Page 1

havana Amsterdam FM Stadszender in de lift

Inclusie f Amsterd ams Student en Festival bijlage

#30

Weekblad voor de Hogeschool van Amsterdam 29 april 2009

Open dag

Van gelatenheid geen sprake in Almere

SM-Party

Afsluiting met diner en dans

maandag 20 april ontbijt

maandag 20 april lunch

maandag 20 april avondeten

dinsdag 21 april ontbijt

dinsdag 21 april lunch

dinsdag 21 april avondeten

woensdag 22 april ontbijt

woensdag 22 april lunch

woensdag 22 april avondeten

donderdag 23 april ontbijt

donderdag 23 april lunch

donderdag 23 april avondeten

vrijdag 24 april ontbijt

vrijdag 24 april lunch

vrijdag 24 april avondeten

Kleffe kledder, taai ongerief


-advertenties-

2

havana


inhoud

10

11

12

onderzoek

onderzoek

onderzoek

Een weekje Sorbon Maandag

Ontbijt Met een lege maag vanuit huis vertrokken. Onderweg visioenen van croissantjes met jam, verse jus, bosbessenthee en koffie. De teleurstelling is groot als ik rond halfacht in de Leeuwenburg arriveer. De kantine gaat pas om 10.00 uur open. Dat trek ik niet. Gelukkig biedt Albert Heijn To Go soelaas. Voor 3,90 euro koop ik daar het gewenste ontbijt. Lekker. Het plan om elke dag bij Sorbon te ontbijten moet ik helaas laten varen.

Huiscateraar onder de loep Op de website belooft HvA-huiscateraar vijfsterrenkwaliteit, juiste prijzen en een origineel assortiment. Maakt Sorbon die beloften waar? Plus: Havana-hoofdredacteur eet een weekje exclusief in de kantine. Paul van de Water Een paar jaar geleden zijn Maison van den Boer en Vitam Catering, twee van ’s lands grootste cateraars, onder de naam Sorbon Campus Hospitality een joint venture gestart. Enige klanten: de HvA en de UvA. Sinds 2006 voorzien 125 medewerkers van Sorbon dagelijks zo’n 65.000 studenten en 8500 medewerkers verspreid over minstens twintig locaties van eten en drinken. Sorbon profileert zichzelf op zijn website als een ambitieus bedrijf ‘dat de beste food & beverage service in de wereld van het onderwijs [wil] bieden’. We lezen verder dat gastvrijheid bij Sorbon meer is dan een glimlach alleen en dat het bedrijf zijn gasten positief wil verrassen en verwachtingen wil overtreffen. De visie van Sorbon bevat een drietal belangrijke pijlers, namelijk een origineel en aantrekkelijk assortiment, de juiste prijs en vijfsterrenkwaliteit.

ningen (IT&V) van de HvA en verantwoordelijk voor de catering, benadrukt dat ‘de HvA het contract tussentijds kan opzeggen als er sprake is van onvoldoende presteren’. In de wandelgangen van het bestuur en het management van de HvA/UvA horen we dat er sprake is van grote ontevredenheid. Vorig jaar heeft Sorbon een groot evaluatieonderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn niet openbaar, maar het is wel duidelijk dat

Dinsdag

Lunch

een kostenplaats van vijf cijfers opgeven terwijl de HvA toch echt werkt met kostenplaatsen van zes cijfers. We zijn dan ook benieuwd wie de uitgebreide lunch voor de Havana-redactie gaat betalen. Verder kun je als afleveradres uitsluitend een UvA-locatie selecteren. Handig als je bij de UvA werkt, maar minder voor de hand liggend als je je geld verdient bij de HvA. Opmerkelijk is ook dat na het versturen van onze bestelling

Het contract In 2005 sloten de HvA en de UvA een cateringcontract af met Sorbon. Daarmee werd het bedrijf uit Schijndel vanaf 2006 de exclusieve cateraar van de HvA en de UvA. Dat houdt in dat de joint venture het alleenrecht heeft op alle restauratieve diensten binnen de muren van beide instellingen voor hoger onderwijs. Over de looptijd van het contract bestaat verschil van inzicht. Paul Doop, vice-voorzitter van het CvB: “Volgens mijn interpretatie loopt het contract af op 1 januari 2011. Er is een optie om het met vijf jaar te verlengen, maar dat hoeft niet.” Noud van den Boer, mede-eigenaar van Sorbon: “Het contract loopt af op 1 januari 2016, maar in 2010 is er een kritische tussentijdse evaluatie. Wij hebben duidelijk een commitment tot 2016.” Wijnand Scholtens, directeur Informatietechnologie en Voorzie-

de sperziebonen zijn te zacht en de biefstuk is niet goed gebakken. Taai ongerief. Het intensief kauwen van het vlees doet je beseffen dat je eet. Mijn moeder noemde dat met lange tanden eten. Ik zie om mij heen allerlei mensen met lange tanden. Het toetje? Mona Boordevol. Lekker. Hoeveel betaal je voor de maaltijd? Van mijn personeelskaart is 9,38 euro afgeschreven. Wat prijs-kwaliteitverhouding betreft scoort Sorbon bij het avondeten onder de maat.

In de wandelgangen horen we dat er sprake is van grote ontevredenheid

Aan de counter zijn allerlei soorten snacks te koop. Een medewerker wil wel een ei bakken (2,70 euro), maar om nou te zeggen dat hij dat met intrinsieke motivatie doet, gaat een brug te ver. De saladebar heeft lekkere salades: de goedkoopste kost 1,87 euro en voor de duurste betaalt u 3,33 euro. Woensdag ga ik voor een saladelunch. Vandaag kies ik twee warme pistoletjes (wit), twee bakjes halvarine, cervelaatworst, kaas (Old Amsterdam) en een flesje Milk & Fruit van 1,51 euro. Aan de kassa blijkt dat deze maaltijd mij 4,88 euro kost. Voor de gemiddelde beursstudent lijkt mij dit duur, maar met de kwaliteit is niets mis. Jammer dat het een puinzooi is in de kantine. Niemand ruimt z’n eigen troep op en de medewerkers kunnen het ook niet bijbenen. Ik neem het ze niet kwalijk, veeg een tafel schoon en probeer rustig te lunchen in een extreem drukke omgeving.

der uit – 13 euro – want we hebben twee sidedishes besteld, namelijk salades en kroketten. Sorbon levert de lunch keurig op tijd. Onze salades? Helaas, die waren even aan de aandacht van Sorbon ontsnapt. Na één telefoontje met de restaurantmanager wordt dit probleemloos gecorrigeerd. Jammer dat beide salades er nogal onappetijtelijk uitzien. De broodjes hebben duidelijk te lang in een koelcel gelegen. De soep heeft een maïzenasmaak. Er zijn ons wraps beloofd, maar die ontbreken. Op de website van Sorbon staat een aantrekkelijke omschrijving van deze lunch. Helaas is de werkelijkheid geheel anders. Het kan nog erger. Voor een lunch bestaande uit koude, sponzige kadetjes met blaasham en schuifkaas, te weinig fruit, wat melk en een beetje karnemelk rekent Sorbon 6,90 euro per persoon. De kwaliteit van zo’n lunch is onacceptabel. Ik zou het thuis mijn gasten niet willen aanbieden, zelfs niet als ik ze vervelend vind.

Online bestellen Voor de werknemers van de HvA is het handig dat zij direct op de site kunnen bestellen. Van eenvoudige koffie en thee voor vergaderingen tot borrels met snacks en zelfs complete maaltijden voor grote gezelschappen. Helaas zit er wel een klein nadeeltje aan deze functionaliteit. Het bestelformulier is wel heel erg UvA. Zo kun je uitsluitend

een mededeling op het scherm verschijnt dat we binnen vijf minuten een bevestigingsmail zullen krijgen. Die mail hebben we nooit gekregen. Desgevraagd maakt een tamelijk kordate medewerkster van Sorbon ons duidelijk dat die functionaliteit nog niet werkt. Dat hadden we ook kunnen weten. Hoe dan? “Omdat u die mail niet binnen vijf minuten heeft gekregen. Maar u wordt gebeld en dan komt alles goed.” Personeel met humor is en blijft van onschatbare waarde voor een bedrijf. Gebeld zijn we overigens niet.

Diner Nasi goreng met atjar, gadogado, reepjes omelet, heel weinig vlees en kroepoek. Een klein plasje pindasaus zou smaakverhogend moeten werken. Het smaakt niet beroerd, maar het gaat te ver om te zeggen dat deze maaltijd met aandacht en liefde is gemaakt. De pindasaus oogt wat bleekjes en smaakt zoals het oogt. Jammer. Het kost mij 5,80 euro.

Lunch We gaan voor makkelijk en zeker. We kiezen voor salade met extra veel croutons. Milk & Fruit erbij en een droog broodje. De croutons zijn erg droog, maar misschien is dat wel de bedoeling. De salade smaakt goed maar de aardappels zijn net zo droog als de croutons. Dat iedereen de croutons met de hand moet pakken uit een grote kom is toch een beetje eigenaardig. Prijs? 4,42 euro.

Donderdag

Diner

Lunch

Ik heb honger. Vandaag kies ik kalkoen met kip, risotto, venkel en gegrilde ui. Klinkt goed, maar ook nu is de beschrijving beter dan de smaak van het gerecht. De risotto is niet meer dan een kleffe kledder rijst met vervelende harde stukjes en de kalkoen is taai langs de randen. De gegrilde ui smaakt een beetje naar ui en daar is alles mee gezegd. De venkel is al op leeftijd. De fetasalade smaakt goed. Ik heb gekozen voor een toetje van Groene Koe. Lekker. Ik ben niet aangenaam verzadigd, maar ik ben wel verlost van mijn hongergevoel. Die verlossing heeft mij 8,74 euro gekost.

Ik ben een beetje in de war. De indeling van de kantine is veranderd. Ik neem een sandwich gebakken ei met spek, een bakje kwark en Milk & Fruit. Bij de kassa betaal ik 5,92 euro. Is dat veel geld voor een lekkere lunch?

Diner Na bijna een week eten bij Sorbon stemt het mij niet droevig dat er op vrijdag in de gebouwen van de HvA geen warm eten verkrijgbaar is. Thuis wacht mij een overheerlijke maaltijd: spaghetti carbonara en geraspte wortel met appel, rozijnen en cashewnoten. Zelf gemaakt, daar kan geen cateraar tegenop.

Tussen droom en daad…

---------------------------

O.M.A ■ Ochtend, Middag en Avond oftewel O.M.A. Dat is de ietwat misleidende naam van de coffeeshop in de Leeuwenburg. O.M.A. gaat om halftien open en na halfvier is het een met roodwitte linten afgezet no go area. Jammer, want de koffie is er uitstekend. Carla van Lingen, medeeigenaar van Sorbon: “Vanaf 16 april zijn we op dindag- en donderdag tot 19.00 uur geopend.” We nemen bij onze dubbele espresso (1,56 euro) en Heavenly Hazel (1,72 euro) een gevulde koek (1,25 euro). Tja, die lijkt gisteravond nog als puck bij ijshockey gebruikt te zijn. We klagen en we krijgen zonder gezeur een nieuwe koek. Helaas van hetzelfde hardheidsniveau. De klantvriendelijkheid van het personeel is wat minder. Om tien voor halfvier worden we niet meer geholpen. Een grimmige medewerkster van Sorbon bonjourt ons genadeloos naar buiten. Een beetje verbouwereerd staan we aan de andere kant van het roodwitte lint. Waar is die glimlach gebleven? Waarom worden bij O.M.A. onze verwachtingen niet overtroffen?

De prijzen (1)

Een voorverpakte sandwich

kost 3,38 euro. Een half litertje melk kost 99 cent. Soep van de dag? Tussen de 60 en 99 cent, afhankelijk van de soort. Voor 2,70 euro kunnen we een grote beker vers vruchtensap leegdrinken. De dagsalade kost 3,33 euro. Voor een foccaciabroodje betaalt u 1,14 euro, een croissantje kost 1,04 euro een krentenbolletje 0,71 cent. Frisdrank: 1,61 euro voor een petflesje. Elke dag - maar niet op vrijdag - heb je voor 8,75 euro een warme maaltijd, aangevuld met soep of een toetje. Wie voor goedkoper wil gaan, kan kiezen voor een basismenu van 3,89 euro. De vegetariër betaalt 5,09 euro voor een bord warm eten.

De prijzen (2) Opmerkelijk ■ Op de locaties van de UvA is dezelfde warme maaltijd een paar euro goedkoper. Niet omdat je daar wat minder opgeschept krijgt, maar omdat de UvA de maaltijden subsidieert. Bij de HvA is daar geen sprake van.

(als je het laat bezorgen,

Een week geleden hebben we online een lunch voor negen personen besteld. We hebben gekozen voor een lunch Crusts & Crumbs – korsten en kruimels – en die kost ondanks de naam 9,90 euro per persoon. Wij zijn wat duur-

Diner Ik kies voor biefstuk Stroganoff met champignons, tomaat, sperziebonen en nog wat moeilijk thuis te brengen frutseltjes. Is het lekker? Nou nee. De saus is te zuur,

Woensdag Lunch

Vandaag is het de dag van de salade. Leuk, want ik mag zelf samenstellen en opscheppen. Zal ik er soep bijnemen? Een blik op de soepketel brengt me al snel op andere gedachten. Wellicht is de soep heerlijk, maar smaak wordt toch grotendeels bepaald door wat je ziet en deze soep oogt ranzig. Ik ga voor veilig en kies een Mona-toetje. De salade is goed. We betalen 4,69 euro.

Op donderdagavond ben ik bij de slotmanifestatie van het Studentmentorenproject (SMP). Er komen vijftig mensen en Sorbon verzorgt de catering, inclusief een warme maaltijd rond het thema ‘mediterraan’. Jerke van de Woerdt, projectleider SMP: “Misschien hadden we liever iets anders gedaan maar het is verplichte winkelnering. We zitten bij dit soort festiviteiten vast aan Sorbon. Zelf vind ik de kwaliteit van de maaltijd goed maar de prijs is echt veel te hoog. Elders betaal je voor hetzelfde beduidend minder.” Ik vraag aan tal van medewerkers en studenten wat zij van hun themamaaltijd vinden. Het is jammer voor Sorbon, maar vrijwel niemand is enthousiast. Sorbon doet echt te weinig om onze verwachtingen te overtreffen.

havana

niet-take away prijzen.)

Een kan koffie kost bijna 9 euro. Voor een fles mineraalwater (nog geen liter) betaalt u 4,15 euro. Een warme maaltijd bestaande uit voor-, hoofden nagerecht kost al gauw dertig euro en daar komt het drinken nog bij. Koekje bij de koffie? Dat kan ook, maar voor een pond amandelkoekjes betaalt u 18,20 euro. Wie deze koekjes bestelt, laat zich vrijwillig beroven of vindt het prima dat de hva wordt bestolen.

Diner

Lunch er veel voor verbetering vatbaar is. Daarmee lijkt de HvA sterk te staan als ze het contract wil opzeggen of niet willen verlengen.

Vrijdag

--------------------------------------------

betaalwijze:

HvA-pas of chipknip (5 ct toeslag)

U heeft betaald, tot ziens!

havana

havana

Vijfsterrenkwaliteit?

Havana-hoofdredacteur Paul van de Water eet een weekje in de kantine en ontdekt: Sorbon maakt de beloftes niet waar.

13

14 beeldverslag

reportage

SM Party Ruim vijftig studenten en medewerkers kwamen op 23 april bijeen om het Studentmentorenprogramma (SMP) feestelijk af te sluiten. Een studentmentor is een student die een havo-scholier heeft begeleid bij diens studiekeuze. Alle mentoren kregen hun certificaat uitgereikt. Hoogtepunt was de verkiezing van de mentor van het jaar. Deze prijs werd glansrijk gewonnen door Elsa van de Loo. De avond eindigde met een krumping-show van The Faceless. Paul van de Water

Gewoon doorgaan Aspirant-studenten Pabo kijken op de open dag in Almere aandachtig naar een natuurkundeproefje.

De opleidingen in Almere hielden vorige week donderdag open huis, misschien wel de laatste keer onder de vlag van de HvA. Erg? Nee hoor. Medewerkers en (aankomende) studenten halen hun schouders op. Zolang maar niet de indruk ontstaat dat hoger beroepsonderwijs in Almere geschiedenis is. Thijs den Otter

Het contrast tussen de open dag in Amsterdam en de avond in Almere is groot. In Amsterdam hing de binnenstad wekenlang vol met reclameposters en trokken de bijeenkomsten van zaterdag 18 april 9500 geïnteresseerden. Almere telt slechts een handvol opleidingen, en die zitten nog verspreid ook. Rond station Almere Centrum wijst niets erop dat de hogeschool een open avond houdt: er zijn actievoerders van Milieudefensie, een man deelt zijn patat met twee spreeuwen. Borden met een routebeschrijving of studenten die het bezoek begeleiden naar de Aardbei (Pabo) of Alnovum (Information Engineering, Small Business) zijn niet te vinden.

Verkeerd tijdstip Toch hebben de opleidingen beslist niet de handdoek in de ring geworpen. Wie de locaties eenmaal heeft gevonden, treft er vrolijke studenten en enthousiast personeel. Zoals dat bij een open dag hoort. In de ontvangstruimte zijn overal vertegenhavana

SMP-diner Wie is de studentmentor van het jaar geworden?

16

17

woordigers van de opleiding te vinden. Het aantal potentiële studenten is bescheiden. “Ik schat dat we nu zo’n zestig bezoekers hebben gehad,” zegt locatiemanager Frances Meester. “Dat is wat minder dan normaal. Dan komen er op zo’n bijeenkomst honderd tot honderdvijftig geïnteresseerden af. Geen idee waar het aan ligt. We zitten net voor de meivakantie, dus misschien hebben we een verkeerd tijdstip gekozen.” Meester is slecht te spreken over de beeldvorming die is ontstaan over de toekomst van het hbo in Almere, onder meer door de berichtgeving in Havana. “Mensen krijgen de indruk dat het afgelopen is met ons. Dat is onzin: we hebben een pabo met vijfhonderd studenten en bedienen alleen al in Almere 82 basisscholen. De HvA gaat misschien weg, maar de Pabo absoluut niet.” In een eventuele overname door Windesheim is Meester maar matig geïnteresseerd. “Zolang onze continuïteit maar niet in twijfel wordt getrokken. En trouwens: ik moet het

eerst nog zien. In de berichtgeving gaat men voorbij aan het feit dat de Pabo niet alleen van de HvA is, maar ook van de iPabo. Die moet het nog met de overname eens zijn.”

Pannenkoeken Een ander pijnpuntje van Almere: het is geen studentenstad. “Het is nog volop in ontwikkeling,” vindt Meester. De aanwezige studenten zijn het daarmee eens. Tweedejaars Pabostudent Nikaye Mannaert vertelt dat ze de bescheiden omvang van de studentenpopulatie bij rondleidingen juist op een positieve manier uitlegt. “De deuren staan hier altijd open en iedereen kent elkaar. We hebben ook geen catering, maar bakken regelmatig gezamenlijk pannenkoeken. Dat is hartstikke gezellig. Op de Leeuwenburg is het een stuk anoniemer.” Tussen de Pabo en het Instituut voor Information Engineering zit tien minuten lopen en een wereld van verschil. De hippe economie- en ict-opleiding zit in het Alnovum-gebouw, dat de HvA deelt met de plaatselijke vestiging van het WTC. Prima gebouw voor wie de bouwput ernaast negeert. Precies aan het spoor ook, maar de omgeving is eerder zakelijk dan studentikoos: pannenkoeken worden hier niet gebakken. De ballonnenpoort bij de ingang wijst inderdaad op een open dag, maar gegadigden moeten puzzelen: wie hier binnenkomt, moet voorwerk hebben gedaan. Het instituut voor Information Engineering zit op de tweede etage van de kantoorkolos, Small Business & Retail Management op de vierde. Ze hebben respectievelijk veertig en dertig kandidaten gehad, en de sfeer is goed.

“We krijgen vooral veel vragen over het comakerprincipe dat we hier hanteren,” zegt projectbegeleider Sophia Overbeeke. “Dat is heel wat anders dan een stage: een student neemt echt een opdracht aan van een bedrijf. Veel mensen vinden dat erg interessant.” “De locatie is daarom ook erg geschikt,” zegt tweedejaarsstudent Sebas Veeke. “Ik zit middenin een co-makerproject en het bedrijf waarvoor ik actief ben, zit ook in het WTC. Als er iets aan de hand is, hoef ik alleen maar even de trap op of af.” De grote vestigingen van de HvA zijn hier erg ver weg, en niemand lijkt het erg te vinden. “We hebben in elk geval betere catering,” grapt een medewerker. Van gelatenheid lijkt dus geen sprake. Mandy Wertwijn, student van de naar Amsterdam verhuisde UvA-opleiding Gedrag en Samenleving, en praeses van studentenvereniging [’endzjin], is eveneens vol goede moed over de toekomst. “Als Windesheim inderdaad met dertig of veertig opleidingen van start wil, komen er natuurlijk veel meer mensen en is er zelfs ruimte voor een tweede vereniging. Dat is voor de stad en het studentenleven alleen maar goed.” Wertwijn en haar vereniging hebben de hele avond leden staan werven op beide locaties. Zonder veel succes, lijkt het. “Ik denk dat het te mooi weer is voor een open avond,” zegt ze. Maar ze laat zich er niet door uit het veld slaan. Daarvoor vindt ze Almere te leuk. “We hebben een geweldig netwerk hier. Ondernemers zijn heel erg geïnteresseerd, de gemeente is blij met ons. Je moet alleen wel willen pionieren. Persoonlijk vind ik het geweldig. Ik studeer hier niet eens meer, maar heb het in Almere erg naar mijn zin.” ■

havana

Wij gaan niet weg

Bij de open dag van de HvA in Almere deed men zo veel mogelijk alsof er niets aan de hand is.

Super Sorbon Me Sinds ik op de HvA werk – en dat is al weer een verdomd lange tijd – houdt de huiscateraar de gemoederen bezig. Bij veel gesprekken staat de kwaliteit van ons dagelijks eten en drinken centraal. Er wordt uiteraard flink gekankerd. Op z’n best kun je zeggen dat een slechte cateraar in ieder geval iets van cohesie veroorzaakt en dat is dan wel weer mooi. Ons zusterblad Folia heeft de afgelopen weken regelmatig berichten gepubliceerd over Sorbon, de cateraar van de HvA en de UvA. De kritiek was – net als de biefstukken van onze cateraar – niet mals. De eigenaren van Sorbon zijn er in ieder geval niet blij van geworden. De hoofdredacteur van Folia werd er zelfs van beschuldigd met een persoonlijke hetze bezig te zijn. Onzin natuurlijk, maar wel een begrijpelijke reactie. Harde kritiek is nooit prettig om te horen en het is niet ongebruikelijk om de criticaster verwijten te maken die niets met de kritiek zelve van doen hebben. Voor dat verschijnsel – of beter: voor die redeneerfout – is een hele mooie Latijnse naam beschikbaar: argumentum ad hominem. De afgelopen weken heb ik met heel veel studenten en medewerkers gesproken over Sorbon en natuurlijk heb ik ook met de eigenaren van Sorbon een kop koffie gedronken. Het resultaat van mijn inspanningen staat deze week in dit blad. Ook ik kan niet positief zijn en dat is mild uitgedrukt. Normaliter ben ik een toonbeeld van nuance en fijnzinnigheid, maar dat kan ik na een week Sorbon niet meer opbrengen. Het is natuurlijk nog lang zo erg niet als in de documentaire Super Size Me van Morgan Spurlock, maar deze week is voor mij wel duidelijk geworden dat er een dikke relatie is tussen humeur, welbevinden en de kwaliteit van voedsel. Ik vraag mij serieus af of Sorbon wel door moet willen gaan met de activiteiten voor de HvA en de UvA. Als ik weer een week thuis gegeten heb, ben ik vast weer wat vrolijker en denk ik er wellicht ietsje genuanceerder over. Paul van de Water hoofdredacteur

18

amsterdam fm

amsterdam fm

6 minuten

De AT5 van de ether nieuws jagen en selecteren komt toch echt neer op praktijkervaring. Dat geldt ook voor deadlines. Waar het MIM studenten vaak drie weken geeft om een item te maken, verwachten wij twee reportages per dag. Dat is voor veel studenten even wennen.” De hoofdredacteur ziet bij veel studenten nog wel eens de

Phillipine van ’t Zet: ‘Deadlines zijn heilig.’

media worden aangeleverd, waar wij dan onze eigen lokale draai aan kunnen geven. En we hebben een netwerk van tipgevers; ras-Amsterdammers die weten wat er leeft op straat.” Maar ook de MIM-studenten kunnen met hun diverse achtergronden voor interessante invalshoeken zorgen. “Toen het

‘Mensen die bij ons enkel hun cv komen opleuken vallen echter snel door de mand’ journalistieke passie ontbreken. “Journalist zijn is sexy, veel studenten kiezen een mediaopleiding met de verkeerde beweegredenen. Mensen die bij ons enkel hun cv komen opleuken vallen echter snel door de mand.” Nieuwkomers op de redactie worden daarom direct op het nieuws gezet. Vooral het veldwerk kan hierbij tot interessante situaties leiden. Huisman, geëngageerd: “Een tijd geleden werd een pand aan het Damrak ontruimd. Nog voordat de ME arriveerde, merkte een redacteur van ons – toevallig ter plaatse – de voorbereidingen van krakers op en wachtte op wat komen ging. Uiteindelijk belandde hij in een spervuur van verfbommen en waterkanonnen, en dat alles live in de uitzending.” Toch scoort Amsterdam FM relatief weinig scoops. Huisman: “We zijn nu nog afhankelijk van nieuwsfeiten die door andere

vliegtuig van Turkish Airways neerstortte liep juist een Turks meisje stage bij ons. Zij kon nog tijdens de uitzending in contact treden met familie en betrokkenen in Turkije.”

‘Alles is zo puur’ ■ Eliane Smith (22) is tweedejaars en heeft voor de richting Nieuws en Media gekozen. Ze liep de afgelopen drie maanden stage bij Amsterdam FM. ■ “Ik ambieer nog steeds een carrière bij het Jeugdjournaal, radio is nooit mijn grote passie geweest. Maar achteraf heb ik nergens spijt van; Amsterdam FM heeft me kennis laten maken met alle facetten van het radio maken. Zelf blijf ik het liefst zo ver mogelijk weg van techniek; zo kwam het een keer voor dat ik vergeten was de opnameknop in te drukken bij een reportage. Dan is het echter zaak te improviseren en assertief te zijn; door deze houding aan te nemen heb ik tijdens die reportage alsnog een interview kunnen afnemen bij wethouder Marijke Vos. Het mooiste aan radio maken is dat alles zo puur is; de luisteraar is gefocust op geluiden, die veel minder subjectiviteit in zich dragen dan beelden.”

‘De kick van het binnenhalen’ ■ Philippine van ’t Zet (21) is tweedejaars en volgt de richting Redactie en Mediaproductie. Ze loopt sinds twee weken stage bij Amsterdam FM. ■ “Het meest leerzame aan werken bij Amsterdam FM is de heiligheid van deadlines; bij het MIM komen studenten nog wel eens weg met smoesjes en excuses wanneer zij een inlevertijdstip niet halen. Als je hier een deadline mist is het stil op de radio. Ik ben blij met de vrijheid die Amsterdam FM zijn medewerkers gunt in specialiseren, dit betekent dat ik me de komende maanden nog verder ga verdiepen in de techniek. Tot nu toe heb ik vooral mensen telefonisch de uitzending binnengehaald, wat steeds weer een kick gaf. Of ik ook echt de radiojournalistiek in ga is een tweede; zo lang ik in de toekomst maar geen negen tot vijf hoef te draaien.”

Margo Kroezen-Hofstede (54) werkt belangeloos voor

Leerschool

stichting Mensen voor Mensen, die vakantiereizen or-

Huisman ziet de toekomst van de radiozender rooskleurig in. “De programmering wordt steeds diverser, we krijgen meer en meer ons eigen geluid en het aantal medewerkers neemt alleen maar toe.” Vindt hij het dan niet vervelend dat zijn zender door diezelfde medewerkers vooral als leerschool wordt gebruikt? “Het is bij ons net als bij voetbalclubs; zodra iemand heel goed wordt, stroomt hij of zij door. Dat is onze makke, maar ik ben er wel trots op. Immers: op de redacties van de NOS en BNR Nieuwsradio kom je veel oud-Amsterdam FM’ers tegen.” ■

ganiseert voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze is hard op zoek naar vrijwilligere begeleiders. Daarnaast is Margo te vinden op de minorenadministratie van de Fraijlemaborg. Jarinde de Klerk 00:00 Poep, pies, kwijl en enge mensen is het beeld dat veel personen van gehandicapten hebben. Vaak vraag ik iemand: ‘Waarom zou je niet meegaan?’ Waarop ik terugkrijg: ‘Dan moet ik zeker de hele dag iemands billen afvegen?’ Dat is helemaal niet zo, we

Eliane Smith: ‘Amsterdam FM heeft me kennis laten maken met alle facetten van het radio maken.’

Ondanks alle concurrerende media is lokale radiozender Amsterdam FM still going strong. Met veel dank aan studenten Media en Informatie Management. Tim Verlaan

Televisie zou de ondergang van radio als informatiebron inluiden, was het idee een halve eeuw terug. Tien jaar geleden voorspelden internetgoeroes dat het wereldwijde web de informatievoorziening over zou nemen. Echter, de luistercijfers van de afgelopen jaren wijzen uit dat radio sterk aan populariteit wint, juist dankzij de mogelijkheid om via internet uit te zenden. Vooral de lokale en regionale zenders zitten in de lift. De grootste nieuws- en actualiteitenzender van Amsterdam, Amsterdam FM, vormt

hier geen uitzondering op. Hoofdredacteur Jan Huisman: “We willen de AT5 van de Amsterdamse ether worden.”

Piratenzenders Als Amsterdam FM in 1992 wordt opgericht, heeft het Amsterdamse radiowezen een roerig decennium achter de rug; een groot deel van de ether werd gekaapt door piratenzenders, en het merendeel van de radiojournalisten zetten zich actief in voor de kraakscene. Huisman: “Amsterdam FM is de

voortzetting van een aantal kleinere stations, waarvan een enkeling in het begin van de jaren tachtig illegaal opereerde. Eigenlijk is onze zender dus altijd heel braaf geweest.” Die braafheid komt ook terug in de huidige doelgroep: de Nederlands sprekende Amsterdammer geïnteresseerd in actualiteiten, kunst en cultuur. Die brede doelgroep wordt bediend met een even brede programmering. Huisman: “Naast de nieuwsbulletins brengen we geschiedenis, wereldmuziek, jazz en zelfs kinderprogramma’s.” De doelgroep is niet zonder reden zo breed. Huisman – sinds anderhalf jaar hoofdredacteur – is ambitieus. “We zitten nog in een opbouwfase, maar we willen dezelfde rol gaan vervullen voor de radioluisteraar zoals AT5 deze vervult voor de televisiekijker.” Om dit bereiken heeft Huisman 110 mensen achter zich staan, voor het overgrote deel vrijwilligers. Sterker nog; ie-

dereen die voor de zender werkt betaalt tien euro contributie per maand, een belangrijke inkomstenbron voor de zender. Van de opbrengsten wordt apparatuur gekocht en kantoorruimte gehuurd, die nu over drie locaties in de binnenstad is verdeeld. Het nieuwscentrum, waar Huisman kantoor houdt, bevindt zich boven de C&A aan het Damrak. Huisman: “Het is voor ons als redactie belangrijk daar te zijn waar zich het meeste nieuws afspeelt: midden in de stad.”

Sexy Naast vrijwilligers is de zender ook afhankelijk van stagiaires. De meesten van hen zijn afkomstig van de opleiding Media en Informatie Management (MIM) aan de HvA. Huisman wil daarom vooral ook een leerschool zijn. “Studenten krijgen weliswaar onderwijs in hoe zij een artikel moeten opstellen of een script moeten schrijven, maar

havana

lol. Deelnemers raken verliefd en er ontstaan vriendschappen voor het leven. Natuurlijk komt er ook ter sprake hoe mensen zich voelen. Soms valt het emotioneel een beetje tegen. Als gehandicapte ben je heel kwetsbaar en je komt ergens waar je niemand kent. De meesten hebben wel een dag nodig

je alle mensen uit de bus ziet komen is het altijd even schrikken. Sommige beperkingen bestaan uit epilepsie, autisme of osteoporose imperfecta, maar er gaan ook jongeren mee die (deels) verlamd zijn geraakt na een hersenbloeding, of een ongeluk. En er zijn deelnemers die geestelijk een beetje achterlopen. Heel soms moeten we iemand met een te hoog risico weigeren, omdat er geen arts aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die zuurstof nodig heeft. Maar we hebben ook wel eens iemand mee gehad die zo negatief was, dat ze de vakantie voor iedereen verpestte. Dat ging dus ook niet.

02:36

Het gaat net als op een gewoon kamp, met een sportdag en feesten waar de jongens aan de ene kant staan en de meiden aan de andere kant, terwijl iedereen elkaar bekijkt.

04:02 Zelf heb ik een verstandelijk gehandicapte zwager. Die heb ik een keer meegenomen op een privé-vakantie, omdat zijn huis werd verbouwd, maar dat ging helemaal niet goed. Hij wilde niet doen wat wij wilden en andersom. Met familie op vakantie gaan is toch anders, omdat je een andere band met elkaar hebt. Je hebt het gevoel dat er op je gelet wordt en familie stelt zich vaak erg beschermend op. Tijdens de vakanties van Mensen voor Mensen proberen we mensen juist het gevoel te geven dat er heel veel kan. Wil je bijvoorbeeld nog een cocktail, dan kan dat. Terwijl je ouders er misschien iets van hadden gezegd.

05:17

Vrijwilligerswerk kan soms studiepunten opleveren laten iedereen zo veel mogelijk zelf doen. Je denkt misschien dat het eng is, mensen met een handicap staan ver van je af. Maar ze zijn heel gewoon. Je leert ze snel kennen en prikt al gauw door hun handicap heen. Het is een geweldige belevenis, ik zou het niet willen missen. Ik heb bewondering voor hun levensvreugde. Velen volgen gewoon een opleiding, maar de lichamelijke beperking eist toch vaak haar tol.

00:44 De reizen doorbreken de dagelijkse sleur van de deelnemers. Niemand is zielig of wordt betutteld, we hebben juist ontzettend veel

havana

om te wennen. Het gebeurt ook wel eens dat er nieuwe vrijwilligers moeten worden opgevangen, omdat ze het werk toch een beetje hadden onderschat. Maar we hebben vooral veel plezier.

01:51 Mensen voor Mensen organiseert dit jaar zeven reizen. In augustus vertrek ik voor de zevende keer als begeleider naar een vakantiekamp in België, voor jonge mensen met een kleine beurs. Er gaan zo’n vijfentwintig mensen mee, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. Elke deelnemer krijgt een begeleider en daarnaast is er nog een keukenploeg. Als

03:22 De vakantie zit vol hoogtepunten. De deelnemers mogen lang opblijven, we hebben discoavonden, slapen uit, brunchen, zwemmen, barbecuen, gaan shoppen in een grote stad, er komt een band, we doen karaoke, er is een bonte avond en nog veel meer. Tijdens Diner Rumoer gaat iedereen in de stijl van het thema gekleed. Dit jaar hebben we gekozen voor ‘Hollywood’, dus we verwachten veel glitter en glamour. Bovendien gaan we zelf de musical Dirty Dancing opvoeren, inclusief Oscaruitreiking en rode loper. En we zetten een casino neer, zodat er gegokt kan worden.

De deelnemers zijn vaak erg enthousiast. Sommigen vragen direct na de vakantie wanneer ze zich weer op kunnen geven voor de volgende. We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers, maar het is moeilijk om die te vinden. Vooral jongeren zijn terughoudend. Vorig jaar hebben we overal op school posters opgehangen met de tekst ‘gratis op vakantie’, maar daar kwam niemand op af. Veel studenten weten niet dat vrijwilligerswerk soms studiepunten op kan leveren, bijvoorbeeld voor Sociaal Pedagogische Hulpverlening. En sommige werkgevers staan open voor vrijwilligerswerk, maar je moet er vaak wel naar vragen. Voor meer informatie kun je kijken op www.mensenvoormensen.nl. ■

Wil jij ook zes minuten spreektijd om je goede doel te promoten? Mail dan naar havana@hva.nl

havana

‘Journalist zijn is sexy’ ‘Reizen doorbreekt MIM-studenten houden lokale radiozen- de sleur’ der draaiende. “Ik ambieer nog steeds een carrière bij het Jeugdjournaal.”

Margo Kroezen-Hofstede vertelt in de rubriek 6 minuten over haar werk voor stichting Mensen voor Mensen.

En verder... 04 nieuws

20 recensies

23 weekgast

09 knip en plak

21 eten

24 afstuderen

09 vraag van de week

21 zwartwit

09 ondertussen in

22 dobbertjes

19 passie

22 hva-agenda

Havana is het weekblad voor studenten en medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam 29 april 2009 jaargang 14 / #30 Redactieadres: Weesperzijde 190 (kamer B.2.18), 1097 DZ Amsterdam, tel 595 24 90 e-mail: havana@hva.nl. Hoofdredactie/management: Paul van de Water p.l.van.de.water@ hva.nl Eindredactie: Wim de Jong w.de.jong@hva.nl Redactie: Jobien Groen j.groen@ hva.nl, Jarinde de Klerk (stagiair), Selina van Loon (redactie-assistent) s.van.loon2@hva. nl, Thijs den Otter m.d.den.otter@hva.nl, Marjolein Sintenie (stagiair), Annemarie Vissers a.m.w.t.vissers@hva.nl, Medewerkers: Kim Bos, Martien Bos (correctie), Anke Brouwer, Anne Kleisen, Hans van Vinkeveen Redactieraad: Maroesja Perizonius, Wijnand Scholtens, Evelien Spaan, Jerke van der Woerdt Fotografen: Bram Belloni, Fred van Diem, Marc Deurloo, Jan-Maarten Hupkes, Henk Thomas, Christel Wolters Coverbeeld: Pascal Tieman Illustratoren: Pepijn Barnard, Martien Bos, Bas Kocken, Magda Rinkema, Pascal Tieman Vormgeving: Pascal Tieman Ontwerp Lay-out: Death Valley / Amsterdam Advertenties: Bureau Van Vliet, Postbus 20, 2040AA, Zandvoort, telefoon 023-571 47 45 fax: 023-571 76 80 of zandvoort@bureauvanvliet.com Abonnementen: € 18,15 per jaar, opgave via de redactie-assistent of per e-mail. Drukkerij: Dijkman Offset Diemen. Havana: Auteursrecht voorbehouden. Het is verboden zonder toestemming van de hoofdredacteur artikelen of illustraties geheel of gedeeltelijk over te nemen. ISSN - 1385-5670 Havana heeft een samenwerkingsverband met Folia. Redactie: Nadine Böke, Mirna van Dijk, Jim Jansen, Anne Koeleman, Harmen van der Meulen, Dirk Wolthekker De volgende Havana verschijnt woensdag 13 mei

havana

3


nieuws Jim Jansen / Jarinde de Klerk / Anne Koeleman / Thijs den Otter (coördinatie) / Majolein Sintenie / Annemarie Vissers

Elektronische proefkonijnen Studenten Media, Informatie en Communicatie (MIC) zijn vanaf volgend collegejaar proefkonijn voor een onderzoek naar het gebruik van elektronische boeken, beter bekend als e-books. Het naar verwachting twee jaar durende onderzoek moet duidelijk maken wat e-publishing voor gevolgen heeft voor het uitgeversvak en de lezer. “Het doel van het onder-

zoek is om te zien hoe een e-book het beste gemaakt kan worden,” licht lector Elektronisch Uitgeven Joost Kircz toe. “Hoe gaan studenten ermee om, op welke manier wordt kennis geconsumeerd en hoe kun je het product het beste in de markt zetten? Wij willen bijvoorbeeld binnen één cursus boeken op elektronisch papier, boeken op de computer en papieren boeken gebruiken om uit te zoeken wat de

Online topcolleges In pyjama op de bank, met de laptop op schoot college volgen aan een van de beste universiteiten ter wereld? Het kan en het kost niets: in hun zoektocht naar topstudenten en naamsbekendheid plaatsen steeds meer universiteiten hun colleges op het internet. Op iTunes U, het educatieve kanaal van de bekende multimediaspeler, kun je colleges vinden van een stuk of twintig universiteiten als Cambridge en MIT. Eén nadeel: je moet de lectures een voor een downloaden, dus even rondkijken is er niet bij. Dat kan wel bij concurrent Academic Earth, dat alleen de Amerikaanse crème de la crème – Yale, Harvard – een podium biedt. Kwaliteit verzekerd, al is het aanbod daardoor wel minder groot. De lezingen zijn gesorteerd naar universiteit, docent en vak en er zijn zelfs korte playlists met colleges rond één onderwerp, zoals de financiële crisis en de liefde. Het

populairste vak? Lineaire algebra. YouTube Edu is iets minder stoffig. De educatieve tak van de populaire videosite geeft universiteiten een eigen kanaal waarop ze opnames van colleges, maar ook van sportwedstrijden of afstudeerceremonies kwijt kunnen. Erg overzichtelijk is het allemaal niet, maar divers is het wel. Dat geldt ook voor de site van het jaarlijkse TED-congres. De meeste sprekers houden zich aan de thema’s techniek, entertainment en design, maar je vindt er ook video’s van Richard Dawkins over atheïsme of van Bill Gates over ontwikkelingswerk. (HOP)

meest effectieve manier is om te leren. Het advies van de studenten koppelen we vervolgens terug aan de uitgeverijen. De student is onderzoeker, maar tevens slachtoffer.” Kircz hoopt voor het onderzoek zo’n honderd studenten uit verschillende uitstroomprofielen en jaren bij het onderzoek te betrekken. De e-books zullen vanaf volgend jaar onderdeel zijn van het reguliere onderwijs binnen MIC. (JdK)

Personalia

• Het domein Economie en Management moet op zoek naar een nieuwe propedeusemanager voltijd Leeuwenburg, want Jos Petit houdt er met ingang van 1 september mee op. Petit (60) maakt gebruik van de Seniorenregeling Onderwijspersoneel en krijgt een nieuw takenpakket voor drieënhalve dag. Hij zal zich samen met Kees Post gaan bezighouden met de planning en begeleiding van de verkorte routes voor studenten uit het mbo. Daarnaast gaat hij zich bezighouden met voorlichting en instroom. • Jurist Ody Jungst, informaticadocent Willem Brouwer en hoofd van het studentendecanaat Angele Goossens vormen samen de nieuwe FOS-commissie. De club beoordeelt de verzoeken van studenten die aanspraak willen maken op het noodfonds, het afstudeerfonds of een bestuursbeurs. (TdO)

Portfoliosite freelance-klussen

4

havana

is voor bedrijven gratis, maar als ze een student willen inhuren die met zijn portfolio op de site staat, dan kost dat twintig euro per adres. Dion Wegman, een van de initiatiefnemers, is zeer tevreden met de belangstelling voor het initiatief. “Er staan al veertig portfolio’s online en we hebben er nog een stuk of zestig in behandeling. Ook zijn er al drie bedrijven aan het adverteren op de site, waaronder Eyeworks. We zijn nog niet eens begonnen met de marketing van de site. Het wachten is op de eerste ondernemer die adressen opvraagt.” (TdO)

Onder het motto ‘kennis moet je delen’ heeft de opleidingscommissie Logistiek een nieuw studentenblad uitgebracht: Logos. De cover van het eerste nummer maakt snel duidelijk waar het om gaat: logistiek. Ook op de in totaal acht pagina’s is het logistiek dat de klok slaat: een personaliarubriek met opleidingsmanager Nanda Piersma, een artikel over de HvA-nieuwbouw Amstelcampus, informatie over stages, een student die vertelt over zijn ervaringen in de logistiek en een column over een dag op de hogeschool door de ogen van een student. Het blad zal vier keer per jaar op de Leeuwenburg worden verspreid. (JdK)

? Vraag/Antwoord ‘Grappen over mijn eczeem’ Verkiezingen hoeven niet saai te zijn. Op dinsdag 12 mei kun je in de Leeuwenburg gratis lachen met Laugh!, een cabaretavond met optredens van Ernst van der Pasch, Emilio Guzman, Johan Goossens en Cristian Pielich. Met de avond, die onderdeel is van de Week van de Amsterdamse Student, worden de medezeggenschapsraadsverkiezingen onder de aandacht gebracht. Havana belde voormalig HvA-student Cristian Pielich voor een voorproefje. Wat kunnen we verwachten? “Ik doe fragmenten uit mijn soloprogramma We gaan nog niet naar huis. Ik wil natuurlijk niet te veel verklappen, maar het gaat over biografische dingen, allochtonenproblematiek, relaties en vrouwen. Het is vrij breed. Ik ben zelf vooral de rode draad.” Hoe onderscheid jij jezelf van andere cabaretiers? “Ik denk vooral met eigenheid.”

Drie derdejaars Interactieve Media hebben een portfoliosite gelanceerd voor studenten die een passende bijbaan zoeken: www. stufolio.nl. De beheerders van de site, die de minor Ondernemerschap volgen, staken voor ze aan de service begonnen hun licht op bij meer dan honderd studiegenoten. Ruim tachtig procent zou graag een bijbaan hebben die direct met de opleiding Interactieve Media te maken heeft, maar ongeveer de helft klust bij in de buurtsuper. Stufolio is in feite weinig meer dan een uitwisselingssite. Studenten kunnen er via hun portfolio’s gratis laten zien wat ze kunnen, bedrijven kunnen zich melden voor freelance klussen die ze in de aanbieding hebben. Adverteren

Nieuw blad logistiekstudenten

Proost!

Veertig bedrijven en instellingen presenteerden zichzelf vorige week donderdag op de werkgeversmarkt in de Leeuwenburg aan toekomstige stagiairs en medewerkers. Naast de gebruikelijke stands van UPC, de politie en staatsbank ABN-Amro waren ook The Fabulous Shaker Boys aanwezig, compleet met een cocktailcrack. Moederbedrijf Bartender Network heeft economisch talent nodig om de shakers – te huur voor al uw feesten en partijen – aan te sturen. (TdO)

Hoe bedoel je? “Dat je mensen het gevoel geeft dat het niet is gespeeld. En ik maak bijvoorbeeld originele grappen over mijzelf, die anderen misschien niet snel zouden maken. Bijvoorbeeld over mijn eczeem. Niet dat ik veel eczeem heb hoor. Of over mijn melkallergie. Ik ging een keer tapas eten, maar had de producten niet gecheckt. Ik kreeg overal uitslag en een erge astma-aanval, en werd met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Ik ben meer een underdogachtige comedian.” Kun je hard om jezelf lachen? (Lachend) “Ja, ja, ja. Soms bedenk ik iets waar ik zelf hard om moet lachen of dan kijk ik tv en er schiet iets in mijn gedachten. Mensen denken vaak dat cabaretiers op verjaardagen alle aandacht opeisen en sterke verhalen vertellen, maar ik ben eigenlijk vrij introvert in het dagelijks leven.” Om wie kun jij nog meer hard lachen? “Ik kan zo even geen goed voorbeeld noemen, maar ik moet soms heel hard om mijn vader lachen. Hij komt soms onbewust heel grappig over.” (JdK)


nieuws

‘Geld voor hoge cijfers’

Asva moet meer doen voor subsidie

Met behulp van harde euro’s zorgen dat leerlingen de school niet vroegtijdig verlaten – een goed idee? Hessel Oosterbeek, hoogleraar onderwijseconomie aan de UvA, denkt dat deze kleinschalige bonusstructuur ook in Nederland wel eens nader onderzocht mag worden.

Zodra de Asva zich vestigt in het nieuwe studentencentrum (Stuc) op het Roeterseiland, moet de belangenorganisatie meer gaan doen voor de subsidie die de club jaarlijks krijgt. Dat vinden Crea-directeur Sjoerd Jans en Frank van Kampen (hoofd studentenzaken UvA). Onlangs hebben de heren daarover een gesprek gevoerd met het Asvabestuur.

“Het zou helemaal geen kwaad kunnen om eens wat experimenten, zoals het uitkeren van bonussen bij goede schoolprestaties, uit te voeren. In het buitenland worden leraren bijvoorbeeld al betaald bij goede resultaten,” zegt hij in dagblad De Pers. “Dat soort onorthodoxe maatregelen is in Nederland helaas vaak onbespreekbaar.” Met een aantal collega’s voerde Oosterbeek in 2007 een experiment uit onder universitaire economiestudenten, waarbij groepen een bonus kregen van tussen de tweehonderd en zevenhonderd euro als ze alle eerstejaars tentamens haalden vóór het begin van het tweede studiejaar. Studenten die het al goed deden, gingen beter presteren door de financiële prikkel. Maar studenten die al minder goed presteerden, gingen het juist slechter doen, bleek uit dat onderzoek. “De motivatie bij die laatste groep had dus nogal te lijden onder een financiële bonus,” zegt Oosterbeek. Soortgelijke projecten in de Verenigde Staten richten zich op een andere groep: de lagere maatschappelijke klassen. En daar is in Nederland nog geen onderzoek naar gedaan. Oosterbeek kijkt dan ook uit naar de resultaten van de proefprojecten. (AK)

De Asva krijgt ieder jaar 175 duizend euro subsidie van de UvA, exclusief huursubsidie. De HvA doneert daarnaast een lager bedrag. De Asva is vooral op de universiteit actief, maar heeft onder meer een juridisch loket op de Leeuwenburg. Ook kunnen HvA-studenten gebruikmaken van de fietsenverkoop van de club. Sjoerd Jans wil de middelen voor de Asva anders inzetten. “Uiteindelijk

ontvangt de Asva per student een bepaald bedrag en Frank van Kampen en ik vinden dat de studenten er te weinig voor terugzien. De Asva heeft 2500 leden, maar dat zijn ook de mensen die een fiets hebben gekocht of op zoek zijn naar een kamer. Als je die mensen niet mee telt, dan hebben ze maar een paar honderd leden die echt iets aan de Asva hebben.” De Crea-directeur vindt dat hij zich achter de schermen nog te veel moet bemoeien met het Stuc. “Dat kan en moet anders. Dat heb ik ook al vijf en tien jaar geleden gezegd en toen is dat niet opgepakt en is er niets gebeurd. De verhuizing naar het Roeterseilandcomplex is een mooi moment om te heroverwegen hoe zaken binnen de organisatie geregeld kunnen worden en de Asva moet er als overkoepelende vereniging een grote rol in spelen.”

Asva-voorzitter Martijn Weeda hoopt dat het ledenaantal van de Asva de komende jaren zal groeien. Maar vindt hij dat zijn organisatie de afgelopen jaren genoeg heeft bereikt. “Als de UvA zou moeten doen wat wij allemaal doen, zouden ze veel meer geld kwijt zijn. Mede dankzij de Asva heeft de gemeente Amsterdam een studentenhuisvestingsbeleid, kunnen studenten gratis rechtsbijstand krijgen en wordt het studentenleven op andere manieren veraangenaamd.” Voorafgaand aan het gesprek had Asva-voorzitter Martijn Weeda een – vertrouwelijke – nota geschreven over de rol van de Asva in het nieuwe Stuc. “Binnen het Studentencentrum ontbreekt samenhang. Daarom organiseert de Asva een jaarlijkse barbecue, een pandborrel en het studieverenigingenoverleg. Maar er moet meer gebeuren en daar kijken we nu naar.” (JJ)

‘Havana verwijderd voor open avond’ Beeld Jarinde de Klerk

Opmerkelijk detail bij de open avond van Information Engineering: in de bakken waar de nieuwste editie van Havana hoort te liggen, blijkt een stapel van de week ervoor te liggen. ‘Een misverstand’, aldus interim-manager Carola Hageman. Maar anonieme bronnen beweren dat de cover van de vorige editie – met de tekst ‘Het kan niet in Almere’ – niet de beste boodschap bracht voor een wervingsbijeenkomst.

Sorbon smoothies

Restaurantmanagers en medewerkers van cateraar Sorbon voerden vrijdag 24 april in de Leeuwenburg overleg over wijzigingen in het assortiment. Daarin werden ze bijgestaan door Han Sas van sapverkoper Oranka, die een heel assortiment vruchtensappen had meegenomen naar koffiecorner O.M.A. “Ik heb bijvoorbeeld nieuwe smaken smoothies meegenomen, producten die in mono-verpakkingen zitten, zodat ze makkelijk meegenomen kunnen worden, en gezondheidssappen,” aldus Sas. “Na de presentatie kunnen de aanwezigen alles proeven, zodat ze daarna kunnen beslissen of ze iets met de producten willen doen.” Oranka doet overigens al langer zaken met Sorbon. Een aantal sappen is al in de kantines van de UvA en de HvA terug te vinden. (JdK)

Modern onderwijs

Creative Learning Lab organiseert op 20, 27 en 28 mei inspiratiebijeenkomsten voor het onderwijs in Pakhuis de Zwijger over de mogelijkheden om ‘moderne’ technologie in de lespraktijk in te zetten. Het doel is te inspireren tot een creatieve en innovatieve invulling van het nieuwe onderwijsjaar. Daarnaast worden er mogelijkheden besproken om het onderwijs aan te laten sluiten bij de belevingswereld van studenten. Docenten, leidinggevenden en schoolmanagement kunnen zich gratis opgeven. Mail voor meer informatie naar trainingen@creativelearninglab.org (JdK)

Het gebouw van Information Engineering zag er afgelopen donderdag pico bello uit voor de open avond. De catering was perfect, enthousiaste studenten en vriendelijke medewerkers stonden klaar met hun verhalen, er was een Wii geïnstalleerd voor wie zich onverhoopt zou vervelen. En er stond een bak Havana’s van anderhalve week oud. In plaats van de verhuiswagen die Almere verlaat, kregen

studiekiezers dus de Havana met de marketingcampagne voor Van der Valk als coververhaal. Twee etages hoger – bij de opleiding Small Business & Retail Management – ontbrak de Havana-bak zelfs helemaal. Een direct betrokkene laat weten dat de Almereeditie op last van de leiding van het instituut is verwijderd. De verhalen in nummer 29 – waarin een voorschot wordt genomen op het vertrek van de

HvA uit de Flevopolder – zouden de opleiding slecht uitkomen. Interimmanager Information Engineering Carola Hageman zegt dat er sprake moet zijn van een misverstand. “Ik heb de Havana deze week meegenomen uit Amsterdam. In Almere heb ik ze inderdaad niet zien liggen.” Elders in de stad had de Pabo de nieuwste editie overigens wel gewoon in de bakken liggen. (TdO)

verbieden. Door de inleg van $2,20 en de beschikbare prijzen, waaronder een reis naar Las Vegas, handelde het organiserende Studenten.net volgens de CDA-bewindsman in strijd met de wet op de kansspelen. Door de reis naar Las Vegas beschikbaar te stellen via een slagzinwedstrijd worden de regels omzeild en kan het toernooi toch doorgaan. Het relletje staat in schril contrast met de avonturen van UvA-student Constant Rijkenberg. Hij won afgelopen

weekend anderhalf miljoen euro op een pokertoernooi in San Remo. Rijkenberg (20) studeert economie en bedrijfskunde.

SPORTFLITSEN n JUDO De 22-jarige JCU-student Kitty Bravik kende afgelopen vrijdag een prachtdebuut op de Europese Kampioenschappen judo in Tblisi (Georgië): ze veroverde de bronzen medaille in de klasse tot 52 kilo. Ze versloeg in de troostfinale de Finse Jaana Sundberg. n POKER Het NK-poker voor studenten stond vorige week op de tocht. Minister Hirsch Balin (Justitie) wilde het toernooi in eerste instantie

n VOETBAL Het talententeam van de HvA speelt op 6 mei voor het laatst dit seizoen een oefenwedstrijd tegen een ploeg uit de eredivisie voor dames. Op het KNVB-terrein te Zeist treedt het team aan tegen FC Twente. In februari was die ploeg nog met 3-0 te sterk voor de HvA-vrouwen. (TdO) havana

5


nieuws

UvA richt zich meer op VU

Student moet lenen voor belasting

De banden tussen de UvA en de VU worden steeds inniger. De economiefaculteiten werken aan een gezamenlijke master en voor het Amsterdam University College dat door de twee instellingen wordt gedragen is vorige week een gemeenschappelijke regeling ondertekend. Het contrast met de UvA-HvA-samenwerking is groot. Volgens economiedecaan Tom Wansbeek (UvA) kunnen hogeschool en universiteit ‘maar weinig van elkaar profiteren’.

Kunnen studenten de gemeentelijke belastingen niet betalen? Dan moeten ze gewoon een maximale studielening afsluiten bij de IB-groep. Pas als het dan nog niet lukt, krijgen ze hun belastingaanslag kwijtgescholden.

beperking. Er loopt al jaren een succesvol gezamenlijk keuzevak over actuele rechtsvindingvragen in het privaatrecht. Die samenwerking kan zeker worden uitgebreid. Bijvoorbeeld in het notarieel recht.” Wordt de HvA door de warme banden tussen de Amsterdamse universiteiten het kind van de rekening? Algemeen directeur Jeroen Knigge vindt in elk geval dat intensieve samenwerking niet ten koste mag gaan van de hogeschool. “De HvA moet genoeg aandacht krijgen.” Toch vindt ook domeinvoorzitter Cees Vervoorn (Bewegen, Sport en Voeding) het niet gek om de samenwerking met de UvA opnieuw tegen het licht te houden. “Toen we begonnen ging iedereen ervan uit dat de wet het uiteindelijk zou toestaan dat we één instelling zouden worden. Dat is niet het geval. Daarom kijk je opnieuw naar elkaar en moet je vaststellen wat je aan elkaar hebt.” (JJ)

Even bellen met… Dennis Bliek is sinds februari op zoek naar sponsors voor een nieuwe sportrolstoel. Dennis (20 tweedejaars Sportmarketing) lijdt aan de mitochondriale myopathie, een ziekte die er kort gezegd voor zorgt dat zijn spierkracht met de jaren afneemt. Dat weerhoudt hem er echter niet van om op hoog niveau te hockeyen. Maar ja, zijn oude sportstoel is op en een nieuwe kost een slordige tienduizend euro.

Toen we je in februari spraken, had je ongeveer vijftienhonderd euro bij elkaar gespaard voor de opvolger van je ‘gele monster’. Hebben de tussenliggende maanden nog wat opgeleverd? “Ik zit nu op 6500 euro. Van de stichting Spieren voor Spieren kreeg ik 2500 euro, van een andere club 1250 euro. Dat tikt natuurlijk aan. Maar soms krijg je een symbolisch bedrag, bij wijze van gebaar. Van een oudere dame die moet rondkomen van een AOW kreeg ik een tientje. Dat vind ik ook fantastisch.” Heeft de HvA je nog gesponsord? “Helaas heb ik daar niets over gehoord. Maar we gaan gewoon door. Mijn zus werkt bij een Hoornse vestiging van supermarkt Deen, en 6

havana

die sponsoren deelnemers aan een hardloopwedstrijd, op voorwaarde dat het bedrag ten goede komt aan mijn nieuwe stoel. Dat is natuurlijk te gek.” Maar je hebt nog wel wat geduld nodig. De vraag is natuurlijk of je die tijd nog hebt met je huidige stoel. Is je plek in het nationale team in gevaar? “Ik kan er nog mee hockeyen, maar het wordt wel moeilijker. Nieuwe stoelen zijn minder onderhoudsgevoelig, accelereren sneller en draaien beter. Bovendien wordt de motor van mijn stoel snel erg warm en dan ben ik nog langzamer.” (TdO) Wie Dennis wil helpen, kan zich nog altijd melden via dennis.bliek@ hotmail.com

vallen niet alleen de basisbeurs en aanvullende beurs, maar ook het bedrag dat studenten maximaal mogen lenen. Alleen het collegegeldkrediet telt niet mee. Een deel van de woonlasten en premies voor de ziektekostenverzekering mogen ze aftrekken. Als die rekensom onder de kwijtscheldingsnorm uitkomt, mogen ze de belastingaanslag verscheuren. Voor alleenstaande studenten geldt een kwijtscheldingsnorm van 898,70 euro. Wie geen bijbaan heeft blijft daaronder, want de studiefinanciering bedraagt maximaal 775,38 euro. In een studentenhuis gaat de aanslag naar degene die er het langst woont. Als die boven de norm uitsteekt, heeft de rest pech en moet meebetalen. (HOP)

Noah verovert markt De vier Noah-wijnen van HvAstudent Lilian Wanders (minor Ondernemerschap) zijn nu ook verkrijgbaar op de particuliere markt. Eerder richtte het label zich exclusief op het bedrijfsleven en horeca. Studente en onderneemster Wanders sleepte vorig jaar al met haar wijnlabel, bestaande uit een rode, een

witte, een rosé en een bubblesvariant, de Elevatorpitchprijs ter waarde van duizend euro binnen. In Amsterdam is de bezorging van de wijnen gratis. Het idee achter het label is een all in one-concept: vier ‘makkelijke’ wijntjes onder één etiket en daardoor herkenbaarheid voor de consument. (AV)

Jongste Kamerlid op het MIM SP-kamerlid Farshad Bashir gaf afgelopen vrijdag een gastcollege aan de tweedejaars Nieuws & Mediastudenten van het MIM. Met zijn 21 jaar is Bashir het jongste Kamerlid ooit. Tot zijn negende woonde Bashir in Afghanistan. Daarna vluchtte hij samen met zijn familie naar Nederland, waar hij op zijn veertiende politiek actief werd als lid van Rood, de jongerenorganisatie van de SP. Bashir probeerde de studenten wat meer te leren over de Tweede Kamer. Daarbij kregen ze de gelegenheid om vragen te stellen. Een van de studenten vroeg zich af hoe het mogelijk is dat iemand al op zijn veertiende bezig is met politiek. “Dan hoor je toch te voetballen?” “Bij Rood hebben we ook veel lol beleefd,” reageerde Bashir, “en ik was ook wel bezig met mijn eigen dingen. Maar wij kregen thuis veel van politiek mee”. (MS)

‘Meer dan een vleeskeuring’ Maar liefst dertien HvA-studenten doen mee aan de jaarlijkse Student of The Year-wedstrijd van website studenten.net, waarvoor onlangs de virtuele stembus is geopend. In de tussenstand doen de negen dames en vier heren het overigens nog niet bijzonder goed. Bij de dames staat de 22-jarige Elaine Steenstra (Diëtetiek & Voeding, foto) twaalfde. Van de HvA-mannen doet Ricardo Nijland (Sportmanagement & Ondernemen) het op de elfde plaats net iets beter. Volgens Studenten.net is de jaarlijkse verkiezing meer dan een vleeskeuring. Kandidaten worden tijdens de competitie herhaaldelijk getest op hun kennis. Winnaars krijgen een luxe reis naar een zonnig oord of een competentietest ter waarde van 1500 euro. (TdO)

Beeld Jan-Maarten Hupkes

Wansbeek noemt het overleg met de HvA op Folia.nl ‘allerhartelijkst’. “Maar al doende bleek er niet zo heel veel te zijn waar we van elkaar kunnen profiteren. Het overleg gaat vooral over het verbeteren van de doorstroommogelijkheden.” Met de VU worden daarentegen grootse plannen ontwikkeld. “We streven naar een gezamenlijke onderzoeksmaster op businessgebied. Ik heb verder een aantal ideeën voor verdere samenwerking bij kleinere programma’s en vakgebieden.” Ook volgens UvA-rechtendecaan Edgar Du Perron loopt de samenwerking met HvA prima. Maar een academische vervolgstudie is volgens hem slechts voor een enkele HvA-student weggelegd. Met de VU gaat de samenwerking juist zo goed dat Du Perron zelfs spreekt van ‘de VUA’. “We hebben intensief overleg, bijvoorbeeld over eventuele instroom-

Dat antwoordt minister Plasterk van OCW op Kamervragen van de Socialistische Partij. Hij is niet van plan om de regels te veranderen. Vorig jaar stelde de SP vergelijkbare vragen en toen gaf hij hetzelfde antwoord. In principe moet iedere burger belasting betalen. Pas als iemand ‘niet anders dan met buitengewoon bezwaar’ kan betalen, zal de overheid de belastingschuld kwijtschelden. Dat buitengewone bezwaar mag niet je eigen schuld zijn. Je kunt niet zomaar je fortuin weggeven en dan zeggen: ik ben blut. Ook moeten studenten van alle mogelijke ‘voorzieningen’ gebruikmaken waar ze recht op hebben. De studiefinanciering geldt als zo’n voorziening. Daaronder


nieuws

Beeld Henk Thomas

Lounge op wielen

De duale propedeusestudenten van CommerciĂŤle Economie voor Toekomstige Ondernemers namen op 24 april plaats in de Royalton Lounge, een mobiele trailer met luxe lounge en horecavoorzieningen van Select Catering, waarvoor de studenten een marketingadvies zullen schrijven. De trailer stond voor de gelegenheid op het terrein van de Leeuwenburg geparkeerd. Aan het eind van het blok kiest Select Catering het beste advies. (JdK) havana

7


-advertenties-

Bezoek onze website voor de nieuwste banen! Staat jouw baan er niet bij? Laat dan in ieder geval je cv achter.

www.unijobs.nl – telefoonnummer 020-6129200, Singel 417 te Amsterdam.

 %&$&($""# 

     

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

#!")&+$+"+ "/(,,-,$ /2.2&20(!"

,0120

*01"/!*  

444!"("5+)

8

havana

))"--/1"*"+1"+6&'+3,,/6&"+3+""++"11"$"/"+, 3""/!"!(*"/*"1!,2 %"1,&)"1"+401#"),6&'+"+ 4,/!"+3"/3+$"++&"24"-)#,+!0("2("+0"+ 3 &+01))1&"04,/!"++$"/ %1"+))"4+!"+4,/!"+ $"0 %&)!"/! ",--"/3)(1"3/&""/13+ * 1,1 * $"/2&(0,- -"/3)("!"7+&1&"3"3"/(,,--/&'6"+!&"+"++,$301$" 01")!1"4,/!"+ +!&"+2$"9+1"/"00""/!"+1&+!&1-/,'" 10122/!+""+ *&)*"124$"$"3"+0+/3"/(,,-!"("5+)4,/!1!+ ,-!"%,,$1"$"%,2!"+,3"/!"01/13"/(,,-

 ,,-0,**"+3+#+ 


actueel

Vraag van de week UvA-hoogleraar Hessel Oosterbeek pleitte onlangs voor het uitkeren van bonussen bij goede schoolprestaties. Geld voor hoge cijfers dus. Meteen invoeren?

Stephan Hoogenboom (20)

Toine van den Dries (54)

Naficeh Gholami (20)

Quincy Ronde (22)

Antoine van Dongen (55)

tweedejaars Aviation “Goed idee. Dan hoeven mensen geen bijbaantje te nemen en kunnen ze beter aan hun studie werken. Maar het is lullig voor mensen die minder goed kunnen leren, die zouden benadeeld worden. Het hangt ervan af of ik zelf beter mijn best zou doen. Als ik genoeg zou verdienen om mijn bijbaantje op te geven, dan zou ik het wel doen. Maar dan zou het wel een bedrag moeten zijn waarmee ik het collegegeld kan betalen.”

opleidingsmanager HES “Voor sommigen is het een grotere prestatie om een zes te halen, anderen halen zonder al te veel moeite een acht. Ik vind het eerlijker als studenten kansen voor zichzelf creëren, zonder daar geld voor te krijgen. Degenen die goede punten halen en bijvoorbeeld cum laude afstuderen, zullen dit in de toekomst kunnen verzilveren in hun carrière. Geldbeloningen zouden chantage in de hand kunnen werken en de druk op docenten zou hoger worden.”

tweedejaars Aviation “Ik zou heel graag geld krijgen voor goede cijfers. Nu begin ik één week van tevoren met leren, maar in dat geval zou ik eerder beginnen. Ik zou het als een dubbel voordeel zien: goede cijfers halen én geld verdienen. Ik werk nu alleen op zaterdagen en verdien goed. Ik zou niet minder gaan werken als ik geld voor mijn studieresultaten zou krijgen, omdat ik al heel weinig werk.”

tweedejaars Technische Informatica “Het hangt er een beetje van af hoe hoog de beloning is en wat je ervoor moet doen. Als ik genoeg tijd zou hebben om te leren, dan zou ik best proberen om van een zes een acht te maken. Ook als het bijvoorbeeld voor de lange termijn nodig is. En als het dan uiteindelijk niet lukt en de cijfers niet hoog genoeg zijn voor een bonus, dan heb je als het meezit in ieder geval een voldoende gehaald.”

opleidingsmanager E-technology “Studenten komen hier voor hun toekomst. Ze zouden hun best moeten doen zonder daar geld voor te krijgen. Opleidingen moeten hun verplichtingen nakomen en zorgen dat zij studenten kunnen motiveren en faciliteren, zodat die hun talenten kunnen ontplooien. Het onderwijs moet aantrekkelijker gemaakt worden zonder bonussen. Ik denk niet dat het met geld zou werken.” (JdK)

Heb je een mening? Reageer zelf op havanaweb.nl

Ondertussen in Zuid-Afrika Anna Kramer (21, derdejaars Fysiotherapie) probeert nog zo veel mogelijk van Kaapstad en het strand te zien voordat de winter invalt.

Kampvuur Op mijn stage bij Ajax Cape Town is het al een stuk drukker geworden dan in het begin. Ik ben nu een jeugdspeler met een zware knieblessure aan het behandelen. Hij heeft zijn voorste kruisband gescheurd, allebei zijn meniscussen zijn beschadigd en er is een deel van een meniscus afgescheurd. Ook is het bot van zijn bovenbeen en scheenbeen beschadigd. Twee weken geleden is hij geopereerd aan zijn kruisband en meniscus en nu is hij begonnen met zijn revalidatie. Behalve bij Ajax loop ik ook twee ochtenden per week stage bij het Sport Science Institute of South Africa. Dit is een groot multidisciplinair instituut met allerlei faciliteiten om (top)sporters zo goed mogelijk te laten revalideren. Voor het Sport Science Institute heb ik een zaterdag gewerkt tijdens een waterpolo-evenement om alle spelers te behandelen die geblesseerd waren geraakt of een massage nodig hadden. Het was een erg drukke dag; ik heb veel spelers met nek- en schouderblessures behandeld. In de weekenden ga ik vaak naar het strand, omdat het hier nu al kouder aan het worden is. Verder probeer ik natuurlijk zo veel mogelijk van Kaapstad en de omgeving te zien. Zo ben ik met een groep van vijftien mensen gaan lunchen bij Die Strandloper in het plaatsje Langebaan. Die Strandloper is een te gek openluchtrestaurant aan de kust waar we een tiengangenlunch gegeten hebben met allemaal verschillende soorten vis. Alles werd bereid op een groot kampvuur in het midden en tussen de gangen door kon je een duik nemen in zee en er kwam een entertainer liedjes zingen. Zelfs voor mensen die niet van vis houden, is dit restaurant echt een aanrader! Aan de voet van de Tafelberg ligt Kirstenbosch National Botanic Garden. Dit is een botanische tuin uit 1913 met veel verschillende planten afkomstig van het gebied rond de Tafelberg. In de middag heb ik een aantal van de thematuinen bewonderd met allemaal soorten planten. ’s Avonds was er een drukbezocht openluchtconcert op een groot grasveld, waar veel mensen aan het genieten waren van hun picknick. Verder ben ik ook nog naar het Cape Town Jazz Festival op Green Market Square geweest. Green Market Square is een groot plein met allemaal terrasjes eromheen, waar overdag altijd een Afrikaanse markt is. Het was er gezellig druk en de sfeer was echt ontzettend goed. n

Knip/Plak Ongelukkige lesbiennes

Lesbische en biseksuele vrouwen hebben meer psychosociale gezondheidsklachten dan heteroseksuele vrouwen. Dat heeft een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam uitgewezen onder 1327 lesbische en biseksuele vrouwen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Stichting OndersteBoven. De vrouwen lijden onder de stigmatisering over hun geaardheid. Ruim eenderde van de deelnemende vrouwen had vaak te maken met schelden, roddelen en pesten. Vooral jonge lesbiennes zijn hiervan het doelwit. Een grotere frequentie van stigmatiserende gebeurtenissen bleek samen te hangen met zowel de aangegeven psychische als de somatische klachten. www.folia.nl, 24 april 2009

Zwevende Brabanders

Avans Hogeschool opende vorige week donderdag een ‘stiltegebied’ in een van de vestigingen in Breda. In de kelder van het gebouw aan de Hogeschoollaan in Breda is een kantoorruimte omgebouwd tot een sfeervolle plek waar bezoekers kunnen mediteren of op een andere manier tot rust kunnen komen. Na het openingswoord, boven aan de trap die naar het stiltegebied leidt, mocht iedereen een spreuk of woord op een steen zetten en die neerleggen in de nieuwe ruimte. Een lange stoet mensen met stenen in hun hand liep de trappen af, terwijl ondertussen studenten gedichten voorlazen. punt.avans.nl, 24 april 2009

Matige drinker leeft langer

Bij mensen die één glas alcohol per dag drinken ligt het overlijdensrisico bijna 30 procent lager dan bij mensen die helemaal niet drinken. Volgens de Stichting Alcohol Research blijkt dat uit nieuw Amerikaans onderzoek. Eerdere onderzoeken wezen ook al uit dat matig drinken goed was voor de gezondheid. Critici brachten daartegenin dat de groepen niet met elkaar vergeleken konden worden omdat matige drinkers vaak een andere levensstijl hebben dan geheelonthouders. Bij het nieuwe onderzoek zijn factoren als sociaal-economische positie, roken, lichaamsgewicht, de mate waarin mensen kunnen bewegen, religie en depressiviteit meegewogen. www.nu.nl, 25 april 2009

havana

9


onderzoek

Huiscateraar onder de loep Op de website belooft HvA-huiscateraar vijfsterrenkwaliteit, juiste prijzen en een origineel assortiment. Maakt Sorbon die beloften waar? Plus: Havana-hoofdredacteur eet een weekje exclusief in de kantine. Paul van de Water Een paar jaar geleden zijn Maison van den Boer en Vitam Catering, twee van ’s lands grootste cateraars, onder de naam Sorbon Campus Hospitality een joint venture gestart. Enige klanten: de HvA en de UvA. Sinds 2006 voorzien 125 medewerkers van Sorbon dagelijks zo’n 65.000 studenten en 8500 medewerkers verspreid over minstens twintig locaties van eten en drinken. Sorbon profileert zichzelf op zijn website als een ambitieus bedrijf ‘dat de beste food & beverage service in de wereld van het onderwijs [wil] bieden’. We lezen verder dat gastvrijheid bij Sorbon meer is dan een glimlach alleen en dat het bedrijf zijn gasten positief wil verrassen en verwachtingen wil overtreffen. De visie van Sorbon bevat een drietal belangrijke pijlers, namelijk een origineel en aantrekkelijk assortiment, de juiste prijs en vijfsterrenkwaliteit. 10

havana

ningen (IT&V) van de HvA en verantwoordelijk voor de catering, benadrukt dat ‘de HvA het contract tussentijds kan opzeggen als er sprake is van onvoldoende presteren’. In de wandelgangen van het bestuur en het management van de HvA/UvA horen we dat er sprake is van grote ontevredenheid. Vorig jaar heeft Sorbon een groot evaluatieonderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn niet openbaar, maar het is wel duidelijk dat

een kostenplaats van vijf cijfers opgeven terwijl de HvA toch echt werkt met kostenplaatsen van zes cijfers. We zijn dan ook benieuwd wie de uitgebreide lunch voor de Havana-redactie gaat betalen. Verder kun je als afleveradres uitsluitend een UvA-locatie selecteren. Handig als je bij de UvA werkt, maar minder voor de hand liggend als je je geld verdient bij de HvA. Opmerkelijk is ook dat na het versturen van onze bestelling

Het contract In 2005 sloten de HvA en de UvA een cateringcontract af met Sorbon. Daarmee werd het bedrijf uit Schijndel vanaf 2006 de exclusieve cateraar van de HvA en de UvA. Dat houdt in dat de joint venture het alleenrecht heeft op alle restauratieve diensten binnen de muren van beide instellingen voor hoger onderwijs. Over de looptijd van het contract bestaat verschil van inzicht. Paul Doop, vice-voorzitter van het CvB: “Volgens mijn interpretatie loopt het contract af op 1 januari 2011. Er is een optie om het met vijf jaar te verlengen, maar dat hoeft niet.” Noud van den Boer, mede-eigenaar van Sorbon: “Het contract loopt af op 1 januari 2016, maar in 2010 is er een kritische tussentijdse evaluatie. Wij hebben duidelijk een commitment tot 2016.” Wijnand Scholtens, directeur Informatietechnologie en Voorzie-

In de wandelgangen horen we dat er sprake is van grote ontevredenheid er veel voor verbetering vatbaar is. Daarmee lijkt de HvA sterk te staan als ze het contract wil opzeggen of niet willen verlengen.

Online bestellen Voor de werknemers van de HvA is het handig dat zij direct op de site kunnen bestellen. Van eenvoudige koffie en thee voor vergaderingen tot borrels met snacks en zelfs complete maaltijden voor grote gezelschappen. Helaas zit er wel een klein nadeeltje aan deze functionaliteit. Het bestelformulier is wel heel erg UvA. Zo kun je uitsluitend

een mededeling op het scherm verschijnt dat we binnen vijf minuten een bevestigingsmail zullen krijgen. Die mail hebben we nooit gekregen. Desgevraagd maakt een tamelijk kordate medewerkster van Sorbon ons duidelijk dat die functionaliteit nog niet werkt. Dat hadden we ook kunnen weten. Hoe dan? “Omdat u die mail niet binnen vijf minuten heeft gekregen. Maar u wordt gebeld en dan komt alles goed.” Personeel met humor is en blijft van onschatbare waarde voor een bedrijf. Gebeld zijn we overigens niet.


onderzoek

Een weekje Sorbon Maandag

Ontbijt Met een lege maag vanuit huis vertrokken. Onderweg visioenen van croissantjes met jam, verse jus, bosbessenthee en koffie. De teleurstelling is groot als ik rond halfacht in de Leeuwenburg arriveer. De kantine gaat pas om 10.00 uur open. Dat trek ik niet. Gelukkig biedt Albert Heijn To Go soelaas. Voor 3,90 euro koop ik daar het gewenste ontbijt. Lekker. Het plan om elke dag bij Sorbon te ontbijten moet ik helaas laten varen.

de sperziebonen zijn te zacht en de biefstuk is niet goed gebakken. Taai ongerief. Het intensief kauwen van het vlees doet je beseffen dat je eet. Mijn moeder noemde dat met lange tanden eten. Ik zie om mij heen allerlei mensen met lange tanden. Het toetje? Mona Boordevol. Lekker. Hoeveel betaal je voor de maaltijd? Van mijn personeelskaart is 9,38 euro afgeschreven. Wat prijs-kwaliteitverhouding betreft scoort Sorbon bij het avondeten onder de maat.

Dinsdag

Lunch Aan de counter zijn allerlei soorten snacks te koop. Een medewerker wil wel een ei bakken (2,70 euro), maar om nou te zeggen dat hij dat met intrinsieke motivatie doet, gaat een brug te ver. De saladebar heeft lekkere salades: de goedkoopste kost 1,87 euro en voor de duurste betaalt u 3,33 euro. Woensdag ga ik voor een saladelunch. Vandaag kies ik twee warme pistoletjes (wit), twee bakjes halvarine, cervelaatworst, kaas (Old Amsterdam) en een flesje Milk & Fruit van 1,51 euro. Aan de kassa blijkt dat deze maaltijd mij 4,88 euro kost. Voor de gemiddelde beursstudent lijkt mij dit duur, maar met de kwaliteit is niets mis. Jammer dat het een puinzooi is in de kantine. Niemand ruimt z’n eigen troep op en de medewerkers kunnen het ook niet bijbenen. Ik neem het ze niet kwalijk, veeg een tafel schoon en probeer rustig te lunchen in een extreem drukke omgeving.

der uit – 13 euro – want we hebben twee sidedishes besteld, namelijk salades en kroketten. Sorbon levert de lunch keurig op tijd. Onze salades? Helaas, die waren even aan de aandacht van Sorbon ontsnapt. Na één telefoontje met de restaurantmanager wordt dit probleemloos gecorrigeerd. Jammer dat beide salades er nogal onappetijtelijk uitzien. De broodjes hebben duidelijk te lang in een koelcel gelegen. De soep heeft een maïzenasmaak. Er zijn ons wraps beloofd, maar die ontbreken. Op de website van Sorbon staat een aantrekkelijke omschrijving van deze lunch. Helaas is de werkelijkheid geheel anders. Het kan nog erger. Voor een lunch bestaande uit koude, sponzige kadetjes met blaasham en schuifkaas, te weinig fruit, wat melk en een beetje karnemelk rekent Sorbon 6,90 euro per persoon. De kwaliteit van zo’n lunch is onacceptabel. Ik zou het thuis mijn gasten niet willen aanbieden, zelfs niet als ik ze vervelend vind.

Donderdag

Lunch

Ik heb honger. Vandaag kies ik kalkoen met kip, risotto, venkel en gegrilde ui. Klinkt goed, maar ook nu is de beschrijving beter dan de smaak van het gerecht. De risotto is niet meer dan een kleffe kledder rijst met vervelende harde stukjes en de kalkoen is taai langs de randen. De gegrilde ui smaakt een beetje naar ui en daar is alles mee gezegd. De venkel is al op leeftijd. De fetasalade smaakt goed. Ik heb gekozen voor een toetje van Groene Koe. Lekker. Ik ben niet aangenaam verzadigd, maar ik ben wel verlost van mijn hongergevoel. Die verlossing heeft mij 8,74 euro gekost.

Ik ben een beetje in de war. De indeling van de kantine is veranderd. Ik neem een sandwich gebakken ei met spek, een bakje kwark en Milk & Fruit. Bij de kassa betaal ik 5,92 euro. Is dat veel geld voor een lekkere lunch?

Diner

Een week geleden hebben we online een lunch voor negen personen besteld. We hebben gekozen voor een lunch Crusts & Crumbs – korsten en kruimels – en die kost ondanks de naam 9,90 euro per persoon. Wij zijn wat duur-

Ik kies voor biefstuk Stroganoff met champignons, tomaat, sperziebonen en nog wat moeilijk thuis te brengen frutseltjes. Is het lekker? Nou nee. De saus is te zuur,

Nasi goreng met atjar, gadogado, reepjes omelet, heel weinig vlees en kroepoek. Een klein plasje pindasaus zou smaakverhogend moeten werken. Het smaakt niet beroerd, maar het gaat te ver om te zeggen dat deze maaltijd met aandacht en liefde is gemaakt. De pindasaus oogt wat bleekjes en smaakt zoals het oogt. Jammer. Het kost mij 5,80 euro.

Diner

Lunch

Diner

Diner

Woensdag Lunch

Vandaag is het de dag van de salade. Leuk, want ik mag zelf samenstellen en opscheppen. Zal ik er soep bijnemen? Een blik op de soepketel brengt me al snel op andere gedachten. Wellicht is de soep heerlijk, maar smaak wordt toch grotendeels bepaald door wat je ziet en deze soep oogt ranzig. Ik ga voor veilig en kies een Mona-toetje. De salade is goed. We betalen 4,69 euro.

Op donderdagavond ben ik bij de slotmanifestatie van het Studentmentorenproject (SMP). Er komen vijftig mensen en Sorbon verzorgt de catering, inclusief een warme maaltijd rond het thema ‘mediterraan’. Jerke van de Woerdt, projectleider SMP: “Misschien hadden we liever iets anders gedaan maar het is verplichte winkelnering. We zitten bij dit soort festiviteiten vast aan Sorbon. Zelf vind ik de kwaliteit van de maaltijd goed maar de prijs is echt veel te hoog. Elders betaal je voor hetzelfde beduidend minder.” Ik vraag aan tal van medewerkers en studenten wat zij van hun themamaaltijd vinden. Het is jammer voor Sorbon, maar vrijwel niemand is enthousiast. Sorbon doet echt te weinig om onze verwachtingen te overtreffen. havana

11


onderzoek

Vrijdag

Lunch We gaan voor makkelijk en zeker. We kiezen voor salade met extra veel croutons. Milk & Fruit erbij en een droog broodje. De croutons zijn erg droog, maar misschien is dat wel de bedoeling. De salade smaakt goed maar de aardappels zijn net zo droog als de croutons. Dat iedereen de croutons met de hand moet pakken uit een grote kom is toch een beetje eigenaardig. Prijs? 4,42 euro.

Diner Na bijna een week eten bij Sorbon stemt het mij niet droevig dat er op vrijdag in de gebouwen van de HvA geen warm eten verkrijgbaar is. Thuis wacht mij een overheerlijke maaltijd: spaghetti carbonara en geraspte wortel met appel, rozijnen en cashewnoten. Zelf gemaakt, daar kan geen cateraar tegenop.

Tussen droom en daad… De week zit erop. De conclusies? Eigenlijk wil ik zo snel mogelijk de-Sorbonnen. De huiscateraar doet wel zijn best en dat resulteert in veel keuzes. Dat is prima, maar de prijzen zijn te hoog, de kwaliteit is te laag, de afhandeling van bestellingen is tamelijk droefmakend, de klantvriendelijkheid is voor verbetering vatbaar en onze verwachtingen zijn geen enkele keer overtroffen. Op zijn website formuleert Sorbon hoge ambities. Voor het formuleren is de huiscateraar zonder meer geslaagd. Voor de pogingen om de ambities te realiseren scoort Sorbon echt een dikke onvoldoende. Met alleen goede koffie bij O.M.A en lekkere salades red je het niet. Aan de maaltijden moet je kunnen zien en proeven dat ze met aandacht en liefde zijn bereid. Verder gaat het om lagere prijzen, betere kwaliteit en vriendelijker personeel. Als dat niet lukt, dan stevent Sorbon onvermijdelijk af op een BAC: een bindend afwijzend cateringadvies. Wellicht is het verstandig als Sorbon zelf de conclusie trekt dat het beter is om te stoppen. En o ja, de afzetterij met de koekjes (zie kassabon hiernaast)? Hanteer met ingang van nu een normale prijs en deel – om het goed te maken – op 13 mei gratis amandelkoekjes uit op alle HvA-locaties. n 12

havana

O.M.A n Ochtend, Middag en Avond oftewel O.M.A. Dat is de ietwat misleidende naam van de coffeeshop in de Leeuwenburg. O.M.A. gaat om halftien open en na halfvier is het een met roodwitte linten afgezet no go area. Jammer, want de koffie is er uitstekend. Carla van Lingen, medeeigenaar van Sorbon: “Vanaf 16 april zijn we op dindag- en donderdag tot 19.00 uur geopend.” We nemen bij onze dubbele espresso (1,56 euro) en Heavenly Hazel (1,72 euro) een gevulde koek (1,25 euro). Tja, die lijkt gisteravond nog als puck bij ijshockey gebruikt te zijn. We klagen en we krijgen zonder gezeur een nieuwe koek. Helaas van hetzelfde hardheidsniveau. De klantvriendelijkheid van het personeel is wat minder. Om tien voor halfvier worden we niet meer geholpen. Een grimmige medewerkster van Sorbon bonjourt ons genadeloos naar buiten. Een beetje verbouwereerd staan we aan de andere kant van het roodwitte lint. Waar is die glimlach gebleven? Waarom worden bij O.M.A. onze verwachtingen niet overtroffen?

--------------------------De prijzen (1)

Een voorverpakte sandwich

Een half litertje melk kos

kost 3,38 euro.

t 99 cent. Soep van de dag? Tussen de 60 en 99 cent, afhankelijk van de soort. Voor 2,70 euro kunnen we een grote beker vers vruchtensap leegdrinken. De dagsalade kost 3,33 eur o. Voor een foccaciabroodje betaalt u 1,14 euro, een croissantje kost 1,04 euro een krentenbolletje 0,71 cen t. Frisdrank: 1,61 euro voor een petflesje. Elke dag - maar niet op vri jdag - heb je voor 8,75 euro een warme maaltijd, aan gevuld met soep of een toetje. Wie voor goedkoper wil gaa n, kan kiezen voor een basismenu van 3,89 euro.

De vegetariër betaalt 5,09

warm eten.

euro voor een bord

De prijzen (2) Opmerkelijk n Op de locaties van de UvA is dezelfde warme maaltijd een paar euro goedkoper. Niet omdat je daar wat minder opgeschept krijgt, maar omdat de UvA de maaltijden subsidieert. Bij de HvA is daar geen sprake van.

(als je het laat bezorgen,

niet-take away prijzen.)

Een kan koffie kost bijna

9 euro. Voor een fles mineraalwate r (nog geen liter) betaalt u 4,15 euro. Een warme maaltijd bestaa nde uit voor-, hoofden nagerecht kost al gauw dertig euro en daar komt het drinken nog bij. Koekje bij de koffie? Dat kan ook, maar voor een pond amandelkoekjes betaalt u 18,20 euro. Wie deze koekjes bestelt, laa t zich vrijwillig beroven of vindt het prima dat de hva wordt bestolen.

------------------------------------

betaalwijze:

--------

HvA-pas of chipknip (5 ct to

eslag)

U heeft betaald, tot ziens!


Amsterdams studenten festival

11 disciplines en 4 dagen lef

11 tot en met 14 MEI amsterdam met LEF


kaartverkoop Kaarten per voorstelling 4 euro kaarten voor lefi 8 euro passe partout 18 euro

Hoofdredacteur Gabriëlle van Lakwijk Redactie Annemijn Dreesmann Charlotte van Winden Emma van der Wateren Niels Tubbing Eindredactie Caroline Vos Emma van der Wateren Vormgever: Kiki Smolders Wouter Oomen fotografen Daan Huisman Judith Westerveld Maarten schroder Veerle de Vreese Matthijs Immink (cover)

Kaarten, meer info en de volledige festivalkrant, zie

www.amsterdamsstudentenfestival.nl 11 mei 19.30 - 22.00 KLASSIEKE MUZIEK Bethaniënklooster 20.00 - 23.00 DANS Rozentheater 20.30 - 23.30 KLEINKUNST Comedy Theater

12 mei 20.30 - 23.30 TONEEL Comedy Theater 20.30 - 01.00 BANDS MP3 22.00 - 03.00 DJ Winston Kingdom

13 mei 16.00 - 18.00 FOTOGRAFIE Bethani:enklooster 20.30 - 01.00 BANDS MP3 20.00 - 23.00 SINGER SONGWRITER Winston Kingdom

14 mei 19.00 - 21.00 KORTE FILM De Uitkijk 20.00 - 22.00 POEZIE Perdu 23.00 - 04.00 LEF! Odeon

1 Winston Kingdom Warmoesstraat 131 2. Bethaniënklooster Barndesteeg 6 3. Perdu Kloveniersburgwal 86

4.Comedy Theater Nes 110 5. MP3 Voetboogstraat 103 6. Odeon Singel 460

7. Rozentheater Rozengracht 117 8. De Uitkijk Prinsengracht 452 9. Griffioen Uilenstede 106


bands MEANDER 12 en 13 mei

2030 tot 0100

Rockend de wereld rond in Mp3

Bands zijn natuurlijk onmisbaar om het feestje van het Amsterdams Studenten Festival compleet te maken. Deze zijn goed vertegenwoordigd tijdens deze tiende editie in Poppodium Mp3. De bandscommissie zag een groot aantal demo’s voorbijkomen en selecteerde daaruit negen acts die je zeker gezien moet hebben. Tekst Annemijn Dreesmann Zo kun jij je haren los gaan gooien op de muziek van Girls go wild, of je nu een meisje bent of niet. De ‘mix van blues met aanverwante stijlen die een moderne sound creëert’, zoals ze het zelf omschrijven op hun site, is zeer meeslepend. De band bestaat uit vijf jongens die het echte studentenleven leiden. Soms is dit heel duidelijk te horen aan de teksten van hun liedjes; het maar al te herkenbare morning after gevoel was overduidelijk de inspiratie voor Think I’m never gonna drink again, I’m a non-alcoholic man. We blijven nog nog even in de alcoholische sferen met de rebelse rock n rollers van Milkbar. Naar eigen zeggen ontsproten aan de economische crisis van 2008, de opbrengst van hun zeer recente samenwerking is echter niet zuinig. Zij zullen ons verblijden met een aantal fijne rocknummers. Mocht je het studentenleven even helemaal achter je willen laten , dan is Zorita de band voor jou. Zij nemen je in hun liedjes de hele aardbol over, van Mexico tot Parijs en van de Colorado Woestijn tot Broek op Langedijk en dat allemaal op één avond. Hun stijl valt dan ook niet onder één noemer te vatten, al kom je met ‘wereldmuziek’ een heel eind.

Met Yellowknife staan we weer met beide benen op Nederlandse grond. De bandleden zijn afkomstig uit verschillende Achterhoekbandjes, maar leerden elkaar kennen in Amsterdam door hun gemeenschappelijke studie psychologie. Hun muziek heeft echter weinig te maken met de Hollandse nuchterheid die je op het eerste gezicht zou verwachten. Voor hun down-tempo rocknummers hebben ze zich laten inspireren door de groten der aarde als Led Zeppelin en Pearl Jam. De de band De Blowjob Ninja’s bestaat uit louter sexy rockers, maar dan met een touch of funk. Drie van de vier jongens waaruit deze band bestaat hebben het instrument dat ze spelen nog geen jaar geleden voor het eerst opgepakt. Toch zijn ze naar eigen zeggen ‘goed genoeg om de beste band van de wereld te worden. Binnenkort bij jou in de plaatselijke schuur’, zeggen ze om te laten zien dat ze toch wel enige zelfspot hebben. Er staat jou nog maar een ding te doen; op 12 mei in Mp3 staan!

‘Louter sexy rockers met een touch of funk’ Deelnemers van bands zijn: Girls go wild Milkbar Zorita Yellowknife The pleasure principle Kicks for Hot Lips De Blowjob Ninja’s Punky Donch Saxophonecheck

go back to the zoo Het Amsterdamse reclamebureau Mokummercials haalde een reclame van Nike binnen en vond in het nummer “Beam me up” van Go back to the zoo de perfecte muzikale begeleiding voor de V for Victory campagne. Dit leverde de band een optreden op in de “De wereld draait door” op Hierna ging het plotseling heel hard met het viertal. De jongens zijn gelukkig nog niet naast hun schoenen gaan lopen door het succes. Zanger Cas weet het publiek goed te bespelen met zo af en toe een grapje tussendoor en een gezonde dosis zelfspot. De hits die de mannen schreven in “the Cave”; De kelder van het grachtenpand in Utrecht waar naar verluid Boudewijn Büch zijn zoölogische collectie bewaarde, kan jij gaan horen op 13 mei. Go back to the zoo zal namelijk een gastoptreden geven tijdens de bandavond in Meander!!


SINGer SONGWRITER WINSTON KINGDOM ‘Niet naar de jury luisteren’ De setting van de audities voor de singersongwriters had volgens sommigen van hen toch wel veel weg had van het decor van Idols en het talent was in zeer grote en gevarieerde mate aanwezig. Zeven van hen zullen de strijd aangaan tijdens het Amsterdams Studentenfestival op 13 mei a.s in de Winston Kingdom. Maak alvast kennis met twee van hen. Tekst Annemijn Dreesmann

Piet, bestaande uit Fen (27) die begeleidt wordt door pianist Moos Lamerus en celliste Daphne Oyevaar, laat ons zien dat een singer-songwriter niet persé gepaard gaat met een gitaar. Althans; niet alleen gitaar. We hebben hier te maken met drie studenten die elkaar hebben leren kennen door hun werk in het CREA-café Wanneer ben je begonnen met liedjes schrijven? ‘Ik begon met liedjes schrijven toen ik ongeveer negen jaar was, op vakantie ’s avonds op het luchtbed, Fonetisch Engelse teksten met als overwegend thema mijn allesverterende liefdesverdriet. Geïnspireerd door het knappe Italiaanse jongetje van de tent tegenover ons, dat me eerder heel hard van het klimrek had afgeduwd.’ Wat ga je ons laten horen als je straks in de Winston staat? De muziek van PIET laat zich omschrijven als Nederlandstalig, melodieus, bescheiden maar met aandacht gearrangeerd en een grote rol voor tekst. Waar zien we jullie over een jaar? ‘We gaan een clip opnemen, veel spelen, opnemen met een echte producer in een echte studio, en er is wat aandacht vanuit de media. Spannend en ontzettend leuk dus allemaal.’

Jeroen Kant tijdens auditie fotograaf: Judith Westerveld

lavalu

Lavalu fotograaf: Gerti Nieuwenhaven

Behalve onze eigen idolen zal ook Lavalu zangeres Mariëlle Woltring een showtje weggeven op de singer/ songwritersavond in Winston Kingdom. Deze pittige tante treedt naast het succes met Lavalu als band ook nog steeds als soloartieste op. ‘Een solooptreden heeft iets heel intiems en dat maakt het erg mooi. Maar, ik miste het op een gegeven moment toch wel om mijn ervaringen te kunnen delen en een biertje drinken na het optreden is ook een stuk gezelliger met de band er bij natuurlijk.’ Lavalu bracht in november 2007 het eerste album, Lavalu now uit, dat volledig werd uitverkocht en voor de band het begin van een lange reeks concerten en

Jeroen Kant (26) zit het liedjesschrijven en performen in het bloed. Hij is bijna afgestudeerd aan de opleiding songwriting. Ook hij schrijft voornamelijk in het Nederlands.

2000 tot 2300

Wanneer ben je begonnen met liedjes schrijven? ‘Op mijn vijftiende verjaardag kreeg ik een gitaar cadeau. Daarna is het me vrijsnel duidelijk geworden dat ik muzikant moest worden. En het liefste natuurlijk gitaarvirtuoos.’ Wie was je grote idool toen je klein was? ‘Toen ik klein was? Hoe klein? Ik wilde vooral erg graag astronaut worden. Ik raakte pas rond mijn veertiende geïnteresseerd in muziek. Dat begon nog allemaal met Metallica en Nirvana. Jimi Hendrix was wel een groot idool. Steve Vai. Miles Davis. Daarna die oude bluesmannen als BB King, Buddy Guy en Muddy Waters.’ Wat ga je ons laten horen als je straks in de Winston staat? ‘Een aantal Nederlandstalige liedjes, stuk voor stuk verhaaltjes op zich. Luisterliedjes, met een gezonde dosis ironie. Niks ingewikkelds maar simpel, pakkend en herkenbaar.’

Deelnemers van singer/songwriter zijn: Frank Bond Rebecca Sier Mark Egeler The Secret Love Parade Funda Jelsma Piet Jeroen Kant

heel veel, veelal positieve, media-aandacht betekende. Wat wil Mariëlle de deelnemers van de singer/songwriterscontest meegegeven, als meer ervaren collega? ‘Ze moeten zich nooit en te nimmer iets van de uitslag van zo’n wedstrijd aantrekken en vooral niet te veel naar de jury luisteren. Je moet eens zien wat voor artiesten nog nooit iets gewonnen hebben.’


TONEEL 12 MEI COMEDY THEATER Een sprookjesachtig huwelijk aan de ontbijttafel Vier toneelgroepen zullen op 12 mei in het Comedytheater het publiek laten zien wat toneelspelen is. Uiteenlopende thema’s ingekleurd met alle denkbare tinten voor op de planken. Van fietspomp tot huwelijkscrisis. Teskt Charlotte van Winden De toneelavond blijft op deze tiende-editie van het Amsterdams Studentenfestival niet onopgemerkt. Naast de vier groepen die tegen elkaar gaan strijden voor de publieksprijs en de juryprijs, zal er ook een verrassingsact zijn van bekende acteurs. De jury zal tevens uit een aantal professionele toneelspelers bestaan die laaiend enthousiast zijn om eens in andere schoenen te staan, waaronder Gouden Kalfwinnares Sophie van Winden die nu actief is als Julia in Romeo en Julia van het Nationale Toneel. In het najaar 2009 zal zij te zien zijn als Xandra in het laatste deel van een trilogie van Frans Weisz, Happy End, met onder andere als tegenspelers Pierre Bokma, Kitty Courbois en Rijk de Gooier.

Een scherp oog voor menselijke �iasco’s

‘Ik ga dood, maar dat overleef ik ook wel weer’ wordt gespeeld door LAB Staal, bestaande uit twee muzikanten en drie acteurs onder de begeleiding van de theaterwetenschapper Lara Staal.

De titel doet vermoeden dat hier iets cynisch wordt neergezet, maar niets is minder waar. De prachtige sketches gaan zowel over harde realiteit als over ultieme levensvreugde. Een krachtige vrouwenstem geeft muzikale wendingen in een expressief geheel. Het aantal instrumenten overstijgt het aantal acteurs. Doordat iedereen goed op elkaar is ingespeeld resulteert dit in een prachtig muziektheater waarin de rollen gelijkwaardig zijn verdeeld. Diepzinnige onderwerpen over verlaten worden en mislukking krijgen kracht door heftige achtergrondmuziek dat steeds meer op de voorgrond treedt. Een monoloog over een huwelijk dat sprookjesachtig begint aan een ontbijttafel. De zin ‘Ik vind samen ontbijten het meest romantische wat er bestaat, wat jij Herman?’ wordt opgevolgd door een lief gegrinnik van geluk. De droom van de vrouw wordt compleet met het plan om van de huwelijksreis een wereldreis te maken. Als Herman hier duidelijk anders over denkt, probeert de bruid het nog positief te bekijken, ‘Wij maken onze eigen wereldreis, gewoon in ons hoofd, dat is toch ook voldoende.’ Uiteindelijk ziet de bruid in dat het probleem voor Herman niet in de reis zit, maar in haar. Het optimistische lachen gaat over in luid gesnik met muzikale ondersteuning. Dit harmonische vijftal is niet sceptisch of gefrustreerd, maar de nuchterheid zelf met een scherp oog voor menselijke fiasco’s.

2000 tot 2330 stuk in het teken van miscommunicatie staat. De enige manier om overeind te blijven in deze maatschappij is om jezelf niet zo serieus te nemen. Toneelgroep De Paraplu laat een abstract verhaal zien waarin de spelers overgeleverd zijn aan pompkracht. Alle zeven acteurs beschikken over een fietspomp en zetten hiermee een ontroerend spel neer. Toneelgroep V.E.S.T. (Voor Een Stilstaande Trein) komt met de voorstelling Meisje Cement, geschreven door Sytze Schalk en met de regie van Elise van Dam. Annelies Eichholtz speelt deze show alleen in de hoop dat haar Prins Charming ooit zal aanschuiven. Zij wacht op hem zolang als dat moet en laat al het anderen in haar leven varen. ‘O, God Vrijheid Kan een escortbureau Kan pizza Kan iemand laten komen Jij komt Ik wacht Prins Charming Ben je er al? Je zult me fantastisch vinden’ Gedichtje uit ‘Meisje Cement’ van VEST

Deelnemers van toneel zijn: LAB Staal Paraplu De studenten Culturele Maatschappelijke Vorming Karie & Sjanie en Politicologie, Karie en Sjanie, zetten op een absurdistische manier het publiek aan het denken. NEST V.E.S.T Met humoristische dialogen waaruit niet veel kan worden opgemaakt, wordt al snel duidelijk dat het

Toneelgroep LAB Staal


DJ 12 MEI WINSTON KINGDOM Kroonprinsen van de dansmuziek Op al die feesten waar je komt, waar de dansvloeren vol staan, waar de handen de lucht in gaan en de mensen om meer roepen. Op al die feesten staan ze. Soms onzichtbaar, soms aanbeden, maar altijd verantwoordelijk voor die heerlijke muziek. Tekst Niels Tubbing

Ik heb het natuurlijk over dj’s, het onmisbare ingrediënt voor een geslaagd feest. Zij kunnen een avond maken of breken. Heel wat tot mislukking gedoemde studentenfeestjes zijn gered door de kroonprinsen van de dansmuziek. Grote dansfestivals raken uitverkocht, doordat zij de mensen kunnen laten dansen als geen ander. Hier op het Amsterdams Studenten Festival staan zij ook en zullen ze geen spaan van de dansvloer heel laten. Maak kennis met enkele deelnemers in de dj-contest.

‘De muziek moet rollen’ Stephan ten Kate is alweer ruim tien jaar bezig met draaien. ‘Ik ben ooit begonnen in 1997, met twee discmans en een simpele mixer. Dat was vooral een beetje aanklooien. De opkomst van trance eind jaren ‘90 zorgde ervoor dat ik een nieuwe hobby kreeg. Draaien voor zóveel mensen leek mij helemaal te gek.’ Het genre van trance heeft Stephan nu voornamelijk achter zich gelaten.’Ik draai tussen minimal en techno in, met daarbij uitstapjes naar tech-house en progressive.’ Zijn verwachtingen voor het festival blijven bescheiden. ‘Ik heb al eerder meegedaan en vond het een leuke manier om jezelf in de kijker te zetten en wat ervaring op te doen.’

Daniël van den Heuvel is al redelijk ervaren als Dj Dastego. ‘Ik ben zo’n vijf jaar geleden begonnen met draaien. Ik ging al veel naar feesten en wilde erg graag zelf draaien en de muziek laten horen die ik zelf het vetst vond. Nu heb ik al twee jaar mijn eigen clubavond, genaamd Minimaal Feestmaal, in Studio 80.’ Zijn inspiratie haalde hij bij de groten vandaan. ‘De gevestigde techno dj’s als Derrick May en Jeff Mills waren van grote invloed. Later ben ik mij meer gaan verdiepen in andere stijlen. Ik vind het heel cool om warm te draaien en de zaal mee te slepen in diepe tracks, maar ook om een feest af te sluiten met dikke percussieve house.’ In het zonnige Spanje deed Joost Vetter (Dj Senzo) het idee op om zelf dj te worden. ‘In de zomer van 2004 werkte ik in Spanje, waar ik geïnteresseerd raakte in het ‘plaatje mixen’. Eenmaal weer in Nederland heb ik gelijk een dj-setje gekocht. Ik zei tegen mijn ouders dat ik niet eerder naar beneden kwam voordat ik erachter was hoe ik kon mixen. Zes uur later stond ik met een grijns weer beneden!’ Ook voor Joost, die eerder al eens de InHolland Popprijs won, is het de eerste deelname aan het festival. ‘Ik heb nog nooit eerder meegedaan met het ASF, maar ik verwacht veel gezelligheid en hoop dat dit leidt tot meer opties tot draaien.’ Als laatste presenteren we hier Dennis Ramoon, die al een aantal jaar bezig is met draaien. ‘Ik ben altijd veel bezig geweest met muziek en was al op

Deelnemers van dj zijn: Teatro Kultka Groovesum Senzo Dastego Dennis Ramoon Oui’ Wack Stephan ten Kate één van de prijzen is draaien op: Sunday Sessions, every first Sunday of the month.

DJ Dastego fotograaf: IDNT

2200 TOT 0300

Studio 80 (Rembrandtplein, Amsterdam) biedt iedere eerste zondag van de maand: Sunday Sessions. Vijf dj’s in een zaal vol techhouse, minimal, electro en techno, van 22.00 tot 04.00 uur. Voor de kenners: Sunday Sessions komt uit de koker van dezelfde organisatie als Rebellion, een concept dat afgelopen jaar succesvol gelanceerd is en ook in 2009 vier keer plaatsvindt in Studio 80 (en op het Lief Festival in Utrecht). entree 7,50 Rebel Radio, te beluisteren op www.studio-80.nl/radio/player/ index.php

jonge leeftijd bezig met produceren. Daarnaast heb ik samen met studiopartner Sandrino een eigen feest, waarin we onze eigen muziek willen reflecteren.’ Over zijn stijl van draaien is Dennis uitgesproken. ‘Ik heb een diepe, energieke draaistijl. Ik zoek altijd een bepaalde flow in mijn muziek. De muziek moet ‘rollen’. Ik draai graag goede vocalen en hou van goed opbouwende breaks. Daarnaast moet er diepgang in de tracks zitten. Ik hou niet van tracks die simpel in elkaar zitten. Het genre zou ik omschrijven als deep tech/progressive.’ Dennis hoopt op het festival zijn eigen sound neer te kunnen zetten, net als alle andere DJ’s natuurlijk. Het is mede aan jullie om dit te komen beoordelen, dus wees aanwezig op dinsdag 12 mei!

DJ Oui’Wack fotograaf: Dewika Makhan, Avania Fotostudio


Fotograaf: Boris Postma


beeldverslag

SM Party Ruim vijftig studenten en medewerkers kwamen op 23 april bijeen om het Studentmentorenprogramma (SMP) feestelijk af te sluiten. Een studentmentor is een student die een havo-scholier heeft begeleid bij diens studiekeuze. Alle mentoren kregen hun certificaat uitgereikt. Hoogtepunt was de verkiezing van de mentor van het jaar. Deze prijs werd

Beeld Bram Belloni

glansrijk gewonnen door Elsa van de Loo. De avond eindigde met een krumping-show van The Faceless. Paul van de Water

havana

13


reportage

Gewoon doorgaan Aspirant-studenten Pabo kijken op de open dag in Almere aandachtig naar een natuurkundeproefje.

De opleidingen in Almere hielden vorige week donderdag open huis, misschien wel de laatste keer onder de vlag van de HvA. Erg? Nee hoor. Medewerkers en (aankomende) studenten halen hun schouders op. Zolang maar niet de indruk ontstaat dat hoger beroepsonderwijs in Almere geschiedenis is. Thijs den Otter

Het contrast tussen de open dag in Amsterdam en de avond in Almere is groot. In Amsterdam hing de binnenstad wekenlang vol met reclameposters en trokken de bijeenkomsten van zaterdag 18 april 9500 geïnteresseerden. Almere telt slechts een handvol opleidingen, en die zitten nog verspreid ook. Rond station Almere Centrum wijst niets erop dat de hogeschool een open avond houdt: er zijn actievoerders van Milieudefensie, een man deelt zijn patat met twee spreeuwen. Borden met een routebeschrijving of studenten die het bezoek begeleiden naar de Aardbei (Pabo) of Alnovum (Information Engineering, Small Business) zijn niet te vinden.

Verkeerd tijdstip Toch hebben de opleidingen beslist niet de handdoek in de ring geworpen. Wie de locaties eenmaal heeft gevonden, treft er vrolijke studenten en enthousiast personeel. Zoals dat bij een open dag hoort. In de ontvangstruimte zijn overal vertegen14

havana

woordigers van de opleiding te vinden. Het aantal potentiële studenten is bescheiden. “Ik schat dat we nu zo’n zestig bezoekers hebben gehad,” zegt locatiemanager Frances Meester. “Dat is wat minder dan normaal. Dan komen er op zo’n bijeenkomst honderd tot honderdvijftig geïnteresseerden af. Geen idee waar het aan ligt. We zitten net voor de meivakantie, dus misschien hebben we een verkeerd tijdstip gekozen.” Meester is slecht te spreken over de beeldvorming die is ontstaan over de toekomst van het hbo in Almere, onder meer door de berichtgeving in Havana. “Mensen krijgen de indruk dat het afgelopen is met ons. Dat is onzin: we hebben een pabo met vijfhonderd studenten en bedienen alleen al in Almere 82 basisscholen. De HvA gaat misschien weg, maar de Pabo absoluut niet.” In een eventuele overname door Windesheim is Meester maar matig geïnteresseerd. “Zolang onze continuïteit maar niet in twijfel wordt getrokken. En trouwens: ik moet het

eerst nog zien. In de berichtgeving gaat men voorbij aan het feit dat de Pabo niet alleen van de HvA is, maar ook van de iPabo. Die moet het nog met de overname eens zijn.”

Pannenkoeken Een ander pijnpuntje van Almere: het is geen studentenstad. “Het is nog volop in ontwikkeling,” vindt Meester. De aanwezige studenten zijn het daarmee eens. Tweedejaars Pabostudent Nikaye Mannaert vertelt dat ze de bescheiden omvang van de studentenpopulatie bij rondleidingen juist op een positieve manier uitlegt. “De deuren staan hier altijd open en iedereen kent elkaar. We hebben ook geen catering, maar bakken regelmatig gezamenlijk pannenkoeken. Dat is hartstikke gezellig. Op de Leeuwenburg is het een stuk anoniemer.” Tussen de Pabo en het Instituut voor Information Engineering zit tien minuten lopen en een wereld van verschil. De hippe economie- en ict-opleiding zit in het Alnovum-gebouw, dat de HvA deelt met de plaatselijke vestiging van het WTC. Prima gebouw voor wie de bouwput ernaast negeert. Precies aan het spoor ook, maar de omgeving is eerder zakelijk dan studentikoos: pannenkoeken worden hier niet gebakken. De ballonnenpoort bij de ingang wijst inderdaad op een open dag, maar gegadigden moeten puzzelen: wie hier binnenkomt, moet voorwerk hebben gedaan. Het instituut voor Information Engineering zit op de tweede etage van de kantoorkolos, Small Business & Retail Management op de vierde. Ze hebben respectievelijk veertig en dertig kandidaten gehad, en de sfeer is goed.

Beeld Thijs den Otter

“We krijgen vooral veel vragen over het comakerprincipe dat we hier hanteren,” zegt projectbegeleider Sophia Overbeeke. “Dat is heel wat anders dan een stage: een student neemt echt een opdracht aan van een bedrijf. Veel mensen vinden dat erg interessant.” “De locatie is daarom ook erg geschikt,” zegt tweedejaarsstudent Sebas Veeke. “Ik zit middenin een co-makerproject en het bedrijf waarvoor ik actief ben, zit ook in het WTC. Als er iets aan de hand is, hoef ik alleen maar even de trap op of af.” De grote vestigingen van de HvA zijn hier erg ver weg, en niemand lijkt het erg te vinden. “We hebben in elk geval betere catering,” grapt een medewerker. Van gelatenheid lijkt dus geen sprake. Mandy Wertwijn, student van de naar Amsterdam verhuisde UvA-opleiding Gedrag en Samenleving, en praeses van studentenvereniging [’endzjin], is eveneens vol goede moed over de toekomst. “Als Windesheim inderdaad met dertig of veertig opleidingen van start wil, komen er natuurlijk veel meer mensen en is er zelfs ruimte voor een tweede vereniging. Dat is voor de stad en het studentenleven alleen maar goed.” Wertwijn en haar vereniging hebben de hele avond leden staan werven op beide locaties. Zonder veel succes, lijkt het. “Ik denk dat het te mooi weer is voor een open avond,” zegt ze. Maar ze laat zich er niet door uit het veld slaan. Daarvoor vindt ze Almere te leuk. “We hebben een geweldig netwerk hier. Ondernemers zijn heel erg geïnteresseerd, de gemeente is blij met ons. Je moet alleen wel willen pionieren. Persoonlijk vind ik het geweldig. Ik studeer hier niet eens meer, maar heb het in Almere erg naar mijn zin.” n


-advertenties@

#2%!ISDECULTURELEORGANISATIEVANDE5V!EN(V! 4URFDRAAGSTERPAD 84!MSTERDAM 

I MY TEACHER

VRMEI

ISM'ROEN,INKS 9ES CANWE$EBATOVERDUURZAAMHEID

3PREKERS"AS%ICKHOUTKANDIDAAT %UROPARLEMENTARIÑRVOOR'ROEN,INKS PROJECTLEIDER"IOBRANDSTOFFEN0LAN BUREAUVOORDE,EEFOMGEVING 0AULUSDE7ILTWETHOUDER3LOTERVAART "ART*AN+ROUWELOUD DIRECTEUR4RIO DOSBANK OUDTOPMAN2ABOBANK EN-ARCEL3CHUTTELAARDIRECTEURADVIESBUREAUDUURZAAMONDERNEMEN OLV *UPIJN(AFFMANSVOORMALIG!!$E'ROENEN #ITY#ARGO 0LAATS#2%!4HEATER4OEGANGGRATIS

MAMEI 

ISM3)"

&ILM @3HAKEHANDSWITHTHEDEVIL

4HElLM@3HAKEHANDSWITHTHEDEVIL 2OGER3POTTISWOODE MIN ISTHEREALLIFESTORYOF,IEUTENANT 'ENERAL$ALLAIRE WHOWASIN2WANDAONA5.PEACEMISSIONWHENTERRORBROKELOOSEAGAINSTTHE4UTSIMINO RITY%NGLISHSPOKEN0LAATS#2%!4HEATER4OEGANGGRATISVOORSTUDENTEN ALLEANDEREN)NLICHTINGEN ."'EWIJZIGDEAANVANGSTIJDIVM$ODENHERDENKINGOMUUR

DOMEI 

-UZIEK

0LUG0LAY0OPPODIUM

0LUG0LAYISHET#2%!POPPODIUM WAARJESTEEDSKUNTGENIETENVANNIEUWTALENT0LAATS#2%!-UZIEKZAAL 4OEGANGGRATIS2ESERVERENNIETMOGELIJK

Binnen een jaar de populairste van de klas. Heb je tijdens je studie ontdekt dat je het leuk vindt om jouw vakkennis over te dragen aan anderen? Met de praktijkgerichte kopopleiding Tweedegraads Leraar voor hbo- en wo-bachelors heb je binnen een jaar al je tweedegraadsbevoegdheid. En kan je als docent aan de slag. Kijk voor meer informatie op www.hva.nl/kop of kom naar de open avond op 14 mei.

DIMEI 

ISM3)" $OCUMENTAIRE@4RIAGE$R*AMES/RBINSKIS

(UMANITARIAN$ILEMMA 4HE DOCUMENTARY @4RIAGE $R *AMES /RBINSKIS (UMANITARIAN $ILEMMA 0ATRICK 2EED MIN DEALS WITHTHEREALITYOFHUMANITARIANAIDTHROUGHTHEWORKOF*AMES/RBINSKI7HATCANONEINDIVIDUALDOTOHELP (OWDOESITAFFECTYOUTOSEESOMUCHAGONY4OKNOWTHATTRYINGYOURBESTWILLNOTSAVEALL*AMES/RBINSKI WORKED IN 3OMALIA 2WANDA AND #ONGO AND ACCEPTED THE .OBEL 0EACE 0RIZE IN ON BEHALF OF $OCTORS WITHOUT"ORDERS OFWHICHHEWASPRESIDENT%NGLISHSPOKEN0LAATS#2%!4HEATER4OEGANGGRATISVOORSTU DENTEN ALLEANDEREN)NLICHTINGEN

W W W C R E A U V A N L

  

    

%"' '' +$(()( +.*.".,$

(,-.,

&,-+&  

000$1'%

 "$ # ! 

+"#2'/'

%

 $&+))+-&'-'2"#''"- +((-&+0%2+ !+&'-'!''())+/%$-/' & -(- &  ' +('0('"' ',!"$$'(/+'-."' /+")"' ,0('"' '(/+'%$('()!-2."' '"'''$'-2"#'0('"' '&(("() $')- 0'')%(',,'"-"+'$.$'%($2"#'/+'".0 )''2"#''."-'$'-()!(( '"/. +'(/+'$+$-+",-"$ /%2"-+)+!-" ."- ")'',-'() +('"",."- /'"'+)!- 2+)!-",((+1 $(!--(-  '"'. 3'-+,,+'-"'"-)+(#-,-..+'' &"%&-.0 /','+/+$(()$1'%0(+-' ()!(( - !(.'(/+,-+-/+$(()

havana

15


amsterdam fm

De AT5 van

Eliane Smith: ‘Amsterdam FM heeft me kennis laten maken met alle facetten van het radio maken.’

Ondanks alle concurrerende media is lokale radiozender Amsterdam FM still going strong. Met veel dank aan studenten Media en Informatie Management. Tim Verlaan

Televisie zou de ondergang van radio als informatiebron inluiden, was het idee een halve eeuw terug. Tien jaar geleden voorspelden internetgoeroes dat het wereldwijde web de informatievoorziening over zou nemen. Echter, de luistercijfers van de afgelopen jaren wijzen uit dat radio sterk aan populariteit wint, juist dankzij de mogelijkheid om via internet uit te zenden. Vooral de lokale en regionale zenders zitten in de lift. De grootste nieuws- en actualiteitenzender van Amsterdam, Amsterdam FM, vormt 16

havana

hier geen uitzondering op. Hoofdredacteur Jan Huisman: “We willen de AT5 van de Amsterdamse ether worden.”

Piratenzenders Als Amsterdam FM in 1992 wordt opgericht, heeft het Amsterdamse radiowezen een roerig decennium achter de rug; een groot deel van de ether werd gekaapt door piratenzenders, en het merendeel van de radiojournalisten zetten zich actief in voor de kraakscene. Huisman: “Amsterdam FM is de

Beeld Christel Wolters

voortzetting van een aantal kleinere stations, waarvan een enkeling in het begin van de jaren tachtig illegaal opereerde. Eigenlijk is onze zender dus altijd heel braaf geweest.” Die braafheid komt ook terug in de huidige doelgroep: de Nederlands sprekende Amsterdammer geïnteresseerd in actualiteiten, kunst en cultuur. Die brede doelgroep wordt bediend met een even brede programmering. Huisman: “Naast de nieuwsbulletins brengen we geschiedenis, wereldmuziek, jazz en zelfs kinderprogramma’s.” De doelgroep is niet zonder reden zo breed. Huisman – sinds anderhalf jaar hoofdredacteur – is ambitieus. “We zitten nog in een opbouwfase, maar we willen dezelfde rol gaan vervullen voor de radioluisteraar zoals AT5 deze vervult voor de televisiekijker.” Om dit bereiken heeft Huisman 110 mensen achter zich staan, voor het overgrote deel vrijwilligers. Sterker nog; ie-

dereen die voor de zender werkt betaalt tien euro contributie per maand, een belangrijke inkomstenbron voor de zender. Van de opbrengsten wordt apparatuur gekocht en kantoorruimte gehuurd, die nu over drie locaties in de binnenstad is verdeeld. Het nieuwscentrum, waar Huisman kantoor houdt, bevindt zich boven de C&A aan het Damrak. Huisman: “Het is voor ons als redactie belangrijk daar te zijn waar zich het meeste nieuws afspeelt: midden in de stad.”

Sexy Naast vrijwilligers is de zender ook afhankelijk van stagiaires. De meesten van hen zijn afkomstig van de opleiding Media en Informatie Management (MIM) aan de HvA. Huisman wil daarom vooral ook een leerschool zijn. “Studenten krijgen weliswaar onderwijs in hoe zij een artikel moeten opstellen of een script moeten schrijven, maar


amsterdam fm

de ether nieuws jagen en selecteren komt toch echt neer op praktijkervaring. Dat geldt ook voor deadlines. Waar het MIM studenten vaak drie weken geeft om een item te maken, verwachten wij twee reportages per dag. Dat is voor veel studenten even wennen.” De hoofdredacteur ziet bij veel studenten nog wel eens de

Phillipine van ’t Zet: ‘Deadlines zijn heilig.’

media worden aangeleverd, waar wij dan onze eigen lokale draai aan kunnen geven. En we hebben een netwerk van tipgevers; ras-Amsterdammers die weten wat er leeft op straat.” Maar ook de MIM-studenten kunnen met hun diverse achtergronden voor interessante invalshoeken zorgen. “Toen het

‘Mensen die bij ons enkel hun cv komen opleuken vallen echter snel door de mand’ journalistieke passie ontbreken. “Journalist zijn is sexy, veel studenten kiezen een mediaopleiding met de verkeerde beweegredenen. Mensen die bij ons enkel hun cv komen opleuken vallen echter snel door de mand.” Nieuwkomers op de redactie worden daarom direct op het nieuws gezet. Vooral het veldwerk kan hierbij tot interessante situaties leiden. Huisman, geëngageerd: “Een tijd geleden werd een pand aan het Damrak ontruimd. Nog voordat de ME arriveerde, merkte een redacteur van ons – toevallig ter plaatse – de voorbereidingen van krakers op en wachtte op wat komen ging. Uiteindelijk belandde hij in een spervuur van verfbommen en waterkanonnen, en dat alles live in de uitzending.” Toch scoort Amsterdam FM relatief weinig scoops. Huisman: “We zijn nu nog afhankelijk van nieuwsfeiten die door andere

vliegtuig van Turkish Airways neerstortte liep juist een Turks meisje stage bij ons. Zij kon nog tijdens de uitzending in contact treden met familie en betrokkenen in Turkije.”

‘Alles is zo puur’ n Eliane Smith (22) is tweedejaars en heeft voor de richting Nieuws en Media gekozen. Ze liep de afgelopen drie maanden stage bij Amsterdam FM. n “Ik ambieer nog steeds een carrière bij het Jeugdjournaal, radio is nooit mijn grote passie geweest. Maar achteraf heb ik nergens spijt van; Amsterdam FM heeft me kennis laten maken met alle facetten van het radio maken. Zelf blijf ik het liefst zo ver mogelijk weg van techniek; zo kwam het een keer voor dat ik vergeten was de opnameknop in te drukken bij een reportage. Dan is het echter zaak te improviseren en assertief te zijn; door deze houding aan te nemen heb ik tijdens die reportage alsnog een interview kunnen afnemen bij wethouder Marijke Vos. Het mooiste aan radio maken is dat alles zo puur is; de luisteraar is gefocust op geluiden, die veel minder subjectiviteit in zich dragen dan beelden.”

‘De kick van het binnenhalen’ n Philippine van ’t Zet (21) is tweedejaars en volgt de richting Redactie en Mediaproductie. Ze loopt sinds twee weken stage bij Amsterdam FM. n “Het meest leerzame aan werken bij Amsterdam FM is de heiligheid van deadlines; bij het MIM komen studenten nog wel eens weg met smoesjes en excuses wanneer zij een inlevertijdstip niet halen. Als je hier een deadline mist is het stil op de radio. Ik ben blij met de vrijheid die Amsterdam FM zijn medewerkers gunt in specialiseren, dit betekent dat ik me de komende maanden nog verder ga verdiepen in de techniek. Tot nu toe heb ik vooral mensen telefonisch de uitzending binnengehaald, wat steeds weer een kick gaf. Of ik ook echt de radiojournalistiek in ga is een tweede; zo lang ik in de toekomst maar geen negen tot vijf hoef te draaien.”

Leerschool Huisman ziet de toekomst van de radiozender rooskleurig in. “De programmering wordt steeds diverser, we krijgen meer en meer ons eigen geluid en het aantal medewerkers neemt alleen maar toe.” Vindt hij het dan niet vervelend dat zijn zender door diezelfde medewerkers vooral als leerschool wordt gebruikt? “Het is bij ons net als bij voetbalclubs; zodra iemand heel goed wordt, stroomt hij of zij door. Dat is onze makke, maar ik ben er wel trots op. Immers: op de redacties van de NOS en BNR Nieuwsradio kom je veel oud-Amsterdam FM’ers tegen.” n

havana

17


6 minuten

Beeld Marc Deurloo

Margo Kroezen-Hofstede (54) werkt belangeloos voor stichting Mensen voor Mensen, die vakantiereizen organiseert voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze is hard op zoek naar vrijwilligere begeleiders. Daarnaast is Margo te vinden op de minorenadministratie van de Fraijlemaborg. Jarinde de Klerk 00:00 Poep, pies, kwijl en enge mensen is het beeld dat veel personen van gehandicapten hebben. Vaak vraag ik iemand: ‘Waarom zou je niet meegaan?’ Waarop ik terugkrijg: ‘Dan moet ik zeker de hele dag iemands billen afvegen?’ Dat is helemaal niet zo, we

lol. Deelnemers raken verliefd en er ontstaan vriendschappen voor het leven. Natuurlijk komt er ook ter sprake hoe mensen zich voelen. Soms valt het emotioneel een beetje tegen. Als gehandicapte ben je heel kwetsbaar en je komt ergens waar je niemand kent. De meesten hebben wel een dag nodig

Vrijwilligerswerk kan soms studiepunten opleveren laten iedereen zo veel mogelijk zelf doen. Je denkt misschien dat het eng is, mensen met een handicap staan ver van je af. Maar ze zijn heel gewoon. Je leert ze snel kennen en prikt al gauw door hun handicap heen. Het is een geweldige belevenis, ik zou het niet willen missen. Ik heb bewondering voor hun levensvreugde. Velen volgen gewoon een opleiding, maar de lichamelijke beperking eist toch vaak haar tol.

00:44 De reizen doorbreken de dagelijkse sleur van de deelnemers. Niemand is zielig of wordt betutteld, we hebben juist ontzettend veel 18

havana

om te wennen. Het gebeurt ook wel eens dat er nieuwe vrijwilligers moeten worden opgevangen, omdat ze het werk toch een beetje hadden onderschat. Maar we hebben vooral veel plezier.

01:51 Mensen voor Mensen organiseert dit jaar zeven reizen. In augustus vertrek ik voor de zevende keer als begeleider naar een vakantiekamp in België, voor jonge mensen met een kleine beurs. Er gaan zo’n vijfentwintig mensen mee, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. Elke deelnemer krijgt een begeleider en daarnaast is er nog een keukenploeg. Als

je alle mensen uit de bus ziet komen is het altijd even schrikken. Sommige beperkingen bestaan uit epilepsie, autisme of osteoporose imperfecta, maar er gaan ook jongeren mee die (deels) verlamd zijn geraakt na een hersenbloeding, of een ongeluk. En er zijn deelnemers die geestelijk een beetje achterlopen. Heel soms moeten we iemand met een te hoog risico weigeren, omdat er geen arts aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die zuurstof nodig heeft. Maar we hebben ook wel eens iemand mee gehad die zo negatief was, dat ze de vakantie voor iedereen verpestte. Dat ging dus ook niet.

02:36 Met een aantal personen doe ik de organisatie van het kamp. We kiezen bijvoorbeeld waar we heengaan, een thema, hoe we de locatie aankleden en hoe we logistiek alles verzorgen. De deelnemers betalen zelf hun vakantie. Verder zijn we afhankelijk van donaties en sponsors. We verblijven op een terrein in bosrijke omgeving dat van het leger is geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig kunnen particulieren er ruimte huren. De locatie doet denken aan schoolkampen van vroeger: heel erg kaal, maar de basisvoorzieningen zijn er.

03:22 De vakantie zit vol hoogtepunten. De deelnemers mogen lang opblijven, we hebben discoavonden, slapen uit, brunchen, zwemmen, barbecuen, gaan shoppen in een grote stad, er komt een band, we doen karaoke, er is een bonte avond en nog veel meer. Tijdens Diner Rumoer gaat iedereen in de stijl van het thema gekleed. Dit jaar hebben we gekozen voor ‘Hollywood’, dus we verwachten veel glitter en glamour. Bovendien gaan we zelf de musical Dirty Dancing opvoeren, inclusief Oscaruitreiking en rode loper. En we zetten een casino neer, zodat er gegokt kan worden.

Het gaat net als op een gewoon kamp, met een sportdag en feesten waar de jongens aan de ene kant staan en de meiden aan de andere kant, terwijl iedereen elkaar bekijkt.

04:02 Zelf heb ik een verstandelijk gehandicapte zwager. Die heb ik een keer meegenomen op een privé-vakantie, omdat zijn huis werd verbouwd, maar dat ging helemaal niet goed. Hij wilde niet doen wat wij wilden en andersom. Met familie op vakantie gaan is toch anders, omdat je een andere band met elkaar hebt. Je hebt het gevoel dat er op je gelet wordt en familie stelt zich vaak erg beschermend op. Tijdens de vakanties van Mensen voor Mensen proberen we mensen juist het gevoel te geven dat er heel veel kan. Wil je bijvoorbeeld nog een cocktail, dan kan dat. Terwijl je ouders er misschien iets van hadden gezegd.

05:17 De deelnemers zijn vaak erg enthousiast. Sommigen vragen direct na de vakantie wanneer ze zich weer op kunnen geven voor de volgende. We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers, maar het is moeilijk om die te vinden. Vooral jongeren zijn terughoudend. Vorig jaar hebben we overal op school posters opgehangen met de tekst ‘gratis op vakantie’, maar daar kwam niemand op af. Veel studenten weten niet dat vrijwilligerswerk soms studiepunten op kan leveren, bijvoorbeeld voor Sociaal Pedagogische Hulpverlening. En sommige werkgevers staan open voor vrijwilligerswerk, maar je moet er vaak wel naar vragen. Voor meer informatie kun je kijken op www.mensenvoormensen.nl. n

Wil jij ook zes minuten spreektijd om je goede doel te promoten? Mail dan naar havana@hva.nl


passie

Beeld Fred van Diem

Een vaste hand hebben. En geduld. Heel veel geduld, dat is ook handig. Maar verder is modelbouw volgens Thymen Bouma (22, derdejaars Maritiem Officier) ‘totale vrijheid’. Rond de vijftig schepen en tanks staan verspreid door zijn huiskamer. Weggooien? Daar doet hij niet aan. Annemarie Vissers

“Ik zeg altijd: het is maar een hobby. Als ik het niet meer leuk vind, stop ik er weer mee. Ik hoef er ook niet het beste in te zijn, daar gaat het me niet om. Hoewel… er zijn modelbouwers op de modelbouwclub – daar zit ik ook bij – die heel goed modderspatten en regensporen kunnen aanbrengen. Het ‘vies’ maken, dat is voor mij nog een stap te ver. Dat geeft ook niet: modelbouw is pure vrijheid, vind ik. Ik leg mezelf geen regels op, wil gewoon met mijn handen bezig zijn. Zoals gezegd: het moet wel leuk blijven. Een fascinatie voor tanks en dan vooral die uit de Tweede Wereldoorlog. Daar begon het mee. Om me heen had zo ongeveer ieder kind Lego. Leuk, maar dat vond ik al snel te simpel. Dus kreeg ik mijn eerste echte bouwpakketje. Machtig vond ik

dat, de afbeelding op het doosje, het zelf in elkaar zetten. Aan legertanks bouw ik het liefst, maar modelschepen zijn ook leuk om te doen. Voor het materiaal struin ik langs speciaalzaken, vaste adresjes waarvan ik weet dat ze nieuw spul hebben. En speelgoedwinkels, daar wil ook nog wel wat liggen. Kost inderdaad wel wat, deze hobby, maar met het uitdelen van dagblad Metro op Amsterdam Centraal kom ik een eind. Soms ben ik maanden bezig met een model. Maar er zijn ook tijden geweest dat ik er niks mee deed, of weinig. De laatste vijf jaar ging het hard; was ik er dagelijks een aantal uren mee bezig. Tijdens mijn vijf maanden durende stage ben ik uit pure verveling ook begonnen met een papieren tank. Niet helemaal ideaal; papier kan niet alle vormen aan-

nemen. Kleine modellen vind ik leuk, maar de echt grote exemplaren – ik ben net begonnen met een houten oorlogsschip van ruim een meter – die zijn echt ultiem. Ik ken op de Leeuwenburg mensen op ‘min 1’, waar de werkplaats zit. Daar kan ik terecht voor hulp en mag ik gebruikmaken van de frees- en draaibanken, heel handig. Thuis staat alles vol, mijn bureau – zes meter lang – is onderhand mijn ‘werkplaats’. Verder puilt mijn vitrinekast uit en ook in de woonkamer staan allerlei bouwwerken – af en onaf. Tel ik alles bij elkaar op, dan kom ik toch op zeker vijftig modellen. Voorlopig koop ik dus ook niks nieuws meer. Weggooien? Nee, daar doe ik niet aan. Hoewel: de eerste tien modelletjes kan ik niet meer vinden. Geen idee wat daar mee gebeurd is.” n havana

19


recensies

Cd

Bob Dylan Together Through Life (Sony) HHHHH

Film

X-Men Origins: Wolverine HHHHH

Muziek

Locals Only 2009

2 mei, Sugar Factory Wel gaan Bandavond waar opkomende bands zich mogen bewijzen. De winnaar van de Locals Only 2009 wordt bekendgemaakt, de huidige Local Heroes treden voor de laatste maal gezamenlijk op én de Amsterdamse band Airbag presenteert zijn debuutalbum. Gratis toegang. Niet gaan Het blijven beginnende bandjes, dus verwacht geen U2.

Stand-up comedy

Workshop Stand-upcomedy

3 mei, Comedy Café Wel gaan Humor is aantrekkelijk. De professionele stand-upcomedian Tom Sligting vertelt onder meer hoe je een goede grap maakt en presenteert, waar je ideeën vandaan kunt halen en hoe je kunt omgaan met kritiek. Niet gaan Als je podiumvrees hebt of als je echt geen greintje humor bezit, dan is het zonde van de vijfentwintig euro entree. Wie Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman), de belangrijkste singer-songwriter van de twintigste eeuw. Wat Together Through Life, het drieëndertigste (!) studioalbum van de oude meester, telt tien nieuwe composities. Na Love and Theft en Modern Times is het bovendien het derde album dat door Dylan zelf is geproduceerd, onder pseudoniem Jack Frost. Wanneer Platenmaatschappij Sony kondigde een maand geleden aan dat Dylan een nieuwe plaat af had. Met een zorgvuldig geplande marketingcampagne werd Together Through Life ingeleid via interviews op Dylans website en door de release van twee liedjes van de plaat. Sinds eind vorige week ligt de cd in de winkel en is het album beschikbaar op iTunes. Voor liefhebbers is er ook een luxeverpakking met bonusmateriaal, maar daar staan geen extra Dylan-songs op. Waarom wel Dylan is naast Neil Young de enige oude rocker die nog relevante studioplaten maakt. Zijn teksten zijn ijzersterk en zijn begeleidingsband speelt superstrak. Wie van op de jaren vijftig en zestig gebaseerde americana houdt, zal het komende jaar niet snel een beter album vinden. Opener Beyond Here Lies Nothing is een krachtig bluesnummer dat zich kan meten met het betere hedendaagse werk van Dylan en kan zo op de liveset tussen Thunder On The Mountain (2006) en High Water (2001), maar dat geldt eigenlijk voor alle nummers. Wie denkt dat het album dus ‘meer van hetzelfde’ biedt, zal zich verbazen. De nadruk van deze set ligt meer op de uptempo songs. Op voorganger Modern Times is Dylan volop aan het croonen, maar op Together Through Life staat met Life Is Hard eigenlijk maar één song uit die hoek. Waarom niet Wie sinds Blonde On Blonde (1966) geen Dylan-album meer heeft gehoord, schrikt zich zonder twijfel een ongeluk bij het horen van Bobs stem. Dylan ziet eruit als een oude kraai die 48 uur lang in een zoutbad heeft gelegen, en zo klinkt hij ook als hij zingt. De dunne, raspende vocals horen echter bij zijn recente werk zoals het nasale, spottende geluid hoort bij de platen die van Dylan in de sixties een Messiasfiguur maakten. Je moet ervan houden, dat wel. n Thijs den Otter

20

havana

Wie Gavin Hood Wat X-Men Origins moet een nieuwe X-Men-filmserie worden waarin steeds de ontstaansgeschiedenis van een van de superhelden centraal staat. Hugh Jackmans Wolverine is als eerste aan de beurt; geen vreemde keuze gezien de populariteit van zowel de acteur als het personage. X-Men Origins: Wolverine is al spraakmakend: zelden lekte zo’n grote studiofilms zo ver voor release online. Ook al betrof het een werkprint waarvan special effects en muziek nog niet af waren, het weerhield downloaders er niet van alvast massaal een kijkje te nemen. Waarom wel Wellicht herinner je je nog dat Wolverine in de X-Men-films in een identiteitscrisis zat door geheugenverlies. Hij probeerde er voortdurend achter te komen wie hij is en hoe toch aan metalen, vlijmscherpe klauwen komt. In X-Men Origins: Wolverine kom je er definitief achter. Regisseur Gavin Hood (Tsotsi, Rendition) doet zijn best Wolverines verleden zo pakkend mogelijk te vertellen. Met name de eerste helft, waarin de relatie tussen Logan (Wolverines echte naam) en diens halfbroer Victor (Liev Schreiber) centraal staat, is sterk. Dit komt vooral omdat Victor, die ook vergelijkbare superkrachten bezit, zich ontwikkeld tot Wolverines kwaadaardige spiegelbeeld Sabretooth. De tweede helft van de film draait vooral om de intriges rondom een geheime overheidsprogramma onder leiding van Kolonel Stryker (Danny Huston), bekend uit de eerdere films. Deze wil het mutantengevaar de kop indrukken en gebruikt/misbruikt hier zowel Logan als Victor voor, evenals een stroom nieuwe mutanten waaronder fanfavorieten Gambit (Taylor Kitsch) en Deadpool (Ryan Reynolds). Waarom niet Logan en Victors gezamenlijke verleden is inhoudelijk gezien de grootste troef die de film in handen heeft. De gebeurtenissen in de eerst vijftien minuten alleen al bieden genoeg materiaal voor een eigen film. Ondanks de uitgebreide opbouw komt de broederstrijd steeds meer op een zijspoor terecht waar hij uiteindelijk niet meer van afkomt. n René Glas

Fotografie

World Press Photo

4 mei t/m 28 juni, Oude Kerk Wel gaan De winnende beelden van ’s werelds grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd zijn uit 80.536 inzendingen gekozen. Zie met eigen ogen waarom. Niet gaan De foto’s zijn qua onderwerp niet erg vernieuwend en tonen bijvoorbeeld een uitgemergelde man, ravages en slachtoffers van (natuur)geweld.

Bijeenkomst

Nationale Dodenherdenking

4 mei, Dam Wel gaan Twee minuten stilstaan bij de burgers en militairen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies, is het minste wat je kan doen. Niet gaan Je hoeft er natuurlijk niet voor naar de Dam om twee minuten stil te zijn.

Festival

Bevrijdingsfestival

5 mei, Museumplein Wel gaan Goede sfeer, gratis entree en van 13.00 tot 22.30 uur artiesten als Ellen ten Damme, Edsilia Rombley, ISIS, de Jeugd van Tegenwoordig en de Wicked Jazz Sounds Band. Niet gaan Als het heel slecht weer wordt: alles vindt buiten plaats.

Festival

Amsterdams Studenten Festival

11 t/m 14 mei, Binnenstad Wel gaan Cultuur in de ruimste zin van het woord: van muziek tot poëzie en van fotografie tot kleinkunst, gepresenteerd door studenten die zijn geselecteerd aan de hand van audities.

Niet gaan Het is een wedstrijd, er zijn altijd verliezers. De kwaliteit van de optredens kan dus variëren.

Film

Angels and Demons – Het Bernini Mysterie

Vanaf 13 mei, Pathé Wel gaan ‘Prequel’ op The Da Vinci Code waarin hoogleraar religieuze symboliek Robert Langdon (Tom Hanks) moet voorkomen dat een geheim genootschap het Vaticaan vernietigt. Alleen al de beelden van Rome en de filmmuziek van Hans Zimmer zijn de moeite waard. Niet gaan De film is wederom gebaseerd op een boek van Dan Brown. Tom Hanks speelt wéér de held, rent van hot naar her en bedenkt tot vermoeiens toe aan de lopende band voor alles een oplossing. n


zwart-wit

Beeld Jobien Groen

Beeld Hans van Vinkeveen

eten

Algarve aan de Amstel Voetbal, verschrikkelijk! Pure gerechten aan het water in de zon. Of hoe een doodnormale dinsdagmiddag opeens als een zomervakantie kan voelen.

Wim Kuin (61), docent Culturele en Maatschappelijke Vorming Wat Lunchen bij Girassol, Portugees restaurant aan de Amstel. Sfeer We zitten in de zon aan de Amstel. Zonder in superlatieven te vervallen kan ik melden dat de sfeer er goed in zit. Ondanks een koude wind hebben we nergens last van dankzij de glazen wand. Dat geldt niet voor de bamboe parasol die op een gegeven moment met een kamikazevaart net naast ons tafeltje valt. Wat kan het leven goed zijn. Publiek De grote luidruchtige Portugese familie aan de andere kant van het terras zorgt voor exotisch vakantiegekwetter op de achtergrond. Naast ons zitten wat mensen in pak – jasjes lekker zomers aan de stoelen gehangen – en hier en daar een eenzame tafelaar met boek. Bediening Er is maar één serveerster, maar aangezien het niet al te druk is, kan ze het prima aan. We hoeven niet lang te wachten. Menu Naast een warme kaart (onder andere zalmlende, biefstuk, gestoofde groenten) zijn er voor de lunch ook broodjes (warm vlees, gerookte ham, tonijn) en salades. Wij hebben honger en delen met z’n tweeën drie gerechten; de venusschelpen gesmoord in olijfolie (de ogen van de serveerster worden groot en ze knikt goedkeurend met haar hoofd), de inktvissalade en een bord met kleine hapjes. We krijgen er een mandje brood bij. De schelpjes zijn klein,

maar maken dit ruimschoots goed met hun volle smaak. De olijfolie is verrukkelijk en gaat schoon op met het brood. De inktvis is mals, de salade lekker groen, aangevuld met tomaat en olijven. De schaal met hapjes heeft garnalenkroketjes (met hele garnaaltjes erin), plakjes worst, gerookte ham, een gehaktballetje in tomatensaus, tonijnsalade, olijven en nog wat stukjes inktvis. Alles is smaakvol, vers en opgemaakt met weinig sausjes of andere poespas. Lekker puur. Samengevat Hier worden we blij van. Het eten, het uitzicht en de zon, het kan niet op. Het is opvallend hoe rustig het is vergeleken met het afgeladen terras van Hesp vijftig meter verderop. Waarschijnlijk weten de meeste mensen nog niet dat je bij Girassol ook kan lunchen. Waar Weesperzijde 135, (020) 692 34 71, www.girassol.nl Prijs Kleine gerechten onder de tien euro. Warme gerechten tussen de vijftien en twintig euro. Waarom wel Puur Portugees eten aan het water op een terras. Waarom zou je nog in de HvA-kantine gaan zitten? Waarom niet Misschien moet het best bewaarde geheim van Amsterdam beter geheim blijven. n Jobien Groen

Oproep Ben je uit eten geweest? Stuur dan je recensie naar havana@hva.nl. Als je recensie geplaatst wordt, krijg je de kosten van het etentje tot 50 euro vergoed.

Tv “X Factor. Ik ben bevattelijk voor de spanning, wat me stoort van mezelf. Het programma houdt irreële idealen voor, als het bekende Nederlander zijn. Je zou dit format heel goed kunt gebruiken voor educatieve doelen.” Film “Bollywood Hero, een Nederlandse film waarvan de hoofdrolspeler een student van ons had kunnen zijn. Hij bedenkt op vakantie in India opeens: ik ga de mensen hier helpen. Als hij bedelaartjes probeert te bevrijden, duikt hij in een meedogenloze maffiawereld. De les is dat je niet onberedeneerd de wereld kunt verbeteren. Sciencefiction- en gangsterfilms doen me niets.” Boek “Dromen van mijn vader van Barack Obama. Door zijn ervaringen als opbouwwerker in Chicago en Kenia, waar hij de tegenstelling tussen Afrika en Amerika leert kennen, is hij in staat zijn machtspositie te relativeren. Een mislukt boek is Zoon Van van Kees van Beijnum. Het is geschreven vanuit het perspectief van de zoon van de ontvoerder van Gerrit Jan Heijn, maar er is niet de minste aanzet om deze jongen niet een voorspelbaar slachtoffer van dit drama te laten worden.” Humor “Wit: Javier Guzman, zwart: Paul de Leeuw. Beiden spelen met hun eigen verhaal. Maar Guzman is onbarmhartig over zichzelf, in staat zichzelf te becommentariëren. De Leeuw haalt mensen naar beneden door ten koste van hen grappig te zijn. Dat is een gevaar van humor.”

Muziek “Goed: de Matthäus Passion, in de versie van Jan Rot, die gepoogd heeft een aantal religieuze noten te kraken. Het is verguisd omdat de Duitse versie heilig is verklaard. Slecht: de Matthäus Passion uitgevoerd in een hotemetoterige sfeer waar er geen speld mag vallen. De wereld wordt buitengesloten omdat de illusie van het serene gecreëerd moet worden.” Moment “Een afknapper zijn de Ikeakunstwerken in het Jan Bommerhuis, waar ik de hele dag tegenaan moet kijken. Ik heb gedreigd dat ik ermee op de foto ga. Een hoogtepunt is de positieve waardering van de minor Zingeving en samenleving. Ik vind er mijn arbeidsvreugde in. Zingeving wordt vaak als een elitaire bezigheid gezien. Ten onrechte: het is een eerlijk zoeken van mensen vanuit hun eigen verhaal. Of je nu uit een islamitisch, atheïstisch of wat voor gezin dan ook komt, je zoekt vandaaruit je weg.” Sport “Lange afstanden lopen. De kick komt van de verbazing dat je lijf hiertoe in staat is. Voetbal is verschrikkelijk. Het meest succesvol is het handigste jongetje en niet de eindeloos op en neer lopende voetballer. Ik houd van hard werkende mensen.” Stokje “Ik geef het stokje aan docent Toegepaste Psychologie Jeanette Lagrouw. Ze haalt het beste uit studenten en speelt een belangrijke rol bij het opzetten van deze nieuwe opleiding.” n Hans van Vinkeveen

havana

21


varia ingezonden brieven

dobbertjes

hva-agenda

Excellentie ten onder?

Dobbertjes zijn rubrieksadvertenties zonder commercieel oogmerk; geen diensten of goederen boven € 700,-.

26 mei

In de Havana van 22 april stond een artikel over de nieuwe OER zoals Kees Koppenol deze heeft gepresenteerd aan de examencommissies. Wat vooral opvalt is dat de heer Koppenol het excelleren van studenten schijnt te definiëren als het besparen van kosten en efficiënter werken. Dit wordt bevestigd door de eerder uitspraak van Ody Jungst in Havana dat het gaat om de ‘administratieve druk van hertentamens wat te laten afnemen’. Een student die bij zijn tentamen en 5,5 haalt en dit in een hertentamen wil verhogen krijgt van Koppenol geen herkansing. Dat scheelt de docent extra werk en met die 5,5 haalt de student het toch ook gewoon? Dit terwijl de HvA in het instellingplan heeft vastgelegd studenten te willen laten excelleren, te prikkelen en motiveren om het beste uit zichzelf te halen. De afdeling Juridische Zaken heeft een wat andere kijk op de zaak, Koppenol vergelijkt het willen halen van een zo hoog mogelijk cijfer met ‘180 willen rijden op de snelweg’. Jezelf willen verbeteren is dus hetzelfde als een zware verkeersovertreding? De HvA stelt op deze manier het eindresultaat (een student met diploma) met een zo laag mogelijke inspanning op de hoogste plaats. Een student die meer uit zichzelf wil halen, heeft pech. Daar wil de HvA niet meer voor betalen. De zesjescultuur heeft schijnbaar ook bij Koppenol zijn intrede gedaan.

Lengte maximaal 30 woorden. Kosten € 2,50. Opgave bij voorkeur per e-mail: havana@hva.nl, voor vrijdag

Studenten van de Centrale Medezeggenschapsraad

check ook

havanaweb.nl Filmpjes

Nieuws • Nieuw blad logistiekstudenten • ‘Geld voor hoge cijfers goed plan’ • Portfoliosite freelance-klussen

Wat doet Karel voor de HvA • Kindamuzik tien jaar • Karel snijdt JCU-taart

• “Ik blijf nerveus als ik de Koningin ontmoet.”

sudoku

10.00 uur. Contante betaling bij Redactie Havana (kamernr.B.2.18), Weesperzijde 190, 1097 DZ, Amsterdam. Dobbertjes kunnen niet telefonisch worden opgegeven.

Workshop visualisatie

Werk met kinderen

Visualisatie verbetert je prestatie

Ben jij jong, enthousiast, flexibel,

en zelfvertrouwen. Leer hoe bij het

verantwoordelijk en werk je graag

USC. Studentencursusprijs €10.

met kinderen? Zoek je werk in het

HvA-medewerkers €20. Check

weekend en soms door de weeks?

www.usc.uva.nl

Voor meer informatie: attractieverhuurdewitte@quicknet.nl of bel

Good Fit

0622299582

Wil jij verantwoord afvallen en bewegen? Doe dan mee met het

Vrijwilligers gezocht cultureel

GOOD Fit programma: voedings-

festival

advies, vrijdagavond-fitness bij het

Zin in een festival met theater-,

USC onder deskundige begeleiding

dans- en muziekacts? Bureau Barel

en 3 mnd onbeperkt fitnessen.

zoekt vrijwilligers voor het Sloter-

Afvallen zonder streng dieet!

plas Festival van 26 t/m 28 juni! In-

Studentenprijs €55. Check www.

teresse? Laura Huygen: laurahugen.

usc.uva.nl

barel@gmail.com, 020-4121415

Vrijwilligerswerk wereldwijd

Aandacht over?

Donderdag 7 mei van 17.30 tot

Word buddy voor daklozen of

21.00 organiseert SIW een info

verslaafden bij de Bres en De

avond over vrijwilligerswerk we-

Regenboog AMOC! Zie www.aan-

reldwijd. Willemstraat 7, Utrecht.

dachtover.nl of bel 020-5317600

www.siw.nl, 030-2317721 Wij zoeken jou! Word jongerenvertegenwoor-

Wil jij als vrijwilliger iets betekenen

diger

voor dak- en thuislozen in Amster-

Weet jij waar het heen moet met

dam? Kom dan één avond en één

Europa? Word dan Jongerenver-

nacht per maand dienst draaien

tegenwoordiger Europese Zaken!

op het Stoelenproject. Info: 020-

Geef je voor 8 mei op: www.

4945727 of info@stoelenproject.nl

jeugdraad.nl/eu Oudekerk korfbal zoekt selecNationale Jeugdraad zoekt

tiespelers!

bestuur

Voor ons jonge, gemotiveerde

De Nationale Jeugdraad zoekt een

en gezellige 1e team (4e klasse)

nieuw bestuur. Ben jij initiatiefrijk,

zoeken wij per direct enthousiaste

kritisch, besluitvaardig en een

korfballers die ons willen komen

teamspeler? Check www.jeugdraad.

versterken. Meer info op www.

nl/vacature voor informatie en sol-

ouderkerkkorfbal.nl of mail naar

liciteer vóór 4 mei 2009.

svouderkerk.korfbal@gmail.com

Stage bij War Child?

Amsterdam fm

War Child zoekt enthousiaste stagi­

Geïnteresseerd in Amsterdams

air(e)s voor het komende school-

nieuws? Altijd al radioprogramma’s

jaar (o.a.: ICT, Finance, Marketing,

willen maken over politiek, muziek,

Communicatie, HR) Check: www.

cultuur of sport? Word dan vrijwil-

warchild.nl voor meer informatie.

liger bij Amsterdam FM. Meer informatie op www.amsterdamfm.nl

Cinecafé Elke tweede donderdag van de

Room available

maand om 19.30 uur is er Cinecafé

Small room, € 230, kitchen/ba-

in vE90. We bekijken een film en

throom, internet, male student.

praten erover na. Op 11 mei draaien

Nathan Spanhoff, Vechtstr 77-3, 020-

we de film TBS. Zie www.ve90.nl

644 97 38, na24than@hotmail.com

Hulp bij schrijven scriptie Hulp nodig bij het schrijven van

Heb jij een mening over hoger

je scriptie? Scriptiebegeleiding en

onderwijs?

studentencoaching. Bel optileren:

Meld je dan nu aan voor de pro-

020 7173732

jectgroep onderwijs van de ASVA (de belangenbehartiger van de

In bovenstaand diagram is een aantal cijfers geplaatst. Aan jou de taak om in alle lege vakjes een cijfer in te vullen, zodanig, dat op elke horizontale en verticale regel en in elk van de negen blokjes van negen cijfers waaruit het diagram is opgebouwd, alle cijfers van 1 tot en met 9 eenmaal voorkomen. 22

havana

Informatica student gevraagd

Amsterdamse student), mail: mieke.

Ik zoek iemand die mij kan helpen

konings@asva.nl!

met het opbouwen van een website tegen een redelijke vergoeding. Zou jij mij kunnen helpen? Zou super zijn! mirjamekdom@hotmail.com

Onderwijs op maat Het lerende individu is niet geschikt voor gelijkheid. We zijn niet allemaal hetzelfde en daarom leren we allemaal iets anders. Het is een verademing voor docent en leerling om te ontdekken welke vraagstukken een uitdaging vormen en welke gereedschappen hierbij behulpzaam zijn. Joseph Kessels laat zien dat als de school deze diversiteit omarmt het pas echt spannend wordt. De seminars vinden plaats op dinsdagen van 15.00 tot 17.00 uur in het Auditorium, gebouw van de Hogeschool van Amsterdam, Wenckebachweg 144-148, Amsterdam. (Zie www.doo.hva.nl/locatie.htm). Na afloop is er een borrel. Meer informatie: Pettra-Eszter van Beveren, coördinator Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding 020-599 5331/06-101 65 591.

27 mei

SM&O Summit: Accelereren in Sports Business Je wilt het in de sport ondernemender aanpakken! Je ziet een brede Olympische ambitie? Je wilt leren van successen van sportondernemingen maar ook van andere branches? Kom dan op woensdag 27 mei 2009 naar het vierde Summit van de opleiding Sport, Management en Ondernemen. Tijdens deze topontmoeting komen sportbedrijven uit heel Nederland bijeen om kennis uit te wisselen rondom het thema “Accelereren in Sports Business”. Vooraanstaande specialisten uit de praktijk gaan in op de mogelijkheden voor (sport)bedrijven en -organisaties om te groeien en zich door te ontwikkelen. Zij geven hun visie en discussiëren over dit onderwerp.Tijdens interactieve workshops worden deelnemers gestimuleerd de link tussen de besproken praktijksituaties en hun eigen omgeving te leggen. Het doel van het Summit is dan ook om nieuwe kennis op te doen, nieuwe inzichten te verschaffen en de opgedane kennis op een creatieve en interactieve manier te delen. www.hva.nl/smo-summit

11 juni

Congres Transmedia Op 11 juni vindt Transmedia – the story to sell plaats in het Singelgrachtgebouw, Rhijnspoorplein 1 te Amsterdam. Het congres biedt mediaprofessionals een unieke kans om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van transmedia en storytelling. Binnen het hoofdthema storytelling worden de subthema’s news, social media, entertainment en advertising behandeld. Het congres, met de eretitel Frederik Muller Congres, wordt georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam en wel door derdejaars studenten van het domein MCI. Informatie en inschrijven: www.thestorytosell.nl


weekgast

Hoe werf je tientallen vrijwilligers voor een jazzfestival? Dat is de uitdaging waar Izaak van der Star (Culturele en Maatschappelijke Vorming) voor staat. Hij loopt stage bij IJazz en richt zijn zoekactie vooral op studenten. IJazz, met onder andere Wouter Hamel, Zuco 103 en Room Eleven vindt op 5, 6 en 7 juni plaats op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord.

Maandag 20 april Het kantoor van IJazz zit in Noord op de Nieuwendammerdijk, een oude dijk met mooie huisjes. Vandaag heb ik een flyertje gemaakt met een korte uitleg over wat voor vrijwilligers we zoeken voor het festival. Mensen die hier werken kunnen de flyer geven als ze iemand spreken die geïnteresseerd is om vrijwilliger te worden.

Dinsdag 21 april Als je achter het Centraal Station met de pont het IJ oversteekt, staat daar bij café De Pont een lichtkrant met wat er zoal in Noord te doen is. Binnenkort komt daar ook op te staan dat IJazz vrijwilligers zoekt. Dat heb ik vandaag geregeld met mensen van het stadsdeel. Eerst deden ze er een beetje moeilijk over, maar toen ik uitlegde dat het een vrij nieuw festival is en dat het erg leuk is om daaraan mee te werken, toen mocht het wel. Met het Over het IJ-festival heb ik een dealtje gesloten dat zij iedereen uit hun database een mail sturen dat wij vrijwilligers zoeken.

Woensdag 22 april IJazz is een commerciële organisatie, maar is wel op zoek naar vrijwilligers om de boel in goede banen te leiden. Ik heb ervoor gekozen om vooral studenten te werven, omdat die zo wat ervaring kunnen opdoen – ze leren hoe het er achter de schermen van zo’n festival aan toegaat – en hun netwerk kunnen uitbreiden. Als CMV’er zoek je het spanningsveld op tussen het culturele en het maatschappelijke, dus daar past IJazz goed bij. Ik hou zelf veel van oude jazz: Chet Baker, Paul Desmond en Stan Getz bijvoorbeeld. De programmering van IJazz neigt meer richting pop, maar toch zit voor mij wel wat tussen. De All Star Jazz Crusaders doen een tribute to Miles Davis, ook een grootheid voor mij. De programmering van het Bimhuis, waar ik ook stage gelopen heb, is wat experimenteler. Mijn eigen smaak valt daar precies tussenin. Na mijn afstuderen wil verder in de muziekbusiness en mijn eigen draai eraan geven. Vanmiddag heb ik mijn assessment. Misschien dat ik er na afloop weer heel anders over denk!

Donderdag 23 april Het assessment ging niet slecht, ook niet heel erg goed. Ik heb goede feedback gekregen waarmee ik verder kan. Ik zie het als een tussentijdse evaluatie zodat ik in de laatste twee maanden aan mezelf kan werken. Met het assessment in juni kan ik het dan goed afsluiten. Ik heb er niet veel studiepunten uitgesleept, maar vind ik niet zo erg Ik heb vooral werkervaring opgedaan en m’n passie in m’n werk gevonden. Jazz is echt iets wat ik met mensen wil delen. Mijn theoretische kennis bleef wat achter. Ik moet wat meer boeken lezen en reflecteren. Het is de bedoeling dat ik in plaats van vanuit de organisatie te kijken een wat meer overkoepelende visie ontwikkel. Wat betekent IJazz of het Bimhuis voor de stad? Voor de mensen die in Amsterdam wonen, en de rest van Nederland? Vandaag wil ik een professionelere flyer maken. Om de hoek zit een kennis, die ’m als vriendendienst wil drukken. Die flyer ga ik dan aan mensen zelf meegeven. Niet zomaar overal neerleggen, daar is-ie te mooi voor.

Vrijdag 24 april Als bijbaan werk ik bij ijs- en chocoladewinkel Australian op het Koningsplein, met een leuk team van medewerkers. Dat is dan ook de voornaamste reden dat ik er werk. In het laatste jaar van mijn studie wil ik wel richting een betaalde baan binnen mijn eigen CMV-werkveld gaan. Het hoeft geen werk met grote verantwoordelijkheid te zijn, maar in ieder geval iets wat met cultuur en maatschappij te maken heeft. Het liefst met muziek, natuurlijk. n

Beeld Fred van Diem

Ook vrijwilliger worden? Stuur Izaak dan een een mailtje izaak@ijazz.nl of kijk op www.ijazz.nl

havana

23


afstuderen

Roos Smits (22)

Beeld Christel Wolters

Studie International Fashion and Branding (AMFI) Onderwerp “Als afstudeeropdracht maak ik met een studievriendin een modevakblad. Ik heb onderzoek gedaan naar verschillende megatrends, dat zijn hoofdtrends waaruit kleinere producttrends voortvloeien. Een megatrend is globalisering, maar ook conservatisme, waarbij mensen teruggrijpen naar oude tradities zoals met het gezin spelletjes spelen en naar hun geloof. De eerste uitgave van ons blad gaat in op dit conservatisme. Dat uit zich in handgeschreven lettertypes en in een persoonlijke en emotionele touch. Als naam voor het tijdschrift hebben we gekozen voor Darn. Dat is Engels voor ‘gaten dichten’, maar ook voor ‘verdomme’. Dat is toepasselijk, omdat we een brug vormen tussen jonge professionals en het vakgebied, met een knip24

havana

oog naar die tweede betekenis. Ik denk niet dat het een slechte tijd is om een tijdschrift te lanceren. Dit soort bladen worden door liefhebbers gekocht en gemaakt, die zijn bereid om meer te betalen voor kwaliteit. We willen vier keer per jaar uitkomen en het moet er goed uit komen te zien, zodat mensen het bewaren ter inspiratie.” Waarom “Vorig jaar maakte ik bij AMFI het tijdschrift Your Biggest Bang, een groot succes. Het blad lag in verschillende winkels en is met een feest in Hotel Arena gelanceerd. Toen heb ik ontdekt waarvoor ik tot het naadje wil gaan. Een tijdschrift is een concreet onderdeel van je portofolio, mijn talenten komen goed tot hun recht. Bladen maken is mijn passie, mijn droom en als het betekent dat ik

overdag een baan heb en ’s avonds moet knutselen aan mijn tijdschrift, dan heb ik dat ervoor over.” HvA - - “De opleidingen zijn onlangs helemaal vernieuwd en veel beter geworden. De studenten zijn verdeeld in kleinere clusters en krijgen echte opdrachten van bedrijven. Omdat ik Branding doe, heb ik nog nooit achter een naaimachine gezeten. Een schande! Nu krijgen de eerstejaars naailes. Was ik nu maar pas begonnen.” HvA ++ “Heel goed vind ik dat de minors die de HvA aanbiedt je helemaal voorbereiden op hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Ik heb daardoor heel makkelijk mijn stage doorlopen, omdat ik al precies had ervaren hoe stressvol en chaotisch het vak kan zijn.” n Anne Kleisen

Havana  

Huiscateraar onder de loep Havana-hoofdredacteur Paul van de Water eet een weekje in de kantine en ontdekt: Sorbon maakt de beloftes niet w...