesprek

Nations 1

17:30

Met nagesprek

23:00

Vlaamse Competitie: Fictie 4 Europese Competitie 1 Europese Competitie 2 Europese Competitie 6 titie: Fictie 5 Vlaamse Competitie: Docu 2 Animation Nations 2 Danish Classic Shorts Virtual Reality Virtual Reality

39


PRAKTISCH TARIEVEN Basistarief € 9,50 Basistarief jeugdfilm & vertoningen vanaf 22u € 8 ZED Studentenkaart € 8

Info over het festival en tickets: info@kortfilmfestival.be of 016/679 235 De infobalie van het festival is geopend vanaf een halfuur voor de eerste vertoning van de dag en tot een kwartier na de start van de laatste vertoning.

Cultuurkaart KU Leuven € 7 ZESxZED-Kaart € 48 (= 6 toegangstickets) FESTIVALPAS € 48 Toegang tot alle filmvertoningen. Strikt persoonlijk.

TICKETVERKOOP Start: donderdag 10/11

Online www.kortfilmfestival.be

Festivalcentrum Cinema ZED Vesalius Andreas Vesaliusstraat 9c, Leuven

LOCATIE

TR

SSEL S

ESTR

A AT

RI

C

JS

H

O

O

AT

BON

BL

PU

D

KA

IJ

A

.V

ES

A

LI

U

SS T

RA

AT

NA AMSEST

RA AT

TI

! kortfilmfestival $ kortfilmfestival " ShortFilmFest www.kortfilmfestival.be

DGE

NOT

ENL

A AN

GROTE MARKT

CI

JN

EN

VO E

R

B RU

OPGELET: Kortfilmfestival Leuven gaat ook dit jaar integraal door in het festivalcentrum Cinema ZED Vesalius Andreas Vesaliusstraat 9c, Leuven

A

LS

E

IN

EN

KO

SE

M

ST

ST

RA

ST

RA

AT

AT