Page 1

10

DE

EDITIE

WWW.DOCVILLE.BE

2 - 10 MEI ‘14 Leuven

1


03

FESTIVAL FAVORIETEN

EDITIE

08

NATIONALE SELECTIE

10

INTERNATIONALE SELECTIE

12

FILMS IN HET MUSEUM

13

10 JAAR DOCVILLE

14

WETEN EN GEWETEN

16

FOCUS OP OOSTENRIJK

18

FILMS IN HET DEPOT

19

Coverbeeld © Jason Mongue

10

DE

OUTSIDE THE DOX

inleiding Al een decennium lang kleurt DOCVILLE het filmlandschap. Het festival groeide uit tot het toonaangevend platform voor documentairecinema in ons land, een breed geprofileerd genrefestival, gefocust op de nationale en internationale documentaire auteursfilm. De groeiende populariteit van DOCVILLE is geen alleenstaand geval. De hedendaagse documentairefilm is meer dan ooit cinema. Niet langer een stoffig genre gericht op droge informatieoverdracht, maar een kleurrijk, divers en verrassend filmgenre. Nog steeds vaak leerrijk, maar ook ontroerend mooi, spannend, pakkend of pretentieloos entertainend. Kortom, documentaires spreken niet langer alleen het hoofd, maar ook het hart aan. En dat is waar het in ware cinema om draait. De documentaire is een genre dat zichzelf voortdurend heruitvindt, grenzen verkent en crossovers maakt. Het maakt van de documentairecinema veruit het spannendste veld in de hedendaagse filmwereld. Naar aanleiding van de 10de editie van DOCVILLE steekt het festival dit jaar nog een tandje bij. Het programma omvat ruim 100 lange en korte documentaires uit 26 verschillende landen, gespreid over meer dan 140 vertoningen en evenementen. Het gros van de films op de affiche beleven op DOCVILLE hun première. Ze worden vertoond in aanwezigheid van de regisseur, die een inof uitleiding verzorgt. Bij andere vertoningen zorgen specialisten ter zake voor omkadering. Nieuw zijn de DOCVILLE+ sessies, een debattenreeks rond 3 actuele thema’s. Klaar om je helemaal onder te dompelen in de fascinerende wereld van de documentaire film? In deze folder vindt u alle nodige info om je parcours uit te stippelen. Voor meer info én trailers van de films en de laatste nieuwtjes, check www.docville.be of www.facebook.com/docville.

20 Professionele activiteiten 21 Docville+ sessies 23 V.I.P./Praktisch 24 schema 2

WATERMARK OPENINGSFILM - Première Canada - 2013 - 1u 31min REGIE: Jennifer Baichwal D: Engels OT: Nederlands VERTONINGEN: Vrij 2/5 (20:00) in Kinepolis

Tweederde van het menselijk lichaam bestaat uit water. We gebruiken water om de dorst te lessen, om ons te wassen, te dopen, te zuiveren. De verbondenheid tussen mens en water is de rode draad door de visuele parel Watermark, een nieuwe samenwerking tussen regisseur Jennifer Baichwal en fotograaf Edward Burtynsky, die eerder samen Manufactured Landscapes maakten. Het resultaat is een verbluffende, adembenemende reis doorheen tien landen, waarbij de onderlinge afhankelijkheid van mens en water in al zijn facetten aan bod komt. Absoluut een film die je op het grote scherm moet zien.


FESTIVAL FAVORIeTen

Italië - 2013 - 1u 33min REGIE: Gianfranco Rosi D: Italiaans OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (17:30) & ma 5/5 (22:00) in Cinema ZED (STUK)

De zoektocht naar Bigfoot heeft al heel wat harige voeten in de aarde gehad. In een ultieme poging de legende te ontrafelen, trekt regisseur Morgan Matthews er op uit met enkele Bigfoot-jagers. Terwijl Matthews probeert te achterhalen wat hun drijfveren zijn, zorgen onverwachte confrontaties, opgekropte frustraties en dubieuze motieven ervoor dat de jagers schrikwekkender zijn dan de prooi.

3D

SACRO GRA

Première VK - 2013 - 1u 30min REGIE: Morgan Matthews D: Engels VERTONINGEN: Za 10/5 (19:45) in Kinepolis

IN

SHOOTING BIGFOOT

!

Deze selectie nieuwe documentaires zijn ‘festival favorieten’ in verschillende betekenissen van het woord: het zijn films die de afgelopen maanden hoge toppen scheerden in het internationale circuit van filmfestivals, een best of van de hedendaagse documentairecinema zeg maar, aangevuld met heel wat persoonlijke favorieten van de DOCVILLE-ploeg en een reeks avant-premières van later in ons land te verschijnen films.

Een impressionistische mozaïek van de verschillende Romeinen die wonen en werken langs de ringweg (de GRA) rond de eeuwige stad. Een prikkelende en innemende afwisseling van dramatische en humoristische portretten. Rosi, enkele jaren geleden nog op DOCVILLE te gast met El Sicaria Room 164, won met Sacro GRA de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië; de allereerste keer dat deze hoofdprijs naar een documentaire gaat.

CATHEDRALS OF CULTURE

Première

Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Noorwegen - 2014 - 2u 45min REGIE: Wim Wenders, Michael Glawogger, Michael Madsen, Robert Redford, Margareth Olin, Karim Aïnouz D: Engels VERTONINGEN: Vertoning deel 1 (Berlijn, St. Petersburg & Halden): zo 4/5 (20:00), vertoning deel 2 (La Jolla, Oslo & Parijs): woe 7/5 (20:00) in Kinepolis

Als gebouwen konden spreken, wat zouden ze dan over ons te vertellen hebben? Deze film over de ziel van bouwwerken, laat zes iconische gebouwen toe om voor zichzelf te spreken en onderzoekt zo het menselijk leven vanuit een origineel perspectief. Zes gerenommeerde regisseurs waaronder Michael Glawogger, Wim Wenders, Michael Madsen en Robert Redford kozen ieder een gebouw. Het resultaat is een weergaloze ode aan ons rijke culturele verleden.

3


FESTIVAL FAVORieten NE ME QUITTE PAS Première Nederland, België - 2013 - 1u 36min REGIE: Sabine Lubbe Bakker, Niels Van Koevorden D: Nederlands, Frans OT: Nederlands, Frans VERTONINGEN: Di 6/5 (20:00) & za 10/5 (21:30) in Kinepolis

De relatie tussen Marcel en Bob xxx balanceert al even tussen vriendschap en afhankelijkheid: maar al te vaak bereiken ze samen de bodem van de fles, zich verdrinkend in de melancholie van hun alledaagse bestaan. De twee vatten onder meer het halfbakken plan op om hun levens gelijktijdig te beëindigen, moest dat ooit noodzakelijk blijken. Het is weliswaar een project met een kwinkslag maar zoals men weet, zegt de zot al lachend de waarheid. Met Ne Me Quitte Pas bevestigen Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker eens te meer dat de lach nooit ver van de traan ligt. Een tragikomisch docudrama over een uitzichtloze situatie waarbinnen de enige houvast een lotgenoot is.

TWO RAGING GRANNY’S

RETURN TO HOMS

Première Noorwegen - 2014 - 1u 18min REGIE: Håvard Bustnes D: Engels OT: Engels VERTONINGEN: Do 8/5 (21:15) in Wagehuys  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Analogue People in a Digital Age (Keith Walsh - Ierland - 13min)

Duitsland, Syrië - 2013 - 1u 27 min REGIE: Talal Derki D: Arabisch OT: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (22:15) & za 10/5 (17:00) in Soetezaal (STUK)

Shirley en Hinda, twee dames op leeftijd, stellen de houdbaarheid van de continue economische groei in vraag. Ze bezoeken dorpen en steden om mensen te engageren, van daklozen en universiteitsstudenten tot economen en Wall Street-magnaten. Gewapend met moed, humor, een hechte vriendschap en levenslust tonen ze aan dat het nooit te laat is om een verschil te maken.

4

De Syrische stad Homs was een van de vroegste verzetshaarden tegen president Bashar al-Assad. Aanvankelijk via vreedzaam protest maar uiteindelijk nam het verzet ook de wapens op. Onder hen de 19-jarige Basset, de charismatische keeper van het nationale voetbalelftal en de 24-jarige media-activist en cameraman Ossama. Deze openingsfilm van IDFA is een zeldzaam intiem portret van de Syrische burgeroorlog.

TWIN SISTERS

Première

Noorwegen - 2013 - 58min REGIE: Mona Friis Bertheussen D: Engels, Noors OT: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (17:30) & za 10/5 (19:30) in Wagehuys  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Vannacht Worden We Vrouwen (Josefien Hendriks - Nederland - 15min)

In 2003 werden de Chinese tweelingzusjes Mia en Alexandra gevonden in een kartonnen doos. Ze werden afgestaan ter adoptie en van elkaar gescheiden. Elk groeien ze op aan de andere kant van de wereld: de een in Sacramento, Californië, de ander in een piepklein dorpje in Noorwegen. Hoewel ze heel verschillende levens leiden en taal een barrière vormt, groeit er een diepe band tussen de twee. Wanneer de meisjes acht worden, reizen de Amerikaanse Mia en haar ouders af naar Noorwegen. Twin Sisters is een krachtig verhaal over liefde, dilemma’s en het lot.


THE SPECIAL NEED Première Duitsland, Italië - 2013 - 1u 24min REGIE: Carlo Zoratti D: Italiaans T: Engels VERTONINGEN: Vrij 9/5 (17:00) & za 10/5 (19:45) in Labozaal (STUK)

Net als iedere twintiger verlangt Enea naar seks. Hoewel er geen fysieke obstakels zijn, blijkt die droom voor hem niet haalbaar: Enea is immers autistisch en in Italië is er geen legale uitweg voor zijn verlangen. Samen met zijn vrienden Carlo en Alex gaat hij op een roadtrip door Europa. Het wordt voor Enea een reis naar zijn diepste gevoelens en voor zijn vrienden een manier om hun eigen ideeën over liefde, vriendschap en vrijheid te onderzoeken. Dit is Hasta La Vista in het echte leven.

SLETVREES? Nederland, VK - 2013 - 1u 10min REGIE: Sunny Bergman D: Nederlands, Engels OT: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (19:30) in Cinema ZED (STUK) & za 10/5 (15:00) in Soetezaal (STUK)

Een man met wisselende seksuele contacten is een player, een vrouw een slet. Vijftig jaar na de seksuele revolutie is er niet zó veel veranderd, zo blijkt. In de media worden vrouwen voorgesteld als gewillige seksbommen, maar wanneer een vrouw zelf op versiertoer gaat, zet ze haar eer op het spel. Sunny Bergman, die in 2007 het vrouwelijke schoonheidsideaal op de korrel nam in Beperkt Houdbaar, zoekt uit waar die sletvrees vandaan komt. Op een ontwapende manier onthult ze verborgen sociale codes en waarden, die stof zijn voor discussie– tot in de slaapkamer.

INEQUALITY FOR ALL

SONG FROM THE FOREST

VS - 2003 - 1u 13min REGIE: Jacob Kornbluth D: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (21:15) in Wagehuys

Duitsland - 2013 - 1u 37min REGIE: Michael Obert D: Frans, Engels, Yaka OT: Nederlands VERTONINGEN: Za 3/5 (17:00) in Soetezaal (STUK) & vrij 9/5 (22:00) in Cinema ZED (STUK)

In het land van de Amerikaanse Droom wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. Robert Reich, voormalig minister van Arbeid onder Clinton, trekt op spitante wijze aan de alarmbel. Met humor en passie doet hij wat Al Gore in An Inconventient Truth voor klimaatopwarming deed: je ogen openen voor een cruciaal en onderschat gevaar. Inequality for All werd bekroond met de Special Jury Prize op het prestigieuze Sundance Film Festival.

De film vertelt het verhaal van Louis Sarno, een Amerikaan die 25 jaar geleden in de ban geraakt van de muziek van de Bayaka, een Pygmee-stam. Hij vestigt zich in de jungle, leert de taal, wordt verliefd en krijgt een zoon. Nu, zovele jaren later, wil hij zijn 13-jarige zoon zijn thuisland laten zien. Ze ondernemen een trip vanuit het ongerepte regenwoud naar het hectische New York. Deze film won de VPRO IDFA Award for Best Feature Length Film.

5


FESTIVAL FAVORIeten

Première

VK - 2013 - 1u 23min Regie: David Bond D: Engels VERTONINGEN: Di 6/5 (19:00) in Soetezaal (STUK) │ In samenwerking met Panorama

David Bond is bezorgd. De wereld van zijn kinderen wordt gedomineerd door een kakofonie van merknamen en een afhankelijkheid van beeldschermen. Net als stadskinderen over de hele wereld brengen ze te veel tijd binnenshuis door. In een poging hen warm te maken voor de openlucht benoemt hij zichzelf tot marketeer van de natuur. Hij bedenkt een campagne en ontwerpt een logo en al gauw ‘verkoopt’ hij natuur aan Britse families. Zijn product is gratis, in overvloed voorhanden en heeft bewezen voordelen – maar is de houdbaarheidsdatum van de natuur nog niet verstreken?

6

THE PERVERT’S GUIDE TO IDEOLOGY

Première

PROJECT WILD THING

Ierland, VK - 2012 - 2u 14min REGIE: Sophie Fiennes D: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (21:45) & woe 7/5 (17:00) in Soetezaal (STUK)

In haar nieuwste film hervat Britse regisseuse Sophie Fiennes het hilarisch verdiepende betoog uit The Pervert’s Guide to Cinema (2006). Haar Sloveense sterspeler, de excentrieke spraakwaterval Slavoj Žižek kruipt ook hier in zijn vertrouwde rol van filmcriticus. Dat laatste kan je zeer letterlijk nemen: de socioloog, filosoof en psychoanalist meet zich de kostuums aan van enkele sleutelpersonages uit de filmgeschiedenis. Middels reflexieve en dolkomische reconstructies toont hij aan hoe sleutelscènes uit grote publieksfilms echo’s dragen van de grote ideologische stromingen van de 20ste eeuw.


LOVE & ENGINEERING

A CIEL OUVERT Frankrijk - 2013 - 1u 43min REGIE: Mariana Otero D: Frans OT: Nederlands VERTONINGEN: Di 6/5 (22:15) in Cinema ZED (STUK)

Le Courtil, een jeugdinstelling op de grens tussen België en Frankrijk, is een kleine oase voor kinderen met psychische en sociale stoornissen. De therapie is gebaseerd op het – weliswaar omstreden - gedachtegoed van de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan: creativiteit en geduld zijn productiever dan repressie en restrictie. Voor de kinderen wil dat zeggen meer bewegingsvrijheid, voor de begeleiders is het een zoektocht naar wat werkt en wat niet. A Ciel Ouvert werpt een warme, empathische blik op een uniek en gedurfd opvoedingsmodel.

Première Finland, Bulgarije, Duitsland - 2014 1u 21min REGIE: Tonislav Hristov D: Engels OT: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (20:00) in Kinepolis  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Wolkoorts (Astrid Bussink - Nederland - 15min)

Love & Engineering volgt vier wanhopige geeks van rond de dertig in hun zoektocht naar analoge liefde. Todor, Tuomas, Joost en Andon zijn op zoek naar de ware. Ze worden hierbij geholpen door Atanas, een Bulgaarse wiskundige. Op basis van diens eigen ervaringen tracht hij een wetenschappelijke formule te bekomen voor liefde en daten. Love & Engineering toont hun verwachtingen, hoop, teleurstellingen en frustraties. Een film over ware liefde in tijden van digitale communicatie.

POINT AND SHOOT Première VS - 2014 - 1u 22min REGIE: Marshall Curry D: Engels VERTONINGEN: Zo 5/5 (20:00) in aanwezigheid van Matthew VanDyke & vrij 9/5 (19:30) in Kinepolis  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Not Anymore: A story of Revolution (Matthew Vandyke - VS - 15min)

De film vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van Matthew VanDyke, een Amerikaanse naïeve jongeman en amateur-documentairemaker die, op zoek naar avontuur, een motor koopt en een trektocht onderneemt doorheen het Midden-Oosten. Eerder toevallig geraakt hij verzeild in Libië, waar rebellen de wapens opgenomen hebben tegen Khaddafi. Voor hij het goed en wel beseft bevindt hij zich midden in een bloedige oorlog en wordt zijn deelname al snel wereldnieuws. Met een videocamera documenteert VanDyke de oorlog waaraan hij zelf actief deelneemt, beelden die de basis vormen van deze unieke film…

A STORY OF CHILDREN AND FILM VK - 2013 - 1u 41min REGIE: Mark Cousins D: Engels OT: Nederlands VERTONINGEN: Vrij 9/5 (15:00) in Cinema ZED (STUK)

THE LAST HIJACK Nederland, België - 2014 - 1u 23min REGIE: Tommy Pallotta & Femke Wolting D: Engels OT: Nederlands VERTONINGEN: Do 8/5 (20:00) in Kinepolis & za 10/5 (21:30) in Labozaal (STUK)

Somalië is het epicentrum van de piraterij en Mohamed is één van de meest door de wol geverfde piraten. Maar tegelijkertijd is Mohamed ook gewoon maar een man die zijn hoofd boven water probeert te houden in één van de gevaarlijkste landen ter wereld. De film biedt een dramatische blik op de manier waarop deze piraat in dit gevaarlijke bestaan terecht is gekomen. Animaties van Mohameds herinneringen, angsten en dromen bieden een filmische aanvulling en contrast met de rauwe beelden uit zijn dagelijks leven.

Vorig jaar verklaarde de Ierse filmcriticus en documentairemaker Mark Cousins zijn liefde voor de film, het leven en Sergei Eisenstein in het poëtische What is this film called love?. Met evenveel liefde en kennis maakte hij nu een film-essay over de rol van kinderen in films. Hoe beïnvloeden films het leven van kinderen? En hoe beïnvloeden jeugdherinneringen het werk van regisseurs en acteurs? Het is een prachtig, met unieke filmfragmenten geschilderd portret geworden van wat het betekent kind te zijn en een verrukkelijke collage waar filmliefhebbers duimen en vingers van zullen aflikken.

GOD LOVES UGANDA

THE GREAT NIGHT

VS - 2013 - 1u 23min REGIE: Roger Ross Williams D: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (21:15) & vrij 9/5 (21:30) in Wagehuys  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm I Love Hooligans (Jan-Dirk Bouw - Nederland - 15min)

Tsjechië - 2013 - 1u 12min REGIE: Petr Hátle D: Tsjechisch OT: EngelsVERTONINGEN: Ma 5/5 (21:30) in Wagehuys  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm The Record Breaker (Brian McGinn - Denemarken - 24min)

De Amerikaanse evangelische beweging in Oeganda wordt alom geprezen om het creëren van scholen en ziekenhuizen, maar de missionarissen prediken ook religieuze onverdraagzaamheid. De film volgt verschillende evangelische leiders in Amerika en Oeganda die de taak van het elimineren van de “seksuele zonde” op zich hebben genomen en die proberen de Oegandezen te bekeren tot het christelijk fundamentalisme. God Loves Uganda is een gruwelijk en shockerend exposé over een moderne uitwas van het Westerse kolonialisme.

The Great Night neemt ons op sleeptouw door de Praagse nacht. De 55-jarige kettingrokende bokser Zdenek is het middelpunt waarrond allerhande turbulente personages uit het nachtleven fladderen: drugsverslaafden, prostitués, dronkaards... Een universum van gebroken levens en oneindige onrust, onder de bedwelmende walm van drugs en goedkope alcohol. Regisseur Petr Hátle weet ontroerende portretten te schilderen met een steek gitzwarte humor. Een visueel verbluffende film over een universele subcultuur met zijn eigen normen en waarden.

7


nationale selectie

De nationale selectie draagt een typische DOCVILLE stempel: de focus van deze selectie nieuwe Belgische documentaire films ligt op auteurscinema met oog voor cinematografie. DOCVILLE koos 10 nieuwe films, Vlaamse en Franstalige, waarvan de meerderheid in première gaat op het festival. Zowat alle vertoningen vinden plaats in aanwezigheid van de regisseur en ploeg. De DOCVILLE-jury reikt in deze categorie de Jury Prijs voor Beste Belgische Documentaire uit.

DESERT HAZE

WHAT ABOUT ERIC?

Première België, Nederland - 2014 - 1u 50min. REGIE: Sofie Benoot D: Engels OT: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (19:45) in Soetezaal (STUK)

Het uiterste Westen van Amerika. Een dor, mythisch landschap gekenmerkt door het grote niets: geen water, geen bomen, geen leven… Of zo lijkt het toch. Desert Haze vertelt het gelaagde verhaal van menselijke aanwezigheid in de Amerikaanse woestijn. Een mozaïek van verhalen uit verleden en heden, mythe en realiteit. Van astronauten op training voor toekomstige Mars-expedities, over Japanse countryzangers en archeologen op zoek naar sporen van militaire testen tot de mysterieuze dood van John Wayne...

8

Wereldpremière België - 2014 - 52min REGIE: Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch D: Nederlands, Engels, Frans OT: Engels VERTONINGEN: Do 8/5 (19:45) in Cinema ZED (STUK)  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm We are all Nathan Blanc (Laura Zullaert - België - 18min)

De energieke Eric Kabongo, een jonge Congolese Belg, droomt van een muziekcarrière. Onder het alias ‘Krazy-E’ probeert hij naam voor zichzelf te maken. Zijn droom komt echter in conflict met de harde realiteit en een verleden dat hem achtervolgt. What about Eric? maakt een reis doorheen het hoofd van Eric, de plaats waar droom en realiteit samenkomen en frustratie in enkele tellen kan omslaan in woede. Een beklijvend portret van een antiheld op een kruispunt in zijn leven.


naar de vergeetput van België en kijkt enkele geïnterneerden recht in de ogen. Een openhartig, intiem en vaak schrijnend portret van mensen wiens leven stilstaat in de tijd.

ODYSSEA België - 2013 - 1u 03min REGIE: Jimmy Kets D: Nederlands, Engels OT: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (21:15) in Cinema ZED (STUK)  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Der Kreislauf (Katrien Vermeire - België - 28min)

Voor zijn fotoreeks Moments Before the Flood maakte magnumfotograaf Carl De Keyzer een vier jaar durende reis van meer dan 120.000 kilometer langs de Europese kustlijn die langzaamaan in zee dreigt te verdwijnen. In OdysSea volgde Jimmy Kets hem gedurende één jaar op deze barre en eenzame tocht. Het resultaat is een ontwapenend en intiem portret van de internationaal gelauwerde Magnumfotograaf. Dave Martijn van Goose schreef de originele muziek.

 Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Adrift (Frederik Jan Depickere - België - 9min)

Fattah (16), Saleh (12) en Mamadou (18) zijn drie van de duizenden minderjarigen die hun droom op een betere toekomst in Europa najagen. Hun pakkende verhalen onthullen alle fases van de migratiecyclus: van de onrealistische verwachtingen, over het leven in een instelling tot de eindhaltes van illegaliteit of terugkeer. De oprechte en soms geestige registratie van hun dagelijkse leven toont de echte tieners achter de statistieken of politieke slogans.

COMME UNE ENVIE DE MOUSTACHE België - 2013 - 53 min Regie: Mathias Desmarres D: Frans OT: Engels VERTONINGEN: Vrij 9/5 (18:15) in Cinema ZED (STUK)

FEEL MY LOVE België - 2014 - 1u 18min REGIE: Griet Teck D: Nederlands OT: Engels VERTONINGEN: Wo 7/5 (20:00) in Soetezaal (STUK) │ In samenwerking met CANVAS

Feel My Love is een pakkende observatie van het menselijk bestaan en schetst een intiem portret over leven en oud worden met dementie. Louise, Bes, Denise, Louisa, Betty, Rosa en Jean wonen samen in Huis Perrekes, een opvanghuis voor dementerenden. Ze worden in hun dagelijkse rituelen gevolgd over een periode van vier seizoenen, terwijl ze door elkaar en hun omgeving gesteund worden. Op een luchtige maar tegelijk ontroerende wijze wordt getoond hoe ouderen en verzorgers omgaan met het verdwijnende geheugen van de vooroorlogse generatie, en hoe muziek heel teder de leegte vult.

Een dappere hipster durft er zich wel eens aan te wagen, maar de snor blijft een gewaagd attribuut. Op grondige maar humoristische wijze wordt in deze film de geschiedenis van de snor herontdekt. Snordragers en -kampioenen, populaire iconen en specialisten komen aan bod. Geprikkeld door zijn eigen drang om er een te dragen, onderzoekt regisseur Mathias Desmarres het lot van de snor. Een originele kijk op de eigentijdse identiteit van de man.

Haïti blijft ondanks jarenlange buitenlandse ontwikkelingshulp een verpauperde en wankele staat. Goede bedoelingen zijn blijkbaar niet voldoende. Een opzienbarende film die breekt met de stereotypen over hulpverlening, niet-gouvernementele organisaties en armoede.

Wereldpremière België - 2013 - 1u 24min REGIE: Wil Mathijs D: Nederlands OT: Engels VERTONINGEN: Vrij 9/5 (21:00) in Soetezaal (STUK)

Martin Uit den Bogaard is één van ‘s werelds meest gerenommeerde bio-kunstenaars. In zijn kunst zet hij de energie uit afgestorven biologisch weefsel, afkomstig van dieren, planten én mensen, om in beeld en geluid. Cells daagt de kijker uit om na te denken over zijn eigen sterfelijkheid en stelt ons de vraag of een lichaam enkel uit cellen bestaat?

België - 2014 - 1u 20min REGIE: Ellen Vermeulen D: Nederlands OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (19:30) in Cinema ZED (STUK)

België - 2013 - 1u REGIE: Hanne Phlypo & Catherine Vuylsteke D: Nederlands, Frans, Koerisch OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (21:15) in Cinema ZED (STUK)

België - 2013 - 1u 30min REGIE: Alice Smeets, Frederic Biegmann D: Engels, Frans, Duits OT: Engels VERTONINGEN: Di 6/5 (18:00) in Cinema ZED (STUK)

CELLS

9999

THE ART OF BECOMING

AIDEPENDENCE.THE MANY ILLS OF THE NGO SYSTEM

LA NUIT Q’ON SUPPOSE België - 2013 - 1u 13min REGIE: Benjamin d’Aoust D: Frans OT: Engels VERTONINGEN: Woe 7/5 (18:30) in Cinema ZED (STUK)  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Bob goes to the Parthenon (Stella Kyriakopoulos - VS, Griekenland - 10min)

Hoe ‘ziet’ de wereld eruit voor blinden? Is het de donkere, dreigende zwarte nacht die we ons daar vaak bij voorstellen? De film volgt vijf creatieve mensen die het zicht verloren. Een ware ontdekkingsreis in een allesbehalve kleurloze wereld.

Zwakzinnige criminelen horen niet thuis in een gevangenis, maar dat is wel waar ze vaak eindigen. Zonder behandeling en zonder perspectief: hun datum van vrijlating is 31/12/9999. Tijd verliest hier iedere betekenis. 9999 neemt je mee

9


internationale selectie

Een reeks gloednieuwe, onuitgegeven documentairefilms over de meest uiteenlopende thema’s, die toch heel wat gemeen hebben. Het zijn allemaal films waarin de persoonlijke stempel van de auteurfilmmaker voelbaar is. Bovendien zijn dit echte bioscoopfilms, met veel aandacht voor cinematografie. Opnieuw reikt een jury in deze categorie de CANVAS Juryprijs uit.

HAPPINESS

SEE NO EVIL

Première Finland, Frankrijk - 2013 - 1u 16min REGIE: Thomas Balmès D: Bhutanees OT: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (19:15) & za 10/5 (17:30) in Wagehuys  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Straight with you (Daan Bol - Nederland - 19min)

Première Nederland - 2014 - 1u 15min REGIE: Jos De Putter D: Engels VERTONINGEN: Ma 5/5 (19:15) in Soetezaal (STUK) & zo 10/5 (18:30) in Cinema ZED (STUK)  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Reindeer (Eva Weber - VK - 3min)

In 1999 besliste de koning van Bhutan, bedenker van het concept ‘Bruto Nationaal Geluk’, om televisie en internet toe te laten in zijn koninkrijk. Regisseur Thomas Balmès is er bij wanneer een geïsoleerd dorpje diep in de Himalaya als laatste op het elektriciteitsnet wordt aangesloten en dus ook hier de televisie zijn intrede kan doen. De 8-jarige Peyangki is er vast van overtuigd dat de kijkbuis hem gelukkig zal maken. Happiness is een cinematografische parel over culturele veranderingen op een adembenemende plek.

Ze waren ooit actief in de entertainmentindustrie en in het wetenschappelijk onderzoek, maar nu zijn ze met pensioen. See No Evil biedt een blik op het dagelijkse leven van drie beroemde apen op rust: Cheeta, een filmster die zijn dagen vult met het maken van ‘aapstracte’ kunst; Kanzi, de slimste aap ter wereld die probeert zijn kennis over te brengen op zijn zoon, en Knuckles, een verminkte proefaap. Een poëtisch, soms bitter verhaal over de intrigerende relatie tussen aap en mens. De film stelt als slotvraag: wie kijkt eigenlijk naar wie, en wie leert van wie?

10


 Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Zonder versnelling (Janneke Swinkels - Nederland - 21min)

BEFORE THE LAST CURTAIN FALLS Première Duitsland, België - 2014 - 1u 30min REGIE: Thomas Wallner D: Nederlands, Engels OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (19:30) in Soetezaal (STUK) & vrij 9/5 (15:00) in Labozaal (STUK)

In 2010 vroeg de Belgische choreograaf Alain Platel aan enkele travestieten op leeftijd om voor een laatste keer in de spotlights te treden voor de glamoureuze voorstelling Gardenia. Na 2 jaar touren keert het gezelschap terug naar Gent voor een laatste voorstelling voor het thuispubliek. Een prachtig in beeld gebracht portret over moedige voorvechters van seksuele vrijheid en een nieuwe adem op latere leeftijd.

Hese is een 44-jarige eigenzinnige zwerver met een straffe droom: hij wil met een mobilhome de Alcan Highway, helemaal van Alaska naar Vancouver Island, afrijden. Alcan Highway is het videoverslag van dit absurde avontuur, een roadmovie over vriendschap en vrijheid, over dromen en zoeken naar geluk. Met schitterende fotografie en muziek, behalve misschien wanneer Hese het zelf op een zingen zet.

DAL PROFONDO Première Italië - 2013 - 1u 12min REGIE: Valentina Pedicini D: Italiaans OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (15:00) in Wagehuys & za 10/5 (18:00) in Labozaal (STUK)

PARTICLE FEVER

Première Zwitserland - 2013 - 1u 30min Regie: Christian Frei D: Engels OT: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (17:30) & za 10/5 (20:15) in Cinema ZED (STUK)

Première Verenigde Staten - 2013 - 1u 39min REGIE: Mark Levinson D: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (17:00) & do 8/5 (19:30) in Soetezaal (STUK)

Liefdesverdriet is zelden grondig onderzocht. De slapeloze nachten, maar ook de intense gewaarwordingen en uitbarstingen van creativiteit: diepgaande zielensmart doet wat met een mens. In het brein blijken verrassende processen aan de gang bij iemand met intens ‘ldvd’. Een gevoelige, fascinerende en meeslepende documentaire van Christian Frei, de Oscargenomineerde regisseur van War Photographer.

Een zenuwslopende klopjacht waar duizenden mensen aan meewerken, die jarenlang duurt en waarvoor de grootste machine ooit wordt gebouwd: dit is geen hallucinant filmscript, maar het intrigerende verhaal van de zoektocht naar het Higgs-deeltje door ’s werelds meest vooraanstaande fysici. De documentaire volgt het onderzoek vanaf de opstart in 2008 tot de aankondiging van de vermoedelijke vondst van het deeltje in juli 2012. Het meeslepende enthousiasme van de wetenschappers werkt zo aanstekelijk dat zelfs een leek in de fysica meeleeft met deze epische zoektocht. 

© courtesy of CERN

SLEEPLESS IN NEW YORK

ALCAN HIGHWAY Première Canada, Finland, VS - 2013 1u 15min REGIE: Aleksi Salmenperä D: Engels, Fins OT: Engels VERTONINGEN: Woe 7/5 (22:15) in Cinema ZED (STUK)

Wat bezielt een vrouw om elke dag 500 meter af te dalen onder de grond? Patrizia is de enige – en de laatste – vrouwelijke mijnwerker in Italië. Samen met haar collega’s voert ze strijd tegen de dreigende sluiting van de mijn. Dal Profondo biedt een blik op een parallel universum met kilometerslange tunnels en een nieuw, vrouwelijk perspectief op deze wereld in het donker.

IS THE MAN WHO IS TALL HAPPY? Première Frankrijk - 2013 - 1u 28min REGIE: Michel Gondry D: Engels VERTONINGEN: Di 6/5 (20:00) & do 8/5 (21:30) in Cinema ZED (STUK)

De vermaarde taalkundige, filosoof en politiek activist Noam Chomsky wordt geïnterviewd door Michael Gondry, regisseur van onder meer Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Een letterlijk en figuurlijk geanimeerd gesprek dat op speelse wijze een kijkje geeft in de denkwijze van een groot filosoof.

10%-WHAT MAKES A HERO Première Israel - 2013 - 1u 28min REGIE: Yoav Shamir D: Engels, Duits, Hebreeuws OT: Engels VERTONINGEN: Di 6/5 (21:30) in Soetezaal (STUK) & vrij 9/5 (19:15) Wagehuys  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Emergency Calls (Hannes Vartiainen, Pekka Veikkolainen - Finland - 12min)

Regisseur Yoav Shamir gaat op zoek naar het kenmerk dat mensen tot helden maakt en vraagt zich af of hijzelf een held zou kunnen zijn. Een grappige, informatieve en onderhoudende film die niet alleen je perceptie van alledaagse helden zal veranderen, maar ook de menselijke natuur blootlegt.

FREAK OUT Première Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Zweden - 2014 - 1u 29min REGIE: Carl Javér D: Engels, Duits OT: Engels VERTONINGEN: Ma 5/5 (21:30) in Soetezaal (STUK) & vrij 9/5 (20:00) in Cinema ZED (STUK)

Langharige blootvoetse idealisten die dromen van de vrije liefde, pacifisme, gelijkheid en veganisme. Dit moeten de jaren ‘60 zijn, juist? Toch niet. Freak Out vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van een groepje jonge mensen die rond 1900 (!) revolteerden en een alternatieve gemeenschap uit de grond stampten. Een creatieve documentaire die je de vroege jaren 1900 laat zien door de ogen van deze jonge radicalen.

11


Films in het museum

10 jaar

DOCVILLE en M – Museum Leuven presenteren opnieuw een programma documentaire films waarin kunstenaars centraal staan. Een kleine maar fijne reeks, die een aantal internationale toppers bevat. Een leuke extra: met een ticket voor één van deze films kan je M aan kortingstarief bezoeken!*

* Info & voorwaarden: www.docville.be

TIM’S VERMEER Première VS - 2013 - 1u 20min REGIE: Teller D: Engels, Nederlands OT: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (20:30), do 8/5 (20:30) & vrij 9/5 (17:30) in M

Uitvinder en entrepreneur Tim Jenison is bezeten door de schilderijen van de 17de eeuwse schilder Johannes Vermeer. Hoe kon hij, 150 jaar voor de uitvinding van de camera, zulke fotorealistische schilderijen maken? Jenison stort zich in een waanzinnig avontuur: het ontsluieren van het geheim van

Vermeer. Geruchten over een optisch hulpinstrument, een soort camera obscura, voeden Jenisons zoektocht naar de waarheid. Een fascinerende documentaire over kunst en obsessie, techniek en creativiteit die het idee over ‘meesterschap’ uitdaagt.

THE MONASTERY: MR. VIG AND THE NUN CUTIE AND THE BOXER

Het Japanse kunstenaarsechtpaar Noriko en Ushio Shinohara bereidt een gezamenlijke tentoonstelling voor. Ushio maakt mixed-media sculpturen en bijzondere ‘boks’schilderijen. Noriko leeft in de schaduw van haar man en wil haar rol als zijn assistente van zich afwerpen.

12

© Andreas Johnsen

Première VS - 2013 - 1u 22min REGIE: Zachary Heinzerling D: Engels, Japans OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (20:30), di 6/5 (17:30) & vrij 9/5 (20:30) in M

Denemarken - 2006 - 1u 24min REGIE: Pernille Rose Grønkjær D: Deens, Engels, Russisch OT: Engels VERTONINGEN: Za 10/5 (17:15) in Cinema ZED (STUK)

AI WEIWEI - THE FAKE CASE

FOR NO GOOD REASON

Première Denemarken - 2013 - 1u 26min REGIE: Andrea Johnsen D: Mandarijns, Engels OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (17:30), ma 5/5 (20:30) & do 8/5 (17:30) in M

VK - 2012 - 1u 29min REGIE: Charlie Paul D: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (17:30), ma 5/5 (17:30) & di 6/5 (20:30) in M

Conceptueel kunstenaar Ai Weiwei trad de afgelopen jaren steeds meer op de voorgrond als fel criticus van de Chinese overheid, wat uiteindelijk leidde tot zijn arrestatie. Drie maanden zat de kunstenaar/activist in eenzame opsluiting. De film volgt Ai Weiwei na zijn terugkeer. We zien de mens achter de levende legende, die zichzelf en zijn engagement ook in vraag durft stellen. Soms vermoeid en twijfelend, soms vol strijdlust en creatieve inspiratie.

De legendarische illustrator Ralph Steadman, alom geprezen voor zijn werk in Hunter S. Thompson’s boek Fear and Loathing in Las Vegas, is de laatste vertegenwoordiger van de Gonzo journalistiek. Samen met Johnny Depp, hoofdacteur van de gelijknamige verfilming, blikt Steadman terug op een onstuimige carrière vol ongetemd geklieder en gekrabbel. For No Good Reason is een visuele trip over een kleurrijk levensverhaal vol kunst, vrijheid en vriendschap.

De 82-jarige Deen Jørgen Lauersen Vig wil het kasteel dat hij lang geleden kocht, ombouwen tot een klooster. Een delegatie Russische nonnen, onder leiding van de jonge Zuster Amvrosija, komt zijn kasteel, niet veel meer dan een imposante bouwval, inspecteren. Een subtiel machtsspel tussen twee diep gelovige, onwaarschijnlijk koppige karakters.

LAST SUPPER Zweden - 2005 - 57min REGIE: Mats Bigert & Lars Bergström D: Engels VERTONINGEN: Do 8/5 (15:30) in Labozaal (STUK)

Een terdoodveroordeelde heeft traditioneel het recht om zijn laatste maaltijd vrij te kiezen. Het gebruik vindt zijn oorsprong in begrafenisrituelen waarbij de dode voorzien


docville

De 10de verjaardag van DOCVILLE is een mooie gelegenheid om de voorbije winnaars van de ‘Prijs van de Jury’ opnieuw te vertonen op het grote doek, waar ze het best tot hun recht komen. Acht niet-te-missen parels uit de documentaire cinema aan een uitzonderlijke kortingsprijs.

EXPEDITION TO THE END OF THE WORLD Denemarken, Zweden - 2013 - 1u 20min REGIE: Daniel Dencik D: Deens, Engels OT: Nederlands VERTONINGEN: Vrij 9/5 (15:00) in Soetezaal (STUK)

Een grote driemaster gevuld met verschillende kunstenaars, wetenschappers en vooral veel zin voor avontuur zet koers naar het noorden om er zich te verdiepen in de oorsprong van het leven en het einde van de beschaving. Expedition to the End of the World is een film die drijft op nieuwsgierigheid, grote gevoelens, schitterende landschappen en een bevrijdende dosis humor.

waarin pijnlijke herinneringen uit het verleden en gefantaseerde gebeurtenissen naadloos worden verweven. Wanneer een New Yorkse kunstgalerij geïnteresseerd raakt in zijn werk, bloeit hij helemaal open.

IL CASTELLO

werd van spijs en drank voor de grote oversteek naar het hiernamaals. De Zweedse filmmakers en kunstenaars Mats Bigert en Lars Bergström onderzoeken in het beklijvende Last Supper de geschiedenis en feiten rond dit bizarre gebruik.

Italië - 2011 - 1u 30min REGIE: Massimo D’Anolfi, Martina Parenti D: Engels, Italiaans, Spaans OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (15:00) in Cinema ZED (STUK)

STRANDED Frankrijk - 2007 - 2u 10min REGIE: Gonzalo Arijon D: Spaans OT: Nederlands VERTONINGEN: Do 8/5 (15:00) in Cinema ZED (STUK)

MARWENCOL VS - 2010 - 1u 23min REGIE: Jeff Malmberg D: Engels OT: Nederlands VERTONINGEN: Ma 5/5 (15:00) in Cinema ZED (STUK)

Mark Hogancamp wordt bij een caféruzie zwaar toegetakeld. Hij lijdt aan een zware vorm van geheugenverlies. Bij wijze van revalidatietherapie bouwt hij Marwencol, een miniatuur Belgisch stadje, bewoond door Barbie en G.I. Joe-poppen. Mark fantaseert oorlogsverhalen,

2001 vermoord door zijn manische vriendin Shirley. Ze vlucht zwanger naar Canada, waar ze bevalt van Zachary, het kind van de man die ze heeft vermoord. Kuenne maakt, als eerbetoon aan zijn vriend, een documentaire voor Zachary over zijn vader, die hij nooit zal kennen.

In 1972 stort het vliegtuig van het Uruguayaanse rugbyteam neer in de Andes. De overlevenden houden zich ruim tien weken in leven op een 4000 meter hoge gletsjer. 35 jaar later is het verhaal, en het feit dat 16 van de 45 van hen de ramp overleefden, nog altijd gekend. Hoe ze daarin slaagden, shockeerde de wereld. De regisseur reist met een aantal overlevenden naar de plek van het onheil en laat hen vertellen hoe zij de eindeloze weken op de onbereikbare gletsjer doorkwamen met niet meer dan sigaretten, een radio en de beschutting van het wrak.

In deze observerende documentaire volgen we de dagelijkse gang van zaken achter de schermen van de luchthaven Malpensa in Milaan. Een vliegveld als metafoor voor een samenleving, waar basale vrijheden door bureaucratie, procedures en controle onder druk staan.

HOW MUCH DOES YOUR BUILDING WEIGH, MR FOSTER? Spanje, VK - 2010 - 1u 22min REGIE: Norberto López Amado & Carlos Carcas D: Engels OT: Nederlands VERTONINGEN: Di 6/5 (15:00) in Cinema ZED (STUK)

DEAR ZACHARY VS - 2008 - 1u 35min REGIE: Kurt Robert Kuenne D: Engels VERTONINGEN: Di 6/5 (17:00) in Soetezaal (STUK)

Andrew Bagbny, beste vriend van filmmaker Kurt Kuenne, wordt in

Norman Foster is het brein achter sommige van de meest tot de verbeelding sprekende architecturale hoogstandjes zoals de Hearst Tower in New York en de ‘Augurk’ in Londen. Voor Foster is ieder ontwerp, iedere schets een poging om door design de kwaliteit van het leven te verbeteren. De film brengt het genie en de pracht van Fosters werk naar het grote scherm, waar ze het best tot hun recht komen.

13


Een reeks films die de perfecte aanvulling zijn bij uw dagelijkse portie nieuws. Gloednieuwe documentaires met een blik op de wereld, die op een originele, vaak onverwachte manier hun licht laten schijnen op maatschappelijk actuele thema’s en hete hangijzers. Films die de tijd nemen om thema’s uit te diepen, films die onderzoeken, analyseren en meer dan eens een flinke discussie uitlokken. De DOCVILLE-jury bekroont de beste film met de ‘Weten & Geweten Prijs 2014’.

weten en geweten 

SEPIDEH

SEEDS OF TIME

Première Denemarken - 2013 - 1u 30min Regie: Berit Madsen D: Perzisch, Engels OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (19:15) & ma 5/5 (17:30) in Wagehuys

Première Denemarken, VS - 2013 1u 16min REGIE: Sandy McLeod D: Engels VERTONINGEN: Woe 7/5 (19:30) in Wagehuys & vrij 9/5 (21:15) in Labozaal (STUK)

In een afgelegen Iraans gehucht zijn de fonkelende sterren aan het firmament zowat het enige wat Sepideh, een dromerig en half verweesd tienermeisje, staande houdt. Met Anousheh Ansari, de eerste Iraanse in de ruimte als grote voorbeeld, schrijft ze zich in voor een wetenschapswedstrijd, waarvan de winnaar een studiebeurs aangeboden krijgt door de universiteit. Toch kan haar enthousiasme niet bij iedereen op evenveel bijval rekenen en zeker wanneer ze op het punt staat uitgehuwelijkt te worden, krijgt haar geestdrift nog een extra deuk. Zal Sepideh erin slagen om trouw te blijven aan haar toekomstdroom?

10.000 jaar geleden zetten onze voorouders de grote stap van jager-verzamelaar naar landbouwer. Zaden en gewassen werden over de eeuwen heen steeds verbeterd. Maar de genetische diversiteit van deze gewassen is drastisch aan het verdwijnen door de recente, eenvormige massaproductie in de landbouw. En de gevolgen hiervan kunnen ons wel eens erg zuur opbreken. Pionier Cay Fowler start een hallucinant project op: hoog in het noorden, diep onder de grond, bouwt hij een bewaarplaats voor zaden om zo de vernieling van soorten tegen te gaan.

14


EVERYDAY REBELLION

EKOPOLIS

De Morgen Avant-première Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland - 2013 - 1u 54min REGIE: Arash T. Riahi, Arman T. Riahi D: Arabisch, Engels e.a. OT: Engels VERTONINGEN: Di 6/5 (19:00) in Wagehuys & do 8/5 (22:00) in Soetezaal (STUK)  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm This Human World (Arash & Arman T. Riahi - Oostenrijk - 3min)

Première Finland - 2013 - 56min REGIE: Anna-Karin Grönroos D: Chinees, Engels, Fins OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (17:30) & do 8/5 (19:30) in Wagehuys  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Citizens Against Basswood (Jaimz Asmundson, Karen Asmundson Canada - 4min)

Ghandi wist het al en ondertussen is het ook wetenschappelijk bewezen: geweldloos verzet is effectiever dan gewelddadig verzet. Everyday Rebellion neemt je mee naar de bruisende wereld van alternatieve en creatieve vormen van protest over heel de wereld. Van ondergrondse culturele activiteiten in Iran en stille demonstraties in Egypte, via de topless provocaties van Femen in Oekraïne tot de Occupy-beweging in de Verenigde Staten. Een ode aan de menselijke inventiviteit en volharding.

THE GHOSTS IN OUR MACHINE

VIRUNGA Première Congo, VK - 2014 - 1u 30min REGIE: Orlando Von Einsiedel D: Engels, Frans, Swahili OT: Engels VERTONINGEN: Vrij 9/5 (17:00) & za 10/5 (15:30) in Wagehuys

Het Virunga National Park kreunt onder de vele politieke turbulenties in Oost-Congo. Terwijl burgeroorlogen elkaar in snel tempo opvolgen, lijden mens en dier onder de excessen van het vele stropen en kappen. Een kleine maar dappere groep parkwachters probeert met de moed der wanhoop dit UNESCO-erfgoed te beschermen tegen stropers, gewapende milities en andere donkere krachten die uit zijn op Congo’s natuurlijke rijkdommen. Virunga vertelt het ongelooflijke verhaal van gewone Congolezen die hun leven op het spel zetten voor een stukje Afrika dat de rest van de wereld al lang heeft opgegeven.

Première Canada - 2013 - 1u 32min REGIE: Liz Marshall D: Engels VERTONINGEN: Do 8/5 (19:15) in Labozaal (STUK) & za 10/5 (21:15) in Wagehuys

We spenderen fortuinen aan het vertroetelen van huisdieren en vergapen ons in natuurfilms aan de schoonheid en kracht van wilde dieren. Maar een derde ‘soort’ negeren we het liefst van al: de dieren die gekweekt worden in onze industrie voor voedsel, kledij, onderzoek of entertainment. Fotografe Jo-Anne McArthur maakt ons met haar indringende beelden bewust van deze vreemde opsplitsing van het dierenrijk.

De Finse ingenieur Eero Paloheimo broedt al jaren op een plan om het concept ‘stad’ te herdenken maar botst op Europese bureaucratie. Hij trekt naar China om daar zijn droom, een clean-tech stad, te realiseren…

ENERGIZED Première Oostenrijk - 2014 - 1u 30min REGIE: Hubert Canaval D: Engels OT: Engels VERTONINGEN: Ma 5/5 (19:15) & vrij 9/5 (15:00) in Wagehuys

Nucleaire rampscenario’s, oorlogen om olie en gas en gaten in de ozonlaag: onze energieconsumptie moet anders en minder. Hoe kunnen we onze energiebevoorrading op peil houden zonder ons eigen voortbestaan op het spel te zetten? ‘Duurzame energie’ lijkt het toverwoord. Maar is dat wel altijd de oplossing?

CONGO BUSINESS CASE Première Congo, Nederland - 2013 - 1u 20min REGIE: Hans Bouma D: Frans OT: Nederlands VERTONINGEN: Ma 5/5 (17:15) in Soetezaal (STUK) & woe 7/5 (20:30) in Cinema ZED (STUK)

Gedesillusioneerd zegt Daan zijn goedbetaalde job op als ontwikkelingswerker bij de VN. Trade, Not Aid is zijn uitgangspunt en dus trekt hij als goedbedoelende Kuifje naar Afrika met een goed businessplan. Op papier een win-win situatie voor iedereen, maar de praktijk is niet zo eenvoudig. Een fascinerende documentaire over de dillema’s van hulpverlening en de kloof tussen idealisme en realiteit.

INREALLIFE Première VK - 2013 - 1u 30min REGIE: Beeban Kidron D: Engels VERTONINGEN: Woe 7/5 (21:30) in Wagehuys & do 8/5 (21:15) in Labozaal (STUK)

Internet stond oorspronkelijk gelijk aan een vrij verkeer van ideeën en een globale verbondenheid. Het web is vandaag de dag echter helemaal gecommercialiseerd en wordt meer dan ooit geassocieerd met individualisering, verslaving en vervreemding. Filmmaakster Beeban Kidron onderzoekt hoe het zover is kunnen komen.

DIRTY WARS Première VS - 2013 - 1u 27min REGIE: Richard Rowley D: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (15:00) & vrij 9/5 (19:15) in Soetezaal (STUK)

Een bloedstollende en onthullende reis door de geheime, wetteloze wereld van de ‘geheime operaties’ van de VS in hun War on Terror. Bekroond onderzoeksjournalist Jeremy Scahill brengt verslag uit van de activiteiten van de geheimzinnige en machtige Joint Special Operations Command ( JSOC), het team dat Bin Laden uitschakelde. Deze spannende en onthutsende documentaire werd genomineerd voor een Oscar.

15


focus op oostenrijk Darwin’s Nightmare, Our Daily Bread, We Feed the World, Workingman’s Death,.. Er moet iets in de Oostenrijkse berglucht zitten dat filmmakers inspireert. Het land levert al vele jaren absolute topdocumentaires af, films die ook op DOCVILLE grote sier maakten. En daar komt vooralsnog geen einde aan, met nieuwe films als Alphabet en Focus on Infinity. Hoog tijd voor een Focus op Oostenrijk.

ALPHABET Première Duitsland, Oostenrijk - 2014 1u 53min REGIE: Erwin Wagenhofer D: Chinees, Duits, Engels OT: Nederlands VERTONINGEN: Ma 5/5 (19:30) in Kinepolis & woe 7/5 (14:00) in Cinema ZED (STUK)

Na zijn ontnuchterende onderzoeksdocumentaires over voedsel (We Feed the World) en geld (Let’s Make Money) stelde de Oostenrijkse regisseur Erwin Wagenhofer zich de vraag hoe deze ontsporingen van onze maatschappij überhaupt mogelijk zijn. Hij vond het antwoord in het feit dat we van kinds af (verkeerd) worden

geprogrammeerd voor dit soort wereld: het is het ‘alfabet’ dat we ingelepeld krijgen in de huidige westerse onderwijssystemen. Een ander type van onderwijs lijkt dan ook de sleutel tot verandering: onderwijs dat niet inzet op eenvormigheid, competitie en resultaten, maar op creativiteit en de unieke kwaliteiten van elk kind.

WE FEED THE WORLD Oostenrijk - 2006 - 1u 36min REGIE: Erwin Wagenhofer D: Duits OT: Nederlands VERTONINGEN: Ma 5/5 (17:15) in Cinema ZED (STUK)

In onze maatschappij is de voedselproductie zodanig geïndustrialiseerd dat we er nog nauwelijks bij stilstaan waar dat kipfiletje op ons bord vandaan komt. Ondanks die industrialisering lijdt een miljard mensen honger. Erwin Wagenhofer laat zien hoe die scheve verdeling tot stand komt en spreekt daarvoor met verschillende mensen uit de voedselindustrie: van een gewone boer tot de CEO van de grootste voedselproducent ter wereld. Een bijzonder intelligente en beklijvende film die niemand expliciet met de vinger wijst, want we zijn allemaal consumenten.

16

DARWIN’S NIGHTMARE België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk 2004 - 1u 47min REGIE: Hubert Sauper D: Engels, Russisch, Swahili OT: Nederlands VERTONINGEN: Di 6/5 (17:00) in Wagehuys

In de jaren ’60 zetten wetenschappers, bij wijze van experiment, de nijlbaars uit in het Victoriameer in Afrika. Deze roofvis verdrong bijna alle inheemse vissoorten en werd één van de belangrijkste exportproducten van de regio. De vliegtuigen die de vis exporteren, brengen ook iets terug: wapens. Darwin’s Nightmare is een hallucinante trip naar het donkere hart van Afrika en een rauwe aanklacht tegen de survival of the fittest in de wereldeconomie.

OUR DAILY BREAD Oostenrijk - 20O6 - 1u 20min REGIE: Nikolaus Geyrhalter D: Geen VERTONINGEN: Woe 7/5 (17:30) in Wagehuys

Twee jaar lang trok filmmaker Nikolaus Geyrhalter door Europa om te registreren hoe ons voedsel geproduceerd wordt. Olijven worden met een hels kabaal van de takken geschud, kuikens worden onophoudelijk op de loopband gespuwd, een vrouw doet de hele dag niets anders dan varkenspoten afsnijden... Door de afstandelijke houding van de regisseur krijgen de scènes een haast onaardse, bizarre, abstracte schoonheid die getuigt van de kille, zielloze manier waarop bedrijven uit de voedselindustrie te werk gaan.


WORKINGMAN’S DEATH Duitsland, Oostenrijk - 2005 - 2u 02min REGIE: Michael Glawogger D: Duits, Engels e.a. OT: Engels VERTONINGEN: Do 8/5 (17:15) in Cinema ZED (STUK)

Een portret van de werkende mens in vijf hoofdstukken. ‘Werk’ in de ouderwetse, niet-gecomputeriseerde betekenis van het woord: zware fysieke arbeid, iets wat in onze samenleving steeds minder zichtbaar is. Van de mijnwerkers in de Oekraïense staatsmijnen, over sulfersjouwers in Indonesië, Pakistaanse afbraakwerkers en Chinese staalwerkers tot Nigeriaanse vleesboeren. Het is een rauwe, soms schokkende confrontatie met de vuile lichamelijke realiteit van arbeid. De oogstrelende beelden, de ritmische montage en de bezwerende soundtrack van John Zorn brengen de kijker in trance.

FOCUS ON INFINITY SLOTFILM - Première Oostenrijk 2014 - 1u 18min REGIE: Joerg Burger D: Engels VERTONINGEN: 10/5 (20:00) in Soetezaal (STUK)

Deze oogstrelende film neemt je mee en proberen datgene te vatten wat naar plekken, machines en mensen niemand ooit gezien heeft. De drang die de oorsprong van de kosmos en van de wetenschap om te verklaren het menselijk bestaan bestuderen. en te begrijpen, vereist hoogtechnoHet is een wereld waarin perceptie logische snufjes en enorme financiële en verbeelding hand in hand gaan input. Focus On Infinity is een poëM A N C H E en D I N Gonderzoek. E S I E H T M A Ntisch I N Dessay E R Nover A C H de T Kmenselijke LARER met waarneming drang Deze moderne ontdekkingsreizigers om onze wereld te begrijpen. gaan waar nog geen mens is geweest

ABENDLAND E I N

AUTUMN GOLD

MASTER OF THE UNIVERSE

Oostenrijk, Duitsland - 2010 - 1u 34min REGIE: Jan Tenhaven D: Diverse OT: Engels VERTONINGEN: Za 10/5 (15:00) in Cinema ZED (STUK)

Duitsland, Oostenrijk - 2013 - 1u 28min REGIE: Marc Bauder D: Duits, Engels OT: Engels VERTONINGEN: Za 10/5 (22:15) in Cinema ZED (STUK)

In Autumn Gold kampen vijf bejaarde atleten – waarvan er één zelfs nog deelnam aan de Spelen van Berlijn in 1936 – om het goud. Noch de kogel, noch de discus wegen hen te zwaar en hoewel de spieren flapperen en de knieën knikken, ligt de lat hen nooit te hoog. Documentairemaker Jan Tenhaven wisselt inspirerende en ontroerende beelden af met nostalgische terugblikken op heroïsche prestaties uit het verleden en herinnert zijn kijkers aan het feit dat een mens nooit te oud is om zijn doelen na te streven.

Ooit verdiende hij miljoenen euro’s per dag als één van Duitslands meest invloedrijke bankiers. Net als vele andere jonge, gretige investment bankers stelde hij zich niet te veel vragen bij die geldstromen. Nu komt de inmiddels ontslagen Rainer Voss met zichzelf in het reine. Hij vertelt onverbloemd over de perverse mechanismen en de parallelle wereld van de financiële sector. Master of the Universe geeft voor het eerst een gezicht aan de bankier achter de crisis.

F I L M

V O N

N I K O L A U S

G E Y R H A LT E R

ABENDLAND Oostenrijk - 2011 - 1u 30min REGIE: Nikolaus Geyrhalter D: Duits OT: Engels VERTONINGEN: Vrij 9/5 (17:00) in Soetezaal (STUK)  Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Man on Fire (Wolfgang Pielmeier - 2014 - 20min) Regie und Kamera

NIKOLAUS GEYRHALTER WOLFGANG WIDERHOFER WOLFGANG WIDERHOFER, NIKOLAUS GEYRHALTER, MARIA ARLAMOVSKY LEA SABY, HJALTI BAGER-JONATHANSSON, ANDREAS HAMZA, LENKA MIKULOVA, NICOLAS JOLY, EKKEHARD BAUMUNG OLIVER SCHNEIDER OLIVER SCHNEIDER, CHRISTOPH GRASSER, ENGELBERT OBEX, CHRISTOPH STEINER, GERALD PIESCH, MARIA ARLAMOVSKY LUCY ASHTON, PATRICIA RÜTTEN-FUSTER SEBASTIAN ARLAMOVSKY LUCY ASHTON, PHILIPP MAYRHOFER, PALO PEKARCIK, PATRICIA RÜTTEN-FUSTER, ALESSANDRA CARDONE, ANJA GRÜNER, BRYAN CARTER, JOSÉ MARTOS, WANDA TRAEGER, VALENTINA FRIGERIO, OLIMPIA PIETRANGELI, NATHALIE RENDEVSKI SAVARICAS MICHAEL KITZBERGER MARKUS GLASER INGO HOLUB, SABINE MAIER DANIEL FRITZ NIKOLAUS GEYRHALTER, MARKUS GLASER, MICHAEL KITZBERGER, WOLFGANG WIDERHOFER Schnitt und Dramaturgie

Buch

De maker van Our Daily Bread maakt in deze poëtische film een nachtelijke reis door Europa en komt terecht in een wereld van bewakingsfirma’s, nachtverplegers, eindeloos aanslepende vergaderingen en non-stop hulpverlening, maar ook van clandestiene vluchtelingen, excessief feestgedruis en platvloers vermaak. Met veelal woordeloze maar veelzeggende sequenties laat hij zien hoe Europa, dat zichzelf zo graag afschildert als de kroon van de Westerse beschaving, van gezicht verandert eens de zon ondergaat. Soms lijkt het of het avondland haar laatste adem uitblaast. Ton

2nd Unit Kamera

Kameraassistenz

Projektentwicklung und Recherchen

Recherchen und Aufnahmeleitung

Setaufnahmeleitung

Produktionsleitung

Sound Mixing

Sound Design

Filmgeschäftsführung

Produzenten

w w w. abe n d la nd - f ilm. a t

Design by Fabian Geyrhalter Design www.geyrhalter.com

17


FILMS in het depot GOOD OL’ FREDA Première VK, VS - 2013 - 1u 26 REGIE: Ryan White D: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (19:30) in aanwezigheid van Freda Kelly & ma 5/5 (17:00) in Het Depot

De 17-jarige verlegen Freda Kelly is gestopt met school en fan van een kleine band van een paar jongens uit de buurt, The Beatles. Net voor hun grote doorbraak vragen ze Freda om voor hen te werken. Ze zal van begin tot het einde The Beatles-mania vanop de eerste rij meemaken. Voor het eerst in 50 jaar vertelt de bescheiden Freda haar verhaal, een schatkist aan inside informatie over dé ultieme popband. Een liefdevolle, nostalgische documentaire die ervoor zorgt dat je nadien breed glimlachend Love Me Do op je iPod zwiert.

© courtesy of Freda Kelly

De Leuvense concertzaal Het Depot is al jaren een begrip in ons land. Sinds Het Depot vorig jaar helemaal vernieuwd werd, is ze nog meer dan voorheen de perfecte plek voor filmprojecties. De zaal, oorspronkelijk een filmzaal overigens, werd uitgerust met nieuwe luxueuze cinemazeteltjes. Geen beter denkbare zaal voor een reeks documentairefilms waarin muziek centraal staat.

SPARK: A BURNING MAN STORY

MISTAKEN FOR STRANGERS

BEWARE OF MR. BAKER

Première VS - 2013 - 1u 24min REGIE: Tom Berninger D: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (17:00) & zo 4/5 (21:30) in Het Depot

Première VS - 2012 - 1u 40min REGIE: Jay Bulger D: Engels VERTONINGEN: Za 3/5 (21:30) & zo 4/5 (15:00) in Het Depot

Matt Berninger, frontman van de veelgeprezen rockband The National, plukt eindelijk de vruchten van vele jaren hard werk. Zijn jongere broer Tom is een onbeholpen nietsnut met een hoge aaibaarheidsfactor. Matt nodigt Tom uit als roadie op de eerste grote wereldtournee van The National. Wat begint als een rockumentary vervloeit al snel in een doodeerlijk portret van een geladen broederrelatie bemoeilijkt door onvervulde creatieve ambities

18

Ginger Baker, de legendarische, compleet onvoorspelbare drummer van Cream en Blind Faith blikt terug op zijn bewogen leven. Zijn drieste karakter is minstens zo legendarisch als zijn talent. Naast een erg openhartige Baker zelf komen heel wat rocklegendes als Eric Clapton, Johnny Rotten en Charlie Watts aan het woord. Ze getuigen van Baker als een oerkracht waar je maar beter voor uitkijkt. Virtuositeit en krankzinnigheid blijken weer eens akelig dicht bij elkaar te liggen.

Première Litouwen, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, VK, VS - 2013 - 1u 52min REGIE: Steve Brown, Jessie Deeter D: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (19:30) & ma 5/5 (21:30) in Het Depot

Op Burning Man komen ieder jaar 60.000 mensen van over de hele wereld samen, midden in de woestijn om een week samen te feesten, bouwen en leven. Een tijdelijk paradijs waar creativiteit, vrijheid, zelfexpressie en harmonie centraal staan. Maar hoe combineer je deze mooie principes met de praktische realiteit van veiligheid en organisatie? Een schitterend in beeld gebrachte film over het meest fascinerende festival ter wereld.

EUROPE IN 8 BITS Première Spanje - 2013 - 1u 16min REGIE: Javier Polo D: Engels, Spaans OT: Engels VERTONINGEN: Zo 4/5 (17:00) & ma 5/5 (19:30) in Het Depot

Enkele decennia na hun opkomst krijgen oude Gameboys een onverwacht tweede leven. Een wereldwijde ondergrondse scene gebruikt de oude spelcomputers als muziekinstrument met een unieke en herkenbare retroklank. Er is de nostalgie van de jeugdjaren, maar ook de rebellie tegen het idee dat nieuwer altijd beter is. Een aanstekelijke, vrolijke documentaire over muziek van nu, gemaakt met geluid van vroeger.


outside the dox

Een kleurrijke selectie films die afwijken van de klassieke documentaire; non-narratieve, soms woordeloze films, films die gebruik maken van animatietechnieken of een onverwachte, vertelwijze hanteren. Kortom; films die de grenzen van het genre verkennen en zo het medium verbreden en verrijken.

SAMSARA VS - 2011 - 1u 42min REGIE: Ron Fricke D: Geen VERTONINGEN: Za 3/5 (19:30) in Kinepolis

Samsara, Sanskriet voor ‘de cirkel der wedergeboorte’, is al reeds de derde samenwerking tussen cameraman Ron Fricke (Koyaanisqatsi) en producent Mark Magidson. In navolging van de audiovisuele ervaringen Chronos (1985) en Baraka (1992), bouwt het duo daarmee gestaag verder aan een non-narratief en non-verbaal oeuvre waarvoor elke beschrijving tekortschiet. Ze zoeken andermaal de tijdruimtelijke limieten op, wat zich toont in een reeks verbluffende timelapses maar ook in een onbevattelijk productieproces, gespreid over vijf jaar en 25 landen. Het resultaat is een onthutsend spirituele inspectie langsheen wereldlijke wonderen en maatschappelijke contradicties.

DEMONSTRATION

BEYOND CLUELESS

THE MISSING PICTURE

VISITORS

Première Rusland, Spanje - 2013 - 1u 10min REGIE: Victor Kossakovsky D: Geen VERTONINGEN: Woe 7/5 (22:00) & do 8/5 (18:00) in Soetezaal (STUK)

Première VK - 2014 - 1u 29min REGIE: Charlie Lyne D: Engels VERTONINGEN: Do 8/5 (17:00) & vrij 9/5 (19:15) in Labozaal (STUK)

Cambodja, Frankrijk - 2013 - 1u 30min REGIE: Rithy Panh D: Khmer OT: Nederlands VERTONINGEN: Do 8/5 (19:30) in Kinepolis

Première VS - 2013 - 1u 27min REGIE: Godfrey Reggio D: Geen VERTONINGEN: Vrij 9/5 (20:00) in Kinepolis

Op 29 maart 2012 werd in Barcelona massaal betoogd tegen de bezuinigingsplannen van de overheid. Winkels en kantoren sloten uit voorzorg hun deuren. De Russische regisseur Victor Kossakovsky trok samen met 32 studenten documentaire de straat op om het gewoel te filmen. Resultaat is een filmballet waar beelden van demonstranten, politieagenten, brandweermannen en ambulanciers elkaar afwisselen. Met een betoverende film als resultaat.

We zijn er allemaal mee opgegroeid, met de puberale High School films. Ze gaan over populair zijn, erbij horen, loskomen vanonder het ouderlijk gezag en uiteraard... seksueel openbloeien. Regisseur Charlie Lyne gaat op zoek naar de dieperliggende ziel van de tienerwereld via meer dan 200 klassiekers in het genre. Een duizelingwekkende, opwindende, soms akelige sprong in de turbulente tienerwereld.

Uit het fotoalbum van de geschiedenis is een pagina gewist: die van het moorddadige regime van de Rode Khmer. In The Missing Picture, dat voor een Oscar genomineerd werd, gaat de Cambodjaanse regisseur Rithy Panh op zoek naar een waardige fotografische getuigenis van deze gecensureerde genocide. Omdat hij steeds op dezelfde propagandafilms stuit, reconstrueert Panh zijn ontnomen jeugd dan maar zelf d.m.v geboetseerde miniaturen. Maar hoe maak je het onzichtbare terug zichtbaar?

Dertig jaar na Koyaanisqatsi (1982) beroept Godfrey Reggio zich andermaal op de muzikale vaardigheden van componist Philip Glass en verdient hij eens te meer zijn sporen middels verbluffende time-lapse en slow-motioncinema. Visitors zoomt letterlijk in op de glazige blikken van videogamers. Deze film kan men het best omschrijven als een doorvoelde meditatie over de menselijke trance-achtige obsessie met technologie.

19


Activiteiten voor filmprofessionals DOCVILLE is niet alleen een filmfeest voor liefhebbers van documentairecinema, maar ook een ontmoetingsmoment voor filmprofessionals uit binnen- en buitenland. DOCVILLE organiseert ook dit jaar een reeks activiteiten voor deze professionals, filmstudenten en alle aspirant-filmmakers. Meer info en alle praktische details vindt u op de website van DOCVILLE.

WEBDOX #3 Welke impact hebben tablets op de gebruikerservaring? Welke software kan gebruikt worden om gebruikersgegevens op creatieve wijze te visualiseren? Na twee succesvolle edities in 2012 en 2013, dit jaar gaat de 3e WEBDOX conferentie door tijdens de 10de editie van DOCVILLE. WEBDOX #3 bestaat uit één conferentie en vier labs, die plaatsvinden binnen het kader van Docville 2014. De focus ligt op interactieve (web-) documentaires en storytelling, data journalistiek en data analyse. Gedetailleerde info over het programma vindt u op de website van DOCVILLE en op www.mediadesk-vlaanderen.eu.

WANNEER: 7 tot 10 mei 2014 WAAR: STUK Kunstencentrum & 30cc/Wagehuys Er is een beperkt aantal studententickets beschikbaar aan de helft van de prijs.

MASTERCLASS ERWIN WAGENHOFER De Oostenrijkse regisseur Erwin Wagenhofer, bekend van de in België uitgebrachte documentaires We Feed the World (2005) en Let’s Make Money (2008) komt naar DOCVILLE om zijn nieuwste documentaire Alphabet te presenteren aan het publiek. Daarnaast zal hij ook een masterclass geven, gericht op een publiek van documentaire filmprofessionals, filmstudenten en geïnteresseerden. Wagenhofer, wiens werk zich kenmerkt door sociaal engagement én een uitgekiende en straffe cinematografie, vertelt over leven en werk en geeft zijn visie op het documentaire filmvak.

WANNEER: 6 MEI, 14:30 WAAR: STUK Kunstencentrum Gratis voor filmstudenten, pashouders en geaccrediteerden. Meer info: zie website.

STUDIEDAG: RESEARCH EN ARCHIEF Researching the doc De research voor een documentaire filmproductie gebeurt in ons land doorgaans door de regisseur zelf. Maar een algemene regel is dit zeker niet. Vaak worden derden ingeschakeld om deze gespecialiseerde job uit te voeren. Hoe pakt men dit aan in het buitenland? Is een andere aanpak bij ons haalbaar? Creatief met archief Een belangrijk onderdeel van de research voor een documentaire heeft vaak betrekking op het vinden van het juiste en kwalitatief hoogstaand archiefmateriaal. Maar waar begin je de zoektocht het best? Welke archieven bestaan er, nationaal en internationaal? Wat zijn de mogelijkheden wat betreft historisch beeldmateriaal, maar ook recent materiaal? Wat zijn de wettelijke (copyright) bepalingen waar je rekening mee moet houden? Workshop: perspectief in uw fotoarchief Een 2 uur durende workshop waarin we kort en bondig een aantal technieken toelichten om in vlakke tweedimenisonele beelden perspectief brengen en van een foto een bewegend beeldfragment te maken.

ARTES POWERED BY SABAM PRESENTEERT

Uitreiking van een MUZE aan Lydia Chagoll

Ma 5/5 (20:00) in Cinema ZED (STUK)

DOCVILLE heeft de eer ARTES te gast te hebben voor de uitreiking van een Muze aan voormalig ballerina en choreografe en vandaag de dag erg belangrijke Belgisch auteur en documentairemaakster Lydia Chagoll. De uitreiking van deze Muze wordt gevolgd door een vertoning van Chagolls nieuwste film: Ma Bister, waarin de maakster de bewogen geschiedenis vertelt van de Sinti en Roma, een bevolkingsgroep die systematisch gestigmatiseerd, gediscrimineerd en onderdrukt werd en wordt.

20

Deze voorstelling is enkel toegankelijk op uitnodiging.

WANNEER: 10 MEI, vanaf 10:30 WAAR: STUK Kunstencentrum Meer info: zie website.


docville+ sessies Het festival introduceert een nieuw concept. In de DOCVILLE+ sessies gaan we dieper in op een aantal actuele thema’s die aan bod komen in de films op het festival. DOCVILLE organiseert drie debatten, telkens voorafgegaan door een filmvoorstelling, met een panel van specialisten ter zake. De toegang tot de debatten is gratis. Voor de filmvoorstelling die eraan voorafgaat dient u wel een ticket te kopen.

SESSIE 1

SESSIE 2

SESSIE 3

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING & LOKALE HANDEL: TRADE NOT AID

WERELDWIJDE BURGERPROTESTEN

IS ONS ONDERWIJSSYSTEEM ACHTERHAALD?

Werkt ontwikkelingssamenwerking echt of houden we onszelf voor de gek? Is ontwikkelingshulp zoals we die vandaag kennen, de beste manier om Derdewereldlanden te helpen? De film Congo Business Case stelt kritische vragen bij het courante discours van ontwikkelingssamenwerking vandaag de dag. Aanleiding voor een debat met de makers en experts.

Voor deze tweede DOCVILLE+ sessie nemen we de golf van wereldwijde burgerprotesten onder de loep: van de indignados in Spanje en Occupybewegingen wereldwijd tot de volksrevoluties in de Arabische wereld, allemaal zijn het uitingen van burgerprotest tegen de op dat moment heersende status-quo. Aanleiding is de film Everyday Rebellion, die focust op deze opmerkelijke trend. Wat is er aan de hand? Hebben deze verschillende burgerprotestbewegingen iets gemeen?

In zijn nieuwste film Alphabet werpt de Oostenrijkse regisseur Erwin Wagenhofer een kritische blik op het moderne Westerse onderwijssysteem dat – volgens hem – te weinig inzet op creativiteit en onafhankelijk denken. Deze en andere thema’s vormen de aanleiding voor een debat over hoe kinderen volwassen leren worden, over onderwijsmethodes en over creativiteit in de schoolcontext.

In samenwerking met MO* Magazine. Debat: Hans Bauma (NL, regisseur), Daniël Knoop (NL, hoofdpersonage), John Vandaele (MO* Magazine), Nadia Nsayi (beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij Broederlijk Delen en Pax Christi). Bijkomende sprekers worden in de komende weken bekendgemaakt via de website.

WANNEER? Maandag 5 mei 2014 17:15 > Film (Congo Business Case) 19:30 > Debat WAAR? Kunstencentrum STUK

In samenwerking met De Morgen. Debat: regisseurs Arman T. Riahi en Arash T. Riahi en De Morgen-hoofdredacteur Yves Desmet. Bijkomende sprekers worden in de komende weken bekendgemaakt via de website.

WANNEER? Dinsdag 6 mei 2014 19:00 > Film (Everyday Rebellion) 21:30 > Debat WAAR? Wagehuys/30CC

Dit debat wordt georganiseerd in samenwerking met Klasse en in aanwezigheid van regisseur Erwin Wagenhofer. Bijkomende sprekers worden in de komende weken bekendgemaakt.

WANNEER: Woensdag 7 mei 2014, 14:00 > Film (Alphabet) 16:00 > Debat WAAR? Cinema ZED, Kunstencentrum STUK

Om de documentairecinemadistributie en –productie een extra duw in de rug te geven, organiseert DOCVILLE ook dit jaar weer een competitie. Winnaars van de competitie krijgen financiële en/of logistieke ondersteuning. De DOCVILLE-jury, een groep filmprofessionals uit binnenen buitenland, reikt 3 prijzen uit: de Juryprijs voor Beste Internationale Documentaire (aankoop door CANVAS), de Weten & Geweten Prijs (Geschonken door SABAM) en de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.

COMPETITIE 2014

Nieuw is de DOCVILLE Publieksprijs. DOCVILLEbezoekers die zich een DOCVILLE VIP-pas aanschaffen krijgen

stemrecht en bekronen hun favoriete film. Voor de DOCVILLEpublieksprijs komen alle nieuwe (2013 of recenter) internationale films in aanmerking (volledige lijst te raadplegen op de website van het festival). PRIJSUITREIKING De winnaars van de competitie 2014 worden bekend gemaakt op de slotavond, op 10 mei 2014, net voor de vertoning van de slotfilm Focus on Infinity (zie pag. 17). De presentatie is in handen van Frieda Van Wijck. Voor deze slotavond zijn een beperkt aantal tickets te koop. Snel zijn is de boodschap.

21


Dalton Distribution is een filmdistributiewerking die sinds 2013 actief is en als missie heeft om al het moois dat in de wereld van de documentairefilm gemaakt wordt een groter platform en bredere verspreiding te geven. Dalton brengt documentairefilm in de zalen, geeft ze een plaats op video-on-demandplatformen, brengt ze uit op DVD en biedt ze aan aan televisiezenders. Liefhebber van documentairecinema? Hieronder vindt u een greep uit het aanbod. Alle info WWW.DALTONDISTRIBUTION.BE

GEBRUIK DE KORTINGSCODE DCV3QMP! & GENIET

OP € 4 KORTING IEDERE DVD

Dalton bouwde op korte tijd een fraaie DVD-catalogus uit. Het afgelopen jaar verschenen zomaar eventjes 9 uitgaven, zowel internationale als Vlaamse documentaires, waaronder een aantal winnaars van de voorbije editie van DOCVILLE. De DVD’s zijn te koop in dvd winkels in België en Nederland, maar kunnen ook online aangekocht worden in de webshop van Dalton. Voor DOCVILLE-liefhebbers is er goed nieuws: wanneer u een bestelling plaatst op Daltopshop.be kan u bij het afrekenen de vermelde kortingscode invoeren en zo genieten van een korting van 4 euro per DVD! De actie loopt tot en met 20 mei 2014. Check snel www.daltonshop.be!

DALTON ON DEMAND Klanten van Telenet hebben via de TV-theek snel en gemakkelijk toegang tot een breed aanbod documentaires. Het aanbod wordt voor een flink deel verzorgd door Dalton Distribution, die via deze weg DOCVILLE tot in de huiskamer brengt. Maandelijks worden 3 à 4 nieuwe films gelanceerd. Momenteel kan u onder meer genieten van het spraakmakende The Act of Killing, het ontroerende Vergeet me Niet, Winter Nomads, The Gatekeepers en een lange reeks Belgische documentaires, zoals L’Amour des Moules, Rain, Rêve Kakudji, Thank God It’s Friday, Thé ou L’Electricité, State of Play, Mijn Tantes uit Gent, Behind the Redwood Curtain en nog veel meer.

22


WORD DOCVILLE V.I.P.

V.I.P.

& BEKROON JE FAVORIETE FILM

TARIEVEN TICKET € 7,5 REDUCTIETARIEF € 6 - Dagvoorstellingen (alle vertoningen t.e.m. 18u) - Houders van een Leerlingenkaart (middelbare scholieren), Lerarenkaart, Cultuurkaart, STUK-kaart Indien je online een ticket koopt met reductietarief, dien je – per ticket – een reductiekaart voor te leggen bij afhaling.

ZES X ZED-Kaart: € 36

(= 6 toegangtickets)

- Deze kaart is niét strikt persoonlijk - Deze kaart kan niet gebruikt worden bij het online bestellen van tickets - Te koop en te gebruiken op alle voorstellingslocaties

SPECIAAL TARIEF: € 4 Goed nieuws voor de fervente liefhebbers van documentairefilms: DOCVILLE lanceert de DOCVILLE VIP-pas. Deze pas, beschikbaar voor de luttele prijs van 45 euro, geeft toegang tot àlle reguliere filmvoorstellingen op DOCVILLE 2014. Maar er is meer: de DOCVILLE VIP’s beslissen samen wie met de allereerste Publieksprijs van DOCVILLE aan de haal gaat. Immers, alleen de VIP-pashouders hebben stemrecht. Tenslotte zijn er ook allerlei kleinere voordelen verbonden aan de DOCVILLE VIP-pas; een drink met de andere pashouders, flinke korting op de dvd-webshop en dergelijke meer. HOE WORD IK DOCVILLE VIP? Let op! VIP-passen zijn niet te koop via het reguliere ticketsysteem (zie kolom rechts). Wie zich een pas wil aanschaffen, dient op de website van DOCVILLE een aanvraagformuliertje in te vullen. Vervolgens stort u € 45 op het rekeningnummer van Fonk Vzw en bezorgt u de organisatie een pasfoto.

- Alle vertoningen van 10 jaar DOCVILLE + De Brand van Leuven

Ticketverkoop STUK-KUNSTENCENTRUM

ONLINE

Naamsestraat 96 B-3000 Leuven +32 (0) 16 320 320

www.stuk.be www.docville.be

OPENINGSUREN STUK-ONTHAAL: Weekenddagen: ½ uur voor aanvang van de 1e vertoning, doorlopend tot 22u30 Weekdagen: doorlopend open van 10u tot 22u30

WAGEHUYS, M - MUSEUM LEUVEN, HET DEPOT, KINEPOLIS OPENINGSUREN LOCATIES: Steeds een ½ uur voor aanvang van de vertoning. De kassa sluit 15 minuten na start vertoning.

Op de verschillende locaties kan u enkel een ticket voor de betreffende vertoning kopen. Online gekochte tickets liggen klaar op de locatie waar de vertoning plaatsvindt.

Meer info: WWW.DOCVILLE.BE

AVANTPREMIÈR E

Let op! De voorstellingen van DOCVILLE beginnen stipt op tijd. Reserveren is niet mogelijk!

DOCVILLE - INFOBALIE (STUK-KUNSTENCENTRUM) Hier kan u terecht voor meer informatie over het festivalprogramma en alle info voor (internationale) gasten & geaccrediteerden. OPENINGSUREN: Steeds een ½ uur voor aanvang van de 1e vertoning, doorlopend tot 22u30

TR LS

JS RI GROTE MARKT

SELSE STR A

5

CIJ NE

AT

PU

OUDE MARKT

NAAMSESTRA AT

NV OE R

BRUS

KA

Eind augustus 1914 werd Leuven het slachtoffer van blinde oorlogsrazernij. Zowat het hele centrum van de stad werd systematisch vernield door de Duitse bezetter. In De Brand van Leuven vertelt oorlogsjournalist en Leuvenaar Rudi Vranckx hoe het zover is kunnen komen en wat de motieven waren voor deze vreselijke misdaad. Deze korte historische documentaire werd geproduceerd in het kader van de herdenkingsactiviteiten rond 100 jaar WOI en werd mede mogelijk gemaakt door de Stad Leuven en de Vlaamse Gemeenschap (Dep. Internationaal Vlaanderen).

OO CH

7  E40 - E314

BEGIJNHOF HOTEL 

2

6

4 TENLAAN NO STATION DGE BON + LADEUZE PLEIN BL IJD E IN KO M ST ST TIE RA NS AT ES TR AA T

België - 2014 - 30min VERTONINGEN: Woe 7/5 (20:00) & za 10/5 (19:00) in Kinepolis

KRONIEK VAN EEN OORLOGSMISDAAD

3

1

1 Festivalcentrum STUK: Cinema ZED, 6 Het Depot Martelarenplein 12 Labozaal & Soetezaal Naamsestraat 96 7 Festivalhotel Begijnhof Hotel 2 STUK Festivalcafé Naamsestraat 96 Groot Begijnhof 15 3 M - Museum Leuven L. Vanderkelenstraat 28 4 Kinepolis Bondgenotenlaan 145 5 Wagehuys/30CC Brusselsestraat 63

23


SCHEMA OUTSIDE THE DOX

NATIONALE SELECTIE WETEN EN GEWETEN

MUZIEKDOCUMENTAIRES

VRIJ 2/5

INTERNATIONALE SELECTIE

FOCUS OP OOSTENRIJK FESTIVAL FAVORIETEN

15:30 16:30 15:00 16:00 17:00

17:30

18:00

18:30

EVENEMENTEN

19:00

19:30

FILMS IN HET MUSEUM 10 JAAR DOCVILLE DOCVILLE+ SESSIES

PROFESSIONELE ACTIVITEITEN

20:00

20:30

21:00

21:30

22:00

22:30

23:00

23:30

20:00 | Openingsavond: Watermark

KINEPOLIS

ZAT 3/5 17u30 | Sleepless in NY

STUK (ZED) STUK (SOETEZAAL)

19u30 | Sletvrees

21u15 | OdysSea

19u45 | Desert Haze

17u00 | Song from the Forest

KINEPOLIS

19u30 | Samsara

30cc/WAGEHUYS

17u30 | Twin Sisters

M - MUSEUM

19u15 | Happiness

21u15 | God Loves Uganda

17u30 | For No Good Reason

20u30 | Tim’s Vermeer

17u00 | Mistaken for Strangers

HET DEPOT

22u15 | Return to Homs 20u | Love and Engineering

19u30 | Good Ol’ Freda

21u30 | Beware of Mr. Baker

ZON 4/5 STUK (ZED)

15u00 | Il Castello

STUK (SOETEZAAL)

15u00 | Dirty Wars

17u30 | Sacro GRA

19u30 | Before the Last Curtain Falls

15u00 | Dal Profondo

17u30 | Ekopolis

19u15 | Sepideh

21u15 | Inequality For All

17u30 | Ai Wei Wei - The Fake Case

M - MUSEUM HET DEPOT

21u45 | The Pervert’s Guide to Ideology

20u00 | CoC: Berlijn/St. Pet./Halden

KINEPOLIS 30cc/WAGEHUYS

22u15 | Cinema Inch’Allah 21u15 | The Art of Becoming

19u30 | 9999

17u00 | Particle Fever

15u00 | Beware of ...

20u30 | Cutie and the Boxer 19u30 | Spark: A Burning Man Story

17u | Europe in 8 Bits

21u30 | Mistaken for strangers

MAA 5/5 STUK (ZED)

15u00 | Marwencol

20u00 | ARTES: Uitreiking “Muze”

17u15 | We Feed the World 17u15 | Congo Business Case

STUK (SOETEZAAL)

| Sacro 22u0022u15 GRA | Welcome To The Machine

19u15 | See No Evil

21u30 | Freak Out

19u30 | Docville+ Sessie 1

STUK (AUDITORIUM)

19u30 | Alphabet

KINEPOLIS 30cc/WAGEHUYS

17u30 | Sepideh

M - MUSEUM

21u30 | The Great Night

17u30 | For No Good Reason

HET DEPOT

20u00 | Point and Shoot

19u15 | Energized

20u30 | Ai Wei Wei - The Fake Case

17u00 | Good Ol’ Freda

19u30 | Europe in 8 Bits

21u30 | Spark: A Burning Man Story

DIN 6/5 STUK (ZED) STUK (SOETEZAAL)

15u00 | How Much Does Your ...

18u00 | Aidependence

14u00 | M.C. Wagenhofer 17u00 | Dear Zachary

22u15 | A Ciel Ouvert

20u00 | Is the Man Who is ... 19u00 | Project Wild Thing

21u30 | 10% - What Makes A Hero

20u00 | Ne Me Quitte Pas

KINEPOLIS 17u00 | Darwin’s Nightmare

30cc/WAGEHUYS

19u00 | Everyday Rebellion

21u30 | Docville+ Sessie 2

17u30 | Cutie and The Boxer

M - MUSEUM

20u30 | For No Good Reason

WOE 7/5 STUK (ZED)

14u | Alphabet 16u00 | Docville+ Sessie 3

18u30 | La Nuit qu’on Suppose

17u00 | The Pervert’s Guide to Ideology

STUK (SOETEZAAL)

20u30 | Congo Business Case 20u00 | CANVAS: Feel My Love 20u00 | De Brand van Leuven

KINEPOLIS 30cc/WAGEHUYS

17u30 | Our Daily Bread

19u30 | Seeds of time

22u15 || The Alcan Highway 22u15 Revisionaries 22u00 | Demonstration

20u CoC: La Jolla/Oslo/Parijs 21u30 | InRealLife

DON 8/5 STUK (ZED)

15u00 | Stranded

17u15 | Workingman’s Death

STUK (LABOZAAL)

19u45 | What About Eric?

18u00 | Demonstration

STUK (SOETEZAAL)

15u30 | Last ... 17u00 | Beyond Clueless

22u00 | Everyday Rebellion

19u15 | The Ghosts in Our Machine 19u30 | The Missing Picture

KINEPOLIS 30cc/WAGEHUYS

09u30 | WebDox #3 17u30 | Ai Wei Wei - The Fake Case

21u15 | InRealLife 20u00 | The Last Hijack

19u30 | Ekopolis

M - MUSEUM

21u30 | Is The Man Who ...

19u30 | Particle Fever

21u15 | Two Raging Grannies 20u30 | Tim’s Vermeer

VRIJ 9/5 STUK (ZED) STUK (SOETEZAAL) STUK (LABOZAAL)

15u | Story of Children...

18u15 | Commu une..

20u00 | Freak Out

15u00 | Expedition ... 17u00 | Abendland

19u15 | Dirty Wars

15u00 | Before the ... 17u00 | The Special Need

19u15 | Beyond Clueless

30cc/WAGEHUYS

21u15 | Seeds of Time

19u30 | Point and Shoot

KINEPOLIS 15u00 | Energized

17u00 | Virunga

20u00 | Visitors

19u15 | 10% - What Makes a Hero

17u30 | Tim’s Vermeer

M - MUSEUM

22u00 | Song from the Forest 21u00 | Cells

21u30 | God Loves Uganda

20u30 | Cutie and the Boxer

ZAT 10/5 STUK (ZED)

STUK (SOETEZAAL) STUK (LABOZAAL)

15u00 | Autumn Gold 15u00 | Sletvrees

17u15 | The Monastery

10u00 | Studiedag Research & Archief

18u00 | Dal Profondo

KINEPOLIS

24

20u15 | Sleepless in NY

22u15 | Master of the Universe

20u00 | Slotavond: Focus on Infinity 19u45 | The Special Need 19u | De Brand ...

21u30 | The Last Hijack 21u30 | |Ne Me Quitte Pas

19:45 | Shooting Bigfoot

KINEPOLIS 30cc/WAGEHUYS

18u30 | See No Evil

17u00 | Return to Homs

15u30 | Virunga

17u30 | Happiness

19u30 | Twin Sisters

21u15 | The Ghosts in our Machine

24:00

DOCVILLE 2014  

DOCVILLE 2014 - programmabrochure

DOCVILLE 2014  

DOCVILLE 2014 - programmabrochure

Advertisement