Page 1

UITGAVE 124 UITGAVE 123 UITGAVE 122 UITGAVE 121 UITGAVE 120 UITGAVE 119 UITGAVE 118 UITGAVE 117 UITGAVE 116 UITGAVE 115

Creatief met Photoshop op de iPad Het magazine voor je Mac, iPad, iPhone en  Watch Het magazine voor je Mac, iPad, iPhone en  Watch Het magazine voor je Mac, iPad, iPhone en  Watch Het magazine voor je Mac, iPad, iPhone en  Watch Het magazine voor je Mac, iPad, iPhone en  Watch Het magazine voor je Mac, iPad, iPhone en  Watch Het magazine voor je Mac, iPad, iPhone en  Watch Het magazine voor je Mac, iPad, iPhone en  Watch Het magazine voor je Mac, iPad, iPhone en  Watch Het magazine voor je Mac, iPad, iPhone en  Watch

JAARGANG JAARGANG JAARGANG JAARGANG JAARGANG JAARGANG JAARGANG JAARGANG JAARGANG JAARGANG

2020 2020 2020 2020 2020 2020 2020 2020 2020 2020

www.icreatemagazine.nl

www.icreatemagazine.nl

www.icreatemagazine.nl

www.icreatemagazine.nl

www.icreatemagazine.nl

www.icreatemagazine.nl

www.icreatemagazine.nl

www.icreatemagazine.nl

www.icreatemagazine.nl

www.icreatemagazine.nl

De beste podcasts Nu ook op de Mac

Mac en iPad Gebruik ze als tweede scherm

Foto's Maak je eigen terugblikken

Al het nieuws van CES 2020

Breng je speelgoed tot leven in een stop-motionfilm

www.icreatemagazine.nl AP

€8,99

iCreate iCreate iCreate iCreate iCreate iCreate iCreate iCreate iCreate iCreate

Deze geniale Apple trucs ken je nog niet

UITGAVE 115 • € 8,99


20 53 lifehacks voor je iPhone en Mac 46 Podcasts: altijd iets om naar te luisteren

76 Maak een stopmotion film

4


INHOUD 6  Nieuws Top 10

Het opvallendste nieuws van www.icreatemagazine.nl.

16 Lezersvragen

iCreate-lezers luchten hun hart en stellen vragen over Apple en ons blad.

18 Tips van de redactie

De redacteuren van iCreate delen hun favoriete tips voor je Apple-apparaten.

20 Feature: 53 lifehacks voor de iPhone en Mac Deze geniale trucjes ken je zeker nog niet.

30 Workshops

Inspirerende tips en trucs voor je Mac, iPad, iPhone en andere Apple-producten.

44 iCandy

Chique plaatjes van mooie Apple-producten.

46 Feature: Altijd iets om naar te luisteren

Podcasts zijn populairder dan ooit en hebben nu ook een eigen Mac-app.

56 Hot Stuff (CES Edition) Geef je ogen de kost en voel je portemonnee branden bij het zien van deze kekke gadgets.

60 iRead: Blind te bedienen

Ook wanneer je niets of weinig ziet, kun je een iPhone bedienen.

Workshops 30 Foto’s

Maak mooie terugblikken op de Mac

32 iMovie

Maak een flitsende clip voor social media

34 macOS

Gebruik je iPad als tweede scherm

36 Final Cut Pro

Monteer een artistiek teksteffect

38 Schermtijd

Stel in met wie je kind mag communiceren

40 Font Diner

Installeer lettertypes op je iPhone of iPad

42 Adobe Photoshop

Maak kennis met Photoshop op de iPad

Reviews

88 MacBook Pro 16-inch vs. Asus ProArt StudioBook Pro X 90 Philips OLED+ 934 65-inch 92 Teufel Boomster Go 93 Bowers & Wilkins PX5

Apps

94 Bring! 95 TikTok 96 DoggyDating

64 Tips van de redactie

De redacteuren van iCreate delen hun favoriete tips voor je Apple-apparaten.

68 iRead: Helemaal zen met ingebeelde beats

Een relaxed begin van 2020? Je hebt slechts een koptelefoon nodig.

72 Genius: Schermen met de Mac en iPad

Op www. icreatemaga zine.nl/ index vind je een overzicht va n alle workshops en artikelen ooit in iCrea te.

Met Luna Display tover je elke Mac of iPad om tot tweede scherm.

76 Feature: Licht, camera, actie ... stop!

Met weinig moeite maken wij toffe stop-motionfilms.

Bij artikelen met dit icoon horen gratis bestanden. Download ze via www.icreatemagazine.nl/ uitgaven.

5


Foto's

Maak mooie terugblikken op de Mac Kweek mooie herinneringen en laat Foto’s daarvan een video samenstellen. Moeilijkheid

Tijdsduur

10 Geen download

1

F

oto's op de iPhone heeft afgelopen najaar een metamorfose ondergaan: een heuse aardverschuiving waar we je in iCreate 113 helemaal over bijgepraat hebben. Op de Mac is het allemaal wat minder drastisch. Toch zijn er wat subtiele veranderingen doorgevoerd, die je misschien nog niet zijn opgevallen. Een voorbeeld? De

Overal

Personen

Ook van de personen in je fotobieb worden terugblikken gemaakt. Klik op ‘Personen’ in de zijbalk en op de persoon voor een overzicht.

3

neerd tot een mooi filmpje met je vakantie, dagje uit of teer beminde huisdier in de hoofdrol. De duur, de sfeer en de titel pas je zelf aan. Foto's stelt de verzamelingen automatisch samen, maar je kunt ook zelf een selectie maken.

XTRA

Maak je een terugblik op je Mac, dan verschijnt deze ook in Foto’s op bijvoorbeeld je iPhone. Via ‘Foto’s>Voorkeuren>iCloud’ moet iCloud-foto’s dan wel geactiveerd zijn.

2

terugblikken. Met Foto's op de Mac maak je nu dus ook de uitgebreide terugblikken zoals je die al kent van de iPhone en iPad. Een terugblik is een verzameling van foto’s en video’s rondom een bepaalde gebeurtenis. Als kers op de taart is er ook nog een film, samengesteld uit die verzameling. Foto’s en video’s worden gecombi-

Video delen

1

Een terugblikvideo delen kan (nog?) niet via de de Mac, maar wel vanaf de iPhone of iPad. Dankzij iCloud-synchronisatie verschijnen de terugblikken ook op iOS en iPadOS, van daaruit deel je ze alsnog.

2

Nog meer terugblikken

Scrol voorbij alle foto's: daaronder vind je verwante terugblikken. Open er een door erop te dubbelklikken. Scrol naar beneden en klik op ‘Voeg toe aan terugblikken’ om deze te bewaren.

4

Een terugblik verwijderen kan ook. Scrol in dit scherm helemaal naar beneden en kies 'Verwijder terugblik'. Of Ctrl-klik in het hoofdscherm op een terugblik en klik dan op de optie.

30

3

Verwijderen

4


WORKSHOP

1

Favorieten

2

Toon info

3

Pas de titel aan

Je terugblikken vind je in de zijbalk van de app Foto's. De tab bestaat uit ‘Terugblikken’ en ‘Beste terugblikken’. Ctrl-klik op een terugblik en je krijgt de optie om deze toe te voegen aan de beste terugblikken.

Een terugblik is een verzameling van foto's en video's van een bepaalde gebeurtenis, met daarbij een video. Foto's maakt zelf een selectie. Ctrl-klik op een terugblik en op ‘Toon info’ voor meer details.

Foto's bedenkt zelf een titel, die staat groot in de video. Liever iets anders? In het Info-venster kun je de titel van de terugblik aanpassen. Zelfs de datum kun je veranderen in heel iets anders.

4

5

6

Afspelen

Aanpassen

Open een terugblik door erop te dubbelklikken. Rechtsonder in de voorvertoning zie je een Play-knop. Klik hierop om de video te zien. Foto's heeft er al iets moois van gemaakt.

Maar het kan leuker! Beweeg, terwijl de video speelt, met je muiscursor over het scherm en klik op het tandwiel dat dan verschijnt. Kies voor een thema dat past bij je herinnering.

7

8

Losse beelden

Onder de voorvertoning van de video staan de losse beelden waaruit deze is opgebouwd. Via ‘Toon meer’ zie je nog meer gerelateerde foto’s en video’s. Op een landkaartje zie je waar de foto’s gemaakt zijn.

Zelf samenstellen kan ook

Maak je eigen selectie via ‘Foto’s>Alle foto’s’: houd Cmd vast en klik op de benodigde foto’s. Via ‘Archief>Nieuwe map met selectie’ zet je ze samen in een map in de zijbalk. Geeft het een naam.

Lengte

Via het tandwiel stel je ook de lengte van de video in. Afhankelijk van de hoeveelheid bronmateriaal kun je kiezen uit een kort, medium of lang filmpje.

9

Toon als terugblik

Open de map die je bij de vorige stap hebt aangemaakt. Klik bovenaan in het venster op ‘Toon als terugblik’. Bewaren? Scrol naar beneden en klik daar op ‘Voeg toe aan terugblikken.’ 31


Handige podcast-tips Bepaal de volgorde van afspelen Van sommige podcasts zijn alleen recente afleveringen de moeite waard, bijvoorbeeld bij nieuws en actualiteiten. Andere podcasts vormen een afgerond verhaal en moet je van A tot Z luisteren. De makers van de podcasts hebben meestal al de juiste instellingen meegegeven. Is dat niet zo, of luister je toch liever in een andere volgorde? Duw wat harder of langer op een podcast in je bibliotheek, open de instellingen en verander onder ‘Aangepaste instellingen’ de ‘Volgorde afleveringen’. Op de Mac kom je bij deze instellingen via de drie puntjes.

Hoeveel afleveringen? Ga opnieuw in Podcasts naar de instellingen van een podcast die in je bibliotheek staat en tik op ‘Aangepaste instellingen’. Via ‘Beperk afleveringen’ kun je aangeven hoeveel podcasts er opgeslagen mogen worden op je iPhone. Kies voor een concreet aantal of voor een periode.

Maak opslag vrij Al met al is het nog steeds een beetje duister welke podcasts er nu zijn opgeslagen op je iPhone. Open de app Instellingen en ga naar ‘Algemeen>Podcasts’. Loop het een beetje uit de hand met de hoeveelheid documenten en gegevens? Onderaan in de lijst veeg je de podcasts weg die te veel ruimte innemen.

PODCAST LUISTERTIP

54

PODCAST LUISTERTIP

MOJO presenteert

Taal voor de leuk

Concertorganisator MOJO vierde onlangs zijn vijftigjarig jubileum. Als gemiddelde concertganger zie je over het algemeen de ster die uiteindelijk op het podium staat als stralend middelpunt. Maar daarachter gaat een hele industrie schuil. In deze podcast gaat Michiel Veenstra in gesprek met de mensen achter de schermen en leer je wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een concert of festival à la Down the Rabbit Hole.

Het boek Taal voor de leuk werd vorig jaar 100.000 keer verkocht en genomineerd voor de NS Publieksprijs. Mocht je het nog niet gelezen hebben, luister dan naar deze podcast! Paulien Cornelisse leest hierin haar boek min of meer integraal voor: de illustraties moet je missen, in plaats daarvan krijg je extra uitweidingen. Cornelisse signaleert genadeloos de eigenaardigheden van de Nederlandse taal. De ene keer denk je: ‘Ja! Ik ken van die irritante types die het óók zo zouden formuleren!’ Twee hoofstukken later stijgt het schaamrood je naar de kaken omdat je merkt dat je eigen taalgewoontes ook een beetje raar zijn.

Eens per twee weken een nieuwe aflevering. Los te beluisteren.

28 afleveringen, te beluisteren als serie. Begin te luisteren bij deel 1. Probeer niet te bingen.


Podcasts FEATURE

Podcasts op de Apple Watch Ook op de Apple Watch vind je de Podcastsapp. Om via je Apple Watch te luisteren, heb je een bluetooth koptelefoon nodig, de AirPods bijvoorneeld. Zodra je een podcast start, krijg je ook een koppel-verzoek in beeld om een apparaat aan te sluiten. Tijdens het afspelen verschijnt er een speler in beeld die erg doet denken aan Apple Music. Daarop vind je de meest basale bedieningsknoppen. In het hoofdscherm van het appje vind je standaard de omslagen van podcasts uit het Luister nu-gedeelte van de iPhone-app. Wil je op je Watch een andere selectie hebben? Dat regel je via de Watch-app op je telefoon. Tik hierin op ‘Podcasts’ en onder ‘Voeg afleveringen toe’ op ‘Aangepast’. Onder in het scherm maak je dan de selectie. Je kunt overigens ook bij je andere podcasts komen – daarvoor veeg je alle omslagen weg en tik je op ‘Bibliotheek’.

PODCAST LUISTERTIP

PODCAST LUISTERTIP

Berlijn – Het verhaal van de muur

De Krokante Leesmap

9 november 2019 was het dertig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. De 45 kilometer lange muur stond er sinds augustus 1961 en is inmiddels dus al weer langer weg dan dat hij er gestaan heeft. Echt iets uit de geschiedenis dus – toch? Nou, niet echt. In de hoofden van veel Berlijners bestaat de muur nog steeds, en op een of andere manier voel je feilloos aan of je je in het oosten of in het westen van de stad bevindt. In deze podcast het hele verhaal: van ‘Waarom moest die muur er komen?’ tot ‘Hoe werden West- en Oost-Berlijn opnieuw één?’

Je leest iCreate, dus we kunnen ervan uitgaan dat je tijdschriften leuk vindt. En dat betekent dat je ook deze podcast leuk gaat vinden. In 'De Krokante Leesmap' bespreken drie Nederlandse journalisten om de twee weken een aantal tijdschriften. En dan niet het bekende soort dat je toch al kent, maar de meest obscure magazines die in het schap te vinden zijn. De besprekingen zijn bijzonder luchtig, vaak cynisch, maar vooral heel grappig. Enig minpuntje? Voor zover wij weten passeerde iCreate nog niet de revue.

4 afleveringen, te beluisteren als serie. Begin te luisteren bij deel 1.

Eens per twee weken een nieuwe aflevering. Los te beluisteren.

55


Schermen met de Mac en iPad

Grote kans dat je Mac of iPad niet overweg kan met Sidecar, maar dan is er nog Luna Display. Die tovert niet alleen een iPad om tot een tweede scherm, maar ook een andere Mac.

H

oe meer scherm, hoe beter. En dus koppelen we graag een extern scherm aan onze Mac, zodat we zoveel mogelijk vensters naast elkaar open laten staan – ideaal voor multitasking. Maar sinds macOS Catalina weten we dat er iets beters bestaat dan ‘gewoon’ wat extra beeld voor erbij. Met de functie Sidecar (zie pagina 34) heb je dankzij de iPad niet alleen extra schermruimte, maar voegt de bediening met touchscreen ook iets extra’s toe. Het is bijvoorbeeld een ideaal tekengereedschap.

72

Bovendien is het handzaam en sleep je het tweede scherm gemakkelijk overal mee naartoe. Het jammere is dat Sidecar alleen werkt met relatief nieuwe Macs en iPads. Zelfs als je Mac op macOS Catalina draait, dan is de kans groot dat het niet werkt. Je Mac moet uit 2016 of later stammen om het te kunnen gebruiken. Bovendien heb je een iPad uit 2018 of 2019 nodig. Gelukkig is er nog een goed (maar niet gratis) alternatief, waarbij er veel meer ondersteunende apparaten zijn: Luna Display.

De Mac en iPhone moeten uit 2011 of later zijn, dus grote kans dat dit wél werkt. Luna Display bestaat uit een piepkleine dongel met twee gratis apps. Ook Luna Display verandert je iPad in een tweede scherm voor de Mac, waarbij je macOS eveneens met het touchscreen en de Apple Pencil kunt bedienen. Daarnaast kan de rozekleurige dongel sinds kort iets extra’s. Er is een Mac-toMac-modus, waarmee je je (oude) MacBook omtovert tot een tweede scherm.


Luna Display GENIUS

Aan de slag Om je iPad in te zetten als een tweede scherm, heb je naast het roze stukje hardware twee gratis apps nodig.

1

Eerst de Mac-app

Open Safari op je Mac en ga dan naar www.lunadisplay.com/pages/hello. Klik op ‘Download Luna for Mac’, open het bestand en sleep het naar ‘Applications’.

2

Configureren

Open de Mac-app Luna Display, kies voor ‘Enable’ en doorloop de stappen. Plug het roze stukje hardware in je Mac en begin alvast aan stap 3 – terwijl de app de nieuwste firmware installeert.

Open op de iPad de App Store en download de app Luna Display. Wanneer je dit hebt gedaan, verschijnt er op de Mac een melding waarin wordt gevraagd om de Mac te verbinden met de iPad. Kies voor ‘Allow’ en het beeld verschijnt als bij toverslag op de iPad.

Speciaa iCreate- l voor lezers 15% kort ing

XTRA Roze dongel Luna Display bestaat niet alleen uit twee apps – je hebt ook deze dongel nodig. Dit stukje hardware kost 79,99 dollar (zo’n 73 euro) en je bestelt het via www.lunadisplay.com. Het kleine apparaatje – dat ongeveer de grootte heeft van het uiteinde van je pink – is roze en verkrijgbaar in een variant met usb-c of Mini DisplayPort. Die steek je in de Mac waarvan je het beeld wilt uitbreiden. De dongel laat de Mac denken

3

Extra beeld!

dat er daadwerkelijk een beeldscherm is aangesloten. Hierdoor kan het tweede scherm alles halen uit de kracht van de grafische kaart van de Mac. Omdat Luna Display alleen voor dit doel is ontworpen, heb je hiermee veel minder vertraging dan met AirPlay.

op Luna Display wanneer je bij aan koop op www.lun adisplay .com de ‘Disco unt Code ’ ICREATE gebruikt .

73


MAAK KENNIS MET MEER TIJDSCHRIFTEN

BESTEL SNEL & GEMAKKELIJK OP

WWW.FNL.NL

Profile for F&L Media

iCreate 115  

iCreate 115