Page 1

11

E

EDITIE

1 > 9 MEI ‘15 LEUVEN

WWW.DOCVILLE.BE KUNSTENCENTRUM STUK • CINEMA ZED • KINEPOLIS • M-MUSEUM LEUVEN • 30CC


11

E

EDITIE

03 FESTIVAL FAVORIETEN

NATIONALE SELECTIE 08

10 INTERNATIONALE SELECTIE

WETEN EN GEWETEN 12

14 OUTSIDE THE DOX

FILMS IN HET MUSEUM 15

16 THRILLING DOCS DOCU'S VOOR KINDEREN 18

19 20 21 23 24 2

TV-DOCUMENTAIRES / COMPETITIE ACTIVITEITEN VOOR FILMPROFESSIONALS DOCVILLE+ SESSIES FESTIVALPAS / PRAKTISCH PROGRAMMASCHEMA

INLEIDING Op 1 mei barst de 11e editie van DOCVILLE los en dat betekent: hoogdagen voor liefhebbers van documentaire cinema. Negen dagen lang kan u genieten van een strenge selectie gloednieuwe films, gewikt, gewogen en gekozen door het DOCVILLE-team uit de massa inzendingen en na wereldwijde prospecties. DOCVILLE koos daarbij nadrukkelijk voor documentaire cinema: originele, intrigerende, prikkelende auteurscinema met oog voor cinematografie. Kortom, films die het verdienen op het grote scherm gezien te worden. DOCVILLE is natuurlijk meer dan een reeks filmvertoningen; heel wat vertoningen worden in- of uitgeleid door regisseurs die vanuit alle hoeken van de wereld naar Leuven afzakken. Een aantal maal worden diepgravende vraaggesprekken georganiseerd met filmmakers en specialisten ter zake, waar ook u volop aan kan deelnemen. Daarnaast presenteert het festival opnieuw een reeks DOCVILLE+ Sessies: debatten rond actuele thema’s naar aanleiding van een film op het programma. Voor filmprofessionals (in spe) organiseert DOCVILLE een mooie reeks masterclasses, workshops, lezingen en infosessies. Kortom, DOCVILLE zet meer dan ooit in op verdieping, discussies, gesprekken, reflectie. Het festival sluit af met het bekronen van de strafste films, door jury én publiek. Het is een manier om de distributie en promotie van documentairefilms een duwtje in de rug te geven. De smaak te pakken? Hou dan zeker de werking van Dalton Distribution in de gaten. Deze distributiewerking groeide voort uit DOCVILLE en is het hele jaar door actief als promotor en distributeur van documentairefilms in de zalen, op dvd, video on demand en televisie.


FESTIVAL FAVORIETEN Een strenge selectie gloednieuwe topdocumentaires die furore maken in het internationale filmfestivalcircuit. De focus ligt, zoals u het van DOCVILLE gewend bent, op sterke en verrassende verhalen, originaliteit en knappe cinematografie. De meeste films kennen op DOCVILLE hun Belgische première.

FED UP

Première VS - 2014 - 1u32min REGIE: Stephanie Soechtig D: Engels OT: Nederlands VERTONINGEN: woe 6 mei (19:00) in 30CC/Wagehuys, vrij 8 mei (21:30) en za 9 mei (17:00) in 30CC/Schouwburg De voorstelling van 6 mei wordt gevolgd door een DOCVILLE+ sessie (p. 21).

Ondanks de massale media-aandacht en een obsessie voor uiterlijk blijft het aantal kinderen met overwicht in de westerse wereld dramatisch stijgen. Fed Up onthult de soms verbazingwekkende, verraderlijke praktijken van grote voedingsbedrijven en het gebrek aan politieke wil om de problemen fundamenteel aan te pakken. Deze opzienbarende en verontrustende film toont wat de onwaarschijnlijke impact van suiker is. Niet voor niets wordt Fed Up ook wel de Inconvenient Thruth van de voedselindustrie genoemd.

THE LOOK OF SILENCE SLOTFILM

Première VK, Indonesië, Scandinavië 2014 - 1u38min REGIE: Joshua Oppenheimer D: Indonesisch OT: Nederlands, Engels VERTONING: za 9 mei (20:00) in 30CC/Schouwburg

Dankzij Oppenheimers vorige documentaire The Act of Killing – over de daders van de genocide in Indonesië – ontdekt een familie wie de moordenaar van hun zoon is. De jongste broer is vastberaden om de stilte en de angst te doorbreken en confronteert de moordenaars van zijn broer met het verleden – wat onvoorstelbaar is in een land waar moordenaars jarenlang ongestoord aan de macht blijven.

RED ARMY

Première VS, Rusland - 2014 - 1u16min REGIE: Gabe Polsky D: Engels, Russisch OT: Nederlands VERTONING: ma 4 mei (20:30) in Kinepolis

Het Sovjet ijshockeyteam 'Red Army' was in de hoogdagen van de Koude Oorlog erg succesvol. Grote sportmanifestaties waren in die periode het strijdtoneel waar de ideologische en politieke tegenstellingen fervent werden uitgevochten. Het bizarre levensverhaal van hockeyspeler Slava Fetisov is dan ook een verbijsterende geschiedenisles.

3


FESTIVAL FAVORIETEN

CITIZENFOUR Première VK, VS, Duitsland - 2014 - 1u54min REGIE: Laura Poitras D: Engels, Duits, Portugees OT: Nederlands VERTONINGEN: za 2 mei (19:15) en di 5 mei (19:00) in 30CC/Wagehuys De voorstelling van 5 mei wordt gevolgd door een DOCVILLE+ sessie (p. 21).

Citizenfour is het Oscarwinnende, derde deel van Laura xxx Poitras’ trilogie over het Amerika van na 11 september. Poitras was al een paar jaar met de film bezig toen ze in januari 2013 gecodeerde e-mails ontving van een anonieme bron, Citizen four, de man die later bekend werd als Edward Snowden. Een beklemmende documentaire thriller van ooggetuigen over één van de meest spraakmakende schandalen van het afgelopen decennium: een schandaal waarvan de volle omvang tot op heden nog altijd niet duidelijk is.

THE SALT OF THE EARTH

Diverse - 2014 - 1u39min REGIE: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado D: Diverse OT: Nederlands VERTONING: zo 3 mei (17:00) in Kinepolis

NIGHT WILL FALL

Première VK, VS, Israël, Denemarken 2014 - 1u15min REGIE: André Singer D: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (22:00) en za 9 mei (19:30) in Kinepolis

Toen in april 1945 de concentratiekampen werden bevrijd door geallieerde troepen, legden militairen de gruwel vast op film. De vele uren filmmateriaal werden doorgespeeld aan befaamde filmmakers als Alfred Hitchcock en Sidney Bernstein om er een documentaire van te maken. Het project werd niet volledig afgewerkt en belandde in het archief. Na 70 jaar werd beslist de film te restaureren en af te werken. Night Will Fall is misschien wel de meest huiveringwekkende docu uit de Britse filmgeschiedenis.

4

Fotograaf Sebastião Salgado wist 40 jaar lang de wereld te beroeren met zijn indringende foto’s van de zwoegende, uitgebuite mens op de vlucht, in oorlog, uitgehongerd en radeloos. Maar het jarenlang getuige zijn van sociale ellende vroeg uiteindelijk zijn tol en dus besloot hij om zijn camera te richten op de schoonheid in de wereld: die van de natuur. Wim Wenders maakte, samen met Salgado’s zoon, deze film die niet alleen visueel verbluft maar ook aangrijpt en oprecht inspireert. The Salt of the Earth won op het Filmfestival van Cannes de Special Jury Prize.

THE WANTED 18

Canada, Palestina, Frankrijk - 2014 - 1u15min REGIE: Amer Shomali, Paul Cowan D: Diverse OT: Engels VERTONINGEN: zo 3 mei (18:00) in 30CC/Wagehuys (tijdens Interne Keuken @ DOCVILLE), di 5 mei (13:30) en za 9 mei (19:30) in Cinema ZED

De eerste Palestijnse Intifada begon in 1987 zonder veel geweld, maar als burgerlijke opstand. Eén van de meest markante voorbeelden hiervan was de aankoop van 18… koeien. Het was een poging van bewoners van het bezette gebied om onafhankelijk te worden van de aankoop van Israëlische melk. Maar hun 'opstandige' daad bleef niet onopgemerkt en de koeien werden opgegeven als 'een bedreiging voor de nationale veiligheid van Israël'. Met heerlijke animaties vertelt The Wanted 18 dit onwaarschijnlijke verhaal vanuit het standpunt van de koeien. Een heel ongewone en originele kijk op een oud conflict.


KURT COBAIN: MONTAGE OF HECK VS - 2015 - 2u12min REGIE: Brett Morgen D: Engels OT: Nederlands VERTONINGEN: zo 3 mei (19:30) en vrij 8 mei (19:30) in Kinepolis

In één van de meeste intieme rockdocumentaires ooit gemaakt, kom je als kijker dicht bij het icoon Kurt Cobain. Regisseur Brett Morgen maakte deze geautoriseerde biopic via een perfect mix van Cobains persoonlijke archief, muziek, animatie en onthullende interviews.

3D WACKEN 3D: LOUDER THAN HELL

Première Duitsland - 2014 - 1u35min REGIE: Norbert Heitker D: Engels, Duits VERTONING: di 5 mei (20:00) in Kinepolis

AN HONEST LIAR: THE AMAZING RANDI STORY

Première VS, Canada, Spanje, Italië - 2014 - 1u30min REGIE: Tyler Measom, Justin Weinstein D: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (21:30) en ma 4 mei (19:00) in 30CC/Wagehuys De voorstelling van 4 mei wordt gevolgd door een DOCVILLE+ sessie (p. 21).

De beroemde goochelaar James Randi ontpopte zich tot de grootste scepticus van het paranormale. Zijn bekendste tegenstander was 'lepeltjesbuiger' Uri Geller. Het grappige en fascinerende levensverhaal van Randi toont dat we allemaal vatbaar zijn voor bedrog. Vreemd genoeg zelfs 'The Amazing' Randi zelf.

In Wacken 3D – Louder than Hell toont de bekroonde regisseur Norbert Heitker de unieke sfeer van vier dagen muziek, modder en madness tijdens 's werelds grootste metalfestival. Neem een kijkje op het podium en achter de schermen bij Anthrax, Alice Cooper, Deep Purple, Motörhead, Rammstein en vele anderen. Gefilmd met zes camera’s en 18 stereoscopische 3D camera’s beleef je crowdsurfing en muddiving als nooit tevoren.

GENETIC ME

Première Denemarken - 2014 - 52min REGIE: Pernille Rose Grønkjær D: Deens, Engels OT: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (16:00) in Cinema ZED, zo 3 mei (17:00) in STUK (Soete)

Wordt onze persoonlijkheid bepaald door onze genen? En zo ja, is je eigen genetisch profiel samenstellen ethisch verantwoord? Is opvoeding dan nog wel van belang? Volg de Deense wetenschapsjournaliste Lone Frank op haar reis rond de wereld en maak kennis met de helderste geesten in dit fascinerende onderzoeksveld. Genetic Me is een heldere en soms humoristische documentaire vol verrassingen.

5


FESTIVAL FAVORIETEN

STOP THE POUNDING HEART VS - 2013 - 1u38min REGIE: Roberto Minervini D: Engels VERTONINGEN: di 5 mei (17:00) en do 7 mei (19:15) in Cinema ZED

De jonge Sara is – net als haar 11 zussen en broers – opgegroeid in een streng christelijke familie in landelijk Texas. De opvoeding van de meisjes draait om vroomheid, gehoorzaamheid, onderdanigheid en maagdelijkheid. Wanneer Sara de jonge rodeorijder Colby ontmoet, belandt ze in een heftige identiteitscrisis, waarbij ze zich vragen stelt bij de idealen van haar Bijbelvaste ouders. Een intiem portret over religieus fundamentalisme, de traditionele genderverhoudingen en conservatieve normen die het leven in ruraal Amerika kleuren.

THE WRECKING CREW

Première VS - 2015 - 1u42min REGIE: Denny Tedesco D: Engels OT: Nederlands VERTONING: za 9 mei (20:00) in Kinepolis

DEEP TIME

Première VS - 2015 - 1u29min REGIE: Noah Hutton D: Engels OT: Engels VERTONINGEN: ma 4 mei (17:30) en vrij 8 mei (19:45) in STUK (Labo)

Oeroude oceanen vol leven, Noorse kolonisten, native Americans en grote oliemaatschappijen, allemaal komen ze samen in Deep Time. Een etherisch portret van landeigenaars, ambtenaren en olie-arbeiders te midden in één van de meest productieve oliewinningen van de wereld. Hoe verhoudt de oorspronkelijke bevolking van Noord-Dakota zich ten opzichte van de voortdurende expansie van oliewinning? De ontginning brengt rijkdom en welvaart, maar speelt ook een rol in het ruimere kader van klimaatverandering en ecologie.

6

THE IMMORTALISTS

Première VK, VS, India - 2014 - 1u18min REGIE: David Alvarado, Jason Sussberg D: Engels VERTONINGEN: zo 3 mei (13:30) in 30CC/Wagehuys (tijdens Interne Keuken @ DOCVILLE), di 5 mei (18:00) in STUK (Soete), woe 6 mei (21:00) in 30CC/Schouwburg

Twee uitzonderlijke wetenschappers geloven oprecht dat de eeuwige jeugd mogelijk is. Bill Andrews is een labbioloog en Aubrey de Grey een geniale theoretische bioloog. Ze verschillen in stijl en inhoud, maar zijn verbonden door een gemeenschappelijk doel: veroudering stoppen. Ze gaan openlijk de strijd aan met de oude garde van biologen en wetenschappers die beweren dat dit niet mogelijk én onwenselijk is.

Van Strangers in the Night over You've Lost That Lovin' Feelin' tot Mr. Tambourine Man: de legendarische band The Wrecking Crew zorgde voor de beat, de drums en de swing van heel wat evergreens uit de jaren 60 en 70. De muzikanten van de begeleidingsband zijn nobele onbekenden voor het grote publiek, maar in de muzieksector is hun talent én hun bijdrage tot de muziekgeschiedenis geen publiek geheim. Met zijn film wil regisseur Denny Tedesco en zoon van The Wrecking Crew bandlid Tommy Tedesco hun verhaal vertellen.


MIRAGE MEN

Première VK - 2013 - 1u25min REGIE: John Lundberg D: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (17:00), zo 3 mei (20:00) en woe 6 mei (17:00) in 30CC/Wagehuys

SERGIO HERMAN, FUCKING PERFECT

Nederland - 2015 - 1u20min REGIE: Willemiek Kluijfhout D: Nederlands, Engels OT: Engels VERTONINGEN: zo 3 mei (22:15) in 30CC/Wagehuys, do 7 mei (20:00) in Kinepolis

Sterrenkok Sergio Herman streeft dag in dag uit naar perfectie. Maar de schoonheid en het succes van zijn culinaire kunsten heeft een schaduwzijde. Oud Sluis begint voor hem een zelfgecreëerde gevangenis te worden. Dag in dag uit, zestien tot achttien uur werken, beuken, alles geven ‒ tijd voor zijn kinderen, vrouw, familie, vrienden is er nauwelijks. Om zijn dromen te kunnen waarmaken besluit hij een punt te zetten achter zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis. Dit jaar wordt duidelijk of hij echt zal bereiken wat hij wil. Een eerlijk en intiem portret van de strijd van een man die voor een grote verandering staat.

Al meer dan 60 jaar zijn teams van de Amerikaanse luchtmacht en de inlichtingendienst bezig met het uitbuiten en manipuleren van het geloof in UFO's en buitenaards bezoek. Het was de perfecte dekmantel voor hun clandestiene operaties en technologie. In deze documentaire komen voor het eerst de slachtoffers en mensen die achter deze mythes zitten naar voor.

25 jaar lang leefde Brenda als ‘Breezy’, een jonge drugsverslaafde prostituee die haar eigen kinderen in de steek liet. Na een conflict met een klant besloot ze het roer om te gooien. Vandaag is Brenda een steunpilaar voor jonge vrouwen die hun leven willen veranderen. Met een bescheiden camera kijkt Dreamcatcher mee over de schouder van Brenda in een wereld van verwaarlozing en misbruik, waar de hoop op beterschap en verandering toch niet hopeloos blijkt. Een authentiek portret dat je niet onberoerd laat.

In het Radio 1-programma Interne Keuken interviewen Koen Fillet en Sven Speybrouck wekelijks live twee uur lang vier gasten. De voorbije jaren kwamen al heel wat documentairefilms aan bod in de gesprekken. Dit jaar slaan DOCVILLE en Interne Keuken de handen in elkaar. Koen Fillet en Sven Speybrouck maakten een selectie van 4 straffe films uit het rijk gevulde DOCVILLEprogramma en leiden iedere voorstelling in.

P.8

P.6

P.16

13:30 The Immortalists

P.4

15:30 The Man who Saved the World

18:00 The Wanted 18

Zondag 3 mei (vanaf 11:00) in 30CC/Wagehuys. Het programma omvat 4 films (broodjeslunch tussenin). Tickets: € 30 euro (films + koffie + lunch).

CANVAS AVOND

Première Zweden - 2014 - 1u38min REGIE: Charlotte Landelius, Henrik Stockare, Thomas Jackson D: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (20:00) en woe 6 mei (20:15) in Kinepolis

Première VK - 2015 - 1u38min REGIE: Kim Longinotto D: Engels VERTONINGEN: vrij 8 mei (17:00) en za 9 mei (21:15) in Cinema ZED

INTERNE KEUKEN @ DOCVILLE

11:00 Elephant's Dream

FOODIES

DREAMCATCHER

TE GAST

De interesse in haute cuisine is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid en dit leidde tot een levendige subcultuur van bloggende voedselcritici met één missie: te eten in de beste restaurants van de wereld. In Foodies maken we kennis met een groep lichtelijk bizarre, maar charmante voedselmaniakken en geraken we tot in de meest exclusieve restaurants. Een smakelijke blik op het wereldwijde fenomeen van de ‘foodies’; gepassioneerde, bloggende, rondreizende, culinaire fijnproevers.

CANVAS heeft een hart voor documentaires en is al jaren vaste mediapartner van DOCVILLE. CANVAS reikt niet alleen de CANVAS Prijs van de Jury uit, het ondersteunt het festival ook promotioneel en presenteert ieder jaar een eigen programma tijdens de CANVAS avond. Dit jaar werd er gekozen voor Waiting for August een film van Teodora Ana Mihai over de Roemeense Georgiana, 15 jaar oud en tot gezinshoofd gebombardeerd, wanneer haar moeder naar Italië vertrekt om er te gaan werken. Donderdag 7 mei (19:30) in STUK (Soete)

ARTES powered by SABAM presenteert

NEW TALENT SHOWCASE

ARTES powered by SABAM ondersteunt de audiovisuele auteurs, onder meer door beurzen, een financiële ondersteuning voor jonge filmmakers. Ook nieuw filmtalent wordt begeleid door ARTES. In de New Talent Showcase worden enkele knappe nieuwe korte documentairefilms gepresenteerd van jonge, veelbelovende makers. Maandag 4 mei (19:30) in Cinema ZED.

MANHATTAN, BRUSSEL Kwinten Gernay 24 min

IN EEUWIGHEID Liesbeth de Mey 22 min

PEUT-ÊTRE LE NOIR Juliette Joffé 25 min

7


NATIONALE SELECTIE Al heel wat jaren brengt de Belgische documentairesector een reeks pareltjes voort. DOCVILLE wikte en woog de vele kandidaten en maakte een selectie van 10 straffe films, zowel Nederlandstalige als Franstalige producties. Een round-up van alweer een mooi documentairefilmjaar, aangevuld met een aantal niet te missen premières. De DOCVILLE-jury bekroont de strafste film met de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.

ELEPHANT'S DREAM VK, België - 2014 - 1u14min REGIE: Kristof Bilsen D: Frans, Lingala OT: Engels, Nederlands VERTONINGEN: zo 3 mei (11:00) in 30CC/Wagehuys (tijdens Interne Keuken @ DOCVILLE) en woe 6 mei (19:15) in 30CC/Schouwburg

Een vrouwelijke postbeambte in een vervallen postkantoor, collega’s op een verlaten treinstation en een groep brandweermannen in de enige brandweerkazerne van de stad. De verhalen van drie overheidsinstellingen en hun werknemers in DR Congo bieden een authentieke blik op het dagelijkse (over)leven in Kinshasa. Een verrassend poëtische en empathische kijk op een staat in verval en verandering en tegelijk een film die het Westen een spiegel voorhoudt.

8

IN GOD'S HAND Première België - 2014 - 1u09min REGIE: Peter Woditsch D: Duits, Nederlands OT: Engels VERTONING: zo 3 mei (19:30) in STUK (Soete)

Eind jaren zestig. Een kleine jongen gaat samen met zijn ouders naar een misviering. Tijdens de communie geeft het kind over. De jongen is nu een filmmaker en onderzoekt wat hem toen zo beroerde. In zijn zoektocht ontmoet hij drie priesters, die – verplicht of uit eigen beweging – nu buiten de kerk staan. En een vrouw die, ondanks haar geloof, nooit haar plaats in de kerk kon claimen. Een oprecht portret van de mensen achter het instituut.


LA NEF DES FOUS

België - 2015 - 1u20min REGIE: Patrick Lemy, Eric D'Agostino D: Frans OT: Engels VERTONING: woe 6 mei (19:30) in Cinema ZED

Ze hebben ernstige, strafbare feiten gepleegd. Justitie heeft geoordeeld dat ze op het moment van de feiten niet konden instaan voor hun daden. Ze werden opgesloten voor onbepaalde duur in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Vorst. In vertrouwen onthullen de gedetineerden hun al dan niet realistische hoop om ooit weer vrij te zijn. Een confronterende reis naar een plek waar menselijkheid lijkt vergeten te zijn.

REVEKA

Première België - 2015 - 1u10min REGIE: Benjamin Colaux, Christopher Yates D: Spaans OT: Engels VERTONING: di 5 mei (21:00) in Cinema ZED

TWILIGHT OF A LIFE Première Israël, België - 2014 - 1u05min REGIE: Sylvain Biegeleisen D: Frans OT: Engels VERTONING: za 2 mei (20:00) in Cinema ZED

Toen regisseur Sylvain Biegeleisen te horen kreeg dat zijn 94-jarige moeder nog maar enkele weken te leven had, keerde hij terug naar België om afscheid te nemen. Maar zijn moeder besloot dat haar tijd om te vertrekken nog niet gekomen was. Ze beleefden samen weken van onduidelijkheid en mysterie, met ongelooflijke gesprekken, grappige situaties en poëtische momenten. Twilight of a life is een fascinerende en optimistische tocht die toont dat de herfst van het leven geen angstige periode moet zijn. Een film vol vreugde, hoop en tederheid.

500 jaar na de eerste Spaanse kolonisten wordt de duivelsmijn Cerro Rico nog steeds uitgegraven. Reveka volgt vier Boliviaanse mijnwerkers die dagelijks het prachtige decor van de Andes inruilen voor de afzondering en de duisternis van de mijn, een met geschiedenis en geesten beladen plek. Een zintuigelijke film over de angsten, dromen en het bijgeloof die dagelijkse realiteit zijn in het leven van de mijnwerkers.

Is een oorlog ooit volledig voorbij? Een bom, een bunker, een tank, een soldaat – vier archetypes van oorlogsvoering – leiden ons naar plaatsen waar ooit conflicten heersten. Na het vertrek van het militaire apparaat blijken mensen, objecten en landschappen veranderd. Het gewone leven en de sporen van een oorlog lopen door elkaar heen. Battles is een wonderlijke, filmische observatie van de schemerwereld tussen verleden en heden, oorlog en spel, dreiging en onschuld.

OUR CITY

Première België - 2014 - 1u23min REGIE: Maria Tarantino D: Frans, Engels OT: Engels VERTONING: do 7 mei (19:15) in 30CC/Schouwburg

DEVIL'S ROPE

België - 2014 - 1u28min REGIE: Sophie Bruneau D: Engels OT: Geen VERTONING: ma 4 mei (21:15) in Cinema ZED

We kennen het allemaal, het is ongelooflijk handig, maar heeft tegelijk een erg ambigue connotatie: prikkeldraad. Het biedt bescherming, maar ook uitsluiting. Het vertelt een verhaal over controle, beveiliging, opsluiting, de relatie tussen mens en dier. Een poëtisch, visueel essay over hoe een banaal stuk ijzer opmerkelijk veel onthult over onze manier van denken, leven en zijn in deze wereld.

Première België, Nederland - 2015 - 1u27min REGIE: Isabelle Tollenaere D: Diverse OT: Engels VERTONING: woe 6 mei (21:15) in Cinema ZED

Brussel, de hoofdstad van België én van Europa. Een stad waar diverse etnische achtergronden, rijk en arm, in de openbaarheid of verborgen, zowel naast elkaar als met elkaar, de stad doen leven. Wandel met een taxichauffeur door het Europees Parlement, beleef een rijk gedecoreerd Russisch bal of zweef door de stad vanuit een hangende lift op een groot bouwproject. Regisseur Maria Tarantino schetst een caleidoscopisch portret, een intrigerende compositie die de stad een nieuw gezicht geeft.

KOSMOS

L'HOMME QUI RÉPARE LES FEMMES

België - 2015 - 1u54min REGIE: Thierry Michel, Colette Braeckman D: Frans OT: Engels VERTONING: vrij 8 mei (21:00) in Cinema ZED

BATTLES

vrouwen slachtoffer van seksueel misbruik. Regisseurs Thierry Michel (Katanga Business, Moise Katumbi) en Colette Braeckman vertellen het krachtige verhaal van dokter Mukwege, die – samen met de vrouwen die hij reeds hielp – de strijd aangaat tegen deze barbaarse oorlog.

De regio Kivu in Congo is 's werelds grootste producent van het erts coltan. Maar deze natuurlijke rijkdom blinkt niet voor iedereen. Omwille van de illegale exploitaties verblijven verschillende buitenlandse legers ter plaatse. Reeds 20 jaar zijn er conflicten en werden duizenden

België - 2014 - 1u01min REGIE: Ruben Desiere D: Slovaaks OT: Engels VERTONING: di 5 mei (19:00) in Cinema ZED Deze film wordt voorafgegaan door de korte documentaire Manhattan, Brussels (Kwinten Gernay, 24 min.)

Op de vooravond van een uitzettingsbevel infiltreert regisseur Ruben Desiere in het gekraakte Gesù-klooster in Brussel, een thuis voor 250 vluchtelingen. Desiere werkte samen met enkele krakers aan deze onthullende film, die losjes gebaseerd is op de gelijknamige roman van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz. Een documentaire tussen fictie en realiteit die het leven portretteert van een inwonend gezin dat op het punt staat hun thuis te verliezen.

9


INTERNATIONALE SELECTIE De internationale selectie vormt het kloppend hart van DOCVILLE: een reeks onuitgegeven documentairefilms, geselecteerd uit de bijna 1000 inzendingen en na een lange reeks internationale prospecties. Films die in vele opzichten 'echte cinema' zijn: langspeelfilms met aandacht voor inhoud én vorm, voor cinematografie. De films in deze sectie worden bekeken en beoordeeld door de jury, die hieruit de winnaar van de CANVAS Juryprijs 2015 kiest. 

GARNET'S GOLD

THE VISIT

Première VK - 2014 - 1u15min REGIE: Ed Perkins D: Engels VERTONINGEN: di 5 mei (15:00), do 7 mei (21:15) en za 9 mei (15:00) in Cinema ZED Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Born to Be Mild (Andy Oxley, VK, 15min.)

Première Denemarken, Finland 2015 - 1u30min REGIE: Michael Madsen D: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (22:15) in STUK (Soete), za 9 mei (17:30) in Cinema ZED

Twintig jaar geleden verloor de excentrieke Garnet bijna zijn leven tijdens een trip in de afgelegen Schotse wildernis. Hij vond er een ongewone houten scepter, waarvan hij overtuigd is dat het een merkteken is van een oeroude geheime schat. Gewapend met bundels oude kaarten, een lekkende boot en een zwak hart, gaat de ondertussen oudere Garnet terug, op zoek naar de verloren schat. Wat hij vindt zal zijn leven voor altijd veranderen. Een film over dromen en de doordringende kracht van hoop.

Al eeuwenlang is de mens nieuwsgierig naar wat er zou gebeuren wanneer buitenaards leven op onze planeet zou landen. The Visit bekijkt mogelijke scenario's met experten van over de hele wereld, zoals het 'Office for Outer Space Affairs' van de Verenigde Naties. Michael Madsen, regisseur van het bekroonde Into Eternity biedt een creatieve, soms grappige, maar bovenal fascinerende kijk op existentiële vragen die een mogelijk contact met aliens zou oproepen.

10


PIXADORES

Première Finland, Denemarken, Zweden 2014 - 1u33min REGIE: Amir Escandari D: Engels, Portugees OT: Engels VERTONINGEN: woe 6 mei (19:15) en za 9 mei (21:30) in STUK (Labo)

Vier jonge Brazilianen uit de arme wijken van Saõ Paulo hebben een missie. Zonder enige beveiliging beklimmen ze torenhoge gebouwen om in een unieke stijl graffiti te spuiten. Wanneer ze uitgenodigd worden op de Biënnale in Berlijn is er een cultuurschok: de curator blijkt niet te vatten wat de kern is van 'pixaçao', deze eigen graffiti-stijl. Zijn deze mannen artiesten, anarchisten of criminelen?

ABOVE AND BELOW

Première Zwitserland, Duitsland - 2015 - 1u58min REGIE: Nicolas Steiner D: Engels, Duits OT: Engels VERTONINGEN: zo 3 mei (21:45) en do 7 mei (17:00) in Cinema ZED

SAM KLEMKE'S TIME MACHINE Première VS, Australië - 2015 - 1u30min REGIE: Matthew Bate D: Engels VERTONINGEN: vrij 8 mei (15:00) en za 9 mei (19:30) in STUK (Labo)

In 1977, lang voor de hedendaagse obsessie met selfies en status updates, begon Sam Klemke zijn leven vast te leggen op film. Hij documenteert zijn evolutie van optimistische tiener, over zwaarlijvige dertiger vol zelfspot naar een eerder filosofische vijftiger. Eveneens in 1977 lanceerde NASA de Voyager met de Golden Record: een schets van de mensheid voor eventueel buitenaards leven. Regisseur Matthew Bate combineert deze twee portretten in een luchtige film over tijd, geheugen en wat het betekent mens te zijn.

Leven in een ondergelopen tunnel in Las Vegas, een eenzaam bestaan in de uitgestrekte woestijn in Californië of dan toch maar naar Mars? Voor de personages in Above and Below is dit geen louter theoretische vraag, maar de dagelijkse werkelijkheid. Een prachtig filmisch portret van mensen die uit noodzaak of vanuit hun passie een unieke leefwereld uitbouwen.

HADWIN'S JUDGEMENT

Première VK, Canada - 2015 - 1u27min REGIE: Sasha Snow D: Engels VERTONINGEN: ma 4 mei (19:30) en vrij 8 mei (17:30) in STUK (Labo)

Grant Hadwin leefde jaren in de afgelegen bossen in Brits-Columbia als een gelukkig man. Maar het zien van de verwoesting van deze natuurpracht zette hem uiteindelijk aan tot een extreme (en onredelijke) daad, die tegengesteld was aan alles waar hij ooit voor stond en hem de meest gehate man van Canada maakte. Een visueel meeslepende documentaire over milieu en obsessie, over een man die weigert zich te verzoenen met wat hij als fout ervaart en de extreme gevolgen daarvan.

THE RUSSIAN WOODPECKER Première VK, VS, Oekraïne - 2015 - 1u20min REGIE: Chad Gracia D: Russisch OT: Engels VERTONINGEN: woe 6 mei (21:45) en do 7 mei (17:45) in STUK (Soete)

Gefascineerd door de Tsjernobylramp uit zijn jeugd komt Fedor Alexandrovich een duister geheim op het spoor: machthebbers zouden de kernreactor bewust hebben laten ontploffen om een megalomaan, maar gefaald, militair project te verbergen. Deze verrassende paranoïde thriller won de Juryprijs op Sundance.

KILLER SLOPE

Première Nederland, Nepal, China - 2014 - 1u45min REGIE: Geertjan Lassche D: Nederlands, Engels OT: Engels VERTONINGEN: di 5 mei (19:45) en vrij 8 mei (18:00) in STUK (Soete)

Een Nederlands team van twaalf klimmers maakt zich klaar om in de Himalaya een bergtop ‒ waar eerder al twee Nederlanders om het leven kwamen ‒ te trotseren. De overweldigende schoonheid van de bergen, de vergezichten en de zonsopgangen doen niets af aan de risico’s: lawines en sneeuwstormen bedreigen elk moment het succes van de expeditie. Wacht je op het team of trek je zelf een sprint naar de top? In deze spannende documentaire worden de deelnemers dicht op de huid gefilmd en krijgen we een verkenning van de dilemma’s, ego’s, ontgoocheling en euforie van de klimmers.

CARTEL LAND

Première Mexico, VS - 2015 - 1u38min REGIE: Matthew Heineman D: Engels, Spaans OT: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (16:00), woe 6 mei (17:30) en za 9 mei (18:00) in STUK (Soete)

Wanneer een regering er niet in slaagt de veiligheid te garanderen tegen georganiseerde misdaad, is het dan toegestaan om het heft in eigen hand te nemen? Deze vraag ligt aan de basis van Cartel Land, een film over twee mannen die vechten tegen de Mexicaanse drugskartels, tegen wetteloosheid en tegen onrecht.

THE AMINA PROFILE

Première Canada - 2015 - 1u24min REGIE: Sophie Deraspe D: Arabisch, Engels, Frans OT: Engels VERTONINGEN: zo 3 mei (21:30), vrij 8 mei (20:15) en za 9 mei (22:00) in STUK (Soete)

De Syrische Amina Arraf begint een online affaire met Sandra Bagaria uit Montreal. Wanneer Sandra haar aanmoedigt om de provocatieve blog A Gay Girl in Damascus te lanceren vlak voor de Syrische opstand, trekt dit wereldwijd de aandacht. Maar wie is Amina eigenlijk? Bestaat ze eigenlijk wel? De film reist van San Francisco naar Washington, Istanbul, Tel Aviv en Beirut om het mysterie van Amina te ontrafelen. Een intrigerend verhaal met meer dan één verrassing.

11


WETEN EN GEWETEN Een tweede reeks van sterke, onuitgegeven documentairefilms, opnieuw allen in Belgische première op DOCVILLE maar ditmaal met focus op actualiteit en op maatschappelijk hete hangijzers. Films die onderwerpen van een andere kant belichten, films die verrassen, onthullen, die je iets leren, films die je een geweten schoppen. De DOCVILLE-jury bekroont de sterkste film met de Weten & Geweten Prijs.

THE PRICE WE PAY Première VS - 2015 - 1u29min REGIE: Harold Crooks D: Engels VERTONINGEN: ma 4 mei (21:15) en do 7 mei (15:00) in STUK (Labo)

Regisseur Harold Crooks licht het deksel van een vuil potje binnen de globale bedrijfseconomie: de massale belastingontduiking van grote multinationals waardoor regeringen triljoenen dollars aan inkomsten mislopen. Hij onderzoekt de historische oorsprong, hedendaagse realiteit, verstrekkende gevolgen én complexe morele bedenkingen gelinkt aan de ruimverspreide belastingontduiking, specifiek door de multinationals en de superrijken. Een levendig en onthutsend exposé over het flagrante morele failliet van het modern kapitalisme.

12

DEMOCRATS Première Denemarken - 2014 - 1u40min REGIE: Camilla Nielsson D: Engels, Shona OT: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (20:00) en di 5 mei (22:00) in STUK (Soete)

Zimbabwe lijkt maar niet van dictator Robert Mugabe af te komen. De roep om verandering is groot en de Democratische partij MDC-T loopt ver voor in de peilingen. Na één van de meeste bloederige verkiezingen in Afrika is er een nieuwe grondwet nodig. Maar hoe pak je dit aan? De film volgt twee mannen met tegengestelde politieke overtuigingen in een uniek staaltje van rechtstreekse democratie: ze reizen het land door om letterlijk de mening van de burgers over het rechtsysteem en de autoriteit van de president te weten te komen.


THULETUVALU

Première Zwitserland - 2014 - 1u36min REGIE: Matthias von Gunten D: Engels, Inuktitut OT: Engels VERTONINGEN: di 5 mei (13:30) en do 7 mei (17:15) in STUK (Labo)

Terwijl wij de opwarming van de aarde vooral via de media beleven, verandert het voor de mensen uit Thule en Tuvalu hun hele leven. In Thule, Groenland, smelt het ijs aan een recordtempo en Tuvalu, een afgelegen eiland in de Stille Oceaan, is één van de eerste landen die bijna ondergelopen zijn door het stijgende zeeniveau. De film toont hoe bewoners gedwongen worden om hun levensstijl op te geven met een onbekende toekomst in het vooruitzicht.

BIKES VS. CARS

Première Zweden, Brazilië - 2015 - 1u30min REGIE: Fredrik Gertten D: Engels, Portugees, Spaans OT: Engels VERTONINGEN: ma 4 mei (17:00) in 30CC/Wagehuys, do 7 mei (19:30) in STUK (Labo) De voorstelling van 7 mei wordt gevolgd door een DOCVILLE+ sessie (p. 21).

We ervaren het bijna allemaal dagelijks: het verkeer slibt dicht en de lucht zit vol uitlaatgassen. Kortom: er zijn teveel auto's. De fiets kan een oplossing bieden, in Kopenhagen bijvoorbeeld rijdt 40% dagelijks met de fiets. Op wereldschaal zou dat een direct effect hebben op het klimaat. Maar niet iedereen is hier tevreden mee. Er wordt voor biljoenen per jaar geïnvesteerd in lobbywerk en reclame om de autobusiness te beschermen.

CHAMELEON

Première Canada - 2014 - 1u18min REGIE: Ryan Mullins D: Engels VERTONINGEN: zo 3 mei (20:00) en vrij 8 mei (15:00) in Cinema ZED

IK BEN ALICE

LAND GRABBING Première Oostenrijk - 2015 - 1u34min REGIE: Kurt Langbein D: Diverse OT: Engels VERTONINGEN: ma 4 mei (20:00) en do 7 mei (21:45) in STUK (Soete)

Alice is een kleine robot met een lief gezichtje. Ze kan kijken, praten en reageren. Ze gaat als zorgrobot op bezoek bij hoogbejaarden in een testproject om na te gaan of robotica kunnen ingezet worden in de zorgsector. Kan een robot een menselijke band met iemand opbouwen, een mens van vlees en bloed vervangen? De uitkomst van het onderzoek is voor alle betrokkenen onthullend. Een aangrijpende en beklijvende documentaire die heel wat vragen oproept.

THE FORECASTER

Première VS, Duitsland, Australië, Thailand 2014 - 1u40min REGIE: Marcus Vetter, Karin Steinberger D: Engels VERTONINGEN: woe 6 mei (17:00) en do 7 mei (21:15) in 30CC/Schouwburg

Martin Armstrong laat op basis van een zelfontworpen model de computer uitrekenen welke ontwikkelingen in de wereldeconomie op stapel staan. Zijn voorspellingen zijn griezelig accuraat, zo voorspelde hij de onverwachte stijging van de Zwitsere frank. Nu voorspelt het in elkaar storten van de euro t.o.v. de dollar in oktober 2015. Dit alles levert hem veel geld op, maar ook steeds meer vijanden in hoge posities. The Forecaster vertelt zijn opzienbarende verhaal, een verhaal dat klinkt als een filmscenario.

Anas Aremeyaw Anas wordt ook wel de James Bond van de Ghanese onderzoeksjournalistiek genoemd. Zelfs Obama loofde hem voor zijn onderzoeken in anti-corruptiezaken en mensenrechten. Anas is berucht om zijn onorthodoxe onderzoeksmethoden, waarbij hij meestal undercover gaat, en houdt zijn identiteit dan ook angstvallig verborgen. Regisseur Ryan Mullins volgt Anas op de voet in zijn nieuwste zaak en maakt ons getuige van een spannend staaltje misdaadjournalistiek.

Wereldwijd is de traditionele landbouwgrond een steeds gegeerder goed. De vraag naar grond is sterk gestegen nu investeerders plaats zoeken om op grote schaal land te verbouwen voor eten, biobrandstof of winst. De grote spelers in de mondiale agro-industrie hebben hun eigen regels, met grote gevolgen voor families die van hun land gestuurd worden. Land Grabbing laat zien hoe kolonialisme vandaag de dag nog steeds bestaat en functioneert.

Première Nederland - 2015 - 1u20min REGIE: Sander Burger D: Nederlands OT: Engels VERTONINGEN: di 5 mei (17:00) in 30CC/Wagehuys, vrij 8 mei (19:15) in 30CC/Schouwburg

13


OUTSIDE THE DOX De documentairesector vindt zichzelf voortdurend heruit en verkent daarbij de grenzen van wat we klassiek onder 'documentaire' verstaan. Outside the Dox bundelt films die vormelijk van de mainstream afwijken of inhoudelijk en narratief anders zijn. Kortom, een avontuurlijke selectie producties die het begrip documentaire een heel eigen invulling geven en op die manier het genre van binnenuit vernieuwen.

STRANDED IN CANTON Première Zweden, Denemarken, China 2014 - 1u12min REGIE: Måns Månsson, Li Hongqi D: Engels, Frans, Chinees OT: Engels VERTONINGEN: ma 4 mei (22:00) en vrij 8 mei (21:45) in STUK (Soete)

De Congolese ondernemer Lebrun is afgereisd naar China om er goedkope t-shirts op te kopen voor een kandidaat in de presidentiële verkiezingen. Maar er is vertraging opgelopen, de verkiezingen zijn voorbij en de t-shirts waardeloos. Bovendien is zijn visum verlopen en zit hij dus vast in de neonverlichte wereld van Canton. Door het fictieve personage van Lebrun te plaatsen in de echte wereld, laat de Zweedse artiest Månsson de realiteit zien van de vele Afrikaanse immigranten in China. Een onthullend, grappig en uniek cinematografisch experiment over verloren zielen.

ACTRESS

SHORT DOCS: FIRE AND ICE

Première VS - 2014 - 1u26min REGIE: Robert Greene D: Engels VERTONINGEN: woe 6 mei (17:30) in STUK (Labo) en za 9 mei (20:15) in STUK (Soete)

Diverse - 2015 - 1u13min VERTONINGEN: di 5 mei (18:00) en za 9 mei (17:00) in STUK (Labo)

Vier kortere non-narratieve documentaires die je onderdompelen in verschillende, vaak visueel verbluffende werelden of situaties.

LOVE IS ALL: 100 YEARS OF LOVE & COURTSHIP

Première VS, VK - 2014 - 1u10min REGIE: Kim Longinotto D: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (17:00) en ma 4 mei (17:00) in Cinema ZED

Laat je overspoelen door een beeldengolf van ontluikende, heimelijke en onmogelijke liefdes, vertoond op film sinds het ontstaan van de camera. Van de eerste kuise blikken en kushandjes over de buitenechtelijke en driehoeksverhoudingen tot vrije liefde en homoseksuele emancipatie. Door middel van betoverende archiefbeelden brengt Kim Longinotto één grote, overdonderende ode aan 100 jaar Liefde, met hoofdletter L.

14

MOUNTAIN FIRE PERSONNEL Alex Tyson - VS - 2015 - 29min OBIEKT Paulina Skibinska - Polen - 2015 - 15min LA LAMPE AU BEURRE DE YAK Hu Wei - China - 2013 - 15min MOMENTS OF SILENCE, Lars Bergström, Mats Bigert Zweden - 2014 - 14min

SONGS FROM THE NORTH

Première Zuid-Korea, Portugal, VS - 2014 - 1u12min REGIE: Soon-Mi Yoo D: Engels, Koreaans OT: Engels VERTONINGEN: di 5 mei (22:30) en woe 6 mei (17:15) in Cinema ZED

Noord-Korea blijft één van de meest mysterieuze landen ter wereld en wordt vaak gezien door de vervormende lens van chauvinistische propaganda of net spottende satire. Regisseur Soon-Mi Yoo brengt eigen beeldmateriaal, populaire cinema en archiefmateriaal samen tot een documentaire die op een andere manier kijkt naar dit land dat zo tot de verbeelding spreekt. Op unieke wijze probeert de film de psychologie, populaire cultuur en politieke ideologie van absolute liefde van het NoordKoreaanse volk te vatten.

Actrice Brandy Burre (The Wire) gaf haar carrière op om een gezin te stichten met haar vriend Tim. Nu Brandy weer aan het werk wil, loopt haar relatie op de klippen en valt haar gezinsleven uiteen. “We speelden de rollen die we dachten dat we moesten spelen”, analyseert Brandy terugblikkend. Actress is een hybride film over rollen en verlangens, over een complexe persoonlijkheid en stereotyperingen.


Het knappe gebouw van M – Museum Leuven is al jaren een vaste locatie van DOCVILLE en de perfecte plek voor een kleine maar fijne selectie documentaires waarin kunst en kunstenaars centraal staan.

FILMS IN HET MUSEUM HET NIEUWE RIJKSMUSEUM

ART & CRAFT

Première VS - 2014 - 1u29min REGIE: Sam Cullman, Jennifer Grausman D: Engels VERTONINGEN: zo 3 mei (19:30), do 7 mei (19:30) en za 9 mei (17:00)

Niets op aarde is origineel, alles is ergens op gebaseerd. Mark Landis zegt het heel terloops. Al dertig jaar maakt Landis vervalste kunstwerken, die hij wegschenkt aan musea. Totdat Matthew Leiniger, een oplettende medewerker van het Oklahoma City Museum of Art, hem ontmaskert. Op het ritme van jachtige jazzklanken ontvouwt zich het kat-en-muisspel tussen Landis en Leiniger. De camera volgt de vervalser, onderweg naar nieuwe slachtoffers. Hij vindt zichzelf geen oplichter maar iemand met een hobby.

Première Nederland - 2014 - 2u00min REGIE: Oeke Hoogendijk D: Nederlands OT: Engels VERTONINGEN: ma 4 mei (19:30), di 5 mei (17:00) en vrij 8 mei (19:30)

Het befaamde Rijksmuseum zou 5 jaar sluiten voor verbouwingswerken, het werden er uiteindelijk dubbel zoveel. Tien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk achter gesloten deuren de verbouwingsperikelen, de deels opgeslagen onschatbare kunstcollectie en de mensen achter die kunst: de conservatoren met hun eigen visie, de directeuren die op vele fronten strijd moeten leveren, gefrustreerde architecten, boze fietsers en de huismeester, die ‘zijn’ gebouw scherp in de gaten houdt.

HOCKNEY

Première VK - 2014 - 1u52min REGIE: Randall Wright D: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (17:00), ma 4 mei (17:00) en za 9 mei (19:30)

David Hockney is een van de belangrijkste artiesten van zijn generatie. We volgen zijn carrière van zijn eenvoudige achtergrond in Bradford tot in Hollywood, waar hij worstelde met labels als homoseksueel en popart-artiest. Regisseur Randall Wright geeft een unieke kijk op deze onconventionele artiest die alleen maar populairder wordt en op de leeftijd van 77 nog steeds 7 dagen op 7 in de studio werkt.

15


FILMS IN HET MUSEUM

TALES OF THE GRIM SLEEPER OPENINGSFILM Première VS, VK - 2014 - 1u50min REGIE: Nick Broomfield D: Engels VERTONINGEN: vrij 1 mei (19:30), woe 6 mei (18:00) en do 7 mei (22:00) in Kinepolis

In juli 2010 werd Lonnie Franklin Jr. gearresteerd. Volgens de aankacht is hij de beruchte moordenaar 'The Grim Sleeper', een seriemoordenaar die al 25 jaar lang actief is en mogelijk meer dan 100 slachtoffers maakte. Lonnies arrestatie was niet zozeer het resultaat van zorgvuldig speurwerk, maar een zuivere toevalstreffer. Als een ware thriller probeert Tales of the Grim Sleeper op meeslepende wijze te achterhalen wat er nu precies gebeurd is en wie welke rol speelde. Een grimmig, schrijnend en verbazingwekkend verhaal.

IL GESTO DELLE MANI

Première Italië - 2015 - 1u17min REGIE: Francesco Clerici D: Italiaans OT: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (19:30), zo 3 mei (14:30) en do 7 mei (17:00)

THÉÂTRE SOURCE

Kameroen - 2015 - 47min REGIE: Koen Van den Bril D: Frans, Nederlands OT: Nederlands VERTONINGEN: zo 3 mei (17:00), di 5 mei (19:30) en vrij 8 mei (17:00) Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm Obey This Film (Brett Novak, VS, 12min.)

In een sloppenwijk van Douala (Kameroen) zijn meer dan 1000 gezinnen afhankelijk van een modderige bron voor hun watervoorziening. Samen met de inwoners verbouwt beeldend kunstenaar Philip Aguirre deze wasen ontmoetingsplaats om tot een amfitheater. Théâtre Source brengt ‒ naast het levensnoodzakelijke water ‒ nu ook poëzie, schoonheid en fierheid in het dagelijkse leven in deze bidonville in Kameroen. Jan Decleir sprak de stem in van deze inspirerende documentaire die oog heeft voor de rol van kunst en schoonheid als levensbehoefte van de mens.

16

De hedendaagse Italiaanse kunstenaar Valesco maakt in Milaan één van zijn bekende hondsculpturen. We volgen het hele proces, van was tot brons en zien voor onze ogen een kunstwerk ontstaan. Een groep bedreven ambachtsmannen werkt in een 100-jaar oude metaalgieterij waar de traditie van het maken van bronzen sculpturen onveranderd is gebleven sinds de 6de eeuw voor Christus.

THE MAN WHO SAVED THE WORLD

Première Denemarken - 2014 - 1u45min REGIE: Peter Anthony D: Engels, Russisch OT: Engels VERTONINGEN: za 2 mei (18:00) en woe 6 mei (19:30) in STUK (Soete), zo 3 mei (15:30) in 30CC/Wagehuys (tijdens Interne Keuken @ DOCVILLE)

Weinig mensen hebben ooit van hem gehoord. En toch heeft hij miljoenen levens gered. Stanislav Petrov, officier in het Sovjetleger, moest in 1983 een keuze maken die onoverzienbare gevolgen zou hebben. In het controlecentrum waar hij werkt, wordt een raket gedetecteerd die vanuit de VS de Sovjet-Unie aanvalt. Op Petrovs schouders rust de beslissing of de Sovjet-Unie snel als tegenreactie nucleaire raketten lanceert. Een thriller die je doet beseffen hoe dicht de wereld stond bij een Apocalyps.


THRILLING DOCS Het is onmiskenbaar een trend: documentaires maken steeds vaker gebruik van elementen uit de narratieve cinema. Meer nog: sinds een aantal jaar duikt met steeds grotere regelmaat documentaire 'genrecinema' op; films die elementen van thriller-, detective-, heistof horrorfilms verwerken. DOCVILLE wijdt een reeks aan dit verschijnsel en selecteerde 5 thrilling docs. Naar aanleiding van deze reeks organiseert DOCVILLE een lezing Adding Drama to Documentary. Zie p. 20.

THE ARMS DROP

THE IMPOSTER

VK - 2012 - 1u31min REGIE: Bart Layton D: Engels OT: Nederlands VERTONINGEN: zo 3 mei (17:00) in Cinema ZED, ma 4 mei (18:15) in STUK (Soete)

Première Denemarken, Zweden, VK, India 2014 - 1u34min REGIE: Andreas Koefoed D: Engels, Deens OT: Engels VERTONINGEN: di 5 mei (21:15), woe 6 mei (21:15) en za 9 mei (15:00) in STUK (Labo)

December 1995, midden in de nacht. Vier ton wapens worden uit de lucht gedropt boven India. Enkele dagen later keert een Deense man terug naar huis met een groot geheim. Wanneer een Britse wapenhandelaar in India wordt gearresteerd, komt de Deen terug boven water in een grootschalig onderzoek naar de zaak. Als een ware docu-thriller vertelt The Arms Drop het zenuwslopende verhaal van twee mannen die hun leven riskeren, elk met een eigen geheime agenda en de politieke en persoonlijke gevolgen 20 jaar later.

1971

Première VS - 2014 - 1u19min REGIE: Johanna Hamilton D: Engels VERTONINGEN: di 5 mei (19:30) en vrij 8 mei (21:30) in STUK (Labo)

Op 8 maart 1971, terwijl heel Amerika kijkt naar ‘het gevecht van de eeuw’ tussen Mohammed Ali en Joe Frazier, breken 8 gewone burgers binnen in een FBI-kantoor in Pennsylvania. Ze stelen geheime documenten die bewijzen dat de FBI zich te buiten gaat aan illegale spionage en intimidatie van gewone burgers. De acht activisten blijven onbekend. Tot nu. Vier betrokkenen vertellen hun verhaal. Een meeslepend en onwaarschijnlijk verhaal dat vandaag nog even relevant is als toen.

CROPSEY

Première VS - 2009 - 1u24min REGIE: Barbara Brancaccio, Joshua Zeman D: Engels VERTONING: za 2 mei (21:45) en vrij 8 mei (19:15) in Cinema ZED

Nadat filmmakers Brancaccio en Zeman er achter komen dat de urban legend van hun jeugd niet zomaar een mythe was, verdiepen ze zich in het mysterie van de verdwijning van vijf kinderen. Hun zoektocht leidt hen naar een ondertussen ver laten psychiatr isch ziekenhuis, een akelig, leegstaand oud gebouw waarvan gezegd wordt dat het behekst is.

In 1994 verdween de 13 jaar oude Nicholas Barclay uit zijn ouderlijk huis in Texas. Drie jaar lang was er geen enkel teken van leven van Nicholas. En dan, in 1997, kreeg zijn familie een telefoontje uit Spanje. De autoriteiten zeiden dat ze een jongen hadden gevonden die beweerde dat hij Nicholas was. Zus Carey reisde naar Spanje en bracht haar broer terug naar huis. Maar er lijkt iets niet te kloppen aan dit verhaal, dat te mooi om waar te zijn is… Regisseur Bart Layton onderzoekt de vreemde zaak en ontrafelt stukje bij beetje de schokkende waarheid.

17


DOCU'S VOOR KINDEREN Een nieuwigheid op DOCVILLE! Het festival selecteerde 4 documentaires voor kinderen en jonge tieners. Geen al te nadrukkelijk educatieve documentaires, maar mooie, ontroerende en verbazende films die vertrekken vanuit de leefwereld en interesses van kinderen, over thema’s die kinderen na aan het hart liggen.

BRUSSELS WILD

VANAF 10 JAAR

België - 2015 - 52min REGIE: Bernard Crutzen D: Frans, Nederlands OT: Nederlands VERTONINGEN: zo 3 mei (13:30) in STUK (Soete), woe 6 mei (15:15) in STUK (Labo)

Wanneer de Brusselse filmmaker Bernard Crutzen op een avond met de fiets naar huis rijdt, komt hij oog in oog te staan met een vos. Die kijkt hem aan met een brutale blik en lijkt te zeggen: "Wat doe jij hier?" Bernard Crutzen wil de vraag terugkaatsen: "En jij, wat doe jij hier in Brussel? Is de stad wel iets voor jou?" Dezelfde vraag gaat ook op voor de slechtvalken, de padden in de fonteinen, de ringslangen en de kevers in de hoofdstad. De film onderzoekt dit samenleven tussen mens en (wild) dier en stelt de vraag op welke afstand we van elkaar willen of moeten leven? Met de vertelstem van DAAN.

DANCING IN JAFFA VANAF 12 JAAR VS - 2014 - 1u30min REGIE: Hilla Medalia D: Engels, Arabisch OT: Nederlands VERTONINGEN: zo 3 mei (15:00) in STUK (Soete), woe 6 mei (15:15) in Cinema ZED

In Jaffa, nabij Tel Aviv, wonen Joden en Palestijnen naast elkaar. In deze licht ontvlambare wijk tracht Mr. Pierre ‒ een gerenommeerde stijldanser ‒ tien weken lang Palestijnse en Joodse kinderen samen aan het stijldansen te krijgen. Maar hoe kan je samen dansen als je elkaar niet mag aanraken? Barrières worden gesloopt en wantrouwige kinderen veranderen in echte ‘sterren’ op de dansvloer. Met elke danspas brengt de charismatische Mr. Pierre levens in beweging. Deze première wordt gevolgd door een initiatieles ballroomdancing voor tieners! Meer info op de festivalwebsite.

GIOVANNI, ANNE EN DE LOSERS - KORTFILMCOMPILATIE

56min

VANAF 8 JAAR

Giovanni en het Waterballet

De 10-jarige Giovanni heeft een droom: als eerste jongen naar het Nederlands kampioenschap synchroonzwemmen te gaan. Hij is de enige jongen in een wereld van badpakken, speldjes, glittermake-up en kirrende meisjes. Hij traint keihard en trekt zich niets aan van de pesterijen op school, want hij doet tenminste wat hij heel graag wil.

18

Anne vliegt

Nederland 2010 - 21min REGIE: Catherine van Campen D: Nederlands OT: Engels

VANAF 4 JAAR

Première Denemarken, Thailand 2013 - 27min REGIE: Kaspar Astrup Schröder D: Nederlands VERTONINGEN: zo 3 mei (14:00) en woe 6 mei (14:00) in Cinema ZED

Deze compilatie bestaat uit:

Première Nederland - 2014 - 17min REGIE: Astrid Bussink D: Nederlands OT: Engels VERTONINGEN: zo 3 mei (15:00) in Cinema ZED, woe 6 mei (14:00) in STUK (Labo)

STORM

Losers, een film over verlies Nederland 2014 - 16min REGIE: Arianne Hinz D: Nederlands OT: Engels

Storm is een enthousiaste kleuter uit Denemarken. Samen met zijn ouders en kleine broer verhuist hij naar Thailand, het land waar zijn mama geboren is. Daar ontdekt hij allerlei bijzondere dingen. In deze charmante kleuterdocumentaire ‒volledig op hun maat gemaakt ‒ volgt het jongste publiek de alledaagse belevenissen van de kleine Storm vanaf het puntje van de stoel. Een echte aanrader!


PRIJS VOOR BESTE TV-DOCUMENTAIRE Er beweegt iets in de Vlaamse televisiewereld de afgelopen jaren. Met de regelmaat van de klok verschijnen documentairereeksen op het scherm van kwalitatief hoog niveau, gemaakt door tv-makers met passie en visie. Geen neutrale verslaggeving of traditionele duiding bij de actualiteit, geen plat effectbejag dat we kennen van reality-tv, maar producties die getuigen van waar auteurschap. Producties die – net zoals de documentaire auteurscinema – soms ook ongegeneerd subjectief zijn, maar steevast gemaakt zijn met grote integriteit. Reden genoeg voor DOCVILLE om de schijnwerpers te richten op de Vlaamse tv-documentaire. Het DOCVILLE-team nomineerde 5 recente producties voor de Prijs van Beste Vlaamse tv-documentaire. Uit deze 5 nominaties kiest de DOCVILLE-jury de winnaar. Van de genomineerde reeksen kunnen een aantal episodes bekeken worden op de website van DOCVILLE: www.docville.be

WEG VAN BELGIË

PEOPLE OF TOMORROW

DE WERKENDE MENS

HEYLEN EN DE HERKOMST

ONZE JONGENS

Makers: Phara de Aguirre, Inge Vlogaert

Makers: Ibbe Daniels, Joeri Weyn, Jonathan Del Piero, Leen Jonckers, Paul Van Rooy, Michel Vanhove

Maker: Lode Desmet

Makers: Mathias De Neve, Tess Uytterhoeven, Joeri Weyn, Martin Heylen

Makers: Bas Bogaerts, Bram van Paesschen

Een diepmenselijke, ontroerende reeks waarin Phara de Aguirre de persoonlijke verhalen vertelt van uitgewezen asielzoekers en zo pijnlijk duidelijk maakt wat de gevolgen kunnen zijn van uitwijzingen. De aflevering over het Kosovaars gezin was spraakmakend en hartverscheurend.

Een knap in beeld gebracht portret van het fenomeen Tomorrowland; de organisatie, de artiesten, maar vooral de kleurrijke massa bezoekers die van alle uithoeken van de wereld komen dansen en verbroederen in Boom en zo de One World, One Heartgedachte enthousiast in de praktijk brengen.

Een trage, ietwat contraire en alle regels van de hippe flashy televisie vakkundig aan de laars lappende documentaire reeks waarin regisseur Lode Desmet de werkende Vlaming portretteert. Desmet observeert, vertelt, maakt persoonlijke bedenkingen en analyses en stelt rake vragen.

Een boeiende, met veel integriteit en respect gemaakte docureeks waarin Martin Heylen op soms wat naïeve, maar tegelijk mooie en ontwapenende manier toont hoe we allemaal mensen zijn, hoeveel we met elkaar gemeen hebben. Soms ontroerend of pakkend, maar zonder een spatje sensatiezucht.

In deze visueel sterke reeks portretteert fotograaf Bas Bogaerts de Belgische militairen op missie. Een unieke blik achter de schermen die het dagdagelijkse leven in beeld brengt en het menselijk gezicht toont van het militaire apparaat. Kritisch, relativerend, soms zelf humoristisch.

COMPETITIE, JURY EN PRIJSUITREIKING Om de documentaire cinema distributie en productie een extra duw in de rug te geven, organiseert DOCVILLE ook dit jaar weer een competitie. Winnaars van de competitie krijgen – naast eer, glorie en eeuwige roem – ook financiële en/of logistieke ondersteuning. De DOCVILLE-jury, een groep filmprofessionals uit binnen- en buitenland, reikt 4 prijzen uit: de Juryprijs voor Beste Internationale Documentaire (aankoop door CANVAS), de Weten & Geweten Prijs, de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire (Geschonken door SABAM) en – nieuw sinds dit jaar – de Prijs voor Beste Vlaamse Tv-documentaire. Daarnaast wordt ook een Knack Publieksprijs uitgereikt. Hiervoor komen alle nieuwe internationale titels in alle verschillende programmaonderdelen in aanmerking.

PRIJSUITREIKING De winnaars van de competitie 2015 worden bekend gemaakt op de slotavond, op 9 mei 2015 in de 30CC/Schouwburg, voorafgaand aan de vertoning van de slotfilm van DOCVILLE 2015: The Look Of Silence (zie p. 3). De presentatie is in handen van Frieda Van Wijck. Voor deze slotavond zijn een beperkt aantal tickets te koop. Snel zijn is de boodschap.

JURY Internationale selectie Tom Bleyaert, Sofie Benoot, Sheila Curran Bernard Nationale selectie Willemiek Kluijfhout, Peter Jäger, Thomas Balmès Weten & Geweten Paul Pauwels, Ulla Simonen, Hanne Phlypo Tv-documentaire Floris-Jan van Luyn, Mark Didden, Klara Van Es

19


ACTIVITEITEN VOOR FILMPROFESSIONALS DOCVILLE is niet alleen een filmfeest voor liefhebbers van documentairecinema, maar ook een ontmoetingsmoment voor professionals uit binnen- en buitenland. DOCVILLE organiseert ook dit jaar een reeks activiteiten voor professionals, filmstudenten en alle aspirant-filmmakers. Meer info en alle praktische details vindt u op de website van DOCVILLE. DINSDAG 5 MEI

INFOSESSIE PROGRAMMATIE VAN DOCUMENTAIRE CINEMA IN CULTUURCENTRA, GEMEENTECENTRA & BIBLIOTHEKEN

Een infosessie voor programmatoren van CC’s, GC’s en bibliotheken die op beperkte tijd alle nodige praktische, inhoudelijke en technische info aanbiedt om met documentairefilms aan de slag te gaan. Dat documentaire cinema opgang

maakt de laatste jaren zal niemand ontgaan zijn. Niet alleen op internationaal vlak, maar ook in eigen land heeft het genre een nieuw elan gekregen. Deze films zoeken hun weg naar het publiek niet zozeer via de grote commerciële distributeurs, maar via nieuwe kanalen en initiatieven. In een veranderende vertoningswereld spelen ook de CC’s, GC’s en bibliotheken een steeds belangrijkere rol. DOCVILLE organiseert een informatiedag rond documentaire filmprogrammatie. Na een korte inleiding over nieuwe evoluties in de sector worden een reeks nieuwe initiatieven en projecten gepresenteerd en gaan we dieper in op programmatie- en promotiestrategieën en omkadering. Tenslotte wordt ook kort de technische kant van de zaak toegelicht.

WOENSDAG 6 MEI

tijd dat documentaires steevast informatief of educatief moesten zijn, ligt al een tijd achter ons. Documentaires spreken niet meer enkel de ratio aan, maar ook steeds meer de emotie. Naast de inhoud wordt de vorm belangrijker. Documentaires kunnen ontroerend, spannend of soms zelfs komisch zijn. Kortom: vandaag de dag zijn documentaires meer dan ooit 'cinema'. Sheila Curran Bernard (VS) is regisseur, producente, scenariste en schrijfster van de boekenreeks Documentary Storytelling, waarin ze focust op manieren waarop non-fictieverhalen tot leven gebracht kunnen worden. Nadien worden enkele concrete cases toegelicht. Zo komt Peter Anthony, regisseur van de docu-thriller The Man Who Saved The World (te zien in de reeks Thrilling Docs), vertellen over dit bijzondere project.

impact kan user engagement teweeg brengen? De antwoorden ontdek je tijdens deze nieuwste WebDox-conferentie. WebDox introduceert geïnteresseerde mediaprofessionals tot de vele mogelijkheden van recente innovatieve, digitale ontwikkelingen. WebDox nodigt dit jaar de Canadese Mike Robbins uit (The Disaster Resilience Journal) samen met Eva Oyon (Red Cross EU) en Shubhra Prakash van Priya Shakti. We ontvangen ook Matt Adams (Blast Theory).

Inschrijven via de website van DOCVILLE. Een initiatief van DOCVILLE.

Toegang: € 20/€ 15 (studenten). Een initiatief van iDrops en MEDIAdesk Vlaanderen i.s.m. DOCVILLE. Inschrijven via de website www.iflab.net/web-dox.

Toegang: € 10 (filmvoorstelling + masterclass + koffie). Inschrijven via de website van DOCVILLE. Een initiatief van DOCVILLE.

DAY OF THE DOC DISTRIBUTIE EN OUTREACH

Day of the Doc – de dag van de documentaire filmprofessional – is al vele jaren een vaste waarde op DOCVILLE. Dit jaar focust Day of the Doc op het thema distributie en outreach. Het is niet makkelijk om met een documentaire een plaatsje

te veroveren op het witte doek. Toch lukt het de laatste jaren steeds beter. Wat beweegt er in Vlaanderen op dit vlak en wie zijn de spelers? Outreach is hét buzz-woord om je documentaire in de belangstelling te krijgen. Maar hoe werkt het? We halen er een internationale autoriteit ter zake bij en kijken naar ervaringen in Vlaanderen en Nederland. Crowdfunding of crowdsourcing maakt meestal deel uit van een uitgekiende outreach-campagne. België loopt achterop, horen we zeggen. Wat kunnen we vandaag verwachten van deze vorm van publieksbinding? Om je film internationaal in de markt te zetten, heb je vaak een sales agent nodig. Is dat zo? Wat doet een sales agent en hoe doen ze het?

20

Toegang: € 15 euro (masterclass + cases + koffie).

MASTERCLASS KIM LONGINOTTO

Kim Longinotto (°1952, VK) is al jaren een klinkende naam in de documentaire filmwereld. In haar kenmerkende cinema verité-stijl focust ze op actuele, soms controversiële maatschappelijke problemen. Vrouwen- en kinderrechten zijn een vaak wederkerend thema. Ze brak door met Sisters in Law (2005), opgenomen in Kameroen. Haar laatste film, Dreamcatcher, vertelt het verhaal van een prostituée die besluit het roer om te gooien. Het werk van Longinotto werd al meermaals bekroond, onder meer op IDFA, het Filmfestival van Cannes, Sundance Film festival, Sheffield int. Documentary Festival en CPH:DOX. Ze is te gast op DOCVILLE en verzorgt niet alleen een Q&A na de vertoning van Dreamcatcher, maar geeft ook een masterclass aan filmstudenten en filmmakers in spe.

ZATERDAG 9 MEI

Een initiatief van DOCVILLE i.s.m. LOCUS en Flanders Doc.

WEBDOX 4.0 USER ENGAGEMENT

Deze inspirerende lezingenreeks verkent het belang van user engagement voor de verdere ontwikkeling en toekomst van digital storytelling. Welke strategieën wenden zij aan om user engagement te optimaliseren? Welke maatschappelijke

VRIJDAG 8 MEI

Inschrijven via de website van DOCVILLE.

MASTERCLASS ADDING DRAMA TO DOCUMENTARY

Een boeiende lezing door Emmy-winnaar Sheila Curran Bernard (VS), schrijfster van de boekenreeks Documentary Storytelling, over manieren om elementen uit narratieve cinema toe te passen bij het realiseren van een documentaire. De

DONDERDAG 7 MEI

Toegang: € 20 (infosessies + lunch + filmvertoning).

Toegang: € 20 / € 10 (leden Flanders Doc). Inschrijven via de website van DOCVILLE. Een organisatie van Flanders Doc en DOCVILLE met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en MEDIAdesk Vlaanderen.


DOCVILLE+ SESSIES

GRATIS TOEGANKELIJKE DEBATTENREEKS

Een filmfestival is meer dan enkel een reeks vertoningen. Er vinden allerlei festiviteiten plaats, er worden activiteiten voor professionals georganiseerd, voorstellingen worden in- of uitgeleid of gevolgd door een gesprek met specialisten. Met de DOCVILLE+ Sessies gaan we nog een stapje verder: rond een aantal thema’s die aan bod komen in de programmatie zetten we een debat op. Een panel – onder leiding van een moderator – bespreekt de problematiek en beantwoordt vragen van het publiek. De toegang is gratis, maar voor de filmvoorstelling die eraan voorafgaat dient u wel een ticket te kopen.

Sessie 1 maandag 4 mei, 21:00, 30CC/Wagehuys

Sessie 2 dinsdag 5 mei, 21:15, 30CC/Wagehuys

EERLIJK BEDROG – MOREEL VERANTWOORD?

HOE KOSTBAAR IS ONZE ONLINE PRIVACY?

Sceptici discussiëren al decennia over de vraag: "Is het moreel aanvaardbaar om mensen te bedriegen voor hun eigen goed?" Mag een medicus onwerkzame middelen voorschrijven om een placebo-effect op te wekken? Mogen we een alternatieve genezer veroordelen voor het gebruik van technieken waarvan de werking onwaarschijnlijk is of de onwerkzaamheid bewezen? Beiden houden patiënten weg van onnodige medicatie. En wat te doen met een kaartenlegster of ziener die mensen troost biedt met wat in se bedrog is? Goochelaars en mentalisten zijn professionele bedriegers, eerlijke bedriegers – zij inspireren sceptici tot mogelijke antwoorden.

Online privacy is nooit weg geweest uit de actualiteit de laatste jaren, maar sinds terroristengroepen het internet en sociale media actief gebruiken, wordt de vraag des te pertinenter. Moeten we onze privacy opgeven ten voordele van de veiligheid? Of is het recht op privacy absoluut? Hebben we het recht om online 'vergeten te worden' of te verdwijnen? Het is maar een greep uit de vragen die zich stellen en waarover de meningen grondig verschillen.

Deelnemers en moderator van het panel worden bekendgemaakt via de DOCVILLE-website. Dit debat volgt op de première van de film An Honest Liar (zie p. 5).

i.s.m.

Deelnemers en moderator van het panel worden bekendgemaakt via de DOCVILLE-website. Dit debat volgt op de première van de film Citizenfour (zie p. 4).

i.s.m.

Sessie 3 woensdag 6 mei, 21:00, 30CC/Wagehuys

Sessie 4 donderdag 7 mei, 21:15, Kunstencentrum STUK

HOE VERNIETIGEND IS DE SUIKERBOM?

FIETS VS. AUTO

Er is de laatste jaren heel wat te doen rond de effecten van suiker op onze gezondheid. Suiker zou een verwoestend effect hebben op het lichaam en verantwoordelijk zijn voor een dramatische toename van het aantal mensen met overgewicht. Steeds meer wordt teruggegrepen naar vervangers voor de geviseerde geraffineerde suikers. Maar zijn die eigenlijk wel beter? En is het volledig bannen van suiker wel een goed idee?

De discussie over de plaats van de auto in de stad woedt al vele jaren. Moet er bij ruimtelijke ordening en stadsplanning nog langer uitgegaan worden van de auto als belangrijkste vervoermiddel? Moeten we niet eerder inzetten op openbaar vervoer en meer plaats maken voor fietsers? Draait de economie alleen als auto’s het handelscentrum vlot kunnen bereiken? Of heeft een verkeersinfarct net het omgekeerde effect? Moet de fiets een meer centrale plaats krijgen in stedelijk vervoersbeleid? Hoe kunnen we fietsers en auto’s vreedzaam laten samenleven in onze steden?

Deelnemers en moderator van het panel worden bekendgemaakt via de DOCVILLE-website. Dit debat volgt op de première van de film Fed Up (zie p. 3).

i.s.m.

Deelnemers en moderator van het panel worden bekendgemaakt via de DOCVILLE-website. Dit debat volgt op de première van de film Bikes vs. Cars (zie p. 13).

i.s.m.

21


PRESENTEERT

HET BESTE VAN DOCVILLE IN EEN BOX! DOCVILLE presenteert: het beste van de Vlaamse Documentaire Cinema

9

DVD’S

De Vlaamse documentaire cinema beleeft hoogdagen. Een generatie getalenteerde makers levert al een aantal jaren de ene na de andere parel af. Meeslepende en visueel oogstrelende films, gemaakt met lef en visie. Films die niet alleen in eigen land maar ook ver daarbuiten hoge toppen scheren. DOCVILLE, het Internationaal Documentaire Filmfestival, bundelt 9 recente Vlaamse documentaires die u niet mag missen.

€ 49

Deze box is slechts tijdelijk beschikbaar via Knack: www.knack.be/docville. “Een intiem portret van een kunstenaar van weinig woorden en sombere gedachtes maar ook van grote passie en internationale klasse.” — Knack Focus

“Een ontwapenend en intiem portret van de internationaal gelauwerde Magnum fotograaf.”— De Standaard

“Een rauwe microkijk op het oude conflict.” - Knack “Thank God it’s Friday is a touching portrait of one of the hotspots in the Westbank. You will never get as close to the main obstacle to the PalestinianIsraeli contemporary peace process.” - Ludo Abicht

Misschien wel de beste non-fictie boksfilm aller tijden. VPRO

EN Every

Friday the inhabitants of Nabib Saleh, a village in Palestine, put on a protest march, which is then invariably torn apart by rubber bullets and tear gas. The official provocation for the protest dates back to 2009, when the local water source was occupied by the Israeli colony of Halamish, but the underlying reason is obviously the illegal construction of Israeli settlements. A few hundred meters down the road, people are preparing for sjabbat, the weekly day of rest. The contrast between both worlds results in a painfully tangible picture of this protracted conflict. Jan Beddegenoodts & Niel Iwens • Belgium • 50 min • 2013

JAN BEDDEGENOODTS / NIEL IWENS / CAMERA & EDITING JAN BEDDEGENOODTS & NIEL IWENS / TRANSLATION AND SO MUCH MORE RACHEL DE PLAEN & LINAH ALSAAFIN / PRODUCED BY CAMELTOWN / CO-PRODUCED BY NEW IMPACT / SOUNDTRACK SUPPORTED BY DE WERF / SOUNDRACK COMPOSED BY BRENT VANNESTE (STEAK NR8), NATHAN DAEMS (BLACK FLOWER), JOHANNES VERSCHAEVE (THE VAN JETS) DIRECTED BY

JIMMY KETS / EXECUTIVE PRODUCER LAS BELGAS, JURGEN BUEDTS / ASSOCIATE PRODUCER CONGOO, PAUL PAUWELS DAVE MARTIJN / EDITORS MARNIX MATTENS, JURGEN BUEDTS, JAN DE COSTER / STORY EDITING MARNIX MATTENS WITH THE SUPPORT OF THE BELGIAN TAX SHELTER FOR FILM FINANCING / TAX SHELTER INVESTOR JET IMPORT, VOLGA ADDED VALUE, CANVAS, THE CITY OF OSTEND, BUDA ARTS CENTER, SABAM / DISTRIBUTION BENELUX DALTON DISTRIBUTION WWW.CARLDEKEYZER.COM / WWW.JIMMYKETS.BE / WWW.LASBELGAS.BE / WWW.DALTONDISTRIBUTION.BE

DIRECTED & FILMED BY MUSIC

EXTRA: ‘THE TASTE OF FREEDOM’ • JAN BEDDEGENOODTS Belgium • 45 min • 2012 • D: English, Arabic • ST: English NL

Acht maanden lang combineerde Jan Beddegenoodts dance-raves in Israël met protestmarsen in de Palestijnse gebieden.

EN

For eight months Jan Beddegenoodts combined dance raves in Israel with protests in the Palestinian territories.

IN ASSOCIATION AND WITH THE SUPPORT OF

PAL

DIALOGUES: DUTCH, ENGLISH SUBTITLES: DUTCH, ENGLISH FRENCH SOUND: DOLBY 5.1 REGION FREE

© 2014 DALTON DISTRIBUTION / FONK VZW INFO@DALTONDISTRIBUTION.BE WWW.DALTONDISTRIBUTION.BE

PAL

DIALOGEN: ARABISCH, HEBREEUWS DIALOGUES: ARABIC, HEBREW ONDERTITELS: NEDERLANDS, ENGELS SUBTITLES: DUTCH, ENGLISH SOUND: STEREO 2.0 REGION FREE

© 2014 DALTON DISTRIBUTION / FONK VZW INFO@DALTONDISTRIBUTION.BE WWW.DALTONDISTRIBUTION.BE

CREATIVE PRODUCER

JUNIOR

NL Elke vrijdag organiseren de inwoners van het Palestijnse dorp Nabih Saleh een protestmars, die steevast met rubberkogels en traangas uit elkaar wordt gedreven. De officiële aanleiding van het protest dateert uit 2009, toen de waterbron van het dorp werd ingenomen door de Israëlische kolonie Halamish, maar de achterliggende reden is uiteraard de illegale bouw van Israëlische settlements. Enkele honderden meters verder bereiden de mensen zich voor op de sjabbat, de wekelijkse hoogdag. Het contrast van beide werelden resulteert in een pijnlijk tastbaar beeld van dit aanslepende conflict.

THANK GOD IT’S FRIDAY

Les photographes de Magnum ont un métier solitaire. Pour sa série de photos Moments before the Flood, Carl De Keyzer a réalisé quatre années durant un voyage de plus de 120.000 kilomètres le long de la côte européenne, qui menace peu à peu de disparaître dans la mer. Jimmy Kets a suivi durant un an Carl De Keyzer dans cette rigoureuse et solitaire expédition. Tout cela a abouti à OdysSea, un portrait désarmant et intime de ce photographe de Magnum internationalement reconnu. Dave Martijn du groupe rock Goose s’est chargé de la partie musicale de ce documentaire.

BEST MID-LENGTH DOCUMENTARY

FILM FESTIVAL ON HUMAN RIGHTS BUENOS AIRES 2013

THANK GOD IT’S FRIDAY

hebben een eenzaam beroep. Voor zijn fotoreeks Moments Before the Flood maakte Carl De Keyzer een vier jaar durende reis van meer dan 120.000 kilometer langs de Europese kustlijn die langzaamaan in zee dreigt te verdwijnen. In ‘OdysSea - The epic journey of Magnum photographer Carl De Keyzer, Moments Before The Flood’, volgde Jimmy Kets hem gedurende één jaar op deze barre en eenzame tocht. Het resultaat is een ontwapenend en intiem portret van de internationaal gelauwerde Magnum fotograaf. Dave Martijn van Goose schreef de originele muziek voor deze documentaire.

FR

Integer en stijlvol. De Morgen

This stunning documentary, reminiscent ofAUDIENCE Ken Loach’s AWARD FILM FESTIVAL ON HUMAN RIGHTS social realist style, is a welcomed reminder ofBUENOSthe AIRES 2013 power of documentary to capture real life stories in a raw and unmediated way. Hot Docs

NL Magnumfotografen

“Een erg mooie, tedere, respectvolle en ook wel grappige docu.” DE MORGEN “Griet Teck weet de juiste snaar te betokkelen waardoor haar hartverwarmende sfeerportret o zo menselijk is, o zo authentiek, o zo raak en dus o zo diep treft.” FILMMAGIE

A DOCUMENTARY BY

SIEN VERSTEYHE

“Een uitgepuurde en lichtvoetige documentaire, die een zware thematiek draaglijk maakt.” FOCUS KNACK “Feel My Love is wondermooie cinema.” DEWERELDMORGEN

Jean-Pierre Junior Bauwens, 23 jaar en wereldkampioen boksen in de lichtgewicht klasse bij de jeugd, is een jongen van weinig woorden met een heel bijzondere familie. Junior is de oudste van een gezin met zeven kinderen van wie er vier aan autisme lijden. Hij vecht niet enkel voor de overwinning: Junior vecht voor een betere toekomst voor zijn familie en droomt ervan voor hen een groter huis bijeen te boksen. Maar dan slaat het noodlot toe. De film toont de rauwe confrontatie van een liefdevol gezin met de harde werkelijkheid.

NL

feel my love is een pakkende observatie van het menselijke bestaan en schetst een intiem portret over leven en oud worden met dementie. Over een periode van vier seizoenen worden de bewoners van Huis Perrekes gevolgd in hun dagelijkse rituelen, gedragen door elkaar en hun omgeving. Bewust verteld op een lichte toon en met muziek als rode draad kijkt de film naar wat er nog is, niet naar wat verloren ging. feel my love gaat over liefde, loslaten, verwondering en het menselijke verlangen om er te zijn tot het einde.

NL

Jean-Pierre Junior Bauwens, 23 years old and world champion in the lightweight junior category of boxing is a boy of few words who comes from a very special family. He is the oldest of 7 siblings, four of whom suffer from autism. He doesn’t just fight to win titles; he is fighting for a better future for his family. Boxing could be his ticket to buying them all a bigger house. But then tragedy strikes. This film shows the tough clash between a loving family and cold reality.

EN

REGIE: Sien Versteyhe • LAND: België • JAAR: 2012 • DUURTIJD: 53 min • PRODUCTIE: Lionheart Productions - www.lionheart.be

LIONHEART PRODUCTIONS PRESENTS A SIEN VERSTEYHE MOVIE / IN ASSOCIATION WITH BAYA FILMS / WITH THE SUPPORT OF THE FLANDERS AUDIOVISUAL FUND AND BELGIAN FEDERAL GOVERNMENT TAX SHELTER / EDITED BY TOM DENOYETTE / SOUND DESIGN AND MIX THOMAS VERTONGEN / MUSIC RAUW EN ONBESPROKEN / COLOUR CORRECTION VEERLE ZEELMAEKERS / PRODUCER WOUTER SAP

PAL

DIALOGEN: NEDERLANDS DIALOGUES: DUTCH ONDERTITELS: NEDERLANDS, ENGELS SUBTITLES: DUTCH, ENGLISH DUUR/DURATION: 53 min SOUND: STEREO 2.0 REGION FREE

© 2014 DALTON DISTRIBUTION / FONK VZW INFO@DALTONDISTRIBUTION.BE WWW.DALTONDISTRIBUTION.BE

A DOCUMENTARY BY JAN BEDDEGENOODTS

feel my love est une observation bouleversante de l’existence humaine. Le film dépeint un portrait intimiste de la vie et de la façon de vieillir avec la démence. Louise, Bes, Denise, Louisa, Betty, Rosa et Jean vivent ensemble à la Huis Perrekes, une maison d’accueil pour personnes démentes. Le film les suit au cours de leurs rituels quotidiens pendant quatre saisons, tandis qu’ils se soutiennent les uns les autres et peuvent compter sur leur entourage. D’une manière rafraichissante et émouvante, on évoque comment les personnes âgées et le personnel soignant se comportent face à la perte de la mémoire de la génération d’avant-guerre et comment la musique remplit doucement le vide.

FR

JUNIOR HONOURABLE MENTION OF THE JURY DOCVILLE 2012

WINNER BEST INTERNATIONAL SHORT DOCUMENTARY EDGE FESTIVAL 2014

EN feel my love is a compelling observation of human existence and paints an intimate portrait of life and growing old with dementia. Louise, Bes, Denise, Louisa, Betty, Rosa and Jean live together in Perrekes House, a home for people with dementia. They are observed in their daily rituals over a period of four seasons while they are supported by each other and their environment. In a breezy but at the same time moving way, the film shows how older people and caregivers deal with the vanishing memory of the pre-war generation, and how tenderly music fills the void.

Griet Teck

België

2014

DOP GRIET TECK / PRODUCENT WILD HEART PRODUCTIONS, ANNA VAN DER WEE / MONTAGE GRIET TECK / COMPONIST TUUR FLORIZOONE / GELUIDSONTWERP SENJAN VISUEEL ONTWERP AMIRA DAOUDI / MET DE STEUN VAN HET VLAAMS AUDIOVISUEEL FONDS (VAF) EN FLANDERS IMAGE / EEN COPRODUCTIE MET CANVAS EN HUIS PERREKES

PAL

DIALOGEN / DIALOGUES: NEDERLANDS / NÉERLANDAIS / DUTCH ONDERTITELS / SOUS-TITRES / SUBTITLES: NEDERLANDS, FRANS, ENGELS / NÉERLANDAIS, FRANÇAIS, ANGLAIS / DUTCH, FRENCH, ENGLISH DUUR / LONGUEUR / DURATION: 78 MIN STEREO 2.0, REGION FREE

JANSEN /

© 2014 DALTON DISTRIBUTION / FONK VZW INFO@DALTONDISTRIBUTION.BE WWW.DALTONDISTRIBUTION.BE

The Best of DOCVILLE: 7 x Straffe Documentaire Cinema The Best of DOCVILLE is een verwenpakket voor liefhebbers van documentaire cinema. Deze box bevat een selectie van 7 ijzersterke internationale titels die furore maakten in het internationale festivalcircuit en ook op het toonaangevende documentaire filmfestival DOCVILLE hoge ogen gooide. Deze box is exclusief te koop in de webshop van Dalton Distribution: www.daltonshop.be.

€ 45

7

DVD’S Dalton Distribution is de distributiewerking die groeide uit DOCVILLE. Dalton brengt regelmatig dvd’s uit en stelt ook heel wat documentaires beschikbaar via video on demand. Daarnaast verdeelt Dalton documentairefilms in de bioscoopzalen en cultuurcentra in Vlaanderen en Brussel en levert het films aan televisiezenders. Een volledig overzicht van de Dalton-catalogus vindt u op WWW.DALTONDISTRIBUTION.BE.

DALTON ON DEMAND Klanten van Telenet hebben via de TV-theek snel en gemakkelijk toegang tot een breed aanbod documentaires. Het aanbod wordt voor een flink deel verzorgd door Dalton Distribution, die via deze weg DOCVILLE tot in de huiskamer brengt. Maandelijks worden 3 à 4 nieuwe films gelanceerd. Momenteel kan u onder meer genieten van het nog steeds razend actuele Return to Homs, festivalfavorieten als Ne Me Quitte Pas en Good Ol’ Freda en een lange reeks spraakmakende Belgische documentaires zoals 9999, The Sound of Belgium, Feel My Love, Desert Haze en What About Eric?, de Juryprijs-winnaar van DOCVILLE 2014.

22


TOEGANG TOT ÁLLE VERTONINGEN

FESTIVAL

PAS

+ GRATIS DVD!

TICKETVERKOOP STUK KUNSTENCENTRUM

ONLINE

Naamsestraat 96 3000 Leuven +32 (0) 16 320 320

www.stuk.be www.docville.be

OPENINGSUREN STUK-ONTHAAL: Weekdagen: doorlopend open van 10u tot 22u30 Weekenddagen: ½ uur voor aanvang van de 1e vertoning, doorlopend tot 22u30

30CC, M - MUSEUM LEUVEN, KINEPOLIS

PRIJS: 36 EURO

Goed nieuws voor de fervente liefhebbers van documentairefilms: DOCVILLE lanceert de DOCVILLE Festivalpas. Deze pas, die slechts 36 euro kost, geeft toegang tot alle vertoningen. Als extra mogen festivalpashouders 1 gratis dvd kiezen uit het aanbod van de Dalton pop-up store, die dagelijks geopend is in STUK. De pas is strikt persoonlijk. Pashouders dienen voor de vertoning een ticket af te halen aan de infobalie van de locatie in kwestie. HOE KOOP IK EEN FESTIVAL PAS? Let op! Festivalpassen zijn niet te koop via het reguliere ticketsysteem (zie kolom rechts). Wie zich een pas wil aanschaffen, dient op de website van DOCVILLE een aanvraagformuliertje in te vullen.

Meer info: WWW.DOCVILLE.BE

DE LEUVENSE KLIMAATWEEK 2015 M - Museum Leuven en DOCVILLE presenteren in de week nà het festival een extra filmreeks in het kader van de Leuvense Klimaatweek. Tickets kosten slechts 2 euro! Het volledige programma vindt u op de website www.leuvenklimaatneutraal.be.

THULETUVALU

OPENINGSUREN LOCATIES: Steeds een ½ uur voor aanvang van de vertoning. De kassa sluit 15 minuten na start vertoning. Op de verschillende locaties kan u enkel een ticket voor de betreffende vertoning kopen (enkel betaling met cash geld). Online gekochte tickets liggen klaar op de locatie waar de vertoning plaatsvindt. Let op! De voorstellingen van DOCVILLE beginnen stipt op tijd. Reserveren is niet mogelijk, maar u kan uw ticket wel in voorverkoop aanschaffen.

DOCVILLE - INFOBALIE (STUK KUNSTENCENTRUM) Hier kan u terecht voor meer informatie over het festivalprogramma en alle info voor (internationale) gasten & geaccrediteerden. OPENINGSUREN: Steeds een ½ uur voor aanvang van de 1e vertoning, doorlopend tot 22u30

TARIEVEN TICKET € 7,5 REDUCTIETARIEF € 6 - Late voorstellingen (alle vertoningen vanaf 22u) - Houders van een Leerlingenkaart (middelbare scholieren), Lerarenkaart, Cultuurkaart, STUK-kaart Indien je online een ticket koopt met reductietarief, dien je – per ticket – een reductiekaart voor te leggen bij afhaling.

ZES X ZED-Kaart: € 36

(= 6 toegangtickets)

- Deze kaart is niét strikt persoonlijk - Deze kaart kan niet gebruikt worden bij het online bestellen van tickets - Te koop en te gebruiken op alle voorstellingslocaties Speciaal tarief: € 4 Alle voorstellingen van de kinderdocumentaire Storm.

Zwitserland - 2014 - 1u36min REGIE: Matthias von Gunten D: Engels, Inuktitut OT: Engels

LOCATIES T AA

ZIE P. 13.

5

R PU

OUDE MARKT

NAAMSESTRA

AT

KA

VS - 2014 - 1u25min REGIE: Kip Andersen, Keegan Kuhn D: Engels

C JS RI GROTE MARKT

SELSE STR 7 AAT

CIJ NE

NV OE

COWSPIRACY: THE SUSTAINABILITY SECRET

MEER INFO: WWW.DOCVILLE.BE.

BIKES VS. CARS Zweden, Brazilië - 2015 - 1u30min REGIE: Fredrik Gertten D: Engels, Portugees, Spaans OT: Engels

ZIE P. 13.

 E40 - E314

1 2 3 5 7

8

4

HO

BRUS

2

6 3

AN ENLA STATION +

promo?

R ST OL

NOT DGE

BON

LADEUZE PLEIN IJD E IN KO M

BL

TIE

NS

ST ST R

AA T

ES TR

AA T

1

Festivalcentrum STUK: Cinema ZED, Labozaal & Soetezaal Naamsestraat 96 STUK Festivalcafé Naamsestraat 96 M - Museum Leuven L. Vanderkelenstraat 28 / 4 Kinepolis Bondgenotenlaan 145 30CC/Wagehuys Brusselsestraat 63 / 6 30CC/Schouwburg Bondgenotenlaan 21 Ibis Centrum Brusselsestraat 52 / 8 Begijnhofhotel Groot Begijnhof 15

23


SCHEMA VRIJ 1/5

FESTIVAL FAVORIETEN

NATIONALE SELECTIE

FILMS IN HET MUSEUM

13:00 14:30 15:30 16:30 14:00 15:00 16:00 17:00

17:30

THRILLING DOCS

18:00

18:30

19:00

INTERNATIONALE SELECTIE

DOCU’S VOOR KINDEREN

19:30

20:00

20:30

WETEN EN GEWETEN

PROFESSIONELE ACTIVITEITEN

21:00

21:30

22:00

OUTSIDE THE DOX EVENEMENTEN

22:30

23:00

23:30

00:00

19:30 | Openingsavond: Tales of...

KINEPOLIS

ZA 2/5 STUK (ZED)

16:00 | Genetic...

STUK (SOETEZAAL)

20:00 | Twilight of...

17:00 | Love is...

16:00 | Cartel Land

18:00 | The Man who Saved the...

21:45 | Cropsey

20:00 | Democrats

KINEPOLIS

22:15 | The Visit

20:00 | Foodies

30CC/WAGEHUYS

17:00 | Mirage Men

M - MUSEUM

22:00 | Night Will Fall

19:15 | Citizenfour

17:00 | Hockney

21:30 | An Honest Liar

19:30 | Il Gesto della...

ZO 3/5 STUK (ZED) STUK (SOETEZAAL)

14:00 | Storm

15:00 | Dancing...

KINEPOLIS 30CC/WAGEHUYS

M - MUSEUM

17:00 | The Imposter

15:00 | Giovanni...

13:30 | Brussels...

20:00 | Chameleon

17:00 | Salt of the Earth

21:30 | The Amina Profile

19:30 | Kurt Cobain 20:00 | Mirage Men

11:00 | Interne Keuken @ DOCVILLE (Elephant’s Dream, The Immortalists, The Man who..., The Wanted 18)

17:00 | Théâtre...

14:30 | Il Gesto...

21:45 | Above and Below

19:30 | In God’s Hand

17:00 | Genetic...

22:15 | Sergio Herman

19:30 | Art & Craft

MA 4/5 STUK (ZED)

17:00 | Love is All

19:30 | ARTES New Talent... 18:15 | The Imposter

STUK (SOETEZAAL)

17:30 | Deep Time

STUK (LABO)

21:15 | Devil’s Rope

20:00 | Land Grabbing 19:30 | Hadwin’s Judgement

KINEPOLIS

22:00 | Stranded in... 21:15 | The Price we Pay

20:30 | Red Army

30CC/WAGEHUYS

17:00 | Bikes vs. Cars

M - MUSEUM

19:00 | An Honest Liar

17:00 | Hockney

21:00 | DOCVILLE+ Sessie 1

19:30 | Het Nieuwe Rijksmuseum

DI 5/5 STUK (ZED)

11:00 | CC’s...

13:30 | The Wanted...

15:00 | Garnet’s...

STUK (LABO)

19:00 | Kosmos + Manhatt...

17:00 | Stop The...

18:00 | The Immortalists

STUK (SOETEZAAL) 13:30 | ThuleTuvalu

18:00 | Fire and Ice

21:00 | Reveka

22:30 | Songs From the...

19:45 | Killer Slope

22:00 | Democrats

19:30 | 1971

21:15 | The Arms Drop

20:00 | Wacken 3D

KINEPOLIS 30CC/WAGEHUYS

17:00 | Ik ben Alice

M - MUSEUM

19:00 | Citizenfour

17:00 | Het Nieuwe Rijksmuseum

21:15 | DOCVILLE+ Sessie 2

19:30 | Théâtre...

WOE 6/5 STUK (ZED) STUK (SOETEZAAL) STUK (LABO)

14:00 | Storm

15:15 | Dancing...

17:15 | Songs from...

14:00 | Giovanni...

19:30 | La Nef des Fous

17:30 | Cartel Land

14:00 | Masterclass Adding drama...

19:15 | Pixadores

17:30 | Actress

15:15 | Brussels...

21:15 | Battles

19:30 | The Man who Saved the...

KINEPOLIS 30cc/WAGEHUYS 30CC/WAGEHUYS

17:00 | Mirage Men

30CC/SCHOUWBURG

17:00 | The Forecaster

19:15 | Elephant’s...

17:00 | Above and Below

19:15 | Stop the Pounding...

18:00 | Tales of the Grim Sleeper

21:45 | The Russian... 21:15 | The Arms Drop

20:15 | Foodies

19:00 | Fed Up

21:00 | DOCVILLE+ Sessie 3 21:00 | The Immortalists

DO 7/5 STUK (ZED)

17:45 | The Russian...

STUK (SOETEZAAL) STUK (LABO)

17:15 | ThuleTuvalu

15:00 | The Price...

21:45 | Land Grabbing

19:30 | Bikes vs. Cars

21:15 | DOCVILLE+ Sessie 4

20:00 | Sergio Herman

KINEPOLIS 30CC/SCHOUWBURG

M - MUSEUM

21:15 | Garnet’s Gold

19:30 | CANVAS-avond

19:15 | Our City 10:00 | WebDox

17:00 | Il Gesto della...

22:00 | Tales of the Grim Sleeper 21:15 | The Forecaster

19:30 | Art & Craft

VRIJ 8/5 STUK (ZED) STUK (SOETEZAAL) STUK (LABO)

15:00 | Chamele...

17:00 | Dreamcatcher

14:30 | Masterclass Kim L... 15:00 | Sam Kl...

19:15 | Cropsey

21:00 | l’Homme qui Repare les...

18:00 | Killer Slope

20:15 | The Amina Profile

17:30 | Hadwin’s Judgement

19:45 | Deep Time

21:45 | Stranded in... 21:30 | 1971

19:30 | Kurt Cobain

KINEPOLIS 30CC/SCHOUWBURG

19:15 | Ik ben Alice

M - MUSEUM

17:00 | Théâtre...

21:30 | Fed Up

19:30 | Het Nieuwe Rijksmuseum

ZA 9/5 STUK (ZED) STUK (SOETEZAAL) STUK (LABO)

15:00 | Garnet’s...

17:30 | The Visit

10:00 | Day of the Doc

19:30 | The Wanted 18

18:00 | Cartel Land

15:00 | The Arm’s... 17:00 | Fire and Ice

M - MUSEUM

19:30 | Night... 17:00 | Fed Up

17:30

21:30 | Pixadores

20:00 | The Wrecking...

20:00 | Slotavond | The Look of Silence

17:00 | Art & Craft 14:00 15:00 16:00 17:00 13:00 14:30 15:30 16:30

22:00 | The Amina Profile

19:30 | Sam Klemke’s Time...

KINEPOLIS 30CC/SCHOUWBURG

21:15 | Dreamcatcher

20:15 | Actress

18:00

19:30 | Hockney 18:30

19:00

19:30

20:00

20:30

21:00

21:30

22:00

22:30

23:00

23:30

00:00

DOCVILLE 2015 - folder  

DOCVILLE 2015 - folder

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you