__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ALT DU BEHØVER Å VITE OM FÔRING AV HEST


BASIS

BASIS

INNHOLD

39 40 42 44 47 48 49 51 54 55 56

FÔRINGSRÅD Fôring av hobbyhest Fôring av konkurransehest Fôring ved avl Fôring av unghest Fôring av våre seniorer Holdvurdering Næringsstoffer Grovfôr Vitaminer og mineraler Hestens fordøyelsessystem Fôringsrelaterte sykdommer

62

NÆRINGSINNHOLD Næringsinnhold i Championproduktene

KOMPLETT

ENERGI

Norges mest solgte kraftfôr. Gir en stabil, enkel og sikker fôring, uavhengig av hestens størrelse, rase og treningsmengde.

Brukes alene eller kombineres med havre i ønsket mengde, avhengig av hestens energibehov.

Til voksne hester

Til voksne hester

BASIS

BASIS

OPPDRETT

HAVRE

Høyt proteininnhold og et vitaminog mineralinnhold spesielt tilpasset avlshopper, føll og unghester.

Floghavrefri kvalitetshavre med strenge krav til hygiene og egenvekt. Havren er kontrollert for innhold av mugg og mykotoksiner.

Til avlshopper og unghester

BASIS

Til alle typer hester

PREMIUM

TIL ALLE TYPER HESTER

2 4 5 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 35 36

CHAMPIONS PRODUKTER Oversikt over produktene Champion Basis og Champions blå serie Champion Premium og Champions grønne serie For den gode helsens skyld Hvordan velge riktig Championprodukt? Komplett Energi Oppdrett Havre Betfiber Gull Ekstrem Tempo Diamant Føll Spenst Luserne Omega-3, Lusernepellets og Graspellets Vital og Linomega Mikronisert Mais og Soyapellets Fôrtilskudd

GRASPELLETS

PELLETS

Erstatter deler av hestens grovfôrbehov 25 kg

Vi vet at mange er opptatt av miljø, og det er vi også Felleskjøpet er medlem i Grønt Punkt. Sekken kan resirkuleres som plast Dersom du ikke er fornøyd med innholdet i sekken, ønsker vi at du tar kontakt med oss

Scan koden eller gå inn på nettsiden for å lese mer om bruk av Champion Graspellets http://tiny.cc/graspellets

TILSKUDDSFÔR TIL HEST Champion Graspellets er et utmerket tilskudd ved mangel på grovfôr. 1 kg Champion Graspellets kan erstatte 1 kg tørt høy. Graspellets vil tilføre hesten fiber fra gras, men for å tilfredsstille fordøyelsessystemets behov for struktur må hesten få minimum 1 kg tørt høy/halm per 100 kg kroppsvekt daglig sammen med Champion Graspellets. Bør helst bløtes før fôring, men kan også fôres tørt i mindre porsjoner. Oppbløtt Champion Graspellets egner seg også godt til hester med dårlig tyggefunksjon. For å dekke hestens vitamin- og mineralbehov må Champion Graspellets gis sammen med et annet fôr i Champions blå serie eller Champion Multitilskudd. Les mer om anbefalt bruk av Champion Graspellets i vår Championbrosjyre som du får i Felleskjøpetbutikken, eller i artikkelen du kommer til ved å scanne QR-koden under.

Ansvarlig: Felleskjøpet Fôrutvikling AS 7018 Trondheim

Foto: May Linda Schjølberg Tuva Johnsen Maja Skarpsno/Gullfaxi.no Therese G. Olafsen Petter Nyeng Elin Øktner Roger Svalsrød/Hesteguiden.com Idun Rosenfeld Februar 2020

2

Ingen av Championproduktene, hverken kraftfôr eller tilskuddsfôr, har karenstid for doping ift. NRYF og DNTs reglement.

BETFIBER

GRASPELLETS

Inneholder svært lettfordøyelige og energirike fibre som er gunstig for hestens fordøyelse. Skal bløtlegges før fôring, og egner seg godt til hester som trenger tilførsel av væske.

Finsnittet gras presset til pellets. Egner seg godt ved grovfôrmangel, som fiberkilde eller i oppbløtt form til hester som har problemer med å tygge.

Til alle typer hester Du kan derfor trygt fôre med alle våre produkter helt fram til konkurransestart.

Godkjenningsnr. α-208-G756053

Til alle typer hester


PREMIUM

PREMIUM

PREMIUM

PREMIUM

GULL

EKSTREM

TEMPO

DIAMANT

Müslifôr med høy smakelighet. Fôret er varmebehandlet på en måte som bidrar til rask tilgjengelig energi.

Til hester som har et høyt energibehov eller som trenger å gå opp i vekt. Moderat innhold av stivelse og samtidig et høyt innhold av fett.

Smakelig müslifôr spesialutviklet til sportshester med høyt prestasjonsnivå. Egner seg også godt som appetittvekker til matleie hester.

Inneholder alt hesten synes smaker godt. Egner seg til hester som har høye krav til smak eller hester som trenger små kraftfôrrasjoner med lite stivelse.

PREMIUM

PREMIUM

PREMIUM

PREMIUM

Til voksne hester

Til voksne hester

Til voksne hester

Til voksne hester

FØLL

SPENST

LUSERNE OMEGA-3

LUSERNEPELLETS

Müslifôr tilpasset føllets første leveår. Høyt innhold av lettfordøyelige energi- og proteinråvarer som bidrar til rask og skånsom utvikling av føllets fordøyelsessystem.

Gjenoppretter hestens energi, væske- og elektrolyttbalanse. Fôres oppbløtt, og er også kjent under navnet «mash».

Hakket luserne iblandet linfrø og soyaolje. Egner seg som proteintilskudd, for eksempel til avlshopper og unghester, eller dersom grovfôret inneholder for lite protein.

Passer godt til avlshopper og unghester, eller dersom grovfôret har lavt protein- eller kalsiuminnhold.

PREMIUM

PREMIUM

Til føll

Til alle typer hester

PREMIUM

PREMIUM

Til alle typer hester

Til alle typer hester

VITAL

LINOMEGA

MIKRONISERT MAIS

SOYAPELLETS

Pelletert riskli med høyt fett- og energiinnhold, kombinert med moderat stivelsesinnhold. Egner seg til hester med høyt energibehov eller som skal opp i vekt.

Varmebehandlet og stabilisert linfrø. Egner seg til hester som trenger tilskudd av omega-3 eller som skal opp i vekt.

Hel mais som er valset og varmebehandlet for å øke fordøyeligheten. Egner seg godt til hester som har et høyt energibehov eller til hester som skal opp i vekt.

Pelletert soyamel med meget høyt proteininnhold. Brukes når det ikke oppnås proteindekning i vanlig fôrrasjon, for eksempel ved lavt proteininnhold i grovfôret.

Til alle typer hester

Til alle typer hester

Til alle typer hester

Til alle typer hester

3


BASIS Champions basisfôr er hverdagsfôret som dekker behovene til de aller fleste hester! Du kjenner igjen basisfôrene ved at de leveres i fargerike papirsekker, og de fleste kan i tillegg leveres i storsekk eller i bulk.

CHAMPIONS BLÅ SERIE Med vitaminer og mineraler Champions blå serie består av kraftfôr som er tilsatt vitaminer og mineraler for å dekke hestens behov når det gis anbefalte mengder. 4

Championteamet følger med på forskning i inn- og utland, og oppdaterer fôrenes vitamin- og mineralinnhold årlig. Mineralinnholdet i norsk grovfôr varierer hvert år etter hvordan vekstsesongen har vært, og Champions blå serie blir hver høst oppdatert slik at mineralinnholdet passer til årets grovfôr. Fôr i den blå serien bør være basis i fôrrasjonen til de fleste hester. Du kan velge kraftfôr i den blå serien både fra vårt basissortiment og vårt premiumsortiment. Det er mulig å kombinere flere fôr i den blå serien, men mengdene må tilpasses slik at hesten ikke får for mye vitaminer eller mineraler. Hester som får mindre enn anbefalte mengder skal i tillegg tildeles Champion Multitilskudd for å være sikret at alle behov blir dekket.


PREMIUM Champions premiumsortiment er satt sammen av fôr laget med nøye utvalgte råvarer med spesielle egenskaper, eller som har gjennomgått spesielle behandlingsmetoder for å tilby noe helt spesielt til din hest. Kraftfôr i premiumsortimentet kan også kombineres med basissortimentet for å gi din hest en spesialtilpasset rasjon. Du kjenner igjen Champions premiumfôr ved at de leveres i sorte sekker.

CHAMPIONS GRØNNE SERIE Uten vitaminer og mineraler Champions grønne serie består av kraftfôr som ikke er tilsatt vitaminer og mineraler.

Disse brukes sammen med fôr i den blå serien, men kan også brukes alene sammen med Champion Multitilskudd. Kraftfôr i den grønne serien brukes først og fremst for å dekke hestens energibehov når dette er høyere enn det som kommer fra anbefalt mengde av fôr i den blå serien, eller som bidrar med ekstra proteiner eller fett. Du kan velge kraftfôr i den grønne serien både fra vårt basissortiment og vårt premiumsortiment. Disse kan kombineres for å oppnå ønsket sammensetning eller egenskaper med hestens fôrrasjon.

5


For den gode helsens skyld Championsortimentet består av forskjellige fôr tilpasset alle typer hester.

6

HESTEN ER ET BEITEDYR I sitt naturlige element beiter hesten selektivt og søker etter planter og urter som dekker og balanserer behovet for de ulike næringsstoffene. En hest som får beite fritt vil ta opp fiberrike vekster. Hestens fordøyelsessystem er derfor blitt utviklet til å fordøye store mengder fiber, og har en begrenset evne til å fordøye stivelse. Moderne hestehold fratar hesten muligheten til selektiv beiting, noe som gir spesielle utfordringer ved komposisjon og tildeling av fôr til hest. Hesten bør derfor alltid få tilført minst halvparten av energien den behøver fra grovfôret. Et stort grovfôropptak er bare positivt med tanke på hestens helse. Pass da på å redusere kraftfôrtildelingen tilsvarende, og om nødvendig øk vitamin- og mineraltilførselen.

mangfold. Hester som yter maksimalt i både daglig trening og konkurranser kan i perioder få appetittsvikt og forstyrrelser i fordøyelsessystemet. Dette påvirker direkte omsetning av protein til muskelbygging og hindrer effektiv energiomsetning. Forstyrrelser i fordøyelsessystemet vil i enda større grad redusere opptak av mineraler og forstyrre produksjon og opptak av vitaminer. Under slike forhold er det viktig at hestens vitamin- og mineralbehov blir dekket.

STRENGE KRAV TIL INNHOLD OG KVALITET I Champion er det satt spesielle krav til innholdet og kvaliteten på næringsstoffene. Jordsmonnet i Norge er fattig på flere viktige mineraler sammenlignet med andre land i Europa. Dette betyr at hestene får lite av disse mineralene av grovfôr alene. Mineraltilsetningen i Champion er nøye tilpasset mineralinnholdet i norsk grovfôr. Championteamet følger med på sesongvariasjoner i norsk grovfôr, og sørger for at mineralinnholdet i kraftfôret er tilpasset dette. I Champion er det dessuten valgt en bred sammensetning av kjente kornarter og vegetabilske proteinråvarer for å kompensere for grovfôrets reduserte arts-

Champion innholder eteriske oljer (CRINA Horse®) som gir en unik smakelighet. Forskning bekrefter også gunstig effekt på hestens fordøyelse, blant annet ved å fremme enzymproduksjonen, og dermed også gi en bedre utnyttelse av fôret. Eteriske oljer som benyttes i Champion, er testet på hester i trening ved NMBU, Norges Miljø- og Biovitenskaplige Universitet. Det ble funnet at tilsetning av CRINA Horse® i fôret gir positive utslag på fordøyelsen. Fordøyeligheten av fiber forbedres, og faren for at pHverdien i blind- og tykktarm blir uheldig lav etter større måltider reduseres.

NATURIDENTISKE AKTIVE INGREDIENSER Eteriske (flyktige) oljer fra urter har vært kjent for sin positive virkning innenfor humanernæringen i mange tusen år. Urter og krydder gir maten bedre smak og øker dermed appetitten.


7


Hvordan velge riktig Championprodukt? Din hest er spesiell. I løpet av hestens liv har den ulike behov. Tabellen viser forslag til de best egnede fôrene til hester i ulike livssituasjoner.

Voksen hest - vedlikehold/lett mosjon Voksen hest - moderat/hard trening Drektig hoppe (siste tre måneder) Lakterende hoppe Føll (under 12 måneder) Unghest under 3 år Avlshingst i sesong Senior Ponnier/nøysomme hester Bokshvile Hester på beite Hester som kun får grovfôr Grovfôr med lavt proteininnhold Lite grovfôr tilgjengelig Diaré Oppfôring etter kolikk Forfangenhet eller rasjon lav på sukker og stivelse Krysslammelse Magesår PPID/Cushing EMS/insulinresistens Dårlig tyggefunksjon Matleie hester Undervektig hest Overvektig hest Heite hester Energiløse hester

8

SOYAPELLETS

MIKRONISERT MAIS

LINOMEGA

VITAL

SPENST

FØLL

DIAMANT

TEMPO

EKSTREM

GULL

BETFIBER

HAVRE

OPPDRETT

Egner seg i mange tilfeller

ENERGI

Førstevalg i de fleste situasjoner

KOMPLETT

Fôr uten tilsatt vitaminer og mineraler

GRASPELLETS

Fôr tilsatt vitaminer og mineraler

LUSERNEPELLETS

PREMIUM LUSERNE OMEGA-3

BASIS


YEA-SACC

BIOTIN

Alle eksempler på fôrplaner i denne brosjyren er beregnet i dataprogrammet PC-Horse, og må anses som et veiledende utgangspunkt. Individuelle justeringer kan være nødvendig. B-VITAMIN

ELEKTROLYTTER

VM-BLOKK

SALTSTEIN

KALSIUMTILSKUDD

OMEGA-3 OLJE

SOYAOLJE M/E-VIT

MULTITILSKUDD

FÔRTILSKUDD

I eksempelfôrplanene på de neste sidene har vi valgt å bruke normal og stor mengde grovfôr (hhv 1,7 og 2,3 kg tørt høy (1,5 og 2 kg TS) per 100 kg kroppsvekt) som utgangspunkt. Det er brukt tørt høy (88 % tørrstoff) som utgangspunkt i alle fôrplaner i denne brosjyren. Du kan lese mer om omregning til riktige mengder ensilert grovfôr på side 52. Alle kraftfôrrasjonene i eksemplene skal fordeles på minst to, gjerne flere fôringer daglig. Legg merke til at Champion Multitilskudd i pelletert og pulverform ikke har samme innhold av vitaminer og mineraler per gram. Eksempelfôrplanene gir deg mengder for begge alternativene. I situasjoner der grovfôret har lavt proteininnhold bør det suppleres med Champion Soyapellets, Champion Linomega eller et av Champions Luserneprodukter. Alle fôrmengder i denne brosjyren er oppgitt i kilo eller gram. Omtrentlig vekt per liter av de ulike fôrene finner du i tabellen på de siste sidene i brosjyren, men det anbefales å kontrollere egenvekt ved utfôring. Alle hester skal ha fri tilgang til rent og friskt vann og ha saltstein tilgjengelig. Dersom hesten ikke forsyner seg med tilstrekkelig salt fra saltslikkesteinen, bør den få tilskudd med salt i fôret. Beregning av hestenes energibehov (fôrenhet hest, FEh) og fordøyelig råprotein, er gjort i henhold til europeiske behovsnormer. Behovene for vitaminer og mineraler er hentet fra den amerikanske NRC-normen. Alle kraftfôr skal oppbevares tørt og ikke i direkte sollys. Fôret har garantert næringsinnhold til påstemplet holdbarhetsdato, men kan også i mange tilfeller spises etter denne datoen. Best før, men ikke dårlig etter!

9


Basis

TIL VOKSNE HESTER

KOMPLETT

PELLETS

Norges mest solgte kraftfôrblanding Energi

Champion Komplett ble opprinnelig utviklet til hobbyhester, men har gjennom årene blitt videreutviklet til også å passe prestasjonshester på toppnivå. Champion Komplett er Norges mest brukte kraftfôr! Fôret inneholder en stor andel av kortreiste norske kvalitetsråvarer.

Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Fôret har et middels høyt innhold av vitaminer og mineraler, og kan derfor brukes over et stort spenn i daglige rasjoner, avhengig av hestens aktivitetsnivå. Fôret inneholder ca. 35 % havre, en andel som de fleste hester trives godt med. Champion Komplett kan brukes som eneste kraftfôr sammen med grovfôr, men er også et ypperlig basisfôr som kan kombineres med andre Championfôr til hester med spesielle behov.

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Eksempel på fôrplan til voksne hester beregnet med normal (1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt) og stor (2 kg TS per 100 kg kroppsvekt) mengde grovfôr av H3-kvalitet. VEKT

AKTIVITET Vedlikehold

200 kg Lett trening Vedlikehold 350 kg

Lett trening Moderat trening Vedlikehold Lett trening

500 kg

Moderat trening

Hard trening

GROVFÔRMENGDE

KOMPLETT

Normal

3,5 kg høy

0,5 kg

25/15 gram

Stor

4,5 kg høy

-

50/30 gram

Normal

3,5 kg høy

1,1 kg

-

Stor

4,5 kg høy

0,6 kg

20/15 gram

Normal

6 kg høy

0,4 kg

70/40 gram

Stor

7 kg høy1

-

80/50 gram

Normal

6 kg høy

1,3 kg

30/20 gram

Stor

8 kg høy

0,2 kg

70/40 gram

Normal

6 kg høy

2,1 kg

-

Stor

8 kg høy

1,1 kg

50/30 gram

Normal

8,5 kg høy

0,2 kg

125/75 gram

Stor

9 kg høy1

-

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

1,3 kg

70/40 gram

Stor

11 kg høy1

-

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

2,5 kg

40/25 gram

Stor

11,5 kg høy

1,0 kg

90/55 gram

Liten

7 kg høy

2

4,5 kg

-

Normal

8,5 kg høy

3,7 kg

-

Stor

11,5 kg høy

2,2 kg

70/40 gram

Hester med liten aktivitet vil få tilført for mye energi dersom de får 2 kg TS per 100 kg kroppsvekt fra et grovfôr av H3-kvalitet. 1

10

MULTITILSKUDD PELLETS/PULVER

GROVFÔR

Enkelte hester i hard trening har ikke appetitt til å spise optimale mengder grovfôr. Dette er et eksempel på fôrplan til en hest i hard trening som ikke klarer å spise de anbefalte 1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt. 2

Champion Komplett dekker sammen med grovfôrrasjonen hestens vitaminog mineralbehov ved bruk av 0,5-0,6 kg per 100 kg kroppsvekt daglig. Ved bruk av mindre må Champion Multitilskudd benyttes for å dekke vitamin- og mineralbehovet. Ved hard trening kan det gis inntil 1,4 kg Champion Komplett per 100 kg kroppsvekt daglig. Ved bruk av Champion Komplett til hest i hard trening må tilskudd av salt gis.


Basis

11


Basis

TIL VOKSNE HESTER

ENERGI

PELLETS

Utviklet til norske prestasjonshester Energi

Champion Energi er sammensatt for å balansere fôrrasjonen til hester i trening og med et høyt aktivitetsnivå. Fôret inneholder ikke havre, men er tilsatt soyaolje for å øke energikonsentrasjonen på en skånsom måte.

Protein Fett Fiber Stivelse

Proteinsammensetningen er tilpasset proteininnholdet i norsk grovfôr. Det samme gjelder innholdet av mineraler som kalsium, fosfor, magnesium, kobber, sink og selen. Benyttet i anbefalt mengde, sammen med grovfôr, gir Champion Energi en korrekt fôrrasjon med balansert mengde vitaminer og mineraler. Kan kombineres med havre, bygg eller andre kraftfôr i Champions grønne serie som ikke er tilsatt vitaminer og mineraler.

Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Eksempel på fôrplan til voksne hester beregnet med normal (1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt) og stor (2 kg TS per 100 kg kroppsvekt) mengde grovfôr av H3-kvalitet. VEKT

AKTIVITET Vedlikehold

350 kg

Lett trening Moderat trening Vedlikehold Lett trening

500 kg

Moderat trening

Hard trening

GROVFÔRMENGDE

GROVFÔR

ENERGI

HAVRE

MULTITILSKUDD PELLETS/PULVER

Normal

6 kg høy

0,4 kg

-

65/40 gram

Stor

7 kg høy1

-

-

90/55 gram

Normal

6 kg høy

1,2 kg

-

-

Stor

8 kg høy

0,2 kg

-

70/40 gram

Normal

6 kg høy

1,8 kg

0,3 kg

-

Stor

8 kg høy

1,0 kg

-

30/20 gram

Normal

8,5 kg høy

0,2 kg

-

150/90 gram

Stor

9 kg høy1

-

-

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

1,2 kg

-

50/30 gram

Stor

11 kg høy1

-

-

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

2,0 kg

0,3 kg

-

Stor

11,5 kg høy

0,8 kg

-

80/50 gram

Liten

7 kg høy 2

3,0 kg

1,5 kg

-

Normal

8,5 kg høy

2,5 kg

1,0 kg

-

Stor

11,5 kg høy

2,0 kg

-

50/30 gram

Om ønskelig kan noe av Champion Havre erstattes med lik mengde Champion Betfiber (eventuelt i kombinasjon med Champion Soyaolje med E-vitamin).

Hester med liten aktivitet vil få tilført for mye energi dersom de får 2 kg TS per 100 kg kroppsvekt fra et grovfôr av H3-kvalitet. 1

Enkelte hester i hard trening har ikke appetitt til å spise optimale mengder grovfôr. Dette er et eksempel på fôrplan til en hest i hard trening som ikke klarer å spise de anbefalte 1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt. 2

12

Champion Energi dekker sammen med grovfôrrasjonen hestens vitaminog mineralbehov ved bruk av 0,4-0,5 kg per 100 kg kroppsvekt daglig. Ved bruk av mindre må Champion Multitilskudd benyttes for å dekke vitamin- og mineralbehovet. Ved hard trening kan det gis inntil 1 kg Champion Energi per 100 kg kroppsvekt daglig.


Basis

13


TIL AVLSHOPPER OG UNGHESTER

Basis

OPPDRETT

PELLETS

Høyt protein- og kalsiuminnhold Energi

Champion Oppdrett er sammensatt for å passe til den spesielle situasjonen rundt drektighet og vekst. Fôrblandingen ble opprinnelig utviklet gjennom norske forsøk med avlshopper og unghester, og blir kontinuerlig oppdatert i takt med nye forskningsresultater. Hestene i målgruppen har spesielt høyt behov for protein (aminosyrer), mineraler (høyt innhold av kalsium og fosfor) og vitaminer. Champion Oppdrett dekker disse behovene sammen med godt grovfôr. Les mer om fôring av avlshopper, føll og unghest på side 42-44. De første 8 månedene av drektigheten bør hoppa fôres med andre kraftfôr, da hun ikke har økt behov for protein og mineraler tidlig i drektigheten. Champion Oppdrett egner seg godt til unghester til og med 2-års alder. Når unghesten blir tre år synker veksthastigheten, og for de fleste hester vil fôr til voksen hest, for eksempel Champion Komplett, være bedre egnet.

Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Dersom grovfôret har lavt proteininnhold, kan Champion Oppdrett brukes for å tilføre mer protein i hestens rasjon.

Eksempel på fôrplan til avlshopper (500 kg) og unghester (forventet voksenvekt 500 kg). Grovfôr H21 HEST

GROVFÔR 2

OPPDRETT

HAVRE

SALT

Høydrektig hoppe (9.-11. mnd.)

Fri tilgang (8,5 kg høy)3

2,0 kg

-

15 gram

Lakterende hoppe (2. mnd.)

Fri tilgang (8,5 kg høy)

3,0 kg

2,0 kg

10 gram

Lakterende hoppe (5. mnd.)

Fri tilgang (8,5 kg høy)

2,5 kg

1,0 kg

10 gram

Føll, før avvenning (5 mnd.)4

Fri tilgang (5,5 kg høy)

1,7 kg

-

-

Fri tilgang (7 kg høy)

2,0 kg

-

-

Åring (12 mnd.)

Fri tilgang (8 kg høy)

2,2 kg

-

-

2-åring uten trening5

Fri tilgang (10 kg høy)

1,2 kg

-

15 gram

2-åring i lett trening

Fri tilgang (10 kg høy)

2,2 kg

-

15 gram

Føll, etter avvenning (6 mnd.)

4

Havre kan erstattes med annet kraftfôr i Champions grønne serie som ikke er tilsatt vitaminer og mineraler. Hester som får store kraftfôrrasjoner kan med fordel få fôret fordelt på tre måltider daglig.

I siste del av drektigheten har ofte hoppene nedsatt appetitt. Se eksempel på fôrplan til slike hopper på side 33. 3

Før og rett etter avvenning kan med fordel Champion Føll benyttes. 4

Avlshopper og unghester bør ha en grovfôrkvalitet tilsvarende H2 eller bedre, med minimum 65 gram fordøyelig råprotein per kg TS. 1

Kraftfôrmengdene er beregnet ut i fra et forventet grovfôropptak i parantes. For unghest er det beregnet et grovfôropptak på 2-2,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt. 2

14

2-åring uten trening får ikke dekket sitt vitaminog minerlabehov ved 1,2 kg Champion Oppdrett, og må i tillegg få Champion Multitilskudd (70 gram pelletert eller 40 gram pulver). 5

Champion Oppdrett dekker sammen med grovfôrrasjonen hestens vitaminog mineralbehov ved bruk av 0,4-0,9 kg per 100 kg kroppsvekt daglig, avhengig av type hest. Ved bruk av mindre må Champion Multitilskudd benyttes for å dekke vitamin- og mineralbehovet. Ved høyt energibehov kan det gis inntil 1,2 kg Champion Oppdrett per 100 kg kroppsvekt daglig.


Basis

15


Basis TIL ALLE TYPER HESTER

HAVRE

HEL HAVRE

Kvalitetskontrollert Havre har tradisjonelt vært svært mye brukt som kraftfôr til hest. De aller fleste hester liker godt smaken. Hel havre er naturlig lett fordøyelig for hesten. Champion Havre er hverken varmebehandlet eller valset for å bevare holdbarheten av næringsstoffene best. Havre egner seg godt til hester med høyt energibehov, og bør gis sammen med andre kraftfôr i Champions blå serie som er tilsatt vitaminer og mineraler. Dersom havre brukes som eneste kraftfôr må hesten få tilskudd av Champion Multitilskudd og salt. Se eksempler på dette i tabellen under.

Energi Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Champion Havre er dyrket av kontraktsdyrkere, og det settes strenge krav til kvalitet. Champion Havre kommer alltid fra et floghavrefritt område, og er analysert for mugg og mykotoksiner, for å sikre at nivået er under de anbefalte grenseverdier fra Mattilsynet. Rensing sikrer et lavt innhold av småkorn og støv.

Eksempel på fôrplan til voksne hester beregnet med normal (1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt) og stor (2 kg TS per 100 kg kroppsvekt) mengde grovfôr av H3-kvalitet. VEKT

AKTIVITET Vedlikehold

200 kg

Lett trening Moderat trening Vedlikehold Lett trening

350 kg Moderat trening Hard trening Vedlikehold Lett trening 500 kg

Moderat trening

Hard trening

16

GROVFÔRMENGDE

GROVFÔR

HAVRE

SALT

MULTITILSKUDD PELLETS/PULVER

Normal

3,5 kg høy

0,6 kg

10 gram

50/30 gram

Stor

4,5 kg høy

-

10 gram

50/30 gram

Normal

3,5 kg høy

1,2 kg

10 gram

50/30 gram

Stor

4,5 kg høy

0,6 kg

10 gram

50/30 gram

Normal

3,5 kg høy

1,9 kg

15 gram

60/40 gram

Stor

4,5 kg høy

1,3 kg

15 gram

50/30 gram

Normal

6 kg høy

0,5 kg

20 gram

90/55 gram

Stor

7 kg høy1

-

20 gram

90/55 gram

Normal

6 kg høy

1,4 kg

20 gram

90/55 gram

Stor

8 kg høy

0,2 kg

20 gram

80/50 gram

Normal

6 kg høy

2,4 kg

30 gram

100/60 gram

Stor

8 kg høy

1,2 kg

30 gram

90/55 gram

Normal

6 kg høy

3,2 kg

45 gram

130/80 gram

Stor

8 kg høy

2,2 kg

45 gram

120/70 gram

Normal

8,5 kg høy

0,2 kg

30 gram

130/80 gram

Stor

9 kg høy1

-

30 gram

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

1,5 kg

30 gram

130/80 gram

Stor

11 kg høy1

-

30 gram

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

2,8 kg

40 gram

150/100 gram

Stor

11,5 kg høy

1,0 kg

40 gram

125/75 gram

Liten

7 kg høy

2

5,0 kg

60 gram

220/160 gram

Normal

8,5 kg høy

4,1 kg

60 gram

200/140 gram

Stor

11,5 kg høy

2,0 kg

60 gram

150/100 gram

Hester med liten aktivitet vil få tilført for mye energi dersom de får 2 kg TS per 100 kg kroppsvekt fra et grovfôr av H3-kvalitet. 1

Enkelte hester i hard trening har ikke appetitt til å spise optimale mengder grovfôr. Dette er et eksempel på fôrplan til en hest i hard trening som ikke klarer å spise de anbefalte 1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt. 2


Basis

17


Basis TIL ALLE TYPER HESTER

BETFIBER

PELLETS

Stivelsesfri og lettfordøyelig fiberkilde Champion Betfiber har blitt et svært populært fôr til norske hester fordi det har energiinnhold som et kraftfôr, men oppfører seg som et grovfôr i hestens fordøyelsessystem. Alle hester har godt av å få Champion Betfiber fordi fôret binder mye væske, og gir hesten et væskereservoar i fordøyelsessystemet.

Champion Betfiber skal bløtlegges i 5-7 ganger sin egen vekt i vann, til vannet er sugd opp av fibrene. Dette tar et par timer, raskere hvis det brukes varmt vann. Energi Protein

I Champion Betfiber kommer energien fra fiber og fett i stedet for fra stivelse. Fibrene inngår i den gruppen man kaller «superfibre». Slike fibre er svært lettfordøyelige og det er dermed enkelt for hesten å nyttiggjøre denne energien. Champion Betfiber inneholder ikke melasse og er helt stivelsesfritt. Fôret har derfor størst ernæringsmessig gevinst til hester på høye kraftfôrrasjoner eller hester som skal ha lite stivelse i rasjonen, for eksempel hester som har lett for å få krysslammelse. Til slike hester kan bygg eller havre erstattes med samme mengde Champion Betfiber inntil 0,4 kg per 100 kg kroppsvekt per dag. Gi gjerne en liten mengde til nøysomme hester som ellers ikke skal ha mye kraftfôr.

Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Eksempel på fôrplan til voksne hester beregnet med normal (1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt) og stor (2 kg TS per 100 kg kroppsvekt) mengde grovfôr av H3-kvalitet. VEKT

AKTIVITET Vedlikehold

200 kg

Lett trening Moderat trening Vedlikehold Lett trening

350 kg Moderat trening Hard trening Vedlikehold Lett trening 500 kg Moderat trening Hard trening

18

GROVFÔRMENGDE

GROVFÔR

BETFIBER

SOYAOLJE

MULTITILSKUDD PELLETS/PULVER

Normal

3,5 kg høy

0,5 kg

-

50/30 gram

Stor

4,5 kg høy

-

-

50/30 gram

Normal

3,5 kg høy

0,8 kg

1 dl

50/30 gram

Stor

4,5 kg høy

0,5 kg

-

50/30 gram

Normal

3,5 kg høy

0,8 kg

2 dl

55/35 gram

Stor

4,5 kg høy

0,8 kg

1 dl

55/35 gram

Normal

6 kg høy

0,4 kg

-

90/55 gram

Stor

7 kg høy1

-

-

80/50 gram

Normal

6 kg høy

1,2 kg

-

90/55 gram

Stor

8 kg høy

0,2 kg

-

80/50 gram

Normal

6 kg høy

1,4 kg

2 dl

100/60 gram

Stor

8 kg høy

1,0 kg

-

90/55 gram

Normal

6 kg høy

1,4 kg

3,5 dl

120/70 gram

Stor

8 kg høy

1,4 kg

2 dl

120/70 gram

Normal

8,5 kg høy

0,2 kg

-

125/75 gram

Stor

9 kg høy

-

-

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

1,2 kg

-

125/75 gram

-

-

125/75 gram

2,0 kg

1 dl

125/75 gram

1

Stor

11 kg høy

Normal

8,5 kg høy

1

Stor

11,5 kg høy

1,0 kg

-

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

2,0 kg

4 dl

200/140 gram

Stor

11,5 kg høy

1,9 kg

-

150/100 gram

Ved bruk av Champion Betfiber som eneste kraftfôr, må hesten få tilskudd av salt og Champion Multitilskudd. Ved appetittproblemer eller ønske om å bruke mindre mengde Champion Betfiber kan 0,3 kg Betfiber erstattes med 1 dl Champion Soyaolje (maks 1 dl per 100 kg kroppsvekt daglig).

1 Hester med liten aktivitet vil få tilført for mye energi dersom de får 2 kg TS per 100 kg kroppsvekt fra et grovfôr av H3-kvalitet.


Basis

19


PREMIUM

TIL VOKSNE HESTER

GULL

MÜSLI

Smaksrik spesialbehandlet kornblanding Energi

Champion Gull er en smakfull müsliblanding bestående av energirike råvarer som soyaolje og mais. Kornråvarene i Champion Gull er mikronisert og valset. Dette gjør stivelsen lettfordøyelig slik at mest mulig tas opp i tynntarmen. Dermed reduseres muligheten for at ufordøyd stivelse kan forstyrre mikrobemiljøet i hestens blind- og tykktarm.

Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Champion Gull er spesielt velegnet til hester som krever store kraftfôrrasjoner for å få dekket energibehovet. Hester som er matleie eller har problemer med fôropptaket kan også med fordel gis Champion Gull for å tilføre energi og sikre vitamin- og mineraldekningen. Benyttet i anbefalt mengde, sammen med grovfôr, gir Champion Gull en korrekt fôrrasjon med balansert mengde vitaminer og mineraler. Kan kombineres med havre, bygg eller andre kraftfôr i Champions grønne serie som ikke er tilsatt vitaminer og mineraler.

Eksempel på fôrplan til voksne hester beregnet med normal (1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt) og stor (2 kg TS per 100 kg kroppsvekt) mengde grovfôr av H3-kvalitet. VEKT

AKTIVITET

Vedlikehold 350 kg

Lett trening Moderat trening Vedlikehold Lett trening

500 kg

Moderat trening

Hard trening

GROVFÔRMENGDE

GROVFÔR

GULL

HAVRE

MULTITILSKUDD PELLETS/PULVER

Normal

6 kg høy

0,4 kg

-

70/40 gram

Stor

7 kg høy

-

-

90/55 gram

Normal

6 kg høy

1,2 kg

-

-

Stor

8 kg høy

0,2 kg

-

70/40 gram

Normal

6 kg høy

1,8 kg

0,3 kg

-

1

Stor

8 kg høy

1,0 kg

-

30/20 gram

Normal

8,5 kg høy

0,2 kg

-

125/75 gram

Stor

9 kg høy1

-

-

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

1,2 kg

-

50/30 gram

Stor

11 kg høy

-

-

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

2,0 kg

0,3 kg

-

Stor

11,5 kg høy

0,8 kg

-

80/50 gram

Liten

7 kg høy2

3,0 kg

1,5 kg

-

Normal

8,5 kg høy

2,5 kg

1,0 kg

-

Stor

11,5 kg høy

2,0 kg

-

50/30 gram

Hester med liten aktivitet vil få tilført for mye energi dersom de får 2 kg TS per 100 kg kroppsvekt fra et grovfôr av H3-kvalitet. 1

Enkelte hester i hard trening har ikke appetitt til å spise optimale mengder grovfôr. Dette er et eksempel på fôrplan til en hest i hard trening som ikke klarer å spise de anbefalte 1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt.

2

20

1

Champion Gull dekker sammen med grovfôrrasjonen hestens vitamin- og mineralbehov ved bruk av 0,4-0,5 kg per 100 kg kroppsvekt daglig. Ved bruk av mindre må Champion Multitilskudd benyttes for å dekke vitamin- og mineralbehovet. Ved hard trening kan det gis inntil 1 kg Champion Gull per 100 kg kroppsvekt daglig.


PREMIUM

21


premium

TIL VOKSNE HESTER

EKSTREM

PELLETS

Energirikt og stivelsesredusert Energi

Champion Ekstrem er sammensatt for å balansere fôrrasjonen til hester i trening med et høyt aktivitetsnivå. Fôret inneholder ca. 10 % mer energi enn Champion Energi og Champion Gull, og gjør det dermed mulig å tilføre samme mengde energi ved en mindre mengde kraftfôr.

Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Fôret inneholder en høy andel fett for å øke energikonsentrasjonen på en skånsom måte. Champion Ekstrem egner seg godt alene eller som basis i en rasjon sammen med andre kraftfôr i Champions grønne serie som ikke er tilsatt vitaminer og mineraler.

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Eksempel på fôrplan til voksne hester beregnet med normal (1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt) og stor (2 kg TS per 100 kg kroppsvekt) mengde grovfôr av H3-kvalitet. VEKT

AKTIVITET Lett trening

350 kg

Moderat trening Hard trening Lett trening

500 kg

Moderat trening

Hard trening

GROVFÔRMENGDE

GROVFÔR

Normal Stor Normal

6 kg høy

1,7 kg

-

-

Stor

8 kg høy

0,9 kg

-

35/20 gram

Normal

6 kg høy

1,8 kg

0,7 kg

-

Stor

8 kg høy

1,7 kg

-

-

Normal

8,5 kg høy

1,0 kg

-

60/40 gram

Stor

11 kg høy

-

-

125/75 gram

BETFIBER

6 kg høy

1,0 kg

-

20/15 gram

8 kg høy

0,2 kg

-

70/40 gram

1

Normal

8,5 kg høy

2,0 kg

-

-

Stor

11,5 kg høy

0,7 kg

-

90/55 gram

Liten

7 kg høy2

2,5 kg

1,2 kg3

-

Normal

8,5 kg høy

2,5 kg

0,5 kg

-

Stor

11,5 kg høy

1,7 kg

-

70/40 gram

Hester med liten aktivitet vil få tilført for mye energi dersom de får 2 kg TS per 100 kg kroppsvekt fra et grovfôr av H3-kvalitet.

1

Enkelte hester i hard trening har ikke appetitt til å spise optimale mengder grovfôr. Dette er et eksempel på fôrplan til en hest i hard trening som ikke klarer å spise de anbefalte 1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt.

2

Halvparten av mengden Betfiber kan erstattes med 2 dl Champion Soyaolje med E-vitamin. 3

22

MULTITILSKUDD PELLETS/PULVER

EKSTREM

Champion Ekstrem dekker sammen med grovfôrrasjonen hestens vitaminog mineralbehov ved bruk av 0,4-0,5 kg per 100 kg kroppsvekt daglig. Ved bruk av mindre må Champion Multitilskudd benyttes for å dekke vitamin- og mineralbehovet. Ved hard trening kan det gis inntil 1 kg Champion Ekstrem per 100 kg kroppsvekt daglig.


premium

23


premium

TIL VOKSNE HESTER

TEMPO

MÜSLI

Fristende spesialfôr til sportshester Energi

Champion Tempo er spesialutviklet til hester med høyt prestasjonsnivå, og er sammensatt av eksklusive råvarer for å gi et velsmakende fôr. Fôret egner seg godt som en appetittvekker til matleie hester. Champion Tempo kan brukes alene, men passer også godt til hester med et høyt energibehov, og som får rasjoner der fôr i Champions grønne serie inngår.

Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Les mer om Champion Tempo på vårt faktaark: http://tiny.cc/champion-tempo

Eksempel på fôrplan til voksne hester beregnet med normal (1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt) og stor (2 kg TS per 100 kg kroppsvekt) mengde grovfôr av H3-kvalitet. VEKT

AKTIVITET Lett trening

350 kg

Moderat trening Hard trening Lett trening

500 kg

Moderat trening

Hard trening

GROVFÔRMENGDE

GROVFÔR

Normal

6 kg høy

1,3 kg

-

-

-

Stor

8 kg høy

0,3 kg

-

15 gram

70/40 gram

Normal

6 kg høy

1,2 kg

0,9 kg x F

-

-

Stor

8 kg høy

1,1 kg

-

-

-

Normal

6 kg høy

1,4 kg

1,5 kg x F

-

-

Stor

8 kg høy

1,4 kg

0,6 kg x F

-

-

Normal

8,5 kg høy

1,4 kg

-

-

-

Stor

11 kg høy1

-

-

35 gram

125/75 gram

Normal

8,5 kg høy

2 kg

1,2 kg x F

-

-

Stor

11,5 kg høy

1 kg

-

15 gram

50/30 gram

Liten

7 kg høy2

2,4 kg

1,8 kg x F

-

-

Normal

8,5 kg høy

2,2 kg

1,2 kg x F

-

-

Stor

11,5 kg høy

2,1 kg

-

-

-

Hester med liten aktivitet vil få tilført for mye energi dersom de får 2 kg TS per 100 kg kroppsvekt fra et grovfôr av H3-kvalitet.

1

Enkelte hester i hard trening har ikke appetitt til å spise optimale mengder grovfôr. Dette er et eksempel på fôrplan til en hest i hard trening som ikke klarer å spise de anbefalte 1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt. 2

24

TEMPO

ANNET FÔR SE TABELL

SALT

MULTITILSKUDD PELLETS/PULVER

FÔR TIL KOMBINASJON MED CHAMPION TEMPO

FAKTOR (F)

Høy (H3)

2,2

Champion Lusernepellets og Graspellets

1,8

Champion Spenst, Betfiber og bygg

1,0

Champion Luserne Omega-3 og havre

1,3

Champion Mikronisert Mais

0,9

Champion Vital og Linomega

0,8

Champion Soyaolje med E-vitamin

0,3

Champion Tempo dekker hestens vitamin- og mineralbehov ved bruk av 0,35–0,45 kg per 100 kg kroppsvekt daglig. Ved bruk av mindre må Champion Multitilskudd benyttes for å dekke vitamin- og mineralbehovet. Ved hard trening kan det gis inntil 0,9 kg Champion Tempo per 100 kg kroppsvekt daglig.

Eksempel på bruk av omregningsfaktor: En hest på 500 kg i moderat trening med normal grovfôrmengde skal ifølge tabellen ha 2,0 kg Champion Tempo og 1,2 kg x F av et annet fôr. Velger du for eksempel å legge til Champion Linomega med omregningsfaktor 0,8, skal hesten da ha 1,2 kg x 0,8 = ca. 1,0 kg Champion Linomega daglig. Velger du i stedet å legge til Champion Lusernepellets må du gi 1,2 kg x 1,8 = ca. 2,2 kg Champion Lusernepellets daglig.


premium

25


premium

TIL VOKSNE HESTER

DIAMANT

MÜSLI

Høyt fiber- og lavt stivelsesinnhold Energi

Champion Diamant er et müslifôr som inneholder mange eksklusive råvarer og sunne godbiter for hesten. Hele 30 % luserne sikrer et høyt fiberinnhold, mens 15 % eple gjør fôret fristende for hesten samtidig som det er en god kilde til pektin. Pektin er kjent for sin evne til å stabilisere hestens fordøyelse, og reduserer problemer med diaré i stressituasjoner og ved fôrskifter.

Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Champion Diamant har meget lavt innhold av stivelse og et høyt fettinnhold. Et høyt fiberinnhold øker tyggetiden, og dermed hestens trivsel. Champion Diamant kan med fordel brukes til hester med fordøyelsesrelaterte sykdommer som forfangenhet, magesår, insulinresistens/EMS og krysslammelse (se side 56-60 og vårt faktaark). Champion Diamant har et høyere vitamin- og mineralinnhold enn de fleste andre Championfôr, derfor trengs mindre mengder av dette fôret for å dekke alle vitamin- og mineralbehov til hesten.

Les mer om Champion Diamant til hester med magesår i vårt faktaark: http://tiny.cc/champion-diamant

Eksempel på fôrplan til voksne hester beregnet med normal mengde grovfôr av H3-kvalitet (1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt1 ). VEKT

200 kg

350 kg

500 kg

AKTIVITET

GROVFÔR

MULTITILSKUDD PELLETS/PULVER

Vedlikehold

3,5 kg høy

0,5 kg

-

-

Lett trening

3,5 kg høy

0,5 kg

0,5 kg x F

-

Moderat trening

3,5 kg høy

0,6 kg

1,0 kg x F

-

Vedlikehold

6,0 kg høy

0,4 kg

-

50/30 gram

Lett trening

6,0 kg høy

0,9 kg

0,4 kg x F

-

Moderat trening

6,0 kg høy

1,0 kg

1,2 kg x F

-

Vedlikehold

8,5 kg høy

0,2 kg

-

100/60 gram

Lett trening

8,5 kg høy

1,3 kg

-

-

Moderat trening

8,5 kg høy

1,5 kg

1,0 kg x F

-

Dette er minstemengde grovfôr, gi gjerne mer dersom hesten har appetitt til det.

Til hester i hard trening anbefales Champion Tempo som appetittvekker.

1

FÔR TIL KOMBINASJON MED CHAMPION DIAMANT Høy (H3)

26

DIAMANT

ANNET FÔR SE TABELL

FAKTOR (F) 2,2

Champion Lusernepellets og Graspellets

1,8

Champion Spenst, Betfiber og bygg

1,0

Champion Luserne Omega-3 og havre

1,3

Champion Mikronisert Mais

0,9

Champion Vital og Linomega

0,8

Champion Soyaolje med E-vitamin

0,3

Eksempel på bruk av omregningsfaktor: En hest på 350 kg i moderat trening skal ifølge tabellen ha 1,0 kg Champion Diamant og 1,2 kg x F av et annet fôr. Velger du for eksempel å legge til Champion Vital med omregningsfaktor 0,8 skal hesten ha 1,2 kg x 0,8 = ca. 1,0 kg Champion Vital daglig. Velger du i stedet å legge til Champion Lusernepellets må du gi 1,2 kg x 1,8 = ca. 2,2 kg Champion Lusernepellets daglig.

Champion Diamant dekker hestens vitamin og mineralbehov ved bruk av 0,25–0,35 kg per 100 kg kroppsvekt daglig. Ved bruk av mindre må Champion Multitilskudd benyttes for å dekke vitamin- og mineralbehovet. Det kan maksimalt gis 0,8 kg Champion Diamant per 100 kg kroppsvekt daglig. Det er gunstig at hester med magesår får rasjonen fordelt over så mange måltider som mulig.


premium

27


premium

TIL FØLL

FØLL

MÜSLI

Spesialfôr til første leveår Champion Føll er en smakelig müsliblanding, sammensatt for å dekke føllets spesielle behov for næringsstoffer. Fôret inneholder spesielt lettfordøyelige proteinråvarer, bl.a. melkeprotein, og bidrar til rask og skånsom utvikling av føllets fordøyelsessystem. Kornråvarene er spesialbehandlet for å sikre at stivelsen blir lettfordøyelig. Champion Føll har et optimalt mineralinnhold, og rett forhold mellom Ca:P og Cu:Zn sikrer god utvikling av skjelettet.

Champion Føll brukes som eneste kraftfôr fra avvenning og gjennom den første vinteren. Etter 12 måneders alder bør man gradvis venne den unge hesten til Champion Oppdrett. Man kan alternativt kombinere disse to for å opprettholde den gode appetitten müslifôret gir unghesten.

Energi Protein

Når man begynner å fôre føllene er det vanskelig å dekke det svært høye energi- og proteinbehovet de små individene har. De skal dekke behovet til vedlikehold, tilvekst og aktivitet. Til sammen er disse behovene omtrent tilsvarende det en voksen hest trenger til vedlikehold. Føll har et begrenset fôropptak, men normalt klarer føll å spise opptil 2,5-3 % av kroppsvekten sin (målt i TS). Det er samtidig ikke ønskelig å bruke mer kraftfôr enn nødvendig, og da spesielt holde øye med stivelsesinnholdet i rasjonen. For å dekke behovene kreves det fôrtyper som har et høyt energi- og proteininnhold. Champion Føll gir 2-5 % bedre dekning av føllets energi- og proteinbehov, sammenlignet med å bruke samme mengde Champion Oppdrett. Et kraftfôr med høyt energiinnhold reduserer mengden som er nødvendig for å dekke behovet, og et energirikt grovfôr reduserer kraftfôrbehovet ytterligere. Om unghesten har et større grovfôropptak enn anslått er det bare positivt.

Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Les mer om bruken av Champion Føll på vårt faktaark: http://tiny.cc/champion-foll

Eksempel på fôrplan til føll og åringer. Grovfôr H21 FORVENTET VOKSENVEKT

350 kg

500 kg

HEST

GROVFÔR2

FØLL

Før avvenning (5 mnd. 140 kg)

Fri tilgang (4 kg høy)

0,9 kg

Etter avvenning (6 mnd. 160 kg)

Fri tilgang (4,5 kg høy)

1,0 kg

Åring (12 mnd. 240 kg)

Fri tilgang (5,5 kg høy)

1,2 kg

Før avvenning (5 mnd. 200 kg)

Fri tilgang (5,5 kg høy)

1,4 kg

Etter avvenning (6 mnd. 230 kg)

Fri tilgang (7 kg høy)

1,8 kg

Åring (12 mnd. 340 kg)

Fri tilgang (8 kg høy)

2,0 kg

Unghester bør ha en grovfôrkvalitet tilsvarende H2 eller bedre med minimum 65 gram fordøyelig råprotein per kg TS.

1

Unghester bør ha fri tilgang til grovfôr. Det kan være en utfordring å vite hvor mye grovfôr en unghest faktisk spiser. Det er her gjort beregninger ut fra et antatt grovfôropptak på 2,3-2,8 kg TS per 100 kg kroppsvekt.

2

28

Champion Føll dekker sammen med grovfôrrasjonen hestens vitamin- og mineralbehov ved bruk av 0,6-0,8 kg per 100 kg kroppsvekt daglig. Ved bruk av mindre mengder må Champion Multitilskudd benyttes for å dekke vitamin- og mineralbehovet. Ved høyt energibehov kan det gis inntil 1,1 kg Champion Føll per 100 kg kroppsvekt daglig.


premium

29


premium

TIL VOKSNE HESTER

SPENST

MÜSLI

Velsmakende grøt (mash) med høyt fiberinnhold SMAKELIG GRØT Champion Spenst er samensatt av sunne og smakfulle fiberråvarer uten ekstra tilsetning av vitaminer og mineraler. Fôret påvirker derfor ikke hestens daglige vitamin- og mineraltilførsel. Champion Spenst skal fôres oppbløtt i samme mengde vann som fôr. Man kan med fordel bruke varmt vann og tildele fôret som en varm grøt. Måltidet trenger kun 15 minutter bløtlegging før fôring. ERTEFIBER Champion Spenst inneholder ertefiber, som i nyere forskning har vist seg å være en spesielt gunstig råvare for hestens fordøyelsessystem. Ertefiber tilfører fordøyelig fiber og har god smakelighet for hesten. Ertefibrene har også en svært god evne til å binde vann uten å svelle, og bidrar derfor til å dekke hestens væskebehov. Champion Spenst inneholder ingen kornråvarer eller melasse. Fôret har derfor et svært lavt innhold av sukker og stivelse, og kan med fordel brukes av stivelsesintolerante hester. På grunn av sitt høye fiberinnhold har Champion Spenst egenskaper i fordøyelsessystemet som tilsvarer grovfôr. OGSÅ TIL HESTER MED SPESIELLE BEHOV Fôret er svært lett å tygge, og egner seg derfor også godt til seniorhesten og hester med dårlige tenner eller tyggefunksjon. Med sitt høye fiberinnhold og lave stivelsesinnhold egner fôret seg godt etter sykdom i fordøyelsessystemet, for eksempel ved oppfôring etter kolikk. Den gode smaken gjør fôret velegnet til innblanding av fôrtilskudd og medisiner.

BRUK AV CHAMPION SPENST Anbefalt mengde Champion Spenst er 0,1-0,2 kg per 100 kg kroppsvekt daglig. Fôret veier ca. 0,35 kg per liter. Dette tilsvarer fôring med 1,4-2,8 liter (målt tørt) Champion Spenst daglig til en 500-kilos hest. Champion Spenst kan brukes daglig eller ved spesielle behov etter harde treninger og konkurranser. Ved daglig fôring kan fôret erstatte noe av hestens kraftfôr, mens ved fôring etter harde anstrengelser kan Champion Spenst fôres i tillegg til hestens vanlige kraftfôrrasjon.

ETTER HARDE ANSTRENGELSER Hester som jobber hardt taper både energi, væske og elektrolytter. Champion Spenst kan gis som første fôr etter harde anstrengelser, så snart hestens respirasjon er tilbake på normalt nivå. Ved denne typen bruk kan Champion Spenst gjerne gis i tillegg til hestens normale dagsrasjon. Fôret er tilsatt salt, og sammen med sitt høye væskeinnhold når fôret er ferdig oppbløtt, vil hesten kunne restituere seg raskere.

30

TILSKUDD AV OMEGA-3 Champion Spenst inneholder 11 % linfrø, en god kilde til omega-3 fettsyrer. Du kan lese mer om omega-3 til hest på side 33. EPLE Eple er godt for hesten, ikke bare på grunn av den gode smaken. I eple finner vi pektin, som er med på å beskytte slimhinnen i hestens magesekk mot syrepåvirkning. Et innhold av 16 % eplepulp i Champion Spenst er derfor gunstig for hester som er disponert for magesår.

Energi Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Les mer om bruken av Champion Spenst på vårt faktaark: http://tiny.cc/champion-spenst

EKSEMPEL PÅ BRUK AV CHAMPION SPENST KONKURRANSEHEST (500 KG) I MODERAT TRENING: 9 kg høy (H3) 2 kg Champion Energi eller Champion Gull Fordeles på minst tre måltider. I tillegg gis Champion Spenst som mellommåltid etter harde treningsøkter for å tilføre hesten væske, salt og restituere glykogenlagre i musklene, for eksempel 0,5 kg (ca. 1,5 liter) Champion Spenst blandet med 3-5 liter vann


premium

31


LUSERNE OMEGA-3 Proteinrik fiberkilde med omega-3 tilskudd • Hakket luserne tilsatt ekstruderte linfrø og rapsolje • Anbefalt mengde: inntil 0,4 kg per 100 kg kroppsvekt daglig etter behov • For å øke etetiden på kraftfôrmåltider kan det tilsettes 100-200 g per måltid, gunstig for konkurransehester som gis store kraftfôrmåltider • Kan bløtes før fôring, men like gjerne fôres tørt • Kan brukes som proteintilskudd

Energi Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

TIL ALLE TYPER HESTER

LUSERNEPELLETS Proteinrik fiberkilde

HAKKET LUSERNE

TIL ALLE TYPER HESTER

premium

PELLETS

Energi Protein

• Anbefalt mengde: inntil 0,4 kg per 100 kg kroppsvekt daglig etter behov • Luserne øker tyggetiden og spyttproduksjonen når det fôres tørt. Lusernepellets kan også bløtes før fôring, noe som tilfører hesten væske • Oppbløtt Champion Lusernepellets kan gjerne være en del av dietten til hester under oppfôring etter kolikk • Kan brukes som proteintilskudd

Fett Fiber Stivelse Lavt

• 1 kg Champion Graspellets erstatter 1 kg tørt høy (H2) • Anbefalt mengde: inntil 0,8 kg per 100 kg kroppsvekt daglig etter behov • For å tilfredsstille fordøyelsessystemets behov for struktur må hesten få minimum 1 kg tørrstoff fra høy/ensilasje/halm per 100 kg kroppsvekt daglig sammen med Champion Graspellets • Bør helst bløtes før fôring, men kan også fôres tørt i mindre porsjoner • Oppbløtt Champion Graspellets egner seg også godt til hester med dårlig tyggefunksjon

32

Høyt

Veldig høyt

TIL ALLE TYPER HESTER

GRASPELLETS Erstatter deler av grovfôret

Middels

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

PELLETS

Energi Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Veldig høyt


premium

FÔRE MED LUSERNE Luserne, også kalt alfalfa, er en belgvekst i nær slekt med kløver. Under norske vekstforhold er det vanskelig å dyrke luserne. Champions luserneprodukter er derfor dyrket i andre europeiske land, og har gjennomgått nøye kvalitetskontroll før pakking. I land der halm er et viktig grovfôr til hest brukes luserne for å balansere kalsium- og proteininnholdet i rasjonen. Under norske forhold brukes gjerne luserne til å øke etetiden hos hester som får store kraftfôrmåltider. Luserne har lavt innhold av lett-fordøyelige karbohydrater. Luserne er et utmerket tilskudd når den øvrige rasjonen har et lavt proteineller kalsiuminnhold, og egner seg derfor godt til avlshopper og unghester. OMEGA-3 Omega-3-fettsyrer er essensielle for kroppen, noe som betyr at kroppen ikke selv kan danne disse fettsyrene. Dermed må hesten få omega-3-fettsyrer tilført via den daglige fôrtildelingen. Omega-3-fettsyrer finnes i mindre mengder i vanlige fôrtyper til hest, for eksempel i gress og korn. Forholdet mellom omega-3 og omega-6 er svært viktig. Studier viser at den optimale balansen mellom omega-3 og omega-6 bør være omkring 1:2. En vanlig fôrrasjon hos hest ligger ofte på 1:15 eller mer. Dermed bør hesten få tilført mer omega-3-fettsyrer. Les mer om bruken av Champion Luserne Omega-3 på vårt faktaark: tiny.cc/luserne-omega-3

GODT FOR KROPPEN Omega-3-fettsyrer er kjent for å dempe betennelsesreaksjoner i kroppen, eksempelvis i ledd og bånd. Også pels- og hudkvaliteten kan bli bedre med økt tilskudd av omega-3-fettsyrer. Vitenskapelige forsøk har vist at allergiske hudreaksjoner som for eksempel sommereksem dempes ved en diett rik på omega-3-fettsyrer. Linfrø har et høyt innhold av omega-3, og linfrøolje har lenge blitt brukt som omega-3-tilskudd til hest. Linfrøolje harskner lett, og harsk olje er direkte skadelig for kroppens celler. For å øke omega-3- og energiinnholdet er Champion Luserne Omega-3 tilsatt 7,5 % rapsolje og 7,5 % Champion Linomega. Les mer om Champion Linomega på side 34.

EKSEMPEL PÅ BRUK AV CHAMPION LUSERNE OMEGA-3: Mange hopper får nedsatt appetitt den siste delen av drektigheten. Champion Luserne Omega-3 gir hoppa mer energi, proteiner, kalsium og omega-3-fettsyrer enn høy og ensilasje. Det er et smakfullt fôr som frister de fleste hester til å spise mer. Ei høydrektig hoppe (10. mnd) på 500 kg som ikke klarer å spise 8,5 kg høy kan få: 7 kg høy (H2) 1 kg Champion Luserne Omega-3 1,5 kg Champion Oppdrett 50 g Champion Multitilskudd (pellets)

33


premium TIL ALLE TYPER HESTER

VITAL

PELLETS

Fettrikt energitilskudd Champion Vital kan brukes til alle hester som trenger mye energi. Hovedråvaren i fôret er fettstabilisert riskli. Riskli har et naturlig høyt fettinnhold. Stivelsesinnholdet er moderat, noe som gjør Champion Vital til et skånsomt kraftfôr for fordøyelsessystemet, og samtidig tilfører hesten en konsentrert form for energi. Fôret egner seg godt til hester som av helsemessige årsaker skal ha tilført lite lettfordøyelige karbohydrater (stivelse og sukker). Champion Vital har et gunstig fiberinnhold som bidrar til et sunt fordøyelsessystem. Fibrene i riskli sveller ikke, og behøver derfor ikke bløtlegges før fôring. Fett øker behovet for antioksidanter. Fôret er derfor tilsatt E-vitamin som også øker holdbarheten. Champion Vital er tilsatt ekstra kalsium for å balansere det naturlige høye fosforinnholdet i riskli. Vital brukes sammen med grovfôr og en annen kraftfôrblanding i Champions blå serie som er tilsatt vitaminer og mineraler. Kan også gis alene sammen med grovfôr, men da i kombinasjon med Champion Multitilskudd. 1 kg Champion Vital tilsvarer energiinnholdet i 1,5 kg havre.

Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Les mer om bruken av Champion Vital på vårt faktaark: http://tiny.cc/champion-vital

PELLETS

Fettrikt omega-3 tilskudd Champion Linomega er basert på linfrø som er ekstrudert (skånsomt varmebehandlet kort tid under trykk) for å nøytralisere antinæringsstoffer og enzymer som ellers ville føre til harskning av det høye innholdet av omega-3-fettsyrer. Fôret passer til alle typer hester, men egner seg spesielt godt til hester som står i hard trening eller har lidelser som kan bedres med tilskudd av omega-3. Fôret er kornfritt og uten melasse, og dermed også stivelsesfattig. Det høye energi- og fettinnholdet gjør fôret meget lettfordøyelig og godt egnet til hester som trenger å gå opp i vekt. Champion Linomega har også et høyt proteininnhold som gjør det gunstig til rasjoner der ekstra proteiner behøves. For å dekke hestens vitamin- og mineralbehov må Champion Linomega brukes sammen med et annet kraftfôr i Champions blå serie eller Champion Multitilskudd. Mengde tilpasses etter hestens energibehov, oftest 100-150 g per 100 kilo kroppsvekt daglig. Ved stort energibehov kan mengden økes til 300 g per 100 kg kroppsvekt daglig.

34

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

TIL ALLE TYPER HESTER

LINOMEGA

Energi

Energi Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Veldig høyt


premium TIL ALLE TYPER HESTER

MIKRONISERT MAIS

FLAK

Energirikt og lettfordøyelig Ubehandlet mais er uegnet til hest på grunn av lav stivelsesfordøyelighet. Ved mikronisering blir fôret varmebehandlet med høy temperatur over kort tid, noe som fører til at stivelsen blir lettfordøyelig og velegnet til hest. Mais har et høyere stivelses- og energiinnhold og et lavere proteininnhold enn de vanligst brukte kornslagene. Champion Mikronisert Mais egner seg derfor godt til hester med stort behov for energi, for eksempel til trav- og galopphester.

Energi Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

Mais er et stivelsesrikt fôr. Man bør derfor være oppmerksom på at totalt stivelsesinnhold ikke overstiger 0,15 kg per 100 kg kroppsvekt per måltid. Champion Mikronisert Mais kan ikke dekke mineralbehovet til hest, og skal derfor brukes sammen med Champion Multitilskudd eller et mineralisert kraftfôr i Champions blå serie.

TIL ALLE TYPER HESTER

SOYAPELLETS

PELLETS

Proteintilskudd Champion Soyapellets er pelletert soyamel, og brukes som proteinkilde ved behov. Et slikt behov skyldes som regel lavt proteininnhold i grovfôret eller at halm inngår som en betydelig andel av rasjonen. Høydrektige og lakterende hopper, føll og unghester har høyest proteinbehov, og størst krav til proteinkvalitet. Champion Soyapellets er en høykvalitets proteinkilde som dekker proteinbehovet dersom grovfôret har lavt proteininnhold. Det bør foreligge analyse av grovfôret i rasjonen før dette produktet blir brukt. Dersom hesten har økt proteinbehov kan man også bruke Champion Linomega, Champion Lusernepellets eller Champion Luserne Omega-3. Champion Soyapellets er ikke tilsatt vitaminer eller mineraler, og skal derfor brukes sammen med et mineralisert kraftfôr i Champions blå serie eller Champion Multitilskudd.

Energi Protein Fett Fiber Stivelse Lavt

Middels

Høyt

Veldig høyt

Figuren er kun for å illustrere en grov inndeling av næringsstoffene. For eksakt næringsinnhold, se tabell side 62-63.

35


Fôrtilskudd

FÔRTILSKUDD CHAMPION MULTITILSKUDD

Champion Biotin er et høykonsentrert biotintilskudd formet i praktiske drops som kan gis i hånden som en godbit eller blandes i fôret. Tilskudd til hester med dårlig hovkvalitet, sen hovvekst eller sprukne høver. Anbefalt dosering: 10 gram daglig (1/2 målebeger) til en hest på 500 kg. Fås i 750 grams boks.

CHAMPION B-VITAMIN

CHAMPION SALTSTEIN

Et flytende B-vitamintilskudd til hester med økt behov for B-vitamin, for eksempel eldre hester, føll og hester med diarétilstander. Kan gis i perioder med mye røyting eller i perioder der hesten er utsatt for mye stress. Fås i 1 liters flaske.

Champion Saltstein er tilsatt mineraler hester normalt trenger ekstra tilskudd av, blant annet jern, kobber, mangan og sink, nå med oppdatert sammensetning etter de siste årenes endringer i mineralinnholdet i norsk grovfôr. Salt stimulerer tørsterefleksen, det er derfor viktig at hesten også har tilgang til rent vann. Fås i 10 kilos stein og som pakning med 3 x 2 kg.

Du kan lese mer om Champion B-vitamin i vårt faktaark: http://tiny.cc/B-vitaminer

36

T!

CHAMPION BIOTIN

Noe av hestens energibehov kan gjerne dekkes ved bruk av Champion Soyaolje i stedet for stivelsesrike kraftfôr. Dette vil øke energiinnholdet i rasjonen uten å påvirke blodsukkernivået. Fett har ca. tre ganger høyere energiinnhold enn kraftfôr. Inntil 1 dl soyaolje per 100 kg kroppsvekt forstyrrer ikke mikrobemiljøet i hestens blind- og tykktarm. Hester omsetter fett meget godt, mer enn 90 % fordøyelighet. Fås i 10 liters kanner, 1000 liters beholder på bestilling.

HE

Du kan lese mer om ulike måter å dekke hestens mineralbehov på i vårt faktaark: http://tiny.cc/mineraler

CHAMPION SOYAOLJE MED E-VITAMIN

NY

Champion Multitilskudd har et vitamin- og mineralinnhold tilpasset norsk grovfôr og hestens behov. Multitilskudd brukes når det gis mindre kraftfôrblanding enn det som er anbefalt. Produktet fås både som pulver i 20 kilos sekk og som pellets i 10 kilos bøtte og 25 kilos sekk. Vær oppmerksom på at pulver og pellets skal doseres ulikt.


Fôrtilskudd

CHAMPION HESTEGODT Champion Hestegodt kommer i tre smaksvarianter: eple og gulrot, eple og lakris. Champion Hestegodt er en velsmakende belønning til hesten, og består av lettfordøyelige og naturlige råvarer. Godbitene er laget for å smuldre minst mulig i lomma. Fås i 1 kilos pose.

Ingen av Championproduktene, hverken kraftfôr eller tilskuddsfôr, har karenstid for doping ift. NRYF og DNTs reglement. Du kan derfor trygt fôre med alle våre produkter helt fram til konkurransens start.

CHAMPION ELEKTROLYTTER

CHAMPION OMEGA-3 OLJE

Champion Elektrolytter inneholder mineraler i saltform, som er nødvendig for å opprettholde normal væskebalanse. Innhold av druesukker i produktet bidrar til et bedre opptak av elektrolyttene og gir god smakelighet. Brukes i tillegg til vanlig salt etter harde anstrengelser, og når det er ønskelig med rask restitusjon. Fås i 4 kilos bøtter.

Champion Omega-3 olje er en blanding av lakseolje og rapsolje, med en behagelig sitronaroma som gjør produktet velsmakende for hesten. Et gunstig forhold mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer i kroppen demper betennelser og er gunstig for god hudkvalitet. Blandes i hestens kraftfôr med 15 ml per 100 kg kroppsvekt daglig. Fås i 2,5 liters kanne. Du kan lese mer om Champion Omega-3 olje i vårt faktaark: http://tiny.cc/omega-3

Champion Yea-Sacc er en gjærkultur fra gjærstammen Saccharomyces cerevisiae1026. Ved å stabilisere bakteriefloraen i blind- og tykktarm muliggjør Champion Yea-Sacc maksimal utnyttelse av næringsstoffene i fôrrasjonen. Forsøk har vist at Yea-Sacc gir høyere melkeproduksjon og mer energirik melk med bedre proteinkvalitet. Dette gir bedre tilvekst hos føllene. Det er også vist at Yea-Sacc har gitt lavere melkesyrenivå i blodet hos prestasjonshester og raskere restitusjon etter anstrengelser. Velegnet til hester med ømfintlig mage. Fås i 5 kilos bøtte og 20 kilos sekk.

NY

HE

T!

Du kan lese mer om Champion Elektrolytter i vårt faktaark: http://tiny.cc/elektrolytter

CHAMPION YEA-SACC

CHAMPION VM-BLOKK I Champion VM-blokk er vitaminer og mineraler presset til en vannbestandig form som egner seg til å settes ut på beitet eller i luftegården, slik at hesten kan ta til seg det den trenger. Normalt opptak vil være 100-150 gram daglig. Nå med oppdatert sammensetning etter endringer i mineralinnholdet i norsk grovfôr. Champion VM-blokk fås i 22,5 kg bøtte til større flokker, og nå også i 10 kg balje til mindre grupper hester.

CHAMPION KALSIUMTILSKUDD Champion Kaliumtilskudd består av finmalt kalksteinsmel, og egner seg som kalsiumkilde dersom hesten trenger mer enn den får dekket gjennom et kraftfôr i Champions blå serie eller Champion Multitilskudd, for eksempel ved svært lavt kalsiuminnhold i grovfôret. Mengde tilpasses individuelt. Fås i 9 kilos bøtte.

CHAMPION MELASSE Champion Melasse gir en søt smak som frister hesten til å drikke eller spise mer, og restituere seg raskere etter en hard anstrengelse. Champion Melasse blandes i vann, konsentrasjonen kan reguleres etter hestens smak. Vanlig brukt mengde er ½-2 dl melasse til en bøtte vann. Fås i 7 kilos kanne (5 liter). 37


Fôringsråd

38


Fôringsråd

Fôring av hobbyhest Typisk for hobbyhesten er lav treningsintensitet, mer turridning, og for mange også større og bedre muligheter for beite og utegang.

GROVFÔR Hesten er fra naturens side en plante- og gresseter, og har et fordøyelsessystem tilpasset dette. Grovfôr er derfor det viktigste fôret til hesten. Energiinnholdet i grovfôr kan variere mye, og avgjør hvor mye hesten må spise for å få dekket sitt behov. For å fastslå energiinnholdet må grovfôret analyseres. Hobbyhesten kan gjerne få fri tilgang til grovfôr, noe som gir økt trivsel og reduserer faren for utvikling av uønsket adferd. Når hesten får fri tilgang til grovfôr er det viktig å velge SIKRE RIKTIG NÆRINGSTILFØRSEL grovfôrkvalitet tilpasset hestens hold og Mange hobbyhester vil få dekket sitt aktivitet. Fri tilgang til de mest energinæringsbehov med kun grovfôr i rasjonen. rike grovfôrene kan medføre at hester i Norsk grovfôr har i de fleste tilfeller liten aktivitet blir overvektige. Til disse et relativt lavt mineralinnhold. For å hestene bør det benyttes et grovfôr fastslå mineralinnholdet må grovfôret med lavere energiinnhold, slik at de kan analyseres. Dersom en analyse ikke spise mer uten å legge på seg. Les mer finnes, eller analysen viser lavt innhold av om grovfôr på side 51. Det er kun hester mineraler, bør hesten sikres mineraler som ikke får dekket sitt energibehov fra gjennom kraftfôr eller Champion Multi- grovfôret alene som trenger kraftfôr. For tilskudd. Både grovfôr og kraftfôr tilfører mange hobbyhester er derfor kraftfôr hesten næringsstoffer. Med nærings- unødvendig. stoffer menes karbohydrater, fett og proteiner. Alle disse næringsstoffene Hester som ikke får fôr fra Champions tilfører hesten energi, og brukes som blå serie må få Champion Multitilskudd. byggesteiner i kroppen. Hesten har et energibehov til vedlikehold, altså til å holde kroppsfunksjoner i gang og å opprettholde kroppstemperaturen. Dette kalles hestens vedlikeholdsbehov. Fysisk aktivitet øker hestens energibehov ut over vedlikeholdsbehovet. Det er store individuelle forskjeller i hesters energibehov. Kjønn og rase påvirker også energibehovet. Edle hesteraser har generelt et høyere energibehov enn nøysomme raser. HEST FOR TRIVSELENS SKYLD Den største veksten i hestepopulasjon skjer på landsbygda. Rundt 70 % av disse hestene benyttes til hobby og rekreasjon. Karakteristisk for hold av hobbyhest er at hestenes viktigste oppgave er å skape trivsel for eierne. Hestehold for trivselens skyld foregår selvfølgelig ikke bare på landsbygda. Mange har hester på ridesenter med samme fomål. Felles for hobbyhestene er at hesten ikke trenger å vise store sportslige prestasjoner.

FÔRINGSRÅD VOKSEN HEST • La grovfôr utgjøre en vesentlig del av rasjonen • Fordel fôrrasjonen på minst 3 fôringer i døgnet • La alle endringer i fôringen gå gradvis. Optimal tilpasning til nytt fôr bør skje over et tidsrom på 1-2 uker • Sjekk tenner regelmessig, og følg opp hestens parasittstatus ved å få analysert avføringsprøver • Gi hobbyhester som får lite kraftfôr tilskudd av vitaminer og mineraler • Champion Komplett og Champion Diamant er egnede kraftfôrvalg til hobbyhesten • Gi fri tilgang til Champion VM-blokk eller Champion Saltslikkestein

39


Fôringsråd

Fôring av konkurransehest Konkurransehester utsettes for store fysiske og psykiske påkjenninger. Riktig fôring gir konkurransehester de beste forutsetningene for å prestere maksimalt. Ved NMBU er det gjort forsøk der prestasjonene til fire hester ble testet etter 6 forskjellige kombinasjoner av fôringstidspunkt og innhold i rasjonen. Hestene ble fôret enten 2, 6 eller 10 timer før testing. De fikk enten grovfôr og havre, eller kun grovfôr i siste fôring før de ble testet. Hestenes prestasjoner ble vurdert ut i fra hvor raskt de løp over 2000 meter ved et gitt pulsnivå (80 % av maks). Det viste seg at hestenes prestasjoner ble forbedret når tidsintervallet fra fôring til testing økte. Det var også en gjennomgående tendens at hestene presterte bedre når de kun ble fôret med høy før de ble testet. Studiet fant ut at hovedårsaken til hestenes forbedring ligger i en redusert kroppsvekt ved testing. Dette gjør at hestene «løper lettere» ved samme anstrengelse (samme puls).

Hestene hadde også bedre væskebalanse når det gikk lengre tid fra siste fôring til testing. Forskningsresultater bør alltid testes i praksis på enkeltindivider før de eventuelt utprøves i en konkurransesammenheng. KRAFTFÔR BEGRENSES FØR START Det var helt tydelig at dersom siste fôring bestod av både kraftfôr (havre) og grovfôr, var prestasjonene dårligere enn om hestene kun fikk grovfôr. Dette er fordi blodsukkernivået øker kraftig etter et måltid med mye stivelse (korn og kraftfôr), dette vil føre til økt insulinproduksjon. Høy insulinproduksjon vil sørge for at blodsukkeret synker til et nivå som er lavere enn det var før tildeling av kraftfôr/havre.

VANN OG SALT Det er viktig at hestene har rikelig tilgang på vann i tiden frem mot konkurransen. De bør tilbys vann fra bøtter, og gjerne temperert – dette har vist seg å øke væskeinntaket. Konkurransehester har stort behov for salt, noe som med fordel kan blandes ut i vann. Lær hesten å drikke saltvann, og det vil bli lettere å få den til å drikke vann på nye steder. For å sette opp en riktig fôrplan bør hesten veies. Det kan lønne seg å søke hjelp, eller man kan benytte spesialutviklede PC-baserte fôringsprogrammer. Dette gir en vurdering av hestens behov og ser til at hesten får tilført rett energimengde og proteinnivå, samt de vitaminer og mineraler den trenger.

FØR KORTE, INTENSIVE KONKURRANSER

ETTER KONKURRANSE

• Hestene bør ikke fôres senere enn 6 timer før start

• Hesten bør få drikke seg utørst ved å bli tilbudt vann i flere omganger etter at den har fått roet seg ned litt

• Den siste fôringen bør kun være grovfôr • Begrens tilgangen til grovfôr under transport til banene, dersom dette ikke medfører at hesten blir veldig urolig

• Bruk helst temperert vann, gjerne tilsatt Champion Elektrolytter • Champion Spenst er et restitusjonsfôr som tilfører hesten væske og elektrolytter, og egner seg svært godt rett etter harde anstrengelser • Hesten bør ikke få grovfôr før den har roet seg helt (fare for spiserørsforstoppelse) • Begynn å gi kraftfôr i mindre rasjoner når hestene har fått i seg noe grovfôr

40


Fôringsråd

41


Fôringsråd

Fôring ved avl Alle oppdrettere har et mål om å avle frem sunne og friske hester som har gode forutsetninger for å bli en framtidig atlet.

ET GODT GRUNNLAG LEGGES TIDLIG Næringsbehovene for avlshopper varierer betydelig med hensyn til rase, vekt og bruk. De første 8 månedene av drektigheten vokser fosteret sakte, og bruker tilført energi på å utvikle indre organer. I denne perioden skal hoppa fôres etter hold, på samme måte som andre voksne hester i samme aktivitetsnivå. Mugg i fôr kan danne skadelige mykotoksiner som kan føre til abort, og man må derfor være ekstra påpasselig med at den drektige hoppa ikke får muggent fôr. De tre siste månedene av drektigheten vokser fosteret svært mye, og hoppa trenger ekstra tilførsel av både energi, proteiner, vitaminer og mineraler for å dekke fosterets behov i tillegg til sitt eget. Derfor anbefales det å gå over til Champion Oppdrett 3-4 måneder før forventet følling. Det er spesielt viktig å sikre et korrekt forhold mellom mineralene kalsium og fosfor (1,8:1). I denne perioden har avlshoppa høyere proteinbehov, særlig er det økt behov for aminosyren lysin som må dekkes. TIDEN RUNDT FØLLING De siste få ukene før følling har mange hopper dårlig appetitt. Det kan derfor være gunstig å tilby henne en større andel kraftfôr enn tidligere slik at hun får dekket sitt økede energi- og proteinbehov med en mindre mengde fôr. Champion Lusernepellets og Champion Luserne Omega-3 gir hoppa en kilde til både proteiner, fiber og kalsium den siste tiden før følling. Når melkeproduksjonen

42

kommer igang etter at hoppa har føllet, øker hennes energi- og proteinbehov kraftig. Mengden Champion Oppdrett må derfor økes gradvis de første fjorten dagene etter følling. Du kan lese mer om anbefalte mengder fôr på side 14. DET NYFØDTE FØLL Nyfødte føll er født helt uten beskyttelse mot infeksjoner. Råmelk inneholder antistoffer som er en viktig del av hestens immunforsvar, og det er livsviktig for føllet å få i seg råmelk rett etter fødsel. Føllet kan bare ta opp antistoffer fra råmelka i løpet av de første 12 timer. Dersom føllet ikke får i seg råmelk må veterinær kontaktes. Dessverre hender det en sjelden gang at hoppa dør under eller kort tid etter fødselen. Det er da viktig å sikre seg at føllet har fått tilstrekkelig råmelk fra hoppa eller nedfrosset fra andre hopper. Forsøk å skaffe en amme til føllet, noe som også er en fordel med hensyn til føllets sosialisering. Dersom det ikke lykkes å skaffe amme kan Salvana melkeerstatning til føll skaffes hos Felleskjøpet. Oppflasking av føll er en møysommelig oppgave, og du som eier et morløst føll må påberegne at føllet kommer å ta det meste av din tid de neste ukene. RASK TILVEKST Føllet vokser raskt de første tre månedene av livet, ca. 1 kg per dag. I denne perioden dekker hoppas melk alle føllets behov, men mange føll begynner å smake på hoppas fôr allerede ved 2-3 ukers alder. Dette er gunstig for en god ut-

Les mer om fôring av morløse føll og bruk av melkeerstatning på Felleskjøpets nettsider eller på http://tiny.cc/melkeerstatning

vikling av føllets fordøyelsessystem, men det tar tid før føllet har utviklet et godt opptak av næringsstoffene i fôret. BEITETIDEN Tidlig i sesongen er et godt beite vanligvis tilstrekkelig til å dekke hoppas næringsbehov. På sensommeren vil beitekvaliteten gå ned, samtidig som hoppas melkeproduksjon avtar og det kan være nødvendig med ekstra tilskudd av Champion Oppdrett både til hoppa og føllet. Da sikres føllet tilstrekkelig med vitaminer og mineraler i tillegg til nok energi og protein for å vokse. Dersom hoppa ikke får i seg nok proteiner fra et magrere beite sent på sommeren, vil hun tære på sin egen kropp for å kunne produsere nok proteinrik melk til føllet. Tilleggsfôring av hoppa med et proteinrikt kraftfôr den siste tiden på beite kan derfor forhindre at hun taper mye vekt. AVVENNING AV FØLL Føll avvennes vanligvis ved 5-6 måneders alder. Avvenningen er en kritisk periode for et føll. Føllet tas fra moren, noe som er en stressbelastning i seg selv. Hoppas melk inneholder antistoffer som gir føllet beskyttelse mot enkelte infeksjoner. Etter avvenningen er det føllets eget immunforsvar som må klare denne jobben, til tross for at føllets egen immunitet enda ikke er fullt utviklet. Føllet er spesielt utsatt for infeksjoner rundt avvenning. Har føllet hatt en riktig vekstutvikling og er godt rustet ernæringsmessig ved avvenning, er sjansene større for at


Fôringsråd

FÔRINGSRÅD AVLSHOPPER OG FØLL • Champion Oppdrett tas gradvis i bruk 3-4 måneder før ventet følling. De siste 3 måneder brukes kun Champion Oppdrett etter hold

føllet kommer seg vel gjennom denne perioden. Ved avvenning anbefales det at føllet spiser 0,2-0,3 kg Champion Føll per 100 kg forventet voksenvekt. Når føllet ikke lenger får melk fra moren bør mengdene kraftfôr trappes opp for å dekke føllets behov. Omkring en måned etter avvenning bør føllet få 0,3-0,4 kg Champion Føll per 100 kg forventet voksenvekt. Champion Føll er spesialtilpasset til denne perioden av hestens liv, men Champion Oppdrett kan også brukes. Les mer om Champion Føll på side 28. I tiden rundt avvenning skal føllet også lære seg å spise større mengder grovfôr, og det er en fordel å tilby fri tilgang til tidlig slått grovfôr.

• Avlshopper og unghester bør ha en grovfôrkalitet tilsvarende H2 eller bedre, med minumum 65 g fordøyelig råprotein per kg TS. Et lavt proteininnhold i grovfôret kan også kompenseres med andre proteinrike fôr, for eksempel Champions luserneprodukter, Champion Linomega eller Champion Soyapellets • Hoppa er ofte sulten så fort føllet er født, og hun kan gjerne tilbys både høy og kraftfôr kort tid etter fødselen • Det kan være lurt å fryse ned råmelk fra friske hopper med rikelig melkeproduksjon, og ha i tilfelle noen i ditt nærområde er uheldig og mister ei hoppe under fødsel

• Gi føllet tilgang til vann og grovfôr allerede ved 2-3 ukers alder • Fôrskifte hos føll er ugunstig da det kan gi redusert tilvekst med påfølgende kompensasjonsvekst. Sørg for å ha grovfôr slik at det samme partiet rekker fram til ny beitesesong • Første vinteren bør føllet få Champion Føll, eventuelt Champion Oppdrett • Tilpass fôringen etter hold, unngå overfôring. For rask tilvekst kan ha uheldige konsekvenser for føllets utvikling • Eksempler på fôring av avlshoppe og unghest, se fôrplaner side 14 og 28

43


Fôringsråd

Fôring av unghest Når føllet ikke lenger har tilgang på morens melk, begynner en ny og svært viktig periode i hestens liv. Vi må passe på så unghesten får alle byggesteinene den trenger for å bli en frisk og holdbar hest.

HØYT KRAV TIL KVALITET Ikke alle typer proteiner er like lett fordøyelige for hesten, og unghesten trenger spesielt lett fordøyelige proteiner for å vokse godt. De første månedene etter avvenning er det fremdeles gunstig for føllet å få noe melkeproteiner, og det trenger tilstrekkelig tilgang til aminosyren lysin. Begge deler er tilsatt i Champion Føll, siden korn og grovfôr naturlig har for lavt lysininnhold. Unghesten skal vokse mye, så det er viktig at den har riktig veksthastighet, og at den har tilgang til alle næringsstoffer den trenger underveis. Hester i vekst har et betydelig høyere proteinbehov enn voksne hester, og det er også viktig at aminosyresammensetningen er optimal. Det anbefales derfor at unghesten får et mer proteinrikt grovfôr enn voksne hester. I tillegg har unghesten et høyere mineralbehov enn hester som ikke lenger vokser i skjelettet. Champion Føll og Champion Oppdrett har et høyere proteininnhold enn fôr beregnet for voksne hester, og gir et godt grunnlag for en holdbar hest. GODT GRUNNNLAG FOR GOD HELSE Forskningsresultater har vist at det ikke er nok at hesten får tilstrekkelig kalsium i fôret, forholdet mellom kalsium og fosfor må også være riktig, og det samme gjelder forholdet mellom andre mineraler. Unghester som får for lite av enkeltmineraler er vist i forsøk å ha større sannsynlighet for å få vekstforstyrrelser

44

som løse biter i leddene (OCD). Mineralinnholdet i Champion Føll og Champion Oppdrett er nøye gjennomarbeidet for å sikre at unghesten får riktige mengder av alle mineralene når hesten får godt norsk grovfôr ved siden av. HVOR LENGE VOKSER HESTEN? Veksthastigheten til føllet er størst de første 2-3 månedene, da den gjerne vokser over en kilo om dagen. Etter hvert som unghesten blir eldre, vokser den saktere. Når hesten er ferdig med 2-års sesongen er den omtrent 2,5 år gammel, og ved denne tiden er veksthastigheten redusert til under 100 gram daglig. Alle hester har behov for proteiner til å bytte ut gamle celler, og ved 2,5 års alder har hesten et svært lite behov til vekst utover det proteinbehovet den har til å erstatte gamle celler. Det anbefales derfor at man fôrer hesten på lik måte som voksne hester når den begynner på 3-års sesongen. De aller fleste hester vil fremdeles vokse etter dette tidspunktet, men veksthastigheten er så lav at den ikke har et økt proteinbehov. Omtrent på denne tiden anbefales det å gå over til et fôr beregnet til voksne hester, for eksempel Champion Komplett eller Champion Energi. Hester som har unormalt mye vekst å ta igjen, for eksempel fordi den har vært syk, kan gjerne fortsette på Champion Oppdrett noe lenger. Det samme gjelder dersom hesten spiser et grovfôr med lavt proteininnhold.

MYE AKTIVITET Mye bevegelse og fri tilgang til godt grovfôr er viktig for god utvikling av unghesten. Dersom unghestene går i flokk bør man sørge for at alle får god tilgang til fôret, slik at hester som står lavt på rangstigen også får sin rasjon. Det er gunstig å binde opp hester i flokk mens de spiser kraftfôr, slik at ikke hester med høy rang i flokken får mer enn de med lav rang. Gamle rester av grovfôr bør fjernes slik at hestene ikke spiser det. HVOR MYE FÔR TRENGER UNGHESTEN? Det er stor forskjell i treningsintensitet på unghester. Enkelte hester trenes ikke i det hele tatt i denne perioden, og har da et betydelig lavere behov for energi enn unghester som er i full trening. Fôrmengden må derfor vurderes individuelt ut fra hold og trening. En tommelfingerregel for hvor mye kraftfôr unghesten trenger er å fôre like mye som man ville gitt hesten dersom den var ferdig utvokst, selv om den ikke veier like mye enda.


Fôringsråd

45


Fôringsråd

46


Fôringsråd

Fôring av våre seniorer I dag blir mange hester tatt så godt vare på at de beholder god helse til en høy alder. Hvordan merker vi at hestens behov er endret, og hvordan skal vi fôre senioren? Trenger en gammel hest et eget seniorfôr? Det er ikke en bestemt alder som bestemmer om hesten trenger en endret sammensetning av fôret. Hos noen merker man endringer før hesten har fylt 20 år, mens andre 25-åringer ikke har endringer som medfører at fôringen bør legges om. Så lenge senioren ikke viser noen tegn til redusert næringsopptak er det heller ingen grunn til å endre fôringen kun fordi alderen begynner å bli høy. Følg heller godt med på hesten slik at du raskt plukker det opp når den trenger tilpasninger, og spør gjerne din veterinær om hjelp om du er usikker! DÅRLIGERE TYGGEMULIGHET Det er vanlig at seniorhester har dårligere tenner enn da de var unge. Nedslitte tenner gir dårligere tygging, og større partikler i fôret som svelges, noe som fører til at fôret ikke utnyttes like godt. Mange seniorhester tygger for dårlig til å klare å få i seg nok fiber fra grovfôret. Dersom hesten tygger dårlig bør du tilby mykt og fint grovfôr som skal tygges lite. Champion Luserne Omega-3, Champion Lusernepellets, Champion Graspellets, Champion Spenst og Champion Betfiber er alle fiberrike fôr som kan erstatte deler av grovfôret. Når fôrene blir oppbløtt vil de trenge minimalt med tygging, og fiberstørrelsen er liten nok til effektiv fordøyelse. DÅRLIGERE FIBERFORDØYELSE Opptaket av enkelte næringsstoffer blir dårligere hos senioren. Hesten tygger altså ikke bare grovfôret dårligere, den fordøyer også fibrene i fôret dårligere. For å dekke hestens næringsbehov må man derfor gi seniorhesten mer lettfordøyelig fôr enn tidligere i livet. La gjerne hesten ha fri tilgang til grovfôr, men den trenger

likevel mer kraftfôr ved siden av enn den gjorde tidligere. Velg gjerne et lettfordøyelig og proteinrikt kraftfôr. Champion Gull har fått en varmebehandling som kalles mikronisering. Dette gjør fôret svært lettfordøyelig, og det egner seg godt til senioren. Champion Linomega og Champion Vital er andre fôr som egner seg godt på grunn av sitt høye fett- og proteininnhold. Det er også et alternativ å blande inn Champion Soyaolje i fôret, for eksempel i Champion Betfiber eller Champion Spenst. VITAMINER OG MINERALER Seniorhesten utnytter ikke alle vitaminer og mineraler like godt som tidligere. Det er spesielt fosfor den trenger mer av, mens kalsiumopptaket er omtrent som før. Champion Havre er et fosforrikt korn som også er lettfordøyelig, og kan gjerne være en del av seniorens rasjon, både som en fosfor- og energikilde. B-vitamin blir normalt produsert av mikroorganismer i hestens stortarm, men endringer i mikrofloraen fører ofte til at produksjonen ikke er like god som tidligere. Tilskudd med Champion B-vitamin kan da være til hjelp for hesten. MER TID TIL Å ETE En eldre hest faller ofte i rang i flokken, og får problemer med å få nok etetid dersom den går i en gruppe med «fri tilgang» til en enkelt fôrkilde. Siden senioren også ofte bruker lengre tid på å tygge fôret, kan dette gjøre at den ikke greier å spise nok grovfôr, selv om den i teorien har tilgang til fôr store deler av døgnet. Ta gjerne inn senioren fra gruppen den står i 1-2 ganger daglig, og la den få kraftfôr og grovfôr uten konkurranse og stress i et par timer eller over natten.

LANGSOMMERE TARMBEVEGELSER På grunn av at senioren har langsommere passasje av fôret gjennom fordøyelsessystemet, er den oftere utsatt for forstoppelseskolikk enn yngre hester. Mosjon øker passasjehastigheten, og det vil være til stor nytte for seniorens helse dersom den blir mosjonert så godt en gammel kropp tillater. Dersom ordinær trening ikke lenger er aktuelt for senioren, vil så lite som en daglig 10-15 minutters leietur virke positivt på fordøyelsessystemets bevegelser. Dersom man fôrer hestens kraftfôr oppbløtt vil også dette bidra til å tilføre hesten ekstra væske, og være med på å motvirke forstoppelser. CUSHINGS SYNDROM/PPID Enkelte eldre hester får problemer med hormonreguleringen, og utvikler det vi kaller Cushings syndrom eller Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID). For å stille denne diagnosen må du kontakte din veterinær. Sykdommen medfører dårlig regulering av insulinnivået, og hester med PPID har lett for å bli forfangne. De må derfor fôres restriktivt med lettfordøyelige karbohydrater (stivelse og sukker). Hesten kan gjerne tilbys energi fra lettfordøyelige fibre og fett, for eksempel Champion Diamant, Champion Spenst eller Champion Betfiber. Vær forsiktig med å la PPID-hesten gå på beite, spesielt tidlig på våren og sent på høsten når beitet inneholder mye sukker (fruktaner). Din veterinær kan foreskrive medikamenter som hjelper PPID-hesten godt, og dersom insulinnivået er under kontroll med medikamenter kan hesten fôres tilnærmet normalt.

47


Fôringsråd

Holdvurdering Det viktigste med enhver fôrplanlegging er å kunne vurdere hestens hold. Holdvurdering vil si at man avgjør om hesten er for tykk (godt hold) eller for tynn (dårlig hold). Når en hest har en passe vekt sier man at den er i normalt hold, noe som vil si at den har fått tilført rett energimengde i fôrrasjonen. Å VURDERE HESTENS HOLD Ved holdvurdering skal helheten på hesten vurderes ved å kjenne på de stedene som hesten lagrer fett på kroppen. Først og fremst vurderer man øvre del av ribbeinene, krysset, haleroten, manken, nakken og bak albuespissen. Det er viktig at man tar seg tid til å kjenne godt etter og vurderer hesten nøye, det er ikke tilstrekkelig bare å se på hesten for å vurdere om den er tynn eller tykk. HOLDSKALA Det er utarbeidet forskjellige typer skalaer for å gi hestene holdpoeng ut fra vurderingene man gjør. Det finnes to forskjellige skalaer som deler hestene inn i 6 kategorier, og en der man deler inn i 9. For beregning av fôrplanen har det liten praktisk betydning hvilke av skalaene man benytter, de er kun ment som

48

en rettesnor for å beskrive hvordan holdet endrer seg over tid. Det kan være vanskelig å avgjøre hva som er normalt hold, og det er også vanskelig å gi holdpoeng, det er glidende overganger mellom de forskjellige poengene, samt at det også kan være store raseforskjeller. Ulike personer vil ofte også vurdere holdet forskjellig, så det bør gjøres av samme person hver gang. Det viktigste man gjør ved holdvurdering er å bestemme seg for om man mener hesten er i normalt hold og at dagens fôrplan gir hesten rett energitilførsel, eller om man trenger å gjøre justeringer opp eller ned for å regulere hestens hold. Ofte er det slik at man også ønsker at hester som ikke konkurrerer veldig aktivt kan være i litt bedre hold enn de mest aktive hestene, selv om man vurderer begge til å ha et normalt hold. Hester som trenger å redusere holdet

kan man nedjustere energibehovet med 5-20 %, mens man kan oppjustere tilsvarende hos hester som trenger å øke holdet. Det er ingen enkel sak å vurdere hestens hold, det er i stor grad en treningssak, og man bør kjenne på flest mulig hester for å trene seg selv. Om man har muligheten til å følge med på noen hester som endrer hold får man en god følelse på hvordan det kjennes ut når hestens fettlagre endres.


Fôringsråd

Næringsstoffer Hesten trenger en rekke næringsstoffer for å kunne bygge og opprettholde en frisk og velfungerende kropp.

VANN Hesten trenger å få tilført 20-40 liter vann daglig. Anstrengende arbeid, melkeproduksjon og høy temperatur kan føre til et doblet behov. Vann er svært viktig for å transportere fôret gjennom fordøyelsessystemet, og for lite vann kan føre til forstoppelse. Hesten skal ha fri tilgang til rent og friskt vann av god hygienisk kvalitet. ENERGI Hesten trenger energi for å leve (vedlikehold) og til muskelarbeid, vekst, drektighet og melkeproduksjon. Treningsmengde, vekst og hestens størrelse påvirker energibehovet mest. Hestens energibehov beregnes som fôrenheter hest (FEh). KARBOHYDRATER Hesten får størsteparten av sin energitilførsel fra karbohydrater. Vi kan dele karbohydratene inn i fiber, stivelse og sukker. Fiber: Grovfôret er hestens største fiberkilde, men mange kraftfôr tilfører også hesten fiber. Les mer om fiber og innholdet i grovfôret på side 51-53. Stivelse: De fleste grovfôr har knapt målbare mengder stivelse, så hestens kilde til stivelse er oftest korn (kraftfôr). Jo mer kraftfôr som inngår i fôrrasjonen, desto viktigere er det å tildele fôret i flere fôringer for at hesten skal kunne nyttiggjøre seg mest mulig av fôrets næringsinnhold. Stivelsesinnholdet per fôring bør begrenses til maksimalt 1,5 g stivelse per kg kroppsvekt. Stivelsesinnholdet i Championfôrene er oppgitt i tabellen på side 62-63.

Sukker: Grovfôr inneholder normalt 10-12 % sukker. Les mer om sukker i grovfôr på side 52. En frisk hest utnytter sukker sukker i fôret godt. Til hester med fordøyelsesrelaterte utfordringer som for eksmpel insulinresistens/ EMS, PPID, krysslammelse, forfangenhet eller gjentatte kolikkproblemer bør man tilstrebe en rasjon med lite lettfordøyelige karbohydrater, stivelse og sukker samlet. Det holder altså ikke å kun se etter fôr med lavt sukkerinnhold, da stivelse brytes ned til sukkermolekyler i hestens fordøyelsessystem. Les mer om fordøyelsesrelaterte sykdommer på side 56-60. Det oppgitte sukkerinnholdet i Championfôrene i tabellen på side 62-63 beskriver innholdet av mono- og diaskkarider. FETT Hesten utnytter fett godt, men kan trenge litt tilvenningstid for å kunne fordøye større mengder fett. Det kan i blant være vanskelig å dekke energibehovet hos en hest som er i hard trening eller ei avlshoppe med høy melkeproduksjon, fordi hesten ikke orker å spise nok fôr. I en slik situasjon kan energitilførselen økes med et fettrikt fôr. Fett inneholder tre til fire ganger mer energi enn korn.

lett kan bli for lite av til vekst og muskelbygging. Lakterende hopper og hester under ett år trenger lett tilgjengelig protein med god aminosyresammensetning. Overfôring av protein gir ikke bedre muskelsetting, men fører til at overskuddet må skilles ut av hestens kropp gjennom nyrer og lever, og er en energikrevende prosess for hesten. I forhold til andre dyrearter er proteinbehovet relativt lavt hos voksne hester (ca. 80 gram per FEh). Ikke alt proteinet i fôret er tilgjengelig for hesten, og fôrets proteininnhold oppgis i form av fordøyelig protein, noe som gir et mål på mengden proteiner som kan tas opp i hestens kropp. VITAMINER OG MINERALER Størsteparten av hestens behov for vannløselige vitaminer dekkes oftest gjennom grovfôret, mens hesten må få tilskudd av de fettløselige vitaminene fra andre kilder (kraftfôr i Champions blå serie eller Champion Multitilskudd). Innholdet av mineraler i grovfôret har endret seg de siste tiårene, og det er sjeldent hesten får dekket hele mineralbehovet gjennom fri tilgang til grovfôr. Les mer om de viktigste vitaminene og mineralene på side 54.

PROTEIN Alle organer i hestens kropp inneholder proteiner, som er kroppens viktigste byggesteiner. Proteiner er bygd opp av 20 ulike aminosyrer, og fôrets proteininnhold er mer verdifullt jo høyere innholdet er av essensielle aminosyrer, det vil si aminosyrer som hesten ikke kan produsere selv. Lysin er en aminosyre det 49


Fôringsråd

50


Fôringsråd

Grovfôr Hesten er fra naturens side en plante- og gresseter. Grovfôr er derfor det viktigste fôret til hest. Høy, høysilage og surfôr er ulike måter å konservere grovfôr på. Det er i hovedsak innhold av vann som skiller de ulike typene. HØY Høy er gras tørket ned til maks 15 % vanninnhold (85 % tørrstoffinnhold), og kalles da lagringstørt. Høy som ikke er lagringstørt har økt fare for muggdannelse. Lagring av høy under fuktige forhold kan også gi muggdannelse i høyet. Hestens tradisjonelle basisfôr er høy av god kvalitet. Fôret skal være smakelig og ha minst mulig støv. Høyets næringsmessige kvalitet sikres gjennom innhøsting før blomstring. HØYSILASJE Gras fortørket til over 50 % TS pakket i baller er vanlig som grovfôr til hest. Ved rask og god pakking (12-16 lag plast) oppnås et smakelig og støvfritt fôr. Det gunstigste tørrstoffinnholdet ligger fra 55-75 %. Avhengig av utetemperaturen må en åpnet balle brukes i løpet av ca. 3-10 dager. Selv små skader i plasten gjør at fôret raskt får en forringet hygienisk kvalitet ved lagring. ENSILASJE (SURFÔR) Ensilert fôr er gras med et tørrstoffinnhold under 50 %, som pakkes lufttett slik at det foregår en gjæringsprosess. I prosessen blir fôret syrekonservert (med eller uten ensileringspreparater) og inneholder tilnærmet samme næringsstoffer som gras og høy. Ensileringsvæsker kan

tilsettes for å sikre en god ensileringsprosess og hygienisk kvalitet. Etter tilvenning kan de fleste hester fôres med ensilasje av god kvalitet. Kjennetegnet for kvalitetsensilasje er god smakelighet, gulbrun farge og behagelig, syrlig lukt. Dersom ensileringsprosessen mislykkes, for eksempel på grunn av tilførsel til oksygen under prosessen, blir fôret ubrukelig til konsum. HALM Halm brukes både som fôr og strø i store deler av Europa. Det lave næringsinnholdet i halmen er gunstig til hester som trenger å redusere holdet. Lavt næringsinnhold gjør det også mulig å tildele større mengder grovfôr slik at etetiden økes. Hester som står mye inne kan med fordel fôres med noe halm for trivselens skyld. Halm egner seg dårlig som eneste grovfôr, og det er viktig å være oppmerksom på den hygieniske kvaliteten. Ammoniakkbehandling (NH3 ) av halmen øker næringsverdien vesentlig, men dette krever god lufting før utfôring. Denne halmen egner seg dårligere som strø.

hestens behov godt. På sensommeren reduseres beitekvaliteten på grunn av nedbeiting og redusert næringsinnhold i graset. Da er det viktig å vurdere støttefôring. Spesielt viktig er dette for føll og hopper i tidlig laktasjon. Alle hester skal ha tilgang til saltstein på beitet. Mange beiter dekker heller ikke hestens øvrige mineralbehov, derfor anbefales også mineraltilskudd i beitetiden. HYGIENISK KVALITET I GROVFÔR Grovfôr til hest skal lukte friskt. Mye støv tyder på at fôret er muggent. Enkelte typer muggsopp danner mykotoksiner som kan være skadelige for hesten, og kan være årsak til redusert fôropptak, dårlig immunforsvar og sykdom. Mykotoksiner kan ikke luktes eller smakes, og hesten skal ikke tilbys muggent fôr. For avlshopper kan konsekvensen bli kasting av føll eller redusert melkeproduksjon. Les mer om hygienisk analyse av grovfôr til hest på http://eurofins.no. Her finner du også en del informasjon om de ulike analyseparameterne.

BEITE Beite er hestens naturlige fôr. Hesten må tilvennes beitet gradvis som ved alle andre fôrbytter. Tidlig i beitesesongen har beitet høy næringsverdi og dekker

ANBEFALTE GROVFÔRMENGDER PER DAG ABSOLUTT MINIMUM 1,2 kg TS per 100 kg kroppsvekt

ANBEFALT 1,5-2 kg TS per 100 kg kroppsvekt

Forskning viser at det er gunstig både for hestens trivsel og helse å få dekket mer enn minimumsbehovet for grovfôr.

Les mer om hvordan du regner ut hvor mye grovfôr din hest trenger på neste side.

51


Fôringsråd

Tolkning av grovfôranalyser En grovfôranalyse vil være til stor hjelp ved valg av kraftfôr og oppsett av fôrplan. Særlig energi- og proteininnholdet kan variere mye. Dette vil ha betydning for både mengde fôr og valg av fôrtyper. Grovfôrets fiberinnhold er også av betydning, da både for lite og for mye kan skape problemer i fordøyelsessystemet. Det har de senere årene også blitt mer fokus på sukkerinnholdet i grovfôret. Grovfôranalyse kan kjøpes hos Felleskjøpet. For mer informasjon, les på http://fkra.no eller http://tiny.cc/grovforanalyse

TØRRSTOFF Grovfôret består av tørrstoff og vann. All næring befinner seg i tørrstoffandelen. Dette er viktig informasjon i forhold til mengden fôr hesten bør få. Vekten av grovfôret hesten har behov for justeres ut fra tørrstoffprosenten. Se illustrasjon nederst på siden.

Energikonsentrasjon

ENERGI Energiinnholdet i fôret beregnes som fôrenheter hest (FEh), og danner grunnlag for klassifisering av grovfôret fra H1 til H5, der H1 er har høyest energikonsentrasjon. H1

> 0,62

FEh/kg TS

H2

0,58-0,62

FEh/kg TS

H3

0,52-0,57

FEh/kg TS

H4

0,46-0,51

FEh/kg TS

H5

< 0,46

FEh/kg TS

PROTEIN Proteininnholdet i gras har som regel sammenheng med høstetidspunkt i forhold til skyting, botanisk sammensetning og gjødsling. Proteinverdien oppgis som fordøyelig protein, det vil si hvor mye protein som kan utnyttes av hesten. Som hovedregel vil en voksen hest trenge grovfôr med proteininnhold mellom 40 og 65 gram fordøyelig råprotein per kg TS. Hvis grovfôrets proteininnhold er lavt (<40 gram fordøyelig råprotein per kg TS) kan det være nødvendig å supplere med proteinrike fôrtyper. Behovet for protein er høyere for unghester, lakterende hopper og drektige hopper siste 3 mnd. av drektigheten, grovfôr med 65-90 gram fordøyelig råprotein per kg TS egner seg godt til denne typen hester.

Svært høyt Høyt Middels Lavt Svært lavt

> 115 91–115 66–90 40–65 < 40

SUKKER Grovfôrlaboratorier kan benytte forskjellige sukkeranalyser. Normalt vil måleverdien “sukker” inneholde mono- og disakkarider. Normalverdier for sukker i grovfôr ligger mellom 100–120 g/kg TS. I ensilert fôr vil verdiene ofte være lavere. Enkelte laboratorier tilbyr også fruktananalyser. Det gjenstår mer forskning før man kan gi anbefalinger for fruktaninnhold i grovfôr til ulike typer hester. En frisk hest vil lett fordøye sukker fra grovfôret, også om innholdet er høyere enn normalverdiene. For mange hester er grovfôret den største sukkerkilden i rasjonen. Til hester med for eksempel insulinresistens (EMS), Cushing syndrom (PPID) eller krysslammelse bør man lete etter høypartier med sukkerinnhold under 100 g/kg TS. pH I ensilasje regnes en pH verdi under 4,2 som en vellykket melkesyregjæring. I høyensilasje vil ikke pH endres mye, og pH er derfor ikke en egnet parameter til vurdering av kvaliteten.

(Angitt i gram fordøyelig protein/kg TS)

ASKE NEUTRAL DETERGENT FIBER (NDF) Asken beskriver fôrets samlede mineralNDF er et mål på fiberinnholdet i grov- innhold. Verdier over 100 g/kg TS kan fôret. Til hest er det ønskelig med et NDF indikere at grovfôret er forurenset av innhold på 550–650 g/kg TS. jordpartikler. TREVLER Normalt trevleinnhold i grovfôr er ca. 300 g/kg TS. En grei regel er at hesten skal ha minimum 4 gram trevler per kilo kroppsvekt, og minst 3 av disse bør komme fra grovfôret.

Ved bytte til grovfôr med annet tørrstoffinnhold kan følgende formel benyttes:

kg dagens grovfôr × TS % i dagens grovfôr

MINERALER Det er stor variasjon i mineralinnholdet i norsk grovfôr. Fôrene i Champions blå serie har mineralinnhold tilpasset den normale variasjonen i norsk grovfôr. Unormalt mineralinnhold krever spesielle tilpasninger.

Figuren viser hvordan mengden fôr endrer seg med ulik tørrstoffprosent For at en hest på 500 kg skal få 1,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt fra grovfôret må den få 8,5 kg fôr når det er et tørt høy med 88 % TS, mens dersom den får et fuktig grovfôr med 30 % TS må den tildeles 25 kg fôr for å tilføre samme mengde tørrstoff. 25

kg fôr

25 kg

= kg nytt grovfôr TS % i nytt grovfôr

20

18,8 kg 15 kg

15 10 5 0

52

12,5 kg

17,5 11,3

= kg vann

8,5 kg 1,0

9,4 kg 1,9

10,7 kg 3,2

7,5

7,5

7,5

7,5

7,5

7,5

7,5

88 %

80 %

70 %

60 %

50 %

40 %

30 %

5,0

7,5

= kg tørrstoff

Tørrstoffprosent i grovfôret


Fôringsråd

Bruk av grovfôr i rasjonen til hest Minst halvparten av hestens energibehov bør dekkes gjennom grovfôret. For å gjøre forståelsen for grovfôrkvalitetens betydning litt mer praktisk og forståelig vises et eksempel. EKSEMPELHEST • Varmblodstraver • Hoppe • 500 kg • Middels hard trening

Vedlikeholdsbehov: 4,2 FEh (0,8 FEh per 100 kg kroppsvekt + 5 % for varmblodshest)

Anbefalt tørrstoffmengde fra grovfôret til en hest på 500 kg: 7,5 kg TS per dag.

+ 50 % tillegg for middels hard trening

Når man har et grovfôr med 60 % TS må hesten få 12,5 kg av fôret for å få 7,5 kg TS

= Totalt energibehov: 6,3 FEh

HER ER DET VALGT TO GROVFÔR MED LIKT TØRRSTOFFINNHOLD, MEN MED ULIKT ENERGIINNHOLD (H2 OG H4) H2 GROVFÔR

H4 GROVFÔR

Tørrstoff: 60 % Energi: 0,60 FEh/kg TS

Tørrstoff: 60 % Energi: 0,50 FEh/kg TS

12,5 kg gir hesten 4,5 FEh (7,5 kg TS x 0,60 FEh/kg TS)

12,5 kg gir hesten 3,75 FEh (7,5 kg TS x 0,50 FEh/kg TS)

Ved bruk av et H2 grovfôr får eksempelhesten dekket en stor del av energibehovet, men den har fortsatt behov for 1,8 FEh (6,3 FEh - 4,5 FEh) per dag.

Ved bruk av et H4 grovfôr vil eksempelhesten mangle 2,55 FEh (6,3 FEh - 3,75 FEh) per dag for å få dekket sitt behov.

DET RESTERENDE ENERGIBEHOVET KAN DEKKES PÅ TO MÅTER 1. Øke grovfôrmengden med 3 kg TS (1,8 FEh ÷ 0,6 FEh/kg TS) Dette vil si: 3 kg × 100 % TS = 5 kg fôr 60 % TS

2. Tildele 1,8 FEh fra kraftfôr og/eller grovfôr.

1. Øke grovfôrmengden med 5,1 kg TS (2,55 FEh ÷ 0,5 FEh/kg TS) Dette vil si: 5,1 kg × 100 % TS = 8,5 kg fôr 60 % TS

Det betinger at hesten spiser totalt 21 kg av dette fôret (totalt 12,6 kg TS, altså over 2,5 kg TS per 100 kg kroppsvekt). 2. Tildele 2,55 FEh fra kraftfôr og/eller grovfôr.

Dersom man velger å fôre hesten kun med grovfôr, må man sørge for at hestens vitamin- og mineralbehov dekkes ved å gi Champion Multitilskudd.

53 53


Fôringsråd

Vitaminer

Mineraler

Det finnes en rekke vitaminer, både vannløselige (B- og C- vitaminer) og fettløselige (A-, D-, E- og K-vitaminer). Det er viktig at hesten får dekket sitt behov for alle vitaminene. For de vannløselige vitaminene er det rapportert om gunstige effekter av å gi hesten mer enn minimumsbehovet, mens det for de fettløselige vitaminene kan være skadelige effekter av overdosering.

Mineralene deles inn i makro- og mikromineraler, ut fra hvor mye hesten har behov for av hvert enkelt mineral. Det er vanlig å tilføre hesten 5-25 % mer enn minimumsbehovet for de ulike mineralene. Det er likevel viktig at hesten får tilført en balansert mengde av de ulike mineralene, da økt opptak av et enkelt mineral kan påvirke opptaket av andre mineraler negativt.

VANNLØSELIGE VITAMINER

B

B-vitaminene har sin hovedoppgave i energiomsetningen og stoffskiftet i kroppen, samt oppbygging av hud og hov. Mikrober i hestens blind- og tykktarm produserer under normale forhold nok B-vitaminer til å dekke hestens behov. For enkelte av B-vitaminene er det påvist helsemessige fordeler ved økt inntak utover minimumsbehovet. Symptomer på B-vitaminmangel er blant annet dårlig matlyst, lavt energinivå, tørr og glansløs pels, dårlig hovkvalitet, anemi (blodmangel) og dårlige brunster hos hopper.

Kalsium utgjør ca. 35 % av skjelettet, og er nødvendig for normal muskelfunksjon. Hos unghest kan kalsiummangel gi unormal skjelettutvikling. Drektige og lakterende hopper har et økt behov for kalsium. Grovfôr er den viktigste kalsiumkilden til hest. Det er viktig å analysere mineralinnholdet i grovfôret, da dette kan variere mye. Overskudd kan begrense opptak av fosfor og enkelte mikromineraler som for eksempel sink, jern og mangan.

C

Fosfor utgjør ca. 15 % av skjelettet, og er viktig for energiomsetningen i kroppen. Mangel kan gi unormal skjelettutvikling, mens overskudd kan hemme opptaket av kalsium, jern og enkelte andre mikromineraler, samt føre til nedsatt fruktbarhet.

C-vitamin er en viktig antioksidant for kroppens celler. Opptak av jern og kroppens energiomsetning påvirkes også av dette vitaminet. Plantemateriale er rikt på C-vitamin, og som planteeter har hesten rik tilgang til dette vitaminet.

FETTLØSELIGE VITAMINER

A

A-vitamin deltar i celledelingen, og trengs derfor i størst mengder når celledelingen er rask, blant annet ved fosterutvikling og fornyelse av slimhinner. Mangel på A-vitamin kan påvirke appetitten, immunforsvaret, gi hudforandringer og nedsatt syn, men er ikke vanlig hos hest.

D

D-vitamin regulerer balansen mellom kalsium og fosfor i kroppen. Sollys er med på å aktivere D-vitamin i kroppen. Mangelsymptomer kan oppstå hos dyr som står mye inne, spesielt om det også er lite tilførsel av kalsium og fosfor. Mangel gir deformert og svakt skjelett hos unge dyr, mens eldre dyr kan få hovne ledd og bevegelsesvansker.

E

E-vitamin fungerer som en antioksidant i cellene og beskytter cellemembranene mot harskning. Det har også viktige funksjoner i immunforsvaret. En fettrik rasjon gir økt behov for E-vitamin. E-vitaminmangel kan gi muskelstivhet og dårlig fruktbarhet hos hopper. Mangel på E-vitamin er uvanlig hos hest.

K

K-vitamin er en viktig faktor for at blodet skal kunne koagulere. Mikrober i hestens fordøyelsessystem produserer vanligvis nok K-vitamin til å dekke hestens behov. Mangel kan oppstå etter antibiotikakurer som forstyrrer hestens mikrobeflora eller andre sykdomstilstander i fordøyelsessystemet. Symptomer på mangel er blødninger i muskulatur og i slimhinner.

54

MAKROMINERALER Kalsium (Ca)

Fosfor (P)

Kroppen inneholder ca. 0,05 % magnesium, og 60 % av dette finnes i skjelettet. Magnesium aktiverer en mengde ulike enzymer, og er nødvendig for normal muskelfunksjon. Magnesiummangel kan føre til muskelkramper. På grunn av god tilgang til magnesium i norsk grovfôr er det ikke vanlig med magnesiummangel på hester i Norge. Magnesium (Mg)

Natrium er svært viktig for kroppens væskebalanse og blodtrykk. Hesten taper mye natrium gjennom svette. Natriummangel fører til dehydrering, gir nedsatt appetitt og reduserer prestasjonene til konkurransehester. Overskudd av salt skilles ut gjennom urinen, men gir en unødvendig belastning av hestens nyrer. Natrium (Na)

Kroppen trenger kalium for å opprettholde tørstemekanismen, og er dermed viktig for å regulere væskebalansen. Mangel på kalium fører til nedsatt appetitt og tilvekst. For mye kalium kan gi dårlig opptak av natrium og magnesium. Kalium (K)

Hestens svovelbehov dekkes gjennom gode proteinkilder. Mangel kan gi nedsatt appetitt, mens overskudd kan gi diaré, rastløshet og muskelrykninger. Svovel (S)

I gruppen mikromineraler inngår Jern (Fe), Sink (Zn), Kobber (Cu), Mangan (Mn), Jod (I), Selen (Se) og Kobolt (Co). Hesten har behov for alle disse mineralene, men i mindre mengde enn av makromineralene. Som med makromineralene har hesten et minimumsbehov som må tilfredsstilles samtidig som overdosering kan føre til forgiftninger. For stort inntak av et mineral kan føre til nedsatt opptak av et annet mineral, og forholdet mellom mineralene er derfor viktig for hesten.


Fôringsråd

Hestens fordøyelsessystem Hesten har et fordøyelsessystem tilpasset beiting store deler av døgnet, og muliggjør god utnyttelse av en fiberrik rasjon. Mange og regelmessige fôringer, samt mosjon virker positivt på hestens helse og fordøyelsessystem. Derfor er det viktig å ha en forståelse for hvordan hestens fordøyelsessystem fungerer. MUNNEN Fôrets finfordeling begynner i munnen. Hesten har 24 jeksler (sidetenner) og 12 framtenner. I munnen blandes fôret med spytt som muliggjør svelging. Natriumbikarbonat i spyttet forhindrer en skadelig lav pH i magesekken. MAGESEKKEN Hestens magesekk er liten (ca. 10-15 liter). Dette fører til at hesten raskt fyller opp magen, og gjør at oppholdstiden i magesekken er kort. I magesekken varmes fôret til kroppstemperatur og tilsettes magesaft. Magesaft inneholder saltsyre som fører til en lav pH i magesekken, noe som er nødvendig for å forhindre sykdomsfremkallende bakterier. Magesyre produseres kontinuerlig uavhengig av fôrtilførsel. Derfor vil lange perioder med tom magesekk være uheldig. TYNNTARMEN Fra magesekken transporteres fôret videre i små porsjoner til tynntarmen. Hestens tynntarm er ca. 20 meter lang. Innholdet er tynntflytende og passerer gjennom denne delen av fordøyelsessystemet på få timer. Tynntarmen er svært viktig for fordøyelsen av lettfordøyelige karbohydrater, fett og proteiner. Tynntarmens vegg er i kontinuerlig bevegelse. Bevegelsen blander fôrmassen og transporterer den videre.

BLIND- OG TYKKTARM Hestens blindtarm rommer opp til 30 liter, og er et viktig fermenteringskammer. Tykktarmen rommer rundt 100 liter. Innholdet er mer tyktflytende og beveger seg sakte. Mikrobefloraen i blind- og tykktarmen gjør at hesten kan utnytte fiber godt. Mikrobene omdanner fiber til flyktige fettsyrer som hesten utnytter som energikilde. Disse abosorberes i hele tykktarmens lengde. Hesten bør derfor fôres med nok grovfôr slik at mikrobene trives. En god mikrobeflora sikrer også produksjon av vannløselige vitaminer. I den siste delen av tykktarmen trekkes væske opp og innholdet blir formet til hestepærer. Fôret bruker ca. 30 timer fra munnhule til endetarm. MIKROBENES BEHOV For at mikrobene skal trives er det viktig at ikke for mye lettløselig næringsstoff som stivelse og sukker slipper forbi tynntarmen. Ufordøyd sitvelse og sukker i blindtarmen vil gi en senkning av pH, og dermed feilgjæring. Dette resulterer i nedsatt utnyttelse av grovfôret og nedsatt produksjon av vitaminer. I verste fall kan diaré, kolikk eller forfangenhet bli resultatet. Varmebehandling av kornet forbedrer fordøyeligheten av stivelse i tynntarmen, slik at en større andel kan tas opp før det når mikrobene i blind- og tykktarm. Mikrobefloraen trenger tid for å tilpasse seg fôrets sammensetning. Optimal tilpasning til nytt fôr bør skje over et tidsrom på 1-2 uker.

FORDØYELSESORGANER Lever, bukspyttkjertel og tarmveggenes kjertler skiller ut fordøyelsesvæsker (galle og enzymer) som hjelper til med å bryte ned de lettfordøyelige næringsstoffene som sukker, stivelse, fett og proteiner, slik at de kan absorberes. Hesten bør gradvis tilvennes olje fordi den ikke har galleblære som et mellomlager for gallen. Dermed må galleproduksjonen få tid til å tilpasses mengden tilført fett.

For å sikre optimal fordøyelse av fôret er det viktig å: • Unngå stress. Transport, hard trening/konkurranse, sykdom o.l. kan påvirke hestens fordøyelse negativt • Unngå unødvendig høy kraftfôrandel • Unngå hyppige fôrskifter eller for kort tilvenningstid til nytt fôr • Sikre god hygienisk kvalitet på fôr og vann • Sikre god vanntilgang • Ha fôring til faste tider uten for lang tid mellom måltidene 55


Fôringsråd

Fôringsrelaterte sykdommer Begrepet fôringsrelaterte sykdommer brukes om problemer knyttet til feilfôring eller sykdommer som kan bedres med endret fôring. I de fleste tilfeller er det ikke en enkelt sykdom det dreier seg om, men et symptom som oppstår som følge av ugunstig fôring. Du bør alltid rådføre deg med din veterinær for å få stilt korrekt diagnose før du begynner med en spesialdiett.

Diaré/løs avføring Diaré er et symptom på sykdom som kan ha mange årsaksforhold og alvorlighetsgrader. Har hesten tynntflytende diaré, som kanskje også er illeluktende, har feber og er dehydrert må man tilkalle veterinær. Da har hesten trolig en infeksjon som krever rask behandling. Slike infeksjoner kan skyldes bakterier, virus eller forgiftninger. Infeksjonssykdommer som gir diaré er heldigvis ikke så vanlig. Mer vanlig er tynntflytende avføring uten tegn på alvorlig sykdom. Ofte er slike diaréer fôrrelaterte, men også parasittangrep kan gi liknende symptomer. Det er derfor viktig med oppfølging av hesten med avføringsprøver for parasittegg, eller med ormekur etter veterinærens anbefaling. Vær også nøye med å få sjekket hestens tenner jevnlig. I det bakre tarmavsnittet, blindtarm og tykktarm, finnes ulike mikrober som bryter ned den delen av fôret som ikke er tatt opp i tynntarmen. Når vi fôrer en hest korrekt, så fôrer vi slik at disse mikroorganismene trives godt. Mikrobefloraen hjelper hesten til god fordøyelse fordi de bryter ned ellers 56

ufordøyelige komponenter til næringsstoffer som kan absorberes. Dette mikrobemiljøet lar seg likevel lett forstyrre av for kraftig fôring, og det oppstår en ubalanse i baktarmen. En slik ubalanse fører til et fall i pH, tarminnholdet surgjøres. Symtomene du som hesteeier ser er vanligvis diaré eller kolikk (magesmerter). Løsningen blir å få mikrobene til å trives igjen. Dersom du fôrer med mye kraftfôr i forhold til grovfôr vil hesten også ofte få diaré. Det kan da hjelpe å gi hesten mer grovfôr og bytte til mer fiberrike kraftfôrtyper, for eksempel Champion Betfiber, Champion Spenst eller Champion Diamant. Fôr med dårlig hygienisk kvalitet kan være en annen årsak til diaré. Det er heller ikke uvanlig med diaré i forbindelse med for raskt bytte av fôr, både grovfôr og kraftfôr. Vær nøye med å gi hesten en gradvis overgang når du bytter fôr.

FÔRINGSRÅD FOR HESTER MED DIARÉ • Regelmessig fôring med så mange fôringer per dag som mulig • Tilstrekkelig mengde grovfôr med god hygienisk kvalitet • Rikelig tilgang på temperert vann, bruk gjerne bøtte • Gradvis og forsiktig fôrskifte • Gjærtilskudd (Champion Yea-Sacc) kan virke fordelaktig • Enkelte hester får mer stabil fordøyelse dersom de får høy enn om de blir fôret med ensilert grovfôr


Fôringsråd

HESTENS NORMALVERDIER Hvilepuls Respirasjon Temperatur

30-40 slag/min 15-20 pust/min 37,0-38,0 °C

Hestens puls og respirasjonsfrekvens øker ved smerter og sjokktilstander. Øket temperatur er oftest tegn på infeksjonssykdom. Normalverdiene kan variere fra hest til hest.

Noter deg din hests normalverdier noen dager når du er sikker på at den er frisk og i fin form, så har du et godt sammenlikningsgrunnlag til den dagen den ikke virker i form.

FÔRINGSRÅD ETTER KOLIKK

Kolikk Ordet «kolikk» er en samlebetegnelse for symptomer på buksmerter. Kolikk er med andre ord ingen egen sykdom. Milde kolikksymptomer er generell uro, hesten legger seg eller ruller seg. Hesten kan stå på en uvanlig måte, ser seg mot flanken eller viser hyppig forsøk på urinering. Hestens puls og respirasjon er ofte høyere enn normalt. Viser hesten symptomer som ligner kolikk, kan det også skyldes sykdom andre steder i kroppen. Eksempler på dette er sykdom i urinveissystemet, i leveren eller i kjønnsorganene. Også tilstander som forfangenhet og krysslammelse kan forveksles med kolikk. Når det gjelder kolikksymptomer som kan knyttes til en forstyrrelse i tarmsystemet, så kan det også her være mange årsaker med ulik alvorlighetsgrad. Disse kan deles inn i tre hovedårsaker: • Gasskolikk som følge av stor gassproduksjon i fordøyelsessystemet • Forstoppelse, oftest som følge av for lite væske i fordøyelsessystemet • Feilleier (tarmslyng), der deler av tarmen kommer ut av sitt naturlige leie og hindrer passasje av tarminnhold Ved lette kolikktilfeller kan det hjelpe dersom du beveger på hesten. Lei hesten i skritt i 15-20 minutter, og la den så hvile 15-20 minutter før du leier den en ny runde. Ved lette tilfeller kan kolikksymptomene gå over av seg selv. I de mer alvorlige tilfellene kreves det ettersyn av veterinær og eventuell behandling. Kontakt alltid veterinær dersom du mistenker kolikk, så får du gode råd for den aktuelle situasjonen. Alvorligere kolikktilfeller trenger rask veterinærbehandling, og det er viktig å finne ut

nøyaktig hvor problemet sitter. I de alvorligste tilfellene må det kanskje operasjon til og utfallet kan avhenge av hvor raskt hesten får behandling.

FOREBYGGING AV KOLIKK • Hesten skal alltid ha rikelig tilgang til rent vann, helst temperert. Gjør det fristende for hesten å drikke nok vann • Champion Betfiber er et kraftfôr som skal bløtlegges fordi det trekker til seg mye vann. Det er gunstig at det er mye vann tilgjengelig i fordøyelseskanalen • Gi tilstrekkelig med grovfôr, men vær forsiktig med mye halm (spesielt hvetehalm) som er tungt fordøyelig • Sørg for god hygienisk kvalitet på fôret. Vær spesielt oppmerksom på grovfôret da dette utgjør største andel av hestens fôrrasjon • Fôrendringer skal foregå gradvis. Dette gjelder både bytte mellom grovfôrpartier og bytte mellom ulike typer kraftfôr • Om hesten drikker lite vann kan kraftfôrrasjonen blandes ut i vann • Del opp fôrrasjonen i flere tildelinger per dag

Rådfør deg alltid med veterinær før hesten begynner å fôres igjen etter en kolikk. Fôrmengde og -type varierer ut fra hva som forårsaket kolikk hos din hest. Her er noen generelle råd: • Hesten skal ikke fôres før den virker frisk og det kommer normale mengder avføring. Den skal ikke ha noe fôr samme døgn som den har vært syk • Hesten skal hele tiden ha tilgang på vann, også mens den har kolikk. Frist den gjerne med vann tilsatt litt salt eller en liten mengde melasse. Enkelte hester drikker mer hvis du har en skvett eplejuice i vannet. Champion Elektrolytter kan også tilsettes i vannet • Når hesten virker frisk kan du starte med små mengder grovfôr, ca. ½ kilo høy om gangen i flere måltider • Champion Spenst og Champion Betfiber er gode startfôr for mange kolikkhester. Oppbløtt Champion Graspellets egner seg også godt, eller du kan gi oppbløtt Champion Lusernepellets, som tilfører hesten mer energi enn vanlig høy • Gulrot virker lett avførende for hesten, og kan gjerne være en del av dietten de første dagene etter et kolikktilfelle • Øk fôrmengden gradvis over flere dager. Ikke gi kraftfôr før du ser at det går greit for hesten å fordøye høy

57


Fôringsråd

Forfangenhet Forfangenhet er en sykdom som kan ha mange årsaker, ikke bare fôringsrealterte, og vises ved smerte i hestens høver. Typiske symptomer på forfangenhet er at hesten er stiv og nødig vil bevege seg. Symptomene på forfangenhet vises ofte bare i framhøvene, og det er da vanlig at hesten lener seg bakover for å avlaste frambeina. Infeksjoner, medikamenter, trykkskader, overvekt og hormonelle forstyrrelser kan gjøre hesten forfangen. Det er imidlertid forfangenhet utløst av fôr, og da gjerne vårgress vi oftest hører om. Denne formen for forfangenhet skyldes at det har oppstått en ubalanse i hestens blind- og tykktarm (se avsnittet om diaré). I hestens fordøyelsessystem er det hovedsakelig tynntarmen som skal fordøye og ta opp lettfordøyelige karbohydrater. Beitegress, og da særlig gress tidlig om våren, inneholder store mengder av lettløselige karbohydrater i form av ulike typer sukkerarter. Når det er kaldt i været, men samtidig mye sol, danner gresset mye av en gruppe karbohydrater som

Forandring i fôrets sammensetning, for eksempel i forbindelse med beite, kan også forstyrre mikrobepopulasjonen i baktarmen. Det kan oppstå en ubalanse i tarmen og videre et fall i pH. Den videre utvikling av forfangenhet består kort fortalt i at kjemiske forbindelser som produseres i baktarmen føres til høvene via blodet. Disse forbindelsene fører til at blodsirkulasjonen i høvene forstyrres og vev inni høvene skades. Det er viktig å huske at det er mange årsaker til at hesten blir forfangen, og ofte er det en kombinasjon av ulike årsaker som utløser forfangenheten. Dersom hesten viser symptomer på forfangenhet, ta raskt kontakt med veterinær for å avdekke årsaksforhold og for å få satt i gang riktig behandling av hesten.

FÔRINGSRÅD ETTER AKUTT FORFANGEHET • Begrens mengde av lettfordøyelige karbohydrater i rasjonen • Unngå svært stivelsesrike kraftfôr. Erstatt gjerne stivelse i hestens rasjon med fett og lettfordøyelig fiber, for eksempel Champion Ekstrem, Champion Diamant, Champion Spenst, Champion Betfiber og Champion Luserne Omega-3

GENERELLE RÅD FOR Å FOREBYGGE FORFANGENHET

FÔRINGSRÅD FOR HEST MED AKUTT FORFANGENHET

• Bruk lang tid på tilvenning til beite

• Ta hesten inn fra beite dersom dette er en mulig årsak til forfangenheten

• Champion Soyaolje kan gjerne brukes for å erstatte noe av energien fra kraftfôr

• Gi helst tørt høy, gjerne sent slått. Ikke gi kraftfôr så lenge hesten er akutt forfangen

• Champion Linomega og Champion Vital har et høyt fettinnhold og egner seg godt til hester som tåler lite stivelse

• Tilpass fôringen etter bruk av hesten. Brukes hesten mindre noen dager, bør man justere ned kraftfôrrasjonen tilsvarende • Begrens mengde stivelse i rasjonen • Erstatt gjerne stivelse i hestens rasjon med fett og lettfordøyelig fiber, for eksempel Champion Ekstrem, Champion Diamant Champion Betfiber og Champion Luserne Omega-3

58

kalles fruktaner. Disse kan fremkalle forfangenhet hos hesten fordi de ikke kan tas opp gjennom hestens tynntarm, men i stedet fermenteres av en ugunstig type bakterier i hestens baktarm. Ved denne fermenteringen dannes toksiner som et biprodukt.

• Gi gjerne hesten gjærkultur (Champion Yea-Sacc) for å fremme riktig flora i tarmen

• Utvis stor forsiktighet ved beiting. Unngå vårbeite og beiting etter nattefrost • Størst mulig del av hestens rasjon skal være grovfôr • Unngå overfôring og fedme


Fôringsråd

Krysslammelse/tying up Begrepet krysslammelse brukes for å beskrive hester som har symptomer på ømhet og smerte i muskulatur (særlig i krysset), oftest kombinert med kraftig svetting og anstrengt respirasjon. I alvorlige tilfeller har hesten så store smerter at den ikke er i stand til å bevege seg, derav navnet krysslammelse. I noen av disse tilfellene kan man også se en svært mørkfarget urin, noe som skyldes en massiv nedbrytning av muskelceller. I lettere tilfeller virker hesten bare stiv og uvillig, og en blodprøve vil avdekke unormalt høye muskelverdier (CK og AST). Hester (og andre pattedyr) har et lager av lett tilgjengelig sukker (glykogen) i muskelcellene til bruk ved harde anstrengelser. Hos hester som fôres med for mye lettfordøyelige karbohydrater uten å få brukt opp det overflødige, kan det bli lagret for mye glykogen i muskelcellene. Når hester som er disponerte for krysslammelse anstrenger seg etter å ha stått i ro vil noen av muskelcellene bli ødelagt av for mye biprodukter som dannes ved nedbryting av store mengder glykogen.

Krysslammelse er altså et symptom på Det er gunstig om mye av hestens energiat det foregår en ødeleggelse av muskel- behov kan dekkes av fett og lite av lettfibre i hestens kropp. Det finnes mange fordøyelige karbohydrater. navn på denne tilstanden og det er mange ulike årsaker til at en hest utvikler krysslammelse. Eksempler er treningsmengde, treningsform og ernæring, men hester kan også være genetisk disponert for å utvikle tilstanden. RasjonssammenFÔRINGSRÅD FOR HESTER setning og trening kan utløse sympUTSATT FOR KRYSSLAMMELSE tomene hos hester som er disponert for arvelige varianter av krysslammelse. • Gi et grovfôr med høyt Dette kan forklare hvorfor enkelte hester energiinnhold, gjerne med utvikler symptomene lettere enn andre sukkerinnhold under 90 g/kg TS hester. Diagnosen stilles ut i fra symptomer og en blodprøve. Det er viktig at • Fôrrasjon med redusert innhold en hest som har hatt krysslammelse av stivelse og sukker. Disse kan ikke får mer lettfordøyelige karbohyerstattes med fett (olje) drater (stivelse og sukker) enn den til • Champion Vital, Champion enhver tid kan bruke opp. Derfor er det Linomega, Champion Spenst ekstra viktig at disse hestene får redusert og Champion Diamant er godt kraftfôrmengden på dager de brukes lite. egnet til slike hester Det er gunstig å holde treningsmengden jevn fra dag til dag og å unngå dager helt uten mosjon. Hesten bør følges opp av veterinær for å fastsette hvor mye trening den tåler, samt hvordan dietten skal legges opp.

• Unngå stress, også i forbindelse med fôring • Vær forsiktig med beiting tidlig i sesongen

59


Fôringsråd

Magesår Magesår er et svært vanlig funn hos hester i hard trening. Opp mot 80 % av løpshester har magesår i varierende grad, men de aller fleste har få og overflatiske sår, og lite eller ingen symptomer på smerter. Symptomer på magesår kan være nedsatt prestasjon, redusert appetitt, vekttap, tørr og glansløs pels, diaré, kolikksymptomer, krybbebiting, sikling og skjæring av tenner. Magesår hos hest skyldes en etseskade på mageslimhinnen. Slimhinnen i hestens magesekk produserer magesyre kontinuerlig, og dersom magesekken blir stående tom over noe tid vil syren kunne danne sår. Hestens spytt inneholder bikarbonat som bufrer mageinnholdet slik at faren for magesår reduseres. Mange små måltider og mye grovfôr i dietten er viktige momenter for å unngå etseskader. Det er også viktig å minske alt stress for hesten, også stressende etesituasjoner.

FÔRINGSRÅD FOR HESTER MED MAGESÅR • Fordel rasjonen over minst 4 måltider per dag • Gi hesten så mye grovfôr som mulig • Begrens mengde stivelse i rasjonen (under 1 g per kg kroppsvekt per dag, under 0,2 g per kg kroppsvekt per måltid). Champion Spenst og Champion Diamant er fôr med lavt stivelsesinnhold • Champions luserneprodukter har en positiv effekt på pH i magesekken • Kreves det mer energi i dietten, gi hesten tilskudd med Champion Vital, Champion Linomega, Champion Betfiber eller Champion Soyaolje • Beite er fordelaktig • Unngå stress 60

Insulinresistens og Equint Metabolsk Syndrom Equint Metabolsk Syndrom (EMS) er en tilstand med insulinresistens, hvor fedme og forfangenhet oftest er en del av symptombildet. EMS sees hyppigere hos ponnier enn hos hester. Det kan være genetisk disposisjon for syndromet. De typiske hestene med EMS er såkalte lettfôrede hester, ofte med ”hingstenakke” og store fettdepoter rundt på kroppen. Ofte er det gjentatte tilfeller med forfangenhet som er årsaken til at en hest får diagnosen EMS. Når hesten spiser, øker blodsukkeret. Dette er normalt for både dyr og mennesker. Det er likevel viktig at sukkerinnholdet i blodet ikke er vedvarende for høyt eller for lavt. Derfor har kroppen mekanismer for å balansere blodsukkernivået. Hormonet insulin signaliserer at kroppen skal lagre det overflødige sukkeret i blodet. Kroppens celler kan bli motstandsdyktige mot insulin ved vedvarende overfôring med lettfordøyelige karohydrater. Dette kalles insulinresistens. Cellene får da redusert evne til å lagre sukker som glykogen. For lav insulinproduksjon kalles diabetes. Dette er en sjelden sykdom hos hest. For å bedre helsetilstanden til hester med EMS er det viktig å redusere holdet. Øk hestens mosjon og begrens energiinntaket. Hesten bør ikke få mindre enn 90 % av vedlikeholdsbehovet for energi. For rask slanking vil føre til en høy andel fettsyrer i blodet, noe som igjen kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser (fettlever) for hesten. Du må regne med at det tar flere måneder å slanke hesten til ønsket hold. For hester med EMS vil en diett med kun grovfôr balansert med Champion Multitilskudd være den beste løsningen fram til hestens vekt er innenfor det normale. Når hesten skal fôres videre bør du bruke fôrtyper med lite lettfordøyelige karbohydater.

FÔRINGSRÅD VED INSULINRESISTENS/EMS • Øk mosjon • Reduser energiinntaket, ta gjerne bort alt kraftfôr. Vitaminer og mineraler dekkes gjennom Champion Multitilskud • Har hesten behov for kraftfôr, velg et kraftfôr med lavt stivelsesinnhold, for eksempel Champion Diamant eller Champion Spenst • Velg gjerne et grovfôr med lavt sukkerinnhold (< 90 g/kg TS) • Vær forsiktig med bruk av frukt, melasse og brødvarer • Tilvenning til beite tidlig i sesongen må skje gradvis. Begrens tiden hesten har på beite • Slank hesten gradvis


Fôringsråd

61


Næringsinnhold

Næringsinnhold i Championpr ENERGI

OPPDRETT

HAVRE

BETFIBER

GULL

EKSTREM

TEMPO

DIAMANT

FØLL

SPENST

LUSERNE OMEGA-3

LUSERNEPELLETS

GRASPELLETS

VITAL

LINOMEGA

PREMIUM

KOMPLETT

BASIS

pellets

pellets

pellets

korn

pellets

müsli

pellets

müsli

müsli

müsli

müsli

gress

pellets

pellets

pellets

pellets

Fôrenheter FEh/kg

0,88

0,98

0,88

0,8

0,98

0,98

1,1

0,93

0,88

1

0,95

0,8

0,54

0,59

1,2

1,1

Råprotein %

9,5

10

17

9

8

9

10

9,1

11

18,5

11

14,5

15,5

14,5

14

22

Form

Fordøyelig råprotein %

7,2

7,5

13

6,8

6,3

7,5

7,5

7

8,5

14

8,5

9,5

10

9,5

10

17,5

Fett %

3,5

5,2

4,5

3,5

4,7

4

12,6

8,1

10,7

4,6

7,1

12

3,5

3

19

20

Fiber %

9

6,4

8,3

11,5

17,5

5,9

7,4

10,2

20

4,5

28,5

25

30

28

9

12

Stivelse %

28

30

17

40

0

36

19

29

4

25

4,5

0,5

0

0

16

9

Sukker %

6

7

7,5

1,5

8

5

8

5

8

8,5

5

6,5

4

6,5

6

3

Lysin g/kg

4

4,4

9

4,3

4,5

4

4,6

3,5

4,2

10

5,2

6,2

5,4

5,1

5,5

10

Kalsium g/kg

8

12

16

0,6

5,8

12

12,5

14

13,6

25

5

10

10

8

15,5

6

Fosfor g/kg

4

6

8

3,1

2,3

7

5,5

8

5,5

10

2,6

3

2,5

2,9

17

5

Magnesium g/kg

2,5

3,5

2,4

1

2,4

4

3,5

5

4,4

2,1

2,1

2

1,7

2,1

1

3

Natrium g/kg

6

10

4

-

9

10

10

15

14

4

10

1

0,7

2,3

4

0,5

Tilsatt salt (NaCI) g/kg

15

25

10

0

20

25

25

35

30

10

25

0

0

0

10

0

Jern mg/kg

112

160

160

-

-

160

160

200

250

136

-

-

-

-

-

-

Kobber mg/kg

39

55

55

-

-

55

55

65

80

47

-

-

-

-

-

-

Mangan mg/kg

70

100

100

-

-

100

100

55

70

85

-

-

-

-

-

-

Sink mg/kg

130

188

188

-

-

188

188

240

300

160

-

-

-

-

-

-

Selen mg/kg

0,46

0,66

0,66

-

-

0,63

0,66

0,72

0,9

0,6

-

-

-

-

-

-

Kobolt mg/kg

0,3

0,4

0,4

-

-

0,4

0,4

0,5

0,6

0,3

-

-

-

-

-

-

Jod mg/kg Vitamin A IE/kg

0,8

1,2

1,2

-

-

1,2

1,2

1,8

2,2

1

-

-

-

-

-

-

4900

7000

7000

-

-

7000

7000

7200

9000

4900

-

-

-

-

-

-

Vitamin D IE/kg

520

740

740

-

-

740

740

880

1100

1900

-

-

-

-

-

-

Vitamin E mg/kg

440

630

630

-

-

630

630

790

900

440

-

-

-

-

300

1000

Vitamin B1 mg/kg

12,2

17,4

17,4

-

-

17,4

17,4

20,0

25

20

-

-

-

-

-

-

Vitamin B2 mg/kg

5,25

7,5

7,5

-

-

7,5

7,5

8

10

29

-

-

-

-

-

-

Vitamin B6 mg/kg

3,2

4,5

4,5

-

-

4,5

4,5

6,5

8,0

27

-

-

-

-

-

-

Vitamin B12 mg/kg

0,04

0,05

0,05

-

-

0,05

0,05

0,06

0,08

0,12

-

-

-

-

-

-

7

10

10

-

-

10

10

8

10

127

-

-

-

-

-

-

Folinsyre mg/kg

3,5

5

5

-

-

5

5

6

7,5

10

-

-

-

-

-

-

Biotin mg/kg

0,7

1

1

-

-

1

1

1,2

1,5

1,5

-

-

-

-

-

-

Vitamin C mg/kg

50

150

150

-

-

150

150

180

225

150

-

-

-

-

-

-

Anbefalt mengde per 100 kg*

0,5-0,6 kg

0,4-0,5 kg

0,4-0,5 kg

0-1 kg

0-0,4 kg

0,4-0,5 kg

0,4-0,5 kg

0,350,45 kg

0,250,35 kg

0,4-0,5 kg

0,1-0,2 kg

0-0,4 kg

0-0,4 kg

0-0,8 kg

0-0,4 kg

0-0,3 kg

Egenvekt kg/liter

0,7

0,7

0,7

0,55

0,7

0,65

0,7

0,4

0,45

0,65

0,35

0,15

0,65

0,65

0,7

0,7

Niacin mg/kg

62

*Anbefalte mengder av fôr i Champions blå serie er oppgitt per 100 kilo kroppsvekt, og er daglig fôrrasjon som skal fordeles på minimum to, helst flere fôringer per dag. Den anbefalte mengden vil dekke hestens behov for vitaminer og mineraler, men enkelte hester har lavere energibehov og skal derfor tildeles mindre enn anbefalte mengder. Disse hestene må få vitaminog mineralbehovet dekket med Champion Multitilskudd. Oppgitte verdier for vitaminer og mineraler gjelder tilsatte mengder.

*Anbefalte mengder av fôr i Champions grønne serie er oppgitt per 100 kilo kroppsvekt, og indikerer hvor mye som kan tildeles per dag. Tildelt mengde skal tilpasses etter hestens hold og aktivitet, men bør ikke overstige det oppgitte. Oppgitte verdier for vitaminer og mineraler i disse fôrene er basert på tabellverdier av naturlig bidrag fra råvarene. Noen av fôrene har enkeltvitaminer eller -mineraler tilsatt for å beskytte eller balansere fôret.


Næringsinnhold

roduktene NY

SUKKERINNHOLD I FÔRET Sukkerinnholdet i Championfôrene er nå også oppgitt i tabellen. Sukkeret oppgitt er mono- og disakkarider i fôret. Les mer om anbefalinger for sukker til hest på side 49.

HE

MIKRONISERT MAIS

SOYAPELLETS

MULTITILSKUDD

MULTITILSKUDD

SOYAOLJE M/E-VIT

OMEGA-3 OLJE

KALSIUMTILSKUDD

SALTSTEIN

VM-BLOKK

ELEKTROLYTTER

B-VITAMIN

BIOTIN

YEA-SACC

T!

FÔRTILSKUDD

flak

pellets

pellets

pulver

flytende

flytende

pulver

blokk

blokk

pulver

flytende

drops

pulver

1,05

0,98

0,4

0,1

3,2

3,2

0

0

0,02

0,7

0

1

0,87

7,5

45

4

0,3

0

0

0

0

1

0,6

0

1,6

15

0,2

0

0

0

0

0,8

0,4

0

1,2

11,5

95

95

0

0

1

5,5

0

20

15

5

35

3,2

4

1

3

1

2

5

3,5

0,2

0

0

0

0

2

0

0

50

32

60

1

10

0

0

0

0

0

0,6

0

0

4,5

44,7

1,5

11

2,5

1

0

0

0

0

4

53

0

45

3,4

2,2

27,5

1,4

0

0

0

0

0

0,4

0

0

0,7

3,2

0,5

2,6

100

140

0

0

370

1

145

12

0

0

1

2,5

6,5

72

120

0

0

0

0

50

0

0

0

2,6

1

2,8

32

26

0

0

4,3

1

40

3

0

0

1

0,1

0,6

20

34

0

0

0,2

385

105

100

1

0

-

0

0

50

85

0

0

0

990

270

250

0

0

0

-

-

2460

4100

0

0

0

200

1500

0

0

0

-

-

-

840

1400

0

0

0

400

1200

40

0

300

-

-

-

1530

2550

0

0

0

200

3000

175

0

-

-

-

-

2830

4800

0

0

0

800

4000

225

0

3000

-

-

-

10,2

17

0

0

0

4

15

1,6

0

-

-

-

-

6

10

0

0

0

8

10

2,9

0

-

-

-

-

18

30

0

0

0

25

45

5

0

-

-

-

-

107000

178500

0

85000

0

0

100000

0

0

0

-

-

-

11300

19000

0

5000

0

0

20000

0

0

0

-

-

-

9600

16000

1000

330

0

0

5000

6000

0

100

-

-

-

260

450

0

0

0

0

-

0

3000

50

-

-

-

120

200

0

0

0

0

-

0

6000

150

-

-

-

100

165

0

0

0

0

-

0

5000

1000

-

-

-

0,8

1,3

0

0

0

0

-

0

20

0,5

-

-

-

270

250

0

0

0

0

-

0

30000

1000

-

-

-

150

130

0

0

0

0

-

0

1000

0

-

-

-

15

25

0

0

0

0

-

0

200

2000

-

-

-

270

450

0

0

0

0

-

5000

0

0

-

0-0,45 kg

0-0,2 kg

0-45 g

0-35 g

0-1 dl

15 ml

0-30 g

0-30 g

0-30 g

10-30 g

2-4 ml

2g

15-35 g

0,6

0,7

0,8

1,1

1

1

1,1

-

-

0,8

-

-

0,75

*Champions tilskuddsprodukter har mange bruksområder, og dermed et ganske bredt område for anbefalt dosering, avhengig blant annet av hvor mye hesten får tilført fra andre kilder. Les mer om dosering av de ulike produktene på innleggseddelen eller etiketten. Verdier for vitaminer og mineraler gjelder tilsatte mengder. Ruter merket med ‘-’ betyr at det gjeldende næringsstoffet ikke er tilsatt, men fôret kan ha naturlig bidrag fra noen av råvarene. Ruter merket med ‘0’ betyr at fôret ikke inneholder det gjeldende næringsstoffet.

Vi vet at mange er opptatt av å ta vare på miljøet, og det er vi også! Felleskjøpet er medlem av «Grønt Punkt», og støtter gjennom dette tiltak som gjør det lettere å resirkulere emballasjen. Alle Championsekkene, både basis- og premiumsekker, kan resirkuleres. Vi har valgt å bruke resirkulerbart plastmateriale i våre premiumsekker fordi dette materialet gjør holdbarheten på fôrene bedre, og det blir mindre matsvinn. Hjelp oss å ta vare på miljøet ved å levere alle sekker til resirkulering!

Tabellen viser typiske verdier for næringsinnholdet i Championproduktene per 01.02.2020. Mindre avvik kan forekomme. Championfôrene er under konstant utvikling, og vil bli justert for å passe optimalt til gjennomsnittlig mineralinnhold i norsk grovfôr for hver grovfôrsesong. Se innleggsseddelen/etiketten på ditt produkt for eksakte verdier.

63


Norges mest solgte hestefôr I denne brosjyren kan du lese mer om alle Championfôrene, og du kan lære mer om fôring av hester med spesielle behov, for eksempel hester som er i vekst, hester i konkurranseform, seniorhester og hester med sykdom i fordøyelsessystemet. Felleskjøpet har sitt eget FoU-selskap (FKF) som har stått bak utviklingen av alle Championproduktene siden starten i 1993. FKF driver omfattende forskning på ernæring av alle våre husdyr, også hest. Vi slår oss ikke til ro med at produktene vi har i dag er gode, men vi jobber hele tiden med forbedringer. Vi gjør egne forsøk og følger nøye med på internajonal forskning slik at vi hele tiden kan forbedre våre Championprodukter. Vi er stolte av Champion som daglig metter norske hester! Hestefôret som er utviklet og produsert av de beste råvarene, nøye tilpasset norsk grovfôr. Takk for at du velger Champion til dine hester. – Norges mest solgte hestefôr

Felleskjøpet Agri – Tlf.: 72 50 50 50 – http://felleskjopet.no/champion Felleskjøpet Rogaland Agder – Tlf.: 51 88 70 00 – http://fkra.no/kraftfor/hest

64

Profile for Felleskjøpet Rogaland Agder

Champion - alt du behøver å vite om fôring av hest!  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded