Page 1

€8,99 AP

www.icreatemagazine.nl

UITGAVE 114 • € 8,99

trucjes in macOS Catalina

Apple Watch Een coole gif als wijzerplaat

Aan de slag met Opdrachten Nu makkelijker en leuker

De iPhone 11 (Pro) camera Zo werken de nieuwe functies

31 tips zodat je batterij het langer volhoudt

16-inch MacBook Pro Veel beter en niet duurder

Bekijk het GRATIS!

Grote vooruitblik Wat is Apple van plan in 2020?

AirPods Pro getest En uitgebreid vergeleken


20 Nooit meer acute nood

56 De complete Apple TV+ gids

4

42 iPhone 11 (Pro): lenzen onder de loep


INHOUD 6  Nieuws Top 10

Het opvallendste nieuws van www.icreatemagazine.nl.

16 Lezersvragen

iCreate-lezers luchten hun hart en stellen vragen over Apple en ons blad.

Workshops

18 Tips van de redactie

De redacteuren van iCreate delen hun favoriete tips voor je Apple-apparaten.

32 iMovie

20 Feature: Nooit meer acute nood Niets is zo vervelend als een (bijna) lege batterij. Met deze tips haal je het maximale uit de accu van je Apple-apparaten.

32 Workshops

Maak kille, koude shots weer zomers

34 Notities

Samenwerken in Notities

36 macOS

13 trucjes in Catalina

Inspirerende tips en trucs voor je Mac, iPad, iPhone en andere Apple-producten.

38 Opdrachten

42 Feature: iPhone 11 (Pro) – lenzen onder de loep

Activeer opdrachten op basis van tijd, locatie en meer

40 watchOS

Stel een bewegend gifje in als wijzerplaat

We duiken met fotografische precisie in alle camerafuncties en leggen uit hoe ze werken.

50 Hot Stuff

Geef je ogen de kost en voel je portemonnee branden bij het zien van deze kekke gadgets.

54 iCandy

Chique plaatjes van mooie Apple-producten.

Op www. icreatemaga zine.nl/ index vind je een overzicht va n alle workshops en artikelen ooit in iCrea te.

56 Feature: De complete Apple TV+ gids

In de nieuwe app TV vind je voortaan de films uit de iTunes Store. Maar nog spannender is Apple TV+, de nieuwe streamingdienst van Apple.

66 Tips van de redactie

De redacteuren van iCreate delen hun favoriete tips voor je Apple-apparaten.

70 Genius: Bouw een nog uitgebreidere automatisering

Wat dacht je van een automatische waarschuwing na het opstaan? ‘Vergeet je handschoenen niet, het is koud vandaag.’

Reviews

AirPods Pro Teufel Cinebar Lux Sonos Move Gustaav Superdun iPhone 11 hoesje 92 Eve Thermo

84 90 91 92

Apps

94 GameClub 95 Disney+ 96 Zwangerschap+

72 iRead: Alternatief muziek streamen

Naast Apple Music of Spotify zijn er ook minder bekende streamingdiensten voor speciale doeleinden. We stellen ze aan je voor.

76 Feature: Opnieuw het jaar van Apple

Waarmee haalde Apple dit jaar het nieuws? En wat mogen we van het bedrijf verwachten in 2020?

Bij artikelen met dit icoon horen gratis bestanden. Download ze via www.icreatemagazine.nl/ uitgaven.

5


Tips van de redactie Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen.

Geef ook websites de donkere modus De donkere modus in macOS is prachtig en zeker ‘s avonds comfortabel voor de ogen. Alleen: meestal ben je aan het browsen. En terwijl alle belangrijke apps de donkere weergave ondersteunen, zijn er maar enkele websites die dit doen en worden je ogen dus alsnog vaak gepijnigd met wit licht. Met de extensie Dark Mode for Safari (die kost € 2,29 en is te downloaden in de Mac App Store) geef je websites alsnog de donkere look. Na het activeren verschijnt naast de adresbalk een Dark Mode-knop. Klik erop en stel de bovenste optie in op ‘When macOS Dark Mode is On’. Is de donkere modus van macOS geactiveerd, dan doen websites voortaan mee.

Koen

Apple Music Replay: je muzikale jaaroverzicht Een van de populairste onderdelen van Spotify is het eindejaaroverzicht, Wrapped genaamd. Apple Music heeft dit nu ook: Apple Music Replay. Je vindt je muzikale lijst via het tabblad Ontdekken in de Muziek-app op Mac, iPhone of iPad. Open je de lijst voor het eerst, dan word je naar de website replay.music.apple.com geleid – je kunt hier ook direct naartoe surfen. Op de pagina vind je de Top 100 van meest geluisterde nummers van 2019, je 20 vaakst beluisterde artiesten en 10 grijst gedraaide albums. Klik op ‘Voeg toe’ om de lijst in de Muziekapp te zetten. Apple Music heeft twee leuke extra’s die Spotify Wrapped niet heeft. De eerste is dat de lijsten van afgelopen jaren ook beschikbaar zijn – mits je destijds al Apple Music had. Maar het leukste is dat de Replay-lijst niet één keer aan het eind van het jaar wordt aangeboden, maar gedurende het jaar wordt gemaakt en bijgewerkt. Op 1 januari 2020 wordt Replay 2020 aangemaakt. Elke week wordt de lijst bijgewerkt; je hebt dus altijd een actuele toplijst van de huidige jaargang. Op 31 december gaat er een streep onder en is je jaaroverzicht definitief.

Daan 18


TIPS VAN DE REDACTIE

Verplaats alle vensters van één programma Mission Control en de verschillende bureaubladen maken het op de Mac gemakkelijker om overzicht over je multitask-werkzaamheden te houden. Activeer Mission Control (via F3 op het toetsenbord, een veeg met vier vingers omhoog over je trackpad of twee keer dubbeltikken op je Magic Mouse) en je versleept programmavensters razendsnel naar een ander bureaublad. Heb je van één programma meerdere vensters openstaan en wil je die allemaal verplaatsen? Klik dan niet op een programmavenster, maar op het icoontje van het programma, onder de verzamelde vensters. Zo pak je ze met één actie allemaal tegelijk op.

Daan

Installeer Opdrachten van internet Verderop in deze uitgave gaan we weer aan de slag met Opdrachten. Het uitvoeren van geautomatiseerde opdrachten is hartstikke handig, het maken ervan is wat ingewikkelder. Veel handiger is het om Opdrachten van internet te installeren – we geven op www.icreatemagazine.nl/opdrachten al een aantal tips. Sinds iOS 13 staat het installeren van gedownloade opdrachten echter standaard uitgeschakeld. Je kunt dit weer toestaan via de app Instellingen: scrol naar Opdrachten en zet het vinkje achter ‘Sta niet-vertrouwde opdrachten toe’ op groen. En nu downloaden maar!

Daan

Geef je MacBook Pro een fysieke Escape-toets De nieuwe 16-inch MacBook Pro heeft – baanbrekend (!) – een fysieke Escape-toets. Heb je een oudere MacBook Pro met Touch Bar, dan moet je het nog doen met die softwarematige in de Touch Bar. Maar bespaar jezelf die € 2699 om de Escapeknop terug te krijgen. Open Systeemvoorkeuren en kies voor ‘Toetsenbord>Speciale toetsen’. Klap het menu naast Caps Lock open (die gebruik je toch nooit) en verander de functie naar ‘Escape’. Voortaan duw je op Caps Lock als je Escape wilt gebruiken.

Koen

19


iMovie

Maak kille, koude shots weer zomers Breng de zon terug in je filmproject met effectieve kleurcorrectie en een speciaal filter-trucje. Moeilijkheid

Tijdsduur

20 Download beschikbaar

D

e winter is weer in aantocht. Dat betekent kou, bewolking, neerslag en een zon die een stuk minder fel schijnt. En dat merk je op je filmopnames. Het verschil tussen zomer- en winterbeelden zit hem niet alleen in een besneeuwde omgeving, of warmer aangeklede hoofdrolspelers. Kleuren van opnames in de wintermaanden zijn

ook altijd wat kouder en minder verzadigd. Dat zorgt er weer voor dat de beelden gelijk een stuk killer ogen. Gelukkig los je dit in iMovie prima naderhand op. In deze workshop maken we een shot dat genomen is op een bewolkte herfstdag weer gezellig zomers. iMovie heeft een krachtig gereedschap om de kleurbalans

automatisch te verbeteren. Met wat verdere kleur- en contrastcorrectie brengen we vervolgens nog meer warmte in het shot. Ten slotte laten we een handig trucje zien voor het gematigd toevoegen van een filter. Download het bronbestand van onze website en breng ook het zonnetje weer terug.

1

2

4 1

Met de optie ‘Balans huidtint’ corrigeer je gemakkelijk een grauwige huidtint. iMovie brengt automatisch kleur terug en fleurt het gehele beeld op.

2

3

Van warm naar koud Heb je beelden met te warme kleuren, gebruik dan het rechter schuifje onder Kleurcorrectie om wat meer blauw in je beelden te krijgen. Zo wordt een overmatig gelige gloed – die je vaak ziet in scènes in Mexico in Hollywood-films – wat minder.

32

Kleurcorrectie

Via het schilderspalet krijg je toegang tot verschillende schuifjes. Hiermee pas je het contrast, de verzadiging en de kleurtemperatuur aan. De kleuren spatten van het scherm, precies zoals jij dat wilt.

3

XTRA

Balans huidtint

Filtersterkte

Door hetzelfde shot nogmaals als laag te gebruiken, kun je mooi spelen met de sterkte van een filter. Het filter ‘Gloed’ is ietwat overdreven, maar dit kunnen we doeltreffend indammen dankzij de transparantie van deze laag.

4

Te veel gecorrigeerd?

Wees niet bang dat je bronbestanden verpest met overmatige correcties. Elk onderdeel heeft rechts een Herstel-knop. Of klik rechtsboven op ‘Herstel alles’ en alles is weer als vanouds.


WORKSHOP

1

Importeer bronvideo

2

Speel af

3

De kleuren in balans

Open iMovie en maak een nieuw project aan. Ga naar ‘Archief>Importeer media’, navigeer naar het bronbestand, klik hierop en vervolgens op ‘Importeer alles’. Sleep de video vervolgens naar de tijdlijn.

Druk de spatiebalk in om de video af te spelen. Je ziet dat de kleuren wat kil zijn door de afwezigheid van zonlicht. Daarnaast kan het contrast wel wat hoger. Hier gaan we verandering in brengen.

Klik linksboven de voorvertoning op de knop ‘Kleurbalans’. Kies vervolgens voor ‘Balans huidtint’ en klik met het pipet op de huid van het meisje. De kleuren worden direct een stuk warmer.

4

5

6

Nog warmer

Contrast

Naast de knop voor de kleurbalans staat die van ‘Kleurcorrectie’. Klik hierop om drie schuifjes tevoorschijn te halen. De middelste (Verzadiging) en het rechter schuifje (Temperatuur) slepen we iets naar rechts.

Nu gaan we naar de schuif links, die van het contrast. De bewolkte lucht zorgt ervoor dat de kleuren wat flets zijn. Om deze wat zomerser te maken, versleep je het vierde bolletje een tikkeltje naar rechts.

7

8

Voeg filter toe

Klik op het bovenste segment en ga rechts boven de voorvertoning naar de knop met de drie cirkels. Klik achter ‘Fragmentfilter’ en kies voor het filter ‘Gloed’. De scène wordt gelijk een stuk zonniger.

Minder intens

Sterker nog, het beeld is wel erg zonnig en overbelicht nu. Klik linksboven de voorvertoning op de knop met de twee rechthoeken. Speel met het Transparantieschuifje totdat je een mooi evenwicht vindt.

Maak laag aan

Klik op het fragment in de tijdlijn. Ga naar ‘Wijzig>Kopieer’. Zet de afspeelkop aan het einde van het fragment en ‘Wijzig>Plak’. Versleep het ene fragment boven het andere om een extra laag te maken.

9

Vertraag

Om het zomerse gevoel nog wat te benadrukken, vertragen we de video. Klik op het snelheidsmetertje boven de voorvertoning, zet Snelheid op ‘Traag’ en ‘50%’. Herhaal dit tot slot voor het andere segment. 33


Vind alle producten terug op: icreatemagazine.nl/uitgaven

AirPods (Pro) langs de meetlat Hoe goed zijn de AirPods en AirPods Pro in vergelijking tot andere draadloze in-ears? Sony WF-1000XM3 De liefde voor de Sony WF-1000XM3 is al bijna verdwenen voordat je een noot hebt geluisterd. Om de dopjes te koppelen moet je een app downloaden, die vervolgens moeite heeft om de dopjes te vinden, drie pogingen nodig heeft om een �irmware-update te installeren, vol zit met overbodige en onduidelijke a�kortingen, en die vage opties aanbiedt, zoals het in- of uitschakelen van DSEE HX – wie weet wat het is? – en zelfs een instelmogelijkheid voor als het geluid regelmatig hapert … blijkbaar gaat Sony er al van uit dat dat gebeurt. In de app kun je ook de equalizer van de earbuds instellen. Doorgaans vinden we dat een zwaktebod; muziek is al gemixt zoals een artiest en producer het wil, elke speaker of koptelefoon moet dat zo neutraal mogelijk weergeven. Bij deze Sony’s zijn we de equalizer echter dankbaar, want in neutrale stand is het geluid zeer teleurstellend, vergeleken met de AirPods Pro. De WF-1000XM3 heeft actieve noise cancelling, net als de AirPods Pro. Leuk is

88

dat deze zichzelf kan instellen op basis van jouw beweging: zit je stil dan laat hij minder door dan op de �iets. Helaas wordt met deze actieve modus het geluid ook minder goed dan gewoon met NC aan. Net als de AirPods bedien je de muziek via de dopjes, door erop te tikken. Doe je een dopje uit, dan stopt de muziek. Tikken is gemakkelijker dan de sensor van de AirPods Pro, maar ook iets minder prettig voor de gehoorgang. De dopjes zelf zitten prima, maar vullen je oorschelp en zitten daardoor minder lang prettig. En dat is jammer, want de accu houdt het 1,5 uur langer vol dan de AirPods Pro. Met de laadcase (die maar liefst dubbel zo groot is als die van de AirPods) heb je 24 uur muziek.

Soundcore Liberty Air Dit is het budgetmodel in deze vergelijkende test – het is eerlijker om deze met de AirPods te vergelijken dan met de Pro’s. Het koppelen gaat razendsnel, zeker vergeleken met de Sony’s hierboven. Zodra je het doosje opent, verschijnen de Soundcores in de bluetooth-

voorkeuren. Hier is verder niets in te stellen, maar dat is niet erg. Het uiterlijk van de Liberty’s is duidelijk geinspireerd door de AirPods. Iets minder chic, maar wel optioneel in het zwart – voor de lie�hebbers. Door op de dopjes te tikken heb je dezelfde bedieningsopties als de AirPods Pro – dat is dus meer dan de gewone AirPods. Uitnemen om de muziek te stoppen werkt helaas niet. Wel zijn ze waterdicht (IPX5). Doordat ze rubberen dopjes hebben, net als de AirPods Pro, dempen ze wel meer buitengeluid (zonder actieve noise cancelling), en zullen ze beter blijven zitten bij mensen die de AirPods verliezen. De geluidskwaliteit is helaas ook wel minder dan de AirPods. Je mist diepe en lage tonen en het totaal is vooral minder ruimtelijk. En daar draait het eigenlijk toch om.

Marley Liberate Air Qua naam lijken de dopjes erg veel op de voorgaande, en ook qua prijs zitten ze nog onder de gewone AirPods. Maar de dopjes van Marley ogen allesbehalve goedkoop. De

Sony WF-1000XM3 € 250

Soundcore Liberty Air € 99,95

Marley Liberate Air € 149,91

Plus: Iets goedkoper dan AirPods, tikken om te bedienen is handig. Min: Onhandig koppelen, warrige app, matig geluid, grote oplaadcase.

Plus: Goedkoop alternatief, optioneel in zwart, tikken om te bedienen, waterdicht. Min: Klinken goedkoper, muziek stopt niet als je dopjes uit je oren haalt.

Plus: Verrassend ontwerp met bamboe, erg goede accu, waterdicht. Min: Muziek stopt niet bij uitnemen, klinken minder dan AirPods.

  

 




REVIEW bamboe afwerking maakt ze uniek en stijlvol. Dankzij de rubbers blijven ze goed zitten en hoor je minder geluid van buiten. De dopjes zijn klein, waardoor ze lang comfortabel blijven zitten. Ook op de Marleys kun je tikken om de muziek te starten/pauzeren en het vorige of volgende nummer te kiezen. Uitnemen om muziek te pauzeren werkt helaas dan weer niet. Over de geluidskwaliteit zijn we in eerste instantie aangenaam verrast. Wanneer we een paar keer op en neer schakelen tussen deze dopjes en de (gewone) AirPods, moeten we concluderen dat Apple’s dopjes voller geluid hebben en ruimtelijker klinken. De Marleys zijn wat scheller. Maar vergeleken met de honderd euro duurdere Sony’s verkiezen wij de dopjes van Marley. Tot slot wint Marley het op twee punten zeker van de AirPods: de accuduur is met 9 uur véél beter dan de 5 van de AirPods. Met case kom je tot 32 uur en na 10 minuutjes laden heb je weer 4 uur luisterplezier. Bovendien zijn de Liberates net zo waterdicht als de AirPods Pro.

Sennheiser Momentum True Wireless De enige dopjes in deze test die duurder zijn dan de AirPods Pro. Dat schept verwachtingen. De case is stijlvol, het koppelen verloopt

Sennheiser Momentum True Wireless € 299 Plus: Meer bedieningsopties dan AirPods Pro, klinken goed. Min: Duurder dan AirPods Pro, te veel bas, minder accutijd bij veel groter doosje.

  

soepel en je stopt ze direct goed in je oren. De Sennheisers zijn in oppervlakte zo groot dat ze je hele oorschelp vullen. Hierdoor gaan ze (in ieder geval in mijn oren) al vrij snel irriteren. Ook de oplaadcase is erg groot, vergeleken met die van Apple. En mocht je hopen dat je hier meer accu voor terugkrijgt, dan kom je bedrogen uit. Slechts 4 uur met de dopjes, slechts 12 uur met de case. Je bedient de Sennheisers door op de oordopjes te tikken. Doordat de functies van het linker en rechter oortje anders zijn, heb je meer bedieningsopties dan bij de AirPods Pro. Je kunt zelfs het volume instellen – halleluja! Net als de Pro’s hebben de Sennheisers ruisonderdrukking én een transparantiemodus. En haal je ze uit je oren … dan pauzeert de muziek. Draadloos opladen is er niet bij, het werkt via usb-c. Tot slot, het geluid. De Sennheisers zijn de glansrijke winnaars van alle in-ears op deze spread. De muziek klinkt goed en luistert prettig. En dat alles zonder zelf iets in te stellen. Ze kunnen ook de strijd aan met de AirPods Pro, maar verliezen die wat ons betreft wel. De balans bij Sennheiser slaat namelijk door in het laag; er zit te veel bas in de mix. Hierdoor klinkt de muziek wel dik, en sommige mensen houden van een portie extra bas. Maar de AirPods Pro zijn het beste in balans.

Conclusie Bij de lancering van de AirPods Pro ontstond er online (op onze site bijvoorbeeld) discussie of 279 euro duur is of niet. Er zijn goedkopere on- en over-ears die beter klinken. Maar dat zijn andere producten. Kijk je alleen naar draadloze in-ears, dan kunnen we niet anders stellen dan dat Apple’s prijzen marktconform zijn. Sony en Sennheiser wedijveren met de Pro’s, Soundcore en Marley met de gewone AirPods. We hebben bij onze sterbeoordeling ook de prijzen in de afweging meegenomen. Kijk je alleen naar dit marktsegment, dan moeten we ook concluderen dat Apple met recht de noemer ‘Pro’ achter de AirPods heeft geplakt. De noise cancelling werkt het beste en de algemene geluidskwaliteit is beter dan de concurrentie. Bonus is de �ijne manier van samenwerken met je andere Apple-producten. Wat tijdens de test bovendien opviel, is het draagcomfort van de AirPods. Andere dopjes gaan vaak op den duur irriteren. De AirPods (Pro) zijn vederlicht en blijven plezierig zitten. Is er dan markt voor de andere fabrikanten? Absoluut. Er zijn mensen waar de (gewone) AirPods uit de oren vallen, niet iedereen is even enthousiast over design en kleur en aan de bonusfuncties heb je niet zoveel zonder iPhone. Wij zijn na deze test echter nóg enthousiaster over de AirPods (Pro). (Daan Jeuken)

AirPods Vanaf € 179

AirPods Pro € 279

Plus: De beste verhouding tussen prijs en kwaliteit, erg gemakkelijk in gebruik. Min: Geluidskwaliteit is niet perfect.

Plus: Noise cancelling en transparantiemodus werken super, waterdicht(er), extra bedieningsknop. Min: Geluid is wel verbeterd, maar nog steeds niet echt ‘pro’.





89


MAAK KENNIS MET MEER TIJDSCHRIFTEN

BESTEL SNEL & GEMAKKELIJK OP

WWW.FNL.NL

Profile for F&L Media

iCreate 114  

iCreate 114