Page 1

Foto’s en verhalen uit Amsterdam Nieuw-West


Foam Fotografiemuseum Amsterdam opende op 19 mei 2010 in Amsterdam Nieuw-West de projectlocatie West Side Stories. Voor het museum aan ­de Keizersgracht een spannend experiment: een meerjarig project in een jaren vijftig flat met een eigen programmering voor de buurt. Met West Side Stories stapte Foam buiten de muren van het museum en vestigde zich, in samenwerking met woningbouw­ corporaties Ymere en Stadgenoot, midden in de samenleving. Het lijkt wel gisteren dat het West Side Stories team enthousiast het opvallende rode pand aan het Confuciusplein betrok. Ontmoetingen tussen buurtbewoners zijn vanaf het begin een belangrijk onderdeel van alle activiteiten van West Side Stories geweest. Want een buurt waar mensen elkaar (her)kennen is een stuk prettiger om in te wonen. De mensen met wie je je dagelijkse ­omgeving deelt, hebben soms de prachtigste verha­len te vertellen - over de buurt, maar ook over hun eigen leven. Door samen te fotograferen leer je elkaar op een andere manier kennen en bekijk je tegelijk de wijk door de ogen van iemand anders. Daarnaast bruist Nieuw-West! Het stadsdeel is volop in ont­ wikkeling en heeft een interessante ontstaansgeschiedenis. Fotografie is daarom het perfecte ­hulpmiddel om nieuwe ontwikkelingen en verande­ ringen vast te leggen of herinneringen op te halen. Met een camera of een foto kan iedereen zijn of haar eigen verhaal vertellen.


3 West Side Stories

De afgelopen drie jaar waren een groot avontuur. Voor Foam, West Side Stories en alle bewoners van Nieuw-West. West Side Stories dompelde de buurt en haar inwoners onder in fotografie. Projecten met bekende fotografen, buitententoonstellingen en wisselende tentoonstellingen in het pand. West Side Stories was zichtbaar voor mensen in NieuwWest én daarbuiten. Ondertussen is het rode pand dé plek geworden waar buurtbewoners naar toe komen om fotografie te bekijken, zelf te fotograferen en andere bewoners te ontmoeten. Met trots kunnen we zeggen dat West Side Stories in drie jaar tijd echt onderdeel is geworden van de buurt. Buurtbewoners van alle leeftijden en achtergronden deden mee en leerden hoe je een bijzondere foto maakt. Het resultaat: een beeldarchief vol fantastische f­ oto’s. Het ­enthousiasme, de veerkracht én de trots spat van alle foto’s af. Deze krant is dan ook gemaakt door en voor de buurt, een cadeau van West Side Stories aan iede­reen die de afgelopen jaren heeft meegedaan of ­betrokken was bij het project. En nog belangrijker: deze krant is een ode aan alle bijzondere foto’s en verhalen - en hun makers. Veel lees- en kijkplezier!


Fotohokje op openingsfeest © Foam, 2010

Foam fotohokje in de wijk © Foam, 2010

Fotostrips © Foam, 2010


Fotostrips achter de ramen © Foam, 2010

5 West Side Stories

Ruim drie weken voor de opening van West Side ­Stories was het knalrode en opvallende, mobiele Foam fotohokje al te vinden op verschillende locaties in de wijk. Mensen die elkaar niet of nauwelijks ken­den gingen samen op de foto. Een vrolijke manier om ontmoe­tingen te stimuleren tussen mensen die elkaar ­anders niet zouden spreken. De uiteindelijke foto’s konden ­tijdens het openingsfeest van West Side ­Stories ­op­ge­­haald worden. Ook waren ze op groot f­ ormaat te zien achter de ramen van de winkels ­rondom het C ­ onfuciusplein. Via het fotohokje leerde West Side ­Stories de buurt ­kennen en kreeg deze l­etterlijk een ­gezicht.


Workshop Mini-Me © Chaima, 6 jaar, 2011

Workshop Natuurfotografie © Adam, 7 jaar, 2012

Tweede diploma ‘Gevorderd Fotograaf’ © Foam, 2013

Workshop Close-up © Dounia, 7 jaar, 2013


Workshop Afsnijding © Dewi, 8 jaar, 2012

West Side Stories

West Side Stories Club op de opening van het Confuciusveld © Foam, 2011

Workshop Architectuur © Ramy, 8 jaar, 2012

7

De West Side Stories Club bestaat uit kinderen van 6 t/m 12 jaar die het leuk vinden om met elkaar te ­fotograferen. Iedere woensdagmiddag komen de ­kinderen van de West Side Stories Club bij elkaar en leren ze iets nieuws over fotografie. Ze leren niet ­ alleen hoe je een bijzondere foto maakt, maar ook de buurt en elkaar steeds beter kennen. De beste ­foto’s van de workshop worden na iedere les in West Side Stories ­tentoongesteld. Enthousiaste jonge ­­foto­grafen ­kunnen de diploma’s Beginnend foto­graaf, ­ Gevorderd ­fotograaf en Topfotograaf verdienen.


Workshop Portret © Mevrouw Limes, 2011

Workshop Dubbelportret © Mevrouw de Waard, 24 jaar, 2012

Workshop Architectuur © Meneer van der Meer, 54 jaar, 2011

Workshop Compositie © Mevrouw van Zeijl, 47 jaar, 2011


Workshop Architectuur © Meneer Meijer, 89 jaar, 2012 Workshop Straatfotografie © Mevrouw Springer, 55 jaar, 2012

West Side Stories

Workshop Contrast © Meneer Sol, 28 jaar, 2011

9

West Side Stories organiseert iedere maand een f­ oto­grafieworkshop voor volwassenen uit Nieuw-West. Elke workshop staat een ander thema c ­ entraal. Deelnemers gaan met een camera op pad en werken samen waardoor ze andere manieren van kijken en nieuwe plekken in de buurt ontdekken. Na het fotograferen worden de resultaten uitgebreid met elkaar besproken bij een kop koffie. Iedere workshop wordt er een winnende foto gekozen die een plek krijgt aan de muur in West Side Stories. Veel deelnemers komen regelmatig terug en leren zo ook hun buurtgenoten beter kennen.


Ik houd van de zee, mijn meisjesnaam is Schipper Mevrouw Brigitte Elst, 87 jaar, 2010

Mijn vriendin is overleden en heeft zelf deze foto nooit gezien Mevrouw Marijke Dolstra, 85 jaar, 2010

Wij zijn gek op elkaar!

Workshop in het A.H. Gerhardhuis Š Foam, 2010

De heer Huddego (leeftijd zeg ik niet) en Mevrouw Bovenkamp, 90 jaar, 2012


11

De ouderen van het A.H. Gerhardhuis hebben een ­bijzondere plek in het hart van West Side Stories. De bewoners van het woonzorgcentrum werkten in de afgelopen drie jaar regelmatig met West Side ­Stories samen. West Side Stories was bijvoorbeeld in 2010 al te gast in het A.H. Gerhardhuis met een workshop digitale fotografie. Voor veel ouderen was ­digitale fotografie nieuw. Een digitale camera is niet zo gewoon als je tachtig bent. De bewoners ­fotografeerden niet alleen, ze stonden ook model. Zo ­fotografeerden de kinderen van de West Side ­Stories Club een aantal bewoners tijdens de work­shop Hoe fotografeer je een heel oud iemand?

Workshop in het A.H. Gerhardhuis © Foam, 2010

West Side Stories

Workshop Hoe fotografeer je een heel oud iemand © Foam, 2012

Toen het A.H. Gerhardhuis in 2012 sloot, zorgde West Side Stories voor een toepasselijk afscheid; de bewoners fotografeerden de dierbaarste plekken in het huis en gingen op de foto met hun favoriete mede­bewoner of verzorger.


Fashion shoot met Ahmet Polat © Foam, 2010

Fashion shoot met Ahmet Polat © Foam, 2010

Tricks, 2010

Tricks, 2010

Bridezilla, 2010


13 West Side Stories

West Side Stories brengt ook bekende fotografen naar de buurt. Een enthousiaste groep jongeren uit Nieuw-West kreeg in 2010 de kans om met de bekende fotograaf Ahmet Polat te werken. De N ­ ederlands-Turkse Polat exposeerde op datzelfde ­moment in Foam met de tentoonstelling Kemal’s Dream, over jonge Turken in de snel veranderende Turkse maatschappij. Omdat Polat ook voor de Turkse VOGUE werkt, wilde hij met de jongeren een echte fashion shoot opzetten. In twee ­dagen orga­niseerden en fotografeerden de jongeren zelf deze fashion shoot. Ze bedachten het concept en zorg­den zelf voor de modellen, de make-up en de kleding. Dit resulteerde in twee spannende fotoseries: ­Bridezilla, over een vlak voor de bruiloft verlaten bruid en Tricks, over behendigheid en trucjes met een voetbal.


Ik sta op de foto als een klein meisje. Ik ben hier altijd blijven wonen. Nu spelen onze klein­ kinderen op dezelfde plek. Mevrouw Zum Vörde Sive Vörding woont al 58 jaar in de Bierens de Haanstraat

Op de foto zie je de oude school. Vlakbij deze brug was drijfzand, heel spannend. Mevrouw Huijsers woonde 22 jaar in de Bierens de Haanstraat

Wij waren de eerste bewoners van dit huis en ik ben nooit uit Nieuw-West weggegaan. Hier zie je de eerste auto in de buurt en mijn dochter op haar eerste fiets. Meneer Thepen woont al 57 jaar aan het Anselmushof


15

In de Bierens de Haanbuurt wonen nog veel mensen die zestig jaar geleden, als eerste bewoners, in de ­ buurt zijn komen wonen. Natuurlijk zijn er door de jaren heen ook veel nieuwe bewoners bij gekomen. West Side Stories is op zoek gegaan naar de per­soon­ lijke herinneringen van zowel de nieuwe als oude ­bewoners. Bewoners van de Bierens de Haanbuurt ­gingen met een oude foto en een persoonlijk verhaal over de buurt terug naar dezelfde plek om een n ­ ieuwe foto te maken. Soms zat er vijf jaar tussen de f­ oto’s, soms bijna een halve eeuw. Heden en verleden kwamen zo op een bijzondere manier in één foto samen.

Eén van de buurtkinderen had een muis gezien in een tuintje. Iedereen kwam er op af!

West Side Stories

Mevrouw Florijn Woonde 15 jaar in de Bierens de Haanstraat

Hier zie je mij in de eerste zandbak die werd aangelegd. In het begin was de hele buurt één grote zandbak. Mevrouw Florijn woonde 15 jaar in de Bierens de Haanstraat


Druppels op kool © Mevrouw Anetia, 32 jaar, 2012

Workshop Details in de wijk © Azra, 7 jaar, 2012

Express Your Best workshop © Bilal, 10 jaar, 2011


Workshop Kleine dingen in de wijk Š Umayrah, 8 jaar 2012

West Side Stories

Workshop kleine dingen in de wijk Š Timna, 20 jaar, 2011

17

Mensen fotograferen vaak grote indrukkwekkende onderwerpen zoals markante gebouwen of grootse uitzichten. Door bewoners te laten zoeken naar de schoonheid in kleine onderwerpen of bijzondere details komt de buurt ineens veel dichterbij. Door met een camera te speuren naar kleine dingen ga je op een hele andere manier naar de omgeving kijken.

Je ziet twee vogelhanden en krijtstrepen op een muur Hajar, 11 jaar en Imen, 8 jaar, 2011


Ik heb mijn vriendin stoer op de foto gezet op een nieuwe plek in de buurt. Bonnie, 10 jaar, 2010

Deze agenten zor足g足en voor veiligheid in de wijk. Yasmine, 9 jaar, 2013

Onze moeder. Marwa, 9 jaar en Assia, 5 jaar, 2011

Dit is Zouhair, hij speelt graag met zijn autootjes op de stoep. Nassim, 6 jaar, 2011


19

De omgeving waarin je woont is belangrijk, maar uiteindelijk maken de mensen de buurt. Je eigen vrienden en familie, maar ook andere bewoners, de politie en de winkeliers om de hoek. Het zijn allemaal personen met eigen verhalen, die de buurt tot een unieke plek maken. Bewoners fotografeerden daarom personen die een belangrijke rol spelen in hun dage­ lijkse leven. Op deze manier wordt je bewust gemaakt van alle bijzondere mensen in je omgeving Ên wordt de geportretteerde in het zonnetje gezet.

Lekker, al dat ­gezonde fruit dat verkocht wordt!

West Side Stories

Maryam, 10 jaar, Ikram, 10 jaar, Diana, 11 jaar

Kijk eens! Dit is mijn beste vriendin met haar vader. Rumeysa, 8 jaar, 2012


De resultaten van de workshops bij West Side Stories reiken tot Marokko. Yassine Boussaid, 29 jaar, partner in het project Ahlan Nederland, Hallo Marokko!

Deze mensen zouden anders niet met elkaar in contact komen. Mevrouw Taekema, 64 jaar, deed mee aan de volwassenen workshop

Ik loop op een andere manier door de buurt en maak foto’s van dingen waar ik anders aan voorbij zou lopen. Mevrouw Pover, 48 jaar, deed mee aan de volwassenen workshop

Toen ik over dit project las, ­maakte mijn hart een sprong­­etje, omdat ik regelmatig Foam bezoek en daarnaast een passie heb voor mode. Zosia, 20 jaar, deed mee aan de fashion shoot met Ahmet Polat


21

Bij West Side Stories heb ik op een ander manier naar f­ otografie leren kijken. Armand Sol, 27 jaar, deed mee aan de volwassenen workshop

Bij West Side Stories kun je van alles doen, foto’s maken en ­diploma’s ­ver­dienen. Soms krijg je ook f­ oto’s mee naar huis. Judea, 9 jaar, deed mee aan de West Side Stories Club

We gaan de wijk in, zo’n ­wandeling houdt je fris en is goed voor je gezondheid. Ik kijk er nu al naar uit. Dit soort activi­teiten vind ik heel belang­rijk, ­anders ­blijft ­iedereen op zijn e ­ igen kamer. Meneer Blom, 64 jaar, deed mee aan het project met het A.H. Gerhardhuis

De workshops waren top, de ­kinderen en leerkrachten hebben genoten en veel geleerd. Volgend jaar komen we weer bij jullie terug!

West Side Stories

Madeleine, docent van de P.J. Troelstraschool

Misschien wil ik later wel iets met fotografie gaan doen. Yasmine, 9 jaar, deed mee aan Ahlan Nederland, Hallo Marokko!


Workshop Architectuur © Judea, 8 jaar, 2012

Workshop kleine dingen in de wijk © Nurgül, 12 jaar, 2011

Workshop Ontmoeting © Arie van Genderen, 65 jaar, 2011


Ik vind het een mooi uitzicht.

Workshop Architectuur © Ben, 59 jaar, 2012

23

In de afgelopen drie jaar is de wijk op veel verschil­ lende manieren gefotografeerd. Van een bijzonder moment op straat tot het vertrouwde uitzicht van een flatbewoner. Door steeds op een andere manier naar de omgeving te kijken en over elkaars foto’s te praten, ontdekten bewoners telkens weer iets nieuws.

Workshop Straatfotografie © Annemarie Kos, 2012

West Side Stories

Mevrouw van den Brandt, 86 jaar, 2012


Inzending Nieuw-West, Thuis Best Š Omar, 10 jaar, 2011

Ik heb heel veel spulletjes in mijn kamer hangen en staan. Maar zo is het wel erg gezellig. Mevrouw De Jong, 85 jaar, 2011

Het hart van ons huis.

Tentoonstelling Nieuw-West, Thuis Best Š Foam, 2011

Helene van Loon, 44 jaar, 2011


West Side Stories

Inzending Nieuw-West, Thuis Best © Marijke van der Linden, 64 jaar 2011

25

Wat is er achter jouw voordeur te zien? Hoe ziet het huis van de overbuurman er eigenlijk van binnen uit? Met Nieuw-West, Thuis Best nam West Side Stories een kijkje achter de voordeuren in de buurt en liet zien hoe bewoners van Nieuw-West wonen en leven. Bewoners konden meedoen door foto’s van hun ­favoriete plek in huis op te sturen. Ook ging West Side Stories langs de deuren en vroeg mensen ter p ­ lekke hun huis te fotograferen. Alle foto’s werden in de ­tentoonstelling ­Nieuw-West, Thuis Best. Een k ­ ijk­je achter de deuren van Nieuw-West tentoongesteld.

No more babies. Clementine, 30 jaar, 2011

Mijn slaapkamer. Assia, 5 jaar, 2011


West Side Stories Club © Foam, 2011

Express Your Best Workshop © Foam, 2011

Workshop met de PortiekPortiers © Foam, 2010

Workshop Het Moment © Foam, 2011


Workshop Jong & Oud in Nieuw-West © Foam, 2012

West Side Stories

Workshop Ikebana City © Foam, 2012

27

Fotograferen is helemaal niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je moet goed nadenken, kijken én op het juiste moment op het knopje drukken. De deelnemers van West Side Stories wrongen zich in de raarste bochten om de perfecte foto te maken!


Bij Bugra gaan de schoenen uit. Mieke Taekema over Bugra Guzay, 2011

Mijn dochter houdt niet van mooi aan­ gelegd, maar meer van een wildernis zoals Ruigoord. Janny Asman over Marianne Asman, 2011

Van de golven in ­Madeira naar de ­halfpipe in Amsterdam.

Workshop met Dana Lixenberg © Foam, 2011

Workshop met Dana Lixenberg © Foam, 2011

Beatrice von Bormann over Alexandre Nunes Abreu, 2011


29 West Side Stories

De bekende fotograaf Dana Lixenberg kwam in 2011 naar West Side Stories voor een bijzondere workshopreeks. Op dat moment was in Foam haar tentoon­ stelling Set Amsterdam te zien. In Set Amsterdam ­portretteerde Lixenberg de stad Amsterdam in een serie stadsgezichten, landschappen en interieurs zonder enige menselijke aanwezigheid. Heel bij­zonder voor iemand die beroemd werd als portret­ fotograaf. Tijdens de workshop in West Side Stories kregen de deelnemers dan ook een opdracht die hier bij aansloot: Maak een portret van elkaar zonder dat de geportretteerde fysiek op de foto te zien is. ­Hierdoor moesten de deelnemers het gesprek met elkaar aan gaan om elkaar beter te leren kennen. Door bijvoorbeeld een favoriete plek of een belang­rijk ­voorwerp van de ander te fotograferen brachten ze elkaar op een persoonlijke manier in beeld.


Niet meer in de 足kastanjeboom maar aan de top in haar eigen kamer. Meneer den Hertog, 60 jaar, 2012

Hoezo is voetbal geen meisjessport? Mevrouw Weber, 61 jaar, 2012

Gestrand in zijn gedachtes. Yorinde, 17 jaar, 2012

Familie komt op de e 足 erste plaats. Bonnie, 11 jaar, 2012


31

In het project Jong & Oud in Nieuw-West gingen 足jonge (14 t/m 18 jaar) en oudere (60+) buurt足genoten bij elkaar op bezoek en portretteerden elkaar. Door jong en oud met elkaar in gesprek te brengen en samen te laten fotograferen, leerden ze elkaar op een leuke manier beter kennen.

Van lezen word je wijs. Mevrouw Schutter, 84 jaar, 2012

Natuur is voor jong en oud. Yildirim, 15 jaar, 2012

Wie durft er nu nog te klagen over de jeugd?

West Side Stories

Meneer Sterk, 84 jaar, 2012

Oud van buiten, jong van binnen. Sevda, 14 jaar, 2012


We zitten hier al meer dan 20 jaar. Dit ben ik met mijn vader, zus en haar zoontje. Binnenkort krijgen wij een nieuw logo dat ik heb ontworpen. Ivan Fachrudin Ravomda Anugerah Hakeh, 23 jaar, 2012

Hier speelden we altijd boompje tik en dan werden we achterna gezeten door de buurvrouw, het is een heerlijke buurt om in op te groeien. De zusjes Tuit, 52 en 56 jaar, 2012

Vroeger speelden we buiten en zwommen we in de gracht achter het huis. Voor het huis hadden we vier palen en een balk er boven op. Hier hing een tuinslang aan waaronder we ons dan afspoelden. Meneer de Korte, 57 jaar, 2012

Op de dijk kon je heerlijk spelen, hier in de buurt had je een rol足 schaatsbaan, zandbak, klimrekken. De zusjes Tuit, 52 en 56 jaar, 2012


33

In 1952 werd de eerste paal voor de bouw van de ­Westelijke Tuinsteden geslagen. In die tijd was ­Nieuw-West een gebied met pioniers die gingen wonen in een gebied vol stedenbouwkundige experimenten. Tegenwoordig is het stadsdeel vaak op een minder positieve manier in het nieuws. Toch wonen veel mensen er met plezier en hebben velen van hen goede herinneringen aan hun leven in Nieuw-West. West Side Stories vroeg bewoners om deze herinne­ ringen op te halen aan de hand van p ­ ersoonlijke ­foto’s gemaakt in de buurt.

Door onze feesten weten mensen dat het Confuciusplein bestaat. Dit is de eerste zater­dag van de maand, altijd gezellig­heid, muziek en dansen.

West Side Stories

Alina, 36 jaar, 2012

Elk jaar spraken we met Oud & Nieuw af om, om 00.00 uur te gaan voetballen op het plein. Wat er ook gebeurde. Meneer Huijsers, 65 jaar, 2012


Ik ken de mannen van de snackbar al heel lang. Ze zijn heel aardig. Judea, 9 jaar, 2013

De bakker aan de overkant. Katouar, 10 jaar, 2013

De viswinkel bestaat al 55 jaar. Deze meneer verkoopt graag vis. Bouchra, 10 jaar, 2011


35

In de afgelopen drie jaar zijn de winkeliers in de 足 buurt heel vaak gefotografeerd. Regelmatig ston足 den zij, hun winkels of hun producten model voor de deelnemers aan de workshops van West Side Stories. Ze stonden natuurlijk ook zelf achter de camera. In een fotografieworkshop speciaal voor de winkeliers portretteerden zij elkaar. Op deze manier leerden ze elkaar en hun bedrijven op een andere manier kennen.

In de dierenwinkel wordt alles verkocht wat je dier nodig heeft, van gezond eten tot speelgoed. Adam, 8 jaar, 2011

Times Square op het Confuciusplein.

West Side Stories

Meneer Makhlouf, 50 jaar, 2013

Met Chinese thee, munt en suiker maak je de perfecte thee. Meneer Timmer, 58 jaar, 2013


Groepsfoto Nederland


West Side Stories

Groepsfoto Marokko

37

“Ahlan Nederland, Hallo Marokko!”, riepen de ­Nederlandse kinderen en de Marokaanse kinderen al zwaaiend naar elkaar via Skype. West Side ­Stories organiseerde samen met Dar Amsterdam, een ­buurtcentrum in Larache (Marokko), een fotogra­­fische uitwisseling tussen de kinderen van beide ­locaties. Kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, maakten zo kennis met de kracht van fotografie én met elkaar. ­Tijdens de zes workshops kregen de groepen tege­lijker­ tijd de­zelfde fotografieopdrachten. Door zichzelf, hun ­buurt en de mensen die belangrijk voor hen zijn te fotogra­feren, keken de kinderen op een nieuwe manier naar hun omgeving. Door steeds de r­ esul­taten van de ­andere groep te bekijken, kregen ze ook een duidelijk beeld van de overeenkomsten en ­verschillen tussen de landen. Alle kinderen kozen zelf hun beste foto voor i­n de tentoonstelling. De beste ­foto’s van Ahlan ­Nederland, Hallo Marokko! zijn z­ owel in Amsterdam Nieuw-West als in Larache ­tentoongesteld.


West Side Stories wil alle enthousiaste buurtbewoners, stagiairs, samenwerkings­ partners, museumdocenten en vrijwilligers bedanken voor hun enthousiasme en inzet. Dankjewel: 4West A.H. Gerhardhuis Abdel Achraf Agaath van Poelgeest Ahlem Ahmet Polat Mr. Akgul Aldo Kroes Alexandre Nunes Abdreu Alina Almuttar Amsterdams Andalusisch Orkest Anco van der Klok André Omskerk André van Bortel Andrea Struenker-Nieth Anja Bomberg Anjali Korf Anna de Waard Anne van der Weijden Annemarie Kos Annemarijne Bax Annette van Tulder Annick van Ommeren Anouk Huffels Ans Ligthart Ans Rekers Antje van Amsterdam Antoon Bongaardt Anucha el Morabet Anush Avetisyan Ariane Hoog Arie van Genderen Arjen Barel Armand Sol Aron Knieriem Mvr. Asman Ay Ling Liem Aysen Aziz Benasskar Mr. Aznadi Mvr. Banse Barak Oserovitz Mvr. Bardie Bart Martens Bart Wortman B-challenged Ben Benjamins Benjamin Benrakad Berend Hooibrink Bert Cramer Bordbusters Bob Kramer Bob Rootsman Mvr. van den Boogaard Mvr. von Bormann Mr. Bouamoud Mr. Bouizogren Mr. Bouzgarne Brigitte Ravensbergen Burgemeester de Vlugtschool Buurtmoeders Catering Buurttelevisie Het Calandlyceum CAL-XL Carl Zloch Carol Bounaparte Carry Burgering Cees Merlijn Mr. Chaoui Christine Roche Cindy van Wattum Circus Elleboog Ciske Koldewijn Claartje Berkhout Clementine Vrooland ClickF1 / UCee Station Mr. Colakoglu Combiwel Corine van der Vlist Corrie den Ouden Corry Hakkenberg Creamclub Cris de Ridder Dana Lixenberg Danielle Chatman Danil Oskar Danny Dumas Daphne de Vries Dasha van Amsterdam Debby Leenen Dennis Kalijan Desiree Pover Diana Krabbendam Dianne Riley Dick Glastra van Loon Dick Kersten Dirk den Hartog

Dirk van der Maarel Diversion/VoorleesExpress DOCK Dogan Oorthuis Dolf Donia Gharbi Dorien Lensen Mvr. Dursun Dwight Breinburg Ed Tuijp Edwin van Dijk Eigenwijks Mr. El Feddari Elfriede Bruynder Elianne Faber Ellen Kolk Els ten Veen Mr. Elsland Mvr. Elst Mvr. Engels Mvr. Epskamp Eric van Kaam Erik Schmitz Erwin Schermer Esin Cayirgan Dieters Eveline Bartens Evert Kott Express Your Best Farnoosh Farnia Filique Nijenmanting Fleur Brants Fleur Eymann Mvr. Florijn Fokke Fred Scheepstra Frida Koehof Futuro Garage Notweg Geheugen van West A. Gillissen Giulia Shah Goeman Borgesiusschool Mvr. de Groot Gurcel Avcan Kilic Mr. Guzay Mvr. Hagen Hakan Duman Mvr. van Hal Mvr. Hamstra Hans Bakker Hans Moorrees Harold Stolwijk Harry Mertens Mr. van Heezick Mvr. Hekel Helen van Scheppingen Helena de Jong Helene van Santen Helga Westerhuis Hella de Groot Mr. Helland Mr. Hemelrijk Henk Hoogendoorn Henk Lont Henk Meijer Hettie Politiek Mvr. van den Heuvel Hilke Verkaik Hinde Chergui Mvr. Horn Hubrecht Fossen Mr. Huijsers Mvr. Huijsers Mvr. van der Hulst Mr. Hunnego HVO Querido Immanuelschool Mvr. Imming Ina Meskers Ineke Funke Inez ter Borg Ingrid Kott Ingwer Irena Domanji Irene Kopp Irene Pessy Irene Yntema Iris Dik Isabella van Zeijl Ivan Fachrudin Ravomda Anugerah Fakeh Ivana Jokic Jaap Spoelder Jacintha Bannenberg Jacques Thielen James Palmer Jan van Zijp Jan Voskamp Janwillem Schrofer Mvr. Janssen Jaqueline van Woensel Jasmin Sporer Jasper Jeensma Jean Hitipeuw Jeanette van Stuijvenberg Mr. Jelles Jelly Dalman Jeltje van Nuland Jeroen Mirck Jesse Bos

Job Johan Becking Mvr. Johanna/Joopie Bodewus John Bakhuis Jolene Spilt Mvr. Jonker Joost Thus Jopie Judith Klaase Mvr. Kabir Karen Wintershoven Karin Berg Karin Pastoor Karizma Karolina Spaìc Mr. Kaur Khadija Mvr. Kharmich Kitty Burer Klaas van der Meer Kleurgamma Het Klussenteam Mvr. Koning-van Katwijk Mr. de Korte Mvr. Korte-Yakzan Mr. Lahrouchi Mvr. Leny van Wissen Lia Lilian Suerink Linda Springer Lisa Schieveld Lisa van der Klok Liselot Hoekstra Lizette Mataheru Mvr. van Loon Lotte Kauffman Lotte Kraaijeveld Luc Upson Lucienne Brouwn Lucy Drost M. de Graaf M. Houben M. van Doorn Maaike van den Bosch Maarten van Ettekoven Maartje Smeets Madeleine Kapsenberg Madieke Hupperets Magda Bouwhuis Makersfestival Mr. Makhlouf Makis Manon Koffijberg Marcelle Miles Marga Kersten Woude Margaret Timmer Margot Franssen Marianne Asman Marieke Gerritsen Marieke van Kemenade Marieke Wulms Marije Korendijk Marijke Dolstra Marijke Plante Marijke Sierksema Marijke van der Linden Mario Maydana Marion Burger Marja Keizer Marjan Koopmans Marjo Dankers Mark van Eldik Marleen Nauta Marleen van Veen Marlijn van de Pol Marloes Kellij Martine Koehein Mvr. Mathot Matthieu Raas Matthijs Martis Matthijs Welkers Mehmet Ali Kiran Meldrid Ibrahim Merijn Coumans Mette Michal Butink Michelle Michelle Knijff Mieke Taekema Milja Oortwijn Mirjam de Jonge Mirjam Terpstra Mixen in Mokum Mohamed Chairi Mohammed Mr. Molenaar Mondie Taverne Monica de Ruiter Monique Groen Monique Hagendorn Mvr.van Mourik Mr. Moussaid Multibox Mustafa Kemal Natuurspeeltuin de Natureluur Netwerk Actieve Bewoners Nice Nieuw-West Nicky Ruisch Niels Gemen Nieuw West Express

Mvr. Nieuwenhuys Nils Kenninck Noordmanschool Norbert Krijnen Nordin Het Nova College Nya OBA Odilia Boldewijn Olga Orman Ontwerpstudio D.I.T. Mr. Oostermeijer Osman Mr. Paalvast Palizza Heuvelman Paul Somers Paula Kessen Paulus de Wilt Mr. Pel Penny Karganilla Peter Peter Hazewindus Peter Spruijt Peter van der Horst Peter Westerhuis Mvr. Peters Petra Sloot Pia Mercx Piet Piet Blom Mvr. Plantinga PlusPunt Pui king Ug Rabia Hafdi Radboud van der Linden Raja Ellouz Rajeb Sabe Ramon Dekkers Ramon Kedar Raymond Zendveld Redouan Aitouarg Renske de Groot Richard van Kalderen Rijnja Repro Rik Mol Rineke Vonk Rini Hoogenboom Riny Sprengers Rob Lasschuit Rob Stolk Robin de Bood Roel Fledderman Rojda Ronald Molly Mr. en Mvr. de Roo Roos Rosa Scharloo Rosanne Koster Roy ter Borg Rutger Esajas Rutger Slok Sabine Gimbrère Samira Karimi Sander van den Heuvel Sander Vermeer Sandra Koppies Sanne Visser Sara Blom Saskia Baldew Savannah Apaydin SBO de Kans Schatkamer Mr. en Mvr.Scholte School2Care School’s cool Amsterdam Mvr. Schutter Sebo Bakker Sevda Shirin Shirley Brandeis Simone de Boer Simone Guljé Soufyan Souraya Hoedt Spirit St. Hendricusschool Stefania Beati Mr. Sterk Stichting Afak Stichting Amsterdam aan het Werk Stichting de Bakkerij Stichting Witte Tulp Stijn Studio West Suheila Angela Anetia t Koggeschip Tanneke Janssen The Beach Mr. Thepen Thera Hoekstra Thomas van Asten Mr. Timmer Timotheusschool Timothy Bothe Mvr. Tiny Buis-Oorthuizen Tiny Fiddelaar Tom Koperdraat P.J. Troelstraschool Mr. en Mvr. Tuit

Unal Zorg Mvr. Vaal Vandejong Victorien Koningsberger Mvr. Vrooland Vrouw en Vaart Mvr. Weber Mr. van der Werf Wiebe van der Veen Wil Schatborn Willem-Jan Hoekstra Mvr. Wittendorp Wouter Wouter Dolmans Mvr. Wouters Yassine Boussaid Yildirim Ylidiz Tam Yorinde Youssef Yaghdi Yunus Yvonne Yvonne Tang Mvr. van der Zee Mvr. van Zeijl Zeyneb Zomeya Felter Zosia Mvr. Zum Vörde Sive Vörding


39

West Side Stories is een bijzon­der ­fotografieproject van Foam ­Foto­grafiemuseum Amsterdam in samenwerking met woning­bouw­ corporaties Ymere en Stadgenoot.

West Side Stories Confuciusplein 14 1064 LG Amsterdam www.foam.org/westsidestories westsidestories@foam.org

De bijzondere projecten van West Side Stories werden mede onder­steund door: Far West Stadsdeel Nieuw-West (Gemeente Amsterdam) Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (Gemeente Amsterdam) De Gijselaar-Hintzenfonds Het Schipholfonds

Foam Keizersgracht 609 1017 DS Amsterdam www.foam.org

Foam wordt ondersteund door: De BankGiro Loterij De Brauw Blackstone Westbroek Delta Lloyd VandenEnde Foundation Vormgeving Vandejong

West Side Stories

Amsterdam, mei 2013

Ymere Jollemanhof 8 1019 GW Amsterdam www.ymere.nl Stadgenoot Sarphatistraat 370 1018 GW Amsterdam www.stadgenoot.nl


West Side Stories newspaper  

To celebrate the third anniversary of the project West Side Stories a newspaper has been published with photographs and stories from the nei...