3 minute read

Ønsker seg en enklere hverdag

Terje Egeland regner med å spare én time per stell når han nå tar i bruk det nye ammekufjøset på gården på Egeland i Bjerkreim, noe som betyr mye i en travel hverdag.

BETHI DIRDAL JÅTUN ANNE LINN OLSEN

Fire gule koster står på linje midt i fjøset godt opplyst av lampene høyt oppunder taket. – De har faktisk jeg montert, småsmiler bonden som er vant med å gjøre det meste selv. Denne gangen har han imidlertid latt andre styre.

VELFERDEN I FOKUS Salgskonsulent på innendørdsmekanisering i FKRA, Per Arvid E. Ueland, har ledet prosessen i forbindelse med det nye ammekufjøset til Terje Egeland. Odland har hatt betongarbeidet og Vigrestad Bygg har satt opp huset. Det elektriske har Elektrofag Jæren tatt seg av og rørleggerarbeidet er utført av Mæland Rør. – Dette er et relativt stort ammekufjøs med velferd i høysetet. Terje har valgt gode båsmatter, fire koster, én til hver avdeling, og rilla spalter for god klauvhelse, viser Ueland der han står sammen med bonden i den ene enden av det nye fjøset. De førti dyra skal inn i løpet av en uke eller to.

NATURLIG VENTILASJON Den solide innredningen er levert av Orla Hansen og gardinene fra Munters, oppgir Ueland. – Huset har naturlig ventilasjon der gardinene justerer seg alt etter vær og vind, forklarer han.

Bonden har også valgt fullautomatisert fôring med utstyr fra TKS. – Sønnen min, Stian på 12, gleder seg veldig til å være med, smiler han når vi spør om han har fått satt seg inn i den nye maskinen.

– Den er relativt enkel i drift, skyter Ueland inn og legger til at fjøset også har kanalrøring på gjødsla, levert av Landia.

FINANSIERING Ett år har gått fra bonden begynte å grave, til det nye ammekufjøset på gården i dag står innflyttingsklart. Ved siden av begynner også det nye grishuset å avtegne seg i landskapet, og bonden forteller at det er de framtidige inntektene fra vindmølleparken som delvis settes opp på grunnen hans, som har muliggjort nysatsingen.

Terje Egeland driver gården i Bjerkreim med 120 slaktegris, 130 sauer og 40 ammekyr.

Dagen starter som regel klokken fem om morgenen, noen ganger også fire. Da er det stell før han drar på jobb i sjutiden.

MYE JOBB – Jeg har hatt arbeid utenfor gården siden jeg solgte melkekvoten for tretten år siden, så dagene er rimelig fulle. Det blir lite tid til annet enn arbeid, sier han og forteller at han jobber i Lysfix, et Sandnesfirma som har kontrakt med Lyse om vedlikehold og reparasjon av lysstolper. Med det nye fjøset håper han å få en enklere hverdag. – Her er det plass til mordyr med kalving og her har vi fire kalvingsbinger. FKRAs Per Arvid E. Ueland tar runden i fjøset. – For Terjes ammekuproduksjon med fullt påsett, har vi også gjort rom for egne plasser til ungdyr og okser, viser han. KOM FORT I GANG Terje Egeland tok kontakt med FKRA for å høre hvilke løsninger de kunne tilby og kom fort i kontakt med Ueland som foreslo at han ble med for å ta en kikk på løsninger de allerede hadde gjort. – Det gikk i grunnen fortere enn hva jeg hadde tenkt, smiler bonden lunt. Snart satt de to over bordet og skisset det nye ammekufjøset på Egeland. – Det er veldig viktig at bonden er med hele veien så han eller hun får et så realistisk bilde av byggeprosessen som overhodet mulig. Vi lager derfor en tydelig framdriftsplan og har månedlige byggemøter for hele tiden ha fokus på hvor i prosessen vi er, på når de ulike utstyrsleveransene skal inn og på når ting må bestilles, sier Jan Maldal, som er leder for innendørsmekanisering i FKRA.

FÔRINGSMULIGHETENE Terje Egeland har lite å utsi på prosessen og ser nå fram til å ta det nye huset i bruk. – Men først skal vi få med en mann fra verkstedet til å gå gjennom den automatiske fôringsmaskinen så du får lært hvordan du kan mikse forskjellige fôrslag og fôre med ulike typer fôr på hver sin side av fjøset, lover Ueland.

Neste år står trolig også det nye grisehuset på gården ferdig, noe som nok vil gi den arbeidsomme bonden i Bjerkreim en ytterligere tidsbesparelse og en enklere hverdag.

Per Arvid Ueland, salgskonsulent I-Mek og Terje Egeland har hatt en tett og god dialog gjennom hele byggeprosessen.