Konings Magazine Hengelo 2024

Page 1

KONINGSDAG KONINGSDAG

27 APRIL 2024

HENGELO KLEURT WEER ORANJE

TIJDENS

KONINGSDAG! BRUIST HENGELO

Zaterdag 27 april vieren we Koningsdag. Een feest van verbondenheid, waarop we natuurlijk een toast uitbrengen op de verjaardag van onze Koning. Deze dag kleurt Hengelo oranje, wapperen de vlaggen hoog in top en komen jong en oud samen om te genieten van alles wat deze feestelijke dag te bieden heeft.

Onze stad bruist van de activiteiten, dankzij het voortreffelijke programma samengesteld door de Hengelose Oranje Vereniging.

BESTE LEZERS,

Graag presenteren wij u de krant met het programma voor Koningsdag. Het organiseren vergt veel tijd en creativiteit om er weer een onvergetelijke dag van te maken. Wij willen dan ook onze dank uitspreken aan onze bestuursleden, Mans Prinsen, Jaap Heerze, Tijs Jagers en Hendry Keizer.

Wij hopen dat jullie allemaal weer net zo enthousiast zijn als wij voor het programma van Koningsdag 2024. Er staan weer tal van activiteiten op het programma waar we met z’n allen van kunnen genieten. Veel leesplezier en wij zien jullie graag op Koningsdag!

Met vriendelijke groet, Voorzitter HOV Eddon Janssen

Achter de schermen gaat er enorm veel voorbereiding aan vooraf, met het werven van deelnemers en het regelen van vergunningen. Maar het resultaat mag er zijn, met een uitgebreid programma dat voor ieder wat wils biedt. Sport en muziek gaan hand in hand op diverse locaties in de stad. Tientallen sportverenigingen verzorgen demonstraties, vooral op het Stationsplein en ook op het Marktplein. Zo kunt u op de voor de gelegenheid opgezette hardloopbaan van athletiekvereniging MPM een sprintje trekken en wie weet wordt u verkozen tot snelste Hengeloër! Verschillende dansgroepen geven voorstellingen en op de diverse podia in de binnenstad verhogen muziekoptredens de sfeer. Er staat een groot podium op het Stationsplein, een opblaaspodium bij de Appel en een podiumwagen bij de Brink. Laat u verrassen door het diverse aanbod aan entertainment door onder meer muziekleerlingen van Oyfo, Dansstudio Move en Turncentrum Twente.

Voor de fijnproevers onder ons worden de Weemenstraat en de Enschedesestraat

omgetoverd tot smaakvolle bestemmingen. Bij de diverse kramen kunt u genieten van hapjes uit verschillende landen en culturen. De kramen van de warenmarkt staan opgesteld langs het Marktplein, wat bijdraagt aan de gezelligheid die deze dag kenmerkt.

Natuurlijk mag de traditionele kleedjesmarkt niet ontbreken. Van de Molenstraat tot aan de Brink, bieden kinderen in alle vroegte hun waren aan en kunnen ze hun ondernemersgeest ten toon spreiden. En laten we de kermis niet vergeten, waar velen plezier aan beleven. Wederom voorziet de kermis honderden basisschoolkinderen van vrijkaartjes, een jarenlange traditie. De kermis vindt dit jaar voor het laatst plaats op het Burgemeester Jansenplein voor het stadhuis. Daarna verandert het plein in een bouwplaats en verrijst daar de nieuwe horecawand Lange Wemen.

Het organiseren van al deze activiteiten kan niet zonder de inzet van vele vrijwilligers. Van de Hengelose Oranjevereniging, maar ook van alle clubs en verenigingen die meewerken aan deze dag. Samen maken zij Koningsdag tot een feest voor ons allemaal. Daarvoor wil ik iedereen hartelijk dank zeggen. Ik wens u allen een prachtige Koningsdag 2024 toe!

Sander Schelberg, Burgemeester van Hengelo

KONINGSDAG 2024 PAGINA 3

HEERLIJKE EN TOMPOUCEN MUZIEK VAN TOEN

Een heerlijke oranje tompoucehoort bij Koningsdag. Het is een echteNederlandse traditie. Op Koningsdag zaterdag 27 april krijgen bewoners van de tien Hengelose verzorgingstehuizen deze lekkernij aangeboden door de Hengelose Oranje Vereniging.

Het gaat in totaal om ruim elfhonderd stuks. De tompoucen kunnen op 25 april tussen 10.30 en 11.30 uur worden afgehaald bij achterzijde HEMA aan de Enschedesestraat.

DJ's on tour

De verzorgingstehuizen kunnen DJ's On Tour boeken. Onder de vlag van de Henge-

lose Oranje Vereniging toeren de dj's tot oktober 2024 langs de verzorgingstehuizen, zowel 's middags als 's avonds. Jaap Heerze en Mans Prinsen draaien Nederlands- en Duitstalig en Golden Oldies met de bijbehorende videoclips, een ''feest der herkenning." Voor achtergrondinformatie: www.terugindetijd.nl

EN EN ZORGEN VOOR DJ’S DANS MUZIEK SFEER

DJ's en dansgroepen zorgen tijdens Koningsdag voor muziek, gezelligheid en sfeer op het Stationsplein. Ze draaien hun muziek vanaf podia op verschillende plekken.

Zo kan het oranje publiek genieten van DJ Quinn James. Hij staat bekend als de jongste DJ van Nederland. Ook treedt hier de band Lektrik op.

Dansgroepen

SPONSOREN VAN HOV HENGELO

De activiteiten in het kader van de viering Koningsdag worden mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Hengelo

Ook op de rest van het Stationsplein wordt het een gezellige boel. Op 2 opblaasbare podia worden optredens gegeven door DJ Marcel Assink en een aantal dansgroepen. Dansschool El Centro de la Salsa uit Hengelo, met achter de knoppen eigenaar Glenn Wielingen, zorgt voor tropische klanken vanaf 13.30 uur (bij de Brink). Wie wil, mag lekker meedansen!

Stichting Centrum Management Hengelo

Gezamenlijke Kermisexploitanten

Leden van de Oranjevereniging

Account Advies Hengelo

Makro Hengelo Promotie

Decilux

Wij bedanken hen voor de bijdrage.

Mocht u nog geen lid van de H.O.V. zijn, dan zijn er 2 mogelijkheden.

1. Lidmaatschap voor echtparen à 25 euro per jaar of een veelvoud daarvan.

2. Lidmaatschap voor alleenstaande à 15 euro of een meervoud daarvan.

Wilt u een lidmaatschap of sponsorregeling op maat, dan kunt u het beste contact opnemen met de voorzitter van de Hengelose Oranje Vereniging dhr. E. Janssen telefoon 06-29070299 of via de mail

voorzitter@oranjevereniginghengelo.nl

SNELTEKENAAR EN ACCORDEONIST

Sneltekenaar Koes Komo komt helemaal uit Amsterdam naar Hengelo. Binnen de kortste keren heeft hij een portret gemaakt. Publiek kan voor hem poseren op het Marktplein en krijgt de tekening gratis mee naar huis als aandenken aan een leuke Koningsdag. Aan de andere kant van het plein is accordeonist Alexander Schomaker te horen. Bij de ingang van de Brink vermaakt hij hier jong en oud met zijn muziek.

KONINGSDAG 2024 PAGINA 5

SUPERLEUK EN OERGEZELLIG KLEEDJESMARKT HOERA,

De traditionele kleedjesmarkt is één van de gezelligste activiteiten op Koningsdag. Voor de kinderen begint dit evenement vaak al in de schuur, waar ze lang van te voren spullen bij elkaar zoeken om te verkopen. aaZo verdienen ze een leuk zakcentje.

AANRIJROUTES

Schouwburgplein & Molenstraat

Om het Schouwburgplein en de Molenstraat te bereiken voor de kleedjesmarkt, start uw route op de Beurstraat. Volg deze straat tot u bij de B.P. Hofstedestraat komt. Bij City Hotel Hengelo, een herkenningspunt waar u uw goederen kunt uitladen.

Aanrijroute De Brink

Om de kleedjesmarkt op De Brink te bereiken, dient u de Marskant te volgen. Rij via de Marskant de Brink en Brinkstraat op. Dit jaar bevindt de warenmarkt zich op het marktplein, waardoor u maximaal tot aan het oude V&D pand kunt oprijden om uw spullen uit te laden. Beide markten beginnen om 06.00 uur en zijn bedoeld voor kinderen tot 14 jaar, met toezicht van volwassenen. Verkoop van etenswaren en items boven de 25 euro is niet toegestaan.

De kleedjesmarkt loopt van het Schouwburgplein via de Molenstraat naar de Brink. De jonge ondernemers verkopen de meest uiteenlopende artikelen, van stripboeken tot originele vinylplaten. Er zijn ook deelnemers die schminken, muziek maken of acrobatische toeren uithalen.

Spelregels

Aan de kleedjesmarkt zijn enkele spelregels verbonden. Zo mogen de deelnemers niet ouder zijn dan veertien jaar, mogen ze geen nieuwe spullen verkopen of vlak voor de ingang van een winkel zitten. De echte liefhebbers moeten er vroeg bij zijn want de kleedjesmarkt begint al om 06.00 uur. Tot 09.00 uur is er gelegenheid om de spullen (per auto) aan te voeren en een mooi plekje uit te zoeken. Daarna is de binnenstad voor auto's gesloten. Parkeren kan overdag gratis op loopafstand bij het ROC.

Om 17.00 uur is het allemaal weer afgelopen.

Ruim afval op!

De Hengelose Oranje Vereniging roept iedereen op om na afloop de overgebleven spullen niet op straat te laten liggen maar ze netjes op te ruimen. Daarvoor staat een container klaar in de Beekstraat. De organisatie bekijkt later of er nog spullen tussen zitten die kunnen worden hergebruikt.

KONINGSDAG 2024 PAGINA 7
NOUGAT-SUIKERKRAAM SCHERPHOF 2E ZAKJE KERMISNOUGAT VOOR DE HALVE PRIJS KERMISNOUGAT EN BESTEDING BIJ AANKOOP VAN EEN ZAKJE VAN MINIMAAL 6 EURO EEN
KONINGSDAG AANBIEDING HENGELOSE FIETSWERKPLAATS UNIEKE OMBOUWSERVICE GEWONE NAAR ELEKTRISCHE FIETS v.a. 895,Erkend innovam leerbedrijf Hazemeijerstraat 400 (Creatieve Fabriek) Hengelo Tel. 06-57737126 www.wimhubers.nl ’T KELDERTJE Reparatie tegen bodemprijzen.Verkoop gebruikte elektrischefietsen NIEUW DE MIDWAYMOTOR
alleen op KONINGSDAG zaterdag 27 april aanwezig Nougat-suikerkraam staat op de Enschedesestraat

HENGELO HELEMAAL FIT! LEKKER BEWEGEN MET

Op het Stationsplein presenteren diverse sportverenigingen zich met demonstraties. Er zijn veel verschillende sportsoorten aanwezig, van dans tot balsporten en van atletiek tot - nieuw dit jaar - skate. Publiek kan ook zelf actief meedoen. Bezoekers kunnen zich inschrijven als lid.

Gezonder en fitter

Het sportprogramma wordt verzorgd door Hengelo helemaal fit! Doel is om de ge-

SKATEN MET FRESH SKATESCHOOL

Fresh Skateschool Hengelo is een nieuwkomer op Koningsdag. Het team verzorgt clinics een workshops. Belangstellenden leren enkele belangrijke basisbeginselen van deze dynamische en snelle sport voor jong en oud. Wie wil, kan zelf meedoen. De skateschool zorgt voor skateboards en helmen.

Volgens Laura Evers van Fresh Skateschool zijn de sport en de bijbehorende cultuur sterk in opmars, mede door het feit dat het een individuele sport is en er geen regels zijn.

Bewegen is goed voor geest en lichaam. Veel Nederlanders zijn te zwaar en dat is niet goed voor de gezondheid. De Hengelose Oranje Vereniging vindt het daarom belangrijk dat mensen in beweging komen. Dat kan op het Hengelo helemaal fit! Plein.

meenschap gezonder en fitter te maken, onder meer door sport-wedstrijden, fitness-lessen, wandel- en fietsroutes en het aan-bieden van gezonde voedingsopties.

DANSSTUDIO MOVE

Dansstudio Move is een vaste gast op Koningsdag en komt ook nu weer met een flitsende show waarin alle leeftijdsgroepen vanaf vier jaar optreden. In totaal zullen er zo'n 70 dansers op het podium staan, vertelt eigenaresse Mariëlle Kluin.

De dansers geven demo's op het podium op het marktplein onder begeleiding van muziek en een dj. De demo's worden gehouden tussen 12.00 uur en 13.00 uur. Move heeft onlangs het lesaanbod uitgebreid met nieuwe dansvormen.

Meer weten?

Kijk op www.dansstudiomove.nl

LEKKER MEEDOEN MET H.G.V

Sportvereniging H.G.V. is op Koningsdag prominent aanwezig met verschillende onderdelen uit het breed samengestelde programma. Jong en oud kan komen kijken en ook zelf lekker actief meedoen. De laagdrempelige vereniging is aanwezig met verschillende takken van sport, zoals de grote trampoline en het Rhonrad. Dit jaar is er ook een demon-stratie paaldansen. Enkele tientallen begeleiders zorgen voor de veiligheid. www.hgvhengelo.nl

KONINGSDAG 2024 PAGINA 9

Op Koningsdag kun je voor een lekkere hap of drankje terecht bij één van de vele foodkramen.

Het publiek kan hiervoor terecht in de Wemenstraat, Enschedesestraat, op het Stationsplein en de kop van de Brink, bij de kleedjesmarkt. Koningsdagbezoek wordt hier verwend met heerlijke verse wafels met aardbeien en slagroom. Voor de kinderen zijn er zuurstokken en suikerspinnen. Een barista schenkt overheerlijke koffie.

Multicultureel

In de Enschedesestraat is een multicultureel aanbod met onder meer loempia's, pizza's, bapao, barbecuevlees dat op

houtskool wordt klaargemaakt, Surinaamse snacks en medit-terane gerechten.

Ook komt er een frietbakker die te midden van het publiek de aardappels versnijdt en afbakt. Hij levert de friet in een puntzak. Verser kan het niet! Ook ondernemers op de zaterdagse waren-markt bieden een uitgebreid foodassorti-ment.

CREATIEF

Het team van PVCC verzorgt dit jaar opnieuw een creatief plein, samen met de 25 jongeren uit het maatschappelijke project: 'Doe eens wat voor een ander 2024'.

Dit is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hengelo. De jongeren gaan op Koningsdag met de kinderen knutselen en textiel bedrukken, ze verzorgen Dj workshops en begeleiden XXL spellen. PVCC organiseert creatieve projecten voor jongeren en werkt daarnaast samen met jongeren van instellingen als Aveleijn. Bij PVCC doet iedereen mee, de organisatie is er voor alle jongeren.

VOL MET LEUKE SPULLEN KRAMEN

Tijdens Koningsdag staat de binnenstad van Hengelo vol kramen. Winkeliers, ondernemers van buiten Hengelo en particulieren verkopen leuke artikelen en hebbedingetjes.

De kramen vormen een vrolijk lint door het centrum. Ze verbinden de verschillende programma onderdelen in de Wemenstraat, Enschedesestraat, Nieuwstraat en Stationsplein, waar de kleedjesmarkt en sportactiviteiten worden gehouden.

De Hengelose Oranje Vereniging versiert de kramen met vrolijke vlaggetjes, zodat de straten één grote oranjezee vormen. Het gaat hier om een samenwerking met de warenmarkt.

Altijd weer een leuk gezicht, die clown die dierenfiguren maakt van ballonnen. Clown Carlos uit Oldenzaal heeft er een ware kunst van gemaakt. Evenals vorig jaar staat hij ook nu weer op het Marktplein en zorgt voor veel plezier bij de kinderen en natuurlijk hun papa's en mama's. Kinderen mogen de creaties van Carlos gratis meenemen.

KONINGSDAG 2024 PAGINA 11
FOODKRAMEN LEKKER BIJ DE SMULLEN
CLOWN CARLOS MET PVCC LEKKER
Knip je eigen voordeel ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N ADVENTURE ISLAND BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE EEN RIT T0,50 KORTING ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N UFO-JET BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE EEN RIT T0,50 KORTING ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N LIJNTREK/BALLENGOOIEN BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BIJ EEN GROTE PRIJS T1,00 KORTING ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N DRAAIMOLEN BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE EEN RIT T0,50 KORTING Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 ORANJEKERMIS ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N K O R T I N G S B O N PUSHER GOLDEN GATE BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N GEBAKKRAAM BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N CHURROS BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE 6 OLIEBOLLEN T7,50 6 KRENTENBOLLEN of voor OP EEN TOPPING KORTING VAN T0,50 1 GRATIS MUNT VOOR ELKE EURO Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 ORANJE KERMIS EEN RIT T0,50 KORTING

ORANJEKERMIS

WEER EN KLEURRIJK FLITSEND

Op het Kloosterhofterrein bij het Hengelose stadhuis wordt op Koningsdag weer de traditionele Oranjekermis gehouden. Er zijn vele bekende attracties die al jaren op de kermis komen en altijd weer voor plezier zorgen.

Bezoekers die al langer op de Oranjekermis komen, kennen natuurlijk allemaal de vaste attracties zoals onder meer de Swingbob, het Fantasy Island, de botsauto's en de spannende grijpkranen. Harald Kulpe vertelt namens de kermisexploitanten dat er dit keer ook een nieuwkomer is in de vorm van een snoepkraam. Harald vertelt verder dat de kermis volgend jaar verhuist naar de Enschedesestraat. ''Dit jaar wordt het evenement dus voor de laatste keer op de huidige locatie gehouden. De kermis werd in 1945 opgericht en bestaat in 2025 dus 80 jaar. Vele families van exploitanten komen er al vanaf het begin dus al generaties lang. De Oranjekermis is in al die jaren uitgegroeid tot een begrip in onze regio.''

Familiedag

Ook dit jaar wordt weer de traditionele familiedag op 28 april gehouden. Alle exploitanten geven deze dag korting op de attracties.

De kermisexploitanten willen de kermis graag bereikbaar maken voor iedereen en geven ook dit jaar weer vrijkaartjes voor kinderen (groep 1 t/m 6) van de basisscholen in Hengelo. In deze Koningskrant staan tevens kortingsbonnen.

KONINGSDAG 2024 PAGINA 13
Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 26 april 27 april 28 april 29 april 30 april 1 mei 2 mei 3 mei 4 mei 5 mei 13.00 - 24.00 uur 10.00 - 24.00 uur 13.00 - 24.00 uur 13.00 - 23.00 uur 13.00 - 23.00 uur 13.00 - 23.00 uur 13.00 - 23.00 uur 13.00 - 23.00 uur 12.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.30 uur OPENINGSTIJDEN KERMIS KERMIS 26 APRIL t/m 5 MEI 2024
Knip je eigen voordeel ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N AUTOSCOOTER Niet geldig op 27 en 28 APRIL Hengelo 2024 BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BOTSAUTO 6 PENNINGEN T5,00 ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE EEN RIT T0,50 KORTING Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 SWING BOB ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N SUIKERSPIN BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE SUIKERSPIN OP STOK VAN T7,50 VOOR T5,00 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N BOOSTER BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BIJ EEN RIT T0,50 KORTING Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N EENDENSPEL BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N GRIJPKRAMEN BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N SCHIETSALON BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BIJ BESTEDING VAN T6,00 T0,50 KORTING KINDEREN MET DEZE BON ALTIJD T0,50 KORTING BIJ EEN GROTE PRIJS KORTING T1,00 ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N TRAMPOLINE BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BIJ 3 MINUTEN SPRINGEN T1,00 KORTING Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2024 ORANJE KERMIS 7 SPEELMUNTEN T5,00

DE DONDERSTEEN GOEDE DOEL VERKOOPT VOOR HET

De Dondersteen aan de Wemenstraat houdt verkoop van spullen voor het goede doel. Er zijn verschillende goede doelen.

naar welk doel de opbrengst gaat. Bij de spellenwinkel is nog meer te doen. Zo kun je luisteren naar De Verhalenkraal en komt

Frankie de ijscoboer.

Klanten kunnen hiervoor oude spellen, puzzels en boeken inleveren. De koper mag bepalen n

Verder is Speel-oTheek de Wissel aanwezig en worden oude demospellen verkocht. De winkel houdt allerlei activiteiten zoals Pokémon, speldemonstraties en Lorcana

De horeca van De Dondersteen is ook geopend. Klanten kunnen tot 24 april oude puzzels, boeken of spellen inleveren.

DWEILORKESTEN SFEER ZORGEN VOOR

De sfeer tijdens Koningsdag

wordt nog eens extra verhoogd door de vrolijke muziek van drie

dweilorkesten. Zij zijn te vinden op verschillende plekken in de stad.

Het semi Militair Tamboerkorps heeft de hele dag een vaste plaats tegenover de Hema en zorgt vanuit een militair aangeklede kraam voor muziek met onder meer grote en kleine trommels.

Verder kan het Koningsdagpubliek genieten van Drumfanfare Hengelo en de twaalfmans formatie Zwabber uit Delden. Deze muzikale gezelschappen lopen door het centrum.

KONINGSDAG 2024 PAGINA 15
Programma Kermis 2024 Vr Za Zo Ma Di Wo Do Vr Za Zo 26 - 4 27 - 4 28 - 4 29 - 4 30 - 4 1 - 5 2 - 5 3 - 5 4 - 5 5 - 5 13.00 - 24.00 uur 10.00 - 24.00 uur 13.00 - 24.00 uur 13.00 - 23.00
13.00 - 23.00
13.00 - 23.00 uur 13.00 - 23.00 uur 13.00 - 23.00 uur 12.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.30 uur
Facebook: Oranje Kermis Hengelo
uur
uur
ORANJE KERMIS HENGELO ZONDAG 28 APRIL KORTINGSDAG

LIBERATION PARAAT

SEMI MILITAIR TAMBOERKORPS IS

Semi Militair Tamboerkorps Liberation uit Hengelo is op Koningsdag aanwezig met een kraam aan de Enschedesestraat.

SMT Liberation is te herkennen aan legerkleden, camouflagenetten, banners en posters. In de kraam zijn militaire prullaria te koop of historische boeken zoals over de bevrijding van Hengelo.

Uniformen

Het tamboerkorps geeft één keer per uur een optreden voor de kraam met grote en

kleine trommels en onder meer bekkens en conga's. Ook wordt een muzikale tocht door de binnenstad gemaakt. SMT Liberation voert de vaderlandse driekleur en de Britse en de Airbornevlag als verwijzing naar Operatie Marketgarden. De leden zijn gekleed in replica's van de uniformen van toen.

TROTS CREATIEVE MAAKSTAD! OP ONZE

De Hengelose Oranje Vereniging wordt ondersteund door Hengelo Promotie. Koningsdag past goed in de reeks verbindende creatieve evenementen waar de stad zo rijk aan is.

BESTUUR ZELF EEN MODELAUTOOF BOOT

Modelbouwvereniging De Nijverheid uit Hengelo komt naar Koningsdag met radiografisch bestuurbare schaalmodellen van auto's, trekkers, vrachtwagens en bootjes.

Leden van de vereniging geven de hele dag demonstraties op de markt. Publiek mag het onder begeleiding ook zelf eens proberen. De modelbootjes varen op de grote vijver op het marktplein.

Inwoners mogen best wat trotser zijn op hun stad. Ondernemers met lef hebben de basis gelegd voor de creatieve en verbindende maakstad van nu. Hengelo heeft een bloeiend verenigingsleven en veel evenementen zoals BAM! Festival. Dat kan alleen dankzij de inzet van veel vrijwilligers en het bedrijfsleven. Hengelo heeft veel speciaalzaken met lokale ondernemers. Op het vernieuwde marktplein vind je naast winkels onder meer de tweewekelijkse warenmarkt.

Visitekaartje

Hengelo Promotie vormt het toeristische informatiepunt en visitekaartje van de stad, organiseert en coördineert evenementen en ondersteunt een aantal financieel, zoals Koningsdag.

Meer informatie: www.uitinhengelo.nl Facebook en Instagram: @uitinhengelo.nl

De Nijverheid bestaat sinds 1980 en heeft vijftig leden, zowel jongeren als ouderen. Voorzitter Erik Vos: '"Tijdens Koningsdag laten we iedereen graag iets zien van onze prachtige hobby.''

ZUURSTOKKEN EN NOAGAT

Bij de snoepkraam van Bert Scherphof aan de Enschedesestraat heb je op Koningsdag de unieke kans om heerlijke zuur- of kaneelstokken, wijnballen of heerlijke nougat kopen. Je vindt ze nergens anders in de stad. Scherphof (78): ''Ik word een jaartje ouder en heb de grote wa-gen verkocht. Ik doe geen kermissen meer. Maar op Koningsdag kom ik nog wél.'' Scherphof stond sinds 1966 op de Oranjekermis en was er ook in het geboortejaar van koning Willem Alexander in 1967.

KONINGSDAG 2024 PAGINA 17

KINGSNIGHT & DAY:

Het programma voor Koningsnacht vermeldt op het Pastorieplein Chris de Luxe & Christine, in de Willemstraat dj Remon met feestmuziek en top veertignummers.

MUZIEK MET VEEL

Op het Marktplein wordt een Latin Kingsnight Party gehouden met salsa, bachata & Kizomba. Voor de best verklede bezoeker is

De horeca in Hengelo pakt weer flink uit tijdens Koningsnacht, op vrijdag 26 april. Verschillende horecazaken hebben de handen ineengeslagen en maken er een groot feest van. Ook op Koningsdag is er in en om de horeca van alles te doen.

een prijs beschikbaar.

Op Koningsdag , 27 april, komt René Kars op het Pastorieplein, bekend van“liever te dik in de kist”en“Adje voor de sfeer ''. Publiek Koningsdag

kan in de Willemstraat kijken en luisteren naar de dj 's Jochem en Davolta en een mystery zanger. Ook op het Marktplein zijn er optredens. In de Langestraat komt van 13.00 uur tot 14.00 uur het Twents Harmonie Orkest met aansluitend diverse gastoptredens en dj's. Op het Appelplein komt een extra groot terras met diverse optredens op het grote podium.

DE APPEL 2.0 FEESTEN & PARTIJEN VOOR

De Appel 2.0 is een uitbreiding van het bekende De Appel restaurant, gelegen op de hoek Enschedesestraat/Nieuwstraat sinds 1980.

Het nieuwe gebouw, gelegen op 350m afstand op langestraat 29, biedt exclusieve feest- en evenementenruimtes met vijf zalen, waaronder De Brasserie en De Orangerie, met een capaciteit van respectievelijk 30-150 en 50-250 gasten, die ook aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

Daarnaast is er Het Bordes, met een grote rooftop bar, geschikt voor 25-100 gasten, en De Jachtkamer, een vergader-/dinerzaal voor 10 personen, evenals De Societeit, een trouwzaal met dinerfaciliteiten voor 25-50 gasten. Het professionele team van gastheren en gastvrouwen zijn dagelijks bereikbaar via 0742040044 ook kunnen zij u een rondleiding geven of een offerte op maat sturen.

De Appel 2.0 is sinds 2022 geopend en biedt ruimte voor alle denkbare evenementen, van 25 tot 500 gasten, met professionele licht-, geluid- en beeldapparatuur en de vertrouwde gastvrijheid en kwaliteit van De Appel.

KONINGSDAG 2024 PAGINA 19

Iedere woensdagmorgen in Borne op de markt. Zaterdag gehele dag in Hengelo.

Geelink Beenmode

Koningsdag op de warenmarkt: 27 april, volop gezelligheid en lekkernijen!

www.markthengelo.nl

Markt Hengelo

Iedere woensdag en zaterdag markt in Hengelo.

De markt is van 09.00 tot 17.00 uur

WARENMARKT EN HEEL GOED SAMEN KONINGSDAG

GAAN

De Hengelose warenmarkt en Koningsdag gaan heel goed samen. Dat is de mening van marktmeester Annet ten Hoopen. De zaterdagse warenmarkt valt dit jaar samen met het oranjefeest. ''Met goed overleg kom je een heel eind, ''zegt Annet over de organisatie.

De markt wordt 's morgens al in alle vroegte opgebouwd, zo rond een uur of vier, half vijf. Niet lang daarna komen de jeugdige verkopers om een plekje voor de kleedjesmarkt te veroveren. ''Warenmarkt en kleedjesmarkt worden duidelijk van elkaar gescheiden, ''zegt Annet. ''De warenmarkt is op het Marktplein zelf, de kinderen komen in de straatjes eromheen te zitten.''

Indeling

Ook logistiek is de 27e april een hele uitdaging, in verband met de speciale verkeersmaatregelen die die dag gelden. Annet is blij met de nieuwe indeling van het plein, die vorig jaar is doorgevoerd.''Alle kramen staan netjes naast elkaar, het publiek loopt overal langs. We verwachten extra veel publiek omdat het Koningsdag is.''

Oranje

De kramen op de warenmarkt wordt feestelijk versierd met oranje vlaggetjes en ook de Nederlandse driekleur zal op veel plekken te zien zijn. In samenwerking met de Hengelose Oranje Vereniging zorgt de markt ook voor vrolijke oranje vlaggetjes in de rest van het centrum.

LAATSTE WENS VERVULLING

Langs de zijde van Grand-café De Twee Wezen aan de Brinkstraat toont Stichting Wensambulance de ambulance die wordt gebruikt om de laatste wensen van langdurig zieken of terminale patiënten te vervullen.

‚Bijvoorbeeld iemand die nog één keer naar het strand wil of naar een voetbalwedstrijd van zijn favoriete club'', vertelt Margreet Schutte van Stichting Wensambulance. Naast de ambulance zijn er ook motoren te zien van Stichting Rijden voor Geluk. Voor meer informatie, aanvragen of donaties: www.wensambulance.nl

KONINGSDAG 2024 PAGINA 21
Wegtersweg 36, Hengelo T 074 - 250 2640

ORANJEFEEST BECKUM

PAKT GROOTS UIT

Koningsdag in Beckum start op zaterdag 27 april voor de derde keer op rij op het Koningsplein in Beckum.

De commissie Koningsdag Beckum viert met deze vernieuwde formule het ideale verjaardagsfeest van Koning Willem Alexander.

"Een gave en toekomstbestendige formule", zegt voorzitter Sandra Woltersom. ''Niet langer alleen een kinderfeest, maar een evenement voor jong, oud en alles daartussen." Alle deelnemers starten om 09.45 uur op het feestelijk ingerichte basisschoolplein. Onder muzikale begeleiding vertrekt de optocht naar de vlaggenmast waar bij het hijsen van de vlag het Wilhelmus wordt gezongen. Daarna barst het feestprogramma los met koffie en een toost op de jarige en daarna een recreatieve fietstocht, een sportieve mountainbiketocht en QRpuzzelwandeltocht met activiteiten voor gezinnen en kinderen.

Valkenier

Rond 12.00 uur steelt een valkenier de show met de kunsten van zijn roofvogels, daarna is er een groot darttoernooi en zijn er springkussens, schminken, een ballonnenman, rad van fortuin en een DJ. Een drankstand en een snackkar zorgen voor de in- en uitwendige mens. Het feest eindigt om 17.30 uur.

KONINGSDAG 2024 PAGINA 23
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.