Magasin Idre Himmelfjäll 2020-2021

Page 1

2020/2021

RES TRYGGT TILL IDRE HIMMELFJÄLL

SVERIGES NYASTE SKIDANLÄGGNING – den första på 30 år!

GÖR SOM

Frida Hansdotter – bygg din egen fjälldröm


Varmt välkommen till idre Himmelfjäll!

F F

ör över 30 år sedan besökte Idre Himmelfjälls grundare (min företrädare som VD fram till våren 2017) Staffan Derning berget Hemmeråsen i Idre för första gången. Besöket gav ett första omvälvande intryck av berget, naturen, omgivningarna och människorna som fastnade i själ och hjärta. Ett intryck som förvandlades till en dröm och en vision om att utveckla Hemmeråsen till att bli Idre Himmelfjäll! Den 17 december 2019 hade jag personligen glädjen att få inviga Idre Himmelfjäll som Sveriges första nya skidanläggning på över 30 års tid. Våra första 18 nedfarter och 8 liftar tillsammans med restaurangverksamheten, skidboden, skidskolan och flera aktivitetsföretagare på anläggningen var då äntligen en efterlängtad verklighet. Nu väntar vår andra vintersäsong från den 19 december 2020 till och med 11 april 2021.

för situationen som påverkar vår verksamhet kraftigt inför vintersäsongen. Vi har gjort olika anpassningar och åtgärder i samtliga våra verksamheter för att bidra till en säker semester för oss alla vintern 2020/21. Läs gärna mer om detta och vad du ska tänka på idrehimmelfjall.se. Ni som besökte oss förra vintern kan konstatera att vi nu finslipat underlaget i många av våra befintliga pister den senaste sommaren Vi har också öppnat en ny röd nedfart under stolbanan. Passa dig för Stortrollet som bor i närheten av den nya backen. Vid skidboden är vi glada och stolta över att vi fått en helt ny toppmoderna automatisk skidslip. Detta både höjer och säkerställer kvaliteten på våra hyrskidor och för dig som vill lämna in dina egna skidor för en rejäl ”uppfräschning”.

Intresset för svenska fjällen är verkligen på rekordnivåer. Aldrig tidigare har begrepp som ”Hemester” och ”Svemester” varit mer inne samtidigt som Svenska fjällen och Idre är mer ”rätt” än någonsin tidigare.

I pisterna har det tillkommit flera grillplatser för den som vill ta med egen matsäck ut i backen. I vår tillfälliga restauranghall vid Topphedenbacken är jag mycket glad och att kunna presentera Knodde som ny restaurangansvarig. Knoddes högrevsburgare är ett begrepp i Siljansregionen där många av hans kunder åker många mil för att uppleva dessa.

Intresset från investerare och familjer som vill bygga en egen stuga i fjällen är också rekordstort. Från midsommarhelgen har vi haft flera intressenter per vecka för ett besök för en individuell visning av en tomt på Idre Himmelfjäll. Boka gärna din egen tomtvisning i samband med ert besök med vår säljare av tomter, Peter Höögs.

Parallellt med den tillfälliga restauranghallen i Topphedenbacken är jag mycket glad över det pågående bygget av restaurang och reception som ska vara klart inför nästa vinter 2021/22.

Idre Himmelfjäll som liten nystartad skidanläggning, med ett relativt stort alpinsystem med 8 liftar och boende i stugor där nästan samtliga av våra gäster reser hit med egen bil, betraktas av många som en säker semesteranläggning denna vintersäsong. I sammanhanget måste vi tyvärr nämna situationen i världen med pandemin, Covid-19. Vi har en enorm respekt

I våra stugbyar växer det upp det ena vackra huset efter det andra. Det är verkligen en upplevelse att promenera igenom stugbyarna och se det ena fina huset efter det andra. välkommen till en härlig vintervecka hos oss på idre himmelfjäll. Ta hand och dig och de dina! Torbjörn Wallin, VD

ANSVARIG UTGIVARE Magasin Idre Himmelfjäll ges ut av Idre Himmelfjäll AB

FOTO Nisse Schmidt, Peter Daun, Axel Adolfsson

UPPLAGA 40.000 ex

ÖPPET 19 december 2020 – 11 april 2021

PRODUKTION OCH ANNONSER Fjällposten Reklam & Media, Idre TRYCK Stibo Dela gärna med dig av dina finaste minnen. Här håller du även koll på det senaste.

2 | IDRE HIMMELFJÄLL

KONTAKTA OSS IDRE HIMMELFJÄLL RESORT AB Box 127 | 790 91 IDRE Telefon 0253-402 00 info@idrehimmelfjall.se idrehimmelfjall.se KOORDINATER Latitud N 61° 54’ 10” Longitud E 12° 46’ 57” Decimal (WGS84): 61.902928, 12.782592

ÖSTERSUND SVEG

IDRE HIMMELFJÄLL

MORA

STOCKHOLM

GÖTEBORG

MALMÖ

AVSTÅND Sveg 13 mil Mora 15 mil Östersund 26 mil Oslo 33 mil Stockholm 46 mil Göteborg 58 mil Malmö 87 mil Köpenhamn 93 mil


Aguilavägen 8 Hus: Isabelle Special

FJÄLLSTUGOR Har du idéer? Vi är vana vid åsikter...

Lyranvägen 2 Hus: Sara

Deringbacken 5 Hus: Emelie + garage

Topphedenbacken 16 Hus: Anna-Lisa

Virgovägen 4 Hus: Isabelle Special

Även om vi bygger är det ditt hus. Vi har anpassat vår produktion så att vi enkelt kan ta med dina önskemål. Ett exempel är att vi bygger så långt du själv vill – stommonterat att arbeta vidare på insidan med eller helt inflyttningsklart. Några andra exempel är: Ska storstugan ha ryggåstak? Behöver loftet höjas? Ska vi ha glasveranda? Eller altan? Skulle inte huset varit lite längre? Riktigt trägolv - det ska vi väl ha? För att du lättare ska se hur ett val förändrar slutresultatet uppdaterar vi fortlöpande din husritning. Väljer du Jularbostugan är det du som utformar och vi bygger - så klart du vill ha det! Våra hus hittar du på jularbostugan.se. Vill du åka runt och kika så kan du få adresser till några av det hundratal hus vi byggt i fjällen.

Vintergatan 2 Hus: Emil spec. + Isabelle

så klart du vill ha det! 0226 - 181 41 jularbostugan.se

Himmelsfjäll A4 2011.indd 1

2020-11-10 15:57:4


MARTIN OCH ANN-CHARLOTTE

Bygger för framtiden på Idre Himmelfjäll Det är lite av byggboom på Idre Himmelfjäll. Över 100 fritidshus och lägenheter färdigställs inför den här vintern. Lika många till väntas byggas under nästa år. Fullt utbyggd kommer det om 20 år finnas 20 000 bäddar fördelade över hela västsluttningen på Idre Himmelfjäll.

Ö

verallt runt Idre Himmelfjäll växer det upp små, större och riktigt stora hus. Martin och Ann-Charlotte Luszczewski är verksamma i företaget Aedifico Bygg AB. De arbetar som bostadsutvecklare med fullt fokus på Idre Himmelfjäll. Inför den här vintern har de byggt två stora och påkostade hus med tillsammans åtta bostadsrätter i bästa läge. – Bostadsrätterna togs väldigt väl emot och är redan sålda. Det känns väldigt roligt att vara först ut med bostadsrätter på Himmelfjäll, säger Martin. – Vi fortsätter nu med nästa etapp i Jupiterområdet och har redan påbörjat arbetet med ytterligare 24 lägenheter i bostadsrättsform. Inför vintern färdigställer vi marken för nästa etapp och till våren reser bolaget de första två av totalt sex hus. – Vi klarade av att hålla vad vi lovade med de här husen som nu är klara. Nu går vi vidare och målsättningen är att ha åtta lägenheter inflyttningsklara till nästa jul och ytterligare 16 lägenheter klara under 2022. Martin och Ann-Charlotte har tidigare tillbringat många semesterveckor på Idre Fjäll och kom för flera år sedan i kontakt med Staffan Derning, Idre Himmelfjälls grundare. – Vi fick direkt en mycket bra kontakt, först med Staffan och sedan med nuvarande styrelse med Torbjörn Wallin i spetsen. Vad är det då som lockar med att investera på Idre Himmelfjäll? – Här finns möjligheter för utveckling som vi inte kan se någon annanstans i fjällvärlden.

4 | IDRE HIMMELFJÄLL

– Vi tror på Idre Himmelfjäll som anläggning och på Idreområdet. Här kan vi erbjuda fjällbostäder i ” Trippel-A” lägen till förmånligare priser än på de redan etablerade fjällanläggningarna. Långsiktigt tror vi att Himmelfjäll och Idre kommer växa rejält. – Det finns många kvalitéer här och nu börjar även ”marknaden” se detta. Vår målsättning är att bygga exklusiva bostäder och samtidigt skapa värden för bostadsköpare. Dels genom värdeutveckling och dels genom möjligheten till uthyrning av sin fjällbostad. Det som även talar för fjällvärlden i stort är det ökande intresset för att semestra i Sverige. – Just möjligheten till åretrunt-aktiviteter som finns här i Idre med skidåkning och skoteråkning på vintern kombinerat med golf, cykling, fiske och vandring på sommaren gör det attraktivt att investera här. – Här finns verkligen förutsättningar för att komma ut i naturen och Idre Himmelfjäll ligger betydligt närmare storstadsområdena än andra fjällanläggningar. Restiden hit är ju betydligt kortare än om man fortsätter mot Vemdalen och Åre. – Den stora fördelen är ändå att här får man ett boende nära nog mitt i backen. Det som började med markköp för privat bruk har nu lett till en stor satsning. – Vårt engagemang här på Idre Himmelfjäll är långsiktigt, vi kommer givetvis att fortsätta på nya områden längre fram allt eftersom Himmelfjäll växer, säger Martin Luszczewski.


forsgrenstimmerhus.se

FJÄLLVÄRLDEN ÄR HET!

Vi har producerat hus till fjällmiljöer i över 60 år! Vi är marknadsledande på timmerhus och levererar många hus till Idreområdet varje år! Kontakta gärna någon av våra säljrepresentanter för en personlig visning.

Lars Dahlberg

e-post: lars.dahlberg@svenskahusgruppen.se tel: 070-399 83 69

Ewa Leek

e-post: ewa.leek@svenskahusgruppen.se tel: 070-636 39 71

Carl Lindström

e-post: carl.lindstrom@svenskahusgruppen.se tel: 070-447 04 10


UPPleV FJÄLlMAGi PÅ IDRE HiMMelfJÄLl I norra Dalarna djupt inne i de orörda skogarna ligger en magisk plats - Familjens nya skidparadis Idre Himmelfjäll, den första nya skidanläggningen i Sverige på 30 år!

6 | IDRE HIMMELFJÄLL


RES TRYGGT TI LL IDRE HIMMELFJ ÄLL

S S

veriges nyaste skidanläggning! En modern skidanläggning med familjebackar fram- dragna genom trolsk fjällskog.

Skogen är viktig på Himmelfjäll och därför har vi gallrat försiktigt för en naturnära skidupplevelse. Har du tur kanske du stöter på någon av alla de invånare som bott här på fjället sedan urminnes tider. 18 nedfarter och 8 liftar tar dig runt i det breda skidsystemet. Backarna är naturliga, roliga, svängiga och omväxlande. Högsta fallhöjden är på 323 meter och den längsta backen mäter hela 3,2 kilometer.

För dig som vill åka längdskidor finns spår som tar dig vidare ut i ett gnistrande vinterlandskap och Idre Fjälls 84 kilometer preparerade tränings- och motionsspår. Föredrar du lite snabbare åkning kanske en skotertur lockar. I Idre med omnejd finns hela 180 mil preparerade skoterleder som underhålls av SOND, kom ihåg skoterledkortet innan du ger dig iväg. Den nya restaurangen "Knodde´s Streetfood" som ligger vid Topphedenbacken erbjuder högrevsburgare och god streetfood.

IDRE HIMMELFJÄLL | 7


G FAMILJENS NYA SKID Nipfjället

N I P FJ Ä L L E T 1 1 9 1 m ö h

3,2 KM LÅNG

15

33

26

BURUSJÖN 633 möh

22

14

H

13

26

12

15

9

35 22

I POLARIS

15

6

L 16

3,2 KM LÅNG

17

COPERNICUS

G

549 möh

F D LIFTARNAS ÖPPETTIDER

N

19 december 2020–11 april 2021 19/12 – 14/2 kl. 09.00-15.30 15/2 – 10/4 kl. 09.00-16.30 11/4 kl. 09.00-15.00 Julafton stänger vi kl. 14.00

LIFTAR

PISTER

A

Trolltoppsliften

I

Torsliften

Lift toppstation

1

Bergstoppsvätten

12

Fridabranten

22

B

Sagaliften

L

Fjällrikeliften

Stollift 6 pers

2

Snöflingan

13

Odingen

26

D

Fjälljätteliften

Bygellift

3

Trolltrillet

14

Baldersbacken

30

F

Daltoppsliften

Knapplift

4

Vajbranten

15 15 Långstigen

31

G

Valhallia Express

6

Derningssaga

16

Långstigen nedre

33

9

Stortrollet

17

Fjälljätten

35

H 8|

LIFTSYMBOLER

Himmelsliften


IDRE PASSET

DPARADIS

3 SKIDANLÄGGNINGAR

77 NEDFARTER

H I M M E L FJ Ä L L 8 7 2 m ö h

Städjan S TÄ D J A N 1 1 3 1 m ö h

Himmelfjäll

31

IDRE FJÄLL IDRE HIMMELFJÄLL FJÄTERVÅLEN

15

FJ Ä T E R V Å L E N

30

E FJ Idre I D RFjäll

ÄLL

FRAMTIDA

PISTOMRÅDE

31

4

SATURNUS

6

2

TOPPHEDEN

1

RESTAURANG FJÄLLBÄCKEN NO RR A

A MERKURIUS

3

JUPITER

NEPTUNUS

B

IDR

E BY

SKIDBODEN

PISTSYMBOLER

SÖDR A

SERVICESYMBOLER

Pist mycket lätt

Restaurang

Toalett

Återvinning

Carlbacken

Pist lätt

Skipass

Värmestuga

Hundspann

Himmelsbacken

Pist medelsvår

Skiduthyrning

22 22 Torsfallet

Nyckelutlämning

Renaktivitet

1

Fjällfaran

Skidskola

Skoteruthyrning

Längdskidspår

3

Vägvisarn

Shopping

Sjukvård

5

Rundturen

Parkering

Grillplats

Anslutning till Burusjöspåret

Skoterledsutfart Anslutning till skoterleder

|9


TRYGGA SKIDANLÄGGNINGAR TRYGGA SKIDANLÄGGNINGAR

TRYGGA SKIDANLÄGGNINGAR

HÅLL EN STAVLÄNGDS AVSTÅND IDRE PASSET

MINST EN METER

3 SKIDANLÄGGNINGAR

77 NEDFARTER

SKIPASS

IDRE FJÄLL IDRE HIMMELFJÄLL FJÄTERVÅLEN

IDRE HIMMELFJÄLL

IDREPASSET – 77 NEDFARTER

Ungdom 8-15 år Vuxen Föräldra Senior +65 16+ pass* 3 tim 245:- 310:- – 1 dag 275:- 350:- 490:2 dgr 505:- 650:- 910:3 dgr 715:- 920:- 1290:4 dgr 900:- 1155:- 1620:5 dgr 1060:- 1360:- 1905:6 dgr 1180:- 1510:- 2115:7 dgr 1180:- 1510:- 2115:4 av 7 dgr** 1040:- 1330:- – Säsongskort 3175:- 4235:- – Chipkort 60:- 60:- 60:-

Ungdom 8-15 år Vuxen Föräldra Senior +65 16+ pass* 3 tim – – – 1 dag 380:- 485:- 680:2 dgr 695:- 890:- 1245:3 dgr 985:- 1265:- 1770:4 dgr 1240:- 1590:- 2225:5 dgr 1460:- 1870:- 2620:6 dgr 1620:- 2080:- 2910:7 dgr 1620:- 2080:- 2910:4 av 7 dgr** 1425:- 1830:- – Säsongskort 4370:- 5825:- – Chipkort 60:- 60:- 60:-

TRYGGA SKIDANLÄGGNINGAR

WWW. SLAO.SE

HOSTA OCH NYS I ARMVECKET

HOSTA OCH NYS TVÄTTA H HOSTA OCH NYS I ARMVECKET TVÄTTA HÄNDERNAOFTA OC I ARMVECKET OFTA OCH NOGA

*Delas av föräldrarna, ett namn och ett foto på en av föräldrarna. **Valfria dagar. Barn 0-7 år åker gratis i liftarna om de bär hjälm.

TRYGGA SKIDANLÄGGNINGAR

FÖRBOKA DITT SKIPASS ONLINE Passen köper du enklast online. Beställda skipass hämtas sedan ut i någon av våra tre pick-up boxar, den ena vid Skidboden och den andra vid 6-stolsliften (Valhalia express) och den tredje vid restaurangen. Har du chipkort kvar sedan tidigare år kan du lätt ladda det online. Kortet börjar gälla 5 till 10 minuter efter laddning. Kom ihåg att ange WTP-nummer som finns på chipkortet! Skipass kan också köpas på plats vid Skidboden vid södra infarten av Idre Himmelfjäll.

TVÄTTA HÄNDERNA OFTA OCH NOGA

WWW. SLAO.SE

MINST EN METER

MINST EN METER

SPÅRKORT Från skiduthyrningen på Idre Himmelfjäll utgår längdspåret som tar dig ut i hela Idre Fjälls spårsystem. Du har tillgång till 84 km preparerade spår varav 30 km har belysning. De elbelysta spåren utgår från Idre Fjälls skidstadion. Spårkort köper du på Skidboden vid den södra infarten av Idre Himmelfjäll. 1 dag 2 dgr 3 dgr 4 dgr 5 dgr 6-7 dgr Säsong

HÅLL EN STAVLÄNGDS AVSTÅND

Ungdom 8-15 år Vuxen Senior +65 16+ 80:- 135:150:- 250:205:- 345:250:- 420:285:- 475:335:- 560:670:- 1120:-

Barn 0-7 år åker gratis. 10 | IDRE HIMMELFJÄLL

WWW. SLAO.SE

HÅLL EN STAVLÄNGDS STANNA HEMMA STAN AVSTÅND OM DU ÄR SJUK STANNA HEMMA OM D OM DU ÄR SJUK TRYGGA SKIDANLÄGGNINGAR

WWW. SLAO.SE

WWW. SLAO.SE WWW. SLAO.SE


GRÄSTAK PÅ FRITIDS- OCH BOSTADSHUS

Ett klimatsmart val med rötter i nordiska traditioner

nittedals.se

ÅTERFÖRSÄLJARE

Idre Bygg & Järn Tel. 010-471 96 04


UPPLEV RENEN OCH SAMEKULTUREN på Idre Himmelfjäll

I Idre finns Sveriges sydligaste sameby, Idre Nya sameby. Det framgår redan när besökaren till Idre och Idre Himmelfjäll kör in i Idre. Ortsskylten Idre har kompletteras med en till skylt Eajra. Det är Idre på sydsamiska.

Renen är i allra högsta grad närvarande i Idre, både på sockenflaggan, men framförallt i terrängen. Idre Nya sameby består av två familjer med vardera två driftsenheter och 25 renägare. Tillsammans får det finnas 2700 renar i bete på de marker som samebyn får använda för renskötseln runt Idre. I de markerna finns också Idre Himmelfjäll med, så chansen att framförallt sommartid, men även på senhösten och runt påsk få uppelva renen är stor. KALVMÄRKNING En av renägarna är Mattias Jonsson. – Det var min farfar som kom hit med min far och hans bror och familjens renar när samebyn behövde kompletteras 1984, berättar Mattias. I Idre fanns då familjen Andersson och idag är det de två familjerna som idag driver renskötseln genom 13 aktiva renskötare. Varje renskötare har sina renar och sitt eget renmärke. Kalvningen sker på våren när renarna samlats där Dalarnas fjäll är som högst, runt Storvätteshågna. På avstånd följer renskötarna kalvningen med kikare för att inte störa vajorna, renkorna. När kalvarna blivit ungefär två månader samlas alla renar för kalvmärkningen. I en virveldans springer vajorna med sina kalvar runt runt, medan renskötarna med säkra ögon söker en vaja med deras eget renmärke. Med ett lassokast fångas sedan kalven och får ägarens märke med några snabba snitt i örat. – Det är den största händelsen på hela året för oss samer, berättar Mattias, som då har hela familjen med på plats. Sambon Tuva och döttrarna Eijra 8 år och Lin 7 år finns hela tiden med och hjälper till. – Efter kalvmärkningen släpps kalvarna på sommarbete och sedan övervakar vi dem hela tiden. Under hösten samlas sedan renarna för slakten, höstslakten. – Efter nyår delas hjorden upp i två delar i samband med renskiljningen. Då tar våra familjer renarna ner mot Särna, medan bröderna Andersson tar sina renar förbi Idre för vinterbete. – Att dela på jorden har vi bara gjort i ett par år men det gör att vi inte sliter så hårt på betet.

12 | IDRE HIMMELFJÄLL

ÅTTA ÅRSTIDER Samernas år delas in i åtta årstider som följer renens liv och som börjar med vårvintern, följs i tur och ordning av våren, försommaren, sommaren, förhösten, hösten, förvintern och vintern. Varje årstid har sitt eget samiska namn. Renen är ett tamdjur, men det lever ett fritt liv. Renkött är en delikatess och bland det finaste kött som går att äta. – Renfilén i all ära, men jag tycker bäst om innanlåret, det är lite lättare att tillaga än filén, säger Mattias. – Det som skett de senaste åren är att de fina krogarna börjat välja de mer udda delarna som hjärta och tunga, berättar Mattis. I samernas kultur kom så gott som hela renen till nytta efter slakten. Det som gick att äta, och det är mer än många anar, blev mat. Renhornen blev inte bara prydnader i de nya stugorna på Idre Himmelfjäll. De blev också nyttoföremål medan skinnet används till både att sitta och ligga på, men också till skor. – När vi slaktat en ren så handlar det också om respekt för renen att verkligen låta allt komma till användning. RENHISTORIA PÅ HIMMELFJÄLL För den som går på skidtur finns det all anledning att kosta på sig att köpa ett renskinn och sedan lite torkat renkött. Det hör fjällvärlden till. För den som vill bekanta sig med samernas kultur och renskötseln så finns Mattias på Idre Himmelfjäll en dag i veckan. – Vi smög igång den verksamheten ifjol och det togs emot väldigt väl, så nu kommer jag att berätta om samekulturen och bjuda på en del smakprover för de som är intresserade, berättar Mattias Jonsson. – För min del handlar det om att dela med sig av vår kultur, men också ett sätt för mig att få fler strängar på min lyra, säger Mattias. Ett resultat av Mattias möte med nya stugägare är att det idag finns både renskinn och renhorn i många av de nya stugorna på Idre Himmelfjäll.

Kalvmärkningen är årets höjdpunkt för medlemmarna i samebyn. På bilden märker Mattias Jonsson en renkalv tillsammans med sambon Tuva Lundberg. Upplev samekulturen på Idre Himmelfjäll med ett möte med Mattias.


HARMONI Exklusiva fritidshus

Frida Hansdotter flyttar snart in i sitt eget ”Harmoni” på Idre Himmelfjäll Följ Fridas husresa på brahus.se

Huvudkontor: Bra Hus från Hedlunds AB. Järnvägsgatan 12, 790 70 Furudal. Telefon 0258-312 00. Epost info@brahus.se. #Bra Hus


SKIDUTHYRNING • SHOP • SKIPASS • SKIDSKOLA ÖPPET Måndag-fredag kl. 08.30-18.00. Lördag-söndag kl. 08.30-19.00. Julafton stänger vi 14.00. Tel. 072-500 71 72, skidhyra@idrehimmelfjall.se

SKIDUTHYRNING Vi hjälper dig att hitta rätt utrustning oavsett om du är nybörjare eller erfaren åkare. vi lyssnar alltid på dina önskemål. Du kan välja komplett paket till förmånligt pris eller hyra enstaka delar av din utrustning som du behöver. För att förhindra köbildning har vi ett webbbaserat kösystem där du bekvämt kan följa kön i appen i mobilen, läs mer om det på vår hemsida idrehimmelfjall.se

ALPINT

SHOP

IDRE HIMMELFJÄLL WINTER 2020/2021 KNITTED BEANIE FOLD

I vår shop hittar du ett basutbud från kända leverantörer, 14 hjälmar, googles, underställ, balaclavas bland annat vantar, och skidstrumpor. Till vintern kan du även köpa våra nya snygga profilkläder. IDRE HIMM ELFJÄLL WINTER 2020/2021 Här kommer några smakprov. A. CAMEL • FAUX-LEATHER LABEL

IDRE HIMMELFJÄLL WINTER 2020/2021 KNITTED BEANIE FOLD

IDRE HIMMELFJÄLL WINTER 2020/2021 A. CAMEL KNITTED BEANIE FOLD • FAUX-LEATHER LABEL

IDRE HIMMELFJÄLL WINTER 2020/2021 KNITTED BEANIE FOLD

C. BLACK • FAUX-LEATHER LABEL

D. RUBY WINE • FAUX-LEATHER LABEL

14

14

Pris: 199:-

Pris: 149:-

/ CAMEL

IDR WIN E HIM MU TER MELF LTIT 202 JÄ UB 0/2 LL E 02 1

C. BLACK • FAUX-LEATHER LABEL

E. NAVY / STORM BLUE

/ WHITE

A. CAMEL • FAUX-LEATHER LABEL

IDR WIN E HIM MU TER MELF LTITID 202 JÄ LL 0 UR WINBEE HIM/202 MU TER MELF1 ID LTIT 202 JÄ D. WINE LL RERUBY UB 0/2• W IM IN HEATHER E LABEL 0FAUX-L M2U1 TER MELF LTIT 202 JÄ UB 0/2 LL E 02 1

13 13

13

A. CAMEL • FAUX-LEATHER LABEL

E. DARK FOREST • FAUX-LEATHER LABEL

C. BLACK • FAUX-LEATHER LABEL D. RUBY WINE • FAUX-LEATHER LABEL

C. BLACK • FAUX-LEATHER LABEL

BL A C •D K/S IGIT TE AL EL G PR R INT EY

1 dag 2 dgr 3 dgr 4 dgr 5 dgr 6-7 dgr 200:- 280:- 360:- 440:- 510:- 560:-

Barn & Ungdom 0-15 år Snowboardpaket* Twintippaket*

1 dag 2 dgr 3 dgr 4 dgr 5 dgr 6-7 dgr 240:- 340:- 450:- 550:- 630:- 690:220:- 320:- 420:- 510:- 580:- 650:-

Vuxen 16 år+ Slalompaket* – nybörjare Slalompaket* – medel Slalompaket* – avancerad Snowboardpaket* Twintippaket*

1 dag 2 dgr 3 dgr 4 dgr 5 dgr 6-7 dgr 240:- 360:- 470:- 570:- 650:- 730:290:- 420:- 550:- 680:- 770:- 860:360:- 510:- 680:- 830:- 940:- 1050:290:- 420:- 550:- 680:- 770:- 860:290:- 420:- 550:- 680:- 770:- 860:-

D. RUBY WINE E. DARK FOREST • FAUX-LEATHER LABEL • FAUX-LEATHER LABEL

Pris: 99:B. N A. BL A AV C •D Y/ •D K/S IGIT TRU IG TE E AL PR RED A ITAL P EL G B. N INT RIN REYD. R .B AV LA UB T C Y •D Y/ IGIT TRU • D WIN •D K/S IG IGIT TE E E AL AL EL G A. ITAL / CO PR REDE. DE D. INT EP R B. P PR R B RU INT EY LAC RINT AL NAV FO BY • D RES •D Y/ •D K/S • D WIN IGIT T / IGIT TRU IGIT TE IG E/ M E A AL AL EL G E. D PR RED B. N L PR USTA ITAL P COR PR R EEP DR.D INT INT EY AV INT RU RINT AL FO •D Y/ BY • D RES IGIT TRU IGIT T / • D WIN E AL PR RED IGITA E / C E. D AL P MUS INT O D. RIN TAR LP EEP RIN RAL RUB D T FO Y T • D RES • D WIN IGIT T / IGIT E / M E. D C AL AL PR USTA EEP PR ORA INT INT L RD FO • D RES IGIT T / M AL PR USTA INT RD

14 | IDRE HIMMELFJÄLL

Barn & Ungdom 0-15 år Längdpaket*

1 dag 2 dgr 3 dgr 4 dgr 5 dgr 6-7 dgr 120:- 190:- 240:- 290:- 330:- 370:-

Vuxen 16 år+ Längd-/Skejtpaket*

1 dag 2 dgr 3 dgr 4 dgr 5 dgr 6-7 dgr 190:- 260:- 340:- 420:- 480:- 540:-

ÖVRIGT Hjälm (ingår för barn 0-7 år) Ryggskydd Stavar

1 dag 2 dgr 3 dgr 4 dgr 5 dgr 6-7 dgr 40:- 60:- 70:- 90:- 100:- 120:50:- 70:- 80:- 100:- 120:- 140:40:- 60:- 70:- 90:- 100:- 120:-

TRYGGHETSPAKET** 1-4 dag 5-7 dgr

B. BLACK • FAUX-LEATHER BADGE

A.

Ungdom 8-15 år Slalompaket*

E. DARK FOREST • FAUX-LEATHER LABEL

B. DARK FOREST / BLACK

E. NAVY / STORM BLUE / WHITE

13

1 dag 2 dgr 3 dgr 4 dgr 5 dgr 6-7 dgr 110:- 170:- 220:- 280:- 310:- 340:-

LÄNGD

14

/ BLACK

Barn 0-7 år Slalompaket*

Slalom – nybörjare, barn, längd 80:- 100:Slalom – medel, snowboard, twintip 100:- 120:Slalom – avancerad 120:- 140:E. DARK FOREST • FAUX-LEATHER LABEL

*Skidor, pjäxor och stavar ingår i alla paket. Hjälm ingår till alla barn 0-7 år. **Befriar dig från ersättningsskyldighet vid skador på hyrd utrustning. Gäller vid stöld eller olyckshändelse, ej vid vårdslös hantering. Trygghetspaketet är en engångskostnad, ingen självrisk krävs. Kan endast köpas vid hyres- eller bokningstillfället. Stulen utrustning ska anmälas till polisen.

SKIDVERKSTAD ▶ NYHET! Till vintern har vi investerat i en helt ny automatisk skidslip som, förutom ger vassare kanter, även ger ett jämnare belag. Alla hyrskidor är också slipade i den nya maskinen, allt för att ge dig den bästa skiupplevelsen. Läsa mer på idrehimmelfjall.se. Pris: Storslipen = 499:-, Mellanslipen = 399:-, Lillslipen = 299:-


VILKEN SKIDA VÄLJER DU? KONKAVT UTTORKAT BELAG

ROSTIGA, SLÖA KANTER

PLANSLIPAT OCH NYVALLAT BELAG

NYSLIPADE SYLVASSA KANTER

FULLA AV GRADER

HÄNGDA 0,5° 88° KANTVINKEL

REPIGT, SKADAT BELAG

KORSFÖRSKJUTEN MEDIUMSTRUKTUR

Bättre glid, bättre grepp och roligare åkning med nyfixade skidor.

SKIDSERVICE SEDAN 1939 WWW.MONTANASWEDEN.SE

IDRE HIMMELFJÄLL | 13


FRIDA HANSDOTTERS FJÄLL idre himmelfjäll har blivit frida hansdotters fjäll och skidanläggning. redan medan den olympiska guldtjejen var aktiv inledde hon ett samarbeta med skidanläggningen, som då fortfarande var under uppbyggnad.

N

är Idre Himmelfjäll invigdes till vintersäsongen 2019-2020, var Frida på plats tillsammans med flera av hennes alpina landslagsvänner. Nu har det gått ett år och nu är det Frida Hansdotter som kan flytta in i sin egen fjällstuga. – Redan när jag var aktiv och vi tränade i Zermatt så passerade vi en alphytta som låg i backen och som hette Harmoni. Det fick mig att drömma om min egne fjällstuga, säger Frida. I somras började Frida och sambon sitt bygge av deras egen fjällstuga på Idre Himmelfjäll. – Vi sökte olika husmodeller och fann precis det som vi önskade hos BraHus, det var ett hus som hette just Harmoni, skrattar Frida. OS-GULD Att det är en alpin drottning som tillbringat år i olika skidliftar som flyttar in i fjällhuset kan de som passerar se med egna ögon. – Istället för en bänk utanför stugan kommer jag att ha en stol från en äldre trestolslift, skrattar Frida om den udda viloplatsen. Det har nu gått två år sedan Frida avslutade sin framgångsrika karriär som resulterade i ett OS-guld och totalsegrare i världscupen i slalom, därtill fyra världscupsegrar och massor av VM-medaljer. – Skidåkning ligger mig fortfarande varmt om hjärtat. Både hemma i Klackbergsbacken i Norberg men också i den egna backen på Idre Himmelfjäll. Det är inte alla skidåkare som har fått ge namn till två alpina pister, en i Norberg och så Fridabranten på Idre Himmelfjäll. – Det som lockar med Idre Himmelfjäll är helheten. Skidåkning på vintern och hela fjällvärlden med alla aktiviteter året runt. Jag ser verkligen fram emot att få en chans att uppleva allt som erbjuds även sommartid.

16 | IDRE HIMMELFJÄLL

UTMANINGAR Att skidåkning inte enbart är för vintern fick Frida testa i våras. Dagen innan första spadtaget på fjällstugan togs testade Frida sommarskidåkning på Städjan. – En helt fantastisk upplevelse, konstaterade Frida efter den allt annat än lättsamma promenaden till fjällets fot och sedan bestigningen av fjället. Just lite olika utmaningar kittlar Frida. – Jag har haft förmånen att få vara med i Mästarnas Mästare, det var lite som en dröm då jag följt den tidigare år. Att själv få vara med och dela idrottsminnen med andra idrottare var en upplevelse, säger Frida, som då flyttade ribban för tävlingsgrenen jägarvila rejält. – Att få vara med och segla över Atlanten var ett riktigt äventyr. Jag är inte precis någon havstjej och de som såg programmet förstår vad jag menar, skrattar Frida, om det som blev både ett äventyr och en riktig utmaning. Två gånger har hon också varit på Fort Boyard och varit med i Fångarna på fortet. – Kommer det nya förslag så är jag öppen för att vara med, för olika utmaningar lockar, säger Frida. Den utmaning som hon nu är i full gång med är att inredda sin nya fjällstuga på Idre Himmelfjäll åt hennes och sambon Richard Janssons växande familj. FRIDA HANSDOTTER Bor: Fagersta Fritidshus: Idre Himmelfjäll Fritid: Spelar gärna padel, åker skidor och spendera tid ute i naturen. Läser: Jag gillar att läsa, kriminalromaner som Kepplers eller bara feel goods med lyckligt slut. Musik: Blandar gärna, i bilen blir det gärna radio just för blandningens skull. När jag springer gillar jag att ha en blandning av dagens hits.NYHETER/SMÅTT & GOTT

24 DECEMBER 2020

Besök av tomten och hans ren Boka ett mysigt besök av tomten och hans ren på Julafton. Tomten hinner besöka 20 stugor på Idre Himmelfjäll under julafton och han stannar i ca 10 minuter per stuga (utomhus). För mer information besök idrehimmelfjall.se Tid: Kl. 15.00-19.00. Pris: 700:-

Vinterbröllop

Arrangör: Mattias Jonsson, Idre Sameby.

Nyheter på Idre Himmelfjäll inför vintern 2020/2021 ▶ I Skidboden har vi investerat i en automatisk skidslip som, förutom ger vassare kanter, även ger ett jämnare belag. Alla hyrskidor är också slipade i den nya maskinen. ▶ Ny nedfart vid 6-stolsliften!
Granne med 6-stolsliften upptäckte många ungdomar redan förra vintern en ”nedfart” som varken var markbearbetad eller preparerad. Det ledde till att vi i år har en ny backe.

Vad kan vara mera romantiskt än ett vinterbröllop i fjällen. Drömmer du om en vigsel på fjällets topp, i en tältkåta eller i Idres vackra träkyrka, det är precis vad vi kan erbjuda. Kombinera vigseln med en spännande tur med hundspann eller kanske en skotertur till restaurangen. Idre har mycket att erbjuda och Idre Himmelfjäll har boendet. Kyrklig vigselförrättare: Kan även viga på platser utanför det kyrkliga rummet. Tel. 0253-59 61 53

Borgerlig vigselförrättare: Monica Jomfjäll Tel. 0736-33 22 23

▶ Fler grillplatser. Nu kan du äta din matsäck på flera platser i backen. Perfekt när vädret tillåter. ▶ Ny restaurang vid backen. Vid Topphedenbacken ligger vår restauranghall där Knoddes serverar sina populära högrevsburgare och sin goda streetfood. ▶ Populära Idrepasset även i år.
Förra året gick de tre skidanläggningarna Idre Himmelfjäll, Idre Fjäll och Fjätervålen ihop om ett gemensamt liftkort som går under namnet Idrepasset. Liftkortet blev en riktig succé direkt och samarbetet kommer att fortsätta även i år. Med det nya kortet kan man åka i 77 nedfarter i Idreområdet.

Nya Fjällbäckstorget Under våren 2021 kommer våra grannar vid Fjällbäcken, mittemot Topphedenbacken på Idre Himmelfjäll påbörja byggnationen av en ny modern handelsplats. Här erbjuds matbutik, restaurang, apotek, sportaffär, Inredningsbutik och Gym. Fjällbäckstorget kommer även att erbjuda kontor i fjällmiljö. – Vi vill skapa ett utbud av butiker som höjer mångfalden i Idreområdet säger Hans ”Bula” Andersson. Visionen är en miljö för gemenskap och handel som ringas in av Idre Himmelfjäll, Städjan & Idre Fjäll. 18 | IDRE HIMMELFJÄLL

Idre Flygplats

Idre Flygplats är nu öppnad och är därmed en fantastisk resurs för alla i närområdet genom sina möjligheter att ta emot allmänflyg, taxiflyg samt ge utrymme för räddningstjänst och olika flygrelaterade verksamheter. Skicka gärna dina frågor och funderingar till: info@idrefjallensairport.se

Kvällsträna med Korpen i Idre Korpen anordnar olika träningsmöjligheter i Idre by några dagar i veckan. Besök gärna deras facebooksida facebook.com/Korpenidre/ för mera information och vad som gäller under just din vistelse


NY RESTAURANG, RECEPTION OCH KIOSK Nu har bygget av ny restaurang, reception och kiosk på Idre Himmelfjäll inletts. Det är ett omfattande bygge som kommer att pågå ända till nästa säsong. Invigningen väntas ske inför julen 2021. En mysig restaurang med ca 180 sittande gäster inomhus och utomhus på den stora verandan ca 60 platser. I byggnaden finns även en reception och kiosk. Allt byggs för att vara en föregångare gällande låg energiförbrukning och låga värmeutsläpp. Följ byggandet på vår hemsida och facebook.

ll Idre Himmelfjä

ÖPPET SÖNDAG-ONSDAG 11.30-16 TORSDAG-LÖRDAG 11.30-20 Julafton stänger vi 14.00.

Meny

ENTRECÔTE............................................................................ 190 kr från Karelius med pommes och bearnaisesås.

LÖVBIT....................................................................................... 125 kr

med pommes.

HÖGREVSBURGARE 150 GR ......................................80 kr* med ost, bröd, sallad, dressing, gurka och lök. VEGETARISK BURGARE ..................................................70 kr*

med ost, bröd, sallad, dressing, gurka och lök.

SNITSARE................................................................................. 60 kr* med ost, bröd, sallad, dressing, gurka och lök.

OSTBURGARE 90 GR ........................................................50 kr* med bröd, sallad, dressing, gurka och lök.

*Köp till bacon 15 kr eller ost från Hansjö mejeri 20 kr

Sötpotatis pommes............................................................ 40 kr Pommes .......................................................................................25 kr Gulaschsoppa......................................................................... 80 kr Våffla med sylt och grädde........................................... 60 kr

PADELHALL ÖPPNAR I IDRE

2 Korv med pommes........................................................... 75 kr

Att det råder en padelboom i Sverige går inte att missa, så även i Idre. Till vintern öppnar nya ”Idre padelcentrum” strax söder om Idre by. Tre dubbel- och två singelbanor. Racket finns att hyra i hallen och även varuautomater för bollar och racklindor! Boka gör du via www.MATCHi.se För mer information besök www.idrepadelcenter.se

1 Korv med bröd..................................................................... 20 kr

1 Korv med pommes........................................................... 60 kr

Vill du komma in för en fika så går det också bra. Vi serverar kaffe, te, dricka, choklad och annat smått & gott. ÄT PÅ PLATS ELLER BESTÄLL TAKE AWAY. FÖR BESTÄLLNING RING: 070-216 50 84

Välkommen in!

IDRE HIMMELFJÄLL | 19


osafiber handlat aniska and,

Möbelrondellen i Mora HÖG KVALITÈ - GOD SERVICE - TRYGGA KÖP

EGNA LEVERANSER I HELA DALARNA TEL:0250-10765 Mån-Fre: 10-18 Lördag: 10-15 Söndag: 12-16

MORA

Skålmyrsvägen 40

www.mobelrondellen.se

Välkommen till Norra Dalarnas ledande fastighetsmäklare. – Största utbudet av fjällstugor, villor, bostadsrätter och tomter. Se hela vårt utbud på fastighetsbyran.se/idre

Fastighetsbyrån Idre 0253-201 80 idre@fastighetsbyran.se • fastighetsbyran.se/idre

STRÅKENS EL AB VI UTFÖR ALLT INOM EL: Nyinstallation, ROT-objekt, Service/Felsökning, Brand/Säkerhet, Vitvaror/Värmepumpar, Projektledning/Projektering. Snabb service!

Niklas - 070 295 36 88 • niklas@strakensel.se • strakensel.se

Din mäklare i Idre

GRÖNA TAK ÄR VÅR FRAMTID

Att investera och semestra i fjällen är populärare än någonsin. Just nu ser vi en tydlig ökning av både köpare och säljare inför säsongen.

Från fjäll till skärgård

Har man en fritidsbostad i fjällen och funderar på att sälja så är det läge nu. Kontakta mig, Daniel Nyström 070-834 44 43

VI ERBJUDER lösullsisolering med cellulosafibern ISOCELL EFFEKTIVT OCH MILJÖVÄNLIGT för Golv, Vägg och Vind

Besök oss på husmanhagberg.se

Vi erbjuder lösullsisolering med cellulosafibern ISOCELL. EFFEKTIVT OCH MILJÖVÄNLIGT för Golv, Vägg och Vind DALA

WARMCEL Kontakt: Torbjörn Stegeborn, Gärdesvägen 31, 793 32 Leksand Telefon: 0247 - 151 30, mobil: 070 - 626 10 37. e-post: info@warmcel.nu

FJÄLLPOSTEN - din guide i norra Dalarna INFO@FJALLPOSTEN.SE | 0253-310 55 20 | IDRE HIMMELFJÄLL

SEDUMTAK Smakfullt, hållbart och miljövänligt. Passar såväl nyproduktion, vid takbyte eller renovering. Läs mer om torv & sedumtak. bergobrykt.se

0250-178 15

Din kompletta måleripartner i Idre med omnejd.

Vi utför in- och utvändig målning samt tapetsering.

Jens Martinsson Måleri AB Tel. 073-057 69 22 • IDRE


– BYGGFIRMA I NORRA DALARNA MED SÄTE I SÄRNA –

RENOVERING NYBYGGNATION OMBYGGNATION TILLBYGGNATION MATTLÄGGNING

Vi utför även sprutiso lering! www.fmbygg.se

Kontakta oss för en offert! 073-984 84 01 • 073-500 70 89 •www.fmbygg.se fmbyggab.se

A

IDRE HIMMELFJÄLL | 21


"Glädjen till skidåkning är viktigast i Idre Himmelfjälls skidskola"

Vår skidskola är för barn och vuxna, för den som står på ett par skidor för första gången och för den som vill utveckla sin skidåkning till nästa nivå. Vi utgår alltid från våra gäster och anpassar glädjefyllda lektioner utifrån deltagarnas ålder och tidigare erfarenheter. Välj mellan gruppträning eller privatlektioner. VÅRA OLIKA SKIDSKOLEGRUPPER

NIVÅ

1

2

3

FLINGA 3-4 ÅR MYRIA 5-6 ÅR MOSSA 7-9 ÅR GÄNGET 10-15 ÅR PRIVAT 3-12 ÅR Lekfullt och lättsamt anpassad skidlektion. PRIVAT VUXEN Personligt anpassad skidlektion efter önskemål. SMÅFLINGORNA Tips och råd för hela familjen.

● Flinga 3-4 år

För den yngsta gruppen, 3-4 år behövs inga förkunskaper, men du måste kunna vara utan mamma och pappa under hela lektionstiden. Genom lek och skoj på skidor blir du trygg och lär dig åka lift, kontrollera farten, ploga, svänga och stanna.

● Myria 5-6 år, Mossa 7-9 år, Gänget 10-15 år

För de lite äldre, en grupp för dig som är ny på skidor. Tillsammans har vi kul när vi på ett säkert sätt lär oss att åka skidor. Vi börjar äventyret i skidskoleområdet för att senare flytta oss vidare i systemets lättare backar när vi känner oss lite säkrare.

● Flinga 3-4 år, Myria 5-6 år, Mossa 7-9 år, Gänget 10-15 år

En grupp för dig som åkt skidor förut. Du kan stanna själv och svänga åt båda hållen i en plog. Du kan åka knapplift själv. Vi fortsätter att träna på att bromsa och svänga, och genom lek och bus övar vi på fartkontrollen så vi kan åka ut i våra andra backar i systemet!

● Myria 5-6 år, Mossa 7-9 år, Gänget 10-15 år

En grupp för dig som åker i alla backar och som vill börja utforska vilken typ av skidåkning som lockar dig mest. Vi provar portar, offpist och park allt för att öka dina färdigheter med lite fler utmaningar.

22 | IDRE HIMMELFJÄLL

Privat 3-12 år 60 eller 90 minuter. En lektion bara för dig/er. Vi lägger upp lektionen efter dina/era önskemål. Lekfullt och lättsamt utvecklar vi din skidåkning.

Under pågående pandemi följer vi rådande rekommendationer. Se information på idrehimmelfjall.se

Privat vuxen från 13 år 60 eller 90 minuter. En lektion bara för dig/er. Vi lägger upp lektionen efter dina/era önskemål. Utmana dig själv och ta din skidåkning till nästa nivå eller att det helt enkelt inte känns bra så föreslår vi en privatlektion. Småflingorna 1,5-4 år tillsammans med vuxen Grupplektion för dig och ditt barn. Framtagen för att ge tips och vägledning med fortsatt snölek på skidor tillsammans med mamma eller pappa.

SKIDSKOLEPRISER 2020/2021 ÅLDER

MÅN-TORS FRE-LÖR

60 MIN

90 MIN

FLINGA 3-4 ÅR

740:- 370:- 195:-

MYRIA 5-6 ÅR

740:- 370:- 195:-

1050:- 560:-

– 290:-

GÄNGET 10-15 ÅR 1050:- 560:-

– 290:-

MOSSA 7-9 ÅR PRIVAT 3-12 ÅR

– 590:- 790:-

PRIVAT VUXEN

– 640:- 840:-

SMÅFLINGORNA (Baby Ski) – – – 740:-* *Pris för ett barn och en vuxen (150 kr/barn och 590 kr/vuxen). FÖR MER INFORMATION OCH BOKNING Telefon 0253-301 397 eller skidskola@idrehimmelfjall.se


LÅT OSS BYGGA ERT DRÖMHUS!

DIN LOKALA BYGGENTREPRENÖR med egen husfabrik i Älvdalen erbjuder allt från del- till totalentreprenad av er nya fjällstuga!

www.alvdalsbygg.se sale@alvdalsbygg.se

BESÖK OSS PÅ FACEBOOK @alvdalsbygg

info@alvdalsbygg.se

Guidade personliga fiskeupplevelser

Anglerman fishing adventures arrangerar guidade personligt anpassade fiskeupplevelser året runt. Upplev flugfiske efter Öring, Röding, Harr eller Gädda! Eller ett spännande isfiske efter öring och röding. Vi är aktiva i hela norra Dalarna och tar er till fantastiska fiskevatten i Älvdalen, Särna, Idre & Grövelsjöområdet. @Anglerman.se

@anglerman_fishing_adventures

www.anglerman.se


levelse Fjällens bästa padelupp

IDRE PADELCENTER

ALLT INOM GRÄV, SCHAKT & TRANSPORT Er helhetsleverantör inom mark- och grundarbeten. Kontakta oss för offert!

5 padelbanor - 3 dubbelbanor - 2 singelbanor

Padelbutik

HUR MAN BOKAR Vi använder MATCHi som är sveriges ledande bokningstjänst för padelbanor. Om det är första gången behöver du skapa ett konto - Gå på www.MATCHi.se och skapar ett konto

- Racket och bollar finns att hyra och köpa.

7,3 m takhöjd! Förboka banor på: www.matchi.se Mer/aktuell information: idrepadelcenter.se

Varmt välkommen till Idre Padelcenter!

Boka bana 1. Ladda ner MATCHi appen eller gå till www.MATCHi.se 2. Klicka på BOKA i menyn och sök efter Idre Padelcenter 3. Välj en ledig tid och klicka på BOKA och betala 4. Du kommer nu få ett mail med en KOD för att komma in i anläggningen och information om din bokning Avbokning Avbokning görs via MATCHiappen eller hemsidan senast 24 timmar innan bokad speltid för att få återbetalning. En service- avgift på 12,50 kr debiteras av MATCHi.

ÖPPETTIDER

Telefon 070-591 04 71 Snöskoteråkning när den är som bäst!

Upplev Sveriges största ledområde i Dalarnas fjällvärld! Ca 180 mil skoterled • Stora friåkningsområden

VI UTFÖR:

• Elektriska installationer • Reparationer • Service FÖRSÄLJNING AV:

Öppet: Mån-Fre 07–16 Aktuell info: jonesel.se 24 | IDRE HIMMELFJÄLL

20-21 AUGUSTI 2021

Fritidshusmässan Idre Himmelfjäll Särna

-

Grövelsjön

-

Fjätervålen

VÄLKOMMEN TILL DEN TREDJE UPPLAGAN AV FRITIDSHUSMÄSSAN PÅ IDRE HIMMELFJÄLL

Välkommen till Jones El

MED FLERA...

Öppet så du kan spela när det passar dig!

BO & BYGGMÄSSA

30.000 bäddar i stuga, värdshus eller hotell och fantastiska leder i vacker fjällterräng. För info. om bl a leder, boende, mat, skoterhyra, ledkort, ledkartor hittar du på www.sond.se eller skicka e-post till sondidre@gmail.com. LEDAVGIFT I VÅRT OMRÅDE ÄR OBLIGATORISK!

Er lokala elinstallatör! ÅTERFÖRSÄLJARE AV:

Måndag-Söndag 06.00-24.00

• Radio/TV • Hemelektronik

JONES ELSERVICE AB

LJUNGHEMSVÄGEN 19 IDRE

TELEFON 0253-203 32, 070-661 69 71

Här presenteras det mesta för den som ska bygga fritidshus eller renovera/uppgradera ett befintligt hus. Husleverantörer, byggfirmor, markarbeten, dränering, mäklare, snickerier, isolering, fönster, dörrar, kök, möbler, spabad, inredning, tak, kaminer mm. Ett antal visningshus kommer att vara öppna för besök under mässdagarna. För frågor och bokning av monter kontakta Peter Höögs, peter.hoogs@idrehimmelfjall.se

Facebook@fritidshusmässanhimmelfjall.se

GRUPP- OCH FÖRETAGSEVENT Planerar du ett eget event för din organisation, företag eller förening inför vintern 2021/2022? 22 | IDRE HIMMELFJÄLL Kontakta: bokning@idrehimmelfjall.se


GRETAVÄGGEN

®

NÄR MILJÖ OCH HÄLSA ÄR VIKTIGAST

Om du önskar att bygga ett hälsosamt hus utan plast i väggarna och med låg miljöpåverkan så väljer du ett hus med Gretaväggen. Resultatet blir en ren träkonstruktion med träfiberisolering som ger en låg uppvärmningskostnad och ett familjehus som varar i generationer. Vi tillverkar Gretaväggen i vår fabrik som är belägen endast 50 km från Idre. Vi har många fina visningshus i området, ta kontakt för en personlig visning. Välkommen med din förfrågan!

www.3-visjon.no | www.gretaväggen.se Louise Mosshäll, +47 418 412 49 | louise@3-visjon.no

IDRE HIMMELFJÄLL | 23


Skotersafari, hundspann och renmöten Upptäck Idres vackra natur på ett nytt sätt. Följ med på en guidad skotertur till renarnas land eller upplev samernas vardag i deras arbete på riktigt nära håll. Hyr din egen skoter för att ta dig en tur i områdets 180 mils preparerade skoterleder.

SKOTERTUR MED GUIDE

HYR SKOTER PÅ EGEN HAND

En mysig tur i vårt natursköna område, turen är inte förutbestämd utan anpassas utifrån väder och vind. Turen pågår ca 2,5-3 timmar och du kör själv din skoter. Vi tar en kortare paus, så ta gärna med egen fika.

Idre Skoter & Motor har snöskotrar av märket Ski-doo i 2020 årsmodell. Det finns familjeskotrar med tvåsittsdyna eller en sportigare variant med en enkeldyna, alla som 4-taktare.

Pris: 1800:- (inkl. 1 person) Max 2 personer/skoter. Tillägg passagerare 200:-/vuxen och barn från 12 år. Barn t.o.m. 11 år åker gratis.

Välj mellan hel- eller halvdagshyra. Förbokas: boka@idreskoter.nu Telefon 076-100 87 60. Alla uthyrningspriser hittar du på idreskoter.com

TISDAGSTURER Förmiddag: 09.30-12.00. Eftermiddag: 13.30-16.00. Guidade turer övriga dagar vid förfrågan. Förbokas: boka@idreskoter.nu Telefon 076-100 87 60. Samlingsplats: Samtliga turer utgår från SkoterBua på Idre Himmelfjäll, mittemot Skidboden om inget annat anges. Arrangör: Idre Skoter & Motor

För att köra på egen hand krävs körkort utfärdat innan år 2000 eller förarbevis för snöskoter. För att köra skotersafari krävs det att man har B-körkort eller AM-kort (moped klass 1). Alla maskiner är försäkrade och utrustade med SOND-kort vilket gör att du får köra i deras ledsystem.

VAD GÄLLER VID SKOTERÅKNING I OCH OMKRING IDRE HIMMELFJÄLL Skoterförbud på all mark på Idre Himmelfjäll förutom: › Skoteråkning på skyltad skoterled. › Skoteråkning för boende på Idre Himmelfjäll, kortast väg, boendet t/r via skoterled till anslutningsspåren. › Max 20 km/tim inom stugområdet. Kom ihåg att köpa SOND´S ledkort om du vill köra på skoterlederna. Dessa köper du på Idre Skoter & Motor och Gulf i Idre by samt Skoterbua och Skidboden på Idre Himmelfjäll. På pistkartan (sidan 8) ser du anslutningsspår till skoterlederna. Här ser du även leden till "Knodde´s Streetfood" där du kan parkera utanför tätet under måltiden.

Foto: Kjell Landén

Kläder, hjälmar, glasögon och skor kan du hyra hos Skoterbua på Idre Himmelfjäll.

26 | IDRE HIMMELFJÄLL


HUNDSPANN Hör vinden susa och det mäktiga ljudet av trampande tassar på uppkörda spår. Bli ett med hundarna, upplev deras iver vid start, deras glädje till dragjobbet går inte att beskriva med ord. Vuxna kör egen släde och följer efter guiden, barnen sitter i släden. Varje måndag så länge snötillgången är god finns det en 2-3 timmars tur att följa med på. Start vid "Fjällrikeliften" strax ovanför parkeringen. Pris: 1000 kr/vuxen, 750 kr/barn 5-12 år. 1 vuxen och 1 barn 5-12 år per släde, inkl. släde, guide, enkel lunch och kaffe/te. För mer information och bokning: info@adventure-dreams.se Tel. 073-048 89 83 www.adventure-dreams.se

Renar och samisk kultur Idre sameby är Sveriges sydligaste sameby, det är också en av de minsta. Renskötseln och den samiska kulturen är starkt sammankopplade och dess traditioner går långt tillbaka i tiden. Den har under tusentals år utvecklats från jakt på vildren till skötsel som sker idag. Då som nu är det naturen som styr rennäringens rytm eftersom renen går på naturbete året runt. Hos oss på Idre Himmelfjäll har du möjlighet att träffa renar och lära dig mer om samekulturen.

RENMÖTET Följ med på ett exklusivt möte med renen och dess skötare. På renskinn runt elden kokar vi kaffe och lyssnar till renägaren Mattias berättelser kring livet i Idre Sameby. Pris: 295:-/vuxen, 195:-/barn 5-12 år inkl. kaffe och smakprover.

RENTUREN Tid: Fredag vecka 52-13, kl. 14.00-15.00. Förbokas: www.idrehimmelfjall.se Samlingsplats: Lägerplatsen för renaktiviteter. Arrangör: Mattias Jonsson, Idre Ren.

Längs Renens spår – Bovtsen Gieji Mietie Följ med på en härlig skotertur tillsammans med Idre Skoter & Motor längs preparerade leder som tar oss genom snöbeklädda fjäll och snåriga skogar. Under turen stannar vi till och träffar renarna Balve och Rosse. Där avnjuter vi en samisk lunch ute vid den sprakande elden, samtidigt som vi lyssnar till renägaren Mattias berättelser kring livet i Idre Sameby, ”Renen och dess åtta årstider”. Pris: 1.800:-/skoter för 1 vuxen, 2.200:-/skoter för 1 vuxen + 1 barn, 2.500:-/skoter för 2 vuxna. Inkl. Skoter, bränsle, ledkort, försäkring, guide, lunch Souvas tillverkat av lokalt producerat kött.

Tid: Fredag vecka 1-13, kl. 11.00- ca 13.00. Förbokas: Tel. 076-100 87 60, boka@idreskoter.nu Samlingsplats: Skoterbua, Idre Himmelfjäll. Arrangör: Mattias Jonsson, Idre Ren och Idre Skoter & Motor. IDRE HIMMELFJÄLL | 27


..

Din stugformedlare i Norra Dalarna

Vi utför även stugservice så som storstädningar, avresestäd, avresesyn och jour till stugägare. Bäddset till uthyrning. Även ved kan beställas via oss.

Vi samarbetar med Idre Himmelfjäll där vi sköter all stugservice som uthyres och bokas via dem.

Vi har boendet som passar de flesta

Vi har även ett nära samarbete med Fjätervålen där vi erbjuder storstäd och avresestäd som beställs direkt via dem eller oss.

önskemålen året runt. Allt från SKI IN-SKI OUT, till boende från Grövelsjön i norr till Särna i söder

FÖR BOKNING OCH MER INFORMATION Tel. 0253-20 000, 070-558 39 85 • arne@abidrearne.se • abidrearne.se

IDRE

DIN UPPLEVELSE - VÅRT MÅL! VI HAR BÅDE NYA & BEGAGNADE MASKINER! SNÖSKOTER/ATV - VERKSTAD - KLÄDER - TILLBEHÖR

Boka din hyrskoter på

ER LOKALA BYGGLEVERANTÖR

BYGGMATERIAL FRÅN GRUND TILL TAK, KAMINER, KÖK, HUSGERÅD MM.

Vi kan bygg! Vi kan Idre!

boka@idreskoter.nu tel 076 100 87 60 Ljunghemsvägen 23, Idre 0253 - 205 01 www.idreskoter.com ©2020 Bombardier Recreational Products Inc (BRP). Med ensamrätt. TM, ® och BRP-logotypen är registrerade varumärken tillhörande BRP eller dess dotterbolag.

28 | IDRE HIMMELFJÄLL

ÖPPET Mån-fre kl 07.00-17, Lör kl 9.30-13 TELEFON 010-471 96 00 • idre@handelsgruppen.se


ALLT INOM MARK- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN

Vi är ett entreprenadföretag som arbetar med allt inom mark- och anläggningsarbeten, stora som små. Vi jobbar med tomtplanering, VA-grävningar, husgrunder, vägar, dikningar m.m för små enskilda kunder till stora anläggningar, privatpersoner och företag. Vi eftersträvar alltid högsta kvalitet i våra arbeten och har ett nära samarbete med våra kunder.

VÄLKOMNA ATT KONTAKTA OSS! Peter Emretsson 070-355 55 87 info@emretssonsentrab.se

WWW.EMRETSSONENTREPRENAD.SE

Bra värmekälla. ch trygg. Naturlig och

info@alvdalensvvs.se

Det finns en Bosch värmepump för alla hus och alla förhållanden; Jord, Berg, Sjö, Luft/luft, Frånluft och Luft/Vatten. Alla med strålande energibesparing genom miljövänlig återvinning av lagrad solvärme. Tryggt köp med 6 års garanti + 6 år med tillvalsförsäkring.

ALLT INOM VVS Rörarbeten Värmepumpar

Flötningsvägen 8A 8A Flötningsvägen 790790 91 Idre 91 Idre

Välkommen att höra av dig till oss! Ribbholmsvägen 5, 796 31 Älvdalen IDRE HIMMELFJÄLL | 29


Vi följer inte, vi leder!

VÄRMEPUMPAR INSTALLATION SERVICE

0735 282 889

fjallpumpen.se

Behörigt installationsföretag med över 2600 värmepumpsinstallationer sedan 2004. Självklart ackrediterad av Swedac för trycksättning med gas enligt regelverket.

Gör som Idre Himmelfjäll

Ladda ditt hem med Dalakraft EL • BREDBAND • L ADDLÖSNING

dalakraft.se

0771 48 80 00

info@dalakraft.se

Information om dina konsumenträttigheter, vår reklamationshantering och uppgift om var konsumenten kan få hjälp med råd om tvistlösning, finns på www.dalakraft.se

Din lokala maskinuthyrare med ett brett sortiment Nu i nya lokaler! Ljunghemsvägen 8

VARDAGAR 7-16 Lunchstängt 12-13

070-666 24 37 www.agera.eu 30 | IDRE HIMMELFJÄLL

www.kjellhalvarssonsbygg.se • Byggnadsarbeten

• Nybyggnationer

• Kakel och Klinker

• Mattläggningsarbeten

• Försäkringsskador

• Takbyten

Bondgårdsvägen 1 796 31 Älvdalen

Tel: 0251-211 78 Mobil: 070-547 02 46 Fax: 0251-211 72

info@kjellhalvarssonsbygg.se

Allt du behöver för markarbeten VI UTFÖR:

• Sprängarbeten • Husdräneringar • Alla typer av • Dikning av vägar grävarbeten m.m. • Husgrunder TOMMY HÅKANSSON TEL. 070-691 35 97 TOMMY@BERGSERVICE.NU


BYGG DIN EGEN FJÄLLDRÖM Investera i ditt egna drömhus på Idre Himmelfjäll Det här är ett helt unikt tillfälle att förverkliga sin fjälldröm. Oavsett om man längtar efter norra Dalarnas vackraste utsikt från en storslagen fjällvilla eller en mindre stuga direkt intill skidspåret. Våra bostadsområden inkluderar, flerbostadshus, mindre och större fritidshus, hotelltomt, handelstomter och slutligen även ett mycket speciellt område för riktigt stora och exklusiva fritidshus.

Säljansvarig för tomter och fastigheter Peter Höögs Växel: 0253-402 00 Mobil: 073-530 83 89 peter.hoogs@idrehimmelfjall.se

Varje tomtområde har sin egen karaktär och förutom att majoriteten ligger med ski in/out läge finns här något för fjällälskare av alla slag. 26

15

40

17

42 21

Po l

19

POLARIS 14 16 18

20 ägen Fenixv 22

ar

18 16

isv äg

en

12 10

14

6

Lib

rav 15 äge n

10

n Himlaväge 7 5 3

4

3

2

1

2

1

8

6

5

4

3

7

8

7

5

24 26

12

8

7 13 9 11

1

15

21 19

2

en

13

22 20

9 11

36 38

24

30

23

xv äg

28 32 34

4 32

6 30

9

8 10

COPERNICUS

11 12 14

16

5

12

10

3

1

2

ir Alta

7

4 2

6

13

e väg

Ar is

ta

rch

os

n

Santa

n

vä ge n

ilav äge

us

Ne

pt

un

äg usv

Aq u

ola Nic

g vä na Lu

gen

svä

icu

en

ern

p Co

riu

ge n

r ku

Enfamiljshus, parhus och mindre flerfamiljshus. Ligger i anslutning till 6-stolsliften och den större framtida centrumanläggningen med restauranger, handel och hotell. Pris från 695.000 kr

SATURNUS

2

Parhus/flerbostadsområde. Lättillgängliga tomter i direkt anslutning till skidbackar, restaurang och handel. Här finns även ett fåtal enbostadstomter lokaliserade på unika fjällskogskullar. Pris från 795.000 kr

pit erv ä

Me

rat tav äg

Ju

La ce

NEPTUNUS

3

Nytt tomtområde med preliminär säljstart i februari 2021.

t SÖDRA

IDR E

700 meter

en

n

sv äg

en

e sväg

tunu

Nep

3

en sväg rnu Satu

Väg

ken denbac Topphe

Annas

1

IDRE FJÄLL

19

21

vä g

17

Ly n

28 17 26 SATURNUS 25 24 22 3 18 20 20 ägen 8 22 22 Taurusv 12 1 18 4 20 11 23 10 14 16 4 6 1 8 9 5 18 2 n 17 11 21 16 ge 25 8 2 ä 15 7 6 4 3 19 jav 3 16 e 5 14 p 15 2 n 13 9 17 27 4 4 ge ssio12 1 6 1 6 vä 2 3 10 Ca 11 13 14 12 us 4 2 7 2 6 ic 29 8 8 Herkulesvägen ern p 10 11 15 12 31 Co 2 4 10 n 5 Lyranvägen 17 1 11 13 6 ge 3 19 4 8 9 11b 9 ivä 10 9 2 33 8 in 3 11a em 6 6 8 10 12 7 7 G 11 7 1 8 9b 21 8 Pegasusvägen 6 4 4 5 5 6 14 1a 1b 9 9b 4 9a 3 6 3 2 2 Orbitsvägen 23 13 6 9a 7b 3 4 2 16 7a 5 4 25 Virgovägen 5 backen 12 2 1 Derning 3 1 4 1 8 2 7 TOPPHEDEN 6 3 27 10 5 2 14 9 en 7 10 8 6 4 33 29 4 16 2 12 8 1 äg 5 8 31 sv 10 18 7 2 pu Orionvägen 20 COPERNICUS 6 5 3 1 3 Lu 6 7 13 MERKURIUS 8 5 5 11 9 3a 3b 8 9 11 4 1 4 Vin 1a 1b 7 13 6 3 2 3 15 9 terga 5 C 2 3 5 6 tan 4 1 ape 17 4 2 1 7 6 7 7 lla 1 3 en 3 4 vä 14 4 2 Andromedaväg 1 5 1 5 gen 3 5 gen 12 2 mvä 19 stiu 8 3 1 10 2 Cole 7 1 8 21 10 33 RESTAURANG 14 3 6 23 1 n 4 en 12 ge 31 NEPTUNUS FJÄLLBÄCKEN väg 25 5 vä 2 Le2o 4 or aj 29 6 3 M t NORRA s 27 ni 4 1 Ca 2 JUPITER 3 1 3 Sagittavägen 5 n 1 7 10 2 äge 4 orv 4 en in 6 g 5 12 M ä 1 8 Canis cov 10 2 3 3 14 5 Dra n e 7 1 g 5 16 2 8 rvä 4 ino 18 3 6 aM 6 8 Urs 20 Po 11 8 1 lstjä 22 2 10 6 rns 3 ga 24 4 1 tan 5 2 2 9 26 8 7 7 4 n 3 1 5 28 ge 5 1 6 vä 3 7 jor a 8 1 9 13 M 2 30 sa 11 15 Ur 2 4 6 10 17 32 n 8 12 SOPSTATION ge vä s 14 18 u gn SKIDBODEN 16 Cy 15

13

1

IDRE HIMMELFJÄLL | 31


Idrebua VI HAR ÖPPET

Mån-lör 9-20 Sön 11-20

Välkommen till vår nyrenoverade butik!

NYBAKAT BRÖD VARJE DAG • CAFÉ

VÄLKOMMEN TILL

COOP IDRE! Vi har öppet måndag–lördag 9–20, söndag 11–20. Paket & Service på Coop i Idre; Vi är ombud för PostNord och Apoteket.

ALLTID RABATT TILL ALLA

MEDLEMMAR PÅ TISDAGAR. Du som medlem får 5% medlemsrabatt på tisdagar.* Gäller i Coop Mitts butiker.

5% rabatt IDRE BUA Tel: 0253-200 03 • www.ica.se/idrebua Vi finns även på Facebook!

* Gäller ej online, tobak, lotter, läkemedel, nikotinprodukter, spel eller andra förmedlade tjänster.

En personlig och lokal bank Vi finns nära dig i din vardag. Du väljer själv om du vill besöka oss på bankkontoret, digitalt eller ringa oss.

Hantverkaregatan 8, Mora 0250-287 00 handelsbanken.se/mora 32 | IDRE HIMMELFJÄLL


Boka en mysig fjällstuga i vinter

"Vi är stolta att kunna erbjuda Idrefjällens nyaste boende" Boka ditt boende på idrehimmelfjall.se

Efter en härlig skiddag i backen finns inget bättre än att krypa upp i soffan vid den öppna spisen med en varm kopp choklad. Kanske du slår en tärning, flyttar några pjäser och njuter av solnedgången. På Idre Himmelfjäll hittar du ett av fjällvärdens nyaste och fräschaste boende, många med ski in-ski out. Det finns boende för alla smaker, för den mindre familjen till det större sällskapet. Oavsett du önskar ett modernt boende, en mer rustik stuga med gediget timmer eller en lägenhet nära barnområdet där skidskolan huserar, så tror vi att ni ska hitta det hos oss. De flesta husen har de bekvämligheter du är van vid hemmifrån, såsom tvättstaplar, torkskåp och diskmaskin. Förutom det även braskamin och bastu, för den riktigt härliga fjällstugekänslan. Förutom att boendet på Idre Himmelfjäll är nybyggda och välutrustade så ligger husen vid nedfarterna eller aldrig är mer än en lagom uppvärmningssträcka på 150 m till närmsta nedfart.

▶ ALLTID PRISVÄRDA VECKOR Vecka 2-5 kan du hyra en stuga eller lägenhet till specialpris. Du får dessutom 20% rabatt på skidhyra, skipass och skidskola. SÄKER IN OCH UTCHECKNING Incheckning sker via en låda vid Skidboden. I ankomstkuvertet finns desinficerade nycklar till boendet samt karta. Vid utcheckning bokas en avsyningstid med stugservice. Gästerna lämnar nycklarna i huset och väntar sedan i sin bil medan stugservice synar huset och inväntar tumme upp från servicepersonal. Efter gästers avresa desinficeras alla kontaktytor, kranar, golv och utsatta områden inför nästa gästs ankomst.

IDRE HIMMELFJÄLL | 33 31


Storslaget, fartfyllt och rogivande Ingen dag är den andra lik. Idre med dess vackra omgivningar erbjuder ett stort smörgåsbord med aktiviteter, sevärdheter och utflyktsmål. Välkommen tillbaka i sommar!


Fjällvandring Fiske Cykling Forsränning Golf Naturupplevelser Nationalparker Orientering Klättring Sveriges sydligaste sameby Sevärdheter Aktiviteter Kanot och mycket mera. Se gärna vårt hemsida idrehimmelfjall.se för fler sommartips.


FJÄLLHUS

för värme & gemenskap FJÄLLH

standa

US

rd & v almö

FJÄLLHUS

jlighete

r

Version

19:3

Vi har tänkt på ALLT! Ett fjällhus från Rörvikshus är genomtänkt inifrån och ut, allt från konstruktion till materialval.

1

Beställ Fjällhuskatalogen på www.rorvikshus.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.